Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
27/8/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 613 van 22/8/2009

Gegroet lezer,

Onze redactie is weer terug in haar gewone werktempo - en eigenlijk best blij dat het nu eindelijk wat frisser geworden is, na de helse temperaturen van de laatste dagen. Zo warm, dat is goed als je op een terrasje zitten kan of aan het strand kan liggen, maar om te werken, tja, dan parelt het zweet toch op je voorhoofd.

Wat hebben wij deze week voor u? Het eerste deel van een reeks, die je vertelt hoe je je instellingen in Facebook slim gebruiken kan, om te voorkomen dat je privéleven te grabbel ligt voor jan en alleman. Dankzij enkele handige tips vertellen wij je hoe je de gewenste informatie kan delen met de gewenste vrienden. Bij de sites een reeks voor muzikanten: hoe online jammen en samenwerken aan muziek. Bij de software dan weer een reeks gratis tools om bestanden die je per ongeluk gewist hebt, terug kan halen. En bij het nieuws , tja, daar hebt u ook een hele knauw aan.

Niet langer getalmd dus, aan uw leesvoer! Wij wensen u veel lees- en experimenteerplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.




GOOGLE BOOKS: NU OOK MET CREATIVE COMMONS
Het initiatief van Google Books, waarbij de zoekgigant zoveel mogelijk boeken wil inscannen en doorzoekbaar maken, is controversieel. Verschillende uitgevers en auteurs willen niet dat hun boeken opgenomen worden in het project, omdat zij vrezen dat dit de deur openzet naar illegaal kopiëren, inbreuken op auteursrechten, enz.
Of zij gelijk hebben of niet, dat laten wij in het midden. In elk geval kan niemand gekant zijn tegen het nieuwe initiatief dat Google nu genomen heeft op Google BOoks: schrijvers en uitgevers die werken uitgeven onder de Creative Commons licentie zullen nu ook hun boeken kunnen publiceren op Google Books.
Voor wie het niet weet: een Creative Commons licentie wil zeggen dat het kopiëren of verder verspreiden van een werk wél mag, onder bepaalde voorwaarden. En de maker van het werk bepaalt zelf welke voorwaarden dat zijn. Het verste gaat de licentie waarbij de lezer het werk mag kopiëren, delen met anderen, maar ook mag wijzigen of remixen. Er is een licentie waarbij dit alles mogelijk is, maar enkel voor privaat gebruik; andere licenties laten dit ook toe voor commercieel gebruik. Je kan zelfs het boek volledig aan het publieke domein schenken. Maar jij blijft wel bekend staan als de auteur van het werk, en wie het werk downloadt of hermixt moet altijd jouw naam vermelden. Er zijn zeven verschillende opties mogelijk.
Boeken met een CC licentie zijn uiteraard al langer te vinden op het internet, maar zij stonden her en der verspreid. Nu kan je ze dus ook bij Google vinden, en dat geeft ze meteen een air van geloofwaardigheid. De boeken die bij Google Books onder deze licentie uitgebracht worden, zijn voorzien van een speciaal logo.
Enkele voorbeelden van boeken in CC vind je in de posting van Booksearch. En bij de Wikipedia vind je wat meer uitleg over CC.
http://booksearch.blogspot.com/2009/08/bringing-power-of-creative-commons-to.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Creative_commons

NPR'S MOBIELE STRATEGIE: DE TOEKOMST VAN DE RADIO?
NPR (National Public Radio, een openbare omroep, net als VRT) staat in de VS gekend om zijn voortrekkersrol in het podcasten. Ontelbaar zijn de uitzendingen die je als podcast kan beluisteren: concerten, nieuwsrubrieken, tech nieuws, enz.
NPR heeft nu bewezen dat het die voortrekkersrol ook in de mobiele wereld wil doortrekken. Het heeft een nieuwe iPhone App uitgebracht, NPR News, die een hele nieuwe dimensie toevoegt aan de radio. Want het zendt het nieuws niet alleen in streaming, on demand formaat uit, maar het voegt er ook volledige tekstversies van dat nieuws aan toe. Het nieuws lezen is voor NPR even belangrijk als het nieuws beluisteren.
Net zoals onze eigen VRT verschillende takken heeft (Radio1, StuBru, Donna -pardon: M&M-, Klara, Radio2) heeft NPR meer dan 797 leden stations. Deze ledenstations bieden ook hun content aan via de nieuwe iPhone app, in streaming formaat (live, of on demand).
En het blijft niet bij de iPhone, want NPR werkt ook aan apps voor Symbian en Android mobieltjes.
Meer informatie over deze evolutie bij Paid Content. Wij zijn uiteraard laaiend enthousiast over dit initiatief, en hopen dat ook onze eigen VRT (of misschien wel de commerciële zenders?) een gelijkaardig aanbod zullen uitbrengen. Er is echter wel een keerzijde: aan de huidige tarieven voor data op de mobiele telefoon, wordt dit wel een dure grap. Het is dringend nodig dat deze prijzen zakken, wil het mobiele aanbod zich verder kunnen ontwikkelen!
http://en.wikipedia.org/wiki/National_Public_Radio
http://paidcontent.org/article/419-npr-mobile-strategy-mixes-text-with-live-and-on-demand-audio/

WEBFINGER: REMAKE VAN HET OUDE "FINGER" PROTOCOL
In de "goede oude tijd", de beginjaren van het internet, bestond er zoiets als het "finger protocol". Dat werd gebruikt om een persoon te identificeren aan de hand van zijn e-mail adres. Met de jaren is dit protocol in de vergeethoek geraakt, maar nu lijkt het, zij het in licht gewijzigde vorm, een tweede leven te krijgen.
Wij gebruiken steeds vaker ons e-mail adres als een manier om ons te identificeren, bijvoorbeeld op de sociale netwerksites zoals Facebook, maar ook op Google. Maar dat adres is eigenlijk gewoon een stukje tekst, meer niet. Er wordt niet bij verteld wie en wat jij bent. WebFinger, de nieuwe versie van het Finger protocol, wil het mogelijk maken om informatie aan dat stukje tekst te plakken, en jij bepaalt zelf welke informatie erbij hoort.
Dat opent natuurlijk heel wat perspectieven. Je kan een publiek profiel aanmaken, en bij verschillende diensten jezelf aanmelden onder die identiteit. Je kan er een avatar aan koppelen, enz.
Het project zit nog in een beginfase. Enkele medewerkers van Google hebben het groene licht gekregen om het verder uit te werken. Je zal er dus ongetwijfeld nog meer van horen in de volgende maanden. Alleen, er zou een nieuw woord gevonden moeten worden. Je kan wel iemand Google'n, maar iemand Fingeren... neen, dat beeld bevalt ons niet meteen :)
Lees ook de commentaren bij TechCrunch.
http://www.techcrunch.com/2009/08/14/google-points-at-webfinger-your-gmail-address-could-soon-be-your-id/
http://en.wikipedia.org/wiki/Finger_protocol

DE STRIJD IN DE BROWSER-ARENA: EEN NIEUWE DEELNEMER
Net nu het lijkt dat de strijd om de gunst van de surfer uitgevochten zal worden tussen IE en Firefox, komt er een nog een onbekende zich mengen in het strijdtoneel: RockMeIT. Veel is daarover nog niet geweten, er is zelfs nog geen foto gekend van de nieuwe browser. Maar het gonst wel van de geruchten over RockMeIt- en dan vooral omdat Andreessen, de man van de nu zo goed als ter ziele gegane browser Netscape, zijn steun verleent aan het project. Volgens bronnen zou het een "andere" browser zijn, die vooral gericht zou zijn op sociale netwerken, en die ook complexe websites en apps aan zou moeten kunnen.
Je kan je natuurlijk afvragen of er nu echt behoefte is aan een nieuwe browser. IE stond in zijn beginjaren bekend (of liever: berucht) voor zijn zwakke beveiliging, maar dat is ondertussen wel veranderd. IE wordt er zelfs voor geroemd dat hij bij recente testen als beste malware kan bestrijden, beter dan zijn concurrenten Firefox en co.. (1) Bij een test die 10 dagen lang duurde, blokkeerde IE 80% van de malware-verspreidende sites; alle concurrenten deden het veel minder goed: Firefox 3.0 moest zich tevreden stellen met 27%, Safari met 21%, Google Chrome 2.0 met 7%, en Opera amper 1%.
Maar dit terzijde. Is er een markt voor een nieuwe browser? En heeft het voor een bedrijf wel zin om een nieuwe browser te maken, vanuit commercieel standpunt? Zo'n browser kan enkel slagen indien hij gratis is. Dus veel geld valt er op het eerste zicht niet mee te verdienen met een browser...
Bekijk samen met de analisten van PC World wat de redenen zouden kunnen zijn waarom er al dan niet behoefte is aan een nieuwe browser. (2) (3)
http://www.pcworld.com/article/170260/microsofts_browser_best_at_beating_malware.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/170253/rockmelt_to_enter_the_browser_war_but_why.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/article/170243/rockmelt_101_a_quick_guide_to_the_mysterious_browser.html?tk=nl_dnx_t_crawl

