Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 14/5/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 599 van 9/5/2009

Gegroet lezer,

Editie 599 al - op weg naar de 600e editie van dit e-zine dus! Toen Jean-Luc Bostyn deze nieuwsbrief opstartte, nu meer dan 13 jaar geleden, zal hij nooit gedacht hebben dat zijn pionierswerk nog zoveel edities zou kennen!

Dit nummer bevat zoals gewoonlijk veel nieuws over "hot topics" zoals Google, Twitter, de Hadopi wet, maar toch ook enkele meer culturele achtergrondartikels. Wat ons vooral geïntrigeerd heeft is het verhaal over de opschudding die de historische kaarten, die Google in haar Google Earth verweven heeft, in Japan veroorzaakt heeft.

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week, bij editie 600, terug aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
VOORTAAN OOK ADSENSE REPORTS IN GOOGLE ANALYTICS

Dit bericht zal vooral de webmaster interesseren die inkomsten haalt door advertenties te plaatsen van Google AdSense. Tot nu toe kon je, via de Google Analytics dienst, ook statistieken verzamelen over je bezoekers: met welke browser surfen zij, wat is hun besturingssysteem, uit welke landen komen zij, wat zijn de drukste dagen en uren, wat zijn de meest aangeklikte artikels, enz.
Welnu, deze gegevens van Google Analytics werden nu geïntegreerd in Google Adsense. Een grote verbetering, want zo kan je ook de inkomsten die je haalt met je advertenties koppelen aan de bezoekersstatistieken.
Bij Google Blogoscoped vind je de uitleg hoe je de koppeling uitvoert van AdSense en Analytics.
http://blogoscoped.com/archive/2009-05-02-n20.html
http://googlesystem.blogspot.com/2009/04/adsense-reports-in-google-analytics.html
http://analytics.blogspot.com/2009/04/analytics-and-adsense-together-at-last.html

HOE DE IRANIËRS DE CENSUUR OMZEILEN
Het internet is niet langer een kanaal voor handel, amusement en informatie, maar het is ook een instrument geworden waarmee de overheid de burgers kan controleren - en waarmee de burger kan revolteren tegen de staat. Computers bepalen nu eenmaal wat de burger kan lezen, welke informatie hem bereikt. Wanneer de overheid beslist dat bepaalde informatie niet "gewenst" is voor haar burgers, dan kan zij filters laten plaatsen die deze content tegenhouden.
Volgens Reporters Zonder Grenzen zijn er nu meer dan 20 landen die geavanceerde systemen gebruiken om content te blokkeren en te filteren. Een van die landen is Iran. Daar laat de overheid miljoenen websites blokkeren met nieuws, commentaren, video's, muziek. Wie het woord "vrouwen" in het Perzisch ingeeft in de zoekmachines, krijgt zelfs te lezen dat er geen toegang is tot deze site.
Maar gelukkig zijn er de burgers die tegen deze censuur revolteren. Het programma verscheen voor het eerst in Iran in juli verleden jaar, en enkele maanden later maakten al meer dan 400.000 IraniŽrs gebruik van software die de door de overheid ingestelde filters kan omzeilen.
Een pikant detail hierbij is dat deze software eigenlijk afkomstig is van China, en gemaakt werd door aanhangers van de Falun Gong, een spirituele beweging die door de Chinese overheid sinds 1999 onderdrukt wordt. Zij onderhouden een reeks computers in datacentra over de hele wereld, om de verzoeken van internauten door de firewalls van de censoren te helpen.
Een erg interessant artikel over deze vrijwilligers van Falun Gong en hoe het systeem werkt vind je bij de New York Times.
http://www.nytimes.com/2009/05/01/technology/01filter.html?_r=1&partner=rss&emc=rss&pagewanted=all
http://en.wikipedia.org/wiki/Falun_Gong

BEST GEEN .TV DOMEIN KOPEN?
Sommige afkortingen van landen zijn handig om goedklinkende domeinnamen te creŽren. Onze eigen landencode, .be bijvoorbeeld, kan gebruikt worden in www.wanna.be/rich. En .me is ook een leuke combinatie, want je kan er bijvoorbeeld www.kiss.me/kate mee maken. Sommige landen, die voor de rest haast geen inkomen hebben, halen al hun rijkdom uit de verkoop van domeinnamen - althans: uit de verkoop van het recht op die domeinnaam aan slimme registranten.
Een van die interessante namen is .tv, dat eigenlijk staat voor het eiland Tuvalu. Een klein eilandje in de Stille Zuidzee, met een kleine 12.000 zielen. Het is zelfs het vierde kleinste land ter wereld. Maar blijkbaar zal het dat niet heel lang meer zijn, vermits Tuvalu langzaam wegzinkt in de zee, als gevolg van de opwarming van de aarde.
En zo kan het gebeuren dat degene die een domein wil aanvragen dat eindigt op .tv, bij de registrant GoDaddy een waarschuwing tegenkomt dat het niet aangeraden is om een .tv domein te kopen, omdat het eiland aan het zinken is. Een rare waarschuwing, omdat eigenlijk het "land" Tuvalu nog zal blijven bestaan, zelfs indien het eiland zinkt...
Een interessant gegeven waarover je veel commentaren kan lezen bij BoingBoing.
http://www.boingboing.net/2009/04/30/godaddy-dont-buy-dot.html
http://valleywag.gawker.com/5234715/godaddy-advises-against-buying-a-domain-name-from-a-disappearing-island
http://en.wikipedia.org/wiki/Tuvalu

HAKEN TWITTERAARS ECHT ZO SNEL AF?
Volgens cijfers van Nielsen zou 60% van alle nieuwe Twitteraars deze microblog dienst een maand lang gebruiken, en daarna niet meer terugkeren. Zij zouden het nut er niet van inzien, en Twitter niet kunnen inpassen in hun digitale levenswijze.
Uiteraard een leuk gegeven voor alle critici die erg wantrouwend staan tegenover Twitter, net zoals zij wantrouwend stonden tegenover blogs en sociale netwerksites, die zij alleen maar narcistische, ego-strelende uitingen van onbenulligheid vinden. In sommige gevallen, zoals bij Twitter, kan je misschien wel vragen stellen bij de onbenulligheid van de tweets - de postings daar vormen immers een antwoord op de vraag "wat ben jij aan het doen?", en dat antwoord kan heel uiteenlopend zijn: van "een boterham aan het eten met choco", tot "een nieuw artikel aan het schrijven over xyz".
Maar is dat cijfer van Nielsen wel een barometer voor het nut van Twitter? Want Nielsen baseert zich hierbij op het aantal mensen dat de Twitter site bezoekt. En zoals je inmiddels hebt kunnen lezen bij onze tips over Twitter, zijn er heel wat apps om Twitter te bezoeken, zonder daarom naar de site te gaan, zoals Tweetdeck. Als (en het lijkt er sterk op) Nielsen inderdaad enkel de bezoeken op de Twitter-website meerekent, dan is de stelling dat Twitteraars snel afhaken, en dus de populariteit van Twitter een hype is die als een pudding zal ineenzakken, volledig fout.
Een interessant artikel trouwens over het nut van Twitter vind je bij ABC News: "Twitters Quitters just don't get it", oftwel wie afhaakt van Twitter heeft het niet begrepen.
http://abcnews.go.com/Technology/AheadoftheCurve/Story?id=7470651&page=2
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/164048/people_try_twitter_one_month_then_fly.html?loomia_ow=t0:s0:a41:g12:r2:c0.402964:b24205146
http://blog.nielsen.com/nielsenwire/online_mobile/twitter-quitters-post-roadblock-to-long-term-growth/

