Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
1/10//2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 618 van 26/9/2009

Gegroet lezer,

We blijven maar genieten van deze heerlijke nazomer! Maar toch is het al te voelen dat het herfstseizoen er is. Wanneer we 's ochtends met het fietsje naar het station peddelen, is een dik vestje al nodig, en ook het fietslicht moet dan branden. En 's avonds wordt de verlichting in huis ook al sneller aangestoken. Maar geen nood, ook de herfst heeft zijn weldaden, al zijn het maar de heerlijke tinten die de bladeren van de bomen aan het landschap geven. Wie in de stad woont, raden wij dringend aan eens een treinritje te maken en zijn ogen de kost te geven aan dit heerlijke landschap!

Deze week behandelen wij in onze Tips rubriek verder het PST bestand, het o zo belangrijke maar o zo kwetsbare onderdeel van Outlook. BIj onze berichtgeving hebben wij weer getracht om toch minstens één dag berichten te brengen uit eigen land (of Europa), onder het motto "dicht bij mijn bed dag". Bij onze berichten zal u deze week weer de vertrouwde namen aantreffen, Google, Facebook,..., maar de nieuwe tools die zij uitbrengen worden toch met een kritisch oog bekeken.

Zo. Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MUZIEKUITGEVERS WILLEN MEER GELD VAN ITUNES
Componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers willen meer geld van Apple en andere e-winkels - niet alleen voor de gewone muziek downloads, maar ook voor films en tv-shows. Op het eerste zicht erg inhalig, maar toch een begrijpelijke eis?
Enkele groepen die de belangen verdedigen van songschrijvers, componisten, muziekuitgevers willen voortaan meer geld van online muziekwinkels zoals iTunes. Zelfs voor de films en feuilletons die je (elders, niet bij ons!) via iTunes kan downloaden, zou er een extra heffing komen. Iets wat Apple zijn gebruikers allicht moeilijk zal kunnen verkopen, omdat die nu al heel erg protesteerden tegen de prijsverhoging voor bepaalde songs.
Maar toch lijkt er geen ontkomen aan. De belangengroepen hebben namelijk een heel plausibele uitleg voor hun eis. En als je die aanhoort, moet je hen toch wel ergens gelijk geven. Het is immers zo dat de makers van een song (componist, tekstschrijver, uitvoerder) de rechten voor het gebruik van hun lied vaak voor heel weinig geld, zelfs gratis, weggeven wanneer die song in een film of feuilleton gebruikt wordt. Wanneer film of feuilleton op tv uitgezonden moet worden, moet de tv-zender immers een heffing betalen voor het uitzenden van de song. En die is, bij een kaskraker, niet onaanzienlijk. Bovendien brengt het afspelen van een song tijdens een film of feuilleton nog extra publiciteit voor de song, en dat is ook meegenomen.
Maar nu valt er een deel van deze inkomsten weg. Films en feuilletons worden immers steeds vaker via het internet aangekocht en gedownload, en niet via tv uitgezonden.
Uiteraard is dit een bericht dat opgaat voor de VS, waar een heel ander systeem van auteursrechten bestaat dan in Europa of ons landje. In dit artikel van CNet vind je het hele systeem van ASCAP en "mechanische" licenties fijn uitgelegd.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10355448-93.html

GOOGLE DOCS STEEDS VAKER GEBRUIKT...
... maar let op wat je er in zet: Google zal ze binnenkort ook beginnen te indexeren!
Microsoft zal het niet graag horen, maar Google Docs wordt door steeds meer bedrijven gebruikt. Bij een ondervraging van 262 mensen kwam IDC tot de vaststelling dat 1 op 5 bedrijven bevestigt dat Google Docs algemeen gebruikt wordt op de werkvloer. Een goed punt voor Google natuurlijk, maar daar moeten wel enkele kanttekeningen bij gemaakt worden.
Om te beginnen wordt Google Docs niet alleen gebruikt, maar als een aanvulling op Microsoft Office. Om snel enkele wijzigingen te maken aan een document bijvoorbeeld, of om samen te werken aan een document. Daarin ligt immers de kracht van Google Docs: het collaboratieve aspect - Google Docs kan het als tekstverwerker nog altijd lang niet halen van Office, dat veel meer mogelijkheden biedt.
En verder is het zo dat het gebruik van Google Docs niet altijd officieel is, maar vaak een eigen initiatief van de werkers zelf, zonder dat het behoort tot het officiŽle werkpatroon van het bedrijf.
Is dit een nadeel voor Microsoft, dat zelf ook een "cloud" wil creŽren voor haar Office kantoorsuite, of juist een voordeel? Zodra Microsoft officieel uitkomt met haar online tools, zouden de werkers, die al gewend zijn om in de Cloud te werken dankzij Google Docs, gemakkelijk de overstap kunnen maken... (1)
In elk geval: de werkers die gebruik maken van Google Docs moeten in de toekomst toch goed opletten wat zij in hun documenten zetten - en ook nakijken in hoeverre zij die documenten publiek maken. Want Google heeft aangekondigd dat het alle documenten, spreadsheets en presentaties die op het web gepubliceerd zijn via Google Apps wil doorzoeken. Het gaat dan wel om bestanden die uitdrukkelijk gepubliceerd zijn via de "publish as web page" of "publish/embed" optie, en waarnaar gelinkt wordt vanuit een publieke webpagina. Bestanden die gedeeld worden via "Allow anyone with the link to view" worden dus niet opgenomen in de index.
Het kan dus in elk geval geen kwaad om na te kijken of alle documenten op de juiste manier gepubliceerd zijn. Google heeft instructies bekend gemaakt voor het de-publiceren van de pagina's.(2)(3)
En dan belanden we weer bij de nadelen van "the cloud". Eerst en vooral staan de bestanden "in the cloud" op computers die jou of jouw bedrijf niet toebehoren. En waarmee zij dus eigenlijk kunnen doen wat ze willen. Je hebt ook geen controle over de beveiliging op deze servers, en als er iets fout loopt (server crasht bijvoorbeeld) heb je ook een zicht laat staan invloed op de snelheid van de herstelling.
Een tweede nadeel is dat je documenten verspreid raken. Wij horen steeds vaker de klacht van mensen die nu voortdurend moeten zoeken: waar staat mijn document nog - in the cloud, of op mijn computer? Het lijkt ons dat Microsoft hier een grotere kans maakt om deze onduidelijkheid te voorkomen, op voorwaarde uiteraard dat het veilige tools bieden kan die een uiterst zorgvuldige synchronisatie van de documenten kunnen waarborgen.
http://www.infoworld.com/d/cloud-computing/google-docs-widely-used-1-in-5-workplaces-132
http://www.google.com/support/forum/p/Google+Docs/thread?tid=494fcd958e4ffe59&hl=en
http://www.theregister.co.uk/2009/09/19/google_apps_public_docs_crawling/

DISCUSSIE TUSSEN APPLE EN GOOGLE ROND VOICE APP LOOPT OP
Het lijkt wel een spelletje "nietes welles" tussen twee kinderen. Alleen zijn het geen twee kindjes, maar twee groten uit de IT industrie, die elkaar de zwarte piet toeschuiven in de zaak rond de weigering van de Voice app op de iPhone. De laatste ontwikkelingen.
De ijzeren hand waarmee Apple de controle wil houden over wat er in de App Store voor de iPhone aangeboden wordt blijkt het bedrijf duur te staan komen. Er zijn de laatste tijd verschillend verhalen opgedoken van ontwikkelaars die hun progje om duistere redenen niet mochten aanbieden in de App Store. Het geval dat het meeste media aandacht trok was echter de Google Voice app, waarmee je alle telefoontjes centraal op die ene iPhone kon laten bijeenkomen, en ook je boodschappendienst kan beheren, zelfs Voice gesprekken kan voeren. Google verwijderde deze app uit de App Store, maar werd enkele dagen later door de Federal Communications Commissions op de vingers getikt - is dat niet een beetje té protectionistisch? Velen vermoedden immers dat Apple deze app verbannen had omwille van akkoorden die het met de provider AT&T afgesloten had, en waarbij het bijvoorbeeld geen VoIP toepassingen zou toelaten (die uiteraard concurrentie vormen voor AT&T). Apple antwoordde daarop dat het deze app nog niet definitief afgekeurd had - men zou nog "in besprekingen zijn". Google daarentegen zei dat er inderdaad besprekingen geweest waren met Apple, maar dat daarin een vertegenwoordiger van Google te horen kregen dat Voice geweigerd werd om dat het de opbelfunctie (phone dialing) van de iPhone dupliceerde.
Een welles nietes spelletje dus, waarbij beide partijen op het randje van de beschuldiging "jij liegt!" staan. Een niet al te fraai schouwspel, dat Apple pluimen kost bij de investeerders. Die waren al niet goed gezind toen verleden jaar het ongezonde uiterlijk van Steve Jobs door het bedrijf zelf afgedaan werd met een "kleine verkoudheid", terwijl nu geweten is dat hij een ernstig gezondheidsprobleem had, en zelfs een levertransplantatie moest ondergaan...
http://news.cnet.com/8301-13579_3-10356462-37.html
http://www.wired.com/epicenter/2008/06/apple-says-stev/

