netties bannerVerschijnt iedere zaterdag

Deadline van volgende editie:
28/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be
INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woor

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 634 van 23/1/2010

netties verkiezing


Gegroet lezer,

Ondertussen hebt u via aparte mail, in een extra editie van onze nieuwsbrief, de uitslag ontvangen van onze verkiezing "beste Nederlandstalige site 2009 (privé initiatief)". De winnaars mogen er zijn, vindt u niet? Met deze dankt onze redactie nogmaals alle lezers die hun lijstje met favorieten ingestuurd hebben, en natuurlijk ook de juryleden die zoveel tijd uitgetrokken hebben om alle sites te bezoeken en hun eigen ranglijstje te maken. De winnaars zullen hun prijs uitgereikt krijgen op een speciale ontmoeting, die binnenkort plaats zal hebben. Uiteraard krijgt u daarvan een verslag!
Hebt u de speciale editie van onze nieuwsbrief niet ontvangen? Kijk vlug op
http://www.netties.be/archief_edities/site_2009.htm

In deze gewone nieuwsbrief nog heel wat aandacht voor de aanval op Google, die blijft nazinderen en alvast één direct gevolg heeft: dat de internauten massaal overschakelen op de Firefox browser. Van deze browser kan u trouwens een nieuwe versie downloaden - maar dat leest u verder in dit e-zine.

Wij wensen u alvast veel lees- en experimenteerplezier. Hou alvast (digitaal) potlood en papier klaar om uw favoriete Nederlandstalige sites te noteren voor de verkiezing van volgend jaar!

Bij leven en welzijn tot volgende week,

Hilde

P.S. Verschillende lezers hebben laten weten dat zij problemen hadden om de nieuwsbrief van verleden week te lezen, omdat die te breed was voor hun scherm. U moet niet bang zijn dat netties, nu er een nieuwe laptop is op de redactie, het breed gaat laten hangen - de te brede layout was een foutje, en zal hopelijk niet meer voorkomen. Met onze excuses.


Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.DE AANVAL OP GOOGLE: WAT MEER DETAILS
Nu er meer details bekend raken over de straffe uitspraken van Google over China, reageert menige internaut met ongeloof, want het gebeurde lijkt zo weggelopen uit een thriller van Tom Clancy!
Verleden week sprak Google, zoals gemeld, straffe taal over China. Het kondigde aan dat het niet langer zou meewerken aan de censuurregels die de Chinese overheid opgelegd had, en dreigde er zelfs mee dat het zich uit China zou terugtrekken. De reden hiervoor was te zoeken bij wat men toen beschouwde als aanvallen op enkele Gmail accounts.
Maar in de afgelopen dagen werden er steeds meer details bekend over deze aanvallen, en je schudt echt je hoofd wanneer je het leest. Volgens verschillende rapporten, die de podcasters van Buzz out Loud doorgenomen hadden, was de aanval uitermate goed gepland en uitgevoerd. Zo werd er gemikt op bedrijven, en wel tijdens de periode tussen Kerst en Nieuwjaar. Vlak na Nieuwjaar, toen alle bedrijven de draad terug opnamen, verdwenen de aanvallen als sneeuw voor de zon. Uiteraard werd hier gemikt op het feit dat de aanvallen niet meteen opgemerkt zouden worden, vermits de meeste bedrijven toen gesloten of toch op halve kracht werkten.
De aanval zelf zou uitgevoerd zijn door gebruik te maken van een beveiligingslek in IE. Er werd broncode gestolen van meer dan 30 bedrijven uit Silicon Valley. Adobe was een van de bedrijven die bedreigd werden, en volgens sommige bronnen zouden ook Yahoo, Symantec, Juniper Networks en anderen doel geweest zijn van de aanval. Nog volgens bronnen was de aanval van een precisie en omvang die men enkel bij militaire aanvallen ziet - wat doet vermoeden dat de Chinese overheid erachter zit, zoals Google ook impliceerde in haar persbericht.
Nu is industriŽle spionage van alle tijden. En wellicht zal de Amerikaanse overheid ook wel af en toe steun geven aan zulke activiteiten of toch oogluikend toestaan. Maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat een overheid op zulke schaal een aanval doet om intellectueel eigendom te stelen, zelfs de overheid van een land als China, dat de hardwarefabrikant geworden is van wat in de rest van de wereld uitgedacht wordt. Maar misschien zijn wij nog altijd te goedgelovig?
Meer over de aanval bij Wired en McAfee. Beluister ook de podcastuitzending van Buzz Out Loud waarin de podcasters zelf zeggen hun eigen ogen en oren niet te kunnen geloven bij deze berichten...
http://www.wired.com/threatlevel/2010/01/operation-aurora/
http://siblog.mcafee.com/cto/operation-%E2%80%9Caurora%E2%80%9D-hit-google-others/
http://www.cnet.com/8301-19709_1-10435958-10.html


DE AANVAL OP GOOGLE: HOE EEN CHINESES DISSIDENTE BIJDROEG TOT DE ONTDEKKING
Niet alleen bedrijven waren het mikpunt van de aanval, ook Chinese dissidenten. Een van hen heeft er wellicht toe bijgedragen dat Google een idee kreeg van de hack en de omvang ervan.
Tenzin Seldon is een 20 jarige studente in Stanford. Zij is geboren in India waar haar ouders, zelf afkomstig uit Tibet,na omzwervingen belandden. Zij is een van de weinige leden van de Tibetaanse bannelingengemeenschap in India die het tot Stanford gebracht hebben.
Tenzin beschouwt zichzelf als een gewone studente, maar steekt het niet onder stoelen of banken dat zij Tibetaanse is. En daarom wordt zij blijkbaar ook van nabij gevolgd (of moeten we zeggen: bespioneerd?) door de Chinese overheid. Dat ondervond Tenzin begin januari. Toen logde zij in op haar Gmail account na het kerstverlof. Maar wat zij niet wist, was dat er tegelijkertijd iemand anders, vanuit China, op diezelfde account inlogde. Via het dashboard van Gmail werd zij hiervan op de hoogte gebracht, en zij contacteerde Google daarover. Google onderzocht de zaak, en kwam tot de vaststelling dat zij een van de mensenrechtenactivisten was wiens mail bespied werd door China. De tech medewerkers van Google vroegen daarop om haar laptop te mogen onderzoeken, om te weten te komen hoe de indringers aan haar Gmail paswoord gekomen waren; zij konden echter geen spoor vinden van enige malware. Wat tot de conclusie leidt dat de malware zichzelf gewoon vernietigd heeft, na het bemachtigen en doorsturen van de inloggegevens.
Kortom: wij blijven ons hoofd schudden over wat er zich de afgelopen weken afgespeeld heeft in het cyberspionagelandschap. En vooral het feit dat Google zo openlijk deze spionage aan de kaak gesteld heeft, waarbij het zich, volgens sommigen, als een natie gedraagt die een andere natie aanklaagt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
http://www.mercurynews.com/top-stories/ci_14195105?nclick_check=1


VAN PONG TOT WII
Nostalgie voor de liefhebbers van games
n 1972 werd Pong uitgebracht, het eerste spel dat voor een groot publiek beschikbaar was. Het werd meteen een groot succes: mensen zaten niet langer gekluisterd aan hun tv om de programma's te bekijken, maar om tegen elkaar te spelen, en een balletje te bewegen van de ene kant van het scherm naar het andere.
Van die simpele Pong naar de games die wij nu kennen: daarover gaat de tentoonstelling Play Belgium, die momenteel plaats vindt in de kelders van Cureghem in Anderlecht en nog tot 18april duren zal. In de tentoonstelling vind je meer dan 250 games, van de simpelste uit de beginjaren, tot de meest gesofistikeerde zoals ze nu bestaan.
De toegang is niet goedkoop - per volwassenen betaal je 16 euro in voorverkoop, maar er zijn speciale tarieven voor scholen (10 euro per persoon) en groepen (12 euro per persoon). En vergeet niet dat je voor dat geld een hele dag kan spelen op allerlei toestellen die je anders nooit te zien zou krijgen, laat staan mogen bespelen!
Meer info op Play Belgium (1). Bij Schooltv.nl vind je een mooi artikel over de geschiedenis van de game (2). OP de derde link vind je een reportage van Radio 1 over deze interactieve tentoonstelling.http://www.playbelgium.be/nl/index.php
http://www.schooltv.nl/eigenwijzer/?site=site_eigenwijzer&vak=1541164&nr=2157317&item=1081095&project=354402
http://www.radio1.be/programmas/mezzo/play-belgium-expo-over-gaming


