Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 11/6/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1: 
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat
 

DEEL 2: 
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen, 
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 603 van 6/6/2009

Gegroet lezer,

Wat hebben wij deze week te vertellen in dit e-zine? Microsoft brengt een nieuwe zoekmachine uit, Bing(o), Google gaat ook op een andere manier zoeken, en dus is het de moeite waard om de zoekresultaten eens te vergelijken.  Opera heeft een nieuwe versie uit van zijn browser, Google brengt Wave uit... Tja, je zal het druk hebben de volgende dagen om al dit nieuwe te exploreren!

Ondertussen wordt er toch al regelmatig gereageerd op onze website op de artikels die daar verschijnen. Deze week is er bovendien een vraag van een van onze lezers, over populaire software. Brengt u ook uw bijdrage? U zal op de website meteen zien op welke artikels er de meeste reacties kwame, en wat de laatste reactie was. 

Wij wensen u alvast veel leesplezier, en een fijn weekend. Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website: 
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!
 


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die 
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers, 
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
NIEUWE ZOEKMACHINE BING VAN MICROSOFT OPEN VOOR GROTE PUBLIEK
Verleden week werd hij al aangekondigd, en nu heeft hij in alle stilte de deuren geopend voor het grote publiek: de nieuwe zoekmachine van Microsoft, die als werktitel Kumo meekreegt, heet Bing, en je kan hem zelf uittesten.
Wij waren alvast onder de indruk van enkele leuke gimmicks. Zo krijg je, wanneer je na het invullen van een trefwoord, op de link "video" klikt, thumbnails van video's rond dit trefwoord. Dat zijn we al gewoon, maar het speciale is dat je, wanneer je je cursor over zo'n thumbnail beweegt, de video reeds begint te spelen zodat je een preview krijgt. En dat alles razend, razend snel.
Bij het tabblaadje "web" kan je geen bijkomende filters instellen. Maar bij "Images kan je zoeken op grootte, layout, kleur, stijl en enkel mensen; bij "videos" kan je selecteren op lengte, screen size, resolutie, en bron; bij News kan je meteen de rss feeds opvragen; Maps opent meteen een nieuw scherm met daarop de landkaarten; en More brengt een opsomming van de hiervoor genoemde tabblaadjes, plus "xRank", waar je dan kan zien waar de internauten naar zoeken.
Maar voor ons is het natuurlijk van belang: hoe goed kan de zoekmachine om met Nederlandstalige woorden? En daarin moet de zoekmachine blijkbaar nog groeien. De medische term "hartfalen" bij Google leidt naar veel meer nuttige informatie dan Bing, die binnen de 10 eerste resultaten al meteen enkele marketing artikels brengt. Google heeft 137.000 resultaten naar dit woord, maar Bing toch een respectabele 132.000. Wat ons bij deze resultaten opviel is dat Bing aan semantiek of instant vertaling doet - bij de zoekresultaten zie je bijvoorbeeld ook een verwijzing staan naar een tekst in het Italiaans, op een Europese site.
Anderzijds levert de zoekmachine naar "hoorspel" bij Bing ons resultaten op die wij tevoren nog nooit bij Google gezien hadden.
Bing heeft in onze ogen een grote kans op slagen - vooral omdat uiteraard deze zoekmachine als standaard ingesteld zal worden bij de IE browser. Naar onze bescheiden mening lijkt hij ook "serieuzer" dan Live Search. Microsoft heeft blijkbaar begrepen dat het idee om alle producten "live" te noemen, niet zo goed was, en de geloofwaardigheid van bijvoorbeeld de zoekmachine onderuit haalde, door die onder dezelfde noemer te zetten als chatprogramma's.
Hoe en waarom Microsoft tot het besluit kwam om de nieuwe zoekmachine niet langer "Live Search" te noemen, maar Bing, is ons niet bekend. Kwatongen beweren dat het een afkorting is voor "But It's Not Google".
Lees meer commentaren over Bing bij Techmeme, en test hem zelf eens uit?Een kritisch artikel over Bing vind je bij PC World, dat vindt dat Bing teveel op voorhand beslist wat jij mag zien. Maar wat vind jij van Bing? Is het een bink van een zoekmachine, of zal bing met een grote bong de vergetelheid ingaan?
http://www.techmeme.com/090601/p12#a090601p12
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/165815/bing_wave_and_other_painful_attempts_to_change_culture.html?tk=nl_dnx_t_crawl
http://www.bing.com
 

GOOGLE WAVE: ALLE VORMEN VAN COMMUNICATIE OP ÉÉN PLEK
Microsoft was niet de enige die een spectaculaire nieuwigheid te melden had. Ook Google had een opzienbarende aankondiging, en wel een project dat ontsproten is aan het brein van een Australisch team dat voor Google werkt. Volgens hen zou Wave, zoals het project heet, e-mail als de belangrijkste vorm van communicatie op het internet van de troon stoten, en vervangen door een nieuw ding, dat een mengelmoes moet worden van alle internet communicatievormen.
Volgens Sergey Brin zou Wave de manier waarop we communiceren volledig herdenken, en een vorm van interactie brengen
waarvan je vroeger niet eens kon dromen.
Mooie woorden, maar wat is Wave concreet? Wel, het is een combinatie van e-mail, instant messaging en het delen van documenten, landkaarten, beelden en video. Je kan bovendien, net als bij een conferentiegesprek, meerdere personen uitnodigen - zelfs wanneer de ander een andere taal spreekt, want in Wave zit een instant vertaal-tool ingebakken.
Bovendien zit de hele Wave gewoon in de browser, zodat je geen speciale software of plug-in moet downloaden.
Een demo kan je zien op onderstaand adres. Ons lijkt het nog erg vaag. Dus keken we even verder naar bijkomende informatie. Het blog Google Operating System weet te melden dat je "in Google Wave een 'wave' kan aanmaken, een golf, en dan mensen toevoegen. Elk van de mensen van die wave kan opgemaakte tekst gebruiken, foto's, gadgets, en feeds van over het internet. Zij kunnen daarmee dan een antwoord toevoegen, of de wave bewerken. Je kan bovendien haast onmiddellijk zien welke wijzigingen de anderen maken aan de wave".
Is het nu al duidelijker? Ons nog niet. We zullen moeten wachten tot we de Wave zelf kunnen uittesten, om te zien wat de pot echt schaft...
http://sites.google.com/a/pressatgoogle.com/googlewave/home/screenshots-and-media-5
http://www.theage.com.au/news/technology/web/look-out-outlook-googles-wave-is-coming/2009/05/29/1243456712775.html
http://wave.google.com/help/wave/about.html
 

