netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
27/5/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 651 van 22/5/2010Gegroet lezer,

Op weg doorheen een zonovergoten landschap, met een veelbelovende blauwe lucht, stralend groen, en jong leven in de weilanden. Prachtige muziek van mijn favoriete podcast (Dave's Lounge) in de oortjes. Een extra lang weekend voor de deur, met volgens de weersvoorspellingen heel veel zon. Wat kan een mens nog meer willen van het leven?

Dit nummer willen wij aanvangen met een hartelijke dank aan onze lezers die ons felicitaties gestuurd hebben met ons 650e nummer. Zonder onze lezers geen e-zine, en wij danken u dan ook op onze beurt voor uw trouwe lezerschap.

Wat vindt u in dit nummer? Google gaat met heel veel aandacht lopen. Enerzijds omwille van de blunder die het begaan heeft met haar Streetview, anderzijds omdat er deze week een belangrijke conferentie gehouden werd, Google I/O, waarop tal van nieuwigheden voorgesteld worden. In dit nummer ruime aandacht aan beide gebeurtenissen. Ook deze week weer een Mac-tip, met dank aan lezer/medewerker Arnold. En voor de rest heel veel progjes om uit te testen, haast allemaal gratis.

Wij besluiten deze nieuwsbrief met een niet-internet gerelateerde overdenking. Hebt u er al eens stil gestaan dat het geheel niet de som is van de delen? Vier flesjes appelsiensap van 25 cl van een bekend merk kost meer dan dubbel dan een liter-fles van hetzelfde merk. Een hele kop kost drie keer zoveel dan wanneer u de kipfilet, dijen, vleugeltjes apart zou kopen - en u krijgt het karkas er bovenop, om een goede bouillon van te trekken. De moraal van het verhaal? Koop de volledige fles fruitsap, en giet dat over in 25-cl flesjes die u netjes recupereert. Koop een volledige kip, en gebruik alle delen. Het is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu - en bovendien ontwikkelt u uw milieuvriendelijk denken. Doen!

Wij wensen u veel leesplezier met dit nummer. Maar laat het liggen tot de late uurtjes, ga nu maar eerst genieten van het zonnetje!

Bij leven en welzijn tot volgende week,

Hilde

P.S. Google heeft ons vrijdag weer verrast, door op de zoekpagina de 30e verjaardag van Pacman te herdenken. ga naar http://www.google.com en klik op "Insert coin"!

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DE CONTROVERSE ROND APPLE: STEVE JOBS ANTWOORDT
Geen open brief, maar een privé-correspondentie met een verontwaardigde redacteur. Chapeau, Steve Jobs!
Je moet het hem nageven: hoe controversieel de ideeŽn van Steve Jobs ook mogen zijn, de man blijft verbazen. De laatste tijd kwam zijn eigenzinnige manier van werken zwaar onder vuur te liggen. Apple bepaalt wat wel en niet mag. Welke apps er toegelaten worden in de App store - waarmee je geen probleem mee zou hebben indien die beslissing puur op technische gronden gebaseerd was. Maar in de laatste weken heeft de App Store keer op keer apps afgewezen om "morele" gronden: omdat zij beledigend zouden zijn voor publieke personen, denk maar aan de cartoonist die uit de App Store verwijderd werd, maar er terug in mocht toen hij de Pulitzer prijs kreeg. Of omdat de app teveel bloot zou bevatten - de Bild app vloog eruit, maar de Playboy app mocht blijven.
En dan is er nog de zaak rond Adobe's Flash. Om een of andere reden is Steve Jobs gebeten op Flash, en heeft hij welbewust de surfervaring op de iPad kreupel gemaakt, door geen Flash te ondersteunen op dit miraculeuze nieuwe toestel. Kortom: Apple heeft het de laatste tijd bij heel wat internauten verkorven, en Steve Jobs is de verpersoonlijking van die wrevel.
En toch blijft de man bewondering afdwingen. Zo voelt hij zich niet te min om de mail van een internaut te beantwoorden, waarin kritiek staat op zijn beslissingen. En laat die 'gewone internaut' nu toevallig eens een redacteur zijn van Gawker, de uitgever die opschudding veroorzaakte door het in een bar verloren prototype van de nieuwe iPhone op te kopen en te ontleden... Tja, dan kan je die correspondentie natuurlijk ook op het web lezen.
Waarbij gezegd moet worden dat Steve Jobs blijft verbazen door zijn kalmte, terwijl de Gawker-redacteur zich steeds meer lijkt op te winden. Wat natuurlijk geen afbreuk doet van de argumenten van de redacteur in kwestie. Feit blijft dat Steve Jobs, in tegenstelling tot vele andere CEO's en hoge heren, zich toch nog altijd regelmatig waagt aan een discussie met de gewone gebruiker. En dat dwingt toch wel bewondering af.
Lees het artikel met de mails, en ook de reacties van de internauten (1)
Ook bij Techcrunc vallen heel wat reacties te rapen, waarbij wij er eentje toch willen citeren:(2)
(Jobs): By the way, wat heb jij gedaan dat zo fantastisch is? CreŽer jij iets, of kan je alleen maar kritiek leveren op het werk van anderen en hun motieven kleineren?
(de kritiek): Denkt Jobs dat hij niet bekritiseerd mag worden omdat een gewone jan met de pet niets groots gedaan heeft? Wat mogen we dan nog verwachten? De overheid die een kleine krant vertelt dat zij geen kritiek mag leveren op degenen die het land besturen, omdat die krant geen wegen en infrastructuur bouwt?
En tot slot vind je bij TechMeme een verzameling artikels die over deze correspondentie gaan. (3)
http://gawker.com/5539717/
http://techcrunch.com/2010/05/15/steve-jobs-spars-with-gawker-blogger-over-revolutions-freedom-and-porn/
http://www.techmeme.com/100515/p20#a100515p20


FACEBOOK: HET IS DE AGRESSIEVE HOUDING DIE HET GROOT MAAKT
Zelfs de zoveelste publicatie over de minachting van Zuckerberg voor onze privacy kan niet verhinderen dat Facebook machtig is - en zal blijven.
Verleden week dook er een transcript op van een gesprek dat Mark Zückerberg, oprichter van Facebook, voerde met een van zijn vrienden. De tekst luidt, vrij vertaald, aldus: "Als je info nodig hebt over iemand op Harvard, moet je maar gewoon vragen. Mensen hebben mij hun info gegeven, ik weet ook niet waarom. Ze "vertrouwen mij gewoon". Domme k.....".
Zuckerberg was 19 toen hij dit gesprek had, en het is best mogelijk dat deze zinnen op een plagende toon gezegd werden. Maar zij hebben wel opnieuw voor opschudding gezorgd in de blogosfeer, en het beeld bevestigd dat al bestond van Zuckerberg: de man die niet om privacy geeft (1).
In een interessant artikel bij Business Insider wordt gesteld dat dit juist hetgeen is dat Facebook zo groot maakt. Bij de ontwikkeling van het sociale netwerk kan Zuckerberg immers twee wegen bewandelen. Ofwel kan hij altijd eerst toestemming vragen aan de internauten - nieuwigheden uittesten, de gebruikers om hun reactie vragen, en niets doorvoeren van wat de gebruikers op voorhand zeggen dat zij niet willen. Ofwel eerst doen en dan zien wat de reactie is. En dat is wat Zuckerberg tot nu toe gedaan heeft, en wat zijn bedrijf groot gemaakt heeft.
Dat het protest tegen zijn werkwijze ondertussen steeds luider klinkt, lijkt hem al evenmin te deren. De wakkere, nadenkende burger mag al dan Facebook de rug willen toekeren, de vele schaapjes uit de grote mensenkudde blijven netjes in het gelid lopen en hun geblaat op de sociale netwerksite doorzetten... (2)
En lees ook dit artikel dat de verdediging op zich neemt van Facebook, en ronduit stelt dat wijzelf onze privacy moeten verdedigen, niet Facebook (3)
http://www.pcworld.com/article/196295/facebook_was_never_about_privacy.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.businessinsider.com/facebook-privacy-innovation-2010-5
http://mashable.com/2010/05/16/in-defense-of-facebook/GEEN PASWOORD OP JE WIFI? 100 EURO BOETE!
Duitse rechtbank velt toch wel opmerkelijk vonnis
Internauten moeten hun draadloze internetverbinding thuis beveiligen met een paswoord, om te verhinderen dat anderen misbruik maken van die verbinding om illegaal data te downloaden. En als iemand dan toch van die onbeschermde verbinding gebruikt maakt om illegale muziek of andere bestanden te downloaden, dan kunnen zij een boete krijgen tot 100 euro.
Dat is wat een hooggerechtshof in Karlsruhe verleden week besliste. Het artikel bij The Washington Post waarin deze toch wel kromredenering van de rechtbank vermeld wordt, voegt eraan toe dat "de gebruikers niet verantwoordelijk gesteld worden voor de illegale content die derden downloaden". Gelukkig maar. En tegelijkertijd ongelooflijk. Verplaats dit vonnis naar een andere situatie. Jij parkeert je auto. Je vergeet hem op slot te doen. Een dief rijdt ermee weg, en richt schade aan. En jij riskeert een boete, want je had maar je auto op slot moeten doen.. Dat lijkt toch absurd, niet? Het is toch de dief (in het geval van de illegale download: de inbreker op jouw draadloos netwerk) die de overtreding begaat?
Het begint toch echt wel de spuigaten uit te lopen. Wie zelf een draadloos netwerk heeft, weet dat het opzetten ervan niet altijd zo gemakkelijk verloopt. Wij willen de gebruikers niet de kost geven die een onbeveiligd netwerk hebben - meestal uit onwetendheid. Heeft de rechter die dit vonnis velde ooit wel eens een draadloos netwerk zelf opgezet? Gewerkt met een router? Verschillende computers in het huis op die router aangesloten? En weet hij trouwens of zijn netwerk wel echt beveiligd is?
Ons valt hierbij nog iets op. Wanneer het op auteursrechten aankomt, dan zijn de wetgevers er als de kippen bij, zoals in dit geval. Maar internauten die onbeschermd op het web surfen, zonder (up to date) antivirus, antimalware, worden ongemoeid gelaten. Zij bezorgen nochtans de hele internetgemeenschap veel schade, omdat hun computer misbruikt wordt als zombie in botnets, om spam en andere malware af te leveren. Is de kloof tussen bescherming van auteursrechten en burgerrechten niet te groot aan het worden?
http://www.zdnet.fr/actualites/informatique/0,39040745,39751669,00.htm
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/05/12/AR2010051201694.html?wpisrc=nl_techLIMEWIRE EN ZIJN BAAS VEROORDEELD
Vonnis betekent geen einde P2P ruilen, wel van bedrijven die erop gebaseerd zijn, aldus waarnemers
Het ruilen van bestanden via P2P netwerken heeft een zware slag moeten incasseren: verleden week werd een van de bekendste en oudste netwerken, LimeWire, door de rechter veroordeeld wegens inbreuken op de auteursrechten en oneerlijke concurrentie. Het vonnis kwam er na een klacht van 13 muziekbedrijven, en de rechter vond dat het gratis verspreiden van muziek via LimeWire inderdaad concurrentie vormde met de verkoop van de platen via de muziekbedrijven.
Opmerkelijk bij dit vonnis is dat de eigenaar van LimeWire, Mark Gorton, persoonlijk verantwoordelijk geacht werd. Normaal gezien kunnen de P2P netwerken zich altijd verschuilen achter het feit dat zij enkel een doorgeefluik zijn, en niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor wat de gebruikers doen. De rechter besliste echter anders. Door Gorton persoonlijk verantwoordelijk te stellen, geeft de rechter hier ook een signaal naar andere bedrijven die hun businessmodel op P2P netwerken gebaseerd hebben: wie winst wil maken via P2P netwerken, moet verantwoording afleggen voor wat op die netwerken gebeurt. In het geval van Gorton betekent dit dat Gorton zelf, LimeWire en de Lime Group waartoe LimeWire behoort veroordeeld kunnen worden tot een schadevergoeding van maar liefst 450 miljoen dollar.
Maakt deze beslissing nu een einde aan online piraterij? Neen, want er is nog altijd BitTorrent, en zovele andere manieren om bestanden te delen. Maar LimeWire zou volgens sommige bronnen wel gebruikt worden door ongeveer 60% van alle mensen die songs downloaden. Anderzijds is het nog altijd een feit dat P2P netwerken ook voor legale dingen gebruikt worden - en dat met dit vonnis de ontwikkeling van die legale vormen van het P2P ruilen eveneens in de kiem gesmoord wordt...
Een heel interessant artikel over de gevolgen van dit vonnis bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-31001_3-20004982-261.html?tag=nl.e703
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/limewire-induces-copyright-theft-20100513-uzc1.html


