Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
6/8/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 611 van 1/8/2009

Gegroet lezer,

Hier zijn we weer. Het lijkt ons dat het eeuwen geleden is dat we nog zo'n aangename zomer hadden, met lange avonden om buiten te blijven zitten, genietend van de warme lucht, en meemaken hoe het stilletjes toch weeral vroeger donker wordt. Genieten!

Deze week weer heel wat nieuws, met de hoofdrolspelers die u ondertussen gewoon bent: de Hadopi-wet, DRM, Apple en zijn strenge controle op de apps, en Microsoft dat flink zijn best doet om de gunst van de zoeker te winnen. Bij de besprekingen van sites is deze keer een reeks te vinden over hoe je plagiaat kan vinden op het internet. Handig voor wie zelf een blog bijhoudt, en wil voorkomen dat anderen gaan lopen met de vruchten van zijn arbeid!

Wij wensen u veel leesplezier en hopen u over twee weken weer aan te treffen. U leest goed: twee weken, want volgende week gaan wij ertussen uit voor een weekje welverdiende rust. Hou het veilig daar!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
PERSAGENTSCHAP AP WIL ONGEOORLOOFD GEBRUIK VAN HAAR ARTIKELS STRENG AANPAKKEN
Op het eerste zicht is er niets mis met die titel. Het persagentschap heeft uiteraard het recht om misbruik van haar artikels aan te pakken en te bestraffen. Er zijn immers heel wat websites en bloggers die zomaar hele artikels overnemen, zonder de toelating te vragen of ervoor te betalen, en zelfs zonder bronvermelding. WIj zijn het volkomen eens met Associated Press dat zoiets bestraft moet worden.
Maar wat wij niet begrijpen is de houding die AP aanneemt tegenover de zoekmachines. Volgens verschillende bronnen wil AP nu immers haar artikels verpakken in een soort data-container, die enerzijds SEO vriendelijk is, wat dus wil zeggen dat de artikels zo geschreven en bewerkt zijn dat zij hoog in de zoekmachines verschijnen. Maar anderzijds is die data-container ook zo gemaakt dat, wanneer een zoekmachine een fragment van het artikel in de zoekresultaten laat verschijnen, zoals nu het geval is bij alle zoekmachines, die zoekmachine daar geld voor moet betalen!
Als je het ons vraagt zal AP daar enkel mee bereiken dat de zoekmachines voortaan alle content van AP links laten liggen. En geen vermelding in de zoekmachines, is geen bezoekers naar de site, en dus geen of toch minder reclame-inkomsten. En dat kon toch niet de bedoeling zijn, niet?
En zelfs het linken naar een artikel zou voortaan verboden worden; nochtans zijn het juist die links die bezoekers naar de site van AP lokken. Jij klikt toch ook de links aan die hieronder vermeld staan? En dus zorgt de Netties-redactie voor verkeer naar die sites. Dat is toch gezond? Blijkbaar vindt AP van niet...
Lees meer over het voornemen van AP bij Softpedia, InformationWeek en PCWorld.
http://news.softpedia.com/news/The-AP-Increases-the-Crackdown-on-Unlicensed-Use-of-Its-Articles-Online-117504.shtml
http://www.informationweek.com/news/personal_tech/drm/showArticle.jhtml?articleID=218600449
http://www.pcworld.com/article/168991/

PALM EN APPLE SPELEN KAT EN MUIS MET ITUNES
Kijk, naar onze mening is het belangrijkste aan een smartphone dat je ermee kan surfen, een agenda bijhouden, mails kan zenden en ontvangen, en documenten kan beheren. Dat is "smart" gedrag. Dat je er ook muziek mee kan beluisteren, dat komt voor ons niet op de eerste plaats. Maar blijkbaar zijn er ontelbare internauten die dat wél belangrijk vinden. Voor hen is het feit dat je je muziekbibliotheek via iTunes kan synchroniseren tussen computer en smartphone erg belangrijk.
Palm heeft dat begrepen, en heeft bij haar nieuwe toestel, de Palm Pre, een slimmigheid ingebouwd in het webOS waardoor iTunes denkt dat de Pre een iPhone is, en je dus je muziekbibliotheek kan synchroniseren. Uiteraard zit dat Apple niet lekker, en het duurde niet lang vooraleer er een nieuwe versie uitkwam van iTunes waardoor de slimmigheid van Palm niet meer werkte. Natuurlijk kon Palm dat niet over zijn kant laten gaan, en verleden week kwam dan weer een nieuwe versie uit van het webOS, versie 1.1, waarmee het synchroniseren met iTunes wél lukt. Een grappige anekdote trouwens: deze update bevat uiteraard ook andere nieuwigheden, maar in de omschrijving van versie 1.1 staat achteraan te lezen: "Oh, and one more thing....", waarna de mogelijkheid om de synchroniseren met iTunes vermeld wordt. Net zoals Apple-voorman Steve Jobs altijd deze zin gebruikte tijdens zijn keynote-toespraken om de nieuwste producten voor te stellen. Van ironie gesproken...
Maar eigenlijk is het toch wel wat misleidend van Palm. Het belooft een synchronisatie met iTunes, terwijl Apple dat helemaal niet ondersteunt. En de dupe van dit hele kat-en-muis spelletje van Palm en Apple is natuurlijk de gebruiker.
Wie trouwens met het probleem geplaagd zit dat iTunes zijn smartphone niet herkent, kan beroep doen op de Double Twist software, die het mogelijk maakt om al jouw spullen, op al jouw toestellen te synchroniseren.
http://www.doubletwist.com/dt/Home/Index.dt
http://www.eweek.com/c/a/Mobile-and-Wireless/Palm-webOS-11-Makes-the-Pre-More-Business-Ready-873553/
http://tech.yahoo.com/news/pcworld/20090724/tc_pcworld/palmprewebos110availablefixesitunessync

BRITSE ISP PAST OP ZIJN EENTJE VARIANT VAN HADOPI WET TOE
Zoals je weet verzetten wij ons met hand en tand tegen de invoering van een wet zoals de Hadopi-wet in Frankrijk, die het mogelijk maakt om internauten, die drie keer een verwittiging kregen omdat zij illegaal bestanden gedownload zouden hebben, volledig hun internetverbinding (tijdelijk) af te nemen. Deze wet zal binnenkort ingevoerd worden in Frankrijk, en de Fransen dringen aan dat de wet ook in heel Europa ingevoerd zou worden. In Groot-Brittannië heeft een provider echter niet gewacht op die wet, en is zelf rechter en beul gaan spelen. Bij gebruikers, die verdacht werden van het illegaal downloaden van bestanden (let wel: verdacht, niet bewezen!), werd de internetkraan volledig dichtgedraai. Zij konden alleen hun aansluiting terugkrijgen na de ondertekening van een verklaring dat zij stout waren geweest, en beloofden het nooit meer te zullen doen.
Het ergste aan het verhaal is dat deze provider, Kaloo, de enige was die in die regio internet aanbood. De afgesloten internauten konden dus nergens terecht. En het internet mag dan al gebruikt worden voor amusement (en illegaal downloaden), maar ook voor internetbankieren, informatie opzoeken, enz. Het is uitgegroeid tot een belangrijk communicatiemiddel. Dus erg netjes was dat niet van Kaloo.
BBC vond dat ook, en bracht het verhaal uit. Door de opschudding die dit veroorzaakte, heeft Kaloo nu zijn tactiek veranderd. Het zal de internettoegang enkel nog afsluiten na drie verwittigingen (van bewijskracht is er nog altijd geen sprake). Het is nog altijd erf fout, maar toch al een kleine verbetering tegenover vroeger.
Lees ook de commentaren bij TechDirt en Ars Technica
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/07/one-strike-uk-isp-goes-medieval-on-p2p-users-relents.ars
http://techdirt.com/articles/20090724/0456015650.shtml

MOBIELTJE OVERBRUGT DE DIGITALE KLOOF
Een hoopgevend bericht: de digitale kloof tussen de "blanke" Amerikanen en de Amerikanen met Spaanse of Afrikaanse voorouders is aan het verdwijnen. Wat daarvoor zorgt? Geen nieuwe Mahatma Gandi of Martin Luther King, wel het mobieltje.
Volgens nieuwe cijfers van Pew Internet and American Life Project leggen Afrikaanse Amerikanen vaker een verbinding met het internet via mobiele toestellen dan blanken, die vaker inloggen via een gewone computer. Wanneer je dus de cijfers van mobiel internetgebruik combineert met het klassieke internetgebruik, is de digitale kloof aan het verdwijnen.
Even de cijfers: tegenover december 2007 klom het aantal blanken dat verklaarde ooit het internet gebruikt te hebben op een mobieltje gestegen van 21 naar 28%. Maar bij Afrikaanse Amerikanen steeg dat cijfer veel meer: van 29 naar 48%. En bij Engels sprekende Amerikanen met Spaanse wortels is dat cijfer gestegen van 38 naar 47%.
Uiteraard zijn dit cijfers voor de VS. Maar het geeft wel een trend aan, een hoopgevende trend eigenlijk. Er is trouwens nog een positieve conclusie te halen uit de cijfers van Pew. Want de reden waarom mensen online gaan zijn nu gevarieerder geworden, vooral wanneer zij via het mobieltje op het web gaan. Het is niet enkel meer om te communiceren met vrienden, familie en collega's, maar ook om naar content te kijken, te beluisteren en te delen.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/07/pew-minorities-embrace-internet-via-handheld-devices.ars

