netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
20/5/
2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 650 van 14/5/2010Gegroet lezer,

Terwijl onze zo goed als lege trein op deze vrijdag doorheen een zonovergoten landschap raast, valt ons oog op het nummer van deze editie: 650. Weer een mijlpaal bereikt, weer een mooi rond getal. Blijft onze redactie nog wel voldoening vinden in het brengen van nieuws, dag in dag uit, nu al 14 jaar lang? Jazeker. Vooral omdat wij zelf een keuze mogen maken van het nieuws dat wij aan u doorgeven. Wellicht zal u elders meer nieuws vinden over de nieuwste technieken voor harde schrijven, overclocken, enz., maar wij trachten toch altijd de sociale, maatschappelijke, culturele context te brengen rond de pure feiten. En dat is wat ons draaiende houdt.

Wat vindt u in dit 650e exemplaar van de wekelijkse nieuwsbrief? Opvallend is dat Facebook en Twitter het nieuws deze week domineren, met slechts een klein beetje Google en Bing nieuws. En natuurlijk ook nieuws van het front van de auteursrechten, met een nieuwe eis van de Belgische auteursrechtenmaatschappij SABAM - die zoals te verwachten viel meteen al op veel protest kon rekenen.

Verder brengen wij zowel in onze rubriek Tips als in de rubriek Software tips voor tools die u al op uw Windows-computer hebt staan, of gratis kan downloaden bij Microsoft, maar waarvan u het bestaan niet kent. Schatten op zolder dus! Wij zijn trouwens heel verheugd dat wij reacties ontvangen hebben op onze oproep om ons tips voor de Mac te bezorgen. Deze week leest u een handige tip van lezer Arnold. Wie volgt?

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TWITTER TWANNOTATIONS: EEN GOED IDEE?
Tweets voorzien van wat meer gestructureerde tags, dat is wat Twannotations doen wil.

De trouwe lezer weet ondertussen dat wij overstag gegaan zijn voor Twitter, en het een reuze handige bron voor informatie, tips en interessante sites vinden. Maar Twitter kan misschien binnenkort nog interessanter worden, dankzij de Twannotations, of annotaties voor de tweets.
Zo zou elke tweet annotatie bestaan uit een "type", en elk type kan dan verschillende attributen hebben. Deze informatie zal dan dezelfde zichtbaarheid hebben als de originele tweet, dat wil zeggen: publiek, door iedereen te zien, tenzij je je account op privé gezet hebt.
Je zal bovendien zelf kunnen bepalen wat je in de twannotations zet. Twitter zelf zal in het begin enkele suggesties gevenn om de ontwikkelaars in gang te zetten, maar daarna mogen zij vrij hun eigen idee uitwerken. Statistieken over deze annotaties zullen ook openbaar gemaakt worden, en geanalyseerd: de meest gebruikte annotaties, trending annotaties, enz.
Hoe dit er praktisch zal uitzien? Wij nemen daarvoor even het voorbeeld dat in het artikel van TechCrunch aangehaald wordt, namelijk gebruiker Raffi die tweet "bekijkt 'The Vampires of Venice'". Die tweet zou dan bijvoorbeeld van volgende annotaties voorzien kunnen worden:
soort = tv episode; episode = The Vampires of Venices; serie = Dr. Who; uitzenddatum = 8 mei 2010.
Uiteraard zijn deze annotaties nog in een heel vroeg stadium, en is er verder nog niet veel concreet bekend: wie voegt de annotaties toe bijvoorbeeld? En hoe kan je die als gebruiker terug vinden? Maar toch is het naar onze mening een heel interessante evolutie, van nabij te volgen.
Meer bij TechCrunch; een presentatie en een filmpje vind je bij Mehack, het blog van Twitter-medewerker Raffi Krikorian
http://techcrunch.com/2010/05/08/twitter-annotations/
http://mehack.com/extremely-preliminary-look-at-twitters-annotaIPAD KOMT NAAR EUROPA
Eerste golf landen bevoorraad op 28 mei, BelgiŽ en NL moeten wachten tot juli.

AustraliŽ, Canada, Duitsland, Frankrijk, ItaliŽ, Japan, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zullen vanaf 28 mei het kleine wonder in handen kunnen krijgen, en vanaf 10 mei kan degene die vreest dat er een tekort zal zijn aan de toestellen alvast een bestelling plaatsen in de Apple Online store.
Ons landje zal, samen met Hongkong, Ierland, Luxemburg, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Oostenrijk en Singapore, moeten wachten tot half juli. Over de prijs is trouwens nog niets gekend. Ter herinnering: in de VS kost de iPad 499, 599 en 699 $ voor resp. de 16, 32 of 64 GB versie van het toestel met Wi-Fi verbinding. Voor een toestel met 3G verbinding moet je nog meer neertellen: 629, 729 en 829 dollar respectievelijk.
Veel geld voor zo'n toestel, niet? Vergelijk dit bijvoorbeeld met een tablet van de Franse fabrikant Archos. Daar werden zopas de Archos 7 home tablet en 8 home tablet aangekondigd, bieden toestellen met een aanraakscherm. Versie 7 heeft een 7" (17,5 cm diagonaal) scherm, Versie 8 een 8" (20 cm diagonaal) scherm, tegenover de iPad 9,7 inch (24,2 cm diagonaal). Jamaar, zal je zeggen de iPad heeft apps! Wel, de Archos toestellen hebben dat ook, want zij zijn gebaseerd op het Android OS.
Ongetwijfeld zal de iPad veel meer tot de verbeelding spreken van de gebruiker dan de Archos, maar is deze extra factor het prijsverschil waard?
De meningen over de iPad blijven ondertussen verdeeld. Het gewicht van het toestel (680 gram bij WiFi, 730 gram bij 3G) is iets waar velen over klagen; het zou een te zware belasting vormen voor de pols wanneer men het toestel lang in handen houdt. Ter vergelijking: de Archos weegt amper 370 gram.
Wij citeren trouwens Molly Wood van CNet, die in het podcast Gadgettes haar mening ten beste gaf over de iPad. Het gewicht stoorde haar enorm, de kreupele ervaring van het surfen op een web zonder Flash ergerde haar eveneens. Zij heeft alvast besloten haar iPad naar de winkel terug te brengen. "het is als een jurk die je zo lang in de winkel zag liggen, absoluut wou hebben, en nu je hem aangepast hebt toch tegenvalt". Gevraagd of zij het toestel aan haar moeder cadeau zou doen (het was een uitzending over geek cadeautjes voor moederdag) antwoordde Molly Wood ontkennend: zij wil die onvolledige ervaring van surfen zonder Flash haar moeder niet aandoen - het mensje zou niet weten wat de oorzaak is van die gebroken websites, en denken dat ze iets verkeerd gedaan heeft...
Anderzijds zijn er ook wel grote fans te vinden van de iPad. Andy Abramson van het blog Voyces.com bijvoorbeeld zegt dat hij, sinds hij de iPad heeft, de iPhone en iPod Touch thuis laat. Alhoewel wij ons hierbij wel de vraag stellen hoe hij dan belt met de iPad. Blijkbaar met Skype, maar dat werkt niet met AT&T, daarvoor moet hij een of andere hack uithalen. Zijn getuigenis nemen we dan ook met een korreltje zout. Hoe zit het met de Belgische eigenaars van iPads? Wij zijn benieuwd naar uw ervaring!
http://www.pcworld.com/article/195839/apple_aims_for_ipad_world_domination_on_may_28.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.archos.com/products/ht/index.html?country=us&lang=en
http://www.voyces.com/2010/05/09/ipad-a-month-later/


