Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
31/12/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 14
Nummer 630 van 19/12/2009

Gegroet lezer,

Vanuit een feeŽriek landschap een ochtendlijke groet - terwijl onze trein voorbijraast door het witte landschap, en af en toe de vonken van de bovenleiding afspringen. De sneeuw heeft voor heel wat verkeersellende gezorgd, en wie er middenin zat, zal ongetwijfeld heel wat afgevloekt hebben. Voor fietsers en voetgangers is het een hele toer om door de sneeuw te komen. Maar zeg nu zelf: als je even stilstaat, en naar de sneeuw op de takken van de bomen kijkt, het hele landschap, is het dan niet prachtig? En dat wonderlijke, gedempte gevoel waarvoor de sneeuw zorgt, het geknerp van maagdelijke sneeuw onder uw schoenen - is dat niet heerlijk?

Dit e-zine is met dit nummer zijn 14e jaargang ingegaan. Het eerste nummer verscheen in december 1996. Voor de aardigheid moet u dat eerste nummers eens opnieuw lezen in ons online archief. U zal verbaasd zijn van de lange weg die ondertussen afgelegd is! En de evoluties gaan steeds sneller - vooral op gebied van smartphones.

Even wat praktische zaken: Netties gaat er een weekje tussenuit. Vanaf maandag 28 december zijn we er weer. Dan zal ook de winnaar bekend gemaakt worden van onze wedstrijd "Beste Nederlandstalige site van 2009 (privé-initiatief)". Wij zijn alvast benieuwd, en danken de jury voor het vele werk dat zij verricht heeft!

Wij wensen u veel leesplezier, en natuurlijk fijne feestdagen, en hopen u bij leven en welzijn over 14 dagen weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Belgische startpagina Go2.be


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE GAAT ZELF EEN MOBIELTJE MAKEN EN VERKOPEN? NEEN DUS
Toch even de berichten nuanceren als zou Google een eigen mobiel toestel gaan maken en verkopen. Voor die nuances bestaat nu eenmaal Netties!
"Google gaat een eigen gsm op de markt brengen, en die verkopen via het internet" blokletterde De Tijd op zaterdag. Dat bericht vereist toch wel enige toelichting, want Google is nu eenmaal geen hardware maker. Net zoals het wellicht honderdduizenden servers heeft, maar toch nog altijd geen eigen servers gemaakt heeft. De toestellen zouden volgens verschillende bronnen komen van de Taiwanese maker HTC, die de laatste jaren fel gegroeid is en momenteel de op drie na grootste fabrikant geworden is van mobiele toestellen.
HTC heeft al eerder toestellen gemaakt met het Android OS erop (ook met Windows OS, maar dat is nu hier niet aan bod). Maar bovenop dit OS werd dan een speciale interface gelegd van HTC zelf, zoals de Sense bij de HTC Hero. Dit toestel zou echter niet alleen het Android OS bevatten, maar ook speciale software die door de medewerkers van Google uitgewerkt werd.
Dit nieuwe toestel zou Nexus One genoemd worden, en volgens verschillende berichten op Twitter zouden personeelsleden van Google zelf het toestel al mogen uittesten. Diezelfde Twitter berichten spreken van een iPhone op steroïden (maar wie zelf al met een HTC Hero heeft mogen spelen, zal diezelfde woorden ook al voor dit toestel gebruikt hebben!).
Wat dat "zelf verkopen" betreft: wij vermoeden dat dit slaat op het feit dat deze mobiele telefoon vrij verkocht zal worden, dus niet gekoppeld aan enige provider. Zoals je weet worden in de VS enkel toestellen verkocht die gekoppeld zijn aan providers. Daar koop je geen Motorola, maar een Sprint 15 bijvoorbeeld - de toestellen krijgen de namen mee van de providers. Een praktijk waarvan men nu aan het terugkomen is, omdat deze verkoop wel zorgt voor goedkope toestellen, die door de providers gesubsidieerd worden. Het nadeel daarbij is echter dat men dan wel (dure) abonnementen moet nemen waaraan men dan 24 maanden gebonden is, en waarvoor men een dure afkoopsom moet betalen wil men het contract vervroegd opzeggen...
Hoe het ook zij, in de nabije toekomst zullen wij nog wel meer horen over deze "google phone". Maar wij hebben toch een sterk vermoeden dat onze uitleg juist is..
Bij TechMeme vind je zoals gewoonlijk de links naar verschillende sites met berichten over deze aankondiging.
http://www.techmeme.com/091213/p3#a091213p3

FACEBOOK EN DE PRIVACY INSTELLINGEN
Sociale netwerksite wou de internauten wijzen op de gevaren voor hun privacy, en hem meer controle geven over zijn instellingen maar maakte daarbij toch wel een grote blunder.
Wanneer een sociale netwerksite zoals Facebook, met zijn miljoenen gebruikers, iets verandert aan de interface of layout, dan krijgt dit natuurlijk heel veel respons, want die miljoenen gebruikers worden geconfronteerd met die verandering.
Anderzijds is het ook zo dat Facebook niet meer weg te denken is uit onze huidige maatschappij. Het is dé sociale netwerksite waar gebruikers uit de hele wereld elkaar vinden. Gebruikers die er een profiel aanmaken, hun status updaten, enz., maar daarbij vaak vergeten hun instellingen correct af te stemmen.
De mensen van Facebook hebben daarom de gebruikers willen dwingen om de privacy instellingen correct te kiezen. En natuurlijk kwam daar heel veel commentaar op. Wie een eerste keer inlogde na deze wijziging, kreeg de vraag voorgeschoteld om de instellingen te updaten; je kon wel een eerste keer overslaan, een tweede keer overslaan, maar na een derde keer moést je echt wel aan die instellingen gaan werken.
Nu heeft Facebook daarbij wel een blunder geslagen: het heeft als standaard waarde de "iedereen mag dit zien" optie gekozen. Verander jij dat niet, dan zal alles uit jouw profiel publiek bekeken kunnen worden, zelfs door de zoekmachines gevonden, zonder dat men hiervoor zelf een account bij Facebook moet hebben.
Er was een tweede punt waarop veel commentaar kwam: waar je bij allerlei mogelijke onderdelen van je profiel een uitgebreid gamma mogelijkheden hebt voor je privacy (iedereen mag dit zien, enkel mijn vrienden, enkel vrienden uit dit groepje, enkel die of die persoon), werd het lijstje met vrienden plots publiek te bekijken, zonder dat jij daar iets aan kon veranderen. Het mag dan wel handig zijn dat je bij mensen die je nog niet "tot vriend gemaakt" hebt, kan zien wie zijn/haar vrienden zijn. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen dat jij Jan Jansen, die je meent te herkennen uit jouw jeugd, tot vriend gaat uitroepen, terwijl hij helemaal niet jouw jeugdvriend is. Uit dat lijstje met vrienden kan je immers heel wat afleiden - als Jan Jansen heel wat vrienden heeft in Facebook die jij ook kent uit jouw schooljaren, dan is de kans groot dat dit "jouw" Jan Jansen is!
Dat dit lijstje nu meteen verplicht publiek gemaakt werd, schoot heel wat internauten in het verkeerde keelgat. Als gevolg van dit protest werden de privacy instellingen van het Friends-lijstje terug aangepast, zodat je je lijstje terug kan verbergen voor de buitenwereld. Maar de fijnere instellingen, die je bij de andere onderdelen van je profiel hebt, wil Facebook je nog altijd niet geven.
Meer over deze storm in een glas water bij CNet, The Register, en voor een volledig overzicht kan je bij TechMeme terecht.
http://www.theregister.co.uk/2009/12/11/facebook_privacy_furore/
http://news.cnet.com/8301-13577_3-10413835-36.html
http://www.techmeme.com/091211/p6#a091211p6

GOOGLE BAAS MAAKT BLUNDER OVER PRIVACY...
... waarna medewerker van Mozilla meteen advies geeft over hoe je standaard zoeker in Firefox te wijzigen naar Bing!
Privacy is een onderwerp dat ons steeds meer zorgen baart. Big Brother is ons altijd meer aan het "watchen". Wat we ook doen, naar de supermarkt gaan en onze aankoop betalen met onze betaalkaart en laten toevoegen op onze getrouwbaarheidskaart, surfen op het net, zoeken via de zoekmachines: onze gewoonten worden steeds meer in kaart gebracht. Organisaties zoals Electronic Frontier Foundation zijn gelukkig erg waakzaam als het op dat onderwerp aankomt. En de bedrijven die deze gegevens verzamelen, worden ook regelmatig op de rooster gelegd om verantwoording af te leggen van hun beleid hierover.
Zo werd verleden week Google's CEO, Eric Schmidt, ondervraagd over hoe de gebruiker moet omgaan met Google en alle gegevens die de zoeker verzamelt. Schmidt antwoordde simpel "Als je iets hebt waarvan jij niet wil dat iemand er iets vn weet, dan zou je dat ding in de eerste plaats niet moeten doen".
Dit is een statement die velen het verkeerde keelgat ingeschoten is. Het lijkt erop dat Google zich echt niets aantrekt van onze privacy, en dat voor een bedrijf dat steeds meer van onze voetsporen op het internet kan volgen. En een bedrijf dat zelf de reporters van CNet op een zwarte lijst zette, omdat die een artikel geschreven hadden over de baas van Google, Schmidt, en informatie gepubliceerd hadden over zijn salaris, de buurt waar hij woonde, zijn hobby's, en zijn politieke giften - allemaal informatie die via Google zoektochten verkregen werd.
De uitspraak van Schmidt, die toch aangeeft dat hij niet meteen begrijpt hoe bezorgd de gebruiker is over zijn privacy, heeft alvast een medewerker van Mozilla, Asa Dotzler, ertoe aangezet om op zijn blog instructies mee te geven over hoe men zijn standaard zoekmachine van Google naar Bing te veranderen.
Nu is het natuurlijk zo dat Microsoft evenveel informatie verzamelt over onze gewoonten als Google. Maar het heeft al wel decennia meer ervaring, en kon met vallen en opstaan (en veel processen!) ondervinden hoe het moet omgaan met onze bezorgdheid. De mensen bij Google moeten dat blijkbaar nog leren...
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10413473-56.html
http://www.techmeme.com/091210/p82#a091210p82
http://www.eff.org/deeplinks/2009/12/google-ceo-eric-schmidt-dismisses-privacy

