Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 
2/7/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 606 van 27/6/2009

Gegroet lezer,

Deze week zal u in dit nummer het begin vinden van een interessante reeks, geschreven door A. Baudrez, over Linux. Hij zal je uitleggen wat de voor- en nadelen zijn, en je ook stap voor stap begeleiden bij de installatie. Op deze reeks zijn verschillende reacties verschenen op onze website - u bent van harte welkom om uw eigen opmerkingen en suggesties toe te voegen.

Verder deze week bij de afdeling sites een reeks over webdiensten om muziek te delen via Twitter. Heel wat Twitteraars vinden het immers belangrijk, als een deel van hun karakter en imago, om te laten weten wat hun muzikale voorkeur is, naar welke muziek zij op dit moment luisteren. Maar denk eraan, wanneer ook jij je begeeft op de glibberige paden van Twitter: er loeren heel wat gevaren, via de verkorte url's, en via Trojaantjes die zich op jouw computer willen vestigen. Ook daarover berichten wij deze week.

Je ziet het: heel wat leesvoer. Veel leesplezier gewenst, maar vergeet vooral niet van het prachtige weer en de lange avonden te genieten!

Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.TECH PODCAST BUZZ OUT LOUD BLIES 1.000 KAARSJES UIT
Verleden week werd de 1.000e uitzending van het populaire podcast Buzz Out Loud van CNet feestelijk gevierd. Medewerkers van het eerste uur werden gevraagd voor een heuglijke reünie, luisteraars van het eerste uur mochten ook hun zegje doen, en de internauten zelf mochten hun favoriete stukjes insturen. Daarbij waren enkele "rants" of tirades - over auteursrechten, over de prijzenpolitiek van Apple, enz. Kortom, het was een heel leuke uitzending, die je zelf maar eens moet beluisteren (1)
Een van de gasten was die andere erg beroemde podcaster, Leo Laporte. Met hem werd even gesproken over verleden en toekomst van de podcast - wat voor ons de gelegenheid is om hierbij stil te staan. Toen de podcasts maar net van start gingen, zijn er velen die zich eraan gewaagd hebben, maar het na enkele afleveringen terug opgaven. Al gauw klonk het dan ook dat podcasts maar een hype waren, die geen kans maakten op overleven. Het feit dat podcasts als Buzz Out Loud, Cranky Geeks, Twit, Coverville... nog altijd bestaan, en nog altijd hun luisteraars zien aangroeien, bewijst het tegendeel.
Ondertussen zijn de meeste audio-podcasts ook voorzien van een videogedeelte. Je kan via je computer, via je player, rechtstreeks of in uitgesteld relais, naar deze podcasts luisteren en/of kijken. Voor de meeste internauten is het dan ook een vaste afspraak geworden, om op een afgesproken tijdstip, elke week of elke dag, de computer aan te zetten om een podcast te bekijken/beluisteren die live opgenomen wordt.
Maar wat is het verschil dan met tv, zal je vragen? Waarom moest alles zo echt anders, waarom konden die tech shows niet gewoon op de tv gebracht worden? Wel, de verplaatsing in ruimte en tijd zit er om te beginnen voor iets tussen. Je kijkt/luistert ofwel rechtstreeks, ofwel in uitgesteld relais: je downloadt de podcast naar je player en bekijkt/beluistert hem waar en wanneer je wil. Iets wat toch nog altijd moeilijker ligt bij tv-programma's. Bij de VRT werden wel enkele schuchtere pogingen gedaan om de eerste telenovelle in Vlaanderen, Emma, als podcast aan te bieden, maar dit experiment werd nadien niet meer herhaald.
Een tweede factor die meespeelt is de interactie. De meeste podcasts hebben ook een chatroom vol luisteraars. Vanuit de hele wereld loggen zij in de chatroom in, en geven commentaar en suggesties tijdens de uitzending. Daardoor kunnen de podcasters zelf, zoals het team van Buzz Out Loud, vaak aangevuld of gecorrigeerd worden wanneer ze iets zeggen dat niet helemaal duidelijk of correct is.
Bij de meeste podcasts zijn er ook "shownotes" waarin je de links vindt naar wat er in die uitzending besproken werd - websites of nieuwsartikels. Sommigen, zoals Buzz out Loud en Twit hebben zelfs wiki pagina's, die dan door de fans onderhouden worden en waarin je zelfs een transcript vindt van de uitzending.
En dan is er natuurlijk het feit dat het toch wel uitzendingen zijn voor een 'beperkt' publiek  - alhoewel dat natuurlijk relatief is. Een podcast zoals Buzz Out Loud heeft honderdduizenden fans/luisteraars over de hele wereld. Maar als je bijvoorbeeld de fans in België of Nederland neemt, dan zal je niet veel verder raken dan een duizendtal. Dat is onvoldoende publiek voor een radio- of tv-station om hiervoor aangepaste programmatie te vinden. Maar neem al die luisteraars uit de hele wereld samen, en je komt toch aan een kritieke massa, die het podcasten lonend kunnen maken.
Een man waaraan alle podcasters veel verschuldigd zijn, is Leo Laporte. Hoe de man het doet is ons een raadsel, maar hij heeft tientallen podcasts waarvan wij er al enkele hier vermeld hebben, zoals The Daily GizWiz, This Week in Tech, Net @ nite, enz. Hij heeft een soort podcast station gemaakt, twit.tv, waar al deze uitzendingen te vinden zijn. Voor hem is het internet een medium dat je, net zoals radio en tv, kan gebruiken om zo'n netwerk op te zetten. En hij slaagt er nog in ook.
Kortom: de podcasts zijn levendiger dan ooit - maar dan wel voor een niche publiek. Hoe zit het trouwens bij onze lezers? Volgen jullie podcasts, en zo ja: wat zijn jouw favorieten? Of volg je geen podcasts, maar zou je het graag doen - alleen: je weet niet goed hoe het moet, en je zou wel eens graag een artikelenreeks krijgen bij Netties die over podcasts gaat? Laat het ons weten in de reacties.
http://reviews.cnet.com/8301-11455_7-10267690-10.html
http://www.twit.tv/
 
 

IPHONE 3G S: KOPPELVERKOOPT NEKT VERKOOP NIEUWE TOESTEL
België werd als achterlijk beschouwd omdat het de koppelverkoop niet toeliet. Onder druk van de EU zou de koppelverkoop dan toch toegelaten worden: je zal een mobiele telefoon heel goedkoop (of gratis) kunnen kopen, als je intekent voor een abonnement van een zekere duur. De meeste internauten juichen, want zij verwachten nu goedkope toestellen - wat ondertussen al aan het gebeuren is: PhoneHouse en GSMShop verkopen nu mobieltjes aan 1 euro, als je er een bepaald abonnement bij neemt.
Maar dat dit systeem niet zalig makend is, mag blijken uit het volgende verhaal. In de VS is men namelijk aan het terugkomen van dit systeem. Om te beginnen is het toch niet zo voordelig voor de gebruiker, want de tarieven worden zo erg ontransparant. Bovendien is het ook niet zo interessant voor de fabrikant van mobiele toestellen, zo blijkt, want in de VS zijn er heel wat internauten die normaal gezien grif de nieuwe iPhone 3G S gekocht zouden hebben, maar die nu gaan wachten. Bij de aankoop van het vorige toestel, de iPhone 3G, moesten zij namelijk een contract ondertekenen met AT&T, voor 24 maanden. Die zijn nu nog niet op. Gevolg: zij moeten ofwel dat contract afkopen (mits betaling van een dure boete), of zij moeten de volle pot betalen voor de iPhone 3G S. Geen van beide oplossingen is ideaal (wie heeft er nu geld teveel in deze tijden van crisis?), en dus stellen de meeste internauten hun aankoop uit. Gevolg: er komt geen stormloop op de iPhone 3G S.
Meer over de tarieven van dit toestel (en de verontwaardiging van de gebruikers) bij PC World.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/167076/iphone_3g_s_price_tag_the_facts.html?tk=nl_dnx_t_crawl
Nagekomen bericht: ondanks alle geweeklaag zou de iPhone 3Gs toch als zoete broodjes over de toonbank gaan. In eigen land kan je nu ook dit toestel verkrijgen - via Mobistar.
 

