Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 18/6/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 604 van 13/6/2009

Gegroet lezer,

Soms sta je op en krijg je jezelf met moeite opgepept genoeg om een kop koffie te drinken. Maar andere dagen volstaat een blik op de blauwe lucht om vol energie uit je bed te springen - vooral na de grauwe regendagen van de voorbije week. Met vernieuwde aandacht kijk je vol bewondering naar dingen in de natuur die van onnatuurlijke schoonheid lijken: het wuivende koren, de rode en roze klaprozen, de hommels die erboven zweven, de jonge maïsplanten... De natuur als drug? Moet je eens proberen ;)

Van natuur naar computers: ook deze nieuwsbrief staat vol berichten die je wellicht zullen aanzetten tot experimenteren: Picasa beziet het groots, een Outlook add-on voor Gmail, en natuurlijk de landrush op de persoonlijke namen bij Facebook.

Veel lees- en experimenteerplezier gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week, hopelijk onder een even stralende zon!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
TWITTER GAAT DE VIP'S BESCHERMEN
Niet elke VIP die je op Twitter tegenkomt, is echt die persoon. Oprah is wel degelijk Oprah, maar als je er een Steve Jobs tegenkomt, een Caroline Gennez, of een Tom Barman: zijn zij dan wel "the real stuff"?
Vaak maakt een "gewone" mens een account aan op naam van een beroemd persoon, gewoon voor de grap. Maar je kan ook heel wat valse streken uithalen door je voor te doen als een VIP, en dan in zijn of haar naam allerlei onzin uit te kramen. De échte VIP is daar vaak erg boos over. Sommigen stappen zelfs naar de rechter, zoals een bekende manager van een baseballploeg, Tony La Russa, om schadevergoeding te eisen.
Schadevergoeding van wie? Niet van degene die de larie uitkraamde, maar Van Twitter dus. Twitter heeft al wel de valse account verwijderd, maar dat is niet voldoende voor La Russa, en hij wil centjes zien. Twitter weigert tot een minnelijke schikking te komen, en wil de zaak door de rechter laten beslissen. Want Twitter meent dat het niet aansprakelijk is: het aanmaken van een valse account is een overtreding van de Terms of Service (gebruiksvoorwaarden). Niet Twitter is dus verantwoordelijk, wel de individuele gebruiker.
Het gebeurde heeft Twitter toch wel aangezet tot het nemen van maatregelen om zulke toestanden in de toekomst te voorkomen. Het zal in de nabije toekomst beginnen met een soort "Verified Accounts" - gecontroleerde accounts dus. Die krijgen een speciale zegel op het profiel. In het begin zullen die enkel uitgereikt worden aan openbare personen, agentschappen, bekende artisten, atleten, en andere personen waarvan gevaar bestaat dat iemand zich zal voordoen als deze persoon.
Nu lijkt het ons toch dat ook de gewone mens recht heeft op zo'n "verified account". Want jouw buurman, die een wrok heeft tegen jou, is evengoed in staat om zich in jouw naam aan te melden op Twitter, en dan uit jouw naam dingen te doen die niet tegen de beugel kunnen...
http://www.readwriteweb.com/archives/twitter_not_playing_ball_with_larussa_but_will_exp.php
http://blog.twitter.com/2009/06/not-playing-ball.html

TWITTER EN SPAM - VERVOLG
Verleden week hadden wij het over het feit dat Twitter volgens vele waarnemers in de nabije toekomst geplaagd zou worden door een berg spam. Daarbij hebben wij een aspect uit het oog verloren, dat in dit artikel van Search Engine Land besproken wordt, namelijk de real-time spam.
Zoals in eerdere artikels vermeld kan Twitter heel goed gebruikt worden om uit te zoeken wat de mensen zeggen over een bepaald onderwerp; Twitter kan dus als real-time zoekmachine gebruikt worden. Maar uiteraard weten de spammers dat ook, en zullen zij in hun zinnetje (140 tekens maximaal, weet je wel) net dat trendy onderwerp gebruiken, zodat hun slogan bij de zoekresultaten zal voorkomen.
Dat dit nu reeds gebeurt, wordt in het artikel vermeld. Search Engine Land had namelijk een conferentie georganiseerd, "SMX Advanced Search Marketing". Daarover werd druk getwitterd, en dan is het de gewoonte om aan te geven dat het over SMX gaat door de code "#smx" in de tweet te vermelden. Dit woord verscheen na een tijdje ook in de lijst met hot topics die op ieders startpagina bij Twitter staat.
Maar tussen de vele tweets die #smx vermeldden, waren er verschillende die helemaal niet over deze conferentie gingen, niets ermee te maken hadden, maar pure spam waren. Zoals bijvoorbeeld deze zin: "#e3 air france sims 3 project natal new moon #wiebe #smx sony hummer #radio4minus1letter --- I need 100 followers by midnight! Help me!". Je begrijpt het al: een zin die niet veel wil zeggen, maar door gebruik te maken van hot topics toch onder de aandacht komt, om zijn boodschap door te geven: volgelingen gevraagd! (voor wie of wat?).
De moraal van het verhaal? Vooraleer Twitter de real-time zoekmachine kan worden die analisten voorspellen, is er toch nog wat verfijning nodig!
http://searchengineland.com/twitters-real-time-spam-problem-20614

BLIND SEARCH: WAT IS DE BESTE ZOEKMACHINE?
Nu Microsoft terug in de race om de beste zoekmachine tracht te komen met haar Bling, is het de vraag: wat is nu eigenlijk de beste zoekmachine? Wie brengt de beste resultaten: Bing, Yahoo of Google?
Om dat te weten komen, moet je uiteraard een "blinde" test doen - een zoekopdracht geven en de resultaten bekijken, zonder de naam te zien van de zoekmachine die deze resultaten geleverd heeft. Dat is wat Blind Search aanbiedt. Je krijgt de resultaten te zien in drie kolommen, en je kan stemmen op wie volgens jou de beste resultaten levert. Pas dan kan je zien wie deze zoekresultaten geleverd heeft.
Probeer het zelf maar eens uit. Bij ons bezoek Google 43% van de meer dan 36.000 uitgebrachte stemmen, Bing 33%, en Yahoo 24%.
http://blindsearch.fejus.com/
http://blogoscoped.com/archive/2009-06-07-n71.html

PICASA WEB ALBUMS BEZIEN HET GROOT EN SNEL
Foto's op het web - het is altijd een keuze geweest tussen grote foto's met veel detail, die dan wel even tijd vergen om via het internet in jouw browser te verschijnen, of kleine foto's, die dan haast geen detail tonen.
De mensen bij Picasa, een onderdeel van Google, vonden dat die keuze niet gemaakt moest worden. Maar hoe dit probleem dan oplossen? Ofwel door het internet sneller te maken, ofwel door de code om de afbeeldingen door te zenden en te vertonen beter te maken. Dat eerste was niet meteen mogelijk - Google vermag veel, maar het hele internet heeft het nog niet onder zijn bevoegdheid. Dus werd maar het tweede geprobeerd, en het resultaat mag er zijn.
Wanneer je nu een ablum of diashow bekijkt op Picasa Web, dan zie je de foto's, hoe gedetailleerd ook, erg snel verschijnen, zelfs in full-screen modus. Heb je een redelijk goede verbinding met het internet, dan kan je zelfs een van de pijltjestoetsen ingedrukt houden en zo doorheen de hele collectie bladeren. Doe de test zelf maar met onderstaand webalbum. Indrukwekkend.
http://googleblog.blogspot.com/2009/06/picasa-web-albums-stays-big-gets-faster.html
http://picasaweb.google.com/startled/MesaVerdeNationalPark#5343594568426354866

