Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
22/10/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 621 van 17/10/2009

Gegroet lezers,

We zijn in een van mijn favoriete perioden beland: de vroege herfst. De trein vertrekt terwijl het nog donker is. In de verte zie je de opklaringen aan de hemel. En terwijl de trein door het landschap tuft, wordt het stilaan klaar. Niets mooier dan een landschap dat ontwaakt, met flarden mist laag hangend over de grond....

Deze week treft u in Netties twee delen aan van het verslag van Paul Liekens over zijn bezoek aan de Fujitsu fabriek in het Duitse Augsburg. Hij vertelt u wat meer over hoe moederborden gemaakt en getest worden. U hebt nog een derde deel tegoed, waarin hij meer specifiek ingaat op de producten van dit bedrijf.

En omdat we geen enkele reactie kregen op onze vraag wie van onze lezers OneNote gebruikt, hebben wij hieruit besloten dat hiervoor geen interesse bestaat. De reeks tips over dit onderdeel van Outlook 2007 hebben wij daarom stopgezet. In de plaats daarvan krijgt u advies over de overstap van Windows XP naar Windows7. Geen simpele overstap, zo lijkt het ons, maar onze lezers zijn niet voor een kleintje vervaard, zo hebben wij inmiddels kunnen ondervinden.

Wij wensen u in elk geval veel leesplezier en hopen u, bij leven en welzijn, volgende week weer aan te treffen.

Hilde

P.S. Vindt u ons e-zine interessant, stuur dan eens ons adres door aan uw vrienden of familie? Een paar lezers meer kan nooit geen kwaad, en wellicht doet u uw vrienden er een plezier mee...
En vergeet u zelf niet af en toe op onze website te kijken, om er de reacties op de artikels te lezen? Wie weet hebt u ook wel een commentaar toe te voegen!Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
DE NADELEN VAN SYNC EN CLOUD COMPUTING
Microsoft verliest de persoonlijke gegevens van de Sidekick gebruikers - en toont meteen aan dat cloud computing toch niet 100% is.
Hier in Europa hebben wij hem niet gezien, maar in de VS is de Sidekick smartphone, een mobiele telefoon met hardware van Sharp en Windows Mobile als besturingssysteem, erg populair. Wie hem uitgeprobeerd heeft, is verslaafd, aldus reporter Seth Weintraub in Computerweek. In samenwerking met TMobile waren er dan ook erg interessante functies op dit toestel, dat over een uitschuifbaar klavier beschikt, uitgewerkt.
Een van die functies is de synchronisatie van je gegevens met centrale servers. Dat heeft als groot voordeel dat je, wanneer je een nieuw toestel koopt, deze gegevens (kalender, adresboek...) gewoon van die server kan ophalen, en niet stuk voor stuk terug moet invoeren. Maar er is ook een nadeel, zoals de vele gebruikers mochten ondervinden. Wanneer de centrale servers door een fout alle gegevens wissen op de server (ja, u leest goed: Microsoft is alle gegevens kwijtgespeeld!), en de gebruiker synchroniseert zijn mobieltje, dan worden meteen ook de gegevens op het mobieltje zelf gewist!
Microsoft en T-Mobile hebben de gebruikers dan ook aangeraden om in geen geval hun toestel af te zetten, de batterij te verwijderen of een reset te geven; een backup naar de desktop wordt in elk geval aangeraden.
Het incident brengt uiteraard een nieuwe knauw toe aan cloud computing. Als een groot bedrijf zoals Microsoft niet eens kan zorgen voor een stevige backup van de bewaarde gegevens, wie kan je dan nog betrouwen?
Meer over het incident bij Computerweek; TechMeme verzamelde, zoals altijd, de verschillende commentaren.
http://blogs.computerworld.com/14893/microsoft_kills_the_sidekick_the_first_smart_phone_is_dead
http://www.techmeme.com/091010/p12#a091010p12

TWITTER BINNENKORT MET LIVE VIDEO-TWEETING
Het succes van Twitter begon de laatste tijd wat te tanen. Daarom overwegen de makers van de microblogging dienst om uit te pakken met live video-tweeting.
Over het nut van Twitter wordt nog altijd geredetwist. Voor het brengen van nieuws als burgerjournalist heeft het zeker een zin. Maar de vele persoonlijke boodschappen (ben gaan eten, met de baby gespeeld, de kat heeft honger...) die toch nog altijd overwegen op Twitter, interesseren geen kat.
Voor prominenten heeft Twitter misschien ook wel een rol: zij kunnen rechtstreeks met hun fans praten - alhoewel dat een slecht gekozen woord is, vermits er geen tweerichtingsverkeer is. Zij kunnen hun boodschap doorgeven aan hun toehoorders is een betere frasering. En die boodschap brengen zij zelf, zonder dat die eerst gekleurd wordt door roddelblaadjes...
Maar de laatste tijd zijn er toch enkele prominenten geweest die Twitter de rug toegekeerd hebben. De Britse zangeres Lily Allen en de actrice Miley Cyrus bijvoorbeeld. En dan zijn er nog de vele Twitteraars die wel een account hebben, maar die haast niet gebruiken, omdat zij het nut er niet van inzien....
Tegenover dit tanende succes willen de makers van Twitter nu een nieuw initiatief ondernemen: Twitteraars zouden binnenkort korte videostukjes kunnen uploaden naar hun profiel, rechtstreeks vanop het mobieltje. Dat is eigenlijk nu al mogelijk, indien je gebruik maakt van externe Twitter-toepassingen zoals Twiddeo en Tweetube. Maar dan kon je enkel een link op je profiel zetten, die dan verwees naar een filmpje op de respectievelijke sites.
Of dit Twitter terug in de gratie zal brengen, is nog de vraag. Twitter heeft 54 miljoen gebruikers elke maand, afkomstig uit de hele wereld. De waarde van de site wordt geschat op 650 miljoen euro. Maar er is nog altijd geen winst, en een business model om winst te maken zit er ook niet in...
http://www.telegraph.co.uk/technology/twitter/6298362/Twitter-to-introduce-live-video-tweeting.html

HET RAADSEL VAN DE BARCODE-DOODLE BIJ GOOGLE
Verleden week verving een streepjescode het Google-logo op de zoeksite. Wat was daar de bedoeling van?
Wellicht heb je het verleden week bemerkt: op de zoekpagina van Google was het logo van de zoekmachine vervangen door een streepjescode. Google doet dat wel meer, en dan is er altijd wel een reden voor.
Ditmaal was het simpel: Google wou herdenken dat de streepjescode 60 jaar geleden uitgevonden werd. De streepjescode was een belangrijke evolutie in het klasseren van producten. Met de invoering van de streepjescode werd het werk voor het behandelen van goederen heel wat gemakkelijker. Voortaan was het immers niet meer nodig om op elk blikje, elk pakje, elk zakje, elke fles, een prijs te plakken - en dat is heel wat werk gespaard! Gewoon het blikje voor de scanner houden, en het product geïdentificeerd. En in de database wordt dan de bijhorende prijs opgezocht. Bemerkt de zaakvoerder van een supermarkt dat de winkel ernaast het product aan een lagere prijs verkoopt? Geen probleem: even de prijs aanpassen in de database - het is gelukkig niet langer nodig om alle etiketjes op de producten te overplakken!
Een uitvinding van wie de verjaardag dus terecht herdacht wordt. Wie trouwens de afbeelding van de code voorlegde op de site onlinebarcodereader (1) kon daar lezen dat het "Google" was dat hier afgebeeld werd. Deze site is trouwens heel handig. Neem een foto van een barcode, en upload die naar de site: je komt te weten over welk product dit gaat. Je kan ook online een barcode genereren.
http://googlesystem.blogspot.com/2009/10/decode-googles-barcode-doodle.html

ADOBE BRENGT PHOTOSHOP.COM NAAR DE IPHONE
We mogen dan al kritiek hebben op het gesloten systeem van Apple, maar we zijn wel jaloers op de apps die beschikbaar zijn voor de iPhone. Zoals Photoshop.com
Adobe heeft een nieuwe Photoshop app uitgebracht voor de iPhone. Met de gratis tool kan je foto's bewerken zowel op je mobieltje, als in je online bibliotheek bij Photoshop.com. De app bevat tools zoals croppen, draaien van de afbeelding, kleuren wijzigen, en simpele filters. EN erg belangrijk: er zijn undo-tools, om een wijziging te annuleren indien ze je niet bevalt.
Het speciale aan de nieuwe tool is dat het hele bewerken gebeurt met gebaren van je vingers. Kleuren pas je aan door een vingerbeweging, in plaats van schuivers te gebruiken.
Ben je klaar met de bewerking, dan kan je de foto op je eigen iPhone opslaan, maar ook online bewaren bij Photoshop.com. Leuk. Alleen: je hebt er wel een iPhone voor nodig...
http://news.cnet.com/8301-27076_3-10371887-248.html

