netties banner
Verschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
18/2/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 637 van 13/2/2010

netties verkiezingGegroet lezer,

Nog altijd raast onze trein doorheen een winters landschap. Heel mooi, maar ijskoud - en hoogst oncomfortabel voor wie met de auto de weg op moest woensdag. Op zo'n moment weet je pas wat het voordeel is van de trein, want die reed zo goed als klokvast op onze lijn, en bracht ons zonder haperen naar onze bestemming.

Deze week zindert de aankondiging van de iPad door Apple nog na, maar wordt overschaduwd door iets nieuws dat Google uitgebracht heeft, en dat heel wat buzz creŽerde: Google Buzz. Op onze gmail account was het nog niet aanwezig, dus wij konden het nog niet testen, maar wie het wel kon vindt het reuzeleuk, en erg handig voor online samenwerking. Zodra wij het kunnen testen hoort u ons verslag.

Verder onze reeks met de beste gratis en open source software. In dit verband willen wij je er trouwens op wijzen dat er deze week een nieuwe versie uitgekomen is van Open Office, het gratis alternatief voor Microsoft Office. Om zeker en vast uit te proberen!

Veel leesplezier gewenst, wees lief voor je partner op 14 februari (en de rest van het jaar!), en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde


Hilde

Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.BELGACOM EN TELENET BIEDEN "ONBEPERKT" DOWNLOADEN AAN.
Maar hoe "onbeperkt" is onbeperkt?
Telenet en Belgacom voeren een slag om de gebruiker, en het motto daarvan is "onbeperkt downloaden". Maar bij beiden is onbeperkt toch niet onbeperkt, zoals je zal kunnen lezen. De PR-diensten van beide providers lijken trouwens een bitsig gevecht met elkaar uit te voeren, waarbij het niet gemakkelijk uit te maken is wie nu eerst was met zijn aankondiging.
Woensdag viel namelijk te lezen in de kranten dat Telenet maandag een "onbeperkt download" aanbod zou uitbrengen. Maar onbeperkt is niet onbeperkt, is nooit onbeperkt, want bij Telenet beperkt tot 250 gigabyte per maand. Dat zou dan bijvoorbeeld goed zijn voor 200 films van 2u lang. Bovendien zou je ook sneller kunnen downloaden, omdat Telenet zou werken met de Eurodocsis 3.0 standaard. Maar, zo wijst een woordvoerder van Belgacom erop, dat vereist een nieuw modem, en het is nog niet bekend of je dat modem extra zou moeten betalen. De precieze prijzen zou Telenet maandag meedelen.
Belgacom heeft ondertussen de kaas van het brood van Telenet gegeten, want het pakte vrijdag ook uit met een grote aankondiging: alle snelheden en limieten worden verhoogd, en alle prijzen verlaagd. Bovendien komt er een onbeperkt aanbod, Internet Intense, dat een ietsje pietsje duurder zou kosten (56 euro per maand). De prijs voor bijkomende pakketten eens je jouw limiet overschrijdt wordt ook verlaagd - behalve bij de Internet Intense, want die is onbeperkt, weet je wel?
Ah, denk je verheugd, eindelijk onbeperkt internet! Maar lees je het persbericht van Belgacom nauwkeurig, dan zie je toch nog een addertje onder het gras zitten. Want onbeperkt is niet onbeperkt, is nooit onbeperkt, zoals we het eerder al zegden. "Het onbeperkt gebruik geldt enkel voor privédoeleinden. Belgacom behoudt zich het recht voor om klanten, die regelmatig een maandelijks verbruik hebben dat opvallend hoger ligt dan het gemiddelde van de Internet Intense-klanten, daarover in te lichten. In toepassing van haar algemene voorwaarden kan Belgacom hen vragen hun verbruik te verlagen." Dus: onbeperkt is niet onbeperkt.
Maar misschien zullen alle Intense-gebruikers nu samenspannen, en dat "gemiddelde van de Intense-klanten" flink opdrijven? Dan is er niemand meer met een opvallend hoger downloadvolume...
Wij zijn in elk geval benieuwd naar de prijzen die Telenet maandag bekendmaakt!
http://www.belgacom.com/group/gallery/content/shared/PressRelease/2010_02_05_belgacom_Internet_NL.pdf
http://www.gva.be/nieuws/media-en-cultuur/aid899643/telenet-zet-eerste-stap-richting-onbeperkt-downloaden.aspx


FACEBOOK: HET LEEFT
Je kan tegen of voor Facebook zijn, maar je kan niet ontkennen dat sociale netwerksite bruist van het leven. Dat bewees nogmaals de "Celeb doppelgänger" deze week.
FinanciŽle waarnemers geraken het er maar niet over eens: is Facebook nu geld waard of niet? Want de site mag dan al veel gebruikers hebben, maar dat kan een tijdelijke trend zijn, een modeverschijnsel - wanneer die gebruikers morgen een andere site ontdekken, en daar massaal op overschakelen, dan heeft Facebook gedaan, is het "out", uit en amen.
Maar Facebook blijft, ondanks de pessimistische voorspellingen van deze waarnemers nog altijd overeind, en zelfs sterker dan ooit. Het geheim ervan? Enerzijds natuurlijk de gebruiksvriendelijkheid, maar anderzijds ook de vele tools die er bestaan - en de animatie, alhoewel die niet echt van bovenaf georkestreerd wordt.
We kennen immers allemaal de vele Facebook groepen. Er kan geen belangrijke (of onbelangrijke) gebeurtenis meer zijn, of er wordt een Facebook groep rond gemaakt - denk maar aan de voorbije reeks van De Slimste Mens, waarbij er groepen gemaakt werden rond een van de strafste kandidaten, Linda De Win. En zo zijn er talloze groepen, die niet door het kader zelf van Facebook in het leven geroepen werden, maar ontstaan zijn vanuit de gebruikers zelf.
Af en toe gebeurt er op Facebook wel iets dat een beetje meer gestructureerd is, acties die uitgaan van Facebook zelf. Zo was er verleden jaar "25 facts about yourself", waarbij je aangemoedigd werd om enkele feiten over jezelf bekend te maken. Dat jouw vrienden sommigen van die feiten liever niet geweten hadden, dat is een andere zaak.
Verleden week was er dan weer de Celebrity Doppelgänger Week; daarbij werden de internauten aangemoedigd om hun profielfoto te vervangen door de foto van de beroemdheid waarvan zij dachten dat ze erop leken. Soms ook weer ontluisterend. Maar enorm populair, want tal van internauten namen aan deze actie deel.
Meer over deze acties bij Time.com. Voor ons is de conclusie wel duidelijk: de gemeenschap op Facebook leeft.
http://www.time.com/time/business/article/0,8599,1960458,00.html
http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1877187,00.html

Nagekomen bericht: nog enkele bewijzen dat Facebook bruist van leven:
- De nieuwe kandidaten voor de realityreeks Mijn Restaurant zijn nu al bezig om op Facebook fans te winnen
- Er is een Facebook groep in het leven geroepen om te vragen dat de vroegere anti-banditisme cel terug in het leven te roepen, om criminaliteit harder aan te pakken.
En ongetwijfeld ken jij zelf ook nog ontelbare voorbeelden van groepen op Facebook!


NU OOK ECHTE GESCHENKEN IN FACEBOOK
Moeten wij je nog overtuigen van het succes van Facebook? Want financieel klopt het plaatje hoor...
Een van de dingen die je in Facebook kon doen, was virtuele bloemen zenden naar iemand. Gewoon om hem/haar een pleziertje te doen, of omdat er een speciale gelegenheid was - een verjaardag, huwelijk, een kleine attentie, enz. Voortaan kan je echter (voorlopig alleen in de VS) ook échte bloemen sturen naar je vrienden. Die je dan betaalt met Facebook kredieten.
Het is een mogelijkheid die sinds augustus door Facebook gecreŽerd werd: échte geschenken sturen naar je vrienden, en dat zonder zelfs hun adres te kennen. Wat zo gaat dat op Facebook: je bent bekend, maar toch ook niet weer helemaal. Je kent vrienden van vrienden, waarmee het klikt, maar je hebt hen nog nooit in het echt ontmoet. En dus ken je ook hun adres niet, maar bij Facebook is dat geen probleem: je gaat gewoon naar hun "wall" en koopt hen echte bloemen, die hen netjes thuis bezorgd worden. Je moet wel, de eerste keer je zoiets doet, je gegevens van je kredietkaart invullen, maar daarna verloopt elke transactie als een fluitje van een cent. Facebook pikt uiteraard een percentje mee van de bloemen die je verzendt. Trouwens: bij de virtuele geschenken heeft Facebook ook heel wat winst gemaakt: volgens analisten werden er sinds 2007 voor meer dan 50 miljoen dollar aan virtuele geschenken verstuurd via Facebook.
Facebook heeft dan ook zijn eigen "munt": een "krediet", die ongeveer 10 dollarcent kost per stuk. In de toekomst wil Facebook het trouwens mogelijk maken om nog meer artikelen aan te kopen via de site, via online games, tot geschenken voor alle mogelijke gelegenheden - en dan denken wij aan babyspullen, huwelijkslijsten, lingerie voor Valentijn, enz.
Wie durft er nu nog twijfelen aan de financiŽle waarde van Facebook?
http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1960260,00.html