ZIFF DAVIS SLUIT EXTREME TECH WEBSITE
Wij hebben slecht nieuws voor al wie zelf al eens een computertje bouwt of echt bezig is met de technologische kant van computers. Uitgever Ziff Davis is namelijk van plan de website Extreme Tech te sluiten.
Bij deze site kon je altijd diepgaande besprekingen vinden van computers, technologie, chips. Het is een site voor de echte geek, want de experten die daar de besprekingen neerpenden wisten echt wel waarover zij het hadden. Om het simpel uit te drukken: in plaats van over een knopje hier of daar, werd er haast over enen en nullen gepraat. De hard core tech geeks dus.
Zij zullen in de toekomst hun heil elders moeten gaan zoeken. Ziff Davis heeft de medewerkers aan de site ontslagen. Er zullen over een week of zo geen nieuwe artikels meer verschijnen. De site zal nog wel blijven bestaan, maar dan als een archief van de verschenen artikels.
Jammer, echt jammer. Gelukkig zijn er nog sites zoals Tom's Hardware of Anand Tech, waar de geek terecht zal kunnen. Hopelijk blijven die nog even bestaan!
http://www.extremetech.com/
http://digital.venturebeat.com/2009/06/20/ziff-davis-to-shut-down-extremetech-web-site/
 

80.000 DOLLAR PER ILLEGALE SONG
In de VS is weer geschiedenis geschreven: Jammie Thomas, een huisvrouw, is daar ook in beroep veroordeeld tot het betalen van een fikse boete aan het RIAA. De dame was ervan beschuldigd 1.700 songs illegaal gedownload te hebben, maar uiteindelijk werd dat slechts van 24 songs als bewezen beschouwd. In eerste instantie was de dame veroordeeld tot een boete van 222.000 dollar, nu tot ... 1,92 miljoen dollar. Wat neerkomt op maar liefst 80.000 dollar per song.
Nu kan je natuurlijk wel wat vragen stellen bij dit vonnis. Wij zijn de eerste om het illegaal downloaden van bestanden af te keuren. Maar staat dit nog wel in verhouding? Hoe is het mogelijk dat de platenindustrie zoveel macht heeft om mensen te blijven vervolgen en zulke buitensporige boeten te eisen, terwijl het illegaal downloaden van software, om maar iets te noemen, haast niet opgespoord of bestraft wordt - en het daar toch wel om grotere bedragen gaat. Trouwens: hoeveel van die 1,92 miljoen dollar zou daadwerkelijk naar de betrokken artiesten gaan?(1)
De Amerikaanse gebruikersorganisatie EFF is het in elk geval niet eens met dit vonnis. In dit artikel bij EFF wordt de boete zelfs strijdig met de grondwet genoemd. (2)
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10268199-93.html
http://www.eff.org/deeplinks/2009/06/record-labels-awarde
 

ASK.COM LANCEERT DATABASE MET 300 MILJOEN VRAGEN EN ANTWOORDEN
Er is de laatste tijd heel wat beweging bij de zoekmachines - en dat is maar goed ook: het zorgt ervoor dat de zoekmachines zelf de hele tijd aan zichzelf blijven sleutelen en (hopelijk) beter worden, en dat komt natuurlijk de gebruiker ten goede.
Een van de oudste zoekmachines is Ask.com, bekend van zijn butler Jeeves die klaar stond om je te helpen. Na een tijdje werd Jeeves wel met pensioen gestuurd, maar omdat de gebruikers zo gehecht aan hem waren, werd hij dan toch maar uit het ouderlingenhuis teruggeroepen.
Welnu, Ask.com is nu nog verder aan het terugkeren naar haar roots. In den beginne was Ask.com (toen Ask Jeeves), een door mensen aangemaakte database met daarin de meest voorkomende vragen en antwoorden. Het was de bedoeling dat je een vraag kon stellen in gewone mensentaal (in het Engels weliswaar) en dat je daarop dan antwoord kreeg. Later kocht Ask Jeeves de zoekmachine Teoma op, waardoor de zoekmachine zich meer ging concentreren op gewone trefwoorden, net als de meeste andere zoekmachines.
Nu wordt de klok dus teruggedraaid, en gaat men weer naar vraag en antwoord. Maar er wordt niet meer gewerkt met een database van door mensen bijeengezochte vragen en antwoorden, wel met vragen en antwoorden die op het internet gevonden zijn, zoals op internetfora, helpfora, enz. Er zouden maar liefst 300 miljoen vragen en antwoorden in de database zitten.
Nu heeft dit "natural language" zoeken wel een nadeel: het is enkel in het Engels. Geef in een zoekmachine die met trefwoorden werkt, een trefwoord in gelijk welke taal in, ook in het Nederlands, en de zoekmachine zal websites opdiepen waarop dat trefwoord voorkomt, zelfs al begrijpt de zoekmachine helemaal niet wat dat woord betekent. Je zal dus Jeeves netjes moeten aanspreken in de taal van Shakespeare...
http://ask.com/
http://uk.ask.com/?o=2&jr=true
http://www.pandia.com/sew/1893-askcom-and-ask-jeeves-launch-database-of-300-million-answers-and-questions.html
 

GOOGLE STREET VIEW LEIDT TOT ARRESTATIE
Zoals je weet rijden er de laatste maanden speciale wagens van Google rond, die straatopnamen maken voor Google View, dat reële beelden brengt van hoe de straten er echt uitzien. Deze beelden worden dan vertoond in de Google Maps. Maar uiteraard komen er op die beelden ook mensen voor die op straten lopen, en dat heeft al voor hilarische situaties gezorgd, maar ook soms erg genante beelden. Google tracht de beelden tegenwoordig dan ook eerst te zuiveren: de gezichten van mensen worden onherkenbaar gemaakt, alsook nummerplaten van wagens.
Maar nu is bekend geworden dat er, dankzij deze beelden, twee Nederlandse jongeren die een 14-jarige jongen in Groningen overvallen hadden, verleden jaar september, opgespoord konden worden. De Google-wagen was namelijk enkele minuten voor de overval langs geweest, en had per toeval al de hoofdrolspelers vastgelegd (overvalles en slachtoffer); de eigenlijke overval stond niet op het beeld. Google had wel, zoals gewoonlijk, de gezichten van de overvallers wazig gemaakt, maar het slachtoffer had per toeval zichzelf herkend op de beelden. Hij trok naar de rechter, en die vorderde bij Google in de VS de originele beelden op, vooraleer de gezichten onherkenbaar gemaakt waren. De daders konden zo opgespoord worden.(1) (2)
Het gebeurde roept echter vragen op. Want waar blijft de privacy van de burger? Google blijkt die dan toch niet zo goed te beschermen als het zelf beweert. De Europese Commissie is zich trouwens al langer bewust van dit gevaar. Er is een werkgroep, met  de naam Artikel 29, die wil dat Google de originele foto's vernietigt, en dus enkel de foto's met wazig gemaakte gezichten bijhoudt. Google wil dat echter niet - volgens de zoekmachine staat de technologie van Google Street View nog niet helemaal op punt, en moeten er regelmatig correcties gemaakt worden, waarbij dan die originele foto's nodig zijn. Dat vereist dus dat de originele foto's een zekere tijd bewaard blijven. Google zegt echter wel bezig te zijn om deze bewaartijd zo kort mogelijk te houden.(3)
http://www.reuters.com/article/internetNews/idUSTRE55I38C20090619
http://blogoscoped.com/archive/2009-06-19-n23.html
http://actu.abondance.com/2009/06/lunion-europeenne-demande-google-de.html
 

WORDT OPERA UNITE DE BESTE VRIEND VAN DE BOTMASTER?
Enkele dagen geleden kondigde Opera aan dat de nieuwe versie van haar Opera browser, versie 10, iets heel speciaals zou bevatten: Opera Unite. Daarmee kan iedereen, ook jij dus, een eigen server draaien van op je eigen desktop. Jouw browser legt verbinding met een Opera proxy server, waardoor jouw browser content kan brengen die door de hele wereld opgeroepen kan worden. Leuk voor gewone gebruikers die hun eigen website op de eigen computer willen hosten. Want nu moeten zij niet langer firewalls instellen zodat de bezoeker wel toegang heeft tot die content, maar niet tot de rest van de computer bijvoorbeeld. Bovendien zijn er heel wat providers die verbiden dat hun gebruikers een webserver draaien.
Maar beveiligingsexperts houden hun hart al vast. In de voorbije jaren zijn gehackte websites immers een van de snelst groeiende manieren voor booswichten om hun schadelijke software te verspreiden - denk maar aan Gumblar bijvoorbeeld.
Opera heeft al laten weten dat het de sites die vanop thuisgebruikers aangeboden worden extra in het oog zal houden, maar volgens beveiligingsexperts is het haast niet te doen om de content op te volgen die slimme hackers op die websites kunnen zetten.
Meer over dit probleem lees je bij NetworkWorld. Wij zien ons in elk geval nog niet zo gauw onze eigen server draaien - er zijn zoveel manieren om op goedkope manieren aan een host te geraken...
http://www.networkworld.com/news/2009/062009-could-opera-unite-be-a.html?source=NWWNLE_nlt_daily_am_2009-06-22
 

AMERIKAANSE OVERHEID WIL BLOGGERS CONTROLEREN
Wanneer een blogger een artikel schrijft over een bepaald product, is hij of zij daar dan voor betaald door het bedrijf dat dit product maakt? Hoe komt u dat trouwens te weten? Hoe weet u überhaupt of bijvoorbeeld Netties geen gratis producten krijgt van bepaalde fabrikanten, in ruil voor een "gunstige" verslaggeving?
Nu, onze redactie kan met de hand op het hart verklaren dat wij geen "gesponsorde" artikels brengen. Maar heel wat bloggers zouden zich toch bezondigen aan het accepteren van een of andere vorm van betaling (in natura, in geld), in ruil voor extra aandacht voor een bepaald product, of voor een gunstige beoordeling.
En dat zou niet mogen, zo vindt de FTC, de Amerikaanse Federal Trade Commission. Zij wil in de toekomst een reeks richtlijnen uitvaardigen, waarbij bloggers "full disclosure" moeten geven, een term die wil zeggen dat de blogger het telkens moet vermelden wanneer hij/zij financiële of andere banden heeft met een bepaald bedrijf waarover een artikel geschreven wordt.
Overdreven? Ons lijkt het van niet. Het is wel spijtig dat de overheid zulke maatregel moet opleggen - eigenlijk zouden alle bloggers, als teken van hun eerlijkheid, dit automatisch spontaan moeten melden. Voor zover wij weten zijn er in ons land alvast geen dergelijke verplichtingen van kracht.
http://arstechnica.com/web/news/2009/06/ftc-hoping-to-crack-down-on-undisclosed-sponsored-blogging.ars
http://www.pcworld.com/article/167099/ftc_eyes_blogs_for_conflicts_of_interest.html?tk=nl_dnx_t_crawl
 

