netties banner

Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
21/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 633 van 16/1/2010

netties verkiezing


Gegroet lezer,

De sneeuw is stilaan aan het wegsmelten. Het was prachtig, dat witte landschap, maar het heeft toch ook voor heel veel hinder gezorgd, en velen hebben de afgelopen dagen gezucht en gesakkerd. We hebben in elk geval geleerd dat de natuur nog altijd het laatste woord heeft, ondanks al onze technologische vooruitgang...

Deze week weer heel wat nieuws, waaronder een verslag van medewerker Filover die een nieuwe Olympus camera uittestte, plus een reportage van onze vliegende reporter Paul, over het gebruik van een navigator speciaal voor de outdoor sportmens. Maar er is ook voor elk wat wils: nieuws over Google uiteraard, maar ook over de licenties van Microsoft, onze privacy die in het gevaar komt, piraterijbestrijders die zelf pirateren... kortom: u zal waarschijnlijk wel uw gading vinden in dit nummer.

Wij wensen u veel leesplezier en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeP.S. Wat onze verkiezing betreft: de jury is het ondertussen eens geworden over de winnaars. Wij danken al onze lezers die aan deze wedstrijd meegewerkt hebben en ons hun favoriete websites ingestuurd hebben. Over enkele dagen mag u allen een bericht verwachten van ons met de officiŽle uitslag!

P.S. Toon uw gulle hart en schenk aan de hulpverleners die nu in Haïti de ergste nood trachten te lenigen. De Belgische mobiele operatoren BASE (KPN Group Belgium), Mobistar en Proximes slaan de handen ineen: stuur een sms met het woord JA ter waarde van 1 euro naar het nummer 4666. De opbrengst van de geldinzameling wordt integraal gestort ten voordele van de slachtoffers.Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
verkenner bannerKanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ZUCKERBERG: HET TIJDPERK VAN PRIVACY IS VOORBIJ
Een boude bewering van de man die aan het hoofd staat van het grootste sociale netwerk, Facebook. Heeft hij gelijk? En moeten wij dat zomaar accepteren?
Marc Zuckerberg heeft in een opgemerkt interview, afgenomen door Michael Arrington van Techcrunch, verklaard dat hij, indien hij Facebook nu terug opnieuw zou maken, de informatie over de gebruikers standaard op "publiek" zou zetten, en niet privé, zoals het jarenlang was - tot het bedrijf in december een totale ommekeer maakte in deze instellingen. Jouw naam, foto bij je profiel, geslacht, huidige woonplaats, netwerken, lijsten van vrienden, en alle pagina's waarop je geabonneerd bent staan sinds enkele weken immers standaard als "publiek" aangegeven. Iedereen op het web kan die zien, en de informatie is doorzoekbaar.
Wanneer een man zoals Zuckerberg dat zegt, dan moet daar nauwlettend naar geluisterd worden. Hij staat immers aan het hoofd van het grootste sociale netwerk, Facebook. Nu is privacy een erg persoonlijke zaak. Waar de een er geen probleem van maakt om al zijn informatie openlijk op het web te gooien, wil de ander zelfs zijn naam niet in het telefoonboek vermeld staan. Volgens Zuckerberg echter is de manier waarop onze maatschappij aankijkt tegen privacy de laatste jaren drastisch geŽvolueerd, en is de ommekeer die hij in Facebook doorvoerde enkel een gevolg van die evolutie.
"Toen ik van start ging vanuit mijn studentenkamer op Harvard, was de vraag die velen mij stelden: waarom zou ik informatie op het internet willen zetten? Waarom zou ik een website willen hebben? In de laatste 5 of 6 jaar is bloggen erg populair geworden, net zoals de verschillende diensten waar mensen informatie delen. Mensen voelen zich comfortabel, niet alleen met het delen van meer informatie, van verschillende aard, maar ook meer openlijk en met meer mensen. Deze sociale norm is mettertijd geŽvolueerd."
Een uitspraak die toch in twijfel getrokken wordt door Marshall Kirkpatrick van ReadWriteWeb. Want is het niet zo dat het idee over privacy veranderd is onder druk van websites zoals Facebook, die altijd verder gaan? Kirkpatrick wijst erop dat Facebook zijn gebruikers in het begin lokte met het idee dat een hoge graad van privacy de gebruikers zou aanzetten om meer informatie te delen met een klein aantal mensen die zij intiem kennen en vertrouwen. Maar nu 350 miljoen mensen via Facebook met elkaar verbonden zijn, beslist Facebook plots dat de gebruiksvoorwaarden van de beginjaren, die rond privacy draaiden, verouderd zijn. Dat gebruikers openlijk _WILLEN_ delen, met de hele wereld.
Een interessante discussie volgt op dit artikel bij ReadWriteWeb. Naar onze mening is privacy ook iets dat met een generatiekloof te maken heeft. Wij zetten zo weinig mogelijk privé-informatie op onze profielen. De kids echter delen hun hele leven met elkaar, zonder zich daarover vragen te stellen. Of zij dat over een jaar of 10 nog altijd zullen doen, daarbij stellen wij dan weer vragen...
http://www.readwriteweb.com/archives/facebooks_zuckerberg_says_the_age_of_privacy_is_ov.php


FRANKRIJK OVERWEEGT "HET RECHT OP VERGETELHEID" IN TE VOEREN
Wat er ooit over jou verschenen is op het web, zou een vervaldatum moeten krijgen. En wanner jij vraagt om het te verwijderen, zou dat moeten gebeuren. Een goed idee?
We blijven nog even bij onze sociale netwerksites, maar ditmaal met een bericht dat haaks staat op de filosofie van Marc Zuckerberg. Want het is al in zovele verhalen aangetoond: het zomaar publiek vertellen over jouw leven kan nadelige gevolgen hebben. De fuif waarbij jij als lolbroek je broek afstak, een moment dat door een van je vrienden vastgelegd werd en gepubliceerd op Facebook, mag hilarisch zijn wanneer je 18 bent, maar erg beschamend wanneer je 25 bent en naar een job wil solliciteren. Jouw oude vrienden van toen - wil je die nog kennen? Sta je nog achter de ideeŽn die je 10 of pakweg 5 jaar geleden verkondigd hebt?
Helaas vergeet het internet nooit. Een zoekmachine kan al die blunders of gênante momenten bij toverslag terug doen verschijnen, wanneer iemand naar jouw naam zoekt. Is dat wel eerlijk? Per slot van rekening kan je in het echte leven een rehabilitatie aanvragen, waarbij jouw strafblad uitgeveegd wordt. Moet zoiets ook niet mogelijk zijn op het internet?
In Frankrijk vindt men alvast van wel. Daar werd nu een wetsvoorstel ingediend waarbij de gebruikers de mogelijkheid krijgen op oude informatie over henzelf te laten wissen. Online en mobiele bedrijven zouden e-mails en tekstboodschappen van gebruikers moeten wissen na een bepaalde tijd, of indien de betrokken persoon hierom vraagt.
De bezorgdheid voor zijn online reputatie heeft tussen haakjes een hele nieuwe industrie in het leven geroepen: bedrijven die nagaan wat er zoal over jou op het net staat, wat de oorsprong is van eventuele negatieve informatie, en hoe die verwijderd of geneutraliseerd kan worden. Meer daarover lees je bij BBC.
VOor ons is het in elk geval duidelijk: Marc Zuckerberg mag nog 100 keer zeggen dat er geen privacy meer bestaat - in onze ogen bestaat die nog wel degelijk, en moet die beschermd blijven. Een wetsvoorstel zoals in Frankrijk kan een goede manier zijn om dat te doen.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/click_online/8447742.stm


NIEUWSORGANISATIES NEMEN SOCIALE MEDIA SERIEUS
Het aantal journalsiten dat de titel "sociale media editor" krijgt binnen nieuwsorganisaties blijft stijgen, en duidt erop dat de klassieke nieuwsorganisaties de sociale media als een belangrijke bron van informatie beschouwen.
Er was een tijd dat Twitter afgedaan werd als prietpraat. Dat Digg als spielerei beschouwd werd, enkel voor geeks. Dat Facebook als tijdverdrijf beschouwd werd voor wie toch niets te zeggen had. Die tijd is voorbij - wat alvast bewezen mag worden door het feit dat de grote zoekmachines (Google en Bing) klinkende munt gewisseld hebben met o.a. Twitter om gebruik te mogen maken van de "tweets", en deze informatie te mogen verwerken in real time zoekopdrachten.
Er is echter nog een ander bewijs, zo vernemen wij uit Poynter Online: steeds vaker stellen redacties journalisten aan die zich voornamelijk aan de sociale media moeten wijden, met name hoe deze media strategisch verwerkt kunnen worden in de berichtgeving, de workflow en de output. The New York Times bijvoorbeeld heeft haar eigen social media editor (Jennifer Preston), Cox Media Group heeft er ook eentje (Mathilde Piard). En deze week kondigde Associated Press aan dat Lauren McCullough benoemd werd op een nieuwe post, waar zij een van de vier pijlers van het nieuwe AP "zenuwcentrum" zal moeten leiden: social networks and News Engagement. Met andere woorden: een van de grootste media-organisaties ter wereld heeft de sociale media erkend als een van de vier belangrijkste pijlers van haar operaties.
Denk daar maar eens aan wanneer je Twitter en co als onbelangrijk afwimpelt!
http://www.poynter.org/column.asp?id=31&aid=175613