MYSPACE BRENGT EEN SYNCHRONISATIE IN DUBBELE RICHTING MET TWITTER
Het een is een sociaal netwerk, het ander een microbloggingdienst. Maar ze hebben allebei een profiel waarop je updates kan zetten. En voortaan kan je die updates, dankzij MySpace, ook synchroniseren met Twitter
Het wereldje van MySpace gaat er iets trager aan toe - daar houd je een beetje een dagboek bij van de dingen die je met je vrienden doet. Je plaatst foto's, je vertelt wie je allemaal ontmoet hebt. Bij Twitter zit je in een stroomversnelling: de berichten (tweets) zijn er heel kort, en je vertelt niet meteen over jezelf, als wel over interessante artikels die je ziet of gebeurtenissen die je meemaakt.
Beide diensten hebben iets heel belangrijk gemeen: de profiel pagina, waar jouw updates verschijnen. MySpace heeft nu een tool uitgebracht, die meteen vanaf maandag al beschikbaar was, waarmee je je status update op je MySpace account kan synchroniseren met je Twitter feed; en omgekeerd zal je ook je Twitter updates kunnen importeren naar je MySpace feed.
Bij elke update zal wel netjes staan waar hij uitgevoerd werd; MySpace updates die op Twitter gepost worden, zullen een link bevatten naar Twitter, zodat het gemakkelijker wordt om commentaren te geven.
Er is wel een nadeel: momenteel is het zo dat àlle updates naar je Twitter account gestuurd worden; je kan niet kiezen welke updates wel en welke niet verstuurd worden. En dat is toch iets wat de meeste internauten zullen willen...
http://www.readwriteweb.com/archives/myspace_now_syncs_status_updates_with_twitter.php
http://www.myspace.com/pressroom?url=/article_display.cfm?instance_code=myspace&article_id=1078

GPS APPS IN MOBIELTJES: OP DE RAND VAN HET WETTELIJKE?
Je mag je mobieltje niet gebruiken wanneer je achter het stuur zit. Maar wat met de gps app in je mobieltje? Het is toch de bedoeling dat je tijdens het rijden deze app consulteert, niet?
Hier in ons landje bestaat al een verbod op het bellen achter het stuur. In het Australische Victoria ook - daar mag men de mobiele telefoon zelfs niet vasthouden, op zijn schouder geklemd houden of op zijn schoot hebben liggen, zelfs als de telefoon niet gebruikt wordt. Tegenwoordig zijn de smartphones echter vaak uitgerust met een GPS app, voor satellietnavigatie.
Als je de mobiele telefoon niet in handen mag houden, dan zit er niets anders op dan een speciale car kit aan te kopen. Maar dan wordt het wel een dure affaire. Zo'n navigatie app als de TomTom voor de iPhone kost immers $99,99. Als je er dan ook nog een car kit bij moet kopen, dan komt die app je veel duurder uit dan een gewoon apart GPS toestel voor je auto.
Met andere woorden: de gps apps voor de smartphone mogen dan al heel leuk zijn, maar door de (terecht!) stricte wetgeving rond het gebruik van de telefoon in de wagen, lijken deze apps geen lang leven beschoren...
http://www.theage.com.au/digital-life/cartech/sat-nav-apps-could-be-heading-for-a-dead-end-20090918-fv1v.html

HACKER ORGANISATIE KRIJGT KOEK VAN EIGEN DEEG
Een underground malware en hacking forum kreeg een koekje van eigen deeg, toen het zelf gehackt werd door een digitale actievoerder. Nog van dat!
Volgens het beveiligingsbedrijf F-Secure zou het gaan om het underground forum pakbugs.com. Dat was een verzamelpunt voor hackers met kwade bedoelingen, die er malware, gestolen kredietkaartnummers enz. kochten en verkochten.
Tot op een mooie dag een digitale activist, met de naam "Catch Them" inbrak in de site, de hand kon leggen op de volledige lijst van geregistreerde bezoekers, inbegrepen hun forum paswoord en mailadres, en deze gegevens dan postte op de Full Disclosure mailinglijst van F-Secure.
Heeft deze activist gehandeld als antwoord op de oproep van enkele beveiligingsbedrijven om voortaan proactief mee te werken aan de opsporing van hackers? Wie weet. Opvallend feit is dat de redacteur die het artikel bracht bij PC World eraan toevoegde dat hij zelf uitgeteste heeft of het forum nog online was, maar dat hij het wel gedaan heeft vanop een Linux testmachine het bezoeken van zo'n hacksite vanop een WIndows machine vond hij veel te gevaarlijk...
http://www.gossamer-threads.com/lists/fulldisc/full-disclosure/
http://www.pcworld.com/article/172243/tables_turned_on_hacker_site.html?tk=nl_dnx_t_crawl

NOG ALTIJD GEEN KLAARHEID OVER GOOGLE BOOKS
Google wil de ingescande boeken niet alleen in digitale vorm leveren aan de internaut, maar wil met peperdure printmachines instant boeken in papieren vorm leveren. Alleen: de discussie over het inscannen van de boeken blijft voortduren.
Een digitaal boek is gemakkelijk. Op één e-reader kan je vele boeken zetten - dat spaart bomen, want de boeken moeten niet meer geprint worden, en ook aan gewicht: je kan heel wat boeken in je handtas meenemen. Maar niet iedereen is gewonnen voor boeken in digitale vorm. Wat als je toch graag dat unieke boek, dat nergens ter wereld te vinden was behalve in die ene bibliotheek, graag lijfelijk in eigen handen wil hebben?
Ook daaraan heeft Google gedacht. Het heeft een partnerschap afgesloten met on Demand Books, waardoor de digitale exemplaren in papieren vorm gegoten kunnen worden. Hiervoor dient de Espresso Book Machine, een peperdure machine ($100.000) die in een mum van tijd (4 minuten) en volledig boek kan printen en inbinden, met cover en al. Het zou de boekenwinkel die deze dienst wil aanbieden amper $3 aan materiaal kosten - maar uiteraard moet dan de afschrijving van de machine bij gerekend worden. (1)
Maar voor het zover is moet Google nog eerst wat hindernissen uit de weg ruimen. De Amerikaanse overheid en verschillende in deze zaak betrokken partijen (uitgevers, auteursrechtenmaatschappijen, maar ook concurrenten als Amazon en Microsoft) stellen namelijk vragen bij het akkoord dat Google getroffen heeft met de boekenuitgevers over "orphan" boeken - boeken waarvan de auteur niet gekend is, en waarvoor dus geen toestemming gevraagd kan worden voor het inscannen van het werk. Over dit protest lees je meer bij PC World.(2)
En dan moet Google natuurlijk ook nog akkoorden afsluiten met de Europese uitgevers...
http://www.wired.com/epicenter/2009/09/google-books-publish-on-demand/
http://www.pcworld.com/article/172315/google_books_wont_hit_digital_shelves_anytime_soon.html?tk=nl_dnx_t_crawl

DIGITALE CONTENT VERANDERT ROL VAN BIBLIOTHEKEN
Nu stilaan alle content via digitale weg verkrijgbaar is, worden vragen gesteld bij de rol van de bibliotheek. Hebben die überhaupt nog wel een toekomst?
We blijven nog even bij de boeken. Want de laatste evoluties lijken te leiden naar een drastische revolutie bij de bibliotheken. De eerste experimenten met muziek die je bij je bibliotheek via het internet kan downloaden zijn al een feit - denk maar aan het Digileen project. Hierbij kan je (auteursrechtelijk beschermde) muziek downloaden en 3 weken bijhouden. Nadien kan je de muziek niet meer afspelen. En moet je niet meer naar de bib om wat cd'tjes te lenen die je dan 3 weken later moet terugbrengen.
Maar wat als ook alle boeken, zoals Google het wil, binnenkort in digitale vorm verkrijgbaar zullen zijn? Zullen we dan ook gewoon onze e-reader moeten aansluiten op de computer, inloggen op de bib, en daar een boek downloaden? Het zou in elk geval het probleem oplossen van boeken die net uitgeleend zijn, of die zo zeldzaam zijn of zelden gevraagd worden dat zij niet in voorraad zijn bij de kleinere bibliotheken. Elk boek zou vanuit elke bibliotheek gedownload kunnen worden.
Hetzelfde voor films die je bij de bib kan lenen. Maar dan rijst de vraag: waarom zou de bib dan nog moeten bestaan? Alles zou immers via download gebeuren. Het antwoord zal waarschijnlijk zijn dat de bibliotheek wel degelijk een recht van bestaan blijft hebben, maar dat haar rol anders zal zijn. Het zal meer een cultureel centrum worden, de nadruk zal misschien meer gelegd worden op het "beleven" van cultuur - een (digitaal) boek lezen tegen de achtergrond van muziek, en bij een kopje koffie. Een lezing over een onderwerp, een auteur of dichter die uitgenodigd wordt.
Wat denken onze lezers eigenlijk over de toekomst van de bibliotheek? Laat het ons weten in de reacties op dit artikel!
http://blogs.abcnews.com/theworldnewser/2009/09/sign-of-the-times-philadelphias-public-library-to-close.html
http://www.cnet.com/8301-19709_1-10356608-10.html