PLATENMAATSCHAPPIJEN PROBEREN HET ALBUM NIEUW LEVEN IN TE BLAZEN
Met de komst van het internet en het (legaal) downloaden van muziek, is ook de val van het platenalbum ingezet. Je kan immers bij de verschillende muziek download diensten de songs apart kopen, en dan kies je uiteraard enkel de songs die hot zijn, of die jij leuk vindt. De platenlabels zien die teloorgang met lede ogen aan, want je verdient natuurlijk meer wanneer je een album van 15 euro verkoopt, dan een song van 1 euro!
Nu heeft Apple aangekondigd dat het, in samenwerking met 4 grote labels (EMI, Sony Music, Warner Music, Universal Music Group), dat album terug wil promoten. Dat zou dan wel in digitale vorm zijn, dat de naam "cocktail" krijgt. Wie bij de iTunes store een album downloadt, zou daar dan een heel interactief pakket bij krijgen: de noten, de songteksten, foto's van de band. En je zou die interactieve content kunnen oproepen op je player, zonder naar iTunes te moeten terugkeren.
Het wordt eigenlijk een beetje zoals toen je een vinyl album kocht, of zelfs een cd. De cover was belangrijk, en ook het boekje met de songteksten, de foto's van de band, enz. Dat proberen de labels, met instemming van Apple, nu te reconstrueren. Of dat voldoende is om de verkoop van albums terug wat aan te zwengelen, blijft de vraag. Want de cijfers voor de albums zijn echt wel schrikbaren. In 2008 werden er 1 miljard digitale songs gekocht, tegenover 65 miljoen digitale albums. Een trend die zich blijft doorzetten: in 2008 werd het totale aantal verkochte albums (cd's, lp's, digitale albums bijeen genomen) geschat op 428 miljoen, een daling met 14%. Kijk - vandaag hebben we blijkbaar iets met cijfers en statistieken!
http://news.cnet.com/8301-13579_3-10296024-37.html

MICROSOFT LAAT DE GEBRUIKERS KIEZEN
Van statistieken naar realiteit. Zoals je wellicht weet, is Microsoft door de EU op de vingers getikt, omdat het haar eigen browser, IE, verweven heeft met haar Windows besturingssysteem, en daardoor IE voortrekt. Microsoft moest van de EU, op straffe van boete, die nauwe band tussen browser en OS doorknippen. Eerst werd aangekondigd dat de softwaregigant uit Redmond de ezel zou uithangen, en het nieuwe OS, Windows 7, zou aanbieden zonder enige browser - waardoor de beginnende internaut toch flink gedwarsboomd zou worden: hoe kan je immers een browser gaan downloaden, als je geen browser hebt om online te gaan zoeken naar een browser?
Maar gelukkig is Microsoft tot inkeer gekomen. De EU weet te melden dat Microsoft nu aangeboden heeft dat er een "meerkeuzescherm" komt bij de installatie van het nieuwe OS, waarbij de gebruiker kan kiezen tussen IE en andere browsers. OEM's zoals Dell, Packard Bell en Co, zouden dus alternatieve browsers kunnen installeren op de machines, en deze als standaard browser kunnen instellen, zelfs IE uitschakelen.
Een hele ommezwaai voor Microsoft, en eigenlijk best een fair besluit. Nu is het maar te hopen dat de EU snel reageert op het voorstel, want normalerwijze zou Windows 7 al op 22 oktober uitkomen...
http://www.betanews.com/article/EC-Microsoft-will-consider-Windows-7-E-ballot-screen-for-other-browsers/1248463782

APPLE VERBANT GOOGLE VOICE UIT APP STORE EN ONTKETENT STORM VAN PROCES
Wij hebben het al eerder gehad over het feit dat Apple zelf heel streng in de hand wil houden welke apps er mogen verschijnen in de App Store op iTunes, en welke niet. Dat heeft soms tot gekke toestanden geleid - denk maar aan het feit dat een e-reader app verboden werd, omdat het bij de boeken die gratis gedownload konden worden ook een Kamasutra aanbood.
Nu, Apple als verdediger van de goede zeden is nog enigszins te verstaan (maar niet goed te keuren); Apple als verdediger van haar eigen belangen (en die van AT&T) is nog meer te verstaan, maar nnog minder goed te keuren.
Apple heeft namelijk alle apps die werken met Google Voice, inbegrepen de originele Google Voice app, uit haar winkeltje verbannen. De reden is niet moeilijk om te begrijpen, met Google Voice kan je allerlei dingen doen waarvoor AT&T geld aanrekent, zoals gratis bellen binnen de VS, sms boodschappen sturen en ontvangen, enz.
Maar zo wil Apple het niet gezegd hebben. Daar heet het dat deze apps "functies aanbieden die teveel gelijken op de eigen iPhone functies". Het gevolg laat zich raden: grote verontwaardiging in de blogosfeer, waar nu gesteld wordt dat de App Store helemaal geen open platform is. En dat de ontwikkelaars wel eens eieren voor hun geld zullen kiezen, en zullen overschakelen naar app platformen waar zij wél aan de bak komen, zoals de Android en de Blackberry Pre.
http://mashable.com/2009/07/28/google-voice-banned/
http://www.pcworld.com/article/169151/
http://www.techmeme.com/090727/p90#a090727p90

TWEETS KUNNEN JE DUUR TE STAAN KOMEN!
Het is ondertussen algemeen geweten: let op met wat je op je profiel zet bij sociale netwerksites. Zelfs de fiscus kijkt mee naar je profiel bij Facebook, zo stond onlangs in de kranten te lezen.
Maar ook bij Tweets moet je uitkijken. Dat ondervond een dame uit de VS, die zich in een tweet beklaagde over schimmel in haar appartement. De tekst van haar tweet luidde aldus (vrij vertaald): "Wie zei dat het slapen in een appartement met schimmels slecht is voor jou? Horizon Realty meent dat het ok is". Horizon Realty, het bedrijf dat het appartement aan de dame in kwestie verhuurde, merkte de tweet op, en vond dat laster en eerroof. Het bedrijf heeft nu een proces ingespannen tegen de dame, en eist 50.000 dollar schadevergoeding.
De account van de dame, die onder de naam @abonnen postte, is ondertussen wel gewist, maar via de Google cache kan je nog de account oproepen. En dan zie je dat de account amper 20 volgelingen telt, zodat de tweet toch niet echt veel mensen heeft kunnen bereiken. Wat toch wel wat vraagtekens stelt rond de hoogte van de claim van Horizon Realty, niet?
In elk geval is er één les die je moet trekken uit dit verhaal: wees overal en altijd voorzichtig met wat je zegt!
http://mashable.com/2009/07/28/woman-sued-tweet/
http://www.suntimes.com/news/24-7/1687436,CST-NWS-twitter28web.article

MICROSOFT WIL MET SPELLETJE ZOEKRESULTATEN BETER MAKEN

Het is Microsoft blijkbaar ernst om concurrent Google van de troon te stoten met de eigen zoekmachine, Bing. Het wil de zoekmachine krachtiger maken, en de wetenschappers in het labo van Microsoft hebben daarom bedacht dat een spelletje wel eens mirakels kan doen.
Het spel heet Page Hunt. Je krijgt daarbij een webpagina te zien, en dan moet jij raden welke zoekopdracht de pagina opgeroepen kan hebben. En als je het goed doet, krijg je punten.
Het doet een beetje denken aan de "Image Labeler" van Google, waarbij je de naam moet geven van een afbeelding die getoond wordt. Het game zelf heeft geen invloed op de zoekresultaten van Bing, maar het wordt wel gebruikt door de wetenschappers voor hun onderzoek.
Wij deden de test, maar brachten er eerlijk gezegd niet veel van terecht. Maar misschien jij wel?
Lees in elk geval de wetenschappelijke uitleg van het game, uitgelegd in een PDF bestand.
http://appsrv.cse.cuhk.edu.hk/~hma/Poster_SigIR09_Hao.pdf
http://sigirpagehunt.msrlivelabs.com/
http://technologyreview.com/blog/editors/23898/

