Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 25/6/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 605 van 20/6/2009

Gegroet lezer,

Deze week geen lyrische ontboezemingen in dit voorwoord, gewoon een filosofische vaststelling - dat het geluk van een zijden draadje afhangt. Uw eindredactrice heeft namelijk een kleine huishoudelijk ongelukje gehad waardoor er nu een vinger in het verband zit, en het normaal typen fel bemoeilijkt wordt. Een stom ongelukje, maar je wordt er wel even stil van, en beseft hoe kwetsbaar alles is (ook het voortbestaan van dit e-zine!), en hoe de factor "geluk" toch nog altijd een grote rol speelt in je leven - een factor die je helemaal niet in de hand hebt.

"Gelukkig" is de schade beperkt, en went ook het typen met ingezwachtelde vinger. En dus hebt u weer uw wekelijkse leesvoer in uw mailbox gevonden, zij het dat de artikels soms iets korter zijn dan u van ons gewend bent.

Wij wensen u veel leesplezier en hopen u volgende week, bij leven en welzijn (en zonder ongelukjes!) aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
FACEBOOK DOOR ADVERTEERDERS ONDER DRUK GEZET VOOR HAATGROEPEN
Enkele weken geleden vermeldde Netties dat Facebook weigert om antisemitische groepen, die haat tegen joden verkondigen en de Holocaust in vraag stellen of zelfs ontkennen, te verbieden. Dat zulke groepen gevaarlijk kunnen zijn, werd afgelopen week nogmaals bewezen, toen een 88 jaar oude antisemitische man in het Holocaust museum in Washington het vuur opende, en een zwarte bewaker doodde. (1) Door zulke groepen te laten bestaan, wordt dit gedachtegoed alleen maar aangewakkerd, met soms vreselijke gevolgen.
Het tragische incident heeft Facebook echter niet op andere gedachten kunnen brengen - alhoewel een van die haatgroepen zelfs een cartoon op Facebook zette waarin gespot werd met het gebeurde (2). Maar misschien zullen boze adverteerders Facebook wél van gedachte kunnen laten veranderen. TechCrunch meldt namelijk dat verschillende adverteerders al aangekondigd hebben dat zij niet willen dat hun pagina verschijnt naast Facebook-pagina's waarop de Holocaust ontkend wordt. Sommige adverteerders willen zelfs niet meer dat hun advertentie verschijnt op profielpagina's van leden van zulke haatgroepen.
Vodafone, Tesco, American Airlines en Domino's Pizza zouden hun advertenties al teruggetrokken hebben. En dan begint het natuurlijk pijn te doen, als de inkomsten wegvallen. Misschien denkt Facebook nog eens even na?
Bij het artikel van TechCrunch lees je trouwens heel wat interessante commentaren. Want bestaat er niet zoiets als "vrijheid van meningsuiting"? Daarrond wordt een heel verhitte discussie gevoerd. Lees zelf (3).
http://blogs.usatoday.com/oped/2009/06/holocaust-museum-slaying-exposes-the-hate-within.html
http://www.briancuban.com/facebook-holocaust-deniers-mock-museum-shootingwith-picture/
http://www.techcrunch.com/2009/06/12/holocaust-museum-death-wont-change-facebooks-mind-on-hate-but-advertisers-may-be-able-to/

GOOGLE BEGINT MET EIGEN MICROBLOGGING ZOEKMACHINE
Was het niet te verwachten? Bij Google hebben ze uiteraard ook het belang ingezien van microblogging sites zoals Twitter, en wat die kunnen betekenen voor real time zoekopdrachten - zoekopdrachten naar commentaren over restaurants in steden, over wie welk congres bijwoont, wie welk probleem ondervindt op zijn computer en wat de oplossing is, enz.
Google heeft dan ook aangekondigd dat het zelf bezig is met een dienst die de content van microblogging diensten (let op: meervoud, dus niet alleen van Twitter) indexeert en rangschikt.
Naar eigen zeggen heeft deze nieuwe zoekdienst twee voordelen ten opzicht van de eigen zoekdienst van Twitter. Die laatste indexeert immers alleen de berichten bij Twitter, niet bij andere diensten, en de resultaten worden op datum gesorteerd. Er zijn wel andere zoekmachines zoals Tweefind, die de postings op relevantie sorteert, en Twingly, die verschillende microblog sites indexeert, maar volgens Google zijn die niet echt schitterend.
Google wil daarom uitpakken met een eigen zoekdienst. Per slot van rekening heeft het al een dienst die blogs doorzoekt, en waarvan de resultaten verwerkt worden in de gewone zoekmachine van Google.
Nu moeten wij daar wel een "caveat" aan toevoegen: het bericht komt niet van Google zelf, maar van het Google Blogoscoped blog, dat Google van nabij volgt, en meestal de juiste informatie heeft. Het is in elk geval een logische stap voor Google. De vraag is alleen of het voor deze dienst zal samenwerken met Twitter, of dat het op eigen handje zal handelen, en de Twitter tweets zal beschouwen als gewone externe informatie.
http://googlesystem.blogspot.com/2009/06/google-to-launch-microblogging-search.html
http://mashable.com/2009/06/13/google-microblogging-search/
http://www.readwriteweb.com/archives/google_to_launch_microblogging_search_engine.php

DE FRANSE HADOPI WET (NOGMAALS)
Mogen wij nog even op ons stokpaardje kruipen? De aandachtige lezer weet dat de redactie van Netties niet te vinden is voor de Hadopi-wet die de Franse regering wil doorvoeren - eerst in Frankrijk, en later ook in heel Europa. Deze wet bepaalt dat een internaut, die op illegaal ruilen van auteursrechtelijk beschermde bestanden betrapt wordt, drie waarschuwing krijgt, en daarna zijn internettoegang verliest.
Wij hebben daar problemen mee, om verschillende redenen. Eerst en vooral omdat in de hele procedure geen rechter meer betrokken is. Het zijn de platen- en filmmaatschappijen die politiemannetje gaan spelen op het internet, illegale ruilers opsporen, en aangeven bij de ISP's. Het worod van deze belangengroepen moet voldoende zijn. Ten tweede omdat het afsnijden van de internetverbinding toch wel erg ver gaat. Het internet is een fundamentele nutsvoorziening geworden, zoals elektriciteit en gas, of zelfs kabel-tv. Je sluit toch ook geen elektriciteit af omdat iemand in het huis die elektriciteit gebruikt heeft om - laat ons zeggen: een lamp te gebruiken om weed te kweken? Of een scanner te gebruiken om een document te kopiŽren? Bovendien wordt het internet voor zoveel zaken gebruikt, buiten dat illegaal kopiŽren. Snijd die internettoegang af, en je hebt geen toegang meer tot zoveel noodzakelijke informatie van de overheid, je kan zelfs niet meer internetbankieren...
Aanleiding tot deze tirade is het artikel dat wij bij L'Internaute vonden, en waarin gesteld wordt dat er niks mis is met de procedure van de Hadopi wet, en dat er absoluut geen beslissing van de rechter nodig is vooraleer een internaut afgesloten wordt van het internet. Het artikel stelt immers dat er ook geen rechters nodig zijn om snelheidsovertredingen te bekrachtigen die vastgesteld werden door radars. De schrijver van het artikel vergeet er wel bij te vermelden dat, bij deze overtredingen, er enkel een boete betaald moet worden, en dat de overtreder zijn auto niet afgenomen wordt....
Lees zelf het artikel - het is wel in het Frans. Wat ons vooral opvalt is het argument dat aangehaald wordt om de afkoppeling van de internetverbinding door een rechter niet te laten geschieden door een rechter "Men kan zich moeilijk inbeelden dat een rechtbank honderden of zelfs duizenden aanvragen voor het afsnijden van de internetverbinding per dag moet behandelen...". Denkt men in Frankrijk nu echt dat het hele internet bestaat uit illegale downloaders?
http://www.journaldunet.com/ebusiness/le-net/interview/david-el-sayegh-couper-l-acces-internet-comme-on-envoie-les-contraventions-etablies-par-les-radars.shtml
http://en.wikipedia.org/wiki/HADOPI_law

