netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
25/3
/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 642 van 20/3/2010

netties verkiezingGegroet lezer,

Wij beginnen dit nummer met onze excuses aan de lezers die ons de voorbije twee weken gemaild hadden: door al te drukke bezigheden hebben wij de mails niet kunnen behandelen - onze mailbox puilt trouwens uit, en schreeuwt dringend om onze aandacht. Omwille van datzelfde tijdsgebrek hebben wij het verslag van het evenement in Antwerpen, waarbij de winnaars van onze verkiezing Beste Nederlandstalige site van 2009 (privé-initiaitief) in de bloemetjes gezet werden, nog niet online kunnen zetten. Hopelijk vinden wij in de volgende dagen de tijd om dit alsnog te doen.

Wat dit nummer betreft, zal u tal van berichten aantreffen die handelen over nieuwigheden, aangekondigd op SXSW - een treffen in de VS dat oorspronkelijk een muziek- en andere kunstenfestival was, maar uitgegroeid is tot een treffen waar vooral nieuwe webdiensten en websites aangekondigd worden. U zal trouwens merken dat heel wat van die aankondigingen draaien rond mobiele toepassingen, gebaseerd op de plek waar u zich bevindt. Dat wijzelf niet scheutig zijn om voortdurend aan de hele wereld mee te delen dat wij op plek X of plek Y zij, weet u ondertussen al. Zijn er trouwens onder onze lezers internauten die gewillig het spel van de locatiegebonden diensten zoals Foursquare of Gowalla meespelen? Laat het ons weten!

Wij wensen u alvast veel lees- en experimenteerplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.
Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ZOU U EEN IPAD VOORAF BESTELLEN?
PC World noemt al wie een iPad op voorhand bestelt een idioot. Een manier om sensatie te zoeken, of toch een grond van waarheid?
Vooraf dit: men kan over enkele dagen beginnen met "pre-orders" van de iPad, met andere woorden: nu kopen, op 3 april afhalen. De iPad, het wondere toestel van Apple, zou namelijk begin april in de winkel liggen, maar niet in ons landje. Onze lezers worden dus niet geconfronteerd met dit dilemma, maar toch is het even de moeite waard om hierbij stil te staan.
Het is altijd een risico om de eerste versie van een nieuw toestel te kopen. Als gebruiker fungeer je dan als proefkonijn. Hoe goed de fabrikanten de onderdelen uitgetest hebben, er zullen toch nog altijd foutjes zitten die pas bij intensief gebruik door alle soorten gebruikers te voorschijn komen. Dat is een regel die voor alle toestellen telt - de tweede Android mobiele telefoon was beter dan de eerste, de tweede iPhone beter dan de eerste. Gebruikers konden aangeven wat zij vonden dat er aan tools ontbrak, en Apple heeft de meeste van hun wensen vervuld (behalve het tetheren, het copy/paste en de achtergrondbewerkingen).
In het geval van de iPad gaat deze vuistregel echter dubbel en dik op. Want je zou geld uitgeven (en geen beetje: 500 tot 800 euro!) om een toestel te kopen waarvan je niet eens de specificaties kent. Het toestel dat Steve Jobs tijdens de oorspronkelijke demo voorstelde, zou ondertussen grondig gewijzigd zijn. Tools en functies zouden bijgevoegd of juist verdwenen zijn, aldus de geruchtenmolen. En dat is juist het probleem: er bestaat wel een pagina bij Apple met daarin de technische specificaties (1), maar daarop ontbreken enkele dingen die volgens de geruchtenmolen wel in de definitieve versie zitten, zoals camera en ingebouwde microfoon, onontbeerlijk om bijvoorbeeld skypegesprekken te houden.
Alhoewel het artikel van PC World (2) toch niet vrij is van enige sensatiezucht, is het toch aan te raden om de kat even uit de boom te kijken, en te wachten op de eerste toestellen en de commentaren van de eerste gebruikers, in plaats van als gekken in de rij te gaan staan om toch maar als eerste zo'n hebbeding te bemachtigen.
Waarmee wij dus helemaal niet willen zeggen dat de iPad niet best mooi, nuttig en handig kan zijn. Integendeel: het toestel heeft alles om de gebruiker te charmeren. Maar gewoon enige terughoudendheid is, net als bij alle andere nieuwe producten die uitgebracht worden, toch op zijn plaats.
http://www.pcworld.com/article/191436/
http://www.apple.com/benl/ipad/specs/


GOOGLE NEWS: DOORBLADER OUDE KRANTEN
Opnieuw een erg knappe innovatie van Google!
Via Search Engine Roundtable vonden wij een erg knappe nieuwigheid die Google in alle stilte uitgebracht heeft. Wanneer je bij Google News een krant in ingescande vorm tegenkomt, zal je (bij sommige kranten) bovenaan een link vinden "browse this newspaper". Dat geeft je dan een beeld van dekrant, waarop je kan in- en uitzoomen, en zelfs de hele krant bekijken.
Met andere woorden: wat vroeger enkel te bekijken was op microfiches in het archief van de krant zelf, of in sommige openbare bibliotheken. Knap! Wij deden de test en trokken naar Google News (1). Daar klik je op Advanced Search, en in de volgende pagina kies je voor "Try archive search", wat een pagina opent met enkele voorbeelden om verder in de archieven te zoeken. Wij gingen voor Loch Ness, en klikten vervolgens op een artikel uit 1934: Loch Ness Monster seen by Monks.
Dit leidt naar de ingescande versie van The Montreal Gazette van 19 januari 1934. Bovenaan vind je dan een link "Browse this newspaper". Knap, niet? Wij dromen in elk geval nog verder: waarbij de content van al deze kranten volledig doorzoekbaar zal zijn. Een idee om wetenschappers en historici te laten watertanden! Dat dit niet meer veraf is, zal je kunnen afleiden uit het feit dat de titels van artikels in hun geheel omkaderd zijn, en in de miniatuurafbeelding rechts van Google News op de afbeelding weergegeven worden.
Het eindresultaat van onze zoektocht vind je op onderstaande link.
http://news.google.com
http://news.google.com/newspapers?id=mUswAAAAIBAJ&sjid=XKgFAAAAIBAJ&pg=4123,2242051&dq=loch+ness&hl=en
http://thenextweb.com/apps/2010/03/12/google-news-adds-awesome-browse-mode-archived-newspapers/


MOZILLA DRINGT AAN OP UPDATE VAN FIREFOX
Pop-up venster moet gebruikers aansporen.
Firefox 3.6 is nu al meer dan 100 miljoen keer gedownload, maar Mozilla wil toch alle gebruikers aansporen om de update te maken - enerzijds om veiligheidsredenen, maar anderzijds omdat deze browser toch wel enkele interessante nieuwigheden heeft.
Hiertoe zal Mozilla een beetje agressiever tewerk gaan. Al wie een oudere versie heeft van Firefox zal nu een pop-up zien die aanspoort om te upgraden. Bij dit venster zal je drie keuzen hebben: herinner me later, neen, of de nieuwe versie downloaden. Wie ervoor kiest om later herinnerd te worden, zal 24u later het venster terug zien.
Waarom sommige gebruikers toch niet wensen te updaten? Tja, dat heeft te maken met de add-ons - wanneer er een nieuwe versie uitkomt van Firefox, dan zijn niet meteen alle extensies compatibel. Zo moesten wijzelf een tool om teksten te markeren uitschakelen, omdat die niet compatibel is. Wie toch de extensie wil blijven gebruiken, ondanks het feit dat hij eigenlijk niet compatibel is met de nieuwste vorm van Firefox, kan beroep doen op een hulpmiddeltje: met de extensie MR Tech Toolkit (1) of Nightly Tester Tools (2) kan je een compatibiliteit forceren - maar dat is dan wel op eigen risico!
http://download.cnet.com/MR-Tech-Toolkit/3000-11745_4-10507563.html
http://download.cnet.com/Nightly-Tester-Tools/3000-11745_4-10856051.html
http://download.cnet.com/8301-2007_4-20000314-12.html