YAHOO EN MICROSOFT SLAGEN DE HANDEN IN ELKAAR
De vrijage tussen Microsoft en Yahoo die de laatste maanden eerder een knipperlicht relatie was, blijkt nu tot een huwelijk geleid te hebben. Verleden jaar had Microsoft al de hand gevraagd van Yahoo, maar Yahoo-topman Jerry Yang blokkeerde het huwelijk toen. Dat zorgde voor een scherpe terugval van de koers van Yahoo, en leverde Yang heel wat kritiek op van de aandeelhouders. Met tot gevolg dat de man moest aftreden.
Met Yang uit de weg stond niets meer het huwelijk tussen Yahoo en Microsoft in de weg. Maar het is een "huwelijk de raison", een verstandshuwelijk. De beide bedrijven versmelten niet, maar doen een ruil die er, simpel samengevat, als volgt uitziet: Bing, de nieuwe zoekmachine van Microsoft, wordt voortaan de motor achter de zoekmachine op de Yahoo sites; en Yahoo zal voortaan de advertenties mogen verkopen naast de zoekresultaten van beide bedrijven.
Wie geïnteresseerd is in de economische details van de deal kan de vele artikels, verzameld door TechMeme, napluizen. Wat ons vooral interesseert is wat jij, de gebruiker, hiervan zal ondervinden. Hoeveel marktaandeel Yahoo, Google of Microsoft hebben zal jou wellicht niet interesseren. Maar misschien zal je je wel afvragen wat er met de andere projecten van Yahoo, die op de zoekafdeling afgewerkt worden, gaat gebeuren, zoals Delicious. Deze webdienst die jou verwante sites aanbeveelt, gebaseerd op de mening van andere internauten, maakt immers ook gebruik van de zoekalgoritmes van de Yahoo zoekmachine. Wanneer die zoekmachine nu op een laag pitje gezet wordt omdat de Bing zoekmachine gebruikt wordt bij Yahoo, wat gaat er dan gebeuren met Delicious? De zoekafdeling van Yahoo heeft trouwens nog enkele andere innovatieve projecten, zoals Build Your Own Search, en Search Monkey. Worden die nu in de diepvries gestoken, of zal Microsoft de projecten nu onder zijn hoede nemen?
Er is trouwens nog een bemerking die wij willen maken. In de VS mag Yahoo dan sterk (geweest) zijn, in Europa heeft Yahoo niet echt zo'n groot marktaandeel, toch niet in de Lage Landen. Het effect dat dit huwelijk in Europa, en dan vooral in onze contreien zal hebben, dat zullen we dus nog moeten afwachten.
http://www.techmeme.com/090729/p25#a090729p25
http://www.readwriteweb.com/archives/what_of_yahoo_news_delicious_boss_more_innovation.php
http://www.microsoft.com/Presspass/press/2009/jul09/07-29release.mspx

EN WAT ALS MICROSOFT EEN EIGEN APP STORE HAD?
Wij hadden het gisteren (en zoveel keren daarvoor) over Apple en de stricte controle die het hebben wil over de apps die verkocht of gratis aangeboden mogen worden in de App Store van iTunes. En wij stelden ons wel vragen bij deze houding. Want op korte termijn kan het interessant zijn voor Apple dat het vooral de belangen van de gekozen provider, AT&T, verdedigt, en bepaalde apps verbiedt omdat die niet in de kraam passen van AT&T, maar op lange termijn zouden de internauten én de ontwikkelaars zich wel eens kunnen afkeren van dit platform, dat zij te beperkend binden (en te onzeker: wat vandaag mag, mag morgen plots niet meer).
In dit verband vonden wij vandaag bij het Technolizer blog een interessante posting, die wij jou toch niet willen onthouden. Want daar werd de vraag gesteld: en wat als Microsoft een App Store had, wat zou het dan doen? De auteur ging na wat er gebeurd was in het verleden. Heeft Microsoft ooit verboden dat er rivalen van de kantoorsuite Office, zoals SmartSuite of WordPerfect verdeeld werden, stel dat het een App Store had? Neen, want het heeft die concurrenten geen strobreed in de weg gelegd. Evenzo voor de browser: Microsoft heeft laten begaan dat er een Safari kwam voor Windows, Firefox, Chrome. Het heeft wel geprobeerd om de IE browser te pushen, maar de andere browsers mochten gewoon blijven bestaan. En het artikel haalt nog andere details uit het verleden aan, die moeten bewijzen dat, als Microsoft een eigen app store had, het geen enkele concurrent zou verbieden omdat die de eigen Windows functies 'dupliceert'.(1)
Maar om een ander klokje te laten horen in deze zaak, willen wij ook dit artikel vermelden van CrunchGear. Daarin wordt Apple eveneens protectionisme verweten, maar daarin wordt gesteld dat men Apple eigenlijk niets kan verwijten, omdat het een puur zakelijke beslissing is, om de eigen belangen te beschermen (2).
http://technologizer.com/2009/07/28/what-if-microsoft-had-a-windows-app-store/
http://www.crunchgear.com/2009/07/28/what-steve-said-about-the-app-store-and-why-we-need-to-suck-it-up/

MICROSOFT WAVE: DE COOLE STUFF

We blijven nog even bij Microsoft. We hebben het zo vaak over Google, dat een overdosis Microsoft geen kwaad kan. Want terwijl je de prachtige dingen die de jongens en meisjes van Google maken kan bewonderen in Google Labs, blijkt ook Microsoft over een geheim labo te beschikken.
En we moeten hier wel het woord "geheim" gebruiken, want Microsoft zelf zette dit labo nooit in de kijker. Daar komt nu verandering in. Het Britse Microsoft team heeft Microsoft Wave gelanceerd, een website die als vitrine moet dienen voor de coolste dingen waaraan de ingenieurs bij Microsoft momenteel werken.
Daar vind je o.a. informatie over Surface, het hallucinante aanraakscherm dat je als tafel gebruiken kan; Photosynth, Songsmith, Project Natal, Worldwide Telescope, enz.
Het werd wel tijd dat Microsoft deze technologieën eens wat meer aandacht gaf, want er zijn heel knappe dingen bij; o.a. Photosynth is heel intrigerend - je kan als het ware inzoomen tot in het oneindige. Maar ontdek zelf eens deze nieuwe site van Microsoft?
Het valt ons, tussen haakjes, op dat Microsoft gekozen heeft voor de naam "Wave", terwijl Google zelf pas een nieuw project voorstelde dat ook Wave heet, en dat een nieuwe vorm van communicatie moet brengen. Welke "golf" zal ons platwalsen?
http://www.pcworld.com/article/169143/microsoft_wave_site_shows_off_the_cool_stuff.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.microsoft.com/uk/wave/home.aspx

APPLE: JAILBREAKING KAN HEEL GEVAARLIJK ZIJN
In de VS wordt momenteel bekeken of de DMCA (Digital Millennium Copyright Act) herzien moet worden. En bij de hoorzittingen die daarvoor gehouden worden, zijn twee interessante verhalen te rapen.
Om te beginnen werd er een vraag behandeld van consumentenorganisatie EFF (Electronic Frontier Foundation); die wilde namelijk dat de DMCA een uitzondering zou maken op het verbod tot doorbreken van door fabrikanten ingebouwde beschermingsmaatregelen zoals DRM, en wel voor het jailbreaken van de iPhone. Het EFF wil namelijk dat het Copyright Office gebruikers toestaat ook apps te laten installeren op hun iPhone die niet in de App Store te verkrijgen zijn, zonder het gevaar te lopen op vervolging wegens inbreuk op auteursrechten.
Apple heeft op dit verzoek gereageerd: het is radicaal tegen. Volgens een document dat nu bekend werd, haalt Apple hierbij allerlei argumenten aan, o.a. dat de jailbreak-gekraakte iPHones gebruikt kunnen worden door drugsdealers om de autoriteiten om de tuin te leiden, door hackers, en er zelfs zouden toe kunnen leiden dat de software van gsm-masten gekraakt zou worden.
Het EFF verwerpt deze claims, en noemt die FUD (Fear, Uncertainty and Doubt). Want je ziet nu eenmaal de onafhankelijke App-winkeltjes waar je apps kan halen voor de jailbreak-Phones niet vol liggen met software om hacks uit te voeren - het gaat alleen om de vrijheid om andere software te mogen installeren.
Wie meer wil weten over de bewering van Apple, kan dit nalezen bij Computerworld en Betanews
http://www.betanews.com/article/Apple-using-scare-tactics-to-stop-iPhone-jailbreaking-from-becoming-legal/1248926436
http://www.computerworld.com/s/article/9136065/EFF_Apple_s_claim_that_jailbroken_iPhones_can_crash_cell_towers_a_hill_of_beans_

