Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
26/11/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 626 van 21/11/2009

Gegroet lezers,

Haast december, maar nog geen echte koude te voelen. Frisjes, dat wel, wanneer we 's ochtends naar het station fietsen. Maar daar bestaan handschoenen en een dikke jas voor. Ons hoor je niet klagen!

Deze week zal u in dit e-zine een reeks aantreffen waarin de nieuwe HTC Hero besproken wordt. Onze redactie mocht dit toestel, een combinatie van het Android besturingssysteem overgoten met de eigen Sense-interface van HTC, enkele weken uittesten, en vond het een verbazend handig ding. Het verslag leest u in dit en volgend nummer.

Medewerker Paul trok dan weer naar Bilbao, Spanje, om er kennis te maken met het beveiligingsbedrijf Panda. Een eerste deel van zijn verslag is ook in dit nummer te vinden, de rest volgt volgende week.

En natuurlijk is er de gewoonlijke portie nieuws uit binnen- en buitenland, waarvan u de hoofdrolspelers (Google, Google en Google) ondertussen wel kent...

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde

***BELANGRIJK***

Gezien het grote succes van onze verkiezing "Site van het jaar - beste Nederlandstalige privé-initiatief" verleden jaar, wil Netties ook dit jaar deze verkiezing organiseren, om daarmee de beste "kleine" sites in het zonnetje zetten. Deze maken immers geen schijn van kans bij die andere "Site van het Jaar verkiezing" waar zij het moeten opnemen tegen initiatieven zoals De Standaard, De Redactie, enz.

Net zoals verleden jaar wordt dit géén verkiezing waarbij de lezer zelf moet gaan stemmen op de site van de inrichter, maar een waarbij een jury van deskundige surfers de sites beoordeelt die andere lezers aandragen. Daarom doen wij een oproep aan onze lezers - of liever: twee oproepen.
Ten eerste: wie wil dit jaar in de jury zetelen, en uit een lijst van door de lezers aangedragen sites de beste te kiezen?
Ten tweede: kunnen onze lezers zelf een lijstje opstellen van de vijf Nederlandstalige sites (privé-initiatief) waarvan zij menen dat die thuis horen in deze verkiezing, om die sites dan voor te leggen aan de jury? Het gaat dus om sites die Nederlandstalig zijn, en gemaakt door een "gewone" man of vrouw (of een klein bedrijf), niet door grote uitgevers. Wie zijn lijstje met de top 5 doorstuurt naar het adres verkiezing@netties.be mag als tegenprestatie van Netties een kleine attentie verwachten.

Alvast bedankt!
Het netties-teamNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!Belgische startpagina Go2.be

PS: Go2.be is genomineerd als Ďsite van het jaarí. Stem voor Go2.be via www.sitevanhetjaar.be en win prijzen !


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.ZAL APPLE ZICH DE HAAT VAN DE INTERNAUTEN OP DE HALS HALEN?
Een door Apple aangevraagd patent doet niet veel goeds vermoeden...
Natuurlijk is een aanvraag voor een patent nog niet hetzelfde als een product in werkelijkheid ook op de markt brengen. Maar het bewijst toch dat Apple ermee bezig is, en de mogelijkheid ervan onderzoekt. Wat dat "iets" is? Wel, reclame.
Ach, schokschouder je, wat is daar nu zo vreselijk aan? Wel, volgens het patent zou deze technologie niet enkel advertenties zetten op alle mogelijke schermen (computers, mobieltjes, tv's, media players, gameconsoles...), maar zou de gebruiker ook verplicht worden om naar de advertentie te kijken. Want volgens het patent zou het scherm in kwestie bevrrzen worden tot de gebruiker op een bepaalde knop drukt, of een vraag beantwoordt, om aan te geven dat hij of zij netjes de commerciŽle boodschap bekeken heeft.
Wie is er nu zo gek om niet te denken dat dit de gebruikers massaal een afkeer laat krijgen van Apple? Wel, degenen die de technologie bedacht hebben menen dat zij, door de gebruiker te verplichten de advertenties te bekijken (en dus de opdrachtgever de 100% zekerheid te geven dat zijn ad gezien werd), voortaan producten gratis kunnen brengen (programma's, muziek, games...). En wie echt niet tegen die advertenties kan, zou de optie krijgen om te betalen, om het product dan tijdelijk of permanent zonder advertenties te kunnen gebruiken.
De techniek is er nog lang niet, maar verschillende waarnemers menen dat dit alvast geen goed idee is van Apple. In dit artikel bij The New York Times lees je meer over dit patent.
http://www.nytimes.com/2009/11/15/business/15digi.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

GOOGLE WERKT AAN NIEUW INTERNET PROTOCOL
SPDY zou een snelle vervanger worden voor HTTP
Het Chromium blog van de ingenieurs van Google meldt dat er dapper gewerkt wordt aan een nieuw protocol dat het huidige http protocol zou moeten vervangen.
Het probleem immers met http is dat het gemaakt werd voor het web van toen; om één enkel (html) bestand door te sturen. Toen bestond een pagina immers voornamelijk uit tekst. Nu echter is een webpagina een heel pakket: je hebt de tekst, maar ook afbeeldingen, multimedia, vaak ook nog een css-bestand... Al die data moet op jouw computer beland en verwerkt zijn, vooraleer de pagina vertoond kan worden. En dat kan met het huidig http protocol wel wat duren.
Daarom werken de ingenieurs bij Google nu aan een nieuw protocol, dat SPDY heet, en dat je best als "speedy" uitspreekt. Want het zou het laden van webpagina's erg moeten versnellen. Wie geïnteresseerd is in hoe SPDY dit exact doet, verwijzen wij graag naar het artikel bij Ars Technica, en het Google blog.
Het mooie aan dit protocol is dat de structuur van het huidige internet helemaal niet gewijzigd moet worden. Je moet enkel een browser hebben die het protocol aan kan. Wist je trouwens dat bepaalde oude protocollen nog altijd bestaan? Gopher bijvoorbeeld kan je nog altijd uitvoeren in je Firefox browser! Probeer het zelf maar eens door dit adres in te tikken in je Firefox browser:
gopher://gopher.floodgap.com - Zo, weer iets nieuws geleerd!
http://blogs.computerworld.com/15088/google_spdy_promises_speedy_web_browsing
http://arstechnica.com/web/news/2009/11/spdy-google-wants-to-speed-up-the-web-by-ditching-http.ars
http://blog.chromium.org/2009/11/2x-faster-web.html

YOUTUBE START MET FILMPJES IN 1080 P HD
Filmpjes in hoge resolutie op YouTube. Maar wie wil nou katten en baby's zien in HD?
Vanaf deze week zal je filmpjes in hoge resolutie kunnen bekijken op YouTube: de HD modus van de site zal filmpjes kunnen vertonen in 720 of 1090 p (nu is dat maximaal 720p). Wat het verschil is in beeld kan je op het bog van YouTube zelf bekijken (1).
OK. Mooier beeld dus. Om wat te bekijken? YouTube wou uitgroeien tot een site waar je ook professioneel gemaakte content zou vinden, maar ergens heeft het de boot gemist. In de VS gaat de surfer, die tv-shows zien wil, naar Hulu (verboden terrein voor de Europeanen!), niet naar YouTube.
YouTube heeft zich nu eenmaal gespecialiseerd in filmpjes van honden en katten, van kirrende baby's... maar ook van muziekvideo's van bands. Misschien ligt in dat laatste nog een redding voor YouTube? Feit is in elk geval dat het filmpje dat de hoge resolutie van de beelden op YouTube moet aantonen een filmpjes is van... de hond van een van de programmeurs. En dat is nu eenmaal typisch!
http://youtube-global.blogspot.com/2009/11/1080p-hd-comes-to-youtube.html
http://www.pcworld.com/article/182126/

GRATIS KENNISMAKEN MET SHAREPOINT
Het samenwerken via het internet wordt steeds belangrijker. SharePoint kan daarbij een rol spelen
De documenten binnen een bedrijf zijn erg belangrijk, en het beheer ervan nog meer. Elke dag worden er grote hoeveelheden data geproduceerd. Indien niet goed beheerd, kan dit leiden tot een complete chaos. Er is dan ook nood aan efficiŽnte oplossingen voor bedrijven om alle informatie binnen het bedrijf te verzamelen, digitaliseren, opslaan maar ook terug te kunnen ophalen.
De SharePoint oplossing kan daarbij helpen. Het bedrijf Sogeti nodigt daarom nu vrijdag, 19 november, bedrijfsleiders en IT-verantwoordelijken uit om gratis een seminarie bij te wonen waarin de CM diensten van Sogeti voorgesteld, en er ook verschillende sessies bijgewoond kunnen worden rond een inleiding tot SharePoint, de infrastructuur voor ECM, en het combineren van SharePoint met enkele favoriete partners van Sogeti.
Die dag wordt ook Microsoft SharePoint 2010 voorgesteld. En uiteraard worden de seminaries afgesloten met een drink, waarop je lekker kan netwerken. Het geheel is gratis. En dat is maar mooi meegenomen! Meer info op onderstaand adres.
http://www.sogeti.be/nl/Nieuws/Kalender-Items/ECM-Seminar2/