HEB JIJ OOK AL EEN STICKYBIT?
Een nieuwe vorm van tags combineert het digitale met de reŽle wereld.
Op de SXSWi (South by Southwest Interactive) beurs is het momenteel een grote hit: de Stickybits. De beursgangers kregen elk een doosje toegewezen, en de tool maakte furore. Eigenlijk verschilt de StickyBit niet veel van andere streepjescode, maar er is wel een verschil: jij moet niet wachten tot een fabrikant die streepjescode aanbrengt, jij zorgt voor de code.
Dit is hoe het werkt: je plakt zo'n sticker met Stickybit code op "iets" - de deur van een restaurant, of de deur van een wc, of een standbeeld. Neem er een foto van met je smartphone, waarop je ook de Stickybit app hebt staan (verkrijgbaar voor iPhone en Android). Je kan nu commentaren toevoegen bij deze foto, en iedereen die met zijn smartphone een foto neemt van deze bepaalde Stickybit, zal voortaan deze commentaren kunnen lezen. In de app zit ook een geolocatie-gedeelte, zodat de app weet waar de stickybit zich bevindt.
Kortom: de reŽle wereld wordt met de digitale wereld verbonden. De stickybits worden verkocht in pakjes, via Amazon; Maar je kan ook via de bijhorende website zelf stickybits maken en afdrukken, je kan zelfs de app gebruiken om gewone labels met streepjescode te taggen. Het opent heel wat perspectieven!
http://www.stickybits.com/
http://news.cnet.com/8301-13577_3-10467485-36.html?tag=mncol;title


ITALIË START TEST MET MICROSOFT TAGS VOOR TOERISME
Nog meer tags, maar dan toegepast in de toerisme-industrie.
Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van tags, in combinatie met de camera op de smartphone. De reclame-industrie ziet er alvast brood in. Want je kan bijvoorbeeld een foto maken van een streepjescode, en dan op je smartphone een pagina oproepen met bijkomende informatie over een product, een wedstrijd, enz.
Maar ook de toerismesector ziet wel heil in tags. In de VS bijvoorbeeld zijn in San Francisco de restaurants voorzien van een tag. Je maakt een foto, en roept via je mobieltje een pagina op met informatie over het restaurant, maar je kan ook commentaren en besprekingen van het restaurant opzoeken. In New York City heeft het toeristisch bureau Gotham Tours overal in de stad gele stickers met streepjescodes geplakt op monumenten en toeristische trekpleisters. Even een foto nemen, en je krijgt op je mobieltje alle mogelijke achtergrondinformatie over het monument.
Nu waait deze trend over naar Europa. Met name naar Turijn - waar echter geen gewone tags gebruikt worden, maar wel de speciale veelkleurige tags van Microsoft waarover we het eerder al hadden (HCCB tags). Deze zijn ondertussen aangebracht aan het Nationaal Museum van de Film, het Palazzo Madama, het Museum van Oosterse kunst, enz. Neem een foto van zo'n sticker, en je krijgt via je mobieltje een browserpagina met tekst informatie, video, of zelfs MP3's. Knap!
http://www.turismotorino.org/landingTagWeb.aspx
http://www.betanews.com/article/Android-gets-its-first-Microsoft-app-TagReader/1267741076
http://www.betanews.com/article/Italy-launches-a-beta-of-Microsoft-Tags-for-tourism/1268429671


NAMCO NEEMT HET VERSCHIL TUSSEN DE MOBIELTJES WEG
UniteSDK wordt het eerste crossplatform game engine.
Een bericht dat de speelvogels veel plezier zal doen. Namco, een van de grootste merken op vlak van gaming, heeft een game engine aangekondigd die op alle platformen werkt - met andere woorden: voortaan zal je een spelletje kunnen spelen tegen alle mogelijke tegenstanders, of die nu een pc met Windows of Mac, of mobiele telefoon hebben met Android, iPhone, Windows, enz.
Door interoperabiliteit toe te laten maakt UniteSDK, deze nieuwe gaming engine, het ook mogelijk om alle aspecten van games te laten werken op de verschillende platformen: jouw persoonlijke records, je profiel, in-game chat, enz.
er worden de laatste tijd wel meer initiatieven ondernomen om de verschillende platformen voor games onder één dak te brengen. Zo heeft het bedrijf Valve Corporation onlangs aangekondigd dat het voortaan één kopie zal verkopen van haar games die dan tegelijk voor Mac en Windows zullen werken; alle toekomstige spelletjes zullen bovendien tegelijk uitgebracht worden voor de PC, Xbox360, Mac.
http://www.betanews.com/article/Android-vs-iPhone-vs-BlackBerry-vs-OS-X-vs-Windows-brought-to-you-by-Namco/1268343433
http://www.unitesdk.com/


WEB AWARDS OP SXSW
Bij elke grote bijeenkomst hoort een prijsuitreiking. Ook zo voor SXSW
e prijzen die op SXSW uitgereikt worden, zijn niet zozeer een "life time achievement", een beloning voor het verleden, maar wel een blik op de toekomst, een barometer van wat ons te wachten staat. En dat is dus, aldus de jury, locatiegebaseerde toepassingen. Een locatiegebaseerde toepassing ging immers met de prijs voor de beste mobiele site lopen. Het was echter niet de hier al vaak besproken site Foursquare, maar Gowalla. Op deze dienst zullen wij later nog terugkomen.
Wie behaalde er nog prijzen? Aardvark behaalde een prijs in de categorie Community. Legwork Studio kreeg een prijs voor de manier waarop het CSS in haar website verwerkte tot top-design. En Wolfram Alpha, de nieuwe zoekmachine waarover zoveel te doen was, maar die toch nog altijd haar publiek niet gevonden heeft, kreeg twee prijzen: technische prestatie en Best in Show.
De publieksprijs ging dan weer naar Cornify, een website die een button aanmaakt die je dan op jouw blog kan zetten. Klikt de bezoeker op de button, dan komen er eenhoorns als een laag over jouw content. Voorwaar een gemakkelijk tevreden te stellen publiek...
Voor de volledige lijst winnaars, met de bijhorende webadressen, verwijzen wij naar het artikel bij Wired. In de volgende weken zullen de winnaars ongetwijfeld in onze rubriek met de sitebesprekingen opgenomen worden!
http://www.wired.com/underwire/2010/03/sxsw-web-awards/


TWITTER ANYWHERE: GEEN ONTKOMEN MEER
Niet overtuigd van het nut van Twitter? Of je wil of niet, Twitter zal op het hele web zijn!
De SXSW conferentie is de plek bij uitstek om nieuwe dingen aan te kondigen. Een van de meest in het oog vallende zaken was de aankondiging van Twitter: het nieuwe @Anywhere platform, dat Twitter over het hele web wil brengen.
Het principe is simpel: wanneer je een website bezoekt die @anywhere ondersteunt, dan zal je de Twitter account van personen die aan deze site meewerken (redacteurs, bloggers...) kunnen volgen zonder naar de site van Twitter zelf te moeten gaan om daar het profiel van die persoon te bekijken en op "follow" te klikken. Je zou bijvoorbeeld ook kunnen twitteren over een YouTube video, zonder het bekijken van het filmpje te moeten onderbreken. Je zal ook de tweets van een bepaalde persoon kunnen zien, door de muis te bewegen over diens naam. En er zouden nog meer Twitter-functies in de maak zijn.
Een slimme zet van Twitter, dat hiermee opkomt tegen Facebook dat eveneens het hele web wil veroveren met zijn Facebook Connect platform. Dat is wel ietsje anders, meer een inlogdienst (je kan met je Facebook gegevens op andere sites inloggen). Bij @Anywhere gaat het gewoon om een stukje Javascript dat de webmaster op zijn site moet zetten.
Momenteel zouden er al partnerschappen afgesloten zijn met enkele grote kleppers uit het internetwereldje om deel te nemen aan het @anywhere project: Amazon, Bing, eBay, Meebo, MSNBC, Yahoo, enz. Meer nieuws over @anywhere vind je... op Twitter, door de @anywhere account te volgen!
http://mashable.com/2010/03/15/twitter-at-anywhere/
http://www.computerworld.com/s/article/9171018/Twitter_to_simplify_integration_of_tweets_into_Web_sites
http://mashable.com/2010/03/15/sxsw-evan-williams/