NIELSEN EN FACEBOOK GAAN GEBRUIKER METEN
De gewone internaut mag Facebook dan al als een leuke site beschouwen waar hij vrienden vinden kan, maar voor Facebook zelf is hij een marketinginstrument. Dat bewijst de nieuwe deal met Nielsen.
De internaut zal het wellicht niet graag horen. Hij denkt alleen maar aan het leuke, het sociale van Facebook, maar vergeet dat de site niet gemaakt is voor zijn schone ogen, maar wel om geld op te brengen. Geld, dat komt uit marketing. De internaut is voor Facebook dan ook een "product" dat gemeten kan, moet worden, een product dat verkocht moet worden, aan de marketeers.
Klinkt hard? Toch is het de harde werkelijkheid. Dat wordt nogmaals bewezen door dit bericht. Nielsen, bekend voor zijn metingen (o.a. de Nielsen metingen van kijkcijfers in de VS), heeft een strategisch akkoord afgesloten met Facebook, waarbij de sociale netwerksite gebruikt zal worden als een onderzoeksinstrument om de houding en koopintenties van de gebruikers te meten.
Als eerste zou er al iets komen als Nielsen BrandLift, een tool om te meten hoe efficiŽnt bepaalde advertentiecampagnes zijn op Facebook. Met andere woorden: de internaut is niet alleen een "product", maar hij is nu ook nog eens proefkonijn geworden.
Bezien wij het te cynisch? Kan zijn. De meeste internauten zullen zich niet veel aantrekken van deze commerciŽle achtergronden van de site. De bewuste internaut echter moet toch eens twee keer nadenken over zijn aanwezigheid op Facebook...
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=24652

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED: BETALEN MET MAESTRO, EN NIEUW AANBOD MOBISTAR
Bij Mobistar kan je voortaan mobiel surfen met een prepaid kaart, zonder abonnement, en voor de e-commerce biedt Maestro zijn aanbod uit. Even wat toelichting.
Tot nu toe moest je, wanneer je een aankoop wou doen op een buitenlandse site, een creditcard hebben om je aankoop te betalen. Nu zijn heel wat burgers niet opgezet met zo'n creditcard - de interesten die gevraagd worden voor je negatief saldo zijn er immers erg hoog. Anderen hebben dan weer vragen bij de beveiliging die zo'n creditcard heeft.
Voor deze mensen is er goed nieuws: voortaan kan je ook met je Maestro betalen. Maestro is een functie die op de bankkaarten van KBC, Centea en CBC aanwezig is. Wie dus zo'n kaart heeft, kan daar voortaan niet alleen in het buitenland mee betalen, maar ook in het binnenland, o.a. bij Azur, CoolBlue, Hairshop. Het betaalplatform hiervoor is afkomstig van het bekende bedrijf Ogone. (1)
Het tweede bericht over nieuwe mogelijkheden op het Belgische internet is afkomstig van Mobistar. Deze mobiele provider zal voortaan ook een formule aanbieden voor mobiel surfen zonder abonnement. Wie nog geen USB-modem heeft, kan zich dat aanschaffen bij zijn eerste "ticket"(simkaart) dat hij aankoopt, mits betaling van extra 54 euro. Deze simkaart kan nadien bijgeladen worden voor een bedrag vanaf 5 euro. Herladen is mogelijk via de Mobistar-website, de banccontact terminals, of via m-banxafe.
De prijs van dit abonnement valt ons eerlijk gezegd toch wat tegen. 500 MB kost namelijk 50 euro. Voor die prijs heb je bij Proximus een Mobile Internet Anytime Plus van 5 GB, en ook Mobile Vikings biedt meer dan 3GB Data.
http://www.datanews.be/nl/news/90-8-26151/mobistar-lanceert-mobiel-surfen-zonder-abonnement-.html
http://www.bankshopper.be/?action=nieuws_detail&nieuws=1177&titel=Maestro+en+KBC+maken+e-commerce+mogelijk+voor+iedereen&thema=

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED: HADOPI WET EEN FEIT
De kogel is door de kerk: ondanks zware kritiek is de Hadopi-wet door het Franse parlement goedgekeurd. Nog even vlug op een rij zetten wat de wet bepaalt, en ook de aandacht vestigen op een debat dat deze week in Leuven gevoerd wordt over auteursrechten.
De Franse "Hadopi" wet heeft wereldwijd de pers gehaald, omdat zij een van de strengste is ter wereld in de strijd tegen het illegaal downloaden. Het wetsvoorstel kreeg zware tegenkanting van verbruiksorganisaties, maar kreeg de steun van de muziek- en filmindustrie. En u begrijpt het al: die laatste heeft een langere arm dan de gewone burger. De wet werd dan ook met 258 stemmen voor en 131 stemmen goedgekeurd.
Nog even herhalen wat de wet inhoudt: de burger die betrapt wordt op het illegaal downloaden auteursrechtelijk beschermde werken krijgt een waarschuwing. Na drie waarschuwingen wordt zijn internettoegang onherroepelijk afgesloten, voor een jaar lang, bij àlle providers. De rechter kan ook ervoor kiezen om in plaats van deze verbanning een boete op te leggen tot 300.000 euro of een celstraf van maar liefst twee jaar!
En zelfs wie door onvoorzichtigheid of onwetendheid zijn (draadloze) internetverbinding open laat staan, zodat anderen daarvan gebruik kunnen maken om illegale bestanden te downloaden, riskeert een boete van 1.500 euro en een schorsing van een maand lang...
Wat de oppositie wel heeft kunnen bereiken dat de straffen en schorsingen ten minste uitgesproken moeten worden door een rechter, en niet zomaar op beschuldiging van een platen- of filmmaatschappij kan geschieden.(1) (2)
In verband met dit bericht willen wij even vermelden dat er nu vrijdag, 25/9, om 20u een debat plaats heeft over de compatibiliteit van de auteurswetgeving met het internet, onder de titel "KopiŽren? Yes, we can!). De inkom is gratis. Het debat vindt plaats in de foyer (bovenste verdieping) van de stadsbibliotheek Tweebronnen, Leuven.(3)
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=449167&mail=98&C=0
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/france-to-ban-web-for-illegal-downloaders-20090923-g187.html
http://www.netwaves.org/node/479

DONDERDAG DICHT BIJ MIJN BED: VRT EN HET TOTAALPAKKET VAN THUIS
Als het erop aankomt om een multimediaal pakket te maken rond een tv-programma, dan moet ons landje niet onderdoen voor het buitenland. Kijk maar naar de populaire soap Thuis van Een.
Trouwe soapfans zullen een zucht van verlichting geslaakt hebben toen begin september "hun" thuis weer op de buis was. Deze Eén-reeks steelt al meer dan 10 jaar de harten van talloze Vlamingen, die elke dag meeleven met de lotgevallen van Frank en Simoneke. Maar hebt u eigenlijk al opgemerkt hoe Eén van deze soap een multimediale belevenis gemaakt heeft?
Het is begonnen met de korte aankondiging elke dag op Radio2, waarin Ellie ten tonele gevoerd wordt, de nieuwsgierige buurvrouw, wie op alles haar commentaar heeft. Elke dag om 17U45 te beluisteren, en wie het miste kan het beluisteren on demand via de website van Radio2. Ellie kreeg vervolgens ook een eigen blog. Daarop staan foto's over gebeurtenissen uit de reeks, met commentaren op deze gebeurtenissen.
De "bedrijven" uit de reeks hebben inmiddels ook hun eigen website gekregen: Taxi Ter Smissen, Sanitechniek, Hof Ter Smissen. Dokters An en Geert hebben ook hun site: PraktijkDeDecker, waar je dan weer tips vindt over allerlei zaken - babyverzorging, inentingen, enz.
Maar we zijn er nog niet. Femke en haar notaris hebben hun eigen Facebook pagina gekregen, die mooi up to date gehouden wordt. En Katrien en Paulien, de dochters van Julia en çois, hebben een eigen Netlog. En daarop verschijnen natuurlijk updates die passen binnen de verhaaltrent van THuis.
Van mooi uitgewerkt multimediaproject gesproken, dat bovendien echt uptodate gehouden wordt en "net echt" is - Aan dit project kunnen ze in het buitenland een voorbeeld nemen!
Op het blog van "Ellie Vranken" vind je alle adressen terug. En op de website van Thuis zelf vind je een schets van alle personages, plus samenvatting van wat zich de voorbije jaren afgespeeld heeft.
http://blog.ellievranken.be/
http://www.een.be/programmas/thuis/het-nieuwe-seizoen-van-thuis

