Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 4/6/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 602 van 30/5/2009

Gegroet lezer,

Is de maand mei niet heerlijk? De eerste echt warme dagen, de verschillende verlofdagen die verleiden tot lange weekends, de eerste asperges, de krielpatatjes die je bij de boer koopt en in zo'n centrifuge laat schrapen, het eerste sappige zomerfruit... Het leven kan echt genieten zijn!

Op de website van NeTTies kan je ondertussen bemerken dat de eerste lezers hun commentaren neerpennen. Wat ons toch wel tevreden stemt. Niet dat u verplicht bent commentaar te leveren, maar nu bestaat het klankbord tenminste, en weten wij dat, als u het niet eens bent of commentaar hebt op een artikel, u tenminste de kans hebt om dat te doen.

Zoals in een van de commentaren aangestipt wordt, is er deze week veel nieuws verschenen over Twitter - wat aantoont hoe belangrijk deze vorm van communicatie geworden is. Zelf zoeken wij nog moeizaam onze weg op dit medium, maar dat het waarde heeft valt absoluut niet te ontkennen.

Vlug maar aan uw leesvoer! Veel leesplezier gewenst, geniet van een heerlijk, zonovergoten Pinksterweekend, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
"BUNDLE" VERVANGT OPML FEED IN GOOGLE READER
Wie Google Reader of een andere online of offline feedreader gebruikt, zal beamen: het is erg handig om in zo'n reader alle rss-feeds van je favoriete websites te stoppen, zodat je met één druk op de knop meteen op de hoogte bent van de laatste nieuwe bericht op die sites.
Het is echter ook interessant om zo'n verzameling feeds met je vrienden te delen: de adressen van rss-feeds die jij met moeizaam zoeken bijeen gezocht hebt, kunnen ook je vrienden interesseren. Daarvoor bestaat een OPML-bestand: vind je ergens zo'n bestand, dan kan je dat gewoon in je reader invoeren, en meteen ben je geabonneerd op al deze adresjes.
Nu is het werken met zo'n OPML bestand niet echt iets voor de modale internaut - het komt allemaal nogal geeky over. Daarom hebben ze bij Google nu een simpelere oplossing bedacht: bundles (bundels). Dat zijn verzamelingen rss-feeds die je in een map steekt, waarna je de map publiek maakt, zodat alleman toegang heeft tot die map.
Google heeft bovendien al 447 bundels rond bepaalde thema's verzameld. Klik vanuit je Google Reader op de button "Browse for stuff" in de zijbalk, en daar vind je deze bundels terug. Daarna is het gemakkelijk om zelf vanop die pagina een variant op zo'n bundel aan te maken, bestaande uit enkel de feeds die jou interesseren. En ook deze mappen kan je dan weer publiek maken.
Het draait allemaal om delen, weet je wel...
http://googlesystem.blogspot.com/2009/05/share-collections-of-feeds-in-google.html

JETPACK LAAT TOE OM FIREFOX TE BOETSEREN EN KNEDEN NAAR EIGEN SMAAK
De voornaamste aantrekkingskracht van de Firefox browser zijn de extensies: kleine tools die jij naar behoeven kan toevoegen zodat Firefox dat kleine extra doet dat jij nu juist zo handig vindt. Zo zijn er extensies voor webmasters, extensies om gemakkelijker te werken in sociale netwerken, tools zoals het markeren van tekst in een artikel, enz.
Buiten die extensies is er die ene speciale extensie, Greasemonkey, waardoor je als gebruiker kan ingrijpen in de manier waarop een pagina weergegeven wordt op jouw scherm - een hack eigenlijk, die bijvoorbeeld alle links naar MP3's meteen omzet in een aanklikbare button om de muziek te spelen.
Nu komt daar nog iets veelbelovend bij, althans dat leiden wij af uit dit artikel bij Betanews.Het zou gaan om Jetpack, een plug-in voor de Firefox browser, waardoor ontwikkelaars op een heel simpele manier nog meer add-ons en toepassingen voor Firefox kunnen schrijven. Wanneer JetPack geïnstalleerd is in de browser, kan die meteen aangepast worden, zelfs live.
Hoe het een en ander concreet uitgewerkt wordt zodat de "gewone" internaut ook deze toch wel iets meer technische ervaring vereisende add-ons kan toepassen, zal in de nabije toekomst nog moeten blijken. Wie meer wil weten over Jetpack kan alvast terecht bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Making-Firefox-extensible-by-you-just-became-simple/1242921781

FOTOLOIA LANCEERT GRATIS FOTOSITE PHOTOXPRESS
Wie een blog bijhoudt of een website maakt, wil die graag illustreren met een leuke foto, als verduidelijking of om de tekst wat gemakkelijker verteerbaar te maken. Uiteraard kan je dan gewoon naar Google gaan, een trefwoord ingeven, op "Images" klikken, en een afbeelding gebruiken die je daar vindt.
Maar echt netjes is dat niet. Want hoe zit het met de auteursrechten op die foto? Heb je wel de toestemming van de fotograaf om zijn foto te gebruiken? Beter is het om via een gespecialiseerde zoekmachine (1) te zoeken naar afbeeldingen die je voor commercieel of niet-commerciŽle toepassingen mag gebruiken.
Nu echter is er nog een razend interessante mogelijkheid bijgekomen: het bedrijf Fotolia, dat eigenlijk een fotobank is op commerciŽle basis, heeft nu ook een versie uitgebracht van haar fotobank maar dan voor foto's in vrije licentie: PhotoXpress. Daarin staan nu al meer dan 350.000 hoge kwaliteitsfoto's, maar het is de bedoeling om er meer dan een miljoen in de databank te verzamelen. Die mogen dan licentievrij gebruikt worden door bijvoorbeeld webmasters en bloggers, voor persoonlijk of voor professioneel gebruik. Het enige wat je moet doen: vermelden dat de foto afkomstig is van Fotolia. Nu, persoonlijk hadden wij daar graag ook bij zien staan dat ook de naam van de fotograaf vermeld moet worden, maar dat is uiteraard onze eigen mening...
http://search.creativecommons.org/
http://www.techcrunch.com/2009/05/21/fotolia-launches-free-stock-photograpy-image-bank-photoxpress/
http://www.photoxpress.com/

OUDERS, OPGELET VOOR WIKIPORN
Wikipedia is een pracht van een samenwerkingsproject via het internet, waarbij experts allemaal hun steentje kunnen bijdragen en hun kennis delen met de hele wereld. Maar helaas is het systeem vatbaar voor kwajongensstreken, en dat maakt de hele Wikipedia onbetrouwbaar.
Het gebeurde enkele weken geleden, toen componist Maurice Jarre overleed: binnen enkele seconden had een student met een flauw gevoel voor humor een bepaald citaat in de mond gelegd van Jarre. En de hele wereldpers, die te rade ging bij de Wikipedia voor een biografie van de man, nam dat citaat voor waar aan....(1)
En nu zijn er andere grappenmakers die ervoor zorgen dat ouders hun kinderen niet meer met een gerust hart informatie kunnen laten opzoeken in de Wikipedia. Deze onverlaten hebben namelijk de informatie over een kinderboek gewijzigd, zodat er sexuele en gewelddadige handelingen zogezegd plaats hadden gevonden in een kinderboek (Mrs. Frisby and the Rats of NIMH). Deze tekst heeft een heel uur online gestaan, vooraleer hij terug gewijzigd werd. (2)
Hebben deze mensen echt niets anders te doen dan zulke kwajongensstreken uit te halen - of noem het liever: cybervandalisme? Het wordt dringend tijd dat er op school ook een vak burgerlijke verantwoordelijkheden en etiquette met de nieuwe media onderwezen wordt...
http://www.spinner.com/2009/05/13/student-pranks-media-using-dead-composers-wikipedia-page/
http://www.theage.com.au/news/technology/parents-warned-of-wikiporn-risk/2009/05/23/1242498976065.html

TWITTER WIL HET ANDERE SCHERM OP
Twitter is hot, het is in korte tijd van simpel microblog medium uitgegroeid tot een massamedium waar alle VIP's aanwezig willen zijn, en hun eigen aanhang opbouwen. Ook de tv sterren...
En nu wil Twitter de omgekeerde stap brengen: van tv-sterren naar Twitter, wordt het Twitter naar de tv. Twitter heeft namelijk bekend gemaakt dat het een samenwerkingsverdrag afgesloten heeft met Reveille producties en met Brillstein Entertainment Partners. En dat zijn niet van de minsten. In de studio's van Reveille worden immers kassakrakers gemaakt als The Office, Ugly Betty, naast enkele realityshows. Brillstein Entertainment is dan weer goed voor The Sopranos, According to Jim en andere.
Tot welke concrete tv-programma's deze samenwerking zal leiden is nog niet duidelijk. Het zouden "reeksen zonder script" moeten worden, gebaseerd op de site. Maar verder is nog niet veel bekend. Wij zijn in elk geval erg benieuwd.
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/n/a/2009/05/25/entertainment/e063956D06.DTL
http://mashable.com/2009/05/25/twitter-tv/

