Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
12/11/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 624 van 7/11/2009

Gegroet lezers,

Zoals gewoonlijk wordt dit voorwoord geschreven terwijl wij met de trein voortrazen door een landschap dat net aan het ontwaken is. Gelukkig is er de trein weer, want zonder, zoals gisteren, is toch maar niets - dan besef je pas hoezeer je afhankelijk bent van het perfect functioneren van onze maatschappij...

Deze week zal u in onze nieuwsrubriek verschillende berichten aantreffen over auteursrechten en illegaal downloaden. Wij willen hierbij verduidelijken dat wij daarmee niet het illegaal downloaden willen goedpraten; het enige wat wij willen is dat de rechten van de internaut niet beperkt worden, enkel en alleen omdat enkele belangengroepen dat zo willen. Het internet is meer dan muziek en filmpjes hoor!

Wij wensen u, als vanouds, veel leesplezier toe en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen. Tussen haakjes: het zal een korte week zijn, want op woensdag 11 november verschijnt dit e-zine niet wegens feestdag.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
VOORTAAN OOK DOMEINNAMEN IN NIET-LATIJNSE KARAKTERS
Domeinnamen in niet-latijnse karakters is principieel een goede zaak, maar brengt in de praktijk heel wat risico's met zich mee. Hoezo?
Heb je er eigenlijk al eens bij stilgestaan dat wij toch maar lelijke egoïsten zijn? Huh, zal je zeggen? Wel, denk even hierover na. Wij hebben ons eigen schrift - Engels, Nederlands, Duits...Daarbij wordt gebruik gemaakt van "latijnse" karakters, zij het soms met een accent of voor bepaalde landen een vreemde letter. In andere culturen zijn er uiteraard andere talen, en die hebben hun eigen schrift - Hebreeuws, Arabisch, Indisch, Thai, Russische.... En bij die andere soorten schrift hoorden ook andere soorten klavieren.
Welnu: iemand die tot deze andere taalgroepen behoorde, kon tot nu niet gebruik maken van zijn "gewone" klavier om een webadres in te tikken. Het is te zeggen: het eerste gedeelte ervan kon men wel via het gewone klavier invoeren, maar voor de TLD extensies (landencode zoals .ru of .jp) moest men overschakelen naar een ander virtueel klavier. ie TLD's zijn immers enkel in de latijnse karaktertekens toegestaan. Daar komt nu verandering in: voortaan zijn ook domeinnamen in niet-latijnse karakters mogelijk. Gedaan dus met de suprematie van het Engels (en de latijnse karakters) op het net. Een ingrijpende verandering, die eigenlijk al veel langer had moeten gebeuren.
Maar er zitten op praktisch vlak toch wel enkele kantjes aan die vele waarnemers zorgen maken. Neem nu bijvoorbeeld het Russisch. Dat maakt gebruik van een karakterset dat heel erg gelijkt op het latijnse - het is te zeggen: sommige letters zien eruit als de onze, maar betekenen iets anders. Een voorbeeldje om het aan te tonen: de naam van de bekende Russische krant Pravda, wordt in het Russisch ongeveer zo geschreven: []PABDA. Met andere woorden: de russiche P, is een latijnse R. En de Russische B is een latijnse V.
Waarnemers vrezen dat dit kan leiden tot allerlei pogingen tot oplichting met domeinnamen, waarbij de internaut gelokt wordt naar een adres waarvan hij meent dat het bijvoorbeeld op .ru eindigt, maar in feite .pu is, enz. En trouwens: hoe weet jij wat er achter een Chinese, Thaise, of Indische domeinnaam steekt? Een adres dat in het Chinees, Thais of Indisch weergegeven wordt kan net zo goed verwijzen naar een overheidsdienst als naar een pornosite...
Kortom: enerzijds een evolutie die uit principe toegejuicht moet worden, maar die op praktisch vlak nog heel wat stof zal doen opwaaien!
http://www.pcworld.com/article/181085/will_new_internet_domain_names_change_the_web.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/181094/icann_approves_domain_names_we_cant_type.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://timesonline.typepad.com/technology/2009/10/icann-changes-big-deal-or-big-trouble.html

NIEUWE STATUS: OP HOEVEEL TWITTER LIJSTJES KOM JIJ VOOR?
Vroeger was het aantal volgelingen op Twitter dat jouw status uitmaakte. Nu is het het aantal lijstjes waarop jij voorkomt. Wat natuurlijk al tot de eerste spam geleid heeft...
Verleden week gingen de Twitter lijstjes van start. Elke Twitteraar kan voortaan een lijstje aanleggen met daarop de namen van de personen die ook op Twitter bezig zijn en die hij het meest interessant vindt om te volgen. Zo'n lijstje kan je dan delen met anderen, die dan meteen het hele pak Twitteraars gaan volgen.
Handig, want wanneer je nieuw bent op Twitter krijg je zo meteen enkele suggesties wie je zou moeten volgen - suggesties van vrienden dan, want voorheen had Twitter zelf zo'n lijstje gemaakt, en toen was er heel wat om te doen wie er op die lijst met aanbevelingen terecht kwam. Een plaatsje op die lijst zorgde meteen voor duizenden volgelingen!
Nu dus kan iedereen zo'n lijstje maken. En je raadt het al: meteen ontstond er een wedstrijd rond wie er op het meeste lijstjes voorkomt. Dat lijkt nu dus uit te groeien tot het nieuwe statussymbool op Twitter.(1)
Bovendien hebben spammers deze lijstjes al ontdekt om hun boodschap te verkondigen. Het blog The NExt Web ontdekte meteen al een spammer die zelf geen andere mensen volgde of door hen gevolgd werd, maar al wel tientallen lijstjes aangemaakt had. De bedoeling is natuurlijk de andere Twitteraars, die op deze lijstjes voorkomen, nieuwsgierig te maken zodat zij gaan zien wie de persoon is die hen op het lijstje gezet heeft... waarmee de spammer zijn doel bereikt heeft: aandacht trekken van de internauten. (2)
Je zou je toch soms afvragen of de mensen echt niets anders meer te doen hebben, dan zich onledig te houden met zulke kinderachtige spelletjes...
http://mashable.com/2009/10/31/twitter-lists-obama/
http://thenextweb.com/2009/11/01/spam-arrives-twitter-lists/

FACEBOOK WIL DE "LOSERS" POPULAIR MAKEN
Niet populair op Facebook? Niet veel beweging op je muur? Facebook haalt rap wat vriendjes voor jou!
Misschien behoorde jij ook wel tot de minder populaire kinderen in jullie groep. Je had niet echt vriendjes, en bij verjaardagsfeestjes werd je alleen maar uitgenodigd omdat jouw moeder de moeder van de jarige opbelde, om te vragen ook jou uit te nodigen. Dan weet je dat dit een heel beschamend gevoel is, het te moeten doen met vriendschap en genegenheid die afgedwongen is.
Facebook echter vindt dat niet verkeerd. Het heeft nu bedacht dat Facebook leden die niet zoveel activiteiten hebben op hun muur, best wat aanmoediging krijgen. Het verstuurt daarom boodschappen naar de vrienden van deze "onpopulaire" Facebook accounts, om hen te vragen eens iets op jouw muur te komen schrijven.
Wat deze "vrienden" natuurlijk aanzet om er een scherts van te maken, in de zin van "je Facebook mama wou dat ik iets op jouw muur schreef. Heb ik gedaan. Groeten".
Kortom: een wellicht goed bedoeld initiatief van Facebook, dat verkeerd lijkt uit te draaien, want het legt gewoon de nadruk op het feit dat jij een "loser" zou zijn...
http://www.techcrunch.com/2009/10/30/dont-be-a-featured-loser-facebook-helps-out-the-unpopular/

GOOGLE WAVE FEDERATIE: IEDEREEN ZIJN EIGEN WAVE!
Geen uitnodiging kunnen bemachtigen voor Google Wave? Geen nood: binnenkort kan jouw bedrijf wel een eigen Google Wave opstarten op de eigen servers.
Het internet gonst van de buzz rond Google Wave. Voor sommigen is het de nieuwe manier om te communiceren, die mail en instant messaging zou kunnen vervangen. Voor anderen is het de ideale manier om via het net samen te werken. De meesten zijn het er in elk geval over eens dat Google Wave veel in potentie heeft, maar dat de praktische toepassingen nog verder uitgewerkt moeten worden. En dat het heel verwarrend is om in Wave te werken, met iedereen die ziet wat jij aan het intikken bent, en daarop kan inspelen, zelfs jouw tekst wijzigen, nog voor jij je zin afgemaakt hebt...
Google Wave lijkt ons inderdaad iets groots - vooral omdat het een open protocol is. Wie wil zal Wave kunnen draaien op zijn eigen Wave server. Niet alleen zullen dan de deelnemers aan zo'n wave met elkaar kunnen communiceren, maar de verschillende Wave providers zullen dat ook met elkaar kunnen doen, net zoals email providers mails tussen elkaar kunnen uitwisselen. Deze servers worden dan Wave providers, en je zal met alle andere gebruikers kunnen communiceren via een adres bij die provider, in de vorm van @.
Kortom: veelbelovend. Wie nu meteen zelf een eigen Wave server wil opzetten, willen wij toch even een woord van waarschuwing meegeven: het opzetten en configureren van deze servers is niet bepaald gemakkelijk te noemen, aldus insiders.
Bij de RTBf is men alvast van plan om zo'n Wave op te zetten. Journalisten van de redactie zouden zo in de toekomst met elkaar gaan samenwerken.
http://www.rtbf.be/labs/2009/05/google-wave-une-opportunite-pour-la-presse-les-redactions-sont-deja-dans-les-nuages-sergey-brin/
http://nl.netlog.com/thenextweb/blog/blogid=83280401
http://www.readwriteweb.com/archives/google_wave_federation_why_it_matters.php

