Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
29/10/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 622 van 24/10/2009

Gegroet lezers,

Het worden stilaan donkere dagen - en na dit weekend nog donkerder, tenminste indien u niet vergeet om uw klok te verzetten in de nacht van zaterdag op zondag! Maar laat de duisternis niet aan uw hartje komen: dat is de tijd om 's avonds lekker warm thuis te zitten en creatief aan de slag te gaan - op uw computer bijvoorbeeld -, of, wie weet, eens naar een hoorspel te luisteren! En overdag is het een heerlijke tijd om flinke herfstwandelingen te maken, waarbij je voeten waden doorheen een zee van herfstkleurige bladeren....

In dit nummer weer heel wat nieuws, maar deze week raar genoeg vooral over boeken. Google, Internet Archive, maar ook Boek.be hebben nieuwe initiatieven ontplooid. Ook op vlak van hardware (de e-book readers) valt er nieuws te rapen. Dit alles om u alvast lekker te maken voor de Boekenbeurs, die op 1 november in Antwerpen van start gaat...

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.
HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.MOZILLA BLOKKEERT MICROSOFT PLUG-INS MET FOUTJE
Zoals beloofd controleren de Mozilla programmeurs nu meer dan alleen maar de vereist updates van de browser zelf: ook plug-ins van derden worden in het oog gehouden - en zelfs geblokkeerd!

Deze week keken we toch even raar op toen wij, bij het opstarten van de Firefox browser, de melding kregen dat er twee plug-ins van Microsoft geblokkeerd waren. Omdat we vertrouwen genoeg hebben in de programmeurs van Mozilla, om te vermoeden dat zij wel zullen weten wat ze doen, hebben wij "ja" geklikt, toen ons gevraagd werd of we hiermee akkoord waren. Wie weet was er een nieuwe fout ontdekt in .Net framework Assistant, en de Windows Presentation Foundation?
Later dit weekend vonden wij een bevestiging bij IDG over deze werkwijze: de ingenieurs van Mozilla hadden inderdaad besloten om deze twee plug-ins op non-actief te stellen, omdat zij een beveiligingslek hebben en een risico inhouden. Uit dit artikel konden wij echter afleiden dat deze toch wel drastische ingreep alleen uitgevoerd zou worden bij internauten die niet de nodige patches van Microsoft aangebracht hadden.
Nu weten onze lezers dat wij heel brave en oppassende internauten zijn, die meteen alle patches en updates uitvoeren. Hadden wij dan een steek laten vallen? Onze updates leken, bij nazicht, perfect in orde. Hebben de ingenieurs van Mozilla dan een steek laten vallen? Ons is het een raadsel!
Meer over deze werkwijze van de Mozilla-ingenieurs bij IDG.
http://news.idg.no/cw/art.cfm?id=63C0B565-1A64-67EA-E471AAA551DB3139

NIET IEDEREEN VERSTAAT ENGELSE SLOGANS
Een les voor de reclamemakers: geloof niet teveel in de kracht van het Engels!
Het internet is zo overwegend Engelstalig, dat reclamemakers blijkbaar denken dat het Engels een taal is die door iedereen begrepen wordt, en die vrijelijk in reclameslogans gebruikt mag worden. Ze verstaan het toch, en het klinkt zoveel mooier... is de achterliggende redenering.
Maar dat de reclamebedrijven het fout hebben, blijkt uit een artikel bij de Duitse krant Der Spiegel. In dat land worden vaak Engelse slogans gebruikt in reclamecampagnes. Maar een onderzoek toont aan dat slechts een kwart van de mensen deze slogans ook echt begrijpt.
De voorbeelden die aangehaald worden zijn toch wel lachwekkend. Zo wordt de boodschap van Opel "Explore the city limits" door sommigen begrepen als "explosies aan de stadsgrenzen". En de boodschap van Youtube, "Broadcast yourself", die ook op de Duitstalige startpagina van YouTube vertoond wordt, wordt door sommigen begrepen als "Maak je eigen brooddoos". En de slogan van parfumerieketen Douglas "come in and find out", wordt dan weer begrepen als: kom binnen en vind de uitgang.
Van spraakverwarring gesproken :)
http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/0,1518,655050,00.html

KASPERSKY: INTERNET RIJBEWIJS
De baas van het grootste antivirusbedrijf uit Rusland vindt anonimiteit het grootste gevaar op het internet, en wil dat gevaar bezweren met een internetpaspoort dat moet werken als een rijbewijs.
Zou jij het leuk vinden indien je verplicht wordt om altijd met je eigen identiteit in te loggen op het internet? Dat je een identiteitskaart voor het internet moet hebben, een unieke login die op alle sites hetzelfde zou zijn? Dat is alvast wat Eugene Kaspersky wil, de grote baas van het gelijknamige beveiligingslab. Hij is namelijk voorstander van een politionele overheid voor het internet, en rijbewijzen of paspoorten waarmee alle internauten geïdentificeerd kunnen worden.
Hij gaat er immers van uit dat het originele internet ontworpen was voor wetenschappers en militaire in de VS. Daarbij stonden alle identiteiten vast. Maar toen werd het opengegooid voor het brede publiek, en op dat moment had men het internet moeten afschermen, aldus Kaspersky. De man is voorstander van een strenge regulering: internet paspoorten, een internet politie, en internationale akkoorden over het volgen van internet standaards. Als sommige landen die standaards niet volgen, dan moet hen maar de toegang tot het internet afgesneden worden!
Straffe taal, die ons niet echt kan bekoren. Niet dat wij veel te verbergen hebben, en hard verlegen zitten om anonimiteit omdat wij snode plannen hebben op het web. Maar het lijkt ons dat je best verschillende identiteiten kan hebben. Je privé-persoon bijvoorbeeld, je werk-persoonlijkheid, en de alternatieve persoon die je in virtuele werelden zijn wil.
Anderzijds is het ook waar dat, mits een strengere controle over de inlog, een aantal misbruiken ingedijkt zouden kunnen worden. Alhoewel - de hackers zouden ook hier weer zonder probleem deze verplichte paspoorten omzeilen.
Dit artikel in The Register pakt in elk geval de woorden van Kaspersky niet licht op, en onderzoekt meteen wat dit voor gevolgen zou hebben voor hardware en protocollen.
Het internet zoals het nu bestaat krijgt trouwens nog meer kritiek te verduren. Eerder deze week verklaarde een van de oprichters van het internet, Tim Berners-Lee, dat hij betreurde dat er bij de grondslagen van het internet geopteerd was voor de dubbele slash in het internet adres - een kleinigheid met vele gevolgen!(2)
http://www.theregister.co.uk/2009/10/16/kaspersky_rebukes_net_anonymity/
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=2H2GM9BC&ref=krantenkoppen

TWITTER LIJSTJES KOMEN ERAAN
Ze waren al eerder aangekondigd: de Twitter lijstjes. Nu worden ze met mondjesmaat losgelaten op het grote publiek. Wat hebben ze te bieden?
Wie met Twitter start, begint al gauw andere gebruikers te "volgen": mensen die hij kent van vroeger, collega's van nu of van het vorig werk, vrienden, familie, maar ook mensen die je niet echt kent, maar die je aangeraden worden om dat ze grappig of interessant zijn. En dan zijn er natuurlijk de publicaties zelf die je kan volgen, zoals de kranten en nieuwsblog.
Je hebt het al begrepen: voor je het weet heb je een ellenlange lijst met allerlei mensen zomaar lukraak door elkaar. Daar zouden de Twitter Lists dan een oplossing voor moeten brengen: je kan nu namelijk (zodra de optie actief is bij jou account) deze mensen indelen in lijstjes: collega's, vrienden, mensen die je kent van school, interessante mensen, nieuwssites, enz.
Aan deze lijstjes zit er nog een interessant aspect: je kan zo'n lijstje doorsturen aan anderen. Indien jij bijvoorbeeld een indrukwekkende lijst van oude schoolmaten verzameld hebt, en je komt morgen nog iemand tegen die bij jou in de klas zat, dan kan je dat lijstje meteen volledig doorsturen. Je kan ook lijstjes met interessante mensen doorsturen, en zo bepaalde personen promoten.
Een handige tool, want vroeger kon je enkel, wanneer je een kennis tegenkwam in Twitter, manueel zijn lijstje met volgers doorzoeken om te zien of daar iemand tussen zit die jij ook kent - bij Twitter kan je namelijk niet op zoek gaan naar mensen.
En hoe kom je te weten of deze Twitter Lists al geactiveerd zijn bij jouw account? Heel simpel: gewoon inloggen. En behoor jij tot de gelukkigen, dan staat er meteen al een grote banner die de dienst aankondigt. De Lists tool zal dan in jouw profiel rechts boven de Twitter homepagina staan.
Een uitgebreide bespreking van de mogelijkheden en beperkingen van de Twitter Lists vind je bij het Scobleizer blog.
http://scobleizer.posterous.com/twitter-lists-limitations-bugs-impact-and-bri

