Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
23/7/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 609 van 18/7/2009
Gegroet lezer,

Het is vakantie, en u zal bemerken dat onze nieuwsrubriek dan ook een paar luchtigere artikels bevat: een president die van mooie benen houdt, de tweestrijd tussen de reclamefilmpjes van Microsoft en Apple... Maar uiteraard klimt de redactie ook deze week op haar stokpaardje, door te waarschuwen voor Google dat stilaan teveel macht krijgt over onze privacy, en door de evolutie rond het (illegaal) downloaden van muziek van commentaar te voorzien. Voor elk wat wils dus!

Ook de reeks van Alain Baudrez werd deze week voortgezet, die ons begeleidt bij het overstappen naar Linux. Laat u het ons trouwens weten indien deze artikelenreeks u heeft aangezet om de sprong te maken?

Wij wensen u alvast veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE HOUDT ECHT WEL VAN TWITTER
Twitter: je houdt ervan, of niet. Voor de ene is het een dienst die vol staat met nonsens ("ik ga even eten", "vanavond naar de film"), een ijdel tijdverdrijf, voor de ander is het een waardevolle bron van informaties. Die laatste categorie mensen heeft eigenlijk begrepen waarover het gaat: niet meteen zelf iets posten is belangrijk, als wel de postings van de juiste mensen lezen. Het komt erop aan de juiste twitteraars te gaan "volgen". Heel wat bloggers vertellen via Twitter de titels van hun nieuwste posting, zodat je meteen op de hoogte bent wanneer er iets interessant te lezen valt.
Steeds vaker maken ook bedrijven gebruik van Twitter, om hun gebruikers op de hoogte te brengen van nieuws. Ook Google doet dat nu: het heeft in een posting op haar eigen blog bekend gemaakt dat het over 44 accounts bezit bij Twitter, gaande van GoogleNews (het laatste nieuws via GoogleNews), tot YouTube (met het laatste nieuws over YouTube), Google Calendar (met tips en updates voor Calendar), enz. Je kiest gewoon welke onderwerpen jou interesseren, enje blijft meteen op de hoogte (tenminste wanneer je Twitter openzet).
Deze ontwikkeling bevestigt in elk geval dat Google zich bewust is van de waarde die Twitter heeft. Waarnemers verwachten dan ook dat Google Twitter hoog op zijn verlanglijstje heeft staan, en dat je wel eens een bod van Google op Twitter zou mogen verwachten...
De volledige lijst van de Google/Twitter accounts vind je in het officiŽle Google Blog.
Tussen haakjes: ook de renners uit de Tour twitteren, met Lance Armstrong voorop. In dit leuk geschreven artikel bij het Nieuwsblad vind je enkele twitterende renners en hun entourage terug.
http://googleblog.blogspot.com/2009/07/google-accounts-on-twitter.html
http://www.techcrunch.com/2009/07/11/how-much-does-google-like-twitter/
http://www.nieuwsblad.be/Sportwereld/yaGT/Index.aspx?pagetype=WRWedstrijd&id=WREL2009-TOUR&ArticleId=GS42CJ1DD

GOOGLE: DO NO EVIL. NOOIT

We blijven nog even bij Google. Heb je het ook opgemerkt dat Google op verschillende plaatsen in plaats van de gewone tekstadvertenties nu slechts één advertentie vertoont, om Google Chrome te downloaden? Wij troffen die advertentie o.a. aan bij Diigo, het vroegere Furl.
Nu, op zich is er niets verkeerd met het feit dat Google de voorziene reclameruimte opvult met reclame voor zichzelf. De webmaster van die site heeft nu eenmaal een contract afgesloten met Google, dat die ruimte mag volzetten met reclame, en de opbrengsten deelt met de webmaster.
Of is er toch iets meer aan de hand? Want Google heeft hier toch haar eigen regels een beetje overtreden, dat de hoogst biedende adverteerder zijn advertentie ziet verschijnen naast het door hem "aangekochte" trefwoord. Niet echt overtreden eigenlijk - het principe van de hoogst biedende zal hier niet letterlijk overschreden zijn, want Google kan elke bieding overtreffen. Het kan zelfs ziljoenen bieden op een webruimte, want het moet dat bedrag enkel toch maar betalen.... aan zichzelf!
Ons laat het in elk geval een wrange smaak na wanneer Google de webruimte, die normalerwijze voorbehouden is voor externe advertenties, zomaar plots voor zichzelf opeist. En wat denkt u ervan?
http://www.diigo.com/buzz/hot?source=redirect_from_furl

DE IPHONE ALS OPNAMESTUDIO
Er is de laatste tijd heel wat veranderd in het muzieklandschap. En dan hebben we het voor een keer niet over de auteursrechten en piraterij, maar over de manier waarop muziek gemaakt wordt. Jaren geleden was dat in grote studio's, die artiesten konden afhuren om er hun ding te doen; later kwamen daar de studio's thuis bij, met mengpanelen en 24 tracks kanalen, synthesizers, elektronische drums, enz. De opnameapparatuur bleef maar kleiner worden, want vervolgens kwam er de opnamesoftware voor op de gewone pc op de proppen. Om nu verdrongen te worden door... een $9,99 app voor de iPhone.
De band The 88 heeft zopas een single uitgebracht, "Love is the Thing", die volledig opgenomen werd op de iPhone, gebruik makend van de Four Track app van Sonoma Wireworks. 16 individuele tracks werden opgenomen met de gewone microfoon van de iPhone, en dan via WiFi overgebracht naar de Pro Tools om op de computer bewerkt te worden. Op de website van de band vind je een YouTube filmpje over hoe de song gemaakt en opgenomen werd. Meer over deze evolutie vind je bij BetaNews en USA Today.
http://the88.net/love.htm
http://blogs.usatoday.com/technologylive/2009/06/the-88-records-entire-song-on-their-iphone.html?sr=hotnews
http://www.betanews.com/article/Tim-Conneallys-Concerto-for-Guitar-and-iPhone-Op-2/1247289010

GRATIS ONLINE VERSIE VAN OFFICE 2010
Kijk, dat is nu eens slim bekeken van Microsoft. Tegenover de concurrentie van gratis online diensten zoals Google Docs of de Zoho kantoorsuite, heeft Microsoft in de nieuwe versie van Office (Office 2010) voorzien dat er ook online tools komen: Office Web. Die zullen niet alleen gratis gebruikt mogen worden door de internauten die ook Office hebben, maar door àlle internauten. Zo kan Microsoft voorkomen dat er nog meer internauten overlopen naar de concurrentie.
Office Web zal een tekstverwerker bevatten (Word), een rekenblad (Excel), presentatie (PowerPoint), en een notitieboekje (OneNote). De tools zullen te vinden zijn bij de Windows Live portaalsite, en vanuit de browser opgestart worden.
Uiteraard was het bericht groot nieuws in de blogosfeer. Bij Techmeme vind je een hele reeks artikels die aan het bericht gewijd zijn.
http://www.techmeme.com/090713/p11#a090713p11
http://www.informationweek.com/news/software/hosted/showArticle.jhtml?articleID=218500034OBAMA HOUDT VAN MOOIE BENEN - OF NIET?
Een leuk fait divers - het is zomer, en dan valt er niet zoveel wereldschokkend nieuws te rapen (Google's OS buiten beschouwing gelaten). Op verschillende media verscheen verleden week vrijdag een foto van president Obama, met president Sarkozy aan zijn zijde, die op de G8 top in ItaliŽ beiden intens lijken te kijken naar de benen en het fraaie achterwerk van een dame die juist voorbij kwam. Drudge Report kwam als een van de eersten met de foto op de proppen. Het internet is nu eenmaal snel, en alles wordt er razendsnel verspreid. Maar al snel bleek ook dat de waarheid eigenlijk helemaal anders lag, zoals een filmpje op YouTube aantoont. Obama keek helemaal niet naar de dame, maar werd door de camera vastgelegd op het moment dat hij een andere dame van de trappen wou helpen. Sarkozy daarentegen...
Bekijk het filmpje, en het grappige commentaar.
http://mashable.com/2009/07/10/obama-checking-out-girl/