ZELFS MICROSOFT RAADT AAN: GEBRUIK GEEN IE(6) MEER
Een bittere pil voor Microsoft: het bedrijf moet zelf de gebruikers afraden om nog langer de IE 6 browser te gebruiken. Waarom?
De hack van Google en de hele affaire daarrond heeft ook voor Microsoft gevolgen: de hack zou namelijk mogelijk gemaakt zijn doordat misbruik gemaakt werd van een fout in de IE browser.
Onmiddellijk riep de Duitse overheid de bedrijven en de burgers op om niet langer gebruik te maken van deze browser van Microsoft. Het softwarebedrijf uit Redmond deed dit wel af als een overreactie, maar even later volgde ook Frankrijk dit voorbeeld: het adviseerde haar inwoners aan om over te schakelen op Firefox of op Google Chrome.
Natuurlijk is dit een blamage voor Microsoft. Het bedrijf probeert de schade nog te beperken, en verklaart dat het eigenlijk enkel IE 6 is dat voor problemen kan zorgen. Het euvel zit wel degelijk ook in IE7 en IE8 op Windows Vista en Windows 7, maar volgens Microsoft is enkel IE6 op Windows 2000 en Windows XP gevaarlijk. Gebruik jij een van beide besturingssystemen, en zit je nog met IE6, dan is upgraden absoluut aangeraden - of natuurlijk overschakelen op een alternatieve browser.
Meer bij Ars technica, The Telegraph en BetaNews
http://www.telegraph.co.uk/technology/microsoft/7018669/France-warns-against-Internet-Explorer-use.html
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Should-you-dump-Internet-Explorer-NOW/1263750606
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/01/microsoft-wants-you-to-ditch-windows-xp-and-ie6-for-security.ars


GOOGLE BRENGT BESPREKINGEN VAN BUURTZAKEN OP GOOGLE MAPS
Niet alleen de traditionele websites worden aangesproken, maar ook de kleinere blogs.
Je zal maar een handelszaak hebben in dit digitale tijdperk - er zijn immers steeds meer plekken op het web waar klanten commentaren over jouw zaak kunnen neerschrijven, en "reputation management" (het in het oog houden van wat er over jouw bedrijf verschijnt op het web) wordt zo steeds ingewikkelder.
Google doet er nu nog een schepje bovenop. Een tweetal weken geleden waren er geruchten als zou Google de website Yelp kopen, een in de VS erg bekende site waar internauten besprekingen geven van handelszaken, restaurants, enz. Google heeft die besprekingen nadien ontkend, maar geeft de piste van de plaatselijke reviews niet op. Het kondigt aan dat het voortaan ook bij verschillende bronnen zal aankloppen voor besprekingen van handelszaken.
Vermoedelijk zullen dat sites zijn die echt plaatselijke content brengen, en bijvoorbeeld geconcentreerd zijn rond een bepaalde regio. Bij Search Engine Land vind je een voorbeeld van zo'n plaatselijke bespreking.
Enerzijds wordt het dus nog meer werk voor de uitbater van een handelszaak om al deze commentaren op te volgen en erop te reageren om eventuele negatieve kritieken te beantwoorden. Maar anderzijds zorgt Google er op deze manier wel voor dat al deze commentaren bijeengebracht worden op Google Maps, zodat het voor de handelszaak ook weer gemakkelijker wordt om alles op te volgen!
Meer hierover bij Blumenthals en Search Engine Land
Blumenthals
http://searchengineland.com/google-now-collecting-local-reviews-from-non-traditional-sources-33717


MALWARE GEVONDEN OP ANDROID MARKTPLAATS
Neen, het feit dat er malware gevonden werd op de Android marktplaats wil niet zeggen dat Apple gelijk heeft door haar eigen App Store zo gesloten te houden. Waarom?
Apps, kleine progjes die je op je mobiele telefoon kan zetten, zijn enorm populair. Apple is ermee begonnen voor zijn iPhone, en de andere fabrikanten hebben dit voorbeeld gevolgd. Zo ook Google, met de Android Market, waarop je apps vindt voor de mobiele telefoons met het Android besturingssysteem aan boord.
Uit navraag blijkt dat Google in 2009 1% van alle apps die op deze Android Market staan terug verwijderd heeft. Het merendeel daarvan na klachten van gebruikers over content voor volwassenen, of over inbreuken op auteursrechten. Er waren echter ook twee apps bij die stiekem trachtten toegang te krijgen tot financiŽle informatie over de gebruiker.
Nu is twee niet veel, maar het zijn er twee teveel, want als er twee zijn, kunnen er evengoed honderd(en) zijn, en is het blinde vertrouwen van de gebruiker in de App Store gebroken. Velen zeggen dan ook dat dit bewijst dat Apple toch gelijk heeft om een strenge controle uit te oefenen en zelf te bepalen wat wel en niet in de eigen App store mag.
Maar zij bezien het verkeerd. Je moet gewoon deze app stores even vergelijken met wat er gebeurt in het Windows wereldje. Daar bestaan er ook honderdduizenden, zelfs miljoenen programma's die je al dan niet tegen betaling kan downloaden. Je weet op voorhand niet wat je krijgt of koopt. Je kan er alleen zorg voor dragen dat je de software downloadt van een betrouwbare site (Cnet, chip.de, enz), en je moet altijd kijken naar de besprekingen die andere gebruikers geven van deze software. Voor de Android wereld is het net hetzelfde, met dit verschil dat de apps centraal te verkrijgen zijn in de Android Market. Google heeft trouwens agentjes aangesteld die de progjes moeten controleren, en uitkijken naar klachten van gebruikers. Maar wanneer je je gebruiker de vrijheid geven wil, dan is dit de enig mogelijke werkwijze. Het alternatief is de werkwijze van Apple, waarbij de programmeur volkomen afhankelijk is van de willekeur van het bedrijf....
Tussen haakjes: lees ook de discussie van de gebruikers op dit artikel bij Wired. Eigenlijk is er maar één serieuze reactie, van een bedrijf dat zelf apps maakt. Alle andere internauten laten zich opnieuw, zoals het al jaren gaat, verleiden tot kreten zoals "de iPhone is de beste, en al wie dit niet gelooft is jaloers". Veel hebben we blijkbaar nog niet bijgeleerd op dit vlak...
http://www.wired.com/gadgetlab/2010/01/android-malware-fears/


DE GOOGLE CHINA HACK: NOG WAT NAGEKOMEN BERICHTEN
Adobe was niet het deurtje dat de hack mogelijk maakte; verschillende Westerse journalisten zagen hun Gmail account gehackt; en China doet of zijn neus bloedt. Kortom : de Google hack blijft nazinderen.
Toen de grote aanval op de Gmail accounts nog maar pas bekend was, werd door verschillende bronnen de naam van Adobe genoemd als vector van de aanval. Adobe mag dan misschien enkele problemen gehad hebben met kleine lekken in het PDF formaat, maar voor deze aanval werd helemaal geen misbruik gemaakt van enig lek bij Adobe, zoals het bedrijf op haar eigen bedrijfslog duidelijk maakt. Netties had, tussen haakjes, correct vermeld dat Adobe zelf ook slachtoffer werd van deze hack, omdat ook bij haar een aanval uitgevoerd werd (1).
Een tweede bericht in verband met deze grootscheepse aanval bereikt ons via PC World. Daarin staat namelijk dat ook de Gmail accounts van buitenlandse journalisten van minstens twee nieuwsagentschappen in Bejing gehackt werden. Bij die hack werden de accounts zo ingesteld dat zij voortaan alle mails zouden doorsturen naar het adres van een onbekende. Het is echter niet helemaal duidelijk of deze hack deel uitmaakt van die andere, grootscheepse aanval op Gmail accounts van Chinese dissidenten en bedrijven. (2)
Maar hoe zit het eigenlijk met China, zal je vragen? Hoe reageert dat land op al die beschuldigingen? China doet of zijn neus bloedt. Het dreigement van Google om China te verlaten noemt het een puur commerciŽle zet, en dat er mensenrechtenactivisten betrokken waren bij de aanval wordt gemakshalve onder het tapijt geveegd. Waarnemers menen wel opgemerkt te hebben dat er de afgelopen dagen veel minder berichten verschijnen over Google in de Chinese media, en zij menen de verklaring hiervoor te vinden in richtlijnen die de Chinese overheid uitgevaardigd zou hebben om de berichtgeving over Google op een laag pitje te zetten. (3)
http://blogs.adobe.com/asset/2010/01/further_details_regarding_atta.html
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/187113/gmail_of_foreign_journalists_in_china_hijacked.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/article/187109/what_gmail_hack_china_spins_news_of_google_threat.html?tk=nl_dnx_t_crawl


