Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
5/11/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 623 van 31/10/2009

Gegroet lezers,

Een mistige morgen, maar al dat grijs kan toch niet verhullen dat de herfst een prachtig seizoen is, met de diversiteit aan verkleurende bladeren. Heb je de kans om een herfstwandeling te maken, doe het dan! Wij deden het verleden week, met onze trouwe viervoeter erbij, in het mooie landschap van de kronkelende Nete. Om stil van te worden!

Deze week een erg uitgebreid assortiment nieuwtjes. Het bericht dat wij persoonlijk het meest negatieve vinden, is dat ook Groot-BrittanniŽ wil beginnen met de 3-waarschuwingen wet, en dat de EU het voorbeeld van Frankrijk lijkt te volgen. Althans: het wetsvoorstel dat toegang tot het internet tot een recht verhief, zodat deze toegang niet afgesneden mocht worden, is geschrapt binnen de EU - allicht als voorbereiding op deze gehate 3-waarschuwingen wet... Positief zijn dan weer de vele berichten over nieuwe mobieltjes, een landschap waarin het erg snel evolueert.

Kortom: u hebt weer heel wat om u door te worstelen! Wij wensen u veel lees- en experimenteerplezier en hopen u volgende week bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.WIN7 IS UIT - MAAR WAAR IS HET MEERKEUZENSCHERM?
Wie er snel bij was en Windows 7 installeerde sinds het donderdag uitkwam, keek raar op: waar is het scherm om een browser te kiezen, zoals beloofd was?
Verleden week was het dan officieel: Windows 7 lag in de winkels. Wie de nieuwe versie van het besturingssysteem installeerde, keek wellicht uit naar het keuzescherm dat Windows 7 volgens de EU zou moeten bevatten. Om een eerlijke concurrentie tussen de verschillende browsers te bevorderen, had de EU Microsoft namelijk verplicht om de bij de installatie van het OS de gebruiker te laten kiezen uit verschillende browsers (IE, Firefox, Safari, Opera...) in plaats van de eigen IE browser meteen als standaard browser in te stellen.
Maar tot de verbazing van deze gebruikers was dit keuzescherm niet aanwezig. Om de doodeenvoudige reden dat de verplichting nog geen wet is, en er nog altijd discussie bestaat over de volgorde waarin de browsers op het lijstje moeten verschijnen. Maar zodra de EU en Microsoft overeenstemming bereiken, zal het meerkeuzescherm er alsnog komen. Wie Windows 7 dan al geïnstalleerd heeft, zal het meekrijgen bij een van de regelmatige updates, tenminste indien op dat moment IE de standaard browser is. Wie Firefox of Safari heeft als standaard browser, zal het scherm niet zien.
Wat natuurlijk van het hele meerkeuzescherm een grote farce maakt. Want de gewone gebruiker zal bij aankoop van zijn nieuwe pc en de eerste ingebruikneming van het OS gewoon IE als standaard browser opgesolferd krijgen, net zoals vroeger - geen keuzemogelijkheid dus. Nadien zal hij de vraag krijgen of hij van browser wil veranderen. Maar die modale gebruiker moet dan wel een alternatieve browser downloaden en, belangrijker nog, in de verschillende programma's als standaard browser instellen - wat geen sinecure is. Slim bekeken van Microsoft!
http://www.theregister.co.uk/2009/10/23/windows_seven_ballot_browser/

FRANKRIJK VOOROP, EUROPA VOLGT: 3-WAARSCHUWING WET KOMT ER
Nog altijd erg controversieel, maar ze is toch goedgekeurd: in Frankrijk komt de 3-waarschuwingen wet er toch. En Europa lijkt te volgen. Helaas.
De muziekindustrie beweert dat de nieuwe Franse wet, de Hadopi wet genoemd, vooral bedoeld is als ontmoediging: de internaut die na 3 waarschuwingen nog verder gaat met downloaden, zal zijn internettoegang verliezen, een jaar lang. Er was veel tegenkanting tegen de wet - moest daar geen rechter bij aan te pas komen? Aan die kritiek is een mouw gepast: de waarschuwingen zullen komen van een speciaal op te richten instelling, maar de afsluiting komt er pas nadat een rechter die goedgekeurd heeft.
Grappig vinden wij wel de berichtgeving bij The New York Times, die zegt dat deze goedkeuring een "zegen" is voor president Sarkozy - omdat zijn vrouw, Carla Bruni, zangeres en model, achter de maatregel stond. Een beetje alles te simpel voorgesteld, vind je ook niet?
Nu kan je zeggen: ach, wat maak je je daar dik over - laat de Fransen doen wat ze niet laten kunnen! Vergeet echter niet dat er een "wij" is, de Europese Unie. Frankrijk heeft daar een dikke vinger in de pap, en de muziekindustrie heeft daar een sterke lobby. Gevolg: ook de EU wil zo'n draconische wet invoeren. Althans: in het Europese parlement werd de weg vrijgemaakt tot het afsluiten van de internettoegang. In de lente van dit jaar was er nog een poging ondernomen om internettoegang te laten erkennen als een fundamenteel menselijk recht, zodat het afsluiten van de toegang niet toegestaan zou worden. Nu echter zou er een telecommunicatiewet het afsluiten toch mogelijk maken.
Lees hierover meer bij The New York Times
http://www.nytimes.com/2009/10/23/technology/23net.html?_r=1

MOZILLA RAINDROP: EEN NIEUWE VORM VAN MAIL?
Google's Wave ziet het te groot zodat niemand echt begrijpt wat het wil doen. Mozilla beziet het simpeler met Raindrop, en zou daarom wel eens meer succes kunnen hebben.
Email als communicatie model is stuk, zo zeggen vele waarnemers. De vele spam is natuurlijk de reden. Maar wat is het alternatief? Google probeert iets nieuw te creŽren met Google Wave, maar volgens waarnemers is deze tool eigenlijk enkel bruikbaar voor collaboratieprojecten, waarbij verschillende personen samenwerken aan een bepaald project, en erover van gedachten wisselen.
Maar ook de ingenieurs van Mozilla proberen een alternatief te vinden. Een eerste versie is al klaar, Raindrop 0.1, iets wat de ingenieurs zelf "open messaging voor het web" noemen, en wat een opvolger zou kunnen zijn van de Snowl add-on voor FIrefox; daarbij kon je de boodschappenstroom in je browser volgen. Deze opvolger zou een veel betere interface hebben, en ook een API bieden die je aanpassen kan in je eigen dashboard.
Raindrop wil, zoals de ingenieurs van Mozilla het zeggen, "het aangenamer maken om deel te nemen aan gesprekken van mensen waar jij om geeft, of dat gesprek zich nu afspeelt in mail, twitter, een blog van een vrind, of op een sociale netwerksite". Het sleutelwoord hier is, naar onze mening, "gesprekken van mensen waar jij om geeft". Een mailprogramma kan wel een onderscheid maken tussen bot en spam boodschappen, maar niet tussen persoonlijke en algemene boodschappen. Bij Raindrop zouden de boodschappen ingedeeld worden in categorieŽn en prioriteiten. Zo zouden bij Twitter je rechtstreekse boodschappen en antwoorden gemarkeerd worden, om op te vallen tegenover de andere boodschappen. Boodschappen op mailinglists krijgen ook een aparte categorie.
Het ziet er veelbelovend uit, maar helaas kan je Rainbow nog niet uittesten, het is enkel beschikbaar voor ontwikkelaars. Maar we hopen in de toekomst in elk geval nog veel goeds te kunnen vermelden over deze tool!
http://www.readwriteweb.com/archives/mozillas_raindrop_an_open_and_smart_conversation_a.php
http://labs.mozilla.com/raindrop/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/8397