TWEE INITIATIEVEN ROND ONLINE NIEUWS
Het ideale businessmodel voor online nieuws is nog altijd niet gevonden. De lezer verplichten om een betaald abonnement te nemen vooraleer hij toegang krijgt tot het nieuws, is alvast niet de zaligmaker: de weinige kranten die dit model uitgeprobeerd hebben, zijn ervan af gestapt. Nochtans moeten de medewerkers aan deze online nieuwsuitgaven betaald worden. Waar kan het geld vandaan komen?
Er worden her en der nieuwe initiatieven ondernomen om te komen tot een meer winstgevend model voor online nieuws. In dit artikel zetten wij twee zulke initiatieven op een rijtje.
Om te beginnen is er het initiatief van Media Standards Truse en van Associated Press; zij willen een microformaat in het leven roepen dat door de hele industrie toegepast moet worden, en dat ervoor moet zorgen dat artikels gemakkelijker gevonden kunnen worden door zoekmachines. Elk artikel krijgt een reeks metadata: waarover gaat het artikel, door wie en waar was het geschreven, de "nieuws principes" die de uitgever aanhangt, en of er gebruiksrechten op berusten.
Je kan nu zeggen wat dit voor doel heeft, want de nieuwsartikels worden nu al goed aangedreven door SEO en SEM, en zij komen hoog in de zoekopdrachten van Google terecht. Maar het belang ligt in het feit dag Google zelf aangekondigd heeft dat het zulke microformaten zou ondersteunen bij de Google zoekresultaten, zodat de inhoud van het artikel een "rich snippet" zou worden met alle metadata, in plaats van het knipsel met een of twee lijntjes tekst (1)
Waar dit initiatief de bevordering van nieuwsartikels bij de zoekmachines tot doel heeft, wil het tweede initiatief juist het tegenovergestelde. Een groep Europese uitgevers heeft namelijk een verklaring ondertekend, die de Automated Content Access Protocol wil opleggen aan de zoekmachines en de nieuws aggregatoren. ACAP is eveneens een standaard voor metadata, maar draait vooral rond het recht om het nieuws tegen betaling of gratis te bekijken. Omdat de zoekmachines ACAP verworpen hebben, vraagt deze groep uitgevers nu aan de EU om tussen te komen om ACAP te verplichten. Meer daarover lees je bij Ars Technica. (2)
Het zal je allicht al duidelijk zijn dat over dit onderwerp nog niet de laatste syllabe gezegd is...
http://paidcontent.co.uk/article/419-ap-media-standards-trust-propose-news-microformat/
http://arstechnica.com/media/news/2009/07/european-publishers-want-news-access-controls-legislated.ars

PIRATERIJ INEENGEZAKT - VERVANGEN DOOR STREAMING
De Britse krant The Guardian pakt uit met een studie waaruit blijkt dat het illegaal delen van muziek aan het minderen is; de kids hebben immers een goedkoop alternatief: streaming muziek, die zij vinden op YouTube en MySpace.
Nu is dat eigenlijk wel logisch. Jongeren hebben nu eenmaal niet zoveel zakgeld; en dan is ergens te begrijpen dat zij beroep doen op het illegaal ruilen van muziek via de P2P diensten (alhoewel er weinig sprake is van "ruilen", meer van illegaal downloaden), want dat is nu eenmaal gratis. Ook al mag het eigenlijk niet, maar P2P heeft bij de kids nu eenmaal geen negatieve bijklank.
Daar zou nu dus verandering in komen, aldus The Guardian. Breedband is haast alom tegenwoordig. Zoals Tom Merrit in het Buzz Out Loud podcast getuigde: "Wanneer mijn neefjes op bezoek komen, dan vragen zij niet of zij hun iPod mogen aansluiten op de stereo-installatie, maar of zij op mijn computer mogen, naar Facebook of MySpace surfen." Want daar is de muziek van de kids te vinden. Het gaat dus tegenwoordig niet meer zoveel om muziek "hebben", dan wel als in de gelegenheid zijn om de favoriete muziek te beluisteren.
De tech nieuwssite Techdirt stelt wel enkele vragen bij de studie van The Guardian; het gaat immers niet om cijfers over het gebruik van muziek, maar om een ondervraging van internauten. Nu de platenmaatschappijen steeds harder optreden tegen illegale ruilers, kan men veronderstellen dat de mensen steeds minder geneigd zullen zijn om tijdens een studie toe te geven dat zij zich aan die activiteit bezondigen.
http://www.guardian.co.uk/music/2009/jul/12/music-industry-illegal-downloading-streaming
http://techdirt.com/articles/20090713/1138025529.shtml

STREAMING MUZIEK 2: DONKERE WOLKEN VOOR STREAMCASTERS
Nu mag het dan wel waar zijn dat steeds meer jongeren naar muziek luisteren die zij in streaming vorm van het internet halen, dat wil nog niet zeggen dat de platenmaatschappijen daar gelukkig mee zijn. Voor hen telt alleen de verkoop van albums, en alles wat deze verkoop in de weg staat, wordt met hand en tand bestreden. Volgens de platenmaatschappijen is het enkel de verkoop van albums die de artiesten helpt te overleven, en als die verkoop ineenstuikt, dan gaan de artiesten verhongeren. Dus: koop meer albums!
Maar heb je er eigenlijk al eens bij stil gestaan dat dit eigenlijk niet waar is? Artiesten hebben altijd bestaan. Vroeger -en dan hebben wij het over de middeleeuwen- trokken zij rond met hun luit en tamboerijn, en verdienden zij hun brood door op feesten te spelen, op de markten, enz. Later werd dit een beetje meer georganiseerd, in kamerorkestjes, enz. Maar toen kwam de industriŽle revolutie, en de eerste automatische piano's ontstonden. Dat veroorzaakte oproer, en toen al werd gevreesd dat de muzikanten zouden verhongeren. Daarna kwam de grammofoon, en de langspeelplaat. En, o ironie, ook daarvan werd in het begin gezegd dat de muzikant nu geen geld meer zou verdienen, omdat de mensen niet meer naar zijn optredens zouden komen. Dat er bij het maken van albums een hele industrie ontstaan is, waarbij elke speler een graantje meepikt van het werk van de artiest, dat moeten wij er trouwens niet bij vermelden. Dit maar om te zeggen dat de platenindustrie, wanneer zij zegt dat het de verkoop van albums is die de artiesten laat overleven, fout zit. (1)(2)
De streamcasters hebben de laatste tijd wel wat donkere wolken gezien boven hun hoofd. De platenmaatschappijen en de rechthebbenden eisten dat zij veel meer geld zouden betalen voor het recht om muziek te spelen dan tot nu toe het geval was. Verleden week vertelden wij u al dat o.a. Pandora een vergelijk getroffen heeft met de rechthebbenden, waardoor het verder muziek zal kunnen blijven streamen, maar waarvoor het wel heel wat geld zal moeten neertellen.
Nu heeft Pandora echter een strategische stap genomen die men enerzijds wel kan begrijpen, maar die anderzijds toch wel wat rancuneus lijkt. In de VS moeten de radiostations immers geen licentierechten betalen voor de muziek die zij uitzenden - die wordt immers beschouwd als gratis reclame voor de muziek, in de verwachting dat de muziekliefhebber de songs gaat kopen. Maar is dat wel correct, dat de radio's geen licentie moeten betalen, en de streaming stations wel? De platenindustrie stapte naar de rechter om ook van de radio's betaling te eisen. En Pandora heeft zich nu achter deze eis gesteld... (3)
http://mashable.com/2009/07/13/microsoft-music-streaming/
http://techdirt.com/articles/20090713/1138025529.shtml
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/07/pandora-now-pushing-radio-to-pay-for-music-too.ars