BINNENKORT PAKJES VAN AMAZON AFHALEN IN DE BUURTWINKEL
Goederen online kopen is heel handig, maar het afleveren is vaak een probleem, want je moet thuis zijn. Amazon wil Europa veroveren met een Europees afhaalnetwerk.
Wie al eens in een krantenwinkel in een landelijke gemeente gestaan heeft, zal opgemerkt hebben dat zo'n winkel vaak een afhaalpunt is voor goederen die via de papieren catalogus van 3 Suisses besteld zijn (of online natuurlijk). Want bestellen is één ding, je moet het ook nog thuis ontvangen. En de meeste mensen kunnen niet de hele dag thuis zitten wachten tot de postbode (of DHLen co) hun pakje brengt.
Een filosofie die verschillende e-commerce zaken goed in hun achterhoofd houden wanneer zij hun aanbod uitbouwen - denk bijvoorbeeld aan de reeks "shops" (pdashop.be, smartphoneshop.be) van Coolblue: daar kan je online bestellen, en in de winkel op de Ankerrui in Antwerpen afhalen. Delhaize werkt eveneens met afhaalpunten voor de boodschappen die je online bestelt.
En nu wil Amazon ook werk maken van een heus netwerk in Europa van afhaalpunten, en wel in samenwerking met Kiala, dat zich gespecialiseerd heeft in het verzenden en ophalen van pakketten. Ook in BelgiŽ en Nederland zullen er zulke afhaalpunten voor bij Amazon aangekocht goederen komen. In Frankrijk bijvoorbeeld heeft Kiala al meer dan 7.000 afhaalpunten, zodat 83% van de Fransen een afhaalpunt heeft binnen de 500 meter afstand van zijn woning.
En zo zie je dat online handel weer nieuwe offline mogelijkheden biedt...
http://www.retailnews.nl/rubrieken/e-commerce/e-commerce/25998/amazon-bouwt-aan-europees-afhaalnetwerk%C2%A0%C2%A0.html
http://www.kiala.nl/nl/home


EUROPESE SLECHT WERKENDE WET OP PRIVÉ-KOPIES BLIJFT GEHANDHAAFD
Binnen Europa raakt men het niet eens op wat een "privé-kopie" is, en wat de vergoedingen daarvoor moeten zijn. Een kritische blik.
Verleden week hebben wij het gehad over de "auvibel" taks, een belasting die voorheen enkel van toepassing was op cassettes en blanco cd's, en die nu uitgebreid wordt naar harde schijven, usb sticks, enz. De bedoeling van deze belasting? De auteursrechthebbenden vergoeden voor de inkomsten die zij zouden verliezen door de kopieŽn die, al dan niet legaal, gemaakt worden van hun werken. Door die kopieŽn zouden zij immers minder originele werken verkopen, en die zijn de hoofdbron van hun inkomsten.
Het blijkt echter dat zulke taks op privé-kopieŽn in de hele EU bestaan, en overal anders geïnterpreteerd worden. Zo zou je in ons land eigenlijk na aankoop van een fotokopiemachine een aangifte moeten doen bij Reprobel, en dus taksen moeten betalen, die heel verschillende zijn dan wat men in andere landen betaalt. De aankop van een MP3 player in Spanje zou je Ä3,15 kosten aan verborgen taks, maar Ä 25 in Frankrijk. Een multifunctionele printer zou in ons land Ä 178,84 kunnen kosten, maar in Duitsland Ä12. En in sommige landen wordt er helemaal geen belasting toegepast.
Waarom die verwarring? Tja, omdat de definitie van "privé kopie" variŽren van land tot land. En ze zijn de laatste jaren ook erg veranderd. Regels die in de jaren 70 duidelijk waren, zijn nu, in het digitale tijdperk, volkomen verouderd. Elke computer kan immers kopieŽn bevatten, en zowat elk toestel kan als een computer beschouwd worden - inbegrepen externe harde schijven, multifunctie computers, MP3 players, smartphones enz. Bij welk toestel moet de heffing toegepast worden, en bij welk niet?
Tijd dus voor wat bezinning over dit onderwerp. De EU riep mensen bijeen uit de wereld van de multimedia, de hardware, en de auteursrechten, in de hoop tot duidelijkere afspraken te komen. Een maat voor niets, want het bleek dat het water gewoon te diep was: de conferentie werd zonder besluiten beŽindigd. Het juiste hierover lees je bij Ars Technica.
En dus zal het systeem waarbij je exact hetzelfde voorwerp (een multifunctie printer bijvoorbeeld) in verschillende landen aan een verschillende prijs kan kopen blijven bestaan, juist omwille van die heffing. Van Europese eenheid gesproken...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/01/europes-dysfunctional-private-copying-levy-will-stay-dysfunctional.ars


3D TV: HYPE OF WERKELIJKHEID?
Op de CES beurs waren er heel wat fabrikanten van tv's die hun 3D toestel voorstelden, erop rekenend dat 3D dé hit van de toekomst zal worden, die gebruikers kan overhalen om een nieuw toestel aan te schaffen. Maar is 3D tv wel haalbaar?
De vele verslagen vanop de CES beurs zouden doen vermoeden dat 3D TV volgend jaar in al onze huiskamers aanwezig zal zijn. Niet alleen qua hardware (je moet uiteraard een nieuw toestel aanschaffen, kassa kassa!), maar ook, en belangrijker nog, qua programmatie. Zo beloven ESPN en Discovery dat zij programma's zullen brengen via een speciaal 3E kanaal en satelliet. Sony zal zijn PS3 upgraden zodat die ook 3D aankan.
Maar het valt toch te betwijfelen of dit niet bij een toekomstdroom blijft. Er zijn immers enkele punten die in het nadeel werken van 3D tv. Om te beginnen is er het feit dat je nog altijd een brilletje moet opzetten, om jouw ogen die 3D te laten bekijken. Wat wil zeggen dat dat brilletje altijd binnen handbereik moet zijn, net als de afstandsbediening.
Verder is het zo dat je je niet kan neervlijen in je luie zetel, om liggend op je zij naar zo'n 3D programma te kijken. Want die brillen hebben een focus, en je moet op die focus kijken om het 3D gedeelte van zo'n film of programma te zien.
Je kan je trouwens nog meer vragen stellen bij deze 3D voorspellingen. Zal echt het gros van de gebruikers binnen dit een 2-3 jaar een nieuwe 3D tv kopen? Vergeet niet dat zij nog niet zo lang geleden moesten overschakelen naar een tv die digitaal signaal aan kan, flatscreen is, enz. En is 3D echt zo spectaculair dat je eer een nieuw toestel voor zou aanschaffen? Alle herhalingen van F.C. De Kampioenen zijn alvast geen aansporing om het te doen!
Meer kritische bemerkingen bij 3D tv bij Paid COntent (1) en BetaNews (2)
http://paidcontent.org/article/419-lets-get-real-why-the-reporting-on-3d-tv-is-mostly-hype/
http://www.betanews.com/article/How-close-is-3D-to-a-TV-near-you-really/1263004472


WITTEBROODSWEKEN - PARDON: WITTEBROODSDAGEN OVER VOOR GOOGLE'S NEXUS ONE
Na de eerste bewonderende kreten, weerklinkt nu teleurstelling over de "superphone" Nexus One, omwille van kwaliteit, dienstverlening, en... kleine lettertjes in het contract!
De "Google phone", de Nexus One, is nog maar een week uit, maar er valt al heel wat kritiek te lezen over het toestel. Het toestel, het eerste dat het Android 2.1 besturingssysteem aan boord heeft, en dat weliswaar door HTC gemaakt is maar rechtstreeks door Google verkocht wordt via het internet, voldoet wel. Het zou, volgens sommige waarnemers, niet zo snel reageren als de iPhone, en qua leesbaarheid van het scherm ook iets minder zijn, maar over het algemeen is men wel tevreden over de kwaliteit.
Het probleem ligt echter bij de dienstverlening. Google is nu eenmaal een bedrijf dat geen rechtstreeks contact heeft met de eindgebruiker. Wie zelf Google advertenties op zijn website heeft staan, weet dat contact enkel mogelijk is via mail, en dat je dan, misschien, na 2 dagen antwoord krijgt. Geen telefoonnummer waar je een helpdesk kan bereiken, zoals vele Amerikanen moesten ondervinden die na aankoop van hun toestel problemen hadden om het aan de praat te krijgen of te registreren bij hun provider. Neen: zij moesten het doen met een mailtje, en dan geduldig wachten tot er iemand van Google zou antwoorden. Google heeft volgens vele waarnemers hier een flinke steek laten vallen, door geen klantendienst te voorzien. Want wie iets verkoopt, moet ook service na verkoop leveren! (1)
Nu is een mobiele telefoon een complexe mengeling van hardware, software op het toestel zelf, en de verbinding die jouw provider aanbiedt. Wanneer er iets fout loopt bij een toestel als de Nexus One, dan is het niet meteen HTC dat de oorzaak is, maar kan het gewoon liggen aan de 3G verbinding in jouw omgeving.En ook daar blijkt er, aldus BetaNews, iets fout te lopen (2)
Er blijkt trouwens nog iets mis te zijn met de Nexus One - namelijk de verborgen kosten, de kleine lettertjes. Je kan namelijk het toestel ook kopen aan verminderde prijs, mits je een contract afsluit met een bepaalde provider. Wil je echter dit contract vervroegd opzeggen, dan moet je een schadevergoeding betalen, afhankelijk van de totale duurtijd van je contract en de tijd die je nog moest uitdoen. Dat is logisch, dat is een werkwijze die overal ter wereld toegepast wordt. Maar volgens de eigen verkoopsvoorwaarden van Google vraagt Google daar bovenop nog eens een eigen opzeggingsvergoeding. En dat is toch een beetje overdreven, niet? (30
Kortom: de liefde van het grote publiek is meteen overgewaaid. Nogmaals, niet omdat het toestel zelf ondermaats zou zijn, maar omwille van verschillende bijkomende factoren. Spijtig, want het ziet er een mooi speelgoedje uit...
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/186577/nexus_one_complaints_mount_honeymoon_is_over.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.betanews.com/article/HTC-admits-customers-have-Nexus-One-3G-trouble-not-yet-blaming-the-phone/1263265252
http://www.cnet.com/8301-19736_1-10432734-251.html