IPLAYER VAN BBC ZOU INTERNATIONAAL GAAN
De immens populaire iPlayer van BBC, waarop je gemiste uitzendingen kan herbekijken, was tot nu toe voorbehouden voor de inwoners van het VK. Daar zou verandering inkomen. Maar wordt de BBC dan niet teveel een commerciŽle speler?
Hier in Vlaanderen is het al een tijdje mogelijk om programma's die je op je digitale tv gemist hebt, opnieuw te bekijken. Je moet daarvoor wel een abonnementsprijs betalen - zoals bij Telenet de formules Ooit gemist en Net gemist. Ook in het VK bestaat die mogelijkheid, maar daar zijn de programma's beschikbaar via het internet, via een speciale player, de iPlayer.
Tot nu toe was die enkel toegankelijk voor inwoners van het VK, om de simpele reden dat de BBC een openbare omroep is, en betaald wordt met geld van de Britse belastingbetaler. De programma's zouden dan ook voorbehouden moeten blijven voor die belastingbetalers.
Nu echter zou de BBC het roer willen omgooien. Het wil deze content ook internationaal beschikbaar maken, via een "on demand" model. Daarbij zou de kijker per bekeken aflevering moeten betalen. En dat zou de BBC dan weer moeten helpen om het business model wat op te krikken, en vers inkomen te verwerven.
Op het voornemen, zoals het voorgesteld wordt in IT Pro Portal, komt echter veel kritiek. Om te beginnen zouden de afleveringen van de aangeboden programma's veel te duur zijn. Er wordt immers gesproken over 10 euro per aflevering - dat terwijl de internaut stilaan gewend is aan de prijzen die bij iTUnes gevraagd worden voor afleveringen van tv-programma's. Ter verduidelijking: in ons land worden deze aflevering nog altijd niet aangeboden via de iTunes Store. Auteursrechten, weet je wel?
Maar er is ook fundamentele kritiek. BBC is immers een openbare omroep, die zich met dit initiatief veel meer op de commerciŽle markt begeeft. De concurrerende commerciŽle zenders zoals Skynet vinden dit concurrentievervalsing. Een dergelijke kritiek wordt ook vaak geuit op de Vlaamse openbare omroep, VRT, omwille van de verkoop van oude tv-programma's op dvd, het plaatsen van reclameblokken op de websites van de omroepen, en het feit op zich dat de VRT zich op het internet begeven heeft, waar het de concurrentie aangaat met de websites van de kranten.
Een probleem waar ongetwijfeld nog veel over gezegd moet worden.
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1559649/beeb-plans-global-iplayer
http://www.telegraph.co.uk/technology/social-media/6406428/BBC-plans-paid-for-global-iPlayer.html

GOOGLE DOCS: NU IN GROEP (BATCH) TE EXPORTEREN
Bij Google Docs blijven ze aan de weg te timmeren. De laatste nieuwe tool: exporteren.
De laatste tijd waren er heel wat berichten die het geloof van de internauten in "Cloud Computing" ondermijnd hebben. Er waren de kapingen van Google accounts, waardoor die ineens spam begonnen te spuwen. Er waren de onderbrekingen in de toegang tot verschillende online maildiensten, en, erger nog, het feit dat heel wat accounts gehackt waren.
Incidenten die de internaut wantrouwig gemaakt hebben tegen cloud computing - een business model dat vooral van Google steun krijgt. Google heeft dan ook prompt gereageerd: het heeft een tool uitgebracht waarmee je alle documenten, presentaties, rekenbladen enz. die je in Google Docs aangemaakt hebt in één gecomprimeerd ZIP bestand kan downloaden naar je harde schijf, als backup.
Om hiervan gebruik te kunnen maken, moet je wel even een handigheidje toepassen. Je moet naar de rubriek All Items gaan, vervolgens bladeren naar onderaan de lijst met de documenten, en dan op de checkbox button aanvinken. (select all visible uit het uitklapmenu). Vervolgens klik je rechts, en kies je Export. Daar kan je nu bepalen in welke vorm de verschillende documenten (spreadsheets, teksten, enz.) gedownload moeten worden. Klik vervolgens op Continue (Verder), en Google zal beginnen de documenten te comprimeren. Zijn dat er heel veel, dan moet je niet wachten - Google kan je een mail sturen wanneer de conversie gelukt is.
Bij het blog GoogleSystemnvind je enkele afbeeldingen die je op weg helpen.
http://googlesystem.blogspot.com/2009/10/export-google-docs.html

MAANDAG VERDWENEN ER 7,5 MILJOEN WEBPAGINA'S
Neen, geen fout van een of andere ISP. Wel een historische mijlpaal in de geschiedenis van het internet: Geocities verdween uit de lucht.
Een stukje geschiedenis is maandag verdwenen: Geocities. Dat was namelijk een van de eerste plekken op het internet waar de internaut zelf zijn eigen "homepage" kon aanmaken, en daarbij kon kiezen uit enkele stramienen. Later boden de meeste andere ISP's de mogelijkheid om zelf een pagina aan te maken, maar het systeem met voorgefabriceerde sjablonen ging er stilaan uit. Nog later volgden dan de blogs en de pagina's bij Facebook en MySpace.
Geocities was enorm populair in de jaren negentig. IN 1999 werd het opgekocht door Yahoo, dat de dienst gedurende bijna 10 jaar onderhield. Volgens Google zouden er ongeveer 7 miljoen publieke webpagina's staan op Geocities, en zouden er meer dan 8 miljoen afbeeldingen op die pagina's staan. Die worden, nu de stekker uit Geocities uitgetrokken wordt, allemaal verdwijnen. Dit betekent natuurlijk weer een gebroken links, want veel van deze Geocities pagina's zijn hobbypagina's, waarbij internauten hun levenswerk online gezet hebben. Google zal dus in de volgende dagen heel wat "404" foutmeldingen vertonen bij sommige zoekopdrachten.
Onze redactie pinkt alvast een traantje weg bij het verdwijnen van dit stukje nostalgie...
Tussen haakjes: kom je zo'n 404 melding tegen, dan vind je in onderstaand artikel van Labnol instructies om de inhoud van de pagina terug te vinden.
http://www.labnol.org/internet/recover-deleted-webpages-from-internet/6529/
http://www.labnol.org/internet/broken-links-on-the-internet/10789/
http://img.labnol.org/files/geocities_letter.png

OPGELET MET FACEBOOK MAIL!
Heb jij ook een mail ontvangen van Facebook, waarin aangekondigd wordt dat je paswoord hersteld wordt? Doe die dan maar best niet open!
Er is een nieuwe virus dat de ronde doet, en het maakt misbruik van de populariteit van Facebook. Dit virus, waarvoor de experts de naam "Bedolab" bedacht hebben, vermomt zichzelf in een mail die afkomstig lijkt te zijn van Facebook, en die als onderwerplijn "Password Reset Confirmation Email" draagt. In bijlage vind je een bestand dat beweert het nieuwe paswoord te bevatten.
Maar deze bijlage in .zip vorm bevat eigenlijk een trojaantje, dat wanneer je het opent een hele lading schadelijke bestanden gaat downloaden van het internet, en je computer hiermee besmet. Daarbij zijn ook bestanden die jouw firewall proberen te omzeilen, door de eigen code te injecteren in legitieme processen zoals svhost.exe en explorer.exe. Bovendien bevat Bredolab anti-sandbox code, wat wil zeggen dat het trojaantje zichzelf stopzet wanneer een extern programma zijn acties onderzoekt.
Met andere woorden: een erg gevaarlijk Trojaantje. En begin nu niet meteen te panikeren wanneer je verschillende svhost.exe threads ziet draaien wanneer je de taskmanager oproept met CTRL+ALT+DEL, want dit proces staat ervoor bekend dat het echt wel meerdere threads opstart.
De enige raad die wij je kunnen meegeven: indien jij zelf niet om een reset van je paswoord gevraagd hebt bij Facebook, open dan geen mails van Facebook met dit onderwerp!
Tussen haakjes: wij willen er wel op wijzen dat onze AVG deze bijlage niet als een schadelijk bestand herkende, en gewoon doorliet...
http://mashable.com/2009/10/27/facebook-password-reset-confirmation/

MICROSOFT MAAKT HET PST BESTAND VAN OUTLOOK TOT OPEN SOURCE
De softwaregigant zal het PST bestand van Outlook eindelijk open stellen. Of toch niet?
In een van onze reeksen tips hebben wij het belang uitgelegd van het PST bestand bij Outlook. En ook hoe fragiel het is. Het PST bestand bevat namelijk àlles van je mail: je adresboekje, de mails, de folders, enz. Sommige waarnemers vinden dit erg onverstandig, omdat je àlles kwijt bent wanneer er iets verkeerd loopt met het PST bestand. Ter vergelijking: andere mailprogramma's houden aparte bestanden bij voor het adresboekje, voor de mailfolders, en zelfs voor de mails.
Microsoft heeft in de afgelopen jaren ook de informatie over het PST bestand angstvallig bewaard, zodat het voor externe toepassingen erg moeilijk is om dit bestand te gebruiken als basis voor verdere bewerking. Een werkwijze die in de VS toegelaten is, maar die op verzet stuit van de Europese Commissie: die wil namelijk dat derden ook gebruik kunnen maken van het PST bestand om toepassingen te ontwikkelen.
Microsoft heeft onder druk van de EU nu beloofd dat het documentatie zal vrijgeven over .PST, waardoor ontwikkelaars kunnen werken met de data in dat bestand: ze zullen het kunnen lezen in hun toepassing, nieuwe data kunnen creŽren, en bewerken, zowel in server als in client scenario's, en dat in verschillende programmeertalen.
Even een techneutenberichtje, maar het lijkt ons toch belangrijk. Enerzijds omdat .PST een erg zwak punt is bij Outlook. Anderzijds omdat het aantoont dat de Europese Commissie heel goed werk doet, door dingen die in de VS voor normaal aanvaard worden, toch in vraag te stellen...
http://www.networkworld.com/community/node/46752?source=NWWNLE_nlt_daily_am_2009-10-27
http://blogs.msdn.com/interoperability/archive/2009/10/26/roadmap-for-outlook-personal-folders-pst-documentation.aspx
http://www.lockergnome.com/it/2009/10/26/outlook-opens-up-to-the-world/

