Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
16/7/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 608 van 11/7/2009

Gegroet lezer,

Het was me het weekje wel: van extreme hitte naar onweders met plensbuien waarvan je meteen door en doornat werd, van de bikini op de ene dag naar de trui op de volgende - lekker afwisselend, in ons landje heb je tenminste elke dag iets anders ;)

Op nieuwsgebied is het weer Google dat de boventoon voert, vooral met de aankondiging dat er een Google OS komt. Niemand heeft er nog iets van gezien, maar alle media (kranten, tv, radio...) stonden er vol van. Pas einde volgend jaar zal je de eerste computer zien met het OS aan boord, en deze vroege aankondiging roept dan ook vragen op. Vooral als je denkt aan de Chrome browser: die werd niet eens aangekondigd, die wàs er gewoon, van de ene dag op de andere.

Waarnemers menen dan ook dat dit een slimme zet is van Google om een mogelijke aankondiging van Microsoft over de Gazelle de pas af te snijden. Over de Gazelle vindt u in dit nummer een artikel, dat verwijst naar een interview met de productverantwoordelijke bij Microsoft.

Hoe het ook zij: u kent ons standpunt over cloud computing, en Google zal alvast bij ons geen afnemer vinden bij dit OS. Maar misschien bent u wel te vinden voor Chrome OS (als het er ooit komt)? Laat het ons weten.

Wij wensen u alvast veel leesplezier, en hopen u volgende week bij leven en welzijn weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.GOOGLE ZENDT JE JE PASWOORD VIA SMS
Heb je een Google account, maar ben je je paswoord kwijt? Tot nu toe moest je dan eennieuw paswoord aanvragen, en geduldig naast je mailbox zitten wachten tot het verzonden was. Voortaan echter kan je dat paswoord als een sms ontvangen op je mobiele telefoon.
Handig. De meeste mensen hebben toch een mobieltje, en het mobiele nummer is meestal toch iets dat je jarenlang met je meedraagt. Alles wat je moet doen is om in je instellingen op Change Password Recovery Options klikken, je huidige paswoord ingeven en je mobiele nummer. KLaar is kees! Deze optie is wereldwijd geldig.(1)
Nog meer Google nieuws: voortaan kan je via Gmail bijlagen verzenden en ontvangen die tot 25 MB groot zijn. Maar let op: jouw correspondent kan nog altijd een e-mail adres hebben bij een provider die zo'n grote bijlagen niet accepteert. Best even informeren dus bij jouw correspondent! (2)
En tot slot: heb jij je ook al geŽrgerd aan het feit dat er zoveel "updaters" in de achtergrond meedraaien op jouw machine? Een van die updaters is die van Google: die moet ervoor zorgen dat Chrome en andere toepassingen automatische updates kan ontvangen. Welnu, volgens Google Blogoscoped zal je alvast één updater minder in je Task Manager zien: die van Google. Google zal voortaan gebruik maken van de Windows Task Scheduler om enkel op bepaalde intervallen te zien of er nieuwe updates zijn. Hoe je die Task Scheduler kan openen? Via Start / Programs / accessories / system tools. (3)
http://googlesystem.blogspot.com/2009/06/google-account-recovery-via-sms.html
http://googlesystem.blogspot.com/2009/06/gmail-increases-maximum-attachment-size.html
http://googlesystem.blogspot.com/2009/07/google-update-always-running-in.html

MICROSOFT SLIKT BRAAK-ADVERTENTIE TERUG IN
Om wat publiciteit te maken voor haar IE browser (broodnodige publiciteit, want het aandeel van IE blijft slinken), heeft Microsoft beroep gedaan op de reclamemakers. En die kwamen met enkele eigenlijk wel best leuke filmpjes af, gebaseerd op goed gevonden acroniemen: F.O.M.S. (fear of missing something - voor de Web slices in IE8), S.H.Y.N.E.S.S. (sharing heavily, yet not enough sharing still - om content beter te delen) en G.R.I.P.E.S. (Gritting Rage Internet Pathetically Extra Slow - voor de accelerator in de browser). Een van de eerlijkste filmpjes is O.M.G.I.G.P. (oh my God! I'm gonna puke - voor de private browsing mogelijkheid in IE8), want daarin wordt tenminste gezegd waarvoor dit eigenlijk dient: voor mensen die op pornosites gaan. In dat filmpje zie je een vrouw braken, wanneer zij ziet op welke site haar man zonet aan het surfen was. Het braken is heel realistisch - blijkbaar een ietsje té, want de advertentie werd ondertussen al teruggetrokken door Microsoft. Maar het internet zou het internet niet zijn als je het filmpje al niet terugvond op andere plekken op YouTUbe...
De eerste drie advertenties kan je bij PC World vinden; het laatste op onderstaande url.
http://www.pcworld.com/article/167617/microsoft_pushes_ie8_with_ads_that_are_actually_funny.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://news.cnet.com/8301-17852_3-10278063-71.html
http://www.youtube.com/watch?v=xB9fhjnJcB0

KOOP NU JE VOLGELINGEN OP TWITTER!
Wij dachten eerst dat het een stunt was, een goed bedachte reclame campagne van een pr-bedrijf. Maar het blijkt toch waar te zijn: uSocial, een Australisch marketingbedrijf gespecialiseerd in de sociale media, biedt nu aan om jou volgelingen te bezorgen op Twitter. Voor 87 dollar heb je 1.000 volgelingen. En je kan zelfs tot 100.000 volgelingen gaan, met één klik (op de betaalsite van je kredietkaart).
Wij ontvingen het aanbod in onze mailbox, en konden onze ogen niet geloven. Maar verschillende media bevestigen dat het aanbod wel degelijk écht is, en volgens uSocial zouden de mensen in rij staan om gebruik te maken van de dienst. Een 150 bedrijven hebben al volgelingen gekocht, en nog eens 80-90 campagnes zouden volgen.
Maar het zijn niet allemaal gekken die hun ijdelheid willen laten strelen. Neen, Twitter wordt hoe langer hoe meer gebruikt als marketing tool. Zo behoren een vrouw die Yogalessen wil geven tot de klanten, en een religieuze organisatie die het woord Gods wil uitdragen. Hoe de volgelingen gerekruteerd worden, is ons echter een raadsel.
Echt gelukkig zijn wij er niet mee. Twitter is op de weg om een verzamelpunt voor allerlei spammers te worden - steeds meer gebruikers zenden spam uit, maar vermelden in hun tweet een populaire hastag (#). Meubelfabrikant Habitat haalde zich onlangs nog de woede van de internauten op de hals door tags te gebruiken rond het protest in Iran, om bezoekers naar haar site te lokken.
Meer over dit groeiend probleem bij BBC en Tech Meme.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8130456.stm
http://www.news.com.au/technology/story/0,28348,25722397-5014239,00.html
http://www.techmeme.com/090702/p42#a090702p42

TWITTER EN SPAM: HET BEGINT PROBLEMATISCH TE WORDEN
Deelnemers van een populair anoniem forum, 4chan, hebben aangetoond hoe gemakkelijk het is om Twitter te spammen: zij maakten een aantal valse accounts aan op Twitter, en pushten via deze accounts de hashtage #gorillapenis tot in de lijst van de populaire onderwerpen. 4chan heeft, aldus CNet, al meer "heldendaden" op haar naam staan, waarbij bepaalde systemen misbruikt worden. Zo hackte de groep het stemsysteem van Time Magazine, om de meest invloedrijke persoon ter wereld te vinden: de hackers, als je ze zo kan noemen, slaagden erin de maker van de 4chan site te laten uitroepen tot meest invloedrijke persoon.
Nu werd dus een raid uitgevoerd op Twitter. Bij Cnet vind je een afbeelding van de instructies die op het web te vinden waren om de raid uit te voeren, in wat de groep "operatie Shitter" noemt. Deze praktijken zijn trouwens niet nieuw, en zijn een beetje te vergelijken met "Google Bombing". Daarbij slaagden internauten erin om Google zodanig te bewerken dat je, wanneer je "miserable failure" intikte, terecht kwam op de site van GW Bush.
Het valt echter te vrezen dat, nu grappenmakers de weg gevonden hebben naar Twitter, zulke grappen nog vaker uitgehaald zullen worden. En dan zal je nog meer onzin en nonsens vinden op Twitter dan er nu al staat, en is het hek voor spam helemaal van de dam...
http://mashable.com/2009/07/06/4chan-versus-twitter-round-one/
http://blog.searchenginewatch.com/090706-010005
http://news.cnet.com/8301-13515_3-10279618-26.html