GOOGLE'S BOEKENWINKELTJE LIGT EU ZWAAR OP DE MAAG
Zoals je in het verleden al hebt kunnen lezen, is Google van plan om de inhoud van miljoenen boeken via het internet aan te bieden. Een heel ambitieus plan, maar ook een plan dat vragen oproept rond auteursrechten. Want Google balanceert hierbij op de rand van wat mag en oirbaar is.
Bij de dienst Google Books vind je namelijk, naast de vele boeken die nu tot het publieke domein behoren, ook extracten van boeken waarop auteursrechten berusten. Wie als auteur of uitgever niet wil dat zijn boeken bij Google Books vermeld worden, moet dit uitdrukkelijk melden. Doe je dat niet, dan wordt je verondersteld toestemming gegeven te hebben - het "opt out" systeem dus.
Volgens de EU, met name de Duitse fractie, zou dit business model echter in Europa illegaal zijn. Hier is immers geen sprake van opt out, maar moet de toestemming gevraagd worden van een auteur vooraleer zijn werk gereproduceerd mag worden of publiek beschikbaar op het internet. Ook de Fransen delen deze mening, maar Google voelt zich, aldus dit artikel bij PC World, niet verontrust.
Interessant bij dit verhaal is de follow-up. Enkele dagen later lazen wij immers bij ReadWriteWeb, dat Google van plan is om de eBook markt te betreden. Het zou uitgevers een infrastructuur willen geven om boeken rechtstreeks aan klanten te leveren - en daarmee dus de boekhandels uitschakelen. Het is echter niet geweten welke vorm dit voornemen zal aannemen - zal Google een eigen boekenwinkel maken, à la Amazon?
Wordt het niet stilaan tijd dat Google het spreekwoord "schoenmaker blijf bij uw leest" ter harte neemt, en zich beperkt tot haar zoekactiviteiten en het plaatsen van advertenties naast die zoekopdrachten, om uit de kosten te komen?
http://www.readwriteweb.com/archives/is_google_getting_ready_to_enter_the_ebook_market.php
http://www.nytimes.com/2009/06/01/technology/internet/01google.html?partner=rss&emc=rss
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/165805/google_book_service_faces_european_probe.html?tk=nl_dnx_t_crawl
 

WEBSITE AANSPRAKELIJK GESTELD VOOR SAMENVATTING DIE GOOGLE MAAKT
Het kan soms raar gaan in de wereld. Op je eigen website breng je een bericht, heel correct. Maar doordat Google zoekt naar trefwoorden in artikels, kan dat bericht verkeerd overkomen.
Dat gebeurde bij een Nederlandse website, Miljoenenhuizen.nl. Wie de naam van een bepaalde autodealer, Zwartepoorte, bij Google ingeeft in combinatie met een ander trefwoord, failliet, krijgt als een van de zoekresultaten de site van Miljoenenhuize, waarin het dan lijkt alsof deze BMW dealer failliet is. Niets is minder waar, en de site beweert dit dus helemaal niet. Het is alleen dat in dit bepaald artikel zowel de beide trefwoorden voorkomen, dat deze site vermeld wordt. Maar doordat Google stukjes van het artikel neemt waarin de trefwoorden voorkomen, en naast elkaar zet, lijkt het dus alsof dit artikel vertelt dat de dealer failliet is
Niet leuk voor de site van de dealer, en die stapte naar de rechter, om Miljoenenhuizen aan te klagen. En de rechter oordeelde, begrijpe wie begrijpen kan, dat niet Google, maar de site Miljoenenhuizen.nl in de fout gegaan is. En dus beval de rechter dat MIljoenenhuizen zodanig aangepast moet worden, dat het niet meer mogelijk is dat Google het knipsel in deze vorm presenteert.
Nu weten we allemaal dat de wegen (en de algoritmes) van Google ondoorgrondelijk zijn - met andere woorden: het is een ondoenlijke klus om van een website te vragen dat die zijn teksten zo aanpast, dat Google daar geen slaatje van kan maken....
Een PhD kandidaat aan het Instituut voor Rechentinformatie van de universiteit van Amsterdam, ene Van Hoboken, redeneert als volgt: "De rechtbank meent wel dat de website geen controle heeft over hoe Google functioneert,  maar dat dit probleem in een betere context behandeld zou moeten worden... om dan te concluderen dat de beklaagde (Miljoenenhuizen) zijn eigen verantwoordelijkheid draagt". Hij is het niet eens met de uitspraak van de rechter.
http://www.theregister.co.uk/2009/06/02/google_snippet/
http://www.jorisvanhoboken.nl/?p=285
http://www.telegraaf.nl/digitaal/3924626/__Site_aansprakelijk_voor_Google-indexering__.html?p=3,2
 

AMERIKAANSE PATRIOTTEN MAKEN ONTLUISTEREND BEELD VAN NOORD-KOREA OP GOOGLE EARTH
Het regime van de Noord-Koreaanse president Kim Jong II heeft in het Westen niet meteen een goede naam. Het land zou niet alleen een strenge controle uitoefenen over haar burgers, maar de tegenstelling tussen de rijkdom van de machthebbers en de armoede van de gewone bevolking zou hallucinant zijn.
Maar daarvan krijg je niet veel te zien. Persvrijheid is ver te zoeken in het land, en censuur heerst alom. Maar gelukkig is er het internet nog - en Google Maps, waarop je zelf lagen of "layers" kan aanmaken rond een bepaald thema. Een groep Amerikanen heeft nu op Google Earth een laag aangemaakt die een zelden geziene blik geeft op Noord-Korea. Waar er normaal gezien amper wegen of herkenningspunten op de landkaart staan, hebben verschillende vrijwilligers allerlei punten in kaart gebracht: gebouwen, monumenten, maar ook massagraven, geheime werkkampen, opslagplaatsen voor raketten, en zelfs de ingang naar de ondergrondse testbasis voor kernraketten.
En zo kan je dus massagraven uit 1990, toen er een grote hongersnood heerste, en die volgens de VN ongeveer 2 miljoen slachtoffers eiste. En ook de paleizen waar Kim Jong II en zijn omgeving wonen, met zwembaden van Olympische omvang en enorme golfterreinen. Ook het elektriciteitsnetwerk werd in kaart gebracht, waarbij men zal bemerken dat vele steden helemaal geen stroom hebben.
Kortom: waarom zouden we nog geheime agenten hebben, als gewone burgers zo'n uitstekend werk verrichten?
Bekijk zelf de Google Layer "North Korea Uncovered", die ondertussen al meer dan 47.000 keer gedownload werd.
http://www.nkeconwatch.com/north-korea-uncovered-google-earth/
http://www.theage.com.au/news/technology/amateur-spies-put-north-korea-on-the-map/2009/06/02/1243708441374.html?page=fullpage#contentSwap1
 

SLECHTE TOEPASSINGEN VAN IP GEOLOCATIE
Dat een website aan jouw ip nummer kan zien waar jij je bevindt, dat weet je wellicht al langer. Websites maken daarvan gebruik om de advertentie die in een banner of Google Adwords advertentie getoond wordt, aan te passen, zodat je bijvoorbeeld restaurants uit de buurt van Antwerpen ziet in plaats van Luik, wanneer je vanuit bijvoorbeeld in Merksem woont en vandaaruit op het internet inlogt.
Dat stoort de meeste internauten niet. Maar het wordt erger wanneer een website gebruik maakt van een javascript, om zo de bezoeker om de tuin te leiden. In dit artikel wordt haarfijn uitgelegd hoe, op een bepaalde website, de indruk gewekt wordt dat de schrijfster van een blog een jongedame is die "toevallig" in dezelfde regio woont als de bezoeker, en dan vertelt dat zij zoveel baat heeft gehad van een bepaald product (in dit geval: een product om tanden witter te maken).
In het artikel wordt de code getoond die daarbij gebruikt werd. In principe is er niets verkeerd aan het gebruik van deze geo-informatie. Maar het is wel verkeerd om de bezoeker om de tuin te leiden, en zich voor te doen als iemand uit jouw buurt, en zo te trachten jouw vertrouwen te winnen.
Gelukkig is dit een praktijk die nog niet zo heel veel toegepast wordt. En hopelijk blijft dit zo. Wij vonden het in elk geval de moeite waard om deze praktijk even onder jouw aandacht te brengen.
http://blog.programmableweb.com/2009/06/02/ip-geolocation-worst-practices/
 

