Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
7/1/2010 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 631 van 1/1/2010

Gegroet lezer,

Om te beginnen wensen wij u, namens het hele Netties-team, een gezond en voorspoedig Nieuw Jaar! Dat 2010 u alles mag brengen wat u wenst!

Hopelijk hebt u de feestdagen zonder kleerscheuren en indigesties overleefd. Wij zijn er in elk geval weer, om u op zaterdag wat leesvoer te geven, terwijl u rustig bijkomt van de feestdagen. In dit nummer uiteraard enkele overzichten van het voorbije jaar, waarbij de redactie vooral haar persoonlijke standpunt heeft weergegeven. En vermits dit persoonlijk is, moet u het daar helemaal niet eens mee zijn - reageren mag en moet zelfs!

En hoe zit het met onze verkiezing van de beste Nederlandstalige site (privé-initiatief)? Wel, de jury heeft na veel zweten en zwoegen de winnaars bepaald. Wie het is, dat houden we nog even geheim. Wij kunnen al wel verklappen dat het een uiterst nuttige site is. Volgende week leest u er meer over. Onze dank gaat in elk geval naar de jury die dit titanenwerk verricht heeft - en ook naar de vele lezers die hun lijstje met favorieten ingestuurd hebben. Netties mag dan al geen "sociaal netwerk" zijn, maar onze lezers zijn wel sociaal en plichtsbewust!

Veel leesplezier gewenst in dit nieuwe nummer. En natuurlijk hopen wij u bij leven en welzijn volgende week te begroeten.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WEBSITE MEDIAMINISTER GEEFT COLLEGA-OUDERS GAMINGLES

Ingrid Lieten, Vlaams Mediaminister, liet een website maken met informatie omtrent gaming. De site is niet bedoeld voor de gamers zelf, wél voor hun ouders. Daarmee wil de minister ouders wegwijs maken in de virtuele wereld van hun kroost en hen de nodige bagage meegeven om acties te treffen bij problemen. [Een artikel van Stampmedia, het jongeren-persagentschap]

Verslaving, geweld, bloed en oorlog zijn dankbare onderwerpen voor game ontwikkelaars. Deze themaís bezoedelen volgens sommigen de (onschuldige) geesten van jongeren leiden hen op het slechte pad. Voorbeelden zoals Amerikaanse jongeren die na het spelen van GTA (Grand Theft Auto) buiten in het wilde weg mensen neerknallen rollen vaak over de tong.
Net om zulke situaties te herkennen liet de minister een website maken om ouders en opvoeders te informeren. Zo leert de site hoe ouders verslavingsgedrag kunnen herkennen en geeft het opvoeders tips over hoe om te gaan met gaming gerelateerde problemen. Ook staan er links naar andere informatieve gamingsites en zelfs naar vacatures in de gamingsector.

Jongeren steunen de politici niet
Op veel steun van de jongeren moet het kabinet met deze maatregel niet rekenen. "Dat zijn hun zaken toch niet. Ik game omdat ik me wil amuseren en mijn ouders hebben daar niets mee te maken. Zeker een of andere minister niet die zelf nog nooit gegamed heeft," fulmineert Remi (16). "Ik denk echt niet dat zoiets helpt, mijn ouders hebben sowiezo al hun zegje over welke games ik speel want zij betalen. Maar ze zullen niet plots een leeftijdsgrens gaan willen instellen op mijn playstation, zo zielig zijn ik of zij niet," vond Andrew (17).

Behandel ons niet als potentiŽle psychoten
Ook over het feit dat de site ouders meegeeft hoe verslavingen te herkennen en tips geeft over hoe men daarmee moet omgaan, zijn jongeren niet te spreken. Yentry (19): "Als ik verslaafd ben, dan merken mijn ouders het ook wel zonder dat ze daar voor moeten googlen. Ik vind het vooral jammer dat de overheid ons behandelt als potentiŽle psychoten omdat er een paar Amerikaanse jongens waren die waarschijnlijk sowieso al met psychologische problemen kampten voordat ze mensen begonnen neer te knallen. Scheer ons toch niet over dezelfde kam."

We willen niet vergallen maar opvoeden
Woordvoerster Lot Wildemeersch van de minister zegt dat ze niet het plezier van de jongeren willen vergallen. Wel is de site bedoeld als richtwijzer voor ouders, opvoeders en gamers. Het kabinet benadrukt dat minister Lieten wil stimuleren en het fenomeen slechts wil duiden. Ze veroordeelt gamen niet. Wel betreurt ze de eenzijdige berichtgeving van sommige kranten

Vertrouw je kinderen
Christine (43) apprecieert de getroffen maatregel maar vindt het niet nodig: "Als ouder begrijp ik de maatregel wel. Het is goed dat je een houvast hebt voor dingen waar je niet al teveel van weet, zoals gaming. Maar ik vertrouw erop dat mijn zonen niet al te rare dingen doen op hun X-box. Ik ga zeker niet op internet uitzoeken hoe je een leeftijdsgrens instelt. Het is ook maar virtueel."
© StampMedia- Kharmach Kamal
http://www.vlaanderen.be/gaming
http://www.stampmedia.be/?p=5000

MICROSOFT ZET ONDERZOEK NAAR DOWNLOADLIMIETEN IN GANG
Een discriminatie die al jaren bezig is, wordt nu eindelijk in vraag gesteld: de downloadlimieten die de providers hanteren. De befaamde minister Q heeft een onderzoek bevolen. Even wat uitleg.
Het is al jaren zo dat twee grote providers de internet-koek onder elkaar verdelen: Belgacom en Telenet. Beiden zijn tegelijkertijd ook aanbieders van digitale tv. En daarbij doet zich een eigenaardig fenomeen voor, zoals wij al vroeger aangeklaagd hadden. Heb je een abonnement voor digitale tv, dan kan je immers ook films downloaden om op je tv te bekijken; je betaalt dan enkel een huurprijs aan Telenet of Belgacom, maar het downloaden zelf van die film, het datavolume, wordt niet in rekening gebracht bij je maandelijkse downloadvolume, alhoewel deze data via dezelfde kabels binnenkomen als jouw gewone internetverkeer.
Dit is natuurlijk een discriminatie tegenover externe aanbieders van films; iTunes moeten we daarbij niet vernoemen, omdat dat nog altijd niet van start ging met videoverhuur in ons landje, maar er zijn talloze andere bedrijven die films verhuren, en hun terrein ook wel naar ons land zouden willen verleggen. Zij krijgen echter geen poot aan de grond, omwille van die downloadlimieten.
Zo ook Microsoft: dat wil binnenkort via Zune een verhuurdienst voor films aanbieden aan de Belgische gebruikers van de Xbox 360, die de films dan zouden kunnen streamen naar hun tv. Nu is een film in gewone resolutie toch al gauw goed voor enkele honderden MB, en een speelfilm in HD kan wel 14 GB bedragen. Je begrijpt het al: met de huidige downloadlimieten maakt Microsoft geen kans om haar nieuwe dienst uit te bouwen.
De softwaregigant uit Redmond trok daarom aan de alarmbel, en als gevolg hiervan heeft mMinister van Economie Vincent Van Quickenborne (eindelijk!) een onderzoek bevolen naar de downloadlimieten. Benieuwd of en wanneer dit resultaten zal opleveren!
Bij DataNews volgt een interessante discussie rond dit onderwerp.
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Overheid_onderzoekt_downloadbeperkingen_internetproviders.8275237-435.art
http://datanews.rnews.be/nl/news/90-14-27670/overheid-onderzoekt-datalimieten.html