DRUPAL: WAARIN EEN KLEIN LANDJE GROOT KAN ZIJN
Het is Belgisch, en het zit nu ook in het Witte Huis: het Drupal CMS.
Wanneer je een software ontwikkelt, is er geen grotere aanbeveling mogelijk dan wanneer een overheidssite gebruik van die software maakt voor het ontwikkelen van de website. Dat overkwam Drupal, een Content Management Systeem van Belgische makelij. En degene die ervan gebruik maakte is niet de minste: het Witte Huis.
De nieuwe versie van de site WhiteHouse.gov is immers gebouwd met dit CMS. Dat komt omdat de nieuwe overheidsadministratie van Obama voorstander is van open source software, zoals Drupal het is. Maar zelfs zonder dit steuntje in de rug van de Amerikaanse overheid gaat het niet slecht met Drupal.
Dit systeem, geschreven in 2001 door de Belg Dries Buytaert, wordt al gebruikt door bedrijven zoals Nike, Warner Bros, en Yahoo voor delen van hun website. Over de hele wereld zijn er al bijna 500.000 websites die op Drupal gebaseerd zijn.
In dit artikel van New York TImes kom je meer te weten over Drupal, en de nieuwste evoluties die zich op dit vlak afspelen, zoals Drupa Gardens.
Inderdaad: waarin een klein landje groot kan zijn, en iets om fier over te zijn!
http://bits.blogs.nytimes.com/2009/10/30/drupal-moves-into-the-white-house/
http://www.drupalgardens.com/
http://drupal.org/

STUDENTEN ONTWIKKELEN ZELF APPS VOOR DE IPHONE
Ook studenten hebben toepassingen gevonden voor de iPhone. En natuurlijk gratis.
Wie denkt dat studenten, toch altijd een ietwat anarchistisch milieu, afkerig zouden staan van de iPhone, vergist zich. Blijkbaar kan de vormgeving en het exclusieve karakter van de iPhone studenten blijven bekoren. Zij maken er zelfs apps voor, die ze dan gratis ter beschikking stellen van hun medestudenten. Van enthousiasme gesproken!
Het artikel hierover dat wij bij ABC News vonden verwondert ons toch. Studenten middens zijn historisch gezien de broeikasten van anarchie, verzet tegen inmenging en verplichtingen. En Apple heeft toch heel wat beperkingen ingebouwd in haar App store, vooraleer een bepaalde app daar aangeboden mag worden. Je zou eerder verwachten dat de studenten massaal zouden opteren voor het open source Android besturingssysteem. Enerzijds omdat het tot nu toe een underdog is, en anderzijds omdat het open is, en alle mogelijke toepassingen toelaat...
Feit is dat de studenten toch wel enkele handige apps gemaakt hebben voor de iPhone - zij het dat ze niet echt baanbrekend zijn. HEt gaat namelijk om een map waarop de verschillende gebouwen van de campus weergegeven zijn, plus de contactgegevens van de verschillende faculteiten.
Wij vroegen ons trouwens af of er hier in ons landje al apps gemaakt zijn door studenten voor de iPhone of andere smartphones? Heb jij er weet van, geef ons dan graag een seintje!
http://blogs.abcnews.com/campuschatter/2009/10/students-develop-free-iphone-applications-for-use-on-campus.html

HET MYSTERIE VAN ARGLETON, DE SPOOKSTAD OP GOOGLE MAPS
In Lancashire bestaat er een stad, Argleton. Althans: ze bestaat op Google Maps. Maar niet in het echt. Wat is hier aan de hand?
Ingenieurs van Google stellen momenteel een onderzoek in naar een raar fenomeen: op de Google Maps komt er een stad voor met de naam Argleton, maar in het echt bestaat die stad niet. Wellicht heeft iemand die om een of andere reden op de landkaarten van Google toegevoegd. Feit is in elk geval dat deze denkbeeldige stad stilaan haar eigen leven is gaan leiden, want online bedrijven die gebruik maken van de gegevens van Google Maps, hebben deze stad opgepikt. En dus kan je bij zoektochten bedrijven tegenkomen die zichzelf aanprijzen als "nabij Argleton" of "in Argleton". Die bedrijven bestaan natuurlijk echt, maar zij zijn gevestigd niet in Argleton zelf maar in de regio met dezelfde postcode.
Hoe en waarom de stad op de landkaarten beland is, is (nog) niet geweten. Is het een grap van de een of ander? Of is het een valstrik die de kaartenmakers er opzettelijk ingebouwd hebben, om degenen die misbruik maken van hun auteursrecht te kunnen betrappen? Dat is namelijk een tactiek die wel vaker door kaartenmakers gebruikt wordt.
Volgens dit artikel bij The Telegraph was de man die deze abnormaliteit ontdekte zo geïntrigeerd door zijn ontdekking, dat hij het absoluut met eigen ogen moest zien - de man woonde namelijk in de buurt, en wist pertinent zeker dat er nooit zoiets als Argleton bestaan had daar. Hij trok naar de plek waar de stad volgens de landkaart lag, en ontdekte er enkel vredige velden.
Een leuk verhaaltje. Maar helaas zal Argleton bij volgende edities van de landkaart volledig van de kaart geveegd worden. Letterlijk dan!
http://www.telegraph.co.uk/technology/google/6474746/Mystery-of-Argleton-the-Google-town-that-only-exists-online.html

NEDERLANDSE HACKER PERST EIGENAARS GEKRAAKTE IPHONES AF
Dat het "jailbreaken" van de iPhone niet zonder gevaar is, bewees een goocheme Nederlander, die er niet voor terugschrok om zijn slachtoffers geld af te persen.
Wanneer je de iPhone kraakt, in vaktermen "jailbreak" genoemd, dan kan je er andere dingen mee doen dan wat Apple eigen toelaat, zoals apps toevoegen die niet uit de App Store van Apple komen, of hem met een andere provider gebruiken dan de officiŽle partner van Apple voor jouw regio.
Maar wanneer je niet goed oppast, dan zet je met die jailbreak ook jouw mobiele telefoon open voor hackers. Een Nederlandse hacker maakte gebruik van een tools om openstaande poorten af te scannen, en kwam zo iPhones op het spoor op het T-Mobile netwerk in Nederland, waarin hij gemakkelijk kon binnendringen. De juiste uitleg van hoe hij het deed, vind je in dit artikel bij Ars Technica.
Vervolgens stuurde onze hacker een sms naar zijn slachtoffers, die hen adviseerde naar zijn website te gaan voor een remedie, waarvoor zij dan wel 5 euro moesten maken via PayPal. Waarna zij de instructies kregen per mail hoe zij de hack konden rechtzetten.
De moraal van het verhaal? Wie zijn iPhone kraakt (jailbreakt) verwijdert ook de ingebouwde beveiliging van Apple. En tenzij je die beveiliging door iets anders vervangt, kan je dat wel eens lelijk opbreken!
http://arstechnica.com/apple/news/2009/11/dutch-hacker-holds-jailbroken-iphones-hostage-for-5.ars

THE BEATLES EINDELIJK DIGITAAL TE VERKRIJGEN!
De populairste band ooit komt eindelijk naar het net, en de songs zal je niet eens duur moeten betalen: $0,25 per song. Maar is het legaal?
Telkens Apple een persconferentie houdt, zijn er verschillende waarnemers die voorspellen dat Apple ook gaat aankondigen dat The Beatles via de iTunes Store verkrijgbaar zullen zijn. En telkenmale worden zij teleurgesteld. Nu is er echter een ander bedrijf dat aankondigt dat je in haar online winkeltje The Beatles krijgen kan - en het is een bedrijf waarvan nog niemand gehoord heeft: BlueBeat.com.
Ga je zelf naar de site, dan zal je inderdaad bemerken dat, wanneer je The Beatles in het zoekvak invult, je verschillende albums als resultaat krijgt, zowel de remasterde algums als de originele versies. Alle albums kan je in streaming beluisteren, en klik je op de button Buy, dan zie je dat je slechts $4,25 moet neertellen voor bijvoorbeeld A Hard Day's Night!
Maar aan die prijzen? zal je zeggen - daar moet toch een luchtje aan zitten! De eigenaars van de site beweren bij hoog en laag dat zij wel degelijk over de rechten beschikken om de songs te streamen en te verkopen. Volgens Ars Technica zou BlueBeat mogelijk gebruik maken van een achterpoortje in de Amerikaanse wetgeving om de songs te kunnen verkopen, door hen als "audiovisuele" werken te bestempelen, in plaats van gewoon als audio. Meer lees je daarover bij Ars Technica zelf.
Hoe lang je The Beatles nog bij BlueBeat.com zal vinden, is natuurlijk de vraag!
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/11/beatles-for-salefor-25-a-track-but-is-it-legal.ars
http://www.bluebeat.com/search?q=The+Beatles&type=

DICHT BIJ MIJN BED: MAC NIET MEER ZO VEILIG
Een nieuwe bedreiging, slim vermomd als een klassiek videospelletjes, verschalkt niets vermoedende Mac gebruikers.
Wanneer je in een forum een vraag stelt over een of ander virus, dan kan je er donder op zeggen dat er altijd wel iemand is die met de dooddoener komt "koop een Mac, dan heb je die problemen niet, want Macs zijn bestand tegen virussen en andere rotzooi!". Wel, voortaan kan je die persoon de mond snoeren, want Symantec heeft een Trojaantje ontdekt dat zich op de Macs richt. Het is vermomd als een game voor de Mac, in de stijl van het klassieke Space Invaders uit de jaren 80. WIe het spel downloadt en installeert, staat echter een heel nare verrassing te wachten: voor ruimteschip dat je uit de lucht schiet, zal het game een bestand wissen uit je home map. En dat is natuurlijk minder!
Hoe de besmetting op jouw computer komt wordt in het artikel van Symantec niet verteld; maar je bent in elk geval gewaarschuwd: neem geen snoepjes - pardon: spelletjes aan van vreemden, zelfs al heb je een Mac!
Meer bij Symantec, waar je ook een video vindt van wat OSX.Loosemaque aanricht.
http://www.symantec.com/connect/blogs/osxloosemaque-it-s-not-just-game-anymore

DICHT BIJ MIJN BED: FOURSQUARE NU IN 14 NIEUWE EUROPESE STEDEN
De fans van Foursquare zullen gelukkig zijn met dit bericht: voortaan kan je het spel ook in 14 nieuwe steden in Europa spelen.