WAT WAREN NU EIGENLIJK DE GROTE TRENDS OP CES?
De CES beurs in Las Vegas biedt gewoontegetrouw een blik op de toekomst. Wat mogen wij de volgende jaren dan zoal verwachten?
Nu de CES beurs achter de rug is, is het heel gemakkelijk om een overzicht te maken van wat de toekomst brengen zal op gebied van hardware. De stands van de verschillende fabrikanten logen er niet om, als je de verslagen van de verschillende tech sites geloven mag: de trends zijn erg duidelijk.
Om te beginnen hebben heel wat fabrikanten zich op de e-reader gegooid. Velen geloven in de toekomst van het toestel waarop je boeken kan lezen. Als je het ons persoonlijk vraagt zullen het niet meteen de boeken zijn die de e-reader populair maken, maar wel kranten en magazines. Een krant lezen op een computerscherm is nog altijd niet handig, maar op zo'n e-reader wel. En misschien is de gebruiker wél bereid om voor het nieuws te betalen, indien het 's nachts in alle stilte op zijn e-reader geleverd wordt, zodat hij zijn digitale krant meteen bij het ontbijt (of bij het dagelijks bezoek aan het 'kleine huisje') lezen kan? PC World heeft enkele nieuwe toestellen op een rijtje gezet (2)
Een andere belangrijke trend is 3D, een trend die aangewakkerd wordt door de lancering van de prachtige 3D film Avatar in de bioscopen. Het is de bedoeling dat je in de toekomst zelf ook een 3D tv in huis haalt. Maar, zoals al eerder gezegd, blijft het de vraag of 3D tv überhaupt wel een succes kan worden, zolang je er nog een speciaal brilletje voor moet opzetten. (2)
Een derde trend is het tech dashboard in de auto. Ook daar hadden wij het al even, en wij wezen daarbij op het gevaar dat al die tech op je dashboard eigenlijk inhoudt. Je zou zo gemakkelijk afgeleid kunnen worden, terwijl je je volle concentratie nodig hebt voor de weg. PC World maakte een mooi overzicht van de Car Tech die er nu al aangeboden wordt (3).
En tot slot is er de hardware die draait rond Android. Heel wat fabrikanten geloven in de toekomst van dit OS voor de mobiele telefoon. Zij hebben eigenlijk gelijk, want wie al met Android heeft mogen spelen, weet dat het een stabiel en vooral erg snel OS is. Alleen: Google zelf heeft die fabrikanten het gras voor de voeten weggemaaid, door zelf een eigen Google phone uit te brengen, de Nexus One, die alle bestaande mobiele toestellen met Android de loef wil afsteken. Velen menen dan ook dat Google hiermee zijn eigen ruiten ingegooid heeft.
Er is nog één trend eigenlijk op CES, maar die houden wij voor het volgende artikel: de tablet.
http://www.pcworld.com/article/186437/2010_year_of_the_ereader.html?tk=rel_news
http://www.pcworld.com/article/186565/3d_comes_home.html?tk=rel_news
http://www.pcworld.com/article/186395/car_technology_speeds_up.html?tk=rel_news


LENOVO BRENGT LAPTOP EN TABLET PC IN ÉÉN
Een erg opgemerkte computer op de CES beurs was de lenovo Ideapad U1. Wat heeft die te bieden?
Ons rijtje met trends uit het vorige artikel is niet volledig zonder de tablets te melden; Apple's mysterieuze en o zo gehyped tablet is er nog altijd niet, en Apple wil zelfs niet bevestigen dat het er ooit komt. Wat andere fabrikanten er niet van weerhoudt om zelf hun eigen tablet uit te brengen, en alvast een deel van de markt in beslag te nemen.
Tussen die stortvloed aan tablets was er toch eentje dat opviel: de Ideapad U1 van Lenovo. Dat is een laptop waarbij je het scherm kan verwijderen van het toestel, en dan als een volledig onafhankelijk tablet gebruiken kan. Het scherm bevat immers zijn eigen processor en het fabriekseigen besturingssysteem van Lenovo, Skylight, en een aanraakscherm. Koppel je het scherm opnieuw aan het toestel aan, dan zie je op het scherm plots weer Windows 7, dat zich op de harde schijf bevindt. Het leuke daarbij is dat de overgang naadloos verloopt: ben je aan het surfen met volledig toestel, dan kan je gewoon verder gaan op dezelfde pagina wanneer je het scherm loskoppelt en het als tablet gebruikt (of, zoals Lenovo noemt, als "slate"). Het toestel is niet meteen goedkooop, 999 $, maar je moet maar zo denken: voor die prijs heb je 2 computers!
http://www.pcw.co.uk/computeractive/news/2255718/lenovo-reveals-netbook-slate-pc


GOOGLE DREIGT ERMEE ZICH TERUG TE TREKKEN UIT CHINA
Is Google echt verontwaardigd over de cyberaanval op enkele Gmail accounts, of is het zoals, concurrent Baidu beweert, enkel een strategische zet, ingegeven door puur commerciŽle belangen?
Het bericht haalde de wereldpers, en alle nieuwsmedia staan er vol van: Google dreigt ermee dat het alle activiteiten in China stopzet, als gevolg van een "gesofistikeerde en doelgerichte" cyberaanval die vanuit het land uitgevoerd werd op enkele mail accounts bij Gmail, van Chinese dissidenten. Google zegt met niet zoveel woorden dat de Chinese overheid achter deze aanvallen zit, maar het wordt wel duidelijk geïmpliceerd.
Deze cyberaanvaal is de directie van Google blijkbaar in het verkeerde keelgat gechoten. De zoekgigant kondigde woensdag aan dat het een einde maakt aan de censuur, die het op vraag van China bij de zoekresultaten uitvoerde - een werkwijze die tussen haakjes door velen afgekeurd werd. Mogelijk zal, wanneer Google deze censuur niet meer doorvoert, het bedrijf haar zoekmachine moeten opdoeken, en haar operaties moeten sluiten in China. Mogelijk zouden zelfs alle diensten van Google, zoals Google docs, Gmail, en Google hosting voor bedrijven, geblokkeerd worden in China.
Mooi, zal je zeggen: Google toont dat het haar op zijn tanden heeft, en niet eindeloos naar de pijpen danst van de Chinese overheid. Maar de grote concurrent van Google in China op vlak van zoekmachine, Baidu.com, zegt in een communiqué dat Google zich heeft laten leiden door financiŽle, niet morele gronden of de mensenrechten. Het bedrijf slaagt er immers niet in om DE Chinese markt te veroveren en te domineren.
Of is het gewoon een strategische zet van Google, om de Chinese overheid wat angst aan te jagen, en de publieke opinie achter zich te scharen? Google zou in de volgende weken naar eigen zeggen onderhandelingen beginnen over het ongecensureerd uitbrengen van de resultaten van de zoekmachine.
Wat de waarheid is, kunnen wij niet inschatten. Lees zelf de verschillende artikels, zoals altijd uitvoerig verzameld door TechMeme, zodat jij je een mening kan vormen. Op de tweede link een officiŽle reactie van de Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, Hillary Rodham Clinton. En op de derde een melding dat ook Adobe gewag maakt van een grote, georchestreerde cyberaanval op haar systemen... een aanval die geen verdere weerklank kreeg in de pers.
http://www.techmeme.com/100112/p68#a100112p68
http://www.state.gov/secretary/rm/2010/01/135105.htm
http://blogs.pcmag.com/securitywatch/2010/01/adobe_and_google_both_reveal_i.php


DOET HADOPI ZELF AAN PIRATERIJ?
Het Franse agentschap dat piraterij in Frankrijk voortaan streng moet bestraffen, zou zich zelf aan piraterij schuldig maken, zo melden verschillende blogs. Hoezo?
Wie zei daar ooit "wie zonder zonden is werpe de eerste steen"? Wanneer de Franse overheid, of althans het instituut dat in het leven geroepen werd om in de toekomst de "piraten" te straffen, wil dat het au serieux genomen wordt, dan zal het toch moeten vermijden om zelf in de fout te gaan.
Hadopi, het Franse agentschap dat de piraten na 3 waarschuwingen van het net moet gooien, blijkt namelijk een erg gênante blunder begaan te hebben, zo melden verschillende blogs. Bij het ontwerp van het logo van Hadopi zou namelijk gebruik gemaakt zijn van een lettertype waarop auteursrechten berusten. En de eigenaars van deze auteursrechten nemen dit niet, en overwegen een klacht.
Hadopi zelf zegt dat het geen inbreuk is, maar eerder een "fout bij de behandeling". Maar waarnemers wijzen erop dat, wanneer het voor Hadopi al zo moeilijk is om te weten wat mag en niet mag, het voor de gewonen burger zeker verwarrend is. Hoe kan een gewone pater familias controleren dat alles wat er over de internetverbinding verloopt volkomen wettig is? Want gaat één van de kids over de schreef, dan dreigt het hele gezin immers zijn internetverbinding te verliezen...
Meer bij BoingBoing en TorrentFreak.
http://torrentfreak.com/french-3-strikes-group-unveils-copyright-infringing-logo-100112/
http://www.boingboing.net/2010/01/12/frances-anti-piracy.html


MICROSOFT STOPT VERKOOP VAN OFFICE
Nooit gezien: in een zaak rond patenten heeft Microsoft bakzeil moeten halen, en het stopt meteen de verkoop van haar Office producten.
Toen enkele maanden geleden een volkomen onbekend bedrijf, i4i, een klacht indiende tegen Microsoft omdat het gebruik gemaakt zou hebben van een technologie waarop het zelf een patent had, werd deze claim door de meeste waarnemers afgedaan met een schouderophalen: ofwel heeft het bedrijf geen been om op te staan, ofwel zal Microsoft wel een regeling vinden. Maar tot een proces komt het in elk geval niet, en Microsoft zal er zeker en vast geen last van ondervinden.
Deze waarnemers zullen deze week wel vreemd opgekeken hebben. Niet alleen kwam het tot een proces, maar bovendien gaf de rechter i4i gelijk, en moest Microsoft tot overmaat van ramp holderdebolder alle versies van Office waarin gebruik gemaakt werd van de technologie, uit haar winkel verwijderen.
En dus kon het gebeuren dat er woensdag plots geen enkele versie meer te vinden was van Microsoft Office 2007 in de online winkel van de softwaregigant; een screenshot hiervan, waarbij de meeste producten de vermelding "not available" droegen, vind je bij CNet;
Enkele uren later leek het probleem al terug opgelost; naar eigen zeggen had Microsoft het onderdeel in kwestie, waarop een patent zou berusten, terug verwijderd uit haar producten. Wat, net zoals bij het vorige verhaal, aantoont dat inbreuk maken op auteursrechten en patenten erg gemakkelijk is, en dat zelfs de groten der aarde zich hier ongewild aan bezoldigen...
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10432510-56.html?tag=mncol;txt
http://news.cnet.com/8301-10805_3-10308013-75.html