FRANSE RECHTER FLUIT GOOGLE BOOKS TERUG
Google ziet zijn plannen om alle boeken ter wereld in te scannen en doorzoekbaar te maken door een vonnis van een Franse rechter. Terecht of onterecht?
Tijdens ons weekje verlof was er toch nog een belangrijk nieuwsbericht waarop we even terug moeten komen, namelijk het vonnis van een Franse rechter over het inscannen van boeken door Google. Meteen was er in de kranten te lezen: "Google mag geen boeken meer inscannen". Enige nuancering is wel op zijn plaats.
Om te beginnen sprak de rechter zich enkel uit over boeken die behoren tot bepaalde uitgevers. Het was namelijk de uitgeversgroep La Martinière die de zaak tegen Google ingespannen had, en daarbij de steun kreeg van een aantal andere uitgevers. Niet alle Franse boeken vallen dus onder dit vonnis.
Verder kende de rechter ook een schadevergoeding toe. Google moest 300.000 euro betalen aan La Martinière; nochtans had de groep niet minder dan 15 miljoen euro gevraagd. Een milde rechter dus. De rechter weerhield namelijk van de 10.000 boeken die "nagemaakt" zouden zijn slechts 300 waarvan hij het bewezen achtte.
Google, dat eerst aanvoerde dat de Franse rechter niet bevoegd was, heeft ondertussen al laten weten dat het in beroep gaat tegen het vonnis. Volgens Google begaat het helemaal geen inbreuken op auteursrechten. Het wil enkel boeken inscannen en de inhoud doorzoekbaar maken, om de internaut te laten zoeken in die inhoud, zodat hij te weten komt dat hij in dit boek de gewenste informatie vinden kan, en het dan kan aankopen. En daar wringt natuurlijk het schoentje: de uitgevers beweren dat Google teveel content doorzoekbaar maakt, en Google meent dat het net genoeg content toont om de internaut een beslissing te kunnen maken. Een discussie die, tussen haakjes, ook al eerder gevoerd werd, namelijk rond het vertonen van artikels van de kranten via Google News.
Nu gebiedt de eerlijkheid ons hieraan toe te voegen dat Frankrijk een eigen project heeft om boeken in te scannen, en die inhoud aan te bieden via het internet. Of de rechter die dit vonnis uitgesproken heeft zich heeft laten leiden door dit vonnis, laten wij in het midden. Anderzijds is het zo dat Google niet alleen in Frankrijk tegenkanting ondervindt bij haar Google Books project - ook in het eigen achtertuintje, de VS, is er fel protest tegen het inscannen van boeken waarvan de auteurs niet gekend zijn bijvoorbeeld. Meer bij New York TImes, Ecrans, en tot slot een link naar een artikel bij De Standaard, dat het presteerde om in de titel gewoon te stellen "Google mag geen boeken op internet zetten". Van misleiding gesproken...
http://www.nytimes.com/2009/12/19/technology/companies/19google.html?_r=2&hp
http://www.ecrans.fr/Google-livres-a-la-justice,8772.html
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=1L2JV2CK&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=krantenkoppen

2009: HET JAAR VAN DE SOCIALE NETWERKEN - FACEBOOK
Het valt niet te ontkennen: 2009 was het jaar van de sociale netwerken. En Facebook was daarbij de grote winnaar. Hoezo?
De sociale netwerken zijn niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. Twitter, Facebook, MySpace, maar ook de Europese varianten ervan: Netlog en Hyves. Je maakt er vrienden, via je vrienden leer je anderen kennen, en zo vind je vaak oude vrienden terug - mensen waarmee je op school gezeten hebt, in de jeugdbeweging, in de sportclub, in het uitgangsleven.
In het afgelopen jaar hebben de sociale netwerken zich ondertussen steeds meer geprofileerd. MySpace is het netwerk geworden voor muzikanten, een muzieksite, zoals mag blijken uit de vele links die wij in onze rubriek Oor leggen naar bands die via MySpace hun muziek aanbieden. Wij raden je trouwens de podcast Best of Myspace aan, waarin je een selectie vindt van de beste bands uit MySpace(1).
Er is natuurlijk de nieuwkomer Twitter, maar daar hebben we het in een volgend artikel over, want dat is een geval apart. Facebook daarentegen is iets dat steeds meer in elk gewoon huisgezin doordringt, en waarvoor je geen computergeek moet zijn. Kijk zelf maar eens rond in je familie- en vriendenkring: de meesten van hen hebben wel degelijk een account op Facebook, en bevolken die regelmatig met updates, nieuwe foto's, enz.
En dus is Facebook zo gemoedelijk geworden als het cafeetje op de hoek - met alle gevaren vandien. Je leert er immers andere mensen kennen, en dat lijkt, aldus The Telegraph, steeds vaker ertoe te leiden dat mensen de huwelijkstrouw voor blauw-blauw laten, en zich in de armen storten van nieuw ontdekte vrienden/vriendinnen. De krant weet immers te vertellen dat ongeveer 20% van alle documenten die bij een scheiding ter tafel komen, op een of andere manier een verwijzing bevatten naar Facebook.
Het is inderdaad erg verleidelijk, flirten via het net. Je voelt je wat anoniemer, wat ongeremder, en alles wat de ander zegt lijkt zo mooi - het staat nu eenmaal "gedrukt" op jouw scherm. Maar dat wil nu niet echt zeggen dat het fenomeen virtuele ontrouw uitgevonden is door Facebook, of dat Facebook zou uitzetten tot ontrouw. Flirten op het net bestaat al zo lang als het internet bestaat, en geschiedde via alle communicatiemiddelen die het in al die jaren bood: chatgroepen, gewone e-mail, en nu dus ook de sociale netwerken.
Wat wel een feit is dat dat de fliters vergeten dat er van al hun activiteiten sporen achterblijven. Mails kan je wel wissen op jouw computer, maar op sociale netwerken zoals Facebook blijven veel meer sporen achter. Jouw profiel bevat immers veel gegevens uit jouw echte dagdagelijkse leven, en het is erg moeilijk om zo'n slippertje verborgen te houden voor al jouw vrienden. Er is altijd wel een of andere foto van een fuif waarop je staat, terwijl je helemaal ergens anders moest zijn. Dat is dan weer een beetje een geruststelling voor ongeruste partners...
http://www.bestofmyspace.uk.com/
http://www.pcworld.com/article/185324/facebooks_other_top_trend_of_2009_divorce.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.telegraph.co.uk/technology/facebook/6857918/Facebook-fuelling-divorce-research-claims.html

2009: HET JAAR VAN DE SOCIALE NETWERKEN - TWITTER
Microbloggingsite Twitter: sommigen hebben het nog altijd niet begrepen. De zoekmachines echter wel. Want dankzij erg voordelige deals met zoekmachines Google en Bing zal Twitter voor het eerst in zijn bestaan winstgevend worden!
Twitter is, we zegden het al, een geval apart. Deze microbloggingsite is nog altijd hoofdzakelijk een tool voor de geeks gebleven - ofwel versta je wat daar gebeurt, ofwel niet. De ooms en de tantes, de neven en de nichten die ondertussen al wel een account hebben op Facebook, zijn misschien wel fan (pardon: volgeling) geworden van VIP's op Twitter, maar zelf boodschappen uitsturen doen zij er niet, terwijl zij in Facebook wel degelijk aan het sociale gebeuren deelnemen.
Twitter mag dan niet voor alleman zijn, het heeft echter wel een reeks niche-publieken gevonden. Er is de sociale internaut die via Twitter op zoek is naar mensen die zich in de omgeving bevinden van waar hij zich op dat moment bevindt, en hen dan graag om advies vraagt over een hotel, een restaurant dat anderen hem kunnen aanbevelen, of zelfs om af te spreken om samen een evenement te bezoek. Er zijn de uitgevers, groot en klein, inbegrepen de bloggers dus, die hun nieuwe postings via Twitter publiceren en hun communicatie met hun volgelingen als een soort RSS feed gebruiken. Er zijn de journalisten, de mediawatchers, die op Twitter op loer liggen voor interessante gebeurtenissen waarop zij dan in hun berichtgeving kunnen inpikken - denk maar aan de ooggetuigenverslagen van de incidenten in Iran bijvoorbeeld.
Twitter lijkt echt zijn rol als alternatieve bron van nieuws te bevestigen. Deze week bijvoorbeeld meldde de Nederlandse Radio2 dat het met visuele radio begint: naast het uitzenden van een webcamsignaal, zoals de Vlamingen al gewoon zijn bij de uitzendingen van Radio2 (de beelden uit de studio worden als bladvulling op tv getoond op momenten dat er eigenlijk geen uitzending is), worden er nu ook sms'jes vertoond, en twitterberichten, plus de hoofdlijnen van het NOS nieuws. (1)
En daar kwam dan nog de melding bij dat tegenwoordig meer mensen hun nieuws online halen bij Google News dan bij CNN of New York Times(2). Dit heeft dan natuurlijk alles te maken met het feit dat Google een deal heeft afgesloten met Twitter, waardoor het gebruik mag maken van de Twitter feeds om daar nieuws "in real time" uit te extraheren, en op Google News aan te bieden. Ook Microsoft heeft een dergelijke deal afgesloten voor haar eigen zoekmachine, Bing. Dat hierbij het nodige geld van hand wisselde, moeten wij je daar niet bij vertellen. Zoveel geld, dat Twitter in één ruk winstgevend geworden is.(3)
Wat toch herinneringen oproept aan de tijd toen waarnemers zich afvroegen wat eigenlijk het businessmodel was van de toen nog opkomende zoeker Google. Met zoeken valt toch geen geld te verdienen? luidde het toen. Google heeft die waarnemers ondertussen de mond gesnoerd. Dezelfde waarnemers stelden die vraag ook bij Twitter. En ook hier moeten zij nu dus in het zand blijven.
De moraal van het verhaal: Twitter is een blijvertje, en heeft zijn niche publiek (en businessmodel) gevonden!
http://www.villamedia.nl/nieuws/bericht/radio-2-begint-met-visual-radio/#When:07:43:05Z
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/12/23/AR2009122301400.html?wpisrc=nl_pmtech
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=451745&mail=163