WAAR KAN JE GOOGLE NOG ONTLOPEN?
Google is aanwezig in steeds meer aspecten van ons online leven. Voel jij je er nog gemakkelijk onder?
Het is een oud zeer, en de meeste internauten halen even de schouders op. En wat dan nog? Wat als Google veel over mij weet, dat hij weet wat mijn interesses zijn via mijn mails (Gmail), mijn zoekopdrachten (Google search), de filmpjes die ik bekijk (YouTube), de nieuwsberichten die ik bekijk (Google Reader en Google News)? Dat is toch maar alleen opdat Google mij beter zou kunnen helpen, en aan de hand van mijn profiel mijn zoekresultaten gerichter kan maken, zodat die beter aanleunen bij mijn interesses? Daar is toch niets fout mee?
Tja, op zich is daar niets fout mee. Maar voor mensen die op hun privacy gesteld zijn begint het stilaan wel heel ongemakkelijk aan te voelen. Voor hen is er dit filmpje van de satirische site The Onion News. Dat is een spoof, waarin je te weten komt wat je te doen staat, wil je vrij blijven van Google: naar een speciaal afgelegen dorp trekken.
http://www.pandia.com/sew/1962-the-google-opt-out-village.html
http://www.theonion.com/content/video/google_opt_out_feature_lets_users?utm_source=videoembed

TWITTER ALS BABBELBOX, EN ALS BOTNET CONTROLECENTRUM
Tja, Twitter heeft het de laatste tijd niet voor de wind. Eerst was er die grote DdOS aanval op Twitter, waardoor de site urenlang uit de lucht was. Nu blijkt dat Twitter opnieuw uit de lucht was, dat de meeste boodschappen gewoon gelul zijn, en bovendien dat het dient als controlecentrum voor een botnet!
Om te beginnen een bericht dat de meeste internauten niet zal verbazen - vooral zij die pas kennis gemaakt hebben met Twitter, en eigenlijk nog niet de waarde ervan begrepen hebben. Volgens een recente studie zou 40,55% van alle tweets "zinloos gebabbel zijn". Inderdaad zijn er veel berichten die zeggen: "even met de kids gaan wandelen", of "de kat doet weer zo raar". Maar daar tegenover staat de studie die stelt dat de meeste twitteraars luisteraars zijn. Zij zijn als mensen die websites bezoeken, en geen woord terugzeggen. Zij volgen beroemde twitteraars voor het nieuws (BV's of VIP's, bloggers...). Met andere woorden: zelfs indien er heel wat zever verkocht wordt bij Twitter, valt het niet te ontkennen dat er ook heel veel nieuws te rapen valt, en dat Twitter zijn belang heeft voor de gemeenschap.(1)
Dit gezegd zijnde, blijft het een feit dat er toch wel wat schorst aan de beveiliging van Twitter. Na het debacle van 10 dagen geleden, lag Twitter afgelopen weekend opnieuw plat. En dat wil zeggen dat ook de apps die op Twitter gebaseerd zijn uit de lucht waren (2)
Maar dat is nog niet het ergste. Blijkbaar zijn hackers erin geslaagd om Twitter te gebruiken om hun instructies te verzenden naar een netwerk van zombie-computers (botnet). Normalerwijze wordt zo'n bot gecontroleerd vanop IRC, maar nu blijkt ook Twitter als controlecentrum gebruikt te kunnen worden. En geloof maar: nu dit vastgesteld werd, zullen er allicht nog vele botherders dit voorbeeld volgen! (3)
Hoe het ook zij: het is wel interessant om al deze evoluties rond Twitter te volgen. Het is levende geschiedenis!
http://www.pcworld.com/article/170278/babble_dominates_twitter_study_says.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/170279/twitter_down_on_saturday_external_apps_to_be_affected.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.networkworld.com/news/2009/081409-twitter-used-to-manage-botnet.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2009-08-14

IBBT WIL VLAAMSE GAME-INDUSTRIE HANDJE TOESTEKEN
Kent u IBBT? Dat is het Interdisciplinair Instituut voor Breedband Technologie, een onderzoeksinstelling die er gekomen is op initiatief van de Vlaamse regering, en die Vlaamse IT-bedrijven wil helpen bij het ontwikkelen van breedbandtoepassingen. Enerzijds door zelf onderzoek te verrichten naar die toepassingen, anderzijds door bedrijven die zulke toepassingen gevonden hebben, verder te promoten.
In dit kader moet je dus ook dit bericht zien: het IBBT trok met 6 Vlaamse gaming bedrijven, en met het bekende sociale netwerk Netlog naar de Gamers Developers Conference die nu gehouden wordt in Keulen. Het gaat om de bedrijven GriN, Tale of Tales, Playlane, Transposia, Sakari Games, HippoPoint. Zij zullen samen één stand hebben op de beurs, geholpen door IBBT. En uiteraard is het ook de bedoeling dat er onderzocht wordt of er niet wat interactieve games aangeboden kunnen worden via het befaamde sociale netwerk Netlog.
Nu mag ons landje klein zijn, maar op sommige vlakken heeft het toch wel wat te bieden. De hiervoor genoemde bedrijven zijn ons persoonlijk onbekend, maar wij zijn dan ook geen expert in games. Netlog daarentegen zal iedereen wel kennen - dit sociale netwerk met Belgische roots is klein begonnen, maar blijft steeds uitbreiden; het houdt, ook tegenover giganten als Facebook en Myspace, nog altijd stand. En het verdient dan ook een applausje wanneer zulke initiatieven de steun krijgen van de overheid.
Zou er trouwens geen steun bestaan voor e-zines die door vrijwilligers gemaakt worden (grapje!)
http://www.ibbt.be

EUROPESE INTERNAUT: WIJ BETALEN NU AL GENOEG
Er is de laatste tijd veel te doen rond de vraag: moet er betaald worden voor het nieuws op het internet? Kranten waarvoor je in de krantenwinkel met volle goesting betaalt, worden scheef bekeken wanneer zij trachten ook maar een eurocentje te vragen voor hun online aanbod.
Gigant-uitgever Rupert Murdoch heeft al aangekondigd dat hij in de toekomst geld wil vragen voor al wie het nieuws op het web wil lezen. Ook andere kranten hebben aangekondigd dat zij een gelijkaardig plan hebben. Zij moeten wel - in den beginne was gedacht dat het gratis aanbieden van het nieuws gecompenseerd zou worden door inkomsten die uit reclame verkregen konden worden. Maar die inkomsten slaan tegen, nu er wereldwijd een crisis heerst, en alle reclamebudgetten bevroren of zelfs teruggeschroefd worden. En dus moet er naar een andere bron van inkomsten gekeken worden.
Maar een studie van de EU geeft deze plannen weinig kans op slagen. Een duidelijke meerderheid van de internauten zegt immers dat het nu al betaalt voor "gratis" content, en sommigen zeggen zelfs dat zij er al teveel voor betalen. Slechts een heel kleine groep, 5%, gaf aan dat zij in de laatste drie maanden geld hebben uitgegeven voor content op het internet, behalve voor hun abonnement op het web. Meer nog: 49% zei dat zij geen zin hadden om extra te betalen voor internet content, wat ook de kranten uit hun hoge hoed zouden schudden om zulke betaling te verrechtvaardigen (extra content, dieper uitgegraven dossiers, voordelen allerhande). En zelfs als de wet hen zou verplichten om te betalen voor online content, dan zouden zij dat niet eens willen doen.
Je ziet het: Rupert Murdoch zal nog een harde dobber hebben om zijn plannen erdoor te krijgen....
Meer over deze studie bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/EU-study-Web-users-think-theyre-being-charged-enough-for-online-content/1250199771

