Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 16/4/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 595 van 114/2009

Gegroet lezer,

Wat een zegen is het om op deze zonovergoten dag 's ochtends vroeg met de trein door het prachtige landschap te rijden: het felle lentegroen dat afwisselt met vers omgeploegde akkers, de bloesems, de dieren die van stal gehaald zijn... Wij kunnen ons echt geen andere manier voorstellen om de dag met een oprechte bewondering voor het leven te beginnen...

Deze week in ons magazine een erg interessante reportage van medewerker Paul Liekens over de digitalisering van het archief van de VRT. Al dat oude materiaal van radio en tv moet immers bewaard blijven voor het nageslacht - en hopelijk zal deze digitalisering er ook toe leiden dat het archief opengesteld wordt voor het publiek - al dan niet tegen betaling.

Ook treft u de voortzetting aan van onze reeks over Twitter. Heeft deze reeks tips u al kunnen bekoren? Bent u op Twitter, en waarvoor gebruikt u het? Laat het ons weten: redactie@netties.be

Wij wensen u een heerlijk lang Paaswekend, en veel leesplezier. Bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.VERGELIJK DE ZOEKSUGGESTIES VAN GOOGLE PER LAND

Wanneer je een woord begint in te tikken in de zoekbalk van Google, dan zal Google naargelang je letters intikt zelf suggesties voorschotelen - wat in vaktermen "autocomplete" heet. Deze tool is nu aangepast aan plaatselijke omstandigheden - naar 155 versies van Google.com aangepast aan het land zelf, zoals Google.be of Google.nl, en naar 51 talen. En de suggesties zullen dus in de toekomst afhankelijk zijn van land en taal, waardoor het echt wel interessant wordt om die suggesties te vergelijken.
Google zelf heeft een spreadsheet gemaakt die heel handig is. Daar kan je de eerste karakters van een woord invoeren in de eerste cel, en dan worden de top suggesties vertoond in de VS, VK, AustraliŽ, Frankrijk, Duitsland en Congo. De eerste rij vertoont de standaard landencodes, de tweede rij gebruikt de tweeletterige landencodes.
Klik je de link aan naar deze spreadsheet, dan zal je gevraagd worden om een kopie ervan te maken, en daar dan je eigen landencode in te vullen, ter vergelijking. Geef in beide vakken "be" in, voor Belgie. Nu kan je in het eerste vak een (bij voorkeur) Engels woord invullen.
Een erg leuk tijdverdrijf. Vul je "how to" in het eerste vak in, de woorden waarmee veel zoekopdrachten beginnen, dan zal je zien dat de meeste landen dan vragen hoe je een das moet knopen, behalve de Fransen, die vragen hoe ze een leven kunnen redden, en de Congolezen, die vragen hoe ze kunnen kussen...De Amerikanen willen dan weer weten hoe ze een Turkey (kalkoen) kunnen klaarmaken, terwijl bij de Duitsers op 4 "how to rob a bank" staat. Interessant ;)
http://googlesystem.blogspot.com/2009/04/compare-google-search-suggestions.html
http://spreadsheets.google.com/ccc?key=pLaE9tsVLp_1aTJ26p3lOIg&newcopy

SPAM MAG - ALS HET OVER RELIGIE OF POLITIEK GAAT
Wij hebben verleden week verteld hoe de hoeveelheid spam die je elke dag in je mailbox aantreft weer aan het groeien is, nadat die enkele maanden lang flink gezakt was. Die terugval was te danken aan het opdoeken van een bepaald hostingbedrijf, dat gastheer speelde voor heel wat spambedrijven.
Maar valt er dan niets te doen tegen al die spam? Blijkbaar niet veel - en in de Amerikaanse staat Virginia zal het binnenkort nog minder worden, dankzij een nieuwe wet die zopas gestemd werd. Let wel: Virginia had een van de strengste anti-spam wetten van de VS. Maar die wet zou, aldus Jeremy Jaynes, een man die voor spammen veroordeeld werd, zijn vrijheid van meningsuiting beknotten. En hij kreeg nog gelijk van de rechter ook: het hoogste gerechthof in Virginia meende dat de wet geen onderscheid maakt tussen commerciŽle spam, en spamberichten die verstuurd worden vanuit religieuze of politieke motieven. Niet dat er zoveel spamberichten zijn die reclame maken voor een politieke partij of voor een bepaalde religie - neen, het gaat meestal om valse diploma's, potentieverhogende middelen, en valse Rolexen. Maar het is nu eenmaal het principe dat telt.
En dus moet de wet herschreven worden. Tot zolang telt zij niet. En dus wordt de veroordeling van deze Jeremy Jaynes teruggedraaid. Je moet maar goede advocaten hebben...
http://pressetext.at/news/090402023/usa-politischer-und-religioeser-spam-erlaubt/

WAT HEB JE LIEVER: MEER BLOG LEZERS OF TWITTER VOLGELINGEN?
Een interessant artikel bij WebproNews heeft het over de voordelen van een blog tegenover twitter, als het om lezers aankomt, als het aankomt om een boodschap uit te dragen - en een bedrijf uit te bouwen uiteraard.
Het is al eerder gezegd: twitter staat tot bloggen, zoals bloggen staat tot de klassieke media. De klassieke online versies van kranten waren traag. De blogs deden het al sneller, maar twitter verslaat elke snelheid. Dat dit soms/vaak ten koste van de accuraatheid gaat, dat is een ander paar mouwen...
IN elk geval: wie zelf een blog heeft, kan niet ontkennen dat het verspreiden van je boodschap via Twitter (zij het in verkorte vorm van 140 karakters) helpt om het blog bekend te maken. Darren Rowse, die online diensten heeft voor het analyseren van blogs (ProBLogger) en tweets (TwiTip), hield een enquête bij de gebruikers van beide diensten. Het zal niet verwonderen dat de antwoorden iets gunstiger lagen voor Twitter bij de TwiTip gebruikers, maar bij beide groepen was het antwoord toch nog altijd dat men verkoos om meer Blog lezers te hebben. Blogs hebben meer waarde, omdat zij meer tijd/inspanning vragen om de artikels te schrijven; zij geven ook meer info, en zij hebben ook meer kans om langer te overleven. Twitter mag nu dan erg hot zijn, maar hoe zal dat evolueren? Bovendien, hoe meer blog lezers je hebt, hoe groter de kans dat er iemand vanuit Twitter naar jouw artikels linkt.
Maar ook Twitter heeft zijn voordelen. Veel volgelingen is bijvoorbeeld een indicatie dat er een vraag is voor wat jij (jouw bedrijf) aanbiedt. Het is bovendien gemakkelijker om een "relatie" aan te gaan, dus iemand te volgen. Bij blogs kan je wel een commentaar geven, maar bij Twitter zijn de commentaren real time.
Maar lees zelf dit verhelderend artikel over het onderscheid tussen Twitter en blogs, en hoe je de twee positief kan combineren.
http://www.webpronews.com/topnews/2009/03/30/getting-more-blog-readers-and-twitter-followers

GOOGLE ALS "HET BEEST"
Is Google een amorele bedreiging voor de maatschappij? In een vlijmscherp artikel in The Guardian stelt auteur Henry Porter dat Google een "steeds maar groeiend rijk is dat zelf niets produceert maar wel alles onder controle wil krijgen". Harde kritiek - maar is hij niet onterecht?
Porter stipt aan dat Google een World WIde Monopolie is, dat in zijn drang naar groei alles uit de weg keert, en daarbij geen enkel respect toont voor de rechten van de mensen, hun eigendom en het verleden. De aanleiding voor zijn tirade is een brief van Billy Bragg, Robin Gibb en andere muzikanten die gepubliceerd was in de Times, en waarin uitgelegd hoe Google hoog spel speelde via YouTube. Toen de Performing Righs Society meer geld vroeg voor de muziekvideo's die op YouTube getoond werden, draaide Google gewoon de kraan toe, en verwijderde het alle video's van de betrokken artiesten.
Dat kon het doen, omdat het een wereldwijd monopolie heeft, en omdat het weet dat de artiesten nergens anders heen kunnen, aldus Porter.
Voor Porter is Google niet dat jonge, heldhaftige bedrijf dat een meerwaarde geeft aan het internet, maar een bedrijf dat een ouder en giftig kapitalistisch model voorstelt: het klassieke monopolie dat industrieŽn en kleine bedrijven vernietigt in zijn drang voor steeds meer winst. Hij noemt Google zelfs een parasiet die zelf niets maakt, enkel wat aan aggregatie doet, lijstjes maakt, informatie ordent, informatie die door anderen gegenereerd werd die daarin hun kapitaal, hun kunde en hun tijd ingestoken hebben. Op de rug van het werk van die mensen is het advertentienetwerk gestoeld, dat grote winsten maakt - in het laatste kwartaal van verleden jaar haalde het 5,7 miljard inkomsten.
Even slikken. Harde woorden, inderdaad, die zeker en vast hard aankomen op een moment dat het wereldwijd crisis is, en dat in Londen de top van de G20 bijeenkomt.
Maar lees zelf het artikel, en trek uw conclusie: is Google een WWM?
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/apr/05/google-internet-piracy