FIREFOX GEBRUIKERS BOOS OP STIEKEME ADD-ON VAN MICROSOFT
Een van de redenen waarom vele gebruikers overgeschakeld zijn van de IE browser naar Firefox, is de veiligheid. Vooral de mogelijkheid die IE websites geeft om software via de browser automatisch te installeren wordt door velen als erg gevaarlijk geacht.
Maar wat blijkt nu? Bij een update die Microsoft in februari doorgevoerd heeft via de automatische updates (een update voor het .NET framework), werd juist die mogelijkheid in de Firefox browser ingevoerd! Open je Firefox browser maar eens, en kijk bij Add-ons. Daar zal je de Microsoft .NET Framework Asistant zien staan. Die moet er voor zorgen dat websites gemakkelijk .NET apps kunnen installeren, met één klik van de muis.
Alhoewel tot nu toe geen gevallen bekend zijn van misbruik van deze .NET framework add-on, is het toch ergerlijk dat Microsoft deze add-on zomaar geïnstalleerd heeft, in jouw Firefox. De add-on was, zoals gezegd, al in februari geïnstalleerd, maar het duurde een tijdje tot bij de internauten doorgedrongen was wat er aan de hand was. In het begin was het niet gemakkelijk om de add-on te verwijderen, omdat de update geïnstalleerd was voor àlle gebruikers van een machine, terwijl de Firefox GUI de add-ons enkel beheert per apart profiel. Men moest in het begin dan ook gaan knoeien in het Windows register, om deze add-on ongedaan te maken.
Ondertussen heeft Microsoft een update gemaakt voor de add-on waardoor het gemakkelijker is om hem te verwijderen.
http://www.theregister.co.uk/2009/06/01/ms_firefox_extension_row/

WINDOWS 7 ZONDER IE - HOE GERAAK JE DAN AAN EEN BROWSER?
Zoals je in het verleden hebt kunnen lezen, werd Microsoft in de EU op de vingers getikt omdat het haar monopoliepositie op vlak van besturingssysteem misbruikt zou hebben om haar eigen browser, IE, te pushen bij de gebruikers. De EU vindt, terecht, dat de gebruiker de keuze moet hebben welke browser er op zijn computer komt te staan. Heel wat internauten zijn nu eenmaal niet zo heel technisch onderlegd, en zullen gewoon gebruik maken van de browser die al op de computer staat bij aankoop, omdat zij niet weten hoe zij een andere browser moeten installeren - laat staan hoe zij hun bookmarks enz. moeten overbrengen.
Welnu, het was eigenlijk de bedoeling dat Microsoft tijdens de eerste setup van de nieuwe PC de gebruiker zou vragen welke browser hij wil. Maar Microsoft is hier een beetje gaan dwars liggen, zo lijkt het wel: het levert de computers met WIndows 7... volledig zonder enige browser.
Maar dat maakt het natuurlijk wel moeilijk voor de internaut. Hoe kan je immers het web opgaan en de browser van je keuze gaan downloaden, als je geen browser hebt? Via een DOS-venstertje? Moet je die browser dan gaan downloaden via een FTP client? Maar hoe geraak je dan weer aan dat FTP progje, als je geen browser hebt om dat programma te gaan zoeken op het web?
Kortom: volgens verschillende bloggers steekt Microsoft met deze maatregel zijn tong uit naar de EU. PC World zette enkele reacties van bloggers op een rijtje.
http://www.pcworld.com/article/166606/how_does_unbundling_ie_in_the_eu_solve_the_problem.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.betanews.com/article/Europe-Microsofts-IE-move-gives-Windows-users-no-choice/1244815690
http://www.pcworld.com/article/166647/microsofts_browser_unbundling_puzzles_europe.html?tk=nl_dnx_t_crawl

ACROBAT.COM: UIT BÈTA, MAAR NIET MEER GRATIS

Adobe, bekend van zijn Acrobat software om pdf bestanden te maken, heeft al een tijdje een online dienst met een kantoorsuite. Je vindt er Buzzword, een tekstverwerker waarbij verschillende mensen tegelijkertijd aan één document kunnen werken. Er is Tables, een online spreadsheet, en Presentations, een tegenhanger voor PowerPoint.
Buzzword en Presentations waren er al langer, Tables is nu nog maar pas aan het aanbod toegevoegd. Al deze tools waren en blijven gratis te gebruiken, maar Adobe heeft nu een betaalmodel uitgewerkt voor de dienst. Het gebruik van het kantoorpakket blijft gratis. Bestanden omzette van en naar PDF blijft gratis, maar wordt beperkt tot maximaal 5 bestanden. Gebruik maken van de dienst ConnectNow om samen te werken aan documenten blijft ook gratis, maar is beperkt tot maximaal 2 personen. Wil je meer, dan kan je kizen voor een plan van $14,99 per maand ($149 per jaar) voor 10 PDFs en 5 deelnemers, of $39 per maand ($390 per jaar) voor onbeperkt aantal pdf's en maximaal 20 deelnemers.
Een uitvoerige bespreking van de "Tables" dienst vind je bij WebWare.
Het interessante aan dit aanbod is wel dat Adobe, via de AIR software, ervoor wil zorgen dat je in de toekomst deze kantoorsuite ook offline kan gebruiken. En dat zou wel handig zijn!
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10264241-2.html
https://www.acrobat.com

DEAL TUSSEN VIRGIN EN UNIVERSAL: EEN ADDERTJE ONDER HET GRAS
In de meeste media wordt met veel triomf aangekondigd dat er eindelijk een online dienst is waar je voor een vast maandelijks bedrag muziek kan downloaden, zoveel je maar wil, dat je die op elke computer of draagbare muziekspeler mag zetten, en dat je deze muziek mag houden, zelfs al zeg je je abonnement op de dienst op. Deze nieuwe dienst zal nog dit jaar van start gaan in het VK, als een samenwerking tussen de provider Virgin Media en het platenlabel Universal.
Men vergeet er echter bij te zeggen dat er een addertje onder het gras zit. Want in ruil voor iets waar je eigenlijk normaal gezien volkomen recht op hebt (muziek kunnen aankopen die geen beperkingen heeft opgelegd door de DRM), moet je er wel bijnemen dat je voortaan je internetverbinding tijdelijk kan verliezen wanneer je betrapt wordt op het ruilen van illegale bestanden.
Volgens Virgin Media zouden er "verschillende strategieŽn gebruikt worden om de ruilers 'op te voeden' over online piraterij, en hen bewust te maken van de legale alternatieven. Als laatste redmiddel zou ook de tijdelijke opschorting van de internettoegang mogelijk zijn". Virgin Media belooft wel dat "geen enkele klant definitief afgesloten zal worden, en dat het process niet geschiedt via netwerk monitoring of de interceptie van het verkeer van de internaut door Virgin Media".
Hoe het een en ander dan wél in zijn werk gaat, en hoe Virgin Media weet welke ruilers het moet bestraffen? Dat zou gebeuren op basis van informatie die het krijgt van Universal. Die maakt daarvoor gebruik van technologie van een Deens antipiraterijbedrijf, DTecNet. Dat speurt de P2P netwerken af en noteert daar de IP adressen van "volhardende" ruilers, samen met de tijd van de transfer. Die informatie gaat dan naar Virgin, zodat VIrgin de ruiler kan identificeren en hem waarschuwen.
Bij het lezen van dit bericht zijn wij toch geneigd om de woorden van Guust Flater te gebruiken: "Nou moe..." Als wij klant waren bij Virgin Media, dan zouden wij ons abonnement stante pede opzeggen, en op zoek gaan naar een andere provider die niet de hielen likt van de platenmaatschappijen en de privacy van zijn gebruikers hoger acht dan wat daar nu gebeurt. Het lijkt ons dat de IP-adressen enkel vrijgegeven mogen worden na een rechtelijk bevel. In Frankrijk hebben ze tenminste nog de eerlijkheid om het via een wettelijke manier te proberen. In het VK proberen ze het via deze achterbakse weg...
Trouwens: de deal is alleen met Universal. Andere muziek mag je dus à volonté illegaal ruilen? Bovendien krijg je, wanneer je dit nieuwe abonnement neemt bij Virgin MEdia (waarvan de prijs nog niet bekend is), dus enkel muziek van Universal om te downloaden. Wie weet nou bij welk platenlabel zijn favoriete artiest zit? En wat als Virgin Media morgen nog een deal sluit, met een ander platenlabel. Moet je daar dan nog wat extra geld voor ophoesten?
Uiteraard lokt deze deal heel wat verhitte discussies uit. Lees meer bij Cnet en Ars Technica.
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10264472-93.html?tag=nl.e703
http://arstechnica.com/media/news/2009/06/isp-umg-agree-on-unlimited-music-plan-graduated-response.ars
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Universal_lanceert_muziekdownloads.8196827-435.art
http://pressetext.at/news/090616020/virgin-kaempft-mit-musik-flatrate-gegen-piraterie/

