Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 28/5/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 601 van 23/5/2009

Gegroet lezer,

Ergens hebben wij een misrekening gemaakt. Wij hadden de indruk dat onze lezers stonden te springen om meer interactiviteit, dat zij massaal gebruik zouden maken van de mogelijkheid om op artikels te reageren. Toen verleden week de nieuwe versie van de site gelanceerd werd, zaten wij dan ook vol spanning te wachten op de reacties, en hoopten wij maar dat we niet overstelpt zouden raken met reacties.

We zaten dus aan het scherm gekluisterd, om in te grijpen indien het nodig mocht blijken. Maar die reacties bleven uit. Zijn er al voldoende mogelijkheden op het internet waar de lezer zijn hart kan luchten? Blijkbaar wel.

In elk geval: de mogelijkheid tot interactie is er, en ze blijft bestaan - we zijn er best trots op.

Reageren of niet, wij hopen dat je veel leesplezier beleeft bij het doornemen van dit nummer. Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
WOLFRAM ALPHA: EEN KENNISMAKING - EN EEN WOORD VOORAF

Voor onze lezers van de dagelijkse nieuwsbrief willen wij even melden dat de website van Netties vernieuwd is. Voortaan kan je op de website op elk artikel reageren, en reageren op de commentaren van andere lezers. Lees je in deze dagelijkse nieuwsbrief iets waarover jij een commentaar kwijt wil, ga dan gewoon naar onze site (www.netties.be) en geef je commentaar. Doen!
En dan nu over naar de dagorde. De nieuwe zoekmachine Wolfram Alpha is uit bèta, en je kan hem nu zelf testen. Maar dan moet je wel Engels praten. De zoekmachine reageert immers "intelligent" op jouw zoekopdrachten, en tracht dus zelf antwoorden te zoeken op het web, in plaats van gewoon woorden te zoeken in de pagina's die geïndexeerd werden.
Begin dus niet meteen met Nederlandstalige woorden in te vullen, want die taal spreekt WolframAlpha (die we voor het gemak vanaf nu WA zullen noemen) niet. Een zoektocht naar Hoorspel of lobotomie geeft geen resultaat. Bij lobotomie vraagt hij of we misschien anatomie bedoelden?
Dan maar met wat namen geprobeerd. Van George Duke weet WA al wat meer: dat het een jazzmuzikant is, geboren in 1946. Geen verwijzing naar de muziek die hij maakte. Bij Einstein veronderstelt WA correct dat het een persoon is. Maar buiten zijn volledige naam, geboorte- en sterfdatum geen enkele informatie over de relativiteitstheorie.
Blijkbaar zijn wij niet goed bezig, want het kan toch niet dat deze zoekmachine, die op voorhand zoveel lof toegezwaaid kreeg, zo weinig kan? Dan maar eens gaan kijken naar de screencast die de mogelijkheden van WA uitlegt. En dan begint het te dagen dat je bij WA andere opdrachten moet invoeren.
Zo kan je bijvoorbeeld (uiteraard in het Engels) vragen om de bevolking van Brussel en Antwerpen te vergelijken. Dat doe je door "population brussels antwerp" in te voeren. En dan krijg je beide getallen. Maar je krijgt meer, bij "relative values" ook nog eens de vergelijking dat Brussel 121,6% groter is dan Antwerpen. Bovenaan zien je bovenaan ook een vakje "input interpretation", waarin de zoekmachine uitlegt wat hij eigenlijk aan het doen is: Antwerp / Brussels City population - hij heeft dus begrepen dat het om steden gaat. En omdat hij aan ons IP nummer kan zien dat we uit BelgiŽ komen, heeft hij geraden dat wij twee Belgische steden bedoelen, en niet de stad Antwerp in New York of Ohio of de stad Brussels in US of Canada) (nooit geweten dat daar ook een Antwerp en Brussels waren!)
Een ander voorbeeld. Geef je "AIDS" in als zoekterm, dan interpreteert WA dit als HIV/AIDS, en geeft de sterftecijfers voor BelgiŽ (79 doden per jaar) en wereldwijd (2,917 miljoen doden per jaar, een cijfer om van te duizelen...). Je ziet het: onze Wolfram is echt niet dom...
Maar test WOlfram zelf eens uit, nadat je de demo bekeken hebt. Toch nog even iets opmerkelijks meegeven: de resultaten van de zoekopdracht kan je niet meteen als tekst kopiŽren. Je moet eerst de titel van de rubriek aanklikken, waarna er een pop-up te voorschijn komt met daarin de kopieerbare tekst.
De demo vind je op de eerste link, de vele discussies over de nieuwe zoekmachine op de tweede link, en de derde link verwijst uiteraard naar de zoekmachine zelf.
http://www13.wolframalpha.com/screencast/introducingwolframalpha.html
http://www.techmeme.com/090517/p3#a090517p3
http://www.wolframalpha.com/

TED NU OOK VERTAALD
Ken je TED? Dat staat voor Technology, Entertainment, Design. Sinds 1984 probeert TED mensen uit de werelden van technologie, amusement en ontwerp bijeen te brengen op een jaarlijkse conferentie. Daar kunnen dan de meest fascinerende denkers de lezing van hun leven geven, alleen: ze moeten het wel doen in 18 minuten tijd. Heel wat grote namen hebben in die korte tijdspanne al hun ideeŽn uiteengezet, waaronder Bill Gates, Philippe Starck, Bono, Isabel Allende.
Dankzij de zegeningen van het internet kan je die lezingen ook online terug bekijken, volledig gratis. Deze dienstverlening werd nu nog verder uitgebreid: vrijwilligers uit de hele wereld vertalen nu de lezingen volgens een open source systeem. Daardoor komt er een interactieve transcriptie tot stand met tijdcodering, in meerdere talen. Je kan op een tekstfragment klikken, en rechtstreeks naar dit tijdstip in de video gaan, waardoor de inhoud van de video ook geïndexeerd kan worden door de zoekmachines.
Een mooi initiatief. Wie zei daar nog dat het internet enkel staat voor platte commercie?
http://www.ted.com/
http://www.ted.com/index.php/OpenTranslationProject

NIEUWE WOORDJES LEREN: TWEURTOCHT
Een leuk ideetje: een schattenjacht via Twitter. Dat heet dan een Tweurtocht - en op 10 juni zal in Nederland voor het eerst zo'n Tweurtocht georganiseerd worden.
Nu lijkt ons de "schat" in dit geval niet echt van goud is. Het gaat namelijk om het vinden van de organisator van deze Tweurtocht, gewichtsconsulent Romano Sandee. Vind je die, dan maak je kans (dus niet: krijg je!) op een dagarrangement voor 2 personen in de Thermen Beauty Group, waar je dan een dag lang in de watten gelegd wordt.
Maar het idee lijkt ons wel erg goed gevonden, en wij kunnen ons indenken dat er in de toekomst nog veel meer twitter-speurtochten gehouden zullen worden, waarbij de aanwijzigingen via Twitter doorgestuurd worden. Erg leuk: je kan gaandeweg ook contact leggen met de andere speurders (het is immers een fysieke speurtocht, je moet ter plaatse gaan) en wie weet maak je zo wel nieuwe vrienden!
Wie organiseert voor ons een Netties-Tweurtocht? Geert misschien?
http://www.twitter.com/tweurtocht

