Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
14/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 632 van 9/1/2010Gegroet lezer,

Hier zijn we weer, in het begin van de "tienerjaren" - leuk, die naam, want je voelt je zo heerlijk jong! Wij hebben het jaar alvast ingezet met een titanenwerk: het in gebruik nemen van een nieuwe pc met Windows 7 erop. Van het nieuwe OS zijn wij heel tevreden, maar vooraleer heel onze werkomgeving erop stond, was het wel even zwoegen. Een grote tegenslag hadden wij wel: Netscape Messenger 4.72, dat wij voorheen gebruikten om de nieuwsbrief in HTML-vorm aan te maken, werkt niet op Win7. En het was een hele zoektocht om een alternatief te vinden. Voorlopig doen wij het met de nieuwe versie van Thunderbird - de grote test is de verzending van deze nieuwsbrief. Hopelijk komt die netjes aan bij alle lezers!

Verder deze week heel wat berichten over nieuwe hardware - het is nu eenmaal de CES beurs in Las Vegas, en daar kan je lekker likkebaarden van alle nieuwe lekkers dat er te vinden valt. Ook enkele berichten over Microsoft - het moet niet altijd Google zijn waarover wij het hebben.

Kortom: weer een goedgevuld nummer. Wij wensen u veel leesplezier toe, en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.


Hilde

P.S. Wat onze verkiezing betreft: de jury is het ondertussen eens geworden over de winnaars. Wij danken al onze lezers die aan deze wedstrijd meegewerkt hebben en ons hun favoriete websites ingestuurd hebben. Over enkele dagen mag u allen een bericht verwachten van ons met de officiŽle uitslag!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.EEN NIEUW JAAR - EEN NIEUWE COMPUTER, MET HINDERNISSEN!
Het moest ervan komen, uw redactie kon niet achterblijven: er werd overgegaan naar een nieuwe laptop mét Windows 7 aan boord. Een overstap met enkele hindernissen - en voor u dus een caveat!
De netties-redactie moet nu eenmaal met haar tijd meegaan, en op de hoogte blijven van de nieuwste evoluties op tech gebied. En wanneer een besturingssysteem zoals Windows 7 al enkele maanden uit is, dan wordt het hoog tijd om het zelf eens uit te proberen. Het "oude" laptopje van 2 jaar oud was toch al aan vervanging toe, en het bleek dat we voor niet al te veel geld bij MediaMarkt een Toshiba op de hand konden tikken met Win7 aan boord, en dat voor het schappelijke prijsje van 499 euro -een bakje dat toch over de nodige technische kwaliteiten beschikte.
Het lange weekend van Nieuwjaar was het ideale moment om de grote stap te doen. Want al wie al eens zo'n migratie meegemaakt heeft, weet dat dit wel wat werk vergt, vooral wanneer je veel bijkomende software op je pc hebt staan, al dan niet tegen betaling.
Het overzetten van de documenten en instellingen zelf verliep smetteloos, dankzij de ingebouwde migratietool (transfer van bestanden, via Start / Getting Started / Transfer your files). Dan moet je, indien die nog niet aanwezig was op jouw oude pc, een progje installeren op het oudje, om de bestanden naar het jonge veulen over te zetten. Je moet wel wat geduld hebben, want zoals geweten is Vista niet echt snel bij het overbrengen van vele bestanden; Win7 daarentegen doet dat heel gezwind. Over deze stap hadden wij absoluut niet te klagen - integendeel: de programma's die geïnstalleerd werden hadden haast allemaal netjes hun instellingen meteen teruggevonden dankzij de overgezette .XML en .OPML bestanden, en we konden zo aan de slag.
Vervolgens waren de officieel aangekochte programma's aan de beurt. En daar begon de ellende. Office 2007 was netjes aangekocht, zij het dat het een home versie was. Die bevat echter geen Outlook, die we later als aparte download aangekocht hebben, gebruik makend van een tijdelijke promotie. office 2007 terug installeren was geen probleem, maar Outlook wel - het downloadbestand bleek bij een te grote opkuiswoede gesneuveld te zijn. En apart installeren was er niet bij: enkel bij het installeren van Office Standard (339 euro!) kan je aan Outlook geraken. Met andere woorden: de 149 euro voor onze Office 2007, en de 59 euro voor Outlook kunnen we vergeten, helaas... Natuurlijk is dit onze eigen fout, want we hadden maar moeten zorgen voor een backup van het Outlook-programma!
Voor andere programma's hadden wij die voorzorg wel genomen, en konden we, na installatie en invullen van het registratieformulier, gewoon verder werken met onze vertrouwde software, zoals EditPad (een must!)(1) DbPower (bewerken van MP3 bestanden)(2), Mailwasher (wieden van spam mails op de mailserver van de provider)(3), ForteAgent (nieuwsgroepen), enz.
Wij geven onze lezers dan ook een goede raad mee: vooraleer de grote stap te zetten, trek enkele dagen tijd uit om na te gaan of u van alle betaalde programma's nog de disk of de originele download hebt, en de registratiesleutel. Is dat niet het geval, dan bieden vele softwaremakers de mogelijkheid om deze sleutel terug te downloaden, of het programma zelf opnieuw te downloaden. Het bespaart u in elk geval veel ergernis achteraf!
http://www.editpad.pro
http://www.dbpoweramp.com/
http://www.firetrust.com


EN HOE GAAT HET NU MET WINDOWS 7? GOED, DANK U, BEHALVE MET HET STARTMENU
Zoals gezegd zijn wij heel tevreden over Windows 7. De hemeltergende traagheid bij het downloaden en verplaatsen van bestanden die Windows Vista-gebruikers al heel wat grijzen haren gekost hebben, is verdwenen. Heel wat problemen met toegang tot bestanden en toestemming tot het wijzigen van bestanden zijn ook verdwenen.
Indrukwekkend vinden wij het gebruik van de logo's van geopende programma's in blokvorm in de taakbalk. Heb je 10 vensters van verkenner geopend, dan zitten die netjes achter dat ene logo. Zo kan je heel wat meer programma's openen, en krijg je bij het bewegen van de cursor over het logo een waaier te zien van de exemplaren die je van dit bepaalde programma geopend hebt.
Veel minder zijn wij te spreken over het startmenu. Het eerste wat wij bij vorige versies van het Windows OS deden, was kiezen voor het klassieke startmenu - dat stelde ons immers in staat om zelf mappen aan te maken om groepen te maken van onze meest gebruikte software zoals internet (mail, mailwasher, filezilla, firefox, enz), documenten (een snelkoppeling naar projecten waaraan wij constant werken), tekstverwerkers (alle programma's die voor tekstverwerking gebruikt worden), enz. Microsoft heeft echter gemeend dat de gebruikers nu eindelijk eens moeten opgroeien, en leren om het "echte" Windows start menu te gebruiken. Daarbij worden laatst geopende documenten en programma's in het startmenu vermeld, en staan alle andere programma's alfabetisch vermeld in een lijst die je kan oproepen door "All programs" aan te klikken. Bovendien kan je zoeken naar een programma - vind je Outlook niet meteen terug, dan tik je gewoon in dit zoekvak "Outlook" in, en het wordt voor jou opgesnord.
En tot slot kan je ook documenten "spelden" op het startmenu, zodat zij altijd meteen aangeklikt kunnen worden. Allemaal goed en wel, maar wij hebben elke dag minstens 10 programma's die wij opstarten. En dan raakt het speldenkussen van het startmenu toch al snel overbevolkt.
Bovendien zitten wij met die verschillend projecten die wij elke dag openen. Dat zijn er 10. Openen wij ondertussen enkele andere afbeeldingen, muziekbestanden of teksten, dan zijn onze 10 favoriete documenten uit de lijst verdwenen. Je begrijpt het al: dit kon ons niet voldoen.
Gelukkig hebben wij een tussenoplossing gevonden die ons kan bevredigen, en die wij graag aan jou meegeven omdat ze jou ook misschien kan helpen: het aanmaken van mappen. Je kan namelijk het Startmenu veel gemakkelijker bewerken dan in vorige versies van het Windows OS. Wanneer je Verkenner opent, zal je dit menu terugvinden onder c:\program data\microsoft\windows\start menu\programs.
In dit bestand maakten wij een nieuwe map aan met de naam Mijn docs (rechts klikken en New / folder) kiezen. Voor elk van onze favoriete documenten (of projecten - .epp bestanden in Editpad) maakten wij een snelkoppeling aan (rechts klikken, en Maak snelkoppeling kiezen) om deze snelkoppeling vervolgens naar de nieuw aangemaakte map in het startmenu te kopiŽren. Dit herhalen voor elk favoriet document/project. Wanneer je nu naar Start gaat, en All Programs kiest, zit daar nu een map Mijn Docs, die al deze favorieten bevat. Hetzelfde doe je voor jouw echt favoriete programma's, door een snelkoppeling te maken en die dan in de map Internet te zetten bijvoorbeeld, of tekstverwerkers, enz.
En tot slot verplaatsen wij, nog steeds in Verkenner, alle snelkoppelingen naar de andere programma's naar de bijhorende mappen (tools, beveiliging, multimedia...) zodat we met slechts enkele mappen overbleven op ons startmenu.
En moe van gedane arbeid keken wij tevreden naar ons startmenu, dat nu terug aan onze eisen beantwoordt...
Maar laat ons weten wat jij van dit startmenu denkt? Hoe ga jij ermee om? Vind je het handig, of juist storend? Laat het ons weten!
Nog meer manieren om het Start menu aan te passen vind je op onderstaand adres.
http://www.sevenforums.com/tutorials/265-start-menu-customize.htmlMIGRATIE NAAR WINDOWS 7: TOCH NOG ENKELE PROBLEMEN MET TOESTEMMINGEN
Alhoewel de vele problemen met de toestemmingen om bepaalde bestanden te mogen openen zo goed als opgelost zijn, kwamen wij er toch nog enkele tegen. onze ervaring, mocht jou hetzelfde overkomen.
Wie van Windows XP naar Vista overschakelde, zal tot zijn ergernis bemerkt hebben dat heel wat bestanden en mappen wel in de boomstructuur van zijn c:\ aanwezig waren, maar dat zij niet toegankelijk waren. Een in onze ogen vreemde beslissing van de programmeurs van Microsoft. Hoe het ook zij: bij WIndows 7 is het aantal ontoegankelijke locaties, te herkennen aan het pijltje van snelkoppeling op de map, fel verminderd (wij vonden er nog maar 3), maar toch kan dit nog altijd voor rare gevolgen zorgen.
Zo bemerkten wij, na het installeren van Firefox, dat wij geen enkele download meer konden doen. Na het aanklikken van een downloadlink werd het venster voor de download niet geopend. Deed onze antivirus iets fout? Blijkbaar niet, want na sleutelen aan de about:config om Firefox te melden dat de downloads niet langer gecontroleerd moesten worden door onze antivirus, bleef het euvel zich voortdoen.
In zo'n geval kan je niets anders doen dan maar blijven zoeken op het web. En een van de oplossingen die wij vonden bleek de juiste: gewoon even de standaard plaats waar bestanden gedownload moeten worden wijzigen. Het gekke is dat wij wel aangeduid hadden dat er voor elke download gevraagd moest worden waar het bestand heen moest, en deze waarde dus eigenlijk niet van tel zou mogen zijn. Hoe het ook zij: na het wijzigen van de downloadlocatie verscheen het downloadvenster terug netjes zoals het hoort, en konden wij weer vrij gebruik maken van onze Firefox.
En jij, heb jij problemen ondervonden bij het upgraden naar Windows 7? Laat het ons weten, want het kan voor onze lezers altijd van belang zijn!
Meer tips om een dergelijk probleem te verhelpen vind je in de Knowledge Base van Mozilla.
http://kb.mozillazine.org/Unable_to_save_or_download_files


