netties banner




Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
4/3
/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be




INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 639 van 27/2/2010

netties verkiezing



Gegroet lezer,

Na de sneeuw de regen. De velden liggen er mistroostig bij, de plassen worden steeds groter, het water staat in de beken tot aan het randje. Een straaltje zon wordt ondertussen meer dan welkom! Maar we klagen niet - binnen is het ook lekker, gezellig bij het computertje, de hele hap nieuws lezend die wij voor u bijeengezocht hebben. Deze week heel wat alarmerende berichten: geheime onderhandelingen over een handelsovereenkomst, webcams die studenten bespioneren in hun eigen kamer, de steeds toenemende kracht van botnets... Tussendoor proberen wij ook wat licht in de verwarring en het ongeloof te brengen over de regeling die Google Books afgesloten heeft met de Amerikaanse uitgevers en author's guild. Kortom: u hebt weer een hele boterham op uw bordje gekregen!

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!



verkenner banner



Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



GOOGLE BOOKS: HOE IS HET ZOVER KUNNEN KOMEN?
De betwisting rond Google Books wordt ondertussen haast een onoverzichtelijk kluwen. Tijd om even wat gebeurtenissen op een rijtje te zetten.
In de podcast van Buzz Out Loud van vrijdag vonden wij een interview met Peter Brantley, mede oprichter van de Open Book Alliance, en tevens Directeur van het Bookserver Project bij het befaamde Internet Archive.
OPen Book Alliance is een coalitie die bestaat uit Microsoft, Amazon, Yahoo, de auteursgilden en bibliotheken. Zij zijn enorm bezorgd, want zoals het er nu uitziet, heeft Google het exclusieve recht verworven op de digitale bibliotheken over d hele wereld. Hoe is het zover kunnen komen?
In 2004 besloot Google boeken te gaan inscannen, voornamelijk van boeken in Amerikaanse bibliotheken. De bedoeling was om alle boeken doorzoekbaar te maken, zodat de gebruikers zouden weten welke boeken er bestonden, en waar zij bepaalde informatie zouden vinden. Google meende dat het hiervoor het recht had, omdat dit onder "fair use" zou vallen. De auteursgilden verzetten zich echter, want zij vonden dat het een inbreuk was op de auteursrechten. De auteursgilden en de uitgevers startten een proces op wegens die inbreuk en eiste dat Google eerst toestemming zou vragen vooraleer het tot digitaliseren zou kunnen overgaan.
Google besloot dat het misschien beter zou zijn om te onderhandelen met uitgevers en auteursgilden, en rond 2008 stelde Google een "class action settlement" voor, waarbij Google het recht zou hebben om deze boeken te digitaliseren en te verkopen; de uitgevers en auteurs zouden een deel van de inkomsten hiervan krijgen. Elke auteur zou dan, volgens de class action, aan Google kunnen laten weten of hij aan deze "settlement" (schikking) wenste deel te nemen of niet, m.a.w. zijn boeken wilde laten inscannen en geld te krijgen indien zijn boek via Google verkocht zou worden.
Tot hiertoe niets aan de hand, maar het probleem zit bij de "orphaned works", de boeken waarvan de auteur niet bekend is, of waarvan de auteursrechten verstreken zijn. Enerzijds omdat de auteur van zo'n boek misschien wel degelijk bestaat, maar niet op de hoogte is van de class action, en zijn werk dus ingescand en verkocht wordt zonder zijn toestemming. Anderzijds omdat Google, juist doordat de overeenkomst via een Class Action bereikt werd, als énige het recht verworven heeft om deze "orphan works" nog aan te bieden, en geen enkele andere zoekmachine nog een dergelijke overeenkomst mag afsluiten met auteursgilden en uitgevers. Het Internet Archive bijvoorbeeld wil heel graag deze orphan works aanbieden, maar mag dat niet: Google heeft nu de exclusiviteit. Schud jij nu het hoofd? Hoe kan een privé-overeenkomst elke auteur die ooit geleefd heeft verbinden tot het respecteren van deze overeenkomst? Te gek om los te lopen, niet?
Daarom heeft de Amerikaanse Justitie bezwaar aangetekend tegen deze overeenkomst. Google paste de overeenkomst aan: waar die voorheen haast élk boek, overal ter wereld, omvatte (ook in Europa!), omvat die nu nog hoofdzalelijk boeken met een US copyright of boeken die afkomstig zijn uit Canada en Australië.
Het is nu aan de rechter om te beslissen of de "class action settlement" wel rechtvaardig is, en daarvoor moet hij erkennen dat auteursgilden en uitgevers gerechtigd zijn om àllle auteurs te vertegenwoordigen.
Kortom: je begrijpt dat over dit onderwerp het laatste woord nog niet gezegd is. Wij hopen alvast even wat duidelijkheid gecreëerd te hebben in deze chaos.
Meer over Google Books lees je op onderstaande adressen.
http://lm.pcworld.com/t/895456/5552561/55569/0/
http://ct.cnet.com/clicks?t=526883231-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5
http://link.email.washingtonpost.com/r/NQU5FR/DZ55C/YB36VW/8ISRL2/K3PP0/UP/h


AMERIKAANSE SCHOOL GAAT VELE BRUGGEN TE VER BIJ CYBERSPIONAGE
Big Brother - of liever: Big Professor hield de studentjes wat al te ijverig in het oog
Dat een school haar studenten in het oog wil houden, dat kan je begrijpen. In de klas loopt er een leraar rond, en die tikt de leerling (figuurlijk dan toch) op de vingers wanneer hij zich misdraagt. Ook op de speelplaats lopen er leraren rond die de leerlingen in het oog houden, en hen tot goed gedrag aanmanen. Maar buiten de schoolpoorten houdt hun gezag eigenlijk op.
Althans, dat zou zo moeten zijn. Een school in Philadelphia vond dat het zijn leerlingen ook thuis in het oog moest houden. Op de laptops die elke student als deel van zijn studiepakket meekreeg (een MacBook) werd daarom spyware geïnstalleerd, die de webcam op de laptop ongemerkt kon activeren. Een student die thuis dingen deed "die niet door de beugel konden" kreeg dan ook van de school een standje, en als bewijs werd een foto getoond van zijn onbetamelijk bedrag.
Dat had de directie van de school beter niet gedaan, want onmiddellijk kreeg het een lawine van protest over zich heen (terecht!) omwille van de schending van de privacy. De directie verdedigde zich door te stellen dat het programma, waarmee men vanop afstand de camera kan activeren, bedoeld was als bescherming tegen diefstal, en stelde meteen maatregelen voor om zulke voorvallen te voorkomen.
Maar is dat voldoende? Het antwoord daarop moet neen zijn. De school heeft niet het recht om binnen te kijken in de huiskamer van haar studenten - laat staan software te installeren op laptops die zij haar studenten geeft, waarmee dit mogelijk wordt. Want stel je voor dat een student voor de camera zich uitkleedt? 's Ochtends uit bed komt, en zich slaperig en in zijn blootje, achter de laptop zet? Dan gaat het hier niet meer om inbreuken van de privacy, maar om regelrechte kinderporno...
Je kan natuurlijk zeggen: jamaar, de school is eigenaar van die laptops, en zij wil toch wel wat controle erover, zoals de hoeveelheid internetverkeer die gebruikt wordt? Dan zouden minstens de leerlingen daarvan verwittigd moeten worden, of toch zeker hun ouders. En het moet absoluut onmogelijk gemaakt worden dat de een of andere leraar uit pure nieuwsgierigheid zo'n webcam even gaat aanzetten om te zien of een bepaalde leerling wel braaf is....
De moraal van het verhaal? Alle laptops zouden moeten uitgerust worden met een afdekplaatje, waarmee het oog van de webcam toegedekt kan worden, zodat je zeker bent dat de camera jou niet bespieden kan. Een soort piratenlapje. Bij gebrek daaraan: plak zelf het oog van de camera af met zwarte tape!
http://education.zdnet.com/?p=3651
http://www.pcworld.com/article/189797/pennsylvania_school_accused_of_cyberspying_on_students.html?tk=nl_dnx_t_crawl



MEER DAN 74.000 COMPUTERS GECOMPROMITTEERD DOOR KNEBER BOTNET
Wie voelt zich nog veilig, nu ontdekt is dat meer dan 74.000 computers wereldwijd deel uitmaken van de Kneber botnet?
Volgens het beveiligingsbedrijf Netwitness zouden meer dan 74.000 systemen wereldwijd geïnfecteerd zijn door de Kneber botnet. Die heeft heel snode bedoelingen: hij gaat ervan door met jouw login voor e-mail systemen, sociale netwerken en banksites.
Volgens Netwitness zou Kneber heel moeilijk te ontdekken zijn, maar al wel meer dan 2.500 computers van overheden, regeringen en bedrijven over de hele wereld besmet hebben. Kneber is een Zeus trojan botnet, maar zet op het merendeel van de besmette computers ook de Waledac Trojan, een worm die ervoor bekend staat dat hij botnets maakt om spam te versturen.
Kneber zou machines uit de hele wereld besmet hebben, maar enkel zijn pijlen richten op Windows machines (voornamelijk Windows XP Professional SP2). Verschillende grote bedrijven zouden slachtoffer zijn, waaronder Juniper Networks, Parmount Pictures, enz. Het ergste is echter dat de traditionele werkwijze van de antivirusprogramma's niet doeltreffend kunnen reageren op deze malware. En dat is wat ons het meeste zorgen baart.
Lees en huiver.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/17/AR2010021705816.html?wpisrc=nl_pmtech
http://www.networkworld.com/news/2010/021810-kneber-botnet-attacks-pcs-worldwide.html?page=2