TWEEDE "I AM A PC" ADVERTENTIE VAN MICROSOFT
De oorlog tussen Microsoft en Apple aanhangers laait op. Wat de gemoederen verhit? De nieuwe "I am a pc" campagne van Microsoft. Tot nu toe waren de mensen van Microsoft niet echt gelukkig te noemen wanneer het aankomt op PR, maar ditmaal lijken zij in de roos geschoten te hebben - getuige de grote weerklank die de advertenties in Apple middens kennen.
Eerst was er Lauren, de hippe roodharige die met een "ik denk dat ik niet 'cool genoeg' ben voor een Mac" in een advertentie koos voor een HP, in de categorie onder de 1000 dollar pc's. En nu is de tweede advertentie gelanceerd, waarin ene Giampalo de winkel intrekt om voor minder dan 1.500 dollar een pc te kopen die aan zijn vereisten voldoet - en die opnieuw de Mac's de rug toedraait. Zijn verwijt "Mac's zijn teveel om design", terwijl hij het moet hebben van kracht. De laptop die hij koopt kost 1.099, en is opnieuw een HP.
De boodschap is duidelijk: er zijn veel alternatieven voor de Mac, die veel goedkoper zijn. Iets wat natuurlijk onmiddellijk weerlegd wordt in de vele commentaren door de Mac-aanhangers. Want hun argument is natuurlijk dat aan boord van al die andere computers er een Vista OS is, dat inferieur is aan HET besturingssysteem, dat van Apple.
Verhitte discussies, waarin wij ons niet gaan mengen, maar die wij wel met interesse volgen. Lees zelf de commentaren bij onderstaande links. Het filmpje met de advertentie zelf kan je vinden op de 3e link.
http://technologizer.com/2009/04/04/another-microsoft-ad-that-ignores-windows/
http://apple20.blogs.fortune.cnn.com/2009/04/05/is-the-apple-press-falling-into-microsofts-trap/
http://www.youtube.com/watch?v=6LzcD5vSH80&feature=player_embedded

DRAAI UBUNTU GEWOON BINNEN WINDOWS
Er wordt zoveel goeds gezegd over Linux en Ubuntu, dat vele internauten dit alternatieve besturingssysteem graag zouden willen proberen. Maar de drempel is vaak te hoog. Het feit dat je Ubuntu op een cd kon krijgen, o.a. via Netties, en dat je dan je computer kon opstarten vanop de cd, zonder enige installatie te moeten uitvoeren op je pc, verlaagde die drempel wel, maar voor sommige internauten die nog onzeker zijn op technisch gebied was dat niet voldoende.
Nu is er echter een oplossing die hen wellicht kan bekoren: Portable Ubuntu.
Dat is niet alleen een versie van Ubuntu die je gewoon onder Windows kan draaien, maar die zelfs "portable" is, die je dus gewoon op een stick kan zetten en overal meenemen.
Deze versie van Ubuntu heeft volgende kenmerken:
- Op de meeste systemen werkt hij probleemloos
- Je hebt enkel een (iets grotere) stick nodig, en kan het OS vanop deze stick opstarten.
- Je kan bestanden op je Windows openen, bewerken, en het gewijzigde bestand op je Windows bewaren.
- Het is gemakkelijk te beheren van uit Windows.
Wil je het even uitproberen? Download dan maar (1) en bekijk de instructies voor installatie bij Lifehacker (2). En laat ons weten hoe het jou vergaan is?
http://portableubuntu.sourceforge.net/index.php
http://lifehacker.com/5195999/portable-ubuntu-runs-ubuntu-inside-windows

AANKONDIGING ASSOCIATED PRESS VEROORZAAKT STORM IN BLOGOSFEER
De aankondiging die de directie van Associated Press maandag de wereld instuurde, namelijk dat het voortaan legale stappen zal nemen om nieuws aggregatoren ervan te weerhouden haar content te gebruiken, heeft voor heel wat onrust en verontwaardiging gezorgd in de blogosfeer.
Letterlijk zij AP voorzitter Dean Singleton "Wij kunnen niet langer toezien hoe anderen met ons werk gaan lopen onder misleidende wettelijke theoriŽn". Daarbij wordt, zo menen veel waarnemers, gedoeld op het begrip "fair use" dat in de VS geldt, en waarbij men een titel van een artikel en een kort fragment mag vertellen, zolang men maar linkt naar het oorspronkelijke artikel. Deze praktijk is wijd en zijd verspreid, en wordt door vele nieuwsaggregatoren toegepast, inbegrepen Google bij zijn Google News.
Met andere woorden: volgens AP telt de regel van "fair use" niet, en zouden deze aggregatoren voortaan moeten gaan betalen voor het gebruik van deze titels. AP zou een systeem willen ontwikkelen waarmee het de online content afspeurt naar teksten die afkomstig zijn van AP en die zonder zulke licentie gebruikt worden. AP wil dus eigenlijk een beetje het RIAA achterna, zo stelt het blog TechCrunch.
Uiteraard wordt dit plan op veel kritiek onthaald. En het laatste woord over dit "fair use" is nog niet gezegd, want voorvechters van de gebruikersbelangen zoals EFF zullen ongetwijfeld in het touw komen om dit "fair use" recht niet te laten uithollen.
De reacties kan u lezen bij TechCrunch, Ars Technica, Network World.
http://www.techcrunch.com/2009/04/06/behind-the-aps-plan-to-become-the-webs-news-cop/
http://www.informationweek.com/news/internet/search/showArticle.jhtml?articleID=216403073
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/04/ap-launches-campaign-against-internet-misappropriation.ars

GOOGLE KOMT NAAR JOU IN DE BUURT
Dat iemand uit BelgiŽ niet veel heeft aan informatie uit de VS wanneer hij wil weten welke zaak bijvoorbeeld Burberry jassen verkoopt, dat weten ze bij Google ook wel. Daarom wil het haar zoekresultaten zoveel mogelijk aanpassen aan de plaats waar de gebruiker zich bevindt.
Voortaan zal je, wanneer je naar een restaurant of een café zoekt, niet zelf meer moeten aangeven waar jij je bevindt om accurate resultaten te krijgen. Google Search zal je locatie raden, en je aangepaste resultaten geven.
Google zal zich daarbij baseren op jouw IP nummer. Bovendien kan je zelf via de button "change location" rechts bovenaan de resultaten ook nog eens jouw locatie wijzigen, mochten de resultaten niet accuraat zijn. Althans: dat is de theorie. Want toen wij de aankondiging van Google wilden uitproberen en op zoek gingen naar "chinees restaurant", vonden wij geen enkele "change location" link. Onderaan de pagina met de zoekresultaten vonden wij wel een lijstje met CHinese restaurants in Brussel - Antwerpen - Herentals.
Maar ja, misschien is ons land iets te klein om hoog op de prioriteiten te staan bij Google om deze functie ook hier te integreren...
http://www.google.be/search?hl=en&q=chinees+restaurant&btnG=Search&meta=cr%3DcountryBE
http://www.google.be/search?q=restaurant+in+Antwerpen&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-GB:official&client=firefox-a
http://googleblog.blogspot.com/2009/04/google-becomes-more-local.html

Reactie van medewerker Dave Lahousse:
<<<
Hoi Hilde
Toen ik die 1e link aanklikte had ik change location zien staan aan de rechterkant van de 4e link op google.
Ik heb de locatie veranderd in brussel, en bij mij werkte dit direct...
Fotos ter illustratie erbij gedaan..
>>>
Waarvan akte - wij hebben blijkbaar een brilletje nodig!


LEAPFISH: ALTERNATIEVE ZOEKMACHINE OM TE ONTDEKKEN
LeapFish is een relatief nieuwe metazoekmachine, die een heel handige interface hebt waarbij je minimaal moet klikken. Dt zoekresultaten worden getoond terwijl je nog aan het intikken bent. En is je woord volledig gevormd, dan moet je zelfs niet op de "zoek" knop drukken.
LeapFish doorzoekt Google, Yahoo, MSN, Yahoo Answers, eBay, YouTube, sociale mediasites en blogs. Je kan op voorhand bepalen of je Google wil, Yahoo of MSN (Windows Live). Deze resultaten staan dan bovenaan, en daaronder de resultaten van de blogs. Rechts vind je dan weer nieuws, video's, afbeeldingen, antwoorden, shopping en meer. Bij elk van deze "widgets" is er een link "see more" om meer foto's, nieuws, video's enz. te krijgen.
Wij hebben dit even uitgetest, en de zoekmachine werkt inderdaad verrassend snel, én accuraat. Als voorbeeld namen wij meteen een Nederlandstalig woord, om het de zoekmachine niet te gemakkelijk te maken: hoorspel (jaja, waar het hart vol van is...) Wij kregen meteen verschillende berichten over websites, nieuws over hoorspelen, en ons eigen blog stond er ook, mét de vermelding van een post die er nog maar eergisteren opgezet was.
De zoekmachine is dus echt uptodate in haar informatie. Absoluut de moeite waard om uit te proberen!
http://www.pandia.com/sew/1504-leapfish.html
http://www.leapfish.com/

