netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
16/4
/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 645 van 10/4/2010Gegroet lezer,

Dit is weer een dag dat het een plezier is om, ondanks het vroege opstaan, naar het werk te trekken - al is het maar omdat onze trein door zo'n prachtig landschap trekt. Over de velden liggen nog sluiers mist, maar de opkomende zon verdrijft die langzaam maar zeker. De velden zijn licht beslagen van de rijp, maar het jonge groen van de lente is overal aanwezig. En door onze koptelefoon klinken covers van Jacques Brel - Coverville 663 wijdt een hele aflevering aan muziek en covers van deze fantastische artiest. Zeg nu zelf: kan het leven niet mooi zijn?

Minder mooi is het gesteld met het nieuws dat wij u deze week brengen. We gaan meteen van start met een jeremiade, over onze nieuwsbrief die verleden week ontelbare lezers niet bereikt, gewoon omdat er een link in vermeld werd naar Torrentfreak. Van censuur gesproken. Verder het trieste bericht dat er in het VK, ondanks fel protest, toch ook een soort Hadopi wet goedgekeurd is door het Britse parlement. En in eigen land wil Waalse MR-senator Philippe Monfils ook zulke wet invoeren. En er is blijkbaar geen haan die verzet kraait...

Maar er is ook beter nieuws - the eagle has landed, in casu de iPad. Ook daarover krijgt u van ons de nodige (kritische) berichten. Google herstelt zijn blunder met Buzz, en verhoogt de limiet bij Picasa-albums. Kijk, het leven is toch nog mooi uiteindelijk...

Veel leesplezier gewenst - bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MAILFILTER OF CENSUUR?
In de strijd tegen spam blijkt de vrije meningsuiting het eerste slachtoffer te worden...
Behoor jij tot een van de meer dan 600 lezers van onze nieuwsbrief die dit weekend tevergeefs op de nieuwsbrief zaten te wachten? Don't blame us! De wekelijkse nieuwsbrief is netjes uitgestuurd, maar de spamfilters blijken wat al te ijverig geweest te zijn.
Het is trouwens een betreurenswaardige trend aan het worden dat wij in onze artikels bepaalde woorden absoluut moeten vermijden. Woorden zoals sex, viagra zijn uit den boze (en mogelijk krijg je dit artikel niet onder ogen, gewoon omdat deze woorden vermeld worden. Verleden weekend kregen wij honderden nieuwsbrieven als onbestelbaar terug, met de melding "rejected content, black listed torrentfreak.com by black.uribl.com. #762". Met andere woorden: gewoon omdat wij Torrentfreak.com in onze nieuwsbrief vermeld hadden, was dat de reden om de hele nieuwsbrief niet aan de abonnee te bezorgen.
Zeg nu zelf: is dit nog normaal? Bij Torrentfreak zijn inderdaad heel wat illegale bestanden te vinden, maar net zo goed legale bestanden. Is dit hoe de toekomst er zal uitzien - dat elke verwijzing naar P2P sites gecensureerd zal worden? Dan zien wij die toekomst toch wel erg somber in...
Het nare aan de zaak is dat wij, als redactie en uitgever van netties, geen verweer hebben tegen deze vorm van censuur. Tenzij alle lezers die afgelopen weekend hun netties niet ontvingen, klacht indienen bij hun provider, en hem vragen waarom netties geweerd werd. U zou er ons een groot plezier mee doen...
'A spam filter has to make sure you get 100% of the email you want and block 100% of the email you don't want, or it hasn't solved your problem. '
http://en.wikipedia.org/wiki/E-mail_filtering


APPLE IPAD HAS LANDED. SO WHAT?
In de VS stonden ze aan te schuiven. En dan kregen ze hun kleinood in handen. Eindelijk einde van de iPad hype?
De lezer mag het ons niet kwalijk nemen, maar wanneer wij geconfronteerd worden met een hype zoals die rond de iPad, dan komen onze stekels recht overeind. En dan zijn wij blij wanneer het toestel eindelijk op de markt gebracht wordt, en de hype geconfronteerd kan worden met de werkelijkheid.
Dit weekend was het dus zover. De mensen die hun iPad op voorhand besteld hadden, konden hem gaan afhalen. De anderen konden naar hun toestel fluiten, want de voorraad was beperkt. Hier in Europa hebben ook heel wat internauten hun iPad besteld, en zij zullen die in de volgende dagen per DHL of UPS mogen verwachten. Of zij hetzelfde plezier zullen hebben van hun iPad valt echter nog af te wachten: heel wat content die in de VS aangeboden wordt, zal in Europa niet beschikbaar zijn. De meest revolutionaire vernieuwingen werden immers verwacht van magazines zoals Wired, van kranten zoals Wall Street Journal, en natuurlijk van content die via de iTunes Store aangeboden zou worden, en dan met name afleveringen van tv-feuilletons. Dingen die dus, omwille van de auteursrechten, opvallend afwezig zijn op de Europese markt.
Dit gezegd zijnde: Apple heeft vol trots gemeld dat het op de eerste dag meer dan 300.000 iPads verkocht heeft, inbegrepen de levering van toestellen die reeds besteld waren. En dat er op dag 1 al meer dan 1 miljoen apps gedownload waren.
Voor de ervaringen van de gebruikers verwijzen wij je naar TechMeme. Wat wij al wel genoteerd hebben is dat er problemen waren bij het laden via de USB-poort - sommige toestellen slaagden er maar niet in om op te laden. En andere toestellen hadden dan weer problemen met WiFi: er wordt geen WiFi signaal gevonden, of enkel heel zwak, terwijl andere toestellen die zich op exact dezelfde plaats bevinden dit signaal wel oppikken.
Nu is het dus wachten op de echt serieuze rapporten: wat kan de iPad voor de gebruiker betekenen, en is het echt een toestel dat je moet hebben, naast je laptop en smartphone?
http://www.techmeme.com/100405/p17#a100405p17
http://www.techmeme.com/100405/p6#a100405p6
http://blogs.zdnet.com/gadgetreviews/?p=13688&tag=bitly


IPAD: WAT DE CONCURRENT WEL BIEDT, EN IPAD NIET
Slate computer van HP is er nog niet, maar belooft wel heel wat.
Bij de berichten en de hype rond de iPad was het nog altijd gissen wat het uiteindelijke toestel nu wel of niet aan boord zou hebben. Want toen het oorspronkelijke concept van de iPad voorgesteld werd, klonk er heel wat kritiek over functies en onderdelen die de iPad niet zou hebben.
Nu is de iPad in zijn definitieve vorm gekend. En de meeste van die kritieken blijven bestaan: de iPad heeft geen camera aan boord; er is geen ondersteuning voor Flash; om het toestel echt te kunnen genieten, moet je een staander kopen (niet inbegrepen in de prijs!); en er zijn geen standaard poorten zoals USB aanwezig;
Ideale omstandigheden dus voor concurrenten van de iPad om op te springen en te roepen: "Jamaar, ik heb dat wel!". Zo kondigde HP aan dat het later dit jaar een "slate" computer zal uitbrengen, die zowel een video camera aan boord heeft, een USB verbinding, en bovendien Flash animaties zal ondersteunen.
In het onderstaande filmpje kan je bekijken wat het HP toestel belooft.
http://www.youtube.com/watch?v=AeDalRBjyJo
http://scitech.blogs.cnn.com/2010/04/05/hps-ipad-competitor-will-have-a-video-camera/


