Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 21/5/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 600 van 16/5/2009

Gegroet lezer,

Hier is zij dan: de 600e editie van uw e-zine NeTTies. Proficiat aan alle medewerkers die al die jaren ervoor gezorgd hebben dat dit e-zine kon overleven, en bedankt aan onze lezers voor hun jarenlange trouw!

Om deze 600e editie te vieren, hebben wij onze website in een nieuw kleedje gestoken. Naast een herschikking van de layout van de pagina, zodat u meteen een beter overzicht krijgt van het nieuws, is er een heel grote verandering: u kan nu meteen reageren op elk artikel, en uw medelezers kunnen reageren op uw reactie. Wij hopen met deze interactiviteit onze lezers meer te betrekken in dit e-zine, en hen de kans te geven om ook hun mening te luchten of tips te geven aan anderen.

En om u meteen aan het werk te zetten, en uw reacties te luchten, hebben wij deze week bij onze nieuwsberichten iets kritischer verslag gebracht dan u gewoon bent. Aan het werk maar en lucht uw hart: uw mening is welkom. En laat u ons vooral weten wat u van onze nieuwe lay-out vindt!

Het adres is uiteraard: http://www.netties.be

Namens onze lezers danken wij in elk geval al het team van Webdynamics voor het werk dat zij in deze nieuwe site gestoken hebben.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
ARCHIEF VAN INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE VERDWENEN?
Het internet is fantastisch, maar ook heel gevaarlijk. Met één druk op de knop kan een heel archief van het net verwijderd worden. Dat bleek deze week toen een reporter moest vaststellen dat zijn hele online carrière, al zijn verslagen over oorlogsgebieden, met één haal van het web verdwenen waren. Hoezo?
Wel, enkele maanden geleden zijn The New York Times en International Herald Tribune gefusioneerd - of liever: de grote broer, NYT, heeft kleine broertje IHT opgeslokt. Geen probleem, de gewoonste zaak van de wereld - bedrijven worden voortdurend opgekocht. Maar het wordt wel een probleem wanneer grote broer beslist dat het verleden van kleine broer uitgewist moest worden, en alles onder de NYT noemer zou verschijnen. Een beslissing die verregaande gevolgen heeft. Want IHT had een geweldige reputatie op het web, en heel wat blogs verwijzen naar artikels op de website van IHT. Ook bij Wikipedia worden heel wat verwijzingen gemaakt naar verhalen uit IHT. Nu het IHT archief niet meer bestaat, zijn al deze verwijzingen dode links geworden. Wie zo'n link aanklikt, wordt verwezen naar de landingspagina van New York Times, en moet daar gaan zoeken naar het bewuste artikel.
Thomas Crampton, een reporter van IHT vervloekt degenen die deze beslissing genomen hebben. Hij is zwaar aangeslagen, en verwijt NY Times dat zij zijn hele carrière gewist hebben. (1)
En ook bij Wikipedia zitten zij nu met de handen in het haar: zij moeten op zoek gaan naar al deze dode links in de artikels, en vervangers gaan zoeken. Wat natuurlijk een opportuniteit kan zijn voor andere online nieuwsdiensten, die de verwijzingen kunnen vervangen door links bij hun eigen site.(2)
Waarom NYTimes de links volledig gebroken heeft, in plaats van die te vervangen door een doorverwijzing naar de correcte url in het nieuwe archief is een compleet raadsel....
http://www.thomascrampton.com/newspapers/reporter-to-ny-times-publisher-you-erased-my-career/
http://www.thomascrampton.com/newspapers/wikipedia-grappling-with-deletion-of-ihtcom/

MPAA STUURT ONDERWIJZERS TERUG NAAR STENEN TIJDPERK?
Er bestaan uitzonderingen op de wetten op auteursrechten, om een "fair use" toe te staan. Beschermd materiaal of een fragment ervan mag bijvoorbeeld gebruikt worden in klaslokalen of in artikels om iets aan te tonen. Een leraar die iets wil aantonen in zijn klas, en daartoe materiaal wil gebruiken dat op een dvd staat, mag dan die dvd rippen, niet? Fout.
Dat is wat de MPAA, de Motion Picture Association of America aanvoert: dvd's mogen niet geript worden, zelfs al is het voor gebruik dat overeen stemt met de fair use uitzonderingen op de DMCA (digital millennium copyrights act).
Wat moet die leraar dan doen? Simpel, zoals te zien is in een video die op het internet circuleert en die afkomstig is van een getuigenis voor een commissie die deze uitzonderingen op DMCA wil herzien: de leraar moet de dvd afspelen op een scherm, een camcorder nemen, en dan het gewenste fragment met de camcorder opnemen, en die tape dan maar gebruiken.
Je schudt het hoofd in verbazing? Wij ook. Lees hierover meer bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/05/mpaa-teachers-should-video-record-tv-screens-not-rip-dvds.ars

WEBDESIGNER BIJ TF1 ONSTLAGEN OMWILLE VAN PROTEST TEGEN HADOPI
Nu we toch bezig zijn over auteursrechten: in Frankrijk is heel wat opschudding ontstaan over het ontslag van een medewerker van de Franse zender TF1. De 31-jarige Jerome Bourreau-Guggenheim, die op de internetafdeling van TF1 werkt, had ten persoonlijke titel een mail gestuurd naar zijn MP waarin hij stelde dat hij tegen de Hadopi wet was, waarbij de internaut na 3 waarschuwingen van het internet gegooid kan worden.
Die parlementariŽr echter stuurde zijn mail door naar het Ministerie van Cultuur, die de mail dan weer verder stuurde naar TF1. Jerome moest op het matje komen bij zijn baas, en werd ontslagen omwille van "strategische verschillen" met zijn werkgever.
Liberté, égalité, Fraternité? Van Liberté is in dit geval weinig te merken. De betrokken partijen (ministerie van cultuur, de betrokken parlementariŽr en TF1) spelen elkaar de zwarte piet toe, en spreken van overdreven reacties. Feit blijft dat onze Jerome zijn boeltje mocht pakken bij TF1.
Tussen haakjes: deze week wordt de Hadopi wet terug besproken in de Assemblée Nationale, en zal zij hoogstwaarschijnlijk goedgekeurd worden. Arme Fransen...
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/05/web-designer-opposes-frances-3-strikes-law-loses-job.ars

UNIVERSITEIT MISSOURI VERPLICHT STUDENTEN IPHONE OF IPOD AAN TE KOPEN
Als universiteit meegaan met je tijd is een goede zaak. Gebruik maken van de nieuwe technologieŽn ook, want zij kunnen het lesgeven en het doorgeven van cursusmateriaal veel simpeler en efficiŽnter maken. Bijvoorbeeld via de cursussen die via iTunes U ter beschikking gesteld worden, de afdeling van de iTunes store waar hele cursussen en lezingen van verschillende universiteiten te vinden zijn - en gratis te downloaden.
Maar om dan meteen je studenten verplichten om een iPhone of iPod te kopen, zoals het bestuur van de Missouri School for Journalism doet, dat gaat dan weer een stap te ver, lijkt het ons. Toegegeven, de iPhone is "in", maar het is nog altijd een toestel waar de student heel wat centjes voor moet neertellen. Je moet immers geen iPhone of iPod hebben om de cursussen van iTunesU te kunnen volgen - dat gaat prima met je gewone computer (Windows of Mac), en je kan die cursussen ook heel gemakkelijk op je computer bekijken, of omzetten en naar je gewone multiplayer downloaden indien het vereist is om de cursus ook mee te nemen naar de klas.
Een bericht dus dat eigenlijk een eerbetoon had moeten zijn aan de hipheid van de school voor journalistiek, maar in feite aantoont dat de school elitair te werk gaat. Het valt te hopen dat de scholen hier ten lande dit voorbeeld niet gaan volgen...
http://www.eweek.com/c/a/Midmarket/University-of-Missouri-Requires-Students-Buy-iPhones-540478/