VOORSPELLINGEN VOOR 2010
Wij gingen even kijken wat onze collega's tech e-zines voor het volgende jaar voorspellen. En natuurlijk krijgt u van ons een overzicht van de interessantste voorspellingen.
Aan het begin van het nieuwe jaar is het moment gekomen om een blik vooruit te werpen - net zoals het eindejaar het moment is om even terug te blikken. De collega's van de tech podcast spelen het om te beginnen safe: een van de vaste leden, Tom Merritt, voorspelt een Apple tablet tegen de zomer, terwijl Molly Wood dan weer voorspelt dat er helemaal geen tablet komt. Zo heeft altijd wel een van beiden gelijk! Volgens Tom zal het voornaamste aan de tablet zijn dat het boeken brengt, en dan vooral magazines, die je via iTunes zal kunnen kopen - met andere woorden: iTunes zal naast muziek en films ook boeken en magazines aanbieden.
Een andere voorspelling van Tom, die wij wel interessant vinden, is de kans dat een of meerdere van de meer klassieke spelers (IBM?) zich zal bezig gaan houden met computing "in the cloud", en dat de industrie daar meer vertrouwen in zal hebben dan in Google bijvoorbeeld. Een voorspelling die perfect aansluit bij eentje van Molly, dat er zich dit jaar een groot beveiligingsprobleem zal voordoen met cloud computing - mogelijk bij Google, waarna de industrie zich dus zou wenden tot de meer traditionele spelers. het vertrouwen van de gewone gebruiker in the cloud zou echter verbroken zijn.
Nog een voorspelling: nu de e-book readers zo populair worden, zullen de uitgevers dwars gaan liggen omwille van de "goedkope" prijs waaraan grote boekhandels zoals Amazon de e-boeken verkopen. Nu is 15 euro voor een e-boek in onze ogen nog altijd duur, maar het is toch wat minder dan de 25 euro die een papieren boek kost. Molly verwacht dan ook dat de uitgevers Amazon en Kindle zullen boycotten, tot het toegeeft en duurdere prijzen aanrekent voor de e-boeken.
Molly Wood spant dit jaar toch wel de kroon van het populaire drietal dat de vaste kern uitmaakt van de Buzz Out Loud podcast, want zij doet de meest gewaagde uitspraken. Zo voorspelt zij ook dat Microsoft eindelijk zal besluiten om een consequente mobiele strategie te gaan voeren, en dat het een Zune telefoon zal uitbrengen!
Wie al deze voorspellingen op papier wil printen om volgend jaar te zien of de voorspellers het juist hadden of ernaast zaten, kan terecht bij het BOL blog. Afspraak volgend jaar!
http://www.cnet.com/8301-19709_1-10420767-10.htmlPLAATSELIJKE CONTENT ALS REDDING VOOR DE KRANTEN
Een interessant idee om de gebruiker toch over te halen om te betalen voor het nieuws: de toegang tot plaatselijke content, waarbij zij zelf wat te zeggen hebben. Even wat uitleg.
Misschien heb je al eens gehoord van SeeClickFix? Dat is een dienst die je kan gebruiken om op een landkaart een bepaalde plek aan te duiden, en daar te vertellen voer een probleem - graffiti, slecht voetpad, gaten in het wegdek, kapotte straatverlichting... De site zelf neemt het dan op zich om aan de bevoegde overheden dit probleem te melden. De gebruikers kunnen dan dit probleem opvolgen, en als het opgelost is, dat ook van een bijhorend label voorzien. En de overheden kunnen op de site posten om met de burgers te communiceren.
Deze tool is handig, niet alleen voor de burger, maar ook voor journalisten: zij komen zo te weten wat er leeft bij de bevolking, en welke problemen belangrijk gevonden worden. En voor de Amerikaanse krant The Journal Inquirer bleek het ook een buitenkansje om lezers over te halen om toch te betalen voor hun nieuws.
De krant had namelijk sinds enige tijd de toegang tot de site voorbehouden voor betalende abonnees. En het bezoek daalde meteen fel. Een situatie die gekeerd kon worden toen de uitgever van deze krant een SeeClickFix widget toevoegde aan zijn site, en artikels begon te schrijven rond de problemen die op deze map aangeraakt werden. Een onderwerp dat veel respons kreeg - duizenden mensen die ergens verhongeren lokken blijkbaar minder reactie uit dan een roltrap die niet werkt. De tool lokt dan ook interactie uit tussen de burger, de krant en de overheid, een combinatie die lijkt te werken, aldus een artikel in the New York Times. En de krant, wel zij slaagde erin om haar abonnees te laten betalen voor toegang, en overleefde dus.
Een mooi idee voor onze kranten hier ten lande?
http://www.nytimes.com/2010/01/04/business/media/04click.html?partner=rss&emc=rss
http://www.journalinquirer.com/
http://seeclickfix.com/


FACEBOOK WIL VIRTUELE ZELFMOORD DOOR DE SUICIDE MACHINE VERHINDEREN
Een morbide onderwerp: een zelfmoordmachine om op het Web 2.0 uit het leven te stappen. Facebook wil in elk geval deze machine de toegang tot haar site ontzeggen.
Wie het na een tijdje beu is om in de sociale netwerken van het Web 2.0 te vertoeven, zal bemerken dat het geen sinecure is om daar zijn tekens van leven te laten schrappen. Een slimme Nederlandse website heeft hierin een gat in de markt gezien, en de Web 2.0 Suicide Machine ontworpen. Je moet gewoon een van deze netwerken kiezen, de machine opstarten, en je zal zelf met eigen ogen kunnen zien hoe al jouw contacten "ontvriend" worden, en alle contacten gewist worden. Het profiel zelf blijft nog bestaan, maar de machine zorgt er wel voor dat jij nooit meer toegang hebt tot dit bepaalde sociale netwerk.
Wel even een woord van waarschuwing: eens je met de machine begint, is er geen weg terug meer, je kan de actie niet halfweg stopzetten. Een filmpje toontje op ondervermelde site hoe de dienst werkt.
Een beetje morbide, maar het werkt wel. Alleen: Facebook is er niet gelukkig mee, en heeft de site de toegang tot Facebook ontzegd door het IP adres te verbannen. De makers van de Machine hebben alvast beloofd dat zij op zoek zijn naar een manier om dit verbod te omzeilen.
http://latimesblogs.latimes.com/technology/2010/01/facebook-fights-back-disallows-the-suicide-machine.html
http://suicidemachine.org/


GOOGLE'S NEXUS ONE VOORGESTELD
Slaagt Google erin Apple en zijn iPhone van de troon te stoten? Waarnemers verwachten veel van de Nexus One, het nieuwe toestel dat dinsdag aan het grote publiek voorgesteld werd.
Apple-fans zullen het niet graag horen, maar vele waarnemers menen dat nu de échte iPhone-killer opgestaan is: de Nexus One. Dit toestel, dat door HTC gemaakt wordt en het Android besturingssysteem aan boord heeft, werd dinsdag onder massale persbelangstelling aan het grote publiek voorgesteld. Sommige bloggers hadden het voorrecht om het toestel al enkele weken tevoren te mogen uittesten. En de kritieken waren lovend. het log A VC bijvoorbeeld is zeer te spreken over het feit dat je verschillend apps tegelijkertijd kan draaien, iets wat op de iPhone niet mogelijk is. De Android browser zou erg aantrekkelijk en handig zijn, en zou paswoorden kunnen onthouden - wat het inloggen op websites veel gemakkelijker maakt. Volgens A VC zou het maken van knijpbewegingen niet mogelijk zijn, wat ons toch verwonderd; het toestel lijkt immers uiterlijk heel veel op de HTC Hero, die ook Android aan boord heeft, en waarbij die knijpbewegingen om in of uit te zoomen wel degelijk aanwezig zijn. Een uitvoerige bespreking van het toestel vind je ook bij Engadget; zoals gewoonlijk vat TechMeme al deze besprekingen en het laatste nieuws over de Nexus One samen in één handige link. (1)
Tussen haakjes: ondertussen viel een aankondiging in onze mailbox dat de Nexus One inderdaad in de VS vrij verkocht zal worden, via een speciale Google store, zonder verplichting tot het nemen van een abonnement. Wat de prijs zal zijn, wordt er niet bij verteld.
Google lijkt in elk geval een hit gescoord te hebben. Volgens de laatste cijfers zou het Android besturingssysteem, dat ondertussen een jaar geleden uitgebracht werd, in het begin niet echt aangeslagen hebben, maar nu snel aan populariteit winnen.(2) Er is nog meer goed nieuws voor Google (en slecht voor Apple): volgens nieuwe statistieken zou de Chrome browser nu zelfs al populairder zijn dan Safari; het gebruik van de IE browser zou zelfs al teruggevallen zijn tot 62,29, en Firefox mag fier zijn op zijn 24,61% marktaandeel.(3)
Of, zoals Bredero het al zei: het kan verkeren!
http://www.techmeme.com/100105/p3#a100105p3
http://www.changewaveresearch.com/articles/2010/01/smart_phone_20100104.html
http://www.cbc.ca/technology/story/2010/01/04/internet-google-chrome-safari-market-share.htmlhttp://www.changewaveresearch.com/articles/2010/01/smart_phone_20100104.html