2009: HET JAAR VAN DE SOCIALE NETWERKEN - EEN VERRRIJKING?
Je kan dus inderdaad niet meer naast de sociale netwerken kijken. Maar zijn zij een verrijking voor onze maatschappij, of een verarming?
De Nederlandse koningin Beatrix heeft in haar traditionele Kersttoespraak een frontale uitval gedaan naar het internet: de online interactiviteit zou leiden naar vereenzaming. De toenadering die je er maakt met anderen, lijkt alleen maar mensen dichter bij elkaar te brengen, maar het scherm blijft nog altijd tussen de mensen staan, aldus de koningin.
Uiteraard heeft die uitspraak haar de nodige verontwaardiging opgeleverd van mensen die heilig geloven in het digitale wereldje. Zij menen dat de koningin digitaal onwetend is, en geen recht van spreken heeft omdat zij zelf geen account heeft bij Twitter, Facebook of Hyves, en dus niet weet waarover het gaat. Dat is natuurlijk onzin, omdat je gewoon als waarnemer voldoende kan lezen over de sociale netwerkn om te weten hoe het eraan toe gaat. Je moet toch zelf niet in de gevangenis gezeten hebben om te weten dat het leven daar niet rooskleurig is?
Niet dat wij de kritiek van de koningin volmonding goedkeuren. Het internet is even veel of even weinig sociaal of asociaal als de kijkbuis, zo menen wij. Er was inderdaad een tijd dat de buren en de familie geregeld samenkwamen voor activiteiten. Radio en tv hebben als eerste komaf gemaakt met die gewoonte; in de beginjaren ervan kwamen de buren nog samen om in het huis van die ene (rijke) gelukkige naar de tv te kijken. Nu heeft elk gezin zijn eigen tv - en zelfs heeft elk gezinslid er eentje. Gedaan met de samenhorigheid - niet alleen de buren komen niet meer samen buurten rond de tv, het hele gezin zelf zit niet meer rond dat ene toestel.
Dat het tv-scherm vervangen is door het computerscherm, is een natuurlijke evolutie. Maar gelukkig heeft dat computerscherm een interactief aspect, waarbij jij als burger mondig bent, contacten kan leggen, communiceren met anderen. De isolatie van vroeger is doorbroken, en je kan gemakkelijk contact houden met vrienden en familie. Het delen van foto's maakt het zelfs leuker, de updates op jouw "muur" in Facebook vertellen jouw familie en vrienden wat er gebeurt, enz.
Het enige wat je moet doen is met mate tewerk te gaan. Het heeft geen zin om je op te sluiten op je kamertje, om met je vrienden te chatten, wanneer er beneden in de huiskamer een partner of vriend zit die eigenlijk op jouw gezelschap wacht. Geen enkele virtuele vriendschap is het waard dat je je échte vrienden en familie voor laat staan!
Lees meer bij WebWereld en De Standaard. En laat ons jouw mening weten in een reactie op dit artikel?
http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=RJ2K6L06&utm_source=standaard&utm_medium=newsletter&utm_campaign=krantenkoppen
http://webwereld.nl/nieuws/64714/beatrix-haalt-uit-naar-sociale-netwerken.html#source=newsletter

2009 MOBIEL: DE DOORBRAAK VAN ANDROID EN HET AANRAAKSCHERM
Als er iets is wat 2009 gemarkeerd heeft, dan is het de opkomst van het het mobiele wereldje, en dan vooral de doorbraak van de Android toestellen. Wat hebben zij wat de iPhone niet heeft?
Momenteel valt er erg weinig nieuws te rapen op gebied van nieuwe ontwikkelingen. Alle nieuwssites zijn druk bezig met het maken van lijstjes en overzichten. En dus is het voor ons ook even tijd om terug te kijken op het voorbije jaar.
In 2009 waren er naar onze mening verschillende grote trends waar te nemen op het mobiele vlak. Om te beginnen de introductie van Android. In het begin was er heel wat verwarring rond dit besturingssysteem voor mobiele telefoons. Dat komt omdat, zoals u ondertussen al wel weet, in de VS er een heel ander systeem bestaat om telefoons uit te brengen. Daar koop je namelijk geen mobiele telefoon van merk X, met besturingssysteem Y aan boord, waarin je dan de simkaart stopt van jouw operator, zoals wij hier gewoon zijn. Neen, daar koop je een AT&T telefoon, een Verizon telefoon, enz.; wat er onder de motorkap van dat beestje zit, dan kan de meeste Amerikaanse internauten worst wezen.
Toen Google aankondigde dat het zijn schouders zou zetten onder een nieuw besturingssysteem voor mobieltjes, werd dit dan ook al gauw de Google-phone genoemd, alhoewel Google helemaal niets met de hardware te maken heeft, wel met de diensten die op dit toestel aangeboden worden, in samenspraak met de provider. Google is de prominente zoeker, Google Maps zijn nauw verweven in het OS, naast allerlei plaatsgebonden diensten.
Waar er in de VS dus heel wat verwarring was rond de "Google-Phone", reageerde de gebruiker in Europa veel enthousiaster op de Android toestellen. De fabrikant die eigenlijk het eerste Android toestel maakte dat geschikt was voor het grote publiek, en kans maakte om de markt te veroveren, was HTC. Deze fabrikant verfijnde telkens de interface van de opeenvolgende toestellen, en de laatste toestellen (HTC Hero bijvoorbeeld) zijn een mooie evenwichtige combinatie geworden van de eigen HTC sense interface, het Android OS en verschillende Google diensten. Wat deze HTC toestellen naar onze mening meteen ook geduchte concurrenten voor de iPhone maken: zij zijn stabiel, ogen mooi, liggen goed in de hand, en zijn duidelijk goedkoper dan de iPhone. Bovendien ben je voor de apps die je op het toestel wil zetten niet gebonden aan de beperkingen die Apple oplegt - maar dat is voer voor een ander artikel.
Uiteraard hebben ook de andere mobiele besturingssystemen niet stilgezeten, en is er ook de nieuwe Blackberry, en de nieuwe versie van het Windows Mobile OS. Die eerste echter wordt door de meesten nog altijd beschouwd als een toestel voor de zakenlui, niet voor het grote publiek (en het hippe volkje), de tweede is helaas een gemiste kans van Microsoft: deze nieuwe versie kan het bij lange niet halen bij de kracht, snelheid en uitgebreide opties van Android. Maar daarover meer in een bespreking van de HTC HD2, met het Windows Mobile OS aan boord, een bespreking die u begin januari in dit e-zine lezen kan.
Een tweede trend is die van het aanraakscherm. Waar in het begin dit scherm enkel te vinden was bij duurdere smartphones, is het nu ook bij de goedkopere toestellen ingeburgerd. Het aanraakscherm is bij alle fabrikanten, in alle prijsklassen aanwezig - LG, Samsung, Motorola...
Of dit de ideale interface is? Naar onze smaak is er toch nog altijd een combinatie van aanraakscherm met drukknoppen vereist. En dan kan de kleine trackball die je bij de HTC Hero (Android) aantreft als voorbeeld dienen, want die maakt het precies navigeren tussen links erg gemakkelijk.
En de iPhone, zal je zeggen? Tja, naar onze mening heeft die dit jaar niet echt iets vernieuwends uitgebracht. Het toestel blijft duur, vooral wanneer het niet gesubsidieerd wordt, zoals in ons land. De apps zijn leuk, maar het blijft teveel "Spielerei" naar onze mening. Maar misschien zitten er onder onze lezers wel fans van de iPHone, die met alle geweld deze mening willen weerleggen?
http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html
http://www.htc.com/europe/product/hd2/overview.html

