Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
3/9/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 614 van 29/8/2009

Gegroet lezer,

Klaar voor 1 september? De treinen zijn de laatste dagen gevuld met zorgzame mama's die met de kindjes kaftpapier en nieuw schoolgerei zijn gaan kopen. En volgende week zullen zij gevuld zijn met enthousiasWte kinderen die lachend over hun vakantie vertellen... tot de dagelijkse routine weer toeslaat, en ze zich ernstig buigen over hun papieren... Hebt u soms geen zin om terug 12 te zijn, en dan de school te beleven vanuit een heel andere optiek, met de huidige technologie? Wij zouden alvast graag een vlieg op de muur zijn!

Deze week het einde van onze reeks over het beschermen van je privacy op Facebook. Dat dit echt noodzakelijk is, werd deze week nog maar eens bewezen door de bestraffing van twee studenten, die openlijk over hun bedrog bij de examens gepraat hadden op Facebook. Wees voorzichtig daar - mensen zijn geneigd daar dingen te posten die je in het echte leven alleen maar aan je intiemste vriend(in) zou vertellen, en zij vergeten dat de hele wereld mee kan lezen - tenzij ze natuurlijk de nodige maatregelen nemen voor de bescherming van hun privacy.

Wij wensen u veel leesplezier, en een niet al te stressvolle "terug naar school"!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER VOORTAAN OOK MET GEOLOCATIE
Voortaan zullen de tweets bij Twitter ook van geocode voorzien zijn, en ook de externe apps die van de Twitter API gebruik maken zullen deze geolocatie kunnen bevatten.
Vroeger kon de plaats waar een internaut zich bevond wanneer hij een boodschap plaatste op het internet enkel afgeleid worden uit het IP-adres - en dat is dus verre van accuraat. Maar nu we steeds meer boodschappen op het internet posten vanop ons mobieltje, wordt het meegeven van een geografische bepaling veel gemakkelijker, nu de meeste mobieltjes reeds een gps toepassing bevatten.
Ideaal dus voor diensten zoals Twitter, dat nu ook op de trein van de geolocalisatie springt. De dienst zal in twee fasen ontplooid worden. OM te beginnen zullen de externe ontwikkelaars een preview krijgen van de geolocatie API, waarmee de ontwikkelaars aan de tweets informatie kunnen plakken over de plaats waar de twitteraar zich bevindt. En later zal de dienst ook op de eigen website van Twitter en de mobiele website beschikbaar zijn.
Gelukkig is het wel zo dat de gebruiker zelf kan kiezen of hij die geocode mee wil geven of niet. En voor de ontwikkelaar komt er een soort "best practices" - richtlijnen over beveiliging en privacy.
Meer hierover bij PC WOrld en het blog van Twitter zelf.
http://blog.twitter.com/2009/08/location-location-location.html
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/170533/geolocation_coming_to_twitter_and_its_external_applications.html?tk=nl_dnx_t_crawl

TWITTER GEOLOCATIE: ZEGEN OF VLOEK?
De aangekondigde geolocatie bij de Tweets kunnen een extra dimensie geven aan de berichten waarop zij boodschappen doelgericht kunnen overbrengen. Maar vormen zij geen te grote inbreuk op onze privacy?
Eerst even dit. Twitter is niet de eerste die met een geolocatie dienst uitkomt. Latitude van Google bijvoorbeeld werkt op een gelijkaardige wijze. En er zijn heel wat dappere zielen die het niet erg vinden om op hun blog een klein kadertje te hebben staan dat zegt: "ik bevind mij hier". Het is de bedoeling dat anderen die in de omgeving zijn, jou contacteren, om te vragen: he, heb je zin om een koffie te drinken of een hapje te eten? Dat heeft dan wel als nadeel dat die vervelende etter, die jij absoluut niet wil ontmoeten, ook kan zien waar je bent, en je kan staan opwachten op de hoek van de straat, zodat je hem niet meer ontlopen kan...
En hoe zit het bij Twitter? Wat zijn de voor- en nadelen van de geolocatie bij Twitter? Je kan zien bijvoorbeeld wie er nu iets post over een bepaald onderwerp (een bezoek aan een beurs volgende week), en waar die zich bevindt, zodat je met elkaar kan afspreken om eventueel samen te reizen. Dat is inderdaad een handig iets.
Maar de nadelen zijn veel groter dan de voordelen, aldus dit artikel bij PCWorld. Een mogelijke toepassing zou zijn dat bedrijven, die weten dat jij in een bepaalde omgeving bent om te shoppen, jou kunnen bestoken met tweets waarin hun waren aangeprezen worden. Misschien wel doelgerichte, maar voor de meeste mensen toch ongewenste reclame.
Een ander nadeel: ook criminelen twitteren. Ben je op vakantie, en wordt als locatie "Malibu" meegegeven bij je tweets, terwijl op jouw profiel staat dat je in New York woont, dan zouden de boefjes wel eens het idee kunnen krijgen om jouw huis leeg te roven. En BV's en andere VIP's die tegenwoordig allemaal twitteren, zouden nooit meer veilig zijn voor hun fans, die hen nu altijd kunnen belagen.
Maar het grote nadeel is: het is alles of niets. Bij Google Latitude kan je zeggen welke vriend(en) jouw geolocatie mogen weten, maar bij Twitter kan je deze filter niet toepassen. En zolang die mogelijkheid niet bestaat, lijkt het ons dat je best afblijft van geolocatie in Twitter.
Maar dat is onze mening. Wat zou jij doen? Ben jij zo dapper en extrovert genoeg om aan iedereen te laten weten waar jij bent? Of houd je dat toch liever geheim? Laat het ons weten in een reactie op dit artikel.
http://www.pcworld.com/article/170574/3_reasons_why_i_wont_use_twitters_geolocation_feature.html?loomia_ow=t0:s0:a41:g2:r2:c0.058978:b27267808:z0

VIDEOCHAT NU OOK OP IGOOGLE
Je kon al langer een videogesprek houden via Gmail. Maar nu werd deze optie ook toegevoegd aan iGoogle, de gepersonaliseerde startpagina die je bij Google kan aanmaken. Heeft deze extra optie zin?
Tegenwoordig brengen we onze tijd veel minder door met mailen. Het sociale netwerk heeft veel van deze functies overgenomen. Foto's versturen naar vrienden? Gedaan - je zet ze nu op je profiel bij Facebook, Myspace, Netlog en co. Nieuwtjes uitwisselen? Dat doe je ook op je profiel. Afspreken met vrienden? Via Twitter.
Google zou graag alle aandacht die stilaan naar die sociale media gaat, terug naar zich toetrekken. Video Chat voor iGoogle moet in dat licht uitgelegd worden. Je kan voortaan vanop je iGoogle homepagina een chat opstarten met andere internauten, die, in tegenstelling tot vroeger, geen Gmail account meer moeten hebben (ze moeten wel een alomvattende Google account aanmaken, en ze moeten een plugin downloaden).
Waarom juist bij iGoogle, kan je je afvragen? Wel, heel wat internauten hebben de gewoonte aangenomen om, terwijl zij het laatste nieuws doornemen, hierover chatten met hun vrienden. OF wanneer ze nieuwe filmpjes bekijken, enz. Voortaan wordt die chat dus uitgebreid met video, en kan je je vrienden face-to-face bekijken en beluisteren. Je moet, na het downloaden van de plug-in, naar het menu Actions gaan onderaan een chat window, en daar de optie kiezen "Start video chat". En je bent vertrokken. Je kan meteen zien welke van je vrienden al de video mogelijkheid geïnstalleerd hebben - naast hun naam staat een klein groen cameraatje.
http://tools.google.com/tools/dlpage/res/talkvideo/openinstallpage.html#ig
http://mashable.com/2009/08/22/igoogle-video-chat/
http://googletalk.blogspot.com/2009/08/video-chat-from-igoogle.html