IS FACEBOOK VERKEERD DOOR GROEPEN TOE TE LATEN DIE DE HOLOCAUST ONTKENNEN?
In verschillende landen, waaronder ook BelgiŽ, is het verboden om te ontkennen dat er een Holocaust geweest is. Waarom? Omdat wat toen gebeurd is zo verschrikkelijk was, zo'n grote misdaad tegen de mensheid, dat het nooit vergeten mag worden, in de hoop dat de nodige lessen getrokken worden uit het verleden, en deze massale uitroeiing van burgers nooit meer herhaald kan worden.
Sommigen vinden dat verbod op het ontkennen van de Holocaust verkeerd, omdat het een vorm van censuur inhoudt. Maar verkeerd of niet, feit is dat sommigen de Holocaust in vraag stellen, gewoon uit racistische motieven, om verder ongestoord hun afkeer en fobie te kunnen botvieren.
Dat is in het offline leven zo, en dat is ook in het online leven zo. En waar er in het offline leven door de overheden standpunten ingenomen werden over dit probleem, zo moeten de online "overheden" (lees: de uitbaters van sociale netwerken) eveneens een standpunt innemen. Moeten bijvoorbeeld de uitbaters van Facebook, onder het mom van de vrije meningsuiting, groepen toelaten die de Holocaust ontkennen, en de goorste anti-joodse teksten spuien?
De laatste week is daar heel wat over te doen geweest. Brian Cuban bijvoorbeeld vindt dat Holocaust-ontkennende groepen, die meestal volledig uit haatvolle uitspraken bestaan, niet toegestaan moeten worden op Facebook. Hij heeft daarover een open brief geschreven aan Mark Zuckerberg, CEO van Facebook.
Een interessant debat, dat heel wat reacties losweekt bij de internauten, die je in de links bij onderstaande artikels terugvinden kan. Ons standpunt? Haatvolle uitspraken zijn altijd verkeerd, en moeten te allen tijde geweerd worden, of het nu gaat om joodse medemensen, mensen met een andere huidskleur, een andere seksuele geaardheid, of gewone burgers: haat is verkeerd. Het verbieden van de ontkenning van de Holocaust mag dan al op censuur lijken, maar als je ziet wat voor beledigingen sommigen nog altijd naar hun medemens durven toewerpen, gewoon omdat zij "anders" zijn qua geloof, afkomst, huidskleur, enz., dan kunnen wij alleen beamen: aan de Holocaust mag niet getwijfeld worden, en deze zwarte bladzijde mag nooit herhaald worden.
http://www.briancuban.com/open-letter-to-facebook-ceo-mark-zuckerberg/
http://www.techcrunch.com/2009/05/10/jew-haters-welcome-at-facebook-as-long-as-they-arent-lactating/
http://www.techmeme.com/090511/p2#a090511p2
http://blogs.siliconvalley.com/gmsv/2009/05/two-facedbook-the-no-win-dilemma-of-managing-speech.html

MOET JE JE HELE FAMILIE ARCHIEF DIGITALISEREN?
Vroeger hadden we schoenendozen met knipsels uit de krant, met foto's van feestjes, geboorten, klassenfoto's, huwelijken... In dit digitale tijdperk is dat uiteraard niet meer zo evident. Sowieso hebben wij haast geen papieren prints meer van foto's of documenten. Onze foto's staan vaak op onze computer, in obscure namen zoals DSC001.jpg.
In een interessant artikel bij PC World pleit redacteur Mike Elgan ervoor om eigenlijk het hele familiearchief in digitale vorm te bewaren, net zoals je je foto's digitaal bewaart. Wanneer er zich een ramp afspeelt in je huis, ben je die kostbare herinneringen niet kwijt - tenminste wanneer je voor voldoende backup zorgt.
Wij kunnen de schrijver wel volgen waar het gaat om digitale vormen te bewaren van foto's documenten. En zelfs belangrijke objecten vast te leggen in een digitale vorm, via een foto of geluidsopname, kunnen wij volgen. Maar naar onze mening zou het originele object toch nog altijd bewaard moeten blijven. Oude vinylplaten kan je wel digitaliseren en als MP3 behouden, maar er gaat niets boven het afspelen van een vinylplaat op een platendraaier die op een buizenversterker aangesloten is.
Maar dat terzijde. In dit artikel lees je hoe je tewerk moet gaan wanneer je je archieven in digitale vorm wil bewaren, en waarop je moet letten om te zorgen dat het niet in de soep loopt.
http://www.pcworld.com/article/164639/article.html?tk=nl_dnxnws

RUPERT MURDOCH WIL TOCH LATEN BETALEN VOOR DE KRANT
Het blijft zoeken naar een goed business model voor nieuws op het internet. De internaut weigert immers, onder het motto "no way I gotto pay!" geld neer te tellen voor informatie op het internet. Maar gratis kunnen de nieuwsdiensten niet werken - het loon van de inktkoelies moet immers ook betaald worden. Inkomsten van advertenties zou een oplossing kunnen bieden, maar in deze tijden van crisis blijven deze inkomsten achterwege.
Een gouden tussenweg zouden de "microbetalingen" kunnen zijn, waarbij je een heel kleine geldsom betaalt voor het lezen van één artikel. Dat is wat Rupert Murdoch, de baas van News Corp en uitgever van Wall Street Journal wil invoeren. Hij staat niet alleen met zijn standpunt, want verschillende andere online kranten werken ondertussen al samen met Journalism Online, een onderneming die microbetalingen en abonnementen voor online nieuwsdiensten ontwikkelt.
Dit is misschien wel een systeem dat financieel aantrekkelijk is voor de kranten, maar dat haaks staat op de huidige verspreiding van nieuws zoals wij dat nu, met Web 2.0, kennen. Nieuws wordt verspreid door bloggers, door tweets, door sociale netwerksites zoals Digg. Krijgen deze (micro)bloggers geen gratis toegang meer tot het nieuws, dan kunnen zij er niet meer naar verwijzen. En zelfs al zouden de kranten een uitzondering maken voor de bloggers, en hen gratis toegang geven, om zo toch maar meer volk naar de site te krijgen, dan heeft dit geen zin, want de internaut heeft toch geen gratis toegang...
Trouwens, de kranten zelf zouden eens moeten nadenken over het kostenplaatje van papier en digitaal. De papieren krant zal nooit verdwijnen, dat staat vast. Er zal altijd een deel van de bevolking blijven dat aan de papieren versie vasthoudt - om die rustig op de trein, in bed, of in het kleinste kamertje te lezen. Maar denk eens aan al het geld dat het kost om die papieren krant te drukken - machines, papier, inkt, en dan nog transporteren naar de lezer ook. Je zou zelfs zeggen dat de makers van de krant blij moeten zijn met digitale lezers, hen geld bovenop geven, omdat zij het nieuws in digitale vorm lezen in plaats van papier, en zo helpen om al die kosten te besparen...
http://www.ft.com/cms/s/0/afcc5024-3d97-11de-a85e-00144feabdc0.html?nclick_check=1
http://www.theage.com.au/news/technology/web/readers-reluctant-to-pay-for-online-news/2009/05/11/1241893890728.html

SPECIALE ADOBE AIR APP VOOR NYT: DE TOEKOMST VAN ONLINE KRANTEN?
Om nog even verder te gaan over de toekomst van de online kranten: erg belangrijk is dat de online krant gepresenteerd wordt in een lay-out die aangenaam om lezen is. Ontelbare studies zijn ondertussen uitgevoerd naar wat de lezer het gemakkelijkste vindt op zijn scherm, en de vorm met kolommen blijft nog altijd favoriet.
New York Times heeft zopas een speciale toepassing voorgesteld, de NYT Reader v2, die het lezen van de online krant moet vereenvoudigen. Deze toepassing is op Adobe AIR gebaseerd, en dat is een groot pluspunt, want dat wil zeggen dat je de app kan draaien op elke Windows, Mac, Linux machine, en op elk ander toestel dat AIR ondersteunt.
De app maakt ook gebruik van Text Layout Framework, wat wil zeggen dat hij de tekst herformatteert en aanpast aan de beschikbare schermruimte, zodat de tekst duidelijk om lezen is zowel op een breed scherm laptop als een netbook met een klein scherm.
Maar het belangrijkste is eigenlijk nog dat je de krant ook offline kan lezen - dat is nu eenmaal een van de eigenschappen van Adobe AIR: dat online content offline beschikbaar wordt. Even de krant online downloaden, en dan rustig op je laptop, desktop, of gelijk welk toestel met ondersteuning voor Adobe AIR lezen.
Wie meteen deze reader wil downloaden, moeten we teleurstellen, want hij is enkel beschikbaar voor betalende abonnees van NYT. Maar het zou wel een mooi idee zijn indien andere kranten dit voorbeeld van NYT volgden, gewoon omdat het nieuws met deze reader in een erg handige vorm verpakt wordt.
http://www.webkitchen.be/2009/05/11/the-future-of-newspapers-is-now-new-york-times-reader-v2-released/
http://timesreader.nytimes.com/