IPHONE APP STORE HEEFT LAST VAN GESJOEMEL
Meer dan 1.000 iPhone apps werden uit de App Store van Apple verbannen, nadat bleek dat gesjoemeld werd met de waarderingen van gebruikers.
Wij hebben al een paar keer kritiek geuit op de App Store van Apple, omdat de voorwaarden waaronder een bepaalde app toegelaten of juist geweerd wordt, niet transparant zijn. De makers van de app verkeren daarom te lang in het ongewisse, en gaan vaak hun heil elders zoeken - vooral nu er alternatieven bestaan zoals Android.
Maar Apple heeft nog andere katjes te geselen dan zulke kritiek. Het heeft namelijk te maken met een vorm van (lichte) fraude in de App Store. Als maker van een app voor de iPhone is het erg moeilijk om opgemerkt te worden binnen de tienduizenden andere apps. Apple heeft een ingenieus systeem bedacht, een combinatie van waarderingen van gebruikers, en het aantal downloads. Maar nu blijkt dat verschillende makers van apps gewoon zelf besprekingen van hun eigen app geschreven hadden, om zo hun app wat meer positieve beoordelingen te geven, zodat zij hoger in de ranglijst kwamen.
Een snuggere internaut ontdekte de "fraude", bracht Apple op de hoogte, met tot gevolg dat meer dan 1.000 iPHone apps meteen uit de winkel gesmeten werden. Eigenlijk meer een "faits divers" bericht, ware het niet dat het nogmaals beklemtoont hoe moeilijk het is om als maker van een app jouw toepassing hoog in de ranglijst te krijgen. Vooral wanneer men de app store enkel vanop het mobieltje kan bekijken. Wat de beslissing van Microsoft, om ook een gewone online versie te maken van haar eigen app winkeltje, eigenlijk alleen maar bevestigt.(1)
Tussen haakjes: ook de ontwikkelaars bij Mozilla willen nu een eigen winkeltje in het leven roepen, voor de extensies (add-ons) dus. Tot nu toe waren die allemaal gratis, maar ook deze ontwikkelaars willen wel eens geld zien voor hun harde werk. Er was sinds enkele maanden al een button waarmee de gebruiker, indien hij wou, geld kon schenken indien hij de extensie leuk vond; maar die betaling was helemaal niet verplicht. Goed voor de ontwikkelaars, minder goed voor de gebruiker, die nog maar eens het zoveelste gratis aanbod ziet verdwijnen... (2)
http://www.pcworld.com/article/183987/ratings_scandal_kills_more_than_1000_iphone_apps.html?tk=nl_wbx_t_crawl1
http://www.theregister.co.uk/2009/12/11/mozilla_add_on_marketplace/

EUROPA TRACHT OVERLEVEN MYSQL TE VERZEKEREN
Inmenging van de overheid is niet altijd negatief, vooral als het gaat om het overleven van open source projecten.
Kijk, bij sommige berichten over wat de EU uitspookt kan je je afvragen of de mensen die daar de wetten stemmen en wetsvoorstellen indienen ook maar iets afweten van internet en computertechnologie. Maar dan komt er zo'n bericht aanwaaien waarvan je alleen maar instemmend kan knikken: jawel, hier doet de EU goed werk.
Het gaat namelijk om de bedrijven Sun Microsystems en Oracle. Sun is namelijk een van de motoren achter verschillende open source projecten, waaronder MySQL. De meeste internauten weten ondertussen dat dit een database is die achter heel wat websites steekt, in combinatie met de (eveneens open source) taal PHP. Maar Oracle, zelf een specialist van databases, is van plan om Sun Microsystems over te nemen. En dan is het logisch te veronderstellen dat Oracle liever zijn eigen (te betalen) databaseprogramma zal promoten, ten koste van de open source (en gratis!) MySQL.
De EU wou dan ook niet meteen de overname van Sun door Oracle goedkeuren: het stelde voorwaarden, o.a. voor de verdere ontwikkeling van MySQL. Oracle heeft nu bekend gemaakt dat het inderdaad enkele toegevingen zal doen, waaronder de verzekering dat men nog altijd een commerciŽle MySQL licentie kan krijgen, zonder dat men daarvoor ook een contract moet nemen voor betalende ondersteuning. De juiste voorwaarden die Oracle nu op tafel gelegd heeft, lees je bij CNet, en zoals gewoonlijk zorgt TechMeme voor een overzicht. Bij Betanews vind je dan weer een pleidooi voor de uitbouw en bescherming van Open SOurce.
Wat ons vooral aanbelangt is het feit dat dit nogmaals het bewijs is dat de EU een veel betere waakhond is die de belangen van gebruikers en de IT wereld in het algemeen verdedigt, dan wat er het grote land van Uncle Sam op dat vlak presteert.
http://news.cnet.com/8301-1001_3-10414686-92.html
http://www.techmeme.com/091214/p4#a091214p4
http://www.betanews.com/article/The-case-in-favor-of-the-open-source-enterprise-database/1260812096

VALSE ANTIVIRUSPROGRAMMA'S, EN ECHT GELD
Het is nogmaals bewezen: misdaad loont. De makers van valse antivirusprogramma's haalden maar liefst 150 miljoen dollar op!
Je bent ze allicht zelf ook al tegengekomen bij je surftochten, die valse antivirus advertenties. Daarbij kom je op een website, je triggert wellicht door het bewegen van je muis een pop-up die je waarschuwt dat jouw computer besmet zou zijn met een virus. En of je misschien even een gratis scan wil laten uitvoeren? Je doet dat, en meteen krijg je de melding dat er inderdaad iets fout zit, en dat je enkel van dat virus verlost kan raken wanneer je een bepaald antivirus programma aankoopt.
Uiteraard is dat allemaal bedrog, en is het enkel de bedoeling dat je geld neertelt voor dit (meestal waardeloos) programma. De makers van die programma's lachen echter wel in hun vuistje, want volgens het FBI hebben zij hun slachtoffers al meer dan 150 miljoen dollar afgetroggeld.
Het vervelende aan de hele zaak is dat je deze frauduleuze advertenties tegenkomt op perfect legitieme netwerken die advertenties plaatsen op allerlei sites. Ook The New York Times vertoonde onlangs zo'n advertentie. Zou de overheid zich niet liever met dit bedrog moeten bezighouden, dan altijd maar alle energie te verspillen aan P2P ruilnetwerken?
http://www.pcworld.com/article/184468/fbi_rogue_antivirus_scammers_have_made_150m.html?tk=nl_dnx_t_crawl

DICHT BIJ MIJN BED: VAN VERKIEZINGEN EN ZATTE VRIENDEN
Clickx heeft de Site van het jaar 2009 verkozen, en het werd niet Zattevrienden.be. Die hun belofte niet nakomen, en toch de handdoek in de ring gooien - of niet?
De uitslag van de verkiezingen die collega e-zine Clickx georganiseerd had, heeft ons gesterkt in onze overtuiging dat onze alternatieve verkiezing "Beste Nederlandstalige site (privé-initiatief)" meer dan ooit nodig is. Want welke "kleine" site kan het ooit opnemen tegen mastodonten zoals Google (nummer 1 bij de internationale kleppers), De Standaard (1 bij Nieuws & Duiding), Stubru (1 in de categorie radio), MSN (1 bij de portaalsites) of Seniorennet (1 bij de communities)? Enkel bij de bloggers maakt de "kleine" site een kans, en vind je pareltjes van originaliteit. Maar al die andere initiatieven, die overlopen van originaliteit en de vrucht van de noeste arbeid zijn van hard werkende individuen, maken geen kans. Nochtans zijn zij het die de publiciteit die zo'n verkiezing hen kan brengen het broodnodigst hebben.
Wie naast de eerste plaats greep in de categorie communities, was Zattevrienden.be, dat het moest afleggen tegen Seniorennet.be. Wat de beheerder van de site het volgende commentaar ontlokte, zo meldt RadioVisie "Er zijn blijkbaar meer conservatieve 80-plussers dan bijtende keffertjes. De stekker gaat er uit." Die stekker hing blijkbaar al aan een zijden draadje, want eerder had de beheerder van de site aangekondigd dat hij ermee zou stoppen indien de site de verkiezingen won. Winnen of net niet winnen moet in het boekje van de beheerder dus hetzelfde zijn. De site werd verkocht aan ThinkMedia, zo weet De Tijd te melden, dat ook al Clint.be in portefeuille heeft. Volgens De Tijd is de redactie mee overgenomen, die voortaan deel zal uitmaken van de redactie van Clint.be zelf. (2) Wat voor ons toch wel een geruststelling is, want per slot van rekening is het de hele community van Zattevrienden.be die de site groot gemaakt heeft, en het zou jammer zijn indien die na al die jaren gewoon bedankt werd voor bewezen dienst en zonder boe en ba naar huis gestuurd werd.
De site Gentblogt.be, die voor het tweede jaar op rij de 1e prijs in de categorie Stadsblogs behaalde, reageert op een toch wel originele manier op haar verkiezing. De site staat ook te koop - maar dan aan adverteerders, en de opbrengst gaat naar Music For Life (3)
http://www.clickx.be/blog/111005/svhj-2009-resultaten-per-categorie/
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00081960
http://www.gentblogt.be/2009/12/15/gentblogt-site-van-het-jaar-en-op-zoek-en-te-koop#more-35297
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Think_Media_verwerft_Zattevrienden.be.8273006-435.art

BIT.LY, GOO.GL, FB.ME: DE URL-VERKORTERS HEBBEN DE WIND IN DE ZEILEN!
Bit.ly start met een PRO-aanbod, Facebook heeft een eigen verkorter, en ook Google waagt zich op het glibberige pad van de url-verkorters. Wat hebben ze te bieden?
De URL-verkorters bestaan al veel langer - denk maar aan Tinyurl; maar pas sinds Twitter zo populair werd, hebben zij echt de wind in de zeilen gekregen. Bij Twitter mag je immers maar 140 karakters gebruiken in je boodschappen, zodat je wel verplicht bent op je url's af te korten. Helaas voor TinyUrl, een van de eerste verkorters, was zelfs de naam van die website te lang, en ging de voorkeur sinds kort uit naar Bit.ly.
Deze dienst komt nu uit met extra "Pro" diensten: grote en middelgrote uitgevers en bloggers kunnen voortaan een eigen speciale URL hebben binnen Bit.ly, zoals nyt.ms voor New York TImes. Het zal natuurlijk even wennen zijn, maar daarna heeft de gebruiker tenminste de zekerheid dat hij weet waarheen hij gevoerd wordt, wanneer hij op zo'n verkorte url klikt. Bit.ly biedt bovendien een bijkomende dienst aan : zet je een + achter de verkorte url, dan word je naar een speciale pagina gevoerde waar je allerlei statistieken kan raadplegen over de informatie op deze pagina: hoe zij gedeeld wordt, hoeveel mensen er al op deze link geklikt hebben, waar zij vandaan kwamen, enz. En voor uitgevers is dit natuurlijk interessante informatie om te weten te komen. Meer over het aanbod bij Bit.ly zelf (1)
Dat Bit.ly met deze (te betalen) dienst uitkomt, was te verwachten. Bit.ly gaat immers al een hele tijd mee, zonder echt veel geld te verdienen. En servers en bandbreedte kosten nu eenmaal geld. Helaas voor Bit.ly kondigden exact diezelfde dag twee groten uit het internetwereldje aan dat ook zij met een url-verkorter beginnen: Google en Facebook.
Om te beginnen Google. De url-verkorter die het gebruiken zal, kan men gebruiken in de Google Toolbar en FeedBruner. Als gewone gebruiker kan je dus geen lang adres laten verkorten in deze nieuwe dienst. Maar als de dienst, waarmee Google momenteel experimenteert, succesvol blijkt, dan sluit Google niet uit dat in de toekomst het gebruik ervan opengetrokken wordt naar de hele internetgemeenschap. En dan kan Bit.ly helaas wel inpakken. (2)
De andere internetgigant die met een eigen url-verkorter begint, is Facebook; de verkorter wordt daar vooral gebruikt voor adressen bij de mobiele apps van Facebook. Daar zullen de adressen de vorm krijgen van fb.me/. Een verkorting die je ook zal kunnen gebruiken voor jouw eigen usernaam. Ook Facebook zal wellicht aan de marketeers informatie en statistieken aanbieden - tegen betaling uiteraard.(3)
Wie had kunnen denken dat url-verkorters zo'n big business zouden worden? En dat allemaal omdat er zoiets als Twitter ontstaan is...
http://blog.bit.ly/post/284009728/announcing-bit-ly-pro
http://googleblog.blogspot.com/2009/12/making-urls-shorter-for-google-toolbar.html
http://www.insidefacebook.com/2009/12/14/facebook-testing-new-url-shortener-fb-me/