Heb jij al eens Foursquare geprobeerd? Het principe is simpel. Je registreert bij de dienst, en je gaat op wandel. Ga je ergens in een van de op de lijst vermelde steden binnen in een restaurant of pub, een museum of park, dan kan je je aanmelden (check-in). Meteen krijg je te zien wie van de andere leden van FourSquare zich in jouw omgeving bevinden. Een ideale manier om dus nieuwe mensen te ontmoeten of met gelijkgezinden ergens op een plek uit te hangen.
Er hoort ook een soort beloningssysteem bij: wie vaak vanop een bepaalde plek incheckt, kan daar dan de "mayor" of burgemeester worden. Maar zodra er iemand anders is die vaker vanop die plek incheckt dan jij, dan wordt die burgemeester! Er is dus ook een competitief element: buiten het burgemeester worden, kan je ook badges verdienen en punten. Meer hierover lees je op de website van Foursquare zelf. Uiteraard is dit een sociaal spel dat je vanop je mobieltje speelt, zodat er een iPhone app maar ook een Android app voor bestaat. En Twitter doet natuurlijk ook mee.
Tot zover de achtergrond van Foursquare. Waar dit bericht eigenlijk over gaat is dat er nu 14 nieuwe steden toegevoegd zijn aan de lijst van steden die "meespelen". Tot nu toe kon je het spel enkel spelen in Londen en Amsterdam, maar voortaan behoren Athene, Barcelona, Berlijn, Brussel, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, San Antonio, Madrid, Manchester, Parijs, Praag, Rome en Stockholm tot de lijst. In de toekomst zouden daar nog meerdere steden bij komen, maar uiteindleijk zou het een "Foursquare everywhere" moeten worden, zodat je het spel kan spelen waar je ook maar bent.
Zijn er trouwens onder onze lezers ook mensen die deelnemen aan Foursquare? Geef ons dan eens wat feedback over dit sociale spel?
http://thenextweb.com/europe/2009/11/04/foursquare-launches-14-european-cities-today/
http://www.foursquare.com/

DICHT BIJ MIJN BED: NEDERLAND VERHARDT HOUDING TEN OPZICHTE VAN ILLEGALE DOWNLOADS
Nederland wil over 3 jaar het downloaden uit illegale bron strafbaar maken. Zelfs als er geen legale alternatieven zijn....
Er is goed en slecht nieuws. Het goede nieuws is dat de kopieerheffing op blanco cd's en dvd's afgeschaft wordt in Nederland over drie jaar. Maar het slechte nieuws dat het downloaden uit illegale bron dan strafbaar wordt.
Dat is althans wat het Nederlandse kabinet zou willen doorvoeren; het zet dit plan uiteen in een reactie op het rapport van de commissie Gerkens - en gaat daarmee tegelijkertijd in tegen een advies dat diezelfde commissie gegeven had: om het downloadverbod pas in te voeren als er legale alternatieven zijn.
Het kabinet meent namelijk dat het illegaal downloaden, het ontstaan van legale downloaddiensten in de weg staat. Dus: eerst het landschap droogleggen, en dan pas gaan zorgen voor bomen in de hoop dat die gaan groeien. Of dat een gezonde tactiek is, daar hebben wij onze twijfel bij.
Hoe het een en ander praktisch uitgewerkt zal worden, is nog onduidelijk. Wie deze illegale downloaders moet opsporen bijvoorbeeld, hoe zij gestraft zullen worden, wat de boeten en straffen zijn, dat wordt er niet bij vermeld. Wat het kabinet wel duidelijk stelt is dat het voorbeeld van Frankrijk, met de 3 waarschuwingen, niet nagevolgd zal worden. Het wil, naar eigen zeggen, vooral illegale activiteiten met commerciŽle doeleinden tegenhouden. En de ISP's zouden geen politiemannetje moeten gaan spelen. Dat is natuurlijk ook een geruststelling.(1)
Zou het dan toch nog allemaal meevallen? Wij houden alvast ons hartje vast. Ook de vele reacties op deze aankondiging bij WebWereld staan skeptisch tegenover het plan. (2) Maar in een tweede artikel bij WebWereld wordt het plan alvast verdedigd (3)
http://webwereld.nl/nieuws/64141/kabinet-verbiedt-downloaden-uit-illegale-bron.html#source=newsletter
http://webwereld.nl/article/comments/id/64141
http://webwereld.nl/de-vijf/64142/vijf-argumenten-v----r-het-downloadverbod.html#source=newsletter

WAT WEET GOOGLE OVER JOU? NU KOM JE HET TE WETEN!
Dankzij een slim dashboard kan je vanaf nu zien wat Google eigenlijk aan gegevens verzameld heeft over jou. Maar voel je je daarmee gerustgesteld?
Ooit enkel zoekmachine, is Google ondertussen uitgegroeid tot een multifunctioneel bedrijf, met allerlei tools waarvan de internaut gratis gebruik kan maken: Gmail, Calendar, Docs, Orkut, YouTube, Picasa, Talk, Reader, ALerts.... Bij al van die tools komt Google heel wat over jou te weten, en dan hebben we het niet eens over jouw zoekgeschiedenis bij de Google zoekgeschiedenis. Heel wat internauten begonnen zich daar erg ongemakkelijk onder te vinden. Google was zich bewust van die bezorgdheid om de privacy, en heeft daarom een speciale tool uitgebracht: Google Dashboard.
Log in met je Google gegevens, en je krijgt een mooie lijst met alle Google diensten waarvoor je je ooit al aangemeld hebt. Je kan vervolgens zien welke gegevens daar over jou genoteerd staan. Deze gegevens kan je daarna wijzigen.
Uiteraard zal jij, net als wij deden, meteen naar dit adres willen fietsen om na te kijken wat Google over JOU weet. (1) Maar je zal over het algemeen van een kale reis terug komen, want veel valt er eigenlijk niet te zien. Wel natuurlijk je instellingen, je alerts, enz. Maar wat jou natuurlijk het meeste interesseert is de Web History. Daar zie je dan eigenlijk alleen maar wat je vandaag, gisteren, tot een week terug gezocht hebt via de verschillende onderdelen van Google (maps, images, enz.). Na het inloggen in Google History kan je dan bepaalde individuele items selecteren en wissen, of je héle zoekgeschiedenis wissen.
Uiteraard was het de bedoeling van Google om de gebruiker gerust te stellen. Maar voor velen dreigt dit dashboard averechts uit te draaien, want nu worden zij er meteen met hun neus op gedrukt dat zij van wel heel veel Google diensten gebruik maken of ooit gemaakt hebben - dingen die de gebruiker zelf wel eens vergeten was, maar dat Google niets vergeet...
https://www.google.com/dashboard
http://mashable.com/2009/11/05/google-privacy-dashboard/
http://blogs.computerworld.com/15046/google_dashboard_convenient_useful_but_no_big_deal

AFSLUITEN VAN INTERNET - DICHT BIJ MIJN BED
Ondanks de triomfantelijke berichten in de meeste media menen vele critici dat het compromis dat de EU bereikte een stap achteruit is voor de gebruiker. Even wat toelichting
Zijn ze daar weer met hun berichten over auteursrechten en downloaden, zal je zeggen? Tja, we kunnen er ook niets aan doen - wij moéten dit wel brengen, want het is veel te belangrijk voor de toekomst van het internet en alle internauten. Binnen de EU is namelijk een compromis afgesloten over de mogelijkheid om internauten de toegang tot het internet te ontzeggen. Zoals je weet is in Frankrijk deze "3 waarschuwingen" wet al aangenomen door het parlement, en overweegt het VK een dergelijke wet in te voeren. Maar deze landen zijn nu eenmaal lid van de EU, en moeten zich ook aan de Europese afspraken onderwerpen.
Eerder dit jaar was er namelijk een wetsvoorstel ingediend om het recht op internettoegang als een levensbehoefte te gaan beschouwen, zodat niemand van het internet afgesloten kan worden, net zoals je recht hebt op (een minimum aan) elektriciteit, gas, enz. Dat wetsvoorstel botste natuurlijk met de in Frankrijk ingediende wet - een wet die onder druk van de platen- en filmindustrie ook in de rest van Europa er zou moeten komen.
Nu heeft de Europese Commissie een compromis bereikt, dat door de grote media zo voorgesteld wordt alsof de rechten van de gebruiker nu beschermd zijn: het afsluiten van filesharers zou enkel mogen "na een zorgvuldige en onafhankelijke procedure', zo heet het. Waaraan meteen toegevoegd wordt dat dit compromis niet in strijd is met de Hadopi-wet in Frankrijk, en evenmin het voornemen van het VK om een dergelijke wet in te voeren in de weg staat.
Nu moet je weten dat in Frankrijk er nog altijd niet veel duidelijkheid is over wie deze bewijslast moet geven, wat de procedures zullen zijn, enz. Moet de ISP zelf in het oog gaan houden wie illegaal bestanden ruilt, met andere woorden als ons verkeer gaan controleren? Dat zou immers een slechte zaak zijn, zowel voor de privacy van de internaut, maar ook voor de provider. Tot nu toe was die immers enkel een doorgeefluik, en kon hij niet verantwoordelijk gesteld worden voor de data die de internaut via zijn kabels en telefoonlijnen stuurde. Zal deze nieuwe wet dit alles veranderen?
Je begrijpt het: onduidelijkheid alom. Het feit echter dat, zoals gezegd, alle berichten het erover eens zijn dat dit compromis de Hadopi wet niet onderuit haalt, voorspelt helaas niet veel goeds...
http://tweakers.net/nieuws/63557/eu-afsluiten-filesharers-mag-slechts-na-zorgvuldige-procedure.html
http://webwereld.nl/nieuws/64200/eu-akkoord-over-voorwaarden-internetban.html#source=sub2

