Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
19/11/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 625 van 14/11/2009

Gegroet lezers,

Wist u dat wij nog 3 edities verwijderd zijn van onze 14e jaargang? En dat dit editie 625 is, de helft van 1.250, toch ook een mooi rond getal? U ziet het: we houden het vol - en we vinden het nog altijd erg leuk om u al deze berichten te brengen die ons van heinde en ver bereiken over nieuwe en interessante ontwikkelingen op het internet. Hopelijk vindt u het nog altijd even leuk om ze te lezen ;)

Deze (korte) week weer heel veel berichten over de "usual suspects": Google, Microsoft, en Twitter. Over die laatste willen wij toch even speciaal uw aandacht vestigen op het artikel in TechCrunch waarover wij berichten, en waarin weerlegd wordt als zou Twitter de wereld kunnen redden, revoluties veroorzaken, enz. U kent ons ondertussen al: indien wij kritische kanttekeningen kunnen plaatsen bij de actuele gebeurtenissen, dan zullen wij het zeker niet laten!

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
SCAREWARE IN ADVERTENTIES ONDERMIJNT VERTROUWEN GEBRUIKERS
Je verwacht advertenties met malware op louche sites - porno, P2P sites... maar waar gaat het heen als die scareware advertenties ook op betrouwbare sites verschijnen?
Wellicht heb je al gehoord van "scareware". Dat zijn meldingen die meestal in advertenties verpakt zijn, en waarin jou verteld wordt dat je mogelijk een of andere besmetting opgelopen hebt (of liever: jouw computer). Je wordt aangemaand om een bepaalde tool te downloaden, die je van de besmetting genezen kan. Maar natuurlijk is die tool eigenlijk de malware zelf, en loop je nu pas echt een besmetting op wanneer je deze tool downloadt.
Je zal zeggen: ja, maar welke site is er nu zo gek om die advertenties toe te laten? Wel, de sites zelf weten zelf vaak niet eens dat zij zo'n advertentie vertonen. Zij zijn immers geabonneerd op makelaars in advertenties, die automatisch de adverteerruimte invullen. De laatste tijd zijn er nu verschillende gevallen geweest van adverteernetwerken waarbij er iets fout liep, zodat er scareware advertenties geplaatst werden op sites die je eigenlijk perfect vertrouwt. In het eerste geval gaat het om de New York Times, die in september het slachtoffer werd, en zelfs tech blog Gizmodo vertoonde onlangs zo'n scareware ad.
Deze advertenties zorgen voor veel onheil. Niet alleen bij de individuele gebruikers die nu met de malware opgezadeld zitten, maar er is ook het feit dat het vertrouwen van de gebruikers in het internet grondig ondermijnd wordt. Want zeg nu zelf, als je al de sites van betrouwbare uitgevers niet meer kan vertrouwen, waar gaat het dan heen?
http://www.marketingvox.com/scareware-rogue-ads-join-up-for-hack-attacks-045441/?utm_campaign=newsletter&utm_source=mv&utm_medium=textlink


TWITTER EN DE SCHIETPARTIJ IN FORT HOOD
Wordt het niet eens tijd dat we beginnen na te denken over ons "kijk naar mij, ik ben getuige van deze gebeurtenis" gedrag?
Over het verschijnsel Twitter bestaan verschillende meningen. De een noemt het een zinloos gekwetter, de ander vindt het een belangrijke vorm van real time informatie, waar je kan zien wat er NU gebeurt op de wereld. Sommigen dichten Twitter zelfs de kracht toe om de wereldgeschiedenis te veranderen, doordat mensen over de gebeurtenissen twitteren. Maar wordt het niet stilaan tijd dat wij ons vragen stellen bij het principe van Twitter - dingen vertellen aan de hele wereld, ongeacht de gevolgen en de privacy van de anderen?
In een vlijmscherp artikel bij Tech Crunch trekt Paul Carr van leer tegen het verschijnsel Twitter. Aanleiding hiervoor is het incident in Fort Hood in de VS, waarbij een Amerikaanse soldaat (zelf een moslim) 13 mensen doodschoot en meer dan 30 verwondde. Tijdens de beschieting bracht een Amerikaanse soldate vanop haar mobieltje per Twitter verslag uit over de gebeurtenissen, en bestond het zelfs om een foto van een gewonde soldaat de wereld in te sturen.
Paul Carr geeft de soldate het voordeel van de twijfel - op het moment van de beschieting was er een informatiestop uitgevaardigd, en zij zal wellicht oprecht gemeend hebben dat zij, door deze informatie toch buiten te kunnen smokkelen, de wereld een dienst bewees. Haar tweets werden inderdaad snel opgepikt door de mainstream media, maar achteraf bleek dat zij toch naast de waarheid zaten. Er waren geen drie schutters, de dader was niet doodgeschoten... Paul Carr voegt eraan toe: "Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar als ik iemand zou zien die een foto nam van een van mijn vrienden of verwanten in het hospitaal, dan zouden die zelf wel eens een hospitaalbed nodig kunnen hebben..."
Volgens Carr maakt dit "real time web" ons allemaal tot grote egotisten. Wanneer er een ongeval gebeurt, grabbelen de mensen hun mobieltje om foto's te maken en die te twitteren, in plaats van de nooddiensten te bellen. Mensen stellen hun eigen fun hoger dan de privacy van hun vrienden.
Het ergste van al, aldus Carr, is dat we er ons niet eens meer bewust van zijn, we doen het gewoon. We denken niet dat we egoïstisch en egotistisch bezig zijn. We zijn een generatie die opgegroeid is met de sociale media, en we hebben het perspectief verloren.
Eerlijk gezegd kunnen wij niet veel anders dan Carr gelijk geven. Wanneer we vroeger foto's namen van feestjes waarbij de een of ander het beest uithing, verdwenen die in onze fotoalbums en werden die alleen te boven gehaald bij bezoekjes van vrienden. Nu staan die foto's op het web, zonder toestemming van degene die toen eens uit de bol ging. Waar is de privacy van onze vrienden, onze omgeving gebleven?
Een artikel om over na te denken. Lees ook de vele commentaren - want uiteraard is niet iedereen het eens met de stelling van Carr.
http://www.techcrunch.com/2009/11/07/nsfw-after-fort-hood-another-example-of-how-citizen-journalists-cant-handle-the-truth/
http://www.techcrunch.com/2009/11/07/nsfw-after-fort-hood-another-example-of-how-citizen-journalists-cant-handle-the-truth/#comments

MICROSOFT ZET GOOGLE APPS AANKONDIGING IN PERSPECTIEF
Dat de stad Los Angeles voortaan beroep doet op Google Apps voor de mail, kreeg verleden week veel aandacht in de media. Microsoft laat zich echter niet kennen.
Dat Google enkele domeinen wil veroveren die tot nu toe tot Microsoft behoorden, is algemeen geweten. Denk maar aan Google Docs, dat Microsoft Office het leven zuur wil maken. Of aan Google Chrome, dat het besturingssysteem van Microsoft, de basis van het Microsoft keizerrijk, onderuit wil halen. Het bericht verleden week dat Google voortaan de lieveling is van de Amerikaanse grootstad Los Angeles zal Microsoft dan ook niet lekker gezeten hebben.
Maar het is niet bij de pakken blijven zitten. Meteen heeft het aangekondigd dat de prijs voor de licenties voor Exchange Online gehalveerd wordt, zodat die nu de prijs benadert die Google rekent voor zijn Google Apps Premier Edition (GAPE), het pakket waarin Gmail vervat zit. Bovendien wordt de ruimte per mailbox opgetrokken van 5 naar 25 GB.
Microsoft wijst erop dat de meeste grote GAPE installaties draaien rond Gmail. En er zijn misschien wel KMO's die Google Apps gebruiken als vervanger voor Microsoft Office, maar de grote bedrijven schakelen niet over. Het GAPE pakket mag dan al e-mail bevatten, tekstverwerker, spreadsheet, presentatie, maar die worden niet gebruikt, het draait voornamelijk rond de mail.
Microsoft wijst er trouwens fijntjes op dat de stad Los Angeles wel misschien voor Google gekozen mag hebben, maar dat Microsoft nog altijd de leverancier is van bedrijfstoepassingen bij grote bedrijven zoals Coca-Cola en andere multinationals.
Je ziet het: er is zich een keiharde concurrentiestrijd aan het ontspinnen tussen Google en Microsoft!
http://www.networkworld.com/news/2009/110209-microsoft-exchange-goole-apps.html?t51hb