OOK JOUW WEBBROWSER WEET WAAR JIJ BENT
Niet alleen Google met zijn Google Latitude en (binnenkort) Twitter weten waar jij bent: ook jouw browser weet het. Hoe gebeurt dat, en hoe schakel je het uit?
Wij komen nog even terug op onze artikels van gisteren over de nieuwe mogelijkheid die Twitter binnenkort zal bieden: dat de tweets voorzien worden van code die vertelt waar de twitteraar zich bevond op het moment dat hij de tweet postte. Wij toonden ons huiverachtig tegenover deze nieuwe functie, maar wist je dat sommige browsers deze informatie nu ook al meegeven? Wij schrokken wel even toen wij dit lazen.
En dan gaat het niet om de Safari browser op de iPhone, maar om de gewone Firefox 3.5 op het mobieltje. In combinatie met de Google Location Service zorgt die ervoor dat er, wanneer je een site bezoekt die gebruik wil maken van jouw locatie, er een pop-up balk verschijnt die vraagt of je toestaat dat deze gegevens doorgegeven worden. Zeg je Ja, dan zal Firefox jouw IP adres doorsturen naar Google en ook info over het dichtstbijzijnde draadloze toegangspunt. En klik je op "remember", dan zal je bij een volgend bezoek niet opnieuw om toestemming gevraagd worden.
Google zendt nu aan Firefox een gissing van jouw locatie, en Firefox zendt die naar de site die erom vraagt. Google zelf komt nooit te weten welke site erom vraagt, en elk verzoek om de locatiegegevens krijgt een unieke ID mee, maar die wordt willekeurig toegekend, en elke twee weken herzet. Google kan jou dus niet associŽren met de locaties die in jouw browser staan.
Ben je er toch niet gerust in? Dan kan je deze localisering uitschakelen in Firefox. Typ in de adresbalk about:config. In het venster dat je krijgt is er een filtervakje. Typ daar: geo.enabled. Dubbelklik nu op het resultaat, en verander "true" naar "false". (deze optie staat trouwens ook in de Firefox op de desktop)
Wil je toch deze geolocatie gebruiken, maar wil je een toestemming die je aan een site gegeven had, terug herroepen, dan moet je naar die site gaan, en op het icoontje naast de URL klikken. Kies More Information, en neem het tabblaadje Permissions. Verander daar de optie Share Locations. Wil je alle permissies wissen, dan ga je naar Tools, Clear Recent History.
Nuttig om weten. Wat er in het artikel van PC World, waar wij deze informatie vonden, terecht gevraagd wordt: waarom kan er niet bij verteld worden wat de betreffende site doet met deze aardrijkskundige informatie? De internaut reageert (terecht!) met wantrouwen op deze geolocatie. Als je op een site komt met geolocatie, en je krijgt de vraag of jouw geolocatie mag meegegeven worden, zou het dan niet logisch zijn dat er tegelijkertijd bij verteld wordt waarom die site die nodig heeft, en wat zij ermee wil doen? Is het om te tonen wat de restaurants zijn in jouw buurt (in dat geval is het antwoord ja), of is het om advertenties te zenden (en dan zou ons antwoord neen zijn!).
http://www.pcworld.com/article/170537/your_web_browser_knows_where_you_are.html?tk=nl_dnx_t_crawl

FACEBOOK EN TWITTER NAUWER VERWEVEN - VOOR VIP'S
Het lijkt erop dat de sociale media de commerciŽle toer opgaan. VIP's en bedrijven mogen wat meer dan gewone internauten - maar ze moeten er wel voor betalen.
Facebook heeft aangekondigd dat het bekende personen, bedrijven en anderen met publieke pagina's de mogelijkheid wil bieden om hun updates op hun profiel meteen ook op Twitter te laten verschijnen, als een gewone tweet. Daarvoor zou Facebook een software uitbrengen, waardoor de updates automatisch tot tweets omgevormd worden. Het is dus duidelijk te verstaan dat het niet gaat om een versmelting van de beide diensten - daarvoor zijn zij teveel concurrent, en dingen zij teveel naar de gunsten van dezelfde gebruikers.
Wie van deze nieuwe dienst gebruik mag maken? Enkel de beroemdheden - openbare figuren, muzikanten, bedrijven en organisaties. Zij zullen via deze weg meteen een bericht of foto tot bij al hun "volgelingen" in Twitter kunnen versturen. Die kunnen al sinds enkele maanden in Facebook een publieke pagina aanmaken, om hun volgelingen beter te kunnen bereiken.
Tot nu toe is er geen sprake van dat deze VIP's iets extra moeten betalen bij Facebook voor deze extra dienst. Facebook heeft trouwens nog altijd een heel schemerig bedrijfsmodel - als het er al een heeft. Bij collega sociale netwerksite Twitter proberen ze toch aan zo'n bedrijfsmodel te werken. Daar kondigde medeoprichter Biz stone aan dat bedrijven einde dit jaar geld zouden moeten betalen voor het verspreiden van hun boodschap via Twitter.
Het is inderdaad waar dat vele bedrijven Twitter ontdekt hebben als marketing middel. In het simpelste geval zijn dat gewoon volgelingen van bijvoorbeeld een computerfabrikant, die dan via tweets op de hoogte gehouden worden van nieuwigheden. Nu deze nieuwe manier van marketing stilaan bij de bedrijven ingeburgerd geraakt, is het heel slim van Twitter om er ook geld voor te vragen...
http://www.theage.com.au/technology/biz-tech/twitter-considering-charging-for-tweets-20090824-evmv.html
http://www.theage.com.au/technology/biz-tech/facebook-pages-to-connect-updates-to-twitter-20090824-evmz.html

EN WAT ALS TWITTER MET PRO ACCOUNTS ZOU WERKEN?
Een interessant gegeven dat aangeraakt wordt in dit artikel van PC World. Twitter wordt inderdaad steeds vaker gebruikt door bedrijven. Maar kunnen zij rekenen op een professionele dienstverlening vanwege Twitter? Misschien wel, als Twitter een Pro-account in het leven zou roepen
In het vorige artikel hadden wij het erover dat bedrijven Twitter ontdekt hebben als marketing instrument. Maar wanneer een bedrijf gebruik maakt van een kanaal, dan wil het wel zeker zijn dat dit kanaal betrouwbaar is - toch minstens qua beschikbaarheid. En dat is niet het geval. De recente DDoS aanvallen hebben bewezen dat Twitter nog altijd niet robuust genoeg is.
Er zijn nog meer zaken die Twitter moet kunnen aanbieden, wil het aanlokkelijk zijn voor bedrijven. Wij hernemen even de hoofdpunten - de details vindt u in het artikel. Zo zou er bijvoorbeeld een beter beheer moeten komen van de account (de tools die nu door apps van derden aangeboden worden, zouden in Twitter zelf verweven moeten zijn, zodat Twitter aanspreekbaar blijft voor het geheel); het verkeer zou gemeten moeten kunnen worden, er moet een betere tagging functie komen, een betere filter om de toevloed aan tweets aan te kunnen, en betere zoek functies.
Heeft de gewone internaut er ook iets aan wanneer er zo'n pro accounts komen? Het lijkt ons van wel, al was het maar omdat Twitter dan gedwongen wordt "quality of service" te leveren. Maar Twitter zou nu ook in twee richtingen kunnen werken, met een duidelijk onderscheid tussen gewone accounts en bedrijfsaccounts. En daardoor zou de nadruk bij de gewone accounts terug op het ludiek gelegd kunnen worden...
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/170598/my_twitter_pro_wish_list.html?tk=nl_dnx_t_crawl

SONY KOPPELT READERS AAN BIBLIOTHEKEN
Een opvallend, maar eigenlijk heel logisch initiatief: in de VS zal Sony haar e-reader koppelen aan bibliotheken, waardoor je e-boeken voor een termijn van 21 dagen kan uitlenen. En er komen nieuwe toestellen.
Sony hield deze week een persconferentie om haar nieuwste producten voor te stellen, en de locatie daarvan was de New York Public Library. Daarvoor was een reden: wie een e-reader bezit zal via de e-boekenwinkel van Sony kunnen vertellen bij welke openbare bibliotheek hij aangesloten is, en kan daar dan boeken uitlenen. En omdat er op de boeken een "vervaldatum" zit van 21 dagen, waarna het boek niet meer te lezen valt, is er ook geen boete voor het te laat terugbrengen van de boeken ;)
Dit alles is mogelijk doordat Sony overgeschakeld is op een nieuw formaat voor haar boeken, het EPUB formaat. Dat is een XML-gebaseerde standaard die het mogelijk maakt om dezelfde tekst op verschillende schermformaten weer te geven. Hierdoor kan Sony boeken van meer uitgeverijen aanbieden.
Voeg daarbij nog het feit dat Sony alle boeken zal aanbieden die bij Google Books te vinden zijn en die tot het publieke domein behoren, en het aanbod boeken wordt erg aantrekkelijk. Het is duidelijk dat Sony deze diversiteit als troef wil uitspelen.
Sony komt ook nog uit met nieuwe hardware: een reader met een scherm van 7 inch (17,5 cm), en met een 3G internetverbinding. Dit toestel kreeg de naam "Reader Daily Edition" mee, waaruit je kan afleiden dat het de bedoeling is dat kranten en magazines hun dagelijkse updates naar deze reader kunnen sturen.
Meer info over deze aankondigingen bij Ars Technica(1). Wij kijken in elk geval uit naar dit najaar; dan zouden de e-readers van Sony ook in ons land te krijgen zijn. De boekenwinkels zouden het liefst zien dat deze toestellen via de boekwinkel verkocht worden, en niet via de gewone elektronica concerns, zo weet eReaders te melden (2)
http://arstechnica.com/gadgets/news/2009/08/sony-to-link-readers-with-libraries-allow-e-book-borrowing.ars
http://www.ereaders.nl/11080903_boek_be_verkoopt_per_oktober_ebooks