CHATROULETTE LEIDT TOT NIEUWE RAGE: CHATROULOLZ
Dat men bij Chatroulette de meest gekke mensen tegenkomt, bewijzen de sites die de gekste beelden verzamelen.
Wij hadden het verleden week al over Chatroulette, een videochat site, waarmee je zomaar lukraakt in een videogesprek geplaatst wordt met een wildvreemde, die afkomstig kan zijn van een andere uithoek van de wereld. Heel opwindend, maar wij moeten je er niet bij vertellen dat je zo ook heel wat weirdo's tegenkomt.
Dat heeft ondertussen verschillende entrepreneurs ertoe aangezet om hun graantje mee te pikken van de populariteit van Chatroulette, namelijk door de gekste beelden die je er kan tegenkomen te verzamelen. Een van die sites is Chatroulolz, dat naar eigen zeggen minstens 50 beelden toegestuurd krijgt per dag.
Die beelden zijn, om eerlijk te zijn, heel ontluisterend voor de mensheid in het algemeen. Dat er gekke mensen rondlopen wisten we al, maar dat het zo erg was... In elk geval: mocht jij je geroepen voelen om tijdens een Chatroulette gesprek gekke dingen te gaan doen (een striptease bijvoorbeeld!) denk er dan aan dat aan de andere kant van het gesprek iemand zit die alles kan loggen en op het web gooien!
Maar laat dit je er niet van weerhouden om eens flink te gniffelen bij de gekke grimassen die de mensen trekken(1). en lees misschien ook eens het verslag van de ervaringen die een redactrice opdeed met Chatroulette (2)
http://chatroulette.tumblr.com/
http://techcrunch.com/2010/02/15/oh-the-humanity-my-chatroulette-experience/
http://www.chatroulette.com/


MTV VERTOONDE SEXTING SHOW OP VALENTIJN
Tieners kunnen niet genoeg gewaarschuwd worden tegen gevaar van sexting
MTV heeft voor Valentijnsdag in de VS wel met een opmerkelijk initiatief uitgepakt: een sexting show. Daarin konden tieners verhalen over hun ervaringen met sexting. En voor wie het nog niet weet: sexting is een term die gebruikt wordt wanneer je een naaktfoto van jezelf via sms (texting) stuurt naar een vriend. Het is immers zo makkelijk: je bent thuis, en je wil je vriend of vriendin even een fotootje sturen van jezelf. Maar je voelt wat kriebels, en in plaats van een gewone foto stuur je een pikante foto. Zo'n foto is binnen enkele seconde gemaakt en opgestuurd... en je kan er je hele leven spijt van hebben.
Eens de foto op het mobieltje van de ander kan die er namelijk mee doen wat hij/zij wil. Je hoopt natuurlijk dat die de foto gewoon zal koesteren en voor zich houden. Maar wat als de liefde bekoelt en omslaat in vijandschap? De foto kan gemakkelijk doorgestuurd worden naar vrienden met hatelijke commentaren, of zelfs op het internet belanden. En eens ze daar staat, leidt zij haar eigen leven, en kan ze je nog jaren later blijven achtervolgen.
Om op die gevaren te wijzen liet MTV de Valentijnsshow draaien rond sexting - en de verhalen die de jongeren vertelden zijn om van te gruwelen. Een meisje van 16 dat naaktfoto's verzond van zichzelf naar haar ex-vriendje, in de hoop hem daarmee terug voor zich te winnen. Het vriendje zond de foto's echter door naar zijn vrienden, en het meisje werd het mikpunt van spot van de hele school. Of het verhaal van de 20-jarige Filip, die naaktfoto's van een meisje ontving, die daarna door zijn vriendin doorgestuurd werden; De jongen werd uiteindelijk aangeklaagd voor de verspreiding van kinderporno.
Kortom: sexting houdt heel wat gevaren in, en het is een goed initiatief van MTV om de kids daarop te wijzen. En de lezers, die zelf kids hebben in deze gevaarlijke leeftijd, moeten het ook eens met hen hebben over deze gevaren...
http://www.pressetext.at/news/100216001/mtv-zeigt-sexting-show-am-valentinstag/


GOOGLE LAAT JE MET DE MIVB REIZEN IN BRUSSEL
Op Google Maps vind je voortaan ook routebeschrijvingen via het openbaar vervoer. Handig!
De meeste routeplanners geven enkel routebeschrijvingen voor verplaatsingen met de wagen. Sinds kort denkt Google ook aan de voetgangers, en kan je er terecht voor routebeschrijvingen waarop ook straten opgenomen zijn die je bijvoorbeeld niet met de wagen bereiken kan (enkelrichting, wandelstraten, enz.). Handig, vooral wanneer je deze routes oproept op het mobieltje.
Nu heeft Google deze lijn van milieuvriendelijke verplaatsingen nog doorgetrokken, en kan je ook routebeschrijvingen raadplegen waarbij je van punt A naar punt B kan gaan in Brussel, via het openbaar vervoer van de MIVB (tram, bus en metro). Opnieuw erg handig, want je krijgt ook te zien waar zich de dichtstbijzijnde halte bevindt.
De informatiedienst Transit, zoals Google die genoemd heeft, bevat ook de dienstregeling van het openbaar vervoer, zodat je je route gemakkelijker kan plannen. Google werkt daarbij niet enkel met exacte adressen (Rue de Namur 64), maar ook met POI's (point of interest) - bezienswaardigheden. Zo kan je van de Rue de Namur naar het Beursgebouw gaan bijvoorbeeld. En ja, Manneken Pis kent Google ook, de Plantentuin in Meise, en nog veel meer bezienswaardigheden.
Een initiatief dat een dik applaus verdient - vooral omdat Google aankondigt dat het ook in andere steden routebeschrijvingen voor het openbaar vervoer wil uitwerken, en bovendien nog andere openbare transportwijzen (zoals bijvoorbeeld de trein) wil opnemen in zijn routeplanner. Het moet ons van het hart dat deze routeplanner honderd keer gebruiksvriendelijker is dan de starre tabellen die je op de website van De Lijn vindt bijvoorbeeld. Wij kunnen dus haast niet wachten tot Google zijn tanden zet in de tabellen van het openbaar vervoer in alle grote steden!
Toch nog even dit: wil je deze routebeschrijving zelf eens uitproberen, dan moet je als volgt tewerk gaan: je gaat naar Google Maps (http://maps.google.be). Je klikt op routebeschrijving links bovenaan, wat twee invulvakjes opent (van / naar). Je ziet nu ook een uitklapmenu, dat enkel de opties auto of tevoet geeft - nog geen openbaar vervoer dus. Deze optie verschijnt pas wanneer je, door het intikken van een adres in Brussel (Naamsepoort, Brussel) aangeeft dat het om Brussel gaat.
Wil je een routebeschrijving via het openbaar vervoer oproepen via je mobieltje, dan moet je Google Maps for Mobile kiezen, en vervolgens Routebeschrijving kiezen uit het menu. Na opgave van bestemming (het vertrekpunt moet je niet opgeven, dat weet Google al via de GPS op jouw toestel), krijg je, tenminste wanneer je je in Brussel bevindt, de optie om te kiezen tussen auto, openbaar vervoer of lopen.
Google Transit bevat informatie over het openbaar vervoer in meer dan 50 steden in Europa, meer dan 444 steden over de hele wereld. Het volledige lijstje vind je op onderstaand adres.
http://maps.google.be
http://www.google.com/transit


OPSCHUDDING ROND GELEKT ACTA-DOCUMENT
Onderhandelingen over ACTA voorspellen niet veel goeds voor internaut én provider
Wij hebben het al eerder gehad over ACTA, het Anti-Counterfeiting Trade Agreement, een wereldwijd handelsverdrag in wording om namaak en piraterij tegen te gaan. De onderhandelingen daarrond zijn geheim, en af en toe komt er een stukje tekst bovendrijven waaruit men mag opmaken wat dit verdrag allemaal in de maak heeft voor de gewone burger.
Zo is er verleden week door een anonieme bron een pdf openbaar gemaakt met daarin een ontwerp van de tekst zoals hij in Mexico goedgekeurd zou worden. De tekst bevestigt bange vermoedens dat de belangengroepen van film- en muziekmaatschappijen flink aan het lobbyen geweest zijn om piraterij in de kiem te smoren, het daarbij niet al te nauw nemend met de privacy en de burgerrechten.
Zo zou, aldus BoingBoing, een technologiebedrijf voortaan de plicht hebben om inbreuken te stoppen wanneer zij er op de hoogte van is. Wat de deur opent voor deze situatie: Xerox weet dat er op fotokopiemachines boeken gekopieerd worden, een inbreuk op de auteursrechten. Moet Xerox dan de verkoop van fotokopiemachines stopzetten?
Bovendien zouden er ook procedures komen zoals de drie-waarschuwingen procedure die in Frankrijk ingevoerd werd (Hadopi). Daarbij is het van belang te noteren dat de tekst de invoering van zulke procedures niet "mandatory" (verplicht) maakt, maar wel aanmoedigt. Allemaal bepalingen die de lobby eerder al getracht had in het WIPO te smokkelen, maar daarvoor een "njet" kreeg. Dan maar langs de achterdeurtjes geprobeerd, moet de lobby gedacht hebben...
Gelukkig is Europa wat terughoudender om zulke maatregelen in te voeren, en tracht het in het algemeen een juiste balans te vinden tussen burgerrechten en lobbywerk van de industrie. De Euopean Data Protection Supervisor bijvoorbeeld heeft zich uitgesproken tégen ACTA, en heeft de EC zelfs bekritiseerd omdat het erook maar over durft te onderhandelen. Over enkele dagen zou de EC hierover vragen moeten beantwoorden.
Al dit lees je in drie artikels van BoingBoing, dat ook verwijst naar de originele teksten. Voer voor de wakkere burger!
http://www.boingboing.net/2010/02/22/eu-data-protection-c.html
http://www.boingboing.net/2010/02/21/acta-leak-shows-us-t.html
http://www.boingboing.net/2010/02/21/acta-internet-enforc.html