YOUTUBE SUCCES SUSAN BOYLE LEIDT NIET TOT INKOMSTEN
Ongetwijfeld ben jij een van de miljoenen mensen die op het internet naar het YouTube filmpje gekeken hebben waarin de Schotse huisvrouw Susan Boyle de wereld verbaast met haar deelname aan de Britse talentenjacht Britain's Got Talent.
Wel, met onze Susan gaat het goed. Zij heeft afgelopen weekend in de tweede ronde "Memory" gezongen van de musical "Cats", en liet opnieuw een geweldige indruk na op de jury en het publiek. Fantastisch voor Susan. Maar niet zo fantastisch voor de makers van de show zelf. Want alhoewel het filmpje op YouTube al meer dan 220 miljoen keer bekeken werd, hebben de makers nog geen centiem gezien van enige reclame inkomsten die het filmpje op YouTube opgebracht kan hebben.
Een interessant artikel daarover kan je lezen bij The New York TImes. Het probleem ligt, aldus het artikel, bij de ingewikkelde structuur van tv-producties. De talentenjacht wordt namelijk gezamenlijk geproduceerd door drie bedrijven, en in Groot-BrittanniŽ verdeeld door een vierde bedrijf, ITV. En het valt moeilijk vast te stellen van wie die video n eigenlijk is. Bovendien waren de makers van de show er niet in geslaagd om voor de aanvang van dit seizoen een akkoord af te sluiten met YouTube over de fragmenten die daar vertoond zouden worden.
Wie meer over dit interessante probleem lezen wil, moet bij The New York Times zijn. Wij onthouden alvast dat het internet voor heel wat nieuwe opportuniteiten zorgt, maar je moet de kansen wel kunnen grijpen!
Wie Susan Boyle "Memories" wil horen zingen, kan op de tweede link terecht.
http://www.nytimes.com/2009/05/25/business/media/25youtube.html?_r=2&partner=rss&emc=rss&pagewanted=all
http://www.youtube.com/watch?v=U7Ayk9G7-sc

EU WIL VERENIGD MUZIKAAL EUROPA
Juicht, muziekliefhebber, juicht, want eindelijk lijkt een verenigd Europa eraan te komen, als het op muzieklicenties aankomt. Want hoe vaak is het niet gebeurd dat je in een online muziekwinkel te lezen kreeg dat een bepaalde song niet verkrijgbaar is voor ons landje. Dat heeft dan alles te maken met de muzieklicenties.
Europa bestaat nu eenmaal uit aparte landen, met hun eigen auteursrechtenmaatschappijen die bijvoorbeeld rechten innen bij de verschillende radiozenders van een land, en dan uitkeren aan de (aangesloten) artiesten uit binnen- en buitenland. De licenties voor songs worden bovendien door de platenmaatschappijen per land apart verkocht.
Dat is ook de reden waarom Apple bijvoorbeeld geen iTunes aanbiedt in sommige Europese landen: als zij één enkele shop zouden kunnen maken voor heel Europa zou dat veel en veel gemakkelijker zijn. Onnodig erbij te vertellen dat dit de ontwikkeling van de online platenverkoop afremt...
Maar gelukkig heeft de EU, bij monde van de Commissaris voor het Concurrentiebeding Neelie Kroes, gezegd dat het nu welletjes is. De muziekindustrie moet haar systemen voor licenties aanpassen aan de online omgeving, aldus Kroes. En het is niet eens een zachte aansporing. Verleden jaar deed de EC een onderzoek naar de toestand, en kwam tot de vaststelling dat 24 Europese auteursrechtenmaatschappijen de EU antitrust regels overtraden. Als er geen verbetering komt in de toestand, dan heeft de EU de autoriteit om boetes op te leggen - en dat ze dat ook doet, dat kan je aan Microsoft en Intel vragen!
Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat de muziekindustrie deze unieke kans om heel Europa als één geheel te beschouwen links laat liggen.. en zo heel wat verkopen mist!
http://mashable.com/2009/05/26/eu-music-industry/

FACEBOOK FISHERS OF HET GEVAAR VAN EEN UNIEKE INLOG
SInds kort kan je bij Facebook ook inloggen met je OpenID. Goed nieuws. Want OpenID is een systeem om in te loggen dat voor vele websites kan gelden, dat op open source berust, en dat het leven van de internaut enorm kan vereenvoudigen. Maar er is een groot gevaar: dat jouw inlog en paswoord in de handen van de verkeerde terechtkomen, want dan krijgen die ook toegang tot die vele andere websites waarop jij via je OpenID inlogt.
Dat is wat er de laatste dagen aan het gebeuren is met Facebook. Sinds kort kan je daar ook met je OpenID inloggen (1). Maar meteen ontstond er een golf van phishing aanvallen op gebruikers om hen hun paswoord en inlog af te troggelen. Het beveiligingsblog Belsec maakte melding van een aanval waarbij verschillende domeinen geregistreerd werden bij DNS.be en waarop dan valse inlogpagina's voor Facebook geplaatst werden.
Belsec geeft ook een link naar een pagina waarop je kan uitvinden hoe je, mocht je toch op een van die valse inlogpagina's beland was, je paswoord kan resetten.
http://www.readwriteweb.com/archives/why_facebook_openid_good.php
http://belsec.skynetblogs.be/post/7011153/more-be-facebook-phishing-sites-and-fccu-gets
http://belsec.skynetblogs.be/post/7010909/reset-your-facebook-password-immediately-if-y

TWITTER EN FACEBOOK GEBRUIKEN KAN JE DUUR TE STAAN KOMEN...
Het gebruik van sociale netwerken als Facebook en microblogging diensten als Twitter is erg hot. Mensen leggen er hun hart bloot, maar zij vergeten, wij hebben het al zo vaak gezegd, dat anderen hun postings kunnen lezen.
Dat is de afgelopen dagen nog maar eens bewezen. In Schotland wordt een onderzoek ingesteld naar een lerares die op Twitter verslag uitbracht over haar dag, en haar leerlingen daar besprak. Niet zozeer het feit dat zij lucht gaf aan haar eigen gevoelens staat ter discussie, als wel het feit dat zij tot 38 updates per dag deed. Het schoolnetwerk zelf laat geen communicatie toe met sociale netwerksites, en waarschijnlijk heeft de onderwijzeres de updates verstuurd via haar mobieltje. De schoolraad onderzoekt nu of er geen gevoelige informatie stond in haar tweets, en of de tweets verstuurd werden tijdens de werkuren (1).
Het is slechts één voorbeeld van het feit dat onze maatschappij haar weg moet zoeken in de omgang met de nieuwe media. Internauten van hoog tot laag vergeten al te gauw dat alles wat zij schrijven door iedereen gelezen kan worden. En hoe hoger op de maatschappelijke ladder, des te meer wordt elk lettertje onder de loep genomen om te zien of alles wel is zoals het hoort.
Dat ondervond deze week de zuster van MR-voorzitter Didier Reynders. Zij heeft ook haar eigen Facebook, en daarin werd zij lid van de groep "Didier Reynders", en van de groep "MR moet in 2009 de eerste partij worden in WalloniŽ en Brussel". Wellicht goed bedoeld, uit steun en sympathie voor haar broer, Didier, maar de dame vergat wel dat zij ambtenaar is, procureur zelfs wel, en dat zij als dusdanig politiek neutraal moet blijven. (2)
Bij de balie van Antwerpen wil stafhouder Leo Bouteligier alvast de advocaten waarschuwen: wie een profiel heeft op Facebook, speelt met vuur, want voor je het weet schrijf je als advocaat toch iets dat tegen jou gebruikt kan worden. Het is immers een medium dat zo familiair is, met "vriendjes worden", commentaren, enz. dat de kans ernstig toeneemt dat men er een blunder maakt. Want stel je voor: een advocaat die een vriendje wordt van zijn cliŽnt die in de bak steekt, dat kan toch niet... En advocaten die vriendjes zijn van rechters, dat geeft dan weer een zweem van bevooroordeeldheid. (3)
Kortom: Wie zich toch wil wagen aan een sociale netwerksite, moet daarbij dezelfde sociale terughoudendheid betrachten als in het echte leven...
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/glasgow_and_west/8063374.stm
http://www.gva.be/nieuws/binnenland/aid834009/zus-van-didier-reynders-over-de-schreef.aspx
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=GHQ2AJHV0&subsection=64