44% BEZOEKERS GOOGLE NEWS KLIKT NIET DOOR
Koren op de molen van de kranten en online nieuwsdiensten: 44% van de bezoekers van Google News scant alleen maar de koppen en klikt niet door.
Dit artikel draait rond twee feiten. Om te beginnen is er het feit dat de gebruiker steeds meer kort nieuws wil; hij heeft geen tijd om diepte-artikelen te lezen - of hij maakt die tijd niet. Er zijn de laatste weken heel wat discussies gevoerd over de kwaliteit van de nieuwsartikelen online en offline; er wordt oppervlakkigheid verweten aan de media, sensatiezucht, en te weinig diepgang. Maar de kranten zijn niet de enige schuldige aan dit verhaal, ook de lezers dragen schuld. Er zijn nog altijd diepteartikels te vinden in de kranten. Neem een De Morgen of een De Standaard, vooral in het weekend, en je bent uren zoet met doordachte analyses en commentaren.
Maar het is een feit dat de lezer kort nieuws lezen wil - wat het succes verklaart van nieuwsbrieven zoals 6minutes, die honderdduizenden lezers hebben, terwijl nieuwsbrieven zoals NeTTIes, met de langere artikels, kan rekenen op een trouwe maar beperkte lezerskring.
Het tweede feit is dat Google bij zijn project Google News, wanneer het kritiek krijgt op het feit dat het content neemt van andere sites zonder hun toestemming, steevast zegt dat het die sites een dienst bewijst, door verkeer door te sturen naar die sites.
Nu blijkt echter dat slechts 56% van de bezoekers aan Google News ook daadwerkelijk doorklikken naar nieuws dat zij daar vinden. De overige 44% scant enkel de hoofdlijnen, en laat het daarbij. Met andere woorden: Google (en andere aggregatoren uiteraard) stuurt misschien wel verkeer naar de nieuwssites, maar het neemt ook een belangrijk aantal bezoekers weg.
Een verrassend cijfer, dat bij de nieuwssites allicht tot verhitte discussies zal leiden...
http://www.techcrunch.com/2010/01/19/outsell-google-news/


EEN DERDE VS INTERNAUTEN POST ELKE WEEK EEN STATUS UPDATE
De sociale netwerken zijn dus volkomen ingeburgerd: 59% van de Amerikaanse internauten gebruikend e sociale netwerken.
We gooien er nog een statistiekje tegenaan, deze keer van Forrester Research. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een derde van alle Amerikaanse internauten nu een keer per week een update posten op sociale netwerksites zoals Twitter en Facebook. Meer dan de helft daarvan zijn vrouwen, en 70% is 30 jaar of ouder.
Forrester noemt deze groep mensen "conversationalisten" - mensen die via het internet gesprekken houden en interageren met anderen. Volgens het onderzoek doen de mensen eigenlijk niet veel anders dan twee jaar geleden, als het aankomt op het creŽren en verbruiken van onlinke content, alleen zijn de interactie waarbij er gesprekken plaatsvinden gestegen. Mensen bloggen nog altijd, zij geven commentaren en stemmen op sociale nieuwssites zoals Digg en Reddit. Maar nu zijn er veel meer mensen die Twitter en Facebook gebruiken voor hun gesprekken.
Wat ons hierbij wel aangenaam verrast is het percentage 'creators' - mensen die hun eigen blog publiceren of eigen audio uploaden die zij gemaakt hebben. Dat bedraagt immers 24% van alle internetgebruikers. "Joiners" - zij die lid worden van een sociaal netwerk en er een profiel maken, zijn goed voor 59% van alle gebruikers. Het aantal "joiners" is de laatste jaren snel gestegen, maar het aantal "creators" is stabiel gebleven.
Maar bekijk zelf de statistiek die je bij ReadWrireWeb vindt, en trek er uw eigen conclusies uit.
http://www.readwriteweb.com/archives/one_third_of_us_internet_users_now_posts_status_up.php


BING MAPS VOORTAAN MET SILVERLIGHT
De ontwikkelaars bij Bing zitten niet stil, en brengen wat nieuwigheden voor de zoekmachine. Wat zoal?
Wij zijn zo gewoon om alsmaar nieuws te brengen over Google, dat we haast zouden vergeten dat er ook nog die andere zoekmachine bestaat, Bing van Microsoft. Het is een erg moeilijk gevecht om op te tornen tegen de overmacht van Google, maar de ontwikkelaars bij Google geven dat gevecht niet op, en blijven vernieuwen.
Een van de nieuwigheden is iets op de achtergrond, dat je niet meteen zal merken, maar dat toch de moeite van het vermelden waard is. Microsoft zal namelijk de bewaarperiode voor de IP nummers bij zoekopdrachten fel verkorten, van 18 naar 6 maanden. De softwaregigant wil daarmee tegemoet komen aan een nieuwe wet van de EU ter bescherming van de privacy van de burger.(1)
Ook van de tweede vernieuwing zal je niet meteen echt veel merken. Die heeft namelijk te maken met "autosuggest" - de woorden die te voorschijn springen als suggestie wanneer jij in het zoekvak begint in te tikken. Bij autosuggest zal namelijk meer rekening gehouden worden met de actualiteit en met zoektrends (2).
Maar de nieuwigheden die je wel gemakkelijker zal merken zijn te vinden bij Bing Maps. Om te beginnen is daar nu eindelijk het label "beta" verdwenen. Verder schakelt Microsoft geleidelijk aan over van Ajax naar de eigen technologie Silverlight. Is Microsoft weer bezig om een webstandaard zoals Ajax te vervangen door fabriekseigen technologie (Silverlight)? zullen kritikasters vragen. Tja, Silverlight is nu eenmaal een prachtige technologie, en vergeet ook niet dat Flash eigenlijk ook geen open standaard is, maar een product van Adobe...
Bij Maps werden bovendien twee Apps uitgebracht. Met Local Events kan je dingen vinden die zich in jouw omgeving afspelen, en je kan zoeken op basis van locatie en/of tijdstip.Dit onderdeel staat nog in zijn kinderschoenen, want veel vindt Bing nog niet wanneer je bijvoorbeeld naar Antwerpen gaat - en zeg nu zelf: daar is toch genoeg te doen in de omgeving, niet? Destination Maps is dan weer een originele manier om kaarten te interpreteren: het geeft de route naar een bepaalde plaats, vertrekkend vanop verschillende plaatsen. Handig wanneer je bijvoorbeeld een feestje wil geven, en een landkaart wil bijvoegen met routebeschrijving voor je gasten die uit alle hoeken van het land afkomstig zijn.
Tussen haakjes: je kan Bing gewoon oproepen vanuit Firefox hoor - voorlopig laat je best IE even links liggen, gezien het lek dat onlangs ontdekt werd. Microsoft zou binnenkort een patch uitbrengen, maar tot zolang is het gebruik van IE niet aangeraden...(3)
http://www.betanews.com/article/Bing-may-beat-Google-to-compliance-with-EU-anonymization-directive/1263933939
http://www.bing.com/community/blogs/search/archive/2010/01/19/bing-autosuggest-keeping-you-current.aspx
http://blog.searchenginewatch.com/100120-080212


WORDT BING DE STANDAARD ZOEKMCHINE OP DE IPHONE?
Bing zou wel eens een grote boost kunnen krijgen, indien Apple deze zoekmachine als standaard instelt op haar iPhone. Waarom zou het dat doen?
Volgens sommige bronnen, waaronder BusinessWeek, zou Apple in onderhandeling zijn met Microsoft om Bing de standaard zoekmachine te maken op de iPhone: wie zijn iPhone voor het eerst gebruikt, en iets wil opzoeken op het internet, zal meteen naar Bing gevoerd worden. Later kan de gebruiker dat dan wel veranderen, maar het biedt heel wat voordelen om de standaard zoekmachine te zijn.
Waarom echter zou Apple kiezen voor de zoekmachine van Microsoft, toch lange tijd zijn grote concurrent? Wel, daarbij moet je gewoon denken aan wat het alternatief is - namelijk Google. En er was een tijd dat Apple en Google goede vriendjes waren; Google CEO Eric Schmidt zat immers ook een hele tijd in de directie van Apple. Maar die liefde is al flink bekoeld, sinds Google eerst begon met een eigen besturingssysteem, en later zelfs zijn eigen mobiele telefoon uitbracht.
En dus zou het niet zo abnormaal zijn indien Apple inderdaad besluit om Bing tot standaard zoekmachine uit te roepen op zijn iPhones. Maar belangrijk hierbij is het woord "zou" - want zoals het zo vaak gaat met berichten over Apple, zijn ook dit weer geruchten. Wordt vervolgd dus, met een ontkenning of bevestiging...
http://www.businessweek.com/technology/content/jan2010/tc20100119_759795.htm
http://mashable.com/2010/01/20/apple-bing-iphone/