SEESMIC BRENGT GENESTE TWITTER GESPREKKEN
Twitter wordt steeds populairder. Gelukkig brengt Seesmic een nieuwe web app uit waarmee conversaties als thread weergegeven worden, zodat het gesjirp gemakkelijker te volgen is.
Wanneer wij je zeggen dat er elke dag 50 miljoen tweets gepost worden op Twitter, schrik je dan nog? Waarschijnlijk niet, want Twitter blijft nog altijd aan populariteit winnen. Maar dat wil wel zeggen dat er elke seconde meer dan 600 tweets de lucht ingaan. Maar is dit veel? Vergeet niet dat heel wat tweets eigenlijk spam zijn - 83 tweets per seconde zouden een naam van een product of van een merkt bevatten.
Je moet de cijfers van Twitter ook met iets kunnen vergelijken. Bijvoorbeeld met YouTube, dat volgens cijfers van deze herfst 1 miljard video's per dag vertoont - wat wil zeggen dat er 20 keer meer video's gespeeld worden op YouTube dan er Tweets verzonden worden per dag. En hoe doet Twitter het in vergelijking met Facebook? Het laatste cijfer over de chatboodschappen daar dateert uit juni, en toen waren dat er 1 miljard per dag - en dat aantal zal ondertussen nog wel gestegen zijn. (1)
Het succes van Twitter moet dus toch wat gerelativeerd worden. Wat niet wegneemt dat, wanneer je meerdere mensen volgt, jouw scherm er heel druk kan uitzien. Daarom is de nieuwe web app die Seesmic uitgebracht heeft zo interessant. Met deze twitter client kan je al langer de tweets volgen, maar nu kreeg de software een belangrijke update. Zo bevat hij een nieuwe contact manager, een tool om je Twitter lijst te beheren met klikken en verslepen, foto uploads met geotagging. Maar belangrijker zijn toch de ondersteuning voor Tweetmeme (de belangrijkste onderwerpen op Twitter), en vooral: geneste conversaties. Met dat laatste kan je gemakkelijk zien wie op wie antwoordde, zodat je het gesprek veel gemakkelijker kan volgen. Een uitvoerige bespreking van de gratis software vind je bij Mashable. Probeer hem eens uit?
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_hits_50_million_tweets_per_day_remains_dwa.php
http://mashable.com/2010/02/22/seesmic-web-update/


GOOGLE BUZZ KAAPT JE GEWONE GOOGLE PROFIEL WEG
Door de gewonen informatie op het Google profiel te vervangen door de nieuwsstream van Buzz, haalt Google zich de woede van de gebruikers op de hals.
Al een tijdje probeert Google de mensen te laten wennen aan het idee van het Google Profiel. Dat moest een soort visitekaartje worden waarop jij relevante informatie over jezelf zou kunnen zetten. Wie dan op zoek zou gaan naar jouw naam, op Google, zou dan doorheen deze visitekaartjes kunnen wandelen tot hij de juiste Jan Janssen of Piet Peeters gevonden had.
Dat Google Profiel vertoonde standaard meteen het tabblaadje "about me" (over mijzelf), met daarop relevante informatie die jij zelf kon invullen. Handig, niet? Maar met Google Buzz heeft Google dat systeem helemaal overhoop gegooid: wat je nu te zien krijgt wanneer je iemands profiel opvraagt, is de Buzz activiteit. "About me" is er nog wel degelijk, naast het tabblaadje "sidewiki" en "buzz". Maar het eerste wat de bezoeker te zien krijgt is jouw buzz.
Een storm in een glas water? Het volstaat toch om gewoon het juiste tabblaadje aan te klikken, zal je zeggen? Blijkbaar zijn heel wat internauten ongelukkig met deze gang van zaken, en hebben zij zelfs liever helemaal die Buzz weg. Maar dat lijkt niet zo eenvoudig te zijn, want als je niet oplet is jouw hele profiel meteen ook verdwenen. Wie immers kiest voor "Disable Google Buzz" zal zien dat alles wat je gedaan hebt (postings in Buzz, mensen die je volgt...) meteen verdwenen is - net als je Google profiel helaas.
Er bestaat wel een weg om Google Buzz uit jouw profiel te laten verdwijnen, maar die is wat omslachtiger. Je moet namelijk zelf manueel elke Buzz post uit jouw publieke profiel verwijderen, alle gelinkte sites loskoppelen, en dan iedereen die je volgde "unfollow". De juiste procedure vind je bij Search Engine Land.
Onze conclusie: wat Google losgelaten heeft op de internauten is niet voldoende doordacht. Een beperkte bèta had heel wat van deze fouten kunnen voorkomen, en heel wat misnoegdheid van de gebruikers kunnen vermijden. Slecht punt voor de strategen van Google!
http://searchengineland.com/how-google-buzz-hijacks-your-google-profile-36693


DICHT BIJ MIJN BED: ARCHIEF BELANGRIJKER DAN PRIVACY
Een Nederlandse rechter velt een belangrijk vonnis: online krant moet archief niet aanpassen
Nu het internet al enkele decennia meegaat, is het een weerspiegeling aan het worden van de levensloop van de internauten. De eerste bescheiden bijdragen op het forum, postings op blogs, tweets, enz. En zoals het al eerder gezegd is: het internet vergeet nooit. Je kan, dankzij de zoekmachines, haast alles terugvinden wat er ooit op het internet te lezen was.
Vroeger, toen het nieuws enkel in kranten te vinden was, was dat helemaal anders. Twintig jaar geleden een jeugdzonde begaan, en voor de jeugdrechter moeten verschijnen? De krant waarin jouw perikelen vermeld waren is allang tot pulp vermalen. Geen mens die er nog om geeft - tenzij iemand de oude archieven van de krant zou gaan doorzoeken, die op microfiches gezet zijn. Terwijl je tegenwoordig, met de zoekmachines, die exploten binnen het halfuurtje terug kan vinden, indien zij vermeld zijn in een digitale versie van de krant.
Ben je beschaamd over jouw jeugdzonde? Velen trachten dan hun voetsporen op het net weg te moffelen - vragen bijvoorbeeld aan de uitgever van een blog om een bepaalde posting terug te verwijderen. Maar is dat wel correct? Per slot van rekening IS de posting ooit geschreven geweest, en mag men zomaar in een archief gaan knippen?
Een Nederlandse rechter vond alvast dat het archief belangrijker is dan privacy, en dat in een geval waarbij een vrouw in een kort geding de krant Eindhovens Dagblad had willen dwingen om een oud artikel te verwijderen. Een terecht vonnis, naar onze mening. 'Wie verwijdert begeeft zich op een heilloze weg van verminking, die in geschiedvervalsing eindigt. Ik weet het, het is een groot woord tegenover het particuliere belang van die mevrouw, maar alle rampspoed kent nu eenmaal een futiel begin.', aldus de rechter in De Nieuwe Reporter.
Niet iedereen is het echter eens met de stelling van de rechter, zoals je kan lezen in de commentaren bij het artikel. Wat vind jij?
http://www.denieuwereporter.nl/2010/02/rechter-vindt-archief-belangrijker-dan-privacy/