NIEUWE IPHONE WORM BEDREIGT JAILBREAK IPHONES
Wie zijn iPhone jailbreakt moet dubbel oppassen: niet alleen voor de Nederlandse kraker die hun toestel gijzelen kan, maar ook voor een nieuwe worm.
Verleden week berichtten wij over een Nederlandse goochemerd die gekraakte (jailbreak) iPhone toestellen gijzelde, door via openstaande poorten binnen te dringen op de toestellen. Nu is er een nieuw bericht dat gebruikers met gekraakte iPhones moet aanzetten tot voorzichtigheid.
Er is namelijk voor het eerst een worm ontdekt in het wild, die het gemunt heeft op de iPhone - gekraakte toestellen wel te verstaand. Momenteel lijkt de worm niet al te schadelijk; het enige wat hij doet is de foto van de screensaver vervangen door een foto van RIck Astley. Deze zanger speelde al eerder een rol in een massale grap op het internet, die zelfs naar hem genoemd werd: rickrolling. Daarbij werden gebruikers ertoe verleid om op een link te klikken die beweerde naar een of andere site te leiden, maar in werkelijkheid leidde naar een Rick Astley filmpje op YouTube.
Deze worm is dus onschuldig, en lijkt zich momenteel te beperken tot Australië, het land waar de maker van de worm woont. Maar de vrees is wel dat anderen zijn voorbeeld zullen volgen, nu zij gezien hebben wat mogelijk is met gekraakte iPhones. En hun bedoelingen zouden eens minder onschuldig kunnen zijn dan die van onze Australische hacker...
Het blog ReadWriteWeb wijst er trouwens op dat deze worm eigenlijk niet eens het ergste is dat de iPhone bezitters bedreigen kan: oneerlijke ontwikkelaars zouden een groter gevaar vormen. Ontwikkelaars van apps die officieel toegelaten zijn in de App Store, maar die toch dingen doen die niet door de beugel kunnen, zoals een bepaalde iPhone game, dat via een achterdeurtje informatie verzamelde over al wie de game installeerde.
Tja, het was eigenlijk te verwachten. De iPhone en andere smartphones zijn minicomputers. En net als onze gewone pc, zal je wellicht binnenkort geconfronteerd worden met alle kwalen die de pc's kwellen: malware, virussen, spam, enz...
http://www.readwriteweb.com/archives/new_iphone_worm_how_worried_should_we_be.php
http://www.abc.net.au/news/stories/2009/11/09/2737673.htm
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=10030&cat=Nieuws&zoekdatum=2009-11-04

NIEUWE MICROSYNTAX VOOR TWITTER: HOE MOEILIJK MOET HET EIGENLIJK WORDEN?
Twitter blijkt bij sommigen nostalgie op te roepen naar de commandolijn. Als het van blogger Chris Messina afhangt komen er nog een paar commando's bij, die de teksten nog onbegrijpelijker maken.
Wie voor het eerst Twitter bezoekt, zal meteen merken dat er daar een beetje geheimtaal gesproken werd - en dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat je tweets beperkt zijn in lengte, tot 140 karakters. Zo is er de # of "hashtag", die gebruikt wordt om aan te geven wat eigenlijk het onderwerp is van de tweet. En @ wordt dan weer gebruikt in combinatie met de naam van een andere twitteraar, om aan te geven dat deze boodschap een antwoord is op een tweet van hem of haar.
Chris Messina vertelt in zijn blog dat hij voorstander is van het invoeren van nog enkele afspraken in Twitter. Zo wil hij de "slasher" invoeren (/), die dan gecombineerd wordt met andere parameters. De slasher moet dan aangeven dat wat volgt een code is. Een eerste parameter zou dan de pointer "via" zijn, dus "/via @janjansen", om aan te geven via wie men een bepaald bericht vernomen heeft. En de tweede parameter zou dan /cc worden, om duidelijk te maken dat die twee rechtstreeks aan deze bepaalde persoon gericht is.
Tja, mooie initiatieven natuurlijk. Maar wordt het zo niet nog meer onbegrijpelijke taal, die de beginnende gebruiker helemaal gaat afschrikken, en Twitter tot een wereldje van geeks maakt? Lees zelf de commentaren op deze blogposting om te horen wat andere internauten hiervan denken.
http://factoryjoe.com/blog/2009/11/08/new-microsytax-for-twitter-three-pointers-and-the-slasher/

GOOGLE BOOKS MET SPECIALE MAGAZINE PAGINA
Google heeft meer dan boeken te bieden op haar Google Books afdeling. En wel magazines.
Zoekmachine Google is al een hele tijd bezig met het inscannen van oudere magazines. Je kan bijvoorbeeld hele pakken oude nummers van Life bekijken via Google Books. Ook nieuwe magazines worden ingescand.
Om de internaut nu gemakkelijker toegang te geven tot deze magazines, heeft Google binnen Google Books een aparte link gecreëerd waarmee je ook binnen magazines kan zoeken. Onderaan vind je dan een rooster met de covers van verschillende magazines. Klik je op een van die covers, dan krijg je de ingescande versie van dat bepaalde nummer te zien.
Het gaat wel om edities die minstens een jaar oud zijn - voor de nieuwste nummers moet je nog altijd naar de krantenboer lopen. En het zijn ook Amerikaanse magazines, omwille van de auteursrechten natuurlijk. Maar de magazines die beschikbaar zijn behandelen wel erg uiteenlopende onderwerpen - van Arts & Crafts, wedding, tot Photo, Runner's en Scouting. Je kan vervolgens binnen dit magazine zoeken naar een trefwoord, of gewoon het magazine aanklikken om het te doorbladeren.
Even opmerken hoe Google dit weeral slim bekeken heeft. Terwijl je bladert in het magazine, zal je in een balk links van je scherm bemerken hoe de advertenties veranderen om meer in overeenstemming te komen met de pagina die bekeken wordt. Kassa, kassa!
In elk geval de moeite waard om eens uit te proberen!
http://booksearch.blogspot.com/2009/11/list-of-all-magazines-now-available-in.html
http://www.pandia.com/sew/2247-google-books-browse-magazine.html
http://books.google.com/books?as_pt=MAGAZINES&rview=1

