Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
17/9/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 616 van 12/9/2009

Gegroet lezer,

De routine van het nieuwe schooljaar begint stilaan terug te komen. 's Ochtends is het nog bijna donker wanneer we opstaan, en 's avonds moet het rolluik ook alweer vroeger naar beneden. Weer een zomer die voorbij is - maar wat een zomer. Zelden was het zo heerlijk om 's avonds buiten te zitten. Een ideale terrasjeszomer!

Deze week weer heel uiteenlopen de berichten. Uiteraard speelt Google een hoofdrol, maar er wordt toch ook even nagedacht over het fenomeen hacken, naar aanleiding van een initiatief om hackers met medewerking van de internauten zelf actief te gaan opsporen. Een initiatief dat omstreden is, want waar ligt de grens tussen de "witte" en de "zwarte" hacker? We hadden die opmerking nog maar net gemaakt, of daar weerklonk op de radio het bericht over de ethische hacker, die binnengebroken was bij de ING bank om aan te tonen hoe onveilig de beveiliging wel was...

Dit en veel meer interessante nieuwtjes in de editie van deze week. Veel lees- en experimenteerplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week!

Hilde

O ja, wij danken de vele lezers die gereageerd hadden op onze vraag over het versturen van verkorte nieuwsbrieven. Wij verwerken nu deze antwoorden, en komen in een volgende editieNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
LEK BIJ WORDPRESS METEEN AL MISBRUIKT
Wie een zelf-gehoste versie van de Wordpress op zijn servers draait, doet er best aan om zo snel mogelijk te upgraden naar de nieuwste versie; hackers maken namelijk actief misbruik van een pas ontdekt lek in de software.
Eerst even dit: er bestaan twee versies van WordPress. De eerste is een blog dat je aanmaakt bij Wordpress.com, net zoals je een blog zou aanmaken bij Blogger of andere blogdiensten. Wie zo'n blog heeft, moet zich geen zorgen maken: dit alarm heeft geen betrekking op de centraal gehoste software van Wordpress.com.
Maar wie de gratis software van Wordpress.org gedownload heeft, geïnstalleerd heeft op de eigen server, en zo zijn blog beheert, die moet zich wel zorgen maken. Er is namelijk een erg vervelende worm gesignaleerd, die het hele web afschuimt op zoek naar ongepatchte versies van Wordpress. Vindt hij zo'n kwetsbare versie, dan zal hij daar malware gaan installeren, content wissen, en allerlei gemene streken uithalen.
De oprichter van Wordpress, Matt Mullenweg, smeekt alle Wordpress bloggers dan ook om onmiddellijk nu software te updaten - en dat in de toekomst te blijven doen; momenteel zijn heel wat bloggers met een gehoste versie van Wordpress.org daar immers erg nalatig in. De twee laatste versies van Wordpress (2.8.3 en 2.8.4) zijn veilig voor de worm.
Een van blogs die het slachtoffer werden van deze worm is het bekende blog Scobleizer. En daar werd heel wat schade aangericht. Er werden links naar pornosites in enkele blog postings geplaatst. Er werden twee maanden postings (!) gewist. En de man had geen backup... Er werd zelfs een schadelijke code geplaatst op de archiefpagina van het blog, waarna Scoble een mail kreeg van Google, om hem te vertellen dat zijn blog uit de Google index verwijderd was. En dat is heel wat schade...
De moraal van het verhaal? Heb je een blog dat je zelf host op je eigen servers, door middel van software van Wordpress.org, ga dan als de bliksem de nieuwste update halen!
http://wordpress.org/development/2009/09/keep-wordpress-secure/
http://scobleizer.com/2009/09/05/i-dont-feel-safe-with-wordpress-hackers-broke-in-and-took-things/
http://scobleizer.com/2009/09/05/i-dont-feel-safe-with-wordpress-hackers-broke-in-and-took-things/

GOOGLE GAAT DE MYSTERIEUZE TOUR OP
Waarnaar verwijst de mysterieuze tekening in het logo van Google? Er zouden er nog twee op komst zijn...
Zoals je allicht weet past Google de tekening met zijn logo regelmatig aan; met feestdagen verschijnen er speciale Kerst- of Paasversies, enz. Deze week had Google echter een speciale tekening ontworpen, waarbij een van de o's als het ware opgezogen werd door een UFO. Deze afbeelding kan je zien op onderstaande link (1)
Wat was daar de bedoeling van? Google postte bovendien een versleutelde boodschap op haar Twitter account, die je op de tweede link kan lezen (2). Sommigen meenden dan ook dat Google verweest naar het Exeter UFO Festival, dat in 1965 plaats had.
Maar op de website van Google Korea werd het mysterie ontrafeld: deze tekening vormt de eerste van een reeks van 3, en de tweede zou volgen op 15 september. De hints zijn: mysterie, onzichtbaar, en novelle (boek). En dat doet heel hard denken aan H.G. Wells, de schrijver van boeken als "War of the Worlds" en "The Invisible Man".
Zou Google dit bedoelen? Wij zijn alvast benieuwd!
http://www.google.com/logos/go_gle.gif
http://twitter.com/google/status/3772868874
http://googlesystem.blogspot.com/2009/09/google-doodles-mystery-revealed.html

FIREFOX BESCHERMT GEBRUIKERS TEGEN ONVEILIGE FLASH
Als Adobe en Apple het niet doen dan doen wij het maar: volgende versies van de Firefox browser zullen gebruikers automatisch waarschuwen wanneer zij een versie van Flash hebben staan waarvan geweten is dat hij onveilig is.
Er is haast geen enkele software die wel niet een of ander beveiligingslek bevat. Maar hoe meer de software door massa's internauten gebruikt wordt, hoe vaker hackers misbruik zullen maken van zo'n lek om onschuldige internauten te besmetten. De meeste internauten doorworstelen echter niet elke dag de security bulletins, en zij lopen dan ook het risico om te werken met verouderde en onveilige software.
Software zoals Flash van Adobe bijvoorbeeld is al vaker het voorwerp geweest van hackers. De vorige versie van Flash bevatte een flink gevaarlijk lek. Het was dan ook erg opmerkelijk dat Apple zijn nieuwste versie van het Mac OS uitbracht, Snow Leopard, met aan boord een verouderde (en lekke) versie van Flash. Apple moest daarvoor heel wat kritiek slikken.(1)
Maar het is niet alleen Apple dat te laat is met het updaten van software. Volgens een rapport van beveiligingsbedrijf Trusteer zou 80% van de pc-gebruikers een of meerdere kritieke updates niet meteen, maar pas na twee weken of zelfs langer installeren, nadat de update uitgebracht was. Voeg daaraan toe dat op 99% van de computers Flash geïnstalleerd is, en je weet hoe gevaarlijk deze combinatie kan zijn.
Bij Mozilla hebben ze nu daarom beslist om de gebruiker tegen zichzelf te beschermen. Telkens er een update uitkomt van de Firefox browser, zal gecontroleerd worden welke versie van Flash jij op je computer hebt staan. Is dat een verouderde, lekke versie, dan zal je daarvan een waarschuwing krijgen.(2)
Kijk, dat is tenminste sympathiek!
http://daringfireball.net/2009/09/flash_snow_leopard
http://www.theregister.co.uk/2009/09/04/firefox_adobe_security_warning/

