Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 30/4/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 597 van 25/4/2009

Gegroet lezer,

Opnieuw een nummer vol artikels waarover je verschillende meningen kan hebben. Is de veroordeling van verantwoordelijken van The Pirate Bay een goede of slechte zaak? En blijft het een goede zaak, wanneer later op de week bekend wordt dat de rechter die de zaak voorzat, "vergeten" is te vertellen dat hij ook zetelt in een organisatie ter bescherming van de auteursrechten?
En wat te denken van het feit dat de Belgische providers, aangesloten bij ISPA, op vraag van de Belgische overheid de toegang tot een buitenlandse site afleiden, omdat die site in overtreding is van de Belgische wet? Is dit het begin van het einde, of is het juist goed dat de overheid dit doet en zou het meer moeten gebeuren, ook met kinderpornosites zelf en sites waar je wormen en virussen vindt?

Kortom: dankzij Netties kan je heel wat gaan piekeren! Uw mening is altijd erg welkom.

Veel lees (en denkplezier) gewenst, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.INTERNET ARCHIVE WIL ZELFDE BESCHERMING ALS GOOGLE BOOKS
Bij dit verhaal is even wat achtergrondinformatie nodig. Zoals je weet, wil Google alle mogelijke boeken (beginnende uiteraard bij boeken in het Engels) inscannen en digitaliseren. Het doel is uiteraard om ook die boeken doorzoekbaar te maken in de zoekmachines - en eventueel een link aan te bieden naar de online (of offline) winkel waar het boek verkregen kan worden.
Uiteraard moet Google toestemming vragen van de auteurs om dit te mogen doen. Voor boeken waarvan de auteurs of de rechthebbenden nog leven, is dat geen probleem - via de uitgeverijen tracht Google een globale vergoeding af te spreken voor het digitaliseren van de werken. Maar er bestaat ook zoiets als "orphan books", weesboeken, waarvan de geestelijke vader (of moeder) niet gevonden kan worden. De bibliotheken staan vol van zulke werken. Google zou die ook willen inscannen, en wil daarvoor een akkoord afsluiten met de "Author's Guild" - de vakbond van de schrijvers dus. Daardoor zou Google vrijgesteld worden van alle vervolging, mocht er toch een auteur gevonden worden van een van die weesboeken, en mocht die auteur protest aantekenen tegen het digitaliseren door Google.
Maar nu komt er een andere speler op de proppen: Internet Archive. Deze organisatie scant boeken in het publieke domein in en stelt die via de website beschikbaar. Bovendien maakt het regelmatig momentopnames van het internet - iets wat de meeste lezers wel bekend zal zijn: bij Archive.org kan je gaan kijken hoe een bepaalde website er 5, 10, 15 jaar geleden uitzag!
Welnu, Internet Archive wil ook wel die weesboeken inscannen. Als Google vrijgesteld wordt van vervolging, dan moeten wij diezelfde bescherming ook krijgen, zo wordt daar gezegd.
Meer over deze nieuwe evolutie in een wel erg scherp artikel bij Fictioncircus (1). De tekst van de interventie van Internet Archive vind je op de tweede link(2). En bij CNet (3) vind je wat meer achtergrond over het akkoord dat Google wil afsluiten over de weesboeken.
http://fictioncircus.com/news.php?id=350&mode=one
http://www.opencontentalliance.org/2009/04/17/internet-archive-files-intervention-request/
http://news.cnet.com/8301-13578_3-10216485-38.html

PIRATE BAY VEROORDEELD - HONDERDEN PROTESTEREN OP STRAAT
In Zweden is vrijdag het langverwachte vonnis gevallen in de zaak tegen The Pirate Bay. De makers van de site, Gottfrid Svartholm Warg, Peter Sunde, Fredrik Neij en Carl Lundstrom moeten een jaar de gevangenis in en moeten maar liefst 3,6 miljoen dollar schadevergoeding betalen aande platenmaatschappijen.
Zoals je weet is the Pirate Bay een "hub" waar je informatie vindt over P2P bestanden die je met anderen kan delen. En alhoewel het delen van bestanden via het P2P protocol op zich niet tegen de wet is, mag je natuurlijk geen auteursrechtelijk beschermde bestanden gaan delen.
Volgens de makers van The Pirate Bay is het dan ook de oorspronkelijke bedoeling dat enkel legale bestanden gedeeld worden via P2P, en dat zij enkel maar de links doorgeven. Het is toch hun schuld niet wanneer er "enkele" onverlaten illegale bestanden aanbieden? Maar ja, wanneer je je dienst dan "the pirate bay" gaat noemen, dan komt alles in een heel ander daglicht te staan, niet?
In elk geval werd de rechtszaak die tegen de vier al enkele maanden liep door de hele wereld gevolgd. De uitspraak lag een beetje in de lijn van de verwachtingen, maar het moet de makers van de site toch effen een uppercut bezorgd hebben - een jaar gevangenisstraf is niet niks! Zij hebben dan ook al aangekondigd dat zij in beroep zullen gaan.
En de platen- en filmmaatschappijen? Zij wrijven uiteraard in hun handen. Buiten een morele overwinning (P2P mag niet) hebben zij een voorbeeld kunnen stellen dat heel wat andere would-be piraten zal afschrikken.
Zweedse jongeren echter zijn niet zo blij met het verdict. Honderden jongeren, verkleed als piraat, trokken dit weekend door de straten om te protesteren tegen het vonnis. Wat de site Gizmodo tot de volgende humoristische speculatie verleid heeft: "Het is niet bekend hoeveel van de protestanten eigenlijk alleen maar gekomen waren om ooglapjes te mogen dragen en "Arr" te mogen roepen!"
http://i.gizmodo.com/5217821/hundreds-picket-pirate-bay-verdict-in-best+costumed-political-protest-ever
http://news.yahoo.com/s/ap/20090418/ap_on_re_eu/eu_sweden_pirate_bay
http://torrentfreak.com/swedes-demonstrate-against-pirate-bay-verdict-090418/
http://news.yahoo.com/s/ap/20090418/ap_on_re_eu/eu_sweden_pirate_bay

GOOGLE TEST NIEUWE "CAPTCHA" METHODE
Je kent ongetwijfeld de "captcha" - het vakje met verwrongen letters die jij dan moet overtikken in een invulveld, en die moeten bewijzen dat jij geen robot bent, maar een mens. Welnu, omdat de spammers de traditionele vorm van captcha steeds meer kunnen kraken, werkt Google nu aan een nieuwe vorm ervan.
Bij deze nieuwe test gaat het niet meer om verwrongen letters en cijfers, maar om afbeeldingen. In de captcha zouden twee dezelfde afbeeldingen staan, maar in verschillende rotatie. En jij moet dan de afbeelding kiezen die "rechtop" staat, en niet schuin.
Goed gevonden, maar zoals blijkt uit dit artikel bij Cnet niet meteen een sinecure. Want de afbeelding moet echt wel goed gekozen zijn. Het moet duidelijk zijn voor de gewone bezoeker welke rotatie recht is en welke scheef. Maar het mag niet al te gemakkelijk zijn voor een robot (dus voor een computer) om dit mathematisch te berekenen, want dan is het hele nut van de captcha om zeep.
Een interessant artikel daarover bij CNet.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10222514-2.html