OPERA 10: NOG SNELLER
De browser met Noorse roots, Opera, mag dan al niet zo'n heel groot marktaandeel hebben bij de desktop computers, maar hij heeft wel een schare trouwe aanhangers. Die "fanbase" kan in de volgende maanden wel eens een fors duwtje in de rug krijgen, door de nieuwe versie die Opera zopas uitbracht voor Mac, Windows en Linux.
Zelf hebben wij nog niet de kans gehad om hem te testen, maar volgens verschillende bronnen is hij erg snel, ook bij trage verbindingen. Dat komt door de "turbo mode", een techniek die Opera ook al toepast bij haar Mini en Mobile versies. Hierbij worden afbeeldingen en grafische elementen van een website op de servers van Opera zelf gecomprimeerd, en dan doorgestuurd, zodat je, zelfs met een trage verbinding, toch snel kan surfen. Uiteraard heeft de internaut, die over breedband beschikt, hier niet veel aan...
Verder is er een nieuwe optie bij de tabblaadjes: net als bij andere browsers heb je hier ook tabblaajes met een kruisje om ze te sluiten, maar onder de tabblaadjes is een scheidingslijn. Grijp je die vast, dan krijg je een visuele preview van je tabblaadjes, met bij elke thumbmail een kruisje om deze tab te sluiten. En zelfs wanneer je geen gebruik maakt van deze scheidingslijn, dan zal je, wanneer je de cursor over een tabblaadje beweegt, een thumbnail van deze pagina krijgen.
Tussen haakjes: de mobiele versie van de Opera browser is stilaan aan het uitgroeien tot de meest gebruikte browser op mobiele telefoons, zo blijkt uit cijfers van StatCounter. Van alle internetpagina's die in mei gedownload werden naar mobiele toestellen, werden er 24,6% gedownload via de Opera browser, en 22,3 % via de iPhone. Daarmee herovert Opera haar toppositie die zij nog in februari had, vooraleer van de troon gestoten te worden door de iPhone. (2)
http://www.opera.com/browser/next/
http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE55171K20090602
 

ADOBE ZET BROWSERS NAAST ELKAAR
We blijven nog even bij de browsers. Want het is allemaal goed en wel dat er verschillende browsers bestaan, die elk hun eigen fans hebben, maar deze veelheid aan browsers stelt de webontwikkelaar wel voor problemen. Want vaak verschilt de weergave van een site naargelang je de site in deze of gene browser bekijkt. Vroeger was dat veel erger - Microsoft bijvoorbeeld had de gewoonte om functies aan te bieden die enkel in IE beschikbaar waren; wie de pagina toen met de oude Netscape browser bekeek, zag die functies niet. Tegenwoordig wordt veel meer rekening gehouden met algemeen aanvaarde webstandaards, maar er blijft toch nog altijd een onderscheid.
Daarom is wat het BrowserLab van Adobe nu aanbiedt wel interessant: bij deze dienst kan je in één venster bekijken hoe de ontwikkelde pagina er uitziet in verschillende browsers (Firefox, IE, Safari, onder verschillende besturingssystemen). Er bestaat zelfs iets wat "uienschil" (of onion skin) genoemd wordt: hierbij worden de afbeeldingen van de site in de verschillende browsers bovenop elkaar gelegd, zodat het gemakkelijker is om de vergelijking te maken.
Om BrowserLab te kunnen draaien moet je wel een Mac hebben of een Windows PC met Adobe Flash 10. De tool is (voorlopig!) gratis.
https://browserlab.adobe.com/index.html#
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10255042-56.html
 

APPS VOOR DE APP STORE: GEEN SIMPELE ZAAK
Wij hebben het al in het verleden gehad over de discussies die ontstaan zijn ivm de App Store van Apple. Daar ken je, zoals je weet, extra progjes downloaden om op je iPhone te zetten. Wat wel leuk is, want zo zijn alle mogelijke toepassingen onder één dak verzameld. Nadeel is wel dat Apple zelf bepaalt wat toegelaten wordt en wat niet, en dat het soms moeilijk te begrijpen is waarop deze goedkeuring gebaseerd is.
Dat het daarbij vaak fout loopt, heb je hier ook al kunnen lezen. Apps die niet toegelaten worden omdat zij vloeken bevatten, een app waarmee je boeken kan lezen op de iPhone die verboden wordt omdat je er ook de KamaSutra mee kan lezen (tussen de duizenden andere boeken!), een app die het mogelijk maakt om podcasts te downloaden (omdat dit concurrentie is voor de iTUnes van Apple?), enz
Bij de podcast van Tros Radio Online vind je trouwens een interessant interview met een maker van apps voor de iPhone, waarin hij uitlegt hoe moeilijk het is om door de controle te geraken van Apple, en wat dat tijdsverlies betekent op commercieel vlak - want hoe langer het duurt voor de eigen app om goedgekeurd te worden, hoe meer tijd de concurrenten hebben om ook met een dergelijke app op de proppen te komen.(1)
De moeilijkheden die de programmeurs hebben om hun app in de App Store te krijgen, heeft dus al tot veel commentaren geleid. Er is zelfs een spotprent gemaakt op de procedure die zo'n app moet doorlopen, en die je bij PC World vindt - een soort ganzebord, leuk om zien.(2)
Ondertussen zitten de concurrenten natuurlijk niet stil. Een van de concurrerende programmeertalen voor mobiele telefoons is Java. Heel wat apps van onafhankelijke bedrijven zijn in Java geschreven, omdat die dan op elke mobiele telefoon die Java ondersteunt draaien kunnen.
Sun heeft nu, in samenwerking met Vodafone, Orange en Sony Ericsson, een initiatief genomen om de ontwikkeling in Java goedkoper te maken. Zo wordt het certificeringsprogramma goedkoper (3).
Het blijft dus bewegen op de mobiele markt, en dat is maar goed. De concurrentie wakkert de vooruitgang aan!
(1) http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/tros/radioonline/20090516-17.wma?start=02:50
(2) http://www.pcworld.com/article/165880/step_by_step_apples_app_store_approval_process.html?tk=nl_dnx_t_crawl
(3) http://webwereld.nl/nieuws/59039/sun-versimpelt-java-voor-mobieltjes.html#source=newsletter

=> nagekomen bericht: het gaat niet alleen om Java voor mobieltjes, maar ook en vooral voor de pc
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=SaUYQhxfNiTETSn9k0mSS4
 

GOOGLE SQUARED: HET ANTWOORD VAN GOOGLE OP WOLFRAM ALPHA

Het kon niet uitblijven: Google heeft zijn antwoord klaar op de nieuwe en veelbelovende zoekmachine Wolfram Alpha, en dat wonder moet Google Squared heten.
Vanwaar de naam? Wij kunnen enkel maar vermoeden omdat de antwoorden in vakjes gezet worden. Google zal immers trachten de resultaten van verschillende sites met elkaar te vergelijken. Zo zal je, wanneer je "dog breeds" (hondenrassen) als trefwoord ingeeft, mooie kolommen krijgen met namen van de rassen, een afbeelding, beschrijving, hoogte, gewicht, land van oorsprong. Elk van deze rubriek kan je, indien je wil, weg klikken.
Maar zoals het blog ReadWriteWeb vaststelt, is het niet meteen duidelijk hoe deze lijst opgesteld werd. De Labrador Retriever, toch een veel voorkomend ras, staat slechts op de 47e plaats in de lijst, en de Duitse herder komt helemaal niet voor in de top 50.
Wat wel leuk is: wanneer Google zelf geen "vierkantje" kan maken met kolommen rond het trefwoord, dan vraagt hij jou om tot vier andere trefwoorden in te geven die iets met het eerste woord te maken hebben, om aan de slag te kunnen (bijvoorbeeld: bij het trefwoord Planeten de namen in te vullen Mars, Jupiter, enz.)
Wel een interessante alternatieve manier om zoeken. Maar of het de mensen massaal naar deze optie zal lokken, is de vraag. Het zal wel de mensen ervan kunnen weerhouden om voor Wolfram Alpha te kiezen, zo vrezen wij...
http://lifehacker.com/5277696/google-squared-goes-live-formats-your-searches-into-a-spreadsheet
http://www.readwriteweb.com/archives/google_squared_is_live_who_knew_structured_data_co.php
http://www.google.com/squared
 