GOOGLE BOOKS: SUCCESSEN EN TEGENSLAGEN
In Europa maakt Google vorderingen met zijn Google Books: het heeft deals kunnen afsluiten met de bibliotheken in Frankrijk en ItaliŽ. Maar in de VS wordt het weer geconfronteerd met tegenkanting: Microsoft, Yahoo, Amazon slaan handen in een om Google deal met schrijversgilde te bekampen
Het project van Google om alle boeken ter wereld te digitaliseren, zodat zij via haar zoekmachine doorzoekbaar worden, is erg controversieel. Uitgeverijen, auteurs... kanten zich in het begin fel tegen het project, maar ondertussen lijken zij bij te draaien. Zo heeft Google in Europa een akkoord kunnen sluiten met de Nationale Bibliotheek van Frankrijk, om ook daar de boeken te mogen digitaliseren. Een hele overwinning, want in Frankrijk was het verzet erg groot - Google wordt daar namelijk beschouwd als een symbool van een Angelsaksisch cultuur imperialisme. Het feit dat de bibliotheek zelf bezig was met de digitalisering van haar boekenschat, maar te weinig geld had om het project volledig af te ronden, zal natuurlijk een rol spelen, want Google steekt nu dus financieel een handje toe.
ItaliŽ volgt het voorbeeld van Frankrijk; daar zal de Centrale Nationale Bibliotheek van Florence ook haar boeken laten digitaliseren door Google. Deze bibliotheek is de belangrijkste van het land, en catalogeert alles wat er ooit in het Italiaans uitgegeven si. (1)
In Europa lijkt de weerstand dus overwonnen, maar in de VS groeit het verzet opnieuw. Deze keer komt het van groten uit het internetwereldje - Microsoft, Yahoo en Amazon. Zij verzetten zich tegen de regeling die Google getroffen heeft met de auteurs en uitgevers, omdat zij die "anticompetitief" vinden. Volgens dit akkoord, dat Google in 2005 afsloot met de Authors Guild, en de Association of American Publicers, kreeg Google het recht om boeken in te scannen zonder altijd te toestemming te moeten vragen van auteurs en uitgevers. Hierdoor kreeg Google het recht om miljoenen boeken te digitaliseren en verkopen.
De reden voor dit verzet lijkt ons niet moeilijk te vinden. Als Google zelf online boekenwinkeltje spelen gaat, dan wordt het natuurlijk een concurrent voor Amazon. En doordat deze boeken enkel in de zoekmachine van Google te vinden zijn, vissen Microsoft en Yahoo met hun zoekmachine achter het net.
Meer over dit verzet bij PC World en Pandia Search
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/170566/google_cuts_online_book_deals_with_european_libraries.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/article/170551/report_microsoft_yahoo_amazon_to_fight_google_book_deal.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pandia.com/sew/1998-microsoft-and-yahoo-try-to-stop-google-from-becoming-an-ebook-dealer.html

AMERIKANEN KUNNEN VOORTAAN TERECHT BIJ REHAB VOOR INTERNETVERSLAVING
Na drank- en pillenverslaving kunnen de Amerikanen ook terecht bij speciale instituten om af te raken van hun internetverslaving. Alleen: je moet er wel rijk voor zijn!
De Chinezen hadden het al: speciale kampen waar mensen met een internetverslaving ondergebracht worden om van hun verslaving af te kicken. Geen e-mail, geen surfen. Nu zijn die Chinese kampen de laatste maanden wel negatief in het nieuws gekomen - er zou shocktherapie gebruikt worden, en er zouden zelfs patiŽnten omgekomen zijn bij de behandeling.
In de VS hebben ze nu ook zo'n kliniek, en wel in Heavensfield. 6 mensen kunnen er tegelijk terecht, voor een programma dat 45 dagen duurt. En dat $322 per dag kost voor verblijf in het centrum. Bovendien moet je 200 neertellen om simpelweg een aanvraag te "mogen" indienen voor het programma, en een screening die bepaalt hoe erg je verslaafd bent kost nog eens $800. En wil je nog wat extra sportieve activiteiten doen, dan moet je $1.75 betalen.
Kortom, als je dat allemaal bijeen telt, dan kom je op een flinke som. Voor dat geld kan je al een heel mooie nieuwe computer kopen...
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1529748/americans-internet-addiction-rehab
http://www.internetevolution.com/author.asp?section_id=774&doc_id=180711

MICROSOFT SLAAT BRUG NAAR "DOMME" TELEFOONS
Met je smartphone kan je vanalles, maar nu kan je dat ook met een "domme" telefoon, dankzij de OneApp van Microsoft.
Microsoft is zich ervan bewust dat het op het mobiele vlak een achterstand in te halen heeft. Apple is de lieveling van het publiek met zijn iPhone, en Google gooit hoge ogen met zijn Android. De vele op Windows Mobile gebaseerde telefoons staan niet echt in de schijnwerper, en Microsoft vreest (terecht) dat het op dit vlak terrein aan het verliezen is.
Tijd dus voor enkele initiatieven. Microsoft heeft daarbij een categorie toestellen op het oog die niet zo voor de hand liggen: toestellen die geen Windows mobile draaien. Om te beginnen had Microsoft een tiental dagen geleden al aangekondigd dat het zou samenwerken met Nokia, om de Office toepassingen te brengen naar de Nokia telefoons, die het Symbian besturingssysteem draaien.
En deze week kondigde Microsoft dan aan dat het One App wil uitbrengen, een toepassing bedoeld voor toestellen die geen Windows Mobile draaien, maar wel Java ondersteunen. Het principe is simpel: je moet eenmalig een app installeren (de One App) van 150k groot. En die zal dan via het internet toegang geven tot velerlei toepassingen, zonder dat de gebruiker deze apps moet opslaan op het eigen toestel, o.a. tot Facebook en Twitter - en is dat niet wat de mens tegenwoordig wil?
Volgens waarnemers is dit een heel slimme zet van Microsoft. Naast de mensen die nu een smartphone bezitten, zijn er heel wat die een "domme" telefoon hebben. En dat is een markt van miljarden abonnees. Waard om te veroveren dus, niet allen voor Microsoft, maar ook voor de mobiele operatoren.
Als eerste zal One App uitgebracht worden in Zuid-Afrika. Dat land staat aan de top van de opkomende landen, en kan dienen als model voor wat er in de rest vn de wereld gebeuren zal.
Als u het ons vraagt? Een geheid succes!
http://www.pcworld.com/article/170763/microsoft_continues_to_befriend_nonwindows_phones.html?tk=nl_dnx_t_crawl

LINKEN NAAR RADIOSTATIONS KOST GELD IN NEDERLAND
Een Nederlandse website die linkt naar webradio stations staakt haar activiteiten, omdat Buma-Stemra een heffing heeft ingevoerd op links.
Verwijs jij ergens op je site naar een webradio? Haal dan al maar je portemonnee boven, althans indien je in Nederland woont. Want de Nederlandse auteursrechtenmaatschappij Buma/Stemra, te vergelijken met de Belgische Sabam, heft voortaan een taks op het "embedden" van een stream - en een link naar een radiostation zou onder dag "embedden" vallen.
Het is de website Kabelradio.nl die aan de alarmbel trekt. Deze portaal brengt links naar een 1.200 radiozenders. Maar volgens de nieuwe tarieven van Buma/stemra zou de site in de toekomst wel eens 6.000 euro per jaar moeten ophoesten. En dat kan deze site, die volgens de makers bedoeld was als "een ode aan het fenomeen radio", niet betalen.
Eerlijk gezegd geven wij de makers van de site ergens toch wel gelijk wanneer zij stellen dat het niet echt eerlijk is wanneer Buma/stemra zowel geld eist van de radiostations zelf, als van de vele portals die naar deze stations verwijzen. Volgens Kabelradio.nl zouden de radioportals zich dan ook organiseren om samen op zoek te gaan naar juridisch advies om deze heffing te betwisten.
Tja, blijkbaar blijft men maar aan de uiers van de (muziek)koe trekken, tot men op een mooie dag beseft dat de koe niet alleen helemaal uitgemolken is, maar dat er ook zelfs geen koe meer overblijft om te melken...
http://www.kabelradio.nl/persbericht/persbericht.odt
http://webwereld.nl/nieuws/62411/buma-maakt-tarieven-streaming-media-bekend.html
http://www.kabelradio.nl/persbericht/