APPLE ZWAAIT STRENGE SCEPTER IN APP STORE
Niet alleen apps met het woord "Android" worden geband, ook alle apps die gebruik maken van plaatsbepaling om advertenties te sturen. Gaat Apple te ver?
Het is al eerder gezegd dat Apple in zijn Apple Store streng toeziet wat er in dat winkeltje verkocht mag worden en wat niet. Dit tot woede en frustratie van de ontwikkelaars, die Apple willekeur verwijten (de ene app wel, de andere niet), het voortrekken van de eigen toepassingen (apps die een gelijkaardige functie uitvoeren als reeds op de iPhone aanwezig mogen niet), een kwezelachtigheid (een e-book app mocht niet omdat in de gratis boeken die het bevatte ook de Kamasutra stond, een app waarin vloeken voorkwamen werd ook verwijderd), enz.
Nu heeft Apple nog enkele apps verbannen. Zo kreeg een ontwikkelaar, die het woord "Android" gebruikt had in de omschrijving van zijn product, te horen dat hij het A-woord moest verwijderen, of dat zijn product anders verwijderd zou worden (1)
En bovendien zou Apple nu alle apps aan het verwijderen zijn die gebruik maken van geolocalisatie (plaatsbepaling) om uit te vinden waar de gebruiker zich bevindt, om dan doelgerichte advertenties te zenden naar die gebruiker. Waarnemers vermoeden dat deze verbanning ingegeven is door plannen die Apple zelf zou hebben om zulke advertenties te gaan verkopen.
En dit doet opnieuw de discussie losbarsten: is Apple fout met die ijzeren hand waarmee het de App store regeert? Enerzijds kan je zeggen dat Apple gelijk heeft, want hierdoor blijft Apple controle houden over het eindproduct, en kan het garanderen dat het goed blijft werken. Maar dit argument geldt enkel voor apps die de goede werking van de iPhone in gevaar brengen; een product verbannen omdat het Android vermeldt, omdat het een schuttingwoord bevat, dat valt buiten dit argument.
Redacteur David Coursey stelt het zelfs zo: Wat Apple nu doet, met het bannen van de localisatie-apps voor advertentie, is veel erger dan wat Microsoft ooit gedaan heeft - en waarvoor het meestal teruggefloten werd. met andere woorden: waarom mag Apple wat Microsoft niet mag en waarvoor het door de Amerikaanse FCC en de EU op de vingers getikt werd?
Uiteraard lokte zijn artikel de nodige commentaren uit... (2)
http://www.pcworld.com/article/188696/apple_bans_the_word_android_from_app_store.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/188760/apples_bans_go_way_too_far.html?tk=nl_dnx_t_crawl


GOOGLE WERKT SAMEN MET NSA...
... maar wil jij ook jouw Gmail laten lezen door deze spionagedienst?

Na de hack op de Google servers, die naar Google beweert afkomstig was vanuit China, heeft de zoekgigant beroep gedaan op de Amerikaanse spionagedienst NSA, om de daders op te sporen. Voortaan zal Google dan ook samenwerken met het NSA. Wat sommigen de kriebels geeft.
De NSA is immers bekend voor het feit dat het overijverig allerlei gegevens verzamelt over de burgers, vaak in het geheim. Tijdens de Koude Oorlog werkte het bijvoorbeeld samen met Western Union om miljoenen telegrammen te onderscheppen en te lezen. Tijdens de strijd tegen het terrorisme nestelde het NSA zich stiekem in de telefooncentrales van de telco's, om het telefoon en internetverkeer af te luisteren. Pas toen er parlementaire vragen over gesteld werden, werd deze werkwijze toegegeven.
En nu dus zal Google samenwerken met dezelfde NSA. Google, dat nu reeds al ons internetverkeer afscant om ons gerichte advertenties te sturen. Dat onze Google Docs kan lezen, dat weet waarheen wij surfen, dat onze mails bij Gmail kan lezen. Wordt het jou ook een beetje bang om het hart?
Je kan natuurlijk zeggen: ik doe niets verkeerd, dus ik moet me geen zorgen maken. Maar je privacy dan?
Een heel interessant artikel hierover bij Wired - en zoals gewoonlijk zijn ook de commentaren boeiend om lezen!
http://www.wired.com/dangerroom/2010/02/from-dont-be-evil-to-spy-on-everyone/


GOOGLE WERKT AAN INSTANT VERTALING VOOR HET MOBIELTJE
Je belt met een Chinees en je kan niet alleen zijn Chinees verstaan maar hij ook jouw Nederlands? Google wil het mogelijk maken.
Zoekgigant Google heeft aan de Britse krant The Times verteld dat het werkt aan een technologie voor smartphones waarbij vreemde talen meteen vertaald kunnen worden, in real time. De technologie zou al binnen enkele jaren klaar kunnen zijn.
Nu werkt Google al veel langer met vertaal-tools. Google Translate kan teksten in 52 verschillende talen vertalen, maar niet altijd met bijster goed resultaat - de uitkomst is soms ronduit hilarisch. Google wil nu die technologie combineren met zijn spraakherkenningtechnologie die het nu ook al toepast in Google Voice, en die je ook kan vinden op Android smartphones. Maar zoals de meeste gebruikers je zullen kunnen vertellen werkt ook die spraakherkenning niet onfeilbaar.
Is het gevaar niet groot dat Google, door twee dingen te combineren die vaak fouten maken, een product krijgt dat gegarandeerd ook fouten maakt? Wellicht wel. Maar misschien is deze technologie eerder bedoeld voor simpele zinnen in een taal die je helemaal niet kent (Arabisch, Chinees...) om toch een primitief gesprek te kunnen voeren, en niet voor dagelijks gebruik?
Het bericht kon in elk geval meteen al op heel wat respons rekenen in de blogosfeer. En zoals gewoonlijk verzamelde TechMeme alle artikels rond dit nieuwtje.
http://technology.timesonline.co.uk/tol/news/tech_and_web/personal_tech/article7017831.ece
http://www.techmeme.com/100208/p9#a100208p9


VOORUITZICHTEN VOOR IPAD NIET ZO GUNSTIG
De internauten reageren toch niet zo bijster enthousiast op de aankondiging van de iPad. Apple kondigt alvast aan dat het de prijzen wellicht zal bijstellen.
De aankondiging van Steve Jobs dat er uiteindelijk dan toch een iPad komt, mag dan al "wereldnieuws" geweest zijn, toch reageert niet de hele wereld enthousiast op het toestel. Zo blijkt althans uit een onderzoek dat de reactie van mensen op een tablet computer in het algemeen, en de iPad in het bijzonder vergeleek voor en nà de toespraak van Steve Jobs. En hieruit bleek dat 49% van de ondervraagden het nut niet inzag van een tablet computer vooraleer Jobs de ipad aankondigde, en dat dit cijfer zelfs steeg tot 61% na de aankondiging.
De presentatie zelf kon de mensen al evenmin overtuigen - alhoewel er altijd Apple afficianado's zijn natuurlijk: voor de aankondiging zei 3% van de ondervraagden absoluut zeker een iPad te kopen, een cijfer dat steeg tot 9% na de aankondiging. (1)
Geen al te groot enthousiasme dus. Apple reageert al hierop door aan te kondigen dat het eventueel wat aan de prijs wil doen. Nu was de prijs van de iPad een van de weinige punten waar de meeste waarnemers wel tevreden over waren bij de aankondiging van de iPad, en het valt dan ook te betwijfelen dat een prijsreductie de iPad beter zal kunnen verkopen.(2)
Maar kom, het blijft allemaal speculatie. Laat ons eerst de eerste iPads op de markt zien verschijnen, zodat de gebruiker ermee kan spelen. En dan pas kan er eigenlijk iets zinnigs gezegd worden...
http://news.cnet.com/8301-17852_3-10448755-71.html
http://news.yahoo.com/s/pcworld/20100209/tc_pcworld/appleipadpricecutblunderorbrilliance
http://blogs.wsj.com/marketbeat/2010/02/08/apple-management-ipad-prices-could-change/


GOOGLE STREET VIEW CAR KRIJGT GPS VAN ONBEKENDEN
Grap of protest? De Berlijners kunnen in elk geval in real time op een map volgen waar de GSVC auto voorbij rijdt!
Leden van de Free Art & Technology groep hebben een Google Maps ontworpen waarop je in real time kan volgen waar in Berlijn de Google Street View Car zich bevindt, de auto die de befaamde street view beelden maakt die je in Google Maps kan terugvinden.
Dat is mogelijk doordat onbekenden een gps bevestigd hebben aan de GSVC auto. De groep die de speciale Google Maps gemaakt heeft, FAT, zegt te ijveren voor de "ontwikkeling van het publieke domain, door onderzoek en de ontwikkeling van creatieve technologieŽn en media. " Een heel mondjevol, maar het gevolg van deze combinatie van GPS en Google Maps met de real time positie van de GSVC auto is natuurlijk dat iedereen zich rept naar de straat waar de auto verwacht mag worden, en daar de gekste toeren uithaalt, zelfs zijn broek afsteekt, om maar op de foto te komen...
Is het een grap? Of een protest tegen de privacy die velen vinden dat Google schendt door hun huis en straat te fotograferen? Leuk is het in elk geval wel!
http://streetcar.fffff.at/
http://blogs.forbes.com/velocity/2010/02/07/pranksters-attach-gps-device-to-google-street-view-car/