GEÏNFECTEERDE PC'S MOGEN FACEBOOK NIET MEER BINNEN
Facebook wil de gebruikers, en vooral zichzelf, beschermen tegen alle mogelijk wormen en andere besmettingen. Wie een geïnfecteerde pc heeft, zal Facebook niet meer binnenmogen tot hij zijn pc heeft laten scannen. Een goed idee?
Helaas kan de internaut, hoe voorzichtig hij ook is, ten prooi vallen aan allerlei malware, gewoon omdat er een fout ontdekt wordt in een of andere software, en snoodaards meteen misbruik maken van dit beveiligingslek. Facebook is zich daarvan bewust, en wil de gebruikers, maar ook zichzelf beschermen tegen malware en virussen. Het heeft een overeenkomst afgesloten met beveiligingsbedrijf McAfee om tegen fikse korting beveiligingssoftware aan te bieden aan alle 350 miljoen gebruikers. Er hoort zelfs een gratis probeerperiode van 6 maanden bij.
De gebruiker zal voortaan dan eerst zijn computer moeten laten controleren door McAfee. Wordt er een besmetting ontdekt, dan krijgt de gebruiker geen toegang meer tot Facebook tot een scan van McAfee de computer terug virusvrij gemaakt heeft.
Op zich een goed idee. Maar waarom dit initiatief enkel beperken tot McAfee? Er zijn genoeg andere antivirusprogramma's, al dan niet tegen betaling.
In de podcast van Buzz Out Loud gingen de leden van het Cnet team aanhet brainstormen over dit idee. En zij kwamen met een systeem dat ons wel erg interessant lijkt, en dat de veiligheid op het internet wellicht fel kan verbeteren. Want wat zou je denken van dit systeem: alle antivirusprogramma's zouden voortaan een bepaald onderdeel hebben dat vertelt wanneer de laatste scan uitgevoerd werd, en of alle virus-signaturen up to date zijn. Elke site die prijs stelt op beveiliging zou dan een kleine ping kunnen sturen naar dit onderdeel, en te weten komen of de computer ok is. Dat lijkt ons een prima idee, en laat de gebruiker vrij om zijn eigen favoriete software te gebruiken- in plaats van, zoals Facebook nu doet, de gebruiker te verplichten om McAfee te gebruiken.
Wat vindt u van dit idee? En denkt u dat dit in de toekomst uitgevoerd kan worden? Meer hierover bij PC Magazine.
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2358015,00.asp
http://www.facebook.com/mcafee
http://www.betanews.com/article/Now-the-great-Facebook-security-giveawayliterally/1263484694


KINDLE DISCRIMINEERT DE BLINDE STUDENT
Scholen die hun studenten aanmoedigen om de Kindle book-reader te gebruiken, geven blinde studenten niet dezelfde kansen als zienden: verschillende Kindle-experimenten op Amerikaanse uniefs moesten stopgezet worden.
Universiteiten zijn snel om te experimenteren met nieuwe vormen waarin lesmateriaal aangeboden kan worden. En de elektronische boeklezers zoals de Kindle kunnen inderdaad de toekomst zijn voor de cursussen op scholen; een schoolboek is immers iets dat je per definitie slechts één jaar gebruikt. Ideaal zou zijn indien je de verschillende schoolboeken gewoon op je Kindle kan downloaden, in plaats van al die boeken te moeten meesleuren. Ook voor de natuur is het een mooie oplossing, want er zouden heel wat minder bomen moeten sneuvelen. Probleem blijft echter de boekenprijs: schoolboeken zijn erg duur, en blijven dat, zelfs in digitale versie.
Er zijn dus eigenlijk heel wat voordelen aan het gebruik van de Kindle in de klaslokalen en op de unief. Verschillende Amerikaanse universiteiten hadden dan ook experimenten opgestart om het gebruik van de Kindle te promoten in de klaslokalen . Maar dat stuitte op klachten van blinde studenten, die zich gediscrimineerd voelden.
Hoezo? zal je zeggen. De Kindle bevat toch een voorleesfunctie, waarbij de teksten door een stem voorgelezen kunnen worden - ideaal dus voor blinden en slechtzienden?
Het blijkt echter dat de interface van het toestel zelf niet afgestemd is op blinden; zo kan het menu zelf niet voorgelezen worden, en dus kan de blinde geen optie kiezen, niet navigeren binnen de verschillende boeken, noch de voorleesfunctie activeren. De uitspraak van de boeken is bovendien erg moeilijk te verstaan, en de omzetting kan onnauwkeurig zijn.
En dus dienden twee organisaties die de blinden vertegenwoordigen klacht in tegen het gebruik van de Kindle in de klas, omdat dit de blinden en slechtzienden zou discrimineren. De betrokken universiteiten hebben nu beloofd dat zij de Kindle uit de klaslokalen zullen bannen tot die gebruiksvriendelijker geworden is voor de blinden.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703414504575001163167087780.html


ARTSEN WILLEN PATIËNTEN MONDDOOD MAKEN OP HET WEB
Tegenwoordig worden artsen door hun patiŽnten beoordeeld op verschillende websites - een feit dat hen niet lekker zit. Sommigen gaan zelfs zover dat zij de patiŽnt enkel nog willen behandelen na een "gag-order". Hoezo?
Feit 1. De meeste artsen zetten zich volledig in voor hun patiŽnten. Maar af en toe kan het gebeuren dat er iets fout gaat. Meestal is dat gewoon een ongelukkig toeval, af en toe gebeurt het dat dit te wijten is aan een fout van de betrokken arts. In de VS trekken de patiŽnten dan meteen naar de rechter, om een fikse schadevergoeding te eisen. Gevolg: de artsen moeten torenhoge premies betalen om zich te verzekeren tegen eventuele beroepsfouten.
Feit 2. De laatste jaren zijn er verschillende websites ontstaan waar je niet alleen producten, maar ook diensten kan evalueren, je eigen belevenissen met product of dienst kan beschrijven. Yelp, bijvoorbeeld, waar je besprekingen van restaurants vindt. Maar je kan ook schoolmeesters en zelfs artsen bespreken - op RateMDs.com. En bij die laatsten begint het schoentje te wringen. Wie een operatie ondergaan heeft bijvoorbeeld, uitgevoerd door een bepaalde arts, en die operatie is niet echt gelukt, kan dat dan melden op zo'n site. PatiŽnten die een dergelijke operatie moeten laten uitvoeren, kunnen via zoekacties op het net op dit commentaar vallen, en afgeschrikt worden om de operatie door deze arts te laten uitvoeren.
Sommige artsen beginnen zich hiertegen te verzetten, en dwingen hun patiŽnten om een verklaring te ondertekenen waarin zij afzien van het recht om zulke commentaar te leveren op online fora, vooraleer de arts de operatie of behandeling willen opstarten.
Een werkwijze die - terecht - heel wat wenkbrauwen doet fronsen in de VS. Maar eerlijkheid gebiedt ons erbij te vertellen dat de arts die zo'n negatieve commentaar krijgt op een forum, hierop niet mag reageren om eventuele fouten of onjuistheden recht te zetten, omwille van redenen van de privacy - hij zou dan immers feiten uit het dossier moeten vrijgeven, en dat mag niet.
Een erg interessant artikel over een fenomeen dat (momenteel) enkel in de VS bestaat, bij MSNBC.
http://www.msnbc.msn.com/id/34794632/ns/health-health_care/hardware logo
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


TEST : OLYMPUS E-620 FOTOTOESTEL (I)
De DSLR Olympus E-620 met ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 kitlens lag op de NeTTies-testtafel. Naar goede gewoonte krijg je in dit eerste deel een beschrijving van de voornaamste kenmerken, in het tweede deel een gebruikservaring.
De E620 is een 12.3-megapixel digitale spiegelreflexcamera uit het Four Thirds-gamma van Olympus. Het is, op de nieuwe Olympus E420 na, 's werelds kleinste en lichtste D-SLR met ingebouwde beeldstabilisator. De body zelf weegt slechts 560 gram (incl. de Li-Ion batterij), is 130 x 94 x 60 mm groot (of beter klein) en slikt zowel Olympus XD- als CompactFlash-geheugenkaarten (maar geen alom verspreide SD-kaarten). Het toestel heeft heel wat opties. Een van de voorname kenmerken is het ingebouwde antistofsysteem (Supersonic Wave Filter) waarmee stof op de sensor in principe tot het verleden behoort. Daarnaast beschikt de E620 ook over Live View, ingebouwde beeldstabilisator, gezichtsherkenning en schaduwaanpassing. Voor de Live View beschikt de camera bovendien over een volledig draaibaar HyperCrystal III LCD-scherm van 6.9cm (2.7") en 230.000 pixels. De gevoeligheid gaat van 100 tot 3200 ISO. En de sluitersnelheid start vanaf 1/4000s (tot 60s). Er kunnen drie afzonderlijke, draadloze flitserunits aangesloten worden. Je kan foto's maken in verschillende verhoudingen : 4:3 / 3:2 / 16:9 / 6:6. En met een (extra aan te schaffen) opzetbare HLD-5 Power Grip kan je makkelijk vertikaal fotograferen.
Het toestel ligt sinds april 2009 in de winkels en is beschikbaar in drie kits. De richtprijs voor de hier geteste kit was 899 EUR maar tegenwoordig kan je hem op sommige plaatsen al voor minder dan 700 EUR op de kop tikken. Bovendien loopt er tot 31.03.2010 een promotie bij Olympus waarbij je bij aankoop van een E-620 een gratis extra Li-Ion batterij kan ontvangen.
Meer info over de E620 vind je op de website van Olympus. (Filover)
http://www.nl.olympus.be/consumer/208_22107.htm
http://www.nl.olympus.be/consumer/dslr_digital-slr_e-620_21043.htm


