banner netties

VERKIEZING VAN DE BESTE NEDERLANDSTALIGE SITE VAN HET JAAR 2009
(privé-initiatief)
Speciale editie van het e-zine

NettiesIntro: waarom
De nominaties
De winnaars
De sponsors
De jury
SlotwoordGegroet lezer,

Zoals aangekondigd is dit een extra editie van het netties e-zine, waarin de winnaars bekend gemaakt worden van onze verkiezing "Beste nederlandstalige site van het jaar (privé-initiatief". Eerst willen wij uitleggen waarom deze verkiezing gehouden wordt.

Er worden immers al zoveel andere verkiezingen gehouden, door magazines en websites die heel wat meer gewicht in de weegschaal kunnen werpen dan Netties. Daarbij waren het echter altijd de grote sites die in de schijnwerpers gezet werden, de grote uitgevers die het meeste internauten konden mobiliseren om op hen te stemmen. Wij vonden het jammer dat de kleinere sites uit de boot vielen, alhoewel daar vaak pareltjes bij zitten. Wij besloten daarom een verkiezing uit te schrijven voor de beste Nederlandstalige site, privé-initiatief. Hierbij kozen wij bewust voor een methode die afwijkt van het normale "nomineren en stemmen door de internauten", dat bij de andere verkiezingen toegepast wordt. Enerzijds omwille van logistieke redenen (het opzetten van zo'n verkiezingssite ligt momenteel buiten onze middelen qua mankracht), en anderzijds omdat bij deze methode de grote sites de kleinere sites opnieuw zouden overschaduwen.

Wij vroegen in de plaats daarvan aan onze lezers om hun favoriete sites voor te dragen. Dit leidde tot een lijstje van meer dan 100 sites. Een jury van zes ervaren internauten boog zich vervolgens over dit lijstje om de sites te keuren.

Nu is zo'n keuring niet echt simpel. In zekere zin moet je immers appels met citroenen gaan vergelijken. Sommige sites kunnen prachtig zijn van lay-out, maar hebben geen praktisch nut. Andere sites bevatten dan weer enorm handige informatie, maar hebben die mooie lay-out niet. Onze jury heeft getracht beide factoren zo objectief mogelijk af te wegen, en de beste sites te vinden. Het feit dat de top 10 sites bij meerdere juryleden voorkwamen, is enerzijds een bewijs van de kracht van deze sites, en anderzijds een bewijs van het inzicht van onze juryleden.De sites die genomineerd werden
Wij danken nogmaals de vele lezers die hun favoriete sites aan ons aangemeld hebben. Het merendeel was echt prachtig en nuttig, maar onze jury moest een keuze maken. De sites die niet in de top 5 terecht gekomen zijn, krijgen toch nog hun aandeel van de eeuwige roem, want zij zullen in de volgende weken en maanden onze rubriek "Hier spreekt men Nederlands" stofferen.

Jurylid H. heeft alvast een volledige lijst samengesteld met alle nominaties - een uitstekende leidraad om lekker eens wat te surfen op degelijke Nederlandstalige sites.
De volledige lijst: http://www.hvcp.nl/netties/
Een toelichting bij deze sites: http://www.hvcp.nl/netties/toelichting.html

Drie sites kregen ook veel positieve commentaar van onze jury, maar behoren niet tot de winnaars, omdat zij niet aan de vereiste criteria voldoen (Nederlandstalig / privé-initiatief). Dat zijn:

- 11 (http://www.11.be); de site van Broederlijk Delen. Vol informatie, maar niet het werk van een particulier of klein bedrijf.
- BookBoon (http://bookboon.com/nl/studie); een site waar studenten gratis boeken kunnen downloaden. Heel nuttig, maar een Nederlandstalige afdeling van een Deense site.
- Coolfruit (http://www.coolfruit.nl/) waar elke dag nieuwe websites besproken worden. Nuttige informatie, maar deze site maakt deel uit van een advertentienetwerk, zoals de makers ons eerlijk verteld hebben

De winnaars

De 5e plaats:
KURKDROOG


http://www.kurkdroog.be

De maker: Dirk Rodriguez

Onderwerp: "Kurkdroog is een hitlijst van wijnen uit de supermarkt. Een hitlijst die in feite een klankbord is van de mening van de wijnconsument. Van uw mening dus en die van andere wijnliefhebbers zoals u en ik. Door de mening van velen om te zetten tot een gemiddelde (zie formule onderaan) komt Kurkdroog tot een objectieve evaluatie. Ook het feit dat Kurkdroog geen wijn verkoopt, draagt bij tot de objectiviteit van de site."

