netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
29/4
/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 647 van 24/4/2010Gegroet lezer,

Weer een prachtige dag, zij het ietwat koud, met een mooie blauwe lucht die opnieuw doorkliefd wordt door vliegtuigen. Ons hoor je niet klagen, vooral niet met muziek van oude podcasts van Dave's Lounge door onze koptelefoon, en het vooruitzicht op een weekend waarvoor temperaturen van 22 graden voorspeld zijn!

Deze week weer heel wat nieuws, zoveel dat we enkele zaken in wachtrij hebben moeten zetten om volgende week te behandelen. De grote hebben weer hun best gedaan: Google, Microsoft, Apple, en ja, tegenwoordig hoort ook Facebook bij die groten. Deze week werd namelijk de f8 conferentie gehouden over Facebook, en daarin werden heel wat nieuwigheden voorspeld. Daar zullen wij volgende week uitgebreider op ingaan.

Ondertussen vindt u deze week ook nog een bespreking van medewerker Paul van een business media telefoon van Polycom. Want ook op het gebied van die toestellen staat de technologie niet stil. Verbazend wat zo'n telefoon tegenwoordig allemaal kan. In onze rubriek Tips ten slotte hebben wij een reeks waarin enkele functies van IE8 toegelicht worden. De rubriek Software is dan weer gewijd aan gratis tools van Microsoft of de ontwikkelingsploeg van Microsoft voor Windows computers. Tijd om te experimenteren dus!

En dan nog dit. Enkele weken geleden kregen wij de terechte opmerking van een lezer dat wij weinig aandacht bespreken aan tips voor de Mac. Dat klopt - omdat niemand van onze redactieleden een Mac bezit, en wij de tips liefst zelf uittesten voor ze hier mee te geven. De lezer gaf ons de slimme suggestie om eens een vereniging van Mac-gebruikers aan te schrijven, want die zouden wel tips kunnen geven. Wat wij ook gedaan hebben, maar tot hiertoe zonder resultaat. Dus, lezer, bent u een Mac Fanboy en wil u zelf regelmatig eens tips geven voor uw mede Mac-gebruikers (of kent u iemand anders die dit wil doen: u kent het adres om u aan te melden - redactie@netties.be . Alle hulp is welkom!

Wij wensen u veel leesplezier en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.


Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ACTA: KUNNEN WE NU GERUST ZIJN (1)?
EU zegt: er komt geen 3 waarschuwingen wet.
De lezer weet dat wij al enkele weken aandacht vragen voor de geheime onderhandelingen rond ACTA, een nieuwe wereldhandelsovereenkomst die vooral namaak en piraterij moet bestrijden (ACTA = Anti Counterfeit Trade Agreement). Regelmatig lekten er teksten uit over deze geheime onderhandelingen, en die beloofden niet veel goeds - zo zou de fel gecontesteerde 3-waarschuwingen methode, die nu al in Frankrijk toegepast wordt, globaal ingevoerd moeten worden.
Welnu, in een gezamenlijke verklaring hebben de EU, Japan, Korea, Mexico, Marokko, Nieuw zeeland, Singapore, Zwitserland en de VS verklaard dat de onderhandelingen zover gevorderd zijn dat de tekst op 21 april vrijgegeven wordt. In de verklaring wordt uitdrukkelijk gezegd dat de ondertekenaars van de ACTA overeenkomst niet verplicht zullen worden om grenscontroles te houden en de bagage van de reizigers te onderzoeken op materiaal dat inbreuk maakt. De diverse overheden zullen ook niet verplicht worden om een "2 waarschuwingen" wet in te voeren. (1)
Oef! zeg je? Wel, wij zijn nog niet zo zeker. De tekst is namelijk nauwkeurig verwoord, zoals ook Christian Engström in zijn blogcommentaar opmerkt; de overheid moet die 3-waarschuwingen wet immers niet invoeren, het volstaat dat zij in de toekomst voorziet dat de ISP's, de providers van internettoegang, zulke maatregel inbouwen. En als ze dat niet doen, dan zullen zij gewoon verantwoordelijk gesteld worden voor inbreuken die bij de gebruikers vastgesteld worden. (2).
Heeft hij gelijk, of zien wij het te zwart in? Het volgende artikel zal je vertellen dat zelfs het meest pessimistische nog niet zwart genoeg is. Ondertussen kan je je amuseren met de een studie van de WIPO over auteursrechten en aanverwante rechten (3)
http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/437&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en
http://christianengstrom.wordpress.com/2010/04/16/releas-of-acta-text-is-good-but-many-battles-remain/
http://www.wipo.int/edocs/mdocs/copyright/en/sccr_19/sccr_19_8.pdf


ACTA: KUNNEN WE NU GERUST ZIJN (2)?
MPAA en RIAA willen dat de 3 waarschuwingen wet er wel degelijk komt - en in Ierland is ze onderweg!
In de VS heeft pesident Obama een Coordinator aangesteld voor de eerbiediging van Intellectueel Eigendom. Die heeft nu een "Joint Strategic Plan" voorgelegd, waarop iedereen commentaar kon geven. Het gewone publiek, maar ook organisaties zoals RIAA en MPAA, de Amerikaanse groepen te bescherming van de belangen van de film- en platenindustrie. En hun tekst is gewoon om van achterover te vallen!
Niet alleen willen zij wel degelijk een 3-waarschuwingen wet, maar bovendien zouden zij graag zien dat er spyware op de computer van de gebruiker gezet wordt waarmee illegale content opgespoord kan worden. FBI, binnenlandse veiligheid, en grenswachten zouden ingeschakeld moeten worden om MP3 players en laptops te doorzoeken op illegale content. Te gek om los te lopen, toch? De hele politie van het land mobiliseren, en dat enkel en alleen ten behoeve van twee belangengroepen. Niet eens ten behoeve van de artiesten zelf, maar ter bescherming van een verouderd model waarbij geloofd wordt dat de inkomsten van een artiest afhangen van de verkoop van cd's en dvd's. Een winkelier mag toch ook geen oom agent voor zijn winkel zetten om alle klanten te fouilleren?
Te gek om los te lopen dus. Meer lees je in een artikel vol verontwaardiging bij CNet. (1)(2)
Let wel: het is een verlanglijstje, (nog) geen wet dus. En natuurlijk is er nu de geruststelling van de gezamenlijke ACTA-verklaring. Maar wie gelooft die geruststelling nog, indien je leest dat juist nu in Ierland het Hooggerechtshof het licht op groen gezet heeft voor de invoering van een 3-waarschuwingen systeem? Hier gaat het dus niet om een wet, maar om een 'vrijwillig' afgesproken akkoord tussen de muziekindustrie, vertegenwoordigd door de belangenorganisatie IRMA, en de grootste ISP van Ierland, Eircom. IRMA zou de IP-nummers van vermeende overtreders doorgeven aan de ISP, en die zou dan waarschuwingen verzenden. En na een derde waarschuwing zou de verbinding afgesloten worden. (3).
Begrijp je nu waarom we niet gerustgesteld zijn door de gezamenlijke verklaring van de ACTA ondertekenaars?
http://news.cnet.com/8301-31322_3-20002541-256.html
http://www.guardian.co.uk/technology/2010/apr/16/digital-economy-act-cory-doctorow
http://torrentfreak.com/high-court-gives-go-ahead-to-3-strikes-in-ireland-100416/


JOUW ZIEL WORDT DE MIJNE!
Gamefabrikant zet in licentievoorwaarden dat de gebruiker zijn ziel afstaat.
Om aan te tonen dat de gebruikers de licentievoorwaarden niet lezen die zij ondertekenen bij de installatie van een game of software, heeft de Britse Gameverkoper GameStation een wel erg originele stunt uitgehaald: hij voegde een "Immortal Soul Case" aan de licentievoorwaarden toe. Daarbij verwierf GameStation het wettelijk eigendom over de ziel van de gebruiker.
En kijk: 88% van de gebruikers tekende die clausule zonder morren, en verkocht dus zijn zieltje. 12% van de gebruikers merkte echter de clausule op, en tikte het bijhorende opt-out vakje aan, waarna zij van GameStation een beloning kregen voor hun oplettendheid: een geschenkbon van 5 pond.
Een grappig incident - het verwondert ons zelfs dat toch nog 12% van de gebruikers deze voorwaarden zo aandachtig doornam dat de clausule opgemerkt werd. (1) In een reactie per mail op het bericht dat ook in de BOL podcast vermeld werd, liet ene Chris uit Orlando weten dat hij ooit ook eens geprobeerd had zijn ziel te verkopen via eBay. En daar was de reactie nog grappiger; de veiling werd immers stopgezet omdat 1. zij niet echt konden nagaan of zijn ziel een "echt" object was, en of hij niet "niets" aan het verkopen as, en 2. Als zijn ziel echt was, dan zou die beschouwd worden als een onderdeel van zijn lichaam, en de verkoop van lichaamsdelen bij eBay verboden is.
Zo zie je maar: zelfs eBay wordt geconfronteerd met existentialistische vragen...(2)
http://idle.slashdot.org/story/10/04/15/1328210/Fine-Print-Says-Game-Store-Owns-Your-Soul
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20002725-10.html