GOOGLE VERONTSCHULDIGT ZICH VOOR "PER ONGELUK" VERZAMELEN VAN WIFI GEGEVENS
Autootjes die foto's namen van straten voor Street View verzamelden wel meer dan die beelden, en dat al jaren lang.
Street View, de optie bij Google Maps waarbij je realistische beelden kan bekijken van hoe straten er in het echt uitzien, lag al eerder onder vuur, omwille van de schending van de privacy. Op de foto's die door speciale rondrijdende wagens genomen worden staan immers ook burgers en auto's. Google heeft getracht op die klachten te reageren door de burgers onherkenbaar te maken, en de nummerplaten van de wagens te vervagen.
Maar blijkbaar vormen die rondrijdende wagentjes nog op een andere manier een bedreiging voor onze privacy: zij brachten immers ook de draadloze netwerken in kaart die zij zo in de straten tegenkwamen. En wanneer die netwerken niet beschermd waren, dan konden de auto's meteen ook meer details achterhalen van wat er op die netwerken gebeurde, zoals de surfgeschiedenis.
Google had al eerder toegegeven dat het publieke informatie over de netwerken (WiFi netwerk namen en MAC adressen) verzamelde, dit om de draadloze dekking in kaart te brengen. Het werd daarover ondervraagd, en kon een afdoende uitleg geven over deze werkwijze. Toen echter bekend werd dat het ook informatie over de activiteiten op die netwerken verzamelde, ontstond heel wat tumult. Google heeft daarop bekend dat het verzamelen van die data eigenlijk "per ongeluk" gebeurde, als gevolg van een code die in 2006 door een ingenieur geschreven werd voor een experiment. Maar dat het de verzamelde gegevens nooit in enig Google product gebruikt had.
Een toch wel merkwaardig incident, dat van Google meteen weer de échte Big Brother maakt die alles wil weten en zien... Zou het echt niet geweten hebben dat die gegevens ook verzameld werden? Of zou Google gewoon gedacht hebben: kom, verzamelen maar, toevoegen aan die berg gegevens die we al hebben, geen haan die ernaar kraait? Per slot van rekening is dit iets dat al vier jaar aan de gang moet zijn...
http://www.pcworld.com/article/196397/googles_wifi_spying_what_were_they_thinking.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/please-explain-why-google-wants-your-wifi-data-20100513-uyyh.html


HOE VEILIG BEN JIJ OP FACEBOOK?
Of doe jij mee aan de "Quit Facebook Day"?
Kijk, jij en ik mogen dan al onze bedenkingen hebben over de manier waarop Facebook omgaat met onze privacy, maar dat wil niet zeggen dat wij de grote massa van de internauten vertegenwoordigen. Dat mag blijken uit het feit dat een Facebook-groep die opgericht werd rond het thema "Quit facebook Day" amper 2.700 leden telt, terwijl Facebook meer dan 400 miljoen leden heeft..(1)
De Facebook groep roept op om 31 mei Facebook de rug toe te keren. Maar dat blijkt voor de meeste mensen toch een brug te ver, want zij willen hun contacten en vriendenkring via Facebook niet kwijt. Misschien behoor jij ook wel tot die groep twijfelaars, en zou je eigenlijk liever toch in de Facebook omgeving willen blijven. Tegelijkertijd ben je toch bezorgd om jouw privacy. Wat dan?
Wel, er is nu een bookmarklet uit voor Firefox, die jou vertelt of je wel goed bezig bent op Facebook. Die werkt als volgt. Zorg er eerst voor dat in Firefox de bookmarks-balk actief is; ga hiervoor naar Beeld / Werkbalken / Bladwijzerwerkbalk. Sleep vervolgens de link die je bij ReadWriteweb vindt (2) onder de titel "Scan For Privacy" naar deze bladwijzerbalk.
En dan ga je naar Facebook, logt in op jouw account, en klikt vervolgens op deze button. Je krijgt nu een lijstje dat weergeeft of je goed bezig bent, of dat je dringend moet gaan sleutelen aan jouw instellingen.
http://scitech.blogs.cnn.com/2010/05/17/group-plans-quit-facebook-day/?hpt=T2
http://www.readwriteweb.com/archives/check_your_facebook_privacy_settings_with_reclaimp.phpNU OOK THE PIRATE BAY UIT DE LUCHT
Als gevolg van druk van justitie zijn de servers van TPB (tijdelijk) niet bereikbaar
Verschillende Hollywood filmstudio's hebben verleden week een voorlopig vonnis verkregen bij een rechtbank in Hamburg, zo weet de site TorrentFreak te melden. Volgens dit vonnis kreeg operator CB3ROB het verbod om nog langer The Pirate Bay website met het internet te verbinden. Na overleg te plegen met de juridische dienst, besloot Sven Olaf Kamphuis, Managing Director van het bedrijf, om het verkeer van The Pirate Bay nog langer via hun diensten te routen.
Gevolg: de grootste BitTorrent site is uit te lucht. Voorlopig. Want de medewerkers van TPB hebben al laten weten dat zij een backup-proces in gang gezet hebben om de site zo snel mogelijk terug online te brengen. Aan de servers zelf van TPB werd immers niet geraakt, het is enkel een kwestie van routing om naar een andere provider over te stappen.
Maar zelfs wanneer TPB terug in de lucht is, blijft het een teken aan de wand: de drukkingsgroepen van de film- en platenindustrie zetten hun strijd onverminderd verder, en lijken de laatste tijd steeds meer succes te hebben; zie ook ons verhaal van gisteren over LimeWire.
Anderzijds moet het ons toch ook van het hart dat af en toe het gezonde verstand toch nog overheerst. Zo konden wij gisteren nog lezen dat Time Warner Cable (de kabelafdeling van Time Warner, dus niet de film/muziekafdeling!) bekend maakte dat het het opsporen van IP-adressen van vermeende overtreders van auteursrechten van lage prioriteit acht, en dat het de voorrang zal blijven geven aan opsporingsinstructies die het ontvangt van de overheid om vermeende terroristen en échte misdadigers op te sporen. Aanleiding voor deze uitspraak was het feit dat Time Warner Cable een bevelschrift had gekregen om 2.094 personen te identificeren. Het bedrijf zegt 4 personen in dienst te hebben om die taak uit te voeren; gemiddeld krijgt het 567 IP-lookup verzoeken per maand, haast allemaal afkomstig van de ordehandhavers - gaande van dreiging met zelfmoord, tot kidnapping en terroristische activiteiten. En die krijgen voorrang! (2)
Lees trouwens ook de commentaren bij Torrentfreak - je zal bemerken dat de sympathie bij TPB ligt...
http://torrentfreak.com/the-pirate-bay-goes-down-following-legal-pressure-100517/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/05/time-warner-cable-tries-to-put-brakes-on-massive-piracy-case.ars

Nagekomen bericht: The Pirate Party zal, als politiek gebaar, The Pirate Bay gaan hosten. Meer daarover op onderstaande adressen:
http://torrentfreak.com/the-pirate-party-becomes-the-pirate-bays-new-host-100518/
http://mashable.com/2010/05/18/pirate-bay-unsinkable/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/05/pirate-party-hosting-pirate-bay-in-pro-p2p-political-gesture.ars