MOET MEN TOESTEMMING HEBBEN OM IETS TE RE-TWEETEN?
Wie heeft eigenlijk recht op het nieuws?
Wanneer een krant of nieuwsagentschap haar journalisten betaalt om nieuws te vinden, behoort hen dan het nieuws toe? Of mogen andere journalisten ditzelfde nieuwsfeit ook gebruiken, en er hun eigen verhaal rond schrijven? Dat was een vraag die de maatschappij al decennia lang bezig hield. Tijdens de Eerste Wereldoorlog besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof dat journalisten inderdaad recht hebben op "hot news", gedurende een beperkte tijd, om te voorkomen dat anderen zouden parasiteren op het werk dat de oorspronkelijke nieuwsbrengers verrichten.
Uiteraard is dit in de tijd van digitale media een heel andere zaak; er zijn de nieuwsaggregatoren, die gewoon koppen brengen van nieuws - maar waarbij die kop, zoals men tenminste op de school voor journalistiek leert, reeds het hele verhaal vertelt. Waar blijft men met het "recht" dat de journalist of de krant heeft op het nieuws?
En in een tijd waarin Twitter, en zijn retweets hoogtij vieren, is het natuurlijk nog een heel andere zaak. Bij Ars Technica vonden wij daarover een heel interessant artikel, waaruit blijkt dat de nieuwsmedia, met Associated Press op kop, willen ingaan tegen deze nieuwsaggregatoren, en terug het "recht" op feiten terugeisen. Of dit in dit digitale tijdperk nog mogelijk is, is een andere vraag.
Maar lees zelf dit fascinerende artikel.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/04/is-permission-needed-to-retween-hot-news.ars


GOOGLE MAAKT PRIVACY-BLUNDER GOED
In sociale netwerk buzz zullen privacy instellingen aangepast worden
Gebruik jij Buzz, het nieuwe sociale netwerk dat Google geweven heeft rond haar Gmail dienst? Wij betwijfelen of er veel gebruikers zijn, maar voor degenen die toch met Buzz werken: Google wil haar blunder met de privacy instellingen terug goed maken.
Zoals je weet kreeg Google veel kritiek te horen op Google Buzz, omdat het bij de lancering enkele instellingen standaard zo gezet had, dat iedereen kon zien wie jouw vrienden waren, met wie jij correspondeerde, enz. Blijkbaar had Google deze nieuwe dienst niet grondig genoeg laten uittesten; achteraf bleek immers dat Google geen publieke test had laten lopen rond Buzz, doch de tool enkel had laten uittesten door het eigen personeel.
De kritiek is blijkbaar ook enkele Amerikaanse senatoren ter ore gekomen, zij het rijkelijk laat. Zij eisten verleden week een onderzoek naar de dienst en de privé-gegevens die er blootgegeven werden. En Google heeft inmiddels gereageerd: wie nu Google Buzz opstart, krijgt een scherm te zien waarin verteld wordt: kijk, dit zijn nu jouw privacy-instellingen. Ben je hiermee akkoord? Je kan bij elk onderdeel zelf gedetailleerd bepalen wat je wel en niet wil tonen.
Maar het blijft natuurlijk de vraag of dit geen vijgen na Pasen zijn. Google heeft heel wat gebruikers afgeschrikt door de inbreuk op de privacy. Is deze maatregel voldoende om deze gebruikers terug voor zich te kunnen winnen? Veel internauten betwijfelen bovendien het nut van Buzz - wat kan Buzz meer doen dan wat Facebook en Twitter nu al brengen?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8603155.stm
http://www.google.com/buzz


HADOPI OOK IN BELGIË?
Denk niet: Hadopi is ver van mijn bed - als er niet voldoende verzet komt, zouden er ook in BelgiŽ wel eens gelijkaardige maatregelen komen...
We hebben het een week volgehouden om onze mond te houden over Hadopi, ACTA en co. Maar een artikel bij collega-ezine Radiovisie wakkerde het vuur in ons weer aan (1). Het blijkt namelijk dat de Waalse MR-senator Philippe Monfils, die al een tijd geleden een voorstel ingediend had om illegaal downloaden te bestraffen, enkele wijzigingen aangebracht heeft aan zijn voorstel. Hierdoor zouden de providers en de beheerders van downloadwebsites meer verantwoordelijkheid moeten nemen om illegaal downloaden tegen te gaan.
In het bericht valt immers te lezen dat de senator een sanctioneringsprocedure in "vier stappen wil invoeren, met een vermaning, een boete, en een progressieve afsluiting van de internettoegang". Klinkt bekend, niet? Alsof dat niet erg genoeg is, wil de senator dus het principe dat de internet service providers (ISP's) enkel doorgeefluiken zijn, en niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de inhoud die de gebruiker op websites plaatst of downloadt, dat principe wil hij onderuit halen.
De details van zijn wetsvoorstel lees je in het Belga-bericht bij Radiovisie. Wat wij vooral onthouden is dat het debat rond de antipiraat-maatregelen blijkbaar boven het hoofd van de gebruikers gevoerd wordt. In tegenstelling tot ACTA, waarbij de onderhandelingen geheim zijn, zijn de wetsvoorstellen die in BelgiŽ ingediend worden publiek te traceren en gebeuren al deze voorstellen met open vizier. Alleen: het verzet tegen de voorstellen is niet sterk genoeg, en trekt onvoldoende aan de alarmbellen.
Nogmaals: wij zijn tegen het illegaal downloaden van bestanden, vooral wanneer dit op commerciŽle basis en in massaal volume gebeurt. Maar wij zijn ook tegen het lobbywerk van de film- en platenindustrie. Vergeet niet dat deze belangengroepen vooral hun eigen belang verdedigen, dat niet altijd parallel loopt met dat van de artiest.
Lees ook de reacties van de lezers op een artikel bij De Standaard over dit onderwerp (2)(3). Dan weet je wat er bij de gebruiker leeft over dit onderwerp...
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00082983
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=3O2NO59G
http://www.standaard.be/meningen/forum/index.aspx?pagename=detail&forumid=1579175