Motivatie van de makers: Vernieuwend, consumentvriendelijk en onafhankelijk zijn in de wijnkritiek en bovendien specifiek gericht op de supermarkt.

Bezoekers: van 600 tot 3.500 unieke bezoekers per dag
Op de 4e plaats:

EET IDEE


http://www.eetidee.be


Gemaakt door: De initiatiefnemer is 10to1, het bedrijf dat bestaat uit Koen Van der Auwera en Tom Klaasen

Onderwerp: Bezoekers advies geven bij de belangrijke vraag die elkeen bezig houdt: wat eten wij vandaag?

Motivatie van de makers: Met Met eetidee.be wilden we een probleem oplossen dat we zelf hadden: wekelijks moesten we voor een gezin met 3 kinderen en 2 werkende volwassenen, beslissen wat we die week weer eens zouden eten. Dat bracht een heel vermoeiend en frustrerend proces van vragen met zich mee: wat kunnen we zoal klaarmaken, in dit seizoen, en in een relatief korte tijd? En van dat aanbod: wat zouden we graag eten? En wat heb je daarvoor nodig - in de vorm gegoten van een efficiŽnt boodschappenlijstje?

Met eetidee.be hebben we al een heel groot deel van deze vragen opgelost of eenvoudiger gemaakt, en we willen in de toekomst nog meer van deze vragen oplossen.


Bezoekers: Momenteel hebben we een honderdtal bezoekers per dag, 3500 bezoekers per maand, 30.000 bezoekers dit jaar tot nu toe. (dit zijn bezoekers, geen pageviews)

Op de 3e plaats:
GRATIS SOFTWARE

gratissoftware

http://www.gratissoftware.nu/


Gemaakt door: Jelle de Bruin (28)

Onderwerp: Gratis software, duidelijk gerangschikt

Motivatie van de maker: Als student aan een technische universiteit gebruikte ik veel handige gratis software (freeware en open source). Aan familie en vrienden moest ik regelmatig vertellen welke gratis programma's er beschikbaar waren voor specifieke doeleinden. Het bleek dat veel mensen niet wisten hoeveel goede gratis software er legaal beschikbaar was.
Dat OpenOffice.org bijvoorbeeld bijna dezelfde functies heeft als Microsoft Office en helemaal gratis te downloaden is. Of dat er veel gratis virusscanners zijn die zeer goed uit vergelijkende tests komen. En dat VLC Mediaplayer 99% van de video's goed kan afspelen zonder dat er gezocht hoeft te worden naar de juiste codecs.
Voor bijna ieder programma bestaat er wel een gratis alternatief. Voor mensen die niet veel geld te besteden hebben of mensen die gewoon op zoek zijn naar een gratis programma probeert www.gratissoftware.nu een helder en Nederlandstalig overzicht te geven van alle mogelijkheden

Bezoekers: Niet gekend
Op de 2e plaats
GRATIS CURSUS


gratiscursus.be

Gemaakt door: Peter De Smet, bezig met computers sinds 1980, en sinds 1995 met het internet

Onderwerp: Cursussen over verschillende programma's, zoals Excel, Access, PowerPoint, Outlook, Photoshop, Flash, Dreamweaver...

Motivatie van de maker: "Ik ben een 5-tal jaar mindervalide (MS), en wil de tijd dat ik nog kan, nuttig gebruiken.
Is het niet voor mij, dan hoop ik toch dat het nuttig is voor een ander."

Bezoekers: De site bestaat sinds 2007 en heeft ongeveer 3500 bezoekers per dag. Wanneer het vakantie is, dalen deze cijfers makkelijk met 20%.En de winnaar van de trofee Jean-Luc Bostyn
voor de beste Nederlandstalige site (privé-initiatief) is:

CATAWIKI

screenshot catawiki
http://www.catawiki.nl

Gemaakt door: René Schoenmakers (39 - verantwoordelijk voor de techniek) en Marco Jansen (39- houdt zich voornamelijk bezig met het concept).

Onderwerp:
Verzamelingen


Motivatie van de maker:
"
Marco en ik kennen elkaar van KPN Research, het lab van KPN (de grootste Nederlandse telecom operator, vergelijkbaar met Belgacom). Daar werkten we midden jaren negentig samen aan de eerste internet toepassingen voor KPN. Daarna ben ik zelf een eigen internet bureau gestart en is Marco bij een Amerikaans ICT bedrijf gaan werken in Londen en later in India. We wilden altijd nog weer eens samen iets opzetten en dat is Catawiki geworden.

