netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
22/4
/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 646 van 17/4/2010Gegroet lezer,

Wat was er de voorbije week weer veel te beleven. Ongerustheid bij de ontwikkelaars vooral: die Apple-toepassingen maken, omdat zij nu geen externe compiler meer mogen gebruiken. Maar ook bij programmeurs die toepassingen maken voor Twitter, nu het erop lijkt dat Twitter zelf de ontwikkeling in de hand neemt van toepassingen. U krijgt deze week dan ook verschillende artikels van ons die de achtergrond schetsen bij nieuwe evoluties.

Ook leuk was het Twitter-debat op dinsdagavond, naar aanleiding van de eerste aflevering van The Internet Revolution, een vierdelige documentaire die Canvas aan het uitzenden is. Alle internauten met interesse voor ontstaan en evoluties van het internet moeten deze reeks absoluut volgen! Afspraak nu dinsdag voor deel 2 - ook op Twitter!

Tot zolang hebt u alvast de handen vol aan dit nummer, dat weer boordevol nieuws en knappe sites staat. U weet het: suggesties zijn nog altijd erg welkom op het bekende adres: redactie@netties.be.

Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.


Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.FACEBOOK HEEFT HET DATEN GRONDIG VERANDERD
De liefde is er niet gemakkelijker op geworden
Relaties zijn ingewikkeld, en vooral bij de liefde is het echt zoeken: wat denkt de ander van mij, voelt hij hetzelfde voor mij als ik voor hem, kwets ik hem niet, waarmee kan ik hem plezieren?
Je zou nu denken dat met de komst van al die sociale netwerken, waarin iedereen toch zomaar zijn hart lijkt uit te storten, het veel gemakkelijker geworden was. Maar het tegendeel is waar, zo blijkt uit een artikel dat wij bij Mashable vonden.
Lees zelf maar mee. Om te beginnen Zijn er verschillende tekens op de muur - letterlijk en figuurlijk, die men kan analyseren: hij heeft vandaag vier keer gepost op mijn muur. Wil dat zeggen dat hij iets voor mij voelt? Maar hij blijft ook maar berichten posten over de lekkere grieten bij hem op kantoor. Ben ik dan wel van tel? Sinds jullie ruzie maakten zijn er geen updates meer op zijn profiel. Verbergt hij ze? Of is hij zo gedeprimeerd dat hij niet meer praten wil? Het advies: zoek er niet meer achter dan nodig, meestal is er een perfect gewone verklaring meer.
Ook wanneer het "uit" is, blijft Facebook aan je hart knagen - bijvoorbeeld wanneer je ex een berichtje op de muur van een vriendin post waarin hij haar bedankt voor een heerlijk avondje uit. Jij moet gewoon leren de privacy van je ex te respecteren, maar anderzijds moet je ex ook leren discreet te zijn over zijn avontuurtjes.
Trouwens: wanneer maak je op Facebook bekend dat je een relatie hebt - of in tegendeel afgebroken hebt? Verander je je status na een gezellig avondje uit, dat wat uitgelopen is, naar "bezet", of is dat meteen te opdringerig? Het tegengestelde telt ook: kan je na het uitmaken van een relatie meteen je status veranderen naar "vrij" - het lijkt zo harteloos!
Denk er ook aan dat Facebook een levend archief is van alles wat jij ooit gepost hebt. De privacy-instellingen van een bericht kan je niet veranderen nadat het gepost is. Op jouw muur kan zelfs een hele waslijst berichten staan van vrienden en exen, en dat is niet altijd aan te raden.
Kortom: Facebook doet er eigenlijk alles aan om relaties te verzieken en te bemoeilijken. We kunnen het dus niet genoeg herhalen: wees voorzichtig met wat je op Facebook (of alle andere sociale netwerken) post...
http://mashable.com/2010/04/10/facebook-dating/


APPLE DWINGT PROGRAMMEURS IN KEURSLIJF
Drang naar controle gaat te ver?
Verleden week heeft Apple de nieuwe versie van het iPhone OS aangekondigd, en daar hoort ook een SDK bij (software developers kit), de tool voor programmeurs om apps te kunnen maken voor het iPhone OS. Opvallend daarbij is dat Apple een van de voorwaarden van het iPhone Developer Program License Agreement gewijzigd heeft; programmeurs moeten deze licentievoorwaarden ondertekenen, zoniet mogen zij deze SDK niet downloaden.
Deze nieuwe bepaling zegt dat de applicaties oorspronkelijk geschreven moeten zijn in Objective-C, C, C++, of JavaScript (voor de volledige tekst verwijzen wij naar onderstaande link). Dat wil dus zeggen dat cross-compilers niet meer toegestaan zijn, zoals bijvoorbeeld de Flash naar iPhone compiler van Adobe.
Nu kan de lezer zeggen: dat is techneuten prietpraat, daar trek ik mij niets van aan. Wij vermelden het toch, omdat het heel wat opschudding veroorzaakt heeft in de tech wereld. Zoals je wel weet hebben heel wat ontwikkelaars zich toegelegd op het maken van apps voor de smartphone; zij moeten dan wel hun app in verschillende versies maken - voor de iPhone, Android, Windows Mobile... Door gebruik te maken van compilers zoals die van Adobe, wordt het voor de programmeurs een stuk eenvoudiger om voor al die verschillende besturingssystemen te schrijven.
Nu Apple echter het gebruik van zulke compilers verbiedt, is de ontwikkelaar wel gedwongen om zich helemaal op Apple toe te leggen. Apple zelf zegt dat het deze beslissing genomen heeft om zoveel mogelijk fouten in de code te voorkomen. Blogger John Gruber van Daring Fireball is het hier niet mee eens; zijn uitleg is te technisch om hier te herhalen, maar de geïnteresseerde ontwikkelaar kan op zijn blog de uitleg nalezen.
Ondertussen heeft de blog posting van Gruber voor een hele discussie gezorgd op het web; de vele postings en artikelen vindt u, zoals gewoonlijk, terug bij TechMeme (3)
http://daringfireball.net/2010/04/iphone_agreement_bans_flash_compiler
http://daringfireball.net/2010/04/why_apple_changed_section_331
http://www.techmeme.com/100410/p26#a100410p26


TWITTER KOOPT TWEETIE APP
Is het ecosysteem van de twitter apps in gevaar?
Nog een bericht over ontwikkelaars, dat toch ook wel de niet-techneut kan interesseren. Twitter heeft namelijk deze week het bedrijf Atebits gekocht, de maker van Tweetie. Dat laatste is een van de top Twitter apps voor de iPhone. En het is iets wat heel wat ontwikkelaars ongerust maakt - zij vrezen voor hun inkomsten.
Het is enerzijds een beetje logisch dat een bedrijf dat een platform aanbiedt op het web, probeert de tools van dat platform uit te breiden. Zoals bij Twitter: meer achtergronden, statistieken, enz. Maar anderzijds is het ook zo dat Twitter, net als vele andere online platforms, zijn API opengesteld had voor externe ontwikkelaars; die konden dan iets speciaal bedenken dat in Twitter paste, en diensten aanbieden die Twitter (nog) niet had. Veel van die toepassingen zijn gratis voor de basisfunctie, en betalend voor PRO functies. Apps die op de iPhone passen zijn meestal te betalen. (over de iPhone en iPad als melkkoe hebben wij het in een vorig bericht al gehad).
Welnu, doordat Twitter nu Tweetie opgekocht heeft, vrezen vele ontwikkelaars dat het ecosysteem dat rond Twitter opgebouwd was, dreigt in te storten. Hun eigen app hangt immers af van de toegang die de app krijgt tot Twitter. Zou Twitter de alternatieve apps, die een gelijkaardige functie bieden als Tweetie, nog wel laten overleven?
Hun angst wordt gevoed door een blogposting van een van de mensen die in Twitter geïnvesteerd heeft, Fred Wilson, die stelt dat sommige van de tools die de apps van derden aanbieden, zoals het delen van foto's en het verkorten van url's, eigenlijk vanaf het begin in Twitter hadden moeten zitten. Waarmee hij, volgens waarnemers, suggereerde dat ofwel Twitter deze tools zelf zou ontwikkelen, ofwel gaan aanbieden via bedrijven die het zou opkopen.
En kijk: nog in dezelfde week van deze posting heeft Twitter Tweetie gekocht. Je zou voor minder ongerust worden...
Lees meer over deze ongerustheid bij ontwikkelaars bij Gigaom en C Dixon, waar de commentaren van de lezers ook heel interessant zijn. Ook techCrunch heeft er een artikel over.
http://gigaom.com/2010/04/09/twitter-buys-tweetie-adds-fuel-to-developer-fires/
http://cdixon.org/2010/04/10/twitter-and-3rd-party-developers/
http://techcrunch.com/2010/04/10/developers-in-denial-the-seesmic-case-study/


VERTEL SPAMMERS NIET DAT JE OP VAKANTIE BENT
Microsoft heeft "out of office" tool tijdelijk uitgeschakeld