TEST : OLYMPUS E-620 FOTOTOESTEL (II)
Door zijn formaat, gewicht en design ligt de camera heel comfortabel in de hand. In vergelijking met de vorig jaar geteste E-520 vallen onmiddellijk enkele wijzigingen op : het 7-punts Twin AutoFocussysteem (ipv 3) waardoor scherpstellen nog vlotter gebeurd, een beter leesbare optische zoeker, 2 extra megapixels en vooral het stevig en volledig draai- en kantelbaar LCD-scherm. Dit laatste is heel handig om in Live View vanuit minder makkelijke posities toch foto's te maken. En aangezien het aan de zijkant bevestigd is, kan je er ook op een statief zonder probleem gebruik van maken. De Live View opnames gebeuren ook sneller dan met de E-520, maar natuurlijk nog niet zo snel als zonder Live View. Ook het focussen verloopt daarbij iets trager maar als je niet van plan bent snelle sportopnames te maken in Live View mode, dan is dat geen obstakel.
De "Art filters" (zoals bij de geteste FE-5020) zijn ook hier weer aanwezig. Leuk maar niet echt een doorslaggevend argument om al of niet voor dit model te kiezen. Via software kan je immers meestal hetzelfde effect bekomen, waarbij je bepaalde parameters nog zelf in de hand hebt. Olympus heeft er ook voor geopteerd om de (bij DSLRs) in opmars zijnde video-functie weg te laten en zich te beperken tot de basisfunctie van een fototoestel : fotograferen. Op dat gebied wordt de fotograaf trouwens verwend met heel wat ingebouwde en instelbare functies. Je zal zeker een hele tijd zoet zijn om alle mogelijkheden te ontdekken. De geleverde beeldkwaliteit is goed. De ingebouwde beeldstabilisator heeft ook als voordeel dat je objectieven niet noodzakelijk over die functie hoeven te beschikken. Bij hogere ISO-waardes komt er wel ruis in de foto's. Het was leuk werken met de Olympus E-620 die voor zijn geld heel veel mogelijkheden biedt. En het kantelbaar scherm is nog een extra troef die ik erg op prijs stelde.
Beelden zeggen meer dan woorden, dus testfoto's zijn te vinden op het gekende adres. (Filover)
http://netties.filover.be


iTYPE KLAVIER VOOR DE IPHONE
Het iType klavier zou de ideale compagnon kunnen zijn voor de iPhone. Ware het niet dat de iPhone zo'n gesloten omgeving is...
De iPhone is, zoals Apple het zelf altijd trots zeggen wil, een miniatuur computer. Hij kan zoveel, en je kan er zoveel toepassingen (apps) voor downloaden. Alleen: een computer veronderstelt wel interactie, dat jij commando's geeft of tekst intikt om met de verschillende programma's te communiceren. Bij de iPhone is daarvoor het virtuele klavier bedacht, maar dat kan vele gebruikers niet voldoen. Echt comfortabel werkt het niet, vooral wanneer jouw vingers nu eenmaal niet van de slankste zijn.
Verschillende bedrijven hebben al getracht om voor dit probleem een oplossing te bedenken. Een idee dat ons wel aanstaat is dat van iType: een hardware klavier met een uitsparing waarin je je iPhone of iPod Touch kan leggen. Zodra het toestel aangesloten is, kan je het klavier gebruiken voor de input... maar helaas enkel in de iType app. Vermits het iPhone een gesloten omgeving is, kan je dit klavier niet gebruiken in alle omgevingen waarbij tekst input vereist is. Wat je nu moet doen is de iType app opstarten, daar je tekst intikken, en dan kopiŽren naar de app waar je die tekst nodig hebt.
Heel omslachtig dus, en een grote hindernis voor de doorbraak van deze hardware oplossing...
Meer bij Engadget.
http://www.engadget.com/2010/01/08/itype-keyboard-brings-a-physical-keyboard-to-the-iphone-but-the/


OPBLAASPOP 2.0
Er staat ons een hete toekomst te wachten: de Sexbot van True Companion belooft eenzame heren een stralende toekomst.
Kijk, er zijn beurzen zoals de CES, waar de hele tech wereld naartoe trekt, en waar alle magazines vol van staan. Maar er zijn ook andere beurzen die in alle discretie gehouden worden, waar niet veel over geschreven wordt, maar die toch een erg lucratieve industrie als doelpubliek hebben: beurzen over producten "voor volwassenen".
Verleden week werd er, naast de CES beurs, dus ook de AVN Adulst Entertainment Expo gehouden. En daar debuteerde Roxxxy, een haast levensgrote robot (55 kg licht, en 153 cm groot - wat men in vaktermen 'petite' noemt)? De robot heeft vanbinnen een skelet dat anatomisch correct is, omhuld door een stof die echt als "vlees" aanvoelt, aldus de maker van onze Roxxy. De dame heeft achteraan in haar rug wel een laptop ingebouwd, en je kan haar "bedienen" via WiFi. Er zullen regelmatig updates verschijnen van de software die haar "ziel" vormt, en je kan haar ook maniertjes aanleren (wellicht "vuile manieren", zullen vele lezers met een snode inborst meteen denken...).
Onze Roxxxy is echt een veelzijdige dame, want ze bevat verschillende persoonlijkheden, en naargelang je behoefte kan je kiezen welke persoonlijkheid jij die dag ontmoeten wil met een gewone druk op de knop. Je kan kiezen uit Frigid Farrah, Wild Wendy, S&M Susan, Mature Martha. Wij moeten wellicht geen verduidelijking geven bij deze namen?
Maar de dame kan ook praten, en is vooral bedoeld om eenzame heren wat gezelschap te bieden (maar wie gelooft dat nou eenmaal?)
Meer over onze Roxxxy bij Infoworld. Wij zijn alvast benieuwd om de eerste van deze dames op beurzen hier ten lande te zien opduiken - maar nog meer benieuwd naar de eerste mannelijke versie!
http://www.infoworld.com/t/consumer-electronics/true-companion-sexbot-alters-dating-landscape-244


SATMAP: EEN WANDEL- EN FIETS-GPS.
Stel, je wil gaan mountainbiken of met de rugzak trekken in de natuur. Vroeger had je de beroemde of beruchte stafkaarten met een zeer gedetailleerde plattegrond van een klein gebied. Dit systeem had veel nadelen. Het gebied per kaart was zeer beperkt, zodat je meerdere kaarten nodig had voor een groter gebied. En het grootste nadeel: op een dergelijke kaart staat nooit je exacte locatie. Stafkaarten waren echt iets voor kenners. Lost de Active 10 Plus van Satmap al die problemen op? We gingen ermee op stap.
Maar eerst, wat is die Active 10 Plus precies? Wel deze GPS is speciaal voor wandelaars en fietsers ontwikkeld. De verpakking bevat, naast de GPS zelf, een USB kabeltje en netadapter om het toestel op te laden, een Quick user handleiding, een batterijhouder en een draagtasje met riem. De batterijhouder is geschikt voor drie AA batterijtjes en is bedoeld om de GPS extra lange tijd te kunnen gebruiken. De ingebouwde Lithium Polymer batterij houdt het wel al uren vol bij continue gebruik, maar onderweg opladen is er uiteraard niet bij. Met 3 AA'tjes kun je toch meer dan 15 uur op pad, en die kan je desgewenst simpel vervangen. Het toestel zelf is door de versterkte, stootvaste behuizing zeer sterk en bestand tegen alle weersomstandigheden en het is zowel overdag als 's nachts bruikbaar.
Dit is de basis. Via de USB kabel kan je kaarten downloaden van het share netwerk van satmap, maar je kan ook dadelijk een map-card aanschaffen. Wij konden voor onze test beschikken over het SD-kaartje met de kaart van Belgie.
En onze ervaring? Een eerste wandeltochtje betrof een wandeling langs de oevers van de Nete. Moeilijk om verloren te lopen, maar je weet nooit. En al gauw bleek al gauw dat we het belangrijkste vergeten waren: grondig de handleiding te lezen, want dit is echt wel noodzakelijk. De GPS bevat zoveel mogelijkheden dat het niet zo evident is om al deze mogelijkheden te selecteren. Er is onder andere een elektronisch kompas, een routeplanner, kaartoriŽntatie, richtingaanwijzer aanwezig. Maar je kan ook zien met welke sterkte de beschikbare GPS satellieten ontvangen worden. Logboeken maken en zoverder. Met de handleiding in het hoofd lukt het allemaal wel. Toch is het even wennen. Een gewone auto-GPS geeft niet de richting aan waarin je rijdt. Je rijdt als het ware altijd vooruit en ziet enkel waar je links of rechts moet afdraaien. De Active 10 geeft aan naar welke windstreek je wandelt of fietst.
Het toestel voelt stevig aan en het is waterdicht. Daardoor, en omdat je het toestel ook met handschoenen aan moet kunnen bedienen moet je wel wat kracht zetten om de toetsen te bedienen. Het scherm heeft ook veel last van reflecties, maar verder is het toestel zeer interessant voor de echte avonturier die de begane paadjes wil verlaten. De hoogte aanduiding is ook interessant, wil je steilere bos paden beklimmen. Je kan inschatten hoe steil de gekozen wegeltjes zijn.
Als je de gratis software SatSync op je PC zet, kan je routes plannen, printen en dergelijke. Maar je kan ook routes van anderen bekijken, downloaden, uitwisselen enzoverder. Het is ook mogelijk om je routes te bekijken in Google Earth en Microsoft Virtual Earth. Satmap ondersteunt: gpx, loc, kml en kmz.

