netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
18/3
/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 641 van 13/3/2010

netties verkiezingGegroet lezer,

Vanochtend was het heel moeilijk om op te staan - niet alleen omdat het vrijdag was, de laatste werkdag, maar ook omdat het napraten gisteren wat uitgelopen was. Er werd hier op de redactie een serieuze boom opgezet over twee onderwerpen die donderdagavond op tv de revue passeerden. Eerst in De Laatste Show, de aankondiging van nieuwe hoorspelen, of audiofilms, zoals ze door Het Geluidshuis genoemd worden - een onderwerp dat, zoals u wel weet, ons erg interesseert. Nadien volgde er, na de uitzending op Canvas over Fleetwood Mac, de vraag of er over 10 of 20 jaar uitzendingen gemaakt zouden worden over de artiesten die nu in trek zijn - of is het een verschijnsel van alle tijden dat de echt grote artiesten niet meteen mainstream zijn, maar hun trouwe schare volgelingen hebben?

Maar gelukkig was er, na het moeilijke ontwaken, het vooruitzicht op de lente dat ons de nodige energie gaf. Je merkt het aan alles: het is eindelijk minder koud, de vogels hebben een nieuw elan gevonden om hun boodschap te kwetteren en te fluiten, de eerste bloemen steken voorzichtig hun kopje boven in de tuin... En dus zitten wij hier monter in de trein, om u deze nieuwe editie van Netties aan te kondigen. Daarin vindt u twee reportages van medewerker Paul, die persconferenties bijwoonde van LG en Samsung. Verder heel wat artikels rond de locatie-gebonden diensten die nu ook Twitter en Facebook aanbieden. Het uitbrengen van de website "Please Rob Me" heeft blijkbaar nog niet voldoende aangetoond dat het publiek maken van de plaats waar je je bevindt heel wat gevolgen kan hebben...

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week - geniet van de lentedagen die de weersvoorspellers aangekondigd hebben!

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.IPAD IN DE VS OP 3 APRIL. WERELDNIEUWS!
Veel gekker mag het toch echt niet worden...
Als er één ding is dat Apple goed onder de knie heeft, dan is het hype creŽren. En de pers doet er dapper aan mee - dit bescheiden medium inbegrepen, alhoewel wij toch ook wel trachten tegengewicht te geven door deze hype met de nodige kritische vragen te omringen.
Neem nu de iPad. De voorstelling van het toestel (let wel: het was nog niet klaar, het was enkel een prototype), haalde de wereldpers, en door verschillende media werd live verslag uitgebracht. Het had niet veel gescheeld of men had wereldwijd de tv-uitzendingen onderbroken met "breaking news: de Apple iPad"!
Na de voorstelling zakte de hype even ineen, om daarna terug aangezwengeld te worden door aankondigingen van verschillende uitgevers dat zij reeds content deals afgesloten hadden met Apple, om hun content op de iPad te brengen. Daartoe behoorden uitgevers van schoolboeken. Toegegeven, het zou erg gemakkelijk zijn om alle boeken in digitale vorm te verpakken zodat de kids niet meer met zulke zware cursussen moeten sleuren. Maar om dan exclusief te gaan werken met de iPad, is een brug te ver. Vergeet ook niet dat enkele Amerikaanse scholen al teruggefloten zijn door de overheid omdat zij cursussen enkel via de iPhone aanboden: de iPHone met zijn aanraakscherm is immers niet gebruiksvriendelijk voor blinden, en de overheid was (terecht) van oordeel dat blinde studenten zo gediscrimineerd zouden worden.
Andere uitgevers zijn die van magazines. Toegegeven, wanneer je de filmpjes ziet van Wired en andere magazines over hoe het magazine in de toekomst eruit zal zien, dan is dat toch echt wel heel knap. Maar zulke content moet toch ook mogelijk zijn op andere toestellen - gewone netbooks die met een aanraakscherm werken bijvoorbeeld?
Kortom: de iPad zal wel zijn rol vinden in het digitale landschap, maar het zal daar niet de enige zijn die bepaalde content kan aanbieden. Al die poeha rond de lancering van de iPad begint de meeste mensen al flink tegen te steken. En wanneer het bericht dat de iPad in de VS op 3 april uitkomt, en dat men hem vanaf 12 maart al kan bestellen, wereldwijd grote weerklank krijgt dan is voor ons de maat vol. Weet er iemand wanneer de volgende stofzuiger van Dyson uitkomt? Wanneer de eerste 3D tv van Samsung hier verkrijgbaar zal zijn? Welke mobiele toestellen Sony of Nokia voor ons in petto hebben? De dag dat de pers terug evenveel aandacht schenkt aan de andere fabrikanten als aan hype-bouwer Apple, zal een dag zijn die wij gaan vieren! Wie doet mee?
http://www.techmeme.com/100305/p20#a100305p20


MICROSOFT COURIER: WAT DENK JE DAARVAN?
Als de iPad zoveel begeestering oproept, waar blijven de ooh's en de aah's bij de Microsoft Courier?
Met alle gedoe rond de iPad zou je vergeten dat Microsoft ook werkt aan een soort tablet / e-book reader, de Courier. En als je mag afgaan op dit filmpje bij Engadget, dan belooft dit toch wel heel wag goeds. Als bookreader kan het ons in elk geval bekoren, omdat het toestel inderdaad een boekvorm heeft dat je open slaat. Noem ons conservatief, maar het lezen van boeken met een linker- en rechterhelft helpt ons nu eenmaal om te onthouden waar we gebleven waren in ons boek.
Maar het toestel is veel meer dan een e-book reader. Je kan het als dagboek gebruiken, als werkdocument, en veel meer. Het reageert op input via een stylus in combinatie met handschriftherkenning. Met andere woorden: je schrijft je teksten, en het systeem zet ze om in door de computer herkenbare commando's. Het middenstuk, het scharnier (of, zoals je wil: de rug van het boek) dient als het ware als tijdelijk geheugen, en als menubalk. Maar bekijk zelf het filmpje bij Engadget. En laat dan maar de ooh's en aah's horen waarop dit toestel recht heeft!
Enkele technische specificaties: het toestel is niet meer dan 12,5 x 17,5 cm groot en kan dus dichtgeklapt worden als een boek (handig, want dat beschermt meteen het scherm!). Qua besturingssysteem zou het niet gebaseerd zijn op Windows Mobile 7, maar op Tegra 2, hetzelfde OS dat ook gebruikt wordt in de Zune HD. Aan boord tevens een camera, en een aansluiting voor de koptelefoon om muziek te beluisteren. Wij waren alvast onder de indruk!
http://www.engadget.com/2010/03/05/microsofts-courier-digital-journal-exclusive-pictures-and-de/


PROJECT PINK: DE MOBIELE TELEFOON VAN MICROSOFT
Naast Windows Mobile 7 heeft Microsoft blijkbaar nog wat andere potjes op het vuur staan.
De aandachtige lezer heeft ondertussen begrepen dat de redactie even nood heeft om haar frustratie te uiten over de aandacht die de kleinste hik of boertje van Apple krijgt, en daarom, opstandig als zij is, enkele projecten van Microsoft wil belichten die niet de aandacht krijgen die zij verdienen, omdat iedereen het zo druk heeft met het schrijven over Apple.
En daarom hebben wij het, na de Courier van Microsoft, over Project Pink. Dat is een project waarrond al een hele tijd speculatie bestaat; toen Microsoft namelijk de Zune mediaspeler uitbracht (die tussen haakjes nog altijd niet in Europa verkrijgbaar is!), waagden vele waarnemers zich aan de voorspelling dat deze Zune de aanzet zou zijn tot een eigen mobiele telefoon van Microsoft, die een combinatie moeten zijn van Windows Mobile en de Zune, met een grote nadruk op sociale netwerken.
Toch blog Gizmodo heeft nu het bericht gebracht dat niet alleen dit project wel degelijk bestaat, maar dat er ook meer details bekend zijn over dit project. Zo zou het toestel uitgebracht worden in samenwerking met mobiele operator Verizon in de VS. Het zou een mobieltje worden met een uitschuifbaar klavier (ons favoriet model!). Het zouden geen echt volledige smartphones worden, zoals de Android / iPhone / Palm / Windows Mobile toestellen, maar meer "feature phones", zoals wat Samsung, LG en Nokia aanbieden: mobiele telefoons met veel extra apps, waardoor je online kan gaan en Twitter en Facebook boodschappen versturen, maar het OS zelf is niet zo geavanceerd als bij andere mobiele telefoons. Meer info en foto's bij Mashable en Gizmodo.
Zo. Wij hopen toch weer wat evenwicht in het tech landschap gebracht te hebben met deze berichten..
http://mashable.com/2010/03/04/project-pink-confirmed/
http://gizmodo.com/5485796/first-shots-of-microsofts-secret-project-pink-phone