GOOGLE: MEER RUIMTE, NIEUWS BIJ LATITUDE, EN ADS DIE JE KAN OVERSLAAN
Er valt niet naast te zien: Google blijft het nieuws domineren. Enkele kleinere aankondigingen op een rijtje.
We willen er niet echt een Donderdag Google dag van maken, alhoewel we haast gedwongen zijn, met alle berichten van nieuwigheden bij Google. Daarom vatten wij enkele berichtjes kort samen. Om te beginnen: meer voor minder. Bij Google kan je, zoals je weet, heel wat gratis opslagruimte hebben - 7,4 GB bij Gmail momenteel, en bij de Picasa fotodienst is dat 1 GB. Daar kan je heel wat mee doen, maar is dat niet genoeg, dan kon je ruimte bijkopen. De prijzen daarvoor werden nu verminderd. Je zal voortaan 20 GB aan foto's kunnen bewaren indien je 5 dollar per jaar neertelt. En als je echt heel veel foto's hebt (en dan bedoelen we: veel, veel, mega veel!) dan kan je tot 16 terabytes gaan. (1)
Het tweede bericht gaat over de dienst Latitude, een dienst die absoluut niet geschikt is voor mensen die op hun privacy gesteld zijn. Wie daarentegen graag veel sociale contacten heeft, vindt deze dienst fantastisch: indien jij en je vrienden deze dienst activeren, weet je voortaan altijd welke van jouw vrienden zich in jouw nabijheid bevinden. Nu werd deze dienst dus voorzien van enkele extra tools: voortaan kan je ook de geschiedenis opvragen van waar je geweest bent, en word je verwittigd wanneer er vrienden in de nabijheid zijn. Dat eerste is misschien leuk voor wie gaten in zijn geheugen heeft, maar toch wel gevaarlijk, in handen van jaloerse partners! (2)
En tot slot het derde nieuwtje: Google test momenteel advertenties die je kan overslaan in de YouTube video's. Alhoewel nieuwe onderzoeken aantonen dat de meeste reclame op het internet geplaatst wordt rond video's, is Google nog niet echt overtuigd van de juiste manier om die advertenties te vertonen. Er zijn inmiddels al verschillende vormen van advertenties uitgeprobeerd: overlay, post-roll en pre-roll (na en voor het vertonen van het filmpje), grote banners. Vooral die pre-roll ads zitten de internauten niet echt lekker, want de advertentie laat hen wachten op het hen beloofde filmpje, en de internaut wil tegenwoordig "instant gratification" (instant bevrediging van zijn verlangens).
Daarom start Google nu met een nieuwe vorm van advertenties: pre-roll (vooraleer het filmpje begint dus), maar met de optie om de advertentie over te slaan. Waarom een advertentie toevoegen, als de gebruiker die toch kan overslaan? Omdat het klikken op de button "skip" ook een engagement inhoudt van de gebruiker, aldus Google. (3)
Drie kleine berichtjes, die toch weer aanstippen hoeveel potjes Google op het vuur staan heeft: het aanbieden van online opslag, locatiediensten, en advertenties - en dat zijn er maar drie van de vele, vele!
http://googlephotos.blogspot.com/2009/11/twice-storage-for-quarter-of-price.html
http://www.pcworld.com/article/181907/
http://mashable.com/2009/11/11/pre-roll-ads-youtube/

GOOGLE BRENGT NIEUWE OPEN SOURCE PROGRAMMEERTAAL UIT: GO
Schoenmaker blijf bij uw leest is geen devies van Google: na een eigen browser en een eigen besturingssysteem, beiden Chrome genoemd, werkt het aan een eigen programmeertaal. En neen, die zal niet Chrome heten, maar Go.
Na die kleine aankondigingen toch iets dat wij groter inschatten: Google die een eigen programmeertaal wil creëren. Daarvan bestaan er eigenlijk al heel veel, en elke programmeur heeft wel zijn voorkeur voor een bepaalde taal. Maar de meeste talen tegenwoordig hebben allemaal wel iets weg van de taal C, waarvan C++ een object-georiënteerde variant is.
Wat Google volgens insiders brengen wil is ook weer gebaseerd op C, en zou deze taal het voordeel hebben dat zij snel gecompileerd kan worden, goed presteert, duidelijke expressies heeft, en het programmeren in threads vereenvoudigt. Meer daarover bij CNet en Ars Technica. Techneuten zullen smullen van de technische details in beide artikels, die het er in elk geval over eens zijn dat er veel verwacht wordt van deze nieuwe taal.
De niet techneut zal in elk geval onthouden dat ook dit weer een van die zogenaamde "20% projecten" is, waarbij personeelsleden van Google 20% van hun tijd mogen besteden aan eigen projecten om te experimenteren. En dat Google deze taal als open source ter wereld zal brengen.
http://news.cnet.com/8301-30685_3-10393210-264.html
http://arstechnica.com/open-source/news/2009/11/go-new-open-source-programming-language-from-google.ars

FACEBOOK BRENGT EEN TAGGER VOOR GELAATSHERKENNING
Het bedrijf Face.com opent haar foto-tagging systeem zodat Facebook gebruikers dit kunnen verwerken in hun albums.
Het volgende bericht doet toch wel wat rillingen over onze rug gaan, want het heeft een groot Big Brother gehalte. Photo Tagger is namelijk een dienst die de fotoalbums van de gebruiker kan scannen op een sociaal netwerk. Daarna kan de gebruiker de gezichten die de dienst geïdentificeerd heeft van een naam voorzien. Meerdere opnames van dezelfde persoon worden gegroepeerd, waarbij je foto's die verkeerdelijk als deze persoon geïdentificeerd werden opnieuw kan verwijderen.
Wanneer nu de foto's van een bepaalde persoon geïdentificeerd werden als zijnde die van een andere gebruiker van het sociale netwerk, dan zal het programma die persoon contacteren, om hem zijn toestemming te vragen dat die foto's voorzien worden van een tag met zijn naam, omwille van de privacy natuurlijk.
Het is dus eigenlijk een dienst die het in principe gebruikers met vele vrienden en vele foto's gemakkelijker moet maken om die foto's van tags te voorzien. Op vlak van privacy blijven er echter vragen. Moet iedereen jouw naam weten, als jij toevallig voorkomt op foto's die anderen van een feestje gemaakt hebben? Anderzijds zijn die tags wel gemakkelijk voor jou, want zo kom je gemakkelijker te weten op welke foto's je voorkomt, en kan je eventueel vragen om compromitterende foto's te verwijderen.
Meer over de tool bij Wall Street Journal.
http://blogs.wsj.com/digits/2009/11/11/facebook-facial-recognition-tagger-goes-live/
http://www.face.comMICROSOFT LAAT VAN ZICH HOREN
Na de stortvloed aan Google berichten even tijd voor iets anders: Microsoft. Nieuws over de App Store en het succes van de Live diensten
Google is de lieveling van de pers. Er gaat geen dag voorbij of er valt wel minstens één bericht te melden over iets nieuws dat Google uitbrengt. Je zou haast vergeten dat de meerderheid van de internauten nog altijd werkt met een computer met het Windows OS daarop, surft met een IE browser, en dat Microsoft... de meest populaire bestemming is op het internet. Ondanks het grote succes van Google, blijkt uit nieuw onderzoek dat bijna 15% van alle tijd die de internaut op het web doorbrengt, besteed wordt aan een van de online diensten van Microsoft. Wat wereldwijd neerkomt op 3,9 miljard uur in de maand september, tegenover 2,5 miljard uur die doorgebracht werden bij Google, 1,7 miljard bij Yahoo, en 1,4 miljard bij Facebook (1).
Microsoft is dus populair, en niet zonder reden. We zijn nu eenmaal groot geworden met de gebruiksvriendelijkheid van de Microsoft producten, en de manier waarop alles met alles compatibel is. Microsoft vindt het trouwens niet beneden haar waardigheid om ideetjes over te nemen bij anderen. Neem nou de App Store van Apple, waar je toepassingen kan downloaden voor de iPhone. Microsoft had al veel langer een mobiel besturingssysteem, en er bestonden al veel langer honderden toepassingen voor dit mobiele OS. Alleen: zij waren her en der verspreid over het internet. Toen Apple zijn App Store in het leven riep, heeft dit ongetwijfeld bijgedragen tot het succes van de iPhone.
Microsoft heeft dat idee van een App Store overgenomen, maar voegt er nu een extra dimensie aan toe: de Windows Mobiel Marketplace is voortaan ook vanop de gewone pc toegankelijk. Wat natuurlijk, op het grote scherm van je pc, gemakkelijker is dan op de toch beperkte schermruimte van je mobieltje. Je selecteert de apps in deze winkel, maar zij worden nadien pas naar je mobieltje gedownload, zodra je vanop je mobieltje de app store oproept. (2)(3)
http://webwereld.nl/nieuws/64220/microsoft-blijkt-nummer-----n-op-het-web.html#source=newsletter
http://marketplace.windowsphone.com/
http://gizmodo.com/5402821/windows-mobile-marketplace-adds-non+mobile-app-store