GODJE SPELEN MET WINDOWS 7
Sleutelaars verheug u: in Windows 7 zit er een "Godmode" waarmee je aan zowat alle onderdelen van het OS sleutelen kan.
De meeste internauten zijn al best blij wanneer hun computer draait, en blijft draaien zonder vast te lopen. Geeks daarentegen willen meer: zij willen sleutelen aan hun OS, het naar hun eigen hand zetten - een vijsje hier, een moertje daar, een tweak ginder...
Voor hen is er het heuglijke nieuws dat er een "godmodus" zou bestaan in Windows 7, en zelfs in Vista. Door een nieuwe map aan te maken, en die een naam te geven met een bepaalde tekstreeks aan het einde, zou je één enkele plaats creŽren waar je alles aan je computer kan veranderen: het uitzicht van de muis, tot nieuwe partities op de harde schijf. Deze tekststring luidt als volgt (proberen op eigen risico!)
GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}
Na deze nieuwe map aldus hernoemd te hebben, zal het icoontje van de map veranderen in een soort controlepaneel, en vind je er verschillende controle opties. Bij CNet vind je een filmpje dat aantoont hoe het moet. Maar wees voorzichtig - experimenteren is op eigen risico!
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10423985-56.html


BONO VINDT DAT ISP'S MUZIEK MOETEN FILTEREN
In het debat rond piraterij laat U2 frontman Bono zijn stem horen: hij vindt dat de grote firewall in China bewijst dat filteren wel degelijk mogelijk is, en dat de ISP's dat voortaan maar moeten doen.
Zoveel mensen, zoveel meningen - ook over het onderwerp piraterij. Je zou denken dat muzikanten het er roerend over eens zijn dat het verspreiden van muziek zonder toestemming van de muzikant uit den boze is. En toch verschillende de muzikanten hierover van mening. De ene moedigt het vrij verspreiden van zijn muziek via het web aan, omdat de mensen zo kennis kunnen maken met de band, en men zo hoopt geld te verdienen met de live concerten en merchandising. De ander blijft piraterij streng veroordelen en ook bestrijden.
U2 frontman Bono behoort tot die laatste categorie. Hij vindt zelfs dat de ISP's profiteren van het illegaal ruilen van bestanden, omdat zij geld verdienen aan de abonnementen en de verkoop van bandbreedte. Volgens hem is het dan ook niet meer dan normaal dat de providers (dure) filters installeren, om illegaal gekopieerde muziek tegen te houden. Als China informatie die het niet wenst (zoals over de Falung Gong sekte of de opstand op het Tien An Min plein) kan tegenhouden, moeten de providers dat ook maar kunnen met illegaal gekopieerde muziek.
Een heel interessant stuk daarover vind je bij Ars Technica. (1)
Ondertussen blijkt het alvast dat de "piraten" - groepen die diensten draaien waar men (illegaal gekopieerde) muziek, films, software kan ruilen - hun werkterrein verlegd hebben. Waar zij voorheen hun heil zochten in Zweden, een land dat piraterij goed gezind was, trekken zij nu naar andere gebieden zoals China en Oekraïne.(2)
En tot slot nog een laatste item om dit artikel over de strijd tegen piraterij af te ronden: sinds kort is er in BelgiŽ een Auvibel 2.0 belasting ingevoerd; die bestond vroeger ook al, op blanco cassettes en cd's, en moest de muzikanten compenseren voor kopieŽn die mogelijk op deze media gemaakt zouden worden. Omdat er echter steeds minder cassettes en cd's gebruikt worden, is deze auvibel taks nu ook uitgebreid naar usb-sticks, settop boxen en externe harde schijven. De belangengroep Homerecording is het niet eens met deze maatregel, en heeft een open brief opgesteld aan minsiter Van Quickenborne, die je op het derde adres vindt. En als je het eens bent met het protest van HomeRecording, dan kan je meteen ook de petitie ertegen tekenen (3)
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/01/bono-isps-should-filter-music-steve-jobs-should-make-cars.ars
http://www.guardian.co.uk/technology/2010/jan/05/internet-piracy-bulletproof
http://www.homerecording.be/artikel/open-brief-artiesten-protesteren-zelf-tegen-auvibel-taks


FOURSQUARE NU OVERAL TER WERELD
Voortaan ben je bij Foursquare niet langer beperkt tot enkele grote steden in de VS en Europa: je kan burgemeester worden van het cafeetje worden bij jou in de straat!
We hebben het al eerder gehad over Foursquare, een nutteloos maar wel leuk tijdverdrijf dat je vanop je mobieltje speelt. Bij Foursquare is het de bedoeling dat je in een bepaalde stad alle plekken van eenzelfde genre (restaurants, cafeetjes, enz.) bezoekt en telkens vanop die plek inlogt, om die plek te claimen. Leuk, omdat je zo mensen kan leren kennen die je nog nooit gezien had, en zo dus nieuwe vrienden kan maken. Wie vaak op een bepaalde plek komt, kan zich zelf "burgemeester" noemen van die plek.
Tot nu toe was het spel beperkt tot enkele grote steden in de VS en Europa, omdat je bij het inloggen enkel kon kiezen uit steden die in een uitklapmenu ingevuld waren. Deze beperking is nu opgeheven, zodat gelijk welke stad jouw werkterrein kan worden bij Foursquare. Van deze online dienst bestaan er apps voor de iPhone, Android en Palm mobiele telefoons.
Wie van onze lezers is een fervente Foursquare-fan, en kan ons een beetje vertellen over zijn wedervaren?
http://news.cnet.com/8301-13577_3-10425543-36.html
http://mashable.com/2010/01/05/foursquare-anywhere/
1 reactie:


MICROSOFT MAAKT PRIJZEN BEKEND VAN OFFICE 2010
Upgraden is er niet meer bij, wel onderscheid tussen download en doosje
Binnenkort komt Office 2010 eraan; nu al kan je er een proefversie van downloaden. Wij waren wel benieuwd naar de prijzen die Microsoft zou vragen voor dit populaire kantoorpakket, en Microsoft heeft onze nieuwsgierigheid prompt ingewilligd, door de prijzen voor Office 2010 bekend te maken.
Opvallend daarbij is dat er geen kortingen meer zijn voor wie van een vorige versie naar de nieuwe versie upgrade. Sneu dus voor alle gebruikers die netjes een officiŽle licentie aankochten, want hun trouw aan Microsoft wordt niet beloond: willen zij upgraden, dan moeten zij gewoon de volle pot betalen voor een nieuwe versie.
Waar Microsoft wel korting voor wil geven, dat is voor het feit dat je geen doosje meer hebben wil: wie kiest voor een te downloaden product, en daarna de sleutel ervoor aankoopt, kan op een korting van 20 tot 40 dollar rekenen. Je moet er dan wel goed voor zorgen dat je downloadbestand en sleutel op een veilige plaats bewaart, of er tenminste een backup van bewaart, of jou overkomt hetzelfde als onze redactie: geen backup van het downloadbestand van Outlook waardoor wij nu moeten betalen voor een nieuwe versie.
Ter info de prijzen: Office 2010 home & student versie: 149 dollar voor het doosje, 119 dollar voor download (ter vergelijking: Office 2007 kostte 149 dollar); Home & Business: 279 voor het doosje, 199 voor download (Office 2007: 399 full, 239 $ upgrade); Professional: 499$ voor het doosje, 349 voor de download (499 full en 329 upgrade voor Office 2007).
Niet goedkoop, maar toch al iets gemakkelijker te betalen voor wie een officiŽle versie van Office in huis wil halen.
Het kan natuurlijk nog goedkoper: Open Office installeren. Dat kost namelijk niets...
http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=1608&tag=nl.e539
http://www.microsoft.com/education/license/howtobuy/usacademicretail.aspx