INTERNET LEIDT TOT CULTUREEL "ZWART GAT"
Het internet wordt voor zoveel negatieve evoluties in deze eeuw verantwoordelijk gesteld - achteruitgang van nieuws en journalistiek, vereenzaming van de mens, verminderd vermogen tot het schrijven van volledige teksten... Nu is er nog een verwijt bij gekomen: Internet leidt tot een cultureel "zwart gat". Een stelling die wij, gek genoeg, wel kunnen onderschrijven - en die niet eens de fout van het internet zelf is.
Waarover gaat het? Wel, op het internet is er zoveel dat verschijnt en terug verdwijnt. Van overheidsdocumenten, tot persoonlijke foto's en videoclips. Heel wat van die content verschijnt enkel op het internet. Is het daar verdwenen, dan is het verdwenen voor altijd. Op korte termijn lijkt dat niet erg, maar op lange termijn wel: veel van de informatie die ooit op het internet te vinden was, is verdwenen. Een deel van de culturele erfenis is met andere woorden weg.
Dat is de stelling van een Australische bibliothecaris die verantwoordelijk is voor web-archivering. Er zijn wel initiatieven om een archief aan te leggen van het internet, zoals Archive.org, maar die initiatieven zijn niet gecoördineerd noch systematisch, en leiden dus eigenlijk tot niets. Daarom de waarschuwing van de Australische bibliothecaris.
Uiteraard is het in kaart brengen en het archiveren van het hele internet een titanenwerk. Archive.org, dat teruggaat tot 1996, heeft al meer dan 3 petabytes data, dus meer dan 3 miljoen gigabytes. En zoiets kost natuurlijk ook geld - en daarvan is er in deze periode van crisis niet veel...
http://www.theage.com.au/news/technology/web/internet-leading-to-cultural-black-hole/2009/04/20/1240079578676.html
http://www.archive.org

ORACLE KOOPT SUN MICROSYSTEMS
Een bericht dat je wellicht op het eerste gezicht niet zoveel zal zeggen - wat kan het jou als gewone eindgebruiker schelen wanneer het ene bedrijf het andere opkoopt, als het gaat om twee bedrijven die vooral producten maken voor bedrijven?
Toch vinden wij dat wij hierover een korte schets moeten geven van de achtergrond. Want het gaat toch om een mijlpaal in de geschiedenis van de IT. En er zitten verschillende aspecten aan deze overname vast. Zo is er het feit dat Sun Microsystems recent nog een overnameaanbod van IBM afgeslagen heeft. Vele waarnemers menen dat dit de laatste kans was voor de twee toch wel verzwakte spelers om samen terug sterk te worden. Nu Sun overgenomen wordt door Oracle, blijft IBM verweesd -en zwak- achter.
Dan is er ook het feit dat Sun eigenaar is van de Java programmeertaal, en het Solaris besturingssysteem. Java draaid op honderden miljoenen computers, mobieltjes, maar vooral in allerlei andere apparatuur zoals set-top boxen voor de tv. Oracle heeft haar Fusion middleware, die volledig gebaseerd is op de Java taal van Sun en de software. Door SUn (en Java) te kopen kan Oracle ervoor zorgen dat de Java taal verder ontwikkeld blijft worden, en dat de eigen Oracle toepassingen nooit droog vallen.
Solaris is anderzijds dan weer, aldus Oracle baas Larry Ellison, de beste UNIX in de markt, en ook het grootste platform om daarop de database toepassingen van Oracle op te draaien. Ook hier is het dus interessant voor Oracle om controle te hebben over dit besturingssysteem, en niet meer af te hangen van derden voor de verdere ontwikkeling ervan.
Misschien wat droge kost, maar toch belangrijk om er even bij stil te staan. Wie nog meer achtergrond wil bij deze overname kan terecht bij TechMeme, waar dozijnen artikels over dit nieuws verzameld staan.
http://www.betanews.com/article/Industry-in-a-box-Sun-acquisition-will-lead-to-Oracle-Java/1240240226
http://www.techmeme.com/090420/p21#a090420p21

WAARVOOR JE TWITTER NIET MOET GEBRUIKEN: POPULARITEITSTEST
Soms sta je versteld van de mens: dan heeft hij prachtige software en internetdiensten ter beschikking, en alles wat hij daarmee doet is kinderachtige spelletjes, zoals: ik heb toch meer vrienden dan jij!
Dat is het geval met Twitter. Je kan deze microbloggingdienst voor vele manieren gebruiken, en steeds meer mensen ontdekken dat daar erg veel interessante info te vinden is. Nieuws over evenementen, maar ook informatie over een stad, een restaurant, een probleem... En dat alles zonder al te veel poespas, gewoon in berichten van 140 karakters maximaal. Er zijn ook mensen die eigenlijk niet veel belangrijk wereldnieuws te melden hebben, maar die gewoon via Twitter op de hoogte willen blijven van wat hun vriendenkring doet - een sociale manier van sms'en eigenlijk. En dan zijn er mensen die eigenlijk niet veel te melden hebben op Twitter, maar die er vooral zijn om hun imago bevestigd te zien. Alle bekende tv-mensen op Twitter aanwezig, en ik niet? Dat mag niet!
En zo gebeurt het dat de bekende Amerikaanse presentatrice Oprah Winfrey ook haar plaatsje opeist in het Twitter-firmament. En kijk. Nog maar pas heeft de dame haar account geopend, of de teller van het aantal volgelingen ging pijlsnel de hoogte in. Eerlijkheid gebiedt ons hierbij te vermelden dat Oprah zelf de mensen niet heeft opgeroepen om haar "vriendje" te worden: Oprah is nu eenmaal erg populair in de VS, en al die Amerikanen zijn echt wel geïnteresseerd in het dagdagelijkse leven van OPrah (althans: het is de bedoeling dat haar tweets gaan over wat zij dag in dag uit doet). En door Oprah te gaan volgen, straalt haar bekendheid een klein beetje af op haar volgelingen, niet?
Er zijn echter andere beroemdheden die het spelletje van het meeste aantal volgelingen hard spelen. In het begin was het een kleine weddenschap tussen internet-beroemdheden zoals Leo Laporte, Om Malik en co. Maar nu hebben zich meer "wereldse" beroemdheden gemengd in de wedloop. Ashton Kutcher, getrouwd met Demi Moore, daagde CNN verleden week uit om beter te doen dan Paris Hilton, en om ter eerste 1 miljoen volgelingen te verzamelen. Kutcher won uiteindelijk, maar heeft nu dus het onderspit moeten delven tegen Winfrey.
Waar een mens zich al mee bezig kan houden! Daarvoor kan je Twitter inderdaad ook gebruiken, maar of dat een zin heeft, dat vragen wij ons toch af!
http://www.popeater.com/movies/article/ashton-kutcher-cnn-twitter-race/431005
http://www.techcrunch.com/2009/04/20/how-many-new-twitter-users-post-oprah-a-lot-maybe-over-a-million/

WORLD DIGITAL LIBRARY GEOPEND

Ze staat sinds gisteren online, deze World Digital Library van de UNO. Hier vind je ongelooflijk interessante documenten uit de oudheid, gratis te raadplegen, en in hoge kwaliteit. Wat bijdragen van BelgiŽ betreft zijn er momenteel vier aanwezig: een map van Burssel uit 1700, een kaart van het Hertogdom Antwerpen en het dominium Mechelen, uit 1688, Een plan van Equatoriaal Afrika, De Nederlandse republiek (een gravure uit 1717), BelgiŽ als een leeuw (1611). Elk van deze landkaarten is in miniatuur weergegeven, maar je kan erop klikken en dan tot in veel fijner detail inzoomen.
ER is niet alleen beeldmateriaal, maar ook klank en video. Zo vind je er o.a. een interview uit 1949 met de Amerikaan Fountain Hughes, een man die toen 101 jaar oud was, en die vertelt over zijn jeugd als een slaaf, de Burgeroorlog in de VS, en het leven in de VS als een Afrikaanse Amerikaan. Ook filmbeelden zijn aanwezig, waaronder opnamen van de gebroeders Lumière uit 1897 over de processie in Lourdes.
Je kan de bijdragen bekijken gerangschikt op tijd, of onderwerp, of plaats, of soort, of instelling waarvan de bijdrage afkomstig is. De oudste bijdrage gaat over de periode 8.000 voor Christus, en is een beschrijving van Egypte, een werk dat door wetenschappers uitgevoerd werd in opdracht van Napoleon Bonaparte in 1798.
Een heel mooi initiatief, een site waar heel wat leergierige internauten vol van verbazing van snoepen zullen!
http://www.wdl.org/en/