FACEBOOK GAAT DE GEOLOCATIE TOUR OP
En gebruikers zullen zonder problemen voortdurend vertellen waar ze zijn!
Foursquare is enorm populair. Bij deze dienst, die van geolocatie gebruik maakt, kan je "inchecken", dat wil zeggen in je profiel bekend maken dat je op een bepaalde plaats bent of geweest bent. Wie vaak op die plek komt, mag zich uiteindelijk de "mayor" (burgemeester) van die plek noemen. Je kan punten verdienen, enz. Heel leuk, maar je moet wel een stukje van je privacy opgeven, en je mag ook niet bang zijn van stalkers.
Foursquare is dus populair. Zo populair dat het onlangs een overnamebod kreeg van Yahoo voor meer dan 100 miljoen dollar. Een bod dat het afwees, omdat de eigenaars van de dienst meenden dat zij meer waard waren, en in de toekomst nog zouden groeien. Maar misschien zullen zij ondertussen die weigering wel betreuren. Facebook heeft immers aangekondigd dat het ook met geolocatie begint. En kijk: prompt trokken enkele belangrijke investeerders zich terug uit Foursquare.
Het is dan ook een ongelijke strijd. Foursquare heeft 1 miljoen gebruikers, en Facebook heeft er 400 miljoen, plus 100 miljoen mobiel. Wanneer Foursquare haar bedrijf wil ontwikkelen door met adverteerders te werken gebaseerd op geolocatie, welke dienst denk je dan dat de adverteerders gaan kiezen: Facebook met zijn 400 miljoen gebruikers, of Foursquare met zijn 1 miljoen? De keuze is snel gemaakt!
Het wordt trouwens dringen op de markt van de geolocatie. Ook Google heeft namelijk een dienst die met geolocatie werkt: Latitude. Momenteel vertelt die enkel aan je vrienden waar jij bent, en zijn er nog niet meteen leuke toepassingen. Maar Google heeft nu aangekondigd dat daarin verandering komt: Latitude zou binnenkort ook een check-in tool hebben, en een tool om te zien welke plekken je bezocht hebt.
Er is echter een grote barrière voor de Google Latitude app om tot het grote publiek door te dringen: op de iPhone zal je hem niet zien. Apple heeft de app namelijk niet toegelaten in de App Store, terwijl andere tools zoals Foursquare en MyTown wél toegelaten zijn.
Kortom: het lijkt erop dat er een hete strijd volgen zal om onze "whereabouts"!
http://www.pcworld.com/article/195879/google_vs_foursquare_geolocation_battle_heats_up.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/article/195842/report_facebook_mcdonalds_team_on_geolocation.html?tk=nl_dnx_t_crawl


GEEN ENKELE VOLGELING MEER OP TWITTER!
Opschudding op het internet: Twitter zette de teller van het aantal volgelingen bij iedereen op 0.
Een storm in een glas water, zo mag je het eigenlijk noemen. De Twitteraars die hun eigen profiel bezochten, bemerkten maandag middag plots dat zij geen enkele andere Twitteraar meer volgden - en wat erger was: dat zij ook geen enkele volgeling meer hadden. Om preciezer te zijn: de teller stond op nul, maar de icoontjes van de personen die jij volgde waren nog wel degelijk aanwezig in je profiel.
Wat was er gebeurd? Enkele internauten hadden ontdekt hoe je jezelf heel gemakkelijk volgelingen kon toeŽigenen, en wel op een heel simpele manier: je moest enkel "accept [username]" in de Twitter web interface intikken, en die persoon ging jou automatisch volgen. Gizmodo publiceerde hierover een artikel, en meteen begonnen er een ware stormloop op celebs, die nu gedwongen werden om allerlei internauten te gaan volgen.
Twitter reageerde, door de lijst met volgers op nu te zetten, en aan een oplossing te werken. Die blijkbaar al snel gevonden werd, want na een uurtje of twee waren de tellers terug op hun normale peil gezet.(1)
Een kleine uitschuiver, een fait divers, maar zoals je al verwachten kon zorgde het wel voor de nodige opschudding in de twitter-wereld. Tussen haakjes: de twitteraars moesten eigenlijk niet ongerust zijn. Want volgens een recent onderzoek is het niet het aantal volgelingen op Twitter dat jou belangrijk maakt. De studie besluit: "Populaire gebruikers met een hoog aantal volgelingen, zijn niet meteen invloedrijk in die zin dat zij veel ge-retweet worden of vaak vermeld worden". (2)
http://www.betanews.com/article/Twitter-resets-follow-lists-to-zero-because-of-autofollow-bug/1273511648
http://blogs.hbr.org/research/2010/05/influence-and-twitter.html


SABAM WIL BIJDRAGE VAN PROVIDERS
Hoeveel keer zal de gebruiker beboet worden voor iets wat hij niet eens doet?
Dat artiesten door piraterij inkomsten moeten derven, is iets dat vaststaat. Maar hoeveel is dat? En hoe dat tij keren? Je kan immers draconische wetten gaan uitvaardigen, die bij elke downloader straffen met het afkappen van zijn hand (neen, een grapje, het afsnijden van de internetverbinding is al erg genoeg!). Maar je kan ook trachten de artiesten, die de dupe zijn van de hele kwestie, aan een vervanginkomen te helpen.
Dat is de gedachte die er zit achter de Auvibel heffing, die sinds kort betaald moet worden op elk opslagmedium (USB stick, harde schijf, flashgeheugen, enz.). Dit geld wordt dan doorgesluisd naar Sabam, de auteursrechtenmaatschappij, die het op haar beurt moet doorsluizen naar de auteursrechthebbenden: de muzikanten, de uitvoerders, de songwriters. En hier zeggen wij bewust "moet doorsluizen", want in het verleden bleek daar af en toe wel eens iets verkeerd te lopen.
Sabam heeft nu bekend gemaakt dat het deze heffing niet voldoende acht. De artiesten hebben, aldus Sabam, meer verloren door piraterij dan er door Auvibel geïncasseerd kan worden. En dus werd een andere speler gezocht in het ecosysteem van online muziek, bij wie aangeklopt kan worden. En dat zijn dus de providers.
Sabam vraagt dus dat de providers voortaan een heffing zouden betalen, want zij profiteren immers, aldus Sabam, van die piraterij en illegale downloads, doordat zij bandbreedte verkopen.
De aankondiging van Sabam kende meteen al heel wat kritiek. Om te beginnen is zo'n heffing niet toegestaan door Europa, omdat de providers hier in Europa neutrale doorgeefluiken zijn. Ten tweede betaalt de gebruiker al een heffing om de artiesten te compenseren - een heffing die eigenlijk niet eerlijk is, want zowel de gebruiker die alles netjes legitiem doet, als de gebruiker die illegaal bestanden kopieert moeten deze heffing betalen. Open VLD-senator Bart Tommelein heeft al openlijk kritiek geleverd, en in de commentaren op het artikel bij Het Laatste Nieuws kan je de verontwaardigign van de lezers bemerken.(1) (2)
Tussen haakjes: voor wie zich afvraagt wat de artiest eigenlijk ontvangt wanneer hij een cd verkoopt, een song verkoopt via iTunes, of wanneer zijn muziek gespeeld wordt via streaming diensten zoals Last.FM of Spotify, die kan terecht bij een heel heldere grafiek.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/media/100510_Sabam
http://www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1104121/2010/05/10/Voorstel-Sabam-over-downloadbijdrage-strijdig-met-Europese-wet.dhtml
http://www.informationisbeautiful.net/2010/how-much-do-music-artists-earn-online/NU OOK APPLE VS. NINTENDO?
Wanneer Apple zich steeds meer als game-toestel profileert, moet Nintendo dan ook een eigen telefoon gaan maken?