STRENGE FRANSE HADOPI WET NOG NIET IN VOEGE
Een privacy organisatie zorgt ervoor dat de 3-waarschuwingen wet in Frankrijk nog niet in werking kan treden. Wat is er aan de hand?
Wij hebben het al zo vaak gehad over de Hadopi wet in Frankrijk, die het illegaal downloaden van bestanden wil aanpakken: wie na 3 waarschuwingen nog betrapt wordt, wordt een jaar lang onherroepelijk de toegang ontzegd tot het internet. Dat wij maar op die wet blijven hameren, is gewoon omdat Frankrijk wil dat ook de andere EU landen een dergelijke wet invoeren, en wij de gebruikers oproepen tot alertheid.
Ondanks het grote protest in Frankrijk heeft de wetgever de wet uiteindelijk toch goedgekeurd. Zij had normalerwijze op 1 januari van kracht moeten worden, maar kan het niet: er is namelijk een probleem. De CNIL (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés), een overheidsorgaan dat in het leven geroepen werd om nieuwe wetten af te wegen op eventuele problemen rond de privacy, betwijfelt namelijk of deze nieuwe wet wel voldoende waarborgen bevat voor de privacy van de burger.
Volgens de nieuwe wet moet er immers een nieuwe instelling komen die het systeem met de 3 waarschuwingen moet overzien; deze HADOPI organisatie moet lijsten samenstellen van alle (vermoedelijke) overtreders, samen met de datums, het aantal overtredingen, de boetes, enz. CNIL wil dat er ook waarborgen ingebouwd worden dat de privacy beschermd blijft, en zolang die er niet zijn, wil zij haar handtekening niet zetten onder de wet - een handtekening die nodig is wil de wet in voege kunnen treden. (1)
In Nederland is men trouwens ook van plan een dergelijke wet in te voeren; daarover (en over de auteursrechten in het algemeen, plus de eventuele invoering van een taks op USB sticks en harde schijven, zoals die onlangs bij ons toegepast werd onder de naam Auvibel taks) een heel interessante discussie in de podcast van Tros Radio Online.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2010/01/france-three-strikes-law-delayed-by-govts-own-data-watchdog.ars
http://radio.tros.nl/?page=detail&p=39424&type=broadcast&col=left&userPage=radio-online


OOK VRT BRENGT PROGRAMMA'S VIA HET WEB
Een mooi initiatief: programma's die je gemist hebt op tv zou je terug kunnen zien op je computer. Maar het roept toch wel enkele vragen op.
In het VK doet de openbare omroep BBC het al langer: programma's die je gemist zou hebben ook via het internet aanbieden. Daarvoor werd een speciale iPlayer ontwikkeld. Enkel inwoners van het VK kunnen echter programma's via deze player bekijken - de redenering hierachter is dat de programma's nu eenmaal gemaakt zijn met geld van de Britse belastingbetaler.
Onze eigen VRT wil dit voorbeeld volgen, lezen wij bij Medialogue. Maar dit zal allicht nog niet zo gemakkelijk zijn. Om te beginnen kan je nu al programma's terug bekijken indien je een digitaal abonnement hebt, via het Net Gemist aanbod (tegen abonnement) of Ooit Gemist (on demand bekijken van oude afleveringen van feuilletons). Een lucratieve bezigheid voor de kabelaanbieders, die zich uiteraard niet graag de kaas van de boterham laten eten. Hoe past het aanbod van VRT met zijn mediaspeler hierin? En zal je de oude afleveringen gratis of tegen betaling kunnen bekijken?
En dan is er natuurlijk nog het heikel probleem van de downloadlimieten. Wij hebben het al enkele keren aangehaald, hoe de kabelaanbieders (die ook internetaanbieders zijn) de concurrentie vervalsen. Wat er naar jouw tv stroomt in on demand vorm, telt niet mee voor je download, je betaalt enkel een aflevering. Wat er echter naar jouw computer stroomt, telt wél mee voor de download. Hoe zal dat zijn wanneer de VRT met zijn player begint?
Je kan dit het beste vergelijken met wat zich nu afspeelt met de radio-uitzendingen van bijvoorbeeld Radio2. Die kan je in streaming beluisteren via het internet, en dat telt dus mee voor je downloadvolume. Je kan deze uitzendingen ook via de tv beluisteren, als achtergrond wanneer er geen tv-uitzendingen zijn, of wanneer er een webcam geplaatst wordt op de studio van radio 2. En dan tellen deze uitzendingen niet als download - alhoewel zij in beide gevallen via dezelfde kabel jouw huiskamer binnenkomen, zij het via een andere technologie. Uiteraard kan je nog altijd Radio 2 via de gewone middengolf beluisteren via je transisortje, en dan is het ook gratis.
Wij zijn alvast benieuwd hoe deze situatie gaat evolueren. Het antwoord zouden we al snel moeten weten, want de VRT wil over een jaar al starten met de nieuwe dienst.
http://www.medialogue.be/nl/e23dce0d-99f6-40b3-8940-b0b9c71e8754/b5b7109e-3591-4d92-a980-d558e7790027/DetailBlog/?id=a8d658f4-d5e8-4730-bd35-bdc2dd1373bb


MICROSOFT VERVOEGT SVG WERKGROEP - EEN OMMEKEER?
Het lijkt erop dat Microsoft stilaan toch overtuigd raakt van het belang om open standaards te respecteren, in plaats van zelf deze standaards naar eigen hand te zetten. Een heel positieve wending voor de hele IT wereld
Het is in de VS de CES beurs, Consumer Electronics Show. En daar valt er dus heel wat nieuwe hardware te rapen - maar ook heel veel wind en geruchten. Zo stelde Steve Ballmer, kopman van Microsoft, er een nieuwe "slate" tablet voor, die gemaakt zou worden in samenwerking met HP. Alhoewel er nog niet veel geweten is van het toestel zelf (wat Ballmer voorstelde was enkel een prototype), waren kritikasters er als de kippen bij om uit te roepen dat zij teleurgesteld waren in het toestel, dat in het nieuws zou verzinken bij de Apple tablet. Gek hoe Apple nog altijd overhyped kan worden: de Apple tablet zit er nog lang niet aan te komen, over de specifieke eigenschappen is nog niets definitief geweten - Apple zelf wil niet eens bevestigen dat er überhaupt een tablet komt! (1)
Gedaan dus met de geruchten, we zullen ons maar beter beperken tot het concrete. En een van die concrete dingen is het feit dat Microsoft de SVG groep van W3 zal vervoegen. Om deze geheimzinnige afkortingen toe te lichten: SVG staat voor Scalable Vector Graphics, een techniek waarbij afbeeldingen niet in pixels gemaakt worden, maar in vectoren, waardoor de zij nauwkeuriger vergroot en verkleind kunnen worden. Een goede uitleg hierover, met voorbeelden, vind je bij Wikipedia.(2)
SVB is een standaard die door het W3 aanvaard is, en dus in alle browsers ondersteund zou moeten worden. Helaas heeft Microsoft, zoals het vaker gedaan heeft in het verleden, tot nu toe een eigen XML-gebaseerd formaat gebruikt voor afbeeldingen: VML of Vector markup Language, een soort voorganger van SVG. De softwaregigant heeft nu verkaard dat hij wil toetreden tot de SVG werkgroep, en dus ook meewerken aan de verdere ontwikkeling van deze standaard - wat meteen ook inhoudt dat het deze standaard in de toekomst in haar browser zal respecteren.
Een goede zaak voor deze standaard, een goede zaak voor het hele internet. Meer hierover bij Ars Technica.(3)
http://www.techmeme.com/100106/p98#a100106p98
http://en.wikipedia.org/wiki/Scalable_Vector_Graphics
http://arstechnica.com/microsoft/news/2010/01/microsofts-collaboration-on-svg-is-a-win-for-the-open-web.ars


KOMT ER EEN "GOOGLE TAKS" IN FRANKRIJK?
Frankrijk zou een belasting overwegen op inkomsten uit advertenties, om de creatieve industrie te ondersteunen. En tegelijkertijd krijgt Google het in de VS aan de stok met onafhankelijke auteurs. Arme Google?
Het internet heeft voor een ware revolutie gezorgd, op velerlei gebieden. Auteurs die vroeger geen uitgever vonden voor hun boeken, kunnen die nu in eigen beheer uitgeven. Sites zoals Google Books willen de boeken doorzoekbaar maken, zodat ook minder bekende werken kopers kunnen vinden. Tegelijkertijd is er ook veel meer piraterij - content wordt zonder toestemming van de auteur of de uitgever gekopieerd en verder verspreid, zonder dat uitgever of auteur hiervoor compensatie krijgt.
Nu heeft de Franse president Sarkozy zich al sinds zijn aantreden geprofileerd als beschermer van de Franse cultuur. Hij heeft zijn land maar ook de hele EU opgeroepen om initiatieven te ontwikkelen die de vele projecten van Google kunnen counteren, zoals een eigen Europese zoekmachine maken, zelf instaan voor het digitaliseren van boeken, enz.
Nu komt er uit Frankrijk een nieuwe voorstel, om de eigen cultuur te beschermen, en de creatieve industrie te compenseren voor het verlies aan inkomsten als gevolg van de digitale revolutie. Het voorstel, uitgaande van meneer Cerutti, president van Sotheby's in Frankrijk, wil dat er belasting geheven wordt op inkomsten uit advertenties op het internet - zelfs wanneer het bedrijf dat de inkomsten heeft buiten Frankrijk gevestigd is. Sommigen noemen het gemakkelijkheidhalve een Google-taks, maar de belasting zou ook tellen voor operatoren zoals MSN en Yahoo; de makers van het wetsvoorstel verwijten deze advertentienetwerken immers dat zij zich "verrijken zonder enige beperking of compensatie" (1).
Misschien een onzinnig voorstel, maar het toont wel aan dat niet iedereen het eens is met de manier waarop Google tewerk gaat, en eerst handelt en dan pas gaat praten, zoals bij Google Books. Daarbij krijgt Google heel veel kritiek omdat het zomaar startte met het inscannen van alle mogelijke boeken, en nadien pas is gaan praten met uitgevers en auteursverenigingen over compensaties en auteursrechten. In de VS hebben zich nu verschillende organisaties ronduit gekant tegen Google, en de overeenkomst die het ondertussen afgesloten zou hebben met enkele uitgeverijen en auteursrechtenmaatschappijen over "weesboeken" (boeken waarvan de auteur niet gekend is of overleden is zonder erfgenamen). Het gaat om de National Writers Union, de American Society of Journalists and Authors, en de Science Fiction and Fantasy Writers of America. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 4.000 schrijvers en journalisten. Meer daarover lees je bij P2P.net (2)
Wij onthouden alvast dat het Google niet altijd voor de wind gaat. En zo moet het ook zijn, want we moeten ons niet altijd zomaar zonder slag of stoot gewonnen geven bij nieuwe initiatieven die onze wereld grondiger kunnen veranderen dan wij nu kunnen beseffen...
http://news.yahoo.com/s/nm/20100107/wr_nm/us_france_internet_tax
http://www.p2pnet.net/story/33532
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GOOGLE EN HTC WERKEN SAMEN AAN EEN CHROME OS TABLET
De hele blogosfeer staat vol speculaties over een tablet die Apple zou uitbrengen. Wat HTC en Google echter willen uitbrengen, lijkt veel interessanter.
Er blijkt heel wat interesse te bestaan voor Tablets, een reeks producten die geen klavier meer hebben maar volledig met aanraakscherm werken, en de missing link zijn tussen notebook/netbook en smartphone/MP3player/e-reader. Vele waarnemers staan te likkebaarden bij berichten als zou Apple, dat de laatste tijd toch geen echt vernieuwende producten uitgebracht had, een grote slag zou slaan met zo'n tablet. In vorige artikels heb je kunnen lezen dat daar toch vragen bij gesteld worden, vooral als die tablet meteen het predikaat "Kindle-killer" meekrijgt - het toestel dat de Kindle, de e-book reader die in de VS zo populair is, zou moeten verslaan. De prijs van zo'n tablet zou namelijk veel te hoog liggen (waarnemers hebben het over een 1.000 euro) om van dit toestel een toestel voor de massa te maken.
Maar in dit verband is het bericht wel interessant dat Google en de Taiwanese fabrikant HTC werken aan een eigen tablet. Het zou dan natuurlijk een tablet zijn dat het Google Chrome besturingssysteem bevat. Over de specificaties van dit toestel is verder niet veel bekend - het is wachten op wat meer informatielekken.
Wij willen je alvast wel de link meegeven naar Techmeme over deze Google OS tablet, en naar een discussie over het feit of de wereld nu wel of niet zit te wachten op een tablet computer, al of niet van Apple...
http://www.techmeme.com/100102/p13#a100102p13
http://www.techmeme.com/100102/p26#a100102p26


