Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 24/4/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 596 van 18/4/2009

Gegroet lezer,

Na de heerlijke zonovergoten lentedagen van het lange Paasweekend zijn we beland bij een grijze regendag - en vanochtend heeft een zware bliksemslag ons zelfs gewekt. Waarna we met onze regenjekker doorheen het vochtige weer trokken, en een slakkenslalom deden: blijkbaar vinden naaktslakken het heerlijk om bij zo'n vochtig weer de straat over te steken, en moet je als fietser tussen de slakken slalommen om een onsmakelijke "splash" te vermijden... Maar dat hoort nu eenmaal bij de natuur ;)

Door het lange weekend is er ook één dag nieuws minder, dus iets minder artikels dan u gewoon bent - maar toch nog voldoende leesmateriaal om enkele uurtjes zoet te zijn. Veel leesplezier en vergeet niet te reageren als u zich daartoe geroepen voelt!

Bij leven en welzijn hopen wij u volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
MAKERS VAN SKYPE WILLEN OOGAPPEL TERUGKOPEN
Wanneer je als softwaremaker een steenrijk bedrijf bereid vindt om jouw product te kopen, voor veel geld zelfs, dan doe je dat toch zeker? Dat is in elk geval wat de makers van de overbekende Skype software deden, nadat hun product om via het internet gratis of tegen betaling te telefoneren de huiskamers veroverde.
Maar blijkbaar doet het toch pijn om je geesteskind af te staan - vooral wanneer dat geesteskind bij zijn nieuwe adoptieouders niet tot volle bloei kan komen. Niklas Zennstrom en Janus Friis, de makers van Skype, kunnen moeilijk afscheid nemen van hun zorgenkindje en zijn nu op zoek naar een manier om Skypte terug te komen van eBay. Deze veilingsite had de software gekocht om die te kunnen integreren in haar site. Het achterliggende idee: via Skype zouden de gebruikers met elkaar kunnen praten over de aangeboden producten. Maar de synergie tussen SKype en eBay bleef uit.
Pas op: Zennstrom en Friis hebben blijkbaar veel geld over om hun "kind" terug in eigen huis te nemen Skype werd inmiddels in 2005 aan eBay verkocht voor maar liefst 2,6 miljard dollar in cash en aandelen. De liefde voor hun kind gaat blijkbaar erg ver...
http://arstechnica.com/telecom/news/2009/04/four-years-later-skypes-founders-looking-to-buy-back-skype.ars

Nagekomen bericht: blijkbaar wil eBay Skype als een aparte entiteit naar de beurs brengen.

YOUTUBE VOORTAAN BEPERKT IN KOREA
De Koreaanse website van YouTube is voortaan beperkt: gebruikers kunnen er geen nieuwe account mee aanmaken, video's uploaden, of commentaren posten. Waarom? YouTube (of liever: Google) reageert daarmee op een nieuwe wet in Zuid-Korea waarbij websites verplicht worden om de echte namen van hun gebruikers bekend te maken.
Sinds kort zijn websites met meer dan 100.000 bezoekers per dag voortaan verplicht om bij het registreren van nieuwe gebruikers hun thuis-registratie code te noteren - noem het een equivalent van ons nummer voor de sociale zekerheid. Ook hun echte naam moeten de gebruikers bekend maken, vooraleer zij bestanden mogen uploaden of commentaren mogen neerschrijven.
Naar verluid zou Zuid-Korea deze wet ingevoerd hebben om anonieme commentaren te ontmoedigen waarin persoonlijke aanvallen op publieke personen geuit werden. Op zich een mooi principe, maar het ligt maar een haar verwijderd van het monddood maken van politieke opponenten...
Hoe het ook zij: Google wou niet meedoen aan deze nieuwe wet, naar eigen zeggen uit respect voor de privacy van de gebruikers, en heeft daarom deze strenge maatregelen genomen.
http://googlesystem.blogspot.com/2009/04/youtube-korea-respects-privacy.html

VS WORDT WAKKER: STATUTAIRE SCHADEVERGOEDING BIJ P2P OVERTREDINGEN NIET IN PROPORTIE TOT ECHT GELEDEN SCHADE
In de VS worden bij zaken rond piraterij wetten toegepast waarbij uitgegaan wordt van "statutaire" schadevergoeding, dat wil zeggen een schadevergoeding die door de wet opgelegd wordt, en die niet in verhouding moet staan tot de echt geleden schade. Bij piraterij kan de rechter dus een boete opleggen van 750 tot 30.000 dollar (!) per inbreuk - zelfs tot 150.000 dollar wanneer het om "opzettelijke" inbreuken gaat.
Met andere woorden: rechters kunnen zelf oordelen welke som zij toepassen, en soms loopt dat de spuigaten uit. Herinner je je nog het geval van Jammie Thomas? Deze dame werd veroordeeld omdat zij op haar computer haar map met muziekbestanden open gesteld had voor een P2P netwerk. De jury kende de platenmaatschappij (Capitol Records) 750 dollar per song toe die in deze map stond - wat tot een totaal van 18.000 dollar kon leiden. Maar sommige juryleden waren zo verontwaardigd door het "misdadige" gedrag van Jammie Thomas, dat zij Capitol records 3,6 miljoen dollar wilden toekennen.
Geef nu zelf toe - is dat niet wat overdreven? Twee professoren van Berkeley University hebben daarom een paper geschreven, waarin zij stellen dat deze boetes helemaal de pan uitswingen, en niet meer in proportie staan tot de schade die echt geleden werd. Zij hebben ook enkele voorstellen, om bijvoorbeeld een jury of rechter de macht te geven om een boete op te leggen die lager ligt dan wat de wet vereist - als het om niet opzettelijke inbreuken gaat bijvoorbeeld, of zonder persoonlijk gewin.
Maar lees meer over deze toch interessante evolutie bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/04/profs-protest-massive-p2p-damage-awards.ars

TWITTER GEPLAAGD DOOR WORM
Eigenlijk zou een vogeltje, het symbool waarmee microblogdienst Twitter voorgesteld wordt, blij moeten zijn met wormen. Maar Twitter en zijn gebruikers was helemaal niet blij met de worm die sinds 11 april de dienst teisterde.
Het gaat om de zogenaamde Mikeyy worm. Zijn werking is heel simpel: wanneer een Twitter gebruiker klikt op een besmette pagina vanuit een tweet, zoals een boodschap op Twitter genoemd wordt, wordt hij besmet. Hij begint dan automatisch tweets naar andere Twitteraars te sturen, waarin deze besmette site eveneens gepromoot wordt.
Deze worm legt een van de zwakke punten bloot van Twitter: het werken met verkorte urls. Want daarbij kan je niet zien naar welke pagina je gevoerd wordt. Het wordt dan ook dringend tijd dat de makers van Twitter zich achter hun computer zetten om wat aan de Twitter-code te sleutelen. Zij zouden bijvoorbeeld, zoals de Buzz out Loud podcast suggereert, ervoor kunnen zorgen dat men bij het bewegen van de cursor over de verkorte link toch de lange url kunnen zien in de statusbalk.
De worm werd tussen haakjes geschreven door een jongen van 17. Hij werd vrijdag voor het eerst op vier accounts opgemerkt, en begon dan aan zijn opmars. Gedurende het weekend volgden nog drie aanvalsgolven en in totaal werden meer dan 10.000 tweets besmet. Twitter stelde zijn gebruikers gerust: buiten het feit dat de worm vervelend is, berokkent hij geen schade aan de computer van de gebruikers. Twitter sloot niet uit dat het gerechtelijke stappen neemt tegen de maker van het virus.
Nog een tip: tot Twitter zelf het probleem met de Tinyurls opgelost heeft, kan je misschien zelf een programma installeren dat je vertelt welke link er achter een verkorte url zit. In dit artikel van Lifehacker vind je verschillende mogelijkheden. Hou het veilig!
http://www.bizjournals.com/houston/stories/2009/04/13/daily3.html
http://news.bbc.co.uk/1/hi/technology/7997732.stm
http://www.lifehacker.com.au/2009/04/tinyurl-decoder-displays-the-real-addresses-behind-shrunken-urls/

