Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
26/11/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 627 van 28/11/2009
Gegroet lezers,

Eerst en vooral willen wij alle lezers al bedanken die hun eigen lijstje met de top Nederlandstalige sites (privé-initiatief) ingestuurd hebben voor onze verkiezing van de Beste site van het jaar. Hebt u dat nog niet gedaan, omdat u niet uw hele reeks bookmarks wil doorlopen om zo'n lijstje samen te stellen? Stuur dan gewoon één of twee sites in, zodat onze jury, die staat te popelen om te beginnen, voldoende voer heeft om te doorspitten. U kan uw favoriete sites nog inzenden tot 5 december 2009. U kent het adres: wedstrijd@netties.be

Verder moeten wij onze lezers erop wijzen dat, wanneer zij hun leesvoer niet altijd in hun brievenbus krijgen, dit niet onze fout is, maar die van de spamfilters. Verleden week bijvoorbeeld hadden de spamfilters iets tegen het feit dat een stuk van onze intro in de html-nieuwsbrief in het rood opgesteld was, om de aandacht van de lezer hierop te vestigen. Gevolg: de nieuwsbrief werd niet afgeleverd bij verschillende lezers, en meer dan 100 nieuwsbrieven kwamen terug.

Andere spamfilters hadden dan weer bezwaar tegen de vermelding van bepaalde url's. Nu, als dat url's zouden zijn van twijfelachtige sites, dan zouden we dat nog kunnen begrijpen. Maar spamfilters die het moeilijk hebben met de site waar je het programma DVD-knife kan vinden? Met de site Jamendo, een van de meest legitieme sites om muziek te downloaden? Of met de site Mashabel, een van de beste nieuwsbronnen op het web? Tja, dat gaat ons petje te boven!

Hoe het ook zij, wij hopen dat deze nieuwsbrief wél door de mazen van de spamfilters kan glippen, en veilig bij onze lezer aankomt. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Belgische startpagina Go2.be

PS: Go2.be is genomineerd als Ďsite van het jaarí. Stem voor Go2.be via www.sitevanhetjaar.be en win prijzen !


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WIL BRITSE REGERING SUPERKRACHTIGE ANTIKOPIEERWET INVOEREN?
Een gelekte geheime nota heeft het over een functionaris met verregaande machten die de vrije hand krijgt om allerlei antikopieerwetten in te voeren zonder verder debat. Fabel of nachtmerrie?
Verschillende bronnen (Boing Boing, The Guardian) hebben het over een nieuwe wet die de Britse Lord Mandelson wil invoeren in de strijd tegen piraterij. Daarbij zou het VK niet alleen de 3-verwittigingen methode invoeren, maar zou de macht om de schorsingen uit te voeren gelegd worden bij "elke persoon die hiertoe aangeduid wordt" - met andere woorden: er zou geen gerechtelijke procedure meer vereist zijn om de schorsing op te leggen.
De Britse staatssecretaris Lord Mandelson zou ook verregaande machten krijgen om bijkomende wetten te maken die "secondary legislation" dan heet in vaktermen, en die zonder debat kracht van wet zouden krijgen, om de huidige artikelen van de Copyright esigns en Patents Act te wijzigen. In naam van de bescherming van de auteursrechten wordt de democratie hier dus een voetje gelicht, aldus sommige commentaren.
Mandelson geeft zelf drie voorbeelden van wat hij zou kunnen doen met die volmachten. Nieuwe straffen bedenken voor online inbreuken (gevangenisstraf voor het delen van bestanden?); nieuwe procedures creŽren om rechten door te geven (labels en de filmstudio's zouden het recht krijgen om onderzoeken uit te voeren en om ISP's, scholen, bedrijven, informatie over te maken over internauten); anderen verplichten om online inbreuken in het oog te houden (ISP's verplichten bijvoorbeeld om hun gebruikers te bespioneren...).
Als (en wij hopen dat het inderdaad maar bij een "als" blijft) deze wet er door zou komen, zou dat een flinke knauw zijn voor de democratie. Wij willen het illegaal kopiŽren niet goedkeuren. Maar de democratie onderuit halen om auteursrechten te beschermen, terwijl fraude, spam en kinderporno zo goed als ongemoeid gelaten wordt op het internet? Neen, dat kunnen wij niet goedkeuren...
Lees ook de commentaren bij BoinBoing, Slashdot en The Guardian.
http://www.boingboing.net/2009/11/19/breaking-leaked-uk-g.html
http://www.guardian.co.uk/politics/2009/nov/19/mandelson-copyright-filesharing-murdoch-google
http://yro.slashdot.org/story/09/11/19/1511255/Secret-UK-Plan-To-Appoint-Pirate-Finder-General

FIREFOX ZORGT DAT JE LAPTOP HET WARM KRIJGT
Ondanks alle verbeteringen heeft Firefox nog altijd een CPU probleem, vooral met Flash multimedia. De laptop kan het er heel warm van krijgen...
Wie Firefox gebruikt op een Windows computer zal het allicht al gemerkt hebben: de browser van Mozilla heeft nog altijd problemen met een geheugenlek. Heb je veel tabblaadjes openstaan, en zijn er bij de websites die je bezoekt sites met Flash multimedia (wat tegenwoordig haast altijd het geval is), dan kan Firefox niet goed omgaan met het geheugen. Gevolg: de browser vraagt heel veel processorkracht. Bij een gewone desktop zal je daar niet veel van merken, maar bij laptops, vooral de ultradunne dan, moet de ventilator overuren draaien; hij kan echter niet voorkomen dat de laptop soms heel, heel warm wordt.
Firefox heeft dit nu op een van haar support pagina's toegegeven. Wat je er tegen kan doen? Nogmaals, als gewone desktop gebruiker zal je van dit probleem niet veel merken. Maar laptopgebruikers zullen mogelijk met dit probleem geconfronteerd worden, vooral als ze de laptop gewoon op hun schoot leggen. Een remedie is: gewoon wat tabblaadjes sluiten, en wachten tot de processor wat afgekoeld is. Een andere, slimmere methode is: Flashblock gebruiken. Deze add-on zorgt dat Flash-bestanden niet geopend worden op websites, tenzij jij dit uitdrukkelijk toestaat.
Meer hierover bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-13924_3-10396076-64.html
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/433

PANDA SECURITY, DEEL 2: DE EVOLUTIE VAN VIRUSSEN.
Niet alleen de Mexicaanse griep is in het land, het krioelt hier van de virussen. We laten technisch directeur Louis Corrons van PandaLabs aan het woord.
Hoe zijn de virussen en andere malware geŽvolueerd de laatste jaren?
"Er is een enorm verschil in malware. Vroeger had je de student die als tijdverdrijf een virus maakte en dat losliet op de wereld. Of inbrak in een netwerk en daar een signature achterliet. Let wel, die virussen konden grote schade toebrengen maar ergens waren deze aanvallen tegen de computer of een netwerk gericht. De laatste tijd zijn de aanvallen er meer en meer op gericht om u armer te maken. Het zijn geen lonely hackers meer, maar echte misdaadorganisaties. Ze zijn ook zo gestructureerd dat ze moeilijk op te rollen zijn."
Kan U een voorbeeld geven?
"Natuurlijk. We nemen een organisatie. Hierin heb je de persoon die een programma schrijft dat, in je PC op zoek gaat naar bankgegevens. Deze persoon, de leverancier, word betaald voor zijn programma en heeft er verder niets meer te maken. De kopers van deze malware, de boekhouders, verspreiden deze en verzamelen bankgegevens. Deze verkopen die gegevens voor grof geld aan hun klanten. De klanten, uitvoerders, trachten de rekening te pluimen van een onschuldige PC-gebruiker. En dit is het gevaarlijkste, want ergens is er hier een link tussen dader en slachtoffer. Doet het slachtoffer aangifte van deze misdaad dan volgt er een onderzoek. In veel gevallen, maar niet allemaal, kan de politie traceren waar het geld naartoe is. In dat geval volgt een arrestatie van een uitvoerder. De leverancier en de boekhouders blijven evenwel buiten schot. Deze hebben aan deze hele zaak grof geld verdiend en doen lustig verder.
Dit is een klassiek geval. Maar er gebeuren ergere zaken. We zijn volgende zaken ook al tegengekomen:
De hacker hackt een complete website van een bank. Een gebruiker logt in en ziet het vertrouwde scherm van zijn bank. Hij doet een overschrijving, bvb 500Ä op rekening van een zijn moeder. In plaats van 500Ä op de rekening van moeder, wordt er een kleiner bedrag op de rekening van de organisatie gestort. Er wordt een kleiner bedrag genomen, hierdoor duurt het langer vooraleer het ontdekt wordt. Vraagt de gebruiker zijn rekeningstand op, dan staat daar netjes op vermeld: 500Ä gestort op rekening moeder (die gegevens houdt men bij). Het kan lang duren vooraleer de fraude ontdekt wordt.
En dit zijn maar enkele gevallen van malware. Je hebt natuurlijk ook de e-mail-adressenverzamelaars die tevens je surfgedrag nagaan. Deze adressen worden verkocht aan spamverstuurders."
Zijn er echt zoveel gevallen bekend van malware?
"Onderzoek wijst uit dat het dramatisch is. De meeste computers zijn drager van één of andere soort malware. Er komen dagelijks nieuwe bedreigingen bij. Dat maakt het voor ons niet makkelijker. Terwijl er vroeger wekelijks één nieuw virus, of variant ervan, werd ontdekt per week, zijn dat er nu dagelijks tientallen. Het grote probleem is dat de hoeveelheid signatures van malware enorm stijgt. Een ander probleem is dat het onderzoek hiernaar ook in dezelfde verhouding stijgt."
Wat is de oplossing hiervoor?
"Een goede bescherming is onontbeerlijk. Het probleem is dat de database van signatures voortdurend moet bijgewerkt worden. Het is ook niet zo dat de hackers ook een kopie van hun product naar ons sturen. We moeten deze malware ook zo vlug mogelijk kennen. Hiervoor gebruikt Panda als eerste de cloud.'"
In deel 3 bekijken we onze ervaring met cloud-protection.
Paul Liekens, Bilbao.