VEROUDERDE TECHNOLOGIE: WAT ER ALLEMAAL VERDWENEN IS
Technologie kan ons niet meer verbazen. Wij zijn er mee groot geworden, en wij zijn gewoon dat er elke dag iets nieuws uitkomt. Maar staan we er ook bij stil dat er ondertussen al zoveel technologie terug verdwenen is?
Een artikel bij PC World maakt een mooie opsomming van verouderde technologie, die naar de vergeetput verwezen is. En als je het artikel leest, dan zal je zelf verwonderd zijn dat er al zoveel dingen, die we eerst niet kenden, ondertussen al terug verdwenen zijn. Tja, het gaat snel in het land van de technologie.
Alle 40 items uit het artikel opnoemen zou ons te ver leiden, maar wij zetten er toch wel enkele op een rijtje:
- Videogames spelen in een arcade; nu doe je het thuis, want de games zijn tegenwoordig zo intensief en vragen uren spel, dat het jou een kapitaal zou kosten om dat in een arcade e doen.
- Geen plaats meer hebben op je harde schijf: een terrabyte grote harde schijf kost nu minder dan $70; maar kan je je nog de tijd herinneren dat je een harde schijf had van 80 MB? Toen was het inderdaad woekeren met ruimte. Een schijf van 1 GB leek toen een luxe, en je dacht dat je ze nooit zou kunnen vol krijgen...
- Het "bezet" signaal is nog niet volkomen verdwenen, maar dankzij het "tweede oproep" signaal, en het antwoordapparaat, maak je toch veel kans om je correspondent te kunnen bereiken.
- Echt "blind" naar een blind date gaan: dankzij het internet weet je nu zo goed als alles over je date vooraleer je het restaurant of café betreedt waar je afgesproken bent.
- 18 moeten zijn vooraleer je porno kan bekijken: de "vuile" boekjes in de krantenwinkels - bestaan ze nog? Want daar moest je eerst aantonen dat je 18 was vooraleer je ze in je trillende handen mocht nemen. Op het internet is die grens helemaal weggeveegd...
En het artikel gaat maar door: het geluid (de "handshake" van een modem), het nemen van een polaroid foto, wachten tot je foto's ontwikkeld zijn, op een typemachine tikken, de geperforeerde zijkant afscheuren van een print op kettingpapier...
Sommige dingen zal je nostalgisch bekijken, van andere zal je blij zijn dat ze verdwenen zijn.
Maar lees zelf het artikel. Zijn er trouwens nog dingen die nu verdwenen zijn, en die jij betreurt? Laat het ons weten!
http://www.pcworld.com/article/169863/obsolete_technology_40_big_losers.html?tk=nl_wbx_t_topstory

SPAM IS AL GOED VOOR 4% VAN DE TWEETS
Gaat Twitter dezelfde weg op als het e-mailprotocol, dat zo overspoeld wordt door spam dat het niet meer efficiënt is? Het valt te vrezen. Want volgens een studie van Pear Analytics zou 3,75% van de boodschappen die op Twitter geplaatst worden, gewone spam zijn.
Dat Twitter ontdekt is door de marketeers, is eigenlijk nog niet zo het probleem zijn. De echte, serieuze marketeers spelen het spel immers meestal eerlijk, want zij weten dat de negatieve weerklank die een ongewenste reclameboodschap de internaut tegen het merk kan opzetten - en dat dus het tegenovergestelde effect verkregen wordt dan beoogd werd.
Neen, het zijn de "cowboys" die proberen potentieverhogende middelen te verhogen, u te lokken naar casino's of valse diploma's trachten te verkopen, die net als bij Twitter de reguliere boodschappen doorkruisen. Momenteel is het "maar" 3,75% van de Tweets die spam zijn, maar gevreesd wordt dat dit snel zou kunnen groeien.
Gelukkig blijft het nog een feit dat je bij Twitter zulke spammers kan "unfollow"; en wanneer je hen niet meer volgt, dan krijg je ook geen berichten meer van hen door. Dat is ein elk geval wat Twitter voorheeft op e-mail.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/41239/le-spam-represente-deja-4--des-messages-sur-twitter.shtml

CHROME ZAL JE BOOKMARKS SYNCHRONISEREN
Google heeft deze week een "bookmark sync" functie ingebouwd in de nieuwste versie van de Chrome browser. Daardoor kan je alle bookmarks in je browser synchroniseren op alle computers waaraan je werkt, en die uiteraard Google Chrome aan boord hebben. Je moet dan wel een Google Docs account hebben. Hoe werkt het?
Je moet eerst naar het Chrome Dev Channel surfen, en daar de browser downloaden. Daarna moet je gewoon de tekst "--enable-sync" toevoegen aan de commando line flag. "Simpel", zo staat er in de instructies. Maar dat is het voor ons niet. Dus even verder zoeken
Het blijkt dat je die command line flag kan oproepen door als volgt te werk te gaan:
- Na het downloaden en installeren van Chrome, heb je een desktop icoontje van Chrome op je bureaublad. Klik rechts, en kies "Properties" (eigenschappen). Kies in het venster dat nu verschijnt op het tabblaadje "Shortcut" (snelkoppeling).
- Op de derde lijn vindje "Target"; dat wil zeggen waarnaar de snelkoppeling verwijzen moet. Dat ziet er ongeveer zo uit: "C:\Users\Username\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe"
- Plaats je cursor achter het aanhalingsteken op het einde, druk op de spatiebalk, en typ --enable-sync . Het is heel belangrijk dat het nieuwe commando buiten de aanhalingstekens staan en dat er eerst een spatie is.
- Nu moet je dus hebben: "C:\Users\Ionut\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe" --enable-sync
- Druk op "Apply" (toepassen) en bevestig met OK.
- Start nu Chrom op; je zal onder de Tools menu een optie zien om je bookmarks te synchroniseren. Kies "sync bookmarks". Een pop-up vraagt je nu naar je GOogle ID en paswoord. Log in je Google account, en het is klaar.
Nu zullen al je bookmarks online bewaard worden in een map in Google Docs. Het is dus wel vereist dat je op al jouw computers ook Google Chrome downloadt en installeert (de developers versie). Het synchroniseren gebeurt dus ergens "in the cloud".
Een handige tool, alleen spijtig dat je die map in Google Docs niet kan gebruiken om ook je bookmarks uit Firefox of andere browsers te synchroniseren...
http://www.pcworld.com/article/170381/chrome_syncs_bookmarks_in_cloud.html?tk=nl_dnx_t_crawl

ANDROID TE GROOT AAN HET WORDEN VOOR G1
Het heeft ook een nadeel dat er een grote community werkt aan de verdere ontwikkeling van het Android besturingssysteem voor mobiele telefoons: het wordt namelijk te groot!
De eerste mobiele telefoon die uitgebracht werd, was de HTC Dream, die in de VS verkocht werd via operator 5-Mobile. Daar staat hij bekend als de G1, de eerste Google telefoon. sindsdien is er heel wat gesleuteld aan het Android OS, en werden steeds meer mogelijkheden toegevoegd. Allemaal leuk, maar dat zorgt er wel voor dat het OS ondertussen zo groot geworden is, dat het geheugen van de G1 het niet meer aankan. De laatste update van Android, die "Cupcake" genoemd werd, past nog maar nauwelijks op de mobiele telefoon - de interne flash ruimte is te krap.
En dus ziet het ernaar uit dat de G1 niet langer geüpdate zal kunnen worden. Er zouden nog wel beveiligingsupdates komen, maar de nieuwe versies waaraan nu gewerkt wordt, en die bekend staan onder de namen "donut", "eclair", en "flan" zouden niet op deze mobiele telefoons gezet worden. Tussen haakjes: het zijn wel lekkerbekken bij Android, om voor deze codenamen te kiezen...
http://www.betanews.com/article/Android-grows-too-large-for-G1/1250632771

AT&T SLUIT ACCOUNT BEFAAMDE HACKER AF
Het bedrijf waar de site van hacker Kevin Mitnick gehost wordt, sluit zijn account af: ze zijn de vele aanvallen van andere hackers beu.
De naam van Kevin Mitnick zal ongetwijfeld een belletje doen rinkelen: de jongeman, die nu 26 is, is een van de "oudste" hackers. In 1981 al werd hij veroordeeld voor het vernietigen van data op een netwerk, in 1983 brak hij in het Pentagon in, en in 1995 in de systemen van NORAD en NSA.
De man heeft jaren gevangenisstraf moeten uitzitten, en mocht toen hij terug vrij kwam niet meer in de nabijheid van computers komen. Die probatieperiode is ondertussen al sinds 2003 terug. De man is het sprekende voorbeeld van de stroper die boswachter wordt, en heeft nu zelf een beveiligingsbedrijf opgericht. Bij dat bedrijf hoort natuurlijk een website. En wat is er leuker voor andere would-be hackers dan te proberen die website te kraken?
De website van Mitnick krijgt het dan ook geregeld zwaar te verduren. Dit brengt uiteraard extra verkeer mee voor de servers waar de site gehost wordt - ongewenst verkeer wel te verstaan, verkeer dat de hostingbedrijven liever kwijt dan rijk zijn. Maar in plaats van de servers extra te beveiligen, om te zorgen dat de account van Mitnick niet gekraakt kan worden (en daarmee een reclamestung uit te halen!), heeft het hostingbedrijf HostedHere.net besloten om Mitnick aan de deur te zetten. Ook AT&T bij wie hij al 9 jaar een abonnement heeft voor zijn mobiele telefoon, heeft het abonnement opgezegd.
Je ziet het: ook het leven van een hacker gaat niet over rozen!
http://www.theregister.co.uk/2009/08/19/att_dumps_kevin_mitnick/
http://gizmodo.com/5341692/att-is-unable-to-prevent-hackers-from-stealing-customer-data
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kevin_mitnick
Nagekomen bericht: zoals verschillende lezers ons erop wezen klopt er iets niet met de data in dit artikel. Mitnick is in 1963 geboren, en is dus 46 jaar oud.