MOET JE JE RSS READER DUMPEN?
RSS feeds hebben de manier waarop wij nieuws zoeken op het internet grondig gewijzigd. De meeste sites bieden nu immers een rss-feed aan, waarin de nieuwste artikels op die site vermeld worden. Je moet alleen nog een RSS feedreader hebben waarin je al deze feeds stopt, en je kan van het ene artikel naar het andere surfen, zonder het hele internet te moeten afstruinen. Zo'n RSS reader dat kan eigen software zijn zoals FeedDemon, dat kan een Firefox extensie zijn zoals Sage, of dat kan een online dienst zijn zoals Google Reader.
In een opmerkelijk artikel bij Slate raadt journalist Farhad Manjoo echter aan om de RSS reader te dumpen, omdat hij tot overconsumptie leidt en tot nieuwsmoeheid. Hoezo? Wel, omdat het zo gemakkelijk is om je nieuws via de reader te lezen, ben je geneigd om al snel van elke site die een RSS feed aanbiedt, die naar je reader te kopiŽren. Gevolg: wanneer je je reader opstart, word je geconfronteerd met stapels ongelezen artikels - die je dezelfde moeheid geven en afkeer opwekken als de stapels ongelezen berichten in je mailbox. Bovendien bezorgen de meeste readers de RSS feeds in een "naakte" opmaak, zonder afbeeldingen of de leuke layout die je op de eigenlijke nieuwssite vindt.
Daarom raadt Manjoo aan om gewoon ouderwets te werken met bookmarks, maar ze wel goed te structureren. Je maakt mappen aan, gebaseerd op de frequentie van je bezoeken: een map met sites die je elke dag wil bekijken, die je elke week wil bekijken, enz. Het vraagt wel iets meer werk, maar je hebt die druk niet meer van de ongelezen artikels, en je kan de artikels in een meer relaxte omgeving lezen.
Heeft Manjoo gelijk? Je mag het ons altijd laten weten in een reactie. Bij Mashable vind je trouwens een artikel dat nog verder gaat dan Slate, en dat simpelweg stelt dat RSS dood is. Interessant om even over na te denken.
http://slate.com/id/2217353/pagenum/all/#p2
http://mashable.com/2009/05/02/rss-dead/

TOON MIJ EEN E-MAIL, EN IK ZEG WIE JE BENT
Volgens een recente Britse studie zou 40% van de Britse gebruikers een oordeel vellen over de intelligentie van de afzender aan de hand van de content van een e-mail, terwijl 20% die mail gebruikt om te beoordelen hoe oud die persoon is. Nog eens 16% maakt veronderstellingen over de sociale status van een persoon, aan de hand van de taal die gebezigd wordt in die mail.
Jongere mensen laten zich meer tot zulke veronderstellingen leiden dan oudere surfers. Tegelijkertijd gaf ook 1 op 3 Britten toe dat zij hun taal en stijl in hun mails aanpassen om een aparte identiteit te creŽren.
Nog een opvallende conclusie: vrouwen doen meer beroep op emoticons in hun mails dan mannen (26% tegen 13%) om hun echte gevoelens te verbergen.
De moraal van dit verhaal? Zorg voor verzorgde mails. Schreeuw niet (GEBRUIK NIET DE HELE TIJD HOOFDLETTERS), zorg voor de juiste interpunctie, en bovenal: maak gebruik van een spelcontrole om de juiste spelling in je berichten te gebruiken.
http://www.pcworld.com/article/163859/article.html?tk=nl_dnxnws

WEBBY AWARDS BEKENDGEMAAKT
Zoals je wellicht weet heeft het internet ook haar "Oscars", en die worden dan Webby Awards genoemd. In bijna 70 categorieŽn zijn websites en webdiensten genomineerd, en heeft nu een professionele jury haar keuzen bekend gemaakt. Ook de internauten zelf konden hun favorieten kiezen - hun trofee heet dan "People's Voice".
Om alle winnaars op te noemen, zou ons te ver leiden. Je kan zelf de winnaars in de verschillende categorieŽn bekijken op de site van de Webby Awards. Wij willen vooral aanstippen dat Trent Reznor uitgeroepen werd tot Webby artiest van het jaar, Jimmy Fallon tot Webby persoon van het jaar, de doorbreker van het jaar werd Twitter, en NPR werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie muziek. Een verdiende prijs voor NPR, want daar vind je uitstekend nieuws over nieuwe albums, maar ook live concerten, die als podcast beluisterd kunnen worden.
Bij de nominaties was er ook een Belgisch bedrijf - Emakina was genomineerd voor haar campagne "Quitters Arcade", in opdracht van het farmaceutisch bedrijf Pfizer, een campagne die mensen wou aanmoedigen om te stoppen met roken. Helaas heeft Emakina het niet gehaald.
Maar kijk zelf op de website van de awards. Je zal er allicht vele uren kunnen doorbrengen en vele nieuwe ideetjes opdoen voor leuke en interessante sites. En ongetwijfeld zal de categorie "online film & video" je niet onberoerd laten!
De echte uitreiking van de prijzen volgt later, met een grote show en toespraken - in de echte Hollywood tradities!
http://www.webbyawards.com/webbys/current.php

NIEUWE WOORDJES LEREN: SEXTEN
Wat wij sms'en noemen (het versturen van een sms boodschap via onze mobiele telefoon), heet elders ter wereld "texten", het versturen van een "text" message. Voor vele jongeren is het dé manier van communiceren geworden - zij texten zelfs naar hun vrienden wanneer die in dezelfde ruimte staan als zij.
Er is echter een speciale vorm van texten die steeds meer furore maakt - maar waarbij de jongeren zich niet bewust zijn van de gevaren. Dat heet dan "sexten", oftewel een pikante foto maken met je camerafoontje en dan naar je lief opsturen. Soms doen de jongeren het uit eigen beweging, een daad van bravoure om de ander te verleiden. Maar vaak ook gebeurt het op aandringen van de ander, en helaas zijn daar niet altijd zuivere bedoelingen mee gemoeid. En zelfs al is het niet opzettelijk, toch gebeurt het ook vaak dat de grote liefde niet blijft duren, en dat de sexy foto's dan hun eigen leven gaan leiden op het internet, zelfs gebruikt kunnen worden voor chantage. De kinderen zijn zich echter niet bewust van de grote gevolgen die die ene daad (het sturen van een pikante foto) kan hebben, een daad die hen hun hele leven kan achtervolgen.
Sexting is dus geen onschuldige bezigheid - een waarschuwing die steeds meer overheden trachten over te brengen aan de kids. En dan hebben wij het niet eens over de wettelijke aspecten van dit 'sexten' - het is immers illegaal om sexuele foto's te nemen van kinderen en het is al evenzeer illegaal om die foto's aan anderen door te geven.
Als ouder spreek je dus best even met je kids over dit probleem. Meer hierover bij het Australische The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/parents-get-sext-message/2009/05/02/1240982472297.html

GOOGLE BRENGT STAND-ALONE CONTROLETOOL VOOR ADRESBOEKJE UIT
Maak je gebruik van Google Docs, Picasa of Google Calendar, dan is het handig om deze dienst te combineren met je adresboekje. Maar tot nu toe konden deze diensten enkel gecombineerd worden met het adresboekje van Gmail, en niet iedereen wil een Gmail account hebben - sommigen willen liever een desktop mailclient bijvoorbeeld, of verkiezen een webmail bij Yahoo of Hotmail.
Nu heeft Google ook aan deze gebruikers gedacht, en een contacts manager uitgebracht. Daarmee kan je dan je adresboekje in de verschillende diensten gebruiken, onafhankelijk van Gmail. Je kan je contacten vanuit andere diensten zoals Outlook, Outlook Express, Yahoo of Hotmail importeren en exporteren.
Heb je al een Gmail account, dan zal Google alle adressen uit deze account meteen importeren wanneer je naar onderstaand adres surft (en ingelogd bent in Google). Handig!
http://www.google.com/contacts
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10233244-2.html