FACEBOOK VERVANGT FAN-BUTTON DOOR I LIKE..
Maar zullen de gebruikers die verandering wel "liken"?
Deze week begint in San Francisco de jaarlijkse conferentie F8, die helemaal draait rond Facebook. En dus mag je heel wat aankondigingen verwachten van nieuwigheden die daar onthuld worden
Om te beginnen is er de aankondiging dat de button "Become a Fan" vervangen wordt door "I Like". Met deze button kan een gebruiker aanduiden dat hij "fan" is van een merk, zoals Starbucks of Coca-Cola, en in de toekomst berichten en promoties van dit merk wil ontvangen.
Maar die button "I like" zou er nu ook komen voor het delen van content: lees je een artikel, en vind je dat wel interessant, dan kan je de content delen met vrienden via deze button - net zoals er buttons bestaan voor Digg, Twitter, enz. Het verschil tussen beiden is echter niet duidelijk, en al evenmin wat Facebook zal doen met de bijkomende gegevens die het via deze "I like" buttons onder artikels verzamelt. Want hierdoor komt Facebook natuurlijk veel meer over jou te weten: welke soort informatie jij bezoekt op het web, of dat veel sites rond motorsport zijn of over babykleertjes bijvoorbeeld. Volgens sommige berichten zou Facebook die informatie gebruiken om jouw profiel aan te scherpen, en dus meer doelgerichte advertenties op je af te sturen. Andere berichten spreken dat weer tegen (1)(2).
Hoe het ook zij: als Facebook zoiets van plan is, dan zouden de adverteerders dat natuurlijk heel leuk vinden, maar de gebruikers zouden in massa "I don't like!" uitroepen. Volgens een recent onderzoek van IT beveiligingsbedrijf Sophos zouden de Facebook gebruikers erg inzitten met hun privacy. Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van enkele veranderingen die Facebook in maart 2010 aankondigde te zullen aanbrengen aan het privacybeleid. Zo zouden door Facebook goedgekeurde websites van derden toegang krijgen tot de persoonlijke informatie van de gebruikers. De meeste Facebook gebruikers (95%) vond dat een slechte zaak, zo bleek uit het onderzoek.
Later deze week zullen we dus meer duidelijkheid krijgen over de échte plannen van Facebook. Wij houden je op de hoogte!
http://www.ft.com/cms/s/2/3578fb70-4b14-11df-a7ff-00144feab49a.html
http://mashable.com/2010/04/18/facebook-ads-history/
http://www.pcworld.com/article/193937/facebook_users_gripe_about_erosion_of_privacy.html?tk=nl_dnx_t_crawl


APPLE BEGAAT BLUNDER MET VERBANNING CARTOON
Nogmaals ondervond Apple hoe gevaarlijk het is om zelf rechtertje te spelen.
Er is al zo vaak geklaagd over de manier waarop Apple bepaalt welke app er in de App Store mag komen en wat niet. Apps worden niet toegelaten of zelfs na toelating verwijderd om allerlei redenen: zij vormen een duplicaat met de eigen iPhone/iPad/iPod functies (tot zekere hoogte begrijpelijk), zij komen in het vaarwater van bevoorrechte partners zoals AT&T (nog altijd begrijpelijk, maar minder goed te keuren), zij worden geweerd omwille van hun content die "ongepast" geacht wordt - te seksueel getint, of aanstootgevend (helemaal niet goed te keuren).
Apple kreeg onlangs een lawine aan kritiek te verduren toen het apps uit de App store verwijderde waarin meisjes in bikini voorkwamen. Zo preuts, Apple? En het voorbije weekend weerklonk er weer luid protest, toen bekend raakte dat Apple een App verbannen had waarin cartoons voorkwamen die het ongepast achtte. Alleen: die cartoons waren wel getekend door Mark Flore, die dit jaar de Pulitzer Prize won! Apple kreeg (terecht) het verwijt dat het aan censuur deed. Onder druk van het protest werd de app terug toegelaten tot het winkeltje.
Maar het gebeurde heeft nogmaals aangetoond hoe gevaarlijk het is om censuur uit te oefenen in de App store. Niet alleen voor Apple zelf, maar ook voor de gebruiker, en de hele gemeenschap. Want het volgende scenario zou zich wel eens kunnen voordoen: de New York Times schrijft een artikel waarin het kritisch is voor Apple. Dat artikel verschijnt normalerwijze op de app voor de iPad. Maar Apple is niet opgezet met het artikel, en zegt tegen NYT: artikel weg, of NYT app weg van de iPad. (1)(2)
Het gebeuren heeft in elk geval CJF, een universiteitsblad voor journalistiek dat verbonden is aan de school voor journalistiek van Columbia University opgeroepen om niet langer apps voor de iPad te ontwikkelen. De oproep werd overgenomen door Tweakers.net, en leidde tot heel wat commentaren.(3)
http://www.wired.com/epicenter/2010/04/apple-bans-satire/#ixzz0lKuwDkqm
http://www.pcworld.com/article/194432/want_in_apples_app_store_just_win_a_pulitzer_prize.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://tweakers.net/nieuws/66835/media-moeten-stoppen-met-ontwikkelen-ipad-apps.html


ROLLING STONE ZET VOLLEDIG ARCHIEF OP HET WEB
Helaas niet gratis - maar wel heel veel!
Een van de befaamdste muziekmagazines (als het al niet het bekendste is), Rolling Stones, is al langer op het web. Maar voor het de stap naar de digitale wereld zette, zijn er natuurlijk vele edities uitgekomen die enkel in print bestonden.
Het magazine heeft nu een prachtige inspanning gemaakt om dat papieren archief te digitaliseren. Het resultaat: maar liefst 43 jaar muziekgeschiedenis kan nu online doorbladerd worden.
Helaas hangt er wel een prijskaartje aan vast. Waar een groot deel van de content nog altijd gratis zal blijven, moet je voor toegang tot het hele archief $2,50 per maand betalen indien je een jaarabonnement neemt (of $3,95 per losse maand). Maar dat is maar een luttel bedrag, dat de ware muziekliefhebber grif wil betalen voor deze schat aan informatie.
Om te ontdekken!
http://www.rollingstone.com/
http://mashable.com/2010/04/19/rolling-stone-archives-online/


DEFINITIEVE RELEASE VAN OFFICE 2010 NADERT
Moet Google gaan oppassen met zijn online dienst?
Na een periode van publieke testen, waaraan meer dan 7,5 miljoen mensen deelgenomen ehbben, is de kantoorsuite Office 2010 nu aan zijn "RTM" versie toe. Dat wil zeggen Released to Manufacturers, die het nu in hun toestellen kunnen inbouwen, en op cd's met de image van hun toestel mogen branden.
Wat er zo nieuw is aan Office 2010 tegenover de vorige versie, 2007? Uiteraard dat er nu ook een webgebaseerde versie komt met de basis Office toepassingen: Word, excel, Powerpoint, en OneNote. Dat wil dus zeggen dat je ook bestanden "in the cloud" kan bewaren via de Windows Live SkyDrive, online kan bewerken, en dan naadloos verder bewerken met de volledige versie van Office op je eigen computer.
Waarnemers noemen dit dan ook een duchtige concurrent voor Google Docs, de online dienst van Google die tevens een tekstverwerker, rekenblad, presentatietool bevat. Met dit grote verschil: Google Docs is gratis...
Er zou ook een gratis versie komen van Office, die dan office Lite zou heten, en eigenlijk alleen maar een andere naam is voor het vroegere kantoorpakket Works, dat je op de meeste computers gratis mee kreeg - en daarna meestal nooit gebruikte. Maar in de nieuwe context zou de combinatie van Office Lite (ex-Works) en het online aanbod wel eens een klapper kunnen zijn, die de schaapjes die afgedwaald zijn naar Google Docs weer terug naar de schaapsstal kan drijven!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/194497/office_2010_reaches_rtm_watch_out_google.html
http://blogs.technet.com/office2010/archive/2010/04/15/office-2010-reaches-rtm.aspx


MICROSOFT GAAT "GEBROKEN" COMPUTERS HERSTELLEN MET "FIX IT"
Haal de sleutels en pleisters maar boven!
In het leven bestaan er twee soorten computergebruikers: zij die graag sleutelen aan hun systeem, en zij die dat niet graag doen. Linux gebruikers bijvoorbeeld doen niets liever dan sleutelen, en zij goochelen constant met allerlei vaktermen. Windows gebruikers over het algemeen zijn geen grote sleutelaars - voor hen moet de machine draaien, en zij vloeken en tieren wanneer dat niet zo is.
Microsoft heeft in het verleden vaak het verwijt gekregen dat het "buggy" software maakt, die vol met gaten zit die voortdurend dichtgeplamuurd moeten worden. Het heeft de laatste jaren flink aan dat imago gewerkt, en het moet gezegd dat versie 7 van het Windows besturingssysteem echt wel stabiel is, en heel aangenaam om werken. Voor gebruikers van vorige versies (XP en Vista) heeft Microsoft nu een tool uitgebracht, "Fix It", waarmee zij eventuele computerproblemen gemakkelijk kunnen oplossen. Waarom de gebruikers van Windows 7 deze tool niet krijgen? Wel, omdat zij hem al hebben - Fix It zit standaard ingebakken in het OS.
Wat kan je doen met FixIt? Eigenlijk is het een reeks van automatische probleemoplossingen. Hij bevat een 300 oplossingen voor de meest voorkomende problemen bij Windows computers. De "Fix It" dienst, die momenteel nog in bèta is, is gratis en kan je enkele vloeken en ergernissen besparen. Je vindt hem op de website van Microsoft zelf.
http://fixitcenter.support.microsoft.com/Portal
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=8067&tag=bitly
http://www.betanews.com/article/Microsoft-fixes-Windows-Automated-troubleshooter-encourages-assistance/1271698351?awesm=betane.ws_eX&utm_medium=betane.ws-twitter&utm_source=direct-betane.ws&utm_content=api