STREAMING MUZIEK 3: MICROSOFT LANCEERT STREAMING DIENST
Om deze reeks rond streaming muziek af te ronden (en dan houden we voor de rest van de week onze mond hierover!) deze aankondiging: Microsoft zou volgens The Telegraph later deze maand een streaming muziekdienst uitbrengen. Het zou zoiets worden als Spotify, dat, afhankelijk van het land, verkrijgbaar is in een mengeling van gratis muziek mits advertenties, een pasje voor 24 uur, of streaming muziek zonder advertenties a rato van 9,99 euro per maand. In BelgiŽ is enkel deze laatste dienst (maandelijks abonnement) beschikbaar.
Nu lijkt het ons dat Microsoft, dat in Europa toch wel sterker staat dan in de VS (denk maar aan MSN), veel kans maakt om deze dienst tot een succes te brengen. Maar het valt nog af te wachten of de nodige afspraken gemaakt kunnen worden met de auteursrechthebbenden van de verschillende landen (zie ook ons artikel eerder deze week) om de muziek doorheen heel Europa te mogen verdelen. Denk daarbij maar aan de Zune, de draagbare MP3 player van Microsoft, die in de VS niet echt een groot succes was, maar die in Europa niet eens op de markt gebracht werd...
http://mashable.com/2009/07/13/microsoft-music-streaming/
http://www.spotify.com/en/

VERTROUWELIJKE TWITTER DOCUMENTEN GESTOLEN... EN GEPUBLICEERD
Woensdag was er een interessante discussie in de blogosfeer. Mag men namelijk documenten die door een hacker gestolen zijn en aan een blog bezorgd werden, publiceren?
Even de feiten: een hacker had zich toegang gebaand tot honderden vertrouwelijke documenten van de medewerkers van Twitter. De hacker had die documenten toegezonden aan het bekende tech blog Techcrunch. Dat maakte melding van de documenten, en stelde dat het bepaalde documenten niet zou publiceren, omdat die te persoonlijk waren, maar anderen die over het bedrijf zelf gingen wél. Het vroeg zich daarbij echter wel af of dit ethisch verantwoord is.
Onmiddellijk ontspon zich een hele discussie, waarop verschillende websites inpikten; de commentaren kan je mee volgen via TechMeme. (1)Maar het interessantste vonden wij alvast het feit dat de hack heeft kunnen plaatsvinden door een beveiligingslek bij Google, via Google Apps voor uw domein. Sommige paswoorden werden geraden, en dat leidde tot de hack. Haast alle documenten werden gedownload via de servers van Google.(2)
Kijk, dat is nu waarom wij zo wantrouwig staan tegenover Google en documenten die "in de cloud" bewaard worden. Het probleem ligt niet zozeer bij het feit dat Google op zich een zwakkere beveiliging heeft, maar wel bij het feit dat Google allerlei diensten heeft. Van Gmail tot Picasa, van Adsense tot je persoonlijke startpagina. En dat alles is via één en hetzelfde paswoord bereikbaar. Je kan natuurlijk opmerken dat de fout in dit geval niet bij Google ligt, maar bij de personen die zwakke paswoorden uitgekozen hadden, die gemakkelijk te raden zijn. Maar toch willen wij hier een nuance maken. Juist omdat hetzelfde paswoord telt voor àlle Google diensten, zowel de ernstige waarmee geld gemoeid is, als de meer ludieke, houdt dit een gevaar in. Indien je een paswoord zou moeten kiezen voor je internetbankieren, dan zal je uiteraard een heel moeilijk paswoord kiezen. Ook voor een netwerk op je bedrijf kies je een sterk paswoord. Maar voor een dienst zoals Gmail kiezen de meeste internauten een niet al te moeilijk paswoord, dat zij gemakkelijk kunnen onthouden. En Google heeft de laatste maanden de internauten met zachte hand gedwongen om slechts één enkele inlog te gebruiken, voor àlle diensten. En dat vinden wij dus verkeerd...
http://www.techmeme.com/090715/p10#a090715p10
http://seekingalpha.com/article/148916-twitter-theft-it-s-really-all-about-google?source=feed

XOBNI PLUS: BETALEN VOOR WAT EXTRA'S
Een van de leukste add-ons voor Outlook is Xobni (eigenlijk Inbox achterstevoren), een programma dat een sociale netwerk-dimensie toevoegt aan je inbox. Je kan een foto of avatar geven aan je contacten, je krijgt ook statistieken van de correspondentie die je voert met deze contacten, en veel, veel meer. Bovendien kan je je boodschappen ook gemakkelijker doorzoeken.
Een leuke tool, werd gezegd toen Xobni uitkwam, maar wat is het bedrijfsmodel? Hoe gaan de makers van de software geld verdienen? Wel, dat antwoord is nu bekend: de basisversie van de software blijft gratis, maar er is nu ook een premium versie, die betaald moet worden.
Wat zit er dan zoal in die "Xobni PLus"? Sneller zoeken, meer mogelijkheden bij het zoeken, o.a. booleaanse zoekopdrachten, het zoeken naar zinsneden, autosuggest, analyse van de gegevens. Bovendien werd het sociale netwerk aspect nog verdiept: de updates van Facebook van jouw contacten zijn live in real time te volgen in Xobni, en de integratie met LinkedIn werd ook nog verbeterd.
Maar de gratis versie mag er ook zijn hoor; daarvan werd de interface nu verbeterd (sneller, dankzij het gebruik van HTML rendering in plaats van C#). De zijbalk met de sociale netwerkgegevens heeft meer mogelijkheden, en je kan ook de onderwerpen van bijlagen aan emails doorzoeken.
Een YouTube filmpje vertelt je over de mogelijkheden van deze erg leuke software.
http://www.xobni.com/xobni-plus
http://www.youtube.com/watch?v=gvoCiS1GVxk&feature=player_embedded
http://mashable.com/2009/07/14/xobni-plus/

HERBELEEF DE MISSIE VAN APOLLO 11
Donderdag is het 40 jaar geleden dat Apollo 11 haar historische missie volbracht, en de mens voor het eerst een voet op de maan zette. Deze missie wordt nu gereconstrueerd, maar enkel op het internet. Er snl bijzijn is de boodschap, want het geheel zal in real time gebeuren.
Van de lancering, tot de orbit en de landing op de maan: alles zal precies gebeuren zoals het 40 jaar geleden was. Het geheel start donderdag om 9u32 Eastern Time; je zal er audio en video kunnen bekijken, beelden van toen, naast animaties die uitleggen wat er allemaal gebeurde.
Nu kan je trouwens ook al een blik werpen op de site: je ziet de space shuttle die op haar lanceerplatform rustig staat te wachten, met een klok die aftelt naar de lancering. Er zijn ook foto's van de bemanning, die je in de galerij kan bekijken. Kan je die dag niet aan je computer, maar volg je wel Twitter via je mobieltje, dan kan je het geheel ook zo volgen, want er zijn drie Twitter feeds die "live" verslag zullen uitbrengen.
Knap, erg knap!
http://www.pcworld.com/article/168298/astronauts_return_to_the_moon_online.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://wechoosethemoon.org/