IPAD SPLITST HET WEB...
... en is kassa kassa voor de oude media.
Zullen we het nog maar eens over de iPad hebben? Tja, we moeten wel, er is zoveel over te doen geweest voor hij er was, dat we nog even moeten afkicken. Ditmaal is de aanleiding voor een iPad-artikel een bericht dat wij vonden bij The Inquisitr. Onder de titel "Is the iPad the beginning of a second class web?" vraagt auteur Steven Hodson zich af of de iPad nu echt wel de redder zou kunnen worden van de traditionele media. Die hebben zich gretig op de iPad geworpen, en de grote Amerikaanse magazines en kranten hadden meteen al een app klaar staan de dag dat de iPad uitkwam.
Opvallend daarbij is de prijs die gehanteerd wordt voor die media: duur, schandalig duur, aldus Hodson. Je mag immers niet vergeten dat deze exemplaren niet langer op papier gedrukt worden, maar digigtaal afgeleverd worden. Geen kosten dus voor grondstoffen, voor vervoer, voor stockage, terugname van onverkochte exemplaren. En toch wagen sommige kranten het om hun digitaal exemplaar voor de iPad duurder aan te bieden aan een prijs die hoger ligt dan bij de traditionele krant. Als voorbeeld haalt Hodson de Wall Street Journal aan, waarbij een abonnement $17,99 per maand kost, terwijl je jezelf kan abonneren op de WSJ site voor $1,99 per week. Volgens Hodson is de iPad dan ook gewoon een kassa, een flappentapper, een bancontact waar de oude media geld uit hopen te kloppen.
Maar lees zelf het interessante artikel (1).
De auteur moet trouwens toegeven dat het toestel er heel mooi uitziet; over de gebruiksvriendelijkheid wordt dan ook niet geklaagd. Een video die op het web circuleert bevestigt trouwens die gebruiksvriendelijkheid: hij toont hoe een kleuter van 2 de ipad voor het eerst in handen krijgt, en er meteen weg van is (2).
Er zijn trouwens verschillende Belgen die niet konden wachten tot het toestel hier officieel verkrijgbaar is; zij bestelden hun toestel in de VS, en hebben het ondertussen ontvangen. Hun wedervaren kan je volgen in de speciale Facebook pagina van ipad.be (3)
http://www.inquisitr.com/68879/is-the-ipad-the-beginning-of-a-second-class-web/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Inquisitr+%28Inquisitr%3A+All%29
http://mashable.com/2010/04/06/2-year-old-girl-uses-ipad/
http://www.facebook.com/group.php?gid=109347559096179


GOOGLE VERHOOGT LIMIET OP PICASA-ALBUMS
Is 10.000 albums genoeg voor jou?
Voor ons, en wellicht voor vele andere internauten, lijken 1.000 fotoalbums al meer dan genoeg. Hoeveel foto's kan je maken in je leven, en zijn die allemaal wel de moeite waard om te bewaren?
Maar voor wie echt met fotografie bezig is, kunnen die duizend albums inderdaad wel wat weinig zijn. Stel dat je een album per dag maakt, en je bent al 3 jaar bezig met Picasa; dan zit je nu inderdaad aan je limiet.
Voor deze fotofanaten is er dan ook het heuglijke bericht dat Google aankondigt dat de limiet van 1.000 albums opgetrokken is naar 10.000. Zo kan onze ijverige fotograaf, met zijn album per dag, wel 30 jaar voort.
Maar hoe zit het dan met het bekijken van die albums? Want 10.000 albums laden is toch wel iets teveel van het goede - hoe lang zou het niet duren eer de pagina geladen is?! Wel, je zal gewoon, net als vroeger, op de startpagina 100 albums zien staan. Heb je meer dan 100 albums, dan vind je onderaan de pagina twee links, die het mogelijk maken om de rest van de albums te laden.
http://googlephotos.blogspot.com/2010/04/ten-times-more-albums.html


MP3'S BEVATTEN VAAK INFO OVER GEBRUIKER
Zelfs niet-DRM bestanden kunnen jouw naam bevatten.
Met het blote oog kan je het niet zien, maar verschillende verkopers van muziek, o.a. Apple en Lala (dat door Apple opgekocht werd) geven tijdens de transactie van het aankopen van muziek een watermerk mee aan het muziekbestand. Dat watermerk kan de ID van de transactie bevatten, of zelfs de naam van de koper.
De bedoeling daarbij is niet meteen dat men de oorsprong van een song zou kunnen terugvinden wanneer die in het illegale circuit (P2P netwerken) terecht komt. Het zou, aldus een artikel bij TechCrunch, de voorbode kunnen zijn van de manier waarop men in de toekomst wil werken met muziek "in the cloud".
Dat moet je je als volgt voorstellen: bij zulke dienst zal je het recht krijgen om muziek te streamen die zich niet op jouw computer bevindt, maar in the cloud, ergens op servers van een of ander bedrijf. Je zal de songs ook kunnen synchroniseren met je harde schijf. En op dat moment komt dat watermerk in actie: je zal alleen de muziek kunnen streamen die een watermerk met jouw naam bevat. Een nieuwe soort van DRM als het ware.
Het nare aan de zaak is, aldus TechCrunch, dat de gebruiker niet weet dat hij gewatermerkte bestanden aankoopt. TechCrunch dringt aan dat zulke praktijken bekend gemaakt worden, en de gebruiker hiervan verwittigd wordt, zodat hij kan kiezen of hij muziek aankoopt zonder watermerk (bij o.a. Amazon) of met watermerk (o.a. bij Apple of Lala).
http://techcrunch.com/2010/04/06/how-dirty-mp3-files-are-a-back-door-into-cloud-drm/


VK JAAGT DIGITAL ECONOMY BILL DOOR HET PARLEMENT
Moeten wij het nog herhalen: pas op voor 3-waarschuwingen wetten!
Enkele weken geleden waarschuwden wij in ons artikel over ACTA, het Anti Counterfeit Trade Agreement, ervoor dat er in vele landen nu al wetten gestemd worden die het installeren van ACTA moeten voorbereiden. De Franse Hadopi-wet is daar een voorbeeld van. Daarbij maanden wij aan tot waakzaamheid: denk niet dat het ons niet kan gebeuren, want elders dachten ze het ook, en zitten ze nu met de gebakken peren.
En kijk: het Verenigd Koninkrijk heeft plots in ijltempo de erg controversiŽle "Digital Economy Bill" door het parlement gejaagd. Op onderstaande link (1) kan je de hele tekst van deze wet lezen. Zij regelt een hele hoop zaken, zoals online inbreuken op auteursrechten, internet piraterij, regels voor tv en radio, een kwotering voor video games, regels voor ISP's, en meer.
De hele planning van de stemming rond de wet, die toch wel erg verregaand is, is eigenlijk toch wel verdacht te noemen. De parlementsleden zelf klagen erover dat zij amper enkele dagen hadden om over de wet te discussiŽren vooraleer het parlement ontbonden werd, in het vooruitzicht van de verkiezingen in het VK op 6 mei (2).
Hoe de wet nadelig kan zijn voor de maatschappij en de individuele gebruiker? Wel, om maar iets te noemen: er wordt een zware verantwoordelijkheid gelegd bij wie publiek WiFi aanbiedt. Gedaan dus met de hotspots. De ouders van kinderen die in hun jeugdig enthousiasme wat songs downloaden zouden wel eens gestraft kunnen worden in plaats van de kroost. En natuurlijk: de échte downloaders, zij die massaal de auteursrechten met de voeten treden, zullen gewoon een omweg vinden en door de mazen van de wet glippen.
Bij Ars Technica vind je een verslag van de zitting van het parlement over deze wet (3). Wij willen alleen maar herhalen: ondanks het vele protest in het VK tegen deze wet, is zij er toch gekomen. En toch is het VK, net als Frankrijk, een land dat redelijk beschaafd denkt, en de rechten van de burger hoog in het vaandel draagt. Kan u het ons kwalijk nemen dat wij de toekomst zwart inzien?
http://services.parliament.uk/bills/2009-10/digitaleconomy.html
http://paidcontent.org/article/419-uk-parliament-hurriedly-approves-online-piracy-law/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/04/internet-cut-offs-website-censorship-about-to-drop-on-uk.ars