BING DOET HET MET WOLFRAM, EN GOOGLE'S KOPJE CAFFEÏNE IS KLAAR
De zoekmachines blijven schaven aan hun aanbod, in de strijd om de gunst van de gebruiker!
We nemen een beetje wraak op de vele berichten over Google van de afgelopen weken, door Microsoft in het zonnetje te zetten. Maar kijk: meteen moeten we er alweer een bericht over Google aan toevoegen...
Om te beginnen Microsoft, met name de Bing zoekmachine. Die heeft heel wat nieuws te bieden. Zo worden de zoekresultaten van de nieuwe, door kenners hoog ingeschatte zoekmachine Wolfram Alpha voortaan verweven in die van Bing. Zo zal je, wanneer je naar een bepaald voedsel zoekt op Bing, ook informatie krijgen over de voedingswaarde: vet, calorieën, vitaminen en mineralen, enz.
Verder krijg je nu visual previews van de pagina's in de lijst met resultaten: beweeg de cursor over een van de resultaten, en je krijgt een miniatuur afbeelding van de pagina. Bovendien bevat deze preview ook een lijst met de meest populaire links op deze site, contact informatie (indien voorhanden), en een vakje "search within this site", om meer informatie over de site te krijgen, zonder Bing te moeten verlaten.
Microsoft heeft ook de sociale netwerken wat meer verweven in haar zoekmachine. Er komen namelijk previews van Facebook: vul de naam van een persoon in het zoekvak van Bing in, en als de persoon een profiel heeft op Facebook, dat publiek is, dan zal je de foto kunnen zien van dat profiel; je kan dan een boodschap of een friend request verzenden, rechtstreeks vanuit de resultatenpagina van Bing. Althans: dat zou zo moeten, maar blijkbaar is dit opnieuw een optie die enkel voor inwoners van de VS voorbehouden is. Nog even wachten vooraleer ook de Belgskes van dit wonder mogen genieten!(1)
Google ondertussen laat weten dat de testfase met Caffeïne nu achter de rug is. Voor wie het al vergeten was: Caffeïne is géén nieuwe zoekmachine van Google, maar wel een nieuwe manier om de pagina's te indexeren. Deze nieuwe index werd een tijdje in beperkte kring proefgedraaid, en die testen zijn nu achter de rug. Google is naar eigen zeggen klaar om Caffeïne te verweven in de algemen zoekresultaten. Je zal als gebruiker daar niet veel van merken - de look en feel van de zoekmachine verandert niet, de wijzigingen gebeuren onder de motorkap. De zoekresultaten zouden sneller moeten komen, beter zijn, en soepeler. Wat dat concreet betekent, zullen we over enkele maanden weten te zeggen! (2)
http://www.pcworld.com/article/181927/bing_gets_wolfram_alpha_facebook_integration_in_update.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10394059-93.html?tag=nl.e703

NIEUWE WOORDJES LEREN: METROTEXTUAL
Na de metroseksueel is er de metrotekstueel: de "nieuwe" man die zich aan sms'en bezondigt
De week besluiten met een lichtere noot: het wordt stilaan een traditie. Deze keer gaat het over de nieuwe man, die nu ook een metrotekstueel wordt. Hoezo?
Wel, mannen zijn tegenwoordig zo openlijk in het betuigen van hun vriendschap, tenminste via het mobieltje, dat zij hun boodschappen aan hun mannelijke vrienden ook afsluiten met een kusje (x). Vandaar de naam metrotekstueel dus, een samentrekking van metrosexual en texting (het Engelse voor sms'en).
Volgens nieuw onderzoek van mobiele operator zou haast een kwart van alle mannen (22%) een kusje in hun sms-boodschap aan hun mannelijke vrienden versturen. Metrotekstualiteit zou het meeste wijdverspreid zijn tussen 18-24 jaar oude mannen. 75% zegt zefl kusjes te versturen aan hun mannelijke vrienden, en 48% geeft toe dat de praktijk gemeenplaats geworden is bij hun vrienden. En 23% vindt dat kusje in een boodschap wel leuk, zelfs al is dat niet afkomstig van intieme vrienden.
O ja, als je dan als man toch een kusje verzendt, doe het dan met een kleine x, dat wordt door de meesten verkozen boven een grote x. Maar drie kusjes (xxx) mag ook.
Wij sluiten dit artikel echter niet af met xxx - zo ver krijg je ons niet hoor!
http://www.theage.com.au/digital-life/mobiles/phone-texting-reveals-sensitive-new-metrotextual-20091104-hvz0.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


REAL TIME RACE: RACEN TEGEN DE ECHTEN!
Een intrigerend concept: in een game in real time racen tegen echte piloten.
Het Britse bedrijf Real Time Race heeft een systeem ontwikkeld, waarmee de gamer in een virtuele bolide tijdens races, die op datzelfde moment plaatsvinden op echte racebanen, kan opnemen tegen echte profs. Momenteel wordt er met verschillende races onderhandeld over de rechten, zoals Formule 1. De bedoeling is dat je vanaf 2010 zij aan zij kan starten (bij wijze van spreken) met de échte piloten.
Voor de praktische uitwerking vnan dit interactieve racegame wordt eerst de racebaan verkent met een speciale wagen. De daten die hierbij verzameld worden worden dan tijdens de race verwerk, zodat de hobbyracer thuis ook in dezelfde omgeving kan racen, zij het dan virtueel.
Meer hierover lees je op de website van Real Time Race. Ons lijkt het in elk geval de ultieme uitdaging voor elke gamer (en Formule 1 fan!)
http://www.realtimerace.com/
http://www.engadget.com/2009/11/02/real-time-race-promises-to-let-you-race-against-the-pros-in-rea/
http://pressetext.at/news/091102031/virtuelle-rennen-gegen-echte-formel-1-boliden/

KAN EEN BROODKRUIMEL DE WERELD OM ZEEP HELPEN?
Een van de duurste machines ter wereld is uitgeteld. De reden? Een vogel liet er een kruimeltje in vallen. Geen reden tot paniek, tenzij we erbij vertellen dat het om de Large Hadron Collider gaat!
Er wordt al eens erg lacherig over gedaan, over de experimenten met de grote deeltjesversneller in Zwitserland (door insiders LHC genoemd, afkorting van Large Hadron Collider). Spottend wordt gezegd dat de experimenten een nieuw zwart gat zouden kunnen veroorzaken. Maar die spot heeft toch een bibberend ondertoontje: kan het echt geen kwaad wat men daar aan het proberen is - wordt er geen kettingreactie veroorzaakt, die de hele aarde naar de maan helpt? En heeft men het hele proces daar wel onder controle?
Blijkbaar is op die laatste vraag het antwoord toch neen. Bij een eerste experiment moest de LHC na negen dagen terug stilgelegd worden, omwille van een helium lek. Nu moest de machine stopgezet worden.... omdat een vogel een kruimeltje brood had laten vallen op een onderdeel van de LHC, waardoor de stroom uitviel.
Geef nu toe: het is toch wel even slikken wanneer je dat bericht leest. En je begint je af te vragen of de heren en dames wetenschappers die bezig zijn met dit project, niet teveel leerling-tovenaar aan het spelen zijn...
http://www.theage.com.au/technology/sci-tech/bird-beats-big-bang-with-bit-of-baguette-20091107-i2u0.html
NIEUWE COMPUTER VOOR OUDERE GEBRUIKERS
Als oudere persoon heb je heel wat moeite om die computer met zijn vele moeilijkheden te bedienen. De SimplicITy computer wil de vijftig plusser het leven vergemakkelijken
Nu het internet zo'n belangrijk deel geworden is van ons dagelijkse leven, moet dat internet voor iedereen toegankelijk zijn en blijven. Maar oudere personen hebben het niet gemakkelijk met de overdonderende keuzemogelijkheden op de computer. Op welke knop moet je drukken om een mail te versturen? En waarom verschijnt er niets op mijn scherm, terwijl ik toch aan het typen ben?
De BBC weet te melden dat een bedrijf nu een computer zal uitbrengen, de SimplicITy, die zich richt naar ouderen. De keuzemogelijkheden zijn erg beperkt, maar de gebruiker vindt er alles wat hij nodig heeft. BIj het opstarten is er geen log-in screen, en er zijn geen uitklapmenu's. De startpagina heet "square one", en bevat aanklikbare knoppen voor e-mail, surfen, bestanden (dus voor Word documenten en foto's enz.), en online chat. Er is ook een profiel voor de gebruiker. Onder de motorkap zit het Linux besturingssysteem; indien de gebruiker meent dat hij dit vereenvoudigde startscherm niet meer nodig heeft, kan hij dit gewoon verwijderen en dan heeft hij de standaard Linux desktop.
Wij vinden het alvast een goed initiatief. En wat denkt u, minister Q?
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8352606.stm