GOOGLE, AP, EN DE GRATIS KRANTEN: EEN VERVOLG
Wij komen nog even terug op ons artikel van gisteren over de straffe taal die Associated Press deze week gesproken heeft, en het dreigement hard op te treden tegenover alle aggregatoren, met andere woorden: webdiensten die nieuws van verschillende bronnen verzamelen en op één webpagina aanbieden.
Er zijn immers verschillende aspecten aan dit probleem. Een van die aspecten is dat er inderdaad misbruiken bestaan: websites die volledige artikels van AP overnemen, vaak zelfs niet eens de bron vermelden, en dat zonder toestemming van AP zelf. Een ander aspect is dat de nieuwssites zelf ook wel baat hebben bij het feit dat er aggregatoren bestaan. Zij krijgen immers meer verkeer vanuit deze sites - denk daarbij niet alleen aan Google News, maar ook aan sites zoals Digg, die ook onder vuur genomen wordt door AP. Sommigen stellen daarom voor dat er eigenlijk een test zou moeten gebeuren: wat als sites zoals Google, Techmeme of Digg niet langer het nieuws aggregeren - zouden de nieuwssites dan geen belangrijke daling zien in het aantal bezoekers?
Nog een ander aspect is het feit dat de webmaster, die niet wil dat zijn inhoud door Google geïndexeerd wordt, op heel simpele manier een soort robot.txt kan maken waardoor de spiders weten dat zij deze site moeten overslaan, of toch enkel bepaalde pagina's mogen indexeren.
Daar komt ook nog bij dat steeds meer online diensten afstappen van het gratis aanbod. De inkomsten uit advertenties brengen niet wat verwacht werd, en er worden andere bronnen van inkomsten gezocht. Dat kunnen premium diensten zijn die betaald moeten worden, terwijl de basisdienst gratis blijft. Voor de kranten lijkt dit model echter niet aan te slaan: er zijn weinig kranten die echt veel lezers hebben die willen betalen voor het nieuws op het web. "No way I 'm gona pay" is het motto op het internet, zo lijkt het wel, als het op nieuws aankomt.
Maar misschien is er wel een gulden middenweg, en wordt die nu voorbereid doordat alle partijen met veel bombarie stoere verklaringen afkondigen. Want eigenlijk moet Google zelf niets vrezen van het dreigement van AP - het heeft voor vele miljoenen dollar een akkoord afgesloten, en dat al een tijdje geleden, met AP voor het gebruik van de content. Ook met Agence France Presse bestaat een dergelijke deal, en ook in ons land heeft Belga een akkoord afgesloten dat Google de persberichten mag melden. Misschien is dit wel het scenario dat nu uitgewerkt wordt: dat enkel Google nog mag aggregeren, en alle andere sites niet?
Maar is dat dan niet een klein beetje, of eigenlijk een beetje heel oneerlijk, om deze kleinere aggregatoren op deze wijze uit de markt te dringen - terwijl er wel degelijk het "fair use" recht bestaat om een titel en een korte samenvatting te brengen, met de link, naar een nieuwsbericht?
De gemoederen laaien hoog op. Lees zelf bij The Age, Wall Street Journal.
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/google-boss-tells-papers-how-to-run-their-websites/2009/04/08/1238870006666.html
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/newpapers-declare-a-war-on-web-parasites/2009/04/08/1238870012261.html
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10213336-93.html?tag=nl.e703

YAHOO START MET NIEUWE MUZIEKDIENST EN ANDER MUZIEKNIEUWS
Er zijn ondertussen zoveel muziekdiensten op het web dat je er het noorden bij zou verliezen. Waar moet je een bepaalde artiest gaan zoeken? Yahoo, de "oude rot" van het internet, wil daar een mouw aan passen. De internetgigant wil een aggregator worden waar je informatie vindt over muziek, gratis songs kan beluisteren, maar ook links vindt naar online winkels waar je de muziek kan aankopen. UIteraard heeft het hiervoor akkoorden afgesloten met die muziekdiensten, zodat het een percentje krijgt voor elke doorverwezen klant.
Op de Yahoo muzieksite zal je toegang vinden tot muziek streamingdiensten zoals Pandora en last.fm, muziekvideo's van YouTube, songs tegen betaling van iTunes en Amazon.com. Hoe het zit met de Europese bezoeker is ons nog niet bekend - zoals je wellicht weet vraagt een dienst zoals Last.fm sinds kort een bijdrage van de Europeaan (met uitzondering van de Duitsers) van een 3 euro per maand voor haar streaming dienst.
Ondertussen heeft iTunes de aangekondigde prijsverhoging doorgevoerd. Waar vroeger alle songs 0,99 euro kosten (met DRM) en 1,29 euro voor DRM-vrije songs, zijn sinds deze week de prijzen vrij: de platenmaatschappijen kunnen een hogere prijs vragen voor top hits - wat zij meteen ook deden. Dat er een lagere prijs gevraagd zou worden voor minder populaire songs, daar hebben ze bij de platenmaatschappijen blijkbaar nog niet van gehoord.
In elk geval is dit een uitgelezen kans voor concurrent Amazon om wat klanten te werven, want daar bleven de prijzen behouden op 0,99 dollar...
http://www.reuters.com/article/technologyNews/idUSTRE53562820090406?feedType=RSS&feedName=technologyNews
http://music.yahoo.com/read/default.asp
http://yhoo.client.shareholder.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=375712

EEN GEPIRATEERDE FILM BESPREKEN IS NIET SLIM...
Dat mocht een journalist in de VS ondervinden, ene ROger Friedman. Hij had vernomen dat er een nog niet afgewerkte versie van de nieuwe X-Men film, Wolverine, op het net circuleerde. Hij downloadde die via BitTorrent, en besprak die in zijn rubriek bij FoxNews. En werd prompt ontslagen.
De officiŽle reden voor zijn ontslag werd niet bekend gemaakt. Maar het feit dat de man een film besprak die gepirateerd was, dus een illegale kopie die hij gedownload had via BitTorrent, zal er niet vreemd aan zijn. En misschien heeft zelfs zijn opmerking dat het erg simpel is om content via BitTorrent te vinden en te downloaden ook meegespeeld.
Uiteraard was het niet slim van onze Friedman, om openlijk toe te geven dat hij de illegale kopie gedownload had via BitTorrent. Maar misschien wou de man gewoon bewijzen dat hij "mee" was - per slot van rekening moet de man optornen tegen een meute jonge bloggers, die het niet veel kan schelen waar zij hun filmen vandaan halen...
Trouwens, volgens sommigen zouden de filmmaatschappijen zelf opzettelijk filmen laten "lekken" om een buzz te creŽren tegen de dag dat de film in de zalen komt. En dan is het wel cynisch om te moeten vaststellen dat een journalist, die wil inpikken op deze trend, zijn job riskeert...
http://www.pcworld.com/article/162698/article.html?tk=nl_dnxnws

NIEUWE BELGISCHE ZOEKMACHINE GELANCEERD: TROVI
Trovi is het esperanto-woord voor "vinden". Het is de bedoeling dat je hier dus dingen vindt die meer toegespitst zijn op Belgische/Vlaamse toestanden. Nederland heeft immers zijn "Ilse, Frankrijk heeft zijn "Voila", en ons land, althans Vlaanderen, heeft nu dus zijn Trovi.
De site zoekt voornamelijk in Nederlandstalige pagina's naar de trefwoorden en is, aldus de makers, dan ook geen concurrent voor Google. Die ambitie heeft de site niet, wel wil zij een alternatief zijn voor alle mensen die eenvoudige informatie in zijn eigen taal wil vinden. Zoek je op Google naar 'mythbusters', dan krijg je Engelse resultaten van Discovery Channel, imdb,..., allemaal heel leuk, maar de Vlaming die 'mythbusters' in zijn zoekbalk tikt is wellicht op zoek naar informatie in zijn eigen taal en/of de tv-programmatie voor dat programma. (Niet dat Trovi al uitstekend scoort op die specifieke zoekterm, maar ze werken eraan)
De makers gaan er prat op dat zij een eigen crawler gebouwd hebben, niet een zoals er al 1001 zijn (en uiteindelijk geven die allemaal een mix van Google+MSN+Yahoo), maar volledig eigen software, van crawler tot frontend. Dat leidt in principe tot eigen, originele resultaten. Wat hen wel heel veel cpu-load en traffic bezorgt, maar dat is de prijs die ze bereid zijn te betalen.
Doordat de makers werken met eigen software, kunnen zij ook flexibel zijn, en meteen ingrijpen/bijsturen waar nodig. Wat leidt tot sites waar de grotere zoekmachines je nooit naartoe zouden leiden, zo beloven de makers. En soms zijn dat sublieme sites, maar helaas bij Google pas te vinden op pagina 842 omdat ze niet populair genoeg zijn (en nooit gevonden zullen worden op die pagina).
De site is nog in bèta, en dus zal je de kinderziekten nog voor lief moeten nemen. Maar probeer de zoekmachine eens uit? En laat je commentaar weten aan de makers ervan... oops! Zij zijn vergeten hun contactinformatie of feedback formulier op de site te vermelden... Maar allicht komt dat in de volgende dagen wel in orde. En bestoken jullie, onze lezers, hen dan met commentaren en suggesties, omdat jullie deze première gekregen hebben?
http://www.trovi.be/

Nagekomen bericht: inmiddels is de site zoals het hoort van een e-mailadres voorzien. Feedback is erg welkom, zo zeggen de makers!