GOOGLE 'S STREETVIEW BLUNDER: NOG ENKELE BEDENKINGEN
Onbegrijpelijke blunder laat internaut met vragen achter
Wij komen nog even terug op ons bericht van gisteren, waarin wij vermeldden hoe Google moest toegeven dat haar Streetview wagens meer gegevens verzamelden dan enkel foto's van de straten waardoor zij reden, zelfs meer dan de draadloze netwerken in kaart brachten. Door een "foute code" werden ook flarden van het internetverkeer dat via onbeveiligde netwerken verliep genoteerd.
Eerst moeten wij daarbij verduidelijken dat het echt wel om flarden gaat; de wagens reden immers doorheen straten, van het ene netwerk naar het andere, en dus hebben zij jouw hele surfgeschiedenis niet genoteerd, hooguit 1 of 2 seconden. En ten tweede gaat het enkel om onbeveiligde netwerken, draadloze netwerken dus die niet met een paswoord beveiligd zijn, en waarop gelijk wie die met zijn laptopje voor jouw deur komt zitten ook kan inloggen. Waaruit we natuurlijk de les moeten trekken dat we met zijn allen snel onze netwerkinstellingen moeten gaan nazien!
Maar dit gezegd zijnde, moet het ons toch van het hart dat Google deze bekentenis enkel gedaan heeft, nadat Duitsland aan Google om inzage gevraagd had van de gegevens die door de Streetview auto's verzameld werden. Pas toen ontdekte Google "toevallig" dat, naast gegevens over de netwerken zelf, ook gegevens verzameld waren over het verkeer dat via die netwerken verliep. En dat gedurende 3 jaar! Je gaat ons niet vertellen dat Google zo incompetent is - per slot van rekening gaat het om 600 giga data.
Google heeft ondertussen excuses aangeboden. De Streetview wagens staan op stal, tot de situatie uitgeklaard is, en de ongewenste code voor het verzamelen van gegevens verwijderd werd. Google heeft ook de gegevens die het verzamel had vernietigd - althans de gegevens van Ierland, omdat dat land er uitdrukkelijk om gevraagd had. Kom nu, Google, waarom die gegevens niet meteen vernietigd voor alle landen? Het was toch fout wat daar gebeurde?
Bij deze zaak heeft Google toch een slechte beurt gemaakt lijkt het ons. Maar alles is relatief. En wat Facebook doet met onze privacy is veel erger dan wat Google doet. Maar waarom moest Google die gegevens eigenlijk überhaupt verzamelen? Gewoon om te hebben?
http://googleblog.blogspot.com/2010/05/wifi-data-collection-update.htmlMICROSOFT BRENGT RESEM NIEUWIGHEDEN UIT VOOR HOTMAIL
Grootste mailprovider ter wereld meet zichzelf een dringend nodig nieuw kleedje aan
Wie webmail zegt, denkt tegenwoordig meteen Gmail. Maar geloof het of niet, Hotmail van Microsoft, een van de eerste aanbieders van webmail, is nog altijd de grootste. Het heeft 343 miljoen gebruikers, terwijul Gmail het in september 2009 met "amper" 150 miljoen gebruikers moet doen.
Maar zoveel miljoen gebruikers moet je verdienen, dag na dag. En dus kan je niet blijven stilzitten. Microsoft heeft dan ook enkele nieuwigheden aangekondigd, die zeer welgekomen zijn om het toch ietwat oubollig geworden imago van Hotmail op te smukken. En deze nieuwigheden zijn eigenlijk best interessant.
Om te beginnen is er Hotmail Highlights, een tool die je een snel overzicht geeft van wat er nieuw is in jouw inbox, georganiseerd op bron (e-mail contacten of sociale contacten van Facebook of Twitter bijvoorbeeld). Er is ook een Sweep functie , dat een simpeler alternatief moet zijn voor e-mail filters. Hiermee kan je de e-mails organiseren die niet echt spam zijn, maar die je toch niet echt in jouw inbox wil zien. Abonnementen op sommige nieuwsbrieven bijvoorbeeld - die kan je dan automatisch naar een bepaalde mailbox doorverwijzen.
Verder is Hotmail ook nauw verweven met de nieuwe Office Web Apps, zodat je documenten rechtstreeks vanuit jouw inbox kan bewerken. Documenten den foto's die je verzendt kan je ook bewaren op Microsoft SkyDrive, zodat je je geen zorgen moet maken over de grootte van de de bestanden. En filmpjes van Hulu of YouTube kan je ook rechtstreeks vanuit jouw inbox bekijken. Foto's die je ontvangt per mail kan je als diavoorstelling bekijken, tenminste indien je Silverlight op jouw computer hebt staan.
Er zijn nog meer nieuwigheden hoor. Je kan verschillende e-mail accounts vanuit één venster behoren, er is ondersteuning voor SSL, je kan subfolders aanmaken. En er is ook een nieuwe centrale adressenlijst, die je in alle Windows Live diensten kan gebruiken. Die bevat al jouw contacten uit Hotmail, Messenger en sociale netwerken zoals Facebook en MySpace.
Ook handig is de Conversation View, die een lange keten van mails weergeeft in één pagina met threads. En er is ook View All From Sender, dat alle vorige mails van die persoon toont.
Kortom: heel wat om uit te testen. Nieuwigheden die Hotmail zeker en vast niet moeten laten onderdoen voor Gmail!
http://www.eweek.com/c/a/Enterprise-Applications/Microsoft-Announces-Hotmail-Revamp-837200/
http://mashable.com/2010/05/18/microsoft-reinvents-hotmail/
http://windowsteamblog.com/windows_live/b/windowslive/archive/2010/05/18/re-inventing-windows-live-hotmail-the-next-generation-of-personal-email.aspx


INTERNET: AF EN TOE DE GOED-NIEUWS-SHOW
Het web dat helpt om het leven van een kleuter te redden, Syrische en IsraŽlische bloggers die hun geschillen trachten bij te leggen via het web... kan het nog mooier?
Met al onze angstaanjagende berichten over de privacy op het web, of het gebrek eraan, zou je nog vergeten dat er heel wat positiefs te beleven valt op het web. En af en toe bereiken ons daarover prachtige voorbeelden, die wij jou absoluut niet willen onthouden.
Neem nu dit. De spanning in het Midden-Oosten is nog altijd te snijden. SyriŽ en IsraŽl zijn op oorlogsvoet met elkaar. De grens tussen beide landen is gesloten. En toch hebben academici en activisten een website opgericht, waar zij de communicatie tussen beide landen willen verbeteren, zelfs hun verschillen trachten bij te leggen. Deze website, OneMideast.org, die publiek toegankelijk is, kwam er nadat deze academici, zakenlui, politieke analisten, journalisten, consultants van beide landen meer dan een jaar lang met elkaar gediscussieerd hadden in een besloten forum. Zij stelden een lijst op van alle mogelijke zaken die vrede tussen beide landen in de weg konden staan, en kozen daarvan de 20 belangrijkste, waarrond nu onderhandelingen gevoerd worden. Zeg nu zelf, is dat geen prachtige manier om de democratie ten uitvoer te brengen? (1)
Het tweede verhaal is meer een menselijke anekdote, maar ook dit toont weer de kracht van het internet aan. Een vierjarig jongetje, waarvan de familie in het Amerikaanse Washington woont, heeft een zeldzame vorm van leukemie en zou een beenmergtransplantatie moeten ondergaan. Maar omdat hij van een gemengde zuidelijke (Indiaans) en noordelijke (Europese) ouders afstamt, is het heel moeilijk om de geschikte donor te vinden. En de tijd dringt, want zonder transplantatie heeft het jongetje nog maar 12 weken te leven. En dus heeft de grootvader, die in het VK woont, een Facebook campagne opgestart vanuit Hong Kong. In Mexico, Singapore en andere plaatsen worden actief donoren gerekruteerd. Via Twitter wordt opgeroepen tot donoren, The Huffington Post, Gizmodo en andere sites hebben aandacht geschonken aan de zaak. En deze week kwam er dan het bericht dat er mogelijk een geschikte donor gevonden werd. Meer info vind je op de aan deze zaak gewijde website Be The Match.(2)(3)
Zeg nu zelf, het internet is toch goed voor iets anders dan alleen maar loos gekwetter, piraterij en stomme youtubefilmpjes...
http://www.guardian.co.uk/world/2010/may/19/syria-israel-bloggers-online-peace
http://scitech.blogs.cnn.com/2010/05/18/crowdsourced-effort-seeks-to-save-4-year-olds-life/
http://www.marrow.org/JOIN/Join_Now_Sponsored/join_now_sponsored.html


SUPERSNELLE TRADERS ONDER VUUR
Spreekwoord "wie het kleine niet eert" maakt traders met supersnelle computers rijk
De beelden van de New York Stock Exchange waar beurshandelaren met papiertjes in de lucht zwaaien, en waar er een koortsachtige, zelfs paniekerige sfeer heerst, zijn eigenlijk een grote illusie. De echte actie geschiedt daar niet meer, maar in kleine achterkamertjes, achter de computer.
Er is de laatste tijd, zo lezen wij bij AP (via Google News!), een nieuw soort traders ontstaan, zij die leven van de kleine centiemen onder het motto "vele kleintjes maken een groot". Hun instrument: supersnelle computers. Hun bedrijfsmodel: aandelen opkopen en verkopen met een zeer minieme winstmarge, tot centiemen toe. Hoe zij het doen? Wel, hun computers maken gebruik van complexe wiskundige formules om de markten af te stropen op zoek naar aandelen die te hoog of te laag geprijsd zijn, omdat de andere traders nog geen tijd hadden om op nieuwe gegevens van bedrijfsresultaten, mislukte oogsten enz. te reageren. Of de koers van een aandeel is op de beurs van Brussel 1 penny goedkoper dan op datzelfde moment in New York. In een mum van tijd worden deze aandelen gekocht en verkocht - met een miniem koersverschil, maar vermenigvuldig dit met vele transacties, en je ziet de multimiljonairs in wording.
Deze traders worden "High Frequency Traders" of HFT genoemd. En het systeem is de laatste tijd helemaal ingeburgerd geraakt in de economie. Maar er zit een groot gevaar aan: dit zijn computers die kopen en verkopen, zonder enig menselijk toezicht. Een regelrecht scenario voor een ramp. Die er ook aankwam: op 6 mei dit jaar sloeg de verkoop via HFT op hol, en de Dow zakte op 1 dag tijd met meer dan 1000 punten, de grootste daling ooit in de geschiedenis van de beurs.
Deze HFT's kwamen dan ook onder vuur te liggen, en er worden verschillende maatregelen verwacht om te voorkomen dat dit scenario zich zou herhalen.
In dit verband is het bijvoorbeeld interessant om weten dat BaFin, de Duitse toezichthouder op de financiŽle markten, sinds dinsdagnacht al het "naakt shorten" verbiedt op staatsobligaties van eurolanden, een verbod dat tot 31 maart 2011 gelden zal. Bij De Tijd kunnen wij lezen dat bij "short selling' verkoopt een belegger geleende aandelen in de hoop ze later goedkoper te kunnen terugkopen, om ze dan terug te geven aan de partij van wie hij ze heeft geleend. Bij 'naked short selling' verkoopt de trader de aandelen vooraleer hij ze ergens geleend heeft". Er wordt dus gelukkig weerwerk geleverd tegen de speculanten die zichzelf willen verrijken, ten koste van de hele economie van een land, zelfs een eurozone. En dat is goed nieuws!
Meer bij AP en De Tijd.
http://www.tijd.be/nieuws/markten/Duitse_beurswaakhond_verbiedt_naakt_shorten.8917079-442.art
http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5grrw9sO-Qa9sG674656vk1cV1SWwD9FNCOUG0


