netties bannerVerschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
4/2/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 635 van 30/1/2010

netties verkiezing


Gegroet lezer,

U kon er deze week niet naast kijken: waarover alle tech media al maanden gissingen maakten, geruchten verspreidden, de Apple tablet, is eindelijk aan de pers voorgesteld. Het is te zeggen: het toestel werd getoond, maar zal pas over twee maanden in de winkel liggen in simpele vorm. Twee maanden dus om de hype nog wat meer op te kloppen, zodat er bij de werkelijke lancering reportages gemaakt kunnen worden over de rijen wachtenden die hun tentje opslaan voor de Apple winkels om zo'n tablet te kopen... U begrijpt het al: wij zijn de hype een beetje beu. U vindt dan ook in dit nummer een voorstelling met de specificaties van het toestel, maar ook wat kritische vragen zoals zij genoteerd werden bij de verschillende tech media.

Maar natuurlijk vindt u ook weer ander nieuws in dit nummer. Er was immers Midem in Cannes, en u krijgt in de rand daarvan enkele berichten in verband met muziek - en de DRM ervan, plus de strijd tegen piraterij. Kortom: u hebt weer een hele brok leesvoer om rustig te doorkauwen!

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

P.S. Verschillende lezers hebben laten weten dat zij problemen hadden om de nieuwsbrief van verleden week te lezen, omdat die te breed was voor hun scherm. U moet niet bang zijn dat netties, nu er een nieuwe laptop is op de redactie, het breed gaat laten hangen - de te brede layout was een foutje, en zal hopelijk niet meer voorkomen. Met onze excuses.


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VS maakte Chinese hack van Google mee mogelijk
De hack van de Gmail accounts was mogelijk door een achterdeurtje, dat Google erin bouwde... op verzoek van de Amerikaanse regering!
Nu er steeds meer details bekend geraken over de hack die uitgevoerd werd vanuit China op verschillende Google diensten, met als bedoeling geheime informatie te achterhalen, kan je niet alleen maar je hoofd schudden van ongeloof. Eerst de hack zelf, die met een ongelooflijke precisie uitgevoerd was, en die zo uit een boek van Tom Clancy weggelopen kon zijn.
Vervolgens de consequenties die Google zelf aan de hack koppelde, en tot slot de toespraak van Hilary Clinton, die waarschuwde tegen censuur op het internet, gevolgd door de verklaring van de Chinese overheid, waarin gewaarschuwd werd dat commentaar op deze censuur de handelsbetrekkingen zou kunnen schaden. Het lijkt wel een doemscenario voor een nieuwe wereldoorlog...
Het opmerkelijke aan de hele zaak is dat het eigenlijk de Amerikaanse overheid zelf is die meegeholpen heeft om de hack mogelijk te maken. De Chinese hackers maakten namelijk gebruik van een achterdeurtje dat Google in Gmail ingebouwd had, op vraag van... de Amerikaanse overheid. Net zoals de overheden in zoveel andere landen wil onze Uncle Sam immers toch toezicht kunnen houden op wat er geschiedt, in het belang van de nationale veiligheid. Net zoals er telefoongesprekken afgeluisterd moeten kunnen worden, zo willen geheime dienst en politie toegang kunnen krijgen tot e-mail. Daarvoor wordt dan een achterdeurtje ingebouwd in de meeste nieuwe producten die communicatie mogelijk maken. Dat er hiervan regelmatig misbruik gemaakt wordt, moeten wij er niet bij vertellen: onder het mom van terreurdeiging heeft het FBI in de VS bijvoorbeeld 3.500 keer een telefoon afgetapt tussen 2002 en 2006 zonder enige gerechtelijk bevel daartoe.
Het strafste aan de hele zaak is dat sommige Amerikaanse senatoren nu willen dat er een wet komt waarbij Amerikaanse technologiebedrijven niet meer mogen samenwerken met overheden die digitaal hun burgers bespioneren - en dat de Amerikaanse overheid dan ook op dat lijstje zou voorkomen...
http://blogoscoped.com/archive/2010-01-24-n81.html
http://www.cnn.com/2010/OPINION/01/23/schneier.google.hacking/


Foursquare & co: meer of minder?
Een tegenstrijdige trend. Enerzijds komen er nu apps uit waardoor je Foursquare ook op je Blackberry & co kan spelen, anderzijds trekken meer spelers zich terug. Wat is er aan de hand?
Persoonlijk hebben wij ons nog niet aangemeld bij Foursquare, wij kunnen alleen afgaan op de woorden van anderen die het gebruiken. Foursquare is namelijk een geolocalisatie app voor de smartphone, met ook toegang via het gewone web. Het beste echter gebruik je Foursquare van op je mobieltje, want dat is de hele bedoeling van de tool. Hoe het een en ander werkt, kan je nalezen in de Wikipedia (1). Kort samengevat kan je "inchecken" in publieke plekken, zoals restaurants, bioscopen, enz, en krijgen je vrienden updates hiervan zodat ze weten waar jij uithangt, zodat het gemakkelijker wordt om elkaar te ontmoeten.
In het begin was Foursquare een app die enkel voor de iPhone beschikbaar was. Verleden week werd vol trots aangekondigd dat deze app nu ook een versie voor de Blackberry zou krijgen, en dat versies voor Android, Windows Mobile en Palm Pre zouden volgen (1) waardoor Foursquare meteen een grote hoop nieuwe gebruikers zou kennen.
Maar terwijl aan de ene kant deze nieuwe apps verschijnen die ongetwijfeld zullen leiden tot nog meer gebruikers, zijn er aan de andere kant de eerste barsten in Foursquare, met gebruikers die afhaken. Privacy blijkt immers niet te bestaan bij Foursquare. Waar het wel de bedoeling zou moeten zijn dat er enkel aan je vrienden gemeld wordt wanneer je ergens incheckt, blijkt die mogelijkheid in werkelijkheid niet te bestaan. Het gevaar voor stalking, vooral dan voor prominente Foursquare gebruikers, blijkt wel degelijk te bestaan.
Of, zoals Andrew Hyde het vertolkt, zelf een fervent Foursquare gebruiker maar op het punt om geolocaal zelfmoord te plegen: "Een privé "enkel voor vrienden" model is nodig, maar startende bedrijven worden niet aangemoedigd om deze privacy te eerbiedigen, zij worden aangemoedigd om het meest publiek mogelijke netwerk te hebben". En dat heeft dan niet eens te maken met het feit als zouden zij gegevens gebruiken om hun gebruikers spullen aan te smeren, maar met het feit dat zij zelf gegevens van gebruikers publiceren om hun dienst aantrekkelijker te maken (2)
Wij zijn in elk geval benieuwd wanneer het eerste bericht in de media verschijnt over een misdaad die gepleegd werd als gevolg van stalking via Foursquare...
http://www.techcrunch.com/2010/01/21/foursquare-blackberry/
http://andrewhy.de/committing-location-based-service-suicide/

YouTube: Music Discovery en HTML5
Kritiek op YouTube: de Music Discovery lijkt teveel op iLike en co, terwijl HTML5 in plaats van de Flash player de Firefox buitensluit. Een woordje uitleg.
De diensten om nieuwe muziek op het internet te ontdekken zijn legio, en het principe ken je wellicht: je geeft de naam op van een van jouw favoriete artiesten, en vervolgens gaat de dienst op zoek naar gelijkaardige artiesten. Jij geeft aan of je deze muziek goed vindt of niet, en zo wordt jouw muzieksmaak steeds fijner afgesteld. Het principe wordt toegepast door verschillende populaire diensten, waaronder iLike en Pandore de bekendste zijn.
YouTube meent dat het nu het warm water uitgevonden heeft door eveneens met zo'n dienst uit te komen, maar dan voor muziekvideo's. YouTube zegt zelf dat dit project, Music Discovery, Pandora of Last.fm niet kan vervangen, en dat geloven wij grif...
Een tweede kritiek komt er op het feit dat Google voor YouTube de bekende Flash player vervangt, voor wie dat wil, door HTML5, waardoor je de filmpjes in je eigen browser kan bekijken. Nu is HTML5 een webstandaard, en zou je dus zeggen dat dit toch een positieve evolutie is? Volgens sommigen niet. YouTube gebruikt immers de h.264 codec, waardoor de enige browsers die de HTML5 player van YouTube ondersteunen Safari4 en Google Chrome zijn. Firefox ondersteunt enkel het Ogg Theora formaat, een open formaat.
HTML5 op YouTube ondersteunt evenmin video's met advertenties of annotaties, waardoor adverteerders dus niet meteen weg zullen zijn van deze zet van YouTube.
http://googlesystem.blogspot.com/2010/01/youtubes-html5-player.html
http://youtube-global.blogspot.com/2010/01/introducing-youtube-html5-supported.html