GEBRUIKERS IN HET ONGEWISSE OVER .NET ASSISTANT
Het blijkt niet nodig geweest te zijn dat Firefox de .Net Assistant add-on van Microsoft blokkeerde. Maar nu zit de gebruiker wel met een onderdeel dat niet meer bruikbaar is...
Zoals wij gisteren gemeld hebben heeft Firefox twee add-ons van Microsoft geblokkeerd: de .Net Framework Assistant en de Windows Presentation Manager. Over deze werkwijze kan je gemengde gevoelens hebben. Enerzijds kan je het nobel vinden van de Mozilla-ingenieurs dat zij de gebruikers willen beschermen, en die bescherming uitbreiden tot buiten de eigen software. Anderzijds kan je het bemoeizucht vinden: de beveiliging van Microsoft producten is de verantwoordelijkheid van Microsoft.
Bemoeizucht of altruïsme - feit is dat in dit geval er iets fout gegaan is met de communicatie tussen Microsoft en Mozilla. Het blijkt namelijk dat het lek in deze twee onderdelen, die een gevaar konden opleveren voor de computer, met de recente patches van Microsoft opgelost werd. Maar omdat in de documentatie over deze patches niet expliciet vermeld werd dat dit ook voor Firefox was, dachten de ingenieurs van Mozilla dat het probleem nog steeds aanwezig was. Reden waarom zij dus tot deze drastische ingreep overgingen: wie de afgelopen dagen zijn Firefox opstartte, kreeg de melding dat beide add-ons om veiligheidsreden geblokkeerd werden.
Microsoft heeft inmiddels een verduidelijking gegeven over de beide onderdelen, en waarom zijn niet meer gevaarlijk zijn. Maar nu zit de gebruiker wel met een probleem: in zijn Firefox zijn beide onderdelen op non-actief gezet. De optie om ze terug te activeren is niet toegankelijk (staat in het lichtgrijs).
Allicht zullen er in de volgende dagen wel instructies verschijnen die vertellen hoe je dit probleem manueel oplossen kan. Wij vinden het echter helemaal niet leuk dat de internaut het slachtoffer wordt van zo'n manke communicatie tussen Mozilla en Microsoft. Je kan zelfs de vraag stellen: hebben de ingenieurs van Mozilla niet ondoordacht gehandeld? Hebben zij niet al te veel de nadruk willen leggen op de eigen zorg voor veiligheid, om de onachtzaamheid die volgens hen bij Microsoft bestaat in de schijnwerpers te zetten - met de internaut als onschuldig slachtoffer dat de klappen moet opvangen?
http://www.betanews.com/article/Microsoft-and-Mozilla-leave-Web-users-tangled-over-variant-vulnerability/1255967784
http://www.techmeme.com/091019/p19#a091019p19

AUSCHWITZ-PAGINA OP FACEBOOK: EEN DELICATE EVENWICHTSOEFENING
Om op Facebook als Auschwitz museum een eigen pagina te starten, is niet zo evident - vooral niet als je denkt aan de vaak weinig gevoelige commentaren van internauten die de Holocaust ontkennen...
Sinds kort is er op Facebook een pagina, opgestart door het Memorial & Museum Auschwitz-Birkenau. Het is niet de enige pagina op Facebook die gewijd is aan de HOlocaust, maar de meeste andere pagina's zijn opgestart door privé-personen - met uitzondering dan van de pagina die het SImon Wiesenthal Centre op Facebook gecreŽerd heeft.
Dat er zo'n pagina's zijn, kan op het eerste gezicht verwondering wekken. Facebook wordt immers meestal geassocieerd met luchtig vermaak. Maar de aanwezigheid van het museum en een organisatie als het Wiesenthal Centre op Facebook is eigenlijk alleen maar logisch. Beiden willen immers de gedachte aan de Holocaust levendig houden, om nooit te vergeten, zodat de geschiedenis zich niet kan herhalen. Belangrijk is daarbij dat er zoveel mogelijk mensen bereikt worden met de boodschap. En het jonge volkje hangt nu eenmaal rond op Facebook...
Maar er is nog een reden waarom het zo belangrijk is dat organisaties zoals het Wiesenthal Centre en het Auschwitz museum op Facebook aanwezig zijn. De laatste tijd maken haatgroepen immers steeds vaker gebruik van sociale netwerksites als propagandatool om nieuwe leden te werven. Volgens het Simon Wiesenthal Centre is in het voorbije jaar het aantal "problematische" groepen op de sociale netwerken met maar liefst 25% gestegen. En daarom is de aanwezigheid van dit museum op Facebook zo belangrijk, om toch een tegengewicht te vormen.
Maar bezoek zelf eens de pagina van het museum.
http://www.facebook.com/auschwitzmemorial
http://www.guardian.co.uk/media/pda/2009/oct/16/auschwitz-back-facebook

OOK INTERNET ARCHIVE MENGT ZICH IN DE BOEKENSTRIJD
Non-profit organisatie Internet Archive brengt alle boeken uit het publieke domein in haar BookServer project. En zet daarmee de commerciŽle aanbieder een hak.
Vandaag, toeval of niet, drie berichten uit de boekenwereld. Wat passend is, want we naderen stilaan 1 november, de dag waarop in Antwerpen de jaarlijkse boekenbeurs begint.
Om te beginnen dit. Archive.org, de plek waar je de non profit organisatie Internet Archive vindt, digitaliseert al jarenlang teksten uit het publieke domein. Nu is deze organisatie gestart met het Book Server projet, dat het zelf "De toekomst van de boeken" noemt. Volgens de oprichter van INternet Archive, Brewster Kahle, zou BookServer een open systeem moeten worden, waar zoekmachines boeken kunnen indexeren afkomstig van een heel breed gamma bronnen: commerciŽle uitgevers, uitleenbibliotheken, en individuele auteurs. Zij krijgen allemaal de kans om hier hun werk te indexeren, zodat zij gemakkelijk digitaal verdeeld kunnen worden.
Met deze aankondiging wil Archive.org Google van de troon stoten. Die laatste kondigde namelijk verleden week Google Editions aan, een initiatief om boeken te gaan verkopen, en waarbij er al een half miljoen boeken beschikbaar zouden zijn. Maar volgens Kahle is het project van Internet Archive nog veel uitgebreider; nu immers doen uitgevers, bibliotheken en anderen beroep op derden om een online distributiesysteem te organiseren. Elk van die systemen staat echter op zichzelf, en kan niet geïndexeerd worden. De uitgevers verliezen zo de controle over de distributievoorwaarden voor hun werken, want zij geven die over in handen van derden. Met BookServer zouden zij de controle terug in handen krijgen, aldus Kahle.
Nu moet je niet denken dat je morgen al toegang kan krijgen tot dit initiatief. Het zal nog enkele jaren duren eer alle werken geïndexeerd zijn. Maar als je het ons vraagt hebben wij toch liever dat alle boeken geïndexeerd worden door een non-profit zoals Archive.org, dan door een gigant als Google...
Meer over het initiatief bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-13772_3-10378573-52.html

DIGITALISERING VAN BOEKEN DOOR GOOGLE LAAT EU AUTEURSRECHTEN HERDENKEN
Op de Frankfurt Book Fair heeft de EU een proefballonnetje opgelaten over een update van de auteursrechten. Tegelijkertijd kondigt de EU een eigen paneuropese digitale bibliotheek aan!
Vooraleer op 1 november in Antwerpen de Boekenbeurs begint, is er nog eerst die andere belangrijken boekenbeurs, de Frankfurter Buch Messe. In de wandelgangen van deze beurs vallen er wat berichten te rapen over Google en de EUropese overheden. Om te beginnen was de EU niet zo gelukkig met het feit dat Google bij het inscannen van boeken uit de Amerikaanse bibliotheken ook boeken ingescand had van Europese auteurs, die niet bedoeld waren voor verkoop in de VS, en die dus zonder de nodige licentie in Amerikaanse bibliotheken vertoefden. Dit was wel een probleem, omdat Google in haar akkoord met de Amerikaanse uitgevers het recht verworven had om de boeken in te scannen tenzij de eigenaar van de auteursrechten er zich expliciet tegen verzette.
Dit probleem heeft de EU er dan toe aangezet om de auteursrechten op digitale werken te herzien, zoals te lezen valt in het document "Copyright in the Knowledge Economy" (1). Daarin staat, kort samengevat, te lezen dat de EU al langer bezig was met een hervorming; hiervoor werden de rechthebbend, inbegrepen bibliotheken en uitgevers bevraagd, en werd ook de impact bekeken die een digitalisering kan hebben om gemakkelijker toegang te geven tot wees-werken (waarvan de auteursrechthebbende niet meer bestaat of onbekend is), om die werken ook te bewaren voor het nageslacht, en hen toegankelijk te maken voor mensen met een handicap. Maar doordat Google in de VS met haar eigen initiatief op dit vlak begonnen was, heeft de EU haar initiatief in versneld tempo moeten afwerken. Maar "afwerken" moet je wel ruim nemen, want eerst moet de EU nog een begin maken met de harmonisering van de auteursrechten binnen de verschillende lidstaten...
De EU komt ook met een eigen pan-Europese bibliotheek. Maar helaas zal de gewone internaut die niet gemakkelijk raadplegen; het gaat namelijk om de eigen EU documenten uit de laatste 50 jaar. In totaal 12 miljoen pagina's, beschikbaar in de EU Bookshop(2), gratis, in PDF vorm. Voer voor de historicus of statisticus, maar de gewone internaut zal er geen spannende lectuur in vinden...
Volgens BetaNews zou de EU zelfs nog verder willen gaan: de website Europeana.eu zou na verlooop van tijd moeten uitgroeien tot een portaal voor de publicatie van gedrukte werken die tot het publieke domein behoren en voor de "weeskind" werken. (3)
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/10/google-book-digitization-prompts-the-eu-to-rethink-copyright.ars
http://bookshop.europa.eu/eubookshop/index.action?request_locale=EN
http://www.betanews.com/article/EC-hopes-to-beat-US-Google-in-bookscanning-race-may-rewrite-law-to-do-it/1255980593