HET IS BELACHELIJK TE VERONDERSTELLEN DAT MUZIEK MET DRM VOOR EEUWIG ZOU WERKEN
Een tweede verhaal dat zijn oorsprong vindt bij de herziening van de DMCA wet, draait rond DRM of kopieerbescherming. TIjdens de hoorzittingen werd immers een opmerkelijk citaat genoteerd van Steven Metalitz, de advocaat die de belangen verdedigt van groepen zoals MPAA, RIAA, en andere auteursrechthebbenden.
Tijdens de hoorzittingen werd ervoor gepleit om DRM af te schaffen. Het is immers in het verleden gebleken dat er een probleem is met DRM: bij werken (songs o.a.) die beschermd zijn met DRM gaat deze beschermsoftware op geregelde tijdstippen controleren bij een server of alles nog wel klopt met de licenties. Is dat niet het geval, dan wordt het werk onbruikbaar, dus de song onbeluisterbaar. Maar het is nu al een paar keer gebeurd dat muziekwinkels die songs met DRM verkochten, er de brui aan geven. De servers worden stopgezet - en de perfect legaal aangekochte muziek wordt onbruikbaar.
Om dit te voorkomen wordt er dus voor gepleit om die DRM af te schaffen. Metalitz vindt dat echter belachelijk "Wij verwerpen de visie dat auteursrechthebbenden en hun licentiehouders verplicht moeten zijn om de gebruikers eeuwige toegang te geven tot creatieve werken. Dat is bij geen enkel ander product of service provider het geval. Niemand verwacht dat computers of andere elektronische toestellen eeuwig perfect zouden werken, en er is geen enkele reden dat ook maar enig distributiemodel voor werken met copyrights daartoe verplicht zouden worden".
Uiteraard verwachten wij niet dat onze computer over 50 jaar nog werkt. Maar er is een groot verschil tussen die computer op leeftijd, of een computer waarin opzettelijk een tijdbom ingebouwd is, waardoor die ophoudt te werken indien aan een bepaalde voorwaarde niet meer voldaan is. Een computer waarop jaren geleden Windows 3.1 gezet werd, kan nu nog altijd perfect draaien. Microsoft, dat zich gewoonlijk toch wel goed indekt qua auteursrechten, heeft er geen tijdbom ingebouwd, noch de software (het besturingssysteem) opzettelijk verminkt...
Wie deze en andere opmerkelijke uitspraken van Metalitz wil nalezen, kan dat bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/07/big-content-ridiculous-to-expect-drmed-music-to-work-forever.ars

MOBIELE TELEFOONS GEMAKKELIJK TE KRAKEN VIA SMS
Niet schrikken, maar dit bericht is toch wel erg alarmerend: op de Black Hat beveiligingsconferentie in Las Vegas hebben donderdag enkele beveiligingsonderzoekers aangetoond dat er een groot beveiligingslek zit in de mobiele telefoons, en wel in het sms syteem.
Zo zou bij de iPhone een sms boodschap die bestaat uit één enkel karakter, een soort vierkantje, ervoor kunnen zorgen dat het toestel gekaapt wordt. De kaper zou controle krijgen over de telefoon, ermee kunnen opbellen, websites bezoeken, de camera en microfoon aanzetten, en, heel belangrijk, nog meer sms-boodschappen versturen om de kaping nog verder te verspreiden. En er is, helaas, niets dat je kan doen - enkel je mobieltje afzetten.
Maar volgens de wetenschappers ligt het probleem niet alleen bij de iPhone. Ook bij Android troffen zij een dergelijke kwetsbaarheid aan, zij het met minder erge gevolgen (het toestel wordt van het mobiele netwerk gegooid); Google zou ondertussen al gereageerd hebben op het nieuws, en de zwakke plek van een pleister voorzien hebben. Apple daarentegen heeft op het moment dat wij dit schrijven nog niet gereageerd. Ook Windows Mobile zou mogelijk getroffen kunnen worden, maar daarover is nog niets meer bekend.
Benieuwd hoe dit verder afloopt!
http://www.informationweek.com/news/security/vulnerabilities/showArticle.jhtml?articleID=218800192&cid=nl_tw_weekly
http://www.forbes.com/2009/07/28/hackers-iphone-apple-technology-security-hackers.html

Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FUJIFILM: FOTOGRAFEREN IN DRIE DIMENSIES
Verleden jaar, op de Photokina 2008 beurs, had Fujifilm een concept voorgesteld om op een betaalbare manier aan 3D fotografie te doen, en nu is het zover: verleden week heeft het bedrijf de Finepix Real 3D voorgesteld.
Met deze camera kan je driedimensionale foto's maken. Er hoort ook een 3D fotokader bij, om de foto's in 3D te tonen, en een speciaal systeem om deze driedimensionale foto's af te drukken.
Hoe de camera werkt lees je in dit artikel bij Chip.de. Kort samengevat komt het erop neer dat er twee CCD-sensoren zijn, die elk 10 megapixel aankunnen, naast twee objectieven met drievoudige zoom (35 - 105 millimeter). De afstand tussen deze lenzen bootst die van de menselijke ogen na. En een speciale processor in de camera zelf maakt dan van de verkregen beelden een 3D foto.
Wie meer technische uitleg wil, verwijzen wij graag naar het artikel. Wij vinden het alvast erg knap, vooral omdat het betaalbaar is: de camera zelf zou rond de 500 euro kosten, en de 3D fotokader 350 euro. Het driedimensionaal afdrukken zou wel duur zijn - 5 euro per stuk, en je kan het niet op je eigen printer doen!
http://www.chip.de/news/Fujifilm-Fotografieren-in-der-dritten-Dimension_37352099.html
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090723003

APPLE'S TABLET MOET CONCURRENTIE AANGAAN MET KINDLE
In de vorige nieuwsartikels gingen we van cijfers naar toekomstplannen. Nu gaan we nog een stapje verder op een wankele weg: naar gissingen van waarnemers. Dus het volgende artikel is met een korreltje zout te nemen, of liever: met een korreltje sneeuw, uit de glazen bol van de waarnemers.
Apple zou namelijk van plan zijn om een tablet notebook op de markt te brengen, aldus de Financial Times. Het toestel zou een scherm hebben dat 10 inch (25 cm) groot is, en een nieuw soort multimediaplayer moeten worden. De krant brengt namelijk deze tablet in verband met de aankondiging van Apple dat het in de toekomst "cocktails" zou uitbrengen, albums met interactieve content (cover art, songteksten, foto's enz.). Maar buiten muziek zou de tablet ook tekst bevatten, want het toestel zou ook de concurrentie moeten aangaan met de Kindle, en als boekenlezer dienst moeten doen. En bovendien zou je er films op kunnen bekijken.
Nu, dat is allemaal heel mooi, maar vooraleer alle media "oh" en "ah" mogen roepen, moeten zij wel even kijken naar de mediaplayers die het Franse bedrijf Archos al een tijdje uitbrengt, en die net dezelfde capaciteiten hebben... Maar ja, Archos heeft nu eenmaal niet dezelfde mediamachine achter zich staan als Apple!
Meer ophef en speculaties over de Apple Tablet bij PCWorld en Tech Meme.
http://www.techmeme.com/090727/p4#a090727p4
http://www.pcworld.com/article/169081/

NIEUWE AFSTANDSBEDIENING VOOR SONOS MUZIEKSYSTEEM
Muziek is niet langer hardware, maar digitaal. Je hebt tegenwoordig ergens in een kamer een doosje (dat kan een computer zijn of een server), waarop muziek staat, en dan kan je die muziek beluisteren in de andere kamers van het huis, zonder dat er ook maar één meter luidsprekerdraad aan te pas komt.
Het bedrijf Sonos is gespecialiseerd in zulke toepassingen. Het heeft nu een speciale afstandsbediening uitgebracht, de Sonos Controller 200 (CR200), die met een aanraakscherm werkt. Op het kleurenscherm kan je informatie oproepen over de artiest en het nummer, en kan je de coverart bekijken. Bovendien kan je via het toetsenbord ook wereldwijd naar muziek zoeken, bij populaire online diensten zoals Deezer, maar ook bij de internetradiostations en de verschillende podcasts - zonder natuurlijk je eigen muziekbibliotheek te vergeten.
Maar natuurlijk kan je ook de gewone controles weervinden op de afstandsbediening, zoals volume, mute, enz. Een demo vind je op het onderstaande adres.
http://www.sonos.com/demo
SAMSUNG GOOIT ZICH OP DE MARKT VAN DE E-BOOKS
E-boeken, boeken in digitale vorm, bestaan al meer dan 10 jaar. Maar er was nooit animo voor deze vorm van lectuur. Het lezen van boeken vereist een bepaalde cultuur, en het aankopen, kiezen, bewaren, rangschikken van boeken in een boekenkast verhinderde dat een meer "vluchtige", digitale vorm van literatuur echt ingeburgerd raakte.
Tot de Amerikaanse boekensite Amazon.com haar schouders zette onder een eigen project, en een nieuwe leescultuur uitvond: niet alleen kan je boeken lezen op het nieuw ontworpen toestel, de Kindle, maar het toestel heeft ook draadloze toegang tot het internet. Terwijl jij ligt te slapen kan het toestel in alle stilte content downloaden uit de hele wereld, inbegrepen kranten en boeken.
In de VS begint de Kindle stilaan ingeburgerd te raken, en dat zet andere fabrikanten aan om dit succes te delen. De Koreaanse groep Samsung Electronics heeft deze week aangekondigd dat het ook met een bookreader zal uitkomen. Het gaat om een toestel met een klein scherm, dat om te beginnen enkel in Korea uitkomt, en iets minder zou kosten dan de Kindle (192 euro ipv 210 euro).
Samsung wil in de volgende maanden het toestel ook uitbrengen in andere landen. Of het daarbij ook akkoorden zal afsluiten met providers voor draadloze toegang, is ons niet bekend.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/40994/samsung-entre-sur-le-marche-des-e-books.shtml