TIENER BOUWT SCHULD VAN £905 OP IN ONLINE GAME
Ouders let op uw kinderen!
In Facebook kan je vele games spelen, en sommigen daarvan zijn echt verslavend. Bij anderen kan je dan weer echt geld om virtuele centjes te verwerven en items die je in het spel kan gebruiken. Het is een erg florerende business; een van de aanbieders van zulke games, het bedrijf Zynga, wordt zelfs een waarde van 5 miljard dollar toegedicht, omwille van die impact in de sociale netwerken.
In het VK is er nu een tiener, een jongen van 12, die in het game Farmville in Facebook een schuld opgebouwd heeft van maar liefst 905 pond. 288 daarvan moest hij betalen van zijn eigen spaarcentjes, 625 pond werd afgetrokken van de kredietkaart van zijn moeder, die in alle staten is.
Eerst twee reacties: een jongen van 12 mag niet in Facebook zijn - pas vanaf 13 heeft men eigenlijk toegang tot de site. Maar de jongen zal niet de enige zijn die erin geslaagd is om reeds toegang te verkrijgen tot de site. En ten tweede: het is onverstandig om kinderen hun gang te laten gaan met de kredietkaart van hun ouders.
Maar dit gezegd zijnde: het is onverantwoord dat het toegelaten wordt dat zulke schuld opgebouwd wordt. Indien Farmville een goksite geweest was, dan waren er al snel rode vlaggetjes naar boven gegaan, en was er aan alarmbellen getrokken om de speler ervan te weerhouden om zich in de problemen te werken. Dit is echter maar een "gewoon" game, en hier bestaan die waarschuwingsseinen niet. Iets wat dringend moet veranderen...(1)(2)
Tussen haakjes: lees ook de commentaren die bij Mashabeble verschenen naar aanleiding van dit bericht. En dan vooral de link naar een presentatie die je bij het onvolprezen TED kan terugvinden, en waarin gesproken wordt van een manier waarop gaming omgezet kan worden in een positieve, constructieve levenswijze. (3)
http://www.guardian.co.uk/money/2010/apr/07/farmville-user-debt-facebook
http://mashable.com/2010/04/07/farmville-debt/
http://www.ted.com/talks/jane_mcgonigal_gaming_can_make_a_better_world.html


FOURSQUARE WORDT WAT STRENGER..
... En is zo populair dat Yahoo overweegt het aan te kopen!
Foursquare, Gowalla: alles wat met plaatsbepaling te maken heeft is super hot. Beide diensten gelijken erg op elkaar: aan de werkelijkheid wordt een spelelement toegevoegd. Je moet inchecken in bepaalde plaatsen, en kan daar punten mee verdienen.
Blijkbaar is de mens het spelen nog niet verleerd, want jong en oud doet dapper mee met deze geolocale toepassingen. Sommigen gaan zelfs zover dat zij vals spelen, en zeggen dat zij ergens geweest zijn, terwijl dat helemaal niet waar was. Foursquare heeft nu bekend gemaakt dat het streng zal optreden tegen valsspelers. Er komt namelijk een "cheater code", die het signaal van jouw mobiele telefoon zal controleren om te zien of je wel bent waar je zegt dat je bent. Pas als het signaal geverifieerd is, zal je nog punten krijgen (1).
Ondertussen heeft de populariteit van FourSquare de belangstelling getrokken van investeerders. Volgens Business Insider zou Yahoo een oogje hebben laten vallen op FourSquare, en er zelfs meer dan 100 miljoen dollar voor over hebben. Wat natuurlijk fantastisch is: als starter richt je iets op, en na enkele maanden kan je het verkopen voor zo'n fabelachtig bedrag. Waarnemers betwijfelen echter of FourSquare op het bod zou ingaan. Enerzijds omdat Yahoo een kwalijk verleden heeft van diensten op te kopen en ze dan te laten doodbloeien. Anderzijds omdat de investeerders staan te trappelen om geld te pompen in de verdere ontwikkeling van de dienst. En wat nu 100 miljoen waard is, zou binnenkort wel eens veel meer waard kunnen zijn. (2)
Want Foursquare is het ideale vehikel om aanbiedingen en reclame aan de man en vrouw te brengen. De mogelijkheden zijn legio: wie vier keer bij een bepaalde Starbucks incheckt bijvoorbeeld, krijgt een koffie gratis. En zo kunnen wij er nog wel meer bedenken - en de dames en heren marketeers uiteraard ook. Mobiele advertenties, dat is de toekomst, als je hen mag geloven. Vandaar ook het belang dat de Amerikaanse overheden hechten aan het feit dat Google onlangs een concurrerende dienst voor mobiele advertenties, Admob, opgekocht heeft. Er wordt nu namelijk onderzocht of Google niet stilaan een monopolie aan het krijgen is; mogelijk zou daarom de aankoop van Admob afgekeurd worden door de Amerikaanse FCC. (3)
Hoe het ook zij: de toekomst is aan de mobiele marketing. Als we maar onze privacy nog een beetje kunnen behouden!
http://techcrunch.com/2010/04/07/foursquare-starts-to-enforce-the-rules-cracks-down-on-fake-check-ins/
http://www.businessinsider.com/yahoo-considers-buying-foursquare-for-100-million-2010-4
http://news.cnet.com/8301-30684_3-20001871-265.html

hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


JOBS' AFKEER VAN FLASH HERTEKENT HET WEB
iPad of niet: verschillende website maken content toegankelijk via HTML5
We hebben het in de afgelopen dagen al meermaals gehad over het feit dat Steve Jobs niets moet hebben van Adobe's Flash; ondanks het feit dat er ontelbare sites op het web zijn die met Flash werken om hun content te brengen, heeft Apple beslist om de Flash-technologie niet te ondersteunen - niet in de iPhone, maar ook niet in de iPad. Dat het daarmee de gebruikservaring van de meeste internauten erg zou verstoren, bleek Steve Jobs zich niet erg aan te trekken. Zijn idee: my way, or no way. En dus zitten de eigenaars van de ipad nu met een toestel dat geen Flash ondersteunt.
Maar wie dacht dat Steve Jobs een koppige egoïst is die enkel zijn eigen willetje wil doordrijven, tegen alle marketing trends in, denkt blijkbaar verkeerd. Zijn beslissing om Flash niet te ondersteunen, blijkt meer impact te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken.
Zo heeft inmiddels CNet aangekondigd dat al haar video content, naast Flash, ook in HTML5 beschikbaar wordt. CNN, People Magazin, en vele anderen hebben hun websites aangepast.
Slashdot heeft meer hierover. En zoals gewoonlijk zijn de commentaren niet mals voor Apple, maar zijn er tegelijkertijd ook heel wat Apple Fanboys die het standpunt van Steve Jobs verdedigen...
http://apple.slashdot.org/story/10/04/02/033254/How-the-iPad-Is-Already-Reshaping-the-Internet-Sans-Flash