OOK TELENET EN EDPNET MENGEN ZICH IN DE PRIJZENSLAG
Internet wordt eindelijk een beetje goedkoper in ons landje. Ook Telenet en EDPnet wijzigen hun tarieven en hun aanbod. Een overzicht.
Na Belgacom eerder deze week heeft ook Telenet zijn prijzen bekendgemaakt die voortaan van toepassing zijn voor de internetabonnementen. En ja: er komt een onbeperkt tarief. Maar de vraag die daarbij op ieders lippen brandt is: is onbeperkt ook echt onbeperkt. En helaas moeten wij je weer teleurstellen: Telenet bouwt dezelfde reserve in als Belgacom: je mag enkel zoveel downloaden als de gemiddelde andere gebruikers. Ga je boven dat gemiddelde, dan kan Telenet je tijdelijk op een lagere snelheid plaatsen.
Voor de exacte informatie over de tarieven verwijzen wij jou naar dit perscommuniqué van Telenet (1). Kort samengevat krijg je meer snelheid, en meer downloadvolume in haast alle categorieŽn, en Turbonet wordt zelfs onbeperkt - het is te zeggen: beperkt onbeperkt.
Wat wel nieuw is, is het Fibernet aanbod. Daarbij wordt gebruikt van een kwalitatief kabelnetwerk en te nieuwe EuroDOCSIS 3.0 technologie; wat dat is, daar moet je je niet veel van aantrekken. Wat je wel moet weten is dat die snelheden toelaat tot 100 Mbps in donwload, en dat je daarvoor een nieuw modem nodig hebt. Dit nieuwe aanbod is ook (beperkt) onbeperkt, en zal in de beginperiode nog niet overal beschikbaar zijn.(2)
Ondertussen laat de onafhankelijke ISP EDPNet weten dat het vanaf 1 maart een ongelimiteerd verkeer als optie aanbiedt voor de ADSL Home of VDSL Home abonnementen. Die optie kost wel 5 euro per maand extra, maar dan zit je nog altijd aan 34,95 voor ADSL Home, en 39,95 euro per maand voor VDSL Home. En kijk: EDPnet heeft het in haar persbericht wel degelijk over ongelimiteerd, onbeperkt. Geen addertjes onder het gras hier! (3)
http://hugin.info/136600/R/1381694/340967.pdf
http://messagent.telenet.be/optiext/optiextension.dll?ID=7x79uBZBSMF7776
http://www.edpnet.be/content/download/4790/152813/file/edp_08022010_nieuwe%20DSL-formules_B_nl.pdf


GOOGLE BUZZ: DE VOLGENDE STAP IN E-MAIL?
Een Twitter-killer zal het wellicht nooit worden. Maar Google Buzz ziet er wel razend interessant uit...
Google heeft zopas Google Buzz aangekondigd, waarmee het Gmail een meer sociale functie geeft. Voortaan kan je ook via Gmail een status updaten, filmpjes en foto's delen, enz. Het interessante aan het aanbod van Gmail is dat het automatisch weet wie jouw vrienden zijn - je correspondeert er immers regelmatig mee. Je moet dus niet eerst alle vrienden gaan opzoeken in weer een nieuw sociaal netwerk, hun mailadres toevoegen, vragen of zij jouw vriend willen worden enz.
Ook interessant is het feit dat Google Buzz dingen zal suggereren. Indien twee van jouw vrienden iets interessant vonden, dan zal jij daarvan op de hoogte gebracht worden. Krijg je een update van een van je vrienden, dan kan je meteen vanuit je gmail antwoorden. En ook op je mobieltje zal je Buzz kunnen gebruiken, waarbij ook de dimensie "geolocatie" toegevoegd zal worden: waar was je toen je dit verstuurde? Bovendien zal je alle buzz'en kunnen zien op een Google Maps, zodat je kan zien wie er in jouw buurt is en een boodschap verstuurde.
Helaas vonden wij de optie voor Google Buzz nog niet in onze Gmail account, zelfs niet nadat wij de voertaal van Gmail wijzigden van Nederlands naar Engels (dat kan soms al eens helpen). Google heeft beloofd dat de optie in de volgende dagen wereldwijd ontvouwd zal worden. Tot zolang moeten we ons behelpen met het filmpje op YouTube (1) en het bericht van Google zelf (2) - en natuurlijk de vele berichten die TechMeme over dit onderwerp verzamelde(3).
Het lijkt ons in elk geval erg interessant, en heel gebruiksvriendelijk.
http://www.youtube.com/watch?v=yi50KlsCBio&feature=player_embedded
http://googleblog.blogspot.com/2010/02/introducing-google-buzz.html
http://www.techmeme.com/100209/p51#a100209p51


NOG WAT BUZZ OVER GOOGLE BUZZ
Het mooiste citaat over Google Buzze: "Als Google Wave de toekomst is, dan is Google Buzz het heden".
De aankondiging van Google Buzz gisteren blijft nazinderen in de blogosfeer, en verschillende commentaren hebben ondertussen even met de Buzz gespeeld, en er hun mening over gegeven. Wij noteerden enkele interessante bedenkingen.
Om te beginnen: Yahoo heeft al laten weten dat Google niet origineel is: Yahoo heeft al meer dan een jaar een gelijkaardig product, dan dan Yahoo! Updates heet, en waarmee je je status kan updaten, content kan delen met anderen, en in verbinding blijven met je familie en vrienden. Bovendien worden de updates van Flickr, Twitter, YouTube, Yelp en Yahoo!Buzz verwerkt in Yahoo! Mail. (1)
Microsoft van zijn kant, dat zich gewoonlijk van elk commentaar onthoudt wanneer zijn concurrenten nieuwigheden uitbrengen, heeft tegen die gewoonte in toch gereageerd. "Mensen die het druk hebben willen niet nog eens het zoveelste sociale netwerk, zij willen het gebruiksgemak van centralisering. Wat wij gebracht hebben. Hotmail gebruikers kunnen profijt trekken uit het feit dat Microsoft samenwerkt met Flickr, Facebook, Twitter en 75 andere partners". Wat TechCrunch tot het commentaar verleidt als zou Microsoft deze Buzz van Google toch wel als een bedreiging aanvoelen. Per slot van rekening is Microsoft eigenaar van een deel van Facebook, en heeft het ook een zoekdeal met Facebook. (2)
TechCrunch maakt trouwens nog een mooi doordachte analyse: volgens dit tech blog heeft Google het beste uit Wave genomen, en dat nu verwerkt in Google Buzz. Het veel gehypte Wave was immers te futuristisch, onbegrijpelijk voor de meeste internauten - en dus ook nutteloos, ondanks het feit dat er toch wel enkele erg interessante tools in zaten. Google heeft die nu verwerkt in Buzz. En het grote voordeel daarbij is dat deze dienst meteen ook al een enorm grote gebruikersbasis heeft - alle mensen met een Gmail account, want Buzz is meteen in Gmail verwerkt. Slim bekeken.
Een fout die Google maakte in zijn Gchat, namelijk alle mensen met wie je regelmatig correspondeert meteen als vriend te beschouwen (daar zit immers ook je baas bij!), werd bij Gmail vermeden: je kan een duidelijker onderscheid maken tussen je vrienden. Bovendien wil Google trachten om orde te scheppen in de wervelwind aan boodschappen die er in al deze sociale netwerken rondvliegt: het zal de nietszeggende boodschappen zoals "brb" eruit filteren.
Momenteel is Buzz nog wel eenrichtingsverkeer: je zal je Twitter account niet vanuit Google Buzz kunnen updaten; maar dat zou in de toekomst veranderen.
Het grote nadeel blijft echter: niet iedereen heeft een Gmail account, of gebruikt die elke dag. Zal Google Buzz voldoende aantrekkingskracht hebben om alle internauten te overhalen een Gmail account te nemen? (3)
http://www.businessinsider.com/yahoo-weve-had-our-own-google-buzz-for-over-a-year-2010-2
http://techcrunch.com/2010/02/09/microsoft-slams-google-buzz/
http://techcrunch.com/2010/02/09/if-google-wave-is-the-future-google-buzz-is-the-present/


GOOGLE BUZZ: HET MOBIELE ASPECT IS ENORM BELANGRIJK
Wat Google Buzz tot een groot succes kan maken, is het mobiele aspect, en dan vooral geolocatie. Hoezo?
We blijven toch nog even bij Google Buzz - de nieuwe dienst die de blogosfeer doet "buzzen" (gonzen) van opwinding. Want in onze ogen heeft deze Buzz veel kans op slagen - vooral door het mobiele aspect ervan. Google is ondertussen op de meeste mobieltjes aanwezig. En heb je een Android mobiel toestel, dan wordt gebruik gemaakt van GPS om jouw positie te bepalen.
Nu is er één ding aan Twitter dat eigenlijk ontbreekt, en dat Google Buzz wél kan bieden: geolocatie. Twitter heeft wel in augustus 2009 een egien geolocatie API vrijgegeven, maar tot hiertoe hebben weinig ontwikkelaars er toepassingen voor geschreven. Slechts 0,23% van alle tweets bevatten momenteel informatie over de plaats waar de Twitteraar zich op het moment van de tweet bevond. Nu echter brengt Google een product uit dat meteen al een potentiŽle gebruikersbasis heeft van miljoenen mensen, en dat geolocatie centraal zet in dit product. Je kan bijvoorbeeld Google Maps oproepen, en daarop een laag (layer) tevoorschijn brengen van de buzz boodschappen die in jouw buurt uitgezonden werden - of het nu jouw vrienden zijn of mensen die jij niet volgt. Is geen van jouw vrienden in de buurt, dan kan je bijvoorbeeld de algemene vraag "waar vind ik hier een goed restaurant" stellen, en andere Buzz-gebruikers kunnen je antwoord geven. De knop "nearby" (dichtbij) is dan ook heel duidelijk op deze Google Maps aanwezig.
Door de combinatie van Buzz, Google Maps, en de enorme gebruiksbasis zal dit sociale netwerk van Google veel meer geolocale toepassingen kunnen brengen dan alle concurrenten, hoe groot die momenteel ook zijn.
Natuurlijk is er de kwestie van de privacy. En daar zit er een klein beetje een addertje onder het gras. Hoe nauwkeurig wil jij dat Google weet (en aan anderen vertelt) waar jij bent? Misschien wil je wel laten weten in welke stad je bent, maar toch niet welke wijk of straat? Google heeft Buzz zo ingesteld dat je standaard jouw plaatsbepalling bekend maakt. Terwijl het juist deze week was dat de EU de "Internet Safety Day" vierde, en de gebruikers ervoor waarschuwde om zoveel mogelijk geolocatiediensten te vermijden...
Meer bij ReadWriteWeb.
http://www.readwriteweb.com/archives/google_buzz_geolocation_location_sharing_social_network.php
http://buzz.google.com/