GOOGLE MAAKT HET BEZICHTIGEN VIA GOOGLE STREET VIEW GEMAKKELIJKER (EN LEKKERDER!) MET DE PANNEKOEK
Google Street View is heel leuk, maar het gebruik ervan was nog niet echt zo intuïtief. Je hebt niet meteen door waarop je moet klikken om in zo'n street view, waarbij je de reŽle beelden te zien krijgt van de gebouwen van een straat.
Dat is nu verbeterd, met de 'pancake' (of pannekoek). Deze platte schijf kan je op en neer bewegen in een straat, en dan kan je erop klikken om details te zien van een restaurant, weg, gebouw, of object. De pannekoek is rond op de wegen, en vierkant wanneer je de facade van een gebouw bekijkt.
Klik je op de pannekoek, dan word je gebracht naar het beste beeld van een object in die richting. Soms bevat de pannekoek een vergrootglas; dat wil zeggen dat het klikken op de pannekoek je zal laten inzoomen op dit beeld.
Een filmpje toont hoe het werkt. Het resultaat is werkelijk indrukwekkend!
http://www.youtube.com/watch?v=yx7arHbQkKA&feature=player_embedded
http://www.techcrunch.com/2009/06/04/introducing-the-pancake-a-less-annoying-way-to-move-through-google-street-view/

GOOGLE BRENGT DE PAGE SPEED TOOL UIT
Goed nieuws voor de webmaster en de webbouwer. Google heeft een nieuwe tool uitgebracht, die ervoor zorgt dat de bezoeker van jouw site niet even een kopje koffie moet gaan drinken terwijl jouw pagina geladen wordt. Met deze Page Speed tool zou je namelijk manieren kunnen vinden om je pagina sneller te vertonen in de browser van de bezoeker.
Deze tool is eigenlijk een add-on voor Firefox (heel verwonderlijk: niet voor Chrome!) die de mensen van GOogle al een tijdje intern gebruiken. Hij voert tests uit op de configuratie van de webserver en de front-end code, en geeft dan suggesties, die ook in de eigen Google websites toegepast worden.
Je kan die suggesties downloaden, en als je er vragen over hebt, kan je die stellen in het Webmaster Help Forum van Google. En omdat het een open source project is, kunnen externe ontwikkelaars hun steentje bijdragen om deze tool nog beter te maken.
Je kan trouwens ook eens gaan horen bij Yahoo, dat een dergelijke tool heeft, Yslow. Wat ook de bron is, je kan er alleen maar baat bij hebben!
http://code.google.com/speed/page-speed/
http://developer.yahoo.com/yslow/
http://www.webpronews.com/topnews/2009/06/05/google-introduces-page-speed-tool

VOOR- EN NADELEN VAN PRIJSKOPPELING
Zoals je wellicht weet heeft BelgiŽ onlangs het verbod op koppelverkoop afgeschaft. Voor de internaut is dat vooral belangrijk wanneer hij een nieuw mobiel toestel wil aankopen, vooral wanneer het om een duurdere smartphone gaat. Koopt men zo'n toestel in combinatie met een abonnement bij een mobiele operator voor een minimum periode (vaak 2 jaar), dan krijgt men een fikse korting op dit toestel.
Maar dit systeem is niet altijd zo interessant. Twee jaar is immers lang voor een mobiele telefoon. In de VS zijn de toestellen zo nauw verbonden met operatoren dat je bovendien enkel een toestel (met korting) kan aankopen bij een bepaalde operator - niet zoals in ons land, waar je gelijk welk toestel koopt, er jouw simkaart instopt, en vrij je abonnement kiest.
En zo komt men in de VS dus tot toestanden waarbij de internauten die de vorige versie van de iPhone 3G een jaar geleden gekocht hebben, nu niet in aanmerking komen voor een goedkope iPhone 3GS. Want deze nieuwe versie van de iPhone wordt aangekondigd aan $199 voor de 16 GB versie en $299 voor de 32 GB versie. Maar dat is enkel voor wie nog geen abonnement had bij AT&T. Wie reeds een abonnement heeft, moet resp. 399 of 499 betalen voor zijn toestel, in combinatie met een nieuwe verlenging van zijn abonnement voor 2 jaar. De ongesubsidieerde iPhone kost zelfs 599 of 699 respectievelijk.
Wij zijn in elk geval benieuwd hoe de prijzen van de abonnementen en de toestellen nu gaan evolueren in ons land, nu koppelverkoop toegelaten is. Veel prijsdalingen hebben wij tot nu toe nog niet gezien...
http://technologizer.com/2009/06/09/sorry-iphone-3g-owners-im-not-sympathetic/

IPHONE BELANGRIJKSTE NIEUWIGHEDEN
Tja, we kunnen er niet onderuit: vermits er zoveel aandacht geschonken wordt aan de nieuwe iPhone 3G S zullen we voor alle volledigheid toch nog even wat specificaties vermelden van het nieuwe model.
Enkele van de zaken die gevraagd waren door de internauten zijn nu aanwezig. Zo bijvoorbeeld het langverwachte copy & paste, het aankopen van video's en audiobooks vanop het toestel, de ondersteuning van HTTP streaming, de mogelijkheid om binnen apps bijkomende dingen aan te kopen. Even dat laatste verduidelijken: voortaan kan je dus een app aankopen (een game bijvoorbeeld), en daarna vanuit dat game bijkomende spullen aankopen. Ook interessant voor makers van apps die je gratis kan downloaden, maar waarbij je, mits bijbetaling, wat extra's kan krijgen.
Verder kan je nu ook videobeelden opnemen en bewerken, je toestel besturen met Voice Control (de naam zeggen van een contact waardoor die opgebeld wordt, of het afspelen van songs controleren met spraak), en een kompas dat je in de juiste richting stuurt.
Opmerkelijk: tethering (het gebruik van je iPhone als modem om met je laptop het internet op te gaan) zou mogelijk zijn. Of dat hier in ons land ook mogelijk wordt, dat is de vraag. De meeste operatoren zijn immers radicaal tegen tethering - zij verkopen immers liever én een data abonnement voor de mobiele telefoon, én een data abonnement voor de laptop!
Nog een belangrijke nieuwigheid voor de iPhone zullen wij maar ineens aan dit artikel aankoppelen: voortaan kan je een TomTom App downloaden voor de iPhone. Turn-by-turn navigatie op de iPhone wordt dus mogelijk. Alles wat je moet doen is de TomTom App downloaden, en een car kit om je iPhone veilig te bevestigen in je auto. Het voordeel van deze car kit is dat hij tegelijkertijd de iPhone oplaadt!
Foto's van de nieuwe iPhone vind je bij PC World
http://www.apple.com/benl/iphone/
http://iphone.tomtom.com/
http://www.pcworld.com/article/166333/in_pictures_apples_new_iphone_3g_s.html?tk=nl_dnx_t_crawl

GOOGLE TRANSLATOR TOOLKIT
Een van de vele potjes die Google op het vuur heeft staan is het automatisch vertalen van teksten. Deze mogelijkheid is bij verschillende Google tools mogelijk; zo kan je de feeds in je Google Reader reeds automatisch laten vertalen naar jouw taal.
Nu moet je die vertaling wel met een korreltje zout nemen - of liever met ettelijke kilo's zout. Je kan via de vertaling wel de algemene lijnen van een artikel begrijpen, maar je neemt er best de originele tekst nog naast, om te zien wat er echt bedoeld wordt.
Google weet ook wel dat die vertalingen niet 100%. Daarom heeft het een Translator Toolkit uitgebracht. Daarmee kan je documenten van je eigen computer uploaden of de url van een tekst op het internet aangeven (een webpagina, artikel van Wikipedia of Knol). Google zal dan de vertaling aanmaken, en de beide teksten (origineel en vertaling) naast elkaar weergeven. Je kan dan een zin uit het origineel selecteren, en de vertaling bewerken.
Je kan ook anderen uitnodigen om jouw vertalingen te bewerken of bekijken.
Interessant? Misschien voor mensen die willen samenwerken aan een artikel. Ons lijkt het heel omslachtig. De eerste computervertaling werkt heel verwarrend, en je moet voortdurend het origineel er bij halen om te zien wat er nu in godsnaam bedoeld wordt. Dan doe je het al beter zelf, gaat ons inziens veel sneller...
Maar misschien zijn wij te kritisch? Laat ons weten wat jullie denken van deze nieuwe tool?
http://translate.google.com/toolkit/
http://googlesystem.blogspot.com/2009/06/google-translator-toolkit.html