WIKILEAKS WIL HET WEB NOG MEER LATEN LEKKEN
Nieuwssites, mensenrechtenorganisaties, misdaadonderzoekers en dergelijke zouden voortaan een speciaal formulier moeten hebben waarmee klokkenluiders documenten kunnen doorsturen, zo vindt Wikileaks. Een goed idee?
Zoals je wellicht weet kan je bij Wikileaks documenten lekken, die je van publiek belang acht. Geheime strategieën, verzwegen feiten, of zelfs leugens die door de overheid verkondigd worden kunnen mensen die in het bezit zijn van deze informatie hier bekend maken, in alle anonimiteit. In de drie jaar dat het bestaat heeft Wikilieaks al meer dan 1,2 miljoen gevoelige documenten gepubliceerd.
Wikileaks heeft echt wel een belangrijke rol te vervullen. En het wil nog meer mensen de gelegenheid bieden om de informatie waarover zij beschikken, en waarvan zij vinden dat die openbaar moet worden, bekend te maken. Dat zou dan moeten gaan via een webformulier dat op belangrijke nieuwssites, sites van mensenrechtenorganisaties, misdaadonderzoekers en dergelijke aanwezig is. Daar kan een klokkenluider zijn informatie opzetten, die dan naar WIkileaks gestuurd wordt. Daar wordt het materiaal gecontroleerd om te zien of het wel klopt, en vervolgens overhandigd aan de website waar het materiaal oorspronkelijk gepost werd. De nieuwssite kan er dan een tijdje over beschikken, als enige, vooraleer het materiaal ook op WIkileaks verschijnt en iedereen het kan bekijken. De bedoeling daarvan is dat de journalist in kwestie als eerste op basis van het materiaal een artikel kan schrijven.
Wikileaks heeft bij deze strategie twee doelen voor oog. Enerzijds wil het de klokkenluiders de kans geven om hun documenten te bezorgen aan een journalist of organisatie die zij vertrouwen, zonder dat hun anonimiteit in het gedrang komt. ANderzijds wil Wikileaks er ook voor zorgen dat er meer geschreven wordt over de gelekte documenten. Want Wikileaks zal die wel publiceren, maar zonder verhaal errond komen zij niet echt in het nieuws. Pas wanneer een journalist zo'n document oppikt en er een verhaal rond schrijft, wordt er aandacht aan geschonken. Door de link tussen journalist en klokkenluider te verkleinen, hoopt Wikileaks meer aandacht te kunnen trekken voor de gelekte verhalen.
Meer over Wikileaks bij PC World.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/173395/wikileaks_plans_to_make_the_web_a_leakier_place.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://wikileaks.org/

WIL JE GRAAG EEN TESTER WORDEN? DAT KAN!
Neen, geen Google Wave accounts. Maar er zijn verschillende nieuwe zoekmachines die in bèta uitgetest kunnen worden. Het zal misschien minder roemrijk zijn, maar wie weet wel veel interessanter...
OP vlak van zoekmachines kennen we hier in Europa de grote drie: Google, Yahoo! en Bing. Maar er wordt ondertussen wel druk aan de weg getimmerd, door verschillende nieuwe zoekmachines die denken dat zij de waarheid in pacht hebben, de heilige graal van het zoeken gevonden hebben.
Bij deze zoekmachines kan je je gratis als tester opgeven. Het is geen Google Wave, maar het is wel een interessante ervaring om dingen te testen - vooral dan vanuit Europees en Nederlandstalig perspectief.
Hieronder een lijstje met de sites:
* iGlue
* Twingly Channels
* Wowd
* FirstRain
* topikality
* Measy
* Vuuvi
* Askpeopleyouknow
Bij Pandia.com vind je de links naar deze sites, en kan je ook bèta test accounts aanvragen. Zeg nu zelf: Netties zorgt dat je bezig blijft, niet?
http://www.pandia.com/sew/2137-become-a-search-engine-beta-tester.html

INKOMSTEN UIT ADVERTENTIES KUNNEN LEIDEN TOT SCHORTING WERKLOOSHEID
Wie een website heeft en daar Google AdSense advertenties op zet, denkt er niet meteen bij na, maar de inkomsten uit deze advertenties hebben wel wettelijke consequenties
Een verhaal dat wij bij TechDirt vonden, was voor ons aanleiding om de internauten toch te wijzen op een addertje onder het gras, wanneer zij een website of blog hebben en geld krijgen voor de advertenties die zij via Google AdSense op hun site vertonen. Wat wil het geval? Een advocate in de VS was er namelijk haar werkloosheidsuitkering verloren, omdat zij zulke inkomsten had via haar blog. Er werd een heus onderzoek tegen haar ingesteld, en tijdens dat onderzoek werd haar uitkering volledig gestopt. Uiteindelijk heeft de dame in kwestie haar Google AdSense advertenties verwijderd van haar blog. De sukkel had in totaal maar 238,75 dollar verdiend met die advertenties.. Meer over dit geval lees je bij Techdirt.
Waarop wij onze lezers vooral willen wijzen is dat deze AdSense inkomsten door de fiscus en de RSZ in het oog gehouden worden. Of Google zelf doorgeeft aan de Belgische overheden hoeveel commissie zij uitkeren aan wie, is ons niet duidelijk. Jij wordt in elk geval geacht om deze inkomsten netjes aan te geven bij je belastingaangifte Doe je dat, als een brave burger, dan kan het zijn dat je nog een nare verrassing te wachten staat. De overheid zou namelijk kunnen vinden dat jij een ondernemer bent, zelfs al ben je maar een gewone bediende met een leuk blog. Dat wil dan zeggen dat je een ondernemingsnummer moet aanvragen, en zelfs moet registreren als zelfstandige (in bijberoep). En dat kan je dan uiteindelijk meer gaan kosten dan de luttele eurootjes die je met je Adsense advertenties verdient...
http://techdirt.com/articles/20091008/1927006467.shtml
http://www.rackham.be/blog/?p=284

VOORTAAN KAN JE OOK MAPPEN DELEN BIJ GOOGLE DOCS
Wij blijven sceptisch staan tegenover cloud computing. Google gelooft erin, en bouwt haar Google Docs verder uit, ditmaal met een tool die het delen van bestanden gemakkelijker moet maken.

Om te beginnen heeft Google nu de mogelijkheid gecreëerd om mappen (folders) aan te maken die je kan delen. De documenten die hierin terechtkomen krijgen dan meteen allemaal dezelfde permissies (bewerken, allen bekijken, enz). Wat dus het samenwerken via het net aan bepaalde bestanden flink vereenvoudigt: gewoon de betreffende documenten in een gedeelde map steken, en alle medewerkers die jij op geeft krijgen toegang.
Een tweede verbetering is het feit dat je nu meerdere bestanden tegelijkertijd kan uploaden. Hiervoor selecteer je in het upload dialoogvenster de gewenste bestanden net zoals altijd ( met CTRL of SHIFT) om dan vervolgens op de button "start upload" te klikken. Er zijn balkjes die je vertellen hoever de upload gevorderd is.
Leuk, maar het kan ons toch nog altijd niet overtuigen om over te stappen op Google Docs - tenzij het echt zou zijn om via het web samen te werken aan bepaalde documenten.
Waar wij zijn toch eens benieuwd wat de ervaring van onze lezers is: maak jij gebruik van Google Docs, en zo ja, vind je het gemakkelijk werken? Wat zijn de voordelen en de nadelen? Laat het ons weten in de commentaren op dit artikel!
http://googleblog.blogspot.com/2009/10/shared-folders-and-multiple-file-upload.html
http://mashable.com/2009/10/12/google-docs-shared-folders/

ZET JE FIREFOX OP ZIJN KOP!
De volgende versie van de Firefox browser zal kunnen detecteren in welke stand jij je computer houdt. Wat heeft dat voor zin? Meer dan je zou denken!
Versie 3.6 van Firefox zal, bij toestellen die uitgerust zijn met accelerometers, kunnen zien in welke stand de computer gehouden wordt, en zal die informatie doorgeven aan de apps die in de browser draaien. Dat is om te beginnen een erg leuke gimmick: bij games die in je browser draaien, zoals een labyrinth, zal je een balletje kunnen voortbewegen door je computer lichtjes te tillen. Al wie een mobieltje heeft met accelerometer zal bevestigen dat zo'n tool erg leuk is, bij verschillende spelletjes.
Maar het lijkt ons dat dit ook erg nuttig is, met de nieuwe notebooks die je zowel kan openklappen om dan scherm en klavier te hebben in landschapmodus, als sluiten om dan enkel een aanraakscherm te hebben in portretmodus. Met deze evolutie wil Firefox zich duidelijk voorbereiden op het uitbrengen van een browser voor de mobiele toestellen.
Meer over deze nieuwe tool bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-30685_3-10373677-264.html