DE IPAD: EERSTE INDRUKKEN VAN DE GEBRUIKERS
Kan de iPad de eerste gebruikers overtuigen?
Zoals gezegd: men kan pas over de ipad oordelen indien men hem in handen gehad heeft. Pas dan kan men weten of dit toestel al die hype rond de lancering ervan wel waard was. En alhoewel wij hem niet persoonlijk in handen gehad hebben, hebben wij toch ons oor te luisteren gelegd bij verschillende gebruikers die het toestel wel konden uittesten. Een verslag uit tweede hand dus.
De gebruikers zijn het erover eens: het toestel ziet er erg elegant uit, met het grote scherm. Het is gebruiksvriendelijk, en ideaal om magazines te lezen. Vooral comics (stripboeken) zijn een ware belevenis, want je kan een prentje aanraken en dan wordt erop ingezoomd. Het aanraakklavier werkt naar behoren, maar wil je echt door kunnen typen, dan leg je de iPad best neer op tafel, en dan wordt het wel wat moeilijk om naar het scherm te kijken. De meeste gebruikers zijn het er ook over eens: het toestel is zwaar. Met zijn 1,5 pound (0,680 kg) is het heel wat zwaarder dan de Kindle, die amper 0,289 kg weegt. Na een tijdje begint het toestel dan ook door te wegen. Er bestaat wel een staander, maar die moet je apart kopen, en hij kost maar liefst 40 dollar! Opvallend is bovendien dat alles aan de iPad geld moet kosten. Zo is er geen rekenmachine aanwezig op de iPad. Daarvoor moet je een app kopen.
Molly Wood, proefkonijn van dienst bij de tech podcast Buzz Out Loud, heeft een iPad aangeschaft, maar heeft nog 30 dagen de tijd om te beslissen of zij hem houdt of niet. En momenteel is ze 70-30% geneigd om het toestel niet te houden. Het vervult geen extra functies in haar leven, behalve dan een hebbeding te zijn. (1)
De accessoire markt voor de iPad draait ondertussen op volle toeren. Want je loopt uiteraard niet voortdurend met die iPad in je handen rond. Als vrouw kan je hem misschien in je handtas stoppen (alhoewel die handtas dan toch al een serieus formaat moet hebben). Maar als man is er niet meteen een binnenzak waarin je de iPad stopt. Het bedrijf Scottevest, bekend voor zijn gadget-vriendelijke kleding, heeft nu een speciaal vest uitgebracht dat "iPad compatibel" is: het heeft namelijk een gigantisch grote binnenzak. (2)
Ondertussen raken meer details bekend over de HP Slate, een concurrent voor de iPad. Engadget kon de hand leggen op een intern document van HP, waarin het zelf de vergelijking maakt tussen beide toestellen. En dan zal je zien dat de HP Slate toch heel wat in zijn mars heeft - al is het maar de camera, de verschillende poorten (kaartlezers, USB poort). Het grote minpunt zou in de batterijduur liggen (5 uur bij de hP, 10 uur bij de iPad). (3)
http://bol.cnet.com/
http://mashable.com/2010/04/06/ipad-compatible-vest/
http://www.engadget.com/2010/04/05/hp-slate-to-cost-549-have-1-6ghz-atom-z530-5-hour-battery/


DE EERSTE ANDROID TV
Hebben wij nood aan een tv met besturingssysteem?
Onze eerste reactie toen wij het bericht zagen, was de vraag: waarom heb je nu een tv nodig met android aan boord? Het antwoord gaf dit artikel bij Wired: indien je zo'n tv hebt, kan je heel gemakkelijk filmpjes downloaden van YouTube. En als je in de VS woont, waar er diensten zijn zoals Netflix en Hulu, die afleveringen van populaire feuilletons streamen, dan zou je ook die op je Android tv kunnen bekjken.
Je zal natuurlijk ook kunnen surfen, je krijgt ook Google Maps op je tv, en je zal ook bijkomende apps kunnen downloaden, waaronder natuurlijk Twitter en Facebook. Maar dan zit je weer met het probleem dat je hiervoor een klavier nodig hebt. En dan is het eigenlijk toch gemakkelijker om maar meteen je laptop of netbook te boven te halen?
Kortom, wij zien zo'n Android tv nog niet meteen zitten. Meer erover lees je bij Wired.
http://www.wired.com/gadgetlab/2010/04/worlds-first-android-tv-comes-from-sweden/


INTEL ZAL USB 3.0 NIET METEEN ONDERSTEUNEN
Eigenbelang reden van uitstel?
Ja, we weten het: donderdagavond heeft Apple Versie 4.0 van zijn iPhone besturingssysteem voorgesteld. Maar de lezer mag het ons niet kwalijk nemen dat wij voor een keer niet meteen aandacht schenken aan Apple - dat heeft de laatste weken al genoeg aandacht in de media gekregen. Bovendien lijkt ons de enige revolutionaire nieuwigheid het feit dat je voortaan kan multitasken - wat een verbetering is van een tekort, en dus eigenlijk niet de aandacht verdient die de wereldpers nu weer schenkt aan de aankondiging. Maar wie het fijne wil weten van dit nieuwe OS kan terecht bij CNN of Appel zelf (1)(2).
Wij gaan ons met wat minder 'wereldschokkend' nieuws bezighouden. Dat toch ook de aandacht verdient, omdat er volgens waarnemers een niet al te mooie reden schuilt achter de beslissing.
Het gaat namelijk om Intel, dat aangekondigd heeft dat het USB 3.0 niet meteen zal ondersteunen. De huidige standaard, USB 2.0, gaat al enkele jaartjes mee; hij zag het licht in 2001 en Intel zorgde mee voor een snelle inburgering, door de standaard vanaf 2002 te ondersteunen. De nieuwe USB 3.0 zou datatransfer nog sneller maken, en bijvoorbeeld handig zijn bij het gebruik van digitale camera's via de USB poort. Men spreekt van snelheden tot 5 gigabits per seconde, waar dat nu 480 megabits is per seconde.
De reden waarom Intel USB 3.0 niet meteen ondersteunen zal is volgens kwatongen te zoeken in het feit dat Intel meer heil zoekt in een andere nieuwe standaard, Light Peak, die op een Intel Developers Conference voorgesteld werd. Die biedt nog grotere transfer snelheden, en kan op de steun rekenen van andere grote bedrijven zoals Apple.
Het geharrewar om standaards staat dus de inburgering van tools die hogere snelheden beloven in de weg. Sneu voor de gebruiker...(3)
http://edition.cnn.com/2010/TECH/04/08/iphone.os.wired/index.html
http://www.apple.com/iphone/preview-iphone-os/
http://news.cnet.com/8301-13924_3-20001891-64.htmlhardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Ziggo heeft vandaag tijdens een persconferentie met gebruik van Samsung televisies laten zien dat het in staat is om 3D televisie de huiskamer in te brengen.
http://www.ziggo.com

*** Steeds meer bloggers beschouwen zich als journalist.
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/llYMyHJQiPQ/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

*** Internauten brengen 69% van hun tijd door met het bekijken van content aan de linker kant van de pagina, en 30% de rechter helft. Om in het oog te houden bij uw webdesign!
http://www.useit.com/alertbox/horizontal-attention.html

*** Sharp ontwikkelt een 3D LCD aanraakscherm
http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=727442

¨*** 'Belgen liggen niet wakker van datalimieten'
7 op 10 Belgen heeft er geen flauw benul van hoeveel ze maandelijks downloaden, zo blijkt uit marktonderzoek.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=y2By%2BqbW1I9KAkrPL8Gpi2LimDLPRD1FZZmHpoBRZwjdJ6U4B

