Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie:
9/7/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 607 van 3/7/2009

Gegroet lezer,

Hebt u genoten van de felle zomer van de laatste dagen? Of hebt u gesakkerd en gevloekt, omdat warmte niet echt uw ding is, en u het liefste zou wegkruipen in uw kelder, tot laat in de avond, wanneer de avondlucht terug verkoeling kan brengen? Wij behoren, eerlijk gezegd, tot die laatste categorie. Gelukkig is typen geen fysiek inspannende arbeid, maar wij hebben toch wel bewondering voor de vele mensen die, ook met deze hitte, zwaar fysieke arbeid moeten verrichten....

Deze week vindt u in onze oorrubriek een zijsprong naar de hoorspelen. De trouwe lezer weet ondertussen dat dit uitgegroeid is tot een echte passie voor uw eindredactrice; wij hopen deze microbe aan u door te kunnen geven. Download de hoorspelen, zet ze op uw MP3 player, en laat u betoveren door de magie ervan...

Verder ook nog de voortzetting van de reeks van A. Baudrez over Linux, alsook een "vrije tribune", waarin Symantec uitlegt waarom het nemen van een betalend abonnement op antivirussoftware toch lonend is.

Een hele brok leesvoer in elk geval. Haal een fris glaasje erbij, en geniet... Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

Hilde



Netties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.



INTERNET KREUNDE ONDER BERICHT VAN JACKSON'S DOOD
Toen verleden week het eerste bericht de wereld bereikte, dat Michael Jackson opgenomen was in het hospitaal met een hartstilstand, trokken de internauten massaal naar de nieuwssites om uit te vinden of er al meer nieuws bekend was, en of het gerucht waar was.
De nieuwssites en zoekmachines kreunden onder de massale belangstelling, maar hielden stand. Toch moeten enkele bedenkingen gemaakt worden bij dit gebeuren.
Om te beginnen: dit was "maar" een overlijden van een popidool. Toch hadden heel wat sites problemen om overeind te blijven; sommige sites maakten zelfs een blunder, zoals Google, maar daarover later meer. Maar je kan je wel afvragen wat er zou gebeuren wanneer er bijvoorbeeld een nationale ramp gebeurt, wanneer de bevolking absoluut levensnoodzakelijke informatie moet krijgen. Als de nieuwssites nu al kraakten, zullen zij dan de massale belangstelling aankunnen? WOrdt het niet tijd om een andere distributie van het nieuws te overwegen, o.a. via het P2P protocol?
Tweede bemerking: een van de sites waar heel wat internauten naar surften was... Wikipedia. Eigenlijk gek, wantje zou toch eerder nieuws over een bepaald persoon verwachten op de nieuwssites, en Wikipedia is nu eenmaal een encyclopedie, geen nieuwssite. Maar misschien moet de belangstelling van de internauten voor deze site verklaard worden door het feit dat vele internauten hoopten eeuwige roem te verwerven, door als eerste het overlijden van Jackson in het artikel over de man te vermelden. Blijkbaar hebben sommige mensen zo weinig andere feiten waarop zij trots kunnen zijn, dat de vermelding van hun naam in de Wikipedia hun grootste goed is...
Meer over de manier waarop de nieuwssites met deze massale belangstelling omgingen lees je bij Search Engine Land
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10273277-93.html?tag=mncol;txt
http://searchengineland.com/michael-jackson-extraordinary-day-in-search-21641

GOOGLE: MICHAEL JACKSON STIEF IN ...2007!
We blijven nog even bij de dood van Michael Jackson. Want enkele sites blunderden toch bij de berichtgeving over de dood van dit icoon uit de popwereld - alhoewel dat "blunderen" toch wel enigszins te verklaren is.
Google bijvoorbeeld kreeg zoveel verzoeken over informatie over Michael Jackson binnen op haar News afdeling, dat het dacht dat die het gevolg waren van een virus. Bij CNet vind je een schermafdruk waarin te zien is hoe Google vermeldt dat de ingevoerde zoekopdracht teveel gelijkt op gelijkaardige verzoeken, en dat het geen toegang kan geven tot de informatie - en dat je ondertussen best eens een viruscontrole uitvoert! Nu kan je Google geen ongelijk geven dat het zulke controle inbouwt in zijn zoekmachine - per slot van rekening zou een groot aantal gelijkaardige verzoeken best wel eens veroorzaakt kunnen zijn door een virus of een DoS aanval. Maar toch doet het gebeuren de wenkbrauwen fronsen.(1)
Wie trouwens op vrijdag de trefwoorden "michael jackson died" invoerde in Google, kreeg te zien dat Michael Jackson... al in 2007 gestorven was! Google haalde die informatie uit Wikipedia, waar die inderdaad terug te vinden is, maar dan wel bij het artikel over Michael Jackson, de wereldbefaamde bierkenner. (2)
Kortom: je zou toch eigenlijk verwachten dat er bij Google genoeg levende mensen werken die zulke computer- en algoritmegestuurde fouten kunnen bijsturen...
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10273325-93.html?tag=mncol;txt
http://searchengineland.com/google-thinks-michael-jackson-died-at-age-65-in-2007-21659

TWEETBOARD: EEN DOOR TWITTER AANGEDREVEN FORUM OP JE WEBSITE
Onze berichten moeten niet altijd over Google of Microsoft gaan die nieuwe tools uitbrengen - er zijn zoveel startende bedrijven die iets knaps uitbrengen, maar helaas niet de aandacht krijgen die ze eigenlijk verdienen.
Neem nu deze nieuwe tool: Tweetboard. Het idee is eigenlijk geniaal: een microforum, aangedreven door Twitter, dat je op jouw eigen site kan laten draaien. De boodschappen worden genest ("threaded"), en alle tweets van het Tweetbaord verwijzen terug naar de uitgever.
Het Tweetboard verschijnt aan de linkerhand van het scherm, in een klein tabblaadje, waarop het aantal tweets vermeld staan sinds het laatste bezoek van de internaut. Klikt de bezoeker op het tabblaadje, dan zal het Tweetboard geopend worden, met alle tweets van jouw Twitter stream, netjes genest.
Welke webmaster wil dit eens uittesten en ons laten weten of en hoe het werkt?
http://mashable.com/2009/06/26/tweetboard/
http://tweetboard.com/alpha/

WINDOWS MOBILE MARKETPLACE KOMT ERAAN
Nog een klein beetje geduld, tot september zo ongeveer, en dan zal de "marketplace" voor Windows Mobile open gaan, de plaats waar je apps kan vinden en gratis of tegen betaling naar je mobiele telefoon downloaden. De lancering van de marktplaats zal samenvallen met het uitbrengen van versie 6.5 van het Windows Mobile besturingssysteem.
Nu is het zo dat je nu al apps kan downloaden voor Windows Mobile; deze progjes staan echter over het hele net verspreid, en Microsoft wil uiteraard het voorbeeld volgen van de App Store van Apple: een centrale downloadplaats waar alle apps te vinden zijn.
Bij lancering zullen er een 600 apps voorhanden zijn. Wat weinig is, volgens sommige waarnemers, maar het zullen wel door Microsoft goedgekeurde apps zijn. Je zal de software kunnen downloaden via een zoekmachine voor de apps. Het slimme is dat enkel apps die compatibel zijn met jouw schermresolutie, of je nu een aanraaktoestel hebt of niet, zal kunnen zien. Dat maakt het bladeren uiteraard veel gemakkelijker.
De gebruiker kan de software uittesten, en krijgt een "niet tevreden, geld terug" garantie. Betaling zal geschieden via kredietkaart, of via de operator (apps worden dan aangerekend op de telecomfactuur). Microsoft belooft alvast dat er, naast handige kantoorapps, ook heel wat leuks te beleven zijn; het heeft immers een partnership afgesloten met EA Games, zodat je een mobiele versie van Sim City mag verwachten.
En nu zijn wij benieuwd of Microsoft dezelfde strenge normen zal hanteren als Apple om een app toe te laten in het winkeltje...
Microsoft roept ontwikkelaars trouwens op om apps te gaan maken voor Windows Mobile. Daarvoor werd een (tamelijk flauw) filmpje gemaakt, dat je op de tweede link kan vinden. [HVG]
http://www.eweek.com/c/a/Mobile-and-Wireless/Smartphone-Exclusivity-Deals-Should-Be-a-Thing-of-the-Past-327195/?kc=EWKNLWMU06252009STR4
http://www.youtube.com/watch?v=NwQfskyZdmQ&feature=player_embedded

GEEN WINDOWS 7 UPDATE IN EUROPA IN SEPTEMBER
Er blijft veel onduidelijkheid over de prijs die je zal moeten betalen voor Windows 7. Je kan zo'n nieuwe versie van het besturingssysteem immers kopen als apart doosje, en zelf op je computer installeren. Je kan het meegeleverd krijgen wanneer je een nieuwe computer aankoopt, netjes reeds geïnstalleerd op je bakje. Maar je kan het ook als update kopen voor je bestaande Windows besturingssysteem. Voor elk van die versies worden verschillende prijzen gehanteerd - om nog maar te zwijgen van de verschillende versies van het OS (light versie, medium versie, en business versie). In de VS, waar de prijzen al vastliggen, wordt steen en been geklaagd, want men vindt de prijzen er te hoog (1).
In Europa is er echter nog een probleem. Omdat Windows 7, op aandringen van de EU, niet meer de browser integreert in het besturingssysteem, heeft Microsoft ervoor geopteerd om helemaal géén browser te verwerken in het OS. Dat dit een beetje een lange neus trekken is naar de EU, daar hadden wij het verleden week al over - want hoe kan je een alternatieve browser gaan downloaden van het net, als je geen browser hebt om het net op te gaan?
Windows 7 als update leveren voor je bestaande OS (Vista of XP) is dus in principe geen optie voor Microsoft, want dan zou het eerst de IE browser moeten verwijderen uit de bestaande versie van het OS. Daarom waren er eerst berichten verschenen dat de Europeanen Windows 7 niet als upgrade zouden kunnen krijgen, enkel als compleet nieuw OS. Die berichten worden nu tegengesproken door BetaNews, dat een interview had met een woordvoerder van Microsoft. Er komt wel degelijk een upgrade in Europa, maar dan wel later - het zou oktober worden.
Waarom die upgrade belangrijk is? Omdat de gebruiker die weet dat Windows 7 binnenkort op nieuwe computers zal staan, nu geen nieuwe computer aankoopt. Tenzij hij van de fabrikant de waarborg krijgt dat hij een gratis update (of tegen verminderde prijs) krijgt, wanneer het nieuwe OS er is. In de VS worden nu al computers verkocht met zulke tegoedbonnen.(2)
Meer over de Windows 7 problematiek bij BetaNews. (3)
http://education.zdnet.com/?p=2749&tag=nl.e539
http://www.betanews.com/article/HP-Lenovo-lead-off-with-the-first-free-Windows-7-upgrades/1246027225
http://www.betanews.com/article/Microsoft-Europe-customers-must-wait-to-upgrade-Vista-to-Windows-7/1246039724