FOURSQUARE NOG BETER GEWORDEN - OF NOG GRIEZELIGER?
Plaatsgebonden dienst vertelt nu ook met wie je waar was en wanneer.
Deze week begint in Austing, Texas, het South by Southwest festival, bij geeks beter bekend als SXSW. Daar worden heel wat nieuwe trends voorgesteld, niet alleen op computergebied maar ook op vlak van muziek en film. In de aanloop naar dit festival zijn heel wat sites en diensten hun aanbod aan het vernieuwen. Zo ook Foursquare, door velen 4SQ genoemd.
Over deze locatie-gebonden dienst hebben we het al enkele keren gehad. Hij is enorm populair, maar mensen die aan hun privacy houden beginnen er best niet mee, want deze dienst draait volledig rond het bijhouden van waar je geweest bent, en wanneer. Foursquare heeft nu nog een "W" toegevoegd aan dit aanbod: met Wie. In jouw geschiedenis verschijnt voortaan niet alleen een lijstje met de plekken waar je op een bepaald tijdstip was, er verschijnt ook een lijstje met andere Foursquare deelnemers die er waren. Gelukkig alleen maar de mensen die jouw vrienden zijn op Foursquare.
Wat het nut daarvan is? Volgens Foursquare vormt het de brug tussen de sociale netwerken en het échte sociale leven. Je kan dan al online "vriend" zijn met iemand, maar nu kan men ook zien dat je in het échte leven met die persoon bevriend bent, omdat je samen op bepaalde evenementen was.
Het bijzondere aan deze nieuwe laag, die Foursquare toevoegt aan de geschiedenis van de gebruiker, is dat die kan teruggaan tot 2003. Hoezo - Foursquare bestaat toch nog niet zo lang? Wel, de oprichter van Foursquare, Dennis Crowley, had in 2003 een gelijkaardige dienst, die dan in 2006 opgekocht werd door Google: Dodgeball. Google liet de dienst echter doodbloeden. Toen Foursquare opgericht werd bood Crowley de gebruikers de mogelijkheid om hun gegevens uit Dogeball te importeren. Wie dat deed, kan die binnenkort in zijn geschiedenis zien.
Leuk voor de fans van Foursquare, maar ons kan je toch nog altijd niet overtuigen om van Foursquare gebruik te maken...
http://techcrunch.com/2010/03/07/foursquare-location-history/
http://foursquare.com/history


RAPPORTIVE VERVANGT GMAIL ADVERTENTIES DOOR CONTACT INFO
Maar is het wel netjes om advertenties te weren?
Gmail is een gratis maildienst, waarbij je veel gratis webruimte krijgt. Leuk. Nadeel is wel dat er iets tegenover staat: je krijgt advertenties opgesolferd naast je mails. En dat verveelt heel wat internauten. Er is nu echter een extensie uitgebracht voor de Firefox en Chrome browser, Rapportive, waarmee die vervelende advertenties vervangen worden door info over de afzender van de mail. De tool gaat namelijk op zoek op het internet naar informatie over deze persoon bij de sociale netwerken, en zal die informatie in de zijbalk van je mail tonen.
Erg handig. Maar is dat niet een beetje oneerlijk tegenover Google? Want het is nu eenmaal een "quid pro quo" wat Google aanbiedt met Gmail - voor wat hoort wat: jij gratis maildiensten, Google de advertenties. In een artikel op Ars Technica wordt hierover een hele boom opgezet, onder de titel "waarom het blokkeren van advertenties slecht is voor de sites waarvan je houdt".
Het blijkt namelijk dat heel wat gebruikers menen dat, vermits zij toch nooit op advertenties klikken, zij gerust een extensie kunnen gebruiken die alle advertenties weert van alle webpagina's. Maar daarmee benadelen zij ongewild toch die sites - vooral grote sites. Die worden immers niet per klik op de advertentie betaald (click-through) maar per impressie (view). De auteur van het artikel benadrukt dat hij daarmee niet wil zeggen dat het oneerlijk is om advertenties te blokkeren, maar hij vraagt wel aan de lezers om begrip te hebben voor deze situatie, en de ad blockers af te zetten. Ars Technica benadrukt daarbij dat de site alles eraan doet om de advertenties die getoond worden zo weinig mogelijk de bezoeker kunnen storen. In die optiek zou je inderdaad kunnen zeggen: ach, ik kijk wel naar die advertenties, ik ga er niet dood van. Maar op andere sites zijn er zulke opdringerige advertenties, met pop-ups en overlays, dat je toch wel naar zo'n ad-blocker zou grijpen.
Wat vindt onze lezer trouwens van het blokkeren van advertenties? Doe jij het? Vind je het eerlijk tegenover sites of oneerlijk? Laat het ons weten!
http://lifehacker.com/5486082/rapportive-replaces-gmail-ads-with-contact-info-is-very-cool
http://rapportive.com/
http://arstechnica.com/business/news/2010/03/why-ad-blocking-is-devastating-to-the-sites-you-love.ars


ENERGIZER BATTERIJLADER BEVAT TROJAN
Het leven wordt steeds gevaarlijker: nu blijkt dat ook een batterijlader de gebruiker met een Trojaantje kan opschepen!
We hebben al virussen en Trojaantjes binnengekregen via mails, via bijlagen, via afbeeldingen, tegenwoordig is er ook al malware die routers aanvalt. Maar malware die via een batterijlader binnengesmokkeld wordt, dat is iets nieuws. Het is US-CERT (United States Computer Emergency Readiness Team) dat dit nieuwtje naar buiten bracht. Het zou met name gaan om de Energizer DUO, een via de USB poort aan te sluiten batterijlader voor nikkel-metaal hybride batterijen. Die zou een software, een Trojaantje, bevatten, waarmee hackers volledige toegang krijgen tot een Windows computer.
Waarom er software nodig is voor een batterijlader? Om op de computer de voortgang te tonen van het laden van de batterij. Maar eens de software geïnstalleerd op de pc, wordt er meteen ook een bestand "Arucer.dll" op de computer gezet, en dat is een Trojaantje dat via de poort 7777 op wacht gaan staan, in afwachting van commando's van de hackers.
Het bedrijf Energizer, dat de DUO uitbrengt, heeft het probleem ondertussen toegegeven, en onderzoekt samen met CERT en de Amerikaanse overheid hoe de malware op de software terecht gekomen is. De laders worden al sinds 2007 verkocht, ook in Europa, en het is dus af te wachten hoever deze malware zich in al die tijd heeft kunnen verspreiden.
http://www.computerworld.com/s/article/9166978/Energizer_Bunny_s_software_infects_PCs


INTERNET TOEGANG IS EEN FUNDAMENTEEL RECHT
Dat vindt toch de meerderheid van 27000 mensen in 26 landen die meededen aan een enquête van BBC World. Het precieze cijfermateriaal kan u vinden onder de link hieronder.

De landen waar het internet door het grootste gedeelte van de bevolking wordt gebruikt, antwoorden ook het positiefst op de vraag of de internet toegang een fundamenteel recht is. In Zuid-Korea, waar bijna iedereen toegang heeft tot het internet, gelooft 97% van de bevraagden dat internet toegang een fundamenteel recht is. Ook personen die momenteel geen internet toegang hebben, geloven dat internet toegang een recht is. Daar is het percentage 70%, bij personen die wel al internet toegang hebben, is dat percentage 87%. Gemiddeld genomen komt dat neer op 79% en als je enkel de personen neemt die daar heel erg mee akkoord gaan, kom je nog aan 50%.
De enquête vroeg ook naar de mening over de regulering van de overheid over het internet. In Nigeria is men daar helemaal niet over te spreken, maar in de Europese landen en China kan men dan weer wel leven met een beperkte regulering.
In verschillende landen probeert men deze opinie ook om te zetten in wetten en aanbevelingen. Zo is in Finland en Estland al opgenomen in de wet dat internet toegang voor hun burgers een mensenrecht is. Ook organisaties als de Verenigde Naties moedigen internet toegang voor iedereen aan. Ze stellen dat toegang tot het internet moet beschouwd worden als wegen en proper water, dus een alledaags gegeven. Daarnaast stellen ze ook dat breedband toegang voor iedereen mogelijk moet zijn, maar zelfs in Europa kan dit problemen geven, omdat vooral in landelijke gebieden dit moeilijker is.
De ondervraagden toonden ook aan dat het internet steeds meer een deel van hun leven gaat uitmaken en de meerderheid vond dat het internet een positieve impact had.
Er werd ook gevraagd naar de negatieve aspecten van het internet. Het grootste gevaar zagen de mensen in de mogelijke fraude die via het internet gepleegd kan worden. Het tweede gevaar komt volgens hen van gewelddadige en expliciete inhoud die je kan vinden. Een derde grote zorg ging naar privacy.
Meer detail kan je zelf nalezen in het Engels:[Marijke Pante]
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8548190.stm


MEDIAGAZER: DE NIEUWE MEDIA
Er speelt zich een revolutie af in medialand. Mediagazer wil die revolutie op de voet volgen.
De laatste jaren heeft zich een echte omwenteling voorgedaan in medialand. Print media (kranten, magazines) hebben het steeds moeilijker om hun papieren edities te verkopen. Maar gaan zij online, dan slagen zij er niet in om de burger te laten betalen voor zijn nieuws. TV-zenders hebben steeds meer concurrentie van video on demand - via het internet, of via de rode knop van de digitale tv. En dan is er natuurlijk ook nog de smartphone, die een deel van de mediakoek wil, om nog maar te zwijgen van de iPad, die volgens waarnemers de nieuwe vorm moet worden van magazines.
Om deze revolutie van dichtbij te kunnen volgen, werd er een nieuwe website opgericht, Mediagazer, door de makers van Techmeme. Trouwe lezers weten ondertussen dat de Netties redactie daar vaak haar mosterd haalt: Techmeme verzamelt berichten, is een nieuws aggregator. Wat er over een bepaald item verschenen is bij de verschillende media zet Techmeme netjes bij elkaar, zodat het gemakkelijk is om de verschillende klokjes te horen.
MediaGazer moet dus een Techmeme worden, maar dan niet enkel over computers en internet, maar over àlle media. Een site die deze redactie meteen bij haar bookmarks gezet heeft!
http://mediagazer.com/
http://www.readwriteweb.com/archives/mediagazer_techmeme_launches_memetracker_for_media_news.php
http://www.techmeme.com/


