Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 9/4/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 594 van 4/4/2009

Gegroet lezer,

Veel van onze Belgische lezers staan inmiddels gepakt en gezakt klaar om te vertrekken voor een heerlijke paasvakantie. Wij wensen hen veel reisplezier toe. Voor wie thuis blijft is dit alvast, gewoontegetrouw, een dikke editie van Netties, vol tips en handige sites om te ontdekken.

Wat nieuws betret ging het deze week maar weer eens over auteursrechten, het afsluiten van internetverbindingen van internauten die auteursrechtelijk beschermde bestanden delen, en de beknottingen de mogelijkheden die de nieuwe technologieŽn bieden (Skype, thethering...) bieden omwille van de centjes. Geen leuke berichten, maar ze moeten verteld worden, zodat het bewustzijn groeit en het protest ertegen hopelijk zal groeien.

Wij willen trouwens medewerker Sjeef nogmaals bedanken, omdat hij voor zulke leuke lente-citaten gezorgd heeft.

Zo, snel aan uw leesvoer. Veel leesplezier, en bij leven en welzijn tot volgende week.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.SPIONAGENETWERK DAT 103 LANDEN OMVAT ONTDEKT
Ach, in dit moderne tijdperk zou het ons eigenlijk niet mogen verbazen dat de spionnen bij hun gespioneer het ook gemunt hebben op de computers van hun slachtoffers. Maar een bericht dat honderden computers van overheidsinstellingen en privé personen geïnfiltreerd werd door een groot netwerke van spionnen, is toch wel uitzonderlijk.
Alles kwam, aldus The New York Times, op gang toen het kantoor van de Dalai Lama aan Canadese wetenschappers van het Munk Center for International Studies in Toronto vroeg om na te gaan of er op hun computers malware stond. Tijdens die opzoekingen werd een wijd vertakt net ontdekt, dat de bijnaam kreeg GhotNet, en dat minstens 1.295 computers in 103 landen geïnfiltreerd zou hebben. Computers van ambassades, ministeries van buitenlandse zaken en andere overheidsinstellingen, maar ook de centrale voor bannelingen van de Dalai Lama in India, Brussel, Londen en New York behoorden tot de computers die bezoek kregen van deze spionnen.
De software die gebruikt werd voor deze spionage is, aldus de Canadese wetenschappers, toch wel opmerkelijk. Enerzijds omwille van de gebruikte methode: er werd niet gezocht naar willekeurige computers, maar de aanval werd gericht uitgevoerd op bepaalde belangrijke doelwitten. Anderzijds omdat er echt wel gebruik gemaakt werd van Big Brother praktijken: de software kon de camera activeren en de functie om audio op te nemen bij de besmette computer.
Waar de spionnen vandaan kwamen, en in wiens opdracht dit wel gebeurde? Volgens het artikel bij New York Times was alles duidelijk gericht op de Dalai Lama, en zouden alle sporen duiden naar China, zonder daarom echt in opdracht van de Chinese overheid te werken.
Voor meer bijzonderheden verwijzen we je naar het artikel bij The New York Times.
http://www.nytimes.com/2009/03/29/technology/29spy.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

NU OOK TEKENEN IN GOOGLE DOCS
De Google Docs suite met zijn editors voor tekst, rekenbladen en presentatie, hebben nu nog een nieuwe tool: een programma's om met vectoren te tekenen.
Wil je het uitproberen? Dan moet je een nieuwe doc aanmaken, en dan op Insert / Drawing klikken. Dit opent een pop-up pagina, met daarop een canvas. daarop kan je dan lijnen tekenen, tekst schrijven, pijlen, of verschillende vormen die je uit een paneel kan kiezen.
De editor werkt soepel, en je kan kleuren aanpassen, positie, en grootte. Wel even opletten: wil je de gemaakte tekening bewaren, dan moet je op X klikken in de rechter boven hoek, waarmee je het vesnter sluit. Geen paniek echter: hierdoor wordt de tekening bewaarde en in je document ingelast.
http://googledocs.blogspot.com/2009/03/drawing-on-your-creativity-in-docs.html

LAUREN SCHRIJFT NIEUW HOOFDSTUK IN DE "I AM A PC" ADVERTENTIE OORLOG
Soms zijn de jongens en meisjes van de PR afdeling van Microsoft geniaal. Soms ook niet - denk maar aan de stomme advertenties die Vista de hemel moesten inprijzen, heel veel geld gekost hebben, en helemaal geen effect hadden.
Maar nu lijkt het erop da Microsoft "een winnaar" heeft. De nieuwe tv-advertentie die de wereld ingestuurd wordt voert "Lauren" ten tonele, en jonge, hippe roodharige die in een Volkswagen rondrijdt. Zij krijgt te horen dat als zij een 17-inch laptop kan vinden voor onder de 1.000 dollar, zij die mag houden. En tot afgrijzen van de Mac-aanhangers komt zij inderdaad met een 17-inch op de proppen, een HP met Windows Vista aan boord. "Ik had mijn budget moeten verdubbelen, en dat is niet te doen" zegt Lauren wanneer ze weg rijdt van een Apple Store, waar de 17-inch notebooks verkocht worden vanaf $2.799. Dan zucht ze, en beŽindigt met de doodsteek: "Ik ben niet cool genoeg om een Mac persoontje te zijn" - terwijl onze Lauren er verdorie heel cool uitziet.
Au. Dat moet zeer doen voor de Apple-fans. En het deed zeer, want onmiddellijk regende het een storm van aanmerkingen: het model dat zij koos zou rommel zijn, inferieur aan de $999 MacBook, vol met crapware, enz. Enkele van de reacties kan je lezen in dit artikel bij CNN.
Hoe het ook zij: deze advertentie toont aan waar het pijnpunt zit bij Apple voor het moment: de prijs. Waar alle andere computerfabrikanten in deze tijden van crisis hun prijzen laten zakken, doet Apple zo goed als niets af van de prijs. Of dat een wijze beslissing is, in deze moeilijke tijden, en of Apple door te verwijzen naar de "cool" van Apple producten het prijsverschil kan goed maken, is nog de vraag.
Bekijk zelf het filmpje. Wel goed gevonden...
http://apple20.blogs.fortune.cnn.com/2009/03/28/how-microsoft-put-apple-on-the-defensive/
http://www.youtube.com/watch?v=EIS6G-HvnkU&feature=player_embedded
http://i.gizmodo.com/5187031/lauren-we-have-someone-whod-like-to-talk-to-you