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG: TETHEREN MOGELIJK MET HTC SENSE
Enkele dagen geleden vroegen wij ons af of wij het persbericht van HTC goed gelezen hadden, en het inderdaad mogelijk was om met de nieuwe HTC HD2 te "tetheren". Het is nu bevestigd: het antwoord is Ja. Waarom is dit zo belangrijk?
Verleden week brachten wij de aankondiging dat er een nieuwe smartphone op de markt komt in ons landje, de HTC HD2. Een van de specificaties die in het persbericht stonden, was het volgende: "Ook kan de HTC HD2 met 3G breedbandconnectiviteit, verbinding met een WiFi-netwerk tot stand brengen voor computers of andere apparaten." Met andere woorden: je kan deze smartphone gebruiken als modem voor je laptop, om zo het internet op te gaan - een werkwijze die in vaktermen "tetheren" genoemd wordt, en waarvoor wij nog geen goed Nederlands equivalent gevonden hebben (wie heeft tussen haakjes een suggestie?)
Dat is in onze ogen een erg belangrijke evolutie, die vooral onze portemonnee zal verwelkomen. Tot nu toe moest je immers verschillende abonnementen nemen bij je provider: een gewoon voice abonnement plus een data abonnement voor je smartphone, en dan ook nog eens een data abonnement om mobiel te kunnen internetten vanop je laptop. Voor dat laatste diende je dan ook nog een modem aan te kopen (meestal in de vorm van een USB-stick).
Nu zou dus in principe dit tweede abonnement overbodig worden: je neemt gewoon een data-abonnement voor je smartphone, en gebruikt je mobieltje als modem om vanop je laptop het internet op te gaan. Heel wat geld gespaard. Bij Proximus bijvoorbeeld kan je dan kiezen voor een Mobiel Internet Anytime dat 34,99 kost voor 2 GB verkeer, of 51,96 euro voor 5 GB verkeer. Zet dat op je mobieltje, en je kan het mobiele abonnement voor je laptop annuleren. Bovendien zal je je dan ook veel vrijer voelen om met je mobieltje te internetten. Proximus heeft trouwens onlangs een systeem ingevoerd waarbij je gewaarschuwd wordt wanneer je de limiet van je verkeer stilaan benadert.
Ook de andere mobiele providers hebben uiteraard zo'n mobiel dataplan, wij vermelden enkel Proximus als voorbeeld, om aan te tonen hoe interessant de "tethering" eigenlijk wel is. Hopelijk zullen ook de andere toestellen binnenkort deze mogelijkheid aanbieden!
http://customer.proximus.be/nl/Mobile_Internet_Smartphone/MIS_Mobile_Internet.html
http://www.europe.htc.com

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG: ECO CARTRIDGE CARD, EEN SYMPATHIEK INITIATIEF
Inkt voor de printer kost veel geld. Heel veel geld. En de cartridges waarin hij verpakt zit, is pure verspilling. Daarom vonden wij het initiatief van Buro Market wel leuk
Je kent het probleem ondertussen ook wel: de printers zijn spotgoedkoop, maar je betaalt je blauw aan cartridges met inkt om te kunnen printen. Onlangs kochten wij bijvoorbeeld een kleuren laserprinten aan. Die bevat naast een tonercartridge met zwart poeder, ook eentje met geel, eentje met rood, en eentje met blauw poeder. Na enkele weken printen waren de toners zo goed als leeg, en moesten wij naar de winkel om nieuwe toners te kopen. Groot was onze verbazing toen we vaststelden hoe duur die wel waren: voor de prijs van de vier toners hadden wij een compleet nieuwe printer, en konden we nog een lekker hapje gaan eten bovendien!
Sommige waarnemers hebben het uitgerekend, en becijferden dat inkt voor cartridges een van de duurste vloeistoffen is ter wereld, nog duurder dan de meeste parfums.
Je kan natuurlijk gebruik maken van de "witte producten" - alternatieve bedrijven die ook cartridges aanbieden die aangepast zijn voor bepaalde merken printers, en die veel goedkoper zijn. Over de kwaliteit van de inkt zelf willen wij ons niet uitspreken, maar de meeste internauten staan toch weigerachtig tegenover deze witte producten - zij vrezen dat de waarborg op hun printer vervalt, dat zij de printkoppen kunnen beschadigen, enz.
Sommige van deze witte producten gaan nog een stapje verder: je kan namelijk de inkt apart aankopen, om de cartridges bij te vullen, en zo veel minder afval te produceren. Maar dat is dan weer een heel omslachtige methode, waarbij je vingers (en je trui, je werkblad, je haar...) al gauw alle kleuren van de regenboog krijgen!
Het initiatief van BuroMarket mag dan al commercieel zijn, maar wij kunnen het toch aanmoedigen. Het bedrijf is onder het label "Eco Cartridge Card" een campagne gestart waarbij de gebruiker (jij dus) voor elke teruggebrachte inktcartridge een bon krijgt ter waarde van 5 €, in te wisselen bij de aankop van een nieuwe cartridge (van minimum 25 € incl BTW). En bovendien, om het engagement voor een beter milieu te willen beklemtonen, zal Buro Market voor elke gerecycleerde cartridge die het ontvangt 1 euro schenken aan World Wildlife Fund.
Er zullen wellicht nog andere initiatieven zijn die de recyclage van cartridges aanmoedigen, maar dit systeem, dat de gebruiker actief, door middel van een bon, aanmoedigt om te recycleren, en tegelijkertijd een goed doel steunt, vonden wij toch sympa.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=9302&language=NL

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED: VPRO EN NOS VERWEVEN INTERNET EN TV
Tot nu toe was het internet voor de tv-zenders enkel een ondersteuning van tv. Stilaan wijzigt deze strategie.
Je hebt het al in het buitenland gezien: steeds meer zenders verweven het internet in hun strategie. Zij testen bijvoorbeeld nieuwe programma's eerst op het internet uit, om te zien of die aanslaan. Het internet wordt ook gebruikt voor on demand herhalingen van programma's. Een trend die ook in onze contreien waarneembaar is. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlandse programma "De Leugen Regeert", waarin de journalistiek in zijn blootje gezet werd; het is een van de mooiste voorbeelden van het gebruik van het internet voor on demand tv. Onlangs hadden wij het trouwens over de mooie aanvulling die de Vlaamse tv Een op het web gemaakt had van de soap "Thuis", met aparte websites voor de verschillende hoofdrolspelers.
Internet en radio worden ook steeds vaker gecombineerd. Denk maar aan de podcasts met hoogtepunten van een hele week Tomas staat op van Stubru, Wim Oosterlinck, de heruitzending van populaire programma's zoals de quiz DubbelCheck van Radio1, de grappige quiz De Raadkamer van Radio2, enz.
Maar zowel bij radio en tv is het altijd het internet dat als backup gebruikt wordt voor het andere medium, en niet de hoofdrol mag spelen. Toch duiken er steeds meer initiatieven op waarbij een project op het internet gestart wordt, zelfstandig, zonder daarom overgenomen te worden op tv of radio.
Een van deze initiatieven is afkomstig van VPRO: het start met Oorsmeer, een internetproject waarbij nieuws en mediazaken op eigen wijze worden becommentarieerd in beeld, tekst en geluid. De site is nu al enkele maanden online, maar vanaf 25 september komt er ook een wekelijkse podcast (1).
Er is ook een tegenovergestelde tendens: dat content via het internet naar de tv gestuurd wordt. Daarmee wil de NOS dan weer experimenteren, onder de noemer "Connected TV". Flickr en Yahoo FInance zouden bijvoorbeeld beschikbaar worden op de "gewone" (lees: speciale toestellen met internet toegang), alsook nieuws on demand.
Bij dit alles moeten de zenders wel een heel slappe koord bewandelen, vooral de openbare omroepen. Zij worden immers gesteund door belastingsgeld, en hun taak was strict omlijnd en beperkt tot radio en tv. Nu zij zich ook op het internet wagen, gaan er stemmen op dat zij hun grenzen overschrijden, en de concurrentie vervalsen.
Kortom: er gebeurt heel wat in het medialandschap, en het is erg boeiend om deze evoluties te volgen!
http://www.radiovisie.eu/nl/nieuws.rvsp?art=00080566
http://www.emerce.nl/nieuws.jsp?id=2985486

GRATIS BEVEILIGINGSSOFTWARE AVG SCANT NU OOK KORTE URL'S
Verkorte url's hebben al heel wat gebruikers op het verkeerde been gezet. Daarom zal AVG voortaan verkorte url's ook scannen

Wij zijn er niet voor te vinden, voor die verkorte url's. Toegegeven: ze zijn verdomd handig. Zo'n verkorte url is immers gemakkelijk te gebruiken in een mail of tweet. Maar zij hebben een groot nadeel: het adres waarnaar de verkorte url verwijst is niet zichtbaar. Klik je op zo'n verkorte url, dan kan je net zo goed naar een "propere" website geleid worden, als naar een site met malware of een phishing site. Erg gevaarlijk dus!
Omdat er steeds meer gebruik gemaakt wordt van verkorte url's, vooral in microbloggingiste Twitter, heeft AVG, bekend van haar gratis antivirusporgramma, nu een tool uitgebracht die deze url's scant. LinkScanner, dat je gratis kan downloaden, zal je verwittigen wanneer zo'n verkorte url leidt naar een gevaarlijke site. AVG zegt dat het daarbij in real time de link controleert, en dus niet werkt met lijsten van als malware bekend staande sites. Daardoor zou LinkScanner meer betrouwbaar zijn dan tools zoals Safe Browsing van Google.
Ook beveiligingsbedrijf Finjan heeft een linkscanner, die dan SecureTwitter heet, en onderdeel is van de gratis SecureBrowsing tool. Deze tool scant links in sociale netwerken als Bebo, Digg, MySpace en Gmail.
Mogelijk zal de link, wanneer je zo'n scanner gebruikt, iets trager openen dan voorheen, maar liever iets trager dan besmet worden met malware, denk je ook niet?
http://securebrowsing.finjan.com/
http://www.linkscanner.avg.com/
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/173536/avg_upgrades_free_security_tool_to_scan_shortened_urls.html?tk=nl_dnx_t_crawl