GOOGLE NU OOK ALS SUPERSNELLE PROVIDER
Wanneer ook Google als bakker of beenhouwer?
Is er een terrein waar Google zich niet op wil wagen? Van oorspronkelijk een zoekmachine is het nu ook een makelaar geworden in reclame (Adwords/Adsense), kaartenlegger- pardon: kaartenmaker (Google Maps), leverancier van maildiensten (Gmail), online software (Google Docs), ontwerper van een browser en een besturingssysteem, en zelfs verkoper van mobiele telefoons (Nexus One).
En nu waagt Google zich ook op het terrein van de ISP (internet service provider of aanbieder van internettoegang). Google had al heel wat datacentra, enorm veel datacentra zelfs, om al die data die het nu moet beheren in goede baantjes te leiden. Geen datacenter echter, tussen haakjes, om de klanten te woord te staan die een Google mobiele telefoon, Nexus One gekocht hadden en er problemen mee hadden - dienst naverkoop is iets wat neit in het woordenboek van Google voorkomt.
Maar dat terzijde. Google wil nu een glasvezel netwerk uitbouwen in de VS, waarbij er snelheden aangeboden worden tot 1 Gbps (gigabit per seconde!), en dat aan 500.000 gezinnen. De prijs daarvan zou niet eens zo hoog zijn, want zou moeten kunnen concurreren met wat andere providers aanbieden - aan veel tragere snelheden.
De bedoeling van Google? Naar eigen zeggen om "killer apps te promoten die gebruik maken van hoge snelheden". Maar als je het ons vraagt dan zit hier nog een andere strategie achter: Google wil namelijk cloud-computing promoten (en zo natuurlijk Microsoft een hak zetten). Maar de meeste mensen staan wantrouwig tegenover Cloud Computing, omdat dit een always-on internetverbinding vereist, en liefst aan zo hoog mogelijke snelheid. Blijkbaar heeft Google niet voldoende vertrouwen in de klassieke providers en heeft het, onder het motto "wat we zelf doen doen we beter", het initiatief genomen om zelf providertje te gaan spelen.
"Wij willen een ultra hogesnelheids breedband netwerk uitbouwen in een klein aantal testgebieden in de VS", aldus Google. Nu, als het aan ons ligt dan mogen ze dat hier ook komen doen!
Meer informatie bij BBC en Ars Technica.
http://www.google.com/appserve/fiberrfi/public/overview
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/02/your-new-isp-google-launches-1gbps-fiber-to-the-home-trial.ars
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8509110.stm


WARNER MUSIC LAAT SONGS NIET MEER GRATIS STREAMEN
Weer een slag voor de gratis streaming diensten...
Enkele weken geleden hadden wij het over het feit dat het bedrijfsmodel, waarbij een online dienst gratis ter beschikking gesteld wordt van het publiek, en de leverancier van de dienst zijn inkomsten haalt uit reclame op de website, ten dode opgeschreven zou zijn volgens analisten.
Dit bedrijfsmodel krijgt met dit bericht een lelijke opdoffer. Want de online diensten waar je gratis naar muziek kan luisteren in streaming formaat, zoals Spotify, We7, Last.fm, kregen te horen van Warner Music dat die niet langer beroep mogen doen op de songs van dit muzieklabel, omdat deze diensten "duidelijk niet positief zijn voor de industrie".
Nu is Warner Music een van de vier grote labels; artiesten zoals REM en Michael Buble behoren tot deze platenstal. Je kan je afvragen waar Warner het haalt dat de streaming muziekdiensten "niet positief" zijn; je leert immers bij deze diensten nieuwe muziek, nieuwe artiesten kennen - en wie weet koop je wel een album van hen.
Maar wanneer Warner voet bij stuk houdt, is dit wel heel slecht nieuws voor een dienst zoals Spotify. dat heeft in zes Europese landen in totaal 7 miljoen gebruikers, en het had nog maar pas onderhandelingen aangeknoopt om ook in de VS van start te mogen gaan. Als het aan Warner ligt, zullen diensten zoals Spotify in de toekomst geld moeten vragen voor hun dienst. Warner wil naar eigen zeggen de focus leggen op streaming diensten die met een abonnement werken. De woordvoerder van Warner, Mr. Bronfman, voegt er trouwens aan toe dat dit streaming model zelfs eens veel interessanter zou kunnen zijn dan de diensten als iTunes, die betaling per download eisen.
En daar heeft hij misschien een punt. De meeste internauten zouden best bereid zijn om een abonnement te betalen om rustig naar streaming muziek te kunnen luisteren op hun computer, vooral omdat zij dan kunnen putten uit de hele platencollectie van zo'n dienst. Het begrip van muziek "bezitten" is trouwens verouderd: vroeger had je vinyl albums in je kast staan, later cd-doosjes, maar de muziek die nu op jouw computer staat, in digitale en dus niet tastbare vorm, geeft niet meer die drang om te "bezitten".
Meer over Warners voornemen bij BBC en TechDirt. En natuurlijk vind je bij die laatste ook heel wat commentaren van gebruikers!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8507885.stm
http://techdirt.com/articles/20100210/1131198110.shtml


NIEUWS UIT DE WERELD VAN CYBERCRIMINELEN EN HACKERS...
.. en het is nog niet veel veiliger geworden in het digitale wereldje!
Even enkele korte berichten over wat zich de laatste tijd afgespeeld heeft in het wereldje van cybercriminelen en hackers. Niet om jou bang te maken, maar om toch nog maar eens te benadrukken dat voorzichtigheid geboden is...
Om te beginnen blijken cybercriminelen de handel in emissierechten ontdekt te hebben. Zij hebben zich namelijk via een phishing aanval toegang verschaft tot de online databank waar emissierechten verkocht worden, en in naam van bedrijven van wie zij de identiteit gestolen hadden, emissierechten verkocht en de opbrengst van die verkoop in eigen zak gestoken.
Het gaat om de Duitse Emissions Trading Authority, die alle koolmonoxide kredieten en transacties in de EU markt registreert; volgens de EU milieuwetgeving moet elk bedrijf immers inspanningen doen om het broeikaseffect te verminderen. Wie inspanningen doet en onder een bepaalde grens gaat, mag dat overschot doorverkopen aan andere bedrijven, die deze grens niet halen. Dat de cybercriminelen gelijk hadden hun pijlen te richten op deze databank, mag blijken uit het feit dat er verleden jaar in Europa 8 miljoen ton carbonemissies verhandeld werden voor een waarde van ongeveer 205 miljard dollar (1)
Het tweede bericht bereikt ons uit de VS. Daar zal volgende week een grootscheepse cyberaanval uitgevoerd worden in het hele land. Maar wees niet bang, het is gewoon een oefening. Maar het bericht bewijst wel dat de Amerikaanse overheid de cyberdreiging serieus neemt. Meer hierover bij Computerworld (2)
En het derde bericht is wat luchthartiger van toon. Blijkbaar beginnen de botnets elkaar aan te vallen en uit te roeien. Volgens veiligheidsexperts is de tamelijk onbekende Spy Eye toolkit, een Trojaans paardje, bezig om zijn veel grotere rivaal aan te vallen; hij steelt gegevens van besmette computers, maar daarna gaat hij heel netjes de malware van zijn concurrent van die computer verwijderen. Deze functie werd door de experts "kill Zeus" genoemd, omdat Zeus de naam is van de grote botnetconcurrent. Meer hierover lees je bij Networkworld(3). Van ons mogen al die malwares elkaar gerust aanvallen en vernietigen hoor!
http://www.theage.com.au/technology/security/cybercrims-swipe-carbon-credits-worth-millions-20100207-nk9f.html
http://www.computerworld.com/s/article/9155318/Simulated_cyber_attack_to_test_government_response
http://www.networkworld.com/news/2010/021010-new-russian-botnet-tries-to.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2010-02-10


GOOGLE SCHRAPT MUZIEKBLOGS ZONDER WAARSCHUWING
Nog een bericht over Google, en over muziek, maar ook ditmaal geen goed nieuws.
Google heeft minstens zes populaire muziekblogs geschrapt van de ene dag op de andere, zonder waarschuwing, omdat zij de auteursrechten geschonden zouden hebben. De sites, die hun onderkomen gevonden hadden bij Blogger en Blogspot van Google, kregen hiervan slechts bericht nadat de sites (en jaren van archieven!) van het web verdwenen waren.
Het gaat om de blogs Pop Tarts, Masala, I Rock Cleveland, To Die By Your Side, It's a Rap and Living Ears, allemaal blogs die schrijven over muziek en een MP3 posten van de muziek die zij bespreken. De eigenaars van die blogs kregen een briefje van Blogger als zouden zij "nogmaals" de gebruiksvoorwaarden van Blogger overtreden hebben, en dat daarom de account gewist werd. "Bedankt voor uw begrip", zo eindigt het briefje.
De bloggers begrijpen het echter niet. Zulke muzieksites, die in het begin van het internet misschien op het randje van het wettelijke opereerden, en vaak songs posten zonder toestemming van de auteursrechthebbenden, worden nu op handen gedragen door de platenlabels, omdat zij met de jaren een trouw lezerspubliek opgebouwd hebben, en de gebruikers de weg wijzen naar nieuwe songs.
Uiteraard kan deze actie van Google/Blogger op weinig begrip rekenen in de blogosfeer, zoals je kan lezen in de reacties op dit artikel bij The Guardian. Wat wij er in elk geval uit onthouden is dat Google stilaan toch wat sympathie aan het verliezen is bij het grote publiek, dat steeds vaker vraagtekens zet bij het "Do no evil" motto van Google!
http://www.guardian.co.uk/music/2010/feb/11/google-deletes-music-blogsNetties dankt de sponsors van de verkiezing
Beste Nederlandstalige site van 2009 (privé-initiatief)
Zij schonken:

De makers van deze sites krijgen door deze vermelding uiteraard eeuwige roem, maar dankzij onze sponsors hangt daar nog wat meer aan vast.