ZUNE STEEKT DE OCEAAN OVER
Zal de Europeaan binnenkort dan toch zelf kunnen uittesten of de Zune inderdaad zo'n prachtig toestel is?
In de VS werd in 2006 al de eerste Zune uitgebracht, de mediaplayer van Microsoft die de tegenhanger moest worden van de iPhone. De eerste versie was niet bepaald een succes te noemen. Vooral het feit dat je muziek kon "squirten" (spuiten) werd door velen lachwekkend genoemd; nochtans was het principe niet eens zo slecht. Je kon zo immers muziek doorgeven aan een andere Zune-bezitter (als je er een vond!), die dan een beperkt aantal keren naar die song kon luisteren.
Microsoft wou met deze Zune marktaandeel wegsnoepen van Apple op vlak van mediaplayers, maar slaagde er niet in: in de eerste negen maanden van 2009 haalde het amper 2% van de markt, tegenover Apple dat met 73% van de markt gaat lopen. Ook SanDisk en Sony deden het beter met hun player dan de Zune.
Maar in september bracht Microsoft de Zune HD uit, en de kritieken waren algemeen lovend. Microsoft wil haar eigen diensten nu meer rond het Zune portaal uitbouwen: de digitale uitleendienst voor films die je op de Xbox 360 games consoles bekijken kan wordt herdoopt in Zune. Van die Xbox zijn er, tussen haakjes, ondertussen al meer dan 10 miljoen verkocht!
Dat de Zune, het toestel, naar Europa komt, is één ding. Dat de Zune Store, waar je muziek en films kan aankopen, hier open zou gaan, is een tweede zaak. Want dan hebben we het natuurlijk over auteursrechten. En zoals je wellicht weet heeft Apple met zijn o zo succesvolle iTunes nog altijd niet kunnen bewerkstelligen dat je in àlle Europese landen films en feuilletons kan downloaden. OOk BelgiŽ is uit de boot gevallen...
http://www.ft.com/cms/s/0/76f98ae8-d205-11de-a0f0-00144feabdc0.html?nclick_check=1

HET EERSTE ARABISCHE WEBDOMEIN IS DAT VAN EGYPTE
Een belangrijk moment in de geschiedenis van het internet: de eerste domeinnaam in het Arabisch is een feit
Het is Egypte dat de eer krijgt om de eerste domeinnaam in het Arabisch te lanceren. De extensie zou .masr heten, maar dan geschreven in het Arabische alfabet, wat je moet vertalen als .egypte .
Zoals eerder gemeld heeft het ICANN ervoor gekozen om voortaan de suffixen van de domeinnamen in niet-Latijnse karakters toe te laten. Dat wil zegen dat zij in het Arabisch, Chinees, en andere talen geschreven kunnen worden. Een beslissing die al lang verwacht werd, en eigenlijk alleen maar logisch is. Waarom zou het Engels het internet moeten overheersen?
Tegelijkertijd werd deze beslissing ook op veel kritiek onthaald. Zo zal je als internaut met een gewoon Westers klavier deze domeinnaam niet kunnen intikken, tenzij je beroep doet op virtuele klavieren. Maar eigenlijk doet dat jou pas beseffen dat de andere internauten, die hun eigen schrift hebben, in het verleden altijd met dit probleem geplaagd zaten...
Egypte mocht als eerste de spits afbijten, omdat daar momenteel het Internet Governance Forum gehouden wordt. In het land zijn er 15 miljoen internauten, op een bevolking van 80 miljoen mensen. Het land staat niet bepaald bekend voor haar openheid, en censuur zou er, volgens verschillende mensenrechtengroepen, nog altijd vaak toegepast worden.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8361676.stm

YOUTUBE WIL BURGERJOURNALISTEN EEN STEUNTJE IN DE RUG GEVEN
Voortaan kunnen burgerjournalisten hun media kwijt op een speciaal kanaal op YouTube. Maar is dat wel een positieve evolutie?
"YouTube Direct", zo heet het nieuwste geesteskind van Google's YouTube. Daar kunnen amateur videomakers en reporters hun beelden uploaden naar speciale kanalen aangemaakt door de nieuwssites. De moderators van deze kanalen kunnen dan de bijdragen bekijken, en beslissen welke geschikt zijn voor uitzending. Reporters van deze sites kunnen de video's dan in hun verhalen verwerken, en nieuwsagentschappen kunnen dan de persoon contacteren die de bijdrage ingestuurd heeft, om meer details te verkrijgen.
Voor de media is dat natuurlijk een goede tool, want zij komen op deze manier aan ooggetuigenmateriaal. Maar voor degene die de bijdrage gemaakt heeft? Want die zou natuurlijk veel liever wat meer hebben dan zijn vijf minuutjes glorie - zoals centjes bijvoorbeeld!
Sommigen menen dan ook dat het nog altijd interessanter is voor wie regelmatig prima beeldmateriaal heeft, om zelf een eigen blog te starten met verwijzing naar het eigen beeldmateriaal bij YouTube. Je hebt dan tenminste het voordeel dat je volk naar je eigen blog kan lokken en dat je zelf naam kan maken!
Meer over dit nieuwe kanaal bij CNet en MediaPost.
http://www.mediapost.com/publications/?fa=Articles.showArticle&art_aid=117490
http://www.pcworld.com/article/182362/

MOZILLA BRENGT WEAVE SYNC 1.0 BETA VOOR FIREFOX UIT
Al je bookmarks en instellingen synchroniseren via the cloud, dat is wat Weave voor Firefox doen wil. En dat is pas het begin.
Eerst even dit: laat je niet van de wijs brengen door het woord Weave - de Weave van Firefox heeft niets te maken met Wave, het nieuwe project van Google dat zo'n grote hype veroorzaakt heeft.
Weave is wel een van de grootste projecten waaraan de jongens en meisjes in de Mozilla labs werken. Het is een project om allerlei gegevens te synchroniseren met verschillende computers, en dit via de Firefox browser. Een eerste fase van dit project, het synchroniseren van bookmarks en instellingen, nadert zijn voltooiing. Je zal daarom al een eerste 1.0 beta van Google weave Sync kunnen downloaden en uittesten.
De synchronisatie zou snel geschieden, aldus Mozilla in zijn persbericht, en op de achtergrond verlopen, zodat je hierdoor niet gehinderd wordt bij je gewone taken. Alhoewel wij ons daarbij wel de bedenking maken dat er op den duur al zoveel taken op de achtergrond lopen (backup, synchronisatie, antivirus...) dat je systeem ongetwijfeld toch vertraging zal oplopen.
Er is nog een bemerking - alhoewel wij hierbij toch wel enige lankmoedigheid in acht moeten nemen, omdat het uiteraard maar een betaversie is. Maar volgens het persbericht zal de 1.0 bèta een volledige re-upload doen van alle data op àlle Firefox versies die je gebruikt op verschillende computers. Maar als een van de computers die je gebruikt nog geen kopie heeft van de data die er in de cloud bewaard worden, zou het wel eens kunnen mislopen. Je moet eerst elke browser sync'en met de data in de cloud, en dan pas de nieuwste versie installeren. Het sync proces werkt bovendien enkel maar met andere 1.0 versies, dus alle installaties moeten meteen geüpdate worden naar deze bèta.
Tamelijk omslachtig, als je het ons vraagt. En dat is dan enkel nog maar voor bookmarks en instellingen van de browser, want Weave wil nog meer gegevens naar de cloud brengen, o.a. van verschillende webdiensten. Als dat maar goed afloopt!
Wie Weave wil uittesten kan terecht op onderstaande link. Maar hou rekening met boven gemelde caveats!
http://www.softpedia.com/get/Internet/Internet-Applications-Addons/Mozilla-Extensions/Weave.shtml
http://mozillalabs.com/weave/2009/11/16/first-beta-of-weave-sync-add-on-now-available/
http://news.softpedia.com/news/Mozilla-Releases-Weave-Sync-1-0-Beta-for-Firefox-127137.shtml

ADOBE BRENGT FLASH PLAYER 10.1 EN AIR 2.0
Nu we toch met nieuwe producten bezig zijn: ook Adobe heeft wat leuks voor ons: de nieuwe versies van Flash Player en AIR ondersteunen multi-touch.
Ook Adobe Systems ontsnapt niet aan de crisis. Verleden week moest het bedrijf nog melden dat het 800 personeelsleden moet ontslaan, wat neerkomt op ongeveer 9% van haar totale personeelsbestand wereldwijd. Maar dat weerhoudt het bedrijf er niet van om toch met nieuwe producten uit te komen, en verder aan de weg te blijven timmeren.
Zo is er nu versie 10.1 van de Flash Player, die op zoveel websites en in zoveel players gebruikt wordt voor het streamen van video, voor interactieve afbeeldingen, in games in de browser. Adobe brengt meteen versies uit voor zowel Mac, Windows als LInux. Er komen binnenkort ook versies voor smartphones, de player zal het H.264 videoformaat ondersteunen op Windows pc's, netbooks en mobiele toestellen. Adobe belooft bovendien dat vanaf volgend jaar er ook ondersteuning komt voor smartphones. Tussen haakjes: de HTC Hero met het Android OS, die wij deze week bespreken, heeft al Flash aan boord!
En ook AIR, dat een runtime omgeving is, zal multitouch ondersteunen, naast het automatisch ontdekken van USB opslagmedia, ondersteuning voor plaatselijk aangesloten randapparatuur, PSP en UPD netwerken. Meer info over deze nieuwe versies bij TechCrunch en CNet.
http://www.techcrunch.com/2009/11/16/adobe-flash-player-10-1-air-2-0/
http://news.cnet.com/8301-30685_3-10399385-264.html