Ik liep al lang rond met het idee voor Catawiki. Ik ben zelf een verzamelaar van stripboeken. Zoals veel verzamelaars maakte ik zelf lijstjes om mijn collectie bij te houden. Ik zag dat collega-verzamelaars dat ook deden. Een verspilling van tijd natuurlijk. Daarnaast is het zo dat de laatste stripcatalogus in 1998 verscheen, waardoor ik geen overzicht had van wat er de laatste 10 jaar uitkwam. Tenslotte wist ik van winkeliers dat het lastig was om een webshop bij te houden. Niet zozeer door de kosten van de site maar door de tijd die het kost om de voorkant van de strips in te scannen en gegevens in te voeren.
Deze problemen bleken ook in andere verzamelgebieden te spelen. Het doel met Catawiki is om deze problemen op te lossen door een catalogus te maken waarin iedereen snel kan aangeven wat hij bezit, zoekt en verkoopt. We zijn begonnen met strips maar al snel kwamen er andere rubrieken bij. Er zijn er nu al 50 variŽrend van postzegels, munten en ansichtkaarten tot hele specifieke zaken als kotszakjes uit vliegtuigen en handboeien.

Wat doet de site? Catawiki is de online catalogus van alles dat verzameld wordt. De catalogus wordt net als Wikipedia door gebruikers aangevuld. Je kunt er gratis je verzameling en zoeklijst in bijhouden. Ook kun je verzamelobjecten kopen en verkopen op basis van de centrale catalogus. Daardoor kun je items snel aanbieden zonder zelf gegevens en afbeeldingen in te voeren. Hiermee onderscheidt Catawiki zich duidelijk van handelsplatformen als eBay en Marktplaats. Ook is zo het prijsverloop van een verzamelobject te volgen. De Catawiki catalogus heeft grote voordelen boven papieren verzamelcatalogi: hij is gratis en altijd up-to-date.

Hoe werkt de site? Stel je hebt een verzameling postzegels. Het grootste gedeelte daarvan blijkt al in de Catawiki catalogus te staan. Die zoek je op en voeg je met een muisklik toe aan je Catawiki verzameling. Enkele staan er nog niet in. Die voeg je toe aan de centrale catalogus en zet ze meteen ook in je eigen verzameling die nu helemaal in kaart gebracht is. Daarmee is dus ook bijgedragen aan het completeren van de catalogus. Op dezelfde manier werkt het ook met het maken van een shop. Er zijn moderators die wijzigingen in de catalogus reviewen. In de Historie bij een item zie je precies wie wat heeft veranderd en gereviewd.."

Bezoekers:
De site is eind november 2008 officieel gelanceerd. Sindsdien zijn meer dan een half miljoen verzamelobjecten toegevoegd door 6.000 enthousiaste gebruikers. Het aantal verkochte items neemt snel toe. Zo worden er al 150.000 strips te koop aangeboden, het grootste aanbod in de Benelux. Er zijn meer dan 5.000 bezoekers per dag.De prijzen / Onze sponsors

De makers van deze sites krijgen door deze vermelding uiteraard eeuwige roem, maar dankzij onze sponsors hangt daar nog wat meer aan vast.

De grote winnaar, Catawiki, krijgt:

trofee
- De Trofee Jean Luc Bostyn, zo genoemd naar de man die dit e-zine opgericht heeft in 1996, en die nu nog altijd bezig is rond zijn grote liefde, de radio (www.radiovisie.eu)
olypus µ7010
- Een camera Olympus µ-7010 ter waarde van 290 euro

Een uitzonderlijk slank ontwerp en superieure optische eigenschappen zijn in perfecte harmonie in dit toestel, dat ook een indrukwekkende 7x optische zoom bevat. de µ-7010 werkt ook met nieuwe creatieve Magic Filters, die het werken met dit toestel nog vereenvoudigen.


Deze prijs werd ter beschikking gesteld door Olympus Belgium, in samenwerking met het PR agentschap Calliope's

Olympus
calliopes

Elke winnaar uit de top 5 krijgt ook:


Easynet - Het boek "Windows 7 Grand Cru" - Het ultieme naslagwerk voor Windows 7!


Windows 7 Grand Cru is het referentieboek bij uitstek voor iedereen die met Windows 7 werkt. Nauwkeurig komt aan bod hoe u uw pc op basis van uw eigen gebruikswensen instelt en hoe u ervoor zorgt dat uw pc een betrouwbaar instrument is en blijft.