IRAN EN HET FENOMEEN VAN TWITTER
"Wanneer ik geen toegang meer heb tot Twitter, dan heb ik het gevoel dat ik van de wereld afgesloten wordt, omdat de tv, in handen van de overheid, niet alles vertelt". De recente gebeurtenissen in Iran hebben nogmaals aangetoond dat de nieuwe media, microblogsite Twitter voorop, in landen waar de overheid tracht de berichtgeving te censureren, toch doorheen die censuur kunnen breken.
Uiteraard is Twitter daar beperkt tot de grootsteden - in landelijke gebieden is immers haast geen elektriciteit aanwezig, en dus ook geen computers, laat staan internettoegang en Twitter.
Maar tijdens de recente onlusten, waarmee de bevolking reageerde op de op zijn minst eigenaardig te noemen verkiezingsuitslagen, slaagden de Twitteraars erin om berichten over wat zich afspeelde naar het buitenland door te spelen. Zo was er, aldus het verslag in The Age, een twitteraar met usernaam "hamednz". Tijdens de onlusten bleeft hij voortdurend zijn bericht doorsturen naar AP (Associated Press) via e-mail en Twitter. Nochtans heeft de Iraanse overheid de laatste dagen de toegang tot Twitter en andere sociale netwerksites geblokkeerd. Twitter van zijn kant is zich bewust van het belang van de communicaties via deze webdienst, en heeft besloten een dringend noodzakelijk update, waardoor Twitter enkele uren uit de lucht zou zijn, uit te stellen.
Interessant om vermelden is dat er op Twitter een speciale # (hashtag) aangemaakt werd naar aanleiding van de gebeurtenissen in Iran: #CNNFail. En dat omdat CNN bij dit hele gebeuren zo goed als afwezig bleef, terwijl dit netwerk toch bekend staat voor haar inside verslaggeving vanuit het Midden-Oosten. Meer daarover bij CNet.
Waarmee wij niet willen zeggen dat het internet een garantie kan geven voor vrije, objectieve nieuwsgaring. Maar het helpt wel, niet?
http://www.theage.com.au/news/technology/web/iranian-twitterers-sidestep-news-blackout/2009/06/16/1244918021883.html?page=fullpage#contentSwap2
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10264398-2.html?tag=nl.e703

ILSE.NL TERUG NAAR DE ROOTS

Het kan verkeren, dat zei Bredero. Een motto dat nog altijd geldt, ook in het internettijdperk. De laatste tijd zien we steeds meer gevallen van mensen die een eigen webdienst uitgevonden en uitgebouwd hebben, die verkopen aan een grotere vis, maar zien hoe hun troetelkindje gaat wegkwijnen, wegens gebrek aan belangstelling van die grote vis, of omdat er andere prioriteiten zijn bij de strategie van dat grote bedrijf. Het was o.a. het geval met Skype, dat terug verkocht zou worden door de directie van eBay.
En nu is het ook het geval met Ilse.nl. Ilse was een prachtig voorbeeld van een plaatselijke zoekmachine, een zoekmachine annex portaalsite die vooral op Nederland gericht was. Ilse.nl was dan ook in de jaren negentig een van de populairste sites in Nederland. Maar binnen het steeds groter wordende concern van Ilse Media was de site de laatste jaren aan het wegkwijnen - er werd geen aandacht meer besteed aan verdere ontwikkeling, en in het internetwereldje is dat uiteraard moordend voor een site. Het concern had blijkbaar meer aandacht voor de ontwikkeling van de andere poten - startpagina.nl, nu.nl, schoolbank.nl
Maar net als in het buitenland valt ook voor Ilse.nl goed nieuws te melden: de digitale uitgeverij Ilse Media heeft nu het gebruiksrecht van de domeinnaam Ilse.nl terug gegeven aan de oorspronkelijke oprichters van de site. Hopelijk zullen zij gelukkig zijn hun zorgenkindje terug in hun armen te kunnen koesteren!
http://ilse.nl/
http://www.nu.nl/internet/2020648/ilsenl-terug-bij-oprichters.html

SYNC APP VAN GOOGLE MAAKT OUTLOOK SEARCH ONKLAAR
Het lijkt een trend te worden. Eerder deze week berichtten wij hoe Microsoft zich gemoeid had met de code van Firefox, en er een (door de meeste internauten ongewenste) extra mogelijkheid aan toegevoegd had. En nu moeten wij je melden dat de tool die Google verleden week onlangs uitbracht, en waardoor je je Google Apps kan synchroniseren, Outlook eigenlijk kapot maakt. Het zorgt er, aldus Microsoft, voor dat de mogelijkheid om alle gegevens in je Outlook te doorzoeken, niet meer werkt. Voor wie de technische uitleg wil: de plugin wijzigt een registersleutels, waardoor Windows Desktop Search niet langer de Outlook data meer kan indexeren en doorzoeken. Bovendien wijzigt Google een registersleutel waardoor Windows Live Hotmail en Outlook niet meer gesynchroniseerd kunnen worden. Meer info bij ZDNet en Microsoft zelf.
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=19847
http://blogs.msdn.com/outlook/archive/2009/06/17/google-apps-sync-disables-outlook-search.aspx

YOUTUBE TOCH GEEN (GROTE) VERLIESPOST, EN MS BOUWT SOAPBOX AF
Of deze twee berichten met elkaar gerelateerd zijn, dat laten wij aan de mening van de analisten over. Feit is dat op één en dezelfde dag Microsoft aankondigt dat het haar eigen videosite, Soapbox, in de volgende maanden zal afbouwen, en dat berichten verschijnen over het feit dat Google dan toch geld zou verdienen aan YouTube - of liever: minder geld zou verliezen dan oorspronkelijk gesteld.
Microsoft had Soapbox in 2006 gelanceerd als antwoord op YouTube, dat toen juist door Google opgekocht was. Soapbox, alhoewel eerlijk gezegd veel mooier van interface dan het toch tamelijk rommelige YouTube, werd echter nooit populair, en in 2007 kondigde Microsoft al aan dat het geen nieuw gebruikers meer zou aanvaarden om video's op de site te uploaden.
Soapbox zal echter niet volledig verdwijnen. Microsoft wil het omvormen tot een site waar bloggers en citizen journalists video's kunnen posten over onderwerpen waarop ook MSN zich focust, zoals entertainment, lifestyle, financiŽn.(1)
Youtube dan. Dat zou volgens eerdere analyses dit jaar 470 miljoen dollar verliezen, omdat de werkingskosten te hoog zijn (tja, al die filmpjes vragen heel wat aan opslagruimte en bandbreedte, om maar enkele posten te noemen. Nieuwe cijfers zouden nu aangeven dat Google met YouTube "slechts" 174 miljoen dollar zou verliezen. Hoe ze aan hun deze verschillende cijfers komen, dat laten wij over aan de analisten om uit te leggen.
Wat wij in elk geval onthouden is dat al die filmpjes van poesje mauw en de eerste kirgeluidjes van de baby Google heel veel geld kosten...(2)(3)
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10265858-56.html
http://www.businessweek.com/the_thread/techbeat/archives/2009/06/maybe_google_is.html
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090617038

BEVEILIGINGSEXPERTS SMEKEN GOOGLE OM STANDAARD HTTPS TE GEBRUIKEN

Is het jou al opgevallen dat je, wanneer je inlogt bij Gmail, via een gewone http verbinding verbonden bent, en niet via https, (http secure), het beveiligde protocol dat o.a. gebruikt wordt bij het afhandelen van online betalingen, of bij het inloggen bij je internetbank?
Nu is het zo dat Gmail voor veel mensen hun standaard mail client geworden is, en dat er heel wat vertrouwelijke mails bij Gmail arriveren, o.a. je bankafschriften enz. Een verbinding via https is mogelijk, Google biedt die wel degelijk aan, maar daar moet de gebruiker dan uitdrukkelijk om vragen. De beveiligingsexperts en privacy goeroes vragen daarom dat Google het https protocol standaard voor àlle gebruikers zou gebruiken die inloggen bij Gmail, Google Docs of Google Calendar.
http://news.softpedia.com/news/Security-and-Privacy-Gurus-Plead-to-Google-for-Default-HTTPS-114390.shtml