BELKIN BRENGT ADAPTER VOOR HOOFDTELEFOON IPOD SHUFFLE
Neen, we willen niet aan Apple-bashing doen. Maar het is bekend dat Apple bij zijn hardware altijd specificaties toepast zodat je enkel bepaalde accessoires kan gebruiken. Zo bijvoorbeeld bij de iPod: de hoofdtelefoon moet een bepaalde aansluiting(jack) hebben, zoniet kan je hem niet gebruiken.
Belkin heeft nu een nieuwe adapter uitgebracht, die je aan de iPod Shuffle bevestigt, en waarop je dan jouw favoriete hoofdtelefoon kan aansluiten. De adapter bevat bovendien bedieningsknoppen voor het kiezen van een ander nummer, het kiezen van een andere afspeellijst, enz, maar u kan ook het volume wijzigen via deze knoppen.
De adapter kost 17,99 euro, en is vanaf midden augustus verkrijgbaar in Europa.
http://www.belkin.com
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Research In Motion opent BlackBerry App World voor Belgische ontwikkelaars - BlackBerry App World beschikbaar voor meer Europese BlackBerry-gebruikers dankzij uitgebreide lokale taalondersteuning. BlackBerry huldigt een hoofdprijswinnaar en een tweede prijswinnaar bij een wedstrijd voor het ontwikkelen van apps. De hoofdprijs bestaat uit een geldbedrag van 75.000 dollar en een prijzenpakket ter waarde van 25.000 dollar. Bekijk hier de volledige wedstrijdinformatie.
http://na.blackberry.com/eng/developers/appworld.jsp

*** MySpace is van plan een eigen webmail dienst op te starten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090723023

*** Packard Bell EasyNote TR85 uniek design, het resultaat van een samenwerking met Pininfarina
http://mail.packardbell-mail.com/r/?id=h5925165,75d13e2,75e8c93

*** Vodafone en Ericsson starten met een testproject voor internet via radiogolven; de vrijgekomen tv-frequenties zouden de gaten in de breedband moeten dichten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090727030

*** Volgens geruchten zou Apple een tablet notebook aan het maken zijn, en zou die reeds in september op de markt komen. Het toestel zou meteen ook gepositioneerd worden als een concurrent voor de Kindle e-book reader.
http://www.chip.de/news/Apple-Kommt-das-Tablet-schon-im-September_37415828.html

*** Spam loont dan toch niet: de Nederlandse OPTA heeft een hardnekkige spammer een boete opgelegd van een kwart miljoen euro.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=_s8G4vfx1A+Z3_tV1O___4

*** De iPHone blijkt niet zo veilig te zijn: in een YouTube filmpje kan je zien hoe hackers e-mail en andere data wissen van een toestel
http://links.techwebnewsletters.com/ctt?kn=25&m=33737919&r=MTM4NTY3NTQwMAS2&b=0&j=NTQwNTEzMDUS1&mt=1&rt=0

*** RIM brengt nieuwe Blackberry tools uit voor webontwikkelaars: voortaan ook programmeren in Eclipse en Visual Studio
http://www.blackberry.com/developers/webeclipse
http://www.blackberry.com/developers/webvisualstudio

*** De hoogtechnologische en gebruiksvriendelijke Olympus FE serie is terug met vier nieuwe camera’s. Deze betaalbare camera’s zullen gegarandeerd aanslaan bij consumenten die ook voor een beperkt budget een hoge beeldkwaliteit willen.
http://www.olympus.be

*** Asentus Europe B.V. heeft in antwoord op het moeilijke economische klimaat een uniek Virtual Event Platform (AVP) ontwikkeld. AVP is een krachtig webplatform dat virtuele evenementen kan hosten tegen een fractie van de kosten.
http://www.asentus.net

*** Hackers tonen killbit-omzeiling (video). Microsoft is gedwongen een noodpatch uit te brengen voor Windows nu hackers een kritiek beveiligingsmechanisme in Internet Explorer kunnen omzeilen.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=mGoskN3LhOnmLmTD4WSmmW

*** Logitech maakt webcammen eenvoudiger met zeven nieuwe webcams en kant-en-klare software
http://www.logitech.be

*** Voortaan kunnen de ‘Netlog Shouts’ (de persoonlijke status updates op Netlog) ook op Twitter opgepikt worden, en omgekeerd: de Tweets (de posts op Twitter) kunnen op de Netlog - profielen weergegeven worden. Alle Netlog gebruikers kunnen hun Twitter account verbinden met hun persoonlijke Netlog homepage, en dit slechts door middel van 3 muisklikken. Het systeem maakt dan de verbinding met Twitter, en laat de Netlog gebruiker toe om alle Twitter posts op zijn / haar Netlog homepage te zien.
http://www.netlog.com


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


ALIF TREE - ENOUGH
[chill] Muziek vol soul, maar toch nog altijd house muziek. Deze band heeft Nederlandse roots, en j kan bij Compost-rec.com enkele songs gratis downloaden, waaronder dit "Enough" uit het album French Cuisine.
http://www.compost-rec.com/sections/media/freimp3/CPT205%201_02.mp3
http://www.compost-rec.com/

WagonCooking - Incredible
[dance/funk] Nog een band bij Compost-Records, en ook dit keer weer zalige muziek uit de tijd van Barry White. Heerlijke dansmuziek, erg funky. Bij Compost-Records kan je twee songs gratis downloaden, en op de MySpace site van de band vind je nog meer songs om in streaming te beluisteren. Smeer de beentjes maar in!
http://www.myspace.com/wagoncookin
http://www.compost-rec.com/sections/media/freimp3/wagonincredible.mp3
http://www.compost-rec.com/sections/media/freimp3/wagonjumps.mp3

EDDY MEETS YANNAH - NO ONE'S GONNA LOVE YOU
[soul] Nog een band die wij vonden bij het label Compost-Rec. Eddy meets Yannah brengt muziek die teruggrijpt naar de soulfunk van de jaren 70-80. Bij het label Compost-Rec kan je deze song gratis downloaden, bij MySpace vind je de zalige songs Take a Little Trip.
http://www.myspace.com/eddymeetsyannah
http://www.compost-rec.com/sections/media/freimp3/06%20No%20One_s%20Gonna%20Love%20You.mp3

JEAN-PAUL BONDY - COLD REFORMER
[elektronica] Deze man maakt meeslepende elektronische muziek, erg repititief, maar goed opgebouwd. Bij Compost-records kan je enkele remixes downloaden van Cold Reformer. Meer informatie over de man vind je bij ProperlyChilled, waar je fragmenten kan beluisteren van de songs die hij maakt.
http://www.properlychilled.com/music/release/304
http://www.compost-rec.com/sections/media/freimp3/1%20bondy%20coldref%20ruxpin%20rmx.mp3
http://www.compost-rec.com/

HOORSPEL: AFKE'S TIENTAL
Een oude man en zijn vrouw maken zich op om naar een hoorspel te luisteren: Afke’s Tiental, van de Nederlandse schrijfster Nynke Van Hichtum. Eerst krijgen zij getuigenissen te horen van mensen die deze periode (1890) nog meegemaakt hebben.
Daarna begint het hoorspel, deel 1: Afke’s Tiental in de winter. Bij Afke wordt een kindje geboren, het tiende al. Toch verwelkomt Afke het met veel liefde…
In deel 2 Afke's Tiental in de zomer maakt het hele gezin een uitstapje.
Het geheel wordt afgerond met een hoorspel uit een andere reeks, "Vrouwen van beroemde mannen", over Nynke Van Hichtum, die gehuwd was met de bekende Nederlandse politicus Toelstra. Daarin verneem je meer over de erbarmelijke sociale toestanden uit die periode.
De hoorspelen zijn gewoon prachtig. Zowel de inkleding (de mensen die naar het hoorspel luisteren en van commentaar voorzien), als het gegeven zelf - de liefde van de moeder voor haar kinderen, de armoede die met trots gedragen wordt... Uitstekende kwaliteit.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/07/28/afkes-tiental-deel-01/
http://hoorspel.wordpress.com/2009/07/29/afkes-tiental-deel-02/
http://hoorspel.wordpress.com/2009/07/30/vrouwen-van-beroemde-mannen-mevrouw-toelstra-nynke-van-hichtum/

Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een boek is een geschenk dat je steeds weer opnieuw kan openen.
- Garrison Keillor (1942), Amerikaans schrijver -


De nieuwe oogstGOOGLE TOOLS VOOR ONDERWIJZERS
In dit artikel wordt ingegaan op twee tools van Google die erg interessant zijn voor onderwijzers: het "Wonder Wheel", en de "Timeline". Het artikel legt stap voor stap uit hoe je tewerk moet gaan. Er is ook een video die het allemaal uitlegt.
[Taal: Engels]
http://mrssmoke.onsugar.com/3568634

HELP KIDZ LEARN: EEN VIRTUEEL KLAVIER

Erg leuk voor de kids: op deze site vind je een klavier (even de afbeelding aanklikken om het kleine pianoklavier te vergroten), van anderhalf octaaf. Leuk voor de kids, die nu op de toetsen kunnen klikken om muziek te spelen. Wedden dat je ze meteen al "Frere Jacques" (broeder Jacob) wil laten spelen?
[Taal: Engels]
http://www.helpkidzlearn.com/creative/making_music.html#