CYBERBURGERPLICHT OM HACKERS TE PAKKEN?
Beveiligingsbedrijven beseffen dat zij het gevecht tegen hackers aan het verliezen zijn. In plaats van inbraakalarmen te plaatsen, willen zij voortaan de dieven actief opsporen. Een goed idee?
Sinds het ontstaan van het internet waren er hackers. Mensen die uit pure balorigheid, om zichzelf te bewijzen, of gewoon uit geldgewin, zich toegang trachtten te verschaffen tot computers van anderen. Dit heeft geleid tot een voortdurende kat-en-muis wedstrijd: beveiligingsbedrijven richten muren op tegen hackers, maar die vinden weer een ander poortje, waarop de beveiligingsbedrijven nog maar eens een nieuwe muur optrekken. Gevolg: de computer wordt zwaar belast door al die verdedigingswallen - en ook de internaut: hij wordt niet alleen tot extra uitgaven gedwongen voor de aankoop van antivirussoftware, maar hem wordt ook het vertrouwen in het internet ontnomen. Zonder vertrouwen ook geen e-commerce. Met andere woorden: deze hackers zorgen voor heel wat schade (morele en economische) door hun activiteiten.
De beveiligingsbedrijven hebben ingezien dat zij dit kat-en-muis spelletje niet kunnen winnen, en zij veranderen het geweer van schouder. Symantec zal, wanneer het op 9 september haar nieuwe Norton Internet Security uitbrengt, beroep doen op de cyberburgerplicht van de internauten, en hen vragen of zij willen deelnemen aan een programma om de hackers actief op te sporen.
Concreet wil dit zeggen dat er op de computer van de internaut in het oog gehouden wordt welke pogingen er ondernomen worden tot hacken, en dat deze gegevens doorgestuurd worden naar de overheid. Symantec zelf zal ook op haar eigen website een lijst publiceren van de top 10 hackers volgens het FBI, met vermelding van de methode die zij gebruiken. Volgend jaar zou Symantec zelfs cash premies gaan aanbieden voor informatie die kan leiden tot de arrestatie van hackers.
Wij vinden het alvast een goed initiatief. Er zit echter toch een addertje onder het gras. Het gevaar bestaat immers dat "witte hackers" (zij die programma's proberen te kraken, om te zien of zij wel voldoende beveiligd zijn, zonder verder bijbedoelingen) als mensen aanzien zouden kunnen worden met slechte bedoelingen - terwijl zij juist het omgekeerde doel voor ogen hadden.
Meer over deze nieuwe strategie bij Businessweek. Wat vind jij er trouwens van?
http://www.businessweek.com/magazine/content/09_37/b4146030006587.htm

TWITTER TV-EXPERIMENT OP BOE-GEROEP ONTHAALD
Blijkbaar is niet alles beter wanneer je er een Twitter-sausje over giet, zo ondervond tv-zender FOX.
Je zal al gemerkt hebben dat Twitter steeds vaker deel uitmaakt van wat een "cross-mediale" content genoemd wordt. Dat chique woord wil zeggen dat eenzelfde item via verschillende kanalen verspreid wordt. Denk maar aan het podcast Buzz Out Loud - daarbij hoort een website met de korte inhoud van de uitzending, maar tegenwoordig ook een videopodcast, een forum en een chatroom. De Nederlandse podcast Tros Online voegt er ook een Twitter-account aan toe.
De Amerikaanse zender dacht dat het nu een leuk idee zou zijn om een heruitzending van enkele populaire programma's, Fringe, en Glee, te omkaderen met een Twitter feed. Wat de fans die de uitzending op een speciaal daarvoor gecreŽerd Twitter kanaal zouden zeggen, zou ook op tv verschijnen. Een dapper experiment, maar dat wel ferm tegensloeg.
De boodschappen (die wel gemodereerd waren, zodat alle vloeken en schunnigheden weggefilterd werden) hadden niets of toch niet veel aan het tv-feuilleton zelf toe te voegen. Wie naar de uitzending keek was zelfs eerder geŽrgerd over het feit dat deze tweets belangrijke ruimte innamen op het scherm.
Is het enkel en alleen omdat degene die het experiment leidde een verkeerd formaat koos voor de tweets (te opdringerig) dat het experiment mislukte? Wij zien tegenwoordig toch vaak sms-boodschappen verschijnen op het scherm van bepaalde zenders, die tamelijk discreet zijn opgesteld. Zou het experiment gelukt zijn indien de tweets discreter verwerkt waren in het scherm? Zou jij het bij een herhaling van Kapitein Zeppos of Lost waarderen indien er ter zake doende tweets op je scherm verschenen, of juist niet? Laat het ons weten!
http://www.fastcompany.com/blog/kit-eaton/technomix/foxs-twitter-tv-overlays-tweet-their-way-epic-failure

MET IPHONE GEMAAKTE SONG IN DE TOPHIT
Is er dan niets wat de iPhone niet kan? Gary Go's single, die in de iTunes store bovenaan staat, is... op een iPhone gemaakt!
Gary Go noemt de iPhone "het Zwitserse zakmes voor het componeren van muziek". Dankzij de vele apps die er tegenwoordig voor de iPhone zijn, moet je hem misschien wel gelijk geven.
Gary gebruikt de iPhone als een microfoon, een drummachine, voor het achtergrondkoortje bij zijn optredens. En de man heeft zelfs al opgetreden voor een menigte van 70.000 muziekliefhebbers, in het Wembley Stadium. Dus dat kan tellen.
Maar klinkt dat dan niet enorm blikkerig, is dat dan geen schraal geluid? Wanneer je de verschillende video's bekijkt bij het magazine Keyboardmag, zal onder de indruk zijn van de klank - en de veelzijdigheid van de iPhone.
Onze trouwe lezers weten dat wij heel wat bezwaren hebben tegen de iPhone, vooral het feit dat het zo'n gesloten systeem is. Maar deze keer waren wij toch echt onder de indruk!
Lees meer over de mobiele mogelijkheden van de iPhone(1), en bekijk de filmpjes van Keyboardmag(2). Je zal onder de indruk zijn!
http://www.theage.com.au/digital-life/mobiles/mobile-and-making-music-20090902-f73f.html
http://www.keyboardmag.com/article/gary-go-gives/aug-09/99553

ROCKSTERREN SPREKEN ZICH UIT OVER HADOPI-WETTEN
Bij de vraag tot het invoeren van de zogenaamde Hadopi-wet, die internauten na 3 verwittigingen ontkoppelt van het internet, zijn vooral de platenmaatschappijen eisende partij. Maar wat met de muzikanten zelf?
Je zou denken dat de artiesten immers ook achter de "Hadopi" wetten staan, waarbij internauten vlakaf de toegang ontzegd worden tot het internet wanneer zij drie keer "betrapt" worden op het illegaal ruilen van bestanden. En wij zetten die term opzettelijk tussen aanhalingstekens, omdat het nog altijd niet duidelijk is wie deze bewijslast moet leveren, en of er mogelijkheid is tot verzet.
Het blijkt echter dat niet alle artiesten te vinden zijn voor deze wet. Sommige van de grootsten uit de muziekwereld, zoals Elton John, en Paul McCartney (beiden inmiddels tot "Sir" verheven) hebben stevige kritiek op dit voornemen. Zij noemen het achterlijk, onlogisch, duur en "uiterst negatief".
En zij zijn niet alleen, zo weet het Australische The Age te melden. In een verklaring die in The Guardian verschenen is, spraken niet alleen deze twee individuele artiesten zich uit tegen het afsluiten van internet-verbindingen, maar ook organisaties zoals Featured Artists Coalition, the British Academy of Songwriters, Composers and Authors en the Music Producers Guild.
"Dat in de VS 30.000 processen gevoerd werden tegen gebruikers, en daarna deze strategie stopgezet werd, moet het bewijs leveren dat dit geen beleid is dat een toekomstgerichte Britse regering zou moeten volgen", aldus de verklaring, die ook voorstelt dat de muziekindustrie nieuwe manieren zou vinden om hun muziek in licentie te geven of te verkopen, zoals via videogames als Guitar Hero.
Lees meer bij The Age. Wij zijn in elk geval blij om deze alternatieve stem van de artiesten zelf te horen!
http://www.theage.com.au/technology/technology-news/rock-stars-slam-disconnection-plan-for-pirates-20090907-fdtd.html

HACKING ALS BUSINESS
Hackers forceren zich niet altijd een toegang tot computers voor ethische zaken, of om grote hacks uit te voeren. Hacking is gewoon op beperkte schaal een onderdeel geworden van simpel detectivewerk.
Detectives zijn er altijd geweest. Overspel - of het nu echt is, of het hersenspinsel van een wantrouwige echtgenoot/ote, heeft de mens altijd bezig gehouden, en detectives verdienen er een mooie boterham mee. Het is in dit digitale tijdperk dan ook logisch dat deze detectives digitale middelen inschakelen om bewijzen van zulk overspel (of andere vermeende misdrijven) te vidnen.
Zo vonden wij bij The Age een artikel over enkele websites die bij het opsporen van deze misdrijven op de rand van het wettelijke balanceren. De website YourYackerz.com bijvoorbeeld leverde tegen betaling van 100 dollar aan een vrouw het paswoord van de mailaccount van haar vriend bij AOL. En voor nog eens 100 dollar kreeg zij zelfs het paswoord van de vrouw van haar vriend!
Deze site is niet de enige die zulke diensten aanbiedt. PirateCrackers.coi, hackmail.net en co beweren allemaal dat zij zonder probleem het mailsysteem van AOL, Yahoo, Gmail, Facebook en Hotmail kunnen kraken.
Dat het een en ander niet legaal is, moeten wij hier niet vermelden, laat staan dat het etisch verantwoord zou zijn....
http://www.theage.com.au/technology/security/hacking-firms-one-click-ahead-of-law-20090907-fecd.html