HOU JIJ OOK VAN LIJKEN EN TREURIGE VERHALEN?
Een vreemd fenomeen: in de sociale netwerken moet je ook van treurige verhalen en droeve tijdingen houden.
Wanneer je in sommige sociale netwerken een link toegestuurd krijgt van een vriend, die verwijst naar een artikel elders op het internet, dan wil je uit beleefdheid tegenover die vriend laten weten dat je het artikel gelezen hebt. Maar bij sites zoals Facebook heb je dan enkel de keuze uit de volgende opties: ofwel stuur je een commentaar op dit artikel, ofwel druk je op de button "I Like". En dat doet toch wel vreemd aan wanneer het bijvoorbeeld een artikel is over de aardbeving in Haïti - wie vindt dit bericht nu prettig?
Dit systeemnvan "I like" heeft nog andere gevolgen. Zo beschrijft auteur Nick Bilton in zijn blog hoe hij enkele weken geleden de pagina van een van zijn vrienden op Tumblr bezocht. Bovenaan die pagina stonden enkele foto's van die aardbeving, omdat de vriend wou aansporen om geld te geven voor de slachtoffers van de aardbeving. Maar onder die foto's van de verwoesting, van de getroffen gebouwen, zelfs van dode mensen, stonden de icoontjes van andere internauten die de actie van die vriend wel wilden steuenen, maar dat enkel konden door aan te geven dat zij deze afbeeldingen "liked" (goed vonden) - net alsof zij leedvermaak hadden met de aardbeving in Haïti.
Ook in het Nederlands bestaat er zulke dubbelzinnigheid. Bij de MSN Reporter site bijvoorbeeld kan je op artikels stemmen om die naar de voorpagina te krijgen, net als bij het Engelse voorbeeld "Digg". Maar de button die het artikel moest promoten, droeg het opschrift "goedkeuren". Daardoor kreeg de lezer de indruk dat hem gevraagd werd wat zijn mening was over de inhoud van het artikel. Bij een artikel dat bijvoorbeeld vertelt over schendingen van de privacy is het heel verwarrend: zegt de internaut wanneer hij op de button "goedkeuren" drukt dat hij het eens is met die schendingen? Terwijl het eigenlijk alleen maar de bedoeling is dat de internaut zegt: ik vond dit een goed artikel, dit verdient meer aandacht. Ondertussen is de Belgische versie van MSN Reporter verdwenen, en hebben ze voor de Nederlandse versie een oplossing gevonden door het "goedkeuren" te vervangen door een button met het icoon voor "aangevinkt" en de tekst "kicken", en afkeuren door een button met een kruisje, en de tekst "dumpen".
Om terug te keren naar het Engelse voorbeeld: in zijn artikel gaat Nick Bilton dieper in op deze evoluerende betekenis van "I Like", en gaaty hij op zoek naar alternatieven die beter uitdrukken wat de eigenlijke bedoeling is achter deze button.
http://bits.blogs.nytimes.com/2010/03/08/hey-friend-do-you-like-my-sad-story/


LOCATIE-GEBASEERDE TOOLS ZIJN DE HYPE
Ook Facebook en Twitter maken het mogelijk om te vertellen aan je vrienden waar jij je bevindt.
De wereld is niet meer gemaakt voor mensen die om hun privacy geven - toch de wereld niet waarin wij aan het belanden zijn. steeds meer tools komen er op de markt die het mogelijk maken om bekend te maken waar jij je bevindt, of deel te nemen aan een dienst die gebruik maakt van die informatie om jou een andere dienst te verlenen (een plaatsgebonden aanbod doen bijvoorbeeld).
Denk maar aan Google Latitude, aan Foursquare. En voeg aan dit lijstje nu ook Facebook en Twitter toe. Volgens The New York Times zal Facebook binnenkort aankondigen dat het ook aan locatie-gebonden tools zal verwerken in zijn aanbod, maar dat het een API zal uitbrengen waardoor ook derden gebruik kunnen maken van deze informatie. Hopelijk wordt daar dan wel de nodige voorzorg ingebouwd voor de privacy... (1)
Ook dat andere grote sociale netwerk, Twitter, heeft een dergelijke aankondiging. Om eerlijk te zijn heeft Twitter al sinds november locatie-gebonden tools. Maar die werden nog nergens in de eigen website verwerkt. Daar komt nu dus verandering in: wanneer iemand die de geolocatie tool geactiveerd heeft een tweet post, dan zal naast die posting een merkteken verschijnen dat aangeeft waar de twitteraar zich bevond.(2)
Wij zullen niet ontkennen dat dit in vele gevallen nuttig kan zijn, maar in andere gevallen kan het enkel storend zijn. Het is ook de vraag hoeveel mensen zich aan geolocatie zullen gewagen, uit bezorgdheid voor hun privacy. Bij Startups.com is een interessante discussie gaande over de nuttigste en beste locatie widgets. (3).
http://mashable.com/2010/03/09/facebook-location-launch/
http://techcrunch.com/2010/03/09/twitter-location-website/
http://startups.com/questions/20405/what-is-the-best-widget-for-a-blog-to-show-peeps-where-u-are


APPLE, HTC EN PATENTEN
Blijkbaar zou Apple al enkele waarschuwingsschoten gelost hebben tegen de fabrikanten voor het HTC voor de rechter sleepte. Maar hoe losten anderen dergelijke problemen rond patenten op?
Zoals je verleden week kon lezen heeft Apple de Taiwanese fabrikant HTC voor de rechter gesleept omdat die inbreuk zou maken op een twintigtal patenten die Apple in bezit heeft. Dat het HTC als mikpunt genomen heeft voor deze actie, is duidelijk omdat HTC dé maker bij uitstek is van toestellen met het Android OS aan boord. Er zijn immers nog tal van andere fabrikanten die gelijkaardige toestellen mét multitouch mogelijkheden maken - LG, Samsung, Sony, enz. Apple wil met HTC het boegbeeld van deze "iPhone killers" treffen.
Blijkbaar heeft Apple al enkele maanden geleden enkele waarschuwingsschoten gelost, zo weet een industrie-analyst te melden (1). Als gevolg daarvan hebben de fabrikanten hun plannen om iPhone-gelijkende functies te gebruiken een tijdje opgeborgen, en hun wetenschappers terug naar de tekentafel gestuurd om functies te ontwerpen die eventuele patenten zouden kunnen ontwijken. Maar toen HTC, of liever: Google, uitkwam met de Nexus One, de mobiele telefoon met de pure vorm van het Android OS erop, en Apple niet reageerde, meenden de andere fabrikanten dat de kust terug vrij was, en zetten zij hun ontwikkeling van de oude functies weer verder. Tot Apple verleden week zijn stunt uithaalde, en de hele wereld van de mobiele toestellen zijn adem inhoudt.
De beschuldigingen van Apple hebben in ieder geval een hele controverse losgemaakt. Wat is IP (intellectual Properties, het geheel van patenten, handelsmerken en auteursrechten)? Patenten zijn goed, want zij moedigen investeringen in research & development aan. Wie zou er immers nog geld steken in onderzoek, als het resultaat van dat onderzoek meteen door de hele wereld gepikt zou mogen worden? Dat is het standpunt van de voorstanders van patenten.
Tegenstanders wijzen er echter op dat patenten, indien lukraak toegekend, de ontwikkeling juist in de kiem smoren. Hoe ver zou de automobielindustrie staan indien Ford een patent gevraagd had voor het plaatsen van de stoel aan de linkerkant?
De hele wereld van de technologie is een kwestie van geven en nemen, zo wijst Jonathan I. Schwarts in zijn blogposting "Good artists copy, great artists steal". Microsoft bijvoorbeeld staat bekend voor zijn kantoorsuite Office. De open source beweging heeft zijn eigen kantoorproduct ontwikkeld, Open Office, waarvan de interface erg veel lijkt op die van de suite van Microsoft - inbegrepen de ribbon die men in de nieuwste versies van OO wil doorvoeren. Toen Microsoft zich daarover beklaagde bij Sun, wees de CEO van sun, Scott McNeally, erop dat de .NET ontwikkelingsomgeving wel heel veel afgekeken had van Java, dat ook een aantal patenten had. En Microsoft accepteerde het bestaan van O.O....
Maar lees zelf het heel interessante betoog van Schwarts
http://brainstormtech.blogs.fortune.cnn.com/2010/03/09/apple-talks-tough-to-handset-makers/
http://arstechnica.com/apple/news/2010/03/htc-lawsuit-came-after-warning-by-apple-to-handset-makers.ars
http://jonathanischwartz.wordpress.com/2010/03/09/good-artists-copy-great-artists-steal/