TWITTER, HET NIEUWE SPAM-PARADIJS?
Vermits Twitter hot is, is het ook erg gegeerd bij spammers en verspreiders van allerlei malware. En het zal in de toekomst nog erger worden, zo waarschuwt een artikel bij PC World.
Hoezo? zal je vragen - je krijgt in Twitter toch enkel berichten van personen of bedrijven die je "volgt", en je kan je toch gemakkelijk uitschrijven op die berichten? Tja, het gaat vooral om de nieuwe, naïeve gebruikers, die automatisch alleman gaan volgen wanneer zij een berichtje krijgen dat deze persoon ook hen volgt. Vaak gaan zij deze persoon alleen maar volgen uit beleefdheid, om het gebaar terug te stellne, maar het opent wel de deur naar een stortvloed aan ongewenste reclame van gekwiekste marketeers.
Volgens Fox News zou de situatie echter nog erger gaan worden. Spammers worden meer gesofistikeerd, en nu zitten we dus al aan "Twitter spam 2.0". Daarbij maken de booswichten gebruik van trefwoorden om zich te richten op specifieke gebruikers, waarna zij dan boodschappen in de tijdslijn van deze gebruikers posten. Deze ongewenste postings zouden zelfs al 10% van alle tweets uitmaken.
Nu gebiedt eerlijkheid ons te zeggen dat de grens tussen spam en gewone commerciële boodschappen wel erg dun is. Want in Twitter kan je je ook inschrijven op postings van bedrijven zoals Amazon, Dell, Office Depot, om dan Tweets te krijgen waarin koopjes aangekondigd worden. Is dat dan spam? Want de gebruiker heeft er immers zelf om gevraagd. Maar wanneer er teveel boodschappen uitgestuurd worden, dan zal de gebruiker dit als spam ervaren, zelf ingeschreven of niet...
http://www.pcworld.com/article/165980/fed_up_with_twitter_spam_its_going_to_get_worse.html?tk=nl_dnx_t_crawl
 

DE GROTE CHINESE MUUR BLIJFT BESTAAN, OOK DIGITAAL
Donderdag was het 20 jaar geleden dat het protest op het PLein van de Hemelse Vrede (Tien An Men) in China op meedogenloze wijze onderdrukt werd. En China zou China niet zijn als het uit vrees voor nieuw protest niet allerlei censuurmaatregelen op voorhand ingesteld had.
Zo waren de meeste buitenlandse sociale netwerken en zoekmachines (YouTube, Wordpress, Twitter, Flickr, Bing, enz.) geblokkeerd. De plaatselijke microblogsite Fanfou.com is volledig gesloten - zogenaamd "voor onderhoud". Nog andere Chinese sites moesten ook plots een dringend onderhoud hebben.
Maar gelukkig zijn er in China zelf voldoende internauten die weten hoe zij deze blokkades moeten omzeilen (via bijvoorbeeld een VPN), en dus wordt er nog toch altijd geTweet vanuit China. (1)
Bij Google Blogoscoped vind je een schermafdruk van de gecensureerde opdracht naar Tiananmen Massacre via Google Images, alsook een blik op de ongecensureerde afbeeldingen. (2)
http://mashable.com/2009/06/04/great-firewall-china/
http://blogoscoped.com/archive/2009-06-04-n13.html
  
 
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WAAR KOMT JE LAPTOP VANDAAN
Fascinerende cijfers. In Taiwan rolt er elke seconde een nieuwe laptop van de band. Dat zijn elke dag meer dan 85.000 laptops.
Misschien denk je, nou das veel, maar worden er niet nog véél meer laptops per dag verkocht? Het antwoord is: eigenlijk niet. Afhankelijk van de bron worden 82,5 tot 92% van alle laptops in Taiwan samengesteld. Ter vergelijking, in 2003 was dat nog maar de helft van alle laptops, per jaar meer dan 31 miljoen laptops.
Hieronder zie je een lijstje met de vijf grootste laptopassemblagebedrijven met daarnaast hun aandeel in de productie van laptops. Zoals je ziet hebben ze allemaal hun hoofdkwartier in Taiwan.
1. Quanta Computers 28.7% (HQ:Taiwan): oa. HP, Dell, Toshiba, Sony, Fujitsu, Acer, Alienware, NEC, Gateway en Lenovo/IBM
2. Compal Electronics 18.2% (HQ:Taiwan): oa. HP, Toshiba, Acer en Dell
3. Wistron 9.2% (HQ:Taiwan)
4. Asustek 6.9% (HQ:Taiwan)
5. Inventec 4.9% (HQ:Taiwan), oa. HP, Toshiba en BenQ
Bron: www.laptopgids.com
http://www.laptopgids.com/content/Waar-komt-je-laptop-vandaan
 
 

DE NIEUWE XBOX CONTROLLER VAN MICROSOFT: PURE SF
Gamers, houd je vast, want in de toekomst staan je duizelingwekkende ervaringen te wachten in de games. Micrsofot heeft namelijk op de E3 beurs in Los Angeles een nieuw controlesysteem getoond voor de Xbox 360 console, en die ziet er veelbelovend uit.
Bij Project Natal, zoals hij genoemd wordt, komen er dus geen handen meer aan te pas. Maar hoe geef je dan je bevelen door aan de console? Wel, daarvoor dienen dan gelaatsherkenning en sensoren die bewegingn vaststellen. Erg futuristisch, maar wel een systeem dat de deuren opent om de gamer nauwer te betrekken in het game.
Zo kan de gelaatsherkenning niet alleen het gezicht van de gamer herkennen, maar ook zijn gezichtsuitdrukking, en dus ook zijn humeur; deze informatie dan zou dus overgebracht worden in het game. Steven Spielberg, die de controller mee voorstelde, zei: "De videogame industrie heeft ons tot nu toe niet de kans gegeven om de huilen, omdat we te druk bezig waren onze adrenalinestoot in de controller te stoppen". En daarom was er tot nu toe geen game waarin je hart gebroken kan worden. Nu zou er dus meer plaats zijn voor emoties in de game.
Alhoewel wij toch wel liever games zullen spelen waarin wij "hoera" kunnen roepen, dan wij van een gebroken hart moeten huilen...
Lees meer over de nieuwe controller bij BBC.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8077369.stm
 

VANOP AFSTAND TOEGANG TOT JOUW PC, VIA SPECIALE USB TOESTELLEN
We willen altijd "connected" zijn, altijd verbonden zijn met onze data. Die data laten we echter meestal op onze desktop computer staan, veilig thuis. Dan kan je via het internet, en gespecialiseerde diensten zoals Log Me In, pcAnyWhere, of Go To My PC inloggen op jouw computer en toch toegang hebben tot die data.
Er bestaat echter nog een andere manier: via gespecialiseerde toestelletjes die je via de USB poort aansluit. Het gaat om PogoPlug en Securekey
De eerste, Pogoplug, kost 100 dollar. Hij functioneert als het ware als een remote file server, die dan verbinding legt met je thuisnetwerk, en daar dan toegang geeft tot de content die bewaard is op een externe harde schijf die via een USB poort verbonden is met je computer, of tot content op een geheugenstick die op je computer aangesloten is.
Het andere systeem, Touch SecureKey, kost 130 dollar per jaar. Het is een USB stick die je gewoon op elke computer kan aansluiten en overal met je kan meenemen; via de webdienst kan je dan verbinding leggen met je computer thuis of op kantoor.
Bij PC World worden beide systemen uitvoerig besproken.
http://www.pcworld.com/article/165939/usb_devices_offer_easy_remote_access.html?tk=nl_dnx_t_crawl
 

