netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
25/3
/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 643 van 27/3/2010Gegroet lezer,

Deze week besteden wij in dit e-zine weer aandacht aan ACTA, het geheime handelsverdrag dat ons (en vele anderen) zo verontrust. Er komen steeds meer teksten vrij over deze overeenkomst, en hoe meer men erover te weten komt, hoe meer verontrust men wordt. Vele waarnemers menen dat, onder het mom merken zoals Vuiton, Lacoste en co te beschermen tegen namaak, men de burger strenge maatregelen tegen piraterij wil opdringen, en dat het vooral Hollywood en de muziekindustrie in de VS zijn die achter deze overeenkomst zitten.

Ook enkele huishoudelijke mededelingen. Om te beginnen werden de foto's van de prijsuitreiking van onze Verkiezing van de Beste Nederlandstalige Site 2009 (privé-initiatief) in Antwerpen op 28 februari 2010 online gezet. U kan de foto's bekijken op http://picasaweb.google.be/104041139900132908180/FotoEvenement?feat=directlink

Ter herinnering nog eens de link naar de extra edtiie van onze nieuwsbrief, met daarin de kandidaten en hun prijzen uitvoerig besproken: http://www.netties.be/archief_edities/20100115_site_2009.htm

Verder zal u kunnen lezen dat netties de grote stap gezet heeft: voortaan kan u ons nieuws, naast de rss feed, ook via Twitter volgen. Het systeem is nog niet volmaakt (wij kunnen momenteel maar 5 van onze artikels in de automatische rss -> twitter feed krijgen), maar het is een begin.

En tot slot een kleine huishoudelijke mededeling: volgende week zal u de wekelijkse nieuwsbrief voor een keer niet op vrijdagavond ontvangen, maar op zaterdagavond. Hopelijk hebt u zolang geduld!

Wij wensen u alvast veel leesplezier met dit nummer, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Volg Netties op Twitter:
http://www.twitter.com/nettiesbe

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VERZET TEGEN ACTA GROEIT...
... maar politici doen alsof hun neus bloedt
Nu er stilaan meer documenten lekken over de inhoud van het Anti Counterfeiting Trade Agreement, begint de volle omvang van deze geheime handelsovereenkomst pas ten volle tot de gealarmeerde burgers door te dringen. Tot nu toe hadden wij het in onze berichtgeving over ACTA enkel over het luik dat ons, als internaut, het meeste aanbelangt, namelijk de verplichting die opgelegd zou worden aan de landen die het ACTA onderschrijven om een wet à la HADOPI in te voeren, waarbij de internettoegang na 3 waarschuwingen wegens vermeende piraterij afgesloten zou worden.
Maar er zijn nog andere luiken, en ook die verdienen de nodige aandacht. Dat er geen merkartikel nagemaakt mogen worden, dat lijkt logisch. Maar hoe zit het met goedkope generische geneesmiddelen? ACTA zou die willen verbannen, en dan zouden miljoenen mensen in armere landen verstoken blijven van gezondheidszorg. ACTA wil ook patenten en auteursrechten beter beschermen. Maar op dat zou dan wel eens open-bron software in het geding kunnen brengen.
Kortom, er zijn vele luiken aan deze handelsovereenkomst, en velen (gewone burgers maar ook organisaties zoals EFF) vrezen dat de regeringen van de verschillende landen wel eens voor een voldongen feit zouden gesteld kunnen worden, juist omdat de onderhandelingen in het volste geheim gevoerd worden. Simon Phipss, de voormalige OPen Source Program Manger bij Sun, maakt in een interview met Leo Laporte in Floss Weekly (1) de volgende vergelijking: wanneer je een heksenkring ziet, dan zie je paddenstoelen die in een mooie cirkel staan. Die cirkel is er, omdat de paddenstoelen eigenlijk de uitwassen zijn van de échte paddenstoel, die onder de grond leeft.
Net zo met HADOPI: dat is slechts één van de paddenstoelen van deze ondergrondse zwam. Volgens Phipps zijn die kleine paddenstoelen gewoon bedoeld om het latere verzet tegen ACTA uit de weg te ruimen, en de burger te laten wennen aan deze beperkingen op zijn vrijheid, om de schok later niet al te groot te maken.
Hebben de individuele regeringen dan niet de macht om "neen" te zeggen tegen ACTA? Uiteraard hebben zij in principe het recht om deze handelsovereenkomst niet te tekenen. Maar als een land zoals BelgiŽ dat doet, omwille van bijvoorbeeld de beknotting van de rechten van de internaut, is de kans dan niet groot dat een fabrikant als Monsanto zegt dat er geen producten meer mogen uitgevoerd worden naar ons land, omdat wij de handelsovereenkomst niet getekend hebben? En dat er geen films uit Hollywood meer naar ons land mogen komen, of met een grote vertraging ten opzichte van andere landen die ACTA wél ondertekenen?
Luister zelf naar het interview met Simon Phipps; vanaf ongeveer minuut 40 gaat het over ACTA. (1) In zijn blog heeft Phipps enkele links naar sites met informatie over ACTA bijeengebracht, alsook mogelijke middelen tot actie (2)
http://www.podtrac.com/pts/redirect.mp3/twit.cachefly.net/floss0113.mp3
http://webmink.com/2010/03/19/acta-roundup/


ACTA: MEER DETAILS
Lang leve de lekken - en de politieke druk!
Dankzij een gunstige wind heeft Le Monde Diplomatique een kopie kunnen bemachtigen van sectie 2 van de ACTA handelsovereenkomst, met titel Border Measures. Interessante lectuur van een tiental pagina's, waarin uiteengezet wordt hoe de douane in de toekomst moet handelen tegenover alle "goederen die in overtreding zijn met de intellectuele eigendomsrechten".
Daarin staat te lezen dat de auteursrechthebbenden catalogen moeten aanleggen van hun merken, zodat de douane die gemakkelijk kan identificeren. En dat de auteursrechthebbenden bovendien een verzekering moet afsluiten die hen moet dekken tegen claims van handelaren, van wie de goederen ten onrecht aan de grens tegengehouden werden.
Nu is dat gemakkelijk gezegd en gedaan voor een namaak-Vuiton handtas. Maar welke simpele douanier - of zelfs hoog opgeleide advocaat kan meteen zeggen of een bepaald brevet van toepassing is, of het nog wel geldig is, enz. Zelfs een rechtbank doet er vaak jaren over om zoiets uit te maken. (2)
Maar lees zelf dit ontluisterend document, waarvan je haren ten berge rijzen. En om op het onderwerp van de "bestraffing" van digitale piraterij terug te komen: lees ook eens dit artikel "a few bullet points for piracy debate", waarin enkele punten weerlegd worden die door de platen- en filmindustrie altijd aangehaald worden.
Omdat niet al onze lezers het Engels erg goed machtig zijn, willen wij jou één argument niet onthouden: "digitale piraterij "herverdeelt" economische consumptie zonder een netoo economisch verlies te veroorzaken voor de economie. Het geld wordt besteed op andere gebieden zoals woonst, voeding, diensten, in plaats van aan het kopen van cd's. De alternatieve uitgaven kunnen zorgen voor meer jobs, meer productiviteit, en meer sociale waarde dan het geld uitgeven aan digitale amusementsproducten. Het kan zelfs een sociaal voordeel zijn om minder geld uit te geven aan digitaal amusement en meer aan andere goederen".
Als statement is dit toch iets om even over na te denken...
En om te besluiten nog een artikel bij Ars Technica - met onze excuses voor het feit dat wij zo aandringen op alertheid tegen ACTA, onder het motto "open uw ogen vooraleer ACTA ze sluit", een parafrasering van de campagneleuze tegen AIDS. Bij Ars Technica wordt voorspeld dat ACTA voor een heel andere manier van lezen zal zorgen, met overheden die deze bepalingen moeten gaan uitvoeren. (3)
http://blog.mondediplo.net/2010-03-20-ACTA-chapitre-deux
http://www.tacd-ip.org/blog/2010/03/21/a-few-bullet-points-for-piracy-debate/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/03/your-life-will-some-day-end-acta-will-live-on.ars


NETTIES NU OOK OP TWITTER
Eindelijk is Netties bezweken...
Het werd al zo vaak gevraagd aan de redactie: maar waarom zijn jullie niet op Twitter? Ons antwoord was steevast: wie ons nieuws wil lezen, heeft al voldoende opties: de website, de nieuwsbrief (dagelijks of wekelijks), en bovendien is er de RSS-feed.
Een recent bijgewoonde demo van Twitter, en de waarde die het kan hebben voor journalisten, in combinatie met een mail van lezer Jan de Waal, die ons een tool aanreikte om onze RSS-feed te koppelen aan twitter, hebben ons uiteindelijk overtuigd. Uw e-zine is nu ook op Twitter te volgen, onder de naam nettiesbe. De koppeling van Twitter en RSS-feed hebben we nog niet kunnen uittesten - pas maandag zullen we het resultaat weten. Alle commentaren en suggesties zijn in elk geval welkom.
En, brengt Twitter inderdaad de meerwaarde die beloofd was? In zekere zin wel, toch zeker voor beide voorgaande artikels. Die zijn volledig gebaseerd op wat wij via het doorzoeken van de #ACTA bij Twitter te weten kwamen, en de (verkorte) links die er vermeld werden. Dat terwijl het onderwerp dit weekend op Techmeme, onze favoriete aggregator, in geen velden te bespeuren was.
Onze conclusie: een voorzichtig positief ja (Met dank aan Pietr en Jan). Het is een dankbare alternatieve bron, die wij in de toekomst zeker blijven gebruiken, naast onze traditionele bronnen.
http://www.twitter.com/nettiesbe