ANDROID MARKT GROEIT PIJLSNEL
Apple mag dan al 100.000 apps hebben in zijn winkeltje, Android lijkt de ontwikkelaars ook te kunnen bekoren: de 20.000 apps die nu al in de Android store liggen zijn er een klinkend bewijs van!
Heeft de iPhone zijn glans verloren? Is het rijk van de iPhone uitgespeeld? Om eerlijk te zijn: zoveel van die toestelletjes hebben wij hier nog niet "in het wild" gespot. De prijs werkt nu eenmaal niet mee - in ons landje is een iPhone haast onbetaalbaar, zonder subsidie van de telecom operatoren. En bovendien hebben de vele berichten over de strenge controle die Apple wil houden over de apps die in zijn winkeltje mogen liggen, het blazoen van Apple niet bepaald goed gedaan.
Sinds is er wel een reeks advertenties op de Vlaamse tv te zien waarin de wonderlijke mogelijkheden van de iPhone aangeprezen worden. Maar daarbij werd, naar onze bescheiden mening, een grote blunder geslagen: er worden namelijk enkel de standaard apps vertoond die in de VS te krijgen zijn, terwijl er van apps die voor BelgiŽ van toepassing zijn geen sprake is. Een gemiste kans.
Vooral nu Android zo hard in opgang is. Dit open source besturingssysteem kan op heel wat sympathie van de gebruikers rekene, vooral omdat je zoveel vrijheid hebt: je mag alle apps erop zetten die je wil, zonder dat je eerst iets "illegaals" moet doen - namelijk de phone jailbreaken. Ontwikkelaars worden niet geplaagd door ontransparante regels vooraleer zij hun app kunnen toevoegen aan de Android store.
En dat alles heeft ertoe geleid dat dit winkeltje binnen de kortste tijd de mijlpaal van 20.000 apps bereikt heeft, waarvan 38% betalende toepassingen zijn. Als dit niet een bewijs is van het succes van Android, dan mag wel het volgende bericht het zijn: Facebook heeft namelijk een update uitgebracht voor zijn Android App, waardoor die haast net zoveel kan als het iPhone neefje. Een uitvoerige bespreking ervan vind je bij TechCrunch, maar wij onthouden alvast dat je voortaan veel gemakkelijker het profiel van je vrienden kan bekijken, en hun fotoalbum - twee verbeteringen die de gebruikers via Twitter alvast toejuichen.(2)
Kortom: je mag nog veel goeds van Android verwachten!
http://www.mobilecrunch.com/2009/12/15/android-market-20000-apps/
http://www.techcrunch.com/2009/12/14/facebook-android/

TRENDS OP YOUTUBE EN TWITTER
Tegenwoordig is niet enkel Google een barometer die ons vertelt naar welke trefwoorden de internaut het meeste zoekt: ook Twitter en YouTube zijn belangrijke indicatoren geworden.
Wat Google kan, kunnen wij ook, dachten ze bij Twitter. En ze maakten deze week hun lijstje bekend met de meest besproken onderwerpen. En volgens ons geeft dit lijstje veel beter weer wat er bij de mensen leeft, dan het Google lijstje, omdat naar onze bescheiden mening Google niet echt een onderscheid maakt tussen zoekterm en ingetikt adres.
Maar dit terzijde. Het lijstje van Twitter werd door de microbloggingsite netjes ingedeeld in verschillende rubrieken. Zo staan de verkiezingen in Iran bovenaan bij nieuws, Michael Jackson bij People (gevolgd door onze zingende heldin, Susan Boyle), Harry Potter bij films, American Idol bij tv-shows, Super Bowl bij sport, Google Wave bij technologie. Twitter heeft zelf ook een aparte rubriek voor de echte "hashtags" gemaakt, en daar staat #musicmonday bovenaan. (1)
Ook YouTube maakte zijn lijstje bekend van de meest bekeken filmpjes, en dus ook de filmpjes waarnaar het meeste gezocht werd. En kijk, ook hier is onze Susan Boyle aanwezig: zij voert het lijstje zelfs gewoon aan. Het jongetje David dat groggy is na zijn bezoek aan de tandarts staat op nummer twee. Erg verheffend is het niet, en een zwartkijker zou hieruit kunnen besluiten dat YouTube geen sociaal relevante rol te vervullen heeft....(2)
Als je het ons vraagt dan tonen deze lijstjes in elk geval dat Twitter wél wat meer is dan een webdienst waar zomaar wat afgekletst wordt. De top tech onderwerpen bijvoorbeeld geven een mooi beeld. En wij hebben nog niet meteen iemand zien zoeken op YouTube naar Google Wave...
http://blog.twitter.com/2009/12/top-twitter-trends-of-2009.html
http://youtube-global.blogspot.com/2009/12/what-you-watched-and-searched-for-on.html

EU TEVREDEN MET MEERKEUZESCHERM MICROSOFT
Het al jaren voortslepend conflict tussen Microsoft en de EU is eindelijk voorbij: de EU is tevreden met de door Microsoft voorgestelde keuzescherm.
De saga duurt al jaren, dus even tijd om het gebeuren nogmaals samen te vatten. Het zinde de EU niet dat Microsoft de IE browser zo nauw verweven had met haar besturingssysteem, en als standaard browser ingesteld was wanneer de gebruiker voor het eerst zijn nieuwe computer in gebruik nam. Dat was immers concurrentievervalsing tegenover de andere browsers - Firefox, Safari, Chrome... De EU, bij monde van Neeelie Kroes, heeft MIcrosoft dan ook gedwongen, op straffe van boete, om een manier te vinden om de concurrenten gelijke kansen te geven. Microsoft heeft daarop voorgesteld om bij elke installatie een meerkeuzescherm aan te bieden, waarbij de gebruiker kan kiezen uit verschillende browsers. De EU bekeek het voorstel, maar was nog niet meteen tevreden. Het aantal browsers op dat meerkeuzescherm werd daarna uitgebreid tot 12, en de gebruiker zal IE totaal kunnen uitschakelen, en een andere browser als standaard browser instellen - in de EU, want in de VS hebben de gebruikersorganisaties Microsoft net zo hard het vuur aan de schenen gelegd als in Europa.
En nu is de EU dus tevreden - en de gebruiker waarschijnlijk ook, want hij krijgt gemakkelijker toegang tot alternatieve browsers, zonder daarom een computergeek te moeten zijn. Bravo voor Europa!
http://news.cnet.com/8301-10805_3-10416402-75.html
http://www.techmeme.com/091216/p17#a091216p17MOBIELE MARKT HEEFT DE WIND IN DE ZEILEN
Een maker van een barcode-scanner app die miljoenen verdient, het is maar een van de tekenen die wijzen op het succes van de mobiele markt. Toch is niet iedereen tevreden over de apps: ontwikkelaars kiezen steeds meer voor HTML5.
Het verhaal van de streepjescode scanner app voor de iPhone, RedLaser, mag een typisch voorbeeld zijn van de "American Dream": de ontwikkelaar van deze app werd, zonder enig marketingbudget of grote merknaam, in korte tijd miljonair. De app werd immers al meer dan 750.000 keer gedownload, aan 2 dollar per stuk. Vele kleintjes maken inderdaad één groot.
Nu maakt MobileCrunch daar wel een bedenking bij. Zo simpel is het immers niet meer om als onafhankelijke ontwikkelaar naam te maken op de App Store van Apple. Er zijn daar immers meer dan 100.000 apps, en het is dus drummen voor de aandacht van de gebruiker. Sommige ontwikkelaars nemen daarom een PR bureau onder de arm, maar die kosten ook geld. Andere ontwikkelaars kunnen genieten van het feit dat zij tot de eerste behoorden die apps uitbrachten. (1)
Het blijkt echter dat de ontwikkelaars tegenwoordig steeds meer afstappen van het app-model, en overschakelen op HTML5, aldus Scobleizer (2). De reden daarvoor ligt bij de App Store van Apple, en de moeilijke procedure om daar een app te mogen aanbieden. De redenen waarom een app geweigerd of toegelaten wordt zouden niet transparant zijn, heet het. De procedure neemt bovendien gemiddeld 3 weken in beslag, en in internetland is dat lang.
Volgens Robert Scoble zouden de ontwikkelaars nu gewoon webpagina's bouwen in HTML5 die geoptimaliseerd zijn voor de iPhone, in plaats van aparte apps. Dat zou sneller zijn (elke wijziging staat meteen op de site, geen goedkeuring meer nodig van Apple), gemakkelijker te debuggen, en bovendien is het bij een app in de browser gemakkelijker om de gebruiker naar andere pagina's te leiden (de browser is al open). Een trend die wij alleen maar kunnen toejuichen, want wij vonden al die apps op het scherm van je mobieltje alleen maar een versnippering - waarom honderden apps, als je eigenlijk maar één browser nodig hebt?
Blijft natuurlijk het probleem van betaling. Voor apps lijkt men grif geld neer te willen leggen, voor iets dat zich in de browser afspeelt heel wat minder. ...
Hoe het ook zij, volgens onderzoeksbureau Morgan Stanley zou de mobiele internet markt in elk geval de wind in de zeilen hebben: zij zou minstens 2 x zo groot worden als de desktop markt, en dat vooral dankzij de smartphones en de 3G technologie. (3)
Nu nog de prijzen van mobiele abonnementen naar beneden, zouden wij zeggen, en we zijn vertrokken!
http://www.mobilecrunch.com/2009/12/15/bar-code-scanning-redlaser-iphone-app-reaches-750k-downloads-over-1m-in-revenue/
http://scobleizer.com/2009/12/16/iphone-developers-abandoning-app-model-for-html5/
http://www.readwriteweb.com/archives/morgan_stanley_mobile_internet_market.php