De grote winnaar, Catawiki, krijgt:
- De Trofee Jean Luc Bostyn, zo genoemd naar de man die dit e-zine opgericht heeft in 1996, en die nu nog altijd bezig is rond zijn grote liefde, de radio (www.radiovisie.eu)

- Een camera Olympus µ-7010 ter waarde van 290 euro
Een uitzonderlijk slank ontwerp en superieure optische eigenschappen zijn in perfecte harmonie in dit toestel, dat ook een indrukwekkende 7x optische zoom bevat. de µ-7010 werkt ook met nieuwe creatieve Magic Filters, die het werken met dit toestel nog vereenvoudigen.


Deze prijs werd ter beschikking gesteld door Olympus Belgium, in samenwerking met het PR agentschap Calliope's

- Het boek "Windows 7 Grand Cru" - Het ultieme naslagwerk voor Windows 7!
Windows 7 Grand Cru is het referentieboek bij uitstek voor iedereen die met Windows 7 werkt. Nauwkeurig komt aan bod hoe u uw pc op basis van uw eigen gebruikswensen instelt en hoe u ervoor zorgt dat uw pc een betrouwbaar instrument is en blijft.

Deze prijs werd ons ter beschikking gesteld door Easycomputing, in samenwerking met collega e-zine Computertaal.


- Surprise: leuke spullen, uit te kiezen:
Deze prijzen werden ons ter beschikking gesteld door Radiovisie

- Panda Antivirus for Netbooks

Dit ultra-light consumentenproduct is specifiek ontworpen voor netbooks, mini-laptops en ultra-portabels. Het biedt anti-spyware, anti-phishing, anti-rootkits, firewall en identiteitsbescherming.

Dankzij onze ultralichtgewicht beveiliging kunt u in een staat van volledige gemoedsrust surfen, mailen en chatten met uw netbook, minilaptop of ultra portable. Panda Antivirus for Ultra Portables is eenvoudig te installeren en kenmerkt zich door een uiterst lage systeembelasting. Bovendien is deze oplossing getest in combinatie met de vaakst gebruikte netbookconfiguraties. De verbeterde Collective Intelligence en nieuwe Panda-technologie staan garant voor een maximaal detectievermogen.


Deze prijs werd ons ter beschikking gesteld door Panda Security dankzij bemiddeling van Whizpr

- Een draadloze N-Breedband Router van Linksys (WRT 160N)

De WRT 160N draadloze breedband router van Linksys zorgt voor een snelle draadloze verbinding thuis of op kantoor.
Leun achterover en geniet van het gemak van netwerkopslagruimte. Sla veilig muziek, foto's, video's of willekeurige digitale media en bestanden op. Deel en open ze via uw bekabelde of draadloze netwerk of via internet.

Deze prijs werd ons beschikbaar gesteld door Cisco, dankzij bemiddeling van Whizpr.

- Een pakket PDF Converter Professional 6 van Nuance
Nuance Communications, Inc. (NASDAQ: NUAN), toonaangevend leverancier van spraak- en beeldoplossingen, schenkt 5 pakketten van de Nuance PDF Converter Professional 6. Deze nieuwste editie van zijn bekende PDF-oplossing voor desktop-pc's, ter waarde van 99Ä per stuk incl. Btw, zorgt ervoor dat organisaties over alle nodige functies beschikken om PDF's te creŽren, aan te passen, te converteren en met anderen te delen. De software omvat de functie 'PDF Portfolios' die toelaat om eenvoudig en papierloos samen te werken. Bovendien maakt PDF Portfolios het heel gemakkelijk om uiteenlopende mappen en bestanden - inclusief PDF's, Microsoft Office-documenten en zelfs beelden en video's - te integreren in één enkel PDF-bestand. Een andere nieuwe en unieke functie is 'Document samenstellen' waarmee gebruikers de pagina's van een PDF-document gemakkelijk kunnen herschikken en nieuwe content kunnen toevoegen. De batchverwerking-functie laat bovendien toe om opeenvolgende PDF-bewerkingen met één enkele klik uit te voeren.
De PDF Converter Professional 6 maakt deel uit van het 'Better PDF for Business'-aanbod van Nuance en past volledig in de huidige tijdsgeest waarin bedrijven hun kosten proberen te beperken en hun efficiŽntie willen verhogen. Miljoenen gebruikers en duizenden bedrijven genieten al dagelijks van de toepassingen en professionele diensten van Nuance. Ga voor meer informatie naar www.nuance.be


- Een dvd met de Gouden Gids erop, ter beschikking gesteld door Truvo
Truvo, voorheen Promedia, is de onbetwiste marktleider op het gebied van local search en advertising. Truvo is uw voorkeurspartner als het gaat om local intelligence van producten en diensten.
http://www.truvo.be/home/


hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!WIKIREADER: EEN KANS OP SUCCES?
Heeft een speciale reader voor Wikipedia een zin?
Tja, een moeilijke vraag. Dit toestelletje, dat geen internetverbinding heeft, monochroom is, en slechts 3 knoppen heeft, is niet te vergelijken met de iPad - al is het maar omdat dit toestel 3 knoppen heeft, en de iPad er maar 1. Maar anderzijds is het geen gek toestel. Voor 99 $ krijg je hiermee een toestel met aanraakscherm, een batterij die een heel jaar meegaat, maar vooral: de wikipedia in jouw broekzak.
De data (enkel tekst) zit op een SD kaart, die je kan updaten. Voor wie het toestel bestemd is? Voor al wie graag iets opzoekt, maar geen constante internetverbinding heeft zoals via de smartphone. Het is in elk geval goedkoper en lichter om dragen dan een hele encyclopedie!
http://www.wired.com/gadgetlab/2009/10/is-that-the-wikipedia-in-your-pocket-or/
http://www.thewikireader.com/index.html
NIEUW MOBIELTJE VAN HTC: INCREDIBLE!
Zal het nieuwe toestel van HTC zijn naam eer aandoen, en echt ongelooflijk goed zijn?
De Taiwanese fabrikant HTC heeft al een flinke reeks mobieltjes op zijn naam staan, met verscheidene besturingssystemen - zowel Windows Mobile, als Android. HTC is ook de maker van de Nexus One, de Google phone.
Wanneer HTC dan een nieuw toestel uitbrengt, dan spitsen wij toch even onze oren. Er zijn al enkele specificaties uitgelekt: een Snapdrgagon processor, Android 2.1 (met de HTC Sense als UI), 256 MB geheugen, een optische muispointer en een camera mét dual-LED flash.
Meer details zijn er helaas niet bekend, dus ook niet wanneer dit nieuwe toestel naar Europa komt, noch wat de prijs zal zijn. Meer bij ZDNet.
http://blogs.zdnet.com/gadgetreviews/?p=12160
QUANTUMTECHNOLOGIE ZORGT VOOR NIEUWE GENERATIE AANRAAKTOESTELLEN
Quantumfysica is nog voor iets anders goed dan testen in labo's - voor aanraakschermen bijvoorbeeld.
Wie quantumfysica zegt, denkt aan professoren in witte schorten in labo's, die oneindig lange en ingewikkelde formules op een bord schrijven. Maar deze wetenschap zorgt uiteraard ook voor praktische toepassingen. Zo heeft een afdeling van Samsung een procédé bedacht dat gebruik maakt van deze wetenschap, een procédé dat "quantum tunneling composite" genoemd wordt.
Wat het is kunnen we kort samenvatten, zonder enig wetenschappelijk jargon: naargelang je harder duwt op iets, wordt er meer elektriciteit opgewekt, wat als commando geïnterpreteerd kan worden. Bijvoorbeeld zou je bij een aanraakscherm met gewone druk kunnen scrollen, maar druk je hanger met je vinger, dan zal het scrollen sneller verlopen. Het zou ook kunnen zorgen tot een soort van 3D op aanraakschermen, waarbij er bijvoorbeeld in plaats van een reeks 2D pagina's met programma's, één pagina komt met daarop de programma's gegroepeerd per soort, zodat je door meer druk uit te oefenen op die plek in de groep apps kan duiken.
Hoe het juist zit lees je bij BBC. In elk geval een razend interessante ontwikkeling!
http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8504373.stm