APPLE VRAAGT OPPERSTE GEHEIMHOUDING
iPad partners moeten eerst aantonen dat ze de iPad angstvallig geheim zullen houden.
Als ontwikkelaar wil je natuurlijk klaar staan om een toepassing te kunnena aanbieden zodra dat wondere nieuwe toestel, de iPad, op de markt komt. Maar om de goede werking van jouw toepassing te kunnen nagaan, moet je natuurlijk zo'n toestel in bezit hebben.
Nu is dat toestel, zoals gezegd, nog altijd niet op de markt; de releasedatum is 3 april. En Apple wil angstvallig vermijden dat er nu al geweten zou worden hoe het toestel er definitief uit zou zien. Ontwikkelaars die dus zo'n iPad in huis willen halen, moeten zich volgens een bericht in BusinessWeek tot opperste geheimhouding verplichten - een verplichting die zelfs lachwekkende vormen aanneemt.
Vier verschillende bronnen zouden namelijk bevestigen dat zij moeten beloven om het toestel in een kamer te bewaren met verduisterde ramen. Bovendien zou het vastgemaakt moeten worden aan een vast voorwerp, om te voorkomen dat het gestolen zou worden. De ontwikkelaar zou op voorhand met foto's moeten aantonen hoe hij die geheimhouding kan verzekeren.
Te gek om los te lopen? Allicht. Maar de ontwikkelaars van wie het bericht afkomstig is, en die anoniem wilden blijven, hebben toch maar aan deze voorwaarden voldaan. Het is immers een grote buitenkans om reeds een product af te hebben wanneer de iPad uitkomt, het geeft een enorme voorsprong op de concurrenten. Vergeet niet dat Apple verwacht dat het 3 tot 4 miljoen exemplaren van de iPad zal verkopen in het eerste jaar alleen al...
http://www.businessweek.com/technology/content/mar2010/tc20100318_833402.htm


APP BESPREKEN? VOORUIT BETALEN!
Sommige sites spelen het niet helemaal eerlijk bij hun app besprekingen.
Het is dringen in de App store van Apple. De ontwikkelaars sakkeren wel - Apple is wispelturig, het keurt naar eigen goeddunken apps af of goed. Maar het blijft een miljoenenmarkt, en een miljoen keer een app verkopen van 1,99 euro, maakt dat jij 1,99 euro in je zak hebt!
Er zijn dan ook heel veel apps in de App store. Meer dan 150.000. Hoe kan de gebruiker daar wijs uit geraken? Hoe weet hij de juiste apps te vinden? En daar komen de sites met besprekingen van apps aan te pas. Maar nu blijkt dat niet al dergelijke sites het spel spelen. Verschillende sites die in iPhone apps besprekingen gespecialiseerd zijn vragen geld voor hun bespreking. Zij voegen er wel bij dat het niet gaat om omkoperij - de klant koopt geen positieve bespreking, het gaat gewoon om een "snelle" bespreking; er zijn zoveel nieuwe apps, zo heet het, en mits betaling zou de app van de klant vooraan in de wachtrij gezet worden.
Sommigen maken het nog bonter, en schrijven de maker van een app aan, met de vraag of die geïnteresseerd is in een bespreking van de app - maar dat zou dan wel 25 $ kosten. En o ja, vermits ze de app zelf nog niet in handen hebben, gelieve die ook ineens gratis te leveren...
Uiteraard is dit geen correcte werkwijze. Wired wijdt er dan ook een heel artikel aan, maar wil er toch bij beklemtonen dat niet alle reviewsites deze praktijken toepassen.
http://www.wired.com/gadgetlab/2010/03/app-store-payola


APPLE HEEFT MOEITE OM IPAD GEVULD TE KRIJGEN
Deals met contentproviders niet rond tegen lancering.
Drie op een rij: ook dit artikel heeft het over Apple. En wel het feit dat het toch niet zo gemakkelijk blijkt om contentproviders te overhalen om hun content beschikbaar te stellen voor de iPad. Het is nog een dikke week vooraleer de iPad officieel op de markt komt, en verwacht wordt dat Apple in de eerste drie maanden wel eens meer toestellen zou kunnen verkopen dan in de eerste drie maanden van de iPhone.
Apple staat dus klaar om de toestellen tegen die tijd te leveren. De voorverkoop verliep ook erg vlot. Geen vuiltje aan de lucht, ware het niet dat Apple zijn oorspronkelijke plannen voor de content op het toestel heeft moeten bijstellen. Apple wou namelijk tv-programma's aanbieden op de iPad, digitale kranten. Die deals zijn echter nog niet rond, of de content ontbreekt nog.
De tv-zenders zijn blijkbaar niet meteen happig om hun content via de iPad aan te bieden - vooral niet omdat Apple aandringt op een prijsverlaging, zodat het afleveringen van populaire programma's voor 0,99 $ zou kunnen aanbieden in plaats van 1,99. De tv-zenders vrezen echter de concurrentie die dit nieuwe medium (want zo mag je het toch noemen) zou kunnen creŽren voor de klassieke tv. zij vrezen bovendien de kabelmaatschappijen tegen zich in het harnas te jagen - waarom heb je nog een kabelabonnement nodig wanneer je alle shows die jou interesseren op jouw tempo kan zien?
Meer bij Wall Street Journal. Wij zijn in elk geval benieuwd om het toestel eens in handen te hebben, en te vernemen welke content er hier in Europa, en dan met name in BelgiŽ op te verkrijgen is. Vergeet niet dat wij hier nog altijd geen tv-shows kunnen downloaden via iTunes!
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703523204575129862264704190.html


GOOGLE WIL PRIJZEN HOTELS IN GOOGLE MAPS INTEGREREN
Nieuw initiatief nog in beperkte testafase
Wie zelf al eens een reis heeft willen plannen via het internet, en daarbij hotels wou reserveren heeft allicht moeten jongleren met heel wat tabs: een venster met de prijzen van hotels, met besprekingen van hotels, een boekingdienst, en allicht ook nog eens Google Maps, om te zien waar deze hotels zich exact bevinden in de stad of streek de je bezoeken wil.
Google doet nu een poging om dit te vereenvoudigen: het zal naast de hotels aanwezig in een stad ook hun prijzen vermelden.
Het zal je niet verwonderen dat die vermelding niet gratis is - dit is een te grote kans voor Google om nog eens wat advertenties te slijten om te laten liggen.
Maar voorlopig is de dienst beperkt tot een klein aantal adverteerders, dus echt veel hotels zal je nog niet zien - als je al een hotel te zien krijgt, want de dienst zal voorlopig enkel beschikbaar zijn voor een beperkt aantal testers.
In onze ogen toch een positief initiatief van Google. Hopelijk heeft het voldoende succes en wordt het niet alleen uitgebreid tot alle gebruikers, maar ook nog tot meerdere reisgerelateerde initiatieven. Google is daar trouwens al mee bezig - denk maar aan de City Trips, die Google verleden jaar lanceerde en waarmee je automatisch een route kon uitstippelen langs bezienswaardigheden in een stad.
http://techcrunch.com/2010/03/22/google-maps-hotels/
http://google-latlong.blogspot.com/2010/03/experiment-to-show-hotel-prices-on.html


GOOGLE CENSUREERT ZOEKRESULTATEN NIET LANGER IN CHINA
Zoekgigant blijft echter in China opereren.
Zoals begin dit jaar aangekondigd, heeft Google het censureren van zoekresultaten op haar Chinese zoekmachine Google.cn stopgezet. Op vraag van de Chinese regering werd bij deze zoekmachine censuur toegepast bij sommige zoekopdrachten, bijvoorbeeld rond de sekte Falung Gong, politieke dissidentie, enz.
Waarom deze maatregel? De oorzaak moet gezocht worden in de aanvaring die Google begin dit jaar had met de Chinese overheid. Hackers hadden namelijk Gmail accounts gekraakt, en waren er, volgens Google, vandoor gegaan met intellectueel eigendom (IP) van Google. Volgens Google zou de Chinese overheid achter deze aanval zitten, en het besloot daarom om een minder meegaande houding tegenover de Chinese overheid aan te nemen. Wat nu dus geleid heeft tot het stopzetten van de censuur op Google.CN.
Wie nu Google.cn bezoekt wordt doorgestuurd naar Google.com.hk, waar men in het vereenvoudigd Chinees zoekopdrachten kan uitvoeren. Dit omdat Google veronderstelt dat de ongecensureerde resultaten op een Google.cn niet door de beugel zullen kunnen voor China zelf.(1)
Google heeft bovendien een webpagina gemaakt waar men de status van de diensten in China kan opvolgen.(1) Voorlopig reageert de Chinese overheid met een beledigd "Google heeft ons vertrouwen en zijn beloften geschonden".(2) En zoals gewoonlijk kan je een overzicht vinden van de artikels die hierover verschenen zijn bij TechMeme (3)
http://www.google.com/prc/report.html#hl=en
http://digitaldaily.allthingsd.com/20100322/china-google-broke-promise-wrong-to-stop-censoring/
http://www.techmeme.com/100322/p45#a100322p45