NIEUWE TOOLS BIJ GOOGLE BOOKS
Bij Google zijn ze van mening dat je meer wil doen met een boek dan gewoon lezen: je wil het misschien doorbladeren op zoek naar een afbeelding; of de inhoudstafel openen om je favoriete hoofdstuk te vinden. Of aan een vriend lenen, omdat jij het zo goed vindt.
Daarom hebben ze nu enkele tools uitgebracht bij Google Books, waardoor je op een andere manier kan interageren met de website. Zo is er een nieuwe toolbar waarmee je een fragment van een boek in je website of blog embedden via een stukje code, net zoals je doet bij een YouTube filmpje. Je kan ook een url maken die rechtstreeks verwijst naar een bepaald fragment van een boek, en die url naar een vriend verzenden via IM of mail. Opent jouw vriend die url, dan komt hij exact op dit fragment terecht. Handig, voor wanneer je naar een citaat wil verwijzen.
Je kan bovendien ook beter zoeken binnen boeken; je ziet meer van de context rond het trefwoord, meer dan vroeger (omwille van de auteursrechten uiteraard). Je krijgt dus een afbeelding met het trefwoord en de tekst errond, en klik je op die afbeelding, dan zie je meteen de pagina's van het boek.
En verder komen er ook miniatuurafbeeldingen (thumbnails) van alle pagina's van een boek (dat tot het publiek domein behoort). Klik je op zo'n thumbnail, dan wordt je naar die pagina gevoerd in leesmodus.
Boven het boek zelf vind je dan ook nog eens een uitklapmenu. Dat bevat de verschillende hoofdstukken van het boek, zodat het gemakkelijker wordt om naar de hoofdstukken over te springen. En tot slot werd het gemakkelijker gemaakt om boeken uit het publieke domein te vinden in gewone tekstvorm, zodat je zo'n boek in tekstvorm gemakkelijker kan downloaden en naar je iPod of andere draagbare player omzetten.
Meer over deze nieuwigheden in het blog van Google zelf.
http://booksearch.blogspot.com/2009/06/new-features-on-google-books.html

GOOGLE VS BONG: BING BONG!
De nieuwe zoekmachine van Microsoft, Bing, doet het niet slecht. De meeste waarnemers zijn tevreden over de resultaten die de Bing zoekmachine geeft. Er was over het algemeen maar één klacht: dat het veel te gemakkelijk is om porno te bekijken. Bij de resultaten van een video-zoektocht zal de video immers beginnen af te spelen wanneer je de cursor erover beweegt. En als je zoon (of dochterlief) op zoek gaat naar porno, dan moet hij niet klikken op de resultaten (en kan jij dus als ouder niet weten wat hij allemaal uitgespookt heeft), om de filmpjes te kunnen bekijken.
Microsoft heeft daar nu een oplossing voor bedacht: er werd een speciaal domein gecreŽerd binnen Bing, enkel en alleen voor beelden en video rond porno. Daardoor zou het gemakkelijker moeten worden om deze beelden uit de zoekresultaten te filteren.(1)(2)
Maar natuurlijk laat Google dit niet zomaar gebeuren, en wil het weerwoord geven aan Bing. Daarom werd Explore Google Search uitgebracht. Daarin worden de verschillende tools die je bij Google kan gebruiken voor gespecialiseerde zoekopdrachten netjes opgesomd en uitgelegd: Public Data, Fill in the blank, calculator, stock quotes, enz. Handig, dit overzicht, maar in onze ogen is het toch niet meteen dit antwoord dat je van Google verwachten zou... (3)
http://www.pcworld.com/article/166712/microsoft_bing_bonks_porn_in_searches.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.readwriteweb.com/archives/comscore_bing_is_still_going_strong.php
http://www.google.com/landing/searchtips/index.html

UITGEVERS WILLEN AFSTAPPEN VAN DE CLICK-THROUGH
Dit artikel is meer iets voor de uitbaters van websites, en het zal hopelijk voor hen heuglijk nieuws brengen. Het gaat namelijk over een hervorming van het systeem van betaling bij online advertenties.
Toen de advertenties op het web verschenen, was men vol lof over het feit dat de adverteerders nu eindelijk over exacte cijfers konden beschikken: hoeveel mensen hadden de advertentie gezien, hoeveel hadden erop geklikt? Het duurde niet lang meer, of de "click through" gold als betaaleenheid: enkel het aantal mensen dat op een advertenties geklikt had, om zo naar de pagina van de adverteerder te gaan, diende als basis voor betaling.
Maar eigenlijk is dat oneerlijk tegenover de advertenties in de print media. Daarin wordt enkel het vertonen geteld. Terwijl advertenties op het web wel degelijk gezien worden door de internauten, bijdragen tot de bekendheid van het merk, zonder dat de internaut daarom op die advertentie gaat klikken.
Daarom wil een vereniging van uitgevers overstappen op een nieuwe manier van beloning. Zij willen dat bedrijven zoals ComScore of Nielsen gaan meten wat de impact is van het vertonen van advertenties op het web, net zoals zij dat meten voor de print media.
Op onderstaand adres vind je een presentatie die het een en ander uitlegt.
http://www.businessinsider.com/48-huge-publishers-hire-comscore-to-kill-off-the-click-and-save-online-advertising-2009-6
http://www.businessinsider.com/48-huge-publishers-hire-comscore-to-kill-off-the-click-and-save-online-advertising-2009-6/the-silent-click-building-brands-online-1
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


TEST : OLYMPUS SP-590UZ FOTOTOESTEL (I)
De Olympus SP-590UZ lag op de testtafel bij NeTTies. In dit eerste deel krijg je een beschrijving van de voornaamste kenmerken, in het tweede deel een gebruikservaring.
Naast de strijd om de meeste megapixels wordt er tegenwoordig ook een strijd om de optische zoom uitgevochten. En die strijd is momenteel met glans gewonnen door Olympus. De Olympus SP-590UZ is sinds maart 2009 op de markt en beschikt over de (momenteel) krachtigste zoom bij een compacttoestel, nl. 26x optische zoom, gaande van 26 tot 676mm. Daarnaast beschikt deze hybride over 12 megapixels zodat je makkelijk van je foto's posters kan laten afdrukken zonder kwaliteitsverlies. Het toestel weegt (incl 4 AA-batterijen) zo'n 580 gram en is 110,1 x 89,7 x 91,0 mm groot. Maximaal ingezoomd komt de zoom zo'n 6cm uit het toestel. Op het 6,9cm groot HyperCrystal II LCD-scherm kan je al je gemaakte foto's en filmpjes herbekijken. Alles wordt opgeslagen op een, typisch voor Olympus, xD-picture card of (nu ook) op een microSD-kaart.
Naast de 19 opnameprogramma's (landschap, portret, vuurwerk, ...) heeft deze Olympus ook de (reeds gekende) schaduwaanpassings- en geavanceerde gezichtsherkenningstechnologie. Dit laatste is mogelijk voor maximaal 16 personen. Met de beauty-stand zien geportretteerden er (ongeveer) zo goed uit als de fotomodellen uit de boekjes. En wie het graag van naderbij bekijkt kan gebruik maken van de supermacro-stand waarmee kleine beestjes groot worden. Voor de meer gevorderde gebruiker is er ook nog draadloze flitscontrole mogelijk.
De richtprijs voor de Olympus SP-590UZ is 399 EUR maar je kan hem op sommige plaatsen voor minder op de kop tikken.
Meer info over de SP-590UZ vind je op de website van Olympus. (Filover)
http://www.nl.olympus.be/consumer/29_digital_camera_sp-590_uz_20554.htm