FACEBOOK ZERO, GOOGLE APPS SCRIPT, EN GOOGLE WEB STORE
Nieuwigheden alom, aan het testen maar!
Gisteren was het tijd voor enkele nieuwigheden van Microsoft, vandaag zijn Google en Facebook aan de beurt. Om te beginnen die laatste. De sociale netwerksite lag de laatste tijd erg onder vuur omwille van haar privacybeleid. Maar dat weerhoudt de makers van de site niet om regelmatig nieuwigheden uit te brengen. Zo werd deze week O.Facebook.com voorgesteld, een variant op m.facebook.com, de mobiele versie van de site. Het verschil tussen m en 0 is dat de nul op te vatten is als "nul centjes": wie namelijk inlogt op deze site zal in bepaalde landen en bij bepaalde operatoren helemaal niets moeten betalen voor het dataverkeer dat nu uitgewisseld wordt. Bovendien zou deze mobiele versie volgens Facebook super, super snel zijn.
Nu is dit, wanneer wij heel cynisch mogen zijn, erg slim bekeken van Facebook. Want zo bindt het een massa gebruikers in bepaalde landen aan zich door hen enkel binnen deze ommuurde Facebook-tuin gratis te laten surfen. Als dat nu nog ontwikkelingslanden waren, dan zou je het gebaar sympathiek kunnen vinden want zo kunnen mensen in landen zoals de Dominicaanse republiek, Bolivia, Congo, met elkaar in contact blijven. Maar tussen het lijstje landen staat ook BelgiŽ: wie via de operator Base inlogt op de zero-site van Facebook, betaalt geen eurocent voor de data. (1)
Een tweede bericht komt van Google. Nu mag je in de volgende dagen nog wel meer berichten van Google verwachten, want er wordt momenteel de IO conferentie gehouden, een bijeenkomst voor ontwikkelaars waarop Google traditiegetrouw heel wat nieuwigheden voorstelt. Vlak voor de conferentie werd nog snel een aankondiging gedaan: er komt een nieuw Google Apps Script. Dat is software waarmee je Google Apps kan aanpassen aan je eigen smaak. Met deze nieuwe versie zal je deze scripts ook kunnen gebruiken in andere stukken van Google, zoals Google Maps en Google Docs (2)
En tot slot nog een bericht van Google: het heeft nu ook een online winkeltje geopend, de Chrome Web Store, een marktplaats voor web apps. Nog meer apps, zal je zeggen? Jawel, maar met dit verschil dat dit geen apps zijn die enkel op een bepaald OS (iPhone, Windows, Android, Nokia..) werken, maar wel binnen de browser, en zelfs binnen alle browsers. Ontwikkelaars zullen in dit winkeltje hun apps kunnen aanbieden, al dan niet tegen betaling. In tegenstelling tot wat de naam (Chrome Web Store) suggereert, zal de winkel voor alle grote platforms zijn, zoals Windows als Mac, Linux, en natuurlijk heth Chrome OS. Je kan je natuurlijk wel afvragen of er een markt is voor web apps in de browser... (3)
http://blog.facebook.com/blog.php?post=391295167130
http://googleblog.blogspot.com/2010/05/simplify-common-tasks-with-new-google.html
http://mashable.com/2010/05/19/chrome-web-store/


GOOGLE I/O: WAT CHROME WEB STORE EIGENLIJK BETEKENT
Google blijft verbazen, en probeert motto "do no evil" trouw te blijven
Zoals gisteren reeds vermeld, loopt momenteel de Google I/O conferentie waarop de zoekgigant nieuwigheden voorstelt voor de ontwikkelaars. Een van die nieuwigheden hebben wij gisteren kort aangehaald, de Google Web Store. Dat wordt dus een centrale plaats voor web apps. Wij vroegen ons af wat dit winkeltje eigenlijk voor zin heeft. De betekenis ervan is ons nu pas duidelijk geworden, en wij kunnen alleen maar goedkeurend knikken.
Het achterliggende idee is namelijk dat je vroeger software naar jouw computer downloadde; je ging die halen bij sitesz zoals Download.com bijvoorbeeld. Maar nu gebeurt er steeds meer "in the cloud", via de webbrowser. En ontwikkelaars zullen steeds meer apps ontwikkelen die in de cloud werken. Maar er was tot nu toe geen centrale plek om die apps te vinden - en daar komt dus de Chrome Web Store op de proppen.
Een positieve ontwikkeling, want het zal hopelijk een einde stellen aan een kwalijke trend op het web: de versplintering. Al die downloadbare apps die enkel voor één bepaald type toestel werken, zijn niet goed voor de ontwikkelaar, en evenmin voor de internaut. Met de Chrome Web Store, en de apps in de browser, gaat alles terug netjes in de browser, en zo hoort het.
Apple zal het niet graag horen, uiteraard. In tegenstelling tot de Apple Store zal Google volgens de eerste berichten geen commissie vragen voor alle via de Chrome store verkochte apps. Je zal mogelijk wel een advertentie kunnen plaatsen om jouw app te promoten - en daar is natuurlijk Google goed in: in het verkopen van advertenties.
Al bij al een erg positieve ontwikkeling. Bravo Google.
Tussen haakjes: na deze bravo volgt ook een Boe! Want bij de affaire rond Google Streetview hebben wij er eigenlijk niet stil bij gestaan dat Google eigenlijk nooit op voorhand aangekondigd heeft dat het draadloze netwerken in kaart zou brengen, laat staan de gegevens die via deze netwerken versast worden. Google heeft zelfs nooit op voorhand gezegd dat het zou beginnen met het nemen van deze foto's. Zoals de reporters van Buzz Out Loud terecht opmerken: het motto is tegenwoordig "it is easier to get forgiveness than permission". Eerst doen, en zien of je ermee weg komt. Komt er protest, dan schroef je het terug of pas je het aan. Komt er geen protest, dan doe je maar gewoon verder. Dus boe Google (en alle andere bedrijven, met Facebook op kop, die dit principe aanhangen!)
http://news.cnet.com/8301-30684_3-20005084-265.html


GOOGLE I/O: WEBM, LATITUDE, WAVE FOR ALL
Een kort overzicht van slechts enkele van de nieuwigheden uit de Google I/O conferentie
In de strijd rond Flash en het in de toekomst te gebruiken videoformaat, heeft Google nog wat olie op het vuur gegooid, en de arena hertekend. De zoekgigant heeft namelijk een nieuw videoformaat aangekondigd, WebM, dat open source is, en waarop geen royalty's betaald moeten worden. Mozilla en Opera hebben al beloofd dat zij deze technologie in hun browser zullen ondersteunen. En vermits Google nu eenmaal baas is van YouTube, de site waar het meeste videofilmpjes bekeken worden, is er weinig twijfel dat dit videoformaat snel ingeburgerd zal raken. Over deze aankondiging verzamelde TechMeme wat links.(1)
Nog nieuws voor de ontwikkelaars: Google Buzz, het sociale netwerk dat Google wil bouwen rond Gmail, krijgt nu ook een API, zodat ontwikkelaars hiervan gebruik kunnen maken om Buzz in andere toepassingen te integreren. Zo zal Google Buzz meteen al verweven worden in Seesmic, Tweetdeck, enz. (2)
Ook Google Latitude, de tool van Google waarmee de gebruiker kan aangeven waar hij zich bevindt, kreeg een nieuwe API waarop ontwikkelaars kunnen bouwen. En vermits locatie-gebaseerde tools zoals Foursquare enorm populair zijn, is dit ook weer een hele uitdaging voor de ontwikkelaars. (3)
Kortom, als ik ontwikkelaar was, dan zou ik toch nog even nadenken voor ik mezelf volledig van de genade van Apple liet afhangen...
O ja, ook dit nog: Google Wave, de nieuwe tool die mail zou moeten vervangen, en die tot nu toe enkel in besloten bêta getest kon worden, wordt opengesteld voor het grote publiek.
In dit artikel hebben wij deze nieuwigheden slechts kort aangestipt. In de volgende weken en maanden zal je er ongetwijfeld nog meer van horen...
http://www.techmeme.com/100519/p34#a100519p34
http://www.techmeme.com/100519/p74#a100519p74
http://www.techmeme.com/100519/p79#a100519p79


GOOGLE LANCEERT GOOGLE TV
Maar zal deze combinatie internet/tv ook naar Europa komen?
Donderdag maakte Google dan op de Google I/O conferentie iets bekend waarnaar vele waarnemers uitgekeken hadden, en verwacht hadden: Google TV. Dit is een platform dat tv en internet vermengt, en die ingebouwd zal worden in tv's, set-top boxen, Blu-ray spelers, en andere toestellen. Daarmee zal je via Google Search video's op het internet kunnen vinden maar ook bij wat in het oorspronkelijk bericht van Google de "channel service provider" genoemd wordt. Voorlopig is het onduidelijk of dit, vertaald naar Europese/Belgische toestanden, wil zeggen dat dit de interface wordt waarlangs je de content van je kabelaanbieder zal kunnen bekijken, en zoeken in zijn aanbod aan films.
Wat wel duidelijk is dat voorlopig Google voor dit project samenwerkt met Sony, Dish Network en Logitech. Tegen de herfst zouden die al de eerste Google TV-gebaseerde producten in de rekken hebben liggen. Sony bijvoorbeeld zal zowel een tv als een set-top box hebben met daarin de op Android gebaseerde technologie van Google. Logitech zou dan weer een box uitbrengen, die je kan aansluiten aan een HDTV, en waarmee je dan Google tv kan gebruiken. Wat interessant is bij het aanbod van Logitech is dat meteen aan een ander probleem gedacht wordt: hoe tekst invoeren in die zoekfunctie? Logitech lost dat namelijk op door op de achterkant van de afstandsbediening meteen een soort klavier te zetten plus touchpad. Later komt daar ook nog een camera bij, waarmee je videogesprekken kan voeren via de tv, en een toepassing waardoor je jouw smartphone kan gebruiken als een afstandsbediening voor de Google TV.
Zoals gewoonlijk veel meer over deze aankondiging bij TechMeme; alvast CNet en Mashable zetten enkele feiten op rij.
http://www.techmeme.com/100520/p45#a100520p45
http://news.cnet.com/8301-31021_3-20005510-260.html
http://mashable.com/2010/05/20/google-tv-3/


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HOESJE MAAKT VAN IPAD EEN MINI NOTEBOOK
Huh? Koop dan toch meteen een mini notebook!