VS HEEFT GEEN WET NODIG OM ILLEGALE DOWNLOADERS TE WIPPEN
Terwijl Frankrijk tenminste een wet gestemd heeft om illegale downloaders de toegang tot het internet te ontzeggen, doen ze het in de VS anders
Onze trouwe lezers weten dat wij geen voorstander zijn van illegale downloads. Wij zijn voorstanders van wetten, maar ook van wetten die de burger beschermen. Wie illegaal downloadt mag gestraft worden, maar het moet dan wel bewezen worden dat hij een overtreding begaan heeft, er moet verweer mogelijk zijn, en de straf moet in verhouding staan tot het misdrijf.
Dezelfde lezer kent ook onze bezwaren tegen de Franse Hadopi wet. De wet legt namelijk een verantwoordelijkheid bij de provider, die voortaan oom agent moet spelen - iets wat tegen de huidige wetgeving indruist, waarbij de provider enkel doorgeefluik is. Bovendien voorziet de wet geen verweer, en staat de straf niet in verhouding tot de "misdaad". Er wordt bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt voor illegaal downloaden voor commercieel gebruik, eenmalig of occasioneel downloaden; en bovendien bestaat het gevaar dat, wanneer een heel gezin een internetaansluiting deelt, het hele gezin gestraft wordt voor wat één van de gezinsleden doet.
Maar in Frankrijk heeft men tenminste het fatsoen om er een wet in het leven te roepen om illegale downloaders de toegang tot het internet te versperren. In de VS doet men gewoon beroep op de platte commercie. Verschillende providers zouden daar namelijk akkoorden afgesloten hebben met de belangengroepen van de film- en platenindustrie, en beloofd hebben dat zij het abonnement van illegale downloaders gewoon annuleren. Nu kan je zeggen: dan gaan die mensen toch gewoon bij een andere provider. Ja, tot ook die weer zo'n akkoord sluit, enzovoort. Ook hier heeft degene die beschuldigd wordt van illegaal downloaden geen verweer.
Trouwens, als je het ons vraagt dan snijden de Amerikaanse providers die zulke akkoorden afsluiten met RIAA, MPAA en co zichzelf in de voet. Wie A zegt, moet ook B zeggen. Wie filtert op illegale downloads, moet ook filteren op andere content, en dan is het hek van de dam....
Meer hierover bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10437176-93.html
Nagekomen bericht: De Amerikanse provider Verizon, die in de Amerikanse pers geciteerd werd als zou hij toegegeven hebben het abonnement van illegale downloaders opgezegd te hebben, ontkent dit citaat, maar behoudt zich wel het recht voor om in de toekomst illegale downloaders wel degelijk de toegang tot het web te ontzeggen...
http://www.dslreports.com/shownews/Verizon-Is-NOT-Booting-P2P-Users-Off-Of-Network-106529


BILL GATES TWITTERT EN BLOGT
Wat doet een man wanneer hij op pensioen gaat? Zijn dagelijkse werkomgeving missen en het luisterend oor dat hij bij zijn collega's vond. En dus gaat hij bloggen en twitteren. Ook een man als Gates...
Je mag dan al voor of tegen Microsoft zijn, je kan niet ontkennen dat Gates een man met een visie is, die het bedrijf uit de grond gestampt heeft en tot een multinational uitgebouwd heeft. Bovendien heeft Gates altijd zijn goede hart getoond - zijn goede werken, de Bill & Melinda stichting, getuigen van de gulheid waarmee de miljonair de armeren mee laat genieten van zijn rijkdom.
Maar onze Bill heeft de dagelijkse leiding van zijn bedrijf sinds enkele maanden afgestaan aan zijn opvolgers - om het met gewone arbeiderstermen te zeggen: hij is met prepensioen. Hij heeft dus tijd teveel, net zoals alle andere gepensioneerden, en hij mist zijn werkmakkers - of liever: het gehoor dat hij binnen zijn bedrijf vond.
En daarom is onze Bill nu aan het Twitteren geslagen - en had meteen honderdduizenden volgelingen. Maar 140 karakters is een te kort formaat voor meer uitgewerkte gedachten, en daarom is hij een eigen blog begonnen, onder de naam Gates Notes. Daar zal je in de toekomst allerlei onderwerpen aantreffen, en de mening van Gates kunnen lezen over uiteenlopende onderwerpen - van de Mexicaanse griep, tot een hervorming van het onderwijs en de klimaatverandering. Er is ook een meer familiaal gedeelte aan de site, waar Gates vertelt over de reizen die hij ondernomen heeft, en waar je foto's zal aantreffen van die reizen.
Ons interesseert het wel om meer te weten te komen over deze toch wel interessante man...
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10437536-56.html
http://www.gatesnotes.com/
http://www.computerworld.com/s/article/9146681/Bill_Gates_launches_Gates_Notes_to_share_his_thoughts
THE TIMES VRAAGT (SOMS) GELD VOOR TOEGANG TOT ZIJN SITE
Neen, het einde van gratis nieuws op het internet is niet aangebroken, zoals sommigen menen te moeten verkondigen. Wat The Times doet is een met gezond verstand uitgedacht experiment. Hoezo?
Je hebt het al zo vaak kunnen lezen: de traditionele nieuwsmedia zitten met de handen in het haar, want zij slagen er maar niet in om de surfers te laten betalen voor online content. Voor een papieren krant is iedereen bereid om grif zijn eurootjes neer te tellen, maar zodra de krant het internet betreedt, weigert de internaut steevast om te betalen voor nieuws.
Dat zou nu nog niet zo'n groot probleem zijn, moesten de kranten kunnen rekenen op alternatieve inkomsten uit reclame. Logischerwijze zouden adverteerders immers het medium internet moeten verkiezen boven reclame op tv bijvoorbeeld, omdat hun boodschap op het internet doelgericht kan gestuurd worden, en de doeltreffendheid ervan gemeten kan worden. Maar die ommezwaai hebben de adverteerders nog altijd niet gemaakt.
En dus kunnen de kranten niets anders doen dan hun nieuws online gratis aanbieden. Af en toe probeert een krant om geld te vragen voor toegang tot zijn content, maar meestal komt hij er snel van terug, omdat de lezers dan gewoon wegblijven.
Nu heeft The New York Times aangekondigd dat het geld gaat vragen voor zijn nieuws. Maar vooraleer je meewarig het hoofd schudt, moet je toch even verder lezen. Wat NYT doet is nog niet zo gek. Om te beginnen blijft een gedeelte van de toegang vrij; je krijgt namelijk recht op x aantal gratis artikels per maand (het juiste cijfer moet nog bepaald worden). Wil je meer artikels lezen, dan moet je betalen - en ook daarvan staat het bedrag nog niet vast. NYT wil dit systeem een jaar doorvoeren, als experiment. In dat jaar kan het de tarieven eventueel nog aanpassen - en zelfs helemaal gratis geven, want NYT zal, zodra de advertentiemarktk het internet eindelijk ten volle ontdekt, de optie open houden om opnieuw alle content gratis aan te bieden.
Een goed idee, vinden wij. En wat denk jij ervan? Wees maar niet bang hoor - Netties heeft zelf geen plannen van die aard: het nieuws bij ons blijft gratis!
Meer over de plannen van NYT bij de krant zelf, en de Washington Post.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/20/AR2010012001473.html?wpisrc=nl_pmtech
http://www.nytimes.com/2010/01/21/business/media/21times.html


NOKIA MAAKT NAVIGATIE GRATIS... VOOR WIE EEN NOKIA TOESTEL HEEFT
Moeten makers van gps-toestellen zich zorgen maken, nu Nokia gratis navigatie aanbiedt?
In 2008 heeft de Finse fabrikant Nokia een bedrijf opgekocht dat gespecialiseerd was in navigatie: Navteq. Sindsdien werd er niet veel meer gezegd over die verwerving, maar nu blijkt wat de bedoeling was: Nokia zal voortaan gratis navigatie aanbieden aan de 83 miljoen gebruikers die het nu telt. Een GPS functie met alle opties: turn-by-turn, wat wil zeggen dat de gps elke bocht die jij maakt opvolgt en meteen verrekent, en ook met spraakfunctie, om de rij-instructies luidop te laten voorlezen.
Bovendien zullen alle kaarten voor deze gps functie gratis zijn, zowel in online als offline modus. Je kan ze ofwel downloaden wanneer nodig via het gsm netwerk of wifi, of op voorhand via jouw pc. Er zijn kaarten beschikbaar voor 180 landen, en de kaarten bevatten tools voor zowel de voetganger als de automobilist.
Betekent dit nu het einde voor de verkopers van gps-apparatuur zoals Tom TOm? De beleggers menen alvast van wel, want de koers van het aandeel van deze gps-maker stuikte ineen, zo weet De Tijd te melden. Maar dat is wellicht speculatie, want er is geen enkele reden waarom er nu geen enkele Tom Tom meer verkocht zou worden. Om te beginnen is Nokia slechts één van de vele fabrikanten die mobieltjes aanbieden. Google biedt trouwens al langer GPS aan op het mobiele toestel, mét turn by turn functie. Maar er is nog altijd een verschil tussen een échte gps en een mobiel toestel met gps aan boord - al is het maar het scherm: het scherm van de gps in de auto moet duidelijk zijn, én groot, wil de automobilist met één blik alles kunnen volgen, en maximaal zijn aandacht op de weg houden. En een mobieltje kan per definitie niet hetzelfde grote scherm bieden, want anders kan je het helemaal niet meer in je broekzak steken....
Meer bespiegelingen over gps, TOm Tom en Nokia in de onderstaande artikels.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_technologie/TomTom_keldert_door_gebrek_aan_plan_B.8286552-436.art
http://www.telecoms.com/17509/nokia-makes-navigation-free-for-the-masses
http://webwereld.nl/nieuws/64926/nokia-start-gratis-navigatie--tomtom-onderuit.html#source=newsletter
hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