GOOGLE BEGEEFT ZICH OP PAD VAN DE IMMOBILIËN
Dat Google steeds meer toepassingen bedenkt voor haar plattegronden en kaarten van Google Maps, dat is normaal. Door de kaarten te combineren met zoekfuncties en reclame, heeft Google er ondertussen een leuke lucratieve poot van haar zoekmachine van gemaakt.
Nu begeeft Google zich ook op het terrein van de immobiliŽn, een initiatief dat niet door iedereen gesmaakt kan worden - vooral niet door de klassieke spelers van de immobiliŽn markt. In AustraliŽ is Google namelijk begonnen met het vertonen van eigendommen die te huur en te koop zijn, gebaseerd op lijsten van immobiliŽnagenten. Die laatsten zien daardoor natuurlijk het bezoek aan hun eigen site verminderen. De meeste van deze agenten bieden zelf trouwens op de eigen site ook landkaarten aan waarop de te bezichtigen panden vermeld staan - maar bij Google worden dus àlle panden, van àlle agentschappen vermeld.
Je kan natuurlijk zeggen: jamaar, als ze niet willen dat Google hun panden vermeld, dan moeten zij hun lijsten maar niet doorgeven aan Google. Dat is natuurlijk een tweesnijdend zwaard. Want geven zij die lijsten niet door, dan staan hun panden niet bij Google, en die van de concurrerende agentschappen wel...
Meer over het initiatief bij het Australische The Age en bij het officiŽle blog van Google AustraliŽ. Wij zijn alvast benieuwd hoe de immobiliŽnwereld hier ten lande zou reageren indien ook hier een dergelijk initiatief opgestart wordt.
http://www.theage.com.au/technology/biz-tech/google-wants-a-bigger-slice-of-the-realestate-search-business-20090706-da4l.html
http://google-au.blogspot.com/2009/07/making-google-maps-even-more-useful.html

WIKIPEDIA MOBILE OFFICIEEL VAN START
Een uitstekend initiatief: voortaan kan je de Wikipedia ook via je mobieltje raadplegen. De mobiele versie van deze online encyclopedie was al een tijdje in bèta (en daarvoor alpha) te bekijken, maar nu is de site op een nieuwe server gezet, en klaar voor gebruik.
De site ondersteunt de iPhone, Kindle, Android, Palm Pre, en vertoont de Engelstalige en Duitse versie; aan andere talen wordt gewerkt. Je zal de site van op het mobieltje niet alleen kunnen raadplegen, maar ook bewerken. Hierbij valt het op dat het vooral iPHone gebruikers zijn die de site bezoeken. Tijdens de hele testperiode werden 10 miljoen pagina's getoond, maar sinds de site officieel gelanceerd werd (2 dagen geleden) moest zij wel uit haar pijp komen: de mobiele site kreeg maar even 2,3 miljoen hits te verwerken.
De verdere evolutie van de Wikipedia kan je lezen op de Wikimedia Twitter account.
http://twitter.com/WikimediaMobile
http://m.wikipedia.org/

TWITTER EN INTERNETTOEGANG GEBLOKKEERD IN CHINESE PROVINCIE XINJIANG
Wat in Iran niet lukte, de internettoegang afsnijden, lukt in China wel, waarmee China bewijst dat het een ijzeren greep op het land heeft. In het hele land werd de toegang tot Twitter geblokkeerd, en in de Chinese provincie Xinjiang werd zelfs de toegang tot het internet volledig afgesneden.
De reden voor deze maatregel? Er waren in deze provincie etnische rellen uitgebroken, waarbij de Oeigoeren een etnische minderheid die geconcentreerd leeft in deze provincie, in botsing kwamen met de overheid. Bij die rellen zijn al 140 doden gevallen, en werden meer dan 800 mensen gewond. China wou nu verhinderen dat beelden over deze gevechten via het internet verspreid zouden worden: het wil een strenge controle over de berichten die de wereld rondgaan over dit conflict.
Meer hierover bij PC World en bij Computerworld. Zo zie je maar weer dat vrijheid van meningsuiting nog altijd een heikel punt is, en dat het, ook in dit digitale tijdperk, heel goed mogelijk is om vrije communicatie aan banden te leggen...
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/167884/internet_twitter_blocked_in_china_city_after_ethnic_riot.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.computerworld.com/s/article/9135186/Internet_Twitter_blocked_in_China_city_after_ethnic_riot

LEZERS VERHEUGT U: 2 MILJOEN EBOEKEN GRATIS TE DOWNLOADEN
Van 4 juli tot 4 augustus wordt er een wereldwijde boekenbeurs gehouden op het internet: de World eBook Fair, die al voor de vierde keer plaatsvindt. En in tegenstelling tot de boekenbeurs in de "echte" wereld, waar de boeken peperduur verkocht worden, zal je hier geen cent moeten neertellen voor de boeken.
Tijdens de beurs zullen namelijk meer dan 2 miljoen e-boeken gratis gedownload kunnen worden, meestal Engelstalige literatuur. De boeken zijn afkomstig van het Project Gutenberg, de World Public Library, Digital Pulp Publishing, Internet Archive en een honderdtal eBoek bibliotheken.
Op onderstaand adres vind je een zoekmachine om het juiste boek te vinden; je kan selecteren op trefwoorden, exacte uitdrukkingen, op auteur of titel. Je kan zelfs zoeken op formaat (PDF of MP3), wat dus wil zeggen dat je ook audioboeken kan aantreffen in de collectie.
Je moet wel even geduld hebben, de zoekmachine lijkt traag te werken. Maar wij vonden meteen toch al wat interessante werken, zoals De Biezenstekker van Cyriel Buysse, boeken van Louis Couperus, Jaco Israel De Haan, en anderen. Geduld is een schone zaak!
http://66.175.80.129/WorldeBookFair/form/webfqualifiedSearch.jsp

MOZILLA BEGINT MET EEN GROTE VERZAMELING OPEN WEBTOOLS

Er zijn zoveel open webtools op het web, maar ze staan her en der verspreid op het web, en dus moeilijk te vinden. Mozilla is zich hiervan bewust, en heeft nu een lovenswaardig initiatief genomen. Het heeft namelijk een gids opgestart waar al deze open web tools te vinden zijn en alle mogelijke open bronnen voor ontwikkelaar.
In deze "Open Web Tools Directory" vind je tools in volgende categorieŽn: design, code, debut, test, deploy, docs. Om de gids te kunnen bekijken, moet je wel een van de nieuwste browsers hebben die canvas ondersteunen; Firefox 3.5, Safari 4, Chrome 2 of Opera 9 worden aangeraden.
De gids is wel nog niet af. Mozilla zal in de toekomst nog tools toevoegen waardoor het mogelijk wordt om commentaren te geven op de items op de lijst, en punten te geven.
https://labs.mozilla.com/2009/07/open-web-tools-directory/
http://tools.mozilla.com/
http://www.webpronews.com/topnews/2009/07/07/mozilla-starts-big-collection-of-open-web-tools