APPLE TE PREUTS IN APP STORE?
Apple ligt opnieuw onder vuur, ditmaal omdat het apps met adult content zou verbannen uit zijn App Store.
Het wordt ondertussen een bekend verhaal: de zoveelste opschudding over het feit dat Apple deze of gene app uit de App Store verwijderd heeft - vaak zonder dat de redenen hiervoor echt duidelijk zijn. Ditmaal lijkt de reden wel bekend: rode oortjes.
Apple heeft namelijk duizenden apps met sexy content uit de app-winkel verwijderd. Naar eigen zeggen omdat het klachten gekregen had van de gebruikers - vrouwen die de content denigrerend vonden, ouders die de content niet geschikt achtten voor kinderoogjes. In het licht van die klachten zou je de maatregel van Apple kunnen begrijpen - ware het niet dat sommige apps, die toch duidelijk ook voor volwassenen zijn, wél in het winkeltje mochten blijven liggen, zoals een app van Playboy. En dat is iets wat de ontwikkelaars niet lekker zit: waarom mag de app van een grote uitgeverij wel wat zij niet mogen doen? Je kan je trouwens de vraag stellen waarom Apple zo'n bezwaar heeft tegen Apps waarbij een beetje bloot te zien is, maar apps met geweld gewoon in de app store laat staan. Wat is er nu schadelijker: een beetje bloot vlees, of een app waarbij jij sluipschutter moet spelen, op mensen hun hoofd moet mikken, en als het raak is het bloed eruit ziet gutsen? Zelfs een app waarbij je een popje in zijn ondergoed ziet staan en dan die pop kan aankleden met kledij uit bepaalde winkels, moest eraan geloven, terwijl tegen geweld helemaal niet opgetreden wordt. Voorwaar: wie begint te censureren, weet wel waar hij begint maar niet waar hij ophouden moet...
Trouwens, er is dan nog een app die Apple moet verbannen uit zijn App Store - eentje waarmee je toegang hebt tot alle mogelijke bloot, zelfs hardcore porno: de safari browser.
Verschillende ontwikkelaars geven trouwens aan dat zij de onzekerheid bij het ontwikkelen voor de iPhone beu zijn. Er is flink wat geld te verdienen met het maken van apps, maar die inkomstenbron kan van de ene dag op de andere opdrogen, indien Apple de kraan toedraait door vandaag op morgen de spelregels te veranderen.
Meer hierover bij BBC en Ars Technica, dat er nog aan toevoegt dat een van de verbannen apps plots, zonder verdere boe en ba, door Apple terug in de AppStore gezet werd. Begrijpe wie begrijpe kan...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8530124.stm
http://arstechnica.com/apple/news/2010/02/apple-vp-attempts-to-explain-double-standard-for-risque-apps.ars


SECOND LIFE WIL MAINSTREAM GERAKEN
De virtuele wereld, twee jaar geleden dé hype, wil terug wat gebruikers lokken door de toegangsdrempel te verlagen.
Twee jaar geleden had de hele wereld de mond vol van Second Life. Deze virtuele wereld werd het troetelkind van de marketeers, en verschillende bedrijven openden een virtueel "bijhuis" in Second Life. Denk maar aan sabena, dat er een app had met de vertrektijden, banken die er opgericht werden, enz. Er was ook een levendige handel in het virtuele vastgoed, want je kon er hele eilanden kopen.
Die hype is als een pudding ineengezakt, en Second Life is teruggebracht tot wat het eigenlijk is: een gewone virtuele wereld, waar je mensen ontmoeten kan. En in die zin heeft Second Life best reden om bestaan. Alleen: de drempel om die wereld binnen te stappen ligt nog altijd erg hoogt. Omdat de wereld in 3D gemaakt is, heb je een computer nodig die over de nodige rekenkracht beschikt. En bovendien moet je speciale software downloaden om Second Life binnen te kunnen treden.
Daar wil Linden Lab, de maker van Second Life, wat aan doen. Het heeft een nieuwe beta uitgebracht van zijn desktop viewer. Meer daarover lees je bij Computerworld. Misschien de moeite waard om opnieuw eens een bezoekje aan deze virtuele wereld te brengen, waar toch nog altijd 680.000 actieve gebruikers zijn (waaronder onze eigen Marijke!)?
http://blogs.computerworld.com/15638/second_life
http://secondlife.com/beta-viewer


VEROORDELING GOOGLE IN ITALIË ZENDT SCHOKGOLF DOOR INTERNET
Betekent het vonnis het einde van user generated content - zelfs van het hele internet?
Een opmerkelijk vonnis: in Italië heeft een rechter voor een strafrechtbank vier medewerkers van Google (waarvan een ondertussen Google reeds verlaten heeft) omwille van inbreuk op de privacy; een klacht voor criminele laster werd niet weerhouden. De feiten: enkele studenten hadden een autistische medeleerling gepest, hun pesterij gefilmd en op YouTube (dat toe nog niet door Google aangekocht was) geüpload. Het filmpje was totaal verachtelijk en werd, zodra Google erop gewezen werd, terug verwijderd.
Voor de sites waarop internauten zelf kunnen plaatsen, is dit zo'n beetje de standaard werkwijze geworden: de site zelf moet niet proactief filteren, maar wanneer er content geplaatst wordt die niet door de beugel kan (racisme, auteursrechten, enz.), en de verantwoordelijke van de site wordt hierop gewezen, dan is hij verder tot niets anders verplicht dan die content te verwijderen.
De rechter oordeelde echter dat Google op voorhand toestemming had moeten vragen van alle betrokkenen, vooraleer het filmpje toe te laten, en dat het aldus een inbreuk had gemaakt op de Italiaanse privacy wet.
Dat de vier individuele medewerkers veroordeeld werden, stelt dan ook de hele wetgeving die rond user generated content en de verantwoordelijkheid van providers gegroeid is in vraag.
Uiteraard gaat Google in beroep tegen het vonnis. Want het heeft niet alleen betrekking op Google en YouTube, maar op alle plekken waar filmpjes en foto's online geplaatst kunnen worden, inbegrepen Facebook en Twitter.
Bovendien speelt hier ook het probleem van territorialiteit. YouTube mag dan al in regel zijn volgens de Amerikaanse wetgeving, maar niet volgens de Italiaanse, als je de Italiaanse rechter mag geloven. Wat in het ene land toegelaten is, is dat in het andere niet. Het bestaan van een wereldwijde internet wordt dan ook door dit vonnis in vraag gesteld. Andere waarnemers zeggen dan weer dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen, en dat eerst het hoger beroep afgewacht moet worden.
Enkele bedenkingen over dit vonnis lees je bij Google zelf, Cnet en The New York Times.
http://googleblog.blogspot.com/2010/02/serious-threat-to-web-in-italy.html
http://news.cnet.com/8301-30684_3-10459230-265.html
http://www.nytimes.com/2010/02/25/technology/companies/25google.html?partner=rss&emc=rss


RAPIDSHARE MOET PROACTIEF FILTEREN OP BOEKEN
Rechtbank in Hamburg beveelt P2P dienst Rapidshire om actief geüploade content te scannen
Er wordt nog meer getornd aan het principe van de "safe harbour" waarbij de uitbaters van sites en providers niet verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de daden van de gebruikers. Ditmaal betreft het RapidShare, een dienst waar je een digitaal kastje kan huren, om daar bestanden te zetten. Het principe is dat jij dan die bestanden vanop gelijk welke computer kan oproepen, maar heel wat gebruikers zetten hun kastje ook open voor derden, zodat deze bestanden met anderen gedeeld kunnen worden.
Zes uitgevers van schoolboeken hebben nu in Hamburg een proces aangespannen tegen RapidShare: zij vroegen aan de rechter om de dienst te verplichten om proactief te scannen wat de gebruikers uploaden, zodat 141 titels van deze uitgevers niet meer op RapidShare zouden verschijnen. De rechter heeft de uitgevers nu gelijk gegeven en verplicht RapidShare ervoor te zorgen dat deze titels niet meer toegankelijk zijn. Elk exemplaar dat er nog aangetroffen wordt kan de site 250.000 euro kosten, of de bazen van het bedrijf 2 jaar gevangenisstraf.
Uiteraard keuren wij het niet goed dat deze boeken illegaal geruild worden, en dat er inbreuken gemaakt worden op de auteursrechten. Maar het zijn de gebruikers zelf die de boeken geüpload hebben die gestraft zouden moeten worden, niet de site waar zij die spullen gezet hebben.
Je merkt het: het rommelt in internetland. Het wordt tijd dat de wetgever duidelijke lijnen trekt over wat wel en niet mag. Nu zijn het, vooral in Europa, enkel algemene richtlijnen, en elke lidstaat is vrij om deze "geest van wet" om te zetten in concrete maatregelen...
http://torrentfreak.com/rapidshare-ordered-to-proactively-filter-book-titles-100224/





