Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 7/5/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 598 van 2/5/2009

Gegroet lezer,

Voor een keer wordt dit voorwoord niet geschreven terwijl wij doorheen het landschap razen in onze trein, maar vanuit de tuin, zalig genietend van de zachte lentezon. 1 mei is nu eenmaal een erg welkome feestdag!

Het is erg leuk om zo rustig in de tuin te zitten, stilletjes op het klavier tokkelend, en te kijken hoe de merels hun stoute schoenen aantrekken om vlakbij te landen, steels naar de pot met het hondenvoer tippelen, en daar de hondenbrokjes komen pikken... Ondertussen tjilpen de mussen, koeren de duiven, en zijn er vogels van allerlei pluimage te horen in deze "stilte" van het platteland. Het blijft boeien en genieten, het leven...

Deze week een iets korter nummer dan u gewend bent, juist omwille van die verlofdag op vrijdag. Maar toch nog altijd heel veel interessant nieuws: nieuwe zoekmachines, een update voor Office 2007, wormen die steeds intelligenter worden, en een computer die Waagstuk gaat spelen. Voor elk wat wils!

Wij wensen u veel leesplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.Een nieuwe rijzende ster aan het zoekfirmament: Wolfram Alpha

Zelf hebben wij deze nieuwe zoekmachine nog niet kunnen uittesten, maar als je verschillende online bronnen geloven mag die dat wel konden doen, dan zou zoekmachine WOlfram|Alpha wel eens een Google killer kunnen worden.
Het blog Readwriteweb kon namelijk een demo bijwonen van de zoekmachine, en was diep onder de indruk. Wolfram zoekt immers op een andere manier dan de traditionele zoekmachines: het is de bedoeling dat "iedereen toegang krijgt tot expert kennis, en de data die een specialist zou kunnen berekenen uit deze informatie". Wolfram Alpha is gebouwd rond een groot bestand met data van publieke en besloten bronnen. Deze gegevens worden geklasseerd en met de hulp van geavanceerde Natural Language Processing algoritmes wordt hieruit de expert kennis uit gedistilleerd. Mooie woorden, maar wat wil het zeggen?
ReadwriteWeb haalt twee voorbeelden aan. "internet users in Europe" bijvoorbeeld gaf niet alleen het aantal internauten in Europa weer, maar ook data per land. "uncle's uncle's brother's son" (de zoon van de broer van de oom van de oom) zou bij Google een lijst geven van sites die het over een oom hebben, maar bij Alpha krijg je een interactieve genealogische stamboom met bijkomende informatie, zoals data over de bloedverwantschap.
Zoals gezegd: spijtig dat wij het zelf nog niet kunnen uittesten. Maar in mei zou de zoekmachine live gaan. En reken maar dat wij dan eens zullen zien wat de zoekmachine waard is!
http://www.readwriteweb.com/archives/wolframalpha_our_first_impressions.php
http://www.wolframalpha.com/

Google Earth helpt familie bij vinden slachtoffers vliegtuigcrash
Met Google Earth kan je plaatsen bezoeken waar je in het echte leven nooit toe komt. Je kan deze krachtige tool ook aanwenden om iet specifieks te zoeken op aarde. Dat dit soms leidt tot het vinden van slachtoffers van een crash die al twee jaar verdwenen waren, lees je in dit verhaal.
Dit bepaalde vliegtuig was twee jaar geleden verdwenen tijdens een vlucht, ergens in Arizona (VS). Ontelbare keren werden de plaatsen doorzocht waar het vliegtuig mogelijk gecrasht was, maar het werd nooit gelokaliseerd. Tot op een dag iemand die mee geholpen had aan de zoektocht naar verdwenen miljonair/avonturier Steve Fossett een foto vond op Google Dearth van een brand in een bos, die plaats had op dezelfde dag als het vliegtuig verdween, in het gebied dat tot de mogelijkheden behoorde. Hij verwittigde de familie, en zij konden met data van Google Earth de plaats bepalen, door gebruikmaking van de verschillende gezichtshoeken en topografische data van Google Earth.
Samen met een aantal vrijwilligers werd dan naar die plaats getrokken; het wrak werd gevonden, de overleden slachtoffers ook. Geen happy end, maar eindelijk kon de familie dit hoofdstuk afsluiten.
De familie hoopt nu anderen te kunnen helpen met dit soort zoek en red acties via Google Earth. Zij heeft een systeem opgezet, MARSI (Mapped Archive of Rescue & Search Information). Op deze site leggen zij uit hoe zij de data van Google Earth konden aanwenden.
Waarmee nogmaals aangetoond wordt dat Google Earth op zich niet meteen een commercieel succes zal zijn voor Google, maar dat het wel een heel speciale rol kan vervullen - denk maar aan de projecten waarbij via layers aangetoond wordt hoe het Amazonewoud verdwijnt, hoe de genocide in Rwanda plaats had, enz.
http://www.n2700q.com/googleearth.html
http://www.techcrunch.com/2009/04/25/google-earth-helps-solve-a-plane-crash-mystery/

Een pleidooi voor slimmere e-mail clients
In een opgemerkt artikel van het blog GigaOm wordt gesteld dat de Inbox van de meeste mailprogramma's kapot is. Ze werkt gewoon niet meer - en dan hebben we het niet eens over spam, maar over legitieme mails. Je krijgt immers zoveel mail binnen die je eigenlijk wel wil hebben, en toch ook weer niet: herinneringen aan verjaardagen, gestuurd door sociale netwerken; bevestigingen van betalingen en verzendingen van bestellingen; aanbiedingen van bedrijven voor koopjes; notificaties van wat er op de sociale netwerken gebeurt. En dan natuurlijk de "gewone" mail: boodschappen die jij zelf geschreven hebt, als antwoord op boodschappen die een ander zelf geschreven heeft.
Maar de inbox kan dat onderscheid niet maken. Jij kan natuurlijk wel filters gaan toepassen, en alle binnenkomende mails van sociale netwerken en de herinneringen voor verjaardagen in bepaalde submappen gaan steken. Maar dat is toch nog niet ideaal. Programma's zoals Xobni en Xoopit bieden e-mail analyses, die bijvoorbeeld leiden tot het herleiden van de boodschappen van en naar bepaalde personen tot één punt. Bij Xobni kan je bijvoorbeeld zien: "persoon X heeft jou 20 boodschappen verstuurd en jij hebt er 15 naartoe gestuurd. Bekijk alle boodschappen". Dat is al een beetje slimmer.
Maar Xobni en co gaan ervan uit dat onze hele inbox bestaat uit person-to-person verkeer, en dat is niet zo. Idealiter zouden alle nieuwsbrieven gegroepeerd moeten worden, zouden alle financiŽle transacties en correspondentie met die bedrijven gegroepeerd moeten worden, alle mails van sociale netwerken bijeen moeten horen, enz.
Een mooi pleidooi, dat wij alleen maar kunnen onderschrijven. Maar lees zelf de posting bij GigaOm, en vergeet niet de commentaren van de internauten te lezen!
http://gigaom.com/2009/04/24/why-email-clients-need-to-change/
http://www.xobni.com/
http://www.xoopit.com/