Big Brother met journalisten
We hebben al Big Brother gehad met VIP's en alle mogelijke soorten mensen, nu sluiten 5 journalisten zich vrijwillig op. Waarom?
Hoe goed is de kwaliteit van het nieuws dat de mens bereikt via Twitter en Facebook? Dat is wat vijf journalisten proberen te weten te komen. Zij zullen zich vrijwillig laten opsluiten in een boerderij ergens in Frankrijk. Hun enige verbinding met de buitenwereld is Twitter en Facebook. En zij zullen nu met eigen ogen ervaren hoe het nieuws eruit ziet indien dit de enige media zijn die je het nieuws kunnen brengen.
Want de laatste tijd is de rol van Twitter en Facebook bij breaking-news vaak beklemtoond. Het nieuws is echter meer dan dingen die je in een zin van 140 karakters kunt zeggen - althans, dat hopen de traditionele media, die de concurrentie vrezen van deze sociale media.
Wanneer de reporters aankomen in de boerderij, zullen zij hun smartphone moeten afgeven, zodat zij geen toegang meer ehbben tot het internet. Er zullen ook geen computers zijn in de boerderij, en ook geen tv of radio, zelfs geen krant. Zij krijgen enkel een simpele mobiele telefoon, waarmee zij tekstboodschappen kunnen versturen en ontvangen. De vijf zijn jonge radioreporters, waaronder ook een Belg. Wij zijn alvast benieuwd naar het resultaat!
De journalisten kunnen gevolgd worden via Twitter op onderstaand adres.
http://news.yahoo.com/s/afp/20100121/tc_afp/francemediainternetittwitterfacebook
https://twitter.com/HuisClosNet/lesjournalistes
http://www.techcrunch.com/2010/01/22/twitter-facebook-reporting/


HP lanceert muziekdienst in Europa
Het moeten niet altijd de Amerikanen zijn die het eerst met een nieuwe dienst gaan lopen: HP richt zich met haar muziekdienst meteen tot de Europeanen.
iTunes is momenteel de marktleider op vlak van distributie van muziek. Maar daar kan je alleen songs aankopen en downloaden. Nochtans zitten de diensten waarbij je muziek in streaming formaat kan beluisteren flink in de lift. Volgens het IFPI, de belangengroep van de platenindustrie, hebben zulke abonnementsdiensten de verkoop van digitale muziek het voorbije jaar met 12% doen groeien.
Computerfabrikant HP wil nu zelf met een eigen muziekdienst uitbrengen, en meent te moeten kiezen voor een combinatie van beide systemen. Het wordt namelijk een abonnementsdienst waarbij je onbeperkt muziek kan downloaden, maar mét DRM. Zolang je geabonneerd bent, zal je deze songs kunnen beluisteren. Maar zet je je abonnement stop, dan kan je die songs niet meer beluisteren, daar zorgt die DRM dan wel voor.
MusicStation, zoals de dienst heet, zal standaard aanwezig zijn op alle nieuwe computers die HP in Europese landen, waaronder ook Nederland en BelgiŽ, verkoopt. Op die computers zal meteen een proefabonnement zitten van 14 dagen. Wie zich definitief abonneert moet 10 euro per maand betalen, en mag, naast de onbeperkte download mét DRM, ook 10 songs zonder DRM downloaden per maand. Eigenlijk koop je dus 10 songs aan 1 euro per song, maar heb je wel onbeperkt toegang tot de hele online platencollectie van HP.
Geen slecht idee...
http://www.reuters.com/article/idUSTRE60N21820100124


Google Maps: van protest en fietsers
Kan een virtueel protest via Google Maps de Turkse overheid op andere gedachten brengen? En wat doen al die fietsers tegenwoordig in AustraliŽ?
Op vlak van Google valt er regelmatig nieuws te rapen. Zo is er een virtueel protest gaande van Turkse internauten, die via Google Maps een virtuele protestmars houden op het Taksim Square (plein) van Istanboel, om te protesteren tegen de censuur die er in Turkije uitgeoefend zou worden op het internet. Wanneer zij het vooropgestelde aantal bereiken, zullen zij oprikken naar de hoofdstad Ankara, pixel voor pixel.
Om dit te bereiken wordt gebruik gemaakt van Google Maps, in combinatie van de "Anyone can edit" functie van Google Docs. Elke protestant kan een gemeenschappelijk document bewerken en zo zichzelf op de landkaart zetten. Men kan zelfs de positie van de andere protestanten wijzigen, en zo de mars op gang brengen.
Wij trokken naar de website waar je dit protest zou kunnen zien, maar vonden geen protestanten. Censuur? Of gewoon iets dat enkel zichtbaar is onder speciale omstandigheden? Hoe het ook zij, het is weer een nieuwe manier om het internet te gebruiken als politiek drukkingmiddel, om gehoord te worden.
Er is trouwens nog nieuws van het Google front. Blijkbaar wil Google in AustraliŽ niet alleen de grote straten in kaart brengen voor Street View, maar ook de kleine steegjes. Daarvoor zal het een heel legertje fietsers de straat opsturen om Streetview beelden te maken van straten waar normalerwijze bijvoorbeeld alleen voetgangers mogen komen, zoals de dierentuin in Sydney en het nationale park. Maar wanneer je de foto ziet die de Australische krant The Age afdrukt van deze fietsers, dan vinden wij deze job iets minder glorieus - zeg nu zelf, om met zo'n futuristische bakfiets rond te rijden geeft toch maar een rare indruk...
http://www.readwriteweb.com/archives/visualize_dissent_turkish_users_protest_censorship.php
http://taksim.bobiler.org/
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/google-trikes-to-blaze-street-view-trail-off-road-20100125-mt7q.html


Nieuw muziek model maakt onbekende bands rijk
Dankzij de digitale verspreiding van muziek blijft er minder aan de strijkstok hangen van allerlei tussenpersonen, en zien zelfs onbekende bands hun bankrekening aangroeien
Kent u AC/db? Wellicht niet. Dat is een band die songs van AC/DC covert. Niets speciaal aan, ware het niet dat deze toch illustere onbekend in november erin slaagde om 32.000 dollar inkomsten te halen uit de verkoop van hun muziek. De digitale verspreiding van muziek, via sites zoals iTunes en Co, zorgt namelijk voor een nieuw distributiemodel. Hoezo?
Wel, vroeger moest je echt bij een platenlabel zijn, dat dan zorgde voor de distributie van jouw albums, een distributie die je dan erg letterlijk moest nemen: zij zorgden ervoor dat de platen geperst werden, in de winkels kwamen, en dat jij jouw geld kreeg. Nu zijn er echter diensten ontstaan zoals het Amerikaanse TuneCore. Zij rekenen gewoon op voorhand een vaste som voor het verwerken van de opnamen van jouw songs, en die naar muziekwinkels zoals iTunes te uploaden (iTunes werkt niet met individuele artiesten, maar met organisaties en labels). Dit heeft voor gevolg dat, eens die som betaald, jij aan TuneCore niets meer verschuldigd bent: je behoudt alle rechten op je muziek, en de inkomsten uit de verkoop van jouw muziek gaan rechtstreeks naar jouw portemonnaie (met uitzondering uiteraard van het percentage dat de digitale muziekwinkel vraagt - bij iTunes is dat bijvoorbeeld 30 cent op een dollar).
Een nieuw muziekmodel dat veel interessanter is voor de muzikant, en diensten zoals TuneCore hebben dan ook de wind in de zeilen. Meer hierover lees je bij Business Insider.
http://www.businessinsider.com/bands-youve-never-heard-of-are-making-huge-piles-of-money-on-itunes-2010-1


Google Reader leest nu zelfs non-feeds
De Google Reader wordt met deze nieuwigheid wel erg interessant
Via een feedreader kan je op de hoogte blijven van wijzigingen op een site - de laatst bijgevoegde artikels. Zo'n feedreader onthoudt, en dat is heel handig, wat je al gelezen hebt en wat niet, en somt de artikels netjes voor jou op. Uiteraard is het wel vereist dat de site waarvan jij het laatste nieuws wil volgen een rss-feed heeft. En daar heeft Google nu wat op gevonden.
Google Reader zal namelijk zelf eigen feeds maken voor deze site, en de feed updaten wanneer het een verandering merkt. En een kort stukje van dit artikel wordt in de RSS feed vertoond. Mooi. Maar toen wij dit lazen hadden wij toch een bemerking. Was Google hiermee niet een webstandaard aan het breken, de rss-feed? Want nu kan je zo'n rss-feed in elke feed lezen. Google zou mensen als het ware verplichten gebruik te gaan maken van haar eigen rss-reader, en dat zou toch wel een niet zo eerlijke praktijk zijn.
Maar die kritiek bleek onterecht. Want de Google Reader maakt een rss feed aan die volgens de officieel geldende standaards uitgewerkt is. Eens die feed aangemaakt, kan je het adres ervan kopiŽren (klik op "Show Details" in Google Reader), en in je favoriete reader importeren. Als het good is, dan zeggen we het ook!
http://www.readwriteweb.com/archives/google_reader_can_now_track_changes_on_any_web_pag.php