AFSLUITEN VAN INTERNET - VER BIJ MIJN BED
In de VS zou een gelekt document al even slecht nieuws voorspellen voor de internauten en de toekomst van het internet...
Op het gevaar af de interesse van de lezer te verliezen, met ons voortdurend gejammer over wetten en auteursrechten, toch dit bericht, dat echt toch wel van groot belang kan zijn voor de toekomst van het internet.
In de VS zouden er namelijk onderhandelingen gaande zijn over een verdrag rond auteursrechten, een verdrag waarvan de Obama-administratie de tekst niet wil bekendmaken, omwille van bezorgdheid over de "nationale veiligheid". Er is echter een stuk van deze tekst gelekt, en daaruit kan je afleiden dat de Amerikaanse overheid onder druk van bepaalde belangengroepen ingrijpende wijzigingen wil doorvoeren.
Zo zouden de ISP's voortaan proactief moeten controleren op auteursrechten op materiaal dat de gebruikers posten. Sites zoals Flickr, YouTube, of Blogger zouden dus nergens nog gehost kunnen worden - geen enkele host of provider kan zich dat legertje advocaten veroorloven dat nodig zal zijn om zich in te dekken tegen alle mogelijke claims van auteursrechthebbenden, maar ook van bloggers en posters, die vinden dat hun materiaal onterecht verwijderd werd.
Er zou, net als in Europa, een verplichting komen voor de ISP's om internauten de toegang tot het internet te ontzeggen indien zij betrapt worden op piraterij. Je kent onze bezwaren - in dit artikel bij BoingBoing vonden wij nog een bijkomend argument: stel dat zoonlief zich bezighoudt met piraterij, maar pa en ma zich netjes aan de regels houden, dan nog loopt het hele gezin het gevaar zijn internettoegang kwijt te spelen, vermits er maar één centrale account is voor het hele gezin.
En bovendien zou het absoluut verboden worden om DRM te kraken, zelfs indien je dat doet omdat je er volgens de wet recht op hebt (bijvoorbeeld een werk beschikbaar maken voor mensen met een handicap; om het te archiveren; of zelfs omdat jij de eigenlijke auteursrechthebbende bent van het werk, terwijl het werk beschermd is met DRM!)
Bij Electronic Frontier Foundation kan je wat meer uitleg lezen over dit geheime verdrag, ACTA of Anti Counterfeiting Trade Agreement. En bij Boing Boing kan je de commentaren volgen op het bericht.
http://www.eff.org/deeplinks/2009/11/leaked-acta-internet-provisions-three-strikes-and-
http://www.boingboing.net/2009/11/03/secret-copyright-tre.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


TERAHERTZ GOLVEN VERSTOREN JE DNA
Er wordt veel verwacht van de Terahertz golven. Alleen: zij hebben een nare bijwerking - zij zouden namelijk je hele DNA overhoop kunnen gooien. Angstwekkend, niet?
Eerst even uitleggen wat terahertz golven zijn, in simpele woorden: het is de straling in het elektromagnetische spectrum tussen microgolven in en infrarood. Deze golven kunnen ook doorheen niet geleidende materialen dringen zoals kledij, papier, hout, steen. Camera's uitgerust met deze technologie zouden dus in enveloppes kunnen kijken, in jouw huiskamer, en mensen vanop afstand kunnen 'fouilleren'. Om het niet eens te hebben over het nut voor de wetenschap, voor medische beeldvorming.
Maar er zit een schaduwkant aan deze nieuwe technologie. Net zoals er, tussen haakjes, ook een schaduwkant zit aan X-stralen. Dat de operator die deze opnamen maakt een loden schort voordoet, is niet zonder reden hoor. Bij deze terahertz golven zouden de DNA-strengen wel eens uit elkaar gerukt kunnen worden, wat dan een risico voor de gezondheid kan inhouden.
Meer hierover lees je bij Slashdot. Waarom dit belangrijk is? Omdat het gebruik van scanners met terahertz straling geen verre science fiction is, maar binnenkort zal toegepast worden in ons dagelijkse leven. In hospitalen en luchthavens zijn de eerst scanners met deze technologie al verschenen...
http://science.slashdot.org/story/09/10/30/1216230/How-Terahertz-Waves-Tear-Apart-DNA

NIEUWE VERSIE BING MOBIEL GEOPTIMALISEERD VOOR AANRAAKSCHERMEN
De ruimte op het scherm van het mobieltje is beperkt. Google heeft het al begrepen, en ook de nieuwe versie van Bing Mobile is aanraakvriendelijk.
Microsoft heeft eind verleden week een nieuwe versie uitgebracht van haar mobiele zoeksite (w.bing.com), die aangepast werd voor toestellen met aanraakschermen. De site bevat bijvoorbeeld buttons die gemakkelijk aan te raken zijn. Ook leuk is de mogelijkheid om via de Movie FInder films te vinden die bij jou in de buurt gespeeld worden, waarbij automatisch rekening gehouden wordt met de tijd waarop je deze zoekopdracht ingeeft.
Momenteel werkt deze versie enkel met bepaalde toestellen, waaronder de Samsung OMnia, en, vreemd genoeg, de iPhone en iPod Touch. Maar deze ondersteuning zou in de volgende weken uitgebreid worden naar andere toestellen.
Leuk. Maar het lijkt ons toch dat Google een serieuze voorsprong genomen heeft op het vlak van mobiel zoeken. Het heeft haar eigen besturingssysteem, Android. In dat eigen OS kon het haar Google diensten (Google Maps, zoeken, Gmail, Calendar...) naadloos verweven. En tot slot heef het de vele adverteerders via Google AdSense. Wat kan Microsof tegenover die succesformule zetten? Je zou haast medelijden krijgen met Microsoft!
http://news.cnet.com/8301-27076_3-10387666-248.html
http://m.bing.com/

HET REGENT ANDROIDS!
Steeds meer fabrikanten brengen een smartphone uit met het Android OS aan boord. De laatsten die het rijtje vervoegen zijn Motorola en Sony Ericsson
Het lijkt erop dat het Android een serieuze concurrent aan het worden is voor het iPHone OS; het lijkt het Windows Mobile OS zelfs helemaal van de markt te drummen. Steeds meer makers van mobiele toestellen doen beroep op het Android OS, vooral omdat de integratie van de Google tools (zoeken, Maps...) zo naadloos werkt.
Deze week hebben twee nieuwe fabrikanten dit rijtje vervoegt. Motorola had eerder al een Android OS toestel uitgebracht, de Cliq, maar brengt nu een toestel op de Europese markt onder de naam Mileston. Het toestel zal verkrijgbaar zijn via O2, Vodafone en the Phone House, wat ons doet vermoeden dat het ook in ons land uitgebracht zal worden - voorlopig is immers enkel sprake van Duitsland en het VK. MOtorola zal wel enkele wijzigingen aanbrengen aan het OS. Zo zal deze versie van Android niet de turn-by-turn navigatie van GOogle bevatten, maar de eigen Motorola navigatietool. Het toestel bevat een aanraakscherm plus een uitschuifbaar QWERTY klavier. De prijs is nog niet officieel bevestigd, maar bronnen spreken van een dikke 400 euro. (1)
De tweede fabrikant is Sony Ericsson, en daar krijgt de nieuwste telg de naam Xperia X10 mee. Opnieuw een toestel met een aanraakscherm, plus een camera van maar liefst 8,1 megapixel! Maar, erg verrassend, het OS aan boord van de Xperia is niet het nieuwe Android 2.0, maar wel een oudere versie, namelijk 1.6. Mogelijk is de reden daarvoor het feit dat Sony Ericsson niet achterblijven wou op de Android markt, en het liever met een toestel wou uitkomen met een oudere versie, dan helemaal geen toestel. Het toestel zou tegen de eindejaarsfeesten op de markt moeten komen in Europa. (2)
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=450380&mail=127
http://pressetext.at/news/091103016/sony-ericsson-erster-android-mit-alter-version/