EBILLME: OFFLINE BETALEN VOOR ONLINE AANKOOP
Wie nog altijd bevreesd is om de gegevens van zijn kredietkaart via het internet door te geven, kan binnenkort met gerust hart gebruik maken van een offline dienst voor online bestellingen.
De omgekeerde wereld, lijkt het wel, maar blijkbaar bestaat er een markt voor. eBillme is een nieuwe dienst die in de VS van start gegaan is, en waarbij internauten een bestelling kunnen plaatsen op het internet, maar die cash gaan betalen bij fysieke verkooppunten.
Wat dit voor nut heeft? Per slot van rekening is het toch een extra stap bij de aankoop van een product, en hoe minder stappen, hoe beter. Wel, er zijn vele redenen waarop dit project zou kunnen slagen. Er zijn natuurlijk de mensen die geen vertrouwen hebben in het online betalen. Maar je mag ook niet vergeten dat er heel wat mensen zijn zonder kredietkaart. In de VS zijn dat er bijvoorbeeld 28.000 mensen die geen bankrekening hebben, en dus geen online aankopen kunnen doen. Een potentieel dat de webshops eigenlijk niet mogen laten liggen.
Het systeem van eBillme is simpel: je bestelt online, krijgt een factuur toegestuurd per e-mail en gaat daarmee met cash geld naar een betaalpunt. Momenteel zijn er al 75.000 "walk-in" betaalpunten, die via een zoekmachine gevonden kunnen worden op de sites van de webshops die aan het systeem meewerken. Na uitvoering van de betaling stuurt het betaalpunt een verwittiging naar de webshop, die tot levering kan overgaan.
De dienst vraagt een commissie van 1 tot 1,5% op het bedrag van de aankoop, wat evenveel is als andere betalingsdiensten.
Onze mening: de combinatie van offline/online is iets dat altijd werkt - denk maar aan de webshops van pdashop, gsmshop enz., waarbij je online kan kiezen uit het aanbod, en de bestelde goederen kan afhalen in de fysieke winkel.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/41650/ebillme-lance-le-paiement-offline-pour-achats-online.shtml

GOOGLE EN MICROSOFT RICHTEN ZICH TOT STUDENTEN
Het zijn niet enkel de gewone internauten waarvan de groten uit de IT wereld de hartjes proberen te veroveren. Zowel Google als Microsoft hebben speciale programma's voor de student.
Dat doen zij uiteraard niet uit pure menslievendheid - het gaat om harde dollars. Wat nu geïnvesteerd wordt, komt er later dubbel en dik uit, doordat de internauten opgeleid worden om bepaalde technieken en programma's te gebruiken die nu wellicht nog gratis zijn, maar die later wel betaald moeten worden.
Zo lazen wij vandaag dat Google een speciale reeks Apps heeft voor het onderwijs. Er zijn volgens het bericht al meer dan vijf miljoen studenten in duizenden scholen in meer dan 145 landen die "gone Google" gegaan zijn, en de speciale Google Apps Education Edition gebruiken op de campus. Om dit te vieren heeft Google een nieuwe site gelanceerd met een interactieve map, waarop al deze scholen staan (1) (2).
Microsoft van zijn kant laat zich ook niet onbetuigd. Al jarenlang biedt Microsoft de scholen pakketten van haar Office kantoorsuite aan sterk verminderde prijzen aan. De bedoeling daarbij is natuurlijk dat de leerlingen leren werken met deze software, en zij nadien meteen aan de slag kunnen bij bedrijven die ook gebruik maken van dit pakket. Een naadloos op elkaar passend ecologisch systeem.
Microsoft is verleden jaar in een aantal landen nog verder gegaan, ook in BelgiŽ. 75 studenten werden uitgekozen voor een bijkomende opleiding voor het behalen van een extra Microsoft certificaat, die normalerwijze toch wel 5.000 tot 6.000 kost wanneer je die in een speciaal opleidingscentrum zou volgen. In dit geval ging het om een opleiding Server 2008, Sharepoint, en Visual Studio. De certificaten worden volgende week uitgereikt bij een closing drink voor de studenten.(3)
Of het ons stoort dat deze giganten de zielen van studentjes trachten te winnen (of moet men zeggen: kopen?) Tja, het is een fenomeen dat zich in alle afdelingen van de universiteiten voordoet - denk maar aan de farmaceutische industrie die hele labo's subsidieert, of de grote tech labs in de uniefs. Voor wat hoort wat natuurlijk, maar zonder die subsidie zouden de universiteiten nooit aan het benodigde geld geraken om al deze apparatuur ter beschikking te stellen van de studenten. En zou de vooruitgang wellicht sneller vooruitgaan dan nu het geval is. Dus moeten we het maar beschouwen als een noodzakelijk kwaad, niet?
http://www.google.com/a/help/intl/en/edu/appsatschool.html#utm_campaign=gonegoogleuni&utm_medium=blog&utm_source=en-ogblog-na-us-edugogoogle_0908
http://googleblog.blogspot.com/2009/09/five-million-students-going-back-to.html
http://www.sogeti.be/nl/

BETALEN MET PINGPING
Gisteren hadden we het over een nieuwe manier van betalen in de VS, eBillMe, waarbij je online aankopen offline betaalt (in de VS). In BelgiŽ komt PingPing ondertussen uit met een betaalsysteem voor kleine sommen.
Er bestaan al heel wat systemen om online te betalen. Er is de klassieke betaling via kredietkaart, maar die stuit hoe langer hoe meer op wantrouwen van de gebruiker, wegens de problemen met beveiliging. Er zijn de laatste maanden immers verschillende grootschalige diefstallen gebeurd van kredietkaartnummers, die ervoor zorgden dat de gedupeerde gebruiker niet alleen een nieuwe kredietkaart moest krijgen, maar in vele gevallen zelfs een nieuw rijbewijs en een "social security" nummer, omdat ook deze gegevens in de gecompromitteerde database zaten.
En er zijn verschillende nieuwe initiatieven, vooral in Nederland. Maar die moeten dan wel een kritieke massa bereiken, willen zij echt ingeburgerd raken - en dus ook financieel aantrekkelijk voor de aanbieders van het betaalsysteem. En in Nederland zijn er dus al velen geroepen geweest, maar weinigen uitverkoren.
Nu probeert het betaalplatform PingPing het, en het concentreert zich daarbij op mobiele betalingen. Het is de bedoeling dat je op een simpele manier betalingen kan verrichten tot 25 euro. Het systeem kan je eigenlijk het beste vergelijken met een Proton kaart (maar was dat geen systeem dat eigenlijk op sterven na dood is?). Je maakt een account aan, en vult die met geld (via overschrijving, bancontact, kredietkaart, of door je PingPing account te koppelen aan je mobiele telefoonrekening of een Prepaid kaart.
Voortaan kan je aankopen doen in de offline wereld door een SMS te sturen, of door een speciale NFC tag die je op de achterkant van je GSM plaatst, en die je dan laat scannen door de verkoper.
Op de site van PingPing kan je enkele voorbeelden zien van de mogelijkheden, en vind je een Google Maps met daarop de plekken waarop je al kan betalen met PingPing.
Wij hebben echter toch onze vragen bij deze dienst. Er zijn al meerdere pogingen ondernomen om mobiel betalen te laten inburgeren. Je kon een tramticket betalen met je gsm - maar de plakkaten in de metrostations of aan de haltes van De Lijn waarop deze dienst aangeprezen wordt, zijn stilaan terug verdwenen. Je kan een parkeerticket betalen met je gsm. Maar die dienst is redelijk duur, en staat niet in verhouding tot het gewone muntje dat je in de parkeerautomaat stopt, en waarna je een duidelijk fysiek bewijs van betaling krijgt dat je achter de voorruit van je wagen steekt.
Of deze dienst zal slagen waar anderen falen? Dat zullen we over enkele maanden weten...
http://www.pingping.be/wp/about/how-it-works/?lang=nl
http://www.pingping.be/wp/?lang=nl