GOOGLE ANALYTICS OP HET MOBIELTJE
Een bericht voor de webmasters, en dan vooral voor webmasters die verzot zijn op statistieken, en liefst de hele dag in het oog zouden houden hoeveel bezoekers er op de site zijn, enz. Voortaan kan je namelijk Google Analytics op je mobieltje raadplegen.
Google had al een API vrijgegeven waardoor de gegevens van Google geëxporteerd konden worden naar andere programma's, zoals een spreadsheet: de Google Analytics Data Export API. Verschillende programmeurs zijn nu aan de slag gegaan met deze API, en hebben mobiele oplossingen bedacht.
Zo is er voor Android OS het Mobile GA, en voor de iPhone zijn er al 3 apps. In dit artikel bij Google Analytics Blog worden de apps vermeld en besproken. Momenteel is nog niets bekend van gelijkaardige apps voor Windows Mobile, Nokia of Blackberry. Maar wellicht is dat slechts een kwestie van tijd, vermits de API nu toch beschikbaar is.
http://analytics.blogspot.com/2009/06/google-analytics-on-your-mobile-phone.html

FRANKRIJK WIL HADOPI WET NOG STRENGER MAKEN
In de afgelopen weken hebben wij het herhaaldelijk gehad over de Hadopi-wet die Frankrijk aan het invoeren is, en waarbij de internaut, na 3 waarschuwingen voor piraterij, zijn internettoegang afgesloten ziet. De lezer kent ons standpunt hierover: piraterij valt niet goed te praten, maar deze maatregelen zijn een statie te ver - enerzijds omdat de internetaansluiting ondertussen uitgegroeid is tot een van de infrastructuren die de mens nodig heeft om te functioneren in de maatschappij - net als elektriciteit en gas bijvoorbeeld. Anderzijds omdat de bevoegdheid om de internaut op te sporen en te straffen niet meer bij justitie zou liggen , maar bij derden.
Welnu, Frankrijk wil de wet Hadopi nog strenger maken. Op de tafel ligt een voorstel om de sancties nog zwaarder te maken. Wie zijn abonnement afgesloten ziet, maar toch probeert internettoegang te krijgen, kan maar liefst 30.000 euro boete krijgen, en twee jaar gevangenisstraf! En dat is toch even slikken, want dit staat volgens ons helemaal niet meer in proportie tot de overtreding. Verder krijgt, wie betrapt wordt op het illegaal delen van bestanden, een boete voor namaak (1.500 euro, of 3.000 bij recidieve). En alsof da niet genoeg is, hoort er ook 2 jaar gevangenisstraf bij wegens namaak. Tjongejonge, dat is toch niet normaal meer...
De wet zal besproken worden op 6 juli in de Franse senaat, en gaat daarna naar de Assemblé. Wij hopen maar dat ze in Frankrijk terug tot hun zinnen komen....
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/40235/un-texte-plus-repressif-pour-sanctionner-le-piratage.shtml

GOOGLE VOICE: EEN NIEUWE MANIER OM TE BELLEN
In de VS heeft Google onlangs een miljoen telefoonnummers gereserveerd, om te gebruiken voor haar Google Voice. Het is Google dus menens met deze nieuwe dienst. Die zal voorlopig alleen in de VS beschikbaar zijn, maar wij waren toch wel nieuwsgierig: wat heeft Google Voice eigenlijk te bieden?
Wanneer je je inschrijft op deze nieuwe dienst, krijg je een speciaal telefoonnummer. Dat wordt je centrale nummer. Vandaar kan je bepalen dat bijvoorbeeld je moeder doorverwezen wordt naar je gsm, maar dat die vervelende buurman meteen doorverwezen wordt naar je antwoordapparaat. Ben je bij familie in de rimboe, waar je geen gsm ontvangst hebt, maar waar wel een vast toestel is, kan je het dringende telefoontje van je baas naar dit nummer laten doorverwijzen. Kortom: super handig.
Ook handig is het feit dat je je voice mail boodschappen kan laten omzetten in tekst. Maar volgens verschillende berichten werkt dit zelfs in het Engels verre van perfect - wat het ergste doet vermoeden voor Nederlands gesproken boodschappen.
De Google Voice dienst gaat binnenkort open in de VS voor bèta-testers. Of en wanneer de dienst naar Europa komt, is nog niet geweten. Wij onthouden alvast dat de Amerikaanse internaut, indien hij instapt in deze nieuwe dienst, nog meer informatie over zijn eigen leven toevertrouwt aan Google: niet alleen mail, instant messaging, de zoekopdrachten, maar ook je voice mails zullen in dat grote databestand verdwijnen...
Meer over Google Voice bij PC World en ZDNet.
http://blogs.zdnet.com/Google/?p=1456
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/167526/google_voice_poised_to_set_a_new_standard_in_business_telephony.html?tk=nl_dnx_t_crawl

THE PIRATE BAY KLAAR VOOR OMWENTELING?
Het volgende bericht moet met het nodige voorbehoud gelezen worden - een officiële bevestiging is er nog niet van, alhoewel de blogosfeer trilt van de geruchten over deze belangrijke stap.
The Pirate Bay, de P2P ruildienst die de laatste tijd in slechte papieren geraakt was (zie ons bericht van vrijdag), zou verkocht zijn aan een gaming bedrijf, Global Gaming Factory X, voor 60 miljoen Zweedse kronen (ongeveer 8 miljoen dollar), waarvan 30 miljoen in cash en de rest in aandelen. De aankoop zou in augustus rondgemaakt worden.
De nieuwe eigenaar belooft dat The Pirate Bay daarna zal omgevormd worden tot een legitiem bedrijf, waar je nog altijd content via P2P kan delen, maar dan wel met eerbiediging van de auteursrechten: het business model zou "compensatie voor de content providers en auteursrechthebbenden voorzien".
Uiteraard waren de gebruikers van TPB niet gelukkig met deze aankondiging; sommigen hadden het zelfs over "een mes in het hart van de democratie". Dat lijkt ons toch wat overdreven. De overname is in elk geval een stap in de goede richting om P2P toch een wat meer legitiem aanschijn te geven. Na filmdiensten zoals Joost, Miro en Hulu die van P2P gebruik maken voor het distribueren van hun content, zou The Pirate Bay de volgende legitieme dienst worden die van P2P gebruik maakt. En dat is positief, want P2P op zich is een goed principe. Dat er illegale content geruild wordt via het systeem, tja, dat doet niets af van het feit dat P2P erg efficiënt is...
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9073&cat=Nieuws&zoekdatum=2009-06-26&reactietonen=ja
http://www.nytimes.com/2009/07/01/technology/companies/01pirate.html?_r=1
http://techdirt.com/articles/20090630/0104135410.shtml

VERKOOP THE PIRATE BAY ONTKETENT PROTEST
Gisteren hadden wij het erover dat The Pirate Bay, de site die bit torrents traceert en indexeert, verkocht zou zijn aan het Zweedse gaming bedrijf Global Gaming Factory.
Deze verkoop lokt heel wat protest uit bij de gebruikers van de site. Want je zal al wel verstaan hebben dat heel wat van de bestanden die daar geruild worden, illegaal gekopieerd zijn. En die internauten hebben uiteraard geen zin om nu ineens alles volgens het boekje te gaan doen. Zij protesteren dan ook massaal tegen die verkoop, zij voelen zich verraden, en eisen dat TPB een button aanbrengt op de site waarbij de gebruiker zijn account en al zijn gegevens kan wissen. "In tijden van wanhoop zou een kapitein het schip vernietigen en het verlaten, om te voorkomen dat het in handen zou vallen van de vijand", is een van de citaten die de protestanten bezigen.
De beheerders van TPB hebben ondertussen gezorgd voor die button, maar smeken de gebruikers om toch niet weg te lopen. "Sommige dingen moeten herboren worden en heropgestart", staat er in het blog van de site. "Laat ons hiervan iets goeds maken".
Maar het lijkt erop dat er heel wat internauten hun boeltje toch gaan pakken, en TPB de rug zullen toekeren. En wat blijft er dan over van TPB? Een lege doos. Waarvoor zonet meer dan 7 miljoen dollar neergeteld werd. Van een betwistbare beslissing gesproken...
http://www.forbes.com/2009/06/30/pirate-bay-revolt-technology-internet-users.html
http://www.p2pnet.net/story/24211

MAAK JE KLAAR VOOR NIEUWE, GROTERE ADVERTENTIES DIE JE NIET WEG KAN KLIKKEN
Helaas, geen goed nieuws. Blijkbaar hebben de adverteerders nog altijd niet het goede evenwicht gevonden tussen het opvallend tonen van een advertentie, en het vermijden dat de internaut geërgerd wordt door die advertentie. Het is inderdaad een heel moeilijke evenwichtsoefening: de internaut mag zich niet storen aan de advertentie, want die ergernis zou overgedragen kunnen worden op het merk, en dan heeft de advertentie het tegenovergesteld effect. Maar te discreet mag de advertentie ook niet zijn, want dan ziet de internaut ze niet, en heeft de advertentie helemaal geen effect.
Maar nu hebben enkele adverteerders beslist de balans te laten doorslaan naar "groter" en "hardnekkiger". The Online Publishers Association, waartoe sites zoals New York >Times, CNN, MSNBC, Forbes, ESPN behoren, heeft beslist om nieuwe, grotere advertentieformaten te gaan gebruiken. En het valt te vrezen dat de internaut het al snel op zijn heupen zal krijgen van deze nieuwe formaten.
De nieuwe formaten zijn:
- Fixed Panel (336 x 700) - blijft in het zicht ook wanneer de gebruiker naar boven of beneden scrollt op de pagina
- XXL Box (468 x 648), een extra brede advertentie in de zijbalk, die dan uitklapt naar 936 x 648, en de mogelijkheid bevat om de pagina om te slaan en video te vertonen
- Pushdown (970 x 418): die gaat meteen groot van start, en na 7 seconden vouwt die zich samen tot een 970 x 66 banner bovenaan de pagina - je kan hem dus niet weg klikken, en moet absoluut die 7 seconden uitzitten.
Je kan natuurlijk Adblock plus gebruiken om àlle advertenties te laten verdwijnen...
http://www.techcrunch.com/2009/07/01/big-websites-start-running-bigger-display-ads-big-mistake/
http://www.mediapost.com/publications/?fa=Articles.showArticle&art_aid=108864