OFFICE 2010 BETA LINKT MET LINKEDIN
Microsoft heet de bèta voorgesteld van Office 2010. En jij kan hem downloaden.
Heel wat internauten hebben nog altijd niet de totale ommegooi verwerkt die Microsoft in Office 2007 doorvoerde, met zijn Ribbon. Alle functies werden op een andere plaats gezet. Wie als beginnende gebruiker met Office begint, zal het alleen maar superhandig vinden, want de overdaad aan functies werd eigenlijk netjes gegroepeerd onder tabblaadjes. Maar wie al langer met Office werkt heeft wel wat afgevloekt met deze ribbon, omdat hij alle functies moest gaan zoeken vooraleer ze te kunnen gebruiken.
Nu komt Office 2010 eraan, die je tussen haakjes als bèta kan downloaden om uit te testen op onderstaand adres(1). Een van de opvallende nieuwigheden is een connector naar sociale netwerksites. Wat echt wel handig is, want zo kan je feeds van sociale netwerksites integreren in je Outlook. LinkedIn is een van de eerste netwerksites waar je, vanaf begin volgend jaar, contacten vanuit LinkedIn kan integreren in Outlook en omgekeerd. Microsoft heeft voor ontwikkelaars een kit vrijgegeven waardoor zij ook aan de slag kunnen gaan met andere sociale netwerken.
Bedrijven zullen bovendien de Office Web Apps kunnen uittesten binnen hun bedrijf, zoals teksten bewerken in Word, en de OneNote app als webtoepassing.
Meer over de Outlook Social Connector (of OSC) kan je lezen in deze posting bij het Microsoft blog (2). En bij LinkedIn vind je alvast de aankondiging van de integratie van dit sociaal netwerk, dat zich uitgebouwd heeft als het standaard netwerk voor zakelijke contacten, in Outlook. (3)
http://www.microsoft.com/office/2010/en/download-office-professional-plus/default.aspx
http://blogs.msdn.com/outlook/archive/2009/11/19/developing-a-provider-for-the-outlook-social-connector.aspx
http://blog.linkedin.com/2009/11/18/linkedin-microsoft-outlook-connector/.

MURDOCH WIL MET DE HULP VAN MICROSOFT LEZERS TOCH LATEN BETALEN VOOR NIEUWS
Heeft een exclusieve deal tussen Microsoft en Murdoch een kans, of is het zoals vele waarnemers waarschuwen een wanhoopspoging?
Nieuwsmagnaat Rupert Murdoch wil absoluut dat lezers gaan betalen voor het nieuws dat ze online vinden. Ze betalen voor de krant, waarom dan niet voor het nieuws op het web? Murdoch vindt bovendien dat zoekmachines zoals Google zijn nieuws "stelen", en rijk worden op zijn dak. Google verbieden om zijn nieuws te indexeren, zit al langer in zijn achterhoofd. Dat hij dat, zonder al die poeha om te maken, met gewoon een robot.txt bestand al kan doen, lijkt hem volledig te ontgaan.
Nu zou er een nieuwe stap genomen zijn in de plannen van Murdoch - althans dat weet The Financial Times te vertellen. Murdoch zou namelijk onderhandelen met Microsoft, om te bekomen dat deze softwaregigant voortaan zou betalen voor het exclusieve recht om de sites van Murdocht, waaronder The Wall Street Journal, The New York Post en anderen te indexeren en in de eigen zoekmachine, Bing, te vermelden. Met andere woorden: Google zou dat recht niet meer hebben. Microsoft zou Google wel moeten betalen voor die exclusiviteit, en zou, nog altijd volgens TFT, zelfs andere uitgevers gecontacteerd hebben om dergelijke contracten af te sluiten.
Waarnemers stellen veel vragen bij dit bericht. Niet dat zij het waarheidsgehalte van het bericht betwijfelen, maar zij vragen zich af of zo'n deal wel zin zou hebben. Er is niets ergers dan nieuws dat op het web niet gevonden kan worden, een rol die door de zoekmachines vervuld wordt. Murdoch zal misschien geld kunnen krijgen van zijn betalende abonnees, maar hoeveel abonnees zal hij kunnen bijwinnen, als de surfers niet door een zoekmachine naar zijn sites verwezen worden?
Een ander aspect van deze deal zou volgens waarnemers de verwachting zijn dat Google voortaan ook gedwongen zou worden om te betalen voor het nieuws van Murdoch. Maar Google zou, volgens diezelfde waarnemers, liever dat nieuws dan links laten liggen dan te betalen. Er zijn immers genoeg andere nieuwsbronnen. Matt Brittin van Google UK heeft trouwens al laten verstaan dat Google News niet bepaald voor veel inkomsten zorgt binnen het bedrijf, vooral omdat het op die nieuwspagina's geen advertenties plaatst, juist om te voorkomen dat het ervan beschuldigd zou worden zich te verrijken op de kosten van de nieuwssites.
Hela! zeg je, Google heeft toch wel akkoorden afgesloten met sites zoals Agence France Presse en Associated Press, waarbij het betaalt voor hun artikels? Jawel, dat klopt. Maar dat zijn dan volledige artikels die binnen Google News vertoond worden, geen korte koppen met links.
De waarnemers wijzen er ook op dat zulke exclusieve deals als nu in onderhandeling tussen Murdoch en Microsoft het hele internet lam zou kunnen leggen. Want als er meer van zulke exclusieve deals gesloten worden, dan verliest de internaut het noorden. Vertaal zo'n deal maar even naar Vlaamse toestanden. WIl je nieuws over films van Kinepolis? Dat is enkel te vinden bij Bing. Nieuws over voetbal uit de eerste klasse? Enkel te vinden bij Skynet. Nieuws uit De Standaard? Enkel bij Google. Om horendol van te worden, niet?
Lees meer bij CNet en PC World. En zoals gewoonlijk heeft Tech Meme alle links over dit bericht netjes verzameld.
http://www.pcworld.com/article/182849/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10403336-93.html
http://www.techmeme.com/091122/p16#a091122p16

INFOAXE: SOCIALE OPDRINGERIGHEID
Sommige sociale netwerken doen er alles aan opdat jij jouw vrienden zou aanmelden voor de site. InfoAxe is daar een goed (of liever: slecht) voorbeeld van.
Stel: je krijgt een mail die afkomstig lijkt van een vriend, Jan Jansen. Maar het mailadres achter de naam van die vriend vermeldt dat de mail eigenlijk afkomstig is van info@infoaxe.net. Volgens de header van de mail wil Jan Jansen je uitnodigen voor een sociaal netwerk, Feed Share: "Jan Jansen has added you as a friend. Is Jan Jansen your friend?" En vermits Jan Jansen je vriend is, klik je op Ja - zij het aarzelend, want dit zit je toch niet echt lekker. Feed Share wordt zomaar meteen Infoaxe, het "spoofen" van het mailadres als zou de mail afkomstig zijn van je vriend... het zijn tekens die niet veel goeds voorspellen.
Je wordt meteen naar een site gevoerd, waar je een account kan aanmaken door een paswoord in te vullen; je naam en emailadres zijn al ingevuld (stap 1). Klik op Next, en je wordt meteen gevraagd om jouw inlog en paswoord door te geven. Hier kan je dan kiezen uit Yahoo, Gmail, en co.
Nu komen je haren pas echt recht overeind. Zomaar jouw paswoord en inlog doorgeven aan een vreemde site? Neen, dat doe je niet. Maar wat is die hele InfoAxe toestand? Een zoektocht bij Google leert dat deze site een add-on aanbiedt voor Firefox, waarmee je je eigen zoekgeschiedenis kan doorzoeken. Het lijkt dus legitiem. Maar waarom dan al dat stiekeme gedoe? Het geeft alvast geen vertrouwen in de site. Het minste wat je kan vrezen is dat ze al jouw vrienden, wanneer je inlog en paswoord doorgeeft van je mailaccount, gaan bestoken met uitnodigingen om eveneens lid te worden van de site. Het ergste dat je kan vrezen is dat ze ook in jouw mails gaan neuzen, op zoek naar mails met gegevens van je bank, je kredietkaart, enz.
De moraal van het verhaal? Dat het spijtig is dat je zo wantrouwend moet zijn op het internet, en dat je best altijd even, wanneer je zo'n uitnodiging krijgt van een vriend voor een site die je niet vertrouwt, best even een gewone mail stuurt naar die vriend om te controleren of hij/zij de uitnodiging wel degelijk verstuurd heeft. En natuurlijk dat je nooit, maar dan ook nooit je inlog en paswoord aan anderen mag toevertrouwen!
Tot slot dit: wij ontvingen zo'n mail, en weten nog altijd niet wat de bedoeling is van deze site. Gaat het om phishing? Om een virus? Of om een bedrijf dat de verkeerde manier gebruikt om aan nieuwe gebruikers te komen? Indien onze lezers ook zo'n ervaring hebben mogen zij het altijd melden...
http://codeandculture.wordpress.com/2009/10/05/online-interactional-vandalism/
http://www.internetevolution.com/author.asp?section_id=679&doc_id=182792
http://infoaxe.com