Nieuw griepvirus op het internet volgen

Er is een heuse paniek losgebarsten over het nieuwe griepvirus. Zoals je weet is het een nieuwe variant van het H1N1 virus, en kreeg het de bijnaam "het varkensgriepvirus", alhoewel het eigenlijk niets (meer) met varkens te maken heeft.
Tot nu toe is er door de World Health Organisation slechts één besmetting gesignaleerd in Europa. In Mexico meer, met dodelijke slachtoffers, en in de VS zijn enkele verdachte gevallen gemeld. Op het internet kan je een Google Maps bekijken waar de besmettingen op de kaart aangeduid worden, naargelang zij bekend gemaakt worden door de WHO. De kaart lezen is heel simpel: de roze ballonnetjes zijn mogelijke besmettingen, de purperen ballonnetjes geven aan dat het om door het WHO bevestigde besmettingen gaan. (1)
Dit nieuwe virus, en dan vooral de paniek errond, is natuurlijk gewillig voer voor Twitteraars, en opnieuw wordt hier aangetoond dat Twitter dan misschien wel ideaal is om berichten snel te verspreiden, maar dat dat de informatie die je er vindt absoluut niet betrouwbaar is.
Met de paniek die er rond het virus ontstaan is (in het Engels "swine flu" genoemd), gonst het natuurlijk van de berichten op Twitter over dit onderwerp. Kijk zelf maar eens door een zoekopdracht uit te voeren naar "swine flu" of "#swineflu". En je zal bemerken dat het vooral geruchten zijn, die leiden tot paniek, nog meer angst, foute informatie en paniek. (2)
Laat je dus niet leiden door paniek, maar volg de raadgevingen die Mashable op een rijtje gezet heeft: volg de website van het WHO, maak eventueel een Google alert aan met als onderwerp "swineflu" of "varkensgriep", raadpleeg de reisadviezen, en volg de website waarop het aantal besmettingen vermeld staat. (3)
http://gizmodo.com/5229314/follow-the-deadly-swine-flu-pandemic-in-real-time-with-google-maps
http://neteffect.foreignpolicy.com/posts/2009/04/25/swine_flu_twitters_power_to_misinform
http://mashable.com/2009/04/25/track-swine-flu/

Afschaffing verbod op koppelverkoop: een reactie van Phoneshop
Nu het verbod op koppelverkoop in BelgiŽ afgeschaft wordt, zal er allicht heel wat veranderen in het Belgische telecom-landschap. Tot nu toe had je immers een abonnement bij je operator, je kocht een toestel, en de kous was af. In de toekomst zal je echter steeds meer zien dat er contracten afgesloten worden van een bepaalde duur (twee jaar bijvoorbeeld) in combinatie met de aankoop van een toestel aan verminderde prijs, en dat de gebruiker na die twee jaar terug kan onderhandelen over een nieuw toestel. Nu echter bestaat zoiets niet - wij Belgen blijven netjes ons abonnement betalen, en betalen de volle pot voor ons nieuwe toestel.
De webwinkel ThePhoneshop.be laat hierover nu een proefballon op, en hoopt met een nieuwe actie de markt in beweging te kunnen brengen. Het gaat om de actie "verlengcadeau", die momenteel enkel geldig is voor BASE-klanten. Wie daar een abonnement heeft, en zijn abonnement wenst te verlengen, of te migreren naar een nieuw tariefplan bij Base, kan kiezen uit een gratis verlengcadeau. Dat zijn (voorlopig) geen gratis gsm's, maar wel leuke dingen zoals een broodrooster, een barbecue of een Dunlop GOLF uurwerk en meer.
Hopelijk volgen snel nog meer aantrekkelijke aanbiedingen...
http://www.thephoneshop.be/phoneshop/store/category/173-verlengcadeaus
http://www.thephoneshop.be/phoneshop/store

Nagekomen bericht: wij vernemen inmiddels dat de actie "koppelverkoop" aangevuld wordt met kortingen op toestellen: zo kan men de nieuwe LG KP500 Cookie bestellen via internet bij Thephoneshop vanaf 49 euro, in combinatie met een nieuwe abonnement bij Base.

Geocities ten grave gedragen
Wie al langer meedraait op het internet, kan zich ongetwijfeld nog Geocities herinneren. Dit was een van de eerste bedrijven waar je een gratis webplek kon krijgen, een eigen website kon maken door te kiezen uit templates (sjablonen). Je moest dan wel accepteren dat er door Geocities op jouw site reclame gezet werd, maar dat was slechts een kleine prijs toen om te betalen.
Sindsdien zijn er heel wat gratis webdiensten opgestaan. Van Google tot Wordpress: bij zovelen kan je je ei kwijt, de ene dienst al gebruiksvriendelijker dan de andere. De meeste internauten, vooral hier in Europa, zijn gewoon vergeten dat GeoCities bestaat. Of liever: bestond, want sinds verleden week is GeoCities wijlen. De dienst heeft de gezegende leeftijd van 15 jaren bereikt. Een in memoriam lees je bij PC World.(1)
Ondertussen is er een nieuwe dienst die furore maakt, en die zich wil opwerpen als opvolger van Wordpress, Drupal en co: Squarespace. De dienst adverteert er op los bij al onze favoriete podcasts, en volgens de advertenties is de dienst super gebruiksvriendelijk, snel en super elegant qua layout. Wie de demo bekijkt op de site, (2) zal moeten toegeven dat het systeem inderdaad erg simpel werkt: elk aspect van de sjablonen kan je zelf naar eigen behoefte aanpassen. Wie liever zelf codeert, kan de CSS codes ook bewerken.
Er is wel een nadeel: het gebruik van Squarespace kost 8 dollar per maand. Niet onoverkomelijk, maar toch "veel" geld, als je het vergelijkt met de gratis hosting bij WOrdpress...
Wij zijn in elk geval benieuwd: wie heeft ervaring met deze nieuwe webdienst? Alle reacties zijn erg welkom!
http://www.pcworld.com/article/163765/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.squarespace.com/tour/
http://www.squarespace.com/