BIJ TELEATLAS MAKEN DE CHAUFFEURS ZELF DE KAARTEN
Niet dat de chauffeurs zelf met potlood en papier aan de slag gaan, maar toch is het zo dat zij het eigenlijk zijn die de landkaarten en stratenplannen maken die door kaartenmaker TeleAtlas gebruikt worden. Want het bedrijf, dat in 2007 door Tom Tom, de bekende fabrikant van satellietnavigatietoestellen, opgekocht werd, baseert haar kaarten op de gegevens die het haalt van de GPS toestellen in de auto's, en dus worden de kaarten aangemaakt aan de hand van het rijgedrag van de chauffeurs.
Zo wordt er niet alleen gekeken naar welke wegen de mobilisten gebruiken, maar ook hoe snel zij er rijden, zelfs wat de helling is op de weg. En dat is natuurlijk veel gemakkelijker dan de werkwijze die vroeger gehanteerd werd, en waarbij speciale auto's van Tele Atlas de weg opgestuurd werden. Nu worden de gegevens gewoon automatisch verzameld, er is alleen een controle nodig om de gegevens te controleren.
Deze gegevens worden trouwens ook gebruikt om real time informatie te geven over de files. Tom Tom zal deze informatie voortaan ook aanbieden aan niet-Tom Tom gebruikers.
Het is in elk geval slim bedacht van TeleAtlas!
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/167115/tele_atlas_uses_data_from_drivers_to_map_faster.html?tk=nl_dnx_t_crawl
 

EU LEGT REGELS VAST VOOR BESCHERMING PRIVACY OP SOCIALE NETWERIEN
Alhoewel de meeste sociale netwerken roots buiten de EU hebben, zijn er toch miljoenen gebruikers uit de EU zelf. Maar omdat de regels voor de bescherming van de privacy in de VS soepeler zijn dan in de EU, heeft de EC nu toch richtlijnen vastgelegd om de Europese burger te beschermen.
Zo zou de sociale netwerksite al meteen de standaardinstellingen zo moeten aanpassen dat die een maximum bescherming van de privacy bieden - zoals: "mijn gegevens delen met niemand" bijvoorbeeld. Gebruikers zouden gewaarschuwd moeten worden wanneer zij een daad stellen die hun privacy in gevaar brengt. De eigenaars van de sites zouden slechts beperkt gebruik mogen maken van informatie die verzameld werd over ras, geschiedenis of andere gevoelige zaken om doelgerichte advertenties op de gebruiker af te sturen.
En wanneer de internaut zijn account afsluit, zou het sociale netwerk alle informatie over die account moeten verwijderen. Wanneer een account langere tijd inactief blijft, zou zij verwijderd moeten worden.
Een goede zaak dat de EU zich ermee moeit. De verleiding om de gegevens van de internauten te gebruiken voor gericht advertenties is immers zo groot voor de sociale netwerken, dat het geen kwaad kan dat er een stok achter de deur gehouden wordt...
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=446669&mail=31&C=0
http://www.pcworld.com/article/167204/regulators_eu_data_protection_laws_apply_to_social_networks.html?tk=nl_dnx_t_crawl
 

GOOGLE PROCES IN ITALIË: KAN HET EEN PRECEDENT SCHEPPEN?
Nu we toch bezig zijn met saaie gerechtelijke procedures, gaan we maar door. Hopelijk vervelen we je niet al te erg. Zoals je weet beroepen de videosites zoals YouTube er zich altijd op dat zij niet verantwoordelijk zijn voor wat de gebruiker uploadt; zij zijn enkel een doorgeefluik. Wanneer er een illegaal bestand ontdekt wordt (in strijd met de auteursrechten, wetten op racisme of de goede zeden), dan verwijdert de site het bestand. En voor hen is dan de kous af.
Maar in Italië loopt er momenteel een proces waarbij die paraplu dichtgeklapt wordt waarachter Google zich verschuilt voor ongewenste content die op YouTube geplaatst is. Vier kaderleden van Google werden er voor de rechter gedaagd, omwille van een filmpje op YouTube waarin te zien is hoe een autistische jongen gepest en geslagen wordt op school. Google Italia verwijderde uiteindelijk de video, maar volgens een groep die de belangen verdedigt van mensen met het Down syndroom, duurde dat veel te lang. De openbare aanklager treedt hen daarin bij: volgens hem kan Google inderdaad onmogelijk alle video's screenen, maar is het bedrijf toch in gebreke gebleven: het had onvoldoende automatische filters  geïnstalleerd, de gebruikers werden te weinig gewezen op de gevaren voor inbreuk op de privacy en de auteursrechten, en Google zou ook niet voldoende personeel toegewezen hebben aan de Italiaanse afdeling om snel te kunnen reageren op video's die door de bezoekers als ongewenst gemarkeerd werden.
Het proces is momenteel opgeschorst, en wordt in september voortgezet. WIj zijn alvast benieuwd naar de uitslag.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/06/23/AR2009062300227.html?wpisrc=newsletter&wpisrc=newsletter&wpisrc=newsletter
 

MEER DAN 15.000 TWITTERAARS TEKENEN OUTLOOK PETITIE
Het is gekend: Microsoft heeft altijd een aparte manier om standaards te interpreteren. Outlook 2007 bijvoorbeeld gebruikt de Word tekstverwerker als basis om html-mails weer te geven, in plaats van de browser. En de nieuwe versie van Outlook, 2010, zou aan hetzelfde euvel lijden, maar dan nog erger, aldus enkele internauten die de software al hebben kunnen testen.
Zij hebben daarom een Twitter petitie opgestart, die op het moment dat wij dit schrijven al meer dan 16.000 ondertekenaars telt. Er hoort ook een website bij, een pareltje van webdesign, met daarop de avatars uit de profielpagina's van de ondertekenaars, en de tekst die bij de petitie hoort. Knap gemaakt.
Op de onderstaande link zie je wat Outlook doet met mails, hoe die verkeerd weergegeven worden. De ondertekenaars van de petitie vragen dan ook dat Microsoft zijn plannen voor Outlook 2010 terugdraait, en weer de webstandaards zal respecteren. Meer hierover bij Mail standards.
http://mashable.com/2009/06/24/fixoutlook/
http://fixoutlook.org/
http://www.email-standards.org/blog/entry/microsoft-to-ignore-web-standards/

===> Nagekomen bericht: Microsoft verdedigt in dit artikel het gebruik van Word
http://blogs.msdn.com/outlook/archive/2009/06/24/the-power-of-word-in-outlook.aspx
 
 
 
 
 

GOOGLE SPEELT VOOR REISGIDS
Google blijft de duizendpoot spelen, die op allerlei gebieden een vinger in de pap wil hebben. Nu heeft het weer een nieuw initiatief bedacht, dat de bestaande toeristische sites ongetwijfeld zal doen stijgeren. City Tours heet het nieuwe project van Google Labs, en het ziet er eigenlijk heel aanlokkelijk is.
Gebruik makend van zijn Google Maps, zal Google bij steden niet alleen de interessante plekken aangeven die je moet gaan zien, maar het zal ook een reisplan voor meerdere dagen uitwerken, en een reisschema dat je van minuut tot minuut kan volgen.
Voor de steden in de VS werden dan niet enkel de grote steden, maar ook mindere goden besproken. Je zal wel flinke wandelschoenen moeten aantrekken, want in sommige steden voorziet Google schema's waarbij je meer dan een uur moet stappen vooraleer je je volgende bestemming bereikt.
Een interessant initiatief, dat zelfs al steden bespreekt in Europa. Je kan bijvoorbeeld al wandelen in Antwerpen, Brussel, Brugge. Maar je moet je benen wel insmeren want op dag 2 word je te voet van Brugge naar Oostende gestuurd, een wandeling van 131 minuten...Je kan plekken verwijderen of toevoegen van de route, je kan het schema aanpassen en over meerdere dagen uitspreiden...
Het is eigenlijk een heel slim bedacht project. Google beschikt nu eenmaal over Google Maps, allerlei informatie over steden, en kan het zelfs combineren met haar Street View. En vergeet niet dat dit weer een uitstekende kans kan zijn voor Google om reclame te verkopen: eethuisjes, bars en restaurants die op een route liggen kunnen reclame plaatsen want onderweg moet je toch eten  en drinken, niet?
http://searchengineland.com/google-city-tours-takes-on-tourism-21513
http://googlesystem.blogspot.com/2009/06/google-city-tours.html
http://citytours.googlelabs.com/
 

THE PIRATE BAY IN NAUWE SCHOENTJES
Het moet de makers van The Pirate Bay stilaan toch heet onder de voeten worden. In steeds meer landen wordt immers een vervolging tegen de P2P ruilsite ingesteld. In april werden de makers, Fredrik Neij, Peter Sunde en Gottfrid Warg in Zweden schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan inbreuken op de auteursrechten, en werden zij veroordeeld tot het betalen van 30 miljoen Zweedse kronen.
In Denemarken en Noorwegen werd ondertussen ook al een proces ingespannen tegen het drietal. En nu is de Nederlandse stichting Brein eveneens naar de rechter gestapt. Het opvallende hierbij is wel dat het drietal op een aparte wijze gedagvaard werd: er werd een melding gestuurd naar hun Facebook en Twitter accounts. Volgens de directeur van BREIN, Tim Kuik, "werkt het internet zowel voor ordehandhavers als voor mensen die een inbreuk plegen". Maar wij vragen ons toch af of deze dagvaarding enige wettelijke kracht heeft...
http://www.pcworld.com/article/167273/dutch_antipiracy_organization_takes_aim_at_pirate_bay.html?tk=nl_dnx_t_crawl
 