SKINPUT VAN MICROSOFT MAAKT VAN JOUW HAND EN ARM EEN KLAVIER
Probleem van te kleine toetsen definitief opgelost?
Nog een Microsoft artikel, zal de lezer zeggen? Drie op een rij, is dat niet wat teveel van het goede? Tja, wij kunnen het niet helpen. Toen wij vanochtend TechMeme openden, stond de hele voorpagina met berichten over... een mogelijke nieuwe iPhone, een prototype dat ergens in een bar gevonden zou zijn, en dat door de "oneerlijke" vinder niet overgedragen werd aan de rechtmatige eigenaar, maar voor veel geld verkocht werd aan het techblog Engadget. Dat er dan nog zo geheimzinnig over blijft doen dat het amper 1 foto van het toestel publiceert...
(Nagekomen bericht: Engadget publiceerde 1 foto; het toestel werd uiteindelijk gekocht door Gizmodo, dat er dozijnen foto's van publiceerde)
De lezer begrijpt onze ergernis over opnieuw een Apple-hype. Misschien zal diezelfde lezer zich ook wel ergeren over 3 artikels op een rij over Microsoft, maar dat moeten wij dan maar voor lief nemen.
Dit gezegd zijnde: Microsoft Skinput is een nieuwe tool, die ons erg interessant, zij het ietwat futuristisch lijkt. Skinput werd uitgevonden door ene Chris Harrison, die stage liep bij Microsoft Research, en hij is al zover met zijn uitvinding dat er een werkend prototype van bestaat. Hij luisterde naar de klachten van de gebruikers die niet gek zijn van het klavier van de iPhone; zij gebruiken het wel, maar vinden het niet gemakkelijk. Zijn systeem maakt van de hand en de voorarm van een persoon een klavier en scherm.
Het werkt, kort samengevat, met een kleine gadget die bijvoorbeeld in jouw broekzak zit, en een armband die je aan je arm bevestigt. Op de armband 10 sensoren, die voor de mens onhoorbare signalen opvangen tussen de 25 tot 78 hertz. Wanneer de gebruiker duim en middenvinger bijeenklikt, zal dit gebaar ook een trilling veroorzaken in de huid en het gebeente van de arm - een resonantie die je misschien best kan vergelijken met de snaar van een gitaar. De receptoren vangen deze geluidsgolven op, en geven die informatie door naar het telefoontoestel. Zo zou de gebruiker door het klikken van zijn vingers een gesprek kunnen aannemen. Gecombineerd met een picoprojector, zou er een klavier geprojecteerd kunnen worden op je hand, zodat je daar het nummer kan vormen voor een gesprek.
Een interessante ontwikkeling. Wie er meer over wil weten, kan dit artikel bij CNN lezen.
http://edition.cnn.com/2010/TECH/04/19/microsoft.skinput/index.html


GOOGLE PLACES EN VERZOEKEN TOT CENSUUR
Ook vanuit de Googleplex valt weer nieuws te melden!
Na Microsoft gisteren is het vandaag Google dat wat extra aandacht krijgt.
Om te beginnen deze twee berichten. Google heeft een upgrade aangekondigd van haar Local Business Center, dat je een beetje beschouwen kan als een combinatie van Gouden Gids en Google Maps. Deze tool,die voortaan onder de naam "Google Places" door het leven gaat, moet plaatselijke handelszaken helpen om een betere plaatsing te krijgen bij search engine marketing.
De eigenaar van zo'n zaak kan een online formulier invullen met daarin basisinformatie over zijn zaak, en er ook speciale promo's vermelden. Ook interessant is dat hij dan kan uitvinden hoe de bezoeker, die op zijn plek bij Google Places belandde, daar gekomen is. De update bevat nog veel meer mogelijkheden, zoals een advertentieprogramma dat Tags heet, waarbij je voor $25 per maand op Google Maps een klein geel vlaggetje kan plaatsen op de plek waar jouw zaak gevestigd is. Meer over deze upgrade bij Mashable (1)
Het tweede bericht betreft Google en censuur. De zoekgigant brengt namelijk een nieuwe tool uit, waarin getoond wordt welke landen getracht hebben om informatie uit de zoekmachine te verwijderen. Voor de VS zijn dat 3.580 verzoeken, waarvan 123 in de tweede helft van verleden jaar. 80,5% van die verzoeken werden ingewilligd.
Slim van Google. Indien in de toekomst een regering vraagt om informatie te verwijderen, kan Google op dat verzoek ingaan. Maar tegelijkertijd op deze lijst tonen dat het deze informatie verwijderd heeft - waarmee de overheid dan eigenlijk het omgekeerde effect bereikt!
Wie even gaat kijken bij de tool, zal uitvinden dat er minder dan 10 verzoeken tot verwijdering van content afkomstig waren van BelgiŽ, en dat 0% van die verzoeken ingewilligd werden. Maar dat kan evengoed betekenen dat er geen enkel verzoek tot verwijdering gemaakt werd - 0 is ook nog altijd minder dan 10! Er waren wel 67 verzoeken om data over gebruikers, afkomstig van de overheid (politie enz.). Voor Nederland waren er eveneens 67 verzoeken, minder dan 10 verzoeken om verwijdering van content, waarvan 80% ingewilligd werd. Spijtig dat we niet in detail kunnen lezen welke die verzoeken waren..
http://mashable.com/2010/04/20/google-places/
http://thenextweb.com/google/2010/04/20/google-launches-government-request-tool-show-censorship-requests/
http://www.google.com/governmentrequests/


GOOGLE: PASWOORD SYSTEEM GEHACKT
Bij hack in China werden paswoorden niet gestolen maar gehackt
Er blijven nog altijd berichten binnenstromen over de hack die op Google China uitgevoerd werd enkele maanden geleden, en die voor Google de druppel was die de emmer deed overlopen: het dreigde er daarna mee zich volledig uit China terug te trekken.
Nu blijkt immers dat de aanval niet het gevolg was van paswoorden die gestolen waren, maar van een grootscheepse aanval op het paswoord systeem. Als je weet dat hierin de gegevens zitten van miljoenen gebruikers, dan is dat geen geruststellend bericht.
Volgens Google zelf zou de gebruiker zich niet ongerust moeten maken: er werden ondertussen wijzigingen aangebracht aan het beveiligingssysteem, en alles zou nu terug in orde zijn. Maar opnieuw: of ons dit nu gerust moet stellen, is nog de vraag. Want ook de hackers zullen ondertussen wel bijgeleerd hebben.
Vergeet niet dat bij de vorige aanval op het paswoordsysteem de toegang bemachtigd werd tot verschillende bedrijven, en dat van minstens een dertigtal van hen intellectuele eigendom (bedrijfsgeheimen e.a.) gestolen werd!
Je eigen paswoord geregeld veranderen is dus geen overbodige luxe!
http://news.cnet.com/8301-1009_3-20002890-83.html


GOOGLE OP DE VINGERS GETIKT VOOR INBREUKEN OP PRIVACY
Maar gelukkig bestaat er een ingenieus systeem om je privacy te bewaren.
Tien landen, waaronder Canada, VK, Frankrijk en Duitsland, hebben een open brief gestuurd aan Google. Daarin drukken ze hun bezorgdheid uit over de manier waarop Google omgaat met de privacy van de gebruiker in verscheidene Google tools, waaronder Google Buzz en Street View. Zij dringen aan dat Google in de toekomst enkele "fundamentele privacy beginselen" zou eerbiedigen wanneer het nieuwe diensten opstart.
Hoogstwaarschijnlijk is deze brief ingegeven door de manier waarop Google blunderde bij het openstellen van Google Buzz: toen werden namelijk al onze vriendschappen meteen openbaar gemaakt, waarbij Google uitging van de Gmail correspondenten waarmee vaak gemaild werd. (1)
Alhoewel deze reactie rijkelijk laat komt, en Google ondertussen zelf al de nodige maatregelen genomen heeft om de privacy problemen in Google Buzz en Street View op te lossen, kan het geen kwaad om toch nog eens na te denken over onze privacy. Google weet immers steeds meer over ons, en voor velen begint dit angstaanjagend te klinken.
Daarom is het goed te weten dat er een tool bestaat, GoogleSharing, die je een stukje van je privacy kan teruggeven. Het principe is simpel: met deze plugin en online dienst worden jouw zoekactiviteiten en surfgeschiedenis vermengd met die van anderen, en zo voorgelegd aan Google, zodat het moeilijker wordt om enkel jouw activiteiten eruit te halen. Meer over deze tool vind je bij BoingBoing.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8632517.stm
http://www.boingboing.net/2010/04/19/googlesharing-blendi.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+boingboing%2FiBag+(Boing+Boing)
http://www.googlesharing.net/