Eerlijk is eerlijk. De iPad is een pracht van een toestel. En er zijn echt wel heel mooie toepassingen voor. Wij kunnen ons die iPad best voorstellen in bijvoorbeeld de keuken. Je was begonnen een feuilleton of filmpje te bekijken in de sofa, maar nu moet je de patatjes gaan afgieten, en verder gaan koken. Je neemt gewoon de iPad mee naar de keuken, en kijkt er in alle rust verder. Je kan zelfs, wanneer de natuur roept, je iPad mee naar het kleine kamertje nemen, en daar verder kijken. En terug in de keuken kan je op zoek naar een goed recept om een dessert te maken.
Kortom: de iPad heeft best zijn toepassingen - maar ook zijn beperkingen. Voor het "serieuze" werk (kantoortoepassingen bijvoorbeeld) is het ontbreken van een klavier een ernstige hinderpaal. Wie toch een klavier wil, kan misschien dit product aankopen: een omhulsel dat tegelijkertijd kan dienen als klavier. Het klavier van de ClamCase moet je via Bluetooth aansluiten op je iPad. Er is ook een staander, waarmee je de iPad recht kan zetten.
Handig. Alleen: met dit accessoire maak je van de iPad een mini-notebook. Een mini-notebook zonder Flash en camera weliswaar - en dan kan je je de vraag stellen waarom je niet meteen een mini-notebook gekocht had, en jezelf veel geld bespaard had?
http://eu.techcrunch.com/2010/05/16/case-with-keyboard-turns-ipad-into-a-mini-notebook/
http://clamcase.com/


ADIDAS MICOACH: TECH HELPT JE GEZOND TE BLIJVEN/WORDEN
Geen zin om met de iPod en Nike van start te gaan? Adidas biedt een alternatief.
Apple heeft al een tijdje, in samenwerking met Nike, een tool uit om je iPod te gebruiken bij je work-out. Daarbij stop je een zendertje in je sportschoen, dat gegevens doorstuurt naar je iPod. Op basis daarvan wordt dan muziek gespeeld, zodat het ritme van die muziek overeenkomt met jouw run. De gegevens van jouw training kan je achteraf ook nog eens uploaden naar een speciale website van Nike, om te vergelijken met andere sportievelingen.
Nike en Apple waren lange tijd alleen met zo'n tool, maar nu komt ook Adidas uit met een hulpje voor je training: de miCiach; Dat is een trainingssysteem waarbij je tijdens het lopen in real time persoonlijk advies krijt, op basis van je trainingsschema en je hartslag.
Het systeem omvat een hartslagmeter, een stappensensor die je snelheid en afstand meet, en de miCoach Pacer, die zorgt voor de interactie tussen sensor en meter. Op basis van die gegevens krijg je tijdens het hardlopen advies via jouw koptelefoon - en je kan het systeem gewoon op gelijk welke MP3 speler aansluiten.
En net zoals de Nike-Apple tool kan je ook bij de miCoach de pacer aansluiten op jouw computer, inloggen op de speciale website, en daar dan de gegevens van jouw training doorgeven en bewerken. Je kan er je doelstellingen bepalen, zelfs bijstellen, enz.
Prijs van de miCoach: 120 euro.
http://www.micoach.com


OFFICE 2010, KAN HET NOG BETER?
Office 2010 komt er aan, en dat is belangrijk nieuws. Word en Excel behoren ongetwijfeld tot de belangrijkste programma's op de meeste
(bedrijfs)computers. Deze twee vaste waarde uit de Office 2010 groep zullen voortaan, zoals Works vroeger, gratis meegeleverd worden met nieuwe Windowscomputers, onder de naam Office Starter 2010. Microsoft is hiervoor gaan onderhandelen met computerfabrikanten. De filosofie hierachter is: "Als je een pc koopt, heb je nog geen programma's om te gebruiken, die moet je er apart bijkopen." Wat Microsoft bedoelt is: we hebben liever dat je onze producten gebruikt dan freeware, of open source programma's. En daar hebben ze ook wel een beetje gelijk in. Tenslotte zijn zij het die deze toonaangevende kantoorprogramma's ontwikkelen en voortdurend verbeteren. De meeste andere programma's zijn veelal klonen van de Microsoftproducten.
Microsoft werkt voortdurend aan onderzoek om de producten te verbeteren. Een van die onderzoeken is zien hoe gebruikers hun programma's gebruiken. Dat doen ze onder andere door bij het installeren van programma's te vragen of je mee wil helpen hun producten te verbeteren. Klik je het ja-vakje aan, dan wordt de volgorde van het klikken en de plaats waar je klikt doorgestuurd naar de Microsoft laboratoria. Zo werd er ontdekt dat er na een Ctrl-C (Copy) bijna altijd een Ctrl-V (Paste) volgt. Logisch. Maar wat bleek? Het volgende commando was heel vaak Delete. In de nieuwe versie is er dan ook een preview toegevoegd. Dit maakt het programma nog meer gebruiksvriendelijk.
Een andere verbetering kwam er door te kijken naar de plaats in het menu waar men klikt. Menu-items die vaak na elkaar werden gebruikt werden dan ook dichter bij elkaar gezet. Al deze kleine wijzigingen maken dat de office programma's nog handiger en gebruiksvriendelijker geworden zijn.
De menubalk, de ribbon, die voor het eerst verscheen bij Office 2007 , is voortaan trouwens terug te vinden in alle nieuwe programma's. Niet alleen in de Office 2010 programma's, maar ook in SharePoint 2010, Visio 2010 en verder.
Om terug te keren naar Office 2010. Er is dus Office Starter 2010 met Word en Excel dat enkel op nieuwe pc's komt. Er is een Home & Student versie, die ook nog PowerPoint en OneNote bevat, terwijl de Home & Business daar ook nog Outlook aan toe voegt.
Terug nu naar de rest van de Office familie. Ook PowerPoint ontsnapte niet aan de verbeterwoede van Microsoft. De meest in het oog springende innovatie is het aanpassen van dia of foto in de slide zelf. Handig. Maar ook de nieuwe overgangen tussen de slides zijn sterk verbeterd.
Bij Outlook zijn er ook de nodige verbeteringen en vernieuwingen. Outlook is nu uitgerust met Quicksteps, hiermee kan je een reeks van regelmatig gebruikte commando's gemakkelijk onderbrengen in een toets. Volgens ons is de handigste vernieuwing dat je nu ook de bijeen horende mails in één overzicht kunt bundelen (zelfde afzender, onderwerp..).
De Home User versies komen eraan op 4 juli. De Business Office 2010 is nu al verkrijgbaar, en valt onder te verdelen in twee versies. Standard Business heeft hetzelfde aanbod als de Home Professional met daaraan Access toegevoegd. De Professional Business bevat buiten Access ook nog InfoPath, Communicator en Sharepoint Workspace.
Meer info op en later ook op
Paul Liekens
http://www.office.microsoft.com
http://www.the2010event.be


HTC WILDFIRE: JE VRIENDEN ALTIJD BIJ DE HAND
Mobieltje met redelijke prijs ideaal voor sociale gebruiker
HTC, de fabrikant die toestellen uitbrengt met verschillende besturingssystemen (Windows, Android), heeft nu een nieuw toestel voorgesteld, de HTC Wildfire. Aan boord zit het Android 2.1 besturingssysteem, overgoten met de HTC Sense interface die, zoals wij bij verschillende testen mochten ondervinden, heel gebruiksvriendelijk is.
Dit toestel is vooral bedoeld voor de sociale gebruiker, want de populairste sociale netwerken werden geïntegreerd, zodat je altijd contact kunt houden met je vrienden. Het delen van foto's en updates is ook heel eenvoudig, dankzij de HTC Friendstream app. Bij elk van jouw vrienden kan je al jouw contacten met hem/haar op één centrale plaats zien: wanneer je hem het laatst gesproken hebt, sms'jes of mails gestuurd hebt, en je kan meteen ook diens update op de sociale netwerken bekijken.
Ook nieuw is het feit dat je apps kan delen: je kan aan jouw vrienden suggesties doen voor nieuwe apps uit de Android Market. Daar zijn immers al meer dan 50.000 toepassingen te verkrijgen, en dan wordt het moeilijk om te kiezen.
Het toestel komt in juli op de Belgische markt en is erg schappelijk geprijsd: 259 euro BTW inbegrepen, zonder verplichting tot abonnement.
http://www.htc.com/uk/product/wildfire/overview.html