GMAIL LABS SPREEKT NU OOK ANDERE TALEN
Tot nu toe kon je enkel van de nieuwe (experimentele) tools van Google Labs genieten, indien je in je instellingen opteerde voor Engels als voertaal. Vanaf 1 april echter zal Google Labs wereldwijd gaan en 49 talen spreken, waaronder Nederlands, Frans, Duits...
Dit werd vandaag aangekondigd op een persconferentie in Brussel, waar ook gevierd werd dat Gmail nu vijf jaar kaarsjes mag uitblazen. WIj zetten voor het gemak nog even alle Gmail Labs experimenten op een rijtje, waarbij wij voorlopig nog enkel de Engelse tekst van de opties vermelden:
- Offline Gmail: je mail op je eigen harde schijf; Google zorgt voor automatische synchronisatie.
- Tasks: je kan een to-do lijstje aanmaken in je inbox, ofwel door rechtstreeks in het Tasks vak tekst in te tikken, ofwel door bij een mail op de button More Actions te klikken, en daar Add to tasks te kiezen.
- Canned Responses: sjablonen om mails te sturen met vaak gebruikte teksten.
- Mail Goggles: een tool die je weerhoudt om mails te sturen wanneer je een glas uit hebt: kan je een wiskundige som niet oplossen, dan redeneert Google dat je niet meer weet wat je aan het doen bent, en zal de mail niet verzonden worden.
- Pictures in chat: zet een foto van je chat-partner in het chatvenster.
- Undo send: je krijgt vijf seconden respijt om een mail terug te roepen waarbij je je realiseert, onmiddellijk na het verzenden, dat ze een fout bevat.
- Superstars: 12 icoontjes moeten je helpen om je mail te sorteren.
- Email addict: voor de verslaafden - deze tool dwingt je om een pauze te nemen, door het scherm gedurende 15 minuten te blokkeren.
- Forgotten Attachment Reminder: deze tool scant de tekst van je mail af; komt hij daar het woord "bijlage" of "attachment" tegen, en je stuurt de mail zonder bijlage, dan word je hierop gewezen.
- Google Calendar: vertoont je afspraken in je inbox.
http://mail.google.com

TWITTER: EN HOE ZIT HET AUTEURSRECHTEN?
Enkele weken geleden maakte iemand in Twitter een opmerking tegen een een andere Twitteraar, die hij voor de grap beschuldigde van inbreuken op de auteursrechten, omdat hij een boodschap herhaalde. Want het hele Twitter gebeuren draait voor een groot deel rond het hertwitteren van tweets van anderen.
Dat was voor de grap, maar eigenlijk was de opmerking nog zo gek niet. De befaamde blogger Mark Cuban postte dit weekend een artikel waarin hij vragen stelde over de auteursrechten bij Twitter boodschappen. Met name: stel dat Mark Cuban een interessante gedachte post op Twitter. Een uitgever zoals ESPN pikt die gedachte op en gebruikt die in een artikel. Mag dat?
Het tech blog Techdirt ging even op die vraag in. Volgens de schrijver zou een journalist die deze gedachte verwerkt niet in overtreding zijn. Want hij mag een persoon citeren, mag wat een blogger op zijn blog schrijft als citaat gebruiken. Vooral omdat het om journalistieke doeleinden gaat.
Dus in principe zou er niets aan de hand zijn als iemand een in Twitter verschenen tekst zou gebruiken in een journalistiek artikel. Maar, zoals je ondertussen wel weet, is het met auteursrechten nooit echt duidelijk. En ongetwijfeld zal je vandaag of morgen lezen over een geval van betwisting van auteursrechten in Twitter...
Lees ook de commentaren bij het artikel in Techdirt.
http://techdirt.com/articles/20090329/2229284297.shtml

HET WONDERE WIEL VAN GOOGLE
Zullen we het voor de verandering eens over Google hebben? We kunnen er echt niet omheen: de zoekgigant blijft maar konijnen uit zijn hoge hoed tevoorschijn toveren. Nu is er weer een nieuwigheid toegevoegd aan de zoekresultaten, maar helaas nog niet beschikbaar voor de niet-Amerikanen. Deze nieuwe tool is enkel te vinden wanneer je naar Google.com surft, maar zoals je wellicht gemerkt hebt zorgt Google ervoor dat de niet-Amerikaan die dit adres intikt meteen doorgesluisd wordt naar de plaatselijke versie van de zoekmachine, in ons geval dus Google.be
Allicht zal deze nieuwe dienst binnenkort ook uitgebreid worden naar deze plaatselijke versies. Tot dan moeten we het doen met de beelden die we vinden bij Google Blogoscoped. Het blijkt dus dat sommige gebruikers wanneer zij een zoekwoord invullen, bijvoorbeeld "comic books", er bovenaan een link verschijnt die zegt "show options". Dat opent dan aan de linkerkant een zijbalk vol opties: je kan kiezen om enkel recente resultaten te zien, enkel video's, enkel teksten in fora, of enkel productbesprekingen. Je kan sorteren op relevantie, op datum, je kan kiezen voor resultaten binnen een bepaald tijdsbestek, er zit een tijdlijn, en er zijn zoeksuggesties.
Maar het bijzonderste aan dit experiment is het "wonderwiel" (wonder wheel): dit is een in Flash gemaakte afbeelding, met in het midden het ingevulde trefwoord, en daarrond verwante items. Klik je op een van die verwante woorden, dan krijg je een nieuwe cirkel met daarrond verwante woorden, enz. Erg interessant, het toont je wat semantisch zoeken betekent.
Maar zoals gezegd is het helaas nog niet te zien in Europa. Nog even geduld!
http://blogoscoped.com/archive/2009-03-24-n84.html
http://gadgetblips.dailyradar.com/video/the_google_wonder_wheel_and_other_experiments/