PHILIPS BRENGT MONITOR UIT TEGEN WINTERDEPRESSIE
Word je naargeestig, zelfs depressief van het grijze weer dat onafhankelijk verbonden is met de winter? Philips heeft een oplossing!
Het is al langer bekend: de winter maakt ons ziek. Althans het feit dat wij dan te weinig zonlicht krijgen. We vertrekken 's morgens naar ons werk, en het is nog donker. We komen 's avonds terug, en het is al donker. Enkel in het weekend hebben we de kans van daglicht te genieten - en als het een beetje tegenzit is het dan nog echt grijs weer, om helemaal naargeestig van te worden. Psychiaters zeggen het ook al langer: wat meer licht kan helpen. Stralend licht. Philips heeft daarom een speciale monitor bedacht, de LightFrame 220X1SW, die je gemoed wat moet opkrikken. De monitor straalt helder blauw licht uit, als bij een stralend blauwe dag, dat zou moeten zorgen voor ontspannen ogen, en moet helpen tegen de winterblues.
Meer hierover bij Pressetext. Wij houden het bij onze uitstapjes bij helder weer - hoe koud het ook is. Laat de heldere dag maar komen!
http://www.pressetext.at/news/091104019/philips-praesentiert-monitor-gegen-winterdepression/


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Studie bevestigt het: omgang met techniek scheidt de geslachten - mannen lezen amper de gebruiksaanwijzingen...
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091109004

*** Generatie PEN gaat back-to-black
De PEN – klein, eenvoudig en verbluffend – is de ultieme cultcamera. De E-P2 komt met een aantal frisse, verlokkelijke functies voor de dag die een lang vervlogen icoon en bestseller van 1959 weer nieuw leven inblazen. De foto-ervaring die u krijgt voorgeschoteld wordt nog omvattender dankzij de accessoirepoort, waar u instrumenten zoals de elektronische zoeker kunt inpluggen. Ga grasduinen in de nog uitgebreidere bewerkingstoolbox, met twee extra artistieke filters en speciale effecten. Test tot waar uw creativiteit reikt, want met PEN gaat u aan het spelen.
http://www.olympus.be

*** Kyocera brengt een nieuwe reeks multifunctionals uit, met hogere afdruksnelheid, standaard recto-verso, een nieuw design en een verhoogde gebruiksvriendelijkheid.
http://www.kyoceramita-europe.com.

*** Victoria's Secret, een van de grootste lingerieketens in de VS, plant een Europese webwinkel
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/43208/victoria-s-secret-prepare-un-site-marchand-europeen.shtml

*** Nokia roept een reeks herladers voor haar mobiele telefoons terug.
http://lm.pcworld.com/t/749843/5552561/28133/0/

*** Microsoft sluit "een klein percentage" (toch wel 600.000!) Xbox Live accounts, omdat zij met een gemodde chip werken.
http://lm.pcworld.com/t/752891/5552561/28796/0/

*** Formule 1 piloot krijgt een schadevergoeding toegewezen van 500.000 dollar van Google, omdat er op het sociale netwerk Orkut valse profielen van hem aangemaakt waren.
http://link.email.washingtonpost.com/r/U38ITL/0UBM4/YB36VW/3MPU4Z/W893C/XL/h

*** Panda start met gratis Cloud-antivirus
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091111016
http://www.cloudantivirus.com/

*** Acer komt in het vierde kwartaal met een high-end smartphone op de markt
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091111002

*** Een Russische politieman is ontslagen omdat hij in een YouTube filmpje de corruptie bij zijn oversten aan de kaak gesteld had.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=abe21e17d014b9adf518dbe89f9184866d8648bbf732aded6c29ce5571037dec

*** Er duiken steeds meer geruchten op dat je Facebook voortaan ook vanop je PS3 zou kunnen benaderen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091112021

*** Universeel vertalen op Star Trek manier
http://www.dvhardware.net/article39091.html

*** Mogelijk nieuw type batterij in ontwikkeling
http://www.myce.com/news/ionic-battery-could-provide-days-of-computing-22080/


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetGAGGLE - MOWGLIS ROAD
[wereldmuziek] Voor de muziek gingen wij deze week nog eens langs bij het podcast Best of MySpace.UK - een podcast dat wij u van harte kunnen aanraden, tenminste indien u nieuwe band wil ontdekken.
Als eerste komt Gagglis aan de beurt. Een speciaal concept - eigenlijk bevat deze band buiten de instrumentalisten ook 20 dagmes in Indische sari's, die voor de zang zorgen. Het geheel is verrassende indie rock.
http://www.myspace.com/gagglespace
http://www.bestofmyspace.uk.com/OTHELLO WOOLF - STAND
[rock / Funk] Funk vol soul. Deze artiest heeft ongetwijfeld veel naar David Byrne gehoord, maar je hoort ook wat invloed van Quincy Jones. Het geheel is best aantrekkelijk. Beluister ook eens Deep Water Deep Sleep, want dat is ook wel goed.
http://www.myspace.com/othellowoolf

GET SHAKES - LOVE HATE
[dance] Veel elektro, afwisselende ritmes, een song die uitstekend geschikt is voor een rave. Op de MySpace pagina kan je nog meer meeslepende muziek beluisteren. Hun song "Billy The Hood" werd al meer dan 42.000 keer beluisterd.
http://www.myspace.com/getshakes

VRIJDAG HOORSPELDAG: ARME GIMLET, WAT NU?
Genre: Losse verhalen – Sociaal maatschappelijk – Humor – NL
Aflevering: 1 / 1
Uitgezonden: 1963
Door: VPRO
De plot: In de kantine van de busmaatschappij. Chauffeurs komen binnen om te eten, en morren. De diensters hebben hun eigen zorgen: Nellie bijvoorbeeld wil alles vertellen over haar ontmoeting met haar ex-man…
Commentaar: Een dagelijks tafereel in de kantine, waarin je de verzuchtingen, de moeheid, de kleinmenselijke trekjes van de verschillende figuren duidelijk kan herkennen. De 'moraal van het verhaal' (carpe diem) werd er ons inziens iets te onhandig in gestopt. Maar toch mooi gemaakt, en het kon ons zeker en vast boeien. Maar u mag ook uw eigen mening over dit hoorspel vermelden hoor, in de commentaren op dit blog!
http://hoorspel.wordpress.com/2009/11/08/arme-gimlet-wat-nu/Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Auto:
paardekracht toevertrouwd aan ezels.