NIEUWE TOOL VAN GOOGLE LABS: GOOGLE SOCIAL SEARCH
Deze nieuwe tool is gespecialiseerd in het zoeken in sociale netwerken en blogs. Wat is het, maar vooral: wil je het wel?
Zoals je weet wil Google het zoeken steeds beter maken. Daarbij worden verschillende pistes bewandeld. Een van die pistes is dat het interessant is om bij je zoekopdrachten ook te kijken naar wat je vrienden publiceren op het internet, met name in de sociale netwerken. Google zal met andere woorden gaan kijken naar wat jouw vrienden in hun postings geschreven hebben over het trefwoord dat jij bij Google gaat opzoeken. Tik je bijvoorbeeld New York in, dan zal de zoekmachine gaan kijken of jouw vrienden en contacten in hun postings daar onlangs iets over geschreven hebben. Dit resultaat verschijnt dan onderaan de lijst met de zoekresultaten.
Nu moeten jouw vrienden zich geen zorgen gaan maken hoor - het gaat enkel om postings die zij zelf als publiek gemarkeerd hebben. En die je eigenlijk via elke andere zoekmachine ook wel kan vinden. Google heeft het alleen maar gemakkelijker gemaakt om deze content bijeen te brengen.
Onze mening? WIj kunnen achter het principe staan: dat je sociale omgeving erg relevant kan zijn voor je zoekresultaten. Maar wij blijven ons voorbehoud hebben voor de privacy. Het wordt hoe langer hoe belangrijker dat je ervoor zorgt dat je de postings op de sociale netwerken afschermt van het grote publiek, en niet elke internaut weet hoe dat moet...
Bij GoogleBlog vind je een filmpje dat je uitlegt hoe Google Social Search werkt.
http://googleblog.blogspot.com/2009/10/introducing-google-social-search-i.html

DICHT BIJ MIJN BED: HOE BESTRIJD JE DE TE DURE INTERNETTARIEVEN IN BELGIË?
Je kan natuurlijk een petitie organiseren, zoals Test-Aankoop het doet. Maar je kan ook een meer gewaagde actie ondernemen: de inloggegevens van Belgacom-klanten wegkapen en op het web zetten, zoals een hacker deed...
De tarieven voor het internet in BelgiŽ zijn te hoog. Daarmee vertellen wij jou niets nieuw. Volgens de Europese Commissie betaalt de Belgische consument gemiddeld 44 euro per maand, terwijl dat in de rest van Europa 37 euro is. Komt daar nog bij dat het downloadvolume hier beperkt wordt, terwijl dat in de rest van Europa al lang afgeschaft is. Test-Aankoop vraagt dan ook dat er een onafhankelijke netwerkbeheerder zou komen, die "alle providers op een gelijkwaardige manier toegang geeft tot het netwerk". Dat zou concurrentie (en dus lagere prijzen) moeten aanmoedigen; nu zijn er immers slechts 2 grote spelers, Telenet en Belgacom, en zij houden de prijzen kunstmatig hoog. (1)
Om deze vraag kracht bij te zetten is Test-Aankoop een online petitie opgestart (2) die jij natuurlijk ook kan ondertekenen. Of zo'n petitie veel zoden aan de dijk zet, is een vraag die velen zich stellen. Eén internaut heeft alvast gemeend dat er meer is om provider Belgacom onder druk te zetten. Hij heeft namelijk de logins en paswoorden van 500 internetklanten van Belgacom bemachtigd en op het web gezet op de site adsl-bc.org- voor de tweede keer zelfs: ook eerder deze week haalde deze persoon deze stunt uit. Belgacom haastte zich om te zeggen dat al deze klantengegevens binnen het kwartier al veranderd werden en de gegevens terug verwijderd waren van de website, zodat de gebruikers geen schade konden ondervinden. De hacker, die beweert van Amerikaanse origine te zijn, wil daarmee protesteren tegen de strenge downloadtarieven.
Het is inderdaad zo dat Telenet en Belgacom de grootste spelers zijn, maar wie een nieuwe aansluiting aanvraagt moet ook eens gaan horen bij alternatieve aanbieders, zoals Dommel en EDP Net. Die laatste zal trouwens binnenkort starten met een VDSL2-verbinding (Very High SPeed Digital Subscriber Line) voor de particuliere en zakelijke gebruiker. Bij dit soort verbinding zou je downloadsnelheden moeten kunnen halen tot 18000 kbps. Bovendien zijn BDSL2-aansluitingen, in tegenstelling tot ADSL, minder afstandgevoelig. Op de website van EDPNet kan je controleren of er op jouw adres een VDSL2-aansluiting mogelijk is. De prijs van dit aanbod is ons nog niet bekend (3)
http://www.datanews.be/nl/news/90-14-26777/belgische-breedbandtarieven-pak-hoger-dan-buurlanden.html
http://www.datanews.be/nl/news/90-14-26814/hacker-heeft-belgacom-opnieuw-beet.html
http://www.edpnet.be/BE-ABOUT/Persberichten?id=3883

DICHT BIJ MIJN BED: SLECHT NIEUWS VOOR DE TREINREIZIGER
En dan hebben we het niet over de treinstaking volgende week donderdag, maar wel over draadloos internet op de trein. Het komt er namelijk niet...
De NMBS zal geen draadloos internet installeren in haar treinstellen. Dat zou, aldus minister Vanackere van Overheidsbedrijven, teveel geld kosten. En alhoewel onze eerste reactie op het nieuws er een van teleurstelling was, is deze beslissing eigenlijk alleen maar begrijpelijk.
Om te beginnen is de infrastructuur van de draadloze verbindingen in ons land al zo goed uitgebouwd, dat je je hele treinrit internet hebt wanneer je je laptop via een USB-modem aansluit op het net. In ons land zijn de treinritten ook niet zo heel lang, in tegenstelling tot de internationale treinritten van de Thalys. Daarop is nu al wel degelijk internet mogelijk.
En ten derde moet je ook nog denken aan de praktische uitwerking van het werken met je laptop op de trein. Tijdens de spitsuren zijn de treinen heel goed bezet, en zit je flink bekneld op de bank in de trein - als je al een zitplaats hebt tenminste. Werken met je laptop is dan niet evident. En het lijkt ons eerlijk gezegd democratischer dat, indien de NMBS toch geld zou uitgeven voor het verbeteren van de dienstverlening aan de reiziger, dat geld beter besteed zou zijn aan het verhogen van het aantal zitplaatsen, een maatregel die iedereen tegoed komt, dan aan het aanbieden van internettoegang, iets waarvan toch een kleinere groep reizigers zal kunnen profiteren.
http://www.zita.be/business/nieuws/526293_nmbs-investeert-niet-in-draadloos-internet.html?utm_source=zita-nb&utm_medium=email&utm_content=ond

DICHT BIJ MIJN BED: PROTEST TEGEN DATARETENTIE GROEIT
Steeds meer organisaties verheffen hun stem tegen de wet op de bewaring van internetgegevens die binnenkort van kracht wordt. Of het helpen zal is echter de vraag - het is immers een Europese maatregel...
Een Europese richtlijn, die in 2005 uitgevaardigd werd als reactie op de terroristische aanslagen toen, wordt binnenkort concreet van toepassing in ons land. Een slechte zaak, zo vinden verschillende verenigingen. Om te beginnen is het een schending van de privacy. De inhoud van gesprekken wordt wel niet genoteerd, maar er wordt wel geregistreerd wie belde met wie, wanneer, hoe lang; of aan wie je sms-berichten verstuurd hebt; en op het internet wordt er bijgehouden wanneer je inlogt en welke sites je bezoekt.
Schrik je daarvan? Helaas valt er geen ontkomen aan. Alle Eu-lidstaten zijn verplicht deze gegevens te noteren. Het enige wat zij kunnen kiezen is de termijn voor bewaring van de gegevens - ze mogen zelf een termijn bepalen tussen 6 maanden en 2 jaar.
Maar er zit nog een ander aspect aan deze richtlijn vast. Want door die gegevens te noteren, komen ook het beroeps- en bronnengeheim van advocaten, artsen en journalisten in gevaar. En dat is waartegen verschillende beroepsverenigingen nu in het getouw komen, via een online petitie "Bewaarjeprivacy.be". Het gaat om de Liga voor de Mensenrechten, de Orde van Geneesheren, de Orde van Vlaamse Balies en de Vereniging van Vlaamse journalisten.
Bij De Standaard vind je een duidelijke uitleg over wat deze richtlijn exact inhoudt. En als je de petitie wil tekenen, dan kan je terecht op het tweede adres.
Tussen haakjes: toen wij onze reeks rubrieken "Dicht bij mijn bed" begonnen, hadden wij onze twijfel of wij wel voldoende materiaal zouden vinden om deze rubriek te stofferen. Tot nu toe was dat wel het geval - alhoewel het niet altijd "sexy" berichten zijn. Maar laat u ons even weten of u de berichten in deze rubriek interessant vindt, en of het de moeite waard is om deze reeks verder te zetten? Alvast bedankt voor de feedback!
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=8T2H5GCG
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00081162
http://bewaarjeprivacy.be/