TWITTER PORNO HACK TREFT STEEDS MEER GEBRUIKERS
Is het jou ook overkomen dat je een mail ontvangen hebt van de verwittigingsdienst van Twitter, waarin een hoogst respectabele persoon jou plots meldt dat hij een pornofilmpje voor jou heeft? Hopelijk ben jij dan zo slim geweest om te beseffen dat er iets niet klopt, en heb je de mail netjes in de vuilmand gekieperd. Want je hebt het al begrepen: deze mail leidde naar een site die je een filmpje wil presenteren met daarin een virus.
Het is verschillende personen overkomen dat hun account gehackt werd, en dat aan hun vriendenkring zo'n mail gestuurd werd. Zelfs befaamd blogger Guy Kawasaki is het gebeurd: aan maar liefst 140.000 van zijn volgelingen werd een mail verstuurd met daarin het lokkertje naar een site waar een pornofilm te zien zou zijn - en enkele klikken verder zit je dan met een Trojaantje opgescheept - of je nu een Mac hebt of een PC. Het zou, aldus ZDNet, een erg hardnekkige Trojaan zijn, die nauwelijks of zelfs helemaal niet opgemerkt kan worden door beveiligingsbedrijven.
Je bent dus gewaarschuwd!
http://blogs.zdnet.com/security/?p=3669&tag=nl.e589
  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


FIREFOX 3.5 RC IS UIT
Verleden week werd versie 3.5 RC uitgebracht. Dat is de Release Candidate van deze versie, dus de zo goed als klare versie, de laatste versie die uitkomt vooraleer de definitieve versie gelanceerd wordt. En dus een goede versie om te zien wat Firefox nu te bieden heeft.
Afgaande op een artikel bij Information Week is dat heel wat. Om te beginnen is de browser nog sneller geworden (twee keer zo snel als versie 3.0), en kan hij JavaScript veel sneller verwerekn (drie keer zo snel). Verder bevat deze versie de Private Browsing mogelijkheid, waardoor websites die je in deze modus bezoekt niet opgenomen worden in cache of geschiedenis. Er is ook "location aware browsing", dat wil zeggen dat jij kan beslissen om informatie vrij te geven over waar jij je bevindt. Die informatie kan dan gebruikt worden door websites en diensten die gebruik maken van geolocatie data.
Je kan voortaan ook de tabblaadjes verslepen van het ene browser venster naar het andere, wat voorheen niet mogelijk was. De mogelijkheid om afgebroken sessies te hernemen werd ook verbeter. Er is ook ondersteuning voor downloadbare lettertypes of fonts, waardoor webdesigners speciale fonts kunnen maken die dan zoals het hoort weergegeven worden in jouw browser, zonder dat je het lettertype moet installeren.
En verder is er dan ook nog ondersteuning voor open video en audiobestanden, zodat je Ogg Theora video's kan bekijken met externe plugins.
Meer uitleg over deze mogelijkheden bij Information Week. Downloaden doe je bij Mozilla uiteraard.
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all-beta.html
http://www.informationweek.com/news/internet/browsers/showArticle.jhtml?articleID=218000246&cid=nl_tw_weekly
 

LIVE TENNIS VOLGEN OP JE ANDROID MET SEER ANDROID
IBM zorgt al jarenlang voor het bijhouden van de score en het verzenden van statistieken tijdens sportwedstrijden, ook het tennis. Nu heeft het een nieuwe software bedacht die bij het tennistoernooi van Wimbledon voor het eerst gebruikt zal worden, en die er echt wel knap uitziet.
Android Seer is een toepassing voor de T-Mobile G1, een Android mobiele telefoon, die een extra dimensie biedt aan de beelden die je in een live stream op dat mobieltje kan bekijken. Deze software bevat namelijk de Seer Aggregator, een Twitter toepassing, waarmee de fan real-time tweets bovenop het beeld kan zien. Deze tweets zijn dan afkomstig van verschillende bronnen, zoals de tennissers zelf, commentatoren, en een team van IBM aanwezig op de courts.
Deze toepassing kan de internaut gebruiken die thuis zit en daar de wedstrijd volgt, maar voor de sportfan die in Wimbledon zelf zit is het nog extra leuker. Want die kan bijvoorbeeld zijn mobieltje met camera richten op een court, en de software zal, dankzij de ingebouwde gps, vertellen wat er zich op die court afspeelt, wat de score is, enz. De software kan ook helpen om de weg te vinden op de courts, maar ook in de stad zelf waar Points of Interest aangegeven zijn.
De Twitter app kan vanaf vandaag gedownload worden op onderstaand adres. Deze tweets zullen ook door alle twitter gebruikers gevolgd kunnen worden vanop het tweede adres. Een filmpje dat deze nieuwe app demonstreert vind je bij YouTube. Knap!
http://www.wimbledon.org/ibm
http://www.twitter.com/IBMScout
http://www.youtube.com/IBMScout
 

NIEUW SYSTEEM OM VEILIG IN TE LOGGEN
Onder het motto: "goedkoper, handiger en zeker niet minder goed" lanceert BioXS (bio access uitgesproken) een nieuw product op de markt: SMS PASSCODE.  Het is een nieuwe manier van beveiligd inloggen op een netwerk als “second line authentication” (tweedelijnsidentificatie).  Kort uitgelegd werkt het zo: als je inlogt op bijvoorbeeld de mailserver van je werk om je mail online te checken, dan zal je meestal voldoende hebben aan het moeten invullen van een gebruikersnaam en paswoord.  Dat is niet in alle gevallen veilig.  Kom je bijvoorbeeld op een phisingsite uit (iemand die de site nagemaakt heeft en het lijkt dus alsof je op je eigen site inlogt), dan geef je daar je inlog en paswoord weg.  De dief kan dan met jouw gegevens zelf op de goede site inloggen en zo digitaal inbreken.
Wil je baas dit en andere gevaren vermijden, dan krijg je te maken met een extra beveiliging.  Sommigen kennen het al, een "token", een digitale sleutelhanger die om de aantal seconden een nieuwe code toont.  Log je ergens in met je naam en wachtwoord, dan krijg je een extra veld waarop je de code van dat moment moet intikken.  Dat is veel veiliger, maar … tokens kunnen vergeten worden, verloren gaan, gestolen worden en doorgegeven…
SMS PASSCODE wil dit oplossen door ipv zo'n token gebruik te maken van een digitaal hebbedingetje dat iedereen wel heeft: je gsm.  Die vergeet je normaal niet, die laat je niet zomaar liggen, die geef je niet zomaar door; als je hem verliest haal je een nieuwe enz.  Als je gsm-nummer in het systeem is ingegeven krijg je, nadat je inlogt met je gebruikersnaam en wachtwoord, een flash-SMS.  Dit is een SMS die altijd verschijnt op je scherm, wat je ook aan het doen was met je gsm (muziek beluisteren, spelletje spelen, bellen …).  Eenmaal de code ingegeven verdwijnt die SMS ook bij de eerstvolgende klik op gelijk welke toets.  Bij een volgende keer inloggen krijg je natuurlijk een andere code.   Zelf eens testen?  Ga naar de pagina hieronder, maak een account aan (incl je gsm-nummer invullen, wat enkel dient ivm het sturen van eenmalig één sms) en je krijgt via e-mail een username en paswoord toegezonden.  Ga dan terug naar die pagina en klik op login.  Geef nu die username en paswoord in en je krijgt meteen nadien een sms met de code die je moet invullen.  De sms verdwijnt dus bij de eerstvolgende druk op een knop van de gsm.  Als je de code hebt ingegeven en je logt dan in, dan krijg je te zien dat je ingelogd bent en daar houdt het op, want het is een demo.  Meer weten of een offerte?  Mail naar BioXS België: jloyens@bioxs.be  . Een demo vind je op onderstaand adres [Jean Loyens]
https://demo.smspasscode.com/Public/Home.aspx
 

HTC BRENGT NIEUWE ANDROID UIT: HTC HERO
De Taiwanese fabrikant HTC, bekend van zijn steengoede smartphones, heeft nu een nieuwe telg uitgebracht: de HTC Hero, een toestel dat op het Android besturingssysteem draait. De voornaamste kenmerken: een combinatie van al het goede van vorige toestellen qua hardware, en qua software een verbeterde user interface.
Het toestel ondersteunt multitouch, net als de iPhone, dat wil zeggen dat je dus de befaamde knijpgebaren kan maken om in of uit te zoomen. Bovendien ondersteunt het toestel als een van de weinige momenteel Adobe Flash. Het wordt in elk geval een geducht concurrent voor de Palm Pre en de Apple iPhone. Het grote voordeel van de Android is natuurlijk het open besturingssysteem, en het feit dat hier geen big boss Apple is die strenge controle houdt over de apps die je mag zetten op je mobieltje.
Het toestel zou als eerste in Europa uitkomen. De VS moet wachten tot later dit jaar. Bij PC World vind je alvast een fotoreportage die je een idee geeft over de mogelijkheden van het toestel.
http://www.pcworld.com/article/167279/in_pictures_htc_hero_takes_android_to_new_heights.html
 