MICROSOFT BRENGT MET HULP VAN RECHTER ZWARE SLAG TOE AAN WALEDAC BOTNET
Maar moet de strijd tegen botnets ook niet door de providers geleverd worden?
Microsoft heeft naar eigen zeggen door een bevel dat het bij een Amerikaanse rechter aangevraagd had, 277 .com domeinen uit de lucht laten halen, die gelinkt zijn aan een van de grootse bronnen van spam op het internet: het Waledac botnet. Volgens Microsoft zijn deze 277 domeinen de controleservers die booswichten gebruiken om commando's te versturen naar honderdduizenden door het botnet besmette machines. Het botnet zou 1,5 miljard spamboodschappen per dag kunnen versturen.
Microsoft had het proces in zulke vorm ingekleed dat het vonnis meteen de banden zou doorsnijden tussen het botnet en de personen die erachter zitten, vooraleer die zouden kunnen reageren - Verisign, dat door de rechter verplicht werd om de 277 domeinen uit de lucht te halen, moest dit doen zonder dat de botherder hiervan lucht kon krijgen. De actie, die het werk was van maanden voorbereiding en onderzoek, is echter nog niet voldoende. Het Waledac botnet maakt immers ook gebruik van P2P technieken om gehackte computers te controleren, en die tak van het botnet is dus nog niet getemd. (1)
In dit verband is het interessant het pleidooi te vermelden dat beveiligingsexpert Dave Rand in een interview met het Duitse Pressetext (2) gehouden heeft. Hij wil namelijk dat de service providers (ISP's) een deel van de strijd op zich nemen, omdat het probleem aan de kant van de gebruiker helemaal uit de hand gelopen is.
Volgens Rand zouden ook de modems die de IPS's ter beschikking stellen van de gebruikers weggekaapt kunnen worden, en zo instrumenten worden van de cybercriminelen om nog meer spam te versturen. De ISP's hechten volgens hem bovendien te weinig belang aan de strijd tegen spam, terwijl die toch voor heel wat hinder zorgt. We moeten jou de cijfers bijna niet meer vertellen: bijna 95% van alle mails is momenteel spam. Rand pleit ervoor dat het probleem van spam door de wetgever aangepakt zou worden, dat er in heel Europa een wet moet komen om spam te bestrijden: volgens hem zou zulke wet in één dag spam uit de wereld helpen. Daarbij spelen de ISP's een centrale rol - waarbij Rand verwijst naar Turkije waar de provider Telekom erin geslaagd is om het aantal besmette pc's op het netwerk van die provider van 1,7 miljoen terug te dringen tot 30.000.
Wij zijn alvast benieuwd of zijn pleidooi gehoor krijgt!
http://www.pcworld.com/article/190212/
http://www.pressetext.at/news/100220004/botnetze-modems-als-spamschleudern/




hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!



FASTMAC: DE OPLOSSING VOOR HET TEKORT AAN USB LADERS
Steeds meer toestellen kan je terug opladen via de USB poort. Maar jouw computer heeft geen honderd poorten... Fastmac helpt!

Aan de MacWorld beurs die 10 dagen geleden plaatsvond hebben wij nog niet veel aandacht geschonken - vooral omdat Apple zelf op deze beurs ontbrak. De inrichters van de beurs hoopten door het inrichten van allerlei conferenties en forums de afwezigheid van Apple op te vangen, iets wat voor een groot deel gelukt is. Dit jaar althans, wat het de volgende jaren zal zijn, indien Apple weg blijft van de beurs die aan haar gewijd is, dat valt nog af te wachten.
Maar dit jaar waren er in elk geval enkele leuke nieuwigheden te rapen. Zo bijvoorbeeld deze stekker: de U-Socket van Fastmac. Op de afbeeldingen bij Ars Technica zie je wel een Amerikaanse stekker, die nogal verschilt van onze Europese stekker: wij hebben gaatjes, en in de VS hebben ze gleufjes. Maar de bedoeling is gewoon dat deze stekkers, die aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen, in de toekomst in het huis geplaatst zullen worden. Dan zou je namelijk gewoon een USB kabeltje kunnen aankoppelen op het stopcontact, en jouw toestel laden via de USB poort. Uiterst handig, want dan moet je niet langer meer met allerlei laders rondlopen - tenminste, indien de makers van toestellen (gsm, MP3 player...) voortaan toelaten dat je het toestel oplaadt via USB..
http://arstechnica.com/apple/news/2010/02/usb-power-outlet-iphone-universal-remote-impress-at-macworld.ars




WAT DENKT U VAN SCHOOLBOEKEN DIE DIGITAAL HERSCHREVEN KUNNEN WORDEN?
Als lezers content op het web kunnen wijzigen, waarom dan geen content in boeken?

Macmillan, een van de vijf grootste uitgevers van schoolboeken en vakboeken, brengt een nieuwe software uit, die het DynamicBooks heet. Dat moet een soort wikipedia creëren voor schoolboeken, waarbij leraren digitale edities van tekstboeken kunnen aanpassen aan de individuele klassen waarin zij gebruikt moeten worden.
Zo zullen zij hoofdstukken kunnen reorganiseren of wissen, notities, video's, afbeeldingen en grafieken toevoegen. Zij kunnen ook individuele paragrafen wijzigen of wissen - en dat alles zonder de toestemming van de oorspronkelijke auteur of uitgever. Vanaf augustus zouden de eerste 100 titels beschikbaar worden via DynamicBooks.com. De studenten zullen daar de e-boeken kunnen kopen, en lezen op hun laptop of iPhone. Volgens een woordvoerder van Macmillan zouden er onderhandelingen gaande zijn met Apple om deze dynamische boeken ook op de iPad te kunnen aanbieden.
Wat ons vooral interesseert: zulke aanpasbare e-books zouden veel goedkoper zijn dan de traditionele gedrukte schoolboeken. Als voorbeeld haalt de New York Times een boek aan (Psychology) dat bij Barnes & Noble te verkrijgen is voor $122,73, maar dat in DynamicBooks versie slechts $48,76 zou kosten. Uiteraard is dit voorlopig enkel een initiatief in de VS; of en wanneer Europese/Nederlandstalige uitgevers gelijkaardige projecten zouden opstarten is ons nog onbekend.
http://www.nytimes.com/2010/02/22/business/media/22textbook.html?partner=rss&emc=rss


MIT BRENGT SCHETS-HERKENNINGSSOFTWARE UIT
Tablet computers herkennen voortaan handgemaakte tekeningen van circuits en chemische elementen
Wetenschappers hebben voortaan geen schoolborden meer nodig om hun formules uit te rekenen of diagrammen te maken. Onderzoekers van het befaamde MIT labo hebben een techniek bedacht waarbij de tekeningen (sketches) die met een stylus gemaakt worden op een tabletcomputer herkend worden. Dat wil zeggen dat de software deze tekeningen kan interpreteren wanneer er bijvoorbeeld een chemische verbinding getekend wordt, symbolen van elementen, componenten van circuits, zelfs een stamboom wordt herkend.
Een interessante theorie, want zo wordt de interactie met de computer veel natuurlijker voor de mens. De wetenschappers van MIT willen nog veel verder gaan, en voorzien ook spraak of gebaarherkenning die geïntegreerd zou kunnen worden.
Meer hierover lees je bij Popsci.comp, waar je ook een filmpje vindt.
http://www.popsci.com/technology/article/2010-02/mits-sketch-interpreting-software-turns-tablet-computers-smart-whiteboards


AUGMENTED IDENTITY
Naam vergeten van die collega? Geen probleem: augmented identity kan je helpen!
Het is je ongetwijfeld al een paar keer gebeurd: je komt op een feestje aan, en ziet iemand met gestrekte hand naar jou toelopen, om jou te begroeten als een dikke vriend. Help! Jij bent namelijk zijn naam vergeten - is het een collega? Een verre neef of een schoolvriend?
Op het Mobile World Congress in Barcelona werd een nieuwe app voorgesteld die kan helpen bij jouw geheugenverlies. Je moet enkel maar je mobieltje (smartphone) richten op het gezicht van deze persoon, en je krijgt meteen alle info over die persoon op jouw mobieltje te zien. Uiteraard moet deze persoon binnen jouw netwerk zitten - volkomen vreemden zal de tool niet herkennen.
De software is ontwikkeld door The Astonishing Tribe, een Zweeds softwarebedrijf; hij combineert computerzicht, cloud computing, gelaatsherkenning, sociale netwerken, en augmented reality. Doet dit je trouwens niet een beetje denken aan SF filmen zoals Total Recall, waarbij de robocop allerlei informatie op de binnenkant van zijn helm te zien krijgt?
Meer info bij TechnologyReview.
http://www.technologyreview.com/computing/24639/?a=f


GOOGLE EARTH VOOR ANDROID
Voorlopig alleen voor Nexus One, maar binnenkort ook voor alle mobieltjes met Android 2.1


Google Earth hebben wij altijd al een heel leerrijke toepassing gevonden. Je leert er de wereld verkennen, kan in vogelvlucht over de hele wereld vliegen. En dankzij bepaalde lagen kan je wat geschiedenis of aardrijkskunde bijleren. Er zijn immers lagen die je tonen welke verwoestingen de aardbeving in Haiti aangericht hebben, beelden van voor en na de overstromingen in Louisiana....
Nu is deze tool ook beschikbaar voor de Android mobieltjes - het is te zeggen: momenteel enkel voor de Nexus One, het Android toestel dat HTC speciaal in opdracht van Google maakte. Deze tool brengt de volledige functionaliteit van Google Earth naar het Android toestel, zodat je ook op je mobieltje kan navigeren tussen driedimensionele afbeeldingen van de wereld, inzoomen op wegen of zoals superman vliegen over bergen en meren. De app bestond al langer voor de iPhone, maar deze versie voor de Android heeft toch wat toeters en bellen die je op de iPhone niet vinden zal. Zo heeft Google Earth hier ook een laag met daarop de wegen, (Roads Layer), die de wegen aanduidt op de satellietbeelden, waardoor je eigenlijk een combinatie krijgt van Google Maps en Google Earth.
Zoals gezegd is deze tool voorlopig enkel verkrijgbaar voor de Nexus One, die Android 2.1 aan boord heeft. Maar over enkele weken zouden enkele andere Android toestellen zoals de HTC Hero, de Motorola Cliq en de Samsung Moment binnenkort ook een upgrade krijgen naar Android 2.1, en dan zou Google Earth ook voor deze toestellen beschikbaar worden.
http://www.google.com/mobile/earth/
http://www.pcworld.com/article/189971/google_earth_for_android_a_first_look.html?tk=nl_dnx_t_crawl



hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Terwijl lokale radio 'pur sang' stilaan uitsterft, starten heel wat initiatieven via het internet. En als het even kan liefst gratis. Er zijn, voor zover ons bekend, twee spelers op de markt die de mogelijkheid bieden om gratis radio te maken. Radionomy uit eigen land en het Amerikaanse GoomRadio. Ze testen is kennis vergaren… Marc Bogaert deed het.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00082635