RESISTIEVE SCHERMEN TEN GRAVE GEDRAGEN
Nu HTC een stylus aanbiedt voor capacitieve schermen, lijkt het resistieve scherm ten dode opgeschreven. Even wat uitleg bij deze termen.
Er zijn aanraakschermen, en aanraakschermen. Eerst waren er namelijk de resistieve schermen, waarbij je hard moet drukken om een input te laten registreren. Dat doe je dus best met een stylus, want om het met je gewone vinger te doen, moest je zo hard drukken, dat de omstaanders zich vragen zouden gaan stellen bij de mishandelingen waaraan je jouw aanraaktoestel zou onderwerpen. Daarna kwamen de capacitieve schermen, waarbij de minste druk op het scherm geregistreerd wordt. Denk maar aan de iPhone of de Motorola Droid, de HTC toestellen, enz.
Nu heeft zo'n resistief scherm wel een voordeel, namelijk dat je het kan bedienen met een stylus, en dus heel gemakkelijk dingen kan invoeren. De capacitieve schermen met hun online klavier zijn de laatste jaren wel erg geŽvolueerd, maar het vergt toch wel wat handigheid om daar vlog teksten in te voeren, terwijl de stylus veel accurater werkt.
Nu is HTC uitgekomen met een stylus die op capacitieve schermen werkt, waarmee het dus het beste van twee werelden wil combineren. Is dit de voorbode van het verdwijnen van capacitieve schermen? Wij verwelkomen in elk geval zo'n stylus, omdat het de navigatie en de input toch wel vergemakkelijkt.
Meer uitleg bij MobileCrunch.
http://www.mobilecrunch.com/2010/01/15/resistive-screens-are-dead-htc-now-selling-a-stylus-for-capacitive-screens/


'MINORITY REPORT' INTERFACE VERTOOND OP CES
De mensen van de speciale effecten van de film 'Minority Report' mogen trots zijn: steeds meer technische snufjes die zij daar toonden worden nu werkelijkheid.


Er is toch nog een bericht over nieuwigheden op de CES beurs dat wij moeten brengen. En wel over een interface technologie die bewegingen detecteert, en die wel eens een volledig nieuwe manier zou kunnen betekenen om te interageren met games, pc's en tv's.
De technologie is afkomstig van het jonge IsraŽlische bedrijf PrimeSense, kan verwerkt worden in tv's, blu-ray spelers en set-top boxen, en zou ervoor zorgen dat mensen door het bewegen van hun handen kunnen bladeren doorheen tv menu's terwijl zij lekker languit in hun zetel zitten, of dat zij, staande, documenten op het scherm kunnen verplaatsen door hun handen in de lucht te bewegen - net zoals Tom Cruise in Minority Report.
De technologie zou ook gebruikt kunnen worden als een interface voor pc games en game consoles, zo meldt PC World. Je zou voortaan voor een groot scherm kunnen staan, en gewoon gebaren maken, zoals sjotten, boksen, springen, om de avatar op het scherm te bedienen.
Kortom: de tijd van de "couch potatoes" is voorbij. Onze gamers worden steeds sportiever!
http://www.pcworld.com/article/186552/minority_report_interface_shown_at_ces.html?tk=nl_dnx_t_crawl


NIEUWE WOORDJES LEREN: TRANSFERJET
Deze week zal Sony de eerste laptop lanceren met het TransferJet draadloze systeem voor korte afstand. Wat is dat voor beestje?
De technologie TransferJet is al meer dan twee jaar in ontwikkeling. Hij werkt bij een afstand van maximaal 3 centimeter, en zou de concurrent moeten worden van USB 2.0. Met andere woorden: een technologie om data over te brengen tussen verschillende gadgets en toestellen, zonder dat zij fysiek aan elkaar gekoppeld worden door een kabel.
Doordat bovendien de toestellen waartussen data uitgewisseld wordt echt kort bij elkaar moeten staan, hebben de ontwikkelaars van de technologie ervoor gekozen om geen speciale beveiliging in te bouwen zoals bij draadloze systemen en Bluetooth.
Meer over de nieuwe technologie vindt u bij PC World. Wij vinden het alvast een mooie evolutie, want het is weeral een kabeltje minder in huis!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/187110/sony_to_launch_first_transferjet_devices_this_week.html?tk=nl_dnx_t_crawl


GADGETS VOOR JE TROETELDIER
Van een automatische piep-werper tot een pak om je huisdier in te transporteren bij een ramp: het bestaat allemaal.
Je mag misschien je wenkbrauwen fronsen bij alle apepakjes - pardon: trendy jasjes voor je kleine Fifi, maar niet alle gadgets en technologische ontwikkelingen voor hond en kat zijn onnuttig.
Bij het Australische The Age vonden wij namelijk enkele gadgets voor onze lievelingen die echt niet belachelijk zijn - zelfs leuk gevonden en nuttig. Om te beginnen de Go Dog Go. Dat is een gadget voor de speelse hond, die er maar niet genoeg van kan krijgen dat jij zijn balletje weggooit. Hij kan het wel uren volhouden, maar jij hebt er al na enkele keren genoeg van. De Go Dog Go kan helpen: dit is een instrument dat ballen weggooit, ofwel automatisch, ofwel manueel bediend via een afstandsbediening. Het toestel bevat 15 ballen, en kan ze, afhankelijk van jouw instellingen, tot 10 meter ver werpen. En als je een beetje een slimme hond hebt, dan leer je hem toch zeker om de bal terug naar de machine te brengen!
Een tweede tool is de Panasonic Pet Cam. Daarmee kan je zien wat je lievelingsduur zoal uitspookt terwijl jij er niet bent. De camera werkt een beetje zoals een bewakingscamera, en zorgt ervoor dat je, waar je je ook bevindt, altijd verbonden kan voelen met je lieveling.
Een andere gadget, die echt niet te gek is, is de evacuatiedeken, Pet Emergency Evacuation Jacket. Wanneer er iets gebeurt in jouw huis, dan zijn de huisdieren vaak zelf ook in paniek, en erg moeilijk te evacueren. Dit "jasje", dat gemaakt is van hetzelfde materiaal als de Japans brandweerlui gebruiken, is vlamvertragend, beschermt tegen de hitte, en bevat verschillende zakken met daarin bijkomende spullen voor je huisdier, zoals een etenspot, een muilband, zakjes die hermetisch gesloten kunnen worden (je moet misschien met je huisdier naar een plek waar je niet meteen naar buiten kan voor zijn behoefte...), een jasje tegen de regen, enz.
Nog meer gadgets voor onze trouwe viervoeters bij The Age.
http://www.japantrendshop.com/
http://godoggoinc.com/
http://www.theage.com.au/digital-life/digital-life-news/gadgets-for-pets-20100113-m5gk.html


IE KRIJGT ZWARE KLAPPEN NA GOOGLE HACK
In de nasleep van de Google hack hebben blijkbaar veel internauten de overstap gemaakt naar Firefox als browser. Zij kunnen morgen alvast een nieuwe versie downloaden: 3.6
Het feit dat de hack van de Gmail accounts mogelijk was doordat de hackers gebruik maakten van een fout in de IE browser, en dat vervolgens zowel de Duitse als de Franse overheid het advies gaven om niet langer IE te gebruiken, heeft er alvast voor gezorgd dat heel wat mensen dit advies gevolgd hebben, en IE de rug toekeerden. Het aantal downloads in Duitsland is sinds verleden week met 300.000 gestegen, zo kondigde Mozilla zelf aan. Een grafiek die de opmerkelijke piek in downloads weergeeft, vind je bij ZDnet (1).
Nu zijn al heel wat internauten al jaren aan de slag met Firefox - vooral de technisch meer onderlegde internauten. Zij verkiezen enerzijds de veiligheid van Firefox, maar anderzijds ook het feit dat je deze browser echt naar je hand kan zetten met de ontelbare extensies.
Voor hen is er nu goed nieuws: er is een nieuwe versie van Firefox beschikbaar, versie 3.6. Die zou volgens Mozilla 20% sneller werken dan de oude versie. Dat is dan o.a. te danken aan een snellere verwerking van Javascript. Firefox 3.6 ondersteunt ook HTML5, en de open mediaformaten Vorbis en Theora, waardoor de webbouwers nieuwe mogelijkheden krijgen om video en audio in websites in te bouwen.
Versie 3.6 is ook uitgerust met een tool die moet controleren of bepaalde plug-ins niet al te zeer verouderd zijn, want zij zouden dan een beveiligingsrisico kunnen vormen. Meer over de release bij Mozilla zelf.
Blogs.zdnet
http://blog.mozilla.com/sumo/2010/01/20/firefox-3-6-releases-thursday-21-jan-2010/
http://www.pressetext.at/news/100121032/internet-explorer-ist-wie-ein-neues-auto-mit-altem-motor/


hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Kwaliteit Belgische bedrijfssites acheruit: de internetsites van de grootste Belgische ondernemingen scoren op kwaliteit minder goed ten opzichte van bedrijven uit andere Europese landen. Onder meer de informatie over vergoedingen en...
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_financien/Kwaliteit_Belgische_bedrijfssites_acheruit.8283310-433.art