GEDACHTEN ALS BESTURING VOOR GAMES
Nederlandse wetenschappers hebben "alpha-WoW" ontwikkeld, een programma waardoor een druïde in het game World of Warcraft gecontroleerd wordt door de geestelijke inspanning van de speler, in plaats van een fysieke input (joystick, klavier of dergelijke). Dat heet in officiële termen BCI of Brain-computer-interface.
In het games speelt de proefpersoon een druïde, die over toverkracht beschikt, maar tegelijkertijd de gedaante heeft van een mens, en dus kwetsbaar is. De druïde kan veranderen in een beer, waardoor hij natuurlijk sterker is en in gevechten kan beschikken over o.a. klauwen.
Door de hersenactiviteiten te analyseren kan het programma ontdekken wanneer er stress ontstaat, wat dan de transformatie tot beer triggert. Wordt de speler terug relax, dan verandert hij weer in een mens.
Knappe technologie, waarvan je een filmpje met een demo vindt op onderstaand adres. Zoals je zal zien, moet je er wel een soort badmuts voor opzetten!
http://hmi.ewi.utwente.nl/showcase/Brain%20Computer%20Interaction
  
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Blijkbaar lust men nog altijd pap van de iPhone: er werden al meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht van de iPhone 3GS, en versie 3.0 van het OS werd al door 6 miljoen klanten gedownload.
http://www.apple.be

*** De Nederlandse auteursrechtenmaatschappij Buma speurt het internet af naar bedrijven die muziek gebruiken op hun site, want zij moeten daarvoor auteursrechten betalen.
http://webwereld.nl/nieuws/60449/buma-bot-spoort-mp3-s-op.html#source=newsletter

*** Nokia Siemens Networks helpt mee aan Iraans 'censuurmonster'
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=aQddfLA7r7MkewZT06mN0d33wdbkrIewHYlIOe

*** HP en WSquared organiseren in juli een wedstrijd, die telkens op de parking van een Makro-vestiging plaats heeft, en waarbij gamers uit België en Nederland het tegen elkaar kunnen opnemen. Prijzenpot: 4.000 euro.
http://www.wsquared.nl

*** Myspace snoeit in personeelsbestand en sluit kantoren
http://www.pcworld.com/article/167205/myspace_to_shrink_international_staff_close_offices_abroad.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Cisco brengt de Linux N-Router uit, waarmee je USB-storage toestellen kan verbinden met de router, om muziek, video's en databestanden te delen.
http://www.cisco.be

*** Vodafone start met femtocellen in het VK
http://telecoms.msgfocus.com/c/11LmA36TcD60h75M4

*** Ook RTL start met een mobiel netwerk, met 3 tariefformules.
http://www.allortl.be/

*** Hackers maken gebruik van nieuwste Harry Potter film om Malware te verspreiden
http://www.pctools.com

*** In Duitsland wil de minister voor Jeugdzaken dat er een kwotering komt voor websites, net zoals er een kwotering bestaat voor films.
http://www.chip.de/news/Minister-fordert-Alters-Kennzeichnung-fuer-Websites_37040692.html

*** Habitat heeft zich de woede van de Twitteraars op de hals gehaald, door gebruik te maken van de protesten in Iran om zijn lentecollectie op Twitter te promoten.
http://newsletters.networkworld.com/t/4146687/258589423/56771/0/
 


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


BANGGURU - ANOTHER 80'S
[Chill out] Dat deze band afkomstig is uit Portugal, zou je niet meteen zeggen - hier is niets traditioneel Portugees te vinden. Wel erg goede dansmuziek, alternatieve pop. De band heeft een vijftal songs bij MySpace die je streaming kan beluisteren - helaas geen gratis downloads.
De inspiratie voor de selectie muziek komt deze week trouwens van het Idyllic Music Podcast.
http://www.idyllicmusic.com/notes/e138.html
http://www.myspace.com/bangguru
http://www.ubl.com/artists/bangguru/
 

NOBARA HAYAKAWA - TRAIL
[hiphop] Deze artieste is van Japanse afkomst maar geboren in Columbia. Zij maakt muziek met elektronische maar ook akoestische instrumenten en haar stem. Erg knappe muziek, indrukwekkend. Je kan de Trail EP (19 minuten) gratis downloaden op onderstaand adres (inbegrepen EP booklet en de front cover).
http://www.intervall-audio.com/ia_releases/index.html
 

ARTEMIS
[triphop/lounge] Deze dame behoort tot een van onze favoriete artiesten. Zij heeft een nieuw album uit, waarvan je een stukje van de songs kan beluisteren bij RTFM records, of haar Facebook pagina. Op dat eerste adres kan je de songs apart aankopen, aan 0,75$ per stuk. Wij zijn vooral gek op Fountain of Life.
http://rtfmrecords.com/artists/artist_artemis.html
http://www.myspace.com/artemis1
 

JIKJAX - MY NEW SHOES
[Jazz/lounge] Knap gemaakte muziek, die een beetje doet denken aan de acid jazz uit de tachtiger jaren. De muziek van deze artiest is streaming te beluisteren, of te downloaden van Electrobel. Tussen haakjes: op dit label vind je nog andere muzikanten die hun muziek gratis aanbieden onder het Creative Commons Licence. Kijk gerust even rond, je zal er ongetwijfeld nog andere goede muziek vinden.
http://www.electrobel.fr/artist/279
 

BRUCE H. MCCOSAR
[electronische muziek] Deze artiest, met Indiaanse roots, brengt soundscapes waarin toch duidelijk de Indiaanse ritmes terug te vinden zijn. Niet alle songs zijn even geslaagd, maar het blijft interessante muziek. Gratis te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/artist/bruce.h.mccosar


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
History will be kind to me for I intend to write it.
(De geschiedenis zal mild over mij oordelen,
vermits ik zelf geschiedenis wil schrijven.)
-Winston Churchill-


De nieuwe oogst10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 1 TINYSONG
Via Twitter kan je niet alleen allerlei soorten informatie delen, je kan ook muziek delen met je kennissen. En net zoals er speciale webdiensten zijn die de webadressen (of url's) afkorten zodat ze passen binnen de 140 karakters van Twitter, zo bestaan er diensten om muziek via Twitter te delen.
Om te beginnen is er Tinysong. Eigenlijk is dit eveneens een dienst om de webadressen van songs te verkorten, maar hij is wel afkomstig van de P2P muziek ruildienst Grooveshark. Dat wil dus zeggen dat je een enorme database tot je beschikking hebt. Je zoekt gewoon naar een song, en verkort het webadres. Tinysong is niet geïntegreerd in Twitter - je moet gewoon het Tinysong adres kopiëren naar je Tweet.
[Taal: Engels]
http://tinysong.com/
 
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 2 TWISTEN.FM
Wil je een nauwere integratie tussen Grooveshark en Twitter, dan moet je Twisten.fm eens proberen. Deze dient doorzoekt de database van Grooveshark naar songs, maar je kan wat je aan het beluisteren bent meteen via Twitter delen, vanop de Twisten.fm site. Je kan ook een tijdslijn maken met een stream van wat jouw vrienden aan het beluisteren zijn.
[Taal: Engels]
http://twisten.fm/
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 3. SONG.LY
Dit is een dienst om muziek te delen op Twitter, aangeboden door de Russische media-zoekmachine Tagoo. Je gaat er op zoek naar een artiest of song, en je klikt daarna op de Tweet button, die je naar Twitter brengt, en meteen al een tweet aanmaakt met daarin de door Song.ly afgekorte url die naar de song verwijst.
[Taal: Engels]
http://song.ly/
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 4. BLIP.FM
Blip.fm is een soort van Twitter maar dan voor muziek. Gebruikers kunnen daar tracks met elkaar delen. Blip.fm is in Twitter (maar ook met andere sites) geïntegreerd, zoda je trcks kan delen met één klik. Net als bij Twitter kan je een aantal dingen doen zoals reblippen (zoals retweeting) en vrienden vinden met een gelijkaardige muzieksmaak zodat je samen een real-time stream kan maken die een soort radiostation wordt.
[Taal: Engels]
http://blip.fm/
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 5. TWT.FM
Deze site laat je inloggen in je Twitter account, en hercreëert dan jouw pagina op Twitter, inbegrepen jouw achtergrond en avatar, en laat je dan toe om een playlist te maken van je muziektweets, voorzien van een Flashplayer om de muziek af te spelen. Je kan ook op zoek gaan naar songs (bij imeem), of zelf links leggen naar MP3's, YouTube muziekfilmpjes, enz. Je kan ook hier rechtstreeks tweeten via verkorte url's.
[Taal: Engels]
http://twt.fm/
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 6 TWITURM
Deze site is dan weer bedoeld voor de artiesten, die muziek willend elen met hun fans. De "urm" staat voor "ur music" (ur als slang voor your). Op deze site kunnen artiesten hun songs als MPE uploaden, of kunnen zij verwijzen naar een MP3 op hun eigen website, en deze songs delen via een verkorte url die naar de Twitrum player pagina verwijste. Bezoekers kunnen daar dan de songs beluisteren, delen, of retweeten.
[Taal: Engels]
http://twiturm.com/
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 7 MUSEBIN
Ook deze site maakt het mogelijk om muziek te delen via verkorte url's, maar het speciale eraan is dat die url een niet-standaard karakter bevat van een muzieknoot http://?.ws/, waardoor de lezer van de tweet meteen weet dat het om een verwijzing gaat naar een song. De url verwijst naar een simpele pagina over de artiest of het album, dat informatie bevat over het jaar van uitbrengen, het platenlabel, de cover art, en additionele info.
[Taal: Engels]
http://musebin.ws/
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 8 TWITTYTUNES
Dit is dan weer een plugin voor de Firefox en de Flock browser, in combinatie met de Foxytunes muziekspeler: hij zorgt ervoor dat je een button in je Foxytunes krijgt waardoor je met één muisklik kan twitteren over de song die je aan het beluisteren bent. De tweet bevat dan wel geen link naar de song die afgespeeld kan worden, maar er zijn links naar een informatieve site bij Foxytunes over de artiest, waar vaak ook songfragmenten te vinden zijn en muziekvideo's.
[Taal: Engels]
http://www.foxytunes.com/twittytunes/
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 9 IMEEM
Van de vorige sites zijn er een aantal die gebruik maken van de Imeem muziek-ruilsite. Maar die heeft sinds kort ook een eigen "Tweet this" button toegevoegd. Die is tamelijk simpel: je wordt doorverwezen naar je Twitter account met een vooraf ingevuld formulier waarin de naam van de artiest, de track, en de link naar de pagina van de song bij Imeem staan. Tamelijk simpel dus, maar het grote voordeel is wel dat Imeem een enorm grote bibliotheek heeft om te doorzoeken.
[Taal: Engels]
http://imeem.com/
 