Nieuwe Google gadget vraagt: wat is populair op het web?
De laatste maanden werd er vaak gespeculeerd: zou Google niet de sociale bookmarksite Digg kopen? Digg, waar je populaire artikels op het web naar de voorpagina kan stemmen, is immers intens populair, én nuttig: je vindt er regelmatig interessante artikels, je kan discussiŽren over de artikels, enz.
Welnu, aan die speculaties mag een einde komen: Google heeft Digg niet meer nodig. Het heeft een nieuwe gadget uitgebracht, What's Popular (wat is populair?). Daar kan je zelf artikels aandragen die je interessant vindt, en je waardeoordeel geven over de sites die anderen aangebracht hebben. De gadget werkt (voorlopig) enkel met de tabblaadjes "all", "my pops" (waarop jij gestemd hebt), "my adds" (de artikels die jij aangebracht hebt) en "About" met een woordje uitleg. De aangebrachte artikels worden verdeeld in drie categorieŽn: stories, videos & images.
Bezoek je de dienst, dan zal je bemerken dat deze gadget eigenlijk nog heel mager is - het gaat immers om een testfase. Wij zijn alvast benieuwd hoe deze dienst verder evolueren zal, en of de algoritmes die Google gebruikt om populariteit te meten sterker zijn dan wat Digg, met zijn jarenlange ervaring, vermag...
http://www.google.com/labs/popgadget/world?type=url
http://googlesystem.blogspot.com/2009/04/whats-popular-around-web.html

De meest gefotografeerde plekken ter wereld
Nu we toch over populariteit bezig zijn: een academische analyse van meer dan 33 miljoen afbeeldingen die naar Flickr geüpload zijn heeft aangetoond wat de meest populaire gebouwen en landschappen zijn die wereldwijd gefotografeerd worden.
Het zal niet als een verrassing overkomen dat de Eiffeltoren het lijstje aanvoert, gevolgd door Trafalgar Square, Tate Modern Gallery, Big Ben, NOtre Dame, het London Eye, en Empire State Building. Maar het mag wel verwonderen dat de Apple Store in midtown Manhattan in dat lijstje op de 28e plaats prijkt, en daarmee andere bekende toeristische trekpleisters zoals St. Paul's Cathedral in Londen, de Reichstag in Berlijn, en het Washtington Monument voorafgaat.
Of deze studie nu echt een zin heeft? Neen, veel wijzer zijn we er niet van geworden. Maar het was wel leuk om dit te weten te komen en het aan jou door te geven...
http://www.theage.com.au/news/technology/web/revealed-the-worlds-most-photographed-landmarks/2009/04/28/1240684441792.html

Wormen worden steeds griezeliger
Dat wormen steeds griezeliger worden en geniepiger, is iets dat vele beveiligingsbedrijven zorgen baart. Maar wat deze nieuwe worm vermag, doet ook ons de angst om het hart slaan.
Een Vietnamees beveiligingsbedrijf heeft namelijk een nieuwe worm ontdekt, die niet alleen de anti-spam en anti-worm CAPTCHA van Gmail kan oplossen, maar zelfs nieuwe Gmail accounts kan aanmaken om zo verse spam te versturen. De worm werd ontdekt in een zogenaamde "honeypot", een computer die speciaal als lokmiddel gebruikt wordt om stalen van allerlei wormen en malware te vangen. Het bedrijf noemde de worm GAPTCHA, niet te verwarren dus met CAPTCHA, het systeem waarbij je vervormde letters en cijfers in een vakje moet invullen om zo te bewijzen dat jij een menselijk wezen bent en geen bot.
Zodra een computer besmet is met de Gaptcha worm, zal die de IE browser opstarten en naar de pagina gaan waar men moet registreren voor een nieuwe Gmail account. Hij zal dan willekeurige namen gaan invullen, en wanneer de worm belandt bij het vakje waar de CAPTCHA ingevuld moet worden, zendt hij de afbeelding naar een andere server, waar de afbeelding dan opgelost wordt en de worm de oplossing kan invullen en zo de account verkrijgen. Die gegevens zendt hij dan door naar een spammer, die vanop de Gmail account zijn lading rommel kan gaan versturen.
Google zal wel, wanneer hij merkt dat er vanop een bepaalde computer meerdere accounts geregistreerd worden, die bepaalde computer blokkeren zodat er geen nieuwe registraties meer kunnen gebeuren vanop dat adres. In dat geval verwijdert de worm zich van deze computer, en gaat hij naar een nieuw slachtoffer.(1)
Wij kunnen het niet genoeg herhalen: controleer je computer regelmatig op virussen en wormen. Het is niet alleen voor jezelf, maar tegenwoordig is het echt een burgerplicht geworden: wie een worm op zijn computer heeft staan, ondervindt hiervan niet meteen zelf veel last, maar kan heel wat last veroorzaken aan de andere internauten!
http://www.pcworld.com/article/163788/article.html?tk=nl_dnxnws

Wordt IBM's Watson de kampioen van "Waagstuk"?
Elk land heeft wel zijn versie van de superpopulaire tv-quize "Jeopardy", waarbij het "antwoord" gegeven wordt, en jij dan moet raden wat de vraag is die naar dit antwoord leidt. In ons land heette de quiz "Waagstuk", en jarenlang heeft Luc Appermont de quiz met veel succes gepresenteerd.
Wel, als de quiz nu nog gelopen had, dan zouden de deelnemers wel eens raar kunnen opkijken: IBM heeft namelijk een nieuwe supercomputer ontwikkeld, met codenaam Watson, en hij zou het moeten gaan opnemen tegen de beste quizzers in Jeopardy. De achterliggende gedachte: Watson kan denken als een mens, maar dan veel beter.
Dat is dan te danken aan een technologie om met natuurlijke taal te kunnen werken, de taal die wij dus spreken. Daarvoor moest onze Watson zelfs naar school - hij moest heel wat boeken "lezen" in natuurlijke taal, die informatie dan analyseren en organiseren zodat hij de betekenis "begreep" en de betekenis van de vraag kon zien en probeerde uit te vissen wat de mogelijke antwoorden konden zijn.
Onze Watson moet niet alleen geleerd zijn, maar ook slim: hij moet zijn kansen kunnen inschatten, raden of hij het juiste antwoord weet (of liever: de juiste vraag), want als hij niet het juiste antwoord geeft dan kan hij punten verliezen.
Meer uitleg over Watson vind je bij PC WOrld. Wij zijn in elk geval benieuwd om Watson aan het werk te zien!
http://www.pcworld.com/article/163925/article.html?tk=nl_dnxnws