JAPANSE WETENSCHAPPERS ONTWIKKELEN DOORSCHIJNENDE VIS
Wetenschappers kunnen het niet laten, en blijven maar voor Godje spelen - zelfs met goudvissen. Wat heeft een doorschijnende vis voor nut?
Wie ooit in de klas biologie een kikker of regenworm heeft moeten ontleden, zal beamen dat dit een ervaring is die je niet gemakkelijk zal vergeten. Je moet zelfs geen dierenactivist zijn, gewoon het moeten opensnijden van een ander wezen kan voor velen erg confronterend zijn.
Japanse wetenschappers zijn nu een goudvis aan het ontwikkelen die doorschijnend is. Het idee hierachter is dat je de vis niet langer meer moet uiteenhalen om te zien hoe alles werkt, en dat je dat kan zien terwijl de vis nog in leven is. Wat natuurlijk ook redelijk vies is, maar toch al veel minder dan het opensnijden van de vis en zijn blaas en ingewanden eruit te moeten halen.
De wetenschappers zouden trouwens de transparante goudvis, de ryukin genoemd, later ook in de handel willen brengen. Wie is kandidaat?
http://www.nydailynews.com/lifestyle/pets/2009/12/30/2009-12-30_scientists_breed_seethrough_goldfish_with_visible_heart_brain_organs.html


FUJITSU NETBOOK M2010, GETEST EN GOEDGEKEURD
Mininotebooks winnen steeds meer aan populariteit. Een 15' of een 17' laptop meesleuren naar vergaderingen, meenemen op vliegtuigen of op treinen is haalbaar, maar geef toe, een 10' netbookje is handiger. Maar heb je dan een volwaardige PC of een gadget bij? We bekeken voor U de M2010 mininotebook van Fujitsu.
Allereerst, de M2010 is mooi, heel mooi, zeker in de parelwitte uitvoering. Het Fujitsu logo staat hem beeldig en het design is stijlvol gedurfd. De zwarte of zilveren openklapdozen van de concurentie vervallen tot saaie spullen vergeleken met deze Fujitsu. Dankzij de behuizing van een magnesiumlegering is de kwaliteit ook uitmuntend. In de Fujitsufabrieken ondergaan deze netbooks diverse kwaliteitstesten, zoals weerstaan aan een druk van 200 kg. Wij weten niet wat U met een netbook doet, maar dit lijkt voor ons meer dan voldoende.
Een netbook moet echter niet alleen opvallend mooi en sterk zijn. Een mininotebook moet ook kunnen presteren, en op dit gebied is er weinig verschil met gelijkaardige producten. Fujitsu gebruikt een zuinige Atom N280 processor, Intel 945 Express chipset met een GMA 950 voor het grafische werk. Het 1Gb DDR2 geheugen kan uitgebreid worden tot 2Gb. Er is bluetooth en 802.11b/g WiFi aan boord evenals een 1,3 megapixel webcam. De harddisk is 160 Gb groot en het led-backlight scherm meet 10,1'. Als OS werd er Windows XP Home geïnstalleerd. Dit alles meet 25,8 bij 18,9cm en weegt iets meer dan 1 kg.
De M2010 is mooi, heeft alles aan boord om performant en bruikbaar te zijn, maar wat kan je er nu mee doen? Is het een handig toestel? Computers waren in eerste instantie grote rekenmachines. Nadien werden ze gebruikt als veredelde schrijfmachines en momenteel zijn het communicatie en media apparaten geworden. De meeste particuliere desktops, laptops, notebooks en netbooks bevatten massa's aan foto's, video's en muziekbestanden. En hier komen de beperkingen van een netbook naar voren. De muziekkwaliteit van de ingebouwde speakertjes is, begrijpelijk, belabberd. Sluit goede externe speakers aan, of sluit hem aan op je home muziekinstallatie en er gaat een nieuwe geluidswereld open. Maar is dat bij de grotere laptops niet hetzelfde? Maar het scherm is verrassend goed, helder en gedetailleerd. Mooi zo, maar het is een blinkend scherm. Matte varianten zijn in deze klasse (nog) niet verkrijgbaar. En dit impliceert dat het toestel minder bruikbaar is in volle zonlicht. Toch valt het allemaal nog mee, de Fujitsu ingenieurs hebben hun werk gedaan, dat is duidelijk. Bij de concurrentie hebben we al veel erger gezien. Een ander nadeel van deze netbooks is het ontbreken van een DVD speler. Een euvel waarmee praktisch alle mininotebooks te maken hebben. Plaatsgebrek zorgt ervoor dat je je moet behelpen met een externe DVD speler.
Dit voor het multimedia gedeelte, maar is deze Fujitsu bruikbaar als computer, dus waarvoor computers in eerste instantie ontworpen werden? Fujitsu maakt zijn motherboards in het Duitse Augsburg. Voor het ontwikkelen hiervan wordt Mentor Graphics CAD-software gebruikt. Uiteraard gebeurd dit op grote workstations. Maar zou het ook op dit dapper lilliputtertje kunnen? Allereerst, Mentor Graphics zou in principe kunnen geïnstalleerd worden op de M2010, maar helaas is dit programma veel te duur. We kozen voor het vele maal kleinere TinyCad en FreePCB (Open Source) om een elektronische schakeling te ontwerpen op deze netbook. De resultaten zijn verbluffend. De M2010 is verrassend snel, het scherm is zeer duidelijk, het toetsenbord werkt zeer vlot. Alleen, het scherm is uiteraard klein, zodat je vrij veel moet scrollen. Een ander nadeel is het ontbreken van de rechtse Shift-toets. Het is even wennen om enkel een linkse shift toets te kunnen gebruiken. We gingen ervan uit dat je een notebook of netbook op de trein of op vliegtuig moet kunnen gebruiken, en hier is het gebruik van een muis niet handig. En hier stoten we op een volgend probleempje. We gebruiken het touchpad in plaats van een mouse. FreePCB gebruikt echter het mouse-scrollwiel om in of uit te zoomen. Let wel, dit is een probleem van FreePCB en niet van laptops of notebooks. De oplossing bood het installeren van andere programma's, namelijk Free Eagle CAD. Hier is alles te bedienen met het touchpad. Het resultaat? Een elektrisch schema tekenen, het omzetten naar een gedrukte schakeling (waarvoor heel wat rekenkracht is vereist), ging ongelooflijk vlot met deze M2010.
Onze mening over deze netbook? Het is een krachtpatsertje in een mooi kleedje. Akkoord, er zijn toegevingen gedaan door de kleine afmetingen, zoals het ontbreken van een DVD-speler, maar toch kan je deze netbook voor meer gebruiken dan enkel wat multimedia. Het is een echte snelle computer, en niet alleen 'a thing of beauty'. En wat dit kost? De adviesprijs is Ä399.
Paul Liekens
http://be.fujitsu.com/
http://be.fujitsu.com/products/mobile/mini_notebooks/mini_m2010.html