VIRALE VIDEO: ONVERWACHTE KRACHT
Dat een goedgemaakt reclamefilmpje een enorme kracht heeft, wordt nogmaals bewezen met dit leuke verhaal: een Amerikaans bandje, Sons of Maxwell, moest tot haar ontzetting vaststellen dat het grondpersoneel van United Air Lines de bagage, met name hun gitaren, ongelooflijk ruw aanpakte. Het gevolg bleef dan ook niet uit: een dure gitaar van de band werd zwaar beschadigd. Het bandje vroeg compensatie aan UAL, maar dat hield zich Oost-Indisch doof. En daarom maakte het bandje dan maar een song met een grappige video, die binnen de kortste keren een groot succes werd op YouTube, waarin het roekeloos gedrag van UAL aangeklaagd werd. Je raadt het vervolg al: nu haast UAL zich natuurlijk om een compensatie uit te keren... (1)
Een ander geval van de virale reclamefilmpjes is de tweestrijd Apple / Microsoft. Jarenlang kon Microsoft niet op tegen Apple, dat met zijn "I'm a Mac" - "I'm a pc" de harten van de geeky internauten veroverde. Microsoft probeerde wel een weerwoord te geven, maar verder dan een flauwe poging met komiek Jerry Seinfeld (een peperdure flop!) kwam Microsoft niet. Tot het onlangs uitkwam met een reeks filmpjes die toch wel best leuk waren, de "Laptop Hunters". Ook de nieuwe filmpjes voor IE doen het niet slecht.(2)
Het grappige nu is dat Apple volgens Microsoft gevraagd heeft aan Microsoft om de reeks van de Laptop Hunters op tv te stoppen. De reden? De prijs van een van de Apple-bakjes die in het Microsoft filmpje vermeld werden, was gezakt....
Bij Microsoft hebben ze in elk geval goed gelachen, toen zij dat telefoontje kregen (3)
http://www.pcworld.com/article/168417/united_air_lines_learns_the_power_of_viral_revenge.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9139&cat=Nieuws&zoekdatum=2009-07-06
http://www.betanews.com/joewilcox/article/Microsoft-laughs-off-Apple-legal-request-to-kill-TV-ads/1247712816

GAAN DE GROTE SPELLETJESMAKERS DE KLEINTJES VERDRINGEN OP DE IPHONE?
Wij mogen dan al onze kritiek hebben op de iPhone, het valt niet te ontkennen dat het hele ecosysteem rond de iPhone, en dan vooral de apps, ervoor gezorgd heeft dat er een compleet nieuwe industrie ontstaan is. Horden onafhankelijke programmeurs kregen de kans om zelf iets te ontwikkelen, en dat dan in de app store van Apple aan te bieden - gratis of aan een zacht prijsje. En omdat vele kleintjes een groot maken, hebben veel van deze ontwikkelaars ondertussen al een flink zakcentje verdiend met hun app.
Tot de populairste apps behoren de spelletjes. Dat zijn vaak erg simpele dingen, gewoon tijdverdrijf terwijl je te wachten staat op de bus of tram bijvoorbeeld. Een van de bekende voorbeelden is Tap Tap Revenge, van Tapulous, dat ondertussen al 10 miljoen gebruikers kent.
Maar natuurlijk willen ook de grote game-producenten deze nieuwe markt aanboren. En het valt te vrezen dat zij met hun diepe zakken vol geld al snel de onafhankelijke game-ontwerpers van de markt zullen drummen. De enige manier om in de App Store jouw product onder de aandacht te brengen, is door er veel van te verkopen - de lijsten met de populairste downloads zijn de sleutel tot het succes. De grote spelfabrikanten kunnen veel geld besteden aan marketing, en zullen wellicht al snel de kleintjes van de hitlijsten verdringen, zo valt te vrezen.
Meer over dit probleem lees je bij The Washington Post.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/07/15/AR2009071500999.html?wpisrc=newsletter&wpisrc=newsletter

GEEF VOORTAAN EEN FOOI AAN DE MAKERS VAN MOZILLA ADD-ONS
In het vorige artikel hadden wij het over kleine onafhankelijke ontwikkelaars. Die hebben, met de vele app stores die de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond rijzen, tegenwoordig de kans om wat geld te verdienen met hun toepassingen.
Maar nu je er geld voor kan krijgen, zou je maar gek zijn om jouw talenten te gebruiken om aan iets gratis mee te werken, nietwaar? Bij projecten zoals de extensies voor Firefox kunnen ook onafhankelijke ontwikkelaars terecht, maar zij verdienen er niets mee. Geen geld, maar ook geen roem, want hun naam wordt nauwelijks vermeld bij de extensie die zij gemaakt hebben.
Mozilla wil dat nu veranderen. Voortaan komt er bij de extensies ook een button "donate", waarbij je via Paypal een bedrag kan overmaken aan de maker van de extensie. Die laatste kan wel een richting aangeven van het bedrag dat hij vindt dat zijn extensie waard is, maar de internaut is vrij om te geven wat hij wil.
Bovendien wordt de maker zelf meer in het zonnetje gezet: er komt een "about the developer" button, die leidt naar een pagina waarop de maker wat meer over zichzelf kan vertellen, en zijn missie.
Even een opmerking tussendoor: in de commentaren bij Mashable, dat het artikel brengt, lees je ook een weeklacht van een internaut. Want vroeger stonden de commentaren vol met reacties over de inhoud van een artikel, doch nu bevatten zij voornamelijk retweets (internauten die verwezen hebben in Twitter naar dit artikel) - en dat bederft de hele pret van de commentaren...
http://mashable.com/2009/07/16/firefox-contributions/
http://blog.mozilla.com/addons/2009/07/15/firefox-add-ons-contributions-pilot/
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SILVERLIGHT 3 KOMT ERAAN
De Flash-technologie van Adobe is overal op het internet te vinden. Weinigen weten echter dat Microsoft hierop een alternatief heeft: Sliverlight. Daarvan komt in de nabije toekomst een nieuwe versie uit, Silverlight 3, die hogere resolutie video kan brengen in een sneller downloadtempo, en ook 3D biedt.
Volgens waarnemers is het wel te hopen dat Microsoft ook een stand-alone versie van Silverlight aanbiedt. Nu draait die immers in de browser (wat in de Microsoft wereld uiteraard IE betekent), maar in Europa zal Windows 7, de nieuwe versie van het besturingssysteem, uitkomen zonder browser. En dan is het toch wel nodig om Silverlight apart te kunnen downloaden.
De aankondiging noopte heel wat ontwikkelaars bij BetaNews om te reageren, met heel wat geek praat. Voor ontwikkelaars wellicht een interessante discussie...
http://www.betanews.com/article/Silverlight-3-goes-live-on-Microsofts-servers/1247164347

DE SMARTPEN VAN LIGHGSCRIBE: IDEAAL VOOR WIE NOTITIES MAAKT
Wie notities maakt tijdens een cursus die de prof geeft, zal deze gadget met open armen verwelkomen, want het lijkt ons dat zij echt heel nuttig is.
De pen heeft namelijk een kleine infrarood camera in de punt. Alles wat je schrijft wordt genoteerd in het ingebouwde geheugen van 1 GB groot, zodat je het later kan overzetten naar je pc of naar het web uploaden (je krijgt een gratis account van 250 MB bij aankoop van het product). Deze bestanden kunnen ook gedeeld worden met anderen, wat nuttig is voor studenten die hun notities willen ruilen of uitwisselen.
Het speciale aan de pen is de voice recorder; die koppelt audio met wat jij opschrijft. Daardoor kan je gelijk welk stuk van de tekst aantikken met de pen, en je zal het bijhorende audiofragment horen. Is je handschrift op dit punt wat onduidelijk geweest, of weet je eigenlijk niet meer wat je daar bedoelde, dan kan dit audiofragment je helpen.
Je hebt wel speciaal papier nodig voor deze pen, maar de prijs daarvan is te vergelijken met gewoon papier. Echt goedkoop is de pen niet te noemen (179,95 euro), maar het lijkt ons wel dat dit toestel zijn geld waard is voor wie regelmatig vergaderingen en cursussen moet bijwonen.
http://www.amerone.be/contents/nl/d74_livescribe.html
http://forum.xcitefun.net/lightscribe-pulse-smartpen-2-0-gadget-of-today-t16094.html