Office 2007 update
Heb jij ook de automatische updates van Microsoft geactiveerd? En heb je Office 2007? Dan zal je vanochtend bij de updates de melding gevonden hebben dat er deze keer ook updates waren voor Office, en wel SP2 (Service Pack 2). Je moet dan wel even geduld hebben om alles te downloaden, want deze SP2 is een hele hap.
Deze update dicht verschillende beveiligingslekken, en zorgt ook voor een betere samenwerking met Open Office. Je kan namelijk bestanden standaard als .odt bestand opslaan, in plaats van, zoals vroeger, eerst "save as" te moeten kiezen of een bestand naar ODF te exporteren.
Om .odt als standaard formaat te selecteren voor het opslaan van documenten, moet je op de Office button klikken, daar Word Options kiezen, in het dialoogvenster links kiezen voor Save. Nu verschijnt er een lijst bij "Save files in this format", en daaruit kies je Opendocument Text (*.odt).
Helaas kan je dezelfde optie niet uitvoeren om alle documenten als PDF bestand te bewaren - de samenwerking tussen Microsoft en Adobe loopt iets stroever. Je kan nog altijd geen .pdf bestand openen in Word (tenzij je de professionele versie hebt van Adobe Acrobat - de Adobe reader alleen volstaat niet). Maar je kan wel Save As gebruiken om een open document als een .pdf bestand op te slaan.
Je kan ook de update apart downloaden via BetaNews. Instructies daarvoor vind je in dit artikel.
http://www.betanews.com/article/Office-2007-SP2-is-released-can-indeed-save-ODF-by-default/1240949494#talkback

Panda: antivirus in de wolken
Tot nu toe hadden de meeste internauten een antivirusprogramma op de eigen computer staan. Daarvan werd dan via regelmatige updates de antivirussignatuur telkens aangevuld - in ideale omstandigheden uiteraard, want heel wat internauten "vergeten" dan die antivirus updates te gaan halen, omdat hiervoor een abonnement nodig is.
Beveiligingsbedrijf Panda doet het nu anders: het biedt realtime scanning van je computer aan "in the cloud". Dat wil zeggen dat de software zelf niet op de computer van de internaut komt te staan, er wordt enkel een thin client agent geïnstalleerd. Zodra de internaut verbinding maakt met het internet, zal Panda de mogelijke malwarebedreigingen op de computer vergelijken met de malware die het kent via de andere, miljoenen internauten die eveneens Panda gebruiken. Panda noemt dit "Collective Intelligence". En omdat Panda gebruik mag maken van deze verzamelde wijsheid, wil het in ruil daarvoor het "in the cloud" scannen gratis aanbieden.
Volgens Panda werkt deze manier van scannen veel 'discreter' dan wanneer de software op de eigen computer staat. De thin client neemt slechts 50 MB in beslag op de harde schijf, en wanneer de software aan het scannen is dan gaat hij met 17 MB RAM lopen, wat echt weinig is: de meeste programma's gebruiken rond de 60 MB tijdens het scannen.
En wat als de computer geen internetverbinding heeft? Geen nood, dan wordt er op de computer van de internaut een plaatselijke cache kopie gezet van Collective Intelligence, zodat de internaut niet onbeschermd blijft.
Panda Cloud Antivirus is voor Windows XP en Windows Vista, is gratis, en is voorlopig in bèta.
http://www.cloudantivirus.com/
http://download.cnet.com/8301-2007_4-10229588-12.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


Pc's die in hun slaap praten besparen energie en geld
Tot nu toe bestaan er voornamelijk twee standen voor een computer: "wakker", waarbij de computer energie verbruikt zelfs wanneer hij niet gebruikt wordt, en "slaapstand", waarbij er enorm bespaard wordt op energie, maar waarbij de computer voornamelijk inactief is en niet op netwerkverkeer reageert.
Wetenschappers van de UC San Diego en Microsoft Research hebben nu een soort "praten in je slaap" stand ontwikkeld (sleep talking", een plug en play hardware prototype voor pc's. Daarbij wordt haast dezelfde energie bespaard als bij de slaap modus, maar kan er toch wat netwer- en internetactiviteit plaatsvinden. Mensen laten nu immers vaak hun computer in de "wakker" modus staan, om toch te kunnen reageren als er een IM boodschap binnenkomt, een VoIP gesprek via Skype bijvoorbeeld, als zij toegankelijk willen zijn voor toegang vanop afstand, enz. Maar tegelijkertijd gebeurt er niet echt iets op de computer, hij wacht alleen maar op die netwerkverbindingen. Energie verspild dus.
Daarom heeft het team wetenschappers een hardware en software plug-in systeem gemaakt dat je via de USB poort kan aansluiten, en waarmee je je pc in slaapmodus kan zetten, terwijl toch de netwerk aanwezigheid blijft werken, en er welbepaalde functies kunnen draaien. De wetenschappers noemen hun systeem Somiloquy, oftewel "de daad of de gewoonte om in zijn slaap te praten".
Meer over het systeem bij Physorg.com
http://www.physorg.com/news159787471.html