NIEUWE BOOKREADER VAN BARNES & NOBLE
Of hij ook naar Europa komt is niet zeker - dit is immers opnieuw een e-book reader die onafscheidelijk verbonden is met een (Amerikaanse) boekenwinkel. Maar veelbelovend is hij zeker!
Ons derde bericht over boeken gaat over de hardware. Een van de grote concurrenten in de VS van online boek en platenwinkel Amazon.com is Barnes & Noble. En net als de concurrent, die onlangs een eigen e-book reader uitbracht, de Kindle, wil ook B&N een eigen reader. Details daarvan zijn dinsdag uitgelekt, en ze doen de meeste analisten watertanden.
Dit toestel zou immers gebaseerd zijn op het android besturingssysteem en een aanraakscherm bevatten. Bovendien zou het in kleur zijn en toch gebaseerd zijn op de e-ink technologie. Dat komt doordat er twee schermpjes zouden zijn - een e-ink scherm en een kleiner aanraakscherm in kleur.
Nog interessant: bij dit toestel wordt toch wat meer rekening gehouden met de mentaliteit van de boekenliefhebber. Wanneer die een (papieren) boek mooi vindt, dan wil hij dat gevoel delen met anderen, en zal hij zijn boek aan anderen uitlenen. Nu is dit bij e-boeken in het algemeen niet mogelijk, omwille van de auteursrechten. Bij de e-book reader van B&N zou je echter wél een digitaal boek kunnen uitlenen, althans toch aan minstens één vriend. En dat is toch mooi bedacht!
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10378525-56.html

BING, TWITTER EN FACEBOOK SLAAN HANDEN INEEN
Als we de geruchten mogen geloven, gaan drie grote namen uit het internet samenwerken. En als dat waar is, dan zou Bing nu eens écht een concurrent kunnen worden voor Google!
Volgens sommige bronnen, die door de meeste bloggers als erg betrouwbaar beschouwd worden, zou Microsoft niet alleen een samenwerkingsakkoord afgesloten hebben met microbloggingsite Twitter, maar ook met sociale netwerksite Facebook. Het doel daarvan moeten wij je niet meer vertellen: voortaan zouden de updates die de gebruikers op beide sites posten opgenomen worden in de zoekresultaten van Bing, de nieuwe zoekmachine van Microsoft. Dat zou dan moeten leiden tot resultaten die meer "real time" zijn, dus het laatste nieuws bevatten.
Het bericht is op het moment dat wij dit schrijven niet bevestigd; Facebook wil er geen commentaar over kwijt, net als Facebook. Maar het bericht ligt zo duidelijk in d elijn van verwachtingen, dat je toch mag verwachten dat zo'n deal er komt - is het niet vandaag dat hij aangekondigd wordt, dan is het wel binnenkort. Microsoft heeft immers al in 2007 240 miljoen dollar geïnvesteerd in Facebook, en heeft sindsdien al verschillende zoek-en reclamedeals afgesloten met het sociale netwerk. Twitter van zijn kant is volop op zoek naar partners voor zoekfuncties.
De reacties op dit bericht (dat, we herhalen het, nog niet bevestigd is) lopen ver uiteen. Als het waar is, dan is het een heel grote stap, die de Bing zoekmachine tot een serieuze concurrent verheft voor Google. Maar tegelijkertijd hoor je meteen al heel wat bedenkingen bij deze deal. Want wat met de privacy? ZOu jij graag hebben dat jouw tweets en profiel updates door de hele wereld doorzocht kunnen worden? Je hebt natuurlijk wel de mogelijkheid om je updates in Facebook op privé te zetten, zodat zij enkel door je vrienden gelezen kunnen worden. Maar wat met je tweets bij Twitter? Denk eraan dat Twitter onlangs de gebruiksvoorwaarden van de site veranderd heeft, waardoor het meer zeggen schap heeft over wat er met jouw tweets (àl jouw tweets!) gebeurt...
Meer over deze deal bij CNet, Mashable, en natuurlijk TechMeme.
Nagekomen bericht: Bing heeft zopas in haar blog de samenwerking bevestigd.
http://www.techmeme.com/091021/p33#a091021p33
http://news.cnet.com/8301-13577_3-10380020-36.html
http://mashable.com/2009/10/21/bing-facebook-twitter/

HP DOET POGING OM PRINTINDUSTRIE TE REDDEN
De printindustrie (boeken, magazines) is in gevaar. En hier komt, met blauw pak met S erop en rode cape, HP aangevlogen om de zinkende boten wat reddingslijnen toe te werpen!Zoals je in de vorige artikels over digitale boeken hebt kunnen lezen heeft het digitale boek de wind in de zeilen. Ook het digitale magazine wint aan populariteit - en dat ten koste van print uitgaven van dezelfde titels (kranten, boeken, magazines). Natuurlijk ziet de print industrie dit met lede aan. En dan hebben wij het niet alleen over de uitgevers, maar ook over de makers van printers. Want als alles digitaal wordt, wie heeft dan nog behoefte aan printers (en vooral: printer inkt?)
Printerfabrikant HP wil daarom het printen terug aantrekkelijk maken. Het heeft hiervoor 2 initiatieven voorgesteld. Enerzijds is er Mag Cloud. Dat is een dienst waarbij je zelf een eigen print magazine kan samenstellen uit pagina's die gratis op het web te krijgen zijn, en dan laten drukken, niet op je eigen printer, maar op een plek waar speciale printers van HP staan. HP biedt deze dienst al sinds februari, maar nu heeft het een akkoord afgesloten met de Wikia blogs. Daardoor kan je een eigen magazine samenstellen met content van Wikia, en dat printen op een speciale HP printer in je buurt.
Anderzijds is er Book Prep. Ook een interessant initiatief. Eerder deze week hadden wij het over de verschillende initiatieven die genomen zijn rond boeken waarvan de auteursrechten vervallen zijn, van Google, maar ook van Archive.org. Maar dat zijn initiatieven om deze boeken in digitale vorm aan te bieden. HP wil ze ook in papieren vorm brengen. Scans van ouderen boeken zouden opgeschoond worden en klaargemaakt worden voor on-demand paperback edities. Voor dit initiatief werkt HP dan weer samen et Google en Internet Archive, waar het de boeken in digitale vorm vandaan haalt. Het zou deze on-demand boeken ook via Amazon.com verkopen.
Over deze twee initiatieven meer bij CNet en Venturebeat. WIj onthouden alvast dat het snel aan het veranderen is in de boekenwereld!
http://venturebeat.com/2009/10/21/hp-lets-you-print-old-books-or-wikia-pages-as-your-own-custom-publications/
http://news.cnet.com/8301-19882_3-10379830-250.html

GOOGLE START MET NIEUWE MUZIEKDIENST
Wat heeft Google te maken met muziek? Juist ja: je kan ook moeten zoeken naar een song, en daar is Google dan weer handig voor.
Het is me het dagje van de grote aankondigingen wel. Bing werkt samen met Twitter en Facebook. En Google gaat nu samenwerken met iLike en Lala, om een nieuwe muziekdienst op te richten.
Dat zou One Box heten, en als volgt werken. Je geeft in het zoekvak de naam in van een artiest, zoals U2 of Coldplay. Je krijgt als resultaat een miniatuurafbeelding van de artiest, achtergrond informatie, en een lijst van muziek waarvan een kort fragment beluisterd kan worden. En dan natuurlijk ook links naar sites waar de muziek aangekocht kan worden. Want dat is momenteel toch niet zo simpel. Met uitzondering van iTunes, dat alle mogelijke artiesten onderdak biedt, zijn de meeste andere artiesten enkel te verkrijgen via de site van hun platenlabel. En wie weet nu bij welk label een bepaalde artiest te vinden is? Bovendien trachten de labels nog altijd volledige albums te pushen.
Wat iLike en Lala hier mee te maken hebben? Zij zouden zorgen voor de songs die in streaming beluisterd kunnen worden. Lala bestaat al langer; het is een dienst waarbij je een bepaalde song één keer in streaming kan beluisteren. Wil je hem meer beluisteren, dan moet je betalen, of krijg je enkel een fragment van 30 seconden. iLike is ook een dienst die streaming muziek brengt; hier kan je sommige songs volledig beluisteren, van andere enkel een fragment van 30 seconden. iLike is sinds kort eigendom van MySpace, zodat dit sociale netwerk wellicht ook in het akkoord betrokken is.
Meer bij TechCrunch en InternetNews
http://www.internetnews.com/search/article.php/3844796
http://news.cnet.com/8301-31001_3-10379922-261.html
http://www.techmeme.com/091021/p29#a091021p29