NIEUWE HTML5 TOOLS VAN ADOBE...
... en gratis webinars om zelf een interactieve app te kunnen maken
In de afgelopen weken heb je kunnen lezen hoe Steve Jobs een radicale "Njet" gezegd heeft tegen Flash op de iPhone en de iPad - Flash, zijnde een product van Adobe. Na zijn weigering is er een heel gevecht met woorden ontstaan tussen Jobs en Adobe - Jobs die Flash verwijt dat het een fabriekseigen product is, geen open standaard, dat het "buggy" is, en dat het teveel energie wegzuigt van de batterij. Adobe die Apple verwijt dat het zelf gesloten is, en dat het nooit voldoende toegeng gekregen tot de Apple hardware om haar producten in ideale omstandigheden te laten werken.
Maar Adobe blijft niet bij de pakken zitten. Apple wil alleen nog maar HTML5 om video te tonen? Apple krijgt HTML5! Adobe heeft namelijk een pakket nieuwe onderdelen van Dreamweaver uitgebracht waarmee het heel gemakkelijk wordt om content te maken die naar een webbrowser gestuurd kan worden in de HTML 5 webtaal. In Dreamweaver zelf wordt ook een webbrowser gestopt waarmee je je werk in real time kan bekijken. Ook interessant is dat je HTML5 webpagina's kan schrijven voor verschillende schermresoluties en toestellen, dus zowel voor computers, mobiele telefooons en tablet-achtige toestellen zoals de iPad. (1)
Adobe wil zelf ook de ontwikkelaars overtuigen om toch voor Dreamweaver en Flash te blijven kiezen. In de week van 7 juni organiseert Adobe verschillende webinars (seminaries via het web) waarin je kan leren hoe je een volledige interactieve appp kan maken, en dat in amper een week tijd, door gebruik te maken van de Flash Catlyst CS5. Wij citeren even het persbericht: "Adobe Flash platform-evangelisten vertellen hoe je met Flash Catalyst CS5 gebruikersinteracties creŽert op basis van visuele designs van Illustrator CS5 en Photoshop CS5. En hoe je Flex 4 en Flash Builder 4 inzet om verbinding te maken met PHP- en Java-backends. Met Flash Professional CS5 en Device Central ontwikkel je mobiele versies die gebruikmaken van de meest recente Flash Player 10.1-API's. En in AIR zijn desktopversies te maken die verder gaan dan de browser. LiveCycle Collaboration Services en Flash Player 10.1 P2P-API's stellen je tenslotte in staat om sociale en collaboration-mogelijkheden toe te voegen."
Iedereen is welkom op deze sessies; inschrijven doe je op de tweede link. Succes alvast! (2)
http://bits.blogs.nytimes.com/2010/05/19/adobe-begins-offering-new-html5-software-tools/
https://events.adobe.co.uk/cgi-bin/event.cgi?eventid=9609&country=uk


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** RC1 van nieuwste versie OpenOffice.org beschikbaar
http://download.openoffice.org/all_rc.html

*** Lek in vrijwel alle antivirussoftware
http://www.zdnet.be/news/115948/lek-in-vrijwel-alle-antivirussoftware/

*** Twee nieuwe e-bedreigingen in de top 5 van BitDefender van april
Trojan.Keygen en een vals antivirus maken hun opgang in de lijst.
http://www.bitdefender.com/nl/
http://www.bitdefender.be

*** De lancering van Visio 2010 en Project 2010 vervolledigen het platform waarmee iedere professional zijn organisatie tot in de finesses overziet en in detail kan beheren. Met Visio 2010 kunnen complexe diagrammen en organisatie overzichten gemaakt worden op een visueel aantrekkelijke wijze; Project 2010 zorgt er dan weer voor dat projecten nauwgezet kunnen gepland en opgevolgd worden.
http://www.microsoft.com/office/2010/en/visio

*** Thuisgebruikers nemen deel op www.powerpointmakeover.be: Maak de beste presentatie ter wereld en win met Ultimate PowerPoint Makeover
http://www.microsoft.com/office/2010/en/default.aspx
http://www.powerpointmakeover.be

***De Wikango-gebruikersgroep heeft meer dan 1.000.000 leden: met nu al meer dan 1.000.000 leden* is Wikango meer dan ooit de oplossing voor waarschuwingen over radars die kunnen communiceren in realtime en met de grootste gebruikersgroep in Europa.
http://www.alertegps.com

*** Adobe presenteert eLearning Suite 2, de nieuwste versie van de geïntegreerde end-to-end-oplossing van Adobe, waarmee gebruikers eenvoudig eLearning-content kunnen creŽren, analyseren en onderhouden. De suite is naast Windows nu ook geschikt voor Mac OS.
http://www.adobe.com/products/elearningsuite/

*** Adobe brengt ook Captivate 5, een toonaangevende, snelle oplossing voor het ontwikkelen van demo's, applicatiesimulaties en scenario's, zonder dat hiervoor kennis vereist is van programmeren of dat het ten koste gaat van de kwaliteit. Versie 5, die nu ook geschikt is voor Mac OS, biedt nieuwe mogelijkheden waarmee gebruikers complexere taken sneller kunnen uitvoeren, zoals het versneld importeren binnen Microsoft PowerPoint.
https://store2.adobe.com/cfusion/store/html/index.cfm?store=OLS-BE&


*** News Flash Symantec Hosted Services - Cybercriminelen gebruiken vulkaanuitbarsting op IJsland voor gerichte aanval
http://www.symantec.com/news

*** Scribble.be brengt de digitale handtekening tot bij de KMO
http://www.scribble.be
http://www.scribble.be/scribble_web/news/scribble-nl-2010-05-05.pdf

*** Artikel - Jongeren helpen oudere generatie met ICT
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=12610&language=NL

*** ReadSpeaker formReader biedt interactieve spraakbegeleiding bij het invullen van online formulieren
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=12605&language=NL

*** EXKi lanceert een unieke iPhone-applicatie in Europa en opent 8 restaurants in 2010.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=12491&language=NL

*** Ubuntu meeting in Genk verwelkomt Linux gebruikers
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=12616&language=NL

*** Belgacom kondigt investering en exclusief strategisch partnerschap aan met OnLive, de eerste on-demand, instant-playvideogamedienst ter wereld
http://www.onlive.com


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetLITTLE MAJORETTE - BITE THE BULLET
[indie pop] Een vrolijk uptempo liedje van deze driekoppige band. Je wordt er echt goedgezind van. Bij MySpace kan je nog een remix van deze song beluisteren, naast "lets get drunk", dat al dezelfde positieve sfeer uitstraalt. Knap!
Onze inspiratie komt deze week van het blog/podcast Best of MySpace UK, dat veelbelovende artiesten op MySpace voorstelt.
http://www.myspace.com/littlemajorette
http://www.icast.uk.com/best_of_myspace/BOM_90.mp3


NEON INDIAN - DEADBEAT SUMMER
[psycho pop] Ook deze song is erg vrolijk van ondertoon, maar iets trager. Veel synthesizers met tremelo's, wat niet iedereen zal kunnen waarderen. Toch enkele knappe songs die je bij MySpace kan beluisteren. Deze band verkoopt ook zijn album via Amazon en iTunes.
http://www.myspace.com/neonindian


DAPPLED CITIES - THE PRICE
[electro/rock] Even wat zwaarder werk, een kruising tussen symfonische rock en metal. The Price is niet slecht, maar onze voorkeur gaat uit naar het luchtige Fire Fire Fire. Ook deze band biedt zijn songs gratis aan in streaming via MySpace, en tegen betaling via iTunes en Amazon.
http://www.myspace.com/dappledcities


MINTA & THE BROOK TROUT
[pop/folk rock] Heel wat zachtzinniger is deze band. Prachtige arrangementen en een heerlijke omfloerste vrouwenstem. Large Amounts bijvoorbeeld is een heerlijke song, terwijl "On Lust" iets meer alternatiever is. Maar al bij al een band die je zeker en vast moet beluisteren!
http://www.myspace.com/mintamusic


VRIJDAG HOORSPELDAG: BLOEMEN VOOR ALGERNON
Een hoorspel uit 1983, uitgezonden door KRO. De verteller, een zwak begaafde jongen, vertelt over de psychologische testen die hij ondergaat. En over het proefdier Algernon, een muis, die in het labyrinth in het labo veel sneller vorderingen maakt dan hijzelf.
Het is een heel ontroerend hoorspel, een prachtig gebracht, delicaat thema. De stem evolueert van onbeschaafd tot intellectueel. De eenzaamheid van de achterlijke jongen, het gevoel van verraad wanneer hij beseft hoe men hem vroeger behandelde… Heel knap verhaal, en indrukwekkend en ontroerend gebracht. Opmerkelijk: meer dan 50 minuten enkel één stem – en toch blijven boeien, zonder kunstgrepen. Indrukwekkend.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/05/13/bloemen-voor-algernon/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Mensen leven vaak hun leven omgekeerd; zij trachten meer dingen te hebben, of meer geld,
om meer te kunnen doen wat zij willen, zodat ze gelukkiger kunnen zijn.
Maar de manier waarop het werkt is juist omgekeerd. Je moet eerst zijn wie je echt bent,
dan doen wat je moet doen, zodat je kan hebben wat je wil.
- Reinhold Niebuhr -


oor logo
De nieuwe oogstOVI APP WIZARD
Heb jij ook een blog of nieuwssite? Dan kan je heel gemakkelijk jouw content in een "app" gieten, zodat die ook te verkrijgen valt in de Nokia Ovi Store, en op de Nokia toestellen bekeken kan worden. Deze site zorgt ervoor, op een super gebruiksvriendelijke manier. Apple kan hieraan een voorbeeld nemen!
[Taal: ENG]
http://www.oviappwizard.com/


OPEN BOOK: HOE GEVAARLIJK HET IS OP FACEBOOK
De internaut is zich gewoon niet bewust van wat hij allemaal over zich vrijgeeft op het net, en dan in het bijzonder op Facebook. Dat is waarom drie Facebook gebruikers een speciaal script geschreven hebben, dat aantoont hoe gemakkelijk het is om informatie over de mensen te vinden. Je moet niet eens ingelogd zijn in Facebook om die informatie op te vragen. Typ gewoon een zin in - zoals "going to a strip bar", en je komt meteen te weten wie er zoal naar een stripbar gaat!
[Taal: ENG]
http://willmoffat.github.com/FacebookSearch/about.html
http://willmoffat.github.com/FacebookSearch/?q=going+to+a+strip+club&x=35&y=9&gender=any