*** Slechts negen procent van de Belgische internetgebruikers surft ook met een mobiele telefoon naar sociale netwerksites, zoals Facebook en Twitter. Dat blijkt uit een online-enquête die InSites uitvoerde bij 2.800 mensen in veertien landen.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00082997muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTHE ROYAL CHAINS - LUCY TAKES THE DARE
[alternative] Knappe alternatieve pop van een band uit New York. De basgitaar overweegt in het geheel, en dat geeft een redelijk zwevend effect. Bij MySpace zijn een vijftal songs in streaming te beluisteren; de andere songs zijn iets heftiger van aard.
Onze inspiratie haalden wij deze week bij aflevering 194 van het podcast Shifted Sound
http://www.myspace.com/theroyalchains
http://www.shiftedsound.com/?p=695

KISSES - BERMUDA
[pop] Deze band heeft maar één song bij MySpace, maar wel een heel knappe. Het speciale aan de band is de stem van de zanger. De song is erg vrolijk, heeft een mooi uptempo. Wij konden helaas geen andere songs vinden, want wij hebben ons hart verloren aan deze Kisses!
http://www.myspace.com/blowkissess


PHOENIX & THE TURTLE - NIGHT IS YOUNG
[alternative pop] Een band uit de VS, met enkele aparte songs. "Night is Young" is delicaat, erg fijn. Twee stemmen met een simpele gitaar en synthesizer. Om bij weg te smelten. Piano's, dat je eveneens bij MySpace kan beluisteren, is dan weer haast klassiek te noemen. Een intrigerende band - hopelijk horen we er nog meer van!
http://www.myspace.com/phoenixandtheturtle


VRIJDAG HOORSPELDAG: HOORSPEL DE MOKER NU OOK OP IPHONE


Dit enorm populaire hoorspel rond de strijd om de macht op de wallen is nu ook als app verkrijgbaar voor de iPhone. De app is gratis te downloaden via http://itunes.apple.com/app/hoorspel-de-moker/id360676610?mt=8.
Leuk is ook het feit dat je Harrie Pruis, de bindfiguur van het verhaal, kan volgen via twitter op http://twitter.com/harriepruis.
NPS heeft blijkbaar de volledige multichannel kaart getrokken voor dit hoorpsel. Je vindt namelijk verschillende filmpjes met "the making of" op YouTube (http://www.youtube.com/harriepruis); er is nu dus de app voor de iPhone (http://itunes.apple.com/app/hoorspel-de-moker/id360676610?mt=8), en je kan De Moker ook op een gewoon mobieltje volgen (http://m.demoker.nps.nl/). En dan is er natuurlijk de gewone rss-feed, om het hoorspel als podcast te downloaden (http://feeds.nps.nl/demoker)
Bron: NPS http://www.nps.nl/page/programma/4289/de-mokerNetties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wat van iemand uitgaat, keert tot iemand terug.
- Zen spreekwoord -oor logo
De nieuwe oogstFORATV: VOORDRACHTEN
We hebben het al gehad over TED, de website waar je voordrachten en panels kan vinden over allerlei onderwerpen, maar dan vooral tech en de nieuwe media. Maar er is nog een site die zulke interesante gesprekken brengt, en dat is Fora.tv. De voordrachten zijn uiteraard in het Engels, maar er valt heel wat interessants te vinden.
[Taal: ENG]
http://fora.tv/


DROP.IO: BESTANDEN DELEN EN VERZENDEN
Op deze site kan je gratis een account aanmaken, waarna je 100 MB ruimte krijgt. Daarheen kan je dan bestanden slepen - teksten, links, audio, documenten, en dan op deze plek aan deze bestanden werken. Je hebt toegang tot Drop.io vanop verschillende terminals: web, e-mail, fax, maar ook een embedded widget.
[Taal: ENG]
http://drop.io/
BOX: ONLINE BESTANDEN BEWAREN
Het kan handig zijn om bestandeno p het web te hebben staan, zodat je ze vanop andere computers kan oproepen. Er bestaan verschillende diensten die zulke online bewaarplaats aanbieden, al dan niet tegen betaling. Bij Box.net varieert het aanbod van gratis (1 GB webruimte, 25 MB beperking per bestand) tot 15 dollar per maand voor 15 GB ruimte en 2 GB max. per bestand (3 gebruikers)
[Taal: Engels]
http://www.box.net


OPERA UNITE: STREAM BESTANDEN VAN JE EIGEN COMPUTER
Een van de nieuwe technologieŽn in Opera is Opera Unite. Daarmee kan je content rechtstreeks vanop jouw computer delen met anderen, zonder ze naar een website te moeten uploaden. Je kan muziek streamen, fotogalerijen tonen, bestanden en mappen delen, of zelfs je eigen website delen vanuit je browser.
Voor deze dienst moet je wel de Opera browser downloaden.
http://unite.opera.com/


ZAMZAR: GRATIS BESTANDEN OMZETTEN
Op deze site kan je een bestand tot max. 100 MB uploaden, daarna het gewenste doelformaat kiezen, en dan je e-mail adres invullen. Je krijgt het bestand dan opgestuurd per mail.
[Taal: ENG]
http://www.zamzar.com/


SIMPLYNOISE: WHITE NOIS GENERATOR
White noise, je weet wel dat vage geruis, kan je helpen om in slaap te raken, je focus te bewaren, afleiding te voorkomen, kinderen te kalmeren, het kan sommigen zelfs helpen bij hun migraine. Op deze site kan je zo'n noise genereren, waarbij je met schuivertjes werkt tot je jouw "comfort zone" gevonden hebt.
[Taal: ENG]
http://simplynoise.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: E-LOTTO

Voortaan kan je ook online op de lotto spelen. De krantenwinkels zullen het niet graag horen, want het is een pak minder bezoekers aan hun winkel op woensdag en zaterdag. Maar voor de gebruiker is het wel gemakkelijk: je dient je lotto formulier gewoon vanuit je luie zetel in, en bovendien word je via mail verwittigd wanneer je gewonnen hebt!
Om te voorkomen dat gokverslaafden zich in problemen werken, is er een maximumbedrag bepaald van 300 Ä per week. Je kan je rekening bijladen via overschrijving, internetbankieren, of een e-voucher. Betaling per kredietkaart is neit mogelijk. Je moet jezelf wel registreren met je identititeitskaart en een e-ID lezer.
Tussen haakjes: voor het eerst heeft er een internaut via de online lotto reeds een groot bedrag gewonnen!
[Taal: NL]
http://www.e-lotto.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONLINE EERBETOON AAN VETERANEN
Het instituut voor Veteranen het op onderstaande website een eerbetoon gemakt aan alle 146 Belgische militairen die sinds 1960 gesneuveld zijn. Op termijn zouden alle gesneuvelde Belgen met naam en dossier op de site geplaatst worden. Tot daar een heel lovenswaardig initiatief. Maar om dan, in naam van elk van die 146 overleden militairen, een pagina aan te maken op Facebook, waar je dan "fan" kan worden van de overledene, dat lijkt ons toch een beetje misplaatst. Wij vragen ons zelfs af of de nabestaanden van de overleden militairen gekend zijn in dit initiatief...
[Taal: NL]
http://www.inig.be/veteranen