NOG EEN NIEUWE ZOEKER: NEWSSIFT
Gisteren hadden wij het over WolframAlpha, de met veel ophef aangekondigde "Google Killer". Google "killen" zal hij nu niet meteen doen, want daarvoor is de zoekmethode en de resultaten veel te veel toegespitst op wetenschappen. Maar Wolfram heeft zijn verdiensten, en hij zal wel zijn plaatsje veroveren in het zoeklandschap.
Een andere zoeker die ook een plaats verdient aan het zoekfirmament, is Newssift, de semantische zoekmachine voor zakelijk nieuws, die uitgebracht werd door The Financial TImes. Deze zoekmachine indexeert duizenden nieuwsbronnen wereldwijd, en heeft miljoenen artikels in zijn database.
Je kan hier bijvoorbeeld cijfers opvragen over de koersen, aandelen, enz. Je kan bovendien aangeven of een bepaald trefwoord een zakelijk onderwerp is, een organisatie, een plaats, een persoon, of een thema. Een voorbeeld: geef het zoekwoord "ads" (advertenties) in en kies uit de optie "Business Topic" de rubriek "Performance Metrics" (cijfers over de prestaties). En als plaats kies je dan Europa.
Nu krijg je een lijst met artikels over advertenties, wat de trends zijn, enz. Je kan ook de zoekresultaten verfijnen - je kan laten rangschikken op relevantie en op datum.
Een interessante zoeker, die vooral mensen die een achtergrond zoeken bij een artikel interesseren zal.
http://www.newssift.com
http://www.altsearchengines.com/2009/04/29/fts-newssift-finally-exposes-the-power-of-metadata/

ZIJN JOUW "GEHEIME VRAGEN" TE GEMAKKELIJK?
Uit onderzoek blijkt dat de antwoorden op de "geheime vragen" die gesteld worden, om een verloren of vergeten paswoord terug te krijgen, te gemakkelijk gevonden kunnen worden.
Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je bent het paswoord kwijt voor een bepaalde site of dienst. Dan kan je vragen dat je paswoord opgestuurd wordt, maar als controle zal de dienst dan een bepaalde "geheime" vraag stellen, waarop zogezegd jij alleen het antwoord kent. Dat is dan een vraag die jij, toen je je voor het eerst aanmeldde voor deze dienst, gekozen hebt uit het rijtje. Je kon dan kiezen uit vragen zoals "Wat is de meisjesnaam van je moeder", of "wat is de naam van je favoriete huisdier".
Maar in deze tijd van sociale netwerken, waarin we heel wat informatie over onszelf zomaar open en bloot op het internet zetten, zijn die antwoorden uiteraard veel te gemakkelijk te achterhalen. En hackers maken daar maar al te dankbaar gebruik van om zich de toegang tot jouw account toe te eigenen. Dat overkwam ene Brian Green, een fervente gamer, die moest vaststellen dat iemand anders zijn moeizaam opgespaarde virtuele spullen in de virtuele wereld van World of Warcraft verkocht had. En het overkwam senator Sarah Palin in september 2008, toen hackers de naam van de stad gebruikten waar Palin en haar echtgenoot elkaar voor het eerst ontmoet hadden, om toegang te krijgen tot haar Yahoo account.
Met andere woorden: deze "geheime vragen" zijn helemaal niet geheim meer, en helpen helemaal niet om de identiteit van iemand vast te stellen, wanneer die vraagt om toezending van het paswoord.
Een interessant artikel daarover bij Technology Review.
http://www.technologyreview.com/web/22662/

SCRIBD OPENT ONLINE WINKELTJE

Nog nooit van Scribd gehoord? Dat is eigenlijk de YouTube voor documenten: je kan hier documenten uploaden en delen met anderen via een gewone link op je website, exact op dezelfde simpele manier als bij YouTube. Verschillende waarnemers hebben ondertussen al bedenkingen geuit tegenover de site, omdat op deze manier teksten, zelfs hele boeken, gemakkelijk gepirateerd zouden kunnen worden.
Scribd wil nu auteurs de kans geven om zelf hun werken via Scribd te verkopen. Zij kunnen hun eigen prijs bepalen voor hun werk, en daarvan 80% behouden - 20% gaat dus naar Scribd. De auteur kan ook bepalen of zij hun tekst willen versleutelen met beveiligingssoftware tegen piraterij. Maar zij kunnen hun documenten ook publiceren in onbeschermde PDF's, waardoor die ook gelezen kunnen worden op de Amazon Kindle of andere mobiele toestellen - er zou met name een app komen voor de iPhone.
Scribd hoopt hiermee een alternatief te kunnen bieden voor Amazon met zijn Kindle. In de VS is dat de sterkste speler aan het worden op vlak van het e-boek. Amazon bepaalt daar zelf de prijs voor e-boeken, en houdt een groot percentage van de verkoopsom voor zichzelf bij verschillende titels.
Scribd wil trouwens zelf iets doen aan de piraterij die geschiedt via de site: het legt een database aan van auteursrechtelijk beschermde werken, en zal die gebruiken om documenten te filteren. Wanneer een uitgever deelneemt aan de Scribd winkel, zal zijn boek automatisch toegevoegd worden aan de database - wat wij toch een beetje chantage vinden van Scribd, niet?
http://www.nytimes.com/2009/05/18/technology/start-ups/18download.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
http://www.scribd.com/