Urban Tours voor Blackberry
Zoals je weet werd onlangs de Blackberry App World geopend (1), de online winkel waar je allerlei toepassingen kan vinden voor de Blackberry Smartphone - een beetje te vergelijken met de App Store van Apple, waar je dan progjes vindt voor de iPhone en de iPod Touch.
Verleden week werd een van de Blackberry Apps voorgesteld die aangepast zijn aan het Belgische publiek, een app die ons toch wel leuk leek om aan jullie te vermelden. Het gaat namelijk om de Urban Tours citygidsen. Dat zijn stadsgidsen waarin Bekende Vlamingen hun favoriete adresjes meegegeven hebben, en die je gratis kan downlaoden. Kate Ryan, Cédric Van Branteghem, Eline De Munck en Guy Van de Sande zijn enkele van de BV's die hun adresjes verklapt hebben. Als ex-Antwerpenaar waren wij wel erg begeesterd over de adresjes van Van de Sande in Antwerpen: van Mogador, een cocktailbar op het zuid, en de Hippodroom waar je kan tafelen met uitzicht op het Museum voor Schone Kunsten, tot een kunstboekenwinkel (copyrightshop), en jazzcafé Hopper of kledingwinke Verso. Van Kim Gevaert leerden we dat er in Brussel een café is met underground muziek, Havana Club, en dat je bij Univers du Thé de meest exclusieve soorten thee vindt in Brussel.
Leuk, deze app. Om zelf te ontdekken!
http://www.youtube.com/watch?v=bgwx45SIEGw
http://www.urban-tours.com/

Wetenschappers maken papieren luidsprekers
Taiwanese wetenschappers hebben stereo luidsprekers gemaakt van papier. En dat opent heel wat mogelijkheden, want dit zal kunnen leiden naar goedkope luidsprekers die perfect gebruikt kunnen worden in dunne toestellen zoals LCD tv's. Of wat dacht je van sprekende filmposters die als advertenties gebruikt kunnen worden?
De ingenieurs van het Industrial Technology Research Institute van Taiwan hebben al rollen papieren luidsprekers gemaakt, die zij vanaf volgend jaar willen aanwenden in auto's. En op een grote beurs in Taipei volgend jaar zullen zij een banner ontvouwen die drie verdiepingen hoog is, en die muziek kan produceren.
De luidsprekers worden Flexpeaker genoemd omdat je ze kan oprollen of opvouwen als gewoon papier. Het is de bedoeling om er een massaproduct van te maken, en standaard luidsprekers te maken van het formaat van een poster (A2 dus), die dan 20 dollar per stuk zouden kosten. Filmbedrijven zouden bijvoorbeeld posters van hun films kunnen maken die dan muziek van de soundtrack produceren wanneer mensen voorbij wandelen.
Hoe de luidsprekers juist gemaakt worden lees je bij PC World. WIj vinden het in elk geval iets dat heel veel mogelijkheden biedt, vooral voor toepassingen in de reclame!
http://www.pcworld.com/article/163868/article.html?tk=nl_dnxnws

Ook Samsung brengt Android mobieltje uit
Er is wel heel wat te doen rond het Android besturingssysteem voor de mobiele telefoon, ook wel de "Google telefoon"genoemd, omdat het Android OS zo zwaar gesteund wordt door Google. Maar tot nu toe was er enkel fabrikant HTC die met Android toestellen uitkwam, o.a. de T-Mobile G1 en de Magic.
Daar komt nu verandering in: ook Samsung Electronics brengt een Android mobieltje uit, de I7500, en hij zou zelfs al heel snel in de winkel kunnen liggen in Europa - de berichten spreken van juni dit jaar, maar een juiste datum is niet gekend, noch is geweten hoeveel het toestel dan gaat kosten.
Wat bevat de I7500? Een 3,2 inch (8 cm) groot aanraakscherm, een camera van 5 megapixel, en 8 GB intern geheugen (uitbreidbaar tot 40 via 32 GB extern geheugen). Qua verbinding kan je het internet op via HSPA (High Speed Packet Access) en via Wi-Fi. En natuurlijk - hoe kan het anders - rechtstreekse toegang tot een heel gamma Google diensten: Google Search, Google Maps, Gmail, YouTube, Google Calendar, Google Talk. Het toestel bevat ook een GPS ontvanger, zodat verschillende tools van Google Maps (inbegrepen de mashups) volledig benut kunnen worden. Ook verschillende Android toepassingen, die je kan downloaden, maken van deze ontvanger gebruik, zoals de Wikitude, een mobiele reisgids waarmee je Wikipedia-pagina's kan raadplegen over je reisbestemming.
http://nl.leadsunited.com/page/SamsunglanceertI7500Android-telefoon.htm
http://www.pcworld.com/article/163874/article.html?tk=nl_dnxnws
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Software wil voortaan insider trading opsporen: de app zal gegevens over aandelen linken aan nieuwsberichten om verdachte transacties van aandelen op te sporen.
http://www.pcworld.com/article/163896/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Over drie maanden al de eerste Android netbook op de Europese markt?
http://www.pcworld.com/article/163879/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Windows 8 krijgt ook een "XP" modus, om gebruikers van oudere apps aan te moedigen toch over te schakelen op de nieuwe versie van het OS.
http://ct.cnet.com/clicks?t=189410873-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Oprichter van populaire zoekertjesdienst Craigslist is niet van plan om erotische zoekertjes te weren, ook niet na een moord op een dame die via Craigs geadverteerd had.
http://ct.cnet.com/clicks?t=189410879-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** TV wordt "begeleidingsmedium" - internetgebruiker wil audio-aanbod naast het surfen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090429002

*** Beveiligingsbedrijf Finjan ontdekt een netwerk met 1,9 miljoen computers die met malware besmet zijn en door cybercriminelen gecontroleerd worden.
http://www.finjan.com/mcrcblog

*** Zweedse provider Tele2 belooft om de data, die de identificatie van klanten aan de hand van hun IP nummer mogelijk maken, niet meer te bewaren.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090430003

*** Meer dan 40.000 sites accepteren nu OpenID als een manier om te registreren of in te loggen.
http://openid.net/2009/04/14/an-update-on-the-retail-advisory-committee-and-improving-user-experience/

*** Acer werkt aan verschillende Android-toestellen: een Android-gebaseerde smartphone komt er dit jaar, en de software wordt oook op verschillende andere toestellen getest.
http://www.pcworld.com/article/164042/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Duitsers maken ultrasnelle chip
http://www.ad.nl/multi-media/3174750/Duitsers_maken_ultrasnelle_chip.html

*** Booten in nul seconden met ferro-elektrische chip
http://webwereld.nl/nieuws/57316/booten-in-nul-seconden-met-ferro-elektrische-chip.html

*** Windows 7 krijgt XP modus voor oude software - UPDATE
http://webwereld.nl/nieuws/57365/windows-7-krijgt-xp-modus-voor-oude-software---update.html