STORMLOOP VOORSPELD OP FACEBOOK GEBRUIKERSNAMEN
Tot nu toe was het webadres van jouw pagina die je aangemaakt had bij Facebook een nietszeggende combinatie die voor de meeste mensen zelfs moeilijk te onthouden was: http://www.facebook.com/profiel.php?id=123456789 bijvoorbeeld. Daarin komt nu verandering: voortaan kan jouw gebruikersnaam (username) ook het adres van jouw profiel worden.
Vanaf zaterdag 12u (Amerikaanse tijd) zal je in principe op jouw profiel pagina een vakje aantreffen waarin je je gebruikersnaam kan kiezen. Een voorbeeld daarvan vind je bij Mashable(1).
Je kan je wel indenken dat er, met 200 miljoen actieve gebruikers op Facebook, er een stormloop zal ontstaan naar bepaalde namen. Veel "hvangool" gebruikers zullen er niet zijn op Facebook, maar de "JanJanssen" en de "PietPeeters" zullen allicht gaan vechten voor een plaatsje.
Het gebruik van deze gebruiksnamen is in elk geval een grote verbetering bij het navigeren naar de profielsites. Het zal het ook gemakkelijker maken om gebruikers te vinden, en uiteraard wordt het ook simpeler om een url van een bepaalde gebruiker te printen op reclamemateriaal, zoals voor muziekgroepen enz.
Per account mag je maar één gebruikersnaam aanvragen, en er komen ook gebruikersnamen voor fangroepen. De gebruikersnaam moet wel 5 karakters lang zijn (geen naam dus voor U2!), en enkel romeinse lettertekens zijn toegelaten. Eens toegekend, kan je je gebruikersnaam niet meer veranderen, dus denk goed na vooraleer je de naam aanvraagt!
Facebook heeft trouwens een speciale pagina aangemaakt waar de houders van merknamen hun aanvraag kunnen indienen, om te voorkomen dat anderen met hun naam zouden gaan lopen. (2)
En jij? Ga jij je wekker zetten om snel snel jouw eigen gebruikersnaam te kunnen registereren?
http://mashable.com/2009/06/09/facebook-vanity-urls/
http://www.domainnamenews.com/miscellaneous/facebook-vanity-username-release-details/5321

TWITTER: HET LAND VAN DE STILTE
Het mag paradoxaal klinken, maar de meerderheid van de Twitter gebruikers is erg stil en post bijna geen boodschappen. Slechts 10% van de gebruikers is verantwoordelijk voor 90% van de tweets.
Dat bleek deze week uit verschillende studie: eentje van Harvard Business School, en eentje van HubSpot. Maar eigenlijk is dat helemaal niet paradoxaal. De meeste Twitteraars (wijzelf incluis) gebruiken Twitter om te zien wat anderen zeggen. Ze beschouwen zichzelf niet meteen als iemand die een boodschap te verkondigen heeft, en menen (wijselijk) dat de boodschap "ik ga de was ophangen", of "ik heb honger" eigenlijk niet de moeite waard is om de wereld in te sturen.
Uit deze studies kan je nog andere gegevens halen: 55,5% van de twitteraars volgt niemand anders; 52,7% wordt door niemand gevolgd; 54,9% heeft nooit een tweet verstuurd; 45,12% heeft minstens één keer getweet, en meer dan 9% van de gebruikers is inactief.
Nu past hier toch nog een opmerking bij. De meest actieve Twitteraars zijn bloggers, die vertellen dat zij een nieuw artikel geschreven hebben, en spammers. Dat laatste is iets dat niemand wil. Dat eerste: je kan die bloggers ook elders volgen, via rss feeds. Als je het verkeer tot deze gegevens herleidt, is het dan nog verantwoord dat op het bedrijf een waarde geplakt wordt van meer dan een half miljard dollar? Tenzij je natuurlijk de waarde meerekent die Twitter kan hebben in de wereld van de zoekmachines...
http://gigaom.com/2009/06/10/many-on-twitter-are-just-silent/

FIREFOX START MET ADD-ON COLLECTIES
Een van de grote aantrekkingspunten van Firefox, is dat je extensies en add-ons kan toevoegen, om de browser juist die extra mogelijkheid te geven die jij nou net zo belangrijk vindt. Maar er zijn zoveel van die add-ons, dat het voor de gewone gebruiker moeilijk wordt om de juiste add-on te vinden die jij nodig hebt.
Daarom is Firefox nu gestart met Add-On Collecties. Dat zijn verzamelingen van extensies die je nodig kan hebben voor een bepaalde activiteit op het web. Een voorbeeld: jij bent een grote gebruiker van sociale media, en je wil meer comfort om te werken met de sociale netwerken vanuit Firefox. Dan kan je de Social Circuit collectie proberen, die 16 extensies bevat.
Het leuke (of misschien misleidende?) is dat iedereen een collectie kan opstarten, en die dan delen met zijn vrienden. Je kan de verschillende collecties doorbladeren in de Collection Directory, die je dan kan filteren op populariteit, of de keuze van de Editor.
BIj deze Collections hoort ook een Add-On Collector: een special extensie, die je op de hoogte houdt wanneer er updates zijn voor de collectie, maar waarmee je ook add-ons voor jouw collectie kan toevoegen.
Een filmpje dat het een en ander uitlegt vind je op onderstaand adres.
http://blog.mozilla.com/addons/2009/06/10/introducing-add-on-collections/
http://vimeo.com/5042012?pg=embed&sec=

BING DOET NU OOK INSTANT VERTALINGEN
De nieuwe zoekmachine Bing van Microsoft heeft zo zijn verdiensten. De zoekresultaten zijn accuraat, en soms vind je via Bling dingen die je niet via Google gevonden had (en het omgekeerde zal allicht ook wel waar zijn). Alleen: de meeste mensen hebben nu eenmaal Google als standaard zoeker ingesteld, en zullen dat niet zo snel wijzigen. Wellicht zal Microsoft moeten wachten tot de nieuwe versies van IE om daar Bing als standaard zoeker in te stellen, om een grote massa te bereiken.
Tussen haakjes: is het jou ook al opgevallen dat Bing eigenlijk alleen maar heel discreet vermeldt dat de site uit de Microsoft stal komt? Kwatongen beweren dat dit opzettelijk gedaan is, omdat de internauten niet zo'n hoge dunk hebben van de zoek capaciteiten van Windows Live. Het zou zelfs zo zijn dat, wanneer bij testen het Windows Live of Microsoft logo toegevoegd wordt aan de site, de internauten verklaren dat de site minder goede resultaten geeft, dan wanneer zij diezelfde zoekmachine gebruiken, maar dan zonder logo van Microsoft...
Kortom: Bing is niet slecht. Er is nu nog een tool voorgesteld: instant vertalingen. Je kan in het zoekvak invullen "translate I love you", en je krijgt de vertalingen in het Spaans, Frans, Duits en Italiaans. Je kan ook invullen "translate apple juice to Spanish", en je krijgt "jugo de manzana" als resultaat.
Wil je een volledige tekst laten vertalen, dan moet je naar de Translator tool gaan. Daar kan je woorden, teksten intikken, of teksten met copy/past invullen, en je krijgt dan de vertaling in de gewenste taal. Helaas is ook hier, vooral in het Nederlands, het behaalde resultaat beneden peil en haast koeterwaals. De vertalers en tolken Nederlands moeten nog niet vrezen voor hun job!
http://blogs.msdn.com/translation/archive/2009/06/10/microsoft-translator-instant-answers-now-on-bing.aspx
http://microsofttranslator.com/
http://www.bing.com