TWEE NIEUWE ZOEKMOGELIJKHEDEN BIJ GOOGLE

Met "Tijdslijn" en "Gelijkaardige beelden" wil Google de gebruikers aanzetten om op een vernieuwende manier te zoeken naar nieuws en afbeeldingen.
Elke week valt er wel iets nieuws te melden van het Google-front - en dan hebben we het niet over meer financiŽle berichten of algemeen nieuws, maar over ontwikkelingen in de producten die Google aanbiedt. De mensen in de Google Labs zijn nu eenmaal erg productief.
Deze week werden weer twee nieuwigheden voorgesteld. Daarbij doet Google wat het de laatste tijd vaak doet: het biedt de nieuwigheid als optie aan, waarvoor de gebruiker zelf kan kiezen als hij dat interessant vindt, in plaats van deze nieuwigheid meteen aan alle gebruikers op te leggen. Toch wel een democratische manier van werken, vind je ook niet?
Dus: even nader ingaan op deze twee nieuwigheden. Google Timeline (of tijdslijn) is een handige manier om een onderwerp doorheen verschillende nieuwsbronnen te bekijken in de laatste jaren, de laatste maanden, enz. Erg knap, en ideaal voor wie een bepaald onderzoek wil uitvoeren. Een uitvoerig bespreking mét beelden vind je bij Lifehacker.
Een andere nieuwigheid zijn de "similar images". Daarbij kan je, wanneer je een zoekopdracht geeft naar een afbeelding, bij de gevonden foto's klikken op "similar images", en dan krijg je in principe meer beelden van hetzelfde onderwerp.
http://lifehacker.com/5221180/google-news-timeline-is-a-slick-headline-skimmer
http://newstimeline.googlelabs.com/
http://similar-images.googlelabs.com/

VOORTAAN GRATIS LINK-SCANNER VAN AVG
Gisteren hadden wij het er nog over dat gebruikers steeds vaker gelokt worden naar websites die er op het eerste zicht koosjer uitzien, maar waar allerlei minder onschuldige content op hen ligt te wachten - zoals bijvoorbeeld een zogenaamd filmpje, waarvoor zij eerst speciale software moeten downloaden om het te kunnen bekijken. Die software blijkt echter een virus, worm, of andere malware te zijn. Soms moet de gebruiker niet eens naar de site surfen, maar volstaat het zelfs om gewoon op de link van een site te klikken.
Hoe kan men zich beschermen tegen deze praktijken, die helaas steeds meer voorkomen? Er zijn verschillende programma's die je daarbij kunnen helpen, en ook AVG, bekend van zijn steengoede gratis antivirussoftware heeft dat rijtje vervoegd. De Linkscanner scant in real time de links af op de pagina die je nu bezoekt -dus een gewone webpagina met links daarop of de resultaten van een zoekopdracht. Staat daar een pagina tussen die AVG onveilig acht, dan komt daar een rood kruisje bij te staan; een pop-up venster geeft meer uitleg.
AVG Linkskanner scant ook je bookmarks, en links in e-mails en IM boodschappen.
http://linkscanner.avg.com/
http://news.cnet.com/8301-1009_3-10222911-83.html?tag=nl.e433

BLOKKEREN STOPKINDERPORNO: EEN BRUG TE VER?
Het Belgisch parket heeft aan de bij het ISPA aangesloten Belgische providers gevraagd om het verkeer naar de controversiŽle website StopKinderporno af te leiden naar een speciale website. Een maatregel die door sommige waarnemers als een eerste stap naar internetcensuur beschouwd wordt. Hebben zij gelijk?
Zoals je in de afgelopen weken lezen kon heeft een Nederlander het initiatief genomen om een website op te richten waar je de namen en adressen kan vinden van Belgische pedofielen, na eerder al een dergelijk initiatief ondernomen te hebben in Nederland. In het begin was de informatie nog vaag, later verschenen er duidelijke namen en adressen op de site. Hoe deze man aan die adressen geraakt is, en of die informatie accuraat is, is een vraag die onmiddellijk bij je kopkomt. Het antwoord op de tweede vraag is inmiddels geweten: verschillende personen die vermeld werden hebben in kranteninterviews laten weten dat zij ofwel hun straf uitgezeten hebben en niet meer van plan zijn te hervallen ofwel dat zij niet eens veroordeeld zijn en hun zaak nog hangende is.
Feit is dat de maker van de website eerst van start ging vanop een .tk domein, en daarna overschakelde op een .be domein. Vermits de wetgever oordeelde dat de praktijken die op deze website gehanteerd werden, indruisten tegen de regels op de bescherming van (veroordeelde) misdadigers, werd het .be domein geannuleerd. Men kon deze informatie echter nog altijd terugvinden op andere domeinnamen zoals Stopkinderporno.eu .com, .tk; de informatie zelf werd op servers gezet in landen die ongenaakbaar zijn voor de Belgische wet, en dus kon de wetgever tegen deze servers niet optreden.
Daarom werd aan de grote Belgische internetproviders bevraagd om een DNS-aanvraag naar deze websites af te leiden naar een site van de Federal Computer Crime Unit, waar een boodschap geplaatst werd - een verzoek waarop deze providers sinds woensdag ingegaan zijn. En een maatregel waartegen heel wat protest gerezen is.
Het is immers heel cynisch dat de eerste keer dat de Belgische overheid een website blokkeert, dit gebeurt om de wettelijk voorziene privacy van veroordeelde pedofielen te beschermen, terwijl het eigenlijk de bedoeling was van een dergelijke maatregelen om pedofilie zelf tegen te gaan.
Om te spreken van een echte internetcensuur gaat ons inziens echter te ver. Uiteraard moet men erop toezien dat deze handelswijze enkel in duidelijk omschreven gevallen toegepast wordt, en niet misbruikt wordt. En ja, het is voor een ervaren internaut nog altijd mogelijk om via proxies de betrokken sites te bereiken. Maar ons stoorde in elk geval het initiatief van Stopkinderporno, omdat de maker van de site zelf rechter en beul gaat spelen. Wij houden nu eenmaal niet van publieke schandpalen.(1)
Andere waarnemers staan kritischer tegenover het initiatief: blogger LVB.net heeft een heel genuanceerd standpunt ingenomen (2), en het securityblog belsec is ronduit tegen (2). En u, wat vindt u?
Lees ook de vele reacties bij de vernoemde artikels.http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=JK29A4V9&ref=krantenkoppen
http://lvb.net/nederlands.php
http://Belsec.skynetblogs.be