CONFICKER WORM DAN TOCH WAKKER GEWORDEN
Het leek alsof die hele Conficker worm een enorme 1 april grap was. Van heinde en verre werd gewaarschuwd voor deze worm, die "iets" van plan leek op 1 april. Nu is deze worm enorm verspreid op het internet. En als alle besmette computers op die bewuste dag plots vreemde dingen gingen doen, dan zou dat inderdaad wel eens een ramp geweest kunnen zijn voor het hele internet.
Maar blijkbaar deed Conficker op 1 april niets anders dan even wakker worden, geeuwen, zich omdraaien en terug gaan slapen... om een week later terug wakker te worden en, goed uitgeslapen, in actie te schieten. Hij ging even een frisse neus halen om te zien of er nieuwe updates waren, en haalde die binnen - deze keer via P2P. Voor zover de antivirusbedrijven zoals Symantec het kunnen bekijken, bevat de worm nu een functie waardoor de gevaarlijke functies op 3 mei 2009 terug verwijderd worden van de besmette computers (oef!). Maar tegelijkertijd bevat deze update ook een nieuwe lijst met adressen waarmee de worm contact kan leggen, en maakt hij opnieuw gebruik van een zwakke plek die in Microsoft Windows ontdekt werd. Bovendien zou deze nieuwe "payload" een keylogger bevatten, die noteert welke toetsen jij aanslaat en zo jouw paswoorden kan stelen en allerlei andere gevoelige informatie.
Moet je nu beginnen te bibberen en beven? Waarschijnlijk niet. Het kan in elk geval geen kwaad om eens je antivirus software te draaien, en te zien of alles nog naar behoren werkt. Zorg er in elk geval voor dat jouw antivirus up to date is, alsook je Windows OS, en dat het alle updates bevat!
http://news.cnet.com/8301-1009_3-10215678-83.html
http://www.symantec.com/norton/theme.jsp?themeid=conficker_worm

"COUP DE THEATRE" IN FRANS PARLEMENT: WET NIET GOEDGEKEURD
Herhaaldelijk heeft netties het in haar artikels over een wet die in Frankrijk ter tafel ligt ter bestrijding van piraterij, en die naar onze mening onrechtvaardig is, omdat de beginsels van de rechtspraak met voeten getreden worden. Volgens deze nieuwe wet zouden namelijk internauten die illegaal (muziek en film) bestanden ruilen, drie verwittigingen krijgen; volharden zij nog in de boosheid, dan zou hun internetverbinding afgesloten worden. Om deze wet praktisch uitvoerbaar te maken, zouden de muziek- en filmindustrie een volmacht krijgen om de downloads van individuele internauten te analyseren, en eventuele inbreuken te melden aan een nieuw, in het leven te roepen agentschap. Dat agentschap zou dan de waarschuwingen verzenden naar de overtreders.
Algemeen werd verwacht dat de wet, ondanks het brede protest onder de internauten, door de Franse Assemblée goedgekeurd zou worden toen zij donderdag ter stemming gebracht werd. Groot was dan ook de verwondering toen de wet afgevoerd werd met 21 stemmen tegen, tegen 15 stemmen voor. De afgevaardigden waren er blijkbaar zo zeker van dat de wet goedgekeurd zou worden, dat zij "vergaten" om aan de stemming deel te nemen.
Helaas wil dat niet zeggen dat de wet nu meteen afgevoerd wordt. Het is enkel uitstel: in september zou de wet opnieuw ter stemming liggen. En vermoedelijk zullen de vereiste "voor" stemmers dan wel opgetrommeld worden... (1) (2)
Tussen haakjes: op het laatste moment werd er nog een amendement aangebracht aan deze wet. Een wel erg cynisch amendement. Wie na de fameuze 3 verwittigingen afgesloten wordt van het internet, moet nog wel zijn abonnement blijven betalen (kwestie van de ISP's niet zonder inkomsten te zetten...), en riskeren een boete tot 30.000 euro, plus vijf jaar gevangenisstraf.
Dat is toch wat streng. En nu maar wachten tot de Franse wetgever eenzelfde strenge houding gaat aannemen tegenover bijvoorbeeld spammers, malware makers en verspreiders... Ach ja, dat is waar ook: de film- en platenindustrie heeft geen belang bij een dergelijke wet...
http://www.nytimes.com/2009/04/10/technology/internet/10net.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/37983/l-assemblee-rejette-la-loi--quot-creation-et-internet-quot---explications.shtml
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/37941/piratage---le-retour-de-la-double--triple----peine.shtml
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


WAT ZOU HET VOORDEEL ZIJN VAN ANDROID ALS OS VOOR NOTEBOOK?
Het is crisis. Iedereen wil besparen. En alhoewel laptops al lang niet meer zo duur zijn als enkele jaren geleden, zijn zij voor sommige internauten toch nog altijd te duur. Steeds vaker wordt gegrepen naar notebooks - afgeslankte versies van de draagbare computer.
Bij deze notebooks wordt dan wel bespaard op verschillende punten - een iets minder krachtige grafische kaart bijvoorbeeld, of iets mindere geluidskaart. Maar wat als je ook op het besturingssysteem zou besparen? Dat is wat ze bij HP nu overwegen: waarom niet het Android OS op de notebooks zetten, in plaats van Windows van Microsoft.
Brennong Slattery van PC World vindt dat een uitstekende combinatie, en hij geeft drie redenen waarom. Om te beginnen: financieel. Microsoft vraagt dure licenties voor elk exemplaar van haar OS, terwijl Google dat (vooralsnog) niet doet. Om een voorbeeld te geven van deze besparing: de Mini 1000 MIE die Linux draait, kost 379 dollar, terwijl de Windows gebaseerde versie van deze notebook er $549 kost.
Verder is er de bekendheid. Iedereen kent Windows, en niemand kent Android. Het lijkt dus niet zo evident om de switch te maken. Maar anderzijds kent iedereen ook Google. Het is een naam van betrouwbaarheid geworden. Een naam die aanmoedigt om de overstap te maken.
En tot slot is er eenvoud. Netbooks zijn bedoeld voor mensen die occasioneel computeren. Snel opstarten en niet teveel rompslomp is voor hen belangrijk. Maar dat is niet wat Vista kan aanbieden, Android echter wel. Vista bevat immers onderdelen die veel geheugen opslorpen, terwijl Android op een netbook kan draaien met een simpele gebruiksinterface en online toepassingen, zoals Google Docs.
Heeft deze auteur gelijk? Je mag hem altijd tegenspreken!
http://www.pcworld.com/article/162376/article.html?tk=nl_dnxnws

ARCHIVEREN BIJ DE VRT
Deel 1, geluid en beeld.
Ongeveer 80 jaar geleden, in 1930 om precies te zijn, ging de toenmalige radiozender NIR van start. Deze was de voorloper van de VRT-radiozenders.
Uitzenden was toen voornamelijk een live-proces. Geluid kon toen wel uitgezonden worden, maar opslaan was veel moeilijker. Dat gebeurde op wassen rollen of schijven. Het lezen van die rollen of schijven kon maar enkele malen gebeuren, zodat van de beginuitzendingen van het NIR niets is overgebleven. De eerste eigen fragmenten uit deze pionierstijden van de NIR-uitzendingen, die bewaard zijn gebleven, komen uit 1935.
Toen begon men met het opnemen van geluid op schelak, aluminium of andere platen. Grammofoonplaten dus. Het opnemen gebeurde in de NIR-gebouwen zelf. De langspeelplaat was geboren. Nu ja, langspeelplaat, op deze 78-toeren platen met een diameter van 40cm kon slechts enkele minuten geluid op. (De reden hiervoor is dat de lage tonen een grote naalduitslag nodig hebben, en de groeven op de plaat dus vrij ver uit elkaar moeten liggen. Nadien is men overgegaan op correctiesystemen, waarbij de lage tonen verzwakt werden en dus een minder grote zwaai in de groeven nodig hadden. Hierdoor konden de groeven dichter tegen elkaar liggen en vergrootte de opslagcapaciteit van de platen. In het versterkergedeelte werden dan weer de lage tonen extra versterkt, zodat het geheel terug de normale frequentiekarakteristiek kreeg. Het bekendste correctie systeem is volgens de RIAA-norm). Deze platen vindt men nog in het archief van de VRT.
Echt mobiel kon je dit systeem niet noemen. Dat kwam pas met de draadopnemers die met een gewicht van enkele tientallen kiloís Ďverplaatsbaarí waren. Dit systeem werkte met kleine rolletjes zeer fijne staaldraad. Op een rolletje van enkele centimeters doormeter kon toch enkele kilometers draad op, zodat met de zeer hoge afspeel- of opneemsnelheid er een uur geluid kon opgenomen worden. Deze dunne draad die met een hoge snelheid (60cm/sec) gemagnetiseerd werd, was de voorloper van de latere bandopnemers of cassetterecorders. De draad brak regelmatig, maar deze kon simpelweg terug aan elkaar geknoopt worden. Door de hoge snelheid was dit bijna niet merkbaar. Nadien, in de jaren vijftig werden de bandopnemers populair. In de beginperiode was ook dit kommer en kwel. De eerste banden (papier met daar ijzerpoeder op geperst) waren zeer broos, de latere plasticbanden smolten vaak bij het stopzetten van de band tegen de door wrijving opgewarmde opneem-, wis- of weergavekoppen. Snel de band verwijderen was dan de boodschap.
Geluidsdraadrolletjes vind je niet meer in het VRT-Archief. In de jaren vijftig werden vele overgezet op band. Deze eerste vorm van archivering, had tegelijk een schoonheidsfoutje: de draadrolletjes zijn beter bewaarbaar dan de tapes.
We zijn nu in de jaren vijftig aanbeland, maar we gaan even terug naar de oorlogstijd. Door de bezetter werd het toenmalig archief gecatalogeerd en in dozen gestopt. Nadien heeft men terug moeten zoeken waarvoor bepaalde afkortingen stonden. GDR bleek Grosse Deutsche Reich te zijn, dit betrof Duitse uitzendingen die naar Brussel gebracht werden en in Brussel terug werden uitgezonden. Er was bijvoorbeeld ook een omvangrijke rubriek JOD. Dit stond voor jodelmuziek, die zeer populair was.
De jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig waren de hoogdagen van de band- en cassetterecorders. Daarna deden digitaal en de bijhorende problemen de intrede, namelijk de DAT (Digital Audio Tape), de digital betamax, en later ook de CD-R.
De DAT cassettes zijn niet ontworpen als archiefbestand en slechts beperkt houdbaar. De digitale betamax heeft speciale afspeelapparatuur nodig en door demagnetisatie is er ook kwaliteitsverlies. Doordat het materiaal van de eerste CD-Rís stilletjes aan vervormt zijn gaatjes de gaatjes op de disks niet altijd leesbaar.
Een nieuwe manier van opslagen dringt zich nu dus op.
Net zoals bij het radioverhaal begint het televisieverhaal van de VRT, toen nog NIR, met een gebrek aan opslagmogelijkheid. Film (pelicule) als opslagmogelijkheid bestond, maar dat was een optisch systeem, terwijl het televisiesignaal analoge elektronica was. Elektronisch of magnetisch opslaan was toen nog niet mogelijk. Wilde men een televisieprogramma bewaren, dan werd het ook nog met een optische filmcamera gefilmd. Daarom bestaat er uit de beginperiode van de televisie weinig beeldmateriaal. Het opname- en uitzendmateriaal was ook nog niet perfect. Destijds werd er niet uitgezonden op maandag, vermits op die dag de elektronica werd nagezien en afgeregeld. Later kon men beeld opnemen op tape. Het geluid werd op een afzonderlijke tape opgenomen en de twee tapes dienen gesynchroniseerd afgespeeld worden.
Er ligt dus een massa aan 1duims-, 2duims-, 35mm- en 16mmrollen naast de Betamax en VHS cassettes in de VRT-kelders. Deze kelders worden op een constante en lage temperatuur gehouden. Toch zijn er, door het azijnsyndroom, al enkele pelicules verloren gegaan. Het azijnsyndroom is een chemische reactie met de lucht. Eveneens werden er filmen gevonden met filmroest.
Zowel voor geluid als voor beeld werden er nog andere manieren van opslag uitgeprobeerd. Dit is dus slechts een beknopt en onvolledig overzicht. Maar het is wel duidelijk, zowel voor geluid als beeld moet dringend een nieuwe manier van opslag gevonden worden. Tevens moet alles op een duidelijke manier gecatalogeerd worden, anders is het archief nutteloos. Werk aan de winkel dus voor de dienst Documentatie & Archieven van de VRT.
Paul Liekens