OOK BRITSE REGERING OVERWEEGT "DRIE STAPPEN" UITSLUITING VAN P2P RUILERS
Het Franse voorbeeld, hoe controversieel ook, wordt de rest van de Europese landen opgedrongen. Deze keer is het een Brits voorstel om de internettoegang van herhaalde overtreders af te sluiten dat op tafel ligt.
Het verhaal blijft zich maar herhalen - helaas. In Frankrijk lokt de Hadopi wet heel wat tegenkanting uit, maar onder druk van de lobbyisten uit de platen- en filmindustrie wordt getracht een gelijkaardige wet in te voeren in andere EU-landen. In het VK heeft het Departement voor Business, Innovation en Skills een voorstel ingediend om mensen die illegaal bestanden delen na drie verwittigingen de toegang tot het internet te ontzeggen.
Wij hebben het al vaker gezegd, en bieden u onze excuses aan voor de herhaling. Maar wij blijven herhalen dat zo'n wet unfair is. Eerst en vooral omdat er elke bewijslast ontbreekt; het gaat enkel om een klacht van een auteursrechthebbende (een auteursrechtenmaatschappij of platen/filmmaatschappij is het meest waarschijnlijke), die niet eens bewezen moet worden. Bij deze klacht wordt immers uitgegaan van een IP-nummer. En wie kan bewijzen dat jij op dat moment achter jouw computer zat? Bovendien, in dit tijdperk van draadloos internet, met de mogelijkheid om gebruik te maken van openstaande verbindingen, is het goed mogelijk dat iemand anders gebruik maakte van jouw IP inlog.
En ten tweede: het is niet zo dat het niet enkel jouw vaste provider is die je de toegang tot het internet ontzegt, zodat je bij een andere provider een nieuwe account kan aanvragen. Neen: je komt op een zwarte lijst terecht, en je krijgt nergens een account, gedurende een bepaalde periode. Welnu, in deze eeuw is internettoegang ongeveer uitgegroeid tot een basisbehoefte, zoals water, elektriciteit, telefoon, gas. Je kan nog wel zonder, maar je wordt buitengesloten uit een flink deel van de beschaving. Denk maar aan internetbankieren, e-mail dat uitgegroeid is tot het belangrijkste communicatiemiddel, nieuws...
En tot slot: staat het afsluiten van de internettoegang voor een P2P ruiler niet buiten alle proporties? Een spammer die betrapt wordt, wordt niet af het internet gegooid, een hacker evenmin, net als een fraudeur, en zelfs iemand die zich bezighoudt met kinderporno. Zeg nu zelf: zouden die misdadigers niet eerder deze straf verdienen, dan een gewone internaut die wat muziek geruild heeft met vrienden?
Voor alle duidelijkheid: wij keuren het niet goed dat bestanden illegaal gedeeld worden. Auteursrechten moeten gerespecteerd worden. Maar staat deze wet, die ze in heel Europa willen doorvoeren, niet buiten alle proporties?
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10317001-93.html?tag=mncol;txt

MEER DAN EEN MILJOEN E-BOEKEN IN HET EPUB FORMAAT GRATIS BIJ GOOGLE
De nieuwste beststellers zal je er niet vinden, maar voor een goede klassieker kan je voortaan kiezen uit de meer dan 1 miljoen boeken die gratis bij Google te downloaden zijn
Eerder deze week hadden wij het over de nieuwe e-reader die Sony uitbrengt, waarop je digitale boeken zal kunnen lezen in het ePUB formaat. Dat is een XML-formaat, waardoor de vormgeving van de boeken weergegeven kan worden op alle mogelijke toestellen die dit formaat ondersteunen - met schermen van verschillende grootte dus.
Toeval of niet: Google kondigde nu aan dat het een collectie van meer dan 1 miljoen boeken aanbiedt in datzelfde ePUB formaat. Het gaat hier dus om boeken die tot het publieke domein behoren - boeken waarvan de auteursrechten dus vervallen zijn. In Europa is dat 70 jaar na de dood van de maker van een werk. Echt nieuwe boeken zal je daar dus niet vinden, maar klassiekers zoals Pride & Prejudice en co zal je daar natuurlijk wel vinden.
Google had voorheen al een grote collecite gratis boeken uit het publieke domein. Maar die waren voornamelijk in het PDF formaat, waarbij je een ingescande pagina kreeg van het boek net zoals het eruit ziet. Dit PDF formaat is niet geschikt voor de speciale digitale boekenlezers zoals de e-reader van Sony, en daarom werd ervoor gekozen om de boeken voortaan ook in het ePUB formaat uit te brengen.
Het lijkt er trouwens op dat dit formaat aan het uitgroeien is tot de standaard voor e-boeken. En dat is positief. Het betekent dat je boeken die je bijvoorbeeld aangekocht hebt om te lezen op diens e-reader, ook kan overzetten op een ander toestel dat het ePUB formaat ondersteunt - mits de nodige beperkingen uiteraard qua DRM. ePUB ondersteunt inderdaad een vorm van DRM, maar voor de boeken die Google nu aanbiedt uit het publieke domein geldt dat nuurlijk niet.
http://books.google.com/
http://mashable.com/2009/08/27/google-million-free-ebooks/
http://booksearch.blogspot.com/2009/08/download-over-million-public-domain.html

RODE OORTJES COLLECTIE WEERHOUDT INTERNAUTEN VAN UPDATE FIREFOX 3
De autosuggestie functie in Firefox 3 heeft voor heel wat internauten meer nadelen dan voordelen: uit vrees dat hun diepste geheimen bloot komen liggen weigeren zij over te stappen van Firefox 2 naar Firefox 3.
Het is vrijdag, en dan mag er al eens een lichtvoetiger berichtje verschijnen in Netties. Het beveiligingsteam van Mozilla heeft een toch wel erg amusant feit bekend gemaakt: internauten weigeren om naar de nieuwste versie van Firefox over te schakelen, omdat zij bang zijn dat de browser hun "privé collectie" websites zou bloot leggen.
Het bedrijf wou namelijk weten waarom sommige mensen nog altijd niet overgeschakeld waren op Firefox 3. De die-hards van Firefox 2 kregen daarom een pop-up voorgeschoteld met daarin een vragenlijst, waarin hen gevraagd werd naar hun motieven om niet over te schakelen. De nummer 1 reden hiervoor was de nieuwe plaats van de locatiebalk, en het feit dat de browser bij de suggesties die getoond worden wanneer je een adres intikt, ook gaat kijken naar de eigen bookmarks. En wie een website wil intikken die met bepaalde letters begint (se, porn), ziet dus, indien hij geregeld naar bepaalde pornosites gaat, automatisch de bijhorende adressen als suggestie ingevuld. En wanneer dan de echtgenote of de kinderen meekijken (laat staan de baas!), dan is dit toch wel erg gênant.
Zo zie je maar dat de vooruitgang om soms erg rare redenen tegengehouden wordt...
http://www.pcpro.co.uk/blogs/2009/08/26/porn-collection-put-people-off-upgrading-to-firefox-3/

PHISHERS VERANDEREN GEWEER VAN SCHOUDER, EN WORDEN TROJANERS
IBM's X-Force komt tot de vaststelling dat phishing aanvallen in aantal dalen, maar dat de pogingen om via Trojaantjes aan privé-informatie te komen in de lift zitten.
Blijkbaar zijn de internauten nu al zo ervaren in het herkennen van phising mails, dat zij er niet meer in trappen. Het aantal aanvallen met phishing e-mails (waarbij wordt gesimuleerd als zou de mail afkomstig zijn van een officiŽle instelling om zo aan jouw inloggegevens te geraken) is gedaald, zo weet X-Force, de Internet Security afdeling van IBM te melden. In Noord-Amerika is het aantal phishing mails gehalveerd (van 1% van alle mails naar 0,5%), maar in Europa zijn de phishing aanvallen haast uitgestorven.
Maar helaas is dat geen onverdeeld goed nieuws. De phishers zijn immers niet gestopt met hun praktijken, zij hebben enkel het geweer van schouder veranderd en maken gebruik van andere praktijken om aan die privé-gegevens te geraken. Enerzijds wordt er nu meer gebruik gemaakt van Trojanen (software die op jouw computer gezet wordt en informatie die jij intikt doorgeeft). Maar anderzijds is er een duidelijke stijging van het aantal pogingen tot phishing via de sociale netwerken. En die laatste trend is iets dat je alleen maar zal zien toenemen - de mensen zetten daar zoveel informatie over zichzelf in hun profielen, dat het een lokkertje is dat de phishers haast niet kunnen laten liggen...
http://arstechnica.com/security/news/2009/08/as-users-get-savvy-scammers-move-away-from-phishing-e-mails.ars
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


HET STORMT BUITEN? DAN OOK IN JE GAME
Om games nog meer realistisch te maken, zal je voortaan ook moeten kunnen spelen onder barre weersomstandigheden!
Spelletjesmakers willen hun games steeds meer de realiteit laten benaderen. Maar terwijl buiten Tiger Woods misschien in de barste omstandigheden moet golfen, speel jij in jouw videogame netjes onder een stralend blauwe lucht. Daar komt nu verandering in.
Spelletjesuitgevers willen de visuele omgeving nog beter maken, nog realistischer maken. Voortaan zal die ook het echte weer buiten nabootsen in het game - schijnt de zon buiten, dan ook in je game, maar dondert het en bliksemt het, dan zal je in het game net zo hard moeten kampen tegen deze omstandigheden. De virtuele spelers zullen anders reageren naargelang de omstandigheden, en het game zal er ook anders uitzien. Regenbuien, een nat terrein, harde wind... het zal allemaal in het game verwerkt worden.
Hoe het een en ander praktisch uitgewerkt wordt, daarover lees je meer bij The Age.
http://www.theage.com.au/digital-life/games/virtual-sports-stars-face-real-weather-conditions-20090821-esmi.html