PRINTING 2.0: ZIN OF ONZIN?
Er zijn al app marktplaatsen waar je à volonté toepassingen kan vinden om op je mobieltje te zetten. HP wil nu ook een marktplaats in het leven roepen voor printertoepassingen. Heeft dit zin?
Eerst en vooral: deze apps zijn niet bestemd voor de gewone huis-, tuin- en keukenprinter die jij in je kamertje hebt staan. De print apps zijn bedoeld om te werken met de high-end printers van HP, waarbij je speciale print jobs kan doen zonder via een pc te gaan. HP noemt dit Printing 2.0.
Voor deze apps wordt ook samengewerkt met contentleveranciers zoals AOL, FLickr, Disney en andere, plus een App Studio, een portaalsite waar allerlei content gevonden kan worden. Waarom die samenwerking? Volgens HP is 50% van alles wat geprint wordt afkomstig van het web, en zou dit dus een goede zet zijn.
Ons lijkt het een heel vaag concept, dat bedacht is door enkele PR mensen bij HP, die graag schermen met het concept van een app marktplaats en een Printing 2.0. In het artikel van ZDNet wordt het zelfs nog scherper gesteld: "Printen is een melkkoe voor HP, maar een melkkoe die stilaan droog komt te staan. Mensen bewaren immers liever hun foto's online op sites zoals Facebook. En dat betekent dat HP minder inkt verkoopt. Daarom heeft HP een app-printer ecosysteem nodigt om de gebruiker aan te moedigen om meer te printen". Te cynisch? Misschien wel. Wij vinden in elk geval dat de printerfabrikanten niet met handschoenen aangepakt moeten worden, zolang zij zulke exorbitante bedragen blijven aanrekenen voor hun printer-inkt...
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=23926&tag=nl.e539

GOOGLE LANCEERT HET INTERNET STAT CENTER
Een bericht dat liefhebbers van statistieken allicht zal interesseren: Google heeft een nieuwe dienst gelanceerd, Google Internet Stats, die feiten en cijfers uit verschillende industrieŽn verzamelt.

Dat Google altijd maar nieuwe dingen blijft uitbrengen, dat weet u al. En ook dat het soms al te gek is hoeveel aandacht er besteed wordt aan deze nieuwigheden bij Google - een spelletje waarop Google zelf maar al te graag op inspeelt. Zo werd er verleden week veel heisa gemaakt rond het feit dat Google een patent aangevraagd had voor de lay-out van haar zoekpagina. Dat zorgde wel voor heel wat opgetrokken wenkbrauwen: een lay-out patenteren? Kan dat nu ook al?
Enkele dagen later zorgde Google dan weer zelf voor een bericht dat veel pers kreeg, maar eigenlijk een aankondiging van niets was: de startpagina van haar zoeksite werd "vernieuwd". En de grote nieuwigheid was... dat het zoekvak nu heel wat groter is!
Maar in tegenstelling tot de twee vorige berichten, die eerder tot het Loch Ness genre behoren, is het bericht dat Google nu met statistieken uitkomt wél interessant. Je kan voortaan statistieken vinden uit vijf verschillende industrieŽn: technologie, macro-economische trends, media landschap, media consumptie, consumer (gebruiker) trends. Bij elk onderwerp zijn er dan nog aparte subcategorieŽn, zoals breedband, mobiel, toestellen, snelheid, bij Technologie.
Voer voor statistiekenvreters!
http://www.readwriteweb.com/archives/google_launches_internet_stat_center.php
http://www.google.co.uk/intl/en/landing/internetstats/
http://www.techmeme.com/090909/p120#a090909p120

MONOPOLY SPELEN OP GOOGLE MAPS
Voor sommigen kan het vermelden van "monopoly" en "Google" in dezelfde zin ironisch klinken. Feit is dat Hasbro een online versie van haar bekende spel uitbrengt waarbij de wereld volgens Google Maps als strijdtoneel dient.
Monopoly City Streets zou het grootste live Monopoly-spel ooit moeten zijn, dat door de internauten via het web gespeeld kan worden. De stratenplannen van Google Maps dienen daarbij als spelbord. Je begint met een startkapitaal van 3 miljoen virtueel geld (dollars), en kan gelijk welke straat aankopen die je op Google Maps vindt - een grote laan of een landwegeltje. En natuurlijk zijn goede locaties duurder dan landelijke straatjes. De Pennsylvania Avenue in Washington bijvoorbeeld kost 2 miljoen dollar.
Na straten aangekocht te hebben ga je maar aan het bouwen. Een huis dat je bouwt brengt je automatisch 50.000 dollar aan huur op per dag. Een wolkenkrabber brengt zelfs 100 miljoen per dag op. In tegenstelling tot het echte Monopoly spel trek je geen geld van wie op jouw straat of hotel terecht komt. En je moet ook niet met de teerlingen gooien.
Er is echter een "maar". Want de site is zo overweldigd door de grote interesse voor het spel, dat de registratie heel traag verloopt. Maar eens dat gelukt is, kan je aan de slag. Het spel duurt nog 4 maanden, en in die tijd is het de bedoeling dat je zo rijk mogelijk wordt. Benieuwd wie deze virtuele miljonair zal zijn!
http://monopolycitystreets.ning.com/
http://monopolycitystreets.com/
http://www.pcworld.com/article/171649/monopoly_city_streets_on_google_maps_overwhelmed_by_demand.html?tk=nl_dnx_t_crawl

WORDT DE NIEUWE ITUNES TE GROOT VOOR ZIJN EIGEN WELZIJN?
Opnieuw heeft Apple wat nieuwigheden toegevoegd aan zijn iTunes software. Die nu ondertussen 88 MB zwaar geworden is. Te zwaar voor zijn eigen gezondheid, menen sommigen....
Woensdag maakte Steve Jobs zijn langverwachte heroptreden bij een persconferentie waarvan aangekondigd was dat zij vooral over muziek ging gaan. En dat deed zij ook: het waren vooral nieuwigheden bij de iPods die aangekondigd werden, naast een nieuwe versie van de iTunes software. De iPods worden besproken in onze rubriek hardware, waar zij thuis horen, maar wij staan in dit artikel even stil bij iTunes versie 9.
De grote nieuwigheid daarbij is de "iTunes LP". Apple wil namelijk de glorie van de oude lp terug in het leven roepen, inbegrepen album art en songteksten. Maar je kan je afvragen of er geen betere manier bestaat om een interactie toe te voegen aan het begrip "album", zonder daarom naar het verleden te moeten teruggrijpen.
Verder werd er heel veel aandacht besteed aan de iTunes Store, waar je muziek, video enz. (en ook apps) kan kopen. De navigatie werd verbeterd, en je kan je winkeltje nu ook op volledig scherm zetten. Er werd gesleuteld aan de "genius mix", een automatische lijst die "gelijkende" muziek verzamelt uit jouw collectie. En via "home sharing" kan je bestanden delen en overzetten tussen vijf computers.(1)
Al deze nieuwigheden hebben er ondertussen wel toe geleid dat iTUnes een software is die 88 MB zwaar is. En dat is, aldus Michael Arrington van TechCrunch, veel te zwaar. Hij wil al die extra tools niet, hij wil gewoon een software die zijn muziek op zijn Mac can afspelen.(2) Maar lees zelf zijn bezwaren.
Oh, en voor de aandachtige lezer die zich afvroeg hoe het nu zit met de synchronisatie met de Palm Pre, hebben wij nog dit bericht: het kat en muis spelletje is weer aan de gang. Palm had, zoals je weet, de Pre uitgebracht met een tool waardoor die zich als een iPod kon identificeren tegenover iTunes, en je je songs kon synchroniseren met de Palm Pre en iTunes. Apple vond dat niet leuk, en de volgend update van iTunes brak die tool. Waarop Palm met een nieuwe versie uitkwam van haar firmware, die de synchronisatie opnieuw mogelijk maakte. En met deze nieuwe iTunes... juist. Je snapt het al. De synchronisatie is opnieuw onmogelijk geworden...(3)
http://www.engadget.com/2009/09/09/itunes-9-bringing-itunes-lp-functionality-mentioned-in-new-del/
http://www.techcrunch.com/2009/09/09/somebody-has-to-say-it-its-time-for-itunes-lite/
http://www.precentral.net/itunes-9-breaks-itunes-sync-again-get-going-palmHoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


VODAFONE GEEFT DEMO VAN UITGEBREIDE REALITEIT MET ANDROID GAME
Het leven lijkt nog veel boeiender te worden, nu onze mobieltjes ook een uitgebreide realiteit gaan brengen. Vodafone gaf alvast een demo met een game voor de Android telefoon.