- Karel Jonckheere, Vlaams auteur -

(met dank aan Sjeef voor de uitsmijters!)De nieuwe oogst


50+ NUTTIGE CSS TECHNIEKEN
Een heel interessant artikel voor de webmaster: hier vind je namelijk meer dan 50 tips om de layout van pagina's door middel van CSS te bepalen.
[Taal: Engels]
http://www.dzinepress.com/2009/11/50-useful-css-professional-techniques/

MAGGWIRE: ALLE MAGAZINES BIJ DE HAND
Deze site brengt een overzicht van de nieuwe artikels bij verschillende online magazines. In het begin is het aantal magazines overweldigend (meer dan 800!) maar je kan de magazines die je niet interesseren doen verdwijnen. Bovendien kan je selecteren op: het nieuwste, vandaag, deze week, deze maand, dit jaar.
[Taal: Engels]
http://www.maggwire.com/

SURCENTRO: HOE ZIT HET MET DIE PAGINA?
Vaak hoor je van een nieuwe website, maar wanneer je ernaar toe gaat, dan vraag je je af: kan ik die site wel vertrouwen? Deze dienst geeft je bijkomende informatie over de sites die je bezoekt: het aantal bezoekers, de pagerank, het aantal geïndexeerde pagina's, statistieken van Alexa en Compete, enz. Wij deden alvast de test met netties.be, en stelden vast dat ons bezoekersaantal toch flink aan het stijgen is!
[Taal: Engels]
http://www.surcentro.com

SPRGA: DESIGN BLOG

Op dit blog vind je postings over alle mogelijke design producten, zolang ze maar cool zijn - gadgets, elektro toestellen, architectuur, decor voor je huis, enz.
[Taal: Engels]
http://en.spread-grani.com/

DOCVERSE: HUWELIJK TUSSEN GOOGLE DOCS EN OFFICE
Deze dienst brengt de samenwerkingstools die je online vindt bij diensten zoals Google Docs, naar de miljoenen gebruikers van Word, PowerPoint en Excel. Het is een plug-in voor Office, waardoor de samenwerkingstools in een nieuwe zijbalk gezet wordt in Excel, Powerpoint, Word.
[Taal: Engels]
http://www.docverse.com/

VERSIES VERGELIJKEN
Wat hebben de verschillende versies van Windows te bieden voor de professionele gebruiker? Waar vind je ondersteuning voor multitouch, tablet pc, remote desktop, enz?
Bij TechRepublic hebben ze een mooie lijst opgemaakt die Windows XP, Vista en 7 vergelijkt (professionele versies), bezien vanuit de professionele gebruiker. (Bron: Wim W)
http://i.techrepublic.com.com/downloads/1gshultz_win7_feature_comparison.pdf?tag=content;leftCol

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLIK HIER

Dit is het blog van het Microsoft online team, waarin je terecht kan voor praktische oplossingen voro problemen. Helaas dateert de laatste posting van juni 2009, maar dat wil niet zeggen dat de informatie die er staat niet minder handig is! (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://blogs.microsoft.nl/blogs/klikhier/default.aspx

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WHEREABOUTS
Naar aanleiding van de schorsing die tennissers Xavier Malisse en Yanina Wickmayer kregen van het Vlaamse Dopingtribunaal brengt de site whereabouts.be alle informatie rond dit thema samen, met een handig overzicht van het belangrijkste nieuws en reacties van betrokkenen.
Eveneens start deze site met een steun-petitie voor Yanina en Xavier.[Kurt ODB]
[Taal: NL]
http://whereabouts.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COOK-OR-EAT
In tegenstelling tot deze Engelstalige is het wel degelijk een Nederlandstalige site, zij het dat de wortels elders in de wereld liggen. Dit is een beetje "Komen Eten", het succesvolle programma op VT4, waarbij mensen die elkaar niet kennen bijeen komen en een van hen voor de anderen kookt. Wie probeert het uit? Wij wensen je alvast smakelijk eten!
[Taal: NL]
http://www.cook-or-eat.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: FUNNY OR DIE OP YOUTUBE
Voortaan vind je op YouTube ook filmpjes uit het archief van Funny or Die, de befaamde humoristische denktank, en er worden ook nieuwe filmpjes online geplaatst.
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/user/FunnyorDie

VRIJDAG MULTIMEDIA: BANKSY

De makers van deze site hebben gewoon bekende afbeeldingen gemaakt, en daar hun eigen tekstballon bij gezet. Wat tot heel humoristische, maar ook diepzinnige resultaten leidt! Leuk is ook de rubriek Shop: daar vind je namelijk afbeeldingen die je zelf kan afdrukken en als postkaart kan versturen.
[Taal: ENG]
http://www.banksy.co.uk/menu.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: 3D BUILDINGS GEMAAKT MET GOOGLE SKETCHUP
Zoals je weet heeft Google een speciale software waarmee je 3D gebouwen kan tekenen, die dan neergezet kunnen worden in de virtuele wereld van Google Earth.
In deze diareeks zie je 10 van de meest verbazingwekkende gebouwen, gemaakt met Google SketchUp. Je kan ze telkens oproepen als model, foto, en in Google Earth. Om eventjes stil van te worden.
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/article/181723/10_amazing_google_sketchup_buildings.html?tk=nl_dnx_t_crawl


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Altec Lansing lanceert digitale ‘gettoblaster’ voor iPhone en iPod
http://www.techbytes.be/2009/11/altec-lansing-lanceert-digitale-gettoblaster-voor-iphone-en-ipod.html
- Wormvirus en hacker tool voor eigenaars van een 'jailbroken' iPhone
http://www.techbytes.be/2009/11/eerste-wormvirus-voor-de-iphone.html
- De belangrijkste redenen waarom computers trager gaan werken
http://www.techbytes.be/2009/11/de-belangrijkste-redenen-waarom-computers-trager-gaan-werken.html


*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- Nederlands vakblad vindt G Data’s InternetSecurity meest gebruiksvriendelijke beveiligingssuite
http://www.safecomputing.be/2009/11/nederlands-vakblad-vindt-g-datas-internetsecurity-meest-gebruiksvriendelijke-beveiligingssuite.html
- Het Web is goed voor 92% van de PC-bedreigingen
http://www.safecomputing.be/2009/11/het-web-is-goed-voor-92-van-de-pcbedreigingen.html
- Facebook phishing mail vraagt paswoorden en installeert Trojaans paard
http://www.safecomputing.be/2009/11/facebook-phishing-mail-vraagt-paswoorden-en-installeert-trojaans-paard.html


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Modern Warfare 2 snelst verkopende game
Call of Duty: Modern Warfare 2 is de snelst verkopende game ooit. Op de eerste verkoopdag werd het spel wereldwijd ruim zeven miljoen keer verkocht. In de Benelux ging het spel ongeveer 80.000 keer over de toonban
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/443822/2009/11/12/Modern-Warfare-2-snelst-verkopende-game.dhtml
- Honderden tickets Rammstein ongeldig door zwarthandel
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/443734/2009/11/12/Honderden-tickets-Rammstein-ongeldig-door-zwarthandel.dhtml
- Tips voor zelfdoding ook online
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/443641/2009/11/12/Tips-voor-zelfdoding-ook-online.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Mediaspeler specifiek voor films
Hoewel de MovieBook VPD400 ook muziek, foto's en ebooks kan weergeven presenteert fabrikant ViewSonic het als een specifieke mediaspeler voor films.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27662
- Achter de schermen bij Shaun White
Shaun White Snowboarding: World Stage nodigt spelers uit om op het Wii Balance Board te stappen en van bergen af te suizen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27660
- Vista opstartscherm aanpassen
Stardock BootSkin Vista is een programma waarmee je het standaard opstartscherm van Windows Vista kunt vervangen door een ander plaatje.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27657


