netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
27
/2/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 638 van 20/2/2010

netties verkiezingGegroet lezer,

Eindelijk terug wat groen in het landschap waardoor onze trein raast. Eindelijk licht buiten waardoor we zowel 's ochtends als 's avonds toch nog iets kunnen doen vooraleer naar het werk te vertrekken. Eindelijk... Het gevoel van lente is niet meer veraf, en als we de weersvoorspellers mogen geloven, staar ons reeds maandag een heerlijke lentedag te wachten. Dat zal genieten zijn, na die winter waaraan geen einde leek te komen!

Deze week in dit e-zine nog een aantal artikels over Google Buzz; Google kreeg immers heel wat kritiek te verduren omdat het zijn sociale link, Buzz, uitgebracht heeft zonder veel respect voor de privacy van de internaut. Dat bleek te wijten aan het feit dat Google deze dienst wel intern had laten testen, door de eigen medewerkers, maar niet door het grote publiek. Zo zie je maar dat zelfs grote bedrijven steken kunnen alten vallen!

En tot slot ook heel wat nieuws vanop het World Mobile Congress in Barcelona, plus een bespreking van de HTC HD2, een prachtige smartphone van HTC met luxueus groot scherm, en Windows Mobile onder de motorkap. U zal lezen dat wij echt onder de indruk waren onder dit toestel!

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MAKER VAN CHATROULETTE IS... 17
Een van de sites die furore maakt de laatste tijd, is ChatRoulette. De maker ervan blijkt... een heel jonge snaak te zijn, die erg goed kan programmeren!
Ons was de site nog onbekend, maar wij brengen dan ook niet zoveel tijd door met chatten en skypen. Maar wellicht heb jij al gehoord van ChatRoulette? Dat is een site die, zoals de naam het al aangeeft, een soort roulette speelt met chat: er worden een-op-een gesprekken opgestart tussen jou en een nobele onbekende, volkomen willekeurig.
Erg spannend, zomaar contact leggen met iemand anders vanuit een andere uithoek van deze planeet. Maar vermits het video is, gebeurt er uiteraard ook het een en ander dat niet door de beugel kan... wat de site des te meer populair maakt!
Volgens een artikel bij The New York Times blijkt nu een jonge snaak van 17 die in Rusland woont, ene Andrey Ternovskiy, de maker van de site. Hij zou ermee begonnen zijn voor familie en vrienden, waarna het project maar bleef groeien. Onze Andrey had echter geen geld voor veel dure hardware, en dus moest hij maar blijven programmeren om het steeds groeiende project aan zijn eigen servers aan te passen.
Ondertussen is het ChatRoulette uitgegroeid tot een megahit. Meer dan 20.000 gebruikers liggen er gemiddeld in per nacht, en Andrey heeft nu 7 high-end servers gehuurd in Duitsland, omdat dat tussen de VS en Duitsland in ligt. En onze Andrey heeft nu ook wat inkomsten uit reclame via Adwords.
Je ziet het: je moet geen groot bedrijf hebben om iets op te richten dat inslaat - het juiste idee, en de juiste technische kennis en ijver volstaan!
http://bits.blogs.nytimes.com/2010/02/13/chatroulettes-founder-17-introduces-himself/
http://www.chatroulette.com


HADOPI IN JULI AL IN VOEGE
De Franse providers verzetten zich nog altijd, maar de overheid meent het met de Hadopi wet
Om te beginnen een anekdote die eigenlijk aantoont in hoeverre de overheden die wetten willen creŽren over het internet, geen enkel besef hebben van de werking van dat internet. Het blijkt namelijk dat er al maanden en maanden gepraat werd over Hadopi - de wet waarbij Franse gebruikers na 3 waarschuwingen de toegang tot het internet ontzegd kunnen worden, indien zij illegaal bestanden downloaden - maar dat niemand eraan gedacht heeft om het merk Hadopi te registreren. Nochtans is dat het eerste wat elk bedrijf doet, wanneer het een website creŽert, om de bijhorende naam te registreren bij het merkenbureau... Het zou echt om te lachen zijn, als het niet zo beschamend triestig was.
Het merk is ondertussen, heel slim, geregistreerd door een Fransman die er (legale) muziek wil aanbieden. Hoogstwaarschijnlijk zal hij wel het merk moeten afgeven, maar hij is er alvast in geslaagd om de Franse overheid in zijn hemd te zetten.
Verder alleen maar negatief nieuws. Ondanks het verzet van de Franse providers, die door deze wet verplicht worden om allerlei filters in te bouwen, zal de wet vanaf juli in voege gaan. Er is een bedrijf aangesteld dat verantwoordelijk wordt voor de hele actie, en de downloads moet bewaken. Maar de CNIL, te vergelijken met onze ISPA, beiden verenigingen van ISP's, verzet zich toch nog altijd tegen de wet.
Want er staat nog meer op de agenda van de Franse overheid. Enerzijds zouden er in het kader van de ACTA, een wereldwijd handelsverdrag, nog strengere regels komen tegen piraterij, die opnieuw meer verplichtingen opleggen aan de providers. En in Frankrijk zelf overweegt de overheid om de telecombedrijven een nieuwe taks op te leggen - nu er steeds minder tv gekeken wordt, ten voordele van dvd en video's die via het internet gedownload worden, meent de Franse overheid dat de Franse tv beschermd moet worden tegen de ondergang, door een bijdrage die moet komen van de telecombedrijven. Waarbij je je wel de vraag kan stellen of dit nu nog realistisch is. De interesse van de gebruiker verschuift van gewone tv naar andere media. Daardoor komen er minder inkomsten uit reclame voor tv. De Franse overheid wil nu door een belasting op de inkomsten van de telecombedrijven die verminderde inkomsten compenseren. Een maatregel die tegen de marktevoluties indruist. Je kan evengoed eisen dat de de bakkers, die veel klanten verliezen omdat de gebruikers hun brood kopen bij de grootwarenhuizen, een taks toegewezen krijgen die geheven wordt bij de leveranciers van meel en andere bakkerijproducten...
Kortom, in Frankrijk is er toch wel wat verzet tegen de maatregelen die de overheid wil treffen. Meer daarover lees je, of liever: hoor je, in het podcast Le Rendez-Vous Tech, dat erg leuk om beluisteren is, omdat de makers over een grote dosis humor bezittenn!
http://frenchspin.com/fr/site/tech/


BLAUWE SCHERM NA WINDOWS UPDATE VEROORZAAKT DOOR MALWARE?
Nadat er enkele berichten verschenen van gebruikers die een "blauw scherm des doods" te zien kregen na de laatste Windows Update, heeft Microsoft het update proces stopgezet.
Het "blauwe scherm des doods" (of in het Engels: Blue Screen Of Death of BSOD) kennen de meeste gebruikers ondertussen, tot hun scha en schande. Het verschijnt wanneer er iets fout gaat in het besturingssysteem, en het "bevriest". Eerlijkheid gebiedt ons hieraan toe te voegen dat in de nieuwere versies van het Windows OS, Windows Vista en 7, dit BSOD nagenoeg uitgeroeid was.
Maar ondertussen moet Microsoft nog wel updates verzenden voor oudere versies van het OS, zoals Windows XP. En nu blijkt het dat bij de meest recente update verschillende gebruikers een BSOD te zien kregen. Volgens Microsoft zou het aantal getroffen gebruikers miniem zijn, maar zo'n BSOD is altijd goed voor wat regeltjes in de nieuwssites.
Microsoft heeft onmiddellijk gereageerd (en dat mag een pluim verdienen), en onderzocht niet alleen het probleem, maar gaf ook een advies aan de gebruiker over hoe hij toch de noodzakelijke update kon installeren, zonder die BSoD te zien te krijgen. Nadien meldde het softwarebedrijf echter dat die BSoD veroorzaakt werd door malware die op de systemen van de getroffen gebruikers stond. Na verwijdering van de malware zou immers het euvel verholpen zijn. Meer hierover bij PC World en ZDNet - twee artikels die meer voer zijn voor de geeks.
Wat wij alvast onthouden is dat het niet altijd Microsoft moet zijn dat de fout begaat. En dat het, in dit geval, correct gereageerd heeft.
http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=5250&tag=nl.e539
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/189233/microsoft_says_malware_causing_blue_screen_crashes.html?tk=nl_dnx_t_crawl


GOOGLE BUZZ AANGEPAST NA KLACHTEN OVER PRIVACY
Doe eerst en denk dan pas na is een motto van Google dat tot veel controverse leidt.
Heel wat waarnemers schudden het hoofd. Hoe kon Google nu zon onbedachtzaam tewerk gaan met zijn Google buzz, de sociale netwerkdimensie voor Gmail die de zoekgigant verleden week uitbracht? Normalerwijze gaat Google veel voorzichtiger tewerk: eerst worden nieuwe tools in Google Labs uitgetest, daarna aan gesloten bèta, om dan pas op het grote publiek losgelaten te worden (nog altijd in bèta, weinig producten verliezen tegenwoordig dat "bèta" etiket!).
Met Google Buzz werden echter ineens de grote middelen te boven gehaald: Buzz werd meteen geopend voor iedereen.
Maar er was meteen een probleem met Buzz: de privacy van de gebruiker kwam in gevaar. Door verschillende instellingen meteen op "publiek" te zetten, kon men bijvoorbeeld zien wij jij volgde en wie jou volgde, zonder dat jij de kans had om die instellingen op "privé" te zetten, of enkel te bekijken door jouw nauwe vrienden. En dat was een grote fout. Om jouw netwerk uit te bouwen, besloot Google immers om alle personen waarmee je veel mailde en veel babbelde via Google Chat meteen in jouw netwerk op te nemen. En daardoor kon iedereen zien met wie jij correspondeerde - jouw baas kon bijvoorbeeld zien dat jii mails uitgewisseld had met een ander bedrijf waar je gesolliciteerd had, een vriend kon zien dat je ook mailde met zijn ex waarmee jij toch nog op vriendschappelijke voet leefde, enz. Verschillende commentatoren gaven dan ook zware kritiek op Google, dat als gevolg hiervan de instellingen wijzigde.
Zo zal je voortaan een publiek profiel moeten aanmaken, en zal je een waarschuwing krijgen dat de "lijst van mensen die jij volgt en die door jou gevolgd worden, op dit publieke profiel vermeld zullen worden". Bovendien zal je kunnen voorkomen dat anderen jou gaan volgen. Vermoedelijk zullen er nog wijzigingen volgen, naargelang de opmerkingen van de internauten.
Bij Mashable vind je een duidelijke uitleg over de stappen die je moet doen om jouw privacy te waarborgen. Kort samengevat heeft Google volgende wijzigingen doorgevoerd: auto-follow is nu auto-suggest: buzz zal mensen suggereren die je kan volgen, en alle personen zijn reeds aangevinkt. Je moet enkel de namen uitvinken die je niet volgen wil. Bovendien worden Picasa en Google Reader niet meer automatisch gelinkt worden met Buzz. Je kan bovendien Buzz ook volledig uitschakelen.
http://www.theage.com.au/technology/security/google-buzz-tweaked-after-privacy-complaints-20100214-nzcj.html
http://mashable.com/2010/02/14/google-buzz-column/