2009 MOBIEL: APPS EN APP STORES
2009 was ook het jaar van de apps en de app stores. Maar waarom vinden wij dat zo'n bedenkelijke ontwikkeling?
Nu willen wij ook niet te geringschattend doen over de iPhone. Ja, het toestel was vernieuwend. Ja, het kende een enorm succes. Ja, de toestellen die daarna door andere merken uitgebracht werden hebben allemaal de iPhone als voorbeeld genomen. Maar dat wil niet zeggen dat de iPhone het summum was, dat nooit meer geŽvenaard kan worden. De HTC Hero (ja, wij zijn verzot op dat toestel!) bijvoorbeeld heeft alles wat de iPhone heeft, en zelfs meer: vrijheid.
Een van de factoren die de iPhone tot zo'n groot succes gemaakt hebben, was namelijk het feit dat je er "apps" kon opzetten: allerlei kleine toepassingen, die je in de App Store van Apple kon vinden en gratis of tegen betaling downloaden. Erg leuk, die progjes, waarbij vooral de spelletjes het goed deden. SOmmige ontwikkelaars zijn er zelfs rijk van geworden. Zelfs aan een prijs van 1,99 dollar per stuk is het toch nog heel veel geld wanneer er meer dan 1 miljoen mensen jouw goedkope app downloaden... Een bekend voorbeeld is Tap Tap Revenge (1), een soort Guitar Hero, waarbij het game zelf gratis is maar je betalen moet om nieuwe songs te downloaden.
Het succes van de App Store van Apple heeft de andere fabrikanten ook aangezet om eigen app stores te creŽren. Maar daarbij ontstond al snel verwarring. Want ga je naar de app store van fabrikant X bijvoorbeeld, die toestellen uitbrengt onder Windows Mobile, Android en het eigen OS, dan is het heel moeilijk om de juiste weg te vinden naar apps die voor jouw toestel geschikt zijn. Bovendien zijn de meeste app-winkeltjes enkel via de mobiele telefoon toegankelijk. Het navigeert niet altijd even snel, en eigenlijk is het veel gemakkelijker om zo'n app store te bezoeken vanop je gewone laptop, daar de gewenste apps te kiezen, en die later te laten downloaden naar je mobieltje. Microsoft bijvoorbeeld heeft dit begrepen, en heeft zo'n online winkel in het leven geroepen. Handig!
Uiteraard wordt Apple niet geconfronteerd met dit probleem, omdat het maar één soort toestel uitbrengt: de iPhone. Geen verwarring mogelijk. Apple heeft daarentegen wel af te rekenen met een ander probleem: controle over de apps die het aanbiedt. Apple wil nu eenmaal een perfect product aanbieden, en wil dus zeggenschap hebben over wat er op haar toestellen draait. Op zich is daar geen probleem mee, het is zelfs een lovenswaardige houding, want Apple zou zo bijvoorbeeld apps kunnen verbieden in zijn winkel die je toestel doen crashen of niet goed werken. Maar de controle van Apple ging verder, zo bleek uit enkele incidenten. Apps die vloeken bevatten bijvoorbeeld werden geweerd, apps met naaktafbeeldingen... maar ook apps waartegen de voorkeurspartner in de VS, AT&T, zijn veto gesteld had, kwamen niet in het winkeltje van Apple terecht. Een houding waarvoor Apple heel wat kritiek moest incasseren het voorbije jaar.
Toch bleven steeds maar ontwikkelaars en bedrijven apps uitbrengen voor de iPhone, ook in eigen land. Zo heeft De Standaard een app om de krant op je iPhone te lezen; onze favoriete podcast, Dave's Lounge, heeft een app om de podcast op je iPhone te beluisteren. Deze apps hebben dan weer hun voordelen en hun nadelen.
Nadeel: je zit met honderden apps op je mobieltje, terwijl eigenlijk een heel groot deel van die apps gewoon in de browser zouden kunnen draaien of een RSS-aggregator. De ontwikkelaar moet ook zijn app in alle verschillende versies van de verschillende telefoons uitbrengen, terwijl hij, indien hij zijn app voor de browser schreef, slechts één keer werk zou hebben. Voordeel is dan weer, bezien vanuit het standpunt van de uitgever, dat de gebruiker blijkbaar bereid is grif te betalen voor zo'n app. Waar je de internaut met geen stenen kan bewegen om voor iets te betalen dat hij op het internet vindt, is dat blijkbaar geen probleem meer wanneer het gaat om apps. Zou dit systeem dan de redding van de kranten en nieuwssites kunnen betekenen? Zal je in de toekomst per maand 1,99 euro moeten betalen voor de krant op je iPhone? De toekomst zal het zeggen.
Je merkt het: wij hebben gemengde gevoelens over deze apps en hun winkeltjes. En jij, wat vindt jij ervan?
http://tapulous.com/taptap/
http://www.microsoft.com/emea/windowsmobileapps/default.mspx

2009 MOBIEL: DE TARIEVEN (ZUCHT!)
Aan een mobiel toestel betaal je je niet meer blauw, maar de grote schok komt pas met je eerste afrekening van je mobiele verbruik. Een klaagzang...
Verleden week kwam er het bericht dat minister Vincent Van Quickenborne dan toch een onderzoek zal laten instellen naar de datalimieten. Een onderzoek dat ook nodig is voor het mobiele verbruik. De overheid wil immers de e-commerce promoten, en de toekomst van deze elektronische handel ligt in het mobiele. Even opzoeken welk restaurant er in mijn buurt is, wat ze daar serveren, wat de andere internauten daarover schrijven.... Of nog: een winkel zien, even de folder op het web oproepen, en enkele coupons naar je mobieltje laten toesturen. Het zijn maar enkele interessante toepassingen, en er zijn er nog veel meer.
Alleen: surfen op het mobieltje is peperduur. Bij Base kost 500 MB 10 Ä; overschrijd je dit volume, dan betaal je O,02 Ä per MB extra. Mobistar vraagt 18 Ä per maand voor een volume van 200 MB, met 0,10 Ä per MB extra; je krijgt wel gedurende 6 maanden 6 Ä per maand korting. Bij Proximus betaal je dan weer 9,99 - 24,99 of 34,99 euro voor resp. 100 MB, 500 MB of 2 GB. Dit natuurlijk naast uw gewone mobiele abonnement. Niet meteen goedkoop te noemen, want om echt vrijuit te kunnen surfen, heb je aan die 500 MB niet meteen voldoende.
En dus zal er snel wat moeten gebeuren aan die tarieven, vooraleer bepaalde diensten van start kunnen gaan. Streaming muziek op je mobieltje bijvoorbeeld, of streaming video (nieuws van CNN of De Redactie). En dan moet natuurlijk ook nog Flash mogelijk zijn op alle toestellen, wat nog altijd niet het geval is.
Je verstaat het: op het mobiele vlak is er al heel wat gebeurd, en de vooruitzichten lijken erg aanlokkelijk. Maar er moet ook nog veel verbeterd worden, o.a. die tarieven!
http://www.base.be/nl/mobil/opties?quicktabs_18=3#quicktabs-18
http://customer.proximus.be/nl/Mobile_Internet_Smartphone/MIS_Mobile_Internet.html?WT.ac=CBU_Rates_HP_Internet_nl_click
http://offer.mobistar.be/nl/aanbod/opties-diensten/opties/p/detail/mobilemailandsurf

GOOGLE ALS BIG BROTHER
Het doet gewoon rillingen over je rug lopen, te weten dat Google al jouw surftochten volgt. Hoe komen wij tot dit idee? Door een waarschuwing. Lees en huiver mee.
Genoeg jaaroverzichten, tijd voor wat nieuws. Alhoewel dit onderwerp natuurlijk ook thuis zou kunnen horen in het jaaroverzicht: Google wordt steeds meer Big Brother. Overal en altijd lijkt het aanwezig te zijn. Het koopt steeds meer webbedrijven op, en waagt zich op steeds meer terreinen. Google is al heel lang niet enkel meer een zoekmachine, het is een aanbieder van "in the cloud" diensten met zijn online tekstverwerker en spreadsheet. Het is een advertentiemakelaar (eigenlijk zijn core-business), het is een bedenker (of toch minstens promotor) van een mobiel besturingssysteem (Android), een in the cloud besturingsysteem speciaal voor notebooks (Chromium) en een browser (Chrome), en nog vele vele andere zaken.
Met andere woorden: Google begint stilaan alomtegenwoordig te zijn, en dat lijkt sommigen niet echt lekker te zitten. Ook wij hadden onze reserves over die alomtegenwoordigheid, maar meenden dat wij, mits de nodige voorzichtigheid, toch onze privacy veilig zouden kunnen stellen.
Onze verbazing (en verontwaardiging!) was vandaag dan ook groot toen wij het volgende meemaakten. Naar aanleiding van een van de sites die vermeld werden in de reeks "Web generatoren voor de luie webmaster", namelijk een site waar je JQuery functies kan bouwen, ontvingen wij een mail van een van onze lezers, die ons erop wees dat deze site volgens Google een verdachte site was. Benieuwd wilden wij zelf naar deze site surfen, maar groot was onze verwondering toen ook wij deze waarschuwing kregen. Achterdochtig keken wij om ons heen: Google zat toch niet mee te kijken over onze schouder? Hoe kon Google hier plots agentje gaan spelen om ons surfgedrag in goede banen te leiden? Neen, wij hadden geen Google Gears geactiveerd. En neen, wij hebben geen Google toolbar in onze browser. Google is wel onze standaard zoeker, maar wij hadden dit adres gewoon met knippen en plakken in de adresbalk gekopieerd, wij waren niet langs de Google zoekmachine gepasseerd (Google geeft al een tijdje een waarschuwing bij sommige zoekresultaten).
Dat onze antivirus software zoiets zou doen, zouden wij nog kunnen begrijpen. Maar hoe komt die boodschap van Google in onze browser? Waar ergens zit dat knooppunt op het internet waar oom agent van Google staat? Bij onze provider? En zal die oom agent in de toekomst ook zijn hand opsteken en de toegang versperren tot P2P sites?
Welke lezer heeft een zinnige verklaring voor dit fenomeen? Wij hopen dat iemand met een goede verklaring komt, want dit lijkt zo griezelig veel op Big Brother, dat het voor ons niet meer moet. Dat Google ons wil beschermen, tot daar toe. Maar moet echt àlle verkeer via Google lopen, is er dan niets meer dat aan het alziende oog van Google ontsnappen kan? Alle suggesties zijn welkom!
http://safebrowsing.clients.google.com/safebrowsing/diagnostic?client=Firefox&hl=nl&site=http://accessify.com/tools-and-wizards/developer-tools/jquery-builder/default.php