TWITTER SEARCH WORDT BELANGRIJKER - HET BEGIN VAN "SOCIAL SEARCH"?
Twitter is hot, we hebben het deze week al enkele keren gezegd. Maar wat ook erg druk bezocht wordt, zijn de zoekmachines die op Twitter gebaseerd zijn. Dat is natuurlijk de eigen link van Twitter zelf (1), maar ook verschillende andere zoekmachines die zich op veelgebruikte trefwoorden in Twitter baseren. Het bezoek aan de eigen Twitter zoekpagina groeide in de laatste zes maanden 400%, om in april 2,7 miljoen unieke bezoekers te mogen verwelkomen.
Dat betekent een hele verschuiving op het internet. Want waar de gewone internaut nog altijd blijft zoeken bij Google, zal de (vaak technisch meer onderlegde) internaut steeds vaker naar Twitter trekken om daar te zien wat er over dit trefwoord gezegd wordt. En dat gaat dan niet alleen om de zinnetjes die de twitteraars uitspreken, maar vooral om de links die in hun tweets staan. Verschillende bloggers, waaronder Mark Cuban, vertellen dat zij nu meer verkeer op hun blog krijgen dat afkomstig is van Twitter dan van Google(2). En dat zal Google uiteraard niet lekker zitten.
Ook van Facebook krijgt Mark Cuban veel meer verkeer, via zijn "volgelingen" daar die op de hoogte gehouden worden van nieuwe acties die hun "idool" onderneemt. Maar bij Facebook is de zoekfunctie nog niet goed uitgewerkt. Bij die andere sociale netwerksite, Friendfeed, is de zoekfunctie dan weer erg uitgebreid: je kan daar zelfs gericht zoeken in enkel de content van je vrienden. Wat natuurlijk erg interessant is, omdat je dan gemakkelijker de juiste resultaten krijgt, vermits je tussen gelijkgestemden zit met dezelfde interesses.
Kortom: het statische zoeken van Google, het zal wel blijven bestaan, maar er zit een nieuwe manier van zoeken aan te komen: het sociale zoeken. En dat lijkt ons echt veelbelovend...
http://search.twitter.com/
http://blogmaverick.com/2009/05/15/how-twitter-and-facebook-now-compete-with-google/
http://www.micropersuasion.com/2009/05/visits-to-twitter-search-soar-indicating-social-search-has-arrived.html

TOPSY SEARCH: RETWEETS WORDEN BELANGRIJKER

We blijven nog even bij Twitter. En wel omdat er een nieuwe zoekmachine uitgebracht is, die erop wijst dat de ReTweets de nieuwe pasmunt aan het worden zijn van het web.
Want de nieuwe interesse voor Twitter als zoekmachine, heeft nog een ander gevolg. Voorheen baseerden zoekmachines zoals AltaVista de relevantie van een webpagina op hoe goed die pagina beantwoordde aan een zoekopdracht. Google echter beschouwde het web als een netwerk van documenten en bracht een belangrijke factor in de rangschikking van de zoekresultaten: de factor of er veel naar een pagina gelinkt wordt of niet telt nu mee, en wordt overgoten door een algoritmesausje van Google om de rangschikking te bepalen.
Maar dan kwamen de blogs. Die dwongen Google om het indexeringsritme te herzien, omdat de blogs zo vaak en onregelmatig updates uitstuurden. Geen probleem voor Google: het heeft haar ritme (althans voor blogs) zo aangepast dat het minstens even goed is als gespecialiseerde blog zoekmachines.
Nu wordt Google geconfronteerd met de enorme hoeveelheid aan content die er door de miljoenen gebruikers van Twitter gegenereerd wordt, en die een schat aan informatie bevat over wat zich NU in de wereld afspeelt. Hoe zal Google reageren?
Het zal het alvast moeten opnemen tegen een nieuwe zoekmachine, Topsy. Deze zoekmachine doorzoekt niet alleen de tweets en de links, maar hecht ook belang aan de twitteraars zelf. Sommige twitteraars zoals befaamde bloggers gooien meer gewicht in de schaal bij de zoekresultaten van Scoopler. Topsy kijkt immers naar het aantal keren dat een bepaalde tweet vermeld wordt door andere gebruikers, de zogenaamde "retweets". Hoeveel meer mensen een retweet van jou twitteren, hoeveel meer invloed jouw uitspraken zelf krijgen in de zoekresultaten van Topsy.
Een uitleg over de werking van Topsy vind je op deze link (2)
http://www.topsy.com/
http://www.youtube.com/watch?v=5CnuCYXcvFA&feature=player_embedded
http://www.techcrunch.com/2009/05/26/topsy-search-launches-retweets-are-the-new-currency-of-the-web/

MOBIELE BROWSER SKYFIRE 1.0 IS UIT
Hij is al enkele maanden in bèta versie beschikbaar, en nu is de eerste officiŽle versie op de internauten losgelaten van Skyfire. Deze browser voor mobiele toestellen is beschikbaar voor Windows Mobile 5 en 6, en Symbian S60 Rd Edition.
Het speciale aan deze browser is dat hij altijd getracht heeft om de ervaring op de pc zoveel mogelijk te benaderen. Zo worden alle pagina's eerst op de servers van Skyfire in vorm gegoten worden in plaats van op het mobieltje, en ondersteunt Skyfire ook Flash 10, Silverlight 2, Ajax en Javascript, waardoor de rich media volledig beschikbaar zijn, zelfs op 2 GB data verbindingen.
De browser is ook handig omdat je op het beginscherm niet langer een lijstje met links kan zetten, maar een RSS feed die je naar eigen behoefte kan aanpassen. Je kan sorteren op filters, en je kan de links van artikels posten op Facebook en Twitter.
Al met al een mooie browser, die de moeite waard is om te ontdekken, lijkt het ons. Gelukkig dat je tegenwoordig op de mobieltjes zoveel nieuwe software kan installeren vanuit de software winkeltjes...
http://download.cnet.com/8301-2007_4-10249579-12.html
http://get.skyfire.com/

MALWARE IN FIREFOX EXTENSIES BAART ZORGEN
De manier waarop Mozilla omgaat met de extensies voor de Firefox browser is onder vuur komen liggen. En dat als gevolg van een ruzie tussen twee makers van een extensie die ongeveer hetzelfde doet: de Adblock Plus extensie en NoScript. Beiden verhinderen dat er pop-ups geopend worden in je browser, tenzij van webpagina's die jij toevoegt aan een lijst met bevriende pagina's.
De maker van NoScript had namelijk zijn eigen websites gaan zetten op de witte lijst van AdBlock plus, en dus eigenlijk gaan knoeien in de code van de extensie van zijn concurrent. Dat kan je natuurlijk afdoen als een gewone ruzie met wat gehakketak en sabotage, maar beveiligingsexperts schrokken hier toch van. Vooral omdat de Mozilla gemeenschap niet proactief werkt en zelf de extensies onderzoekt om te zien of ze wel veilig zijn - Mozilla reageert enkel wanneer het klachten binnenkrijgt over een bepaalde extensie. Het houdt nauwlettend de community en de reacties in de fora in het oog, en als het daar klachten bemerkt, dan zal het de extensie pas verwijderen.
Beveiligingsexperts dringen er nu bij Mozilla op aan om dit beleid te herzien, en actiever de code van de extensies te controleren. Wat ons nogmaals tot de conclusie brengt: het is toch ergerlijk dat vandalen de communities van goed menende internauten en programmeurs dwingt om zo wantrouwend te worden...
In dit artikel bij Information Week staat uitgelegd hoe extensies van Firefox gevaarlijk kunnen zijn.
http://www.informationweek.com/news/internet/browsers/showArticle.jhtml?articleID=217700105&cid=nl_tw_security
http://news.slashdot.org/article.pl?sid=09/05/01/236248