GOOGLE BOUWT EIGEN BOEKENWINKEL
"Google Editions" zal de plek worden waar elektronisch boeken gekocht kunnen worden. Opnieuw een terrein waar Google zich als concurrent wil opwerpen voor bestaande bedrijven zoals Amazon en co. Even wat uitleg;
Eerder dit jaar had Google al een eigen e-book dienst aangekondigd, de de naam "Google Editions" zou dragen. Maar veel details werden toen nog niet meegedeeld.Op de boekenbeurs in Frankfurt heeft Google nu een tipje van de sluier opgelicht. Editions zou een eletronische boekenwinkel worden voor een selectie print boeken, die in digitaal formaat besteld kunnen worden en dan geleverd worden door de uitgevers-partners van Google. Met dit verschil dat de Google Editions gelezen zouden kunnen worden op elk mogelijk toestel: laptop, mobiele telefoon, of een speciale eReader.
Het nieuwe digitale boekenprogramma zou al in de eerste helft van 2010 beschikbaar zijn voor de klanten, die er 400.000 tot 600.000 eboeken zoeken vinden. Nu moet je niet denken dat je een boek koopt, en voor altijd kan bijhouden - neen, het is een "lenen" van het boek (aan een prijs). Het boek wordt in een soort van cache opgeslagen op de reader, laptop of smartphone. En zolang je regelmatig internettoegang hebt, zodat er opnieuw contact gelegd kan worden met de bibliotheek van Google, zal je het boek kunnen blijven lezen. Hoogstwaarschijnlijk zal deze offline cache geschieden via Google Gears, een browser extensie waarmee je content van websites (inbegrepen van GMail) ook offline kan lezen.
Is het een goede zaak dat Google nu ook voor boekenwinkeltje gaat spelen? Het lag ergens in de lijn van de verwachting, nadat het zoveel inspanning gedaan had om die grote massa boeken uit de hele wereld in te scannen. Anderzijds is dit initiatief koren op de molen van de tegenstanders van de overeenkomst die Google afgesloten had om auteursrechten af te kopen van "orphan works" (wees-boeken, waarvan de auteurs niet te achterhalen zijn).Die tegenstanders vreesden namelijk dat het nu zou lijken alsof Google de rechten op die werken had. Door zelf ook voor uitgever te gaan spelen, wordt die indruk alleen maar versterkt.
Lees meer over het online boekenwinkeltje van Google bij ReadWriteWeb en de vele artikels die TechMeme verzameld heeft.
http://www.techmeme.com/091015/p21#a091015p21

TWITTER WIL SPAM BESTRIJDEN OP SITE
Het wordt stilaan een groot probleem, de vele spam die je bij Twitter te zien krijgt. Twitter doet er wat aan.

Twitter wordt stilaan een grote modderpoel van spam. Steeds vaker worden er valse id's aangemaakt, worden wormen op de twitteraars losgelaten, en krijgen de twitteraars allerlei boodschappen te zien die zij niet wensen te zien - twitter spam dus.
Twitter is zich er gelukkig van bewust dat deze spam een groot gevaar inhoudt - het zou de gebruikers er namelijk van kunnen afschrikken om Twitter nog te gebruiken. Daarom werd nu een tool uitgebracht waarmee hopelijk de toevloed aan spam ingedijkt kan worden.
Wanneer je op de profielpagina van een gebruiker bent die je van spammen verdenkt, kan je op de "actions" knoppenbalk klikken bovenaan rechts. In het uitklapmenu zal je onderaan de optie "Report ..... as spam". Dit verzendt een rapport naar het Trust & Safety Team van Twitter, dat deze aanklacht onderzoeken zal. Deze optie is meteen ook een anti-stalker tool: elk profiel dat jij aanmeldt als spammer, zal voortaan jou niet meer kunnen volgen of op jou kunnen antwoorden.
Natuurlijk is het gevaar groot dat deze tool misbruikt zal worden. Je hebt ruzie met je zus? Rapporteer haar. Je bent jaloers op een vriend die er met jouw lief vandoor ging? Rapporteer hem... En natuurlijk zal dit team (uit hoeveel mensen het bestaat is ons niet duidelijk) heel wat werk krijgen. Maar er wordt tenminste iets aan gedaan. Wat niet gezegd kan worden van de spam die je via mail krijgt, en die het hele mailsysteem aan het nekken is...
http://blog.twitter.com/2009/10/help-us-nail-spammers.html
http://www.pcworld.com/article/173638/help_twitter_fight_spam.html?tk=nl_dnx_t_crawl
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FUJITSU: JAPANSE MOTHERBOARDS, MADE IN GERMANY DEEL 1
Het Japanse Fujitsu, met hoofdkwartier in Tokyo, is een wereldleider op gebied van IT-based business solutions. Het bedrijf telt ongeveer 186 000 werknemers, verspreid over meer dan 70 landen. Eén van die landen is Duitsland. In Duitsland worden onder andere moederborden gemaakt, en dat is vrij verrassend in deze tijd met vooral producten made in Oostblok/China/Taiwan/HongKong. Het Duitse Fujitsu-bedrijf is gelegen in het Beyerse Augsburg.
Ter gelegenheid van de voorstelling van hun nieuwe producten gingen we kijken hoe een moederbord gefabriceerd wordt. Het begint allemaal met de PCB (printed circuit board, ofwel de naakte printplaat waarop later alle componenten geplaatst worden). Deze PCB’s kunnen 2, voor de desktop PC’s, 4 tot zelfs acht lagen hebben. Er zit dus altijd een banenpatroon aan boven- en aan onderzijde, maar er kunnen ook banenpatronen inwendig in de PCB zitten.
Voor het ontwerp hiervan gebruikt men software van de Mentor Graphics groep, leverancier van gespecialiseerde Electronic Design Applications. Het plaatsen van de componenten op de PCB gebeurt grotendeels automatisch en de robotten tellen ook de gebruikte componenten, zodat deze volgens een 'just in time' systeem kunnen geleverd worden.
Sommige componenten worden echter nog manueel geplaatst door vrouwenhanden. Inderdaad, vrouwen doen hier het fijne werk, zij hebben het geduld en de feeling, nodig voor het plaatsen van de connectoren voor de memory en andere slots. Door een systeem van stikkers kan men nagaan welke ploeg van het drieploegenstelsel (inderdaad, hier wordt dag en nacht gewerkt!) een bepaald motherboard heeft gemaakt. Als er een defect of foutief moederbord wordt ontdekt, dan weet men door welk team dit moederbord werd samengesteld. Dit leidt tot kwaliteitscijfers voor elke ploeg. Door de onderlinge concurrentie van de montageploegen word de kwaliteit verhoogd, en dus ook het aantal slechte producten verminderd. Het testen gebeurt allereerst visueel, en nadien wordt door een groot aantal testnaalden gemeten of elk onderdeel zijn werk goed doet. Het resultaat: kwalitatief hoogstaande producten. Door deze hoge kwaliteit en de grote mate van robotisering kan dit Duitse bedrijf de concurrentie met de lage loonlanden aan.
Paul Liekens, Augsburg.
http://de.fujitsu.com/

FUJITSU: JAPANSE PC'S, MADE IN GERMANY DEEL 2
In deel 1 lazen we hoe in de Duitse Fujitsu-fabriek motherboards gemaakt worden. Niet alle motherboards zijn bestemd voor de eigen pc's. Een groot gedeelte wordt vervaardigd voor derden. De moederborden voor de eigen PC's worden toegevoegd aan een soort kit. In deze kit, of beter gezegd een grote plastiek bak, wordt niet alleen het moederbord gelegd, maar ook de nodige kabeltjes, schroefjes, de videokaart, het geheugen, harddisk en dergelijke, afhankelijk van de configuratie van de te monteren PC. Nadien wordt de inhoud van deze 'bakken' samengesteld tot de uiteindelijke PC, en kan het geheel verpakt worden. Deze verpakkingen zijn gemaakt van 'groen' materiaal. Het karton bevat onder andere maispulp en de inkt is volledig afbreekbaar.
Zoals gezegd: niet alle motherboards zijn voor eigen gebruik. Er worden er ook vervaardigd voor andere PC fabrikanten en voor diverse andere toepassingen, zoals voor leger, medische wereld, tot keukenapparatuur toe. Uiteraard zijn de kwaliteitsnormen voor leger en ziekenhuistoestellen zeer hoog. Fujitsu gebruikt dan ook zeer geavanceerde meetapparatuur om de kwaliteit te waarborgen, en dat voor alle producten, dus ook voor de eigen PC's, keukenapparatuur en dergelijke.
De blikvanger van de testapparatuur is de EMI-kamer (ElectroMagnetic Interference). Deze kamer, waarvan men de afmetingen kan aanpassen, heeft muren en plafond met EMI-absorberende kegels. Hier wordt de gevoeligheid van de Fujitsu apparaten getest, en er wordt ook gemeten hoeveel hun producten uitstralen. Dergelijke kamers, uitgerust met Rohde & Schwarz meetapparatuur, zijn vreselijk duur. Ook producten van andere bedrijven kunnen er, tegen betaling uiteraard, worden getest. Maar ook akoestische testen, waarbij gemeten wordt hoeveel geluid de PC’s maken, gebeuren in Augsburg. Er wordt ook door infraroodcamera’s bekeken hoeveel warmte hun producten uitstralen enzoverder. Kortom er wordt echt niets aan het toeval overgelaten om de kwaliteit te waarborgen. Deutsche grundligkeit alom dus, en dat weerspiegelt zich in de Fujitsu producten.
Paul Liekens, Augsburg.
http://de.fujitsu.com/