OPMERKELIJKE LUIDSPREKERS VAN LOGITECH EN KLIPSCH
Luidsprekers die je in de sokket van je lamp draait. En luidsprekers die je als een mantel rond je laptop slaat, om beter geluid te hebben. Leuke ideetjes!
Wanneer het speciaal is, dan hebben wij het graag en moeten wij het aan onze lezers vertellen. Wat denk je om te beginnen van de Klipsch LightSpeakers, waarvan je een afbeelding vindt bij Gizmodo? Erg mooi zien ze er niet uit, maar het idee is toch wel origineel. Het gaat hier eigenlijk om een soort lamp die je in een gewone fitting kan draaien; in de lamp niet alleen een licht, maar ook een luidspreker, waarheen je muziek draadloos kan sturen vanop een zendertje dat je moet aanslutien aan je pc, cd speler of iPod. Disco time!
Een tweede slim idee komt van Logitech. Tegenwoordig kijken we vaak naar een filmpje op onze laptop. Daarbij is het beeld wel schitterend, maar de klank veel minder; laptops hebben nu eenmaal niet zo'n goede luidsprekers. En dat bederft vaak het hele effect van de film.
Logitech heeft een oplossing gevonden: de SpeakerLapdesk. Dat is een soort onderstel waarop je de laptop monteren kan, en waarin luidsprekers ingebouwd zijn. Bovendien bevat het onderstel een ventilator, zodat de laptop niet onaangenaam warm op je knieŽn wordt.
http://www.logitech.com/index.cfm/notebook_products/cooling_pads/devices/6394&cl=gb,en?WT.mc_id=amr_tai_redirect_012010_news-N700
http://gizmodo.com/5440699/klipsch-lightspeakers-screw-into-light-bulb-sockets-play-music-wirelessly


INTERNET OP JE DASHBOARD
De gsm gebruiken achter het stuur is verboden, want het leidt teveel je aandacht af. Maar wat dan gezegd van internet op je dashboard?
Op de CES beurs in Las Vegas was er ook heel wat te doen rond technologie in de auto. Want verschillende chipsbakkers en computerfabrikanten menen een nieuwe afzetmarkt ontdekt te hebben: het dashboard. Giganten zoals Intel en Google geloven vast dat er daar een plekje is voor de kracht van de pc en het internet.
Het zou dan om te beginnen gaan om "infotainment systemen"; nu navigatiesystemen zo goed als standaard geworden zijn, voegen zij intelligentie toe aan deze systemen. Want op de schermen zou je heel wat informatie kunnen opzoeken, plannen raadplegen enz, maar zodra je aan het rijden bent zou dit intelligente systeem ervoor zorgen dat je je ogen op de weg moet houden. Sommige dingen zouden echter nog altijd mogelijk zijn op het scherm, en dat is wat verenigingen voor veilig rijden zorgen maakt.
Zo is er voor Ford een MyFord systeem, waarbij de chauffeur de temperatuur in de wagen kan aanpassen met een aanraking van zijn vinger, of een vriend kan opbellen door een druk op een knop, en dan handenvrij bellen. Maar het surfen in de ingebouwde browser is enkel mogelijk wanneer de auto geparkeerd is.
Een interessant artikel daarover vind je bij New York Times.
http://www.nytimes.com/2010/01/07/technology/07distracted.html?partner=rss&emc=rss


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Bezitters van de Kindle kunnen dankzij de nieuwe dienst Global Wireless in 100 landen ter wereld genieten van hun abonnement op kranten en magazines, en er hun bij Amazon.com gekochte boeken downloaden.
http://phx.corporate-ir.net/phoenix.zhtml?c=176060&p=irol-newsArticle&ID=1371183&highlight=

*** Encryptie op populaire USB flash schijfjes gebroken
http://ct.zdnet.com/clicks?t=520016790-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

*** Streaming betekent doodsteek voor piraterij
http://www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=17323&RubriekID=3&UserID=2&ab=30337

*** LG Electronics toont de toekomst van tv beleven op CES 2010
Nieuwe INFINIA-lijn voor hoger marktsegment, 3D-TV en AMOLED brengen het bioscoopgevoel in de huiskamer
http://www.lge.com

*** PlayStation(R)3 verkoopt meer dan3,8 miljoen stuks wereldwijd tijdens de feestdagen
http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=4152280&access=EH

*** Motorola brengt Adobe Flash naar haar mobiele browser
http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=4152288&access=EH

*** Nieuw toestel van Motorola: Backflip met Motoblur
http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=4152289&access=EH

* Samsung and Texas Instruments demonstreren de eerste mobiele telefoon die een WVGA beam projector bevat
http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=4152290&access=EH

Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetKLOX - CAMINANDO
[Electro] Electronische muziek met roots in verschillende landen - je maakt een reis van AziŽ naar Amerika en Europa. Deze song, Caminando, staat op nummer 1 van de meest gedownloade songs bij Jamendo. Het hele album (The garden of Early Delights) is zoals gewoonlijk gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/53776
http://www.jamendo.com/en/track/447495


ERICA SHINE - WHEN WILL IT END
[singer songwriter] Een zoetgevooisde stem, op het zweemzoete af, maar o zo helder. Een simpele begeleiding door een gitaar. Het mini-album "I will wait for you" dat slechts 2 nummers bevat, is gratis te downloaden. Doen maar !
http://www.jamendo.com/en/album/52288
http://www.jamendo.com/en/track/428798


ANDREW HAZE - REBELLIOUS HARMONY
[elektro] Iets wat stevigers nu: deze artiest brengt harde muziek, die toch harmonieus is. Heel veel ritme, een song die het in een disco zeker en vast goed zal doen, dat is "You can Brake This". De andere song van dit minialbum, SeaMono, is dan weer veel rustiger, een soundscape. Beide songs gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/58302


TOXTY - RAP 2 L'OMBRE
[rap] Dat rap en Frans twee dingen zijn die heel goed samengaan, wordt hier bewezen. Je moet natuurlijk wel van Rap houden, en een woordje Frans kennen om de woorden te begrijpen. De songs zijn afwisselend genoeg om het geheel boeiend te houden; zo is "Un glock sous une rose" van een heel andere teneur dan bijvoorbeeld "La pudeur".
http://www.jamendo.com/en/album/58297

VRIJDAG HOORSPELDAG: BAKEN AAN DE KUST
Genre: Losse verhalen - Thriller - NL
Aflevering: 1/1
Uitgezonden: 1972
Door: VARA
De plot: De bemanning van het schip mort op de steward, die voorraden bestemd voor de bemanning scheef slaat. Het schip is op weg naar Zuid-Amerika. Tegelijkertijd volgen we in dit hoorspel ook een verzetsbeweging die in het oerwoud opereert.
Auteur: Henk Van Kerkwijk
Regisseur: Ad Löbler
Acteurs: Hans Veerman (Inti, revolutionair), Joke Hagelen (Sirena) en Paul Van der Lek, (Rudolf), beiden verzetstrijders, Hans Karsenbarg Bob (Jacob) en Jan Vegter (Bob), beiden scheepsmekaniers, Willy Ruys (de steward), Huib Orizand (de luitenant), Frans Vasen (de korporaal, Donald de Marcas (Pablo)
Duur: 1:15
Appreciatie: *****
Commentaar: Erg boeiend hoorspel. De salonrevolutionair wordt goed getekend, de spanning is te snijden. Knap, voor ons een ***** waard! Tussen de hoofdstukken wordt er ook gezongen, een commentaar of inleiding van het volgend hoofdstuk. De muziek daarvan is van Paul van Veelen, en de coupletten worden gezongen dor Donald de Marcas.
Download: http://www.4shared.com/file/170792409/d923770/Baken_aan_de_kust.html (53,37 MB)
Kwaliteit geluid: **** (96 kbps - CBR)
Info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Baken_aan_de_kust
Bron: http://hoorspel.wordpress.comNetties werkt samen met:
EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In miserie leven heeft toch nog iets goed: het verlost u van angst voor dieven.
- Alphonse Allais -


De nieuwe oogst


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 19: TARTANMAKER
Hier kan je Schotse ruitenpatronen maken, in alle gewenste kleuren en combinaties. Het leuke aan deze site is dat de schuivertjes die je moet gebruiken om de kleuren en combinaties aan te maken, uitgevoerd zijn in een Middeleeuwse stijl. Heel leuk om combinaties te maken!
[Taal: Engels]
http://www.tartanmaker.com/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 20: COLORWIZARD

Het moeilijke bij kleuren is dat ze bij elkaar moeten passen. Op deze site kan je je eigen basiskleur uploaden, en dan zal de site bijpassende kleuren voor jou kiezen, in verschillende tinten/schaduwen van jouw kleur. Echt heel uitgebreid, en heel interessant!
[Taal: Engels]
http://www.colorsontheweb.com/colorwizard.asp#wizard


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 21: COLOR SCHEME DESIGNER
Nog een tool om bijpassende kleuren te kiezen, maar dan weer met andere mogelijkheden, zoals het schema aanpassen zodat het helderder wordt, of meer contrast, en je kan zelfs een voorbeeld zien van de kleuren toegepast op een pagina tegen een lichte of een donkere achtergrond. Heel interessant!
[Taal: Engels]
http://colorschemedesigner.com/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 22: POSTE-IT NOTE GENERATOR
Een van de tools die je kan gebruiken om de aandacht van je bezoeker te trekken, is een post-it kattebelletje. Hier kan je zulke afbeelding aanmaken: je kan de tekst kiezen, de letterstijl, de kleur, enz. En natuurlijk kan je het resultaat opslaan.
[Taal: Engels]
http://notes.mastervb.net/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 23: GENFAVICON
Elke website heeft een favicon nodig, het logo dat verschijnt in de adresbalk wanneer de bezoeker op jouw site aankomt, en naast jouw adres in de bookmarks van de bezoeker. Hier kan je gemakkelijk zo'n Favicon aanmaken: gewoon je logo uploaden, het gewenste knip en snijwerk doen, en het resultaat downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.genfavicon.com/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 24: GRADIENT TEXTURE MAKER

Hier kan je dan weer afbeeldingen maken met aflopende kleuren, om te gebruiken als achtergrond voor je website. Je kan de richting kiezen waarin de kleuren moeten aflopen (diagonaal, radiaal, enz.), je bepaalt hoe groot de afbeelding moet worden, en dan kies je de kleuren die in elkaar moeten overlopen.
[Taal: Engels]
http://www.grsites.com/generate/generator/5000/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 25: FAVICON CC
Ook dit is een tool om een favicon aan te maken, maar hier moet je wel meer zelf doen dan bij de andere web generatoren: je kan hier namelijk zelf stap voor stap een eigen logo aanmaken; hier dus niet, zoals in de eerder besproken favicon maker, een afbeelding uploaden en dan knippen.
[Taal: Engels]
http://www.favicon.cc/