GOOGLE EARTH ONTKETENT RACIALE OPSCHUDDING IN JAPAN

Sommige mensen worden liever niet herinnerd aan een verleden dat niet altijd even fijn was. Dat is wat Google ondervond, toen het op haar historische kaarten van Japan ook noteerde waar de voormalige lagere kasten in Japan gelogeerd waren.
De landkaarten dateren uit het feodale tijdperk van Japan, toen de shoguns de macht in handen hadden en er een streng kastesysteem bestond. Onderaan de maatschappelijke ladder stonden toen de zogenaamde burakumin. Zij waren qua etnische oorsprong volledig gelijk aan andere Japanners, maar zij werden door de maatschappij gedwongen om geïsoleerd te leven, omdat zij jobs uitvoerden die met de dood geassocieerd werden, zoals werken met leder, dieren slachten, putten graven voor graven.
Sindsdien is het kastesysteem al lang afgeschaft, officieel althans. Want onderhuids leeft het nog altijd. De ghetto's waar de buraku's woonden zijn er niet meer, maar de afstammelingen van de buraku's worden nog altijd gediscrimineerd. Bij sollicitanten bijvoorbeeld wordt nagegaan of zij niet wonen of gewoond hebben in blokken die bekend staan als woonplaatsen van buraku's. De lijsten van die adressen circuleren wel op het internet, in de fora; en er zijn wel historische kaarten van die locaties, maar officieel worden zij uiterst zelden getoond, en dan nog met heel wat verklaringen erbij om de omstandigheden van toen uit te leggen.
Dat Google deze historische kaarten als layer toevoegde aan Google Earth, zorgde dan ook voor de nodige opschudding in Japan. Enerzijds omdat men eigenlijk niet meer graag herinnerd wordt aan de tijd van de kasten, waarin mensen uit de maatschappij gestoten worden. Anderzijds omdat mensen die van burakumin afstammen hierdoor gemakkelijker geïdentificeerd zouden kunnen worden.
Een heel interessant verhaal, dat aantoont dat zelfs in dit digitale tijdperk gevoeligheden uit het verleden blijven meespelen. Het hele verhaal lees je bij het Australische The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/google-earth-sparks-racial-row-in-japan/2009/05/04/1241289077306.html?page=fullpage#contentSwap2
http://en.wikipedia.org/wiki/Burakumin
http://blhrri.org/blhrri_e/blhrri/buraku.htm

KAN DE AMAZON KINDLE DX DE KRANTEN REDDEN?
De meeste analyses zijn het erover eens: de jonge generatie is moeilijk te overtuigen om kranten te kopen. En voor een keer is het niet het internet dat met de vinger gewezen moet worden, maar het bestaan van de gratis kranten, zoals in eigen land Metro, speelt hierbij een grote rol. Velen hadden gehoopt dat jongeren, opgevoed met de dagelijkse Metro, nadien, wanneer zij wat meer kapitaalkrachtig zijn, zouden overstappen naar een "echte" krant naar keuze, tegen betaling, maar die overstap wordt blijkbaar niet gemaakt.
Ligt het misschien aan de drager, aan het feit dat de jongeren geen zin meer hebben in papier? Dan zou een elektronisch toestel waarop je de krant in digitale vorm kan lezen redding moeten brengen voor de kranten. Dat toestel komt er nu aan - althans in de VS, in Europa is het nog wachten voor een equivalent. Het gaat om een speciale versie van de digitale boekenlezer (of e-reader) van Amazon, de Kindle. Daarvan werd woensdag een grotere versie voorgesteld, bijna 25 cm groot, geschikt dus om kranten of magazines te lezen. Omdat de Kindle, net zoals de oudere versie, met een draadloze verbinding werkt waarlangs men nieuwe content kan downloaden, is het dus de bedoeling dat men elke ochtend meteen zijn krant of nieuwe magazine vindt op de Kindle.
Het nieuwe toestel is dus bijna 15 cm groot, en kan zowel in landschap als portret gelezen worden. De nieuwe Kindle kan tot 3.500 boeken bevatten, tijdschriften of documenten, en je kan ook PDF documenten lezen. Ook dit toestel bevat de mogelijkheid om teksten hardop voor te laten lezen.
Het enige wat nog tegenvalt is de prijs: het toestel kost $489. Voor dat bedrag zou je wel verwachten dat er een of andere vorm van subsidie voorzien is - dat de boeken die je bij Amazon koopt in digitale vorm voor de Kindle veel goedkoper zouden zijn dan de normale printboeken bijvoorbeeld. Of dat de kranten een korting geven op de aankoop van een Kindle wanneer je een abonnement van x maanden neemt. Maar niets daarvan is waar...
Tussen haakjes: voor de Kindle ligt trouwens nog een andere markt weggelegd: die van de studieboeken. Die kosten enorm duur, en de studenten sleuren zich de rug krom aan die studieboeken. De boeken in digitale vorm aanbieden aan de studenten zou dan ook een heel interessante oplossing zijn. Maar ook hier weer is het een kwestie van prijs: de digitale vorm van de boeken zou veel goedkoper moeten worden dan nu het geval is...
Tussen haakjes: Amazon, de online boek- en platenwinkel die de Kindle woensdag voorstelde, had bij de persconferentie nog een interessante melding: de verkoop van digitale boeken voor de Kindle maakt nu al 35% uit van de boekenverkopen waarvan Kindle edities verkrijgbaar zijn. Het is alleen niet duidelijk of dit cijfer inhoudt dat er nu meer boeken verkocht worden, of dat de Kindleboeken de verkoop van print boeken kannibaliseert...
http://www.businessinsider.com/henry-blodget-kindle-sales-now-a-shocking-35-of-book-sales-when-kindle-version-available-2009-5
http://www.paidcontent.org/entry/419-amazon-kindle-dx-newspapers-to-offer-reduced-rates-for-two-year-subscri/
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10234355-93.html?tag=nl.e498

MININOVA BEGINT ILLEGALE TORRENTS TE FILTEREN
Later deze maand moet Mininova, de grootste Bittorrentsite op het internet, voor de rechter verschijnen. BREIN, de Nederlandse vereniging die de auteursrechten verdedigt, had Mininova voor de rechter gedaagd om te eisen dat de site in de toekomst de torrent bestanden zou filteren, zodat zij niet langer meer zouden verwijzen naar bestanden die auteursrechtelijk beschermd zijn.
Maar blijkbaar heeft Mininova niet zo lang gewacht: het heeft nu zelf een filtersysteem in gebruik genomen, dat torrent bestanden opspoort en verwijdert die naar illegale bestanden verwijzen. Het systeem zorgt er ook voor dat de torrents later terug naar mininova terug geüpload worden. Volgens medeoprichter Niek van Mininova zou het systeem gedurende 12 weken getest worden op slechts enkele titels, en wel in samenspraak met een vereniging die enkele tv/film bedrijven vertegenwoordigt.
Volgens Torrentfreak zouden de meeste gebruikers erg negatief reageren op de beslissing van Mininova "Too bad its all over now" is een van de commentaren...
http://torrentfreak.com/mininova-filters-copyright-infringing-content-090506/
http://www.mininova.org