*** Staatsveiligheid wil ministers hun BlackBerry afnemen
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100224_027

*** Ook Utopolis boycot release van Walt Disney's 'Alice in Wonderland'
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=11190&language=NL

*** Belangrijkste bioscoopuitbaters België boycotten 'Alice in Wonderland'
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=11193&language=NL

*** Nog hypothetische Belgische Hadopi-wet zorgt nu al voor discussie
http://datanews.rnews.be/nl/news/90-5-28646/nog-hypothetische-belgische-hadopi-wet-zorgt-nu-al-voor-discussie.html

*** Het Nederlandse bedrijf Eurofiber wil zijn glasvezelnetwerk in ons land fors uitbouwen.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=VbSViX3%2BU0BxE9ISh_mkTgqGqQsECQcOee7w9R_TunvPlXZpx

*** D-Link introduceert nieuwe 3G-producten voor mobiele gebruikers
http://www.dlink.be





muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet



AIR SNAKE - SOLITUDE
[pop electro] Air Snake, het synonieme van Vyacheslav Emelyanov, brengt zachte elektronische muziek. Niet echt soundscapes, daarvoor zit er teveel melodie in. Ons kan het bekoren. Bij Jamendo vind je een heel album met 12 nummers om gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/61722


CONTROL REMOTOT CD1
[pop electro] Een groep die afkomstig is uit Mexico, en een heel gevarieerd oeuvre heeft - van simpele electro pop, tot meer loungy muziek. Een album met 12 nummers gratis te downloaden bij jamendeo.
Tussen haakjes: deze week gingen wij gewoon grasduinen bij de nieuwe muziek van Jamendo; wij hielden geen rekening met hoe vaak bepaalde bands al gespeeld of gedownload werden, dus jij zal met ons de eersten zijn om deze muziek te ontdekken!
http://www.jamendo.com/en/album/61710






THE PHENOMS - DEJA VU
[pop] Dit is opnieuw een voorbeeld van een nieuw band. Zij hebben slechts één song op Jamendo gezet, en als je de hoes van het album bekijkt, zijn het hele kwade jongens ) maar dat is slechts schijn. Ze noemen zelf hun muziek rock-rap, omdat er veel meer rock in zit dan bij een gewone rap.
http://www.jamendo.com/en/album/61708


CARLOS MARQUÉS BRAVO - AMÉTRICO
[gitaar] Nog een voorbeeld van wat je op Jamendo aan pareltjes kan ontdekken. Deze muzikant bespeelt een heel eenvoudige akoestische gitaar, en heeft maar één song online gezet bij Jamendo. Wat niet wegneemt dat die song heel mooi is, en erg zuiver gebracht.
http://www.jamendo.com/en/album/61703


VRIJDAG HOORSPELDAG: BETER NOOIT DAN LAAT
Een eenakter (detective - gemaakt voor Vara en uitgezonden in 1972)
De plot: Inspecteur Chew staat op het punt om met pensioen te gaan; binnen de politie was hij de laatste tijd controversieel, omdat hij zich had laten gaan na een bepaalde moordzaak. Maar nu moet Chew naar dezelfde plek, omdat er nieuwe elementen opgedoken zijn.
Dit hoorspel is gebaseerd op een boek van Rodney D. Wingfield en werd geregisseerd door Hein Boele
Acteurs: Tonny Foletta (Insp. Chew); Jan Borkus (Insp; Green); Hans Veerman (Sergeant Rushton); Huib Orizand (Commissaris Lawton); Hans Karsenbarg, Donald De Marcas en Martin Simonis (cursisten); Maarten Kapteijn (Sam Fletcher); Eva Janssen (zijn vrouw, Peggy); Jos Van Turenhout (Bill); Fé Sciarone (Pamela Fulton); Joke Hagelen (Sarah, haar dochter); Jan Verkoren (Dokter James); Willie Brill (Ann Marlow); Bob Verstraete (Hampton); Paul van der Lek (Cresswell)
Ons commentaar: Dit verhaal van R.D. Wingfield, een van mijn favoriete schrijvers, wordt hier prachtig in een flitsend tempo tot leven gebracht door de acteurs. Ondanks het snelle tempo blijft de onderliggende tragiek van de acteurs bewaard. Een pracht van een hoorspel… De vertaling is van Anne Ivitch.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/02/20/beter-nooit-dan-laat/






Netties werkt samen met:

verkenner banner



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als geld niet gelukkig maakt, geef het dan terug
- Jules Renard -


oor logo
De nieuwe oogst



TV TROPES
Er zijn zo van die dialogen of voorvallen in films en feuilletons die in het geheugen blijven hangen van de mensen. Het zijn geen clichés, want het zijn geen stereotypen. Maar het is wel iets waarnaar je kan verwijzen, omdat verondersteld wordt dat iedereen weet waarover je het hebt.
Deze site heeft deze "tropes" verzameld - en het is een indrukwekkende verzameling geworden. Uitspraken van Dr. House, teksten van Monty Python, enz. Een site om uren, dagen, weken zoet te zijn!
[Taal: Engels]
http://tvtropes.org/


MEEBO: OVER CHATTEN


Ken je de online dienst Meebo al? Die kan namelijk redding brengen wanneer je op een computer moet werken waarop je geen chatclient mag installeren of downloaden. Via deze site kan je namelijk chatten op MSN, Yahoo, Facebook, AIM, maar ook MySpace, Gtalk, ICQ, Jabber, MyYearBook.
[Taal: ENgels / NL]
http://www.meebo.com/


WHAT IS MY IP ADDRESS?
Nog een van die handige sites, die niet veel doen, maar gewoon dat doen wat je ervan verwacht: vertellen wat jouw IP adres is. Dat kan handig zijn wanneer je iemand via een VPN bijvoorbeeld wil laten inloggen op jouw computer, enz. Je vindt er ook heel wat uitleg over IP adressen , internet protocollen, enz.
[Taal: Engels]
http://www.whatismyip.com/


BUGMENOT: REGISTREREN ZONDER PIJN
Hou jij er niet van dat je je moet registreren om toegang te krijgen voor een website, zelfs wanneer die toegang gratis is? Dan is deze site iets voor jou. Wanneer je op een site komt die een inlog en paswoord vereist, noteer je het adres van de site, gaat naar bugmenot, geeft het adres in, en dan krijg je (hopelijk) een lijstje van inlogs en paswoorden, bereidwillig ter beschikking gesteld door andere internauten.
[Taal: Engels]
http://www.bugmenot.com/tutorial.php


MAILINATOR: GEEN SPAM AAN JE OREN!
Nog zo'n handige dienst: hier kan je een tijdelijke gratis mail account aanmaken, die je dan kan gebruiken om jezelf aan te melden voor een website. Geef bijvoorbeeld janiszot@mailinator.com in als adres waarnaar de bevestigingsmail gestuurd moet worden voor jouw aanmelding. Daarna ga je naar de site van Mailinator, en vul je in "check your inbox" dat emailadres in (janiszot@mailinator.com). En vervolgens krijg je gewoon de mail met het adres dat je moet aanklikken. Zo kan de beheerder van deze website nooit jouw mailadres misbruiken om reclame te sturen!
[Taal: Engels]
http://www.mailinator.com/


SCRIBD: GRATIS BOEKEN EN DOCUMENTEN
Scribd is eigenlijk de YouTube voor tekst. Je kan hier namelijk als gebruiker teksten uploaden die je ook kan embedden in je website. Maar je kan ook teksten doorzoeken, hele e-boeken, om online te lezen.
De dienst is gratis, de interface is Engels, maar je vindt er uiteraard ook heel wat Nederlandstalige teksten.
http://www.scribd.com/


OVGUIDE: FILM EN TV ONLINE BEKIJKEN
Een zoekmachine die je vertelt waar je afleveringen van tv-reeksen online kan bekijken, of zelfs hele films. Je moet wel, om de meeste films te bekijken, via een anonieme proxy gaan omdat zij normalerwijze niet te bekijken zijn voor internauten uit Europa.
[Taal: Engels]
http://www.ovguide.com/


DROPBOX: BESTANDEN OVERAL BEREIKBAAR

Een heel handige gratis dienst, waarbij je bestanden niet alleen online kan bewaren, maar ook synchroniseren op verschillende computers. Je moet wel een tool downloaden om de online dienst te kunnen gebruiken.
[Taal: Engels]
http://www.dropbox.com/



Reactie van lezer Ludovicus:
"Je moet wel een tool downloaden om de online dienst te kunnen gebruiken." Dit is niet perfect juist. Er is een tool (ook voor *buntu's) die je dient te gebruiken om een dropbox te krijgen. Daarna ben je eigenlijk vrij om naar de site te gaan en in te loggen op de gewone manier. Handig is die tool echter wel, omdat die functioneert als een (virtuele) harde schijf aan je pc.


