netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
8/4
/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 644 van 3/4/2010Gegroet lezer,

Hebt u 1 april overleefd? Want dit jaar hebben ze met zijn allen hun best gedaan om de burgers in de luren te leggen. Wij hebben in dit nummer alvast een lijstje met goed gevonden en minder geslaagde 1 aprilvissen die op het web te vinden waren. Have fun!

Verder zal u merken dat dit nummer iets later bij u toekomt dan gewoonlijk; dat is omdat de redactie vrijdag een snipperdag nam. Samen met onze trouwe viervoeter én een Wikango radarverklikker trokken wij naar de Ardennen. En u zal het niet geloven, maar wij ondervonden echt wel dat het waar is: Vlaanderen staat vol met flitspalen, en eens je de grens met Waals-Brabant overschrijdt dan zijn die als bij toverslag verdwenen!

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier met dit nummer, en uiteraard een heerlijk lang Paasweekend! Bij leven en welzijn tot volgende week,
Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LINE2 WEL, EN GOOGLE VOICE NIET IN DE APP STORE?
De wegen van de App Store beoordelaars zijn ondoorgrondelijk!

Kan je je herinneren hoe er enkele weken opschudding ontstond omdat er een app geweigerd werd in de App store van Apple, omdat die zogenaamd de eigen functies van de iPhone dupliceerde? Het ging om de Google Voice, waarmee je verschillende telefoonnummers aan één centraal nummer kon koppelen, en waarbij je ook een handig antwoordapparaat had. Waarnemers meenden toen dat de eigenlijke reden achter deze weigering het feit was dat men via Google Voice ook kon Skype'n, en dat de voorkeurspartner van Apple voor de iPhone, AT&T, dit niet zou toestaan.
Vanuit commercieel standpunt te begrijpen, maar daarom niet goed te keuren zet, zo heette het toen.
Maar diezelfde waarnemers krabben zich nu in de haren, want zij weten het helemaal niet meer. De App Store heeft namelijk een app toegelaten, Line2, die niet alleen Skype toelaat op de iPhone, maar bovendien verschillende functies van de iPhone dupliceert - wat zeggen wij: volledig kopieert, op dezelfde manier weergeeft als de oorspronkelijke iPhone. Het toetsenbord, het adresboekje, recente gesprekken, visuele voicemail, zijn exacte kopieŽn van wat de iPhone ook aanbiedt.
Onbegrijpelijk dus dat deze app mag verkocht worden via de App Store, terwijl Google Voice verboden werd. Het valt trouwens nog te bezien hoe lang deze app nog in de winkel zal liggen; de Skype gesprekken die je via Line2 voert brengen AT&T helemaal geen centiem op...
Ter info: deze app kost bij aankoop 1 $, maar de gebruiker moet wel 15$ per maand abonnement betalen voor onbeperkte gesprekken via het internet. Deze app kan ook de iPod Touch omvormen tot een telefoontoestel, tenminste wanneer je binnen het bereik van een WiFi netwerk bent.
Wij houden alvast onze adem in: hoe lang zal Line2 in de App winkel te vinden zijn? Het is in elk geval nogmaals een voorbeeld van de willekeur die in de Apple store gehanteerd wordt bij het toelaten of weigeren van apps voor de iPhone.
http://finance.yahoo.com/family-home/article/109173/iphone-app-to-sidestep-att
http://www.line2.com/


THE TIMES & SUNDAY TIMES WORDEN BETALEND
Iemand moet het doen...

Je kent het oude zeer: de lezer wil wel betalen voor een papieren krant, maar vraag hem in godsnaam niet om geld neer te tellen om online diezelfde krant te mogen lezen, want daartoe is hij niet bereid. Daarom bieden de meeste kranten hun dagelijkse nieuws nog altijd gratis online aan, in de hoop voldoende inkomsten te halen uit advertenties - wat in deze tijden van crisis absoluut geen makkie is.
Het alternatief, geld vragen voor toegang, schrikt de krantenuitgevers teveel af. Zij vrezen dat de lezer dan helemaal afhaakt, en zij geen volk meer over de vloer krijgen, en hun reclame-inkomsten dus helemaal zien slinken.
Daarom is het initiatief van Rupert Murdoch om twee van de kranten die tot News International (NI) behoren betalend te maken, misschien riskant, maar toch zeker dapper te noemen. Iemand moet toch proberen of het model werken kan? Er moet zeker toch iemand bereid zijn om te betalen voor kwalitatieve content? Bovendien is het model niet al te storend: 1 pond (ongeveer 1,5 euro) voor een dag toegang, 2 pond voor een week.
In dit verband maakte het team van het Buzz Out Loud podcast een intrigerende opmerking - een bedenking die wij je wel willen meegeven: dat zulke betalende versie, waarbij het nieuws nog altijd voor allen via het internet beschikbaar is, te verkiezen is boven een versplintering, boven exclusieve content gebonden aan bepaalde toestellen. Hoe dat zo?
Wel, hiermee wordt natuurlijk de iPad bedoeld. Verschillende uitgevers zijn nu al bezig om content te maken speciaal voor de iPad - denk bijvoorbeeld aan Wired. Dat gaf een prachtige demo van hoe het magazine er in de toekomst op de iPad uit zou kunnen zien. Maar dat wil dan wel zeggen dat de content van Wired in de toekomst enkel op de iPad te bekijken zal zijn, toestel gebonden dus.
Indien Apple erin slaagt om exclusieve deals af te sluiten met contentmakers, dan zou dat wel eens een erg negatieve werking kunnen hebben op de content industrie, nadelig kunnen zijn voor de gebruiker, en het internet wel eens kunnen breken.
Wij verklaren ons nader. Stel dat successchrijver Aspe een exclusieve deal maakt: zijn boek zal, naast de papieren versie, digitaal enkel te lezen zijn op de iPad; het boek zal niet in digitale vorm te verkrijgen zijn om te lezen op de Kindle of gelijk welke e-book reader, of op het scherm. En dat alle verfilmingen die gemaakt worden van zijn boeken enkel op de iPad bekeken kunnen worden, en via iTunes aangekocht kunnen worden. Voor Apple en Aspe misschien een mooie deal, maar niet voor de gebruiker.
Apple heeft het internet trouwens al een beetje gebroken - alleen staan wij er niet bij stil. Wanneer je een song beluistert, en je vindt die goed, dan kan je via het internet links vinden naar plaatsen waar je die song kopen kan. Dat zijn allemaal links in de hypertext vorm (http://). Deze link kan je in gelijk welke browser openen. Alleen de link naar iTunes is niet in die vorm - deze speciale link kan je alleen openen in iTunes zelf. Apple verplicht dus de gebruiker om iTunes te hebben. Om deze reden is het voor een podcaster ook een slecht idee om zijn podcast enkel via iTunes aan te bieden - het sluit een grote groep gebruikers uit. En universiteiten die eraan denken om cursussen via iTunes aan te bieden, doen er best aan nog eens goed na te denken over deze exclusiviteit - universiteiten horen open materiaal aan te bieden, en zich niet exclusief te binden aan één bepaalde leverancier. Naar de cursus, meestal in MP3-vorm, moet ook gewoon via een gewone http:// referentie gelinkt kunnen worden; de cursussen moeten via andere mediaplayers dan iTunes gedownload en beluisterd kunnen worden.(1)
Of zijn wij ook hier weer te kritisch? Laat het ons weten indien je hierover een andere mening hebt!
Tussen haakjes: de iPad, het toestel dat nog niemand echt in handen gehad heeft, maakt de hype rond Apple weeral waar: het toestel is in voorverkoop reeds volledig uitverkocht...(2)
http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/8588432.stm
http://mashable.com/2010/03/27/ipad-sold-out/


VIRTUELE WERELD WORDT ECHT!
Project X bouwt virtuele werelden op basis van de echte toestand
Wat denk je van dit idee: een virtuele wereld, die gebaseerd is op de echte wereld? Dat is wat startend bedrijf Micazook wil creŽren. Het lanceert een omgeving, die het project X noemt. Daarbij wordt getracht een soort Second Life te creŽren bovenop satellietfoto's van de écht wereld. Het bedrijf heeft uit de hele wereld satellietfoto's bijeengebracht, met daarop de wegen die naar steden leiden. Dit moet de grondslag worden voor de virtuele wereld - die je misschien best kan vergelijken als Google Maps / Street View, maar dan bewoond door avatars.
Op die virtuele gronden kan je dan gebouwen bouwen; dat zou erg simpel zijn, en je hoogstens 10-15 minuten kosten. Maar net als bij Second Life moet je daar dan wel voor betalen.
Het is de bedoeling dat de virtuele wereld een beetje werkt als een Wikipedia, waarbij individuele gebruikers elk hun eigen bijdrage leveren. En natuurlijk moet er ook geld verdiend kunnen worden. Wie een gebouw bouwt zou het kunnen verkopen. Denk maar aan een ondernemende internaut, die de Boerentoren bouwt in deze virtuele wereld, en die dan te koop aanbiedt aan de KBC bank. Uiteraard zal het moederbedrijf, Micazook, op elke transactie haar percentje willen...
Een interessant initiatief. Benieuwd hoe het verder zal ontwikkelen... In elk geval kan je al vele reacties lezen op het initiatief bij dit artikel van CNet.
http://micazook.com/
http://news.cnet.com/8301-30685_3-20001151-264.html?tag=mncol;txt