TWITTER SEARCH WORDT GRONDIG VERBETERD
Zoals je al eerder kon lezen, zijn veel waarnemers van mening dat Twitter heel goed als zoekmachine gebruikt kan worden om op te zoeken wat er zich nu, actueel afspeelt in de wereld, beter nog dan Google. Sommigen noemen Twitter zelfs een geduchte concurrent voor Google, alhoewel wij dat wat overdreven vinden.
Maar misschien gaan zij toch gelijk krijgen. Santosh Jarayam, bij Twitter belast als vice-president met de operaties, en voorheen VP voor de Search Quality bij Google, heeft recent aangekondigd dat Twitter Search grondig verbeterd zal worden. Tot nu werden enkel de teksten zelf van Twitter postings doorzocht. Maar binnenkort zouden ook de links in die postings door crawlers bezocht worden en zou de content van deze pagina's dan geïndexeerd worden.
En dan wordt Twitter Search inderdaad een veel completere index van wat er zich nu op het web afspeelt; meer nog: het kan Google op het vlak van actuele content zelfs voorbijstreven.
Er komt ook een "reputatie" rangschikking; wanneer je een zoekopdracht geeft naar een onderwerp dat hot is (een "trending" onderwerp, of een onderwerp dat zo hot is dat het een eigen link krijgt in de zijbalk van Twitter.com), dan zal daarbij rekening gehouden worden met de reputatie van de persoon die de posting schreef en bij de zoekresultaten rekening houden met deze rangschikking.
Als je het ons vraagt een veelbelovende evolutie...
http://search.twitter.com/
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10235360-2.html

GRONDIGE HERVORMING TELECOMWET IN HET WATER GEVALLEN DOOR LOBBYWERK ANTIPIRATERIJGROEPEN
Binnen de EU stond een belangrijke hervorming op de agenda van de telecomwetten. Het was de bedoeling dat er een telecom regulator zou komen voor de hele EUo, die de macht zou krijgen om regels vast te leggen voor competitie, om het vrijgekomen radiospectrum toe te delen aan de nieuwe mobiele technologieŽn, en de rechten van de burger te beschermen, met name hoe zijn privacy online gewaarborgd kan worden.
Een belangrijke hervorming dus. Maar zij kon niet doorgevoerd worden - en dat omdat de Fransen er één clausule in gestopt hadden, die van de beruchte drie-waarschuwingen. Daarover hebben wij het al eerder gehad: de internaut die betrapt wordt op het downloaden van illegale bestanden, zou drie waarschuwingen krijgen, waarna hem de toegang tot het internet ontzegd zou worden. Enige vorm van proces of justitieel onderzoek zou daarvoor niet nodig zijn - het zou volstaan dat speciaal (door de platen- en filmindustrie) in het leven geroepen diensten providers op deze illegale downloaders wezen, om deze internauten te waarschuwen en te bannen.
Dit voorstel is afkomstig van Frankrijk, waar het de Hadopi-wet genoemd wordt, en ook in Engeland zijn er voorstanders voor dit systeem. De rest van Europa volgt echter niet, en vindt dat zulke uitsluiting er enkel mag komen na een rechterlijke beslissing.
Het is enerzijds lofwaardig dat de rest van de EU voet bij stuk houdt om deze wet niet toe te staan. Het is anderzijds betreurenswaardig dat deze belangrijke hervorming er niet komt, doordat de Fransen per sé deze nieuwe wet mee wilden smokkelen, en daardoor de rest van de verbeteringen niet doorgevoerd kunnen worden.
Wordt ongetwijfeld vervolgd...
http://www.pcworld.com/article/164424/article.html?tk=nl_dnxnws
http://webwereld.nl/nieuws/57871/europarlement-verwerpt--three-strikes--compromis.html#source=newsletter
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=445372&t=2&en=1

MAKER VAN NOSCRIPT EXTENSIE KNOEIT MET ADBLOCK EXTENSIE
Haast iedereen die gekozen heeft voor Firefox als browser, heeft wel een of meerdere extensies voor deze browser geïnstalleerd. Het vertrouwen in de makers van die extensies is daarbij mateloos groot - net zoals je erop betrouwt dat de vele freeware programma's op het internet "koosjer" zijn, en je niet de een of andere spyware of malware meeleveren wanneer je het programma installeert. Mocht dat toch het geval zijn, dan reageert de internetgemeenschap meteen alert en gaat het nieuws over de malware als een lopend vuurtje het internet rond, en is de softwaremaker voor de rest van zijn leven verdacht.
Het vertrouwen in die extensies heeft in onze ogen nu echter wel een stevige knauw gekregen. De maker van de de populaire NoScript extensie voor Firefox heeft namelijk bekend dat hij geknoeid had met zijn software. NoScript is een extensie die ervoor zorgt dat enkel scripts uitgevoerd worden op pagina's die jij in het lijstje met de vertrouwde sites zet - een goede bescherming tegen allerlei malware dus maar die ook verhindert dat er advertenties verschijnen. Maar de maker van NoScript heeft nu bekend dat hij stokken in de wielen stak van zijn concurrent, Adblock Plus, een extensie die een gelijkaardige bescherming biedt. NoScript voerde een Javascript code uit waardoor de advertenties van de advertenties van de bijhorende site, Noscript.net, op een whitelist kwamen te staan bij AdBlockplus, en zo dus wel vertoond werden, en de maker dus verder geld kon blijven verdienen via deze advertenties.
Een tamelijk ingewikkelde uitleg. De maker van NoScript heeft zich uitvoerig verontschuldigd, vooral omdat hij nu een reuzengroot schandaal veroorzaakt heeft in de Mozilla community, de regels voor add-on ontwikkelaars overtreden heeft, en het vertrouwen van de gebruikers geschonden heeft. En dat laatste is, zo vrezen wij, iets dat niet zo gemakkelijk weer hersteld kan worden...
http://www.informationweek.com/news/security/app-security/showArticle.jhtml?articleID=217201461&cid=nl_tw_security
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SPECIALE SCANNER VOOR GOOGLE BOOKS
Volgens New Scientist zou Google wel eens gebruik kunnen maken van een super geavanceerde scanner bij het inscannen van boeken voor het Google Books project. New Scientist baseert zich daarbij op een patent dat Google verworven heeft en waarbij een speciale techniek uitgelegd wordt.
Tot Google met zijn grote boekenproject startte, waarbij het alle mogelijke boeken niet alleen pagina voor pagina inscant, maar de inhoud ook doorzoekbaar wil maken, was het inscannen van boeken niet alleen een tijdrovende bezigheid, maar ook niet zo gezond voor het boek. De Optical Character Recognition software (OCR) die moet zorgen dat het ingescande blad ook als tekst herkenbaar is, vereist namelijk dat elk blad plat is. Wat heel moeilijk is, omdat een boek nu eenmaal een rug heeft, en de pagina's dus niet plat te krijgen zijn. Je kan natuurlijk de rug eraf snijden, maar dan ruineer je het boek - en in het geval van zeldzame boeken is dit dus niet aangeraden.
Nu blijkt, aldus New Scientist, dat Google een ingenieuze infrarode cameratechnologie bedacht heeft die de driedimensionale vorm en hoek van de pagina's herkent wanneer een boek in de scanner geplaatst word. Die informatie wordt dan doorgegeven naar de OCR software, die de vervormingen als gevolg van de naad in het boek corrigeert, waardoor de OCR software de tekst toch accurater kan lezen. En dus moet de rug er niet meer afgesneden worden....
http://www.npr.org/blogs/library/2009/04/the_granting_of_patent_7508978.html

WAAROM ONS BREIN JUNK FOOD VERKIEST BOVEN GEZOND ETEN
We weten het allemaal: junk food is niet goed voor je. Maar toch kiezen we keer op keer voor junk food, wanneer we kunnen kiezen tussen bijvoorbeeld een hamburger of een bord gezonden groentensoep. Waarom toch?
Wetenschappers hebben nu getracht in kaart te brengen wat onze hersenen ons lichaam aandoen. Door middel van MRI (magnetic Resonance imaging) werd de structuur van het brein geïdentificeerd die een sleutelrol speelt bij verlangens en zelfcontrole bij het nemen van een beslissing. Zij gingen uit van de stelling dat de beslissing om voor een bepaald voedsel te kiezen uitgaat vanuit de ventromediale prefrontale cortex (vmPFC), en dat dit ruwe signaal daarna gemoduleerd zou worden door de dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC), met andere woorden dat de DLPFC een soort zelfcontrole zou uitoefenen. Deze stelling zou bewezen moeten worden door de bloed-zuurstof gehalten in de betreffende delen van de hersenen, want die geven de hersenactiviteit weer. En hun stelling werd, aldus dit artikel bij Ars Technica, bewezen.
Op het eerste zicht een saai wetenschappelijk gegeven, maar je kan er donder op zeggen dat wetenschappers al snel toepassingen van deze kennis zullen uitvinden - en wie weet gaan we dan wel met zijn allen gezonder eten?
http://arstechnica.com/science/news/2009/05/watching-the-brain-make-a-decision.ars