NIEUWE WOORDJES LEREN: PHASE-CHANGE MEMORY
Samsung gelooft vast in phase change memory of PCM. Maar wat is het?
Samsung, dat bekend staat voor haar eindgebruikersproducten, is eigenlijk ook een bedrijf dat halfgeleiders maakt. En als dusdanig heeft het heel veel hoop gesteld op PCM, een soort geheugen dat naar voren geschoven wordt als een vervanger voor geheugen dat wij nu gebruiken in mobiele telefoons. Het is dan ook al jaren bezig met PCM, waarbij een op glas gelijkend materiaal gebruikt wordt dat van toestand verandert door een herschikking van de atomen. Die toestand lijkt dan op de nulletjes en de eentjes in computers, zodat data opgeslagen kunnen worden.
Samsung staat niet alleen in haar onderzoek naar PCM. Ook Intel en Infineon Technologies doen onderzoek, en proberen de grootte ervan te wijzigen, terwijl de snelheid en de opslagcapaciteit verbeterd wordt. De "believers" menen dat PCM in de toekomst NAND en NOR flash geheugen zou kunnen vervangen, zoals het gebruikt wordt in mobiele toestellen.
Vooral voor die laatste zouden de PCM chips erg interessant kunnen zijn. Zij zouden immers 30% minder energie verbruiken, en kunnen zorgen voor 40% "space shrink".
Meer over deze technologie bij PC World. Bij ons heb je alvast geleerd wat PCM is!
http://www.pcworld.com/article/173425/samsung_sees_major_benefits_from_phasechange_memory.html?tk=nl_dnx_t_crawl

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED DAG (HARDWARE): BRAILLE TECH 2009
Dicht bij mijn bed, want in België. Ver van mijn bed, want de meeste internauten worden niet geconfronteerd met de problematiek waarrond deze beurs draait: IT voor blinden en slechtziende personen.
Woensdag 15 oktober opent in Brussel de Braille Tech 2009 beurs. Deze dag werd speciaal gekozen, omdat die dag omgedoopt is tot "internationale dag van de witte stok". Op de beurs worden allerlei technologische hulpmiddelen voorgesteld die deze mensen in hun dagelijkse leven moeten helpen.
Een van die hulpmiddelen hebben wij verleden week al aangestipt - de Vocatex van KOBA vision, een voorleesloep die de tekst van een stuk papier analyseert en voorleest. Hierdoor kunnen slechtziende personen ook bijvoorbeeld gewone kranten lezen. Maar er zijn nog veel meer hulpmiddelen te vinden: spraakweergavesystemen, brailleleesregels, vergrotingssoftware, aangepaste gsm's enz. Sommige van die hulpmiddelen zijn erg "low tech", zoals een nagelknipper met een draaiende loep.
De beurs duurt twee dagen en is gratis toegankelijk
http://www.brailleliga.be/nl/hulpmiddelenbeurs2009.asp

WI-FI DIRECT: GADGETS PRATEN MET ELKAAR
Vanaf midden volgend jaar zullen gadgets zoals camera's, mobiele telefoons en computers gemakkelijker met elkaar kunnen praten, draadloos, zonder in te moeten loggen op een draadloos netwerk. Dat is wat Wi-Fi Direct belooft. Een woordje uitleg.
De Wi-Fi Alliance heeft aangekondigd dat het een nieuwe specificatie zo goed als rond heeft, Wi-Fi Direct, een reeks technische "regels" die dan aan de fabrikanten van elektronische toestellen gegeven zal worden zodat zij toestellen kunnen maken die beantwoorden aan deze specificaties.
Wat wil Wi-Fi Direct bereiken? Dat deze toestellen draadloos met elkaar contact kunnen leggen, zonder zich op het draadloze netwerk te moeten aanbieden. Want dat is soms een hele knoeiboel, met het toekennen van internetadressen, enz. Je kan deze technologie het best vergelijken met Bluetooth, dat eigenlijk een concurrent is. Het verschil met Bluetooth is dat die laatste enkel op een korte afstand werkt, tragere transfersnelheden heeft, en minder energie verbruikt.
En bij dat laatste zit natuurlijk de knoop. Het is bij Wi-Fi Direct de bedoeling dat je bijvoorbeeld je camera draadloos kan aansluiten op je tv om de foto's op het grote scherm te zien. Alleen: Wi-Fi Direct gebruikt wel veel stroom, zodat bij het praktische nut van deze technologie toch nog wat vragen gesteld mogen worden. Voor printers, of toestellen die zelf op het elektriciteitsnet aangesloten zijn, zou deze nieuwe technologie echter een uitkomst bieden: gedaan met de netwerk kabels!
Meer over Wi-Fi Direct lees je bij The Age.
http://www.theage.com.au/digital-life/digital-life-news/new-wifi-technology-lets-gadgets-talk-directly-20091015-gyj9.html
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Voortaan bieden alle 24 Campanile Hotels en Première Classe Hotels in de Benelux gratis WiFi aan hun gasten aan.
http://www.campanile.com/nl
http://www.premiereclasse.com/nl

*** Lerian-Nti, specialist in taal- en communicatieopleidingen, lanceert een nieuwe vorm van taalcursussen op afstand. Cursisten kunnen thuis of op de werkplek deelnemen aan de taaltrainingen via een pc met webcam.
http://www.lerian-nti.be

*** De Post heeft onlangs de doorlooptijd voor het afsluiten van een Distripost-contract aanzienlijk teruggebracht van 90 dagen naar 24 uur. Naast deze interne efficiëntie-winst, werd ook de klantvriendelijkheid van De Post verder verbeterd. Aan de basis van het project staat Adobe® LiveCycle® ES, de productiviteitsoplossing van Adobe Systems
http://www.adobe.be

*** De Tom Tom carkit voor de iPHone is voortaan verkrijgbaar via de Tom Tom webwinkel en de Apple online store.
http://www.tomtom.be

*** Mobistar en Base zullen voortaan samen hun mobiele netwerken uitbreiden.
http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=695897

*** Jabra lanceert de nieuwste in-car speakerphone, de Jabra CRUISER. De Jabra CRUISER maakt gebruik van Dual Microphone technologie voor ongekende geluidskwaliteit, Voice Announcements(TM) voor het gebruikersgemak en de mogelijkheid om muziek te streamen naar de speakerphone en de autoradio.
http://www.belgamediasupport.be/pressrelease/general-detail.do?originalId=9311&language=NL

*** Nieuw online samenwerkingsplatform Catalyst combineert webconferencing, projectmanagement en collaboration-tool
https://catalyst.mindjet.com/

*** Western Digital® onthult wd tv™ live hd media player met netwerkcapaciteit en verbeterde gebruikerservaring; consumenten kunnen HD bestanden van USB-schijven,
netwerkschijven en populaire websites rechtstreeks op hun televisie afspelen
http://www.westerndigital.com/

*** Bijna de helft van de webmasters interesseert het vrij weinig als er malware via hun site wordt verspreid. Dat is de onrustbarende conclusie die securityspecialist G Data trekt na een onderzoek onder honderd webmasters van vooraanstaande bedrijven en instanties.
http://www.gdata.de

*** TomTom lanceert een nieuw instapmodel: de TomTom Start
http://www.tomtom.be

*** OOk laptops voor "ruwe omgevingen", de all-terrain laptops, krijgen voortaan een aanraakscherm: de Rugboard 101 weerstaat stof, stoten en vochtspatten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=091015001

*** Acer brengt een laptop met multitouch aanraakscherm
http://www.pcworld.com/article/173626/multitouch_display_laptops_debuted_by_acer.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Nieuwe iPHone 3GS zou bestand zijn tegen jailbreak
http://www.pcworld.com/article/173629/new_iphone_3gs_may_be_jailbreakproof.html?tk=nl_dnx_t_crawl


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


BILLIE THE VISION
Deze week beginnen wij onze rubriek met een tip van lezer Leo.
Deze zomer liep op de Spaanse televisie een commercial voor een biermerk, waarbij muziek van de Zweedse band Billie the Vision & The Dancers gebruikt werd. Het gevolg laat zich raden. De bewuste song "Summercat" (uit hun CD van 2004) werd een hype in Spanje.
Billie the Vision zorgt voor pretentieloze popmuziek met vaak erg persoonlijke teksten. Al hun CD's zijn gratis downloadbaar vanaf hun website. Een voorbeeld dat navolging verdient. (Tip: Leo Van Hove)
http://www.billiethevision.com

N.M.MTHY - LA CLASSE
[rap/Reggae] Erg vrolijke muziek, met een tintje Caraïben erover. In het Frans gezongen, een taal die zich uitstekend leent tot het rappen van teksten. Van deze band kan je het album La Classe (4 songs) gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/53416

MATT WOLFE - LONE WOLF
[electro pop] Lekkere electro, popcorn electro als het ware. Sommige songs zijn wat trager, andere zijn dan weer echte dance nummers. Van deze artiest kan je een album met 8 nummers downloaden. Leuk.
http://www.jamendo.com/en/album/53380