CHATROULETTE IS ER OM TE BLIJVEN...
... maar subdomeinen maken het wel interessanter!
Je zal het niet geloven, maar Chatroulette is nog maar vijf maanden uit. En zoals we het al eerder vermeld hebben, is deze furore makende webtoepassing, waarbij je lukraak verbonden wordt met een andere internaut die ook achter zijn/haar webcam zit, het werk van een 17-jarige, Andery Ternovsky.
Ondertussen trekt de toepassing massa's volk. Eén miljoen bezoekers per dag, dat kan inderdaad tellen. Natuurlijk helpen de verhalen die over Chatroulette de ronde doen, mee aan diens bekendheid. Berucht zijn immers de ontelbare mannen en vrouwen die zich anoniem weten en daarom de meest obscene dingen doen achter hun webcam.
Maar stilaan komen er ook andere variaties op deze toch wel amusante manier om kennis te maken met andere mensen uit alle uithoeken van de wereld. Om te beginnen is er Faceroulette, waar wij het gisteren in onze site-rubriek over hadden. Die combineert Chatroulette met Facebook, zodat je via deze dienst kan praten met mensen die ook op Facebook te vinden zijn. Je behoudt daarbij wel een soort van anonimiteit, vermits er tijdens het gesprek slechts enkele gegevens vertoond worden (jouw voornaam, geboortejaar, land, en foto).
Maar ook de maker van Chatroulette zelf heeft nu weer iets nieuws bedacht: subdomeinen. Net zoals je bij de online chat-toepassing IRC zelf kanalen kan aanmaken, kan je nu bij Chatroulette ook zelf een subdomein aanmaken, zoals brussel.chatroulette.com. Gewoon aanmaken, en het bestaat. Daar kunnen dan mensen uit het Brusselse elkaar treffen.
Volgens Mashablel ligt de magie van Chatroulette ook in het feit dat het "fun" is, iets te doen samen met vrienden. Dat niet elke online dienst een "nut" moet hebben, bewijst trouwens YouTube, waar de filmpjes van honden en katten met apekuren het aantal "serieuze" filmpjes ver overtreft.
Mashable gelooft trouwens vast in het succes van Chatroulette, vooral nu die mogelijkheid gecreŽerd werd om subdomeinen aan te maken, en zo toch een beetje kieskeuriger te kunnen omgaan met chatpartners - alhoewel dat natuurlijk weer een stukje van de magie, het onverwachte avontuur, wegneemt...
http://mashable.com/2010/03/28/chatroulette-2/
http://faceroulette.net/
http://chatroulette.com/


OPGELET: DE BAAS KIJKT MEE!
Nieuwe software laat de baas jouw Facebook en Twitter activiteit opvolgen
Facebook en Twitter zijn erg verslavend - je wil haast elk moment weten wat er in de grote wereld gebeurt. En dan wordt het moeilijk om gedurende die lange, lange 8 uren die je op je werk doorbrengt, uit Facebook en Twitter weg te blijven - de verleiding om snel even te gaan kijken wat er aan de hand is, is verduiveld groot.
Ook werkgevers weten dat. Zij kunnen de inlog van hun personeelsleden opzoeken, en als jij dan in je privacy instellingen niet aangegeven hebt dat enkel jouw vrienden jouw activiteiten kunnen zien, dan kan ook jouw baas zien dat jij om 10u getwitterd hebt, om 11u een posting in je Facebook geschreven hebt, enz - terwijl je op dat moment geacht werd dapper aan het werk te zijn.
Op de recente DEMO beurs heeft het bedrijf Teneros nu een nieuw product voorsteld, Social Sentry. Dat is een SaaS product, wat wil zeggen Software as a service: de software wordt gedraaid op de servers van Teneros, niet op de eigen servers van de klant. Social Sentry wil het monitoren van wat personeelsleden op sociale netwerken uitspoken automatiseren, maar legt daarbij niet zozeer de nadruk op de tijd die het personeel op deze sociale netwerken doorbrengt, als wel op wat er verteld wordt. Verklapt het personeel geen bedrijfsgeheimen? Vertelt het er geen onzin, of, erger nog, maakt het het bedrijf niet zwart.
Social sentry legt daarbij de nadruk op het feit dat het niet àlles monitort wat de personeelsleden doen, enkel wat er publiek gezegd wordt - daarmee is de privacy van de werknemer toch nog ietwat gewaarborgd. En maakt het de tool in onze ogen toch nog ietwat aanvaardbaar. Wij kunnen best begrijpen dat een werkgever wil controleren of de werknemers niets publiek verklappen over een op handen zijnde fusie bijvoorbeeld - want die informatie kan door iedereen gelezen worden, zowel door de klanten, de investeerders en de concurrenten.
Meer hierover bij NetworkWorld.
http://www.networkworld.com/news/2010/032410-demo-social-sentry.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2010-03-24
http://www.teneros.com/


WARNER BROS BETAALT STUDENTEN OM PIRATEN TE BESPIONEREN
Studenten kunnen mooi zakcentje verdienen, maar verliezen wel achting medestudenten...
Het is al langer bekend dat de muziekindustrie allerlei middelen gebruikt om piraterij tegen te gaan - en dat sommige van die middelen toch wel bedenkelijk zijn. Zo brengen de labels opzettelijk "vergiftigde" muziekbestanden in omloop op de P2P netwerken, waarbij wij niet meteen willen beweren dat dat bestanden zijn met een virus of malware in, maar wel bestanden van mindere kwaliteit, een andere song dan wat de titel beweert te zijn, enz.
Nu nemen de filmstudio's hun toevlucht tot nog een andere tactiek: zij willen studenten betalen om hun medestudenten te bespioneren. Volgens een jobomschrijving zou deze student, die als stagiair aan de slag kan bij de filmmaatschappij, IRC netwerken moeten uitkammen, forums en andere P2P media, om er content van Warner Bros en NBCU te vinden. Hij zou ook op zoek moeten gaan naar nieuwe netwerken en privé ruilnetwerken, zodat de filmmaatschappijen op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen. Bovendien moet de student toch wat kennen van programmeren, want hij zou bots moeten ontwikkelen om het internet af te scannen naar links. En hij zou zich ook moeten voordoen als koper van gepirateerde producten.
Wat de student ermee verdient? 26.000 dollar per jaar. Niet slecht. Maar kan dat geld opwegen tegen wat zijn vrienden gaan zeggen wanneer ze erachter komen dat de student voor verklikker speelt?
http://torrentfreak.com/static/WBAP-vac.PDF
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/03/hey-students-snitch-on-pirate-classmates-earn-26k-a-year.ars
http://mashable.com/2010/03/29/spy-pirates/


IPAD? WEPAD!
Grootste Europese uitgever kiest voor alternatieve tablet pc

Enkele weken geleden meldden wij hier dat Apple verschillende apps uit de Apple Store voor de iPhone verwijderd had, omwille van te schaars geklede dames. Een van de apps die sneuvelden was die van het immens populaire Duitse magazine Stern, een uitgave van Gruner + Jahr. En nu krijgt die verwijdering een staartje.
De uitgevers interpreteren namelijk deze verwijdering als een aanzet tot censuur, en zijn vastbesloten om "de soevereiniteit van hun producten en content" te verdedigen. Daarom gaan zij in zee, zo melden verschillende bronnen, met de WePad, een toestel à la iPad, maar met veel meer vrijheid en mogelijkheden.
Over de specificaties van het toestel in een later artikel meer. Waar wij het hier wel over willen hebben zijn de redenen waarom de grote Duitse uitgevers in zee willen gaan met de Wepad. De eerste reden hebben wij reeds aangehaald: de willekeur van Apple. Een tweede reden is prijsgebonden: door de tarieven die Apple voor de iPhone hanteert, zou een digitale versie meer dan een print versie kosten. En ten derde is er het publicatieplatform waaraan de Duitse uitgevers werken (Gruner + Jahr, maar wellicht ook Springer en Burda - hierover lopen momenteel onderhandelingen). De WeMagazine publishing software zou platform onafhankelijk zijn en op verschillende andere toestellen met andere gebruiksinterface werken, waaronder ook de iPad en gewone computers.
Wij zijn in elk geval blij met dit alternatief, dat toch wat meer openheid biedt dan de in een ijzeren keurslijf gestoken iPad van Apple... Tussen haakjes: een van de problemen die de iPad nog in de weg stonden is ondertussen opgeruimd: Fujitsu, dat het recht had op de merknaam van iPad, heeft die rechten ondertussen afgestaan aan Apple (3)
http://eu.techcrunch.com/2010/03/29/europes-biggest-publisher-embraces-the-wepad/
http://www.areamobile.de/bildergalerien/905-wepad-ipad-konkurrent-aus-deutschland
http://www.theage.com.au/digital-life/computers/fujitsu-cedes-ipad-trademark-to-apple-20100329-r6d0.htmlWEPAD SPECIFICATIES KONDIGEN IJZERSTERKE TABLET AAN
Zij aan zij vergelijking beslist in voordeel WePad. Maar is dat voldoende?
Tijd om even stil te staan bij de specificaties van de WePad. Volgens fabrikant Neofonie heeft die een sterkere processor dan de iPad (1,66 Ghz Intel Atom tegen 1;0 GHz Apple A4), en heeft hij dingen die de meeste waarnemers als een groot gemis beschouwen bij de iPad: de WePad zou namelijk wel degelijk een webcam hebben, en qua aansluitingen een 2xUSB poort, een kaartlezer, audio-uitgang, SIM kaart gleuf, multipin connector. Een sensor van het omgevingslicht, een bewegingssensor, stereo geluid, interne microfoon. het enige waar de WePad het moet afleggen tegen de iPad is de batterijduur: 6 tegen 8u. Zowel Flash als Adobe Air zijn aanwezig. Apps kan men halen bij de WePad App store en de Google Android Marketplace.
Ja, je leest goed: deze WePad heeft het Android OS aan boord - dat waren wij vergeten erbij te vertellen. Een pluspunt, want dit betekent dat de WePad dus echt wel open is. Maar zijn al deze specificaties wel voldoende om de gebruiker over te halen om voor de WePad te kiezen, niet de iPad? Zoals een lezer in een commentaar bij TechCrunch opmerkt: de geeks mogen dan al kiezen voor iets dat open is, waarover zij voelen dat zij controle hebben, de gewone gebruiker zal perfect gelukkig zijn met het keurslijf van de Apple producten, vooral omdat dat een mooi verpakt keurslijf is, en voor de meeste gebruikers het leven erg eenvoudig maakt.
Lees zelf de specificaties bij NeoFonie en het artikel bij TechCrunch, met commentaren.
http://www.neofonie.de/pdf/neofonie_Factsheet_WePad_english.pdf
http://eu.techcrunch.com/2010/03/29/europes-biggest-publisher-embraces-the-wepad/
http://phandroid.com/2010/03/22/wepad-android-tablet-crushes-ipad-in-spec-battle/