BITDEFENDER LAAT 64-BIT WINDOWS PC'S VASTLOPEN
Sommige bedreigingen komen onverwacht, en tegen anderen wordt overdreven gewaarschuwd...
Wie een comptuer heeft met een 64-bit installatie van Windows XP, Vista of Windows 7, en daar ook een exemplaar van de BitDefender software op heeft staan, zal dit weekend wel gesakkerd hebben. De laatste update van Bitdefender ging namelijk in de fout: hij identificeerde ten onrechte bepaalde Windowsbestanden als malware, maar ook onderdelen van zichelf, en zette die in quarantaine. Gevolg: de arme gebruiker kon zijn systeem niet meer opstarten.
WIe geluk had, kon met een recent herstelpunt het euvel verhelpen. Maar leuk is het niet. Ondertussen heeft Bitdefender wel een nieuwe signature update uitgebracht die niet meer zo gek doet. Wie de update van afgelopen weekend in huis heeft, doet er best aan zijn computer niet te laten afscannen door Bitdefender, tot hij de nieuwe update geïnstalleerd heeft.
Een spijtig voorval, maar helaas niet de eerste keer dat een antivirus of antimalware programma in de fout gaat bij een update. En het zijn dingen waarvoor je niet gewaarschuwd kan worden - pas nadat verschillende gebruikers getroffen werden door het euvel, blijken de makers van de antivirus plots tot de vaststelling te komen dat er iets fout is.
Tegen andere dingen word je dan weer wel gewaarschuwd - op een overdreven manier zelfs. Er gaat geen week voorbij of deze of gene antivirus heeft weer een onheilspellende aankondiging te doen over malware die je bedreigt. Niet dat er geen enkel gevaar is op het internet, maar de malware wordt wel extra in de verf gezet - dat doet namelijk de antivirus beter verkopen.
In een artikel bij Betanews stelt redacteur Scott Fulton zich vragen bij het belang dat beveiligingsbedrijven hechten aan bedreigingen die ontdekt worden. Met name vroeg hij zich af waarom een phishing mail die Facebook gebruikers tracht te verleiden om naar een valse website te gaan en daar hun gegevens in te geven, belangrijker geacht wordt dan een aanval met malware die verstopt zit in advertenties in websites boven alle verdenking. Het eerste vereist nog altijd een interactie van de gebruiker, is iets wat hij door zijn gezond verstand te gebruiken vermijden kan. Het tweede echter is iets waartegen zijn gezond verstand hem kan wapenen: het kan hem overkomen wanneer hij naar een gewone, perfect legitieme site te surft, hij moet niets doen, zelfs niet op de geïnfecteerde advertentie klikken: gewoon de site bezoeken is voldoende.
Inderdaad iets waarbij je je vragen kan stellen... (2)
Hoe het ook zij: deze twee verhalen bewijzen nogmaals dat je, hoe voorzichtig je ook bent, nooit echt veilig bent...
http://arstechnica.com/software/news/2010/03/bitdefender-update-breaks-64-bit-windows-pcs.ars
http://www.betanews.com/article/A-tale-of-two-red-alerts-Which-Windows-warnings-should-you-heed/1268958362#talkback


GOOGLE'S ZET IN CHINA: DE GEVOLGEN
Gaan 400 miljoen gebruikers aan neus zoekgigant voorbij?
Dat Google een lange neus trekt naar de Chinese overheid, en niet langer de zoekresultaten van haar Chinese zoekmachine censureert mag je dan al een nobele zaak vinden, de analisten zijn er niet echt mee opgezet. Zij vrezen immers dat Google nog eens raar op zijn neus zou kunnen kijken, doordat het nu riskeert een potentiŽle markt van 400 miljoen gebruikers aan diezelfde neus voorbij te zien gaan.
De Chinese overheid is, zoals te verwachten viel, niet opgezet met de beslissing van Google, en oefent her en der druk uit op bedrijven om niet langer met Google in zee te gaan. Zo zou China Mobile, de grootste mobiele operator in China, en een van de eerste partners van Google toen het zich op smartphones wierp, een akkoord afzeggen waardoor de Google zoekmachine op de startpagina van deze operator zou komen, een pagina die elke dag door miljoenen gebruikt wordt. De tweede grootste operator, China Unicom, zou de lancering van een toestel met het Android besturingssysteem uitgesteld hebben. En een populair webportaal, Tom.com, heeft de Google zoekmachine al geschrapt.
Er wordt ook gevreesd dat het haar medewerkers in China, de verkopers van haar advertenties, niet zou kunnen behouden, mits de regering de nodige druk op hen zou uitoefenen.
Google van zijn kant laat zich ook niet onbetuigd, en roept grote broer, Uncle Sam ter hulp: het vraagt de Amerikaanse regering om druk uit te oefenen op China inzake de censuur.
Een situatie die toch wel tot enige bezorgdheid leidt....
Bij CNN vind je een opsomming van de feiten rond Google vs. China
http://www.nytimes.com/2010/03/24/technology/24google.html?partner=rss&emc=rss
http://scitech.blogs.cnn.com/2010/03/24/tech-101-what-you-need-to-know-about-google-vs-china/MOGEN ARTSEN HUN PATIËNTEN GOOGLE'N?
Vormen internet, digitaliseren en privacy 7een gevaarlijke combinatie bij patiŽntenzorg?
Wij hebben het af en toe er al over gehad, maar toch wordt er nog te weinig publiek over nagedacht: e-Health. Dat is een term die slaat op de digitalisering van de gezondheidszorg, de patiŽntendossiers, de databanken van verzorgingsinstellingen, enz.
In principe is dat een enorme stap voorwaarts: een arts die iets wil weten over de operatie die jij twee jaar geleden hebt ondergaan, vindt die informatie meteen terug, inbegrepen de gedigitaliseerde röntgenopnamen van die fractuur. Je hele verleden aan medicijnen zit ook in het dossier. Erg praktisch, die digitale verbinding van alle gegevens uit de gezondheidszorg.
Maar niet iedereen is opgezet met die digitalisering, vooral mensen die hechten aan hun privacy. Niet iedereen wil geweten hebben dat hij in het verleden behandeld is voor een ziekte die men het liefste snel vergeten is. En er bestaat natuurlijk het risico dat patiŽntendossiers gebruikt worden door bijvoorbeeld verzekeringsmaatschappijen om een bepaalde verzekering te weigeren. Uiteraard zullen er wel beveiligingen ingebouwd worden in de toegang tot de patiŽntendossiers, maar misbruik is altijd mogelijk. Denk maar aan het feit dat tientallen agenten op de vingers getikt zijn toen zij, na de dood van de Vlaamse zangeres Yasmine, op elektronische wijze het autopsierapport ingekeken hebben, gewoon uit nieuwsgierigheid.
Kortom: e-Health is een onderwerp dat ons toch wel nauw aan het hart ligt, en dat wij hier regelmatig zullen trachten op te volgen.
In dit verband kwamen wij bij Wall Street Journal een toch wel interessante vraag tegen: mag een arts zijn patiŽnt Google'n? Tegenwoordig is het opzoeken van informatie over een persoon volledig ingeburgerd geraakt - toekomstige werkgevers zoeken informatie op over kandidaat-werknemers, mannen over vrouwen en omgekeerd... Maar mag een arts dat ook doen over een patiŽnt? Sommige patiŽnten zouden zich misschien vereerd voelen door het feit dat hun arts ook buiten het kwartiertje dat zij in zijn behandelkamer doorbrachten, aan hen denkt. Maar anderen zouden dit een inbreuk op hun privacy vinden wanneer hun arts het blog leest dat zij op het web zetten.
Over dit onderwerp is onlangs een essay verschenen, waarover u meer leest bij WSJ. Daarin worden ook richtlijnen opgesteld over het gebruik van Google, zodat het de patiŽnt ten goede kan komen, en niet de nieuwsgierigheid van de arts...
http://datanews.rnews.be/nl/news/90-5-29021/grondwettelijk-hof-geeft-ehealth-groen-licht.html
http://blogs.wsj.com/digits/2010/03/23/should-doctors-google-their-patients/


VIP'S VOLGEN BIJ FOURSQUARE, EN GAMEN MET HOT CHICKS!
De internaut is nog niet verslaafd genoeg aan zijn favoriete diensten...
Deze week twee ietwat luchtigere aankondigingen. Om te beginnen iets dat mannelijke gamers wel zal plezieren: in plaats van altijd maar tegen andere stoere jongens uit te komen in online games, kunnen zij het nu ook opnemen tegen "hot chicks". Zo horen zij in plaats van het gevloek en getier van een andere puberstem, het zwoele geluid van een meisjesstem - die allicht ook wel zal vloeken en tieren in het heetste van de strijd , uiteraard.
Het is het bedrijf GameCrush dat deze dienst aanbiedt. De gamer moet wel boven de 18 zijn, en hij moet er wat voor over hebben: een game van 6 tot 8 minuten moet hij 400 credits betalen; credits worden gekocht per 500, aan de prijs van $8,25. De dames die zich in het systeem inschrijven, en die PlayDates genoemd worden, mogen 60% houden van wat zij "verdienen". En gelukkig mogen zij ook elke kerel blokkeren die zij willen, zonder een reden te moeten opgeven, kwestie van vieze mannetjes à la Chatroulette uit te sluiten (1)
Nog een luchthartige nieuwigheid, die de gebruiker nog meer verslaafd kan maken: bij Foursquare kan je voortaan Celebs, beroemdheden volgen. Foursquare heeft hiervoor dus een nieuwe modus ingevoerd, naast het "vriend zijn", het volgen, zoals bij Twitter. Nu moet je niet denken dat dit dé ideale tool gaat worden voor de paparazzi: de celebs zullen nog altijd zelf kunnen bepalen welke informatie zij vrijgeven over de plek waar zij zich bevinden. Gewoon ergens intiem willen gaan eten met vrienden zullen zij bijvoorbeeld geheim kunnen houden, maar hun aanwezigheid op een evenement (optreden, show, enz.) zullen de "volgelingen" wel te zien krijgen.
De volgelingen zullen ook eretekens ("badges") kunnen verdienen door deel te nemen aan bepaalde activiteiten rond hun favoriet. En natuurlijk zal dit ook gebruikt worden om aan "product placement" te doen, om de naam van een bepaald product te verbinden met de naam van die beroemdheid.
Waarnemers menen dat deze zet van Foursquare de op locatie gebaseerde dienst een flinke boost kan geven; Twitter is in de VS pas echt goed ingeburgerd geraakt toen ook beroemdheden zoals Oprah Winfrey zich op Twitter begaven. Om te beginnen loopt deze actie in samenwerking met jongeren tv-zenders als MTV en VH1.
Wie heeft er trouwens al Vlaamse BV's op Foursquare gespot?
Bij deze twee luchthartige berichten hoort toch ook nog een "caveat": contacten leggen via het internet is allemaal leuk en wel, maar wanneer het tot een "IRL"(in real life) ontmoeting komt, is het toch oppassen geraden. Volgens gezondheidsexperts in het VK zou Facebook een rol gespeeld hebben bij de verviervoudiging van het aantal gevallen van syphilis in drie Britse steden. Een bericht dat wij met een grote korrel zout nemen, maar dat we toch vermelden, omdat de achterliggende gedachte, dat seksuele ontmoetingen met mensen die je niet of slechts kort kent een gevaar inhouden, toch wel op waarheid rust. (3)
http://mashable.com/2010/03/23/foursquare-celebrities/
http://www.pcworld.com/article/192234/
http://mashable.com/2010/03/24/facebook-syphilis/