MAAR WAT BRENGT OFFICE 2010 DAN?
Gisteren werd aangestipt dat Microsoft bij haar nieuwe versie van de Office kantoorsuite, Office 2010, ook een pakket online tools voorziet, die bovendien gratis te gebruiken zullen zijn.
Maar wat heeft Office 2010 eigenlijk te bieden? Bij PC World vonden wij een uitgebreide reportage, met duidelijke beelden, waarvan wij enkele punten aanstippen.
- Bij Word werd de ronde button bovenaan links vervangen door een vierkante button; de ronde button zag er teveel uit als een logo, vele internauten wisten niet dat er achter die button ook functies zaten
- Bij Excel krijg je "sparklines", dat zijn kleine grafieken van één cel troot, die je in een rekenblad ken gebruiken naast data, om een snelle visuele voorstelling te krijgen van die data.
- Bij Outlook werd de Ribbon nu volledig geïntegreerd in de interface; met Quick Steps krijg je toegang tot vaak uitgevoerde taken.
- In het pakket werden de tools om foto's ge bewerken verder uitgebreid.
- Ook werd er een Backstage View ingebouwd in het pakket, die je via de Office button kan oproepen; die groepeer nuttig informatie en vaak uitgevoerde taken. Via deze functie kan je o.a. het printen voorbereiden.
Maar bekijk zelf de uitgebreide reportage.
Waarnemers juichen de verbeteringen toe, maar vragen zich wel af of deze (kleine) verbeteringen wel voldoende zijn om de internaut te overhalen om een nieuwe versie van Office aan te schaffen...
http://www.pcworld.com/article/168300/visual_overview_of_office_2010_features.html?tk=nl_dnx_t_crawl

15 GADGETS MET EEN MOOI TECH DESIGN
Dat iets hoog technologisch is, wil nog niet zeggen dat het er niet mooi mag uitzien - alhoewel het uiterlijk soms al eens stiefmoederlijk behandeld wordt. Apple is een van de bedrijven die echt veel aandacht besteed aan het uiterlijk van haar toestellen, maar er zijn er nog meer.
In deze reportage van PC World vind je een selectie van 15 toestellen met een prachtige design. Om te beginnen de Motorola StarTAC mobiele telefoon, de eerste "flip" gsm (dus die je openklapt, tegelijkertijd ook het eerste gadget gebaseerd op technologie die origineel bedacht was in Star Trek. De Apple MacBook Air Laptop mag niet ontbreken, het toppunt van een ultradun toestel. De Alienware ALX Liquid Cooled Gaming PC is dan weer opvallend door zijn vormgeving als een helm van een gladiator.
En de Bang & Olufsen BeoCenter 2CD/DVD player is op zijn minstens opvallend te noemen. Maar bekijk zelf de fotoreportage, en bewonder de creativiteit waartoe het menselijke vernuft in staat is...
http://www.pcworld.com/article/168320/hello_gorgeous_15_of_the_greatest_tech_designs_ever.html?tk=nl_dnx_t_crawl
AK-39: DRAAGBAAR KLAVIER
Het is zo weggelopen uit een science-ficiton film: het draagbare klavier AK-39 van de Texaanse fabrikant iKey. Het is namelijk een klavier dat je aan de (linker) onderarm bevestigt, en dus kan bedienen met de vingers van je rechterhand. Het klavier is bestand tegen zware omstandigheden, ook tegen sterke elektromagnetische storingsvelden, hoge luchtvochtigheid en temperaturen van -40 tot 70 graden Celsius.
Uiteraard wordt bij zo'n klavier in de eerste plaats aan militaire toepassingen gedacht. Nou, wij zien toch liever vredelievende toepassingen voor dit toch wel interessante klavier!
http://pressetext.at/news/090715018/tragbares-keyboard-zieht-in-den-krieg/


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Twee nieuwe zwakke plekken in Active X maakt het toch wel erg gevaarlijk om voor IE als browser te gaan
http://ct.zdnet.com/clicks?t=291675422-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

*** Cybercriminelen handelen steeds vaker als een echte ondernemer: malware-as-a-service baseert zich op legitieme IT-bedrijfsmodellen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090715004

*** Marktplaats.nl werkt nu samen met Paypal voor de betalingen; dat heeft o.a. als voordeel dat je, wanneer je iets gekocht hebt dat niet geleverd wordt, tot 200 euro kan terugkrijgen.
http://marktplaats4.custhelp.com/rd?1=AvcK~wpnHv8SdpQLGhoe~yL~Jvkq~4v~&2=2237

*** Sinds de App Store van Apple een jaar geleden geopend werd, zijn er al meer dan 1,5 miljoen apps over de toonbank gegaan.
http://www.pcworld.com/article/168382/apple_more_than_15_billion_apps_served.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Volgens recente studie heeft 1 op 6 internauten als eens op een spam boodschap gereageerd, waarmee nogmaals het economisch model van de spammers bewezen wordt (miljoenen boodschappen versturen aan haast geen geld, om enkele reacties los te weken)
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/168384/survey_finds_one_in_six_consumers_act_on_spam.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Samsung lanceert een ultradunne LED-monitor, die 40% minder stroom verbruikt, de Samsung XL2370
http://nl.leadsunited.com/page/SamsungintroduceertultradunneLED-monitor.htm

*** Sprint besteedt netwerkdiensten voor zeven jaar uit aan Ericsson; dit heeft voor gevolg dat 6.000 medewerkers van Sprint overgaan naar Ericsson
http://www.ericsson.mobi.

*** Binnenkort komt er "Uitzending Gemist" van de Nederlandse Publieke Omroep vor de iPHone.
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/bwlrR4NNhZM/

*** Eerste virtuele munteenheid in BelgiŽ: ING BelgiŽ en de sociale netwerksite Netlog lanceren de eerste volwaardige virtuele munteenheid onder de vorm van credits in ons land. Op Netlog kan al langer met credits betaald worden, maar voortaan zullen ze er ook een volwaardig betaalmiddel vormen die de gebruikers van de site kunnen verdienen en aankopen via ING.
http://www.tijd.be/nieuws/binnenland/Eerste_virtuele_munteenheid_in_Belgie.8209280-438.art

*** Het Britse museum The National Portrait Gallery (NPG) heeft een Amerikaan met juridische stappen gedreigd wegens het massaal downloaden van hoge-resolutie scans van schilderijen, die hij vervolgens bij de gratis encyclopedie Wikipedia bij artikelen heeft gebruikt
http://www.villamedia.nl/archief-vaknieuws/bericht/conflict-wikipedia-om-schilderijenscans/#When:06:43:02Z


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


DARKMOON PROJECT - UNA ROZA AZUL
[lounge] Deze song bewijst hoe je ook met een akoestische gitaar lounge muziek kan maken. Een erg knappe song, waarvan het motief verschillende keren herhaald wordt, maar telkens met een ander accent. Van deze artiest kan je ook nog Emma Green downloaden, alsook COunter Clockwise.
http://www.jamendo.com/en/artist/darkmoon.project

SHARDIK'S WALKMAN - LULLABY FOR A FRIEND
[new age/ambient] Een erg mooie, zelfs ontroerende song. Alhoewel je deze muziek eigenlijk kan rangschikken onder "ambient", zit er wel degelijk een verhaal in, dat verteld wordt met strofen en refeinen. Mooi.
http://www.jamendo.com/en/album/47931

TRACING ARCS - FIN
[triphop/nujazz] Ditmaal een volledig album. Fin bevat erg afwisselende songs, heel rijk gevarieerd, en met verrassende klanken. De bas speelt een belangrijke rol, samen met de trompet. Erg mooi, heel jazzy. Het album met 10 songs is gratis te downloaden; een absolute must!
http://www.jamendo.com/en/album/47888

TIN SOLDIER - EP 2009
[rock/folk] Drie songs op dit album, heel mooie songs, symfonisch van compositie, erg verzorgd van uitvoering. Gitaar, stem, basgitaar, drums... toch ongelooflijk hoe je met dezelfde "instrumenten" zo'n verscheidenheid aan muziek maken kan. Opnieuw een echte aanrader!
http://www.jamendo.com/en/album/47000