18 SITES OM EEN NIEUWE TAAL TE LEREN
Wil je jezelf verdiepen in een andere taal? Dan is het internet een uitstekende tool om die taal aan te leren. In dit artikel vind je links naar 18 sites die je daarbij kunnen helpen. Van BBC Languages, tot Live Mocha en Babbel: deze sites zullen je ongetwijfeld op het juiste spoor zetten. Bonne chance!
[Taal: Engels]
http://www.makeuseof.com/tag/18-great-sites-to-learn-a-new-language/

CONTROLE OP PLAGIAAT 1: PLAGIARISM CHECKER
Plagiaat op het internet, het is een echte pest. Jij schrijft met veel liefde en moeite een artikel, en een ander neemt het zonder enige boe of ba over en gaat met jouw pluimen lopen.
Gelukkig bestaan er gespecialiseerde sites, die je (gratis) kunnen helpen om plagiaat op te sporen. Om te beginnen is er Plagiarism checker. Je typt enkele zinnen uit jouw artikel in, of kopieert ze, in het invulvakje, en beëindigt elke zin met een druk op de "enter" toets. Vervolgens klik je op Search. De zoekmachine gaat dan zoeken of er ergens op het web een kopie van jouw artikel te vinden is.
[Taal: Engels]
http://www.plagiarismchecker.com/

CONTROLE OP PLAGIAAT 2: ARTICLE CHECKER
Ook deze site controleert op plagiaat, maar hier gaat het om blokken tekst die je in het invulvenster moet ingeven. Je kan kiezen of je de controle bij Google of Yahoo laat uitvoeren, ofwel bij beiden. Je kan ook een Google Alert aanmaken zodat je automatisch verwittigd wordt wanneer in de toekomst iemand deze tekst zou gebruiken.
[Taal: Engels]
http://www.articlechecker.com/

CONTROLE OP PLAGIAAT 3: PLAGIARISM DETECT
Deze dient heeft zowel een gratis als een betalende optie. Bij de gratis optie moet je je eerst registreren, en kan je dan een .doc of tekstbestanden uploaden (of de inhoud in het invulvenster kopiëren). De site belooft dat ze de geüploade content niet zal bewaren.
[Taal: Engels]
http://www.plagiarismdetect.com/

CONTROLE OP PLAGIAAT 4: QUOTE FINDER

Een simpele maar effectieve manier om te controleren welke stukken van een artikel ook elders op het web te vinden zijn. Zoals gewoonlijk plak je een stuk van jouw tekst in het invulvenster. De dienst zal dan op zoek gaan, en de elders aangetroffen stukken tekst markeren, met daarnaast het aantal bronnen waar ook die tekst te vinden is. Klik je op een gemarkeerde tekst, dan wordt je gevoerd naar de bijhorende pagina van Google.
[Taal: Engels]
http://blogoscoped.com/quotefinder/

CONTROLE OP PLAGIAAT 5: DOC COP
Deze gratis webdienst biedt dan weer de optie om een "File check" of een "web check" te doen. Je kan bij file check tot 8 .doc documenten of PDF bestanden uploaden tot maximaal 100.000 worden in elk document. Je kan dan het gemiddelde aantal woorden bepalen dat vergeleken moet worden. En dan krijg je een rapport, ofwel in HTML of .doc formaat, naar keuze, via de mail.
Bij Web Check kan je een webpagina, een .doc of .pdf bestand voorleggen om te zoeken naar duplicaten. Hier is het aantal woorden wel beperkt tot 550.
De bron voor deze artikels was Make Use Of
[Taal: Engels]
http://doccop.com/index.html
http://www.makeuseof.com/tag/article-checkers-5-free-websites-to-catch-the-copycats/

SURVEYMONKEY: MAAK ZELF EEN ONLINE ONDERZOEK
Bij deze site kan je zelf een onderzoek via het internet creëren; er zijn verschillende sjablonen die je meteen al kan gebruiken (in het Engels), van klantentevredenheid, tot evaluatie van een meeting. De basisdienst is gratis, voor extraatjes moet je bijbetalen. Op de site vind je een video die je uitlegt hoe het moet. Wij hebben helaas geen weet van een Nederlandstalig equivalent. Misschien onze lezers?
[Taal: Engels]
http://www.surveymonkey.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GSM VERZEKEREN
De mobiele toestellen worden steeds duurder, en er zitten ook steeds vaker echt veel persoonlijke gegevens op die toestellen. En dus wordt het ook interessanter om een verzekering af te sluiten voor dit toestel. De meeste verkopers van smartphones proberen je bij de aankoop van een toestel zo'n verzekering aan te speren, maar er zijn ook onafhankelijke verzekeraars.
Een daarvan is GSM Verzekeren, een website die na Nederland ook Vlaanderen probeert te veroveren. En wij vermelden ze graag, omdat zij gemaakt werd door Rogier Bakx, de man die jarenlang gezorgd heeft voor de website van Netties, en die nu ook nog altijd www.netties.nl voor ons host. Maar buiten onze persoonlijke sympathie voor Rogier, is dit project absoluut de moeite van een bezoek waard!
[Taal: NL]
http://www.gsmverzekeren.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MG-TIPS

Klassieke auto's... zij zijn zo mooi en zo elegant, ze kunnen niet voorbijrijden zonder jouw aandacht te vragen. Wie droomt er niet van zo'n klassieker op de kop te kunnen tikken, en zelf te restaureren tot hij perfect is? Op deze site vind je tips om MG's te herstellen en te onderhouden, maar ook tips naar MG-clubs.
[Taal: NL]
http://home.zonnet.nl/carclub.ij-v5/mg-ijv1.html

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZB DIGITAAL
Een uitmuntend blog over bibliotheken en internet. Je leest er postings over woorden, over nieuwe evoluties zoals de bokode, de opvolger van de barcode, enz. Uitstekend geschreven, leerrijk, maar ook kritisch. Zo zien wij het graag!
[Taal: NL]
http://www.zbdigitaal.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DISNEYLAND IN GOOGLE STREETVIEW

Zou je Disneyland wel eens willen bezoeken, maar laat jouw portemonnee dat niet toe? Dan kan je misschien een virtueel bezoekje brengen, via Google Maps. De medewerkers van Google hebben namelijk niet alleen 3D modellen gemaakt van alle gebouwen in deze Disneystad, van elke boom, tafel, enz., maar ook opnamen voor Google Street View. Je kan dit virtueel bezoek brengen via Google Earh of Google Maps.Je moet enkel naar Disneyland Paris vliegen, en daar dan de Street View layer activeren.
[Taal: Engels]
http://google-latlong.blogspot.com/2009/06/disneyland-paris-in-street-view.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: EVIAN: HET VIRALE FILMPJE
We kennen ondertussen allemaal dat prachtige filmpje waarin reclame gemaakt wordt voor het minerale water van Evian door baby's die aan het rolleskaten zijn. Het filmpje is gewoon een meesterwerk van trucage. Op deze site kan je zien hoe het filmpje gemaakt wordt ( klik in het beginscherm in het rechterframe op Roller Babies, The Film / Discover. En bewonder!
[Taal: Engels]
http://evianliveyoung.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ETHERNET CABLE SOLDIER

Hoe creatief kan een mens zijn? Erg creatief! Dat bewijst de maker van dit artikel, die aan de slag ging met ethernet kabel. Met de individuele gekleurde kabels maakte hij mannetjes - soldaten om preciezer te zijn, die elk hun eigen wapen bezitten. Begin er maar aan!
[Taal: Engels]
http://www.fresh99.com/ethernet-cable-soldier.htm


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Rechter verbiedt downloadsite Pirate Bay
AMSTERDAM - De Zweedse downloadsite The Pirate Bay moet zijn website binnen tien dagen ontoegankelijk maken voor internetgebruikers in Nederland.
http://www.ad.nl/multi-media/3403126/Rechter_verbiedt_downloadsite_Pirate_Bay.html
- Foto Hyves leidt naar nepwapens
LEUSDEN/MAARSBERGEN - Een foto op vriendennetwerk Hyves op internet heeft de politie naar de bezitter van een hoeveelheid nepwapens geleid.
http://www.ad.nl/amersfoort/3400554/Foto_Hyves_leidt_naar_nepwapens.html
- Veilig surfen op de camping
DEN HAAG - Omringd door camera's en journalisten loopt minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) in een onberispelijk pak over de camping. De zon...
http://www.ad.nl/multi-media/3396453/Veilig_surfen_op_de_camping.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Maak bestanden en folders onzichtbaar
WinMend Folder Hidden is een gratis programma waarmee je mappen en bestanden op je computer, usb-sticks en op externe drives onzichtbaar kunt maken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26727
- Externe DVD-branders populair door netbooks
Doordat er steeds meer netbooks verkocht worden zitten ook de verkopen van externe apparaten zoals dvd-branders in de lift.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26732
- Video via een spelcomputer naar de tv streamen
De TVersity Media Server is gratis software die er voor zorgt dat je video vanaf je computer kunt streamen naar bijvoorbeeld een Xbox, een PS3 of een Wii.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26724