GOOGLE BOOKMARKS GAAN SOCIALE TOER OP
Leent zoekgigant idee bij del.icio.us?
Google geeft het idee om haar diensten wat socialer te maken niet op - ondanks het falen met sociale netwerk Orkut, en de blunder met Buzz. Nu zijn het de bookmarks of favorieten die een bewerking krijgen. Voortaan kan je namelijk van je bookmarks een lijstje maken, en dat online zetten. Vrienden kunnen dat lijstje dan bekijken en eventueel ook gebruiken of er commentaar over maken.
De volledige uitleg, stap voor stap, met afbeeldingen die alles verhelderen, vind je bij Search Marketing News. Het komt erop neer dat je naar Google.com/bookmarks moet gaan, daar een kleine update downloaden (je moet natuurlijk ingelogd zijn met je Google account en zelf al je bookmarks online bewaren). Vervolgens kies je welke bookmarks bij elkaar horen en die je in een lijstje zou kunnen zetten. Geef in het uitklapmenu "Create new list" een naam aan de lijst. Alle lijstjes die je zo aanmaakt zijn terug te vinden onder "My lists" in de linkerkolom. Vervolgens kan je ook zien welke bookmarks jij gemeenschappelijk hebt met jouw vrienden, via de button "shared with me".
Nu is dit idee niet nieuw. Het werd al veel langer, en eigenlijk veel beter toegepast door del.icio.us, Het enige wat Google wel doet en del.icio.us niet, is bijhouden of een bepaalde bookmark geüpdate werd.
Maar probeer het zelf eens uit!
http://googleblog.blogspot.com/2010/03/collaborative-bookmarking-with-lists.html
http://blog.searchenginewatch.com/100324-111333
http://google.com/bookmarks


GEHACKTE SMS IN IPHONE, EN EXTRA BEVEILIGING VOOR GMAIL
Het wordt steeds maar gevaarlijker...
Internettoegang hebben, een smartphone, al je mails online hebben staan: het moet leuk zijn, zo gevaarlijk te leven! Voortdurend loop je allerlei risico's, en de gevaren blijven maar toenemen.
Zo weet ZDnet te melden dat hackers er tijdens een hackwedstrijd, Pwn2Own 2010, erin geslaagd zijn om een iPhone binnen te dringen, en de volledige sms database in beslag te nemen, zelfs de berichtjes die reeds gewist waren - de boodschappen werden dan naar de eigen server van de hackers gestuurd. Zij deden dit door de gebruiker op de iPhone (nochtans een toestel voorzien van de laatste nieuwe beveiligingspatches!) te lokken naar een speciaal geprepareerde site. Daar kraakten zij de sms databas in amper 20 seconden. De browser van de gebruiker crashte nadien wel, maar het gebeurde bewijst dat zo'n hack wel degelijk mogelijk is. (1)
Het tweede bericht in verband met beveiliging ziet er op het eerste zicht geruststellend uit: Google bouwt een extra beveiliging in zijn Gmail dienst in. Voortaan zal Google via het IP-nummer van je inlog trachten uit te vinden waar jij je geografisch bevindt tijdens het openen van je Gmail. Zijn er té grote verschillen in deze locaties, dan zal Google een grote rode waarschuwingsbalk laten verschijnen in je Gmail, omdat dit erop kan duiden dat hackers zich meester gemaakt hebben van je Gmail account.
Het bijhouden van het IP-nummer is iets dat Google al langer deed; de gebruiker kon zelf nakijken wat de laatste IP-nummers waren van waarop hij ingelogd had. Nu doet Google dat automatisch, en voegt er dus zelf deze waarschuwing aan toe. Geruststellend, ware het niet dat het bericht verder vertelt dat deze extra maatregel ingegeven werd met te vertellen over een fraude die hackers vaak gebruiken: zij breken in een Gmail account, vinden er informatie over je vrienden, en sturen jou dan een mailtje, zogenaamd afkomstig van een vriend: hij zou gestrand zijn in het buitenland, zijn portefeuille gestolen, en kan je hem even wat geld sturen? Een fraude die volgens engineering director Pavni Diwanjij erg vaak toegepast wordt....
Wat eerder iets zegt over de onzorgvuldige manier waarop gebruikers omgaan met inlog en paswoorden, dan over de veiligheid van Gmail op zich! (2)
http://gmailblog.blogspot.com/2010/03/detecting-suspicious-account-activity.html
http://arstechnica.com/security/news/2010/03/googles-new-gmail-geolocation-feature-aims-to-prevent-scams.ars
http://blogs.zdnet.com/security/?p=5836&tag=bitly
http://www.computerworld.com/s/article/9174078/iPhone_Safari_IE8_Firefox_all_fall_on_day_one_of_Pwn2Own


LEUK IDEE: CHATROULETTE BINGO!
Vind je Chatroulette al afgezaagd? Geen nood - met een beetje fantasie wordt het gewoon een gezelschapsspel!
Ondertussen moeten wij je Chatroulette niet meer voorstellen - de website waar je via de webcam kan chatten tegen willekeurig andere personen - al dan niet in hun blootje. Chatroulette is razend populair, vooral omdat je er, naast interessante chatgenoten, ook echte weirdo's vindt. En regelmatig mannen en vrouwen in hun blootje, in de gekste poses.
Sommigen vinden Chatroulette echter al afgezaagd. Daarom zijn enkele geestigaards op het idee gekomen om een Bingo-versie van Chatroulette te maken. Het idee is heel simpel: je print gewoon enkele kaartjes af met daarop de mogelijke figuren die je kan tegenkomen: iemand in zijn slaapkamer, een meisje, een dikke persoon aan het eten, een koppel dat samen achter de webcam zit, iemand die een van jullie persoonlijk kennen, een man in zijn blootje, een vrouw in haar blootje, iemand die een jointje rookt... Vul zelf maar in. En dan begin je te spelen. Wie als eerste vijf op een rij heeft, wint.
Have fun! Maar schrik niet teveel van de beelden die je te zien krijgt...
http://www.chatroulettebingo.net/
http://mashable.com/2010/03/25/chatroulette-bingo/hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


AUGMENTED REALITY OP DE VOORRUIT
Het leven van de automobilist wordt nu echt wel heel SF-achtig!
In de voorbije jaren heeft autofabrikant General Motors heel wat geld gestoken, 11, miljoen dollar om juist te zijn, in een samenwerking met Carnegie Mellon Universiteit, om samen aan research te doen. Een wijze beslissing, want die research lijkt nu zijn vruchten beginnen af te werpen.
Er is nu immers een werkend model van een heads-up scherm vertoond, waarbij de gewone voorruit van een wagen veranderd wordt in een dashboard met allerlei "augmented reality" informatie. Deze term wil gewoon zeggen dat er bijkomende informatie verschaft wordt over wat je met je eigen ogen door de voorruit zien kan. Bezienswaardigheden onderweg, gps functies zoals route beschrijving maar ook de gebouwen die je zou moeten zien, enz.
Om dit te verwezenlijken zou GM een speciaal type glas gebruikt hebben voorzien van een laag met een synthetische materiaal dat met fosfor werkt. Drie camera's op het gewone dashboard zouden de bewegingen moeten volgen van de chauffeur en zijn ogen, om te zien waarheen die kijkt. En om te weten wat zich voor de wagen bevindt, worden verschillende sensoren gebruikt, zoals nachtvisie, een navigatiesysteem, en camera's, die de gegevens moeten binnenhalen.
Meer hierover bij ZDNet. Erg futuristisch, maar ook interessant. Je zal er in elk geval tot 2018 op moeten wachten vooraleer je de eerste voorruiten met deze technologie ziet verschijnen op de wegen.
http://www.technologyreview.com/blog/editors/24936/
http://blogs.zdnet.com/emergingtech/?p=2164&tag=mncol;txt