ADOBE STOPT ONTWIKKELING FLASH VOOR IPHONE
De discussie Flash vs HTML 5: wie is nu open?
Adobe heeft gisteren bekend gemaakt dat het niet langer Flash zal ontwikkelen voor de iPhone en iPad. Nogal logisch eigenlijk, vermits Apple zelf heeft aangekondigd dat het geen Flash zal ondersteunen op deze toestellen. De ontwikkelaars moeten maar HTML5 gebruiken, dat eveneens multimedia in de browser kan brengen, aldus Steve Jobs.
Bij deze aankondiging horen toch enkele bemerkingen. Velen zullen nu zeggen: mooi zo. HTML 5 is een open standaard, Flash is een fabriekseigen product, en het gebruik van open standaards kan alleen maar aangemoedigd worden. Maar Flash is ondertussen wel uitgegroeid tot een de facto standaard; het hele web gebruikt Flash. Sommigen gebruiken het verkeerd - zoals een ellenlange intro voor een pagina opbouwen, gewoon maar om te tonen dat men Flash verwerken kan. Maar meestal wordt het correct gebruikt - denk maar aan de vele multimediaplayers zoals die van YouTube en co, die je in de browser kan openen. Komt daar nog bij dat HTML5 wel een standaard is, maar dat hij nog niet definitief af is; er wordt voortdurend nog aan gewerkt.
En dus kan je het toch tamelijk arrogant vinden van Steve Jobs om te trachten het hele web naar zijn hand te zetten. Hij dwingt de ontwikkelaars een keuze te maken: willen zij nog werken met Flash, dan kunnen zij het vergeten om nog programma's te schrijven voor Apple's melkkoeien, de iPad en iPhone. Het is trouwens, zo vernamen wij in het podcast van Buzz Out Loud, niet de eerste keer dat Apple ontwikkelaars manu militari tot een bepaalde actie dwingt. Zo heeft het bij een bepaalde reeks Macs de pijltjestoetsen van het klavier verwijderd - gewoon omdat Apple vond dat de ontwikkelaars slechte code schreven voor het Apple OS; door de pijltjestoetsen te verwijderen werden de ontwikkelaars gedwongen hun hele code te herschrijven. Nadien voerde Apple de pijltjestoetsen weer in. Denk eraan: ook het klavier van de iPad heeft geen pijltjes!
Steve Jobs voert aan dat Flash een "slechte" technologie is, buggy, die energie verslindt en de Mac doet crashen. Maar dat is eigenlijk Jobs' fout, omdat Adobe nooit toegang gekregen heeft tot de nodige informatie van Apple om de technologie naadloos op de Mac te doen draaien - op Windows draait Flash immers perfect.
Kortom: van Apple's standpunt bekeken is het weigeren om Flash te ondersteunen op iPad en iPhone een beslissing die zakelijk gezien perfect te begrijpen is, zelfs slim bekeken is, maar die we daarom nog niet goed moeten keuren, en die zeker en vast niet ingegeven is door bezorgdheid over open standaards. Als er iets gesloten is, dan is het wel de hele ecosysteem rond de iPad en iPhone...
Dit gezegd zijnde: we mogen dan nog zoveel kritiek hebben op Apple, het neemt niet weg dat het bedrijf uit Cupertino weer recordwinsten bekend gemaakt heeft. In China heeft Apple in 6 maanden tijd maar liefst meer dan 2 miljoen iPhones verkocht! In de VS zelf begint de verkoop van iPhones stil te vallen, maar daar staat de iPad dan weer klaar om de gebruiker aan te zetten zijn portemonnee te openen. Vergeet ook het ecosysteem rond iPhone en iPad niet: voor elke app die verkocht wordt via de Appstore, rinkelt de kassa.
http://www.pcworld.com/article/194668/adobe_calling_quits_on_flash_for_iphone.html
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20003090-10.html
http://www.express.be/business/?action=view&cat=technology&item=waar-komt-apples-omzet-vandaan&language=nl


FACEBOOK ONTVOUWT ZIJN PLANNEN
Heel wat nieuwigheden te rapen op de f8 conferentie. Een overzicht.
Woensdag ging de f8 conferentie van start. Dat Facebook ondertussen uitgegroeid is tot een belangrijk bedrijf, netwerk, onderdeel van het internet, mag aangetoond worden door het feit dat er deze keer door verschillende blogs live verslag uitgebracht werd over de nieuwigheden die er aangekondigd werden.
Wij volgen dus even wat er aan nieuws te rapen viel. Om te beginnen wil Mark Zuckerberg, stichter van Facebook, een "open graph" in het leven roepen, zoals hij in zijn keynote aankondigde. Een nogal vaag begrip, waarmee hij de bedoeling zou hebben om de gebruikers doorheen de verschillende sociale netwerken met elkaar te laten interageren. Concreet zou het beteken dat er webmasters op hun pagina "Like" buttons kunnen plaatsen, die dan een link leggen naar Facebook. De gebruiker kan iets "liken" en die informatie verschijnt dan op zijn profiel. Zo kan je een verhaal bij CNN liken, een knappe song die je op Pandora tegenkomt linken naar je profiel, of een restaurantbespreking bij de (in onze contreien niet aanwezige) Yelp dienst.
Verder komt er ook een wijziging in het profiel: waar je voorheen aangaf welke onderwerpen jouw interesse dragen, en die info ook privé kon zetten, heeft Facebook daarin een wijziging ingebracht - zij het dat dit een wijziging is die opt-in is. Gaf je vroeger als interesse "koken" op, dan wordt die informatie nu meteen publiek gemaakt, en word je automatisch een fan van de "koken" pagina. Jouw naam komt tussen de honderdduizenden anderen staan die ook van koken houden. Een wijziging waarvan velen het nut betwijfelen.
Verder komt er, en dat is wel interessant, een samenwerking met Microsoft. Je zal via je inlog van Facebook kunnen samenwerken met anderen aan documenten, via de nieuwe online Office dienst. Jij en je vrienden moeten gewoon hun Facebook inlog gebruiken. Heel handig: Microsoft heeft de domeinnaam docs.com te pakken gekregen voor deze samenwerking.
Meer hierover bij Ars Technica, Mashable, GigaOm.
In de volgende dagen krijg je ongetwijfeld nog meer te lezen over deze nieuwigheden, en wat zij kunnen betekenen voor onze privacy.
http://arstechnica.com/web/news/2010/04/facebook-outlines-web-likes-microsoft-docscom-more.ars
http://gigaom.com/2010/04/21/facebook-opens-up-to-the-web-is-that-good-or-bad/
http://mashable.com/2010/04/21/open-graph-privacy/


VEILIGHEID: LEKKENDE PRINTERS, EN BLUNDER VAN MCAFEE
Deze keer is het de beurt aan McAfee om te blunderen. En wat dacht je van printers die de data van de geprinte en gefaxte documenten bijhouden?
Wij hebben je deze week nog niet opgeschrikt met onrustwekkende berichten uit de wereld van de beveiliging. Zet je dus maar schrap! Het eerste bericht betreft tienduizenden internauten die wel heel sip gekeken hebben donderdag. Een update van de beveiligingssoftware McAfee was namelijk verkeerd gelopen. Gevolg: de machines (Windows XP toestellen) crashten of bleven voortdurend herstarten. Dat kwam omdat de beveiligingssoftware na de update verkeerdelijk dacht dat bepaalde levensbelangrijke onderdelen van het WIndows een virus was, en dat ging isoleren.
Het probleem werd wereldwijd gesignaleerd. Bij de medische opleiding aan de universiteit van Michigan gingen 8.000 van de 25.000 computers onderuit. De politie in Lexington, zo meldt CNN, ging over op manuele rapporten. Sommige gevangenissen schaften zelfs het bezoekuur af.
Maar gelukkig heeft het Belgische bedrijf Secutec een boot-cd online gezet om die update ongedaan te maken, zodat de bedrijven en privé-gebruikers zo snel mogelijk hun computers weer op poten kunnen krijgen (1)(2)
Het tweede bericht is al even griezelig. Het blijkt namelijk dat fotokopiemachines van grote bedrijven, die ten dienste staan van hele netwerken, een harde schijf bevatten, een feit waarbij niemand stilgestaan heeft. En dat op die harde schijf bestanden opgeslagen worden, om die in de print wachtrij te zetten. Maar wanneer die printers/fotokopiemachines na een tijd vervangen worden, er niemand is die eraan denkt om de inhoud van die harde schijven te missen.
Het probleem werd ontdekt door een onderzoeksjournalist van CBS News. Nadat hij dit feit constateerde, ging hij in de praktijk na of er inderdaad nog vertrouwelijke gegevens staan op de verouderde printers, die vaak in tweedehandscentra aangeboden worden. En jawel: hij kon de hand leggen op vier willekeurige machines, en stuitte op een berg vertrouwelijke documenten, waaronder van de politie van Buffalo, New York, afdeling zedenmisdrijven, medische dossiers van 300 patiŽnten, loonstrookjes en veel meer.
Blijkbaar weten de meeste IT-beheerders niet eens dat er een harde schijf in deze printers zit; er is ook heel weinig lectuur te vinden over het onklaar maken of wissen van deze schijven. Lezers die zelf IT-beheerder zijn in bedrijven doen er dan ook goed aan om dringend hun beleid bij te stellen! (3)
http://edition.cnn.com/2010/TECH/04/22/cnet.mcafee.antivirus.bug/
http://www.secutec.be/
http://www.cbsnews.com/stories/2010/04/19/eveningnews/main6412439.shtml?tag=mncol;txt
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