THÉO GAVRO
[pop] Leuke Franse pop, zo weggelopen uit de jaren 60. Simpele gitaarbegeleiding van een klein bandje, maar het werkt en het geheel is af. Afwisselende songs ook. Het volledige album bevat 13 songs en mag gratis gedownload worden.
http://www.jamendo.com/en/album/53373

VRIJDAG HOORSPELDAG: DAMS & VAN DEUN - DE MOTORFIETS

© VRT Radio 2
Genre: Reeks – Dams & Van Deun (jaar 2) – Detective -NL/VL
Aflevering: 2 / 13
Uitgezonden: 2009
Door: VRT
De plot: Wanneer Dams geld gaat afhalen aan de automaat, is hij er getuige van hoe verzekeringsmakelaar Kurt Verhaegen neergeschoten word door iemand op een moto, die daarna wegrijdt als een echte stuntpiloot. De weduwe van Verhaegen blijkt niet echt onder de indruk, en de assistent-kantoorhouder blijkt ook al onder verdenking te staan…
Auteur: Ludo Schats
Regisseur: Ludo Schats
Acteurs: Daan Hugaert (Romain Van Deun), Marc Stroobants (Rudy Dams), Inge Paulussen (Sam Deconinck), Dirk Tuypens (Peter Wijtinckx), Katelijne Verbeke (Dr. Maes), Camilia Bléreau (Céline Verhaegen), Mieke Bouve (Olivia Debecker), Miek Van Bockstaele (Gella Baeyens), Tom De Hoogh (Bert Slaets), Eddy Bilkin (agent Dirk)
http://hoorspel.wordpress.com/2009/10/11/dams-van-deun-de-motorfiets/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanhoop nooit over wat regeringen uitvreten, zij vallen vlugger dan herfstbladeren.
- Johan Anthierens, Vlaams journalist -

(met dank aan Sjeef voor de uitsmijters)De nieuwe oogst


DIRPY: ONLINE MUZIEK CONVERTEREN
Op deze site kan je het adres invullen van een youtube filmpje met muziek, en de site zal jou een bestand teruggeven in MP3 formaat met enkel deze muziek. Ken je het exacte adres niet van een clipje, dan kan je hier ook naar filmpjes zoeken, bijvoorbeeld met "cat songs funny". Eens het fragment gevonden, kan je zelfs kiezen om het hele bestand om te zetten, of enkel een fragment (van seconde 20 tot 1 minuut 30 bijvoorbeeld). (Bron: WIm W)
[Taal: ENG]
http://www.dirpy.com

35 SLIMME LOGO'S DIE JE TWEE KEER DOEN KIJKEN
Een goede designer is zijn geld dubbel en dik waard. OP deze site vind je 35 slim ontworpen logo's, waarbij de vorm van het logo zo slim gecombineerd werd met de letters die het logo uitmaken, dat je echt wel twee keer moet kijken. Knap om zien!
[Taal: Engels]
http://www.1stwebdesigner.com/inspiration/35-smart-logos-with-second-thought-to-make-you-look-twice/

FINDMEBYIP: WAT IS JOUW IP?

Zoals je wellicht weet is jouw IP adres een exclusief getal waarmee jouw computer geïdentificeerd wordt tegenover alle servers waarmee jij contact legt. Op deze site kan je dat IP nummer uitvindne - wat handig was indien je bijvoorbeeld iemand rechtstreeks toegang wil geven tot jouw computer. Als toemaatje krijg je ook nog bijkomende informatie over jouw browser, wat hij ondersteunt en wat niet, enz. Handig!
[Taal: ENG]
http://findmebyip.com/

77 TIPS VOOR WINDOWS 7
Op deze site van Microsoft vind je zomaar even 77 tips die je meteen wegwijs maken in het nieuwe OS. Je leert er alles over meerdere monitors, remote desktop controle, Robocopy, Powershell scripting, en veel, veel meer!
[Taal: Engels]
http://technet.microsoft.com/en-us/magazine/2009.10.77windows.aspx?sid=5cbb6c33dee24e04beee633c420481a2

TIP VOOR DE WEBMASTER: GOOGLE MAPS
In dit artikel vind je aanwijzingen over hoe je werken moet met Google Maps. Als webmaster kan je namelijk een stratenplan aan je site toevoegen, en die aanpassen aan je eigen wensen. Je moet wel eerst een API Key aanvragen bij Google, maar die is gratis en geldt enkel voor dat bepaalde domein. Maar je kan zoveel API keys aanvragen als je wil. Je vindt er stap voor stap instructies.
[Taal: ENG]
http://jeez.eu/2009/10/09/google-maps-from-a-to-z/

SUMO PAINT

Nog een erg leuke online tekentafel: je kan vrijelijk spelen met vormen, kleuren, het geheel opslaan, enz. En het werkt nog ongelooflijk snel bovendien!
[Taal: Engels]
http://www.sumo.fi/flash/sumopaint/

FILMS ZOEKEN BIJ GOOGLE
Wat is er vandaag in de bioscoop? Dan moet je niet meer naar Willem van de Fillem. Je kan gewoon in Google.be intikken: film:antwerpen. Dan krijg je een lijstje van de zalen met hun films. Niet alleen de grote zalen (UGC, Metropolis) maar ook de andere zalen zoals Cartoon's, zelfs Belgica en Variétés in Lier, Cinema Flora in Burcht, Studio Rubens in Zwijndrecht. Knap! (Bron: WIm W)
[Taal: NL/ENG]
http://www.google.be/
http://www.google.be/movies?hl=en&source=hp&q=film:antwerpen&um=1&ie=UTF-8

NEW 7 WONDERS

In het verleden waren er de 7 wereldwonderen. Je weet het wel: de piramide van Cheops, Kolossus van rodos, enz. Een volledige lijst vind je bij Wikipedia. Maar sinds de komst van de industrie en de technologie, zijn er vele nieuwe wereldwonderen, staaltjes van prachtige architectuur, gekomen. Deze site is aan deze prachtige bouwwerken (gebouwen, bruggen, torens...) gewijd. Je kan er ook elk jaar deelnemen aan een stemming om nieuwe bouwwerken te laten opnemen in de lijst met wereldwonderen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeven_wereldwonderen
http://www.new7wonders.com/

LOREM IPSUM
Een erg handige tool voor de webbouwer, die een effect van zijn layout wil uittesten met tekst erin. Want wanneer hij de pagina voorlegt aan de tester, zal die ongewild altijd afgeleid zijn door de tekst. Op deze site vind je teksten die je kan gebruiken als dummy-tekst om de site te testen, en bovendien kan je een "op maat gesneden" stukje lorem ipsum laten aanmaken, waarbij je bepaalt hoeveel paragrafen er moeten zijn.
[Taal: NL/Eng]
http://lipsum.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LINUX MINT
Sinds kort is er een nieuw forum waar je terecht kan om met medegebruikers van gedachten te wisselen over LInux probleempjes en tips: Linux MInt. De site staat nog in haar kinderschoenen, maar ziet er wel veelbelovend uit. (Bron: A. Baudrez)
[Taal: NL]
http://linuxmint-nl.org

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GOEDKOOP SHOPPEN
Test-Aankoop heeft de prijzen van 500 supermarkten in Vlaanderen vergeleken, en de resultaten op het internet gezet. Je kan, zo vermeldt het artikel, gewoon je gemeentenaam invullen en zo zien waar je het beste kan winkelen. Wij moeten deze bewering toch wel nuanceren: je krijgt enkel supermarkten te zien in grote agglomeraties (Antwerpen, Mechelen, Gent...). Een grote gemeente zoals de onze (Heist op den Berg) ziet geen enkele supermarkt vermeld staan. Wat toch wel sneu is, want wij gaan niet meteen naar Mechelen of Lier rijden om onze aankopen te doen - dat zou niet alleen slecht zijn voor het milieu (verspilling van brandstof!) maar ook voor onze portemonnee!
[Taal: NL]
http://www.nieuwsblad.be/extra/static/supermarkten/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NGO-OPENBOEK
Je wil wel een steentje bijdragen voor ontwikkelingssamenwerking. Maar je stelt je vragen voer waar je zuurverdiende centjes nu eigenlijk naartoe gaan? Dan kan je het antwoord vinden op deze site. Daar staat gedetailleerde informatie over managementgegevens en uitgaven van ngo's. De site is een initiatief van Coprogram, de Vlaamse federatie van ngo's voor ontwikkelingssamenwerking, in reactie op de toegenomen vraag naar transparantie.
[Taal: NL]
http://www.ngo-openboek.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: CHINESE PARADE

Een fotoreportage over de viering van de 60e verjaardag van China. Mooie foto's, die ook aantonen hoe perfect gedrild het Chinese leger wel niet is. De soldaten marcheren namelijk perfect in het gelid, zoals je bij foto's 21, 22 en 28 kan zien. Prachtig! (Bron: Filover)
[Taal: Engels]
http://www.boston.com/bigpicture/2009/09/china_prepares_for_its_60th_an.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: HET VIRALE FILMFESTIVAL
Binnenkort worden weer de palmaressen uitgereikt voor de beste virale films, een initiatief van het agentschap Vanksen. Tot dan kan je alvast op de site naar enkele leuke filmpjes kijken. Vooral het experiment met kauwgum en helium is erg leuk - maar probeer dat experiment niet zelf (en kijk ook naar het antwoord op de vraag: was dit echt of niet?)
[Taal: ENG/FR]
http://www.viralfilmfestival.com/index.php/focus-on-viral/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ALDEBARAN ROBOTICS
Wil je wel eens zien hoe ver robotica al gekomen is? In dit filmpje kan je enkele knap gemaakte robotten bekijken. Het geheel is een knappe vormgeving waarin specificaties verteld worden, zonder daarom een droge opsomming te zijn.
[Taal: ENG]
http://aldebaran-robotics.com/download/NaoAcademicsV3.mov