TORRENTS VANUIT PIRATE BAY DELEN OP FACEBOOK
Je moet maar het lef hebben! zullen de platenmaatschappijen denken. Pirate Bay, de bekendste zoekmachine voor audio en video content op het web, geeft nu aan de gebruikers de mogelijkheid een link te leggen naar hun profiel op de populaire sociale netwerksite Facebook.
Wat is daar nu verkeerd aan? zal je zeggen. Wel, het gaat hier hoofdzakelijk om P2P bestanden van het BitTorrent netwerk. Voortaan kan de gebruiker die een torrent gevonden en gedwonload heeft, op een button klikken "share on Facebook", en dan wordt de link naar die torrent op het profiel van de gebruiker gezet. Wie dat profiel bezoekt en zelf over een torrent client beschikt, kan dan meteen gaan downloaden.
Jamaar, wat is dan toch zo verkeerd? P2P is toch niet per se illegaal? Inderdaad. Daarin heb je gelijk. P2P wordt inderdaad gebruikt voor het delen van voor zowel legale als illegale bestanden (illegaal gekopieerde muziek en films, in strijd met de auteursrechten). The Pirate Bay beweert altijd dat 80% van de torrents die daar te vinden zijn verwijzen naar legale bestanden. Maar volgens insiders zijn het de 20% niet legale bestanden die het meeste gedownload worden.
Hoe het ook zij, wij raden je toch aan om even na te denken vooraleer je al die links via je profiel gaat delen. The Pirate Bay werkt namelijk anoniem, en normalerwijze is er geen spoor dat verwijst naar wie welk bestand gedownload heeft. Maar door op je profiel die link te leggen naar een torrent, ben jij juist degene die dat spoor gaat creŽren, en speel je als het ware de auteursrechtenmaatschappijen in de kaart... (1).
Auteursrechtenmaatschappijen zoals Stichting Brein jagen immers nog altijd op torrents; dinsdag werd bekend dat elf Bittorrentsites offline gehaald werden, nadat de stichting binnengevallen was bij de beheerder ervan. (2)
http://www.pcworld.com/article/162182/article.html?tk=nl_dnxnws
http://webwereld.nl/nieuws/56638/beheerder-sluit-torrentsites-na-huisbezoek-brein.html

MOETEN WE BEVEN VOOR CONFICKER OP 1 APRIL?
Vooral in de VS heerst grote paniek rond de omvang van wat de Conficker worm op 1 april zou kunnen aanrichten. OP de nationale zenders werd gesproken over de worm, mensen in de straat werd gevraagd of zij zich bewust waren van het gevaar. Maar is die paniek gerechtvaardigd?
In een persbericht bezweert Panda Security de gebruikers niet in paniek te slaan. Conficker zal wel degelijk iets doen op 1 april, maar wat dat is, is nog niet geweten. Conficker is een worm die elke dag willekeurige URL's aanmaakt. Alle besmette computers gaan deze nieuwe url's controleren om te zien of er nieuwe versies van de code zijn, en die dan downloaden. Zij doen dat maar liefst 250 keer per dag. De worm zal ook op 1 april 50.000 nieuwe url's aanmaken. Tussen haakjes: het heeft geen zin om de datum van je computer te veranderen, in de hoop daarmee de worm om de tuin te leiden, want Conficker's wekker staat op het internet: daar gaat de worm zien hoe laat het is.
Wat de nieuwe code is die op 1 april mogelijk gedownload wordt, is onzeker. Niemand weet goed waartoe Conficker allemaal in staat is. Kan je je dan niet beschermen tegen Conficker? Tja, zorg dat je antivirus software up to date is, en voer een grondige scan uit om te zien of je niet besmet bent. En installeer de tool die Panda gratis ter beschikking stelt, en waarmee je kan voorkomen dat jouw computer besmet zou raken via een geïnfecteerde USB stick. (1)
Meer informatie over Conficker vind je o.a. bij Pandalabs(2), en ook bij Belsec(3).
http://www.pandasecurity.com/spain/homeusers/downloads/usbvaccine/
http://pandalabs.pandasecurity.com/archive/Don_1920_t-get-taken-in-by-the-Conficker-panic.aspx
http://belsec.skynetblogs.be