HADOPI: FRANSE PIRATEN MIJDEN NU P2P NETWERKEN...
... maar zoeken heil elders

De invoering van de Hadopi-wet in Frankrijk heeft blijkbaar toch gevolgen - alleen niet zoals de platen- en filmindustrie het gewild had. Door deze wet ziet degene, die verdacht wordt van het doorgeven van gepirateerd materiaal (films, muziek), na drie waarschuwingen zijn toegang tot het internet stopgezet.
Een kleinschalig onderzoek, uitgevoerd bij meer dan 2.000 internauten aan de universiteit van Rennes, zou nu aantonen dat de internauten als gevolg van deze wet wel degelijk hun downloadgedrag gewijzigd hebben. De wet slaat immers enkel op P2P netwerken. Het gebruik daarvan is met 2,5% gezakt: waar in oktober 2009 nog 17,1% van de internauten toegaf gebruik te maken van P2P, is dat nu teruggevallen tot 13,6%. Maar de internauten die op zoek zijn naar downloads, gaan nu hun honger elders bevredigen, en wel bij online diensten die niet vermeld worden in de Hadopi wet: daarvan steeg het gebruik met 27%. Daarbij moet je denken aan besloten forums, aan nieuwsgroepen - maar ook aan streaming diensten. En voor zover wij weten is het streamen van muziek nog niet illegaal.
Met andere woorden: de wet heeft wel effect, maar niet het beoogde doel...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8592444.stm


UNIVERSITEITEN ZEGGEN BLIND JA, DOWJONES VOORZICHTIG NEEN TEGEN IPAD
De iPad koorts stijgt nu verschepingsdatum iPad nadert.

Nog enkele nachten slapen en dan is het zover - althans voor de velen in de VS die hun iPad besteld hebben, zonder maar te weten wat zij nu eindelijk kochten: op 3 april worden de eerste iPads verscheept aan zij die vooraf besteld hadden. Binnenkort zullen dan eindelijk weten of dit inderdaad het wondere toestel is dat de manier waarop wij content en amusement 'verbruiken' veranderen zal.
Waarnemers voorspellen twee mogelijkheden (maar daar moet je natuurlijk niet voor gestudeerd hebben om tot die conclusie te komen). Ofwel kent het toestel succes, en volgt na de eerste golf kopers, die grotendeels bestaat uit "ik moet dat ding hebben" een tweede golf kopers die bewust koopt, die het toestel echt in handen gehad heeft, en er een nuttige toepassing voor heeft in zijn dagelijks bestaan. Ofwel flopt het toestel, komt die tweede golf kopers er niet, omdat de nieuwigheid er na een tijdje vanaf is, en de gebruiker deze tussenvorm tussen smartphone en computer geen plaats kan geven in zijn dagelijks bestaan. Dan valt meteen de verkoop na d eerste golf ook stil.
Het dubbeltje kan dus nog alle kanten uit. Afwachten dus.
Ondertussen zijn er al wel de hype berichten van de 'believers'. Zo heeft de Seton Hill universiteit in de VS al aangekondigd dat het al haar nieuwe studenten zal uitrusten met een Apple iPad, en ook een 13" MacBook laptop. De studenten zullen schoolboeken kunnen downloaden op de iPad via de iBook store, een nieuw onderdeel dat aan iTunes toegevoegd werd in de versie 9.1. Zij zullen ook notities kunnen nemen op de iPad, bestanden kunnen delen met leerkrachten en medeleerlingen. Je vraagt je af waarom de studenten dan nog een MacBook nodig hebben. En of het verboden zal zijn om een game op te starten op de iPad - want als er aan één ding geen gebrek zal zijn, dan zullen het de gaming apps zijn voor de iPads. (1) (2)
Tussen haakjes: in de commentaren van op het artikel bij CNet wijst een van de lezers erop dat er verwarring bestaat tussen Seton Hill en Seton Hall, twee verschillende scholen. Waarop een andere lezer antwoordt "It is Seton Hill I am a Student their." Wat natuurlijk het commentaar uitlokt dat de school beter iets zou doen aan de spelling van de leerlingen, dan hen dure luxespullen te kopen - in dit korte zinnetje staan namelijk twee fouten (student met hoofdletter en their moet natuurlijk there zijn!)
Terwijl deze universiteit dus volop de (luxueuze) kaart trekt van de iPad, heeft Dow Jones al aangekondigt dat het (voorlopig) geen iPads zal toelaten tot haar netwerken, tot het toestel volledig getest kon worden. Dit is trouwens een vraag waarmee vele andere bedrijven geconfronteerd zullen worden: net zoals zij moesten beslissen of zij smartphones toelaten op het netwerk, is het nu de vraag of een iPad toegang krijgt tot het bedrijfsnetwerk. Per slot van rekening zijn er nog niet zoveel virussen bekend voor de smartphone. Maar zal dat ook zo zijn/blijven voor de iPad? Over deze vraag lees je meer bij Tech Trader Daily (3).
Wij zijn in elk geval benieuwd naar de reacties van de mensen die de iPad eindelijk in handen krijgen - niet alleen hun eerste reactie, maar ook hun definitieve oordeel na enkele weken gebruik.
http://mashable.com/2010/03/30/ipad-for-students/
http://news.cnet.com/8301-13506_3-10471690-17.html
http://blogs.barrons.com/techtraderdaily/2010/03/30/apple-dow-jones-says-no-ipads-allowed-until-we-test-them/


TECH PODCAST BUZZ OUT LOUD: GELUKKIGE 5E VERJAARDAG
Podcasten een blijvertje, maar nog altijd niet mainstream.
Met de uitzending van 31 maart ging de tech podcast Buzz Out Loud zijn vijfde jaargang in. Deze 5e verjaardag is hét moment om even stil te staan bij het fenomeen podcasten in het algemeen, en Buzz Out Loud in het bijzonder.
Trouwe lezers weten ondertussen dat onze redactie een grote fan is van podcasts; je luistert immers naar audiocontent waar en wanneer je wil. Je maakt eigenlijk je eigen radio, door verschillende podcasts (nieuws, muziek, humor...) op je iPod of draagbare MP3 speler te zetten, en zelf te kiezen wat je op welk moment wil horen.
Toch zijn podcasts nog altijd niet mainstream. Toen de technologie voor het eerst uitkwam, gooiden velen zich erop - dit zou een nieuwe manier worden om de luisteraar te bereiken, en natuurlijk ook om inkomsten te beuren. Dat eerste klopt, dat tweede nog altijd niet. Waar adverteerders zonder problemen grof geld neertellen voor reclame op de radio, komt reclame op podcasts nog altijd niet van de grond. "Even tijd voor een boodschap van onze sponsor" is iets dat je niet vaak hoort tijdens de podcast. Als toehoorder kan je dat mooi meegenomen vinden, als maker van de podcast is dat natuurlijk erg sneu. Want een podcast maken vergt wel wat werk, de servers en de bandbreedte om de podcast uit te zenden kosten ook wat geld, en het is nu eenmaal niet de bedoeling dat je er je broek aan scheurt, niet?
Heel wat van de podcasters van het eerste uur zijn er ondertussen dan ook mee opgehouden. Er werd een podcast uitgebracht rond Deus, Antwerpen blogt, Het paleis.... maar na een tijdje gaven zij er allemaal de brui aan. Kijk maar op www.podcasting.be - eigenlijk het virtuele kerkhof van de Belgisch/Vlaamse podcasts...
Enkel de die-hards zijn overgebleven. En daarbij valt het op dat de podcasts die het meeste succes hebben, gebracht worden door mensen die hun nieuws overgieten met een humorsausje. Leo Laporte, de man die het podcasten niet laten kan, en zo'n 20 shows heeft lopen of meer, te volgen via http://twit.tv. Cranky Geeks, het podcast waarop tech experten volop kankeren op het internet en nieuwe technologieŽn, onder leiding van John C. Dvorak. Zelfs in het Nederlandstalig gebied zijn er blijvertjes, waarbij Tros Radio Online (http://radio.tros.nl/?userPage=38) met zijn licht ironische berichtgeving toch wel de kroon spant, en ICT Roddels (http://ictroddels.nl ) toch ook voor de nodige humoristische noot zorgt. In het Frans is er één podcast die het opvallend goed doet - en ook hier weer is humor prominent aanwezig (le rendez-vous tech op http://www.lrdv.fr/ )
Er is nog iets dat opvalt, en waarover wij het vroeger al eens gehad hebben: deze podcasts, radio-uitzendingen eigenlijk, groeien vaak uit tot multimedia-gebeurens. Je kan de uitzendingen volgen via Twitter, maar ook via chatrooms. Meestal worden deze uitzendingen immers live opgenomen, en kunnen de luisteraars commentaar geven op de uitzending. Hierdoor ontstaat een mooie interactie met de luisteraar, die vaak nog aanvullende commentaar of tips kan geven over een onderwerp. Sommige uitzendingen worden bovendien live gestreamd, of kunnen zowel in video als in audio on demand gedownload worden.
Uitzendingen zoals Buzz Out Loud zijn ondertussen uitgegroeid tot heuse tv-shows op het internet - terwijl van de show toch ook nog altijd een aparte audio podcast aangeboden wordt. Want de liefhebbers van gewone audio podcasts blijven bestaan!
http://bol.cnet.com/