BOTNET HAALT 70 GB PERSOONLIJKE EN FINANCIËLE DATA VAN COMPUTERS
De laatste tijd maken wetenschappers er echt werk van om botnets te bestuderen en analyseren, om de gevaren ervan te kunnen doorgronden. Zonder daarom te zeggen dat beveiligingsbedrijven de gevaren ervan overdrijven, is het toch gemakkelijk om te veronderstellen dàt de risico's opgeblazen worden, omdat dit de internaut er gemakkelijker toe zal aanzetten om beveiligingssoftware te kopen.
De conclusies die de wetenschappers maken zijn echt verontrustend. Zo konden wetenschappers van de universiteit van California de hand leggen op een krachtig netwerk van gehackte computers. 10 dagen lang konden zij het bestuderen, en zij kregen zo inzicht in de manier waarop het netwerk de persoonlijke en financiŽle gegevens steelt van de gehackte computers. Het botnet, Tarpig of Sinowal genoemd, maakt gebruik van moeilijk op te sporen software om computers te infecteren, en daarna te gaan lopen met data zoals paswoorden en online bankgegevens. Na 10 dagen observatie vernietigden de hackers zelf het botnet - zij hadden immers binnengehaald wat zij wilden hebben.
De wetenschappers hebben ondertussen wel de gegevens die via het botnet binnengehaald konden worden zelf ook opgeslagen, en daarmee de overheden gecontacteerd. Die nemen nu op hun beurt contact op met de gedupeerden, om hen te verwittigen dat hun gegevens gecompromitteerd zijn.
Meer over dit wetenschappelijk onderzoek bij PC World. Wat wij in elk geval onthouden is dat het erg belangrijk is dat elke internaut zijn verantwoordelijkheid opneemt, en zijn computer niet alleen van de nodige beveiligingssoftware voorziet, maar ook regelmatig laat scannen.
http://www.pcworld.com/article/164282/article.html?tk=nl_dnxnws

WINDOWS 7 GRATIS UITTESTEN
Microsoft heeft Release Candidate (RC) van WIndows 7 officieel vrijgegeven; dat is een bijna zo goed als klaren versie van het OS, waarop testers commentaar kunnen geven, en Microsoft kunnen vertellen wat zij goed en slecht vinden aan het OS.
Alhoewel Vista eigenlijk best een stabiel systeem is (wij hebben bijvoorbeeld nog geen enkele freeze gehad of blauw scherm des doods), blijft bij de internauten een negatief gevoel bestaan tegenover Vista. Microsoft hoopt met deze versie de internauten t kunnen overtuigen om over te stappen naar de volgende versie van het OS, die "alles is wat Vista had moeten zijn".
Op de site van Microsoft vind je de download en installatie instructies. Let wel op: deze RC is gratis, maar vervalt in juni volgend jaar. Vanaf maart zal je echter al herinneringen en zeurschermpjes krijgen die je eraan herinneren dat de RC binnenkort vervalt - het OS zal je machine elke twee uur afsluiten. Van vervelend gesproken!
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/world-gets-to-put-windows-7-software-to-the-test/2009/05/06/1241289209737.html
http://www.smh.com.au/articles/2009/05/06/1241289209433.html

HOE GEBEURT DE KOELING IN EEN LAPTOP?
Tot vandaag gebruikt men koelvinnen uit aluminium, of beter nog, koper. Deze materialen hebben een grote warmtegeleidingscoŽfficiŽnt en geleiden zo de warmte goed weg van de kwetsbare onderdelen. Nadeel van deze materialen is dat deze meer uitzetten dan de keramische componenten waarop ze zijn gehecht. Dit kan voor scheuren zorgen.
Onderzoekers van het Duitse "Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering and Applied Materials Research" (IFAM) onderzochten of het mogelijk is om diamant te gebruiken om laptops te koelen. De grote warmtegeleidingscoŽfficiŽnt en beperkte uitzettingscoŽfficiŽnt maken dit materiaal ideaal. De onderzoekers probeerden alvast diamantpoeder uit, dat de warmte vijf keer beter geleidt dan koper. "Uiteindelijk vonden we een oplossing door het poeder te voegen bij koper. Het resulterende materiaal heeft een uitzettingscoŽfficiŽnt die vergelijkbaar is met deze van keramiek, maar geleidt de warmte anderhalf keer beter dan puur koper," volgens Dr. Thomas Schubert (IFAM).
Mogelijks zet dit de deur open naar diamanten onderdelen in kleine elektronische apparaten? (Bron: Laptopgids)
http://www.laptopgids.com/content/Diamanten-toekomstig-onderdeel-laptops
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Facebook stelt netwerk open voor externe ontwikkelaars, om zo nieuwe gebruikers te bereiken.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090504003

*** Viagra lijkt minder voor te komen in spam mails
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090505031

*** Nieuwe robothand, Raphael, kan eieren voorzichtig hanteren en gebaren maken.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090507003

*** De online verkoop van muziek is voor het eerst gedaald.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/38778/les-ventes-de-musique-en-ligne-baissent-pour-la-premiere-fois.shtml

*** In de VS is de befaamde zoekertjessite Craigslist onder vuur komen liggen omwille van de vele erotische advertenties.
http://www.pcworld.com/article/164428/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Retro-compatibiliteit "xp modus" op Windows 7 zal niet op alle CPU's werken, waaronder die van Intel
http://www.pcworld.com/article/164437/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.journaldunet.com/solutions/breve/international/38786/windows-7---xp-mode-est-incompatible-avec-des-processeurs-intel.shtml

*** HP brengt een reeks oplossingen voor mobiel zakendoen naar het BlackBerry platform
http://www.hp.com/go/ops

*** Ricoh genomineerd voor titel World's Most Ethical Companies 2009
http://ethisphere.com/wme2009/


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetBERND BURNSON - THE JAZZ MASSACRE
[experimentele jazz] Niet voor allen weggelegd, deze experimentele jazz, maar wij kunnen de sfeer die ervan uitgaat wel smaken. Bevalt het jou ook, dan kan je het hele album gratis downloaden bij Headphonica.net.
http://www.headphonica.net/?contend=releasemore&id=hpcd019

KRISTIN MAINHART - STRANGER THINGS
[pop electro] Een pracht van een album. Vooral het nummer "Comfortable" kan ons bekoren. Heel mooi opgebouwd, en de zangeres heeft een prachtig timbre in haar stem. De website van deze band is ook heel mooi gemaakt.
Op de website van de band "Khromozomes" kan je de verschillende songs beluisteren. Doen!
http://www.khromozomes.com/
http://www.myspace.com/khromozomes

KESAKOO - TETRA PSYCHIQUE
[elektronica] Erg rustige muziek, alhoewel er vaak toch een snel ritme aanwezig is. Vooral het ritme in Delta Inox kan ons bekoren, omdat het zo cool en relax is. Het hele album is gratis te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/album/19073
http://www.myspace.com/kesakooelectra

SKIPLESS - ROOFTOPS
[ jazz / hip hop] Opnieuw erg coole muziek, ditmaal met iets meer jazzy ondertonen. In de intro van Rooftops bevind je je als het ware op het dak van een gebouw, en hoor je onder je het geluid van straatwerkers, enz. Knap gemaakt! Ook dit album is volledig gratis te downloaden op de website van de groep.
http://dustedwax.org/dwk032.html