TELECOMPROVIDERS EN GSM-FABRIKANTEN IJVEREN VOOR UNIFORME APP STORE
Om verdere verbrokkeling van de app-markt te voorkomen hebben providers en fabrikanten de handen ineen geslagen - maar zullen zij opkunnen tegen het succes van de App Store van Apple?

Het is deze week het Mobile World Congress in Barcelona, en je zal in de volgende dagen dan ook heel wat berichten te lezen krijgen rond het mobieltje. Om te beginnen de aankondiging dat een twee dozijn mobiele operatoren, waaronder ook Verizon Wireless, AT&T, NTT DoCoMo, Deutsche Telekom, China Mobiloe en Vodafone samen zullen werken met enkele fabrikanten van mobiele toestellen (LG, Samsung, Sony Ericsson) om te komen tot een "Wholesale Applications Community". Dat zou één platform moeten worden waarop, een soort groothandel; de ontwikkelaars van apps zouden daar een centraal aanspreekpunt vinden.
Hiermee wordt gehoopt verdere fragmentatie van de app markt te voorkomen; er zijn nu immers al meer dan 30 app winkels, waarvan die van Apple natuurlijk de populairste is. Maar ook Nokia, RIM (Blackberry), Windows, Android, hebben hun eigen winkeltje.
Eigenlijk is het zo bedoeld: een bepaalde app bevindt zich in elk van deze winkels, tenminste als de maker ervan zijn app geporteerd heeft voor dat bepaalde mobiele besturingssysteem. Dat wil wel zeggen dat de ontwikkelaar bij elk van deze winkels aangesloten moet zijn, en de administratie van betalingen enz. ziet vermeniguldigen. In zo'n centrale winkel echter zal de app ook aanwezig zijn, maar daaronder worden dan de verschillende versies vermeld voor de verschillende besturingssystemen. Veel gemakkelijker voor de ontwikkelaar, ook op vlak van administratie en betaling. Bovendien wordt de betaling vereenvoudigd, want die kan gewoon verrekend worden via jouw abonnementsfactuur bij de telecomoperator.(1)
Voor de gebruiker wordt het wel iéts moeilijker; nu moet hij eerst gaan zoeken naar een bepaalde app, en daarna uitvissen of er een versie van bestaat voor zijn telefoon.
In elk geval: deze operatoren, samen met de gsm-fabrikanten, vertegenwoordigen in totaal 3 miljard abonnees. Indien het initiatief slaagt, zal het ineens een grote winkel worden. En het is een grote "indien", want Google heeft in zijn toespraak op de beurs in Barcelona al laten weten dat het dit initiatief weinig kans op slagen geeft. Meer hierover lees je bij The Guardian. (2)
http://reviews.cnet.com/8301-13970_7-10453368-78.html
http://www.guardian.co.uk/business/2010/feb/15/google-open-apps-mobile-world-congress


WINDOWS MOBILE 7: EEN SERIEUZE INSPANNING VAN MICROSOFT
Met een opvallende interface wil Microsoft weerwerk bieden tegenover de andere mobile besturingssystemen. Wat heeft het te bieden?

Zoals eerder al gezegd: het regent aankondigingen vanuit het Mobile World Congress in Barcelona. Ook Microsoft heeft er zijn duit in het zakje gedaan, en zoals verwacht Windows Mobile 7 voorgesteld - waarbij wij toch even willen aanstippen dat deze aankondiging niet voorafgegaan en omringd wordt met de hype die opgeblazen wordt rond Apple aankondigingen.
Uiteraard hebben wij nog geen enkele Windows Mobile 7 mobieltje in handen gehad; wij kunnen alleen afgaan op de aankondiging die Microsoft zelf deed. Maar wij noteerden alvast dat Microsoft zelf strengere controle wil over het OS. Het zal zelf geen mobieltjes bouwen, maar wil wel bepalen welke componenten aanwezig moeten zijn in alle Windows 7 mobieltjes (zoals een FM radio en een aanraakscherm). Het wil de fabrikanten ook verbieden om hun eigen interface bovenop WIndows te plakken, iets wat vele fabrikanten momenteel (tot tevredenheid van de gebruiker doen, zie onze bespreking van de HTC HD2). Maar toch wil Microsoft ook nog ruimte overlaten voor derden om innovaties aan te brengen.
Volgens een woordvoerder van Microsoft heeft het bedrijf in elk geval dat de mobiele telefoon helemaal verschilt van een pc, omdat het mobieltje veel persoonlijker is. Voor die persoonlijke touch rekent Microsoft op een nieuwe interface, "live tegeltjes", waarvan sommigen automatisch geüpdate kunnen worden, en andere door de gebruiker zelf ververst moeten worden. De tegels worden ook georganiseerd in thematische centra, zoals een pagina voor contacten, die de naam "people" meekrijgt, of een pagina met foto's die dan "pictures" heet. Er komt ook een hub die "office" heet, en waar je o.a. een tool vindt om notities te nemen, documenten te synchroniseren, enz. Bij "games" word je verbonden met de online community van de Xbox gamers, en bij "Music +video" worden songs en video's gesynchroniseerd met muziek software op jouw desktop. Computerworld en Gizmodo (met video) hebben nog meer informatie over deze aankondiging, en zoals gewoonlijk heeft Techmeme een samenvatting van de websites die hieraan een artikel gewijd hebben.
http://www.computerworld.com/s/article/9156938/Update_Microsoft_CEO_unveils_Windows_Phone_7_Series_software
http://gizmodo.com/5471805/windows-phone-7-series-everything-is-different-now
http://www.techmeme.com/100215/p21#a100215p21
http://www.windowsphone7series.com


VORMT DE IPAD DE IDEALE TOOL OM CENSUUR UIT TE OEFENEN?
Een interessant standpunt van de Franse blogger Frédéric Filloux. Heeft de man gelijk?
In het tijdperk waarbij wij het nieuws krijgen via de iPad, wordt het heel gemakkelijk om censuur uit te oefenen, zo stelt Filloux. Hij schetst het volgende scenario. Een krant plaatst een artikel van een onderzoeksjournalist, waarin resultaten staan die een bepaalde organisatie (regering, bedrijf...) niet zinnen. Deze organisatie stuurt een brief naar de krant: verwijder het artikel, of je riskeert een boete van 10.000 $ per dag. De uitgever zegt neen, trek het maar voor de rechter.
Diezelfde organisatie stapt ook naar Apple, en eist dat Apple zelf, dankzij de unieke band die het heeft met alle iPads, het nieuws op elk van de iPads gewist wordt. Het is immers mogelijk om updates uit te zenden, en dus moet je ook maar een "delete" instructie kunnen uitzenden.
De ver gezocht? Neen, helemaal niet. Denk maar aan het feit dat Amazon verleden jaar vanop afstand alle bepaalde exemplaren van George Orwell's "1984" liet wissen op de Kindle van de gebruikers, omwille van een dispuut over auteursrechten.
Apple verkeert bovendien in een unieke positie, doordat het volkomen controle heeft. Het laat een app toe of verwerpt die; het kan content geheel of gedeeltelijk van zijn servers verwijderen; het kan zelfs vanop afstand content doen verdwijnen die jij aangekocht hebt.
Een interessante gedachte die Filloux ontwikkelt, en waarvoor hij ook enkele remedies aandraagt die moeten voorkomen dat het tot zulke toestanden komt - onder andere door ervoor te zorgen dat de iNews Store (zoals de nieuwswinkel van Apple misschien zal heten) niet de de-facto standaard wordt voor het verspreiden van nieuws, en andere vormen van digitale verspreiding van nieuws te laten blijven bestaan - o.a. het gewone web.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/02/13/AR2010021300014.html