MALWARE SCHRIJVERS MAKEN MISBRUIK VAN CONFICKER-ANGST
Om nog even verder te gaan over de Conficker worm: wat je zeker niet moet doen is hals over kop op het internet naar remedies gaan zoeken tegen de worm. Want, zo stelden verschillende beveiligingsbedrijven vast, booswichten maken misbruik van de paniek die er momenteel heerst om de ongeruste gebruiker nog extra malware op te solferen.
F-Secure ontdekte bijvoorbeeld dat het domein remove-conficker.org, dat zopas geregistreerd werd, een gratis tool aanbiedt om jouw computer af te scannen. En dan vindt die iets dat volgens de software malware is, en dat de software kan verwijderen... als je de software registreert, en er $39,95 voor neertelt! (1)
Beveiligingsbedrijf Trend Micro weet dan weer te melden dat, wie een zoektocht onderneemt op het internet naar Nmap Conficker, een open source tool die Conficker infecties kan opsporen, grote kans maakt om te belanden op een site waar eveneens zulke bedrieglijke software aangboden wordt. (2)
De moraal van het verhaal? Als je dan toch software wil downloaden om Conficker te bestrijden, doe dat dan vanop de sites van betrouwbare beveiligingsbedrijven.
http://www.f-secure.com/weblog/archives/00001639.html
http://www.pcworld.com/article/162268/

GAUMONT EN PARAMOUNT MAKEN GRIEZELSERIE VOOR HET WEB
De tv-kijker van tegenwoordig haalt zijn amusement niet alleen meer van de klassieke beeldbuis, maar kijkt ook via het internet. Steeds meer video wordt gedownload of in streaming formaat via het web bekeken.
Ook de klassieke filmmaatschappijen hebben dit begrepen - getuige daarvan het volgende bericht. Twee van de grootste studio's, Gaumont en Paramount gaan samen een webserie maken, "Section 8". Dat moet een griezelfilm worden die eerst via het sociale netwerk MySpace verdeeld zal worden, en vervolgens wereldwijd via Endemol.
Eind 2007 had Paramount ook al een dergelijk experiment gehouden: het bracht toen de film "Jacass 2.5" exclusief op het web uit. Dat was toen de eerste keer dat een studio zoiets deed. Toen werd de film niet via MySpace, maar via de on demand videosite Blockbuster gebracht. Voor en na de film moest de kijker wel 15 tot 30 seconden publiciteit voor lief nemen.
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/37649/gaumont-et-paramount-coproduisent-une-webserie-d-epouvante.shtml

1 APRIL OP HET WEB
Eigenlijk zouden we er om moeten huilen, of toch minstens groen moeten lachen, maar het internet is hét middel bij uitstek om mensen op 1 april voor de gek te houden. Cynici zullen zeggen dat dit nogmaals beklemtoont hoe moeilijk het is om het waarheidsgehalte van het nieuws op het internet te controleren - en eerlijk gezegd hebben zij een beetje gelijk, vooral met diensten zoals de o zo populaire Twitter waar berichten opgepikt worden en meteen massal verspreid worden, zonder feiten te controleren.
Maar kom. Laat ons maar de humoristische kant zien van de 1 april grappen op het internet. Want sommigen zijn wel knap uitgedacht. Bekijk het lijstje maar eens:
- De krant The Guardian zal voortaan enkel verschijnen als Twitter feeds. De printversie en de website verdwijnen. Experten zeggen immers dat alle verhalen in 140 lettertekens verteld kunnen worden.
- Amazon lanceert een nieuwe "cloud computing" dienst die Floating Amazon Cloud Environment heet, of FACE, en die gebruik maakt van onbemande zeppelins.(1)
- Google krijgt Artificial Intelligence onder de knie. De eerste Cognitive Autoheuristic Distributed-Intelligence Entity (CADIE) wordt ontworpen, die zelfs wijzigingen mag aanbrengen aan Google.
- YouTube bracht zijn filmpjes ondersteboven
- Gmail krijgt AutoPilot: de toevloed aan mails is te groot, de autopiloot leest en beantwoordt de mails in jouw plaats.
Enzovoort. Dit jaar was de oogst aangrappen wel erg groot. Bij TechCrunch vind je een samenvatting. (3)
http://www.guardian.co.uk/media/2009/apr/01/guardian-twitter-media-technology
http://aws.typepad.com/aws/2009/03/up-up-and-away-cloud-computing-reaches-for-the-sky.html
http://www.techcrunch.com/2009/04/01/april-fools-youtube-flails-amazon-cloud-computing-in-a-blimp-3d-chrome-browsing-google-master-ai/

NIEMAND IS ANONIEM OP TWITTER
Dacht je eindelijk de perfecte "tweede ik" te hebben aangemaakt, een nieuwe persoonlijkheid, die volledig anoniem berichten de wereld kan insturen via Twitter? Wel, wij moeten je een illusie ontnemen: anonimiteit bestaat niet, ook niet bij Twitter.
Wetenschappers van de universiteit van Texas hebben namelijk aangetoond dat zij de anonimiteit kunnen doorbreken van Twitter accounts; zij baseren zich daarbij op de topologie van een anoniem sociaal netwerk, en wat Flickr gegevens.
De wetenschappers hebben hierover een paper geschreven "De-anonymizing social networks", waarin zij de stelling ontkrachten dat data gemakkelijk anoniem gemaakt kunnen worden door enkele persoonlijk identificeerbare informaties (PII) te verwijderen. Volgens de wetenschappers gaan de PII verder dan namen en adressen; in vele datasets zorgt de structuur zelf van de data voor allerlei aanwijzingen die met een klein beetje informatie naar een oplossing kunnen leiden.
Concreet deden de wetenschappers de test als volgt: zij nemen een anonieme statistiek van de sociale relaties die via Twitter bestaan, en vergelijken die met een andere bron van gegevens, zoals Flicker. En aan de hand hiervan kunnen zij heel wat Twitters accounts identificeren.
Saaie wetenschap, zal je zeggen, maar ons leek het toch belangrijk genoeg om dit te vermelden. Omdat sociale netwerken tegenwoordig steeds vaker "anonieme" sociale statistieken doorgeven aan de adverteerders, aan overheden, wetenschappelijke onderzoekers. En uit deze studie dus blijkt dat die anonimiteit heel gemakkelijk op te heffen is....
Maar lees zelf het artikel bij Ars Technica.
http://arstechnica.com/tech-policy/news/2009/03/pulling-back-the-curtain-on-anonymous-twitterers.ars