GRATIS GPS VOOR ANDROID MOBIELTJES
Google deelt de verkopers van gps-toestellen een uppercut uit die ongetwijfeld erg pijn moet doen: voortaan heb je op android-toestellen gratis turn-by-turn navigatie.
Het is al een tijd dat we bij Google niet meer het predicaat "zoekgigant" mogen gebruiken - "duizendpoot" zou een betere omschrijving zijn, want de laatste tijd heeft Google zoveel potjes op het vuur staan, dat het nog moeilijk te raden is welk gerecht het eigenlijk aan het brouwen is.
Sommige van die potjes branden aan of worden helemaal niet geapprecieerd door de gebruikers. Andere gerechten groeien maar en worden steeds verfijnder - denk maar aan Gmail en Google Docs. Het feit dat het gemeentebestuur van de Amerikaanse grootstad Los Angeles beslist heeft dat het overstapt op een speciale versie van Gmail voor alle communicatie, mag als bewijs dienen van de volwassenheid die Gmail ondertussen verworven heeft.
Nog zo'n klapper lijkt het Android besturingssysteem te worden. Google heeft zijn schouders gezet onder de ontwikkeling ervan, en er meteen ook voor gezorgd dat die Google-centrisch is: alle mogelijke GOogle tools zitten meteen in deze telefoons ingebakken. Google voegde er meteen een soort GPS aan toe, zodat je bij je zoektocht naar winkels en handelszaken meteen informatie kreeg over handelszaken bij jou in de buurt.
Nu gaat GOogle nog een stapje verder, en voegt er een turn-by-turn GPS navigatie aan toe, wat wil zeggen dat de tool van zeer nabij volgt waar jij rijdt, en als je een andere straat inslaat dan aangegeven staat op de routeplanner, de route meteen herberekend wordt. In de VS zal deze navigatie aangeboden worden bij een Android-toestel dat gemaakt wordt door Motorola, en aangeboden wordt door de mobiele operator Verizon. Wanneer deze gps navigatie in ons land beschikbaar wordt, is nog niet geweten.
Deze navigatie is trouwens een onderdeel van de nieuwe versie van het Android OS, versie 2.0, dat de lekkere codenaam Eclair meekreeg. Bij PCWorld vind je alvast een kort overzicht van wat deze nieuwe versie te bieden heeft. Erg interessant lijken ons de Quick Contact tool, die de communicatie moet vereenvoudigen, en de ondersteuning van meerdere accounts. Iets wat ook al in de huidige versie van Android zit, maar dat nu soepeler wordt. Bij PC World lees je meer.
http://www.pcworld.com/article/174511/android_20_your_complete_primer.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/article/174570/google_gets_into_the_turnbyturn_gps_business.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.theage.com.au/digital-life/cartech/google-unveils-gps-for-android-phones-20091029-hlzq.html

WANNEER ZAL ANDROID DE IPHONE INHALEN?
De vraag is voor de waarnemers al lang niet meer: Zullen de Android mobieltjes de iPhone inhalen, meer: Wanneer zal het gebeuren?
We blijven nog even bij de mobiele telefoons. Want nu ook Motorola uitkomt met een Anroid toestel begint het patroon duidelijk te worden: het Android besturingssysteem rukt steeds meer op. Waar het Windows Mobile besturingssysteem niet in staat geacht wordt de iPhone van de troon te stoten, wordt het Android OS deze kracht wel toebedacht.
De redenen hiervoor? Uiteraard speelt de Android Store een grote rol: hier kan je namelijk, net als bij de App Store van Apple, allerlei extra progjes halen voor je toestel. Met dit verschil dat Apple een heel stricte controle voert over wat er op de iPhone mag, terwijl de Android app store (tot nader order) volledig open is. Een tweede reden is natuurlijk de perfecte integratie van de Google tools in het Android OS. Een derde reden is er dan vandaag bijgekomen, met de turn-by-turn gps.
Een reclamefilmpje van 30 seconden van Verizon toont aan wat het verschil is tussen iPhone en Android (de Verizon smartphone zal Droid heten), waarbij de iPhone voor de gelegenheid omgedoopt werd tot ... iDon't!
Uiteraard zijn er nog de andere besturingssystemen: Blackberry en Palm Pre. Maar dat zijn, net als bij de iPhone, besturingssystemen die bij hardware van een bepaald merk behoren. Terwijl het Android OS (en Windows Mobile) besturingssystemen zijn die door verschillende fabrikanten van mobiele toestellen gebruikt worden. Denk maar aan HTC: dat produceert zowel toestellen met het Android OS, als met Windows Mobile...
En om het hoofdstuk over mobieltjes af te sluiten, een bericht uit eigen land. Als eerste mobiele operator in ons land maakt Telenet ten volle gebruik van de koppelverkoop. Het zal een gsm aanbieden aan 1 euro, mits je een abonnement neemt van 24 maanden. Dat abonnement kost dan wel 20 euro per maand voor 118 belminuten inbegrepen. Je kan kiezen uit de Samsung Star, Nokia 3720, LG Viewty en Sony Ericsson Naite. Geen smartphones, maar gewone babbeltelefoons dus.
http://www.youtube.com/watch?v=dPYM-XTqcec
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/174503/how_long_until_droid_overtakes_the_iphone.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/-Telenet_start_met_koppelverkoop-.8252440-435.art

GOOGLE'S GESPECIALISEERDE MUZIEK-ZOEKDIENST GAAT VAN START - IN DE VS
De zopas aangekondigde muziekdienst van Google is nu in de VS verkrijgbaar. Zal hij, zoals waarnemers voorspellen, inderdaad de piraterij kunnen indijken?
Momenteel draait 6% van alle zoekopdrachten op Google rond muziek - waar vind je deze song, wie is de zanger, wat zijn de woorden van de song, wat heeft hij nog meer gemaakt? Het is dan ook niet meer dan logisch dat Google een speciale manier bedenkt om de resultaten op deze zoekopdrachten te presenteren. Het is een speciale vorm gevonden van de "OneBox", waarbij video, audio, tekst, afbeeldingen enz. gecombineerd worden.
Erg origineel is wel dat Google daarvoor samenwerkt met een aantal sites waar je nieuwe muziek kan ontdekken, zoals Pandora, Rhapsody, en iMeem. Ook met Lala en iLike (dat laatste in handen van MySpace) wordt samengewerkt. Het resultaat: wanneer de gebruiker nu naar een song zoekt, kan hij de song vaak in streaming beluisteren, of toch een stukje ervan, en wordt hij doorverwezen naar sites waar de song gekocht kan worden.
Volgens BBC zou er ook een MySpace box komen, waarbij muziekvideo's vermeld worden naast bijkomende inforamtie over de artiesten, zoals de optredens die de band of artiest binnenkort geven zal.
Het uittesten kan je nog niet - deze speciale zoekresultaten zijn nog maar alleen te bekijken in de VS (tenzij je via een proxy gaat werken uiteraard). Maar waarnemers zien hier vooral een manier in voor Google om piraterij in te dijken. Wanneer je nu een zoekopdracht ingeeft naar een song of artiest, zie je lange lijsten met Torrent links. Google zou daar dan een legaal alternatief kunnen bieden, met zowel info, de kans om te beluisteren, als een link naar de plek waar de song gedownload kan worden.
Meer over het initiatief bij BBC en Mashable - en natuurlijk kan je terecht bij TechMeme terecht voor een verzameling van alle artikels over dit onderwerp.
http://mashable.com/2009/10/28/google-music-search/
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8331290.stm
http://www.techmeme.com/091028/p76#a091028p76
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GEDAAN MET HET RONDE STUUR!
Wie in de wagen van de toekomst stapt, zal er niet meer begroet worden door het ronde stuurwiel - toch niet als het van Toyota afhangt...
Vandaag de dag bestuur je je wagen in videogames met een joystick. Waarom niet de wagen in het echte leven? Dat is wat Toyota uitprobeert, maar dan vooral bij compacte auto's. Deze automobielmaker, die tot een van de grootste ter wereld behoort, heeft de technologie ingebouwd in enkele concept auto's, en die waren verleden week in de Tokyo Motor Show te bewonderen.
Zo bijvoorbeeld de FT-EV II, een compacte elektrische auto, bedoeld voor korte trips. De auto heeft 4 zetels voor inzittenden, maar is toch compacter dan andere auto's, en bevat dus een joystick in plaats van een stuur. Of moeten we eerder zeggen: een paar joysticks, want de ene doet de bewegingen na van de andere - waarom er dan twee nodig zijn is ons niet duidelijk. Het sturen, remmen en versnellen wordt via deze joystick gecontroleerd. En dus is er geen voetruimte meer nodig.
Meer over deze futuristische bediening van de wagen lees je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/174020/goodbye_steering_wheel_here_comes_drivebyjoystick.html?tk=nl_dnx_t_crawl