DICHT BIJ MIJN BED HARDWARE: SAMAP NAVIGATIE VOOR DE BUITENSPORTLIEFHEBBER
Niet alleen de automobilisten worden voorzien van navigatiesystemen: de sportievelingen kunnen bij Satmap terecht voor een GPS systeem voro outdoor activiteiten.
Het bedrijf Satmap brengt de Active 10 Plus uit, eeen GPS systeem dat de sportliefhebber de hardware, software en routeplanning biedt die hij nodig heeft voor zijn outdoor activiteiten - wandelen, fietsen, mountainbiken, enz. De software toont je waar je je bevint, waar je al geweest bent, en welke weg je nog af te legen hebt. De kaarten zijn erg gedetailleerd, met waterlopen, groen en bebouwing, en beschikbaar op SD-kaarten.
De GPS is standaard uitgerust met een wegenkaart van BelgiŽ. Je kan bijkomende gedetailleerde wandel- en fietskaarten, waarbij je kan inzoomen tot 1:25.000 en 1:50.000, verkrijgen op speciale SD-kaarten. En via het Route Share Network kan je zelf wandel- en fietsroutes downloaden en uitwisselen. Leuk, want zo kan je van vrienden wandelaars bijvoorbeeld leuke tips krijgen voor je volgende wandeling.
Het toestel is verkrijgbaar in de AS Adventure winkels, en kost 399,99 euro, inclusief software en opbergtasje.
http://www.asadventure.com/
http://www.satmap.com/dutch/

ANTI-RIMPEL BEHA
Mogen wij deze week iets frivoler besluiten, met de anti-rimpel beha?
Sommige dames hebben rimpeltjes, zelfs al op jongere leeftijd - niet in hun gezicht, maar in hun decolleté. Verticale rimpels, die zich tijdens de nacht vormen. Deze rimpels worden hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt doordat deze dames op hun zijde slapen, en niet op hun rug of buik.
Met het ouder worden, verdwijnen deze rimpels tijdens de dag niet meer - zij worden zelfs nog intenser. Geen crème of medicijn kan deze rimpels voorkomen, maar een Nederlandse dame heeft nu, naar eigen zeggen, iets gevonden dat toch wel helpen kan.
Onze mannelijke lezers moeten de rest van het artikel maar overslaan, want hun fantasie zou teveel overuren gaan draaien. Het gaat namelijk om een beha zonder cups, die de borsten op hun plaats houden tijdens de nacht, net zoals een gewone beha dat doet overdag. Wanneer je op je zij ligt dan worden de borsten namelijk tegen elkaar gedrukt, wat deze rimpels veroorzaakt. Door een barrière te creŽren tussen de borsten zal het decolleté geen rimpels meer vertonen.
Wat dit nu met internet te maken heeft? Wel, de bedenkster van deze remedie, Rachel de Boer, heeft een webshop geopend voor haar product, La Decollette, met een afdeling in BelgiŽ, VK, Frankrijk, Spanje en Duitsland.
Zo, een luchtige toon om het weekend aan te vangen!
http://www.decollette.eu
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Nuance introduceert OmniPage 17 met papierbesparende en mobiele innovaties die het milieu ten goede komen. De nieuwste versie van de toonaangevende software voor documentconversie en OCR biedt een 40% hogere nauwkeurigheid, betere integratie met Microsoft Office, innoverende smartphone-functies en lagere kosten voor documentbeheer.
http://www.nuance.com/omnipage.

*** Norman ziet Windows kernel-dll als malware: na een update merkt beveiligingssoftware Norman het cruciale Windows-bestand kernel32.dll aan als malware. Wie daarna herstart heeft een groot probleem.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=DXFdB2M0w5CMWDWmWCDDD4

*** D-Link introduceert Wireless-N Access Open Source Point voor de particulieren en kleine bedrijven
Nieuwe DAP-1360 Wireless-N Access Point biedt performante draadloze functionaliteit, 2 WISP modes en Linux-gebaseerd platform met Software Development Kit
http://www.dlink.be

** De Franse belastingdienst stapt over op Thunderbird
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/france/43017/l-administration-fiscale-francaise-migre-vers-thunderbird.shtml

*** Ask.com zou te koop staan
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/international/43036/ask-com-mis-en-vente.shtml

*** Provider moet gegevens uploader video's Kim Holland geven aan 123video: de Rechtbank te Amsterdam heeft afgelopen donderdag in een kort geding Ziggo veroordeeld om de persoonsgegevens van een uploader van videomateriaal van Kim Holland - dat was geplaatst op de website 123video.nl - aan 123Video te verstrekken.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=9641&language=NL

*** De Fast Panel-Mount Printerserie van Seiko Instruments. De nieuwe DPU-D2- en DPU-D3-printerseries van Seiko Instruments bieden papierbreedten van 2" (58 mm) en 3"(80 mm) en zijn ontworpen voor eenvoudige montage in bestaande behuizingen, controlepanelen of schakelkasten.
http://www.seiko-instruments.de

*** In het VK brengt British Telecom een concurrent uit voor Google Voice: Ribbit Mobile
http://www.ribbit.com/mobile
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091104004

*** Norman ASA, lanceert Norman Application en Device Control voor de zakelijke markt, dat dataverlies en diefstal moet voorkomen door de uitgebreide mogelijkheden voorbij opslagapparatuur en mediadragers te laten reiken om eenvoudig toegankelijke endpoints te beveiligen.
http://www.norman.nl


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


WE ARE PRIVATE
[soulfunk] Voor de songs van deze week gingen wij te rade bij een nieuwe podcast die we hebben ontdekt: Best of MySpace. Daarin worden de beste bands/songs voorgesteld die hun werk via MySpace willen verspreiden. De podcast is al aan aflevering 65 toe, en kan gratis gedownload worden, of in streaming beluisterd.
Om te beginnen dus We Are Private, met hun song My Secret Lover. Uptempo, lekker ritme, leuk swingend. De band heeft nog wat meer songs op MySpace, waarvan Crucify My Heart ook wel te pruimen is.
http://www.myspace.com/weareprivate
http://www.bestofmyspace.uk.com/

BENEDICT DANIEL - IT CARVED YOUR NAME INTO THE GROUND
[Folk] Een iets mindere kwaliteit van opname lijkt het ons, maar toch erg aantrekkelijke, alternatieve en soms kwetsbare folk. De band is afkomstig uit Norfolk.
http://www.myspace.com/benedictdaniel

PAWPAW MUSIC
[electro] Een leuke song, met daarbij een heel leuk videofilmpje. Doet een beetje denken aan de synth pop uit de jaren 70. Songs die ons echt wel kunnen bekoren.
http://www.myspace.com/pawpawmusic

SOPHIE MADELEINE - STARS
[singer songwriter] Een heel lieflijke song, met een heel simpele begeleiding van ukulele en drummachine. Het hele album van de dame, dat je bij eMusic vindt, is gewoon prachtig.
Kijk, dat is nou het nut van MySpace, en dat is nou wat de huidige trend is: het is niet langer meer muziek "bezitten" van grote bands, bekende sterren, maar het genoegen om zelf muziek te ontdekken van minder bekende sterren, en die dan een steuntje in de rug te geven door hun muziek aan te kopen. Je weet dan dat je de artiesten zelf helpt, en dat je geld niet naar de grote labels gaat.
www.myspace.com/sophiemadeleine
http://www.emusic.com/album/Sophie-Madeleine-Love-Life-Ukulele-MP3-Download/11616091.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: DAMS & VAN DEUN: BENDE VAN DE KNOEI

(foto © VRT)
De plot: Murielle Similon, een prostituee, ontdekt bij dageraad op de parking van het bordeel waar zij werkt, het lijk van een man. Het gaat om Michel Bernaerts, een bekend aannemer.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/11/01/dams-van-deun-fatale-passie-2/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik hou van het leven.
Met andere woorden:
Ik ben ontzettend gesteld op mezelf.

- Jef Anthierens, Vlaams journalist en hoofdredacteur -De nieuwe oogst


EVERNOTE: NOTITIES ONLINE BEWAREN
Je mag nog zo'n goed geheugen hebben, maar een geheugensteuntje is nooit weg! In het echte leven gebruik je post-it notitieblaadjes, maar in de virtuele wereld is er een uitstekende dienst daarvoor: Evernote. Je kan notities maken in tekstvorm, maar ook media aan toevoegen. Je kan verschillende notaboeken maken, en die vanop eender welke computer oproepen. Er bestaat zelfs een app voor de iPhone
[Taal: Engels]
http://www.onetipaday.com/2009/10/26/evernote-how-to-save-notes-online/
http://www.evernote.com/

TWEET EXTEND
Twitter is heel populair, maar wel lastig: je moet je boodschappen comprimeren tot 140 tekens. Met Tweet Extend is dit niet meer nodig: je kan zelfs 100 keer 140 tekens gebruiken (dus 14.000 karakters!) per tweet. Je moet gewoon je boodschap in het tekstvak intikken en inloggen in je Twitter account om de boodschap te posten.
Deze dienst is nog nieuw, en er wordt om feedback gevraagd van de gebruikers.
[Taal: Engels]
http://www.launchly.com/launches/128-tweet-extend/visit
http://www.tweetextend.com

TRANSLATION PARTY
"Lost in translation" - wanneer je een zin ingeeft in een vertaalautomaat, dan krijg je de raarste zinnen. Op deze site kan je een Engelstalige zin ingeven, die dan een paar keer naar het Japans, terug naar het Engels, terug naar het Japans vertaald wordt, tot er een exacte "vertaling" gevonden wordt van Engels en Japans - die dan weliswaar helemaal niets meer met jouw originele zin te maken heeft!
Wij probeerden het met "I have not seen you for some days and I miss you a lot" en eindigden met "Sun, I have not seen many failures". Leuk!
[Taal: Engels]
http://translationparty.com/