UNDERCOVER OP SOCIALE NETWERKEN
Opgelet, boeven: een van uw "volgers" kan wel eens een flik zijn!
In de VS is ongerustheid ontstaan over een plan van de overheid om het FBI voortaan ook undercover te laten gaan op sociale netwerken zoals Facebook, MySpace, Twitter. De bedoeling daarvan is dat de agenten kunnen "communiceren met verdachten", "toegang krijgen tot informatie die niet publiek is" en "sociale relaties in kaart brengen".
Alhoewel je eigenlijk niet meer van een plan kan spreken - volgens een artikel van Associated Press zouden de FBI agenten al aanwezig zijn op Facebook, MySpace, LinkedIn en twitter. Zij wisselen er boodschappen uit met verdachten, zien er wie hun vrienden zijn, en doorbladeren de privé-informatie van de verdachten en hun vrienden, zoals postings, foto's, filmpjes enz.
Nu mag je zeggen dat het op het eerste zicht wel logisch lijkt dat de politie zich ook op het terrein van de sociale netwerken beweegt, als een van de middelen om booswichten op te sporen. IN het verleden heeft de politie bijvoorbeeld al pedofielen 'gevangen' door zich op chat netwerken als minderjarigen uit te geven, of voor collega-pedofiel.
Maar is het wel eerlijk om zich voor iemand anders uit te geven op een sociaal netwerk? Het druist in elk geval in tegen de gebruiksvoorwaarden van deze sociale netwerken. En het vereist toch wel wat terughoudendheid, zo'n undercover operatie op de sociale netwerken is immers erg gemakkelijk op te zetten, maar zou eigenlijk enkel onder bepaalde voorwaarden toegelaten mogen worden.
In elk geval moet opgemerkt worden dat het undercover gaan op een sociale netwerksite heel gemakkelijk is. In het echte leven kan er wel één agent undercover gaan, maar dat is dan meestal een eenling. Een familie en vrienden kan je niet zomaar op 1-2-3 produceren. In sociale netwerken kan je dat wel - je moet gewoon genoeg accounts aanmaken, je kan een hele fictieve familie en vriendenkring opbouwen.
Dat daarbij ook andere, niet-criminele internauten om de tuin geleid worden, is een nevenwerking die helaas niet te vermijden is. Deze "fall-out" moet dan ook voor de overheid de grootste reden zijn om voorzichtig om te springen met deze undercover operaties op de sociale netwerken.
Bij Associated Press en CNet lees je in elk geval al enkele verhalen van undercovers op sociale netwerken, die konden leiden tot het pakken van de boeven.
http://news.cnet.com/8301-13578_3-20000550-38.html
http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5h9d9ecbek2Ur942bfpvJmo-DqlIAD9EFJ45O0


DIGG EN ICQ LATEN VAN ZICH HOREN
Ook ouwertjes willen met hun tijd meegaan!
Het mag dan al Twitter en Facebook zijn dat de klok slaat, dat wil niet zeggen dat de andere communicatiediensten en sociale netwerken dood en begraven zijn. Neem nu ICQ (spreek uit: I Seek You). Dit was een hele tijd het populairste programma, vooral bij de jeugd, want zo konden ze met elkaar chatten. De laatste tijd was het wat stil rond het programma, maar het wordt nog wel degelijk gebruikt. Eigenlijk was ICQ een van de eerste sociale netwerken, want je had er een pagina waarop je kon inloggen, informatie zien over je vrienden, kon chatten, en je profiel kon updaten. Klinkt bekend, niet?
Welnu, om haar populariteit bij het jonge volkje terug wat aan te zwengelen heeft ICQ nu de mogelijkheid gecreŽerd om ook jouw Facebook en Twitter account te integreren in ICQ. Daarvoor moet je dan wel gebruik maken van Facebook connect. Maar het geeft je wel de mogelijkheid om de reeks updates van je vrienden uit Facebook en twitter voortaan via ICQ te zien. Meer hierover bij SocialTimes (1)
Een andere "ouwe rot" is Digg. Ook dit was een pionier, en wel in het "sociale nieuws": gebruikers bij Digg brengen artikels en websites aan die hen interesseren; andere gebruikers geven commentaar op het artikel en stemmen het naar de top of naar de bodem van het rijtje. Digg had met de jaren een trouwe schare gebruikers rond zich verzameld, die binnen de Digg community een status verworven hadden door middel van hun activiteit op het netwerk. Telkens Digg een verandering in het algoritme doorvoerde om te trachten de relevantie van nieuws nog nauwkeuriger te doorgronden, werd dit dan ook op protest onthaald van de Digg gebruikers, omdat die vaak hun status verminderd zagen.
Het valt dan ook te vrezen dat Digg met de veranderingen die het aangekondigd heeft op de SXSW bijeenkomst de gebruikers opnieuw tegen zich in het harnas zal jagen. Bij het nieuwe systeem om relevant nieuws naar de top te promoten krijgen namelijk de uitgevers meer te zeggen, en de Digg gebruikers minder. Er werden nog meer dingen aangekondigd hoor: een gebruiksvriendelijke systeem om artikels aan te dragen, een gepersonaliseerde homepage voor elke Digger, een onbeperkt aantal pagina's met onderwerpen, een nieuw systeem van commentaren, betere tools om ongewenste dingen te wieden. Het is nu af te wachten hoe de gebruiker zal reageren op deze nieuwigheden.
Wie Digg nog nooit uitgetest heeft, raden wij ten zeerste aan om dit toch eens te doen; nu krijg je immers de oude versie nog te zien; De nieuwe site zal over enkele weken in alpha-fase getest worden voor een beperkt aantal gebruikers. Wil jij daartoe behoren, dan kan je op het tweede adres jezelf aanmelden.(2). Bij ReadWriteWeb vind je een uitgebreide bespreking van de aangekondigde nieuwigheden. (3)
http://www.socialtimes.com/2010/03/icq-is-back-and-it-uses-facebook-and-twitter/
http://new.digg.com/
http://www.readwriteweb.com/archives/big_changes_are_coming_to_digg_more_power_to_publishers.php?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+readwriteweb+%28ReadWriteWeb%29


GOOGLE START MET ADVERTENTIES OP HAAR LANDKAARTEN
Enkel relevante advertenties maken een kans
De Google Maps zijn een heel handige tool: je kan er een routebeschrijving vinden, via Streetview kan je zien hoe een straat eruit ziet, je kan het terrein of de straat vanuit de lucht bekijken, je kan zelfs fietsroutes laten uittekenen. Maar je dacht toch niet dat Google die Maps gewoon uit menslievendheid gecreŽerd had, niet?
Juist ja: om de advertenties. Tot nu toe konden adverteerders al een plekje kopen in de zijbalk bij een bepaalde locatie. Hierbij moet de adverteerder bieden op bepaalde trefwoorden, en de hoogste bieder wint de eer om zijn advertentie te zien verschijnen.
In AustraliŽ is Google met een experiment begonnen om nu ook advertenties op de landkaarten zelf te zetten. Daarbij wordt echter een ander systeem gehanteerd: de adverteerder zal moeten betalen voor het aantal keren een advertenties bekeken wordt (impression) of er op geklikt wordt (click through). Google aanvaardt ook niet zomaar elke advertentie: enkel dingen die nuttig zijn voor de gebruiker zullen vertoond worden. Denk bijvoorbeeld aan het logo van een benzinemerk (Q8) dat op landkaarten zal aangeven waar benzinestations te vinden zijn. Het zullen trouwens logo's zijn die je op de landkaarten ziet, en bij het aanklikken van het logo zal je meer informatie krijgen over de adverteerder.
Meer hierover bij het Australische The Age.
http://www.theage.com.au/technology/google-charts-new-territory-with-ads-in-maps-20100317-qect.html


IE 9 ONDERWEG
De preview die ontwikkelaars te zien kregen kon hen bekoren
Microsoft heeft deze week de preview voor ontwikkelaars uitgebracht van de IE browser, versie 9. De gewone gebruiker kan zich de moeite sparen om deze versie te downloaden, want veel zal deze versie hem nog niet zeggen, omdat de interface nog niet aanwezig is - er is zelfs geen adresbalk. Maar de ontwikkelaar kan zijn hartje ophalen aan deze preview, en er heel wat uit afleiden.
Wij legden ons oor te luisteren bij enkele besprekingen, en hoorden lovende kritiek. IE9 zal o.a. HTML 5 ondersteunen, de nieuwe versie van de hyper text markup language; dat is belangrijk, want HTML ondersteunt meer dynamische webpagina's, geïntegreerde video, geolocatie. Bovendien doet IE9 het erg goed in de Acid3 test, een maatstaf om te zien of de browser wel de officiŽle webstandaards respecteert. Daarbij haalt hij een score van 55/100. Dat is nog altijd erg weinig vergeleken met bijvoorbeeld de Firefox browser, die 97/100 haalt. Maar voor Microsoft zelf is het een stap in de goede richting.
De IE9 browser heeft ook een betere ondersteuning voor CSS, cascadings style sheets, waaronder de afgeronde hoeken, iets wat IE momenteel niet ondersteunt. Al deze verbeteringen gaan wel ten koste van iets belangrijks: IE9 zal niet gebruikt kunnen worden op het Windows XP besturingssysteem.
Het feit dat Microsoft nu de kaart gekozen heeft van webstandaards is iets dat de ontwikkelaars (en wij ook!) alleen maar kunnen toejuichen. Volgens waarnemers was het ook hoog tijd dat Microsoft deze strategie koos, want de aanhang zowel bij gebruikers als ontwikkelaars bleef maar slinken: browsers zoals Firefox en Chrome die de webstandaards wél ondersteunen hebben de laatste tijd danig geknabbeld aan het marktaandeel van de IE browser.
Meer over deze preview bij Ars Technica en Betanews
http://www.betanews.com/article/Internet-Explorer-9-the-HTML-5-browser-Better-than-halfway-there/1268780066
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/03/platform-preview-gives-web-developers-first-taste-of-ie9.ars