VAN LEKKEN EN LEKJES
Sommige lekken kunnen een fout zijn; tot die categorie behoort de nieuwe bug bij IE; andere lekken zijn opzettelijk, zoals het opzettelijk laten lekken van mails van wetenschappers. Terwijl het buiten blijft regenen bekijken we deze lekken even nader.
De eerste lek is simpel uit te leggen. Door een fout in de IE browser kunnen ook de eigenschappen van PDF documenten gelezen worden, o.a. ook de informatie op welke plek op jouw harde schijf dit document bewaard was vooraleer het online gezet werd. Dat kan een gevaar betekenen voor jouw privacy, en zo je echte naam of je login als gebruiker bekend maken. Deze informatie wordt duidelijk wanneer je het document afdrukt vanuit de IE browser; ze is niet te lezen wanneer het document geopend wordt met de Adobe Reader, maar wel wanneer het in een andere teksteditor geopend wordt, zoals Notepad. De tekst is bovendien ook zichtbaar voor Google en de andere zoekmachines.
Het euvel treft een 50 miljoen PDF bestanden op het web. Wat je ertegen kan doen? Gewoon de eigenschappen van het document in een editor manueel bewerken, het document opnieuw opslaan, en online zetten.(1)
Het tweede verhaal over een lek, betreft het lekken van documenten die hackers gevonden hebben toen zij inbraken op de computers van verschillende wetenschappers van een Britse universiteit, met name van de afdeling die de klimaatverandering onderzoekt. Verschillende media hebben hierover bericht, en gaven te verstaan dat uit de mails zou blijken dat de wetenschappers gesjoemeld hadden met de gegevens om die aan te passen aan hun eigen perceptie van de klimaatverandering. Bij Ars Technica vonden wij echter een heel verhelderend artikel over deze documenten - namelijk dat zij eigenlijk niet veel bewijzen, behalve dat de wetenschappers in kwestie ook maar mensen zijn, met kleinmenselijke trekjes zoals naijver en achterklap. Maar lees zelf dit artikel bij Ars Technica, waarin de geïnteresseerde lezer ook links vindt naar de verschillende plekken waar de mails in kwestie zelf te lezen zijn. Ars Technica wijst er echter op dat het niet bewezen is dat de inhoud van die mails echt wel authentiek is... (2)
Tussen haakjes: bij sommige onderwerpen zou je haast gaan smeken om wat hackers die documenten lekken. Neem nou de ACTA, die nieuwe wet die men in de VS in het grootste geheim (en onder druk van lobbywerk van de film- en muziekindustrie) wil aannemen. Stilaan wordt men gelukkig in de VS wakker, en beginnen enkele senatoren onderzoek te eisen naar het feit dat deze onderhandelingen in de grootst mogelijke geheimzinnigheid gevoerd worden (3)
http://www.theregister.co.uk/2009/11/23/internet_explorer_file_disclosure_bug/
http://arstechnica.com/science/news/2009/11/uk-hack-puts-climate-scientists-personal-e-mails-on-display.ars
http://techdirt.com/articles/20091123/1541197061.shtml

DE 10 GEBODEN VAN HET INTERNET
Nu het internet zo'n belangrijke rol speelt in ons dagelijkse leven, wordt het niet stilaan tijd om de 10 geboden van het internet op te stellen?
Op het verleden week met steun van de VN gehouden Internet Governance Forum 2009, dat plaats had in het Egyptische Sharm El Sheikh, had internet historicus Ian Peter, een briljant idee: waarom geen 10 geboden van het internet opstellen, waaraan iedere recht geaarde internaut zich moet houden? De aanwezigen, een verzameling mensen die mee aan de grond lagen van het internet in de jaren zestig, waren het roerend met hem eens.
Er werden trouwens heel wat zinnige dingen gezegd. Ons favoriete citaat is dat van Alejandro Pisanty, lange tijd een vooraanstaand figuur in Internet Society en in ICANN. Hij vreest dat de kernwaarden van het internet in gevaar zijn. "(Deze bedreigingen) kunnen afkomstig zijn van de bedrijfswereld. Je zou het ene product niet mogen bevoordelen tegenover het andere. Alle pakketjes zijn gelijk. Ze kunnen ook afkomstig zijn van het verlangen om het model terug in te voeren van iemand die het netwerk in handen heeft (het model van het telefoonbedrijf), iets wat telkens opnieuw geprobeerd wordt. Dit is een van de trucjes waarvoor we niet mogen vallen. Wij moeten erg goed opletten dat de openheid niet vermorzeld wordt door de beperkingen die ingebouwd worden in de technologie of op enige andere wijze".
Hij somde alvast enkele waarden op die hij als belangrijk vindt, en die volgens hem wel eens tot de 10 geboden mogen uitgeroepen worden.
1. Onafhankelijkheid van toepassingen
2. Nieuwe toepassingen kunnen altijd toegevoegd worden
3. Innovatie waarvoor geen toestemming gevraagd moet worden
4. Open standaarden
5. Toegankelijk en wereldwijd inclusief (in tegenstelling tot exclusief dus): iedereen kan het gebruiken
6. De gebruiker kies: ik kan kiezen welke toepassingen ik gebruik en waar ik ermee naar toe wil
7. Gebruiksgemak: ik kan het in mijn eigen taal gebruiken, en op het toestel waarmee ik vertrouwd ben
8. Vrijheid van meningsuiting
9. De mogelijkheid om snel te veranderen
10. Betrouwbaar, vertrouwenswaardig moeten een kernwaarde worden.
Mooi gesproken van Ian Peter. Sommige fabrikanten zullen wel niet gelukkig zijn met dit lijstje...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/11/god-did-it-why-cant-we-un-ponders-net-10-commandments.ars
.

NIEUWIGHEDEN BIJ GOOGLE, BING EN YAHOO
Na onze filosofische artikels tijd voor wat praktische nieuwigheden, te vinden bij Google, Bing en Yahoo.
Tijd voor wat nieuwigheden, te vinden bij onze favoriete zoekmachines. Om te beginnen Google. Zoals je wellicht weet heeft deze zoeker ook een tool om, naast teksten van websites, ook teksten te vertalen die je vanop je computer naar de vertaaldienst kopieert. Voortaan moet je niet langer op de "translate" (vertaal) button klikken om de vertaling te laten uitvoeren: zodra je tekst invoert in het invulformulier zal Google met de vertaling beginnen.
Bij die vertaalafdeling is er nu ook een optie om niet-latijnse karakters zoals Chinees om te zetten in fonetisch Engels. Dat is echt wel handig, want als je bijvoorbeeld "Hoe maakt u het" van het Engels naar het Chinees laat vertalen, kreeg je tot nu toe de vertaling in Chinese lettertekens. Nu krijg je die in fonetisch Engels, zodat je die zin ook kan uitspreken, indien nodig.
Verder is er nog een nieuwigheid bij de afdeling "afbeeldingen": Swirl. Wanneer je zoekt voor een voorwerp of motief, dan krijg je voortaan een pagina met drie rijen met relevante afbeeldingen, die eigenlijk stapeltjes zijn. Klik op een van die afbeeldingen, en Google zal je de afbeelding vertonen van die stapel die allemaal met elkaar verband zijn. Het is moeilijk uit te leggen, je moet het eigenlijk zelf uitproberen op Image Swirl.(1)En om dit hoofdstuk Google af te sluiten nog dit: Google is van plan om de zijbalk links van de pagina , met meer opties bij het zoeken, in de toekomst tot een vast onderdeel te bombarderen. In die zijbalk zal je links vinen naar zoeken bij Images, News, Books, Maps, en "More" (of: meer).
Nu het hoofdstuk Bing. Daar vind je vorotaan rechtstreekse links naar de nieuwste krantenkoppen in je zoektocht. Maar als Europeaan zal je deze resultaten niet meteen te zien krijgen, zo waarschuwt het blog Search Engine Land. Je moet eerst naar de pagina gaan van Bing Search Worldwide, en daar "United States - English" kiezen.
Een andere nieuwigheid hadden wij een tijdje geleden al vermeld hadden, is de integratie van de resultaten van die erg interessante zoeker Wolfram Alpha in de resultaten van Bing. Wolfram Alpha, met zijn onmogelijke naam, brengt heel goede resultaten, maar de zoeksyntax is iets te moeilijk voor de meeste internauten. Daarom dat integratie in Bing wel een slimme oplossing is.
En tot slot heeft Bing een nieuwe portaal gemaakt voor het zoeken naar video's. (2) De video's zijn afkomstig van de eigen site van Microsoft, maar ook van ABC, Hulu en YouTube. De Europeaan zal, vrezen wij, de resultaten van ABC en Hulu niet kunnen bekijken...
Meer nieuws over de zoekmachines bij Pandia.(3)
http://image-swirl.googlelabs.com/
http://www.bing.com/videos/browse
http://www.pandia.com/sew/2294-new-features-from-google-bing-and-yahoo.html

DICHT BIJ JE BED: DE NETTIES-VERKIEZING
Tegenover de verkiezing Site van het Jaar van een bevriend e-zine, wil Netties net als verleden jaar een verkiezing houden om de privé-initiatieven een hart onder de riem te steken. Wie doet mee?
Je zal het wellicht gemerkt hebben aan de mails die je kreeg van sites zoals De Standaard, Skynet, 2dehands en co: de Clickx-verkiezing "Site van het Jaar" is weer van start gegaan. Bij deze verkiezing worden de internauten aangemoedigd om op de site van Clickx hun stem uit te brengen op hun favoriete site. Een mooi initiatief, dat in de voorbije jaren uitgegroeid is tot heuse Hollywood toestanden tijdens de prijsuitreiking - maar waarbij, het moet gezegd, de kleinere sites haast geen kans maken op nominatie, laat staan op een plaats in de top 10.
Netties houdt daarom, voor het tweede jaar op rij, een verkiezing van de "Beste Nederlandse site van het jaar - privé-initiatief". Het grote verschil met de "andere" verkiezing is dat hierbij alle internauten een lijstje kunnen aanmelden van hun 5 favoriete sites, en dat een jury van ervaren internauten hieruit de beste sites kiest.
Om in aanmerking te komen voor een nominatie, moet een site aan volgende voorwaarden voldoen:
- Nederlandstalig zijn (of minstens een Nederlandstalige versie hebben)
- het initiatief zijn van een privé-persoon of klein bedrijfje; grote uitgevers zijn uitgesloten
- goed, interessant, handig, nuttig, indrukwekkend, knap bedacht, esthetisch... kortom: knap zijn!
Onze lezers worden daarom uitgenodigd om hun lijstje met 5 favorieten in te sturen naar wedstrijd@netties.be. En wie enkele uurtjes kan vrijmaken om samen met de andere leden van de jury de aangedragen sites te bezoeken en te beoordelen, die kan zich aanmelden op hetzelfde adres.
Alle lezers die hun lijstje met favoriete sites toezenden, worden beloond met een kleine attentie. En de jury mag ook op een lekkere compensatie rekenen voor de tijd die zij aan deze verkiezing besteden!
Deze oproep verscheen al eerder in onze wekelijkse editie. Omdat heel wat lezers enkel de dagelijkse editie lezen, of het nieuws op de website of via RSS-feed lezen, kan dit bericht hen ontgaan zijn. Daarom wordt de oproep aan onze lezers in dit artikel herhaald - met onze excuses voor wie het bericht reeds eerder gelezen had. Wij kunnen toch ook op jou rekenen?
Lees hier meer over de verkiezing van verleden jaar.
http://www.netties.be/archief_edities/20090120_Site2008.htm