ADOBE WIL FLASH VOOR DE APPS
Met Flash 10 op alle mobieltjes zou de ontwikkelaar slechts één keer moeten coden.
De hedendaagse ontwikkelaar heeft heel wat werk met de mobieltjes. Het is natuurlijk interessant dat hij nu apps kan schrijven die hij tegen betaling kan aanbieden; het motto "vele kleintjes maken één groot" verdient de programmeur van tegenwoordig wel wat geld aan die apps, die hij aan een bescheiden bedrag aanbiedt. Maar doordat er zoveel verschillende platformen zijn (iPhone, Blackberry, Palm Pre, Nokia, Windows Mobile, Android), moet hij elke app aan deze verschillende besturingssystemen aanpassen.
Adobe meent de oplossing te hebben. En wel met het Flash platform, dat niet alleen uit de Flash player bestaat, maar ook uit de AIR programmeeromgeving, tools voor de programmeur, en media servers). Indien Flash / Adobe AIR op alle mobieltjes zou kunnen, dan moet de programmeur nog maar één keer zijn progje schrijven (in Flash) en kan het op alle types mobieltjes draaien.
AIR wordt momenteel gebruikt om toepassingen te maken voor de desktop, maar wanneer het op mobiele toestellen gezet wordt, zouden de mobiele AIR apps data op het mobieltje kunnen opslaan, toegang krijgen tot andere data op het toestel zoals foto's, en dan als gewone apps verdeeld/verkocht kunnen worden via de speciale app winkels.
Adobe werkt dan ook al samen met de verschillende fabrikanten om Adobe AIR en Flash 10 op hun toestellen te laten werken. Alleen de iPhone vormt een uitzondering. En Windows Mobile zal in de beginperiode van Flash 10 enkel een Lite versie van Flash ondersteunen, maar Microsoft zou nauw samenwerken met Adobe om de volledige Flash en AIR omgeving op Windows Mobile toestellen te laten werken. Voor de ontwikkelaars zou dit natuurlijk een zegen zijn..
http://techcrunch.com/2010/02/14/air-android/
http://www.readwriteweb.com/archives/adobe_prepares_for_a_world_without_apples_blessing.php


HTC STELT NIEUWE GENERATIE MOBIELTJES VOOR
Nog wat nieuws uit Barcelona: de nieuwe HTC-telgen. En die zijn best indrukwekkend.
De Taiwanese fabrikant HTC rukt fel op in het mobiele landschap. Op de World Mobile Congress beurs in Barcelona heeft het drie nieuwe toestellen voorgesteld.
Beginnen we met twee Android-telgen: HTC Legend en HTC Desire. De Desire is eigenlijk best te vergelijken met de Nexus One, de mobiele telefoon die deze fabrikant voor Google gemaakt heeft, en die enkel het Android OS bevat. De Desire bevat ook Android, maar dan overgoten met het bekende HTC-sausje: de HTC interface. En dat wil zegen dat je kan genieten van al dat leuke, zoals een lijst met je mail, een widget die het weer toont op de plek waar jij je bevindt, dingen die wij zo bewonderden bij de HTC HD2, het toetsel met Windows Mobile aan boord. Nieuw bij deze interface is dat je in de browser een woord kan selecteren en opzoeken in de Wikipedia, of een paragraaf selecteren en rechtstreeks laten vertalen via Google Translate.
Verder heeft het toestel een 3.7inch AMOLED aanraakscherm, 1 GHz Snapdragon processor, en Android 2.1. De trackball die wij zo handig vonden bij de HTC hero is wel vervangen door een optische joystick.
De HTC Legend is een soort upgrade van de HTC Hero. Het als de Legend is het een toestel in aluminium, en ook hier weer het AMOLED aanraakscherm, de Sense interface die o.a. ook een Friend stream bevat: een centrale plaats waar alle informatie bijeenkomt van je sociale netwerken.
Naast deze twee toestellen is er ook de HD Mini, een smartphone met Windows Mobile 6.5.3. HTC had namelijk heel positieve reacties gekregen op de HD2, maar heel wat gebruikers vonden het scherm toch wel iets te groot. Vandaar deze iets kleinere versie, ongeveer even groot als de HTC Touch. Opvallend hierbij is de binnenkant van het toestel, die in een hel geel gegoten is!
Zoals we gewoon zijn van HTC brengt hij zijn toestellen meteen ook in Europa uit. Zo zal de HTC HD Mini vanaf het tweede kwartaal in de winkels liggen, aan 399 euro inbegrepen. De HTC Legend is er al in maart en kost 449 euro, de HTC Desire zal vanaf juli in de winkels liggen aan 499 euro.
Meer info bij CNet
http://reviews.cnet.com/8301-13970_7-10453718-78.html
http://gizmodo.com/5472640/htc-legend-is-official-and-officially-the-nicest-android-phone-money-can-buy


HET VERHAAL VAN DE PANIEK BIJ GOOGLE ROND BUZZ
Toen de lancering van Google Buzz op veel kritiek onthaald werd rond de privacy, ging men bij Google over op "code red".
Het is al meer dan een week geleden dat Google zijn Google Buzz uitbracht, dat een sociaal luik wou toevoegen aan Gmail. Alhoewel Buzz heel wat leuks te bieden had, was er toch ook veel kritiek: de privacy van de gebruiker werd op verschillende punten in gevaar gebracht. De zin "dan stop ik met Gmail" klonk dan ook veelvuldig - en al deze kritieke zorgden ervoor dat bij Google op de paniekknop gedrukt werd.
Het moet gezegd: Google reageerde snel en doeltreffend. Binnen enkele dagen werden belangrijke wijzigingen uitgebracht, die de privacy toch weer wat meer beschermden. Ingenieurs brachten verschillende nachten door in het Googleplex, en er werd zelfs een heuse "war room" ingericht. Het relaas hiervan, met tijdslijn, vind je bij Business Insider.(1)
Google verdient inderdaad alle lof dat het zo snel gereageerd heeft. Denk maar terug aan Facebook en zijn "Beacon" - een manier waarop adverteerders toegang kregen tot de profielen van gebruikers. Facebook deed er een hele maand over om te reageren op de vele kritieken die het kreeg op dit nieuwe project. Anderzijds blijft het onbegrijpelijk dat Google Buzz zo voortvarend uitgebracht heeft, zonder bètatesten...
http://www.businessinsider.com/how-google-went-into-code-red-and-saved-google-buzz-2010-2
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8517613.stm


OOK OUTLOOK GAAT DE SOCIALE TOER OP
De Outlook mailclient zal een Social Connector krijgen, die content binnenhaalt uit LinkedIn, Facebook en MySpace
Is de reden dat Google zo abrupt, zonder verder testen, Google Buzz openstelde voor het publiek misschien te vinden in het feit dat Microsoft een publieke test zou openen voor de integratie van sociale netwerken in haar eigen mailprogramma, Outlook? Wie weet.
Feit is in elk geval dat Microsoft gisteren de publieke bèta openstelde voor de integratie van LinkedIn in Outlook; later zouden dan ook partnerschappen met Facebook en MySpace volgen. Hiervoor moet je wel een plug-in downloaden, die gelukkig niet alleen met Outlook 2010 compatibel is, maar ook met Outlook 2007 en 2003. En gelukkig heeft Microsoft het meteen goed gedaan: de gebruiker kan zelf beslissen of hij gebruik maakt van de dienst of niet. Bovendien zal Microsoft de privacy-instellingen respecteren zoals jij ze hebt gekozen in deze sociale netwerken. Als bijvoorbeeld jouw profiel foto en je jobtitel publiek te zien zijn op een bepaald netwerk, dan zal OSC (Outlook Social Connector, zoals het beestje heet) ook jouw foto en jobtitel vertonen bij een andere OSC gebruiker wanneer hij een mail ontvangt van jou. En omgekeerd, wanneer jij de toegang tot jouw profiel beperkt hebt, dan zal OSC deze privacy respecteren.
Of, zoals Microsoft het zelf zegt: OSC wil niet nog eens het zoveelste sociale netwerk creŽren, of bijkomende privacy instellingen die jij dan moet gaan beheren, maar gewoon de netwerken die jij graag gebruikt integreren in Outlook. Met andere woorden: je moet wel zorgen dat de privacy instellingen in deze netwerken in orde zijn.
Momenteel gaat het om eenrichtingsverkeer, en enkel met LInkedIn. Dat wil zeggen dat er enkel informatie binnenkomt in Outlook vanuit LinkedIn, en dat je geen vanuit Outlook niets kan verzenden naar LinkedIn.
http://www.linkedin.com/outlook/
http://blogs.msdn.com/outlook/archive/2010/02/17/Outlook-Gets-Social-with-LinkedIn_2C00_-Facebook_2C00_-and-MySpace.aspx
http://www.readwriteweb.com/archives/outlook_sees_first_trickle_of_social_stream.php


MOET SILICON VALLEY NIET WAT MEER MAKEN VOOR DE "GEWONE" MENS?
Voor wie moeten programmeurs dingen maken: voor de geeks, of voor jan met de pet die geen kaas gegeten heeft van technologie?
Toen de iPad uitgebracht werd, werd die op heel wat kritiek onthaald. De iPad was vis noch vlees, noch computer noch smartphone, en wat was het nut ervan in? Het gebruik was beperkt, geen groot geheugen, enz. Wat ondertussen verschillende waarnemers naar voor gebracht hebben is dat de iPad toch wel eens een nieuw soort toestel zou kunnen zijn: een computer voor de mensen die digitale analfabeten zijn. En dat zijn er heel wat - en dan moet je niet alleen aan de senioren denken, maar ook gewone mensen, van alle leeftijden. Het zal je verbazen, maar Google deed de test en trok naar Times Square in New York. Daar vroeg het aan de voorbijgangers of zij wisten wat een browser is. De antwoorden zijn erg ontluisterend (zie video bij CNet (1)).
Geef zelf toe: het onderhoud van een computer is niet gemakkelijk. Je moet voortdurend updaten, waakzaam zijn voor virussen, uploaden en downloaden... Een toestel zoals de iPad, in een omgeving die perfect gecontroleerd wordt van begin- tot eindpunt( een specialiteit van Apple!) zou dan ook eens de oplossing kunnen brengen voor dit probleem. En voor deze mensen is de iPad misschien wel bedoeld. Wij kunnen ons perfect opa of oma voorstellen, of een gewone burger zonder veel computerkennis, die de tablet vastpakt, zegt "ik wil mailen", op de knop "mail" drukt, en dan (met 1 vinger) typt op zijn tablet.
Over deze vraag: "kan en moet Silicon Valley niet eerder voor de gewone mens programmeren" vind je een heel interessant artikel bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-13505_3-10453951-16.html