1 APRIL: WEES GEWAARSCHUWD!
Laat je niet om de tuin leiden door de berichten die je donderdag online vindt!
Op donderdag zal je waarschijnlijk de meest revolutionaire ideeŽn kunnen lezen op het internet. Prachtige uitvindingen, of te gekke nieuwsfeiten. Maar laat je niet in het ootje nemen: een groot deel van die berichten is pure verzinsel, en bedoeld om jou op het verkeerde been te zetten.
Het is immers 1 april, en het internet heeft een rijk verleden van vaak hilarische moppen. En al mag het op het moment dat wij dit artikel schrijven nog maar 31 maart zijn, toch zijn er al heel wat moppen te vinden op het internet - waarbij Twitter natuurlijk een een dankbare bron van inspiratie is.
Zo bijvoorbeeld de melding bij Websonic, als zou je nu ook Streetview beelden kunnen vinden bij Google Maps in 3D. Die zou je dan kunnen herkennen aan het mannetje dat normalerwijze aangeeft dat er streetview beelden zijn, maar nu een brilletje op heeft met een rood en groen glas.(1)
Nog bij Websonic een tip voor een klavier in de vorm van een drumstel (2). Maar er zullen ongetwijfeld nog veel meer leuke vondsten morgen tevoorschijn. En in dit geval is Twitter inderdaad hét middel om alles live te volgen. Allen daarheen dus, en zoeken op #1april.
Uiteraard krijg je vrijdag van ons een verslag met daarin de meest geslaagde grappen. Vind jij er echter, dan zijn die altijd ook welkom...
http://www.websonic.nl/pctips/google1april/google_japanseimetoetsenbord2010.php
http://www.websonic.nl/pctips/google1april/google_googlemaps3d2010.php


OOGGETUIGEN: USER GENERATED HORROR
Waar blijft het respect voor de slachtoffers?

Een opmerkelijk artikel bij The Guardian trok onze aandacht. Daarin wordt de aandacht gevestigd op het feit dat iedereen met een mobieltje tegenwoordig ooggetuigenverslag kan uitbrengen over dramatische gebeurtenissen. Denk maar aan de treinramp in Buizingen - de eerste beelden daarover waren gemaakt door een getuige met zijn mobieltje. Ook deze week, bij de aanslagen in de metro in Moskou, gingen er beelden de wereld rond die gemaakt waren vanop een mobieltje.
Die beelden zijn echter ongewoon gruwelijk en schokkend, zonder respect voor de slachtoffers. Hoe moet een moeder zich wel niet voelen wanneer zij het verminkte lichaam van haar kind tentoon gesteld ziet op die foto's, voor de hele wereld te zien?
Het opmerkelijke is dat de klassieke media schromen om zulke gruwelijke beelden te vertonen. Denk maar aan de aanslagen in Madrid, zo vertelt het artikel: daarbij werden foto's afgedrukt in zwart/wit, en werd zelfs een afgerukt been weg geretoucheerd - wat eigenlijk niet zou mogen, en waarvoor de verantwoordelijke journalist zich ook diende te verantwoorden. Deze schokkende beelden zijn echter wel in de 'nieuwe' media te zien, op blogs, youtube. En door hun onverhuld realisme benadrukken zij de gruwel van deze aanslagen des te meer.
Je kan natuurlijk zeggen: dat laatste is toch positief, want het brengt de mensen tenminste aan het verstand hoe groot de impact is van zulke aanslagen. Maar de keuze om zulke gruwelijke beelden te brengen wordt helaas niet altijd ingegeven door deze overweging, wel door platte commercie, sensatiezucht, een opbod om de aandacht van de lezer/internaut te vangen.
De conclusie: het is inderdaad belangrijk dat de mensen de horror van zulke beelden begrijpen. Steriele beelden zoals de geretoucheerde foto van de aanslag in Madrid vermag het niet om deze impact duidelijk te maken. Maar respect voor de slachtoffers moet er zijn; de doden mogen niet duidelijk te herkennen zijn. Hopelijk blijven de klassieke media bij dit standpunt, en leren de nieuwe media dit respect voor de slachtoffers op te brengen.
Lees ook de commentaren van de lezers op dit stuk in the Guardian.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2010/mar/31/moscow-bombs-user-generated-content


1 APRIL OP HET WEB
Zoals beloofd krijg je van ons het verslag van enkele geslaagde en minder geslaagde 1 april grappen.

- Opera kondigde trots aan dat het zou gaan waar niemand voorheen geweest was: de eerste ruimte-browser.Daarmee zal je kunnen surfen terwijl je de aarde achter jou laat, dankzij het Interplanetary Network Transport Protocol. De browser heeft een Mission Mode, waarbij alle surftochten gemonitord kunnen worden vanuit Mission Control, maar je kanook privé surfen. En er is ook gedacht aan een speciale touchscreen modus, want zeg nu zelf: een scherm aanraken met die lompe handschoenen aan, is niet zo eenvoudig!
http://www.opera.com/portal/inspace/
- Het Franse Journal du Net heeft een hele reeks grappen. Zo weet het te melden dat Google er genoeg van heeft: zodra de Franse Hadopi-wet van kracht zou worden, zou het zich uit Frankrijk terugtrekken. De Chinese zoekmachine Baidu bereidt zich al voor op de verovering van deze markt. Bovendien zou er een belasting komen op zout, om het overheidsbudget in evenwicht te brengen. En er zou een voorstel zijn om in de Hadopi wet een straf in te bouwen waarbij de betrapte internaut 1.000 keer de zin moet schrijven "ik zal niet pirateren".
Helaas kunnen wij van deze grappen geen link meegeven, want zij komen enkel in de nieuwsbrief van Le Journal du Net voor.
- De Telegraaf: Vliegende wegenwacht voor Britse automobilist
http://www.telegraaf.nl/buitenland/6429665/__Vliegende_wegenwacht__.html?p=14,2
- Volgens Sciscoop Science zou de periodieke tabel herzien moeten worden
http://www.sciscoop.com/revising-the-periodic-table.html
- Het kaboutertje dat symbool is van de website Travelocity zou ook te zien zijn op Chatroulette, als vorm van reclame.
http://mashable.com/2010/03/31/travelocity-gnome-chatroulette/
- Autosport in 2012 elektrisch
http://www.autosportweb.nl/lees.php?id=5291

- Google brengt Vertalingen voor dieren - en je kan zelfs een app op je Android phone zetten!
http://www.google.co.uk/intl/en/landing/translateforanimals/
- Reddit, een site die je het beste kan vergelijken met Digg, heeft voor één dag iedereen admin gemaakt
http://www.reddit.com/
http://mashable.com/2010/04/01/funniest-april-fools-jokes-2/
- Google verandert naam in Topeka: nadat de burgemeester van de gelijknamige stad de naam van zijn stadje veranderd had in Google, besloot de directie van Google die eer terug te bewijzen
http://googleblog.blogspot.com/2010/04/different-kind-of-company-name.html
- Nieuwe soort filmpjes bij YouTube: tekst only
http://xkcd.com/
- De Pers zoekt het in de woordspelingen: de dierenbescherming wil "dieronvriendelijke uitdrukkingen uit de woordenboeken schrappen". Titel: Mierenneuken over de Dikke van Dale
http://www.depers.nl/binnenland/467278/Mierenneuken-over-de-Dikke-van-Dale.html
- Somalische piraten houden een onderzeese kabel gegijzeld, en daarmee het hele internet
http://www.iol.co.za/index.php?set_id=1&click_id=68&art_id=iol1270098068546S251
- DeRedactie heeft het op grote wagens gemunt: De stad Leuven weert lichte vrachtwagens en te grote auto's uit de binnenstad. Eigenaars van wagens die langer zijn dan 4,9 meter en hoger dan 1,9 meter krijgen niet langer een bewonerskaart.
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/vlaamsbrabant/100401_binnenstad_autos
- En dan is er nog deze simpele maar briljante mop, die de kracht van url-verkorters aantoont:
http://bit.ly/cnBRDaAAN APRILGRAPPEN ONTBRAK HET NIET!
1 april wordt druk gevierd op het web!