DE WERELD VAN DE AVATARS VAN ADOBE
Donderdag ging in ons land de film Avatar in première. Netties trok ernaar toe: deze film is immers een prachtige illustratie van enkele interessante technieken. Paul vertelt u welke.
Regisseur James Cameron schreef twaalf jaren geleden geschiedenis met Titanic. Deze film leverde hem 11 Oscars op en het is één van de succesvolste films tot op heden. Na de Titanic bleef het, buiten enkele kleinere producties, stil rond Cameron. Maar blijkbaar zat de man niet stil. Hij broedde heel te tijd over zijn SF-epos Avatar. Dat betekent echter niet dat hij de hele tijd over ingewikkelde verhaallijnen aan het denken was, integendeel, het verhaaltje over kolonisatie, macht en onderdrukking is povertjes.
Dit wil niet zeggen dat de film ook povertjes is. Volgens verschillende waarnemers is Avatar een mijlsteen in de filmgeschiedenis en is hij net zo belangrijk als de eerste gesproken film, of de eerste film in kleur. Het is namelijk de eerste film in 3D, de naam 3D waardig. En dat is ook zo. Het 3D-effect is inderdaad verbluffend. Technisch is de film een juweeltje.
Ook het gegeven "Avatar" is weldoordacht. Een avatar staat voor een virtuele versie van jezelf die je in chatprogrammaís of op Second Live kunt gebruiken. Cameron stuurt een avatar naar een verre planeet om die te redden. Dat is natuurlijk het avontuurlijke van de film, maar eigenlijk is het idee niet zo gek. Je kan nu al een 3D scan van jezelf laten maken en gebruiken in allerhande programmaís - neem maar eens een kijkje bij www.eyebcom.com. Gaan we in de toekomst ook avatars sturen naar meetings, vergaderingen, familiefeesten en dergelijke? Het idee is niet zo gek: je stuurt een 3D-afbeelding naar plaatsen waar je zelf niet kan/wil zijn. Second live dus.
Nu is er echter nog een groot verschil tussen een statisch 3D-scan en de Avatar uit de film. En dat brengt ons bij Adobe. Heel de film is mogelijk dank zij de software van Adobe. Dat James Cameron zo lang heeft gewacht met het maken van de film had te maken met de technische mogelijkheden. Hij moest gewoonweg wachten tot er de technische middelen waren om het beeld dat hij in zijn hoofd had te kunnen realiseren op het filmdoek. En die technische middelen kwamen van Adobe.
Adobe is vooral bekend van enkele coreproducten zoals PDF en Photoshop. Voor het maken van de film werd gretig gebruik gemaakt van deze Photoshop, maar ook van AfterEffects, Acrobat Connect, LightRoom, InDesign en Premier Pro werden gebruikt. En nee, het gaat hier niet over speciale versie, maar het betreft wel degelijk de gewone versiess die gewoon in de handel te verkrijgen zijn. En dit geeft dan weer de ongelooflijke kracht en mogelijkheden weer van de Adobe producten. De avatar en Na'vi's zijn doodgewone, gephotoshopte acteurs. Verbluffend gewoonweg.
Wil je al meer weten over Avatar, dan kan je op www.avatarmovie.com/air/ de avatar air applicatie downloaden. Deze interactieve trailer brengt de Na'vi's, de bewoners van de planeet Pandora naar je huiskamer. Er zijn ook video's over het maken van de film te bekijken. [Paul Liekens]
http://www.adobe.com
http://www.avatarmovie.com/air/

OORLOG IN CYBERLAND
Irakese militanten hebben Predator drones weggekaapt. En er komen ook iPhone apps voor het leger. Oorlog in cyberland dus!
Woordvoerders van het Amerikaanse leger hebben moeten toegeven dat zij in de luren gelegd zijn door simpele software, die in in de winkel te verkrijgen is aan de prijs van 25?95 dollar - SkyGrabber. Irakese opstandelingen hebben namelijk met deze software de live stream kunnen onderscheppen met beelden die uitgezonden werden door speciale onbemande toestellen, die verkenningsvluchten maken boven het land, "drones" genoemd. Het Amerikaanse leger maakt steeds vaker gebruik van zulke drones, waarvan je bij Wall Street Journal een afbeelding vindt. Dat de videostream onderschept kon worden, is dan ook een blamage voor de VS - en duidt op een gevaar bij het gebruik van die onbemande toestellen. Het is natuurlijk veel veiliger om gebruik te kunnen maken van een onbemand toestel - als het neergehaald wordt, dan ben je enkel (weliswaar heel duur) materiaal kwijt, maar er is tenminste geen mensenleven verloren gegaan. En defensie mag nog altijd veel geld kosten, maar als er (te veel) mensenlevens bij betrokken zijn, dan begint de weerstand tegen de interventie daar toch wel snel te groeien. (1)
Een tweede nieuwsbericht over het leger en de nieuwe technologieŽn bereikte ons via de New York Times en betreft het 2009 Intelligence Warfighting Summit in Tucson. Het militaire bedrijf Raytheon kondigde er aan dat het een iPhone app maakt waarmee je vriend en vijand kan traceren, dat je hun positie in real time toont op landkaarten, maar ook beveiligde communicatie mogelijk maakt.
Nu is het wel zo dat je bij verschillende map- en gps toepassingen al op een landkaart kan zien waar zich iemand bevindt. En in het verleden was het zo dat spullen die eerst voor het leger gemaakt werden, stilaan doordruppelden naar de gewone burgers. Hier geschiedt echter het omgekeerde. Een heel opvallende trend, want het leger zou, volgens The New York Times, nog meer toepassingen gaan gebruiken die uit de burgerwereld komen. Zo zou crowdsourcing, dat nu gebeurt in de gewone wereld en waarbij mensen hun mobieltje gebruiken om in real time verslag uit te brengen over het verkeer, toegepast kunnen worden om elke soldaat te laten fungeren als een verslaggever, zodat hij in real time gegevens kan doorgeven over positie en status van de vijand.
En ook sociale netwerken zoals Facebook zouden doorgetrokken worden naar de militaire wereld - de "vrienden" zouden daar dan militaire eenheden zijn, en gebruikt kunnen worden om posities te bepalen en met andere eenheden te communiceren. En net zoals we de landkaarten en GPS hebben met "overlays" - laagjes die bepaalde interessepunten vertonen (point of interest), zouden bij de militaire iPhone apps dan de sluipschutters aangeduid kunnen worden, of veilige plekken.
Een interessant gegeven, waarover u meer leest bij The New York Times.
http://online.wsj.com/article/SB126102247889095011.html
http://bits.blogs.nytimes.com/2009/12/16/the-iphone-goes-to-war/

MALWARE-MAKERS MAKEN MISBRUIK VAN GOOGLE DOODLE
Een goed bedoeld initiatief van Google wordt door malware makers misbruikt om malware op te solferen. Hoe gaan zij tewerk?
Je hebt waarschijnlijk al opgemerkt dat Google regelmatig haar eigen logo versiert: in plaats van de dubbele OO's in het midden van het logo, verschijnen er allerlei leuke "droodles", die verwijzen naar historische of actuele gebeurtenissen. Zoals bijvoorbeeld de geheimzinnige ruimteschepen die menigeen voor raadsels zetten, maar die uiteindelijk bleken te verwijzen naar de verjaardag van een SF-boek.
Deze droedels zijn, net als de paaseieren in programma's, ondertussen erg populair geworden. Ook malwaremakers weten dat, en zij maken er natuurlijk misbruik van. Zodra er een nieuwe droedel verschijnt, maken zij meteen een pagina aan rond dit thema. Of "kapen" zij legitieme pagina's rond dit thema weg: zij stelen FTP login gegevens bijvoorbeeld, en gaan dan hun code op de website zetten. Google zal, wanneer je op de droedel klikt, jou doorverwijzen naar pagina's die over het onderwerp van de droedel gaan.
De malware makers kennen Google maar al te goed. Zij houden bijvoorbeeld ook de "Trending Topics" in het oog, de onderwerpen die aan belangstelling winnen. En ook daar kapen zij de bezoekers weg.
Als voorbeeld haalt collega e-zine PC World de droedel aan die verwees naar de 150 jarige verjaardag van de kunsttaal Esperanto. Wie op deze droedel klikte kwam op een lijst met zoekresultaten die een akelig percentage schadelijke sites bevatte, waarbij de bezoeker gebracht werd naar een pagina waar hij dan zogezegd zijn computer kon scannen op de aanwezigheid van een virus.
Wees dus voorzichtig - vooral in dit tijdperk van de goede wensen: de mails die je binnenkrijgt, zogenaamd van Hallmark, bevatten een .exe. De mails die jou zeggen dat je jouw inloggegevens bij Facebook moet wijzigen, zijn een vervalsing. Goed uitkijken dus!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/184800/rogue_antivirus_lurks_behind_google_doodle_searches.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.networkworld.com/news/2009/121609-rogue-antivirus-lurks-behind-google.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2009-12-16


Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWE VERSIE THUNDERBIRD BEVAT TABS
Verleden week werd versie 3.0 van de Thunderbird mailclient voorgesteld. Voornaamste nieuwigheden: tabsHet M, en betere zoekfuncties.