DE VREEMDSTE MUIZEN TER WERELD
Een muis is een simpel ding, niet? Maar blijkbaar zijn er toch mensen die erin slagen om dit simpel ding te verknoeien. Bij Networkworld vonden wij een heel leuke reportage met muizen die op zijn minst te noemen erg onhandig zijn.
Wat te denken van de muis waarop je met een stylus elk karakter eerst moet tekenen, in plaats van het via het klavier in te voeren? Of een muis in de vorm van een vrouwenlijf met geprononceerde boezem, een muis in de vorm van een revolver, een muis die je spieren simuleert door kleine elektrische schokjes te geven bij het bewegen van de muis?
Kortom, je kan het zo gek niet bedenken, of het bestaat. Een reportage om niet te missen!
http://www.networkworld.com/slideshows/2009/060209-weird-mice.html?source=NWWNLE_nlt_daily_am_2009-06-03
  
 
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** eMusic mag voortaan ook oudere songs verkopen van het Sony label
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090602004

*** Een bericht voor de ontwikkelaars: Adobe heeft nieuwe tools uitgebracht voor haar Flash-platform: Builder, Catalyst, Flex 4.
http://labs.adobe.com/technologies/flash/

*** Facebook verkoopt nu ook betaalde apps.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=u4wks+V9FWv8vu5fBUuuuv

*** SURFEN, BELLEN EN TV KIJKEN VIA ÉÉN PROVIDER: EDPnet lanceert EDPnet® DigiTV in Nederland.
http://www.edpnet.be

*** Windows 7 komt er op 22 oktober aan
http://ct.zdnet.com/clicks?t=230043359-3c411615f4801fbe364fa0091ce85229-bf&brand=ZDNET&s=5

*** Er komt een nieuwe versie aan van de Sims, het populaire game waarvan er al meer dan 100 miljoen stuks over de toonbank gingen
http://ct.cnet.com/clicks?t=229996373-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** PingPing, het mobiele betaalsysteem van Belgacom, breidt uit: voortaan kan je betaling bij Kinepolis, in de restaurants van VUB en The Foodmaker.
http://www.pingping.be/

*** Intel brengt nieuwe reeks mobiele processors uit, met laag stroomverbruik voor gebruik in krachtige, ultradunne laptops
http://www.intel.com/pressroom/kits/events/computex2009

*** Op 6 juni heeft in Utrecht voor de derde keer het nl-OpenOffice.org café gehouden. Entree is gratis.
http://wiki.services.openoffice.org/wiki/NL/Bijeenkomsten/OOoCafe
http://www.nllgg.nl/bijeenkomst_20090606_agenda

*** Ook Sony Ericsson gaat nu zijn eigen app winkeltje openen
http://telecoms.msgfocus.com/c/11K4yFrVuAxOhx8TM


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetJUANITOS: BEST OF
[surf rock] Een groepje surf rockers: erg vrolijke en uptempo muziek. Wie van Mariachi houdt, The Shadows, en wat Beach Boys geluiden, zal deze band wel kunnen pruimen. Prima muziek voor op een fuifje buitenhuis te draaien.
Het compilatiealbum "Best of Juanitos" is gratis te downloaden. Je kan ook een licentie aanvragen om de muziek op een publieke bijeenkomst te spelen.
http://www.jamendo.com/en/album/41987
 

ENTRIPAO - ENTRIPAO
[Electro rock]Electro rock met Latijnse invloeden. Melodisch, ritmisch maar heel krachtig. Afwisselend van ritme, erg afwisselend ook van stijl. Een album met een goede mix, dat gratis te downloaden is.
http://www.jamendo.com/en/album/41620
 

NYLOC REX  DOCTOR KNOX
[easy listening] Een iets rustiger album. Knap opgebouwde songs, met mooi gitaarspel. Spijtig van de stem, die iets te nasaal en scherp is naar onze persoonlijke smaak. Gezongen door een ander zou het album allicht veel beter te pruimen zijn, want de songs zijn echt goed!
http://www.jamendo.com/en/album/43117
 

GOBODOBRO - LITTLE CONNTRY
[country blues] Echt vrolijke country muziek met de slide gitaar en banjo zoals het hoort. Het album, dat gratis te downloaden is, telt 11 songs, waaronder de supermooie blues "Blue Drag". Downloaden, absoluut!
http://www.jamendo.com/en/album/19066
 


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Ervaring opdoen is de naam die de mens geeft aan zijn fouten
- Oscar Wilde -


De nieuwe oogstONLINE KALENDERS MAKEN 1: COMPACT CALENDAR CREATOR
In de volgende artikels enkele websites waar je online een kalender aan kan maken. Aan jou om te beslissen welke je het meeste bevalt. Om te beginnen is er Compact Calendar Creator. Hier kan je simpele kalenders aanmaken en in pdf formaat bewaren om ze dan af te drukken. Je moet gewoon de begin- en einddatum invullen en dan de versie kiezen. Helaas staat er bij "feestdagen" geen keuzevakje voor België bij, maar je kan de feestdagen wel gaan ophalen van Google Calendar. Vervolgens kies je of je een week wil die van zondag tot zaterdag loopt, of van maandag tot zondag. Even op Create klikken, en het is klaar. Er is geen registratie vereist.
[Taal: Engels]
http://www.chrisryu.com/compact_calendar_creator/en/
 

ONLINE KALENDERS MAKEN 2: EPRINTABLE CALENDARS
Op deze site kan je kalenders maken per week, mand of jaar. Je kan de kalender bovendien aanpassen aan je eigen smaak en layout, kleur, en je kan de datums van de feestdagen invullen - enkel de Amerikaanse helaas. Maar je kan zelf gebeurtenissen aan de kalender toevoegen: hier voor moet je naar een van de bestaande kalenders gaan, op de plek klikken waar je iets wil toevoegen, waarna er een tekstvenstertje verschijnt waarin je de gewenste tekst kan intypen (verjaardag Mama).Je kan zoveel gebeurtenissen toevoegen als je zelf wil, maar let wel op: alles verdwijnt wanneer je de pagina ververst. Dus vooraleer je dat doet, moet je eerst de kalender printen!
[Taal: Engels]
http://www.eprintablecalendars.com/blog/add-your-own-calendar-events/
http://www.eprintablecalendars.com/
 

ONLINE KALENDERS MAKEN 3: FREE PHOTO CALENDAR
Op deze site kan je niet alleen een kalender aanmaken, maar je kan ook foto's toevoegen van jouw gezin of vrienden of je trouwe hond. Het principe is simpel: je moet je foto uploaden, de maand kiezen, dan de grootte van de kalender bepalen (A4 of Letter), en dan op "Generate" klikken. Je kan geen gebeurtenissen of feestdagen toevoegen weliswaar...
[Taal: Engels]
http://www.freephotocalendar.net/free-printable-photo-calendar.php
 

ONLINE KALENDERS MAKEN 4: EPRINTABLE
De laatste in onze rij online kalenders maken is ePrintable. Hier kan je kiezen of je een maand, week of jaarkalender wil, kan je de datum bepalen van wanneer tot wanneer, en kan je een foto kiezen uit het aanbod of zelfs uploaden. Je kan zelfs een citaat toevoegen dat dan bij de kalender gezet wordt, waarbij je kan kiezen uit de citaten die aangeboden worden of zelf een eigen citaat kan invullen. (Bron: One Tip a Day)
[Taal: Engels]
http://www.eprintable.com/calendar.php
http://www.onetipaday.com/2009/05/28/4-useful-websites-to-help-you-generate-calendars-online/
 