DICHT BIJ MIJN BED: START2SURF
3 miljoen internauten, dat is niet genoeg, zo meent de overheid. En zij lanceerde prompt het zoveelste plan om nog meer Belgen op de digitale trein te doen stappen. Dat daarbij vergeten werd de bijhorende website aan te passen, mag echter ook gezegd!
Ook gezien op het nieuws? Het zoveelste plan om de mensen die nog altijd geen internet hebben de digitale snelweg op te helpen. Vanaf 20 november kan men een pakket aankopen dat bestaat uit een computer aan gunsttarief, een volledig pakket software, en een jaar gratis internettoegang.
En prompt werd een ouder echtpaar ten tonele gevoerd, dat nu eindelijk ook beslist had om een computer te kopen. Alleen... aan hen gaat de digitale snelweg voorbij. Zij kopen computer en internettoegang immers voor de kleinkinderen: als die op bezoek komen dan moesten zij vroeger altijd hun eigen computer meebrengen, en nu kunnen ze die van de grootouders gebruiken. Als voorbeeld kan dat wel tellen, vind je ook niet? Geef ons dan maar het initiatief om simpele computers te maken voor oudere personen of mensen die nog geen ervaring hebben met computers en internet, waarover de BBC verleden week berichtte. Dat is pas een initiatief dat waarlijk de mensen helpt!
Wij hebben nog meer kritiek hoor. Men kan computers kopen "tegen een zeer goedkope prijs". Dan verwacht je computers rond de 200, 250 euro, iets dat binnen het budget valt van senioren en kansarmen. In deze aankondiging worden geen concrete prijzen vermeld, maar in het verleden waren het enkel computers van minimum 600-700 euro die tot de pakketten behoorden.
En mogen wij, nu we toch bezig zijn kritiek te geven, ook de overheid even aan de oren trekken? Toen vandaag het Start2Surf aanbod aangekondigd werd op het web, gingen wij eens even kijken op de bijhorende site van Start2Surf. En welke tekst troffen wij aan op deze site? "Fedict werkt momenteel het aanbod uit voor Start2surf @home. In de tweede helft van november zal hierover meer informatie beschikbaar zijn." Onze minister van Quickenborne is blijkbaar deze keer iets minder Quick geweest bij het (laten) updaten van de site!
Toch nog even wat details meegeven over dit aanbod: het jaar gratis internet dat je bij Belgacom krijgen kan, is een abonnement dat normaal 20 euro per maand kost, dus dat is alvast meegenomen. Je krijgt er ook 2 x 3 uur gratis initiatie bij, en software om te kunnen surfen, mailen, brieven schrijven, foto's bewerken en opslaan. Maar al deze software wordt niet gratis gegeven enkel en alleen bij dit pakket, zoals hier gesuggereerd wordt, alle internauten kunnen die gewoon gratis op het web vinden!
http://www.fedict.belgium.be/nl/informatisering_samenleving/start2surf/start2surf_home/index.jsp
http://www.belgacom.be/private/nl/jsp/dynamic/product.jsp?dcrName=hbs_adsl_budget
http://www.start2surf.be

DICHT BIJ MIJN BED: TELETEKST MOBIEL
Nostalgie troef: VRT brengt een app uit voor de iPhone en Blackberry om teletekst op je mobieltje te kunnen bekijken
Is er überhaupt nog iemand die teletekst raadpleegt? Teletekst werd, als wij ons goed herinneren, uitgevonden om de kijkers een middel te bieden om ten allen tijde bepaalde informatie te raadplegen, zonder dat zij moesten wachten op de tv-uitzending: weerbericht, beurskoersen, achtergrond info over programma's, enz. Maar met de komst van het internet werd deze vraag naar on-demand informatie natuurlijk beantwoord: iedereen kan ten allen tijde overal vinden wat hij zoekt. Natuurlijk bleef teletekst nog interessant voor de kijker die geen internet had.
Nu is er het mobiele internet, en hebben wij nog meer altijd en overal toegang tot informatie uit de hele wereld. En toch bestaat de VRT het om... teletekst uit te brengen als app voor de iPhone en de Blackberry. Terwijl de hele wereld aan je voeten ligt wanneer je een smartphone hebt met 3G, en je echt geen boodschap meer hebt aan deze oubollige manier van informatieverstrekking.
Of zien wij dat verkeerd? Kan een van onze lezers ons een toepassing opnoemen die je wél bij teletekst vindt, en niet via je browser kan oproepen op je smartphone? Wij zijn benieuwd!
http://teletekst.e-office.com/vrt/Download
http://itunes.apple.com/be/app/id337707999?mt=8
http://www.een.be/programmas/e%C3%A9n/teletekst-mobiel

DICHT BIJ MIJN BED: EUROPA EN COOKIES - HOE STOM KAN EEN WET ZIJN?
Europa vindt dat de internaut toestemming moet geven aan een website om een cookie te plaatsen. Maar hoe kan die website onthouden dat die internaut geen toestemming gegeven heeft? Juist, ja: door een cookie!
De Amerikanen lachen de EU vaak uit, omdat hier wetten gelden die de rechten van de consument beter beschermen; praktijken die in de VS schering en inslag zijn, vinden hier geen doorgang. Denk bijvoorbeeld maar aan de EU vs Microsoft: waar in de VS Microsoft nog altijd haar browser mag aanbieden samen het haar Windows besturingssysteem, heeft de EU Microsoft er toch toe kunnen verplichten om een meerkeuzescherm te voorzien bij de eerste installatie, waardoor de gebruiker kan kiezen uit verschillende browsers om te installeren.
Over het algemeen zijn de wetten die de EU uitvaardigt in het voordeel van de burger, en wordt er goed voor gezorgd dat de rechten en de privacy van de burger beschermd worden. Maar deze keer is de EU toch een brug te ver gegaan, lijkt het ons. De EU heeft namelijk een wet goedgekeurd die over 18 maanden van kracht zal worden, en waarbij de internaut zal moeten goedkeuren dat er een cookie op zijn computer geplaatst wordt.
Nu, cookies kennen we allemaal. Sommigen bezien die als een bedreiging voor de privacy. Anderen als een noodzakelijk kwaad: een website plaatst zo'n cookie bijvoorbeeld om te weten wat jouw voorkeurstaal is, of je er al geweest bent en dus de intro niet meer moet zien, enz. Kom je de volgende keer terug op die site, dan wordt dat cookie op jouw computer geraadpleegd en gekeken naar jouw voorkeursinstellingen. Ook adverteerketens maken gebruik van cookies, om advertenties gericht te kunnen plaatsen.
De EU vindt echter dat die cookies een te grote bedreiging vormen voor jouw privacy. Er is dus een wet gestemd waarbij er enkel een cookie op de computer van de gebruiker geplaatst kan worden, indien de gebruiker hiervoor toestemming gegeven heeft, nadat hij grondig geïnformeerd werd over de aard van de cookie. Een uitzondering wordt gemaakt wanneer de cookie "absoluut noodzakelijk" is, om een dienst te kunnen verlenen waarom de gebruiker "uitdrukkelijk gevraagd heeft". Een cookie zou dus bijvoorbeeld geplaatst kunnen worden bij het gebruik van een winkelwagentje.
Maar voor andere cookies is dus eerst toestemming nodig. En vermits de meeste sites wel een of andere advertentie bevatten, die een cookie wil plaatsen, kan je je het volgende scenario al voorstellen. Je komt op een site, waarop een adverteerder (met een vervelende pop-up!) vraagt of er een cookie geplaatst mag worden. Je zegt neen. Je bezoekt de site, gaat weer weg. De volgende dag kom je weer op de site. Opnieuw vraagt de adverteerder om toestemming - want hij heeft natuurlijk jouw voorkeur om geen cookies te plaatsen niet kunnen noteren - hij kan immers geen cookie plaatsen op je site!
Hoe lang zal het duren vooraleer je toestemming geeft om toch maar dat cookie te plaatsen, om van al dat gezeur vanaf te zijn? Hebben de heren en dames EU-wetgevers eigenlijk wel enig benul van wat cookies zijn en waarvoor ze dienen?
Meer over deze toch wel eigenaardige wet bij Out-law.com
http://www.out-law.com/default.aspx?page=10510

PIVOT VAN MICROSOFT: EEN RADICAAL NIEUWE MANIER OM ONLINE VOORWERPEN TE TONEN
Microsoft blijft magische dingen voorschotelen - na de "Surface" komt er nu de "Pivot". Wat is het, en waarom zijn waarnemers zo onder de indruk?
Microsoft wordt vaak verweten dat haar producten zoveel beveiligingslekken bevatten. Maar dat is voornamelijk te wijten aan het feit dat het de producten zo gebruiksvriendelijk wil maken, zodat alles naadloos samenwerkt, zodat de gebruiker zich zo weinig mogelijk zorgen moet maken over de techniek. De grafische interface is een van de elementen die voor deze gebruiksvriendelijkheid moet zorgen. En dus mag je ook verwachten dat er in de labo's van het Microsoft onderzoeksteam heel veel gewerkt wordt aan grafische toepassingen.
Een van die mooie dingen die daarvan het gevolg zijn is de Surface, de befaamde computer in de vorm van een aanraakscherm, waarop je met knijpbewegingen allerlei mogelijke acties kan uitvoeren. Maar nog indrukwekkender is PhotoSynth, de technologie waarbij je van verschillende foto's een 3D effect kan maken.
Nu is er een nieuwe technologie aan dit mooie lijstje toegevoegd: Pivot. Dat is een tool die gebouwd is op Seadragon, en aangedreven door SIlverlight. Je kan hem draaien in Vista of Windows 7, in je IE 8 browser. Met deze tool kan je sets data beheren en bekijken, ook via het internet. Deze data worden georganiseerd als verzamelingen, je kan verbanden en patronen leggen, en alles visueel voorstellen.
Je zou het misschien kunnen vergelijken met Wikipedia, maar dan met een oneindig aantal kaartjes die ingescand kunnen worden, met elkaar verbonden, uitgebreid, gelinkt maar toch ook los bekeken kunnen worden, enz. Dat is wat Pivot zou moeten worden. Een filmpje bij ReadWriteWeb geeft alvast een adembenemende preview.
http://www.readwriteweb.com/archives/microsoft_launches_pivot_a_radically_new_visualiza.php
http://getpivot.com/