10 MANIEREN OM MUZIEK OP TWITTER TE DELEN: 10 SONGTWIT
Dit is dan de laatste tool uit het lijstje: je kan bij imeem en YouTube gaan zoeken voor songs, verwijzen naar MP3 links, of muziekbestanden uploaden. Je logt vervolgens in je Twitter account in, waar reeds een tweet met referentie naar deze song klaar staat, en je vult de bijhorende tekst in.
http://www.songtwit.com/
 

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SYNONIEMEN.NET
Dit is een online synoniemenwoordenboek. In het zoekveld voer je een woord in, waarvan je een synoniem zoekt. Best gebruik je het enkelvoud van het woord, of de infinitief van een werkwoord (de onvervoegde vorm dus). Er zijn in totaal 33.287 verschillende woorden aanwezig, en je kan de site ook vanop je mobieltje oproepen.
[Taal: NL]
http://synoniemen.net/
 

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SECOND LOVE
Wij zijn het niet echt helemaal eens met de bedoeling van deze site, want hij zet, in onze ogen, partners aan om vreemd te gaan. De makers van de site stellen het zelf als volgt voor: "Deze site richt zich namelijk op mensen die al een relatie hebben maar waar de sleur is ingeslopen. Mensen die op zoek zijn naar spanning en avontuur.
Echter willen zij hun relatie hier niet voor opgeven. Second love is een online dienst die gelijkgestemden met elkaar in contact brengt. Hoever dit gaat bepalen de leden uiteraard zelf. Een onschuldige flirt of een daadwerkelijke date behoren allemaal tot de mogelijkheden." Maar hou het toch netjes en eerlijk tegenover je partner, beloofd?
http://www.secondlove.be/
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: YOUTUBE TRAILERS
YouTube zit vol met "user generated" content, maar al die filmpjes van poesje mauw en het eerste gekir van de baby is, behalve voor de familie, niet bijster interessant te noemen. De gebruiker wil professioneel gemaakte filmpjes, muziekclips, virale reclamefilmpjes, en natuurlijk films van rampen en blunders. Ook trailers van films zijn fel gegeerd.
UIteraard weet YouTube dat ook, en daarom werd er nu een speciale pagina gemaakt binnen YouTube, waar alle trailers verzameld zijn. Zo weet je waar je terecht kan, wil je een blik werpen op de nieuwste films.
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/trailers
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE WERELD VAN REUTERS
In deze reportage vind je 50 van de mooiste foto's, gemaakt door de fotografen van Reuters. Het zijn indrukwekkende beelden. Telkens hoort er een verklarende tekst bij, doch helaas is die in het Frans. Misschien het goede moment om je kennis van het Frans eens onder het stof vandaan te halen? In elk geval: de foto's op zich, ook zonder tekst, blijven gewoon hallucinant.
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/actualite/magazine/photo/notre-monde-vu-par-reuters/notre-monde-vu-par-reuters.shtml?f_id_newsletter=1230
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: REUZENROBOT GUNDAM
In Tokyo wordt een reuzengrote robot gebouwd, Gundam, die moet helpen om de Olympische Spelen van 2016 in Tokyo te krijgen. Het is een hele onderneming om de robot te bouwen. Lendenen en benen samen zijn immers al 11 meter hoog, en daarboven moeten nog hoofd en torso komen, nog eens goed voor 7 meter. Op onderstaande site vnd je foto's van de bouw van de robot, en op de tweede link vind je een filmpje met de eerste beweging van het hoofd van de robot. Indrukwekkend!
[Taal: Engels]
http://www.bouncingredball.com/2009/04/26/giant-gundam-under-construction-joins-campaign-for-tokyo-olympics-2016/
http://kaputik.com/?p=565
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be
 
 
 


 

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Prijzen Windows 7 bekend
ROTTERDAM - Windows 7 is op 22 oktober voor €119,99 als upgrade-versie te koop. In Europa krijgt u echter de volledige E-versie voor dezelfde...
http://www.ad.nl/multi-media/3319797/Prijzen_Windows_7_bekend.html
- Plasterk twijfelt aan internetheffing
Minister Ronald Plasterk (Media) heeft grote twijfels bij het plan om internetabonnementen te belasten om daarmee innovaties bij de gedrukte pers...
http://www.ad.nl/binnenland/3313383/Plasterk_twijfelt_aan_internetheffing.html
- 'Criminelen manipuleren Google'
Criminelen slagen er steeds vaker in de zoekresultaten van Google te manipuleren. Daardoor kunnen ze...
http://www.ad.nl/multi-media/3317531/Criminelen_manipuleren_Google.html
 
 
 
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Video's met link naar je website
VIDDIX (een concurrent van YouTube) biedt de plaatsers de van video's de mogelijkheid een link op de video zelf te plaatsen, bijvoorbeeld naar diens website.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26561
- Grote tariefverschillen voor veelbellers
Uit onderzoek van DeLaagsteRekening.nl, een website voor persoonlijk telecomadvies, blijkt dat de verschillen in kosten voor mobiel bellen bij extreem belgedrag groot zijn.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26560
- Succesvol vechten tegen een trage PC
Als je computer traag wordt kun je een nieuwe kopen. Er is echter een veel goedkopere oplossing. Probeer SLOW-PCfighter eens!
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26533
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Filmweetjes op Blu-ray met movieIQ
Sony gaat films op Blu-ray Disc nog aantrekkelijker maken. De BD Live-functie krijgt binnenkort het gezelschap van MovieIQ, waarmee je in real-time toegang ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4301
- Review: Het beste van Photoshop CS4 - Scott Kelby
In Het beste van Photoshop CS4 legt Scott Kelby opnieuw in duidelijke taal uit hoe je foto's nog beter maakt.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4300
- Acer Aspire Timeline: dunne laptops met 8u autonomie
De nieuwe Timeline laptop-reeks van Acer heeft niet alleen een erg slank design (24mm dun), ook de autonomie van de batterij is fenomenaal: acht tot 9 uur.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4297
 
 


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Terremark verstevigt positie in uitgeverijwereld
Terremark Worldwide, wereldwijd leverancier van beheerde IT-infrastructuurdiensten, kondigde aan door Kluwer Nederland te zijn verkozen om een dynamische hosting-oplossing te leveren voor Kluwer’s online portals. Kluwer is één van de grootste uitgeverijen in Nederland en maakt deel uit van Wolters Kluwer, een toonaangevende en wereldwijde aanbieder van informatiediensten aan professionals en uitgeverijen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20116&style=99896
- Scarlet kiest voor EmailVision
Sinds de opstart maakte Scarlet, leverancier van internetverbindingen, gebruik van email marketing om een commerciële « up selling » strategie op poten te zetten voor particulieren, het overgrote merendeel van hun klantenbestand. Resultaat: Scarlet beschikt vandaag over een basis van 250.000 opt-in mailadressen en slaagt erin met de hulp van email marketing hun verkoop aan te zwengelen, ondanks de huidige economische situatie.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20111&style=99896
- Keytrade lanceert mobiele website
Keytrade Bank lanceert als één van de eerste op de Belgische markt een « mobile site » dat alle bancaire en beursgerichte functies integreert. Via de website kan je makkelijk aandelen aan- en verkopen, en dat op meer dan 18 financiële markten. Het biedt ook een ruim overzicht van de “klassieke” bankfuncties zoals een overschrijving en een gedetailleerde raadpleging.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20109&style=99896
 
 
 

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Intel, Nokia… en het Linux-platform
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/intel-nokia-en-het-linux-platform.cfm
- Inductielader voor Wiimotes
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/inductielader-voor-wiimotes.cfm
- Consument teleurgesteld in netbook
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/portables/consument-teleurgesteld-in-netbook.cfm
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
-  Isabelle Maes verlaat Beiersdorf
Isabelle Maes, directrice Marketing bij Beiersdorf Belgium, zal vanaf september nieuwe oorden opzoeken.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5642
-  Google België lanceert Online Stimulus-aanbieding
Google België lanceert een aanbieding die de 400.000 kleine en middelgrote bedrijven in België moet helpen om vooruitgang te boeken, ondanks de sputterende...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5641
- De Focus van Bert Van Wassenhove: Tournée générale voor sociale media
Het lijkt wel of bedrijven en merken een diepgewortelde frustratie hebben opgelopen aan het begin van deze eeuw. Toen was het internet een hype waar ze niets van begrepen, en vooral niets mee te...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5618
 
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Norton 360 versie 3 trialware
http://computertaal.info/2009/06/25/norton-360-versie-3-trialware/
- Aan de slag met: Windows 7
http://computertaal.info/2009/06/21/aan-de-slag-met-windows-7/
- Windows Live: laat Twitter en anderen verschijnen
http://computertaal.info/2009/06/18/windows-live-laat-twitter-en-anderen-verschijnen/
 