SOCIALE NETWERKEN ZORGEN VOOR GROTERE VERSLAVING
Gebruikers updaten vanuit het bed, tijdens het ontbijt
Volgens een recent onderzoek zouden heel wat internauten nu een gedrag vertonen dat ronduit verslaafd genoemd mag worden. Onderzoeksbureau Retrevo ondervroeg een duizendtal internauten, en kreeg te horen dat bijna de helft ervan Twitter of Facebook controleren of er berichten posten zelfs wanneer zij al in bed liggen, gedurende de nacht, of meteen wanneer zij opstaan.
Volgens het rapport controleert 55% van de ondervraagden Facebook minstens een keer per dag. Dat is nog niet echt een verslaving te noemen. Maar wanneer 11% van de ondervraagden zegt dat zij niet langer dan enkele uren kunnen zonder naar hun sociale netwerk te gaan, dan wordt het dat wel. Neemt men bij de groep ondervraagden enkel de jongeren onder de 25, dan klimt dit cijfer zelfs tot 18%.
Gestoord worden door een elektronische boodschap vonden de ondervraagden ook niet erg - zelfs wanneer dat was terwijl ze sex hadden (11%). Toch cijfers die men alarmerend mag noemen en die tot verdere studie nopen...
http://arstechnica.com/gadgets/news/2010/03/net-addiction-to-a-new-level-users-update-from-bed-dinner.ars


GEEN BESCHERMENDE FOLIE MEER VOOR DE IPHONE EN IPOD?
Een van de populairste producten zou door Apple verboden worden.
Volgens nieuwssite iLounge zou Apple alle beschermende folies en hoesjes met folie verbannen uit haar eigen winkels, zowel online als bakstenen winkels. Een vreemde beslissing, wanneer men bedenkt dat die folie en hoesjes behoren tot de best verkopende producten in deze winkels.
Apple zelf heeft volgens iLounge geen reden opgegeven voor deze beslissing. Maar waarnemers menen dat die mogelijk ingegeven is door bezorgdheid over de combinatie aanraakscherm + folie, waarbij de folie een optimale werking van het aanraakscherm zou verhinderen.
Kwatongen beweren echter (zie ook de commentaren op het artikel bij Crave van CNet) dat het Apple gewoon te doen is om meer iPhones en iPods te verkopen: zonder folie zouden de schermen immers sneller beschadigd geraken, en zouden de gebruikers sneller geneigd zijn om een nieuw toestel aan te kopen...
http://news.cnet.com/8301-17938_105-20000659-1.html


HACKERS MAKEN MEER DAN 100 AUTO'S ONKLAAR
Technologie in auto's kan al eens amok maken, vooral wanneer hackers ermee gaan spelen...
Meer dan 100 chauffeurs moeten deze week wel heel verbaasd opgekeken hebben, toen hun auto dienst weigerde of de claxon driftig aan het toeteren ging. De reden? Een hacker was het computersysteem binnengedrongen dat in deze wagens geïnstalleerd was, en dat ervoor moet zorgen dat autobezitters die hun afbetaling van de auto niet op tijd verrichten hun wagen niet kunnen gebruiken.
Het bedrijf dat de wagens verkocht dacht eerst dat het gewoon om een mechanische fout ging. Maar toen het klachten begon te regenen, werd de oorzaak elders gezocht. Bij heel wat autobezitters begon de claxon gewoon in het midden van de nacht te toeteren, en zij hadden geen andere mogelijkheid om de toeter het zwijgen op te leggen dan door de batterij los te koppelen...
Na een tijdje begon men een hack te vermoeden, en toen de problemen plots stopten nadat alle paswoorden van de huidige werknemers van het bedrijf gewijzigd werden, werd dit vermoeden bevestigd. Een ex-werknemer van een autodealer werd gearresteerd; hij wou met deze hack namelijk wraak nemen op zijn ontslag.
Het gebeuren toont wel aan dat zulke systemen om auto's vanop afstand onklaar te maken hun gevaren hebben. Zij worden tussen haakjes al meer dan 10 jaar gebruikt. Tegenstanders wijzen erop dat het systeem met het claxonneren erg vernederend is voor de automobilist; het onklaar maken van de auto zou er dan weer voor kunnen zorgen dat de burger in noodsituaties geen gebruik kan maken van zijn auto. Maar er zijn ook voorstanders van het systeem: zij menen dat hierdoor de banken en kredietinstellingen een autokrediet kunnen geven aan mensen die anders niet voor een autolening in aanmerking zouden komen.
http://www.wired.com/threatlevel/2010/03/hacker-bricks-cars/
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SONY DENKT AAN EEN UNIVERSELE CONTROLLER VOOR CONSOLES
Eén controller voor alle consoles, zou dat niet ideaal zijn?
Het Amerikaanse patentenbureau heeft bekend gemaakt dat het een patent toegekend heeft aan Sony, een patent waarvoor dit bedrijf al in 2008 een aanvraag ingediend had. Het gaat om een universele game controller. Voor zover men kan opmaken uit de omschrijving van het patent, zou het toestel bestaan uit een LCD, waarmee de gebruiker de gewenste controller kan kiezen.
Zo zou de gebruiker de keuze krijgen tussen het aanraakscherm of de standaard controller van het game, om het spel dat zich op het scherm afspeelt te bedienen. In het patent vermeldt Sony ook de eigen controller voor PlayStation 3, waarbij op het scherm van de nieuwe controller alle buttons van de PS3 opgenomen zijn. Ook de controllers van Xbox 360 worden vermeld, zodat je hieruit zou kunnen besluiten dat deze universele controller niet beperkt zou blijven tot de eigen Sony games, maar ook zou werken met de console van Microsoft.
Wij zijn alvast benieuwd hoe deze controller er gaat uitzien, want revolutionair is hij wel - de consoles zouden er bovendien meteen wat goedkoper door worden, want je zou nog maar één keer een controller moeten kopen, en die voor alle games kunnen gebruiken, ook de oudere.
http://news.cnet.com/8301-13506_3-10457440-17.html


ENKEL VIA MARKETPLACE APPS VOOR WINDOWS 7
Nog een beurs: MIX10. En daar werd Windows Phone 7 Series voorgesteld.
Er is niet alleen de SXSW beurs, maar ook MIX, een congres van ontwikkelaars voor Microsoft. Op deze beurs heeft Microsoft zoals verwacht haar WIndows Phone 7 reeks voorgesteld, waarover u morgen meer zal lezen.
Waarover wij het vandaag wel willen hebben is het feit dat je in de toekomst op mobiele telefoons die WIndows Mobile ondersteunen, niet zomaar vrij apps kan toevoegen, zoals tot nu toe het geval was. Microsoft heeft een bladzijde overgenomen uit het draaiboek van Apple, en verplicht de gebruikers om voortaan alle apps via de Windows Phone Marketplace te downloaden.
Nu is die marktplaats op zich niet slecht; je kan er aankopen met betaling via de kredietkaart, of met betaling via jouw mobiele operator. Er is content die door advertenties ondersteund wordt. Er is een systeem waarbij je dingen kan uitproberen vooraleer ze aan te kopen; de maker van de app kan daarbij zelf de probeerperiode bepalen - iets wat bij Android, waar er ook probeerversies van apps bestaan, niet mogelijk is.
Bij Engadget vind je een video die een blik geeft op deze marketplace - waar ook podcasts te verkrijgen zijn, wat ons ten zeerste verheugt. Het enige wat ons nog onduidelijk is, is of Microsoft dezelfde willekeurige selectie zal toepassen bij de apps die in de Marketplace verkrijgbaar zijn als Apple. Want dat zouden wij toch wel betreuren...
http://www.engadget.com/2010/03/15/windows-phone-marketplace-for-windows-phone-7-series-unveiled/