GOOGLE CHROME KRUIPT IN DE HUID VAN IE
Zelf zegt Google dat het de gebruiker wil helpen sneller en veiliger te surfen, maar je kan natuurlijk ook van mening zijn dat Google gewoon de browser oorlog wil winnen door zichzelf als een Trojaans paard te vermommen...
Eigenlijk is het ongelooflijk slim bekeken van Google, vanuit strategisch standpunt bekeken. De mensen zijn nu eenmaal niet echt geneigd om een nieuwe browser te installeren, want dan moeten zij van bookmarks veranderen, paswoorden, er zijn knoppen die op andere plekken zitten, enz. Maar een plug-in installeren, dat zien ze wel zitten.
En daarom heeft Google, dat nog altijd aan een tamelijk klein marktaandeel in de browseroorlog zit, beslist om haar Chrome browser om te vormen tot een plug-in die je in IE kan installeren (versie 6, 7 en 8). Volgens Google zou je daarmee de snelheid en de geavanceerde functies van Chrome in je vertrouwde IE-browser hebben. De plug-in werd Google Chrome Frame genoemd.
Deze stap heeft nog een voordeel. Veel internauten werken met kantoorfuncties die binnen de browser werken. Dat is dan meestal IE. Deze internauten zijn dus verplicht om met IE te blijven werken. Dankzij deze plug-in kunnen zij nu dus van de geneugten van Chrome genieten, en toch hun verplichte browser blijven gebruiken.
Voor zover wij begrepen hebben zal de internaut, na installatie van de Chrome browser, niet meteen alle pagina's in Chrome zien, maar in IE. De ontwikkelaars die willen dat de Chrome Frame browser gebruikt wordt op de machine van de internaut die hun site bezoekt, in plaats van de gewone IE, moeten simpelweg een bepaalde tag in hun code verwerken. Met andere woorden: Chrome is nog niet de default rendering machine in deze plug-in, wel IE. Maar dat zou misschien wel eens kunnen veranderen - en dan zou Microsoft toch eens kunnen reageren. Sommigen vinden deze zet van Google al niet zoals het hoort - Garett Rogers van ZDNet noemt het in zijn blog gewoonweg "Google hijacks Internet Explorer" (Google kaapt IE weg). En daarlijkt het wel wat op, niet?
http://blogs.zdnet.com/Google/?p=1558
http://www.pcworld.com/article/172417/google_gets_inside_ie_with_chrome_frame.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.youtube.com/watch?v=sjW0Bchdj-w

MET SIDEWIKI VAN GOOGLE COMMENTAREN POSTEN OP WEBSITES
Ook een ander initiatief van Google, SideWiki, om commentaren te posten op websites, wordt niet op algeheel gejuich onthaald.
De interactie met de gebruiker is iets wat hoog aangeschreven staat in het Web 2.0. De meeste websites voorzien dan ook de mogelijkheid voor de gebruiker om te reageren op artikels die op de site verschijnen.
Google heeft nu echter een nieuwe tool uitgebracht, Sidewiki, die verpakt wordt in de Google Toolbar. Wie deze extra knoppenbalk installeert, zal voortaan in een zijbalk in IE en Firefox commetnaren kunnen plaatsen over de artikels die hij leest, links kunnen suggereren als aanvullende informatie, enz. Deze commentaren worden dan niet chronologisch gerangschikt, maar in volgorde van relevantie - en Google gebruikt daarvoor een speciaal algoritme, dat rekening houdt met feedback van jou en andere gebruikers, je vorige commentaren, en vele andere signalen.
De gebruiker kan een commentaar leveren op een hele pagina of een stuk ervan, en zijn commentaar posten op Twitter, Facebook en Blogger vanuit de Sidewiki interface. De commentaren kunnen bovendien zelfs video's zijn. En anderen kunnen aangeven of zij jouw commentaar nuttig vonden of niet.
Allemaal goed en wel, en op zich is er niets mis met deze nieuwe tool. Behalve dat hij de gebruiker in verwarring brengt. De meeste sites hebben immers hun eigen systeem van commentaren. Moet de gebruiker zijn commentaar in dit eigen systeem schrijven, of in de Sidewiki? Doet hij het laatse dan zal de uitgever van de site (blog of nieuwssite) niet meer de "eigenaar" zijn van de commentaren, en die bijvoorbeeld ook niet kunnen modereren. Bovendien zullen de commentaren gefragmenteerd worden - de commentaren in de Sidewiki zouden enkel maar zichtbaar zijn voor de internauten die de Google Toolbar geïnstalleerd hebben.
En dan is er nog dat duiveltje dat in ons oor fluistert dat dit weer de zoveelste poging van Google is om informatie en statistieken te verzamelen over relevantie, populariteit, enz. En ons begint het stilaan toch te hinderen dat Google in elke pappot die op het internet-vuur, zelfs de kleinste, wat te brokkelen wil hebben.... Maar wij zijn dan ook een beetje aan de paranoïde kant...
Maar probeer het zelf eens uit, en zeg ons wat je ervan denkt?
http://googleblog.blogspot.com/2009/09/help-and-learn-from-others-as-you.html
http://www.networkworld.com/news/2009/092309-googles-sidewiki-lets-people-post.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2009-09-23
http://google.com/sidewiki/#tbbrand=GZEG

Reactie: http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9722&reactietonen=ja#9722

GOOGLE SYNC EN PICASA MET GEZICHTSHERKENNING
Na onze stevige kritiek op twee nieuwe producten van Google toch even ook wat positiefs: Google sync biedt push email aan en doet dat gratis. En de Picasa software kan voortaan gezichten herkennen, zodat je fotocollectie beter georganiseerd kan worden. Even wat uitleg.
Eerst Picasa. Al een jaar geleden bracht Google een nieuwe tool uit voor gezichtsherkenning in de Picasa Web Albums site, de webdienst dus. Nu wordt die tool ook beschikbaar in de downloadbare software, Picasa (voor Windows en Mac). Deze tool is wel handig: hij scant de foto's aan op gezichten, en brengt foto's waarop eenzelfde gezicht voorkomt onder in een groep. Jij moet dan zeggen wie die bepaalde persoon is (dat kunnen er ook meerdere zijn), en ook bevestigen dat wat de software geraden heeft, ook waar is, zodat de software kan leren uit jouw antwoorden. En als die persoon iemand is uit jouw Google adresboekje, dan kan je dit opzoeken met auto-complete. Staat die persoon nog niet in je adresboek, dan geeft Google je de optie om deze persoon toe te voegen als iemand nieuw.
Uiteraard zal de machine wel heel wat werk hebben wanneer je de software voor de eerste keer draait. Maar er is iets erg slim waaraan Google gedacht heeft: als er foto's zijn die je zowel in de online dienst van Picasa hebt staan, als op je harde schijf, en de foto's zijn door de gezichtsherkenningssoftware gegaan, dan zal de software dit begrijpen en je daarvan verwittigen. En voor foto's die lijken op gezichten die jij al geverifieerd hebt, zijn snelle Yes en No buttons voorzien om de door Google gesuggereerde naam van de persoon te accepteren of te verwerpen.
Al met al een handige software, die uiteraard af en toe wel wat steken laat vallen. Maar ook mensen missen zich al eens, niet? Dus voor deze nieuwe tool verdient Google alle lof. Wij wachten nu nog op het "augmented reality" vizier, of de speciale lens die je voor je ogen draagt. Zie je een persoon, en is die door de software herkend, dan kan de software jou zeggen wie die persoon is, met naam, toenaam, adres, werk, en alle info die jij in jouw adresboekje gezet hebt. Dat zou pas leuk zijn!(1) (2)
Het tweede positieve punt dat wij kunnen vermelden over Google, is dat het nu ook "push" email aanbiedt. En dat nog gratis bovendien. Je moet dus niet zelf meer je mailprogramma instellen om elke XX minuten te gaan kijken op de mailserver van je provider of er nieuwe mail is. Bij push mail wordt de mail meteen naar jou doorgestuurd wanneer zij op de server van de provider aankomt.
Alles wat je moet doen is naar de instellingen van je Google account gaan, en daar bij Settings / Mail / de push mail activeren. Let er wel op: deze optie zorgt ervoor dat het toestel wel heel wat meer energie gaat verbruiken. En let ook op met je dataverbruik, want wanneer je veel mails krijgt met grote bijlagen, je deze mails volledig laat binnenlopen op je toestel, en je een abonnement hebt met datalimiet, dan zou je wel eens een gepeperde rekening kunnen krijgen aan het einde van de maand!(3)
http://download.cnet.com/Picasa/3000-2193_4-10160334.html
http://news.cnet.com/8301-27076_3-10358662-248.html
http://www.google.com/mobile/products/sync.html#p=apple
Reactie: http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9723&reactietonen=ja#9723
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