 
 
 
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- 'Geen belangenverstrengeling in zaak tegen The Pirate Bay'
18:15 - Een Zweeds Hof van Beroep heeft geoordeeld dat rechter Tomas Norström, die het Pirate Bay-proces leidde, niet partijdig was. Omdat Norström lid bleek te zijn van organisaties van auteursrechthouders, bestond hier twijfel over. »
http://tweakers.net/nieuws/60923/geen-belangenverstrengeling-in-zaak-tegen-the-pirate-bay.html
- Prijzen Windows 7 bekendgemaakt
16:59 - Microsoft heeft de prijzen van de upgrade- en retailedities van Windows 7 vrijgegeven. Europeanen kunnen een retailversie krijgen voor de prijs van een upgrade-licentie, maar voor de E-editie is een verse installatie verplicht. »
http://tweakers.net/nieuws/60922/prijzen-windows-7-bekendgemaakt.html
- Thuiskopie sleept ministerie van Justitie voor de rechter
Stichting de Thuiskopie wil via de rechter compensatie krijgen voor het ontbreken van een vergoeding op mediaspelers en harddiskrecorders. Minister Hirsch Ballin van Justitie gaf eerder aan te willen wachten op een Europees advies.
http://tweakers.net/nieuws/60927/thuiskopie-sleept-ministerie-van-justitie-voor-de-rechter.html
 
  
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


DEEL 1: LINUX - EEN KORTE INLEIDING
Het is zo leuk wanneer lezers medewerkers worden. Lezer Alain vond dat wij het Linux OS zo verwaarloosden, dat hij zelf in de pen kroop om onze lezers uit te leggen wat Linux is, en waarom het interessant zou zijn om op over Linux over te schakelen. Het werd een interessante reeks artikels. Aanbevolen lectuur, waarvan je vandaag de eerste aflevering vindt. Reacties zijn erg welkom.

Linux is een besturingssysteem net zoals je MS-Windows XP / Vista / 7 er één is. Je kan het dus gebruiken in plaats van of naast je huidig besturingssysteem.

=> Waarom zou ik mijn huidig systeem moeten vervangen of complementeren met een onbekend iets?
Dat is een terechte vraag en zolang je niet van een Linux distro (dat is een Linux distributie) geproefd hebt, kun je ook niet zeggen of je huidig systeem voldoet aan wat jij van een besturingssysteem verwacht. Daarom zal ik in dit kleine artikel jullie kennis laten maken met Linux en de voor- en nadelen ervan belichten voor een typische huis- tuin- en keuken Windows gebruiker.
Laat ons meteen met de deur in huis vallen.

=> Kan Linux mijn Windows vervangen?
Het eerlijk antwoord is neen. Net zoals een Apple met Mac OS X je huidige Windows omgeving niet kan vervangen, en omgekeerd kan Windows ook een Mac OS X of een Linux niet vervangen. Alle besturingssystemen hebben hun eigen voor- en nadelen, en je moet voor jezelf uitmaken welk systeem het best bij jou computergebruik past.
Echter heeft Linux één groot voordeel op Mac OS X en dat is dat Linux op je bestaande hardware kan draaien. Je hoeft geen extra kosten te doen om Linux uit te proberen.
Als je een typische thuisgebruiker bent, en je je beperkt tot de volgende zaken met je PC kan je moeiteloos Linux gebruiken ipv. MS-Windows:
Browsen, chatten, voip (Skype), mail, tekstverwerking, rekenbladen, presentaties, foto's bewerken, foto's in albums organiseren, DVD's bekijken, muziek beluisteren (MP3), CD's rippen, desktop publishing (DTP) , vector-tekenen, 3D animaties maken, websites maken, … . [A. Baudrez]
 

DEEL 2: WAT KAN LINUX NIET DAT MS-WINDOWS WEL KAN?

=>Software
Het spreekt voor zich dat Windows applicaties niet draaien op Linux, net zomin als iLife van Apple  onder Windows draait. Er is wel een Linux project, Wine genaamd, dat je toelaat je bepaalde MS-Windows software binnen Linux te gebruiken. Een andere oplossing is om gebruik te maken van virtualisatie om XP/Vista te installeren in een virtuele machine onder Linux, maar dat is al meer iets voor gevorderden.
Als je een gamer bent, dan ga je die bijna altijd via Windows moeten spelen, daar deze exclusief voor MS-Windows ontwikkeld zijn,  Maar ik hoor jullie al zeggen, hó, en Word dan, Word draait toch niet op Linux, behalve via dat Wine geval. Dat klopt.
Maar wat is Word? Word is een tekstverwerker en onder Linux hebben we heel wat tekstverwerkers die zonder probleem de .doc en .docx bestanden in Word opgemaakt kunnen lezen en bewerken.
Kortweg gezegd, voor ieder type bestand (jpg, doc, xls, html, iso, …) bestaat er in Linux een programma dat deze kan bewerken, op enkele uitzonderingen na, zoals bv. MS-Publisher.

=>Hardware
Op hardware gebied heeft Linux over het algemeen een heel goede ondersteuning (videokaarten, audiokaarten, netwerk en wifi, printers, webcams, …) maar alles hangt af van de commerciële belangen van de hardware fabrikanten of ze drivers voorzien voor andere besturingssysteem dan MS-Windows of dat er door de Linux gemeenschap open-source drivers gemaakt zijn. Zo heb je geen enkel probleem met HP printers, maar Canon en Lexmark geven soms heel veel problemen, daar deze fabrikanten niks willen lossen over hun drivers en dus is het aanmaken van eigen drivers een lastige klus. [A. Baudrez]
 

DEEL 3: WELKE VOORDELEN HEEFT LINUX DAN WEL OVER MS-WINDOWS?

Hieronder een korte opsomming van de meest in het oog springende voordelen van Linux t.o.v. MS-Windows.

=> Kostprijs
Linux en alle software die je onder Linux draait is gratis. Je download het, en de enige extra kostdie je dan nog hebt is het branden van je distro op een lege CD/R of DVD/R.

=> Legaal
Je mag je Linux CD zo veel maal kopiëren als je maar wilt en legio maal (her)installeren, nimmer moet je iets activeren of registreren. Er bestaat geen illegale software onder Linux.

=> Open Source
Alle programma's die door Linux gebruikt worden zijn open-source. Dat betekent dat je altijd de code kan inzien – laat ons eerlijk wezen, dat het enkel ervaren mensen zijn die dat doen ;-) – en zo kan je zien wat de software echt doet. Daarenboven kan eenieder met de nodige kennis de code naar zijn wensen aanpassen en/of verbeteren en die terug ter beschikking stellen van de Linux gemeenschap.

=> Veiligheid
Door de interne opzet van Linux is het de facto veiliger dan een MS-Windows omgeving. Je heb geen virusscanner nodig daar er geen Linux virussen zijn momenteel en van malware, keyloggers, trojaanse paarden heb je helemaal geen last.

=> Meertalig
Je installeert je distro in de taal die je wenst. Zo kun op één machine makkelijk voor gebruiker 1 Nederlands instellen en gebruiker 2 Spaans (om zo je avondcursus Spaans voor te bereiden).

=> Live-CD
Linux kan je altijd eerst uitproberen daar je het systeem volledig vanop een CD kan draaien, zonder dat je aan je systeem moet tornen. Dezelfde Live-CD kun je ook gebruiken om de voor de 20ste keer vastgelopen Windows PC van je buur te 'redden'.

=> Dual-boot
Op dezelfde PC kun je én je Windows én je Linux distro installeren, en vanuit Linux je bestanden op je Windows partitie benaderen. Tijdens het opstarten van je PC kies je welk systeem je wenst te gebruiken.

=> Oude Hardware
Linux is uitermate geschikt om op een oud 256Mb PC-tje te draaien. Een PII of een PII? Het kan allemaal. Er zijn zelfs Linux distributies die met 64Mb genoeg hebben en 16Mb als je enkel tekstbased werkt. [A. Baudrez]
 
 

DEEL 4: IS LINUX MOEILIJK?
Iedere omschakeling is moeilijk. Als je 5 jaar met XP gewerkt hebt, en toen je de eerste maal Vista draaide was je ook effe de weg kwijt. Het vraagt inderdaad wat tijd om je te wennen aan de nieuwe look & feel, programma's en kreten die eigen zijn aan Linux.  Maar eens je die eerste belemmering verwerkt hebt, is er geen verschil tussen Linux en Windows, want een tekstverwerker is een tekstverwerker en knippen en plakken in een grafisch pakket is ook hetzelfde, zelfs Ctrl-X, Ctrl-C en Ctrl-V zijn identiek.
Eén ding mag je niet vergeten. Je hebt jaren ervaring met Windows, die je ook stap voor stap opgebouwd hebt, en dus moet je ook voor Linux (of voor OS X op Apple) de nodige tijd uittrekken om enerzijds MS-Windows te ontleren en je nieuwe OS aan te leren.

Enkele links
http://distrowatch.com : Overzicht van de 100 meest populaire linux distro's
http://www.ubuntu-be.org : Belgische Ubuntu Local Community
http://www.nllgg.nl/wat_is_linux : Nederlandse Linux Gebruikers groep
http://www.minwin.nl/watislinux
[A. Baudrez]
 
 

TIPS VOOR JE MOBIEL TELEFOONGEBRUIK OP VAKANTIE
Volgende week wordt de reeks over Linux verder gezet. Vandaag eerst enkele handige tips van Base, zo vlak voor de vakantie.