GOOGLE SCHRIJFT WEDSTRIJD UIT VOOR ANDROID
Om ontwikkelaars aan te moedigen progjes te schrijven voor Android in plaats van voor de iPhone, heeft Google een wedstrijd georganiseerd die een beetje aan Idol doet denken.
Android heeft nu eenmaal een erg klein marktaandeel bij de mobiele telefoons, en alleen indien er ook leuke en handige apps geschreven worden voor de Android toestellen dan maakt het een kans om marktaandeel van de iPhone weg te snoepen.
De wedstrijd heet Android Developer Challenge (2) oftewel ADC2. Daarbij mogen ontwikkelaars hun werk insturen die dan , net als bij Idool, moeten wedijveren voor populariteit en "wow" factor bij gebruikers van het Android 1.5 besturingssysteem dat ook bekend staat als Cupcake. Er zijn verschillende categorieŽn waaronder gaming, sociale netwerken, media en productiviteit. Het top programma in elke categorie krijgt 100.000 dollar, en het beste progje van allemaal krijgt maar liefst 250.000 dollar!
Iedere Android 1.5 gebruiker kan elke applicatie die meedoet aan de wedstrijd downloaden, testen, en een kwotering geven. En wedden dat het een erg geeky bedoening wordt? Toch wel leuk gevonden van Google!
http://news.cnet.com/8301-17938_105-10250797-1.html?part=rss&subj=news&tag=2547-1_3-0-20

SCREENSAVER ZOEKEN, VIRUSJE KRIJGEN
Wanneer je een zoekactie onderneemt naar het trefwoord "Screensavers", ga dan alsjeblieft niet zomaar klikken op de zoekresultaten die je aangeboden krijgt.
Volgens McAfee zou "screensavers" namelijk het gevaarlijkste trefwoord zijn, want bij dit woord heb je 59,1% kans dat je op een gevaarlijke site terecht komt - een pagina die een virus of malware wil opsolferen, of die jou je gegevens van je kredietkaart wil ontfutselen.
Evenmin aan te raden zijn de zoekopdrachten naar woorden van een song, of elke opdracht waarin het woord "free" in voorkomt (ons is niet duidelijk of hetzelfde ook geld voor het woord "gratis"). Maar als je dan gaat zoeken naar sites die over gezondheid gaan, of op zoek gaat naar sites over de economie, dan zit je veilig - daar is het risico maar 4%.
Maar hierbij dient nog opgemerkt te worden dat de sites die je in de zoekresultaten aantreft wanneer je zoekt naar een risico-trefwoord er vaak perfect legitiem kunnen uitzien, en het eigenlijk ook zijn. Alleen: zij zijn weggekaapt door hackers die er hun malware in gestoken hebben. Volgens recente cijfers zijn immers 77% van de websites die schadelijke code bevatten eigenlijk legitieme sites!
Wees dus maar voorzichtig op het web...
http://blogs.zdnet.com/security/?p=3457
http://us.mcafee.com/en-us/local/docs/most_dangerous_searchterm_us.pdf
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


PRODUCTBESPREKING: LG ARENA KM900
Met alle belangstelling voor de iPhone en de Android, zou je haast vergeten dat er nog andere merken zijn die ook leuke toestellen aanbieden. Een daarvan is de LG Arena. Een slank toestel (10,6 x 5,5 cm groot, 1,2 cm dik en 105 gram licht).
Het is een toestel met aanraakscherm dat zowel in landschap- als portretmodus gebruikt kan worden. In portretmodus verschijnt het klavier op het scherm als numeriek klavier met verschillende letters op één toets. Voor tekstinvoer wel wat onhandig, en een minpunt van dit toestel in onze ogen. Draai je het toestel in landschapmodus, dan krijg je wel een uitgebreid aanraakklavier in qwerty.
Het toestel heeft een heel mooie interface: de menu-items staan netjes gerangschikt op het scherm: communicatie met contacten, oproepinfo, browser, berichten, e-mail en Google; multimedia met camera, muziek, spelletjes en een FM-radio; bij hulpprogramma's vind je o.a. alarmen, stopwatch, spraakrecorder, rekenmachine; en dan is er natuurlijk ook het onderdeel "instelling". Deze onderdelen kan je zelf, binnen de categorie, herschikken, zodat de meest gebruikte items altijd op het beginscherm staan, zonder te moeten scrollen. Bij sommige items wordt gebruik gemaakt van 3D bladeren, dat je best kan vergelijken met de cover art in iTunes.
Waar ons vooral geïmponeerd heeft, is de 5 megapixel camera mét flits - een extraatje dat helaas op al te veel mobieltjes ontbreekt. Het maken van foto's, inzoomen, enz. gebeurt erg intuïtief. De opties (belichting aanpassen, macro, filter,, zelfs kleureneffecten kiezen..) zijn echt uitgebreid en kunnen elke amateurfotograaf behagen. Bovendien kan je heel gemakkelijk video opnemen, en de kwaliteit ervan is uitstekend. De filmpjes worden opgeslagen in het 3gp formaat, dat afgespeeld kan worden op je computer met QuickTimePro. Je kan de filmpjes op je Arena zelfs bewerken via de MovieMaker. Uiteraard kan je foto's en filmpjes versturen via e-mail of mms. Het toestel bevat ook een inwendige camera, waarmee je dus je een afbeelding of film van je eigen kop kan maken - en dus kan je ook videogesprekken houden met je correspondenten.
Wat internetgedeelte betreft: het surfen geschiedt in een fabriekseigen browser. Qua mail is het positief dat je op het beginscherm (zelfs met vergrendeld klavier) meteen een aanwijzing krijgt van het aantal nieuwe mails. Negatief vonden wij dan weer dat het synchroniseren met de mailserver niet automatisch geschiedt. Wanneer je een halve dag mails (headers en/of bodies) gevolgd hebt op het toestel, en daarna de volledige mails af de server haalt via bijvoorbeeld je laptop, worden de mails niet automatisch gewist op de Arena - dat moet je zelf manueel doen.
Voor ons is dit een prachtig multimediatoestel, met heel veel intuïtief gebruikscomfort. Erg leuk is trouwens het feit dat je, wanneer je voor de eerste keer je SIM-kaart inbrengt, een rondleiding krijgt langsheen de verschillende mogelijkheden van het toestel.
Positief: gebruikservaring, multimedia (ook DivX filmpjes afspelen), camera en video met uitgebreide mogelijkheden.
Negatief: het aanraakscherm reageert niet altijd meteen bij het aanraken van de toetsen, en het vergt wat aanpassing om de juiste toetsen aan te raken. Spijtig trouwens dat het toestel een fabriekseigen OS heeft, zodat het toevoegen van nieuwe apps niet evident is.
Maar over het algemeen is dit een handig toestel, dat zijn prijs (Ä429 bij PDA shop) dubbel en dik waard is, vooral omwille van de uitstekende (video)camera - iets wat op de iPhone nog altijd ontbreekt! Op de website van LG vind je enkele mooie filmpjes die al dit leuks aanschouwelijk voorstellen.
http://www.pdashop.be/product/66549/lg-arena.html
http://arena.lgmobile.com/

HET WORDT ALMAAR LEUKER: HTC LANCASTER EN LG VIEWTY
De mobiele telefoons worden almaar interessanter. Gisteren hadden wij het over de LG Arena, die we zelf mochten uittesten. Vandaag hebben we het over twee nieuwe toestellen die in de media aangekondigd werden, en die er erg veelbelovend uitzien.
Om te beginnen de HTC Lancaster, die in de VS voorgesteld wordt. Dat is een mobieltje met het Android besturingssysteem erop, die zowel een aanraakscherm heeft als een uitschuifbaar klavier. De camera is weliswaar slechts 3 megapixel, maar voor de meeste internauten is dat wel voldoende. Bijzonder aan dit toestel is de "speciale HTC social messaging user interface", en wat dat is, dat lees je bij Engadget (1). Of en wanneer dit toestel ook naar Europa komt, is nog niet geweten.
Vandaag viel ook het bericht in onze mailbox dat LG een nieuwe Viewty uitbrengt, de Viewty Smart. Die heeft een camera van maar leifst 8 megapixel, met de Intelligent Shot Mode. Daarbij wordt de omgeving automatisch geanalyseerd en worden de instellingen hierop aangepast. Deze verbetering kwam er nadat LG aan de gebruikers vroeg wat zij graag zouden terugzien in de volgende generatie van mobiele toestellen. Daaruit bleek dat de meeste gebruikers vinden dat de bediening van de huidige cameratelefoons te ingewikkeld is. Daarom deze Intelligent Shot Mode, naast andere camera opties zoals Multi Face Detection, en video opname in dvd kwaliteit.
Over dit toestel weten we al meer qua prijs en beschikbaarheid: de LG Viewty Smart ligt begin juni 2009 in de winkel aan 499 euro.
Het wordt moeilijk om te kiezen!
http://www.engadgetmobile.com/2009/05/19/new-video-of-htc-heros-android-build-offers-frenchy-vision-of-w/
http://www.lge.com/about/press_release/detail/21161.jhtml