DICHT BIJ MIJN BED: DE STANDAARD BRENGT EIGEN IPHONE APP UIT
De lezer wil niet betalen voor online content? Laat hem dan betalen via een iPhone app!
De meeste nieuwssites hebben ondertussen een speciale versie uitgewerkt van hun site, aangepast aan het veel kleinere scherm van het mobieltje zodat de gebruiker ook onderweg de site kan raadplegen. De Standaard bijvoorbeeld heeft een speciale mobiele website - net zoals er mobiele versies bestaan van bijvoorbeeld Meteo.be. Hierbij wordt er telkens voor gezorgd dat het scherm niet te rommelig wordt en overzichtelijk blijft, door minder rubrieken op één pagina aan te bieden.
Leuk. Maar het brengt eigenlijk minder op voor de nieuwssite, omdat die er minder reclame op kwijt kan. Waar je op een gewone pagina verschillende reclameblokken aantreft, zal je op een mobiele site meestal maar één banner aantreffen. Die banner moet bovendien licht in kB's zijn, zodat de pagina snel blijft laden. En bij het huidige online model van de nieuwssites, waar de gebruiker niet wil betalen voor zijn nieuws, moeten de inkomsten komen uit reclame.
Nu heeft De Standaard daar iets slims op gevonden: het biedt de krant aan via een iPhone app.... die 4,99 euro kost. Daarvoor krijg je dan wel een jaar lang toegang tot àlle content, zo belooft de Standaard.
Een toch eigenaardig initiatief. Indien het echt waar is dat de mobiele gebruiker toegang krijgt tot àlle content, inbegrepen de dossiers en de archieven, dan is dit een grove discriminatie tegenover de online lezer. Een digitaal abonnement kost immers .... per 3 maanden, of ...... per jar.
SOmmige lezers van De Standaard, die in het bezit zijn van een iPhone, hebben de app echter ondertussen uitgeprobeerd, en volgens hen krijg je bij deze app géén toegang tot alle content, enkel wat je nu al gratis online kan lezen, in de browser. En daar zou je dan 4,99 euro voor moeten betalen? Rare jongens, die economen bij De Standaard!
Er zijn trouwens nog meer financiŽle genieŽn die zich mispakken aan de prijs van hun iPhone app. Denk maar aan de Tom Tom App, die 69,99 euro kost, een ongewoon hoge prijs in vergelijking met alle andere apps voor de iPhone. TomTom verdedigt zich door te zeggen dat deze app, die de volle functie biedt van de "gewone" TomTom, toch veel goedkoper is dan het echte toestel. Maar je mag niet vergeten dat je dan toch nog altijd met een kleiner scherm zit, dat je nog een handsfree kit moet kopen al supplement, enz.
Ook bij Wolfram Alpha, de nieuwe zoekmachine die vooral interessant is voor wetenschappelijk onderzoek, zitten genieŽn die denken dat een app voor de iPhone veel geld moet kosten. Waar je via de browser op je iPhone gewoon moet surfen naar de website van Wolfram Alpha om er een zoekopdracht in te vullen, geheel gratis, moet je voor de speciale app met daarin de zoekmachine... 49 dollar betalen! Begrijpe wie begrijpen kan!
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=932GT8DC&subsection=64
http://www.wolframalpha.com/addtoyouriphone.html
http://iphone.tomtom.com/en-us/app.html

DICHT BIJ MIJN BED: OOK IN ONS LAND ONDUIDELIJKHEID OVER EMBEDDEN YOUTUBE FRAGMENTEN
In Nederland moest Buma/Stemra bakzeil halen toen het geld vroeg aan bloggers voor het embedden van YouTube filmpjes. In BelgiŽ ontplooit Sabam nu een dergelijk initiatief.
Moet de hele discussie terug opnieuw gevoerd worden - of men mag linken naar iets of niet? Er is de laatste tijd immers heel wat discussie ontstaan rond het "embedden" van YouTube filmpjes op websites. Eigenlijk doe je daarbij niets anders dan een link in je website of blog inbouwen, die verwijst naar een filmpje bij YouTube. Met dit verschil dat er meteen een afbeelding van dit filmpje op jouw blog verschijnt. Wanneer de bezoeker op het pijltje drukt om de clips af te spelen, is de content wel afkomstig van de YouTube servers, maar de bezoeker ziet het filmpje op jouw site, zonder jouw site dus te moeten verlaten.
Is dit nog gewoon "linken", of ben jij op dat moment een content-aanbieder? Daar is de laatste tijd dus heel wat ophef rond ontstaan. In Nederland heeft de auteursrechtenmaatschappij Buma/Stemra tarieven bekendgemaakt voor het embedden van video's. Per 6 filmpjes die de blogger embed zou 130 euro betaald moeten worden. Dit leidde tot heel veel protest, waarna Buma/Stemra het plan opschortte. Je leest goed: opschortte, niet afschafte. "Voorlopig" moet de gewone gebruiker niets betalen. CommerciŽle websites zouden dat echter wel moeten doen, zodat het principe van de heffing eigenlijk gehandhaafd wordt. Over dit probleem een discussie in de podcast Radio Online van Tros Radio (1). Heel wat bloggers vinden deze heffing onrechtvaardig, vooral omdat Buma/Stemra twee keer langs de kassa zou passeren: een eerste keer bij YouTube, en een tweede keer bij de bloggers.
In BelgiŽ wil auteursrechtenmaatschappij Sabam nu iets dergelijks doen. Sabam stuurde namelijk een factuur naar het online cultuurmagazine Cutting Edge voor de filmpjes van Belgische artiesten die op de website ingebed waren, en die op YouTube gehost waren. Nochtans waren deze verwijzingen er gekomen op vraag van de artiesten zelf, zo lezen we bij De Standaard. Omdat Cutting Edge de gepeperde rekening niet kon betalen, heeft het alle filmpjes van deze Belgische artiesten nu van haar site verwijderd.
Een kritische waarnemer zou toch wel wat vragen kunnen stellen bij deze actie van Sabam. Inderdaad moet deze organisatie de belangen van de artiesten verdedigen, en de gelden innen die de artiesten rechtens toekomen - en natuurlijk eerlijk verdelen. Maar handelt de organisatie niet tegen het belang van de artiesten in, door sites zoals Cutting Edge, die de artiesten willen promoten, monddood te maken?
http://radio.tros.nl/?page=getextra&postId=38164
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091021_051&subsection=64

DICHT BIJ MIJN BED: E-BOEK.ORG, EEN DIGITAAL BOEKEN INITIATIEF
Eerder deze week hadden wij het al over een nieuwe bookreader van Barnes & Noble, over nieuwe boek initiatieven van Google en Archive.org. En dichter bij ons bedje start Boek.be met een website voor e-boeken en e-readers.