VIRTUELE CAMERA BELOOFT NIEUWE TV-PERSPECTIEVEN
De kijker bepaalt zelf wat hij ziet
Via een Oostenrijkse website een artikel lezen over iets wat in Las Vegas voorgesteld werd, en dat afkomstig is van een Belgisch instituut... Dat is nu eens het internet!
Pressetext weet ons namelijk te melden dat het Belgische onderzoeksinstituut IMEC op de NAB show in Las Vegas de "IMEC virtual camera" voorgesteld heeft, die gebruik maakt van een nieuwe perspectief voor de kijker: meerdere signalen worden tegelijkertijd door de HD-IP camera opgenomen, zodat de kijker zelf kan kiezen wat hij wil zien.
Wanneer men bijvoorbeeld een voetbalveld dekt met 20 ip-camera's met vaste positie, dan kan er een "virtuele camera" gecreŽerd worden die dan bijvoorbeeld de beelden weergeeft zoals de scheidsrechter ze ziet, of zoals iemand op de 1e tribune ze ziet.
Maar deze virtuele camera is natuurlijk niet alleen te gebruiken bij sportwedstrijden zoals voetbal, maar ook bijvoorbeeld voor rockconcerten. IN principe kan de camera iVC camera toegepast worden voor alles wat zich binnen een beperkte ruimte afspeelt, om een effen oppervlak. Autorennen bijvoorbeeld zou niet mogelijk zijn, omdat dan een onrealistisch hoog aantal camera's gebruikt zou moeten worden. Maar ook voor films biedt de camera bijkomende mogelijkheden. Bij een ballet bijvoorbeeld kan men de voeten van de ballerina volgen. Kortom: we gaan onze ogen nog uitkijken!
Bij Pressetext vind je een filmpje dat de techniek demonstreert.
http://www.pressetext.at/news/100417007/virtuelle-kamera-verspricht-neue-tv-perspektiven/


IPAD: VOOR EN TEGEN
Na wekenlang ons oor te luisteren te hebben bij verschillende commentatoren, een opsomming van plus en min.
Ja, wij hebben nog altijd geen iPad. Ons verslag is tweedehands - maar toch wel gebaseerd op een voldoende aantal verslagen van mensen die de iPad wél in bezit hebben, om van een geloofwaardig verslag te kunnen spreken.
Om te beginnen het positieve. De iPad is heel mooi, en is ideaal voor het bekijken van content. Films (niet in Flash!) of afleveringen van je favoriete feuilletons bekijken op de iPad is een enorme ervaring. Gewoon het toestel neerzetten (je moet dan wel een staander kopen van 40 dollar!) en je kijkt naar je programma waar je wil - in de living, de keuken, de slaapkamer, zelfs het kleinste kamertje! De batterijduur is inderdaad fantastisch - maar dat komt natuurlijk voor een deel doordat er geen multitasking toegestaan is.
Maar dan het negatieve. Het zijn eigenlijk eerder kleine ergernissen, maar zij kunnen het plezier in het toestel wel vergallen. Dat er geen rekenmachine aanwezig is, dat wist u al, daarvoor moet je een app installeren. Maar er zit ook geen wekker in, en dat is wel storend. Want zo kan je je iPad niet als wekker gebruiken wanneer je op reis bent.
Het klavier blijkt bij velen ook nogal tegen te steken. Zoals Rafe Needleman van Buzz Out Loud in de podcast The Real Deal het verwoordt: hij had gehoopt de iPad te kunnen gebruiken als digitale notieboek, om nota's te maken tijdens een vergadering. Daarvoor gebruikte hij voorheen zijn laptop of notebook, maar het opstaande scherm belemmerde naar zijn mening het sociale contact. Een euvel waarvan hij hoopte dat de iPad het kon oplossen.
Een hoop die niet ingelost werd - omdat er op de iPad enkel dat aanraakklavier zit, moest Rafe zijn ogen de hele tijd op het klavier gericht houden, waardoor de sociale interactie nog meer gehinderd werd. Bovendien bevat het klavier geen pijltjestoetsen om naar een voorgaand woord of een voorgaande lijn te gaan. Lange teksten intikken is dus niet ideaal. Werken met Google Docs verloopt niet naadloos, het noteren van een afspraak in de agendat verloopt pijnlijk moeilijk, en afspraken kan je niet met klikken en verslepen naar andere datums zetten. Kortom, dit toestel gebruiken voor kantoortoepassingen is niet echt aan te raden.
Maar luister en kijk zelf naar de uitzending van The Real Deal(1). En bekijk dan ook even het filmpje dat de krant The Sun op YouTube gezet heeft, als parodie op de iPhone app.(2) En lees dan ook een tamelijk satirisch artikel van BetaNews over vragen die je je moet stellen vooraleer je de iPad aankoopt (3)
Wij wachten in elk geval op de reactie van een Belgische gebruiker die de kritiek van dit podcast weerleggen kan...
http://www.cnet.com/8301-17920_1-20002637-84.html
http://www.youtube.com/watch?v=gk2brfbSG2g
http://www.betanews.com/joewilcox/article/10-questions-to-ask-before-buying-iPad/1271690472?awesm=betane.ws_eV&utm_medium=betane.ws-twitter&utm_source=direct-betane.ws&utm_content=api


DE SANDWICH PUZZLE
Leuk voor de kids: boterhammen in een ongewone vorm
Het moet niet altijd high tech zijn, en het mag ook al eens iets zijn dat leuk is voor de kids. En dat is dit idee, dat wij bij Gizwiz vonden, zeker en vast.
Kinderen houden nu eenmaal niet van boterhammen, en dus kan je ze best verpakken in een vorm die hen interesseren kan. Dat is wat fabrikanten van charcuterie ook begrepen hebben met hun Plop-worst en andere producten die speciale figuurtjes vertonen speciaal voor kinderen. Maar ook gewonen boterhammen kunnen aantrekkelijk gemaakt worden voor kinderen.
Daarvoor dient de Match & Munch, een vorm waarmee je boterhammen kan uitsnijden in de vorm van puzzelstukken, die dan door de kids in elkaar gepast kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld puzzelstukken uitsnijden uit boterhammen bruin brood en wit brood, en dan de stukjes bruin en wit combineren tot een boterham. Leuk idee voor een kinderfeestje!
http://www.spoonsisters.com/


GETEST: DE POLYCOM VVX1500 TELEFOON.
Het hoeven niet altijd GSM's of smartphones te zijn. We namen voor U de VVX 1500 Business Media Phone van Polycom onder de loupe. De naam
telefoontoestel is een slechte omschrijving voor dit apparaat, dat voice (VoIP), video en applicatie's verenigt. Het is veel meer dan een telefoon.
Voor voice ( voice over IP) beschikt de VVX1500 onder andere over een handsfree mode met uitmuntende kwaliteit. Daarvoor doet men beroep op de full duplex speakermode, bekend van de Polycom audio conferentie mode. Het audiogedeelte heeft een frequentiebereik tot 14 kHz. (Ter vergelijking: vroegere telefoontoestellen gingen tot 3,4 kHz, zodat men hier bijna van HiFi kan spreken.) Wil je niet dat iedereen meeluistert, dan kan een Plantronics headset met electronic hookswitch aangesloten worden.
Voor video is er een prima autofocuscamera aan boord. Deze geeft een loepzuiver beeld, dat gecombineerd met het uitstekende 7' touchscreen scherm een optimale setup voor videoconferenties geeft. De webcam kan ook afgesloten worden om privacy redenen. Bij onze tests bleek het beeld op het scherm weinig tot geen last te hebben van reflectie. Mooi zo. Bovendien is het videoconferentiesysteem gebaseerd op de open ITU standaarden en dus compatibel met video systemen van andere merken en types, zoals Tandberg, Aethra, LifeSize enzoverder.
Maar deze VVX1500 kan veel meer: door de open application programming interface (API) is integratie van talloze applicaties mogelijk. Denken we maar aan klantenbeheer, agendamanagement enzoverder. De VVX beschikt ook over de Polycom Productivity Suite. Met deze toepassing kunnen audioconferenties beheerd worden en zelfs gesprekken opgenomen worden via de USB poort. Met deze multimedia telefoon beschik je eveneens over een minibrowser. Het toestel blijft echter in wezen een weliswaar uitgebreid telefoontoestel, maar toch een telefoontoestel. Het vervangt de laptop op je bureel niet, maar in sommige gevallen kan deze webbrowser nuttig zijn.
Het uiterlijk van het toestel trekt ook de aandacht: zakelijk, robuust. Het oogt degelijk en is dat ook. Voorzien van het 7" touchscreen is het zeker niet klein. Het maakt indruk, en je zal het zeker niet 'kwijtspelen' in een overvloed van paperassen op je bureel. De VVX is prominent aanwezig, maar dat stoort zeker niet. De toetsen zijn vrij groot, en dat is ook handig. Handiger dan het touchscreen. Dit werkt heel accuraat en goed, maar wij hebben de neiging, en de meesten onder ons ook denk ik, om een telefoontoestel naar een hoekje van de werkplek te verhuizen, met de handset en het toetsenbord binnen handbereik. En dan is het touchscreen net iets te ver weg. Touchscreens zijn echter 'in'. (Wat te denken van touchscreen TV's? Heeft men daarvoor de afstandsbediening uitgevonden?) Maar terug naar ons telefoontoestel. Je kan het toestel natuurlijk ook dichterbij plaatsen. Het toestel veelvuldig verplaatsen om aan het touchscreen te raken is geen optie. Het toestel is redelijk zwaar, en de netwerkkabel is ook minder buigzaam dan het telefoonkabeltje van antieke toestellen. Gelukkig hoeft er geen aparte voeding voorzien te worden. De VVX 1500 krijgt zijn voeding via een soort phantomvoeding: PoE ofwel Power over Ethernet. Er is evenwel de mogelijkheid om het toestel te voorzien van een optionele losse voeding.
Het geheel oogt degelijk, netjes, en vooral zeer handig. Het laat toe om op zeer eenvoudige manier multimediale communicatie te voeren. Dit komt samenwerking en productiviteit ten goede. Daarom nemen het feit dat het first-time-configureren wel wat tijd in beslag nam. Of was dat onze fout?
Meer info vind je op onderstaande adressen (Paul Liekens)
http://www.polycom.eu/products/voice/desktop_solutions/business_media_phones/vvx1500.html
http://www.polycom.eu