In het Engels heet het "Augmented Reality". Bij gebrek aan beter noemen wij het "uitgebreide realiteit". Maar wie een betere term heeft, mag die ons altijd toesturen. Feit is dat Augmented Reality een van de buzzwoorden is van de laatste maanden. Het gaat hierbij om een extra laag informatie die over het beeld heen gelegd wordt dat je op het scherm van je mobiele toestel ziet.
Nu heeft Vodafone samen met het creatieve agentschap Marvellous een game uitgebacht voor de Android mobiele telefoon. Wie een HTC Magic heeft kan de medespeler van een "tag" voorzien, via de camera en een speciale app. In Amsterdam werd zo'n tag game gespeeld: een legertje enthousiaste deelnemers moest foto's nemen van elkaar en dan van een tag voorzien.
OP YouTube staat een filmpje dat toont hoe het een en ander in zijn werk ging. WIj zien in elk geval nog veel toekomst in moderne schattenjachten, die een ideale gelegenheid zijn om nieuwe vrienden te leren kennen, maar ook om nieuwe plekken te ontdekken.
http://www.telecoms.com/14058/vodafone-demos-augmented-reality-android-game
http://www.youtube.com/watch?v=cFzRfOxfWUo&feature=player_embedded

HERLAAD JE IPOD MET JE FIETS
Er was al een systeem bedacht om je iPod te herladen door de kinetische energie bij het stappen. Maar het herladen via je fiets lijkt ons toch realistischer...
Fietsen vraagt energie. Energie van jouw lijf, die omgezet kan worden in energie om andere dingen aan te drijven. Het simpelste voorbeeld daarvan is het licht op je fiets. Maar er komt nog meer energie vrij bij je fietsbewegingen, energie die je ook zou kunnen gebruiken om batterijen op te laden.
Deze slimme gedachte heeft het bedrijf Dahon in de praktijk omgezet, met de BioLogic FreeCharge. Dat is een toestel dat je kan aansluiten op een dynamo op je fiets, en daarmee je iPod, iPhone, GPS of andere kleine elektronische toestellen herladen via een USB poort.
De BioLogic FreeCharge haalt de energie uit de generator, en leidt die naar een batterij van hoge capaciteit, die dit omzet in gelijkstroom voor je toestel.
Maar is dit wel realistisch, dat herladen? Moet je geen dagen fietsen om wat energie in je toestel te stoppen? Dat blijkt nog mee te vallen - alles in beschouwing genomen. Om een iPhone volledig te herladen, moet je 3 uren fietsen. Dus even je iPhone herladen terwijl je naar de bakker fietst is er niet bij. Wat wel handig is, is het feit dat je gewoon je iPhone moet aansluiten op de herlader wanneer de batterij leeg is, en je meteen kan bellen zolang je aan het fietsen bent.
Van groene stroom gesproken!
http://bikehugger.com/2009/09/charge-your-ipod-with-your-bik.html


TATTOO: NOG EEN ANDROID VAN HTC
Iedereen mag zijn mond dan vol hebben over de iPhone, het blijft een duur (en potdicht gesloten) hebbeding. Android wordt een steeds aantrekkelijker alternatief, en de nieuwe HTC Tattoo is kandidaat om de harten te veroveren.
In zijn vorige toetsel, de Hero, had fabrikant HTC reeds de Sense technologie ingebouwd. Uit de reactie van de gebruikers bleek die in de smaak te vallen, en daarom werd in het nieuwe toestel, de Tattoo, deze technologie ook ingebakken. En zo kan je dus ook in dit toestel alle mogelijke Android toepassingen installeren die je in de speciale app store vindt. HTC heeft naar eigen zeggen drie thema's gehanteerd bij de ontwikkeling van het toestel: Make it Mine, Stay Close, en Discover the Unexpected. Concreet betekent dit dat het toestel allerlei toepassingen in een handig overzicht brengt, zoals voice mails, e-mails, berichten, foto's, status updates.
En natuurlijk vele Google diensten - niet voor niets wordt Android de Google telefoon genoemd: Google Maps, search, Google Mail,YouTube, Android market. En tot slot bevat het toestel ook een 3.2 megapixel autofocus camera, een 3.5 stereo hoofdtelefoon en een geheugenslot voor Micros SD kaarten.
Het aantrekkelijkste vinden wij echter de prijs. Die is 319 euro, BTW inbegrepen, en dat zonder enige subsidie van mobiele operatoren!
http://europe.htc.com

NOG EEN MOBIELTJE: BLACKBERRY CURVE
Het blijft smartphones regenen, maar gelukkig zitten er ook wat goedkopere toestellen bij - zoals de Blackberry Curve 8520
Smartphones zijn leuk, maar ze kosten zoveel geld. Vooral in ons landje, waar tot voor kort de koppelverkoop verboden was. Hierdoor kon je geen korting krijgen op een duurder toestel, op voorwaarde dat je een (misschien te duur) abonnement nam bij de een of andere provider.
Gelukkig zitten er de laatste tijd bij het aanbod van de fabrikanten ook verschillende toestellen bij die wat democratischer zijn van prijs. Eerder deze week hadden wij het over de HTC Tattoo, een Android toestel van HTC dat slechts 319 euro kost. Vandaag vernamen wij dat RIM de nieuwe Blackberry Curve 8520 ook in ons land uitbrengt, in samenwerking met Belgacom, en dat die slechts 239 euro zou kosten.
Dit toestel biedt toegang tot email, messaging (IM, SMS, MMS), en populaire sociale netwerksites zoals Facebook en MySpace. Het heeft ook een virtueel klavier (aanraakscherm) in AZERTY, biedt WiFI toegang, en richt zich tot de ludieke gebruiker, met muziek, games, en apps om te downloaden. Het speciale aan dit toestel is dat RIM hier voor het eerst speciale toetsen ingebouwd heeft voor toegang tot de media.
Meer over het toestel vind je bij Blackberry zelf. De prijs is, zoals gezegd 239 euro, BTW inbegrepen, en is vanaf vandaag verkrijgbaar in ons land.
http://www.blackberry.com/curve8520
http://www.belgacom.com
APPLE: NIEUWE REEKS IPOD TOUCH
Goed nieuws: de prijzen van de iPods dalen. Althans de iPod Touch.

De iPodTouch van 8 GB kost voortaan slechts Ä 189, en dat is goed nieuws. Want met dit toestel heb je de mogelijkheid om allerlei apps te downloaden en aan te kopen via de App Store, net als bij de iPhone - alleen heb je dus bij de Touch geen telefonie, maar heb je wel alle andere mogelijkheden van de iPhone, die je dan via WiFi gebruiken kan.(1)
Een van de mogelijkheden van de Touch is dan ook dat je er spelletjes op kan spelen. En dat blijkt, aldus een artikel bij Mashable, een groot succes te zijn. Zo groot, dat er zelfs gezegd wordt dat Apple Nintendo en Sony, makers van speciale spelconsoles, het leven wel eens zuur zou kunnen maken. Wie deze cijfers leest, zal toch zelf ook even moeten slikken. Er zijn immers 607 games voor de Sony PSP, 3.680 voor de Nintendo DS, en ..... 21.178 games voor het Apple iPhone OS (aanwezig op iPhone en iPod Touch!)(2)
Tussen haakjes: Apple kondigde op haar persconferentie ook aan dat de iPod Nano voortaan een videocamera zou bevatten, een groter scherm, en een FM-radio. Deze toestellen kosten 139 euro voor een versie met 8 GB, en 169 euro voor een versie van 16 GB. (3)
http://www.apple.com/benl/ipodtouch/
http://mashable.com/2009/09/09/apple-portable-gaming/
http://www.apple.com/benl/ipodnano/


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** "Ethische" hacker kraakt websites ING en Dexia
http://ticks.unifiedpost.com/jump.php?u=http%3A%2F%2Ftijd.be%2Fr%2F%3Ft%3D1%26id%3D8228893&g=2510011&r=384616018

*** Samsung en The Phone House brengen een eclusieve reeks mobieltjes uit voor een niche publiek: de Hello Kitty E2210 en Hello Kitty Star
http://nl.leadsunited.com/page/HelloKittyNadecatwalksinParijsnuexclusiefopjeSamsung-gsmdankzijThePhoneHouse.htm

*** Hier zijn ze nog nooit verschenen, in de VS wel - en zullen ze weer verdwijnen: Microsoft stopt met alle Zunes modellen, behalve de HD versie.
http://www.pcworld.com/article/171348/microsoft_to_drop_all_zunes_except_for_hd_model.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** In München wordt op 24 en 25 november een wereldcongres gehouden rond PHP.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090908027

*** F-Secure Internet Security 2010 introduceert een nieuwe dimensie voor veilig computergebruik
http://www.f-secure.be

*** Augmented Reality op het mobieltje zal erg hot worden; Wikitude brengt programmeervoorschriften voor toepassingen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090908023

*** Cosmo lanceert mobiele terminal voor tijd- en jobregistratie
http://www.cosmotime.be

*** Intel introduceert nieuwe Core i7 en Xeon 3400, en eerste Core i5 processors
http://www.intel.com/performance/server/index.htm.