FARKIE: YOUTUBE FILMPJES OF GELUID DOWNLAODEN
Deze site is erg handig: je moet gewoon de url van een filmpje bij YouTube invullen, op "download" klikken om het filmpje naar je harde schijf over te zetten, een formaat te kiezen waarin je het filmpje wil bewaren, en dan.. tja, dan moet je even geduld oefenen. Het kan tot 5 minuten duren voor de conversie, afhankelijk van de grootte van het filmpje. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.farkie.com/
 

TUNEGLUE: DE BANDEN TUSSEN MUZIKANTEN

Een echt interessante zoekmachine. Je geeft de naam in van een artiest, bijvoorbeeld Frank Zappa. Je krijgt daarop een "node" Frank Zappa, met verschillende polen: Expand, Releases, lock position, delete. Klik op Expand, en je krijgt verwante artiesten, gebaseerd op Lst FM en Amazon. Maar Zappa leidt bijvoorbeeld naar Gentle Giant. Maar van Gentle Giant ga je dan naar Emerson Lake en Palmer, waarbij je ontdekt dat de link tussen ELP en Zappa... King Crimson is.
Knap - de muziekfan zal hier ongetwijfeld uurtjes doorbrengen. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://clients.onyro.com/tuneglue/
 

MAAK ONLINE JE LOGO AAN
Heb je zelf niet het talent om een logo te ontwerpen voor je site, en kan je geen professionele ontwerper betalen? Geen nood: op deze site kan je heel gemakkelijk een logo genereren. Je kiest de stijl, button design, het lettertype en grootte, de achtergrond, enz. En dan klik je maar op "Render". Bevalt het resultaat je, dan kan je de afbeelding downloaden, verder bewerken, de HTML code verkrijgen, of e-mailen.
[Taal: Engels]
http://cooltext.com/
 

IDEALWARE: OPEN SOURCE CMS VERGELEKEN
In dit rapport worden vier open source content management systemen vergeleken: WordPress, Joomla, Drupal, en Plone. Het rapport bevat zowel een inleiding tot het onderwerp CMS als een gedetailleerde vergelijking. Om het te mogen downloaden, moet je wel even je naam en mailadres opgeven.
[Taal: Engels]
http://www.idealware.org/comparing_os_cms/
 

TEACHTERTUBE: WAAR ONDERWIJZERS THUIS ZIJN
Dit is videosite à la YouTube, maar de filmpjes die je daar vindt draaien voornamelijk rond materiaal voor onderwijzers, dat zij in hun klaslokaal kunnen gebruiken. Uiteraard gaat het hier om filmpjes die in de VS gedraaid zijn om in de klas te gebruiken, maar het lijkt ons dat dit initiatief ook een Nederlandstalige versie verdient...
[Taal: Engels]
http://www.teachertube.com/videoList.php?pg=videonew
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: DE 100 INTERNET VIDEO'S DIE EEN ICOON GEWORDEN ZIJN OP HET WEB

Heb je enkele uurtjes tijd? Dan vind je in deze rubriek van Urlesque.com een schat aan virale video's. Bij elk filmpje staat bovendien uitgelegd hoe het ontstaan is, en hoe het verder leefde in de internetgemeenschap. Vergeet vooral niet te kijken naar "#76 - Kittens Inspired By Kittens"!
[Taal: Engels]
http://www.urlesque.com/2009/05/25/peanut-butter-jelly-time-the-100-most-iconic-internet-videos/
http://www.urlesque.com/2009/05/25/kittens-inspired-by-kittens-the-100-most-iconic-internet-videos/
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: TERMINATOR SALVATION
Moeten wij deze film nog introduceren? Het nieuwste geweldspectakel rond Terminator bevat erg spannende actiescènes, en mooie beelden. Bij Apple vind je enkele trailers. Om van te genieten!
[Taal: Engels]
http://www.apple.com/trailers/wb/terminatorsalvation/
 

VRIJDAG MULTIMEDIA: DROPKICK THE FAINT
Een hardcore game: begeleid door snerpende gitaarmuziek moet je de vijf leden van de concurrerende bende zo ver mogelijk van het podium trappen. Geweldloos is het niet, maar leuk is het wel...
[Taal: Engels]
http://www.dropkickthefaint.com/
 


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/  -  http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.com 
Bij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be
- Belgian office of UN hacked over weekend
- http://www.place2b-torhout.be/ hacked
- tzwembad.be still hacked (major phishing launch site)
- igloorecords.be hacked
- photoshopdesing.org has a make-over :)
- jongerenrechtencommissariaat site rechtisnietkrom.be hacked ***still
- new list of hacked .be sites
- museum national bank belgium hacked (opgelost)
- http://www.norwich.be/ hacked
- site tvproduction house karakterakt hacked
http://be-hacked.skynetblogs.be
- some interesting links to Tiananmen 20 years ago
http://belsec.skynetblogs.be
 
 
 


 

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Blackberry voor kinderen
Kinderen willen niets liever dan met papa's smartphone spelen. Om schade aan echte telefoons te voorkomen,...
http://www.ad.nl/externallink.jsp?articleId=3263350
- VPRO monteert beelden 20 mobieltjes Pinkpop
HILVERSUM - Op Pinkpop filmden talkloze bezoekers met hun mobiele telefoon de concerten. De VPRO heeft nu...
http://www.ad.nl/multi-media/3263366/VPRO_monteert_beelden_20_mobieltjes_Pinkpop.html
- Sms-proef tegen overlast in bioscoop
DEN HAAG - De bioscoopketen Pathé is deze week een sms-proef gestart. In geval van overlast kunnen bezoekers een bericht sturen.
http://www.ad.nl/multi-media/3261446/Smsproef_tegen_overlast_in_bioscoop.html
 
 

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Reclame uit de Windows Live Messenger slopen
Met de WLM Universal Patcher++ verwijder je de reclame uit de Windows Live Messenger (MSN). Gewoon een kwestie van wat opties uitvinken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26379
- Twee nieuwe LaCie HD-mediaspelers
LaCie breidt zijn serie draadloze HD-mediaspelers uit met de LaCinema Black PLAY en de LaCinema Black RECORD.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26376
- Data van een beschadigde disk redden
Een cd, dvd of andere schijf defect? Met het gratis programma CD Recovery red je misschien nog (een deel van) de inhoud.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26366
 
 
 
 
 

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nieuwe Moov-navigatietoestellen van Mio hebben Spirit
De nieuwe Moov Spiritserie van Mio is een frisse, leuke benadering van navigatie, de nieuwe software Spirit zorgt voor een nog betere navigatie.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4261
- Nieuwe Sony Handycams bieden HD-kwaliteit
De nieuwe HD Handycam modellen van Sony beschikken over verschillende technologieën die zorgen voor uitstekende HD-kwaliteit zowel voor video als foto ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4259
- Philips brengt intieme massageapparaten op de markt
Al heb je een goed seksleven, toch kan het verrijkend zijn om andere manieren te verkennen om elkaar aan te raken, te voelen en te communiceren. Met de ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4258
 
 
 
 