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nieuwe generatie gps-ontvangers op komst
SiRF, het Amerikaanse bedrijf achter de gelijknamige gps-ontvangers, heeft de SiRFstar IV voorgesteld. De SiRFstar gps-ontvangers worden gebruikt in tal ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4350
- Mobiele BenQ LED-projector
BenQ introduceert de LED Projector GP1. Het lichte gewicht (640 gram) komt de mobiliteit van de gebruiker volledig ten goede.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4248
- Vloerstandaard als alternatief voor ophangsysteem televisies
Wie liever zijn flatscreen op een vloerstandaard positioneert kan terecht bij een nieuwe reeks van Vogel's, de 8000 Serie.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4340
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Sociale netwerken: opgelet voor piraten!
Leden van sociale online netwerken worden steeds vaker blootgesteld aan risico’s op het vlak van identiteitsfraude, virussen en diefstal van financiële gegevens. Dat is de belangrijkste conclusie van een studie die Webroot onlangs uitvoerde bij 1.100 leden van Facebook, MySpace, LinkedIn, Twitter en
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/sociale-netwerken-opgelet-voor-piraten.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- iPhone, kloppend hart van mobile marketing
Inside: 20th Century Fox is een grote naam in de filmwereld. Is de marketingstrategie aangepast aan het imago van dit prestigieuze merk?
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=31&id_act=5699

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Internet toegang = mensenrecht
http://computertaal.info/2009/07/30/internet-toegang-mensenrecht/
- Verdwijnen cd’s?
http://computertaal.info/2009/07/30/verdwijnen-cds/
- Jack Frost - seks in een film
http://computertaal.info/2009/07/30/jack-frost-seks-in-een-film/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- ISC waarschuwt voor beveiligingslek in dns-servers
Experts waarschuwen voor een BIND 9-exploit die gebruikt kan worden om deze dns-software te laten crashen. Het ISC, dat BIND onderhoudt, adviseert systeembeheerders om hun servers per direct van een upgrade te voorzien.
http://tweakers.net/nieuws/61539/isc-waarschuwt-voor-beveiligingslek-in-dns-servers.html
- Activatie Windows 7 gekraakt met oem-licentiesleutel van Lenovo
De activatie-beveiliging van Windows 7 Ultimate is gekraakt. Door gebruik te maken van bestanden op een uitgelekte oem-iso van het besturingssysteem, wisten krakers de WGA-validatie van Windows 7 offline te omzeilen.
http://tweakers.net/nieuws/61548/activatie-windows-7-gekraakt-met-oem-licentiesleutel-van-lenovo.html
- Nieuwe LG Chocolate-telefoon krijgt 21:9-scherm
De Koreaanse fabrikant LG heeft een nieuwe Chocolate-smartphone aangekondigd. De opvolger van het verkoopsucces uit 2006 krijgt een display met een 21:9-beeldverhouding en zal vanaf het derde kwartaal in 54 landen te koop zijn.
http://tweakers.net/nieuws/61545/nieuwe-lg-chocolate-telefoon-krijgt-219-scherm.html
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


LINUX, DE IDEALE WINDOWS DATA RECOVERY KIT: 1. SCENARIO
Wie kent het gevoel niet van een Windows systeem dat je in de steek laat omdat je niet meer kunt booten na een update of je kijkt plots op een BSOD (Blue Screen Of Death) aan. En net op dat moment heeft dochterlief haar 80 pagina's lange eindwerk af...
In zo'n geval komt het er op neer om eerst je data te borgen. Het repareren van het systeem komt dan wel later.

Heb je een tweede PC thuis, een desktop systeem, dan kun je eventueel de harde schijf uitbouwen en als tweede schijf in het werkende systeem inbouwen om zo de data te recupereren, Maar ook dat kan problemen geven, daar een 2.5 inch HD van een laptop niet zomaar op je SATA verbinding van je nieuwe desktop kan aangekoppeld worden.
Heb je maar één systeem, de nukkige laptop dan zit je helemaal vast, want de Windows Recovery CD's die je gebrand hebt kunnen je systeem wel herinstalleren, maar ben je ook je data kwijt of niet ? Te groot risico. Morgen bezien we hoe Linux kan redden.
Alain Baudrez

LINUX, DE IDEALE WINDOWS DATA RECOVERY KIT: 2. LINUX ALS REDDENDE ENGEL

=> Externe media, een opvangnet
Net zoals je in de wagen een reserve wiel hebt, zou iedere computer gebruiker minstens een grote USB stick (8Gb of meer) of een externe USB HD moeten bezitten (500 Gb schijven zijn nu al voor een democratische prijs te koop). En deze grote schijven zijn er niet voor niks. Gebruik ze om al je belangrijke data regelmatig te back-uppen. Och ja, van wanneer dateert je laatste back-up al weer? Juist ja. Lees dan maar verder LOL

=> Linux Live CD, de universele moersleutel
Zelfs al werk je niet met Linux, dan is het verdorie handig een Live Linux CD bij de hand te hebben, zodat je steeds aan je gegevens kunt. Weet je niet hoe je aan een Linux CD kunt geraken, of hoe je die moet aanmaken, dan is het het simpelste om er eentje te laten opsturen. Surf naar https://shipit.ubuntu.com/ en bestel daar een Ubuntu Desktop CD. Is het heel dringend (typisch zaterdagavond probleem) en je hebt maar één PC thuis, dan loop je best effe langs bij een vriend of buur en samen downloaden en branden jullie de Linux CD.
Start regelmatig de Live Cd op zodat je vertrouwd geraakt met de Linux omgeving en doe eens de handelingen hieronder vermeld, zodat je weet hoe je aan je data kunt, moest het ooit nodig zijn.
Je moet natuurlijk Ubuntu niet nemen, iedere Linux Live CD kan dat aan.

=> Data recupereren via Ubuntu Live CD
Het overzetten van de data via de Ubuntu Live Cd is een fluitje van een cent.
Plaats de Ubuntu Live CD in de cd-speler en herstart je systeem. Eens in Ubuntu (deze staat wel in het Engels), koppel je de Windows partities aan – in Ubuntu zijn die te vinden onder het menu Locations – en je kan deze per direct bekijken. Als je dan een USB stick/HD aankoppelt dan is het gewoon een kwestie van de mappen te slepen van je Windows schijf naar je extern medium. Je moet natuurlijk wel weten wat, waar staat op je Windows systeem om al de nodige zaken over te zetten.

Nu al de data, favorieten edm. overgezet zijn, kun je via de recovery CD je systeem herinstalleren, of proberen te herstellen.
Alain Baudrez

TIP: OVERSTAP VAN MS OFFICE 2003 NAAR MS OFFICE 2007

Deze site is een nuttig hulpmiddel voor de oude getrouwen die de overstap gedaan hebben, maar niet gewend raken aan de versie Office 2007. Je zoekt je rot in de nieuwe menubalk van Word, Excel, Acces, Outlook, Powerpoint ... ? Geen nood als je nog met MS Office 2003 in je hoofd zit. Microsoft heeft een gebruikersgids voor je klaargestoomd.
Ga naar onderstaande site en kies uit "Interactieve handleidingen", "vanaf hier uitvoeren", en bepaal welke toepassing je nodig hebt om de gids te kunnen starten. Klik op "De gids starten", en je krijgt onmiddellijk een (flash-)begeleiding.
Op het scherm verschijnt het menu van je (vertrouwde) 2003-versie. Kies uit het je "vertrouwde" menu, en je krijgt prompt te zien waar dat vehikel zich bevindt in de 2007-versie. Klik om terug te keren naar de 2003-versie.
De gebruikersgids is ideaal om op de achtergrond te laten openstaan als met Office 2007 aan het werken bent.
Blijkt enkel te werken met Internet Explorer. De taal is afhankelijk van de Office-versie die op jouw pc staat. [Lode V]
http://office.microsoft.com/nl-be/training/HA102295841043.aspx

TIP WINDOWS: HOE ALLE SYSTEEM HERSTELPUNTEN VERWIJDEREN, BEHALVE HET LAATSTE?

Microsoft heeft System Restore (herstelpunten) ingebouwd in haar besturingssysteem om ons te beschermen tegen ongelukken; op regelmatige tijdstippen worden er momentopnames gemaakt van ons besturingssysteem met alle instellingen, zodat wij, als het misloopt, terug kunnen grijpen naar zo'n herstelpunt. Ook wanneer je iets nieuws installeert, zal Windows een herstellingspunt aanmaken. En je kan zelfs naar een vorig herstelpunt terugkeren, of dat punt daarvoor...
Maar er is wel een nadeel, zoals je al wel begrepen hebt: al die herstelpunten nemen wel veel plaats in op je systeem. Ben je echt zeker dat je systeem nu goed draait, dan kan je alle voorgaande herstelpunten wissen, met uitzondering van het laatste uiteraard.
Ga naar Start, Accessoires, System Tools, en kies daar Disk Cleanup. Kies de C Drive (of de schijf waarop het OS geïnstalleerd is). Je kan ook werken via deze weg: rechtsklik op de C schijf, en kies Properties/eigenschappen. Kies dan het tabblaadje Disk Cleanup. Het systeem zal nu gaan berekenen welke ruimte er vrijgemaakt kan worden. Onderaan het venster zie je de knop "Clean up system Files". Klik die aan, en dan krijg je een tabblaadje met More options.Klik daarop.
Nu krijg je een venster dat zegt dat je alle herstelpunten kan verwijderen, behalve het laaste. Klik op "Clean Up".
Maar denk eraan: doe dit enkel wanneer je zeker bent dat jouw systeem perfect draait zoals je het wil!
http://www.lytebyte.com/2009/07/26/how-to-remove-or-delete-all-system-restore-points-except-the-most-recent-in-windows-7-and-vista/

TIP WORD: HOE KAN JE DATA SORTEREN IN EEN TABEL?
Zoals je weet kan je in Word tabellen maken en die vullen met data. Maar hoe kan je die tabellen sorteren in dalende of stijgende volgorde?
Om de gegevens in één kolom of in de hele tabel te sorteren, ga je als volgt tewerk.
Beweeg de muisaanwijzer over de tabel, tot het symbool verschijnt voor het verplaatsen van de tabel. Klik hierop, om de hele tabel te selecteren. Onder Table Tools, klik je op het tabblaadje Layout, bij de groep Data, op Sort (dat zal voor Nederlandstalige versies "sorteren" zijn). Kies de gewenste opties.