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Rotterdams trio troggelt 80.000 euro af via Marktplaats
Een meisje van 17 en twee mannen van 21 en 23 uit Rotterdam zijn opgepakt omdat de politie hen verdenkt van oplichting via internet. Kopers gingen de afgelopen anderhalf jaar voor 80.000 euro het schip in.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/437448/2009/10/15/Rotterdams-trio-troggelt-80-000-euro-af-via-Marktplaats.dhtml
- Internet vreet steeds meer stroom
DEN HAAG (ANP) - Internet is goed voor 2 procent van het totale energieverbruik, ongeveer evenveel als de luchtvaart. Maar het zogeheten ICT-verbruik groeit razendsnel, blijkt uit een rapport van bureau Tebodin, dat woensdag naar de Tweede kamer is gestuurd.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/437351/2009/10/14/Internet-vreet-steeds-meer-stroom.dhtml
- Sterke groei hulp via chat
RIJSWIJK - Psychische hulp bieden via het internet is een sterk groeiende tak binnen de hulpverlening. Het aantal mensen dat hulp zoekt via de zogeheten chat is het afgelopen jaar met ruim 50 procent gestegen.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/437315/2009/10/14/Sterke-groei-hulp-via-chat.dhtml

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Telefoon van gerecyclede waterflessen
De Samsung Blue Earth is een bijzonder milieuvriendelijke telefoon. Werkelijk alles aan deze blauwe telefoon is groen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27411
- Windows 7 en Vista naar je hand zetten
GIGATweaker is niet alleen een krachtige, maar ook heel overzichtelijke gratis tweaker voor Windows Vista en Windows 7.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27399
- Onderweg alle geheugenkaartjes kunnen lezen
Kingston heeft een opvolger voor de populaire MobileLite Flash card-reader uitgebracht. De MobileLiteG2 card-reader zorgt er voor dat je onderweg tal van geheugenkaartjes op je laptop kunt inlezen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27397


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Zes digitale fotolijsten bij Kodak
Kodak breidt zijn gamma van digitale fotolijsten fors uit. Niet minder dan zes nieuwe fotokaders vervoegen de collectie.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4499
- Samen de tanden poetsen met de kids
Met de Sonicare For Kids-tandenborstel van Philips kunnen ouders hun kinderen leren poetsen, dankzij een handgreep die zowel het kind als mama of papa ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4498
- Ferrari netbook voor Acer
Eind oktober mogen we de eerste Ferrari-netbook van Acer verwachten. Het is ook de eerste netbook met een AMD-processor.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4497


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Acer herroept bepaalde laptops wegens oververhitting
Fabrikant Acer heeft in verschillende landen bepaalde modellen laptops teruggeroepen omdat er een risico zou bestaan op oververhitting.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20566&style=99896
- Microsoft past onder druk zijn 'ballot screen' aan
Microsoft meende dat het zich van zijn verplichtingen gekweten had met zijn meerkeuzescherm, waarmee de gebruiker zelf een browser kan kiezen uit 5 concurrenten; maar de Europese Unie mengde zich weer en wijzigt -lichtjes- de regels.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20542&style=99896
- Alle publicaties van de Europese Unie online
De online bookshop van de EU, die alle publicaties van de Europese Unie centraliseert, lanceert op 16 oktober haar digitale bibliotheek.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20565&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- De belangrijkste mobiele besturingssystemen in 2012: een pronostiek van Gartner
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/de-belangrijkste-mobiele-besturingssystemen-in-2012-een-pronostiek-van-gartner.cfm
- Virussen: aantal besmette computers met 15% gestegen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/virussen-aantal-besmette-computers-met-15-gestegen.cfm
- Twitter en Facebook groeien sterk, de concurrentie lijdt*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Proximity BBDO wint met "Pepsi Max It" Adobe Max Award 2009
Vorige week werden in Los Angeles de Adobe MAX Awards uitgereikt. In de categorie Advertising & Branding sleepte Proximity BBDO – na de reeds verdienstelijke finaleplaats – de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5929
- 1 miljard video views per dag op Youtube
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5924
- Vijf jonge Belgische ondernemers lanceren Bebuzy.be
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5920

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Internet scams
http://computertaal.info/2009/10/15/internet-scams/
- Voorstander van zero tolerance?
http://computertaal.info/2009/10/15/voorstander-van-zero-tolerance/
- Google Cheat sheets
http://computertaal.info/2009/10/15/google-cheat-sheets/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- HTC HD2 verschijnt begin november in Nederland
18:37 - De HTC HD2 zal in de eerste week van november leverbaar zijn in Nederland. Dat heeft distributeur Brightpoint tegenover een tweaker bevestigd. Daarmee komt de HD2 iets eerder op de markt dan aanvankelijk werd gedacht. »
http://tweakers.net/nieuws/63099/htc-hd2-verschijnt-begin-november-in-nederland.html
- Vodafone brengt Blackberry Storm2 naar Nederland
13:39 - Vodafone gaat vanaf volgende maand de Blackberry Storm2 in Nederland verkopen. De Storm2 is de opvolger van Blackberry's eerste touchscreenmodel, dat vorig jaar in Nederland uitkwam. Die werd eveneens via Vodafone verkocht. »
http://tweakers.net/nieuws/63106/vodafone-brengt-blackberry-storm2-naar-nederland.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
VAN WINDOWS XP NAAR WIN7 - 1: JE HARDWARE
Ben jij een van die internauten die bij WIndows XP gebleven zijn, dan is de kans groot dat je nu overweegt om naar Windows 7 over te stappen, zodra het uitkomt op 22 Oktober. Maar vooraleer je dat kan doen, heb je nog wel wat werk. Je moet de migratie plannen, maar ook zoveel mogelijk te weten komen over Windows 7 zodat je meteen aan de slag kan. BIj Techrepublic (1)vonden wij een reeks tips die wij je graag meegeven, zodat je goed voorbereid bent.
Om te beginnen moet je je hardware controleren. Weliswaar is Windows 7 zo ontworpen dat het ook op netbooks kan werken die minder krachtig zijn. Is jouw computer een systeem dat in de laatste drie jaar gemaakt werd, dan is de kans groot dat Windows 7 lekker loopt op je systeem. Maar wil je het zeker weten, draai dan de Windows 7 Upgrade Advisor(2). Die scant je hele systeem, controleert hardware, programma's en randapparatuur. Nadien geeft de Advisor een rapport waarin je kan lezen of jouw systeem aan de vereisten voor de update voldoet of niet. Voor systeembeheerders is er ook de Microsoft Assessment and Planning Toolkit (3)
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=1000
http://www.microsoft.com/windows/windows-7/get/upgrade-advisor.aspx
http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb977556.aspx?ca=NOT&su=DSKTP&sa=MAP&ct=WEBS&cn=TNETWEBS&au=ITPRO&go=MAPTN&dt=02132009

VAN WINDOWS XP NAAR WIN7 - 2: DE CUSTOM INSTALL

Draai je Windows XP op je computer, en wil je overgaan naar Win7 op die computer, dan zal je een Upgrade licentie van Windows 7 moeten kopen. Maar je zal geen "in-place" upgrade kunnen uitvoeren. Met andere woorden: je kan niet upgraden van XP naar Win7, en al je toepassingen en instellingen "in place" houden. Je zal daarentegen een Custom Install moeten uitvoeren. Daarover zegt Microsoft zelf het volgende:
Bij een custom (clean) installatie krijg je de optie om ofwel je huidig besturingssysteem te vervangen, ofwel om Windows te installeren op een bepaalde drive of partitie. Je kan ook een custom installatie doen wanneer jouw computer nog geen besturingssysteem heeft, of wanneer je een multiboot systeem op jouw computer wil maken.
Wanneer je Windows XP volledig vervangt, zal de installatieprocedure die niet volledig wissen. Er zal wel een folder aangemaakt worden op de harde schijf, met de naam Windows.old, en waar de Windows, Documents and Settings, Program Files mappen zal terugvinden. Daar zullen je databestanden veilig staan, maar je toepassingen kunnen er niet draaien.
Of je Windows XP volledig vervangt of een multiboot systeem wil installeren, je moet in elk geval een backup maken van al je data en die daarna terug overzetten, al je applicaties moeten herinstalleren, en al jouw instellingen terug configureren.
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=1000

VAN WINDOWS XP NAAR WIN7 - 3: WAT DENK JE VAN EEN MULTIBOOT CONFIGURATIE?