GROENE NETBOOK MET ZONNECEL AAN SLECHTS 130 Ä!
De Spaanse computerfabrikant iUnika presenteerde op de International Free Software and Free Knowledge-beurs in Madrid eerder deze week een nieuwe lijn netbooks. De netbooks zijn om een aantal redenen toch wel spectaculair te noemen.
Ten eerste gaat het om "groene" computers. Zo werd ook een laptop met zonnecellen voorgesteld, de Unika GYY. Een laptop die mits voldoende zonlicht dus geen elektriciteitsaansluiting meer nodig heeft. Weg lege batterijen! Het specifieke model met zonnecellen heeft een 400MHz processor, een scherm van 8 inch (een resolutie van 800 x 480), 64 GB "flash" memory en 128 MB RAM. Verder nog Wi-Fi en een ethernetkaart (10/100). Dit moet voldoende zijn om een GNU/Linux-distro te draaien.
Ten tweede de prijs. Het toestel wordt in China geproduceerd. Dit houdt de prijs laag, je hebt de goedkoopste netbook al voor 130Ä. De versie met zonne-energie kost 160Ä. Das niet veel geld voor een überdraagbare minicomputer.
Het lijkt me een zeer interessante ontwikkeling. Veel mensen hebben problemen met batterijen die om de haverklap leeg zijn. Door gebruik te maken van zonne-energie en zo weinig mogelijk batterij"voorraad" kan je het gewicht en de prijs enorm laag houden, en toch een oneindig lange gebruikstijd beloven! (Bron: Laptopgids)
http://www.laptopgids.com/content/Laptop-op-zonne-energie

MICROSOFT BELOOFT HD VERSIE VAN ZUNE PLAYER
Hier in Europa moeten wij het nog altijd zonder doen: de Zune player, de draagbare multimediaplayer van Microsoft die weerwerk moet bieden tegen de iPhone, is nog altijd niet in Europa te verkrijgen. Maar wie weet komt daar verbetering in: in de aankondiging dat er deze herfst een HD versie komt van de Zune werd toegevoegd dat de videodienst voor de Zune "internationaal" toegevoegd wordt aan Xbox Live. En dat zou geen zin hebben, als er ook geen players "internationaal" zijn om die video's op te zetten, niet?
Alhoewel wij nog nooit een Zune in handen gehad hebben, lijkt dit toestel, in zijn huidige versie en afgaande op de specificaties, toch wel interessant. De nieuwe aankondigingen maken het alleen nog maar lekkerder. De Zune HD zou namelijk een ingebouwde HD radio ontvanger bevatten, high definition video output mogelijkheden bevatten, een OLED aanraakscherm, Wi-Fi en een internetbrowser.
HD Radio wil zeggen dat je niet alleen naar radio kan luisteren in hogere kwaliteit, maar dat bovendien de gegevens over een song en de artiest op het scherm te zien zijn. Je krijgt bovendien extra kanalen van je favoriete stations - als je een bepaalde song niet mooi vind, kan je naar het tweede kanaal van dat kanaal overschakelen.
Wij zijn in elk geval benieuwd of de Zune nu inderdaad naar Europa komt...
http://www.eweek.com/c/a/Windows/Microsoft-Zune-HD-Coming-this-Fall-145064/
http://blogs.zdnet.com/BTL/?p=18738

VERVALDATUM WINDOWS 7 BÈTA: 1 JULI 2009
Ben jij een van de vele durvers die de bèta-versie van Windows 7 op de computer gezet hebben? Dan zal je je toch moeten haasten om snel over te stappen naar Windows 7 RC (Release Candidate), een verbeterde preview versie van het Microsoft besturingssysteem. Want vanaf 1 juli 2009 zal het OS ervoor zorgen dat de computer om de twee uur afsluit en terug opstart.
Windows 7 RC is eveneens gratis te downloaden, maar denk eraan: deze versie is ook maar beperkt houdbaar, namelijk tot 1 juni 2010. En dan moet je upgraden naar een nieuwe, volledige én betaalde versie van het OS. Tegen kerstmis 2009 zou echter al het definitieve OS in de winkel liggen.
Onze raad daarom voor de internauten die zelf niet zo handig onderlegd zijn en niet zo experimenteel aangelegd zijn: wacht tot het nieuwe OS in de winkel ligt, en koop dan een computertje dat meteen Windows 7 aan boord heeft. Het lijkt ons dat WIndows 7 wel enkele aantrekkelijke troeven heeft: het OS zou lichter zijn, en gemakkelijker in gebruik dan zijn voorganger. Er is ook ingebouwde ondersteuning voor aanraakschermen, en tools die dagdagelijkse taken verbeteren zoals zoeken op de eigen pc, en transfers van pc naar pc.
Bij InformationWeek vind je alvast een fotoreportage met 24 schermafdrukken van Windows 7, met een woordje uitleg over de nieuwe en verbeterde tools.
http://www.informationweek.com/news/windows/operatingsystems/showArticle.jhtml?articleID=217600886&cid=nl_tw_security
http://www.informationweek.com/news/windows/operatingsystems/showArticle.jhtml?articleID=211601289&cid=nl_tw_security
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** LG lanceert de eerste Blu-ray speler met harddiskrecorder, waarbij je 477 uur films, tv-programma's en mltimedia kan opnemen en afspelen.
http://www.lge.be

*** IE verwijderen uit Windows schaadt de onafankelijke software verkopers (ISV's), aldus een handelsorganisatie
http://www.pcworld.com/article/165457/trade_group_stripping_ie_from_windows_harms_isvs.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Om verwarring en misleiding over snelheden te voorkomen, willen vier Zweedse mobiele operatoren in de toekomst enkel nog spreken van "praktische maximum bandbreedte"
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/165455/practical_speeds_to_make_mobile_bandwidth_claims_clearer.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Iran blokkeert Facebook, nu de verkiezingen eraan komen daar.
http://www.pcworld.com/article/165448/facebook_blocked_in_iran_ahead_of_elections.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Vrouw van 97 uit Spanje, de oudste blogster ter wereld, is overleden. "Het internet heeft mijn leven veranderd", schreef ze.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090525027

*** Belgacom vindt dat het internet in ons land niet teveel geld kost - wij verdienen immers meer...
http://www.clickx.be/nieuws/102695/belgacom-internet-niet-te-duur
*** In AustraliŽ is het aantal illegale downloads sterk gestegen, nu de mensen het moeilijk hebben in de financiŽle crisis en geld willen besparen op films, muziek en tv-shows.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBtOL0RjB3v0Jhb0RwZR0Ey

*** In Duitsland is Jugene onthuld, een nieuwe supercomputer die de kracht heeft van 50.000 home pc's.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBtOL0RjB3v0Jhb0RwZS0Ez

*** Proximus veroordeeld tot monsterboete
http://www.tijd.be/nieuws/ondernemingen_media_telecom/Proximus_veroordeeld_tot_monsterboete.8188402-435.art

*** Lexmark brengt 2 nieuwe krachtige series compacte laserprinters en MFP's.
http://www.lexmark.be

*** Office 2000 nadert einde: updates houden op 1 augustus op.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/165579/office_2000_nears_end_of_life.html?tk=nl_dnx_t_crawl

*** Europees bedrijf Digital Sky Technologies investeert 200 miljoen dollar in Facebook en krijgt daarvoor 2% aandelen, maar geen zitje in het bestuur.
http://ct.cnet.com/clicks?t=222717421-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetREEAD - REWIND
[elektro clubbing] Een Parijse DJ die erg in trek is, zowel op Jamendo als elders. Deze remix bevat een uitstekend ritme, en zal ongetwijfeld volk naar de dansvloer trekken en er houden. Een grati te downloaden song.
http://www.jamendo.com/en/album/44698

FHERNANDO: SWEET ADDICTION
[electro / dance / sweet jazz] Dit is eigenlijk een remix van het originele album. Soul, funkyhouse dance, chillhouse, zo wordt deze muziek ook wel omschreven. Vrolijke dansbare muziek voor in de niet zo heavy disco en naast het zwembad.
Een gratis te downloaden album. Je kan ook een licentie kopen van het album, om het te mogen draaien in de disco.
http://www.jamendo.com/en/album/42978

JIMMY, THE HIDEOUS PINGUIN
[hip hop / scratch] Opnieuw dance muziek, in erg uiteenlopende ritmes. "Please Know" bijvoorbeeld is wat trager en sensueler van ritme, terwijl "Fulfill" sneller en uptempo is. Knappe muziek. Een heel album om gratis te downloaden, of de licentie te verkrijgen.
http://www.jamendo.com/en/album/43264

AMELIE - BE LOW
[pop] Goed gemaakte Brit-pop van een nochtans Italiaanse groep. Be Low is de tweede EP van de band, en de kwaliteit is wel hoog. IN tegenstelling tot de vrouwelijke naam, is de lead zanger wel een man. Het EP is gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/artist/amelie

DADA WEATHERMAN - THE GREEN WALTZ
[pop/folk] Om de week af te sluiten een rustiger noot: The Dada Weatherman brengt rustige pop folk, met simpele instrumenten (gitaar, piano, drums) en een mannenstem. Om rustig te genieten. Het album "The Green Waltz" is gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/35540


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Oud, ik?
Ik kan nog twee keer na mekaar de liefde bedrijven.
Een keer in de winter, een keer in de zomer.