PLEASEROBME: HET GEVAAR VAN GEOLOCATIE
Nieuwe site wijst op het gevaar van diensten die gebruik maken van geolocatie zoals Foursquare

Heb jij er eigenlijk al eens bij stilgestaan dat alles wat jij over jezelf vertelt op het internet, ook door boeven gelezen kan worden? En dat jij, wanneer jij op een dienst zoals Foursquare zegt dat je op die en die plaats bent, eigenlijk ook zegt tegen die boeven: kijk, ik ben niet thuis, kom mijn huis nu maar beroven?
Dat is wat de nieuwe site Please Rob Me je duidelijk wil maken. De makers van deze site, naar de namen te oordelen Nederlanders (Barry Borsboom, Frank Groeneveld, Boy van Amstel) hebben een script ontworpen dat op sites zoals Foursquare nagaat wanneer er iemand een update uitbrengt die vertelt waar zij zijn. De makers zelf zeggen dat zij uiteraard niet de bedoeling hebben om de boeven op het goede spoor te zetten, maar dat zij de gebruikers op dit gevaar willen wijzen. Dat er ook Google advertenties op de site staan, die de makers een centje opbrengen, mag aan die goede bedoeling niet afdoen - servers kosten nu eenmaal geld.
De les die men hier echter uit moet trekken is: als deze jongens het kunnen , kunnen anderen het ook, met minder goede bedoelingen. Dus denk toch af en toe eens na vooraleer je je hals over kop op al die sociale diensten gooit...(1)
Het blog ReadWriteWeb boomt een beetje verder over dit probleem, en vroeg haar lezers hoe toch aan spelletjes zoals Foursquare meedoen, zonder het gevaar te lopen teveel info over zichzelf vrij te geven. Lees zelf de commentaren (2)
http://go2.wordpress.com/?id=725X1342&site=bhc3.wordpress.com&url=http%3A%2F%2Fpleaserobme.com%2F
http://www.readwriteweb.com/archives/pleaserobme_and_the_dangers_of_location-aware_social_networks.php


OOK GOOGLE PIKT EEN GRAANTJE MEE VAN TYPOSQUATTING
... En het is geen klein bier: 500 miljoen dollar per jaar. Hoezo?
Het fenomeen van "typosquatting" ken je wellicht: daarbij registreert iemand een domeinnaam die heel veel op een bestaande, populaire naam trekt (zoals www.newscientist.com), maar dan met een lettertje verschil, rekenend op het feit dat de internauten vaak een tikfout maken bij het intikken van de naam (zoals: www.newscientsist.com).
Deze typosquatters doen dit, omdat zij er geld aan verdienen: zij plaatsen dan advertenties op die site, en als er maar genoeg mensen op de typosquat sit e terecht komen, dan zal er wel regelmatig iemand op deze advertenties klikken. Ook advertenties van het Google Adsense netwerk worden daarvoor gebruikt - en dat wil zeggen dat Google hier een graantje van meepikt.
Hoeveel eigenlijk? vroegen Tyler Moore en Benjamin Edelman van de Harvard University zich af. En zij kwamen tot de berekening van een kleine 500 miljoen dollar, 497 miljoen om juist te zijn, per jaar. Hoe zij tot die cijfers kwamen vind je uitgelegd bij New Scientist. Google verdiende in 2009 23 miljard dollar, waarvan 97% afkomstig van advertenties.
Is dit eigenlijk wel eerlijk, Google? Een woordvoerder van Google wees erop dat het bedrijf advertenties van een typo domein zal verwijderen, als de eigenaar van het échte domein (zonder spelfouten) hier om vraagt. Maar meer wou Google ook niet kwijt. Maar het is niet enkel Google die men met een beschuldigende vinger moet wijzen: ook de "registrars", de bedrijven die domeinnamen voor derden registreren, en ook de hostingbedrijven waarop deze domeinnaam geparkeerd wordt pikken hun graantje mee van dit misbruik...
http://www.newscientist.com/article/dn18542-typos-may-earn-google-500m-a-year.html
http://adwords.google.com/support/aw/bin/answer.py?hl=en&answer=50003


IS 3D TV SLECHT VOOR DE MENS?
Een opgemerkte uitspraak op de conferentie Byteside: Koop alsjeblieft geen 3DTV! Wat is het gevaar?
De uitspraak komt van ene Mark Pesce, die toch heel wat ervaring heeft met 3D: hij is een van de pioniers van virtual reality, mede-uitvinder van VRML, en regelmatig panellid bij The New Inventors. Waarop hij zijn uitspraak baseert? Kort samengevat komt het erop neer dat jouw brein rekening houdt met ongeveer 10 verschillende aanwijzingen om de factor "diepte" te bepalen. Wanneer je in een bioscoop een 3D film bekijkt, krijg je maar 1 aanwijzing voorgeschoteld: parallax. Tijdens het bekijken van de film negeert jouw brein alle andere aanwijzingen over diepte, en wordt erop getraind om enkel op die ene aanwijzing te letten. Dat leidt tot "binoculaire dysphorie", waarover je kan lezen in de Wikipedia.
Verlaat je de bioscoop, dan zal je terug op alle 10 aanwijzingen gaan letten, maar dat vergt even aanpassen - voor de een al wat langer dan voor de ander. Maar stel je nu eens voor dat je een 3DTV in huis hebt staan, en dag na dag naar 3D kijkt. Wat zullen de gevolgen dan zijn? Een interessante vraag, waarop nu het antwoord nog niet gegeven kan worden, daar moeten nog jaren van studie over gaan.
Tussen haakjes: over 3D op de tv is er momenteel een discussie losgebarsten tussen de Walt Disney studio's en de bioscopen in Europa. Walt Disney wil namelijk de nieuwe 3D-film "Alice in Wonderland" zeer snel uitbrengen op dvd, zodat de mensen hem ook thuis kunnen zien. De bioscopen zien dit natuurlijk met lede ogen aan, want zij vrezen dat er dan minder mensen naar de bioscoop zullen komen. Zij dreigen er dan ook mee om de lancering van deze nieuwe film in hun zalen te boycotten. Meer hierover bij L.A. Times (3)
http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Binocular_Dysphoria&oldid=343315081
http://www.gizmodo.com.au/2010/02/byteside-for-all-of-you-who-are-planning-to-buy-a-3dtv-for-gods-sake-dont/
http://www.latimes.com/entertainment/news/la-et-alice17-2010feb17,0,4027691.storyhardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HTC HD2 BESPREKING: DE HARDWARE
Wij hadden het genoegen enkele weken de HTC HD2 te mogen uittesten, een aanraak telefoon van HTC met het Windows Mobile 6.5 besturingssysteem aan boord. Ons verdict: 1. de hardware
Wat meteen opvalt bij deze mobiele telefoon is het grote aanraakscherm: 10,75 inch groot. onderaan vier buttons: om telefoongesprekken te beantwoorden en te beŽindigen (meteen ook de toets om het scherm te versleutelen of het toestel uit te zetten), een terug-toets die zich samen met een heuse Windows-startknop op één toets bevindt, en een home-toets. Links de volumeregelaar; op de rug van het toestel een 5 megapixel camera mét twee LED flash lampjes, en aan de onderzijde een standaard 3.5 mm aansluiting voor de koptelefoon, microfoon en USB poort. Wij hadden echter nog graag een aparte knop gezien om de camera te bedienen - nu doe je dat volledig via het scherm.
Het toestel is bijna volledig scherm, zodat je het eigenlijk meer als een mini-tablet zou kunnen beschouwen. Gaat dat schermoppervlak dan niet meteen vol krassen staan? Op dat vlak kunnen wij je geruststellen: het schermoppervlak is opvallend resistent tegen vuile vingers, en krassen zijn er na 2 maanden intensief gebruik niet op aan te treffen. Het beeld is opvallend duidelijk.
Onder de motorkap vinden we een 1 GHz Snapdragon CPU, GPS, en natuurlijk het Windows Mobile 6.5 besturingssysteem - dat echter volledig overgoten is met het eigen HTC sausje: de Sense user interface. De processor zorgt voor erg snel openen van de programma's en bladeren doorheen menu's - alhoewel naar onze mening het in- en uitzoomen op webpagina's bij de HTC Hero, die het Android OS aan boord heeft, toch sneller verloopt.
Verder nog aan boord 512 MB ROM, 448 MB RAM, WiFi, Bluetooth 2.1, een opening voor een microSD geheugenkaartje, waardoor je het toestel nog eens 32 GB geheugen extra kan geven. Er is een accelerometer waardoor je in bepaalde programma's kan overschakelen van portret- op landschapmodus, een sensor voelt wanneer jij het toestel dicht bij je hoofd houdt en dan functies uitschakelt om te vermijden dat je per ongeluk toetsen zou aanraken, een intern kompas, en een lichtsensor.
Geen klavier uiteraard, daarvoor dient een virtueel klavier. En omdat het toestel groter is dan bijvoorbeeld de Droid, is het typen hier ook veel gemakkelijker, vooral wanneer je het toestel naar portretmodus kantelt. Het is soms even wennen om bij menu's de juiste optie aan te raken, maar na een tijdje lukt het wel. Wij misten toch de trackball die je bij de HTC Hero aantreft, en wel om twee redenen. Een: met die trackball kan je gemakkelijker accuraat bladeren doorheen menu opties of een lijstje met links op een webpagina. Twee: die trackball licht op, ook wanneer het toestel versleuteld is, om aan te geven dat er een nieuwe boodschap of mail op jou wacht.
Prachtige foto's van dit toestel vind je op onderstaande link:
http://pocketnow.com/review/htc-hd2