TWITTER WIL DE GEBRUIKER BESCHERMEN TEGEN PHISHING AANVALLEN
De populaire microbloggingsite pakt het probleem van de url-verkorters aan.
Het is allemaal mooi en wel dat je je hele leven blootgeeft aan jouw vrienden op Twitter - het zijn per slot van rekening jouw vrienden. Of niet? Identiteitsbedrog op Twitter is immers schering en inslag; mensen geven zich uit voor anderen, en trachten hier dan vaak munt uit te slaan. Een gevolg daarvan is dat je al te gemakkelijk gaat klikken op links die jouw zogenaamde vrienden doorsturen. "He, bekijk dit eens", gevolgd door een verkorte url, is een van de meest gebruikte boodschappen op Twitter.
Deze gevaarlijke combinatie, het niet weten of jouw vrienden wel jouw vrienden zijn, plus de verkorte urls, heeft al voor heel wat onheil gezorgd. Tal van internauten zijn al het slachtoffer geworden van een phishing aanval, die in gang gestoken werd door zo'n verkorte url.
Twitter wil daar nu wat aan doen: het heeft enkele beveiligingsmaatregelen ontplooid die zulke phishing aanvallen moeten verhinderen. Tot deze maatregelen behoort ook een eigen dienst om webadressen (url's) te verkorten. Twitter zelf zal dan deze verkorte urls controleren op de veiligheid ervan. Deze nieuwe, gecontroleerde verkorte urls zal je kunnen herkennen aan het adres twt.tl/..... Het is de bedoeling om alle links in de toekomst via deze url verkorter te laten passeren, zodat Twitter de verspreiding van gevaarlijke links kan tegengaan.
Een goed initiatief van Twitter, niet?
http://blog.twitter.com/2010/03/trust-and-safety.html
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_phishing_developers.php


GOOGLE READER PLAY: NIEUWS IN DIAVORM
Nieuw uit de Google Labs: Reader Play, waarmee je snel doorheen de items kan bladeren. Leuk!
Google Labs blijft maar leuke konijnen uit zijn hoge hoed toveren. Ditmaal is het de Reader Play, een aantrekkelijke visuele manier om doorheen het nieuws te bladeren waarop jij geabonneerd bent.
Deze interface vervangt de toch wel verkrampte drukke interface van de oude reader. Daarbij kreeg je een lijst met artikels te zien, die je dan kon aanklikken. Bij Play krijg je de artikels in een soort diashow, met telkens één nieuws item per frame. Heb je het verhaal gelezen, dan klik je op "next".
De tool zou ook moeten leren uit jouw gedrag, de artikels die je leest en waarbij je op "Like" klikt (weet je nog het artikel eerder deze week over het 'houden van' droeve tijdingen?). Gebaseerd op jouw voorkeuren zou Google dan een gepersonaliseerde stroom van nieuwsberichten moeten maken.
Je kan Reader Play zelfs gebruiken wanneer je geen Google account hebt, of niet ingelogd bent in je account - maar dan kan je natuurlijk geen kwotering geven aan de artikels. Je kan echter wel bladeren doorheen de verschillende categorieŽn nieuws.
Om uit te testen!
http://www.google.com/reader/play/
http://googlereader.blogspot.com/2010/03/and-now-for-something-completely.html


DICHT BIJ MIJN BED: MOET OOK VRT IN WEBSITES SNOEIEN?
Als de VRT snoeit in haar websites, is dat dan uit geldnood of politieke druk?
Het is crisis, voor iedereen, en dus ook voor de VRT. Er moet bespaard worden, dat is klaar. Maar dan komt weer die oude discussie boven rond de taak van de VRT. Velen menen immers dat het begrip van een "openbare omroep", betaald met belastinggeld, verouderd is, en dat de commercie maar zijn werk moet doen. Dat geldt voor de tv (VRT), radio (de verschillende zenders) maar ook en vooral voor het internet.
De kranten, die het voor hun papieren uitgaven al zo moeilijk hebben, vinden het oneerlijk dat de openbare omroep ook op het internet aanwezig is, en hen concurrentie aandoet, zo heet dat dan, met het geld van de belastingbetaler. De kranten zien liever dat de VRT-schoenmaker bij zijn leest blijft, en zich beperkt tot radio en tv. Dit terwijl de grens tussen tv, radio en internet steeds meer wegvalt.
Om terug te komen op de besparingen: de kans is groot dat de VRT als gevolg van besparingen haar activiteiten op het web zou moeten inkrimpen. De Britse openbare omroep, BBC, deed dat onlangs ook al, maar daar waren het niet alleen de moeilijke financiŽle omstandigheden die aan de grond lagen van die inkrimping; de BBC gaf zelf toe dat het online aanbod te groot aan het worden was, en wou zich terugplooien op de basistaken.
De Vlaamse minister van media heeft alvast laten weten dat zij het zou betreuren indien de VRT haar online aanwezigheid op www.deredactie.be zou terugdraaien. Als alternatief voor eventuele besparingen denkt de minister aan een samenwerking tussen kranten en openbare omroep op het internet. Een samenwerking waarvan ook de minister-president van Vlaanderen, Kris Peeters, tijdens de grote mediaconferentie verleden jaar zei dat die tot de mogelijkheden behoort, maar die er nog altijd niet gekomen is. Blijkbaar staan de kranten niet te springen voor zulke samenwerking met concullega's...
http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=18116&RubriekID=7&UserID=41&ab=55304
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00082747
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=754ca72f81006f66c4d50494425bfc6708ed9604c31cf7df8a9c66f5e34c016b


DICHT BIJ MIJN BED: EU EN ACTA
Blijkbaar ontstaat er binnen de EU toch verzet tegen de geheime ACTA onderhandelingen. Maar zal het voldoende zijn?
Goed nieuws om de week te besluiten - of zijn wij te naïef? Feit is dat de EuroparlementariŽrs nu ook in actie geschoten zijn rond ACTA, het grote handelsakkoord dat namaak moet bestrijden. Vooral het internet-luik van ACTA ligt onder vuur, voor zover het bekend is tenminste, want de onderhandelingen over ACTA zijn super geheim.
En dat stoort ook het Europese parlement. Deze week hebben van de meer dan 700 EuroparlementariŽrs slechts 3 politici tegen een resolutie gestemd waarin absolute openbaarheid geŽist wordt over ACTA. De resolutie wil ook dat het uitgesloten wordt dat er een drie-waarschuwingen wet komt waarbij de toegang tot het internet afgesloten wordt na drie waarschuwingen. Mocht die er toch komen, dan zou de tussenkomst van de rechter altijd vereist zijn. Bij het Nederlandse WebWereld lees je meer over deze resolutie.
Mooi, zal je zeggen. Er komt dus openheid over ACTA en de onderhandelingen errond. Maar wat lezen wij dan bij het Vlaamse Datanews? Dat karel De Gucht, Eurocommissaris voor de handel, wel beloofd heeft dat de Europarlementsleden doorgedreven briefings zullen krijgen, maar dat hij geen ontwerpteksten kan doorspelen. Echte openheid kan je dit moeilijk. De Gucht heeft wel "beloofd dat hij zal lobbyen om de teksten vrij te mogen geven". Maar dat is enkel een goed bedoelde belofte. Is dit alles voldoende om de ongerustheid van de burger weg te nemen?
Het blijft in elk geval een dossier om van nabij te volgen.
http://webwereld.nl/nieuws/65405/europarlement-dwingt-openheid-acta-af---update.html#source=newsletter
http://datanews.rnews.be/nl/news/90-5-28875/-europa-zal-surfers-niet-van-internet-gooien-bij-piraterij-.html
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


LG: NOG STEEDS OP DE GOEDE WEG
LG had als doel om in 2010 nummer drie te zijn in hun branche. Vermits ze dat al in 2009 bereikten werden die ambities bijgestuurd. Zo willen ze in 2013 wereldleider zijn. Hoe ze dat doel gaan bereiken? LG heeft zopas zijn troeven voorgesteld. We geven een overzicht.