DRIE WETENSCHAPPERS VERSLAAN MEGASTERK BOTNET
Het moet niet altijd kommer en kwel zijn: af en toe halen de goeden een slag thuig in hun gevecht tegen de slechterikken, en kunnen zij een botnet kortwieken.
Nu we toch met beveiliging en veiligheidsproblemen bezig zijn: soms lijkt het gevecht tegen de "slechterikken" op het internet dweielen met de kraan open. Malware, phishing, fraude, virussen, botnets... Er komen er steeds meer bij, en elke week valt er wel een persbericht in onze brievenbus waarin antivirusbedrijven een nieuw gevaar melden.
Maar gelukkig valt er af en toe ook iets positiefs te melden. Drie beveiligingsonderzoekers zijn er immers in geslaagd om een botnet met 250.000 vertakkingen te verslaan. De onderzoekers waren dit botnet, Mega-D, al langer op het spoor, maar beperkten hun werk tot voor kort tot een defensieve houding: de aanvallen van het botnet afslaan. Enkele maanden geleden echter veranderden zij het geweer van schouder, en voerden de wetenschappers zelf een gecoördineerde aanval uit alle Command & Control (C&C) servers die de bots hun marsorders gaven. Hoe het een en ander in het werk ging lees je in dit artikel bij PC World; simpel was het in elk geval niet. Maar het resultaat mag tellen: Mega-D, de bot die volgens verschillende beveiligingsbronnen tot de top bronnen behoort voor het verspreiden van spam, is uitgeschakeld.
De wetenschappers weten helaas ook wel dat zij dit slechts één gewonnen veldslag is, en geen gewonnen oorlog. De makers van het botnet zullen ongetwijfeld terugslaan. Maar een kleine overwinning af en toe, het doet toch deugd, niet?
http://www.pcworld.com/article/185122/good_guys_bring_down_the_megad_botnet.html?tk=nl_dnx_t_crawl

NEXUS-ONE, ITABLET: GERUCHTEN DOEN HET NOG ALTIJD GOED OP HET INTERNET
Glazen bollen, orakels van Delphi: waarnemers menen alles te weten over de Nexus One van Google, en de Tablet pc van Apple. Voor wat het waard is, krijg je van ons hun voorspellingen.
Wij hebben het altijd een beetje lacherig bekeken: de manier waarop de "waarnemers" alle mogelijke stappen van bepaalde technologiebedrijven in het oog houden, en hoe zij, door bepaalde feiten de combineren, zich aan stellige voorspellingen doen, net zoals waarzeggers koffiedik kijken of de orakels van Delphi de ingewanden van kippen en andere slachtdieren om hun waarheden te voorspellen.
Toch geven wij voor een keer hun voorspellingen mee. En dan zien we over enkele maanden wel of zij gelijk hadden, of er volkomen naast zaten.
Om te beginnen de Nexus One, de zogenaamde mobiele telefoon van Google. De eerste voorspelling, dat Google die zelf zou maken, is al weerlegd, want het toestel wordt gemaakt door HTC. Een tweede voorspelling, dat GOogle die zelf zou gaan verkopen, wordt ondertussen ook al bijgestuurd. De Nexus One zou "vrij" te verkrijgen zijn, aan $530, en zou, gekoppeld aan een abonnement bij T-Mobile, 180 $ kosten. Berichten die door haast elke nieuwssite overgenomen werden, zoals de melding bij TechMeme weet te vertellen (1)
Het is trouwens typisch dat het enkel Google en Apple zijn die de lieveling zijn van de waarnemers en orakels. Microsoft zal een klein beetje geheimzinnigheid moeten inbouwen in haar strategie, misschien zullen de waarnemers in de toekomst ook zoveel aandacht schenken aan producten die de softwaregigant mogelijk zou uitbrengen, en zo wat hype opbouwen.
Een overgang naar het tweede punt dus van dit artikel: Apple en zijn tablet. Dat toestel wordt ook gehyped door de waarnemers; nog voor Apple zelf ook maar iets wil bevestigen over het bestaan van de tablet, maken de waarnemers zich al druk over de naam ervan. Sommigen denken aan iSlate, anderen noemen het dan weer de iGuide. Waarover zij het allemaal eens zijn, is het feit dat het meteen al de Kindle-killer zal worden, omdat het dé interactieve e-book reader zou worden. Een voorspelling die, naar onze mening, enkel vervuld kan worden indien de prijs van deze tablet onder de 250 euro ligt. En Apple kennende is die kans niet groot... Maar kom, over enkele maanden zullen we zien of deze orakels en koffiedik-kijkers goed gegokt hebben!
http://www.techmeme.com/091229/p63#a091229p63
http://www.techmeme.com/091229/p8#a091229p8

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NA ONDERBROEKEN HUMOR: ONDERBROEKEN TERREUR
Eerst was er de "shoe bomber" - de man die een aanslag wou plegen op een vliegtuig met materialen die hij in de hak van zijn schoen verstopt had. De man die verleden week een aanslag trachtte te plegen, haalde zijn spullen echter uit zijn onderbroek. Staan de heren der schepping spannende tijdingen te wachten?
Heren, bereid u maar voor! Toen bleek dat een would-be terrorist de materialen voor zijn aanslag uit zijn schoen tevoorschijn toverde, werden er op alle vluchten grote beveiligingsmaatregelen genomen. Niemand mocht nog grote hoeveelheden van vloeistoffen meenemen... en iedereen moest zijn schoenen uitdoen bij het fouilleren.
Een logische conclusie. Nadat er een hele tijd geen nieuwe incidenten meer gemeld werden, kwam er het bericht dat de beveiligingsmaatregelen versoepeld zouden worden - over enkele maanden zou je terug onbeperkt vloeistoffen mee mogen nemen in je handbagage. En kijk, als om dit besluit meteen tegen te sproken werd er verleden week opnieuw een poging tot aanslag gedaan, ditmaal door een man uit Nigeria, die hoogst explosieve vloeistoffen trachtte te mengen en zo een explosie wou veroorzaken.
Het bijzondere aan dit bericht is dat de man maar liefst 80 gram explosieven had laten naaien in zijn ondergoed - zijn broekje met name. En dit doet natuurlijk het ergste vrezen voor de controles op de luchthaven. Zal je, net zoals je na de vorige aanslag je schoenen moest uittrekken, nu ook jezelf in adamspakje moeten zetten? Leuk zal het niet zijn voor de passagiers...
Maar het kan nog erger. Wie weet haalt de een of andere terroristische organisatie het in zijn hoofd om de explosieven voortaan te verbergen in inwendige delen? Dan zou het pas leuk worden aan de controle....
http://gizmodo.com/5434669/underwear-bomb-the-new-stained-patted+down-crotch-of-terror