EEN WET NODIG VOOR "RECHT OP HERSTELLING"?
In de Amerikaanse staat Massachusetts wordt getracht een wet te laten stemmen die een mechanieker het recht geeft om een herstelling aan een auto uit te voeren. Het lijkt overbodig, maar is het niet.
Er was een tijd dat een auto mechanisch was. Alles aan de auto kon met wat gesleutel opgelost worden. Wie zelf wat handig was, kon dan ook zelf het onderhoud aan zijn auto uitvoeren.
Maar die tijd is voorbij. De hedendaagse auto bevat een flink deel computertechnologie. Computers controleren verschillende functies in de auto: de remmen, druk in de banden, de electronica, motorolie... en als het misgaat geven zij een seintje. De arme automobilist die dit seintje krijgt kan tegenwoordig niet anders dan naar een officiŽle dealer gaan - de garagist van op de hoek, hoe vakbekwaam ook, krijgt immers vaak niet de nodige informatie van de fabrikanten over de verschillende programma's, om die terug te resetten na de nodige herstelling.
In de Amerikaanse staat Massachusetts wil men daarom een wet in het leven roepen die de fabrikanten moet verplichten om deze informatie vrij te geven. Die zijn natuurlijk niet opgezet met dit voornemen, omdat het hun lucratieve afspraken met de dealers bedreigt. En dus komen de lobbyisten in actie...
Bij The Registers is een hele discussie ontstaan rond het probleem.
http://www.patriotledger.com/opinions/x1916876377/COMMENTARY-Right-to-repair-bill-shifts-control-from-dealer-to-owner
http://yro.slashdot.org/story/09/09/15/2236213/Right-To-Repair-Bill-Advances-In-Massachusetts

ITWINGE: EEN KLAVIER VOOR DE IPHONE
Wie toch niet kan wennen aan het aanraakklavier van de iPhone, zal blij opkijken: de iTwinge zorgt voor een heus klavier met toetsjes op je iPhone.
Eigenlijk is het geniaal. De iTwinge is eigenlijk een omhulsel dat je over de iPhone schuift, en dat dan aansluit op de dock van de iPhone. De toetsen komen nu overeen met het virtuele klavier van de iPhone. Met andere woorden: je kan gewoon de toetsen indrukken, en die aanraking wordt dan doorgegeven aan het virtuele aanraakklavier van de iPhone.
Het lijkt wel erg handig. Nadeel is wel dat het klavier een flink deel van de schermruimte inneemt. Maar de iTwinge is in enkele seconden aan- en afgekoppeld, zodat je het klavier enkel boven kan halen als je wat werk wil verzetten met mailen of sms'en...
http://reviews.cnet.com/8301-19512_7-10354452-233.html
http://www.engadget.com/2009/09/16/itwinge-the-perfectly-named-iphone-keyboard/

ROBO.TO: FILMPJES VAN 4 SECONDEN OP JE UPDATE
Het ronddartelen in de sociale netwerken wordt nog wat leuker, met de korte videoboodschapjes die je via Robo.to op je status update kan zetten.
Dankzij het pas opgestarte platform robo.to kan de gebruiker van Twitter en van Facebook zijn status opfleuren met korte filmpjes van amper vier seconden, zonder klank weliswaar. Dat kan een gekke bek zijn, het schudden van de kop, het losdoen van je haar, een lange neus trekken... Creativiteit volop. Na registratie op de site kan je je bekkentrekkerij uploaden vanop je mobieltje of je webcam, voorzien van een korte boodschap. Je kan dit filmpje gebruiken als een avatar of een digitaal visitekaartje.
De site is in augustus van start gegaan, en heeft ondertussen al 100.000 leden, waaronder ook Justin Timberlake, die meerdere keren per dag een video update post. Maar probeer het zelf eens uit?
http://pressetext.at/news/090922001/roboto-viersekuendige-grimassen-als-status-updates/
http://robo.to/

KLAVIEREN EN MUIZEN TEGEN DE MEXICAANSE GRIEP
Het is al langer geweten: klavieren en muizen zijn een echte bron van bacteriŽn. En dat zeker in deze tijden van Mexicaanse griep!
De burgers zijn nog nooit zo hygiŽnisch geweest, sinds de media hen de daver op het lijf gejaagd hebben met doemscenario's over de Mexicaanse griep. De artsen juichen het toe dat wij ons bewust geworden zijn van de noodzaak de handen met antibacteriŽle zeep te wassen. Maar wat met onze randapparatuur?
Want ook die zijn haarden van bacteriŽn. We niezen of snuiten de neus, en met deze hand raken wij daarna het toetsenbord aan of de muis. Nu is het wel zo dat de meeste mensen een vaste werkplek hebben, maar als je op de werkplek van een ander moet gaan werken, dan doe je er toch best aan om even klavier en muis te ontsmetten.
Het bedrijf Seal Shield speelt al langer in op deze noodzaak tot hygiŽne; het brengt namelijk klavieren en muizen uit die (af)wasbaar zijn. De laatste tijd is er echter een nieuwe soort producten aan het ontstaan: klavieren en muizen die voorzien zijn van een antibacteriŽle laag. Die waren oorspronkelijk ontworpen voor gebruik in ziekenhuizen en dergelijke, maar nu de angst voor de Mexicaanse griep er goed in zit, zouden ook de meer klassieke bedrijven er wel eens beroep op kunnen doen.
Samsung bijvoorbeeld heeft al aangekondigd dat het goedkope computers zal uitbrengen die toch van deze antibacteriŽle laag voorzien zijn. Gezondheid!
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/international/41988/des-claviers-et-souris-contre-la-grippe-a.shtml

MICROSOFT KOMT MET INNOVERENDE BOOKLET COMPUTER
De softwaregigant wou zijn alternatief voor de Apple tablet geheim houden, maar Gizmodo slaagde erin een supergeheime presentatie van het toestel in handen te krijgen. Verbluffend - zowel vanuit journalistiek standpunt, als qua technologie!
Gizmodo kondigde aan dat het een scoop zou hebben, en contacteerde daarvoor de reporters van o.a. CNet. Vermits de scoop zou gaan over een revolutionair toestel van Microsoft, een soort tablet maar met dubbel gebruik van de scharnierende delen, contacteerden de reporters van CNet de softwaregigant. Die viel volkomen uit de lucht, maar kon niet anders dan bevestigen dat er inderdaad gewerkt wordt aan zo'n toestel, maar dat dit werk eigenlijk heel geheim was. Zo geheim dat de wetenschappers niet eens op de Microsoft campus mochten werken, maar elders ondergebracht werden.
Dit terzijde. De beelden die Gizmodo brengt zijn inderdaad erg intrigerend. Het toestel zou zowel als een tablet computer gebruikt kunnen worden, maar vermits het twee schermen heeft, net als twee bladzijden in een boek, zou het ook ideaal zijn als bookreader. Het toestel wordt bediend door aanraking met een stylus.
Of Gizmodo het bericht nu op eerlijke manier verkregen heeft of niet, feit is dat dit bericht tenminste veel concreter is dan alle geruchten die er over het fantoom tablet van Apple verschenen zijn. Nu is het natuurlijk de vraag: wil dit zeggen dat de beveiliging bij Apple beter is dan bij Microsoft, of dat ze bij Apple gewoon niet aan een tablet werken? De toekomst zal het uitwijzen!
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10359367-56.html
http://gizmodo.com/5365299/courier-first-details-of-microsofts-secret-tablet
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Zwemmende robot maakt gebruik van vinnen in plaats van propeller, net als bij vissen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090922004

*** Lexmark studie wijst uit dat consumentenvertrouwen in elektronica daalt. Drie vierde van de ondervraagde deelnemers wereldwijd verwacht dat hun apparatuur binnen de vijf jaar in de vuilbak belandt
http://www.lexmark.be/

*** Nu zijn ook in Facebook apps beveiligingslekken ontdekt, die het installeren van een Trojaaantje via de online apps mogelijk maken.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090921039

*** In ItaliŽ wordt van 3 tot 6 november de wereldwijde OpenOffice.org conferentie gehouden.
http://conference.services.openoffice.org/index.php/ooocon/2009