OOK MAKERS VAN STUMBLEUPON WILLEN PROGRAMMA TERUG

Een van onze favoriete webdiensten is StumbleUpon, een sociale bookmarksite. Je kan hier namelijk je favorieten online bewaren, maar je kan ook via de knop "stumble" van het ene leuke adres naar het andere surfen, in bepaalde categorieŽn. StumbleUpon, dat als webdienst of als extensie voor Firefox en IE verkrijgbaar is, gaat al een tijdje mee, en is in die tijd enorm populair geworden. Dat succes zorgde ervoor dat veilingsite eBay de site opkocht. De makers, Garrett Camp, Geoff Smith en Justin LeFrance) kregen er goed geld voor: zij hadden de site opgericht met 1,5 miljoen dollar investeringskapitaal, en kregen er van eBay maar liefst 75 miljoen dollar voor. Goed om eventjes een huisje te kopen en wat van de zon te genieten, zou je denken.
Maar neen. Net zoals de makers van de Skype software, waarover wij gisteren berichtten, hebben ook de makers van StumbleUpon heimwee gekregen naar hun geesteskind. Dat kind is in hun ogen nog niet helemaal volwassen, en heeft nog heel wat in petto dat nog niet ten volle ontwikkeld werd. En dus hebben zij niet geaarzeld toen zij de kans kregen om StumbleUpon terug te kopen van eBay.
Wij vinden het alvast positief. Sinds StumbleUpon van eigenaar veranderd was, stagneerde de dienst, alsook het aantal gebruikers Daardoor kwamen er minder interessante links binnen, wat duidelijk te merken was aan de sites die je bezocht wanneer je op "Stumble" klikte - veel van deze links verwezen naar oudere sites, en nieuwere artikels waren er niet meteen op te merken. Hopelijk zal dat nu terug beteren!
http://www.stumbleupon.com
http://www.techcrunch.com/2009/04/14/stumbleupon-a-case-study-in-the-efficient-allocation-of-resources/

MYSPACE NU OOK MET "LITE" VERSIE
Wie regelmatig pagina's op MySpace bezoekt, zal het probleem kennen: sommige pagina's zijn zo zwaar om te laden, dat het haast niet doenbaar meer is. Daarin wil Myspace verandering brengen met MySpace Lite.
Gebruikers kunnen bij MySpace hun profiel helemaal aanpassen naar eigen smaak. Zij kunnen er multimedia content plaatsen, zoals verwijzingen en muziek van hun favoriete bands, filmpjes van YouTube, muziek speellijstjes, foto's in diashow. Heel leuk, maar wanneer iemand die geen breedband verbinding heeft zo'n pagina wil bezoeken, dan is het echt een hele calvarie om de pagina te openen.
Daarom heeft MySpace nu een optie voorzien om de pagina in een "lite" versie te bekijken, dus zonder al die multimedia. Hiervoor werd een button voorzien met het opschrift "Lite", die je rechts bovenaan in de knoppenbalk van MySpace zal vinden. "Zal", want voorlopig wordt deze optie enkel beschikbaar gesteld voor gebruikers in de VS. Hoogstwaarschijnlijk zal de Lite versie in de komende weken ook voor andere lokale versies beschikbaar worden.
http://pressetext.at/news/090414025/myspace-testet-lite-version/
http://www.techcrunch.com/2009/04/13/myspace-lite-brings-bloated-profile-pages-down-to-size/

JOURNALISTIEK OP INTERNET ONDERMAATS?
Vaak wordt gezegd dat bloggers het niet al te nauw nemen met de waarheid, en dat zij hun bronnen niet controleren. Een verwijt dat wij bij Netties op onze krachten nemen - wij willen immers het internet door dik en dun verdedigen, maar correcte journalistiek nemen wij ook ter harte.
Maar is de "reguliere" pers op het internet dan zoveel beter - met andere woorden: de artikels die op de websites verschijnen van de klassieke kranten? Het antwoord is negatief. Wij halen even twee berichten aan om dit te demonstreren.
Om te beginnen bloklettert De Morgen in haar showbizz pagina dat "Paris for President" genomineerd is voor een Webby Award. Wij citeren: "daarmee worden filmpjes op het internet onderscheiden". Pardon? Filmpjes? De Webby Awards belonen niet alleen filmpjes, maar ook de beste websites, interactieve advertenties en meer onderscheiden. De clou van het verhaal is dat de journalist van dienst in hetzelfde artikel vermeldt dat de "online editie van de New York New York Times de grootste kanshebber is om in de prijzen te vallen met nominaties in dertien categorieŽn". In de eerste zin zeggen dat het om filmpjes gaat, in de tweede zin dat het om meer categorieŽn gaat? Tss, Tss...
Een tweede citaat is een artikel dat uitgaat van Clickx magazine en dat door verschillende kranten letterlijk overgenomen werd, o.a. door De Standaard en De Morgen. De kop bloklettert "Virussen maken weinig kans bij Vlaamse surfers". 817 lezers van Clickx werden ondervraagd, en 98% van hen had een antivirussoftware aan boord.
Om te beginnen zal elke statisticus je erop wijzen dat dit geen representatief staal is van de bevolking. Het gaat immers om lezers van een computermagazine, en sowieso zijn zij al meer technisch onderlegd dan de gemiddelde computerbezitter: zij tonen interesse om zich bij te scholen, zij willen via het computermagazine op de hoogte blijven. Een titel "Virussen maken weinig kans bij lezers van Clickx" had correcter geweest.
Ten tweede wordt verder in datzelfde artikel vermeld dat een derde van de respondenten (dat zijn er dus 272) in het afgelopen jaar te maken gehad heeft met een virus. En daarvan zegt 10% dat de schade die het virus berokkende ernstig tot zeer ernstig was. Met andere woorden: zo goed beschermd zijn de internauten toch niet, ondanks de aanwezigheid van hun antivirussoftware...
Zoekt de netties-redactie spijkers op laag water? Misschien. Maar als men toch wil verwijten wil maken aan de internet-journalisten en blogsites, dan moet men eerst de hand in eigen boezem steken. Tussen haakjes: uiteraard zijn wij niet zonder zonden. Gelukkig zijn onze lezers er om ons op fouten te wijzen in onze artikels. U mag altijd reageren op dit artikel, indien u deze kritiek onterecht vindt...
http://www.demorgen.be/dm/nl/1008/Showbizz/article/detail/819972/2009/04/15/Paris-for-President-genomineerd-voor-Webby-Award.dhtml
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=DMF14042009_076
http://www.webbyawards.com/