Allereerst zijn er de mobieltjes. LG brengt een indrukwekkende reeks op de markt. Van heel mini en minimalistisch gaat de reeks via, LG-Pop, via LG-Mini tot de LG-In-Touch, een Android-smartphone. De LG mobieltjes vind je in alle prijsklassen, alle kleurtjes met alle mogelijke toeters en bellen. Er zijn kinder, tiener, busines toestellen. Ook heeft LG een 'no bling bling' toestel met grotere toetsen. Deze cell phone, die pas in mei op de markt komt, is zeer geschikt voor oudere mensen. Het menu werd speciaal voor dit toestel ontworpen en bevat geen submenu's.
In de TV reeks brengt LG toestellen met zowel plasma, LCD, led als CRT uit. Inderdaad, je leest het goed. LG brengt een nieuw CRT (beeldbuis) toestel op de markt. Het toestel heeft de look van een draagbaar TV'tje uit de jaren 60, inclusief de twee sprietantennetjes. Dit grappige toestel was aanvankelijk als gadget bedoeld en enkel voor de Zuid Koreaanse markt bestemd. Toen daar in een mum van tijd 200 000 exemplaren van verkocht werden, besloot het management om het ook op de europese markt los te laten. Maar de nadruk van LG ligt uiteraard op performante flatscreens. Ook hier wordt het hele gamma gedekt, van klein tot groot, plasma, lcd en led, van basic tot zeer geavanceerd. De top van het gamma is de infinity reeks. Deze top-TV's zijn verkrijgbaar met alle multimedia snufjes, teveel om hier om te noemen.
Te veel om op te noemen, dat zijn ook de reeks monitoren die LG in huis heeft. Onze speciale aandacht ging naar de netwerkmonitors. De bedoeling is simpel, stel dat je een lokaal hebt waar je enkele mensen wil laten werken op een PC. Dit kan een klaslokaal, bureeltje, of ander bedrijfs-leslokaal zijn.
Het werkt heel simpel: Je zet één centrale PC. Hierop sluit je een PCI-kaart aan. Via een RJ-45 (standaard) netwerkkabel kan je hierop tot 5 netwerkmonitors aan sluiten, elk met eigen muis en klavier. De centrale PC heeft een monitor via de SVGA connector. Op elke monitor kan dan gewoon gewerkt worden, alsof het een volledig zelfstandig systeem is. Er zijn echter wel enkele nadelen aan dit systeem. De netwerkmonitor heeft geen geheugen en daardoor ook geen USB connector. Eventuele USB-stick moet in de centrale PC geplugd worden, net zoals een CD of DVD. Hierdoor is er ook gekozen voor een PS/2 muis en toetsenbordaansluiting op het netwerkscherm. De lengte van de netwerkverbinding is ook gelimiteerd, en, je kan er ook geen heel zware CAD toepassingen op draaien, zoals Multisim, AutoCad en dergelijke. Hiertegenover staan natuurlijk ook voordelen. Eerst en vooral de aanschafprijs. Eén PC met 6 monitoren kost nu eenmaal veel minder dan 6 PC's met monitor. De 'hoofd' gebruiker kan eventueel ook monitoren wat er op de werkplekken gebeurt. Dit is zeer interessant voor bvb. lesgevers. Maar niet alleen de aanschafprijs is veel minder bij dit systeem dan bij een conventionele opstelling. Ook het totale energieverbruik is veel minder. In de nabije toekomst worden er ook PCIkaarten verwacht die meer dan vijf netwerkmonitors kunnen aansturen.
LG is ook actief in de zakensector. Zo hebben ze ook monitors zonder reflectie die vooral in winkels gebruikt worden, hotel-TV's enzoverder. Het bedrijf is momenteel al marktleider in de BlueRay sector, en in de home-theater gaan ze dezelfde weg op.
Kortom, alles om binnen enkele jaren nummer één te worden. Wil je meer weten, neem dan eens een kijkje op: www.LGE.be
Paul Liekens
http://www.lge.be


LIPLEZEND MOBIELTJE OPLOSSING TEGEN LUIDRUCHTIGE KLEPPERS?
Het is nog maar een concept, maar wat zouden wij graag zien dat zo'n liplezend mobieltje eraan komt!
Erger jij je er ook zo aan dat mensen vergeten dat de anderen bestaan, wanneer ze aan het bellen gaan met hun mobieltje? Of de hele trein of tram mee kan luisteren wanneer zij hun verhaal vertellen, het zal deze bellers worst wezen: zolang zij maar hun babbeltje kwijt kunnen - tot ergernis van de anderen in diezelfde ruimte.
Wetenschappers zijn nu bezig aan een technologie die deze ergernis de wereld uit moet helpen. Daarbij worden de minieme elektrische signalen gemeten die de spieren van ons gelaat opwekken wanneer wij spreken. Zelfs wanneer de woorden niet luidop gesproken worden kunnen deze pulsen gemeten worden. Aan de andere kant van de lijn worden deze pulsen dan weer omgezet naar kunstmatige spraak.
Het geheel berust op een techniek die electromyographie heet, en die elektrische signalen kan opspeuren in spieren. Deze techniek wordt meestal gebruikt om bepaalde ziekten op te sporen die de zenuwen schade toebrengen.
Meer hierover bij BBC, dat ook weet te vertellen dat op de CeBIT beurs al een prototype voorgesteld werd. Het zou natuurlijk gemakkelijker zijn indien de mens zich wat meer bewust was van zijn omgeving, en wat meer beleefdheid aankweekte. Dan was al die ingewikkelde technologie niet nodig, en dan bleef het netjes stil op de trein en het vliegtuig...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8549454.stm


MALWARE ONTDEKT OP HTC MAGIC
Na software die bij een USB batterijlader hoorde, is er ook malware ontdekt op een mobiele telefoon. Het wordt menens!
Een medewerker van Panda Security heeft drie malware programma's ontdakt op een mobiele telefoon, met name een HTC Magic, die pas in de winkel aangekocht was. Wanneer de telefoon via de USB poort aangesloten werd op de Windows computer, ging het alarm bij de Panda beveiligingssoftware af. Er bleken namelijk drie soorten malware programma's op de telefoon te staan: een client voor het Mariposa botnet, de Conficker worm, en een tool die het paswoord voor het Lineage game zou stelen.
Nu is het bericht eigenlijk minder alarmerend dan het op het eerste zicht lijkt. Want de malware zat niet verscholen in het bestandssysteem van het Android besturingssysteem (de HTC Magic heeft namelijk dit OS aan boord), maar zat eigenlijk op de extra geheugenkaart die in het toestel zit. Hoe de malware daar geraakt is zal verder onderzoek moeten uitwijzen.
Wat wij uit dit verhaal in elk geval onthouden is dat je toch wel erg goed uit je doppen moet kijken. Gelukkig is er nog geen malware vastgesteld die het OS zelf van de mobiele telefoon of smartphone aanvalt of als vervoermiddel gebruikt, maar het valt te vrezen dat dat niet langer meer duren zal.
http://news.yahoo.com/s/pcworld/20100309/tc_pcworld/pandadiscoversmalwareonhtcmagicphone
http://www.informationweek.com/news/security/vulnerabilities/showArticle.jhtml?articleID=223300123


CISCO'S NIEUWE ROUTER MAAKT SUPERSNEL INTERNET MOGELIJK
12 keer sneller dan routers van de oudere generatie. Nu nog de rest van het internet...
Toegegeven, Cisco had op voorhand de wereldpers een beetje op het verkeerde been gezet door aan te kondigen dat het bedrijf een product zou uitbrengen dat een revolutie zou veroorzaken op het internet. Iedereen verwachtte een of andere nieuwe technologie, maar uiteindelijk bleek het enkel om een update te gaan van de oudere CRS-1 router die in 2004 uitgebracht werd.
Maar als we dit terzijde laten, dan is deze nieuwe router, die niet voor de thuisgebruiker maar voor grote internetknooppunten bedoeld is, best indrukwekkend. Volgens Cisco kan hij 322 terrabits verkeer per seconde (!!!) verzetten. Indien iedere Chinees tegelijkertijd een videogesprek zou opstarten, dan nog zou deze router ervoor zorgen dat het verkeer niet stremde.
De router is dus erg welkom in het internetlandschap. Er is steeds meer behoefte aan breedband, vooral nu steeds meer video (en binnenkort ook 3D) via het internet gedownload wordt. En dan moeten er nog toestellen bijkomen zoals de iPad, en ijskasten en wasmachines die via het internet moeten communiceren...
Natuurlijk is het wel zo dat het internet maar zo snel is als de traagste server. Zo'n snelle router van Cisco helpt niet veel wanneer je aan het downloaden bent van een server die zelf een traag downloaddebiet heeft. Maar deze nieuwe router zal toch wel helpen om het internet overeind te houden wanneer er die golf nieuwe toepassingen aankomt!
http://news.cnet.com/8301-30686_3-10466043-266.html


DE LENTE VAN SAMSUNG
Met de lente in zicht brengt Samsung een overzicht van de nieuwe producten voor 2010. De trend is mooier, sneller, handiger, performanter, wat had je verwacht. Maar, buiten de nieuwe printers, camera's en dergelijke zijn er enkele opvallende nieuwigheden.


Samsung brengt ook een e-reader uit met enkele opvallende eigenschappen. Zo is het mogelijk om te schrijven op de e-reader, zodat het ook een e-writer wordt. Je kan op deze manier nota's nemen in je boek, aantekeningen en dergelijke. Het toestel is zeer economisch, het verbruikt alleen energie bij het omdraaien van een blad. Met deze e-readers kan je ook zip-files openen en comics (stripverhalen) lezen. De e-reader komt er ook in verschillende formaten, zo zal er ook een 'walbook' komen, een e-reader op groot formaat voor gebruik in leslokalen. Zal komen, inderdaad, want, hoewel de e-reader al klaar is zal hij pas in het vierde kwartaal van 2010 beschikbaar zijn. De reden? Er is nog geen content genoeg, en er moet nog een geschikt verdeelplatform klaargestoomd worden.
Heel anders is het verhaal van de 3D tv's. Samsung brengt als eerste 3D tv's op de markt, die nog voor einde maart in de winkels te pronken zullen staan. De 7000 series LED-tv's hebben een ingebouwde 3D-processor en kunnen in combinatie met de BD-C6900 3D Blu-ray speler volwaardige 3D beelden op je active shutter 3D brilletje toveren. Hier is echter een probleempje: met momenteel slechts een tiental Blu-ray films kunnen we ook niet echt spreken van content. Tot Samsung, samen met DreamWorks Animation SKG en Technicolor een volwaardig aanbod in elkaar gebokst heeft, biedt Samsung een andere oplossing. Met deze LED tv's kunnen gewone 2D televisiebeelden omgetoverd worden in pseudo 3D. Eén druk op je afstandsbediening en je hebt beelden met een 3D helderheid en extra diepte. Ter info nog even dit: wie denkt dat 3D heel recent is, heeft het mis. Reeds in 1922 kwam de eerste 3D film uit. Deze film, The Power of Love, was in zwart wit, en is enkel in de Verenigde staten vertoond. Het is maar dat U het weet.
Terug naar onze tijd. Samsung heeft natuurlijk zijn mobieltjes een grondige opfrisbeurt gegeven. Eén van de nieuwkomers is de Diva collectie, phones die met hun vrouwelijk design thuishoren bij de ladyphones. Smartphones met een Diva look. Ook mooi is de Monte-reeks. Deze valt op door een design met een lichte curve.
Tot zover het design van de mobieltjes. Maar technisch verandert er ook veel. De schermen werken met Super AMOLED technologie. Nog helderder, supersnelle responstijd, grote kijkhoek en een 800x480 resolutie: deze schermen zijn van high definition kwaliteit. Samsung past de AMOLED ook toe op andere toestellen, zoals camera-display's. Verder is ook de TouchWiz al aan versie 3.0 toe. Deze User Interface biedt nog meer gebruiksgemak.
Het vlaggenschip in de mobieltjes reeks zal echter de Wave worden. Deze maakt gebruik van het door Samsung ontwikkelde BADA besturingssysteem. (BADA betekent oceaan in het Koreaans.) Er is een 5Mpix camera aan boord, GSM-antenne, Amoled screen, een extra processor om applicaties te draaien enzoverder. De Wave komt in mei op de markt. [Paul Liekens]
http://www.samsung.com/be/


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Kodak heeft een nieuwe scannerreeks uit, de Kodak i4000, die moet helpen om op de meeste efficiŽnte wijze en met de hoogste productiviteit documenten te digitaliseren tegen lagere kosten
http://www.kodak.com/go/docimaging.