SECOND LIFE BANT ADULT CONTENT NAAR APART CONTINENT
Het is de laatste tijd wat stiller geworden rond Second Life. En eigenlijk is dat misschien nog niet zo'n slechte zaak. ER was immers heel wat hype gecreŽerd rond deze virtuele wereld, waarbij het idee geopperd werd dat bedrijven hier gouden zaakjes zouden kunnen doen.
Marketeers allerhande gooiden zich op Second Life, bouwden er replica's van hun eigen gebouwen en diensten, wat hen handenvol geld kostte, met weinig opbrengst: de internauten zelf waren niet meteen te vinden voor deze commerciŽle hoek van Second LIfe. Zij wilden liever hun gewone virtuele gangetje gaan daar, en de vrienden ontmoeten die zij er hebben leren kennen, wars van alle platte commercie.
Met andere woorden: de tamtam rond Second Life wordt niet meer geroerd, maar er wordt nog wel geleefd, en er is nog altijd een heel bloeiende gemeenschap van trouwe fans. Nu weet je waarschijnlijk ook wel dat er heel wat gebeurt in deze virtuele wereld dat niet bestemd is voor kinderoortjes. Een van de uitdagingen van deze virtuele wereld is immers dat je je als volwasssene kan uitleven in een fantasiewereld, ook op seksueel vlak. Virtuele slippertjes zijn er dan ook schering en inslag.
Iets dat de makers van Second Life, Linden Lab, op zich niet veroordelen - zij weten immers drommels goed dat dit aspect voor velen juist de hele aantrekkingskracht van Second Life uitmaakt. Maar naar de toekomst wil Linden Lab de zaken daar wel wat op orde stellen. Second Life was altijd al wel een wereld die enkel toegankelijk is voor mensen boven de 18, maar dat wil niet zeggen dat iedereen die deze wereld binnentreedt, daarom meteen geconfronteerd wil worden met seks.
Linden Lab zal daarom een speciaal continent maken voor deze adult content, en leden die zelf geen eigen stukje land gekocht hebben waar zij zich privé kunnen terugtrekken, zullen gevraagd worden om naar dat continent te gaan wanneer zij "volwassen dingen" willen doen. Met andere woorden: geen intimiteiten op de openbare weg meer!
Linden Lab wil ook de procedure voor de controle van de leeftijd verstrengen, om in het "volwassen" continent te geraken. En gebruikers kunnen voortaan content die zij zien als "enkel voor volwassenen" taggen, zodat de argeloze bezoeker niet per ongeluk op iets stuit dat hij eigenlijk niet zien wil..
Kortom: Second Life bruist nog altijd van het leven!
http://news.cnet.com/8301-13577_3-10224636-36.html

GEHAKKETAK OVER DRIE-VERWITTIGINGEN HOUDT HERVORMING EU TELECOM TEGEN
Zoals je weet uit voorgaande berichten wil Frankrijk een wet doorvoeren waarbij de internaut, die betrapt wordt op het illegaal delen van bestanden, na drie verwittingen van het internet gegooid wordt - met andere woorden: zijn account wordt afgesloten. Frankrijk wil niet alleen die wet in eigenn land doorvoeren (ondanks massaal protest), maar wil dat deze wet ook in de hele EU aangenomen wordt.
Het systeem met de drie waarschuwingen ligt nu ook ter tafel bij de onderhandelingen binnen de EU over een hervorming van de Europese telecom. Het is de bedoeling om een eengemaakte internet en mobiele markt te creŽren in heel Europa. Een erg belangrijk initiatief, dat nu blijkbaar afgeremd wordt door het geharreawar over deze drie waarschuwingen. Hopelijk komen ze er gauw uit (en laten ze die wet al snel vallen!), zodat verder gewerkt kan worden aan het echt belangrijke: het openen van Europa voor de ontplooiing van sneller, beter en veiliger internet en mobiele diensten..
Meer achtergrond over het gehakketak in de EU bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/04/eu-parliament-raises-hurdles-with-three-strikes-rule.ars

IN DE NASLEEP VAN HET PROCES TEGEN THE PIRATE BAY
Zoals je weet werden verleden week de verantwoordelijken van The Pirate Bay, de Zweedse site waar je links vindt naar (vaak illegale) P2P bestanden, door de rechter veroordeeld voor piraterij. Zij kregen een fikse boete, en moeten een jaar achter de tralies.
Nog voor de uitspraak geleverd was, hadden de verantwoordelijken al aangekondigd dat zij in beroep zouden gaan tegen de uitspraak. De advocaat van een van de beschuldigden gaat inmiddels nog verder: hij vraagt dat het proces ongeldig verklaard wordt, omdat de rechter bevooroordeeld zou zijn. De rechter zou namelijk lid zijn van dezelfde organisaties voor bescherming van de auteursrechten als verschillende van de vertegenwoordigers in dit proces van de amusementsindustrie. (1)
Uiteraard kan je je vragen stellen bij het nut van de sluiting van The Pirate Bay. Er is natuurlijk het afschrikeffect, maar anderzijds zijn er ondertussen al vele kleinere sites opgericht die de rol van The Pirate Bay willen overnemen. In dit artikel bij Gizmodo wordt er trouwens op gewezen dat je heel gemakkelijk bij Google zelf op zoek kan gaan naar bittorrent bestanden - je moet gewoon de syntax "filetype:torrent" achteraan de naam van een song of artiest toevoegen bij een zoekopdracht. Om dat aan te tonen heeft een PirateBay fan een speciale site ontworpen die gebruik maakt van die syntax. En dat is nu toch wel slim bekeken, van strategisch standpunt bekeken. Want de muziekindustrie zal nu niet zo gemakkelijk Google gaan vervolgen, denk je ook niet?
http://www.thelocal.se/19028.html
http://i.gizmodo.com/5223533/the-pirate-google-bay-gives-the-finger-to-record-companies-studios
http://www.thepirategoogle.com/

EINDE VERBOD OP KOPPELVERKOOP
Je hebt het wellicht gehoord op het nieuws donderdag: Europa heeft ons land verplicht om het verbod op koppelverkoop op te heffen. Is dat een goede zaak? Ja en neen.
Bij dit antwoord beperken wij ons voornamelijk tot de IT en telecomsector. Het verbod op de koppelverkoop heeft er tot nu toe voor gezorgd dat de telecomoperatoren je niet een mobiele telefoon aan goedkope prijs mochten aanbieden, als je er ook een abonnement bij nam voor een minimum periode. Daardoor is in ons land, als een van de weinige ter wereld, de iPhone verkrijgbaar aan de "echte" prijs, zonder subsidie - een prijs die voor de meeste internauten onnoemlijk hoog ligt. Nu dat verbod op koppelverkoop wegvalt, is de kans ook groot dat je veel minder moet betalen voor je mobiele toestel - maar dan moet je wel goed nalezen hoe duur je je abonnement moet betalen, want anders zou dat "goedkope" toestel wel eens veel duurder kunnen uitvallen dan je denkt. Consumentenorganisatie TestAankoop dringt dan ook aan dat de wetgever duidelijk bepaalt dat de aparte prijzen van elk artikel van het "koppel" goed vermeld wordt.
Het verbod op koppelverkoop heeft er anderzijds ook voor gezorgd dat je artikels vrij kan kopen - een vrijheid die velen voor normaal aannemen, maar die in andere landen helemaal niet vanzelfsprekend is. Wij hebben het al verteld: in de VS wordt geen enkel toestel apart verkocht, daar koop je geen "Samsung", maar een "Sprint" of een "AT&T". Ben je klant bij een van de operatoren, dan kan je je toestel met andere woorden niet vrij kiezen, en heb je enkel te kiezen uit de toestellen die de operator aanbiedt.
Door het verbod op koppelverkoop kon je dus in BelgiŽ, als een van de weinige landen, een iPhone kopen en die dan connecteren via jouw eigen vertrouwde telecomoperator. Hopelijk zal Test Aankoop er ook op toezien dat dit ook nog in de toekomst mogelijk blijft!
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF20090423_029