Tussen alle heisa rond Apple en Twitter was dit bericht eigenlijk door de mazen geglipt, maar BetaNews bracht het onder onze aandacht. Het blijkt namelijk dat Microsoft tijdelijk voor alle Hotmail accounts de "out of office" optie uitgeschakeld heeft. Daarbij wordt elk binnenkomend bericht automatisch beantwoord met een berichtje " ik ben er nu niet, zodra ik terug ben zal uw mail beantwoord worden (of dergelijke tekst, die u zelf kan instellen).
De uitleg van Microsoft: spammers maakten misbruik van deze tool, om spam vanuit hun Hotmail account te versturen. BetaNews raadt Microsoft echter aan om deze tool definitief uit te schakelen. Want het maakt de spammers duidelijk dat dit een actief mailadres is, en zij gerust nog meer spam naar uw adres mogen sturen. Het raadt de gebruiker trouwens aan om nooit gebruik te maken van automatische beantwoorders.
Betanews voegt er meteen ook nog een ander advies aan toe: schakel het weergeven van html uit. Spammers smokkelen immers heel vaak de link naar een afbeelding, een heel kleine gif mee in hun mail, die opgehaald moet worden van hun servers. Elke gif heeft een unieke identificatie, die verwijst naar jouw mailadres. Wordt de gif opgehaald bij het openen van de mail, dan weet de spammer dat het hier om een "levend" mailadres gaat.
Bij de meeste mailprogramma's heb je tegenwoordig de optie om html-mails wel weer te geven, maar het laden van afbeeldingen te blokkeren. Zo ook bij Outlook.
Nu heeft het verhaal van Microsoft wel minder te doen met het verzamelen van mailadressen via het automatisch verzenden van het out-of-office-bericht, dan wel met spammers die misbruik maakten van deze tool. Het kan in elk geval geen kwaad om wat adviezen mee te geven over het veilig gebruik van e-mail!
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Dont-tell-spammers-that-youre-on-vacation/1270835547


ONTWIKKELAARS GELUKKIG MET IADS VAN APPLE...
... maar wat denkt de gebruiker ervan?
Op een persconferentie verleden week kondigde Steve Jobs vol trots versie 4.0 van het iPhone besturingssysteem aan, dat nu eindelijk ook multitasking toelaat. Tevens vertelde Jobs dat Apple ook een advertentiewerk zal oprichten dat, hoe origineel! iAd zal heten.
Dit netwerk zal het mogelijk maken om advertenties in apps zelf te plaatsen. Goed voor de ontwikkelaar, want die zat tot nu toe gevangen in een model waarbij hij eenmalig zijn app verkoopt, en verder niets meer ontvangt. Met die in-app advertenties ziet hij zijn inkomsten dus uitgebreid, en zal het dus weer wat aantrekkelijker worden om voor de iPhone te programmeren. Wij moeten je niet herinneren aan de vele negatieve kritiek die er de laatste tijd geweest was rond de willekeur waarmee apps al dan niet in de App store toegelaten worden, een kritiek die de ontwikkelaars stilaan begon af te schrikken.
Bij deze aankondiging horen toch wel enkele bedenkingen. Want wij zijn ondertussen wel gewend geraakt aan advertenties op onze desktop of laptop computer, maar op het mobiele toestel is zulke reclame nog niet ingeburgerd. Er is trouwens nog geen echt bedrijfsmodel uitgewerkt voor zulke reclame - al was het maar omdat de meeste mobiele operatoren werken met downloadlimieten, en de zulke reclame kilobytes wegsnoept van die limiet. Adverteerders zijn bang om zich aan mobiele toestellen te wagen, omdat zij vrezen de gebruiker eerder van zich af te keren dan zijn gunst te winnen, juist omdat de advertenties aan de bandbreedte knagen. Bovendien zijn advertenties op het grote scherm van de desktop of laptop niet storend - de meesten van ons merken ze niet eens meer op. Maar op de beperkte schermruimte van een mobiel toestel storen zij wél.
En dan hebben we het niet eens over de privacy van de gebruiker. Hoe zal de ontwikkelaar informatie gebruiken over uw locatie, over uw gewoonten, om daar doelgerichte advertenties tegenover te zetten?
Kortom: er zijn nog heel wat vraagtekens rond iAd van Apple. Een heel interessant artikel daarover bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/The-true-cost-of-iAd/1270831426


HET APPLE VS GOOGLE MODEL VOOR HET MOBIELE WEB
Browser versus apps... wat is het beste?
We blijven nog even bij de aankondiging van Apple dat het met een eigen adverteerdienst begint. Niet omdat wij zo graag Apple-bangen - de trouwe lezer weet dat wij zo objectief mogelijk verslag proberen uit te brengen van wat er zoal gebeurt in het IT-wereldje, maar dat wij hierbij de nodige kritiek niet schuwen.
Wij blijven stilstaan bij deze aankondiging omdat we nu eigenlijk aan de wieg staan van het mobiele web, en het heel belangrijk is om na te denken over de toekomst ervan. Voor die toekomst zal eerst nog een oorlog uitgevochten moeten worden - een oorlog tussen Apple en Google. En dan niet eens over het adverteermodel, maar wel over iets meer fundamenteels: een wereldvisie, zoals BetaNews het noemt in zijn artikel.
Want Apple en Google staan lijnrecht tegenover elkaar. Google werkt immers met een "open" model: alles is gratis, maar wordt betaald door reclame. Dat derden daarbij profiteren van content die anderen gemaakt hebben, door daar, in het geval van Google, reclame rond te plaatsen, is commercieel een positief gevolg, maar moreel discutabel.
Apple daarentegen heeft een gesloten systeem: het ontwikkelt en verkoopt producten, van hardware tot software. De visie van Apple is meer op apps gericht, terwijl die van Google draait rond het web. Apple wil de rekenkracht in de apps stoppen, Google wil de rekenkracht door het web laten gebeuren (cloud computing zoals Google docs bijvoorbeeld). Apple is niet geïnteresseerd in een mobiel web dat draait rond de browser. Daarom ook dat het aangekondigd heeft geen Flash of Java te ondersteunen, die beiden behoren tot een wereld die rond de browser draait.
Het gesloten model van Apple wordt ondersteund door DRM, door het niet toelaten dat niet-goedgekeurde apps op de iPhone geïnstalleerd worden... Apple bepaalt van begin tot einde wat er op de iPhone (en de iPad) komt. En dat heeft enkele nare gevolgen. Zo zien strips zoals Marvel Comics er fantastisch mooi uit op de iPad. Maar waar je een gewoon geprint stripboek kan uitlenen aan je vrienden, of als tweedehands terug kan verkopen, kan je met de Marvel Comics op de iPad niets meer doen, dan ze in je eentje bekijken., zoals Cory Doctorow in BoingBoing vertelt.
Welk van beide werelden is beter? Lees zelf het artikel van Doctorow en van BetaNews. Vast staat in elk geval dat de volgende maanden zullen bepalen hoe de mobiele toekomst eruit ziet.
Tussen haakjes: het feit dat Apple geen Flash van Adobe meer ondersteunt, heeft gezorgd voor een fan-groep op Facebook, waarin internauten hun steun uitdrukken voor Adobe...
http://www.boingboing.net/2010/04/02/why-i-wont-buy-an-ipad-and-think-you-shouldnt-either.html
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Clash-of-the-titans-Apple-Google-battle-for-the-mobile-Web/1270766852
http://techcrunch.com/2010/04/10/adobe-vs-apple-war-generates-rage-facebook-group/


OPERA MINI ALS IPHONE APP GOEDGEKEURD
Moeten critici nu hun commentaar inslikken?
Apple wordt vaak verweten dat het erg willekeurig is in het toelaten van apps voor de Iphone tot de App Store. Hebben die critici gelijk nu de Opera Mini iPhone app goedgekeurd is, tegen alle verwachtingen in, of bewijst de goedkeuring juist dat Apple zich niet laat leiden door egoïstische motieven (zoals het weren van concurrenten)?
Feit is dat Opera zopas aankondigde dat haar mobiele browser Opera Mini goedgekeurd werd voor de iPhone en de iPod Touch. En dat je hem in de volgende dagen daar zal aantreffen en gratis kan downloaden. De gebruiker kan er alleen maar wel bij varen, want de browser is, althans volgens Opera zelf, 6 keer sneller dan de ingebouwde browser aan boord van de iPhone. Wij hebben op enkele smartphones de Opera mini browser reeds uitgetest (hij is de standaard browser bij o.a. HTC), en vinden hem erg handig en betrouwbaar.
http://techcrunch.com/2010/04/12/surprise-surprise-opera-mini-iphone-app-gets-apples-stamp-of-approval/