ENKELE VRAGEN BIJ HET CHROME OS VAN GOOGLE
Je hebt het nieuws ongetwijfeld gehoord - alle media stonden er vol van: Google heeft aangekondigd dat het nog dit jaar haar eigen besturingssysteem, gebaseerd op Chrome en met de naam Chrom OS, zal uitbrengen. Wordt Google daarmee een bedreiging voor Microsoft? En is een webgebaseerd OS zoals Chrome wel de oplossing?
Wij gingen te rade bij de verschillende tech sites waar nagedacht werd over enkele aspecten van deze aankondiging. Omdat er zoveel facetten zitten aan deze aankondiging, overlopen wij enkele punten, verspreid in twee artikels.
Om te beginnen: wat zou het Chrome oS eigenlijk zijn? Een op Linux gebaseerd, open source en lichtgewicht besturingssysteem, dat vooral in het begin voornamelijk voor netbooks bedoeld is. Alle webbgebaseerde toepassingen zullen kunnen draaien op het OS, en nieuwe technologieŽn kunnen geschreven worden in de bekende web-talen; omdat dat standaards zijn, zullen deze nieuwe apps ook gewoon op andere OS draaien, in de browser wel te verstaan.
Waarom Google dit doet? Uiteraard om Microsoft een hak te zetten, om de dominantie van Microsoft te doorbreken met alternatieven die simpeler zijn, webgebaseerd, en gratis - denk maar aan Gmail, Google Docs, de Chrome browser... Dat je Google nog meer toegang geeft tot al jouw activiteiten, is de prijs die je voor dit "gratis" moet betalen.
Momenteel hangt Google nog af van Microsoft, omdat de overgrote meerderheid internauten die gebruik maken van de Google diensten dat doen vanop een computer met het Windows OS erop. Door haar eigen OS te maken, wordt Microsoft uitgeschakeld (en Apple ook trouwens) en kan het een rechtstreekse interactie met de gebruiker opbouwen.
Een tweede vraag: waarom nog een apart OS maken, als er al Android bestaat? Volgens Google is Android bedoeld voor aan hele reeks toestellen, van mobiele telefoons tot set-top boxes, tot netbooks. Maar Google Chrome OS is bestemd voor mensen die het merendeel van hun tijd op het web doorbrengen, en voor computers die variŽren van gewone kleine netbooks tot volledig uitgebouwde desktop systemen.
Drie: zullen de pc-fabrikanten toehappen? Het antwoord lijkt eerder negatief - Chrome netbooks zullen complementair zijn aan Windows machines, maar hen niet kunnen vervangen. Denk bijvoorbeeld aan alle software die nu op Windows draait - eer die kritische massa gevonden is voor het Chrome OS, dat kan nog eventjes duren. Maar voor goedkope machines is Chrome wel degelijk een kandidaat.
Vier: hoe webgebaseerd kan/ mag een OS zijn? Want Google mag dan al beweren dat de meeste dingen op het web gebeuren, dit veronderstelt nog altijd wel dat dat web altijd en overal beschikbaar is. Wat zal je nog kunnen doen met een Chrome-netbook, wanneer je geen internet verbinding hebt?
Meer vragen worden gesteld en beantwoord bij Technolizer. Bij Techmeme vind je een selectie van artikels over dit onderwerp (schrik niet: zowat elke nieuwssite heeft een artikel over dit onderwerp uit, zo belangrijk wordt de aankondiging geacht...).
http://technologizer.com/2009/07/07/eleven-questions-about-googles-chrome-os/
http://www.techmeme.com/090708/p4#a090708p4

WAT DENKT DE INTERNAUT OVER CHROME OS?

Wie onze mening vraagt over deze aankondiging, kan die ook krijgen. Volgens ons moet Microsoft nog altijd niet gaan vrezen voor zijn toekomst. Er zullen altijd krachtige toepassingen zijn die krachtige computers (en een krachtig OS) nodig hebben; internet-toegang is nog altijd niet overal en altijd aanwezig; en bovendien: de prijzen voor de gebruikte bandbreedte liggen (vooral in BelgiŽ) veel te hoog om alle computerbewerkingen via het internet te laten verlopen.
Er is de software die onder dit nieuwe OS moet draaien. Linux is immers ook een prachtig besturingssysteem, maar alhoewel er fantastisch goede programma's zijn die de concurrentie met hun WIndows-evenknie best aankunnen, zoals Open Office, is er nog altijd niet die kritieke massa aan programma's die het overschakelen naar Linux echt uitnodigend maakt.
En dan is er nog dat addertje onder het gras. Google docs vereist nog altijd dat de documenten op het web staan - met Google Gears kan je er ook offline aan werken, maar welk bedrijf vertrouwt belangrijke documenten graag toe aan een opslagplaats "in the cloud"? Buiten het veiligheidsrisico is er altijd de core-business van Google die je in je achterhoofd moet houden: het bedrijf verkoopt reclame, gebaseerd op persoonlijke voorkeuren. Met andere woorden: het doorzoekt (weliswaar onpersoonlijk) jouw documenten. Wie heeft zin zijn hele hebben en houden aan Google toe te vertrouwen? Microsoft mag dan een monopolist zijn, maar het laat ons, eens de software (o.a. besturingssysteem en Office kantoorsuite)aangekocht, netjes met rust. Wat Google wil doen met onze documenten is nog altijd de vraag.
Wat vinden onze lezers van dit initiatief van Google? U kan uw commentaar kwijt in de reacties op dit artikel.
http://googleblog.blogspot.com/2009/07/introducing-google-chrome-os.html

ONLINE RADIO'S ZIJN (VOORLOPIG) GERED
... alhoewel je deze kop toch met een korrel zout moet nemen. Zoals je wellicht weet werd het voortbestaan van online muziekdiensten zoals Pandora, die webradio's of webcasters genoemd worden, bedreigd, omdat de auteursrechten maatschappijen in de VS eisten dat zij veel hogere bijdragen zouden betalen. Die bijdrage zou 0,19 per song bedragen voor elke song die gestreamd werd. En dat zou voor de webcasters, die vaak niet zoveel inkomsten hebben, de doodsteek betekend hebben.
Nu is er dus, na twee jaar onderhandelingen, een akkoord bereikt. De meeste artikelen noemen het triomfantelijk een overwinning voor Pandora en Co, maar weblog Techdirt stelt hier toch vragen bij.
Je moet namelijk weten dat er nu overeengekomen is dat de webcasters maar liefst 25% van hun inkomsten zouden afdragen, minstens, en dat er een minimum verschuldigd is van 25.000 dollar. En dat terwijl de klassieke zenders gemiddeld 3 tot 4% van hun inkomsten afdragen (aan componisten, songschrijvers, uitgevers).
En je kan je natuurlijk ook afvragen waarom de webcasters überhaupt geld moeten betalen. Sites zoals Pandora maken immers gratis reclame voor artiesten: via het systeem van voorkeuren laten ze jou kennis maken met andere, gelijkaardige artiesten, waarvan je dan de muziek kan aankopen.
De deal die nu bereikt werd tussen de webcasters en de auteursrechtenmaatschappijen is, aldus Techdirt, is voor iedereen een slechte zaak, behalve voor auteursrechtenmaatschappij SoundExchange en het RIAA. Voor de muziekliefhebber, maar ook voor de webcasters. Pandora heeft al aangekondigd dat het haar gratis aanbod sterk zal verminderen; wie meer dan 40 uur per maand wil luisteren, zal moeten betalen. Eerder was de toegang tot de gratis dienst al afgesloten voor de Europeanen, ook omwille van de auteursrechten.
http://techdirt.com/articles/20090707/1657295475.shtml
http://www.nytimes.com/2009/07/08/technology/internet/08radio.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

TWITTORATI: TWITTER TRENDS GECOMBINEERD MET DE BLOGOSFEER
Technorati, bekend van haar zoekmachine voor blogs, heeft in samenwerking met Sawhorse Media, dat verschillende Twitter aggregator sites gemaakt heeft, Twittorati.com gemaakt, waar volgens haar "de blogosfeer en de twittersfeer elkaar ontmoeten".
Deze nieuwe dienst verzamelt tweets van bekende blogs. Gebruikers kunnen de tweets filteren op onderwerp, zien wat de meest getweete blogpostings zijn, en de trends in blogosfeer en twitter vergelijken.
Momenteel zijn er enkel tweets van de Top 100 bloggers die op Technorati voorkomen, maar na verloop van tijd zouden ook andere actieve bloggers opgenomen worden. Dit nieuwe initiatief is eigenlijk alleen maar logisch. Heel wat bloggers gebruiken Twitter om aandacht te vestigen op hun artikels; vele twitteraars ontdekken via tweets nieuwe en interessante blogs. Deze site kan de brug slaan tussen beiden. Bovendien heeft Technorati een goede techniek om de "authoriteit" van een blog vast te stellen, wat spam (vermoedelijk) tegen kan gaan.
http://www.marketingvox.com/twittorati-weds-twitter-trends-to-blogosphere-044561/?utm_campaign=newsletter&utm_source=mv&utm_medium=textlink
http://twittorati.com/