Het Mozilla team heeft een pracht van een browser ter wereld gebracht. Een ander project van dit team is Mozilla, de gratis mail client. Die bevat heel wat mogelijkheden, maar was tot nu toe nog niet echt populair. Daar kan deze nieuwe versie misschien wel verandering in brengen.
Om te beginnen krijg je tabs - en dat is iets wat je nog altijd niet in Outlook vindt. Deze tabs zijn immers al in zovele programma's toegevoegd, en blijken daar o zo handig. Wanneer je voortaan bij Thunderbird een boodschap selecteert en daarop dubbelklik, zal die in een nieuw tabje geopend worden. Bovendien worden bij het herstarten van het programma dezelfde tabs heropend die voorheen ook al open waren.
Nog een verbetering zijn de filter mogelijkheden. Je kan bijvoorbeeld de resultaten doorzoeken op afzender, ontvanger, bijlagen, en combinaties daarvan. De zoekresultaten kunnen bewaard worden in een virtuele folder, en ook bekeken in een tijdslijn, waarop je kan zien op welke datum boodschappen bij jou toekwamen. Om deze tools te kunnen laten werken, moet Thunderbird wel voortdurend alle mails indexeren. Of dit gebeurt met een minimum aan systeembronnen, is nog onbekend. Wie probeert deze nieuwe versie uit, en vertelt ons of Thunderbird energievriendelijk is?
http://www.mozillamessaging.com/en-US/thunderbird/all.html
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/184073/mozillas_thunderbird_email_client_comes_with_tabs.html?tk=nl_dnx_t_crawl

GEBRUIK JE LAPTOP ALS DRAADLOOS ACCESS POINT
Laptops met de meest recente Windowsversie, Windows 7, kunnen gebruikt worden als accesspoint voor draadloos internet.
Hoe komt dit nu? In Windows 7 zit namelijk een feature ingebakken, de "Virtual Wi-Fi". Virtual Wi-Fi werd door Microsoft's onderzoeksteam ontwikkeld als een manier om een draadloze netwerkkaart als verschillende adapters te virtualiseren. Het project werd in 2006 stopgezet, maar is als een "Native 802.11 Virtual Wireless Fidelity (Virtual Wi-Fi) object identifiers (OIDs)" in Windows 7 terechtgekomen.
Mits wat aanpassingen verandert elke laptop in een draadloos access point, die door andere apparaten benaderd kan worden als een standaard wifi-router. Interessant dus voor mensen die een laptop hebben zonder draadloze router, maar toch met hun iPhone op internet willen. Iets analoogs is mogelijk met een draadloze printer: dankzij de Virtual Wi-Fi kan een laptop direct draadloos communiceren met die printer.
Bron: Laptopgids
http://www.laptopgids.com/content/Verander-je-laptop-een-Wifi-router

ANTWERPSE UNIEF BOUWT SUPERCOMPUTER
Antwerpen is nogmaals op de wereldkaart gezet - ditmaal niet door Lange Wappers die er al dan niet komen, maar wel door een supercomputer die op de universiteit gebouwd werd.
Wat supercomputers betreft moet het niet allemaal uit de Verenigde Staten komen. Ons landje heeft in het verleden al bewezen dat het op technisch vlak haar mannetje staat, en bouwde verleden jaar een supercomputer met vier high-end NVIDIA grafische kaarten. Nu ging dat team nog een beetje verder: het stopte maar liefst 13 GPU's in een supercomputer. Wat niet zo simpel was, want al die GPU's hebben hun eigen kabels, die er ook nog mee in moeten.
Maar het resultaat mag er wezen. Wij besparen je de technische details - die vind je in de artikels bij Engadget, PC World en Pressetext. Wij onthouden alvast dat deze supercomputer, die het walhalla moet zijn voor de gamer die erg krachtige grafische kaarten nodig heeft, een kracht heeft van maar liefst 12 teraflops, en minder dan 6.000 euro kost. Kopen?
http://www.engadget.com/2009/12/14/university-of-antwerp-stuffs-13-gpus-into-fastra-ii-supercompute/
http://www.pcworld.com/article/184648/
http://www.pressetext.at/news/091215002/desktop-superrechner-erreicht-zwoelf-teraflops/

EEN OP DRIE LAPTOPS HOUDT HET GEEN DRIE JAAR UIT
Bij 31% van alle laptops treden er binnen de drie jaar na aankoop problemen op. Bij de merken Asus en Toshiba treden het minst problemen op. Bij Hewlett Packard en Acer zijn er meer problemen op: de kans op defecten binnen de eerste drie jaar is bijna 2x zo groot dan van laptops van Toshiba of Asus.
Daarnaast merkte SquareTrade, die het onderzoek uitvoerde, een groot verschil op tussen gewone laptops en de kleinere laptops. Netbooks blijken zo'n 20% meer hardwaredefecten te vertonen dan de grotere, normale laptop.
Het onderzoek bespreekt 9 laptopmerken. Voor elk merk werden minstens 1000 verschillende laptops in het onderzoek opgenomen. De cijfers zijn onthutsend. 20% laptops gaat geen jaar mee. In vergelijking met vorige onderzoeken blijft dit aantal stijgen, het lijkt erop dat de bouwkwaliteit van de laptops afneemt.
Verschillen tussen de fabrikanten
Hoe groot is de kans op defecten binnen drie jaar? Asus (15,6%) en Toshiba (15,7%) voeren de kop aan, gevolg door Sony (16,8%), Apple (17,4%) en Dell (18,3%). De volgende in de rangschikking, Lenovo, komt op geruime afstand (21,5%). Na Lenovo volgt Acer (23,3%), ook op geruime afstand. Hekkensluiter is HP (25,6%).
Een overzicht van de rangschikking:
Asus (15,6 procent defecten binnen de drie jaar)
Toshiba (15,7 procent)
Sony (16,8 procent)
Apple (17,4 procent)
Dell (18,3 procent)
Lenovo (21,5 procent)
Acer (23,3 procent)
Gateway (23,5 procent)
Hewlett Packard (25,6 procent)
bron: http://www.laptopgids.com/content/Een-op-drie-laptops-houdt-geen-drie-jaar

BINNENKORT OOK EEN DATA-ABONNEMENT VOOR JE WAGEN?
Google brengt samen met automobielfabrikant Audi nu oook Google Earth in de wagen. Nog een abonnement erbij?
De mobiele operatoren zullen alvast in hun handen wrijven, want het lijkt erop dat we nog een abonnement erbij zullen moeten nemen. We zijn oorspronkelijk gestart met één abonnement, voor het vaste toestel in huis. Dat bediende het hele gezin. Maar nu hebben zowel pa als ma en de kids hun eigen gsm, en dus dat betekent voor het modale gezin 5 mobiele voice-abonnementen. En omdat je tegenwoordig ook toch mee moet, en een eigen smartphone hebben wil, doe je er dan nog een data-abonnement bij. Daarmee kan je echter niet mobiel internetten op je laptop. Hups, nog een data-abonnementje erbij. En binnenkort komt er nog een bij: voor de data in je auto.
Google heeft namelijk in samenwerking met Audi een console uitgebracht die Google Earth in de wagen brengt, althans in de nieuwe Audi 18. OP die console zal je verschillende diensten vinden (van Google uiteraard), maar ook satellietbeelden van e omgeving, informatie over het terrein, lagen uit de Wikipedia om meer te leren over jouw omgeving, of Panoramio beelden om de dingen van een andere kant te bekijken. En natuurlijk ook Google Maps en Local Search, om de lokale bakker of beenhouwer te vinden.
Knap. Maar... naast het feit dat het ons dus dat extra abonnement zal kosten, vragen wij ons ook af: zal het ons niet teveel afleiden van de weg? Al die informatie opzoeken en bekijken vergt toch heel wat van je concentratie...(1)
Hoe het ook zij, volgens onderzoeksbureau iSuppli zouden tegen 2016 meer dan 62 miljoen gebruikers wereldwijd in hun auto toegang hebben tot het internet - 28 miljoen daarvan in de VS alleen al. (2)
http://google-latlong.blogspot.com/2009/12/google-audi-take-google-services-in-car.html
http://gigaom.com/2009/12/16/how-about-a-data-plan-with-that-car/

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Een man uit Taiwan heeft als eerste het hele World of Warcraft game uitgespeeld
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=5cb6bc597e8dc20f56f643f5b0168549a367a007453a554796b51467943a8ff0

*** Activision heeft een nieuwe ontwikkelaar aangetrokken voor het game DJ Hero
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=5cb6bc597e8dc20fcefac6f24c65809e2c825a3ee7cc21052dc5b1974201ecfc

*** Apple zou in maart of april volgend jaar een tablet uitbrengen, die meteen de concurrentie moet aangaan met de e-reader Kindle, aldus geruchten.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=dcf994cf645e1f01a9d2ab02f4352fbb6ac3e573df5a2a1c2e09485066bbbba5

*** de iPhone-Kindle app van Amazon nu internationaal verkrijgbaar
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091215005

*** Zelf een supercomputer hebben? De FASTRA II met Graphic card power berreikt twaalf teraflop en kost minder dan 6.000 euro
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091215002

*** Deze week ging in Stockholm het eerste 4G netwerk van start: LTE heet de technologie, wat staat voor Long Term Evolution. Het netwerk is van de Zweedse operator TeliaSonera.
http://www.ericsson.com

*** ZAPFI lanceert draadloos internet in heel Brugge, voor slechts 10 euro per maand.
http://www.zapfi.be

*** Olympus verwent de fotograaf: wie nu een PEN 1 camera aankoopt, krijgt er gratis een flitser ter waarde van 229 euro bij!
http://www.nl.olympus.be/consumer/208_lighten-up_E-P1.htm

*** Persbericht: Adobe stimuleert het gebruik van EPUB samen met meer dan honderd marktleiders en brengt een Adobe Reader Mobiel SDK uit.
http://www.adobe.com/devnet/readermobile/partners.html

*** Beveiligingsbedrijf Norman biedt dire nieuwe data recovery diensten aan
http://www.norman-datarecovery.nl

*** Onafhankelijkheid BIPT opnieuw op de helling: de pas verkozen top van de regelgever, het BIPT, krijgt er twee 'bijzondere opdrachtgevers' bij.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=0A33XJyuxJiOYCQ22I37OF8orDxAXvaMKx_GKV

*** 'iPhone-gebruiker lijdt aan Stockholmsyndroom'
Gebruikers van de iPhone vertonen dezelfde loyauteit aan het merk Apple als gegijzelden voor hun gijzelnemer. Dat zeggen analisten van het Deens consultancybureau Strand Consulting, die de manier waarop iPhone-eigenaars...
http://www.express.be/business/nl/technology/iphone-gebruiker-lijdt-aan-stockholmsyndroom/118333.htm

*** Let op met elektronische kerskaarten - zij bevatten vaak malware en virussen, zo waarschuwt GData.
http://http://www.gdata.nl/

*** Seks, porno, Michael Jackson en Team Jacob zijn enkele van de meest gezochte online zoektermen van kinderen in 2009, aldus Symantec, dat een speciale gratis beveiligingsdienst uitbrengt voor gezinnen.
http://www.symantec.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


BLISAED: IS IT WORTH THE PAIN
[elektronica] Erg knappe, ritmische elektronische muziek. Meer tempo dan bij een soundscape, mooi opgebouwde melodieŽn. Bij MySpace kan je verschillende songs in streaming beluisteren, bij Internet Archive vind je een ander volledig album dat je gratis kan beluisteren.
http://www.myspace.com/blisaed
http://www.archive.org/details/ronincollective016