KRANTENUITGEVERS BLAZEN WARM EN KOUD TEGEN GOOGLE
Je moet maar kunnen volgen. Enerzijds zijn de krantenuitgevers boos op Google, omdat die nu ook advertenties zal plaatsen bij de krantenkoppen en samenvattingen van artikels die, vaak samen met een foto van dat artikel, in Google News opgesomd worden. Maar anderzijds sluiten zij een akkoord met Google om zelf advertenties voor Adwords te gaan verkopen in BelgiŽ.
Hoe dat mogelijk is? Tja, dat is omdat tegenwoordig de krant veel meer aandacht heeft voor de advertenties die zij op het web verkopen kan. Waar vroeger beroep gedaan werd op een externe regie die ervoor moest zorgen dat de advertentieruimte op de pagina ingevuld wordt, hebben verschillende krantengroepen nu een eigen Media-regie, die zelf de advertenties verkoopt.
Roularta Media Group heeft nu aangekondigd dat het regionale advertenties wil ontwikkelen: het wil Google Adwords verkopen aan lokale en regionale adverteerders in BelgiŽ. Dat zijn de advertenties die verschijnen op de ruimte die een webmaster daarvoor voorbehouden heeft op zijn pagina, en die beantwoorden aan een bepaald trefwoord. Met andere woorden: de advertenties worden afgestemd op de trefwoorden in de teksten. Ook Netties zelf plaatst zo'n trefwoord-advertenties van Google's Adwords op haar pagina.
Wat Roularta nu dus probeert te doen is om (regionale) reclame te ronselen, om te kunnen plaatsen op advertentieruimten op haar verschillende sites. Wat ons toch bevreemdt - die reclame moet immers leiden naar een website, en de meeste sites hebben toch een webmaster. Zelfs voor de kleinste websites is het erg gemakkelijk om in het Google Adwords programma te stappen, en trefwoorden aan te kopen om advertenties te plaatsen, zodat het project van Roularta in onze ogen weinig kans op slagen heeft. Maar misschien zien wij het verkeerd...
In elk geval wilden wij met dit artikel de dubbelzinnige houding van sommige krantenuitgevers aantonen, die enerzijds Google vervloeken om de manier waarop die, volgens sommigen, rijk wordt met de content van anderen, en zich met hand en tand verzetten tegen het indexeren van hun content, en anderzijds graag met Google samenwerken als het gaat om de verkoop van advertenties...
http://www.trends.be/nl/economie/bedrijven/4-222-53577/roularta-sluit-strategische-overeenkomst-met-google.html#
http://www.nuzakelijk.nl/20090518/e-business/krantenuitgevers-woest-op-google-news

GOOGLE DOET HET MET EEN DRIEWIELERTJE
Het is eigenlijk wel lachwekkend: in deze tijd van high tech maakt Google gebruik van een driewielertje om beelden te maken voor Google Maps.
Uiteraard niet overal hoor - de meeste beelden worden geschoten met de speciale bestelwagens waarop de camera's gemonteerd zijn. Maar voor moeilijke plekken wordt een driewielertje gebruikt, een simpele fiets die door een arme zwoegende Google werknemer doorheen straten getrapt wordt die moeilijk te bereiken zijn door de bestelwagen: te smalle straten, achteraf straatjes, straten die verboden terrein zijn voor auto's, enzovoort.
Bij PC World vind je een leuke reportage over deze driewieler, en de man die hem besturen moet. Uit deze reportage leer je bijvoorbeeld ook dat de meeste beelden 's ochtends vroeg gemaakt worden, vooraleer de meeste toeristen op pad gaan, en het uitzicht belemmeren.
http://www.pcworld.com/article/165065-4/google_street_views_takes_to_a_tricycle.html

WET HADOPI: ISP'S VRAGEN EEN TEGENGEBAAR
We hadden het in de afgelopen weken al vaker over de wet Hadopi, de wet op de drie waarschuwingen: wie betrapt wordt op het illegaal downloaden van bestanden, krijgt een waarschuwing. Na drie waarschuwingen wordt dan de toegang tot het internet afgesloten.
Dat is weliswaar een wet die enkel in Frankrijk gestemd werd, maar onder druk van de platen- en filmlobby gaan er stemmen op om deze wet ook in de rest van Europa in te voeren. Daarom dat wij de evoluties rond deze wet van nabij opvolgen - het gaat naar onze mening niet op dat de toegang tot het internet, een van de belangrijkste media in deze eeuw, een van de belangrijkste bronnen van informatie voor de moderne burger, ontzegd wordt omwille van wetten op auteursrechten die misschien wel eens herzien zouden mogen worden.
Welnu, de Franse operatoren willen ook hun zegje hebben over deze wet, nu zij in de Franse Assemblée gestemd werd. Aan de wet zit namelijk ook een financiŽle kant. Het kost de providers immers geld om de nodige maatregelen te nemen om de identificatie van de downloaders, het versturen van de waarschuwingen, het ontplooien van de schorsingsprocedure, het opmaken en beheren van lijsten met geschorste internauten (en die uitwisselen met de andere providers).
Die kosten zouden door de Franse overheid gedragen moeten worden - maar dan moeten ze wel eerst begroot worden. Daar gaat wat tijd overheen, en de ISP's menen dan ook dat zij nog niet meteen in staat zijn om de maatregelen van vandaag op morgen in te voeren.
Er is trouwens nog een probleem. Net als bij ons in Vlaanderen, zijn er in Frankrijk providers die verschillende diensten aanbieden via de kabel of de koperlijn: telefonie, internet, tv. Bij de wet Hadopi moet enkel internet afgesloten worden, en dat vraagt dus weeral wat technische ingrepen.
En, als kers op de taart, deze bemerking: de vereniging van Franse ISP's vraagt ook dat de culturele industrie herinnerd wordt aan haar verplichtingen, die ook in de wet Hadopi vervat zijn, namelijk om een "wettelijk aanbod van muziek en film te brengen dat aantrekkelijker is dan wat nu beschikbaar is via legale download, dat wil dus zeggen aantrekkelijker qua prijs, kwaliteit, gamma van het aanbod, termijn waarop het beschikbaar is, en gemakkelijk te downloaden en te gebruiken". Zo, Dat mag ook even gezegd worden!
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/39120/hadopi---les-operateurs-veulent-relancer-le-debat.shtml

MET PAASEITJES APPLE OM DE TUIN LEIDEN
We hebben het er al eerder over gehad: Apple houdt een stricte controle over wat er in de App Store verkocht mag worden en wat niet. Toch bestaat er een methode om de Apple controleurs om de tuin te leiden: Paaseieren of Easter Eggs.
Dat Apple die controle uitvoert krijgt veel kritiek, vooral omdat er niet echt een lijn zit in die beslissingen, wat dan weer zorgt voor onzekerheid bij de programmeurs. Apple weigerde een hele tijd om een app toe te laten waarmee je podcasts op de iPhone kon beluisteren - het feit dat dit een functie is die door iTunes gedaan wordt, en dat deze app dus concurrentie was, zou daar wel eens mee te maken kunnen hebben, zo beweren kwatongen. En dan was er die andere app die door Apple geweigerd werd, van Jelle Prins, waarbij de woorden van songs in jouw muziekbibliotheek getoond worden op je iPod getoond wordt - niet omwille van de auteursrechten, maar wel omdat er ongekuiste taal in gebruikt werd. Nadat de man een filter op bepaalde woorden inbouwde in zijn software, werd de app toch toegelaten.
Maar programmeurs zijn vindingrijk. En onze Prins bouwde een Easter Egg in zijn app, waardoor de gebruikers de "vieze" woorden toch nog te zien kregen, als zij dat wilden. Maar is dat dan niet gevaarlijk, die Easter Eggs? Wil dat dan niet zeggen dat programmeurs achterpoortjes in hun software kunnen inbouwen?
Een interessant artikel daarover bij Wired.
http://www.wired.com/gadgetlab/2009/05/appstoreeasteregg/