RECHTER VEROORDEELT USENET.COM
Nieuwsgroep provider Usenet.com werd door de rechter veroordeeld voor inbreuken op de auteursrechten. Er is in de nieuwsgroepen immers heel wat illegaal gekopieerde content te vinden - films, muziek, software, audioboeken... Volgens vele waarnemers heeft usenet.com de veroordeling echter aan zichzelf te danken. Hoe zo?
Op zich had Usenet.com veel argumenten om zich te verdedigen, o.a. door zich te beroepen op de zaak Betamax; de maker van de videorecorder werd immers in de beginjaren van het ontstaan van de videorecorder aangeklaagd omdat hij inbreuken op auteursrechten zou aanmoedigen. De verdediging kon toen echter aantonen dat er voldoende niet-illegale gebruiken bestaan voor een videorecorder (o.a. het afspelen van zelfgemaakte filmpjes), en, gelukkig voor de gebruiker, mocht Betamax blijven bestaan.
Usenet.com had dus datzelfde argument aangehaald, maar de rechter liet zich bij zijn vonnis leiden door enkel ander dingen die Usenet.com gedaan had, en waarbij het echt in de fout ging. Om te voorkomen dat personeelsleden opgeroepen zouden worden om te getuigen, werden zij naar het buitenland gestuurd. Bovendien werd bewijsmateriaal (enkele hard disks) vernietigd. Usenet.com zou bovendien geadverteerd hebben met het feit dat je daar illegaal gekopieerd materiaal kan vinden. En dat is dus duidelijk aanzetten tot piraterij.
Vandaar dat de rechter Usenet.com nu dus schuldig geacht heeft aan inbreuken op de auteurswetten. De RIAA zal allicht deze uitspraak interpreteren als een grote overwinning, maar dat is het, als je het goed bekijkt, niet echt, want Usenet.com heeft deze veroordeling voornamelijk aan haar eigen stommiteit te danken.
Meer bij CNet, The Register.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10276607-93.html
http://techdirt.com/articles/20090630/2311255418.shtml
http://www.theregister.co.uk/2009/07/01/riaa_usenet_case/

(opmerking: het gaat dus wel degelijk om de website Usenet.com en net om "het usenet" (de nieuwsgroepen); usenet.com is een website die toegang geeft tot de nieuwsgroepen)

ZOEKMACHINE BING START MET INDEXATIE TWITTER UPDATES
Het is hier al eerder gezegd: de tweets, de boodschappen die op Twitter verschijnen, hebben een enorme potentie voor de zogenaamde real-time search - wanneer je wil weten wat er zich NU afspeelt. Verschillende zoekmachines hebben zich dan ook al gespecialiseerd in het doorzoeken van Twitter boodschappen. En nu waagt ook Bing, de nieuwe zoekmachine van Microsoft, zich aan tweets.
Om te beginnen zullen de de boodschappen van beroemde mensen vermeld worden - dus celebs, maar ook bekende personen uit de blogosfeer, journalisten en bloggers dus.
VOorlopig zijn de tweets enkel nog wel te vinden via een speciale zoekopdracht: "name twitter, bijvoorbeeld "Scoble twitter", of "naam tweets", of @naam, waarbij "naam" staat voor de naam van de account van die persoon op Twitter. Dat heeft toch nog wel zo zijn nadelen. Eerst en vooral moet je de naam van die twitter account kennen. En zou het niet gemakkelijker zijn om die tweets mee op te nemen in de gewone zoekresultaten, net zoals je nu ook een afbeelding krijgt bij die resultaten bijvoorbeeld?
Meer over Bing/Twitter bij Search Engine Land en Mashable
http://mashable.com/2009/07/01/bing-twitter/
http://www.searchenginejournal.com/bing-starts-indexing-twitter-updates-sort-of/11607/

BING ORGANISEERT WESTRIJD VOOR USER GENERATED CONTENT
We blijven nog even bij zoekmachine Bing. Zoals je wellicht al gemerkt hebt, verandert de achtergrond van de startpagina van Bing elke keer. Zou jij het misschien leuk vinden om een van jouw foto's als achtergrond te zien, waar die dan door miljoenen gebruikers bewonderd kan worden?
Het kan: Bing organiseert een fotowedstrijd waarbij de foto van de winnaar op 3 augustus gedurende 24u op Bing.com getoond zal worden. De foto's moet je via Facebook insturen, voor 16 juli. De winnaar zal gekozen worden door de internauten zelf, die hun stem kunnen uitbrengen op een Facebook app.(1) (2)
Bing doet het trouwens redelijk goed: het heeft in juni haar aandeel op de zoekmachinemarkt kunnen vergroten, en heeft het in totaal 1% kunnen wegsnoepen van Google en Yahoo (van 7,21% naar 8,23%). Wat natuurlijk niets is in vergelijking met het aandeel van Google, dat toch nog altijd 78,48% bedroeg in Juni. Maar het is toch al een hele toer om de dalende trend om te buigen... (3)
http://apps.facebook.com/bing_photo_contest/
http://www.bing.com/community/blogs/search/archive/2009/07/01/get-your-photo-on-bing-com.aspx
http://arstechnica.com/microsoft/news/2009/07/bing-grabs-a-larger-piece-of-the-search-market-pie-in-june.ars

FACEBOOK CONNECT EEN GROOT SUCCES - MAAR GEEN ZEGEN VOOR GEBRUIKER?
Zoals je wellicht weet kan je sinds enkele maanden de login die je bij Facebook gebruikt ook gebruiken om op andere sites in te loggen. Deze dienst heet "Facebook connect", en is erg simpel: in plaats van bij elke site een verschillende login en paswoord te moeten gebruiken, kan je op sites die de Facebook Connect procedure accepteren met één en dezelfde login en paswoord werken. Handig. Maar naar onze mening ook erg gevaarlijk. Facebook is nu eenmaal een site die je eerder met "spielerei" in verband brengt, niet met zakelijk. Dezelfde inlog gebruiken voor Facebook als voor andere, meer zakelijke sites, lijkt ons een groot risico in te houden, vooral als het om financiële sites gaat - laat staan dat ook banksites zouden gaan werken met Facebook connect.
Er zit trouwens nog een kantje aan Facebook connect dat ons toch wel zorgen baart. De uiteindelijke bedoeling van Facebook connect is immers dat het profiel, dat je bij Facebook hebt, steeds verder bijgewerkt wordt doorheen de andere sites die je bezoekt. En dat wil niet zeggen dat jij dat bewust gaat doen, dit geschiedt in de achtergrond. Het gaat dan om voorkeuren bij sites zoals TV;com, YouTube, Hulu, en een 10.000 andere websites; Facebook Connect is nu ook geïntegreerd in Xbox Live en Nintendo DSi. De bedoeling: zo gericht mogelijke advertenties vertonen, aangepast aan jouw profiel. En dat zint ons toch niet echt...
Meer over Facebook connect in dit artikel van Business Insider
http://www.businessinsider.com/six-months-in-facebook-connect-is-a-huge-success-2009-7




Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SUGAR ON A STICK: LINUX OP EEN USB STICK
Sugar Labs heeft de officiële release aangekondigd van Sugar on a Stick, een Linux gebaseerd leerplatform dat opgestart kan worden vanop een USB stick, en dat ideaal is voor in het klaslokaal.
Sugar on a Stick, dat gemaakt wordt door een non-profit organisatie die open source educatieve software maakt, bevat een pakket kindvriendelijke leertools. De software kan gedownload en op een USB stick gezet worden, of andere draagbare media. Eigenlijk is Sugar on a stick (SoaS) een uitvloeisel van het One Laptop Per Child project, dat kinderen in armere regio's van een laptop moest voorzien die zij dan als leerboek, schrift, communicatiemiddel kunnen gebruiken.
Wat ons vooral belangrijk lijkt is dat, wanneer Sugar vanop een geheugenstick opgestart wordt, ook alle bestanden van de gebruiker op die stick bewaard kunnen worden. En zo heb je dus een ultra-draagbare computer, waarmee de student zowel thuis als op school zijn hele werkomgeving bij zich heeft.
Tja, wij zouden dit systeem eigenlijk ook wel graag zien voor Windows!
http://arstechnica.com/open-source/news/2009/06/sugar-on-a-stick-brings-sweet-taste-of-linux-to-classrooms.ars
http://wiki.sugarlabs.org/go/Sugar_on_a_Stick

DE UNIVERSELE GSM-HERLADER KOMT ERAAN
Het was al eerder voorspeld, maar nu is de knoop doorgehakt: de grootste fabrikanten van mobiele toestellen zijn het eens geworden om in de toekomst allemaal dezelfde lader te gebruiken.
Oef, wat een zegen voor de gebruiker! Nu heb je immers een lader nodig voor je Nokia, en koop je volgende week een ander toestel, dan moet je opnieuw een lader kopen, van een ander type, want de oude lader past natuurlijk niet op jouw nieuwe toestel. Zelfs binnen hetzelfde merk wordt niet dezelfde lader gebruikt voor de verschillende types toestellen, en dat is, om het met Van Rossem te zeggen, "van god geklaagd": wat een verspilling aan grondstoffen, wat een inefficiënte manier van werken.
Maar dat zal binnenkort voorbij zijn. Nokia, Sony Ericsson en andere groten uit de mobiele telefoonmakers zijn het erover eens geworden dat zij in de toekomst mobiele telefoons zullen maken die compatibel zijn met een universele lader. En de eerste toestellen zouden zelfs al volgend jaar in Europa verschijnen.
Kijk, dat is nu het verschil tussen de VS en Europa: wij hebben gelukkig een goed werkende consumentenbescherming, terwijl in de VS de industrie het voor het zeggen heeft, en de wet voorschrijft. Leve Europa ;)
http://tech.yahoo.com/news/nm/20090629/tc_nm/us_telecom_eu_mobile

GAAT DELL EEN IPOD-KLOON MAKEN?
Wall Street Journal weet te melden dat computerfabrikant Dell werkt aan een gadget van zakformaat, die veel weg zal hebben van de iPod Touch van Apple. Je zou ermee muziek kunnens pelen, video's, en verbinding leggen met het internet. Het toestel, dat gerangschikt wordt onder de MID's (mobile internet device) zou gebaseerd zijn op het Google Android mobiel besturingssysteem.
Het is niet de eerste keer dat Dell een gadget maakt, maar vorige pogingen bleken niet erg succesvol. Het bracht de DJ Ditty muziekplayer uit - maar het feit dat je die naam wellicht nog nooit gehoord hebt, mag een blijk zijn van zijn succes, of liever: het gebrek aan succes. Dell heeft ook PDA's uitgebracht (personal digital assistants) onder de merknaam Axim. Maar ook die overleefden niet. Nu komt er dus een soort iPod met een aanraakscherm - en wij zijn benieuwd of dit toestel een lang leven beschoren is.
Dell kennende, zal het toestel in elk geval niet erg duur kosten. En wellicht zal het, toch zeker in de VS, uitgebracht worden in combinatie met een dataplan van een provider. Waarnemers verwachten dat steeds meer toestellen die mobiele toegang vereisen, zoals netbooks, gecombineerd zullen worden met abonnementen. Tja, dan gaan we op den duur 4 of 5 data-abonnementen moeten nemen, in plaats van onze mobiele telefoon (of ander toestel) te kunnen gebruiken als modem om te "tetheren"... Niet leuk voor de gebruiker, wel voor de providers, die nu verschillende keren een abonnement kunnen verkopen!
Meer over het toestel van Dell bij Yahoo en Wall Street Journal
http://online.wsj.com/article/SB124630305634469553.html
http://tech.yahoo.com/news/pcworld/delltomakeipodtouchlikegadget