*** Vanaf november komt de Android software Layar eraan, die enhanced reality brengt op het mobieltje.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090923004

*** Russische biljonair Abramovich installeert lasers o zijn superyacht om de paparazzi te weren
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=93bc864238dea241478554be2fc616f9b700d5edebffe71005724d5452841e17

*** In Frankrijk roepen gamers op om een museum op te richten voor de klassieke arcadespelletjes die zo populair waren in de jaren 1980.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=8a218cbfbf607e2e1b2ed7a90c77cd6621c75db5ecc9ae99c59327067f9325ca

*** PandaLabs, het malware detectie- en analyselaboratorium van Panda Security, signaleert een stijging van 2.000 procent in spam onder de vorm van 'non delivery reports'. 20 procent van alle door Panda gedetecteerde spam gebruikt deze techniek
http://www.pandasecurity.com/

*** Pampers roept de blogsters op om zich de slaap van hun baby in te beelden
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/42039/pampers-invite-des-blogueuses-a-imaginer-le-sommeil-de-bebe.shtml

*** Boosdoeners die met scareware werken slaan hun slag met de hot topics op Twitter
http://ct.zdnet.com/clicks?t=429895171-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


FUN: AIM & IGNITE
[Pop] Erg opgewekte popmuziek van een Amerikaanse band. Wie de pagina van de band bekijkt op MySpace, zal opnieuw moeten vaststellen dat de bands tegenwoordig het eventuele verlies aan inkomsten door het illegaal kopiŽren van hun muziek, trachten goed te maken door de optredens. Deze band heeft in elk geval een goed gevuld reisschema voor zijn toernee!
Op de MySpace site kan je trouwens een tiental songs in streaming beluisteren. Heb je een account bij eMusic, dan kan je dar het album volledig downloaden.
http://www.myspace.com/fun
http://www.emusic.com/album/fun-Aim-and-Ignite-MP3-Download/11597403.html
http://ournameisfun.com/

JETS UNDER FIRE
[rock] Deze band brengt stevige rock, die soms wat aan U2 doet denken. De muziek van maar liefst 3 EP's kan je volledig gratis downloaden, inclusief cover art. Nogmaals het bewijs dat het muzieklandschap aan het veranderen is: de songs worden gratis aangeboden, omdat de artiesten hopen dat je naar hun optredens komt.
http://www.jetsunderfire.com/

JENNINGS
[Pop] Deze band heeft een zangeres met een opvallende stem, die zowel hoog kan en daarbij erg zuiver klinkt, als dieper en daar een speciaal timbre krijgt. Op de site van de band kan je verschillende songs in streaming beluisteren, net als bij de MySpace pagina. Tussen haakjes: is je het al opgevallen dat de meeste muziekwebsites de muziek niet meer automatisch opstarten wanneer je op de pagina belandt, maar dat je eerst zelf de "play" button moet aanklikken? Een veel gezondere benadering!
http://www.jennings-music.com/
http://www.myspace.com/jenningsmusic

SOUTH
[alternative pop] Mooie muziek, van een uit Londen afkomstig trio. Afwisselende songs, altijd met veel zorg gebracht. Op de MySpace pagina van het bandje kan je verschillende songs beluisteren, en op de eigen site van de band kan je ook nog eens enkele (knap gemaakte!) video's bekijken. De albums van de band zijn ook via eMusic te verkrijgen, maar niet voor BelgiŽ!
http://www.south.uk.net/index1.php
http://www.myspace.com/southofficial
http://www.emusic.com/album/South-You-Are-Here-MP3-Download/11178458.html

VRIJDAG HOORSPELDAG: AMOR VERHANDELT PEPPELS
Een heerlijk hoorspel in twee delen.
Deel 1: Verpleegster Gona Scheers komt herenboer Andries de Peppel verzorgen, die zijn been gebroken heeft. Zij zet meteen het hele huishouden naar haar handÖ
Deel 2: Verpleegster Gonna nodigt twee collega-verpleegsters uit op de boerderij. Er hangt romantiek in de lucht!
http://hoorspel.wordpress.com/2009/09/22/amor-verhandelt-peppels/
http://hoorspel.wordpress.com/2009/09/24/amor-verhandelt-peppels-2/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De optimisten beweren dat wij in de best mogelijke wereld leven; de pessimisten vrezen dat dat waar is.

Citaat van een illustere onbekendeDe nieuwe oogst250+ SITES VOOR GRATIS FOTO'S
Wie zelf een blog bijhoudt, of regelmatig artikels moet illustreren, zal ongelooflijk blij zijn met dit lijstje waarin 250 sites opgesomd worden waar je knappe foto's vindt die je gratis gebruiken mag. Om in je bookmarks te zetten!
[Taal: Engels]
http://mediamilitia.com/250-free-stock-photography-sites/

STRIPGENERATOR

Een leuke site: hier kan je zelf namelijk een strip maken, zelfs wanneer je niet echt over een tekentalent beschikt. Je kan kiezen uit een reeks figuurtjes en voorwerpen , en dan de vakjes vullen, stuk voor stuk. Je kan zelfs een strip blog aanmaken!
[Taal: Engels]
http://stripgenerator.com/

FMYLIFE
Denk jij dat jouw leven zuigt? En dat jou voortdurende allerlei calamiteiten overkomen? Bezoek dan deze site maar eens. Hier lees je namelijk verhalen van internauten, die vertellen over de verschrikkelijke dingen die hen overkomen is. Om een voorbeeld te geven: "Vandaag had ik een date met het meisje waarmee ik naar de skatebaan ga. Op de weg naar huis legde ze haar arm om me heen. Haar oksel stonk, en ik rook het de hele anderhalf uur durende rit..."
[Taal: Engels]
http://www.fmylife.com/

LIVEPLASMA: NIEUWE FILMS EN MUZIEK ONTDEKKEN
Een ongelooflijk interessante site, al is het maar vanuit het oogpunt van webdesign. Hier leer je verwante films, artiesten of albums kennen door gewoon de naam van een van jouw favorieten in te vullen. Voer bijvoorbeeld "James Bond" in, en je krijgt meteen heel wat kaskrakers, met afbeelding van de verwante films. Zo kom je op Black Angel, Peyton Place, enz. Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.liveplasma.com/

CRACKED
Ken je het Amerikaanse magazine Mad? Maak dan ook kennis met zijn collega Cracked, die echt wel veel doet aan haar online aanwezigheid. Neem bijvoorbeeld de rubriek "7 iems you won't believe are actually legal". Vlammenwerpers, hallucinogene middelen, tanneriet, speciale wapens... Je houdt het niet voor mogelijk! Een site om uren zoet te zijn!
[Taal: Engels]
http://www.cracked.com/

BEFUNKY

Het is altijd een probleem: welke foto van jezelf zet je in je profiel? Het beste kan je dan een niet al te serieuze foto van jezelf kiezen, zodat je meteen duidelijk maakt dat je jezelf niet zo ernstig neemt. Je kan de foto's die je bij BeFUnky maakt ook afdrukken op koffiekoppen, muismatjes, t-shirts, enz.
[Taal: Engels]
http://www.befunky.com/

PUBTOIMÊME
Ben je wat handig met camera en klank, en vooral: heb je wat creatieve ideetjes? Dan moet je eens langs gaan op deze site, Pub toi-même. Deze site werd in het leven geroepen door La Maison de la Pub, een organisatie die de Franse en internationale reclame verzamelt en archiveert. De bedoeling van deze site is dat de internauten zelf reclamefilmpjes kunnen maken. Als eerste maakt La Vache Qui Rit, het bekende kaasmerk, gebruik van de site, om een wedstrijd voor het beste reclamefilmpje te organiseren. Het filmpje "Suivez la Vache" is in elk geval al erg leuk!
[Taal: FR]
http://pubtoimeme.com/5.aspx
http://pubtoimeme.com/1.aspx

FREERICE
Een mooi concept. Hier kan je een online spel spelen rond je (Engelstalige) woordenschat. Voor elk juist antwoord schenken de makers van de site 10 rijstkorrels aan de hongerigen. Onderaan de site verschijnen er reclamebanners van de sponsors, die meehelpen om de rijstkorrels ter plaatse te krijgen.
[Taal: Engels]
http://www.freerice.com/index.php

VISUAL DICTIONARY VAN MERRIAM WEBSTER
Onder het motto "beelden zeggen meer dan tekst" heeft Merriam-Webster, bekend van de gelijknamige woordenboeken, een visuele woordenboek online gezet. Er zijn 15 grote thema's, om meer dan 6.000 woorden te "bekijken". (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://visual.merriam-webster.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BIJBEL EN KORAN
Door de teksten van het christelijke en islamitische heilige boek toegankelijk te maken, wil BijbelenKoran.nl de kennis van beide bronnen stimuleren en het onderling begrip bevorderen. U kan de beide boeken ook op trefwoord doorzoeken.(Bron: WIm W)
[Taal: NL`]
http://www.bijbelenkoran.nl/lees_boeken.php