zie ook de reactie van lezer Henk in onze lezersrubriek

LULU.COM WORDT POËTISCH
Je hebt ongetwijfeld al gehoord van Lulu.com. Op deze site kan je zelf je boek uitgeven. Je biedt gewoon je manuscript aan, en al wie geïnteresseerd is in je boek kan het daar kopen. Print per stuk zeg maar, geen grote oplagen verplicht. Ideaal dus voor wie een boek in eigen beheer wil uitgeven of wie geen uitgever vindt voor zijn geesteskind.
Nu gaat Lulu ook de poŽtische toer op. Het bedrijf heeft de domeinnaam Poetry.com gekocht, en het is de bedoeling dat dichters uit de hele wereld daar verzamelen en discussiŽren over hun werken. Er worden ook wedstrijden gehouden waarbij would-be dichters wat geld kunnen verdienen.
Bovendien zijn er verschillende bronnen die de dichters gratis kunnen raadplegen: er zijn woordenboeken, dichttechnieken en rijmwoorden te vinden.
http://www.lulu.com
http://www.poetry.com

YOUTUBE VORMT SYMFONISCH ORKEST
Er werd gelukkig geen reality show rond gemaakt, maar ook bij YouTube hebben ze audities gehouden voor muzikanten. Die zouden dan mee mogen spelen bij een live uitvoering in de befaamde Carnegie Hall in New York. Zo bijvoorbeeld de Australische Lauren Bigden, die meer dan 25.000 stemmen kreeg voor haar online auditie.
Zij en 94 andere artiesten uit 30 landen werden geselecteerd voor de uitvoering, waarbij werken gebracht zullen worden zoals Eroica, en bewegingen van Bach, Mozart, John Cage. Het concert zal de volgende dag via YouTube te bekijken zijn, en het wordt dan meteen de feestelijke start van de "nieuwe" YouTube. De populaire videosite, sinds enige tijd in handen van Google, wil in de toekomst namelijk commerciŽle content brengen. Het heeft daarvoor deals afgesloten met contentleveranciers zoals Disney, Universal Music, Sony, en de BBC.
Het zal je misschien verbazen, maar klassieke muziek is razend populair op YouTube. Beelden van de uitvoering van Beethoven's Vijfde symfonie door Herbert von Karajan bijvoorbeeld hebben al meer dan 2,4 miljoen hits gehad...
http://www.theage.com.au/news/technology/web/youtube-clip-lands-musician-carnegie-hall-gig/2009/04/14/1239474911896.html
Nagekomen bericht: ook een Belgische muzikant speelde mee!

ZOHO GADGETS BRENGEN ZOHO TOOLS IN ANDERE WEBSITES
Een van de interessante dingen van YouTube is dat je gewoon een miniplayer rechtstreeks in je eigen pagina kan opnemen, en dat de bezoeker dan maar op het pijltje moet klikken om het filmpje te starten. En daarvoor moet je niet veel code kennen: gewoon de code inwerken die Google/YouTube je zelf geeft, en het is gebakken.
Bij Zoho hebben ze dat ook verstaan. Zoho is misschien veel minder bekend dan de online producten die Google aanbiedt (google docs, google spreadsheets enz), maar het was wel de eerste om van start te gaan met dit aanbod. De jongens en meisjes van het lab bij Zoho zijn bovendien erg vlijtig, en zij brengen voortdurend nieuwe tools uit, zodat de "familie" Zoho ondertussen al flink uitgebreid is: Zoho DOcs, Zoho Mail, Zoho Calendar, Zoho Tasks, Zoho Contacts, Zoho Planner.
Nu werd daar een nieuwigheid aan toegevoegd: al deze onderdelen van de familie Zoho kan je voortaan integreren als een "widget" in andere sites zoals Gmail en Facebook. Een Zoho-gadget dat verwijst naar je kalender bijvoorbeeld kan je in je Facebook integreren, zodat je daar voortdurend up-to-date blijft van je kalender.
Kan dat op élke website? Voor zover wij het begrepen hebben is het antwoord ja. In elk geval bij websites die het authorisatiestandaard OAuth gebruiken, en ook bij elke toepassing die compatibel is met de OpenSOcial standaard.
Meer hierover in dit artikel bij VentureBeat. In elk geval is het belangrijk te onthouden dat het niet enkel Google is dat online apps aanbiedt...
http://venturebeat.com/2009/04/16/add-zoho-to-other-sites-with-zoho-gadgets/
http://writer.zoho.com/corporate/zohocorp.com/raju/Zoho-Gadgets-Launches

VOORTAAN OOK DISCUSSIES VAN GOOGLE GROUPS AUTOMATISCH VERTALEN
Ondanks het feit dat je haast op elke site een forum vindt, blijven de "klassieke" nieuwsgroepen interessant, al is het maar omdat zij gebruikers van over de hele wereld bijeen brengen rond een centraal onderwerp, en niet site per site. Velen worden echter afgeschrikt door de interface van de nieuwsgroepen - je moet daar immers je weg zoeken tussen de ontelbare nieuwsgroepen, eerst het hele lijstje downloaden en dan op zoek gaan naar de nieuwsgroepen die je interesseren. Vervolgens moet je je "abonneren", wat wil zeggen dat je alle nieuwe berichten wil lezen.
Maar het kan simpeler, via Google Groups. Daar kan je erg gemakkelijk via een zoekfunctie de nieuwsgroepen selecteren die je interesseren, en het volgen van de discussies geschiedt simpel, in je browser.
Google heeft bovendien het grote archief gekocht van alle nieuwsgroep boodschappen sinds het ontstaan van de nieuwsgroepen, zodat je ook deze boodschappen doorzoeken kan - wat interessant is bijvoorbeeld voor wie een naslagwerk wil schrijven.
Nu heeft GOogle nog een extra optie toegevoegd: je kan voortaan de boodschappen uit de groepen automatisch vertalen naar je eigen taal - het is te zeggen: voortaan enkel naar het Engels, maar andere talen zouden volgen. Uiteraard is het geen perfecte vertaling, en soms is het resultaat ronduit lachwekkend. Maar met een beetje vindingrijkheid kan je toch begrijpen waarover de berichten gaan, vooral als het om talen gaat die voor jou volkomen onbegrijpelijk zijn - Kroatisch, Koreaans bijvoorbeeld.
Bij de nieuwsgroep vind je dan voorlopig een link "Translate all to English" - en later zou daar dus ook de mogelijkheid moeten komen om de boodschappen naar het Nederlands te vertalen.
Een praktisch voorbeeld: ga naar Google Groups (http://groups.google.com). Geef in het zoekvak bij "Explore Groups" het woord "Journalistiek" in. Vervolgens krijg je een scherm waarbij je de nieuwsgroepen die het woord journalistiek bevatten kan doorzoeken op onderwerp, regio, boodschap per maand, aantal leden, de taal, het aantal dagen sinds er laatst iets gepost werd. En dan is het aan jou om alles te ontdekken!
http://googlesystem.blogspot.com/2009/04/translate-google-groups-threads.html