MICROSOFT BIEDT OOK GRATIS ANTIVIRUS AAN
Naar onze mening moet een antivirus gratis zijn. De bedrijven die die antivirus aanbieden mogen voor ons zelfs wel gesubsidieerd worden door de internetgemeenschap. Maar betaalde antivirussystemen zullen er nooit in slagen, hoe goed ze ook zijn (NOrton, Symantec en co) om de internaut volledig te beschermen. Waarom niet? Gewoon omdat de internaut een abonnement moet nemen, tegen betaling, op de updates van de antivirussignatuur, en de meeste internauten vinden dat de moeite niet waard - ze hebben toch de basis van die software, en die zal hen wel eeuwig beschermen?
Daarom ook dat wij onze lezers AVG van Grisoft aanraden, dat gratis is, ook voor de updates. Een andere gratis antivirus software is Avast. En binnenkort mogen wij een derde naam aan dit rijtje toevoegen, en wel die van Microsoft.
Microsoft heeft deze week namelijk aangekondigd dat het een gratis antivirus product zal uitbrengen, dat voorlopig de codenaam Morro draagt. Maar het zal een online tool zijn, door Microsoft als "real-time anti-malware" genoemd. De werking van Morro is simpel: alle verkeer zal via een Microsoft datacenter geleid worden, waar Morro de malware moet opsporen.
Huh? Wellicht gaan je haren bij dit bericht rechtop staan. Al jouw verkeer via de Microsoft server? Tja, daar hebben wij ook problemen mee. Niet dat wij Microsoft ervan beschuldigen dat het zou gaan snuffelen in onze surfgewoonten (daar hebben we Google voor, nietwaar?), maar het lijkt ons toch iets te ver te gaan om Microsoft inzage te geven in ons internetverkeer...
Maar misschien bezien wij het verkeerd, en wil jij ons corrigeren?
http://www.pcworld.com/article/166513/
http://www.reuters.com/article/CMPTRS/idUSN1044924620090610

GOOGLE BRENGT TOOL VOOR INTEGRATIE VAN OUTLOOK EN GMAIL
Bij de meeste bedrijven wordt nog altijd Outlook gebruikt voor e-mail, omdat dit heel veel mogelijkheden bevat voor integratie met de kalender en takenlijst, en de andere onderdelen van het Office kantoorpakket, maar ook omdat het gecombineerd kan worden met Exchange, om mails en contacten op alle computers te synchroniseren.
Google echter wil dat wij met zijn allen overschakelen op Gmail. Het feit dat het dan nog meer controle krijgt over je surfgewoonten, nog meer data kan verzamelen over jouw, en daar dan gerichte reclame op af kan stemmen, zal wellicht niet vreemd zijn aan deze ambitie (fluistert het cynische duiveltje in het oor van onze redactie).
In een poging om Exchange de loef af te steken, brengt Google nu een plug-in uit voor Outlook, waardoor Outlook toch behouden kan blijven als desktop client, maar dat Gmail de eigenlijke mailserver wordt.
Google Apps Sync voor Microsoft Outlook brengt synchronisatie tussen e-mail, kalender en adresboekje. Het is enkel beschikbaar voor gebruikers van Google Apps Premier, en dat is... een betalende tool: bedrijven moeten 50 dollar betalen per gebruiker.
Meer over deze nieuwe tool lees je bij NetWorkWorld en Total Telecom.
http://www.totaltele.com/view.aspx?ID=446287&mail=21&C=0
http://www.networkworld.com/news/2009/060909-google-outlook-gmail.html?t51hb
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


eSKINS VAN HP: FLEXIBELE DISPLAY
HP heeft in het kader van de SID Display Week 2009 een nieuwe display technologie voorgesteld, eSkins. Die zou moeten komen op allerlei eindproducten, van de MP3 player, tot de netbook en het mobieltje.
Het gaat om een soepele en plooibare weerkaatsende kleurenfilm waarop ook icoontjes aangebracht kunnen worden en een alfanumeriek klavier, om verdere personalisatie van het toestel mogelijk te maken.
Het klinkt allemaal een beetje geeky, maar het is wel een erg belangrijke ontwikkeling, want deze technologie kan gecombineerd worden met de oprolbare plastic circuits, en ook met de verschillende soorten "e-ink" technologieŽn die zorgen voor een afdruk op het scherm die de gewone print op papier erg nauw benadert. Je zou bovendien het scherm uitstekend kunnen zien onder rechtstreeks zonlicht, wat bij vele LCD schermen toch een probleem is.
Meer hierover bij HP zelf.
http://www.businesswire.com/portal/site/google/?ndmViewId=news_view&newsId=20090601005441&newsLang=en

NIEUWIGHEDEN VAN APPLE
In de VS wordt met veel tromgeroffel aangekondigd dat de iPhone 3G S gelanceerd wordt, naar eigen zeggen de snelste, krachtigste iPhone ooit. En hij zou maar 99 dollar kosten, een echt aantrekkelijk aanbod dus. Voor BelgiŽ wordt hij, aldus de site van Apple, verwacht voor 17 juni, maar van de prijs wordt niet gesproken. Bij Techmeme vind je een verzameling artikels waarin de nieuwe iPhone in het lang en breed besproken wordt (1)
In Europa brengt Apple wel wat andere nieuwigheden uit. Zo komen er nieuwe modellen voor de MacBook Pro-serie, waarvan vooral te vermelden valt dat de batterij nu tot 40% langer meegaat. Er is bovendien een nieuwe versie uit van het Mac OS X: Snow Leopard, met tevens een serverversie. Deze versie van het OS is vanaf september 2009 als upgrade verkrijgbaar voor de gebruikers van Mac OS X Leopard.(2)
Er valt ook nieuwe software te rapen: Safari 4, dat voor zowel Mac als Windows te downloaden valt. HIer valt voornamelijk te vermelden dat JavaScript veel sneller zou uitgevoerd worden (volgens Apple tot 4,5 keer sneller), en dat er enkele nieuwe functies zijn zoals TopSites, Full History Search en COver Flow. (3) Op de website van Apple lees je alles over deze nieuwigheden.
http://www.techmeme.com/090608/p57#a090608p57
http://www.apple.com/benl/macosx/
http://www.apple.com/benl/safari/

SAMSUNG STAR EN PALM PRE: ER IS NOG EEN LEVEN NAAST DE IPHONE
Met alle aandacht die de iPhone tracht weg te snoepen, zou je haast vergeten dat er nog andere fabrikanten zijn die minstens even interessante toestellen uitbrengen - maar vaak voor een andere markt.
Niet iedereen is immer geïnteresseerd in een multimedia mobieltje waarop je apps kan downloaden - waarvan de meeste speeltjes zijn. Sommigen willen een zakelijk toestel, gewoon rechttoe rechtaan, om te mailen en een agenda bij te houden. Anderen willen die zakelijke toepassingen juist niet, maar willen een gewone multimedia phone, om muziek te beluisteren, gesprekken te voeren, maar ook goede kwaliteit video's en afbeeldingen te maken.
Dus: naast de iPhone zijn er twee andere toestellen die wij vandaag onder je aandacht willen brengen. Enerzijds is er de Palm Pre. In de VS doen ze er laaiend enthousiast over. Naar deze uitschuifbare telefoon met volledig toetsklavier én aanraakscherm werd fel uitgekeken, omdat Palm in het verleden toch wel de beste besturingssystemen uitbracht voor PDA's. Wie de specificaties bekijkt van de Palm Pre, zal moeten zeggen dat dit toestel heel wat in zijn mars heeft. (1)
Het andere toestel is de Samsung Star. Dat is een mobieltje met aanraakscherm dat eerder voor de gewone gebruiker bestemd is die toch wel wat stijl wil, maar zich niet blauw wil betalen. Multimedia, Gesture Look, Photo Contact: allemaal handige en erg gebruiksvriendelijke toepassingen om met één klik op het aanraakscherm een actie op te starten. Dit toestel kost 179 euro, en dat zonder enige subsidie van de operatoren.(2)
En wellicht zijn er nog vele andere fabrikanten die eveneens leuke toestellen uitbrengen die de noden vervullen van een andere niche gebruikers. Om maar te zeggen: we brengen soms wel wat veel nieuws over de iPhone, maar wij zijn er ons best van bewust dat er ook andere toestellen bestaan...
http://www.palm.com/us/products/phones/pre/
http://press.samsungmobile.com/press.view.do?messageId=761