GOOGLE: PDF VIEWER EN CREATIVE COMMONS

Zullen we het, voor de verandering, eens over Google hebben? Soms zou je immers vergeten dat Google eigenlijk een zoekmachine is - althans, daarmee is het bedrijf groot geworden: nu is het een grossier in reclame...
Welnu Google heeft weer twee nieuwigheden toegevoegd aan haar zoekmachine. Om te beginnen een PDF viewer. Tot nu toe was het zo dat, wanneer een van de zoekresultaten een .pdf bestand was, je ervoor kon kiezen om dit bestand als html te lezen, in plaats van het te openen in de (o zo trage) Acrobat Reader.
Dat werd nu verbeterd: Google heeft een PDF viewer geïntegreerd in de zoekresultaten, waardoor de PDF bestanden omgezet worden in PNG formaat, maar waarbij de bestanden nog altijd doorzocht kunnen worden, en je nog altijd een stuk van de content kan kopiŽren. Nog niet alle bestanden kan je zo openen in de viewer; wellicht komt dit doordat Google de conversie niet instant doet, maar op voorhand, en zijn nog niet alle bestanden omgezet en geïndexeerd. (1)
De tweede nieuwigheid is dat je bij het zoeken naar afbeeldingen bij Google kan bepalen dat je bij de resultaten enkel afbeeldingen wilt hebben met creative commons licentie, wat wil zeggen dat je deze afbeeldingen ook mag gebruiken voor reproductie. Eerder had Yahoo al een dergelijke tool toegevoegd aan haar zoekmachine, en het was eigenlijk verwonderlijk dat Google zo lang achterbleef met deze stap. Je kan kiezen tussen "labeled for reuse," "labeled for commercial reuse," "labeled for reuse with modification," of "labeled for commercial reuse with modification" (2)
http://googlesystem.blogspot.com/2009/07/googles-pdf-viewer-for-search-results.html
http://www.webpronews.com/topnews/2009/07/09/google-image-search-acknowledges-usage-rights

ENDEMOL MAAKT MENGELING VAN STARACEDEMY EN WEB 2.0
Het indie label NoMajorMusik zal samen met productiehuis Endemol een miniserie maken die draait rond het debuut van een bandje, gemaakt door internauten. Noem het een mengeling van Star Academy (of Idool, X-Factor), met het Web 2.0.
In Frankrijk loopt Star Academy al 8 seizoenen, en er begint sleet op te komen. Ondertussen zijn er op het web verschillende sites ontstaan waar beginnende groepen faam kunnen verwerven, zoals MySpace en het videoplatform YouTube. Het idee is dus dat Endemol gaat samenwerken met de site NoMajorMusik. Daar kunnen de internauten enkele euro inzetten op een groep of artiest, om hem/haar te helpen om een single of een album te maken. De artiesten die zo verkozen worden zullen dan gevolgd worden door Endemol: van repetities tot optredens en de opname van het album. Het geheel zal dan in de vorm van webisodes gegoten worden - korte aflevering, speciaal voor het web, en onder de naam "The Road of Fame" op het web ten tonele gevoerd worden.
Wij zijn alvast benieuwd of het internet evenveel magie heeft als de tv en de mensen kan meeslepen en laten meeleven met de ontluikende artiesten, zoals de huidige Idool en co het in de afgelopen jaren hebben gedaan!
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/40561/endemol-va-faire-de-la-tele-sur-le-web-2-0.shtml
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


KLACHTEN OVER BATTERIJDUUR IPHONE 3GS
De iPhone 3Gs is heel leuk - hij kan meer, en hij kan het sneller. Alleen: hij kan het niet lang. Dat is een vaak gehoorde klacht van iPhone bezitters. Hun toestel houdt het blijkbaar geen dag uit zonder pitstop aan een of ander stopcontact om bij te laden.
Apple is zich bewust van het probleem. Op haar eigen website raadt het gebruikers aan om enkele van de mogelijkheden op de iPhone uit te schakelen om energie te besparen - inbegrepen het gebruik van het snellere 3G netwerk.
"Je kan nu eenmaal maar een beperkte energie in een beperkte ruimte persen", aldus een waarnemer. Op de dag dat het toestel uitkwam, had het bedrijf IFixIt, dat herstellingen uitvoert, het toestel al ontmanteld om te zien wat er onder de motorkap stak. Het kwam tot de vaststelling dat er voor de batterij 15% minder ruimte voorzien was dan in de originele iPhone.
Nu is het batterijleven van een toestel erg moeilijk te schatten; het is volkomen afhankelijk van het gebruik dat je ervan maakt: het aantal gesprekken, de lengt, het volume aan mails en sms dat je verzendt/ontvangt, hoeveel je surft. Gebruik je de iPhone enkel om te bellen, dan houdt hij het een uur minder lang uit dan het vorige model, aldus het magazine Consumer Reports. Maar mensen willen meer dan gewoon bellen met de iPhone, want anders kochten zij toch gewoon een simpel mobieltje, niet? En bij die andere apps zitten heel wat energieverslinders.
Maar heb je diezelfde problemen dan niet bij andere smartphones? Jawel hoor: nu de toestellen steeds meer kunnen, heeft bijvoorbeeld ook de Palm Pre last van een snel uitgetelde batterij. Maar er is wel een groot verschil: bij dit toestel kan je gemakkelijk de batterij vervangen, en kan je dus thuis de deur uitgaan met een reserve batterij. Bij de iPhone kan je het toestel niet eens openen...
http://www.latimes.com/business/la-fi-iphone3-2009jul03,0,2546606.story

MOET ER EEN KLAVIER KOMEN VOOR DE IPHONE?
Een slim idee. De internauten gebruiken immers hun iPhone steeds vaker, om te mailen, te surfen, enz. Maar echt comfortabel kan je het niet noemen, te moeten typen op dat kleine klavier op het scherm. Daarom is het misschien wel interessant om een apart klavier te kunnen kopen, waaraan je de iPod dan kan koppelen via Bluetooth. Een afbeelding van dit ontwerp vind je bij het tech blog Crave.
Zulke klavieren bestaan al voor de Palm Pilots, en voor de Palm Treo: het zijn opvouwbare klaviertjes, die je gemakkelijk kan meenemen op reis.
En eigenlijk bestaaat zo'n klavier er al. Maar het probleem ligt bij Apple: het ondersteunt gaan Bluetooth. Er zijn wel verschillende hacks mogelijk, aldus Crave, om het klavier toch aan te sluiten aan je iPhone, maar handig is het niet. Wij zijn alvast gewonnen voor het idee van zo'n extern klavier, en hopen voor de iPhone bezitters dat het er gauw komt.
Bij Crave lees je er meer over, en vind je ook de hacks.
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10279971-1.html?tag=mncol;txt
MOPHIE: EEN ELEGANTE OPLOSSING VOOR HET PROBLEEM MET DE BATTERIJEN IN DE IPHONE
Vele internauten die in het bezit zijn van een iPhone, klagen over de beperkte duur van de batterijen. Je wil immers zoveel mogelijk doen met het toestel (het kan dan ook erg veel!), en dat trekt de batterijen heel snel leeg. Bij andere toestellen kan je daar een mouw aan passen, door een reserve batterij mee te nemen en halverwege de dag van batterij te wisselen. Bij de iPhone kan dat niet, want Apple heeft ervoor gezorgd dat je het toestel niet gemakkelijk (om niet te zeggen: onmogelijk) kan openen.
De fabrikant Mophie is met een elegante oplossing gekomen: een extra batterij, die als een omhulsel gelegd wordt rond de iPhone. De batterij dient dus eigenlijk ook als bescherming voor je iPhone. Je moet de iPhone in het onderste deel van de Mophie stoppen, waar het aangesloten wordt op de Apple connector. Het bovendeel schuif je dan via de bovenkant op het toestel, om een mooi geheel te krijgen.
Met deze add-on batterij kan je dubbel zo lang genieten van je iPhone. Nadeel is wel dat de iPhone ook wat groter en zwaarder wordt. Maar omdat de Mophie eerst zichzelf zal laten leeglopen, en dan pas de batterij van de iPhone, kan je halverwege de dag de Mophie verwijderen, zodat het toestel terug wat lichter wordt. Het herladen geschiedt in omgekeerde volgorde: eerst wordt de iPhone zelf geladen, dan pas de Mophie.
Een slim idee. Nu nog een invoerder vinden voor Europa, en de iPhone gebruikers zullen heel wat gelukkiger zijn met hun toestel!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/167885/mophie_cures_iphone_battery_woes.html?tk=nl_dnx_t_crawl