DICHT BIJ JE BED: DE NIEUWE EUROPESE TELECOMWET IS EEN FEIT
Na twee jaar soms stroeve onderhandelingen heeft het Europese parlement het hervormingspakket voor de telecom goedgekeurd. De gebruiker zou daarbij beter beschermd worden. Even een overzicht.
Wij hebben in de voorbije weken al eerder verwezen naar deze nieuwe telecomwet; belangengroepen maakten hierbij gebruik van lobbying om hun eigen prioriteiten op te dringen (tegengaan van piraterij) als pasmunt voor de goedkeuring van de wet. De EU, onder leiding van Viviane Reding, hield echter voet bij stuk, en de nieuwe wet ziet er toch uit alsof het vooral de gebruiker is die ervan kan genieten.
Europa heeft namelijk geŽist dat er voortaan een splitsing komt tussen de netwerken zelf en de aanbieders van diensten via dit netwerk. Denk maar aan de treinen - daarbij wordt het spoor (dwarsbalken, spoorovergangen...) zowel qua uitbouw als onderhoud gedaan door Infrabel, en de uitbating van de treinen en diensten, het reizigers- en goederenvervoer door de NMBS. Dit moet ervoor zorgen dat andere bedrijven een faire toegang krijgen tot de netwerken, en dat zou dus ook zo moeten worden voor de telecom. Ook het radiospectrum zou geharmoniseerd worden in de verschillende lidstaten.
Het probleem bij deze nieuwe telecomwet is dat zij als pakket aanvaard of verworpen zou worden. In het originele pakket zat echter het voorstel om gebruikers van het internet te gooien indien zij zich na 3 waarschuwingen nog altijd bezighielden met piraterij. De EU wou hier niet op ingaan (gelukkig!), vooral niet nadat het recht op internettoegang als een fundamenteel recht erkend werd. Frankrijk en het VK zijn echter voorstander van de invoering van zulke 3-waarschuwingen wet, zoals je al eerder hebt kunnen lezen. Uiteindelijk werd er een compromis bereikt, waarvan wij even de letterlijke tekst weergeven: "nationale overheden kunnen internettoegang niet beperken omwille van openbare beleidsredenen, tenzij er een voorafgaande, faire en onpartijdige procedure was geweest en effectief juridisch vonnis binnen bepaalde termijnen". Dat, zo lijk het ons, zou toch een stok in de wielen moeten steken van de overheden in Frankrijk en het VK.
Het hoofdstuk van de 3-waarschuwingen wet terzijde gelaten, zijn er in elk geval enkele erg interessante dingen voor de gebruiker. Zo zou die van vaste of mobiele operator moeten kunnen veranderen in één werkdag tijd, en daarbij zijn nummer behouden. Hij moet altijd de optie hebben om een contract te kunnen tekenen dat niet langer duurt dan 12 maanden; alle contracten zouden trouwens tot 24 maanden beperkt worden. Er zou ook duidelijke informatie moeten komen over prijzen en tarieven, en de operator zou de gebruiker meteen moeten verwittingen wanneer inbreuken gemaakt werden op diens privacy.
De nationale overheden, verantwoordelijk voor de telecom, zouden ook de macht krijgen om een minimum kwaliteitsniveau te bepalen voor netwerk transmissiediensten. Dat past dan in een soort "netwerk neutraliteit" voor de Europese burger.
Kortom: veel goeds voor de burger. Meer hierover bij Telecoms.com.
http://www.telecoms.com/16560/european-parliament-passes-telecoms-reforms

DICHT BIJ JE BED: OOK IN BELGIË IS BURGERJOURNALISTIEK EEN ZAAK VAN VALLEN EN OPSTAAN
Burgerjournalistiek is veel gemakkelijker gezegd dan gedaan. De kwakkel dat koningin Fabiola overleden was, verspreid via de afdeling burgerjournalistiek van het persagentschap Belga, bewijst hoe riskant het is om zulke berichten ongefilterd de wereld in te sturen.
Een van de kenmerken van Web 2.0 is de inbreng van de burger; er bestaat geen site of online dienst meer of hij biedt interactie met de bezoeker. Een trend die ook doorgedrongen is tot de nieuwsmedia, die de burger aansporen wil om met woord en beeld verslag uit te brengen van het nieuwsfeit waarvan hij getuige was.
Nu mag het gezegd dat dit natuurlijk een gemakkelijke manier is om goedkoop aan beelden te komen van incidenten, betogingen, rampen... In plaats van een reporter er naartoe te sturen, maken deze agentschappen en media gewoon gebruik van deze beelden van toevallige voorbijgangers, vaak genomen met hun simpele camera of mobieltje. Beelden die misschien wel "hot" zijn, doordat de getuige "erbij was", maar die vaak van bar slechte kwalitit zijn, en meer aan de drang naar sensatie voldoen dan objectieve nieuwsgaring betekenen.
Ook het persagentschap Belga, al jaar en dag bekend voor haar nieuwsfeeds naar kranten, radio en tv toe, heeft zich aan burgerjournalistiek gewaagd. Die kreeg de titel "I have news" mee. Het agentschap maakte echter de fout de berichten ongefilterd door te laten. En zo kon het gebeuren dat een bericht over de dood van Koningin Fabiola de wereld ingestuurd werd (en AustraliŽ bereikte!), waarbij zelfs nog vermeld werd dat de weduwe van Koning Boudewijn de scheiding van haar zoon Laurent niet kon verwerken.
Dit gaf natuurlijk een flinke knauw aan de reputatie van het persagentschap. De journalisten zelf die er werken gaven uiting aan hun ongenoegen over dit project; zij werden immers, naar eigen zeggen, niet gehoord in de oprichting ervan. Volgens hen kiest Belga hier onterecht voor "snelheid", ten koste van kwaliteit en betrouwbaarheid. (2) Een heel schrandere analyse van deze tendens vind je trouwens in het (Franstalige) blog van Hugues Le Paige (met dank aan JPE en zijn e-krant Mediadoc voor de tip). (3)
Wat wij hier vooral onthouden is dat beelden, geschoten door burgers, nog niet meteen journalistiek zijn. Bij journalistiek hoort hoor en wederhoor, hoort context. Vaak overstijgen de beelden niet het niveau van een "blooper" die thuishoort in een komisch programma. Occasioneel zijn er wereldschokkende beelden bij - maar ook die moeten nog altijd in context geplaatst worden. Burgerjournalistiek is en blijft een controversiŽle zaak...
http://www.smh.com.au/world/i-have-news-queens-death--announcement-wrong-20091117-iin9.html
http://mouscron.nordeclair.be/actualite/fil_info/2009-11-16/belga-se-distancie-des-informations-labellisees-i-have-news-740697.shtml
http://blogs.politique.eu.org/hugueslepaige/20091119_belga_une_logique_de.html#forum

MININOVA GAAT LEGAAL
Hebben al die processen dan toch zin? Mininova gaat legaal, en in Zweden beginnen de internauten nu meer muziek aan te kopen...
Enkele weken geleden verloor de befaamde torrent site Mininova een proces van de Nederlandse antipiraterij organisatie BREIN. De makers van de site, twee Nederlandse studenten die het project opgestart hadden nadat hun favoriete torrentsite Suprnova sloot, werden door de rechter verplicht om alle torrents die inbreuk maakten op de auteursrechten van de site te verwijderen.
Even toch een opmerking maken over dit proces. In het verleden heeft Mininova zich altijd kunnen verweren door te stellen dat zij niet verantwoordelijk zijn voor wat de gebruikers posten. Indien er content bij zat die illegaal was, dan moest de auteursrechthebbende hen daar maar op wijzen, en dan zouden zij onmiddellijk die content verwijderen. Wat zij ook jarenlang deden, waardoor zij uit de rechtbank bleven.
Maar in juni dit jaar spande BREIN een proces in tegen Mininova, met de eis dat er proactief gefilterd zou worden op torrents die verwijzen naar illegale content. De rechter vonniste in juli dat Mininova niet rechtstreeks verantwoordelijk is voor eventuele inbreuken op de ateursrechten, maar dat het toch alle torrents moest verwijderen die naar illegaal materiaal verwijzen, en dat binnen de 3 maanden, zoniet zou er een boete volgen van maximaal 5 miljoen euro.
In de daarop volgende maanden heeft Mininova verschillende filtermethoden uitgetest, maar geen bleek afdoende. Mininova ziet daarom geen andere oplossing dan de toegang tot àlle torrents af te sluiten, met uitzondering van de torrents die via het eigen platform geüpload werden door door de site erkende uploaders. Een beslissing die een grote impact zal hebben, aldus Torrentfreak, op de hele BitTorrent community. (1)
Ondertussen maakt de platenindustrie in Zweden bekend dat de internauten daar nu meer muziek officieel aankopen, sinds de IPRED antipiraatwet er van kracht werd; bij deze wet krijgt de politie de autoriteit om ook vervolgingen in te stellen voor zaken waarop geen gevangenisstraf straf, en zo dus de piraten te vervolgen voor hun toch wel kleinere misdrijven.
Welnu, sinds die wet van kracht werd zou de muziekverkoop in de eerste 9 maanden van dit jaar in Zweden gestegen zijn met maar liefst 18%. Volgens de platenindustrie is dit omdat de P2P gebruikers voldoende afgeschrikt worden door de nieuwe wet, en het niet meer aandurven om songs illegaal te downloaden.
Sommige waarnemers menen echter dat deze stijging niet enkel te verklaring is door de harde maatregelen om P2P delers te straffen. Inderdaad is de verkoop van muziek gestegen, maar is het illegaal downloaden in dezelfde mate gedaald? Daar bestaan dus geen cijfers over. Meer hierover bij Ars Technica.
http://torrentfreak.com/mininova-deletes-all-infringing-torrents-and-goes-legal-091126/
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/11/swedes-start-buying-music-are-anti-p2p-laws-working.ars