BERSARIN QUARTETT: NACHTBLIND
[Filmmuziek] Deze band uit Duitsland brengt elektronische muziek, maar zeer filmisch en ook experimenteel. Dance muziek moet je hier dus niet verwachten, wel zachte muziek, die eerder iets weg heeft van klassieke composities. De muziek valt te beluisteren bij MySpace en Last.fm
http://www.last.fm/music/Bersarin+Quartett
http://www.myspace.com/bersarinquartett

GOD IS AN ASTRONAUT - FRAGILE
[Elektronische muziek] Opnieuw zachte elektronische muziek, die eerder iets weg heeft van een soundscape. De band is afkomstig uit Ierland, en de tweede song die je bij MySpace kan beluisteren, doet erg denken aan die andere beroemde Ierse band...
Op de tweede link vind je een zip-bestand met muziek die via Archive.org te downloaden is.
http://www.myspace.com/godisanastronaut
http://ia331418.us.archive.org:81/zip_dir.php?path=/2/items/LostChildren016.zip

HALF PAST SUN - SHY ONE
[pop electro] Een popsong, niet echt vrolijk ondanks het uptempo. Mooi gemaakt. De song kan je gratis downloaden.
http://music.halfpastsun.com/

VRIJDAG HOORSPELDAG: HOORSPEL MET KERST OP RADIO WEST

'De Geluidenwereld van West': twee uur lang bij Radio West aandacht voor hoorspelen en al het andere dat het gehoor prikkelt. Deze keer met het hoorspel 'Puntig' van Theo Hendrikse in de regie van Frits Enk, dat als ledengeschenk van de NLBB Vereniging Leesgehandicapten uitkwam in het kader van het Louis Braillejaar 2009. Verder een gesprek met hoorspelacteur Donald de Marcas over 'Paul Vlaanderen en het Margo Mysterie' van Francis Durbridge en een fragment van die beroemde serie uit 1962. Maar u hoort ook een Brabants hoorspel waarin een Mariabeeld tot leven komt. Het verscheen onder meer in 2000 op een hoorspelpromotie CD van de stichting Van oor tot oor. Lenette van Dongen doet bouwvakkers na en Henk Elsink raakt in de war van Johanna. Tenslotte zijn er flirttips voor zowel mannen als vrouwen.
De Geluidenwereld van West wordt gepresenteerd door Patrick van Houten. De uitzending is op Tweede Kerstdag tussen 14 en 16 uur op Radio West. (In de avond wordt het programma herhaald tussen 21 en 23 uur.)
Radio West is via internet te beluisteren op: www.westonline.nl (Bron: Radio West).
Via de link hoorspelen kan je er trouwens nog verschillende o.a. De Glazenwasser is Geweest uit 1984, De Meesterdief, en anderen.
http://www.westonline.nl
http://www.westonline.nl/programmas/hoorspelenopwest


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe kan men in godsnaam zinvol leven in een land waar alle nieuws voorafgegaan wordt door het weerbericht?
- Fernand Auwera, Vlaams auteur -De nieuwe oogstWEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 1: QUICKRIBBON
De slimme webmaster weet ook wel dat hij het wiel niet terug moet uitvinden. Er zijn zoveel goede tools op het web te vinden, dat het zonde zou zijn om er geen gebruik van te maken. En dus krijg je van ons een lijstje met deze handige tools, zoals wij ze gevonden hebben bij Web Hosting Secret Revealed.
Om te beginnen Quick Ribbon. Daarmee kan je een lintje aanmaken dat je op de hoek van je site kan plakken, en er een tekst in schrijven, zoals New Feature, New, enz.
[Taal: Engels]
http://www.webhostingsecretrevealed.com/featured-articles/30-must-see-web-generator-for-lazy-webmasters/
http://www.quickribbon.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 2: TABSGENERATOR

Heel wat sites werken met tabblaadjes, zodat je rubrieken gemakkelijk kan vinden. Om de layout van zo'n tabblaadje te maken, kan je te rade gaan bij TabsGenerator. Je kan de grootte aanpassen, de kleuren, de hoeeken en de randen.
[Taal: Engels]
http://www.tabsgenerator.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 3: BULLSHIT GENERATOR
Wie een website maakt, moet daarvoor ook een persbericht de wereld insturen. Dat moet dan natuurlijk vol staan met Web 2.0 termen - die je ook oneerbiedig "bullshit" kan noemen, omdat het eigenlijk toch wel heel veel geblaat is en weinig wol. Op deze site kan je zulke bullshit aanmaken.
[Taal: Engels]
http://www.dack.com/web/bullshit.html

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 4: UNIQUE
Hier kan je dan weer avatars aanmaken. Je kan het helemaal aankleden en vorm geven, en daarna op je computer bewaren. Leuk om avatars aan te maken en die dan op je website aan te bieden!
[Taal: Engels]
http://unique.rasterboy.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 5: STREEPJESMAKERS

Met deze gratis webtool kan je dan weer alle mogelijke streepjes maken die je dan weer kan gebruikan als achtergrond voor je website. De mogelijkheden zijn echt onbeperkt: je kiest de kleuren, de breedte van de streepjes, de ligging, de overgang, enz. Het resultaat kan je naar je computer downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.stripegenerator.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 6: BADGES
Je site kan je ook versieren met een badge - bijvoorbeeld "beta" of "free". Hier kan je dan weer zo'n badges aanmaken naar eigen wens, in alle mogelijke vormen en kleuren, en downloaden.
[Taal: ENG]
http://www.web20badges.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 7: FRESHGENERATOR
Met deze online generator kan je dan weer kleine onderdelen maken van je layout, zoals boxen, menu's met tabs, en dat alles in verschillende kleuren, grootten en stijlen.
[Taal: ENG]
http://www.freshgenerator.com/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 8: LOADER GENERATOR

Elkeen zijn specialiteit: hier kan je het roterend icoontje aanmaken dat aangeeft dat je moet wachten tot iets geladen is. Je kan vertrekken vanuit verschillende reeds bestaande icoontjes, en die dan aanpassen.
[Taal: ENG]
http://www.loadinfo.net/

WEB GENERATOREN VOOR DE LUIE WEBMASTER 9: FAVICON GENERATOR
Handig: als webmaster wil je natuurlijk ook een Favicon, het symbooltje dat verschijnt naast het adres van je website in de adresbalk en in de lijst met bookmarks. Op deze site kan je zo'n icoontje aanmaken, gebaseerd op jouw eigen logo.
[Taal: ENG]
http://tools.dynamicdrive.com/favicon/

HIER SPREEKT MEN VLAAMS(CH)
We kunnen er niet aan doen. De Nederlanders krijgen hun taal met de palepel ingegoten. Wij Vlamingen hebben er moeten voor vechten. Vermoedelijk zullen we nog lang vasthouden aan onze eigen cultuur en taalgewoonten. Ons Nederlands mag dan nog zo nauw verbonden zijn met onze Noorderburen, maar de verschillen zullen er waarschijnlijk wel blijven. Het siert ons taalgebruik. (Lode V)
[Taal: NL]
http://www.vlaamswoordenboek.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: APPELOGEN
Gisteren was er het bericht dat ZatteVrienden overgenomen wordt door Clint.be. Als vrouw was het soms moeilijk je thuis te voelen op dat blog, omdat het tooggehalte erg hoog was (en het redelijk sexistisch was). Maar op dit blog, dat ook heel wat nieuwtjes en filmpjes brengt die mannen interesseren, voelen wij ons wel thuis. Een mooi blog, met veel leuke links, en erg regelmatig bijgehouden.
[Taal: NL]
http://www.appelogen.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: INTERN GEHEUGEN
Weliswaar een commerciŽle site, namelijk van een winkel waar je extra geheugen kan kopen voor je computer. Maar wij vermelden de site toch, omdat zij een handig onderdeel bevat. Je kan hier namelijk je computer laten scannen, waarna je een upgrade advies krijgt. Je moet wel eerst een progje downloaden.
[Taal: NL]
http://www.interngeheugen.com/home.odb
http://www.interngeheugen.com/mappreporter.odb

VRIJDAG MULTIMEDIAI: SEPPUKOO
Stel dat je een identiteit aangemaakt hebt op het internet - niet die van jezelf, maar een virtuele identiteit. En je bent die beu. Je wil die gewoon liquideren. Kan dat? Dat is wat de mensen achter dit initiatief proberen te weten te komen. Zij lijken echter te stuiten op verzet van Facebook zelf, dat phishing aanvallen vermoed achter deze valse identiteiten.
Interessant om volgen - maar denk eraan dat dit niets te maken heeft met échte zelfmoord; wij brengen deze site dan ook onder het grootste voorbehoud (bron: walkingmen.com)
[Taal: ENG]
http://www.seppukoo.com/about

VRIJDAG MULTIMEDIA: ANTWERPSE JONGEREN MAKEN EERSTE DUBSTEP DOCUMENTAIRE
Twee Antwerpse jongens hebben zich een jaar lang verdiept in de snelgroeiende dubstep scene. Gewapend met een camera trokken ze van het ene feest naar het andere om onderweg te kunnen spreken met een aantal nationale en internationale djís, producers en promotors. Het resultaat kan je nu bewonderen in de eerste documentaire over dubstep in BelgiŽ.
[Taal: NL]
http://www.vimeo.com/8116039
http://www.youtube.com/watch?v=mnbnlhD2uKk

VRIJDAG MULTIMEDIA: DARKORBIT

Het browsergame DarkOrbit werd bekroond met de Nederlandse Home Multimedia Entertainment Award, als beste browsergame 2009. Het heeft een uitstekende 3D-grafiek, en een uiterst spannend spel. Het gamesportaal Bigpoint, waarop je DarkOrbit vinden kan, telt 95 miljoen geregistreerde gebruikers, en is een van de grootste browsergameportalen.
[Taal: ENG]
http://nl.bigpoint.com/games/darkorbit/
http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=4126560&access=EH


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Kerstwens of malware?
Vrienden en familie fijne kerstdagen wensen door middel van een elektronische kerstkaart wordt steeds populairder. Spamverspreiders weten dit en maken hier gretig misbruik van.
G Data verwacht dan ook een flinke piek in de hoeveelheid spam rondom het thema Ďkerstí.
http://www.techbytes.be/2009/12/kerstwens-of-malware.html
- Europa wil maatregelen nemen betreffende volume MP3-spelers
De Europese Commissie is bereid om verder te gaan met maatregelen te nemen i.v.m. het volume van MP3-spelers.
http://www.techbytes.be/2009/12/europa-wil-maatregelen-nemen-betreffende-volume-mp3spelers-.html
- Sony Ericsson brengt de Elm en de Hazel
Ericsson heeft een paar nieuwe telefoons toegevoegd aan zijn ĎGreen Heartí lijn.
Het candybar toestel heeft de naam Elm meegekregen, de slidertelefoon werd Hazel gedoopt.
http://www.techbytes.be/2009/12/sony-ericsson-brengt-de-elm-en-de-hazel.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- Virtualisatie, cloud computing en extern serverbeheer bieden meer kansen voor internetcriminaliteit
http://www.safecomputing.be/2009/12/virtualisatie-cloud-computing-en-extern-serverbeheer-bieden-meer-kansen-voor-internetcriminaliteit.html
- Het gevaar van kerst-spam en elektronische wenskaarten
http://www.safecomputing.be/2009/12/het-gevaar-van-kerstspam-en-elektronische-wenskaarten.html
- Norton Online Backup 2.0 is nu beschikbaar, zowel voor PC als voor Mac
http://www.safecomputing.be/2009/12/norton-online-backup-20-is-nu-beschikbaar-zowel-voor-pc-als-voor-mac.html