HTC HD2 BESPREKING: INTERFACE EN PROGRAMMA'S
Zoals gezegd bevat de HD2 bovenop Windows Mobiel 6.5 nog eens de eigen Sense interface. En die is zo handig...
Het beginscherm van de HD2 bevat een handige combinatie van klok, weer, meldingen van je kalender, en een reeks programma's die je meten kan opstarten. Jij bepaalt zelf welke programma's dat zijn. Vier programma's komen meteen op de startpagina terecht, maar door naar beneden te bladeren kan je nog meer progjes en apps toevoegen. Het icoontje dat het weer weergeeft, is erg leuk: bij regen lijken de druppels aan de binnenkant van je scherm naar beneden te glijden, en veegt een ruitenwisser ze weg. En sneeuw hebben we de laatste weken ook veel zien vallen!
De software van Microsoft voor het aanraakklavier werd vervangen door eigen HTC software, die voor een heel aangename type-ervaring zorgt. Ook de Windows media Player werd vervangen door een eigen HTC app, die net als bij iTunes coverflow en coverart toont. En zelfs het adresboekje werd vervangen door een eigen HTC tool, waarbij lijst met contacten, boodschappen, zoekfunctie heel handig voorzien werden van een scrollbalk aan de rechterkant om gemakkelijk te kunnen bladeren in de contacten. En om aan te tonen dat het HTC menens is met het vervangen van Windows producten door alternatieven: als standaard browser is Opera Mobile geïnstalleerd. IE is wel aanwezig, maar niet de standaard browser.
De mail client is zoals wij hem graag hebben: je kan zelf bepalen hoeveel kb je downloadt van elke mail, de mails die jij wist op jouw telefoon worden ook op de server gewist, enz. En natuurlijk kan je mail en contacten gemakkelijk synchroniseren met jouw computer.
Verder kan je, net als voor de andere smartphones, ook voor dit toestel allerlei apps downloaden, in de Market Place zoals hier de appwinkel heet. Om toegang te krijgen tot de downloadstore moet je je Windows Live ID gebruiken. En er zijn al heel wat apps te verkrijgen. Bovendien kan je de App store ook vanop je desktop doorbladeren, wat wel handig is - toch handiger dan vanop je mobiele telefoon. In elk geval download je de apps het beste wanneer je via WiFi verbonden bent met het internet, niet via 3G, want het downloaden van die progjes zal al snel grote happen in jouw downloadlimiet maken!
http://www.htc.com/europe/product/hd2/overview.html


HTC HD2 BESPREKING: HET VERDICT
Wat was onze conclusie?
Wat de lezer natuurlijk weten wil is: zouden wij dit toestel aanraden? Zouden wij het zelf aankopen? We komen eerlijk gezegd sterk in de verleiding om er eentje aan te schaffen - ware het niet dat binnenkort Windows 7 eraan komt (het wordt deze week op het World Mobile Congress in Barcelona voorgesteld), en het stom zou zijn om nu nog een Windows 6.5 toestel aan te kopen. Alhoewel de HTC Sense interface heel wat van Windows Mobile bedekt, zodat je je kan afvragen of de gebruiker wel veel verschil zou merken tussen 6.5 en 7.
Dit gezegd zijnde, waren er toch enkele voordelen aan het feit dat af en toe de Windows interface terug boven kwam. Nu ziet die er, eerlijk gezegd, eerder uit zoals het aloude Windows 3.1, met een verkenner en mappen, enz. Maar dat is juist wat wij leuk vinden: om eens het systeem te kunnen bekijken, en de mappen, om te zien wat er allemaal inzit. Bovendien kan je bij deze HTC HD ook bij Instellingen / Andere, een soort Task manager oproepen, zodat je kan zien welke taken er lopen, hoeveel geheugen zij opslorpen, enz.
Wat wij missen, en wat heel handig zou zijn op mobiele toestellen, vooral gezien de dure tarieven en de beperkte limieten hier in BelgiŽ, is een teller onderaan het venster van de browser, die jou vertelt hoeveel kb en MB er al geladen zijn van een website. Bij een vorig HTC toestel konden we dat netjes volgen, en stonden we er versteld van hoeveel MB bepaalde sites opslokken!
Pluspunten: de "oude" windowstools zoals task manager en verkenner; het grote scherm, goed bestand tegen krassen; de prachtige Sense interface; het wissen van mails op de server wanneer ze ook op de telefoon gewist worden; het superleuke adresboekje, waarbij je elk contact niet alleen van een foto kan voorzien, maar ook een overzicht krijgt van de ontvangen/verzonden boodschappen, je via de verdere instellingen de verjaardag en feestdag kan invoeren, en zelfs kan koppelen met de Facebook account. Het grote scherm maakt het surfen veel minder krampachtig dan op andere smartphones.
Minpunten: het ontbreken van de trackball die je ook in de HTC Hero aantreft; nu moet je soms "mikken" om je vinger op de juiste link te krijgen in een lijstje. Af en toe reageert het scherm toch minder snel, zoals bij het wegschuiven van de vergrendeling. En er lijkt iets te haperen met de vergrendeling van het scherm wanneer je aan het bellen bent: om het scherm te activeren (bijvoorbeeld om een nummer in te geven nadat je al langer aan het bellen bent) reageert het scherm niet op een gewone "tap", maar moet je de "ophangen" toets aanraken - en dan is het gesprek natuurlijk verbroken.
Onze waardering? Een 8,5 op 10. Een meer dan waardige concurrent voor de iPhone, zelfs met het Windows Mobile OS aan boord!
http://www.htc.com/europe/product/hd2/specification.html


WIRED GEEFT DEMO VAN APP VOOR TABLET
Met een video demo geeft Wired een voorsmaak van hoe het magazine van de toekomst eruit kan zien. Indrukwekkend!

Wij willen om te beginnen zeggen dat het hier gaat om een demo voor "een" tablet, niet noodzakelijk de iPad. Want heel wat fabrikanten, buiten Apple, zijn bezig een eigen tablet uit te brengen.
Dit gezegd zijnde: het magazine Wired heeft een demo vrijgegeven van wat het in de toekomst wil doen met de digitale uitgave van haar magazine. Waarbij het opmerkt dat het blij is met de nieuwe mogelijkheden van zo'n tablet - content brengen op een website is nu eenmaal aan de beperkingen van HTML onderhevig. De mensen van de layout werken aan het print magazine, maar wat daar verschijnt verschilt hemelsbreed met wat in het print magazine te zien is.
De mensen van de layout zullen echter hun hartje binnenkort kunnen ophalen met de digitale versie, te oordelen naar de demo die je op onderstaand adres bewonderen kan. Het is, om even te verduidelijken, geen concept, maar echte code, met een echt exemplaar van het magazine. De content werd aangemaakt in Adobe InDesign, een programma dat ook gebruikt wordt voor het print magazine. De designers konden interactieve elementen toevoegen, zoals fotogalerijen, video's, animaties. Bovendien wordt ervoor gezorgd dat de layout er goed uitziet zowel in portret als landschap modus.
De Wired Reader is eigenlijk een app gebaseerd op de AIR omgeving van Adobe. En vermits je eerder deze week hebt kunnen lezen dat Adobe aangekondigd heeft dat AIR ook op Android zal daraaien, en dat er een Packager komt voor de iPhone, waarmee je Flash apps én AIR kan draaien op de mobiele platformen van Apple, wil dit zeggen dat je de Wired Reader op alle mogelijke platformen (Mac, Windows, Linux, én iPhone) kan draaien.
Meer hierover bij Wired zelf en bij mashable. Bekijk vooral de video bij Wired. Indrukwekkend - de magazines lijken aan het begin te staan van een nieuwe era!
http://www.wired.com/epicenter/2010/02/the-wired-ipad-app-a-video-demonstration/
http://mashable.com/2010/02/16/wired-magazine-ipad-demo/


SAMSUNG I8520 HALO: HALLO, PROJECTOR!
Nog lekkers vanop de beurs van Barcelona: een prachtig ogende smartphone van Samsung.
We waren deze week vol lof over de HTC HD2 met het Windows Mobile OS aan boord. Deze keer hebben wij het over een nieuw toestel van Samsung, de i8520 Halo, die Android 2.1 onder de motorkap heeft. Dit toestel hebben wij zelf nog niet in handen gehad (het is nog maar net aan de pers voorgesteld), maar de specificaties zijn om te watertanden.
Een 3,7 inch (9,25 cm) groot WVGA Super Amoled scherm, 8 megapixel autofocus camera met Vlash (VGA vooraan); 720p video encoding, DivX en Xvid video playback, Bluetooth 2.1, een gewone 3,5 mm aansluiting voor de koptelefoon, 802,11b/g/n WiFi, A-GPS, 16 GB intern geheugen uitbreidbaar met een micro SD kaart, stereo luidsprekers.
De klap op de vuurpijl is echter de DLP pico projector die in het toestel ingebouwd is, en waarmee je dus content kan projecteren op een scherm of muur. Handig, want zo kan je je presentaties en fotoalbums meteen vertonen aan een hele groep mensen.
Nog speciaal: dit is een van de eerstse toestellen dat Android 2.1 aan boord zal hebben. Het toestel wordt voor het 3e kwartaal in Europa verwacht, maar de prijs is nog niet bekend.
Bekijk zelf de foto's bij Engadget en Gizmodo, en bewonder!
http://gizmodo.com/5471806/samsung-shows-the-future-of-its-camera-phones-with-new-sensor-technology
http://www.engadget.com/2010/02/14/samsung-i8520-halo-with-3-7-inch-super-amoled/


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Iomega brengt een groene externe harde schijf uit: de groene desktop StorCenter ix2-200 van Iomega nu verkrijgbaar in 4TB
http://www.iomega-europe.com

- Mobistar start met digitale televisie: tegen de zomer lanceert Mobistar een aanbod met interactieve digitale televisie. Het bedrijf wil de content aanbieden ...
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=q_tq253xjMiaipXVQcuX4TUvQLTHJv9x77ePfKhmVoIhiLjqz