Volgens de krant The Times zou Nintendo, de bekende fabrikant van succesvolle speltoestellen waaronder de Wii, Apple als zijn grote concurrent van de toekomst zien. De iPod en iPhone hadden al heel wat gametoepassingen, maar met de iPad snoept Apple nog een stukje van de markt van Nintendo af.
Vooral op de markt van de "casual games" blijken de goedkope apps uit de App Store een duchtige concurrent te zijn voor de kleine Nintendo toestellen, zelfs het bestaan ervan te bedreigen. Hoe kan Nintendo nu terugvechten? Moet het zelf een eigen telefoon uitbrengen?
Dit probleem is eigenlijk een herhaling van het lot van de draagbare MP3-speler: ook die is in zijn bestaan bedreigd, nu steeds meer telefoontoestellen een muziekspeler ingebouwd hebben, en het voor de jeugd gemakkelijker is om met één toestel, hun mobieltje dus, te werken dan met én een mobiele telefoon, én een MP3 player.
Andere gametoestellen hebben al een oplossing gevonden: zij zijn meer dan gametoestel geworden, maar een terminal voor webtoegang. Zo kan je bij de Xbox 360, de PS3 en de Wii filmpjes in streaming formaat bekijken van Netflix, de grootste Amerikaanse videoaanbieder via het web. De Xbox 360 en de PS3 hebben bovendien sterke online en multimedia componenten.
Het tech blog Mashable suggereert dat Nintendo een voorbeeld moet nemen aan de N-Gage, een hybride toestel van Nokia, dat een combinatie was van gametoestel en draagbare telefoon - en nooit echt populair werd, al was het maar om zijn gekke vorm. Mashable concludeert dat het niet volstaat om een telefoonfunctie in een gametoestel te stoppen om er een succes van te maken - mensen houden nu eenmaal geen gametoestel tegen hun oor.
Wat Nintendo dan wel moet doen, laat de redacteur in het midden. In elk geval geen telefoon, zo luidt de conclusie...
http://mashable.com/2010/05/09/nintendo-apple-iphone-opinion/
http://business.timesonline.co.uk/tol/business/industry_sectors/technology/article7118570.ece


APPLE & AMAZON VS. GOOGLE: GESLOTEN VS. OPEN
Nu Apple zich steeds meer als boekverkoper opwerpt, stevent het ook daar af op een botsing met Google

Met zijn iPad heeft Apple een nieuwe markt aangeboord: die van de e-boeken. In de iTunes winkel kan je boeken kopen om op je iPad te lezen. Maar die boeken zitten in een gesloten eco-systeem, net zoals Amazon boeken aanbiedt die je op de Kindle lezen kan. Twee gesloten systemen, die binnenkort concurrentie krijgen van (gelukkig!) het open systeem van Google.
Google zal namelijk vanaf juni of juli boeken gaan aanbieden in het e-formaat, via Google Editions. Bij Google zullen de boeken in open formaat zijn, dat wil zeggen niet beschermd door een DRM systeem, terwijl de boeken van Apple of Amazon wél DRM hebben zodat zij enkel op de respectievelijke toestellen (iPad en Kindle) gelezen kunnen worden. De boeken die Google aanbiedt op haar eigen website, en via een hele reeks partners, zullen dus op gelijk welk toestel gelezen kunnen worden dat een browser heeft. Goed voor de gebruiker dus.
Ook dus op dit vlak zien we dus weer de strijd tussen open vs. gesloten - met de kampioen van de gesloten ecosystemen, Apple op kop. Tussen haakjes: ondanks het enorme succes van de iPad en iPhone, krijgt Apple af te rekenen met steeds harder klinkende kritiek op dit gesloten systeem. Vooral in tech middens heeft het veel aan sympathie verloren, terwijl die gemeenschap Apple in het verleden toch altijd op handen droeg, omdat het de (stijlvolle) underdog was. Steve Jobs zal toch stilaan wat aan zijn PR moeten gaan doen blijkbaar...
Tussen haakjes: Google kan met zijn systeem van online verkoop van e-boeken op de steun rekenen van haast zo goed als alle Amerikaanse uitgevers: meer dan 25.000 uitgevers en auteurs hebben hun medewerking toegezegd tot de verkoop van hun werken in digitaal formaat via Google. Meer hierover lees je bij Japan Today.(2)
http://gigaom.com/2010/05/08/open-vs-closed-google-takes-on-amazon-and-apple-in-e-books/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+OmMalik+%28GigaOM%29
http://www.japantoday.com/category/technology/view/google-backed-by-almost-all-us-publishers-on-digital-bookstore


ANDROID DOET HET BETER DAN IPHONE
Maar Blackberry toch nog grootste favoriet.
Recente cijfers uit de VS geven aan dat het Android OS op de mobiele telefoon steeds meer in trek is bij het publiek. Android toestellen zijn nu goed voor 28% van de verkoop van alle smartphones, en steekt daarmee de verkoop van iPhones voorbij dat op 21% zit. Maar Blackberry is nog altijd veruit de aanvoerder, met een marktaandeel van 36%.
Nu kan je natuurlijk opmerken dat de iPhone één toestel is, terwijl Android een optelling is van allerlei mogelijke toestellen die het Android OS aan boord hebben. Maar dan kan je die opmerking trouwens ook maken over Blackberry, dat in zijn eentje dan de lijst aanvoert.
De reden voor het slabakken van de iPhone wordt door waarnemers gezocht bij het feit dat er binnenkort een nieuwe versie van de iPhone verwacht wordt, en dat iPhone liefhebbers uiteraard hun aankoop nu uitstellen.
Dit zijn natuurlijk cijfers van de VS, en het gaat enkel om verkoopcijfers, dus de nieuwe toestellen die verkocht wordt, en niet om de zogenaamde "installbase" - het totaal aantal toestellen dat in gebruik is met dit bepaalde OS. Dus cijfers om toch even te relativeren.
http://mashable.com/2010/05/10/android-outselling-iphone/
http://mediamemo.allthingsd.com/20100510/is-android-really-outselling-apple/
http://www.informationweek.com/news/mobility/smart_phones/showArticle.jhtml?articleID=224701204

Nagekomen bericht:
Ondertussen hebben wij ons licht opgestoken bij Coolblue, die o.a. pdashop.be, smartphoneshop.be en gsmshop.be uitbaat, en eigenlijk nog het beste geplaatst is om ons over de verkoopcijfers van smartphones in te lichten. Wij ontvingen de volgende toelichting:
• We zien aan onze verkoopcijfers dat het early adopter publiek van PDAshop.be al enige tijd de 14 Android-telefoons die we verkopen verkiest boven de iPhone.
• We zien bovendien dat de introducties van nieuwe Android-toestellen als de HTC Desire (die Coolblue als eerste in BelgiŽ leverde) hier sterk aan bijdraagt.
http://www.smartphoneshop.be/
http://www.coolblue.be/onze_shops/
ONERIOT: TRENDS VOORALEER ZE TRENDY ZIJN
RealTime zoekmachine OneRiot heeft een fijne neus voor trends en kan die zelfs voorspellen - zegt het zelf. Even van nabij bekijken dus.