=> nagekomen bericht: wie geïnteresseerd is in een vergelijking tussen de iPhone en de Palm Pre kan hier terecht:
iPhone 3G S vs Palm Pre: The Battle Begins How does the iPhone 3G S stack up against the Palm Pre?
http://www.pcworld.com/article/166330/iphone_3g_s_vs_palm_pre_the_battle_begins.html?tk=nl_dnx_t_crawl
=> en wie alternatieven wil bekijken voor de iPhone kan bij dit artikel terecht
Apple unveiled its newest smartphone this week, but if you're no Apple fanatic, here are eight more devices as (or more) promising.
http://www.pcworld.com/article/166391/who_needs_an_iphone_3g_s_with_these_8_great_alternatives.html?tk=nl_dnx_t_crawl

D-LINK DIR-685: ROUTERS WORDEN BELANGRIJKER
Waar is de tijd dat een router gewoon een kastje was dat in je huis stond - of nog liever: waar is de tijd dat je nog niet gehoord had van een router, laat staan dat je er behoefte aan voelde om er een in huis te halen?
Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder. We hebben verschillende computers in huis, en daarmee willen we allemaal het internet op. Bovendien willen we van de ene computer kunnen inloggen op de andere. De router is een gewoon onderdeel geworden van onze computerinstallatie, en de draadloze router is geen luxe meer, wil je ook met je computer kunnen werken op alle mogelijke plekken in huis (of in de tuin!).
Maar die router is al lang niet meer dat simpele kastje: er worden steeds meer functies aan toegevoegd. Neem nu de nieuwste D-Link Wireless N ROuter. Dat is geen liggend kastje meer, maar het toestel staat rechtop, en heeft interne antennes. En omdat je dan toch een rechtop staand kastje hebt, waarom daar dan geen digitale fotokader van gemaakt, waarop alle foto's van de aangesloten computers vertoond kunnen worden?
Het LCD scherm kan nog meer: je kan er ook video naartoe streamen, rss-streams weergeven, weerbericht en real-time content bekijken, maar ook de netwerktoestand weergeven. En als kers op de taart bevat het toestel ook twee USB-poorten, waardoor het mogelijk wordt om USB-toestellen via het netwerk te delen met alle gebruikers: printers, scanners, externe harde schijven...
Kortom: deze nieuwe router is een echt multifunctioneel toestel, dat uitstekend van pas komt in het moderne huishouden met meerdere computers!
http://www.dlinkpartner.be

NOKIA ONDERZOEKT MOGELIJKHEID DRAADLOZE ELEKTRICITEIT
Onze telecommunicatie, onze data verloopt tegenwoordig draadloos, en geen kat die zich nog de vraag stelt: hoe kan dat? Maar als al die data zomaar rond onze hoofden kunnen vliegen, waarom kan onze ouderwetse gloeilamp niet branden zonder draad?
Draadloze elektriciteit mag dan al een science fiction idee lijken, maar dat zal het misschien niet lang meer zijn. Wetenschappers bij Nokia hebben baanbrekend onderzoek gedaan naar het gebruik van ambiente radiogolven als een energiebron.
De elektromagnetische straling, afkomstig van wifi zenders, van mobiele telefoonantennes, tv-masten en co werden gebruikt om 3,5 milliwats aan energie te genereren. Het is de bedoeling om uiteindelijk 50 milliwat te behalen, en dat zou dan voldoende zijn om een mobiele telefoon, die zonder energie zit, terug aan te zwengelen.
Meer over deze testen lees je bij Telecoms.com. Wat ons alvast interesseert is hoe de mensen, die nu al bang zijn voor elektrische straling afkomstig van hoogspanningsleidingen, zullen reageren op deze nieuwe ontwikkelingen...
http://www.telecoms.com/11991/nokia-investigates-wireless-electricity

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** NMBS lanceert eID-ticket
De spoorwegmaatschappij NMBS heeft een papierloos ticketsysteem gelanceerd.
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=NnKKIK_l+y67hBaXIj1WBXNRhcOy4Wzd_GqYFi

*** Er zijn nu 45.000 websites die OpenID accepteren als manier om te registreren of in te loggen.
https://wwww.janrain.com/r/c=m11?http://blog.janrain.com/2009/05/relying-party-stats-as-of-may-1-2009.html

*** Philips brengt een nieuwe monitor uit, de Philips LightFrame Monitor in 22 inch, in glanzend witte pianolak.
http://www.philips.com

*** Britten ontwikkelen nieuwe wapendetector die pistolen en messen vanop grote afstand ken herkennen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090610001

*** Webby Awards zijn in Hollywood stijl uitgereikt
http://lnk.webbyaward.org/lt?id=beagch-gcgfii-dbibchhh

*** Betaalde abonnementen op digitale uitgaven gestegen
http://watershed.bm23.com/public/?q=ulink&fn=Link&ssid=3229&id=9t6832vxasbd0ya4kvukvutefcq0v&id2=b74sepyckp9lyj96n9g3yen1uwjyr
LINK NAZIEN

*** PC Tools waarschuwt voor WK Voetbal Spam
http://www.pctools.com
LINK NAZIEN

*** Technologiereus HP werkt volop aan 'Friendlee', een sociaal netwerk voor mobiele telefoons.
http://www.datanews.be/nl/news/90-5-24453/hp-bouwt-sociaal-netwerk.html

*** Google BelgiŽ biedt kmo's gratis zoekmarketingcampagne : 400.000 kmo's krijgen van Google BelgiŽ de mogelijkheid een gratis zoekmarketingcampagne, ter waarde van 150 euro, op ...
http://www.datanews.be/nl/news/90-5-24461/google-belgie-biedt-kmo-s-gratis-zoekmarketingcampagne.html

*** Delhaize start met een nieuwe dienstverlening: Delhaizedirect. Vul uw boodschappenmand op de website, en de bodoschappen staan de volgende dag klaar in de winkel.
http://www.delhaizedirect.be/

*** Amerikaanse zoekertjessite Craigslist gedijt goed, ook in de crisis: haalt 100 miljoen dollar omzet
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090612001

*** Volgende week komt het befaamde Doom-game uit voor de iPhone
http://www.pcworld.com/article/166505/doom_comes_to_the_iphone.html?tk=nl_dnx_t_crawl


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetSUBTRONIX
[reggae/dub] Deze band brengt een mengeling van reggae en dub. Ritmische, coole muziek, met een lekker gevoel, erg uitnodigend en moeilijk om stil bij te blijven staan. Helaas geen downloads, wel verschillende knappe songs te beluisteren bij de Myspace pagina van de band.
http://www.myspace.com/subtronix
http://www.sightwaves.freeserve.co.uk/subtronix/music.html