GET HIGH NOW
Een website die je laat kennismaken met enkele leuke trucjes die jouw geest met jou speelt - auditief of visueel. Volgens de makers van de site zou je er zelfs "high" van worden. Maar blijf toch maar liever met je beide voetjes op de grond!
[Taal: Engels]
http://gethighnow.com/visual-highs/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: APACHE.BE
In oktober richtten verschillende voormalige journalisten van de krant De Morgen een eigen online krant op, die toen de naam De Werktitel meekreeg. Zij wilden ander nieuws brengen, meer diepgang. De werktitel "werktitel" is nu vervangen door een definitieve naam: Apache.be. De site wil een journalistiek labo zijn met diepgravende artikels. Om te ontdekken!
[Taal: NL]
http://www.apache.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEXA

Op zoek naar een date? De succesvolle site Meetic.be heeft nu twee nieuwe niche-sites gelanceerd: Lexa.be en Lexamore.be. De eerste is bedoeld om in een korte tijd heel veel nieuwe mensen te ontmoeten, en bij de tweede ga je eerder op zoek naar een duurzame relatie.
[Taal: NL]
http://www.lexa.be/
http://nl.lexamore.be/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KAREL GEENEN
Een blog dat de webmaster en de webmarketeer zeker moet lezen; je verneemt hier namelijk alle mogelijke informatie over marketing: hoe maak je met Facebook een landingspagina voor je bedrijf? 5 Instellingen die je Google Analytics account MOET hebben, enz.
[Taal: NL]
http://www.karelgeenen.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: THE BIG PICTURE
Deze site bevat prachtige nieuwsfoto's, in groot formaat, met veel aandacht voor het detail. Momenteel staat de site natuurlijk vol met foto's van de Olympische Spelen.
[Taal: Engels]
http://www.boston.com/bigpicture/


VRIJDAG MULTIMEDIA: BRAGSTER
Op deze site kan je je vrienden uitdagen en een weddenschap afsluiten met andere internauten. De site is eigenlijk het werk van een jonge Belg die met een vriend om 150 euro wedde dat hij zijn hoofd zou durven kaalscheren. De jonge Gentenaar won, en kreeg meteen het idee om andere internauten elkaar te laten uitdagen. De site Bragster werd geboren en kende veel succes. Zoveel succes, dat zij nu opgekocht werd door Guinness World Records. Popsterren dagen er hun fans uit, gewone mensen doen er abnormale dingen. Een intrigerende site! (Bron: WalkingMen)
[Taal: Engels]
http://www.bragster.com/


VRIJDAG MULTIMEDIA: JIM CARREY
een pracht van een site, een fantastisch concept. De manier waarop de links aangebracht worden, o.a. naar Twitter, zijn films, het blijft verbazen. Om te ontdekken.
[Taal: Engels]
http://www.jimcarrey.com/




Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



sites logo
Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- LaCie komt met nieuwe generatie netwerkopslagapparaten voor de KMO
http://www.techbytes.be/2010/02/lacie-komt-met-nieuwe-generatie-netwerkopslagapparaten-voor-de-kmo.html
- Tweede generatie Kingston SSDNow V 'Value' reeks met verbeterde snelheid en Trim-ondersteuning
http://www.techbytes.be/2010/02/tweede-generatie-kingston-ssdnow-v-value-reeks-met-verbeterde-snelheid-en-trimondersteuning.html
- De LG GD880: de LG Mini full-touchscreentelefoon
http://www.techbytes.be/2010/02/de-lg-gd880-de-lg-mini-fulltouchscreentelefoon.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/
safe computing logo
- Kaspersky Mobile Security: met nieuwe functies voor geavanceerde privacybescherming
http://www.safecomputing.be/2010/02/kaspersky-mobile-security-met-nieuwe-functies-voor-geavanceerde-privacybescherming.html
- All-in-one oplossing Norton 360 biedt beveiligingtechnologie en toegang op afstand tot back-up gegevens
http://www.safecomputing.be/2010/02/allinone-oplossing-norton-360-biedt-beveiligingtechnologie-en-toegang-op-afstand-tot-backup-gegevens.html
- Worry-Free Business Security Services: Trend Micro's gehoste beveiliging voor de KMO
http://www.safecomputing.be/2010/02/worryfree-business-security-services-trend-micros-gehoste-beveiliging-voor-de-kmo.html


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Doorstart voor muzieksite Sellaband
AMSTERDAM - Muziekwebsite Sellaband.com maakt vanaf vandaag een doorstart. Duitse investeerders hebben het failliete, in Amsterdam gevestigde bedrijf overgenomen. Dat schrijft de voormalige Nederlandse directeur, Johan Vosmeijer, op de site.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/466059/2010/02/25/Doorstart-voor-muzieksite-Sellaband.dhtml
- 3D op tv komt eraan
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/466105/2010/02/25/3D-op-tv-komt-eraan.dhtml
- Facebook op matje voor kinderporno in rouwregister
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/466036/2010/02/25/Facebook-op-matje-voor-kinderporno-in-rouwregister.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Gratis download: Risk II
Risk hoeft geen uitleg, wie kent het niet. Maar wist je ook dat het als computergame gratis te downloaden is?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22619
- Kiezen voor een browser
Windows gebruikers die Internet Explorer gebruiken moeten binnenkort, na een automatische Windows-update, een standaard browser kiezen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28512
- Klein maar sterk
Steeds meer fabrikanten brengen een fotocamera uit die onder extreme omstandigheden hun werk kunnen doen. Ook Sony komt nu met zo'n camera.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28510


elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Hoe de juiste energiezuinige lamp kiezen?
Ben je van plan om je niet zo zuinige lampen te vervangen, let dan op volgende zaken.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4809
- Welke energiezuinige alternatieven zijn er voor de gloeilamp?
Tegen 2012 moet iedereen overgeschakeld zijn op spaarlampen, led-lampen en efficiënte halogeenlampen. Die zijn allen iets duurder bij aankoop maar verbruiken ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4808
- Sony met volledig nieuwe lentecollectie camcorders
Het Handycam-assortiment van Sony blijft vernieuwen. De lentecollectie van 2010 bestaat uit maar liefst 15 camcorders, waarvan 9 modellen in Full HD.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4794

computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Google geviseerd door de Europese Commissie
Na een klacht, ingediend door 3 van haar rivalen, is Google het onderwerp van een onderzoek naar oneerlijke concurrentie. Google denkt dat concurrent Microsoft een hand heeft in het onderzoek.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21057&style=99896
- Google: mecenas van Wikimedia
De leider in online search heeft twee miljoen dollar geschonken aan Wikimedia, dat instaat voor de werking van Wikipedia, de grootste open bibliotheek op het internet.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21052&style=99896
- CityPlug.be goes mobile!
CityPlug.be, de Belgische online stadsgids, heeft zojuist haar mobiele site gelanceerd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21049&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/

- Social media marketing in de globale marketingstrategie
In een cross-channel en geïntegreerde marketingrealiteit is social media marketing geen geïsoleerde marketingstrategie. Integendeel: social media marketing is erg...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6413
- De rol van je werknemers in een social media marketing strategie
Om actief aan social networking conversaties deel te nemen, moet een bedrijf een klantgerichte houding hebben.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6409
- Jongeren: actieve online consumenten
Vanaf hun vijftiende jaar zijn al 74% van de jongeren naar websites gesurft waar ze de prijzen van goederen en diensten kunnen opzoeken… en ook kopen!
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6404



computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Windows 7 parodie
http://computertaal.info/2010/02/25/windows-7-parodie/
- Tiener porno
http://computertaal.info/2010/02/25/tiener-porno/
- Wordt een spelletjestester
http://computertaal.info/2010/02/25/wordt-een-spelletjestester/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- 'Vodafone gaat HTC Magic voorzien van Android 2.0'
http://tweakers.net/nieuws/65827/vodafone-gaat-htc-magic-voorzien-van-android-20.html
- Adobe: HTC HD2 krijgt update naar Windows Phone 7
http://tweakers.net/nieuws/65836/adobe-htc-hd2-krijgt-update-naar-windows-phone-7.html
- Telenet-klanten kunnen vanaf april dvr instellen via website
http://tweakers.net/nieuws/65832/telenet-klanten-kunnen-vanaf-april-dvr-instellen-via-website.html



tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut






HOE VERMIJD JE EEN BUZZ-INDIGESTIE?
Google Buzz mag dan al leuk zijn, door alle info uit de sociale netwerken naar jouw Gmail account te trekken, maar té is teveel, en al gauw zit je met een indigestie aan informatie. hoe kan je dat vermijden? Wij proberen enkele tips te geven om deze "information overload" te voorkomen.
Een van de tools die daarbij kunnen helpen is Nutshell Mail. Dat is een centrale dienst waarnaar je alle activiteiten uit de sociale media en je mail bijeen kan laten komen, en dat op geregelde tijdstippen, door jou te bepalen. Met Nutshell kan je ook je ander Webmail accounts controleren die geen forward van de mail (via POP3) toelaten.
http://nutshellmail.com/