Eindelijk een wapen tegen spam onderweg?
Wetenschappers zouden erin geslaagd zijn om een effectief wapen te vinden tegen spam, door de tactiek van de spammers tegen hen te keren.
Dat 95% van alle mail spam is, moeten wij jou niet meer vertellen. Dat het merendeel van die spam afkomstig is van botnets, netwerken van computers die via malware ingeschakeld worden als zombies om onder leiding van de botherder spam te versturen, is ondertussen ook genoeg bekend.
Maar nu zijn wetenschappers erin geslaagd om, door analyse van het systeem dat daarbij gebruikt wordt, een effectieve manier te vinden om zulke spam gemakkelijker te identificeren. Het juiste hierover leest u bij New Scientist, maar kort samengevat komt het erop neer dat een spammail eigenlijk uit altijd dezelfde mail bestaat, maar telkens met een kleine wijziging om zo de spamfilters om de tuin te leiden. De wetenschappers hebben het systeem achter die wijzigingen ontdekt, en voeden dat aan de spamfilters.
Uit testen blijkt de methode erg accuraat te zijn: bij controle van miljoenen mails werd geen enkele keer een "false positive" gemeld, dus geen enkele keer legitieme mail gemarkeerd als spam. Hoopgevend!
http://www.newscientist.com/article/mg20527446.000-to-beat-spam-turn-its-own-weapons-against-it.html


Google knoppenbalk als spion?
Google's knoppenbalk zou informatie over de gebruiker blijven doorsturen, zelfs indien hij uitgeschakeld is. Een bug, zo zegt Google zelf.
De Google knoppenbalk voor IE en Firefox is op heel wat computers aanwezig. Hij dient als centrum via hetwelk men toegang heeft tot een hele reeks Google diensten, waarbij Google vaak informatie opvraagt over de site die op dat moment in de browser vertoond wordt. Iets waarmee je je als gebruiker akkoord verklaart. En wanneer je niet wil dat Google je volgt, dan deactiveer je de knoppenbalk. Simpel. Of toch niet?
Een Harvard professor die zich vooral bezighoudt met problemen rond spyware, Benjamin edelman, heeft ontdekt dat Google informatie over de sites die je bezoekt blijft doorsturen, zelfs wanneer de knoppenbalk op inactief gezet is. Nu zegt deze professor er heel correct bij dat hij ergens wel een beetje tegenstrijdige belangen heeft, omdat hij regelmatig consultancy doet voor concurrenten van Google zoals Microsoft.
Maar dat doet niets af van zijn bevindingen, die hij in een artikel uitvoerig documenteert.(1) Google heeft inmiddels al gereageerd: dit is niet opzettelijk, dit is een bug in de software, je moet alleen de Google toolbar op non-actief zetten via de daarvoor geijkte knop, en dan je browser herstarten(2).
Niet opzettelijk of niet, het voorval laat toch een onbehaaglijk gevoel na. Vooral in combinatie met een ander artikel, dat wij vonden bij Venturebeat.com, over een advertentie waarmee Google reclame wil maken voor zijn Chrome browser, maar die wel eens het omgekeerde effect zou kunnen hebben: de internaut eerder ontmoedigen dan aanmoedigen om de browser te installeren.
In de advertentie worden namelijk statistieke opgesomd die moeten aantonen hoe een hypothetische gebruiker hielp die op zoek was naar een goedkoop ticket voor Zuid-Afrika. Daarvoor wordt een lijstje opgesomd van hoeveel tabs de gebruiker open had, hoeveel tweets hij verzond, hoeveel hij betaalde voor zijn ticket. Google heeft de gebruiker dan wel geholpen, maar hij is kortom weeral wat meer over de gebruiker te weten gekomen.
Je kan zeggen: dat zijn spijkers op laag water. Maar ons begint het toch echt niet lekker te zitten dat onze privacy helemaal verloren gaat...
http://www.benedelman.org/news/012610-1.html
http://arstechnica.com/software/news/2010/01/google-toolbar-sends-in-url-data-even-when-inactivated.ars
http://digital.venturebeat.com/2010/01/25/creepy-google-ad/


Dicht bij mijn bed: downloadtaks voorgesteld door Belgische Groenen
Is het slim om een algemene downloadtaks in het leven te roepen, die alle downloads dan meteen legaal zou maken?
Via Datanews (1) vernemen wij dat twee senatoren van Groen! en Ecolo een wetsvoorstel ingediend hebben waarbij de internaut elke maand enkele euro meer zou moeten betalen, verrekend via het abonnementsgeld voor snel internet. Dit zou dan een "globale vergunning" worden waardoor de internaut alles maar mag downloaden wat hij wil. Het geld dat hierdoor opgehaald wordt zou via de auteursrechtenverenigingen verdeeld worden aan de rechthebbenden. Daarvoor zou dan weer een "internetobservatorium" in het leven geroepen worden, die het downloaden in BelgiŽ in kaart moet brengen, en zo bepalen wie welke vergoeding krijgt.
Het voorstel krijgt heel wat kritiek, zoals je in de commentaren op het artikel lezen kan. Enerzijds omdat er nu al een extra belasting geheven wordt die de auteurs moet vergoeden, namelijk de auvibel taks op USB sticks en andere dragers. Anderzijds omdat het niet logisch is dat iets dat illegaal gedownload wordt, dus zonder toestemming van de maker ervan of de rechthebbende, plots legaal wordt wanneer je deze taks zou betalen. En ten derde: waarom zou élke internaut deze taks moeten betalen, zelfs degene die enkel muziek legaal aankoopt en dus netjes de rechtenhebber betaalt?
Maar lees zelf de commentaren die haast allen het voorstel meteen afwijzen.
http://datanews.rnews.be/nl/news/90-5-28123/groenen-willen-downloadtaks-in-internetabonnement.html


EU bezorgd over DPI door providers
Deep Packet Inspection lijkt er dan toch aan te komen, maar de EU is er niet gelukkig mee.
We blijven nog even bij downloaden en de soms glibberige wegen die bewandeld worden om piraterij tegen te gaan. Onder het mom van de strijd tegen piraterij lijkt het soms wel alsof alles moet sneuvelen, in de eerste plaats onze privacy. Iedereen wordt beschouwd als een potentiŽle misdadiger die streng in het oog gehouden moet worden, aan handen en voeten gebonden worden, om te voorkomen dat hij zijn misdaad (het illegaal downloaden van muziek) zou begaan.
In het VK bijvoorbeeld is er nu bijvoorbeeld een experiment van start gegaan om de gebruikers in het oog te houden, waarbij ook de EU zich zorgen stelt. Het gaat om de ISP Virgin Media. Die wil namelijk een aanbod aanbrengen waarbij muziekbestanden van Universal onbeperkt gestreamd en gedownload zouden kunnen worden, met de hoop om later nog andere platenlabels achter de kar te krijgen. Een mooi aanbod, maar volgens Ars Technica enkel een wortel die de ezel voorgehouden wordt, om hem een andere kar te laten trekken: dep packet inspection. Om dit aanbod te mogen brengen, moest Virgin namelijk in kaart brengen hoeveel auteursrechtelijk beschermd materiaal er via de P2P netwerken eigenlijk gedownload wordt. Dat zou gebeuren door Deep Packet Inspection: elk pakketje data dat via het netwerk passeert, zou geïnspecteerd worden.
De EU maakt zich, naar onze mening terecht, zorgen hierover, omdat die inspectie een bedreiging kan vormen voor onze privacy. De inspectie zou wel anoniem gebeuren, enkel ip-nummers zouden aan de data gekoppeld worden, geen gebruikersnamen. Maar wanneer die inspectie uitgevoerd wordt door een ISP, is het natuurlijk maar een kleintje om die link te leggen tussen gebruikersnaam en IP-adres...
Een uitvoerig artikel hierover vindt u bij Ars Technica,
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/01/eu-has-doubts-as-isp-rolls-out-dpi-for-copyright-enforcement.ars