*** Adobe Photoshop.com Mobile Editor nu beschikbaar voor Android-ontwikkelaars
http://mobile.photoshop.com/android/developers.html.

*** Je zal met je iPad niet kunnen inloggen op het internet door te "tetheren" via je iPhone.
http://lm.pcworld.com/t/922248/5552561/60264/0/

*** Nederland blijkt zich wel degelijk bewust van de risico's van ACTA, maar kan niets doen - want het is een Europese materie, zo heet het.
http://webwereld.nl/nieuws/65374/pvv--europa-moet-acta-tegenhouden.html#source=newsletter

*** 'Operatoren liegen over downloaden zonder limiet'
Minister voor Consumentenzaken Paul Magnette (PS) roept de grote Belgische internetaanbieders tot de orde.

*** LG brengt upgrade android-versie voor de lg in touch gw620 - maar dan wel naar Android 1.6.
http://www.lg.be

*** Opera Mini 5 uit voor Android mobieltjes
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100311011muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetCHOPIN - FANTAISIE IMPROMPTU IN C-KRUIS
Kijk, het moet niet altijd moderne muziek zijn die wij hier in deze rubriek bespreken. Vooral niet in het jaar waarin Chopin gevierd werd. De man werd slechts 39 jaar, maar was gewoon een genie als het aankwam op het componeren van muziek. Dat hoor je in dit impromptu, dat je te horen krijgt bij NPR wanneer je op onderstaand adres op het luister-icoontje klikt naast de naam van Chopin. Om stil van te worden...
Uitvoerende artieste is Yundi Li. Over hem en Chopin heeft NPR een archief gebouwd, dat je op de tweede link terugvindt.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=124202953
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15379968


JOANNE NEWSOM - DOES NOT SUFFICE
Deze artieste heeft een erg speciaal stemgeluid, en maakt erg broze songs. Does not Suffice, dat je bij NPR in streaming beluisteren kan, is zo'n fragiele song. Nog bij NPR vind je verschillende artikels die haar werk bespreken, en waarbij je nog andere songs kan beluisteren.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=124202953
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15329982


OWEN PALLETT - MIDNIGHT DIRECTIVES
[singer songwriter] Een song uit zijn album Heartland. De artiest heeft een voorliefde voor mooie arrangementen met strijkinstrumenten, en maakt vaak muziek voor games. Een interessante combinatie, zoals je zal bemerken wanneer je deze song beluistert bij NPR. Heel filmisch, heel afwisselend. Knap. Bij MySpace vind je nog meer muziek van de man om in streaming te beluisteren. Wie zei daar dat er geen goede componisten meer zijn?
http://www.myspace.com/owenpallettmusic
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=124202953


PANTHA DU PRINCE - THE SPLENDOUR
Elektronische muziek met veel variaties in de gebruikte instrumenten, en knappe ritmes. Buiten de mooie song die je bij NPR kan beluisteren, heeft de man ook een website bij MySpcace, en een eigen webdomein waar nog meer te beluisteren valt.
http://www.panthaduprince.com/
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=124202953
http://www.myspace.com/panthaduprince

VRIJDAG HOORSPELDAG: BEVRIJDING
Dit drama werd op 28/9/1971 uitgezonden door KRO. Het is gebaseerd op een verhaal van Ton Van Reen, en Harrie de Garde regisseerde het.
De plot: Een soldaat wordt krijgsgevangen genomen en door de rechter veroordeeld voor moord op hun soldaten. Hij moet in de staancel, tot de dood erop volgt.
Acteurs: Martin Simonis (Pierre, de gevangene); Huib Orizand (de rechter); Jan Wegter (de bewaker); Frans Somers (Joe Mendel, een gevangen genomen piloot)
Ons commentaar: een beklemmend en ontroerend verhaal over onmenselijkheid maar ook menselijke vriendschap en eenzaamheid, dat de gruwel van de oorlog nogmaals illustreert. Indrukwekkende acteerprestaties.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/03/10/bevrijding/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerHet is niet genoeg te weten waarheen men wil gaan; men moet ook aantonen dat men onderweg is.
- Emile Zola -oor logo
De nieuwe oogstWATCH-SERIES: OPGELET
Het klinkt zo verleidelijk, sites zoals watch-series die verkondigen dat je daar alle afleveringen van populaire tv-reeksen kan vinden, van Grey's Anatomy tot House, Freends, Spartacus. Maar het is wel opletten geblazen op zulke sites: ofwel is de aangeboden content niet te vinden, ofwel beland je op een website die vol met gevaarlijke reclame staat: je hebt een macbook gewonnen, je bent de 1.000e bezoeker, enz. Wij probeerden de site uit, maar slaagden er niet in om ook maar enige aflevering te bekijken. En om een aflevering te downloaden, waarbij je eerst een .exe moet aanklikken, dat gaat ons te ver! Maar misschien heb jij meer geluk?
[Taal: Engels]
http://watch-series.com/


PIPL.COM: MENSEN ZOEKEN
Misschien kende je deze site al? Het is in elk geval dé site om mensen te zoeken en vinden op het internet. Ook mensen uit ons eigen landje. Je geeft naam en voornaam in van de persoon, eventueel stad en land. Een druk op de knop geeft je informatie over deze persoon en andere personen die met dezelfde naam rondlopen: gegevens uit Facebook, uit blogs, het web in het algemeen. Erg ontluisterend om vast te stellen hoeveel het web over jou weet...
[Taal: Engels]
http://www.pipl.com/GIGAPEDIA: E-BOOKS

Alhoewel deze site aangeraden wordt in sommige fora als dé plek om e-boeken te vinden, vooral dan boeken over meer wetenschappelijke werken, hebben wij toch voorbehoud bij de site. Er wordt om te beginnen geen contact informatie vermeld; klik je op deze link, alsook op de link "privacy beleid", dan krijg je te lezen dat deze informatie niet toegankelijk is. Enkel na registratie kan je de boeken downloaden. Wie heeft meer info over deze site, en kan zeggen of zij betrouwbaar is?
[Taal: ENG]
http://gigapedia.com/


METACRITICS: REVIEWS UIT DE HELE WERELD
Besprekingen van nieuwe films, dvd's, tv-programma's, maar ook games vind je over de hele wereld. Deze site heeft zich tot taak gemaakt deze besprekingen op één centrale plaats te verzamelen. Wat wij leuk vinden is het feit dat hier de lezers ook zelf hun eigen commentaren kwijt kunnen over tv-programma's , zoals wat zij vonden over de laatste aflevering van Lost, enz. Een site van CBS Interactive.
[Taal: ENG]
http://www.metacritic.com/


ROTTEN TOMATOES: NOG MEER KRITIEK
Wil je weten of een film echt de moeite waar is? Dan is Rotten Tomatoes toch wel de top site. Je vindt er besprekingen over filmen, maar ook gegevens zoals box office cijfers (in de VS), welke filmen er verwacht worden, en natuurlijk veel nieuwtjes uit de film wereld. Je kan er ook film trailers bekijken.
[Taal: ENG]
http://www.rottentomatoes.com/


OV GUIDE: FILM, TV, DVD
Nog een site voor de tv-kijkers en de filmliefhebbbers: deze site verzamelt adressen uit de hele wereld waar je gratis of tegen betaling tv op het web kan bekijken. En natuurlijk zijn er ook nieuwtjes, over tv, de Oscars, fancasts, enz. Voor de tv-reeksen vind je de korte inhoud van de nieuwste episodes (bijvoorbeeld House), en uittreksels die op YouTube ge vinden zijn.
[Taal: Engels]
http://www.ovguide.com/

ECO WOMEN: HOE GA JE ALS VROUW ECOLOGISCH TE WERK?