APP STORE STATISTIEKEN DUBBELZINNIG
Nu we toch met statistieken bezig zijn die voor interpretatie vatbaar zijn: wanneer Apple zegt dat haar App Store meer dan 100.000 apps bevat, en begin oktober waren er al meer dan 5 miljard apps gedownload zijn, moet je die cijfers met een korrel zout nemen, aldus PC World. Hoezo?
Iedereen is het erover eens dat het grote succes van de iPhone de App Store is, waar je allerlei apps (kleine progjes) voor de iPhone kan downloaden, al dan niet tegen betaling. Het voorbeeld van Apple werd sindsdien gevolgd door de andere makers van mobiele OS: er zijn nu ook app winkeltjes voor het Microsoft en Android OS. Microsoft heeft zelfs een gewone online versie gemaakt van haar winkeltje, zodat je ook vanop je desktop rustig op je gemak de winkel kan bezoeken en de juiste apps kiezen.
Momenteel zijn er volgens Apple meer dan 100.000 apps in haar App Store, tegenover 10.000 voor Android en 1.000 voor het winkeltje van Microsoft. Elke week komen er nog meer dan 10.000 nieuwe aanvragen bij om een app te mogen aanbieden in de App Store. We gaan het nu even niet hebben over het feit dat Apple een erg ondoorzichtige politiek voert bij het goed/afkeuren van die apps - dat is voer voor een ander verhaal.
Waar wij het wel over gaan hebben is dat dit succes van de apps toch wel even genuanceerd moet worden. Want er worden wel veel apps gedownload, maar hoeveel worden er ook echt gebruikt? En daar zijn toch wel opmerkelijke cijfers te noteren. Volgens cijfers van Pinch Media, die wij terugvonden bij PC WOrld, zou enkel 30% van alle iPhone apps ook nog gebruikt worden de dag nadat zij voor het eerst gedownload werden. En slechts 5% zou nog gebruikt worden 20 dagen na download.
Dat mag misschien zo zijn, maar het belangrijkste is dat de apps gedownload werden - velen tegen betaling. Voor de maker van zo'n app zal het een zorg zijn of de gebruiker zijn app later nog gebruikt: het geld is binnen, hij heeft zijn app verkocht!
Meer bij PC World.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/183141/app_store_statistics_as_misleading_as_they_are_impressive.html?tk=nl_dnx_t_crawl

CHROME OS VERSUS WINDOWS: KAN MICROSOFT WINNEN?
PC World voorspelt van wel, indien het het spel slim speelt; ondertussen krijg je van ons tips om het Google Chrome OS eens in foto en video te bekijken, en zelfs om het zelf uit te testen!
Verleden week heeft Google onder ruime belangstelling een tipje van de sluier over zijn Google Chrome OS gelicht, het besturingssysteem dat de mensen moet overhalen om meer aan "cloud computing" te doen.
Het idee van Google is niet nieuw. Zogenaamde "thin clients" waarbij de machine slechts een client is die werkt met een server, en waarbij de apps op die server staan, zijn al decennia een begrip in de computerwereld. Microsoft heeft zelfs al een technologie voor zulke thin clients, aldus dit artikel bij PC WOrld. Microsoft moet eigenlijk alleen maar zijn eigen thin client, die al veel verder staat dan wat bij Google nog in conceptfase zit, wat meer promoten, en de mensen zullen al gauw naar hun vertrouwde merk, MIcrosoft, teruggrijpen, aldus deze waarnemer. (1)
Ondertussen wil je natuurlijk wel eens weten hoe dat Google Chrome OS eruit ziet. Dat kan, bijvoorbeeld bij Mashable. Daar vind je verschillende foto's en filmpjes die je tonen wat de mogelijkheden zijn van dit besturingssysteem. (2). En prikkelt dat jouw verbeelding, en wil je wel wat meer, zoals zelf het OS uitproberen, dat kan ook. BIj PC World vind je een manier om het OS op een stick te zetten, en dan op een netbook te draaien. Je moet daarvoor eerst de torrent downloaden, die op een stick zetten, en dan op een machine aan de praat krijgen. De keuze van machine is volgens PC World erg belangrijk, want het OS is nog maar in beginfase, en veel randapparatuur wordt nog niet ondersteund.
Begin je ermee? Veel succes gewenst, en laat ons weten hoe het jou vergaan is?
http://www.pcworld.com/article/183043/microsoft_the_assassin_of_googles_chrome_os.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://mashable.com/2009/11/19/google-chrome-os-launch/
http://www.pcworld.com/article/183136/how_to_install_chrome_os_from_a_usb_drive.html?tk=nl_dnx_t_crawl7
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HTC HERO OP DE PROEF GESTELD: 6 - OPGELET VOOR DE REKENING!
Surfen en mailen op de Hero is haast even comfortabel als op de pc. Maar je betaalt er wel een prijs voor...
Zoals gisteren gezegd: het toestelletje is zo handig dat je ermee bezig blijft. Maar denk eraan: de meter loopt! Vooraleer je het weet, heb je een serieus downloadvolume opgebouwd, en als je niet de passende abonnementsformule gekozen hebt, zit je al gauw aan een torenhoge telefoonrekening. Wij nemen even de mobiele abonnementen erbij die Proximus aanbiedt (en ja, wij weten dat er ook andere providers bestaan, maar wij nemen dit enkel als voorbeeld). De twee goedkoopste formules (15 euro per maand voor 50 MB volume of 19,99 voor 200 MB) mag je vergeten: die megabytes vliegen als rook door de schouw. Wij raden meteen een Mobile Internet Anytime aan (34,99 euro voor 2 GB of 51,96 euro voor 5 GB), zo kan je gerust zijn dat je (hopelijk!) toekomt. Gelukkig zendt Proximus tegenwoordig je een sms met je verbruik wanneer je je verbruikslimiet bereikt.
Het interessante aan dit toestel is dat je, zoals eerder uitgelegd, kan "tetheren", je Hero dus gebruiken als modem voor je computer. Dat wil dus zeggen dat je geen apart abonnement meer nodig hebt om met een USB-modem vanop je laptop onderweg te kunnen surfen. Neem nou onze persoonlijke situatie. Voorheen hadden wij een abonnementje van 50 MB voor de mobiele telefoon, en een Internet Anytime van 5 GB voor de laptop. Dat kostte ons 15 + 51,96 euro. Dit kan nu samengesmolten worden tot één abonnement van 51,96 euro. Zo besparen we toch al gauw 180 euro per jaar!
http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html

HTC HERO OP DE PROEF GESTELD: 7 - ANDER LEUKS
Tot slot nog een opsomming van andere leuke tools op de Hero
Nog leuks: plaatsbepaling, ook via GPS. Turn-by-turn routebeschrijvingen zijn er nog niet, dat is enkel mogelijk in versie 2.0 van Android. Maar dankzij de GPS wist het toestel tijdens onze test toch exact te bepalen in welke straat wij ons bevonden. Handig wanneer je je in een vreemde stad bevindt en de weg kwijt bent... GPS activeer je via Menu / Instellingen / Locatie. Denk er wel aan dat dit veel van je batterij vergen zal!
Muziek afspelen doet de Hero probleemloos. Je kan je muziek en speellijstjes synchroniseren via bijvoorbeeld Windows Media Player, of WinAmp, dat je meer opties geeft. O ja, weet je nog dat je bij de iPhone alle beltoontjes apart moet aankopen? Wel, wij hebben goed nieuws voor jou: bij de Hero kan je van elke song een beltoontje maken: selecteer de song en klik op Menu, Instellen als Beltoon. Verkort de song tot de gewenste lengte door het blokje op de afspeelbalk te verslepen. Dit beltoontje kan je dan ofwel als ringtone voor je telefoon gebruiken, of aan aparte contacten toewijzen.
En dan zijn er natuurlijk ook de Google apps die je op je mobieltje gebruiken kan: Gmail, Google Maps en Google Talk. Erg leuk is natuurlijk ook Google Latitude, waarbij je op de hoogte kan blijven van vrienden die zich in jouw nabijheid bevinden. Je kan YouTube filmpjes bekijken (denk aan je download!), Android Market gebruiken om nieuwe apps te vinden en installeren. Al deze apps kan je synchroniseren met je laptop of andere computer.
Nog een leuke HTC toepassing die je standaard op je Hero vindt: HTC Footprints. Daarmee kan je een inventaris maken van plekken die jij leuk vindt: je maakt een foto van een restaurant of bezienswaardigheid. Die wordt dan bewaard samen met de juiste GPS positie en andere informatie over die plek (adres, telefoonnummer). De volgende keer moet je maar gewoon die footprint weer oproepen, en je kan meteen het telefoonnummer draaien en de plaats in Google Maps oproepen.
Het toestel bevat verder ook nog een PDF Viewer, QuickOffice om documenten, presentaties en rekenbladen te bekijken, Peep (om Tweets te sturen naar Twitter).... En dan hebben wij het niet eens over de 5.0 megapixel camera waarmee je niet alleen foto's kan maken, maar ook filmpjes (met geluid), maar die helaas geen flash bevat. Kortom, teveel om op te noemen. Alle mogelijkheden van het toestel vind je terug in de handleiding op onderstaand adres. (1)
En een nog meer uitgebreide bespreking, met veel foto's, vind je op het tweede en derde adres.(2)
Tot slot nog de prijs: 399 euro. Niet goedkoop, maar vergeet niet dat een iPhone 3GS hier in ons landje rond de 800 euro kost!
http://www.htc.com/hero/m/files/guides/090720_Hero_HTC_English_UM.pdf
http://www.slashgear.com/htc-hero-review-2149880/
http://www.engadget.com/2009/07/23/htc-hero-review/

DELL ADAMO XP
Begin dit jaar zorgde Dell voor wat beroering door de "Adamo XPS" uit te te brengen, op dat moment de dunste laptop (slechts 1 cm dik!). Ter vergelijking, de Apple MacBook Air is op z'n dikste punt 2 cm dik.
Vandaag, na maanden van gelekte beelden, introduceerde Dell eindelijk de nieuwe Adamo XPS-notebook. Deze dunne en lichte notebook pc is erg dun (1 cm dus) maar biedt extreme duurzaamheid, geavanceerde technologie en een compleet nieuw ontwerp voor laptops. Het toetsenbord bevindt zich namelijk tussen het moederbord en het scherm, en door even over het scherm te vegen springt het keyboard onderaan uit de laptop. Tijdens het openen van de laptop wordt het toetsenbord van de grond getild dankzij het scharnier aan de achterkant. Wanneer het scherm volledig geopend is, is het toetsenbord opgesteld in een hoek van twintig graden.
Dell zal de laptop tegen de feestdagen proberen te verkopen. De Adamo XPS is verkrijgbaar vanaf 1.799 dollar.
Bron: Laptopgids
http://www.laptopgids.com/content/nieuwe-Dell-Adamo-XPS