TEST : OLYMPUS SP-590UZ FOTOTOESTEL (II)
De camera ligt goed in de hand en is een krachtig toestel voor wie wat meer wil dan een gewone compact maar toch met geen objectieven wil sleuren zoals bij een spiegelreflex. Scherpstelling gebeurt vrij vlot, behalve misschien bij donkere lichtomstandigheden gecombineerd met maximale zoom. In een donkere kerk was het bvb niet makkelijk om bij maximale zoom scherp te stellen.
In vergelijking met het vroeger geteste model SP-560UZ zijn er, naast de omvang nog enkele andere verschillen merkbaar : de zoom is nog indrukwekkender geworden. 26x optische zoom of 676mm is echt fenomenaal voor zo'n toestel. Veraf gelegen objecten (of personen) die je met het blote oog nog net kan waarnemen, haal je moeiteloos dichterbij, alsof je er vlakbij stond.
De (dubbele) beeldstabilisatie is dan ook absoluut noodzakelijk want je merkt in telelensstand al snel hoe onstabiel je (zonder statief) bent. Qua uitvoerformaat is RAW weggevallen, enkel JPG is nog mogelijk. Ook de klassieke 2:3-verhouding is niet meer voorzien. Het (ver)grote LCD-scherm is beter geworden en is vanuit diverse hoeken nog zichtbaar maar het scherpstelvakje is moeilijk waar te nemen vanuit (heel) schuine positie. Dat blijft zoals bij de meeste camera's gokken. Een kantelbaar schermpje, zoals je nu ook bij DSLR's begint te zien, blijft mijn ultieme droom.
Wat ik zelf een heel handige functie vond, is de focusing area of focusveld, maw het zelf kunnen bepalen van de scherpstelzone binnen de kader. Naast de mogelijkheid om te focussen op een centraal punt of de camera zelf te laten beslissen waarop hij gaat autofocussen (niet altijd waar jij het wil) kan je dus ook zelf bepalen op welke zone van de foto er moet scherp gesteld worden. Daartoe beweeg je met 4 knopjes het scherpstelkadertje naar de zone waar je de maximale scherpte wil. Dit is o.a. heel handig bij macro's waar de scherptediepte al heel beperkt is en je met deze functie je camera dus niet hoeft te bewegen om op een welbepaald punt scherp te stellen.
Een andere nieuwigheid in deze camera is de zogenaamde Beauty-functie. Je maakt in deze stand een portret van iemand en de camera gaat dan op zoek naar rimpels en andere oneffenheden en werkt die zelf weg. Het verschil is inderdaad merkbaar. De originele en de bewerkte foto worden trouwens beide op de geheugenkaart opgeslagen. Je bent de originele foto dus niet kwijt. Er is wel een niet onbelangrijk minpunt : de resultaatfoto is slechts twee (!) megapixels groot, dus misschien toch maar beter nadien zelf doen via software en 12 megapixels behouden.
De groothoek is handig om meer in beeld te brengen maar heeft wel als gevolg dat er wat vervorming (barrel distortion) optreedt (wat eigenlijk normaal is). De extreme zoom van zijn kant heeft ook zijn gevolgen voor de beeldkwaliteit : er treedt een lichte vorm van vignettering (donkere randen/hoeken) op bij maximale zoom, die afhankelijk van het beeld al of niet opvalt. En bij extreme contrasten (door fel zonlicht) treedt er ook een lichte vorm van chromatische aberratie (paarse randen) op maar dat is in echt heel beperkte mate.
Beelden zeggen meer dan woorden, dus een serie testfoto's en nog wat meer info zijn te bekijken op onderstaande URL. (Filover)
http://netties.filover.be

OPERA UNITE: ELKE COMPUTER WORDT EEN SERVER
Vanmorgen luisterden wij nog naar de podcast van Buzz Out Loud, waarin gezegd werd dat de makers van de Opera browser, die mee achter de EU-eis zitten om het nieuwe Microsoft OS, Windows 7, te brengen zonder gelinkte browser, eigenlijk toch wel hard waren voor Microsoft. Een van de presentatoren van BOL zei: "Opera, hou op met janken, als je niet wil dat Microsoft jullie browser achteruitstelt, sla dan gewoon hard terug en maak zelf een besturingssysteem waaraan je dan zelf je eigen browser koppelt".
Uiteraard werd dit ironisch gezegd, maar Opera blijkt inderdaad iets revolutionairs op touw te hbben staan. Het gaat om "Opera Unite", een tool waarmee elke computer zowel een client als een server wordt. De internaut zou hiermee content kunnen brengen vanop de eigen harde schijf naar andere computers via het internet, zonder dat er servers van derden nodig zouden zijn.
Met andere woorden: data zou je kunnen hosten en delen, en dat zou allemaal zo simpel moeten worden als gewoon surfen op het internet. Dit zou het natuurlijk ook gemakkelijker moeten maken om bestanden via verschillende internet-klare toestellen te delen.
Meer over deze nieuwe veelbelovende technologie lees je bij Mashable, TechMeme. Wat wij hier vooral onthouden is dat woordje "informatie delen". Terwijl er langs de ene kant (zie het artikel over Virgin Media en Universal-) met alle macht, zelfs met misleiding getracht wordt om het ruilen van bestanden tegen te gaan, komt Opera, je moet het maar durven, uit met een tool die het juist vergemakkelijkt!
http://www.techmeme.com/090616/p8#a090616p8
http://www.readwriteweb.com/archives/opera_reinvents_the_web_with_unite_makes_every_com.php
http://mashable.com/2009/06/16/opera-unite/
(bekijk ook het filmpje bij YouTube)
http://www.youtube.com/watch?v=D5hr-6cw4M8&feature=player_embedded

NIEUWE INTERNET TABLET VAN ARCHOS ZAL WINDOWS 7 AAN BOORD HEBBEN
De Franse fabrikant Archos, bekend voor zijn multimedia spelers, heeft aangekondigd dat de nieuwe internet tablet die het maken zal niet zoals verwacht het Android OS aan boord zal hebben, maar wel Windows 7.
Het nieuwe toestel ziet er in elk geval erg aanlokkelijk uit. Amper 1,5 cm dik en niet eens een kilo zwaar, heeft het toch een aanraakscherm van 22 cm (1024 X 600 pixels resolutie). Het bevat een harde schijf van 80 GB en antennes voor DVB-T uitzendingen (daarbij kan men één kanaal bekijken en het andere opnemen). Qua verbindingen is er WiFi, Bluetoothe, Ethernet en twee USB poorten. Je kan het toestel ook gebruiken om Skype gesprekken te voeren via de geïntegreerde 1.3 megapixel camera en microfoon. Voor de invoer van data en de navigatie zijn er een optisch trackpad en een on-screen klavier.
Het enige dat echt tegenvalt is de prijs, want goedkoop is het toestel niet. Het zou maar liefst 635 dollar moeten kosten. En omat het Windows 7 aan boord heeft, dat pas in oktober officieel uitkomt, zal je tot oktober moeten wachten om dit toestel te kunnen kopen.
http://www.pcworld.com/article/166574/windows_7_powers_archos_internet_tablet.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.chip.de/news/Archos-Neue-Mini-PCs-mit-Windows-7_36877402.html

NIEUWE WOORDJES LEREN: AUGMENTED REALITY
Een van de vlaggenschepen van deze augmented reality is Layar, en het is nota bene afkomstig van een Nederlands bedrijf. Augmented Reality wil gewoon zeggen dat je met je camera rondom jou kijkt naar wat zich in de straat bevindt. Maar omdat aan boord van jouw mobieltje een kompas staat, in combinatie met GPS, krijg je extra beelden in jouw browser te zien, die extra informatie geeft over wat jij ziet, afkomstig van overal op het web. Zo zie je in een winkelstraat openingsuren van een winkel, wat de aanbieding van de week is, waar er een bankautomaat staat, waar er huizen te koop of te huur zijn, zodat je erop kan inzoomen en de prijs, meer bijzonderheden, ligging enz. kan te weten komen, en veel meer..
Meer informatie over het systeem vind je bij Pressetext; een demo bij YouTube vertelt hoe het werkt. En natuurlijk kan je de software eens uittesten op je eigen iPhone!
http://www.youtube.com/watch?v=b64_16K2e08
http://pressetext.at/news/090618004/augmented-reality-browser-erobert-smartphones/
http://layar.eu/

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Nieuwe studie: haast alle Brits gebruikers van een mobieltje zeggen het verlies van hun mobieltje verschrikkelijk te vinden, erger dan het verlies van hun portefeuille
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/166628/bigger_loss_cell_phone_or_wallet.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Volgens analisten is de nieuwe iPhone EGs nog altijd geen model dat geschikt is voor bedrijven.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/166623/iphone_3g_s_still_not_ready_to_go_to_work.html?tk=nl_dnx_t_crawl

***95% van alle blogs zijn dood: blogs worden aangemaakt, en dan maar kort bijgehouden.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090613003

*** Britse wetenschappers ontwikkelen een robot-fret, die containers moet doorzoeken op wapens, drugs, en illegale immigranten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090616005

*** Belkin brengt een nieuwe reeks accessoires uit voor de iPod
http://www.belkin.com/ipod/

*** Symantec lanceeert MessageLabs Instant Messaging Security Service, een nieuwe dienst die bedrijven moet beschermen en helpen bij het beheren van IM-tools.
http://www.symantec.com

*** Leuk: voortaan kan je Homer Simpson als stem kiezen op je Tom TOm navigatiesysteem.
http://wwww.tomtom.com

*** Logitech brengt een Bluetooth muis uit met een supersnelle scroller
http://www.logitech.com/

*** Hot.gsm maakt gebruik van de opheffing van het verbod op koppelverkoop om een grote actie aan te kondigen: gsm's tot 100 euro worden voortaan gratis wanneer men een bepaald abonnement neemt. Voor de andere toestellen gelden kortingen, die groter worden naarmate het abonnement zwaarder wordt.
http://www.hotinternet.be
http://www.hotgsm.be