WINDOWS PHONE 7 SERIES KAN WAARNEMERS BEKOREN
Zoals beloofd komen we nog even terug op de specificaties van het nieuwe Windows OS voor mobiele telefoons en de ontwikkelingsomgeving
Op de MIX 2010 conferentie in Las Vegas, die gewijd is aan Microsoft producten, werden ook de toepassingen voorgesteld die je op de Windows Phone 7 series zal kunnen vinden. En zij lijken erg interessant, als je de waarnemers mag geloven.
Om te beginnen werden Silverlight 4 (die je als de concurrent van Flash zou kunnen omschrijven) en het XNA Framework ingebouwd in het Windows Phone platform. Dit biedt de ontwikkelaars heel wat mogelijkheden, en enkele van de tools die ondertussen ontwikkeld werden, kon men al op MIX 10 bewonderen. Zo werd er de populaire Twitter client Seesmic voorgesteld in een versie voor Windows 7, naast de o zo populaire locatie gebaseerde tool Foursquare, en Shazam, een dienst om muziek te herkennen.
Enkele andere tools scoorden bij de Amerikaanse waarnemers hoge ogen, zoals Netflix, een dienst om films te streamen. Maar dat is een dienst die enkel in de VS beschikbaar is, en ons dus minder aanbelangt. Maar het is toch wel interessant om te vinden dat streaming video's voortaan ook op de Windows Phone 7 Series toestellen bekeken zullen worden.
Nog iets wat door de waarnemers geroemd werd: het gaming platform. Ontwikkelaars van spelletjes hebben gezien aan het immense succes van games op de iPhone dat er een grote markt voor hen ligt. Enkele ontwikkelaars hebben ondertussen al games gemaakt voor de Windows 7 Phone Series, zoals het bedrijf Major Nelson, dat The Harvest voorstelde, een game dat zowel op de Windows Phone, de pc, of de Xbox 360 gespeeld kan worden.
Over Seesmic voor Windows Mobile 7 lees je bij Mashable. Bij BetaNews vind je nog wat meer informatie over dit nieuwe OS en de apps die ervoor beschikbaar zullen zijn.
http://mashable.com/2010/03/15/seesmic-windows-phone/
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Windows-Phone-7-Series-actually-looks-pretty-good/1268683306
http://www.betanews.com/article/Windows-Phone-7-Series-has-Netflix-streaming-Xbox-Live-gaming/1268680924


OOK SAMSUNG WIL EEN CONCURRENT VOOR DE IPAD
Met zijn eigen tablet wil Samsung de "tekortkomingen" van de iPad verbeteren.
Even een misverstand uit de weg werken: het is niet de aankondiging van de iPad door Apple, die ervoor gezorgd heeft dat ook andere fabrikanten met het idee voor een tablet pc op de proppen kwamen - heel wat fabrikanten zijn al een tijdje bezig om, naast desktops, laptops, notebooks, zelfs netbooks, met een tablet uit te komen. En dus mag je de andere fabrikanten zeker en vast niet van na-aperij beschuldigen.
Een van de fabrikanten die nu zijn plannen ontvouwd heeft voor een tablet, is Samsung. Die noemt deze computer een "slate pc" - het Engelse "slate" kan je best vertalen door "lei", en dat vinden wij een mooie naam voor zo'n tablet, want dat doet denken aan het leien bord waarop je vroeger met een griffel schreef.
Samsung heeft bij zijn aankondiging benadrukt dat het met dit toestel twee belangrijke tekortkomingen van de iPad wil rechtzetten: het gebrek aan processorkracht, en het onvoldoende aantal aansluitingsopties. Samsung meent namelijk dat de ARM chip die het hart is van de ipad niet krachtig genoeg is om van dit toestel de voornaamste computer te maken voor de gebruiker, laat staan voor verschillende leden van het gezin samen.
Samsung wil met dit toestel iets brengen dat je mee kan nemen naar de unief en daar een PowerPoint presentatie houden, mee naar huis kan nemen of het kantoor om daar te werken, enz.
De markt van de tablet-pc's begint stilaan wel drukbevolkt te raken. Waarbij het opgemerkt moet worden dat het wel om veel toestellen gaan die al wel aangekondigd zijn, maar nog niet op de markt zijn. Bovendien moet nog blijken of er überhaupt een markt bestaat voor tablet pc's, de tussenvorm tussen smartphone en laptop/notebook/netbook. We maken afspraak over enkele maanden om nog eens een boom over dit onderwerp op te zetten?
http://apcmag.com/samsung-to-release-slate-pc.htm
http://mashable.com/2010/03/16/samsung-ipad-challenger/


ANDROID WEER WAT BETER
Zoeken met gebaren nu ook voor oudere systemen
Het wordt eerlijk gezegd wel wat verwarrend - er is het "gewone" Android besturingssysteem dat op de meeste Android mobieltjes staat. En er is de "echte Google" versie van Android, die alleen te vinden is op de Nexus One van Google. En dan is er ook nog de nieuwe versie van het Android 0S, versie 2.1, die in het begin enkel te vinden was op de Nexus One, en nu bij mondjesmaat doorsijpelt naar andere Android toestellen, maar tegelijkertijd worden er nog altijd Android toestellen verkocht met het oude Android OS erop.
Hoe het ook zij, te midden van al die verwarring blijft Google toch maar mooi nieuwigheden uitbrengen voor al die toestellen. Zo bracht ht enkele dagen geleden Gesture search (het zoeken in contacten door middel van gebaren op het aanraakscherm) uit, dat niet alleen voor Android 2.1 maar ook voor oudere systemen (1.5 +) zal werken.
Ook werd Google Maps voor Android aangepast - en het is al versie 1.4 ondertussen. Die zal niet alleen werken onder Android 2.1, maar voor de versies vanaf 1.6. Daarbij is er een nieuwe pagina met zoekresultaten, ondersteuning voor meerdere accounts, een nieuwe Latitude widget voor op het startscherm. Toestellen met Android 2.1 aan boord krijgen ook een nieuwe Maps live wallpaper.
De update aan Google Maps is toch wel belangrijk, omdat zij het zoeken op landkaarten erg vergemakkelijkt. Wanneer je voorheen een zoekopdracht intikte op Maps, dan kreeg je een lijst met ballonnetjes op de kaart, en moest je daaruit kiezen. Klikte je op zo'n markeerpunt, dan werd er een pagina geopend met drie tabs: adres, details, besprekingen. Bij Adres kon je dan kiezen om het resultaat op de kaart te tonen, een routebeschrijving te krijgen, op te bellen, te bekijken in Street View, of als contact toe te voegen in het adresboekje. Wou je dan een ander bedrijf, dan moest je terug naar de landkaart gaan en daar een ander markeerpunt aanklikken. Nu zijn al die tabs uitgeschakeld, en werden alle acties omgevormd tot buttons, die veel handiger werken.
Meer hierover bij BetaNews en SearchEngineJournal.
http://www.searchenginejournal.com/gesture-search-swipe-n-search-and-more-for-google-android-phones/19026/
http://www.betanews.com/article/Google-improves-Maps-for-Android-rolls-in-bonus-features/1268889188


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Avatar komt op 21 april uit op blu-ray en dvd
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=11506&language=NL

*** Bij Skkynet kan je de nieuwe Samsung Omnia Pro smartphone winnen
http://www.skynet.be/jack-nl/high-tech/dossier?folderid=3918

*** Canon is het eerste bedrijf dat officieel bekendmaakt te gaan voor een eigen domein, het .canon domein
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100317003

*** 30.000 apps in Android Markt
http://link.email.washingtonpost.com/r/NQU5FR/H4U30/JE4SNB/BSW66L/DQ7CF/PJ/h

*** De BBC heeft bijna achtduizend klachten van boze luisteraars gekregen over de plannen om het alternatieve digitale radiostation 6Music te sluiten.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00082802

*** De Polycom Touch Control maakt visuele communicatie toegankelijker, versnelt de integratie van unified communications en breidt applicaties uit
http://www.polycom.com/touchcontrol

*** Reuters beperkt gebruik Twitter door journalisten tweakers.net Het Britse persbureau Thomson Reuters waarschuwt zijn journalisten voor een al te enthousiast gebruik van Twitter. Het wil dat journalisten hun scoops eerst ...
http://tweakers.net/nieuws/66147/reuters-beperkt-gebruik-twitter-door-journalisten.html

*** Google: kranten verdienen niet aan nieuws De Standaard Dat vertelde Hal Varian eerder deze week tijdens een workshop over internet en journalistiek Toch wijzen veel krantenuitgevers Google en diens gratis ...
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=20100311113747

**** Fotowedstrijd voor vrouwen : De inschrijving voor de tiende 'Female Photojournalist Award 2010? is van start gegaan. Elke vrouwelijke fotograaf met een fotojournalistiek project kan zich inschrijven. De winnaar wordt bekend gemaakt…
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/L42e2CkQJ8Y/?utm_source=feedburner&utm_medium=email

*** Nederlandse overheid deelt zestig journalisten uit De Standaard BRUSSEL - Het Nederlandse ministerie van Onderwijs betaalt de komende twee jaar zestig journalisten bij tal van dag- en weekbladen. ...
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=8D2NBD5R