GMAIL NU MET KLIKKEN EN SLEPEN
Zoals je weet wordt bij Google voortdurend gesleuteld aan de verschillende producten. Nu vallen er weer nieuwigheden te melden bij Gmail, de gratis maildienst van Google waar je tonnen gratis opslagruimte hebt. De nieuwigheden draaien vooral rond de labels, de tags die je aan mails toekent.
Die hebben om te beginnen een nieuwe plek gekregen binnen de layout van Gmail. Die staan nu bij Inbox, Drafts, Chats, en andere labels. Gmail toont je ook alleen maar de labelsdie je het meeste gebruikt, en de rest wordt tijdelijk vervorgen gehouden. Heb je zo'n 'verborgen' label nodig, dan moet je gewoon op de link 'more' klikken.
Belangrijker is echter de mogelijkheid om met klikken en verslepen mails naar bepaalde boxen te verwijzen, of om labels naar mails te slepen; hierdoor worden de labels eigenlijk meer mappen in je postvak.
Meer over deze nieuwigheden bij WebProNews
http://www.webpronews.com/topnews/2009/07/01/gmail-adds-drag-and-drop-capability

VRIJE TRIBUNE: WAAROM BETALEN ALS HET OOK GRATIS KAN? SYMANTEC: GRATIS IS NIET GOED GENOEG
Wanneer wij het hebben over antivirusprogramma's, dan raden wij onze lezers vaak aan om een gratis antivirus te nemen. De reden? Niet omdat gratis antivirusprogramma's beter zijn dan hun betalende collega's, maar gewoon omdat zij gratis zijn. Vaak krijgen internauten immers een antivirusprogramma met een abonnement voor X maanden wanneer zij een nieuwe pc aankopen. Is die periode voorbij dan zijn de meesten niet te vinden om over te schakelen op een abonnement dat zij moeten betalen. Daarom ons advies: liever een gratis antivirus programma, dan helemaal geen.
Naar aanleiding van dit standpunt kreeg de redactie een telefoontje van het PR bureau dat de belangen van Symantec verdedigt. Hun vraag: waarom niet eerder de internauten aanraden om toch dat betalend abonnement te nemen, omdat deze betalende producten beter zijn? Wij verklaarden ons bereid om het standpunt van Symantec hier weer te geven. Niet als recht op antwoord, maar om een maker van betalende software de kans te geven uit te leggen wat een betalend product meer te bieden heeft dan een gratis product. En wij zijn er zeker van dat de makers van andere betalende antivirus programma's, elk op hun eigen manier, ook gelijkaardige argumenten hebben - elk zal natuurlijk wel beweren dat zijn software de beste is. Daarom even een (tamelijk uitgebreide) vrije tribune aan Symantec, zonder daarom afbreuk te willen doen aan de verdiensten van andere betalende antivirusprogramma's.

Onderstaande tekst is een reactie op Netties, waar gebruikers een gratis antivirus-oplossing wordt aanraden: http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=8963.

Software voor internetbeveiliging: ga je voor gratis of voor een betalende versie?

Objectief bekeken is gratis beveiligingssoftware op bepaalde punten zeker te waarderen. Toch biedt deze software onvoldoende beveiliging voor surfers anno 2009. Gratis antivirus-software beschermt enkel tegen virussen, terwijl de meeste bedreigingen nu langs andere wegen binnendringen. Hackers breken in op websites en kunnen zo scripts op uw computer uploaden. Via sociale netwerken proberen ze achter uw gegevens te komen, zodat ze uw bankgegevens kunnen kraken. Spam-mails proberen u naar valse (maar echt-uitziende) websites te lokken.

Precies op deze aspecten schiet een gratis antivirussoftware tekort. Deze software beschermt slechts tegen één soort bedreigingen, terwijl commerciële versies op verschillende niveaus tegelijk actief zijn. Gebruikers krijgen een vals gevoel van bescherming, terwijl ze zich slechts gedeeltelijk beschermd hebben.

Ter verduidelijking van bovenstaande, voegen we hier graag nog enkele punten aan toe.

- Begin 2000 ontdekten we gemiddeld 5 bedreigingen per dag. Tegenwoordig zijn dat al 25.000 bedreigingen per dag. En dit zijn niet alleen eenvoudige aanvallen, maar ook aanvallen via bonafide websites en multimedia plug-ins. Daarnaast nemen ze verschillende legitieme vormen aan, zoals cookies. Deze worden door de gebruiker zelf geïnstalleerd, zonder dat hij op de hoogte is van de verborgen bedreiging. Voor dit soort aanvallen is een krachtige technologie nodig, die malware analyseert, ontdekt en blokkeert, en daarbij de overige applicaties ontziet (met geen of vrijwel geen valse meldingen). En dit is nog maar één voorbeeld van de complexe aanvallen. Wie hierover meer wil weten, moet zeker een kijkje nemen op het Internet Security Threats Report van april 2009: http://www.symantec.com/business/theme.jsp?themeid=threatreport
- Gratis software is dikwijls een basisversie van andere software. Je zou je hier moeten afvragen waartegen je allemaal niet beschermt bent.
- Een nadeel van een gratis-businessmodel, is dat gebruikers regelmatig irritante en verwarrende pop-ups zien verschijnen, bijvoorbeeld om:
o de gebruiker te waarschuwen over gevonden bedreigingen
o de gebruiker commerciële beveiligingssoftware aan te bieden
- Omdat de software gratis is, kan de regelmatige beschikbaarheid van nieuwe bedreigingsdefinities (zelfs voor eenvoudige bedreigingen) niet worden gegarandeerd.
- Gebruikers kunnen gratis software zelf installeren, maar omdat ze op zichzelf zijn aangewezen, kost het veel tijd om de software te leren kennen. Er is hier geen sprake van onmiddellijke en rechtstreekse ondersteuning, dus moet een gebruiker eventuele problemen zelf zien op te lossen. Daarnaast zijn de meeste gratis pakketten alleen beschikbaar in het Engels of in een of twee andere talen.
- Gebruikers verliezen ze nog meer tijd omdat hun computer trager wordt door de hoge resourcebelasting (geheugen en CPU-belasting) van de gratis software.

Kortom: het risico van een onvoldoende beveiliging én de extra problemen én verloren tijd bij het gebruik van ‘doe-het-zelf’-beveiligingspakketten - in tegenstelling tot commerciële pakketten als Norton Internet Security 2009 - zijn belangrijke onderwerpen die dikwijls onderbelicht blijven.

Ter vergelijking geef ik u graag een overzicht waartegen Norton Internet Security 2009 zijn gebruikers (omgerekend voor een tarief van 19 eurocent per dag) beschermt:
- Virussen, spyware, rootkits, wormen, trojaanse paarden, spam en andere vormen van malware
- Phishing-aanvallen via e-mail of tijdens het surfen op internet
- Diefstal van vertrouwelijke gegevens, zoals gebruikersidentificatie en wachtwoorden tijdens de verbinding met transactiesites, zoals e-commerce, banken, financiële instellingen, etc.
- Verlies van wachtwoorden, dankzij het beheer van inloggegevens
- Verbinding met geïnfecteerde websites, dankzij Safe Web, dat op zoekpagina’s informatie geeft over een website VOORDAT gebruikers op de link klikken
- Aanvallen via lekken in browsers en multimediatoepassingen
- Activering van malware na de handmatige en onbedoelde installatie van deze bedreiging, dankzij de krachtige analysetechnologie SONAR
- Indringers via een onbeveiligd wifi-netwerk, dankzij de ingebouwde netwerkcontrole
- Inbreuk via downloads, dankzij het inbraakpreventiesysteem
- Downloaden van geïnfecteerde bestanden via de belangrijkste instant messenger-systemen
- De nieuwste en meest recente bedreigingen, dankzij de pulse-updates die Norton-gebruikers meer dan 200 keer per dag voorzien van nieuwe updates
- Tijdverlies, dankzij een groot aantal hulpmiddelen voor prestatieverbetering, zoals een intelligent planner, een onzichtbare werking, een zeer lage geheugenbelasting en een intelligent scansysteem met Norton Insight

Norton Internet Security 2009 is beschikbaar in 18 Europese talen. Technische ondersteuning is tijdens kantooruren beschikbaar vanuit het programma, met live-chats in de eigen taal voor de meeste Europese landen. Ook ondersteuning per telefoon is tijdens kantooruren gratis beschikbaar in diverse Europese talen (de gebruiker betaalt alleen de eventuele kosten aan zijn telefonie-aanbieder).