DICHT BIJ MIJN BED: EUROPESE TELECOM WILLEN GELD VAN GOOGLE
Onbegrijpelijke eis kan op weinig begrip rekenen bij de internauten.
Kijk, jij en ik, wij betalen voor ons internetabonnement, niet? We leggen elke maand een zekere som neer om een bepaald volume aan data te mogen binnenhalen en uploaden. En of wij die data nu halen bij YouTube, of bij Wikipedia, dat mag de providers toch geen zorg zijn?
Blijkbaar zien wij dat dus verkeerd. Want enkele van de belangrijkste Europese telecomgroepen (Telefonica, France Telecom, Deutsche Telekom) eisen dat Google hen geld zou betalen, omdat heel wat van de bandbreedte-verslindende videocontent van Google afkomstig is, via YouTube uiteraard. Zij vrezen, aldus de Britse Financial Times, dat hun rol zal herleid worden tot die van "domme pijpen" waarlangs data vloeien. Zij hebben, ocharme, veel geld moeten investeren in het uitbreiden van hun netwerken om aan die honger naar breedband te kunnen voldoen, en vrezen dat zij die investeringen nu niet zullen terugverdienen.
Critici beweren dat het de eigen schuld is van de operatoren dat zij in moeilijkheden zitten: zij hebben heel veel geld moeten neertellen voor de licenties voor mobiele telefonie. Hoe het ook zij, het lijkt ons verkeerd om Google, zelfs al is die zoekgigant verantwoordelijk voor heel wat dataverkeer, extra te laten betalen. Je zou het toch ook niet logisch vinden indien Electrabel geld ging vragen aan Philips, omdat dat verantwoordelijk is voor de meeste tv's, en wij elke dag veel stroom besteden aan het kijken naar tv?
De gebruiker kan alvast niet lachen met dit voorstel, zoals je kan lezen in de commentaren op het artikel bij DataNews.
http://datanews.rnews.be/nl/news/90-14-29393/europese-telco-s-willen-geld-van-google.html
http://www.ft.com/cms/s/0/94f9c3ba-4437-11df-b327-00144feab49a.html

Nagekomen bericht: dat het de telecom operatoren menens is om terug een deel van de advertentie-koek in handen te krijgen, bewijst het volgende bericht:
Alcatel Lucent lanceert een mobiel advertentienetwerk
http://www.telecoms.com/19747/alcatel-lucent-launches-mobile-advertising-service/
TWITTER GAAT ADVERTENTIES TONEN
Maar zal de gebruiker erop klikken?
e microbloggingdienst Twitter is enorm populair - maar gewoon populair zijn is niet voldoende: je moet ook enige vorm van inkomsten zien te vinden. Voor de lieve ogen van al die gebruikers moet je het immers niet doen!
Wat dus al lang verwacht werd, heeft Twitter gisteren aangekondigd: het lanceert een advertentieplatform, da thet de naam Propoted Tweets meegeeft. Je zal vooraan advertenties zien op de Twitter.com pagina's en ook in de apps die door derden gemaakt zijn.
De adverteerder die een ad plaatst, zal moeten betalen mer duizend impressies (keer dat de advertentie getoond werd), maar mogelijk wordt er later overgeschakeld op een systeem dat "resonance" heet, en waarbij de populariteit van de tweet ook meespeelt. Kort samengevat komt het erop neer dat een gesponsorde tweet punten kan vergaren gebaseerd op factoren zoals de keren dat de boodschap geretweet wordt, erop geklikt wordt, bekeken wordt. Deze "resonance" score (weerkaatsing) zal aan Twitter duidelijk maken of een advertentie wel werkt, en dat beïnvloedt dan weer hoe lang de advertentie mag blijven bestaan, en zijn prijs. het is, aldus Mashable, een systeem dat ook bestaat bij Sociale bookmarksite Digg.
De vraag is natuurlijk of de gebruiker op de advertenties zal klikken. Wij zijn ondertussen zo gewoon geworden om advertenties te negeren, dat we dit al gauw ook zullen doen met de ads in twitter. Anderzijds zullen de advertenties in principe heel doelgericht zijn, omdat Twitter de interesses van bepaald groepen redelijk nauwkeurig kan bepalen. En heel wat gebruikers zullen ook per vergissing op een promo-tweet klikken - zo'n ad verschilt immers enkel van een gewone tweet doordat er onderaan staat "Promoted by X".
Over enkele dagen zullen de reacties van de gebruikers op de promo tweets stilaan duidelijk worden. Ondertussen kan je al wat bedenkingen lezen van columnisten en hun lezers bij Mashable, Twitter zelf, en ReadWrite Web
http://mashable.com/2010/04/13/promoted-tweets-click/
http://blog.twitter.com/2010/04/hello-world.html
http://www.readwriteweb.com/archives/twitters_advertising_scheme_is_wonderfully_anti-cl.php


VIRTUAL REVOLUTION: MULTIMEDIALE COMBINATIE TV EN TWITTER
Is Twitter een beter milieu dan IRC om een debat te voeren?
Dinsdagavond zond de Vlaamse zender Canvas de eerste aflevering uit van een vierdelige documentaire over de internetrevolutie. In het eerste deel werd het ontstaan van het internet uitgelegd. De bekende grote namen uit de geschiedenis van het internet kwamen aan bod - spijtig hoewel dat Robert Cailliau niet vermeld werd, de Belgische wetenschapper die toch ook een grote rol gespeeld heeft bij het ontstaan van het internet. Kort samengevat had deze aflevering het vooral over het feit dat het internet eigenlijk ontstaan was als een anarchistisch netwerk, maar dat ondertussen over het hele internet regulators gekomen zijn, zelfs bij Wikipedia. Ons stoorde het trouwens ook dat de documentaire deed alsof de commercie alles kapot gemaakt heeft, terwijl er zoveel initiatieven van burgers op het web blijven bestaan. Maar dat is natuurlijk de opinie van de makers van de documentaire.
Na de uitzending zou in de studio een debat volgen, en tijdens de uitzending werden de kijkers opgeroepen om van gedachten te wisselen en aan het debat deel te nemen via Twitter, en wel via het #virtualrevolution hashtag. De tweets die deze hashtag (#) vermeldden werden tijdens de uitzending zelf en het debat vertoond op de website van Canvas. Op Twitter was ook de account canvas_tv aanwezig, die een beetje fungeerde als moderator van het Twitter-debat.
Een geslaagd experiment, lijkt ons. De deelnemers aan het Twitter-debat gaven ter zake doende commentaren en stelden vragen, waarvan er enkele toch ook in het studiodebat overgenomen werden.
Een van de Twitteraars stelde de vraag of een debat via IRC niet gemakkelijker geweest had. Onze eerlijke mening: misschien wel gemakkelijker, maar niet beter. Het feit dat je gedwongen bent om een gedachte kernachtig uit te drukken in 140 tekens (min dan nog de hashtag!), noopt de internaut om twee keer na te denken over zijn tweet. Bovendien moest je telkens ook de hashtag vermelden, nog een barrière om rap maar wat in te tikken en op enter te drukken. Heel wat flauwe grappenmakers werden zo uit de conversatie uitgesloten.
Het debat achteraf, tussen Bram Souffreau en Dominick Deckmyn, werd via de webcam uitgezonden, en enkele vragen van het Twitter-publiek werden aan beide internetondernemers/journalisten voorgelegd. Een geslaagd experiment, lijkt het ons. Op naar aflevering 2 (volgende week dinsdag, 22u, Canvas!). Voor wie de uitzending gemist heeft: je kan aflevering 1 bekijken bij Canvas
http://programmas.canvas.be/category/the-virtual-revolution/
nagekomen bericht: Bekijk een leuke persiflage op deze documentaire op YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=2gGopKNPqVkFOURSQUARE: HISTORY CHANNEL EN FOURSQUARE COPS!
De locatiegebaserde game wordt zo populair, dat enige controle toch nodig blijkt...
16 april werd uitgeroepen tot Foursquare dag. Die 16e dag van de 4e maand, kan je in het Engels immers vertalen naar Foursquare (vier tot de tweede macht). En om jou alvast warm te maken voor deze dag, waarbij alles zal draaien rond locatiegebonden tools, enkele berichten over Foursquare.
Om te beginnen: Een 14-jarige jongen heeft als eerste ingelogd in Foursquare vanaf de Noordpool (1). Toen het bericht verscheen, twijfelden verschillende commentatoren aan de echtheid ervan. Is er wel voldoende gsm-dekking op de Noordpool om zich daar op Foursquare aan te melden?
Waar of niet, het succes van Foursquare blijft voortduren. Nu beginnen zich zelfs serieuze organisaties te bemoeien met het spel. De zender History Channel wil namelijk de (Amerikaanse) burger wat bijbrengen over de gebouwen waarin zij vertoeven, en waarbij zij voor Foursquare inloggen. Daarvoor werd een speciale pagina in het leven geroepen, die mede een uitzending moet promoten van een 12-urig tv-evenement "America, The Story of US", dat het verhaal brengt rond het ontstaan van de VS.
Gebruikers kunnen inloggen in verschillende Amerikaanse steden, en kunnen daar dan wat informatie te lezen krijgen voer de plaats waar zij zich bevinden. Zij kunnen dan ook een speciale History Channel badge verwerven. Meer hierover lees je bij Mashable (2).
Maar zoals in het eerste deel van dit artikel al vermeld werd, Foursquare is zo populair dat sommigen ook vals spelen. Een feit dat enkele creatievelingen op het idee bracht om de Foursquare Cops in het leven te roepen. Dat is een webtv-reeks die van start ging op Hubspot en YouTube. Elke dinsdag zal je een nieuwe aflevering kunnen bekijken van de reeks waarin de "cops" op zoek gaan naar mensen die trachten badges en burgemeesterschappen op slinkse wijze te verkrijgen. uiteraard is het een en ander een persiflage, maar toch leuk gevonden! Ook hierover weet Mashable het fijne te vertellen (3)
http://mashable.com/2010/04/12/foursquare-north-pole-checkin/
http://mashable.com/2010/04/13/history-channel-foursquare/
http://mashable.com/2010/04/13/foursquare-cops-web-show-catches-checkin-cheaters-in-the-act-video/