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 26: SIMWEBSOL LOGO GENERATOR


Een tool om je eigen logo aan te maken: je vult de tekst in, kiest de kleuren voor achtergrond, kleur 1 en 2 van de tekst, lettertype, voegt eventueel een symbool toe, en kiest de pixels en gewenste formaat voor je download. Handig!
[Taal: Engels]
http://www.simwebsol.com/ImageTool/Default.aspx


WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 27: TEXTORIZER
Een heel mooie webtoepassing: je kan hier namelijk erg coole afbeeldingen maken van tekst die je intikt. Het werkt als volgt: kies een afbeelding van het web of jouw computer. Vervolgens tik je tekst in. Het resultaat is jouw tekst die als pennestreekt dient om de gewenste afbeelding te maken. Probeer het zelf eens uit door in het voorbeeld het voorgestelde beeld (Flickr) ongewijzigd te aanvaarden, en dan tekst naar believen in te tikken. Knap!
[Taal: Engels]
http://textorizer.whatfettle.com/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NATIONALE MENTAL COACH
Wim De Bie moeten wij jou niet meer voorstellen: de man is overbekend van zijn Simplisties Verbond, dat hij samen met Kees van Koten oprichtte. De Bie heeft nu een nieuw project, in samenwerking met de VPRO: de Nationale Mental Coach. En natuurlijk hoort daar een website bij - alle nieuwe tv-programma's zijn immers multimediaal!
[Taal: NL]
http://nl.wikipedia.org/wiki/Simplisties_Verbond
http://weblogs.vpro.nl/wimdebie/


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TELEBLOK
Voortaan kunnen studenten ook in de examenperiode van januari beroep doen op Teleblok, een dienst die blokkende student gratis en anoniem wil bijstaan. Bovendien is er nu ook een online versie van Teleblok waar de studenten van 14 tot 28 januari kunnen chatten tussen 20 en 23u.
[Taal: NL]
http://www.teleblok.be


HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SENIORENNET VERNIEUWD
Een van de populairste sites voor de actieve 50-plussers kreeg een nieuw kleedje, en werd nog gebruiksvriendelijker. Er werden bovendien extra functies toegevoegd, zoals de routeplanner die uitgebreid werd, nieuwe rubrieen zoals omrekenen, het actuele nieuws, enz.
[Taal: NL]
http://www.seniorennet.be


VRIJDAG MULTIMEDIA: SERVERQUEST II GAME

Kan je je nog King's Quest of Leisure Suit Larry herinneren? Wel, dit gratis online game van Microsoft combineert de pixel afbeeldingen en de humor van deze klassiekers, maar is bedoeld voor IT professionals en Computer specialisten. Je speelt namelijk een IT pro die het netwerk soepel draaiend moet houden, terwijl je voortdurend geconfronteerd wordt met allerlei technische problemen die gepresenteerd worden als games en puzzels. Je komt Easter eggs tegen, kan geek punten verdienen, enz. Echt leuk voor de geek!
Voor het game heb je wel Silverlight nodig.
[Taal: ENG]
http://www.microsoft.com/click/serverquest/


VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRALE FILMPJES: SKATEBOARD DOG
Filmpjes op YouTube, ze blijven de mensen boeien. Wat te denken van een hond die via een skateboard een videogame speelt? Ongelooflijk knap gemaakt! En super leuk!
[Taal: ENG]
http://www.youtube.com/watch?v=FdgO3cEYYTw


VRIJDAG MULTIMEDIA: PRAAG IN 18 GIGAPIXEL

Een heel knappe technologie die enerzijds bewijst hoe vergevorderd de digitale fotografie is, en anderzijds hoe krachtiger onze computers wel geworden zijn. Het inzoomen op de foto gebeurt namelijk naadloos, en je ziet ongelooflijk veel details van de foto!
[Taal: Engels]
http://www.360cities.net/prague-18-gigapixels
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:

Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/


- NETGEAR: nieuwe digitale mediaspeler met HD-afspeelkwaliteit
http://www.techbytes.be/2010/01/netgear-nieuwe-digitale-mediaspeler-met-hdafspeelkwaliteit.html
- LG Electronics laat proeven van toekomstige tv beleven op CES 2010
http://www.techbytes.be/2010/01/lg-electronics-laat-proeven-van-toekomstige-tv-beleven-op-ces-2010.html
- Drie op vier Vlamingen lezen algemene voorwaarden op internet niet
http://www.techbytes.be/2010/01/drie-op-vier-vlamingen-lezen-algemene-voorwaarden-op-internet-niet-.html


*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/- Illegale creditcardhandel in de openbaarheid
http://www.safecomputing.be/2009/12/illegale-creditcardhandel-in-de-openbaarheid.html
- Online Games ook getroffen door virussen en malware
http://www.safecomputing.be/2009/12/-online-games-ook-getroffen-door-virussen-en-malware.html
- Snel veel geld verdienen met Kerstmis?
http://www.safecomputing.be/2009/12/snel-veel-geld-verdienen-met-kerstmis.html*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia

- Apple zet reclame op gsm's
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/455159/2010/01/07/Apple-zet-reclame-op-gsm-s.dhtml
- Apple onder vuur voor naaktcensuur op iPhone
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/455193/2010/01/07/Apple-onder-vuur-voor-naaktcensuur-op-iPhone.dhtml
- Microsoft lanceert 'besturing zonder controller' eind 2010
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/455208/2010/01/07/Microsoft-lanceert-besturing-zonder-controller-eind-2010.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/

- Vier nieuwe Casio fotocamera's
Casio introduceert vier nieuwe digitale camera's in de Exilim-serie. Megapixels, snelheid, zoomkracht en diverse nieuwe functies kenmerken deze fototoestellen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28093
- Blu-ray-speler met harde schijf
De nieuwe LG BD590 is voorzien van een 250GB harde schijf voor de opslag van je favoriete films.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28091
- Gratis bestanden van max 300MB verzenden
Via een nieuwe Nederlandse webdienst kun je gratis grote bestanden versturen. De limiet bij MijnBestand.nl bedraagt 300MB.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28090


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be

- Televisiefabrikanten bereiden zich voor op 3D
Het is de televisiefabrikanten menens met 3D. Zowel Sony als JVC sloten een overeenkomst af met de firma RealD die gespecialiseerd is in 3D.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4683
- Televisiefabrikanten bereiden zich voor op 3D
Het is de televisiefabrikanten menens met 3D. Zowel Sony als JVC sloten een overeenkomst af met de firma RealD die gespecialiseerd is in 3D.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4683


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/

- Voorspelling 2010: wat verandert er in de IT
Zes analisten hebben de IT-trends voor 2010 bepaald en de winnaars en de verliezers van het komende jaar in de IT-wereld.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20892&style=99896
- Strijd tussen Google en Apple laait op
CEO Andy Miller van Quattro Wireless heeft bevestigd dat Apple Quattro Wireless heeft gekocht. Het bedrijf is specialist in het aanbieden van advertenties op mobiele apparaten. Apple zou 275 miljoen dollar hebben betaald voor het bedrijf.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20903&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in

- 'In 2009 waren 87% van alle emails spam'
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/in-2009-waren-87-van-alle-emails-spam.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- De invloed van sociale media op public relations
We weten allemaal dat de sociale media revolutie een impact heeft op zowat alle gebieden van de marketing, communicatie, reclame en zelfs verkoop.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6239
- Strijd tussen Google en Apple laait op
CEO Andy Miller van Quattro Wireless heeft bevestigd dat Apple Quattro Wireless heeft gekocht. Het bedrijf is specialist in het aanbieden van advertenties op mobiele apparaten....
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6238
- Studie: Facebook zal dit jaar de meeste advertentie-inkomsten binnen halen
Volgens een rapport van eMarketer.com zijn de bestedingen op het vlak van sociale netwerken aan het verschuiven.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6236


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info

- De échte prijs van goedkope webhosting
http://computertaal.info/2010/01/07/de-chte-prijs-van-goedkope-webhosting/
- Gaming informatie voor ouders
http://computertaal.info/2010/01/02/gaming-informatie-voor-ouders/
- Slow PC Fighter – Geen woorden maar daden…
http://computertaal.info/2009/12/30/slow-pc-fighter-geen-woorden-maar-daden/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- CES: 'Microsoft praat met tv-makers over meeleveren Windows Live-diensten'
04:47 - Microsoft is in gesprek met tv-producenten om Windows Live-diensten mee te leveren met televisies met internetmogelijkheden. Dat zegt een bron bij Microsoft tegen Tweakers.net. Panasonic en LG gaan Skype meeleveren bij tv's. »
http://tweakers.net/nieuws/64794/ces-microsoft-praat-met-tv-makers-over-meeleveren-windows-live-diensten.html
- CES: HTC lanceert eerste 'dumbphone'
http://tweakers.net/nieuws/64790/ces-htc-lanceert-eerste-dumbphone.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautBESTE FIREFOX TIPS 1: NIEUWE TAB BUTTON
Na onze reeks met extensie voor de Chrome browser, een reeks met de beste tips en extensies voor Firefox. Om te beginnen de nieuwe tab button. Wellicht heb je die al opgemerkt: uiterst rechts van al je tabblaadjes zit er nu een tabblaadje met daarop een plustken, om zo gemakkelijk een nieuw tabblaadje te openen.
Wil je dat plusteken weg hebben, omdat je vindt dat het verwarrend werkt, dan kan dat, door het bewerken van je userChrome.css bestand: je moet er de volgende regel aan toevoegen:
.tabs-newtab-button {display: none;}
Morgen: hoe vind je het bestand met jouw profiel?
http://www.firefoxfacts.com/2009/07/03/love-or-disable-the-new-tab-button-in-firefox/