NIEUWE GADGETS IN RETRO STIJL
Leve de nostalgie!
Bij het ontwerpen van nieuwe spullen grijpen de bedenkers ervan vaak terug naar het uiterlijk van oudere toestellen. Kwestie van nostalgie natuurlijk. Bij Mashable vonden wij een reportage van zulke spullen, die wij jou niet willen onthouden.
Wat te denken bijvoorbeeld van de Olympus Pen E-P1, een moderne digitale camera, die in het omhulsel van de oude Olympus Pen gestoken werd. Of van de Phonofone II, een luidspreker voor de iPhone. Het toestel is bovendien in keramiek gemaakt, en is dus eigenlijk meer een kleinood dan een nutsvoorwerp.
Ook leuk vonden wij de Classic TV van LG, waarover medewerker Paul het in zijn artikel 10 dagen geleden had. dat is een tv die eruit ziet als een tv uit de vijftiger jaren: op slanke pootjes, met een antenne (konijnenoortjes) bovenop, en met knoppen om het kanaal te veranderen. En wil je de nostalgie ten top, dan kan je de kleuren van het scherm afstellen op zwart/wit of op sepia!
Ook leuk is de USB Mixtape, een USB stick in de vorm van een klassieke cassettetape, inbegrepen het doosje. Op het kaartje dat bij het doosje zit, kan je dan de inhoud van de USB stick / tape neerschrijven. Knap!
Meer nostalgie bij Mashable.
http://mashable.com/2010/03/20/modern-gadgets-retro-looks/
ADOBE FLASH BUILDER EN COLDFUSION BUILDER
... en voor de gewone fotograaf ook een nieuwe versie van Lightroom
Er was de laatste tijd heel wat te doen rond de Flash technologie. Nog altijd is die niet toegankelijk op verschillende mobiele platformen, waaronder de iPhone. Waarnemers vinden het standpunt van Apple Flash, een fabriekseigen platform van Adobe, te weren, en in plaats daarvan voor HTML 5 te kiezen, positief. Maar het blijft een feit dat Flash een de facto standaard is, of je het nu wil of niet, om filmpjes te vertonen en allerlei webapplicaties te draaien. Geen ondersteuning voor Flash betekent dat de informatie op miljoenen websites niet toegankelijk is.
Met andere woorden: op dit moment wordt er een achtergrondgevecht uitgevochten tussen algemeen aanvaarde niet-fabriekseigen standaards versus fabriekseigen producten die door hun veelvuldig gebruik uitgegroeid zijn tot een de facto standaard. Maar Adobe laat zich dit achterhoedegevecht niet aan zijn hart komen, en werkt verder aan de verbetering van wil het ook steeds gemakkelijker maken voor ontwikkelaars om producten te maken voor Flash.
Zo heeft het nu de Adobe Flash Builder en de ColdFusion Builder voorgesteld, tools om rich internet applications (RIA's) t bouwen voor de verschillende platformen. En omdat sociale netwerken alles zijn wat de klok slaat, heeft Adobe in deze tools ook een Social Service toegevoegd, waardoor de webapplicaties gemakkelijk geïntegreerd kunnen worden in de veertien belangrijkste sociale netwerken, waaronder Facebook, LinkedIn, MySpace en twitter.
Adobe heeft echter nog andere producten, waaronder Lightroom, een tool die vooral voor fotografen erg handig is. Ook daarvan werd nu een nieuwe versie voorgesteld, zij het in publieke beta: Versie 3. Nieuw hierbij is dat er rechtstreekse ondersteuning is voor de Nikon en Canon camera's, dat de fotoraaf videobestanden vanop DSLR camera's kan importeren en beheren en gemakkelijker kan bewerken. Deze bètaversie kan nu gratis gedownload worden!
Meer hierover op onderstaande links.
http://labs.adobe.com/technologies/lightroom3/
http://www.adobe.com/go/flashbuilder4
http://www.adobe.com/go/cfbuilder


HTC EVO: DE NIEUWSTE GENERATIE ANDROID
En ook het eerste toestel met 4G aan boord!
HTC is in onze ogen de fabrikant die de laatste tijd de mooiste smartphones uitbrengt. Of het nu gaat om mobieltjes met Android of Windows Mobile, om toestellen met een aanraakscherm of uitschuifklavier: in elk van deze reeksen heeft HTC wel een topper.
De laatste tijd zijn er natuurlijk wel andere fabrikanten gekomen die zich op de markt van het Android OS gegooid hebben, o.a. Motorola, Samsung, LG. Elk van hen heeft toestellen die wat te bieden hebben, maar het is toch HTC dat toestel na toestel blijft uitbrengen, en zich als het ware als een specialist opwerpt van het Android OS.
Het bedrijf heeft nu een nieuwe smartphone voorgesteld, de HTC EVO. Qua hardware heeft die veel weg van de HTC HD2 (Windows Mobile), omdat je ook hier het grote scherm aantreft met zijn overduidelijke weergave. Maar onder de motorkap zit opnieuw het Android OS, ditmaal in de nieuwe versie 2.1. Ook hier weer overgoten met het overduidelijke sausje van de HTC Sense interface.
Voor de liefhebbers van de harde cijfers: 480 x 800 pixel TFT LCD scherm van 10,7 cm groot; een Snapdragon 1 GHz processor aan boord, 1 GB ingebouwd geheugen, 512 RAM, 8 MP camera met flash (goed voro 720p video), met ok een 1.3 megapixel camera aan de voorkant. Een HDMI out verbinding, zodat je het toestel aan je tv kan aansluiten, een 8 GB microSD kaart.
Het speciale is bovendien dat dit toestel 4G aankan.
Meer hierover bij Engadget. Prijs en lancering in BelgiŽ zijn nog niet bekend. Maar het toestel belooft heel wat!
http://www.engadget.com/2010/03/23/htc-evo-4g-is-sprints-android-powered-knight-in-superphone-armo/
http://www.betanews.com/article/Sprint-has-the-game-changer-The-first-4G-smartphone/1269383434


OOK SAMSUNG NIEUWE ANDROID SMARTPHONE: GALAXY
Waarnemers laaiend enthousiast over nieuwe scherm
Eerder deze week hadden wij het over de HTC EVO, de nieuwste telg van HTC met het Android OS aan boord. Maar er dingen nog meer concurrenten naar de gunst van de Android-aanhangers. Zo heeft Samsung de Galaxy S uitgebracht, waarbij de waarnemers het vol bewondering hebben over het scherm.
Daarachter zit namelijk een nieuwe technologie, die Super AMOLED genoemd wordt. Die zou een verbetering met 20% tegenover de gewone AMOLED: 20% helderder, 80% minder weerkaatsing, en een betere kleurenweergave, terwijl er toch zuiniger omgesprongen wordt met de batterij.
Buiten dit scherm bevat het toestel ook een 1 Ghz processor, ondersteuning voor GPS, DNLA (een technologie waardoor je media kan delen met andere steunen die ook deze technologie ondersteunen).
Bij Mashable vind je enkele foto's van het nieuwe toestel die er toch wel indrukwekkend uitzien. En bij AraCellphone vind je een vergelijking tussen de Samsung Galaxy en de HTC EVO.
http://mashable.com/2010/03/23/samsung-galaxy-s-android/
http://areacellphone.com/2010/03/htc-evo-4g-vs-samsung-galaxy-htc-evo-extra/hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Facebook brengt meer verkeer naar de nieuwssites dan Google
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100322024

*** Vaticaanse bibliotheek betreedt digitaal tijdperk
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Buitenland/article/detail/1084329/2010/03/24/Vaticaanse-bibliotheek-betreedt-digitaal-tijdperk.dhtml

*** Sony en Nokia strijden tegen gadgettaks
http://www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1084559/2010/03/25/Sony-en-Nokia-strijden-tegen-gadgettaks.dhtml

*** Picocell maakt goedkoop eigen mobiel netwerk mogelijk
Mobiele bellers met VastMobiel gaan als een van de eerste in Nederland gebruik maken van de onlangs vrijgegeven DECT Guard Band, een frequentie tussen GSM en DECT in. Door gebruik te maken van een zogeheten picocell van Teleena ontstaat voor kleine en middelgrote bedrijven, ziekenhuizen of kantoren een eigen mobiel netwerk, dat 20 tot 30 procent goedkoper is dan de bestaande netwerken en dat vaak een betere dekking en ontvangst oplevert.
http://www.teleena.com

*** Hoe kan radio met behulp van social media de band met de luisteraars versterken? Justin Kings is zaakvoerder van het Londense Newsleader Media Consultancy.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00082873

*** Easy Computing presenteert Foto Academie Photoshop Elements 8
307 pagina's, volledig in kleur, ISBN 978 90 456 4816 3. Prijs Ä 22,50
http://www.easycomputing.com


*** Norman lanceert een nieuwe beveiligingsoplossing: Norman Security Suite PLUS, met t compleet nieuwe features zoals Intrusion Guard en Privacy Tools; die beschermen uw identiteit, uw PC en thuisnetwerk, terwijl u online bankiert, spellen speelt, chat, e-mailt, sociale netwerksites gebruikt of over het internet surft.
http://www.norman.nl


*** Olympus LS 11: getest door muzikanten
De baanbrekende LS 11 van Olympus, die opneemt in CD kwaliteit, werd getest – en goed bevonden – door de Burning Barrels.
http://www.olympus.be

*** Cisco lanceert HealthPresence voor betere toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg op afstand
Cisco heeft een nieuw technologieplatform voor telegeneeskunde geïntroduceerd: Cisco HealthPresence. Dat laat patiŽnten toe om artsen of klinisch geneeskundigen op afstand te consulteren op een manier die de vergelijking met een 'echt' doktersbezoek kan doorstaan. Cisco combineert hiertoe twee innovatieve technologieŽn uit zijn ruime aanbod oplossingen voor 'collaboration' of digitale samenwerking: Cisco TelePresence, dat videocommunicatie van zeer hoge beeld- en geluidskwaliteit waarborgt, en Cisco Unified Communications, dat de verschillende communicatieprocessen binnen een organisatie integreert en stroomlijnt.
http://www.cisco.be/

*** Toledo telecom lanceert onbeperkt internet - aanbod zowel voor thuisgebruikers als voor professionele gebruikers
http://www.toledo.be/nl/pdf/RESI_ADSL_ill_offer_NL.PDF

*** Nieuw Eco-toetsenbord onderstreept Fujitsu's pioniersrol in groene IT
Duurzaam toetsenbord uit hernieuwbare onderdelen voelt, oogt en kost hetzelfde als de plastic modellen
http://www.fujitsu.com

*** SIGNO introduceert de DViCO TViX N-1 in BelgiŽ
Een strak vormgegeven Digital-jukebox met Full-HD-ondersteuning
http://www.signodistri.eu/

*** Symantec kondigt het MessageLabs Intelligence Report voor maart 2010 aan:
Doelgerichte aanvallen vanuit China en zeer gevaarlijke RAR-attachments -
http://www.messagelabs.com/intelligence.aspx.