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZEGGEN EN SCHRIJVEN
Op deze website vind je een rijke keuze aan woorden afkomstig uit vreemde talen, en je leert er hoe ze uitgesproken moeten worden. Van Odysseus tot Akbulut: je vindt het er allemaal. De uitspraak staat fonetisch vermeld - maar misschien had een geluidsfragment ook nwel interessant geweest.
[Taal: NL]
http://zeggenenschrijven.rnw.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: LAGRANGE

Een bezoek aan deze fotograaf, een van de bekendste Belgische modefotografen. Let ook op de prachtige wijze waarop de foto's gepresenteerd worden op de site! Sommige foto's bevatten wel bloot, dus de kindjes even de kamer uitsturen!
[Taal: ENG]
http://www.lagrange.be/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DENIS
Deze fotograaf is gespecialiseerd in popartiesten - en niet van de minsten. Je vindt albums met super knappe foto's uit meer dan 5 decennia. Ook hier weer valt de originele manier om de foto's te presenteren op.
[Taal: ENG]
http://www.denis.co.uk


VRIJDAG MULTIMEDIA: SOUTH PARK STUDIO
Fan van deze grappige mannekes? Dan moet je zeker hun website bezoeken. Je vindt er nieuwe episodes die je kan bekijken, een gids met de hoofdrollen uitgelegd, een korte samenvatting van de episodes, enz.
[Taal: ENG]
http://www.southparkstudios.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Teufel Theater 200, een waardige opvolger van de succesvolle Theater 2
http://www.techbytes.be/2010/04/teufel-theater-200-een-waardige-opvolger-van-de-succesvolle-theater-2-.html
- Nokia X6 16GB: de touchscreen smartphone bij uitstek nu ook verkrijgbaar in BelgiŽ
http://www.techbytes.be/2010/04/nokia-x6-16gb-de-touchscreen-smartphone-bij-uitstek-nu-ook-verkrijgbaar-in-belgi%C3%AB.html
- Kingston Digital introduceert nieuwe SDHC Class 10 flash kaart
http://www.techbytes.be/2010/04/kingston-digital-introduceert-nieuwe-sdhc-class-10-flash-kaart.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Zoon klaagt moeder aan voor laster op Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/475246/2010/04/08/Zoon-klaagt-moeder-aan-voor-laster-op-Facebook.dhtml
- Concertkaartje op mobiele telefoon
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/475205/2010/04/08/Concertkaartje-op-mobiele-telefoon.dhtml
- eBay moet dokken na fraude
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/475085/2010/04/08/eBay-moet-dokken-na-fraude.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Kleine handsfree-camera
Muvi komt met een piepkleine videocamera. Slechts 2 bij 1,5 centimeter meet de Muvi Atom.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28701
- Voordelig navigeren met Navigon
Navigon heeft een nieuw instapmodel navigatiesysteem uitgebracht. Met kaarten van 23 Europese landen kost deze 129 euro.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28698
- Google Earth voor het menselijk lichaam
Visible Body is een programma dat als je het voor het eerst start hetzelfde "wow-gevoel" kan oproepen als Google Earth. Dit maal kun je niet de aarde verkennen, maar het menselijk lichaam.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22390


elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Mini-aanraakscherm voor Dobiss-installatie
Bij de lancering van de Max200 met LAN eind vorig jaar heeft Dobiss ook een nieuw mini-aanraakscherm uitgebracht. Met dit 7-inch grote scherm kan je de ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4897
- Eindelijk eigen usb-opslag voor Xbox 360
Wie een Xbox 360 heeft, kan sinds deze week eindelijk de opslagcapaciteit uitbreiden door een usb-opslagapparaat aan te sluiten.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4896
- LG Pop met gratis solar charger
Wie van 1 april tot 15 mei de LG Pop mobiele telefoon koopt, krijgt daar gratis een achtercover met zonnecellen bovenop. Twaalf minuten in de zon zou ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4892computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- 10% marktaandeel voor Windows 7, maar XP blijft de grootste
Het is bijna zover: in juni zal het nieuwe OS van Microsoft Vista voorbijsteken en op de tweede plaats komen te staan in de lijst van grootste exploitatiesystemen. XP weigert de geest te geven en blijft de grootste.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21204&style=99896
- Eerste klachten van iPad-gebruikers
Drie dagen na de lancering van de iPad, duiken de eerste klachten op: er zouden problemen zijn met de Wifi-verbinding.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21203&style=99896
- Een Microsoft-smartphone op 12 april?
Dat is althans het gerucht dat onder analisten circuleert. Volgens hen wordt op 12 april de smartphone 'Pink' voorgesteld. Voor gebruik met de zoekmachine Bing?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21201&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Google verwerft een platform voor video-distributie
Google heeft de Californische start-up Episodic overgenomen. Deze onderneming ontwikkelde een platform ter verspreiding van live videos of on demand via het web. Het is reeds de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6530
- 2010: het jaar van de mobiele toepassingen
Het studiebureau AB bevestigt het: 2010 wordt het jaar van de mobiele applicaties. De groei van deze sector wordt dit jaar geschat op 145%.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6528
- Tips om meer uit je social media marketing investeringen te halen
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=6479

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Goo.gl: Google's URL afkorter
http://computertaal.info/2010/04/08/goo-gl-googles-url-afkorter/
- Alles komt goe
http://computertaal.info/2010/04/08/alles-komt-goe/
- Isohunt wordt zoekmachine in US
http://computertaal.info/2010/04/08/isohunt-wordt-zoekmachine-in-us/
tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Apple voegt multitasking toe aan iPhone OS 4
http://tweakers.net/nieuws/66678/apple-voegt-multitasking-toe-aan-iphone-os-4.html
- HTC Desire: begeerte heeft ons aangeraakt
http://tweakers.net/reviews/1604/htc-desire-begeerte-heeft-ons-aangeraakt.html
- 'Apple komt begin volgend jaar met kleinere iPad'
http://tweakers.net/nieuws/66668/apple-komt-begin-volgend-jaar-met-kleinere-ipad.html
tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


WAT IS DE NAAM VAN DIE SONG?
Het gebeurt je zo vaak: je hoort een song, maar je weet niet wie de uitvoerders zijn, of wat de titel ervan is. Hoe kom je dat te weten? In de volgende dagen geven wij je enkele tips.
Om te beginnen: Midomi. Daarbij kan je de song neuriŽn of zingen in de micro, en de dienst zal de song proberen te herkennen. Je moet gewoon op de button "click and hum or sing" klikken, en je ding doen. De dienst zou redelijk betrouwbaar zijn.
http://www.midomi.com/


WAT IS DE NAAM VAN DIE SONG? 2: MUSIPEDIA


Nog een tool die je kan helpen om een song te identificeren: Musipedia. Hier kan je de song naspelen op een virtueel klavier, de noten tekenen op een afbeelding. Je speelt de song op de noten, en daarna zal de site jouw getokkel terug spelen, zodat je kan horen of dit echt wel is wat jij bedoelt. Deze site lijkt iets meer geconcentreerd te zijn op klassieke muziek.
http://www.musipedia.org/


WAT IS DE NAAM VAN DIE SONG? 3: TUNATIC
Dit is eigenlijk een programma dat je moet downloaden (PC en Mac), en dus geen webienst. De bedoeling is dat je gewoon het progje opstart, en met je microfoon het fragment opneemt van de song die je wil identificeren.Het progje gaat dan op zoek naar de naam en de uitvoerder van de song. De resultaten zijn helaas niet altijd even betrouwbaar.
http://www.wildbits.com/tunatic/


TIPS VOOR WEBWERKERS
Hoog in Google... met de juiste titles en headlines lukt het!
Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om hoog te komen in Google, is zorgen dat je SEO-keywords in je titles en headlines staan.
De title van je pagina is de tekst die linksboven in de (meestal blauwe) balk van je browser staat. Het is ook de tekst die Google als blauwe, klikbare link weergeeft in de natuurlijke zoekresultaten. Het heeft veel toegevoegde waarde als de keywords waarop gezocht is ook in de titel staan. Google toont deze vet (bold) waardoor ze extra opvallen. En Google waardeert je pagina hoger.