APPLE VERBIEDT GEBRUIK VAN "PAD" WOORD EN STELT LANCERING REST VAN DE WERELD UIT
Zou het verbod op het "Pad" gebruik ook gelden voor Kotex?
Apple heeft woensdag aangekondigd dat de iPad zo'n succes is in de VS, dat de lancering ervan in de Europese landen met een maand uitgesteld moet worden. In de eerste week werden er meer dan 500.000 iPads geleverd, en volgens Apple overtreft de vraag het aanbod.
Maar is dat ook werkelijk zo? Andrew Nusca van ZDNet durft daaraan te twijfelen. Hij spreekt daarbij vanuit zijn eigen, weliswaar beperkte ervaring. In alle Apple winkels in New York die hij bezocht waren voldoende toestellen voorradig. En van collega's uit andere steden vernam hij dat ook zij zonder problemen aan hun iPad raakten. En tot slot zag hij welgeteld één persoon met een iPad in de straten van new York, terwijl hij heel wat Amazon Kindles zag.
Hoe het ook zij: de aankondiging dat de lancering van de iPad in Europa met een maand uitgesteld wordt, is geen goed nieuws voor Apple. Want tegen dan zal ook de Slate van HP eraan komen, en heel wat gebruikers zullen hun beslissing om de iPad te kopen uitstellen tot dat andere magische toestel er is, om een beredeneerde keuze te kunnen maken (1).
Ondertussen krijgt Apple steeds meer kritiek te verduren over enkele recente beslissingen. Er was de verandering in de licentievoorwaarden voor wie apps wou maken voor de iPhone, waardoor programmeurs geen externe compilers meer mochten gebruiken en enkel in bepaalde talen hun programma mochten maken. Er is de keuze van Apple om het ecosysteem van de iPad en iPhone steeds meer gesloten te maken. En nu is er discussie rond het feit dat apps met de naam "pad" erin, geweerd worden.
Het verhaal wordt gebracht door 9to5 Mac, die het dan weer heeft van Chris Otmo, maker van de apps JournalPad en JournalPad Bible Edition. Die kreeg te horen van Apple dat hij de naam "Pad" niet meer in zijn programma gebruiken mocht. Omdat de man vele duizenden dollars uitgegeven had aan marketing rond zijn product, schreef hij een beleefde mail aan Steve Jobs, waarin hij uitlegde dat het hem teleurstelde dat hij nu naar een nieuwe naam voor zijn product moest uitzien.
Steve Jobs heeft hem teruggemaild, met de tekst "Its jus common sense to not use another company's trademarks in your app name".
Verontwaardiging alom! Apple mag dan al de naam iPad afgekocht hebben van Fujitsu, dat zelf al een mobiel toestel uitgebracht had met die naam. Maar dat geeft Apple nog niet het recht op "pad", en alles te verbieden wat dat woord in zijn naam draagt. Want dan zou het wel eens Lenovo tegen zich krijgen, dat de ThinkPad computers aanbiedt... (2)
Lees de geanimeerde discussie over het betwiste handelsmerk bij 9to5mac.
http://blogs.zdnet.com/gadgetreviews/?p=13833&tag=bitly
http://www.9to5mac.com/steve-jobs-pad-trademark-app-3450386433


SURPRISE: (AMERIKAANSE) CIJFERS OVER PIRATERIJ ZIJN ONGEGROND!
"1 gepirateerde song = 1 verloren verkoop" stelling onderuit gehaald
In de strijd tegen piraterij worden vaak cijfers aangehaald om aan te tonen dat die strijd van het hoogste belang is, omdat er jobs bij verloren gaan, en er flinke economische schade toegebracht wordt door piraterij. Welnu, het Amerikaanse Government Accountability Office, toch een serieus te nemen insituut, heeft in een rapport gesteld dat alle cijfers die momenteel circuleren over de economische gevolgen van piraterij ongegrond zijn.
Het GOA verwijst met name naar een rapport van de FBI, waarin gezegd wordt dat de Amerikaanse bedrijven elk jaar 200 tot 250 miljard dollars verlies leiden als gevolg van piraterij. Gevraagd naar de oorsprong van die cijfers, kon het FBI geen dossiers voorleggen en zelfs niet eens een methodologie tonen die gebruikt werd om die cijfers te berekenen. Zoals tech podcast Buzz out Loud het verontwaardigd uitroept: de MPAA en RIAA hebben de laatste jaren een Amerikaans anti-piraterij beleid gedicteerd op basis van bogus cijfers!
De hele strijd tegen piraterij dreigt nu onderuit gehaald te worden doordat het ballonnetje "1 gepirateerd object = 1 verloren verkoop" doorprikt werd. Uiteraard praat dit piraterij niet goed. Maar het moet wel terug herleid worden tot zijn proportie, en niet strenger gestraft worden dan een winkeldiefstal, niet leiden tot monsterboetes zoals in het geval van de Amerikaanse Jammie Thomas. (1)
Het bericht van het GOA toont ook aan dat het gekonkelfoes en het geheime lobbywerk rond ACTA (Anti Counterfeit Trade Agreement) terug bezien moet worden. De belangengroepen van film- en muziekindustrie (MPAA en RIAA) hebben altijd geschermd met deze cijfers om draconische maatregelen tegen piraterij erdoor te krijgen. Het lukte hen niet om deze maatregelen via het WIPO (World Intellectual Property Organisation) te laten vastleggen, en daarom proberen deze belangengroepen het stiekem via ACTA - en slagen er nog in bovendien.
De Amerikaanse president Obama heeft deze week trouwens nogmaals benadrukt dat volgens hem er absoluut geen reden is om de geheime onderhandelingen rond ACTA openbaar te maken. In Europa hebben de EuroparlementariŽrs wel gestemd voor transparantie, maar tot nu toe is die er niet gekomen - en de onderhandelingen gaan ondertussen rustig in het geheim voort.(2)
Beluister de aflevering van woensdag van Buzz Out Loud, en leef mee met de verontwaardiging van Molly, Rafe en Jason. (3)
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/04/us-government-finally-admits-most-piracy-estimates-are-bogus.ars
http://yro.slashdot.org/story/10/04/12/1646242/US-Rejects-Demands-For-ACTA-Transparency
http://www.cnet.com/8301-19709_1-20002509-10.html

Nagekomen bericht: MPAA en RIAA willen spionagesoftware op de computers van de gebruikers installeren die illegale downloads moet tegengaan, en wil dat de douane aan de grens alle computers en draagbare players controleert!
Kan het nog gekker?
Wij komen volgende week nog uitgebreid hierop terug.
http://www.osnews.com/story/23160/RIAA_MPAA_Want_Monitoring_Software_Border_ChecksTWITTER GEARCHIVEERD DOOR VS OVERHEID EN DOORZOEKBAAR GEMAAKT DOOR GOOGLE
Het wordt wel zaak om op te letten op wat je via Twitter verkondigt - want het wordt nu allemaal in een officieel archief gestopt, en Google maakt het zelfs doorzoekbaar!
Om te beginnen het archief. Dat is ditmaal geen initiatief van Google of van Twitter zelf, maar van het Amerikaanse Library of Congress. Deze instelling houdt elk geschreven woord, in welke vorm ook, bij in een archief, om het wetenschappelijk te kunnen doorzoeken - voor cultureel onderzoek dus, niet voor commerciŽle doeleinden. Alle tweets zullen na 6 maanden naar deze database gaan voor verder onderzoek. Een mooie opsteker voor Twitter, want dit initiatief onderlijnt het belang van onze boodschappen via de microbloggingdienst, zelfs al zijn ze slechts in 140 karakters opgesteld.
Twitter blijft ondertussen de wind in de zeilen hebben. Het maakte deze week bekend dat het meer dan 100 miljoen gebruikers telt, en dat er 300.000 nieuwe inschrijvingen per dag zijn. Zoals de aandachtige lezer weet behoort deze redactie sinds kort ook tot de journalisten die Twitter ontdekt hebben, en vinden wij er regelmatig voer voor artikels. (2)
Het gebruik van Twitter als informatiebron wordt trouwens nu nog interessanter, nu Google zich ermee bemoeit. Bij de zoekmachine vind je voortaan een zoekoptie om een archief van tweets rond een bepaald onderwerp te bekijken, en dat in een tijdslijn. Je kan als het ware de publieke Twitter gesprekken in "replay" herbekijken.