GOOGLE PUBLICEERT BRONCODE VOOR CHROME OS...
... maar blijft het antwoord schuldig op verschillende vragen
Dat Google een eigen besturingssysteem wil uitbrengen, is een beetje te begrijpen. Google is nu eenmaal gefocust op online diensten (Google Docs, Gmail en co), en om die in optimale omstandigheden te kunnen gebruiken, heb je een snelle browser nodig. Google wil niet afhangen van wat de andere browser-makers (MOzilla, Microsoft) in die browser stoppen, en daarom maakt het een eigen browser, Chrome, perfect aangepast aan cloud computing.
Maar die browser draait nog altijd binnen een besturingssysteem, dat gebaseerd is op desktop computing. En daarom was de logische stap voor Google: een eigen besturingssysteem maken, dat cloud-gebaseerd is. De aankondiging van Chromium, zoals dit Google OS heet, werd al enkele maanden geleden gedaan, en donderdag werd dan het besturingssysteem officieel aan de wereld voorgesteld.
Google heeft meteen aangekondigd dat het een open source OS wordt. Al wie wil kan de broncode downloaden, en er zijn eigen toepassingen voor schrijven. De eerste toestellen die met Chrome OS uitgerust zijn, zouden pas in de tweede helft van 2010 beschikbaar zijn.
Is zo'n "cloud" besturingssysteem eigenlijk wel leefbaar? Want je bent niet altijd online, en ook dan moet je je computer kunnen gebruiken. Voor de online apps heeft Google al zijn Google Gears uitgebracht, waarmee je ook offline kan werken met de Google Apps. Maar is hetzelfde ook mogelijk voor een heel besturingssysteem?
En wij hebben nog een vraag. Waarom heeft Google zowel een besturingssysteem laten ontwikkelen voor smartphones (Android), als een besturingssysteem voor de netbook? Het ziet er namelijk uit dat die twee toch vroeger of later gaan samensmelten.
Wij vatten in elk geval even samen wat het persbericht weet te vertellen over Google Chrome: het zou snel zijn (opstarten in enkele seconden), veilig (virussen en malware zouden je computer niet meer zo gemakkelijk kunnen besmetten), eenvoudig (alle toepassingen worden op het internet uitgevoerd, zodat je geen programma's meer moet downloaden), en flexibel (wanneer je je toestel verliest ben je je gegevens niet kwijt, want die zitten in the cloud!)
http://www.chromium.org
http://googleblog.blogspot.com/2009/11/releasing-chromium-os-open-source.html

PANDA SECURITY MAG 20 KAARSJES UITBLAZEN. (DEEL1)
Medewerker Paul trok naar het Spaanse Bilbao, om er kennis te maken met de mensen van Panda software. Hier volgt het eerste deel van zijn verslag.
In 1990 werd Panda Software door Mikel Urizarbarrena in Bilbao, Spanje opgericht. Onder deze naam werd het in 1995 marktleider in Spanje wat betreft beveiligingssoftware. De grote internationale doorbraak kwam er in 1996, tevens veranderde toen de naam Panda Software in Panda Security.
Bij Spanje denken we veeleer aan stranden, sangria en zon dan aan softwarebedrijven. Om te weten hoe dat allemaal in elkaar zit laten we Juan Santana, CEO van Panda Security, aan het woord.
'Panda Software, de oorspronkelijke naam van ons bedrijf, verwees naar de aanvankelijke activiteiten als softwareontwikkelaar en Ėleverancier. Enige tijd geleden kwamen wij tot de conclusie dat we ons moesten specialiseren om werkelijk effectief te zijn en onze klanten beter van dienst te zijn. Om deze reden hebben we ons exclusief toegelegd op het ontwikkelen van beveiligingsoplossingen voor alle soorten gebruikers, van zakelijke klanten tot thuisgebruikers. En wat de locatie betreft: Spanje staat inderdaad niet bekend als een technologieland. Maar dat heeft ook zo zijn voordelen. Getalenteerde mensen, en die zijn er in Spanje net zo goed als overal, hebben hier weinig bedrijven waar ze aan de slag kunnen. We hebben dus meer kans om goede ITíers aan te trekken. Daardoor zijn er ook veel minder jobhoppers. Eén van de troeven van ons bedrijf is dan ook de goede en gemotiveerde werknemers. Maar er is meer, Panda Security is momenteel actief in 56 landen, waardoor we ook internationaal steeds meer gaan meespelen.'
Dat zijn de troeven, maar de minpuntjes dan, waarom is Panda niet zo bekend als McAfee of Norton?
'Een grote fout die Panda Security in het verleden maakte was de communicatie, of beter, het gebrek eraan. Het is weinig bekend dat Panda Security koploper is in beveiliging. We waren de eerste met een dagelijkse signature file, met gedragsanalyse enzoverder. Maar dat is relatief onbekend. De malware zelf is ook ongelooflijk geŽvolueerd is. Vroeger, voor het www het pc-gebeuren domineerde, waren virussen plaatselijke problemen. Ze verspreidden zich op een relatief klein geografisch gebied door diskettes. Ook security was toen lokaal. Nu verspreidt een virus, worm of trojan zich wereldwijd. Beveiliging is nu ook geen plaatselijk probleem meer. Ook is de aard van malware sterk gewijzigd. In onze afdeling PandaLabs doen we niet alleen onderzoek naar malware zelf, maar ook naar de evolutie van malware.'
Wat is het verschil tussen de malware van vroeger en nu?
'Dat kan u best vragen aan Louis Corrons, PandaLabs Technical Director.'
Voor dit gesprek verwijzen we u naar deel 2.
Paul Liekens, Bilbao
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!HTC HERO OP DE PROEF GESTELD: 1 - HET EERSTE CONTACT
Onze redactie mocht enkele weken een HTC Hero uittesten - en het werd een adembenemende ervaring. Het begon al bij het eerste contact.
De HTC Hero is een aanraaktoestel met virtueel klavier; onder de motorkap zit het Android 1.5 besturingssysteem. HTC heeft deze telefoon bovendien uitgerust met haar eigen SENSE interface, die het toestel superhandig maakt.
Voor de bediening van het toestel kan je beschikken over de volgende knoppen: zoeken (om op je Hero te zoeken of op het web); terug (om uit menu's te raken of een pagina terug te surfen); telefoon opnemen; home (om naar het beginscherm te gaan); menu (om je instellingen of extra opties op te roepen); en uit/aan, dat meteen ook de toets is om het scherm te ontgrendelen. En dan is er ook nog een trackball - heel handig wanneer je aan het surfen bent, en binnen de menu's en links wil bladeren. Deze trackball bevat ook een lampje dat gaat oplichten wanneer je een gemiste oproep hebt, een nieuwe boodschap of een nieuwe mail.
Aan de zijkant heb je een knop voor het volume van muziek, gesprekken of belletjes. Bovenaan bevindt zich de aansluiting voor de koptelefoon (een gewone 3,5 mm jack, waarop je je eigen koptelefoon kan aansluiten indien het bijgeleverde exemplaar je niet voldoet). Achteraan een camera van 5.0 megapixel. Onderaan een Firewire aansluiting voor de bijgeleverde USB kabel. Handig: je kan deze kabel zowel aansluiten op de USB poort van je computer, als op de bijgeleverde stekker om het toestel via het stroomnet op te laden! Het toestel dat wij ontvingen bevatte een 1,8 GB grote SD kaart om je muziek en foto's op te zetten.
En tot slot een van de leuke dingen die je ook in de iPhone aantreft: de accelerometer, die aanvoelt in welke richting je het toestel vasthoudt, om desgewenst het scherm aan te passen (landschap of portret modus). Hoe leuk en accuraat die accelerometer is, kan je meteen uittesten met het spelletje Teeter dat al op de Hero geïnstalleerd is. Hierbij moet je een balletje doorheen een labyrint loodsen, door het toestel te kantelen, terwijl je moet voorkomen dat het balletje in een van de "gaten" valt. Gebeurt dat toch, dan krijg je een leuk levensecht effect alsof het balletje echt stuitert, dankzij het gebruik van de trilmodus.
Misschien wat kinderachtig om bij het bespreken van zo'n ingenieus toestel meteen over een game te beginnen, maar het is iets echt knap om uit te pakken tegenover je vrienden, want het toont de kracht van het toestel aan. Morgen gaan we de verschillende schermen verkennen.
http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html