NIEUWE VORM VAN ADVERTENTIES: EEN NACHTMERRIE?
Om deze reeks over de toekomst van de online kranten te eindigen (drie keer is scheepsrecht!) nog iets over reclame. Krantenuitgevers hopen dat zij het ontbreken van betalende abonnees op het web kunnen goedmaken door reclame. Een goed idee, maar voorlopig is het daarvoor nog te vroeg. In tegenstelling tot offline reclame is online reclame iets dat perfect meetbaar is. Bij een banner kom te weten hoeveel mensen de pagina waarop de banner staat gezien hebben hoeveel mensen erop geklikt hebben. Bij een advertentie in een magazine of op een billboard langs de weg heeft de adverteerder er het raden naar. Logischerwijze zou de adverteerder dus eerder moeten kiezen voor online vormen van reclame, maar het vraagt blijkbaar nog wat tijd eer deze logica doorgedrongen is tot de adverteerder.
Ondertussen proberen de reclameagentschappen nieuwe vormen van online advertenties uit te denken die de aandacht van de internaut trekken, of hij nu wil of niet. Soms gaan ze daarbij te ver, doordat de advertentie te opdringerig is, en er bij de bezoeker eerder een gevoel van ergernis tegenover het product opgewekt wordt, dan een positief gevoel. Denk maar aan de advertenties die op het web verschijnen en de helft van je scherm in beslag nemen, en waarbij je moet gaan zoeken naar het "close dis" kruisje, dat vaak erg goed verborgen is. Ergerlijk, niet?
Welnu, de adverteerders hebben een nieuwe vorm van advertentie bedacht, de Digital 30 (of D30). Dat is een pagina als overgang gebruikt wordt wanneer je op een link klikt, en die eerst een filmje vertoont van 15 tot 30 seconden, waarna je pas naar de eigenlijke pagina kan gaan. De bedoeling is dat op deze manier advertenties verkocht kunnen worden die nu ook op tv verschijnen. Maar als je het ons vraagt is dat toch niet de goede manier om tewerk te gaan - als wij langer dan 5 seconden de reclame moeten slikken zonder te kunnen doorklikken, dan zijn wij weg hoor!
Meer over D30 bij AdWeek.
http://www.adweek.com/aw/content_display/news/digital/e3i0feaabdda22c898d2c2bf3ee4c8ba8ff

INTERNET DOET AAN NAVELSTAREN: MASSAAL PROTEST TEGEN WIJZIGING TWITTER
Dat internauten protesteren tegen een wijziging bij een programma, dat valt af en toe al te begrijpen. Maar dat er dan een paleisrevolutie van gemaakt wordt, dat lijkt naar onze mening teveel op navelstaren - er zijn belangrijker dingen in het leven, niet?
Wat wil het geval? Twitter heeft besloten om een optie die voorheen mogelijk was terug af te schaffen. Bij Twitter bestaat het @reply systeem. Dat wil zeggen dat je tweets die gericht zijn aan een bepaalde persoon, en die via @Janneman gegeven worden, ook kan volgen. Hierbij had je tot nu toe drie opties: je kon de @antwoorden volledig uitschakelen, je kon de @antwoorden enkel zien van mensen die jij ook volgde, of de @antwoorden zien van iedereen. Dat vond Twitter een beetje vervelend, omdat je dan soms eenzijdige stukken van gesprekken kreeg.
Twitter vond dat dit te verwarrend werkt voor nieuwe gebruikers, en heeft nu de keuzemogelijkheden uitgeschakeld: voortaan zie je enkel de @antwoorden aan @Janneman, als zij afkomstig zijn van een Twitteraar die jij ook volgt. Een kleine wijziging, maar de internauten, met de Twitteraars voorop, vonden dit een betutteling: "wij kunnen toch zelf wel weten wat goed voor ons is". En meteen werd een onderwerp #fixreplies in het leven geroepen, dat momenteel een van de hotste trends is in Twitter.
Uiteraard verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje via Twitter, en daarna ook via de blogosfeer, en groeide binnen de kortste keren uit tot een hele hetze. De makers van Twitter hebben al gereageerd dat zij naar de feedback van de Twitteraars zullen luisteren.
Maar ons lijkt het dat er toch andere dingen zijn in het leven om je druk over te maken (welke dat zijn, kan je bijvoorbeeld in het volgende artikel lezen). Het is trouwens niet de eerste keer dat het internet in vuur en vlam staat over kleine wijzigingen die doorgevoerd worden bij populaire diensten - hetzelfde gebeurde o.a. toen Facebook zijn website veranderde, toen Digg zijn systeem voor het rangschikken van pagina's veranderde. Een storm in een glas water. Snel over naar een ander onderwerp!
http://mashable.com/2009/05/13/fixreplies/
http://blog.twitter.com/2009/05/small-settings-update.html
http://www.techcrunch.com/2009/05/12/twitter-decides-were-not-smart-enough-for-replies-changes-them-again/

GOOGLE ZOEKT DIEPER IN HET INTERNET VOOR BETERE RESULTATEN
Verleden week hadden wij het even over de nieuwe zoekmachine Wolfram Alpha, die belooft betere, meer coherente zoekresultaten te geven als antwoord op jouw zoekopdracht. Maar ook Google is aan het timmeren aan haar zoekmethode, om meer complete antwoorden te vinden. Het is alleen de vraag of iedereen wel gelukkig zal zijn met deze nieuwe methode van Google, dat sowieso al een dominante positie heeft op het internet.
Een woordje uitleg. Waarmee Google experimenteert heet "Google Squared". Daarbij krijg je niet alleen links als antwoord op je zoekopdracht, maar Google legt ook een soort rekenblad aan, waarin het de informatie stopt die het van die verschillende websites alsook haar eigen kolossaal grote database haalt, om zo feiten en gegevens in rijen en kolommen te stoppen. Zo kon je in de demo van Google zien hoe een zoekopdracht naar kleine hondjes foto's vertoont van die hondjes naast uitvoerige beschrijvingen van de verschillende rassen, en dat op de eigen site van Google. Die content werd wel gehaald van andere websites. De Squared resultaten zullen nog altijd tonen waar de informatie vandaan komt, en de internaut kan dus nog altijd op die link klikken om naar de originele bron te gaan.
Maar mogen wij nu al voorspellen dat deze manier van werken door vele eigenaars van websites als oneerlijk beschouwd zal worden? Google ligt nu al onder vuur van de krantenuitgevers die menen dat Google met zijn Google news geld verdient op de rug van de kranten, door titels en uittreksels van hun nieuwsartikels in Google News te vertonen.
Tussen haakjes: buiten Google Squared wil Google nog enkele verbeteringen doorvoeren die ons eerlijk gezegd wel interessant lijken. Zo komt er een nieuwe optie om de zoekresultaten te beperken tot een bepaalde periode of een bepaalde categorie, inbegrepen besprekingen, fora, video's, resultaten van de laatste 24 uur, enz. Deze resultaten zouden dan gepresenteerd worden in een interactieve vorm die het "wonderwiel" moet gaan heten.
Kortom, er staat ons nog wat nieuws te wachten van Google. Je moet nog even geduld hebben, maar je kan alvast de demo bekijken op de tweede link.
http://www.theage.com.au/news/technology/web/google-digging-deeper-to-improve-search-results/2009/05/13/1241894017304.html
http://www.techcrunch.com/2009/05/12/what-is-google-squared-it-is-how-google-will-crush-wolfram-alpha-exclusive-video/

VODAFONE WIL OOK EIGEN APP STORE OPSTARTEN
De mobiele telefoon met internettoegang is hot. De toestellen gaan als zoete broodjes over de toonbank, en sinds iPhone begonnen is met zijn App Store, is iedereen toepassingen aan het maken voor alle mogelijke toestellen.
Die toepassingen worden dan aangeboden, al dan niet tegen betaling, in speciale winkels die via het toestel (of via de gewone computer) toegankelijk zijn. Er zijn appwinkels van makers van telefoons, zoals Apple met zijn App Store, en Blackberry met zijn App World.
Nu komt Vodafone als eerste telecomoperator op de proppen met het idee om zelf ook een app winkel te openen. Dat heeft natuurlijk zijn voordelen, want de betaling van de apps is meteen gemakkelijk te regelen via de telecomfactuur. Bij andere app winkels daarentegen is die betaling nog niet zo evident. Slim bekeken van VOdafone dus.
Maar het plan van Vodafone heeft toch ook wel een nadeel. Want Vodafone is een carrier, die internettoegang aanbiedt voor een uitgebreide reeks toestellen, van allerlei merken, met allerlei schermspecificaties en zelfs besturingssystemen. Het zal dus heel wat werk hebben om de gebruiker meteen naar de juiste versie van een bepaalde app te leiden, en het zal van een app heel wat verschillende versies in huis moeten hebben.
Maar kom, wie weet is dit wel het ideale businessmodel voor de app winkels? De carriers hopen het alvast, want zij willen niet langer een doorgeefluik zijn voor de internettoegang, zij zouden graag hun graantje meepikken van de bloeiende mobiele business. Vodafone kondigt alvast een verdeling van 30/70 aan voor de apps, waarbij 70% van de verkoopprijs naar de ontwikkelaar gaat.
http://pressetext.at/news/090513024/vodafone-plant-eigenen-app-store/

NIEUWE OPTIES VAN GOOGLE NU BESCHIKBAAR
Zoals eerder al gezegd is Google druk bezig om allerlei nieuwe mogelijkheden aan te bieden op haar zoekmachine - een initiatief dat wellicht ingegeven wordt doordat het de media-aandacht toch een beetje wil wegsnoepen van Wolfram-Alpha, de met veel ophef aangekondigde semantische zoekmachine die veel dieper zou zoeken.