Een ding is zeker: heb je als bedrijf iets nieuws te melden, doe het dan niet op 31 maart of 1 april, want niemand gelooft je.
- et hele internet stond vandaag vol met aprilvissen. Sommigen waren zo goed bedacht dat menige internaut erin tuinde. Het bericht dat het MIT een eerste geslaagde test gedaan had met teleportatie deed menige internaut alvast kwijlen.
http://www.zdnet.be/news/114511/mit-maakt-teleportatie-mogelijk/
- Techcrunch wist dan weer te vertellen dat Google zich volop op de energie gooit, en een fabriek wil bouwen voor de verrijking van uranium. Enerzijds voor de energie, anderzijds... als afschrikkingsmiddel in de "oorlog" tussen Google en China
http://techcrunch.com/2010/03/31/exclusive-google-to-go-nuclear/
- Google heeft ook op zijn zoekpagina een grap uitgehaald: in plaats van te vertellen hoeveel seconden het vergde om de zoekopdracht uit te voeren, worden nu willekeurige "eenheden" gebruikt, zoals "jiffies" of "epochs". Bij Google Books verscheen er op 1 april een optie om de teksten in 3D te zien. En bij Google Docs kon je op 1 april alles uploaden: je sleutels, je afstandsbediening, of gelijk welk voorwerp dat je regelmatig kwijt bent".
http://techcrunch.com/april-fools-shenanigans/
- Nog meer grapjes van Google: op de Australische versie van Google Maps krijg je instructies in het Australisch van Crocodile dundee.
http://www.networkworld.com/slideshows/2010/040110-google-april-fools-hoaxes.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2010-04-01
http://www.google.com/
- Een uitgebreid overzicht van 1 april grappen is, zoals altijd, te vinden bij TechMeme.
http://www.techmeme.com/100401/p10#a100401p10
En dan nog dit, om deze grappendag af te sluiten: bij het schrijven van dit artikel heeft Twitter weer zijn nut bewezen. Gewoon in Twitter (via TweetDeck) de zoekterm 1 april ingeven, en de berichten rolden binnen. Voorwaar: voor journalisten is Twitter een interessante bron van informatie!
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NASA BIJT IN HET ZAND TEGEN DOE-HET-ZELVER
Verbluffende foto's... met luchtballon!
Een beetje durf en heel veel inventiviteit, dat is wat deze Brit vertoond heeft bij een toch wel merkwaardig experiment - waarbij de jongeman meteen de hele NASA een flinke neus zette.
De jongeman, Robert Harrison, slaagde erin prachtig foto's te trekken vanuit de ruimte; geen dure ruimtecapsules, geen raketten, geen satellieten gebruikte hij daarvoor: enkel een goedkope Canon digitale camera, wat sterke tape, en een helium ballon. Die foto's zette hij online op zijn Flickr account. En toen schoot de Nasa in actie: hoe was hij aan die foto's geraakt? Had hij een zelfgemaakte raket gebruikt?
Neen dus: gewoon een helium ballon die hij liet stijgen tot 32 km boven het aardoppervlak. Op een bepaalde hoogte liet hij die springen, en de camera kwam terug naar aarde, mét parachute. En omdat hij een gsp aan de camera geplakt had, kon hij dan de camera terugvinden.
Verbazingwekkend simpel. Prachtige foto's ook, die je kan bewonderen bij ondderstaand artikel. En natuurlijk veel goedkoper dan wat NASA produceren kan!
http://gnews.com/science/Million-Dollar-NASA-Photos-Beaten-by-Budget-Balloon-632572225751.html
3D-BRILLEN: NOG NIET ZO SIMPEL
3D is mooi, maar je hebt er nog altijd een brilletje voor nodig...

De laatste tijd is er veel te doen rond 3D, en de fabrikanten van tv's proberen jou ook om ter hardst een nieuwe tv aan te smeren, die dan 3D aankan. Tja, begrijpelijk, er moet altijd een reden gevonden om ons een nieuwe tv aan te smeren: eerst was het de gewone flatscreen, dan werd het de breedbeeld, dan de plasma... en nu dus de 3D tv.
Ongetwijfeld is het beeld veel beter van deze nieuwe tv's veel beter dan bij de vorige reeksen. Maar er is wel eennadeel: je moet een speciale bril hebben om het 3D beeld te kunnen bekijken. En niet zomaar een 3D-brilletje - elk merk heeft blijkbaar zijn eigen bril. Wat dus inhoudt dat iedereen in jouw gezin zo'n brilletje moet hebben, en dat je best ook nog wat brilletjes in reserve neemt, want als de buren op bezoek komen kunnen die het brilletje van hun eigen tv niet gebruiken. En wanneer je naar de bioscoop gaat kan je dat brilletje ook niet meenemen, want tien tegen een past het niet voor de film die je wil bekijken.
Maar gelukkig lijkt er beterschap in het verschiet te liggen. Het bedrijf XpanD, dat 3D brillen maakt, maakt zich sterk dat het brillen kan uitbrengen die voor alle merken tv's werken. Het bedrijf maakt al jaren lang 3D brillen voor bioscopen in Europa en AziŽ, en zou dus over de nodige ervaring op dat vlak moeten beschikken.
Er zit natuurlijk weer een nadeel aan deze bril: de prijs. Zo'n bril zou namelijk tussen de 125 en 150 dollar moeten kosten...
http://news.cnet.com/8301-31021_3-20000675-260.html?tag=nl.e703


SUPERBEVEILIGDE USB STICK VAN VICTORINOX
Een spion zou er jaloers op zijn!

Victorinox staat bekend voor de befaamde Zwitserse legermessen - je weet wel: die zakmessen die ook een schroevendraaier, nagelknipper, vijl, tang, schaar, en wat meer bevatten. Nu heeft het een superbeveiligde USB stick uitgebracht die zelfs in een aflevering van Mission Impossible niet zou misstaan.
De USB is namelijk op verschillende manieren beveiligd; wanneer jij het kleinood verliest (wat niet te hopen is, want het kost tussen de 75 en 270 dollar!) dan zou de vinder geen toegang krijgen tot jouw gegevens. Daarvoor zorgt om te beginnen de Advanced Encryption Standardd 256 (AES 256); verder is er ook een vingerafdrukscanner die zelfs gecombineerd is met een temperatuurscanner - wanneer iemand jouw vinger afhakt, dan zal hij nog altijd geen toegang krijgen tot de stick, aldus het bedrijf (o gruwel!).
Verder bevat de stick natuurlijk de nodige "gewone" tools, zoals een LED minilampje, een uitschuifbare pen, een mes, schaar, nagelvijl, schroevendraaier en sleutelhanger.
http://www.pcworld.com/article/192738/victorinox_launches_supersecure_usb_stick.html?tk=nl_dnx_t_crawl


ANDROID FROYO MOET FRAGMENTATIE INDIJKEN
Teveel keuze is ook niet goed!
In het Frans heeft men het over "l'embarras du choix" - er is zoveel keuze dat je niet kan kiezen. Dat is de ziekte waar Android nu aan lijkt te lijden; er zijn verschillende versies van het OS, en de updates volgen elkaar ook erg snel op. Waardoor je dus geconfronteerd wordt met een "nieuw" android toestel dat uitgebracht wordt, maar dat wel een oudere versie van het Android OS aan boord heeft dan wat nu reeds bij andere fabrikanten bestaat.
Android bestaat nu in versies 1.5, 1.6, 1.2 en 2.1. En dat begint de gebruikers te duizelen. Google heeft daarom stappen genomen om samen met de ontwikkelaars wat meer duidelijkheid te creŽren. De standaard apps en componenten van de kern van het platform worden ontkoppeld; zij zullen voortaan gedownload en geüpdate kunnen worden via de Android Market. Dat wil zeggen dat wanneer Google een nieuwe browser uitbrengt, je niet langer moet wachten tot HTC, Samsung of andere fabrikanten een firmware update uitbrengen en jouw mobiele operator die update goedkeurt, vooraleer jij ook die browser op jouw smarphone kan zetten.
En bovendien zouden de nieuwe versies elkaar niet meer zo snel opvolgen, maar zou er eerder gewerkt worden met gewone updates.
Meer hierover lees je bij engadget. Zo zie je maar: té is nooit goed - zelfs té actueel en up to date!
http://www.engadget.com/2010/03/29/exclusive-android-froyo-to-take-a-serious-shot-at-stemming-plat/


ADOBE EN GOOGLE WERKEN SAMEN
Alliantie tegen Apple draait rond Flash software

Wanneer Steve jobs iets in zijn hoofd heeft, dan kan je hem daar niet van afbrengen. Geen tweede knop op de muis, geen extra poorten op de iPad, en... geen flash op de iPhone, en binnenkort ook niet op de iPad. Alhoewel Flash toch een perfect ingeburgerde technologie is op het internet, is Jobs faliekant tegen Flash, en wil hij de ontwikkelaars dwingen om beroep te doen op HTML 5, een open standaard die in ontwikkeling is.
Toegegeven, Flash wordt niet altijd op de juiste manier gebruikt, en het wordt te pas en te onpas gebruikt. Maar anderzijds heeft Flash bepaalde tools die je niet terugvindt in HTML 5, en dus kan HTML5 niet echt Flash vervangen. Maar Jobs is niet af te brengen van zijn plannen.
Daarom heeft Adobe, maker van de Flash technologie, heil gezocht bij Google - onder het motto: de vijand van mijn vijand is mijn vriend. Samen zullen zij ervoor zorgen dat de Chrome browser van Google wél Flash aankan. Meer nog: Flash zal zodanig in de browser, en mogelijk zelfs in het Chrome besturingssysteem ingebouwd worden dat de software automatisch geüpdate wordt, zonder toestemming te vragen van de gebruiker. Hiermee willen Adobe en Google kritiek voorkomen rond mogelijke veiligheidsrisico's - Flash zou namelijk regelmatig beveiligingslekken vertonen. Steve Jobs was in het recente verleden verschillende keren uitgevallen tegen Flash, dat hij een "CPU vreter" noemt, terwijl Adobe verweten wordt dat het kreupel lopende software maakt vol bugs.
http://www.pcworld.com/article/192984/adobe_teams_with_google_to_give_chrome_some_flash.html?tk=nl_dnx_t_crawl
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** BT kondigt vandaag de lancering van BT MobileXpress™ Secure Virtual Access (SVA) aan in de Benelux. Deze nieuwe oplossing voor virtuele toegang integreert alle aspecten van connectiviteit en beveiliging in één product. Hierdoor kunnen organisaties kosten besparen, neemt de productiviteit toe en kunnen mensen overal zaken doen, doordat iedereen vanaf iedere computer (Windows, Mac, Linux) gemakkelijk en veilig toegang heeft tot applicaties, computers op kantoor en virtuele desktops.
http://www.bt.com/aboutbt