OPMERKELIJKE IN-EAR KOPTELEFOONS
Koptelefoons worden hoe langer hoe meer een statement. HEt bedrijf Solid Alliance heeft alvast enkele opmerkelijke gadgets uitgebracht.
Kijk naar mijn mobieltje, en zeg me wie ik ben. Maar hetzelfde geldt nu ook voor de koptelefoon: dat wordt hoe langer en statement. Ben jij zo'n grote muziekfreak dat je met zo'n grote ouderwets uitziende koptelefoon op je hoofd rondloopt? Of doe je de opvallende witte oortjes van de iPhone in? Of kies je daarentegen voor de veel discretere zwarte oortjes die in je met een hakje achter het oor bevestigt?
Nu kan je nog veel verder gaan met die statement. De Japanse fabrikant Solid Alliance heeft namelijk enkele heel originele oortjes gemaakt, die het oor versieren, maar tegelijkertijd toch wat bizar zijn. Wat immers te denken van een stel in-ear oortjes, waarbij het dopje dat uit het oor steekt versierd werd met een samoerai-zwaard - in twee gehakt, zodat het lijkt alsof het zwaard doorheen je hoofd gaat? Dezelfde fabrikant heeft nog een variatie op dit thema: een pijl op een appel, zodat jouw kop op die van Wilhelm Tell lijkt. Toppunt is wel het oortje dat als een baby-oor uit jouw oor lijkt te ontspruiten.
Afbeeldingen van deze oortjes vind je bij Crave van Cnet. WIj vinden het wel leuk. Maar zou jij ze dragen?
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10422279-1.html

ONDERTITELING IN THEATERS VIA WLAN
Naar een theater waar ze een stuk in het Engels opvoeren? Geen probleem: je krijgt binnenkort de vertaling op een klein scherm!
Het Britse Shaftesbury Theater in Londen brengt een erg interessant concept. Daar wordt momenteel namelijk de musical Hairspray opgevoerd. De bezoeker die anderstalig is, kan de teksten in zijn eigen taal volgen (Chinees, Duits, Italiaans) volgen op een klein scherm dat hem tijdens de voorstelling, mits betaling van een kleine meerprijs, ter beschikking gesteld wordt. De vertaling wordt draadloos doorgestuurd via het WAN. En de schermen stralen een zacht licht uit, heel discreet, zodat de andere bezoekers niet gestoord worden bij hun beleving van het opgevoerde stuk.
Het geheel verloopt tussen haakjes niet volautomatisch. De teksten zijn wel op voorhand vertaald, maar worden door een medewerker op het moment zelf doorgestuurd. Het zijn nu eenmaal live uitvoeringen, waarbij elke avond wel zijn verrassingen heeft, zodat automatisme uit den boze is.
Meer hierover bij Pressetext.
http://www.pressetext.at/news/091207002/theater-bietet-wlan-untertitel/

LAPTOPS EN NETBOOKS GROEIEN NAAR ELKAAR TOE
We zien al langer dat laptops en netbooks beide erg populair zijn. Mensen die vroeger een desktop hadden, kopen nu een laptop. Mensen die al een laptop hebben en toch iets nieuws willen kopen, kopen een netbook.
Een van de redenen om een netbook te kopen is het feit dat die laptops een erg lange gebruiksduur hebben en meestal erg snel opstarten. Daarnaast zijn ze erg licht en handelbaar. Je kan je netbook dus snel eens openen om iets op te zoeken (op internet, of in je mailbox) en daarna weer te sluiten.
Sommige laptops hebben daarom nu al een "quickstart" mogelijkheid. Hiermee start je een licht besturingssysteem, meestal Linux, waarmee je snel even op internet kunt of je mails kunt checken.
Dell voegde hier vandaag iets aan toe: de "ON | FLASH"-optie. Met dit lichte besturingssysteem start je je laptop in een wip op. Je kan dan met je laptop emails versturen, surfen (incl. flashsites!), Skypen, en nog een aantal andere dingen. De "ON | FLASH"-optie bestaat uit een kleine Flash geheugenmodule, vergelijk het met een USB-stick.
In tegenstelling tot sommige andere laptops met snelstartfunctie, zoals de Dell Latitude Z, is er geen tweede processor aanwezig en moet de hoofdprocessor alles verwerken. Voordeel is dat deze optie goedkoper is (er is geen 2e moederbord of processor nodig): Dell vraagt slechts 50$ extra voor deze optie. Aangezien de hoofdprocessor gebruikt wordt voor al het werk heeft deze optie weinig invloed op de batterijduur.
De "ON | FLASH"-optie is verkrijgbaar bij de Latitude E4200, E4300, en Z notebooks. (Bron: Laptopgids)
http://www.laptopgids.com
http://www.laptopgids.com/482/Laptops-en-netbooks-groeien-naar-elkaar-
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Jim MObile lanceert haar Music Platform, in samenwerking met Universal en KPN Belgium
http://jimmobile.be

*** Bernd Matthys, een 23-jarige tarwemolenaar en pc-fanaat uit Dendermonde, heeft een belangrijke prijs weggekaapt in een internationale pc-modding-wedstrijd van Intel. Hij kreeg wereldwijd het meest aantal stemmen voor zijn machine 'Cosmos Blue Motion Flow', een opvallende pc met flashy blauwe lichten en geavanceerde waterkoeling, en won daarmee de 'Peopleís Choice'-award.
http://www.intelcorechallenge.com.

*** Microsoft moet Word aanpassen
http://ticks.unifiedpost.com/jump.php?u=http%3A%2F%2Ftijd.be%2Fr%2F%3Ft%3D1%26id%3D8275934&g=2512445&r=431221196

***HP webcam herkent alleen blanken
http://www.security.nl/artikel/31873/1/HP_webcam_herkent_alleen_blanken.html?utm_source=rssfeed&utm_medium=rss&utm_campaign=rssfeed

*** Studenten ontwikkelen gratis Malaria SMS-dienst in Tanzania
http://www.rollbackmalaria.org

*** Beveiligingscode voor gsm-verkeer gekraakt
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=fRgfG3PRlFqbcd0TmGE1G3SazM402aOcUUr8rYdvn34TvdVfg

*** Amazon verkoopt meer elektronische dan papieren boeken
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=OgROnAegMY9SVUzC18oyZvb2Z7vzBTfVdd8r5767Fw4ZXzfio


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTAKEN BY TREES
[alternative punk] Voor de muziekselectie van deze week gingen wij te rade bij de podcast van de Amerikaanse zender NPR (National Publice Radio), waar wij een overzicht vonden van de beste en meest markante muziek van het voorbije jaar: "The Year in Music". Een van de artiesten die ons daarbij opvielen is Taken By Trees. De lead zangeres daarvan is Victoria Bergsman; zij trok naar Pakistan om Sufin zangers op te nemen, en hield er een hele aparte invloed van over, die je in de song "To lose someone" kan terugvinden.
Deze band heeft een eigen website, is te vinden bij MySpace. De derde link is die naar de podcast van NPR. Absoluut te beluisteren!
http://www.takenbytrees.com/
http://www.myspace.com/takenbytreesmusic
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=121342228

COCONUT RECORDS - ANY FUN
[pop] Een album dat zo weggelopen kan zijn uit de tijd van The Beatles. Leuke luchtige popsongs, die je in streaming kan beluisteren op de MySpace pagina of op LastFM.
http://www.myspace.com/coconutrecords
http://www.last.fm/music/Coconut+Records

K'NAAN - TAKE A MINUTE
[rap/pop] Een artiest die ons, eerlijk gezegd, heel veel doet denken aan onze eigen Brahim. Modieuze rap, overgoten met een sausje van Reggae. Een uitgebreide gamma songs te beluisteren op de eigen site, en bij MySpace.
http://knaanmusic.ning.com/
http://www.myspace.com/knaanmusic

FANFARLO - I'M A PILOT
[pop] Wie de band Beirut kent, zal ongetwijfeld ook vallen voor deze Fanfarlo. Het hele album "Reservoir" is om verliefd op te worden, echt zalig gewoon.
http://www.fanfarlo.com/
http://www.myspace.com/fanfarlo


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Angst voor verveling is het enige excuus voor het werk.
- Jules Renard -
De nieuwe oogstWEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 10: BUTTON MAKER
Hier kan je dan weer een button maken met tekst op; je kan de marge van d tekst aanpassen, de kleur van de rand, en de achtergrond.
[Taal: ENG]
http://kalsey.com/tools/buttonmaker/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 11: AJAXLOAD