*** Ricoh lanceert de Aficio MP 1900: snel digitaal kopiŽren op A3-formaat
http://www.ricoh.be

*** F-Secure adviseert Windows-gebruikers om hun besturingssysteem up-to-date te houden
Windows Vista (zonder service pack) en Windows XP Service Pack 2 hebben straks geen ondersteuning meer, dus deze gebruikers dienen hun computer te upgraden. F-Secure Health Check laat toe op de hoogte te blijven van alle beveiligingsupdates voor browsers en applicaties van derden.
http://www.f-secure.com/nl_BE/products/home-office/internet-security/


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetMISOSOUNDZ - PIRATE
[downbeat electro] Deze week gingen wij nog eens op bezoek bij Idyllic Music, aflevering 150 van de podcast. Openingsnummer is Pirate van MisoSoundz. Een iets trager nummer, met een repetitief thema, maar heel knap. Van deze band kan je alle songs gratis downloaden (klik op de titel van een song, die dan geopend wordt in een nieuwe pagina, en klik op Save). Doen!
http://www.electrobel.fr/artist/222#songs
http://www.idyllicmusic.com/Podcasts%5C153050606Podcast153.mp3


SCREENATORIUM: DIAGNOSIS
[alternative / hip hop] Tragere elektro muziek met een begeleiding van piano en bas. Een heel onwezenlijke sfeer, erg lounge-achtig. Deze band valt in streaming te beluisteren op MySpace, en gratis te downloaden via Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/Screenatorium
http://www.myspace.com/screenatorium


ESKAZED: KEEP MY EYES OPEN
[Electro / Hip HOp] We verwennen deze week onze lezers wel die van zachte muziek houden! Deze groep brengt erg melodische muziek, in een traag tempo, mooi opgebouwd. Bij MySpace kan je naar enkele nummers luisteren uit het album Eskazed.
http://www.myspace.com/eskazed


STEMVELTA: RED KNOTS AND LONG DRESSES
[trip hop] Deze keer een band uit Moskou, die heel rijk gearrangeerde muziek brengt. Hun populairste nummer is deze Red Knots, maar wij zijn ook wel te vinden voor Silence.
http://www.myspace.com/stemvelta


VRIJDAG HOORSPELDAG: BIJ ONGEVAL WAARSCHUWEN (DETECTIVE)
Dit hoorspel, dat uitgezonden werd, door TROS in 1980, is gebaseerd op een verhaal geschreven door Jeannine Raylambert. Helene Swildens vertaalde het, en Harry Bronk voerde de regie. Acteurs zijn Kitty Janssen (Dominique); André van den Heuvel (Henri, haar ex); Robert Sobels (politie-inspecteur).
De plot: Dominique krijgt onverwacht bezoek van haar ex-vriend Henry. Die meldt dat zijn zoon, Jerome, neergeschoten is. Was het moord of zelfmoord? En waarom komt Jerome bij haar – zij waren toch maar kort minnaars? (duur: 0:47)
http://hoorspel.wordpress.com/2010/03/24/bij-ongeval-waarschuwen/Netties werkt samen met:

verkenner bannerHet is niet zeker dat alles zeker is.
-Pascal-oor logo
De nieuwe oogstCHALLONGE: WEDSTRIJDOVERZICHT
Wie een wedstrijd inricht waarbij er in manches tegen elkaar gespeeld wordt en de winnaar naar de volgende ronde doorgaat, zal deze tool wel kunnen appreciŽren - die maakt namelijk de accolades aan die je nodig hebt om zo'n planning op papier te zetten. Gewoon de namen invullen, van de eerste ronde, later tweede, enz. Je kan het verloop van de wedstrijden zelfs op deze site bijhouden, zodat de deelnemers daar kunnen volgen.
[Taal: Engels]
http://challonge.com/


DO I HAVE A DEAD PIXEL?


Een simpele website die gewoon doet wat de titel zegt: jou laten uitzoeken of je een "dode pixel" op je scherm hebt. Gewoon een kleur uitkiezen en op F11 drukken om het scherm op volledige grootte te zetten. indien er een dode pixel is, zie je hem. Terug op F11 drukken om terug te keren naar gewoon scherm.
[Taal: Engels]
http://www.doihaveadeadpixel.com/


ACCIDENT SKETCH
Hopelijk heb je het nooit nodig, en als je het nodig hebt, heb je hopelijk ook je laptop bij de hand om deze tool te gebruiken. Hier kan je namelijk, zonder te kunnen tekenen, een schets maken van hoe het auto-ongeval gebeurde waarin jij betrokken was, om dit te voegen bij jouw (digitale) ongevalaangifte.
[Taal: Engels]
http://accidentsketch.com/


GRATIS TOOLS VOOR GOOGLE MAPS
Sommige van deze tools (zoals voor het opzoeken van postcodes) werken enkel in de VS, maar toch zijn er enkele andere te vinden die ook wel interessant zijn om hier in Europa te gebruiken.
Bijvoorbeeld de tool "How far can I travel". Je geeft als beginpunt Antwerpen in, en kiest als transport "tevoet", en je wil 1 uur lopen. Dan krijg je de actieradius te zien van hoe ver je kan geraken. Maar er zijn nog veel meer tools hoor! Een site om te ontdekken!
[Taal: ENG]
http://www.freemaptools.com/


RADIOTUNA: ONTDEK WEBRADIO'S
Wat een simpele maar doeltreffende tool! Je moet gewoon een muziekgenre invoeren, en je krijgt meteen een lijstje van webradio's uit de hele wereld die deze muziek spelen. Klik je op een van deze stations, dan krijg je ook meteen een lijstje te zien van de songs die recent gespeeld werden. Klik je op de naam van de song, of de naam van de artiest, dan krijg je een lijstje met de stations die ook nog deze muziek of artiest speelden. Spijtig dat er nog geen link bij zit naar de website van de artiest zelf!
[Taal: Engels]
http://radiotuna.com/


GAZOPA: GELIJKAARDIGE BEELDEN VINDEN


Hier kan je foto's vinden uit nieuwssites, twitter, Flickr, enz. Je kan een foto uploaden of de url van een foto invoeren, je kan zelfs een eigen tekening maken, of een trefwoord ingeven. Bij al deze opties krijg je een keuze uit gelijkaardige foto's als jouw origineel. Er bestaat ook een iPhone app van deze tool.
[Taal: ENG]
http://www.gazopa.com/


ERROR LEVEL ANALYSE
Met analyse van de error level in een afbeelding krijg je een aanwijzing dat er op een of andere manier digitaal gemanipuleerd werd met deze foto. Op de site vind je een duidelijk uitleg over ELA (error level analysis) plus een voorbeeld. Je kan daarna de url doorgeven van een afbeelding, om te zien of daarmee digital geknoeid werd. Probeer zelf maar eens wat foto's uit van celebs!
[Taal: ENG]
http://errorlevelanalysis.com/


RAINY MOOD
Kijk, hier in BelgiŽ is dit een geluid dat we zo vaak horen in het echte leven: regen en onweer. Maar hoor het terwijl je aan het werken beng op je computer, dan wordt het plots rustgevend. Op deze site kan je zulke regenbuien beluisteren, in een loop van 15 minuten. Je kan ook de regen combineren met jouw favoriete muziek - werkt heel verfrissend!
[Taal: ENG]
http://www.rainymood.com/


REGEX DICTIONARY
Een verduiveld handig hulpinstrument, alleen spijtig dat wij niet meteen een Nederlandstalig equivalent vonden. Deze woordenboek gaat namelijk op zoek naar woorden waarin een bepaalde string (reeks karakters) voorkomt. Met andere woorden: geef je "cat" in, dan krijg je niet alleen catastrophic, maar ook delicate, eye-catching, scat, category, enz. Handig ook om rijmwoorden te vinden!
[Taal: ENG]
http://www.visca.com/regexdict/intro.html
http://www.visca.com/regexdict/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FREEWAREBLOG
Een site die besprekingen brengt van gratis software, in het Nederlands. Er hoort ook een tweewekelijkse nieuwsbrief bij. Het is aalleen spijtig dat er de laatste drie maanden geen nieuwe artikels meer toegevoegd zijn aan het blog...
[Taal: NL]
http://www.freewareblog.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GENUS