GOOGLE ZOEKRESULTATEN STEEDS VAKER VERGIFTIGD MET MALWARE
CERT waarschuwt: een nieuwe golf van malware aanvallen maakt furore op het web. Hierbij worden de zoekresultaten van Google doorspekt met links die naar sites verwijzen waarop malware te vinden is.
Wat wil het geval? Duizenden legitieme websites zouden besmet zijn door deze malware. Kom je op zo'n site, dan zal de malware gebruik maken van fouten in de software van Adobe. Daarna wordt een malware programma geïnstalleerd op de machines van de slachtoffers, die er dan vandoor gaat met de FTP gegevens van het slachtoffer. Met die gegevens worden dan weer andere machines besmet. Bovendien wordt de browser weggekaapt, en worden de resultaten van de zoekopdrachten bij Google vervangen door links die de makers van de malware zelf uitgezocht hebben.
In de afgelopen weken is het aantal sites dat de malware serveert dramatisch toegenomen. Nu zijn dat er al meer dan 3.000, tegenover 800 een week geleden.
Hoe je je ertegen wapenen? Wel, het recept is hetzelfde als voor al die vele, vele andere malware en virussen die de ronde doen op het internet: je systeem up to date houden, en de automatische updates in je computer activeren - niet alleen voor Windows zelf, maar ook voor PDF of Flash bestanden.
http://www.networkworld.com/news/2009/051909-web-attack-that-poisons-google.html?netht=rn_051909&nladname=051909dailynewspmal

TWITTER IDEAAL RECLAMEBORD VOOR WINKEL OM DE HOEK - SLECHT VOOR DE GEWONE INTERNAUT?
Bij Advertising Age kan je een hoera-verhaal lezen over hoe Twitter goud waard is voor de kruidenier om de hoek, de plaatselijke winkelier: een plaatselijke pizza-zaak, Naked Pizza uit New Orleans, heeft ervoor gekozen om aan werving te doen via Twitter en lanceerde een aanbieding die enkel via twitter beschikbaar was. Bovendien heeft het de reacties aan de kassa nauwgezet opgevolgd: bij elk telefoontje, elke bestelling werd nagegaan waarvandaan het kwam, en dat leidde al snel tot de conclusie: Twitter is een handig instrument voor reclame. Zodanig zelf dat de eigenaar van de pizzatent zijn nickname in Twitter op een groot neonbord vermeldde voor zijn restaurant.
Het hele verhaal lees je op onderstaande link. Wat ons bij dit verhaal interesseert is: heeft de gebruiker iets aan die advertenties, of is het enkel de zoveelste reclame die hij wil wegklikken? En bestaat het gevaar niet dat deze publicitaire toepassingen van Twitter de hele microblogging site zo veranderen dat zij niet meer leefbaar wordt voor de gewone internaut? Feit is dat het Twitter systeem gelukkig zo opgebouwd is dat je enkel berichten ontvangt van iemand die jou interesseert - dat in tegendeel tot het gewone mailsysteem, waarbij iedereen je mails kan sturen, iets wat ertoe geleid heeft dat e-mail zo goed als onbruikbaar geworden is als communicatie instrument...
http://adage.com/digital/article?article_id=136662
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ASUS EEE KEYBOARD: EEN COMPUTER IN EEN KLAVIER

Op de CeBIT Beurs 2009 was het een van de blikvangers, en binnenkort zal hij in de handel verkrijgbaar zijn: de Asus Eee Keyboard, een klavier dat een volledige pc herbergt, inbegrepen harde schijf. Gewoon oppakken, meenemen naar je werk, en daar aansluiten op het scherm. Heb je 's avonds gedaan, klaviertje meepakken, en terug weg. Handig, niet? En uiteraard is dit voor al wie gewoon vanuit zijn luie zetel zijn scherm bedienen wil om films, muziek enz. te bekijken hét ideale toestel!
Het klavier bevat een volledig QWERTY toetsenbord, met rechts daarvan een vijf inch groot aanraakscherm. Daarop kunnen dan naar behoefte verschillende controles ondergebracht worden, zoals de regeling van het geluid.
De klaviercomputer weegt ongeveer 900 gram, heeft USB en Audio aansluitingen, en ook een draadloze HDMI aansluiting, plus netwerkpoort en WLAN. Wat CPU betreft bevat het bakje een Intel Atom van 1,6 Ghz, 1 GB DDR2-RAM (iets te licht naar onze smaak) en een 32 of 64 GB SSD. Prijs: rond de 500 euro.
Nu nog een mini scherm om in de trein aan te sluiten, en we zijn vertrokken!
http://www.chip.de/news/Asus-Eee-Keyboard-Tastatur-PC-erscheint-im-Juni_36498387.html
http://gizmodo.com/5124985/eee-keyboard-an-entire-touchscreen-home-theater-pc

STREEPJESCODE SCANNEN MET DE ANDROID
Dankzij het internet is het gemakkelijk te weten wat de laagste prijs is voor een bepaald product. En dankzij het mobiele internet, internet op het mobieltje dus, kan je gewoon in de winkel prijzen vergelijken via het internet.
Dat is nog gemakkelijker wanneer je de streepjescode van een product kan inscannen, in plaats van de specificaties (merk, type, specificaties...) te moeten invoeren. Gewoon een foto nemen met de ingebouwde camera van je mobieltje, en dan op zoek naar de beste prijs.
Google, dat zelf ook een site heeft om producten te vergelijken, heeft deze barcode scan methode nu ook ingevoerd voor de Android. Alles wat daarvoor nodig is, is een speciale app die je gratis kan downloaden (en natuurlijk een Android mobieltje, maar dat zou je binnenkort op de Belgische markt kunnen vinden).
Uiteraard zijn er heel wat winkeliers die niet zo gelukkig zijn met deze evolutie. Er zijn al gevallen bekend van winkels waar mensen, die foto's nemen van producten, de deur gewezen wordt. Benieuwd hoe dit zal evolueren in de toekomst...
http://googlemobile.blogspot.com/2009/05/google-product-search-for-android-now.html
http://blog.searchenginewatch.com/090514-140807