Volkomen onverwacht! Apple brengt een Tablet uit! En hij heet iPad!
De pr-afdeling van Apple heeft weer prima werk geleverd; de hype werd door de vele lekken goed opgebouwd. En daar is dan het verlossende moment: iedereen kreeg gelijk. Volgt er nu de teleurstelling?
Je kon er niet naast kijken, alle tech media stonden er vol van, elke dag volgde er weer een nieuwe lek over het "revolutionaire" toestel dat Apple zou aankondigen. De iPhone werd als grote voorbeeld genomen: hij heeft de smartphone tot volwassenheid gebracht, zo heette het. Waarnemers vergaten er dan wel bij te vermelden dat Apple ook een AppleTV uitgevonden heeft, die echter nooit succes gekend heeft.
Welke weg zal dit nieuwe toestel, dat Steve Jobs woensdag aan de wereld voorgesteld heeft, opgaan - die van de iPhone, of van de AppleTV?
Eerst even omschrijven wat de iPad is. Het is een toestel met een aanraakscherm van 30 cm groot, een flink uit de kluiten gewassen virtueel klavier, een kleine 700 gram zwaar, met een eigen chip van Apple, de A4. AGhz, 16, 32 of 64 GB flash geheugen; draadloos: 802.11n, WiFi, Bluetooth 2.1 + EDR.
Waarvoor gebruik je hem? Om filmpjes te kijken die je via iTunes downloadt, om de krant te lezen, om te mailen, maar ook... om te schilderen, want met Brushes kan je met je vingers schilderen op het scherm.
Apple wil de iPad als alternatieve e-book reader naar voor schuiven; maar lukt dat wel? Het toestel heeft een kleurenscherm, en een batterijduur van 10 uur - en dat is flink minder dan de gewone e-readers. Apple heeft samenwerkingsverdragen afgesloten met verschillende uitgevers, o.a. Hachette, Harper-Collins, maar ook de New York Times. De iTunes Store zal dus een nieuwe afdeling krijgen: boeken en kranten. Jobs legt bovendien de nadruk dat alle apps die momenteel voor de iPhone bestaan, ook op de iPad zullen werken, waarbij een "pixel double" techniek toegepast wordt.
Maar ook "gewone" software moet werken op de iPad; er komt een nieuwe versie van iWorks bijvoorbeeld, die bstaat uit Keynote, de presentatiesoftware, de tekstverwerker Pages, de spreadsheet Numbers. Maar bij al van die programma's zal je de volledige input moeten doen via het virtuele klavier en gebaren op het scherm. Is dat wel praktisch?
Er is nog een commentaar die bij verschillende live reportages te horen valt: er worden vragen gesteld bij de praktische handigheid van het toestel. Zelfs Steve jobs had moeite, zoals je zelf op beelden van de presentatie kan zien, om het toestel te laten balanceren op zijn knieŽn, en vouwde voortdurend zijn benen over elkaar. Bij de iPhone houd je het toestel in één hand en tik je met de vingers van je andere hand op het klavier. Bij een laptop heb je het toestel op je knieŽn, en is het scherm gekanteld zodat je het goed kan bekijken. Maar om tekst enz in te voeren in een laptop, moet je het neerleggen op je knieŽn, om tekst te lezen pak je het weer vast en breng je het voor je ogen. Is dit ideaal?
Het wordt nog gekker wanneer je hoort dat er ook een dock bestaat waarin je de tablet kan stoppen, zodat die dan als scherm functioneert, met daaraan gekoppeld een hardware klavier. Wat je doet denken dat Apple zich er toch van bewust is dat al die onscreen klavieren niet zo handig zijn. Het is trouwens niet duidelijk of die dock inbegrepen is in de prijs, of je die extra moet kopen.
Van kopen gesproken: de prijs valt, voor Apple dan toch, redelijk mee: $499 voor 16 GB, $599 voor 32 GB, $699 voor 64 GB. Wil je ook 3G verbinding, dan moet je voor elk model 130$ bijtellen. De toestellen hebben een GSM sim chip, en zijn dus niet gebonden aan een bepaalde provider.
Ongetwijfeld zal je in de volgende dagen nog meer info krijgen over deze iPad. Zijn wij onder de indruk? Ja en neen. De prijs is ok, maar zoveel andere dingen dan bijvoorbeeld de tablet van Archos kan doen hebben wij niet echt gezien. Het doelpubliek van deze tablet is ook niet echt duidelijk. Maar zoals gezegd: in de volgende dagen zal er nog heel wat inkt vloeien over dit "revolutionaire" toestel. Wij houden je op de hoogte!
http://news.cnet.com/8301-31021_3-10440943-260.html?tag=nl.e498
http://bits.blogs.nytimes.com/2010/01/27/live-blogging-the-apple-product-announcement/?emc=na
http://arstechnica.com/apple/news/2010/01/tablet-live-event-liveblog.ars


De iPad: de eerste reacties
Menen wij daar een "oh" van teleurstelling waar te nemen, nu de zorgvuldig opgebouwde mediahype rond de lancering van de iPad doorprikt is?
Woensdag werd onder massale belangstelling de iPad gelanceerd. En met "massaal" bedoelen wij echt wel massaal. Twitter had een vertraging van een tiental minuten bij alle berichten die over Apple gingen. Sites waar je normalerwijze de persconferentie live zou kunnen volgen, met beelden, lagen plat, want iedereen wilde die aankondiging van het mirakel bijwonen. Zelfs de klassieke pers ruimde hele pagina's in rond de lancering van de iPad, waar er gewoonlijk amper een alinea af kan wanneer er andere toestellen gelanceerd worden.
Is de iPad al deze opwinding waard? De meeste commentaren reageren niet bijster positief. Velen betwijfelen het nut van een tablet op zich. Anderen menen dat weer dat dit niet eens een netbook is: het besturingssysteem op deze iPad is geen volwaardig MacOS, maar het iPhone OS. Wat wil zeggen dat je slechts één taak tegelijk kan doen, multitasken is er niet bij. Er is geen hardware klavier, tenzij je het toestel in een dock plaatst, en ook dat doet velen twijfelen aan het praktische van het toestel. Meer negatieve commentaren bij o.a. BetaNews.
Nu is er wel iets waar niet-Engelstaligen niet meteen stil bij hebben gestaan: de naam van dit toestel leidt tot wat lacherige commentaren. Een "pad" is namelijk in het Engels... een maandverband. Nog voor Jobs zijn iPad lanceerde, bestond er al een filmpje op het internet, waarin MadTV een goed gevonden persiflage maakte op deze naam. Kijk zelf maar... De term "iTampon" is zelfs al uitgegroeid tot de nummer twee van de trending topics op microblogging site Twitter.
In elk geval: pas wanneer de eerste iPads in roulatie zijn zullen we weten of en welk gebruik de gewone burger zal maken van dit toestel. Maar dat mag je er niet van weerhouden om nu al jouw commentaar te geven: wat denk jij? Top of flop, die iPad? Wat heeft de iPad dat bijvoorbeeld de tablet van Archos, die al meer dan een jaar op de markt is, niet heeft? Lees de specificaties van het Archos 9 tablet maar eens na, en leg ons uit wat de iPad meer te bieden heeft dan de Archos 9, behalve de naam? (3)
http://www.huffingtonpost.com/2010/01/27/ipad-video-madtv-predicte_n_438880.html
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Betanews-readers-say-No-to-Apple-iPad/1264635753
http://www.mp3shop.be/product/82260/archos-9-pc-tablet-60gb-zwart.html


Een beetje iPad kritiek
Wat is er allemaal mis met de iPad, volgens de waarnemers?
Wanneer er zoveel hype opgebouwd wordt rond een product, dan kunnen wij het niet helpen: het duiveltje in ons dwingt ons wat meer aandacht te geven aan de negatieve kritieken dan wij anders zouden doen. Een beetje tegengewicht tegenover alle superlatieven waarmee Jobs zijn nieuwe toestel overgoten heeft, dat is wat je van ons krijgt in dit artikel.
Want er is heel wat mis met de iPad, die eigenlijk gewoon een reuzengrote iPhone is. We hebben het niet over het uiterlijk, want dat is een kwestie van smaak. Gizmodo bijvoorbeeld noemt de iPad lelijk, maar die mening delen wij niet. Wat wel telt is: geen multitasking, dus je kan bijvoorbeeld niet naar Pandora luisteren terwijl je een document schrijft; je kan geen Twitter open hebben terwijl je aan het surfen bent, enz. Geen camera, dus geen webcam voor videochat. Een aanraakklavier- niet zo comfortabel om mee te werken. Geen HDMI uit. Geen Flash - dus bij het surfen heel wat websites met ontbrekende gedeelten. Adapters: omwille van de schoonheid heeft Apple alle mogelijke aansluitingen en poorten afgeschaft - voor al je randapparatuur zal je een adapter nodig hebben, zelfs voor een USB! Het scherm is 4:3 waardoor breedscherm films er verschrikkelijk uitzien. Opnieuw: het gesloten ecosysteem voor de apps, net als bij de iPhone, en iedereen weet hoe Apple sommige apps toelaat en andere weer niet, zonder dat er een duidelijke lijn zit in deze goed/afkeuringen.
In dit lijstje is het "geen camera" een argument dat voor velen zwaar doorweegt. En zoals Crunchgear opmerkt: de iPad zelf denkt dat hij wel een camera heeft, want ergens bij het menu om contacten toe te voegen is er een optie "maak foto". Foutje van Apple? Te duur? Of zal die camera tegen de tijd dat de iPads werkelijk op de markt komen er toch op zitten? Vergeet niet dat de eerste iPads pas over twee maanden in de winkel zullen liggen in de VS. Wat De Standaard niet verhindert om nu al reclame te maken "Win elke week een iPad!"
http://www.crunchgear.com/2010/01/27/the-ipad-may-not-have-a-camera-but-its-sdk-thinks-it-does/
http://www.readwriteweb.com/archives/could_no_camera_be_an_ipad_killer.php