WETENSCHAPPERS WERKEN AAN LIJSTEN MET TOP BETROUWBARE BLOGS
Soms is het niet gemakkelijk om te weten of het blog dat je aan het lezen bent betrouwbaar is of vol met bullshit staat. Wetenschappers buigen zich daarom het hoofd op manier waarop de bezoeker automatisch te weten komt of een site betrouwbaar is of niet. Maar niet alle bloggers zijn gelukkig met dit voornemen...
De onderzoekers zijn met name bezig aan een programma dat de taal analyseert die op blogs gehanteerd wordt, en op basis daarvan een blog beoordeelt als betrouwbaar of weinig betrouwbaar. De code bekijkt de distributie van worden door de tijd heen, en vergelijkt de onderwerpen van blogs met artikels in de mainstream media, die dan betrouwbaar heten te zijn.
Nu is, in onze ogen, feiten en opinies die in blogs gepost worden vergelijken met de mainstream media niet echt de beste manier om betrouwbaarheid te beoordelen. Want de meeste blogs worden juist geschreven om een alternatieve stem te bieden tegenover de klassieke media, en dan is het ook een foute uitgangspositie om te stellen dat een blog minder betrouwbaar zou zijn omdat de opinie verschilt dan die van de klassieke media...
http://arstechnica.com/web/news/2009/04/researchers-working-on-blog-credibility-ranking-systems.ars
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NITE LITE: SLAAPWEL KLEINTJES!
Het moet niet altijd super high tech zijn, als het maar goed gevonden is. Deze gadget, die wij bij onze favoriete podcast The Daily Gizwiz vonden, is zoiets: het is eigenlijk een simpel nachtlichtje, de Good Nite Lite.
Het speciale eraan is echter dat het lichtje zich omvormt tot een maan of een zon. En dat is wel handig. De kleintjes worden immers vaak heel vroeg wakkeer. Zij gaan dan naar de slaapkamer van pa en ma om te zien of het al tijd is om op te staan. En dan is natuurlijk gedaan met hun nachtrust.
Met dit lichtje kunnen zij echter zien hoe laat het is - zonder de klok te kunnen lezen. Het helpt hen het verschil te onderscheiden tussen dag (wanneer het gele zonnetje te zien is op de lamp) of nacht (de blauwe maan). Is het zonnetje er, dan weten zij dat ze mogen opstaan. Maar is de maan er nog, dan weten ze dat ze nog in bedje moeten blijven. En ouders kunnen de klok aanpassen, gelukkig!
http://www.goodnitelite.com/
http://www.twit.tv/dgw801

ZOEKEN NAAR FORD KAN JE WEL EENS EEN VIRUS OPLEVEREN
Je moet niet denken dat het alleen reguliere zakenlui zijn die geïnteresseerd zijn in SEO (search engine optimization - de wetenschap om een wetenschap zo aan te passen dat zij het meeste kans maakt om bovenaan de resultatenlijst verschijnt op de zoekmachines). Ook virusschrijvers hebben hier interesse voor - zij beschouwen zich immers vaak als echte zakenlui, en sommige van hen hebben ondertussen inderdaad een lucratief handeltje opgebouw rond hun virussen, wormen en blackmails daar rond.
PandaLabs weet te melden dat het ontdekt heeft dat er een "black hat" SEO aanval gaande is, waarbij internauten die zoeken naar de naam van Ford Motor Co; grote kans maken om naar een pagina geleid te worden met een onaangename verrassing. Meer dan een miljoen valse domeinen zouden op hen te wachten liggen, middels de naam van deze bekende autofabrikant.
Belandt de gebruiker op deze site, dan lijkt het alsof zij daar een filmpje kunnen bekijken. Maar klikken zij op het filmpje, dan wordt hen gevraagd om een software of update te downloaden dat nodig is om het filmpje te zien. Je begrijpt het al: die software heeft niets met multimedia te maken, maar alles met een vals antivirusprogramma, dat dan gaat vertellen dat je een virus hebt, en er enkel vanaf kan geraken wanneer je een betalende versie van de antivirussoftware gaat downloaden.
Het klinkt ingewikkeld, maar het toont aan hoe ver de booswichten willen gaan...
http://www.pandasecurity.com/emailhtml/oxygen/041809_ENG_in.htm

LILLIPUT LAPTOPS VEROVEREN DE WERELD
Weet je nog, het One-Laptop-Per-Childe (OLPC) project, dat goedkope laptops moest bezorgen aan kinderen in de armere landen? Die laptops zouden niet meer dan 100 dollar mogen kosten - maar dat bleek dan weer niet haalbaar, want ze zouden eerder tegen de 200 dollar gaan kosten.
Feit is dat het initiatief andere computermakers ertoe aangezet heeft om zelf ook na te denken over zulke goedkope laptops. Als zij een gelijkaardig aanbod konden maken, aan dezelfde of lagere prijs dan het OLPC project, dan zouden zij misschien wel opdrachten van overheden in de wacht kunnen slepen om schoolkinderen van zulke toestellen te voorzien.
En nu zijn er dus verschillende modellen mini-notebooks die de markt aan het veroveren. Zij zijn niet enkel meer bestemd voor kinderen van 12 een meer, maar ook voor jonge kids. Per slot van rekening: als deze lilliputters zo stevig gemaakt zijn dat zij de barre weersomstandigheden in Afrika kunnen doorstaan, dan zijn zij wellicht ook sterk genoeg om kinderhandjes te weerstaan...
Bij The Age lees je een interessant artikel over deze evolutie, waarin de verschillende modellen opgenoemd worden - niet alleen laptops, maar ook mobiele telefoons die door zonne-energie aangedreven en niet meer dan... 40 dollar kosten!
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/lilliputian-laptops-take-on-the-world/2009/04/20/1240079650132.html?page=2

RAADSEL: CYBERCRIMINIELEN BIEDEN GROF GELD VOOR OUDE NOKIA TELEFOONS
Nokia zit met de handen in het haar. Waarom hebben hackers in godsnaam tot 25.000 euro over voor oude Nokia 110 mobiele telefoons? Dat is immers wat zij in ondergrondse fora bieden voor dit toestel. Is het dan een gouden toestel?
Op het eerste zicht is er niets speciaals aan. De hackers zijn vooral geïnteresseerd in toestellen va het model die gemaakt werden in het Duitse Bochum. Toen zij in 2003 debuteerden kostten zij niet meer dan 100 euro. Waarom dan die belangstelling?
Volgens Nokia zou de software niets speciaals zijn, en ook geen gevaarlijke hack bevatten. Maar volgens het Nederlandse bedrijf Ultrascan Advanced Global Investigations zou het toestel gemakkelijk gekraakt kunnen worden om er dan illegale online banktransacties mee uit te voeren. De uitleg (die ons heel plausibel lijkt) vind je in dit artikel bij PC WOrld.
De moraal van het verhaal? Hacken is blijkbaar heel lucratief, vooral als je eerst 25.000 euro wil neerleggen om een tool aan te schaffen om je hack activiteiten uit te voeren...
http://www.pcworld.com/article/163515/

WETENSCHAPPERS WILLEN KRACHT HERSENEN OMZETTEN IN TWEETS
Mensen die Twitter maar een onnozele bezigheidstherapie vinden, zeggen dat het idee om je hersens te gebruiken om te twitteren het hele Twitter-concept naar de vaantjes helpt, omdat er toch niets zinnigs te lezen valt...
Maar dat terzijde. Wetenschappers van de universiteit van Albany, N.Y., willen mensen van wie de hersenen werken maar die de rest van hun lichaam niet kunnen gebruiken om te communiceren (mensen met ALS, een ruggenmergletsel, enz.) toch de mogelijkheid geven om via Twitter te communiceren. Zij hebben een systeem bedacht dat de hersenactiviteit vertaalt naar veranderingen op een computerscherm, dat dan tweets kan creŽren die door de andere Twitteraars gelezen kunnen worden.
Een filmpje legt uit hoe het een en ander werk. Wij vinden het in elk geval een positieve evolutie!
http://www.pcworld.com/article/163527/article.html?tk=nl_dnxnws
http://nitrolab.engr.wisc.edu/media/P3Twitter.mov
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Software van eModeration moet virtuele kinderspeelplaatsen bewaken - kids geven immers veel te licht persoonlijke info weg
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090420002