RADIOBOEKEN WORDEN CITYBOOKS
Ondanks het grote succes wordt het project De Buren stopgezet. Maar niet gevreesd: een nieuw project neemt de plaats in, Citybooks.
Boeken zijn al lang niet meer alleen in hun klassieke vorm te verkrijgen, papier. Er zijn de e-boeken, boeken in digitale tekstvorm, die je op de computer of een speciale hardware, de e-reader, lezen kan. En er zijn ook de luisterboeken, boeken die voorgelezen worden. Oorspronkelijk enkel bedoeld voor blinden of slechtzienden, worden zij nu door vele andere mensen "gelezen" (of liever: beluisterd), omdat je ze op de iPod kan zetten en kan beluisteren terwijl je op de tram wacht of aan het werken bent.
Zulke luisterboeken kan je ook in de bibliotheek vinden; de Vlaamse bibliotheken brengen sinds kort een speciale braillelezer (daisy) die je kan lezen, en waarop je dan kan luisteren naar deze boeken. De boeken zelf zijn in MP3 formaat op cd'tjes te lenen in de bibliotheek. Er zijn ook plekken op het web waar je zulke digitale boeken kan aankopen, zoals Audible.com.
Maar er zijn ook plekken waar je deze boeken gratis vind. Een initiatief dat heel veel succes kende in het Nederlandstalig gebied zijn de radioboeken van het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren. Er werden in totaal 100 radioboeken voorgelezen, en die werden in drie jaar tijd in Nederland en België minstens 1,5 miljoen keer gedownload. Het gaat om voorgelezen verhalen die niet in boekvorm verschijnen, van overwegend Nederlandstalige schrijvers, zoals Hella Haasse en Adriaan Van Dis.
Het project wordt nu echter stopgezet. Geen nood, er komt een nieuw project: citybooks - helaas geen digitaal project. Het zullen boeken worden rond telkens een interessante Europese stad; in elk boek zal je vijf verhalen vinden van Vlaamse, Nederlandse en internationale auteurs over die stad, verlicht met foto's. Alle 100 boeken kan je vinden bij Radioboek Podcast (1). De tweede link verwijst naar het Daisy initiatief(2). En de derde link naar de aankondiging bij Trouw over het stopzetten van de reeks(3).
http://www.radiocast.nl/?sct=podcast&id=266
http://daisybraille.bibliotheek.be/xsabl.asp?cmd=find&q=Luisterboeken&si=aqua
http://www.trouw.nl/cultuur/article2841970.ece/Onverwacht_veel_downloads_Radioboeken.html

TWITTER EFFECT DOET HOLLYWOOD OP ZIJN GRONDVEST SCHUDEN
Wie zei daar dat Twitter enkel uit gezer bestaat? Dat "gezever" blijkt nu een film te kunnen kraken of doen slagen - in enkele uren tijd. Hollywood reageert bezorgd.
Het systeem van filmkritieken draait al decennia mee. Op voorhand krijgen de kritieken de film te zien, zij schrijven hun mening, al dan niet voorzien van previews, en dan pas kan het publiek de film bekijken in de zalen. De mening van de kritieken wordt vaak gevolgd, en zij kunnen zorgen voor het succes of falen van een film.
Maar dat tij lijkt nu te keren. De afgelopen maanden kregen films zoals Bruno en GI.I. Joe op voorhand veel aandacht, maar deden het slecht aan de "box office", zoals dat dan heet. Een andere film, "Transformers: Revenge of the Fallen", overleefde de kritieken op voorhand wonderwel, en werd een "blockbuster".
De reden hiervoor zou volgens waarnemers bij Twitter en de sociale netwerken liggen. Mensen kunnen meteen een positieve buzz creëren via deze netwerken, nog terwijl de aftiteling loopt, dankzij de toegang tot de sociale netwerken via hun mobieltje. En het is zo gemakkelijk om, vooraleer je een film gaat bekijken, even in Twitter te zien wat er allemaal gezegd wordt over de film.
Marketeers zijn zich van de impact van Twitter bewust, en proberen die te verweven in hun campagnes. Zo konden Twitteraars een ticket winnen voor een speciale screening van de film Inglourious Basters van Quentin Tarantino. Ook de sterren die in de film meespelen twitteren, zelfs vanop de rode loper bij de première.
Een interessant artikel over deze nieuwe trend vind je bij BaltimoreSun.
http://www.baltimoresun.com/entertainment/movies/bal-ae.twitter19aug19,0,7572694.storys





Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WILLEN DE GEBRUIKERS WEL EEN TABLET PC?
Er is de laatste tijd veel te doen rond een tablet-pc die Apple volgens de geruchten dit najaar zou uitbrengen. Maar zitten de internauten wel te wachten op zo'n toestel?
Je kent het inmiddels al: er bestaat een hele meute "waarnemers" die alles wat er uitlekt over Apple zorgvuldig verzamelen, zoals mogelijke aanvragen voor patenten, bestellingen die Apple zou doen bij hardware makers, enz. Al die informatie wordt als takjes beschouwd, die de waarnemers in de lucht gooien, en dan, als bij het Orakel van Delphi, gaan interpreteren. De laatste tijd wijzen al die orakels in dezelfde richting: er komt een tablet-pc bij Apple. Dat leiden de voorspellers o.a. af uit het feit dat er een geheimzinnige enquête opgedoken is bij de Amerikaanse elektronicawinkel Borders, waarin gevraagd wordt naar de ervaringen van de lezers met Digital Reading Devices, waaronder de Amazon Kindle, de Sony Book Reader, maar ook de "Apple iPAD", een leestoestel met een groot scherm.(1)
Allemaal goed en wel voor de waarnemers, die daarmee hun blogs kunnen vullen met postings, maar zelfs al zou Apple uitkomen met zo'n tablet, is dat waarop de gebruikers zitten te wachten? In een goed onderbouwd artikel stelt blogger en CNet-medewerker Rafe Needleman dat de gebruikers die tabletten uiteindelijk toch niet zullen kopen. Zo'n tablet moet je je immers voorstellen als, tja, een tablet, dus één groot aanraakscherm, met een virtueel klavier voor de input van teksten. Geen apart scherm en klavier, neen, alles is op het scherm te doen.
En daar zit dus het probleem. Voor een smartphone kan het interessant zijn om zo'n virtueel klavier te hebben, maar om echt te kunnen "werken" met een tablet wordt het een ramp. Wie zelf met 10 vingertjes typt, zal weten dat je vaak je vingers laat rusten op toetsen zonder ze in te drukken, als oriëntatiepunt. Bij een aanraakscherm bestaat het verschil tussen "rusten" en "indrukken" echter niet. Je moet je handen voortdurend omhoog houden, en dat is niet alleen erg vermoeiend, maar het vertraagt ook je typewerk, omdat je vingers telkens opnieuw naar een oriëntatiepunt moeten zoeken.
Rafe Needleman heeft nog meer kritiek op deze hardware. Maar dat kan je zelf lezen in zijn artikel. Moeten we er nog bij vertellen dat het artikel heel wat commentaren losmaakt van voor- en tegenstanders van de tablet pc? (2)
http://news.cnet.com/8301-13579_3-10310624-37.html
http://news.cnet.com/8301-19882_3-10303158-250.html?tag=nl.e703

TOM TOM NU OOK ALS IPHONE APP
Waarnemers voorspellen al langer dat sommige aparte toestellen zullen verdwijnen, om geïntegreerd te worden in de smartphone. Krijgen ze gelijk?
Van Tom Tom, maker van navigatiesoftware, in elk geval wel. Tom TOm heeft nu immers aangekondigd dat het een speciale app uitbrengt voor de iPhone, die dus een apart gps-toestel vervangen kan. Net zoals bij de gps hebt je een gemakkelijk te gebruiken interface, gesproken navigatie-instructies die in real time bij elke richtingverandering aangepas worden, en een unieke routebepalingstechnologie.
De software bevat o.a. een Tele Atlas kaart van Europa, als een van de Benelux. Daarbij horen dan ook nog een uitgebreide database van flitslocaties in 11 Europese steden, zodat je toch minstens op die plaatsen de aanbevolen snelheid zal respecteren...
Wat het moet kosten? Gratis is het niet: de app kost € 69,99. Maar dat is nog altijd goedkoper dan wanneer je een apart gps-toestel zou kopen. Tussen haakjes: de app is ook in de VS uitgebracht. Maar daar moet men wel zo goed als 100 $ neertellen voor het toestel.
Bij Recombu vind je een test van het toestel. Downloaden doe je vanop de tweede link.
Dat de GPS versmelt met de smartphone, lijkt ons logisch. Wij zien op lange termijn ook hetzelfde lot beschoren voor de camera. En voor de modale internaut zal wellicht ook de draagbare muziekspeler versmelten met de smartphone. Maar daar ligt natuurlijk het verschil: bij het woordje "modale". De meeste gebruikers zijn tevreden met de kwaliteit van de camera in hun mobieltje. De meeste gebruikers willen ook niet meer dan wat muziek beluisteren, en dan is de muziekspeler op de smartphone ook wel voldoende. Maar voor de iets meer veeleisende fotograaf of muziekliefhebber zal een apart toestel, met meer mogelijkheden, toch nog altijd hoog op het verlanglijstje staan. Maar of dat bij de automobilist en zijn gps ook opgaat, dat betwijfelen wij. De versmelting met de smartphone lijkt ons logisch. Maar misschien zien wij het verkeerd?
http://recombu.com/news/tomtom-for-iphone-3g-and-3gs-satisfied-nav_M11050.html
http://www.tomtom.com/tomtom-app