*** Met de vakantie in het vooruitzicht komt provider EDPnet uit met een nieuw aanbod, Traveller.
http://www.edpnet.be

*** Opmerkelijk: nieuwe mobieltje van LG, de LG-GD900 Crystal, heeft een transparant touchpad
http://www.lge.be/

*** Volgens beveiligingsbedrijf Finjan bestaan er heuse platforms voor het verhandelen van gehackte pc's.
http://vocuspr.com/VocusEU/Url.aspx?517692x2901385x-977845

*** Hacker kaapt miljoenen Xli.gs urls weg: leidden naar een blog site in plaats van hun originele bestemming
http://www.pcworld.com/article/166769/hacker_hijacks_millions_of_cligs_urls.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Blacberry heeft de Visor Mount Speakerphone uitgebracht, speakerphones die je aan de zonneklep bevestigen kan en die draadloos met je Blackberry verbonden worden.
http://www.shopblackberry.com

*** Het kat- en muisspelletje duurt voort: al een jailbreak voor iPhone OS 3.0
http://www.pcworld.com/article/166828/iphone_dev_team_updates_software_jailbreak_for_iphone_os_30.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Festivaltwitteren: studenten van de opleiding Human Technology van De Haagse Hogeschool bezoeken dit jaar diverse festivals en brengen via Twitter live verslag uit van hun ervaringen. De festivals worden beoordeeld...
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/SNc5V9Ra0kY/


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet


I WAS TOTALLY DESTROYING IT - DONE WAITING
[indie rock] Deze week gaan wij voor onze muziek nog eens langs bij de podcast van Shifted Sound (1). De muziekkeuze daar is altijd erg gevarieerd, en er zitten ook heel wat stevige nummers tussen.
Zoals deze band, I Was Totally Destroying It. Goede keiharde rock zonder compromis. Done Waiting is een heel goed voorbeeld van de muziek die ze maken. Van deze band kan je de muziek in streaming beluisteren bij Reverb Nation en MySpace.
http://www.shiftedsound.com/?p=437
http://www.reverbnation.com/iwastotallydestroyingit
http://www.myspace.com/iwtdi

GOTYE - LIKE DRAWING BLOOD
[Indie rock] Deze artiest moeten wij jou wellicht niet meer voorstellen. Deze artiest, die nota bene in Brugge geboren is, maar in AustraliŽ opgegroeid is, heeft al enkele prijzen binnengehaald. Zijn "Learnalilgivinanlovin" zal je wellicht vertrouwd in de oren klinken, net als zijn "Hearts a mess". De songs van deze artiest kan je in streaming beluisteren via zijn MySpace pagina.
http://www.gotye.com/?page_id=32
http://www.myspace.com/gotye

COF COF
[pop] Elektronische popmuziek, lekker licht en leutig. De band is afkomstig uit Valencia, Spanje. Een van hun leukste songs is Forbidden Cocktail. Wij vonden geen gratis downloads, wel muziek die op de MySpace pagina te beluisteren is - maar daar heet de band vreemd genoeg "cuadralogica".
http://www.myspace.com/cuadralogica

AU REVOIR SIMONE
[pop] Een vreemde naam voor een band misschien, maar de muziek die gemaakt wordt is wel leuk. Bij MySpace moet je absoluut hun "Stay Golden" eens beluisteren, en "Through the Backyards". Heel mooie muziek, echt.
http://www.aurevoirsimone.com/site.html
http://www.myspace.com/aurevoirsimone

AIR FRANCE - NO EXCUSES
[pop] Nog een band die lekker klinkende pop maakt - Air France haalt er zelfs wat viooltjes bij. Leuke partymuziek, opgewekt en vrolijk. Van deze uit Zweden afkomstige band kan je bij MySpace een zestal songs in streaming beluisteren.
http://en.wikipedia.org/wiki/Air_France_(band)
http://www.myspace.com/theairfrance


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een pessimist ziet de moeilijkheid in elke kans;
een optimist ziet in elke moeilijkheid een kans.
- Sir Winston Churchill -
De nieuwe oogstMYNGLE: TALEN LEREN
Op deze site kan je een taal leren van iemand die de taal zelf spreekt en jouw leraar wil zijn - waar die zich ook bevindt. Het is een soort ruilbeurs voor taalstudie: als student kan je er op zoek gaan naar een taalleraar, als leraar (je moet niet echt een diploma hebben hoor, alleen de moeite willen doen om iemand thuis te maken in jouw taal) kan je er jouw diensten aanbieden. Er zijn 59 talen, honderdelen leraren, en duizenden cursussen. Habla Espanol?
[Taal: --]
http://www.myngle.com/

WERELDKAART VAN SOCIALE NETWERKEN
Op deze site kan je een wereldkaart zien waarop de populariteit van de sociale netwerken aangegeven is. Rusland en China bijvoorbeeld doen helemaal niet aan Facebook of MySpace, zij hebben hun eigen netwerken. Je kan de code downloaden om op je eigen site te zetten, en zo mee te helpen aan het project om de populariteit te meten.
[Taal: Engels]
http://www.vincos.it/world-map-of-social-networks/

NAVIFY: WIKIPEDIA MET MULTIMEDIA

Wanneer je op deze site een trefwoord ingeeft, dan krijg je niet alleen de informatie uit Wikipedia over dit worod, maar krijg je ook afbeeldingen (van Flickr) en video's (van YouTube). Je kan trouwens zelf meehelpen om deze dienst uit te bouwen, door afbeeldingen aan trefwoorden toe te voegen.
[Taal: Engels]
http://navify.com/

ACROBAT PRESENTATIONS
Deze nieuwe online dienst van Adobe laat je presentaties maken zoals bij PowerPoint, maar je kan het hier allemaal online doen. Dat wil zeggen dat alle tools die je nodig kan hebben, allemaal op de website voorhanden zijn: templates (sjablonen), tools om afbeeldingen te bewerken, enz. Bovendien kunnen meerdere mensen aan het project werken, en je wordt in real time op de hoogte gehouden van wat er allemaal gebeurt. Het geheel is gebaseerd op Adobe's Flash technologie. Eens je bestand gemaakt, wordt het online bewaard zodat je het vanop gelijk welke computer kan openen, maar je kan het ook downloaden naar je eigen computer - helaas enkel als een PDF.
[Taal: Engels]
http://labs.adobe.com/technologies/presentations/

HOE MAAK JE EEN ORIGINEEL UITZIEND WEBFOMULIER?

In dit artikel vind je aanwijzingen om een webformulier te maken dat er aantrekkelijk uitziet, en toch ook goed werkt in alle browsers. Je kan gebruik maken van webtalen zoals PHP of Javascript, en je kan zelfs enkele leuke afbeeldingen toevoegen. Voor de webmasters onder onze lezers!
[Taal: Engels]
http://designreviver.com/tips/10-tips-for-incredible-web-forms

VISITEKAARTJES ZONDER PAPIER
Maak jij nog gebruik van een papieren visitekaartje, in dit tijdperk van sociale media? Dan ben je hopeloos ouderwets bezig. In dit artikel vind je verschillende manieren om je visitekaartje met jouw gegevens aan anderen door te sturen, zodat zij het altijd kunnen terugvinden: via de mobiele telefoon, de sociale netwerken, speciale webdiensten, enz.
[Taal: Engels]
http://mashable.com/2009/06/11/virtual-business-card/

W3SCHOOLS: ALLES WAT JE MOET WETEN OVER WEBTALEN
Dit is, volgens medewerker Wim W., de ultieme site over webtalen, en hij kan het weten. Je kan hier alle mogelijke bronnen vinden om zelf te leren hoe je websites ontwikkelt in HTML, CSS, XML. Aan de slag maar!
[Taal: Engels]
http://www.w3schools.com/sitemap/default.asp

AUTHORSTREAM: DOE MEER MET POWERPOINT PRESENTATIES
Op deze site kan je niet alleen je PowerPoint presentatie zetten om met andere te delen, maar je kan ook live je PPS presenteren in een online meeting. Je moet gewoon je contactpersonen en uitnodigen en je kan de presentatie ook samen bespreken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.authorstream.com/