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Veronica zet filmrecensies gratis online
AMSTERDAM - Veronica Magazine geeft nu ook online toegang tot zijn filmdatabase. Het blad zet 30.000 filmtitels, voorzien van recensies, sterrenrating en achtergrondinformatie op zijn website.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/451518/2009/12/17/Veronica-zet-filmrecensies-gratis-online.dhtml
- Kleiner is niet beter
ROTTERDAM - De PSP Go valt op, hij ziet er namelijk harstikke goed uit. Lekker compact, de knoppen zitten verstopt en komen tevoorschijn als je hem openklapt om te gamen.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/450827/2009/12/15/Kleiner-is-niet-beter.dhtml
- Vrouwen gebruiken gsm als spiegel
ROTTERDAM - De gsm is voor steeds meer vrouwen een modeaccessoire. Zo gebruiken ze het als spiegeltje en is het een belangrijk onderdeel van de outfit, die hier zeker bij moet passen.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/450721/2009/12/14/Vrouwen-gebruiken-gsm-als-spiegel.dhtml


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Foto's samenvoegen en watermerken
Wil je twee afbeeldingen samenvoegen tot één plaatje? Dat kan met het gratis programma Merge.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27981
- Heel klein
LaCie komt met een zeer compacte 2,5-inch externe harde schijf. De metalen LaCie Rikiki meet slechts 10,97 bij 7,5 cm, bij een dikte van 1,34 cm.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27978
- Een PC uit de jaren 50
Het designbureau SchulzeWorks heeft een heel bijzonder PC ontworpen. Hun Philco PC is ondermeer geïnspireerd op een televisie uit 1954.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27959


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Gorillapod-gamma breidt uit met iPhone-statief en zaklamp
De Gorillapod ken je misschien als flexibel statief voor je digitaal fototoestel. Nu komt maker Joby met een versie voor de iPhone en eentje met een led-lamp.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4648
- Photoshop Mobile voor iPhone/iPod touch
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4627
- Multimedia thuisnetwerk met Abitana
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4532


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Betaaldiensten van Ogone geïntegreerd in Magento eCommerce-platform
Magento, ontwikkelaar van het gelijknamige eCommerce-platform, introduceert een module waarmee de online betaaldiensten van Ogone worden geïntegreerd in het platform. Webwinkels die Magento gebruiken, kunnen per direct de door Ogone ondersteunde betaalmethodes aanbieden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20852&style=99896
- Stad Kortrijk kiest voor goedkoop verkort telefoonnummer Ď1777í
Vanaf 15 december kunnen de inwoners van Kortrijk met al hun vragen en klachten terecht op één verkort telefoonnummer: '1777'. Minister van Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open Vld) verlaagde de kosten van dit soort korte nummers, speciaal om het gebruik ervan bij overheidsinstellingen te stimuleren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20855&style=99896
- Aastra breidt de beschikbaarheid van Mobile Client uit
Aastra kondigt aan zijn ĎAastra Mobile Clientí beschikbaar te stellen voor zijn hele gamma van oproepmanagers om convergentie van het vaste en mobiele telefoonverkeer (FMC) mogelijk te maken voor ondernemingen van iedere omvang.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20849&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- De kleinste harde schijf?
109,7 x 75 x 13,4 millimeter! En alles is gezegd over deze draagbare harde schijf met 2,5 inch-technologie.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/storage--usb/de-kleinste-harde-schijf.cfm
- Wanneer verschijnt Windows Mobile 7?
De versie 6.5 van Windows Mobile, in oktober gelanceerd, was niet naar de smaak van Steve Ballmer. Analisten kondigden aldus de komst van Windows Mobile 7 aan voor afgelopen zomer. Anderen zeggen nu al enkele dagen dat die release uitgesteld is naar eind 2010. Wat zegt Microsoft?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/wanneer-verschijnt-windows-mobile-7.cfm
- Google en Microsoft tegen klimaatverandering
Zowel Microsoft als Google bouwden een aantal webapplicaties die de aandacht moeten richten op de huidige milieucrisis.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/google-en-microsoft-tegen-klimaatverandering.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- MSN.be krijgt titel van portaal van het jaar
Clickx Magazine organiseert jaarlijks de verkiezing van Beste Site van het jaar. In de categorie portalen is het MSN.be die de eerste plaats wegkaapt.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6207
- NetEvents.be lanceert KerstmarktenBelgie.be
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6184
- Lancering van de eerste Belgische e-commercegids
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6179

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Polaroid
http://computertaal.info/2009/12/17/polaroid/
- Gezondste mobieltjes komen vanÖ
http://computertaal.info/2009/12/17/gezondste-mobieltjes-komen-van/
- Security Problems with Social Networking Persist
http://computertaal.info/2009/12/17/security-problems-with-social-networking-persist/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- 'T-Mobile brengt Google-telefoon Nexus One niet naar Nederland'
15:41 - T-Mobile zou de Google-telefoon Nexus One niet in de nabije toekomst willen uitbrengen in Nederland. Dat zegt een goed ingevoerde bron tegen Tweakers.net. T-Mobile gaat het toestel wel in andere landen uitbrengen, vermoedelijk in januari. »
http://tweakers.net/nieuws/64402/t-mobile-brengt-google-telefoon-nexus-one-niet-naar-nederland.html
- Snelheid Belgisch internetknooppunt vervijfvoudigt volgend jaar
http://tweakers.net/nieuws/64404/snelheid-belgisch-internetknooppunt-vervijfvoudigt-volgend-jaar.html
- Belgische politie vindt mobiele alcoholcontrolemelder 'verwerpelijk'
http://tweakers.net/nieuws/64389/belgische-politie-vindt-mobiele-alcoholcontrolemelder-verwerpelijk.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


niet vergeten: bij de artikesl van Gerard het logo met het typende mannetje in te voegen!

HOE KUIS JE JE GADGETS? 6. DE VENTILATOR VAN JE LAPTOP
Wie ooit al eens een desktop computer opengegooid heeft, weet dat het verbazingwekkend is hoeveel stof er zich verzamelt rond die ventilator. Dat opgestapelde stof verhindert natuurlijk de goede werking van de ventilator, wat tot verminderde koeling leidt, en ook tot meer lawaai.
Helaas bestaat er geen andere manier om dit probleem op te lossen dan om je laptop open te gooien - en dat is echt niet simpel. Een verwijt dat de makers van laptops nog altijd naast zich neerleggen. Voor instructies voor het openen van je laptop verwijzen we jou naar de pagina van de fabrikant.
Zodra de laptop open ligt, is het echter gemakkelijk: gewoon blazen, of reinigen met een (oude maar propere) tandenborstel.
http://gizmodo.com/5419737/how-to-clean-your-filthy-gadgets

HOE KUIS JE JE GADGETS? 7. DESKTOP
Een desktop is gelukkig gemakkelijker in het onderhoud. Het scherm kuis je zoals we je al eerder vertelden, het klavier kan je onderste boven houden en eens goed uitschudden. En als het te vuil is... dan koop je toch gewoon een nieuw? Een simpel klavier kost nog geen 20 euro.
En zelfs het inwendige van je desktop computer, het "bakje", ka je een grondige beurt geven - maar je moet wel voorzichtig zijn. Schroef het omhulsel los - meestal is er wel een plaat die je gemakkelijk kan verwijderen. JE zal schrikken van het stof dat zich opgehoopt heeft!
Hoe ga je tewerk? Alles wat een glad oppervlak heeft (het omhulsel van de harde schijf, de blaadjes van de ventilator, enz. kan je met een microfiber doekje afkuisen. Je kan zelfs het doekje licht bevochtigen, om ook over de bodem van de case te gaan (waar zich geen printplaatjes bevinden uiteraard!), maar let op met vocht.
Ook de spuitbus met gecomprimeerde lucht kan je hier gebruiken. Dat zorgt er dan wel voor dat het stof ergens anders heen vliegt, maar daar kan je dan weer met je stofdoekje aan de slag.
Toch nog dit: het reinigen van de binnenkant heeft minder te maken met een dwangmatige neurose voor netheid, dan wel met ervoor te zorgen dat je computer goed blijft werken. Stof, haren, allerlei vuil kan gewoon de prestaties van je computer negatief beïnvloeden. En dat wil je toch niet?
http://gizmodo.com/5419737/how-to-clean-your-filthy-gadgets

HOE KUIS JE JE GADGETS? 8. MOBIELTJES EN MP3 PLAYERS
Mobieltjes en mediaplayers zijn ervoor gemaakt om in je zak gestoken te worden, wat wil zeggen dat zij tegen een stootje moeten kunnen. En dat jij bij het reinigen ervan iets minder voorzichtig moet zijn dan bij andere toestellen. Wij raden je een licht vochtige doek aan om vet te verwijderen. Keukenpapier is niet echt aan te raden, maar een microfiber doekje wel.
Vermits deze toestellen zich vaak in je binnenzak bevinden, is de kans groot dat zij daar stof verzamelen, vooral in die spleten in de klaviertjes en rond de luidspreker en microfoon, en de knoppen die aan de zijkanten van het toestel staan.
Hoe kan je die reinigen? Een tandenstoker kan je helpen om het vuil uit die spleten te verwijderen. Maar let wel op dat je het vuil er niet verder indrijft, want dit zou ertoe kunnen leiden dat de knop niet meer goed reageert. Vooral bij de kleine gaatjes van microfoon en luidspreker moet je opletten. Hier kan je dan misschien een stukje zelfklevende tape aanbrengen aan de microfoon, en terug verwijderen - je zal zien dat er een groot deel van het vuil meekomt. Wees wel voorzichtig!
Deze reeks tips voor het reinigen was gebaseerd op een artikel in Gizmodo. In de commentaren op het artikel vind je nog meer tips.
http://gizmodo.com/5419737/how-to-clean-your-filthy-gadgets