BESTE FIREFOX TIPS 2: WAAR BEVINDT ZICH JOUW PROFIEL?
Vaak krijg je een tip, waarin gezegd wordt dat je de waarden in jouw profiel moet wijzigen. Maar waar bevindt zich dat profiel? Dat hangt af van jouw besturingssysteem:
Windows 95 (zonder Desktop Update)
C:WindowsMozilla

Windows 95 (met Desktop Update)/98/Me
C:WindowsApplication DataMozilla

C:WindowsProfilesApplication DataMozilla

Windows NT 4.x
C:WinntProfilesApplication DataMozilla

Windows 2000 and XP
C:Documents and SettingsApplication DataMozilla

Windows Vista
C:UsersAppDataRoamingMozilla

Unix
~/.mozilla/

Mac OS X
~/Library/Mozilla/

~/Library/Application Support/

Dit artikel van de Mozilla Knowledge Base kan ook helpen:

http://kb.mozillazine.org/Profile_folder_-_Firefox


BESTE FIREFOX TIPS 3: DE "CLOSE" (SLUIT) KNOP VERPLAATSEN

Tegenwoordig bevindt de knop op een tab te sluiten zich rechtstreeks op het tabblaadje zelf - tenminste wanneer dat tabblaadje actueel is (de focus op dit tabblaadje ligt). Vroeger was dit anders: toen bevond zich het kruisje, om het actuele tabblad te sluiten, zich helemaal rechts op de balk. Vind jij dit handiger? Dan kan je via het about:config commando in de adresbalk van je Firefox in te tikken, de plaats van dit kruisje wijzigen.
Je moet wel even beloven aan Firefox dat je voorzichtig gaat zijn, en dan moet je in het dialoogvenster bovenaan de volgende filter intikken: browser.tabs.closeButtons
Klik rechts op deze regel, en kies "Modify" (wijzig), om de waarde van 1 naar 3 te wijzigen. Bevalt het resultaat je niet, dan kan je deze wijziging op net dezelfde wijze terug ongedaan maken.
http://www.firefoxfacts.com/2009/12/10/move-the-close-tab-button-in-firefox/


BESTE FIREFOX TIPS 4: VOEG NOG EEN BOOKMARK TOOLBAR TOE
Heb je verschillende bookmarks, die je meteen bij de hand wil houden? Dan kan je de Bookmarks toolbar activeren. Is dat niet voldoende, dan moet je de Multirow Bookmarks Toolbar extensie installeren, want dan kan je meerdere bookmarks knoppenbalken in je Firefox plaatsen, zoveel als je wil.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6937


BESTE FIREFOX TIPS 5: JE PRIVACY VERHOGEN
Vanaf versie 3.5 van Firefox bevat deze browser ook een Private Browsing modus. Want normaal gezien onthoudt jouw browser welke websites jij bezocht hebt, en op welke sigtes je ingelogd hetbt met gebruikersnaam en paswoord. Private Browsing echter zorgt ervoor dat je incognito op het net kan.
Hoe activeer je deze modus? Ga naar Tools , en kies Start Private Browsing (in het Nederlands: Extra / Privénavigatie). Je krijgt dan een pop-up die je vraagt of je dit echt wil, en bevestig. Om je eraan te herinneren dat je in Private Browsing modus bent, zal Firefox in de adresbalk achter de url van de site de woorden (private browsing) of (privénavigatie) vertonen.
Er zijn twee dingen die je wel moet weten: ben je in Private Browsing, en je maakt een bookmark, dan zal die bookmark in je gewone lijstje met bookmarks blijven staan ook nadat je Private uitgeschakeld hebt. En evenzo zullen de bestanden die je tijdens het privé-browsen gedownload hebt, op je harde schijf blijven staan (maar zij zullen niet verschijnen in het lijstje met Down loads).
Om de Privé-navigatie terug uit te zetten, ga je opnieuw naar Extra / Privé navigatie.
http://www.firefoxfacts.com/2009/07/01/firefox-private-browsing-mode-help-and-faq/


Voor deze rubriek danken wij

Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Van alles halen, (bijna) niets betalen...

10 GRATIS MICROSOFT PROGRAMA'S OM TE KOESTEREN: PAINT.NET
Wie bij de naam "Paint" minachtend de schouders ophaalt, is fout. In het verleden was het gratis grafische programma Paint inderdaad niet bijster handig; je kon we veel doen, maar meer dan kliederen zoals een kind doet zat er niet in, en het resultaat kon je enkel in het loodzware .bmp bestandsformaat bewaren.
Paint.NET is echter een volkomen volwassen programma, dat net zoals vele gratis betalende beeldbewerkers met lagen werkt. De gebruiksinterface is super handig, en je vind de meeste tools om beelden te bewerken ook hier terug. Bovendien zijn er tegenwoordig heel wat internauten die gebruik maken van deze tool, en dus elkaar steunen en tips geven op de verschillende gebruikersfora.
http://www.getpaint.net


10 GRATIS MICROSOFT PROGRAMMA'S OM TE KOESTEREN: VISUAL WEB DEVELOPER 2008

Ben jij een ontwikkelaar van websites, dan moet je deze tool eens uittesten. Het is een erg gemakkelijke en simpel aan te leren ontwikkelingsomgeving, waarmee je gemakkelijk websites en kleine toepassingen kan bouwen, van de simpelste HTML tot ASP.Net of SQL Server databases.
http://www.microsoft.com/express/vwd


10 GRATIS MICROSOFT PROGRAMMA'S OM TE KOESTEREN: XML NOTEPAD 2007
Windows - freeware
Een simpele maar krachtige XML editor. In de interface vind je links een paneeltje met boomstructuur met daarin een overzicht van de tags, klassen en waarden. Rechts de tekst, die in dezelfde kleur gezet wordt als de identifier in het linker paneel.. Je kan deze kleuren ook zelf aanpassen.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=72d6aa49-787d-4118-ba5f-4f30fe913628


10 GRATIS MICROSOFT PROGRAMMA'S OM TE KOESTEREN: VIRTUAL PC 2007
Windows - freeware
Windows 7 ondersteunt Windows Virtual PC en Windows XP mode. Voor Windows Vista of Windows XP is er de gratis Microoft Virtual PC 2007, waarmee je verschillende besturingssystemen tegelijkertijd kan draaien op dezelfde fysieke computer.
http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/


10 GRATIS MICROSOFT PROGRAMMA'S OM TE KOESTEREN: WORLDWIDE TELESCOPE
Windows - freeware
Met Worldwide telescope van Microsoft Research krijg je een heel mooie manier om de ruimte te bekijken met een soort virtuele telescoop. Het pakket bevat beelden van de Hubble ruimtetelescoop en 10 andere telescopen die op de aarde staan. Deze beelden zijn dan naadloos aan elkaar geplakt, zodat je probleemloos kan in- en uitzoomen. Voor de ruimtefanaten een absolute must!
http://www.worldwidetelescope.org/Home.aspx


10 GRATIS MICROSOFT PROGRAMMA'S OM TE KOESTEREN: WINDOWS STEADYSTATE
Windows - freeware
Een programma voor de systeembeheerder: wie computers moet beheren die door velen gebruikt worden, bijvoorbeeld in een klaslokaal of een lab, een bibliotheek of internetcafé, moet dit progje eens proberen. Met dit pakket kan je immers een Windows systeem configureren en de toegang beperken tot bepaalde programma's. Nadien kan de gebruiker doen en veranderen wat hij wil, zelfs het systeem met malware besmetten of laten crashen, maar blijft het eenvoudig om het volledige systeem te herstellen zoals het voorheen was. Op de site vind je verschillende demo's en ook een FAQ.
http://www.microsoft.com/windows/products/winfamily/sharedaccess/default.mspx


10 GRATIS MICROSOFT PROGRAMMA'S OM TE KOESTEREN: SYNCTOY 2.0
Windows - freeware
Een synchronisatie tool die je helpen kan om duplicaatbestanden tussen bijvoorbeeld laptop en desktop of een netwerk schijf netjes onder controle te houden. Het is ook een uitstekende backup tool. De eerste keer je het programma opstart moet je gewoon enkele folders aanduiden die je wil synchroniseren, en die dan voor het gemak Left Folder en Right Folder genoemd worden. Bovendien kan je kiezen uit 5 synchronisatie methoden.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=c26efa36-98e0-4ee9-a7c5-98d0592d8c52&displaylang=en


10 GRATIS MICROSOFT PROGRAMMA'S OM TE KOESTEREN: SQL SERVER EXPRESS 2008

Windows - freeware
Ditmaal een tool voor de ontwikkelaar: het is een afgeslankte versie van SQL Server, maar bevat toch alle krachtige SQL database functies die je nodig hebt om websites en apps
http://www.microsoft.com/Express/SQL/


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG:DRAGON DICTATION APP VOOR DE IPHONE
iPhone - freeware (voorlopig!)
Deze app, die nu in de iTunes winkel ligt, zorgt ervoor dat je je mails en teksten kan dicteren: de software zet je woorden om in tekst (wel Engels gebaseerd!)
http://blogs.zdnet.com/gadgetreviews/?p=9950&tag=nl.e539


VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: MOBILE DEFENSE
Android - freeware
Nu steeds meer mensen een mobieltje hebben met Android aan boord, en nu de smartphones steeds meer kunnen, is het ook tijd geworden voor wat beveiliging. Daarvoor zorgt Mobile defense: het helpt je om, indien je je mobieltje zou verliezen of indien het gestolen wordt, jij terug in het bezit gesteld wordt van jouw kleinood.
https://www.mobiledefense.com/
http://www.pcworld.com/article/184739/android_app_alert_mobile_defense_hits_the_market.html?tk=nl_dnx_t_crawl


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik heb teveel respect voor het idee van een God, om die verantwoordelijk te stellen voor een zo absurde wereld.
- Georges Duhamel -