TWITTER ALS IDEALE TOOL VOOR PLAATSELIJKE ZOEKOPDRACHTEN
Elk bedrijf op het internet wil winst maken. Zo ook Twitter. Het is erg populair, maar tot nu toe was niet veel bekend over het "business model" van Twitter - de manier waarop Twitter de vele miljoenen gebruikers ten gelde wou maken. Uiteraard zou het simpel zijn voor de makers van Twitter om, eens zij deze enorme populariteit verworven hebben, de site te verkopen aan een groot bedrijf, voor veel geld. Maar dat zou een eenmalige operatie zijn, en zoals eerder deze week al gebleken is, zijn de meeste makers van succesvolle producten en sites (Skype, StumbleUpon) niet echt gelukkig nadat zij hun geesteskind verkocht hebben.
De makers van Twitter hebben deze week trouwens duidelijk gezegd: zij willen niet verkopen, zij zoeken naar partners. Een erg interessante analyse vonden wij bij New York Times: "De meeste websites willen veel pageviews hebben, omdat zij advertenties verkopen gebaseerd op pageviews. Twitter verkoopt geen advertenties. Het meet "tweet views", het aantal bekeken tweets, vermenigvuldigd met het aantal mensen dat hen bekeek. Voor Twitter heeft het bovendien geen belang of een tweet bekeken werd op de eigen website, of via Facebook, een Twitter app, of een mobiele telefoon. Voor Twitter was de distributie van tweets van dag 1 het belangrijkste".
Hoe Twitter dan wel aan geld kan geraken? Door plaatselijke advertenties. Bij Twitter verneem je in real time wat er te beleven valt in een bepaalde stad. Doorzoek je Twitter bijvoorbeeld voor "restaurant in", dan kan je zien dat er duizenden, miljoenen mensen praten over het restaurant dat zij juist bezocht hebben. Plus: hun naam staat erbij. Wil jij naar dat restaurant, dan kan je aan de persoon die de tweet verstuurd heeft eventueel vragen wat hij je daar aanbeveelt, waarom dat restaurant goed bevonden werd in zijn tweet of slecht.
In dit tweede artikel legt het blog Business Insider uit hoe dit zakelijk model zou kunnen werken.
http://bits.blogs.nytimes.com/2009/04/16/twitter-wants-distribution-deals-not-a-buyout/
http://www.businessinsider.com/how-twitter-will-win-local-search-2009-4
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


PERFECT AANSLUITENDE KOPTELEFOONTJES

Wat voor merk van draagbare MP3 player je ook koopt, de bijgeleverde koptelefoon is altijd een probleem. Nu zijn die koptelefoons een erg persoonlijke keuze. Sommigen verkiezen de "ear buds" - knopjes in konische vorm, die nauw in het oor zouden moeten passen. Anderen verkiezen dan weer luidsprekers die aan de ingang van het oor komen te hangen. De een kan leven met modellen waarbij het luidsprekertje gewoon in het oor gestopt wordt, de ander wil een koptelefoon die met een haak over het oor bevestigd wordt. En nog anderen willen dan weer alle esthetica uit het oog verliezen, en opteren voor een grote koptelefoon van het klassieke model.
Bij The Daily Gizwiz vonden wij echter een model dat toch wel interessant lijkt: de Acoustibuds. Daarbij wordt geen vaste konische vorm gebruikt voor de earbuds, maar bestaat die konische vorm uit achter elkaar geplaatste plaatjes. Dat zorgt voor een perfecte pasvorm. Je stopt de buds zover in je oor als je zelf wil. En doordat er nu door de verschillende lagen een perfecte geluidsisolatie ontstaat, wordt alle geluid van de buitenwereld buitengesloten, en kan je het volume van je muziek veel lager zetten. Je trommelvliezen zullen je dankbaar zijn!
http://tinyurl.com/cu82bq
http://www.acoustibuds.com/

SMARTPHONES EN BATTERIJEN: EEN PROBLEEM
Onze slimme telefoons kunnen steeds meer. Mailen, surfen, muziek afspelen, sociale netwerksites bezoeken, Twitteren... Het moet allemaal kunnen. Maar dat gaat tenkoste van de batterij. Marktanalysebedrijf Strategy Analytics waarschuwt dat wij onze smartphone steeds vaker zullen moeten laden.
Negen procent van de batterij gaat nu al naar het surfen op het web, het gebruik van sociale netwerken en dergelijke activiteiten. Over vijf jaar zou dat volgens het bedrijf al 1/3 uitmaken van het energieverbruik. Maar tegenover dit stijgend energieverbruik kan de ontwikkeling, de verbetering van de batterij niet volgen. In de afgelopen 3 jaar konden de makers van batterijen slechts 3% verbetering per jaar neerzetten. En dat is dus te weinig.
Wat is dan de oplossing? Tja, altijd een reservebatterij op zak hebben kan helpen, maar dan mag je geen iPhone hebben. Daar kan je namelijk het vakje van de batterij niet of nauwelijks zelf openen. Voor de toekomst menen waarnemers zelfs dat dit nog erger gaat worden, omdat de volgende generatie iPhones wel eens uit één stuk gemaakt zou kunnen zijn...
http://pressetext.at/news/090414027/smartphones-werden-zu-energiefressern/

TOMTOM WERKT VOORTAAN MET PREPAID KAARTEN
Een handig nieuw initiatief van TomTom: voortaan kan je voor je navigatietoestel aparte updates kopen via een soort voorafbetaalde kaart, die gewoon in de winkel te verkrijgen is.
Zo'n kaart bevat dan, net als de prepaid kaarten voor je mobiele telefoon, een activatiecode. Die geeft je recht om 24 maanden lang telkens opnieuw een update van dit soort kaart gratis te downloaden van het interne.
Momenteel zijn er twee diensten volgens die principe verkrijgbaar: de "kaartupdate service" - een kaart die Ä 79,95 kost, en de "Flitslocaties", een kaart die Ä 29,95 kost.
Er is wel een nadeel: deze kaart is enkel beschikbaar voor toestellen die minder dan 90 dagen geleden aangekocht werden. Heb je een ouder toestel? Dan kan je bij TomTom HOME aanvragen wat deze service jou zou kosten.
http://www.tomtom.com/card