*** Bevriezen thuiskopieregeling 'onaanvaardbaar'
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=NlL5HmCoSdM+INk2bjNNNN

*** 'Ram Sabam' wil eerlijker auteursrechten
Sabam is tijdens deze zomermaanden niet of nauwelijks uit het nieuws geweest. Wie tegenwoordig enigszins ritmisch niest of hoest, loopt het risico een factuur van de auteursrechtenorganisatie toegeschoven te krijgen. Internetstations, syndicated programma's... zijn de meest recente 'slachtoffers'. Niet onterecht maakt de radiowereld zich zonder.
http://www.radiovisie.eu/be/nieuws.rvsp?art=00080360

*** Belgische internetpompiers tegen Nieuwjaar
Het Belgische Computer Emergency Response Team (CERT) moet tegen 1 januari 2010 operationeel zijn.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=%2Br88_fZu2653zLH4lYbALJK%2Bk0AOTOE6NBnq3Z


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


MUSIC AGAINST POVERTY
Deze keer geen muziek om te downloaden, wel om te stemmen. Deze zomer gaf immers de Europese Commissie het startschot voor de wedstrijd "Music Against Poverty"(1). Twee Belgische groepen zijn tot in de finale geraakt: de zangers Mathieu & Guillaume(2), en de groep CARGO(3). Op de site kan je hun songs beluisteren. En natuurlijk ook op hun song stemmen, als je die goed vindt uiteraard.
De winnaar mag eenprofessionele opname maken van de song en die live uitvoeren tijdens de European Development Days. Stemmen dus maar!
http://www.ifightpoverty.eu/music_contest/vote2/finalList.php?lg=nl
http://www.ifightpoverty.eu/music_contest/vote2/finalList.php?lg=nl&video=15
http://www.ifightpoverty.eu/music_contest/vote2/finalList.php?lg=nl&video=18

MONODELUXE: ON THE BRIDGE
[lounge] Lekker coole lounge muziek met een zacht ontspannend jazzy tintje. Op de MySpace pagina van de band kan je muziek gratis beluisteren in streaming kwaliteit. Heb je een account bij eMusic, dan kan je daar het album The Lounge SUite (3 songs) aankopen.
http://www.myspace.com/alessandrooliviero
http://www.believedigital.com/albums/33850,afternoon-cocktail.html
http://www.emusic.com/album/Monodeluxe-The-Lounge-Suite-Vol-1-MP3-Download/11408278.html

ABIGAIL WASHBURN
[lounge] Wat een heerlijk stemgeluid! Op de eigen pagina van de dame word je verwelkomd door zo'n heldere vrouwenstem... de adem stokt even in je keel. Je kan er verschillende sites in streaming beluisteren, of je kan ook naar haar pagina bij MySpace, iLike, YouTube of Facebook gaan.
http://www.abigailwashburn.com/
http://www.emusic.com/album/Abigail-Washburn-The-Sparrow-Quartet-Shanghai-Restoration-Project-Remixes-MP3-Download/11428156.html

SHINE: THE COMMON STATION
[pop/trip hop / Alternative] Een band uit Parijs, die heel coole en relax muziek brengt, erg verzorgde muziek, met een heerlijke stemmenharmonie. Op de Myscpace site kan je enkele songs beluisteren die echt indrukwekkend zijn. Heb je een account bij eMusic, dan raden wij je aan het album daar aan te schaffen, dat 13 songs bevat.
http://www.myspace.com/shinespace
http://www.emusic.com/album/Shine-The-Common-Station-MP3-Download/11280023.html

VRIJDAG HOORSPELDAG: ALS EEN KONIJN
[Thriller] Een man en vrouw zijn samen op vakantie aan de kust. Hij mag graag op de konijnen schieten. Op een dag komt hij er een man tegen van Hongaarse afkomst, waarmee hij praat over koetjes en kalfjes. De volgend dag echter wordt de man overvallen. Een thrilier met een humoristische ondertoon, met o.a. Jos Willekens, José Janssens, Hugo Halterman, Lode Blommaert, Geert Vanden Busseche, Mieke verheyden
http://hoorspel.wordpress.com/2009/09/06/als-een-konijn/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
"Maar Sir Churchill, u bent dronkeni"
"En u bent foeilelijk, maar ik zal tenminste morgenvroeg nuchter zijn"
Een gesprek tussen Lady Nancy Astor en Winston Churchill.De nieuwe oogstQFLY: GOEDKOOP VLIEGEN

Er zijn heel wat goedkope vliegtickets te krijgen, maar je moet ze wel vinden. Deze zoekmachine is dan wel handig: hij doorzoekt 19,3 miljoen goedkope tickets, en vergelijkt alle goedkope aanbieders in Europa. Je geeft een vertrekpunt op, en dan kan je kiezen: ofwel zeg je hoeveel geld je hebt, en dan zal de zoekmachine een bestemming vinden waarvoor je voor dat geld heen kan, ofwel geef je zelf de gewenste bestemming op. Wij gingen kijken wat je voor 280 euro krijgt als je vanuit Brussel vertrekt, en kregen een resultaat dat op een Google Maps weergegeven wordt. We konden o.a. $246 naar Turkije, en voor $46 naar Milaan. Een superhandige zoekmachine! (Bron: WIm W)
[Taal: ENG/NL]
http://www.qfly.nl/

NATIONAL GEOGRAPHIC FOTOSTOCK
Heb je een foto nodig als illustratie bij een werk? Je kan bij National Geographic je licht eens opsteken. Hier vind je namelijk een archief van honderdduizende foto's, die je kan gebruiken (royalty free of mits betaling). Je moet wel eenmalig gratis registreren.
[Taal: ENG]
http://www.nationalgeographicstock.com/ngsimages/welcome.jsf

LATIN DICTIONARY
Wat handig, dit Latijnse woordenboek. Bij het ingeven van een woord kan je dat woord opsplitsen in de stam en de verbuiging. Zo kan je "am" als stam ingeven, en "o" als verbuiging. Het woordenboek zal nu zowel woorden geven als amaritudo (bitterheid, als amo (van het werkwoord amare). De vertaling is wel naar het Engels toe. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://archives.nd.edu/latgramm.htm

JOHN CLEESE
De befaamde Britse acteur/komediant/auteur heeft uiteraard zijn eigen websteK. Daar vind je links naar de eigen video download website Headcast, maar ook naar een podcast die Cleese brengt, en waarin hilarisch audio te vinden is. Een site om te ontdekken! (Tip: WIm W)
[Taal: Engels]
http://headcast.co.uk/
http://www.cleeseblog.com/
http://www.thejohncleese.com

MYGAMEFACTORY: MAAK JE EIGEN SPELLETJE
Leuk: hier kan je zelf je eigen spelletje aanmaken. Je kan kiezen tussen verschillende soorten spelletjes kiezen, het poppetje aanpassen, enz. enz. Leuk voor de kids!(Tip: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.mygamefactory.com/maakspel.php

GESTOLEN KUNST
Interpol publiceert voortaan op haar eigen website lijsten met gestolen kunst. Dat kan gaan om recent gestolen stukken, waarvan opsporing verzocht wordt (1), maar ook om stukken die gevonden zijn bij dieven, maar waarvan de eigenaar niet gekend is (2), alsook posters waarop de kunst staat die momenteel het meeste gezocht wordt. Om uw kunstkennis wat op te vijzen!
[Taal: ENG]
http://www.interpol.int/Public/WorkOfArt/Search/RecentThefts.asp
http://www.interpol.int/Public/WorkOfArt/Search/Owner.asp
http://www.interpol.int/Public/WorkOfArt/Poster/Default.asp

KAYAK: GOEDKOOP OP REIS GAAN
Ook op deze site kan je op zoek gaan naar goedkope tickets, maar je kan ook Hotels toevoegen. Wij gingen op zoek naar een vlucht van Brussel naar Milaan, en kregen een goedkoopste ticket aan $55, en het duurste aan... $2.688, van Austrian Airlines! (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://www.kayak.com/flights?