Homayoun Sarkechik
Sr. Manager, EMEA Regional Product Marketing
Consumer Business Unit - Symantec




Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop



[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]
*** Na lange tijd is er weer een nieuwe Realplayer uit, echter met maar weinig nieuwigheden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090629002

*** Opgepast met WLAN-hotspots: cybercriminele lezen mee!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090701003

*** Duitsers zijn bereid om advertenties te slikken, als ze in ruil daarvoor goedkopere mobiele tarieven krijgen
http://watershed.bm23.com/public/?q=ulink&fn=Link&ssid=3229&id=gao6osvvki2kumyt42a11t35rqgtd&id2=64jddeyrqek9xn8gv117v8ryc6n4a

*** Roaming tarieven : BASE stelt haar klanten lagere tarieven voor dan het opgelegde minimum.
http://www.base.be

*** Packard Bell lanceert de eerste netbook met AMD ultradunne technologie: De nieuwe dot m/a biedt een stijlvolle look gecombineerd met een knappe glanzende afwerking op de achterzijde van het scherm en een matte binnenkant.
http://www.packardbell.be

*** In navolging van het enorme succes van de Samsung Omnia breidt Samsung de Omnia-familie in België uit met twee nieuwe smartphones: de Omnia II (I8000) met Windows Mobile (549 euro) en de Omnia PRO B7610 met uitschuifbaar klavier (499 euro)
http://www.samsung.be

*** iTUnes Duitsland brengt nu ook afleveringen van tv-series in HD
http://www.chip.de/news/iTunes-Fernseh-Serien-nun-auch-in-HD-Aufloesung_37107409.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


HOORSPEL: ATELIER
Trouwe lezers weten ondertussen dat wij de laatste maanden een grote passie hebben ontdekt: hoorspelen. Velen vinden het hoorspel achterhaald - zij beschouwen het hoorspel als tv zonder klank, een kunstvorm die geen recht van bestaan meer heeft sinds de tv er is. Zij zijn verkeerd: het hoorspel is een aparte kunstvorm, waarbij suggestie een grote rol speelt. In een film of tv-feuilleton kan je namelijk de hoofdpersonen dingen laten doen, zien wat zij zien. In een hoorspel moet dit alles gesuggereerd worden, door een geluid, zoals voetstappen in het grind, of een holle echo, die een grote kamer moet verbeelden.
Deze week willen wij onze lezers laten kennismaken met de wereld van het hoorspel. Misschien zullen sommige lezers het beschouwen als een schaamteloze plug van het weblog dat uw eindredactrice bijhoudt over het hoorspel - het zij zo. Feit is dat het hoorspel een ondergewaardeerde kunstvorm is, die wij graag terug willen promoten. Hopelijk kunnen onze lezers genieten van de hoorspelen die wij hier voor jullie selecteerden. Als wij maar bij enkele lezers het zaadje hebben kunnen planten van liefde voor het hoorspel, dat aanzet tot nieuwsgierigheid, een hunkering tot meer, dan hebben wij onze taak volbracht.
Het eerste hoorspel is "Atelier". De plot verloopt als volgt: In het naai-atelier komt er een nieuwelinge. De rest van de naaisters onthaalt haar op vijandigheid, en dat zorgt er dan weer voor dat de baas kwaad wordt op haar. Hoe kan ze daar toch onder menselijke omstandigheden blijven werken? Je kan het hoorspel downloaden, en bijkomende informatie erover vinden op Wikipedia.
http://hoorspel.wordpress.com/2009/06/20/atelier/
http://www.4shared.com/file/113102353/b9b1aed8/Atelier.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Atelier_(hoorspel)

HOORSPEL: ANNA
Bij hoorspelen wordt vaak gedacht aan Nederland; dat heeft inderdaad een voortrekkersrol gespeeld op gebied van het hoorspel, en in Nederland zijn er dan ook veel fans van het hoorspel te vinden, die het behoud en het in ere herstellen van het hoorspel nastreven. Enkele van deze fans worden in het Hoorspel-blog vermeld.
Maar ook in Vlaanderen werden er heel goede hoorspelen gemaakt. Acteurs met klinkende namen zoals Dora Van der Groen, Paul Cammermans, Walter Cornelis, brachten bijvoorbeeld dit indringende hoorspel "Anna", over een aan alcohol verslaafd geraakte vrouw. De regisseur van dit hoorspel, Ludo Schats, is ook de man die verleden jaar zorgde voor het uitstekende spin-off van de tv-reeks Witse, "Dams & Van Deun".
http://www.4shared.com/file/112934373/a368608f/ANNA.html
http://hoorspel.wordpress.com/2009/06/19/anna/

HOORSPEL: ADVOCATENKANTOOR FLYWHEEL
Er bestaan hoorspelen in alle mogelijke genres: sociaal/maatschappij kritisch, zoals de twee hiervoor besproken hoorspelen. Detectives, humor, griezel... alle mogelijke literatuur en theatergenres lenen zich tot omzetting tot een hoorspel.
Neem nu Flywheel. Deze reeks hoorspelen is eigenlijk gebaseerd op een speciaal voor de Marx Brothers geschreven hoorspel. Zij zitten vol met woordspelingen, en bevatten gewoon prachtige humor. Dit hoorspel is te vinden op de website van een fan van de hoorspelen, een heer die andere fans toegang geeft tot zijn bestand met hoorspelen. Het is goed mogelijk dat je niet meteen het hoorspel kan beluisteren of downloaden, omdat het aantal gelijktijdige downloads beperkt is. Probeer het dan op een later tijdstip nog een keer. Maar Flywheel is absoluut een aanrader!
http://hoorspel.wordpress.com/2009/06/22/advocatenkantoor-flywheel-02/
http://hoorspel.wordpress.com/2009/06/14/advocatenkantoor-flywheel-01/

HOORSPEL: GOTTERDAM
In Vlaanderen en Nederland worden er ook nu nog hoorspelen gemaakt. Denk maar aan "Dams & Van Deun" dat verleden jaar op radio 2 uitgezonden werd, en groot succes kende. Radiozender URgent.fm heeft zelf ook een prachtig hoorspel gemaakt verleden jaar, Gotterdam. Absurde humor, zoals je gewoon bent van deze theatermakers. Het werd een hele reeks korte afleveringen, die ook dit jaar nog een vervolg krijgen.
http://hoorspel.wordpress.com/category/hoorspelen/nederlandstalig/reeksen/urgent-reeksen-nederlandstalig-hoorspelen/
http://www.urgent.fm/programma/gotterdam

HOORSPEL: AGATHA CHRISTIE
Uiteraard zijn er ook in het Engels heel wat hoorspelen gemaakt. Erg gegeerd zijn de hoorspelen, gebaseerd op de werken van Agatha Christie. Om de vonk bij onze lezers te laten overspringen, dit hoorspel: Murder of Roger Ackroyd. Een hoorspel in twee delen, uitstekend van kwaliteit, in het mooiste BBC Engels. OM van te smullen!
Wil u, lezer, ons een plezier doen en ons laten weten of u genoten hebt van dit intermezzo in onze oor-rubriek? Is het voor herhaling vatbaar, of wil u liever dat wij ons beperken tot gewone muziek? Laat het ons weten in de reacties.
http://media.libsyn.com/media/agatha/ac26.mp3
http://media.libsyn.com/media/agatha/ac27.mp3


Netties werkt samen met:



EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Aforisme: kortste bewering die aan het langste eind wil trekken.
- Karel Jonckheere, Vlaams schrijver-


De nieuwe oogst



DE VIJF BESTE ONLINE BOOKMARKINGDIENSTEN - INTRO: WAAROM ONLINE?
Alhoewel steeds meer "in the cloud" gebeurt in plaats van op de eigen computer, zijn wij toch nog altijd gewonnen voor het bijhouden van de mail op de eigen computer in plaats van bij bijvoorbeeld Gmail, en van het bewerken van documenten met een eigen tekstverwerker zoals Word of Open Office, in plaats van bijvoorbeeld Google Docs of de online kantoorsuite ven Acrobat.
Voor bookmarks (of favorieten) willen wij echter een uitzondering maken. Het is zo handig dat de bookmarks "in the cloud" staan, bij een of andere webdienst, want zo kan je ze vanop gelijk welke computer oproepen. Bovendien hebben de echt goede bookmarkdiensten ook een sociaal aspect: je kan zien wat andere gebruikers bookmarken over een bepaald onderwerp, en zo nuttige links bijleren.
In de volgende artikels zullen wij vijf steengoede online bookmarkdiensten vermelden, zoals wij ze vonden bij Pandia. Welke daarvan jij kiest als zaligmakend, dat hangt af van je persoonlijke behoefte. De vermelde diensten werden gekozen omdat zij aan enkele belangrijke criteria beantwoorden:
- zij hebben voldoende gebruikers, zodat je geregeld nieuwe links kan ontdekken.
- er zijn geavanceerde zoektools beschikbaar, want voor je het weet heb je honderden bookmarks, en dan moet je degene die je hebben wil kunnen vinden.
- er is voldoende documentatie beschikbaar, alsook een FAQ en help-pagina's.
- er zijn import en export tools: import, om je bestaand bookmarks te importeren in de dienst; export, om een backup te maken, of naar een andere dienst over te schakelen
- liefst is er ook een rss-feed beschikbaar van gebruikers, tags, groepen, enz.
- en als de dienst een blog heeft, die je op de hoogte houdt van de wijzigingen aan de dienst, eventuele bugs, enz., dan is het helemaal perfect.
http://www.pandia.com/sew/1362-the-5-best-online-bookmarking-services.html

DE VIJF BESTE ONLINE BOOKMARKINGDIENSTEN - 1: DIIGO
De eerste dienst die aan de beurt komt is Diigo. Die heeft heel wat tools en mogelijkheden, ideaal om online research uit te voeren. Je hebt er bijvoorbeeld tabs en uitklapmenu's, naast de tag cloud, om doorheen de bookmarks te navigeren, hen te klasseren en te bewerken. Je kan bovendien plakbriefjes hechten en tekst markeren op pagina's om het later snel terug te vinden. Stukjes van de tekst kunnen bewaard worden om ze met andere te delen of te bewerken.
Heel interessant is de groepswerking: je kan samen research uitvoeren en gezamenlijk bookmarks, plakbriefjes, markeringen maken en delen.
Op de site vind je een demo met een duidelijke uitleg.
[Taal: Engels]
http://www.diigo.com/
http://www.youtube.com/watch?v=0RvAkTuL02A

DE VIJF BESTE ONLINE BOOKMARKINGDIENSTEN - 2: DELICIOUS
Deze bookmarkingdienst is een van de oudste. Oorspronkelijk was het webdomein del.icio.us maar dat leidde tot teveel verwarring, en nu is het domein dus eenvoudiger geworden. Delicious is een van de populairste bookmarksites, maar heeft niet echt zoveel tools. De mogelijkheid om de bookmarks te doorzoeken is wel knap - je kan zoeken in je eigen bookmarks, of binnen een tag, of binnen de publieke bookmarks van een andere gebruiker, of de hele Delicious gemeenschap.
Deze dienst bevat ook een "action box", dat is een tool die aangepast wordt aan de pagina die je bezoekt, en dus voor bepaalde pagina's andere navigatiemogelijkheden en acties aanbiedt. Delicious is een deel van het Yahoo netwerk.
Een aanrader.
[Taal: Engels]
http://delicious.com/

DE VIJF BESTE ONLINE BOOKMARKINGDIENSTEN - 3: FURL
Furl behoort dan weer tot de Looksmart familie, en bestaat ook al lang (sinds 2003). Het heeft een heel betrouwbare dienst, bestand tegen foutjes en uitvallen, en biedt geavanceerde tools om te sorteren, bewerken en zoeken.
Furl houdt niet alleen je bookmarks bij maar het archiveert bovendien een kopie van de pagina die je bookmarkt. Je kan de volledige tekst doorzoeken van de pagina's die je archiveert, en dat is toch wel heel knap.
Elke gebruiker heeft 5 gigabyte opslagruimte, goed voor tienduizenden pagina's. Ook interessant is dat Furl werkt met aanbevelingen: op grond van de sites die jij gebookmarkt hebt, zal het andere sites aanbevelen op grond van het principe dat andere mensen, die deze site gebookmarkt hebben, ook die en die site in hun bookmarks opnamen (het systeem dat ook boeken en muziekwinkels gebruiken dus).
[Taal: Engels]
http://www.furl.net/