E-BOEKEN DOEN INTERESSE IN BIBLIOTHEKEN HERLEVEN
Een interessant fenomeen: bibliotheken in de VS zien het aantal lezers toenemen, nu er digitale boeken te verkrijgen zijn. En wij vonden ondertussen voor jou een samenvatting van de bestaande e-readers.
Bibliotheken waren de laatste jaren uitgegroeid tot een soort van schrijn - enkel boekenliefhebbers kwamen er nog. En met de komst van het internet, en dan vooral video on demand, wie had er nog tijd (en interesse over) om een boek vast te pakken, laat staan naar de bibliotheek te gaan om er een te lenen?
Nu blijkt, aldus een artikel bij de Britse Telegraph, een hernieuwde belangstelling te ontstaan voor boeken. Digitale boeken dan wel. De gewone e-boeken die je bij de boekenwinkel kopen kan, zijn nu eenmaal erg duur - 15 euro voor een trendy boek is de doorsnee. Maar wanneer je zo'n digitaal boek leent van de bibliotheek, moet je amper geld betalen. En bovendien, vermits het om downloads gaat, moet je niet eens het huis uit. Bovendien loop je niet meer het risico dat het boek "net uitgeleend" is, want alle boeken zijn permanent digitaal beschikbaar. (1)
Ondertussen groeit wel het aanbod aan "readers" - de apparaatjes waarop je zo'n digitaal boek lezen kan. Wij vonden alvast bij Technolizer een mooi overzicht van de readers die momenteel verkrijgbaar zijn. Let wel: niet elk van deze toestellen zal ook in Europa te verkrijgen zijn. Maar je krijgt tenminste een overzicht van de verschillende kenmerken waarop je bij zo'n e-reader moet letten. (2)
http://www.telegraph.co.uk/technology/news/6417660/E-books-helping-surge-in-library-members.html
http://technologizer.com/2009/10/26/the-e-reader-explosion-a-cheat-sheet/

HTC WIL NAAM LATEN KLINKEN ALS EEN KLOK
In tegenstelling tot Europa staan in de VS de mobieltjes niet bekend onder hun merknaam, maar onder de naam van de provider die hen aanbiedt. HTC wil daar verandering inbrengen.
In het verleden hebben wij al verschillende keren een HTC op de pijnbank gelegd hier op de redactie, en het toestel voorzien van ons label "goedgekeurd". HTC is een fabrikant die misschien niet dezelfde naambekendheid geniet als een Motorola, Samsung, LG, maar wel vernieuwende toestellen biedt.
De fabrikant brengt dan ook toestellen uit in een heel uiteenlopend gamma: met aanraakscherm, met uitklapbaar klavier, met het Windows OS aan boord, of met Android. Meestal wordt in persberichten bij de lancering van deze toestellen de nadruk gelegd op het OS of de provide die het toestel aanbiedt, en minder op de fabrikant.
HTC wil daar nu verandering in brengen, en haar merknaam tot een standaard waarde laten uitgroeien. Daarvoor heeft het een reclamecampagne opgestart die je op onderstaand adres bekijken kan. Een slimme zet, vooral dan naar de Amerikaanse markt toe. Hier in Europa beschouwen wij de toestellen meestal apart van de providers, maar vermits HTC zowel Android als Windows Mobile toestellen aanbiedt, kan het geen kwaad dat het ook hier haar merk wat meer bekendheid geeft.
Momenteel hebben wij trouwens een HTC Hero in bruikleen om uit te testen. De resultaten leest u binnenkort in deze rubriek.
http://www.youtube.com/watch?v=MqbaZcX67L0
http://www.pcworld.com/article/174335/htc_you_ought_to_know_who_we_are.html?tk=nl_dnx_t_crawl

DICHT BIJ MIJN BED HARDWARE: REASONING ENGINE VAN IBM HELPT DIAGNOSE TE STELLEN VAN ZELDZAME ZIEKTES
IBM en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen hebben een platform ontwikkeld om de kennis over en de diagnose van zeldzame ziekten te verbeteren.
Ben jij ook zo'n fan van Dr. House, de man die er telkens in slaagt om voor zeldzame ziekten toch de juiste diagnose te stellen? Wel, dankzij deze nieuwe ontwikkeling zal binnenkort elk ziekenhuis zijn eigen Dr. House hebben - alleen zal het geen mens zijn van vlees en bloed, maar een computer, een "reasoning engine".
Het probleem bij zeldzame ziekten is dat zij zo weinig voorkomen - per definitie treffen zij minder dan 5 op 10.000 mensen. De meeste artsen komen dan ook raar of zelden met deze ziekten in aanraking, waardoor het ook moeilijk wordt om de juiste diagnose te stellen. De kennis over deze ziekten is verspreid over de hele wereld, en er is geen afdoende manier om over deze ziekten te communiceren.
Het UZA heeft getracht hieraan wat te doen, samen met het IBM Extreme Blue-team, een stageprogramma voor jonge studenten in een masteropleiding. Er werd een "reasoning engine" ontworpen, een combinatie van een "rule engine" en een "statistical tool". Daarbij kan men, op basis van het medisch profiel van gediagnosticeerde patiŽnten, patronen en medische regels extraheren. Deze kennis kan de arts dan gebruiken om patiŽnter sneller en accurater te identificeren. Uiteraard blijft het de arts zelf die de uiteindelijke beslissing neemt over de diagnose en behandeling.
Een knap initiatief, waarmee nogmaals aangetoond wordt dat IBM een bedrijf is dat misschien niet in de kijker mag lopen als maker van allerlei gadgets en geeky toestanden, maar wel zich blijft bevestigen als een bedrijf voor de grote toepassingen, die een enorm positieve impact hebben op onze maatschappij.
http://www01.ibm.com/employment/us/extremeblue/
http://www.ibm.com/news/be/en/2009/07/06/v316033t60093i93.html

GARNALENOGEN LEIDEN TOT BETERE DVD EN CD SPELERS?
De mens leert opnieuw nederig te zijn, en neemt een voorbeeld aan de natuur om een nieuwe technologie te bedenken voor het bewaren van gegevens.
Wist je dat wij, mensen, eigenlijk ondermaatse wezens zijn? Want er zijn wezens die veel beter doen dan wij. Denk maar aan de mier, die zoveel keer zijn eigen lichaamsgewicht kan tillen. Of de luipaarden en andere dieren die zoveel sneller lopen dan wij. Nu is er nog een dier ontdekt dat superieur is aan de mens: de sprinkhaan-garnaal (of mantis-shrimp in het Engels). Die zou namelijk heel speciaal ogen hebben, die het meest complexe systeem vormen om te kijken dat ooit in de wetenschap genoteerd werd. Deze diersoort kan namelijk in 12 kleuren zien. Terwijl wij het met 3 kleuren moeten doen - alle andere kleuren die wij zien zijn immers afgeleid van deze 3 basiskleuren. Bovendien kan dit wezen ook een onderscheid maken tussen verschillende vormen van gepolariseerd licht.
Om je uit te leggen hoe het allemaal werkt, zou ons te ver leiden. Je leest best de uitleg in Science Daily. Wat ons vooral interesseert is dat wetenschappers menen dat deze manier van kijken, het onderscheid kunnen maken tussen gepolariseerd licht plus het kunnen onderscheiden van 12 basiskleuren, beschouwen als de basis voor een nieuwe manier om data te bewaren. Er zouden optische toestellen (als opvolger van de BluRay bijvoorbeeld) gemaakt kunnen worden met behulp van vloeibare kristallen, die chemisch bewerkt werden om de eigenschappen te imiteren van de cellen in de ogen van deze sprinkhaan-garnaal.
Een mooi verhaal om de week te besluiten, vind je ook niet: te moeten toegeven dat wij mensen eigenlijk toch niet zo superieur zijn als we zelf denken...
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/10/091025162459.htm

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** VPRO brengt vanaf 1 februari 2010 drie nieuwe digitale radiothemakanalen online. De streams zullen te beluisteren zijn via Radio4.nl en Radio6.nl.
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00081085

*** Ondanks de crisis blijven Apple en Amazon het steeds beter doen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091027004

*** Android verovert ook de navigatietoestellen: Mio Technology zal het Google Mobile besturingssysteem in haar toestellen integreren.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091027029

*** Lopende robot zet zijn voeten neer als de mens; Boston Dynamics toont het "PETMAN" prototype voor het Amerikaanse leger
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091027026

*** Het gebruik van online video is in Duitsland met 38% gestegen; per maand bekijken Duitse gebruikers meer dan 6 miljard clipsen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091028002

*** Peace Dot initiatief moet wereldvrede brengen dankzij het internet
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091029001

*** In AustraliŽ is verontwaardigd gereageerd op een nieuw game waarin de spelers terroristje kunnen spelen en onschuldige burgers neerschieten in een luchthaven.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=f6f910b41046a7c2ffe577cc06519e8fb532461cb20a3a189ca8f02e1f4b38e5