*** De nieuwe Flash van Adobe kan ook internet content naar tv's streamen, en wordt daarmee een ontwikkelingsplatform voor tv's, set-top boxen en blu-ray players.
http://www.pcworld.com/article/163402/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Mobiele operator Base past zijn tarieven aan in eenpoging om meer transparantie te bieden
http://www.base.be
http://www.basenation.be

*** Europa roept op tot meer samenwerking tussen providers en beleidmakers voor betere en veiligere communicatienetwerken.
http://www.enisa.europa.eu

*** Yahoo overweegt afdankingen nu winstcijfers tegenslaan.
http://ct.cnet.com/clicks?t=185983431-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Facebook-gebruiker krijgt het op zijn heupen van toevloed aan apps - en de reclame die zij meebrengen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090421018

*** Apple verwijdert een game uit haar app store waarbij het doel van het game is om een baby zo te schudden dat hij sterft... van goede smaak gesproken!
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBrkF0RjB3v0Jhb0RqrD0EO


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetPOPOF - RELAX GITAARMUZIEK
[akoestisch] Zin om nog eens gratis wat muziek te downloaden - legaal dan? Dan trekken we naar de onvolprezen site Jamendo.com. Daar vonden wij Popof. Die brengt erg ontspannende gitaar muziek, een beetje swingend, wat ingehouden, maar vooral optimistisch. Van hem kan je een album met 7 songs gratis downloaden.
Tussen haakjes: tegenwoordig is er een nieuw systeem bij Jamendo. Vind je een artiest goed, dan kan je per sms een schenking doen van een kleine som, gaande van 1 euro tot 20 euro.
http://www.jamendo.com/en/album/1749

ADULT ONLY: PERFUME
[chill] Wedden dat je met deze titel direct aan het downloaden slaat? Je mag hoor - de band mag dan al zo heten, de muziek is niet hot maar chill. Lekker cool, rustgevend. Slechts één song gratis te downloaden, maar hij duurt wel 7 minuten.
http://www.jamendo.com/en/album/42179

DADA WEATHERMAN: THE GREEN WALTZ
[pop/blues] Een mengeling van stijlen, soms wat country er zelfs bij, maar definitief heel veel folk. Erg zacht voortkabbelende muziek. Hier wel gratis online beluisteren, maar om het album te mogen downloaden moet je betalen via Paypal. Je ziet het: Jamendo past tegenwoordig verschillende betaalstructuren toe, van gratis tot betalend, vrijwillig of verplicht.
http://www.jamendo.com/en/album/35540

LES INÉDITS TZIGANES - OPUS 1
[folk / zigeunermuziek] Hopsa, tempo, de stoelen opzij en de beentjes van de grond. Snelle folkloristische muziek, waarbij je meteen kleurrijke taferelen voor het oog krijgt van dansers in traditionele kledij... Het album bevat 7 songs en is gratis te downloaden.
http://www.jamendo.com/en/album/27880

PIANOCHOCOLATE - MORNING COFFEE
[chill/lounge] Muziek zoals wij hem graag hebben, vooral dan met titels die verwijzen naar piano, chocola en koffie in de morgen... Door het gebruik van de bandoneon (bij ons bekend als de harmonica of trekzak) wordt een Argentijns sfeertje van tango's gecreŽerd. Nochtans is de artiest van Rusland afkomstig. Het album met 10 songs kan gratis gedownload worden.
http://www.jamendo.com/en/album/40689


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
De echtgenoten van heel mooie vrouwen behoren tot de criminele klassen.
Oscar Wilde


De nieuwe oogstONLINE DOCUMENTEN SCANNEN EN FAXEN
Heb jij nog een fax? Ooit enorm populair, heeft het internet en e-mail deze manier om documenten te verzenden verdrongen. Maar als je toch nog eens de behoefte zou hebben om een fax te versturen, dan kan je gebruik maken van een van de gratis diensten die in dit artikel vermeld staan.
[Taal: Engels]
http://www.makeuseof.com/tag/how-to-scan-and-fax-documents-online/

DE MOEDER VAN ALLE LIJSTEN
Als er iets is, dat leuk is, dan zijn het wel lijstjes: de beste dingen uit een bepaalde categorie op een rijtje gezet. Dit artikel is de moeder van alle lijsten: hier zijn maar ilefst meer dan 600 (603 om juist te zijn) lijsten verzameld. Van Animals (dieren) tot Writing Lists (lijstjes om te leren te schrijven): je vindt het allemaal hier.
[Taal: Engels]
http://mymarketer.net/819/blog-marketing/the-mother-of-all-lists/

LEREN WERKEN MET GETALLEN
Een site voor onderwijzers: hier vind je namelijk pagina's die je kan afdrukken (en eventueel wijzigen - zij zijn namelijk in het Engels) en kan gebruiken in de les, om bijvoorbeeld de getallen te leren. Op de site "The First School Years" vind je nog meer hulpmiddelen over allerlei onderwerpen.
[Taal: Engels]
http://www.firstschoolyears.com/numeracy/counting/counting.html

40 ONLINE FOTOMAGAZINES
In dit artikel vind je de links en een korte beschrijving van 40 prachtige online fotografiemagazines. Van the 37th Frame, tot The Big Picture en Lunatic, zijn dit prachtige magazines, stuk voor stuk. Om te ontdekken!
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2009/04/17/40-amazing-online-photography-magazines/

HOE VIND JE INSPIRATIE BIJ WEBDESIGN?
Soms borrel je over van inspiratie, maar soms komt het niet. In dit artikel wordt uitgelegd hoe je vaak inspiratie kan opdoen door niet achter de computer te zitten. Ga naar buiten, trek naar de boekenwinkel, de gewone supermarkt, de winkelgalerij... Een inspirerend artikel!
[Taal: Engels]
http://www.webdesignerwall.com/general/finding-inspiration/

TILTSHIFT: DE FOCUS IN DE FOTO VERLEGGEN
Op deze site kan je een foto uploaden, een gebied selecteren waarop je de focus wil leggen, en kan je een zogenaamde "tilt shift" foto maken. Daarbij worden echte beelden gemanipuleerd zodat het lijkt alsof het om modelfotografie gaat.
[Taal: Engels]
http://tiltshiftmaker.com/

WAT IS VERTICAL ALIGN?

Bij het maken van een pagina of een document, krijg je bij het inlassen van een tekening vaak de optie om de tekening verticaal te aligneren. Wat wil dit zeggen, en hoe doe je het? In dit artikel wordt het uitgelegd, en krijg je duidelijke voorbeelden. Het artikel draait vooral om het aligneren in CSS.
[Taal: Engels]
http://css-tricks.com/what-is-vertical-align/

MENSEN DIE ER EXACT HETZELFDE UITZIEN IN ALLE FOTO'S
Je hebt zo van die mensen die op elke foto exact dezelfde positie aannemen - hun hoofd wat schuin, hun lachje wat scheef.. Deze internaut heeft zo vijf vrienden, en hij heeft de foto's die hij van hen heeft gemonteerd tot een bewegende gif, zodat het duidelijk opvalt hoe ongelooflijk het is hoe zij steeds dezelfde positie aannemen.... Leuk!
[Taal: Engels]
http://izismile.com/2009/04/17/people_who_look_exactly_the_same_in_all_pictures_5_gifs.html