20 TUTORIALS OM PRACHTIGE EFFECTEN TOE TE VOEGEN AAN TEKSTEN MET PHOTOSHOP

Wie een beetje creatief is, zou dit artikel eens moeten lezen. Daarin staan namelijk 20 tips uitgelegd over hoe je effecten kan toevoegen aan tekst, zoals embossed, outlined, crhome, fire, metallic, enz.
[Taal: ENG]
http://www.tutzone.org/2009/07/20-fresh-awesome-text-effect-tutorials.html

HET 960 GRID SYSTEEM
Dit systeem wil het ontwikkelen voor het web streamlinen, door te zorgen voor vaak gebruikte afmetingen, gebaseerd op een breedte van 960 pixels. Je kan werken met 12 en 16 kolommen, die apart of samen gebruikt kunnen worden.
Klinkt verward? Je moet naar de site gaan om de voorbeelden te bekijken om het verstaan wat dit betekent. Waar het op neerkomt is dat je hier via Web 2.0 de kolommen kan aanpassen in breedte, het aantal kolommen kan aanpassen, en dan maar op een simpele button moet klikken om de CSS code te downloaden. Handig, niet?
[Taal: ENG]
http://www.spry-soft.com/grids/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STOPWOORDENBINGO
Je kent het wel: die vervelende toespraken, peptalk, teambuilding... Je moet maar blijven zitten, en luisteren naar het oeverloze geleuter van de spreker, en ondertussen bouwt in jou zich een vulkaan aan ergernis op. Maar dankzij StopwoordenBingo moet dat niet langer zo zijn. Je drukt gewoon dit kaartje af, waarop verschillende stopwoorden staan, zoals Dus, Zeg Maar, Feitelijk, Best Wel, Ofzo, Enzo, Ja toch... En net als bij de gewone bingo ga je tijdens de toespraak aan het aankruisen. Pret verzekerd! (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://bossingaround.com/2009/09/03/stopwoordenbingo/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE TOESTAND VAN DE WEGEN
De Standaard heeft sinds kort een real-time kaart op haar website staan, waar je de evolutie van het verkeer kan volgen. De files worden er weergegeven, maar ook ongevallen, incidenten, werkzaamheden en snelheidscontroles (elk van deze onderdelen kan je uitvinken zodat ze niet meer op de kaart verwerkt worden).
Net zoals bij een weerkaart heb je tabblaadjes voor de actuele toestand, voorspellingen. Je kan ook de normale reistijden bekijken tussen grote steden, en je kan het verkeer bekjken op "mijn route". Deze dienst werkt samen met Touring Mobilis, en je moet je eerst gratis registreren en inloggen.(Tip: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.standaard.be/extra/verkeer/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FRANSEKIOSK
Er zijn heel wat tijdschriften op de wereld, in alle mogelijke talen. De meeste krantenwinkels brengen enkel de grote titels. Daarom is deze site wel interessant: je kan er aparte afleveringen kopen van Franse tijdschriften.
[Taal: NL]
http://www.fransekiosk.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: RANKIN LIVE
Een grote retrospectieve van de fotograaf Rankin, een live shoot, een interactieve galerij, een magazine. En in elk geval een pracht uitgewerkte website! (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.rankinlive.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: MIKE SKELTON

Fotografie van het bovennatuurlijke. Een goede fotograaf kan, mits de nodige kennis van beeldbewerkingssoftware, met één foto een hele reclamecampagne maken. Dat zie je bij de foto's van MIke Skelton. Vissen die uit een aquarium springen, science fiction tekeningen... het behoort allemaal tot de mogelijkheden van deze creatieve kunstenaar.
[Taal: Engels]
http://www.skelton.biz/
VRIJDAG MULTIMEDIA: BEAUTIFL.NET
Deze site is eigenlijk een galerij van allerlei mooie dingen op het web die met Flash gemaakt zijn. Bovendien staat er vaak ook de code bij, zodat je wat kan leren.
[Taal: Engels]
http://beautifl.net/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Mobieltjes stralen vaak te veel
Mobiele telefoons stralen soms zoveel dat het slim is een model uit te zoeken met de minste straling. Dat schrijft de Amerikaanse consumentenorganisatie Environmental Working Group (EWG).
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/429068/2009/09/10/Mobieltjes-stralen-vaak-te-veel.dhtml
- Met de MP3-speler vogels spotten
Vogels spotten met de verrekijker en de mp3-speler in de aanslag wordt mogelijk. Op die speler de 'Vogels van BelgiŽ en Nederland mp3-veldgids'.
http://www.ad.nl/ad/nl/1005/Digitaal/article/detail/429119/2009/09/10/Met-de-MP3-speler-vogels-spotten.dhtml
- Duif sneller dan internet in Zuid-Afrika
DURBAN - Wie tijdens het WK voetbal in Zuid-Afrika volgend jaar gegevens wil versturen, kan beter gebruik maken van een postduif dan van internet
http://www.ad.nl/ad/nl/1032/Internet/article/detail/428964/2009/09/09/Duif-sneller-dan-internet-in-Zuid-Afrika.dhtml


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Horoscopen en tips op de Wii
Wii-bezitters kunnen op hun gamecomputer dagelijks gratis tips en adviezen ontvangen. Deze zijn gebaseerd op hun horoscoop.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27126
- Nu nog sneller sparen met EuroClix
EuroClix is een webdienst waarbij je geld kunt verdienen door mail te ontvangen, websites te bezoeken en deel te nemen aan enquêtes. De mogelijkheden zijn nu uitgebreid.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27123
- Krachtig programma voor internetvideo
Met de Ashampoo ClipFinder HD kun je internetvideo's zoeken, opslaan, converteren en beheren. Een geweldig programma dat vooralsnog gratis is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=27115


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Ook Panasonic gelooft in 3D
Net zoals Sony gelooft ook Panasonic sterk in 3D. De Japanners maakten op de IFA bekend in 2010 te starten met de verkoop van een 3D Blu-ray-speler en ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4415
- Printen geblazen met thermische transfert printer Brady
De allernieuwste thermische transfert printer van Brady, de BBP11, beschikt over alle kwaliteiten die je bij een dergelijk toestel maar kunt wensen: snel ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4395
- Easy Series met mobiele verbinding
Bosch Security Systems breidt het Easy Series alarmsysteem uit met een mobiele internetverbinding.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4396*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Het gaat goed met de mini-notebooks en netbooks...
... en dan vooral met de modellen met een groot scherm. Momenteel hebben 8 mini-notebooks op 10 een scherm tussen de 10 en 11,6 inch. De 7 inch modellen zijn nagenoeg verdwenen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20399&style=99896
- SAP brengt de eID in het bedrijf
De eID raakt maar moeizaam ingeburgerd in het commerciŽle landschap, vooral dan bij online aankopen. SAP heeft besloten om de B2B en B2C handelaars te bekeren. Bij haar toepassingen zal de integratie van de chipkaart gratis zijn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20393&style=99896
- Al een update voor Android
De ontwikkelaars van apps voor Android zijn ongelukkig met de manier waarop de online webwinkel (niet) werkt. Het is niet iedereen gegeven om een Apple Store te maken!
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20388&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Een akkoord tussen Google en Sony wakkert de browseroorlog weer aan
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/aan-akkoord-tussen-google-en-sony-wakkert-de-browseroorlog-weer-aan.cfm
- Internauten zijn nog altijd te goedgelovig
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/internauten-zijn-nog-altijd-te-goedgelovig.cfm
- Palm brengt de Pixie uit
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/palm-brengt-de-pixie-uit.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Het tijdperk van de Cybersquatters
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5829
- Zoekmachine: Ping moet Bing helpen
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5826
- Nieuwe site voor Studio Brussel
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5821

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Afluistergevaar voor Skype VOIP gebruikers
http://computertaal.info/2009/09/10/afluistergevaar-voor-skype-voip-gebruikers/
- Nuance:PDF Converter Professional 6
http://computertaal.info/2009/09/10/nuancepdf-converter-professional-6/
- Samsung Jet reclame
http://computertaal.info/2009/09/10/samsung-jet-reclame/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP WORD: EEN AUTOTEKST AANMAKEN (4)
Nu je weet hoe je een autotekst aanmaken, is de volgende stap die autotekst onder een sneltoets te zetten. Dat zorgt ervoor dat je door het aanraken van deze toetscombinatie deze hele tekst kan oproepen. En natuurlijk kan je zo ook verschillende teksten maken, elk met hun eigen toetscombinatie.
Om aan een bepaalde tekst een toetscombinatie toe te voegen, doe je het volgende:
- maak de Auto Text
- Ga naar Tools, Customize, en klik op de Keyboard button.
- Verplaats de cursor naar Press New Shortcut Key.
- Raak vervolgens de toetsen aan die je wil gebruiken voor deze combinatie. (bijvoorbeeld: CTRL+Q)
- Bij Categories blader je naar AutoText. Het lijstje met de autotexten die jij aangemaakt hebt verschijnt nu. Selecteer de gewenste autotext.
- Klik op Assign, en dan op Close.