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: 1.PHOTOFILTRE
Windows - freeware
Photoshop is een steengoede software, maar bevat eigenlijk veel meer tools en mogelijkheden dan de meeste internauten nodig hebben. Een beeld uitknippen, rode oogjes wegwerken, vergroten en verkleinen kan je met heel wat andere gratis progjes uitvoeren. Maar wist je dat er ook gratis programma's zijn die andere, meer geavanceerde taken van Photoshop kunnen uitvoeren, zoals lagen (layers), filters, enz.?
In een artikel bij ReadWriteWeb vonden wij zulke meer geavanceerde programma's, en wij vermelden ze graag voor onze lezers. Bij het uittesten van de software heeft de redacteur van het artikel telkens dezelfde foto gebruikt, zodat je zelf de resultaten van de verschillende programma's kan bewonderen.
Om te beginnen is er PhotoFiltre. Dat is een desktop programma met een interface die aan Photoshop doet denken, maar dan met minder functies, zoals geen layers. Maar er blijft nog genoeg over om te spelen met kleuren, saturatie, effecten.
Als Photoshop 10 is, dan is dit programma 5.
http://photofiltre.en.softonic.com/download

GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: 2. PAINT.NET

Windows - freeware
Deze software van Microsoft, de opvolger van het aloude Paint, is echt verbazingwekkend volledig. Hij heeft, voor de meeste gebruikers, zo goed als alles om Photoshop te vervangen. De software bevat lagen (layers), een uitgebreide knoppenbalk, niveaus. Nadeel is dan weer dat het dat de software geen geavanceerde kleurencorrectie bevat of paintbrush.
Op een schaal waarbij Photoshop een 10 is, is Paint.NET een 8.
http://getpaint.net/

GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: 3. THE GIMP
Windows/Linux, freeware
Dit wordt door velen beschouwd als de echte vervanger van Photoshop; The Gimp is een open source desktop programma dat haast alle toeters en bellen heeft als Photoshop. En omdat het open source is, wordt er voortdurend door vele vrijwilligers aan gewerkt om het product nog te verbeteren. Dit programma heeft effecten om delen te verlichten, een volledige set paintbrush tools, layer masks en meer.
Als Photoshop een 10 is, dan is GIMP een 11, omdat het 90% van de functies van Photoshop biedt, aan zero euro kostprijs.
http://www.gimp.org/

GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: 4. AVIARY
Windows - feeware
Dit is een nieuwkomer op het gebied van de beeldbewerkers. Het is een online tool, eigenlijk een suite met vier apps, met vele functies voor afbeeldingen, vector afbeeldingen, ontwerpen, enz. Je kan foto's importeren uit Flickr, Picasa, Facebook en co. Doordat de vier apps afzonderlijk zijn, biedt dit enerzijds een zekerheid om functies te kunnen delegeren naar verschillende groepen gebruikers, maar anderzijds is het wel een nadeel dat je moet switchen tussen deze tools.
Bovendien, zo weet ReadWriteWeb te melden, is het Peacock gedeelte qua interface volkomen verschillend dan wat wij momenteel gewoon zijn aan beeldbewerkers, waardoor het wel wat moeilijk werken wordt.
Op een schaal van 10, waarbij Photoshop 10 heeft, heeft de Aviary Phoenix app een 7.
http://aviary.com/home

GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: 5. SPLASHUP

webdienst
Dit programma mag dan al enkele belangrijke tools niet hebben, maar het heeft wel een heel getrouwe kopie van de interface van Photoshop - maar dan een beetje sexier! Je kan ook heel gemakkelijk foto's importeren die op sociale netwerksite staan zoals Facebook, Flickr, enz. Splashup is een webdienst; je moet niet eens registreren, en wordt meteen gevoerd naar het scherm waar je vele tools tot je beschikking hebt.
Als Photoshop een 10 is, dan is Splashup een 8.
http://www.splashup.com/

GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: 6. FLAUNTR
Webdienst
Ook dit is een app die in je browser draait; hij ziet er heel leuk uit, maar mist spijtig genoeg de layers. Maar voor snelle verbeteringen aan een afbeelding is dit programma ruim voldoende. Je kan beelden van sites als Flickr, Facebook en co in de editor oproepen, en bewerken. Je kan zelfs achtergrond afbeeldingen maken voor verschillende mobiele telefoontoestellen.
Als Photoshop een 10 is, is dit een 4.
http://www.flauntr.com/

GRATIS ALTERNATIEVEN VOOR PHOTOSHOP: 7. FOTOFLEXER

Windows - webdienst
Ook dit programma vind je op het web en werkt in je browser. Je kan coole effecten toepassen, en echt mooie bewerkingen uitvoeren. Wanneer je je registreert voor een account, dan kan je de bewerkte beelden ook op de site bewaren. Je kan ook foto's importeren van Flickr, Facebook en andere sociale netwerksites.
Op een schaal van 1 tot 10: als Photoshop een 10 is, is dit een 5.
http://fotoflexer.com/

WINDOWS 7 CODECS
Windows 7 - 18,9 MB - freeware
Met dit pakket heb je alle codecs die je nodig hebt om op Windows 7 videoformaten af te kunnen spelen. De codecs worden toegevoegd aan Windows Media Player 12.
http://www.chip.de/downloads/Windows-7-Codecs_34998333.html

VRIJDAG MACDAG: MY LIVING DESKTOP
Mac OS - 42,79 MB - $34,95
Deze software maakt van jouw desktop een bewegende omgeving; hij brengt natuurvideo's, in plaats van statische afbeeldingen. Het wordt geleverd met meer dan drie dozijn Serene Scenes uit de hele wereld. Je kan ook je eigen video importeren.
http://download.cnet.com/My-Living-Desktop/3000-2072_4-73165.html

VRIJDAG MACDAG: ONYX
Mac OS X - 16,73 MB - freeware
Een multifunctionele tool voor Mac OS X; hiermee kan je de Startup DIsk controleren en de structuur van de Systeembestanden, en verschillende taken uitvoeren om je systeem te onderhouden, de verborgen parameters van de Finder configureren, van de Dock, en enkele apps van Apple, kan je de cache wissen, verschillende bestanden en folder verwijderen die overbodig geworden zijn, en meer.
http://download.cnet.com/OnyX/3000-18512_4-10653022.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Eddy reageert:
<<<

Hallo Hilde,

In de Netties 610 werd er een opmerking geschreven (door Gerard Schaefers ) over de AVG linkscanner. Omdat tijdens de installatie ook een werkbalk van Yahoo geïnstalleerd wordt raadde Gerard het gebruik van deze linkscanner af. Volgens de Gerard Schaefers is deze werkbalk niet te verwijderen. Dat is wel lastig.
Spijtig genoeg gaf hij geen alternatief.
Daarom wil ik even terug naar Netties 593 - 28-03-2009 waar "WOT (Web Of Trust)" in beschreven wordt:
Deze extensie blokkeert informatie van spam en phishing zwarte lijsten, en combineert dat met appreciaties van gebruikers. Dit heeft gezorgd voor een database die je informatie kan verschaffen over meer dan 20 miljoen websites. Ook betrouwbaarheid, reputatie van de verkoper, privacy en kindvriendelijkheid worden beoordeeld.

Vanaf toen gebruik ik "WOT (Web Of Trust)" in mijn Firefox. Het is een extentie.
Ik ben er zeer tevreden over.
Hoe werkt WOT?
Naar de website klikken. De website wordt geopend. Als de website niet deugd dan wordt deze door WOT geblokkeerd. Er verschijnt een raam en dan kan je nog steeds kiezen voor "toon me toch maar die gevaarlijke website".
Je kan zelf ook een score geven over de betrouwbaarheid, reputatie van de verkoper, privacy en kindvriendelijkheid van elke website die je bezoekt.
Zoek je iets op in Google dan staat er achter elke websitelink een bolletje (net zoals AGV linkscanner). Groen is veilig en rood is niet veilig.
WOT vind je op: http://www.mywot.com/

Nog het allerbeste met Netties,
Eddy
>>>
Bedankt, Eddy!
De redactie
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
De grootste les in het leven, is te weten dat zelfs gekken soms gelijk hebben.
Sir Winston Churchill