*** Adobe Systems introduceert Acrobat.com Workspaces, een nieuwe samenwerkingsomgeving waarin teams binnen en buiten een organisatie aan projecten kunnen werken. Gebruikers kunnen met Workspaces content online opslaan, beheren, delen en de toegang voor teamleden eenvoudig regelen. Hierdoor is het niet langer nodig om voortdurend e-mailupdates te versturen.
http://www.acrobat.com
http://blogs.adobe.com/acom/

*** Western Digital brengt de Scorpio Blue uit, een nieuwe 2,5 inch 750 GB notebook hard drive.
http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=685

*** Wetenschappers ontwikkelen een volledige beeldscherm voor blinden met electroactieve polymeren.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100330031

*** Sinds maandag kunnen Nederlandse treinreizigers genieten van gratis internet via een wifi-netwerk. Daarnaast wordt er ook actuele reisinformatie aangeboden. De treinen met gratis internet zijn herkenbaar door een speciaal logo.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00082925

*** Belg ontdekt 'onpatchbaar' pdf-lek
http://webwereld.nl/nieuws/65595/belg-ontdekt--onpatchbaar--pdf-lek.html#source=newsletter

*** Bedrijfsinformatie van bijna 2 miljoen ondernemingen en vakmensen gebundeld in Infobel Nederland Business v.2
http://eshop.infobel.com

*** Webmail journalisten in China gehackt
http://www.nrc.nl/economie/article2515349.ece/Webmail_journalisten_in_China_gehackt


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetEUGENA KHA - THE VOLGA BULGARIANS
[Electro] Voor onze podcast deze week gingen wij opnieuw te rade bij Idyllic Music, omdat wij daar de muziek vinden die ons het nauwste aan het hart ligt. Om te beginnen vraagt deze podcast aandacht voor EugeneKha, een band uit Moskou. In de podcast hoor je River Song, maar op MySpace kan je nog meer songs beluisteren, o.a. deze The Volga Bulgarians. Erg afwisselende, knap gemaakte muziek, heel filmisch, met Oosteuropese invloeden.
http://www.myspace.com/eugenekha
http://www.idyllicmusic.com/Podcasts%5C154050606Podcast154.mp3
http://www.youtube.com/results?search_sort=relevance&safe_search=on&search_query=%22EugeneKha%22

Wij ontvingen volgende reactie van Michel Berghs:
Die EugeneKha is een vlijtig baasje (geboren 1969 in Moscow), nog maar van 2008 aan het releasen op netlabels, en dit is ondertussen het lijstje van leuke tunes dat netwaves op korte tijd heeft genoteerd:


We Dance Old Disco EugeneKha http://www.archive.org/details/bump112
Hey Mr. DJ! Original mix EugeneKha http://www.archive.org/details/noize002
Melody In The Night EugeneKha http://www.archive.org/details/bump112
The Brazilian Velvet EugeneKha http://www.archive.org/details/bump112
Winter Pastello EugeneKha http://www.archive.org/details/bump112
Winter Dream EugeneKha http://www.archive.org/details/intox016
Sexy EugeneKha http://www.archive.org/details/intox016
Wandering Planet (Single Version with Deep Bass) EugeneKha http://www.archive.org/details/intox024
Tranceferno EugeneKha http://www.archive.org/details/intox024
Name Finding EugeneKha http://www.archive.org/details/intox032
I Belong To You EugeneKha feat. Alex D. http://www.archive.org/details/45rpm0252010EugenekhaFeat.AlexD.-IBelongToYou

ge gaat er nog van horen!ELECTROBONE - THISHSHONG
[ambient] Dit is een Nederlandse artiest - wat je zal kunnen merken aan de titels van de songs op zijn site bij Soundclouc, o.a. zwartedrop. Soms repetitieve muziek, maar erg mooi uitgewerkt en omkaderd. De songs kan je gratis downloaden op de site van Soundcloud.
http://soundcloud.com/electrobone


DOUBLE6PROJECT: DEVA DASIS
[etno/electro] In de podcast van Idyllic Music kan je Deva Dasis beluisteren; bij MySpace vind je o.a. Riding the Dune. Een song die je meteen brengt naar de woestijn, de Berbervolkeren, de drums. Urban murales dat je daar ook vindt is dan weer een veel jachtigere song, die flitsen oproept van het leven in de stad. Naast de songs die je in streaming kan beluisteren op MySpace ook songs om te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/Double_6_Project
http://www.myspace.com/double6project


ARNOLDS RECORDS: LOVE UNDER BLOUSE
[elektro] Opnieuw een erg knappe artiest, die electro mengt met klassiek, om tot heel mooie composities te komen; Op zijn eigen website kan je de verschillende albums vinden die hij gemaakt heeft, en waarvan je de songs kan downloaden. Deze artiest is ook aanwezig op Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/arnoldsrecords
http://www.arnoldsrecords.com/Liste_des_albums_eng.htm


Vrijdag hoorspeldag: Dams & Van Deun: Rekenen: 3-1 = alleen
Dit vlaamse hoorspel is het 6e uit een reeks van 13; het is al de 3e jaargang van de spin-off van het Een-feuilleton Witse.
De plot: Een jongeman wordt dood aangetroffen vlakbij de school; Dirk Opsomer was niet bepaald een Engeltje - van rijke komaf, slechte leerling, valt de meisjes lastig... Toch beweert de directeur dat hij een voorbeeldige leerling was. Wie heeft hem vermoord?
Auteur en regisseur is Ludo Schats. Techniek: Stefan Voorhoof, Eva Truyts, Jan Cuypers; geluidsregie: Eddy Bilkin; script-editing: Winnie Enghien; scenario: Ludo Schats, Winnie Enghien, Stef Wouters; productie en regie: Ludo Schats
Acteurs: Daan Hugaert (Romain Van Deun); Marc Stroobants (Rudy Dams); Dirk Tuypens (Peter Wijtinckx). Wij meenden ook de stem herkend te hebben van Patsy Van der Meeren (Marie uit "Thuis") als de verzekeringsagente Kesteloot, en Pepijn Caudron (Tom Dewindt uit "Kinderen van Dewindt"). Spijtig dat er geen rolverdeling vermeld wordt op de site!
Duur: 0:32
Appreciatie: ****
Commentaar: De scenario's worden eigenlijk wel beter. Ook hier weer is de ontknoping verrassend.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/03/29/dams-van-deun-rekenen-3-1-alleen/
Netties werkt samen met:

verkenner banner- De ketenen van het huwelijk zijn zo zwaar
dat men soms met drie moet zijn om ze te dragen...-oor logo
De nieuwe oogstFACEROULETTE
Deze site maakt de koppeling tussen Chatroulette en Facebook: je babbelt met mensen die ook op Facebook te vinden zijn. Tijdens het gesprek wofrden jouw voornaam, geboortejaar, land, foto van je profiel en je huidige locatie meegedeeld, gebaseerd op je IP adres. De makers van deze site proberen zo de perverten uit chatroulette te weren... (Met dank aan lezeres Julia voor de tip)
[Taal: Engels]
http://faceroulette.net/VINGER- EN HANDGEBAREN
Zonder de officiŽle gebarentaal voor doven en gehoorgestoorden te kennen, maken wij allemaal wel gebruik van onze handen om emoties uit te drukken. Het meest bekend is de "vinger", waarmee je te kennen geeft dat iemand eigenlijk naar de pomp kan lopen. Maar wist je dat sommige gebaren in andere landen iets anders kunnen betekenen? Zo geven wij vaak het V-teken, omdat wij het kennen als het Vredesteken. maar in het VK kan dit ook een belediging zijn, afhankelijk van hoe je hand gekanteld is. Gebaren en gevolgen in dit artikel.
[Taal: ENG]
http://www.intac.net/11-hand-gestures-youd-better-get-right/


PDF QUEEN: ZOEKEN OP PDF BESTANDEN
Deze zoekmachine doorzoekt het net op pdf bestanden rond het sleutelwoord dat jij ingeeft. Op de pagina vind je ook een klein script om deze zoeksite toe te voegen tot de standaard zoekmachine in jouw browser. (Bron: Harold)
[Taal: ENG]
http://www.pdfqueen.com/


WIKIMAPIA
Dit is een extra laag die bovenop de satellietfoto's van Google Maps komt, en waarbij de namen van steden verwijzen naar de vermelding in Wikipedia over die stad. Handig - maar spijtig dat de link niet verwijst naar bijdragen in de Nederlandstalige Wikipedia over deze sites..
Maar deze site is wel een ongelooflijk handige verzameling van allerlei tools rond de Google Maps. Om uren zoet mee te zijn!
[Taal: NL/ENG]
http://www.wikimapia.org


AIRLINERS: VLIEGTUIGEN EN CO!