Als toemaatje kan je in de accessoirehandel onder andere een oplaadbare batterij, fietssteun, luxe draagtas en andere schermcovers kopen.
Betekent dit toestel het einde van de Japanse toeristen met een stadsplannetje in Brugge? Allemaal een Active 10! De Britse reddingsdiensten hebben alvast gekozen voor Satmap.
Op de onderstaande link vind je de uitgebreide gebruikers handleiding. [Paul Liekens]
http://www.anwb.nl/binaries/pdf/webwinkel/uitgebr_handleiding_active10.pdf
http://www.satmap.com/satmap_route_net/
hardware logo
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Een transparante laptop: Samsung heeft een transparant laptopscherm voorgeteld op de CES Consumentenbeurs in Los Angeles. Volgens het bedrijf is het scherm met de OLED-technologie handig voor een gevoel van openheid op de werkvloer, terwijl iedereen daar nu verstopt zit achter zijn of haar scherm. Volgens ons is het vooral handig om collega's te bespieden terwijl je doet alsof je werkt...
http://www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1051038/2010/01/07/Nieuw-transparante-laptop.dhtml
http://www.youtube.com/watch?v=GNYfik8ZN2A
http://www.blogcdn.com/www.engadget.com/media/2010/01/samsung_transp_lap001.jpg

*** Windows 7 heeft wel meerdere God Modes!
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10426627-56.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20
http://www.hetmag.nl/nieuws/productnieuws/2567-twee-computers-voor-de-prijs-van-een#comments

*** Twee computers voor de prijs van één: De IdeaPad U1 Hybrid van Lenovo oogt als een gewone - doch fraaie - notebook, met Intel Core 2 Duo processor en Windows 7.
http://www.engadget.com/2010/01/04/lenovo-ideapad-u1-hybrid-laptop-by-day-unhinged-tablet-by-nigh/

*** Microsoft heeft nu ook een "huur"-licentie bedacht, voor bedrijvencentra die pc-tijd verhuren.
http://ct.cnet.com/clicks?t=520708550-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** De Nexus One, de mobiele telefoon van Google, zou 174,15 dollar kosten aan materialen om te produceren, 5 dollar minder volgens sommige bronnen dan de iPhone.
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=451994&mail=170&C=0

*** Packard Bell brengt de dots2 uit, een laptop ontworpen voor ultramobiel gebruik, met een beeldscherm van 10,1 inch.
http://www.packardbell.be

*** Google verdient aan foute adware: Adwareprogramma WhenU zorgt voor klikfraude in AdWords, zonder dat Google ingrijpt. Adverteerders betalen voor waardeloze kliks, en Google vult zijn zakken, meent een Amerikaanse professor.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=z3Az6_D3y113wkyemhuUyKe669yZlz7Ip8sBK0qG5a6KS%2Bx55

*** Bellen met Skype zou vanaf 2010 ook mogelijk worden via de tv
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100112010

*** Nieuwe app van het Fraunhofer insituut voor het mobieltje helpt bij het besparen van energie.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=100114002

*** AOL sluit zijn deuren in Frankrijk, en verschillende andere landen in Europa.
http://actu.abondance.com/2010/01/aol-ferme-ses-portes-en-france.html

*** RTBF zet met naamswijziging alles in op internet
De Franstalige openbare omroep RTBF verandert zijn naam met onmiddellijke ingang in RTBF.be. Dat meldt journalist Alain Gerlache op zijn Twitteraccount.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00082316muziek logo
Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetFLORENCE AND THE MACHINE
[rock] Een dame met heel wat in haar mars: Florence Welch is een artieste uit Londen die met heel wat muzikanten samengespeeld heeft. Nu heeft zij haar eigen album uit, Lungs, en bij NPR, waar wij onze inspiratie haalden, kan je in streaming luisteren naar Kiss with a Fist. Meer van haar muziek bij MySpace. Een gratis download hebben wij niet gevonden.
http://florenceandthemachine.net/
http://www.myspace.com/florenceandthemachine
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=121342228


MARIANNE FAITHFULL
[singer/songwriter] Ook deze dame verdient een plaats in het rijtje met de beste muziek van 2009, vermits zij een nieuw album uitgebracht heeft. Dat bevat wel allemaal covers, maar zij zingt ze telkens met een geheel eigen interpretatie, waardoor de songs naar een nieuw niveau getild worden. Bij NPR kan je luisteren naar de song Hold On Hold On. Op de tweede link vind je meer verhalen, interviews en muziek van Marianne Faithfull bij NPR.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=15404078


THE ANTLERS - KETTERING
[singer/songwriter] Een band die dit jaar ontdekt werd; gevoelige songs, die erg mooi uitgewerkt zijn, zoals de song "Ketteridge" bewijst. Bij NPR kan je bovendien een muziekvideo downloaden van een concert dat in maart verleden jaar in Washington gegeven werd.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=121342228
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=105766872


NOAH AND THE WHALE
[pop] Alternatieve pop, gebracht door een band waarvan de zanger een erg markante en o zo mooie stem heeft. Bij MySpace kan je heel wat songs in streaming beluisteren, en naar enkele video's kijken. Prachtige muziek! Het album "Blue Skies" is verkrijgbaar bij iTunes en Amazon.
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=121342228
http://www.myspace.com/noahandthewhale


VRIJDAG HOORSPELDAG: BEDANKT!
Een vrouw komt op bezoek bij haar voormalige buurvrouw, die nu in een flat woont, na het overlijden van haar man. Ze overstelpt haar met goedbedoelde raaad, maar de vrouw, een ex-toneelspeelster, ljkt weggezonken in verbittering.
Commentaar: Uitstekende karaktertekening, prachtig gebracht, heel ontroerend; je wordt stil van het verdriet en de eenzaamheid van de vrouw. Josephine Soer zorgde voor de vertaling, Ton Prudhomme voor de technische realisatie, en Bram Hengeveld voor de assistentie.
http://hoorspel.wordpress.com/2010/01/13/bedankt/Netties werkt samen met:

verkenner bannerEVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als God gewild had dat de liefde voor eeuwig zou zijn,
dan had hij er voor gezorgd dat de redenen voor de begeerte ook eeuwig zouden blijven.
-Jean Anouilh-


oor logo
De nieuwe oogst


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 28: BUTTONATOR
In deze reeks, gebaseerd op een artikel van Webhosting Secrets Revealed, komen we toe aan de Buttonator, opnieuw een handige tool. Hiermee maak je buttons naar eigen smaak. Je vult de tekst in die er in de button moet komen, kiest lettertype, kleur tekst en achtergrond, en stijl. Je kan zelfs icoontjes toevoegen aan de button. En natuurlijk kan je het resultaat downloaden naar jouw computer. Handig!
[Taal: Engels]
http://www.buttonator.com
http://www.webhostingsecretrevealed.com/featured-articles/30-must-see-web-generator-for-lazy-webmasters/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 29: IDEE'S MULTICOLR SEARCH LAB


Wanneer je een website of blog hebt in bepaalde kleuren, dan wil je vaak afbeeldingen die in dat concept passen. Met deze tool kan je zoeken bij Flickr onder de afbeeldingen die vrijgegeven zijn onder creative commons, naar foto's in de juiste kleuren.
Je kiest in het venster rechts tot 10 kleuren, en het is ongelooflijk hoe snel de afbeeldingen aan deze kleuren aangepast worden telkens je een kleur toevoegt of terug verwijdert.
[Taal: Engels]
http://labs.ideeinc.com/multicolr/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 30: BG PATTERNS
Voor de achtergrond van een website kan je een tegeltje gebruiken, dat eindeloos herhaald wordt in de hoogte en de breedte. Bij die tegels bestaan er ook klassieke achtergronden, gebaseerd op de tegels die je ook in huizen aantreft. Hier vind je die. Er zijn verschillende basispatronen, die je dan kan aanpassen qua kleur en grootte. Je kan ook meteen zien wat het effect is indien je het patroon over het hele scherm uitsmeert. Erg handig, en verrassend.
[taal: Engels]
http://bgpatterns.com/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 31: MAKETEXT
Bij het maken van een website zullen de meeste webmasters de tekst "lorum ipsorum" gebruiken om de tekstvlakken te vullen, en zo het effect te kunnen inschatten. Maar omdat lorum ipsorum zo saai is, heeft deze (Belgische) website een alternatief bedacht. Je kan hier namelijk in Afrikaans, Nederlands, Engels, Frans en Spaans teksten in paragrafen vinden om te downloaden en als tekst te gebruiken. Niets wereldschokkends, wel leuk.
[Taal: ENG/NL]
http://www.maketext.be/index.php


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 32: JOTFORM
Nog een erg interessante webgenerator: hier kan je webformulieren aanmaken. Er zijn enkele vooraf gemaakte formulieren aanwezig, die je dan verder kan bewerken door vanuit de toolbox dingen aan te slepen zoals RadioButton, DateTimePicker, FileUpload, enz. Niet zo simpel te bedienen, maar wel erg handig.
[Taal: ENG]
http://www.jotform.com/


ALTERNATIEVE ZOEKERS: REFSEEK
We gebruiken allemaal Google, omdat die zo algemeen is. Maar wanneer je, als student of onderzoeker, meer gericht informatie vind, dan kan je die vinden bij gespecialiseerde zoekers. Een daarvan is RefSeek; dat is een zoekmachine met een eigen index van meer dan een miljoen documenten, waaronder ook niet-HTML documenten zoals PDF en Office bestanden. De zoekmachine geeft ook definities en synoniemen voor meer dan 150.000 woorden en zinnen. Deze zoekmachine is wel voornamelijk Engels georiŽnteerd - geef je als trefwoord "kanker" in, dan vind je meer resultaten over het Kanker district in IndonesiŽ, dan over de ziekte kanker.
[Taal: Engels]
http://www.refseek.com/


LOGO'S MET EEN VERBORGEN BOODSCHAP

Wist je dat er in het logo van Carrefour eigenlijk ook een C verborgen zit? En dat bij Amazon het gele pijltje onder het woord Amazon niet alleen een smiley moet voorstellen, maar ook de letter a verbindt met z, om aan te geven dat de online winkel alles aanbiedt, van a tot z? Dat er in het logo van Toblerone een beer verborgen zit?
Dit en veel meer kom je te weten in dit artikel over logo's en hun verborgen boodschap. Je zal verbaasd staan!
[Taal: Engels]
http://theroxor.com/2009/10/22/23-brilliant-logos-with-hidden-messages/