ARCHIVEREN BIJ DE VRT
Deel 2: Het monnikenwerk van DIVA bij de VRT.
Binnen de dienst Documentatie & Archieven van Erik De Groef werd het project DIVA (Digitaal VRT Archief) opgericht, teneinde al een deel van het omvangrijke VRT-archief te digitaliseren en catalogeren.
Projectleidster Brigitte Vermeersch vertelt er meer over: 'De eerste fase van de digitalisering duurt vier jaar. De selectie van audio en beeld wordt gemaakt op basis van dringendheid en relevantie van de inhoud. Binnen de vier jaar gaan we 13.000 uur audio en 6.200 uur film uit het VRT-archief digitaliseren met dit project. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Het volledige archief bevat 170.000 uur beeldmateriaal en 90.000 uur audio. Na DIVA zal er nog heel wat werk zijn.".
Het digitaliseren van het audiomateriaal bestaat vooral in het opkuisen en het digitaal opslaan van het materiaal. "We beschikken over echt professionele software, ontwikkeld in Amerika voor de CIA. Deze software is bedoeld om een stem hoorbaar te maken door alle achtergrondgeluiden heen. Je kan er het geluid van drilboren en dergelijke mee wegfilteren, het is echt een fantastisch systeem. Maar meestal is dit niet nodig. We hebben ook 'de carwash', dit is een apparaat om fonoplaten te kuisen. Alle stof wordt weggespoeld en de groeven worden heel voorzichtig gereinigd. Dit en het wegfilteren van de meeste kraakjes en geruis voldoen gewoonlijk. Een oude opname mag best klinken als een oude opname" , aldus een van de operatoren van het audiosysteem.
Voor het videogedeelte is er meer werk. De pelicules worden deskundig nagegaan op breuken en scheurtjes. Het geluid en beeld worden eerst zorgvuldig gesynchroniseerd en dan kan het gedigitaliseerd worden. Eens gedigitaliseerd wordt het nog niet opgeslagen in een file maar eerst Ďin het geheugení opgekuist. De kleurbalans, contrast en dergelijke worden bijgesteld. Pas dan wordt er een file van gemaakt. Deze files zijn SMPTE D10 bestanden.
Aan die files wordt een beschrijving en trefwoorden toegevoegd. Voor de trefwoorden wordt gekozen uit een reeks standaardtrefwoorden. Vb vliegmachine zal je niet vinden maar vliegtuig wel, dit gebeurt om opzoeken te vergemakkelijken. Op deze wijze kunnen journalisten, programmamakers en andere medewerkers vanuit hun pc bepaalde fragmenten opzoeken in de database. De gebruikte software hiervoor is: Viz Ardome.
Het archiveren en digitaliseren is broodnodig, wil die schat aan informatie niet verloren gaan, maar wat gebeurt er met het archiefmateriaal dat al gedigitaliseerd is? Vuilbak, openbare verkoop? We vroegen het aan Brigitte Vermeersch. "Nee, er wordt niets weggedaan. We houden alles bij, zelfs de azijnrollen. Misschien komen er later betere gereedschappen om aangetaste rollen te behandelen of komen er nieuwe technieken die beter resultaat geven bij het omzetten van oude bestanden. Trouwens, weggeven of verkopen zou problemen kunnen geven met eventuele rechten", aldus de projectleidster.
Tot zover het archiveringsverhaal van de VRT, maar toch nog even dit:
Kan het nog symbolischer? Het Brusselse bedrijf Memnon betrekt twee verdiepingen in de oude radiostudioís van de NIR, de voorloper van de VRT en RTBF. Memnon is een bedrijf gespecialiseerd in het digitaal archiveren van geluidsmateriaal. Eén van de klanten is de Deense radio-omroep, waarvoor ze ongeveer 350.000 uur materiaal digitaliseren. Het bedrijf heeft ook plannen om videomateriaal te gaan digitaliseren. Blijkbaar zit er iets speciaals in dat stukje Brusselse grond.
Paul Liekens

Op deze draaitafel passen 40cm 78 toeren platen.

Synchronisatietafel voor beeld. De bruine tape bevat het geluid, de zwarte is de beelddrager.


Een door het azijnsyndroom aangetaste pelicule

GM EN SEGWAY MAKEN NIEUWE TWEEWIELERS
Tweewielers bestaan er al veel, maar daarbij staan de twee wielen meestal achter elkaar - onze fiets, bromfiets of moto bijvoorbeeld. Maar nu heeft de Amerikaanse autobouwer General Motors, in samenwerking met de scootermaker Segway een nieuw elektrisch voertuig gemaakt, met twee wielen, die naast elkaar staan.
Is dat dan niet moeilijk om het evenwicht te bewaren? Je zou gemakkelijk naar voren of achter kunnen kantelen, niet? Dat zal uitgewezen worden wanneer de eerste toestellen door gewone gebruikers uitgetest kunnen worden.
In elk geval: dit nieuwe vervoermiddel heet PUMA, een acroniem voor Personal Urban Mobility and Accessibility. Het heeft een topsnelheid van 35 mijl per uur (56 km), wat toch een mooie snelheid is in de stad. Het bevat een litium-ion batterij, die goed is voor een uurtje rijden. Het heeft een dak, maar geen zijdeur, zodat je maar half beschermd zit. En je kan er met zijn tweetjes in, naast elkaar, dicht bijeen!
Hopelijk heeft hij meer succes dan de Segway. Want dat toestel mag dan al sinds 2002 bestaan, veel exemplaren hebben wij nog niet zien bollen in Europese straten! Foto's vind je bij BBC en The Age.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7987301.stm
http://www.theage.com.au/news/technology/ditch-the-hummer-here-comes-the-puma/2009/04/07/1238869976524.html