Binnenkort zal je meer dan 3.000 Nederlandstalige e-boeken kunnen downloaden op de nieuwe site e-boek.org. Onder andere boeken van Aspe en Hugo Claus, maar ook Baantjer zijn er te krijgen, Stieg Larsson, Karin Slaughter en vele anderen. Voorlopig alles in onze moedertaal, later zouden er ook Engelstalige boeken bij komen.
Een mooi initiatief, waarvan wij toch enkele kantjes willen belichten. Positief is dat je voor het downloaden van de boeken beroep moet doen op Adobe Digital Editions, software van Adobe voor het downloaden, beheren en reden van e-boeken. De software ondersteunt PDF maar ook ePub, het formaat dat lijkt uit te groeien tot het universele digitale formaat. Negatief is dan weer dat er DRM (kopieerbeveiliging) in zit, maar positief is dan weer dat je boeken tot 6 keer op een ander toestel zou kunnen overzetten. Verlies je je boeken, dan zou je ze ook opnieuw kunnen downloaden: je krijgt in de virtuele boekenwinkel een eigen boekenrekje.
Negatief vinden we dan weer de prijzen - net zoals elders ter wereld worden dezelfde hoge prijzen gehanteerd voor digitale boeken als voor print boeken. Een Baantjer bijvoorbeeld kost 7,95 euro, een schappelijke prijs, maar voor een Aspe moet je algauw 17,50 euro neertellen.
Hopelijk zal, wanneer de e-boeken inslaan, er snel iets gedaan worden aan de prijzen...
Meer hierover lees je bij Boek.be. En je kan in elk geval al eens een kijkje nemen in de online boekenwinkel e-boek.org
http://www.e-boek.org/
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20091022_039&word=boek.be
http://www.boek.be/Nederlands/Diverse/Nieuws/Boekbe_lanceert_website_/page.aspx/954?xf_itemId=379
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!NIEUWE LAPTOPSNUFJES IN DE DELL LATITUDE Z
Dell heeft vorige maand de nieuwe Latitude Z-laptop op de markt gebracht, een laptop die uitpuilt van de nieuwste snufjes. Opvallendste eigenschap is ongetwijfeld het feit dat die laptop draadloos opgeladen kan worden.
De Dell Latitude Z wordt opgeladen via het principe van inductie: de laptop wordt op een speciale, bijgeleverde plaat geplaatst en wordt dan, vergelijkbaar met waterkokers en elektrische tandenborstels, opgeladen zoals dat bij een gewone acculader zou gebeuren. Goedkoop is die draadloze optie echter niet; het kost zo'n 150 euro.
Daarnaast wordt een aparte processor voorzien die je kan gebruiken om je pc supersnel op te starten. Je kan je laptop dan niet voor de volle 100% gebruiken, maar mails lezen en surfen zou geen probleem mogen vormen. Dit is de 'instant-on'-functie. De Dell Latitude beschikt hiervoor over een tweede ARM-processor en geïntegreerd moederbord. Gebruikers hoeven dan niet het hele besturingssysteem op te starten om basisfuncties te kunnen gebruiken. Bovendien is de ARM-processor een stuk zuiniger en kan zo langer met de laptop worden gewerkt.
Dell heeft nog meer nieuwigheden voorzien: in de nieuwe laptop zal je, net zoals de iPhone, kunnen inzoomen door twee vingers op het scherm te zetten en die vingers naar elkaar te brengen. We houden jullie nog op de hoogte van deze spectaculaire aanpassing!(Bron: Laptopgids.com)
http://www.laptopgids.com
http://www.laptopgids.com/content/nieuwe-laptopsnufjes-Latitude-Z

SONY MAAKT 3D TROETELS
Driedimensionale afbeeldingen - onderzoekers zijn er al decennia mee bezig. Op het grote scherm zal je ze misschien nog niet zien, maar wel op een klein apart scherm. Met een troetel bijvoorbeeld...
In de jaren 60 en 70 waren er de eerste experimenten met 3D films in de bioscoop. Daarvoor moest je dan wel speciale brilletjes opzetten met een groen en een rood oog, om de derde dimensie, de diepte, te kunnen bekijken. De films waren hilarisch - er werden voorwerpen naar het publiek gegooid, en allerlei speciale toestanden uitgehaald. De films waren dan ook eerder bedoeld om de technologie te demonstreren, dan om een goede, spannende film te maken.
Ondertussen proberen wetenschappers nog altijd 3D beelden op een natuurlijke wijze te brengen. Een belangrijk aspect daarvan is het scherm waarop het beeld getoond wordt. Sony wil alvast de technologie in onze huiskamer brengen. Niet alleen op een flatscreen tv, maar ook op speciale toestellen. Eentje daarvan zal binnenkort voorgesteld worden op de Digital Content EXPO 2009. Een afbeelding ervan vind je bij Engadget. Het gaat om een 13 x 27 cm toestel met een stereoscopische afbeelding in 24 bit klueren van 96 s 128 pixel. Dit beeld kan je 360 graden bekijken zonder speciale bril.
Leuk, maar zijn er ook toepassingen voor? Sony zelf denkt aan signaalborden, of medische beeldvorming, 3D fotofram's, maar ook een virtueel troeteldier. Maar als je ons laat kiezen tussen een troetel op het scherm of een troetel zoals de Aibo robot, geef ons dan maar die laatste - bij gebrek aan het "real thing": de vrolijke hond die lustig het hele huis overhoop zet!
http://www.engadget.com/2009/10/19/sonys-360-degree-3d-display-prototype-makes-virtual-pets-more-l/

PURE LANCEERT OP IFA AANGEKONDIGDE ELAN II DAB-RADIO
Het Britse Pure, notoir fabrikant van digitale radioís (DAB-radioís), heeft een nieuw toestel gelanceerd: de Elan II.
De high-end radio die gezien zijn ontwerp bedoeld is om af en toe ook eens met je mee te dragen, biedt DAB, DAB+ en FM.
Hij heeft ook Pure zijn ReVU-technologie waarmee live digitale radio kan gepauzeerd en terug gespoeld worden.
Verder noteren we ondermeer de obligate input voor een digitale muziekspeler à la iPod of een MP3-speler, een alarm en een keukenklok.
Lees meer over deze DAB-radio:
http://www.techbytes.be/2009/10/pure-lanceert-op-ifa-aangekondigde-elan-ii-dabradio.html
http://www.techbytes.be

XBOX 360-UPDATE MAAKT ONGEAUTORISEERDE MEMORY UNITS ONBRUIKBAAR
Microsoftís nieuwste Xbox 360 system update, die binnenkort kan gedownload worden, focust zich vooral op de Facebook- en Twitter-functionaliteiten.
Verder bevat de Xbox LIVE-update geen nieuwe kenmerken.
Wel zullen de gebruikers van niet-officiŽle ĎMemory Unitsí moeten overschakelen op officiŽle Memory Units want deze eerste zullen niet meer werken. Microsoft licht de gamers vooraf in, zodat ze hun opgeslagen unieke gameprofielen kunnen opslaan op door het bedrijf geautoriseerde Memory Units. Dat zijn die van Microsoft zelf en die van door het bedrijf uit Redmond erkende derden. (1)
Tegen deze update is al heel veel protest gekomen van de "modders" - gebruikers die zelf graag sleutelen aan hun hardware. De eigen geheugenkaart van Microsoft bevat namelijk slechts 512 MB opslagplaats. De gamers verkiezen geheugenkaarten van derden, omdat die tot 4 GB opslagplaats hebben, en zij wat meer kunnen experimenteren. Eens de update erdoor is, zullen deze kaarten van derden niet meer werken met de Xbox LIve. Op het blog van Major Nelson, woordvoerder van Xbox Live, regent het alvast reacties van ontgoochelde gebruikers...(2)
http://www.techbytes.be/2009/10/xbox-360update-maakt-ongeautoriseerde-memory-units-onbruikbaar.html
http://www.majornelson.com/archive/2009/10/16/unauthorized-xbox-360-storage-devices.aspx#comments

DICHT BIJ MIJN BED HARDWARE: GELDAUTOMAAT VERVANGT KASSA IN WINKELS
De kassa zal voortaan niet meer rinkelen: je geld verdwijnt in de automaat van SafePay!
We betalen al heel veel met plastic, maar aan de kassa van de winkel gebruiken we toch nog vaak cash geld. Dat verdwijnt dan in de kassa van de winkelier of supermarktketen, om later naar de safe gebracht te worden. Niet echt veilig, want cash geld is nog altijd aantrekkelijk voor overvallers.
Toshiba TEC heeft nu samen met Gunnebo, een leverancier van beveiligingsproducten, voor de Belux markt een nieuw systeem uitgebracht: SafePay. Dat moet contant geld op een veilige manier verwerken. Papieren geld en munten worden een voor een in de automaten ingevoerd, waarna het meteen in een veilige kluis zit. De Safepay telt natuurlijk meteen het ingevoerde geld, en geeft correct het juiste wisselgeld weer. Niet alleen veilig, maar ook efficiŽnter. Want nu kunnen er geen discussies meer ontstaan over verkeerd weergegeven geld. Bovendien is het opmaken van de kassa, voor de caissières vaak toch een tijdrovende bezigheid, nu een fluitje van een cent, want het geschiedt volledig automatisch. En dan is er nog het aspect van de hygiŽne: de slager die jouw vlees vastpakt en verpakt, moet nu niet meer met diezelfde handen de bankbriefjes en munten meer aanpakken. Want geld is nu eenmaal nog altijd het "slijk der aarde". En slijk is niet proper...
En voor de klant is het eigenlijk niet zoveel verschil, want de vriendelijke caissière blijft hem nog altijd bedienen - alleen geeft hij het geld niet meer in haar handen, wel in de automaat.
http://www.toshibatec-eu.com

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Laserapparaat controleert profieldiepte banden van rijdende auto's
De politie van Gent heeft er een nieuw wapen bij gekregen: een in het wegdek ingebouwde radar die in staat is om de profieldiepte van de banden van rijdende voertuigen te controleren. De eerste chauffeurs zijn al beboet.
http://tweakers.net/nieuws/63144/laserapparaat-controleert-profieldiepte-banden-van-rijdende-autos.html

*** De Proximus Foundation heeft zopas 36 projecten van Belgische vzw's geselecteerd, die Proximus financieel zal steunen voor een totaal budget van 500.000 euro.
http://www.proximusfoundation.be

*** Na Zara en Eram gaat ook het bekende merk Celio online verkopen; het zal meer dan 1.000 artikelen online zetten.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/42744/l-e-boutique-de-celio-ourvrira-pour-les-fetes-de-fin-d-annee.shtml

*** Het befaamde Duitse postordermerk Quelle is failliet verklaard
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/42761/quelle-est-place-en-liquidation-judiciaire-en-allemagne.shtml

*** Nieuwe Security Appliance van Fortinet breekt alle Firewall, VPN en prijs/prestatie records en is 4x sneller dan concurrentie. FortiGate-1240B met verbeterde FortiOS 4.0 biedt 40 Gbps snelheid, betere bescherming, beste toegevoegde waarde; completeert productlijn zakelijk middensegment
http://www.fortinet.com/products/fortigate/1240B.html.
http://www.fortinet.com/products/fortiOS.