MY BIKE LANE
Ben jij ook een fietser, en haat jij het ook wanneer automobilisten, die denken dat de hele wereld hen toebehoort, hun wagen op het fietspad plaatsen? Dan kan je daar iets aan doen, door deze achteloze automobilisten aan de schandpaal de nagelen op deze site. De site is van origine Amerikaans, maar er zijn heel wat plekken in Europa waar gebruikes al meldingen gemaakt hebben, o.a. Brussel, Barcelona, enz. telkens met een foto van de auto en zijn nummerplaat.
[Taal: ENG]
http://www.mybikelane.com/


RULES OF THUMB
Wij noemen het "vuistregels", in het Engels zijn het "duimregels": bepaalde manieren om iets goed te doen, goed te bekijken, iets meteen door de hebben, enz. Zo bijvoorbeeld deze: wil je weten waarnaar een paard kijkt, dan moet je naar de positie van zijn hoofd kijken. Paarden doen hun kop naar beneden om voorwerpen in de verte te bekijken. En om voorwerpen dichtbij te bekijken is hun kop opgericht.
[Taal: ENG]
http://rulesofthumb.org/


QUICKSILVERSCREEN: STREAMING VIDEO'S
Bij deze online video streamign dienst kan je films in het streaming formaat bekijken, en zelf ook links toevoegen naar video's. Je moet het natuurlijk zonder onderschriften doen. Maar wij konden in elk geval een hele aflevering van Medium bekijken, en er is nog veel veel meer te vinden...
[Taal: ENG]
http://quicksilverscreen.com/watch?video=271566


RATE YOUR MUSIC
Een uitstekende site om nieuwe muziek te vinden. Alhoewel "nieuw"... Op de top albums van alle tijden staat bijvoorbeeld Abbey Road van The Beatles. Maar natuurlijk kan je ook enkel zoeken op 2009, en dan krijg je een heel andere rangschikking.
[Taal: ENG]
http://rateyourmusic.com/


FAKE SCIENCE
Hoe de wetenschap NIET werkt: een site die wetenschap uitlegt, maar op de foute manier, een manier die je misschien aan kinderen zou kunnen uitleggen wanneer iets te moeilijk is om te verklaren, maar die grote mensen toch niet zullen slikken! Bijvoorbeeld: hoe werkt een kompas? Kompassen vinden het noorden via de Noordpool. Elk kompas is met een heel lange draad verbonden met de Noordpool. Sommige verklaringen zijn echt wel hilarisch!
[Taal: ENG]
http://fakescience.tumblr.com/


WIGFLIP: TINYTAG
Een handige site: hier kan je namelijk in een handomdraai een label aanmaken met jouw tekst erop, en naar jouw computer, Flickr of ImageShack downloaden.
[Taal: ENG]
http://wigflip.com/tinytags/

MADSHOBBITHOLE

Een blog dat eigenlijk maar één artikel bevat, en wel foto's met uitleg over een Hobbit-wereld die de auteur van het blog nagemaakt heeft. Prachtig, wat een geduldwerk!
[Taal: ENG]
http://madshobbithole.wordpress.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: CABARETTEN
Onder de titel "Maak je leven tot een feest" verzamelde deze site links naar filmpjes van cabaretties op het web, uit Vlaanderen, Nederland, maar ook Engeland: van Toon Hermans en Urbanus tot Mr. Bean. Plezier verzekerd! (Bron: Lode V)
[Taal: NL]
http://www.cabaretten.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INKTOGETHER
Op deze website kunnen Nederlandse gebruikers samen aan een roman werken. Het uiteindelijke doel is 50.000 woorden te schrijven die samen 10 hoofdstukken vormen. Om het een en ander in goede banen te leiden staan de eerste 500 woorden al vast, en is er een synopsis gemaakt. Na elk hoofdstuk krijgen de deelnemers 10 dagen om hun vervolg op het verhaal in te sturen. De beste schrijver wint dan. Momenteel zijn er al twee hoofdstukken klaar.
http://www.schrijvenonline.org/nieuws/inktogether-na-twee-maanden?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
http://www.inktogether.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FLANDERS DC
Heb jij een goed idee? Dan moet je eens naar deze site surfen. Flanders DC stimuleert het ondernemerschap, en je kan er terecht om jouw idee verder uit te bouwen. Misschien vind je wel een Maecenas die jou wil begeleiden om van jouw droom werkelijkheid te maken!
[Taal: NL]
http://www.flandersdc.be/view/nl/1397131


VRIJDAG MULTIMEDIA: FIRST PERSON TETRIS
Tetris, het blokkenspel, kennen we allemaal. OP deze site kan je een alternatieve vorm van tetris spelen, waarbij het niet gaat om vallende blokjes, maar waarbij je het spelbord rond de stilstaande blokjes moet draaien. Niet te spelen wanneer je een glaasje op hebt!
[Taal: ENG]
http://firstpersontetris.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VECHTSCENES
Bekend zijn de vechtscènes in de karate films die soms op het lachwekkende af zijn. Op dit kanaal bij YouTube vind je een verzameling filmfragmenten met daarin zulke scènes. Voor de liefhebbers!
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/user/guggs222#p/u


VRIJDAG MULTIMEDIA: NEAVE GAMES
Speelvogels kunnen hier hun hartje ophalen: je kan er allerlei Flash games spelen, waaronder Tetris, Space invaders, enz. Spijtig voor de iPad eigenaars, maar deze site is dus niets voor hen, want Steve Jobs heeft iets tegen Flash...
[Taal: ENG]
http://www.neave.com/games/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Corel heeft lenteaanbiedingen voor zijn belangrijkste producten
http://www.techbytes.be/2010/05/corel-heeft-lenteaanbiedingen-voor-zijn-belangrijkste-producten.html
- LaCie Network Space MAX: eenvoudige en veilige netwerkopslag voor thuis
http://www.techbytes.be/2010/05/lacie-network-space-max-eenvoudige-en-veilige-netwerkopslag-voor-thuis.html
- Hoogste nieuwe binnenkomer in aprils malware top 10: aanvallen op PDF-bestanden
http://www.techbytes.be/2010/05/hoogste-nieuwe-binnenkomer-in-aprils-malware-top-10-aanvallen-op-pdfbestanden.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- UPC-directeur: downloaden is gewoon diefstal
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/484818/2010/05/20/UPC-directeur-downloaden-is-gewoon-diefstal.dhtml
- Politie Parijs verbiedt reusachtige Facebook-borrel
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/484921/2010/05/20/Politie-Parijs-verbiedt-reusachtige-Facebook-borrel.dhtml
- Minister eist meer helderheid rond belkosten
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/484664/2010/05/20/Minister-eist-meer-helderheid-rond-belkosten.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Strakke Aspire Ethos notebooks bij Acer
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4939
- Eindelijk eigen usb-opslag voor Xbox 360
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4896
- Kleurrijke Vaio-notebooks
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4886


computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- 22-jarige aangeklaagd voor Dos-aanvallen
Internetaanvallen zijn talrijk, maar vaak anoniem. Enkele dagen geleden heeft één van deze criminelen een gezicht en een naam gekregen: Mitchell Frost. De feiten dateren van twee jaar geleden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21325&style=99896
- Google, Facebook en YouTube de meest bezochte websites tijdens de kantooruren
De drie meest bezochte websites die werknemers tijdens het eerste kwartaal van het jaar tijdens de werkuren consulteerden, zijn Google, Facebook en Youtube.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21319&style=99896
- Het digitale plan van de Commissie is klaar
Het IT-plan aangekondigd door Europees Commissaris Neelie Croes kadert in een 'digitale agenda' die woensdag door de Commissie gepubliceerd werd. Het plan bevat de grote IT-richtlijnen voor de komende 5 jaar.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21324&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Relevantie en herkenbaarheid: twee belangrijke succesfactoren voor een landing page
Conversiespecialist Brian Eisenberg publiceerde onlangs op Clickz een lijstje met de belangrijkste succesfactoren om een landing page te laten doen wat ze moet doen: zorgen voor...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6724
- Topsprekers op Search University
Slechts enkele dagen nog voor de Search University, op 28 mei in Hotel Méridien in Brussel.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6723
- Summit Partners koopt (groot) deel van Ogone
De aanbieder van online betaaldiensten gaat het grootste deel van haar aandelen verkopen aan risicokapitalist Summit Partners.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6700
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Oma weet raad
http://computertaal.info/2010/05/12/oma-weet-raad/
- Wil je het Oude Google terug?
http://computertaal.info/2010/05/11/wil-je-het-oude-google-terug/
- usb stick error – cannot load resource replres.dll
http://computertaal.info/2010/05/10/usb-stick-error-cannot-load-resource-replres-dll/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Google kondigt Android 2.2 Froyo aan
Google heeft op zijn ontwikkelaarsevenement I/O 2010 een nieuwe versie van zijn mobiele OS aangekondigd. Android 2.2 biedt onder meer betere prestaties, ondersteuning voor Flash en het streamen van muziek van pc naar smartphone. »
http://tweakers.net/nieuws/67433/google-kondigt-android-22-froyo-aan.html
- Technologie en de Tweede Kamer: een overzicht
Begin juni kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Tweakers.net onderzocht hoe de politieke partijen denken over onderwerpen als het downloadverbod, opensource, internetfiltering en privacy. »
http://tweakers.net/reviews/1634/technologie-en-de-tweede-kamer-een-overzicht.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: VERBORGEN BEHANGPAPIERTJES
Naast de gewone desktop behangpapiertjes (wallpapers) in Windows 7, zijn er nog speciale achtergronden afgestemd op jouw regio - je hebt immers, bij het installeren van het OS jouw regio aangegeven, niet? Maar wil je internationaler gaan, dan kan je uit een verborgen map ook nog andere behangpapiertjes ophalen. Daarvoor moet je naar de hoofd Windows folder gaan (meestal te vinden onder C:\Windows) en daar naar Globalization gaan. Onder de submap MCT vind je vijf andere mappen, met thema's voor AustraliŽ, VK, Zuid-Afrika, Canada, VS.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C1


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: UAC ONDER DE KNIE KRIJGEN (verbeterde versie)