KLAAR VOOR EEN COMPUTER AAN JE POLS?
Het bedrijf Ridgeline heeft een computer aangekondigd die op je pols gemonteerd kan worden. Toch wel een merkwaardig product, dus de moeite waard om jou dit even te melden.
De W200 is gemaakt van een magnesium legering, bevat een 3,5 inch groot scherm dat aanraak gevoelig is, een klavier, een batterijpak, WiFi,, Bluetooth, GPS. Het besturingssysteem kan je zelf kiezen: Windows CE of Linux.
Stel je voor dat je daar ook nog een gsm zou op kunnen aansluiten (of dat de W200 als gsm zou functioneren, met bediening via koptelefoon en mondstuk), dat hij ook nog een camera zou bevatten, de mogelijkheid om video af te spelen, en een poort om externe media aan te sluiten.... En je bent vertrokken voor een multimedia beleving op je eigen arm (maar je moet wel een goede bril hebben!)
Maar zou de mens wel geïnteresseerd zijn in zo'n computer op zijn pols? Voor onderweg wij in elk geval wel. En jij?
Bekijk de afbeelding bij ZDNet.
http://www.pravenue.com/newsletter.asp?article=2521
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=4117
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Intel wil de chips tien keer efficiŽnter maken
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090406004

*** In juli zullen de eerste waarschuwingen al verstuurd worden volgens de Franse HADOPI wet (drie waarschuwingen voor piraterij, en je internet account wordt afgesloten)
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/37832/hadopi---les-premiers-avertissements-envoyes-des-juillet.shtml

*** EDP Net voert in april 2009 een belangrijke upgrade door; er komt een splinternieuwe dark fiber verbindnig met een onglimiteerde bandbreedte.
http://nl.edpnet.net/netwerk

*** Adobe werkt samen met Facebook om de programmeurs een platform te geven voor het ontwikkelen van apps voor Facebook.
http://www.adobe.com/go/facebook

*** Marmitek brengt met de GigaVideo HDMI draadloze HDMI: het HD signaal wordt naar maximaal 4 aangesloten HD-apparaten verstuurd.
http://www.marmitek.com/nl/index_consumer.php?subgroep=84&product=473

*** Apple meldt een update aan van Xserve, waardoor de server twee keer zo snel wordt dan het vorige systeem.
http://www.apple.com/nl

*** WIndows 7 komt met de optie om te downgraden naar XP; reden: de volumelicenties van bedrijfsklanten.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090407032

*** Ophef rond "Six Days in Fallujah", een action shooter, die echte berichten van soldaten verwerkte in het game.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090408001

*** YouTube geeft drie keer meer geld uit dan het verdient
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/37887/youtube-depense-trois-fois-plus-d-argent-qu-il-n-en-gagne.shtml

*** Amazon bouwt haar affiliatieprogramma in de VS af
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/international/37879/amazon-diminue-son-programme-d-affiliation-aux-usa.shtml

*** Zend wil een grotere (deels betalende) community uitbouwen rond de PHP scripttaal.
http://ct.cnet.com/clicks?t=182544392-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** In Nederland rekenen de mobiele providers nu ook aansluitkosten aan
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=PfR3VcsaInOyFPe4fdPPPL

*** Helaas: voorlopig komt er nog geen draadloos internet op de treinen van de NMBS..
http://www.datanews.be/nl/news/90-14-23443/voorlopig-geen-wifi-op-nmbs-treinen.html


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetHOLOPHON
[lounge - chill] De inspiratie van deze week haalden wij bij een van onze favoriete podcasts: Dave's Lounge. Om te beginnen geen groep, maar een label, omdat hier een aantal gelijkgestemde artiesten onderdak gevonden hebben. Het resultaat is het album B-Tribe V.6, dat je bij eMusic kan downloaden. Prachtige muziek, vaak met etnische of zelfs klassieke achtergronden, maar wel altijd heel relax. Bij MySpace kan je de verschillende songs in streaming beluisteren. Zet je koptelefoon op, relax, en neem er je tijd voor...
http://www.emusic.com/album/Bellma-Cespedes-Holophon-presents-B-Tribe-Volume-6-MP3-Download/11403456.html
http://www.myspace.com/holophon
http://www.daveslounge.com/2009/03/23/daves-lounge-151/

THE ANGEL SOUNDCLASH
[pop] Pop met een etnische achtergrond en heel afwisselende ritmes. Heel meeslepende muziek ook. OP de website van de band kan je de muziek in streaming beluisteren, bij iTunes kan je het album aankopen. De band heeft ook voor verschillende films de muziek verzorgd. CLips hiervan vind je eveneens op de site via de link "Standalone Player".
http://www.theangelsoundclash.com/

ATOMICA PROJECT
[chill/lounge] Dit is een band die wij al een tijdje volgen, omdat deze muziek ons erg goed ligt. Ook van deze band kan je de muziek in streaming beluisteren op MySpace. "Delorian" is een van onze favorieten, met zijn erg speciale sfeer en de o zo zuivere vrouwenstem.
http://www.myspace.com/atomica

JOEL STEVENS - YUPPIE SON STRIKE
[Electronic] Een EP met prachtige muziek, die evenals het album "Eclectic" volledig in streaming te beluisteren valt op de pagina van Joel Stevens. Maar bovendien vind je links naar alle aparte songs, die dan verwijzen naar een pagina waar je de song in streaming kan beluisteren, maar ook downloaden, en waar je tevens de songtekst vindt.
http://joelstevens.net/music

HONEST PEOPLE
[Elektronica] Dit is heel heldere en tedere elektronische muziek, die je doet dromen van een mooi landschap. De songs kan je downloaden, mits betaling van een minimum bedrag van 0,50 $. Ook aan de audiofielen is gedacht, want de songs kunnen ook in hoge kwaliteit gedownload worden! In steaming beluisteren is natuurlijk gratis.
http://honestpeople.bandcamp.com/album/forest-of-friends


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Een mens zijn echte leven is zo vaak het leven dat men niet leidt
- Oscar Wilde -De nieuwe oogstDE CONTAINER EN GLOBALISATIE
BBC News volgt een heel jaar lang een container over de hele wereld, om het verhaal te vertellen van globalisatie en de wereldeconomie. Een verhaal dat nu actueler is dan ooit. Op deze site kan je deze container volgen, en wordt de landkaart voortdurend aangevuld. Je vindt er ook rapporten over de spullen die in en uit de container geladen worden, zodat je je toch wel een duidelijk beeld kan vormen van de globalisatie.
[Taal: Engels]
http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/business/2008/the_box/

SCHOTT'S VOCAB: NIEUWE WOORDEN
Op dit blog van The New York Times worden nieuwe woorden gesignaleerd. Zo leer je er dat "quid" een slangwoord is voor "een miljard", en dat "bossnapping" het kidnappen van de baas is, een tactiek die werknemers gebruiken om kracht bij te zetten aan hun looneisen. (Bron: Taalpost)
[Taal: Engels]
http://schott.blogs.nytimes.com/

BEATLESTUBE: THE BEATLES VAN A TOT Z
Voor de Beatlesfans: deze site heeft alles over de verschillende albums van The Beatles, vertelt over de films die ze maakten, brengt fragmenten uit concerten, en heeft zelfs de songteksten. (Met dank aan Bajasat voor de tip)
[Taal: Engels]
http://www.beatlestube.net/

GIVEAWAY OF THE DAY
In tegenstelling tot wat de titel doet vermoeden, spreekt deze taal wel degelijk Nederlands. Hier kan je elke dag een programma gratis downloaden, dat normaal gezien enkel tegen betaling te gebruiken valt. Je moet het programma downloaden, en dan krijg je een sleutel om het gratis te kunnen gebruiken. Let wel: elke download is maar één dag geldig: je moet het programma diezelfde dag downloaden en meteen installeren. Doe je dat pas de volgende dag, dan zal de registratiesleutel voor de gratis versie niet meer werken. (Bron: Eddy)
[Taal: Engels]
http://nl.giveawayoftheday.com/

KLEREN MAKEN DE MAN (EN VROUW)

Door onze kledij meten wij ons een allure aan. Maar wat zijn wij zonder kleren? Deze site vertoont foto's van mensen met hun pak, en zonder. De naakte waarheid dus. En weet je: in ons bloot lijf zien we er toch allemaal zo menselijk uit...
[Taal: Engels/Duits]
http://www.naked-people.de

TECHFUGA: ALLE TECH NIEUWS OVERZICHTELIJK
Deze aggregator-site verzamelt het nieuws van verschillende technologiesites en verzamelt het netjes rond bepaalde onderwerpen. Een beetje zoals TechMeme, maar toch anders - hier krijg je bovendien ook de top sites van sociale netwerken zoals Delicious, Digg en Mixx.
[Taal: Engels]
http://www.techfuga.com/

BABYLOLLY: FACEBOOK VOOR DE KLEINTJES

De kleintjes zelf kunnen hun eigen profiel nog niet aanmaken in dit nieuwe sociale netwerk, maar pa en ma zullen dit in hun plaats doen, en met veel trots: deze online dienst wil ouders die hun vreugde willen uitschreeuwen over hun jongste telg een plek geven waar dat kan. Zij kunnen daarvoor beschikken over fotoalbums, video, dagboeken, enz. Familie en vrienden kunnen dit nieuws niet alleen bekijken, maar ook zelf bijdragen schrijven in het dagboek, eigen content uploaden, een boodschap achterlaten op het berichtenbord.
[Taal: Engels]
http://www.babylolly.com/user/login/home.index.0

WIKIRANK: WAT IS ER HOT OP WIKIPEDIA?
WIkipediap is een enorm uitgebreid online naslagwerk; er zijn zoveel mensen die artikels lezen of verbeteren. Dan is het nuttig om een site zoals WikiRank te hebben, die bijhoudt welke onderwerpen er hot zijn. Hier vind je een tabel van het aantal views dat bepaalde Wikipedia pagina's gekregen hebben. Je kan ook bepaalde pagina's vergelijken.
Taal: Engels
http://wikirank.com/en