HOE VERMIJD JE EEN BUZZ-INDIGESTIE?
Vind je Buzz wel interessant, maar ben je niet te vinden voor de Buzz tab teller, die altijd maar blijft draaien? Dan kan je die teller uit je Buzz verwijderen, zonder daarom Buzz te moeten afsluiten.
Klik op het tabblaadje Settings / Instellingen rechts van het Gmail venster, en selecteer het tabblaadje Labels. Daar moet je bij System Labels "Buzz" vinden, en daar dan op "hide" klikken. De Buzz tab zou nu automatisch uit het zicht moeten verdwijnen. Wil je die toch nog raadplegen, ga dan naar het uitklapmenu "more" (meer) in de lnkerkolom.
http://www.pcworld.com/article/189793/control_google_buzz_overload.html?tk=nl_dnx_t_crawl


HOE VERMIJD JE EEN BUZZ-INDIGESTIE?
Bij Buzz mag Google al heel veel fouten gemaakt hebben, maar een overload aan meldingen kan ook aan jezelf liggen - wanneer je bijvoorbeeld mensen volgt waarvan de boodschappen jou eigenlijk niet interesseren. Maak dan van je hart geen moordkuil: unfollow! Wanneer je ziet dat je meer postings van een bepaalde persoon opzij zet dan je ze leest, dan is het tijd om wat te gaan snoeien.
Ga naar de Buzz tab in Gmail, en klik op jouw naam bovenaan het Buzz venser. Dat brengt jou naar je lijst met al je Buzzes, waar je ook de lijst vindt van de mensen die je volgt. Klik op die lijst, en vandaar kan je mensen "unfollow".
http://www.pcworld.com/article/189793/control_google_buzz_overload.html?tk=nl_dnx_t_crawl


GOOGLE BUZZ: ENKELE TIPS

Google krijgt bakken kritiek over zich heen voor de niet bepaald elegante manier waarop het Google Buzz geïntroduceerd heeft. Maar het bestaat nu eenmaal, en dan maak je er maar het beste van.
Wist je bijvoorbeeld dat je bij je berichten in Buzz tekst opmaak kan gebruiken? Daarvoor moet je de volgende opmaakcommando's gebruiken:
- een tekst in vet: zet een * voor een achter je zin
*dit zou dan de tekst vet moeten zetten*
- een tekst cursief: zet een _ (underscore) voor en achter je zin
_dit zou dan een tekst in cursief moeten zetten_
- een tekst doorstrepen: zet een kort streepje voor en na je zin
-dit zorgt dan voor een doorgestreepte tekst-
http://www.pcworld.com/article/189204/google_buzz_5_tips_for_power_users.html?tk=rel_news


GOOGLE BUZZ: NOG WAT TIPS
Heb je geen toegang tot een webbrowser, dan kan je nog altijd buzz boodschappen versturen, maar dan via e-mail, via jouw gewone e-mail programma op jouw desktop of vanop je mobiele toestel. Je moet gewoon je mail richten naar buzz@gmail.com, maar dan wel vanuit dezelfde Gmail account als degene die jouw Buzz activiteiten weerspiegelt. Je kan ook foto's of teksten verzenden. Je moet wel je tekst niet in de body van je mail zetten, enkel in de subject (onderwerp) lijn.
http://www.pcworld.com/article/189204/google_buzz_5_tips_for_power_users.html?tk=rel_news


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html




shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...




MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: INCREDIMAIL
Windows - freeware
Een software die erg populair is, maar waartegen wij toch een bezwaar hebben. Bij Increcimail kan je allerlei emoticons toevoegen en achtergrond afbeeldingen gebruiken, maar onderaan elke mail staat er een link om zelf Incredimail te downloaden. Onervaren gebruikers klikken die link aan, in de verwachting dat zij een bijlage openen. Dit activeert echter de download, die daarna telkens bij het opstarten van de computer opnieuw de gebruiker aanspoort om Incredimail te downloaden.
http://www.incredimail.com/dutch/splash.aspx28WeBw&usg=AFQjCNE0CsZjEJBOxRhB7XbrP0eW-ixhNg


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: WINDOWS LIVE MAIL
Deze vervanger van Outlook Express centraliseert uw mails en is compatibel met Hotmail. Maar je kan ook andere Pop-accounts in deze mailclient ontvangen, zelfs webmail als Gmail. Je kan je mail per mailbox organiseren.
http://download.live.com/wlmail


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: EMOTICONWINDOWS - FREEWARE
Windows all - 4,1 MB - freeware (Frans)
Dit is een database met emoticons die je zelf aan jouw eigen smaak kan aanpassen, en kan gebruiken in je mails maar ook andere documenten. Er zijn 15 categorieën, zoals liefde, honger, woede, verwarring, tevreden, diverse, enz. .
Wat wij belangrijk vinden aan deze software is dat hij afkomstig is van een betrouwbare site. Op het web vind je immers zovele programma's die je emoticons aanbieden, maar die vele addertjes onder het gras bevatten (malware, virussen...).
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/806/2/emoticon/


BEST GEDOWNLOAD IN 2009: PHOTOFILTRE

Windows all - 10,4 MB - shareware
Een Franstalige beeldbewerker, waarmee je afbeeldingen kan retoucheren, dankzij de vele filters (meer dan 100!). En dankzij de ingebouwde verkenner voor beelden kan je gemakkelijk de gewenste afbeelding terugvinden op je harde schijf. Spijtig wel dat de software in het Frans is, want met de Franse termen zijn de meeste internauten niet zo vertrouwd als met de Engelse uitdrukkingen.
http://telechargement.journaldunet.com/fiche/5251/2/photofiltre/

Reactie van lezer Henk:
Ik wil je er toch op opmerkzaam maken dat het voortreffelijke foto-bewerkingsprogramma PhotoFiltre wel degelijk ook in het Engels is binnen te halen en ook in het Nederlands en tal van andere talen. Zie http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: QUARKXPRESS
Windows - demo met 60 dagen probeerversie - 250 MB
Deze software wordt op haast elke redactie gebruikt om bladzijden van een tijdschrift of krant op te maken. Met deze demo kan je zelf uitproberen of het iets voor jou is: je mag 60 dagen lang je talenten botvieren op deze software, waarmee je prospectussen, affiches, kranten kan maken.
http://8.quark.com/evaluation.html


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: PHOTO TO SKETCH

Windows all - 1,1 MB - freeware
Een simpel maar handig programma dat in een flits digitale foto's kan omzetten in tekeningen. In de freeware versie kan je kiezen voor een "pen" of "pencil" tekening, de optie om de tekening om te zetten in pastelkleuren is enkel beschikbaar in de betalende versie. Vervolgens heb je de optie om ook nog een achtergrondkleurtje te kiezen. En kijk, hopsa, het wonder geschiedt!
http://www.thinkersoftware.com/photo-to-sketch/index2.htm

Commentaar van lezer Henk:
In de laatste Netties als sluitstuk iets over een programma Photo-to-Sketch, maar dat is in mijn ogen een wel heel kaal programma, zelfs in de betaalde ($40) uitvoering. Met nagenoeg elk foto-bewerkingsprogramma kun je gelijke of betere resultaten behalen. Een veel mooier programma is het Japanse Virtual Painter - http://www.virtualpainter5.com/ - dat je met een volledig werkende gratis demo uitgebreid kunt proberen.
(en Henk voegde er een prachtige foto bij!)


MEEST GEDOWNLOAD IN 2009: WINDOWS MOVIE MAKER
Windows XP - freeware
Deze erg gebruiksvriendelijke software valt samen te vatten in drie etappes: het opslaan van videobeelden of het importeren ervan, het bewerken, en de compilatie van het eindresultaat. Elke videoclip wordt automatisch in scènes verdeeld en men moet gewoon een stukje op de timeline zetten onderaan het venster, om de video te maken. De software bevat ook een uitgebreide tool om titels te maken, overgangen en video-effecten.
http://download.cnet.com/Windows-Movie-Maker-Windows-XP/3000-13631_4-10165075.html


MEEST GEDOWNLOAD IN 2001: K-LITE CODEC PACK FULL
Windows - freeware
Deze software bevat een erg uitgebreide database met codecs en heel wat tools die je nodig hebt om videobestanden af te spelen - volgens de makers zou deze software volstaan om 99% van alle mogelijke filmpjes die je van het internet kan downloaden te bekijken op jouw computer. Bovendien zit er een automatische update in die regelmatig gaat kijken naar nieuwe codecs.
http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Codec-Packs-Video-Codecs/KLite-Codec-Pack.shtml


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: PLANTS VS. ZOMBIES
iPhone/iPod Touch - 2?39 euro
Het populaire Plants vs. Zombies is nu ook verkrijgbaar voor de iPhone en iPod Touch. Het spelontwerp van het originele game werd getrouw gevolgd, maar wel aangepast aan de toestellen, inclusief exclusieve functies en content.
http://www.popcap.com/games/pvz


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: RESTO.BE
iPhone
Deze handige website is nu ook beschikbaar voor de iPhoen. Je kan er opzoeken welke restaurants er in een bepaalde stad of wijk zijn, welke de beste zijn per provincie, en ook besprekingen lezen van andere gebruikers.
http://www.resto.be

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)





Het laatste woord....








NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik heb uiteindelijk bemerkt dat ik niet meer de enige was die kon genieten van de trouw van mijn echtgenote.
-Eugène Labiche-