PROFESSOR KLIQ - GUNS BLAZIN
[elektro] Keiharde electro pop, absoluut geen soundscapes, maar goede dance muziek. Het hele album is te downloaden, net zoals 3 andere albums van deze band. Beluister vooral Bust This Bust That, erg knap. Supergoede muziek.
http://www.jamendo.com/en/album/26139

JULANDREW - SONGS YOUR FAVOURITE SONGS
[indie pop / easy listening] Het mag al eens wat zachter zijn: deze dame heeft een heldere stem, erg mooi, en met een simpele begeleiding erbij brengt ze heel knappe songs. Om rustig van te genieten. HEt album met 5 songs is gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/46486

MUSETTA - OPHELIA'S SONG
[chillout electronica] Jazzy chillout song. De stem zweeft hoog tegenover een achtergrond van jazz/pop muziek. Slechts een song op dit album, maar erg knap.
http://www.jamendo.com/en/album/3774

HUGO 'DROOPY' CONTINI - STRIKES BACK!
[jazz] En het mag al eens ouderwetse jazz zijn: deze artiest brengt bekende jazz/beebop stukken zoals On a slow boat to China, Jackie's Idea.... Om je in een nachtclub te wanen. Het album met 5 stukken is gratis te downloaden, naast enkele andere knappe verzorgde albums.
http://www.jamendo.com/en/album/32250


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wanneer de goden beslissen om ons te straffen, dan verhoren zij alleen maar onze gebeden
- Oscar Wilde -


De nieuwe oogstFOTOPEDIA: FOTO ENCYCLOPEDIE
Een interessant project. Je kan hier foto's uploaden en delen, je kan ze dan organiseren en documenteren, en de meest relevante aanduiden, waarna anderen erop kunnen stemmen. Om te ervaren waartoe dit leidt, moet je eens op de button "show me a random article" klikken.
[Taal: Engels]
http://www.fotopedia.com/

GOOGLE EN BING VERGELEKEN
Wil je echt weten wat nu de beste zoeker is, Google of Bing, de nieuwe zoekmachine van Microsoft? Dan moet je deze site eens proberen. Hier worden de zoekresultaten van beide zoekers naast elkaar gezet, zodat je zelf kan zien wat jou het meeste bevalt.
[Taal: Engels]
http://www.blackdog.ie/google-bing/search.php

INTELLIGENTE VIDEO
In dit artikel vind je links naar de top culturele en opvoedende videosites. Geen YouTube filmpjes over dansende baby's of piano spelende katten, maar echt interessante filmpjes, van universiteiten, vooraanstaande bloggers, wetenschappelijke organisaties, enz. Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.openculture.com/2009/06/intelligent_video_the_top_cultural_and_educational_video_sites.html

TASTESPOTTING

Deze site is absoluut af te raden voor wie een dieet volgt, want je krijgt er een razende honger van: het is een fotoblog met alleen maar foto's van eten dat er heerlijk uitziet. En dat je zelf kan maken ook, want vaak verwijst de foto, wanneer je erop klikt, naar een recept, of naar een verhaal. Prachtige foto's!
[Taal: Engels]
http://www.tastespotting.com/

MUTOPIA PROJECT: GRATIS BLADMUZIEK
Het Mutopia Project wil gratis bladmuziek brengen van klassieke muziek, gratis te downloaden. Deze muziek behoort tot het publieke domein, en de bladmuziek is dus perfect legaal. Je vindt er werken van Bach, Beethoven, Chopin, Handel, Mozart en vele anderen. Een team vrijwilligers maken die bladmuziek aan, door de LilyPond software los te laten op de muziek. Wie weet zijn er wel enkele muziekfanaten onder onze lezers die willen meewerken aan het project?
[Taal: Engels]
http://www.mutopiaproject.org/

KNOW YOUR MEME
Je kent ze wel, die filmpjes die de ronde doen omdat zij zo verrassend, vertederend of juist shockerend zijn. Of de eigenaardige geek feiten, waarover hele histories de ronde doen. Dat heet dan eigenlijk "meme", en deze site is eraan gewijd. Hier wordt uitgelegd hoe de memes ontstaan zijn, hoe ze geŽvolueerd zijn, enz. Voor de echte geeks!
[Taal: Engels]
http://knowyourmeme.com/memes/im-the-goddamn-batman

HUITTER
Twitter is in, en dus heb je tools om het twitteren gemakkelijker te maken. Op deze site vind je enkele cheats, tools en tweaks. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://huitter.com/

TWITTER TOOLS VOOR SCHRIJVERS EN WETENSCHAPPERS
Nog een lijstje met tools, maar ditmaal een lijst waarbij de onderdelen geselecteerd werden die de schrijver of de wetenschapper kunnen interesseren. Je vindt er o.a. Atlas (om tweets op een landkaart te zien), GeoFollow (om gebruikers in een bepaalde regio te vindne), maar ook tools die draaien rond onderwerpen, alarmen, zoeken, en meer. Om uit te proberen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://onlinecollegedegree.org/2009/04/27/50-useful-twitter-tools-for-writers-and-researchers/

MUSIC-MAP
Een interessante site voor wie nieuwe muziek wil ontdekken: je geeft gewoon de naam in van een artiest die je goed vindt, en klikt op Enter. Vervolgens krijg je een "cloud" met artiesten die je eventueel zouden kunnen interesseren. Hoe dichter de artiest staat bij jouw oorspronkelijke artiest, hoe nauwer diens muziek aanleunt.
Geef je bijvoorbeeld Ben Harper in, dan vind je in een van de "satellieten" John Mayer. Klik je daarop, dan wordt Jack Johnsen een van de dichtst bij aanleunende artiesten. Enz. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.music-map.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GO2WAR

WOII is een oorlog die nooit vergeten mag worden. Op deze site vind je enorm veel informatie over wat er gebeurd is in die oorlog. Het is eigenlijk de grootste Nederlandstalige site over dit onderwerp, met ongelooflijk veel berichten, waaronder een rubriek "Wat gebeurde er vandaag in WOII?", Laatste updates, zelfs een quiz. Een site die we jou alleen maar kunnen aanbevelen! (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.go2war2.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MIJN WOORDENBOEK
Handig toch, dat internet. Op deze site kan je terecht voor allerlei taalproblemen: je kan woorden vertalen (DE, EN, ES, FR of NL), een werkwoord vervoegen (DE, EN, ES, FR, NL), of synoniemen opzoeken. Er is ook een fun gedeelte: puzzelwoorden, woordspellen, en een rijmwoordenboeken. (Bron: WIm W)
[Taal: NL]
http://www.mijnwoordenboek.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: LEUKESPREUK
Nog een taal die speelt met taal: hjer vind je leuke spreken, oneliners en grappige teksten. Veel inspiratie om in de "signature" van de mailberichten te plaatsen! (Bron: Wim W)
[Taal: NL]
http://www.leukespreuk.nl/


VRIJDAG MULTIMEDIA: WAANZINNIGE BEELDEN OP GOOGLE EARTH
Bezien vanuit de hemel, zien sommige dingen er helemaal anders uit. En dan bedoelen wij dat niet filosofisch, maar gewoon concreet: luchtfoto's laten een heel andere wereld zien dan wij gewoon zijn. Want dan worden patronen ontdekt die je niet voor mogelijk houdt. Bij L'Internaute vind je een verzameling van 20 opmerkelijke luchtopnamen. Het zwaard da je vanuit de lucht kan bemerken, in Nieuwpoort Aan Zee (BelgiŽ) is iets dat wij alvast niet wisten! OM te ontdekken.
[Taal: Frans]
http://www.linternaute.com/hightech/internet/photo/20-cliches-insolites-et-inatendus-vus-du-ciel/20-cliches-insolites-vus-du-ciel.shtml?f_id_newsletter=1158