NODEVICE ALLE DRIVERS ONDER ÉÉN DAK
Een ongelukje gehad, een programma of (God behoede het!) je hele computer terug moeten installeren, en je hebt enkele drivers nodig? Dan is deze site ideaal. HIer vind je meer dan 30.000 drivers, en nog eens 19.500 dll bestanden, plus meer dan 20.000 handleidingen van elektronische toestellen.
[Taal: Engels]
http://www.nodevice.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: NIEUWSLOG.NL

Ken je de startpagina.nl en concurrerende pagina's nog? Daarbij boden vrijwilligers aan om zelf een pagina te onderhouden met links rond een bepaald thema. Dit principe werd met een Web 2.0 sausje overgoten in deze nieuwe site, Nieuwslog.nl, die op burgerjournalistiek gebaseerd is. Vrijwilligers nemen zelf een rubriek onder hun hoede, en brengen nieuws over deze onderwerpen. Het gaat, voor zover wij kunnen beoordelen, meestal om geaggregeerde artikels van andere bronnen, echt zelf geschreven, eigen content, is er op het eerste zicht niet veel te vinden.
De site oogt prettig, en doordat lezers commentaren kunnen plaatsen op de artikels is er veel actie. Volgens de makers van Nieuwslog draait de site "Break-even". De inkomsten komen volledig uit advertenties, en de redacteurs kunnen op een deel van hun pagina zelf ook advertenties plaatsen.
[Taal: NL]
http://www.nieuwslog.nl/indx.php

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: DELCAMPE
Op eBay kan je alles verkopen, maar Delcampe is echt specifiek gericht op verzamelaars. Hier kan je terecht voor postkaarten, filatelie, munten, boeken, oude papieren, pins en allerlei andere verzamelingen. Er zijn al meer dan 50 miljoen voorwerpen aangeboden sinds de site 8 jaar geleden van start ging.
[Taal: NL]
http://www.delcampe.net/page/main/language,D.html7

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WEERGAVE REISTIJD ANTWERPSE RING
Een van de slagaders van het verkeer die dichtgeslibd zijn, is de Antwerpse Ring. Haast dagelijks zijn er kilometerslange files. Daarom heeft het Verkeerscentrum nu een proefproject opgestart rond informatie over de reistijden. Dat bestaat uit twee fasen: in een eerste fase zal de gebruiker kennis kunnen maken met deze real time informatie. EN later zal het Verkeerscentrum deze informatie verder ontwikkelen om routevergelijking op basis van reistijden mogelijk te maken. Ofdeze informatie dan ook beschikbaar gesteld wordt voor makers van gps toestellen, is ons nog niet bekend.
Op onderstaande site kan je de informatie alvast bekijken.
[Taal: NL]
http://www.verkeerscentrum.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: FIND SOUNDS
Een site die internauten wel zal interesseren die op zoek zijn naar geluiden als achtergrond voor een project - een diavoorstelling, een schoolproject, of, wie weet wel, een hoorspel! Hier kan je een trefwoord ingeven, en dan kiezen in welk formaat je het bestand wil (AIFF, AU, MP3, Wave), of het mono of stereo moet zijn, wat de resolutie moet zijn, de minimum sample rate, en de maximum grootte van het bestand.
Je kan trefwoorden gebruiken in het Engels, Frans, Duits of Spaans.
http://www.findsounds.com/ISAPI/search.dll

VRIJDAG MULTIMEDIA: SPUTNIK7
Een site voor mensen die van muziek met een ietsje meer houden: hier vind je muziek van verschillende bronnen, maar ook muziekvideo's, plus nieuws over de artiesten. Er wordt geput uit Epitonic, Big Music Board, Audiotube, en meer.
[Taal: Engels]
http://sputnik7.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: TWINSPINI GAME
Even zin om wat te ontspannen? Dat kan met dit online game, dat heel simpel ineen zit. Twee ballonnen zitten aan elkaar vast; door op een ballon te klikken, kantel je het geheel. De bedoeling is dat je zo een derde ballon kan doorprikken. Leuk!
[Taal: Engels]
http://www.miniglobz.com/games/twin_en.html


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be


*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Trombone spelen op de IPhone
We kennen de gitaar al, de fluit en het drumstel, maar nu kun je ook een aardige partijtje schuiftrompet spelen op je IPhone.
http://www.ad.nl/multi-media/3138887/Trombone_spelen_op_de_IPhone.html
- Polaroid geveild voor miljoenen
Het Amerikaanse fotografiebedrijf Polaroid is tijdens een veiling voor 52,7 miljoen dollar in handen...µ
http://www.ad.nl/economie/3129700/Polaroid_geveild_voor_miljoenen.html
- Ziggo stapt in Ďoproepí televisie
Kabelgigant Ziggo start maandag met interactieve televisie in haar gehele verspreidingsgebied. Consumenten...
http://www.ad.nl/economie/3129695/Ziggo_stapt_in_lsquooproeprsquo_televisie.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Kindermuizen en kindertoetsenborden
Speciaal voor kinderen komt er steeds meer computer-randapparatuur beschikbaar. Deze is niet alleen vrolijk, maar ook functioneel.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25995
- Ondertiteling toevoegen met Sublight
Regelmatig op zoek naar ondertitels voor je gedownloade speelfilms? Sublight is een gratis programma dat het vinden en toevoegen van ondertitels heel eenvoudig maakt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25994
- ViadeoShare
Het zakelijke sociale netwerk Viadeo (met 7 miljoen gebruikers één van de grootste concurrenten van LinkedIn) is gestart met ViadeoShare, hiermee kunnen de leden makkelijk online informatie uitwisselen).
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25985


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Daikin verhoogt verwarmingscomfort met warmtepomp
Daikin is meer dan airconditioning alleen, 90% van de verkoop van het merk bestaat uit warmtepompen. Daikin brengt al meer dan 50 jaar lucht-lucht warmtepompen voor verwarming en koeling van woningen ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3727
- Cameratelefoon van LG met allerlei slimme fotofuncties
LG Electronics introduceert de LG-KC780, deze 8 megapixel cameratelefoon is ideaal voor het maken van portretfotoís. Het toestel is slechts 13,9 millimeter dik en heeft een 2,4 inch breedbeeld lcd-scherm ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3846
- Europa wil verbruik televisies beperken
Europa wil het energieverbruik van televisietoestellen in de toekomst gaan beperken. De grootste energieslurpers zullen vanaf 2013 niet langer verkocht mogen worden.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3891


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Google Calendar en Docs aangepast aan iPhone en Android
De diensten Calendar en Documents van Google waren totnogtoe en in tegenstelling tot Gmail enkel maar beschikbaar via een webbrowser. Maar vanaf heden zijn ze ook raadpleegbaar via de iPhone.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19773&style=99896
- Iedereen staat te springen voor Windows 7
« 44% van de testers van Windows 7 verklaart zeer tevreden te zijn van het nieuwe OS », verzekert een Amerikaans onderzoeksbureau. Vista kreeg in dezelfde periode van ontwikkelingsfase slechts 10% van de testers achter zich. Is dit een goed voorteken?
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19766&style=99896
- Wat verkiezen netbooks? Windows vs Linux
Men ging er altijd van uit dat Linux het beste systeem was om de kleine PCís te kunnen draaien, maar Amerikaanse cijfers beweren het tegendeel. 96% van de verkochte netboos in februari in de Verenigde Staten was voorzien van Windows.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19768&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Wat biedt toekomst voor SSD disks?
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/storage--usb/wat-biedt-toekomst-voor-ssd-disks.cfm
- # XP naar Windows 7 upgraden
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/windows--os/xp-naar-windows-7-upgraden.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Muziek op het mobieltje
Er komen steeds meer draagbare telefoons op de markt die ook dienst kunnen doen als draagbare muziekspeler. Bovendien wordt het aanbod aan muziekdiensten steeds diverser.
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5362
- Neckermann.com breidt team uit
Ed Hensen begint op 1 juni 2009 in de functie van CFO bij e-commercebedrijf neckermann.com. Ook Monique Goosen geeft haar carrière een boost door bij...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5389

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- 10 Firefox plugin voor uw veiligheid
http://computertaal.info/2009/04/08/10-firefox-plugin-voor-uw-veiligheid/
- Stemmen op een verhaal
http://computertaal.info/2009/04/07/stemmen-op-een-verhaal/
- Nieuw anti-piraterijsysteem van Microsoft
http://computertaal.info/2009/04/06/nieuw-anti-piraterijsysteem-van-microsoft/*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Gaspedaal.nl gaat in hoger beroep tegen Wegener
Gaspedaal.nl heeft besloten in hoger beroep te gaan tegen de eerdere gerechtelijke uitspraak dat de autozoekmachine het aanbod van Autotrack niet meer mag doorzoeken en indexeren. Volgens Gaspedaal.nl lijdt Wegener geen schade.
- Amazon opent Amerikaanse Xbox Live-webwinkel
http://tweakers.net/nieuws/59509/amazon-opent-amerikaanse-xbox-live-webwinkel.html
- Microsoft brengt Zune in de herfst naar Europa
http://tweakers.net/nieuws/59498/microsoft-brengt-zune-in-de-herfst-naar-europa.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 10
Even een overzicht van enkele commando's die je in Twitter kan gebruiken:
ON: activeert ALLE meldingen op je mobiele telefoon
OFF: desactiveert ALLE meldingen op je mobiele telefoon
STOP, QUIT: stopt alle boodschappen op je telefoon onmiddellijk
ON usernaam: activeert meldingen van deze bepaalde persoon op je mobiele telefoon
OFF usernaam: desactiveert meldingen van deze bepaalde persoon op je mobiele telefoon
FOLLOW usernaam: hiermee zeg je dat je deze persoon voortaan zal volgen
LEAVE usernaam: stop meldingen te ontvangen voor deze bepaalde persoon op je mobiele telefoon
Morgen meer commando's
http://www.twitter.com