Als het tijd wordt om de koffers (en de gsm) te pakken geeft BASE je graag enkele handige tips mee voor een zorgeloos GSM gebruik in het buitenland en vooral een terugkeer zonder verrassingen. Wij nemen de tekst van Base volledig over, omdat hij vol uitstekende tips staat.

1) Een gepeperde factuur vermijden bij je terugkeer
=> Kijk de Roaming tarieven na voor je vertrek
Eénmaal in het buitenland bel je niet meer via het BASE netwerk maar gebruik je het netwerk van een operator in dat land. De roaming tarieven zijn alvast aan banden gelegd door de Europese Commissie, maar BASE gaat nog verder door betere tarieven voor te stellen waar mogelijk.
Surf naar www.BASE.be/roaming om de roaming tarieven te raadplegen voor zowel SMS, MMS als belverkeer…en de operator te kennen die het voordeligst is in je land van bestemming.
Weet dat het altijd mogelijk is om zelf een operator te kiezen op je GSM, zodat je diegene die het voordeligst is kan selecteren. Je kan hetzelfde doen mocht de ontvangst op een bepaalde plaats zwak zijn.
=> Schakel de internet en mail toepassing op je GSM uit
Als je met vakantie bent in het buitenland kan je altijd best even nagaan of je op een Challenger netwerk of één van de voordelige netwerken bent aangesloten (www.BASE.be). Schakel zoveel mogelijk de toepassingen voor data verkeer op de GSM of BlackBerry uit. Je kan bijvoorbeeld beter een vast moment per dag kiezen om je mails te raadplegen en meteen nadien de datafunctie weer uitschakelen. Kies ook eerder voor een SMS dienst om bepaalde nieuwsberichten te ontvangen dan via internet of mail.
=> Stel het automatisch doorschakelen in
Alle onbeantwoorde binnenkomende gesprekken gaan naar je voicemail – dat betekent dat je roaming kosten betaalt voor zowel binnenkomende als uitgaande gesprekken ! Om alvast de binnenkomende kosten te vermijden kan je voor je vertrek best alle inkomende gesprekken automatisch doorschakelen naar je voicemail !

2) Maak het je gemakkelijk, je bent met vakantie !
Programmeer alvast alle nummers in je GSM met de internationale code (+32 voor België, en zonder 0 voor het GSM nummer – bvb +32486123456).
Deze tip zorgt ervoor dat je je gebruikelijke nummers kan bellen zonder eerst nog manueel de landcode in te geven. De codes kunnen rustig blijven staan, ook als je in België bent.

3) Verzeker je ervan dat je batterij goed is opgeladen, en wacht tot ze helemaal leeg is voor ze te herladen.
Vooral bij avontuurlijke vakantie waar het opladen van de batterij niet altijd mogelijk is, is een reserve batterij een goed idee. En een herlaadsnoer voor de wagen is ook best nuttig. Bluetooth en internet slorpen heel veel energie op van je toestel, schakel die zo veel mogelijk uit.
Nog even checken wat het gebruikelijke voltage is van je vakantieland, misschien heb je wel een adapter nodig (Engeland, V.S.A., Japan, Zwitserland….).

4) Laat je toestel niet in de zon liggen
De batterij is in een oogwenk leeg en je toestel kan beschadigd raken door de warmte. Het is nog wel even wachten op een toestel dat op zonneënergie werkt !
Belwaarde elektronisch herladen : makkelijk, ook in het buitenland !
Vergeet je voor je vertrek niet in te schrijven voor de herlaaddienst per SMS en Auto Reload (om automatisch te herladen). Als je via een creditcard inschrijft is het na één dag in orde, via bank domiciliëring kan het soms tot 3 weken duren.

3) Enkele tips voor je veiligheid
- Het internationaal noodnummer voor GSM
112 is het internationale noodnummer binnen Europe. Leer ook je kinderen dit nummer.
- Sla je ICE nummer op in je GSM
ICE : In Case of Emergency ! Sla het nummer van je contactpersonen in geval van nood op onder ICE gevolgd door de naam (ICE ouders, ICE partner, …). Dit vergemakkelijkt de taak van de hulpdiensten om je naasten te bereiken.
- Handsfree rijden
Gebruik altijd een handsfree autotoestel, bluetooth of oortjes bij het rijden, er zijn ontelbare modellen beschikbaar op de markt.
- Verlies of diefstal van je GSM
Bel onmiddellijk onze klantendienst +32 486 19 1999 (betalend in het buitenland), om je lijn te laten blokkeren. Zo vermijd je frauduleus gebruik en onvoorziene kosten op je factuur.
Bron: Base
http://www.base.com
 
 
 
 

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - BACKUP & SYNC: MOZY
Windows - freeware
Dit is een backup dienst voor jouw bestanden, met name de bestanden waar je momenteel aan het werken bent. Bij de gratis account voor PC of Mac krijg je 2 GB ruimte. Mozy heeft slimme filter tools, waarmee de dienst jouw hele systeem afloopt en enkel die bestanden backupt die jij aangeeft: financiële documenten, rekenbladen, of elk bestand met "netties" erin. Je kan natuurlijk ook opteren voor het betalende plan, en dan kan je alle bestanden online backuppen.
http://mozy.com/
https://mozy.com/registration/free
 

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - BEVEILIGING: KEEPASS
Windows - freeware
Je kent het dilemma: paswoorden moeten sterk zijn, dus geen bestaande woorden zijn, maar je moet ze wel kunnen onthouden. Gelukkig zijn er programma's zoals dit, waarin je al je paswoorden kan stoppen, en je nog slechts één paswoord nodig hebt om de nodige paswoorden op de verschillende sites en diensten te kunnen oproepen.
http://keepass.info/
http://keepass.info/download.html
 

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - BEVEILIGING: AVG FREE
Windows - Freeware
Deze software houdt je op de hoogte van de laatste virussen die je bedreigen, en beschermt je ertegen. De laatste nieuwe versie, 8.0, is helaas iets minder subtiel en werkt minder onopvallend dan vorige versies.
http://free.grisoft.com/
http://free.avg.com/download?prd=afe
 

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - BEVEILIGING: SPYBOT SEARCH & DESTROY
windows - freeware
Surfen op het internet kan je heel wat meer narigheden bezorgen dan "gewone" virussen - er is ook nog trackerware, info-tracking cookies, homepage hijackers, trojaantjes, pop-up makers, keyloggers... Om bang van te worden. Gelukkig is er deze software, die je computer kan controleren op deze narigheden, en je ertegen beschermen kan.
http://www.safer-networking.org/en/spybotsd/index.html
http://www.safer-networking.org/en/download/index.html
 
 
 

SECURETWITTER
Windows - freeware
Even dit progje tussendoor vermelden: omdat er steeds meer gevallen gemeld worden van malware die verscholen zit in een verkorte url in sociale netwerksites zoals Twitter, Bebo, Digg, Slashdot, enz., heeft beveiligingsbedrijf Finjan beslist om haar SecureTwitter plug-in voortaan gratis aan te bieden aan alle internauten. DIe scant de verkorte url's op voorhand af, en waarschuwt als ze niet veilig zijn.
http://securebrowsing.finjan.com
 

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - BEVEILIGING: AD-AWARE
Windows - freeware
De meeste internauten gebruiken zowel Ad-Aware als Spybot Search & Destroy, in combinatie. Hetgeen de ene niet vindt, zal de andere wel opsporen: malware, keyloggers, spyware, enz.
http://www.lavasoft.com/
http://www.lavasoft.com/single/trialpay.php
 

CFONT PRO
Win2000/XP/VIsta - 2,69 MB - freeware
Dit programma wil de lettertypes van je systeem, printer beheren, alsook de extra geïnstalleerde fonts. Het programma bevat ook een diashow modus, waarbij het doorheen alle fonts zal fietsen, en ze een voor een tonen zal.
http://majorgeeks.com/Cfont_Pro_d5815.html
 

NETWORX
Win2000/XP/Vista - 982k - freeware
Met dit progje kan je al je netwerk verbindingen bekijken, of je concentreren op slechts één bepaalde verbinding (ethernet of PPP). Je kan bovendien verschillende alarmen instellen, zoals wanneer je netwerk plat ligt, of wanneer er verdachte activiteiten gebeuren. Bovendien kan het progje een rapport opstellen dat je in html, MS Word of Excel kan opvragen voor verdere analyse.
http://majorgeeks.com/Networx_d2528.html
 

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: POKER OP DE IPHONE
iPhone
Poker is enorm populaire, ook op de iPhone. Apple heeft zelf een game ontwikkeld voor de iPhone, Texas hold'em. Daarbij kan je via WiFi tegen andere spelers spelen, maar een echte online modus is er niet. Dit progje, Live Poker van Zynga, biedt niet alleen een online versie van het pokergame, maar het is ook geïntegreerd in Facebook, zodat je tegen de vrienden van je vriendenlijst kan spelen. Een bespreking van het spelletje vind je bij One Tip a Day.
http://www.onetipaday.com/2009/06/24/best-poker-app-for-the-iphone/
http://www.zynga.com/
 

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: 3D NINE HOLE GOLF
Windows Mobile - demo
Ditmaal een spelletje voor op de mobiele telefoon te spelen met Windows Mobile. Het heeft erg realistische beelden en is heel leuk om te spelen. OP de site vind je instructies om het game te downloaden en installeren via je Windows XP, 2000 of Vista computer.
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/totalaccess/software/games/3d9holegolf-game.mspx

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 
 


Het laatste woord....
 
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Elkeen die jonger dan 30 is en geen liberaal, heeft geen hart;
en elkeen die ouder dan 30 is en geen conservatief is, heeft geen hersens.
Sir Winston Churchill