Google maakt Social Search prominenter
Tot nu toe was Social Search een optie van Google Labs die je moest activeren. Nu is deze optie echter beschikbaar voor alle Google-gebruikers wanneer zij inloggen op hun account. Wat doet het?
Het is logisch dat jouw vrienden zo ongeveer dezelfde interesses hebben als jijzelf - dat is nu eenmaal waarop jullie vriendschap gebaseerd is. Dit principe trekt Google door naar zijn Social Search. Wanneer jij in je Google profiel aangeeft wie jouw vrienden zijn, dan zullen de zoekresultaten die zij belangrijk geacht hebben bij een zoekopdracht, bij jouw ook meer bovenaan in de lijst met resultaten komen te staan, om jou te helpen bij het zoeken.
Opnieuw een optie die mensen die hun privacy hoog aanslaan best niet activeren. Een demo van hoe Social Search werkt vind je in een video bij Mashable (1).
Donderdag was het trouwens niet alleen gedichtendag in Vlaanderen, maar internationaal ook Privacy dag. Voor die gelegenheid heeft Google nog eens zijn beloften hernieuwd om de privacy van de gebruiker te beschermen. Het heeft zelfs een heel portaal gewijd aan die privacy! (2)
http://mashable.com/2010/01/27/google-social-search-beta/
http://googleblog.blogspot.com/2010/01/search-is-getting-more-social.html
http://googleblog.blogspot.com/2010/01/googles-privacy-principles.html
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!Ook Sony Ericsson brengt een Android mobieltje uit
Het Android besturingssysteem blijft groeien: nu brengt ook Sony Ericsson een smartphone uit met dit OS aan boord.
Waar is de tijd dat Sony Ericsson bij elk nieuw type media zijn fabriekseigen variant moest uitbrengen? SOny was inderdaad degene die met de Walkman baanbrekend werk verricht met de draagbare CD. En ja, de gametoestellen van Sony zijn onovertroffen. Maar dat men op twee terreinen succes heeft, wil niet zeggen dat men overal erin slaagt om een fabriekseigen alternatief uit te brengen.
Dat heeft Sony Ericsson gelukkig begrepen, en het heeft nu aangekondigd dat het een Android mobieltje zal uitbrengen, de Xperia X10. Eerst in Japan, en later ook elders ter wereld. Die zal dan een WVGA aanraakscherm van 4 inch (10 cm) bevatten, en een 8.1 megapixel camera. Nadruk zal ook ligge op multimedia en sociale netwerken.
Zo sal de X10 Mediascape bevatten, een tool om jouw muziek, foto's en video's op één centrale plaats te organiseren. Je zal ook draadloos media content kunnen spelen van YouTube en PlayNow - maar dan liefst wel wanneer je via WiFi verbonden bent, want de downloadtarieven in ons landje zijn immers nog altijd torenhoog!
Meer over de Xperia X10 bij Crave.
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10439544-1.html


Nieuws muziekformaat in de maak
MusicDNA zou piraterij moeten ontmoedigen - niet door te straffen, maar door te belonen en iets extra's te bieden. Een slimme strategie!
Het is tijd voor het jaarlijkse Midem, de beurs rond muziek, waarop de hele muziekindustrie verzamelen blaast. En daar valt natuurlijk ook wat te halen voor Netties. Wij vernamen namelijk dat de mede-uitvinder van het MP3 formaat, in samenwerking met een Noors bedrijf, Bach, een nieuw audioformaat bedacht hebben dat volgens hen de opvolger moet worden van de MP3.
MusicDNA heet het, en het zou de gebruiker moeten belonen wanneer hij songs legaal downloadt? Het werkt namelijk zo: MusicDNA maakt gebruik van exact dzelfde audio compressietechniek als MP3, maar het voegt veel meer metadata toe, in de vorm van een XML bestand. Dat kunnen Twitter en MySpace feeds zijn, Wikipedia artikels, cover art, links naar informatie over concerten, enz.
Door al die extra informatie zou de gebruiker misschien zelfs wat meer willen betalen voor dit soort bestand dan voor een gewone MP3, wat natuurlijk een pluspunt is voor de platenmaatschappijen. Maar niet alleen zouden zij voor MusicDNA meer kunnen vragen, zij zouden piraterij met dit soort bestanden ook ontmoedigen. Enkel de legaal aangekochte muziek zal immers dynamisch naar updates gaan zoeken op het web; gepirateerder versies zouden gewoon statisch blijven: de informatie is er wel, maar wordt niet geüpdate.
Meer over dit formaat bij Paid Content.
http://paidcontent.co.uk/article/419-new-musicdna-format-wants-to-bolt-rich-media-on-to-mp3/


Acer wil Europa overspoelen met notebooks
Mikt daarbij op Google Chrome en e-books
Acer heeft sinds kort de plaats van tweede grootste computerfabrikant veroverd, en die positie wil het kost wat kost behouden. Daarvoor hoopt het in 2010 maar liefst 12 tot 15 miljoen netbooks te verkopen. Opmerkelijk daarbij is dat Acer zich meteen ook tot de computergeek richt, want 1 miljoen van die toestellen zal met het Google OS (Chromium) uitgerust zijn. Acer wil daarmee ook de eerste computermaker zijn die het nieuwe OS op zijn toestellen zet.
De computerfabrikant heeft nog meer plannen hoor. Zo zou het zelf een eigen app store openen.Wat je je daarbij moet voorstellen? Mogelijk zou het gaan om afgeslankte versies van grotere producten, speciaal aangepast om op de kleinere netbooks te draaien. Vast staat alvast dat het apps zullen zijn voor zowel Windows en WIndows Mobile, naast Android; apps voor Google Crhomium zouden dan zo snel mogelijk volgen.
Maar in dat winkeltje zouden ook e-books komen en e-magazines. Acer heeft namelijk het plan om in de tweede helft van dit jaar een eigen e-book reader uit te brengen. Het bedrijf is naar eigen zeggen al in onderhandeling met uitgevers van magazines, boeken en tijdschriften in Europa en Aziê over de rechten om zulke uitgaven te mogen brengen.
Wij zijn alvast benieuwd naar de prisj van deze e-book reader; Acer staat nu eenmaal bekend voor een goede prijs/kwaliteitverhouding, en misschien zou deze nieuwe bookreader de markt een beetje meer kunnen opentrekken; momenteel zijn de e-book readers immers, naar onze bescheiden mening, veel te duur!
http://www.pressetext.at/news/100126002/acer-will-eine-mio-google-netbooks-verkaufen/