DE VIJF BESTE ONLINE BOOKMARKINGDIENSTEN - 4: MISTER WONG
Deze dienst is oorspronkelijk ontwikkeld in Duitsland, en is een van de grootste bookmarking diensten in Europa. Hij is momenteel beschikbaar in het Engels, Russisch, Chinees, Spaans en Frans.
Het bijzondere aan deze bookmarkingdienst is dat je niet met tekst navigeert, maar met afbeeldingen: elke bookmark wordt als een thumbnail voorgesteld van de pagina waarnaar verwezen wordt, plus de titel ervan en de beschrijving die jij toevoegt. Deze thumbnail kan je vergroten via een icoontje naast de bookmark titel.
[Taal: Engels/Frans/Spaans]
http://www.mister-wong.com/

DE VIJF BESTE ONLINE BOOKMARKINGDIENSTEN - 5: SIMPY
Nog een old-timer uit de werel dvan de sociale bookmarkingdiensten. Qua uiterlijk moet je niet bepaald voor deze dienst kiezen, want aan de layout is al jaren niet meer gesleuteld.
Maar met de werking van de site is niets mis hoor: naast bookmarks kan je ook notities maken en bewaren, via de "Note This" bookmarklet. Deze notities zijn privé, en elke notitie krijgt een titel en je kan tags toevoegen. Bij het doorzoeken van de bookmarks kan je ook deze notities doorzoeken.
Er worden ook groepen ondersteund, maar je kan niet zelf je vrienden kiezen: er is een "watchlist", waarbij jij je kan abonneren op de bookmarks van andere gebruikers. Voortaan krijg je te zien welke nieuwe links er aan deze bookmarks toegevoegd zijn.
Nog een leuk item: wanneer je een bookmark toevoegt, kan je kiezen of je deze link, naast bewaren in je eigen account, ook aan je rienden stuurt.
[Taal: Engels]
http://www.simpy.com/

WIS JE SPOREN UIT GOOGLE
Wanneer er bij andere sites artikels verschijnen in het Nederlands, die van belang zijn voor onze lezers, dan zou het maar gek zijn wanneer wij het werk om deze informatie te verzamelen opnieuw zouden doen. Daarom deze link naar een uitstekend artikel bij Trouw.nl, waarin uitgelegd wordt hoe je informatie over jezelf kan wissen bij Google. (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.trouw.nl/ontspanning/degids/article2794916.ece/Poets__jezelf_weg_uit_Google_.html

FREEWAREHOME: GRATIS PROGJES
Wellicht ken je al verschillende sites waar je gratis software kan vinden. Aan dat lijstje kan je nu nog een site toevoegen. Freeware Home is een site waar je software vindt, vaak geschreven door enthousiaste privépersonen, en die je gratis of als shareware kan downloaden. Op de site vind je, naast een indeling per categorie, ook een lijst met de laatste nieuwe toevoegingen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://freewarehome.com/

LEER LATIJN ONLINE
Latijn wordt een "dode taal" genoemd, maar dat is blijkbaar een foute notie, want er zijn wel degelijk mensen die Latijn spreken: dat is wat deze site bewijst. Hier kan je de taal oefenen met iemand anders, je kan Latijn spreken of schrijven om je grammatica of je conversatie te verbeteren. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.mylanguageexchange.com/Learn/Latin.asp

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PARLEMENTAIR ARCHIEF
Alle verslagen van de vergaderingen van de Eerste en Tweede Kamer van Nederland sinds WOII tot en met de jaren 1960-1961 kan je voortaan online bekijken. Ideaal voor wie research wil doen als wetenschapper, journalist, taalwetenschapper, enz.
http://www.statengeneraaldigitaal.nl

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: YUNOMI

Is het echt nodig, sites voor vrouwen? Blijkbaar wel. Tegenwoordig hebben de meeste online kranten al een speciale afdeling "vrouwen", met mode, recepten, tips voor het huishouden, enz. En die blijken veel bezoekers/sters te tellen. Wat dan weer anderen aanzet om ook met een vrouwensite af te komen.
De laatste nieuwe site in deze trend is Yunomi. Ook hier weer recepten, tips voor recepten, gezondheid, makeup, enz. Als je het ons vraagt is dit een "Libelle" of "Het rijk der vrouw", maar dan in het digitale tijdperk. Een magazine waar een groot publiek voor bestaat dus - vooral omdat de rubrieken ook interactief zijn, en je zelf tips kan insturen.
http://www.yunomi.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOLIDAYCHECK
Plan je een vakantie? Dan kan je misschien eens langs gaan op deze site. Hier vind je namelijk besprekingen van hotels over de hele wereld, zodat je een richtlijn hebt wanneer je een hotel wil boeken. Er zijn momenteel al meer dan 1 miljoen beoordelingen, en volgens de makers van de site zijn die niet alleen nuttig voor de toerist, maar ook voor de hoteleigenaars, die zich de commentaren echt wel aantrekken en hun etablissement proberen te verbeteren.
http://www.holidaycheck.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: FILIP VAN BELGIË
Prins Filip en zijn Mathildeke hebben zich bereid verklaard om mee te werken aan een docusoap over dit koninklijke gezin. Geregeld kan je in het VTM-programma "De zwarte doos" een aflevering van deze docusoap zien - Filip op bezoek bij Kai-Nook bijvoorbeeld, het olifantje in de Antwerpse zoo. Filmpjes die ook op YOuTube terug te vinden zijn. Prins Filip heeft zelfs een eigen pagina op Facebook! Dat het een en ander met een korrel zout genomen moet worden, moeten wij er niet bij vertellen!
[Taal: Nederlands]
http://www.youtube.com/user/FilipvanBelgie
http://www.facebook.com/filipvanbelgie

VRIJDAG MULTIMEDIA: THERE, I FIXED IT
Op dit blog, waaraan alle internauten kunnen medewerken, worden foto's geplaatst van mensen die zelf voor McGyver gespeeld hebben, en met knutsel en vliegwerk een oplossing gevonden hebben voor een probleem, en iets "gefixt" hebben. Dat het een en ander soms erg hilarisch is, moeten wij er niet bij vertellen.
[Taal: Engels]
http://thereifixedit.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: STORIED
Elke foto heeft zijn eigen verhaal. Ter gelegenheid van de 20e verjaardag van fotostock site Corbis werd aan schrijvers, fotografen, helden en gewone mensen die erbij waren toen een beroemde foto gemaakt werd, gevraagd om commentaar te geven op die foto. Het werden erg boeiende verhalen, zoals dat van de eerste vlucht van een vliegtuig, dat maar even van de grond kwam.
Taal: Engels
http://pro.corbisimages.com/Creative/storied/#/steve-wright-on-the-first-flight
http://pro.corbisimages.com/Creative/storied


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com



Bij de collega's



*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be



*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Walkman bestaat al 30 jaar
ROTTERDAM - Muziek voor onderweg. Dertig jaar geleden bracht Sony de Walkman in de winkel. Met...
http://www.ad.nl/multi-media/3338200/Walkman_bestaat_al_30_jaar.html
- HTC Hero, de 'killercocktail'
ROTTERDAM - HTC heeft dinsdag een nieuwe mobiel op de markt gebracht, de Hero. Op basis van het nieuwe...
http://www.ad.nl/multi-media/3331057/HTC_Hero_de_killercocktail.html
- Printen met de laptop
Hoe kan ik met mijn laptop printen? De printer staat aangesloten op mijn desktop-pc. De usb-kabel van de printer is namelijk moeilijk om te...
http://www.ad.nl/multi-media/digidokter/3328192/Printen_met_de_laptop.html




*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Wat wordt er over je gezegd?
TraceBuzz is een nieuwe webdienst die toont wie er wat op het internet geschreven wordt over je bedrijf, product of zelfs je concurrent.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26620
- Systeeminformatie opvragen
System Spec is een gratis programma dat je alle technische informatie over je computer geeft. Het is veel overzichtelijker dan de systeeminformatie van Windows.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26600
- FastStone Image Viewer
De FastStone Image Viewer is een gratis plaatjeskijker. Licht, snel en vooral overzichtelijk. En met functies die iedereen goed kan gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26591



*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Tweede generatie Loewe Connect met internetradio
Een jaar na de lancering van de Connect flatscreens brengt Loewe nu de tweede generatie uit. Zuiniger en multimediaal zijn de sleutelwoorden.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4311
- Vanaf 2010 meer digitale tv via de ether
Vanaf juni 2010 zal het digitale televisieaanbod via de ether sterk uitgebreid worden. Het Belgisch-Noorse bedrijf Norkring België krijgt hiervoor een ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4310
- Nedis biedt nu ook Gem Sound DJ apparatuur
Als toevoeging op het ruime aanbod van König DJ gear, biedt Nedis nu Gem Sound DJ apparatuur.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4274


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- These Days valt in de prijzen op de New York Festivals
Twee projecten van het agentschap These Days werden bij de New York Festivals bekroond.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20146&style=99896
- Walking Men komt als je LEO roept
Er was eens een licht chocoladewafeltje van Milka dat de kracht had om mannen, vrouwen en kinderen als een magneet aan te trekken... De nieuwe TV spot van Ogilvy Advertising toont Rudi die terugdenkt aan zijn jonge jaren; maar vandaag heeft zijn LEO call niet meer hetzelfde effect.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20135&style=99896
- Na vijf en een halve maand afwezigheid staat Steve Jobs terug aan het roer bij Apple. Momenteel brengt de oprichter van Apple slechts een deel van de week door in de lokalen van het bedrijf, en werkt hij de rest van de tijd van thuis uit.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20137&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- PC Privé gaat eindelijk van start
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/personal-computer/pc-prive-gaat-eindelijk-van-start.cfm
- Windows 7: geen update voor Europa
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-geen-update-voor-europa.cfm
- Walen en informatica
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/walen-en-informatica.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- ONE Agency lanceert 6 websites op Net TV
ONE Agency bedacht en realiseerde 6 Net TV-websites en zet op die manier TV centraal in de interactieve beleving. Een concept, design en een...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5655
- Dreammachine zet Henkel-producten vooraan op het schap
Dreammachine was de afgelopen weken enorm actief. Samen met Henkel werden een hoop acties, met een online verlengstuk, gelanceerd, en toeval of niet, ze hadden...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5656
- Universum van 'sociale media': grote hutsepot van leerling-marketeers
Twitter, Facebook, LinkedIn, … De sociale media staan de laatste tijd in de schijnwerpers. Maar wat zit er verscholen achter deze term die te pas en te onpas wordt gebruikt? Hebben sociale media wel...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5653


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Inloggegevens verloren van je pc?
http://computertaal.info/2009/07/01/inloggegevens-verloren-van-je-pc/
- Norton 360 versie 3 trialware
http://computertaal.info/2009/06/25/norton-360-versie-3-trialware/
- Aan de slag met: Windows 7
http://computertaal.info/2009/06/21/aan-de-slag-met-windows-7/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Windows 7 mogelijk ook te koop in 'gezinsverpakking'
18:32 - Microsoft zou de Home Premium-editie van Windows 7 ook aanbieden als 'Family Pack', waarmee Windows 7 op drie systemen geïnstalleerd mag worden. Verder zijn alle Europese versies dit jaar voor iedereen tegen upgradeprijzen te koop. »
http://tweakers.net/nieuws/61041/windows-7-mogelijk-ook-te-koop-in-gezinsverpakking.html
- Mininova: werkgroep auteursrecht moet rapport rectificeren
15:59 - Mininova heeft een sommatie naar de Staat der Nederlanden gestuurd waarin wordt geëist dat het rapport van de werkgroep auteursrechten wordt gerectificeerd. Volgens de torrentsite staan er pertinente onjuistheden in over Mininova. »
http://tweakers.net/nieuws/61047/mininova-werkgroep-auteursrecht-moet-rapport-rectificeren.html



De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


niet vergeten: bij de artikesl van Gerard het logo met het typende mannetje in te voegen!