Je moet dus zorgen dat voor elke belangrijke pagina van je site je belangrijkste SEO-keyword goed in de titel staat.
De titel moet echter wel heel goed leesbaar zijn voor je bezoekers. Een titel volproppen met keywords zorgt misschien wel dat je iets hoger komt in Google, maar als hij slecht leesbaar is heb je een des te grotere kans dat mensen afhaken.

Het psychologisch effect van een goede titel is dat wanneer iemand in Google zoekt en de eerste 10 resultaten bekijkt, een goed verwoorde titel meer kans maakt om op geklikt te worden dan een titel die slecht verwoord is. Zelfs als die hoger zou staan.

Dus de titel die NIET alleen maar voor seo-keywords is geoptimaliseerd, maar JUIST gericht is op de beleving van de zoeker (een korte, goed lopende zin dus) presteert vaak het beste. Uiteraard moeten de juiste SEO-keywords er wel in zitten en liefst ook de belangrijkste voordelen voor je potentiŽle bezoeker.

Een zelfde psychologisch effect zie je bij de headlines van de pagina's van je site. Met headline bedoelen we de eerste, gekleurde, vetgedrukte regel tekst op de pagina van je site.

Net als een kop in de krant, is die bedoeld om de aandacht te trekken en te zorgen dat mensen verder gaan lezen.

Waak er dus voor dat je die niet over-optimaliseert voor de zoekmachines door er alleen maar keywords in te proppen. Het blijft het belangrijkste dat de titels en dus ook de headlines goed leesbaar zijn en vooral je bezoekers aanspreken. Mensen mogen niet struikelen over de titels en headlines omdat ze slecht leesbaar of onduidelijk zijn.

Het converteren van bezoekers naar kopers/bestellers/inschrijvingen/leads/enz. is verreweg het belangrijkste. Maar dat neemt niet weg dat we de titels en headlines gerust een beetje mogen tweaken en optimaliseren voor Google.

Als Google ziet dat je bepaalde keywords in de kopregels van je site hebt staan (lees: als Google ze tussen H1-tags ziet staan), dan zal Google er meer waarde en gewicht aan toe kennen dan wanneer ze gewoon ergens in de tekst zouden staan. Daarom gaan we in het stappenplan uitleggen wat H1-tags zijn en hoe je de headlines tussen H1-tags kunt zetten.

Ook heel belangrijk is dat je niet met AL je keywords op AL je pagina's aan de gang moet gaan. Dat heeft geen zin, omdat Google er dan toch maar één pagina uit pikt en die laat zien. Je kunt veel beter bepalen welke pagina's van jouw site het belangrijkste zijn en dan per pagina bepalen welke keywords je in die pagina gaat verwerken. Maak dus groepjes (SEO-)keywords per pagina.

Chris Vermeulen, Alphamega Hosting
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2010 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
IJI: 2D SHOOTER


Windows all - 28,1 MB - freeware
Dit progje is een 2D shooter; jij bent er Iji, een vrouw met bovennatuurlijke kracht en talenten, en je moet natuurlijk zwaar bewapende tegenstanders bekampen. Door de verschillende levels te doorlopen, verzamel je ervaring, en je mag zelf kiezen of je de vergaarde punten omzet in levenspunten, sterkte, of vaardigheden.
http://www.remar.se/daniel/iji.php


SYSTEM EXPLORER
Windows all - 1,4 MB - freeware
Met dit progje kan je de Windows task manager uitbreiden met meer functies. Zo krijg je voor elk proces gedetailleerde informatie, je ziet hoeveel de belasting is van de processor voor de verschillende toepassingen. En bovendien worden al deze gegevens in een erg gebruiksvriendelijke interface voorgesteld.
http://systemexplorer.mistergroup.org/


ADOBE IDEAS VOOR DE IPAD
iPad - freeware
De iPad is hier in BelgiŽ nog niet uit, maar wij willen je toch al melden dat Adobe een app uit heeft voor dit toestel, die razend interessant lijkt. Het gaat om Adobe Ideas, een gratis app waarmee je ideetjes kan schetsen, notities kan maken bij foot's, kleurenthema's kan extraheren uit foto's, enz. De resultaten hiervan kan je als PDF emailen om in Adobe Illustrator of Photoshop verder te bewerken. Meer info bij het blog van Adobe.
http://blogs.adobe.com/jnack/2010/04/draw_share_with_adobe_ideas_for_ipad.html


ANALOGX NETSTAT LIVE

Windows all - 366k - freeware
Een simpele tool waarmee je de snelheid van je internetverbinding kan meten. Je ziet in een schermpje je upload en download, alsook de huidige CPU belasting. Bovendien, en dat is heel handig voor wie met een maandelijks beperkt volume zit, kan je hier het verbruikte volume meten.
http://www.analogx.com/


IPAD PDF HANDBOEK
PDF - 13,5 MB - freeware
Wil je weten wat de iPad eigenlijk kan, zonder hem echt in handen gehad te hebben, dan moet je gewoon dit bestand downloaden en lezen.
http://www.chip.de/downloads/iPad-PDF-Handbuch_42322428.html


ANTENNA: DUIZENDEN RADIOSTATIONS
Windows / Mac OS - 5,8 MB - freeware
Voor dit progje heb je de Adobe AIR toepassing nodig. Met Antenna kan je webradio's vinden en met een simpele druk op de knop de stream opstarten. Je kan zelfs de muziek van de webradio opnemen.
http://bcdef.org/antenna/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: STAR TREK OP DE IPAD


In Star Trek heeft de bemanning een PADD, of Personal Access Display Device. Het lijkt heel erg op de iPad. Je begrijpt het al: enkele Trekkies hebben een werkomgeving gevonden voor de iPad die erg gelijkt op de Star Trek omgeving, en die natuurlijk Captain's Log heet!
http://gizmodo.com/5505809/someone-had-to-do-it-the-star-trek-ipadd


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: COMMODORE 64 EMULATOR
iPhone - $4,99
Ideaal voor de spelletjesfanaat: met deze emulator kan je oude Commodore 64 games ook op de iPHone spelen; denk maar aan Dragon's Den, Le Mans, Jupiter Lander en meer.
http://www.onetipaday.com/2009/09/07/commodore-64-emulator-for-the-iphone/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Wie anderen kent, is wijs.
Wie zichzelf kent, is verlicht.
- Lao-tse -