Het internet is in de afgelopen 12 maanden enorm geŽvolueerd. Vroeger was Google de onbetwiste keizer van het zoeken. De resultaten waren afkomstig van websites die op "geregelde tijdstippen" het internet afstruinden. Maar toen kwam Facebook met zijn status updates, en vooral Twitter. Het begrip "real time" deed zijn intrede: bij Twitter kon je zien wat er nu, op dit moment gebeurde, doordat de tweets doorzoekbaar waren. Na een tijdje paste Google zijn zoekmachine aan, zodat ook die nu Twitter en facebook doorzoekt, en je naast de klassieke zoekresultaten op Twitter ook de optie "real time search" vindt.
Maar er zijn natuurlijk ook anderen die werken met real time nieuws, en daar een toepassing van maken. Zo bijvoorbeeld OneRiot. Deze site bekijkt het huidige nieuws via de sociale netwerken, en distilleert hieruit trends, nog voor zij echt merkbaar zijn. Het gebruikt hiervoor eigen algoritmes. Naar eigen zeggen zou deze zoekmachine de snelste en meest complete manier zijn om de beste dingen te vinden die op het web gedeeld worden.
TechCrunch vergelijkt de site een beetje met TechMeme, maar dan gericht op meer algemeen nieuws. Een nieuws dat wel heel Amerikaans gericht is, naar onze smaak. Maar ontdek zelf deze site op onderstaand adres.
http://techcrunch.com/2010/05/07/oneriot/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Techcrunch+%28TechCrunch%29
http://oneriot.com/


FACEBOOK DE RUG TOEDRAAIEN WORDT TRENDY
Begint de internaut dan toch te beseffen dat Facebook een brug te ver gaat?
De zoekmachine van Google is altijd een goede barometer geweest. En wanneer je leest dat de zin "how to quit Facebook" op deze zoekmachine bijna 17 miljoen resultaten oplevert bij Google, dan weet je dat dit onderwerp leeft bij de internauten.
Er kunnen verschillende redenen zijn om Facebook vaarwel te zeggen. Misschien besef je dat je teveel tijd doorbrengt op Facebook en dat al die updates tijd opslokken die je nuttiger en aangenamer zou kunnen besteden. Of misschien begint het eindelijk tot jou door te dringen dat Facebook gevaren inhoudt voor jouw privacy - zowel doordat de bazen van Facebook jouw gegevens willen verkopen aan de hoogstbiedende adverteerder - ofwel omdat er weer de zoveelste beveiligingsfout gebeurd is. Iemand zei onlangs dat je Facebook niet kan betrouwen met jouw gegevens, niet omwille van die privacy, maar omdat het technisch te onbetrouwbaar is.
Als anecdote: dinsdag werd bekend dat een lek bij de restaurantsite Yelp de gegevens bij Facebook in gevaar bracht, omdat Yelp, door die nieuwe 'instant personalization' op Facebook toegang heeft tot jouw gegevens (1)
Hoe het ook zij: steeds meer mensen willen Facebook de rug toekeren, en zijn op zoek naar een manier om dat te doen. De zin "how to quit Facebook" genereerde op Google 16,9 miljoen resultaten, en "how do I delete my Facebook account" leidde tot 15,9 miljoen links. Want zo echt simpel is het niet om de banden met Facebook te verbreken.
Als gebruiker heb je twee opties: je account opschorten (deactivate) of wissen (delete). Bij deactivatie, dat je onder Account Settings vindt, wordt de account bevroren. Jouw informatie is niet langer te zien op Faceook, maar wordt wel door Facebook bewaard, voor het geval je van gedachten verandert (en natuurlijk ook om de statistieken van Facebook te spekken). Jouw naam wordt ook niet meer vermeld op community pagina's, en foto's met tags verliezen die tags. De status updates verdwijnen van jouw pagina, en wanneer jouw naam voorkomt op het muurtje van een vriend, dan zal die niet langer aanklikbaar zijn.
Voor het wissen van een account is het echter wat moeilijker. Om dat te doen, is zelfs geen rechtstreekse link beschikbaar: je moet naar het Help Center gaan en daar zoeken naar "delete account". Bevestig je daar dan dat je jouw account wil wissen, dan houdt Facebook nog 14 dagen jouw gegevens vast, voor het geval je van gedachte zou veranderen.
En hoe zit het met jou? Blijf jij nog een fan van Facebook of begin je stilaan de kriebels te krijgen? Of denk je, zoals Peter Rojas, de oprichter van Gizmodo en Engadget, namelijk dat je meer tijd moet doorbrengen met het beheren van je account, en dan vooral de privacy instellingen, dan dat je er echt gebruik van kan maken? Laat het ons weten!(2)
Tot slot nog dit: The New York Times heeft even op een rijtje gezet welke instellingen je allemaal moet veranderen op jouw privacy te beschermen en kwam tot de conclusie dat het een ontmoedigende doolhof is! (3)
http://techcrunch.com/2010/05/11/yelp-security-hole-puts-facebook-user-data-at-risk-underscores-problems-with-instant-personalization/
http://www.informationweek.com/news/software/hosted/showArticle.jhtml?articleID=224701508&cid=nl_tw_software_2010-05-11_h
http://www.nytimes.com/interactive/2010/05/12/business/facebook-privacy.htmlFACEBOOK ROEPT CONFERENTIE BIJEEN OVER PRIVACY
Maar is de reactie niet te laat?
Zoals je in het vorige artikel lezen kon, begint er toch wat protest te ontstaan tegen de manier waarop Facebook met onze privacy omspringt. Misschien minder van de massa's gewone gebruikers, maar dan toch wel van invloedrijke mensen. Uiteraard heeft ook Facebook de recente klachten gehoord. En het reageert erop met een zet die op het eerste zicht vooral als public relations bedoeld is, om de onrust bij de massa te bedaren.
Facebook roept namelijk een conferentie bijeen om over die privacy te overleggen(1). De resultaten zal je in de volgende dagen te weten komen. In afwachting van deze resultaten hebben verschillende tech sites de evolutie van de privacy (of het gebrek eraan!) op Facebook op een rijtje gezet. Cnet bijvoorbeeld (2) maakt een mooie opsomming, en als je die leest dan vraag je je af of we toch echt gek zijn dat wij met zijn allen zo met onze voetjes laten spelen!
Gelukkig laat de internetgemeenschap niet met zich sollen. Er wordt namelijk druk gewerkt aan een open alternatief sociaal netwerk, dat de naam Diaspora meekreeg. Dit netwerk zou van niemand zijn, en jij alleen zou de eigenaar zijn van jouw gegevens. Het geheel is nog in heel vroege fase, en het valt te vrezen dat dit project nooit het razende succes zal kennen van Facebook. Maar het initiatief is lovenswaardig, en alvast Leo Laporte van Twit.tv heeft zijn steun toegezegd aan het project. OP de website van Diaspora vind je een video die de bedoeling uitlegt.
http://www.techmeme.com/100512/p65#a100512p65
http://news.cnet.com/8301-13577_3-20004853-36.html
http://www.kickstarter.com/projects/196017994/diaspora-the-personally-controlled-do-it-all-distr
Nagekomen bericht:
Ondertussen heeft ook Europa zich in de discussie gemengd: Webwereld weet te melden dat de Europese privacy-waakhond eist dat Facebook overschakelt op opt-in.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=dTadH0BYOu1BKxE_NRtAFIMi55cPrdH4vMib6DfSRVmfoajJC
GOOGLE EN BING BRENGEN NIEUWS VAN HET NAVIGATIEFRONT
Navigatie via de zoekmachines wordt steeds beter - hebben we nog wel een apart gps-toestel nodig?
Deze week viel er van verschillende kanten nieuws te rapen over landkaarten en navigatie. Dus zetten wij de berichten even op een rijtje.
Om te beginnen Google. Bij Google Maps voor het Android-mobieltje krijg je voortaan ook routebeschrijvingen voor fietstochten (in de VS). Voortaan zal er bij de landen waar er fietsbeschrijvingen beschikbaar zijn een icoontje verschijnen met een fiets. Er is ook een speciale laag die vertelt welke routes goed zijn voor fietsers: enkel voor fiesten in het donkergroen, straten met fietspaden in het lichtgroen, en fietsvriendelijke straten zonder fietspad in het groen met stippellijn. Wij kunnen haast niet wachten tot zulke laag ook in BelgiŽ beschikbaar wordt - en de verschillende fietsverenigingen hun tochten op deze layers kunnen uitstippelen.
Verder heeft Google ervoor gezorgd dat het opvragen van een routebeschrijving simpeler wordt op het mobieltje en minder vingerbewegingen vergt. De juiste instructies vind je bij het Google Mobile Blog (1), waar je ook verder nog lezen kan dat je jouw route voortaan ook met anderen kan delen, wat handig is wanneer je met een groepje vrienden naar een gezamenlijke bestemming gaat. Hierbij dient opgemerkt dat de gebruikers van een iPhone wat langer zullen moeten wachten op een update van Google Maps. Een manier van Google om wraak te nemen op Apple, in het kader van de steeds harder woedende strijd tussen Apple en Google?
Het tweede bericht komt dan van Microsoft, dat een update uitbrengt van haar Bing app voor de mobieltjes met het Windows Mobile OS erop. Daar wordt gemeld dat de startpagina een nieuwe layout gekregen heeft, waarbij de navigatie verbeterd werd om de mensen sneller toegang te geven tot de zoekmachine. Belangrijker is echter dat Windows 6.x mobiele telefoons via Bing Maps voortaan ook routebepalingen kunnen krijgen, de zogenaamde turn-by-turn navigatie, wat wil zeggen dat de navigatie elke bocht die jij maakt meteen opvolgt en de route opnieuw berekent (2).
Ook Nokia met zijn Ovi Maps biedt tussen haakjes zulke navigatie. En zo zit je met drie grote besturingssystemen voor mobiele toestellen die allemaal routebeschrijvingen bieden, volledig gratis. Je kan je dus gaan afvragen of de aparte navigatietoestellen, de gps-systemen, nog een bestaansreden hebben...(3)
http://googlemobile.blogspot.com/2010/05/google-maps-for-android-gets-biking.html
http://www.bing.com/community/blogs/search/archive/2010/05/10/updated-bing-app-for-windows-phone.aspx
http://www.betanews.com/article/Like-Google-and-Nokia-Microsoft-starts-to-offer-free-navigation-for-its-phones/1273599705