Op dit blog geven verschillende vrouwen tips aan hun sexegenoten om door het leven te gaan met een kleinere ecologische voetafdruk. Vrouwen vervullen binnen het huishouden zo'n belangrijke taak. Zij zorgen (nog altijd, ondanks het fenomeen "de nieuwe man") voor het dagdagelijks reilen en zeilen binnen het gezin, en bepalen zelf bij het doen van hun taken hoe ver zij willen gaan in het ecologisch gedachtegoed. Kleine individuele confituurtjes in porties van één boterham, of één grote pot confituur? Een pak cornflakes of porties voor één maaltijd? Een droogkas of de was laten drogen op het balkon of de tuin? Hun invloed gaat echter nog verder: zij geven het gedachtegoed ook door aan de rest van het gezin. En het spreekwoord zegt nu eenmaal: jong geleerd is oud gedaan...
Deze site zet groene vrouwen op de goede weg, naast praktische tips is er heel wat nieuws te lezen met de nadruk op de ecologische kant van het "gewone" nieuws - zoals het feit dat de medailles van de Olympische Spelen dit jaar voor een groot deel gemaakt zijn uit gerecycleerd materiaal. (Bron: Mediadoc)
[Taal: Engels]
http://ecowomen.net/
http://mediadoc.be/


KHAN ACADEMY
Dit is een non-profit organisatie die onderwijs wil brengen aan iedereen. Daarvoor worden video's gebracht, door de Khan Academy opgenomen (in het Engels uiteraard). De onderwerpen zijn heel divers: van algebra en rekenen, tot biologie, economie en chemie. Niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden (bijvoorbeeld: parametrische voorstelling van lijnen in Lineaire algebra). Een onschatbare hoeveelheid aan informatie, spijtig dat het enkel in het Engels is...
[Taal= Engels]
http://www.khanacademy.org/


LIVEMOCHA: ONLINE TALEN LEREN
Deze site bevat de grootste online community om talen te leren. Er zijn maar liefst 4 miljoen leden. Je vindt er gratis taallessen, maar kan ook 1 op 1 lessen volgen, al dan niet tegen betaling, van professionele leraren. Er zijn ook video en audio fragmenten die je kan downloaden, en wil je een leraar kiezen, dan kan je de commentaren van anderen lezen die bij deze persoon les gehad hebben.
[Taal: Engels + 36 talen]
http://www.livemocha.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE SLEGTE


Wat je met muziek of games, in digitale vorm aangekocht, niet mag doen, namelijk tweedehands verkopen, mag je gelukkig met boeken wel. Een van de bekende zaken waar je terecht kan voor tweedehandsboeken is De Slegte, de boekhandel die in vele grote steden een bijhuis heeft, ook op het internet. In dat bijhuis kan je voortaan naast 75.000 tweedehands boeken en 5.000 boeken in afslag ook 80.000 nieuwe boeken vinden. Ter introductie worden er geen verzendkosten aangerekend tot 1 juni voor wie online een boek aankoopt.
[Taal: NL]
http://www.deslegte.com/nieuweboeken


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZEEZENDERGIDS
Een pracht van een site voor al wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de vrijze zenders: deze verzamelsite bevat links naar sites in vele talen maar ook en vooral over de zenders zoals Radio Caroline, Radio Mi Amigo, Radio Veronica, enz. Een schat aan informatie!
[Taal: Engels]
http://zeezenders.verzamelgids.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FINIPEDIA
Een erg welkom initiatief in een tijdperk waarin de burger de indruk krijgt dat alle financiŽle zaken hem boven het petje gaan. De Tijd heeft een online encyclopedie uitgewerkt waarin je kan opzoeken wat bepaalde financiŽle termen eigenlijk betekenen. Sale & Lease Back? Vastgoedbevak? Vlam21? Dankzij deze encyclopedie hebben deze termen binnenkort geen geheimen meer voor jou!
[Taal: NL]
http://www.tijd.be/finipedia/


VRIJDAG MULTIMEDIA: 30 SECOND BUNNIES
Leuk: hier vind je links naar kort filmpjes van 30 seconden, waarin met cartoonfiguurtjes (konijnen) een film in het kort samengevat wordt - of liever: er een parodie op gemaakt wordt. Borat, Brokeback Mountain, Casablanca... zijn maar enkele van de titels. Het gaat wel snel!
[Taal: Engels]
http://www.angryalien.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: PIXAR


Bij de Pixar studio's vind je verschillende trailers van filmpjes. En dat is toch wat onze lezers willen zien, niet? Maar let op: vooraleer je het weet breng je uren door op deze site!
[Taal: Engels]
http://www.pixar.com/shorts/


VRIJDAG MULTIMEDIA: OK GO - THIS TOO SHALL PASS
Dit videofilmpje werd in een mum van tijd een hit op het web: het is eigenlijk een vergrote versie van het domino-effect. Het begint wel klein, maar daarna worden de domino's die vallen en de balletjes die die val veroorzaken steeds groter. Knap gemaakt!
[Taal: ---]
http://www.youtube.com/watch?v=qybUFnY7Y8w&feature=player_embedded
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Lancering van ESET Mail Security for Microsoft Exchange Server en ESET Smart Security 4.2
http://www.techbytes.be/2010/03/lancering-van-eset-mail-security-for-microsoft-exchange-server-en-eset-smart-security-42.html
- LG brengt upgrade Android-versie voor de LG In Touch GW620
http://www.techbytes.be/2010/03/lg-brengt-upgrade-androidversie-voor-de-lg-in-touch-gw620.html
- Een nieuwe compacte standaard zoomobjectief voor Panasonic's LUMIX G Micro Systeem
http://www.techbytes.be/2010/03/een-nieuwe-compacte-standaard-zoomobjectief-voor-panasonics-lumix-g-micro-systeem.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/
safe computing logo
- Kaspersky Mobile Security: met nieuwe functies voor geavanceerde privacybescherming
http://www.safecomputing.be/2010/02/kaspersky-mobile-security-met-nieuwe-functies-voor-geavanceerde-privacybescherming.html
- All-in-one oplossing Norton 360 biedt beveiligingtechnologie en toegang op afstand tot back-up gegevens
http://www.safecomputing.be/2010/02/allinone-oplossing-norton-360-biedt-beveiligingtechnologie-en-toegang-op-afstand-tot-backup-gegevens.html
- Worry-Free Business Security Services: Trend Micro's gehoste beveiliging voor de KMO
http://www.safecomputing.be/2010/02/worryfree-business-security-services-trend-micros-gehoste-beveiliging-voor-de-kmo.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Internet helpt je partner te dumpen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/469125/2010/03/11/Internet-helpt-je-partner-te-dumpen.dhtml
- Toverstaf Sony als wapen tegen Nintendo
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/469178/2010/03/11/Toverstaf-Sony-als-wapen-tegen-Nintendo.dhtml
- Pink Floyd wint rechtszaak over online verkoop
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/469246/2010/03/11/Pink-Floyd-wint-rechtszaak-over-online-verkoop.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Asus Eee Keyboard PC komt in april
De Asus Eee Keyboard PC had al in februari in de winkels moeten liggen. Van uitstel komt echter geen afspel. In april komt de in een toetsenbord verborgen computer echt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28576
- Laptop zonder frame rond het scherm
Acer komt met een heel bijzondere laptop. Deze is utradun doordat er geen rand om het scherm zit.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28575
- Blu-ray home-cinemasysteem met netwerkconnectie
Het LG INFINIA HB965TZ Home Theater System biedt een multimediaervaring van topniveau. De Blu-ray-speler met WiFi en DLNA biedt draadloos toegang tot mediabestanden op het internet en het netwerk.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28572

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- LG Blu-ray-speler BD570 voegt internetdiensten en DLNA toe aan elke tv
Met een nieuwe Blu-ray-speler van LG, de BD570, voeg je internetconnectiviteit toe aan elke bestaande televisie.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4852
- Standaardinterfaces voor lichtdrivers van led-verlichting op komst
Een groep van bedrijven uit de verlichtingssector slaan de handen in elkaar om standaardinterfaces te ontwikkelen voor de lichtdrivers van led-verlichting ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4848
- Intel en Nokia met nieuwe MeeGo-platform voor mobiele computers
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4803http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4803

computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Partnerschapsakkoord tussen Cartoo en CityPlug.be
Cartoo, de universele getrouwheidskaart, heeft een partnerschapsakkoord gesloten met CityPlug.be, de Belgische internetstadsgids.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21107&style=99896
- Saturn strijkt neer in het centrum van Kortrijk
Na Zaventem en Brugge, opent Saturn op 11 maart zijn eerste winkel in het centrum van Kortrijk.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21105&style=99896
- Microsoft maakt aanpassing aan Ballot Screen
Microsoft heeft toegegeven dat het algoritme dat instaat voor de willekeurige weergave van de verschillende beschikbare webbrowsers niet werkt zoals het zou moeten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21101&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Copernica neemt nieuwe versie van Copernica Marketing Software in gebruik
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6457
- Partnerschapsakkoord tussen Cartoo en CityPlug.be
Cartoo, de universele getrouwheidskaart, heeft een partnerschapsakkoord gesloten met CityPlug.be, de Belgische internetstadsgids.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6456
- Indie Group wint European Seal of e-Excellence
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6452