DE GAZELLE BROWSER VAN MICROSOFT
De wereld mag dan al op zijn kop staan nu Google aangekondigd heeft dat het een besturingssysteem wil maken, Chrome OS, maar er is nog dat "kleine" spelertje, Microsoft, dat ook nog plannen op stapel heeft staan. Een daarvan is Gazelle. Daarbij gaat Microsoft van hetzelfde principe uit als Google: dat de browser het besturingssysteem vervangt als hart van de personal computer.
Bij CNet kan je een interview lezen met Helen Wang van Microsoft, die een tipje van de sluier oplicht over de plannen van Microsoft. Volgens haar moet de browser meer reageren zoals Windows het doet: ervoor zorgen dat de verschillende webtoepassingen beschermd zijn van elkaar, zelfs wanneer zij op een en dezelfde site draaien. Meer info lees je in het artikel.
Nu is het maar te hopen dat Google en Microsoft op dezelfde wijze behandeld zullen worden. Indien Microsoft haar browser niet mag verweven met het OS, dan moet hetzelfde gelden voor Google met haar Chrome en Chrome os. Denk je niet?
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10280270-56.html?tag=nl.e703

VLC 1.0 EINDELIJK UIT, NA 10 JAAR!

De uitstekende open source mediaplayer VLC is nu eindelijk uit in versie 1.0, na meer dan een decennium werk. De nieuwe versie, die de codenaam Goldeneye draagt, biedt ondersteuning voor zowat elk sooft videoformaat, en heeft ongelooflijk veel mogelijkheden.
VLC is eigenlijk in 1996 ontstaan als een academisch project in 1996 van een groep studenten aan de Ecole Centrale de Paris, toen het nog VideoLAN genoemd werd. Zij wilden client en server componenten maken om streaming video over een netwerk te kunnen stralen. In 2001 werd de broncode onder een GNU General Public Licence uitgebracht, waardoor derden mee konden helpen in de ontwikkeling van de software. En sindsdien zijn er ontelbare internauten die het programma van nog meer mogelijkheden voorzien hebben.
Zo kan je in deze nieuwe versie instant pauzeren, on^the-fly opnemen, frame per frame terugspelen, worden ondertitels beter verwerkt, en is er betere ondersteuning voor verschillende mediaformaten. VLC kan je o.a. gebruiken voor het streamen van video via jouw thuisnetwerk, of om videobestanden te hercoderen. De nieuwe versie kan gratis gedownload worden op onderstaand adres.
http://www.videolan.org/
http://arstechnica.com/open-source/news/2009/07/vlc-10-officially-released.ars
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Telenet trekt de prijzen op van de Shakes, de abonnementen waarin producten gecombineerd worden.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=lHiioYhawhQfGxfDCW5eMT8bsueczqZ15ZScBh

*** Symantec onthult een nieuw model voor gebruikersbeveiliging, met als codenaam 'Quorum'; de betaversies van Norton Internet Security en Norton AntiVirus 2010 kunnen vanaf nu gedownload worden.
http://www.norton.com/nis2010beta
http://www.norton.com/nav2010beta

*** Fujitsu introduceert stijlvol, krachtig en robuust mini-notebook in drie moderne kleuren; het eerste wereldwijde mini-notebook van Fujitsu, de Fujitsu M2010, komt in een erg stijlvolle uitvoering.
http://be.ts.fujitsu.com

*** In Schotland wordt het grootste rekencentrum ter wereld gepland.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090708005

*** De Blackberry Storm smartphone zal in BelgiŽ te verkrijgen zijn bij Base; het toestel heeft een Ďclickableí touchscreen.
http://www.base.be/base/en/home/offer/internet/blackberry/page.aspx/3649
http://www.base.be/page.aspx/4955

*** De Nederlandse overheid heeft verkeerde cijfers verstrekt bij de rapportage over de kosten van ict-projecten. De werkelijke ict-kosten liggen stukken lager, bezweert het ministerie van BZK.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=HnJ+NkAiQfGPqHmWhhHHH1

*** PandaLabs rapport: Trojans verantwoordelijk voor 70 procent nieuwe malware afgelopen kwartaal
http://www.pandasecurity.com/

*** Vodafone zou de markt van de e-readers betreden, en komt in de herfst in Duitsland uit met een e-book lezer
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/5H8Zi9YfYho/

*** Voor het eerst kan een internationaal sport evenement live worden bekeken via de iPhone of iPod Touch. Wielerliefhebbers kunnen via http://m.nos.nl/ de Tour live volgen.
http://m.nos.nl

*** Finjan blokkeert een nieuwe zero-day aanval via een fout in de Microsoft Video ActiveX Control
http://vocuspr.com/VocusEU/Url.aspx?517692x3183645x-2090550xa342
http://vocuspr.com/VocusEU/Url.aspx?517692x3183644x-2608544xa342

*** Belgacom TV lanceert nieuwe zender Anne, met "muziek van bij ons".
http://www.anne.be
http://www.belgacomtv.be

*** Spammen met verkorte URLís neemt hoge vlucht
http://www.symantec.com

*** Parkeergeld betalen met het mobieltje zit in de lift
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090708024


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


GNOSIS: THE ONEIRONAUT, AND THE COMA
[elektronica/alternatieve pop] Diepe drums, een laag tempo, een traag voortslepende melodie. Heavy metal, maar dan aan een vertraagd tempo. Eigenlijk niet slecht. Zoals gewoonlijk bij Jamendo is het album gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/48109

PURE & NATURAL: ECLATEZ VOUS!
[pop] Plan je een feestje? Dan kan je alvast met dit nummer de mensen de dansvloer opkrijgen. Vrolijke dansmuziek, in een gezellig tempo. Zomerse pret verzekerd!
http://www.jamendo.com/en/album/48107

TOM HEALD - UNFINISHED BUSINESS
[easy listening] Een akoestische gitaar, simpele melodietjes, in verscheidene stijlen. Soms laat de kwaliteit van de opname iets te wensen over, maar dat doet niets af aan de songs. Wij waren bijvoorbeeld erg onder de indruk van "The Simple Truth", erg mooi. Het album met 8 songs is gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/48103

THE BYC - COMING OUT THE BOX SWINGING
[dance electro] Hop die beentjes van de dansvloer! Uitstekend gemaakte dance, erg opzwepend, in verschillende ritmes, soms wat trager, dan wat sneller - het ene is house, het andere breakbeet, nog een ander R'nB mix. Plezier verzekerd. Het hele album telst 11 songs. Gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/48090

LA CRONICA DE LOS PAYASOS MUDOS
[acid rock] Ben jij een fan van muziek uit de tijd van Yes, Emerson Lake & Palmer en co? Dan zal dit album je wel bevallen, want het grijpt rechtstreeks terug naar die tijd. Snerpende gitaren, tegentijden in de ritmes, het samenspelen van instrumenten, waardoor deze muziekstijl ook wel symfonische rock genoemd werd. Het album telt 8 erg gevarieerde nummers
http://www.jamendo.com/en/album/48093


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ik ben klaar om mijn Maker te ontmoeten.
Maar of mijn Maker klaar is voor de grote beproeving om mij te ontmoeten,
dat is een andere zaak.
- Winston Churchill -

De nieuwe oogstBEST HISTORY SITES
Zoals de titel het aangeeft, vind je op deze portaalsites links naar de beste sites op het net die over geschiedenis gaan. De sites werden ook ingedeeld naar onderwerp (middeleeuwen, Amerikaanse geschiedenis, vroeg moderne geschiedenis in Europa, geschiedenis van WOII, kunstgeschiedenis, enz. Een uitstekende bron! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.besthistorysites.net/