Het juwelendoosje van Fujitsu.
Het is de computerfabrikanten menens als ze zeggen dat ze meer aandacht willen besteden aan design en styling. Het bewijs vormt deze toch wel erg mooie Esprimo Q1500 PC van Fujitsu.
Bijna hadden we desktop pc geschreven, maar dat zou deze Q1500 oneer aan doen. Deze PC verschilt in alles van de desktops, zoals ze algemeen gekend zijn. Door Fujitsu wordt hij trouwens ook een 'entertainer' genoemd. De ingenieurs van Fujitsu slaagden er in om de PC met T4300 Intel processor, 4Gb DDR2 800 MHz geheugen, 320 Gb Sata II harddisk, DVD of Blu Ray drive, WLAN, Bluetooth en remote control in een doosje te steken, zo groot als enkele op elkaar gestapelde CD's (165x165x50mm). Het ziet er mooi uit. Met zijn gewicht van 1kg700 is geeft het toestel een solide indruk. De afwerking is ook prima, van de rubberen pootjes onderaan tot de versierde bovenkant. Op het eerste zicht heb je meer te maken met een juwelendoosje dan met een PC.
De kleine afmetingen leiden wel tot een min puntjes. Zo is er geen VGA aansluiting. Je sluit je VGA monitor aan via een (bijgeleverde) adaptor. Deze adaptor is enkele centimeters groot en was in een knalgele kleur. Dit past niet bij het stijlvolle zwart/zilveren juwelendoosje. Het belemmert de prestaties van de Esprimo uiteraard niet, maar het past gewoonweg niet. Het is zoals duivenpoep op een Aston Martin DB9. De waarde blijft, de prestaties blijven, maar het is niet netjes.
Met de prestaties van de Q1500 is er ook niets mis. De Esprimo misstaat niet op een stijlvol bureel, in een studentenkamer, in de woonkamer als multimediacenter, het past altijd. Wil je deze mini gebruiken als multimediaspeler, dan is de afstandsbediening heel handig. We konden het toestel op geen enkele fout betrappen. Het Windows 7 besturingssysteem lijkt wel speciaal voor dit toestel gemaakt te zijn. Jammer genoeg konden we het toestel niet testen op een touch screen monitor.
De Esprimo ziet er dus mooi uit, maar niet 'stoer'. Aan gamers die houden van een grote tower, met koelers en ventilatoren is dit fijn toestel niet besteed. Maar is dit terecht? We hebben de Esprimo getest met de air command joy stick van Fujitsu. Deze 3D controller beschikt over een 3 assige gyro sensor en laat je toe 3D spelletjes te spelen. De Aircommand is voorgeprogrammeerd voor Gun-mode (schietspelletjes), Aviation-mode (flight simulator), Race-mode (autoracing) en sports-mode (golf, tennis e.a.). Maar je kan door draaien, schudden en andere bewegingen ook je media center bedienen. Niet kunnen gamen met de Q1500? Wacht maar.
Paul Liekens
http://be.fujitsu.com/


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Discussie in AustraliŽ: voor het Google logo zal een ontwerp gebruikt worden van student, maar het feit dat een onderdeel van het artwork ontbreekt, namelijk het symbool voor de Aboriginals, wekt wrevel.
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/oh-dear-google-flagged-over-logo-dispute-20100126-mvhd.html

*** Videogames: de ego-shooters kennen een terugval
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100127002

*** Fabrikanten hebben nuttige tips voor Valentijn: Sonos biedt aan om romantische muziek te spelen voor je geliefde, met de Sonos 5. Een demo daarvan vind je op onderstaand adres.
http://www.sonos.com/S5demo

*** Jabra zorgt voor de ultieme onderdrukking van achtergrondgeluid met de Jabra EXTREME Bluetooth Headset
http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=4152295&access=EH

* Qualcomm en HP tonen de eerste Snapdragon smartbook met het Android besturingssysteem
http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=4152299&access=EHmuziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetJen Gloeckner - Mouth of Mars
[Elektronica] Prachtige muziek, om te beluisteren met een koptelefoon op. Dromerige muziek, met een zachte vrouwenstem en heel verzorgde arrangementen. Traag van ritme, maar erg afwisselend. Op haar website kan je twee songs gratis downloaden, of het hele album "Mouth of Mars" aankopen. De muziek van deze week komt trouwens van aflevering 149 van de podcast Idyllic Music.
http://jengloeckner.com/
http://www.idyllicmusic.com/podcasts/149050606podcast149.mp3


First Rebirth - Last Runaway
[elektronica] Een album van een groep uit Portugal. Erg ritmisch, meer industriŽle elektronica, geen soundscapes. Een beetje broederige muziek ook. Wij houden er wel van. De muziek kan je gratis downloaden van verschillende plaatsen, o.a. van Archive.org
http://www.archive.org/details/enrmp226_first_rebirth_-_last_runaway


Zoe.LeelA
[alternative pop] Steengoede alternatieve pop/elektronische muziek. Erg overheersende bassen, een beetje loungy muziek. Haar debuut album "Queendom Come" kan gratis gedownload worden of in streaming te beluisteren bij Rec72.net.
http://rec72.net/?p=578


Swoon - Come Outside
[elektronica] Muziek van een man uit Zwitserland, die vele instrumenten bespeelt. Zijn eerste album, Come Outside, bevat verschillende stemmingen, van loungy tot experimenteel. Typische zijn de vele afwisselende ritmes, vertolkt op verschillende instrumenten. Het album kan je in streaming beluisteren of downloaden bij Archive.org.
http://www.archive.org/details/earxp09


Vrijdag hoorspeldag: Bekbroeders
Genre: Losse verhalen - Nucleaire ramp - Sociaal Maatschappelijk - NL
Aflevering: 1/1
Uitgezonden: 1973
Door: VARA
De plot: In een bejaardentehuis. Een echtpaar kibbelt. Zij wil dat hij zijn druppeltjes neemt, en om hem te plezieren doet ze de hoofdzuster na, die een echte dragonder blijkt te zijn. Het is enorm warm, en buiten lijkt er iets aan de hand te zijn...
Auteur: Konrad Hansen
Regisseur: Ad Löbler
Acteurs: Pieter Lutz (Hij), Enny Meunier (Zij), Donald de Marcas (stem uit luidspreker)
Duur: 0:58
Appreciatie: ****
Commentaar: Enorm spannend en tragisch. Oorspronkelijke titel: Maulbrüter, vertaald door C. Denoyer. Ik vroeg me af wat 'bekbroeders' eigenlijk zijn, maar dat blijken dieren te zijn, kikkers met name, die hun eitjes in hun bek houden tot de jongen uitkomen.
Download: 55,17 MB
Kwaliteit geluid: **** (128 kbps - CBR )
Info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bekbroeders_%28hoorspel%29
Info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bekbroeders
http://hoorspel.wordpress.com/2010/01/23/bekbroeders/
Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Bekend zijn is wanneer men uw aanwezigheid opmerkt;
beroemd zijn is wanneer men uw afwezigheid betreurt


oor logo
De nieuwe oogst


De starters van 2009: Superfeedr
Omdat de starters van gisteren dé grote sites van morgen kunnen worden, gaan we door met onze reeks waarin de sites voorgesteld worden die op de conferentie Web'09 voor het voetlicht traden.
Superfeeder is een RSS feedreader voor bedrijven. De bedenker van het project, Julien Genestoux, heeft ook Notifixious bedacht, een tool om in real time op de hoogte gebracht te worden wanneer websites updaten. Genestoux kreeg voor dit project de steun van Mark Cuban, de oprichter van Broadcast.com en een befaamd investeerder.
[Taal: Engels]
http://superfeedr.com/


De starters van 2009: Task.ly
Op deze site kan je je taken online beheren, en bovendien verwittigingen van uit te voeren taken naar jezelf laten sturen via sms of instant messaging. Je kan de taken ook delen via sociale netwerken, om commentaren te krijgen van je vrienden. De dienst is momenteel nog in gratis bèta.
[Taal: Engels]


http://task.ly/


De starters van 2009: Hyperwords
Deze dienst was oorspronkelijk een plug-in voor Firefox, waarmee men rechts kon klikken op een woord of een reeks woorden op een website, en dan kon kiezen uit verschillende items die in het uitklapmenu geboden werden, zoals een zoektocht ondernemen naar deze tekst op sites zoals Wikpedia of de Britannica, of een zoekmachine. Het resultaat wordt dan als een overlay getoond op de website, zodat je nog altijd op de website blijft.
[Taal: ENG]
http://www.hyperwords.net/


De starters van 2009: Wordy
Een dienst die de webmaster wel van pas kan komen wanneer hij zijn teksten wil laten controleren door een professionele copywriter: syntax, grammatica, spelling, interpunctie. Van origine een Deense starter, die met verschillende vertalers werkt, en eerst een prijsopgave stuurt.
[Taal: Engels]
http://www.wordy.com/


De starters van 2009: Cloudsplit
Een webdienst waar de gewone internaut misschien niet veel aan zal hebben, maar wel de bedrijven die beroep doen op een cloud computing dienst. CloudSplit analyseert namelijk in real time de uitgaven die een bedrijf doet op vlak van cloud computing, zodat zij een idee krijgen of en hoeveel geld zij besparen. Hiervoor moet dan een "cost counter" (een kostenteller) geïnstalleerd worden.
Deze site kreeg de bronzen medaille op Web09.
[Taal: Engels]
http://cloudsplit.com/