*** Dimension Data installeert uniform netwerk bij Alfacam Group
http://www.dimensiondata.com/

*** Speciaal ontworpen voor kinderen: Logitech introduceert de Loud Enough geluids-isolerende earphones.
http://www.logitech.be


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


LETTING UP DESPITE GREAT FAULTS
[indie pop] Songs die tamelijk repetitief, maar toch wel mooi zijn. Van deze band kan je op de MySpace site een vijftal songs beluisteren. Op de site van de band zelf kan je twee songs gratis downloaden (in stpes, the colors aren't you or me)
http://lettingup.com/audio.php
http://www.myspace.com/lettingup

TELEKINESIS
[pop] Een Belgische groep, als we ons niet vergissen. Leuke nummertjes, waarvan vooral Tokyo ons wel aanstaat. Uptempo muziek, waarvan wij helaas geen gratis downloads vonden. Maar je kan de muziek gewoon lekker genieten op de site, en eens naar een van hun concerten gaan...
http://telekinesismusic.com/videos.php

TIM SCHURRER
[easy listening] Tijd voor wat rustigere muziek. TIm Schurrer, van wie je op zijn website 7 songs gratis kan downloaden, maakt mooie gevoelige songs met een mooie begeleiding.
http://www.timschurrer.com/
http://www.myspace.com/timschurrer

FREDRIK
[elektro] Een artiest die elektronische sfeermuziek maakt, heel mooi. Op MySpace kan je verschillend songs in streaming beluisteren, waarvan Na Na Ni het populairste is. Gratis downloads hebben wij niet gevonden, maar wie een abonnement heeft bij eMusic kan zijn credits aan deze artiest besteden.
http://www.myspace.com/fredriktheband
http://www.emusic.com/album/Fredrik-Na-Na-Ni-MP3-Download/11256270.html

VRIJDAG HOORSPELDAG: OVER HOORSPELEN EN HET NUT VAN RADIO
Heeft 'gewone' radio nog wel zin, of is de toekomst voor de 'on demand' radio? Marlies Cordia, een van de bekendste Nederlandse regisseurs van hoorspelen, breekt een lans voor de 'sukkelradio', de radio waarop je terecht komt midden in een programma, en waarbij je dan nieuwe dingen ontdekt. Dit als tegenstelling tot de on demand radio, de 'egoïstische radio', waarbij je zelf kiest wat je wil beluisteren, wanneer en waar.
Volgens onze mening is er voor beide manieren om radio te beleven Ė live, en on demand Ė wat te zeggen. Je bereikt er verschillende soorten publiek mee. Inderdaad: door naar radio te luisteren, en zelf niet te kunnen bepalen wat er komt, leer je vaak nieuwe dingen kennen. Anderzijds: door on demand radio kan je dingen beluisteren waarvoor er op de gewone radio geen plaats is, wegens niet commercieel genoeg, zoals de hoorspelen.
Maar lees zelf de beide commentaren: Feest voor het oor Ė Renaissance voor de radio (Hans Maarten van den Brink), en De Luisteraar als Goudzoeker (Marlies Cordia)
http://www.denieuwereporter.nl/2009/10/feest-voor-het-oor-renaissance-voor-de-radio/
http://www.denieuwereporter.nl/2009/10/de-luisteraar-als-goudzoeker/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De bankier is een man die u een paraplu leent wanneer het mooi weer is,
maar hem terugvraagt zodra het begint te regenen.

- een wijze spreuk -De nieuwe oogst


VISUELE WOORDENBOEK (ENGELS)

Deze visuele woordenboek is een interactieve woordenboek, waarbij je termen kan aanklikken, de betekening van woorden kan opzoeken, enz. Je leert er Engels op een visuele manier. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://visual.merriam-webster.com/index.php

EASIER TO UNDERSTAND
Zoveel mensen willen absoluut Google Wave uittesten. Maar eens ze er toegang toe hebben, komt de twijfel: wat kan ik ermee aan? Want Wave is iets heel speciaals, en eigenlijk niet voor de doorsnee gebruiker. Deze site steekt de draak met de hype rond Wave, en vraagt aan de bezoeker: wat is gemakkelijker te begrijpen - Google of....
Doe de test ook maar!
[Taal: ENG]
http://easiertounderstandthanwave.com/

7-PDF: ONLINE PDF MAKER
Op deze website kan je een bestand uploaden, het te converteren bereik selecteren, opties kiezen voor het bewerken van de ingesloten afbeeldingen, en zelfs de bookmarks exporteren. Een semiprofessionele site! (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.7-pdf.de/7-pdf-web-portal/

VAN CASSETTE NAAR MP3: BIJ DE COLLEGA'S
Een artikel van collega e-zine Clickx, waarin je stap voor stap begeleid wordt bij het ompzetten van je oude cassettes naar MP3's, om ze op je computer te bewaren, en te beluisteren op je iPod of digitale player. Handig, want er zijn heel wat internauten die een grote collecties cassettes hebben.(Bron: WIm W)
[Taal: NL`]
http://www.clickx.be/print/108565-1/intro/

ODOSKETCH: LAAT JE CREATIVITEIT DE VRIJE LOOP!

Wat een leuke site. Hier kan je gewoon, en heel handig, met je muis tekeningen maken en ze dan bewaren. Je krijgt de beschikking over verschillende soorten potlood en kleurkrijtjes. Leuk, ook om met de kinderen te doen.
[Taal: Engels]
http://sketch.odopod.com

VISUAL DICTIONARY
Nog een (Engelstalig) woordenboek dat met afbeeldingen werkt. Zo'n visueel woordenboek is echt wel handig, want je leert vaak meer van afbeeldingen dan van een uitleg. De onderwerpen zijn trouwens thematisch ingedeeld, zodat je bijvoorbeeld alle onderdelen van het menselijk lichaam kan vinden, termen uit de muziek, kledij, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.infovisual.info/

CROWDEYE: ZOEKEN IN TWITTER
Door velen wordt Twitter geroemd als de dienst waar je in real time kan uitvinden wat er NU gebeurt. Deze site maakt het allemaal een stukje gemakkelijker: je ziet er meteen wat de populairste zoektermen zijn, je kan ook gaan zoeken naar trefwoorden in populaire nieuwssites. Standaard staan er enkele reeds aangegeven, waaronder CNN, ESPN, maar je kan zelf een nieuwssite kiezen uit een vooraf opgesteld lijstje. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.crowdeye.com/home.aspx

WEEDLE: VOOR DE WEBMASTER
Deze site is gewijd aan design, illustratie, grafische kunst, in het bijzonder voor de webmasters en de internauten met een site bij Wordpress. Je vindt er ook informatie en tutorials voor software om grafisch te werken: Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Adobe After Effects, Adobe Lightroom, enz.
[Taal:
http://www.weedle.fr/

NETVIBES: JE EIGEN STARTPAGINA
Bij NEtvibes kan je een eigen startpagina maken waarop alle links staan die je regelmatig wil bezoeken - zonder ook maar iets van de technische kennis in huis te hebben om een pagina in te delen in kolommen enz.
[Taal: Engels]
http://www.netvibes.com/#General

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: TAALBLAD
Een site vol met nieuwsberichten over taal voor mensen die Nederlands willen leren, maar die al een basiskennis hebben. De site is heel "levend", met andere woorden: om de taal over te brengen wordt vaak gebruik gemaakt van nieuwsberichten en actuele onderwerpen. Er is trouwens ook een podcast waarin geregeld nieuwe onderwerpen besproken worden. Wij waren natuurlijk meteen verkocht voor de uitzending over hoorspelen! (met dank aan lezer Ryan voor de tip)
[Taal: nL]
http://www.taalblad.be/e-zine/taaltrips/luisteroefening-de-mestkever-en-andere-heerlijke-hoorspelen/484.html,autoplay
http://www.taalblad.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEEKENDJEWEG
Zin om er even tussenuit te zijn, maar je kan niet lang weg? Op deze site kan je arrangementen vinden voor korte tripjes - weekends dus meestal, naast last minutes, pretparken en events. Er zijn in totaal 2272 hotels om uit te kiezen. Leuk is ook dat je de gegevens meteen naar je tomtom kan sturen.
[Taal: NL]
http://www.weekendjeweg.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KLUSJOBS
OP zoek naar een vakman om een klus te klaren in je huis? Of ben jij integendeel een vakman, en ben je op zoek naar een job? Dan is dit de site voor jou: Klusjobs wil een beurs zijn waar klanten en aanbieders met elkaar in contact kunnen komen. Electro, loodgieterij, schuttingen, rioleringswerken... Het is er allemaal te vinden. Van groot (ombouw garage tot slaapkamer) tot klein (vervangen van 2 rolluiklinten)! (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://www.klusjobs.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: FRANCO DRAGONE