PIMTIM: MARKPLAATS VOOR CREATIEF TALENT

Ben je op zoek naar grafisch talent? Dan kan je op deze site wellicht je gading vinden. Het is een marktplaats, waar enerzijds opdrachtgevers op zoek naar een logo, website, banner, printwerk enz. een kunstenaar kunnen uitzoeken, en anderzijds de creatievelingen zichzelf kunnen aanprijzen en deelnemen aan projecten. Als gewone bezoeker kan je ook bladeren doorheen de profielen van kunstenaars, om te zien wat zij zoal gemaakt hebben (kijk bij "Find a project"). Leuke spullen, wat een creativiteit!
[Taal: Engels]
http://www.pimtim.com

IS HET EEN SCHRIKKELJAAR?
Kijk. Er zijn zo van die websites die maar één ding doen, en ze doen het goed. Zoals deze. Daar kom je namelijk te weten of dit jaar een schrikkeljaar is (leapyear). Is it a leapyear? En het antwoord is dus: NO! (Bron: A. Baudrez)
[Taal: Engels]
http://isitaleapyear.com/

ICONFINDER
Op zoek naar een icoontje voor een werkstuk, een website, of andere grafische illustratie? Dan is deze site ongelooflijk handig. Hier moet je gewoon een trefwoord invoeren, zoals download, folder, delete, en dergelijke meer, en je krijgt de bijhorende icoontjes. Met telkens uiteraard de informatie over de bijhorende licentie. Om te bookmarken!
[Taal: Engels]
http://www.iconfinder.net

HP GRATIS CURSUSSEN
HP heeft een groot aantal cursussen en lespakketten, die je gratis mag downloaden. Je moet je wel even registreren. Digitale fotografie, Adobe Photoshop, hoe scannen, omgaan met Vista, tips voor Word, Powerpoint en Excel, troubleshooting bij pc's, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://h30187.www3.hp.com/all_courses.jsp

31 NUTTIGE TWITTER PLUGINS VOOR WORDPRESS

Twitter is uitgegroeid tot een nieuwe vorm van communicatie op het internet. Er zijn zoveel toepassingen ondertussen die op Twitter gebaseerd zijn: om muziek te delen, om de Twitter database te doorzoeken, enz. Dit artikel bespreekt enkele tools die bloggers die hun blog bij Wordpress hebben staan kunnen gebruiken. Van Twitter Tools, dat je blog en je Twitter account integreert, en TwitterDash, dat de tijdslijn van je Twitter-vrienden in je dashboard versmelt, tot Thread Twitter, dat de tweets nest met reacties, en Twitt-Twoo, waarmee je je Twitter status kan updoaten vanuit de zijbalk van je blog. Om te experimenteren! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.1stwebdesigner.com/resources/31-useful-twitter-plugins-for-wordpress-to-choose-from/

FIIS: MUZIEKZOEKER
Deze zoekmachine is gespecialiseerd in muziek; je geeft er de naam van een artiest of song in, en krijgt links naar plekken op het web waar je de muziek kan beluisteren in streaming formaat. Het gevonden resultaat kan je dan afspelen, de bijhorende video bekijken, of delen via de sociale netwerken. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.fliis.com/

ABANDONIA: SPELLETJES IN OVERVLOED

Het Walhalla voor de games-fanaat, vooral voor gamers die van oude spelletjes houden, ook in DOS. Er zijn handige filters om de site te doorzoeken; zo kan je bijvoorbeeld enkel arcade games, in ASCII vinden. (Tip: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.abandonia.com/en/game/all

40 VERSE GRATIS FONTS OM JE DESIGN STERKER TE MAKEN
Bij het ontwerpen van een website is de keuze voor het lettertype (font) erg belangrijk. In dit artikel vind je 40 nieuwe lettertypes die je kan downloaden en gratis gebruiken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.instantshift.com/2009/07/05/40-fresh-free-fonts-to-enhance-your-designs/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DE GROTE GRIEPMETING
Heb jij ook de voorspelling gehoord dat er einde augustus 5 mensen per dag zullen sterven aan de Mexicaanse griep, en dat er tegen dan 3 miljoen mensen besmet zullen zijn? Ons lijkt dit schromelijk overdreven, maar wij zijn dan ook geen professor of viroloog. Jij kan in elk geval meewerken aan het meten van de verspreiding van het griepvirus, via deze website. OP een landkaart kan je zien of de griep jouw buurt nadert.
[Taal: NL]
http://www.degrotegriepmeting.nl/aanmelden
http://www.degrotegriepmeting.nl

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: IN MEMORIAM
Een nuttige site, een site echter waar je jouw gezicht eigenlijk liefst nog niet ziet verschijnen: hier vind je namelijk de overlijdensberichten terug die in de aangesloten kranten van deze persgroep verschenen zijn. Voor deze persoon kan je dan online een herdenkingspagina maken, waarop bezoekers hun medeleven kunnen betuigen. Je kan er ook zoeken naar overlijdens. (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://www.inmemoriam.be/nl

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GEZONDHEIDSLOKET
Deze site is een combinatie van portaalsite en zoekmachine, gespecialiseerd in gezondheid. De makers zouden wel eens de gebruiksvriendelijkheid van de site moeten controleren; wanneer je naar "rubrieken" gaat met de Firefox browser, dan konden wij bij ons bezoek geen onderwerp aanklikken (de verschillende onderwerpen verschijnen, doch slechts even, om weer te verdwijnen). In IE deed het probleem zich niet voor. Zijn er nog lezers met Firefox die dit probleem hebben, of ligt het aan onze persoonlijke configuratie? (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://www.gezondheidsloket.nl/index.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: NEAVE
Paul Neave is een interactieve ontwerper. Dat zal je meteen zien wanneer je zijn site bezoekt. Van Games tot tv, 3D, fractals: je vindt het allemaal op deze site. Knap gemaakt!
[Taal: Engels]
http://www.neave.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ETERNAL MOONWALK

Waarin een klein landje groot kan zijn: in samenwerking tussen Mortierbrigade en Group94 werd Eternalmoonwalk.com gemaakt, waar internauten uit de hele wereld konden meewerken aan de eeuwige moonwalk, een eerbetoon aan de zopas overleden popster Michael Jackson. De site is uitgegroeid tot een wereldsucces, en het Vlaamse bedrijf Hostbasket, dat de site hostte, heeft heel wat volk over de vloer gekregen - zonder een krimp te geven!
[Taal: Engels]
http://www.eternalmoonwalk.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE 50 BESTE FILMTRAILERS ALLER TIJDEN
Ben jij een filmfan? Dan zal je ongetwijfeld heel wat films gezien hebben van dit lijstje, dat de 50 beste filmtrailers ooit bevat. Er zijn klassiekers bij, zoals Alien, Pulp Ficton, maar films waarvan wij nog niet gehoord hadden zoals Little Children. Het doet je in elk geval stormen naar de cinema!
[Taal: Engels]
http://www.ifc.com/news/2009/06/50-greatest-trailers.phpBezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Gsm-netwerk loopt vast op porno
TOKYO - Japanners doen alles met mobieltjes. Ook porno downloaden. Vanwege de populariteit van seksfilms...
http://www.ad.nl/externallink.jsp?articleId=3349715
- Microsoft waarschuwt: beveiligingslek
REDMOND - Softwaregigant Microsoft heeft gewaarschuwd voor een beveiligingslek in zijn internetbrowser Internet Explorer, waardoor hackers mogelijk...
http://www.ad.nl/multi-media/3349062/Microsoft_waarschuwt_beveiligingslek.html
- Websurfer laat Twitter links liggen
ROTTERDAM - Internetgebruikers maken nog nauwelijks gebruik van het nieuwe supersnelle medium Twitter en...
http://www.ad.nl/multi-media/3348660/Websurfer_laat_Twitter_links_liggen.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Gratis tekenprogramma
HeliosPaint is een gratis tekenprogramma dat veel meer mogelijkheden biedt dan het Paint-programma van Windows.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26702
- Via een pasje toegang tot de harde schijf
Het Duitse Freecom komt met een externe harde schijf waarop gegevens worden beveiligd door een unieke toegangskaart.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26700
- Fraaie speakers voor op je bureau
De Altec Lansing Expressionist Plus (FX3021) is een opvallend vormgegeven speakersetje. Deze bestaat uit twee bijzonder kleine speakertjes en een wat grotere subwoofer.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26699