500 RETRO PHOTOSHOP BRUSHES
Er kunnen niet genoeg Photoshop brushes zijn! Hier vind je maar liefst 500 verschillende pakketten met effecten die je kan aanbrengen in Photoshop, allen in retro stijl.
[Taal: Engels]
http://naldzgraphics.net/freebies/500-free-photoshop-retro-brushes/


IT WOORDENBOEK
Je komt zo vaak technisch jargon tegen waarvan je de betekenis wel vermoedt, maar toch niet echt weet. Op deze site vind je de verklaring van woorden, van AI (airborne internet), tot ZV port (zoomed video port). Alles in het Engels weliswaar, maar je wordt toch wel wat wijzer! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://whatis.techtarget.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ABC VAN DE NEDERLANDSE TAAL
Een site om te bookmarken, want je zal er wellicht nog vaak terugkeren: hier vind je namelijk een duidelijke uitleg over vaak voorkomende problemen bij het Nederlands. Is het jij "kan" of jij "kunt"? Plaats je een komma voor de "en"? Hoe zit het met dubbele ontkenningen? Wat is het verschil tussen blijkbaar en schijnbaar? Erg interessant!(Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.abcvandenederlandsetaal.nl/#kankunt


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ANW
Het Algemeen Nederlands Woordenboek is nog zo'n adres dat bovenaan je bookmarks hoort. Dit woordenboek wordt gemaakt door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie in Leiden. Het beschrijft de algemene Nederlandse woordenschat vanaf 1970, niet alleen met een defintiie, maar ook uitspraak, woordsoort, woordcombinaties, tekstvoorbeelden... Dit is een woordenboek dat niet in print bestaat, enkel digitaal. Het weblog Woordhoek heeft meer uitleg over dit bijzonder interessante woordenboek. Om een woord op te zoeken moet je wel eerst een (gratis) inlog aanmaken. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://weblogs.nrc.nl/woordhoek/2009/12/21/een-woordenboek-met-beeld-en-geluid/
http://anw.inl.nl/search


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELG.BE
Ben jij het stilaan ook bij dat de meeste kranten enkel nog nieuws brengen dat eigenlijk in "de boekskes" thuis hoort? Dan moet je eens bij deze site kijken. Hier vind je degelijk nieuws, met de nadruk op Vlaanderen, en dan vooral het Gentse. er is ook een hoekje "hot & fun", voor wie het toch wat lichter wil.
[Taal: NL]
http://www.belg.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: GRAFISCH ONTWERPER MARK COLERAN

Wellicht heb je het al gezien in een film: een bericht "incoming mail" dat plots over een computerscherm fladdert. Iets wat nooit in het echt op jouw scherm gebeurt... De man die deze beelden bedenkt, is Mark Coleran: hij heeft heel wat teksten op computerschermen getoverd in films. Op de eigen website van de man vind je een portfolio van zijn werk. Indrukwekkend... (Bron: http://www.walkingmen.com/)
[Taal: Engels]
http://blog.coleran.com/category/portfolio/screendesign


VRIJDAG MULTIMEDIA: TOP VIRALE FILMPJES
Dit is een van de filmpjes die volgens videoverdeler Goviral tot de populairste behoren van de maand december. Het gaat om een aankondiging van een reportage over een bezoek aan Antarctica, waar een walrus die normaal gezien pinguins opeet, die plots aan de cameraman begint te voeden.
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=Zxa6P73Awcg


VRIJDAG MULTIMEDAI: VICTORIA'S SECRET
Nog een virale video: een reclamefilmpje voor Victoria's Secret, een van de grootste lingeriemerken in de VS. En omdat er bij zulke presentatie nogal wat schaars geklede schonen rondlopen, moet je eerst bevestigen dat je meerderjarig bent, vooraleer je het filmpje kan zien.
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=iNScRM_NzLI
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comsites logo
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


techbytes logo

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Gigabyte's Booktop M1305: Laptop + Desktop = Booktop
http://www.techbytes.be/2010/01/gigabytes-booktop-m1305-laptop-desktop-booktop.html
- PDF: doelwit voor cybercriminelen
http://www.techbytes.be/2010/01/pdf-doelwit-voor-cybercriminelen.html
- Toshiba NB305: de langeafstandsloper in de netbookklasse
http://www.techbytes.be/2010/01/toshiba-nb305-de-langeafstandsloper-in-de-netbookklasse.html


*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/
safe computing logo


- PDF: begeerd target voor cybercriminelen
http://www.safecomputing.be/2010/01/pdf-begeerd-target-voor-cybercriminelen.html
- 75 procent van de Vlamingen lezen algemene voorwaarden op internet niet
http://www.safecomputing.be/2010/01/75-procent-van-de-vlamingen-lezen-algemene-voorwaarden-op-internet-niet.html
- Trend Micro levert beveiligingssoftware voor Giorgio Armani-Samsung Smartphone
http://www.safecomputing.be/2010/01/trend-micro-levert-beveiligingssoftware-voor-giorgio-armanisamsung-smartphone.html

AD logo

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Nieuwe Nintendo met grotere schermen in maart in Europa
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/456589/2010/01/14/Nieuwe-Nintendo-met-grotere-schermen-in-maart-in-Europa.dhtml
- Hitler-zuipspel zorgt voor opschudding
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/456602/2010/01/14/Hitler-zuipspel-zorgt-voor-opschudding.dhtml
- Gebruik iDeal groeit hard
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/456438/2010/01/13/Gebruik-iDeal-groeit-hard.dhtml


digitale revolutie logo

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Nationale Retourweken
Je oude mobiel is geld waard. Voor jezelf, of voor een goed doel. Lever dus je mobiel in tijdens de Nationale Retourweken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28196
- Meerdere versies van Internet Explorer gebruiken
Normaal gesproken kun je slechts één versie van Internet Explorer op je PC gebruiken. Via gratis software is het mogelijk ale versies door elkaar heen te gebruiken
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28192
- Frisdrank in plaats van een batterij
Een Chinese Willie Wortel heeft in opdracht van Nokia een telefoon ontworpen die zijn stroom krijgt uit een blikje frisdrank.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28188


elektrozine logo

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nieuw EU ecolabel voor televisies
Sinds november is een nieuw Europees Ecolabel voor televisies van kracht. De bedoeling is om milieuvriendelijke televisies te voorzien van het bekende ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4707
- Sony nu toch met SD-geheugenkaarten
Het heeft lang geduurd maar vanaf dit jaar zullen enkele Sony-producten kunnen worden voorzien van een SD(HC)-geheugenkaart.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4700
- Iomega iConnect: Neem je harde schijven op in je thuisnetwerk
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4688


computerworld logo
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Voorspelling 2010: wat verandert er in de IT
Zes analisten hebben de IT-trends voor 2010 bepaald en de winnaars en de verliezers van het komende jaar in de IT-wereld.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20892&style=99896
- Van smartphone tot superphone
De smartphone is passé. Lang leve de Superphone!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20928&style=99896
- Strijd tussen Google en Apple laait op
CEO Andy Miller van Quattro Wireless heeft bevestigd dat Apple Quattro Wireless heeft gekocht. Het bedrijf is specialist in het aanbieden van advertenties op mobiele apparaten. Apple zou 275 miljoen dollar hebben betaald voor het bedrijf.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20903&style=99896

pc world logo

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in

digimedia logo

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Semetis: web browsers boomen
Semetis, SEM-bureau, realiseerde onlangs een studie over trends en ontwikkelingen van webbrouwsers in BelgiŽ.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6263
- Omzetstijging ondanks of dankzij crisis?
Zowel KMO's als MO's beseffen in deze tijden van economische crisis maar al te goed wat het internet te bieden heeft. Internetmarketingbureau Conba bijvoorbeeld haalde in 2009 een...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6262
- De beste dag om B2B e-mails te versturen
In B2B-omgevingen, is het doorgaans beter om je e-mails niet tijdens het weekend te versturen. Dit lijkt vanzelfsprekend maar het is niet zo, want soms zijn er uitzonderingen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6261

computertaal logo

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- Aardbeving in Haiti
http://computertaal.info/2010/01/14/aardbeving-in-haiti/
- Nintendo DS: PERCY JACKSON & THE OLYMPIANS: THE LIGHTNING THIEF
http://computertaal.info/2010/01/14/nintendo-ds-percy-jackson-the-olympians-the-lightning-thief/
- Nieuwe HTC Smart maakt smartphone toegankelijk voor de massa
http://computertaal.info/2010/01/14/nieuwe-htc-smart-maakt-smartphone-toegankelijk-voor-de-massa/

tweakers logo

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Plasterk wil advertenties op websites publieke omroep beperken
http://tweakers.net/nieuws/64954/plasterk-wil-advertenties-op-websites-publieke-omroep-beperken.html
- Belgische telco Base komt eindelijk met 3g-netwerk
http://tweakers.net/nieuws/64949/belgische-telco-base-komt-eindelijk-met-3g-netwerk.html
- China: internetbedrijven zijn welkom als ze zich aan de wet houden
http://tweakers.net/nieuws/64933/china-internetbedrijven-zijn-welkom-als-ze-zich-aan-de-wet-houden.html


tip logo
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP WINDOWS 7: RECENT GEOPENDE DOCUMENTEN


Een van de toch wel handige onderdelen van het Windows Start Menu was, bij vorige versies, het onderdeel "Documenten", waarbij je een opsomming kreeg van de documenten die je recent geopend had. Dit item zal misschien niet meteen in je Startmenu aanwezig zijn - afhankelijk van de opties die de fabrikant van jouw toestel (Packard Bell, Toshiba, Dell...) geactiveerd heeft, of juist niet.
Ontbreekt dit "Recent" menu-onderdeel, dan kan je het gelukkig gemakkelijk activeren. Klik hiervoor rechts op je startknop, en kies Properties / Eigenschappen. Klik bovenaan rechts op Customize / Aanpassen. Blader tot je het item "Recent Items" (te vinden vlak boven Recorded Tv) tegenkomt. Vink dit aan. Klik op OK om dit dialoogvenster te sluiten, en vervolgens op Apply (toepassen) om de optie te activeren.