BEATROPOLIS - CRAYONS
[Jazz / bossa nova] Vrolijke muziek met een Zuid-Amerikaans ritme, die met momenten doet denken aan Carlos Jobim. Helaas niet te downloaden, wel live te beluisteren op de website van de band.
http://www.beatropolis.net/main.html


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Het enige verschil tussen de heilige en de zondaar
is dat elke heilige een verleden heeft, en elke zondaar een toekomst.
- Oscar Wilde -


De nieuwe oogstNIEUWE WEBSITE OVER WINDOWS 7
Heb jij de nieuwe versie van Windows al uitgeprobeerd, Windows 7? Dan kan je misschien eens gaan kijken op deze nieuwe website die Microsoft speciaal voor dit OS in het leven geroepen heeft. Je kan er de commentaren lezen van de gebruikers en ook zelf jouw commentaar kan je er kwijt. Verder vind je er teaser video's die je verlekkerd moeten maken op het OS. De site is trouwens erg leuk gemaakt.
[Taal: Engels]
http://talkingaboutwindows.com/

WEBSITE VOOR SLACHTOFFERS VAN CYBERMISDAAD
Beveiligingsbedrijf McAfee heeft een nieuwe website gelanceerd waar internauten, die slachtoffer geworden zijn van de aanval van een hacker, terecht kunnen voor hulp. Zij kunnen er o.a. uitvinden of zij gehacked werden - er wordt uitgelegd wat het verschil is tussen een gewoon computerprobleem en een hack. De site is wel gericht op de Amerikaanse samenleving, en verwijst naar de Amerikaanse justitiŽle diensten die gecontacteerd kunnen worden om er hulp te zoeken.
Voor Vlaanderen is er de site van eCops waar je terecht kan om een cybermisdaad online te melden.
http://www.mcafee.com/us/about/corporate/fight_cybercrime/cru/risk.html
https://www.ecops.be/webforms/Default.aspx?Lang=NL

DE GROOTE MP3-BIBLIOTHEEK

Tot nu toe meer dan 27 822 links, en dat blijft maar stijgen. Beluisteren, of downloaden. Je hebt de keuze. En dat in deze tijd rond de hele heisa van The PirateBay.org ... Wie raakt daar nog uit wijs.
Benieuwd hoe lang dit on line zal staan. De site is Engelstalig, alhoewel dat voor muziek geen probleem is. [Lode]
http://mp3-folder.com/music/index.php

MOLESKINE

In deze tijd van elektronische agenda's zijn er nog heel wat mensen die zweren bij een papieren boekje, al dan niet bijeengehouden door een elastiek. Moleskine is een van de makers van zulke papieren agenda's in alle formaten. Het bedrijf moedigt haar gebruikers aan om hun eigen creaties die ze in de boekjes genoteerd hebben online te publiceren. Het doet je echt zin krijgen om zo'n boekje te kopen!
[Taal: Engels]
http://www.moleskine.com/mymoleskine/

TWAZZUP: ZOEKEN BIJ TWITTER
Zoeken bij Twitter, zonder daarom in te loggen, dat kan. Je moet gewoon naar dit adres surfen en een trefwoord ingeven. De dienst werkt snel en zuiver. Je krijgt er meteen ook een lijst van de populaire onderwerpen op dat moment. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.twazzup.com/

SOOVLE: MULTIZOEKER

Een interessant concept: deze site bevat een zoekvak waarmee je op verschillende zoeksites kan zoeken. Maar terwijl je het trefwoord aan het intikken bent, verschijnen reeds de zoeksuggesties bij die verschillende zoekers. En dat geeft dan interessante resultaten. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://soovle.com/

ONLINE CONVERTEREN
Hoeveel miles is een kilomter? En hoeveel is 8,14 ounce in gram? OP deze site kan je alle mogelijke eenheden omzetten naar andere eenheden: hoeken, snelheid, densiteit, datum en tijd, frequentie, enz. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.onlineconversion.com/

HOHLI: ONLINE GRAFIEKMAKER
het principe is simpel: je kiest het soort grafiek dat je wil hebben, je geeft de grootte mee die je wil, de labels voor de data, de kleuren, en dan de data. Druk op een knop, en je hebt je grafiek. (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://charts.hohli.com/

THE MANUALS: HANDLEIDINGEN TE OVER!
Dit is een zoekmachine gespecialiseerd in handleidingen. Geef gewoon de naam in van een product, en de site zal trachten de bijhorende handleiding te vinden.
[Taal: Engels]
http://the-manuals.com/packard-bell-manual/page1.html

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: STRIPSPECIAALZAAK

Deze website behoort bij een organisatie die 53 stripspeciaalzaken overkoepelt. Je vindt er updates met de nieuwe uitgaven die verwacht worden, lijstjes met de best verkopende strips, wedstrijden, en meer. Je kan je ook gratis inschrijven op de nieuwsbrief van 16 pagina's.
[Taal: NL]
http://www.stripspeciaalzaak.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FOTODATABANK VAN SENIORENNET
Ben je op zoek naar foto's voor je blog, je bureaublad, of een verjaardagskaart? Dan kan je beroep doen op de fotodatabank van Seniorennet, die 39.800 foto's bevat, en die je gratis mag gebruiken. De site heeft een heel handige zoekfunctie bovendien. Sommige van deze foto's bevatten trouwens GPS informatie, zodat je exact weet war de foto gemaakt werd.
[Taal: NL]
http://fotodatabank.seniorennet.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WOON-WERKVERKEER
Ter gelegenheid van de heen-en-weer-werk week heeft de overheid een nieuwe website gelanceerd. Daar kan je je persoonlijke woon- en werksituatie berekenen, en kan je zien hoeveel je zou besparen als je voor een ander transportmiddel zou kiezen.
[Taal: NL]
http://www.heen-en-weer-week.be

VRIJDAG MULTIMEDIA: FOTOWEDSTRIJD

De nieuwsbrief Dave Johnson's Digital Focus houdt telkens een wedstrijd, en de abonnees van de nieuwsbrief kunnen hun eigen foto's insturen. Dat daar pareltjes tussen zitten, kan je zien in dit artikel bij PC World. Onthutsende mooie foto's!
[Taal: Engels]
http://www.pcworld.com/article/163900-2/photo_contest_hot_pics_for_april.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: AGENCEVU
De fotografen die bijdragen tot VU werken volgens een belangrijke fotografische traditie: zij documenteren gebeurtenissen, chaos, verontrusting, tragedie. Dat zijn mooie foto's die verhalen vertellen. Een site om te ontdekken.
[Taal: Engels]
http://www.agencevu.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: BERLINER PHILHARMONIKER
Deze digitale concertzaal van het befaamde Berliner Philharmoniker orkest bied concerten uit de hele wereld in live streaming formaat of die reeds opgenomen waren. De uitzending is in high definition audio en video. Erg leuk zijn de filmpjes over de repetities, en ook de interviews achter de schermen.
[Taal: Engels]
http://dch.berliner-philharmoniker.de