FLOCK 2.5: NOG MEER OPTIES VOOR FACEBOOK EN TWITTER
De Flock browser is een heel goede browser - maar dan moet je wel een fervente gebruiker zijn van sociale netwerken zoals Facebook en Twitter. Nu is er een nieuwe versie uit. Wat heeft die te bieden?
Flock is, om te beginnen, een browser die eigenlijk op de gewone Mozilla gebaseerd is. Maar er werden verschillende tools aan toegevoegd die van deze browser een uitstekende dasbboard maken om je accounts bij de verschillende sociale netwerken te beheren, zoals Facebook, Twitter, MySpace, Flickr, YouTube.
Nieuw in deze versie is dat het gemakkelijk is om Twitter antwoorden (@jouwnaam) te bekijken in de zijbalk, dat je zoekopdrachten in Twitter kan bewaren, dat je vanuit die zijbalk verschillende acties kan doen in de netwerken, zoals antwoorden of op Twitter links klikken. Je kan ook Facebook chat meteen opstarten, of web content van de pagina die je bezoekt slepen naar het Facebook chat venstertje.
Er is ook een nieuwe tool, die FlockCast heet. Die zorgt ervoor dat wanneer je een tweet post, je MySpace status aanpost, een posting plaatst in je blog, of foto's naar je Flickr account plaatst, kan je op een button klikken, en dan worden deze acties meteen ook naar Facebook geplaatst.
http://www.flock.com/

MUISJES MET IETS EXTRA
Al wie een computer heeft, heeft allicht een muis. Voor de meesten is dat een gewoon nuttig instrument, maar voor anderen is het dat niet. Sommigen schenken heel veel aandacht aan die muis - misschien omdat zij gewoon letten op details, en willen dat de muis hun levensfilosofie weergeeft. Of omdat zij willen dat hun muis meer kan doen dan enkel klikken en scrollen, maar bijvoorbeeld superfast gamen, turbo scrollen, enz.
In deze reportage van PC World vind je enkele heel speciale muizen. Van de muis met ingebouwde verwarming, die ervoor zorgt dat je geen verkleumde handjes krijgt, de muis met het doorzichtige oppervlak en disco lichtjes binnenin, en de muis met strass voor de bling bling, tot de muis die je kan uitklappen tot een shooter voor je game, en de Zen mouse die volkomen rond is: het zijn stuk voor stuk aparte muizen. Sommigen zijn betaalbaar, maar anderen liggen toch iets boven onze portefeuille, zoals de Zen muis, die maar liefst 150 dollar kost.
Maar bekijk zelf de fotoreportage.
http://www.pcworld.com/article/164638-10/stylish_mice_a_gallery_of_bling_input_devices.html

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Het uitvallen van Google verleden week heeft een daling gehad van het internet verkeer met 5%
http://www.businessinsider.com/henry-blodget-googles-outage-caused-5-internet-traffic-decline-2009-5

*** Statistieken: Google verdient 210.000 dollar per personeelslid, Yahoo moet het doen met 32.000. Toch niet slecht...
http://www.marketingpilgrim.com/2009/05/perspective-google-earns-210k-per-person-yahoo-just-32k.html

*** Belgacom-arrest zet kleine operatoren in de kou
De 18de kamer van het Hof van Beroep van Brussel heeft het equivalent van een waterstofbom op de regulering van de Belgische telecomsector gegooid.
http://www.trends.be/nl/economie/bedrijven/4-222-53543/belgacom-arrest-zet-kleine-operatoren-in-de-kou-.html#

*** Roularta Media Group heeft een akkoord gesloten met Google om regionale "online advertising" te ontwikkelen in BelgiŽ. Dat maakte de uitgever maandag bekend.
http://www.trends.be/nl/economie/bedrijven/4-222-53577/roularta-sluit-strategische-overeenkomst-met-google.html

*** Mozilla start design wedstrijd voor een nieuw kleedje voor haar browser
http://www.chip.de/news/Mozilla-Design-Challenge-Das-Browsen-neu-erfinden_36534548.html

*** Nieuwe spamgolf prijst gezonde effecten van de açai-bes aan
http://www.symantec.com

*** Nvidia beschuldigt Intel van oneerlijke prijzen
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=FZDbz0K2u7ENHFYovLFFFw

*** In de VS is de Palm Pre, "weer" een iPhone Killer, vanaf 6 juni te verkrijgen. Europa moet nog wat wachten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090520001

*** KPN en Concentra nemen meerderheidsparticipatie in Mobile Vikings
http://messagent.roulartamail.be/optiext/optiextension.dll?ID=HlIIGY3qmB4ThUspcHZ899XlYk7+aQZvZEHCr2

*** F-Secure lanceert met F-Secure Online Backup een efficiŽnte en gebruiksvriendelijke oplossing om fotoís, muziekbestanden en andere digitale documenten veilig te bewaren
http://www.f-secure.com/en_EMEA/about-us/pressroom/olb/index.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTHE SUBMARINES
[pop] Vrolijke muziek van een band uit Los Angeles. Mooie samenzang, erg afwisselende ritmes. De muziek van de band kan je beluisteren op de MySpace site, en hun albums kan je aankopen bij iTunes.
http://www.myspace.com/thesubmarinesmusic
http://www.thesubmarines.com/

DELERIUM - ANGELICUS
[Ambiance/trance] Een heel hoge en heldere damesstem, die zingt tegen de achtergrond van synthesizers. Het is al meer gehoord, maar deze stem is echt wel prachtig. Van Delerium kan je bij MySpace de muziek in streaming beluisteren, of bij eMusic aankopen. Prachtige muziek, echt...
http://www.myspace.com/delerium
http://www.emusic.com/album/Delerium-The-Best-Of-MP3-Download/10868348.html

PEARLCODER
[jazz/ambiance/lounge] Relaxerende, coole muziek. Opnieuw synthesizers, met heel veel verschillende effecten. Knap gemaakt. Bij MySpace kan je verschillende stukken uit het album Illex in streaming beluisteren, bij eMusic het hele album aankopen. Wij waren alvast erg onder de indruk van TOy Story, dat begint met een erg delicaat melodietje.
http://www.emusic.com/album/Pearlcoder-Illex-MP3-Download/11458105.html
http://www.myspace.com/pearlcoder

LADYTRON
[electropop] Opnieuw electro, maar van een ander gehalte. Iets meer triomfantelijke muziek, heel knap opgebouwd, maar niet zo vrijblijvend, soms zelfs van een heel broeierige sfeer. Op de site van de band kan je bij "media" verschillende clips bekijken/beluisteren. De opnamen zijn erg verzorgd qua techniek. Het album is niet te verkrijgen voor download voor ons land.
http://ladytron.nettwerk.com/home


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Als wij in Nederland niet zulke zachte winters hadden,
zouden we de zomer zeker niet overleven.