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Print&Share: betere workflow met intelligente printopdracht
Met Print&Share van Ricoh tover je een printer om in een volwaardige assistent die documentstromen voor zijn rekening neemt.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4594
- Binnenkort thuiskopie mogelijk van films op Blu-ray?
Vanaf 4 december zijn filmmaatschappijen verplicht hun Blu-ray-films te voorzien van een thuiskopiemogelijkheid. Het is echter nog wachten tot de fabrikanten ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4592
- Videofonie met breedbeeldhoek van 170 graden
Met het JK Vizocam° videofoniesysteem van Aiphone krijg je een beter beeld van de omgeving voor jouw deur. De breedbeeldcamera beschikt immers over een beeldhoek van 170 graden.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4391*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Google koopt AdMob
Google heeft zojuist voor 750 miljoen dollar in aandelen het Amerikaanse AdMob opgekocht, specialist in publiciteit op draagbare telefoontoestellen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20691&style=99896
- Facebook verantwoordelijk voor 5% doorgebrachte tijd online
De sociale netwerksite Facebook is verantwoordelijk voor ’s werelds 5,1% van de doorgebrachte tijd online, volgens een studie door het gespecialiseerde kabinet comScore. De Amerikaanse site, die meer dan 300 miljoen leden telt, bevindt zich daarmee in de lijst van 5 meest geraadpleegde websites, achter Microsoft, Google en Yahoo.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20685&style=99896
- Het eerste 'Twitter'-apparaat
Dit TwitterPeek lijkt op een Blackberry en zal verkocht worden aan ongeveer 150 euro. Gecommercialiseerd door Amazon.com en Twitterpeek.com, laat dit apparaat toe om ongelimiteerd tweets te verzenden voor 6 euro per maan
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20684&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- Steve Ballmer droomt luidop
De droom van Steve Ballmer? Televisie integreren in alle internetactiviteiten en een totale interactieve ervaring te creëren…
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/steve-ballmer-droomt-luidop.cfm
- Facebook werkt echte vriendschappen in de hand
Stop sociale netwerking websites te stigmatiseren. Facebook bijvoorbeeld verbetert net de sociale relaties en de face-to-face communicatie.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/facebook-werkt-echte-vriendschappen-in-de-hand.cfm
- Google is watching you... or not?
Binnenkort volstaat het om Google Dashboard te raadplegen om alle info te controleren die Google over zijn bezoekers opslaat.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/google-is-watching-you--or-not.cfm*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Google koopt AdMob
Google heeft zojuist voor 750 miljoen dollar in aandelen het Amerikaanse AdMob opgekocht, specialist in publiciteit op draagbare telefoontoestellen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6017
- Conversics test uw online marketing voor Music For Life
Conversics is een nieuw online marketing adviesbureau voor agencies en marketing professionals. Conversics optimaliseert online marketingactiviteiten op basis van cijfers en...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6016
- Het eerste 'Twitter'-apparaat
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=6013

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Wees de technologische toekomst een stap voor
http://computertaal.info/2009/11/12/wees-de-technologische-toekomst-een-stap-voor/
- Astronomie foto van de dag
http://computertaal.info/2009/11/12/astronomie-foto-van-de-dag/
- Gemanagde kopiën maken op Blu-Ray
http://computertaal.info/2009/11/12/gemanagde-kopien-maken-op-blu-ray/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.netDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP: HEEFT HET ZIN OM JE COMPUTER UIT TE ZETTEN 'S AVONDS?(2)
Wij komen nog even terug op ons artikel van verleden week, over de discussie of je nu 's nachts wel dan niet je computer moet afzetten. WIj hebben nog een advies over twee vooroordelen die er bestaan:
- Screensavers besparen energie: neen, dat i s niet waar. Screensavers verbruiken minimaal 42 wat. Die met 3D afbeeldingen verbruiken zelfs tot 114,5 watt, aldus een medewerker van Dell Computers.
- Je computer gebruikt geen enkele energie wanneer hij af staat: dat is enkel waar indien je de stekker uit het stopcontact trekt? Zoniet gebruikt hij toch een minimale stroom van 2,3 watt, om bijvoorbeeld de verbinding met het plaatselijke netwerk te verzekeren. In de "hibernate" modus zal je pc dezelfde 2,3 watt gebruiken. IN Sleep modus is dat 3,1 watt.
Een scherm daarentegen zal 0 energie verbruiken wanneer je het uitzet. Flatscreens verbruiken trouwens minder energie (22 watt wanneer actief, 3,3 watt in slaap modus) dan gewone monitors (75 watt wanneer actief, 5 watt in slaap modus).
http://www.microsoft.com/windows/explore/turnoff-pc.aspx

TIP INTERNET: DINGEN BEWAREN OM LATER TE LEZEN

Tijdens het surfen kom je vaak dingen tegen die je wel wil lezen, maar waarvoor je momenteel geen tijd hebt. Je kan een bookmark maken, maar die verdwijnt dan tussen de rest van je bookmarks. Slimmer is het om gebruik te maken van de Firefox extensie Read It later. Na installatie van deze extensie verschijnt er een check-mark in de adresbalk van je browser. Wanneer je iets tegenkomt dat je later wil lezen, moet je voortaan enkel nog op dit symbooltje klikken. De pagina komt dan in een lijst met nog te lezen pagina's. Je kan ze zelfs op je eigen harde schijf bewaren om offline te lezen - in de trein of zo. Er bestaat ook een versie voor de iPHone.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/7661

TIP WORD: EEN ONDERSCHRIFT TOEVOEGEN BIJ AFBEELDINGEN

Soms wil je bij een afbeelding in een Word document een onderschrift zetten, zoals "afbeelding 1", "figuur 2", enz., om vanuit de tekst gemakkelijker naar deze afbeelding te kunnen verwijzen. Dan is het aan te raden om dit te doen via het toevoegen van een "caption" of onderschrift. Verplaats je de foto namelijk in je document, dan wordt het onderschrift meteen ook mee verplaatst.
Bij deze onderschriften kan je ook kiezen uit verschillende standaard teksten, zoals figuur 1, afbeelding 1, enz.
Ga als volgt tewerk voor zo'n generisch onderschrift:
- Binnen Word ga je naar het tabblad References, en dan naar de groep Captions. Klik op Insert Caption. Kies vervolgens uit het dialoogvenster de AutoCaption button.
- Selecteer het object waaraan je dit onderschrift wil koppelen, zoals een afbeelding.En uit het uitklaplijstje Use Label kies je de gewenste tekst.
- Bij het uitklaplijstje naast Position kies je waar het onderschrift moet komen (onder, boven...).
- Sluit af met OK.

TIPS VOOR WEBWERKERS
Bespaar veel tijd bij het bewerken van tekst en HTML! Deel 2
Nu gaan we de HTML-tools eens onder de loep nemen:
• Convert Line Breaks to <. p> <. br />: met deze tool kun je regeleindes en paragraafindeling in een stuk tekst omzetten naar de corresponderende HTML-tags < br /> en < p>. Let op: andere opmaak uit de tekst wordt niet naar HTML omgezet, dus als bijvoorbeeld een woord vetgedrukt is, dan zal dat niet worden omgezet naar de HTML-tag < b>.
• Uncompress HTML: om bandbreedte te besparen en HTML-pagina's sneller te laden worden die bestanden veelal gecomprimeerd. Alle regeleindes worden dan verwijderd en wat er overblijft is slechts één lange regel met HTML-code. Deze tool doet het omgekeerde en maakt er weer een enigszins leesbaar bestand van. Een ideale tool dus voor als je iets moeten wijzigen in een gecomprimeerd HTML-bestand.
• Javascript Pop-up Window Maker: met deze tool kun je een Javascript-pop-up genereren. Nadat je de gewenste instellingen hebt gedaan, klik je op 'Generate Code' en de Javascript-code verschijnt in het tekstvak eronder. De pop-up kun je testen door op 'Test the Link' te klikken. Je ziet dan de pop-up verschijnen met de instellingen zoals jij die hebt ingevoerd.
Als je de wijzigingen die je met bovenstaande tools kunt doen, met de hand zou moeten doen, zou dat jou behoorlijk wat tijd kosten. Textfixer.com kan jou dus een flinke tijdsbesparing opleveren bij het voorbereiden van jouw teksten voor het web.
door Jeroen Hoekstra, Alphamega Hosting
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...MP3MYMP3 RECORDER
Windows - freeware
Met deze software kan je alle audio die je op je computer hoort, ook rechtstreeks omzetten en bewaren als MP3 of WAV. Streaming audio, internetradio, vinyl platen die je op je via de USB poort aangesloten draaitafel speelt: het kan allemaal. Bovendien kan je cd's rippen, speellijstjes maken, enz (Bron: WIm W)
http://www.mp3mymp3.com/mp3_my_mp3_recorder.html

PAINT.NET

Windows all - freeware
Als het goed is van Microsoft, dan moet het ook gezegd worden: Paint.NET is een van de beste gratis alternatieven voor dure beeldbewerkers zoals PaintShop. Je kan namelijk met lagen werken, zodat je per laag verbeteringen kan uitwerken. Deze nieuwe versie bevat vooral veel verbeteringen onder de motorkap, die het werken met de tool gemakkelijker maken.
http://www.getpaint.net/