INTERNETAANSLUITING PIRATEN DOORKNIPPEN: FRANKRIJK ZET DOOR, VS VOLGT
Wij hadden het al eerder over het voornemen van de Franse overheid om internauten die illegaal bestanden delen voortaan drie verwittigingen te geven, en na de derde verwittiging de gebruiker onherroepelijk van het web te gooien. Daarbij was onze grootste bezwaar dat er geen justitiŽle procedure nodig was voor deze maatregel: de verklaring van de film- en of platenmaatschappijen en de organisaties die hun belangen behartigen zouden voldoende zijn.
Nu is er een nieuwe stap gezet om deze wetgeving rond te krijgen. Het Franse parlement heeft woensdag een amendement verworpen waardoor die radicale afsluiting van de internetverbinding vervangen zou worden door een boete - iets wat nog altijd verwerpelijk is, omdat er nog altijd geen gerecht aan te pas komt, maar toch al een iets mildere handelswijze zou zijn.
Haal nu niet meteen de schouders op: wat kan Frankrijk ons schelen? Deze nieuwe wet is meer dan een ver-van-mijn-bed show. Frankrijk wil namelijk dat alle andere EU-landen deze wetgeving adopteren, en lobbyt, gesteund door de film- en platenmaatschappijen, binnen de EU voor deze wetgeving. (1)
In de VS groeit de wetgever trouwens eveneens naar een dergelijke houding toe. Daar worden de telecom operatoren zoals ATT nu geacht samen te werken met het RIAA, de vereniging die de belangen van de Recording Industry behartigt. Internauten die volgens het RIAA gepirateerde muziek delen krijgen een brief met hoofding van AT&T waarin zij gesommeerd worden hiermee op te houden.
Nu is de situatie in de VS toch nog iets verschillende dan in Europa. Daar bestaat namelijk de DCMA of Digital Millennium Copyright Act. De provider wordt daarbij uitdrukkelijk beschermd, hij dient alleen maar als doorgeefluik, en kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor misbruiken die de internauten maken. Dat AT&T toch meespeelt met het RIAA is misschien te verstaan, gezien de druk vanuit de platen- en filmlobbies, maar anderzijds kan je je toch afvragen: waarom moeten de providers de handlanger gaan spelen voor deze drukkingsgroepen, waarom wordt er zoveel aandacht besteed aan het tegengaan van het illegaal delen van bestanden, terwijl er zoveel ergere dingen op het internet gebeuren (virussen, malware, fraude,spam, kinderporno...) waarvoor blijkbaar geen middelen vrijgemaakt kunnen worden... (2)
Kortom: over dit onderwerp is het laatste woord nog niet gezegd (en hebben wij onze laatste kritische vraag nog niet gesteld)!
http://www.journaldunet.com/ebusiness/breve/france/37718/piratage---les-parlementaires-votent-la-coupure-de-connexion.shtml
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10208747-93.html?tag=nl.e703

GOOGLE LAAT GEEN TETHERING TOE OP DE ANDROID
Eerst een woordje uitleg over de term "tethering". Hiermee wordt bedoeld dat je je mobiele telefoon aansluit op je laptop, en zo vanop je laptop kan gaan surfen op het internet. Een goede Nederlandstalige benaming hiervoor hebben wij nog niet gevonden - misschien kunnen onze lezers ons hierbij helpen?
Het "tetheren" is heel interessant, omdat je zo een abonnement kan besparen. Nu heb je een iPhone of andere smartphone, met een 3G internet abonnement als optie boven je gewone voice abonnement. En wil je met je laptop draadloos surfen via het 3G modem in de vorm van een stick, dan heb je nogmaals een abonnement nodig. Als je nu je smartphone zou kunnen aansluiten op je laptop, dan heb je dat aparte abonnement voor je laptop niet meer nodig: je abonnement van je smartphone of iPhone volstaat.
Maar je hebt het al verstaan: de providers willen dat "tetheren" niet toestaan. Met de iPhone kan/mag je het niet, en nu heeft Google dit ook onmogelijk gemaakt bij de Android mobiele telefoon. Een app die dit mogelijk maakte, werd deze week uit de Android Markt verbannen.(1) (2)
De mobiele providers blijken dus toch nog altijd goed de touwtjes in handen te hebben - denk ook maar aan het bericht eerder deze week (3) waarin wij meldden dat er wel een speciale versie van Skype uitgebracht is voor de iPhone, maar dat die enkel te gebruiken is wanneer je via WiFi werkt, en niet over je 3G verbinding....
http://www.telecoms.com/10020/google-cuts-android-tethering-app-loose
http://www.pcworld.com/article/162311/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=8426&cat=Hardware&zoekdatum=2009-03-31