- Eli Asser, Nederlandse tekstschrijver -


De nieuwe oogstEEN GROOT BESTAND VERSTUREN
Wil je een groter bestand (enkele megabytes groot) versturen, dan is e-mail niet zo handig. Veel providers weigeren trouwens om zulke grote bestanden als bijlage te aanvaarden. Gelukkig bestaan er verschillende online diensten waar je zulke grote bestanden kan deponeren zodat de anderen die (snel) kunnen downloaden.
In dit artikel vind je 11 van zulke diensten. Probeer ze maar eens uit!
[Taal: Engels]
http://www.smashingapps.com/2008/10/27/11-free-websites-to-send-and-recieve-large-files-quickly.html

DE BESTE BLOGS VOOR GRAFISCH DESIGN
Ben je geïnteresseerd in grafisch ontwerp? Dan zal je wellicht al verschillende blogs tegengekomen zijn die heel handige tips geven over design en de tools die je daarbij kunnen helpen. IN dit artikel vind je 20 zulke blogs, waarop je je dan via de RSS feed op kan abonneren en de nieuwste postings kan lezen.
[Taal: Engels]
http://creativenerds.co.uk/news/0-must-subscribe-graphic-design-blogs/

ALTERNATIEVE ZOEKER: TWEEPZ

Nog een zoeker voor Tweeter, de zoveelste, maar dit vinden wij toch wel een erg goede zoeker, omdat je er nieuwe mensen kan vinden om te volgen. Tweepz heeft immers veel heel veel functies: je kan zoeken op naam of locatie bijvoorbeeld, zodat je erg gemakkelijk Belgen of Nederlanders, of meer specifiek: uit jouw regio vinden kan.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://tweepz.com/

15 FIREFOX EXTENSIES VOOR WEBWERKERS
Nog een lijstje: hier vind je 15 extensies voor Firefox, die de webbouwer heel handig zal vinden. Aardvark, ColorZilla, CSS Validator, FirPHP... je begrijpt wat we bedoelen! (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10217887-2.html?part=rss&tag=feed&subj=Webware

GRATIS PROGRAMMEERBOEKEN

Wil je een programmeertaal leren? Dan zal je al wel ontdekt hebben dat de meeste boeken die je daarover in de handel vindt stukken van mensen kosten. Maar gelukkig is er het internet, en zijn er de e-boeken. Op deze site vind je een hele reeks boeken in digitale vorm die volledig gratis te downloaden zijn.
[Taal: Engels]
http://www.e-booksdirectory.com/programming.php#java

BEGINNEN MET PHP
En nu we toch bezig zijn over programmeren, dan kunnen wij jou deze site ook aanraden. Hier vind je links naar 25 sites die je kunnen helpen om met PHP te beginnen, zelfs al ken je er helemaal niets van. De sites zijn netjes ingedeeld: het downloaden en installeren van PHP, technieken en MySQL databases, uitdrukkingen, controles op beveiliging, enz. Een aanrader!
[Taal: Engels]
http://net.tutsplus.com/articles/web-roundups/25-resources-to-get-you-started-with-php-from-scratch/

EEN SPEELLIJST OF VIDEOLIJST INBOUWEN OP JE SITE
In dit artikel van Master New Media vind je een opsomming van de beste online diensten waar je een speellijstje kan aanmaken van je favoriete songs of video's, en dan dat lijstje inbouwen in jouw website of je profiel van een sociaal netwerk. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.masternewmedia.org/best-embeddable-online-video-widgets-and-playlist-creators-mini-guide/

FIXPICTURE: FOTO'S VERBETEREN
Heb je zelf geen beeldbewerker op je computer staan? Dan kan je gebruik maken van een van de vele online beeldbewerkers op het web. FixPicture bijvoorbeeld laat toe om een afbeelding te uploaden, dan het formaat te wijzigen, de afbeelding te draaien, en enkele effecten toe te voegen. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.fixpicture.org/index2.php?LANG=en

ALTERNATIEVE ZOEKER: SCOOPLER
Een nieuwe zoekmachine: zij is gespecialiseerd in het verzamelen en catalogeren van content die op het internet in real time verschijnt. De zoekmachines gaat voor haar informatie zoeken bij sites zoals Twitter, Flickr, Digg, Delicious en andere.
http://www.pandia.com/sew/1745-scoopler-real-time-search-for-social-content.html
http://www.scoopler.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: ALLES KAN BETER, EN NOG ANDERE

Je hoeft niet altijd YouTube af te schuimen om een rits heruitzendingen te bijken. Hier vind je alvast tal van fragmenten om je een deuk te lachen.
Gratis en voor niks![Lode V]
http://video.canvas.be/category/programmas/alles-kan-beter

VRIJDAG MULTIMEDIA: YOOOUUUTUUUBE.COM!
Deze site is echt te gek: je geeft hier het adres in van een YouTube filmpje, en je kan elk frame tegelijkertijd zien in plaats van het ene frame na het andere. Voorwaar een belevenis die je een andere kijk geeft op de film! Op de tweede link vind je adressen van YouTube filmpjes die internauten door deze mangel gehaald hebben en die volgens hen echt leuk zijn.
[Taal: Engels]
http://www.yooouuutuuube.com/
http://www.booooooom.com/2009/05/08/yooouuutuuubecom/

VRIJDAG MULTIMEDIA: OPTISCHE ILLUSIE
Deze website is gewijd aan een wedstrijd voor de beste optische illusie van het jaar. En je vindt er dan ook heel wat afbeeldingen die je op het verkeerde been zetten. Neem nu deze afbeelding. Wanneer je recht naar de vallende schijf kijkt, lijkt het of die in een mooie rechte vertikale lijn valt. Maar kijk je naar het blauwe fixatiepunt rechts boven, dan lijkt het alsof de schijf in een boog van 20 graden valt. Op de site valt er nog veel meer leuks te beleven!
[Taal: Engels]
http://illusioncontest.neuralcorrelate.com/2009/the-break-of-the-curveball/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Met HDR meer foto
Eerst was er zwart-witfotografie. Toen kwamen de kleuren. Daarna de digitale fotografie. En nu is er HDR.
http://www.ad.nl/multi-media/3230186/Met_HDR_meer_foto.html
- Leer muziek spelen
Als ouder wil je graag dat je kind een instrument leert spelen. Maar dochterlief wil alleen achter haar DS....
http://www.ad.nl/multi-media/games/3230449/Leer_muziek_spelen.html
- Wie is de slimste?
Digitale quizmaster Buzz heeft voor de fans weer een paar duizend nieuwe vragen bedacht voor Buzz: De Slimste van Nederland. Je speelt de quiz...
http://www.ad.nl/multi-media/games/3230190/Wie_is_de_slimste.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Een echte multimedia-router
Cisco-dochter Linksys komt met een router die extra geschikt is voor het streamen van audio en video over het thuisnetwerk.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26269
- Internet is onbetaalbaar
ING peilde het belang van internet in Nederland, en kwam tot de conclusie dat internet onbetaalbaar is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26266
- Cd's, dvd's en andere opslagmedia indexeren
InsideCAT is een programma dat je kunt gebruiken om de inhoud van al je cd's en andere opslagmedia te indexeren en in een database te zetten. Dit alles gebeurt helemaal automatisch.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26244