CONFICKER WORM ZORGT VOOR TOEVLOED AAN SPAM
Is het jou ook overkomen: met slaapoogjes zet je de computer 's ochtends vroeg op, je controleert je mail, en je bemerkt tot je ontzetting dat er deze keer niet de gebruikelijke 100 spamberichten op je liggen te wachten, maar wel 500 en meer? Het overkwam ons in elk geval. En de toevloed spam bleef maar duren, de hele dag door. Je zou al bang worden om je mailprogramma te openen...
Volgens verschillende bronnen zou deze dramatische toevloed aan spam te wijten zijn aan de COnficker worm. En volgens Commtech, dat de evolutie van de worm van nabij opvolgt, zouden de traditionele spam opsporingsmethoden niet meer voldoende zijn om deze nieuwe spam te ontdekken en tegen te houden.
Er zouden al 15 miljoen computers besmet zijn met de worm - en vaak weten de eigenaars niet eens dat zij onderdak geven aan deze ongenode gastheer. Conficker is een worm die voortdurend op het web zoekt naar nieuwe instructies. Momenteel zijn die instructies: verzend spam. Maar binnenkort zou de instructie wel eens minder onschuldig (?) kunnen zijn.
Doe ons dus een plezier, en ga na of jouw computer toch niet ongewild slachtoffer geworden is van de worm, en probeer familie en vrienden te overtuigen om dezelfde test uit te voeren.
Hoe vind je dat uit? Heel simpel. Surf naar onderstaande site. Zie je alle logo's zoals aangegeven in de verklaring onderaan, dan ben je veilig. Maar zie je de afbeldingen van bekende beveiligingssites niet, dan is de kans groot dat je besmet bent...
http://www.confickerworkinggroup.org/infection_test/cfeyechart.html
http://www.itwire.com/content/view/24474/1231/


Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** De Nederlandse sociale bookmarkingsite Watwijvindenover.nl stopt ermee. Een overdaad aan spambots maakte de site onleefbaar. Op de site vind je nu een in memoriam
http://watvindenwijover.nl

*** Canadese filmmaker wil een eyeborg worden, en krijgt een oogprothese met camera ingeplant.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090415004

*** NASA astronaut twittert tijdens zijn training en hoopt vanuit de ruimte hetzelfde te kunnen doen
http://www.pcworld.com/article/163066/article.html?tk=nl_dnxnws

*** 1 op 5 Windows computers nog altijd kwetsbaar voor Conficker worm. Ongveer 5% van alle computers in bedrijven zijn al besmet.
http://www.pcworld.com/article/163068/article.html?tk=nl_dnxnws

*** PIN nummers kunnen nu gekraakt worden
http://blog.wired.com/27bstroke6/2009/04/pins.html
http://webwereld.nl/nieuws/56880/pin-systeem-onveilig-na-encryptiekraak.html#source=newsletter

*** En toch zegt Clickx dat Belgische gebruiker bestand is tegen virussen...

*** EU wil jobs creŽren via 'extra' ether: Eurocommissaris voor telecom Viviane Reding wil vrijgekomen ruimte in de ether gebruiken in de strijd tegen de economische recessie. Opnieuw wordt er gewezen naar een Europees draadloos-breedbandproject. ZDNet heeft er een artikel over.
http://www.radiovisie.eu/int/nieuws.rvsp?art=00080199

*** De Duitse versie van de realityshow "Topmodel" is nu ook als spel verkrijgbaar.
http://www.sevenoneintermedia.de/

*** Nokia en Youku zenden een live internet concert uit
http://media.prnewswire.com/en/jsp/latest.jsp?resourceid=3961322&access=EH


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetCOVERVILLE: COVERS FROM BELGIUM

Een extraatje: een van onze favoriete podcasts is Coverville. Daarin brengt gastheer Brian Ibbot verschillende keren per week covers rond een bepaald thema. En vaak zijn die covers minstens even goed als het origineel, of toch op een heel andere manier gebracht.
Verleden week bracht Brian een hele aflevering met "covers from Belgium". Daarin hoor je Jasper Steverlinck, Lady Linn and her Magnificent Seven, Jasper Erkens, Arno, MIlow, Anouk & Sarah Bettnes, Janez Detd, Jo Lemaire & Flouze, die allen een cover brengenvan een originele song.
Absoluut de moeite waard om te downloaden en te beluisteren - en om je te abonneren op de podcast!
http://www.podtrac.com/pts/redirect.mp3/backbeat.cachefly.net/coverville/audio/Coverville-090407.mp3
http://coverville.com/
http://feeds.feedburner.com/coverville

SAM PHILLIPS
[rock] Deze artieste is geen onbekende, je hebt haar stem ongetwijfeld al honderden keren gehoord op de radio. Zij heeft nu de deur toegetrokken achter haar platenlabel, en brengt haar werk uit in eigen beheer. Bij NPR vonden wij haar nieuwste song, A Piece of my Brightside. Deze song kan je ook gratis downloaden op de website van de artieste.
http://www.samphillips.com/blog/2009/04/01/brand-new-song-free-for-sam-phillips-subscribers-new-hand-made-books-for-sale/

JILL SOLUBE
[rock/easy listening] Nog een prachtige song die we vonden bij NPR. Jill Solube is nog een artieste die de klassieke labels de rug toedraaide, en haar fans opriep om haar nieuwe album te sponsoren. Als dank daarvoor heeft zij al hun namen vernoemd in een song. Origineel!
Bij NPR kan je de song "Palm Springs" beluisteren uit haar album "California Years". Mooi.
http://www.npr.org/templates/player/mediaPlayer.html?action=1&t=1&islist=false&id=102785158&m=102783368

AMADOU AND MYRIAM
[wereldmuziek] Muziek uit Mali. Amadou en Mariam hebben elkaar leren kennen op de blindenschool, en zij brengen nu al jarenlang prachtig muziek samen. De song die je bij NPR kan beluisteren, is erg speciaal. Geen traditionele Afrikaanse muziek, helemaal niet. Erg mooi.
Op de tweede link vind je de hele podcast van NPR, waarin je nog meer artiesten kan ontdekken.
http://www.npr.org/templates/player/mediaPlayer.html?action=1&t=1&islist=false&id=102785158&m=102783373
http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=102785158


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Dat is zo prettig aan berouw,
dat het na de zonde komt.