We gaan ook deze week nog verder met onze reeks handige online tools, die de webmaster heel wat werk besparen. Om te beginnen is er deze Ajaxload. Hier kan je het basisicoontje dat aangeeft dat er even gewacht moet worden tot een bestand geladen is, aanpassen aan je eigen voorkeuren: je kiest de vorm van het icoontje, de kleur ervan, de achtergrond en voorgrond. Even klikken op "generate", en je kan het resultaat downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.ajaxload.info/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 12: ROUNDEDCORNER
In het Web 2.0 bestaan er geen rechthoekige buttons of invulvakjes meer, alles heeft afgeronde hoekjes. Op deze website kan je buttons aanmaken met zulke afgeronde hoeken, die bovendien ook nog eens aflopende kleuren hebben. Je krijgt de nodige afbeeldingen en de bijhorende HTML en CSS code na het aanmaken van de buttons.
[Taal: Engels]
http://www.roundedcornr.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 13: 3D PACK
Een tool voor mensen die e-boeken verkopen. Je kan hier namelijk 3D afbeeldingen maken van de gewone platte cover van een boek, zodat je een 3D-doosjes krijgt. Leuk voor schrijvers die hun zelfgemaakte boek nu in professionele vorm kunnen aanbiedne. Je vindt op de site een handig filmpje dat alles uitlegt.
[Taal: Engels]
http://3d-pack.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 14: LOGOCREATOR

Hier kan je dan weer een logo aanmaken: je kies te kleuren, je vult de tekst in, kiest het gewenste effect, en de generator doet zijn werk. Wij kregen hem niet meteen goed aan de praat, maar misschien hebt u meer geluk!
[Taal: Engels]
http://creatr.cc/creatr/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 15: COOLTEXT

Met deze web genartor kan je tekst omzetten in afbeeldingen. Deze tool is trouwens al heel lang online - hij bestaat al sinds 1998, en is nog altijd gratis te gebruiken. Je hebt ontelbare opties. Alvast bookmarken, deze site!
[Taal: Engels]
http://cooltext.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 16: FREEFOOTER
Op deze pagina kan je dan weer de verschillende elementen aanmaken die thuishoren onderaan jouw webpagina: een gratis hit teller, een page rank die vertoont waar jouw pagina staat bij 2 populaire rankingbedrijven, een code checker die aantoont dat jouw code geteste is, en een licentie tekst.
[Taal: Engels]
http://freefooter.com/free-footer.php

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 17: THEMEROLLER
Hier kan je dan weer terecht voor enkele coole jQuery functies, zonder dat je kaas gegeten moet hebben van programmeren. Je kan de eigenschappen van lettertypen veranderen, kleuren, randen, enz. Je kan hier bijvoorbeeld terecht voor een uitklapmenu (accordeon), tabs, een datumkeuze, een progressiebalk, een errormelding, enz.
[Taal: Engels]
http://jqueryui.com/themeroller/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 18: JQUERY FUNCTION BUILDER
We gaan nog wat spelen met JQuery. Bij de vorige site kon je zien wat deze technologie vermag, hier ga je nog wat verder: je kan hier namelijk een collectie jQuery functies opbouwen. Hier is wel een basiskennis van jQuery vereist, maar het vergemakkelijkt je werk wel aanzienlijk.
[Taal: Engels]
http://accessify.com/tools-and-wizards/developer-tools/jquery-builder/default.php
Zie ook ons artikel over de Google waarschuwing!

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: JOURNALISTIEKE MARKTPLAATS
In januari gaat er een nieuwe site van start, Journalist.nl, waar uitgevers opdrachten kunnen plaatsen, en freelancers artikelen kunnen aanbieden. De verschillende partijen kunnen een profiel aanmaken waar zij zich voorstellen en een portfolio kunnen tonen. Wanneer een uitgever een freelancer een odracht gegeven heeft, kan hij nadien een rating aan die persoon geven.
Om alvast te bookmarken, en in januari te bezoeken!
[Taal: NL]
http://www.journalist.nl

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BANDEN ONLINE

Een nieuwe of occasie band voor je auto is niet goedkoop. En je moet vaak op zoek gaan naar een bepaalde afmeting, die je niet meteen bij de doorsnee garagist vindt. Dan is een online bandenwinkel wel handig. Pneus-Onilne, een van de bgrootste online bandenverkopers in Europa, heeft nu ook een winkeltje geopend in Nederland en BelgiŽ. Je kan zoeken op afmeting, fabrikant, of voertuig; zelfs de aangepaste kettingen kan je er zoeken. En je vindt er ook gewoon neutrale tips over hoe je banden moet onderhouden: hoe je de markeringen op de banden moet lezen, een bandengrip wijzer, hoe je banden correct wisselt, enz.
[Taal: NL]
http://www.banden-pneus-online.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SURFPLAZA VIERT EINDEJAAR
Om jou te helpen de eindejaarsdagen op een leuke manier door te brengen, hebben de mensen bij Surfplaza wat leuke links bijeengesprokkeld: filmpjes, spelletjes, afbeeldingen, webcams die de sfeer weergeven, enz. Leuk!
[Taal: NL]
http://www.surfplaza.be/eindejaar/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- EDPnet lanceert Talk@Home
http://www.techbytes.be/2009/12/edpnet-lanceert-talkhome.html
- LG onthult 's werelds dunste LCD TV-paneel
http://www.techbytes.be/2009/12/lg-onthult-s-werelds-dunste-lcd-tvpaneel-.html
- EA zou starten met 'Wii Fit voor mannen'
http://www.techbytes.be/2009/12/lg-onthult-s-werelds-dunste-lcd-tvpaneel-.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- Illegale creditcardhandel in de openbaarheid
http://www.safecomputing.be/2009/12/illegale-creditcardhandel-in-de-openbaarheid.html
- Online Games ook getroffen door virussen en malware
http://www.safecomputing.be/2009/12/-online-games-ook-getroffen-door-virussen-en-malware.html
- Snel veel geld verdienen met Kerstmis?
http://www.safecomputing.be/2009/12/snel-veel-geld-verdienen-met-kerstmis.html*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- China voert jacht op porno op
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/453941/2010/01/01/China-voert-jacht-op-porno-op.dhtml
- Weervrouw krijgt live op tv huwelijksaanzoek
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/453923/2009/12/31/Weervrouw-krijgt-live-op-tv-huwelijksaanzoek.dhtml
- Recordbedrag betaald voor 'game-grond'
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/453719/2009/12/30/Recordbedrag-betaald-voor-game-grond.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Innobate AntiVirus
Innobate AntiVirus Free is een nieuw gratis antivirus programma. Het beschermt je PC niet alleen tegen virussen maar ook tegen trojans, wormen, rootkits en andere narigheid.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28043
- Computer-ellende in 2009 en 2010
De beveiligingsexperts van Norman kijken terug op de virus- en malware trends van 2009. Tevens wagen ze zich aan voorspellingen voor 2010.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28040
- Je computer als piano
Maak van je computer een uitgebreide piano, met effecten en beats. Hier kun je online spelen met deze virtuele piano.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=28035


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Boston Acoustics: onderscheidende Reflection-luidsprekers
Boston Acoustics lanceert met de Reflection Serie een reeks moderne en elegante luidsprekers. Ze vallen meteen op door hun krasbestendige afwerking in ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4678
- Novy Zen: eilanddampkap met recirculatie
Novy introduceerde dit jaar een aantal nieuwe dampkappen, en het allernieuwste model is Zen, een recirculatiedampkap met sfeerverlichting.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4673
- Nieuw 300mm teleobjectief en teleconverter Nikon
Nikon's 300mm objectief met f/2.8 krijgt een betere beeldstabilisatie terwijl de nieuwe teleconverter TC-20E III voor de eerste maal is voorzien van een asferisch lenselement.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4653*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Europese digitale kloof
De digitale kloof speelt zich niet enkel af op vlak van individuen. Volgens een Europese studie zijn de 27 landen van de Europese Unie niet gelijk op vlak van informatietechnologie. Verre van zelfs!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20818&style=99896
- Betaaldiensten van Ogone geïntegreerd in Magento eCommerce-platform
Magento, ontwikkelaar van het gelijknamige eCommerce-platform, introduceert een module waarmee de online betaaldiensten van Ogone worden geïntegreerd in het platform. Webwinkels die Ma
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20852&style=99896
- "In 2009 waren 87% van alle emails spam"
Volgens een studie gepubliceerd in december door Symantec over de stand van spam en phishing mails, vierde spam het afgelopen jaar hoogtij, met een piek in mei.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20868&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- Stad Kortrijk kiest voor goedkoop verkort telefoonnummer Ď1777í
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/stad-kortrijk-kiest-voor-goedkoop-verkort-telefoonnummer-1777.cfm
- De kleinste harde schijf?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/storage--usb/de-kleinste-harde-schijf.cfm
- Wanneer verschijnt Windows Mobile 7?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/wanneer-verschijnt-windows-mobile-7.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Cadeaubonsite Swinggift lanceert nieuw concept
Cadeaubonspecialist SwingGift lanceerde net een nieuw concept van elektronische cadeaubonnen voor lokale handelaars. Zij kunnen hun cadeaubonnen online aanbieden op het...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6224
- Reclame op YouTube gaat van start in BelgiŽ!
Volgens de laatste berichten zou de lancering van reclame op het videoplatform YouTube in BelgiŽ voorzien zijn voor (begin) 2010.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6220
- Google lanceert Goo.gl, een nieuwe verkorter voor webadressen
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6208