UW HUISDIER EN DE TECHNOLOGIE 1
Onze Mimi en Max worden niet vergeten bij onze technologie. Ook zij worden voorzien van de nieuwste snufjes die hun leven moeten verbeteren (hopelijk!). In de volgende dagen een artikelenreeks over enkele hi tech snufjes voor hond en kat
Bij L'Internaute vonden wij een leuke artikelenreeks over technologie voor uw favoriete huisdier, en wij wilden u deze reeks echt niet onthouden. Wat te denken immers van de Meowlingual? Dat is een PDA in het rose, die over een micro beschikt en een progje bevat dat verondersteld wordt om de miauwtjes van uw kat te vertalen naar "ik heb honger", of "ik word ongeduldig", enz.
Er is wel een probleem: dit is een Japans toestel. En miauwen Japanse en Nederlandstalige katten in dezelfde taal?(1)
Ook voor de hond bestaat trouwens een vertaler. Maar die wordt aan de staart bevestigt - de staart is nu eenmaal een goede tolk van wat de hond zeggen wil. Bij 90 slagen per minuut wil dat zeggen dat hij gelukkig is. Bij 80 is hij ongerust, en bij 40 heeft hij honger. Enkele uitvinders hebben dus een systeem bedacht waarbij er aan de staart een sensor bevestigt is, zodat het aantal kwispels door een toestel opgevangen kan worden, en "vertaald" naar de gemoedstoestand van de hond.(2)
http://www.linternaute.com/hightech/magazine/selection/equipez-vos-chats-et-chiens-des-dernieres-technologies/equipez-vos-chats-et-chiens-des-dernieres-technologies.shtml?f_id_newsletter=1487
http://www.linternaute.com/hightech/magazine/selection/equipez-vos-chats-et-chiens-des-dernieres-technologies/le-langage-de-la-queue-du-chien.shtml?f_id_newsletter=1487NOKIA BRENGT EERSTE NETBOOK
De Finse fabrikant Nokia, bekend van zijn mobiele telefoons, heeft in alle stilte ervoor gekozen om ook het glibberige pad van de netbooks te bewandelen. Een eerste toestel komt eraan, en om de naamsverwarring compleet te maken heeft Nokia ervoor gekozen om het toestel een eigen naam te geven: geen netbook, geen notebook, maar een Booklet.
Eerst even dit. Het is toch opvallend hoe sommige bedrijven (en daarmee bedoelen wij natuurlijk Apple) door alle waarnemers en koffiedik kijkers in het oog gehouden worden; het minste signaal wordt met grote ernst bestudeerd, en elkeen waagt zich aan een gokje: wat gaat de grote meester nu uitbrengen? Andere fabrikanten worden lekker met rust gelaten, en kunnen in alle discretie werken aan nieuwe producten.
Zo bijvoorbeeld Nokia. Het bedrijf kondigt als een donderslag bij heldere hemel aan dat het uitkomt met een notebook, pardon, een booklet. Het gaat om een toestel met een 3G internetverbinding, die HSPA, WiFi, Bluetooth en A-GPS aan boord heeft, plus maar eventjes 12 uur batterijleven. Het heeft een 10 inch scherm (25 cm) met HD ready beeld, en een camera in de front voor videogesprekken. Het geheel is maar 2 cm dik, en weegt amper 1,25 kg.
Over prijs wordt momenteel nog niets gezegd, maar wij vermoeden dat dit een toestel is dat met subsidie aangeboden zal worden indien je een abonnement bij een provider neemt. Ons zegt het eigenlijk wel wat: 1,25 kg, en 12 uren batterij... Handig!
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=448296&mail=77
http://www.theage.com.au/digital-life/pcs/nokia-to-enter-netbook-market-20090825-ex8v.html

LINKSYS BY CISCO MEDIA HUB: ALLE MEDIA BINNEN HANDBEREIK
De huiskamer wordt steeds meer digitaal. En dan is er speciale apparatuur nodig om al die digitale content te verzamelen en terug ter beschikking te stellen van alle gebruikers.
Het was vroeger zo veel eenvoudiger. Je had een kast met cd'tjes, en vinyl lp's, en video's (eerst op tape, later op disk). Maar nu is alles digitaal. En dan zou het toch maar stom zijn indien een film op de computer staat van pa, en zoonlief die wil zien, dat hij dan via een USB stick de film moet gaan downloaden van zijn pa. Misschien staan de computers wel in netwerk, maar toch is het nog niet zo evident om al die content dan centraal te beheren. Pa wil nu eenmaal niet dat zijn zoontje gaat rommelen in zijn bestanden...
Cisco heeft nu de Linksys Media Hub uitgebracht. Die verzamelt, organiseert en presenteert alle video's, foto's en muziek uit het hele huis, vanop de verschillende toestellen. Zelfs wanneer je niet thuis bent, kan je vanop locatie over deze content beschikken, als je maar een webbrowser hebt. Dat is immers de bedoeling van het toestel: alle content wordt verzameld, en dan via een browser-interface beschikbaar gesteld. Zelfs muziekalbums, waarvan songs zich op verschillende plekken bevinden, worden tot één geheel versmolten, zo belooft Linksys.
En natuurlijk hoort er ook een automatische backup software bij, zodat alle digitale bibliotheken beschermd zijn tegen verlies of beschadiging. Het toestel komt in september uit, en kost 199 euro. En dat lijkt ons een verstandige investering, vooral in een gezin met meerdere computers.
http://www.linksysbycisco.com/AE/en/products/NMH300

PARROT BRENGT RANDAPPARATUUR MET STIJLVOLLE DESIGN
Waarom moet randapparatuur altijd zo spuuglelijk zijn? Even aandacht voor een bedrijf dat oog heeft voor design
Een herlader van een mobiele telefoon, een luidspreker voor de computer... het ziet er allemaal zo functioneel uit en saai. Waarom geen leuker ontwerp voor deze randapparatuur? Per slot van rekening staan of liggen deze toestellen tegenwoordig in onze huiskamer. Voor de rest van het huis moet alles wat we kopen aangepast zijn aan het interieur. Waarom dan niet dezelfde eis stellen aan onze randapparatuur?
Tja, omdat er zo weinig keuze is aan mooie toestellen. Daarom keken wij verheugd op toen wij een mail ontvingen waarin gemeld wordt dat het bedrijf Parrot nu haar ontwerpen zal verkopen in de Belux, en wel via de distributeur Dimex. IN de "Parrot by design" collectie vind je o.a. een digitale fotolijst, ontworpen door Andrée Putman, een digitale spiegel-fotolijst ontworpen door Martin Szekely, en draadloze luidsprekers ontworpen door Philippe Starck. Op de website van Parrot vind je nog meer stijlvolle apparatuur.
Voor onze smaak mogen er nog veel meer fabrikanten een snuifje design aan hun apparatuur toevoegen...
http://www.parrot.com/nl/producten
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Het populaire game World of Warcraft zal vanaf de herfst ook als magazine uitkomen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090821012

*** Volgens een lijst van Symantec met daarop de meest vervuilde websites zomer 2009 (de sites die het meeste vervuild zijn met malware), is 48% daarvan een site met... vuile manieren!
http://www.symantec.com

*** TV op het mobieltje ontwikkelt zich slechts heel traag; analisten zien nochtans heel wat potentieel in deze nieuwe markt. Zouden de hoge tarieven er iets mee te maken hebben?
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090824003

*** I.R.I.S. lanceert Readirisô 12 for Mac, de gloednieuwe versie van haar befaamde tekstherkenningssoftware
http://links.irislink.com/u.d?dYGsyisIhPyrSr8ji9k=11

*** Logitech onthult twee nieuwe muizen die nu ook op glazen en glanzende oppervlakken kunnen gebruikt worden!
http://www.logitech.com

*** Apple verscheept Snow Leopard op 28 augustus.
http://ct.zdnet.com/clicks?t=363068582-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

** Op 28 augustus komt Snow Leopard uit. PCWorld zette de vijf voornaamste punten op een rij en vergellek met Win7
http://www.pcworld.com/article/170664/snow_leopard_vs_win_7_battle_begins_august_28.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Een reeks grote Nederlandse websites (Tweakers, Fok en GeenStijl) is zondagavond onderuit gegaan door ddos-aanvallen. Webwereld is niet op de korrel genomen.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=2A0OWDnF9s3nV2BNh4222u

*** Yahoo! koopt de Arabische portaalsite Maktoob.com
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/41356/yahoo-rachete-le-portail-arabe-maktoob-com.shtml

*** Waarschijnlijk zullen de Blackberry's binnenkort een nieuwe browser krijgen: RIM heeft het bedrijf Torch Mobile gekocht, dat de Iris mobiele browser maakt.
http://www.pcworld.com/article/170675/rim_may_get_new_browser_through_acquisition.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** De nieuwe Coolpix S1000pj digitale camera van NIkon bevat meteen al een mini projector
http://www.pcworld.com/article/170668/nikon_coolpix_s1000pj_digital_camera_includes_a_projector.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Maar liefst 55.000 websites zijn al gehackt om een cocktail van malware te serveren. En het aantal is rijzende.
http://blogs.zdnet.com/security/?p=4091&tag=nl.e539

*** Logitech onthult twee nieuwe iPod Speaker Docks
http://www.logitech.com

*** Nieuwe camera De Olympus DM-550 en DM-450: eersteklas geluidsopnames, muziek en meer
http://www.olympus.be

*** Panda Security signaleert 600 procent groei malware-infecties voor identiteitsdiefstal
http://www.pandasecurity.com/

*** Wie verslaafd is aan World of Warcraft kan voortaan in het game zelf beroep doen op een psychiater.
http://click.email.technology.fairfax.com.au/?qs=40abb026aedd36f98166ecabe9889693676ceb0725732590d73a657d1e1c7188