Deze nieuwe tools lijken echt wel veelbelovend. Voer je een zoekopdracht uit, dan krijg je voortaan een link naar "show options". En daar kan je dan de zoekresultaten gaan triŽren op verschillende mogelijkheden.
- Je kan kiezen tussen alle resultaten, of enkel video's, forums, reviews (besprekingen).
- je kan kiezen tussen resultaten van alle datums, of enkel recente resultaten, van de laatste 24 uur, de laatste week, het laatst jaar.
- bovendien kan je sorteren op relevantie of op datum
- dan is er ook nog de optie voor de gewone resultaten, of afbeeldingen van de pagina, of meer tekst bij elke link te krijgen
- en tot slot kan je kiezen voor de gewone presentatie van de zoekresultaten, of het befaamde "wonder wheel", of een tijdslijn (timeline).
Kortom keuze te over. Het maakt de zoekmachine alvast veel interessanter - ook voor webmasters. Zo kan je bijvoorbeeld kijken welke pagina's Google van jou geïndexeerd heeft in de laatste 24 uur, wanneer je bij de zoekopdracht de syntax site:netties.be geeft bijvoorbeeld. En met de syntax link:netties.be kan je zien welke andere sites er naar netties gelinkt hebben in de afgelopen 24 uur.
Eerlijkheid gebied dat sommige van deze opties eigenlijk al beschikbaar waren via advanced search, en mits slim gebruik van de Google syntax. Maar met deze "toolbelt" (gereedschapsgordel) is het wat gemakkelijker geworden voor ons allemaal om deze opties te gebruiken.
http://blogoscoped.com/archive/2009-05-14-n34.html

GMAIL MAAKT IMPORTEREN VAN ANDERE ACCOUNTS DOODEENVOUDIG

Gaan we er een Google dag van maken? Daar gaan we dan. GOogle heeft deze week nog iets nieuws voorgesteld: een tool om mails en contacten van andere mail accounts in Gmail te importeren. Velen komen immers wel in de verleiding om over te stappen op de webmail van Google, maar aarzelen omdat zij zo'n groot archief aan mails hebben bij hun andere provider (Yahoo, HOtmail, enz). Vergeet niet dat sommie van die mailproviders al meer dan 20 jaar bestaan, en in die 20 jaar kan je heel wat mail verzamelen....
Google heeft nu een tool uitgebracht om de mails en contacten van andere mailproviders op een eenvoudige wijze over te brengen. Alles wat je moet doen is je gebruikersnaam en je paswoord invullen, en Google zal in de volgende 24 tot 48 uren alle mails en contacten automatisch impoteren. Daarna kan je gedurende 30 dagen alle mail vanuit die accounts nog laten forwarden, zodat je kan uittesten of de interface van Gmail je wel bevalt.
Deze nieuwe mogelijkheid is nu meteen beschikbaar voor alle nieuwe gebruikers, en zal in de volgende weken ook voor bestaande gebruikers uitgerold worden. Heb je een Gmail account, dan kan je, net als vroeger, je mail bij deze providers via POP3 mail ophalen, en contacten importeren via een CSV (comma separated value) bestand.
Verder kan Gmail al je contacten van al deze verschillende mailproviders in één adresboekje samenbrengen. Nog nieuw: Google Calendar heeft nu een update, zodat hij ook taken ondersteunt.
Het wordt nu inderdaad erg gemakkelijk om over te schakelen op GMail. De andere mailproviders zullen knarsetanden wanneer zij dit bericht zien. Maar als je het ons eerlijk vraagt zijn wij nog altijd niet gewonnen voor Gmail, zelfs nu er offline toegang is tot je mail. Dat kleine paranoïde duiveltje fluistert ons nu eenmaal in het oor dat Google al genoeg van ons weet, dat hij niet ook moet meelezen in onze mails...
http://gmailblog.blogspot.com/2009/05/import-your-mail-and-contacts-from.html
http://www.pcworld.com/article/164873/

GOOGLE EVEN IN MOEILIJKHEDEN
We hadden het je beloofd: het zou een Google dag worden. Nu Google zo'n belangrijke bestemming geworden is op het internet - of het nu de Google zoekmachine is, Docs, Gmail, Adsens - wordt de minste hapering onmiddellijk gevoeld. En dat is wat donderdag gebeurde.
Verschillende Google diensten waren een tijd niet bereikbaar, of werkten met heel veel vertraging. YouTube, Google Reader, Blogger, Google Analytics, Gmail, Google Maps, Google Apps... allen deelden zij in de klappen. En dat had zo zijn gevolgen. Via Twitter kon je lezen dat een internaut niet naar zijn banksite kon gaan, omdat die site aan het wachten was op "google-analytics.com". Anderen hadden geen toegang tot hun GOogle docs, en konden niet verder werken. Nog anderen konden hun mail niet raadplegen.
Kortom: het werd goed duidelijk dat het Google zo'n centrale plaats inneemt op het internet, dat de minste kink in de kabel wereldwijd gevoeld wordt.
Google had eerst geen commentaar over het uitvallen van de diensten, maar bracht uiteindelijk een bericht uit, via Twitter nog wel: "Het probleem dat sommige Google diensten te parten gespeeld heeft, werd opgelost. Wij verontschuldigen ons voor het ongemak, en we zullen snel meer details geven".
http://www.readwriteweb.com/archives/its_down_the_day_google_stood_still.php
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10240875-93.html?tag=nl.e703
http://twitter.com/google
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


UI VAN ANDROID MOBIELTJE VERANDERT IN NABIJHEID FEMTOCELL
Wellicht heb je al van Femtocellen gehoord: dat zijn, om het simpel uit te leggen, versterkers binnen een huis of gebouw die via breedband een verbinding leggen met het netwerk van de service provider (DSL of kabel) en 2 tot 5 mobiele telefoons per huis een internetverbinding kunnen geven. Dit heeft een voordeel voor de provider: hij kan een verbinding aanbieden in gebouwen waar het signaal gewoonlijk te zwak is, zonder zijn masten te moeten verzwaren. Maar ook voor de gebruiker heeft het voordelen: je mobiele verkeer wordt nu via het IP netwerk gestuurd, en dat is natuurlijk veel goedkoper. (1)
Welnu, Ubiquisys, dat femtocellen maakt, heeft in samenwerking met de maker van mobiele apps Intrinsyc Software een app uitgebracht voor Android mobieltjes, waarmee de user interface op een mobiel toestel verandert wanneer de app de aanwezigheid van een femtocel bespeurt. Er komen dan namelijk andere icoontjes te staan op het beginscherm. BIj de gewone gebruiker kunnen dat bijvoorbeeld icoontjes zijn voor diensten die amusement aanbieden in breedband, zoals video streaming of integratie met het gewone netwerk thuis. En komt de gebruiker op kantoor, dan zouden daar dan weer andere icoontjes tevoorschijn komen.
Meer over deze toch wel interessante nieuwigheid bij PC World en Telecoms.
http://www.pcworld.com/article/164427/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.telecoms.com/11060/femto-backers-unveil-android-app
http://www.tatarasystems.com/contentmgr/showdetails.php/id/444

OPENOFFICE IN EEN NIEUW KLEEDJE
Er is een nieuwe versie uit van de kantoorsuite OpenOffice.org, versie 3.1, en de meest opvallende verbetering is het uiterlijk, de user interface. De afbeeldingen zien er beter uit, dankzij de anti-aliasing. Wanneer je een object versleept, dan vertoont dit object een "schaduw" op je scherm.
Je kan bij teksten nu ook "overlijnen" naast het gewone onderlijnen, je kan subtiel een achtergrond tekst subtiel markeren, en de spellingscontrole werd beter toegepast.
Bij het rekenblad van deze suite heb je nu ook een schuiver om in en uit te zoomen, het sorteren van cellen werd verbeterd, er zijn meer functies voor statistische analyse, en tips bij het ingeven van formules.
En voor wie met databases werkt heeeft Base nu ook een markering voor SQL syntax, en ondersteuning van macro, waardoor je gemakkelijker database toepassingen kan maken.
Meer info over deze versie, en de reactie van de gebruikers lees je bij PC World.
http://www.pcworld.com/article/164644/article.html?tk=nl_dnxnws
http://download.openoffice.org/