HTC HERO OP DE PROEF GESTELD: 2 - DE SCHERMEN
Eén scherm is niet genoeg, dachten ze bij HTC. Ze maakten er daarom 6 bij, met de mogelijkheid om via 'scenes' nog extra virtuele schermen te maken. Handig!
Eerst de basics. Het beginscherm van de android bevat onderaan nog een menu, bestaande uit drie virtuele buttons: in het midden "phone" (om de telefoonfunctie op te roepen), links daarvan een pijltje (om een scherm met alle programma's op te roepen), en rechts daarvan een plusteken (om bepaalde programma's aan een scherm toe te voegen). Boven deze buttons een indicator die aangeeft waar je je bevindt op je schermen. Je hebt immers niet alleen het beginscherm, maar ook drie bijkomende schermen links, en drie rechts, die je kan oproepen door een schuifbeweging van je vingers, en die je kan bevolken met snelkoppelingen naar jouw favoriete programma's. Standaard staan zo bijvoorbeeld op het eerste scherm rechts de snelkoppelingen om Wi-Fi en Bluetooth aan/uit te schakelen, je camera te activeren, door albums te bladeren, Google Maps op te roepen, je contacten te beheren, en natuurlijk ook toegang tot Market, waar je bijkomende Android apps kan downloaden, al dan niet tegen betaling.
Het verplaatsen van een app naar een ander scherm gebeurt heel simpel: de vinger op de app leggen tot je een kleine trilling voelt, en dan naar de gewenste plaats slepen. Het is wel nodig om al die apps te organiseren, want er valt zoveel te downloaden, dat je haast zou verdrinken in de apps. HTC heeft daarom de "scenes" bedacht, op te roepen via het Menu. Daarbij kan je bijvoorbeeld een scherm ontwerpen voor overdag, wanneer je enkel mail wil controleren, of in je vrije tijd, wanneer je ook wil surfen, twitteren, enz. HTC heeft zelf al enkele 'scenes' bedacht. Work bijvoorbeeld bevat meteen op het beginscherm klokken voor het werelduur, mail, kalender, met op het zijscherm een stocks ticker, agenda, terwijl de scene "Play" meteen de camera op het beginscherm zet, Twitter en je albums op het linkerscherm, muziek en bookmarks op het rechterscherm. Telkens natuurlijk voorzien van de bijpassende behangpapiertjes. Leuk.
Kom je met deze bijkomende schermen en scenes nog niet toe, dan kan je ook nog Folders aanmaken op het beginscherm, en daarin het een en ander stoppen - een heuse doos van Pandora dus. Nog even vermelden dat je, voor de invoer van tekst, kan beschikken over een virtueel klavier dat op je scherm verschijnt zodra je de cursor op een invulveld zet door erop te tikken. Bij vele toepassingen kan je dit klavier ook groter maken, door het scherm te kantelen en in landschap modus te zetten. Dat typt een stuk handiger! Wie toch niet kan wennen aan een virtueel klavier, en een echt hardware klavier wil, moet zich een ander toestel uit de HTC reeks aanschaffen, de HTC HD2 met uitklapbaar klavier.
Helemaal bovenaan het scherm staat tot slot nog een balkje met meldingen. Dat kan je door verslepen groter maken, om de meldingen (nieuwe boodschap, sync, bluetooth, enz) te openen.
Morgen gaan we het echte werk doen: de telefoon instellen om het net op te gaan.
http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html

HTC HERO OP DE PROEF GESTELD: 3 - DE VERBINDINGEN
Een smartphone dient om te bellen en te surfen. Daarom nu even de verbindingen onder de loep genomen.
Nu het serieuze werk. Eerst de simkaart bevestigen: de achterklep eruit, de batterij eruit, de simkaart erin. Nu kan je wel bellen, maar nog niet surfen. Daarvoor moet je eerst het datanetwerk activeren via Menu / Wireless controls / Mobile Network. Een groen check-mark verschijnt wanneer je het netwerk geactiveerd hebt. Maar bij Proximus ben je er dan nog niet: je moet ook nog bijkomende gegevens invullen over het APN adres. Ga hiervoor naar Mobile Network Settings, kies Access point Names. Druk op Menu, kies New APN. Vul nu volgende gegevens in:
Name: proximus
APN: intenret.proximus.be
Proxy, port, username, password, server, MMSC, MMS proxy, MMS port: hier zet je niets
MMS protocol: staat Wap 2.0, dat laat je zo staan.
MCC: daar staat 206, dat laat je staan.
MNC: daar staat 01: dat laat je staan
APN type: tik hier in: default
Vervolgens kies je menu / Save
Ga met de toets Terug naar het vorige scherm; als het goed is zie je nu n dit scherm proximus - internet.proximus.be staan; activeer het bolletje ernaast door op te tikken (het wordt groen). Je bent klaar voor de start!
WiFi en Bluetooth zijn ook aanwezig; gewoon even bladeren naar het scherm rechts, en de schuiver bij het gewenste protocol van Uit naar Aan schuiven.
Morgen gaan we een van de belangrijkste dingen doen die dit toestel zo interessant maken: tetheren!
http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html

HTC HERO OP DE PROEF GESTELD: 4 - TETHERING EN SYNC
Waarom voor twee abonnementen betalen als het met één ook kan? Tethering maakt het mogelijk.
Wij waren bijzonder geïnteresseerd in de HTC omdat dit een van de weinige toestellen is die 'tethering' toestaan. Bij deze techniek sluit je je mobiele telefoon aan op je computer (via bluetooth of USB kabel) zodat je de telefoon als modem gebruiken kan. Je voorkomt dat je zo twee mobiele abonnementen moet nemen - maar daarover later meer.
Hoe gaat het tetheren in zijn werk? Hiervoor moeten wij eerst een stapje terug gaan. De HTC werkt namelijk met speciale software om gegevens met je computer te kunnen synchroniseren: HTC Sync. Hiermee kan je je afspraken en contacten uit Outlook naar je HTC overzetten. En dat is verduiveld handig. Want gewoonlijk, wanneer je een nieuw mobieltje aankoopt, moet je alle gegevens van al je contacten manueel invoeren, wat een tijdrovende karwei is. Na installatie van de HTC sync is het doodsimpel: je verbindt de HTC via de USB kabel met je pc. Nu verschijnt op je HTC bovenaan het scherm in het meldingenvak het sync-icoontje. Open het meldingenvak door het naar onderen te slepen, en kies HTC sync. De gegevens worden automatisch met Outlook gesynchroniseerd.
Je hebt nu trouwens ook de melding "USB connected"; je kan nu namelijk ook bestanden naar en van je computer gaan kopiŽren, zoals muziek, foto's, enz. Klik op deze optie, waarna je gevraagd wordt of je de geheugenkaart wil koppelen (mount) als een USB-apparaat. Klik op Koppelen, en je kan vanuit Verkenner op je eigen computer met klikken en slepen bestanden verplaatsen van en naar telefoon/pc.
Na installatie van de HTC sync software, die de installatie van een driver voor de HTC vereist, kan je ook je telefoon klaarmaken voor het tetheren. Ga naar Menu / Instellingen / Draadloze bedieningselementen. Activeer het onderste menu (delen via mobiel netwerk). Je telefoon is nu klaar om als modem te functioneren voor je pc.
Heb je problemen hiermee? Het geheim zit hem in de "HTC Remote NDIS Network Adapter" die je zou moeten vinden via je Device Manager op je computer; Windows zou tijdens de installatie van de HTC Sync software namelijk ook deze netwerkadapter moeten installeren. Meer hierover vind je bij http://techiedan.com/2009/10/28/htc-hero-locate-drivers-usb-modem/ . Tijdens het tetheren kan de mobiele telefoon nog altijd als telefoon gebruikt worden. De geheugenkaart is echter niet meer als USB-apparaat herkend.
http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html

HTC HERO OP DE PROEF GESTELD: 5 - SURFEN EN MAILEN.
Surfen en mailen op de Hero is haast even comfortabel als op de pc. We zetten je even op weg.
Het instellen van nieuwe mail accounts is heel simpel (via Mail / Instelingen / Meer / Nieuw account); een wizard begeleidt je stap voor stap. Je kan verschillende accounts instellen. Wij hebben op ons beginscherm meteen snelkoppelingen gezet naar deze verschillende accounts, zodat we kunnen zien bij welke account er nieuwe berichten zijn. Hero ondersteunt Microsoft exchange, POP en IMAP accounts, en natuurlijk ook Google mail (Android is mede door Google ontwikkeld, weet je wel?). Je kan bepalen hoeveel kb er van elk berichtje gedownload mag worden, van hoeveel dagen geleden de mail bijgehouden moet worden, of de mail van de server gehaald moet worden of niet, enz. Wij vonden de mail heel handig en snel.
Waar onze vorige HTC, de S760, een Windows Mobile toestel, beter in was, was de synchronisatie van de mail met de server. Wanneer je een bericht op de mobiele telefoon wiste omdat het bijvoorbeeld spam was, dan werd het ook op de server gewist, wat bij de Hero niet het geval is. En wanneer wij tijdens de de dag onze mail via de laptop ophaalden op de server, werden bij de volgende synchronisatie ook alle mails op het HTC toestel gewist. Bij de Hero niet. Maar dat is persoonlijke voorkeur, afhankelijk van de manier waarop jij met mail omgaat - misschien hebben andere internauten liever dat zij nog de hele dag aan hun mail kunnen.
Het lijstje met contacten wordt ook, heel handig!, gecombineerd met je Facebook en Twitter account, zodat de informatie over jouw contacten zoveel mogelijk gesynchroniseerd wordt met deze accounts. De boodschappen worden ook gegroepeerd naar afzender, wat erg gemakkelijk is.
Surfen verloopt erg snel. Het probleem dat je met je vingers niet fijn genoeg kan mikken om een bepaalde link tussen een hele rij te selecteren, wordt gelukkig opgelost door de trackbal, waarmee je heel precies kan navigeren op de webpagina's. Even het toestel kantelen, en je bekijkt de pagina in landschap modus, wat het lezen fel vergemakkelijkt. En natuurlijk is er het wonderbaarlijke knijpgebaar, waarmee je kan in/uitzoomen op pagina's. Waarlijk een heel prettige belevenis. Om dit toestelletje te ontdekken trek je best een verlofdag uit, want voor je het weet zit je de hele dag met het ding te spelen (en de dagen erna!), en je baas zal dat met lede ogen aanzien...
http://www.htc.com/www/product/hero/overview.html
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** BBC bouwt nu ook de iPlayer voor gameconsoles
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091116005