HOE JE VOORBEREIDEN OP HET GEBRUIK VAN LINUX PROGRAMMA'S (1)
Dit stukje handelt over open-source software die je zowel in Windows als in Linux kunt gebruiken. Alhoewel het stukje in de 'We gaan over naar Linux' reeks valt, denk ik dat Windows gebruikers daar ook iets aan zullen hebben.
Het is weinigen gegeven om zomaar van het ene moment op het andere Windows aan de kant te schuiven en te vervangen door een Linux distro.
Om de overschakeling zo soepel mogelijk te laten verlopen gaan we nu reeds binnen onze Windows omgeving bepaalde open-source software gebruiken die zowel onder Windows als onder Linux gebruikt worden. Dat betekent dat, eens je in Linux werkt, gewoon dezelfde programma's – maar dan wel onder Linux – verder kunt gebruiken. Op die manier maak je tevens kennis met enkele gratis niet-commerciële open-source programma's en kun je deze op op kwaliteit en gebruiksgemak evalueren.
=> Browser
Download en installeer Mozilla Firefox[1]. Je kunt makkelijk je IE7/8 favorieten binnenhalen in Firefox.
Installeer dan zowel bij je IE als bij Firefox de add-on Xmarks[2]. Deze add-on laat je toe je favorieten op een externe server op te slaan, zodat je deze later makkelijk kunt importeren op dezelfde of op een andere machine.
=> Mail
Download en installeer Mozilla Thunderbird[3] en schakel over. Thunderbird kan je volledige adresboek en al je mails importeren. [A. Baudrez]
[1] http://www.mozilla-europe.org/nl/firefox/
[2] http://www.xmarks.com/
[3] http://www.mozilla-europe.org/nl/products/thunderbird/

HOE JE VOORBEREIDEN OP HET GEBRUIK VAN LINUX PROGRAMMA'S (2)
Even voor alle duidelijkheid: het artikel van A. Baudrez heeft onze redactie in stukjes geknipt, om de nodige links in aanklikbare staat te kunnen toevoegen - per artikel is in ons CMS een ruimte voorzien voor 3 aanklikbare links.
Gisteren besprak A. Baudrez het mailprogramma Thunderbird. Daar hoort ook een tool bij:
Eens binnen Linux kun je dan de folder waar je mail staat gewoon kopiëren en verder werken[4]
=> Instant Messenger (MSN)
Download en installeer Pidgin[5]. Met Pidgin kun je in één programma naast MSN ook je andere Instant Messengers protocols zoals ICQ, Google Talk, AIM, Yahoo!, … gebruiken.
=> Office
Schakel over op en leer werken met Open Office[6]. De laatste versie van Open Office, versie 3.1 is volledig compatibel met Microsofts docx formaat, zodat je alle bestanden die je reeds aangemaakt hebt in MS Office 2007 kunt blijven gebruiken. [A. Baudrez]
[4] http://www.mozilla.org/support/thunderbird/profile#move
[5] http://www.pidgin.nl/
[6] http://nl.openoffice.org/

HOE JE VOORBEREIDEN OP HET GEBRUIK VAN LINUX PROGRAMMA'S (3)
Even voor alle duidelijkheid: het artikel van A. Baudrez heeft onze redactie in stukjes geknipt, om de nodige links in aanklikbare staat te kunnen toevoegen - per artikel is in ons CMS een ruimte voorzien voor 3 aanklikbare links.
=> Fotobewerking
Download en installeer Gimp[7]. Gimp is een ideale vervanger voor Photoshop voor huis- , tuin- en keukengebruik[8]
=> Website editor
Download en installeer NVU[9]. Nvu maakt het het maken van websites makkelijker zodat het werken ermee voor iedereen mogelijk is. Gebaseerd op de stabiele Mozilla-code maakt Nvu goede HTML-code zoals van zo’n programma verwacht mag worden met functies als goede ondersteuning voor verschillende standaarden, sjablonen en een ingebouwde website-beheerder. [A. Baudrez]
[7] http://www.gimp.org/
[8] http://gimp.startpagina.nl/
[9] http://www.mozilla-nl.org/producten/nvu/

HOE JE VOORBEREIDEN OP HET GEBRUIK VAN LINUX PROGRAMMA'S (4)
Even voor alle duidelijkheid: het artikel van A. Baudrez heeft onze redactie in stukjes geknipt, om de nodige links in aanklikbare staat te kunnen toevoegen - per artikel is in ons CMS een ruimte voorzien voor 3 aanklikbare links.
=> Multimedia
Download en installeer VLC[10]. VLC (oorspronkelijk VideoLAN Client geheten) is een mediaspeler, die deel uitmaakt van het VideoLAN-project. De speler ondersteunt een groot aantal audio- en videocodes, evenals ondersteuning voor DVD’s, VCD’s en diverse streaming-protocollen. [A. Baudrez]
[10] http://www.videolan.org/vlc/

TIPS VOOR WEBWERKERS
Een veiliger formulier en gratis een goed doel steunen? Recaptcha.

(Officieel wordt het geschreven als reCAPTCHA, maar omdat dat nogal schreeuwerig overkomt als het veel voorkomt in een tekst, schrijf ik in dit artikel alleen de eerste letter met een hoofdletter.)
In dit artikel wil ik dieper ingaan op deze captcha, omdat:
-hij gratis is;
-ik hem zelf ook gebruik;
-een goed doel hiervan profiteert.
Voordat ik verderga, wil ik even melden dat je enige kennis van PHP nodig hebt om Recaptcha op je website te zetten.

Hoe werkt Recaptcha?

Recaptcha is ontwikkeld om een win-winsituatie te creëren. Je beschermt je website ermee tegen ongewenste bezoekers (met name spambots) én je helpt mee aan een gigantisch project om circa 100 miljoen oude boeken, tijdschriften en kranten te digitaliseren. Het project is gestart door het Internet Archive.
Dat gaat als volgt in zijn werk: er worden twee vervormde woorden getoond, van één woord is bekend hoe het geschreven moet worden en het andere woord is een scan die afkomstig is uit zo'n oud boek. Die scan kan niet ontcijferd worden door OCR-software. Daarom moeten mensen dat doen.
De bezoeker vult de woorden in die hij ziet. De captcha-software herkent of het eerste woord correct is geschreven. Zo ja, dan krijgt de bezoeker toegang tot de pagina die hij heeft opgevraagd én het antwoord op de scan wordt opgeslagen. Dezelfde scan wordt aan een aantal andere bezoekers getoond en aan de hand van de resultaten kan het systeem bepalen wat de correcte weergave is van de scan.
De universiteit hoopt hierdoor zoveel mogelijk traditionele captcha's te kunnen vervangen door Recaptcha's om zodoende de inspanningen van het publiek nuttig te kunnen aanwenden.
Want er wordt door de onderzoekers geschat dat dagelijks ruim zestig miljoen captcha's worden opgelost, waarmee 150.000 manuren eigenlijk worden weggegooid.
Recaptcha moet een deel van deze verloren arbeid nuttig gaan maken door het OCR-proces een handje te helpen.
Naast dit alles heeft Recaptcha ook een audio-captcha ingebouwd voor mensen die niet uit de woorden kunnen komen of slechtziend zijn. Met een simpele klik verander je de captcha in een audio-captcha.

Het voordeel van Recaptcha
Zoals te zien is op http://recaptcha.net/resources.html zijn er al voor een heleboel pakketten direct plugins beschikbaar waaronder een aantal bekende forumpakketten en CMS'en zoals Joomla en Typo3.
Recaptcha helpt jou jezelf te beschermen tegen spam, en jij helpt vervolgens mee om boeken te digitaliseren; in mijn ogen een echte win-winsituatie!

Installatie van Recaptcha
Het toevoegen van Recaptcha heb ik zelf op PHP-basis gedaan. Je voegt hem als 'class' toe en dan kun je hem overal waar je wilt, aanroepen.
Ga naar http://code.google.com/p/recaptcha/downloads/list?q=label:phplib-Latest en download de laatste release van reCaptcha.
Als je het zip-bestand hebt uitgepakt zie je de bestanden. Recaptchalib.php is het kernbestand en dat zul je ook moeten importeren in je code.
De overige PHP-bestanden zijn voorbeelden van hoe je de captcha kunt gebruiken.
Het enige wat je hoeft te doen is de recaptchalib.php te importeren in je code en in principe ben je dan al klaar.

Recaptcha gebruiken
Om te kijken hoe je Recaptcha gebruikt in je code, kun je het beste gewoon het bijgeleverde voorbeeld bekijken en analyseren.
Hier volgt de code:
<.html> <.body> <.form action="" method="post"> http://recaptcha.net/api/getkey $publickey = ""; $privatekey = ""; # the response from reCAPTCHA $resp = null; # the error code from reCAPTCHA, if any $error = null; # was there a reCAPTCHA response? if (isset($_POST["recaptcha_response_field"])) { $resp = recaptcha_check_answer ($privatekey, $_SERVER["REMOTE_ADDR"], $_POST["recaptcha_challenge_field"], $_POST["recaptcha_response_field"]); if ($resp->is_valid) { echo "You got it!"; } else { # set the error code so that we can display it $error = $resp->error; } } echo recaptcha_get_html($publickey, $error); ?>

* Klik hier voor meer uitleg over hoe je deze code op je website kunt plaatsen.