HTC-BELGACOM: BEST OF ALL WORLDS?
HTC en Belgacom brengen in juni de allereerste android smartphone in BelgiŽ. HTC is een zeer sterk merk op de smartphone markt, en met de nieuwe Android HTC Magic smartphone brengen ze weer een mooi toestelletje uit. Het capacitief touch screen werkt, evenals de trackball, uitstekend. Het geheel oogt mooi en stijlvol. De aanwezige software is doordacht en handig. Applicaties laden zeer snel en blijven op de achtergrond aanwezig. Het toestel heeft kortweg al het noodzakelijke en nog veel meer aan boord.
Voor dit toestel is HTC afgestapt van Windows Mobile. Er werd gekozen voor Android, een open source mobiel platform dat gebaseerd is op Linux. Dit heeft als voordeel dat er honderden applicaties vrij gedownload kunnen worden van de Android Market. Bovendien werkt android naadloos samen met Google, en zijn dus ook alle Google producten, zoals Gmail, YouTube, Talk, Maps, Calender enzoverder beschikbaar. Het is dus een echt Google toestel, hetgeen trouwens ook vermeld wordt op de onderkant van het toestel.
De HTC Magic wordt speciaal gefabriceerd voor en verkocht door Proximus, koppelverkoop dus. We zijn geen voorstander van koppelverkoop, het geeft niet alleen het gevoél dat je geen vrije keuze hebt, je hébt ook werkelijk geen vrije keuze. Maar anderzijds, je hebt nu eenmaal een provider nodig voor je smartphone, en Proximus heeft met het 3G netwerk wel een goede troef. Op http://customer.proximus.be/nl/Sup_Network_And_Coverage/index.html vind je trouwens een overzicht van het bereik in BelgiŽ. Je moet al goed zoeken wil je een plekje vinden waar je niet kan beschikken over het netwerk.
Nadelen van deze smartphone? Het cameraatje aan boord heeft 'slechts' 3,2 megapixels. Meestal voldoende, maar het kan beter. De Android HTC Magic is alleen verkrijgbaar in het wit. Dit maakt het kiezen wel makkelijker natuurlijk. En dan is er nog het touch toetsenbord. Dit is enkel in QWERTY te verkrijgen, tenzij je kiest voor de Franse taal, dan heb je een Frans azerty toetsenbord, maar dan zijn alle menu-items wel Franstalig. Volgens HTC-mensen is het Nederlandse qwerty-klavier geen probleem: "Vermits je niet blind kan typen op een touchscreenklavier, moet je toch kijken wel toetsje je moet indrukken en dan is qwerty geen probleem." Een uitleg als een andere natuurlijk. Mogelijk wordt er voor Vlaanderen nog software ontwikkeld, met een azerty toetsenbordje en de Nederlandse taal.
Deze Android HTC Magic is verkrijgbaar vanaf begin juni in Proximus of Belgacom verkooppunten, of via de e-shop van Proximus. Wil je weten wanneer de smartpone beschikbaar is, dan kan je je laten registreren op www.proximus.be/magic . Het toestel kost 449Ä, btw en recubel inbegrepen. Uiteraard heb je mobiel internet nodig. Proximus stelt hiervoor een abonnement van 200Mb of 500Mb voor, afhankelijk van het gebruik (resp. 19,99Ä of 24,99Ä per maand). Je kan gedurende 1 maand vrij uitproberen wat het beste bij je past.. Buiten dit heb je ook nog een Proximus abonnement nodig. Je wil toch ook nog kunnen bellen of SMS-en?
[Paul Liekens]
http://www.proximus.be/magic
http://customer.proximus.be/nl/Sup_Network_And_Coverage/index.html

MICROSOFT LAAT GAMER EIGEN LICHAAM ALS JOYSTICK GEBRUIKEN
De Nintendo Wii, waarbij je de draadloze afstandsbediening als joystick gebruikt om te kegelen, tennissen, golfen, heeft een ware revolutie veroorzaakt in gamersland. De Wii kende dan ook heel wat succes en verkoopt haast meer dan het dubbele aantal toestellen dan de Xbox: in maart werden er in de VS 601.000 Wii's verkocht, tegenover 330.000 Xbox 360 en 218.000 PlayStation 3.
Maar Microsoft heeft nu een nieuwe vorm van input in haar gameconsole op stapel staan, die het succes van de Wii wel eens zou kunnen evenaren. Microsoft ontwikkelt namelijk een nieuwe videocamera voor de Xbox 360, waarbij je je game kan controleren met bewegingen van je lichaam. Met andere woorden: je moet geen hardware meer vasthouden zoals de Wii Remote. De camera zou naast het scherm geplaatst moeten worden waarop het game vertoond wordt. De camera zou dan volgen hoe je handen bewegen, je benen en je hoofd. En die bewegingen zouden dan in het game verwerkt worden.
Volgens Wall Street Journal zou de camera al volgende maand voorgesteld worden aan het publiek op de E3 videogame industriŽle conferentie, maar vooraleer je hem in de winkel ziet liggen zal het toch volgend jaar zijn.
http://online.wsj.com/article/SB124215416209111679.html

WORLD OF WARCRAFT KAN DE POT OP!
Letterlijk dan, en niet figuurlijk, want dit nieuwe bedenksel van slimmeriken van het MIT is wel de natte droom van elke fervente gamer. Het gaat immers om een soort van capsule omgebouwd tot een heuse leefwereld voor de World of Warcraft gamer, die niet alleen een computer bevat, maar ook een toilet en een kitchenette. Met andere woorden: de gamer kan 24/7 blijven spelen - het walhalla voor de gamer, maar je reinste nachtmerrie voor de ouders en familie van de gamer.
World of Warcraft is een game dat al jaren meegaat, maar dat een van de meest verslavende games ter wereld is. Het spelen van een game vergt vele vele uren. Daar komt nog bij dat je in het spel ook met verschillende spelers samen een aanval kan ondernemen, en dat het ritme van het spel onderbroken wordt wanneer een van de spelers naar het toilet moet.
En daarom ontwierpen deze medewerkers van MIT de WoW Pod, die eruitziet als een hut die ook in het game voorkomt. Binnenin staat een troon, die ook als toilet fungeert. En naast de computer is er een kookpot en een automatisch vuurtje. De gamer heeft water binnen handbereik, en er zit voorverpakt voedsel in de Pod, dat door het vuur automatisch gedurende de juiste tijd gekookt wordt. En een virtueel karakter kondigt in het game aan dat het eten klaar is!
Erg leuk. De prijs wordt er niet bij vermeld...
http://www.theage.com.au/news/technology/world-of-warcraft-goes-down-the-toilet/2009/05/08/1241727593209.html
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Steeds minder mensen gebruiken IE als browser
http://www.pcworld.com/article/164650/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Kapitol stelt de 11e editie voor van Infobel Belgium Business, die de gegevens bevat van meer dan 900.000 bedrijven, zelfstandigen, vrije beroepen en organisaties in BelgiŽ.
http://eshop.infobel.com

*** Google Street View verbannen in Griekenland: privacy waakhond verbiedt Google opnamen te maken in de straten.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBsgR0RjB3v0Jhb0Rt2F0EY

*** In Frankrjk heeft de Assemblé de Hadopi wet zoals verwacht goedgekeurd.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/38942/hadopi---l-assemblee-adopte-la-loi-sur-la-riposte-graduee.shtml

*** Apple weigert een app te verkopen in haar App Store waarbij je je eigen gezicht (of dat van anderen) kan plakken op de lijven van heiligen, inbegrepen Jezus.
http://www.pcworld.com/article/164720/article.html?tk=nl_dnxnws

*** EC legt Intel een boete op van 1 miljard euro wegens misbruik van haar monopoliepositie.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=DXFdB2M0w5CzdDWmchDDD3

*** Australische franchisenemers van Mc Donaldstenten klagen erover dat de gratis WLAN in de restaurants zorgen voor mensen die lang blijven zitten en de "etende" klanten storen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090514004

*** Oregon Scientific brengt een draagbare UV meter uit, die de maximale tijd berekent dat je aan UV stralen blootgesteld mag worden; daarbij wordt rekening gehouden met huidtype, de zonnecrème factor en de UV waarde.
http://www.oregonscientific.be