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FUJITSU VERBETERT HET E-PAPER SCHERM
Nieuwe versie zou nog beter moeten zijn voor onze ogen
De labs van Fujitsu hebben aangekondigd dat zij deze week een nieuwe versie zullen voorstellen van haar e-paper kleurenscherm. Deze versie zou op verschillende vlakken beter moeten zijn dan de vorige versie. Zo zou het een derde helderder moeoten zijn, door wijzigingen in de constructie; er zou ook een beter contrast ration zijn van 7:1, ook drie keer beter dan de voorganger. De informatie zou ook dubbel zo snel naar het scherm geschreven worden dan bij het vorige model. Je moet namelijk weten dat, in tegenstelling tot LCD schermen, informatie op een e-paper scherm veel trager getekend wordt, zodat de tijd die het duurt om een scherm te verversen een van de belangrijke punten is op vlak van gebruikservaring.
E-paper wordt het meeste gebruikt in e-readers. Om de simpele reden dat het heel weinig stroom verbruikt, vermits er enkel energie nodig is om het beeld op het scherm te schrijven; daarna blijft het er zo staan, zonder verder stroom te verbruiken. Bovendien zijn e-paper schermen vaak ook flexibel, wat een resem andere toepassingen mogelijk maakt.
De eerste commerciŽle toepassingen van deze e-paper versie zou je later dit jaar moeten zien.
http://www.pcworld.com/article/195827/fujitsu_improves_color_epaper_screen.html?tk=nl_dnx_t_crawl


IPAD ZAL OOK KUNNEN PRINTEN
Wanneer is nog niet geweten, maar Steve Jobs belooft het al wel
Een van de dingen die de iPad niet kan (naast natuurlijk Flash content afspelen!), is documenten afdrukken. Dat is geen probleem wanneer je de ipad gewoon als een scherm beschouwt waarnaar je mulitmedia content kan downloaden (films, muziek...) en afspelen, zoals de meeste gebruikers stilaan de iPad aan het gebruiken zijn. Maar wel wanneer je van de iPad ook een "werk"toestel wil maken waarop je verschillende, zo niet alle andere dingen kan doen die je met de desktop of laptop kan doen, zoals mailen, surfen, een document typen.
Wanneer je die laatste activiteiten doet, dan wil je vaak ook een document afdrukken. En dat is bij de Ipad momenteel onmogelijk. Enerzijds is er geen USB-poort om de printer via een USB-kabel aan te sluiten. Anderzijds blijken er geen drivers te zijn om draadloze printers via het draadloze netwerk aan te sluiten.
Steve Jobs heeft nu beloofd aan een gebruiker, die zich over dit gebrek beklaagde, dat het binnenkort mogelijk zou worden om een printer aan te sluiten.
Goed nieuws dus voor de iPad-gebruiker - maar hij zal nog even geduld moeten oefenen!
http://macdailynews.com/index.php/weblog/comments/25174/

P.S. even een woordje uitleg over de illustratie bij dit artikel: de enige manier waarop je momenteel iets kan drukken van je iPad is... die op de fotokopiemachine leggen, en een kopie maken!


MOTOROLA FLIPOUT KOMT ER VIERKANT VOOR UIT
Een nieuwe Android toestel van Motorola valt op door zijn vierkante vormgeving. Maar is het wel handig?

Een vierkante telefoon is zeker wel opvallend, maar of deze vorm wel handig is, daarbij stellen wij ons toch vragen. Het nieuwe toestel, dat de naam Flipout meekreeg, zou Android 2.1 draaien overgoten met BLUR, de user interface van Motorola. Aan boord een 3.1 camera, QWERTY klavier, 2,8" scherm (7 cm), 512 ROM, 256 MB RAM, GPS, en een 700 MHz processor. En volgens de site AndroidAndMe zou het toestel ook Flash 10.1 aankunnen.
In de VS zou het toestel in juni uitkomen, en in 3 kleurtjes verkrijgbaar zijn. Prijs nog onbekend.
Opvallend, maar ook praktisch? Wij zijn benieuwd!
http://www.mobilecrunch.com/2010/05/10/its-hip-to-be-square-meet-the-motorola-flipout/
http://androidandme.com/2010/05/news/motorola-flips-out-with-new-square-design-for-att/


NIEUWE VERSIE VAN ANDROID KAN TETHEREN EN ALS WIFI HOTSPOT OPTREDEN
Een evolutie die opnieuw de tegenstelling tussen fabrikanten en operatoren beklemtoont