*** ZÜRICH - Een Zwitserse heeft haar baan verloren omdat zij op Facebook actief was terwijl zij ziek thuiszat.
http://www.nu.nl/internet/1954319/zwitserse-verliest-baan-door-facebook.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet46 Bliss
[electronica] De inspiratie van deze week haalden we bij de Idyllic Music podcast, die voornamelijk chill en downtempo muziek brengt. 46 Bliss is een van de trouwe gasten daar, alhoewel niet al hun muziek downtempo is. Dat hoor je bijvoorbeeld bij "The Way You Are" dat je op MySpace kan beluisteren, en dat eigenlijk een remix is. Luister je echter naar "In a long time" dan zal je horen waarom deze groep ons hart gestolen heeft. Om bij weg te smelten. Bij MySpace vind je verschillende nummers om in streaming te beluisteren. Heb je een account bij eMusic, dan kan je daar het album "46Bliss" kopen.
http://www.emusic.com/artist/46bliss-MP3-Download/11519635.html
http://www.myspace.com/46bliss

Pierro The Moon
[elektronisch] Heel teder en ijl, dat is de experimentele muziek van deze Franse artiest. Derrière les yeux kabbelt rustig voort, terwijl je bij een nummer met een onuitspreekbare naam meteen overvallen wordt door een onweer met wind en bliksem. Experimenteel, inderdaad, maar niet slecht.
http://www.myspace.com/PierrotheMoon

Tunguska - Chillout Grooves
[Elektronisch] Nog elektronische muziek, maar meer chillout. Heel knap gemaakt, heel verzorgd afgewerkt. De songs zijn ook erg afwisselend en met een zekere spanning opgebouwd. Een heel verzamelalbum van allerlei artiesten die dergelijke chillout muziek maken is gratis te downloaden bij Jamendo.
http://www.jamendo.com/en/album/41217

Screenatorium - Audimat
[Electronica] Deze groep, uit Frankrijk afkomstig, wil met het album Audimat een ontdekkingsreis maken naar het innerlijke ik. Aparte muziek, ongewoon van ritme en sfeer, maar absoluut de moeite waard. Je kan het album beluisteren bij MySpace, en volledig als zip bestand downloaden bij Netlabel.be
http://www.netlabel.be/english/alb_screen_audimat.php
http://www.myspace.com/screenatorium


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Lord Illingworth: Alle vrouwen worden uiteindelijk als hun moeder; dat is hun tragedie.
Mrs. Allonby: geen enkele man doet dat. En dat is hun tragedie.
(Oscar Wilde)De nieuwe oogstFun met online fotobewerkers: beFunky

Bij BeFunky Photo Effects kan je op een simpele manier heel erg mooie effecten maken met een foto. Je uploadt een foto, en die wordt dan omgevormd tot een sketch, een tekening van Warhol, een houtskooltekening, een cartoon, enz. Echt heel knappe effecten! [taal: Engels]
http://www.befunky.com/

Fun met online fotobewerkers: Photofunia
Een gratis online dienst om grappige effecten toe te voegen aan je foto's. De dienst ontdekt automatisch gezichten in foto's, waarna je uit een honderdtal verschillende effecten kan kiezen.
[Taal: Engels]
http://photofunia.com/

Fun met online fotobewerkers: PicArtia
Bij deze online bewerker kan je dan weer een fotomozaiek maken, een fotocollage. De foto die je uploadt wordt opgebouwd uit miniatuurafbeeldingen, om zo een mozaiek te maken. Knap!
[Taal: Engels]
http://www.picartia.com/

Fun met online fotobewerkers: Photo505

Bij deze site kan je een foto uploaden, waarna die in een bepaald sjabloon geplakt wordt. Je kan kiezen uit een ongelooflijk aantal voorbeelden, en de keuze wordt elke week aangevuld. Wil je de Mona Lisa zijn, of je gezicht zien staan op de befaamde Che posters? Het kan allemaal!
[Taal: Engels]
http://www.photo505.com/

Fun met online fotobewerkers: Loonapix
Hier kan je je foto laten opnemen in de cover van een magazine, in een schilderij dat tegen de muur hangt, een billboard op de gevel van een gebouw, enz.
[Taal: Engels]
http://www.loonapix.com/effector

Fun met online fotobewerkers: WriteOnIt
Hier kan je een foto uploaden, waarna die op een magazine verschijnt, een billboard, een pentekening, de cover van Wired, enz. Je kan de dienst ook gebruiken om onderschriften bij foto's te plaatsen, jouw kop op de body van een topatleet, enz.
[Taal: Engels]
http://www.writeonit.org/

Newseum: wat vertellen de kranten vandaag?

Een interssant concept: je klikt op een stad ergens ter wereld, en je krijgt te zien wat de kranten die dag vertellen. Je krijgt meteen de voorpagina te zien van de krant in kwestie. Uiteraard was tijdens ons bezoek de Mexicaanse griep hét onderwerp van de dag!
[Taal: Engels]
http://www.newseum.org/todaysfrontpages/flash/

Spiekbriefje voor zoeksyntax Google en Yahoo
Dit is een site om te bookmarken, - of beter nog: print dit lijstje meteen af en hang het naast je computer! Hier vind je namelijk de meest gebruikte syntaxen bij Google en Yahoo om specifieke zoekopdrachten uit te voeren. Handig! (Bron: Wim W)
[Taal: Engels]
http://www.searchenginejournal.com/wp-content/uploads/2009/04/shortcuts-cheat.html

Search Engine Saturation
Deze webdienst toont je hoeveel pagina's er van jouw domein geïndexeerd worden door de zoekmachines. Je krijgt de resultaten bij Google, Yahoo, Alltheweb, Altavista. Een site om te bookmarken! (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.seocentro.com/tools/search-engines/search-engine-saturation.html

Hier spreekt men Nederlands: Minatica
Er bestaan wel meer forums (of fora!) over internet- en computerproblemen, maar dit is wel erg actief, wat dus wil zeggen dat je veel meer kans maakt om een antwoord te vinden over jouw probleem. Besturingssystemen, mailproblemen, casemodding: het aanbod aan onderwerpen is erg uitgebreid.
[Taal: NL]
http://www.minatica.be/