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Unilever lanceert vrouwenplatform Yunomi
Unilever Benelux lanceert het nieuwe vrouwenplat¬form Yunomi. Uit onderzoek in opdracht van Unilever is gebleken dat 43% van de Belgische vrouwen minder dan 1 keer per week tijd heeft voor zichzelf en daar ontevreden mee is (60%). Het nieuwe platform biedt hierop een antwoord en richt zich op vrouwen tussen de 30 en 50 jaar.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20001&style=99896
- Belgische politieke partijen laten het afweten
Volgens een studie van InternetVista, bedrijf gespecialiseerd in het waken over internetapplicaties, hebben de websites van verschillende Belgische politieke partijen het de laatste twee maanden verschillende keren laten afweten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20003&style=99896
- Verschillende browsers verplicht op Windows?
Firefox dat al geïnstalleerd is op Windows wanneer je het OS installeert. Ja, op dit moment is het nog een fabeltje, maar binnen enkele maanden zou het wel eens harde realiteit kunnen worden. De Europese Commissie, dat de dominante cultuur van Microsoft wat betreft het gebruik van Internet Explorer goed in de gaten heeft gehouden, doet nu een vrij opmerkelijke uitspraak in het nadeel van de uitgever uit Redmond. Dat staat te lezen in de Wall Street Journal.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=20006&style=99896
 
 
 

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Windows 7: geen upgrade voor iedereen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-geen-upgrade-voor-iedereen.cfm
- 19 tot 23 augustus 2009: Kampioenschap Casemodding op gamescom
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/19-tot-23-augustus-2009-kampioenschap-casemodding-op-gamescom.cfm
- JoliCloud de lucht in
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/jolicloud-de-lucht-in.cfm
 
 
 

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
-  BlogoSfeer bekent kleur
Welke partij overheerst ‘t internet? Is dit een 1-op-1 weerspiegeling van The Real World of kleurt de Blogosfeer anders? Zijn bloggers en hun lezers verzuurde...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5550
-  The Ring Ring Company en NMBS ontwikkelen nieuwe dienst
SMS 2828: NMBS dienstregeling info in ‘real time’ via SMS. Dankzij deze dienst blijven de reizigers op de hoogte van de meest recente informatie voor eender...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5548
- De Focus van Björn Joos: Huidige sociale netwerken ten dode opgeschreven
In een vorig artikel, enkele maanden geleden, heb ik al eens een lans gebroken voor Cloud Computing, de technologie waarmee we onze persoonlijke gegevens niet langer thuis maar wel bij één of andere...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5532
 
 
 

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Intel maakt ultradunne laptops betaalbaar
http://computertaal.info/2009/06/04/intel-maakt-ultradunne-laptops-betaalbaar/
- Sony Computer Entertainment introduceert PSPgo
http://computertaal.info/2009/06/04/sony-computer-entertainment-introduceert-pspgo/
- E3 lineup voor PSP en PlayStation 3
http://computertaal.info/2009/06/04/e3-lineup-voor-psp-en-playstation-3/
 
 
 

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- E3: Japan krijgt deze zomer zwarte Wii en rode DSi
http://tweakers.net/nieuws/60532/e3-japan-krijgt-deze-zomer-zwarte-wii-en-rode-dsi.html
- Limburg wil opbrengsten Essent-verkoop steken in glasvezelaanleg
http://tweakers.net/nieuws/60529/limburg-wil-opbrengsten-essent-verkoop-steken-in-glasvezelaanleg.html
- E3: Preview Assassin's Creed II
woensdag - Ubisoft heeft op de E3 in Los Angeles de eerste beelden van Assassins Creed II getoond. Tweakers.net kreeg een live demonstratie van een van de ontwikkelaars en waande zich even in het Venetië van de vijftiende eeuw. »
http://tweakers.net/reviews/1273/e3-preview-assassins-creed-ii.html 
De zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautVRAGEN VAN DE LEZERS
Verleden week is het er niet van gekomen, maar deze week hebben wij een interessante vraag van lezer Luc:
<<<
Ik volg al jaren deze nieuwsbrief en vind het tot nog toe een van de beste die ik ooit heb gevonden, bedankt daarvoor.
Is er geen mogelijkheid om eens een rubriek te wijden aan een nieuwe installatie? Ik bedoel wat installeren na het operating system. Welke zijn de beste gratis antivirus, spyware programmas die men best installeert. Eventueel een opsomming van handige programmas enz. Ik denk dat vele mensen het zouden appreciëren. Met alle gelijke software tegenwoordig is het soms moeilijk voor mensen, leken en zelfs mensen die er al jaren mee bezig zijn om te weten wat nu de betere software is en wat de slechte en malware bevattende is.
>>>

Wij lanceren met deze een oproep aan onze lezers om hun beste programma's te melden die zij meteen installeren wanneer zij een nieuwe computer kopen.
Om te beginnen: wij persoonlijk gooien meteen de antivirus software eraf die de fabrikant geïnstalleerd heeft, en zetten er meteen AVG op.
Welke antivirus installeren onze lezers? Graag even kort de naam van het programma, vermelden of het voor Windows of Mac is, of het gratis of tegen betaling is, en waarom je dit programma verkiest boven de andere.
Graag deze reacties op de website posten (http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=8882&cat=Tip&zoekdatum=2009-06-02)
In de volgende episodes kunnen wij dan de onderwerpen beeld editors behandelen, FTP, muziekbeheerder in plaats van iTunes of Windows Media Player.
 

HOE KAN JE BING DE STANDAARD ZOEKMACHINE MAKEN IN IE, FIREFOX?
Gisteren hadden wij het over de nieuwe zoekmachine van Microsoft, Bing. Op het eerste zicht een vreemde naam, tot je er aan denkt dat "Bingo" ook staat voor: ik heb gevonden. Van bingen naar Bingo dus...
In elk geval: bevalt de nieuwe zoekmachine jou, en zou je die als standaard zoekmachine willen instellen in je browser, dan moet je het volgende doen:
- IE
Download de Bing Search Provider (1). Die zal Bing toevoegen tot de opties in het zoekvak van IE. Wil je dat Bing meteen de standaard zoeker wordt, dan kan je dit tijdens de installatie aangeven.
- Firefox
Voor deze browser moet je de Bing Search provider downloaden en installeren, een add-on voor Firefox.(2)
- Windows 7
Ben jij een van degenen die Windows 7 al aan het uittesten is, dan kan je Bing search provider for Windows 7 downloaden (3)

http://www.ieaddons.com/in/details/searchhelpers/Bing_Search/
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/12205
http://www.chakkaradeep.com/post/2009/05/31/Add-Bing-to-Windows-7.aspx
 

TIP EXCEL 2007: DEZELFDE HEADER EN FOOTER IN ALLE BLADEN

Wanneer je in Excel werkt in een tabblaadje, en je maakt een header en footer voor die pagina, dan telt die enkel op die pagina. Maar soms verkies je om dezelfde headers en footers te gebruiken voor alle tabblaadjes. Hoe kan je dat doen?
Onderaan het Excel bestand heb je de verschillende tabblaadjes. Selecteer de gewenste tabs: houd de CTRL-toets ingedrukt en klik de tabblaadjes aan. Je kan ook SHIFT toets indrukken, de eerste aanklikken, en dan de laatste: alle tabs worden nu geselecteerd.
Ga naar de functiegroep Insert, en klik op de groep Text, kies daar Header en Footer. Kies bij View niet meer de Normal spreadsheet layout, maar Page Layout. Je krijgt dan een venster met daarin drie secties: links, midden en rechts. Je kan op elke sectie klikken en die bewerken.
http://www.lytebyte.com/2008/09/23/how-to-insert-same-header-and-footer-in-all-sheets-in-excel-2007/
 

TIP FACEBOOK: HOE KAN JE IN ÉÉN KLIK EEN HEEL FACEBOOK ALBUM DOWNLOADEN?
Stel: je bent naar een fuif geweest, en een vriend heeft de foto's van die fuif op zijn profiel van Facebook gezet. En jij zou die foto's ook graag hebben. Dan kan je natuurlijk op elke foto rechts gaan klikken en de foto's een voor een gaan downloaden. Maar dat is niet echt handig.
Gelukkig bestaat er een add-on voor Firefox , FacePad, waarmee je een heel Facebook album met één klik van de muis kan downloaden. Je kan deze tool ook gebruiken om foto's op je eigen profiel, die je misschien niet meer op je eigen harde schijf hebt staan, naar je computer te downloaden.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/8442
 

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html 
Van alles halen, (bijna) niets betalen...