*** In de VS heeft Onlive een streaming dienst voorgesteld voor games op de iPHone
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091117001

*** Chipsbakker ARM start met een Android Solutions Center voor wie ontwikkelen wil voor op de ARM technologie en het Android OS gebaseerde smartphones.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091118004

*** BelgiŽ haalt wereldpers met "gedurfde" diefstal van iPhones uit warenhuis
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=1a0f8051d1996ddb836da5ace0e3e6ce687e070535b22e0c113e1577263fbc5f

*** Er komt een multiplayer versie van Super Mario Bros.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=1a0f8051d1996ddbe73afe463d63d08f1ad583a77c85018ebcd3afaab049af44

*** IN Noorwegen start MasterCard met een experiment met mobiel betalen.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=9864&language=NL

*** 'Unfriend' is het woord van het jaar in de Oxford Dictionary.
http://lm.pcworld.com/t/760019/5552561/30098/0/

*** Jongeren persagentschap StampMedia is boos op Netlog: 'Schone schijn bij Netlog'
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=9922&language=NL


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DE EIGENHEIMER
[elektro] Uptempo elektronische muziek van een man uit Nijmegen. Soms opzwepende ritmes, soms wat trager, in elk geval erg boeiend. Hij heeft net zijn 3e album uit, De Derde IJldroom, en het is gratis te downloaden. Maar neem eerst een voorproefje op MySpace, waar je verschillende knappe songs in streaming kan beluisteren.
http://www.sendspace.com/file/l4aq7k
http://www.myspace.com/eigenheimer

ZENGINEERS
[hip hop] Steengoede hip hop muziek, met een oosters tintje erbij. Drum en bas, tegenritmes: alle elementen zijn aanwezig. Naast de songs die je op MySpace kan streamen heeft de groep ook verschillende albums uit, die je gratis kan downloaden bij het label Ideology.de. Een adresje om alvast in je bookmarks te zetten!
http://www.ideology.de/archives/artists000146.php
http://www.myspace.com/zengineers

HANDS UPON BLACK EARTH
[electronica / downtempo] Dit keer een band uit de VS, uit Mendocino County om juist te zijn. Coole muziek, downtempo, met een hoog lounge gehalte. Wij lusten er wel pap van!
Deze keer geen gratis downloads, wel een plek op CD Baby waar je de songs per stuk kan aankopen aan 0,99$ per stuk, het iTunes tarief dus. Maar je kan natuurlijk ook gewoon de muziek streamen via MySpace.
http://www.myspace.com/handsuponblackearth

OK - IT'S NOT TOO LATE
[Indie / Pop] Leuke optimistische muziek, met heel meeslepende melodietjes. Wij zijn alvast onder de indruk van Star. Op de MySpace pagina van de band staat er ook een heel leuk YouTube filmpje voor de song Stiff Upperlip. Een erg creatieve band!
http://www.myspace.com/thatbandok

VRIJDAG HOORSPELDAG: APOLLO XXI
Deze week besteedt het Hoorspel-blog aandacht aan het hoorspel Apollox XXI, een avontuur van de journalist Matt Meldon. Het werd uitgezonden in 1970, en hield miljoenen luisteraars gekluisterd aan het toestel.
Alhoewel het verhaal zich afspeelt tegen een achtergrond van de ruimtevaart, is het geen echte science fiction, eerder een spannend avonturenverhaal, dat ook nu nog sterk overeind staat en blijft boeien.
De korte inhoud: reporter Matt Meldon wordt door de Nasa ingeschakeld. Matts broer is onderweg met de Apollo XXI naar de maan, maar er is iets vreemds aan de hand met de maan, althans met de achterkant. En nu blijkt de maan zich ook nog sneller te bewegen, zodat zij van de aarde wegdrijft, met desastreuze gevolgen!
Dit hoorspel bevat 18 delen, die u kan downloaden via de links op het blog.
http://hoorspel.wordpress.com


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wie mij berooft van mijn goede naam,
steelt iets dat hem niet verrijkt, maar mij wel arm maakt.
- William Shakespeare -


De nieuwe oogst


WETENSCHAPSNIEUWS
Het befaamde bedrijf Discovery Communications heeft nu een nieuwe site geopend waar je alle nieuwtjes kan lezen uit de wereld van wetenschap en technologie. De site bevat verschillende rubrieken: Human (over ons, mensen), Space (de rumte), History (geschiedenis), Tech, Earth, Animals, Archaeology, Dinosaurs. Wij klikten al meteen door bij de rubriek "Animals" naar het artikel waarin gevraagd werd waarom chimpansees niet kunnen praten... Een erg interessante bron voor wetenschappelijk nieuws!
[Taal: Engels]
http://news.discovery.com/

LEUKE T-SHIRTS VOOR DE FOTOGRAAF
Een mooi artikel over leuke t-shirts voor de fotograaf. Sommigen hebben gewoon een afbeelding van een camera op rug of front, anderen hebben leuke allusies op het wereldje van de fotografie, zoals Photographr (voor de mensen die aan Flikr verslaafd zijn), een t-shirt met "I shoot people with my Canon", enz.
[Taal: Engels]
http://www.petapixel.com/2009/11/13/21-awesome-t-shirts-for-photographers/
35 TUTORIALS OM DIGITAAL TE SCHILDEREN
In deze posting vind je de links naar 35 artikels waarin uitgelegd wordt hoe een bepaald digitaal schilderij gemaakt werd. Uiteraard gaat het hier om technieken die je in Photoshop gebruikt, en het artikel is niet meteen voor beginners. Maar je leert er wel enorm veel bij!
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2009/11/13/35-incredible-digital-painting-tutorials/

50 FILM-LETTERTYPES

Ben jij een filmfan, of heb je een website die draait rond films? Dan kan je die site misschien opsmukken met een lettertype dat naar films verwijst. Denk maar aan het "Back to the Future" lettertype, of "Blade Runner". Het zijn er in totaal een vijftigtal, en je kan ze gratis downloaden.
http://ae.tutsplus.com/articles/roundup/50-free-movie-themed-fonts-you-can-download/

10 HANDIGE TOOLS OM DE PERFECTE DOMEINNAAM TE VINDEN
Op zoek naar een eigen domeinnaam? In dit artikel zijn 10 tools verzameld die jou bij je zoektocht naar de perfecte naam kunnen helpen. Het zijn tools die je met één blik vertellen of een bepaalde titel nog vrij is in de verschillende suffixen (com, org, net, info, enz), en welke mogelijke varianten er zijn op de domeinnaam.
[Taal: Engels]
http://webdesignledger.com/tools/10-useful-tools-for-finding-the-perfect-domain-name

TINEYE: OMGEKEERD ZOEKEN
Wat vind je van deze zoekmachine? Je kan hier een afbeelding uploaden vanop jouw computer, of vanop het web, en de zoekmachine gaat dan op zoek naar gelijkaardige foto's. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.tineye.com/

BEAUTIFUL PEOPLE

Het persbericht van deze site heeft onze haren wel recht overeind gezet. Wat moet je immers denken van een site die er zich op beroemt dat zij al meer dan 1,8 miljoen kandidaat leden afgewezen heeft omdat die te lelijk zouden zijn? Deze datingsite, die zich specialiseert, ging twee weken geleden van start en beweert de mooiste mensen ter wereld te kunnen tonen. Volgens de site zouden de meeste mooie mensen afkomstig zijn uit Zweden, BraziliŽ en Noorwegen, terwijl Duitsland en het VK tot de landen behoren waar het minste mooie mensen te vinden zijn. Over BelgiŽ of Nederland wordt niets gezegd - maar op onze sympathie kan deze site niet rekenen!
http://www.BeautifulPeople.com

INTEL'S VERGELIJKENDE LIJST
Chipsbakker Intel brengt een Kerst-laptopgids uit, waarin je een overzicht vindt van de verschillende laptops die de Intel chip aan boord hebben. DIt is echt een site voor de geeks: je krijgt hier vooral een opsomming van de computerkracht, zonder de bijkomende toeters en bellen van de computer.
[Taal: Engels]
http://www.intel.com/consumer/rating.htm