TIPS VOOR WEBMASTERS: ONTDEK DE VOORDELEN VAN EEN ONLINE FOTOALBUM!
Ik ben een groot liefhebber van fotografie. Vroeger, in de tijd van de analoge fotografie, liet ik alles afdrukken wat ik gefotografeerd had en maakte ik per onderwerp een mooi fotoalbum.
Maar hoewel het nog steeds heel mooi is om fotoalbums op de klassieke manier te laten zien aan anderen, is het sinds de komst van digitale fotografie veel makkelijker om alles digitaal te doen en digitaal te houden. Het is kostenbesparend, foto's zijn makkelijk te bewerken, makkelijk veilig te stellen, te dupliceren en ga zo maar door...
De website http://www.mijnonlinefotoalbum.nl/ heb ik op zo'n manier ingericht dat je via het menu een fotoalbum van een bepaald onderwerp kunt selecteren en bekijken. In dit geval heb ik een speciaal stukje software gebruikt dat alles laat zien in een zogenaamde lightbox-omgeving.
Zo heb ik alle albums die ik zelf de moeite waard vind om te tonen op de website gezet. Op deze manier kun je aan een veel groter publiek je plaatjes laten zien en hoef je na een vakantie niet meer je album mee te nemen wanneer je ergens op bezoek gaat. Je hoeft dan ook niet meer bang te zijn dat anderen met vette chipshanden aan je mooie foto's zitten ;-) Het is eigenlijk een mooie moderne manier om 'dia's' te laten zien.
Tips
Wanneer je zo'n online fotoalbum plaatst zijn er een aantal tips die ik je kan geven om de aandacht van de bezoeker te trekken en te houden.
- Zorg ervoor dat de foto's die je laat zien in orde zijn. Denk hierbij aan compositie, scherpte, belichting, fotobewerking, creativiteit etc...
- Ook de presentatie is erg belangrijk. Let bijvoorbeeld op de volgorde van de foto's. Probeer goed in te schatten hoeveel foto's je van een bepaald onderwerp kunt tonen. Wanneer je een reis naar een verre bestemming hebt gemaakt, is het vanzelfsprekend dat je meer foto's laat zien dan van een klein onderwerp. Ik bedoel, wanneer je 25 foto's laat zien van één bloempje, dan zal de bezoeker snel afhaken. Na 5 foto's heeft hij of zij het al wel gezien.
- Het gemiddelde aantal foto's van een 'groot' onderwerp van een fotoalbum mag maar maximaal 80 foto's zijn. Het is namelijk gebleken dat daarna de aandacht van de kijker snel zal verslappen. Uitzonderingen uiteraard daargelaten.
- Wanneer je het aantal van ongeveer 80 in je achterhoofd houdt, dan is het ook makkelijk om de foto's van tevoren te selecteren. Al snel hou je alleen de mooiste foto's over. Zorg er ook voor dat de foto's snel worden getoond.
- Wanneer een bezoeker een paar minuten moet wachten voordat één foto geladen is, dan zal hij of zij ook snel afhaken. Zorg ervoor dat je de bestanden die je op het internet zet niet te groot qua bestandsgrootte zijn. Je webruimte zal snel vollopen en de bezoeker die een tragere verbinding heeft moet lang wachten.
Hiervoor zijn interessante gratis tooltjes te krijgen die in één klap een groep bestandjes resizen (op het juiste formaat maken) en wanneer nodig ook hernoemen. Op internet is het namelijk verstandig om de namen van je bestanden niet in hoofdletters te hebben. Hieronder zie je twee links naar programma's die je hierbij kunnen helpen:
http://www.johnsadventures.com/software/imageconverter/http://www.bulkrenameutility.co.uk/Main_Intro.php
- Wanneer je erg veel fotoalbums hebt die je wilt laten zien op je website moet je naar manieren zoeken om snel alles online te krijgen. Het is dan niet te doen om de foto's per stuk te uploaden, op een pagina van je website te zetten en apart een link ernaartoe te maken. Dat zou veel te veel werk zijn.
Zorg ervoor dat je eerst je foto's uitzoekt (en de originele foto's backupt en apart houdt), daarna bewerkt, resizet en hernoemt, de batch uploadt via een FTP-programma in een directory op je account. Vervolgens kun je bijvoorbeeld een handig lightbox-programma gebruiken dat je zo kunt instellen dat het van de inhoud van een directory zelf thumbnails maakt en de foto's toont. Dat scheelt je een hoop werk!

door Radovan Bierens, Alphamega Hosting [Via Sjeef]
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

TIP: ZELF BEPALEN WAT VOOR SOORT PAGINA ER GEOPEND WORDT BIJ EEN NIEUWE TAB

Wanneer je bij Firefox een nieuw tabblaadje opent, dan is dat automatisch een blanco tab, een pagina met niets erin. Maar misschien is dat niet wat jij wil - je wil misschien wel dat elke nieuwe tab geopend wordt met een bepaalde pagina bijvoorbeeld, of dat dezelfde pagina waarop op dat moment de focus legt, gedupliceerd wordt in dat nieuwe tab, of dat de startpagina (homepage) geopend wordt.
Dat kan, maar je moet dan wel eerst deze extensie installeren. Daarna krijg je deze opties wél.
http://www.onetipaday.com/2009/12/17/choose-what-page-opens-when-a-new-tab-is-created/
http://sogame.awardspace.com/newtaburl/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html


Van alles halen, (bijna) niets betalen...


10 SUPER GOOGLE CHROME EXTENSIES 1: WOT

Chrome OS browser - freeware
De reden die vele gebruikers van Firefox tegenhield om over te schakelen op de Google browser (Chrome), die toch veel sneller heette te zijn, was het feit dat er voor Chrome geen extensies beschikbaar zijn, terwijl er voor Firefox duizenden van die handige add-ons voor de browser zijn.
Daar komt nu stilaan verandering in. Verleden week werden de eerste extensies aan het grote publiek voorgesteld. BIj Downloadsquad vonden wij alvast enkele extensies die je absoluut moet uitproberen. Daar gaan we!
Om te beginnen deze WOT, een link scanner, maar met extra informatie over de link. De extensie bestond ook al voor Firefox.
https://clients2.google.com/service/update2/crx?response=redirect&x=id%3Dbhmmomiinigofkjcapegjjndpbikblnp%26uc%26lang%3Den-GB&prod=chrome&prodversion=4.0.249.25
https://chrome.google.com/extensions/detail/bhmmomiinigofkjcapegjjndpbikblnp
http://www.downloadsquad.com/2009/12/11/list-of-ten-must-have-google-chrome-extensions

10 SUPER GOOGLE CHROME EXTENSIES 2: EVERNOTE WEB CLIPPER
Google Chrome Browser - freeware
Met deze tool kan je webpagina's van commentaar voorzien en er tags aan geven - een beetje zoals Delicious of Stumble Upon. Maar met dit verschil dat je stukken tekst van een pagina kan nemen, in plaats van de hele pagina. Er is ook integratie met Twitter.
https://chrome.google.com/extensions/detail/pioclpoplcdbaefihamjohnefbikjilc

10 SUPER GOOGLE CHROME EXTENSIES 3 - FEEDLY
Google Chrome - freeware
Deze extensie neemt je inloggegevens bij Twitter en Google Reader, en zal alles combineren tot een leuk ogende webpagina vol informatie die op jouw maat gesneden is.
https://chrome.google.com/extensions/detail/ndhinffkekpekljifjkkkkkhopnjodja

10 SUPER GOOGLE CHROME EXTENSIES 4 - GOOGLE WAVE NOTIFIER

Google Chrome - freeware
Uiteraard veronderstelt dit programma dat veronderstelt dat je ook gebruik kan maken van Google Wave. Is dat het geval, dan zal het jou op de hoogte houden van nieuwe meldingen in Wave, zonder dat je het programma zelf moet openen (het is nu eenmaal iets dat veel systeembronnen opslokt!)
Het progje toont je welke waves een update hebben, en verwijst je rechtstreeks naar hen.
https://chrome.google.com/extensions/detail/aphncaagnlabkeipnbbicmcahnamibgb

10 SUPER GOOGLE CHROME EXTENSIES 5: SHAREAHOLIC
Google Chrome - freeware
Met deze extensie kan je in één klik vanuit een uitklapmenu artikels delen met anderen, bewaren, mailen, twitteren... Installatie is erg simpel, en configuratie ook: je moet alleen kiezen welke diensten er in het menu mogen voorkomen.
https://chrome.google.com/extensions/detail/kbmipnjdeifmobkhgogdnomkihhgojep

10 SUPER GOOGLE CHROME EXTENSIES 6: LAST PASS
Google Chrome - freeware
Dit is een paswoord manager: je kan databases met paswoorden uit zo goed als elke andere paswoord dienst importeren, plus de paswoorden die op jouw computer staan en die je op verschillende websites ingeeft.
https://chrome.google.com/extensions/detail/hdokiejnpimakedhajhdlcegeplioahd

10 SUPER GOOGLE CHROME EXTENSIES 7: MOUSE STROKE
Google Chrome - freeware
Voor wie liever met de muis bewegingen maakt om commando's te geven; het vergt wel wat oefenen in het begin, maar volgens verschillende bronnen zou het daarna erg gemakkelijk en tijdbesparend werken.
https://chrome.google.com/extensions/detail/aeaoofnhgocdbnbeljkmbjdmhbcokfdb

10 SUPER GOOGLE CHROME EXTENSIES 8: FLASHBLOCK

Google Chrome - freeware
Wil je vervelende Flash-advertenties niet zien tijdens je surftochten? Dat kan, met deze extensie. Waar normaal een Flash-advertentie staat, zie je nu een klein symbool. Wil je de Flash applicatie toch starten, dan moet je gewoon op het symbool klikken.
https://chrome.google.com/extensions/detail/cdngiadmnkhgemkimkhiilgffbjijcie

VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: GOOGLE EXTENSIES - CHROMED BIRD
Chrome browser - freeware
Vermits we toch de hele week al bezig zijn met "alternatieve" extensies, namelijk voor de Chrome browser, doen we op vrijdag maar gewoon door. Met deze extensie kan je vanuit je browser alle tweets van je vrienden volgen, en rechtstreeks tweets verzenden.
https://chrome.google.com/extensions/detail/encaiiljifbdbjlphpgpiimidegddhic

VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG - CHROME EXTENSIES - SPEED TRACER
Chrome browser - freeware
Dit is een uitstekende tool voor de ontwikkelaar, want het vertelt hem waarom de pagina traag laadt - ligt het aan de executie van het Javascript, of van de Ajax callbacks? Op de site is staat er ook een filmpje dat uitlegt wat de extensie allemaal vermag.
https://chrome.google.com/extensions/detail/ognampngfcbddbfemdapefohjiobgbdl

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Wil u een vrouw behagen, zeg haar dan wat u niet zou willen dat men tegen de uwe zegt.
-Jules Renard-