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Eerste thuisprinter met internetverbinding
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4305
- Tivoli Audio bouwt toren van Babel na
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4237
- Waterdichte camcorders van Sanyo
Trek je bijna op vakantie en wil je de strand- en waterpret vastleggen op video? Twee nieuwe camcorders van Sanyo zijn waterdicht, en ook zand- en stofbestendig.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4304


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Gmail en Google Apps eindelijk uit bèta
Na vijf jaar heeft Google aangekondigd dat haar online maildienst Gmail niet langer in bèta is. Google Calendar, Google Docs en Google Talk zijn eveneens bevrijd van hun bèta-etiket, terwijl Google ook de onderdelen van haar GAPE-suite (Google Apps Premier Edition) geüpdate heeft naar 'afgewerkt product'. Toch even zeggen dat 'afgewerkt product' niet wil zeggen dat het niet verder ontwikkeld wordt.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20181&style=99896
- Nascom ontwikkelt een toepassing voor het noteren van de werkduur
Nascom heeft met Timy een tool ontwikkeld waarmee de uren geregistreerd kunnen worden die de medewerkers van een bedrijf presteren. Deze toepassing is gebaseerd op Basecamp (het befaamde system management project) en werd ontwikkeld in Flex, Flash en Adobe AIR.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20184&style=99896
- Truvo lanceert haar eerste sociale site
Truvo, de partner bij uitstek voor reclame en plaatselijke zoekopdrachten, lanceert haar eerste sociale site www.truvo.com
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20177&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Windows 7 duurder in Europa?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-duurder-in-europa.cfm
- Symbian: de stichting boekt vooruitgang
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/symbian-de-stichting-boekt-vooruitgang.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Google brengt haar eigen besturingssysteem uit
9 maanden nadat het de Chrome browser lanceerde zorgt Google opnieuw voor opschudding met haar eigen besturingssysteem: Google Chrome OS.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5690
- Een bug in ActiveX treft de gebruikers van IE6 en 7
De beveiliging van de Microsoft producten heeft (alweer) slechte punten gekregen: de uitgever heeft toegegeven dat er een zwakke plek zit in een ActiveX...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5686
- De Focus van Patrick Steinfort: Start-ups in overvloed
De ergste economische crisis van deze eeuw (en de vorige) lijkt de "cyber" ondernemers duidelijk niet af te schrikken. De start-ups schieten immers als paddenstoelen uit de grond, gesteund door...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5681

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Landen met de meeste cybercriminelen
http://computertaal.info/2009/07/09/landen-met-de-meeste-cybercriminelen/
- Meer games spelen én kopen dankzijÖ
http://computertaal.info/2009/07/09/meer-games-spelen-en-kopen-dankzij/
- Google Chrome OS
http://computertaal.info/2009/07/09/google-chrome-os/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- EC: jongeren laten betalen voor content heeft hoogste prioriteit
Eurocommissaris Viviane Reding heeft de strategie van Europa voor de digitale economie toegelicht. Het toegankelijker maken van digitale content heeft de hoogste prioriteit, omdat daarmee de piraterij moet worden teruggedrongen. »
http://tweakers.net/nieuws/61174/ec-jongeren-laten-betalen-voor-content-heeft-hoogste-prioriteit.html
- Belgische overheid legt dure sms-diensten aan banden
De Belgische overheid heeft strenge regels voor sms-diensten en betaalnummers uitgevaardigd. Zo moeten alle aanbieders een helpdesk hebben en krijgen de diensten een maximumtarief. Ringtones mogen hooguit twee euro per stuk kosten. »
http://tweakers.net/nieuws/61172/belgische-overheid-legt-dure-sms-diensten-aan-banden.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


LINUX: WELKE DISTRO KIEZEN?
We gaan weer verder met onze reeks over Linux, geschreven door A. Baudrez. Alhoewel het iets moeilijker leest, werden ook deze week de teksten in stukken gekapt, om de url's te kunnen in passen in onze CMS .
Aan het woord A. Baudrez, die een antwoord tracht te vinden op de vraag: welke distro te kiezen? Dat is één van de moeilijkste vragen, daar iedereen enderzijds zijn eigen verwachtingen heeft van de overstap naar Linux en anderzijds is de computerkennis van eenieder verschillend.
=> Welke criteria gebruiken?
Er zijn honderden diverse distro's[1], gaande van deze welke je helemaal zelf moet samenstellen vanuit de zuivere broncode, tot deze waar die quasi niks meer zelf moet doen.
=> Konsole
Een Windows gebruiker valt meestal in de laatste categorie en is helemaal niet (meer) vertrouwd met commando's ingeven in een Dos-omgeving. Echter, als je met Linux aan de rit gaat, wordt er soms gevraagd om via de konsole[2] commando's in te geven, of via een editor een configuratiebestand aan te passen. Daar Linux geen registry kent zoals Windows heeft ieder programma heeft zijn eigen lokaal configuratiebestandje waar je als gebruiker Ė mits de nodige rechten Ė toegang tot hebt.
[1] http://distrowatch.com/
[2] http://alleslinux.com/artikels/consolehandleiding.php

WELKE DISTRO KIEZEN? (VERVOLG)

=> Desktop
Daar waar je bij Windows maar één enkele desktop hebt Ė je kunt natuurlijk altijd nog naar de 'classic view' gaan Ė zijn er binnen Linux diverse Window Managers en Desktop Environments[3]. De twee bekendste zijn KDE[4] en GNOME[5]. De keuze voor de ene of de andere is altijd een subjectief gegeven en je kunt zonder probleem de ene door de andere vervangen ook.
[3] http://xwinman.org/
[4] http://kde.org/
[5] http://www.gnome.org/

WELKE DISTRO KIEZEN? (VERVOLG)
=> Ondersteuning
Voor Windows heb je zeer veel ondersteuningspunten, gaande van je buurman over avondschool tot duizenden websites op het Internet en gespecialiseerde magazines. Voor Linux ligt dat helemaal anders. Ken je wel iemand die met Linux werkt? Kun je Linux volgen in avondschool in je gemeente? En al die websites, ja ze zijn er wel, maar dan meestal nog in het Engels. En waar vind ik Nederlandstalige magazines over Linux? Zijn er wel magazines over Linux, want ik heb er nog nooit gezien, hoor ik je zeggen[6].
[6] http://www.linuxmag.nl/

WELKE DISTRO KIEZEN? (VERVOLG)
We moeten dus een distributie vinden die nieuwkomer-vriendelijk (newbie-friendly) is, met Nederlandstalige ondersteuning, nogal populair binnen de Linux gemeenschap, daar dit mijn kans op ondersteuning dicht bij huis verhoogd.
Er zijn enkele kandidaten:
Op Distrowatch, vind je een lijst van populaire distro's zoals Ubuntu, Mint, openSuse, Debian, PCLinuxOS, Fedora, Mandriva[7], Ö. (http://www.ubuntu.com/ , http://linuxmint.com/ , http://www.opensuse.org/ , http://www.debian.org/ , http://www.pclinuxos.nl/ , http://fedoraproject.org/ , http://www.mandrivaclub.nl/site/index.php) Dat maakt alleen de keuze maar moeilijker. Mijn ervaring is dat ik uit die lijst drie distro's weerhouden, nl. Ubuntu, Mint en PCLinuxOS. Mint valt weg daar voor Mint geen specifiek Nederlandstalig forum te vinden is. Dan blijven nog 2 over en voor een beginner die zelf wat wil experimenteren zijn beiden gelijkwaardig maar naar onderteuning toe gaat mijn voorkeur toch naar Ubuntu, omdat je bij Ubuntu gebruik kunt maken van steunpunten in je omgeving[8][9].
=> Is Ubuntu dan de beste?
Er is mijn inziens geen 'beste' of 'slechtste' distributie en het staat iedereen vrij om een distro naar keuze te kiezen of om na een tijdje van distro te veranderen Ė dat heeft distro-hopping en kan soms verslavend zijn ook.
In de reeks die ik zal proberen verder te zetten, ga ik gebruik meestal maken van Ubuntu als distro, maar een ommetje naar een andere distro is zeker ook wel te verwachten.