*** Dankzij ThalysNet surfen een half miljoen reizigers op breedband internet aan boord van de Thalys-treinen
Geef uw mening over de doelstelling van Nokia Siemens Networks om internet opnieuw uit te vinden op http://unite.nokiasiemensnetworks.com en bespreek het laatste nieuws op http://blogs.nokiasiemensnetworks.com
Kijk of uw land alle mogelijkheden op het vlak van connectiviteit ten volle benut op http://connectivityscorecard.org

*** Opera mini heeft nu al meer dan 50 miljoen actieve gebruikers
http://www.opera.com/press/releases/2010/02/12/

*** AT&T plant de bouw van een LTE-netwerk in de VS, en Ericsson werd aangeduid als de belangrijkste leverancier voor de LTE-apparatuur.
http://www.ericsson.com

*** Toledo telecom biedt vdsl2 aan voor zowel residentiŽle als professionele klanten
http://www.toledo.be

*** Orange wordt een belangrijke partner van Microsoft in Europa voor de Windows Phone 7 Series, en zal speciale klantendiensten in het leven roepen ter ondersteuning van het toestel.
http://www.orange.com,

*** I.R.I.S. brengt een nieuwe draagbare A4 scanner uit. Vanaf 1 mei ligt hij in de winkel aan de prijs van 199 euro.
http://links.irislink.com/u.d?IYGprjHJ2UyrSr8_WOk=11

*** RIM brengt BlackBerry Enterprise Server Express uit, software voor Microsoft Exchange en Microsoft Windows Small Business Server, waarmee bedrijven draadloze toegang kunnen bieden aan hun personeel.
http://www.blackberry.com/besexpress


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
THE MUSICAL DIFFERENCES
[pop] Deze week komt onze muziek allemaal van MySpace; het is muziek die wij gevonden hebben via het podcast Best of My Space UK, en al deze muziek toont nogmaals aan welke belangrijke rol MySpace speelt voor beginnende groepen. Om te beginnen deze popband, die vrolijke uptempo muziek maakt. Een gitaar, maar ook een viool hoort erbij. Op de MySpace pagina staan verschillende songs om in streaming te beluisteren, en er staat zelfs bij dat je de bank kan mailen voor de MP3.
http://www.myspace.com/themusicaldifferences
http://www.bestofmyspace.uk.com/


POPE JOAN - CENTURIONS
[garage/pop] Deze band doet denken aan de beginjaren van de punk, alhoewel de muziek toch wel wat geŽvolueerder is. Erg kinetische drums, veel synthesizer effecten. Lijkt erg leuke muziek om op te dansen!
http://www.myspace.com/popejoan


NATALIE MAE
[singer/songwriter] Dat niet alles op MySpace punk is, bewijst deze zangeres, die leuke zachte muziek brengt in een toch vrolijk uptempo. Heel wat elektronica uiteraard, muziek die ons uitermate bevalt. Ook hier weer: verschillende songs te beluisteren. Luister vooral eens naar PrettyFace, Moonicorn en Smash Everything. Mooi!
http://www.myspace.com/n.mae.music


JONNY P. TAYLOR - JUDY
[singer/songwriter] Wat een talent, deze singer songwriter. Gezellige songs, die een nostalgisch tintje hebben. Erg spijtig dat er van deze muziek niets te verkrijgen is bij eMusic, je kan hem wel in streaming beluisteren bij Last.fm - en natuurlijk ook bij MySpace.
http://www.myspace.com/jonnyptaylor


VRIJDAG HOORSPELDAG: BESTAAT U WEL MR. JOHNS
De plot: In de rechtbank komt de zaak Cybernetics voor tegen beklaagde Harry Johns. Het begint al met het feit dat Cybernetics beweert dat Johns nooit geboren is.
Auteur: Stanislav Lem
Regisseur: Ad Löbler
Acteurs: Jan Borkus (Mr. Johns); Willy Ruys (de rechter); Hans Veerman (advocaat); Huib Orizand (Mr. Donovan)
Duur: 0:19
Uitgezonden: 1973
Door: VARA
Appreciatie: ****
Commentaar: Leuke absurde humor, een verhaal à la Roald Dahl. De vertaling is van C. De Nooijer
INfo: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestaat_u_wel,_Mr._Johns%3F
http://hoorspel.wordpress.com/2010/02/17/bestaat-u-wel-mr-johns/Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het vervelende aan de liefde is dat het een misdaad is waar men niet zonder medeplichtige kan.
- Baudelaire -


oor logo
De nieuwe oogst


OLYMPISCHE SPELEN: NBC OLYMPICS
De Olympische Spelen zijn geopend, zij het in mineur, door de dood van de Armeense rodeler. Uiteraard kan je ook op het internet de spelen volgen, en wij proberen enkele sites op te sommen die de beste beelden kunnen brengen.
NBC Olympics bijvoorbeeld brengt niet alleen live beelden, maar ook hoogtepunten van de spelen. Je moet wel via een proxy werken, want deze site is normalerwijze enkel toegankelijk voor Amerikaanse burgers. Je moet ook Silverlight 3 aan boord hebben, en de nieuwste versie van Adobe Flash Player.
[Taal: Engels]
http://www.nbcolympics.com/
OLYMPISCHE SPELEN: GOOGLE MAPS
Google heeft een layer gemaakt op haar Google Maps waarop je afbeeldingen kan zien, stratenplannen, programma's van de verschillende sporttakken. Dit jaar is ook Street View beschikbaar voor de spelen. Je kan er de skihellingen zien, de bobslee wedstrijden, enz. Qua gegevens vind je er het programma, de lijsten met uitgereikte medailles, en news feeds.
[Taal: Engels]
http://www.google.com/intl/en/landing/games10/index.html


OLYMPISCHE SPELEN: TWITTER
Een van de sites die je kan volgen om nieuws te weten te komen over de Olympische spelen, is Twitter. Weet je niet wie te volgen, dan kan je het lijstje raadplegen dat NBC samengesteld heeft, en waarop o.a. atleten en analisten voorkomen, of dat van de New York Times. Je kan ook gewoon de #Olympics hashtag volgen.
http://www.nbcolympics.com/olympicpulse/tweets/index.html
http://twitter.com/nytimes/winter-olympics
http://twitter.com/#search?q=%23olympics


OLYMPISCHE SPELEN: NEW YORK TIMES


Nog een site die heel veel informatie geeft over de Olymische spelen. Er zijn interactieve afbeeldingen, en pagina's met informatie over elke sport. Deze site is minder geschikt voor de rechtstreekse resultaten, maar wel voor achtergrondinformatie.
[Taal: Engels]
http://www.nytimes.com/pages/sports/olympics/index.html


OLYMPISCHE SPELEN: VANCOUVER 2010
Uiteraard kan je ook terecht op de officiŽle site van de Olympische winterspelen. Daar vind je dan weer meer informatie over merchandising, tickets, enz.
[Taal: Engels]
http://www.vancouver2010.com/


OLYMPISCHE SPELEN: SPORZA
Uiteraard zijn er heel wat lezers die de spelen in hun eigen moedertaal willen beluisteren. Zij kunnen o.a. terecht bij Sporza, de website van de sportzender van de Vlaamse openbare omroep.
[Taal: NL]
http://www.sporza.be/cm/sporza/ander_nieuws/Vancouver_2010


STORYJUMPER: MAAK JE EIGEN KINDERBOEK
Een eigen boek maken voor je kids? Dat kan. Op deze website word je niet alleen geholpen om een verhaaltje te vertellen, maar kan je het ook op een heel gemakkelijke manier in vorm gieten, doordat je kan kiezen uit bestaande sjabloontjes, kleuren en afbeeldingen. Aan de slag!
[Taal: Engels]
http://www.storyjumper.com/
PRINTFRIENDLY: PAGINA'S AFDRUKKEN
Hoe vaak is het jou ook al niet overkomen dat je een pagina wil afdrukken, maar dat je 10 pagina's krijgt met enkel de reclame of de zijbalk, en dat de tekst die je eigenlijk wou hebben er niet opstaat? Deze online diens kan helpen: hier kan je de url ingeven van een website, en krijg je een printvriendelijk resultaat. Deze dienst kan je ook als een Bookmarklet in jouw browser zetten, zodat je, wanneer je op een website bent, deze button maar moet aanklikken, en het printvriendelijke voorbeeld verschijnt.
[Taal: Engels]
http://www.printfriendly.com/


TED: WORD WAT SLIMMER!
De TED conferenties zijn wereldberoemd. En het fijne ervan is dat je de toespraken en seminaries die daar gegeven worden ook online kan bekijken, op deze pagina. Je kan de site doorzoeken op thema en spreker. En de onderwerpen zijn echt niet beperkt tot technologie, ook wiskunde, geneeskunde, evolutie, uitvindingen, enz. komen aan bod. Je moet wel een aardig mondje Engels praten...
[Taal: Engels]
http://www.ted.com/themes


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BSEARCH
Dit is een zoekmachine, specifiek voor Belgische B2B bedrijven, die in samenwerking met Dun & Bradstreet ontworpen werd. Dit wil zeggen dat je ook gratis summiere informatie kan krijgen over de kredietwaardigheid van een bedrijf, en mits betaling een gedetailleerd rapport.
[Taal: NL]
http://www.bsearch.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IN JE BUURT


Ook deze site brengt informatie over bedrijven, maar dan op vele kleinere en sympathieke schaal; je kan er namelijk zoeken naar zelfstandigen, verenigingen, diensten in jouw buurt - van de bakker, dokter, schoenmaker, tot de jeugdverenigingen enz. Al deze diensten kunnen bovendien extra informatie op de site laten vermelden over wat zij aanbieden. Handig!
[Taal: NL]
http://www.injebuurt.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VOELSPRIET
Een heel interessante site vol informatie: cursussen zoals "verstop uzelf voor google", een zoekforum dat bijna 40 boards bevat met 20.000 berichten, enz. Je kan ook de RSS feed volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste berichten.
[Taal: NL]
http://www.voelspriet.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: SPEEL ZELF NIEUWSLEZER
Bij nieuwssite Vandaag.be kan je nu zelf het nieuws voorlezen: je kiest een artikel, leest het in als een echte nieuwslezer, en verspreid het filmpje onder jouw vrienden. Hoe meer mensen jouw bericht bekijken, hoe meer kans je maak op de prijzen, waaronder een netbook en een gastoptreden als nieuwslezer op GunkTV.
http://www.vandaag.be/help-het-nieuws-verspreiden