Wie kent er niet het Cirque de Soleil - het prachtspectakel dat circus en acrobatie tot een nieuwe dimensie verheft? Een van de mannen achter deze theatershow is Franco Dragone. Hij is nu zelfstandig, en heeft verschillende projecten op stapel staan, die je op zijn prachtige website bewonderen kan. Indrukwekkend! (Met dank aan lezer RYan voor de tip)
http://www.dragone.be/#/home

VRIJDAG MULTIMEDIA: CANTYOUSEEIMBUSY
Een leuk ideetje: op deze site kan je games spelen, terwijl het er toch uitziet alsof je druk bezig bent met je statistieken. Niemand ziet dat het games zijn, dankzij de slimme layout van de spelletjes. En toch zijn ze leuk om te spelen!
[Taal: ENG]
http://www.cantyouseeimbusy.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ALEXEY TITARENKO
Een fotograaf die beelden neemt van het dagdagelijkse leven, zonder enige enscenering. Maar door een lange sluitertijd te nemen, kan hij heel speciale effecten bekomen. Knap! (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.alexeytitarenko.com
Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** TECHBYTES
http://www.techbytes.be/

- Windows 7 maakt zijn commercieel debuut
We kunnen er natuurlijk niet omheen maar het was dan ook al zo intensief aangekondigd door de marketingjongens en Ėmeisjes van Microsoft: vandaag, donderdag 22 oktober, lanceert Microsoft officieel zijn Windows 7 en kan iedereen het nieuwe OS aanschaffen.
http://www.techbytes.be/2009/10/donderdag-windows-7-dag.html
- Appleís nieuwste ĎMagic Mouseí met multitouch techniek
Magic_Mouse Apple heeft een muis ontwikkeld met multitouch technologie. De muis heeft de naam ĎMagic Mouseí meegekregen.
http://www.techbytes.be/2009/10/apples-nieuwste-magic-mouse-met-multitouch-techniek.html
- Acer brengt 3D naar computers en notebooks
We vertelden je vorige week dat Acer op een persconferentie in Londen een resem nieuwigheden had aangekondigd, waaronder zijn eerste Android smartphone en deze week vertelden we je ook over vier nieuwe smartphones. Tijd voor de laatste aankondiging waar we je willen over vertellen uit het Acer-kamp. En die heeft te maken met computers.
http://www.techbytes.be/2009/10/acer-brengt-binnenkort-3d-naar-computers-en-notebooks.html

*** SAFE COMPUTING
http://www.safecomputing.be/

- Gezond verstand is de beste manier om veilig online Ďsociaal te netwerkení
http://www.safecomputing.be/2009/10/gezond-verstand-is-de-beste-manier-om-veilig-online-sociaal-te-netwerken.html
- Symantec: scareware brengt op en kan erg gevaarlijk zijn
http://www.safecomputing.be/2009/10/symantec-scareware-brengt-op-en-kan-erg-gevaarlijk-zijn.html
- Microsoft Security Essentials blijkt een hit
http://www.safecomputing.be/2009/10/microsoft-security-essentials-blijkt-een-hit.html


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Politici willen sluiting moordsite Berlusconi
In ItaliŽ is ophef ontstaan over Facebook-pagina's waar wordt opgeroepen tot moord op premier Silvio Berlusconi.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/439211/2009/10/22/Politici-willen-sluiting-moordsite-Berlusconi.dhtml
- Winkelen via internet stuit op hindernissen
UTRECHT (ANP) - Winkelen op buitenlandse websites gaat niet altijd even makkelijk. Consumenten lopen tegen diverse hindernissen aan als ze online iets willen bestellen.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/439060/2009/10/22/Winkelen-via-internet-stuit-op-hindernissen.dhtml
- Aanraak-pc maakt Windows 7 'cool'
ROTTERDAM - Donderdag ligt eindelijk Windows 7 in de winkel, het nieuwe besturingssysteem voor de computer van het Amerikaanse Microsoft. Elke nieuwe pc die vanaf vandaag gekocht wordt verlaat standaard de winkel met dat nieuwe Windows 7.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/438912/2009/10/21/Aanraak-pc-maakt-Windows-7-cool.dhtml


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Wordwide Telescope
WorldWide Telescope is een spectaculair programma van Microsoft dat je in hetzelfde rijtje als Google Earth en Celestia kunt plaatsen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=24559
- Songteksten toevoegen
Er zijn diverse gratis programma's te downloaden die automatisch de songteksten van de muziek die je afspeelt aan je mediaplayer-software toevoegen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=16479
- Headset onderweg opladen
De Jabra Stone is een headset die wordt geleverd met een slanke, draadloze oplader die tevens als compacte draagtas kan worden gebruikt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27476*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Dossier domotica
Met domotica bestuur en controleer je de verlichting, de elektrische toestellen, de verwarming, de toegangscontrole, enzovoort volgens jouw wensen en ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=1370
- Innovatieve muzieksystemen van Bose
Muziek vanop de computer afspelen, in elke ruimte van het huis, wordt een fluitje van een cent met de SoundLink van Bose. En het gloednieuwe dockingstation ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4524
- Verse muis en Macs bij Apple
Apple heeft deze week tal van producten een update gegeven, waaronder de iMac, de MacBook en de Mac mini.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4544*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- 100 informatici in 100 scholen
Er zijn te weinig afgestudeerden in informatica en te weinig informatici in WalloniŽ. Agoria begint een campagne.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20592&style=99896
- De ITU (International Telecommunication Union) heeft G.hn erkend als internationale standaard voor home networking.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20583&style=99896
- Meerkeuzescherm: Mozilla niet tevreden
De saga van het ballot screen (het meerkeuzescherm) van Windows blijft voortduren. Terwijl de Europese Commissie op het punt staat om het tegenvoorstel van Microsoft te aanvaarden voor de installatie van de browser bij de volgende versies van Windows, heeft Mozilla kritiek op de -slechte- plaats die het in de keuzelijst kreeg.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20578&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- Valse antivirusprogrammaís verkopen goed
Symantec heeft onlangs de resultaten bekend gemaakt van zijn rapport omtrent fake antivirusprogrammaís.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/valse-antivirusprogramma-s-verkopen-goed.cfm
- Publieke bèta Office 2010 in november
Op het moment dat Windows 7 beschikbaar wordt voor de consument belooft Microsoft-CEO Steve Ballmer dat het publiek in november toegang zal krijgen tot de bèta-versie van Office 2010. Op meer details blijft het vooralsnog wachten.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/publieke-beta-office-2010-in-november.cfm*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- De winnaars van de MIXX Awards 2009 zijn gekend!
De derde editie van de MIXX Awards vond plaats deze donderdag 22 oktober in Tour & Taxis. Meer dan 550 personen waren aanwezig voor de ceremonie die de beste interactieve...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5957
- Boomerang kaarten krijgen een tweede leven online
Sinds september vind je op de achterkant van vrijwel alle Boomerang kaartjes een code terug die je op de site www.boomerangjack.be kan ingeven. Na het invullen van de code krijg je toegang tot een nieuw platform, waar je voor leuke prijzen kan sparen: tickets voor een optreden of bioscoop, parfum, DVDís, goodies, een console of tickets voor de Eurostar naar Londen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5952
- Ontwerp gebouwen in Google Earth met Building Maker
De Google-toepassing van de week luistert naar de naam `Building Maker`. Concreet kunnen webgebruikers met deze dienst in enkele clicks 3D-gebouwen ontwerpen die vervolgens binnen Google Earth kunnen geplaatst worden.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5943