*** Bonjour App biedt journalisten overal overzicht: vanaf vandaag is er een nieuwe webapplicatie voor journalisten beschikbaar. Bonjour App is overal toegankelijk en helpt bij het op orde ...
http://www.persberichten.com/persbericht.aspx?id=58833&date=11-03-2010


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetELEPHANT M. - CYBORG
[elektro] Voor de inspiratie van deze rubriek gingen we deze week terug langs bij Idyllic Music, het podcast dat er telkens in slaagt om goede muziek te vinden die je in de juiste stemming kan brengen.
Om te beginnen Elephant M. een groep uit Austin, Texas, die folk rock /elektro akoestische rock brengt. Bij MySpace vind je een goed staal van hun muziek: She Plays bijvoorbeeld is eerder een nummer met tempo, wat harder ritme, terwijl Cyborg en Make It Easy veel zachter zijn.
http://www.myspace.com/queensoftheelephantkings
http://media.blubrry.com/shiftedsound/http://www.shiftedsound.com/podcasts/shiftedsound191.mp3
FREE ENERGY - DARK TRANCE
[rock] Een band die het zover geschopt heeft dat hij op 17 maart mag optreden in de David Letterman Show! De band maakt leuke opgewekte deuntjes, met ritmische gitaren, maar toch erg melodieus. Op MySpace kan je een vijftal songs in streaming beluisteren, en mits achterlaten van je mailadres mag je ook een song gratis downloaden.
http://www.myspace.com/freeenergymusic


BLIND PILOT - 3 ROUNDS AND A SOUND
[folk] Iets zachtere muziek, heel simpel gehouden. Maar mooi. van de songs die je op MySpace gratis kan beluisteren, geniet dit toch wel onze voorkeur. Het begint heel zacht, en zwelt dan langzaam aan, om toch intiem te blijven.
http://www.myspace.com/blindpilot
http://blindpilotmusic.wordpress.com/


FAR BEYOND FRAIL - WONDER
[rock/pop] Een band, afkomstig uit de VS (Kansas City), en waarvan de zangeres een prachtig stemgeluid heeft. Wonder en Portland zijn twee van de songs die ons erg kunnen bekoren, maar After So Many Lovers spant toch de kroon!
http://www.myspace.com/farbeyondfrail


VRIJDAG HOORSPELDAG: BEWOGEN BEELDEN - HOLLYWOOD 1952
Een drama over Hollywood en de McCarthy periode, op 29/4/1981 uitgezonden door VARA.
De plot: De oude en zieke acteur Scott doet aan het ontbijt zijn beklag over zijn jonge en trouweloze echtgenote. Dan gaat hij verder met het dicteren van zijn memoires - hij was aangekomen aan de McCarthy periode, 1952.
Auteur: Peter Römer
Regisseur: Ad Löbler
Acteurs: Hans Veerman (Charles M. Scott, acteur); Gerrie Mantel (Laura, het dienstmeisje); Paula Majoor (Debby, een actrice); Paul Van Gorcum (Eddy, haar man, een regisseur); Frans Kokshoorn (Bob Lomax, producer); Kees Broos (Ted Willis, secretaris); Paul Van der Lek (Alan Fergus, een schrijver); Huib Orizand (voorzitter van de commissie)
Commentaar: Een hoorspel met een heel hoog Humphrey-Bogart gehalte. Erg boeiend, knappe karaktertekening.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/03/12/bewogen-beelden-hollywood-1952/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerVooraleer te leren schrijven zou men moeten leren denken.
- Nicolas Boileau -oor logo
De nieuwe oogstTIGSOURCE: GAMES
Deze site is gewijd aan games, maar heeft het niet meteen over de grote kleppers, wel over indie games en games in otnwikkeling. Je vindt er ook heel wat gratis games om te downloaden. Om te ontdekken. Tussen haakjes: TIG staat voor The Independent Gaming.
[Taal: Engels]
http://www.tigsource.com/


IMGUR: DE YOUTUBE VOOR BEELDEN
Hier kan je een foto of afbeelding uploaden, een link daarnaar verkrijgen, en die link dan gebruiken in een tekst of website, zodat jij de afbeelding niet moet hosten. Maar de afbeelding kan ook gedeeld worden met iedereen. Het voordeel tegenover bijvoorbeeld een Flickr is dat je hier die rompslomp van het sociale netwerk niet moet doorworstelen, gewoon uploaden en het is klaar.
[Taal: Engels]
http://imgur.com/
ETHERPAD: IN REAL TIME SAMENWERKEN
Je moet met vrienden samenwerken aan een document. Daarvoor bestaan online tools, maar die zijn ondertussen zo geavanceerd, met zoveel mogelijkheden, dat het eigenlijk veel te ingewikkeld is voor wat je eigenlijk wil doen: gewoon wat teksten online samen bewerken met collega's of vrienden. Deze site biedt je zo'n tool. Ook hier weer geldt: geen registratie nodig, je kan meteen beginnen. De site is nu wel overgenomen door Google, dus het is nog af te wachten hoe het in de toekomst eraan toe zal gaan.
[Taal: Engels]
http://etherpad.com/


REGEXTESTER: VOOR DE WEBMASTER
Deze site is niet direct voor de gewone internaut, wel voor de ontwikkelaar. Hier kan je manelijk "regular expressions" valideren door naar strings in een tekst te zoeken en te vervangen. Door gebruikmaking van Javascript kan je onmiddellijk het resultaat zien, het wordt aangepast terwijl jij typt.
[Taal: Engels]
http://www.regextester.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DAMAGEDGAMERS
Een site voor de speelvogels: hier vind je een schat aan Flash games. Ze staan gerangschikt volgens populariteit, maar ook volgens nieuw aangebracht. Hou wel de klok in het oog - voor je het weet ben je uren kwijt op deze site!
[Taal: Engels]
http://www.damagedgamers.com/
DUMMY IMAGE
Net zoals er sites zijn waar je "lorum ipsorum" teksten kan aanmaken om websites uit te testen, zo kan je hier een dummy image aanmaken. Gewoon afmetingen opgeven, kleuren de tekst die er moet zijn, en het formaat van de output (ping, jpg...). Vervolgens klik je op de link onder de afbeelding, en kijk: de afbeelding wordt aangepast, en de webmaster kan de link meteen gebruiken om de afbeelding in zijn website in te plakken.
[Taal: Engels]
http://dummyimage.com/


FLASH PLAYER: EEN BEETJE UITLEGKijk, wij hadden er niet eens bij stilgestaan dat de Flash Player een mogelijkheid heeft om instellingen en voorkeuren vast te leggen! Maar deze site legt je uit wat je allemaal kan instellen in de FlashPlayer, en waarop de verschillende mogelijkheden betrekking hebben. Een site om te bezoeken, en daarna eens flink aan die instellingen van je Flash Player te werken!
http://www.macromedia.com/support/documentation/en/flashplayer/help/settings_manager07.html


READABILITY
Eigenlijk meer een tool dan een website. Vaak is het erg moeilijk om de tekst op een website te lezen, omdat die vervuild wordt door zoveel advertenties, buttons, enz. Hier kan je een bookmarklet aanmaken om de teksten op websites gemakkelijker leesbaar te maken. Je kiest een stijl, grootte van het lettertype, en de marges (breed of smal). Vervolgens sleep je de Readability button naar de bookmark knoppenbalk van je browser. Kom je voortaan op een webpagina waarvan jij de tekst rustig wil lezen, moet je gewoon op deze button klikken.
[Taal: Engels]
http://lab.arc90.com/experiments/readability/


ZOEKMACHINE VOOR CALVIN EN HOBBES
Ben jij een fan van de strips van Calvin en Hobbes. Dan zal je deze pagina wellicht kunnen waarderen. Het is namelijk een zoekmachine speciaal voor deze cartoons. Geef een (Engelstalig) trefwoord in, en je krijgt een lijstje met de strips waarin dit woord vermeld wordt.
[Taal: Engels]
http://www.reemst.com/calvin_and_hobbes/stripsearch