WINDOWSPACE
Windows all - 336 k - shareware 25$
Dit progje is een uitgebreide manager voor de venstertjesvan je windows, met veel praktische ideeën. Het progje zorgt er ook voor dat je met hotkeys de schikking van de vensters kan controleren - Windows +C bijvoorbeeld stapelt de vensters, terwijl Windows + V de vensters verticaal naast elkaar rangschikt.
http://www.ntwind.com/

EXTRA SCREEN CAPTURE FREE
Windows 2000/XP/Vista - 735K - freeware
Een gratis en gebruiksvriendelijk progje om vast te leggen wat er op je scherm gebeurt, alsook het geluid dat erbij hoort. Het geheel kan bewaard worden als een AVI bestand of een EXE.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/11/04/extra-screen-capture-free-v673/

NETWORX: HOU JE NETWERK IN HET OOG

Windows all - 1,6 MB - freeware
Met deze tool kan je je netwerk in het oog houden alsook de snelheid van je internetverbinding; je kan het gebruik van je bandbreedte controleren, en verschillende interessante gegevens opvragen. Het progfamma is heel gebruiksvriendelijk, en dus ook geschikt voor de beginnende gebruiker.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,49108/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat

PHOTOFILMSTRIP: OVEGANGEN MAKEN
Windows XP/Vista / 7 - 15,3 MB - freeware
Dit programma zorgt ervoor dat je mooie overgangen kan maken bij foto's: je maakt gewoon een soort film van foto's door er op in of uit te zoomen. En dat geheel automatisch!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,81344/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat

VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: JAMENDO FACEBOOK APP
Freeware
Voortaan kan je ook je Facebook account linken aan je Jamendo account, en zo aan jouw vrienden vertellen wat jouw favoriete Jamendo-muziek is. Je kan naar muziek luisteren, muziek downloaden en er besprekingen over schrijven. Bovendien kan je speellijstjes aanmaken en delen met je vrienden. Zoals je weet zijn wij een ghrote fan van Jamendo, omdat je daar een schat aan gratis en steengoede muziek vindt!
http://apps.facebook.com/jamendomusic/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: COCKTAIL
Mac OS X 10.5 - 2,01 MB - shareware
Een handige tool met vele functies om je Mac gelukkig en gezond te houden. Je krijgt toegang tot tal van tweaks, om je machinen te optimaliseren.
http://download.cnet.com/Cocktail/3000-18512_4-10968063.html?tag=feed&subj=latestreviewed&part=rss&tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Marc dankt onze lezers:

<<<
Hallo Hilde,

Mijn dank aan de verschillende goede zielen die mij de oplossing gegeven hebben voor mijn probleem. Lockhunter.com is inderdaad DE oplossing. Dat er tegelijk een soort wegwijzer naar E-Bay wordt gecreëerd lijkt mij een minder groot probleem. Dat progje wordt netjes vermeld in de "add or remove software" lijst en kan daar even netjes de nek worden omgewrongen. Voor alle zekerheid nog eens in de registry gaan piepen en daar alles verwijderen wat naar "Ebay" ruikt en klaar is kees.

Hartelijk dank aan iedereen!

Marc.
>>>

~~~~~~~~
~Wij ontvingen volgende mail van een lezer. Alhoewel wij meestal geen boeken bespreken, willen wij de aankondiging toch graag brengen, omdat het nu eenmaal gaat om mailen, en het heel belangrijk is om je kinderen (en jezelf!) te leren er verstandig mee om te gaan:
<<<
Uniek boek over opvoeden en begeleiden in relatie tot gamen

Jongeren en games: de mogelijkheden én de risico’s

Wat is er zo leuk aan het gamen, en... zitten er ook nadelen aan? Wat zeggen jonge gamers zélf over hun favoriete bezigheid? Hoe begeleid je als ouder of als professional een jongere in de richting van gezond game-gedrag? En wat doe je als je eigenlijk niets begrijpt van dat rare wereldje van avatars en virtuele omgevingen?

In het deze week verschenen boek ‘It’s all in the games. Gamen is geweldig | Gamen geeft problemen’ gaan docent en verslavingsdeskundige Herm Kisjes en onderwijsjournalist Erno Mijland in op deze en andere aspecten van het gamen door jongeren. Doel van het boek is om ouders, leraren en mentoren, hulpverleners houvast te bieden bij het begeleiden van jonge gamers in de leeftijd van 8 tot 25 jaar. Het boek laat de lezer kennismaken met de bijzondere wereld van het gamen. Jonge gamers vertellen zelf hoe zij deze wereld beleven. Twee vragenlijsten en concrete adviezen voor het opvoeden en begeleiden helpen gamers en hun begeleiders om te (blijven) werken aan gezond gamegedrag.

Twee voorzijden

De titel geeft al aan dat het boek uit twee delen bestaat. Ze hebben allebei een eigen voorzijde. Om in het andere deel te beginnen, moet het boek omgedraaid worden. Het is meer dan een speelse vorm, zeggen de auteurs. ‘Gamen kan een geweldige manier om te ontspannen en te leren zijn, maar het kan ook problemen geven. Beide aspecten verdienen de aandacht. ‘It’s all in the games’ geeft een genuanceerd beeld door in te steken op twee uitersten.’

‘Je leert een hoop subtiele dingen van games, en ook concrete dingen als het spel realistisch is. Hoe kun je iemand een betere voorstelling laten krijgen van bijvoorbeeld een oorlog dan hem er zelf onderdeel van uit te laten maken.’

(Rudy, 23 jaar)

Onderzoek

De auteurs werkten een jaar aan het boek. Het begon allemaal met de constatering dat er over de impact van games op jongeren veel wilde verhalen de ronde doen, onder ouders, in de media, maar ook onder wetenschappers. Games zijn verslavend! Games maken kinderen gewelddadig of neerslachtig! Games brengen je in een sociaal isolement! Maar ook: Games zijn een onschuldige vorm van entertainment! Games zijn het ultieme leermiddel! Maar hoe zit het nu echt? Om daar inzicht in te krijgen voerden Kisjes en Mijland gesprekken met deskundigen - van opvoedkundigen tot experts uit de gamewereld - en gingen op zoek naar ervaringen uit de eerste hand.

‘Ik stel altijd dat vrienden en school vóór het gamen gaan, maar soms is het toch lastig de game los te laten als je er eenmaal mee bezig bent.’

(Arjan, 21 jaar)

Ze hielden interviews met ouders en gamers en zetten enkele enquêtes uit. De respons was overweldigend: ruim 400 respondenten vulden met opvallend veel toewijding de vragenlijst in. Voor de auteurs was het een bevestiging dat onder gamers en (professionele) opvoeders een grote behoefte is aan een serieuze dialoog over de impact van het gamen op jonge mensen. Kisjes en Mijland hopen dat ‘It’s all in the games’ aan die dialoog een bijdrage levert.

‘Het is belangrijk dat opvoeders beschikken over enige kennis over games. It\'s all in the games brengt die kennis op een duidelijke en, toepasselijk genoeg, speelse manier. Niet eerder heb ik de potentiële mogelijkheden en valkuilen van videogames zo overzichtelijk naast elkaar zien staan. Essentieel voor alle ouders die de denkwijze van hun kinderen willen doorgronden.’

(Michel Musters, redactiecoördinator Gamer.nl, www.gamer.nl)

‘It’s all in the games. Gamen is geweldig | Gamen geeft problemen’ is uitgegeven door Uitgeverij InnoDoks. ISBN: 978-94-90484-01-9. Omvang: 124 pagina’s full colour. Verkrijgbaar via de (online) boekenhandel en via www.betergamen.nl.
>>>NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK

Citeren:
een tekst huren zonder pacht te betalen.

- Karel Jonckheere, Vlaams auteur -