*** Nokia zal in september een mobiel betalingssysteem uitbrengen, M-Payment
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090827002


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


THE DADA WEATHERMAN - PAINTED DREAM
[easy listening] Deze week gingen we langs bij onze favoriete gratis site: Jamendo.com. En daar zochten we de top 10 op van de meest gedownloade en beluisterde songs. Deze song staat op nummer 2. Een simpele song, erg teder gezongen, en met een mooi arrangement daarrond. Ons kon het wel bekoren. De song behoort tot het album "The Green Waltz". En helaas is dit album niet gratis - maar 10 Ä is nu ook het einde van de wereld niet...
http://www.jamendo.com/en/album/35540
http://www.jamendo.com/en/track/242384

CELESTIAL AEON PROJECT - VIRTUE LOST
[Elektronica] modern klassiek] Harp en elektronische instrumenten. Een mooie combinatie, vooral als ze in een goed gecomponeerde song verweven worden. Virtue Lost is erg afwisselend, en heel mooi. Deze song maakt deel uit van het album Mind's Eye, dat je gratis kan downloaden. Maar je mag natuurlijk ook een donatie doen, als je het album mooi vindt..
http://www.jamendo.com/en/album/50033
http://www.jamendo.com/en/track/402055


AMÉLIE - DO IT OVER
[pop] Een iets meer uptempo nummer: Do it over, is een meer pop-achtig nummer, zonder daarom in de heavy beats te gaan. Ook hier weer: mooi uitgewerkt, vooral de meerstemmigheid bevalt ons. Deze song komt uit "Be Low", en dit album kan je gratis downloaden.
http://www.jamendo.com/en/track/35349
http://www.jamendo.com/en/album/4301

FROZEN SILENCE - CHILDHOOD
[easy listening] Zoals de naam van de band aangeeft, is dit een teder gebeuren. Een instrumentaal nummer, gebracht op de gitaar, heel zuiver van opname. Deze artiest uit Finland heeft verschillende albums op zijn naam staan, waar onder ook een uitgevoerd op piano. Een soort ambient muziek maar dan met klassieke instrumenten. Mooi.
http://www.jamendo.com/en/artist/frozen.silence
http://www.jamendo.com/en/track/25217

VRIJDAG HOORSPELDAG: ALLE VOGELS VLIEGEN
Losse verhalen - thriller (1971)
Een man loopt rond op straat met een schedel onder de arm. Die is afkomstig van de opgravingen naast de ker, om de fundamenten van de kerk bloot te leggen..
Een bevreemdende thriller. Het lijkt zo onschuldig te beginnen, maar dan wordt het akelig, met een onthutsend einde tot gevolg.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/08/26/alle-vogels-vliegen/
Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Er bestaan ergere misdaden dan boeken verbranden. Een ervan is ze niet lezen.
- Ray Bradbury (1920), Amerikaans auteur -


De nieuwe oogstODOSKETCH: ONLINE TOOL OM TE SCHETSEN EN TEKENEN

Met deze Flash gebaseerde online tool kan je je creativiteit botvieren: je kan hier namelijk tekeningen of schetsen maken. Alle basisfuncties zijn aanwezig: wissen, bewaren, verschillende soorten penselen (potlood, waterkleur, stiften, enz). Het speciale aan deze site is dat anderen jouw tekening kunnen "klonen" en dan verder bewerken.
Nog iets speciaals: de site onthoudt welke bewegingen gemaakt werden om een schets te maken. Wanneer je dus een andere tekening of schets ziet die je mooi vindt, kan je zien hoe de tekenaar te werk ging.
[Taal: Engels]
http://www.onetipaday.com/2009/08/06/advanced-browser-based-flash-sketching-and-drawing-tool/
http://sketch.odopod.com/

GIGLOCATOR: CONCERTEN WERELDWIJD
Een zoekmachine die je vertellen kan waar bepaalde bands optreden. De zoeker speurt de gegevens van de tours van een boel bands af, en je kan meteen ook tickets bestellen. Handig hierbij is dat je via de sociale netwerken (Myspace, Facebook, Twitter...) kan afspreken met anderen om samen te rijden: op een kaart van Google Maps wordt getoond wie nog naar het concert gaat.
[Taal: Engels]
http://pressetext.at/news/090813003/giglocator-spuert-musikkonzerte-weltweit-auf/
http://www.giglocator.com/

MUSICBIATHC: MP3 ZOEKMACHINE
Er bestaan verschillende zoekmachines die zich gespecialiseerd hebben in het vinden van bepaalde soorten bestanden. Deze brengt MP3's tevoorschijn. Gewoon de naam van een song of artiest invullen in het zoekvakje, en op Search drukken. Je krijgt een lijstmet resultaten, waarbij je een button hebt om te beluisteren (listen), in je website in te bouwen (embed) of te downloaden. KLik je op die laatste, dan krijg je meteen het vertrouwde download popup. Je wordt dus niet naar de site gevoerd, en tenzij je naar de statusbalk kijkt onderaan in je browser, weet je niet waar de song vandaan komt. Enige voorzichtigheid is dus geboden! (TIp: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.musicbiatch.com/

EUROPEANA: CULTUURSITE
Op deze site kan je bladeren doorheen de culturele collecties van Europa, je kan contact leggen met anderen die dezelfde dingen opzoeken, en je kan je ontdekkingen delen met anderen. Er is ook een tijdslijn die je in zeer gestroomlijnde vorm voorwerpen toont uit de verschillende culturen, gerangschikt naar de periode. En je kan ook een "My Europeana" aanmaken - een culturele sociale netwerksite dus! (Tip: Wim W)
[Taal: alle Europese talen]
http://europeana.eu/portal/index.html

OPEN STREET MAP
Er zijn steeds meer toepassingen die gebruik maken van landkaarten en "street views". Maar die stratenplannen zijn met veel moeite gemaakt door bepaalde bedrijven, en die vragen natuurlijk royalties voor het gebruik van hun kaarten. Gevolg: er zijn geen of bijna geen gratis toepassingen te vinden die gebruik maken van landkaarten.
Het project Open Street Map wil hier verandering in brengen. Hierbij kan de gebruiker zelf de stratenplannen aanmaken en desnoods verbeteren. (Tip: WIm W)
[Taal: ENG]
http://www.openstreetmap.org/

WERELDTIJD KLOK VOOR GOOGLE EARTH
Deze hack voor de nieuwe Google Earth 5 maakt een laag (layer) die uit een kaart met tijdzones bestaat. Klik op een plek op de aarde, en je krijgt een klok te zien die aangeeft hoe laat het nu is op die plek.(Tip: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.barnabu.co.uk/google-earth-5-world-time-zone-clock-javascript-and-kml/

TOP 10 HANDIGHEIDJES WAAROP MACGYVER TROTS ZOU ZIJN
Bij LifeHacker vonden wij deze leuke reportage, met daarin 10 tips je uit de brand kunnen helpen in netelige situaties, en waarop MacGyver best trots zou zijn. Het licht van een flashlampje beter verspreiden, met een pakje sigaretten, je lunch verpakken in een leeg doosjes van cd's (een spindle), een insectenbeet verzachten met doorzichtige nagellak, een in het water gevallen mobiele telefoon drogen met rijst... het zijn maar enkele van de tips die je hier vindt. Leuk geschreven bovendien!
[Taal: Engels]
http://lifehacker.com/5342899/top-10-tricks-macgyver-would-be-proud-of

10 NUTTIGE WORDPRESS HOOK HACKS
Een artikel dat handig is voor wie een WordPress account heeft voor zjn blog: hier vind je tien manieren om een "hook" te implemeneren. En een Hook is een speciale functie die je vasthaakt aan een bestaande functie: je wijzigt die laatste, zonder echt aan de bronbestanden te moeten veranderen. In het artikel vind je de code om het te moeten doen, en ook voorbeelden.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2009/08/18/10-useful-wordpress-hook-hacks