Hoe gaat het in zijn werk? Je tikt op de gewone (Engelstalige) pagina je zoekwoord in. Op de resultatenpagina klik je nu op Show Options (naast "Web", onder het Google symbool). Daar kies je Updates, en krijg je een lijst met Tweets zoals ze verschijnen bij Twitter. Je kan de tijdslijn ook pauzeren. Normaal gezien krijg je ook een statistiek te zien waarin getoond wordt wanneer het meeste berichten verschenen zijn, maar bij onze test (zoekopdracht naar ACTA) kregen wij deze statistiek niet te zien. Zoek je echter naar Obama(2), dan krijg je alle mogelijke opties van deze nieuwe zoekfunctie te zien en kan je naar hartelust alles uittesten.(3)
Twitter wordt steeds interessanter om te volgen - vooral nu het een tijdmachine aan boord heeft...
http://mashable.com/2010/04/14/twitter-library-of-congress/
http://www.google.com/search?hl=en&tbo=1&tbs=mbl:1&esrch=RTReplay&q=obama
http://www.webpronews.com/topnews/2010/04/14/google-creates-what-twitter-search-should-be


GOOGLE: DOCS WORDEN WAT MEER WAVE EN BUZZ KRIJGT NIEUWE BUTTONS
Online documenten bewerken wordt inderdaad veel aantrekkelijker


Deze week hebben we het eigenlijk nog niet zoveel over Google gehad. Dat "euvel" zullen we met deze maar meteen verhelpen, met twee berichten over nieuwigheden bij Google.
Om te beginnen Google docs. Daarbij werden enkele gelangrijke nieuwigheden doorgevoerd, zo belangrijk dat Google zelf spreekt van "een nieuwe generatie Google Docs". Enkele van die tools zijn overgenomen uit Wave, de o zo gehypte tool van Google... waarover niemand haast nog spreekt.
Het gaat, zo lezen wij bij WebProNews, bij Documenten om een alineabalk, betere oplijsting met nummers en bullets, gemakkelijker uitlijnen van afbeeldingen. Bij Spreadsheets gaat het om een balk om formules te bewerken, auto-vervolledigen van cellen, en het verplaatsen van kolommen met klikken en verslepen.
Voor alle bestanden zou het ook gemakkelijker worden om die te uploaden; geïmporteerde documenten zouden ook hun originele structuur beter bewaren. (1)
Het tweede berich betreft Google Buzz, het sociale netwerk dat Google rond haar Gmail accounts tracht uit te bouwen. Zo enthousiast blijkt de internetgemeenschap nog niet te zijn over Buzz, en daarom heeft Google nu nieuwe buttons uitgebracht die webmasters op hun website kunnen zetten, en waarmee een bezoeker een bericht kan "buzzen", via de optie "Buzz this" - net zoals je ook buttons vindt "digg this" of "retweet" op websites. Je kan de button zelfs aan eigen smaak aanpassen via de tweede link. (2)
Of die buttons zullen helpen om Buzz wat meer populair te maken bij de internauten, is natuurlijk nog de vraag. Bij Webpronews vindt de webmaster in elk geval al wat uitleg over hoe hij zo'n button op zijn pagina moet plaatsen. (3)
http://www.webpronews.com/topnews/2010/04/12/google-docs-getting-a-little-more-wave-like
http://www.google.com/buzz/stuff
http://www.webpronews.com/topnews/2010/04/13/google-does-some-overdue-buzz-branding-with-new-buttons

hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


DE MUIS-TEEN
Waarom altijd met je handen? Is een muis-teen niet handiger?
Vind jij het ook niet vervelend dat je telkens je handen van het klavier moet wegnemen, om de muis te hanteren? Het verstoort je werkritme, want daarna moet je terug de correcte positie van je handen ten opzicht van het klavier vinden.
Wel, nu is er misschien een oplossing. Velen zullen lachen, maar zo idioot is het niet. Het gaat om een muis, die je met de voet bedient. Je trekt gewoon je schoen uit, en laat die rusten op de muis. IN het midden ervan is een greep, net zoals het middenstuk bij een teenslipper. Klikken doe je met de grote teen en de rest van je tenen.
De muis werd oorspronkelijk ontwikkeld voor mensen met een handicap die niet geen muis kunnen hanteren met hun hand. Maar eigenlijk lijkt het ons nog zo gek niet. Vooral omdat je zo tenminste je handen op het klavier kan houden. En je dus ook geen muisarm meer krijgt van het klikken. Maar misschien zou je wel op termijn een muis-been en muis-teen kunnen ontwikkelen? Wie weet...
http://www.unplggd.com/unplggd/concept/toe-mouse-113483


NIEUWE GENERATIE WINDOWS PHONES: DE KIN'S
Langwerpig en vierkant: voor elk wat wils
In samenwerking met Sharp heeft Microsoft een nieuwe generatie smartphones ontwikkeld: de Kin's. Alleen: Microsoft noemt ze geen smartphones, wel "social phones".
Uiteraard wil dat dus zeggen dat je vanop het toestel gemakkelijk dingen kan delen met anderen: foto's, video's, status, waar je je bevindt. Centraal in de gebruiksinterface zal dan ook een icoontje staan voor de sociale netwerken, "The Spot". Alle content die je naar dit icoontje sleept, zal je naar de verschillende sociale netwerken kunnen delen, of via MMS of e-mail kunnen verzenden.
Wat uiterlijk betreft gaat het om twee toestellen met uitschuifbaar klavier - het ene langwerpig, het andere vierkant. Het vierkante toestel heeft een uitschuifbaar QWERTY klavier, een aanraakscherm, en een 5 megapixel videocamera plus 4 GB geheugen. De KIN Two is langwerpig, met aanraakscherm en uitschuifbaar klavier, een 8 megapixel camera, en 8 GB geheugen. Beide toestellen draaien, net als de Zune HD, op het Nvidia Tegra platform.
Nu zal je zeggen: het geheugen is wat aan de magere kant, niet? Wel, dat kan kloppen. Microsoft heeft er namelijk voor gekozen om van alle content van het toestel online een backup te bewaren: foto's, boodschappen, video's enz. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de Kin studio, een web app gebaseerd op Silverlight.
En tot slot, vermits deze Kin toestellen gebaseerd zijn op de Zune multimediaspelers van Microsoft, hebben de Kin's ook de Zune Marketplace aan bood waar je muziek en apps kan downloaden, en is er muziek, video en FM radio. Het toestel zou in mei uitkomen in de VS, en later dit jaar in het VK, Duitsland, ItaliŽ en Spanje. Over de prijs is nog neits geweten.
http://www.kin.com/
http://www.betanews.com/article/Microsoft-unveils-KIN-the-Sidekick-for-the-2010s/1271098513
http://www.microsoft.com/presspass/presskits/KIN/


PHOTOSHOP CS5 MAAKT RETOUCHEREN KINDERWERK
Bedrog met foto's wordt nog moeilijker op te sporen...
Adobe heeft een nieuwe versie uit van Photoshop, CS5, en die brengt ongelooflijk prachtige mogelijkheden voor fotograaf, artiest, designer. Wij vatten het overzicht samen dat wij vonden bij CNet:
- Automatische lens correctie; daardoor wordt vervorming van het beeld gemakkelijker te corrigeren.
- Betere ondersteuning voor HDR fotografie (high dynamic range) waardoor je afbeeldingen met verschillende belichting kan combineren en zelf bepalen hoe het resultaat er moet uitzien.
- Uitvulling die rekening houdt met de content. Met andere woorden (en hier wordt het heel interessant!): je kan een bepaald object uit een afbeelding wissen, en de software zal automatisch de achtergrond naadloos weer aanvullen. Deze tool kan ook de naad wegwerken wanneer men van verschillende foto's een panorama maakt.
- Het selecteren wordt ook beter, waardoor je gemakkelijker onderwerpen kan isoleren uit hun achtergrond, zelfs bij meer gecombineerde onderdelen zoals het haar van een persoon.
- Ook knap is "puppet". Daarbij kan je in een bepaald object controlepunten, scharnieren als het ware, bepalen, en daarna die "puppet" bewegen laten bewegen.
Een uitgebreide bespreking vind je bij CNet, en bij Adobe zelf vind je enkele filmpjes die alles demonstreren.
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20002131-264.html
http://cs5.org/?p=734#more-734