VRIJDAG HOORSPELDAG: AAN- EN AFVOER
Op een station. De spoorwegarbeiders wachten binnen op de komst van de goederentrein die zij moeten lossen. Buiten woedt een zware sneeuwstorm. Plots zien ze een gezicht voor het raam. Maar er zijn geen voetstappen te zien in de sneeuw, onder dat raamÖ
Oerspannend. De Hollandse nuchterheid waarmee gereageerd wordt op de gebeurtenissen, staat in fel contrast met het verrassende einde. Spijtig van de soms iets haperende kwaliteit, maar absoluut bloedstollend spannend! Meer info (1), download (2), live beluisteren (3)
http://hoorspel.wordpress.com/2009/07/12/aan-en-afvoer/
http://www.4shared.com/file/117853891/5443f2d7/Aan__afvoer.html
http://radio.hoorspelweb.nl:8000/content/Eenakters/6/5.pls


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In oorlogstijd is de waarheid zo kostbaar, dat zij altijd omringd zou moeten zijn door een bodyguard van leugens.
- Sir Winston Churchill -
De nieuwe oogst


GOOGLE CHEAT SHEET
Dit document is niet, zoals de meeste spiekbriefjes, een lijst met enkel syntax om in Google te zoeken, maar het bevat ook informatie over de vele domeinen die Google in bezit heeft, statistieken over het bedrijf zelf. Een document om te printen en altijd naast je computer te bewaren. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.feedsforme.com/google/

GOOGLEGUIDE: CALCULATOR

We blijven nog even bij de spiekbriefjes voor Google: op deze site vind je alle mogelijke operatoren die je kan gebruiken om rekenkundige bewerkingen uit te voeren bij Google: van plus en min, tot sinh en sosh, logaritmes enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.googleguide.com/help/calculator.html

GOOGLE GUIDE: DE ULTIEME LIJST
Hier vind je een uitgebreide lijst met alle mogelijke operatoren die je kunnen helpen om beter te zoeken op Google. Van allinurl: tot weather: hier vind je echt àlle syntax vormen die je kunnen helpen om de beste zoekopdrachten uit te voeren via Google. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.googleguide.com/advanced_operators.html#source

GOOGLE: DE GEAVANCEERDE SYNTAX
Ach, nu we toch bezig zijn kunnen we maar meteen doorgaan, en van jou de meest doorwinterde zoeker maken, met nogmaals een spiekbriefje vol syntax om echt heel gericht te zoeken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.googleguide.com/advanced_operators_reference.html

CODEX SINAITICUS
Dit is een van de oudste bijbels ter wereld. Hij werd 1.600 jaar geleden met de hand geschreven, en bevat de Kristelijke bijbel in het Grieks, inbegrepen de oudste complete kopie van het Nieuwe Testament. Nu is hij, in samenwerking met verschillende gerenommeerde bibliotheken, in digitale vorm gegoten en via het internet beschikbaar. Het werk is nog in volle gang; je zou namelijk tekstfragmenten moeten kunnen aanklikken, en dan een vertaling vragen, maar tijdens het bezoek was deze functie nog niet beschikbaar.
[Taal: Russich, Grieks, Duits, Engels]
http://www.codex-sinaiticus.net/en/manuscript.aspx

14 TOOLS OM DE KLEUREN VAN JOUW DESIGN TE EVALUEREN

In deze blogposting vind je een lijstje met 14 uitstekende webtoos, die jou kunnen helpen om de kleuren van je website beter op elkaar af te stemmen. Het gaat niet alleen om het esthetisch op elkaar afstemmen van kleuren, maar ook de contrasten en de helderheid van de kleuren.
[Taal: Engels]
http://sixrevisions.com/usabilityaccessibility/14-brilliant-tools-for-evaluating-your-designs-colors/

WIE CENSUREERT WAT?
Op deze interactieve landkaart ken je zien welke landen censuur toepassen op politiek vlak, sociaal vlak, beveiliging of internet tools. Interessant, ware het niet dat het grote land China ingekleurd staat als "no data", of "no evidence". Terwijl het ons toch lijkt dat dit land op de hierboven aangehaalde domeinen toch wel enige censuur toepast...
[Taal: Engels]
http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2009/jun/30/internet-freedom-of-information

EVEN MEEKIJKEN IN DE BEVEILIGINGSCAMERA'S
Dit is niet eigenlijk een hack. Je gaat alleen via een zoekopdracht kijken via de zoekmachines naar beelden van beveiligingscamera's die via het internet doorgestuurd worden, maar niet afgeschermd zijn. Alles wat dit vereist is een stukje syntax, dat je op deze website vindt. Succes met je speurtocht!
[Taal: Engels]
http://swordfish1987.wordpress.com/2009/04/14/hacking-into-security-cameras/

101 FANTASTISCHE FREEBIES
Wie zijn computer productiever wil maken, meer veiligheid wil geven, meer informatie wil hebben, meer amusement bekijken op zijn computer, moet even kijken bij dit artikel. Daarin worden 101 gratis progjes vernoemd, ingedeeld in de categorieŽn Desktop Search, XP Tweaks, Vista Tweaks, Instant messaging, Voice & video, security, entertainment, image editing, email sharing, en meer.
[Taal: Engels]
http://pcworld.co.nz/pcworld/pcw.nsf/feature/EF4809BAE1145675CC2572E6000A63E6

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BANKGEHEIMEN
Voel jij je betrokken bij de manier waarop jouw bank je geld belegt, en hang je de principes van het ethisch bankieren aan? Op deze site kan je zien of jouw bank het geld belegt in "eerlijke" projecten, en bijvoorbeeld niet geeft aan bedrijven die activiteiten ontplooien die het milieu schaden, die wapentuig produceren, enz. Op de Vlaamse versie van de site kan je ook een kaartje sturen naar je bank, met de vraag om aan ethisch bankieren te doen. Alle beetjes helpen! (Bron: JH)
[Taal: NL]
http://www.banksecrets.eu
http://www.bankgeheimen.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOORDENLIJST GEENSTIJL

Het GeenStijl blog mag dan al velen een doorn in het oog zijn, maar het zorgt wel voor beweging - ook in onze taal. Op het blog zijn al heel veel nieuwe woorden bedacht, die ondertussen doorgesijpeld zijn naar de "gewone" wereld. Van Rechtzetterette, twitteristiek, tot digitale pleinvrees en kraakpandlogica: op onderstaand adres vind je de Grote GeenStijl Reaguurdesr WOordenlijst in pdf-vorm. Het is alleen spijtig dat de lijst enkel een opsomming bevat, en geen verklaring of situering van de woroden.
[Taal: NL]
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/06/grote_geenstijl_reaguurders_wo.html
http://www.geenstijl.nl/archives/images/GSWWLdef.pdf

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KARZOO: CARPOOLEN MET VRIENDEN
Wie iets aan het milieu wil doen, zoekt uiteraard naar een ecologisch alternatief voor de auto. Samen met de auto naar het werk, naar een concert of ander evenement: dat is wat je moet doen. Maar waar vind je je reispartner? Karzoo brengt chauffeur en medepassagier bij elkaar, maar voegt daar een stukje web 2.0 aan toe: je kan een waardering geven aan je medereizigers, aangeven wat jouw interessepunten zijn enz., zodat je tijdens de reis toch ook over gemeenschappelijke zaken kan spreken.
[Taal: NL/FR]
http://www.karzoo.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: D-9