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Slow PC Fighter Ė Geen woorden maar dadenÖ
http://computertaal.info/2009/12/30/slow-pc-fighter-geen-woorden-maar-daden/
- Download gratis e-book over Office 2010
http://computertaal.info/2009/12/23/download-gratis-e-book-over-office-2010/
- Macht van het bloggen
http://computertaal.info/2009/12/22/macht-van-het-bloggen/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Rechter VS wijst gehoorschadeclaim iPod af
http://tweakers.net/nieuws/64648/rechter-vs-wijst-gehoorschadeclaim-ipod-af.html
- 'Zelfmoordmachine' wist sporen van gebruikers sociale netwerksites
http://tweakers.net/nieuws/64645/zelfmoordmachine-wist-sporen-van-gebruikers-sociale-netwerksites.html
- 'Zelfmoordmachine' wist sporen van gebruikers sociale netwerksites
http://tweakers.net/nieuws/64641/apple-tablet-krijgt-camera-aan-de-voorkant.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP: EEN KALENDER VOOR 2010

Vroeger kreeg je van zowat elk bedrijf een gratis kalender. Maar nu is het crisis, en gratis relatiegeschenken zijn er niet meer bij. Moet je dan toch je portemonnee boven halen om een kalender in de winkel te gaan kopen? Gelukkig hebben wij bij Microsoft enkele templates gevonden om zelf met je eigen printer een kalender af te drukken. Gratis en voor niets! Op onderstaande link vind je zowel kalenders van één maand, één jaar, voor Office 2003 als Office 200. Downloaden maar!
http://office.microsoft.com/en-us/templates/CT103589901033.aspx

TIP WORD 2003: HOE LANG BEN JE BEZIG MET EEN DOCUMENT?
Wie vaak verschillende opdrachten moet afwerken voor verschillende opdrachtgevers, wil graag de tijd bijhouden die aan een bepaald document besteed werd. In elke versie van Word bestaat er een tijdklok. Die wordt geactiveerd zodra je het bestand voor de eerste keer aanmaakt.
Om deze klik zichtbaar te maken, ga je als volg tewerk: ga naar het tabblaadje Insert (invoegen) en kies Field (veld). In het dialoogvenster dat nu geopend wordt kies je bij Categorie (alle) en bij Veld: Edit Time. Bij Eigenschappen van het veld kies je Geen (none)
Nu zal bovenaan je Word document een melding komen van de totale tijd die je besteed hebt aan het bewerken van dit document.
In Word 2007 werkt deze tip niet.

TIP WORD: SNEL EEN HORIZONTALE LIJN TOEVOEGEN
Wanneer je bij het redigeren van een tekst verschillende zones wil afbakenen, kan je een horizontale lijn invoegen, door de toets "-" verschillende keren achter elkaar in te drukken, tot je de hele breedte van je pagina bereikt hebt. Maar dit is niet elegant, en wanneer er ook maar iets aan de tekst veranderd wordt, dan loop je het risico dat de lijn "overloopt" naar de volgende regel.
Eleganter is de volgende methode: zet de cursor op de plaats waar de horizontale lijn moet komen. Druk drie achtereenvolgende keren op - (dus: ---) en dan op Enter. Word zal nu automatisch een horizontale lijn invoegen.

TIP WORD: SNEL WOORDEN VERVANGEN
Je hebt een document geschreven in Word, en je bemerkt dat je soms "u" en dan weer "jij" gebruikt hebt. Of dat je de naam van een persoon verkeerd geschreven hebt. Dan bestaat er een simpele manier om elk exemplaar van het verkeerde woord op te sporen en automatisch of manueel te vervangen dor het juiste woord.
Dat doe je als volgt: druk Ctrl + H. In het dialoogvenster tik je vervolgens het te vervangen woord in het eerste vakje, en het nieuwe woord in het tweede. Nu kan je door op "vervangen" te klikken naar het eerste exemplaar van dit woord gaan, waar je dan kan beslissen om het woord te vervangen of niet. Je kan ook op "alles vervangen" klikken, waardoor alle woorden automatisch vervangen worden. Wij raden je aan om voor het eerste te kiezen, zodat je toch nog wat controle houdt over de vervanging.Van alles halen, (bijna) niets betalen...


DE BESTE FIREFOX EXTENSIES: PERSONAS
Firefox - freeware
Het is het einde van het jaar - of het begin van het nieuwe, afhankelijk van het tijdstip waarop u dit artikel leest. Hoe het ook zij, het is het moment van de lijstjes. Bij CNet vonden wij een mooi lijstje met daarop de beste Firefox add-ons die het afgelopen jaar uitgebracht werden. En natuurlijk kunnen wij jou dit lijstje niet onthouden. Dus hier gaan we!
Personas is een heel simpele add-on die ervoor zorgt dat je heel gemakkelijk het uiterlijk van Firefox (de skin) kan aanpassen. Na installatie krijg je onderaan je statusbalk een klein vosse-icoontje; klik daarop, en je kan kiezen uit de vele skins voor Firefox - je moet je Firefox zelfs niet herstarten om de skin te activeren.
http://download.cnet.com/Personas/3000-11745_4-10789393.html

DE BESTE FIREFOX EXTENSIES: JETPACK
Firefox - freeware
Deze extensie is dan weer eerder voor de ontwikkelaar bedoeld: al wie HTML, CSS en JavaScript kent kan met Jetpack krachtige Firefox extensies schrijven. Er is ook een Jetpack Gallery, een gemeenschap voor ontwikkelaars en de gebruikers van de extensies.
http://download.cnet.com/Jetpack/3000-11745_4-11146945.html

DE BESTE FIREFOX EXTENSIES: WEAVE SYNC
Firefox - freeware
Met deze tool kan je je Firefox synchroniseren op verschillende computers en toestellen. Naar verluidt doen zich wel problemen voor met enkele andere extensies zoals AdBLock PLus, maar als je daarmee kan leven, dan is dit een uiterst handige uitbreiding voor je Firefox!
http://download.cnet.com/Weave-Sync/3000-11745_4-10969596.html

DE BESTE FIREFOX EXTENSIES: MULTI LINKS
Firefox - freeware
Deze extensie geeft je de mogelijkheid om in een bepaalde tab verschillende links tegelijkertijd te selecteren om die dan in een nieuw tabblaadje of venster te openen, of allemaal tegelijk te bookmarken, te kopiŽren.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/13494

DE BESTE FIREFOX EXTENSIES: FASTESTFOX
Firefox - freeware
EEn handig hulpje om zoeken, plakken, surfen en downloaden sneller te maken. Je kan een woord of zin markeren op een webpagina, en FaststFox zal een pop-up tonen met verschillende zoekmachines om meteen te zoeken. Je kan ook vanop de pagina met resultaten van één zoekmachine meteen overschakelen naar de resultaten van een andere.
http://download.cnet.com/FastestFox/3000-11745_4-10966245.html

DE BESTE FIREFOX EXTENSIES: WEBREVIEW
Firefox - freeware
Deze extensie maakt jouw startpagina slimmer: gebaseerd op jouw browsergewoonten worden de laatste pagina's getoond die jij bezocht had, naast de pagina's die je het vaakste bezoekt, zodat je meteen een link kan aanklikken. De bezochte pagina's worden gesorteerd op de datum van jouw bezoek.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11315

DE BESTE FIREFOX EXTENSIES: PAGEZIPPER
Firefox - freeware
Vaak kom je op een pagina waarbij een verhaal over meerdere pagina's uitgesmeerd wordt. Deze extensie zal die verschillende pagina's bijeen "zippen" tot één geheel, wat het lezen toch wel vergemakkelijkt.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11284

DE BESTE FIREFOX EXTENSIES: WIKIPEDIA DIVER
Firefox - freeware
Deze tool houdt bij wat jij zoal opgezocht hebt in de Wikipedia, en organiseert dat per dag, in de volgorde waarop jij de sites bezocht hebt, zodat je gemakkelijk dingen terug kan vinden. Deze resultaten worden bewaard op jouw computer, zodat je niet moet vrezen voor je privacy.
http://download.cnet.com/https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/13794
http://download.cnet.com/8301-2007_4-10421221-12.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een klassieker is iets wat iedereen gelezen wil hebben,
en niemand wil lezen.
- Mark Twain-