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Google bouwt website songfestival
AMSTERDAM - Google heeft een speciale website over het Eurovisiesongfestival gemaakt. Dit meldde de woordvoerder van het bedrijf donderdag.
http://www.ad.nl/cultuur/3203039/Google_bouwt_website_songfestival.html
- Zoenend stel wint Streetview-verkiezing
De streetview van een stel dat al zoenend maar liefst vier keer op de foto is gezet in Amsterdam heeft de verkiezing voor de meest opvallende street view van Nederland gewonnen.
http://www.ad.nl/multi-media/3202440/Zoenend_stel_wint_Streetviewverkiezing.html
- iPhone beste mobiel om te internetten
DEN HAAG - De Apple iPhone is volgens de Consumentenbond de beste telefoon om mee te internetten. De bond testte verschillende telefoons en stelde een top 5 samen van de beste.
http://www.ad.nl/multi-media/3194487/iPhone_beste_mobiel_om_te_internetten.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Ontwerp je eigen bierflesje
Heineken biedt sinds kort de mogelijkheid om via internet je eigen bierflesjes te ontwerpen. Vervolgens kun je een sixpack van je eigen bier laten afleveren.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26140
- Nederlandse concurrentie voor Google's mobiele diensten
Hier.nl is een nieuwe webdienst waarmee je op je telefoon kunt zoeken naar lokale informatie. Ook kun je zien waar je vrienden zich bevinden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26139
- Een gelijk geluidsniveau
Met het programma MP3Gain kun je het geluid van je mp3-bestanden op een gelijk niveau brengen. Je hebt er dan geen last meer van dat het ene nummer harder klinkt dan het andere.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=17051

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Nieuwe trend: Showcooking buiten
Showcooking betekent dat alle gerechten voor de neus van je gasten perfect kan worden klaargemaakt. Dit kan je klaarspelen met de Evo flat top grill van Alpina.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4203
- Kookplaat als modeaccessoire
Een keukenapparaat moet er niet als een keukenapparaat uitzien, moet Nika Zupanc gedacht hebben toen ze een mini-kookplaat voor de Sloveense fabrikant Gorenje ontwikkelde.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4197
- Saeco en Lavazza presenteren aantrekkelijk espressotoestel
De A Modo Mio van Saeco is een nieuw en aantrekkelijk espressotoestel dat werkt met Lavazza capsules. De A Modo Mio bestaat als semi-automatisch en automatisch toestel.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4117


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Concentra stuurt hoofdredacteur naar de gevangenis
Bij wijze van liefdadigheidsstunt bloggen enkele medewerkers van Het Belang van Limburg sinds gisteravond van achter de tralies.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19890&style=99896
- LinkedIn blaast zes kaarsjes uit
LinkedIn viert zijn zesjarig bestaan met 40 miljoen leden over de hele wereld. Dit in schril contrast met de 22 miljoen leden een jaar geleden (+82%). In Europa telt het professioneel social network 10 miljoen inschrijvingen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19883&style=99896
- Google Apps op Blackberry
Google wil zich letterlijk overal manifesteren. Het bedrijf heeft onlangs een nieuwe connector voor Blackberry Enterprise Server voorgesteld waardoor de gebruikers van de smartphone van Rim nu ook Gmail kunnen gebruiken en notificaties krijgen van de Google Calendar. Deze dienst zal beschikbaar zijn voor de geabonneerden die betalen voor Google Apps (Premium of Education) en beschikken over de Exchange versie van Blackberry Enterprise Server.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19880&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Windows 7: de dood van XP?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-de-dood-van-xp.cfm
- Windows 7 gratis gedurende 13 maanden?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-gratis-gedurende-13-maanden.cfm
- Nu al virus in Windows 7
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/nu-al-virus-in-windows-7.cfm


*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Hoe resultaatgericht schrijven voor online media?
In een eerste deel van dit dossier stelden we al een introductie voor van het belang van kwaliteitsvolle webinhoud. In dat kader waren de sleutelwoorden...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5459
- Sevenedge lanceert website Summerfestival
Nadat Sevenedge eerder al de websites voor Reverze en Bassleader hadden gelanceerd, is nu het Summerfestival aan de beurt. Het Summerfestival is een outdoor...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5460
- De Focus van Bert Van Wassenhove: Is e-paper nog voor vandaag?
De "New York Times" gedurende een jaar drukken kost twee keer zoveel als elke abonnee een Kindle cadeau doen, zo rekende Nicholas Carlson van de Silicon Alley Insider voor. Met zo een Kindle - ...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5455

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Bruinen dankzij de pc
http://computertaal.info/2009/05/07/bruinen-dankzij-de-pc/
- Facebook is 5
http://computertaal.info/2009/05/07/facebook-is-5/
- Langverwachte set list Guitar Hero
http://computertaal.info/2009/05/07/langverwachte-set-list-guitar-hero/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- 'Elke maand kwart miljoen verzoeken om gegevens telecom-gebruikers'
Maandelijks vragen opsporingsdiensten een kwart miljoen keer naw-gegevens, ip-adressen en e-mailadressen op bij het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie. Dat is fors hoger dan aanvankelijk werd verwacht.
http://tweakers.net/nieuws/60029/elke-maand-kwart-miljoen-verzoeken-om-gegevens-telecom-gebruikers.html
- Intel, Microsoft en Dell werken aan snellere wlan-technologie
Meer dan vijftien technologiebedrijven, waaronder Intel, Microsoft, Dell, Nokia en Samsung, hebben de Wireless Gigabit Alliance opgericht. Het doel is de ontwikkeling van wlan-technologie die tien keer hogere snelheden biedt dan wifi.
http://tweakers.net/nieuws/60025/intel-microsoft-en-dell-werken-aan-snellere-wlan-technologie.html
- Polaroids PoGo-instant-camera verschijnt half mei in UK
De Polaroid PoGo-camera, een combinatie van digitale compactcamera en minifotoprinter, is vanaf half mei in het Verenigd Koninkrijk leverbaar voor ongeveer 230 pond. Het is nog niet bekend of de instant-camera ook naar Nederland komt.
http://tweakers.net/nieuws/60005/polaroids-pogo-instant-camera-verschijnt-half-mei-in-uk.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautMAAK JE VISTA BETER 1: WIS PROGRAMMA'S DIE JE NOOIT GEBRUIKT
Hoe snel je computer ook is wanneer je hem koopt, na een tijdje begint hij toch te slabakken. Dat is wellicht te wijten aan de dozijnen programma's die je geïnstalleerd (en misschien terug verwijderd) hebt, de antispyware en antivirus tools, en de junk die je van het internet gedownload hebt.
Daarom in de volgende dagen enkele tips om je Vista computer terug tot snelheid aan te porren. Om te beginnen kan je alle programma's die je nooit gebruikt verwijderen. Heel wat PC makers stoppen immers programma's op hun pc's, zoals probeerversies van betalende programma's. Je gebruikt die nooit, maar zij pakken wel ruimte weg van je harde schijf, en wie weet zelfs van het werkgeheugen.
Het is beter die programma's te verwijderen. Hiervoor ga je naar Start, Controlepaneel, Programma's, en dan Programma's en onderdelen. Selecteer een programma en klik op Verwijderen (uninstall).

MAAK JE VISTA BETER 2: BEPERK HET AANTAL PROGRAMMA'S IN DE STARTUP VIA WINDOWS DEFENDER

Heel wat programma's proberen mee op te starten telkens je je computer opstart, zodat je ze direct bij de hand hebt. Elke softwaremaker meent immers dat je niet zonder zijn programma kan! Die programma's draaien dan wel in de achtergrond, waar zij werkgeheugen innemen. Voor sommige programma's kan dat nuttig zijn, maar programma's die je nooit gebruikt hoeven helemaal niet mee opgestart te worden.
Hoe kom je te weten welke programma's mee opgestart worden? Soms kan je dat zien aan het icoontje in de taakbalk, maar niet altijd. Er zijn twee methoden om dit te controleren: Windows Defender en Systeemconfiguratie.
Vandaag: Windows Defender
Ga naar Start / Instellingen / Controlepaneel. Ga naar beveiliging, en kies daar WIndows Defender. Kies voor Tools, en bij Categorie kies je Software Explorer. Vervolgens kies je Categorie: Startup Programs. Hier kan je nu zien welke programma's er opgestart worden, en kan je desgewenst programma's uitschakelen (best niet verwijderen, tot je echt uitgetest hebt of je computer nog normaal opstart na het deactiveren van dit bepaald onderdeel!)