- Alfred Capus, Frans toneelacteur -

(wij danken met deze Sjeef voor de leuke quotes!)


De nieuwe oogstDE BESTE BLOGS VOOR GRAFISCH DESIGN
Ben je geïnteresseerd in grafisch ontwerp? Dan zal je wellicht al verschillende blogs tegengekomen zijn die heel handige tips geven over design en de tools die je daarbij kunnen helpen. IN dit artikel vind je 20 zulke blogs, waarop je je dan via de RSS feed op kan abonneren en de nieuwste postings kan lezen.
[Taal: Engels]
http://creativenerds.co.uk/news/0-must-subscribe-graphic-design-blogs/

105 GRATIS GRUNGE FONTS

We hebben het al zo vaak gezegd: het lettertype dat gebruikt wordt in een logo of op een website is als het visitekaartje van een bedrijf - je geeft meteen aan wat je karakter is. Bedrijven die zich richten tot jongeren vinden op deze site 105 gratis "grunge" fonts.
[Taal: Engels]
http://www.instantshift.com/2009/05/23/105-free-grunge-fonts-for-web-designers-and-logo-artists/

10 TIPS VOOR PROFESSIONELE POWERPOINT PRESENTATIES
In dit (Engelstalig) artikel vind je verschillende tips om een goede, pakkende presentatie te maken, zoals: waar je goede achtergronden vindt, dat je een goed contrast moet gebruiken tussen tekst en achtergrond, enz.
[Taal: Engels]
http://www.makeuseof.com/tag/10-tips-for-preparing-a-professional-presentation/

GRATIS ONLINE OCR
OCR staat voor Optical Character Recognition. Het is een procedé waarbij op een pagina met tekst die je in je scanner inscant, de tekst herkend wordt, en omgezet wordt in een tekstdocument dat je dan kan bewerken. Vaak krijg je zulke OCR software bij de aankoop van een scanner. Maar op deze site kan je de OCR procedure gratis laten uitvoeren op bestanden in .PDF, JPG, GIF, TIFF, BMP of PNG. De maximale upload grootte is 2 MB.
[Taal: Engels]
http://www.free-ocr.com/

LE GRAMMAIRE INTERACTIVE

Moet je een tekst of opstel schrijven in het Frans? Dan is deze interactieve grammaire wel handig. Je vindt er allerlei onderwerpen: de vervoeging van werkwoorden, meervoudvormen, vrouwelijke vormen van beroepen, enz.
[Taal: Frans]
http://grammaire.reverso.net/index.shtml

TEMPLATE VOOR EEN STORYBOARD VAN EEN VIDEO
Wil je een video maken? Hoe kort ook, een storyboard moet je wel hebben, waarin je de sequensen vastlegt, en bepaalt wat bij wat hoort. OP deze site vind je een template voor een storyboard, dat je in pdf formaat kan afdrukken. Je vindt er ook een goede uitleg van de verschillende elementen die op zo'n storyboard horen.
[Taal: Engels]
http://www2.hawaii.edu/~ricky/etec/sboardtemplate.html

JOOMLA LEREN
Een van de CMS (content management system) die de laatste tijd erg veel gebruikt worden op het web is Joomla. Op deze site vind je handleidingen hoe je met Joomla kan werken, en ook gratis templates, plus links naar het downloaden van Joomla.
[Taal: Engels]
http://www.joomlashack.com/tutorials

HOE MAAK JE GOEDE FOTO'S VAN VOEDSEL?
In kookboeken staat het voedsel er zo smakelijk op... je zou er meteen in bijten! Het fotograferen van voedsel is dan ook een hele kunst. In dit blogartikel vind je uitstekende tips over hoe je daarbij tewerk moet gaan. Welke camera's je moet gebruiken, lenzen, driepikkels, in welk formaat je moet werken (jpeg of raw), enz. Aanbevolen lectuur.
[Taal: Engels]
http://mattikaarts.com/blog/technique/food-photography-2/

FILM TALKS
De beste documentaires online, gratis te bekijken. Een soort YouTube, maar dan zonder filmpjes van katjes en honden en pasgeboren babies. Het leven van Boedha, de waarheid over killer dinosaurussen, 911: in plan site, enz. Helaas zijn er de laatste tijd niet veel nieuwe documentaires gepost, zoals je kan zien als je op het tabblaadje "New" klikt...µ
[Taal: Engels]
http://filmtalks.net/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: MELDPUNT WEGEN
Is er een bepaald euvel aan een weg, dan kan je dat voortaan via deze site melden. Een verzakking, glasresten op de weg, problemen met verkeersborden, enz: voortaan kan je helpen om de wegen beter te maken. Je moet gewoon even een melding doen bij de website Meldpuntwegen, en dan zou (in principe) al snel een reactie volgen.
Voor problemen met fietspaden kan je op een speciaal fietspaden-meldpunt terecht.
[Taal: NL]
http://www.meldpuntwegen.be/
http://www.meldpuntfietspaden.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOE MOET HET?
Noem het de "Tante Kaat" van het Nederland: op deze site vind je heel veel tips die je uitleggen hoe je iets moet doen - en dat "iets" kan heel uiteenlopend zijn: van computers en gezondheid, tot tuin, eten en drinken. De site is verzorgd en bevat veel leuke tips. Er is ook een versie voor Nederland.
[Taal: NL]
http://www.hoemoethet.be/
http://www.hoemoetdatdan.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: REISROUTES.BE
Op deze website kan je gratis complete stadswandelingen vinden, groene luswandelroutes en auto- en motorroutes. Daarbij krijg je een routebeschrijving, routekaart, toeristische informatie en praktische tips. Je kan zelfs een route in GPX bestand downloaden, dat je kan gebruiken in de GPS.
Nieuw zijn nu de wandelingen met treint, tram of bus. Daarbij ga je van punt A naar punt B, maar moet je die afstand gelukkig niet meer terug te voet afleggen, maar ka je terug met de bus, tram of trein.
Het aanbod is momenteel nog niet echt uitgebreid te noemen - voor BBT wandelingen bijvoorbeeld waren slechts 2 routes aanwezig. Maar wat niet is, kan nog altijd komen. De site ziet er in elk geval heel verzorgd uit. Wat wij nog graag zouden zien is een audiobestand van zo'n wandeling, dat je op je iPhone of draagbare player kan beluisteren en bekijken...
[Taal: NL]
http://www.reisroutes.be
http://www.reisroutes.be/stadswandelroutes/antwerpen-museumroute-74-3.aspx

GUITAR UNLEASHED
Handig voor gitaristen. Op deze site vind je songteksten waarbij de akkoorden boven de woorden staan (D, G7 enz.), maar ken je deze termen nog niet zo goed, dan krijg je, wanneer je de muis over deze vermelding beweegt, ook nog eens de vingerzetting te zien. De dienst is gebaseerd op het Web 2.0 principe, en rekent dus op bijdragen van de andere internauten.
[Taal: Engels]
http://www.guitarunleashed.com/

WATSKEBURT?