Het ecosysteem van de mobiele telefoons is heel verschillend in de VS en de rest van de wereld, waarbij wij hier in Europa, en dan vooral in BelgiŽ echt wel verwend zijn. Wij hebben het al eerder beklemtoond: in de VS koop je een "Verizon" of "AT&T" toestel, hier koop je een Samsung, een iPhone, of een HTC. Het verschil: in de VS is een toestel gekoppeld aan een abonnement. De mobiele operator mag zijn eigen laagje over de gebruiksinterface gieten, en kan er ook beperkingen inbouwen. En vermits het "tetheren", het gebruik van je mobiele telefoon als modem voor jouw laptop, niet interessant is voor de operator, omdat hij hierdoor de kans loopt een mobiel abonnement minder te verkopen, eisen de meeste mobiele operatoren dan ook dat deze optie niet aanwezig is op de toestellen die zij onder hun naam verkopen.
Hier in Europa is dat helemaal anders. Wij kopen een toestel, steken onze SIM-kaart erin, en surfen. Wij kiezen een operator op basis van de prijs van zijn abonnement, en wij kiezen een toestel op basis van de mogelijkheden die het biedt. Leve de vrije keuze dus.
En dan komt daar die markt-verstoorder: Google. Die zorgt voor een nieuw besturingssysteem, Android. Nadat verschillende fabrikanten een toestel op de markt brengen met dit nieuwe OS aan boord, overgoten door hun eigen User Interface zoals bij HTC, komt Google uit met een "puur" Android toestel, de Nexus One. Google zorgt daarbij voor een première in de VS: het toestel wordt verkocht zonder subsidie van de operatoren, en wordt dus onafhankelijke op de markt gebracht.
Nu gaat Google nog een stapje verder: in de nieuwe versie van het Android OS, Froyo (Android 2.2), zit ook de mogelijkheid om te tetheren en jouw toestel als WiFi hotspot te gebruiken zodat het 3G signaal dat jouw toestel opvangt uitgestraald wordt naar andere toestellen in de buurt die via WiFi kunnen inloggen op jouw privé "hotspot". En je kan uiteraard begrijpen dat dit niet meteen naar de zin is van de operatoren...
Meer hierover bij techCrunch.
http://techcrunch.com/2010/05/13/exclusive-google-to-add-tethering-wifi-hotspot-to-android-2-2-froyo/


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Windows 7 beschikt over een verbeterde rekenmachine.
http://www.breekpunt.nl/content/images/tips/win7tips10-201.jpg

*** Proxis.be lanceert de Vampire Shop: voor de broodnodige (of bloednodige!) griezelmomenten in ons leven.
http://www.proxis.be/static/vampireshop/twilight.aspx

*** Software beweert onbeperkt 3D details te kunnen leveren
http://www.nsaneforums.com/topic/46460-software-claims-to-render-unlimited-3d-details/
http://www.youtube.com/watch?v=Q-ATtrImCx4
http://www.youtube.com/watch?v=THaam5mwIR8

*** Een hulpmiddel om de compatibiliteit met Windows®7 te testen blijkt een Trojaans paard te zijn
http://www.bitdefender.be/

*** Webradio's verdwenen uit Philips-favorieten
StudioPL Webradio en Radio Bluemoon, onderdeel van Alonzo Music, kent u misschien. Over deze eerste webradio verschenen immers eerder al berichten bij RadioVisie. Toen konden we melden dat het vrij goed ging met dit project, intussen zijn een aantal zaken bergafwaarts gegaan.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00083252

*** Technologie maakt mensen gelukkiger
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100514009


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetRAY GARRIDO - MANTRA
[electro] Soundscapes met een zware beat erin, soms heel experimenteel. NIet alle nummers zijn even goed te noemen, maar toch de moeite om het beluisteren waard. Van de songs die je bij MySpace beluisteren kan, behoort Sartre Trip tot onze favorieten, ook omwille van de effecten.
http://www.myspace.com/raygarrido
http://www.raygarrido.com/
METASTAZ - ORIENT DUB EXPRESS
[dub] Dit album is volledig gratis te downloaden. En omdat het een heel knap album is, van uitstekende geluidskwaliteit, raden wij het aan om dat ook maar meteen te doen. Soundscapes met een dub beat erin, heel speciaal.
http://metastaz.bandcamp.com/album/orient-dub-express


INNER EYEFULL - BLUNTED SOUL
[electro lounge] Een redelijk trage en rusige EP, die je op Archive.org kan beluisteren of downloaden. Mooi gemaakte lounge muziek, wat jazzy ook. Om bij te relaxen.
http://www.archive.org/details/DWK049


VRIJDAG HOORSPELDAG: BLOEMEN IN DE LUCHT
Dit sociaal maatschappelijk hoorspel, gebaseerd op een verhaal van Nick McCarty en geregisseerd door Hans Karsenbarg, draait rond de drugsproblematiek. Vader Fred mijmert bij zijn duiven over zijn zoon. Kinderen is iets dat je moet loslaten, maar niet kan. En dan blijkt zijn eigen zoon een van die bloemen te zijn, die in de lucht sterven. Zijn zoon keert zich van hem af, kwetst zijn ouders voortdurend…
Het hoorspel, dat op 23/8/1987 uitgezonden werd door TROS, laat een diepe indruk na; de liefde van de ouders, die eigenlijk niets te verwijten valt, maar niet kunnen doordringen tot hun zoon. Hun kind, dat ten onder zinkt, uit hun handen glipt, zijn dood tegemoet. De wanhoop, de vertwijfeling, de radeloosheid… Uitstekend gebracht, heel natuurlijk, heel knap uitgewerkt, meeslepend van begin tot einde – en ook ontroerend.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/05/13/bloemen-in-de-lucht/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Naast de edele kunst van dingen te doen, is er de edele kunst van dingen niet te doen.
De wijsheid van het leven is juist het niet-essentiŽle te elimineren.
- Thomas Jefferson -


oor logo
De nieuwe oogstLIST OF TWEETS


Wil je weten wie wat gezegd heeft op Twitter over een bepaald onderwerp, dan kan je dat hier vinden. Het resultaat ken je ordenen, en als html of gewone tekst zien. Handig, om bijvoorbeeld jouw meest interessante tweets op jouw eigen blog te plaatsen. (met dank aan Twitteraar @rlthclause voor de tip)
[Taal: Engels]
http://listoftweets.com/


WELK WEBDIER BEN JIJ?
De voorbije vier weken kon je op canvas naar Virtual Revolution kijken. De laatste aflevering draaide rond de vraag: heeft het internet ons gedrag veranderd? Bij de BBC kan je een test doen die je duidelijk moet maken wat voor soort internetdier jij bent. Blijkbaar zijn we veel minder multitaskers dan we denken!
[Taal: Engels]
http://programmas.canvas.be/the-virtual-revolution/doe-de-test-welk-webdier-ben-jij/


ONTDOPEN: HOE EN WAAROM?
Door de pedofilie-schandalen in de kerk die de laatste weken aan het licht gekomen zijn, herdenken sommigen hun lidmaatschap van de katholieke kerk. Zij zijn gedoopt, maar hoe kan je uittreden uit de kerk? Op deze pagina van Vrij Onderzoek vind je de uitleg, en ook een formulier dat je eventueel naar je bisdom sturen kan.
[Taal: NL]
http://vrijonderzoek.wordpress.com/2009/04/10/ontdoping-hoe-waarom/


AVIARY FALCON: BEELDEN SNEL BEWERKEN


Bij de website Aviary vind je verschillende tools om beelden te bewerken. Zo is er Falcon, waarmee je schermafdrukken kan nemen en bewerken of webpagina's uit je browser; je kan stukken uitknippen, afmetingen veranderen, en van commentaar voorzien.
[Taal: ENG]
http://aviary.com/tools/falcon


AVIARY PHOENIX
Een andere tool op deze site is de image aditor. Je kan simpele retouches uitvoeren, tot complexe effecten uitvoeren. Een filmpje toont de mogelijkheden. Opnieuw: erg knap, en gratis bovendien!
http://aviary.com/tools/image-editor


AVIARY PEACOCK
Dit is een tool voor degene die echt met kleuren en pixels wil experimenteren. De site heeft een wiki, gemaakt door de vele gebruikers, waarin zij uitleggen wat allemaal mogelijk is. Aan de slag dus!
[Taal: ENG]
http://aviary.com/tools/filter-editor