MAAK JE VISTA BETER 3: BEPERK HET AANTAL PROGRAMMA'S IN DE STARTUP VIA SYSTEEMCONFIGURATIE
Je kan ook zelf bepalen welke programma's er mee opgestart mogen worden bij het booten van je pc via Systeemconfiguratie. Ga hiervoor naar Start, en kies het Controlepaneel. Ga daar naar Systeem en onderhoud, en kies voor Administratieve tools. Daar vind je dan Systeemconfiguratie. Hoogstwaarschijnlijk zal je, wanneer je dit onderdeel opent, gevraagd worden naar admin rechten.
Nu kan je gaan bepalen welke programma's mee opgestart mogen worden, en kan je parasieten uitschakelen.

MAAK JE VISTA BETER 4: DEFRAGMENTEER JE HARDE SCHIJF
Net zoals bij vorige versies van Windows worden bestanden vaak lukraak op je harde schijf gezet: Windows zet die op de open plekjes die het vinden kan. Daardoor staan bestanden vaak verspreid over verschillende plekken, wat de toegang ertoe vertraagt. En wis je een bestand, dan komt er ruimte tussenin vrij.
Defragmenteren wil zeggen dat al die open ruimtes opgekuist worden, en de bestanden netjes aaneen gezet worden. Nu is defragmenteren wel iets dat uren in beslag kan nemen. Je moet ook zorgen dat je offline bent, zodat er geen netwerkactiviteiten gebeuren.
De defragmentatie start je op via Start, All Programs, Accessories, System Tools, Disk Fragmenter.
Meer over defragmenteren in dit artikel van Microsoft.
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/1399f42d-c6d4-4716-97a7-612a1f0598e31033.mspx

MAAK JE VISTA BETER 5: KUIS JE HARDE SCHIJF OP
Je harde schijf staat vaak vol met overbodige bestanden, dubbele bestanden, enz. Wil je die bestanden verwijderen om ruimte te scheppen op je harde schijf zodat je computer sneller kan werken, dan kan je Disk Cleanup gebruiken. Dat verwijdert tijdelijke bestanden, ledigt de prullenmand, en verwijdert systeembestanden en andere items die je niet langer nodig hebt.
Om Disk Cleanup te openen, ga je naar Start, All Programs, Accessories, System Tools, Disk Cleanup.
Goede instructies vind je in dit artikel van Microsoft, en een demo vind je op de tweede link.
http://windowshelp.microsoft.com/Windows/en-US/Help/1264bc24-72a8-48aa-84e3-a355327139d91033.mspx
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=116305

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


XMIND: CREATIEVE IDEEËN IN KAART BRENGEN

Windows 2000/XP/Vista - 19,8 MB - freeware
Ken je Mindmaps? Dat zijn visuele voorstellingen van concepten om verder uit te werken. Je kan dat natuurlijk doen met pen en papier, maar ook op de computer kan je een Mindmap aanmaken. Dit programma helpt je daarbij: je begint met de kern van de zaak, en maakt daar dan vertakkingen voor de verschillende onderdelen, om de structuur van je concept duidelijk te maken. Uitstekende software, en gratis bovendien (open source)
http://www.xmind.net/

SELECT-N-GO: FIREFOX EXTENSIE
Firefox - 111kb - freeware
Met deze extensie voor je Firefox browser kan je gemakkelijk informatie op het web verder naspeuren. Je selecteert tekst en klikt dan onder of boven die tekst om hierover informatie op te zoeken bij Wikipedia, Google, Yahoo, The Free Dictionary, Amazon, enz. Deze informatie verschijnt dan in een klein pop-up venster, maar je zal deze pagina dan ook kunnen bookmarken, een blog post starten, of de pagina delen via mail, IM of de sociale netwerken.
http://download.cnet.com/Select-n-Go-by-Cleeki/3000-11745_4-10752409.html

X3MPLAYER: RADIO EN TV UIT DE HELE WERELD
Windows - freeware
Na het downloaden van deze software kan je internetradio en -tv beluisteren en bekijken in streaming formaat; de player bevat bovendien links naar duizenden zenders die netjes gerangschikt zijn volgens genre. (Bron: Wim W)
http://x3mplayer.com/index.php?country=be

ADVANCED SYSTEMCARE
Windows 2000/XP/Vista - 7,27 MB- freeware
Dit programma scant beter, herstelt beter, ruimt beter op, en optimaliseert beter dan ooit tevoren. Een must-have tool voor jouw computer.
http://majorgeeks.com/Advanced_SystemCare_3_d5927.html

NEXUIZ: GAME
Windows all - 659,5 MB - freeware
Een gratis ego-shooter waarmee je via het internet tegen anderen kan spelen. Eigenlijk is dit een variant op Quake: een team enthousiastelingen hebben de broncode van Quake 1 aangepast.
http://www.nexuiz.com/

SIMPLIFY MEDIA: JOUW MUZIEK OVERAL
Windows XP/Vista - 14,9 MB - adware
Met deze software krijg je vanop gelijk welke locatie toegang tot de muziek die op jouw pc staat - of die van een dertigtal vrienden. De software biedt die toegang via de iTunes of WinAmp bibliotheek.
http://www.chip.de/downloads/Simplify-Media_27708769.html

FOTOFOX: GEMAKKELIJK FOTO'S UPLOADEN
Firefox - 354 kb - freeware
Met deze extensie voor Firefox kan je je foto's meteen vanuit Firefox uploaden naar online fotodiensten zoals Flickr & co. Je kan de foto's van tags voorzien en van titels, en in één ruk door naar FLickr, Kodak Easyshare, Tabblo enz. uploaden.
http://briks.si/projekti/fotofox/

DEATHWISH DOG - SCREENSAVER
Windows all - 204k - freeware
Een screensaver waarin een hond de hoofdrol speelt, die een einde wil maken aan zijn leven. Leuke vondsten, maar helaas iets te weinig variatie om het boeiend te laten blijven. Maar geen nood, dan pak je toch een andere screensaver, niet?
http://www.onetooneinteractive.com/
http://deathwish-dog.softonic.de/screenshots

VRIJDAG MACDAG: SIMPLIFY MEDIA
Mac OS X 10.4/10.5 - 22,18 MB - freeware
Wil je meer muziek op je iPhone of iPOd TOuch? Met dit progje kan je volledige muziekbibliotheken naar je iPHone streamen, inbegrepen de album art, de biografie van de artiest, en de teksten van de songs.
http://download.cnet.com/Simplify-Media/3000-18550_4-10719677.html

VRIJDAG MACDAG: SNAPZ PRO
Mac OS X 10.3.9/10.4/10.5 - 14,92 MB - shareware
Met deze software kan je alles wat er op jouw scherm staat opslaan, en dan gebruiken als een screenshot of een video screencast. Je kan het ook als QuickTime movie bewaren, en je eigen audio toevoegen voor presentaties enz.
http://download.cnet.com/Snapz-Pro-X/3000-13633_4-8561.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Marc heeft een vraag:
<<<
Hallo

Reeds gedurende verschillende jaren gebruikte ik tot volle tevredenheid www.krantenkoppen.be als homepagina in mijn Explorer.

Destijds leerde ik die site via netties ontdekken.

Reeds meer dan volle week is deze site plots \"uit de lucht\".
Hebben jullie nog nieuws over hen ? Komen ze ooit nog terug ?
Of is het enkel een tijdelijk technisch probleem ?

Groetjes

Marc uit Brugge

>>>
Antwoord van de redactie:
Beste,
Ik heb geen idee wat er met de site gebeurd is; blijkbaar is het domein te koop gesteld.
Als alternatief kan ik je www.verkenner.be aanbevelen - alle krantenkoppen van de Belgische Nederlandstalige kranten.
Hilde
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Je zal er minder om malen wat de mensen over jou denken
wanneer je je realiseert hoe zelden zij het doen
- Oscar Wilde -