DIGITALE CAMERA'S GAAN DRAADLOOS, EN SLUITEN AAN OP SOCIALE NETWERKEN
Wat hadden wij gisteren beweerd? Dat in de toekomst steeds meer toestellen (MP3 player, gps, camera...) ingebouwd zouden worden in de mobiele telefoon. En vandaag bewijst Samsung net het omgekeerde!
De Koreaanse fabrikant Samsung vindt namelijk dat de camera zelf moet blijven bestaan, dat verschillende mogelijkheden van de mobiele telefoon ingebouwd moeten worden in de camera. Het brengt dan ook een reeks camera's uit die niet alleen GPS hebben om alle foto's van een geotag te voorzien, waardoor je niet alleen weet wanneer een foto genomen werd, maar ook waar; zij hebben echter ook Bluetooth, Wifi en DLNA (Digital LIving NEtwork Alliance). Dat zorgt ervoor dat je foto's meteen kan uploaden naar sociale netwerken, zoals Facebook, Picasa, en YouTube.
Heeft Samsung gelijk? Blijft er een markt bestaan voor aparte toestellen zoals camera's en co? Wij hebben er alvast gemengde gevoelens over. Maar wat is jouw mening? Laat het ons weten: is de MP3 player in jouw mobieltje voldoende, of blijf je de voorkeur geven aan een aparte MP3 player? Zou jij de iPhone GPS app kopen van Tom Tom, of verkies je een apart GPS toestel? En de camera: is de camera in jouw mobieltje voldoende, of ben je best bereid geld uit te geven om een duurdere camera te kopen met meer opties? Laat het ons weten!
http://www.telecoms.com/13825/digital-cameras-get-wireless-social-networking-connectivity
Nagekomen bericht: deze camera's zijn ook op de Belgische markt te krijgen. De ST1000 kost € 399 en ligt vanaf september in de winkel.

HET EINDE VAN DNA ALS ONOMSTOTELIJK BEWIJS?
Slecht nieuws voor speurders in moordzaken: het lijkt erop dat DNA voortaan niet meer als onomstotelijk bewijs gebruikt zou kunnen worden in een rechtszaak.
Volgens The New York Times zouden wetenschappers er immers in geslaagd zijn om bloed en speekselstalen te fabriceren die DNA bevatten van een persoon die niet de donor is. Erger nog: het zou mogelijk zijn om een DNA staal te maken dat overeenkomt met iemands DNA profiel, zonder materiaal van die persoon te verwerken. Het volstaat om gewoon de gegevens van het DNA profiel in een database op te zoeken, en dat te gebruiken.
Een ramp dus. De plek van het delict kan nu voorzien worden van valse sporen. En het ergste is: het zou niet eens zo simpel zijn - elke biologiestudent zou het kunnen doen.
Nu is het wachten op de eerste zaak waarin de verdediging afkomt met het argument "maar bent u wel zeker dat het DNA van mijn cliënt is, en niet gefabriceerd werd"? Het lijkt er dus op dat de technici die op de ouderwetse manier vingerafdrukken en voetsporen vastlegden, terug van onder het stof gehaald zullen worden!
Meer hierover lees je bij Slashdot, waar natuurlijk ook een hele discussie gevoerd wordt over de ontdekking.
http://science.slashdot.org/story/09/08/18/0043212/Scientists-Learn-To-Fabricate-DNA-Evidence

VIDEO IN EEN PAPIEREN MAGAZINE
Alle formaten lijken steeds meer dooreen te lopen. Nu zal er binnenkort voor het eerst een video-advertentie verschijnen in... een gewoon papieren magazine.
Slim bedacht, dat is het minste wat wij kunnen zeggen. In september zullen een aantal exemplaren van het Amerikaanse showbizz magazine Entertainment Weekly een video-in-print bevatten. Hoe je je dat moet voorstellen? Een schermpje de grootte van een mobiele telefoon, voorzien van herlaadbare batterijen. De chip technologie die gebruikt wordt, kan je best vergelijken met wat ook in de muzikale wenskaarten gebruikt wordt: de video wordt dus geactiveerd wanneer de pagina omgeslagen wordt. Elke chip kan tot 40 minuten video bevatten.
De eerste clips zullen previews geven van programma's op de Amerikaanse zender CBS, plus advertenties voor het frisdrankmerk Pepsi. De nieuwe advertenties zouden uiteraard meer kosten dan gewone print advertenties, maar in deze markt waar concurrentie steeds harder wordt, is het voor de adverteerders erg belangrijk om de aandacht van de lezer te kunnen trekken.
Meer over deze nieuwe vorm van advertentie bij BBC.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8211209.stm




Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Handel in gestolen gamers accounts bloeit
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090818002

*** In Nederland wordt eindelijk de zaak in beroep behandeld tegen 2 P2P sites
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=SaUYQhxfNiTI1Sb9MISSSI

*** EISA roept Olympus E-P1 uit tot 'European Camera 2009-2010'
http://www.olympus.be

*** Nieuwe beurs in Düsseldorf: TourNatur 2009, met tips en info over nieuwe outdoor trend, geocaching.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090817021

*** De µ TOUGH 6010 doet zijn intred.: Of je nu geniet van een dagje aan het strand of gaat klimmen in de bergen, deze allrounder met 12 megapixels is overal je ultieme metgezel: schokbestendig, waterdicht en vorstbestendig
http://www.olympus.be

*** Lexmark heeft een eco-simulator ontwikkeld die zowel consumenten als zakelijke gebruikers laat zien welke impact hun printgedrag op het milieu heeft
http://lexmark-emea.com/central/green_tools/ecosimulatorinkjet/UK/

*** Botnetbestrijding isp's blijft vrijblijvend. Een initiatief van Nederlandse providers om botnetten beter te bestrijden, is vooral een wederzijdse informatiedienst. Veertien isp's doen mee, Govcert is niet betrokken.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=t+rnv4O6y3sskt_cPDtttI

*** Studie maakt korte metten met mythen rond iPhone: heeft nog geen enkele provider winst of marktaandeel opgeleverd.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090820003

*** Woodstock muziekevenement gaat internationaal: er komt een een international muziekfestival om culturele, raciale, religieuze en sociale tolerantie te promoten in de wereld. Het evenement staat gepland voor 14 augustus 2010, de verjaardag van Woodstock, en zal zeven dagen duren.
http://www.facebook.com/editapps.php?ref=mb#/group.php?gid=123246256015
http://www.facebook.com/editapps.php?ref=mb#/afraser1?ref=profile

*** Windows 7 Release Candidate is vandaag voor het laatst te downloaden. Daarnaast is een ongelicenseerde versie van het definitieve OS 120 dagen te gebruiken.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=cUaCeP5RjMdxBcVtSmccc7


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


J.S. MARTI
[alternative] Een simpele gitaar, redelijk repetitief. Een stem die heel oud en broos klinkt. Bevreemdende maar o zo prachtige muziek. Deze artiest heeft op MySpace een 7-tal songs, in streaming te beluisteren. Bij Jamendo kan je zijn songs gratis downloaden. Doen!
Onze inspiratie komt deze week trouwens van de podcast Idyllic Music, aflevering 141, waar je altijd terecht kan voor prachtige lounge muziek.
http://www.myspace.com/jsmartimusic
http://www.jamendo.com/en/album/7495
http://www.idyllicmusic.com/Podcasts%5C143050606Podcast143.mp3

SCARLET HIDEOUT
[pop elektro] Deze band brengt elektro met een chilled beat. De muziek kan je gratis downloaden of streaming beluisteren bij Archive.org. Daar moet je trouwens eens wat grasduinen, want er is heel wat gratis muziek te vinden! Wij zijn in elk geval verkocht aan dit genre muziek.
http://www.archive.org/details/LOKW-002

ONE BLUE NINE
[blues/jazz] Muziek van een moeilijk te omschrijven genre, maar gewoon prachtig. Sexy, opgewekt, intimistisch, ondanks het toch niet zo trage ritme van de drums. OP de website van de band kan je maar liefst 33 songs in streaming beluisteren. En daar ben je wel even zoet mee!
http://www.onebluenine.com/obn/