Wat is het geslacht van een woord? Je kan natuurlijk een woordenboek vastpakken (wie heeft dat nog in huis?!), of je kan het gaan opzoeken op deze site. Gewoon het woord invullen en op "zoek" klikken. Handig! (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.inventio.nl/genus/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JINGLEWEB
Deze site van het "Genootschap radiojingles en -tune" bevat nieuws, foto's, geluid en achtergronden rond jingles. Want jingles zijn erg belangrijk - zij zijn de identificatie van een merk, van een programma, van een zender.
Het genootschap heeft ook een rijk archief aan jingles.
[Taal: NL]
http://www.jingleweb.nl/index.php/over/


VRIJDAG MULTIMEDIA: APPLE VS. PREDATOR
Toen Apple zijn klacht indiende tegen de Taiwanese fabrikant van mobiele toestellen HTC, omdat die inbreuken gepleegd zou hebben op patenten die bij Aple berusten, werd er bij menige internaut toch de wenkbrauwen gefronst. Apple het patent op de schuifgrendel om een scherm te deblokkeren? Maar dat bestond toch al veel langer? In de chatroom, waar internauten live de opname van de podcast van Buzz Out Loud volgden, werd meteen verwezen naar de film Predator, waarin de robot ook een schuifgebaar maakt om zijn zelfvernietigingmechanisme te ontgrendelen. Meteen riepen de presentatoren van BOL op om een "shootout" te houden tussen Apple en Predator.
En kijk: de chatroom heeft hen op hun wenken bediend. Dit is het superleuke resultaat, waarin alle mogelijke "prior art" rond de schuifgrendel aangetoond wordt (bewijzen dat een techniek al bestond voordat het door een bepaald bedrijf aangevraagd wordt). Knap!
[Taal:Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=HWeZOS8ta04


VRIJDAG MULTIMEDIA: ORIGINEEL EN NAMAAK
Met reclame is big business gemoeid. En het komt echt aan op het juiste idee. Dat er dus regelmatig een ideetje 'geleend' wordt, om niet ronduit van 'pikken' te spreken, valt dan ook te verwqachten. Op de site Joelapompe vind je enkele voorbeelden van foto's en filmpjes gebruikt in campagnes die duidelijk uit dezelfde poel hun inspiratie haalden. (Bron: Walking Men)
[Taal: ENG]
http://www.joelapompe.net/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 360 DEGREE VIDEO
Een staaltje van wat de moderne technieken (en breedband!) vermogen. Waar je computer vroeger met veel tandenknarsen minuten nodig had om een tekening te hertekenen, zie je hier hoe snel het nu gaat: je kan een bepaalde plek zelf vanuit elke hoek bekijken.
[Taal: Engels]
http://ifolio.idfact.net/?p=1395
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Nieuwe Sony Vaio E-serie is kleurrijk
http://www.techbytes.be/2010/03/nieuwe-sony-vaio-eserie-is-kleurrijk.html
- Freecom's Data Recovery Service beschermt data op elke harde schijf
http://www.techbytes.be/2010/03/freecoms-data-recovery-service-beschermt-data-op-elke-harde-schijf-.html
- High-definition videoconferencing met de TANDBERG EX90
http://www.techbytes.be/2010/03/highdefinition-videoconferencing-met-de-tandberg-ex90-.html*** SAFE COMPUTING

http://www.safecomputing.be/
safe computing logo


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- 123inkt.nl is beste webwinkel
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/472439/2010/03/25/123inkt-nl-is-beste-webwinkel.dhtml
- Vrienden betalen elkaar via Hyves
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/472101/2010/03/24/Vrienden-betalen-elkaar-via-Hyves.dhtml
- Google beboet om schuine moppen op website
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/471927/2010/03/23/Google-beboet-om-schuine-moppen-op-website.dhtml

digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Thuisbezorgd is de meest innovatieve webwinkel
De felbegeerde vakprijs Innovatie Award ging dit jaar naar Thuisbezorgd. Via een kaartje op internet kun je zien waar je pizza of maaltijd rondrijdt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28639
- Korte url's worden korter
TinyURL kan zijn positie als meest gebruikte URL shorting service wel eens gaan verliezen. De reden? Concurrenten bieden nog kortere namen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25895
- Schone LimeWire
FrostWire is bijna een kopie van LimeWire. Er zijn echter een paar ongewenste onderdelen weggelaten, BitTorrent ondersteuning is toegevoegd, en - niet in de laatste plaats - FostWire is sneller!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=20331

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Nieuwe AV-receivers Onkyo klaar voor 3D dankzij HDMI 1.4
Onkyo heeft zijn line-up van instap en middengamma AV-receivers voor 2010 bekendgemaakt. Sterproduct is de TX-SR608 met niet minder dan 6 HDMI 1.4-ingangen waardoor hij klaar is voor 3D.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4850
- Altec Lansing met compacter iPod speakersysteem
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4719
- Hama maakt zich op voor de zomer met Canberra fototassen
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4871

computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- ScanSource Europe investeert in gezondheid
ScanSource lanceert een online gezondheidsportaal beschikbaar voor zijn resellers.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21156&style=99896
- Internet Explorer lijdt onder invoering van Ballot Screen
Nu de invoering van het Ballot Screen een feit is, nemen internetgebruikers stilaan afstand van Internet Explorer als OS.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21154&style=99896
- Firefox 3.6 verbannen in Duitse instellingen
Het Duits Federaal Agentschap voor informatiebeveiliging heeft internetgebruikers aangeraden de open-source webbrowser niet te gebruiken totdat Mozilla een patch uitbrengt voor de 3.6 versie
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21155&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- GAIA kiest Gonzales
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft na een consultatieronde besloten in zee te gaan met mediabureau Gonzales.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6504
- De iPhone applicatie van Pierre Kroll
Appsolution heeft de nieuwe iPhone-applicatie ontworpen van de Belgische tekenaar Pierre Kroll.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6502
- Robotportret van de Belgische zoekmachinegebruiker
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6494
computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Ongekende audiokwaliteit in een hightech verpakking
http://computertaal.info/2010/03/26/ongekende-audiokwaliteit-in-een-hightech-verpakking/
- Opera Mini 5 voor de iPhone
http://computertaal.info/2010/03/26/opera-mini-5-voor-de-iphone/
- Internet Explorer 6 is dood
http://computertaal.info/2010/03/26/internet-explorer-6-is-dood/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Google deelt advertentie-inkomsten Android met providers'
http://tweakers.net/nieuws/66425/google-deelt-advertentie-inkomsten-android-met-providers.html
- Toetsenbord met programmeerbaar touchscreen op komst
http://tweakers.net/nieuws/66426/toetsenbord-met-programmeerbaar-touchscreen-op-komst.html
- Testvoertuigen laten boordcomputer met omgeving praten
http://tweakers.net/nieuws/66399/testvoertuigen-laten-boordcomputer-met-omgeving-praten.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP EXCEL: DATUM EN TIJD
Bij Excel is het format van een cel erg belangrijk. Daarbij moet je onthouden dat een cel, geformatteerd als getal, uitgelijnd wordt aan de rechterkant. Tekst aan de linkerkant, althans wanneer je de "standaard" formattering kiest. Je moet daarbij ook in het achterhoofd houden dat de waarde die in een cel ingevoerd is, niet wijzigt wanneer je het format van een cel verandert.
Verder moet je ook weten dat, wanneer je een waarde in een cel invoert, Excel probeert te raden welk formaat het is; daarbij gaat het uit van het "algemeen" formaat ("General") in het Engels. En meestal is dat ook juist: tekst is tekst, een getal is een getal. Maar soms wil je iets anders. De verschillende opties zullen wij in de volgende dagen bespreken, vooral dan wat datum en tijd betreft.
http://www.ozgrid.com/Excel/free-training/excel-lesson-13-basic.htm


TIP EXCEL: DATUM EN TIJD 2
Datum en tijd in Excel kunnen erg verwarrend zijn. Maar zij spelen een heel belangrijke rol in Excel, dus is het nodig dat je begrijpt hoe ze werken.
Datums worden door Excel bezien als gehele getallen, beginnende bij het getal 1 voor 1 januari 1900, het getal 2 voor 2 januari 1900, enz. Dat zijn dus seriŽle getallen, waardoor we deze datums kunnen gebruiken in bewerkingen om op te tellen en af te trekken.
Hoe je een datum in Excel invoert is erg belangrijk; doe je dat niet in de juiste vorm, dan zal Excel (vooral in oudere versies) niet weten dat het om een datum gaat. Vul je een datum in, dan kan je meteen zien of Excel begrepen heeft dat het een datum is, doordat die nu rechts uitgelijnd wordt (als een getal), terwijl een niet correct ingevoerde datum als tekst beschouwd wordt en dus links uitgelijnd wordt.
Is het formaat van de datum correct, dan zal Excel het formaat omschakelen van Algemeen (standaard voor alle cellen) naar het ingebouwde datum formaat.En hoe dat er dan weer uitziet, dat is afhankelijk van jouw eigen instellingen - niet in Excel, maar wel in de Landinstellingen van het Windows controlepaneel.
Ook belangrijk is de "separator" tussen de onderdelen van de datum, of je bijvoorbeeld 12/12/2004 of 12-12-2004 schrijft. Morgen enkele voorbeelden om dit te verduidelijken.
http://www.ozgrid.com/Excel/free-training/excel-lesson-13-basic.htm