User Account Control is een tool waarmee Microsoft wil voorkomen dat jij zonder dat je het weet dingen op je computer doet zoals programma's installeren, of wijzigingen maken aan bepaalde levensbelangrijke bestanden, zonder je ervan bewust te zijn. Het vraagt je, telkens je zoiets wil doen, in een pop-up venster of je er wel zeker van bent.
Bij vorige versies van Windows was UAC een hele marteling, maar in Windows 7 verloopt het proces heel wat minder pijnlijk. Je kan de tool zelfs wat fijner afstemmen, om bijvoorbeeld minder meldingen te krijgen van het dialoogvenster. Dat doe je door in het zoekvenster van het startmenu UAC in te tikken, en op het resultaat te klikken. Hier kan je dus de instellingen wijzigen.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C1

(met dank aan een lezer die ons er terecht op wees dat wij in het oorspronkelijk artikel User Account Control verwisseld hadden met Windows Genuine Advantage, de controle om te zien of je wel een originele Windows op jouw computer hebt staan)


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: HYPOTHEEK BEREKENEN
In Windows 7 kan je met de rekenmachine ook speciale bewerkingen maken. Je kan kiezen uit volgend emodus: Standard, Scientific, Programmer, Statistics. Bovendien kan je bij het Opties menu kiezen uit een aantal automatische conversietools, zoals het omzetten van eenheden (heoken, temperatuur..) berekenen van datum (het verschil tussen twee datums).
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C1


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: ALLE SCHIJVEN TONEN
Heb jij een comptuer met een ingebouwde lezer voor verschillende geheugenkaarten, dan kan het gebeuren dat die sleuven voor de kaarten in MyComputer niet te zien zijn als schijven. Lastig, maar niet onoverkomelijk. Om een verborgen geheugenslot zichtbaar te maken, ga je naar My Computer. Druk op de Alt-toets, om bovenaan het scherm een knoppenbalk op te roepen. Ga naar Tools / Folder Options. Kies het tabblaadje View, en vink het vakje naast "Hide empty drives in the computer folder" (verberg lege drives in de map Computer).
En voila, de geheugensleuven zijn nu zichtbaar!
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system?page=0%2C1


VRIJDAG MAC TIP: SNOW LEOPARD CACHE CLEANER
Mac OS X Snow Leopard - $9,99
Uit de naam blijkt al, dat het programma voor OS X Snow Leopard gemaakt is. Het vervolg van de naam dekt de lading echter niet. Het doet meer dan alleen de caches legen.

Na het starten verschijnt een systeemoverzicht van onder anderen geheugen, processorgebruik en info over de schijf indeling. Dit schermpje is klein en had van mij wel iets groter gemogen.
Bovenin het schermpje staan een aantal opties (zie afbeelding)

1. Login items: Hiermee kunnen de programma's worden beheerd die tijdens het opstarten worden uitgevoerd
2. Maintain: Hiermee kunnen een aantal onderhoudsscripts worden uitgevoerd, permissies hersteld en prebindings opnieuw worden opgebouwd. Dit is voor regelmatig onderhoud, bijvoorbeeld éénmaal per maand. De scripts kunnen éénmaal per week worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden opgespoord of voorkomen.
3. Optimize: Voor het optimaliseren van het systeem, zoals de internetverbinding, het RAM, de files en de file cache.
4. Trash: Hiermee kan de prullenbak op verschillende schijven veilig worden geleegd, zodat de gegevens niet meer zijn terug te halen.
5. Caches: Dit is een optie voor 'troubleshooting', zoals de makers al aangeven. Hiermee kunnen de systeemchaches worden geschoond op diverse wijze. Van licht tot uitgebreid.In de menubalk van het programma staan nog meer en uitgebreidere opties, zoals rootkits opsporen en virussen opsporen en verwijderen. Een nog uitgebreidere onderhoudssectie voor wie nog meer wil en in 'System' kunnen de Finder en Dock opnieuw worden gestart of processen gestopt (voorzichtig!).

Het programma heeft meer te bieden dan ik hier heb aangegeven. Een dergelijk programma is natuurlijk niet gratis. Het kost 9,99 dollar en is wat mij betreft zijn geld waard.

Te verkrijgen op onderstaand adres(ook een probeerversie): [Arnold]

http://www.northernsoftworks.com/


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: USB FLASH DRIVE MANAGER
Windows XP - 650k - freeware
Deze tool is uitstekend om data te vergelijken tussen een USB stick en een computer; je kan ook de configuratiegegevens zoals netwerktoegang van de ene pc op de andere overzetten. Ideaal voor backup, synchronisatie, opslag, enz.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-USB-Flash-Drive-Manager_14908927.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WINDOWS MEDIA ENCODER
Windows - freeware - 9,6 MB
Een programma dat al enkele jaren meegaat, maar nog altijd uitstekend dienst doet om AVI of MPG data om te zetten in een ander formaat. Bestaat in 32 en 64 bit versie.
http://www.chip.de/downloads/Windows-Media-Encoder_12990690.html
http://www.chip.de/downloads/Windows-Media-Encoder-fuer-x64_17567989.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WINDOWS TIME ZONE
Windows XP - 831k - freeware
Handig voor wie vaak moet bellen met mensen in andere tijdzones: met deze tool, die zich in je statusbalk vestigt, krijg je meteen te zien hoe laat het is in New York, Tokyo, Moskou... Zo maak je je correspondenten niet in het midden van de nacht wakker!
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=07fb0bd8-f390-458d-a629-6f0258ac7cdf&displaylang=en


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: TRUESPACE
Windows 2000/XP/Vista - 127,3 MB - freeware
Een zeer uitgebreid pakket om 3D modellen te maken, te vergelijken met SketchUp van Google. Het is wel een tool voor de ervaren gebruiker, want de bediening ervan is niet zo evident. Bij Chip vind je een fotoreportage van de werking van deze software.
http://www.chip.de/downloads/trueSpace_32310554.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: ROOTKITREVEALER
Windows NT/2000/XP - 226k - freeware
Dit programma doorzoekt jouw Windows Register op zoek naar verborgen Rootkits, en brengt daarna het resultaat met het pad, de datumstempel, de grootte, en beschrijving.
http://www.chip.de/downloads/RootkitRevealer_20300452.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: OUTLOOK HOTMAIL CONNECTOR
Windows XP/Vista/7 - 3,1 MB - freeware
Met deze tool kan je je Windows Live Hotmail account vanuit outlook beheren: je mails, kalender, en contacten. Dit alles gratis. Bij Microsoft vind je enkele tips hoe je tewerk moet gaan.
http://office.microsoft.com/en-us/outlook/ha102225181033.aspx


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: ADD-IN VOOR OFFICE 2007: SAVE AS PDF OF XPS
Windows XP/2003/Server - 934k - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat je documenten, aangemaakt in Office 2007, kan opslaan als PDF bestand, of als XPS. Het progje fungeert als het ware als een virtuele printer.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=4d951911-3e7e-4ae6-b059-a2e79ed87041&displaylang=en


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: PROCESS MONITOR
Windows all - 1,3 MB - freeware
Deze real time tool toont jou alle activiteiten op jouw pc. Het is eigenlijk een combinatie van Regmon en Filemon, twee progjes die de verwoede sleutelaar al wel zal kennen. Het kijkt welke systeemprocessen er draaien op jouw pc, welke er beroep doen op jouw Windows register en het veranderen. Je kan o.a. restjes opsporen van programma's die al lang verwijderd zijn van jouw pc, die nog altijd systeembronnen gebruiken.
http://www.chip.de/downloads/Process-Monitor_22625020.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: DRAGON DICTATION APP
iPhone - freeware
Met deze tool kan je boodschappen inspreken, en de software zet ze om in tekst om via sms te versturen.
http://review.zdnet.com/product/smartphones/apple-iphone-3gs-32gb-black-at-t/33674173


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: ARROW APP
Smartphone - freeware
Deze player, waarmee je de Arrow radiozenders kan beluisteren op jouw mobiele telefoon (Nokia, Android, BlackBerry, iPhone). Je kan kiezen tussen Classic Rock, Jazz FM, en CRAZ. Bij RadioVisie kan je een heel interessant artikel lezen over het succes van deze zenders.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00083277
http://www.arrow.nl/rock/#/rock/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....Wij ontvingen enkele zeer sympathieke reacties naar aanleiding van ons 650e nummer:
<<<<

Beste redactie,

In jullie inleiding van editie 650 vragen jullie wat wij ervan vinden..... Nou ik vind jullie nieuwsbrief de allerbeste die er is, hij is goed leesbaar, zeer goed geschreven ! De onderwerpen die jullie uitkiezen zijn uitstekend en jullie commentaar op allerlei ontwikkelingen op internet staan zeer dicht bij die van mij. Ik lees nu ruim 10 jaar de weekeinde editie en hoop dat nog vele jaren te mogen doen. Veel hulde en ga zo door !

met vriendelijke groet,

Chris Nap


>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

<<<
Hilde,
Bedankt voor het zéér lange artikel over "INTERNET EN PRIVACY: GOOGLE VS FACEBOOK" in Netties nr 649 van 8/5/2010.
Het was zeer informatieve tekst, wel lang maar toch vlot leesbaar.
Omwille van zijn inhoud heb ik deze Netties naar een 20-tal e-mails van vrienden en familie doorgestuurd.
Wie weet, komen er nog nieuwe abonnees bij.

Een Netties lezer "van in den beginne".

Eddy H.


>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Medewerker Dave gaf ons feedback over een artikel:
<<<
Op deze site kan je films en tv-feuilletons bekijken in streaming formaat. De site host de films niet zelf, maar verwijst naar externe links. Of de films er vertoond worden met toestemming van de auteursrechthebbenden is een vraag waarop wij het antwoord niet hebben...
[Taal: ENG]
http://tvshack.net/


Bij mij gaf mijn antivirus een melding als ik deze site bezocht, hij blokkeerde een popup...

Wellicht is het niet ernstig (sfw file) , maar toch...

>>>
Bedankt voor de waarschuwing!NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
God, geef me de sereniteit om de dingen te aanvaarden die ik niet kan veranderen,
de moed om de dingen te veranderen die ik kan, en het verstand om het verschil te kennen.
Thomas Jefferson