[7] http://distrowatch.com/
[8] http://www.ubuntu-be.org/nl/node/11
[9] http://map.ubuntu-be.org/

TIP VISTA: KOPIEER FOTO'S VAN EEN CAMERA IN DE FOTOGALERIJ
Vista maakt het erg gemakkelijk om foto's vanuit je camera naar je computer over te zeggen. Je moet gewoon je camera aansluiten, en Vista zal je tijdens het proces begeleiden. Ga als volgt tewerk:
- Sluit je camera aan op je computer
- Zorg ervoor dat de camera aan staat
- Klik vanuit Photo Gallery op het menu File (bestand)
- Klik op Import from Scanner of Camera
- Kies je camera uit de lijst aangeboden toestellen, en klik op import.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/06/19/copy-photos-from-a-camera-into-photo-gallery/
http://www.microsoft.com/windows/windows-vista/features/photo-gallery.aspx

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...DE RONDE VAN FRANKRIJK VOOR GOOGLE EARTH
Windows 2000/XP/Vista - 490 k - freeware
Beleef alle etappes van de Ronde van Frankrijk mee via Google Earth, met deze "layer". De laag bevat luchtopnamen van de streek, plus bijkomende informatie over de steden en de hellingen. Na downloaden kan je deze KML-data in Google Earth openen via het menu Data / Openen.
http://www.chip.de/downloads/Tour-de-France-2009-fuer-Google-Earth_16182686.html

FIRESHOT: EEN SCREENSHOT VAN EEN HELE PAGINA
Firefox extensie - freeware
Een van die superhandige extensies voor Firefox: hiermee kan je een schermafdruk maken van een hele pagina op het web, of enkel het stuk van de pagina dat zichtbaar is op je scherm. Deze afdruk kan je dan uploaden naar een plek waar gratis screenshots gehost kunnen worde, of bewaren op je eigen harde schijf.
http://www.onetipaday.com/2009/06/25/capture-entire-webpage-screenshot-with-fireshot/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5648

IMAGE TUNER

Windows - 1,48 MB - freeware
Met deze gratis software kan je verschillende afbeeldingen tegelijkertijd vergroten of verkleinen, omzetten naar een ander formaat, van een watermerk voorzien, of een andere naam geven. Het ondersteunt JPEG, BMP, PNG, TIFF en GIF.
http://majorgeeks.com/Image_Tuner_d6116.html

NETALYZR: WAAR LIGT HET PROBLEEM?
Windows - freeware
Loopt er iets fout met jouw internetverbinding? Dan kan je natuurlijk bellen naar de helpdesk, maar daar wordt je meestal met een kluitje in het riet gestuurd. Met dit progje heb je zelf controle over je netwerk: het is een webgebaseerd programma, dat je netwerkverbinding controleert, een reeks testen uitvoert om te zien waarom je verbinding hapert, en dan een rapport opmaakt.
http://netalyzr.icsi.berkeley.edu/index.html
http://www.onetipaday.com/2009/07/01/find-internet-connection-problems-with-netalyzr/

SPICEWORKS IT DESKTOP
Windows - 17,8 MB - freeware
Een tool voor de IT professional: het bevat een Network Inventory, Help Desk, Reporting, Monitoring, en Troubleshooting, en dat alles in een gebruiksvriendelijke interface, bestemd voor kleine en middelgrote bedrijven. Via het progje kan je ook samenwerken met IT professionals uit de hele wereld om problemen op te lossen, ideetjes uit te wisselen, enz.
http://majorgeeks.com/Spiceworks_IT_Desktop_d5657.html

ROBOGEO
Windows 2000/XP/Vista - 8,6 MB - demo
Dit progje maakt het "geocoderen" (het toevoegen van geografische data) aan een beeldbestand erg gemakkelijk. Je moet het programma verwijzen naar een folder vol foto's (of een simpele foto), en vervolgens de data gebruiken die door een GPS toestel of een toepassing zoals Google Earth gebruiken om te zeggen waar de foto genomen werd. RoboGeo doet de rest.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,68604/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat

ATUBE CATCHER: FILMPJES DOWNLOADEN
Windows - freeware
Met deze software kan je video's van sites zoals YouTube, MySpace, Dailymotion, Google enz. naar je eigen computer downloaden. Deze versie bevat ook ondersteuning voor RTMP (Real Time Streaming Protocol), een nieuwe methode om streaming video aan te beiden aan hoge kwaliteit, en toch snelle downloads.(Bron: Wim W)
http://atube-catcher.dsnetwb.com/get-video-software-windows-home/

ESSENTIAL PIM

WIndows all - 4,39 MB - freeware
Een uitstekende "personal information manager", waarmee je to-do lijstjes kan bijhouden, kalenders en afspraken, notities maken, en je adreslijst kan bijhouden. De gegevens worden versleuteld, en kunnen geïmporteerd/exporteerd worden van en naar het Outlook adresboekje.
http://majorgeeks.com/EssentialPIM_d5472.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: FLICKIT VOOR IPHONE 3GS
iPhone 3Gs - freeware
Met dit progje kan je foto's nemen vanop je mobieltje en meteen uploaden naar Flickr. Je kan de foto's meteen van tags voorzien, van titel en zelfs van geotag.
http://www.greenvolcanosoftware.com/flickit.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: KEYCUE
Mac OS - 1,07 MB - shareware
Een simpel progje dat je helpt om alle snelkoppelingen te vinden, te onthouden, en te leren. Gewoon de Command-toets even ingedrukt houden, en KeyCUe omt ter hulp, en toont je welke snelkoppelingen en sneltoetsen er in dit bepaalde programma beschikbaar zijn. Handig!
http://download.cnet.com/KeyCue/3000-2072_4-10293362.html?tag=feed&subj=&part=rss

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Verleden week bespraken wij in onze rubriek "Oor" enkele hoorspelen, en wij vroegen onze lezers wat zij ervan vonden. Hieronder vindt u enkele reacties. Die waren over het algemeen erg positief, en velen vroegen ons het experiment te herhalen. Daarom roepen wij de vrijdag uit tot "Hoorspeldag", zodat u voortaan één keer per week een hoorspel voorgeschoteld krijgt. Wie meer wil, kan altijd terecht op het "Hoorspel Blog" (http://hoorspel.wordpress.com), waar elke dag een nieuw hoorspel besproken wordt.
Lezer Arnold:

<<<
Hallo Hilde,
Over de hoorspelen kan ik kort zijn: meer! Ik heb bijvoorbeeld de Agatha Christie afleveringen gedownload om later heerlijk via mijn MP3-speler te kunnen beluisteren. Ik vond hoorspelen sinds mijn jeugd al fascinerend. Net als bij een boek, gebruik je je fantasie en voorstellingsvermogen.
Heerlijk!
Groeten,
Arnold
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lezer Cees heeft nog een tip:
<<<
Hallo Hilde,

Hier nog een hoorspelfanaat:

http://jaapvanlelieveld.xs4all.nl/hoor.htm

Veel plezier ermee.

>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Medewerker Sjeef:
<<<
De vonk hoeft bij niet meer worden overgebracht hoor, want ik ben opgegroeid met het beluisteren van hoorspelen.
Paul Vlaanderen - Een sprong in het heelal - en nog vele andere waar ik de naam niet meer van weet.
Als kind zat ik samen met mijn buurjongens en soms met mijn jongste zusje gekluisterd aan de radio.
Vaak kwam het voor dat ik bij de buren luisterde en dat ik na afloop enigszins beklemd over straat dicht langs de huizen naar huis liep.
Zo spannend waren sommige afleveringen.
>>>
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Jan de Graaf:
<<<<
Desgevraagd: jullie verwijzingen naar hoorspelen worden door mij gewaardeerd. Smaakt op zich naar meer. Maar op de sites waar ik door jullie verwijzingen terecht kwam staan ook veel andere hoorspelen, vooralsnog kan ik daarmee nog wel even uit de voeten. Maar dank voor jullie hoorspel intiatief, ik deel jullie enthousiasme.
Keep on the good work. Vriendelijke groet, Jan de Graaf
>>>>

Bedankt voor de reacties!
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een aforisme is net zoals een muziekstukje van een stel muzikale clowns,
dat na een paar maten al misgaat.

Willem Frederik Hermans, Nederlands letterkundige