JARDIN SOLAR
[electro pop/ambient] Een band uit Peru, die mooie mid-tempo muziek maakt, elektronische pop. Futuristische muziek, die heel erg "Bladerunner"-achtig aandoet. Mooi. Ook deze muziek is bij Archive.org te beluisteren en te downloaden.
http://www.archive.org/details/001records.com-04-_JARDIN-SOLAR_Interfaz

VRIJDAG HOORSPELDAG: ALLE KINDEREN GAAN NAAR DE HEMEL
Een jonge vrouw pleegt zelfmoord in de gevangenis. Haar verbitterde moeder, haar begrijpende zuster blikken terug op wat eraan vooraf ging. Een verhaal van verdriet en verbittering. De moeder kon nooit begrijpen waarom haar man zoveel liefde besteedde aan het meisje, wat de basis vormde van een harteloze jaloezie. Prachtige karaktertekening, maar een in en in triest verhaal.
Met: Dora Van der Groen, Machteld Ramoudt, Oswald Versyp, Doris Van Caneghem
http://hoorspel.wordpress.com/2009/08/15/alle-kinderen-gaan-naar-de-hemel/




Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De typische ondeugd van het kapitalisme is de ongelijke verdeling van de zegeningen;
de typische deugd van het socialisme is de gelijke verdeling van de miserie.
-Winston Churchill-



De nieuwe oogst



ONLINE MUZIEK MAKEN 1: INTRO
Dankzij het internet kan je samen met andere muzikanten aan een song werken, zonder dat je fysiek met zijn allen in dezelfde kamer (of garage) moet zitten. Het principe is simpel: je maakt een muziekstuk met je eigen instrument, en neemt het op je computer op. Je uploadt vervolgens het stuk naar een site, waar anderen het kunnen downloaden en er hun eigen track aan toevoegen.
Heb je voldoende bandbreedte, dan kan je zelfs in real time via het internet met andere muzikanten samen spelen. Je koppelt gewoon je instrument aan je pc, gaat naar de daarvoor gespecialiseerde site, en zoekt er de muzikanten die je nodig hebt.
Deze samenwerkingsprojecten kunnen publiek zijn, voor iedereen te beluisteren, of privaat. Bij sommige sites kan je meteen ook het eindresultaat proberen te verkopen aan de internauten.
In de volgende dagen krijg je van ons een interessant overzicht van zulke sites, gebaseerd op een artikel bij Master New Media (met dank aan Wim W voor de tip). Deze reeks sites is dus wel enkel bedoeld voor muzikanten, maar wij vonden het toch de moeite waard om ze te signaleren, zodat je een overzicht hebt van wat mogelijk is op het internet.
http://www.masternewmedia.org/online-music-collaboration-best-tools-and/

ONLINE MUZIEK MAKEN 2: EJAMMING AUDIO

Op deze site kan je tracks maken, uitvoeren en opnemen, en dat in real time. Er hoort software bij (vor Windows of Mac), waardoor je contact kan maken met andere muzikanten en mee kan doen aan sessies. Je kan ook alleen spelen natuurlijk, en je sessie opnemen. Elke muzikant die op deze site aangesloten is, krijgt van de andere muzikanten een kwotering, zodat het gemakkelijker wordt om een muzikant te vinden.
Het kost wel geld - $9,95 per maand, of $89,95 per jaar.
http://www.ejamming.com/

ONLINE MUZIEK MAKEN 3 - KOMPOZ
Een online werkplaats: hier kan je een track uploaden, en anderen uitnodigen om bij te dragen aan je song (andere instrumenten, een stem...). Wanneer je project klaar is kan je het via Twitter, Facebook of je eigen website delen met de hele wereld - gewoon de code die naar deze song verwijst op je website zetten. Elk project dat je opstart kost je wel $8,95.
http://www.kompoz.com

ONLINE MUZIEK MAKEN 4: JAMNOW
Deze dienst is gratis (oef!): hier kan je eveneens muziek opnemen en spelen en met andere muzikanten samenwerken. Je kan zelfs live shows brengen voor je fans. Je moet eerst een gratis software downloaden (Win/Mac). Je project kan privaat of publiek gezet worden. Hier wel geen mogelijkheid om de gemaakte muziek te commercialiseren of via code op je website te zetten.
http://www.jamnow.com

ONLINE MUZIEK MAKEN 5 - MIXMATCHMUSIC

Een gratis community, waar artiesten en muziekliefhebbers elkaar kunnen vinden om hun favoriete muziek uit te wisselen of aan muziekprojecten samen te werken. Je kan tracks maken of remixen via een suite audio tools. Je kan ook een "stem" downloaden, een muziek sample dat je dan kan bewerken. Ben je tevreden van het resultaat, dan kan je je werk publiceren. Elke song wordt verkocht voor $1 waarvan $0,85 naar de mensen gaat die de song maakten.
http://www.mixmatchmusic.com/

ONLINE MUZIEK MAKEN 6 - TUNEROOMS
Dit is een gratis online dienst waar je tracks kan maken en remixen met andere muzikanten. Je kan ook je eigen muzieksessie maken (of tune rooms): upload je eigen track in MP3 ofrmaat, of maak gebruik van tracks die al op de site staan. Vervolgens nodigt je anderen uit om mee te helpen. Het eindresultaat wordt onder Creative Commons licentie uitgebracht. Geen tools aanwezig om muzikanten te kwoteren of muziek te verdelen.
http://www.tunerooms.com

ONLINE MUZIEK MAKEN 7 - OOMIX

Hier kan de muzikant online zijn muziek maken zonder geld te moeten betalen, en die daar ook verkopen. Je maakt een MP3 van je eigen muziek, zet die op de site, en vraagt andere muzikanten om bij te dragen aan je song. Je kan ook de song van een ander bewerken via de Studio Tool (enkel Windows).Elke song die af is wordt verkocht voor een bepaald bedrag, waarbij op voorhand vastgelegd is wat de medewerkers moeten krijgen naargelang hun werk.
http://oomix.com/

ONLINE MUZIEK MAKEN 8: JAMGLUE
Ook hier weer het principe: muziek maken en uploaden; maar je kan achteraf wel de gemaakte muziek delen via je blog of MySpace profiel. Je kan ook gebruik maken van de tracks die op de site aanwezig zijn om een remix te maken.
http://www.jamglue.com/

ONLINE MUZIEK MAKEN 9 - WEMIX
Een gratis dienst waar muzikanten een eigen pagina kunnen maken en de eigen originele songs kunnen uploaden en bewerken. Het resultaat kan je als code in je eigen website of profiel verwerken.
Tot slot nog dit: in het artikel van Master New Media worden in totaal 14 sites besproken. Wij beperken ons tot deze 9, omdat niet al onze lezers zelf muzikant zijn of muzikale ambities hebben. Wie nog meer wil grasduinen in het bestaande aanbod, kan terecht op de site van Master New Media, waar ook een tabel te vinden is waarin de verschillende mogelijkheden (gratis, mogelijkheid tot kwotering, code embedden, enz) per site vermeld staan.
http://www.wemix.com
http://www.masternewmedia.org/online-music-collaboration-best-tools-and/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS CVOWEB
Binnenkort is het de heropening der scholen. Het zal dus weer dringen zijn aan de schoolpoorten. Maar ook volwassenen zullen terug aan de slag gaan in de scholen: ontelbaar zijn de volwassenen die een cursus volgen om zich bij te scholen in een van de Centra voor Volwassenenonderwijs.
Op deze handige site vind je een handige lijst per regio van het aanbod.
[Taal: Nederlands]
http://home.scarlet.be/cvoweb/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ENERGIE EN ZONLICHT
Twee sites die het groene gevoel in onze lezers moeten aanspreken. De eerste is "Verleid het zonlicht", de site van een fabrikant van zonnepanelen, waarop u de uitleg vindt over hoe de zonnepanelen werken. De tweede is EnergieSparen.be, van het Vlaamse Energieagentschap, waar u allerlei tips vindt om energie te besparen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor uw portemonnee!
[Taal: Nederlands]
http://www.verleidhetzonlicht.be
http://www.energiesparen

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BOEKENSTRIJD
Ook in dit tijdperk van het internet blijven er gelukkig nog altijd voldoende mensen geïnteresseerd in het lezen van boeken. Deze site is voor hen gemaakt: hier worden boeken vermeld en besproken in allerlei genres - politiek, geschiedenis en andere non-fictie. Degelijk denkwerk, geschreven met kennis van zaken. Elke week een nieuwe boekbespreking.
[Taal: Nederlands]
http://www.boekenstrijd.nl

VRIJDAG MULTIMEDIA: WOODSTOCK

Verleden week werd Woodstock herbeleefd op Radio1. Vlaamse artiesten maakten o.a; covers van de songs van toen, en haalden herinneringen op aan het legendarische concert. Nu kan je dit bij Radio1 in on demand herbeluisteren.
[Taal: NL]
http://www.radio1.be/woodstock