ALTERNATIEVE ZOEKMACHINES VOOR AFBEELDINGEN: CYCLOPS

Je kan natuurlijk gaan zoeken naar afbeeldingen bij de grote zoekmachines, maar er zijn enkele alternatieve zoekers, die het minstens even goed doen, zelfs nog beter. Een daarvan is Cyclo.ps: in de Griekse mythologie is dat een reus met slechts één oog, maar dat ene oog zal hem er niet van weerhouden om de dingen voor jou te vinden die je nodig hebt. De zoeker gaat op bezoek bij photostock sites zoals BigStockPhoto, Flickr, Fotolia, Cutcaster, StockVault, Photos.com, ShutterStock en stockx.xchng.
Bij deze zoeker kan je een Lightbox aanmaken, waar je dan de geselecteerde foto's kan bewaren, taggen, delen, en (de thumbnail) printen.
[Taal: Engels]
http://cyclo.ps/

ALTERNATIEVE ZOEKMACHINES VOOR AFBEELDINGEN: PIXSY
Geef je zoekopdracht in, en je krijgt resultaten uit het hele web, waarbij je kan kiezen wat je exact zoekt afbeelding of video) en uit welke bron (BBC, MSNBC, Rolling Stone, Webshots, Yahoo, enz.)
[Taal: Engels]
http://www.pixsy.com/

ALTERNATIEVE ZOEKMACHINES VOOR AFBEELDINGEN: SPFFY
Deze zoeker gaat kijken bij verschillende bronnen: stock photo sites, Flickr, publieke domeinsites, video's van YouTube, enz. Je kan ook bepalen dat de zoekmachine enkel gaat kijken naar foto's die je vrij mag gebruiken, waarbij sommige rechten gelden, of uit nieuwsbronnen.
[Taal: Engels]
http://www.spffy.com/

ALTERNATIEVE ZOEKMACHINES VOOR AFBEELDINGEN: INCOGNA

Deze zoekmachine, met roots in Canada, kijkt naar de visuele vorm, eerder dan naar de meta-data. En dat geeft tamelijk interessante resultaten. De zoekmachine werkt snel, maar het aantal resultaten is niet zo groot als bij de andere zoekers. Maar ja, kwaliteit is beter dan kwantiteit, niet?
[Taal: Engels]
http://www.incogna.com/

ALTERNATIEVE ZOEKMACHINES VOOR AFBEELDINGEN: PICSEARCH
Een van de beste zoekmachines voor afbeeldingen. De zoekmachine heeft meer dan 3 miljard afbeeldingen geïndexeerd. Je kan ook enkele voorkeuren instellen, zoals kleur of wit/zwart, hoe groot de afbeelding is, of ze in portret modus of landschap moeten zijn, enz. Deze site kan je zelfs als Firefox extensie installeren.
[Taal: ENG]
http://www.picsearch.com/7

NEGEN NUTTIGE PLUG-INS VOOR JE WORDPRESS THEMA
Een artikel waarin 9 erg nuttige plug-ins vermeld worden die je kan gebruiken indien je een Wordpress blog hebt. Bijvoorbeeld om je bezoekers met één muisklik te laten aangeven of ze jouw post goed vonden of niet, om te tellen hoeveel mensen er al een abonnement genomen hebben via Feedburner, om gesponsorde links in de body van je post te integreren, enz.
[Taal: Engels]
http://woorkup.com/2009/10/30/how-to-improve-your-wordpress-theme-with-9-useful-plugins/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NETLOG
Je kan natuurlijk voor je sociale contacten trekken naar multinationals, zoals Facebook en MySpace, maar een community "van bij ons" is natuurlijk gemakkelijker om vrienden te maken. Netlog, dat meer Europees en dan vooral Belgische verankerd is, heeft in Europa al 56 miljoen leden. Het heeft zopas haar website vernieuwd, zodat de gebruiker zich er nog meer "thuis" voelt. De interface werd vereenvoudigd, en herleid tot 4 tabblaadjes: Home, Profile, People, Play.
[Taal: NL]
http://www.netlog.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: VAAGTAAL
ĎJe ding doení is de winnaar van de Vaagtaalverkiezing 2009. Dat communiceren wij zeg maar proactief naar de stakeholders door. Trots presenteren wij daarom hier een stukje definitief eindconcept van de verkiezingsuitslag. Vaagtaal is immers onze kerncompetentie, daarmee blijven we dicht bij onszelf. Okééé, out-of-the-boxdenken is in principe ook niet slecht, zolang je beleidsbeleid maar transparant is.
Dat is de tekst die je verwelkomt wanneer je de site van Vaagtaal bezoekt. Deze site wil namelijk het gebruik van sommige termen aan de kaak stellen. "We gaan ervoor" is een van de termen die wij hier in Vlaanderen vervloeken, in Nederland is het blijkbaar "Je ding doen".
Een heel leuk blog over Taal - om zelf even na te denken voor jouw taalgebruik!(Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://vaagtaal.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TIPS & TRUCS

Er zijn heel wat sites die je tips geven over jouw computer, maar deze doet het in je eigen moedertaal. Tips over WIndows, foto's, Office, film & muziek, beveiliging, downloaden, internet, freeware, Google: je vindt het er allemaal. Bovendien zit er een handige zoekfunctie op de site. Handig is ook het forum, waar je terecht kan met je vragen, en dat druk bezocht wordt. (Tip: Wim W)
[Taal: NL]
http://forum.tipsentrucs.nl/
http://www.tipsentrucs.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: LET'S TAKE PICTURES
Een site die gewijd is aan het maken van foto's, gewoon, waar je de onderwerpen maar tegenkomt. Leuk, en een heel aparte interface. (Bron: Walking Men)
[Taal: ENG]
http://www.letstakepictures.info

VRIJDAG MULTIMEDIA: STREETS OF THE WORLD
Fotojournalist Jeroen Swolfs maakt een vijfjarige wereldreis en wil in alle hoofdsteden het straatleven vastleggen. Momenteel zit hij op de Fiji eilanden. Zijn vorderingen kan je volgen op zijn website.
[Taal: ENG]
http://www.streetsoftheworld.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ELASTIC ENTHUSIASTIC
Een leuk gemaakt script op deze site. Twee mannen houden een koord vast, een balletdanseres wandelt over het koord. Je kan de mannen verplaatsen, zodat het koord steiler wordt, maar let op: té steil, en de danseres valt af het koord!
[Taal: --]
http://www.angeloplessas.com/elasticenthusiastic/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/


- Asus lanceert in 2010 smartbooks: nog kleiner en goedkoper dan netbooks
http://www.techbytes.be/2009/11/asus-lanceert-in-2010-smartbooks-nog-kleiner-en-goedkoper-dan-netbooks.html
- Teufel commercialiseert luidsprekers die tegen een fikse stoot kunnen
http://www.techbytes.be/2009/11/teufel-lanceert-luidsprekers-die-tegen-een-fikse-stoot-kunnen.html
- Draagbaar, draagbaarder, draagbaarst: netbook, MID of smartphone?
http://www.techbytes.be/2009/11/draagbaar-draagbaarder-draagbaarst-netbook-mid-of-smartphone.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- Ook betrouwbare sites kunnen gevaarlijk zijn: hackers en site-infecties
http://www.safecomputing.be/2009/11/ook-betrouwbare-sites-kunnen-gevaarlijk-zijn-hackers-en-siteinfecties.html
- Norton 360 bèta 4 beschikbaar voor download
http://www.safecomputing.be/2009/11/norton-360-b%C3%A8ta-4-beschikbaar-voor-download.html
- Reageer nooit op spam (en andere anti-spam tips)
http://www.safecomputing.be/2009/11/reageer-nooit-op-spam-en-andere-antispam-tips.html

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Lootjes trekken doen we tegenwoordig online
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/442240/2009/11/05/Lootjes-trekken-doen-we-tegenwoordig-online.dhtml
- Navigeren met gratis actuele verkeersinfo
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/441970/2009/11/04/Navigeren-met-gratis-actuele-verkeersinfo.dhtml
- Mensen die in ziekenhuisbedden in de gaten worden gehouden, hebben vaak een heleboel kabeltjes aan hun lijf. Voor de temperatuur, bloeddruk, hartslag en ademhaling. In Groot-BrittanniŽ is er nu een digitale pleister ontwikkeld, met een chip, die al die snoertjes overbodig maakt
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/441909/2009/11/04/Digitale-pleister-maakt-zorg-simpeler.dhtml*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Een uitgebreide eigen startpagina
De populaire gratis webdienst JouwPagina heeft een uitgebreider broertje gekregen. Met JouwWeb is veel meer mogelijk.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27587
- Supersnelle usb 3.0 geheugenstick
De eerste usb 3.0 geheugenstick is gesignaleerd. De primeur gaat naar de Taiwanese fabrikant Super Talent Technologies (wie kent ze niet).
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27584
- Gratis DS Lite bij een Xs4all-abonnement
ShopADSL heeft een unieke actie. Tijdelijk krijgt iedereen die een Xs4all abonnement afsluit een gratis Nintendo DS Lite!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27582

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Uitgetest in de praktijk: vacuümkoken
Vacuümkoken is nog niet echt zo heel bekend bij consumenten, maar de techniek wordt wel al heel lang in restaurants en traiteurzaken toegepast. Wij trokken ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4550
- Beta-versie van Adobe Photoshop Lightroom 3 beschikbaar
Softwarefabrikant Adobe heeft de beta klaar van het bekende Adobe Photoshop Lightroom 3. Met dit programma kan je het volledige proces van fotografie ( ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4575
- Sony Vaio CW in modieuze hoogglanskleuren
Met de komst van Windows 7 lanceren tal van computerfabrikanten nieuwe laptops. Zo ook Sony dat met de Vaio CW-serie voor modieuze kleurtjes gaat.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4548