TWITTERPOWERSEARCH
Wil je Twitter écht grondig kunnen doorzoeken naar een bepaald onderwerp? Maak dan gebruik van Twitterpowersearch. Die zoekt niet alleen bij Twitter, maar ook de bijhorende afbeeldingen site Twitpic. Bovendien worden er bepaalde trefwoorden in het oog gehouden (facebook, digg, youtube, google, enz.)
Maar je bent gewaarschuwd: het gaat erg snel. Pas op voor information overload!
[Taal: Engels]
http://twitterpowersearch.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KRANTENKOPPEN UIT TIJD DAENS ONLINE

De volledige collectie met 78.000 krantenpagina's van het Documentatiecentrum en Archief voor Daensisme is nu online beschikbaar. Erg interessante informatie, want onder deze kranten bevinden zich ook De Werkman, en Het Land van Aaalst, twee kranten van Pieter Daens.
Het archief wordt beschikbaar gesteld via een soort zoekmachine; gewoon bladeren is er helaas niet bij. Maar je geeft gewoon een trefwoord in (socialisme bijvoorbeeld), en kiest een of meerdere klanten. JE krijgt dan als zoekresultaat de ingescande pagina van de krant te zien.
Technologisch een hoogstandje, en erg interessant om zich een tijdsbeeld te kunnen vormen.
[Taal: NL]
http://aalst.courant.nu

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: FIETSROUTES IN OOST-VLAANDEREN

Op de site van Toerisme Oost-Vlaanderen vind je ook een routeplanner om fietsroutes uit te stippelen. Op de kaart zijn de wegen aangeduide met verschillende kleuren, om aan te geven of het om een verharde, onverharde of autovrije weg gaat.
Je moet gewoon klikken op de plaats waar je wil starten, vervolgens op de verschillende plekken die je tijdens de tocht wil aandoen (je kan die later nog verleggen door ze met de muis te verslepen). WIl je een lusvormige route, leg dan het eindpunt dicht tegen het startpunt. Nadien kan je de route opslaan of afdrukken.
[Taal: NL]
http://www.tov.be/routeplanner.aspx

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KEUKENTHEORIE
Om goed te kunnen koken, is een goede basiskennis noodzakelijk. Deze site wil die kennis bieden: je vindt er warenkennis, keukentheorie (een uitleg over de bereidingswijzen van grondstoffen) en etymologie (verklaring van de keukentermen).
Handig!
[Taal: NL]
http://www.keukentheorie.net/

VRIJDAG MULTIMEDIA: VIRALE VIDEO'S
Niets zo leuk als een virale video. Zij verspreiden zich als een razend vuurtje op het internet. IN dit artikel van Chip.de vind je de link naar een twintigtal zulke video's: van de geschiedenis van de dans en de fratsen om je aan het schrikken te maken, tot de niezende baby panda en het jongetje David dat na een bezoek aan de tandarts volkomen groggy is. 20 leuke filmpjes. Plezier verzekerd!
http://www.chip.de/news/Virale-Videos-20-geniale-Clips-von-YouTube-Co_36162110.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: SUSAN BOYLE
Al meer dan 100 miljoen keer bekeken: het filmpje van SUsan Boyle. Deze dame, die qua uiterlijk niets heeft van een sexy superster, deed jury en publiek stomverbaasd staan door met haar optreden tijdens de Britse talentenwedstrijd "Britain's Got Talent'. Wie het filmpje nog niet bekeken heeft, vindt het op onderstaand adres. Draai vooral de klank open!
[Taal: Engels]
http://www.youtube.com/watch?v=9lp0IWv8QZY

VRIJDAG MULTIMEDIA: PHILIPS HIDEF
Een filmpje dat met een prachtig voorbeeld aantoont hoe hi def beelden eruit zien, of zou moeten zien. Uiteraard is dit reclame voor Philips, maar het beeld is prachtig gemaakt. Je kan ook via een druk op een knop de beeld supervisor oproepen, die uitlegt waarop er allemaal gelet moet worden bij het maken van een dergelijke film.
[Taal: Engels]
http://www.cinema.philips.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Justitie legt pokersite plat
DEN HAAG - De organisatoren van een pokertoernooi voor studenten dreigen strafrechtelijk vervolgd te worden...
http://www.sportwereld.nl/poker/3164626/Justitie_legt_pokersite_plat.html
- Reisroute à la Michelin
Tegelijk met de route tonen de kaarten van de ViaMichelin-website ook de toeristische informatie uit de...
http://www.ad.nl/reizen/3162003/Reisroute_agrave_la_Michelin.html
- Internetcursus voor mensen met fobie
AMSTERDAM - Mensen die angstig zijn voor spinnen, kleine ruimten, vliegen of spreken in het openbaar, kunnen op internet met een zelfhulpcursus van...
http://www.ad.nl/amsterdam/stad/3161953/Internetcursus_voor_mensen_met_fobie.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Windows Live Photos
Het beheren van een online fotoalbum kan tegenwoordig heel eenvoudig met Windows Live Photos. Deze online dienst werkt nauw samen met de rest andere Windows Live diensten zoals MSN en Hotmail.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26086
- Om je heen kijken in een filmpje
Internetfilmpjes zelf besturen, zelf bepalen welke kant je opkijkt. Dat kan via een nieuwe techniek van YellowBird, een soort videovariant op Google Streetview.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26082
- Informatie verzamelen op internet
CintaNotes is een klein maar uitermatig handig programma waarmee je op internet gevonden informatie makkelijk kunt opslaan en terugvinden.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26078*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Deezer Radio in de hele woning
Sonos heeft opnieuw drie belangrijke updates voor zijn draadloos multiroom muzieksysteem te melden. De leukste is dat Sonos-klanten voortaan gratis naar Deezer Radio kunnen luisteren.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4134
- 360 graden vintage geluidsentertainment
De Iconische speakers Audiorama van Grundig zijn terug. De nieuwe versie heet Audiorama 9000 en heeft een vintage uiterlijk en de nieuwste technologie meegekregen.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4110µ- Eerste 0-watt pc
- Fujitsu Siemens Computers toonde op CeBIT 2009 de eerste pc die geen energie meer gebruikt in slaapstand en uitgeschakeld.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4065
*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Lancering Knewledge
Gerald Claessens, pionier van de Search Engine Marketing in BelgiŽ, kondigt vandaag de lancering aan van Knewledge, een consultancybedrijf gespecialiseerd in Search Engine Optimization (SEO), Search Engine Advertising (SEA) en Web Analytics (het meten van bezoekers).
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19826&style=99896
- Bedrijven willen Windows XP behouden
De nieuwe versies stapelen zich opÖ en lijken niet op elkaar. Zei men dat de bedrijven stonden te popelen om over te stappen op Windows 7? Een nieuwe enquête laat zien dat de IT-administrators niet het zekere voor het onzekere willen opofferen en dat ze zeer gehecht blijven aan XP.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19821&style=99896
- Google verfijnt zoeken naar nieuws en afbeeldingen
Nog nauwkeurigere zoekresultaten. Dat belooft Google met zijn twee nieuwigheden, bedoeld om zoekopdrachten naar nieuws en afbeeldingen te verfijnen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19823&style=99896*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Daling PC-verkoop in Q1
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/daling-pc-verkoop-in-q1.cfm
- Kent u slachtoffers van oplichting op het net?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/security/kent-u-slachtoffers-van-oplichting-op-het-net.cfm
- Skype staat te koop
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/skype-staat-te-koop.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Drie op vier voor LUON op Cuckoo Awards
LUON heeft 3 nominaties in de wacht gesleept voor de prestigieuze Cuckoo Awards. De Netlog ĎVergeet de verjaardag van je vrienden nietí direct mailing werd...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5424
- Proximity BBDO serveert driegangen menu bij Poverello
Dat een spetterende nieuwjaarsreceptie geven in tijden van recessie niet evident is, is op zijn minst een understatement. Proximity BBDO slaagde er in dit...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5425
- Nieuwtjes van Be-Spicy
Een nieuwe aanwerving en een nieuw project staan in de kijker bij het agentschap Be-Spicy.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5429