*** OpenOffice.org doorbreekt grens 100 miljoen downloads
- statistieken
http://marketing.openoffice.org/marketing_bouncer.html
- OpenOffice.org conferentie:
http://www.ooocon.org/
- OpenOffice.org downloaden:
http://download.openoffice.org/index.html

*** Incident in China: De officiŽle krant van de Chinese communistische partij beschuldigt Google van "kwaadwillige wraak" nadat er een Waarschuwing van Google voor malware vescheen op een van de sites van de krant.
http://lm.pcworld.com/t/731861/5552561/25189/0/

*** Volgens Harvard-experten zouden de gevaren van online geluksspellen (gokken dus) overschat worden: 95% zou zeer gematigd spelen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091028037


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


USB: MAGNETIC WINDS
[Electro] Electro, ja dat wel, maar dan geen soundscape, maar heel dreigende muziek, erg filmisch. Soms erg snel en opzwepend, dan weer dromerig. Een album dat een mooi afgewerkt geheel is, met allerlei stemmingen. De songs kunnen gratis gedownload worden bij Soundclick, maar je moet je daar wel registreren.
http://www.soundclick.com/bands/default.cfm?bandID=256008

TRACING ARCS
[electro] Opnieuw elektronische muziek, maar ditmaal vergezeld van zang. Erg mooie songs. Heel aparte muziek, die soms naar het experimentele neigt. De zangeres heeft zo'n mooie stem, en de arrangementen zijn zo goed uitgewerkt, en de muziek is zo meeslepend, dat je dit album absoluut moét downloaden - gratis, bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/Tracing_Arcs
http://www.myspace.com/tracingarcs

LILI HIRAKAWA
[Electro] Deze dame uit Japan maakt elektronische muziek waarin de traditionele elementen mooi doorwegen - in het stuk "Gemma" bijvoorbeeld meen je duidelijk de gong te herkennen. Soundscapes, geen speciaal ritme, maar erg rustgevende muziek. Wij vonden geen gratis downloads, wel muziek die je gratis kan streamen bij MySpace.
http://www.myspace.com/peopleused2

GENERAL FUZZ
[electro] Over deze artiest hebben wij het al eerder gehad in onze Oor-rubriek. Opnieuw electro, maar geen soundscapes meer, eerder songs, zonder woorden, zonder zanger. eMooi uitgewerkt met knappe arrangementen. Gratis te downloaden, want deze artiest stelt al zijn muziek gratis ter beschikking onder de Creative Commons licentie.
http://www.generalfuzz.net/

VRIJDAG HOORSPELDAG: ANNIEíS DOOD
Genre: Losse verhalen Ė Historisch Ė Sociaal Maatschappelijk Ė NL
Aflevering: 1/1
Uitgezonden: 2002
Door: Huma

De plot: Etty bezoekt haar ouderlijk huis waar ze met haar vader, Charles Darwin, en de rest van het gezin leefde. Ze denkt ook terug aan de dood van Annie, haar twee jaar oudere zusje.

Auteur: Suzanne Glimmerveen
Regisseur: Marlies Cordia
Acteurs: Lou Landré (Charles Darwin), Rick Nicoliet (Etty), Elselijn Goppel (achtjarig meisje)
Duur: 0:57
Appreciatie: *****

Commentaar: Een prachtig hoorspel, met een intense tragiek. Enerzijds de kleine Etty die zich verantwoordelijk voelt voor de dood van haar zusje. Anderzijds Darwin, die zo nuchter kan redeneren over de overwinning van de sterkste, maar niet kan begrijpen waarom zijn kleine Annie sterven moest. Aangrijpend en tragisch.
Persoonlijke noot: af en toe gebeurt het dat wij bij het beluisteren van een hoorspel even het geluid moeten stoppen, omdat het hoorspel ons teveel meesleept en ontroert. Dat was hier ook het geval.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/10/27/annies-dood/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Hoe triestig zou November zijn als we niets zouden weten van de Lente.
- Edwin Way Teale, Amerikaans auteur-


De nieuwe oogst


KAZLE: JE HELE LEVEN OP DE SOCIALE WEBSITES BIJEEN
Op dit platform kan je alle spullen uit de sociale netwerken waarvan je lid bent bijeen brengen: foto's van Flickr, video's van YouTube, je status van Facebook, Twitter, Myspace, en co. Je kan een tekst intikken, en op "update" klikken, en de tekst verschijnt als update bij de verschillende accounts die je gekoppeld hebt aan je Kazle dashboard.
[Taal: Engels]
http://www.kazle.com/

CUBE-ECRAFT

Een prachtige site voor de knutselaars: hier vind je tekeningen die je kan afdrukken en dan uitknippen en vouwen. Je kan robotten maken, dieren, enz. Leuk om alvast met de kinderen aan de slag te gaan voor Halloween!
[Taal: ENG]
http://www.cubeecraft.com/

THECOLOR.COM: LAAT DE KIDS LEKKER KLEUREN!
Een site waar de kids hun hartje kunnen ophalen. Hier zijn namelijk prenten te vinden die zij zelf kunnen inkleuren. Gewoon een kleurtje kiezen en een vakje aanstippen. Een kind kan de was doen!
[Taal: ENG]
http://www.thecolor.com/

40 HANDLEIDINGEN OM TEKST EFFECTEN TOE TE PASSEN IN ADOBE ILLUSTRATOR
In dit artikel vind je links naar 40 artikels die je stap voor stap uitleggen hoe je bepaalde effecten kan toepassen op een tekst in Adobe Illustrator. Sommigen verkiezen deze software immers boven Photoshop, omdat je bij Illustrator meer controle zou hebben over de content die je bewerkt.
[Taal: Engels]
http://www.noupe.com/tutorial/40-adobe-illustrator-text-effect-tutorials.html

THOMAS EDISON: DE ULTIEME WETENSCHAPSSITE

Op deze site vind je niet allen informatie over de uitvinder Thomas Edision , over alle mogelijke bronnen van energie, maar ook experimenten om zelf energie op te wekken.
[Taal: Engels]
http://thomasedison.org/

BEELINE TV
Gratis online tv-kanalen uit de hele wereld. Arabische tv, Koreaans, tv uit Letland, Bulgarije, Luxemburg... Je vindt het er allemaal. Nederlandse tv (Dutch tv) vonden wij er wel, maar Belgian TV niet...
[Taal: Eng]
http://beelinetv.com/

100 YOUTUBE CHANNELS VOOR DE LESSEN GESCHIEDENIS
In dit artikel vind je de links naar een 100 YouTube filmpjes die rond geschiedenis draaien. Van algemene geschiedenis, met het verhaal van Oliver Cromwell, de geschiedenis van de computer, tot kunst- en muziekgeschiedenis, geschiedenis van de luchtvaart, oude geschiedenis, de geschiedenis van de slavernij in Amerika, enz.
[Taal: Engels]
http://www.onlinecollege.org/2009/10/22/100-incredible-youtube-channels-for-history-buffs/

TWITTER GEBRUIKERS OM TE VOLGEN
Naast je eigen vrienden en kennissen, zijn er ook heel wat onbekenden die de moeite zijn om te volgen op Twitter. Sommigen omdat zij insiders zijn over een bepaald onderwerp, zoals online publiceren; anderen omdat het vooraanstaande muzikanten zijn; en nog anderen omdat zij gewoon heel moloie literatuur schrijven. Bij Mashable vind je verschillende lijstjes met zulke interessante Twitteraars.
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2009/10/22/twitter-publishing/

USEIT.COM: JACOB NIELSEN GEEFT RAAD
De ouwe rotten van het internet moeten we Jacob Nielsen niet voorstellen: deze man is een beetje de Test-Aankoop van het internet op vlak van gebruiksvriendelijkheid, de Ralph Nadar van het web. Op zijn website, die er echt heel simpel uitziet, vind je volop tips over gebruiksvriendelijkheid en artikels die de man geschreven heeft.
[Taal: Engels]
http://www.useit.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SITUATIESCHETS TEKENEN

Heb je een ongeval gehad? Dan weet je dat je daarbij ook een ongevalformulier moet invullen, en een situatieschets moet maken van waar jouw wagen zich bevond, enz. Deze site wil daarbij helpen. Hopelijk heb je de site echter niet al te snel nodig! (bron: Wim W)
[TAAL: NL]
http://tekenen.situatie-schets.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE 7 HOOFDZONDEN VAN WINDOWS
Een erg leuk geschreven artikel, dat, zij het met enig vooroordeel tégen Windows 7, beschrijft hoe Windows 7 je kan aanzetten tot de 7 hoofdzonden. Subtitels van het artikel zijn o.a. Hebzucht: Windows 7 kost je geld, steeds opnieuw; Woede: Windows 7 straft degenen die niet betaald hebben voor de Vista-rotzooi, enz.
[Taal: NL]
http://computerworld.nl/article/11449/de-7-hoofdzonden-van-windows-7.html