We zullen samen de code analyseren:
<.?php require_once('recaptchalib.php');
In dit stuk wordt de API-controller geladen, waardoor je kunt communiceren met de API-server. Deze ene regel is essentieel.
// Get a key from http://recaptcha.net/api/getkey $publickey = ""; $privatekey = ""; # the response from reCAPTCHA $resp = null; # the error code from reCAPTCHA, if any $error = null;
Zoals je ziet moet je in dit stuk code de public en private key van die ene pagina invullen. Da zou ik dan ook zeer zeker doen.
Ga naar de pagina, kopieer de public en private key en plak deze keys in de PHP-code van hierboven.
Tevens worden de variabelen $resp en $error gedefinieerd in de bovenstaande code zodat ze later gebruikt kunnen worden.
if ($_POST["recaptcha_response_field"]) { $resp = recaptcha_check_answer ($privatekey, $_SERVER["REMOTE_ADDR"], $_POST["recaptcha_challenge_field"], $_POST["recaptcha_response_field"]); if ($resp->is_valid) { echo "You got it!"; } else { # set the error code so that we can display it $error = $resp->error; } }
Hier wordt gekeken of er een request wordt gedaan aan Recaptcha.
Als dat het geval is, gaat Recaptcha kijken naar het antwoord van de API-server.
Daarbij zijn een aantal parameters nodig, namelijk je private key, het IP-adres van de bezoeker (logging) en HTML-velden.
Vervolgens kun je met behulp van $resp->is_valid kijken of de captcha goed is ingevuld. Als dat niet het geval is, geeft Recaptcha een error en kun je daar je eigen error handling in zetten.
Overigens zul je de inputvelden recaptcha_response_field en recaptcha_challenge_field niet terugvinden in de HTML van het voorbeeld. Dit komt doordat die velden meekomen met de volgende regel:
echo recaptcha_get_html($publickey, $errr);
Deze functie geeft de HTML terug die nodig is om de captcha weer te geven.
Daarbij is echter je public key nodig, zodat je je kunt identificeren bij Recaptcha.
De HTML-response bevat alle velden en bevat een standaard opmaak.
Zo gebruik je dus Recaptcha in je code. Doordat Recaptcha niet zo groot is, is het makkelijker te gebruiken en komt er ook minder kopieer- en plakwerk aan te pas.
Patrick Dankers, Alphamega Hosting
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html



Van alles halen, (bijna) niets betalen...



FLICKRDOWN: ARCHIVEER JE FLICKR FOTO'S

Windows - freeware
Je mag dan al al je foto's naar Flickr geüpload hebben, maar het je er zelf nog wel een copie van? Met dit progje kan je al je foto's in één klap naar je eigen computer downloaden. Je hebt wel versie 2.0 van de Microsoft .NET runtime nodig.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10075920-2.html?tag=nl.e433
http://www.greggman.com/pages/flickrdown.htm

MOTIONDSP: VIDEO OPSCHONEN
Windows - 50 $
Met de beste bedoelingen maak je een filmpje, maar het beeld is niet echt fantastisch te noemen. Dan kan software wel eens helpen. Dit programma verbetert beelden die gemaakt zijn met je mobieltje of een bewakingscamera, of je webcam. Leuk voor wie zelf eens forensisch expert wil spelen!
http://www.motiondsp.com/

PROCESS HACKER: COMPLETE CONTROLE OVER JOUW PC

WinXP/Vista - 1,15 MB - freeware
Een programma met veel mogelijkheden, om de processen en services die op jouw computer draaien te manipuleren. Je krijgt een tree view, dat al de processen vertoont, alle services die draaien, alle netwerk verbindingen, plus bijkomende informatie over dit alles. Zo kan je dan de processen enz. beëindigen, zelfs de processen die beschermd zijn door rootkits, of beveiligingssoftware.
http://majorgeeks.com/Process_Hacker_d5966.html

GOOGLE PAGE SPEED
Firefox extensie
Google heeft een nieuwe extensie uit, speciaal voor de webmaster. PageSpeed analyseert hoe snel jouw pagina laadt, en geeft suggesties om die snelheid te verbeteren. Dat is niet alleen beter om de bezoeker sneller de pagina te laten zien, maar het helpt ook om kosten te drukken in bandbreedte.
http://code.google.com/intl/fr/speed/page-speed/

MIRO
Windows All - 24,5 Mb - Freeware
Deze software maakt van je computer een tv. Je kan jezelf abonneren op kanalen met internet video, video's downloaden en ze in volledig scherm bekijken, enz. De software heeft een heel mooie interface, en brengt prachtig beeld.
http://majorgeeks.com/Miro_d5379.html

POCAHONTAS: PRINCESS OF THE POWHATAN
Gratis probeerversie
In dit game kan je het verhaal beleven van Pocahontas, een Indiaans meisje dat in 1607 in contact kwam met Engelse kolonisten. Je moet Pocahontas begeleiden naar haar romatische lot.
http://arcade.reflexive.com/downloadgame.aspx?AID=1439&CID=20542

TERACOPY

Windows alles - 3,8 MB - freeware
Een compact programma om bestanden te kopiëren of verplaatsen aan de hoogst mogelijke snelheid, en met extra opties. Je kan transfers pauzeren en terug hernemen. Het programma installeert zich in de shell, zodat het de gewone kopieer en verplaats functies van Explorer vervangt.
http://majorgeeks.com/TeraCopy_d5674.html

IMAGE TUNER
Win2000/XP/Vista - 1?49 MB - freeware
Een gratis progje om reeksen digitale foto's of afbeeldingen (batch) te wijzigen in grootte, om te zetten naar een ander bestandsformaat, van watermerk te voorzien, of een andere naam te geven. Zo wordt het gemakkelijker om je foto's te uploaden naar een website of via mail te verzenden.
http://majorgeeks.com/Image_Tuner_d6116.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: FSTREAM
Mac OS X - freeware
Een tamelijk klein progje om naar WebRadio te luisteren of op te nemen. Een uitstekend vervangmiddel voor het toch logge iTunes, wanneer je gewoon naar webradio luisteren wil.
http://download.cnet.com/FStream/3000-2139_4-96503.html?tag=feed&subj=&part=rss

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: CARBON COPY CLONER
Mac OS X - 2,73 MB - shareware 10$
Dit progje zorgt voor het klonen van bestanden, het synchroniseren en het maken van een backup. Je moet gewoon een schema instellen, en je kan daarna gerust zijn: het progje doet deze taken automatisch voor jou.
http://download.cnet.com/Carbon-Copy-Cloner/3000-2242_4-10169677.html?tag=feed&subj=&part=rss


Het laatste woord....



Lezer Henk reageert op ons artikel over de Hadopi-wet, die nog strenger dreigt te worden:
<<<

Dag Hilde,

Heel goed om dit kritisch te volgen en als je het mij vraagt zijn ze daar helemaal doorgedraaid. Misschien het gevolg van een president die zich laat leiden door zijn hormonen (zoals in Italië ook met Berlusconi kennelijk het geval is). Het betreft echter een serieuze aangelegenheid, zoals weer eens wordt aangegeven door het Amerikaanse vonnis inzake RIAA vs Usenet. Op Webwereld gaf iemand al aan dat dit het einde kon betekenen van het internet zoals wij dit nu kennen. En ik kan niet anders dan hem gelijk geven:

Maar deze zaak - die overigens al in 2007 is begonnen - is volgens mij wel degelijk afgerond. En de rechter heeft vonnis gewezen, mede omdat Usenet de nodige steken heeft laten vallen. Wat nog niet aan de orde kwam is hoeveel hoeveel Usenet moet gaan betalen, maar de bloedhonden van de RIAA zullen zeker niet eerder rusten voordat ze Usenet volledig hebben leeg laten bloeden. Daarmee worden dan weer de tientallen andere rechtszaken bekostigd die met dit vonnis in de hand ongetwijfeld zullen volgen. Peter Koopman kon wel eens gelijk krijgen: het einde van internet zoals wij het nu kennen is in zicht...

Enkele andere aantekeningen van mijn kant zijn:

Er zijn twee fundamentele zaken volstrekt mis met de wijze waarop men het huidige copyright effectueert:

1 - Een veel te lange beschermingstermijn, die bovendien al maar wordt verlengd. Zowel 70 jaar als 95 jaar na de dood van de maker is natuurlijk volstrekt absurd, en dit zeker in een tijd waarin de ontwikkelingen juist steeds sneller gaan. Het gaat bovendien volledig voorbij aan het feit dat copyright indertijd juist in het leven is geroepen om een (voor die tijd) redelijke maximum termijn vast te stellen.

2 - De de facto uitschakeling door de 'entertainmentindustrie' van elke vorm van marktwerking waardoor de prijzen van de media kunstmatig te hoog worden gehouden.

Zolang aan deze basis geen verandering plaatsvindt blijft het een vorm van oorlogvoering die in niemands belang is: die door al het juridisch geweld een heleboel ellende veroorzaakt, handen vol geld kost en de maatschappij nodeloos criminaliseert...

En wat meer to-the-point:

Het eerste copyright werd gedefinieerd door The Statute of Anne uit 1710 en hield tevens een beperking in voor de bescherming tot 28 jaar, waarna het werk aan het publieke domein zou toevallen. In onze zoveel snellere maatschappij zou een termijn van 10 jaar vanaf de ontstaansdatum dus al aardig aan de ruime kant zijn (dus niet met die idiote toevoeging 'na de dood van de maker').

Die redelijke termijn is de eerste voorwaarde om tot gezonde verhoudingen te komen. Een tweede is om eindelijk het de facto monopolie van de grote labels te verbieden en een redelijke marktwerking toe te staan. Het zou voor zowel de muzikanten als hun publiek een heel wat gezonder situatie scheppen - met name zonder de huidige criminalisering van de hele maatschappij (zie als gruwelijk voorbeeld de situatie in Frankrijk).

Echt, ik maak me grote zorgen. De volstrekte onverdraagzaamheid zoals ook weer uit de jongste Franse voorstellen blijkt is eigenlijk een onverbloemde oorlogsverklaring aan het publiek. En daar kan uiteindelijk nooit of te nimmer iets positiefs voortkomen. En dat alles omdat een aantal Neanderthalers ronduit weigeren om hun volstrekt versleten business-model aan te passen. Met de rechten van muzikanten heeft het helemaal niets te maken - juist die worden tot een bedreigde diersoort gemaakt. Ik ken er ook heel wat die hun eigen songs van hun websites hebben gehaald. En op mijn eigen site www.music-abc.com had ik een virtueel podium waarop bevriende jazzmuzikanten zich konden presenteren - ook dat heb ik verwijderd.

Gelukkig echter is er nog geen taks ingesteld op het luisteren en komt er nog steeds prachtige muziek uit mijn luidsprekers!...

Met hartelijke groeten,

Henk




NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004



Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.



AFSLUITER VAN DE WEEK
Een aforisme is net zoals een muziekstukje van een stel muzikale clowns,
dat na een paar maten al misgaat.

Willem Frederik Hermans, Nederlands letterkundige