OOK NOKIA KONDIGT SOCIALE NETWERK TELEFOONS AAN
Nieuwe modellen zijn ideaal voor contacten met sociale netwerken - en voor de portemonnaie!
Eerder deze week kondigde Microsoft aan dat het in samenwerking met Sharp twee toestellen zou uitbrengen, de Kin One en Kin Two. Verschillende waarnemers reageerden schamper op de toestellen: dat zijn toch geen smartphones!
Inderdaad: dat zijn geen smartphones, maar toestellen die tot de categorie van de "dedicated" toestellen behoren - die beperkt zijn in het aantal tools dat zij aan boord hebben, maar die gemaakt zijn om één bepaalde taak te kunnen, en dan heel goed te kunnen.
In dit geval gaat het om toestellen die bedoeld zijn voor de jeugd, goedkoop zijn, en dat doen wat de jeugd wil: contact houden met hun vrienden via het internet - Facebook, Twitter, Myspace. Daarom ook dat de Kin One en Kin Two een klavier aan boord hebben, en de functies voor de sociale netwerken prominent aanwezig zijn. Ook de camera heeft voldoende pixels om goede foto's te kunnen verzenden naar vrienden en online te zetten op sociale netwerken.
Ook Nokia heeft nu enkele toestellen voorgesteld die in deze categorie vallen, de C3, C6 en E5. Deze toestellen hebben ook allen een klavier aan boord en communiceren met Facebook en twitter, maar ook met Ovi Mail en Chat. Twee van de toestellen hebben een aanraakscherm, een ervan is meer een toestel voor zakenlui.
Maat het bijzonderste is toch de prijs. Zonder subsidie kosten deze toestellen tussen de 90 euro (de C3) en de 225 euro (de C6, een volwaardige smartphone). Meer info over deze toestellen vind je bij The Register.
http://www.theregister.co.uk/2010/04/13/nokia_handsets/


EEN ANDROID TABLET ALS INTERNET WEERSTATION
Webtabletten moeten zich nog een weg naar het hart van de gebruiker wanen. Is een weerstation de goede weg?
esturingssystemen kunnen blijkbaar op allerlei toestellen gezet worden - mits aangepast aan de hardware. En vermits Android een open source besturingssysteem is, lijkt het perfect mogelijk dat het aangepast kan worden om op alle mogelijke toestellen te draaien.
Verleden week hadden wij het al over een tv met het android OS, deze week vonden wij een bericht over een weerstation met het Android OS. Nu, die aankondiging is een beetje misleidend. Eigenlijk gaat het om een tablet, gespecialiseerd in weersvoorspelling, maar nog met veel meer mogelijkheden. Het toestel wordt uitgebracht door het bedrijf Camangi, en uitgetest door de mensen van BetaNews.
Ook zij werden misleid door de naam "web tablet", want zij verwachtten een massa toepassingen onder het Android OS. Maar omdat dit een eerste vorm van een Android tablet is, en dan nog beperkt tot een toestel geoptimaliseerd voor weersvoorspellingen, is het aantal apps erg beperkt - 8, om juist te zijn. Er is ook geen toegang tot de Android markt, je kan zelfs geen filmpjes van YouTube bekijken. Er hoort wel een stylus (pen) bij om tekst in te voeren. En in tegenstelling tot de iPad heeft dit toestel wél de nodige USB poorten.
Dat wil zeggen dat je dus allerlei randapparatuur kan aansluiten, maar volgens Betanews is het gewoon een gok om te zien of die ook herkend worden door het OS. Met klavier en muis zou het OS geen probleem hebben, maar een webcam was al wat moeilijker.
Maar lees zelf het volledige verslag bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Handson-with-the-WebStation-Android-Tablet/1271281002hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Nieuwe indeling en vergoeding voor webradio's
De Verenigde Vrije Digitale Radio's, hebben onder impuls van Jouwradio uitvoerige gesprekken gehad met SIMIM in verband met de naburige rechten voor internetradio's. Daar is nu resultaat uitgekomen.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00083015


*** Nieuw ontdekte kwetsbaarheid heeft betrekking op alle recente Java versies in Windows
http://www.gdata.nl

*** Memristors: over drie jaar veel meer rekenkracht
http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=18478&RubriekID=1&UserID=1&ab=30337

*** Online journalisten schrijven Pulitzer geschiedenis
Voor het eerst werd een Pulitzer prijs uitgereikt aan een journalist en cartoonist die voor een internet-only uitgave werken.
http://mashable.com/2010/04/12/online-cartoonist-pulitzer/

*** Telenet brengt een nieuwe webmail uit voor haar abonnees.
http://www.telenet.be

*** Internet onttroont televisie
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/q2RBtivZNu8/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

*** Apple brengt een vernieuwde MacBook Pro-serie uit met snellere processors, de nieuwste grafische voorzieningen en een batterijduur tot 10 uur
http://www.apple.com/nl/macbookpro/battery
http://www.apple.com/benl


*** Bit.ly wordt vernieuwd en maakt het verkorten van url's nog gemakkelijker.
http://mashable.com/2010/04/13/new-bitly/
http://bit.ly/

*** Polycom kondigt een uitbreiding aan van de HDX videoconferencing systemen voor vergaderruimtes en biedt het als eerste in de markt een optimale UltimateHD gebruikservaring … en dit slechts voor de helft van de bandbreedte.
http://www.polycom.com/partners/strategic_global_partners/index.html

*** De SNIA (Storage Netwoking Industry Association) kondigt een stan daard architectuur aan: Cloud Data Management Interface.
http://newsletters.networkworld.com/t/4621566/258585315/103818/0/

*** Rabobank.be waarschuwt klanten voor frauduleuze e-mails
http://www.demorgen.be/dm/nl/996/Economie/article/detail/1093275/2010/04/15/Rabobank-be-waarschuwt-klanten-voor-frauduleuze-e-mails.dhtml

*** Geen verzendingskosten voor e-consument die zich bedenkt
http://www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1093132/2010/04/15/Geen-verzendingskosten-voor-e-consument-die-zich-bedenkt.dhtml

*** Korea verbiedt kinderen om na middernacht nog te gamen
http://news.cnet.com/8301-17852_3-20002316-71.htmlmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetKENDRA SPRINGER - HOPE
[piano - new age]
Hebt u even tijd om rustig te zitten? Doe dat dan, en zet de koptelefoon om deze song te beluisteren. New Age, een soundscape op de piano, o zo zuiver opgenomen, o zoch delicaat gebracht. En download daarna het hele album, gratis en voor niets, bij Jamendo. Doen, beloofd?
http://www.jamendo.com/en/album/55571


AMITY IN FAME - DINNER FOR ONE
[rock metal / alternative] Een heel ander genre: ruwer, veel bassen, ruige rock - zonder zich daarom te buiten te gaan aan schreeuwerige stemmen. Goed gemaakte songs. Naast Dinner for One raden wij je aan om ook eens naar Haiku te luisteren. En dan natuurlijk het hele album te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/28245


GREG BAUMONT - LA SIXIÈME PORTE DE SHANAAGHAR
[ambient] Terug wat rustiger nu. Ambient muziek, met een heel intrigerende zang, ontzettend diepe stemmen. Het geheel heeft een sfeer van een klooster. Knap. Ook hier weer een heel album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/greg.baumont


ROBIN GREY - I LOVE LEONARD COHEN
[folk] Heel mooi gemaakte folk, met een simpele gitaar, en een goede zangstem. De man houdt inderdaad van Leonard Cohen, want buiten het album "Strangers with Shoess" waaruit dit nummer afkomstig is, heeft hij ook een album met de titel "I love Leonard Cohen". Goede muziek, een aanrader om te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/Robin_Grey


VRIJDAG HOORSPELDAG: NIEUW HOORSPEL - DE DOAD, 'T LEVE EN 'T GEFOETEL
Een hoorspel in het Limburgs dialect - het is te zeggen in verschillende vormen van het Limburgs. De muziek is heel belangrijk.
Dit is waarom het draait: in een dorp zijn alle kleuren gedoofd. De aardappels groeien niet, de aarde is koud en hard en de zon is verdwenen. De bewoners raken in paniek en zijn bang voor de rondwarende dood. Een meisje, Blanche wordt erop uit gestuurd om het dorp te redden.
De muziek is heel belangrijk bij het hoorspel. Op de site van radio Limburg vind je uitgebreide achtergrondinformatie over het hoorspel, en kan je het ook in streaming beluisteren.
http://www.l1.nl/content/4312953/hoorspel_vastelaovendNetties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer je denkt dat je te klein bent om iets te kunnen betekenen,
dan heb je nooit in bed gelegen met een mug rond je hoofd.
John Rawls, 2005oor logo
De nieuwe oogstWALLBASE: BEHANGPAPIERTJES
Op zoek naar een nieuw behangpapier (wallpaper) om als achtergrond te gebruiken voor jouw pc? Op deze site vind je een enorme keuze. Je kan zoeken op basis van kleur of van trefwoord (zoals trees, water, enz.) OM uren zoet te zijn!
[Taal: ENG]
http://wallbase.netDRIBBLE: VOOR DE DESIGNER