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WINDOWS ZEVEN
OK. Hij is er dan: Windows 7. Of: Windows Zeven, om het in het Nederlands te zeggen; Maar welke versie moet je nu kopen? Deze site probeert je wegwijs te maken in de verschillende versies, en vertelt je meteen ook wat de nieuwe functies zijn die je in dit OS kan vinden. (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://www.windowszeven.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ALEX PRAGER

Een fotograaf met een voorliefde voor Hollywood en Hitchockiaanse thema's. Mooie beelden, kleur, prachtige ensceneringen en heel helder.
[Taal: ENG]
http://www.alexprager.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: A LOVELY WORLD
Een site vol met foto's van de mooiste plekken ter wereld. De foto's zijn echt prachtig - het is alleen spijtig dat er niet meer aandacht besteed werd aan de navigatie van de site, die echt gebrekkig is: in plaats van handige navigatiebuttons onder of boven de foto's, werd deze ruimte besteed aan reclame. Spijtig. Maar dat doet niets af aan de heel mooie foto's! (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.alovelyworld.com/index2.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE VAMPIEREN OVERLEGGEN
Het is binnenkort Halloween. Dus tijd voor wat griezelen. In dit filmpje zie je hoe de vampieren bijeen komen, en samenzweren om de wereld in hun macht te krijgen. Alleen... zouden ze het wel eens moeten worden met elkaar!
[Taal: Engels]
http://www.thedailytube.com/video/21191/vampire-reunion


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Kingston Digital breidt SSD-gamma uit met desktop upgrade-oplossing
http://www.techbytes.be/2009/10/kingston-digital-breidt-ssdgamma-uit-met-desktop-upgradeoplossing.html
- Zal Windows 7 de PC-verkoop aanzwengelen?
http://www.techbytes.be/2009/10/zal-windows-7-de-pcverkoop-aanzwengelen.html
- Intel lanceert prestatieverhogende firmware update voor SSDís en trekt hem een dag later weer in
http://www.techbytes.be/2009/10/intel-lanceert-prestatieverhogende-firmware-update-voor-ssds-en-trekt-hem-een-dag-later-weer-in.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- Massale botnet-aanval op Facebook wil Trojaans paard installeren
http://www.safecomputing.be/2009/10/massale-botnetaanval-op-facebook-wil-trojaans-paard-installeren.html
- Panda Security lanceert Windows 7 compatibele producten
http://www.safecomputing.be/2009/10/panda-security-lanceert-windows-7-compatibele-producten.html
- Vermijd dataverlies, zorg voor een back-up
http://www.safecomputing.be/2009/10/vermijd-dataverlies-zorg-voor-een-backup.html

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Stel perst bezoekers relatiesite af
ARNHEM - In Arnhem zijn een man en een vrouw gearresteerd die bezoekers van een relatiesite zouden hebben afgeperst. Ze ontfutselden de slachtoffers tijdens het chatten allerlei privégegevens en dreigden de informatie bekend te maken, zo meldt NOS.nl
- 'Overheid schiet tekort in aanpak cybercrime'
TILBURG - De overheid schiet tekort in de bestrijding van cybercrime. Sterker nog, de overheid werkt die ook nog eens deels zelf in de hand door ,,geen paal en perk te stellen'' aan de eigen informatiehonger en aan die van bedrijven.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/440652/2009/10/29/Overheid-schiet-tekort-in-aanpak-cybercrime.dhtml
- Loverboys ronselen steeds vaker via internet
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/440584/2009/10/29/Loverboys-ronselen-steeds-vaker-via-internet.dhtml


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Microsoft Security Essentials
Microsoft Security Essentials is antivirus- en antispyware-software. Het is gratis voor gebruikers van een legale Windows-versie.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27526
- Geavanceerde mediaspeler van iRiver
Het Koreaanse iRiver staat vooral bekend om zijn eenvoudige goedkope mp3- en media-spelers. Met de iRiver M30 bewijzen ze ook hoge kwaliteit te kunnen leveren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27523
- Krik je PC op met SSD geheugen
SSD flash-geheugen heeft veel voordelen ten opzichte van een harde schijf. het is sneller, lichter en zuiniger. En SDD is nu ook betaalbaar.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27506
*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Tien dingen die je moet weten over led-tv
De laatste tijd duiken in de winkels steeds meer lcd-televisies met led-achtergrondverlichting op. Deze televisies worden ook wel led-televisies genoemd ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4559
- Klank en beeld op maat bij Selexion
Met het nieuwe kwaliteitslabel en logo "Klank en Beeld op Maat" groepeert Selexion negen speciaalzaken in beeld en geluid. Het doel is om gerichter marketing ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4555
- Sony Vaio CW in modieuze hoogglanskleuren
Met de komst van Windows 7 lanceren tal van computerfabrikanten nieuwe laptops. Zo ook Sony dat met de Vaio CW-serie voor modieuze kleurtjes gaat.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4548
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Microsoft daaltÖ maar minder dan verwacht
De verkoop en de winst van Microsoft hebben het moeilijk, maar de daling is niet dramatisch.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20620&style=99896
- BelgiŽ geen kei in ĎPrivileged Userí Management
Volgens een studie in opdracht van CA, gebeurt in 6 op 10 Belgische organisaties het beheer van gebruikers met meer rechten dan gemiddeld, slordig of zelfs helemaal niet. Dit zorgt voor een enorme bedreiging van de veiligheid van IT-infrastructuren.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20613&style=99896
- 100 informatici in 100 scholen
Er zijn te weinig afgestudeerden in informatica en te weinig informatici in WalloniŽ. Agoria begint een campagne.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20592&style=99896*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- Volgens de maker van Ubuntu, is Windows 7 'uitstekend'!
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/volgens-de-maker-van-ubuntu-is-windows-7-uitstekend.cfm
- Mediamarkt breidt uit in Brussel
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/mediamarkt-breidt-uit-in-brussel.cfm
- Windows 7 herstart constant
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-herstart-constant.cfm*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Netsociety breekt door in BelgiŽ
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5970
- Lancering van iZone
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5969
- Maakt het internet ons intelligent?
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5963

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 100 dingen die onze kinderen nooit kennen
http://computertaal.info/2009/10/29/100-dingen-die-onze-kinderen-nooit-kennen/
- Uitbreiding breedbandnetwerken in Europa wordt makkelijker
http://computertaal.info/2009/10/29/uitbreiding-breedbandnetwerken-in-europa-wordt-makkelijker/
- GTA verantwoordelijk voor Car Surfing
http://computertaal.info/2009/10/29/gta-verantwoordelijk-voor-car-surfing/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Microsoft legt verkoop oem-versies Windows 7 niet aan banden
14:08 - Microsoft zal geen stappen ondernemen tegen winkels die oem-versies van Windows 7 aan particulieren verkopen. Wel wil de softwaregigant winkeliers beter gaan voorlichten over de verschillende licentieversies en de verkoopvoorwaarden. »
http://tweakers.net/nieuws/63387/microsoft-legt-verkoop-oem-versies-windows-7-niet-aan-banden.htmlµ-
- Nederlandse Windows Mobile-gebruikers kunnen Marketplace VS in
De Nederlandse ontwikkelaar Chainfire heeft een applicatie ontwikkeld, waarmee Windows Mobile-gebruikers toegang krijgen tot de Marketplace van andere landen. Daardoor kunnen Nederlandse gebruikers veel meer apps downloaden.
http://tweakers.net/nieuws/63396/nederlandse-windows-mobile-gebruikers-kunnen-marketplace-vs-in.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautWORD 2007: TWEE DOCUMENTEN NAAST ELKAAR VERGELIJKEN

Sommigen vervloeken de ribbon (het lint) van Office 2007, maar wij vinden het alvast heel handig. Een van de onderdelen die wij heel vaak gebruiken is het vergelijken van teksten naast elkaar, in plaats van te moeten schakelen van het ene document op het andere. Dat kan handig zijn om versies te vergelijke van eenzelfde document, maar ook bijvoorbeeld om vertalingen tem aken. Je kan bovendien de beide documenten synchroon scrollen.
Dat doe je als volgt: Open beide documenten, en ga naar het tabblaadje View van de Window groep. Klik op View Side by Syde. Je ziet nu de twee documenten naast elkaar. Om synchroon doorheen de beide documenten te kunnen bladeren, moet je ook de Synchronous Scrolling button aanklikken.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/10/20/compare-two-documents-side-by-side-in-word-2007/

TIP: HOE KAN JE MEERDERE GMAIL ACCOUNTS BEHEREN VANOP JE DESKTOP?