*** Malware wordt op het internet steeds vaker verspreid door legitieme sites, die gekaapt werden, aldus MessageLabs: 84,6% die wegens het hosten van schadelijke content geblokkeerd werden zijn eigenlijk respectabele domeinen.
http://www.symantec.com/

*** Online handelsplaats Bobex, waar zowel diensten als producten verkocht worden, groeit met de crisis. Vooral informaticatdiensten stegen (+65%).
http://www.bobex.com


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetTAL M. KLEIN - ALPHA BEATS
[Hip Hop/chill/reggae] Een vrolijke mengeling van hip hop, reggae en chill music. De band heeft met "Alpha Beats" een heel gevarieerd album gemaakt, met zowel tragere als uptempo muziek. Je kan het gratis beluisteren bij MySpace, of aankopen via eMusic.
http://www.myspace.com/plasticstarfish
http://www.emusic.com/album/Tal-M-Klein-Alpha-Beats-MP3-Download/10889587.html

ALL INDIA RADIO - FALL
[pop/chill] Deze band uit AustraliŽ beschikt over een zangeres met een erg heldere stem. De songs zijn meestal traag, mooi uitgewerkt, en erg sfeervol. Op de site van de band kan je hun muziek live beluisteren, je kan clips bekijken bij YouTube, of je kan de muziek aankopen bij eMusic of iTunes. Om de songs volledig te beluisteren, moet je op "play full song here" klikken in de player op de pagina van de band.
http://www.allindiaradio.com.au/buy.html

TWO LOONS FOR TEA
[pop/chill out] Nog een band die tot onze favorieten behoort. De zangeres heeft hier een hoogst eigenaardige stem, een beetje slepend, maar het past bij de sfeer van de songs. Op de Myspace pagina van de band kan je de songs beluisteren, en bij eMusic en iTunes kan je het album aankopen.
http://www.myspace.com/twoloonsfortea
http://www.emusic.com/album/Two-Loons-For-Tea-Nine-Lucid-Dreams-MP3-Download/11068430.html

AMÉLIE - BE LOW
[pop] De naam van deze zanger brengt ons in verwarring, want de zanger is duidelijk geen vrouw! Goed gemaakte pop, niet al te veel snerpende gitaren, maar evenwichtig uitgebouwd. Het volledige album van 5 songs is gratis de downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/album/4301

ULTRA CAT - DISCO HIGH
[disco/dance] Van plan om een feestje te bouwen? Haal dan maar meteen dit album in huis. Disco High van Ultracat bevat slechts 3 songs, maar zij zijn stuk voor stuk nummers die je meteen aan het dansen zetten, of je wil of niet.
http://www.jamendo.com/en/album/26259
http://www.ultracatmusic.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Bigamie is één vrouw teveel hebben. Monogamie ook.
- Oscar Wilde -


De nieuwe oogstDE RECHTEN VAN DE CONSUMENT
Spijtig dat de gids (nog) niet verkrijgbaar is in het Nederlands. Deze site werd speciaal ontworpen door de EU, om de gebruiker in te lichten over zijn rechten. De site is opgevat als een soort van Frequently Asked Questions rond verschillende onderwerpen, en biedt antwoorden op vragen zoals "Ik ben ongelukkig met de kwaliteit van de internet diensten. Wat zijn mijn rechten, en welke actie kan ik ondernemen?", of "Waarom kan ik een song die ik legaal gedownload heb niet op al mijn toestellen spelen?". Goede site - hopelijk komt er snel een Nederlandse versie!
[Taal: Engels/Frans/Duits]
http://ec.europa.eu/information_society/eyouguide/index_en.htm

RETAILMENOT: COUPONCODES

Deze site is eigenlijk van Amerikaanse origine, dus aan de coupons voor kledij en fysieke spullen zal je niet veel hebben. Maar je vindt er wel coupons voor korting bij het downloaden van software, en daar kan je goede koopjes bij doen. Al deze kortingcodes zijn in een doorzoekbare database gestopt. (Bron: Frank)
[Taal: Engels]
http://www.retailmenot.com

HUNCH: HULP BIJ HET NEMEN VAN EEN BESLISSING
Deze site stelt je een tiental vragen, en komt dan met een concreet resultaat voor honderden mogelijke beslissingen die je moet nemen: wat voor soort wagen koop ik? Zou ik overschakelen op een Mac? Zou ik mijn vriendje dumpen? Waar zou ik op vakantie gaan? (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://hunch.com

ALTERNATIEVE ZOEKERS: FACESAERCH
Deze zoeker is gespecialiseerd in gezichten, en presenteert die in een mooie vorm. FaceSaerch (let op de spelling: de A komt wel degelijk voor de E) neemt de resultaten van Google Image search, elimineert alles behalve de gezichten, en geeft het resultaat weer in een "cover flow" à la iTunes.(Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.facesaerch.com/

ALTERNATIEVE ZOEKER: TASTEKID

Een combinatie van zoekmachine en aanbevelingen. De site is gespecialiseerd in films, muziek en boeken, en biedt suggesties op basis van het trefwoord dat jij ingeeft. De interface is wel een beetje kinderachtig met zijn gothic layout, maar de aanbevelingen zijn wel ok. Naast elke aanbeveling staat een vraagteken; beweeg je de muis over dit vraagteken, dan krijg je bijkomende informatie van WIkipedia, YouTube, en Amazon over het boek, de artiest, de acteur enz.(Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.tastekid.com/

ALTERNATIEVE ZOEKER: FASTEAGLE
Dit is een combinatie van een zoektool en een webgids in één interface. Via de startpagina krijg je snelle toegang tot een dozijn verschillende sites, van Google tot Delicious en van eBay tot Friendfeed. Bovenaan staan verschillende categorieŽn (nieuws, tools, business...). Klik je op een van deze hoofdcategorieŽn, dan worden de zoekmachines in de linkerbalk aangepast. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.fasteagle.com/

ALTERNATIEVE ZOEKER: COMPFIGHT

Alhoewel de naam van de site iets anders doet vermoeden, is deze site eigenlijk een zoekmachine om beelden op Flickr te vinden. Je kan verschillende parameters gebruiken om in de enorme berg foto's die gebruikers uploaden de foto te vinden die je nodig hebt. Je kan bovendien aangeven dat je enkel foto's wil hebben die gebruikt mogen worden volgens Creative Commons commercieel gebruik. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.compfight.com/

ALTERNATIEVE ZOEKER: KEDRIX
Deze zoekmachine verzamelt de zoekresultaten van verschillende andere zoekers, doch mengt ze niet: ze worden vertoond op aparte tabblaadjes, zoals Yahoo, Google, enz. Handig om de resultaten bij de verschillende zoekmachines te vergelijken. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.kedrix.com/

ALTERNATIEVE ZOEKER: KEYBOARDR
Deze zoekmachine is ideaal voor alle internauten die er een hekel aan hebben om hun handen van het klavier te verwijderen. De zoekmachine haalt de resultaten bij Google, WIkipedia en YouTube. Zodra je begint het trefwoord in te tikken, zie je al meteen de resultaten. Stop je met typen, dan kan je gewoon de pijltjestoetsen gebruiken om naar de volgende resultaten te gaan, en Enter om naar het resultaat in een nieuw venster te gaan.(Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://keyboardr.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SAVIENA

Zou je graag een tijdschrift hebben, maar de plaatselijke krantenboer heeft het niet in voorraad? Geen nood: op deze site kan je alle mogelijke tijdschriften apart bestellen. Van Auto's tot Wonen, via Reizen en Vrouw, van Anoniem tot Beau Monde, via Denksport en Colt45 omnibus: je vindt het hier allemaal. Er wordt 1,95 euro gerekend aan verzendkosten per nummer (verzending in Nederland)
[Taal: NL]
http://www.saviena.com

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KIJK EN BEGRIJP
Voor velen is de PC nog onvoldoende vertrouwd terrein. Het bedienen van een computer is nu eenmaal niet simpel, en het internet zit vol met gevaren. Kijk en Begrijp wil helpen; de site richt zich tot jong en oud, beginners en gevorderden. Enkel gratis programma's die hun deugdelijkheid bewezen hebben komen er aan bod.
De site is niet gratis; je moet 3 euro betalen voor een dag toegang tot de website. Daarmee help je dan wel een goed doel: 10% van de nettowinst gaat naar de vzw Mobile School die onderwijs geeft aan straatkinderen.
Maar gelukkig kan je tot 1 september 2009, als kennismaking, alle video's op de site gratis bekijken.
[Taal: NL]
http://kijkenbegrijp.net/content/persmededeling