SPAM GROEIT TERUG AAN
De laatste maanden was het aantal spamberichten drastisch gedaald. Dat was te danken aan het feit dat in november het webhostingbedrijf McColo gesloten werd, dat eigenlijk meer een bedrijf was dat enkel spammers hostte. Deze vaststelling was gebaseerd op objectieve cijfers, afkomstig van de Postini e-mail beveiligingsdienst van Google.
Maar helaas duren mooie liedjes niet lang, en viel het te verwachten dat de spammers andere wegen zouden vinden om hun boodschap tot bij de internauten te krijgen. Zo moest Postini vaststellen dat spam terug op zijn niveau van vroeger zit, en met 1,2% per dag opnieuw toeneemt. Ook Spamcop, een bekende spambestrijder, bevestigt die cijfers.
Blijkbaar hebben de spammers hun botnets terug kunnen opbouwen. Maar ze grijpen ook naar nieuwe technieken. De botnets zijn nu veel robuuster, en de spammers proberen ook te vermijden dat hun ISP gemakkelijk te identificeren valt, en zoals McColo verboden kan worden.
Wat kan je tegen spam doen? Gewoon vertrouwen op de automatische spamfilters op het niveau van je provider, of op het niveau van eigen desktop software is iets wat wij niet aanraden. Wat dan wel?
1. Bezoek de website van je provider, en zoek naar het onderdeel "spamfilter". Kijk of je de mogelijkheid hebt om spam als spam te laten markeren, maar niet automatisch te laten tegenhouden. Bestaat die mogelijkheid, activeer die.
2. Installeer Mailwasher (of een gelijkaardige software). Deze software gaat kijken op de mailserver van je provider, en geeft jou een lijst van alle mails die daar staan, ook de mails die als spam gemarkeerd zijn. Nu kan jij zelf beslissen welke mails je hebben wil, en kan je mails die foutief als spam gemarkeerd staan, toch ontvangen. Je kan namelijk zelf een lijstje aanleggen met bevriende sites (friend), zodat mails zoals die van Netties, die door vele spamfilters als spam gemarkeerd wordt, toch afgeleverd wordt.
3. Na het markeren van de mails geef je de opdracht "Process mail". Alle ongewenste mails worden op de server zelf gewist.
4. Vervolgens ga je in je gewone mailprogramma de mails ophalen.
Deze werkwijze heeft volgende voordelen:
- De spamfilters kunnen niet meer onterecht gewenste mails wissen
- Je moet alle spam niet eerst downloaden naar je computer (weeral gespaard op bandbreedte!).
http://www.pcworld.com/article/162312/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.informationweek.com/news/security/vulnerabilities/showArticle.jhtml?articleID=216401850&cid=nl_tw_security_H
http://www.firetrust.com/products/mailwasher-pro
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


GROENE TECHNOLOGIE: DE WAS-POD
Hoe vaak heb je al niet gehad dat je een paar kledingstukken hebt die eigenlijk gewassen zouden moeten worden - niet omdat ze vuil zijn, maar omdat ze opgefrist moeten worden. Te weinig om de energie- en waterverslindende wasmachine in te schakelen. Maar om dat met de hand te doen, dat is nu ook niet meteen aangeraden.
Wel, in de toekomst kan je de Laundry Pod gebruiken. Dat is een soort uit de kluiten gewassen sladroger, die je met de hand aandrift: je pompt zelf het draaimechanisme aan. En je kan er zelfs wat armspieren mee kweken.
Een heel mooi groen idee. Maar zou Apple misschien geen bezwaren hebben tegen het gebruik van de term "pod"?
http://www.pcworld.com/article/160395-7/greener_gadgets_bright_ideas_for_a_more_efficient_tech_experience.html

SKYPE VOOR DE IPHONE? JA ZEGT SKYPE, NEEN ZEGT DEUTSCHE TELEKOM
Het was enkele maanden geleden aangekondigd, om de CES beurs, dat er een versie van de Skype VoIP (voice over IP) dienst zou komen voor de iPhone. Met andere woorden: je zou voortaan via het internet kunnen bellen met de iPhone, en daarmee dus de dure kosten van de mobiele providers kunnen vermijden.
Onmiddellijk stelden de meeste waarnemers grote vragen bij deze tool. Want daarmee zouden de providers flink in hun eigen voet snijden. Toch heeft Skype nu aangekondigd dat de tool er komt, en vanaf dinsdag gedownload kan worden via de iTunes App Store. Een uitvoerige bespreking van de tool vind je bij CNet (1) waar je ook screenshots vindt (2). Daar leer je o.a. dat Skype voor de iPhone enkel mogelijk is via WiFi; met andere woorden: je moet je in de omgeving van een hotspot bevinden, of bellen vanuit je draadloze netwerk thuis. Maar je zou wel de iPod Touch kunnen gebruiken om te Skype'n.
De geplande Skype-versie voor de iPhone zorgt uiteraard voor de nodige wrevel bij de operatoren. T-Mobile heeft al laten weten dat Skype geblokkeerd zal worden op haar netwerk. Officieel heet het dat het Skype protocol teveel bandbreedte zou wegnemen, waardoor de kwaliteit van de "gewone" mobiele gesprekken in gevaar zou komen. Maar het feit dat de mobiele provider riskeert om inkomsten van de mobiele gesprekken te mislopen, zal ongetwijfeld mee een rol gespeeld hebben. Indien T-Mobile de dienst blokkeert, dan zouden daar op gerechtelijk vlak geen bezwaren tegen bestaan, omdat er in de contracten met Apple niet staat dat Skype aangeboden moet worden.
http://reviews.cnet.com/8301-12261_7-10206786-51.html
http://reviews.cnet.com/2300-12261_7-10000611-1.html
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090330029

OLYMPUS CAMERA MET BEAUTY MODUS

Dat willen wij meteen!, was de eerste gedachte toen wij deze aankondiging lazen: een camera die ervoor zorgt dat je er altijd beeldig uitziet. Olympus heeft namelijk in zes modellen de "Beauty Modus" ingebouwd, die de gezichten en de huid van mensen in een beeld herkent en automatisch de onvolkomenheden corrigeert. Aan de rest van het beeld, zoals de compositie en de achtergrond, wordt niet geraakt.
En, heel belangrijk niet alleen sproeten, maar ook rimpels worden verzacht! Als dat geen goed nieuws is. De technologie verbetert het beeld tijdens het nemen van de foto, en als het resultaat je niet bevalt, dan kan je met de Beauty Fix het geheel later nog eens verbeteren. Die bevat tools met veelbelovende namen zoals Clear Skin, Dramatic Eye en Sparkle Eye, die de ogen groter maakt of accentueert.
Wij kunnen al haast niet wachten om een foto te maken van onszelf, dan kunnen we die gebruiken om alle spiegels in huis te vervangen...
http://www.olympus.be/