ZOOF: CONTENT DELEN MET FAMILIE
Via deze site kunnen jouw familieleden de familiebanden aanhalen: zij kunnen hun biografie delen, jeugdherinneringen, foto's, enz. Een leuk experiment!
[Taal: ENG/NL/FR]
http://www.zooof.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DUVELRADIO
Deze internetradio besteedt aandacht aan informatie voor visueel gehandicapten, zoals gesproken boeken, enz. Hij ontstond twee jaar geleden als een privé-initiatief van Alain Devis, een blinde radiomaker, en is uitgegroeid tot een radio die elke dag enkele uren programma's uitzendt. Uniek aan de zender is dat zowel blinden/slechtzienden als valide mensen samenwerken - een mooi voorbeeld van integratie. Zij zenden allemaal uit vanuit hun eigen studio thuis via een server, wat voor ieder programma een ander klankbeeld geeft. Ook een van onze trouwe lezers, Johan Piryns, is er dj: hij zendt uit op dinsdagmiddag van 13u tot 15u. Veel luisterplezier gewenst!
[Taal: NL]
http://www.duvelradio.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NEDSITES.BE

Deze site verzamelt de beste surftips, en voegt er regelmatig nieuwe sites aan toe. Het aanbod is echt wel uitgebreid, en er zijn speciale rubrieken van sites voor doelgroepen zoals senioren en kinderen.
[Taal: NL]
http://www.nedsites.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PERSBERICHTEN
Wil jouw vereniging of bedrijf iets vertelen aan de wereld - een initiatief dat jullie organiseren, een mijlpaal die gehaald werd? Dan kan dat op deze site. En als je gewoon wil weten wat er zoal te beleven valt, dan kan je hier natuurlijk terecht om allerlei nieuwtjes te vernemen.
[Taal: NL]
http://www.persberichten.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: NEEN, NIKS FOEFELARE, NIKS TRUCARE!
Liefhebbers van fotoshoptoestanden gaan hier even staan kwijlen.
Hier zie je échte foto's die helemaal niet bewerkt zijn. Een staaltje van wat nu bedrieglijk overkomt en tóch echt zo gefotografeerd is.
Klik op het beeld om meer toelichting te verkrijgen. Verbazingwekkend gewoon! [Engelstalig, maar een beeld is altijd "polyglot"] (Lode V)
http://10steps.sg/articles/featured-articles/70-strange-photos-that-are-not-photoshopped/

VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOWEDSTRIJD PRESTIGIO
Meer dan 450 amateur en professionele fotografen werden gevraagd om hun beste werken in te dienen bij de Prestigio Photo Contest. Dat leidde tot 1900 foto's uit de hele wereld, en nu kan jij ook kiezen welke foto jij de mooiste vindt. Op 1 december 2009 worden de resultaten bekend gemaakt. Een leuke wedstrijd, maar voor ons natuurlijk een uitgelezen kans om al deze mooie opnames te bewonderen!
[Taal: ENG]
http://art.prestigio.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DEMOLITION (GAME)
Bij dit online spelletje moet je dynamiet in gebouwen plaatsen, zodat deze gebouwen tot puin herleid worden. Om naar het volgende level te kunnen overgaan, moet het puin tot onder de blauwe lijn zakken.
http://www.physicsgames.net/game/Demolition_City.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Enkele anti-spam tips voor Outlook-gebruikers
http://www.techbytes.be/2009/11/enkele-antispam-tips-voor-outlookgebruikers.html
- Headfunk lanceert Sidefunk speakerbags voor iPod en MP3-spelers
http://www.techbytes.be/2009/11/headfunk-lanceert-sidefunk-speakerbags-voor-ipod-en-mp3spelers.html
- Veilig opslaan met nieuwste Amacom Data Locker met 1TB en 750GB capaciteit
http://www.techbytes.be/2009/11/veilig-opslaan-met-nieuwste-amacom-data-locker-met-1tb-en-750gb-capaciteit.html


*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- Wat je moet weten over spoofing
http://www.safecomputing.be/2009/11/wat-je-moet-weten-over-spoofing.html
- Tip om te weten hoe goed je wachtwoorden zijn
http://www.safecomputing.be/2009/11/tip-controleer-online-hoe-sterk-je-paswoorden-zijn-.html
- Veilige back-ups met ultra-beveiligde externe harde schijven is geen overbodige luxeµ
http://www.safecomputing.be/2009/11/veilige-backups-met-ultrabeveiligde-externe-harde-schijven-is-geen-overbodige-luxe.html


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Politie vat dierenbeul die hondje van brug gooide
Svajunas Beniuk is de naam van de dierenbeul die een hondje van de brug gooide in Litouwen, dat liet filmen met gsm's én de video trots op een website postte. In no time was de clip een wansmakelijke hit en verontwaardigde ...
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/445156/2009/11/19/Politie-vat-dierenbeul-die-hondje-van-brug-gooide.dhtml
- Straf voor ambtenaar met nazi-beltoon op gsmµ
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/445062/2009/11/18/Straf-voor-ambtenaar-met-nazi-beltoon-op-gsm.dhtml
- Nederland bij top europa met snel internet
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/444974/2009/11/18/Nederland-bij-top-europa-met-snel-internet.dhtml
-

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- 3D laptops
Het wordt serieus met de 3D laptops nu grote fabrikanten als Acer en Asus met deze apparaten op de markt komen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27702
- Veel iDEAL webwinkels onveilig
Betalen via iDEAL is niet altijd veilig. Slechts 12% heeft zijn beveiliging goed op orde volgens Networking4all, een aanbieder van beveiligingscertificaten.µ
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27698
- Gratis Wii-games
Eigenaren van een Wii kunnen tijdelijk gratis demo's van populaire games downloaden uit de WiiWare game-shop
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27697


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Decoratieve led-oriŽntatieverlichting
Marty LED is Modular's nieuwste sfeer- of oriŽntatieverlichting. Het kleine lichtobject is verkrijgbaar met een hoogvermogenled van 1W in warm of koud ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4599
- Android 2.0-telefoons met volwaardige navigatie gratis
Eind oktober kondigde Google officieel de komst van Android 2.0 aan. De grootste verandering is Google Maps Navigation, gratis gesproken navigatiesoftware ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4603
- Verplaatsbare airconditioners met luchtreiniging
Het merk Zibro is al 25 jaar actief in klimaatbeheersing in de woning. Vooral op het vlak van mobiele airconditioners en verplaatsbare kachels heeft Zibro ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4602*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Sophos: akkoord met Juniper
De anti-spamtechnologie van SophosLabs gaat in real-time de gateways en Branch Services-routers van Juniper Networks beschermen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20726&style=99896
- Canon biedt op OCE
Mogelijke consolidatie in de wereld van de boekdrukkunst. Canon lanceert namelijk een vriendschappelijk overnamebod op Oce, ter waarde van 730 miljoen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20724&style=99896
- Cisco begeeft zich in de sociale netwerken
Cisco gaat 61 nieuwe producten creŽren, waaronder een messagingsysteem WebEx Mail en een sociale netwerkapplicatie.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20721&style=99896
-

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- Een nieuwe e-reader
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/een-nieuwe-e-reader.cfm
- 80 cores op een chip
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/software/80-cores-op-een-chip.cfm
- Norton Internet Security in Lenovo PCís
http://www.pcworld.be/nl/fiches/norton-internet-security-in-lenovo-pc-s.cfm*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
Produweb, een Waals full-service web agency, heeft twee websites gemaakt gelinkt aan films die recent in de bioscopen kwamen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6075
- IAB- enquête: de belg en het internet
Uit een studie van het Interactive Advertising Bureau (IAB Belgium) rond de sectoriŽle barometers gewijd aan de multimediasector en de schoonheid- en modesector blijkt dat 9 op 10...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6072
- Vandaag voorstelling van Google Chrome OS
Vandaag stelt Google zijn besturingssysteem Chrome OS voor. Amerikaanse journalisten ontvingen een uitnodiging om vandaag een persconferentie op de sociale zetel bij te wonen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6074

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- zonzoo.be : Geld in ruil voor je gsm
http://computertaal.info/2009/11/19/zonzoo-be-geld-in-ruil-voor-je-gsm/
- De vreemde dood van illegaal downloaden
http://computertaal.info/2009/11/19/de-vreemde-dood-van-illegaal-downloaden/
- Krachten bij mobiel bankieren
http://computertaal.info/2009/11/19/krachten-bij-mobiel-bankieren/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

- Vodafone: overlast netwerkstoring voorbij
20:59 - De landelijke netwerkstoring bij Vodafone is voorbij. Dat meldt de provider. Alle klanten kunnen weer bellen en sms'en. Waarom de signalling gateway woensdagmiddag rond een uur of een uitviel, is nog altijd niet bekend. »
http://tweakers.net/nieuws/63860/vodafone-overlast-netwerkstoring-voorbij.html
- Google geeft broncode voor Chrome OS vrij
21:10 - Google heeft op een persconferentie aangekondigd dat het alle code die voor Chrome OS is ontwikkeld, vrijgeeft. Het besturingssysteem zal uitsluitend draaien op netbooks met een ssd, razendsnel booten en een nieuw beveiligingsmodel kennen. »
http://tweakers.net/nieuws/63859/google-geeft-broncode-voor-chrome-os-vrij.htmlsDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautRECLAMEVRIJE WINDOWS LIVE MESSENGER
Gebruik je windows (live) messenger ? En heb je een originele versie? Dus niet gepatched met messpatch, a-patch ofzo? Er is een simpelere manier om je reclamebanner weg te halen!!!
Ga via je Verkenner naar windows en dan
system32
drivers
etc
host(s) - Te openen met kladblok (en best eerst backup nemen van dit bestand!!) - en plak dit onderaan bij localhost:

127.0.0.1 view.atdmt.com
127.0.0.1 rad.live.com
127.0.0.1 media.adrime.com
127.0.0.1 IMG.MEDIAPLEX.COM
127.0.0.1 m1.emea.2mdn.net
127.0.0.1 ad.nl.doubleclick.net
127.0.0.1 cdn1.eyewonder.com
127.0.0.1 msntest.serving-sys.com

Bestand terug opslaan zonder extentie (of anders achteraf extentie weer wegdoen). Et voila, na het heropstarten van je pc zou je reklamevrij moeten zijn.
Deze tip is afkomstig van Dave, die er wel een caveat aan toevoegt: "Zelf heb ik dit nog niet getest, maar schijnt te werken!!"