- Johan Anthierens, Vlaams journalist -
De nieuwe oogstIP LOCATION TOOLS

Verleden week hadden wij het erover dat Google voortaan de informatie aanpast aan de locatie waar jij je bevindt, en dat op basis van je IP adres. Dit bedrijf biedt IP location tools aan, maar biedt op haar website ook een handige gratis tool aan, waarmee je kan achterhalen vanwaar een bepaald IP adres afkomstig is. Gewoon het adres ingeven, en je komt de herkomst te weten. Maar je vindt er ook heel wat bijkomende informatie, zoals: hoe kan ik mijn IP adres veranderen, hoe kan ik mijn IP adres wijzigen, is mijn IP adres op de zwarte lijst gesteld, enz.
[Taal: Engels]
http://whatismyipaddress.com/

100 FANTASTISCHE FACEBOOK APPS
Deze apps willen je vooral helpen om productiever te worden, en om bij te leren. Iets waar je niet meteen aan denkt bij Facebook, maar toch is het zo. Wist je bijvoorbeeld dat ook Zoho een Facebook app heeft om via jouw site documenten te delen? En met SocialCalendar kan je je bijvoorbeeld je kalender delen met je vrienden.
Een site waar je ongetwijfeld even zoet mee bent om alles uit te proberen.
[Taal: Engels]
http://www.selectcourses.com/blog/2009/100-awesome-facebook-apps-for-productivity-and-learning/

25 INSPIRATIEBRONNEN VOOR HET ONTWERP VAN EEN LOGO
WIe een bedrijf wil oprichten of uitbouwen, heeft een logo nodig. Een logo is ongelooflijk belangrijk, want dat is het visitekaartje, dat geeft een indruk. Deze site brengt links naar andere sites waar je inspiratie kan opdoen voor logo's. Dat is handig voor mensen die zelf op zoek zijn naar een logo, maar ook voor professioneel logomakers - het kan nooit kwaad om wat extra inspiratie op te doen!
[Taal: Engels]
http://www.1stwebdesigner.com/inspiration/25-sources-for-logo-design-inspiration/

35 PRACHTIGE COMMERCIËLE MAAR GRATIS JOOMLA TEMPLATES

Wie gebruik maakt van Joomla als CMS (content managing system), vindt op deze site een erg mooie selectie van templates of sjablonen die gratis gebruikt mogen worden. Elk sjabloon heeft een eigen manier om nieuws te presenteren. Een uitstekende selectie, waarbij je voor elk sjabloon de makers ziet, een korte bespreking, een demo, en de link naar de website.
[Taal: Engels]
http://www.smashingmagazine.com/2009/04/11/20-beautiful-free-and-commercial-joomla-templates/

300 JAAR RECLAME
Op de portaalsite ADSandBRANDS vind je 300 jaar reclame uitgetekend. Meer dan 20.000 merken en reclamecampagnes uit internationale en Duitstalige media zijn er vertegenwoordigd - en de site gaat zelfs terug tot 1.690! Het geheel is erg mooi voorgesteld, als een coverflow. Dubbelklikken op een affiche geeft je een stilstaand beeld.
Een erg aangename ontdekkingsreis!
[Taal: Engels]
http://www.adsandbrands.com/en

AUTHORSTREAM: PRESENTATIES ONLINE BESPREKEN
Je wil een presentatie brengen, maar je wil die ook graag bespreken met anderen. Dan is deze site ideaal. Hier kan je namelijk een presentatie (PowerPoint) uploaden en delen met anderen. Je kan de presentatie naar YouTube porteren, een online meeting starten om de presentatie te bespreken, een presentatie live presenteren voor de geïnteresseerden, enz. (Bron: WIm W)
[Taal: Engels]
http://www.authorstream.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BELGIË FM

Handig: deze pagina bevat links naar allerlei webversies van gewone radio's. Van Radio1 tot Klara, van Radio contact tot Komilfoo en de Humorzender. Om in je bookmarks te zetten.
[Taal: NL]
http://www.belgie.fm/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZIBB
Updates voor ondernemers, dat is wat deze site brengen wil. En zij bevat echt wel heel veel informatie voor de zakenmens. Markttrends, nieuws, maar ook een etiquettetest, salariswijzer, en zelfs standaarddocumenten om te downloaden zoals een freelanceovereenkomst enz.
[Taal: NL]
http://www.zibb.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BETRUE
De fan van Bruce Springsteen kan hier zijn hartje ophalen: allerlei nieuws over de popster, specials, nieuws over concerten, enz. De site is naar onze smaak erg esthetisch uitgewerkt, in frisse kleuren en laadt supersnel. Een aanrader.
[Taal: NL]
http://www.betrue.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: GREEN PORNO
Wat bijleren over het milieu, in een lekker smeuïge porno verpakking? Het kan. Deze filmpjes van Isabella Rosselini vertellen over de verschillende vormen van voortplanting in de natuur. Hoe walvissen de liefde bedrijven, waarom een walvis een penis heeft die in zijn lichaam verborgen wordt, enz. Erg leuk, en leerrijk!
[Taal: Engels]
http://www.sundancechannel.com/greenporno/

VRIJDAG MULTIMEDIA: DILBERT

© cartoonist Maaik
Geen enkele andere cartoon dan Dilbert kan zo goed de fouten en het feilen blootleggen van de hedendaagse maatschappij (alhoewel cartoonist Maaik op zijn manier ook wel flink de draak steekt met de architectuur...). Elke dag een bezoekje waard - in beide gevallen. Bij Maaik kan je de cartoons ook in je mailbox ontvangen.
http://www.dilbert.com/comics/pearls/
http://www.maaik.be/

VRIJDAG MULTIMEDAI: PAKKENDE KLEUREN
Een blog dat gewijd is aan foto's waarbij de hoofdrol gespeeld wordt door de kleuren. De foto's die je er ziet zijn ongemeen helder van detail, en prachtig van kleur. Om eventjes bij te gaan zitten en je te verbazen...
[Taal: Engels]
http://catchycolors.blogspot.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be
Na enkele moeilijke maanden die enorm veel tijd opeisten is de belsec blog weer tot leven gekomen. Niet alleen is ze veranderd en uitgebreid maar er zijn ook een aantal keuzes gemaakt. Het wekelijks overzicht van de alle Belgische securitybloggers is eruit gevallen ten voordele van het proberen meer te 'delen' van andere informatie die de belsec blog tegenkomt. En wat plezier te maken ook.

Vanaf mei zal de belsec blog in het Nederlands enkele belangrijke securityberichten of analyses of commentaren hier plaatsen wanneer dit nodig zal blijken.

We danken de lezers voor hun geduld maar vragen hun begrip voor een initiatief dat onbetaald is en totaal vrijwillig is en dat dus afhangt van persoonlijke omstandigheden en keuzes die kunnen wijzigen en waarschijnlijk nog zullen wijzigen.

Deze formule van samenwerking garandeert dat zowel netties als belsec hun eigen ding kunnen blijven doen zonder zwaar te moeten investeren in tijd in het herschrijven of samenvoegen van nieuwe teksten ten koste van andere plannen.

Netties zal nog wel elke week een verwijzing brengen naar Belsec, en Belsec zorgt een keer per week voor een Nederlandstalig overzicht van de hot topics!