NIEUWE KUNSTVORM: RADIOLOGIEKUNST
Een 44-jaar oude New Yorker, die naam gemaakt heeft als kunstenaar, maar nu bezig is aan zijn laatste jaar als student geneeskunde, brengt heel wat tijd door met het bekijken van M4I scans. En dat bracht hem op het idee om kunst te maken op een originele manier: hij stopte allerlei alledaagse objecten onder de CT scanner in zijn lab.
In de afgelopen twee jaar heeft de student, Satre Stuelke, 34 verschillende voorwerpen ingescand, van een Barbiepop tot een iPhone en een broodrooster. Die scans kleurt hij dan in met computersoftware.
Het speciale aan die computerkunst of radiologyart, is dat je een object helemaal anders bekijkt door die scan. Neem nu de Barbiepop: die blijkt zelfs een hele beenderstructuur te bezitten, wanneer ze weergegeven wordt in deze kunstvorm.
Hoe de man tewerk gaat, lees je in dit artikel bij The Age. Daar vind je ook enkele afbeeldingen, en het ziet er inderdaad erg bijzonder uit. Het lijkt ons in elk geval wel dat het dure kunst zal zijn, want zo'n MRI scan kost wel wat centjes...
http://www.radiologyart.com/
http://www.theage.com.au/news/technology/see-through-art-project-is-just-a-big-scan/2009/03/30/1238261487434.html

HTC SNAP: TWEELINGBROERTJE VAN BLACKBERRY?
Het is geen verwijt, eerder een compliment: de nieuwe smartphone van HTC lijkt erg veel op de Blackberry toestellen van RIM. Het toestel heeft namelijk een volledig QWERTY klavier, en navigeren doe je eveneens met een trackball.
Waarin de Snap zich wil onderscheiden van de Blackberry, is de nieuwe tool om e-mails te beheren: Inner Circle. Je kan een aanduiden dat een aantal personen erg belangrijk zijn voor jou, en dan worden de mails die je binnenkrijgt met een simpele druk op een speciale toets bovenaan gezet. Wat heel handig is voor al wie elke dag vele mails ontvangt: de belangrijke mails vallen meteen op, en je loopt niet langer het risico om een belangrijke mail over het hoogd te zien.
Enkele specificaties op een rijtje: de HTC heeft 3G, een 2 megapixel camera waarmee je ook video kan opnemen, een batterijleven van 8,5 uur spreektijd. Aan boord zijn ook GPS, WiFi. Het toestel is ongeveer even groot en zwaar als de Blackberry Curve 8900. Dit toestel bevat het Windows Mobile 6.1 besturingssysteem. De prijs van dit alles valt eigenlijk nogal mee: wanneer het toestel vanaf het tweede kwartaal 2009 in de winkel ligt zal het 329 euro kosten.
http://www.outofthecrowd.nl/forceDownload.php?id=34
http://www.pcworld.com/article/162375/article.html?tk=nl_dnxnws
Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Facebook verdringt MySpace in bezoekersaantallen
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090330004

*** Ook bij Google sneuvelen banen: 200 mensen van de verkoop- en marketingafdeling worden aan de deur gezet.
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/UPMJ3jbZcwg/

*** Franstalige kranten van Sudpresse (La Meuse, La Nouvelle Gazette, La Province, NOrd Eclair en La Capitale) worden mobiele aanbieder: voortaan kan je bij hen een mobiel abonnement nemen (of een prepaid kaart), waarna je niet alleen kan bellen, maar ook gratis het nieuws heet van de naald ontvangt van de kranten. De dienst wordt gelanceerd in samenwerking met Base.
http://www.sudpressemobile.be/

*** Seniorennet.be bestaat 8 jaar en kreeg in die tijd meer dan 200 miljoen bezoekers over de deur
http://www.seniorennet.be/

*** Samsung begint met een video download portaalsite
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090320007

*** Europa wil geen "Wild Westen" praktijken voor online privacy.
http://xmail.idg.nl/optiext/optiextension.dll?ID=s_qmu5P7z2tvesZdnDsssC

*** Belgacom trekt tarieve abonnementen en sms op.
http://www.belgacom.be/tarieven

*** Microsoft stopt met Encarta encyclopedie.
http://www.theage.com.au/news/technology/web/microsoft-shuts-down-encarta-encyclopedia/2009/03/31/1238261562077.html

*** En Jimmy Wales stopt met WIkia Search, een dienst waarbij de gebruiker zelf de zoekresultaten een waardeoordeel kon geven.
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10207896-2.html

*** Het gratis Dagblad Sp!ts zal voortaan updates brengen via Twitter
http://feedproxy.google.com/~r/villamedia/tctJ/~3/Y1pnIFgFj2I/

*** Firefox populairste browser in Europa - IE8 komt maar traag op gang.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090401026

*** Barack Obama geeft Koningin Elizabeth II een gepersonaliseerde iPod
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBqly0RjB3v0Jhb0Rnab0EP

*** Microsoft brengt Windows Server OS uit voor kleine bedrijven.
http://www.pcworld.com/article/162389/article.html?tk=nl_dnxnws