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Rol je keuken naar buiten: Indu+
De robuuste Indu+-trolleys laten zich overal polyvalent inzetten door hun modulaire aanpak: kookplaat, wok, grill, teppan yakiÖ nooit was het concept ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4256
- Time Machine voor pc-gebruikers
Seagate komt met een pc-alternatief voor Time Machine van Apple. De Replica maakt back-ups van de pc, zonder tussenkomst van de gebruiker.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4200
- BenQ levert betaalbare lcd-monitoren met 16:9 beeldformaat
De nieuwe G-serie 16:9 LCD monitoren van BenQ omvat 9 modellen variŽrend van 18,5 inch tot 24 inch. Met de G-serie is het voor de klant mogelijk om tegen een betaalbare prijs te genieten van 16:9 beeldformaat.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4183*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Verbod op minimumprijzen?
Dat is de vraag die zich in de Verenigde Staten stelt. Daar willen de vertegenwoordigers van de 'kleine' resellers op het internet de legislatuur over het verbod van producten onder een door de fabrikant vastgestelde prijs aanpassen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19939&style=99896
- Dun & Bradstreet lanceert faillietofniet.be
D&B, wereldmarktleider als leverancier van globale bedrijfsinformatie, lanceert een informatieve website. Wekelijks gingen er vanaf juli 2008 zowat 150 bedrijven failliet. Dat is verrassend veel. De website biedt de meest accurate informatie over wie in BelgiŽ vanaf juli 2008 failliet ging.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19933&style=99896
- Energy Star norm voor servers: nu al kritiek
Na verschillende maanden van voorbereiding is de Energy Star norm voor servers nu eindelijk beschikbaar. En kort na de release volgden al de eerste kritieken van de constructeurs.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19932&style=99896*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Oorlog mobiele besturingssystemen is begonnen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/gsm--pda/oorlog-mobiele-besturingssystemen-is-begonnen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- A decade of Combell
Hostingbedrijf Combell viert zijn tiende verjaardag. Maar 2009 is niet alleen een jubileumjaar voor Combell, het wordt ook een erg speciaal jaar voor het...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5506
- Dossier: CMS in de praktijk
'Het is soms een complex gegeven', dat horen we vaak als het over de CMS markt en de omringende sectoren gaat. Voor outsiders lijkt het inderdaad een complexe markt met veel spelers en verschillende soorten technologie. Eigenlijk valt dit best wel allemaal mee.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5483
- Zappware lanceert nieuw interactief format
Zappware, de Belgische specialist van interactieve digitale TV (iDTV)-diensten op diverse TV-platformen werd geselecteerd door de Pontes Group, een Belgisch idea-management software and services bedrijf, om een interactieve portal te leveren voor designmerken onder de naam "ICONTV". De dienst is gebaseerd op Zappware`s nieuwe iFormat voor catalogi "iCatalogue" en is beschikbaar op het digitale TV platform van Telenet.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5503

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Zwarte gordel slaat racist neerÖ
http://computertaal.info/2009/05/22/zwarte-gordel-slaat-racist-neer/
- Flash versus Silverlight
http://computertaal.info/2009/05/22/flash-versus-silverlight/
- Wij bestaan dankzij 200 mensen
http://computertaal.info/2009/05/22/wij-bestaan-dankzij-200-mensen/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Opvolger Blackberry Storm krijgt normaal capacitief touchscreen
14:32 - RIM gaat de opvolger van zijn Blackberry Storm van een gewoon capacitief touchscreen voorzien, zo blijkt uit een hands-on van elektronicawebsite Engadget met het nog onaangekondigde toestel. Zo'n scherm reageert al op lichte aanraking. »
http://tweakers.net/nieuws/60284/opvolger-blackberry-storm-krijgt-normaal-capacitief-touchscreen.html
- Warner biedt 33 miljoen dollar voor Midway Games
12:18 - Warner Bros. Interactive heeft een bod van 33 miljoen dollar op Midway Games uitgebracht. De rechtbank moet de overeenkomst nog goedkeuren, maar die wil dat er eerst een veiling wordt georganiseerd zodat ook andere partijen een kans krijgen. »
http://tweakers.net/nieuws/60280/warner-biedt-33-miljoen-dollar-voor-midway-games.html
- UPC erkent afknijpen usenetverkeer
Kabelaar UPC geeft op drukke netwerkmomenten bepaalde soorten traffic, waaronder MSN-, voip en gewoon http-verkeer, voorrang. In de praktijk betekent dit dat usenet- en p2p-verkeer voor het gevoel van gebruikers worden afgeknepen.
http://tweakers.net/nieuws/60274/upc-erkent-afknijpen-usenetverkeer.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTIP VISTA: ZOEKOPDRACHTEN BEWAREN
Maak je vaak gebruik van de Zoekfunctie in Vista, dan kan het interessant zijn om zoekopdrachten te bewaren, want dan worden alle zoekcriteria bewaard, en wordt het eenvoudiger om de resultaten terug op te halen.
Hiervoor open je gewoon via Start de Search, en tik je het woord in of het deel van een woord in het Search veld. Wanneer de zoekopdracht uitgevoerd is, klik je op Save Search, te vinden via File. Geef een naam aan deze zoekopdracht, en klik op Save.
Je kan de bewaarde resultaten nu te allen tijde terug oproepen door dit bestand op te roepen uit de Search map.

TIPS VOOR WEBWERKERS
Voor diegenen die werken met de HTML-editor HTML-Kit is er goed nieuws.
Wanneer je overweegt om over te stappen op de nieuwe uitgave - HTML-Kit Tools dan is er nu ook een documentatie in het Nederlands beschikbaar.
Je kunt deze documentatie vinden op: http://www.sjeef.eu/Nederlands/HKTools/Hoofdmenu/documentatie.html
Daarbij dient te worden opgemerkt dat net zoals voor HTML-Kit Tools geldt dat deze documentatie nog niet het eindstadium heeft bereikt.
Want HKTools is nog steeds een alfaversie, maar toch al goed bruikbaar.
En om je op weg te helpen is er nu dus ook documentatie voor de verschillende mogelijkheden die deze editor je kan bieden.
Mocht je nog niet van de editor HTML-Kit hebben gehoord dan kan kan je hem hier gratis downloaden: http://www.chami.com
De alfaversie van HTML-Kit Tools is alleen voor geregistreerde gebruikers beschikbaar.
Een Nederlandse versie kan daar tevens worden gedownload. [Sjeef]