TIP EXCEL: DATUM EN TIJD 3


Gisteren kreeg je van ons wat achtergrondinformatie over de manier waarop Excel werkt met datums en tijd. Vandaag verduidelijken wij dit met een voorbeeld.
Tip in cel A1: 12/12/2004 of 12/12/04 - die zij allebei goed.
Selecteer cel A1 en klik rechts, kies Format Cells, en klik het tabblaadje Getal. Hier kan je het formaat aanpassen van zowel de cel zelf, als van de data in de cel.
Indien het formaat dat je bij Windows Landelijke instellingen als voorkeur aangegeven hebt voor datum niet behoort tot de standaard instellingen van Excel, dan zal Excel die als Custom (aangepast) beschouwen.
Maar dit even terzijde. Wanneer je op het tabblaadje Getal bij Categorie de onderverdeling General (algemeen) kiest, dan zie je rechts in dit dialoogvenster een voorbeeld van hoe het in cel A1 ingevulde gegeven eruit ziet in dit formaat. En dat is dus, voor onze 12/12/2004: 38333. Dat wil zeggen dat 12/12/2004 38.333 dagen is nà 1/1/1900.
Kies nu bij Categorie het formaat Datum, en blader doorheen de verschillende opties die je nu krijgt. Je kan rechts telkens een voorbeeld zien van hoe de datum er nu zal uitzien.
Wij houden bijvoorbeeld van het formaat "14 maart 2001", en kiezen dat; ons gegeven in cel A1 ziet er nu uit als "12 december 2004". Waarbij we de nadruk leggen op "eruit zien", want de onderliggende waarde is niet gewijzigd, en is nog altijd 38333. Wat nogmaals bewezen wordt door het feit dat, wanneer je cel A1 selecteert, er bovenaan in de bewerkingsbalk toch nog "12/12/2004" staat.
Morgen nog wat meer eigenaardigheden van de manier waarom Excel met datums omgaat.
http://www.ozgrid.com/Excel/free-training/excel-lesson-13-basic.htm


TIP EXCEL: DATUM EN TIJD 4
Nog een eigenaardigheid van de datum/tijd annotatie in Excel. Wanneer je een datum invult in een cel in Excel, maar de dag niet vermeldt (bijvoorbeeld dec-2004) dan zal Excel dit wel herkennen als een datum, maar zal het de eerste dag van maand december toekennen aan deze cel. Je ziet dus in de cel staan dec-2004, maar in de bewerkingsbalk zie je 1/12/2004 staan of 37998.
Excel kan immers niet om met een datum waarbij de dag niet bepaald is, want anders kan hij die numerieke waarde, tellende vanaf 1/1/1900, niet toekennen.
Het lijkt allemaal triviale kennis, maar je moet het gewoon in je hoofd houden, want het helpt je om Excel te begrijpen en geen fouten te maken bij het invullen van formules.
http://www.ozgrid.com/Excel/free-training/excel-lesson-13-basic.htm


TIP EXCEL: DATUM EN TIJD 5
Net zoals Excel datums omzet in een getal dat weergeeft de hoeveelste dag het is sinds 1/1/1900, zo rekent het uren om naar gehele getallen. Daarbij is een dag gelijk aan het hele getal 1, en zijn de uren een breuk van dat hele getal. Zo is 24:00:00 gelijk aan 1, 18:00:00 gelijk aan 0,75, en 6:00:00 gelijk aan 0,25.
Doe zelf maar de test: geef een van bovenstaande tijdstippen in een cel in, bijvoorbeeld 12:00. Selecteer de cel, klik op Format, en kies bij Categorie voor de optie General. Je zal nu zien dat in de cel A1 nog altijd 12:00 blijft staan, maar in de bewerkingsbalk staat er 0,508333333333333
http://www.ozgrid.com/Excel/free-training/excel-lesson-13-basic.htm

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: WIZIWIG
Windows XP - 1,98 MB - freeware
Deze software zorgt ervoor dat je randapparatuur fijn kan afstellen: scherm, printer en scanner. Vooral bedoeld voor grafici kan je hiermee verschillende toestellen op elkaar synchroniseren zodat het geen geprint wordt identiek is aan wat er op het scherm te zien valt.
http://www.praxisoft.com/pages/products.wiziwyg.html


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: THE GIMP
All OS / freeware
Deze beeldbewerker moeten wij je ongetwijfeld niet meer voorstellen. Hij bevat alle mogelijkheden van de "groten" zoals Photoshop, maar blijft toch gratis, en bovenal gebruiksvriendelijk. Ook hier kan je retoucheren, werken met lagen, effecten toevoegen, enz.
http://www.gimp.org/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: QUICKTIME
All OS - freeware
Deze software bevat een uitstekende waaier extensies en een heel goede videoplayer om video in real time te streamen.
http://www.apple.com/quicktime/download/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: SAFARI
Windows / Mac OS - freeware
Een Mac browser in een Windows omgeving: met deze browser hoopt Apple wat zieltjes te winnen voor het Mac OS. En waarom geen product voor Microsoft gebruikers maken? Het is per slot van rekening gelukt met iTunes, een van de meest gebruikte muziekprogramma's voor Windows!
http://www.apple.com/benl/safari/download/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: SPYBOT
Windows all - 14,4 MB - freeware
Wanneer je aan ons vraagt wat er voor beveiliging op een pc moet staan, dan noemen wij in één adem: AVG, Ad-Aware, en Spy-Bot. Die laatste is een tool waarmee je allerlei spyware op je harde schijf kan opsporen en verwijderen. Een must!
http://www.safer-networking.org/en/home/index.html


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: AUTOSTITCH

Windows all - 1.016 MB - demo
Een van de meest indrukwekkende programma's om verschillende foto's tot één panorama aaneen te naaien. Je moet gewoon een lijstje opgeven van de foto's die verwerkt moeten worden, en de software doet alles volkomen automatisch. zijn de foto's genomen met verschillende verlichting, vanop verschillende hoogte, enz ? Geen probleem, ook hiermee kan de software om!
http://www.cs.ubc.ca/~mbrown/autostitch/autostitch.html


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: CALENDRIER XTRA
Windows all - 1,2 MB - freeware
Een kalender die je zelf volkomen kan aanpassen: vertoning van 5, 6 of 7 dagen per week; automatisch aanpassen van de grootte van het scherm; maanstanden in real time; je kiest zelf de achtergrondtekening; enz. De software is enkel in het Frans verkrijgbaar.
http://www.xtralog.com/en/index.html


NETSPEEDMONITOR
Windows all - 3,4 MB - freeware
Jouw provider belooft dan wel dat je grote download en uploadsnelheid hebt, maar is dat inderdaad ook zo? Dit gratis progje kan je het vertellen: het geeft in real time de snelheden weer van de uploads en downloads. Maar ook belangrijk: je ziet meteen ook wanneer een toepassing toegang zoekt tot het internet, of bezig is iets te up/downloaden. Een extra beveiliging dus, die je kan vertellen of jij besmet bent door een botnet.
http://www.floriangilles.com/software/netspeedmonitor


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: VLINGO
Blackberry app
Deze tool zorgt ervoor dat de eigenaars van Blackberries voortaan veiliger door het leven gaan: zij kunnen wanneer zij achter het stuur zitten toch te weten komen wie hen een mail stuurt of een sms, dankzij deze tool, die de mail- en sms berichten luidop voorleest.
Bij Mashable vind je ook een filmpje die de werking van Vlingo uitlegt.
http://mashable.com/2010/03/24/vlingo-blackberry-safereader/
http://www.vlingo.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ARTICLES BRENGT WIKIPEDIA IN EEN MOOI KLEEDJE
iPhone app
Er zijn al wel apps waarmee de Wikipedia op de iPhone gebracht wordt, maar de interface daarvan is meestal erg rudimentair. Articles wil daarin verbetering brengen. De app bevat een erg goede fotoviewer, je kan artikels bekijken waarbij rekening gehouden wordt met de plaats waar jij je bevindt, je kan foto's zelfs kopiŽren. De app bevat ook een functie waarbij jij zelf kan bepalen of de artikesl in landschap of portret modus bekeken kunnen worden.
http://www.sophiestication.com/articles/
http://mashable.com/2010/03/19/articles-iphone-app/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....Verleden week hadden wij het over een toepassing om online te bankieren, en vroegen wij onze lezers of zij weet hadden van een Nederlandstalig equivalent. Lezer "Dr. Strangelove" gaf ons volgende suggestie:
<<<
Op OROV.nl staat het NL-talige Offline Rekening Overzicht wat al jarenlang uitstekend doet wat het moet doen. Ondersteunde bestandsformaten. Offline Rekening Overzicht weet raad met de volgende bestandsformaten: Mijn.Postbank.nl : alle formaten. Girotel Offline : kommagescheiden export. Girotel Online : kommagescheiden download. Postbank Zakelijk : kommagescheiden export. Mijn.Ingbank.nl : kommagescheiden download. Mijn.Regiobank.nl : kommagescheiden download. Rabobank : kommagescheiden download. ABN Amro : Tab-gescheiden dowoad. Fortis : kommagescheiden, tab-gescheiden. SNS Bank : kommagescheiden download. Argenta Bank : csv download. C&E Bank : csv Dexia BelgiŽ : csv Fortis BelgiŽ : csv Citibank BelgiŽ : csv Argenta NL : tab-gescheiden OROV Export Dexia Fr : CSV ING BelgiŽ (BBL) Home\'Bank Off-Line Export van Lanschot Tab-gescheiden Friesland Bank Online Bankieren CSV Bank van de Post CSV KeyTrade BelgiŽ CSV Sparkasse CSV KBC Online CSV ING Card CSV Triodos CSV Grafschafter Volksbank CSV
>>>

en lezer Irvin had ook een tip:
<<<
Winbank is een eenvoudig gratis Nederlandstalig programma voor het bijhouden van uw bankboekhouding op de site :
http://members.quicknet.nl/marcel.jansen3/ >>>

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Wetten zijn altijd van nut voor wie bezit heeft, en schaden wie niets heeft.;
- Jean-Jacques Rousseau -