Er bestaat een erg goed progje om al jouw Gmail accounts vanop je desktop te beheren: Gmail Notifier. Het controleert op regelmatige tijdstippen of er nieuwe mails zijn, en geeft je een seintje indien dat het geval is.
Vooraleer je het programma kan gebruiken, moet je wel in je Gmail instellingen de IMAP optie activeren. Die vind je onder het "Forwarding and POP/IMAP" tabblaadje, en deze optie staat standaard uit. Je moet die dus eerst activeren. Bij One Tip A Day vind je enkele afbeeldingen hoe het moet.
http://www.onetipaday.com/2009/10/06/monitor-multiple-gmail-accounts-from-desktop-with-gmail-notifier/
http://www.gmailnotifier.com/

TIP: POMPOENEN UITSNIJDEN
Een tip die misschien wat minder high-tech is, maar wellicht onze lezers zal kunnen interesseren. Over enkele dagen is het immers Halloween, de avond voor Allerheiligen (1 november). Een evenement dat in de VS uitbundig gevierd wordt met allerlei griezeltoestanden, en tegenwoordig ook in onze contreien niet ongemerkt voorbij gaat.
Op deze site vind je tips om pompoenen zo uit te snijden dat zij super griezelig zijn. Pompoenen waaruit de hersenen lijken te puilen, pompoenen waaruit bloed lijkt te druipen, en zelfs een pompoen die je als bierkoeler gebruiken kan. Er zijn ook enkele filmpjes aanwezig die je stap voor stap tewerk moet gaan om de pompoen uit te hollen en dan verder te bewerken.
Aan de slag! En vergeet niet een foto van je huisvlijt naar onze redactie te sturen!
http://www.extremepumpkins.com/

HELP! IK KAN GEEN BIJKOMENDE UPDATES DOWNLOADEN!
Het is je misschien ook al overkomen: je krijgt de melding dat er Windows updates beschikbaar zijn, en je klikt op het icoontje om ze te downloaden. Vervolgens krijg je de melding dat er 1 belangrijke, en 4 optionele updates beschikbaar zijn. Vroeger kon je dan zien welke updates dat waren, en kon je ze indien gewenst selecteren en downloaden. Nu echter zie je deze updates niet meer. Een afbeelding van dit probleem (weliswaar voor Windows 7, maar hetzelfde geldt voor Windows Vista) vind je op onderstaand adres. En vermits je de updates niet kan zien, kan je ze niet selecteren, en krijg je de melding dat er geen updates geselecteerd zijn om te installeren. Een probleem dus, want je wil toch niet onbeschermd achterblijven, niet?
Er bestaat een oplossing voor. Open Internet Explorer (ook wanneer Firefox je standaard browser is!). Ga naar Tools / Internet Options. Selecteer het tabblaadje "Programs", en klik op de button "Manage add-ons". Uit het uitklapmenu kies je "Currently Loaded add-on". Ga nu kijken in het lijstje naar add-ons van het Type "Browser Helper Object". Is "Type" niet zichtbaar in de kolommen? Klik dan rechts in de header van de kolommen, en kies uit de keuzemogelijkheden "Type".
Nu is het een kwestie van uitproberen. Deactiveer een voor een de browser helper objects, ga telkens naar je Windows Update, en controleer of de additionele updates nu zichtbaar zijn. Wij vonden onze boosdoener bij de Realplayer recorder: zodra die uitgeschakeld was, kwamen onze extra updates te voorschijn, en konden wij meteen aan de slag.
http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/w7itprogeneral/thread/dd298ed8-3d8d-4a8b-af1c-c2907c54e7e8

TIP WORD 2007: TEKST LATEN LOPEN ROND EEN TABEL
Wie regelmatig werkt met afbeeldingen in Word documenten, weet dat je de tekst op verschillende manieren kan laten lopen rond die afbeeldingen, zodat de afbeelding links, rechts, gecenteerd staat bijvoorbeeld en de tekst er netjes rond loopt.
Maar wist je dat dit ook kan met tabellen? Ga hiervoor als volgt tewerk.
In je tekst document selecteer je de tabel. Nu wordt bovenaan het tablaadje Table Tools zichtbaar. Klik hierop, en ga dan naar de Table (tabel) groep, en kies Layout, klik op Properties (eigenschapen). Bij Text Wrapping klik je op Positioning, om de bijkomende opties in te stellen, zoals de manier waarop de tabel horizontaal/vertikaal gepositioneerd wordt binnen de tekst, hoeveel afstand er moet zijn tussen tekst en tabel, enz.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/10/26/wrap-text-around-a-table-in-word-2007/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...SAFEHOUSE EXPLORER USB DISK ENCRYPTION

Win2000/XP/Vista/Server 2003 - 3,5 MB - freeware
Met dit progje kan je al je gegevens beveiligen. Het installeert zijn eigen Explorer op elke USB drive of externe media die je wil. De mappen die je aanmaakt in SafeHouse Explorer worden beschermd met een paswoord .
http://lm.pcworld.com/t/722895/6573090/23305/0/

NETWORK MAGIC
Windows Vista/XP - 33 MB - shareware $49,99
Deze software helpt je om een thuisnetwerk op te zetten. Er zijn wizards die u helpen bij het configureren, beheren en beveiligen van het netwerk, het delen van mappen en printers, enz. Een bespreking van dit programma vind je bij PCM Web. (Bron: Wim W)
http://www.pcmweb.nl/software_review.jsp?productid=4041&WT.mc_id=nb
http://www.purenetworks.com/

DRIVE FITNESS TEST
Windows 1ll - 2,08 MB - freeware
Met deze tool kan je je harde schijf controleren op fouten. Je kan het als imago op een cd of disk zetten, dat dan opstartbaar wordt, zodat je de diagnosetool kan draaien zonder het besturingssysteem te moeten opstarten.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/systemdiagnose/18834/drive_fitness_test/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: SYSTEMINFO
Windows 2000/XP/2003/Vista - 0,58 MB - freeware
Dit programma biedt je alle mogelijke informatie over de hard- en software, ook over netwerk, processor en grafische kaart, zelfs de aangeslotnen printer.. Een nadeel wel: de tool is in het Duits...
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/systemdiagnose/164175/systeminfo/index.html
http://www.pcwelt.de/start/software_os/systemtools/praxis/190521/die_besten_system_tools_fuer_ihren_pc/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: NVIDIA N TUNE
Windows all - 41,4 MB - freeware
Deze tool kan gebruikt worden voor systemen die met de nForce Chip uitgerust zijn. Je krijgt er informatie mee over de temperatuur enz.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/systemoptimierung/35056/nvidia_ntune/index.html
http://www.pcwelt.de/start/software_os/systemtools/praxis/190521/die_besten_system_tools_fuer_ihren_pc/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: CURRPORTS

Windows - freeware
Dit progje geeft een lijst van alle open TCP/IP netwerk poorten en verbindingen. Bij elke poort staat er informatie over het proces dat de poort geopend heeft, zoals naam van het proces, pad, versie informatie, enz. Een tool voor wie zijn computer in het oog wil houden.
http://www.nirsoft.net/utils/cports.html
http://www.pcwelt.de/start/software_os/systemtools/praxis/190521/die_besten_system_tools_fuer_ihren_pc/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: SYSTEM INFORMATION FOR WINDOWS
Windows - freeware
Deze tool verzamelt inforamtie over alle eigenschappen van je systeem, en geeft ze weer in een erg begrijpelijk vorm. Dat rapport kan je opvragen in csv, html, txt of xml om zo te verwerken of af te drukken. Je krijgt informatie over de software (ook de productsleutesl, serienummers, cd sleutels!), de hardware, het netwerk, enz.
http://www.gtopala.com/
http://www.pcwelt.de/start/software_os/systemtools/praxis/190521/die_besten_system_tools_fuer_ihren_pc/index.html

DE BESTE SYSTEEMTOOLS: REGCOMPACT PRO
Windows 2000/2003/XP/Vista/NT - 0,42 MB - shareware 12 dollar
Een handige tool, vooral omdat hij gratis is: met RegCompact Pro kan je fouten in het register oplossen; dat maakt je systeem veel sneller. Die fouten ontstaan doordat er, wanneer je programma's terug verwijdert, er stukjes en brokken achterblijven in het register. Dat wordt op den duur te zwaar, waardoor je systeem trager gaat draaien. Maar vooraleer je begint te knoeien in het register, doe je er altijd best aan om even een backup te maken!
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/system-utilities/56483/regcompact_pro/index.html
http://www.pcwelt.de/start/software_os/systemtools/praxis/190521/die_besten_system_tools_fuer_ihren_pc/index.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: UBUNTU 9.10

Ubuntu OS - freeware
De nieuwe versie van het gebruiksvriendelijke Ubuntu besturingssysteem is uit. IN dit artikel bij Softpedia kan je bekijken wat er voor nieuws in zit, en vind je de verschillende downloadversies.
http://news.softpedia.com/news/Ubuntu-9-10-Officially-Released-125578.shtml

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WORDPRESS VOOR IPHONE
iPHone OS - freeware
Met deze app kan je vanop je iPhone postings schrijven voor je WordPress blog, en je blog beheren. Er bestond voorheen al een iPhone app hiervoor, maar dit is een compleet nieuwe versie die je vers moet installeren (updaten vanuit de oudere versie werkt niet!)
http://iphone.wordpress.org/2009/10/28/wordpress-2-available/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK

De drie voornaamste redenen om naar een warmer land te gaan zijn december, januari en februari.

- Doug Larson, Amerikaans aforist -