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Penis op het dak
http://computertaal.info/2009/04/23/penis-op-het-dak/
- Een gratis antivirus programmaÖ.
http://computertaal.info/2009/04/19/een-gratis-antivirus-programma/
- Norton Utilities 14 wedstrijd
http://computertaal.info/2009/04/19/norton-utilities-14-wedstrijd/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Google kiest mogelijk voor AND-kaarten
http://tweakers.net/nieuws/59780/google-kiest-mogelijk-voor-and-kaarten.html
- EU legt Intel boete op wegens misbruik monopoliepositie
http://tweakers.net/nieuws/59773/eu-legt-intel-boete-op-wegens-misbruik-monopoliepositie.html
- T-Mobile USA verkoopt miljoenste Android-telefoon
http://tweakers.net/nieuws/59766/t-mobile-usa-verkoopt-miljoenste-android-telefoon.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 18: TWITTERFOX

HOu je van Twitter, en hou je van Firefox, dan is dit een goede tool voor jou: met deze Firefox extensie worden alle basisfuncties van Twitter hernomen in een pop-up venster in de hoek rechts onder van je browser. Daarin word je gewaarschuwd wanneer er nieuwe tweets komen, en kan je gemakkelijk alle laatste boodschappen lezen zodra ze binnenkomen.
http://www.twitterfox.net/

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 19: TWITTER OP JE IPHONE
Er bestaan heel wat apps voor de iPhone om vanop je mobiele telefoon te twitteren, maar volgens velen is Tweetie de beste. Dit progje biedt immers vele mogelijkheden, zoals de ondersteuning van verschillende accounts, en als je je vinger beweegt over een tweet, krijg je toegang tot verschillende opties zoals op de tweet te antwoorden.
Nadeel is wel dat Tweetie te betalen is ($2,99). Wie dat teveel geld vindt, moet eens het gratis Twitterfon proberen.
http://www.atebits.com/software/tweetie/
http://www.twitterfon.net/

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 20: IS.GD
Heb je slechts 140 karakters om een boodschap te schrijven, dan telt elk karakter. En daarom moet je lange url's inkorten. Je kan daarvoor gebruik maken van TinyUrl, maar Is.gd (is good) kan dat even goed - zelfs beter, al is het maar omdat de naam slechts uit vijf karakters bestaat (aangevuld met de code voor het webadres uiteraard).
http://www.is.gd/

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 21: TWITPIC
Deze software zorgt ervoor dat je op een simpele manier foto's kan delen met de Twitter massa. Je kan een foto uploaden en van tags voorzien, en je kan die foto dan rechtstreeks vanuit TwitPic twitteren, of de 24-karakter lange url van de foto gebruiken in je Tweet. TwitPic is als het ware een mini Flickr!
http://www.twitpic.com/

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 22: FRIEND OR FOLLOW
In tegenstelling tot andere sociale netwerken zoals Facebook kan je asymetrische vriendschappen afsluiten: je kan iemand volgen, zonder dat die jou volgt. Hou jij er echter meer van om alles symetrische te doen, en de vriendschappen wederkerig te laten zijn, dan kan je met Friend or Follow heel gemakkelijk zien wie jij aan het volgen bent, en die jou niet volgen, en welke mensen er zijn die jou volgen, maar die jij zelf niet volgt.
http://www.friendorfollow.com/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...


FREELIVETV
Windows - freeware
Met deze software kan je meer dan 4.500 tv en radiokanalen gratis op je computer bekijken en beluisteren. Het product is gemakkelijk te installeren en simpel in gebruik, zo beloven de makers. (Bron: Wim W)
http://www.freelivetvsoftware.com/Features.htm

RADIOSURE: PRIMA RADIOPLAYER
[windows - freeware]
Met deze player krijg je een preselectie van meer dan 12.000 stations. De software ondersteunt de meeste radioformats: mp3, wma, ogg vorbis, aac+ enz. Je kan bovendien gemakkelijk wisselen tussen de verschillende stations. (bron: Wim W)
http://www.radiosure.com/features/

FACEBOOK TOOLBAR
Windows XP/Vista, Firefox 2+, 159,91 k - freeware
Ben jij een van de vele duizenden gebruikers van Facebook die voortdurend werken aan hun profiel en hun account, dan is dit de add-on voor jou: je krijgt met één klik toegang tot je Facebook, terwijl je aan het surfen bent.
http://download.cnet.com/Facebook-Toolbar/3000-11745_4-10745607.html

SEARCH CLOUDLET
Windows - Firefox 2 of 3 - freeware
Deze add-on voor Firefox helpt je om doorheen de duizenden zoekresultaten van de zoekmachine het resultaat te vinden dat je eigenlijk hebben wil. Je krijgt namelijk een lijst tags en andere informatie over de resultaten, en als je daarop klikt wordt de zoekopdracht verfijnd.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,76304/description.html?tk=nl_ddxdwn

APPLIAN ASK TOOLBAR
Windows - freeware
Dit programma installeert een knoppenbalk in je browser waarmee je niet alleen gemakkelijk een zoekopdracht kan uitvoeren bij zoekmachine Ask.com, maar ook audio en video kan opnemen die streamend aangeboden wordt via je browser.(Bron: Wim W)
http://applian.com/asktoolbar/

WINDOWS VULNERABILITY SCANNER
Windows 2000/XP/Vista - 1,21 MB - freeware
Dit programma controleert je Windows systeem op mogelijke zwakke plekken, en beveelt je de nodige updates aan om je systeem veiliger te maken. Eens de scan klaar, krijg je een lijst met de ontdekte zwakke plekken, hun risiconiveau, en de download plek voor de patch.
http://www.lockergnome.com/windows/2009/04/17/windows-vulnerability-scanner-v133/

BOXER TEXT EDITOR
Windows all - 5,1 MB - shareware 20 dagen
Dit is een tool met veel mogelijkheden voor de programmeur, en een betere vervanger van de Windows editor. De software zorgt o.a. voor her markeren van de syntax, ondersteuning van makro's, autocomplete, en meer. Bovendien bevat hij een geïntegreerde FTPclient en kan hij ook grote bestanden aan (tot 2 GB)
http://www.chip.de/downloads/Boxer-Text-Editor_12994801.html

AUTOHOTKEY
Windows All - 1,9 MB - freeware
Met dit open source programma kan je bepaalde teksten die je veel intikt gewoon "opnemen" en daar een bepaalde toets aan toewijzen. Voortaan moet je dan enkel nog op die toets klikken, en de hele tekst komt op je scherm te staan!
http://www.chip.de/downloads/AutoHotkey_13653378.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: UBUNTU 9.04

Freeware
Deze nieuwe versie van Ubuntu Linux bevat een aantal nieuwigheden en verbeteringen, zoals een herwerkt notificatiesysteem, ondersteuning voor het Ext4 bestandssysteem, en meteen al de updates van Firefox 3 en OpenOffice.org 3.0. Het OS herstart sneller en de slaap en herneem tools werken beter. Meer informatie over deze versie bij DownloadSquad.
http://www.downloadsquad.com/2009/04/23/ubuntu-9-04-is-available-for-download/
http://www.ubuntu.com/

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: CALIBRE
MacOS - 53,1 MB - freeware
Deze software zet documenten om in het eBook formaat, en ondersteunt ook de iPhone.
http://www.chip.de/downloads/Calibre-fuer-Mac-OS_35989464.html


(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Verbeelding is een kwaliteit die de mens gegeven werd om hem te compenseren voor wat hij niet is,
en een gevoel voor humor werd voorzien om hem te troosten voor wat hij is.
-Oscar Wilde-