*** Beveiliging voor de smartphone mag zich aan explosieve groei verwachten
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100119001

*** President van Venezuela, Hugo Chavez, noemt de PlayStation games "vergif"
http://lm.pcworld.com/t/843841/5552561/46636/0/

*** Asus zal nog dit jaar een e-reader uitbrenben met OLED kleurenscherm van 6 inch.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100118018

*** De malware die gebruikt werd bij de aanval op Google is zeker van Chinese origine, aldus een wetenschapper.
http://newsletters.networkworld.com/t/4450968/258589423/91417/0/

*** Easy Computing brengt het boek uit "Twitteren met resultaat". En natuurlijk kan je deze uitgever ook via Twitter volgen!
http://twitter.com/Easy_Computing
http://www.easycomputing.com
muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetBLIND PILOT - 3 ROUNDS AND A SOUND
[singer-songwriter] Een band die in korte tijd enorm populair geworden is, en zopas een tournee achter de rug heeft doorheen de hele VS. Reden van het succes: de songs, gezongen door de zachte stem van songwriter Israel Nebeker, en begeleid op akoestische gitaar. Erg mooi.
Op MySpace kan je zijn songs beluisteren, en op het blog van de band vind je meer informatie. En onze inspiratie haalden wij deze week bij de podcast Shifted Sound.
http://blindpilotmusic.wordpress.com/
http://www.myspace.com/goblindpilot
http://www.shiftedsound.com/?p=622


ANDY SHAUF - CRUSHES
[singer songwriter] Opnieuw erg mooie zachte songs, gezongen door een prachtige mannenstem met een discrete begeleiding. Deze artiest is amper 21, maar veelbelovend. Op zijn MySpace pagina kan je enkele songs beluisteren en ook wat filmpjes van hem bekijken. Bij eMusic kan je 11 kredieten besteden aan zijn nieuwste album, Darker Days.
http://www.myspace.com/andyshauf
http://www.emusic.com/album/Andy-Shauf-Darker-Days-MP3-Download/11664134.html


KYLE ANDREWS - SUSHI
[elektronische popmuziek] Erg vrolijke popmuziek, van een getalendeerde artiest. Op zijn MySpace pagina kan je nog andere staaltjes van zijn werk beluisteren - je zal bemerken dat zijn songs erg gevarieerd zijN.
http://www.myspace.com/kyleandrews
http://www.kyleandrews.com/


THE ALARMISTS - RHYME & REASON
[pop] Opnieuw een vrolijke maar intimistische songs. Deze band heeft een heel album uit, dat vol gevarieerde muziek staat - niet alle songs zijn even zachtzinnig, maar ook daar zijn liefhebbers voor! Toch wel een aanrader.
http://www.emusic.com/album/The-Alarmists-The-Overhead-Left-MP3-Download/11465308.html
http://www.myspace.com/thealarmists


VRIJDAG HOORSPELDAG: ARM KLEINTJE
Genre: Losse verhalen - Thriller - Sociaal Maatschappelijk - NL
Uitgezonden: 1974
Door: TROS
De plot: Alain komt op ziekenbezoek bij zijn vrouw, die in een psychiatrische kliniek verblijft. Hij laat haar duidelijk verstaan dat zij hem veel geld kost aan hospitaalkosten, en dat zij het maar gemakkelijk heeft, terwijl hij zo hard moet werken...
Auteur: Jeanine Raylambert
Regisseur: Harry Bronk
Acteurs: Barbara Hoffman (Claire), André Van den Heuvel (Alain), Yda Andrea (Florence)
Duur: 0:39
Appreciatie: ****
Commentaar: Boeiend, en knap gebracht. De opbouw klopt, het is een echte thriller.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/11/06/arm-kleintje/

Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Geld is een goede dienaar maar een slechte meester
- Alexandre Dumas -


oor logo
De nieuwe oogst


DE STARTERS VAN 2009: RUNKEEPER


Op de conferentie LeWeb werden de beste startende bedrijven, de beste ideetjes voor webdiensten en e-commerce gekozen. In de volgende artikels krijg je een opsomming van deze nieuwe diensten. Wie weet vind je er wel jouw gading?
om te beginnen Runkeeper. Dat is een toepassing voor de Iphone, die gebruik maakt van de gps-functies van de iPhone; hij meet jouw prestaties op basis van jouw outdoor activiteiten. Runkeeper zal bijvoorbeeld de afgelegde weg op een kaart weergeven, de gemiddelde snelheid berekenen, en die prestaties vergelijken met wat men eerder reeds deed. Van de app bestaan zowel een gratis versie, met beperkingen, als een betalende.
[Taal: Engels]
http://runkeeper.com/


DE STARTERS VAN 2009: FRIENDBINDER
Waar het vorige een app was, is dit een webgebaseerde dienst: met Friendbinder kan je alle activiteiten van jouw contacten en vrienden volgen op Twitter, Flickr, Facebook en andere sociale netwerken, en dat vanop deze centrale plaats. Hier worden dan de streams bijeengebracht van de verschillende sociale netwerken.
[Taal: Engels]
http://friendbinder.com/


DE STARTERS VAN 2009: KUKUNU
Op deze site, die nog in besloten bèta verkeert, kan je je reizen plannen. Na inschrijving moet je enkel nog de steden aanduiden die je wenst te bezoeken, en hoeveel tijd je op elke plaats wil doorbreng. Aan de hand van de aanbevelingen van de andere gebruikers van de community krijg je een lijstje van de plekken die je echt moet zien, welke restaurants en hotels de moeite waard zijn. En natuurlijk moet je achteraf, na je reis, best een commentaar laten bij de gekozen plekken.
[Taal: Engels]
http://www.kukunu.com/


DE STARTERS VAN 2009: MENDELEY

Deze dienst wil de iTunes worden van universitaire artikels. Hier kan men zelf zijn eigen bibliotheek aanleggen en bewaren, zoektochten uitvoeren aan de hand van trefwoorden, auteur of titel, en teksten annoteren. Op de site vind je onder "How it works" een duidelijke uitleg over hoe het een en ander in zijn werk gaat.
[Taal: Engels]
http://www.mendeley.com/


DE STARTERS VAN 2009: SHUTL
Deze site wil de levering van online gekocht artikels bespoedigen en brengt de e-winkeliers in contact met de transportbedrijven. Voor elke levering wordt er op basis van een algortime het beste koeriersbedrijf gekozen, op basis van voorafgaande leveringen van gelijkaardige producten. De site garandeert ook de levering, in sommige gevallen zelfs op 90 minuten! De dienst is momenteel in test in Londen.
[Taal: Engels]
http://shutl.co.uk/


DE STARTERS VAN 2009: LIQPAY
Deze dienst werd ontwikkeld door een spinoff van de bank PrivatBank; het is een systeem voor elektronische betaling dat erg gelijkt op PayPal, met dit verschil dat men een mobiel nummer kan synchroniseren met een bankrekening. Om een betaling te doen geeft de gebruiker zijn telefoonnummer in; hij krijgt vervolgens een sms met een code voor eenmalig gebruik, waarmee hij zijn operatie kan bevestigen. De dienst haalt zijn inkomsten uit het kleine percentage dat afgehouden wordt op betalingen.
[Taal: Engels]
https://liqpay.com/


DE STARTERS VAN 2009: SOKOZ

Dit is een Franse site, die het veilen van objecten erg spannend maakt. Elke veiling wordt een competitie. Zodra een product aangeboden wordt, daalt de prijs erg snel voor alle internauten die op dat moment deelnemen aan de verkoop. De eerste die op de knop "kopen" klikt, kan het object aan de aangeduide prijs in de wacht slepen. De verkopen worden 48 uur
op voorhand aangekondigd, zodat je op voorhand na kan kijken wat dit object jou waard is.
[Taal: Frans]
http://www.sokoz.fr/