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Mediamarkt breidt uit in Brussel
Na een Mediamarkt in Brussel-Stad en in Sint-Pieters-Leeuw, opende de elektronicaketen ook een vestiging in Sint-Lambrechts-Woluwe.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20638&style=99896
- Kopen online: risicovol?
Zijn online shops vatbaar voor computerfraude? 'Ontegensprekelijk', antwoordt Luc Beirens, baas van de Federal Computer Crime Unit. Maar de bedreigingen ontwikkelen zich niet zo snel als de snelheid waarmee de e-commerce zich ontwikkelt, zegt Pierre Willaert, Country Manager bij Ogone.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20645&style=99896
- Packard Bell oneTwo M en oneTwo L: alles-in-één
Packard Bell onthult de oneTwo-serie, de gloednieuwe alles-in-één pc met geïntegreerde Multi-touchfuncties.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20650&style=99896
*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- Windows 7 maakt een Wi-Fi router van een PC
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-maakt-een-wi-fi-router-van-een-pc.cfm
- Localisatiesysteem voor AlzheimerpatiŽnten
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/localisatiesysteem-voor-alzheimerpatienten.cfm
- Facebook laat gebruikers Ďprivacy policyí bepalen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/facebook-laat-gebruikers-privacy-policy-bepalen.cfm*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Volgens de conclusies van de FinanciŽle Barometer van de IAB 2008-2009 zijn 4,2 miljoen Belgische webgebruikers van 15 tot 65 jaar verantwoordelijk voor de selectie en aankoop van...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5996
- Design is Dead start samenwerking met Mentos
Naar aanleiding van de release van de nieuwe Mentos Aqua Kiss Gum, realiseerde Design is Dead een website die een nieuwe kijk biedt op het Ďkussení en hoe de Belgen dit in de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5994
- Samen met de start van de boekenbeurs lanceert Boek.be een totaal nieuwe website: www.boek.be.
Boek.be, de confederatie van de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak, lanceert met de start van de boekenbeurs haar vernieuwde website in samenwerking met ONE Agency. Het gaat niet zo maar om een nieuw kleedje, maar een totaal nieuwe aanpak met de focus op een echte boek-ervaring.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5987

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Verboden boeken
Amerika is een vreemde plek. Zo vind je hier grafisch verdeeld een overzicht van de boeken die Amerikanen bannen, om welke reden dan ook. En laat duidelijk zijn: de meeste boeken op die lijst horen daar..
http://computertaal.info/2009/09/29/verboden-boeken/
- Tutorial: Converteer geripte films voor je MP4-speler
Je hebt een film gedownload of op je vaste schijf geript en je wil die film nu ook op je MP4-speler bekijken. Daarvoor moet je eerst en vooral precies weten welke instellingen je moet gebruiken.
http://computertaal.info/2009/07/09/converteer-geripte-films-voor-je-mp4-speler/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- EU: afsluiten filesharers mag slechts na 'zorgvuldige procedure'
Europese lidstaten mogen niet zomaar filesharers van het internet afsluiten, zo zijn het Europees Parlement en de lidstaten overeengekomen. Dat kan alleen waneer eerst een 'zorgvuldige en onafhankelijke procedure' met wederhoor doorlopen is. »
http://tweakers.net/nieuws/63557/eu-afsluiten-filesharers-mag-slechts-na-zorgvuldige-procedure.html
- Piratenpartij krijgt een tweede zetel in Europees Parlement
http://tweakers.net/nieuws/63550/piratenpartij-krijgt-een-tweede-zetel-in-europees-parlement.html
- Google biedt webwinkels zoekfunctie aan
http://tweakers.net/nieuws/63548/google-biedt-webwinkels-zoekfunctie-aan.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TIP WORD: HOE LANG WERK JE AAN EEN DOCUMENT?
Je kan in Word erg gemakkelijk tellen hoe lang je al aan een bepaald document bezig bent, want in elke versies van Word zit er een wekkertje in. Die wordt dan wel geactiveerd vanaf de eerste keer dat het document aangemaakt werd.
Wil je deze klok zien, dan zal je deze functie die in vorige versies gemakkelijk bereikbaar was via Insert / Field / Edit Time, niet meteen terugvinden in Word 2007. Maar toch is hij er nog hoor. Ga als volgt tewerk:
Klik op de Office button om het Office menu op te roepen, klik op Prepare / Properties (voorbereiden / eigenschappen). Dit roept het Document Information paneeltje op. Klik nu op het uitklaplijstje naast Document Properties en kies Advanced. Nu kan je op het tabblaadje Statistieken klikken, waar je deze gegevens vindt.
http://www.techtalkz.com/microsoft-office/49841-word-2007-edit-time.html

WORD 2007: EEN HORIZONTALE LIJN INVOEGEN
In deze versie van Word kan je een horizontale lijn invoegen door binnen het tabblaadje, groep paragraaf, op de button te klikken om een lijntje onderaan te trekken.
Heb je automatische correctie ingeschakeld in je Word opties, dan kan je deze horizontale lijn ook oproepen door achtereenvolgens verschillende keren - = * of _ in te tikken, en dan op Enter te drukken.
http://www.wiredbox.net/Forum/Thread295697_How_can_i_insert_a_horizontal_line_in_Word_2007.aspx

TIP WORD 2007: SPATIE TUSSEN DE LIJNEN

Net zoals bij vorige versies van Word kan je bij Word 2007 kiezen voor een spatie van 1 - 1,15 - 1,5 - 2 lijnen tussen elke regel. Daarvoor maak je gebruik van de button Line Spacing, die je in het gedeelte "paragraph" vindt bij het tabblaadje Home. Selecteer je hele tekst, en klik op deze button om de gewenste witruimte tussen de regels te bepalen.
Wanneer je werkt met een document dat bestaat uit teksten afkomstig uit andere documenten, kan het gebeuren dat het ene tekstgedeelte een interpunctie van 1 lijn heeft, en het andere van 1,5 lijnen. Wanneer je met Ctrl+A het volledige document selecteert, en dan op deze button klikt om een spatie van 1 lijn te kiezen, zal je wellicht bemerken dat deze opdracht niet goed opgevolgd wordt, en dat de verschillende stukken nog altijd verschillende witruimte hebben.
Daarvoor bestaat een oplossing: klik, na het selecteren van het hele document, op het uitklappijltje naast de button Line Spacing; kies nu niet 1 - 1,15 enz, maar klik op Line Spacing Options. In het dialoogvenster dat nu verschijnt, op het tabblaadje Indents and Spacing, bij het onderdeel Spacing, kies je voor 0 pt bij Before, en 0 pt bij After. Je document zal nu met dezelfde witruimte verschijnen.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/10/29/single-space-text-in-word-2007/

TIP: HEEFT HET ZIN OM JE COMPUTER UIT TE ZETTEN 'S AVONDS?(1)
Enkele vooroordelen en mythes uit de weg helpen over het besparen van energie met je computer:
- Je computer uitschakelen verbruikt meer energie dan hem aan laten: Niet waar. De kleine stroomstoot die je nodig hebt om hem aan te zetten is nog altijd kleiner dan de energie die je nodig hebt om hem de hele tijd te laten aanstaan. Maar uitzetten vraagt wel een langere herstartperiode.
- Je computer aan/uitzetten zorgt voor slijtage: NIet waar. Een tiental jaren geleden mag dit waar geweest zijn, maar de meeste computerwetenschappers zeggen dat dat nu niet meer zo is. Toen "parkeerden" de harde schijven niet automatisch hun kop wanneer zij uitgezet werden, en kon de harde schijf beschadigd worden door het frequent aan/uitschakelen van de pc. Maar de hedendaagse pc's zijn zo ontworpen dat zij 40.000 aan/uit operaties aankunnen vooraleer te falen. Als je je computer elke dag één keer aan/uit zet, wil dat zeggen 365 keren per jaar, en zou je in theorie meer dan 10 jaar moeten toekomen met je pc!
http://www.microsoft.com/windows/explore/turnoff-pc.aspx

TIPS VOOR WEBWERKERS: BESPAAR VEEL TIJD BIJ HET BEWERKEN VAN TEKST EN HTML! - DEEL 1
Ooit al eens een tekst moeten omzetten naar HTML? Dat kan een tijdrovende klus zijn. Nu ben ik een site tegengekomen die voor de meest voor de hand liggende taken een tool heeft die automatisch de bewerking voor je uitvoert. Dit kan jou een hoop tijd besparen.
Op http://www.textfixer.com/ worden voor zowel tekst als HTML een aantal handige tools aangeboden. Laten we eerst de teksttools eens nader bekijken.
ē Remove Line Breaks: met deze tool kun je ervoor kiezen om alleen de regeleindes te verwijderen of zowel de regeleindes als de paragraafindeling te verwijderen. Wat je moet doen is dus jouw tekst kopiŽren en vervolgens plakken in het eerste tekstvak. Daarna klik je op 'Remove Line Breaks' en de geconverteerde tekst verschijnt vervolgens in het tweede tekstvak. Die kun je dan weer kopiŽren voor verdere verwerking.
ē Capitalize Sentences Tool: hiermee kun je het eerste woord van iedere zin in jouw tekst laten beginnen met een hoofdletter. Je kunt ook alle woorden laten beginnen met een hoofdletter. Als je 'Lowercase all other letters' aanvinkt, worden alle andere letters omgezet naar kleine letters. Dit is dus ideaal als je een tekst hebt die enkel in hoofdletters is geschreven. Verder werkt de tool hetzelfde als de voorgaande tool. Tekst kopiŽren en plakken in het eerste tekstvak, op de knop klikken en de geconverteerde tekst verschijnt in het tweede tekstvak.
ē Put Text in Alphabetical Order: met deze tool kun je woorden laten rangschikken in alfabetische volgorde. Je kunt 'white space' (witruimte) als scheidingsteken gebruiken. Als je dan een zin zou invoeren, worden alle woorden, gescheiden door een spatie, in alfabetische volgorde gezet. Andere scheidingstekens zijn de komma en het regeleinde of een teken dat je zelf opgeeft. Je kunt de tekst alfabetisch laten rangschikken van a naar z of numeriek van 0 naar 9 of in omgekeerde volgorde, dus van z naar a en van 9 naar 0. De werking is weer hetzelfde als bij bovengenoemde tools.
ē Remove Whitespaces or Tabs: Deze tool spreekt voor zich. Je kunt er witruimte en tabs mee verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om witruimte om te laten zetten naar een enkele spatie, zonder dat de tabs worden omgezet. Een andere optie is om beide te laten omzetten naar een enkele spatie.
ē Uppercase or Lowercase Text: deze tool zet alle tekst om in hoofd- of kleine letters.
door Jeroen Hoekstra, Alphamega Hosting (Via Sjeef)
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE SYSTEEMTOOLS: 3D MARK VANTAGE
Vista - 414 MB - shareware vanaf U US$
Met deze tool, die gemaakt is voor Windows Vista, kan je onderzoeken hoe goed jouw computer 3D verwerkt; hij richt zich vooral op DirectX 10.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/systemdiagnose/158537/3dmark_vantage/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: WINDIRSTAT