SWYPE: EEN NIEUWE MANIER OM TEKST IN TE VOEREN
Ben jij ook zo ongelukkig met T9, de manier die zo vaak gebruikt wordt op mobieltjes om tekst in te voeren? Binnenkort heb je wellicht een alternatief: Swype.
Bij het invoeren van tekst kan je gebruik maken van de T9 technologie, die raadt welk woord jij aan het invoeren bent, en de volgende letters reeds op het scherm tovert. Sommigen zijn zeer gelukkig met deze technologie, bij anderen is het eerste wat zij uitschakelen bij een nieuw mobieltje juist die T9 technologie.
Binnenkort komt er een nieuwe technologie om tekst in te voeren op mobiele telefoons zonder hardware klavier: Swype. En die ziet er veelbelovend uit. Zoals je op de verschillende video's kan zien op de site van Swype, bestaat de technologie er niet langer uit dat je letter na letter intikt. Neen: je glijdt met je vinger van letter naar letter, zonder die van het aanraakscherm te lichten. Pas wanneer het woord klaar is, hef je je vinger op. Dubbele letters (zoals in ballon) geef je aan door op dezelfde toets een cirkelvormige beweging te maken. Hoofdletters maak je door die bepaalde letter even naar het witscherm boven je klavier te slepen. Het ziet er allemaal heel knap uit - maar bekijk zelf de video's op de site van Swype.
In de VS worden reeds enkele toestellen op de markt gebracht die deze technologie aan boord hebben: de Samsung Omnia II, een Windows Mobile 6.5 mobieltje, en een nieuwe Android die begin volgend jaar uitkomt zou ook Swype aan boord hebben. Benieuwd hoe dit avontuur verder verloopt!
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/11/23/AR2009112302632.html?wpisrc=nl_pmtech
http://www.swypeinc.com/tips-tricks.html
KEITAI F-048: EEN MOBIELTJE MET AFNEEMBAAR KLAVIER
Nieuw Fujitsu mobieltje biedt verrassende mogelijkheden
Onze lezers weten ondertussen al dat wij altijd te vinden zijn voor opmerkelijke nieuwigheden bij mobiele telefoons. En van de nieuwe Fujitsu kan je dat zeker en vast wel zeggen. Het klavier ziet er op de eerste blik uit als een gewoon slider-klavier (dat je dus uitschuift). Maar je kan het bovendien volledig afnemen, en toch nog gebruiken. Zo krijg je dan een 3,4 inch aanraakscherm en het aparte klavier, wat een wereld aan nieuwe mogelijkheden opent. Bijvoorbeeld zou je tijdens een gesprek toch nog altijd een mail verder (voor)lezen.
Het toestel heeft bovenden een pico-projector in optie, waarmee je foto's of video's van het mobieltje op een glad oppervlak kan projecteren, zodat je de foto's met anderen kan bekijken. Echt knappe mogelijkheden dus, maar wij hebben slecht nieuws voor jou: het eerste toestel zal pas in de eerste helft van 2010 in Japan op de markt gebracht worden. Vooraleer het ook naar Europa komt zal het nog wat langer duren. We kunnen dus alleen maar dromen...
http://www.pressetext.at/news/091113004/fujitsu-handy-bietet-abnehmbare-tastatur/
http://www.gadgetreview.com/2009/11/separate-keitai-f-04b-a-modular-cell-phone-with-bluetooth-keyboard-and-projector.html


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Belgacom en Huawei zullen het hele radiotoegangsnetwerk upgraden, van GSM, UMTS, LTE tot meervoudige frequenties en opteren voor een vereenvoudigd netwerk met hoge capaciteit en performantie en toekomstzekere investeringen. In de eerstvolgende jaren wordt de upgrade uitgebreid tot het hele Belgische grondgebied.
http://twitter.com/belgacom_press

*** Een computerfout heeft in de hele VS voor grote vertragingen gezorgd bij het luchtverkeer.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=7557521cdf17a6b08130903229c0041400ad5604d18557322a7cea0f6a2f174c

*** NIntendo gaat van start met video-on-demand tegen betaling voor de Wii
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091124002

*** Windows 8 gepland voor 2012
http://webwereld.nl/nieuws/64366/-windows-8--gepland-voor-2012-.html#source=newsletter

*** De Australische overheid overweegt om een "paniekknop" te laten installeren op pc's, waarop kinderen kunnen drukken wanneer zij vrezen dat zij online lastig gevallen worden.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=7c80e48c0a2065039e51f747fdbd2bbe40394fc76b29603059930c21c0dc3d82

*** Betalen met magneetstrip verdwijnt in 2012
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=t+rnv4O6y3sTqt_cCYtttt

*** Wil je de nieuwste robotjes bewonderen, zoals zij voorgesteld werden op de International Robot Exhibition? Lees dan dit artikel bij Pressetext.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091126004

*** Internationaal testlabo BERTL bekroont Ricoh Aficio MFP met 5 sterren voor superieure print- en kopieerproductiviteit, uitmuntende afdrukkwaliteit van afbeeldingen en scanmogelijkheden
http://www.ricoh.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


THE DADA WEATHERMAN
[rock/blues] Waar het vorige album van deze artiest eerder folk-achtig was, zitten hier wat meer ritmische songs bij. Het geheel is een mooie mengeling van allerlei soorten songs. Zoals gewoonlijk bij Jamendo is het hele album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/50417

KLOX - THE GARDEN OF EARLY DELIGHTS
[electro] Heel goede dance muziek, afgewisseld met eerder andere pop/electro songs. Vooral elektronica, maar toch met gebruik van wat plaatselijke instrumenten, zoals de luit, de TIbetaanse klok, enz. Dit hele album is gratis te downloaden bij Jamendo. Enkele onuitgegeven nummers vind je op de tweede link.
http://www.jamendo.com/en/album/53776
http://musique.kloxigrues.com/ERICA SHINE - I WILL WAIT FOR YOU
[singer songwriter] Heel tedere songs, gezongen door een warme en heldere, zuivere stem. Dit album met 4 nummers kan gratis gedownload worden - iets wat wij je absoluut aanraden te doen!
http://www.jamendo.com/en/album/52288

ANTONY RAIJEKOV - SEE U
[hip hop] Erg goede jazz triphop, lounge muziek. Een mini-album met slechts drie songs, maar absoluut de moeite waard. Zoals gewoonlijk: gratis. In "Be Brave" wordt de wondermooie stem van Norine Braun ten tonele gevoerd.
http://www.jamendo.com/en/album/3529

VRIJDAG HOORSPELDAG: ANTIGONE (KRO 1980 DEEL 1)
Genre: Losse verhalen Ė Literaire verhalen Ė Tragedie Ė NL
Aflevering: 1/2
Uitgezonden: 1980
Door: KRO
De plot: Twee zussen, Ismene en Antigone, treuren om de dood van hun twee broers. Omdat zij aan tegengestelde kanten van de stadsoorlog vochten, krijgt de ene, Theokles, een staadsbegrafenis, en de ander, Polynakes, niet: hij wordt overgelaten aan weer en wind, aan de gieren en het ongedierte. De dictator Kreon heeft dit zo beslist. Antigone verzet zich tegen dit besluit.
Auteur: Sophokles
Regisseur: Louis Houet
Acteurs: Diane Lensink (Antigone), Sacha Bulthuis (Ismene), Rudy Van Vlaanderen (Kreon), Rob Fruithof (Haemon, vriend van Antigone), Fé Sciarone (Eurydice),Eric Van Ingen (Tiresias), Robert Sobels (woordvoerder), Kees Broos (soldaat), René Van Asten (bode), Wim Kouwenhoven en Bert Dijkstra (koor van Thebanen)
Duur: 0:44
Appreciatie: ***
Commentaar: Van dit hoorspel bestaan twee versies: in een regie van Louis HouŽt en in regie van Jacques Besançon. Dit is de eerste versie. Alhoewel later gemaakt (1980), meer klassiek van vorm dan het latere. Hier hoor je een meer ingetogen Antigone en Ismene. Ondanks het klassieke thema een heel boeiend hoorspel!
Info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Antigone_(hoorspel)
http://hoorspel.wordpress.com/2009/11/26/antigone-kro-1980-deel-1/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Politici kennen de antwoorden,
ook al kennen ze de vragen niet.
- Hugo Claus, Vlaams dichter, schilder, filmmaker en auteur-De nieuwe oogst


GMODULES: NEDERLANDS VERKLAREND WOORDENBOEK
Dat je met Google vanalles vinden kan, staat als een paal boven water. Je moet alleen de juiste syntax weten. Deze pagina helpt een beetje: hier werd namelijk de syntax om woorden te verklaren ("define") in een gebruiksvriendelijk kleedje gegoten, en worden de woorden in het Nederlands woordenboek opgezocht. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.gmodules.com/dictionary

EEN PC-JUKE-BOX

Dit een leuke site! Als je klikt op bijvoorbeeld 1965 dan staan daar 50 nummers op een rij. Klik je op de eerste dan worden die allemaal automatisch afgespeeld.
Laat je pc aanstaan en ga iets anders doen, ondertussen swing je mee met al die oude nummers. Je kunt ook klikken op jukebox-index, dan zie je welke nummers er onder de diverse jaren vallen. Je kunt ook klikken op movie-themes, TV-themes, carribean rhythms of requests. (Lode V)
[Engelstalig]
http://www.tropicalglen.com/

10 ONLINE TOOLS EN APPS VOOR CSS
Een artikel voor de webmaster: hierin vind je 10 tools en apps die je kunnen helpen om je cSS te optimaliseren en formatteren. Daardoor zal je pagina niet alleen sneller laden, maar zal ze ook nog overeind blijven wanneer er plots een toeloop is van bezoekers.
[Taal: Engels]
http://speckyboy.com/2009/11/20/10-online-tools-and-apps-to-help-optimize-and-format-css/

FILMS VINDEN MET GOOGLE

Niet alle bioscopen hebben hun eigen website. Hoe kom je dan toch te weten welk films er in de zalen spelen? Google heeft er een handige tool voor uitgebracht, Google.com/movies, en die brengt de zalen bij jou in de buurt (jaja, ook in Vlaanderen!) in kaart, plus welke films er vertoond worden, hoe laat, plus een link naar een bespreking in de filmsites. Handig! (Bron: WIm W)
[Taal: ENG/NL]
http://www.google.com/movies