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AIRTRAFFIC
Op deze site zie je op een kaart van Europa alle vlieghavens, en de vliegverbindingen binnen Europa. Selecteer een start luchthaven, en je ziet meteen welke routes beschikbaar zijn. Vervolgens krijg je ook de prijs van de tickets. Handig. Zijn we terug weg?
[Taal: NL]
http://www.airtraffic.eu/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PEPERMUNT.NET
Deze site heeft als ondertitel "Eerste hulp bij internet". Je vindt er tips over allerlei onderwerpen - beveiliging, mail, chatboxen, webcam, gratis bellen via het internet, een eigen startpagina maken... Kortom: hier ben je wel even zoet!
[Taal: NL]
http://www.pepermunt.net/

VRIJDAG MULTIMEDIA: THIS IS IT!
MICHAEL JACKSON'S THIS IS IT zal Michael's fans en alle muziekliefhebbers van heel de wereld een uitzonderlijke, achter-de-schermen blik tonen van de King Of Pop bij de creatie en repetitie voor zijn uitverkochte concerten die gepland waren begin van de zomer in de Londense 02 Arena. Je kan online al enkele trailers bekijken. De film zal slechts twee weken draaien in bioscopen over de hele wereld.
[Taal: Engels]
http://www.thisisit-movie.com/?wat=&idu=agnes_meyer@spe.sony.com
http://www.thisisit-film.be

VRIJDAG MULTIMEDIA: UDANCE

Een opmerkelijk concept - een kruising tussen "You think you can dance" en "Idool", overgoten met een flink viraal sausje. Deze wedstrijd wordt immers niet op tv vertoond, maar op het web. Vanaf 15 september verschijnt er elke dinsdag een nieuwe aflevering van deze "U dance - le défi", een Franse afvalwedstrijd. De internaut stemt op de beste danseres. 7 meisjes tussen de 19 en 23 jaar strijden krijgen uiteindelijk een ticket naar New York, en de beste zal in de nieuwste clip van Sheryfa Luna mogen meedoen. Alle deelneemsters worden ook in aparte filmpjes voorgesteld. Eigenlijk haast alles wat je op tv ziet. Een opmerkelijke keuze om deze wedstrijd op het web uit te zenden, in plaats van op de tv!
Het gehel gesponsord, door Always - onder het motto: je altijd goed voelen in je vel.
[Taal: Frans]
http://www.udance-ledefi.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: 30 SENSATIONELE PRINT ADVERTENTIES
In deze blogposting vind je 30 prachtige affiches, die aantonen dat reclame een hele kunst is. De foto's zijn echt ongelooflijk knap, en je beleeft veel plezier bij het doorbladeren van de foto's.
[Taal: Engels]
http://www.cartridgesave.co.uk/news/30-sensational-print-ads-from-around-the-world/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Radio luisteren via internet populair
AMSTELVEEN (ANP) - Radio luisteren via internet wordt steeds belangrijker. Inmiddels vindt 12 procent van de totale radioluistertijd in Nederland via internet plaats. In Groot-BrittanniŽ is dit slechts 2,2 procent.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/432594/2009/09/24/Radio-luisteren-via-internet-populair.dhtml
- Helft online sekssurfers heeft relatie
SYDNEY - Ruim de helft van de AustraliŽrs die op het internet aan seks gerelateerde websites bezoeken, is getrouwd of heeft een vaste relatie.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/432531/2009/09/24/Helft-online-sekssurfers-heeft-relatie.dhtml
- Paul de Leeuw stopt met twitteren
Paul de Leeuw heeft zijn pagina op Twitter verwijderd. Dit meldt Mediacourant.nl. De Leeuw heeft ruim 1600 'tweets' verzonden.
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/432538/2009/09/24/Paul-de-Leeuw-stopt-met-twitteren.dhtml

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- De beste online computerwinkels
Op zoek naar een nieuwe desktop-computer of laptop? Wij hebben voor jou de beste en meest voordelige online winkels op een rijtje gezet. Ook voor randapparatuuren onderdelen kun je daar terecht.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27246
- Pure Digital Sensia internetradio
Het Engelse Pure Digital komt met een internetradio die er niet alleen schitterend uitziet maar ook veel mogelijkheden biedt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27245
- Laptop met 4 ingebouwde schermen
Mag het een schermpje meer zijn? Intel heeft een prototype gepresenteerd van een laptop met 4 aparte schermen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27242


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Lady Gaga met eigen lijn koptelefoons
Zangeres en mode-icoon Lady Gaga staat er om bekend verrassend uit de hoek te komen. Ze leent nu haar naam aan een eigen lijn van koptelefoons: Heartbeats ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4444
- Pianozwarte printers HP zetten in op gebruiksgemak
Bij de aankoop van een printer wordt er vaak gekozen op prijs. Daar wil HP verandering in brengen met een nieuwe line-up van pianozwarte printers met ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4455
- IFA 2009: Led-tv en Blu-ray home cinema bij JVC
Op de IFA 2009 presenteerde JVC zijn eerste televisie met led-technologie, de LT-32WX50. In het najaar volgen ook nog 5.1 en 2.1 home cinema sets met ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4442*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- ImmobiliŽn stijgen in real time op Android
Richt de lens van uw Android smartphone naar een pand, wacht enkele seconden, en zie hoe de prijs per vierkante meter van dit pand vertoond wordt. Deze gratis dienst wordt aangeboden door MeilleursAgents.com, een online makelaar die bemiddelt tussen de verkopers van panden en de immobiliŽnagentschappen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20470&style=99896
- Mobistar lanceert het prepaid mobiele internet
Mobistar brengt een herlaadbare SIM datakaart uit voor mobiel internet op de pc. De klanten kunnen zo mobiel surfen, zonder abonnement.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20469&style=99896
- Ericsson komt met nieuwe breedbandmodule voor consumentenelektronica
Nieuwe breedbandmodule bereikt snelheden tot 5,76 Mbps met 40 procent minder energieverbruik dan eerdere modules.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20466&style=99896*** PC WORLD
http://www.pcworld.be- Bing palmt al 11% van de browsermarkt in
- De wet van Moore... nog altijd van tel
De kracht van een processor elke 18 maanden verdubbelen? Dat is nog altijd mogelijk, zo verzekert Intel, dat zopas haar eerste in 22 nm gegraveerde chips voorstelde. De commerciŽle productie ervan start nog voor het einde van het jaar.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/storage--usb/de-wet-van-moore--nog-altijd-van-tel.cfm
- TomTom goes live. Zelfs in BelgiŽ
Elke fabrikant van gsm-toestellen probeert het verschil te maken met zijn interface of nieuwe diensten. Daar is TomTom Live een mooi voorbeeld van.Na 7 grotere landen kan nu ook BelgiŽ genieten van alle Live diensten, inbegrepen de HD Traffic informatie in real time.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/tomtom-goes-live-zelfs-in-belgie.cfm
- Van Quickenborne lanceert de pompiers van het internet
Op de eerste dag van de herfst heeft minister Van Quickenborne het CERT gelanceerd (Computer Emergency Response Team), "de pompiers van het internet" genoemd. Waarvoor dient CERT?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/van-quickenborne-lanceert-de-pompiers-van-het-internet.cfm*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Een nieuw kantoor van FairEtail in Nederland
FairEtail, een Belgisch bedrijf dat oplossingen biedt voor online marketing, kende de laatste maanden een sterke groei, zowel qua personeelsbestand als op vlak van zijn klantenportefeuille.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5872
- Gmail brengt gratis push
Na Microsoft met Exchange, Apple met MobileMe, of Nokia met Messaging, biedt nu ook Google een push modus aan voor zijn Gmail boodschappendienst via de GoogleSync tool
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5868
- Facebook luidt de doodsklok voor Beacon
Beacon, een programma voor doelgerichte marketing bij Facebook dat iets meer dan twee jaar geleden gelanceerd werd, is dood en begraven.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5865