M!LF, Matroesjka's, Van Vlees en Bloed, Temptation Island, Het Eiland, Zonde van de zendtijd, In de Gloria, Tragger Hippy, Schalkse Ruiters, Buiten de zone, ... en ga zo maar door. Alle allerleukste fragmenten staan hier te grabbel. Teveel om op te noemen.
Kijk even mee, en je bent uuuuuuren zoet. (Lode V)
http://www.candidcamera.be/Home.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: LENS FOTOBLOG
Lens is het fotoblog van The New York Times. Je vindt er de mooiste en interessantste reportages: foto's, video's, diashows. Klik op de pijl rechts om naar de volgende reportage te gaan. Onderaan vind je dan telkens links naar de volgende foto's van deze reportage. De beelden zijn prachtig en beklijvend.
[Taal: Engels]
http://lens.blogs.nytimes.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Twitteren op TV
ROTTERDAM - Samsung heeft een Twitter-widget uitgebracht zodat je kan twitteren terwijl je televisie kijkt.
http://www.ad.nl/multi-media/3250274/Twitteren_op_TV.html
- Fransen: criminaliteit op moderne manier te lijf
PARIJS - De Franse regering heeft gisteren een wet gepresenteerd om met nieuwe middelen de veranderende...
http://www.ad.nl/buitenland/3249587/Fransen_criminaliteit_op_moderne_manier_te_lijf.html
- Betalen met oude mobieltjes
CAPELLE AAN DEN IJSSEL - Klanten van de Free Record Shop kunnen hun portemonnee steeds vaker thuislaten. Nadat ze eerder al de mogelijkheid hadden...
http://www.ad.nl/economie/3246797/Betalen_met_oude_mobieltjes.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Branden vanuit de Verkenner
Explore&Burn is een programma waarmee je snel CD's en DVD's kunt branden. Het werkt vanuit de Windows Verkenner.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26314
- Al je software op één usb-stick
Tiny USB Office is een pakket kantoorsoftware dat met een totale grote van 2,5 MB op een usb-stick past. Zo heb je je software altijd bij je.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23041
- Verzamelingen beheren
HappyCollection is een gratis databaseprogramma dat je kunt gebruiken voor het bijhouden van alle mogelijke verzamelingen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26306*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Warner ondersteunt Video on Demand
Warner Home Entertainment maakte bekend dat Video on Demand (VOD) vanaf heden breed wordt ondersteund bij nieuwe releases.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4270
- Philips pakt uit met nieuw gamma blu-ray spelers
Philips gelooft dat 2009 wel eens het jaar van Blu-ray kan worden. Vier nieuwe Blu-ray-spelers bieden voor elk wat wils. Het nieuwe gamma bestaat uit ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4242
- Verleng het buitenseizoen met terrasverwarming
Met een terrasverwarmer kan een gezellige zomeravond tot in de late uurtjes worden voortgezet. Waar je ze tot voor kort uitsluitend zag in de horecawereld ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=2930*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- 'Plugged and Personal Tour'
De Digitale Troubadours van Design is Dead (Emakina) beginnen hun « Plugged and Personal Tour », geïnspireerd door de huidige crisis. Doel: hun creativiteit en obsessie voor resultaten ten dienste van de adverteerders stellen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19975&style=99896
- Microsoft investeert fortuin voor zoekmotor Bing
De nieuwe zoekmotor van Microsoft krijgt uiteindelijk de naam Bing mee en niet Kumo zoals eerder aangekondigd. Of toch dat is wat het Amerikaans professionele adverteerdersmagazine Advertising Age denkt te weten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19974&style=99896
- Audiovisueel Fonds lanceert Presskit.be
Flanders Image, de communicatie- en promotiecel van het Vlaams Audiovisueel Fonds, lanceert deze week een nieuwe website voor de gespecialiseerde pers. Op Presskit.be stelt het Fonds nieuwe Vlaamse films voor met tekst en beeld. De pers kan er gemakkelijk informatie, afbeeldingen en video downloaden.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19970&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Nokia start met Via Michelin
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/nokia-start-met-via-michelin.cfm
- Geen netbook voor Apple
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/mac-news/geen-netbook-voor-apple.cfm
- Video op iPhone?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/video-op-iphone.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- eCoupons hype van het moment
Met beeclever.com lanceert het Gentse bedrijf Dotlabs een nieuw concept binnen de markt van voordeelbonnen. Aanbieders plaatsen zelf hun promoties onder de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5517
- Wanneer farmaceutische sector Ďt spel speelt
In september 2008 lanceerde het bedrijf Pfizer de campagne 'Quitters Arcade', in scène gezet door het bureau Emakina. De actie betekende een ommekeer in de communicatiestrategie van de farmaceutische...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=31&id_act=5514
- Buzz in de hand houden: geen kinderspel
Een krachtige racewagen kopen vormt nog geen garantie dat je de wedstrijd ook zal winnen. Je zal er zeker voordeel uit halen, maar het zijn de piloot en het team dat hem omringt die het verschil...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5513


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 10 schoonheden op ICT gebied
http://computertaal.info/2009/05/27/10-schoonheden-op-ict-gebied/
- Google zat zonder bandbreedte
http://computertaal.info/2009/05/27/google-zat-zonder-bandbreedte/
- De LG Viewty is terug en beter dan ooit
http://computertaal.info/2009/05/27/de-lg-viewty-is-terug-en-beter-dan-ooit/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Sony Ericsson introduceert 12-megapixeltelefoon met Symbian
http://tweakers.net/nieuws/60391/sony-ericsson-introduceert-12-megapixeltelefoon-met-symbian.html
- Google introduceert cloud-communicatiedienst Wave
http://tweakers.net/nieuws/60389/google-introduceert-cloud-communicatiedienst-wave.html
- Belgacom gaat in beroep tegen monsterboete
http://tweakers.net/nieuws/60370/belgacom-gaat-in-beroep-tegen-monsterboete.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP WORD 2007: AUTOMATISCH VERKEERDE HOOFDLETTERS VERBETEREN
Het is iets dat vele internauten overkomt, onszelf inbgrepen, zoals de aandachtige lezer al wel opgemerkt zal hebben: ONs in plaats van Ons - het door haastig typen verkeerd in hoofdletters zetten van bepaalde letters.
Word kan dat verhelpen. Het voorkomt deze dubbele hoofdletters, maar kan ook voorkomen dat je aan het begin van een nieuwe zin geen hooftletter zet. Dit onderdeel zit in "autocorrect", en dat stel je als volgt in:
Open Office, en klik op de Office button, waarna je de Word Options klikt (Word opties). Ga vervolgens naar het onderdeel Proofing (spellingcontrole), en daar naar het Autocorrect opties onderdeel. Daarbij vind je verschillende opties, waaronder Corrigeer TWee BEgin HOofdletters (correct TWo INitial CApitals)
Bekijk ook even de verdere opties, en stel die naar behoeven in.

HOE KAN JE HET VERGROOTGLAS IN VISTA GEBRUIKEN?

Vista bevat verschillende opties die het leven van mensen met een visuele handicap gemakkelijker moet maken. Een daarvan is het Vergrootglas. Dat vergroot een deel van het scherm, alsof je er met een vergrootglas op zou kijken, zodat het gemakkelijker is om teksten te lezen.
Je opent het Vergrootglas via Start / alle programma's, accessoires, toegankelijkheid, vergrootglas. Dat opent het dialoogvenster voor het Vergrootglas. Wanneer je nu je muis over het scherm beweegt, zal een deel van het scherm uitvergroot worden. In het dialoogvenster kan je de graad van vergroting bepalen. Tevens kan je kiezen of het vergrootglas je cursor moet volgen, je toetsaanslagen, of het bewerken van teksten moet volgen.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/05/15/use-vistas-magnifier/

HOE KOM JE TE WETEN WELKE LETTERTYPES ER OP JOUW COMPUTER STAAN?
Een lettertype is zo belangrijk - het lettertype dat je gebruikt voor je brieven of voor je website is als het ware je visitekaartje. Een gewone "courier new" geeft aan dat je er eigenlijk niet om geeft. Gebruik je "arial" of "verdana", dan toon je aan dat je toch wel op de hoogte bente van de nieuwste trends. Maar maak je gebruik van "Comic Sans MS", dan heb je er in vele kringen gelegen....
Maar hoe kom je te weten welke lettertypes er op jouw computer staan? Daarvoor kan een programma zoals Font Picker wel helpen. Deze tool toont welke lettertypes je hebt, en maakt het gemakkelijker om te kiezen welk type het beste geschikt is voor een bepaald project. En als je een bepaald lettertype echt niet mooi vindt, dan kan je dat gewoon van je computer verwijderen, door op de X te klikken naast de vermelding.
http://www.richardsprojects.co.uk/products/font-picker/