VRIJDAG MULTIMEDIA: MEXICAANSE GRIEP, HET GAME
De wereldgezondheidsorganisatie heeft een website uitgebracht waarop je een game kan spelen rond Mexicaanse griep (of zoals het in de VS genoemd wordt: de varkensgriep). Daarbij leer je hoe moeilijk het is om zo'n epidemie onder controle te houden, en om de mensen te bewegen om hun gewoonten te veranderen om de epidemie in te dijken. Het spel doet een beetje aan SimCity denken.
[Taal: Engels]
http://www.thegreatflu.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE MAAN IN GOOGLE EARTH
In Google Earth 45.0 kan je nu ook de maan in 3D bekijken. Kies in Google Earth in het menu View / Explore / Moon. De maan heeft nieuwe lagen (layers) met 3D modellen van ruimtetuigen op de maan, beeldne, films enz. Een YouTube filmpje vertelt je wat je verwachten kan.
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=zHJ77RsnFXI
http://google-latlong.blogspot.com/2009/07/fly-yourself-to-moon.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- MySpace koopt iLike
LOS ANGELES - Netwerksite MySpace heeft zijn activiteiten versterkt met de overname van een dienst waarmee...
http://www.ad.nl/multi-media/3439550/MySpace_koopt_iLike.html
- Digitale borstvergroting voor Keira
Het heeft er alle schijn van dat de borsten van actrice Keira Knightley, voor haar nieuwste weinig...
http://www.ad.nl/cultuurenshow/3438709/Digitale_borstvergroting_voor_Keira.html
- Schiet van je af met de IGun
Al veel vreemde toepassingen voor de IPhone gezien, maar ze kunnen altijd nog vreemder. neem nou de IGun.
http://www.ad.nl/multi-media/3437197/Schiet_van_je_af_met_de_IGun.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Pratende printer
Canon heeft zijn eerste fotoprinter aangekondigd die je via gesproken teksen door het printproces leidt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26903
- Je mobiele telefoon als PC-afstandsbediening
Vectir is een gratis programma dat het mogelijk maakt om je mobiele telefoon als afstandsbediening voor je PC te gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26896
- Personenzoekmachine vernieuwd
Er is een nieuwe versie van de personenzoekmachine Wieowie.nl gelanceerd. Niet alleen de lay-out van Wieowie.nl is veranderd, ook worden er nu meer bronnen doorzocht en zijn de zoekresultaten aan te passen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26894

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Playstation 3 in afgeslankte versie
Sony pakt uit met de Playstation 3 Slim, een dunnere versie van hun alombekende spelconsole. Reeds vanaf 1 september in de winkelrekken.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4363
- Pentax vernieuwt aanbod Optio-fotocamera's
Vanaf september vernieuwt Pentax zijn aanbod van digitale fotocamera's. Wat mag je binnenkort zoal in de winkelrekken verwachten?
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4361
- Je wagen met stoom reinigen
Een revolutionaire stoomreinigingsmachine van Alpina is specifiek bestemd voor het wassen van wagens, zowel buitenkant als interieur.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4359


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Red Hat breidt zijn partnerprogramma uit
Om nieuwe verkopers te recruteren voegt Linux-verdeler Red Hat een bijkomende categorie toe aan zijn partnerbestand. Deze nieuwe partners zullen kunnen genieten van uitgebreide kortingen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20311&style=99896
- Apple is op de beurs meer waard dan Google
Chi va piano va sano. Het kan u verwonderen, maar van alle grote in de VS beursgenoteerde high tech bedrijven is het de beurswaarde van Apple die de laatste vijf jaar het meeste in waarde gestegen is.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20297&style=99896
- De zaak van de Europese Commissie versus Intel weer even actueel
Een kleine georkestreerde oprisping in het partijtje armworstelen waarin Intel en de Europese Commissie gewikkeld zijn.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20302&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Meerkeuzescherm: de saga gaat verder
Het staat zo goed als vast dat Windows 7 een "Ballot Screen" (meerkeuzescherm) zal bevatten, waardoor men bij de installatie van het OS kan kiezen tussen verschillende internetbrowsers. Maar Mozilla heeft hier toch haar twijfels over.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/undefined.cfm
- 600.000 Belgische sites op het net
Er zijn meer dan 600.000 Belgische sites online. Dat is een van de voornaamste conclusies van een studie, uitgevoerd door DNS BE, de beheerder van de .be domeinnamen.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/600-000-belgische-sites-op-het-net.cfm
- Is Internet Explorer 8 de veiligste?
Dat is toch wat een studie beweert van het NSS Lab: IE8 is de browser die het beste bestand is tegen aanvallen met social engineering.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/is-internet-explorer-8-de-veiligste.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Drie Search Engine Marketing agentschappen slaan de handen ineen
In samenwerking met Google organiseren de agentschappen Knewledge, bSeen en Semetis op 3 september in Brussel de "Search University".
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5749
- Aandeelhouders van On2 protesteren tegen overnamebod van Google
De aandeelhouders van On2 Technologies zijn niet tevreden met het bod van 106,5 M$ dat Google deed voor de overname van deze uitgever uit New York.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5743
- Twitter in nesten
Het zit Twitter niet mee. De laatste tijd werd de sociale netwerksite verschillende keren het slachtoffer van een DDOS-aanval en nu was het alweer prijs.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5742

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Zo denkt Google over Twitter
http://computertaal.info/2009/08/20/zo-denkt-google-over-twitter/
- Drukgevoelig toetsenbord
http://computertaal.info/2009/08/20/drukgevoelig-toetsenbord/
- Krab invoer
http://computertaal.info/2009/08/20/krab-invoer/



*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Android-toestel T-Mobile Pulse gaat 250 euro kosten
16:29 - De T-Mobile Pulse zal waarschijnlijk in oktober in de Nederlandse winkels liggen. De Android-smartphone van Huawei, die een 3,5" groot touchscreen meekrijgt, zal zonder abonnement, maar met een 2GB-geheugenkaartje ongeveer 250 euro kosten. »
http://tweakers.net/nieuws/61966/android-toestel-t-mobile-pulse-gaat-250-euro-kosten.html
- Google sluit deal met Time Warner
Google heeft een distributieovereenkomst gesloten met Time Warner voor de levering van videocontent op YouTube. De twee bedrijven delen de inkomsten van de advertenties bij de video's. Het zou vooral gaan om korte videoclips.
http://tweakers.net/nieuws/61958/google-sluit-deal-met-time-warner.html
- Blogger publiceert screenshots Nokia's Linux-smartphone
Een Russische blogger heeft een preview gepubliceerd van de Nokia N900, de eerste smartphone van de Finse fabrikant die draait op Linux-platform Maemo 5. De N900 heeft veel overeenkomsten met de N97, het huidige high-endmodel.
http://tweakers.net/nieuws/61949/blogger-publiceert-screenshots-nokias-linux-smartphone.html





De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut



HOE KAN JE JE PRIVACY BESCHERMEN OP FACEBOOK? 1. INTRO
De kranten (online en offline) staan er vol van: mensen overkomen de naarste dingen, omdat zij zaken (foto's, teksten...) gepubliceerd hebben op sociale netwerksites zoals Facebook, zonder na te denken over de gevolgen. Wat jij daar post kan immers door iedereen bekeken worden - tenzij je natuurlijk de nodige maatregelen neemt. Denk maar aan het bericht over de belastingcontroleur die eveneens bij Facebook langs gaat, het personeelslid dat ontslagen werd na kritiek op de baas in een posting, enz.
Maar dat moet echt niet zo zijn. Facebook bijvoorbeeld bevat heel wat tools om je privacy te waarborgen, en ervoor te zorgen dat foto's en postings enkel gezien worden door de mensen aan wie jij ze wil tonen. Je kan bijvoorbeeld bepalen wie de updates van je status kunnen zien, je kan je "vrienden" in verschillende groepen opdelen en bepalen welke groep wat mag bekijken, enz.
In de volgende dagen krijg je enkele tips van ons om verstandig om te gaan met Facebook. Deze artikelenreeks is gebaseerd op een artikel bij Ars Technica
http://arstechnica.com/web/news/2009/08/meshing-social-networking-and-privacy-on-facebook.ars

HOE KAN JE JE PRIVACY BESCHERMEN OP FACEBOOK? 2. JE VRIENDEN ONDERVERDELEN

Toen Facebook nog maar pas van start ging, was het gemakkelijk om te weten wie jouw vriend was en wie niet. Maar nu is dat heel wat moeilijker. Steeds meer mensen zijn lid van Facebook, en het wordt moeilijker om te beslissen: mag X mijn "vriend" zijn, en dus toegang hebben tot mijn profiel? Je moeder mag dan een lieve vrouw zijn, maar wil jij dat zij alles leest wat jij op die hete fuiven uitspookt? En wat met je baas of collega? Die zeggen ook wel dat ze jouw "vriend" willen zijn, maar uiteraard wil je niet lezen wat jij afgelopen weekend gedaan hebt (of dat je bijvoorbeeld gesolliciteerd hebt, enz).
Daar kan je aan verhelpen door je vrienden in verschillende groepen in te delen, en aan elke groep permissies toe te kennen. Ga hiervoor naar het Friends menu, en kies All Friends. Nu zal je een button zien "Create New List". Nu kan je een lijst aanmaken, zoals "familie", "intieme vrienden", "drinkebroers", "collega's en werk", enz. Je kan nu mensen toevoegen aan deze lijst. Na deze selectie klik je op de button "Create List": de groep wordt aangemaakt, en de contacten worden toegevoegd. Nu krijg je links bovenaan een lijst met lijsten.
http://arstechnica.com/web/news/2009/08/meshing-social-networking-and-privacy-on-facebook.ars

HOE KAN JE JE PRIVACY BIJ FACEBOOK BESCHERMEN? 3. WIE HEEFT TOEGANG TOT WAT?