Hier spreekt men Nederlands: Lach je krom
Zoals de titel het al aangeeft, vind je hier links naar allerlei leuke filmpjes, power point presentaties, moppen, enz. Ideale site om te bezoeken wanneer het buiten regent en miezerig is, en je hart wat opvrolijken gebruiken kan!
[Taal: NL]
http://www.lachjekrom.com/

Hier spreekt men Nederlands: Moviemeter
Op deze site vind je niet alleen informatie over films in de bioscoop, de videotheek en op tv, maar ook een archief van tienduizenden oudere films. Het Walhalla voor de filmliefhebber!
[Taal: NL]
http://www.moviemeter.nl/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Drama Apeldoorn trekt veel belangstelling op internet
ROTTERDAM - Niet alleen Nederland is geschrokken van de zwarte personenauto die in aanwezigheid van de koninklijke familie donderdag op een groep...
http://www.ad.nl/multi-media/3186823/Drama_Apeldoorn_trekt_veel_belangstelling_op_internet.html
- Laat voor je werken
Zelf geen tijd voor een klus of geen zin? Besteed het online uit aan een ander en leer zelf tango dansen...
http://www.ad.nl/multi-media/3180108/Laat_voor_je_werken.html
- Oplichter slaat slag via MSN
DEN HAAG - Oplichten kan ook per MSN. Een 23-jarige vrouw uit Den Haag werd via dit chatprogramma door...
http://www.ad.nl/denhaag/stad/3176679/Oplichter_slaat_slag_via_MSN.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Speaker Anywhere400 draadloze speakers
Met de Speaker Anywhere400 van Marmitek luister je overal in en om het huis naar je favoriete muziek. Zonder gedoe met kabels.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26121
- Screen Launcher
Met Screen Launcher kun je ieder programma als screensaver gebruiken.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=23216
- Maak van een foto een tekening
FotoSketcher is een eenvoudig fotobewerkingsprogramma met maar één functie, je kunt er een foto mee omtoveren tot een tekening.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=22215

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Samsung presenteert twee toppers in hun categorie
Samsung presenteert wederom een hele range nieuwe producten voor het voorjaar, wij pikten twee eyecatchers voor jou uit die twee toppers in hun categorie zijn.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4112
- Nieuwste WiFi printer HP doet meer in minder tijd
De nieuwste printer in de reeks Wireless All-in-One van HP is de Photosmart Premium Fax All-in-One geworden. Deze printer is ontworpen voor drukke thuisgebruikers die meer willen doen in minder tijd.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4037
- Western Digital met eerste harde schijf van 2 terabyte
Western Digital heeft vandaag Ďs werelds eerste 2 terabyte (TB) harde schijf gelanceerd. De harde schijf van 3,5-inch maakt deel uit de WD Caviar Green-reeks.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3923*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Windows 7 RC komt 5 mei uit
Het is dan eindelijk bevestigd: de release van Windows 7 Release Candidate voor het grote publiek staat gepland op 5 mei.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19855&style=99896
- Pfizer en Emakina genomineerd voor Webby Awards
Het agentschap Emakina en het farmaceutisch bedrijf Pfizer werden genomineerd bij de Webby Awards, de meest prestigieuze prijs in de internetwereld.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19856&style=99896
- Microsoft lanceert Vine, een Twitter-like
Microsoft laat iedereen die het al of niet wil weten dat de bêta versie van zijn nieuwe dienst, Vine, online is geplaatst. Deze dienst is ontworpen voor gebruikers die van gedachten willen wisselen die Microsoft als 'vitaal' beschouwd.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19862&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Heeft de Belg schrik voor de eID ?
Eind september zullen alle Belgen beschikken over een elektronische identiteitskaart (eID). Maar vandaag wordt die nog grotendeels ondergebruikt. De federale overheid lanceert een grote campagne ter promotie van de kleine IT-identiteitskaart.
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/heeft-de-belg-schrik-voor-de-eid.cfm
- UAC minder intrusief op Windows 7
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/uac-minder-intrusief-op-windows-7.cfm
- Microsoft lanceert SP2 voor Office 2007
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/software/microsoft-lanceert-sp2-voor-office-2007.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Scoopeo sluit deuren
In de wandelgangen ging al enkele weken het gerucht: Scoopeo, één van de eerste Franstalige klonen van Digg, kondigt nu officieel aan dat het de boeken toe...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5446
- AdLogix gaat goed van start
AdLogix is een Belgische Startup in het domein van optimalisatie software voor online uitgevers en online advertentie netwerken. Bedrijven maken van het...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5449
- De Focus van Ben Caudron: Het leven van een goeroe is niet simpel
Het is niet simpel een goeroe te zijn, laat staan te blijven. Goeroe word je niet zomaar, daar heb je anderen voor nodig.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5419

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Telenet Foundation financiert maatschappelijke projecten en lanceert nieuwe oproep
http://computertaal.info/2009/05/01/telenet-foundation-financiert-maatschappelijke-projecten-en-lanceert-nieuwe-oproep/
- Virtuele kantoren maken het de nieuwe generatie mobiele werknemers makkelijker
http://computertaal.info/2009/04/30/virtuele-kantoren-maken-het-de-nieuwe-generatie-mobiele-werknemers-makkelijker/
- Panda Security: forse toename spyware in eerste kwartaal 2009
http://computertaal.info/2009/04/30/panda-security-forse-toename-spyware-in-eerste-kwartaal-2009/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Politie ontvangt bijna 150 multimediatips over Koninginnedag-drama
17:11 - De Nationale Recherche heeft na het Koninginnedag-drama een speciale website geopend. Getuigen kunnen via de site hun mediabestanden insturen als mogelijk bewijsmateriaal. Meer dan honderd mensen hebben dit gedaan.
http://tweakers.net/nieuws/59929/politie-ontvangt-bijna-150-multimediatips-over-koninginnedag-drama.html
- Firefox 3.5 krijgt ingebouwde locatiefunctie
Mozilla's Firefox en de mobiele versie Fennec krijgen een ingebouwde locatiefunctie. Met die functie kan de browser aan een website doorgeven waar de eigenaar zich bevindt. Dat moet het zoeken in de buurt makkelijker maken.
http://tweakers.net/nieuws/59914/firefox-35-krijgt-ingebouwde-locatiefunctie.html
- Piratenpartij maakt goede kans op zetel in Europarlement
Het lijkt erop dat de Zweedse Piratenpartij bij de komende Europese verkiezingen een zetel in het Europese Parlement zal veroveren. Volgens een woensdag gepubliceerde opiniepeiling zal de partij hiervoor ruim voldoende stemmen halen.
http://tweakers.net/nieuws/59902/piratenpartij-maakt-goede-kans-op-zetel-in-europarlement.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/InternautTwitter: hoe begin je eraan? 23: Twitter grader
Ben jij een begenadigde Twitteraar? Dat vind je uit met Twitter Grader. Deze software geeft je meteen een blik over jouw capaciteiten, en zet je op een schaal van 1 tot 100: hoeveel mensen volg jij, hoeveel volgen er jou, hoe vaak maak je updates. Krijg je een score van 80 of meer, dan doe je het goed.
http://twitter.grader.com/