DE STARTERS VAN 2009: GET IN / SPORTS PREDICTIONS

Voor de liefhebbers van sportwedstrijden die ook van statistieken houden: door de gegevens van de verschillende voetbalwedstrijden te verzamelen en analyseren wil deze site haast wetenschappelijke voorspellingen geven van de wedstrijden die het volgende weekend gespeeld worden. Momenteel beperkt tot wedstrijden uit de 1e klasse van de Britse competitie (Premier League). Maar een interessant concept dat ook hier zou kunnen aanslaan.
[Taal: Engels]
http://www.getinlive.com/


DE STARTERS VAN 2009: STORIFIC
Deze site draait niet rond verhalen (stories) maar rond handelszaken (stores). Het is de bedoeling dat merken op deze plek rechtstreeks met hun klanten kunnen communiceren. Bedrijven kunnen van hieruit bodschappen sturen (promoties, uitnodigingen) via de sociale netwerken. En de klanten kunnen op de site de boodschappen ontdekken die door de bedrijven gestuurd werden, en hen hierover eventueel vragen stellen. Een soort CRM dus, bedacht door Fransen, maar uitgewerkt in het Engels. Deze site is nog altijd in private bèta. Veel overlevingskansen geven wij het niet...
[Taal: Engels]
http://storific.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BIJSLUITERS
Het gebeurt zo vaak dat je een medicijn in je apotheekkastje hebt staan, maar dat je de bijsluiter verloren bent. Op deze Belgische overheidssite (van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) er kan je alle bijsluiters vinden voor alle medicijnen die in BelgiŽ uitgebracht worden. En dat in lettertjes die ook voor slechtzienden te lezen zijn! Nu nog een kortere url voor dit toch wel ingewikkelde webadres... (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://195.130.154.23/Fagg/%28S%281s1ibhu3wv45dq45ym03t22z%29%29/Fagg/FaggCompendium.aspx?compendiumType=H


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ALCOHOLINFO.NL
Drank kan leuk zijn, maar hij mag je leven niet gaan beheersen. En vooral dat van jouw omgeving niet, omdat jij problemen hebt met alcohol. Op deze website vind je veel informatie over alcohol, advies om zelf minder te drinken, of over hoe je moet omgaan met iemand die teveel drinkt, enz. Een initiatief van het Trimbos instituut. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.alcoholinfo.nl/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NETEXECUTIVE
Een site met heel veel info, programma's die getest betrouwbaar zijn, interessante links. Spijtig dat de webmaster de laatste maanden niet zoveel links meer toegevoegd heeft...
[Taal: NL]
http://users.skynet.be/netexecutive/index.htm


VRIJDAG MULTIMEDIA: BEELDEN VAN HAITI IN GOOGLE EARTH

Na de aardbeving in Haïti heeft Google heel hard samengewerkt met partner GeoEye om de laatste satellietbeelden de verwerken en te publiceren. Daarbij kan je dan zien op welke schaal er verwoestingen aangericht zijn in het land. Om de beelden te zien, moet je het KML bestand downloaden en openen in Google Earth; Je kan het ook bekijken via de tool "Historical Imagery".
Wie op de hoogte wil blijven van nieuwe beelden op Google Earth, kan die vinden via het Google Lat Long Blog.
[Taal: ENG]
http://mw1.google.com/mw-earth-vectordb/haiti/Haiti-Earthquake-nl.kml
http://google-latlong.blogspot.com/2010/01/new-imagery-of-port-au-prince.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: ULTIMATE DEFENSE

Een van de meest verslavende games op het web, is Tower Defense. Daarvan bestaan ook verschillende variaties, zoals Ultimate Defense. Bij deze versie moeten jouw troepen ervaringspunten verzamelen, waardoor ze steeds sterker worden doorheen het verloop van het spel.
[Taal: Engels]
http://www.crazymonkeygames.com/Ultimate-Defense.html


VRIJDAG MULTIMEDIA: ALCHEMIA


Toch leuk, al die gratis online spelletjes die in Flash gemaakt zijn. Dit is een richt-en-vuur avontuur, waarbij je de kleine held en zijn onfortuinlijke compagnon moet helpen. Gewoon klikken en slepen in het spel, je kan haast niets fout doen!
[Taal: Engels]
http://www.alchemiagame.com/
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Help Haïti dankzij Internet
http://www.techbytes.be/2010/01/help-ha%C3%AFti-dankzij-internet-.html
- Nieuw van Lenovo: de IdeaPad U1 hybrid notebook
http://www.techbytes.be/2010/01/nieuw-van-lenovo-de-ideapad-u1-hybrid-notebook.html
- G Data waarschuwt: Abonnementsfraude in Microsoft-design
http://www.techbytes.be/2010/01/g-data-waarschuwt-abonnementsfraude-in-microsoftdesign.html*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/
safe computing logo
- Trend Micro lanceert vier nieuwe productseries voor (middel)grote bedrijven
http://www.safecomputing.be/2010/01/trend-micro-lanceert-vier-nieuwe-productseries-voor-middelgrote-bedrijven.html
- PDF: begeerd target voor cybercriminelen
http://www.safecomputing.be/2010/01/pdf-begeerd-target-voor-cybercriminelen.html
- 75 procent van de Vlamingen lezen algemene voorwaarden op internet niet
http://www.safecomputing.be/2010/01/75-procent-van-de-vlamingen-lezen-algemene-voorwaarden-op-internet-niet.html
AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Groei online-muziek vertraagd in 2009
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/458226/2010/01/21/Groei-online-muziek-vertraagd-in-2009.dhtml
- Veel auto-ongelukken VS veroorzaakt door Twitter
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/458086/2010/01/21/Veel-auto-ongelukken-VS-veroorzaakt-door-Twitter.dhtml
- Clinton: actie tegen aanvallen op internet
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/458189/2010/01/21/Clinton-actie-tegen-aanvallen-op-internet.dhtmldigitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Sony Ericsson Vivaz
HD-video opnemen, dat kan met de U5 Vivaz, een nieuw high-end toestel van Sony Ericsson.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28255
- Spyware Terminator
SpyWare Terminator is een uitstekende beveiliging tegen spyware en andere narigheid. Het spoort niet alleen de spyware achteraf op, maar beschermt ook realtime.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22586


elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- De Sony-televisies voor 2010: 3D, monolitisch design en connectiviteit
De Bravia-televisies van Sony voor 2010 krijgen een nieuw design. De monolitische vormgeving wordt ook doorgetrokken in het aanbod van Blu-ray-spelers ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4723
- Altec Lansing met compacter iPod speakersysteem
Altec Lansing blijft druk bezig nieuwe producten te lanceren na de nieuwe look een jaar geleden. Op de CES toonde het een kleine iPod speakersysteem en ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4719
- Autoradio's van Pioneer krijgen opfrisbeurt
Een nieuwe gamma autoradio's van Pioneer biedt voor elk wat wils. Van eenvoudige cd-tuners tot modellen met usb, SD-geheugenkaartslot en iPod-aansluiting ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4716


computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Minder dan 1% Fransen op Twitter
Volgens een studie gepubliceerd door adviesbureau Sysomos, gespecialiseerd in sociale netwerken, zijn minder dan 1% van alle Twittergebruikers van Franse nationaliteit. Daarmee komt Frankrijk op een 13e plaats te staan, nog achter de Filipijnen en ver achter de Verenigde Staten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20951&style=99896
- Vandaag.be lanceert gratis iPhone applicatie met Push Notifications
De nieuwswebsite Vandaag.be stelt haar gloednieuwe gratis iPhone-applicatie voor die nu kan gedownload worden in de gekende Apple App Store.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20949&style=99896
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20949&style=99896

pc world logo

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
/

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
In januari 2009 had 93% van de ondernemingen met tien of meer werknemers toegang tot het internet. 82% van de ondernemingen had een internetverbinding tot breedband. Het internet...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6279
- Web Retail Company start webshop Caroline Biss
Sinds deze week gaat het klassevolle damesmerk Caroline Biss, online kledij en accessoires verkopen. De collectie wordt bovendien elke 8 weken vernieuwd. Caroline Biss sloot...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6281
- Nieuwe community rond social media marketing
Marketeers die op zoek zijn naar informatie over social media marketing kunnen voortaan terecht op een nieuwe community.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6272

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- 5 jaar geleden…
http://computertaal.info/2010/01/21/5-jaar-geleden/
- Retweeten met Facebook
http://computertaal.info/2010/01/21/retweeten-met-facebook/
- Trein versus Tornado
http://computertaal.info/2010/01/21/trein-versus-tornado/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Nieuws van donderdag 21 januari
Ontwikkelaars maken Android 1.6 boot-cd voor x86-systemen
20:16 - Ontwikkelaars hebben een live-cd op basis van Linux-kernel 2.6.29 uitgebracht waarmee Googles mobiele Android 1.6-besturingssysteem opgestart kan worden op een x86-systeem. Op sommige systemen zou ook de touchscreen-functie werken. »
http://tweakers.net/nieuws/65083/ontwikkelaars-maken-android-16-boot-cd-voor-x86-systemen.html
- Nederlands Dagblad laat vanaf oktober voor content betalen
donderdag - Het Nederlands Dagblad wil zijn content vanaf oktober alleen nog tegen betaling aanbieden, al zou tot 95 procent van de lezers afhaken. Het dagblad wil de verandering financieren met een bijdrage uit het Stimuleringsfonds voor de Pers. »
http://tweakers.net/nieuws/65088/nederlands-dagblad-laat-vanaf-oktober-voor-content-betalen.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