LINUX, DE IDEALE WINDOWS DATA RECOVERY KIT 1: HET SCENARIO
Wie kent het gevoel niet van een Windows systeem dat je in de steek laat omdat je niet meer kunt booten na een update of je kijkt plots op een BSOD (Blue Screen Of Death) aan. En net op dat moment heeft dochterlief haar 80 pagina's lange eindwerk af...
In zo'n geval komt het er op neer om eerst je data te borgen. Het repareren van het systeem komt dan wel later.
Heb je een tweede PC thuis, een desktop systeem, dan kun je eventueel de harde schijf uitbouwen en als tweede schijf in het werkende systeem inbouwen om zo de data te recupereren, Maar ook dat kan problemen geven, daar een 2.5 inch HD van een laptop niet zomaar op je SATA verbinding van je nieuwe desktop kan aangekoppeld worden.
Heb je maar één systeem, de nukkige laptop dan zit je helemaal vast, want de Windows Recovery CD's die je gebrand hebt kunnen je systeem wel herinstalleren, maar ben je ook je data kwijt of niet ? Te groot risico.
Alain J. Baudrez [a.baudrez@dommel.be]

LINUX, DE IDEALE WINDOWS DATA RECOVERY KIT 2: EXTERNE MEDIA, EEN OPVANGNET
Net zoals je in de wagen een reserve wiel hebt, zou iedere computer gebruiker minstens een grote USB stick (8Gb of meer) of een externe USB HD moeten bezitten (500 Gb schijven zijn nu al voor een democratische prijs te koop). En deze grote schijven zijn er niet voor niks. Gebruik ze om al je belangrijke data regelmatig te back-uppen. Och ja, van wanneer dateert je laatste back-up al weer? Juist ja. Lees dan maar verder LOL
Alain J. Baudrez [a.baudrez@dommel.be]

LINUX, DE IDEALE WINDOWS DATA RECOVERY KIT 3: LINUX LIVE CD, DE UNIVERSELE MOERSLEUTEL
Zelfs al werk je niet met Linux, dan is het verdorie handig een Live Linux CD bij de hand te hebben, zodat je steeds aan je gegevens kunt. Weet je niet hoe je aan een Linux CD kunt geraken, of hoe je die moet aanmaken, dan is het het simpelste om er eentje te laten opsturen. Surf naar https://shipit.ubuntu.com/ en bestel daar een Ubuntu Desktop CD. Is het heel dringend (typisch zaterdagavond probleem) en je hebt maar één PC thuis, dan loop je best effe langs bij een vriend of buur en samen downloaden en branden jullie de Linux CD.
Start regelmatig de Live Cd op zodat je vertrouwd geraakt met de Linux omgeving en doe eens de handelingen hieronder vermeld, zodat je weet hoe je aan je data kunt, moest het ooit nodig zijn.
Je moet natuurlijk Ubuntu niet nemen, iedere Linux Live CD kan dat aan.
Alain J. Baudrez [a.baudrez@dommel.be]

LINUX, DE IDEALE WINDOWS DATA RECOVERY KIT 4: DATA RECUPEREREN VIA UBUNTU LIVE CD
Het overzetten van de data via de Ubuntu Live Cd is een fluitje van een cent.
Plaats de Ubuntu Live CD in de cd-speler en herstart je systeem. Eens in Ubuntu (deze staat wel in het Engels), koppel je de Windows partities aan Ė in Ubuntu zijn die te vinden onder het menu Locations Ė en je kan deze per direct bekijken. Als je dan een USB stick/HD aankoppelt dan is het gewoon een kwestie van de mappen te slepen van je Windows schijf naar je extern medium. Je moet natuurlijk wel weten wat, waar staat op je Windows systeem om al de nodige zaken over te zetten.
Nu al de data, favorieten edm. overgezet zijn, kun je via de recovery CD je systeem herinstalleren, of proberen te herstellen.
Alain J. Baudrez [a.baudrez@dommel.be]

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...FOTOBOUNCE: FOTO'S BEHEREN OP BASIS VAN GEZICHTSHERKENNING

Windows - freeware
We maken zoveel foto's, maar het klasseren ervan op onze computer is een hele taak. Gevolg: massa's bestanden die zomaar op je computer rondslingeren.
Met dit programma,dat gebruik maakt van gezichtsherkenning, wordt het veel gemakkelijker om foto's te klasseren. Je kan namen geven aan de gezichten van vrienden en familie, en zo foto's in albums rangschikken. Het programma heeft ook een integratie voor Facebook en Flickr.
http://fotobounce.com/index.php

F.LUX: RUST VOOR UW OGEN
Windows - freeware
F.lux is een tool die de kleuren van uw scherm aanpast aan het tijdstip van de dag. Dit zou beter moeten zijn voor uw ogen: de dag sart met een rozige gloed, en 's avonds gaat die weer onder. (Tip: Rudi S.)
http://blog.seniorennet.be/boelwerf/
http://www.zdnet.be/downloads.cfm?id=99026&mxp=104

REVO UNINSTALLER
Windows - freeware
Dit progje maakt komaf met iets waarmee elke internaut regelmatig te maken heeft: programma's die zichzelf niet netjes verwijderen. Dit programma zoekt alle achtergebleven restjes en zorgt ervoor dat alles toch verwijderd raakt.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,66703/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat

MUSESCORE: MUZIEK NOTEREN

All OS - freeware
Met deze software kan je muzieknoten neerschrijven. Een WYSIWYG editor, waarbij noten neergezet worden op een virtuele bladmuziek. Je kan tot 4 stemmen per balk noteren, en de noten invoeren met de muis of het klavier via MIDI.(Bron: Wim W)
http://www.musescore.org/

INKSCAPE: VECTOR GRAPHICS
Windows all - 36,4 MB - freeware
Een open source vector graphics editor, die ongeveer dezelfde tools bevat als Illustrator, Freehand, CorelDraw, en die dus met de SVG standaard werkt (Scalable Vector Graphics).
http://majorgeeks.com/Inkscape_d5095.html

PICPICK: DE DIGITALE KRUIMELDIEF
WIndows - 1,21 MB - freeware
Een uiterst handige tool voor webbouwers en designers: hiermee kan je beeldafdrukken maken, beelden bewerken, de hex waarde van kleuren uitvinden (color picker); het bevat een kleurenpalet, een pixel meetlat, crosshair tool, enz.
http://majorgeeks.com/PicPick_d6153.html

WOT: WEB OF TRUST
Add-on voor Firefox en IE - gratis
Panda Security, leverancier van beveiligingsoplossingen in de cloud, en Against Intuition, de ontwikkelaar van de website-beoordelingsdienst Web of Trust (WOT) werken samen om een veiliger webervaring te realiseren door middel van hun co-branded versie van WOT. Deze browser add-on waarschuwt internetgebruikers over riskante websites. Tegelijkertijd biedt het bescherming tegen online oplichting, identiteitsdiefstal, spyware, spam en onbetrouwbare shoppingsites. WOT's bescherming wordt uitgebreid met Panda's meest recente informatie over malware-distributeurs en gevaarlijke domeinen.
http://www.pandasecurity.com/homeusers/downloads/wot/

WINDOWS LIVE MOVIE MAKER

WIndows - freeware
Deze software zit eigenlijk ingebakken in elke Windows installatie, maar je kan er ook een nieuwere versie van vinden bij WIndows Live. Ook hier werd de Ribbon ingevoerd, net als bij de producten van Office (Outlook, Word...). Met Movie Maker kan je op een erg gebruiksvriendelijke manier een filmpje maken van de foto's en video's op jouw computer. Een uitgebreide Nederlandstalige bespreking vind je bij ZDNet.
http://www.zdnet.nl/downloads/107049/windows-live-movie-maker/
http://download.live.com/moviemaker

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FIERCE TOWERS
[Blackberry OS - $4,99]
In dit strategiespelletje moet je een reeks verdedigingstorens in een veld zetten zodat zij de robotten kunnen afwimpelen. Een erg explosief spelletje!
http://appworld.blackberry.com/webstore/content/2074

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: LINKEDIN
iPhone app - freeware
Een mobiele versie van het populaire sociale netwerk, dat zich gespecialiseerd lijkt te hebben in zakelijke contacten. Heel handig, deze app. Want wanneer je iemand tegenkomt op een beurs of zo, moet je geen visitekaartjes meer uitwisselen, maar elkaar gewoon toevoegen op Facebook.
http://www.pcworld.com/appguide/app.html?id=86471

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Mijn hele leven heb ik iemand willen zijn.
Maar nu weet ik dat ik beter een beetje preciezer geweest was.
- Jane Wagner -