PRESSEUROP
Het wordt tijd dat wij ons wat meer gaan interesseren voor Europa, voor het groter geheel - Europa wordt immers steeds meer belangrijker, de beslissingen die daar genomen worden moeten uiteindelijk toch door onze nationale regeringen uitgevoerd worden... De Europese Commissie heeft een website gelanceerd waarop artikelen te vinden zijn uit kranten en tijdschriften uit de hele EU, en die over Europa gaan. OM in je bookmarks te stoppen!
Taal: ENG/FR/DTS/NL enz
http://presseurop.eu/nl

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPECIALISTENWIJZER
Artsen die in een bepaalde discipline gespecialiseerd zijn, kunnen voortaan hun expertise op deze website bekend maken. Zo kan de patiŽnt zelf op zoek gaan naar een specialist (maar toch best in overleg met uw huisarts!)
[Taal: NL]
http://www.despecialistenwijzer.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PIZZA
Je bent onderweg en krijgt honger? Dan kan je voortaan ook mobiel een pizza (of andere fastfood) bestellen, want Pizza.be heeft nu een mobiele versie uit van haar site. Je bestelt online, en gaat het eten afhalen bij een bezorgrestaurant naar keuze.
[taal: NL]
http://www.pizza.be

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DFB - DE FINANCIËLE BEGRIPPENLIJST
Deze site brengt een financieel woordenboek met actuele vaktaal, jargon en terminologie voor de professional, de particulier en de student. Het bevat meer dan 7.700 termen en afkortingen, met een duidelijke uitleg. De site is gratis, maar je moet wel registreren.(Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.dfbonline.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: PROTOTYPE EXPERIENCE
Een site die reclame maakt voor het nieuwe Xbox game Prototype, waarin JIJ het ultieme wapen bent. Op de site kan je in de huid kruipen van Alex Mercer, een genetisch gemuteerde man die aan geheugenverlies lijdt, en over het uitzonderlijk vermogen beschikt om van gedaante te wisselen. Je moet wel inloggen met je Facebook account. Veel plezier!
[Taal: ENG/NL/FR]
http://www.prototype-experience.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: GOLF GTI

Een mooi project, dat hulde brengt aan de Golf GTI en aan zijn geschiedenis. Na het doorlopen van de interactieve pagina's, kan je ook gaan racen. Leuk!
[taal: Engels]
http://www.gtiproject.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DEMO WEBBY AWARDS
Onlangs werden de Webby Awards uitgereikt, de Oscars van het web. Het was een hele ceremonie, en de inrichters van het evenement hebben die gelegenheid aangegrepen om te tonen wat de Silverlight software van Microsoft wel vermag: met Fotosynth, Deep Zoom en de videoplayer. Knap!
[Taal: Engels]
http://lnk.webbyaward.org/lt?id=bebegi-geficb-dbibchhh


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Sneller afvallen met computerkat
DELFT - Mensen met overgewicht die willen afvallen, doen er goed aan om zich te laten begeleiden door een...
http://www.ad.nl/multi-media/3299958/Sneller_afvallen_met_computerkat.html
- Groot netwerk voor opladen mobieltjes
DEN HAAG - Startend ondernemer Guido Dommisse (33) rolt in augustus een landelijk netwerk uit voor het gratis opladen van mobieltjes, Blackberry's,...
http://www.ad.nl/denhaag/stad/3299699/Groot_netwerk_voor_opladen_mobieltjes.html
- Google buigt voor Duitse privacy-eisen
BERLIJN - Internetgigant Google gaat in Duitsland de opnames die gemaakt zijn met Google Street View ook in het eigen bestand anonimiseren als...
http://www.ad.nl/multi-media/3299964/Google_buigt_voor_Duitse_privacyeisen.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Informatie op je PC beheren
De meeste pc's bulken uit van de foto's, documenten, video's, e-mails, websites en andere bestanden en informatie. SqlDesktop helpt je dit alles te beheren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26507
- Zelfs Disney komt met een netbook
Ieder computermerk komt met kleine goedkope laptops, maar dat er één onder de naam van Disney op de markt zou verschijnen hadden we niet verwacht.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26500
- TV kijken via de Readon TV Movie Radio Player
De Readon TV Movie Radio Player is een gratis programma waarmee je duizenden televisiekanalen kunt bekijken op je computer.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26487

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nokia 5530: muziek-gsm met aanraakscherm
Gsm-maker Nokia lanceert drie nieuwe toestellen die na de zomer op de markt komen. De Nokia 5530 XpressMusic is de grootste blikvanger, met zijn muziekfuncties ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4292
- Olympus Pen E-P1: compacte camera met HD-video
Met de legendarische Pen-camera's veranderde Olympus in 1959 de wereld van de analoge fotografie. Het hoopt nu eenzelfde effect teweeg te brengen met ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4291
- Vier eco-laptops voor Toshiba
In juli lanceert Toshiba vier nieuwe laptops in de Satellite-reeks. De laptops beschikken over een energiebesparende eco-functie.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4285


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Belgische mobiele markt in dalende trend
In het eerste kwart van 2009 kromp de markt voor mobiele telco-diensten met 2,3%. Enkel BASE kan nog groeien.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20080&style=99896
- Kimberlize yourself
Reclamebureau Famous wil Kimberley Vlaeminck, het 18-jarige meisje dat 56 tatoeages in het gezicht kreeg terwijl ze er slechts drie had gevraagd, steunen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20077&style=99896
- Marlon zwoegt voor onderwijssector
In opdracht van het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming, redactie Klasse ontwikkelde Marlon de sites Schooldirect en Lerarendirect, twee communicatiekanalen voor personeel uit de onderwijssector.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20076&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Online back-up mogelijk op toekomstige PCís van HP
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/pc-accessories/online-back-up-mogelijk-op-toekomstige-pc-s-van-hp.cfm
- Afvallen met Twitter
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/afvallen-met-twitter.cfm
- Windows 7 zonder IE: het conflict
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-zonder-ie-het-conflict.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- E-commerce in 2014
Het Amerikaans kabinet Forrester voorspelt dat de e-commerce tussen 2008 en 2014 jaarlijks met 8% zullen stijgen voor de zestien landen die in het onderzoek...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5595
- De Focus van Ben Caudron: Waarom werkt 2.0?
Web 2.0 en de zakelijke variant erop, enterprise 2.0 blijken meer dan marketing hype, meer dan een poging oude wijn in nieuwe zakken te slijten, of ít geschokte vertrouwen na de big bubble te...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5583
- De Focus van Michael Vandenhooft: Laat online strategie niet over aan creatievelingen of ontwikkelaars
Interactieve en gedocumenteerde ĎPrototypingí is de beste oplossing voor 95 tot 98% van de Belgische sites.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5563


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Windows Live: laat Twitter en anderen verschijnen
http://computertaal.info/2009/06/18/windows-live-laat-twitter-en-anderen-verschijnen/
- Anti filtering websites
http://computertaal.info/2009/06/17/anti-filtering-websites/
- Windows Live: sociale netwerken beheren
http://computertaal.info/2009/06/16/windows-live-sociale-netwerken-beheren/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Grote illegale dvd-fabriek opgedoekt in BelgiŽ
19:45 - In Anderlecht heeft de politie een inval gedaan in een pand waar op grote schaal illegale films op dvd's werden gebrand. Daarbij zouden meer dan honderdduizend schijfjes en 54 branders zijn aangetroffen, maar geen verdachten zijn aangehouden. »
http://tweakers.net/nieuws/60803/grote-illegale-dvd-fabriek-opgedoekt-in-belgie.html
- Ook UPC gaat publieke omroepen in hd doorgeven
18:26 - Nederland 1, 2 en 3 zullen vanaf 4 juli in hd-kwaliteit via de kabel van UPC te zien zijn. Anders dan bij Ziggo moeten klanten van UPC wel een aanvullend hd-abonnement hebben. CanalDigitaal en CAIW zijn nog over doorgifte in onderhandeling. »
http://tweakers.net/nieuws/60802/ook-upc-gaat-publieke-omroepen-in-hd-doorgeven.html
- HTC Touch Pro2: überphone met obesitas
woensdag - De Pro2 heeft een 3,6"-scherm, goede looks, een stevige accu en een prima qwerty-toetsenbord. Ondanks alle mooie features is het wel de zwaarste smartphone die we in tijden hebben gezien. »
http://tweakers.net/reviews/1175/htc-touch-pro2-uberphone-met-obesitas.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP WINDOWS: BLADEREN DOORHEEN PROGRAMMA'S
Wanneer je verschillende programma's open hebt staan, dan moet je, wanneer je wil overschakelen naar een ander programma, niet langer op het icoontje van dat programma klikken op de taakbalk. Je kan immers met de combinatietoets alt+tab een defilé oproepen van alle progjes die open staan, en door alt+tab nog eens in te drukken kan je naar het volgende progje in de rij gaan. Ben je tijdens je werk gewoon aan het switchen tussen twee programma's, dan zorg je er even voor dat je met alt+tab en de pijltjestoetsen eerst het ene, en dan het andere programma selecteert. Daarna kan je dan gewoon switchen tussen beide met alt+tab.