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MISS GREEN STUDENT
Hebt u een project rond liefdadigheid - of dat nu van sociale, ecologische of culturele aard is? En wil u graag 5.000 euro voor uw project binnenhalen? Dan is dit de gelegenheid. Bij de organisatie Miss Green Student 2010 stellen studenten zich meter / peter voor duurzame projecten, die zij komen voorstellen. De studente die als beste het project kan verdedigen, wordt verkozen en mag 5.000 euro overhandigen aan haar project. Als beloning voor haar inzet mag deze studente een reisje naar Londen maken. De prijsuitreiking heeft op 23 april 2010 plaats in het ICC in Gent. En u bent natuurlijk welkom om dit initiatief door uw aanwezigheid op de prijsuitreiking te steunen. Voor de sponsors met een groot hart (en grote portemonnee) is er de VIGP (Very Important Green People) toegangskaart.
In elk geval is het een buitenkansje voor alle projecten rond liefdadigheid. Er snel bij zijn is dan ook de boodschap!
[Taal: NL]
http://www.missgreenstudent.be/
HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: RESTAURATIE VAN GOGH
Het befaamde schilderij "De slaapkamer" van Van Gogh wordt gerestaureerd. En via dit blog kan je deze werkzaamheden stap voor stap volgen. De updates gebeuren slechts één keer per week, dus denderende actie moet je ook niet verwachten. Maar dat is nu eenmaal de aard van het beestje: restaureren is iets van lange adem, enkel voorbestemd voor mensen met veel geduld!
[Taal: NL]
http://www.vangoghmuseum.nl/blog/slaapkamergeheimen/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BEATLES FANCLUB
Ben jij een fan van de Fab Four? Dan hoort deze site ongetwijfeld in jouw bookmarks te staan. Je vraagt je misschien af: maar wat kan er nu toch voor nieuws over The Beatles verschijnen dat er dagelijkse updates nodig zijn? Tja, blijkbaar is de muziek van deze band zo revolutionair geweest (en is ze het nog altijd trouwens) dat zij nog altijd blijft nazinderen in onze maatschappij. Zo lees je berichten uit het verleden en het heden, zoals bijvoorbeeld over hoe Paul McCartney zijn muziekrechten van EMI zou terughalen, enz.
[Taal: Engels]
http://www.beatlesfanclub.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BING ZIET STERRETJES
Een leuke toevoeging aan de landkaarten van Bing Maps: de Worldwide Telescope wordt geïntegreerd in Bing Maps. Dat wil zeggen dat je vanop een plek op de landkaart als het ware naar boven kan kijken, en zien welke sterren er aan het firmament zijn - met natuurlijk hun namen. We kunnen misschien dan de sterren in het echt niet meer zien door de luchtvervuiling boven de grote steden , we zullen ze dan toch minstens virtueel kunnen bewonderen!
http://www.bing.com/community/blogs/maps/archive/2010/03/10/new-bing-maps-application-worldwide-telescope.aspx
http://www.worldwidetelescope.org/
http://www.bing.com/maps/explore/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JAN BANNING
Een pracht van een reportage van deze uitzonderlijke fotograaf. Beelden die bijblijven, die typeren, die situaties weergeven: bureaucraten. Ambtenaren uit alle landen - de ene stijf, de ander in zijn traditionele kleding in een bureau waar de stapels papieren hoog opgestapeld liggen. Knap! (Klik op Photo Series en dan op Bureaucratics).
[Taal: Engels]
http://www.janbanning.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE TIJGER
Een mooi gevonden effect: pak de tekening rechts vast en sleep ze naar de tekening links. Je zal verbaasd staan van het effect!
[Taal: Engels]
http://blogoscoped.com/files/stripes.html
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Intel komt met betaalbare SSD voor netbooks en desktops
http://www.techbytes.be/2010/03/intel-komt-met-betaalbare-ssd-voor-netbooks-en-desktops.html
- Trend Micro waarschuwt voor schadelijke Facebook-applicatie
http://www.techbytes.be/2010/03/trend-micro-waarschuwt-voor-schadelijke-facebookapplicatie.html
- Nieuwe multimediaspeler voor Toshiba: de StorE TV
http://www.techbytes.be/2010/03/nieuwe-multimediaspeler-voor-toshiba-de-store-tv.html


*** SAFE COMPUTING

http://www.safecomputing.be/
safe computing logo
- Kaspersky Mobile Security: met nieuwe functies voor geavanceerde privacybescherming
http://www.safecomputing.be/2010/02/kaspersky-mobile-security-met-nieuwe-functies-voor-geavanceerde-privacybescherming.html
- All-in-one oplossing Norton 360 biedt beveiligingtechnologie en toegang op afstand tot back-up gegevens
http://www.safecomputing.be/2010/02/allinone-oplossing-norton-360-biedt-beveiligingtechnologie-en-toegang-op-afstand-tot-backup-gegevens.html
- Worry-Free Business Security Services: Trend Micro's gehoste beveiliging voor de KMO
http://www.safecomputing.be/2010/02/worryfree-business-security-services-trend-micros-gehoste-beveiliging-voor-de-kmo.html


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Koninklijk Huis op YouTube
DEN HAAG - Liefhebbers van het Koninklijk Huis kunnen voor informatie nu ook terecht op YouTube, het videokanaal op internet.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/470913/2010/03/18/Koninklijk-Huis-op-YouTube.dhtml
- 'HP had iPad-rivaal twee jaar geleden klaar'
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/470784/2010/03/18/HP-had-iPad-rivaal-twee-jaar-geleden-klaar.dhtml
- Internet rouwt om Milly
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/470504/2010/03/17/Internet-rouwt-om-Milly.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Digitale draadloze hoofdtelefoon
Sony komt met een draadloze hoofdtelefoon die gebruik maakt van een digitale RF-radiofrequentie. Dit geeft volgens Sony een een zeer goede ontvangst over een afstand van wel 30 meter.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28604
- StorE TV, harde schijf voor de televisie
Toshiba heeft de StorE TV in de Benelux uitgebracht. Dit is een externe harde schijf die is geoptimaliseerd voor multimedia.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28602
- De PC als kookboek
Carta is een gratis Nederlandstalig programma waarmee je op je computer recepten kunt beheren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=4919

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Vier nieuwe Android-smartphones voor Acer
Acer lanceerde onlangs op het Mobile World Congress in Barcelona zijn nieuwe collectie smartphones. Onder meer de toestellen uit de Liquid, beTouch en ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4867
- High-end audio- en videokabels van König
Nieuw in het assortiment van König is een reeks van acht verschillende high-end audio- en videokabels.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4854
- Nieuwe netbooks met Nvidia Ion: sneller en energiezuiniger
Een nieuwe generatie van de Nvidia Ion grafische processor moet netbooks meer grafische power en uithoudingsvermogen geven. De technologie kreeg zijn ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4862

computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Mobiel internet in BelgiŽ: een marktaandeel van minder dan 1%
Een onderzoek uitgevoerd door het agentschap SEM Semetis toont de impact aan van de iPhone op de ontwikkeling van de markt van mobiel internet in BelgiŽ.
- Ogone vernieuwt haar certificering voor online betaling
Ogone, aanbieder van online betalingsdiensten, vernieuwt voor het zevende jaar op rij haar certificatie PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) niveau 1.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21132&style=99896
- Een kijkje achter de schermen van Vente-Exclusive.com op de E-shop Expo 2010
Vente-Exlusive.com is momenteel dé marktleider in privéverkopen in BelgiŽ en Nederland. Wat voor organisatie zit er achter deze succesvolle e-shop?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21097&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Belgische KMO's weinig bezorgd over hun mobiele data
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6473
- Een andere kijk op het meten en evalueren van social media marketing
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6466
- DMF goes Cross Media!
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6468computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Google censureert niet meer
http://computertaal.info/2010/03/18/google-censureert-niet-meer/
- Facebook populairder dan Google
http://computertaal.info/2010/03/18/facebook-populairder-dan-google/
- FBI gaat on line op sociale netwerksites
http://computertaal.info/2010/03/18/fbi-gaat-on-line-op-sociale-netwerksites/
tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Samsung toont P2790HD-monitor met hd-tuner
http://tweakers.net/nieuws/66275/samsung-toont-p2790hd-monitor-met-hd-tuner.html
- Critici kraken rapport over economische gevolgen piraterij
http://tweakers.net/nieuws/66265/critici-kraken-rapport-over-economische-gevolgen-piraterij.html
- Google brengt migratietool in de strijd tegen Microsoft Exchange
http://tweakers.net/nieuws/66264/google-brengt-migratietool-in-de-strijd-tegen-microsoft-exchange.htmltip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP EXCEL: UITVULLEN