DRIE NIEUWE MOBIELTJES VAN DELL: DONDER EN BLIKSEM!
Dell verbaast vriend en vijand met enkele zeer chique toestellen, zowel Android als Windows Mobile.
Steeds meer fabrikanten van mobiele telefoons diversifiŽren hun aanbod en brengen toestellen uit met verschillende besturingssystemen. Ook Dell. En het aanbod is wel erg aantrekkelijk.
Het Windows toestel, de Dell Lightning, spant wel de kroon. Het is een toestel met uitschuifbaar klavier; maar waar bij de meeste toestellen met hard klavier dat klavier in landschap modus uitschuift, is het bij dit toestel in portret modus, zoals je kan zien op de foto bij Engadget.
Het scherm is opvallend, met zijn 4,1 inch OLED display. Maar ook onder de motorkap zit wat: een 1 GHZ Snapdragon processor, 5 megapixel autofocus camera, 1 GB Flash geheugen met 512 MB RAM en 8 GB opslag op een micro SD. Natuurlijk ontbreken ook GPS en accelerometer niet. (1)
Het tweede toestel is de Thunder, met Android aan boord onder een eigen user interface (Stage) en eveneens een 4,1 inch OLED scherm. Dit toestel heeft geen hard maar wel een virtueel klavier op het aanraakscherm. Hier is Flash 10.1 aanwezig, een 8 megapixel camera. (2).
Het derde toestel heet Smoke, en is eveneens een Android toestel (versie Froyo); geen OLED maar wel QVGA scherm. Het toestel heeft een vast klavier zoals de Blackberry, 5 megapixel autofocus camera. Heel veel lekkers, maar je moet nog even op je honger zitten wachten: Lighting en Thunder komen er pas einde dit jaar aan, en voor de SMoke zou je zelfs moeten wachten tot begin volgend jaar. (3)
http://www.engadget.com/2010/04/21/dell-lightning-the-ultimate-windows-phone-7-device-leaks-out/
http://www.engadget.com/2010/04/21/dell-thunder-explodes-android-with-4-1-inch-oled-screen-promise/
http://www.engadget.com/2010/04/21/dell-smoke-slaps-android-in-the-wild-form-factor-you-secretly-wa/

hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Vanaf maandag 19 april t.e.m. 30 juni 2010 organiseren BASE, het Gent Festival van Vlaanderen en het PoŽziecentrum in Gent de zesde editie van de sms-poŽziewedstrijd in het kader van Odegand. Het thema van deze editie is 'Beyond dreams' ('de dromen voorbij'). Laat je inspireren door het thema en stuur een Nederlandstalige sms (maximaal 160 karakters) naar 6641 (50 cent/sms) en wie weet win jij wel de zesde editie van deze wedstrijd!
http://www.poeziecentrum.be

*** BitDefender Internet Security 2010 beste antivirus en firewall software in vergelijkend onderzoek van Test-Aankoop
http://www.bitdefender.be

*** In de VS gaat er een Garminfone van start, een android toestel
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100421021


*** Belastingambtenaren al dagen werkloos door panne Tax-on-web: sinds de nieuwe site online staat, kunnen de ambtenaren dossiers uit de oude versie niet meer opvragen
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=fRgfNIBuhX8fZ_OzOslMpTwlGk402aOcUUr8qh3Isw6pZBzL7

*** Met Bizz Internet wil Belgacom zich richten tot de KMO en zelfstandigen.
http://www.belgacom.be/bizzinternet

*** Mobistar test LTE en trekt 3G-snelheid op
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=mIpmQlgwn7qFfpxlulDaBChtbxX9%2BjHlNNy1Ccmr3IIKo70m4

*** Vul uw belastingsbrief veilig online in dankzij Norton 360 en een DIGIPASS eID kaartlezer: Symantec biedt bij het Norton 360 internetbeveiligingspakket
een gratis VASCO DIGIPASS 905 eID kaartlezer aan.
http://www.digipassforeid.be/
http://eid.belgium.be/nl/Hoe_installeer_je_de_eID/
http://www.vasco.com/muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMUDVILLE - IRIS NOVA
[lounge] Een eerder zachte maar toch intieme muziek, waarbij de stem soms het tremelo van de gitaar tracht na te doen - wat soms tot een ietwat dissonante toon leidt. Toch knappe muziek, vooral door het ritme en de sfeer. Op de website en bij MySpace kan je het album gratis in streaming beluisteren; om het aan te kopen moet je naar iTunes of eMusic.
Onze inspiratie haalden wij deze week van Idyllic Music, aflevering 155.
http://www.idyllicmusic.com/Podcasts%5C155050606Podcast155.mp3
http://www.mudvillemusic.com/


GONE GONE GONE
[lounge] Erg knappe muziek, met heel speciale effecten. Deze band is afkomstig uit Athene, men maakt snelle beats en doordringende baslijnen. Je kan het hele album downloaden of in streaming beluisteren op onderstaand adres.
http://dustedwax.org/dwk037.html


SLIPSTONE
[rap/pop] Downtempo, hip hop, funk... moeilijk te zeggen waaronder deze muziek valt. Hij swingt in elk geval, en je kan moeilijk blijven stilzitten. Goede ritmes, afwisselende arrangementen, een filmisch verhaal bijna. Het album is gratis te downloaden in zip-vorm.
http://www.budabeats.com/bube009.htm


STARFROSCH - DUB LIFE
[dub] Muziek met veel ritme dus, en met een reggae ritme, dat is wat Starfrosch maakt. Bij Archive.org kan je het hele album downloaden of streaming beluisteren.
http://www.archive.org/details/Starfrosch-DubLife


VRIJDAG HOORSPELDAG: BINNEN (INTERIEUR)
Dit drama / psychologische thriller is gebaseerd op een werk van Maurice Maeterlinck. Het verhaal begint wanneer twee mannen door het venster kijken naar een gelukkig gezin, en aarzelen om aan te kloppen: zij moeten er een dramatische tijding brengen. Het drama speelt zich, zoals wel meer bij Maeterlinck, buiten het gezichtsveld van het toneel af. Dit is een hoorspel dat zich traag ontvouwt, met schitterende acteerprestaties.
Onze mening: Wat een tragiek! Een echt mooi en ontroerend hoorspel. De muziek op het einde, sober en klaaglijk, benadrukt het verdriet.
Auteur: Maurice Maeterlinck
Regisseur: Martine Ketelbuters
Bijkomende info: Geluidsregie: Eddy Bilkin; vertaling: Peter Misotte
Acteurs: Jo de Meyere, Hugo Princen, Katelijne Billiet, Libellia de Splenter
http://hoorspel.wordpress.com/2010/04/17/binnen-interieur/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het leven vraagt ons niet wat wij wensen. Het geeft ons enkel opties.
Michael McFauloor logo
De nieuwe oogstGOOGLE PRODUCTEN VOOR WEBBOUWERS
Een artikel van Sixrevisions, waarin verschillende Google tools besproken worden die de webbouwer kunnen helpen. Webmaster tools met een dashboard, tot een tool om de snelheid van je pagina te meten: hier moet je zijn!
[Taal: Engels]
http://sixrevisions.com/tools/the-top-15-google-products-for-people-who-build-websites/


15 GRATIS MAGAZINES VOOR DESIGNERS
Op het web staat zoveel informatie, en vaak gratis bovendien - maar je moet ze wel weten te vinden. In dit artikel worden 15 zulke gratis online magazines vermeld, speciaal voor ontwerpers en designers. En voor de lezer met een oog voor design, zijn deze magazines natuurlijk ook interessant!
[Taal: ENG]
http://technologytosoftware.com/15-excellent-free-online-magazines-for-designers-part-1.html


15 POPULAIRE LETTERTYPES - GRATIS
Nog een interessant artikel: dit artikel geeft je de link naar 15 lettertypes die je gratis en voor niks kan downloaden. En zoals je weet is een lettertype erg belangrijk in je documenten en in webdesign. Er zin dan ook heel knappe fonts bij. Wij persoonlijk vinden de Surrounding wel mooi. En jij?
[Taal: ENG]
http://resources.savedelete.com/15-popular-and-creative-professional-fonts-for-free.html
DIRPY: VIDEO NAAR AUDIO
Op deze site kan je gewoon de url van een muziekvideo bij YouTube ingeven, en dan even wachten; een wachten dat de moeite loont, want je krijgt een MP3 bestand van die muziek als resultaat terug.
[Taal: ENG]
http://www.dirpy.com/


ASSTR: RODE OORTJES
De meesten hebben het voor plaatjes, maar sommigen hebben het meer voor praatjes - en dan hebben we het over erotiek. Er bestaat op het web een grote collectie erotische literatuur, voor ieders smaak en voorkeur. Vaak zijn die teksten gratis te lezen. OP deze site,afkorting voor Alt Se. Stories text, vind je een collectie van zulke verhalen. Wij willen je wel waarschuwen dat sommige verhalen je kunnen schokken - en dat je van andere rode oortjes krijgt...
[Taal: ENG]
http://www.asstr.org/


280 SLIDES: PRESENTATIES
Op deze website kan je presentaties maken, en die dan vanop gelijk welke plek oproepen om ze aan jouw publiek voor te stellen. Je kan ze ook publiek maken, zodat iedereen ze kan bekijken. Geen software downloaden, niks te betalen. Wat je gemaakt hebt kan je met een simpele klik downloaden in het gewenste formaat, o.a. PowerPoint 2007.
[Taal: EN G]
http://280slides.com/


Aviary: tools bij de vleet!