SMUSH.IT: BEELDEN OPTIMALISEREN
We blijven nog even bij de beeldbewerkers. Deze vertelt je hoeveel bits je kan besparen bij een afbeelding, door die van de overbodige bits te voldoen. Het is een "losless" tool, dat wil zeggen dat de afbeeldingen geoptimaliseerd worden zonder verlies aan kwaliteit. Je kan de url van je website invullen, of een afbeelding uploaden.
[Taal: ENG]
http://www.smushit.com/ysmush.it/


BACKUPURL: EVEN VOOR HET NAGESLACHT BEWAREN
Met deze tool kan je een kopie maken van een website, om die dan te delen met vrienden, of later op te roepen, zelfs al zou die website niet meer bestaan. Het resultaat wordt s op de server van Backupurl, en krijgt een unieke URL.
[Taal: ENG]
http://backupurl.com/


DOCUMENTARY HEAVEN


Zoals de naam het zegt vind je hier documentaires bij de vleet, over alle mogelijke onderwerpen, van archeologie tot lifestyle en War (oorlog). Heel interessante documentaires zitten er bij, maar de kwaliteit van het beeld is niet altijd ideaal.
[Taal: ENG]
http://documentaryheaven.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: IN 20 JAAR


Wij willen je niet bang maken, maar heb je al eens nagedacht over hoe je er over 20 jaar zal uitzien? Op deze site kan je een foto uploaden, en krijg je als resultaat een foto die jouw gezicht weergeeft zoals je er over 20 jaar zou uitzien. Haal de anti-rimpelcrème maar boven!
[Taal: ENG]
http://www.in20years.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BOKKESPRONGEN
Een filmpje om je hart bij vast te houden: hier maken mensen de gekste sprongen, vanop de gekste plaatsen. Heel hoog, vanuit een vliegtuig, maar zonder parachute. Maar ook heel laag - en toch nog veilig landen. IJzingwekkend - maar de springers moeten toch goed gek zijn, niet?
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/watch?v=qqhlfz9GQPE


VRIJDAG MULTIMEDIA: TV-SHACK
Op deze site kan je films en tv-feuilletons bekijken in streaming formaat. De site host de films niet zelf, maar verwijst naar externe links. Of de films er vertoond worden met toestemming van de auteursrechthebbenden is een vraag waarop wij het antwoord niet hebben...
[Taal: ENG]
http://tvshack.net/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- LG N1T1: de perfecte combinatie tussen netwerkopslag, harddisk en optische drive
http://www.techbytes.be/2010/05/lg-n1t1-de-perfecte-combinatie-tussen-netwerkopslag-harddisk-en-optische-drive.html
- Nieuw Intel Atom-processorplatform met aanzienlijk lager stroomverbruik klaar voor smartphones en tablets
http://www.techbytes.be/2010/05/nieuw-intel-atomprocessorplatform-met-aanzienlijk-lager-stroomverbruik-klaar-voor-smartphones-en-tab.html
- Lancering van Microsoft Communicator Mobile voor Nokia: nieuwe tool voor eenvoudige mobiele samenwerking
http://www.techbytes.be/2010/05/lancering-van-microsoft-communicator-mobile-voor-nokia-nieuwe-tool-voor-eenvoudige-mobiele-samenwerk.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Rechter dwarsboomt Facebook-spijbelaars
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/483167/2010/05/13/Rechter-dwarsboomt-Facebook-spijbelaars.dhtml
- Dode bij gigantische Franse 'Facebook-borrel'
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/483301/2010/05/13/Dode-bij-gigantische-Franse-Facebook-borrel.dhtml
- Meer publiciteit op Facebook dan op Yahoo!
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/483321/2010/05/13/Meer-publiciteit-op-Facebook-dan-op-Yahoo.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Voordelig fietsen kopen via internet
Wie voor weinig geld een nieuwe fiets wil kopen kan tegenwoordig terecht op de diverse online fietsenzaken die internet rijk is. De prijzen liggen er een stuk lager!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28777
- RoboFriends
De robots in Robotstad zijn vergiftigd en er is maar weinig tijd om het tegengif te halen voordat ze uit elkaar vallen. Kun jij ze redden van de schroothoop?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28775
- Een eigen webwinkel beginnen is heel eenvoudig
Hoeveel technische kennis heb je nodig om een eigen webwinkel te beginnen? Helemaal niets! Met Shoptrader kun je meteen aan de gang.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28773

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- De professionele keukenaanpak met Gastronorm
Gaggenau brengt de efficiŽntie van de professionele keuken tot bij jou, en maakt zo een eind aan de wirwar van kommetjes en schalen die tijdens het koken ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4994
- Pioneer AV-receivers voor 2010: verregaande iPhone-integratie
De nieuwe reeks AV-receivers van Pioneer biedt een verregaande integratie met een iPhone of iPod touch, afhankelijk van het model.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4990
- LG Cookie Plus: nu met 3G
LG heeft een opvolger klaar voor de populaire Cookie, een gsm met aanraakscherm. De Cookie Plus krijgt ondermeer 3G.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4992computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Een online service voor direct marketing campagnes
Gespecialiseerd in 'cross channel' direct marketing, lanceert 3Plus Campaigndock, een softwareplatform voor de creatie van multimediale direct marketingcampagnes
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21305&style=99896
- 'Downgrader' van Win 7 naar XP: het aftellen is begonnen
Microsoft kondigde vorig jaar aan dat kopers van een apparaat uitgerust met Windows 7 hun OS zullen kunnen 'downgraden' naar XP, en dit gedurende een gelimiteerde periode. Maar hoe lang zal deze periode duren?µ
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21304&style=99896
- Facebook veroorzaakt onlusten in Rochefort
Alles begon met een online bericht met als onderwerp 'Je vriendin is een lekker ding'. Dat ontaarde in een lijf-aan-lijf gevecht tussen 3 rivaliserende bendes.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21302&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Android steelt de veren van de iPhone
In de Verenigde Staten voorkomt het akkoord dat de iPhone verbindt aan AT&T aan Apple om zijn verkoop verder te ontwikkelen. Tot vreugde van Android dat een uitstekend kwartaal...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6697
- Lancering van CineNews.nl
De opstart van deze Nederlandse versie van Cinenews markeert een nieuwe fase in de ontwikkeling van CineNews en Net Events Media in de Benelux.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6693
- Video's van Think Big online
Ontdek in de rubriek 'Interviews' alle interviews terug die plaats vonden tijdens Think Big, de jaarlijkse afspraak voor professionelen in de digitale sector.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6692computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Nokia daagt Apple voor de rechter
- http://computertaal.info/2010/05/13/nokia-daagt-apple-voor-de-rechter/
- IE 9
http://computertaal.info/2010/05/13/ie-9/
- Waarom is Ms Office zo duur?
http://computertaal.info/2010/05/13/waarom-is-ms-office-zo-duur/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- "Sony kondigt op E3 PSP 2 aan'
http://tweakers.net/nieuws/67299/sony-kondigt-op-e3-psp-2-aan.html
- HTC wil verbod op verkoop iPhone en iPad in VS
http://tweakers.net/nieuws/67303/htc-wil-verbod-op-verkoop-iphone-en-ipad-in-vs.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: DE LETTERTYPES