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: HOLIDAYCHECK
Hoe vaak gebeurt het niet dat een droomvakantie uitdraait op een nachtmerrie? Het hotel valt tegen, het strand ligt vol keien, en het eten trekt op niets.
Om deze teleurstellingen te vermijden, kan je voortaan op voorhand controleren of een reisbestemming en het hotel wel overeenstemmen met de beloften, en wel op deze site. Alle internauten kunnen hier namelijk hun wedervaren neerschrijven, zodat jij uit hun mond kan horen wat de realiteit is.
[Taal: NL]
http://www.holidaycheck.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: HOME
Het nieuwe project van Luc Besson en Yann-Arthus Bertrand, de langspeelfilm "Hom", zal exclusief verkrijgbaar zijn op YouTube vanaf 5 juni. De film zal via spectaculaire luchtopnamen mensen een beeld geven van hoe dringend het is dat er maatregelen genomen worden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.
Nu kan je alvast via de YouTube kanalen in het Engels, Frans, Spaans, en Duits beelden bekijken achter de schermen over het maken van de film, plus interviews en nog veel meer extra. (Bron: Walkingmen)
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/homeprojectVRIJDAG MULTIMEDIA: APPLE ANTWOORDT MET NIEUWE MAC ADVERTENTIE

In de advertentie-oorlog tussen Microsoft en Apple was tot nu toe het pleit beslecht in het voordeel van Microsoft: de laatste reeks filmpjes, waarin een jonge vrouw op zoek ging naar een laptop, deden de sympathie doorslaan naar Microsoft. Apple heeft nu echter een nieuwe Mac-PC filmpje uitgebracht, waarin de hoofdrolspeelster resoluut kiest voor een Mac. Een afdoende antwoord, niet van humor gespeend. Kijk zelf op onderstaand adres.
[Taal: Engels]
http://www.viddler.com/explore/engadget/videos/406/

VRIJDAG MULTIMEDIA: STRANGERACADEMY
Is jouw video goed genoeg om vertoond te worden op de Stranger Academy? Filmmakers jonger dan 25 kunnen zelf hun eigen video van maximaal 5 minuten insturen en zo een kans maken om toegelaten te worden op dit festival, dat dit najaar gehouden wordt in Amsterdam (van 14 tot 17 oktober).
Ondertussen kan je op de website al de vele prachtige filmpjes bekijken die anderen ingezonden hebben.
[Taal: Engels]
http://www.strangerfestival.com


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Aantal haatzaaiende websites groeit
NEW YORK - Militanten en haatzaaiende groeperingen gebruiken steeds vaker populaire websites als Facebook,...
http://www.ad.nl/multi-media/3219655/Aantal_haatzaaiende_websites_groeit.html
- Google Street View ziet te veel
Google Street View ligt onder vuur in Japan. Vanwege de smalle wegen en de hoogte van de camera-auto,...
http://www.ad.nl/externallink.jsp?articleId=3219734
- Sterrenhemel op mobieltje
ROTTERDAM - Loopt u op een wolkenloze zomeravond ook wel eens met uw hoofd omhoog de sterren te bekijken. Of vragen uw kinderen ook wel eens papa,...
http://www.ad.nl/multi-media/3217018/Sterrenhemel__op_mobieltje.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Google Chrome Experiments
Wat kan er allemaal in een browser, gebruikmakend van de laatste open standaarden, maar zonder extra plugins zoals Flash? Google Chrome Experiments demonstreert het.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26196
- Kopersbescherming op Marktplaats.nl
PayPal biedt Marktplaats-gebruikers snellere en veiligere manier om te betalen. Aankopen tot 200 euro worden automatisch gratis verzekerd tegen oplichting.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26194
- Tag cloud helpt bij zoekopdrachten
Hulbee is een nieuwe zoekmachine, die een handige nieuwe zoekmogelijkheid biedt. In een tag cloud worden relevantie zoekwoorden getoond die snel aan de opdracht kunnen worden toegevoegd.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26189


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Subliem surround sound uit slechts twee luidsprekers
De Jamo S404 MS 10 is een 2.0-home cinema set, die surroundgeluid produceert op basis van twee compacte luidsprekers. Indien gewenst kan je er nog steeds ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4213
- 5-inch speakers in nieuwe KBSound kit
P-Line biedt sinds kort van de KBSound kit ook een versie met 5-inch luidsprekers aan. De FM-radio kit is ideaal voor inbouw in het keuken- of badkamerplafond ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4235
- Nieuwe reeks AV-ontvangers van Pioneer
De drie topmodellen uit het nieuwe assortiment AV-ontvangers van Pioneer behoren tot de eerste modellen die een iPhone- en iPod-certificatie meekregen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4214*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Google licht de sluier op van zijn toekomstige zoekmachines
Google houdt niet op met vernieuwen. Enkele dagen na de lancering van SearchWiki, en terwijl nog enkele nieuwe acteurs zoals Wolfram Alpha op de markt van de zoekmachines verschijnen, stelt de huidige marktleider de opties voor die binnenkort zijn zoekmachine zullen verrijken. Deze communicatieoperatie wil de gebruiker van Google, maar ook zijn handelspartners de vruchten van het werk van de Webgigant tonen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19913&style=99896
- 900% groei voor Android in 2009
Is de suprematie van iPhone in gevaar? Dat beweert een onderzoeksbureau (Strategy Analytics) dat de toekomstige verkoop van de Google Phone in Europa en AziŽ anticipeert.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19912&style=99896
- Nieuwe Google AdWords interface: sneller en overzichtelijker
Eind vorig jaar kondigde Google aan dat een kleine groep adverteerders uit de VS een nieuwe interface zou testen. Google beloofde een interface met als eigenschappen: sneller, een beter overzicht van de prestaties van de campagnes en Adgroups en een efficiŽntere navigatie binnen de verschillende niveau`s van het AdWords-programma.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19909&style=99896*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Spirituele touch voor Mio
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/spirituele-touch-voor-mio.cfm
- Gebruik illegale software in BelgiŽ gestabiliseerd
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/gebruik-illegale-software-in-belgie-gestabiliseerd.cfm
- Oorlog mobiele besturingssystemen is begonnen
http://www.pcworld.be/nl/fiches/articles/gsm--pda/oorlog-mobiele-besturingssystemen-is-begonnen.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Hoe resultaatgericht schrijven voor online media?
In een eerste deel van dit dossier stelden we al een introductie voor van het belang van kwaliteitsvolle webinhoud. In dat kader waren de sleutelwoorden...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5459
- Sevenedge lanceert website Summerfestival
Nadat Sevenedge eerder al de websites voor Reverze en Bassleader hadden gelanceerd, is nu het Summerfestival aan de beurt. Het Summerfestival is een outdoor...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5460
- De Focus van Bert Van Wassenhove: Is e-paper nog voor vandaag?
De "New York Times" gedurende een jaar drukken kost twee keer zoveel als elke abonnee een Kindle cadeau doen, zo rekende Nicholas Carlson van de Silicon Alley Insider voor. Met zo een Kindle - ...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5455

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Vakantietijd: veiligheid verzekerd!
http://computertaal.info/2009/05/14/vakantietijd-veiligheid-verzekerd/
- PandaLabs signaleert professionalisering cybercrime
http://computertaal.info/2009/05/14/pandalabs-signaleert-professionalisering-cybercrime/
- Twittering en YOutube films bekijken tijdens het werkÖ
http://computertaal.info/2009/05/13/twittering-en-youtube-films-bekijken-tijdens-het-werk/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- RealNetworks, dat momenteel een proces tegen de MPAA voert over het dvd-kopieerprograma Realdvd, heeft woensdag teruggeslagen en de filmstudio's en de Dvd Copy Control Association van kartelvorming beschuldigd.
http://tweakers.net/nieuws/60153/realnetworks-beschuldigt-filmstudios-van-kartelvorming.html
- Een Franse rechtbank heeft geoordeeld dat de internetveiling eBay niet aansprakelijk is voor het verhandelen van vervalste goederen via de site. Cosmeticafabrikant L'Oreal had hiervoor een schadevergoeding van eBay geŽist.
http://tweakers.net/nieuws/60149/ebay-boekt-overwinning-in-franse-zaak-over-nepartikelen.html
- Een Amsterdamse rechter heeft bepaald dat een website-eigenaar verantwoordelijk kan worden gehouden voor de manier waarop Google delen van zijn site citeert bij zoekresultaten. De uitspraak kan voor websites vergaande gevolgen hebben.
http://tweakers.net/nieuws/60148/rechter-acht-website-verantwoordelijk-voor-google-indexering.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautMAAK JE VISTA BETER 6: MINDER PROGRAMMA'S DRAAIEN
Is het echt nodig dat je al die programma's tegelijk draait? En waarom moet je twintig vensters in je browser open hebben staan als je ze niet bekijkt? Een klein beetje economisch omgaan met de kracht van je computer is nog niet zo'n gek idee.
Een fout die velen maken is om mails te laten openstaan, om niet te vergeten ze te behandelen of te beantwoorden. Dat kan veel beter: je kan bijvoorbeeld een nieuw mailvak maken dat je "dringend te behandelen noemt", en daar dan die mails instoppen.
Bron: Microsoft
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/help/83ec0ffe-ee04-4d53-8b87-25d1f05c954e1033.mspx