Deze prijs werd ons ter beschikking gesteld door Easycomputing, in samenwerking met collega e-zine Computertaal.

easycomputing
computertaal


surprise
- Surprise: leuke spullen, uit te kiezen:
- Strippakket met vijf strips (Aspe, Senne & Sanne, Harry Humus). Alles nieuw.
- PCMCIA cardbus 32 bitPC card (USB2.0/FireWire). Nieuw
- Blu-ray Casino Royale
- Nintendo Gamecube: Fight Night round2
- Playstation 3: Fallout 3
- PC dvd: Stalker
- Boek: De smaak van Dekeyzer


Deze prijzen werden ons ter beschikking gesteld door Radiovisie

radiovisie
panda antivirus
- Panda Antivirus for Netbooks

Dit ultra-light consumentenproduct is specifiek ontworpen voor netbooks, mini-laptops en ultra-portabels. Het biedt anti-spyware, anti-phishing, anti-rootkits, firewall en identiteitsbescherming.

Dankzij onze ultralichtgewicht beveiliging kunt u in een staat van volledige gemoedsrust surfen, mailen en chatten met uw netbook, minilaptop of ultra portable. Panda Antivirus for Ultra Portables is eenvoudig te installeren en kenmerkt zich door een uiterst lage systeembelasting. Bovendien is deze oplossing getest in combinatie met de vaakst gebruikte netbookconfiguraties. De verbeterde Collective Intelligence en nieuwe Panda-technologie staan garant voor een maximaal detectievermogen.


Deze prijs werd ons ter beschikking gesteld door Panda Security dankzij bemiddeling van Whizpr

panda security
whizpr

linksys
- Een draadloze N-Breedband Router van Linksys (WRT 160N)

De WRT 160N draadloze breedband router van Linksys zorgt voor een snelle draadloze verbinding thuis of op kantoor.
Leun achterover en geniet van het gemak van netwerkopslagruimte. Sla veilig muziek, foto's, video's of willekeurige digitale media en bestanden op. Deel en open ze via uw bekabelde of draadloze netwerk of via internet.
nuance pdf converter
- Een pakket PDF Converter Professional 6 van Nuance
Nuance Communications, Inc. (NASDAQ: NUAN), toonaangevend leverancier van spraak- en beeldoplossingen, schenkt 5 pakketten van de Nuance PDF Converter Professional 6. Deze nieuwste editie van zijn bekende PDF-oplossing voor desktop-pc's, ter waarde van 99Ä per stuk incl. Btw, zorgt ervoor dat organisaties over alle nodige functies beschikken om PDF's te creŽren, aan te passen, te converteren en met anderen te delen. De software omvat de functie 'PDF Portfolios' die toelaat om eenvoudig en papierloos samen te werken. Bovendien maakt PDF Portfolios het heel gemakkelijk om uiteenlopende mappen en bestanden - inclusief PDF's, Microsoft Office-documenten en zelfs beelden en video's - te integreren in één enkel PDF-bestand. Een andere nieuwe en unieke functie is 'Document samenstellen' waarmee gebruikers de pagina's van een PDF-document gemakkelijk kunnen herschikken en nieuwe content kunnen toevoegen. De batchverwerking-functie laat bovendien toe om opeenvolgende PDF-bewerkingen met één enkele klik uit te voeren.
De PDF Converter Professional 6 maakt deel uit van het 'Better PDF for Business'-aanbod van Nuance en past volledig in de huidige tijdsgeest waarin bedrijven hun kosten proberen te beperken en hun efficiŽntie willen verhogen. Miljoenen gebruikers en duizenden bedrijven genieten al dagelijks van de toepassingen en professionele diensten van Nuance. Ga voor meer informatie naar www.nuance.com

gouden gids

-
- Een dvd met de Gouden Gids erop, ter beschikking gesteld door Truvo
Truvo, voorheen Promedia, is de onbetwiste marktleider op het gebied van local search en advertising. Truvo is uw voorkeurspartner als het gaat om local intelligence van producten en diensten.
http://www.truvo.be/home/


De jury

Maar wie was toch die jury, die zoveel tijd opgeofferd heeft om al deze sites te bezoeken, en er haar deskundig oordeel over uit te spreken? (een zaak waarvoor wij de juryleden niet genoeg kunnen danken..)
-


Slotwoord
Wij wensen de winnaars van deze verkiezing een welgemeende proficiat. WIj hopen met dit initiatief de schijnwerpers wat meer op deze privé-initiatieven te laten schijnen, want zij verdienen het.
Hopelijk hebt u samen met ons de spanning beleefd van de verkiezing van de Site van het Jaar, en vond u het een interessant initiatief. Te oordelen aan de reacties van lezers, jury en andere medewerkers, wordt het initiatief wel gesmaakt. Wij hopen dan ook volgend jaar een nieuwe verkiezing te kunnen organiseren. Neem dus alvast papier en potlood, om meteen uw favoriete sites te beginnen te noteren.
De netties-redactie.NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Al werkt de netties-redactie nog zo snel, het nieuws achterhaalt haar wel!