Twitter: hoe begin je eraan? 24: Mr. Tweet
Twitter is heel leuk, maar je moet wel weten wie je kan volgen - er zijn immers miljoenen leden, en dan is het moeilijk om kiezen. Maar met deze tool geraak je er wel uit: je moet eenvoudig een direct message verzenden naar Mr. Tweet, en hij zal je regelmatig aanbevelingen sturen voor Twitter leden die wel interessant kunnen zijn. De suggesties zijn gebaseerd op de mensen die je nu al volgt, en volgens verschillende bronnen zijn de aanbevelingen wel steekhoudend.
http://mrtweet.net/

Twitter: hoe begin je eraan? 25: Twitbacks
Vind je dat de achtergrond bij jouw profiel in Twitter wat gewoontjes is? Dan kan je deze achtergrond aanpassen, dankzij de Twitbacks software. Wie dan jouw profiel bezoekt, ziet meteen dat jij niet "gewoontjes" bent. Je kan een mooier zelfportret aan de linkerkant van de Twitterfeed plaatsen, plus je naam, je telefoonnummer, je ID op andere diensten zoals Facebook en Youtube, enz. Je kannatuurlijk ook spelen met kleurenschema's en lettertypes.
http://www.twitbacks.com/

Twitter: hoe begin je eraan? 26: Twitter Search

Eigenlijk is Twitter Search een onderdeel van Twitter, maar het zit eigenlijk helemaal verborgen onderaan de pagine, zodat het lijkt alsof het een programma is van derden. Klik gewoon op deze link, die naar een nieuwe pagina leidt, waarbij je meteen de favorietste onderwerpen meekrijgt, enz.
Je kan ook rechtstreeks naar Twitter Search gaan, via onderstaand adres
http://search.twitter.com/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


Tulox - gratis woordenboek
Windows all - 3,9 MB - freeware
Met deze gratis software kan je woorden omzetten van Duits naar Engels en omgekeerd; je krijgt ook bijkomende informatie over het woord, zoals het geslacht, en gebruik in zinnen. Van dezelfde makers is er ook een woordenboek Duits-Frans verkrijgbaar.
http://www.chip.de/downloads/tulox-Freeware-Woerterbuch-Englisch_13011828.html

FacePad: Facebook fotoalbums
Windows/Mac - 9,1 kb - freeware
Met deze extensie voor Firefox kan je met een klik een heel fotoalbum van Facebook downloaden. Stel: je was met een pak vrienden op een fuif. Een van die vrienden heeft foto's van die fuif op zijn/haar pagina bij Facebook gezet. Dank,zij deze software kan je die nu meteen naar jouw eigen computer downloaden, in plaats van stuk voor stuk.
http://www.chip.de/downloads/FacePAD-Facebook-Photo-Album-Downloader_36134246.html

TreeSize Free

Windows 2000/XP/Vista - 1,5 MB - freeware
Gebrek aan plaats op je harde schijf? Dit progje helpt je om te vinden wat de slokops zijn en waar al die kostbare ruimte naartoe is. Je krijgt gewoon een lijstje van alle mappen met daarnaast de grootte die zij innemen, inclusief submappen. Uiteraard kan je dit ook opvragen door op de map rechts te klikken en dan Eigenschappen te kiezen, maar dit is zoveel handiger!
http://www.jam-software.com/treesize/

SnagIt: screenprints
Windows 2000/XP/Vista - 23,3 MB - shareware (30 dagen probeerversie)
Een professioneel programma om een schermafdruk te maken en te bewerken; dit programma kan ook video's aan. Je kan een afdruk maken van het hele scherm of slechts een deel ervan. De wizard begeleidt je bij het maken van de afdrukken.
http://www.techsmith.com/screen-capture.asp

WildVoice Studio: audio opnemen

Windows - freeware
Deze software is ideaal voor wie zelf een podcast wil opnemen: je neemt je audio op in fragmenten, mixt er muziek onder en geluidseffecten. Nadien kan je de clips bewerken, en stukken eruit knippen die jou niet bevallen. Tot slot voeg je de verschillende clips aaneen, tot een MP3 die je meteen kan uploaden. (Bron: Wim W)
http://www.wildvoice.com/Pages/WildVoice_Studio.aspx

Noxon player: internetradio
Windows XP/Vista - Mac OS X - freeware
Met deze radio-software kan je internetradio van over de hele wereld beluisteren. Je krijgt er meteen de adressen bij van duizenden internetstations, netjes gerangschikt volgens genre (bron: WIm W)
http://www.terratec.net/en/products/driver/produkte_treiber_en_37268.html

AppCompactor
Alle OS - 704 KB - freeware
Met dit progje kan je uitvoerbare bestanden comprimeren, om opslagplaats te besparen. Ideaal dus om programma's voor te bereiden voor gebruik op een USB stick.
http://www.chip.de/downloads/PortableApps.com-AppCompactor_33360638.html

BumpTop
Windows XP/VIsta - 12,2 MB - freeware
Dit programma neemt jouw gewone, platte, tweedimensionale Windows desktop en zet die om in een 3D "kamer". Het programma is erg leuk, en doordat je bestanden in stapeltjes kan leggen, kan je een chaotische desktop lekker ordenen. Nadeel s wel dat het programma redelijk wat geheugen gebruikt - 110 MB!- om de 3D te kunnen vertonen.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,77603/description.html?tk=nl_ddxdwn


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Mannen willen altijd de eerste liefde zijn van een vrouw.
Vrouwen hebben een subtieler instinct: zij willen vooral de laatste romance van de man zijn.
- Oscar Wilde -