Deze site bevat foto's van alle mogelijke vliegtuigen, plus informatie over deze vliegtuigen en de luchtvaart in het algemeen. De foto's zijn vaak erg knap gemakt bovendien. Een must voor vliegtuigliefhebbers!
[Taal: Engels]
[Taal: Engels]
http://www.airliners.net/


GIF EXPLODE
Een handige site. Vaak krijg je een animated GIF (bewegende GIF afbeelding) binnen, en zou je graag een van die afbeeldingen op je schijf willen bewaren. Hoe kan je die afbeelding afscheiden van de rest? Dat is waar deze site kan helpen. Je moet gewoon een animated gif uploaden, of de URL van zulke afbeelding ingeven. En dan maar de website aan het werk zetten.Je kan deze tool ook als extensie voor Firefox downloaden, of als Bookmarklet installeren.
[Taal: ENG]
http://www.gifexplode.com/


PIXLR: ONLINE FOTO'S BEWERKEN
Met deze online ool heb je eigenlijk geen beeldbewerkingsprogje op je eigen computer niet meer nodig: Pixlr laat je toe om beelden te bewerken, filters en aanpassingen te doen, je krijgt verschillende brushes en hebt bovendien nog heel wat tools ook. En dat alles gratis!
[Taal: ENG]
http://pixlr.com/


FREE E-BOOKS
zoals de titel het zegt, kan je hier gratis e-boeken vinden die je op de computer kan lezen. Je kan een onderwerp, een auteur invullen in het zoekformulier, of je kan bladeren doorheen de verschillende categorieŽn. De boeken zijn wel allemaal in het Engels.
[Taal: ENG]
http://www.free-ebooks.net/


REFDESK
Deze site is een onontbeerlijke tool om feiten te controleren. Je vindt er alle mogelijke zoektools van het web bijeengebracht, zodat je een feit kan opzoeken bij deze zoekmachines - van Wikipedia, YouTube, tot de Free Dictionary en meer.
[Taal: ENG]
http://www.refdesk.com/


CHINASQUARE

Er is de laatste tijd heel veel te doen geweest over China. De meeste mensen denken: ik zal het wel geloven, want echt iets lezen over China kan ik niet - ik ken geen Chinees. Maar wist je dat er een site bestaat die volledig in het Nederlands geschreven is, en die écht nieuws brengt over China. En dan hebben wij het niet meteen over nieuws rond censuur of de Dalai Lama, maar over de dagelijkse leefomstandigheden van de Chinezen. (Met dank aan Mediadoc voor de tip)
[Taal: NL]
http://www.chinasquare.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NATURE INSPIRATIONS
Prachtige foto's, natuurbeelden. De site heeft de foto's ook gerangschikt volgens thema. Ongelooflijk knappe beelden, indrukwekkend! (Bron: Filover)
[Taal: NL]
http://www.nature-inspirations.com/index.php


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ONLINE PUZZELBOEK
Dit woordenboek helpt jou bij het oplossen van kruiswoordraadsels en cryptogrammen. Het werkt als volgt: je tikt de omschrijving in die in het kruiswoordraadsel gegeven wordt (bijvoorbeeld: mast)n, en klikt op zoeken. Dan krijg je als resultaat de keuze uit:
8 letters: boomstam
9 letters: kleedgeld
11 letters: varkensvoer
[Taal: NL]
http://www.onlinepuzzelboek.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SIXTIJNSE KAPEL IN 3D

Wie naar Rome reist en daar de Sixtijnse kapel bezoekt is niet alleen. Drommen toeristen verdringen elkaar in deze katholieke attractie. En je moet moeite doen om alles goed te bekijken. Bovendien wordt de bezoektijd beperkt. Geen nood, want we hebben een internetaansluiting en de geheel lege kapel laat zich daar in 3d goed bekijken. Bijna nog beter dan in het echt. Je kunt immers op elk detail via het muiswieltje inzoomen. Ook op het plafond en de vloer. Met de linkermuisknop ingedrukt draai je door de kapel, terwijl je op de achtergrond nog een mooi Gregoriaans gezang hoort. Ja, de pr-machine van het Vaticaan heeft er een mooi geheel van gemaakt. (Henk Langerak)
http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: VALSE EN ECHTE FOTO'S
Nadat de winnende foto van de BBC wildlife (over hek springende wolf) gediskwalificeerd werd omdat er ernstige vermoedens waren dat het om een "model" ging ipv een wild exemplaar, is nu ook de winnaar van de derde prijs in de categorie "sports featured" van de prestigieuze World Press Photo wedstrijd gediskwalificeerd omdat hij een niet toegestane bewerking had toegepast (wegklonen van een voet). De fotograaf probeert zich te verdedigen door o.a. de originele foto vrij te geven. (Bron: Filover)
[Taal: NL]
http://news.bbc.co.uk/2/hi/8470962.stm
http://www.suomenluonto.fi/bbcs-nature-photo-competition-judge-admits-winner-photo-investigated-due-to-fraud-allegations
http://www.worldpressphoto.org/index.php?option=com_content&task=view&id=1819&Itemid=50


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOFESTIVAL.BE
Nog in verband met vorig artikel: de WPP tentoonstelling (zonder de gediskwalificeerde foto) is trouwens binnenkort te zien in Knokke. (Bron: Filover)
[Taal: ENG]
http://www.bjp-online.com/public/showPage.html?page=873689
http://www.fotofestival.be
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Panasonic lanceert draagbare Blu-ray speler: de DMP-B100
http://www.techbytes.be/2010/04/panasonic-lanceert-draagbare-bluray-speler-de-dmpb100.html
- Kenwood introduceert AS-iP70 iPod/iPhone dock met photo frame
http://www.techbytes.be/2010/04/kenwood-introduceert-asip70-ipodiphone-dock-met-photo-frame.html
- 1.35-Volt geregistreerd DDR3L geheugen van Kingston Technology gevalideerd door Intel
http://www.techbytes.be/2010/04/135volt-geregistreerd-ddr3l-geheugen-van-kingston-technology-gevalideerd-door-intel.html


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Wordt de iPad een 'moordenaar'?
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/474002/2010/04/02/Wordt-de-iPad-een-moordenaar.dhtml
- Blokkeren kinderporno op internet krijgt vorm
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/473525/2010/03/31/Blokkeren-kinderporno-op-internet-krijgt-vorm.dhtml
- Nieuw: Online pokeren met webcam
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/473494/2010/03/31/Nieuw-Online-pokeren-met-webcam.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Nieuwe netbook van Fujitsu
De vraag naar compacte netbooks stijgt nog steeds, dus er worden er steeds meer uitgebracht. Fujitsu doet mee met de LifeBook MH330.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28675
- Werken met Windows en Android
Acer komt binnenkort met een Aspire One D260-netbook die op zowel Windows als Android zal draaien.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28674
- Tag-editor met muziekherkenning
Tussen de vele gratis software waarmee je muziek-tags kunt bewerken is MusicBrainz Picard een opvallend programma.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28673

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Kleurrijke Vaio-notebooks
Sony lanceert dit voorjaar misschien wel zijn meest kleurrijke Vaio-notebooks ooit. De laptops in de E Series zijn verkrijgbaar in vijf kleuren waaronder ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4886
- Philips SoundSphere: microsystemen met zwevende tweeter
Philips zet de laatste jaren sterk in op geluid met concepten als de SoundBar en het Heritage micro-hifisysteem. Ook in 2010 kiest Philips resoluut voor kwaliteit met de microsystemen met SoundSphere- ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4885
- Videofonie met breedbeeldhoek van 170 graden
Met het JK Vizocam° videofoniesysteem van Aiphone krijg je een beter beeld van de omgeving voor jouw deur. De breedbeeldcamera beschikt immers over een beeldhoek van 170 graden.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4391

computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- In 2011 zullen de meeste mobieltjes smartphones zijn
Een door Nielsen uitgevoerd onderzoek stelt vast dat sinds einde 2009 21% van de abonnees over een smartphone beschikte. En dat is nog maar het begin!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21187&style=99896
- RTL Belgium en Vringo gaan samen mobiele content verkopen
De leverancier van beltoontjes Vringo heeft samen met RTL BelgiŽ een platform ontwikkeld waarmee de mediagroep video ringtones en mobiele toepassingen kan verkopen aan haar kijkers en luisteraars
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21186&style=99896
- Start2surf @ Home wordt verlengd tot het einde van het jaar!
Na de instemming van de commissie van Binnenlandse Zaken, is het initiatief 'Start2surf@Home', dat afgelopen december werd gelanceerd om de verkoop van de PC te bevorderen en de digitale kloof te verkleinen, verlengd tot het einde van het jaar. Het belastingvoordeel zal worden gehandhaafd voor de consument die een PC met internetverbinding aanschaft.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21179&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Proximity BBDO wint 4 John Caples awards
Proximity BBDO sleepte op 25 maart vier John Caples International Awards in de wacht. Deze awards bekronen reeds 32 jaar het beste werk in direct en interactieve marketing.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6521
- Facebook en Twitter veroveren het mobiele Web
Volgens recente cijfers van comScore zijn MobiLens wordt het gebruik van sociale netwerken via mobiele telefoons steeds populairder.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6520
- In 2011 zullen de meeste mobieltjes smartphones zijn
Een door Nielsen uitgevoerd onderzoek stelt vast dat sinds einde 2009 21% van de abonnees over een smartphone beschikte. En dat is nog maar het begin!
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6518
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Trend Micro: cybercriminelen steeds sneller met verspreiden virussen rond rampen
http://computertaal.info/2010/04/02/trend-micro-cybercriminelen-steeds-sneller-met-verspreiden-virussen-rond-rampen-2/
- 1.35-Volt geregistreerd DDR3L geheugen van Kingston Technology gevalideerd door Intel
http://computertaal.info/2010/04/02/1-35-volt-geregistreerd-ddr3l-geheugen-van-kingston-technology-gevalideerd-door-intel/
- Nero Multimedia Suite 10
http://computertaal.info/2010/04/02/nero-multimedia-suite-10/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Voordeel van openstellen kabel voor analoge tv is onzeker
Het is onzeker welk voordeel het verplicht openstellen van de kabelnetwerken voor analoge tv oplevert voor de consument. Veel hangt af van de rechtszaak die in elk geval Tele2 en misschien ook Online tegen UPC en Ziggo gaan voeren.
http://tweakers.net/nieuws/66578/voordeel-van-openstellen-kabel-voor-analoge-tv-is-onzeker.html
- Mozilla verkiest privacy gebruiker boven opvolgen standaarden
http://tweakers.net/nieuws/66576/mozilla-verkiest-privacy-gebruiker-boven-opvolgen-standaarden.html
- Micro-usb standaard op nieuwe smartphones
http://tweakers.net/nieuws/66569/micro-usb-standaard-op-nieuwe-smartphones.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP EXCEL: DATUM EN TIJD 6
Er zijn maar drie manieren om een geldige tijd in te voeren in Excel. Zorg er eerst voor dat de cellen geformatteerd zijn als General.
- Om een tijd in te voeren gebaseerd op een 12-uren klok, tik de tijd in, gevolgd daar een spatie, en dan AM of PM; bijvoorbeeld 5:30 PM
- Je kan ook het uur invullen gevolgd door een spatie, en dan een A of P; Excel zal dit omvormen naar AM of PM;
- Om een tijd in te voeren gebaseerd op een 24-uren klok, tik je de tijd in zoals 17:30.
Tik je enkel 5:30 in, wanneer de cel als General geformatteerd is, dan zal Excel jouw tijdstip formatteren op de 24 uren klok, en die als 5:30:00 AM beschouwen. Met andere woorden: Excel ziet alle niet nader genoemde tijdstippen in een 24 uur klok, maar slaat die op in een 12 uren klok.
Dat kan je zelf zien als volgt:
tik 5:30 in cel A1. Selecteer de cel en zie naar de Formulebalk. Welk format je ook gebruikt, je moet een : gebruiken om uren van minuten en seconden te scheiden. Vermelde je geen seconden of minuten, dan zal Excel veronderstellen dat dit nul minuten of nul seconden zijn.