De starters van 2009: Tigerlily

Eigenlijk is deze dienst het begin van CRM (Customer Relations Management) op Facebook. Met Tigerlily kunnen merken of handelaren hun Facebook pagina personaliseren met verschillende widgets, die het dan mogelijk maken om dynamische content (video, Twitter postings, RSS feeds...) te communiceren met hun fans. De tool bevat ook een tracking onderdeel, met andere woorden: de bedrijven kunnen opvolgen wat de gebruikers doen op hun widgets, en hoeveel gebruikers er naartoe komen. Een business tool dus.
Deze dienst kreeg de zilveren medaille op Web09.
http://www.tigerlilyapps.com/fr


De starters van 2009: StribeDeze dienst kreeg de Gouden medaille op Web09, en is bedoeld voor webmasters. Stel: je hebt een eigen site, en je wil daarop een sociaal netwerk lanceren. Dat kan, met Stribe: na integratie van deze tool op je website, kunnen de bezoekers met elkaar communiceren. De dienst is gratis, maar de toegang tot een back-office waarmee de webmaster zijn community kan beheren is dan weer te betalen.
http://www.stribe.com/fr


Google Analytics spiekbriefje
De Google Analytics dienst kan je als webmaster gebruiken om het bezoek op jouw site te ontleden. De schrijver van dit blog, Ian, heeft er bloed, zweet en tranen aan besteed, maar hier is hij dan: het spiekbriefje dat je vertelt hoe je slim kan omgaan met Google Analytics.
[Taal: ENG]
http://s3.amazonaws.com/portent-ian-files/google-analytics-cheatsheet.pdf
http://www.conversationmarketing.com/2010/01/google-analytics-cheatsheet.htm


Leer elke dag een nieuw feit
Eigenlijk is dit een bedrijf dat t-shirts verkoopt, maar het heeft wel een unieke invalshoek gevonden om dit commerciŽle gegeven tot iets creatiefs te verheffen. Elke dag verschijnt er op de site een nieuw feit. Je kan het lezen (zoals: tanden zijn de sterkste substantie van het lichaam - of: koeien kunnen wel een trap opgaan, maar niet afgaan), en laten drukken op een t-shirt. Het belangrijkste zijn natuurlijk de feiten, en die kunnen heel verrassend zijn! (bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.learnsomethingeveryday.co.uk/


Hier spreekt men Nederlands: Finipedia
De Tijd heeft een online encyclopedie utigebracht die uitleg geeft over financieel-economische termen. De encyclopedie is opgevat in Web 2.0 stijl, waarbij de gebruiker zelf nieuwe termen kan toevoegen of verbeteren.
[Taal: NL]
http://www.tijd.be/finipedia/


Hier spreekt men Nederlands: Fotografen


Deze website draait rond Nederlands fotografen vanaf 1839. Het is eensoort Wikipedia, die door deskundigen maar ook door websitebezoekers bijgehouden wordt. Dit project is tot stand gekomen als samenwerking tussen het Nederlands Fotomuseum en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie.
[Taal: NL]
http://www.fotografen.nl/


Hier spreekt men Nederlands: Gespod
Trouwe lezers weten dat wij grote fans zijn van podcasts - uitzendingen in video of audio die je via het net kan binnenhalen. Maar waar vind je goede podcasts? Er is nu een mooi blog gekomen dat je op weg wil zetten. De podcasts zijn ingedeeld in handige categorieŽn. Spijtig dat zij ook niet op taal gerangschikt zijn, want wij kunnen ons best voorstellen dat heel wat lezers graag enkel podcasts in het Nederlands beluisteren...
[Taal: NL]
http://www.gespod.nl/


Vrijdag multimedia: App.etize.us

Een site die de beste apps voor de iPhone bespreekt, maar dan bekeken vanuit het oogpunt van design en productie. Want dat hoort nu eenmaal zo: op een stijlvol toestel zet je stijlvolle apps.
[Taal: Engels]
http://app.itize.us/wp/


Vrijdag multimedia: Momentum Missile Mayhem

Voor de speelvogels: een extravagante variant van Tower Defense. Hierbij moet je met klikken en slepen van de muis een schot afvuren op je tegenstander.
[Taal: Engels]
http://armorgames.com/play/341/momentum-missile-mayhem


Vrijdag multimedia: Artillery Tower
Nog voor de speelvogels, die kunnen er immers nooit genoeg van krijgen. In dit game zit jij in een toren, en moet je aanvallen van je tegenstanders afweren.
[Taal: Engels]
http://armorgames.com/play/4485/artillery-tower
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Adobe introduceert Photoshop.com Mobile voor de iPhone 1.1
http://www.techbytes.be/2010/01/adobe-introduceert-photoshopcom-mobile-voor-de-iphone-11.html
-Bill Gates heeft eindelijk een echte Twitter account
http://www.techbytes.be/2010/01/bill-gates-heeft-eindelijk-een-echte-twitter-account.html
- HP Notebook Projection Companion: projector voor de zakelijke notebookgebruiker
http://www.techbytes.be/2010/01/hp-notebook-projection-companion-projector-voor-de-zakelijke-notebookgebruiker.html


*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/
safe computing logo

- Fraudeurs maken volop jacht op World of Warcraft-accountinformatie
http://www.safecomputing.be/2010/01/fraudeurs-maken-volop-jacht-op-world-of-warcraftaccountinformatie.html
- Veiligheidstips voor gedeeld computergebruik
http://www.safecomputing.be/2010/01/veiligheidstips-voor-gedeeld-computergebruik.html
- Trend Micro lanceert vier nieuwe productseries voor (middel)grote bedrijven
http://www.safecomputing.be/2010/01/trend-micro-lanceert-vier-nieuwe-productseries-voor-middelgrote-bedrijven.html


AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Sony verkoopt 3D-televisie vanaf zomer
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/459750/2010/01/28/Sony-verkoopt-3D-televisie-vanaf-zomer.dhtml
- We noemen hem iPad en AD.nl verloot hem
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/459630/2010/01/27/We-noemen-hem-iPad-en-AD-nl-verloot-hem.dhtml
- Consumentenautoriteit richt pijlen op Hyves
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/459753/2010/01/28/Consumentenautoriteit-richt-pijlen-op-Hyves.dhtmldigitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Video: De mogelijkheden van de Apple iPad
In 8 minuten komen alle mogelijkheden van de nieuwe tablet computer van Apple voorbij.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28324
- MovieSpot videospeler
Op zoek naar een licht programma om video af te spelen? MovieSpot vraagt weinig van je PC, maar biedt wel alle belangrijke functies.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28321
- Nieuws meest populair op de mobiele telefoon
Waar gebruiken mensen mobiel internet op hun telefoon voor? Vooral voor het lezen van nieuws. Ook het weer is erg populair.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28300

elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Ontstressen in eigen huis
Om even te ontstressen hoef je niet op wellnessweekend te trekken. Ook thuis zijn er heel wat oplossingen om je te ontspannen...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4721
- Onderhoud van een televisie
Een televisie is een magneet voor stof en vuile vingers van de kinderen. Regelmatig het scherm schoonvegen is dus de boodschap.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4741
- Videofonie met breedbeeldhoek van 170 graden
Met het JK Vizocam° videofoniesysteem van Aiphone krijg je een beter beeld van de omgeving voor jouw deur. De breedbeeldcamera beschikt immers over een beeldhoek van 170 graden.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4391computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- These Days bereidt zijn digitale "coming out" voor!
Na een eerste verkenning van 360°-communicatie, gaat het bureau These Days zijn pijlen voortaan richten op digitale communicatie.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20975&style=99896
- Channel Awards 2010: de winnaars zijn bekend!
Gisteren vond de uitreiking van de Channel Awards plaats, voor de 8e keer op rij nu al, en dit voor een 240-koppig publiek uit de IT distributiewereld
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20972&style=99896
- Geen boetes voor illegaal downloaden
De consumentenvereniging OIVO trekt ten strijde tegen de vervolging van de consument die iets downloadt als het helemaal toegankelijk op een website gepubliceerd staat.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20970&style=99896

pc world logo

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be


digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Reeds meer dan 100 inschrijvingen voor Webvertising Forum!
Er zijn nog slechts 10 plaatsen beschikbaar voor de tweede editie van het Webvertising Forum, dat plaats vindt op woensdag 3 februari in het hotel Méridien in Brussel. Het...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6323
- Vmware opent mac nog meervoor windows-ontwikkelaars
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6314
- Combell verzorgde technische infrastructuur van Help Haïti - 1212 live TV en radio show
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6296