VRIJDAG MULTIMEDIA: DE BESTE BIPS
Nog een site waarbij de gebruikers uitgenodigd worden om zelf content aan te dragen - zij het dat je deze keer niet preuts mag zijn. Hier wordt namelijk op zoek gegaan naar de beste bips ter wereld. En als bezoeker van de site mag je al dat prachtigs aanschouwen!
[Taal: Engels]
http://i.americanapparel.net/storefront/UGCStyle/BestBottom2010/index.asp


VRIJDAG MULTIMEDIA: FOOLSTOWN
Deze site is het uithangbord van een Pixelstudio - artiesten die digitale kunst maken, animaties, figuurtjes
ontwerpen voor in games en projecten. Het zijn erg mooie creaties, zoals je zelf zal zien. Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.foolstown.com/

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Adobe stelt Beta Flash Player 10.1 beschikbaar
http://www.techbytes.be/2010/02/adobe-stelt-beta-flash-player-101-beschikbaar.html
- I.R.I.S. presenteert zijn nieuwe draagbare A4 scanner
http://www.techbytes.be/2010/02/iris-presenteert-zijn-nieuwe-draagbare-a4-scanner-.html
- Nieuwste headsetproducten van Jabra getoont tijdens Mobile World Congress
http://www.techbytes.be/2010/02/nieuwste-headsetproducten-van-jabra-getoont-tijdens-mobile-world-congress-.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/
safe computing logo

- Worry-Free Business Security Services: Trend Micro's gehoste beveiliging voor de KMO
http://www.safecomputing.be/2010/02/worryfree-business-security-services-trend-micros-gehoste-beveiliging-voor-de-kmo.html
- Trend Micro signaleert reeds Valentijnvirus
http://www.safecomputing.be/2010/02/trend-micro-signaleert-reeds-valentijnvirus.html
- Analyse van malware van 2009 : web 2.0-toepassingen moeten het steeds vaker ontgelden
http://www.safecomputing.be/2010/02/analyse-van-malware-van-2009-web-20toepassingen-moeten-het-steeds-vaker-ontgelden.html


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Microsoft mag zoekmachine Yahoo kopen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/464522/2010/02/18/Microsoft-mag-zoekmachine-Yahoo-kopen.dhtml
- Eind maart internet in NS-treinen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/464513/2010/02/18/Eind-maart-internet-in-NS-treinen.dhtml
- Nederland scant streepjescodes
ROTTERDAM - Nederland vergelijkt massaal prijzen in de winkel met behulp van de iPhone. dat zegt de maker van de applicatie StreepjescodeScanner. Die is inmiddels meer dan 100.000 keer geïnstalleerd.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/464490/2010/02/18/Nederland-scant-streepjescodes.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Nieuwe BenQ LED-monitoren
BenQ breidt zijn assortiment uit met vier nieuwe breedbeeld LED-monitoren. DE grootte varieert van 18,5 inch tot 24 inch.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28508
- Knippen en plakken in MP3 bestanden
Erger je je aan die MP3 live-opname van 6 minuten waarop slechts 4 minuten muziek? Of wil je slechts een bepaalde passage uit een MP3 muziekstuk bewaren?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=5718
- Uitgebreid gratis backup-programma
Areca Backup gaat verder dan de meeste andere backup-programma's. Zo kun je er bijvoorbeeld ook incrementele en een differentiŽle backups mee maken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28505

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Telenet binnenkort met digitale tv en radio via antenne
Door een akkoord met Norkring BelgiŽ kan Telenet haar aanbod uitbreiden met digitale televisie en radio via de ether. Telenet biedt momenteel haar diensten ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4815
- Intel en Nokia met nieuwe MeeGo-platform voor mobiele computers
Intel en Nokia gaan hun softwareplatforms Moblin en Maemo bundelen in MeeGo, dat Linux-georiŽnteerd en dus open-source is. Dat maakten beide bedrijven ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4803
- MWC: Sony Ericsson met kleinere versies van de Xperia X10
Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Sony Ericsson twee nieuwe smartphones in haar Xperia-lijn getoond, alsook een Vivaz-telefoon met uitschuifbaar ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4801

computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- De Belg houdt van het internet
19 Feb 2010
Volgens een internationale studie van Cisco en YouGov houdt de Belg meer en meer van de combinatie televisie/internet.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21040&style=99896
- Mobile World Congress: Smartphone, de Verlosser!
18 Feb 2010
Moeilijk om nog wat winst te halen uit GSM's van 50 euro. Maar de Smartphone vertegenwoordigd 30% van de verkoop.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21037&style=99896
- Belgische verbindingen goed beveiligd
18 Feb 2010
Uit een uitgebreide enquête door Cisco en Yougov in 10 Europese landen blijkt dat Belgische internetverbindingen goed beveiligd zijn. Vooral in BelgiŽ.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21034&style=99896

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Studie: e-mail marketing en social media vullen elkaar aan
De internationale Email marketing Service Provider (ESP) Emailvision, die in ons land actief werd na de overname van Barnes & Richardson, heeft een white paper gepubliceerd met...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6402
- Samenwerking E-shop Expo en IAB Belgium
IAB Belgium, de beroepsvereniging die alle factoren binnen de digitale en interactieve communicatiemarkt in BelgiŽ samenbrengt, breidt haar samenwerking met de E-shop Expo uit.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6399
- Ontwikkelaars van Facebook toepassingen kunnen voortaan e-mail adressen werven
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6378

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Kom bij me stelen a.u.b.
http://computertaal.info/2010/02/18/kom-bij-me-stelen-a-u-b/
- Packard Bell Viseo 200T Touch Edition
http://computertaal.info/2010/02/17/packard-bell-viseo-200t-touch-edition/
- Geen geluid uit uw laptop of pc?
http://computertaal.info/2010/02/17/geen-geluid-uit-uw-laptop-of-pc/


tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Sony voegt stevige compactcamera toe aan Cyber-shot-lineup
aankondiging
09:38 - Sony heeft de Cyber-shot TX5, zijn eerste schok- en waterbestendige compactcamera, aangekondigd. Ook heeft het elektronicaconcern de Cyber-shot H55 uitgebracht, een eenvoudigere uitvoering van de op de CES aangekondigde HX5. »
http://tweakers.net/nieuws/65682/sony-voegt-stevige-compactcamera-toe-aan-cyber-shot-lineup.html
- EU en justitie VS geven groen licht voor samenwerking Microsoft Yahoo
http://tweakers.net/nieuws/65690/eu-en-justitie-vs-geven-groen-licht-voor-samenwerking-microsoft-yahoo.html
- RTL Gemist komt beschikbaar op Net TV van Philips - update
http://tweakers.net/nieuws/65672/rtl-gemist-komt-beschikbaar-op-net-tv-van-philips-update.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut

DE BELANGRIJKSTE INSTELLINGEN IN GOOGLE 1: AUTO-DISPLAY
Google heeft zopas Buzz uitgebracht, een sociaal netwerk dat gebaseerd is op Gmail. Onmiddellijk regende het klachten, omdat Buzz meteen alle mogelijke gegevens van de gebruikers in zijn tool opnam, en de privacy van de gebruiker volledig te grabbel gegooid werd. Google heeft ondertussen de Buzz tools wat aangepast, maar het kan geen kwaad om jullie even een overzicht te geven van de instellingen op Gmail belangrijk zijn om jouw privacy te behouden.
Om te beginnen: schakel auto-display uit van de afbeeldingen van je Gmail contacten.
Normalerwijze verbergt Gmail de afbeeldingen uit mails van kettingbrieven en onbekende afzenders, maar toont die van jouw contacten of van mensen aan wie jij een mail gestuurd hebt. Om dit te wijzigen, ga je naar Settings, en ga naar het onderdeel "external content". Daar kan je aangeven dat je altijd gevraagd wordt om afbeeldingen te vertonen in een mail.
Tussen haakjes: wij willen toch even vergelijken met Outlook: daar kan je per afzender bepalen of er afbeeldingen getoond worden of niet, door de afzender aan een lijst met "betrouwbare afzenders" toe te voegen.
http://lifehacker.com/5470671/top-10-google-settings-you-should-know-about


DE BELANGRIJKSTE INSTELLINGEN IN GOOGLE 2: GOOGLE APPS VOOR JOUW DOMEIN CONFIGUREREN
Google Apps, dat voorheen door eht leven ging onder de naam van "Apps for your Domain", heeft heel wat te bieden voor al wie een eigen site heeft, een domein beheert dat geldt voor de hele familie, of een klein bedrijf uitbaat.
Maar ook daar moet je opletten dat je jouw privacy bewaart, wanneer je Gmail, GTalk, GCal en GDocs van Google ingeschakeld hebt om op die site te werken.
Omdat dit een onderwerp is dat niet elke internaut zal interesseren, beperken wij ons ertoe om een link te geven naar een artikel bij LifeHacker, waarin de juiste stappen eenvoudig uitgelegd worden.
http://lifehacker.com/5391537/trick-out-google-apps-for-your-domain


DE BELANGRIJKSTE INSTELLINGEN IN GOOGLE 3: NIET AUTOMATISCH INLOGGEN IN GCHAT
Heb je een Android mobieltje, en heb je ooit, al is het maar één keer, vanop dat mobieltje ingelogd op Google Talk, dan blijft die altijd maar automatisch opstarten. Talk kan immers op de achtergrond draaien, wachtend op boodschappen die naar jou gestuurd zouden worden. Wil je Google Talk uitschakelen, dan doe je het volgende: lanceer de Googla Talk app, kies Menu, Settings, , en vink het vakje uit naast "Automatically sign in" (automatisch aanmelden). Vervolgens ga je terug met de terug-knop, kies je Menu opnieuw, en log je uit Google Talk uit.
Gek genoeg moet je terug inloggen in Google Talk vooraleer je apps kan downloaden van de Market...
http://lifehacker.com/5470671/top-10-google-settings-you-should-know-about


DE BELANGRIJKSTE INSTELLINGEN IN GOOGLE 4: WAT MET SAFESEARCH?