TIP WINDOWS 7: PROGRAMMA'S VASTPINNEN OP DE TAAKBALK
Bij Windows 7 kan je niet alleen programma's vastpinnen op het Startmenu, maar ook op de taakbalk. Zo kan je het programma meteen gemakkelijk openen. Bovendien kan je al deze icoontjes heel gemakkelijk met klikken en verslepen in de gewenste volgorde zetten.
Elk programma dat je op de taakbalk vastpint bevat verwante links, zoals je ziet wanneer je rechts op het icoontje klikt. Zo bevat het icoon van IE de links naar de geschiedenis. En elk programma dat vastgepind is, kan je openen via de Windows toets + 1 (tot 0), naargelang de programma's gerangschikt zijn op de taakbalk.
Voor de tech geeks: de items die op de taakbalk vastgepind zijn, zitten in deze folder:
C:\Users\(User-Name)\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\User Pinned\TaskBar
Standaard zijn dat IE, Windows Media Player, en Windows Explorer.
http://www.sevenforums.com/tutorials/397-taskbar-pin-unpin-program-links.html


TIP WINDOWS 7: SNEL EEN TWEEDE VERSIE VAN EEN APP OPENEN
Bij Windows 7 kan je erg snel verschillende versies van eenzelfde programma openen, tenminste indien dit programma dat ondersteunt. Bijvoorbeeld Notepad: wanneer dat open is, kan je een tweede versie of derde versie ervan openen.
Hoe doe je dat? Dat is erg simpel. Klik op het icoon van de toepassing in de Taakbalk, terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt. En kijk, als bij toverslag verschijnt er een tweede versie van dit bepaalde programma.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/06/12/quickly-open-a-second-instance-of-an-application-in-windows-7/


TIP WINDOWS 7: ITEMS VASTZETTEN OP STARTMENU OF TAAKBALK
Bij Windows 7 is een van de grote nieuwigheden de manier waarop startmenu en taakbalk werken. In de taakbalk bijvorobeeld vind je grotere icoontjes van de programma's, die echter geen tekst bevatten. Het vastpinnen van programma's op de taakbalk is handig voor programma's die je elke dag gebruikt, zodat je ze meteen weer kan openen.
Op het startmenu zet Microsoft zelf automatisch de programma's die je het laatst gebruikt hebt. Maar ook hier kan je weer programma's vastpinnen. Je kan zelfs documenten die je erg vaak gebruikt vastpinnen op de Jump List van Microsoft Word.
om een item vast te pinnen op startmenu of taakbalk, moet je het simpel naar de taakbalk slepen of het startmenu.
http://www.informit.com/articles/article.aspx?p=1433054&seqNum=2


TIP WINDOWS 7: BEKIJK EENS HET REKENMACHINE!
Wie bij Windows 7 voor het eerst de rekenmachine (calculator) oproept, zal aangenaam verrast zijn: deze tool werd volledig herwerkt en herdacht. Zo bevat hij ook een geschiedenis: in het schermpje zie je bovenaan welke sommen en bewerkingen je inbracht, zodat je gemakkelijker fouten kan opsporen. De rekenmachine bevat ook een tool om maten en gewichten om te rekenen, naast een datum functie, om evenementen in de toekomst te plannen.
Om te ontdekken!
http://www.informit.com/articles/article.aspx?p=1433054&seqNum=3

Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
shareware logo
Van alles halen, (bijna) niets betalen...WP CLIPART
Windows all - 1,1 GB (!), freeware
Met dit progje kan je de mooiste afbeeldingen vinden om documenten of presentaties te verluchten. Dit programma richt zich vooral op kinderen, om hen de mogelijkheid te geven beelden op school te gebruiken die kindvriendelijk zijn en in orde zijn met de auteursrechten.
http://www.wpclipart.com/


CD BURNER XP
Windows all - 4,2 MB - freeware
Een uitstekend freeware programma om cd's te branden, zowel voor audio als data. Daarbij kan je de samenstelling van de CD eerst voorlopig als ISO image op je harde schijf bewaren, en daarna overzetten naar het cd'tje.
http://www.cdburnerxp.se/


COMPOSE SPECIAL CHARACTERS

Windows all - 35,9 KB - freeware
Met deze extensie voor Open Office wordt het gemakkelijker om speciale tekens en symbolen in Open Office te gebruiken. Alle verschillende accenten, trema's en umlauten worden in een menu vertoond, zodat je gemakkelijk kan kiezen.
http://www.productivityapps.com/


DOPDF: DOCUMENTEN OMZETTEN
Windows all - 3,7 MB - freeware
Met dit progje kan je Excel, Word, Powerpoint en zelfs e-mails en websites snel en eenvoudig omzetten naar het PDF formaat. Dit progje installeert zich als een printer op jouw computer.
http://www.chip.de/downloads/doPDF_32099946.html
http://www.dopdf.com/


MIXXX: VOOR DE DJ

Windows all - freeware
Mixxx voor 64 bit computers is een gratis tool, die vooral beginnende DJ's van pas kan komen. Wie woorden bezigt zoals crossfade, pitcher, flanger, moet dit progje eens uitproberen. Handig voor op party's!
http://www.chip.de/downloads/Mixxx-64-Bit_40728952.html

reactie van lezer Frank:
Hilde,
jammer dat jullie niet gezien hebben dat de fantastische Mixxx naast Windows ook in een Mac en (als ik me niet vergis) Linuxversie bestaat.
;-)
Voor de rest: keep up de good work!
Frank


TASK TILL DAWN
Windows all - 7,2 MB - freeware
Dit is een gratis tool om taken volgens schema te laten opstarten, zoals backup, enz.
http://www.chip.de/downloads/Task-Till-Dawn_38261211.html


MOZILLA LIGHTNING: KALENDER

Windows all - freeware
Mozilla Lightning integreert de gratis kalender Sunbird in het gratis mailprogramma van Mozilla, Thunderbird. Alle afspraken en taken kan je gemakkelijk aanduiden en je kan er alarmen voor instellen. De kalender bevat een overzicht per dag, week en maand.
http://www.mozilla.org/projects/calendar/lightning/
http://www.chip.de/downloads/Mozilla-Lightning_27634700.html


LYRICWIKI: SONGTEKSTEN
Windows all - 2,7 MB - freeware
De bedoeling van dit progje is dat je, bij het afspelen van een song, meteen ook de tekst kan bekijken in je favoriete player. om de juiste tekst te vinden, wordt de database doorzocht van LyricWiki.org. Het programma ondersteunt volgende players: Windows Media Player, WinAmp, MusikCube, Foobar 2000. Maar met een plug-in kan je eventueel ook andere players gebruiken in combinatie met dit progje.
http://www.chip.de/downloads/LyricWiki_32890938.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: GUNMAN

iPhone - 1,6 MB - freeware
De eerste "augmented reality" app in de stijl van een first person shooter - een paintball game om juist te zijn, dat je op je mobiele telefoon kan gebruiken. De juiste uitleg vind je bij Chip.de.
http://www.chip.de/downloads/Gunman-iPhone-App_39545636.html


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: JUNGLE CRASH LAND
iPhone - 6,1 MB - freeware
Bij dit spel voor je iPhone moet je je helikopter neerzetten op een landschap vol hindernissen - palmbomen en stenen bijvoorbeeld. En ondertussen beweegt je helikopter van links naar rechts, en blijft maar dalen... Spannend!
http://www.chip.de/downloads/Jungle-Crash-Land-iPhone-App_40662499.html(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.Het laatste woord....


Medewerker Dave reageert op het menu in Windows 7:
<<<
Hallo hallo.

Ik wou es reageren op win7 en "het menu".
Hoewel we eigenlijk moeten "meegaan met onze tijd", zijn we toch vertrouwd met bepaalde zaken waar we niet zo graag van afwijken.
Zo ook met het win7 menu. Ik heb het laten veranderen, dus weet ik niet wat er juist gebeurd is om het op een klassieke te verkrijgen hier.
Maar als je eens googlet op "klassiek start menu windows 7" vind je toch algauw leuke tips en programma's.
Zoals dit in het nl, en gratis ! http://www.compucated.be/windows/klassiek-startmenu-in-windows-7/
of dit : http://www.howtogeek.com/howto/7218/get-an-aero-styled-classic-start-menu-in-windows-7/
Ik zou wel willen de mensen aanraden om eerst de nodige backups te nemen van hun systeem (norton ghost, acronis, systeemherstel, of gratis alternatief (bvb http://www.winvistaclub.com/d75.html)) en/of registerbackups.
Groetjes, Dave.

>>>
Bedankt, Dave!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezer en vriend Arnold heeft een reactie op ons artikel over apps voor het mobieltje:
<<<
Hallo Hilde,

Je wilde graag een reactie over de app-stores. Ik heb zelf een iPhone 3G en hij bevalt uitstekend. Het voordeel van de apps die je kunt downloaden, vind ik, dat je degene betaalt die de content levert (afgezien van de gratis apps).
Bovendien kun je je apparaat volgens je eigen smaak optuigen en kun je de software gebruiken, ook als er géén internet verbinding mogelijk is. Afhankelijk van de aard van het betreffende programma natuurlijk. Ik gebruik een aantal apps om netwerken te monitoren, daar op dat terrein mijn hart ligt. Hiervoor is vaak een WiFi verbinding met het betreffende netwerk voldoende. Daarnaast heb ik wat foto-software draaien, navigatie, een GPS tracker voor mijn wandelingen, een openbaar vervoer programma, iets voor de weersverwachting, een newsreader, een krant (betaald via mijn 'papieren' abonnement), journaal, kantoortoepassingen, vermaak en een paar spellen. Ik geef toe dat het al snel in de tientallen loopt. Ik vind dat echter geen probleem, daar het overeenkomt met hoe ik mijn computer(s) beheer. Ik moet er niet aan denken, dat al mijn toepassingen alleen via het internet bereikbaar zouden zijn. Ik zoek het in een evenwichtige mix. Wellicht het goede van beide werelden?

Groeten,

Arnold

>>>


NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Over smaken en kleuren valt niet te twisten.
Het probleem is echter dat het hele leven rond smaken en kleuren draait.
-Guy Deridet-