STUUR EENS EEN TEXAS ROBOT NAAR EEN VERGADERING!
Teleconferenties zijn misschien wel de toekomst, maar toch wel wat onpersoonlijk. De Texas Robot kan helpen
De sneeuwval van de laatste dagen, de meer dan 900km file, en alle ongemakken vandien hebben ons nogmaals geleerd: vermijd verplaatsingen indien het kan. Vergaderen, cursussen volgen, het vereist in dit digitale tijdperk niet meer dat je met zijn allen persoonlijk in hetzelfde fysieke lokaal aanwezig bent. Telewerken, teleconferenties, teleleren: het moet kunnen.
Alleen, sommigen vinden het zo onpersoonlijk. De Texas Robot kan helpen. Die bestaan eigenlijk uit een scherm, een computer, camera, luidsprekers, en dat alles gemonteerd op een platform met wieltjes, dat vanop afstand bediend kan worden. De robot kan een hele dag toekomen met één enkele batterij - en het mooiste van al: aan het einde van de dag rijdt hij zichzelf naar zijn docking station om te herladen.
Het voordeel van deze robot is dat zij de gebruiker, die zich op afstand bevindt en wiens gezicht op het scherm vertoond wordt, een meer fysieke aanwezigheid lijkt te geven, ook omdat de gebruiker de robot vanop afstand kan bewegen, zodat het lijkt alsof hij meer fysisch aanwezig is. De robot kan ook binnen een kamer bewegen, en met zijn camera dingen bekijken in opdracht van de tele-gebruiker.
Indrukwekkend, vooral wanneer je het filmpje bekijkt bij Cnet. Eens vragen aan jouw baas of hij niet voor dit idee te vinden is?
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10382617-1.html


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Apple's App Store mag dan een groot succes zijn, maar de app stores voor open source apps werken niet: na Novell sluit ook red Hat zijn app store.
http://webwereld.nl/nieuws/65091/ook-red-hat-sluit-zijn-app-store.html#source=newsletter

*** Microsoft lanceert kindvriendelijke versie van IE8
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/02/hands-on-microsoft-launches-child-friendly-ie8.ars
http://www.telegraph.co.uk/technology/microsoft/7190399/Microsoft-launches-child-friendly-Internet-Explorer.html

*** Opera mini voor de iPhone
http://www.opera.com/press/releases/2010/02/10/

*** Voortaan krijg je meer controle over YouTube dankzij de Safety Mode
http://youtube-global.blogspot.com/2010/02/safety-mode-giving-you-more-control-on.html

*** Nu meer dan 1 miljard tweets per maand
http://royal.pingdom.com/2010/02/10/twitter-now-more-than-1-billion-tweets-per-month/

*** AOL integreert Facebook Chat in AOL Instant Messenger
http://techcrunch.com/2010/02/09/aol-aim-facebook-chat/

*** Meer dan 100 miljoen mensen gebruken Facebook vanop hun mobieltje minstens één keer per maand
http://blog.facebook.com/blog.php?post=297879717130

*** Befaamde hacker "Mudge" krijg een job als program manager bij DARPA
http://news.cnet.com/8301-27080_3-10450552-245.html

*** Steve Ballmer van Microsoft zou overwegen om RIM (Blackberry) over te kopen
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=452932&mail=193&C=0


muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
TIGERCITY: ANCIENT LOVER
[electro / rock] Knappe en heel dansbare muziek, met erg afwisselende ritmes, en een goede uitwerking van de songs. Op de MySpace pagina van de band kan je nog meer songs beluisteren, naast de song "Fake Gold" gratis downloaden.
Onze inpsiratie haalden wij deze week bij de podcast Shifted Sound, editie 186.
http://www.myspace.com/tigercity
http://www.shiftedsound.com/?p=638
THIEVING IRONS - ASHES ON THE RIVERBANK
[singer/songwriter] Alternatieve rock, gebracht door een zanger met een wat slepende en nasale stem. Redelijk simpele songs, maar erg goed gebracht. Enkel bij MySpace te horen; op de site van de band zelf vind je ook een YouTUbe filmpje met daarop de opname van de song.
http://thievingirons.com/
http://www.myspace.com/thievingirons


KIM TAYLOR - DAYS LIKE THIS
[ singer songwriter] O wat een heerlijke muziek, meer een gedicht dan een song eigenlijk. Heel zuiver gezongen, simpel gebracht met enkel een gitaar, maar gewoon om weg te smelten. Luister ook naar de teksten.
http://www.myspace.com/kimtaylor
http://www.kim-taylor.net/


JJ - LET GO
[electro pop] Opnieuw muziek die je gewoon de adem ontneemt, zo mooi. Eenvoudig, zuiver, mooie arrangementen, een mooie stem, een mooie song. Wij lusten er pap van... De song Let Go kan je gratis downloaden op de site van het platenlabel Secretly Canadian.
http://www.secretlycanadian.com/onesheet.php?cat=SC212


VRIJDAG HOORSPELDAG: BERNARD PHILIP AMES
[sociaal maatschappelijk hoorspel - VARA 1970 - 0:29]
De ik-figuur, H.J. Boukema, bezoekt Bernard Philip Ames in de gevangenis in New Mexico, waar Ames zijn verhaal vertelt, hoe hij als politiek geŽngageerde soldaat zich verzette tegen de oorlog, hoe hij in de gevangenis belandde, welke mensonterende behandeling hij er moest ondergaan.
Auteur is Hans Mantje, in een regie van Ad Löbler.
Acteurs: Jan Wegter (Ames); Hans Karsenbarg (Boukema); Jan Verkoren (een functionaris); Cees Van Oyen (een vriend); Frans Vasen (een verklikker); Harry Bronk (een soldaat); Donald De Marcas (reporter)
Commentaar: Een ongelooflijk rauw hoorspel, met veel geweld, maar daarom is het juist zo doeltreffend - dit hoorspel werd gemaakt in het kader van Amnesty International, en het toont o zo goed de nood aan zulke organisaties aan. Beklijvend en indrukwekkend.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/02/09/bernard-philip-ames/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Afwezigheid doet voor de liefde wat de wind doet voor het vuur:
hij dooft het kleine, maar wakkert het grote aan.
-BUSSY-RABUTIN-


oor logo
De nieuwe oogst


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 7: IMEEM
Wij zetten ons lijstje verder met de online diensten waar je playlists kan aanmaken. Imeem is een sociale site, waar je zo'n lijstje kan maken vanuit verschillende online bronnen - muziek, video en afbeeldingen. Je kan het lijstje ook mixen, en overgangseffecten toevoegen. Bovendien kan je je eigen songs uploaden, en samen met andere gebruikers een speellijstje maken. Je moet wel registreren. Deze dienst is ook toegankelijk vanop de iPhone, iPod Touch en Android mobiele telefoons.
http://www.imeem.com/


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 8: FINETUNE
Deze dienst werkt een beetje zoals Pandora: je geeft de naam van een song of artiest in, en de dienst begint meteen te zoeken naar muziek die andere gebruikers, die deze song mooi vinden, ook goed vinden. Dat speellijstje kan je dan delen met anderen via een widget, die ook de de cover toont van het album. Je kan wel de volgorde van het speellijstje niet meer veranderen. Ook hier is weer registratie verplicht. Deze dienst werkt op alle mobiele telefoons die Flash aankunnen.
[Taal: Engels]
http://www.finetune.com/


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 9: DATPIFF

Van de vorige diensten zal je wellicht al gehoord hebben, maar ons klonk Datpiff toch nogal onbekend in de oren. Ook hier kan je speellijstjes aanmaken. Zonder registratie kan je de muziekdatabase doorzoeken en naar alle mogelijke songs luisteren, maar om een eigen mixtape te maken moet je registreren. Je kan het speellijstje op je site zetten door de url ervan te delen, of gebruik te maken van een widget.
[Taal: Engels]
http://www.datpiff.com/


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 10: SPOOL.FM


Ook deze dienst doet wat de anderen doen: je kan er een gratis speellijstje aanmaken van de tracks op het web, en het dan delen op Twitter of embedden op jouw blog of in de sociale media. Je kan wel geen eigen songs uploaden naar het web. Wanneer je geregistreerd bent, kan je ook zien wat jouw vrienden op dat moment aan het beluisteren zijn.
[Taal: Engels]
http://spool.fm/


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 11: 8 TRACKS
Bij deze dienst kan je speellijstjes maken, die wel minimum 30 minuten lang moeten zijn. Je kan echter de volgorde van de songs niet wijzigen, en bij de widget om jouw speellijst op jouw website te plaatsen kan je alleen de kleur aanpassen. Positief is hier dan weer dat je je eigen tracks kan uploaden om met anderen te delen.
[Taal: Engels]
http://8tracks.com/


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 12: MIXTAPE.ME
Het principe is simpel: je zoekt het web af voor songs die je graag hebt, en voegt die dan toe aan jouw mixtape. Indien je registreert, kan je ook je muziek delen met anderen, maar je kan de volgorde van de songs niet veranderen. Pluspunt is hier de bijkomende info over de songs die verschijnt wanneer je een song speelt, zoals bio van de artiest, songtekst, artwork, video's.
[Taal: Engels]
http://mixtape.me/


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 13: PLAYLIST.COM
Hier kan je zelf een speellijstje maken of andere gebruikers om een suggestie vragen. Eens aangemaakt kan je het lijstje op jouw webpagina of een sociale mediasite publiceren, waarbij je de kleur ervan kan wijzigen om te passen binnen de site. Je kan zelfs de songs van een speellijstje exporteren naar Windows Media Player, je tracks via e-mail versturen of jouw muziek op de sociale media delen via de button AddThis.
[Taal: Engels]
http://www.playlist.com/


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 14: MIXPOD
Bij deze site moet je niet registreren - je kan meteen aan de slag om songs te gaan zoeken en ze in een speellijstje te combineren. Dat lijstje kan je later ook nog eens terug aanpassen, en via een widget (aanpasbaar qua kleur, skin, en andere instellingen zoals auto-play, auto-shuffle, play in loop) publiceren op een website.Je kan zelfs zeggen of een speellijstje publiek of privé moet zijn.
http://www.mixpod.com/