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Games spelen in bibliotheek
DORDRECHT - Even gezellig gamen? Lekker naar de bibliotheek. Als het aan de bibliotheek Dordrecht ligt, wordt dat het credo van de Dordtse jongeren.
http://www.ad.nl/drechtsteden/3152133/Games_spelen_in_bibliotheek.html
- Webhulp bij opvoeding
ROTTERDAM - Rotterdamse ouders met opvoedproblemen kunnen vanaf deze week digitaal aankloppen bij andere...
http://www.ad.nl/rotterdam/stad/3150551/Webhulp_bij_opvoeding.html
- NK Studentenpoker van start
ROTTERDAM Ė Online pokeraanbieder Holland Poker organiseert samen met de website Studenten.net een...
http://www.sportwereld.nl/poker/3149060/NK_Studentenpoker_van_start.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Headset als oor-sieraad
Met een traditionele op het oor gedragen headset zie je er uit als een verdwaalde ruimtevaarder. De Ripple Headset toont een stuk sjieker.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26044
- Zero Creative komt met 3D monitoren voor consumenten
Terwijl Philips stopt met de ontwikkeling en productie van haar `WOWvx` beeldschermen, gaat het Nijmeegse Zero Creative juist de consumentenmarkt op met haar `xyZ` 3D monitor.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26034
- Alles in één foto-programma
De gratis Wildbit Viewer is een fotoviewer, een fotobewerker en diashow-maker in één pakket. Het programma werkt snel en makkelijk.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=26019


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Daglichtsysteem ELS geoptimaliseerd
Het daglichtregelsysteem ELS, van ETAP, regelt het teveel aan kunstlicht weg. De voordelen van dit systeem zijn dan ook: energiebesparing, ergonomie, betrouwbaarheid en eenvoud. Vertrekkend vanuit ervaring ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3765
- Opstartend Control4 biedt betaalbare domotica
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3756
- iPhone applicatie voor My Home van BTicino
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3759*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Internet in BelgiŽ in 2009
Volgens IAB Belgium zou het gebruik van media zoals TV, radio en kranten in 2009 het hoofd moeten bieden voor het internet.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19794&style=99896
- Google kondigt Android 1.5 aan
De eerste telefoons op Android beginnen nog maar pas aan te slaan of Google voorziet al een opvolger. Het gaat hier over Android 1.5, waarvan een ontwikkelingskit online werd geplaatst.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19793&style=99896
- CityPlug.be nu ook met applicatie op Facebook
CityPlug.be, de eerste stadsgids op het Belgische internet, lanceert een Facebook applicatie waarmee u uw favoriete plekjes in uw stad kan tonen op dit sociale netwerk.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19788&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Windows 7 in oktober? En 6 maanden extra voor XP
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/windows-7-in-oktober-en-6-maanden-extra-voor-xp.cfm
- Reizen begint op het internet
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/reizen-begint-op-het-internet.cfm
- Informatica forum op 9 mei in Sint-Lambrechts-Woluwe
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/informatica-forum-op-9-mei-in-sint-lambrechts-woluwe.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Twitter kreeg virussen voor Pasen
Social netwerksites zijn opgemerkt door de virussen. De microblogging site Twitter kreeg het afgelopen weekend te maken met een hele hoop virale aanvallen.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5403
- Microsoft en Yahoo opnieuw aan de babbel
Microsoft en Yahoo hebben opnieuw gesprekken aangeknoopt in verband met een partnerschap rond opzoekingen en online reclame. Dat is wat Wall Street Journal...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5402
- Open brief aan financiŽle directeurs
Mijne heren, Als zoon en kleinzoon van een accountant wil ik allereerst dat u weet hoeveel begrip ik voor u heb. Ik ken de druk die soms op uw schouders weegt.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5399


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Windows Vista TimeMachine
http://computertaal.info/2009/04/16/windows-vista-timemachine/
- Fools Gold www.fangeez.com
http://computertaal.info/2009/04/16/fools-gold-wwwfangeezcom/
- Playboy Archief
http://computertaal.info/2009/04/14/playboy-archief/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Beveiligingsonderzoekers leggen gaten in routing-protocollen bloot
18:30 - Twee beveiligingsonderzoekers hebben tijdens de Black Hat-conferentie in Amsterdam kwetsbaarheden in een tweetal routingprotocollen beschreven. Hackers kunnen misbruik maken van het gehanteerde vertrouwensmodel. »
http://tweakers.net/nieuws/59646/beveiligingsonderzoekers-leggen-gaten-in-routing-protocollen-bloot.html
- HTC brengt Touch Diamond2 uit
16:44 - HTC brengt vrijdag de Touch Diamond2 uit. Donderdag zijn de eerste exemplaren al uitgeleverd aan mensen die de telefoon hebben voorbesteld. De nieuwe smartphone is de opvolger van de Touch Diamond, die in juni 2008 op de markt werd gebracht. »
http://tweakers.net/nieuws/59645/htc-brengt-touch-diamond2-uit.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut
TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 15
Nu is, eerlijk gezegd, de website van Twitter wel praktisch, maar het kan beter. Daarom zijn er veel toepassingen die deze simpele interface van Twitter verbeteren. Wij brengen in de volgende dagen enkele programma's die Twitter verbeteren. Aan jou om de tool te kiezen die jou het beste bevalt.
We beginnen met Thwirl. Dit is een tool die je niet alleen kan gebruiken voor Twitter, maar ook voor anderen sociale netwerksites. Het is een desktop programma, dus geen webdienst. Het voordeel van Thwirl is dat je een boodschap meteen naar je Twitter account kan posten, maar ook naar Friendfeed en Seesmic bijvoorbeeld. De meldingen van nieuwe boodschappen krijg je meteen, en je kan ook afbeeldingen posten via TwitPic.
Je kan Twitter boodschappen doorzoeken, enz. Alle handigheidjes van Twitter dus meteen bij de hand!
http://www.twhirl.org/

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 16

Nog een programma waarmee je Twitter op een interessantere manier kan beleven is Tweetdeck. Hier kan je namelijk een persoonlijk dashboard maken met kolommen, om verschillende groepen vrienden of collega's te volgen. Je kan ook het nieuws rond bepaalde onderwerpen in real time volgen, via de bewaarde zoekopdrachten. En uiteraard kan je vanuit Tweetdeck je tweets versturen!
Een filmpje dat je uitlegt hoe je Tweetdeck kan volgen, vind je op de tweede link. Tweetdeck is gratis.
http://www.tweetdeck.com/beta/
http://www.youtube.com/watch?v=TxXHpsMKPps

TIPS VOOR WEBWERKERS

Zo maak je een professionele achtergrond voor je website!