GEBRUIK JE USB STICK TEN VOLLE 1: DRAAGBARE APPS
Wellicht zal jij, net als de meeste andere mensen, je USB stick hoofdzakelijk gebruiken voor het overbrengen en bewaren van bestanden. maar je kan er nog veel meer mee doen. In de volgende reeks artikels krijg je van ons wat tips; deze reeks is gebaseerd op een artikel bij TechFRepublic.
Om te beginnen kan je je stick volzetten met draagbare apps, die je van op de stick kan opstarten. Dat moeten dan wel apps zijn die je kan opstarten zonder dat zij een volledige installatie vereisen. OpenOffice bijvoorbeeld kan je op een stick zetten en van daaruit draaien; Mozilla Firefox en Thunderbird zijn verkrijgbaar als draagbare apps. Een uitgebreide reeks apps die je op je stick kan zetten vind je bij PortableApps.com.
http://www.portableapps.com/


GEBRUIK JE USB STICK TEN VOLLE 2: HET OS OPSTARTEN
Het kan ook handig zijn om een heel besturingssysteem op te starten van op zo'n stick. Dat kan erg handig zijn voor noodgevallen. Helaas is dit geen exacte wetenschap, en kan het soms toch enige technische kennis vereisen.
Er zijn gelukkig enkele goede gidsen op het web die je hierbij kunnen helpen. Zo is er een uitstekend artikel dat je vertelt hoe je een stock kan maken om Windows XP op te starten (boot) (1). En voor Linux iser eveneens een artikel op de tweede link (2)
http://articles.techrepublic.com.com/5100-10878_11-6160062.html
http://articles.techrepublic.com.com/5100-10878_11-6171315.html


GEBRUIK JE USB STICK TEN VOLLE 3: VERBINDING MAKEN MET EEN DRAADLOOS NETWERK
Heb je een draadloos netwerk, dan kan je gebruik maken van de Wireless Network setup Wizard in WIndows XP, of van de Windwos Connect Now (WCN) in Vista om de configuratie van het draadloze netwerk op een USB stick te bewaren. Zo kan je dan gemakkelijk een andere computer of een WCN-compatibel toestel zoals een printer of router aansluiten op het draadloze netwerk. Meer informatie hierover: bij Windows XP, ga naar Start, Help and Support Center; bij Windows Vsta, ga naar Start, Windows Help and Support.


GEBRUIK JE USB STICK TEN VOLLE: MAAK EEN PASWOORD RESET DISK
Wanneer je het paswoord vergeet van een user account op een Windows systeem dat geen deel uitmaakt van een domein, dan kan een paswoord reset disk helpen. Hiermee kan je dan het paswoord resetten en terug in jouw account binnen geraken.
Hoe je zo'n paswoord reset disk vraagt, daar begeleidt Windows Vista je bij; in het onderstaande artikel vind je nog meer uitleg.
http://blogs.techrepublic.com.com/window-on-windows/?p=547


GEBRUK JE USB STICKN TEN VOLLE 5: EEN BOOST VOOR JE PRESTATIES
Maak je gebruik van WIndows Vista, dan kan je de USB stick gebruiken om jouw systeem sneller te maken (een 'boost' te geven) dankzij de ReadyBoost technologie. Daarbij wordt de ruimte op jouw USB stick gebruikt als bijkomend geheugencache, om de geheugencache op jouw harde schijf bij te staan. En omdat het flash geheugen sneller reageert dan een harde schijf met zijn bewegend e delen, zal het cachegeheugen dat je van ReadyBoost krijgt je systeem veel sneller kunnen laten reageren.
Hoe gebruik je ReadyBoost? Je stopt de USB flash stick in de USB poort, en volgt de instructies op het scherm, waarbij jou gevraagd wordt wat je wil doen. Meer uitleg nog bij onderstaand artikel.
http://articles.techrepublic.com.com/5100-10878_11-6123847.html


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS EN OPEN SOURCE: 7ZIP
Windows all - 0,9 MB - freeware
Deze freeware is een multifunctioneel alternatief voor het te betalen WinZip en WinRar. Het kan de formaten ZIP, CAB, RAR, ARJ en anderen aan. Bovendien kan je zichzelf uitpakkende archieven maken, die je dan kan opsturen naar anderen.
http://www.7-zip.org/

GRATIS EN OPENSOURCE: AUDACITY

Windows / Mac OS, Linux - 10,39 MB - freeware
Een tool om muziek te importeren en exporteren, bewerken, effecten toe te voegen, de toonkwaliteit te verbeteren, enz. De software bevat ook een simpele tool voor het aanpassen van amplitudes (fade in / fade out) en een instelbare frequentieanalyse.
http://audacity.sourceforge.net/

GRATIS EN OPEN SOURCE: BLENDER
Windows / Solaris / Mac / Linux - 10,77 MB - freeware
Met deze 3D suite kan je 3D objecten aanmaken, die professioneel bewerken: modelleren, renderen, animeren. Zo kan je interactieve 3D content aanmaken en uitvoeren.
http://www.blender.org/

GRATIS EN OPEN SOURCE: CDEX
Windows all / 5,57 MB - freeware
Deze software leest de muziekgegevens digitaal van de CD af, en zet ze dan in het MP3 formaat over naar de vaste schijf. Vervolgens gaat de software online zoeken naar informatie over de songs die op de cd aanwezig zijn.De tool ondersteunt Lame, Ogg, Vorbis, FLAC, WMA en ACM.
http://cdexos.sourceforge.net/

GRATIS EN OPEN SOURCE: CLAMWIN


Windows - 27,4 MB - freeware
Een gratis virusscanner, die je computer afscant op allerlei schadelijke programma's; eigenlijk is dit een grafische UI van de open source programma Clam AntiVirus, om het gebruiksvriendelijk te kunnen bedienen. Je kan de scan manueel opstarten of op geregelde tijdstippen laten lopen. De databank met gekende virussen wordt automatisch geüpdate.
http://www.clamwin.com/

GRATIS EN OPEN SOURCE: ERASER
Windows (32 en 64bit) - freeware
je kent het probleem: je wist bestanden van je harde schijf, maar eigenlijk zijn ze dan nog altijd niet verdwenen. Met deze tool kan je data via verschillende methoden wissenzodat ze gewoon niet meer zichtbaar zijn.
http://www.pcwelt.de/downloads/datenschutz/datensicherheit/36576/eraser/index.html

GRATIS EN OPEN SOURCE: FILEZILLA


Windows - freeware
Een uitstekend FTP programma, om bestanden naar een remote server over te zetten; de data op jouw computer en de andere worden in een overzichtelijke boomstructuur weergegeven, zodat het erg gemakkelijk is om te navigeren. Persoonlijk gebruiken wij deze tool al enkele jaren, en we kunnen jou verzekeren dat hij prima werkt!
http://filezilla-project.org/

GENIAAL EN OPEN SOURCE: FIREFOX
Windows - freeware
Deze browser moeten wij je eigenlijk niet meer voorstellen; maar toch: wie hem nog niet op zijn computer heeft staan, moet dit euvel dringend rechtzetten. Firefox is immers een heel stabiele browser, snel, en vooral de vele add-ons (extensies) die je toevoegen zorgen ervoor dat je gewoon die functies kan toevoegen die jou het beste lijken, zodat het altijd een lichtgewicht browser blijft.
http://www.mozilla-europe.org/nl/firefox/

GRATIS EN OPEN SOURCE: FREE DOWNLOAD MANAGER
WIndows - freeware
Deze gratis tool helpt je bij het downloaden van gegevens van het internet, en het organiseren van je downloads, zodat je ze gemakkelijk kan terugvinden. Het programma ondersteunt in zijn huidige versie ook BitTorrent data en kan .flv video's downloaden van youTube en CO.
http://www.pcwelt.de/downloads/browser_netz/internet-tools/54552/free_download_manager_fdm/index.html

GRATIS EN OPEN SOURCE: FREECIV

Windows - freeware
Een open source variant van het klassieke game Civilization II. Al jaren lang de favoriete game van zovele internauten! Bij dit game kan je namelijk een hele natie aanvoeren en zo de wereld veranderen....
http://www.pcwelt.de/downloads/entertainment_spiele/spiele/50705/freeciv/index.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.)

Het laatste woord....
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
De mensen sluiten enkele gekken op in een huis,
om degenen die buiten rondlopen te overtuigen dat zij het niet zijn.
- Montesquieu -