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 1,5 miljard downloads
http://computertaal.info/2009/10/22/15-miljard-downloads/
- 5 miljoen nieuwe bedreigingen in drie maanden
http://computertaal.info/2009/10/22/5-miljoen-nieuwe-bedreigingen-in-drie-maanden/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Rechter: beheerders The Pirate Bay moeten torrents verwijderen
17:37 - Brein heeft de rechtszaak tegen The Pirate Bay opnieuw gewonnen. De beheerders moeten niet alleen hun torrentsite ontoegankelijk maken voor bezoekers uit Nederland, maar ook de torrents zelf binnen drie maanden verwijderen. »
http://tweakers.net/nieuws/63259/rechter-beheerders-the-pirate-bay-moeten-torrents-verwijderen.html
- Britse antipiraterijwet wordt afgezwakt na kritiek
De Britse regering heeft het wetsontwerp om filesharers van internet af te gaan sluiten, aanzienlijk afgezwakt. Mensen zullen alleen nog maar afgesloten mogen worden nadat een rechter zich over de zaak heeft gebogen.
http://tweakers.net/nieuws/63236/britse-antipiraterijwet-wordt-afgezwakt-na-kritiek.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
VAN WINDOWS XP NAAR WIN7 - 5: EEN DATA TRANSFER PLANNNEN
Om van het ene besturingsprogramma naar het andere over te gaan, zal je ook een transfer programma nodig hebben. Dat moet dan je XP afscannen, al je gegevens en instellingen bijeenrapen, en die dan naar Windows 7 overzetten. Dit kan gedaan worden met de Windows 7 Easy Transfer tool. Maar vooraleer je dit doet, maak je toch best even een aparte backup van je systeem (zie vorig artikel).
In het nieuwe OS zitten twee exemplaren van Windows 7 Easy Transfer. Eentje daarvan staat op de dvd, en de andere is in het OS geïnstalleerd. Vooraleer je Windows 7 installeert, moet je Windows 7 Easy Transfer draaien vanop de de-vd, en al je bestanden en instellingen backuppen. Na installatie van Windows 7 zal je deze backup gebruiken om al je bestanden en instellingen naar het nieuwe OS over te zetten.
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=1000

VAN WINDOWS XP NAAR WIN7 - 6: EEN INVENTARIS

Vermits je geen simpele upgrade kan doen van XP naar Win7, moet je al je toepassingen compleet opnieuw installeren. Maar controleer wel eerst of deze toepassingen de compatibiliteitstest doorstaan (zie tip 1 in deze reeks). Maak om te beginnen een lijst van alle toepassingen. Zoek vervolgens de originele cd's, of indien je de progamma's gedownload had, zet de programma's dan op een cd of noteer de adressen waar je de progjes opnieuw kan downloaden. Er is een programma dat je kan helpen bij het opstellen van die inventaris: Belarc Advisor
http://www.belarc.com/free_download.html
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=1000

VAN WINDOWS XP NAAR WIN7: 7: JEZELF VERTROUWD MAKEN MET HET UI
De User Interface (gebruiksomgeving) van Win7 is radicaal verschillende van die van Windows XP. Er zijn ook heel wat nieuwe tools en mogelijkheden. Wil je de overgang wat verzachten, dan kan je op voorhand al eens gaan zien wat er zoal anders is, zodat je geen "UI shock" krijgt.Gelukkig heeft Microsoft verschillende helppagina's voorzien over Windows 7:
- Windows 7 features: korte video's en beschrijvingen
- Windows 7 Help & How-to: stap voor stap artikels
- Bij het Training Portal op de Microsoft Learning site vind je Learning Snacks, korte presentaties met animaties
http://windows.microsoft.com/en-US/windows7/help
http://www.microsoft.com/learning/en/us/training/windows.aspx#elearning
http://www.microsoft.com/learning/en/us/training/format-learning-snacks.aspx#win7

VAN WINDOWS XP NAAR WIN7: 8: CONTROLEER DE ONDERSTEUNING VAN XP
Wanneer je bij de controle van je huidige software bemerkt dat sommige programma's niet compatibel zijn met Windows 7, of wanneer je Windows XP toch ook bij de hand wil hebben, denk er dan aan dat er in Windows 7 een Windows XP modus zit. Dat is een virtuele omgeving met een versie van WIndows XP, die volledig gratis is, waarvoor je de hele licentie hebt, en die klaar is om te gebruiken (inbegrepen SP3).
Helaas is deze tool enkel beschikbaar in Windows 7 Professional, Enterprise of Ultimate. En je computer moet ook op de processor gebaseerde virtualisatie ondersteunen. Op de volgende sites kan je hierover meer vinden:
- Bepalen of jouw hardware Windows XP modus in WIndows 7 ondersteunt (1)
- Windows 7 XP modus uitgelegd(2)
- 10 redenen waarom WIndows 7 XP modus zo fantastisch is (3)
http://blogs.techrepublic.com.com/window-on-windows/?p=1278
http://content.techrepublic.com.com/2346-10877_11-294091-1.htmlµ
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=926

VAN WINDOWS XP NAAR WIN7: 9 - VRAGEN STAAT VRIJ

Nog een laatste raad. Denk eraan dat jij niet de enige bent die de overgang wil maken van Windows XP naar Windows 7. Dus vraag, vraag, vraag. Er zijn heel wat fora waar je terecht kan met je vragen.
Zoals Getting Ready for Windows 7 (1) en Windows 7 forums (2). Succes met de overstap!
Bron: TechRepublic (3)
http://answers.microsoft.com/en-us/dd658003.aspx
http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/category/w7itpro,windowsvistaitpro,windowsxpitpro/
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=1000

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...WIN7ZILLA: TWEAKS VOOR WIN7
Win7 - 4,7 MB - freeware
Binnenkort komt Win7 officieel uit. Maar allicht zijn er al veel van onze lezers die dit OS reeds geïnstalleerd hebben, als tester. Dit progje bevat een reeks tweaks die je aan Win7 kan uitvoeren, om het OS aan je eigen wensen aan te passen. (Bron: WIm W)
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,80885/description.html?tk=nl_ddx_h_dlfeat

FLOWPLAYER: OPEN SOURCE WEB PLAYER
Windows - freeware
Deze player kan je gebruiken om video vanop je website te streamen. Het programma is gratis, en werkt met Flash, zodat 98% van alle gebruikers jouw filmpjes kan zien.(Bron: WIm W)
http://flowplayer.org/index.html

RADIO ONLINE: RADIO EN TV ZOEKER
Windows - freeware
Dit is een streaming radioprogramma dat compleet zonder Windows interface werkt. Naast radio luisteren en TV kijken kun je ook MP3, WMA, MID, XM, MOD en M3U bestanden afspelen. Alles werkt met een icoontje in je systray (icoontje rechtsonder in naast je klok). Geen extra hardware nodig! Geen antenne nodig! Gewoon radio luisteren via internet.(Bron: Wim W)
http://www.xs4all.nl/~nend/Radio%20online.html

DOUBLETWIST: ITUNES ZONDER PROBLEMEN
WinXP/Vista/7 - 0,6 MB - freeware
Deze software belooft alle mogelijke bestanden te kunnen omzetten naar een formaat dat past op jouw mobieltje, iPhone, PSP of een gewone MP3 player. Zelfs met auteursrechtelijk beveiligde songs van je iTUnes bibliotheek maakt de software komaf.
http://www.doubletwist.com/LOG ME IN HAMACHI
Windows all - 3,1 MB - freeware
Dit is een van de oudste, meest betrouwbare, en nog altijd gratis programma's om vanop afstand toegang te krijgen tot een computer, via een virtueel privaat netwerk. De configuratie is doodsimpel.
http://www.hamachi.cc/

STICKIES
Windows all - 1.0 MB - freeware
Met dit progje kan je virtuele plakbriefjes op je desktop plakken, om taken nooit meer te vergeten. Je kan de briefjes ook te slaap leggen, om ze later weer te wekken.
http://www.zhornsoftware.co.uk/stickies/index.html

MICROSOFT SECURITY ESSENTIALS
Windows XP/Vista/7 - freeware
MIcrosoft biedt tegenwoordig haar beveiligingspakket gratis aan. Een kleine toepassing om te downloaden, maar de bescherming die geboden wordt zou volgens waarnemers niet echt voldoen.
http://www.microsoft.com/Security_Essentials/

GG SEARCH

Windows - freeware
Een handige tool voor wie graag zoekt op verschillende plaatsen: nieuwsgroepen, afbeeldingen, links, linux, nieuws, bsd, enz. Je kan zoeken in alle talen of een van de 27 mogelijke talen. En er zijn ongelooflijk veel zoek criteria. (Bron: WIm W)
http://www.frysianfools.com/ggsearch/index.asp

VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: PIDGIN
Linux - 9,1 MB - freeware
Pidgin is eigenlijk de nieuwe naam van Gaim, de gratis instant messenger die je laat chatten met je vrienden uit verschillende netwerken: AIM, ICQ, MSN, Yahoo, IRC, Jabber, Gadu-Gadu en Zephyr. ER zijn ook heel veel thema's en plug-ins beschikbaar.
http://pidgin.im/

VRIJDAG ALTERNATIEVE DAG: STONELOOPS OF JURASSICA LIGHT
iPhone - 24 MB - freeware
Een leuke versie van het klassieke spelletje Zuma, overgebracht naar de iPhone en ipod Touch. Je moet een keten bouwen van bijeen passende kleuren stenen.
http://www.playcreek.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een synoniem is het woord dat u gebruikt
wanneer u de spelling niet kent van het eerste woord dat u voor de geest komt.
- Burt Bacharach -