Denk je dat een Custom Install voor jou aangewezen is, dan zou je eens moeten nadenken over een multiboot configuratie. Daardoor kan je vrij beschikken over zowel Windows XP als Windows 7 op jouw pc, en dat is toch wel een voordeel wanneer je begint al je instellingen, documenten en toepassingen over te zetten. Je kan bijvoorbeeld opstarten in Windows XP om te controleren hoe een bepaald programma geconfigureerd is, en dan in Windows 7 heropstarten om dezelfde configuratie daar te gebruiken. Eens je alles perfect hebt in Windows 7, net zoals je het had in XP, dan kan je de multiboot configuratie verwijderen, Windows 7 als het belangrijkste OS instellen, en dan Windows XP verwijderen.
Let dan wel op: om deze omschakeling te kunnen doen, dan moeten zowel XP als 7 geïnstalleerd zijn op dezelfde harde schijf, maar op verschillende partities. Installeer je Windows 7 op een tweede harde schijf, dan zal de partitie op de eerste harde schijf staan, en kan je die drive niet verwijderen wanneer je zover bent.
Met andere woorden: je zal je harde schijf moeten herpartitioneren om plaats te maken voor Windows 7. Daarvoor gebruik je beste speciale partitie management software, zoals Norton PartitionMagic 8.0 ($70), of Easeus Partition Manager hOme Edition (gratis). Maar misschien hebben onze lezers nog andere tools die zij kunnen aanraden?
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=1000

VAN WINDOWS XP NAAR WIN7 - 4: PLAN EEN STRATEGIE VOOR BACKUP EN RESTORE
Vooraleer je van het ene besturingssysteem overschakelt naar het andere, zal je een backup willen maken van al jouw data - toch minstens één keer, en misschien zelfs twee keer, om zeker te zijn. Dat kan misschien overdreven lijken, maar een extra backup kan nooit kwaad.
Erg belangrijk: indien je gebruik maakt van een backup programma van derden, dan zal je eerst op de website van de makers moeten controleren of dit programma wel een upgrade heeft om te werken onder Windows 7. Maak je geen gebruik van een extern programma, dan doe je waarschijnlijk beroep op de eigen Backup tool van Windows XP. Nu is het wel zo dat het bestandsformaat dat voor deze tool gebruikt wordt, niet compatibel is met het Backup en Restore Center van Vista. Toen Vista uitkwam heeft Microsoft een speciale versie uitgebracht van de XP Backup Utility, die Windows NT Backup-Restore Utility heet. Daarmee kan men backups, gemaakt op een XP, herstellen op een computer die onder Vista draait. Volgens het blog van TechRepublic, waarop deze reeks artikelen gebaseerd is, zou deze speciale versie hoogstwaarschijnlijk ook werken met Windows 7.
Wil je het risico niet nemen, of ben je niet zeker dat jouw extern backup programma zal werken onder Windows 7, dan kan je nog altijd een kopie maken van al je bestanden op een CD, dvd of externe harde schijf.
http://blogs.techrepublic.com.com/10things/?p=1000

TIPS VOOR WEBWERKERS: MET BREADCRUMBS HOEVEN JE BEZOEKERS NIET TE VERDWALEN OP JOUW WEBSITE!

Vraag jij je ook weleens af als je op een website bent: "Hoe ben ik nu op deze pagina gekomen?" Vaak stel je dan ook de vraag: "Hoe kom ik hier makkelijk weer terug?" Dat is vooral het geval bij uitgebreide websites met meerdere lagen.
Als je zelf zo'n uitgebreide website hebt, dan kun je het risico lopen dat jouw bezoekers verdwalen op jouw site. Maar er is een manier om je bezoekers te helpen: Breadcrumbs ('broodkruimels').
Breadcrumbs:
• maken het navigeren door een website overzichtelijker;
• zijn links terug naar iedere pagina die de gebruiker bezocht heeft om te komen waar hij nu is. Zo kan een bezoeker altijd de weg terug vinden en raakt hij/zij niet verdwaald;
• geven je bezoekers een zekerheid doordat ze zo kunnen zien hoe ze ergens zijn gekomen en dus ook hoe ze terug kunnen zonder het gebruik van de Back/Vorige-knop. Dit wil bezoekers namelijk wel eens afschrikken;
• staan normaal gesproken horizontaal boven aan een site, vaak onder de titel en onder eventuele headers.
Normaal ziet een breadcrumb er ongeveer als volgt uit:
Home > Sectie > Subsectie
Hieronder zie je een screenshot van een website die breadcrumbs heeft toegepast:

De breadcrumbs zijn in dit geval Home, News, Software en Applications. Dat is het pad dat de bezoeker tot nu toe gevolgd heeft.
Hoe ga je ermee aan de slag?
Als je overweegt om breadcrumbs op je website te gaan gebruiken, dan adviseer ik om dat met PHP te doen. Ikzelf heb daar uitstekende ervaringen mee. Je moet dus wel een beetje kaas hebben gegeten van PHP.
Voor de uitleg wil ik je graag verwijzen naar deze (Engelstalige) website:
http://www.baskettcase.com/classes/breadcrumb/
door Patrick Dankers, Alphamega Hosting (met dank aan Sjeef voor de tip)
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...WEBCAMXP

Windows 2003/2008 Server, XP, Vista, 7 - freeware
Deze software is voor het monitoren van webcams en netwerkcamera's. Je kan de beelden van de camera ook opslaan of streamen. Uitstekende software, die gratis is voor persoonlijk gebruik. (Bron: Wim W)
http://www.webcamxp.com/home.aspx

YOUTUBE DOWNLOADER 2.5.1
Windows Vista/2000/XP - 2,95 MB - freeware
Een simpel progje dat doet wat het zegt: je kan FLV bestanden downloaden van YouTube en omzetten naar de meeste belangrijke formats. Gewoon een adres invullen van een YouTube filmpje, en op OK klikken. Nog eens op OK klikken om naar het gewenste bestand om te zetten (van o.a. iPod, PSP, mobieltje, AVI, mP3, WMV, Xvid) (TIp: Wim W)
http://download.cnet.com/YouTube-Downloader/3000-2071_4-10647340.html

MAP TOOLKIT - INVENTARIS VAN ALLE WINDOWS INSTALLATIES
Windows - freeware
Een heel goede tool voor de systeembeheerder: daarmee worden alle WIndows-computer in een netwerk geïdentificeerd via Active Directory of een netwerkscan op IP-adresbereik. Een volledige uitleg over wat dit progje vermag vind je bij Techworld. (Tip: Wim W)
http://techworld.nl/technologie/11250/inventariseer-je-windows-installaties.html#source=rss

DVD SLIDESHOW GUI
Windows all - 16,8 mB - freeware
Met deze software kan je diashows maken van je afbeeldingen, die op een dvd zetten, en dan op je tv afspelen. Je bepaalt de maximum grootte, kan achtergrondmuziek toevoegen, alsook enkele effecten.
http://download.videohelp.com/tin2tin/index.html

RENAULT TRUCK RACING


Windows XP/Vista - 222,2 MB - freeware
In dit game race je om ter snelste - niet met Formule 1 wagens, maar met trucks. En natuurlijk met de nodige moeilijkheden om de bochten te nemen en op te trekken.
http://www.renault-trucks.info/truckracing/

PHP DESIGNER 7

Windows - freeware
Een PHP editor, die erg snel werkt, en ingebouwde ondersteuning heeft voor HTML, CSS en JavaScript. Je kan werken met JavaScript frameworks zoals jQuery, Ext JS, YUI, Dojo, MooTools, Prototype.
http://www.mpsoftware.dk/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: TAP TAP REVENGE
iPhone OS - 9,9 MB - freeware
Met dit spelletje komt het principe van Guitar Hero naar de iPhone: je moet de noten op het juiste moment aanklikken. ER zijn al 150 songs beschikbaar voor dit game.
http://www.chip.de/downloads/Tap-Tap-Revenge-fuer-iPhone_36615979.html
http://tapulous.com/taptap2/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: READY SALTED
iPhone - freeware
Een app, uitgebracht door het Britse Food Standards Agency: hiermee kan je berekenen hoeveel zout je per dag inneemt, om dat zoutgebruik aan banden te leggen. Een leuk ideetje voor de gezondheidsdiensten in ons land?
http://www.food.gov.uk/saltapp/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer en medewerker Lode heeft een antwoord op de vraag van lezer Wesley:
<<<
De vraag:
een collega van me had een concrete vraag voor me waar ik geen antwoord op weet: hij werkt met Adobe Photoshop CS 2 en zoekt een manier om (gratis als het kan) de RAW-bestanden van zijn Nikon D700 te kunnen openen met bovenstaand programma.Het gaat hem dus over de NEF-bestanden. Heeft iemand een idee of er een plugin bestaat die je zonder al te veel poespas kan installeren?
Groetjes, Wesley

Het antwoord van Lode:
Hier vind je de plugin:
http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=2460
>>>
Bedankt, Lode!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Medewerker Sjeef heeft nog een aanvulling op "Het laatste woord" van Nummer 620 van 10/10/2009 betreffende Buma/Stemra.

http://www.nu.nl/internet/2098918/bumastemra-schrapt-omstreden-embedtarief.html

Vriendelijke groeten,
Gerard Schaefers
Website: http://www.sjeef.eu
' Vergeten' groenten? Nieuwe rubriek: http://www.sjeef.eu/Nederlands/Recepten/Groenten/00groenten.htmlNeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Er is een milieuvriendelijk ontbladeringsmiddel gevonden:
herfst.