District 9 is een nieuwe superspannende film die binnenkort in de zalen uitkomt, over een vluchtelingenkamp waar buitenaardse wezens verplicht worden om te wonen. Op deze site kan je niet alleen een trailer zien van de film, maar is ook een heel knap uitgewerkte wereld gecreŽerd rond district 9, die je interactief kan exploreren. Prachtig!(Tip: un site par jour)
[Taal: Engels]
http://d-9.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: TONEMATRIX
Een simpele sinusgolf synthesizer, met een 16 staps sequencer. Jij klikt wat blokjes aan, en de synthesizer speelt ze. Je maakt het zo harmonieus als je zelf wil. Knap!
[Taal: Engels]
http://lab.andre-michelle.com/tonematrix

VRIJDAG MULTIMEDIA: SOUNDCLIPS
Op deze site vind je een uitgebreide collectie muziekjes: van cartoons, tot thema's van tv programma's en films. Er zijn ook verschillende gevleugelde uitspraken uit films, zoals uit Easy Rider, Alladin, enz.
[Taal: Engels]
http://www.fozzy42.com/SoundClips.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be
- 100 .be websites hacked in 2 dagen waaronder politie sites
http://belsec.skynetblogs.be/post/7142485/nearly-100-be-sites-hacked-in-2-days-some-pol
http://be-hacked.skynetblogs.be
- new Microsoft Office zero day exploit (no patch only fix work around)
http://belsec.skynetblogs.be/post/7141288/new-windows-office-zeroday-making-the-rounds- who what
- huidige situatie erger
http://belsec.skynetblogs.be/post/7143070/web-is-ready-for-zero-day-office-attacks-
- voor netwerkbeheerders
blocklists at http://insecure.skynetblogs.be*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Nu ook waarschuwing voor onlinespelletjes
AMSTERDAM - Voor spelletjes die via internet te spelen zijn, is nu een leeftijdsadvies beschikbaar. Zo kunnen ouders zien of de game schadelijk is...
http://www.ad.nl/economie/3371426/Nu_ook_waarschuwing_voor_onlinespelletjes.html
- Met je luier aan op de skates
Baby's doen het altijd goed in reclames. Lachende baby's, zachte billen baby's en nu dan skatende baby's in de internetreclame van Evian, je weet...
http://www.ad.nl/multi-media/3369739/Met_je_luier_aan_op_de_skates.html
- Verwarming hoger via het mobieltje
AMSTERDAM - Vijfhonderd Amsterdamse huishoudens kunnen het energieverbruik in hun woning voortaan aflezen...
http://www.ad.nl/economie/3365949/Verwarming_hoger_via_het_mobieltje.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Vrouwen hechten meer waarde aan duurzame technologie
De meerderheid van de Nederlanders voelt zich schuldig over de mate waarin zij het milieu belasten door het gebruik van apparaten in huis en op kantoor.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26630
- Waar is de schijfruimte gebleven?
Er zijn diverse programma's die je behulpzaam zijn door aan te geven waar je schijfruimte is gebleven. HDGraph is daarvan de meest duidelijke.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=21917
- Digitale portemonnee
Heel veel foto's kun je normaal gesproken niet in je portemonnee bij je dragen. Dat verandert met de I-Wallet!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26697

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nedis biedt nu ook Gem Sound DJ apparatuur
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4274
- Eerste thuisprinter met internetverbinding
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4305
- Waterdichte camcorders van Sanyo
Trek je bijna op vakantie en wil je de strand- en waterpret vastleggen op video? Twee nieuwe camcorders van Sanyo zijn waterdicht, en ook zand- en stofbestendig.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4304


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Jo Caudron verlaat ONE Agency en richt Dear Media op
Jo Caudron, een van de oprichters en CEO van ONE Agency, besliste onlangs om zijn bedrijf te verlaten en voor eigen rekening als consultant te beginnen werken. Hij richtte daarvoor een nieuwe structuur op met de naam Dear Media.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20221&style=99896
- Neen, Windows 7 is (nog) niet klaar
Microsoft ontkent het gerucht dat de finale versie (RTM) van Windows 7 al beschikbaar zou zijn
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20216&style=99896
- Een interactieve festivalgids bij NetEvents.be
NetEvents.be brengt een gids uit voor de muziekfestivals die zich tot november in BelgiŽ afspelen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20212&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- 1,5 miljard downloads voor de App Store van Apple
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/mac-news/1-5-miljard-downloads-voor-de-app-store-van-apple.cfm
- Neen, Windows 7 is (nog) niet klaar
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/neen-windows-7-is-nog-niet-klaar.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Facebook: alleen voor oudjes?
Er zijn geen zekerheden meer in het leven. Facebook bijvoorbeeld ziet al een tijdje zijn populariteit bij de studenten teruglopenÖ maar gelijktijdig lopen de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5700
- Silverlight 3 al voor de officiŽle lancering verkrijgbaar
De lancering van versie 3 van Silverlight heeft officieel pas over iets minder dan een week plaats, tegelijkertijd met de update van Expression Blend, maar de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5701
- De Focus van Herman Konings: genoegisme
Dat de economie een aanslepende en nogal verlammende buikgriep heeft, kan je bezwaarlijk onder stoelen en al helemaal niet onder banken steken.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5698

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Reclame en productplacement
http://computertaal.info/2009/07/16/reclame-en-productplacement/
- Aankondiging voor Safari 4 en QuickTime 10
http://computertaal.info/2009/07/16/aankondiging-voor-safari-4-en-quicktime-10/
- Stuur je naam naar Mars
http://computertaal.info/2009/07/16/stuur-je-naam-naar-mars/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Vodafone lanceert MyWeb als opvolger Live
16:21 - Vodafone lanceert ergens in de komende weken MyWeb, de opvolger van de huidige mobiele portal Live. MyWeb bestaat uit een startpagina op pc en mobiel met widgets en markeert het begin van Vodafone als software-aanbieder. »
http://tweakers.net/nieuws/61304/vodafone-lanceert-myweb-als-opvolger-live.html
- Anno 1404
woensdag - Voor wie ervan houdt langzaam een rijk op te bouwen, biedt de Anno-reeks een pittige uitdaging. Anno 1404 laat spelers onder meer handel drijven met het oosten, en dat speelt een cruciale rol op de weg naar de glorie. »
http://tweakers.net/reviews/1318/anno-1404.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


UBUNTU CD BINNENRIJVEN.
In tegenstelling tot wat je gewoon bent met Microsoft worden er quasi geen PC's of laptops verkocht met Ubuntu (of een andere Linux distro) op geïnstalleerd. Dat betekent dus dat je die ergens zult moeten gaan halen. In een computerwinkel? In een grootwarenhuis? Nee, vergeet het maar. Daar Ubuntu gratis is, is het voor deze bedrijven geen aantrekkelijk product en dus moeten we ons heil elders zoeken.
Ubuntu kun je op diverse manieren verwerven.
- De meest voor de hand liggende is dat je op de website van Ubuntu zelf gaat kijken en de versie die jij wenst, downloadt (1)
- Een andere manier is om gebruik te maken van de diensten van een Ubuntu Steunpunt (2). De Ubuntu gebruiker die langskomt zal je een Ubuntu CD aanbieden.
- Wil je een officiŽle CD dan kun je er eentje per post laten opzenden. (3)
http://www.ubuntu.com/getubuntu/download
http://www.ubuntu-be.org/nl/node/11
https://shipit.ubuntu.com/

UBUNTU: WELKE VERSIE HEB JE NODIG?
De laatste versie van Ubuntu is momenteel de versie 9.04 Jaunty Jackalope en die gaan we downloaden. De volgende versie staat reeds in de steigers en is voorzien op 9 oktober onder de naam Karmic Koala.
=> 32 of 64-bit versie?
Ubuntu heeft 32-bit en 64-bit versies. Mijn ervaring met de 64-bit versie op mijn AMD Sempron 3500+ laptop is goed en als je een 64-bit processor hebt Ė ongeacht of je nu meer of minder dan 3Gb RAM hebt Ė dan geeft de 64-bit versie sowieso een snelheidswinst van tussen de 5 à 10%.
De 32-bit versie werkt natuurlijk ook op een 64-bit processor.
=> downloaden
We gaan naar de webpagina http://www.ubuntu.com/getubuntu/download en kiezen daar in de dropbox onder 'Select a location' één van de drie locaties van Belgium uit. Klik nog niet op de groene knop 'Download Now' want verderop de pagina zijn nog de Custom Options aan te passen, waar je kunt kiezen tussen de 32 en 64-bit versie. Eens je keuze gemaakt kan het downloaden beginnen (net geen 700Mb want alles past mooi op één CD)
a.baudrez@gmail.com