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 11
Nog even wat meer commando's die je kan gebruiken
@usernaam boodschap: verstuur een bestuur die publiek is, maar waarbij toch iedereen weet dat die als antwoord bedoeld is naar die bepaalde persoon. Deze boodschap komt ook te staan in het archief van de 'replies' van deze persoon.
d usernaam boodschap: zend een persoon een privé bodoschap die dan eventueel ook op zijn mobiele telefoon verschijnt, en in zijn webarchief bewaard blijft
WHOIS usernaam: haalt de informatie over het profiel van die persoon op
GET usernaam: haalt de laatste tweet op van deze persoon
NUDGE usernaam: herinnert die vriend eraan dat hij zijn twitter moet updaten, door te vragen wat hij aan het doen is.
FAV usernaam: markeert de laatste tweet van die gebruiker als jouw favoriete
STATS: dit commando geeft jou het aantal volgelingen, hoeveel mensen jij volgt, en welke woorden jij volgt
INVITE telefoonnummer: zendt een SMS naar een mobiel nummer van een vriend

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 12
Nog even enkele bedenkingen bij Twitter
- Wanneer je met @ usernaam reageert op iemands twitter, dan is het duidelijk dat die boodschap een rechtstreekse reactie is op deze persoon. Nadeel is wel dat anderen, die deze persoon niet volgen, maar jou wel, enkel jouw boodschap lezen, maar het oorspronkelijke bericht van die bepaalde persoon niet gelezen hebben.
Daarom is het commando rt handig, wat staat voor retweet. De syntax is: rt @janneke boodschap: daarmee zullen jouw volgelingen verstaan dat jij een boodschap van janneke herhaald, zodat al jouw volgelingen die ook kunnen zien. Wie teksten wil schrijven met de bedoeling die door anderen te laten citeren, moet deze syntax wel in het oog houden. NOrmaal is een tweet beperkt tot 140 karakters. Je moet daarvan dan wel rt @jouwnaam aftrekken, zoniet komt de boodschap verkapt over.
- Er bestaat ook nog het commando oh wat staat voor overheard. De syntax is: oh "200.000 doden bij aardverschuiving". Daarmee geef je aan dat je dit in een tweet gelezen hebt, maar de bron van die boodschap niet kent.

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 13
Al gehoord van het belang van "hash"? Neen, dan hebben ze het niet over hasj, maar over het # teken. Daarmee geef je in Twitter aan waarover jouw tweet gaat. Waardoor het dan veel gemakkelijker wordt om Tweets te doorzoeken naar een bepaald onderwerp. Maar je kan ook gewoon van de zoekfunctie gebruik maken die in je de balk rechts zit van je profiel. Daar staan dan ook meteen de onderwerpen die hot zijn op Twitter.
http://www.twitter.com

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 14
En dan is er nog het probleem van de url's. Een tweet is, zoals je weet, beperkt tot 140 karakters. Vaak is een enkele url al meteen zo lang. Hoe los je dat op? Je kan natuurlijk beroep doen op diensten zoals TinyUrl. Maar dat houdt dan wel een beveiligingsrisico in, omdat je niet kan zien wat er achter die verkorte url steekt. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende extensies voor Firefox die ervoor zorgen dat je, bij het bewegen van de cursor over deze verkorte url, een preview krijgt van de achterliggende link.
Maar maak je gebruik van een Twitter app of widget, dan zal die hoogstwaarschijnlijk de url sowieso voor jou verkorten. Over deze apps later meer.
http://www.twitter.com
http://tinyurl.com/

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...FIREFOX EXTENSIES VOOR BEDRIJVEN: SAGE
freeware
Sage is een aggregator van rss feeds, waarmee je de updates van sites in real time kan volgen vanuit je browser. Na installatie van deze extensie moet je Sage activeren via de speciale button op je knoppenbalk, wat dan een balk opent links, waarin jouw feeds te vinden zijn. Het toevoegen en beheren van de rss feeds is erg simpel. Wij raden deze extensie aan, want wij gebruiken hem al een tijdje, tot volle tevredenheid!
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/77

FIREFOX EXTENSIES VOOR BEDRIJVEN: TAB MIX PLUS
Freeware
Met deze extensie voeg je extra dimensies toe aan de tabblaadjes in je Firefox. Je kan tabs dupliceren, de focus van de tabs controleren, de gesloten tabs terug openen, enz.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1122

FIREFOX EXTENSIES VOOR BEDRIJVEN: INSTANT VERTALING FR/ENG
freeware
Met deze extensie kan je een woord of zin markeren in een tekst op een website, en dan meteen een vertaling krijgen. Het gaat om Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans.
https://addons.mozilla.org/fr/firefox/addon/4698

FIREFOX EXTENSIES VOOR BEDRIJVEN: CALCULATOR
Freeware
Deze extensie zorgt voor een rekenmachine die je vanuit je browser kan oproepen, en die even goed is als de rekenmachine die je onder Windows / accessories vindt.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/1194

SHAPE COLLAGE: COLLAGE VAN JE FOTO'S
Windows XP/VIsta - 329k - freeware
Dit programma neemt uw digitale foto's en maakt er een artistieke collage van. Je moet gewoon een reeks foto's slepen naar het Shape Collage venster, en de vorm kiezen van de collage die je wil maken. Erg gebruiksvriendelijk, en de resultaten zijn heel cool.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,77346/description.html?tk=nl_ddxdwn

VIRTUAL PHOTOGRAPHER: FILTER
Windows 98/2000/ME/XP/Vista - 645k - freeware
Dit is een gratis plug-in filter die je kan gebruiken in beeldbewerkers zoals Photohop en PaintShopPro. Je kan er een soort filmstijl mee maken, met korrels, en effecten. Erg simpel, maar leuke effecten.
http://www.pcworld.com/downloads/file/fid,77195/description.html?tk=nl_ddxdwn

DOUBLE VISION: MULTITASKEN
Windows XP/VIsta - 2,15 MB - freeware
Met deze speciale browser kan je je favoriete films bekijken terwijl je surft. Gewoon op "Go" klikken, en Double Vision zal de video die je geselecteerd had in de achtergrond spelen.
http://download.cnet.com/Double-Vision/3000-2356_4-10907952.html

ASHAMPOO MAGICAL SECURITY: BESTANDEN BEVEILIGEN
Windows 2000/XP/Vista - 10,68 MB - shareware
Deze beveiligingssoftware met een erg gebruiksvriendelijke interface maakt het mogelijk om belangrijke bestanden te versleutelen en terug te decoderen. Je kan de software 10 dagen gratis uittesten, maar als je registreert krijg je een sleutel die de proefperiode verlengt tot 30 dagen.
http://download.cnet.com/Ashampoo-Magical-Security/3000-2092_4-10033751.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: ASTRAWARE SUDOKU

Windows Mobile (touch screen of gewoon) - freeware
Dit progje voor je mobiele telefoon zorgt ervoor dat je ook Sudoku puzzels kan oplossen op je Windows Mobile telefoon. Je kan kiezen uit 6 levels, de puzzel van de dag draadloos downloaden.Je kan zelfs je eigen puzzels maken!
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/downloads/sudoku.mspxVRIJDAG ALTERNATIEF OS: 3D NINE HOLE GOLF
Windows Mobile - shareware $19,95
Een golfspelletje met heel mooie realistische 3D beelden. Je kan kiezen uit zes geanimeerde 3D karakters en op drie heel mooi uitgevoerde golfterreinen spelen, elk met een apart landschap en klimaat. Je kan ook spelen tegen vrienden (4 tegelijkertijd).
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/totalaccess/software/games/3d9holegolf-game.mspx

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Wij ontvingen een mail van Treetje naar aanleiding van ons artikel over de site "In den Goedkoop".
<<<

ik zie dat er een advertentie op 12/03/2009 staat van In Den Goedkoop.

sorry hoor, maar dat is een flauw afkooksal van mijn site.
het beste privé-initiatief van 2008-2009 zal wel van mij zijn.
een weblog met dagelijk meer dan 1200 bezoekers.

www.leefgratis.tk
>>>
Antwoord van de redactie:
Dag Treetje,
Wat je gelezen hebt over In Den Goedkoop, is geen advertentie, maar een artikel. Wij bespreken sites die door onze lezers aangebracht worden, o.a. In Den Goedkoop.
Uw site ziet er inderdaad aantrekkelijk uit, maar of ze nu het beste privé-initiatef is van 2008-2009 dat laten wij in het midden...
In elk geval: met deze is uw site vermeld in Netties.
>>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.AFSLUITER VAN DE WEEK
Ik denk vaak dat toen God de mens schiep, hij zijn kunde toch wat overschat heeft.
- Oscar Wilde -