Windows all - 0,62 MB - freeware (GNU GPL)
Met deze tool krijg je antwoord op je vraag: waar is al die ruimte op mijn harde schijf naartoe verdwenen? Je krijgt een visuele voorstelling in leuke kleurtjes van de mappen die de meeste ruimte in beslag nemen.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/systemdiagnose/77178/windirstat/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: DEFRAGGLER
Windows - freeware
Defragmenteren dat doet het ingebakken Windows tool ook maar deze doet het beter. Je kan je hele harde schijf defragmenteren, of bepaalde bestanden. De tool ondersteunt NTFS en FAT 32 systemen.
http://www.piriform.com/defraggler

REVO UNINSTALLER

Windows - 1,03 MB - freeware
Deze tool behoort tot de musts in je gereedschapsbak: met Revo Uninstaller kan je programma's veilig verwijderen en ook de restjes die achtergebleven zijn van vorige uninstalls opsporen en verwijderen.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/windowsopt/85482/revo_uninstaller/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: BELARC ADVISOR
Windows - freeware
Dit progje onderzoekt jouw pc en toont in enkele seconden op een handige html-pagina wat voor hardware en software er in jouw computer steekt. Dat is heel gemakkelijk indien je bijvoorbeeld met een helpdesk moet bellen om een probleem op te lossen.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/systemdiagnose/31393/belarc_advisor/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: AUTORUNS
Windows XP/2003/Vista/2008/7 - 0,57 MB - freeware (GNU GPL)
Wanneer je Windows start, worden er meteen heel wat programma's opgestart die eigenlijk niet nodig zijn, maar wel computerkracht opslorpen. Met AutoRUns bepaal jij zelf wat er opgestart wordt.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/systemdiagnose/43616/autoruns/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: CCLEANER
Windows - freeware
Deze tool bevrijdt je harde schijf van heel wat overbodige ballast. Ook het Windows Register wordt opgeschoont, en de sporen van je surftochten netjes verwijderd.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/systemoptimierung/41749/ccleaner/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: SILENTDRIVE
WIndows - 0,02 MB - freeware
Stoort het gerammel van je harde schijf jou ook zo, wanneer je naar een film aan het kijken bent? Met Silent Drive kan je het geluidsvolume van je harde schijf instellen.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/system-utilities/101911/silent_drive/index.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: OPERA MOBILE
Symbian - freeware
Opera heeft een betaversie uitgebracht van zijn mobiele browser, versie 10, voor het Symbian^-S60 besturingssysteem. Deze browser kan gebruikt worden op Nokia, Samsung, en Sony Ericsson toestellen. Volgens dit artikel bij Pressetext zou de browser erg snel laden, en heel performant zijn.
http://www.opera.com/mobile/next/
http://pressetext.at/news/091103021/opera-verbessert-seinen-mobile-browser/

VRIJDAG MULTIMEDIA: PIZZA BESTELLEN MET DE IPHONE
iPhone - freeware
Honger onderweg? Deze app voor je iPHone toont je meteen welke restaurants er bij jou in de buurt zijn, zodat je vanop je app iets kan bestellen. Dan staat het al klaar wanneer je er aan komt! IN tegenstelling tot de titel kan je naast Pizza ook shoarma bestellen, Chinees, spare-ribs, enz.
http://www.pizza.be/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

Het laatste woord....Enkele lezers hebben een tip om bestanden te wissen die niet gewist kunnen worden:
<<<
Hallo Hilde,

Wellicht is de freeware tool "Unlocker" een oplossing.
Zie http://ccollomb.free.fr/unlocker/
Tijdens de installatie (er is overigens ook een portable versie) kun je kiezen of je de tool rechtstreeks onder de rechtermuisknop wilt hebben, of onder het "Kopieren naar" menu.
Wanneer je een bestand naar Unlocker stuurt kun je zien welk proces het bestand in gebruik heeft (indien dit het probleem veroorzaakt).
In elk geval kun je kiezen of je het bestand wilt verwijderen of hernoemen, en ik ben zelf eigenlijk nooit een bestand tegengekomen die hiertegen opgewassen is.

Met vriendelijke groeten,
Peter
>>>>

::::
Lezer Patrick heeft dezelfde suggesties:

<<<
In antwoord op de vraag van lezer Marc, in 'het laatste woord, die vergeefs een bestand tracht te wissen, zou ik aanraden het gratis programma 'Unlocker' te downloaden van de site http://ccollomb.free.fr/unlocker/.

Unlocker opent quasi elk bestand, waardoor het daarna probleemloos verwijderd kan worden.
http://ccollomb.free.fr/unlocker/.

Met vriendelijke groet,

Patrick
>>>
::::

En ook medewerker Marc had dezelfde suggestie:
<<<
Hi,,

betreft, probleem dat marc heeft met het o bytes rar bestand.

Het is mogelijk dat dit bestand ooit geblokkeerd is door zijn virusscanner, omdat deze dacht dat hier een virus inzat, maar niet volledig in quarantaine is geraakt.
Mogelijk is het even uitschakelen van de virusscanner en dan het bestand dan proberen te verwijderen een oplossing.

Eventueel ook unlocker kan een oplossing bieden
(http://ccollomb.free.fr/unlocker/) maar dit is niet gegarandeerd.

Een andere oplossing is het bestand in veilige modus proberen te verwijderen, dan zijn er minder drivers en services opgestart en zou het wel eens kunnen dat het bestand verwijderbaar is.

Als ultiem middel , en als er genoeg plaats is op de partitie waar het bestand opstaat, kan Marc zijn mappen en bestanden op een andere vrije partitie zetten en de partitie met het probleembestand formatteren en nadien zijn bestanden/mappen terugzetten. Dit lukt natuurlijk enkel als hij meerdere partities heeft en het niet zijn c:\ partitie is die het probleembestand bevat.

Als natuurlijk het bestand terugkomt, dan is het iets dat geplaatst wordt door een programma op zijn pc en zal hij moeten beginnen zoeken wel programma de schuldige is.

Hopelijk heeft één van bovenstaand oplossingen tot gevolg dat hij het probleembestand kan verwijderen.

Mvg,

Marc
>>>>

Medewerker Dave vertelt heeft bijkomende informatie over dit progje dat toch niet zo kosher is als het lijkt:
<<<

Hallo Hilde.
Onlangs stuurde ik een tip om files te deleten die geblokeerd waren.

Maaarrrr unlocker 1.86 en zeker hoger bevatten een vorm van 'spyware': het installeert een soort 'eBayShortcut.exe' !!
Zie http://www.wilderssecurity.com/showthread.php?t=248573
http://www.dslreports.com/forum/r23199040-Unlocker-is-Spyware
De een heeft er precies al wat meer last van dan een ander (optie om af te vinken tijdens installatie die niet altijd goed werkt), en als unlocker gede-installeerd wordt dat die "ebay" op de pc blijft.

Ze spreken daar van een beter alternatief, zijnde:
http://lockhunter.com/
http://lockhunter.com/download.htm

32 bit version
Download LockHunter 32 bit now!
Version: 1.0 beta 3; Size: 1.2 MB; OS: Windows 2000\XP\2003\Vista\W7 32 bit

64 bit version
Download LockHunter 64 bit now!
Version: 1.0 beta 3; Size: 1.2 MB; OS: Windows XP\Vista\W7 64 bit

Wou dit eens meedelen dat ze beter ofwel een oudere versie gebruiken van unlocker, ofwel dat alternatief.
>>>
Bedankt Dave!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Pieter had een heel toffe reactie, naar aanleiding van het feit dat wij schreven dat onze lezers heel wat moesten doorworstelen:
<<<
Kortom: u hebt weer heel wat om u door te worstelen!
Hilde
________________________________________
Dag Hilde,
Wees ervan verzekerd dat het lezen echt geen worsteling zal zijn.
Ik lees je magazine altijd met veel interesse en genoegen.
De 'worsteling' zou misschien aan jouw kant kunnen liggen; 't is namelijk weer heel wat, wat je ons voorschotelt. Blijf aub. doorgaan hiermee.
>>>>>>>
Bedankt, Pieter, voor je leuke reactie!

~~~~~~~~~~~~~~NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK

Dat is zo prettig aan berouw,
dat het na de zonde komt.

Johan Anthierens, Vlaams journalist, columnist, publicist, schrijver en satiricus
-