VISTA: ZOEKOPRACHTEN BEWAREN
Maak je regelmatig gebruik van de zoekfunctie in VIsta, dan kan het handig zijn om de zoekopdracht te bewaren, inbegrepen alle zoekcriteria . Dan kan je deze zoekopdracht later terug oproepen.
Hoe doe je dat? Ga naar Search, en tik een woord of een gedeelte van een woord in het zoekvak in. Vul eventueel aan met bijkomende criteria. Wanneer de zoekopdracht uitgevoerd is, klik op de Save Search optie vanuit het Bestand menu. Geef een naam in voor deze opdracht.
Je kan nu voortaan de bewaarde resultaten te allen tijde openen, door het bestand te heropenen dat je nu aangemaakt hebt.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/05/12/save-searches-in-vista/

VRAGEN VAN DE NETTIES-LEZERS
WIj willen een nieuwe gewoonte invoeren: op vrijdag de vragen voorleggen van de lezers. Nu we toch ons systeem hebben waarbij lezers kunnen reageren op artikels, is dit de simpelste manier om onze lezers te laten reageren op de vragen die andere lezers stellen. Hopelijk valt dit nieuwe initiatief in de smaak? En zo niet, dan horen wij het graag van jou!
Ter informatie: wij geven de vragen door zoals ze in onze bus vallen. Bij sommige van die vragen ontbreekt informatie, en andere vragen zouden best met wat Google'n door de vragensteller simpel opgelost kunnen worden. Maar vergeet niet dat Netties zich richt tot àlle internauten, ook de beginnende, die nog niet goed de weg gevonden hebben naar de online fora om hun vraag te stellen. Indien je wil antwoorden op een vraag, tracht hiermee rekening te houden en geen nietszeggend antwoord te geven van "zoek het zelf maar op via Google". En als je antwoord, dan wordt dit echt wel erg geapprecieerd!

=> Eerste vraag: probleem met venstergrootte
Ik lees steeds met plezier de nieuwsbrief en hoewel ik er niet zoveel verstand van heb word ik er toch wijzer van.
Ik heb een vraag aan je hoe krijg ik bijvoorbeeld als ik outlookexpress opent in een keer een beeld vullend venster? Bijna alle vensters worden in het klein geopend en dat is toch wel irritant. Hoop dat jij of een lezer mij hier mee kan helpen.
Heb wel een poosje autosizer geprobeerd en die opent dus inderdaad beeld vullend maar als je weer iets opent dan komt het er achter te staan ipv dat het meteen voorstaat dus dan moet je de een weer minimaliseren om de nieuwe geopende venster te zien .Dus dit is ook geen oplossing.

Vriendelijke groet van Kees Hoek uit Voorthuizen (Nederland)

=> Tweede vraag: regeling geluidsvolume
ik ben van XP naar VISTA overgeschakeld, sindsdien kan ik het geluidsvolume niet meer op het toetsenbord afstellen, en moet dit voor elk programma (media player, skype, logitech enz.) regelen
Het gaat om een desktop

Graag je antwoord via de website
http:///www.netties.be
(er zijn reeds enkele antwoorden binnengelopen - lees ze op de site)

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


SLIDESHOW VOOR YOUTUBE
Windows - freeware
Met dit progje kan je in enkele stappen een complete fotoshow maken met muziek, overgangen, teksten en effecten, om dan deze diashow over te zetten naar YouTube. Je kan ook filmpjes importeren - het programma ondersteunt verschillende videoformaten. Al deze gegevens worden op een tijdlijn gezet, waarna jij nog wat kan sleutelan aan de volgorde. Ook degeïmporteerde foto's kunnen nog bewerkt worden. Handig! (Bron: WIm W)
http://www.dvd-photoshow.com/SlideShowYoutube_enb.as?ActiveID=2124

COMODO INTERNET SECURITY
WIndows XP/Vista - 72,2 - freeware
Comodo, bekend van zijn Firewall, heeft nu zijn Antivirus software gecombineerd met de firewall in één pakket, Comodo INternet Security. Telkens een programma toegang vraagt tot het internet, of zich een pop-up venster opent, zal de software controleren of dit programma in het lijstje met toegelaten programma's staat.
http://www.personalfirewall.comodo.com/

DSPEECH - SPRAAKHERKENNING
Win2000/XP/Vista - 857 Kb - freeware
Deze software is een uitstekend hulpmiddel voor slechtzienden om hun computer te bedienen: het is spraakherkenningsoftware waarmee je enerzijds de computer kan besturen, en anderzijds teksten kan laten voorlezen.
http://www.chip.de/downloads/DSpeech_36399705.html

AMAYA - WEB EDITOR

Windows 2000/XP/VIsta - 11,8 MB - freeware
Dit is een web editor: je kan hiermee documenten aanmaken en updaten voor het web. Wat speciaal is aan deze software, is dat je ook vanop afstand toegang krijgt, zodat samenwerken via het web goed mogelijk is.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/05/13/amaya-v112-pre3-beta/

SOFTPERFECT: NETWERK SCANNER
Windows all - 720k - freeware
Met deze software kan je je hele netwerk controleren, en zien hoe snel de andere randapparatuur antwoordt, of de op het netwerk aangesloten computer.
http://www.chip.de/downloads/SoftPerfect-Network-Scanner_13014223.html
http://www.softperfect.com/

MEDIASHOW ESPRESSO
Windows XP/VIsta - 51,3 MB - demo
Met deze software kan je je favoriete filmpjes converteren, zodat zij op je mobieltje, je spelconsole, of YouTube afgespeeld kunnen worden.
http://de.cyberlink.com/
http://www.chip.de/downloads/MediaShow-Espresso_36545913.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WAARHEEN? VOOR DE IPHONE
iPhone app - 2,99 $
De Where To van FutureTap, dat "points of Interest" brengt voor de iPhone en iPod Touch, is nu ook naar het Nederlands vertaald en heet daar "Waarheen?" De software die met GPS werkt dekt Noord- en Zuid-Amerika en een belangrijk deel van Europa en Afrika. Er zijn meer dan 500 categorieŽn interessante punten die je in je omgeving kan terugvinden: de dichtstbijzijnde bank, supermarkt, ziekenhuis enz.
http://www.futuretap.com

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ROCKBOX
iPod - freeware
Met de open source freeware rockbox kan je iPod nu ook video's, en tot nu toe niet ondersteunde muziekformaten en games afspelen. Bij Chip.de vind je een fotoreportage die je uitlegt hoe je de software moet installeren, en gebruiken.
http://www.chip.de/artikel/iPod-Tuning-Mehr-Funktionen-mit-Rockbox_35379816.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Als het in Nederland een beetje wil zomeren heerst er vrede in de rest van de wereld en is er nergens hongersnood.
- Gerrit Komrij, Nederlands auteur -