TIPS VOOR WEBWERKERS: VERFRAAI JOUW WEBSITE DOOR AFGERONDE HOEKEN TE GEBRUIKEN!
Bepaalde website-ontwerpen en -onderwerpen vragen om specifieke kleuren en vormen. Zo zal een website over barbiepoppen vaak overwegend roze van kleur zijn en heeft een site over bijvoorbeeld slapen of ontspanning meestal zachte kleuren en geen hoekige vormen.
Daardoor kan het voorkomen dat je, als je afbeeldingen met een kader eromheen wilt plaatsen, niet de standaard rechthoeken wilt hebben. Het aanzien van zo'n kader kun je echter aanzienlijk veranderen door de hoeken rond te maken!
Maar ook tabs, knoppen, inputvelden voor een formulier enzovoort kun je mooie ronde hoeken geven. Dit artikel gaat over een website waarmee je kaders kunt maken met afgeronde hoeken: roundedcornr.com.
Op deze website kun je heel simpel blokjes met ronde hoeken voor je website maken. Bij het openen van de website zie je gelijk al diverse voorbeelden staan.
Als we nu eens gaan kijken naar het 'RoundedCornr with Border'-voorbeeld op de website. In dit voorbeeld wordt er een blok gemaakt met ronde hoeken en een rand van 4 pixels breed. Klikken we nu op 'Create RoundedCornr' dan krijgen we als eerste het resultaat te zien. Daarna wordt de HTML-code getoond. Die kun je kopiŽren en vervolgens op de gewenste plaats binnen je site plakken. De voorbeeldtekst tussen de < p> en de < /p> tag vervang je dan door je eigen tekst.
Maakt je site al gebruik van een CSS-bestand, dan kun je de getoonde CSS kopiŽren en vervolgens binnen je CSS-bestand plakken. Je kunt ook een nieuw CSS-bestand aanmaken en daarin de code kopiŽren of je voegt het toe tussen style-tags (< style>< /style>) aan de pagina waarop je het blokje gaat plaatsen.
Ten slotte sla je de plaatjes op die door deze website zijn gegenereerd op basis van de door jou ingevulde waarden. Die plaatjes zijn dus de basis voor het blok met de ronde hoeken. Bij dit voorbeeld kun je geen breedte van het blok ingeven. De breedte past zich aan aan de breedte van de tekst. Echter, zoals in het voorbeeld al wordt weergegeven mag het blok niet breder worden dan 1024 pixels. In de meeste gevallen zal dat ook niet gebeuren. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de hoogte, alleen mag deze niet hoger dan 600 pixels worden.
Bij het 'Single RoundedCornr Image'-voorbeeld kun je wel een breedte en hoogte opgeven. Hier wordt dan ook slechts één plaatje gegeneerd dat je kunt downloaden. In het voorgaande voorbeeld kwam dit aantal op 5. In dit voorbeeld kun je voornamelijk tabbladen, achtergronden voor inputvelden en knoppen genereren. Het beste dat je kunt doen is gewoon wat gaan spelen met de instellingen en kijken of je leuke blokjes kunt maken die je op je site kunt toepassen. (Via Sjeef)
Jeroen Hoekstra, Alphamega Hosting
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

HOE KOM JE JE IP ADRES TE WETEN?
Soms kan het handig zijn om te weten wat het IP adres is dat jij nu bezit. Dat nummer wordt je namelijk toegekend door jouw provider, en kan dus per sessie verschillen.
Hoe kom je dit nummer te weten? In Windows XP of Vista ga je naar de commandoprompt:
- Klik Start, en dan Run, tik in "cmd" en druk op Enter om de commandoprompt te openen.
- Hier tik je dan in: ipconfig /all
- Je IP adres verschijnt nu.
- WIl je deze informatie naar een tekstbestand sturen, tik dan in: ipconfig /all>c:\ip.txt
- Dit plaatst het bestand "ip.txt" in de root van je pc.

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


ORBIT DOWNLOADER
Windows NT/2000/2003/XP/Vista - 2,19 MB - freeware
Of het nu gaat om muziek, video's of programma's: deze gratis downloader helpt je om alles snel en efficiŽnt te downloaden. Ook streams zoals van Pandora, MySpace of IMEEM kunnen gedownload worden, en zelfs video's in Flash van bij YouTube of Google Video. Deze sofware is in het Engels te vinden (kijk bij View / Language) (Bron: Wim W)
http://www.pcwelt.de/downloads/browser_netz/internet-tools/85619/orbit_downloader/index.html

DRIVER MAGICIAN LITE

Windows All - 1,56 MB - freeware (Engels)
Handig: deze software speurt eerst de hardware af van je computer, kijkt dan naar de bijhorende drivers, en maakt er een backup van, zodat je bij problemen al deze drivers toch bij de hand hebt. De tool maakt een onderscheid tussen de drivers die al in Windows vervat zitten, en de externe drivers. (Bron: Wim W)
http://www.pcwelt.de/downloads/tools_utilities/system-utilities/169661/driver_magician_lite/index.html

MEDIAINFO
Windows all - 1,73 MB - freeware (Engels)
Dit progje geeft je technische en tag informatie over een audio of videobestand op je computer, zoals titel, auteur, codec, tekst, hoofdstukken, enz. Hierdoor kom je te weten waarom een bepaald bestand niet speelt, welke codec je ervoor nodig hebt. Je kan de informatie ook exporteren als txt, csv, html... (Bron: Wim W)
http://www.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Other-VIDEO-Tools/MediaInfo.shtml

GLARY UTILITIES

Windows 2000/XP/Vista - 5,73 MB - freeware (Engels)
Dit gratis progje ruimt je harde schijf op en verwijdert overbodige gegevens. Hij kan ook je Windows register terug in topvorm brengen, door verouderde of foutieve gegevens daar te verwijderen. Je kan het progje ook gebruiken om de programma's die mee opgestart worden bij het opstarten van je computer te controleren en de ongewenste programma's te blokkeren. En tot slot kan je ook je surfsporen bij IE en Firefox hiermee wissen. Kortom: een Zwitsers mes onder de programma's! (Bron: Wim W)
http://www.glaryutilities.com/builds.html

SCREENSHOT CAPTOR
Windows all - 8,7 MB - Freeware (Engels)
Je kan natuurlijk een schermafdruk maken met de toets Printscreen, en dan dat beeld oproepen in je beeldbewerker met Ctrl+V. Maar het kan gemakkelijker, met dit freeware progje. Je kan namelijk inzoomen, en met klikken en slepen meteen in andere toepassingen overnemen. In deze nieuwe versie kan je o.a. schermafdrukken maken van beelden die groter zijn dan het huidige scherm. (Bron: Wim W)
http://www.pcwelt.de/downloads/grafik_video/bildbearbeitung/71476/screenshot_captor/index.html

ESSENTIALPIM FREE
Windows All - 3,28 MB - freeware (Engels)
Deze Personal Information Manager bevat een kalender, to-do lijstje, plaats voor notities, en een databank voor contacten en adressen. Er bestaat ook een versie van deze software die je kan meenemen op een USB stick, en dus overal kan gebruiken, de EssentialPIM Portable.(Bron: Wim W)
http://www.pcwelt.de/downloads/office/office/107279/essentialpim_free/index.html
http://www.pcwelt.de/downloads/office/office/96084/essentialpim_portable/index.html

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: WEBCAM TIMERSHOT
Windows - freeware - 610k
Deze Powertoy maakt op bepaalde tussenperiodes een foto van de op jouw computer aangesloten webcam, en bewaart die op de plaats die jij aanduidt.
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/TimershotPowertoySetup.exe

FLICKRDOWN: AL JE FOTO'S DOWNLOADEN
Windows - freeware
Je hebt na een tijdje heel wat foto's overgezet naar Flickr. En vaak stuur je foto's vanop een kaart via een of andere computer naar je Flickr account. Gevolg: je hebt die foto's wel op Flickr, maar niet op je eigen pc. Wat toch niet zo'n geode situatie is, want wat als er iets fout loopt bij Flickr?
Met dit progje kan je alle foto's in Flickr in één klap downloaden. Je moet wel .NET 2.0 runtime aan boord hebben.
http://www.greggman.com/pages/flickrdown.htm

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: TOTAL RECALL VOOR SYMBIAN S60 SMARTPHONES
Symbian OS - adware
Deze software is gratis, maar je moet wel advertenties slikken: hoe meer advertenties, hoe meer bonuspunten, en hoe meer extra onderdelen van de software je kan gebruiken.
Met deze software wordt je smartphone een dictafoon. Je kan telefoongesprekken opnemen en die dan per Bluetooth, infrarood of e-mail verzenden. Het programma zou volgens de makers weinig systeembronnen in beslag nemen.
http://www.pcwelt.de/downloads/handy_pda/198189/total_recall/index.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: BURN
MacOS - 17?5 MB - freeware
Met deze software kan je, zoals de naam het overduidelijk aangeeft, data branden vanop je Mac OS. Je kan zowel data, muziek als videobestanden branden, doch enkel naar cd en dvd.
http://www.chip.de/downloads/Burn_36661752.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Een nieuwe lente en een nieuw geluid.
Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit.
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht.
In een oud stadje langs de watergracht.

Herman Gorter. Nederlands dichter