BESTE ONLINE DIENSTEN VOOR PLAYLISTS 15: BLIP.FM

Hier kan je gratis een eigen webradiostation maken. Gewoon registreren, en favoriete songs toevoegen, om dan andere songs te ontdekken die jou ook wel kunnen bekoren. Bij de songs kan je ook persoonlijke boodschappen plaatsen. Speciaal aan deze dienst is het feit dat je, wanneer jij jouw account bij Blip.fm koppelt aan een sociale netwerksite, wordt er een update gestuurd naar jouw account telkens je een nieuwe songs "blipt".
Dit was het laatste artikel in deze reeks, die gebaseerd was op een artikel bij Master New Media
[Taal: Engels]
http://blip.fm/
http://www.masternewmedia.org/create-music-playlists-compilations-and-embeddable-music-mixtapes-guide/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: EUROBLOG
25 februari is het zover: dan vertrekken zes jonge internetreporters op een twaalf dagen durende trip naar de uithoeken van europa. Zij zullen aan de hand van foto's, filmpjes, audio en tekst verslag doen van hun ontdekkingen. Een verslag dat je vindt op onderstaande site.
Deze jonge reporters kregen van verschillende bekende Belgen een opdracht mee, o.a. Axl Peleman, Selahattin Koçak, Nic Balthazar en niemand minder dan kersvers Europees president Herman van Rompuy. Hoe zij het er vanaf brengen kom je binnenkort te weten! (Bron: Radiovisie)
[Taal: NL]
http://www.euroblog.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PC HULPTIPS

Een website vol met tips voor de internaut; er zijn heel wat handleidingen met tips voor Windows XP, naast een kennisbank rond verschillende onderwerpen. Bovendien is er een forum waar je met je vragen terecht kan.
[Taal: NL]
http://pchulptips.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SOFTJUNKIE
Een site vol met progjes om te downloaden, netjes gerangschikt rond thema's zoals audio, bestandsbeheer, internet, kantoor, enz. De site heeft trouwens ook een nieuwsbrief waarop je je gratis kan abonneren.
[Taal: NL]
http://www.softjunkie.org/index.php


VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOGLE OCEAN


Deze reportage bij PC WOrld geeft je een preview van wat je kan vinden bij Google Ocean. Deze speciale laag toontje de beste plekken om te duiken en te surfen, historisch belangrijke scheepswrakken, grote onderwater bergen en canyons, enz. Ocean Showcas bevat meer dan 1.000 beelden.
[Taal: Engels]
http://earth.google.com/ocean/showcase/
http://www.pcworld.com/article/188684/google_ocean_showcase_dive_into_your_desktop.html?tk=nl_dnx_t_crawl


VRIJDAG MULTIMEDIA: KEVIN COOLEY


Deze fotograaf en videoartiest brengt hoogst gepolijste, nauwkeurig samengestelde beelden. Neem nu bijvoorbeeld zijn reeks "Bateaux mouches", die ironische genoeg genoemd is naar de overvolle toeristenboten op de Seine in parijs, zet eenzame mensen tegen stedelijke landschappen in de winter. Een collectie om te ontdekken (Bron: Workingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.kevincooleyphotography.com


VRIJDAG MULTIMEDIA: FLASHCRAFT
een variant op het uiterst verslavende Tower Defense Game, dat in de World of Warcraft speelt. Je moet je kasteel verdedigen met torens, die je kan uitbreiden en updaten.
[Taal: Engels]
http://armorgames.com/play/364/flashcraft

Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Toshiba introduceert de Satellite U500 met touchscreen
http://www.techbytes.be/2010/02/toshiba-introduceert-de-satellite-u500-met-touchscreen.html
- Valentijnvirus reeds gesignaleerd
http://www.techbytes.be/2010/02/valentijnvirus-reeds-gesignaleerd.html
- Samenwerking tussen NETGEAR en Ericsson levert 3G Mobile Broadband Router op
http://www.techbytes.be/2010/02/samenwerking-tussen-netgear-en-ericsson-levert-3g-mobile-broadband-router-op-.html


*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/
safe computing logo

- Trend Micro signaleert reeds Valentijnvirus
http://www.safecomputing.be/2010/02/trend-micro-signaleert-reeds-valentijnvirus.html
- Analyse van malware van 2009 : web 2.0-toepassingen moeten het steeds vaker ontgelden
http://www.safecomputing.be/2010/02/analyse-van-malware-van-2009-web-20toepassingen-moeten-het-steeds-vaker-ontgelden.html
- Trend Micro: let op voor valse e-mails Google Jobs
http://www.safecomputing.be/2010/02/trend-micro-let-op-voor-valse-emails-google-jobs.html


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Bajesklanten bedreigen slachtoffers via Facebook
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/462696/2010/02/11/Bajesklanten-bedreigen-slachtoffers-via-Facebook.dhtml
- Iran bemoeilijkt toegang Gmailµ
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/462669/2010/02/11/Iran-bemoeilijkt-toegang-Gmail.dhtml
- Google Street View mogelijk verboden in Duitsland
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/462509/2010/02/10/Google-Street-View-mogelijk-verboden-in-Duitsland.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- De juiste codecs
Niet ieder film- of geluidsbestand kan zomaar worden afgespeeld op je computer. Soms moet je eerst nog even de juiste codec downloaden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=6570
- Schudden om te bedienen
De iPod shuffle kun je deels bedienenen door hem te schudden. Bij de Samsung Tic Toc gaat dat echter nog veel verder.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28445
- 3 jaar op een setje batterijen
De ellende met draadloze muizen en toetsenborden is dat de batterijen telkens op ongelegen momenten leeg zijn. Met de nieuwe Logitech Wireless Desktop MK710 zal je daar geen last van hebben.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28442

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Sony met volledig nieuwe lentecollectie camcorders
Het Handycam-assortiment van Sony blijft vernieuwen. De lentecollectie van 2010 bestaat uit maar liefst 15 camcorders, waarvan 9 modellen in Full HD.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4794
- Canon EOS 550D: HD-video verbeterd
Amper een klein jaar na de lancering van de EOS 500D komt Canon nu met de digitale spiegelreflexcamera EOS 550D. Grote verbetering is het filmen in Full ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4787
- Opleidingen Luxom-domotica
Luxom laat weten dat je de basisopleiding van het Luxom-domoticasysteem maandelijks kan volgen bij verschillende Syntra-vestigingen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4789

computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- 3.700 km file in BelgiŽ
Afgelopen woensdag 10 februari, telde de TomTom HD Traffic de totale lengte aan files in ons land: 3.716,1 kilometer! Niet slecht voor zo'n klein land.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21016&style=99896
- Opgepast voor Valentijnvirussen
Elk jaar hebben we er last van, van de Valentijn-computervirussen. Maar deze keer stellen de uitgevers van computerbeveiliging (Trend Micro) een uitzonderlijk sterke toename van online criminele activiteiten vast.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21012&style=99896
- Een cadeau kopen voor Valentijnsdag met Truvo
Truvo lanceert, in de online pagina's van de Witte Gids, een online cadeaudienst.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=21008&style=99896

pc world logo

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- my media is rich realiseert de website `Made by Belgians`
Het automerk Audi heeft een nieuw online platform gecreŽerd om Belgisch artistiek talent te promoten.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6361
- Box.net verbetert mobiele mogelijkheden en integreert met Quickoffice Connect Mobile Suite
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6360
- Gezinnen zijn niet voorzichtig genoeg op het internet
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6356

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Twitter met astronauts
http://computertaal.info/2010/02/07/twitter-met-astronauts/
- StarPlanet
http://computertaal.info/2010/02/05/starplanet/
- Klimaatverandering kan tot oorlog leiden
http://computertaal.info/2010/02/04/klimaatverandering-kan-tot-oorlog-leiden/tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- KPN zet HTC Legend op website
KPN gaat in Nederland de HTC Legend aanbieden. Het nog onaangekondigde toestel verscheen op de website van de telecomprovider, met een releasedatum in maart. De Legend is waarschijnlijk de opvolger van de Hero. »
http://tweakers.net/nieuws/65531/kpn-zet-htc-legend-op-website.html
- Reggefiber voert snelheid glasvezelnetwerk op tot 1Gbps
14:30 - Reggefiber zal zijn netwerk in Nederland nog dit jaar opwaarderen tot 1Gbps. Zeewolde heeft de primeur: daar gaat internetaanbieder XMS van start met een symmetrisch 200Mbps-abonnement. Later dit jaar volgen andere plaatsen. »
http://tweakers.net/nieuws/65527/reggefiber-voert-snelheid-glasvezelnetwerk-op-tot-1gbps.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautYOUTUBE FILMPJES BEKIJKEN MET JE VRIENDEN
Online streaming video bekijken is iets wat steeds meer internauten doen. En dan heb je vaak het gevoel dat jouw vrienden dat filmpje ook moeten bekijken. Dankzij de sociale netwerken kan je dan een link naar dit filmpje op jouw profiel zetten.
Maar wist je dat je ook samen met jouw vrienden zo'n filmpje in streaming formaat kan bekijken? Daarvoor bestaat er een speciale site, SynchTube. Op deze site kan je een kamer of room aanmaken, en dan je vrienden uitnodigen? Vervolgens kan je met zijn alleen een video bekijken.
http://www.synchtube.com/
http://www.onetipaday.com/2010/01/18/how-to-watch-youtube-videos-with-friends-in-real-time/