YOUTUBE ZIET DUBBEL
De populaire filmpjessite YouTube ziet niet om een experiment verlegen. Nu loopt er een bèta voor mensen die graag dubbel zien: je kan tweeling-filmpjes uploaden, die bijvoorbeeld alletwee als beeld gebruikt worden bij een song, en die dan naast elkaar tegelijk afgespeeld kunnen worden. Probeer het zelf eens?
[Taal: Engels]
http://www.youtubedoubler.com/

AVIARY: ONLINE BEELDBEWERKER
Bij deze beeldbewerker vind je nagenoeg alles wat je met Photoshop kan doen - uiteraard niet met dezelfde opties, maar heb je dat ook echt nodig? Je kan beelden bewerken, de kleuren ervan, effecten toevoegen, audio bewerken, en veel meer.(Bron: wim W)
[Taal: ENG]
http://aviary.com/

CLIENTS FROM HELL
Een verslag van de avonturen waarmee webbouwers te maken kunnen krijgen. Opdrachtgevers die geen geld willen uitgeven, die het onderste uit de kan willen hebben, of gewoon geen benul hebben van het web en de technologieŽn daar... het is hier samengevat!
[taal: Engels]
http://clientsfromhell.tumblr.com/

DE ALT-NUMERIEKE CODES VOOR SYMBOLEN EN VREEMDE LETTERS

Hoe maak je een © of een ±? Want die staan niet standaard op je klavier. Wel, dat doe je door de alt-toets ingedrukt te houden terwijl je op het numerieke klavier enkele toetsen aanslaag. alt-0169 bijvoorbeeld zorgt voor het copyright symbool, en alt 0177 voor plus-minus. Een volledige lijst van alle alt-combinaties vind je op deze site.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://tlt.its.psu.edu/suggestions/international/accents/codealt.html

MYSTERY GOOGLE
Wil jij wel eens, gewoon uit nieuwsgierigheid, weten wat de persoon voor jou gezocht heeft op Google? Dat kan, en wel op deze site. Leuk, als tijdverdrijf. Maar wellicht heb jij andere, dringender zaken te doen?
[Taal: Engels]
http://www.mysterygoogle.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS (MET HAAR OP!): SIMPO.BE
Er is een nieuwe veilingsite in het land: Simpo.be. Je kan er terecht voor allerlei elektronica, van laptops, Nintendo's tot tv-schermen. Het systeem lijkt ons echter wel wat ondoorzichtig: de prijzen van alle goederen starten bij 0,99 euro. Je moet je dan gratis registreren en bodpunten ("credits") kopen. Elk bod verhoogt de prijs met 0,01 euro, en kost je 1 credit. Bij elk bod wordt de klok terug op 0 gezet, en krijgen anderen opnieuw de kans om te bieden. Biedt er niemand, en is de klok op 0 beland, dan ben jij de winnaar. Zo kan je, als je wat geluk hebt, dure spullen kopen voor een fractie van hun prijs.
Het enige wat ons stoort aan de site is het gebrekkige Nederlands. "U" en "je" worden kriskras door elkaar gebruikt. Hele delen van de site zijn niet in het Nederlands vertaald, o.a. de colofon. O ja. in "Adverteeren" zit, volgens de laatste grammaticaregels, nog altijd 1 e teveel...
[Taal: NL]
http://www.simpo.be/Default.aspx?p=1

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WANDELPARELS

Op de site van Vlaams Brabant kan je enkele heerlijke wandelingen gratis downloaden. Zo kan je de vele glooiende landschappen, de bossen (ZoniŽnwoud, Heverleebos, Meerdaalbos...), parken en Franse tuinen, en vele kasteeldomeinen leren kennen.
Alle wandelingen zijn gratis te downloaden als handig PDF bestand.
[Taal: NL]
http://www.vlaamsbrabant.be/deelsite-toerisme/regios/groene-gordel/wandelparels/index.jsp

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DIGITALE-FOTO.BE
Waar kan je het goedkoopst je digitale foto's afdrukken? Deze site maakt voor jou de vergelijking. Handig daarbij is dat je kan kiezen per formaat, want ook dat kan al eens verschillen. De meest gebruikte fotodiensten worden vergeleken, waaronder Colruyt, Delhaize, Spector, Blokker, GB, Kruidvat, enz.
[Taal: NL]
http://www.digitale-foto.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: 2M40
Het geheim van een goed blog is de keuze van het onderwerp. Dit blog heeft op het eerste zicht een tamelijk ongewoon onderwerp, maar het blijkt vreemd fascinerend: camionettes die zich vastrijden aan de 2m40 hoogte van bruggen en viaducten. Zijn die er dan zoveel, vraag je? Blijkbaar wel, zo mag blijken uit de fotoreportages...(Bron: walkingmen.com)
[Taal: FR]
http://www.2m40.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: JOURNEYS AWARDS
Deze site is gewijd aan kortfilms rond reizen. Aan de basis van deze site ligt Louis Vuitton, de man die je waarschijnlijk kent van zijn lederwaren, maar hij heeft blijkbaar voldoende interesse voor films om deze award in het leven te roepen. Alle films draaien rond het thema "waar brengt je reis je heen?". Om van te snoepen...
[Taal: Engels]
http://www.journeysawards.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: PARTICLES

Een prachtig voorbeeld van wat je met gewone dhtml kan. Geen Flash vereist. Je kan de aantrekkings- en afstotingskracht van de gekleurde ballen wijzigen, alsook de wrijving. De ballen kan je ook verslepen.
[Taal: Engels]
http://www.seb.cc/particles/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Een complete HD-mediaspeler met DLNATM-mediaserver voor LaCie : de 'LaCinema Classic HD'
http://www.techbytes.be/2009/11/een-complete-hdmediaspeler-met-dlnatmmediaserver-voor-lacie-de-lacinema-classic-hd.html
- Gratis en krachtige open-bron software voor beeldbewerking ondersteunt Windows 7
http://www.techbytes.be/2009/11/gratis-en-krachtige-openbron-software-voor-beeldbewerking-ondersteunt-windows-7.html
- Tip om snel en gratis je overal verspreide bestanden te synchroniseren in Windows 7
http://www.techbytes.be/2009/11/tip-om-snel-en-gratis-je-overal-verspreide-bestanden-te-synchroniseren-in-windows-7.html


*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- Spam vermijden in Outlook
http://www.safecomputing.be/2009/11/enkele-antispam-tips-voor-outlookgebruikers-.html
- Anti-virus software: wat is het, wat doet het en hoe ga je er mee om?
http://www.safecomputing.be/2009/11/antivirus-software-wat-is-het-wat-doet-het-en-hoe-ga-je-er-mee-om.html
- Wat je moet weten over een firewall
http://www.safecomputing.be/2009/11/wat-je-moet-weten-over-een-firewall.html


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Vrouwen handiger met gadgets dan mannen
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/446871/2009/11/26/Vrouwen-handiger-met-gadgets-dan-mannen.dhtml
- Politie rolt illegale kopieerstudio op
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/446851/2009/11/26/Politie-rolt-illegale-kopieerstudio-op.dhtml
- Gratis internet in de trein
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/446659/2009/11/26/Gratis-internet-in-de-trein.dhtml
-

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Gratis waardebonnen voor het lezen van reclamemails
Niet iedereen leest graag reclamemails. Maar wat als je daarvoor beloond wordt met waardenbonnen voor Bol.com, Wehkamp, de bioscoop of de Ikea?
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27753
- Downloaden via Usenet
Usenet is ooit bedacht als voorloper van de internetforums. Tegenwoordig is het meer een downloadnetwerk. Met SABnzbd+ merk je niet eens meer dat je nieuwsgroepen gebruikt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24938
- Sinterklaas wijst je de weg
Download hier gratis de stemmen van Sinterklaas en Zwarte Piet voor je TomTom of Garmin navigatiesysteem.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27774


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Philips ontwikkelt led vervanger voor 60W gloeilamp
Een nieuwe led-lamp van Philips is door Time Magazine genomineerd als een van de beste uitvindingen van 2009. De led vervangt vanaf volgend jaar een gloeilamp ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4616
- Film huren en sociaal netwerken op Xbox 360
Wie een Xbox 360 heeft, kan sinds 17 november via de spelconsole op Twitter en Facebook. Ook films in HD zijn voortaan te huur via de Xbox 360.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4609*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Mobistar neemt B2B- en carrieractiviteiten over van de Nederlandse telecomoperator KPN
Mobistar kondigt een akkoord aan met KPN Mobile International B.V. met betrekking tot de overname van de activiteiten van KPN Belgium Business S.A. (B2B en carrier van KPN in BelgiŽ).
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20760&style=99896
- Visa biedt mobiele betalingen aan
Visa stelde op de beurs ĎCartes et Identification 2009í in Villepinte (Parijs) een aantal nieuwe technologieŽn voor die het de komende jaren wil gaan promoten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20745&style=99896
- Koppelverkoop: wetsontwerp moet worden bijgestuurd
Het wetsontwerp rond de koppelverkoop moet worden bijgestuurd. Dat zegt de Raad van State. Daarbij wordt opgemerkt dat het wetsvoorstel op verschillende punten botst met de Europese regelgeving.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20731&style=99896*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- ĎWormení in de iPhone
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/wormen-in-de-iphone.cfm
- Werkt Resident Evil occultisme in de hand bij jongeren?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/werkt-resident-evil-occultisme-in-de-hand-bij-jongeren.cfm
- Driekwart van de consumenten koopt cadeaus voor de feestdagen online
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/driekwart-van-de-consumenten-koopt-cadeaus-voor-de-feestdagen-online.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Nieuwe site voor CineNews.be
Cinenews heeft haar website een nieuwe look gegeven. De nieuwe interface laat toe om snel informatie over de zalen en speeltijden op te zoeken. De nieuwe website biedt ook...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6106
- Twitter stelt zich open voor geolocalisatie
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6099
- Travelmedia start myTrip weer op
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6080