Deze site is een combinatie van discussieforum; game, en bibliotheek met beelden. De gebruikers, designers, kunnen er hun laatste werk uploaden en erover vertellen. Anderen kunnen dan hun commentaar geven. Je vind er trouwens ook enkele designs van menden die voor grote bedrijven werken, zoals Doug Bowman, die ontwerpt voor Twitter. Wie scoops hebben wil, moet hier zijn!
http://dribbble.com/shots/14379-Profile?list=popular&offset=0
http://dribbble.com/


4WALLED: BEHANGPAPIER
Nog een site waar je vele behangpapieren (wallpapers) als schermachtergrond kan vinden. Hhier heb je echter een zoekmachine met meer mogelijkheden: je kan zoeken op trefwoord, resolutie, stijl, of je kan voor "random" (willekeurig) gaan.
[Taal: ENG]
http://www.4walled.org/


LET'S MAKE ROBOTS
Een site van en voor mensen die robots willen maken. Je kan hier je eigen werk opslaan en tonen, of het nu klaar is of nog in constructie. Je kan er een blog bijhouden over je vorderingen, discussiŽren en vragen stellen in het forum, tonen welke componenten jij gebruikt hebt om je robot te maken, en veel meer. Kortom: een echt sociaal netwerk rond Robotmakers - maar gelukkig zonder het gezever rond "vriendjes worden".
[Taal: ENG]
http://letsmakerobots.com/


RAVELRY: GEEN STEEKJE LOS!


Deze site is er voor al wie met handwerken bezig is: breien, haken, spinnen, weven, kleuren. Je kan er je patroon opslaan, en bij anderen kan je terecht voor inspiratie. De content is volledig aangebracht door de gebruikers zelf. Je moet wel registreren, maar het lidmaatschap is wel gratis.
[Taal: Engels]
http://www.ravelry.com


EGGTIMER
Het idee is simpel, maar simpel kan ook heel goed zijn. Je stelt hier een tijd in, en na die tijd zal er een alarm afgaan. Juist ja, net zoals bij een keukenwekker (of eierwekker) - wanneer je die niet bij de hand hebt, of hij ging juist stuk, dan komt deze site wel handig van pas.
[Taal: Engels]
http://e.ggtimer.com/


INVISIBLE URL
Deze site is een anonieme proxy server: hiermee kan je naar sites surfen waarvan de toegang bijvoorbeeld geblokkeerd is voor wie niet uit een bepaald land komt. Ook handig voor wie vanop school of kantoor wil surfen naar sites die door het bedrijfsnetwerk of het schoolnetwerk geblokkeerd zijn!
[Taal: ENG]
http://www.invisibleurl.com/


DOMAINHACKS
Je wil een website lanceren, maar de domeinnaam die je wil is eigenlijk al benomen? Dan kan je op deze site alternatieve combinaties zoeken. Bijvoorbeeld voor Netties heeft de site http://netti.es/ of http://n.et/ties/ enz. Interessant!
[Taal: ENG]
http://xona.com/domainhacks/


GLIFFY: ONLINE TEKENEN

Op deze site vind je alle tools om online een diagram te maken; zo kan je statistieken maken, plattegronden technische tekeningen, en meer.
[Taal: Engels]
http://www.gliffy.com/
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZOEK JE PLANT
Het is lente, en dan kriebelt het om in de tuin te beginnen. Je wil wel wat nieuwe plantjes neerpoten, maar welke kies je voor een schaduwplaats, of een plaats in de felle zon? Deze site kan je helpen. Je kan hier kiezen uit verschillende soorten planten (vaste planten, perkplanten, enz), of er bloemen moeten zijn, hoe hoog ze mogen groeien, enz. Handig! (Tip: Filover)
[Taal: NL]
http://www.zoekjeplant.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HANDLEIDINGENPAGINA
Zoals de titel al aangeeft vind je hier handleidingen voor allerlei software - niet zelf geschreven, zoals bij de onvolprezen site gratiscursus.be, maar er wordt verwezen naar tutorials van de makers van programma's zelf.
[Taal: NL]
http://www.handleidingpagina.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PC ONLINE
Deze site brengt nieuws over computers en internet. Eigenlijk een concurrent voor Netties, maar alle talent in dit wereldje is welkom. De artikels zijn goed geschreven, en beslaan een ruim domein.
[Taal: NL]
http://www.pconline.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: FORESTLIFE
Een heel knappe site, die ons veel leert over de natuur. Er zijn filmpjes aanwezig die ons de levenscyclus van bossen tonen. Je kan als het ware rondwandelen in de bossen, en zien welke dieren en planten er leven. Interessante dieren of planten worden aangegeven door sterretjes, waarop je kan klikken. Knap! (bron: Dave)
[Taal: ENG]
http://w3.upm-kymmene.com/upm/forestlife/index.htmlVRIJDAG MULTIMEDIA: SVEN PRIM
Dit is een artiest die erg graag met technologie werkt om vreemde en surrealistische beelden te creŽren. Hij noemt de beelden zelf "gemanipuleerde beelden, met een kronkel". De man heeft blijkbaar zowel van fotograferen als van beeldbewerking kaas gegeten. Knap!(Bron: walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://svenprim.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BLUESMAKER
Er zijn van die dagen dat alles tegenvalt, en je echt de blues hebt. Maar misschien helpt het dan om echt de blues te spelen? Dat kan op deze site. Je moet gewoon wat tekst kiezen en harmonica effecten, en je maakt je eigen muziek! Op sommige tijdstippen moet je wel lang wachten op het resultaat, maar het is wel leuk! (Bron: WalkingMen)
[taal: ENG]
http://www.thebluesmaker.com/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Packard Bell brengt Valentino Rossi Limited Edition uit voor motorfans
http://www.techbytes.be/2010/04/packard-bell-brengt-valentino-rossi-limited-edition-uit-voor-motorfans.html
- Een selectie van de nieuwste applicaties in de Ovi Store
http://www.techbytes.be/2010/04/een-selectie-van-de-nieuwste-applicaties-in-de-ovi-store.html
- LG LU2300 : Android smartphone met Snapdragon
http://www.techbytes.be/2010/04/lg-lu2300-android-smartphone-met-snapdragon.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Computerverkoop stijgt ruim 27 procent
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/476854/2010/04/15/Computerverkoop-stijgt-ruim-27-procent.dhtml
- Jonge vrouw verslaafd aan seks na ongeval met Wii Fit
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/476875/2010/04/15/Jonge-vrouw-verslaafd-aan-seks-na-ongeval-met-Wii-Fit.dhtml
- 'Dokteronline.com moet uit lucht'
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/476340/2010/04/13/Dokteronline-com-moet-uit-lucht.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Twitterende waterkoker
Een fluitketel is hopeloos ouderwets, een waterkoker kan er mee door, maar met deze WiFi-waterkoker maak je echt de blits.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28706
- Nieuwe Creative Zen spelers
Creative komt met een aantal nieuwe Zen mediaspelers, de Zen Style 100, de Zen Style 300 en de Zen X-Fi Style.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28702
- Kleine handsfree-camera
Muvi komt met een piepkleine videocamera. Slechts 2 bij 1,5 centimeter meet de Muvi Atom.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28701


elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Adobe Creative Suite 5 met meer dan 250 nieuwe functies
Adobe heeft een vijfde versie van zijn Creative Suite klaar. De hele productlijn bestaat uit vijf pakketten en vijftien losse producten.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4903
- Blu-ray review: Up filmpje
Na het succes van animatiefilms als Ratatouille en Wall-E heeft Pixar opnieuw een pareltje afgeleverd: Up.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4900
- SanDisk met 32GB microSDHC-kaart voor smartphones
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4881
computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Versterking van samenwerking tussen Truvo en Microsoft Advertising
Sinds enkele maanden al zijn de zoekdiensten van de Gouden Gids geïntegreerd in het MSN-portaal en op Bing Maps. Maar nu verstevigen beide ondernemingen hun onderlinge samenwerking nog meer.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21230&style=99896
- Facebook versterkt haar communicatie rond security
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21229&style=99896
- Nokia gaat ook tablets uitbrengen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21213&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- WebsiteSpark: Microsoft programma voor web agencies
Dankzij WebsiteSpark kan je 3 jaar lang zonder kosten van de volgende voordelen gebruik maken:
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6516
- Nieuwe projecten voor Indie Group
Het West-Vlaamse webdevelopment agency Indie Group heeft een aantal nieuwe projecten afgesloten.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6568
- Groei voor e-commerce vakbeurs E-shop Expo
De e-commerce vakbeurs E-shop Expo beleefde 31 maart en 1 april haar derde editie. Ook dit keer groeide het aantal bezoekers flink. 3.498 unieke bezoekers brachten een bezoek aan...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6567


computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Hoe schakelt vulkaanas een vliegtuig uit?
http://computertaal.info/2010/04/15/hoe-schakelt-vulkaanas-een-vliegtuig-uit/
- IP Address staat voor Intellectual Property
http://computertaal.info/2010/04/15/ip-address-staat-voor-intellectual-property/
- Nieuwe scams
http://computertaal.info/2010/04/15/nieuwe-scams/
tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Microsoft brengt Silverlight 4 uit
21:03 - Microsoft heeft Silverlight 4 vrijgegeven. In Microsofts Flash-tegenhanger kunnen nu onder andere applicaties buiten de sandbox-omgeving van de browser worden gedraaid. Ook moet Silverlight 4 op Windows Phone 7 een belangrijke rol spelen. »
http://tweakers.net/nieuws/66777/microsoft-brengt-silverlight-4-uit.html
- Twitter wil mobiele applicatie voor Android uitbrengen
http://tweakers.net/nieuws/66798/twitter-wil-mobiele-applicatie-voor-android-uitbrengen.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WAT IS DE NAAM VAN DIE SONG? 4: SHAZAM
Deze dienst is beschikbaar op verschillende mobiele toestellen, bij sommigen staat hij zelfs bij aankoop op het toestel. Je moet gewoon de app opstarten, en dan op "tag now" klikken. In de volgende 10 seconden zal Shazam nu "luisteren" naar wat hij hoort, en dan de song analyseren. En uiteindelijk, als alles goed gaat, een link aanbieden naar iTunes waar je de song kan downlaoden. Je kan die link dan ook delen op Facebook, twitter, en opzoeken op YouTube.
http://www.shazam.com/


WAT IS DE NAAM VAN DIE SONG? 5: NAME MY TUNE
Wij besluiten ons rijtje tools om de naam van een song te vinden met dit progje. Het geeft je niet meteen een antwoord, in tegenstelling tot andere tools; jouw vraag wordt immers voorgelegd aan een community. Op de site heb je twee mogelijkheden: 10 seconden van een bepaalde song uploaden en aan anderen voorleggen om te identificeren, of zelf trachten mee te helpen met het identificeren van songs, voorgelegd door anderen.
http://www.namemytune.com/


HOE MAAK JE ZELF EEN BEWEGENDE AVATAR?

In fora en nieuwsgroepen kan je vaak een avatar kiezen die jouw persoontje symboliseert. Dat kan een miniatuurfoto van jezelf zijn, of een of andere afbeelding. Wil je wel eens iets aparts, dan kan je kiezen voor een bewegende 3D avatar. Op de website Avatara kan je zo'n avatar maken.
Je gaat als volgt tewerk: je maakt een account aan, waarna je een dashboard krijgt. Klik op Create a new avatar, waarna je een pagina krijgt waarbij je kan kiezen tussen reeds gemaakte avatars, of jouw foto kan uploaden. De software zal dan een zo goed mogelijk gelijkende avatar van jouw foto maken. Vervolgens kan je deze avatar nog aanpassen (haar, kleur ogen, huid, enz.). Tot slot klik je op "Share", waarbij je de avatar naar verschillende netwerken kan brengen om hem daar als jouw avatar te gebruiken.
Op onderstaand adres vind je een stap voor stap handleiding met foto's.
http://www.onetipaday.com/2010/02/08/how-to-create-your-own-animated-avatar-online/
http://avatara.com/TIP CHROME: NOTITIES MAKEN IN DE CHROME BROWSER
Wanneer je aan het surfen bent, wil je vaak iets noteren om later rustig te lezen. Je kan dan natuurlijk Notepad openen en informatie naar deze tool kopiŽren, of pen en papier pakken om daar het een en ander neer te schrijven.
Heb je de Chrome browser aan boord, dan kan je met de extensie Chromepad snel notities maken, en bewaren. Na installatie nestelt de extensie zich in de adresbalk. Kom je iets tegen op het web dat je interessant lijkt, dan klik je gewoon op het icoontje om een uitklapmenu op te roepen.
https://chrome.google.com/extensions/detail/kodgendbhboaendecabighpnngpodeij
http://www.onetipaday.com/2010/01/27/for-chrome-how-to-take-notes-within-your-browser/


TIP WIN7: ALLE OPEN PROGS ONDER 1 ICOON?
Bij Windows 7 heb je de keuze om alle geopende instanties van een bepaald programma (bijvoorbeeld de verschillende geopende documenten in Word) onder één button op je taakbalk te laten verschijnen, of in aparte icoontjes op je taakbalk. Deze functie vinde je weer via:
Klik rechts op een lege plek op je taakbalk. Kies Properties / Eigenschappen. Ga naar het onderdeel Taskbar Buttons. Daar het je drie opties:
Always combine, hide labels: alle instanties van Word zullen onder deze button in je taakbalk gegroeperd worden. Beweeg je de cursor over die button, dan zie je welke documenten geopend zijn, en kies je het gewenste document.
Combine when taskbar is full: voer deze actie enkel uit wanneer de taakbalk vol staat met icoontjes
Never Combine: Elke instantie (elk document dat je in Word geopend hebt) verschijnt in een apart icoontje op de taakbalk.

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
TOOLS VOOR IE 8: ACCELERATORS
IE8 - freeware
In deze reeks enkele tools om de IE 8 browser te verbeteren; en ja: de meeste van onze lezers zullen ondertussen wel Firefox gebruiken, maar er zijn toch nog genoeg lezers die met IE8 werken om deze reeks interessant te maken.
http://www.pcworld.com/article/172288/eight_easy_extras_for_ie8.html?tk=nl_dnx_t_crawl


VIDEOSPIN
Windows - freeware
Met dit progje kan u in een paar minuten van uw eigen video's en foto's een filmclips maken. U kan ze mengen met muziek, titels en overgangen toevoegen, en dan uploaden naar het web. De basis versie is gratis. (Bron: Wim W)
http://www.videospin.com/du/CLICK&CLEAN VOOR FIREFOX
All OS / Firefox extensie - freeware 176 k
Met deze extensie voor de Firefox browser kan je met één druk op de knop alle privé-gegevens van je surftochten wissen. Deze tool maakt gewoon gebruik van de reeds bestaande tools van IE om deze gegevens te wissen, maar maakt ze gewoon gemakkelijker om te gebruiken.
http://www.hotcleaner.com/index.html


STREAMRECORDER

Windows all - 472k - freeware
Met dit progje (open source) kan je muziek die je in streaming formaat beluistert van het internet, meteen ook opnemen. Je kan de tool ook zelfstandig laten werken: gewoon de url instellen van de internetradio, en bepalen hoe lang de tool moet opnemen.
http://sourceforge.net/projects/streamrecnet/


GO GODMODE
Windows Vista / 7 - 511 kb - freeware
Met deze tool kan je meer dan 50 GodModes voor Windows Vista en 7 creŽren. Daardoor kan je gemakkelijk aan instellingen en configuraties van Windows sleutelen.
http://apps.nozavi.com/downloads?task=view.download&cid=14


SCANAHAND
Windows all - 6,1 MB - demo (30 dagen)
Met deze software kan je jouw handschrift als TrueType lettertype gebruiken en zo jouw documenten een hoogst persoonlijke toets geven. Eerst moet je de sjablonen afdrukken en invullen; vervolgens worden die sjablonen ingescand, en genereert de software een voorbeeld.
http://www.high-logic.com/


TEAMVIEWER

Linux - 16,9 MB - freeware
Met dit progje kan je via het internet de computers van een vriend of familielid besturen, zelfs wanneer die computer achter een firewall zit. Voor privégebruikers is het progje gratis.
Na installatie krijg je een unieke ID en een paswoord. Maar om toegang te krijgen tot een andere pc moet ook op de andere pc deze tool geïnstalleerd zijn, waarna ook die andere pc een eigen id en paswoord gekregen heeft. Die gegevens moet jij dan invullen vooraleer je toegang krijgt tot die pc.
http://www.teamviewer.com/


SUPER LOILOSCOPE
Win XP/Vista / 7 - 461k - demo
Met deze tool kan je video bewerken en knippen/aan elkaar plakken. Het bijzondere is dat je ook HD beelden kan bewerken, en dat de tool uiterst gebruiksvriendelijk is.
http://loilo.tv/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BUBBLE ARMY
Blackberry app - freeware
Hoe modern het toestel het ook is, toch blijven de "ouwertjes" onder de toepassingen voor deze toestellen het nog altijd prima doen. Neem nu deze Bubble Farm, Elke speler heeft een reeks ballonnetjes, en elk van die ballonnetjes bevat een aantal "vijanden". Jij moet die uitschakelen natuurlijk!
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/1266


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: AIR TRAFFIC CONTROL
Blackberry OS - $ 4,99
In dit game moet je een vliegtuig veilig aan de grond zetten - niet alleen op de luchthaven, maar ook in de jungle.
http://www.networkworld.com/slideshows/2009/081009-blackberry-games.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2009-08-12#slide5(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
In theorie is er geen verschil tussen theorie en praktijk. Maar in praktijk is dat er wel
Thomas Sowell