Op deze website vind je een beeldbewerker, een kleurenbewerker, je kan effecten bewerken, vectoren, een schermafdruk maken, en er is zelfs een audio editor. En dat alles gratis bovendien! Elk van deze tools wordt uitgelegd met een handige video.
[Taal:1
http://aviary.com/ ENG]


DE GIDS VOOR ELEKTRONISCHE MUZIEK
Muzikanten en muzikanten-in-spe kunnen hier terecht om alles te weten te komen over hoe je elektronische muziek maakt. De TR-808 zullen sommigen bekend in de oren klinken, maar het is een van de toestellen waarmee je drums kan maken bijvoorbeeld.
Ook de gewone muziekliefhebber kan hier terecht, want je vindt er een uitstekende uitleg, mét audiobestanden als voorbeeld, die uitleggen wat de verschillende stromingen van elektronische muziek zijn. Heel interessant!
[Taal: ENG]
http://techno.org/electronic-music-guide/


MIXCLOUD: U VRAAGT, WIJ DRAAIEN!

Een aggregatiesite voor webradio's, radioshow, podcasts, dj mixes. Je kan zoeken op populair of nieuw. Een heel groot aanbod, waarbij het wel interessant is dat je bij elke podcast of webradio ook links krijgt naar de gespeelde artiesten, om meer van hun werk te horen.
[Taal: ENG]
http://www.mixcloud.com/
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VERKLIKKERSLIJN EEN VERSPILLING?
Het is al ver gekomen wanneer de overheid zelf niet meer weet wanneer zij geld aan het verspillen is, en aan de burger moet vragen om via een speciale website zulke verspilling te melden. Anderzijds kan je het ook als een goed bedoeld initiatief beschouwen. Of moeten wij deze website, waar je zulke verspilling melden kan, meteen aanmelden als een verspilling?
[Taal: NL]
http://www.verspilling.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HANDLEIDINGEN
Verleden week vermeldden wij in deze rubriek een site waar je allerlei handleidingen en gebruiksaanwijzingen vinden kan. Lezer A. Baudrez reikte ons nog een andere Nederlandstalige site aan: Diplodocs. Daar vind je maar liefst 1.870.000 gebruiksaanwijzingen!
[Taal: NL]
http://diplodocs.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KIJK & BEGRIJP
Deze site, een initiatief van lezer Patrick Keysabyl. Je vindt er video's die je de werking van verschillende tools uitleggen: hoe maak je eigen muziek cd's, hoe werk je met Google Docs, Gmail en Firefox, enz. Er is echter goed en slecht nieuws over deze site. Het slechte nieuws: je moet betalen voor toegang (1 dag: 3 euro, 1 jaar: 99 euro). Het goede nieuws: 10% van de nettowinst wordt geschonken aan de organisatie Mobile School die onderwijs geeft aan straatkinderen.
[Taal: NL]
http://www.kijkenbegrijp.net/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PHOTOSHOP DISASTERS
Dat foto's van beroemdheden en modellen vaak gephotoshopt worden, is algemeen geweten. En dat daarbij vaak blunders gemaakt worden, is ook geweten. En wij zouden niet menselijk zijn, indien wij niet vol leedvermaak zouden genieten van het bekijken van die blunders, verzameld op deze site!
[Taal: ENG]
http://photoshopdisasters.blogspot.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE MOSTE AWESOME THING EVER
Een leuke website. Zij zet telkens keer op keer leuke dingen tegenover elkaar, en jij mag kiezen wat het beste is. Op termijn moeten de allerbeste dingen, gekozen door de internauten tegen elkaar uitkomen zodat het supersuper beste gekozen kan worden.
Het multimedia aspect maakt de site nog aantrekkelijker.
[Taal: ENG]
http://www.mostawesomestthingever.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: TRACY CHAPMAN
Een prachtige site waar je naar de muziek van Tracy Chapman kan luisteren, maar tegelijkertijd ook een beetje met kleurtjes spelen: je kan namelijk de pagina zelf inkleuren naar eigen smaak.
[Taal: ENG]
http://www.tracychapman.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Toshiba introduceert een nieuwe Blu-ray speler: de BDX2100 speler
http://www.techbytes.be/2010/04/toshiba-introduceert-een-nieuwe-bluray-speler-de-bdx2100-speler.html
- Panasonic TY-CC10W webcam voor het skypen
http://www.techbytes.be/2010/04/panasonic-ty-cc10w-webcam-voor-het-skypen.html
- Vulkaan Eyjafjallajökull veroorzaakt naast aswolk ook spamgolf
http://www.techbytes.be/2010/04/vulkaan-eyjafjallaj%C3%B6kull-veroorzaakt-naast-aswolk-ook-spamgolf-.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Bedrijven houden wachtwoorden bij tot na je dood
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/478487/2010/04/22/Bedrijven-houden-wachtwoorden-bij-tot-na-je-dood.dhtml
- Toiletpapier 'harder' door internet
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/478438/2010/04/22/Toiletpapier-harder-door-internet.dhtml
- Brain training-spelletjes maken niet slimmer
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/478203/2010/04/21/Brain-training-spelletjes-maken-niet-slimmer.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Creatief losgaan met ScrapBlog
Fröbelaars opgelet, met ScrapBlog kun je je uitleven! Op deze site maak je een digitale variant van een scrapbook. Met foto's, teksten, tekstballonnetjes en zelfs video's en muziekjes.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23325
- 2.600 online televisiezenders
Via de AnyTV Player kun je kijken naar ruim 2.600 voorgeprogrammeerde online televisiezenders.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22388
- Video's en muziek als screensaver
Vervang je screensaver door video's en mp3-muziek, die beginnen te spelen als je je computer niet gebruikt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20520

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Modular met eerste oled-armatuur: O'Leaf
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4911
- Eindelijk eigen usb-opslag voor Xbox 360
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4896
- SanDisk met 32GB microSDHC-kaart voor smartphones
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4881
computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Palm staat te koop
Het gerucht hing al weken, zelfs maanden, in de lucht. Maar nu is het ook officieel: Palm staat te koop. HTC en Lonovo zijn kandidaat-overnemers. En ze zijn niet de enigen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21252&style=99896
- Googlephone in vorm
Zoals analisten het voorspelden, doen de Googlephone en zijn Android OS het uitstekend. In 1 maand tijd zag de website voor de verkoop van Android-applicaties, Android Market, het aantal aangeboden betalende applicaties stijgen van 30.000 naar 38.000.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21251&style=99896
- Video advertising voor websites
De regieŽn Hi-media en Skyrock lanceren een nieuw videoformaat: de 'Video Full Screen HPTO
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21250&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Lijst van bedrijven actief in CMS: we hebben u nodig!
Zoals elk jaar geeft het magazine Inside Digital Media een speciaal nummer uit, gewijd aan Content Management.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6607
- iPad bij Neckermann.com
neckermann.com verzekert dat het vanaf de maand mei het Europese model van de iPad WiFi 16GB zal kunnen leveren in BelgiŽ. Zijn prijs: 799 euro (verzendingskosten niet...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6606
- Record aantal videoconferenties als gevolg van sluiting luchtruim
Net zoals de verhuurbedrijven meer klanten telden en treinen een boost in gebruik kregen, maakten de Belgische bedrijven tijdens de sluiting van het luchtruim massaal gebruik van...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6604

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Wendy Southgate + hond: 43 x op Google Street View
http://computertaal.info/2010/04/22/wendy-southgate-hond-43-x-op-google-street-view/
- Steve Jobs: mensen die porno willen kunnen Android gebruiken1
http://computertaal.info/2010/04/22/steve-jobs-mensen-die-porno-willen-kunnen-android-gebruiken/
- GoogleSharing: een Firefox-add-on die je privacy garandeert
http://computertaal.info/2010/04/22/googlesharing-een-firefox-add-on-die-je-privacy-garandeert/
tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft maakt details speciale edities Halo: Reach bekend
http://tweakers.net/nieuws/66934/microsoft-maakt-details-speciale-edities-halo-reach-bekend.html
- Tringg verhoogt prijzen vanwege 'babyfoonklanten'
http://tweakers.net/nieuws/66928/tringg-verhoogt-prijzen-vanwege-babyfoonklanten.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