STUPEFLIX: MAAK EEN FILMPJE VANUIT JE BROWSER
Deze online tool maakt van je foto's, tekst, audio, video, een te gekke film. Het eindresultaat kan je downloaden of via het web delen met je vrienden. Een uitgebreide bespreking vind je bij Mashable.
[Taal: Engels]
http://www.stupeflix.com/
http://mashable.com/2009/08/21/stupeflix/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SONGTEKSTEN.NET
Deze site bevat naast nieuws uit de showbizz wereld, de songteksten van zo goed als alle populaire deuntjes. De gebruikers zelf kunnen hier ook teksten uploaden. (Tip: Wim W)
[Taal: NL]
http://songteksten.net/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEERNETWERK
Deze site geeft je een uitgebreid overzicht van het weer in Nederland, maar ook in BelgiŽ, Frankrijk, Duitsland, enz. Je kan ook via een code het weer in jouw stad op je eigen homepagina of blog zetten. (Tip: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.weernetwerk.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FILOSOFIEBLOG
Ik denk, dus ik ben! Dat lijkt wel het motto van dit blog. Geen enkel filosofisch onderwerp wordt uit de weg gegaan. En dan hebben wij het niet meteen over het controversiŽle van de onderwerpen, als wel over de ernst en diepgang ervan. Een blog dat je niet vrijblijvend leest.
[Taal: NL]
http://www.filosofieblog.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: THRUYOU
De creatieve kunstenaar Kutiman heeft gewoon filmpjes en muziekclips van YouTube genomen die helemaal niets met elkaar te maken hebben, en die gemixt. Een hele toer, echt ongelooflijk knap. Je moet het gezien (en gehoord) hebben om het te kunnen geloven.
[Taal: Engels]
http://thru-you.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: STREETS OF THE WORLD
Fotojournalist Jeroen Swolfs onderneemt een wereldreis die vijf jaren gaat duren; in die periode wil hij in alle hoofdsteden het straatleven vastleggen, en in beeld brengen waar de mensheid nu eigenlijk staat aan het begin van de 21e eeuw.
[Taal: ENG]
http://www.streetsoftheworld.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: MULTITASK
Hoe goed ben jij in het multitasken? Op deze site kan je eens pelletje spelen om dit uit te testen. Je moet namelijk met de pijltjes links/rechts een schaaltje in evenwicht houden zodat het balletje er niet afvalt, en met de pijltjes onder/boven een staafje zodanig bewegen dat het niet geraakt wordt door een projectiel. Wij faalden jammerlijk (maar de opzwepende muziek helpt niet echt hoor!) Hoe breng jij het er vanaf? (Tip: Dave L]
[Taal: ENG]
http://www.kongregate.com/games/IcyLime/multitask


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- The Pirate Bay verzet zich tegen vonnis
AMSTERDAM - De omstreden Zweedse downloadsite The Pirate Bay heeft alsnog verzet aangetekend tegen het vonnis van de kortgedingrechter in Amsterdam.
http://www.ad.nl/multi-media/3448729/The_Pirate_Bay_verzet_zich_tegen_vonnis.html
- Ministerie controleert sms-aanbieders
DEN HAAG - Het ministerie van Economische Zaken controleert of aanbieders van sms-diensten zich aan de...
http://www.ad.nl/economie/3448948/Ministerie_controleert_smsaanbieders.html
- Griepbestendige toetsenborden
ROTTERDAM - Als viroloog Ab Osterhaus gelijk krijgt zit half Nederland in de herfst thuis met de Mexicaanse griep en heeft het bedrijfsleven een...
http://www.ad.nl/multi-media/3446305/Griepbestendige_toetsenborden.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Nokia N900
Nokia heeft de N900 officieel aangekondigd. De smartphone is als eerste smartphone voorzien van Nokia's nieuwe besturingssysteem OS Maemo.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26998
- Mieren op je desktop
12-Ants is met afstand het meest zinloze programma dat we de laatste tijd zijn tegengekomen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26995
- Sim-only abonnementen vergelijken
Met een sim-only abonnement kun je enorm veel geld op je telefoonkosten besparen. Wat is voor jou het voordeel? Via een Sim-only productvergelijker kun je dat heel snel uitvinden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26987

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Xbox 360 Elite goedkoper
Na de PlayStation 3 volgt er ook een prijsverlaging voor de Xbox 360 Elite. Die wordt vanaf 28 augustus 50 euro goedkoper en heeft voortaan een richtprijs ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4370
- Nokia maakt netbook
Geheel onverwacht lanceert Nokia zijn eerste netbook, de Booklet 3G. De mini-laptop heeft een 3G-verbinding, HDMI-poort en - lees goed - een autonomie ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4369
- Hoofdtelefoon voor de smartphone gebruiker
De jongste Mobile on-ear hoofdtelefoon van Bose werd speciaal ontwikkeld voor gebruikers van een mobiele telefoon met muziekfunctie.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4347


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Red Hat breidt zijn partnerprogramma uit
Om nieuwe verkopers te recruteren voegt Linux-verdeler Red Hat een bijkomende categorie toe aan zijn partnerbestand. Deze nieuwe partners zullen kunnen genieten van uitgebreide kortingen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20311&style=99896
- Google Insight nu ook in het Frans en Nederlands
Google Insight for Search, dat bijna een jaar geleden in de VS uitgebracht werd, is voortaan ook beschikbaar in het Frans en het Nederlands, naast 37 andere talen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20337&style=99896
- Yahoo ondergaat een schoonheidskuur alvorens zich te verloven met Microsoft
In afwachting van de bekrachtiging van het akkoord met Microsoft op 28 oktober, blijft Yahoo niet bij de pakken zitten. Het bedrijf heeft niet alleen haar startpagina vernieuwd, maar ook haar drie belangrijkste diensten een verjongingskuur gegeven: Yahoo Search, Yahoo Messenger en Yahoo Mail. Deze nieuwigheden zijn al te zien bij de Amerikaanse surfers en zouden over enkele weken overal ter wereld beschikbaar moeten zijn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20342&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Gratis proefrit met Windows
Verwijder een eenvoudig bestandje van de installatie-dvd van Windows 7 en u kunt gratis om het even welke versie van het nieuwe OS testen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/gratis-proefrit-met-windows.cfm
- Twitter op de voet volgen
In plaats van tweets te volgen op basis van een gekozen verzender (uw lief of uw favoriete krant) zal het binnenkort mogelijk zijn om alle kleine boodschappen te ontvangen die verzonden worden van op een bepaalde locatie.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/twitter-op-de-voet-volgen.cfm
- Mac OS X Snow: 28 augustus
We kondigden het een paar dagen geleden al aan maar nu is het ook officieel: Apple brengt zijn nieuwe OS op 28 augustus uit.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/mac-os-x-snow-28-augustus.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Truvo sluit een verbond met drie webgiganten om haar publiek te vergroten
De groep Truvo (ex-Promedia) zet haar overgang naar de digitale media versterkt door, en tekent een strategisch partnerschap met het populairste portaal ter...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5764
- Twee nieuwe hostingbedrijven bij Combell
Het Belgische hostingbedrijf Combell heeft de hostingactiviteiten van twee nieuwe sites overgenomen: Besite en Globalhost.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5762
- Drie nieuwe sites in regie bij Hi-media
De regie Hi-media heeft haar bestaande portefeuille uitgebreid met drie nieuwe sites: Nieuws.be, ExtraFoot.be en Epicurien.be
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5758

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Nieuwe pc-beveiligingsoplossingen Trend Micro bieden waterdichte bescherming voor alle computers
http://computertaal.info/2009/08/27/nieuwe-pc-beveiligingsoplossingen-trend-micro-bieden-waterdichte-bescherming-voor-alle-computers/
- ID SOFTWAREíS WOLFENSTEINô NU VERKRIJGBAAR
http://computertaal.info/2009/08/27/id-software%e2%80%99s-wolfenstein%e2%84%a2-nu-verkrijgbaar/
- Evi Hansen naakt (in Telenet spot)
http://computertaal.info/2009/08/27/evi-hansen-naakt-in-telenet-spot/
*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Aandeelhouders keuren overname The Pirate Bay goed
De aandeelhouders van GGF X hebben groen licht gegeven voor de overname van The Pirate Bay, ook al hebben de oorspronkelijke investeerders zich teruggetrokken. Binnen een maand zou het domein overgedragen worden. »
http://tweakers.net/nieuws/62120/aandeelhouders-keuren-overname-the-pirate-bay-goed.html
- Zweedse politie ontdekt 'grootste illegale filmserver van Europa'
http://tweakers.net/nieuws/62099/zweedse-politie-ontdekt-grootste-illegale-filmserver-van-europa.html#reacties

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautHOE KAN JE JE PRIVACY BESCHERMEN OP FACEBOOK? 5. RECENTE ACTIVITEITEN

Via Settings / Privacy / News Feed and Wall, kan je bepalen welke items er van je berichtenmuur ("wall") getoond worden aan jouw vrienden. Zo kan je bijvoorbeeld uitschakelen dat elke post die je op iemands Wall zet, ook getoond wordt in de news feeds van jouw vrienden.
Verder kan je bepalen welke zaken die jij doet verschijnen op jouw Recent Activity bij de pagina's van jouw vrienden. Je hebt opties voor: elke keer je een commentaar of postieve beoordeling geeft van een nota, foto of album, een video, een link; of je status van relatie wijzigt.
Jouw Recent Activity verschijnt ook op jouw eigen Wall, telkens je jouw profiel wijzigt. Maar je kan ook nog andere gebeurtenissen toevoegen: telkens je dat doet, wordt deze actie eveneens op je Recent Activity getoond. Het gaat om: profiel info verwijderen, een posting plaatsen op een discussieforum, of een vriend toevoegt.
En tot slot kan je de optie om Recent Activity te vertonen in Chat gesprekken activeren of deactiveren.