TIP EXCEL: DATUM EN TIJD 7

Nu je het mechanisme kent achter datum en tijd in Excel, gaan we uitleggen hoe je datum en tijd in dezelfde cel kan invullen. Je moet gewoon een datum in een geldig formaat intikken, dan een spatie, en daarna een tijdstip in een geldig formaat. Excel zal de datum als een geheel getal opslaan, gevolgd door een breuk voor de tijd.
Voorbeeld: tik in cel A1 het volgende: 12/12/2004 18:00. Klik rechts op de cel en kies Format Cells; bij het tabblaadje Number kies je bij General bij Number. In het voorbeeldvenster zie je nu staan:38333 de datum (sinds 1/1/1900) en .75 de breuk als gedeelte van de dag.


TIP OUTLOOK 2007: EEN VERZENDLIJST AANMAKEN
Stuur je regelmatig een mail naar een groep mensen (je zussen, de bestuursleden van de vereniging, ....)? Dan doe je er best aan om een verzendlijst (distribution list) aan te maken, in plaats van de adressen telkens een voor een in te vullen.
Zo'n lijst aanmaken is erg eenvoudig. Ga in Outlook naar Contacts; klik op File (bestand), New (nieuw), Distribution List (verzendlijst) (klik op de uitklaplijst naast New).
Dit opent het dialoogvenster Distribution List. Begin met de lijst een naam te geven (zussen bijvoorbeeld). Vervolgens kies je in het tabblaadje Members (leden) de button Select Members (kies leden). Dat opent je adresboek. Selecteer een naam, en klik vervolgens op de button Members -> (leden ->); dit voegt deze contact persoon toe aan de lijst. Je kan ook meerdere namen kiezen door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en de gewenste namen te selecteren. Besluit met OK om het lijstje af te ronden.
Heb je een uitgebreide lijst, klik dan op More Columns, zodat je bijvoorbeeld ook kan selecteren op bedrijf of andere gegevens.
http://www.lockergnome.com/windows/2010/03/29/distribution-lists-are-a-real-time-saver-part-i/TIP OUTLOOK 2007: EEN VERZENDLIJST GEBRUIKEN

Gisteren zagen we hoe je een verzendlijst kan aanmaken op basis van de contacten in je adresboekje. Maar hoe kan je nu een mail verzenden aan zo'n verzendlijst?
Wel, je begint met gewoon je mail te schrijven (mail / New mail)
Vervolgens klik je op de "To" button (voor de bestemmeling". Selecteer het gewenste adresboek uit het uitklapmenu. Je zal daar nu ook de verzendlijst terugvinden (verzendlijsten kan je onderscheiden van gewone adressen, omdat verzendlijsten in het vet staan). Dubbelklik op de verzendlijst, bevestig met OK, en verzend.
De mail wordt nu verzonden naar alle adressen in jouw verzendlijst.TIP: HERSTEL EEN BESMETTE WINDOWS PC MET DE AVG RESCUE CD
Wat kan je doen wanneer je geconfronteerd wordt met een pc die besmet is met een virus? Dan is een boot-cd (waarmee je het systeem kan opstarten) een goed idee, vooral dan de gratis AVG Rescue Cd. Daarmee kan je de pc opstarten, en meteen ook virusvrij proberen te krijgen.
Je kan de AVG Rescue CD gratis downloaden, ofwel als ISO image die je dan kan branden op een optische schijf (CD of DVD), of als een gecomprimeerde versie die je dan op een opstartbare flashdrive kan zetten.
Vervolgens kan je deze cd of stick gebruiken om een besmette pc op te starten; je krijgt dan een menu om uit te kiezen: scannen op virussen, bestanden bewerken, de schijf testen, zelfs het register bewerken.
Deze opstartbare cd is gebaseerd op een versie van Linux, zodat je ook toegang hebt tot een aantal Linux tools om aan jouw systeem te sleutelen.
http://www.avg.com/us-en/avg-rescue-cd
http://lifehacker.com/5502999/avg-rescue-cd-cleans-your-infected-windows-pc


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
LIJNEN IN FOTO'S RECHTTREKKEN
Windows - freeware
Je hebt er allemaal wel een last van bij het maken van een foto van een groot gebouw. Je richt je lens enigszins naar boven en het resultaat is dat alle verticale lijnen naar binnen trekken. Je hebt geen dure software nodig om dit probleem te verhelpen. Het gratis ShiftN van de Duitser Marcus Hebel corrigeert de zogeheten convergerende lijnen met één druk op de knop. Op de site staat een handleiding in vier talen en een aantal voorbeelden. (Henk Langerak)
http://www.shiftn.de/


SNEL EEN PANORAMA MAKEN
Windows- freeware
Een panoramafoto samenstellen van een aantal foto's is nog nooit zo snel gegaan als met het gratis programma Image Composite Editor, kortweg ICE, van Microsoft. Je sleept je foto's naar het werkvlak en vrijwel meteen is het panorama klaar. Of je nu een reeks foto's in de breedte of in de hoogte hebt gemaakt; dat maakt maakt voor ICE niets uit. Je hoeft de foto's niet eens in de goede volgorde in het werkvlak te droppen. ICE herkent waar welke deelopname moet staan. Het werkt sneller dan menig ander stitch-programma. En het is beschikbaar in een 32- en 64-bits versie. (Henk Langerak)
http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/


NERO LITE
Windows all - 31,6 MB - freeware
Een gratis versie van de bekende brander, maar dan wel in Lite-versie: de bijkomende functies zijn niet aanwezig, enkel het branden en kopiŽren van cd's en dvd's.
http://www.nero.com/PDF SPLIT AND MERGE
Windows all - 12,7 MB - freeware
Met deze tool kan je verschillende pdf's tot één bestand combineren, of één bestand opdelen in verschillende pdf's. De tool is erg gebruiksvriendelijk. Je moet wel Java Runtime op je pc hebben staan.
http://www.pdfsam.org/


WINBUBBLE
Windows XP/Vista/7 - 624 k - freeware
Deze tool brengt je meer dan 200 tweaks voor Windows. Het is eigenlijk een gebruiksvriendelijke interface om aan de verstopte systeeminstellingen te sleutelen.
http://unlockforus.blogspot.com/2008/11/download.html


SEARCHPREVIEW VOOR FIREFOX
Windows all - 41,3 kb - freeware
Met deze extensie voor Firefox kan je nog efficiŽnter zoeken op het internet. Van alle zoekresultaten krijg je een preview wanneer je de muis over het resultaat beweegt.
http://ackroyd.de/googlepreview/


DEVICE DOCTOR
Windows all - 6,9 MB - freeware
Dit progje maakt een analyse van jouw systeem, en zoekt of er verouderde drivers op staan. Want met oudere drivers zal jouw systeem niet echt optimaal werken. In plaats van zelf op zoek te moeten gaan naar drivers, doet dit progje het voor jou.
http://www.devicedoctor.com/


CONNECTIFY
Windows all - 1,1 MB - freeware
Dit progje verandert elke Windows 7 computer in een WLAN-router. Zo kan je, wanneer je met vrienden op hotel bent, één computer aansluiten op het netwerk, en die kan dan internettoegang geven aan al jouw vrienden.
http://connectify.me/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: GOWALLA
iPhone, Palm, Android
Over deze geolocalisatie dienst hebben wij het al eerder gehad. Je deelt aan je vrienden mee waar je je bevindt, en je kan "inchecken" vanop verschillende plaatsen, die dan ook in je twitterfeeds verschijnen. Je kan ook zelf plaatsen crŽren om in te checken.
http://gowalla.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: SPOTIFY

Android OS
Spotify is een erg interessante muziekdienst, die je nu ook op de Android smartphone kan oproepen. De tool heeft een erg gebruiksvriendelijke interface om muziek te vinden die jij leuk vindt.
http://www.spotify.com/int/mobile/android/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
De echte moraal heeft lak aan moraal
- PASCAL -