VRIJDAG MULTIMEDIA: BABELGUM WINNAAR BAB AL SAMAH
Onlangs werden de prijzen voor de beste kortfilms uitgereikt in de wedstrijd die Babelgum uitgeschreven had. In de volgende weken zullen wij enkele van die films samen met jou bekijken - het zijn vaak beklijvende beelden.
Bab Al Samah, een film van 15 minuten, vertelt over het verlangen van Mehdi om verlost te worden van zijn vernederend verleden.
De film behaalde de prijs van de professionele jury, en de Looking for Genius Award. De film is in het Engels ondertiteld.
http://www.babelgum.com/html/clip.php?clipId=141765

VRIJDAG MULTIMEDIA: BERT KRUISMANS
Je zal het niet geloven, maar de Vlaamse stand-up comedyman Bert Kruismans toert met zijn show ook doorheen WalloniŽ en Franstalig Brussel. Met "La Flandre pour les Nuls" wil hij de Franstaligen les geven over Vlaanderen. Dat het een en ander echt hilarisch is, kan je in onderstaande fragmenten bekijken.
[Taal: Frans / Nederlands]
http://www.kruismans.be/index.php?option=com_content&view=article&id=56&Itemid=68
http://www.youtube.com/watch?v=KV8mzQw-SVo


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- 'Liever reclame per e-mail'
HOOFDDORP - Bijna 70 procent van de Nederlanders ontvangt reclame het liefst per e-mail. Dat percentage...
http://www.ad.nl/multi-media/3279247/Liever_reclame_per_email.html
- Eigen songs gekocht met gestolen creditcards
Wat doe je als je als dief veel gestolen creditcards hebt? Cash pinnen, of een auto kopen zou je denken, maar negen Britten gebruikten de kaarten...
http://www.ad.nl/externallink.jsp?articleId=3282830
- Shop een bizarre sterrenkop
Bekende filmsterren doen er alles aan om er goed uit te zien. Flaporen worden strakgetrokken, wenkbrauwen...
http://www.ad.nl/cultuurenshow/3279611/Shop_een_bizarre_sterrenkop.html


*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Controle over je PC
TweakNow PowerPack is een gratis pakket met hulpprogramma's die je meer controle over je PC geven.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26437
- Vier nieuwe 'Eco laptops'
Toshiba komt in juli met vier nieuwe, modellen in de populaire Satellite-laptoplijn.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26419
- Half zo groot als de Mac Mini
De Via Amos 3000 is een piepkleine Windows XP computer. Mooi ziet hij er niet uit, maar het is dan ook de bedoeling dat je deze aan de achterkant van je monitor bevestigd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26415

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Groenten langer vers met vacuüm vers-lade LG
Drie side-by-side koelkasten van LG zijn voorzien van een nieuwe manier om groenten langer vers te bewaren: de vacuüm vers-lade.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4278
- Philips brengt intieme massageapparaten op de markt
Al heb je een goed seksleven, toch kan het verrijkend zijn om andere manieren te verkennen om elkaar aan te raken, te voelen en te communiceren. Met de nieuwe Intimate Massagers van Philips bijvoorbeeld ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4258
- TopSystem: nieuw systeem van modulaire dakdragers
Sortimo presenteert een nieuw systeem van modulaire dakdragers; TopSystem. Deze professionele micro-modulaire dakdrager is licht en aanpasbaar aan de behoefte van jouw beroep.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4195


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Online marketing investeringen in Europa verminderen
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20039&style=99896
- Online reclame en de hindernissen
De online reclame-uitgaven, die in de web 2.0 veel furore maken, maken een daling mee in het eerste kwartaal van 2009.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20036&style=99896
- 100.000 Palm Preís verkocht in één dag
We kondigden het gisteren al aan: de eerste verkoopsdag van de smartphone Palm Pre was een historisch succes. In de Verenigde Staten stonden er lange wachtrijen bij de exclusieve operator Sprint Nextel, Best Buy en andere resellers.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20033&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Oorlog mobiele besturingssystemen is begonnen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/gsm--pda/oorlog-mobiele-besturingssystemen-is-begonnen.cfm
- Programmering: Russen en Chinezen op kop
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/programmering-russen-en-chinezen-op-kop.cfm
- Bing wint enkele punten
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/bing-wint-enkele-punten.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Eerste leden van de jury MIXX Awards bekend
De jury van de 2009 editie wordt voorgezeten door Erwin Janssens (These Days) en bestaat verder uit Tom van Hoofd (Tagora), Eric Meylemans (Saatchi), Michel...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5573
- De Focus van Michael Vandenhooft: Laat online strategie niet over aan creatievelingen of ontwikkelaars
Interactieve en gedocumenteerde ĎPrototypingí is de beste oplossing voor 95 tot 98% van de Belgische sites.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5563
- Tunz Story
De start-up onderneming Tunz, uit de grond gestampt door de stichters van Skynet en Keytrade, wil zijn mobiele betalingssysteem invoeren met de hulp van zijn nieuwe bondgenoot Belgacom. Kroniek van...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=31&id_act=5533


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Google uitgelegd
http://computertaal.info/2009/06/11/google-uitgelegd/
- Dead valley hemel
http://computertaal.info/2009/06/11/dead-valley-hemel/
- Global IT Security Survey Finds Insider Snooping on the Rise
http://computertaal.info/2009/06/11/global-it-security-survey-finds-insider-snooping-on-the-rise/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net

De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP TORRENTS: WAT ZIJN DAT, EN HOE ZIT DAT MET DE WET?
Torrents zijn op zich geen illegale bestanden of manier van werken. Torrents zijn gewoon een alternatieve manier om bestanden te delen via het internet, vooral grote bestanden. Het feit dat perfect legale websites en webdiensten gebruik maken van Torrents om hun content tot bij de gebruiker te brengen bewijst dit. Torrents zijn bovendien een alternatief voor gewone P2P (peer to peer) netwerken zoals KaZaa en LimeWire.
Zoals je weet worden bij de P2P technologie bestanden in kleine stukjes opgedeeld. Torrents zijn eigenlijk kleine controlebestanden die alle informatie bevatten over waar je dan kan uitvinden waar de stukjes van een bepaald bestand zich bevinden. Daarmee kan jouw speciale torrent programma dan die stukjes gaan downloaden, en op jouw computer terug tot een geheel maken.
Eerlijkheid gebiedt ons hieraan toe te voegen dat de meeste internauten torrents gebruiken voor illegale bestanden: films die nog maar pas uit zijn, gepirateerde software, muziek, enz.
Het gebruik van torrents houdt wel een gevaar in. Malware makers misbruiken de populariteit van een bepaald bestand (een nieuwe film, een populaire song, enz.) om hun malware deze naam te geven, en die zo via de P2P netwerken te verspreiden, en zo op jouw computer schadelijke code te installeren.
Bron: Lockergnome
http://www.lockergnome.com/windows/2009/05/29/what-are-torrents-and-are-they-legal/

TIP WORD: VERWIJDER DE RAND ROND EEN TEKSTVAK
Wanneer je een tekstvak invoegt in een Word document, dan verschijnt dat daar met een rand errond. Wil je die rand verwijderen, dan moet je de formatting van het tekstvak wijzigen.
Hiervoor moet je (in Word 2002) eerst binnenin het tekstvak klikken, dan naar het Format menu gaan, daar Text Box kiezen, en vervolgens het tabblaadje Colors en Lines kiezen. Bij de sectie Line, moet je het uitklaplijstje openen naast Color, en daar dan No LIne kiezen. Bevestig met OK.
Bij Word 2007 vind je Text Box terug onder de groep Insert.