Een professionele achtergrond maken voor je website kan best een lastige klus zijn. Je kunt er dan voor kiezen om online te gaan zoeken naar een leuke achtergrond, alleen zul je dan snel door de bomen het bos niet meer zien. Er zijn namelijk zoveel websites die duizenden achtergonden aanbieden die je gratis kunt downloaden. Het kost dus nogal wat tijd om daar de ideale achtergrond te vinden die het beste bij je website past.
De website die we hier gaan behandelen pakt het op een andere manier aan. In plaats van een hele collectie achtergronden aan te bieden, kun je hier je eigen achtergrond creŽren. Kijk maar eens op http://bgpatterns.com/. Zodra de website geopend is zie je een bewerkvlak met een viertal tabbladen, namelijk Colors, Canvas, Image en Rotate.
Standaard bij opening van de website wordt de inhoud van tabblad Image getoond. Hier kun je een patroon kiezen dat steeds herhaald gaat worden voor je achtergrond. Verder kun je hier de grootte van het plaatje, de positie van het plaatje en de transparantie van het plaatje wijzigen.
Bij het tabblad Colors kun je de kleuren van zowel het patroon als de achtergond wijzigen door in de 2 gekleurde vlakken op 'Change' te klikken. In het vlak ernaast kun je dan vervolgens de kleur kiezen. Je ziet dan ook gelijk de kleur wijzigen voor het patroon of de achtergrond.
Bij het tabblad Canvas kun je de achtergrond een textuur geven. Hier kun je vervolgens weer de grootte en transparantie van aanpassen.
Onder het laatste tabblad kun je het patroon roteren. Op de gradenboog zie je een bolletje dat je met de muis kunt vastpakken door er op te gaan staan met het pijltje en vervolgens de rechtermuisknop ingedrukt houden. Nu kun je deze verschuiven naar de gewenste gradenstand. Rechts zie je in het voorbeeld het patroon ook roteren.
Als je klaar bent met het ontwerpen van je achtergrond kun je hem toepassen op deze website door op 'Apply backgrond' te klikken. Je ziet dan de achtergrond achter het bewerkvlak veranderen in de door jou ontworpen achtergrond.
Ook kun je je achtergrond opslaan door op 'Download image' te klikken. Jouw achtergrondplaatje wordt dan als jpg opgeslagen op jouw PC om hem vervolgens toe te kunnen passen in jouw eigen website.
Je kunt hem ook bewaren op deze site door op 'Save to "My patterns"' te klikken, maar dan zul je je eerst moeten registreren op deze website. Dit kun je doen door op 'Register' te klikken.
Kortom, een leuke online tool om achtergronden mee te maken. Probeer de tool maar eens uit
Jeroen Hoekstra, Alphamegahosting (Via SJeef)
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 17
Twitterfon is, zoals de naam je wellicht doet vermoeden, een programma om via je iPhone en je iPod Touch te kunnen twitteren. Je kan je vrienden opvolgen, te tijdlijn van de antwoorden volgen, direct messages ontvangen en versturen, en de boodschappen doorzoeken. Het programma is volgens verschillende bronnen erg gebruiksvriendelijk, reageert snel, ook bij het scrollen van de tweets.
Installatie op je iPhone of iPod Touch geschiedt via een simpele klik op onderstaande link.
http://phobos.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=286756410&mt=8

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...FONT GENERATOR: JE EIGEN HANDSCHRIFT

WIndows - freeware
Wie echt origineel uit de hoek wil komen, moet deze software eens proberen. Hiermee kan je namelijk van je eigen handschrift een lettertype maken. Je moet alle letters intekenen, en daarna worden die in fonts overgezet. (Bron: WIm W)
http://www.yourfonts.com/

XMEDIA RECODE
Windows 2000/XP/Vista - freeware
Met deze software kan je alle bekende audio- en videoformaten omzetten, waaronder AAC, AMR, ASF, AVI, enz. De software ondersteunt ook ondertitels. (Bron: Wim W)
http://www.xmedia-recode.de/index.html

PDF NAAR MS WORD CONVERTOR 1: SOME PDF TO WORD CONVERTER
Windows - freeware
Dit is een simpel programma: alle opties staan in een zijbalk aan de rechterkant. Je kan batch-bewerkingen doen, lettertypes omzetten in tekst, ingewerkte lettertypes in afbeeldingen, enz. Soms loopt het wel fout bij de conversies - teksten en afbeeldingen komen over elkaar te staan, en de kwaliteit van de afbeeldingen kan iets achteruit gaan.
http://download.cnet.com/Some-PDF-to-Word-Converter/3000-2079_4-10836743.html

PDF NAAR MS WORD CONVERTOR 2: FREE PDF TO WORD CONVERTER
Windows - freeware
Dit programma brengt een tamelijk zuivere DOC output. Je kan de naam en het pad van de output veranderen, een heel document of slechts enkele pagina's converteren, enz. Volgens de testen van Cnet laat echter ook dit programma af en toe steken vallen bij het converteren...
http://download.cnet.com/Free-PDF-To-Word-Doc-Converter/3000-2079_4-10792870.html
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10206138-2.html?part=rss&tag=feed&subj=Webware

MP3 EDITOR
Windows - freeware
Dit programma is erg goed voor de opnamestudio thuis, of voor wie maar juist begint met het bewerken van audio. Het heeft dozijnen audio effecten, audio filters en tools om geluidsbestanden te converteren. Je kan ook geluid opnemen van je microfoon of streaming audio van het internet.(Bron: Wim W)
http://www.mp3-editor.net/

MRT MIXER
Windows - freeware
Zin om zelf wat creatief aan de slag te gaan? Dan is dit wel een handig programma. Je kan verschillende songs laden en mixen tot een geheel. Bij elk van de songs kan je het volume controleren om bijvoorbeeld fade in/out te doen, je kan het tempo wijzigen, het sample rate, en de pitch. Aan de slag! (Bron: WIm W)
http://www.mrt-soft.com/MRTmixer.htm

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: WIRETAP STUDIO
Mac OS X 10.4/10.5 - 30,74 MB - shareware $69
Met deze software kan je audio opnemen, bewerken, beheren en manipuleren. Het programma bevat een lossless editor, je kan de bit rate veranderen, het formaat comprimeren, en alle veranderingen kan je in real time beluisteren.
http://download.cnet.com/WireTap-Studio/3000-2170_4-172764.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: COVER STREAM

Mac OS X 10.5 - 10,24 MB - shareware $14,95
Vind je de Cover Flow van Apple wel leuk? Dan zal je Cover Stream ook wel kunnen pruimen. Want met dit programma breng je cover flow naar je desktop.
http://download.cnet.com/Cover-Stream/3000-18549_4-178250.html

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Henk reageert op ons artikel over online journalistiek:
<<<
Dag Hilde,

Ik ben het helemaal met je eens wanneer je kritische kanttekeningen plaatst bij de journalistiek op het internet. Er is immers vooralsnog geen of nauwelijks een filter dat hierbij gepasseerd dient te worden.
Dientengevolge is het slechts ongetroleerde 'data' en dat is bepaald nog geen relevante informatie. Een site als Netties heeft in mijn ogen een andere functie, namelijk een redactionele verwerking van relevante nieuwsgaring met een eigen signatuur. Omdat de bezoekers deze signatuur min of meer onerschrijven vervul je daarbij in feite de functie van een tijdschrift.

Je raakt hiermee trouwens wel aan de wortels van het internet. Is hier de mening van iedereen gelijkwaardig? Of dienen we in het digitale tijdperk toch ook een of andere vorm van informarie-hierarchie te hanteren? De pest is natuurlijk de globalisering, want hoewel de absolute basisbehoeften van mensen over de hele wereld waarschijnlijk (ongeveer) hetzelfde zijn lopen hun vertalingen naar de dagelijkse praktijk even onwaarschijnlijk uiteen.
We moeten met andere woorden veel meer in kleinere kring rondkijken en dat intelligent zien te linken naar de grote buitenwereld.

Groeten van Henk

>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik denk vaak dat toen God de mens schiep, hij zijn kunde toch wat overschat heeft.
- Oscar Wilde -