ASHAMPOO CLIPFINDER HD
Windows - freeware
Met dit progje kan je niet alleen video's op het web vinden, maar die ook op je eigen harde schijf bewaren en dan converteren naar HD of SD. De video's worden gezocht in maximaal 15 online videosites, waaronder uiteraard YouTube, en dan in een videowall vertoond. Top programma. (Bron: WIm W)
http://www2.ashampoo.com/webcache/html/1/product_2_0155___EUR.htm
 

SVCHOST PROCESS ANALYZERS

Windows XP/Vista - freeware
Wie met Ctrl+Alt+Delete al eens de task manager geopend heeft, zal allicht bemerkt hebben dat er verschillende processen draaien die allemaal svchost.exe heten. Het echte svchost.exe bestand bevindt zich in c:\windows\system32, maar verschillende virussen en trojaantjes maken gebruik van dezelfde naam om hun activiteiten te verbergen.
Met dit progje worden alle svchost threads in een lijst gezet, en wordt gecontroleerd welke services die bevatten, zodat het gemakkelijker wordt om te zien of er zich niets verdachts afspeelt op jouw computer.
http://www.neuber.com/free/svchost-analyzer/index.html
 

ATOOL V1.0021
Windows 2000/XP/Vista - 5,3 MB - freeware
Een geavanceerde management tool op vlak van beveiliging, die alle mogelijke schadelijke programma's kan opsporen en uitschakelen. Zo kijkt het naar de autorun programma's terwijl de computer opstart, om alle verdachte autoruns uit te schakelen. Bij het onderdeel Process wordt het volledig pad getoond van elk proces en alle assistent modules die erbij horen, enz. Een volledige lijst van de tools vind je op de tweede link.
http://majorgeeks.com/Atool_d5845.html
http://www.antiy.net/freetools/atool.htm
 

ULTIMATE WINDOWS TWEAKER
Windows Vista/7 - 187k - freeware
Dit mag je eigenlijk beschouwen als de o zo populaire "Tweaker UI" van Windows XP, maar dan voor Vista en Windows 7: met dit progje kan je sleutelen aan alle mogelijke instellingen op je pc. Een progje voor de techneut!
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,74990/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat
 

TWEAKING TOOLBOX VISTA

Windows Vista - 2 MB - shareware
Dit programma laat je toe om aan je Vista te sleutelen: je desktop, taakbalk, start menu, IE, controlepaneel, enz. De interface is simpel, niet echt aantrekkelijk, maar wel heel functioneel. Of het zijn 40 dollar waard is, dat laten wij echter over aan jou om te beslissen...
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,73976/description.html?tk=nl_ddx_t_dlfeat
 

POLAROID
Windows XP/VIsta - 5,9 MB - freeware
Met deze gratis tool kan je de "goede oude tijd" van de analoge fotografie terughalen naar de pc. Na installatie verschijnt er een Polaroid icoontje in een hoek van de desktop. Sleep je daar een beeld naartoe, met klikken en slepen, dan zal de tool het omzetten en een Polaroid opnemen.
http://www.chip.de/downloads/Poladroid_34779002.html
 

VRIJDAG MACDAG: AIR SHARING
iPod Touch / iPhone - freeware
Met dit progje kan je bestanden vanop jouw eigen computer downloaden. De iPhone of iPod Touch wordt omgevormd tot een WebDAV file server die vanop elke pc of Mac bereikt  kan worden. Het is ook gemakkelijk om in mappen de bladeren en een breed gamma bestandstypen te bekijken.
http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=289943355&mt=8
 

VRIJDAG MACDAG: GOOGLE MOBILE

iPod TOuch - iPhone - freeware
Erg interessante app: hiermee kan je niet alleen gewoon zoeken, maar je kan ook het trefwoord inspreken. De zoekresultaten worden dan in Safari geopend. De app biedt ook links naar de vele Google diensten zoals Gmail, Google Talk, Google Docs, Google Reader, enz.
http://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=284815942&mt=8

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.
 
 


Het laatste woord....Lezer Wiebe is laaiend enthousiast:
<<<
Geachte redactie,

Toen ik Netties per toeval “tegen het lijf liep”, was ik meteen verkocht. Met bewondering maak ik sindsdien elke week Netties als eerste open. Wat een speurwerk en wat een fantastische hoeveelheid nieuwigheidjes voor elk wat wils. Ik en enorm enthousiast over de vormgeving: duidelijk, overzichtelijk en vriendelijk. Bovendien van kritische noten voorzien, indien nodig. Het idee om vragen van lezers toe te voegen juich ik toe, alhoewel daar via internet genoeg mogelijkheden toe bestaan. Ik hoop dat deze rubriek aanslaat. Ik ben er eigenlijk wel van overtuigd als de toon op net zo’n sympathieke wordt gezet als jullie artikelen.
Bewondering en enthousiasme zijn de twee woorden die elke vrijdag bij mij de boventoon voeren als Netties in mijn postvak verschijnt. Met dank en veel succes gewenst.

Vriendelijk groetend

Wiebe Plantinga
“Ouillet”
82400 Castelsagrat
Frankrijk
>>>
Bedankt, Wiebe!
==============
Lezer Henk heeft een tip, ook op muzikaal vlak:
<<<
Dag Hilde,

Neem eens een kijkje op http://www61.wolframalpha.com/screencast/introducingwolframalpha.html , voor de uitleg (van de bedenker zelf) over zijn verbijsterende database. Niet alleen zijn daarin - op dit monent - vele miljarden grote en kleine feiten in opgeslagen, maar die worden ook voortdurend gerelateerd en er worden nieuwe gegevens uit berekend. Meer nog dan Google is dit de start van een praktisch kennisnetwerk met een begin van semantiek. Boeiend...

Zie ook http://www.informationweek.com/news/internet/search/showArticle.jhtml?articleID=217500628&cid=nl_tw_weekly

En dan muziek... Ik ben een groot jazzliefhebber, maar klarinettist Bernard Berkhout reikt met zijn muziek over de genres heen, zoals zijn grote voorbeeld Benny Goodman dat in de 30er jaren deed. Bernard is daarbij de meest bevlogen muzikant die ik ken en maakt geweldige muziek met kleine bezetingen zowel als met een swingende bigband, die ook bij niet-jazzers de voeten gegarandeerd van de vloer weet te krijgen. Kijk op http://www.bernardberkhout.com voor een heleboel gratis swingmuziek.

Veel succes en hartelijke groeten.

Henk
>>>
Bedankt voor de tips, Henk! 
 
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu 
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier 
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart 
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe 
Marijke Pante, 
Marianne Steijlen 
Reinhilde Remaut 
Ludo Cattoor 
Evert Poppen 
Philip Lafeber 
Julien Van den Borre, 
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover) 
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer.  Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


  "NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn 

 De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste. 


 


AFSLUITER VAN DE WEEK
Een mens kan niet voorzichtig genoeg zijn bij de keuze van zijn vijanden.
- Oscar Wilde -