TIP: HOE KAN JE DE KWALITEIT VAN JE PROVIDER TESTEN?
Er bestaat een handige site waar je kan uitvinden of jouw provider wel de snelheid geeft in up- en download die hij belooft. Gewoon naar de site surfen, op de button "start test" klikken, en even afwachten. Er wordt een bestand geüpload en gedownload, en je krijgt te zien welke snelheid je hebt.
Persoonlijk hadden wij een download van 13,36 MB/s, en upload van 0,21 MB/S. Onze provider, Telenet, kreeg een 3,6 op 5. En de jouwe?
http://www.speedtest.net/

TIP: WAARMEE HOU JE REKENING BIJ DE AANKOOP VAN EEN CAMERAMOBIELTJE? (1)
De prijzen van digitale camera's zijn flink gezakt, maar tegelijkertijd bevatten de smartphones steeds betere camera's, en bovendien ook tools om de foto's te bewerken, vaak betere tools dan die van de aparte camera's. Hoe te kiezen?
Een eerste factor waarmee je rekening moet houden is jouw budget, en wat je nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld al een goede camera, dan mag de pixelgrootte van de camera jou niet beïnvloeden bij de aankoop van je smartphone. Dan koop je gewoon een goede smartphone, maar met een middelmatige camera, die je bijvoorbeeld voor een opname af en toe buitenshuis kan gebruiken.
Maar het "tellen" in megapixels is toch wat glibberig. Het verschil tussen 2 en 5 megapixel is bijvoorbeeld redelijk groot, maar het verschil tussen 5MP en 8MP zal je niet meteen kunnen opmerken bij een foto.
http://www.onetipaday.com/2009/11/07/things-you-need-to-know-before-buying-a-camera-phone/

TIP: WAARMEE HOU JE REKENING BIJ DE AANKOOP VAN EEN CAMERAMOBIELTJE? (2)
Het is altijd beter om te gaan voor een cameramobieltje met een optische zoom, in plaats van een digitale zoom. De meeste digitale zooms leiden immers tot povere beeldkwaliteit. De meeste cameramobieltjes maken echter nog altijd gebruik van digitale zoom, om toch een redelijk compact formaat te kunnen hanteren.
Ook de gebruikte lens is van invloed op de kwaliteit van de foto. Bij de meeste mobieltjes wordt niet eens vermeld wie de maker is van de lens, maar bij de high-end mobieltjes zal je wel eens een krachtige lens kunnen aantreffen die gemaakt is door bedrijven zoals Carl-Zeiss. Je betaalt wat meer, maar de kwaliteit is beter: de foto's zijn scherper en helderder.
http://www.onetipaday.com/2009/11/07/things-you-need-to-know-before-buying-a-camera-phone/

TIP: WAARMEE HOU JE REKENING BIJ DE AANKOOP VAN EEN CAMERAMOBIELTJE? (3)
Sommige fabrikanten van camera's stoppen in hun toestellen externe kaarten voor het opslaan van data en media. Die kan je ook gebruiken om daar de beelden op te slaan die je met je camera maakt. Dat is te verkiezen boven het opslaan van foto's op het inwendig geheugen van het mobieltje.
Trouwens: je maakt geen foto's om die voor altijd op het mobieltje te bewaren. Je wil die uiteraard ook op je computer zetten en zo delen via Twitter, Flickr en co. Dus moet je ook kijken naar de aansluitingsmogelijkheden van je camera. USB is een must, maar Bluetooth is ook wel handig, omdat het draadloze transfer mogelijk maakt.
Bovendien bieden sommige camera's ook de mogelijkheid om de foto's zelfs meteen op je camera te bewerken. Ook dat is een meerwaarde die je in beschouwing moet nemen bij de aankoop van je camera.
En tot slot is er nog de batterij. Wanneer je een camera hebt die een flash aan boord heeft, die Bluetooth verbinding biedt, en toegang tot het web, dan zal je batterij uiteraard sneller leeg raken. En dus is het erg belangrijk dat je bij het afwegen van je keuze ook deze factor in overweging neemt.
http://www.onetipaday.com/2009/11/07/things-you-need-to-know-before-buying-a-camera-phone/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...DVD Knife 3.0

Windows XP - 3,93 MB - freeware
Een simpele tool om stukken van dvd's te extraheren uit je dvd. Zo'n fragment wordt dan bewaard in het VOB formaat. Gewoon bij het gewenste begin op Start drukken, bij het gewenste einde op End, en dan op Save om het fragment te bewaren.
http://www.vcsoftwares.com/dk.html

MEDIA PLAYER CLASSIC HOME CINEMA
Windows - freeware
Een lichtgewicht player voor films, met heel wat ingebouwde codecs, zodat je de meeste bestanden kan afspelen. Behalve natuurlijk... real player bestanden! (Bron: Wim W)
http://mpc-hc.sourceforge.net/download-media-player-classic-hc.html

CURERANK: DE RANKING VAN JE WEBSITE
Windows - freeware
Dit is een tool voor de webmaster: hiermee kan je vanop je eigen computer de ranking van jouw website bij verschillende zoekmachines nagaan en opvolgen. (Bron: Wim W)
http://cuterank.net/

DIGSBY: ALLE COMMUNICATIE IN EEN
Windows - freeware
Met digsby kan je al je communicatie verzamelen in een scherm: IM boodschappen op de verschillende protocollen (MSN, Yahoo, ICQ, Google Talk, Jabber), boodschappen in de sociale netwerken, en meldingen van nieuwe mails.
Op onderstaand filmpje krijg je een demo van de nieuwe mogelijkheden
http://www.digsby.com/?utm_source=video-nov09&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&vid=true
http://www.digsby.com/

SHAFER PLASTIC SURGERY APP
iPhone app
In onze rubriek met sites hebben we het vandaag gehad over de (in onze ogen niet zo sympathieke) site Beautifulpeople.com. Wil jij ondanks alles toch jouw kandidatuur stellen voor deze site, maar kan er her en der wat verbeterd worden aan je lijf, dan moet je misschien deze app voor de iPhone eens proberen. Daarbij vind je namelijk een database van meer dan 1000 vragen en antwoorden over procedures die bij plastische chirurgie gehanteerd worden.
http://www.theage.com.au/digital-life/smartphone-apps/plastic-surgery-apps-allow-you-to-preview-the-dream-20091104-hvyv.html
http://www.shaferplasticsurgery.com/about.html

POLAR ROSE: FOTO'S VAN ALLE SITES

Browser plug-in
Deze browser plug-in herkent gezichten. Kom je op een site waarop een foto staat met gezichten, dan kan je op het speciale symbool van deze dienst klikken, waarna Polar Rose in haar database van gezichten gaat zien naar meer foto's van dezelfde persoon in jouw Flicker, Facebook en andere privé accounts.
http://www.polarrose.com/

XP TWEEKS UNLOCKED
WIndows - 3,24 MB - freeware
Een uitstekende tool voor al wie graag aan zijn Windows sleutelt. Dit progje maakt alle mogelijke instellingen meteen toegankelijk zodat je je computer tot de best mogelijke prestaties kan aanporren. Het progje heeft tabblaadjes voor o.a. start menu, desktop, remote assistance, enz. (Bron: Wim W)
http://software.techrepublic.com.com/abstract.aspx?docid=1183741&tag=nl.e175

FAVBACKUP

Windows 2000/XP/Vista/7 - 4,9 MB - freeware
Ons hele leven draait tegenwoordig rond onze browser, en de bookmarks/favorieten die we er bewaren. Plus al onze persoonlijke instellingen natuurlijk, de geschiedenis, cookies, paswoorden... FavBackup is zich bewust van het belang van deze instellingen, en zorgt op een eenvoudige maar afdoende wijze ervoor dat je van je instellingen uit je browser een backup kan maken.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,81391/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DROPBOX VOOR MAC OS
MacOS - 28,1 MB - freeware
Met dit progje kan je tot 2 GB gegevens overzetten naar een virtuele map op het internet. Ideaal om data te synchroniseren met meerdere toestellen, maar ook om gegevens ter beschikking van je vrienden te stellen.
http://www.chip.de/downloads/Dropbox-fuer-Mac-OS_36133138.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: AMAROK
Linux - 23,8 MB - freeware
Een top tool voor het afspelen en bewerken van muziek onder LInux. Hij speelt MP3 en co af, maar kan ook gebruikt worden om zelfs de grootste muziekcollecties te beheren. Het progje bevat ook een context-browser, wat wil zeggen dat er informatie vertoond wordt over de song die op dat moment getoond wordt, zoals andere albums van de artiest, de vertolkers, songteksten, en eventuele informatie in Wikipedia.
http://www.chip.de/downloads/Amarok_34018534.html


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool

In het bijzonder danken wij Wim Wylin voor de vele tips, en Gerard Schaefer voor de spreuk van de week.

- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een bank is een plaats waar men u geld leent, indien u erin slaagt te bewijzen dat u het niet nodig hebt.
Bob Hope