Wanneer je je profiel aanmaakt, dan ben je al gemakkelijk geneigd te denken: oei, ik zal er maar niet teveel inzetten, want ik wil niet dat de hele wereld dit allemaal kan lezen. Maar je profiel is helemaal geen "alles of niets" zaak. Je kan gewoon alle informatie ingeven die je wil, maar je kan wel zorgen via simpele controles dat enkel de gewenste personen die informatie zien.
Bijvoorbeeld Basic info kan je voor iedereen openstellen, maar Personal INformation kan je dan al beperken. En je status en links kan je bijvoorbeeld voor je vrienden toegankelijk maken.
Dat doe je via het menu Settings, en daar Privacy Settings te kiezen. Klik op Profile. Je krijgt nu bij elk onderdeel een uitklapmenu, dat de volgende opties bevat: "everyone", "my networks and friends", "friends of friends", "only friends", of "customize". Bij sommige van deze opties kan je dan je lijstje verder aanpassen, en de vrienden kiezen. Zo kan je bij je foto's bepalen dat enkel een bepaalde groep vrienden (daarom is het zo belangrijk om je vrienden in te delen!) foto's kunnen zien.
Hetzelfde geldt voor Contact Information, waar je kan bepalen wie jouw mobiele telefoon of gewone telefoon kan zien.
http://arstechnica.com/web/news/2009/08/meshing-social-networking-and-privacy-on-facebook.ars

HOE KAN JE JE PRIVACY BESCHERMEN OP FACEBOOK? 4. WIE MAG JE VINDEN?

Gisteren zagen we hoe het mogelijk is om nauwkeurig te bepalen wie jouw informatie mag lezen en wie niet. Helaas bestaat deze fine-tuning niet op vlak van wie jou mag vinden via Search. Maar toch zijn ook hier weer instellingen mogelijk die jouw privacy beter beschermen. Ga naar Settings / Privacy, en klik op Search. Nu krijg je een uitklapmenu, waarbij je kan bepalen welke netwerken jou kunnen vinden via Search, of helemaal geen netwerken. Je hebt de keuze tussen Friends of Friends, of Friends. Zet je het op "enkel vrienden" (only friends), dan kan niemand op Facebook jou vinden tenzij jij ze eerst tot jouw vriend gemaakt hebt. Ook hier kan je bepalen wat deze mensen kunnen bekijken tijdens de zoekopdracht .
http://arstechnica.com/web/news/2009/08/meshing-social-networking-and-privacy-on-facebook.ars

TIP WORD: TEKST BEWAREN OM IN ANDERE DOCUMENTEN TE HERBRUIKEN
Maak je veel documenten aan in Word 2007 met dezelfde document eigenschappen, dan kan je heel wat tijd besparen door stukken tekst op te slaan om later te hergebruiken. Heb je bijvoorbeeld een standaard tekst voor headers, dan kan je die bewaren om andere documenten te gebruiken.
Open Word 2007, en ga naar het tabblaadje Insert van het ribbon. Selecteer de tekst die je wil bewaren.
Ga naar het tabblaadje Text, klik op Quick Parts. Kies uit het uitklapmenu Save Selection to Quick Part Gallery.
Nu krijg je een nieuw venstertje dat je vraagt om een naam te geven aan deze "bouwsteen". Geef de naam op en klik op OK.

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 1: INTRO
Het is een echt drama: een probleem met je harde schijf, waardoor de data onleesbaar worden. Gelukkig bevatten de meeste harde schijven een systeem, SMART (Self Monitoring Analysis and Reporting Technology) dat je waarschuwt wanneer er zich een probleem aan het vormen is.
Maar toch kan het onvoorstelbare gebeuren. En dan moet je proberen je data terug op te vissen. Gelukkig bestaan er programma's die je kunnen helpen. Maar ook met deze programma's moet je echt wel voorzichtig zijn, want naargelang de oorzaak van de beschadiging van je harde schijf kunnen ze jou van de regen in de drop helpen!
Heel wat van deze tools helpen ook om een bestand, dat je per ongeluk gewist hebt (ook uit de prullenmand verwijderd hebt!) terug te vinden.
Euh... al eens van een backup gehoord? (TIp: Wim W)
http://www.pcwelt.de/start/sicherheit/backup/praxis/191661/15_gratis_tools_zur_datenrettung/index.html

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 2: PC INSPECTOR FILE RECOVERY
Windows all - 5,83 MB - freeware
Dit programma zal data kunnen opvissen bij partities met FAT12/16/32 en ook NTFS. De freeware scant eerst de harde schijf af, en zal de data terug kunnen vinden, voor zoverre zij nog niet met andere data overschreven zijn.
http://download.cnet.com/PC-Inspector-File-Recovery/3000-2248_4-10118663.html

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 3: PC INSPECTOR SMART RECOVERY
Windows 9x/ME/NT4/2000/XP - 6,12 MB - freeware
Waar het vorige programma zich op harde schijven toelegde, is dit programma gespecialiseerd in uitneembare media: Flash kaarten, Smart MEdia, Sony memory stick, IBM MIcro Drive, enz. Je kan data terughalen die je per vergissing gewist hebt, of foto's, video's, geluidsbestanden. Dit programma bevat ook een tool voor het controleren van het medium op fouten.
http://www.snapfiles.com/get/smartrecovery.html

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 4: DVDISASTER
Windows - freeware
Wat deze tool kan doen, is simpel, maar het werkt: er wordt van de cd/dvd een code om fouten te herstellen. Jaren later kan je dan niet meer leesbare data op de cd/dvd reconstrueren.
http://dvdisaster.net/en/

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 5: FREE UNDELETE
Windows - freeware
Met deze tool kan je ook bestanden terughalen nadat je de prullenmand leeggemaakt hebt. Je moet wel goed de instructies volgen om de data in de juiste volgorde terug te krijgen.
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/desktop-tools/6001/freeundelete/

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 6: ART PLUS DIGITAL PHOTO RECOVERY
Windows - freeware
Met dit progje kan je beelden van corrupte of slecht geformatteerde datadragers terug opvissen. Het programma kan werken met zo goed als alle opslagkaarten, en werkt voor bestanden in JPG, TIF en de meeste RAW formaten.
http://www.pcwelt.de/downloads/datenschutz/datensicherheit/91288/art_plus_digital_photo_recovery/

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 7: OLMAILRESTORE
Outlook-Mail-Restore programma vist de in Outlook gewiste gegevens weer op. Je kan het programma als zelfstandig, apart programma gebruiken, of als een add-in voor Outlook Indien gewenst zoekt het programma naar gewiste elementen, die je dan met een muisklik terug kan herstellen, niet alleen mails, maar ook concepten en contacten uit je adresboekje.
http://www.pcwelt.de/downloads/wissen/wissen/152287/olmailrestore/

GRATIS TOOLS OM JE DATA TE REDDEN 7: RECUVA
Windows - freeware
Met die progje kan je data redden op de pc, geheugenkaarten of MP3 players. Je kiest een disk en laat Recuva dit afscannen. De gewiste data kunnen dan naar believen als een lijst of een boomstructuur getoond worden. Met een klik kan je vervolgens de gewenste gegevens terug herstellen.
http://www.pcwelt.de/downloads/datenschutz/70166/recuva/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: GANGSTAR

Blackberry - Game - $4,99
Een game dat heel veel weg heeft van Grand Theft Auto. Je bent een boef die de straten van Los Angeles onveilig maakt met auto's te stelen en misdaden te begaan.
http://www.networkworld.com/slideshows/2009/081009-blackberry-games.html?source=NWWNLE_nlt_daily_pm_2009-08-12#slide3

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: ENCAMP
iPhone app - $9,99
Encamp is als het ware de Basecamp tool naar jouw iPhone gebracht. Basecamp zelf is een uitstekende tool om projecten te beheren en er samen aan te werken
http://www.pcworld.com/appguide/app.html?id=65330
http://www.networkworld.com/slideshows/2009/081109-iphone-business-apps.html?source=NWWNLE_nlt_daily_am_2009-08-12#slide3

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....





NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
De prijs van grootheid is verantwoordelijkheid
-Winston Churchill-