HANDIGER WERKEN MET IE8: WEB SLICES
IE8 mag dan al door velen verguisd worden omwille van de zwakke beveiliging, maar de browser heeft toch ook wel enkele interessante punten. Zo bijvoorbeeld de Web Slices. Hiermee kan je jezelf abonneren, niet op een volledige website, maar op een onderdeel dat regelmatig geüpdate wordt, tenminste indien de maker van de site dit onderdeel als een Web Slice gedefinieerd heeft.
Wanneer je een website bezoekt die een Web Slice bevat, zal eer een groen icoontje verschijnen in de knoppenbalk, vlak naast het Home icoontje. Ditzelfde icoon zal je ook zien naast de content op de webpagina, wanneer je de cursor over dit gedeelte beweegt. Klik op het icoon op een van beide plaatsen, wat een dialoog oproept om de content toe te voegen tot je favorieten.
Bij Microsoft vind je een slectie Web Slices om uit te kiezen.
http://www.ieaddons.com/en/webslices/
http://www.pcworld.com/article/172288/eight_easy_extras_for_ie8.html?tk=nl_dnx_t_crawl


HANDIGER WERKEN MET I8: PRIVATE BROWSING
IE8 bewaart niet alleen cookies en de geschiedenis van je surftochten, maar ook data en paswoorden, zoektermen die je in invulformulieren ingevuld hebt, urls die je in de adresbalk ingevuld hebt. Maar misschien wil jij niet dat dat gevonden kan worden op jouw computer - je hebt misschien een nieuwsgierige baas of echtgenote...
Met InPrivate Browsing kan je surfen zonder enig spoor achter te laten. Je kan deze optie activeren vanuit het Safety menu. Dat opent een nieuw venster, met daarin een inPrivate indicator links van de adresbalk. Tijdens de nu volgende surftocht wordt niets bewaard.


HANDIGER WERKEN MET IE8: CARET BROWSING
Met Caret Browsing kan je functies en menu's oproepen zonder je handen van het klavier te moeten weghalen. Je kan Caret Browsing activeren via de toets F7. Vervolgens kan je de pijltjestoetsen gebruiken om binnen een pagina te navigeren, letter voor letter, lijn bij lijn (pijltje naar boven en beneden); om tekst te selecteren houd je de shift-toets ingedrukt terwijl je de pijltjes gebruikt. En dan kan je de gewone bewerkingen uitvoeren zoals Ctrl+C op te kopiŽren. Met Shift + F10 kan je het contextueel menu oproepen dat onder de rechtertoets zit. En vervolgens kan je met de pijltjestoetsen doorheen de menu's bladeren, en met Enter een optie selecteren.
http://www.pcworld.com/article/172288-2/eight_easy_extras_for_ie8.html


HANDIGER WERKEN MET IE8: INPRIVATEFILTERING
Tijdens het surfen kom je heel wat content tegen die afkomstig is van derden, niet dus van de website die je bezoekt, zoals bijvoorbeeld advertenties. Vaak zie je dezelfde advertenties keer op keer, op verschillende sites. Dan kan de leverancier van die advertenties op termijn een profiel opstellen van jouw surfgewoontes - welke sites je bezoekt, welke advertenties je aanklikt, enz. door middel van Cookies.
Met InPrivate Filtering kan je selectief content blokkeren, zoals advertenties, Google Analytics en andere content die afkomstig is van derde sites. OM deze tool te activeren, ga je naar het Safety menu, en selecteer je daar InPrivatteFiltering. Daar zie je nu staan hoeveel sites je bezocht hebt die content vertonen van een bepaalde advertentieserver. Je kan nu bepalen hoeveel sites getoond mogen worden aan de adverteerder, van 3 tot 30. Je kan ook bepaalde bronnen uit het filteren uitschakelen.
http://www.pcworld.com/article/172288-3/eight_easy_extras_for_ie8.html


HANDIGER WERKEN MET IE8: COMPABILITYVIEWER
Volgens Microsoft is IE8 de browser die het meest de standaards respecteert, toch zijn er miljoenen sites op het web die geschreven zijn voor de vorige versie van IE, die deze standaards niet respecteerde. Kom je een website tegen die er een beetje raar uitziet, probeer dan deze pagina eens te bekijken in de CompabilityViewer - misschien ziet zij er dan beter uit.
Klik hiervoor op de button rechts van de adresbalk, die lijkt op een stukje in tweeŽn gescheurd papier. Jouw gebroken pagina zou nu terug heel gemaakt moeten worden...

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
DE BESTE GRATIS TOOLS VOOR WINDOWS: BGINFO
Windows all - 385 kb - freeware
Een erg klein progje, dat interessante informatie over jouw systeem meteen op de desktop zet. Dat spaart je een omweg uit via ingewikkelde diagnose tools. Je krijgt informatie over IP en MAC adres, geheugenbelasting, netwerkverbinding, enz.
http://www.sysinternals.com/


DE BESTE GRATIS TOOLS VOOR WINDOWS: WINDOWS 7 THEMA'S

Windows 7 - 238 MB - freeware
Buiten de thema's die er standaard in Windows 7 zitten, kan je bij Microsoft ook nog eens 50 officiŽle thema's vinden die je gratis en voor niks mag downloaden. Het gaat om wallpapers, kleurenschema's, en geluidjes.
http://windows.microsoft.com/nl-BE/windows/downloads/personalize?T1=themes


DE BESTE GRATIS TOOLS VOOR WINDOWS: RICHCOPY
Windows 2000/XP/Vista - 5,8 MB - freeware
Een tool die door een van de medewerkers van Microsoft ontwikkeld werd om het kopiŽren van bestanden sneller te laten verlopen. Vooral bij het kopiŽren van aparte, kleinere bestanden via een langzame verbinding kan dit progje helpen.
http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2009.04.utilityspotlight.aspx


DE BESTE GRATIS TOOLS VOOR WINDOWS: SPEED LAUNCH
Windows XP - Vista - 2,7 MB - freeware
Met dit progje moet je niet langer de verschillende menu's doorlopen van de startknop om programma's op te starten. Je kan manueel snelkoppelingen vastleggen naar programma's en documenten. De tool werd ontwikkeld door de Microsoft Labs.
http://www.officelabs.com/
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Speed-Launch_32574631.html


DE BESTE GRATIS TOOLS VOOR WINDOWS: PROPHOTO TOOLS
Windows XP/Vista - 5,0 MB - freeware
Een erg interessant programma voor de ambitieuze hobby-fotograaf. Het kan de metadata van foto's uitlezen, wijzigen, of combineren met gps-data. Via de geotagging functie kan je nauwkeurig vaststellen waar een foto genomen werd, en Microsoft Virtual Earth bekijken.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Pro-Photo-Tools_31622475.html


DE BESTE GRATIS TOOLS VOOR WINDOWS: WINDOWS LIVE WRITER
Windows XP / Vista - 1,1 MB - freeware
Dit is een gratis offling blogging tool, om je teksten en bijhorende media voor te bereiden voor het uploaden naar Windows Live Spaces, Sharepoint, WordPress, Blogger, LiveJournal, TypePad, Moveable type, Community Server, en vele andere weblogdiensten.
Om uit te proberen!
http://download.live.com/writer


DE BESTE GRATIS TOOLS VOOR WINDOWS: WINDOWS POWERSHELL
Windows Vista / XP - freeware
Met deze commandoprompt-tool kan je Windows veel gemakkelijekr besturen en automatiseren dan met de standaard commandotool. Dit progje is met andere woorden een vervanger of opvolger voor "cmd.exe", een van de favoriete tools van IT prof's.
Op de eerste link vind je een handleiding met de mogelijke commando's die je met deze tool kan uitvoeren.
http://blogs.msdn.com/powershell/pages/download-windows-powershell.aspx


DE BESTE GRATIS TOOLS VOOR WINDOWS: PHOTO INFO
Windows XP/Vista - 4,0 MB - freeware
Een gratis tool van Microsoft om informatie over afbeeldingen te kunnen bewerken. De metadata van de foto's in het IPTC en XMP formaat kan je na installatie van deze tool gewoon bewerken in je Windows Explorer. Deze tool behoort tot de zogenaamde PowerToys, die het werken met Windows vereenvoudigen.
http://www.chip.de/downloads/Microsoft-Photo-Info_23919402.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: VENDETTA ONLINE
Mac OS - 158 MB - gratis probeerversie
In dit game kan je een karakter creŽren en een ruimteschip besturen doorheen het heelal. Daarbij moet je wel vechten en zelfs aandelen verkopen. Je krijgt 8 uur gratis spel, vooraleer je moet betalen.
http://download.cnet.com/Vendetta-Online/3000-7562_4-10857205.html?tag=nl.e414


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: CYBERDUCK
Mac oS - 12,09 MB - freeware
Nog een tool voor de Mac, ditmaal een FTP browser. Je kan bestanden overzetten naar een FTP locatie via klikken en verslepen, en bovendien zijn verschillende server transfers tegelijkertijd mogelijk.
http://download.cnet.com/Cyberduck/3000-2160_4-10246246.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Kijkt men terug, dan lijken alle revoluties onvermijdelijk.
Maar op voorhand lijkt elke revolutie onmogelijk.
George Patton