TIP: EEN AFBEELDING SNEL BEWERKEN IN CHROME
Vind je een afbeelding op een website die je wil (en mag!) gebruiken voor een project, dan kan het zijn dat je een kleine bewerking wil doen met die afbeelding - een stuk wegsnijden, verkleinen of vergroten, enz. Normalerwijze ga je dan eerst de afbeelding bewaren op je harde schijf, bewerken in je favoriete beeldbewerker.
Maar heb je de Google Chrome browser dan kan je de afbeelding meteen bewerken, tenminste na installat van de Chrome extensie InstantImageEditor. Klik rechts op de afbeelding terwijl je de ALT toets ingedrukt houdt. De afbeelding wordt meteen geopend in een online beeldbewerker, Pixlr, die verschillende tools heeft om foto's te bewerken.
http://www.onetipaday.com/2010/01/20/how-to-easily-edit-image-instantly-in-chrome-by-alt-right-clicking-it/
https://chrome.google.com/extensions/detail/kflilpkdgadcajfcafmefmndemaafcfe


TIP: HOE MAAK JE EEN PRULLENMAND VOOR JE FLASH DRIVE?
Wanneer je je flash drive gebruikt op de computer van een ander, en je wist spullen op die schijf, dan zijn die ofwel voorgoed verdwenen, ofwel overgezet naar de prullenmand op de computer van die ander. Het is veel interessanter om een eigen prullenmand op jouw flashdrive te hebben. Dat kan, met dit progje: iBin.
Dat kan je downloaden in de vorm van een ZIP archiefbestand van 700 kb. Na uitpakken, krijg je een ;exe bestand, dat je naar jouw flash schijf moet kopiŽren. Klik de .exe aan om hem ten uitvoer te brengen, en je prullenmand wordt aangemaakt. Je kan zelf de grootte van het mandje bepalen.
http://www.autohotkey.net/~FirstToyLab/project_iBin_download.htm
http://www.onetipaday.com/2010/01/12/how-to-create-your-flash-drive%E2%80%99s-recycle-bin/


TIP: FIREFOX PERSONA'S
In de nieuwste versies van de Firefox browser ( 3.6 en hoger) heb je ook persona's. Dat zijn thema's die je in je browser kan toepassen. Je kan de persona's ook als extensie voor Firefox downloaden bij lagere versies van Firefox, op onderstaand adres. (1)
Na installatie kan je gaan 'shoppen' op de Personas Gallery (2) om een geschikt thema te vinden dat je graag in jouw browser zou gebruiken. Handig daarbij is dat je, wanneer je je cursor over de miniatuurafbeelding van de preview beweegt, jouw Firefox browser meteen het uiterlijk zal aannemen van die persona.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/personas/
http://www.getpersonas.com/en-US/gallery


FIREFOX PERSONA'S: HOE INSTALLEER JE DIE?
Ga naar de Personas pagina, en blader doorheen het aanbod tot je een persona vind die jou wel aaanstaat. Klik hierop, en exploreer verder deze persona. Heb je besloten om de persona in je browser te importeren, klik dan op de button "Wear this persona". De persona wordt dan geïnstalleerd, waarna je de optie krijgt om deze installatie terug te verwijderen of gevoerd te worden naar de pagina waar je de instellingen van deze persona kan aanpassen aan jouw eigen smaak.
Ben je later die persona terug beu, dan is het heel eenvoudig om hem weer te verwijderen: uit de menubalk kies je Tools / Add-Ons, en ga je naar het tabblaadje "Themes". Zowel de thema's als de Persona's worden hier getoond. Kies de gewenste persona om te verwijderen, en klik op Uninstall. Om een andere, reeds gedownloade pagina, te activeren, selecteer je die persona en kies je "use theme"
http://www.firefoxfacts.com/2010/02/05/how-to-add-or-remove-firefox-personas/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

GRATIS EN OPEN SOURCE: RSSOWL


Windows all - 14,51 MB - freeware
Een zeer handige RSS reader, om de newsfeeds op één centrale plaats te verzamelen en te lezen. Bovendien kan je alle berichten volledig doorzoeken. RSSowl ondersteunt RSS, RDF en Atom Feeds. Handig: je kan de berichten meteen lezen, of opslaan om later te lezen.
http://www.rssowl.org/


GRATIS EN OPEN SOURCE: SECRET MARYO CHRONICLES
Windows all - 50 MB - freeware
Een kloon van het klassieke Mario-game. In dit spring-en-loop spel reist de kleine Mario de hele wereld rond, en komt daarbij natuurlijk heel wat gevaarlijke obstakels tegen: monsters, vleesetende planten, dino's, kwallen.
http://www.secretmaryo.org/


GRATIS EN OPEN SOURCE: SUPERTUX KART
Windows - 52,72 MB - freeware
Bij deze driedimensionale race met kart wagens, kan je zelf de bestuurder en de omgeving uitkiezen. Onderweg kom je hindernissen tegen, maar geen nood: er zijn ook helpers!
http://supertuxkart.com/


GRATIS EN OPEN SOURCE: THE BATTLE FOR WESNOTH
Windows - 146 MB - freeware
Dit spel is een niet-commerciŽle dubbelganger van Heroes of Might & Magic. Je moet daarbij een leger in de fantasiewereld opbouwen, en de tegenstrever verslaan dankzij jouw strategisch inzicht.
http://www.wesnoth.org/


GRATIS EN OPEN SOURCE: TORCS
Windwos all - 85,14 MB - freeware
Een race-simulatie, die door racefanaten gemaakt werd. Je kan met meer dan 42 verschillende auto's rijden en 30 banen zorgen voor de nodige afwisseling.
http://torcs.sourceforge.net/
http://www.pcwelt.de/downloads/entertainment_spiele/spiele/50713/torcs/index.html


GRATIS EN OPEN SOURCE: THUNDERBIRD
Op zoek naar een steengoed mailprogramma? Probeer dan Thunderbird eens uit. Versie 3 heeft heel wat extra functies meegekregen, zoals bescherming tegen phishing en spam, verschillende extensies, verbeterde zoekfunctie en klassement van de mails, enz.
http://www.mozillamessaging.com/thunderbird/GRATIS EN OPEN SOURCE: TIKIWIKIAlle OS - 10,16 MB - freeware
Met het gratis Content Management System TikiWiki kan je je eigen Wiki op het internet zetten en uitbouwen, en de gebruikers ervan alle mogelijkheden van een Wiki bieden. het programma is modulair opgebouwd, zodat je zelf kan kiezen welke opties je nodig hebt (artikels, fora, galerijen met afbeeldingen, kalenders, nieuwsbrief, webmail, RSs feeds, chat).
http://www.pcwelt.de/downloads/browser_netz/internet-tools/73004/tikiwiki/index.html


GRATIS EN OPEN SOURCE: TIPP 10
All OS - freeware
Dit progje is weliswaar in het Duits, maar wij willen het je toch niet onthouden, omdat het zo handig is. Hiermee leer je namelijk typen met tien vingertjes.
http://www.pcwelt.de/downloads/office/office/157479/tipp_10/index.html


GRATIS EN OPEN SOURCE: TRUECRYPT
Windows / Linux / Mac OS - freeware
Versleutel vertrouwelijke gegevens met deze open source tool. De datacontainer kan u dan met een veilig paswoord beschermen tegen spiedende ogen.
http://www.pcwelt.de/downloads/datenschutz/datensicherheit/105893/truecrypt/index.html
http://www.truecrypt.org/downloads.php


GRATIS EN OPEN SOURCE: TV-BROWSER
Windows / Linux / Mac OS - freeware
Een digitaal programmablad waarmee je kan zien wat er op de tv te bekijken valt. De programma's van meer dan 500 tv-zenders en 80 radio's zijn vermeld. Het programma is in het Duits, en spitst zich voornamelijk op Duitse zenders toe. Maar de digitale zenders zijn eigenlijk voor elk land gelijk (alleen de ondertiteling verschilt), dus heeft dit programmaboekje ook voor jou wel zin.
http://www.pcwelt.de/downloads/entertainment_spiele/freizeit/75621/tv_browser/index.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....Lezer Jan heeft een opmerking in verband met het artikel over PDF Creator:
<<<
graag had ik van jullie vernomen welke "PDF" creator de beste is: jullie hebben nog onlangs hetzelfde item geschreven maar dan van een andere auteur.
Moet ik nu die vorige eraf halen en deze nieuwe in de plaats installeren ?

Eventueel zou er een "netties-appreciatie" kunnen aan toegevoegd worden (voor alle downloads): zo behoeden Jullie ons voor amateurzoekwerk . . .

vriendelijke groet,
Jan

>>>
Antwoord van de redactie:
Helaas hebben wij geen netties-appreciatie, omdat het nu eenmaal onmogelijk is om alle software volledig uit te testen. Wat de lezers wel kunnen doen is hun eigen appreciatie op een bepaalde software, of een opmerking hierover, neerschrijven in een commentaar op het betreffende artikel.
Je kan ook naar grote downloadsites gaan zoals www.download.com, en daar het betreffende programma opzoeken. Hier vind je vaak uitvoerige besprekingen van de programma's, met appreciatie van de lezers.
Het is trouwens ook moeilijk om te zeggen: dit moet je nu absoluut installeren. Wat goed werkt op de ene computer, met die bepaalde configuratie, zal het minder goed doen op een andere computer. En wat de ene gebruiker belangrijk vindt in een bepaald programma, zal de andere gebruiker misschien helemaal niet nodig hebben.
"Beste software" is dan ook iets heel persoonlijks; wij kunnen enkel de informatie aanreiken, en het oordeel aan de internaut overlaten.

Hilde
>>>

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO)
Manu Drieghe

Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik kan u onmogelijk mijn leeftijd zeggen, die verandert voortdurend.
- ALPHONSE ALLAIS -