UBUNTU: CD-BRANDEN
Het bestand dat je binnenhaalt is een .ISO (1) bestand. Standaard kan Windows daar niet mee overweg en als je het wil branden moet je er speciale software voor gebruiken. Kijk op (2) voor meer uitleg.
=> Bij problemen
Heb je problemen en je zou best wat hulp kunnen gebruiken, dan is het best om steun te vragen bij een Ubuntu steunpunt (3) of op het Nederlandse Ubuntu forum (http://forum.ubuntu-nl.org/index.php)
a.baudrez@gmail.com

http://nl.wikipedia.org/wiki/ISO_(bestandsindeling)
http://wiki.ubuntu-nl.org/UbuntuBranden
http://www.ubuntu-be.org/nl/node/11

TIP WORD 2007: MANUEEL WOORDEN AFKAPPEN
Woorden afkappen (ofwel 'hyphenation' in het Engels) zorgt ervoor dat een woord in stukjes gekapt wordt wanneer het te lang is voor de lijn. Word ondersteunt zowel automatische als manuele hyphenatie. Bij het manueel afkappen zal Word het document afzoeken naar tekst die afgekapt moet worden, en vraagt je of de voorgestelde optie jouw goedkeuring kan dragen.
Om de optie om manueel af te kappen te activeren in Word 2007, ga je als volgt tewerk:
- Binnen het document selecteer je de tekst die je wil afkappen.
- Op het tabblaadje Page Layout, kies je binnen de Page Setup groep "Hyphenation".
- Klik "manual".
Word zal nu de tekst afzoeken naar woorden om af te kappen, en jou suggesties voor het afkappen voorleggen.

TIP WORD 2007: HOE VIND JE EEN ALTERNATIEF WOORD IN WORD?

Word 2007 heeft een ingebouwde thesaurus, een woordenboek waar je synoniemen kan vinden. Hoe kan je die oproepen? In de ribbon, bij het tabblad Review, zit er bij het gedeelte "proofing" (spelcontrole) een button voor Thesaurus. Klik je die, dan wordt de research zijbalk geopend aan de rechterkant van je scherm. Selecteer een woord, en je zal bijvoorbeeld bij "maanden" vinden dat het de verleden tijd kan zijn van manen, en dan krijg je de alternatieven "aandringen, aansporen, oproepen, opwekken)...
Je zal bemerken dat er bij bovenaan deze zijbalk een uitklapmenu staat naast "Thesaurus:Dutch". Daar vind je de andere woordenboeken die je kan raadplegen.
http://www.lytebyte.com/2009/06/25/how-to-find-alternative-words-in-office-word/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...ULTRA VNC
Windows - freeware
Met deze software kan je anderen vanop afstand helpen, door via het internet toegang te krijgen tot hun computer. Je kan ook je eigen computer oproepen vanop gelijk welke plek je bent, enz. (Bron: Wim W)
http://www.uvnc.com/download/index.html

OLYMPUS: SOFTWARE UPDATES
Olympus heeft een update uitgebracht die voor alle camera's geldt, en waarvoor je met foto's in het RAW formaat nog meer kanten op kunt. Zo heb je nu meer artistieke filter-opties, en is er een nieuwe video-editor om films te maken.
http://www.olympus-consumer.com/nl/consumer/download.html

NEXUS RADIO

Windows - freeware
Met deze software kan je via het internet naar meer dan 15 miljoen songs zoeken en ze rechtstreeks downloaden, of naar meer dan 10.000 radiostations luisteren en ze opnemen. Je kan zelfs beltoontjes maken met de ingebouwde music trimmer. (Bron: WIm W)
http://www.nexusradio.com/download.php

KEEPASS PASSWORD SAFE
Windows - freeware
KeePass Password Safe is een gratis wachtwoordbeheerder en manager waarmee wachtwoorden eenvoudig en op een veilige manier zijn te beheren.
Moet u ook duizend-en-één wachtwoorden onthouden? Met de virtuele kluis van KeePass krijgt u een veilig hulpmiddel in handen. De eerste stap bij het gebruik van KeePass is het aanmaken van een nieuwe database. Denk hier goed bij na, want hoe beter de beveiliging (lees: wachtwoord), hoe veiliger uw data. U kunt KeePass ook zelf een (weliswaar moeilijk te onthouden) wachtwoord laten genereren. Dit genereren van een willekeurige wachtwoord gebeurt op basis van muisbewegingen, toetsaanslagen en beperkingen die u zelf instelt. Tijdens het aanmaken van de database bepaalt u tevens waar het bijbehorende, optionele sleutelbestand wordt bewaard. Een goede tip is om deze te bewaren op een usb-stick die u elders opbergt. Vervolgens is het een fluitje van een cent om wachtwoorden aan een KeePass-database toe te voegen. Een wachtwoord is desgewenst te voorzien van aanvullende details, zoals een URL of titel.
http://codecpack.nl/keepass.htm

PLAYBOY SCREENSAVER
Windows all - freeware - 1,5 MB
De playmate van de maand juni is Stefanie Spleiss, althans in Duitsland. Maar mooie dames in hun blootje spreken geen taal, enkel de lichaamstaal. Deze (Duitse) screensaver zal dan ook wellicht Nederlandstalige internauten aanspreken!
http://www.chip.de/downloads/Playmate-Screensaver-Juni-2009_37235885.html

SYSTEM INFORMATION VIEWER

Windows all - 1,3 MB - freeware
Met dit progje kan je je systeem helemaal aan de tand voelen, en uitvinden wat het allemaal bevat. Je krijgt informatie over de hardware van je pc, en bovendien bevat het progje verschillende tools om je systeem te tunen.
http://www.chip.de/downloads/System-Information-Viewer-SIV_32576485.html

PICPICK: SCREENSHOTS BEWERKEN
Win2000/XP/Vista - 1,2 MB - freeware
Een software waarmee je een screenshot kan bewerken; het bevat een capture tool, een beeldbewerker, een kleurenkiezer, een kleurenpalet, een meetlat met pixels, enz. Handig!
http://picpick.wiziple.net/

GNUCASH: JE DIGITALE CHEQUEBOEKJE
All OS - freeware
Deze software helpt je om je huishoudboekje bij te houden. Je kan je bankrekening bijhouden, je inkomsten en uitgaven. Het progje is open source.
http://www.gnucash.org/

VRIJDAG MACDAG: CHECKUP
Mac OS X - 17,66 MB - 40$
Dit is een progje dat je kan helpen om de werking van je Mac in het oog te houden en te verbeteren. Het heeft een heel duidelijke visuele interface, vol kleurtjes en dynamische icoontjes.
http://download.cnet.com/CheckUp/3000-18512_4-176637.html?tag=feed&subj=&part=rss

VRIJDAG MACDAG: SHARETOOL

Mac OS X - 11,75 MB - shareware $20
Een niet al te duur progje om vanop afstand toegang te krijgen tot je Bonjour diensten op jouw computer thuis of het netwerk op kantoor. Het verkeer wordt ook versleuteld via SSH, waardoor je een VPN creŽert.
http://download.cnet.com/ShareTool/3000-7240_4-198769.html?tag=feed&subj=&part=rss

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Het is een opvatting van de socialisten dat winst maken niet hoort;
ik meen echter dat verlies maken pas iets is dat niet hoort.
Sir Winston Churchill