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- De herstart van Windows Server 2003 / 2008 plannen
http://computertaal.info/2009/11/26/de-herstart-van-windows-server-2003-2008-plannen/
- 10 voor taal voor de Nintendo
http://computertaal.info/2009/11/25/10-voor-taal-voor-de-nintendo/
- Call of Duty Modern warfare 2
http://computertaal.info/2009/11/25/call-of-duty-modern-warfare-2/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.netDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: HOE OVERLEEF JE EEN BLUE SCREEN OF DEATH?
Alhoewel wij persoonlijk geen enkel Blue Screen of Death (voor het gemak in deze artikelenreeks BOSD genoemd) meer gezien hebben op onze computer, sinds wij overgestapt zijn op het Vista OS, zijn er nog veel WIndows-gebruikers die dit scherm, dat ze te zien krijgen bij een computercrash, maar al te vertrouwd is. En ook de bijhorende ellende kennen zij: alle werk waaraan je bezig was is weg. Herstarten is de boodschap, en dan maar hopen dat alles terug in orde komt.
Dat BSoD heeft echter een functie: het wil je namelijk vertellen wat er juist gebeurd is. Die informatie is echter vaak moeilijk te ontcijferen - tenzij je de tips leest die wij je deze week gaan geven, en die gebaseerd zijn op een artikel bij MaximumPC, ons aangedragen door Wim W.
http://www.maximumpc.com/article/features/blue_screen_survival_guideTIP: HOE OVERLEEF JE EEN BLUE SCREEN OF DEATH?
2. De naam van de error en het advies
Zo'n blauw scherm des doods (Blue Screen of Death of BSoD) bevat heel wat informatie. HEt belangrijkste gedeelte is echter wat zich bovenaan het scherm bevindt. Daar staat de naam van de error, in hoofdletters met underscores tussen elk woord. Noteer dat woord, want het kan je, mits een stevige zoektocht bij Google, en het doorlezen van de volgende tips, op weg zetten naar een oplossing.
Het scherm bevat meestal ook een stukje tekst met wat basis advies om het probleem op te lossen. Meestal word je meteen aangeraden om je computer te herstarten, wat je meestal de verzuchting "Merci, Microsoft!" zal ontlokken. Maar vooraleer je herstart, kopieer dan exact de volledige errorcode en de hexadecimale waarden in het scherm, want dat is de sleutel tot de oplossing. Morgen: een Memory Dump- wat is het?

TIP: HOE OVERLEEF JE EEN BLUE SCREEN OF DEATH?
3. Memory Dump
Elk Blue Screen of Death bevat ook een "memory dump". Dat wil zeggen dat, wanneer Windows crasht, het alles wat op dat moment in het systeemgeheugen zat naar een bepaald bestand gedumpt wordt. Dit bestand wordt dan op jouw harde schijf weggeschreven, om te kunnen debuggen. Wanneer je na zo'n crash contact opneemt met Microsoft voor technische ondersteuning, dan zullen de helpdeskmedewerkers willen weten wat de inhoud is van dat bestand.
Meer over een Memory Dump bij Wikipedia.
http://en.wikipedia.org/wiki/Memory_dump

TIP: HOE OVERLEEF JE EEN BLUE SCREEN OF DEATH?
4. Stop Code
Het blauwe scherm uitgelegd: naast het advies en de memory dump, vind je op dit blauwe scherm ook een Stop Code. Dat is dat rijtje hexadecimale code, dat voor de meeste lezers uiteraard koeterwaals is. Maar toch is deze melding erg belangrijk. Je moet vooral de eerste reeks getallen en letters in het oog houden, en daarnaar een zoektocht uitvoeren op Google. En als er een bepaalde driver betrokken was bij de crash, dan staat dat op de volgende lijn.

TIPS VOOR WEBWERKERS: EÉN VIRUSSCANNER? HIER ZIJN ER 39!
Enige tijd geleden was ik op zoek naar een online virusscanner. Natuurlijk zijn er hier genoeg van te vinden, maar eentje sprong er voor mij toch uit. Ik kwam namelijk terecht op de website http://www.virustotal.com/nl/.
VirusTotal is een gratis dienst om online verdachte bestanden te scannen. Deze tool leent zich uitstekend voor het scannen van bijvoorbeeld zip-bestanden. Daarvan weet je meestal de inhoud niet precies, dus is het zeer aan te raden om het bestand eerst te scannen voordat je het opent.
Het grote voordeel van VirusTotal is dat het niet gebruikmaakt van slechts één virusscanner maar 39 in totaal, waaronder grote jongens als Norton AntiVirus en McAfee. De complete lijst kun je vinden op http://www.virustotal.com/nl/sobre.html.
Laten we eens een bestand gaan scannen. Onder het kopje 'Een bestand uploaden' kun je via de 'Browse'-knop een bestand op je computer selecteren dat je wilt laten scannen. Vervolgens klik je op 'Bestand versturen' om de scan te starten.
Als het bestand al eens gescand is, dan krijg je daar een melding van. In die melding wordt dan aangegeven wat het vorige resultaat was en wanneer deze scan heeft plaatsgevonden. Het rapport hiervan kun je bekijken door op 'Toon het laatste rapport' te klikken.
Wij kiezen ervoor om de scan nogmaals uit te voeren en klikken op 'Heranalyseer bestand nu'. Ik had dus een bestand gekozen dat ik al eens gescand had :-). Zou het de eerste keer zijn, dan begint de scan direct en krijg je eerst wat extra informatie te zien over het bestand en tijdens het scannen verschijnen dan één voor één de resultaten per scanner in tabelvorm.
In de tweede en derde kolom zie je respectievelijk de versie van de anti-virussoftware en wanneer de virusscanner voor het laatst geüpdatet is. Mocht je bestand nu besmet zijn met een virus, worm of andere malware, dan zou dit resultaat getoond worden in de vierde kolom.
Ook een leuke pagina op deze site is de statistiekenpagina (http://www.virustotal.com/nl/estadisticas.html) Die vind je hier. Op deze pagina worden statistieken bijgehouden van onder andere de verhouding tussen ontvangen bestanden en geïnfecteerde bestanden van de afgelopen 24 uur. Verder vind je informatie over de laatst gedetecteerde virussen en nog een aantal interessante statistieken. De moeite waard om eens naar te kijken.
Ik zou zeggen: probeer het maar eens uit. Misschien heb je nog ergens een geïnfecteerd bestandje (wat niet te hopen is natuurlijk). Je kunt dan gelijk testen of alle scanners het kunnen detecteren.
door Jeroen Hoekstra, Alphamega Hosting
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine (via Sjeef)
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...MP3 TAG: TAGS BEWERKEN

Windows all - 2,1 MB - freeware
Dit progje zorgt ervoor dat je erg snel de ID3 tags van muziekbestanden kan aanpassen. Je kan bijvoorbeeld de gegevens an andere MP3's overnemen. Het programma ondersteunt: AAC, FLAC, APE, MP4, MPC, OGG, OFR, OFS, SPX, TTA, WMA, WV. Het progje kan ook speellijstjes samenstellen.
http://www.mp3tag.de/en/index.html

CHROME OS-IMAGE VOOR VMWARE
Windows XP/Vista - 280 MB - freeware
Verleden week werd Chrome OS voorgesteld. Voor de geeks is het nu al te downloaden - het is te zeggen: via de source code kan je een virtuele machine samenstellen. Bij Chip.de kan je de bijhorende imago downloaden als VMWare disk formaat.
http://www.chip.de/downloads/Chrome-OS-Image-fuer-VMware_39017281.html

DFM2HTML:HTML EDITOR
Windows - freeware
Dit is een gebruiksvriendelijke editor van het WYSIWYG: what you see is what you get. Je klikt en versleept en maakt een webpagina net zoals je een document zou maken in Word. Ondertussen zorgt de software ervoor dat het resultaat netjes in html-code omgezet wordt. Het progje kan met heel kunstige dingen om, zoals schaduw, anti-aliasing, omkeren van beelden, afgeronde hoeken, enz. (Bron: WIm W)
http://www.dfm2html.com/

FAMILY TREE BUILDER

Windows - freeware
Een handige software om het stamboom van jouw familie op te stellen. Er bestaat ook een Nederlandstalige versie van, maar het lijkt ons, afgaande op de beginsite, dat het om "Nederlands met haar op" gaat...(Bron: WIm W)
http://www.myheritage.nl/family-tree-builder

RSS BANDIT: NIEUWSLEZER
Windows all - 9,9 MB - freeware
Een progje dat het uiterst gemakkelijk maakt om je te abonneren op RSS feeds en ze te lezen, en ze bovendien ook nog netjes te klasseren in categorieŽn. Het progje houdt ook bij welke feeds je nog niet gelezen hebt, zodat je duidelijk kan zien wat de nieuwe artikels zijn.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,64958-order,1-page,1/description.html

WINDOWS ACCESS PANEL
Windows Vista/7 - freeware
Dit progje geeft je met één enkele muisklik toegang tot instellingen die normalerwijze altijd goed verborgen zitten achter het controlepaneel, en waarvoor je dan meerdere menu's moet doorlopen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,81837/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat

IMAGE ANALYZER
Windows XP/Vista/7 - 1,2 MB - freeware
Deze beeldbewerker biedt heel wat functies die je ook in de grotere pakketten vindt, maar is wel gratis. De grootte wijzigen, kleurencorrectie, batch processing... je kan het allemaal!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,81270/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat

PHOTOFILMSTRIP
windows XP/Vista/7 - 15,3 MB - freeware
Met deze software kan je van stilstaande foto's een heel mooi filmpje maken, door in en uit te zoomen, overgangen te maken, enz. En dat alles gratis!
http://lm.pcworld.com/t/738725/6573090/26398/0/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: POWERTUTOR

Android - freeware
Een power monitor voor mobieltjes met het Android OS aan boord. Je kan hier zien hoeveel energie verbruikt wordt door CPU, de netwerk interface, het scherm, de GPS ontvanger. Handig voor jou als gebruiker, maar ook voor de ontwikkelaar die in het oog kan houden of zijn app niet teveel energie verbruikt.
http://powertutor.org/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WIKANGO
iPhone
Wikango is een app waarmee je toegang krijgt tot een uitgebreide gemeenschap van automobilisten die in real time aan elkaar melden waar zich vaste en mobiele radars bevinden, en gevaarlijke locaties op de weg. Deze informatie slaat op Duitsland, Engeland, AustraliŽ, Oostenrijk, BelgiŽ, China, Spanje, Verenigde Staten, Finland, Frankrijk, Hongkong, ItaliŽ, MaleisiŽ, Noorwegen, Nederland, Portugal, Singapore, Zweden.
http://www.wikango.com/


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Wat me wel een beetje dwars zit is dat ik soms niet precies kan uitleggen wat me dwars zit.
- Hugo Claus,Vlaams dichter, schilder, filmmaker en auteur -