Wist je dat er in Excel een soort handgreep bestaat waarmee je een reeks kan aanvullen? Met deze handgreep (in het Engels: fill handle) kan je in een reeks cellen bepaalde waarden invullen, of je kan de inhoud van de aangrenzende cel naar de actieve cel kopiŽren.
Het werkt als volgt: wanneer Excel herkent dat de inhoud van een cel onderdeel is van een reeks, dan zal het de actieve cel voorzien van zo'n "handgreep", dat je kan herkennen als een zwart blokje.
Doe zelf de test: tik in vak A1 het cijfer 1, in vak A2 het cijfer 2. Nu zal je zien dat, wanneer cel A2 actief is (de cel is geselecteerd), er een handgreep verschijnt rechts onderaan, een zwart blokje.. Om de reeks, ingevuld in cel 1 en 2, verder te zetten, selecteer je beide cellen, en beweeg je de cursor over dit blokje tot het verandert in een kruis. Houd de muis ingedrukt, en selecteer de reeks die ingevuld moet worden.
Morgen gaan we verder in op de mogelijkheden die deze Fill handgreep je biedt.
http://www.ozgrid.com/Excel/excel-fill-handle.htm


TIP EXCEL: REEKSEN UITVULLEN 2
Gisteren toonden wij je aan waar je de "handle" of handgreep kan vinden om reeksen in cellen in te vullen. Er bestaat nog een andere manier om reeksen in te vullen, namelijk door rechts te klikken op de handgreep.
Doe het volgende: vul een getal in een cel in. Selecteer de cel; de handgreep verschijnt. Klik rechts op de handgreep. Sleep de hangreep naar beneden. Laat los. Selecteer nu Fill Series.
Deze methode elimineert de noodzaak om getallen in te vullen in twee cellen. Morgen nog wat meer mogelijkheden met het uitvullen van reeksen.
http://www.ozgrid.com/Excel/excel-fill-handle.htm


TIP EXCEL: REEKSEN UITVULLEN 3
Gisteren zag je hoe je kon rechtsklikken op de handgreep, en zo reeksen kon invullen. Deze tool heeft echter nog meer opties, want je kan zelf de aard van de reeks bepalen die ingevuld zal worden.
Doe de test als volgt: vul een getal in een bepaalde cel in. Selecteer de cel - de Fill Handle zal verschijnen. Klik rechts op deze handgreep, sleep naar beneden. In plaats van nu Fill Series te kiezen, ga je voor de meer algemene optie Series. Die geeft je toegang tot volgende opties:
- series In: hier kies je voor kolommen of rijen. De inhoud van de eerste cel of cellen in elke rij of kolom worden als startwaarde gebruikt
- type: lineair of groeiend
- type: date (vult de reeks met datums volgens een bepaalde interval)
- type: autofill (dit geeft hetzelfde resultaat als wanneer je een waarde zou invullen in cel 1 en cel 2, en dan de rij zou vervolledigen)
- date unit: om te bepalen of de reeks datums verhoogd moet worden met dagen, maanden, enz.
- trend: hier zal Excel zelf proberen te berekenen hoe de reeks ingevuld moet worden
- set value: dan kan je de waarde zelf bepalen om de reeks te verhogen
- stop value: op deze waarde moet de reeks gestopt worden.


TIP EXCEL: REEKSEN UITVULLEN 4
In de vorige tips bespraken we hoe je een reeks cellen automatisch kan laten invullen in Excel. Belangrijk om weten is dat die reeks ingevuld wordt afhankelijk van hoe de begin cellen geformatteerd zijn - zijn die als datum of tijdstip geformatteerd, dan zal je andere opties krijgen dan wanneer de begin cellen als gewoon getal geformatteerd zijn.
Maar wist je dat je ook je eigen lijstje kan maken om in zo'n reeks in te vullen? Dat doe je als volgt:
Klik op de Office knop bovenaan links. Kies Excel Options (rechts onderaan). Klik in het linkervenster op Popular. Klik in het rechtervenster op Edit custom list om het dialoogvenster te openen.
Tik nu een nieuwe lijst in, afhankelijk van jouw behoeften, en sluit af met OK.
http://spreadsheets.about.com/od/exceltips/qt/2007_auto_fill.htm


TIP WINDOWS 7: SCHERM VAN LAPTOP PROJECTEREN

Windows 7 heeft het extra gemakkelijk gemaakt om het scherm van je laptop te projecteren. Alles wat je moet doen is op de toetscombinatie Windows+P drukken. Dat opent een pop-up box, en daar kan je uit enkele opties kiezen om te bepalen hoe jouw desktop op de projector vertoond wordt:
- Computer only: het scherm wordt enkel op de computer (laptop) vertoond; dit is ook de standaard instelling.
- Duplicate: kloont het scherm van de computer op de projector
- Extend: scherm van computer wordt zowel op laptop (computer) als projector vertoond
- Projector only: het scherm gaat naar de projector, en is niet meer op de laptop/computer te zien

Verder kan je door de toetscombinatie Windows + X het Windows Mobility Center opstarten. Daar kan je dan in Presentatie modus gaan, waarbij de screensaver uitgeschakeld wordt, er een neutraal behangpapiertje (wallpaper) vertoond wordt, en de status van je instant messenger programma gewijzigd wordt in "niet storen".
http://www.lockergnome.com/windows/2009/10/07/display-your-laptop-screen-on-a-projector-in-windows-7/


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: EASY CLEANER
Windows - 2,8 MB - freeware
Dit progje helt je om je computer te beheren. Het spoort onnodige en overbodige bestanden op, zoals tijdelijke documenten die door programma's aangemaakt worden maar later niet gewist worden, dubbels, of resten van terug verwijderde programma's.
http://personal.inet.fi/business/toniarts/ecleane.htm


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: GLARY UTILITIES
Windows - 5,38 MB - freeware
Dit is een pakket tools om zijn werkpost te verbeteren. Het progje doet verschillende taken: het systeem opkuisen en herstellen, de werking van de computer verbeteren, persoonlijke gegevens beschermen, enz. Het progje is bovendien gemakkelijk in gebruik.
http://www.glaryutilities.com/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: BANKPERFECT
Windows - 1,06 MB - freeware
Deze software is weliswaar in het Frans, maar kan toch van nut zijn. Het is een progje om je financiŽn te beheren, dat een erg duidelijke interface bevat. Welke lezer kent een Engelstalig, of liever nog: een Nederlandstalig equivalent?
http://www.chelly.net/index.php?q=aaa


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: WINDOWS LIVE MESSENGER
Windows - freeware
Dit is open deuren instampen: uiteraard behoort dit progje tot de meest gedownloade progjes van het afgelopen jaar, omdat chatten nu eenmaal zo populair is. Versie 2009 van Windows Live Messenger vervangt de oude MSN Messenger, en je kan nu gemakkelijker foto's delen, er zijn nieuwe video avatars, en het schikken van de vensters werd volledig herdacht.
http://get.live.com/messenger/overview


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: SKYPE

Windows - freeware
Nog zo'n dooddoener, maar als je hem nog niet in huis had is dit het moment: met deze software kan je gratis van pc naar pc bellen, voor het bellen naar vaste lijnen moet je wel betalen.
http://www.skype.com
MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: FOOBAR2000
Windows - 2,9 MB - freeware
Een player voor multimediabestanden, die er visueel wat magertjes uitziet, maar als voordeel heeft dat hij erg licht is in geheugenverbruik. Het progje herkent de meeste audiobestanden, en kan ook bestanden lezen in RAR of ZIP bestanden. Dat maakt het tot de ideale partner voor P2P programma's...
http://www.foobar2000.com/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: WINAMP


Windows - freeware
Ook deze software moeten wij je eigenlijk niet meer voorstellen: het is een prima player voor audio en video die heel wat bestandsformaten aankan. Dit progje heeft nu een nieuwe interface, en die is echt wel heel knap. Je kan namelijk vanuit de Winamp Library ook radio en tv content oproepen.
http://www.winamp.com/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: WINRAR
Windows - freeware
Dit progje bevat een interface die erg gelijkt op die van andere compressieprogramma's, waarbij je met knippen en plakken bestanden kan comprimeren. WinRAR is een van de standaards geworden voor het beheren van RAR archieven onder Windows - en het is nog gratis bovendien!
http://www.rarlab.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: GOWALLA

iPhone, Palm, Android - freeware
Over deze app hebben wij het eerder deze week al gehad. Het is een geolocatie tool, concurrent voor Foursquare, en erg in trek. Gowalla kreeg de prijs voor de beste mobiele app.
http://gowalla.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: LOKAST
Met deze tool kan je vanop je smartphone dingen uitstralen naar ad-hoc netwerken van mensen die zich in een bereik van 10 meter rondom jou bevinden. De app ontdekt wie er in jouw omgeving is (en ook deze app heeft) en vraagt hen of ze willen "tune in". Is het antwoord ja, dan krijgen zij jouw muziek te horen. Ze kunnen zelfs in real time bekijken wat jij aan het bekijken bent op je browser.
http://www.nearverse.com/lokast/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Val nooit iemand aan voor de ideeŽn die hij niet heeft;
u zou hem op ideeŽn kunnen brengen