TIP EXCEL: DE TRUC MET DE MUIS (1)
Wil je echt productief werken met het Excel rekenblad van Microsoft? En dan hebben wij het niet over formules en macro's, maar over gewone productiviteit - namelijk sneller bepaalde taken doen? Dan moet je gewoon de muis gebruiken. In de volgende dagen volgen enkele korte (soms heel korte!) tips om jouw leven gemakkelijker te maken.
De eerste tip is echt heel simpel. Om een bestand te sluiten, moet je gewoon op de Office button klikken links hoog bovenaan van het rekenblad. Waren er wijzigingen aangebracht aan het bestand die nog niet opgeslagen waren, dan wordt meteen het dialoogvenster gestart "Wil u de gemaakte wijzigingen bewaren?"
Bron: Chandoo.org

TIP EXCEL: DE TRUC MET DE MUIS (2)
Gisteren hadden wij het over een eerste tip om enkele handelingen in Excel ter vervangen door een simpele klik met de muis. Zo kan je immers de breedte van kolommen meteen aanpassen (en ook de hoogt van kolommen), door de verschillende kolommen te selecteren (klik in de bovenrand op de letters van die kolom), en dan de scheidslijn tussen de kolom te verslepen.
Heel handig. Want normaal gezien moet je eerst de linker scheidslijn van kolom B verslepen naar rechts, en daarnaa de rechter scheidslijn van kolom C naar links, wanneer je kolom B breder en kolom C smaller wil maken. Met deze shortcut maak je het veel eenvoudiger. Een afbeelding van hoe je het meot doen vind je bij Chandoo.org
http://chandoo.org/wp/2009/06/12/excel-mouse-tricks/

VRAGEN VAN DE LEZER: MULTI-SMS
Lezer B. De Coster heeft een vraagje over e-mail en sms:
Iedereen beschikt over email, maar voor dringende gevallen is sms veel sneller.
Bestaat er een gratis systeem om leden/klanten/familie/... te verwittigen?
Ik wil 1 mail sturen naar ... die dan allen via sms verwittigt.

Wie heeft suggesties?
Graag reageren via onze site
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=9014&cat=Tip&zoekdatum=2009-06-18
(bij het ter perse gaan waren er al twee reacties)

TIP EXCEL: DE TRUC MET DE MUIS (3)
Vaak wil je kolommen of rijen van je rekenblad bevriezen, zodat die altijd zichtbaar zijn. Dat kan je via de functie 'freeze panes', of ook via de functie 'split', waardoor je twee verschillende dingen tegelijkertijd kan zien.
Ook deze functie kan je uitvoeren met enkele simpele handelingen. Zet je cursor op de plaats waar jij de splitsing wil doorvoeren. Kijk nu naar de scrollbalk rechts. Bovenaan zie je een minibalk, vlak boven het symbool om naar boven te scrollen. Dubbelklik hierop. De split wordt uitgevoerd.
http://chandoo.org/wp/2009/06/12/excel-mouse-tricks/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - UTILITIES: REVO UNINSTALLER
WIndows - freeware
In onze reeks progjes die je meteen zou moeten installeren wanneer je een nieuwe pc koopt, gebaseerd op een posting bij Lifehacker, zijn we bij Revo Uninstaller beland. Dit progje heb je nodig omdat Windows bij het verwijderen van programma's niet altijd alles netjes opkuist, en heel wat rommel achterlaat: mappen, items in het start menu, in het gewone menu, enz. Dit programma gebruik je in plaats van de gewone installer. Na het verwijderen van het progje gaat het jouw systeem aflopen op zoek naar dingen die het programma gewijzigd had tijdens de installatie. Je kan ook de "Hunter Mode" proberen.
http://www.revouninstaller.com/revo_uninstaller_free_download.html
http://revouninstaller/

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - UTILITIES: TERA COPY
WIndows - freeware
Windows is erg slecht in het kopiŽren van grote bestanden, en vooral wanneer het daar veel van zijn - het is traag, en faalt zelfs. Dit programma kopieert sneller, en heeft meer opties om gelijknamige of gelijkaardige bestanden te vervangen of over te slaan.
http://www.codesector.com/teracopy.php
http://www.codesector.com/download.php

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - UTILITIES: IMGBURN
Windows - freeware
Dit progje doet zo ongeveer alles wat je wil doen met een CD, DVD, Blu-Ray of HD-DVD disk, en de imago bestanden om ze te branden. Je gebruikt best deze software in plaats van de software die je meegeleverd kreeg toen je de computer aankocht.
http://www.imgburn.com/
http://www.imgburn.com/index.php?act=download

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - FOTO & VIDEO: PICASA
Windows - freeware
Picasa is een uitstekend vervangmiddel voor alle tools die mee geïnstalleerd worden wanneer je een scanner, printer of fotocamera driver installeert. Picasa indexeert de afbeeldingen op jouw computer en maakt het zo heel gemakkelijk om er doorheen te bladeren, om simpele bewerkingen uit te voeren, of ze te delen via e-mail of via de online Picasa Web Albums.
http://picasa.google.com/

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - FOTO & VIDEO: VLC
Windows - freeware
Wij gebruiken VLC voornamelijk om muziek af te spelen, maar deze tool is ook uitstekend te gebruiken om video in allerlei formaten te bekijken. De software is erg licht in footprint, en je krijgt zelfs een show album van al je tracks.
http://videolan.org/vlc
http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - MUZIEK:ITUNES
WIndows - freeware
WIj zijn geen fan van iTunes, maar wij hebben dan ook geen iPod of iPhone. Heb je die wel, dan maakt iTunes het leven wel erg gemakkelijk: je kan je muziekcollectie tussen jouw computer en je iPhone of iPod erg gemakkelijk synchroniseren, de album art wordt mee overgezet. Bovendien kan hij jouw hele muziek bibliotheek beheren. En als kers op de taart: er zijn ook verschillende add-ons voor iTunes waarmee je de tool kan aanpassen aan je eigen behoefte.
http://www.apple.com/itunes/overview/
http://www.apple.com/itunes/download/

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - MUZIEK: SONGBIRD

WIndows - freeware
Heb je geen iPhone of iTunes, dan maak je beter gebruik van Songbird, een open source project afkomstig uit de stal van de Mozilla mensen. Het is heel handig: verwijs het naar een webpagina vol muziek, en het al alle bestanden gewoon afspelen alsof het een speellijstje geldt.
http://songbirdnest.com/
http://getsongbird.com/download/

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS - BACKUP DROPBOX
Windows - freeware
Dit programma maakt het heel simpel om bestanden te synchroniseren op verschillende Windows, Mac of Linux systemen. Je moet gewoon een kopie van het bestand waaraan je aan het werken bent of dat je wil bewaren in je DropBox map stoppen, en het wordt gesynchroniseerd met jouw account bij DropBox. Je krijgt 2 GB gratis opslagruimte, maar dat kan je verhogen wanneer je vrienden aanbrengt.
http://getdropbox.com/
http://www.getdropbox.com/install

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: LOGITECH VID

Windows / Mac
Logitech, maker van allerlei randapparatuur voor computers, zoals muizen, webcams, enz., heeft software op de markt gebracht die het houden van videogesprekken via het internet toegankelijker moet maken voor de gewone internaut. De software, die te downloaden is op onderstaand adres, is gratis voor wie een Logitech webcam heeft. Heb je die niet, dan kan je de software toch nog gratis gebruiken, indien iemand jou een uitnodiging stuurt.
http://www.logitech.com/Vid

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: YOJIMBO
Mac OS 10.5 - 10,32 MB - shareware
Deze tool maakt het mogelijk om kleine of grote stukjes informatie die elke dag binnenstromen overzichtelijk te rangschikken. Je kan er gewone tekst in kwijt, bookmarks, PDF, web archieven serienummers, paswoorden, door te kopiŽren, , verslepen, importeren, enz.
http://download.cnet.com/Yojimbo/3000-2248_4-10508413.html?tag=feed&subj=&part=rss

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Elkeen die jonger dan 30 is en geen liberaal, heeft geen hart;
en elkeen die ouder dan 30 is en geen conservatief is, heeft geen hersens.
Sir Winston Churchill