TIP VISTA: DE GROOTTE WIJZIGEN VAN DE KNIPPERENDE CURSOR
De cursor in Vista is erg dun, en soms moeilijk te vinden. Heb je er echt last mee om die te vinden, dan kan je die wat dikker maken. Dat doe je als volgt:
Ga naar Start, Controlepaneel. Open daar op Ease of Access (Toegankelijkheid). Selecteer Optimize Visual display, en blader naar onderaan het scherm, waar er een sectie is "maak dingen op het scherm gemakkelijker om zien". Daar kan je dan de dikte van de cursor wijzigen (geef een nummer in - hoe hoger het nummer, hoe dikker de cursor is).
Bron: Lockergnome
http://www.lockergnome.com/windows/2009/05/29/change-the-size-of-vistas-blinking-cursor/

TIP WINDOWS: DE STICKY KEYS UITSCHAKELEN
Windows wil dat wij het gemakkelijk hebben, maar in haar ijver om dat te doen, wordt het ons soms moeilijker gemaakt dan de bedoeling was. Neem nu de Sticky Keys. Die worden geactiveerd wanneer je de shift-toets te lang ingedrukt houdt, of wanneer je die 5 keer achter elkaar indrukt. En dan gebeuren er plots allerlei dingen met je klavier die je eigenlijk niet hebben wil.
Hoe kan je deze sticky keys uitschakelen? Ga naar Controlepaneel / Toegankelijkheid (Accessability). Nu moet je elk onderdeel dat betrekking heeft op het klavier openen, naar Settings gaan, en "sneltoets gebruiken" uitvinken.
Bij Vista is het iets gemakkelijker gemaakt: je kan naar Toegankelijkheid gaan, en daar "wijzig hoe jouw klavier werkt" kiezen, waarna je vervolgens "sticky toetsen uitschakelen" kan kiezen.

TIP WORD: EEN PARAGRAAF CENTREREN MET EEN SNELTOETS
Normaal gezien zal je, wanneer je in Word een paragraaf wil centreren, eerst de tekst selecteren, dan Formatting klikken, en daar Centreren kiezen. Maar dat betekent dus wel dat je weeral de muis ter hand moet nemen, terwijl je misschien liever je handen op het klavier houdt.
Het kan ook anders: plaats het invoegpunt ergens middenin de paragraaf die je wil centreren, en klik op CTRL + E.
(Bron: Lockergnome)
http://www.lockergnome.com/windows/2009/06/10/center-a-paragraph-using-a-keyboard-shortcut/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS: PRODUCTIVITEIT - FOXIT READER
Windows - freeware
Bij Lifehacker, een erg interessante site, vonden wij een artikel dat een beetje beantwoordt aan de vraag die onze lezer verleden week stelde: welke software zou je best op een computer zetten, wanneer je een nieuw systeem koopt? Omdat veel van onze lezers het Engels niet voldoende machtig zijn om dit artikel zelf door te spitten, hebben wij het voor jullie vertaald. De besproken programma's zijn stuk voor stuk toppers - dus intalleren maar!
Bij productiviteit vind je om te beginnen Foxit Reader. DIe opent, bewaart en drukt PDF bestanden veel sneller af dan Adobe, en is veel lichter om te openen, zowel vanop je desktop als vanuit je browser. Foxit zal je bovendien niet voortdurend aan je hoofd liggen zeuren om een of andere component te updaten.
http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_intro.php
http://www.foxitsoftware.com/pdf/reader/download.php
http://lifehacker.com/5271828/

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS: PRODUCTIVITEIT - NOTEPAD++
Windows - freeware
Een uitbreiding van de gewone notepad, met leuke extraatjes: tabblaadjes, markering van de syntax in verschillende kleuren (voor HTML en andere code), enz. Wij persoonlijk verkiezen EditPadPro, omdat dit nog meer mogelijkheden biedt, waaronder het bewaren van volledige projecten (open een project, en alle bijhorende tabblaadjes worden eveneens geopend), het toekennen van sneltoetsen, enz. EditPadPro is wel betalend, maar het is supergoed (en gemaakt door een Belg!).
http://notepad-plus.sourceforge.net/uk/site.htm
http://www.editpadpro.com/

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS: INTERNET/COMMUNICATIE - FIREFOX
Windows - freeware
De favoriete browser van de meeste internauten die ietsje meer technisch onderlegd zijn. Vooral omdat je hem echt aan jouw voorkeuren kan aanpassen via de extensies en add-ons, de Greasemonkey scripts, en de about:config tweaks.
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/all.html

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS: INTERNET/COMMUNICATIE - PIDGIN
Windows - freeware
Dit progje is als het ware een koepel over alle andere Instant Messengers: AOL, AIM, Google Talk, MSN, Yahoo, ICQ, Jabbber, IRC. Bovendien heeft het verschillende plug-ins waarmee je de software kan aanpassen aan jouw smaak. Je kan alle verschillende chats in tabblaadjes zetten in één venster, het houdt je op de hoogte van nieuwe e-mails, en bovendien is het niet groot in MB. Een goed alternatief voor Digsby, dat een te log programma is en tijdens het installeren tracht adware toe te voegen.
http://pidgin.im/download/
http://www.pidgin.im/

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS: INTERNET/COMMUNICATIE - POSTBOX
WIndows - freeware
Maak je niet gebruik van een webmail dienst, dan moet je dit eens proberen. Het is eigenlijk een soort Thunderbird, maar dan met opties die heel wat aan Gmail doen denken. Het vindt en indexeert alle bijlagen in je mail, groepeert conversaties met eenzelfde onderwerp met het "Gather" commando, brengt de inbox en boodschappen met tabblaadjes, enz.
http://postbox-inc.com/
http://www.postbox-inc.com/

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS: UTILITIES - 7-ZIP
Windows - freeware
Een programma om allerlei bestanden te archiveren en te unzippen. Je kan RAR pakketten openen die uit vele bestanden bestaan, archieven die door Mac geformatteerd zijn, en zelfs ISO imago's.
http://www.7-zip.org/
http://7-zip.org/download.html

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS: UTILITIES - EVERYTHING

Windows - freeware
Dit programma doet eigelijk wat je zou willen dat Windows doet wanneer je op Zoek klikt. Het is erg klein, moet zelfs niet geïnstalleerd worden, en het zoekt naar bestanden doorheen je hele systeem. Het is supersnel, en maakt het vinden en wissen bepaalde types bestanden erg gemakkelijk.
http://www.voidtools.com/
http://www.voidtools.com/download.php

DE BESTE GRATIS WINDOWS TOOLS: UTILITIES - ?TORRENT
Windows - freeware
Dit programma staat ook bekend als uTorrent, en is vooral erg gemakkelijk voor nieuwkomers in het Torrent wereldje. Installeer het, en elk torrent bestand waarop je klikt wordt automatisch behandeld en gedownload door uTorrent, en in je Downloads folder gezet. Maar ook voor de ervaren gebruiker heeft dit progje wat te bieden!
http://www.utorrent.com/
http://www.utorrent.com/downloads/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS DAG: BBEDIT
Mac OS X 10.5 - 15,43 MB - 125 $
Een erg krachtige HTML en tekst editor voor de Mac. Je kan tekst bewerken, doorzoeken, omzetten en manipuleren. De software bevat veel tools die speciaal ontwikkeld zijn voor webbouwers en software ontwikkelaars.
http://download.cnet.com/BBEdit/3000-2352_4-10000272.html?tag=feed&subj=&part=rss

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TYPINATOR
Mac OS X 10.5 - 2,7 MB - shareware $24,99
Met deze tool kan je gemakkelijk vaak gebruikte tekst (naam en adres, handtekening...) met één klik invoegen in documenten.
http://download.cnet.com/Typinator/3000-2079_4-10410129.html?tag=feed&subj=&part=rss

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Bernard Shaw heeft geen vijanden,
maar hij wordt intens veracht door zijn vrienden.
-Oscar Wilde-