HOE KAN JE JE PRIVACY BESCHERMEN OP FACEBOOK? 6. MAG MEN MIJ GEBRUIKEN VOOR ADVERTENTIES?
Het antwoord daarop is dubbelzijdig. Er zijn immers verschillende advertenties op Facebook. Sommige daarvan zijn gesponsord door derden; sommigen zijn een mengeling van "sociale acties" op Facebook en van advertenties van derden.
Ga je in je Settings blad naar Privacy / News Feed and Wall, en daar Facebook Ads kiest, dan zie je daar een disclaimer staan die zegt dat Facebook momenteel de apps van derden of advertentienetwerken niet het recht geeft om jouw naam en afbeelding te gebruiken. Het woord "momenteel" is daarbij belangrijk. Want als dat morgen verandert, dan is het belangrijk om daar de optie te wijzigen: hier kan je bij de tekst "Allow ads on platform pages to show my information to" => wijzigen naar "no one" (niemand).
Bij een andere reeks advertenties heb jij ooit verklaard dat jij fan bent van.... alle mogelijke dingen: mensen, muziekgroepjes, voedsel, winkels, merkkledij... Facebook zal een advertentie kunnen plaatsen voor een van deze dingen, en daarbij kunnen zeggen dat jij Fan bent. Wil je dat niet, dan moet je op deze locatie bij de tekst "Show my social actions in Facebook ads" wijzigen naar "to no one" (niemand)

HOE KAN JE JE PRIVACY BESCHERMEN OP FACEBOOK? 7. NOG MEER ADVERTENTIES
Er zijn verschillende apps op Facebook, die vragen of zij gebruik mogen maken van jouw informatie. En je weet niet altijd wat daarvan de gevolgen zijn. Denk maar aan Beacon, een advertentiesysteem dat op Facebook uitgebracht werd, en waarbij sommige partners berichten op jouw Facebook wall kunnen plaatsen wanneer jij dingen doet zoals cadeautjes of filmtickets kopen, of filmen huurt.
De meeste sites vragen toestemming vooraleer ze iets publiceren. En dan kan je kiezen of het al dan niet gepost wordt. Maar je kan er ook voor opteren om uit dit hele programma te stappen, zodat je niet voortdurend geconfronteerd wordt met het verzoek tot toestemming geven
Daarvoor ga je naar Privacy / Applications, en klik je op het tabblaadje Settings. Op deze plek kan je kiezen welke informatie wanneer doorgegeven wordt. Onderaan vind je ook een optie "Do not share any information about me Through the Facebook API". Met andere woorden: hier kan je dus uitschakelen dat er ook maar enige informatie gedeeld wordt.
Er is echter een "maar". Want deze optie zal vaak in het grijs aangegeven staan, zodat u de optie niet kan kiezen. Dat is omdat u al toegestemd hebt om sommige info te delen toen u apps installeerde. Om toch het delen van alle info te schrappen, zal u eerst alle Facebook apps moeten verwijderen, helaas!
Maar je kan wel uit alle "Beacon" achtige updates raken; daarvoor staat er een optie helemaal onderaan op deze pagina onder de header "Beacon Websites".
http://arstechnica.com/web/news/2009/08/meshing-social-networking-and-privacy-on-facebook.ars

GRATIS ONLINE BACKUP SYNCHRONISEERT MET IPHONE
Ben je onderweg en heb je dringend een bepaald bestand nodig dat zich op jouw computer thuis bevindt? Dan kan SugarSync je helpen. Deze gratis online dienst geeft je 2 GB gratis opslagruimte waarop je jouw bestanden kan zetten; die kan je vanop elke pc oproepen, en zelfs met verschillende computers synchroniseren.
Na registratie en installatie van de SugarSync software op de eerste pc, vertel je aan de wizard welke bestanden je wil backuppen (aan te raden: my documents). Deze bestanden worden dan geüpload naar de servers van SugarSync, zodat je ze vanop elke browser kan oproepen. Om de bestanden te kunnen synchroniseren met andere pc's, moet je op elk van deze pc's eveneens de SugarSync software installeren.
Er is zelfs een iPhone client, waarmee je toegang krijgt tot alle bestanden uit de SugarSync online folder.
http://www.onetipaday.com/sugarsync
https://www.sugarsync.com/

TIP WORD 2007: PRINT EEN DOCUMENT ZONDER AFBEELDINGEN
Het kan gebeuren dat je een document wil printen zonder afbeeldingen, om bijvoorbeeld inkt te sparen. IN Word 2007 kan je dat doen via de Draft Quality print optie. Die zorgt ervoor dat er een blanco ruimte komt in de plaats van de afbeelding.
Ga als volgt tewerk:
- Klik, met het document geopend, op de Office button. Selecteer Word Opties / advanced, en blader doorheen de beschikbare opties tot je de Print sectie vindt.
- Selecteer de Use Draft Quality optie, en klik OK.
- Print nu je document.
(Wij vonden deze tip bij Lockergnome, maar bij het testen van de tip konden wij het gewenste resultaat niet verkrijgen. Hebben onze lezers een suggestie?)
http://www.lockergnome.com/windows/2009/08/24/print-a-word-2007-document-without-the-graphics/


Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 9: SMART FLASH RECOVERY
WIndows - freeware
Ook op Flash-geheugenkaarten en media kan je al eens data per ongeluk wissen. Dit progje helpt je om deze data terug te halen; het ondersteunt FAT 32 en 16 en kan alle soorten data herkennen en herstellen, ook wanneer de partitietabel van de datadrager verstoord is.
http://www.smartpctools.com/flash_recovery/

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 10: CD RECOVERY TOOLBOX
Windows - freeware
Deze software is dan weer gespecialiseerd in het herstellen van data op een cd, ook wanneer die gekrast is of slecht gebrand. Het progje ondersteunt media zoals cd, dvd,hd-dvd en blue-ray disks. Het kan zelfs omgaan met data die groter dan 4 GB zijn.
http://www.oemailrecovery.com/cd_recovery.html

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 11: PANDORA RECOVERY

WIndows - freeware
Heb je per vergissing de verkeerde data gewist, en ook uit de prullenmand verwijderd? Dit progje zoekt en vindt in veel gevallen de gewiste data, niet alleen op de lokale harde schrijf, mar ook op USB-sticks. En je maag goede hoop hebben om de data terug te krijgen, zolang ze nog niet overschreven zijn uiteraard.
http://www.pandorarecovery.com/

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 12: UNSTOPPABLE COPIER
WIndows - Freeware
Waar andere progjes het opgeven, zal dit programma ook data kopiŽren van beschadigde cd's, of data waarbij het kopiŽren normalerwijze een fout optreedt. Het kan data kopiŽren van de harde schijf, geheugenkaarten, cd/dvd.
http://www.roadkil.net/program.php?ProgramID=29

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 13: UNDELETE PLUS
Windows - freeware
Een progje dat data kan redden, ook wanneer zij via het commando Ctrl+Delete rechtstreeks gewist werden zonder eerst in de prullenmand te belanden. Het bevat ook zoekfilters, waardoor je kan zoeken naar een bepaald dataformaat, grootte, of datum van de laatste wijziging.
http://undeleteplus.com/

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 14: SMART EMAIL RECOVERY

Windows - freeware
En om deze rij te besluiten een progje dat verloren gewane mails uit Outlook Express weer tevoorschijn haalt. Het opent de .dbx database met de mails enkel in lees-formaat, zodat er geen beschadiging kan optreden aan het bestand. Vervolgens extraheert het alle nog leesbare delen en slaat de gereconstrueerde mails op als .eml bestand, dat je dan weer in je mailprogramma kan bekijken.
http://download.cnet.com/Smart-Email-Recovery/3000-2248_4-10825137.html

PANTRY: WAT STAAT ER IN MIJN KAST?
Windows XP/VIsta - 2,7 MB - freeware
Een leuk progje dat je helpt om in het oog te houden wat je allemaal aan voedsel in je kast hebt staan, en zo je shopping lijstje kan opstellen. Er hoort ook een iPhone app bij.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,78655/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat

NEDERLANDSTALIGE SPELLINGSCONTROLE
Sinds enkele weken is er een nieuwe versie uit van de open source woordenlijst der Nederlandse taal, die gebruikt kan worden in software zoals OpenOffice.org, Firefox en Thunderbird, maar ook door de Chrome browser van Google. Deze lijst heeft het keurmerk Spelling van de Nederlandse Taalunie.
http://www.opentaal.org/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CRITTERCRUNCH
Blackberry - $4,99
Het is toch gek: zelfs voor de Blackberry, dé telefoon die geroemd wordt als toestel voor zakelijk gebruik, lijkt men het vooral te hebben over spelletjes wanneer men het over populaire aps heeft.... Maar voor ons niet gelaten: dit is een leuk spelletje, dat iets weg heeft van Tetris. Je moet voorkomen dat er een invasie komt van vleesetende insecten in je habitat.
Van dit spel bestaat ook een versie voor de iPhone
http://www.youtube.com/watch?v=BHovIjjFN4g
http://www.capybaragames.com/capy-classics/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: MBPOINTER
iPhone - $2,99
Dankzij deze app wordt jouw iPhone een pointer voor Power Point presentaties. Om de iPhone als pointer te kunnen gebruiken voor een presentatie op jouw pc (Windows Vista/XP of Mac) moet je de bijhorende gratis ontvanger app installeren op je pc. De mbPointer app zal dan contact leggen met jouw pc via WiFi, en als afstandsbediening dienen voor jouw presentatie. http://www.pcworld.com/appguide/app.html?id=65465
http://mbpowertools.net/pb/wp_c3a98116/wp_c3a98116.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Er zijn heel wat leugens die de ronde doen... en de helft ervan is waar.
-Sir Winston Churchill-