MAAK JE VISTA BETER 7: GEEN VISUELE EFFECTEN

Draait je Windows te traag, dan kan je dit verbeteren door wat minder visuele effecten toe te laten. Het is altijd een keuze: ofwel sneller werken, ofwel mooier presenteren. Je kan gelukkig naar eigen behoefte zelf kiezen welke effecten je hebben wil en welke niet. Dat doe je door te gaan naar:
Start, controlepaneel, Systeem en onderhoud, en daar dan Performance information & tools te kiezen.
Klik op Pas visuele effecten aan (mogelijk moet je je admin paswoord nu opgeven). Kies het tabblaadje Visual Effects, en klik op Adjust for best performance (beste prestatie), klik OK. Alle toeters en bellen zijn nu weg. Je kan hier ook selecteren welke effecten je behouden wil en welke niet.
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/help/83ec0ffe-ee04-4d53-8b87-25d1f05c954e1033.mspx

MAAK JE VISTA BETER 8: OPNIEUW BEGINNEN
Lukken al de vorige tips niet, dan is er toch nog iets dat je proberen kan: gewoon herstarten. Vaak helpt het om je computer af te sluiten en terug op te starten, om eventueel nog hangende processen netjes af te sluiten. Soms zijn er problemen waarvan het echt moeilijk is om nu juist te zeggen wat de oorzaak is, en dan blijkt herstarten wel eens te helpen.
En dan is er zelfs een verschil tussen een "koude" en een "warme" herstart: gewoon afsluiten en herstarten is niet hetzelfde als je computer compleet afsluiten zodat de harde schijf niet meer draait, en dan terug op de fysieke startknop te drukken.
Het kan cynisch klinken, maar na al die jaren is herstarten bij Windows nog altijd een veelgebruikte remedie...

MAAK JE VISTA BETER: WINDOWS EXPERIENCE INDEX
Wil je weten hoe goed jouw computer eigenlijk is om Vista te draaien? De Windows Experience Index beoordeelt jouw computer en geeft die een score van 1 tot 5,9. Daarbij is het de bedoeling dat ook makers van software vermelden wat de minimumvereiste is om een bepaald programma te draaien.
Waar vind je die Experience Index? Ga naar Start, Controlepaneel, klik op Systeem en onderhoud, en klik op Prestatie informatie en tools. Wij haalden bijvoorbeeld een 3,3. Onze processor en RAM was wel ok, maar de grafische weergave bleef steken op 3,3. Wat voor ons geen probleem is, omdat wij toch niet grafisch, maar vooral met teksten werken.
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/f59082f4-6385-4a61-ba7e-2de9625a780a1033.mspx

HOE KAN JE JE VISTA COMPUTER ONZICHTBAAR MAKEN OP HET NETWERK?
Wanneer je een netwerk opzet kan je bronnen op jouw computer delen met andere computers op het netwerk. Maar misschien wil je dat wel doen, terwijl je tegelijkertijd wil dat jouw computer onzichtbaar is op het netwerk.
Wanneer je de netwerk map opent, dan zie je normalerwijze alle computers en randapparatuur op het netwerk. Je kan dan op een van van die computers klikken om een lijst te zien van de mappen die gedeeld worden. Maar wanneer je je computer verbergt, is die nog wel aanwezig op het netwerk, maar is hij niet meer zichtbaar in de netwerk map (en komen anderen minder gauw in de verleiding om op jouw computer te gaan neuzen).
Om een computer die Vista draait te verbergen ga je als volgt tewerk:
- Klik op Start / Run
- Tik in cmd, klik ok; dit zal het venster met de commando prompt oproepen.
- tip de volgende tekst in: net config server/hidden:yes, en druk op Enter. Nu zal je een melding krijgen dat het commando succesvol uitgevoerd werd. Je computer is nu niet meer zichtbaar op het netwerk.
Om de computer terug zichtbaar te amken, tik je in:
net config server /hidden:no
(Bron: Lockergnome)
http://www.lockergnome.com/windows/2009/05/07/hide-your-vista-computer-on-the-network/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


STRINGS ON SPEED
Windows - freeware
Deze kloon van Guitar Hero tovert jouw klavier om in een e-gitaar. De software zelf bevat geen songs; om de songs te downloaden, moet je je gratis registreren bij Frets on Fire Wiki. Plezier verzekerd, vooral in de multiplayer modus!
http://fretsonfire.wikidot.com/
http://stringsonspeed.sourceforge.net/

NOCLONE

Windows all - 1,76 MB - freeware
Je weet wellicht niet eens hoeveel duplicaat bestanden er staan op jouw computer - maar het zullen er allicht wel veel zijn: documenten, mp3s, foto's, video's... Dit progje spoort de duplicaten op, zelfs als ze een andere bestandsnaam hebben. Daarna ken je de duplicata wissen of archiveren.
http://majorgeeks.com/NoClone_d5050.html

DDESKTOP: EEN EIGEN STARTPAGINA

Firefox extensie - 22,5 KB - freeware
Met deze gratis add-on voor Firefox kan je een einde maken aan het bladeren door ellenlange lijsten met bookmarks: je kan namelijk een desktop-startpagina aanmaken met thumbnails van je favoriete sites.
https://addons.mozilla.org/de/firefox/user/3330401

DOWNTHEMALL: VOLLEDIGE SITE DOWNLOADEN
All OS - Firefox extensie - 517 kb - freeware
Met deze extensie voor Firefox kan je volledige websites downloaden, inclusief de afbeeldingen en andere data. Via de bijgeleverde filter bepaal jij zelf wat voor soort data er gedownload mag worden. Je kan de downloads onderbreken en weer hervatten.
http://www.downthemall.net/

LANMONITOR: JE NETWERK IN HET OOG HOUDEN

Windows all - 1,7 MB - freeware
Met dit progje kan je het verkeer op je netwerk in het oog houden. Je krijgt ook een blik op het aantal verzonden en ontvangen bytes van de netwerkkaarten. Je kan ook statistieke opvragen per dag, maand of jaar.
http://lanmonitor.de/index.htm

CCCLEANER: GROTE KUIS
Windows all - 959k - freeware
Met dit programma kan je grote kuis houden op je systeem: allerlei onbruikbare en nutteloze data worden opgespoord en gewist. Handig bijvoorbeeld om "weeskindjes" te verwijderen - bestanden die achtergebleven zijn nadat je een programma terug verwijderd hebt van je pc.
http://www.ccleaner.com/

TVU PLAYER: TV OP DE PC

Windows 2000/XP/VIsta - 5,2 MB - adware
Dit progje is een ontvanger voor P2P tv, en is erg populair aan het worden. Je kan met TVUPlayer vooral Aziatische tv-zenders ontvangen die hun programma's via het internet streamen. Dat is vooral interessant voor liefhebbers van sportwedstrijden.
http://www.tvunetworks.com/

VRIJDAG MACDAG: OMNIGRAFFLE
Mac OS X 10.5 - shareware
Met deze software kan je prachtige diagrammen maken die in kaart brengen hoe taken, activiteiten en processen uitgevoerd worden. Maar je kan de software ook gebruiken om een poster te maken om voor je raam te hangen: je kan gewoon schetsen maken van ideeŽn en teksten toevoegen.
http://download.cnet.com/OmniGraffle/3000-2079_4-6762.html

VRIJDAG MACDAG: DEFAULT FOLDER
Mac OS X 10.4/10.5 - shareware - 10,24 MB
Het Mac OS X mag dan al een mooi OS zijn, het bladeren doorheen folders bij het openen en opslaan van documenten verloopt niet echt soepel. Dit programma voegt een knoppenbalk toe aan al je Open en Save dialoogvensters, zodat je gemakkelijk toegang hebt tot meerdere folders en commando's.
http://download.cnet.com/Default-Folder-X/3000-2248_4-10206392.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Nu zitten we Shakespeare uit om de citaten te kunnen herkennen.
Oscar Wilde