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- G Data security software als maandelijks abonnement
http://computertaal.info/2009/09/25/g-data-security-software-als-maandelijks-abonnement/
- PandaLabs signaleert 2000 procent stijging in het aantal Ďnon delivery reportsí
http://computertaal.info/2009/09/24/pandalabs-signaleert-2000-procent-stijging-in-het-aantal-non-delivery-reports/
- Het tempo van de Wet van Moore blijft hoog bij Intel
http://computertaal.info/2009/09/24/het-tempo-van-de-wet-van-moore-blijft-hoog-bij-intel/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Sony kondigt PS Room, PSP Go Rewards en nieuwe accessoires aan
08:39 - Sony heeft tijdens de Tokyo Game Show een aantal aankondigingen gedaan. Er komen nieuwe accessoires en een sociale-netwerkomgeving voor de PSP. De PSP Go krijgt een promotieprogramma, waarbij drie gratis games worden geleverd.
http://tweakers.net/nieuws/62696/sony-kondigt-ps-room-psp-go-rewards-en-nieuwe-accessoires-aan.html
- Samsung zet met Corby-serie 'goedkope jongerentelefoons' op de markt
Samsung heeft drie bontgekleurde mobiele telefoons aangekondigd, waaronder een smartphone. De Corby, CorbyPRO en CorbyTXT moeten volgens de fabrikant door hun relatief lage prijzen vooral bij jongeren in de smaak vallen.
http://tweakers.net/nieuws/62682/samsung-zet-met-corby-serie-goedkope-jongerentelefoons-op-de-markt.html
- Het USB Implementers Forum gaat niet eisen van Apple dat het bedrijf de blokkade van iTunes voor Palms Pre-smartphone opheft. Palm had hierom verzocht maar volgens het forum doet Apple niets verkeerds en is de klacht ongegrond.
http://tweakers.net/nieuws/62669/palm-bijt-in-het-stof-na-usb-dispuut-met-apple.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 6
Bestanden wissen van andere grote mappen
In een vorig artikel toonden wij aan hoe je kan zien hoe groot de individuele folders van je outlook zijn. Zijn daar mappen bij die toch wat overdreven groot zijn, dan kan je ook die even onder handen nemen. Vergeet bijvoorbeeld niet je Junk e-Mail folder te behandelen, en daar alle bestanden te wissen. En nadien uiteraard de map Deleted items te ledigen, en het bestand te comprimeren.

HET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 7
Bijlagen losmaken van de mails
Een van de redenen waarom je PST bestand zo groot is, kan het feit zijn dat vele mails een bijlage bevatten. Door die bijlagen los te koppelen van de mails zelf, kan je heel wat plaats besparen. Dat kan je manueel doen (eerst in elke mail de bijlage aanklikken, save as... kiezen, en daarna de bijlage verwijderen). Gemakkelijker is het programma EZ Detach. Daarbij kan je per map of mail bepalen dat de bijlagen naar een andere map opgeslagen worden en verwijderd uit het PST bestand. Daarbij is het heel handig dat, wanneer je dit per map wil uitvoeren, alle bijlagen opgeslagen kunnen worden per afzender. Het programma heeft nog veel meer opties. Ondanks het feit dat het niet gratis is, kunnen wij het u toch aanraden!
http://www.techhit.com/ezdetach/outlook_attachments.html

HET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 8
Een nieuw PST bestand aanmaken
Is jouw PST bestand ondanks al het voorgaande nog altijd groot, dan moet je misschien een nieuw PST bestand aanmaken, en al je mails vanaf een bepaalde datum naar dit bestand overzetten. Dat helpt niet alleen om de grootte van het PST bestand te beheersen, maar je kan ook je e-mail beter organiseren.
Eerst moet je een nieuw PST bestand aanmaken. Ga naar File / New / Personal Folder bij Outlook98 en 2000 of File / New / OUtlook Data File (bij Outlook XP / 2003/ 2007). Kies een naam en een locatie. Kies bijvoorbeeld mail_2008-2009.pst. Nu zal je zien dat deze map verschijnt bij Folder view.

HET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 9
Nu moet je dus de oude mails naar dit PST bestand overzetten.
Klik hiervoor op het nieuwe PST bestand, en kies New Folder. Geef een naam die zin heeft voor jou. Zoals in ons voorbeeld Mail2008, waarna je ook een map aanmaakt die mail2009 heet.
Nu kan je naar je originele email bestand gaan, en deze sorteren op datum. Selecteer vervolgens alle mails uit het jaar 2008. Klik rechts, en kopieer deze mails naar de Mail2008 folder. Wij raden je aan te kiezen voor kopiŽren in plaats van verplaatsen (move) - indien er toch iets fout zou lopen, kan je nog altijd terugvallen op de oorspronkelijke bestanden. Pas wanneer je ziet dat alles goed verlopen is, kan je dan de originele mails uit het jaar 2008 wissen in het originele PST bestand.
Hetzelfde doe je voor alle mails uit het jaar 2009. En vergeet niet om daarna het pst bestand te comprimeren.

HET PST DATABESTAND VAN OUTLOOK 10

Alle voorgaande handelingen hebben pas echt effect wanneer je het PST bestand comprimeert. Pas dan zal je enige verandering zien in de grootte van het bestand. Zorg er daarom voor dat je in Outlook in Mail zit, en de mappen toont. Klik rechts op Personal Folder, kies Properties. Klik op Advanced, en kies Compact now.
Het comprimeren kan even duren, afhankelijk van de grootte van het bestand.
(reeks tebaseerd op een artikel in ONeComputerGuy)
http://www.onecomputerguy.com/app_info/outlook_maintain.htm

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: MOBAPHOTO
Windows - freeware
Het speciale aan deze beeldbewerker is dat hij gewoon op de USB stick gezet en vandaar opgestart kan worden. De software maakt voor u beeldgalerijen met frames en achtergronden voor uw website.
http://mobaphoto.mobatek.net/en/

GRATIS ALTERNATIEF VOOR PHOTOSHOP: STUDIOLINE PHOTOBASIC

Windows - freeware
Dit programma dient voor het beheer van beelden van digitale camera's, foto cd's en beelden op de harde schijf. Je kan ook de beelden bewerken en bewerken met filters.
http://www.studioline.biz/EN/

JALBUM
Windows all - freewareµ
Een gratis generator voor een web album. Je moet enkel een folder aanduiden met foto's, de folder waarnaar het afgewerkte product moet komen, de gewenste afbeeldingen selecteren, en het album aanmaken. Meer is het niet. Je kan gebruik maken van de ingebouwde FTP client om het album naar je website te uploaden.
http://download.cnet.com/JAlbum/3000-10247_4-10074363.html

AUTORUNS: WAT DRAAIT ER OP MIJN COMPUTER?

Windows all - 576 k - freeware
Een progje dat je bij Microsoft kan vinden: je kan zien welke programma's er bij het opstarten van Windows mee opgestart worden, en je kan ook gemakkelijk de niet gewenste programma's uitschakelen.
http://www.microsoft.com/technet/sysinternals/default.mspx

PRODUKEY: REGISTRATIENUMMERS OPVISSEN
Windows All - 99,7 KB - freeware
Met dit progje kan je de CD-Keys en andere informatie over de Microsoft producten die op jouw systeem geïnstalleerd zijn terug opvissen, zodat je die bij een herinstallatie op een andere computer deze gegevens kan invoeren.
http://www.nirsoft.net/
Reactie: http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9708&reactietonen=ja#

DIGSBY: NIEUWE UPDATE
Windows all - 17,2 MB - freeware
In deze software zijn verschillende communicatietools verenigd: Messenger, mail, sociale netwerken zoals Facebook, MySpace, Twitter. Om alle berichten te kunnen volgen moet je dus niet langer bij al deze tools apart inloggen, maar kan je alles volgen vanuit je Digsby account.
http://www.digsby.com/

NERO: GRATIS!
Windows - freeware - 55 MB
Een gratis versie van de software voor het branden van data en het kopiŽren van gegevens naar cd's en dvd's. De versie is enkel gratis voor persoonlijk gebruik, niet commercieel.(Bron: WIm W)
http://www.nero.com/eng/downloads-nero9-free.php?NeroSID=773a7f58e33c98e14462b1b769d69a69

FIRESHOT VOOR IE
Windows - 1 MB - freeware
Deze add-on voor IE maakt het mogelijk om een screenshot te maken van een volledige webpagina, ook van het deel dat van het scherm afgevallen is. Je kan vervolgens commentaren toevoegen, stukjes tekst erop plakken, en stukken ervan uitknippen.
http://screenshot-program.com/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WILD WEST PINBALL FOR IPHONE
iPhone OS - 10,6 MB - freeware
Een heel leuk spelletje, met heel realistische effecten en een mooie 3D grafische voorstelling. Ook de bediening van de flippers is goed gelukt - dat doe je namelijk door het aantikken van een punt links of rechts onderaan het aanraakscherm.
http://www.chip.de/downloads/Wild-West-Pinball-fuer-iPhone_37170544.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: DOODLE JUM FOR IPHONE
iPhone OS - 4,4 MB - 0,8 euro
Een erg leuk spelletje voor de iPhone: je moet gewoon zo hoog mogelijk springen! Daarvoor moet je je toestel licht kantelen, zodat je een hoger platform bereiken kan. En dan verder, en verder... Erg verslavend!
http://www.limasky.com/
Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een advies is iets dat wij vragen wanneer wij het antwoord al kennen,
maar dat eigenlijk niet zouden willen weten.
- anoniem -