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Onderzoek: file sharers spenderen veel meer geld
http://computertaal.info/2010/01/28/onderzoek-file-sharers-spenderen-veel-meer-geld/
- TRIM-ondersteuning en hogere capaciteit voor de nieuwe Kingston SSDNow V+ solid-state drive
http://computertaal.info/2010/01/28/trim-ondersteuning-en-hogere-capaciteit-voor-de-nieuwe-kingston-ssdnow-v-solid-state-drive/
- 2-jarige speelt met iPhone
http://computertaal.info/2010/01/28/2-jarige-speelt-met-iphone/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Gratis mobiele navigatie Nav4All stopt vanwege kaartlicentie
17:37 - Nav4All, met 27,5 miljoen gebruikers een van de grootste aanbieders van navigatie voor smartphones, stopt aanstaande maandag met zijn dienst. De licentie met kaartleverancier Navteq is niet verlengd, waardoor de aanbieder moet stoppen. »
http://tweakers.net/nieuws/65231/gratis-mobiele-navigatie-nav4all-stopt-vanwege-kaartlicentie.html
- CBP: politie gebruikt automatische kentekenherkenning illegaal
14:17 - Het CBP concludeert in een onderzoek naar automatische kentekenherkenning dat de politiekorpsen Rotterdam-Rijnmond en IJsselland bewust de wet overtreden door zogeheten 'no-hits' niet direct uit de databases te verwijderen. »
http://tweakers.net/nieuws/65219/cbp-politie-gebruikt-automatische-kentekenherkenning-illegaal.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautGebruik je USB stick ten volle 6: de stick gemakkelijk beheren
Wie intensief zijn USB stick gebruikt om data over te zetten, en bovendien Windows XP draait, kan d data op die stick erg gemakkelijk beheren met de USB Flash Drive Manager. Die zorgt ervoor dat je niet alleen gemakkelijk bestanden van en naar de stick kan kopiŽren, maar bovendien ook van de volledige flash drive een backup kan maken en restoren vanuit je harde schijf.
http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/dd314395.aspx


Gebruik je USB stick ten volle 7: een MP3 player!
Een slim ideetje: zet je muziek op de USB stick. Zo kan je immers ook vanop je kantoor computer naar jouw eigen favoriete muziek luisteren, zelfs al heb je geen MP3 player. En zelfs al heeft jouw computer geen luidsprekers, dan breng je toch gewoon een paar oortjes mee van thuis? Gewoon je MP3 bestanden kopiŽren naar je stick, die op je computer op kantoor aansluiten, en Windows Media Player opstarten.
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=931&tag=content;leftCol


Gebruik je USB stick ten volle 8: Beveilig hem!
Maak je echt gebruik van je USB stick om gegevens over te zetten, dan moet je er toch wel aan denken dat zo'n klein ding gemakkelijk verloren kan geraken. Wie hem dan vindt, heeft toegang tot al jouw gegevens. Daarom beveilig je best jouw USB stick met een paswoord. Daarvoor kan je dan bijvoorbeeld beroep doen op Rohos Mini Drive, waarmee je een geheime partitie kan aanmaken op de drive, en die dan beveiligen met een paswoord, of de partitie versleutelen. Alle documenten die je daarna op die partitie van de USB stick zet, zullen volkomen safe zijn.
http://download.cnet.com/Rohos-Mini-Drive/3000-2092_4-10629845.html


Gebruik je USB stick ten volle 9: draai een website vanop de stick
Wanneer je een webontwikkelaar bent, dan zal je misschien eens Server2Go moeten uitproberen. Hiermee kan je namelijk een webserver draaien die Apache, PHP,MySQL en Perl ondersteunt vanop een USB flash drive, omdat hij geen installatie vereist. Deze server draait op alle versies van Windows, ondersteunt de meest gebruikte browsers, en is gratis.
http://www.server2go-web.de/


Gebruik je USB stick ten volle 10: je computer beveiligen
Een slim idee: je USB stick gebruiken als een beveiligde login. Dat kan met Predator. Na installatie en configuratie kan je je USB flash drive omvormen tot een sleutel waarmee je dan je computer kan afsluiten en terug inloggen. Zolang de USB stick verbonden is met de computer, werkt jouw computer als normaal. Maar zodra je de USB stick afkoppelt, zal je computer geblokkeerd worden: je klavier en muis werken niet meer, en het scherm wordt zwart. Om alles terug te activeren, moet je gewoon de USB stick terug aansluiten.
http://www.montpellier-informatique.com/predator/en/index.php
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=931&tag=content;leftCol


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...Gratis en open source: Freemind
Windows - freeware
Een tool voor wie creatief bezig is: hier kan je namelijk Mind Maps aanmaken, waarbij je op jouw computer projecten kan uittekenen in diagram vorm, en bij elk onderdeel een pijltje kan zetten naar de andere aspecten die dit onderdeel vereist.
http://www.pcwelt.de/downloads/office/office/53381/freemind/index.html


Gratis en open source: Frozen Bubble

Linux - 18,96 MB - freeware
Dit spelletje is een remake van het gratis game Froze Bubble, en bevat 100 levels. Bij Frozen Bubble moet je balletjes van verschillende kleuren koppelen aan andere ballen. En met een kanon kan je gekleurde bubbles naar boven schieten in het speelveld. Wanneer er drie ballen van dezelfde kleur in rij komen, dan verdwijnen ze.
http://www.frozen-bubble.org/downloads/


Gratis en open source: Gimp
All OS - freeware
Wij hebben het in deze rubriek al wel meer gehad over deze beeldbewerker, maar wij kunnen het niet genoeg benadrukken: dit progje is ongelooflijk goed, werkt met layers (lagen) en bevat de meeste filters en effecten die je ook bij dure programma's vindt.
http://www.gimp.org/


Gratis en open source: Handbrake
Windows all - 6,23 MB - freeware
Met dit open source progje kan je dvd's en andere videocontent omzetten naar het gewenste formaat. Het ondersteunt o.a. MP4, AVI, Mpeg4, H.264, Theora. Je kan ze ook omzetten naar een beeldformaat voor de iPhone, iPod, PSP, PS3, XBox 360.
http://handbrake.fr/


Gratis en Open Source: Infra Recorder

Windows all / 3,27 MB - freeware (GNU GPL)
Een tool om data te branden op een cd of dvd, of in gemixte modus (muziek en data) op cd of dvd te zetten. Het ondersteunt ook dual-layer dvd's. Het maakt daarvoor ISO's en BIN/CUE aan, die daarna gebrand kunnen worden. Het progje kan ook data verwerken naar een cd waarop dan later data bijgeschreven kunnen worden.
Van dit progje bestaat er ook een draagbare versie voor de USB stick.
http://infrarecorder.org/?page_id=5


Gratis en Open Source: Inkscape

Linux - 12,75 MB - freeware
Een open source vectorpogramma; het kan vectorafbeeldingen ook als EPS en PS of PNG opslaan en bewerken. TIFF en JPG data kunnen geïmporteerd worden. Met dit progje kan je logo's en posters maken, en ook transparante afbeeldingen, enz. Alle data kan je uiteindelijk in het PDF formaat opslaan.
http://www.inkscape.org/


Gratis en Open Source: JAP/JonDo
Windows all - 0,14 MB - freeware
Met dit progje kan je anoniem surfen op het web; het zorgt ervoor dat je gegevens niet meer zichtbaar zijn voor de servers, providers en co waarlangs je moet. Hierbij wordt wel beroep gedaan op je sociale gevoel, want je mag je versteken achter een andere JAP/JonDo gebruiker...
http://www.softpedia.com/get/Internet/Servers/Proxy-Servers/JAP.shtml


Gratis en Open Source: LinCity

Windows All - 40,49 MB - freeware
Dit gragis game trekt een beetje op SimCity: ook hier moet je een hele stad opbouwen en met leven vullen, zones instellen voor zaken en industrie, straten bouwen, enz.
http://lincity-ng.berlios.de/wiki/index.php/Main_Page


Vrijdag alternatieve dag: iJobs
iPhone app - freeware
Adecco brengt iJobs uit, waarmee je het recente jobaanbod van Adecoo kan raadplegen. De app bevat ook een jobgids, vol handige tips over hoe je een goede cv opstelt, hoe je een overtuigende sollicitatiebrief schrijft, enz.
http://itunes.apple.com/be/app/adecco-ijobs/id351312599?mt=8


Vrijdag alternatieve dag: Windows 3.1 emulator
Windows - freeware
Soms wil je een game spelen dat gemaakt was voor oude computers die nog Windows 3.1 draaiden. Met Vincents Program Manager kan je Windows 3.1 in je browser opstarten en zo jezelf wentelen in echte Windows nostalgie.
http://www.chip.de/webapps/Vincents-Program-Manager_41133043.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een beroemdheid is iemand die jarenlang alles gedaan heeft om herkend te worden,
en die dan uiteindelijk een donkere bril gaat dragen.
- Woody Allen -