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Google is beter dan Yahoo
http://computertaal.info/2010/03/11/google-is-beter-dan-yahoo/
- Nederlandse oplossing maakt Content Syndication vindbaar voor Google
http://computertaal.info/2010/03/11/nederlandse-oplossing-maakt-content-syndication-vindbaar-voor-google/
- +ECO wekker van Oregon Scientific zet nieuwe trend
http://computertaal.info/2010/03/11/eco-wekker-van-oregon-scientific-zet-nieuwe-trend/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Kabelaars moeten netwerk binnen twaalf weken openstellen
http://tweakers.net/nieuws/66126/kabelaars-moeten-netwerk-binnen-twaalf-weken-openstellen.html
- Bill Gates verliest eerste plek op rijkeluislijst Forbes
http://tweakers.net/nieuws/66122/bill-gates-verliest-eerste-plek-op-rijkeluislijst-forbes.html
- Microsoft verliest opnieuw in patentzaak Word
http://tweakers.net/nieuws/66113/microsoft-verliest-opnieuw-in-patentzaak-word.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHOE MAAK JE EEN BACKUP VAN JE ONLINE MAIL?
Online mail is wel handig, omdat je vanop gelijk welke computer je toegang hebt tot je mail. Maar het heeft ook wel nadelen. Bij sommige gratis providers (Yahoo bijvoorbeeld) wordt je hele account gewist, inbegrepen de mails die je er had, indien je je niet aanmeldt gedurende een bepaalde periode (30 dagen in sommige gevallen).
Best maak je dus een backup van je mails bij die online mail providers. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Bij een account waarbij je POP toegang hebt, is het simpel. POP toegang wil zeggen dat je de gegevens van jouw online account in je gewone mailprogramma kan invoeren (outlook Thunderbird, enz.) en je mail naar jouw computer downloaden, terwijl die ook op de server van deze account blijft staan.
Bij sommige online providers moet je daarvoor wel extra betalen, zoals Yahoo. Gmail daarentegen biedt gratis pop3 mail.
Denk er wel aan: wanneer je de mail echt downloadt naar jouw computer, dan is die verdwenen van de servers van jouw mailprovider. Tenzij je natuurlijk de optie selecteert om de mail op de mailserver van jouw provider te bewaren. Dan zit je wel safe.
http://forums.cnet.com/5208-6638_102-0.html?messageID=3257045#3257045


HERINNERINGEN VIA FIREFOX
Ben jij ook iemand die altijd verjaardagen, taken en afspraken vergeet? Dan kan de extensie ReminderFox je wel helpen. Na installatie kan je in deze tool belangrijke data (verjaardagen bijvoorbeeld) markeren, waarna je in je Firefox op het gepaste moment een herinnering te zien krijgt. Interessant aan deze tool is het feit dat hij gewoon in de browser draait, en je dus geen aparte kalender toepassing moet installeren.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1191


TIP EXCEL: RIJEN IN KOLOMMEN OMZETTEN
Wanneer in Excel een tabel ontwerpt of werkt met de gegevens die er al in een tabel zitten, dan kan het soms nodig zijn om het concept van de tabel om te gooien, en van de rijen kolommen te maken. Hoe doe je dat? Manueel elke rij en kolom kopiŽren naar een nieuwe lokatie is een titanenwerk. Maar gelukkig heeft Excel hiervoor een oplossing voorzien, door de functie "transpose".
Selecteer de rij of kolom die je wil omzetten. Ga naar de plek waar het beginpunt moet komen van de nieuwe rij of kolom en klik op Paste / Special / Transpose. Je kan ook gewoon de tabel selecteren en rechts klikken, om vervolgens Paste Special / Transpose te kiezen.


EXCEL 2007: WAAR ZITTEN DE OPTIES?

Met de invoering vn de "Ribbon" (het lint met de tabblaadjes) zijn heel wat functies binnen de Office groep van plaats veranderd, ook bij Excel. En heel wat trouwe gebruikers van deze kantoortoepassing zitten met de handen in het haar: waar is die bepaalde functie naar toe?
Zo ook voor de functie "opties" in Excel, waarmee jij jouw voorkeuren kan vastleggen. Die zie je op het eerste zicht niet zitten in de Ribbon. Geen paniek: hij is er nog altijd, maar je moet hem zoeken op de Office button zelf - de ronde knop helemaal links bovenaan van Office. Klik die button, en in het dialoogvenster met New / Open / save enz zie je nu rechts onderaan "Excel Options" staan. Daar leg jij jouw voorkeuren vast voor formules, spellingcontrole, enz.


EXCEL 2007: CELLEN SAMENVOEGEN EN CENTREREN
In de ribbon is er een handige tool bijgekomen: samenvoegen en centreren (merge and center). Daarmee kan je, wanneer je verschillende cellen samenvoegt, ervoor zorgen dat de titel die je daarna invult meteen ook gecentreerd wordt.
Deze optie vind je in de ribbon onder het tabblaadje Home. Deze tool kan zelfs twee titels aan.
Een voorbeeld: tik in cel A2 een titel, zoals "hoofdtitel". Tik in cel A3 een subtitel in, zoals "subtitel".
Met klikken en slepen selecteer je vervolgens de cellen A2 tot C2.. Klik vervolgens op het tabblaadje Home, en klik op Merge & Center. De hoofdtitel zou nu gecentreerd moeten zijn tussen de kolommen A tot C.
Klik vervolgens cellen A3 tot C3. Klik opnieuw op Merge & Center. De subtitel zou nu centraal moeten staan tussen de kolommen A en C.
http://spreadsheets.about.com/od/excel2007/qt/excel2007_merge.htm


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...
MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: OPERA
All OS - 7,1 MB - freeware
Sneller dan de anderen, energievriendelijker, meer functies, maar toch blijft Opera onderaan hangen in het browser klassement, na IE en Firefox. De browser heeft nochtans heel wat te bieden, o.a. de integratie van e-mail, en ICQ messaging, verschillende windows om gemakkelijk te kunnen surfen, of het systeem van commando's met de muis.
http://www.opera.com/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: INTERNET DOWNLOAD MANAGER
Windows - 2,5 MB - shareware met 30 dagen evaluatie
Deze tool heeft een resem originele functies, en is bovendien compatibel met verschillende browsers, waaronder Opera, Mozilla en IE. Het kan zonder probleem om met firewalls, spreekt vele talen, en zorgt voor automatische updates. Je kan onderbroken downloads hervatten, een lijst opstellen met te downloaden bestanden, enz.
http://www.internetdownloadmanager.com/index.html


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: FILEZILLA


All OS - 3,7 MB - freeware
Een progje dat ook op de Netties redactie vaak gebruikt wordt: je kan er bestanden mee uploaden en downloaden. Je kan afgebroken downloads herstarten, er is ondersteuning voor SOCKS 4/5, HTTP 1.1 en SFTP, SSL verbindingen, knippen en plakken, enz. Kortom een progje dat zowel de beginner als de geavanceerde gebruiker kan voldoen.
http://filezilla-project.org/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: VISUALROUTE
Windows all - 4,5 MB - demo (geldig 15 dagen)
Het ideale progje dat antwoorden geeft op vragen zoals: Waar komt die bezoeker op uw site vandaan? Of waarom laadt die ene site zo traag, en die andere komt wel snel binnen? Je kan de naam van een domein, of het ip adres ervan ingeven, en je krijgt op een wereldkaart aanschouwelijk voorgesteld welke weg dit signaal afgelegd heeft van begin tot einde. Je kan bovendien inzoomen op de details, de naam van de servers, hun eigenaars, enz.
http://www.visualware.com/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: MSN CLEANER
Windows - 2 KB - freeware
Deze software is gespecialiseerd in het verwijderen van alle virussen en spyware die meereizen met MSN, zoals Bush.exe, Winks, MessengerSkinner, enz. Het grootste voordeel van dit progje isdat je het kan opstarten vanop een USB stick. Laat je niet afschrikken door het Spaans op de site, de software is wel degelijk in het Engels te downloaden.
http://www.infospyware.com/english/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: BLEACHBIT
All OS (open source) - 6,5 MB - freeware
Dit progje zorgt voor jouw privacy: het wist de cache en cookies, de geschiedenis van jouw surftochten, verwijdert de plekken uit geolocatie gebaseerde tools, vernietigt de logs, tijdelijke bestanden. Bovendien wist het die zodanig dat zij niet meer hersteld kunnen worden.
http://bleachbit.sourceforge.net/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: SECURITY ESSENTIALS
Deze tool van Microsoft biedt real time bescherming om uw computer te behoeden voor virussen, spyware en malware. Je kan de tool gratis downloaden bij Microsoft. De tool wordt via de updates van Microsoft up to date gehouden.
http://www.microsoft.com/Security_Essentials/


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: AVG ANTIVIRUS

Wij raden al jaren onze lezers deze antivirus aan, die efficiŽnt werkt. Alleen bij het upgraden probeert hij je vaak over te halen om over te schakelen op de betalende versie, maar voor de rest doet dit progje zijn werk!
http://free.grisoft.com/


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MONOLINGUAL
Mac OS - freeware
Met deze tool kan je ruimte vrijmaken op je pc, door de meegeleverde taalversies van software die jij niet nodig hebt te verwijderen. Veel programma's komen immers met een user interface in tientallen talen, en die heb jij toch niet nodig, niet?
http://download.cnet.com/Monolingual/3000-18487_4-22468.html?tag=contentMain;contentBody


VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: COMMODOR 64 EMULATOR VOOR DE IPHONE
Mac OS - $4,99
Wie jonger is dan 30 zal de Commodore 64 niet kennen. Maar voor anderen is er deze tool die de look & feel van de Commodore naar de iPhone brengt. Hierdoor kan je de oude games zoals Den, Le Mans, enz. spelen op de iPhone.
http://www.onetipaday.com/2009/09/07/commodore-64-emulator-for-the-iphone/(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik heb al vaak betreurd gesproken te hebben, maar nooit gezwegen te hebben.
- Philippe de Commynes -