In Windows 7 is het beheer van de lettertypes veel beter geregeld. Het dialoogvenster om lettertypes (fonts) toe te voegen is geschiedenis, en nu zijn er binnen de map met de lettertypes verschillende functies.
Om te beginnen: zet de View van deze folder op icoontjes en niet op lijst, en je krijgt op het icoontje van elk bestand een preview van het lettertype. Verder worden verschillende lettertypes van een zelfde familie niet meer apart getoond, maar als een familie. Je kan ook lettertypes in- en uitschakelen, door rechts op een lettertype te klikken, en dan de Hide (verbergen) optie te kiezen. Hierdoor zullen de verschillende tekstprogramma's in Windows dit lettertype niet meer laden, wat dus geheugen bespaart. Het lettertype wordt echter niet gewist van jouw computer, en staat nog altijd in de Font folder.
En tot slot: Windows 7 bevat nu ook een nieuw lettertype, Gabriola, dat gebruik maakt van alle nieuwste lettertype kenmerken.
http://www.maximumpc.com/article/features/nix_friction_your_win7_system


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: GAMES GEMAKKELIJKER OPSTARTEN
Een van de dingen waarop menige Windows Vista gebruiker zich wellicht geŽrgerd heeft, was de Games Folder. Bij Vista werden games voor Windows automatisch in deze map geïnstalleerd, en had je alleen toegang tot deze map via een sneltoets via de Start menu. Je kon dus niet zoeken naar dit programma via de zoekbalk in het startmenu.
Bij Windows 7 is dit euvel rechtgezet, en kan je dus gewoon door de titel van het game in de zoekbalk in te tikken het game opstarten.


MEER PLEZIER VAN WINDOWS 7: EEN IMAGO BRANDEN
Wilde je bij de vorige versies van Windows een imago of cd branden, dan moest je op zoek naar software. En vermits de meeste internauten een hekel hebben om te betalen voor progjes, gaan zij op zoek naar gratis programma's - om opgezadeld te raken met programma's vol met adware, virussen en andere malware.
Die zorgen zijn nu voorbij in Windows 7. Deze versie van het OS bevat immers een heel pak tools om ISO's te branden van dvd's en cd's. Gewoon het imago-bestand dubbelklikken en Windows zal het nodige programma opstarten. Meestal een programma zonder veel toeters en bellen, maar dat wel doet wat het moet doen.


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: TIP VOOR MAC - SPEED DOWNLOAD
Naar aanleiding van onze oproep om tips van Mac-gebruikers, ontvingen wij een heel sympathieke en handige tip van Arnold.
Mijn eerste tip is: Speed Download van Yazsoft. Een heel uitgebreide downloadmanager. Zoals de naam al suggereert, kun je met dit programma downloads van allerlei aard binnenhalen en begeleiden. Ook kun je met een ander persoon die over deze software beschikt, een beveiligde verbinding opzetten en bestanden uitwisselen. Speed Download ondersteunt diverse protocollen, waaronder FTP en SFTP. Er wordt vanuit het programma ook een browserplugin geleverd, waardoor downloads automatisch worden overgenomen door SD. Dit is simpel (tijdelijk) uit te schakelen. Ook is er iDisk integratie. Het programma wordt in een lite versie van 20 dollar geleverd of de normale versie voor 25 dollar. De lite versie beschikt alleen over de downloadmanager.

Features:
- snelle downloads (Turbo); snelheid zelf in te stellen;
- download gaat automatisch verder bij een eventuele onderbreking;
- browser integratie;
- RSS newslezer integratie;
- Mobile Me integratie;
- FTP cliŽnt;
- encrypted bestandsdeling;
- mogelijkheid downloaden You Tube videos;
- Rapidshare integratie.

Het programma werkt prettig en intuïtief. Ik gebruik het ook om mijn download- en uploadsnelheid te testen, want de snelheid van de verbinding wordt tijdens het downloaden of uploaden weergegeven. SD werkt met twee schermen, één lokaal en één remote. [Arnold]
http://www.yazsoft.com/products/speed-download/Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: MICROSOFT XML NOTEPAD 2007
WIndows XP/2003/Server/Vista - 1,8 MB - freeware
Met deze tool kan je XML documenten doorzoeken en bewerken. XML (Extensible Markup Language) is een van de belangrijkste standaards geworden op het web, en deze tool helpt je om data in te vullen of om fouten op te sporen.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-XML-Notepad-2007-v2.5_12993437.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: BLUE SCREEN OF DEATH SCREENSAVER
Windows all - 62k - freeware
Een stukje ironie van Microsoft: het gevreesde blauwe scherm des doods als screensaver aanbieden! Vooraleer deze screensaver op een Win 9x systeem te kunnen installeren, moet je wel enkele kunstgrepen uitvoeren; die staan uitgelegd bij Chip.de
http://www.chip.de/downloads/BlueScreen-Screensaver-3.2_22706796.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: KEYBOARD LAYOUT CREATOR
Windows NT/2000/XP/2003/Server/VIsta
Met deze tool kan je nieuwe functies toewijzen aan je klavier, iets wat normaal gezien in Windows niet mogelijk is. Je kan simpelweg toetsen verwisselen, of toetscombinaties zo veranderen dat zij op toetsen terechtkomen die jij toegankelijker vindt.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Keyboard-Layout-Creator_24017012.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: PHOTOSYNTH WEB CLIENT
Windows XP/Vista/7 - 10,9 MB - freeware
Met deze web client kan je je eigen foto's uploaden naar het befaamde programma van Microsoft om naadloze panorama foto's te maken, of 3D beelden. De software zet jouw beelden automatisch om in een Photosynth-beeld; vooraleer de foto te uploaden kan je aangeven of de foto voor iedereen of enkel voor jouw zichtbaar zal zijn.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Photosynth-Web-Client_22665495.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: WINDOWS LIVE FOLDERSHARE
Windows all - 1,4 MB - freeware
Het overbrengen van bestanden op meerdere computers wordt heel simpel met deze tool. Ideaal dus om gegevens op jouw computer thuis en de computer op het werk te delen. De toegang geschiedt automatisch, zogauw de computer met het web verbonden wordt. Je maakt als het ware een eigen klein P2P netwerk.
Er bestaat ook een versie voor het Mac OS.
http://www.chip.de/downloads/Windows-Live-Sync_13009401.html


DE BESTE GRATIS MICROSOFT TOOLS: VIDEO SCREENSAVER
Windows XP - 8,5 MB - freeware
Wat zou je er van denken om van jouw lievelingsfilmpjes een screensaver te maken? Dat doe je met deze tool. De filmpjes moeten wel in .WMV formaat zijn. Gewoon in het configuratiemenu van dit progje de plek aangeven waar jouw lievelingsfilmpjes staan, en de tool speelt ze achtereenvolgens af.
Vooraleer deze tool te mogen installeren, zal dit progje wel controleren of jij een geldige Windows licentie hebt.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Video-Screensaver_16217979.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: ARTICLES
iPhone app - $2,99
Er zijn wel meer apps om de Wikipedia op je iPHone te kunnen raadplegen. Waarin Articles zich dan onderscheidt? Dat je artikels kan bekijken op basis van jouw locatie. Bovendien heeft deze app een uitstekende fotoviewer, waarmee je foto's uit de app kan kopiŽren, en zelfs naar de beelden van je camera overzetten.
http://itunes.apple.com/us/app/id317065689?mt=8
http://www.sophiestication.com/articles/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: DIGG
iPhone - freeware
Digg kent ondertussen iedere internaut - of is hij alweer terug vergeten: hier kan je artikels aandragen en naar de top van de lijst stemmen. Nu is er ook een versie voor de iPhone verschenen.
http://mashable.com/2010/03/24/diggs-iphone-app-is-now-available/
http://ax.phobos.apple.com.edgesuite.net/WebObjects/MZStoreServices.woa/wa/itmsSearch?WOURLEncoding=ISO8859_1&lang=1&output=lm&country=GB&term=digg&media=software///(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is niet dat zij geen oplossing vinden. Het is dat ze het probleem niet kunnen zien.
- Henry Ford -