Google Safesearch zal er allicht niet in slagen om alle "onbetamelijke" afbeeldingen en artikels te verbergen voor ogen die dat niet mogen zien. Maar heb je kids in huis, dan kan dit wel helpen - tot de kids natuurlijk al snel leren om zelf een andere browser te installeren, cookies te wissen, userscripts aan te passen, enz.
SafeSearch kan je instellen via Search Preferences. Daarmoet je de "lock SafeSearch" link aanklikken. Dat doet in de rechter bovenhoek enkele grote gekleurde balletjes verschijnen. Zijn die verdwenen wanneer je kroost aan het surfen is, dan weet je dat het tijd is voor andere maatregelen!
http://www.google.com/preferences?hl=en


TIPS VOOR WEBWERKERS: PLAATS GOEDE TEKSTEN OP JE WEBSITE

Gebruik deze handige tips om de teksten op je website te verbeteren en je zult je verbazen over de resultaten...
Wist je dat een goede, doordachte tekst vaak honderden procenten meer resultaat oplevert dan een standaardtekst? De teksten die op je website staan zijn dan ook erg belangrijk. Veel belangrijker dan de meeste mensen denken. Soms kan zelfs alleen al een sterke headline (kopregel) boven je pagina vele malen verschil maken. Het design van je website is ook wel belangrijk, maar het zijn uiteindelijk de teksten die je bezoekers overtuigen tot actie over te gaan.
Zullen we deze week eens wat tijd besteden aan het verbeteren van een aantal teksten op je website? Gegarandeerd dat je website daardoor meer rendement zal opleveren!
We bespreken eerst een aantal aspecten waar je op kunt letten en daarna gaan we aan de slag met een aantal concrete stappen die je deze week kunt gaan zetten.
Het begint bij nadenken over je doelgroep. Je kunt niet alles voor iedereen zijn, dus spreek duidelijk je doelgroep aan. Praat daarbij zoveel mogelijk over de leefwereld van de bezoeker en niet zozeer over jezelf. Praat niet over je product, maar over wat het product kan doen voor de bezoeker. Hoe het leven van de bezoeker makkelijker, leuker, aangenamer wordt door jouw product te gebruiken. Je kunt dat heel gemakkelijk doen door de producteigenschappen te vertalen naar voordelen voor de lezer.
Op internet is geloofwaardigheid ook een belangrijk issue. Iedereen kan wel een site beginnen en een heel verhaal ophangen. Probeer dan ook je geloofwaardigheid te onderbouwen met feiten die te verifiŽren zijn. Een andere manier is door onafhankelijke derden, zoals je klanten, iets goeds over jou te laten zeggen, bijvoorbeeld in een testimonial.
Het beste kun je je tekst zo in elkaar zetten dat hij snel doorzoekbaar ('scannable') wordt. Dus zo dat mensen in een oogopslag de belangrijkste punten eruit kunnen filteren. Dat doe je bijvoorbeeld door een goede headline en subheadlines te maken, korte alinea's te gebruiken en sleutelwoorden vet te maken.
Tot slot doe je er goed aan om je lezer aan het einde van je tekst te begeleiden naar de volgende stap. Bijvoorbeeld vragen om te bestellen, in te schrijven, iets te downloaden of te reageren.
Aan de slag: 4 stappen om vandaag nog je website-teksten een heel stuk te verbeteren.
Stap 1: Bepaal welke 3 pagina's op je site het belangrijkst zijn.
In elk geval is je homepage 1 van die 3, maar misschien heb je ook andere pagina's die heel belangrijk zijn. Kijk er eens naar en schrijf ze even op.
Stap 2: Beoordeel de teksten op die 3 pagina's aan de hand van de volgende punten:
• Spreekt deze tekst mijn doelgroep aan, of probeer ik alles voor iedereen te zijn?
• Praat ik hier over mij/mijn bedrijf of over de leefwereld van mijn klant?
• Praat ik over de eigenschappen van het product of over de voordelen van het product?
• Zijn het grote blokken tekst of kleine, hapklare brokken (korte alinea's)?
• Is de tekst makkelijk te scannen of ziet de hele tekst er hetzelfde uit?
• Ben je geloofwaardig? Komt het betrouwbaar over?
• Begeleid je de lezer naar de volgende stap, of laat je ze zweven?
Stap 3: Laat eens iemand anders die 3 pagina's beoordelen aan de hand van bovenstaande punten.
Stap 4: Onderneem actie en verbeter de punten waarop je website-tekst het slechtste scoort.

Chris Vermeulen in Web Succes Magazine / WebSiteSupporters Magazine (via Sjeef)
Copyright 2010, WebsiteSupporters.com
http://www.websitesupporters.com

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

GRATIS EN OPEN SOURCE: TYPO3
Windows / Linux / Mac OS - freeware
Een content management systeem; nadat je sjablonen vastgelegd hebt, kan de gebruiker daarin de content invullen, zonder verdere kennis van webtechnologieŽn.
http://typo3.com/


GRATIS EN OPEN SOURCE: VIRTUALDUB PORTABLE
Windows all - freeware
Met VirtualDub kan je alle video's opnemen via een tv-kaart of andere videobronnen op te nemen en daarna professioneel te bewerken: knippen, filteren, enz. Het progje kan zelfs films aan die meer dan 4 GB groot zijn!
http://www.pcwelt.de/index.cfm?pid=264&pk=115837
GRATI SEN OPEN SOURCE: VLC MEDIA PLAYER
Een van de handigste progjes op het web: VLC Media Player speelt zo goed als elk formaat af, kan bestanden omzetten in een ander formaat, en kan muziek streamen. Je kan als gebruiker ook de taal van het progje wisselen, ondertitels kiezen, en kiezen uit verschillende geluidopties, waaronder surround voor de koptelefoon.
http://www.videolan.org/vlc/
http://www.pcwelt.de/downloads/grafik_videomultimedia/127575/vlc_media_player/index.html


GRATIS EN OPEN SOURCE: VUZE (AZAREUS)

Windows 2000/XP/Vista/7 - 8,46 MB - freeware
Vuze is een filesharing programma, waarbij bestanden via het BitTorrent protocol een heel hoge snelheid krijgen. het bevat ook heel wat plug-ins, zoals een IRC client, previews en statistieken.
http://www.pcwelt.de/downloads/browser_netz/internet-tools/104495/vuze_azureus/index.html


GRATIS EN OPEN SOURCE: WALLPERIZER
Windows XP/Vista - 1,31 MB - freeware
Een software die zorgt voor afwisseling bij je wallpaper, de achtergrond van je desktop: hij doorbladert je hele harde schijf op zoek naar foto's en zorgt ervoor dat die afbeeldingen automatisch als achtergrond gebruikt worden.
http://www.pcwelt.de/index.cfm?pid=234&pk=158227
http://download.cnet.com/Wallperizer/3000-2336_4-10488754.html


GRATIS EN OPEN SOURCE: ANT RENAMER


Windows 98/NT4/2000/XP - 1,02 MB - freeware
Een progje waarmee je in één klap vele bestanden en folders kan hernoemen. Het ondersteunt ook Unicode namen. Het progje bevat ook een optie om MP3-tags te wijzigen.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/desktop-tools/98609/ant_renamer/
http://www.antp.be/software/renamer


GRATIS EN OPEN SOURCE: AXCRYPT
Windows all - 1,45 MB - freeware
Een tool om data zoals bijvoorbeeld office-documenten te versleutelen. Het progje is simpel, maar efficiŽnt. Na installatie nestelt het zich in het context menu van de Windows Explorer, zodat je de versleuteling met een simpele klik rechts kan oproepen.
http://www.pcwelt.de/downloads/datenschutz/sicherheit/69136/axcrypt/


GRATIS EN OPEN SOURCE: KEEPASS
Windows all - 1,45 MB - freeware
Je kent het probleem: een paswoord moet sterk zijn, maar zulke sterke paswoorden kan je onmogelijk onthouden. Een programma zoals Keepass kan helpen: het onthoudt voor jou alle paswoorden, het enige wat jij nog moet onthouden is dit ene paswoord om Keepass te ontsluiten.
http://www.pcwelt.de/downloads/datenschutz/sicherheit/112115/keepass/


GRATIS EN OPEN SOURCE: SUMATRA PDF
WIndows 2000/ME/XP/Vista/7 - 1,21 MB - freeware
Een progje ter vervan ging van de toch wel zware Acrobat Reader: het opent PDF documenten vliegensvlug, maar biedt toch ook heel wat van de functies die u in Acrobat aantreft. Je kan het ook als add-on voor je browser (IE of Firefox) installeren, zodat webdocumenten vanuit je browser in Sumatra PDF geopend worden.
http://www.pcwelt.de/downloads/office/office/89151/sumatra_pdf/


GRATIS EN OPEN SOURCE: LAUNCHY
Windows / Linux - 3,87 MB - freeware
Met dit progje kan je programma's, documenten, multimedia laten indexeren zodat je ze nadien met slechts enkele toetscombinaties kan openen of opstarten. Wie Windows 7 heeft, zal deze tool in zijn eigen startknop al terugvinden.
http://launchy.net/


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
In de liefde betalen de jongeren voor wat zij doen, de ouderen voor wat zij niet doen.
- Beaumarchais -