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetVICTOR'S MOB: PIRATE'S DIAMONDS
[electronic] Een site die we ontdekt hebben via de podcast Idyllic Music. Bij Ouim.net vind je een hele reeks artiesten die vooral met elektronica werken, en waarvan je de muziek gratis kan downloaden onder het CC licentierecht. Onder andere deze artiest, Victor's Mob. Uptempo muziek, met een opzwepend ritme, en uitgebouwd in een groeiende cadans.
http://ouim.net/sets/ouimnet-set051/

Wij ontvingen van Michel van Netlabelism.net de volgende reactie ivm de muzieksite Ouim:
hoi Netties,
ivm. het artikel "Victor's Mob: Pirate's Diamonds": met ons radioprogram 'netwaves' deden we in 2007 een interview met de platenbaas van ouim.net.
Je kan het hier nog eens herbeluisteren:
http://www.archive.org/details/nws020

BLACK WIDOW: FOR THE MUSHDANCERS WITH LOVE
[elektronica] Iets meer psychedelische trance, filmische muziek om te beginnen, om dan over te schakelen op een supersnel dance tempo. De fuivers zullen hun hartje kunnen ophalen!
http://ouim.net/sets/ouimnet-set031/

ASTRON - S.N.E.G.
[electronica] Nog van dit opzwepend ritme, maar ditmaal met een andere achtergrond - iets dreigend, het lijkt wel een Indiaanse bezwering. Voor de dance liefhebbers onder onze lezers.
http://ouim.net/sets/ouimnet-set029/

SANDAL WOOD - ONE STEP CLOSER TO THE SUN
[elektronica] Iets rustiger, meer zweverige elektronische muziek, alhoewel de artiest ook dance muziek kan maken. De songs zijn erg gevarieerd. 133 Minuten gratis te downloaden.
http://ouim.net/sets/ouimnet-set002/

KIKOLA: THE SOLID STATE OF SOFTNESS
[elektronica] Opnieuw dance en trance volgens het bekende recept: een of meerdere drummachines die een ritme opbouwen, en de synthesizer die af en toe een akkoordje toevoegt. Simpel, en beproefd.
Zo, dat was een weekje trance. Nu heb je genoeg dance muziek in je collectie zitten om even verder te kunnen. Of toch niet? Ontdek dan zelf het hele repertoire dat je gratis mag downloaden bij OUIM.net
http://ouim.net/sets/ouimnet-set009/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
In de lente geef je de tuinman een schop.
- Johan Anthierens, Vlaamse schrijver en journalist -
De nieuwe oogstPLUGG 2009: MENDELEY
Deze site is een product van Web 2.0: zij werd opgericht door drie Duitse studenten, en biedt wetenschappers de kans om hun studies te publiceren en te delen met anderen. De site wil de "Last.fm" van het wetenschappelijk onderzoek zijn, en werkt tussen haakjes samen met de voormalige president van deze muziekdienst.
[Taal: Engels]
http://www.mendeley.com/

PLUGG 2009:MYNGLE

Een plaats voor vraag en aanbod, een marktplaats dus, voor het aanleren van nieuwe talen. De site brengt leraren met leraren in contact. Elke leraar kan er ook zijn cursussen zetten, in de vorm van diashows. Sinds de opening in december 2007 zijn er al een 4.000 leerlingen en meer dan 260 leraars die zich aangemeld hebben.
[Taal: Engels]
http://www.myngle.com/

PLUGG 2009: NULAZ
Dit is een mashup van verschillende sites die sociale functies aanbieden. Via deze site, met roots in Nederland, kan je bijvoorbeeld zien waar je contactpersonen zich bevinden, kan je goede adresjes met hen delen enz. Nulaz combineert de informatie die het vindt bij Gmail, Jaiku, Twitter, Wikipedia, Facebook. Er bestaat ook een versie voor het mobieltje.
[Taal: Engels]
http://www.nulaz.net/

PLUGG 2009: PLISTA
Deze site is een aanbevelingsdienst: op elke partnersite komt er een balk te staan, waarmee je kan zien welke pagina's van deze site door de andere gebruikers, die gelijkaardige interesses hebben, het meeste aanbevolen worden. Deze site is dan weer een initiatief van een groepje Duitse ontwikkelaars.
[Taal: Engels / Duits]
http://plista.com/

PLUGG 2009: SENSEBOARD

Het Zweedse startende bedrijf Senseboard verkoopt een soort virtueel klavier voor de PDA en mobiele telefoon die geen eigen klavier heeft. Het gaat om twee handgrepen die je aan je handen bevestigt, en die de bewegingen van je hand herkennen. Na installatie kan je dus gewoon teksten intikken alsof je op een klavier bezig bent.
[Taal: Engels]
http://www.senseboard.com/

PLUGG 2009: SILENTALE
Dit maal een Franse starter: Silentale wil een centraal punt zijn waar al je online conversaties bijeen komen, of die nu gebeurden via de sociale netwerken, hun instant messaging diensten, of via sms. De site is momenteel nog niet open voor het grote publiek, dat zou pas voor april zijn. Volgens het businessplan zou er geen reclame vertoond worden op de diensten, maar zou de gebruiker een abonnement moeten nemen van 50 euro per jaar.
[Taal: Engels]
http://www.silentale.com/

PLUGG 2009: SNAGSTA
Een dienst die lijstjes opstelt aan de hand van de aanbevelingen van andere internauten. Zo zal je er de lijst vinden van de 10 beste restaurants in New York, of van de 20 beste songs van de Beatles. Je kan er zoeken binnen het netwerk van je eigen vrienden, of het uitgebreide netwerk van de dienst raadplegen en de lijsten bekijken van mensen met gelijkgestemde interessen. Ook hier weer een dienst die nog in besloten bèta is, je moet een uitnodiging krijgen.
[Taal: Engels]
http://www.snagsta.com/

PLUGG 2009: SOFATUTOR
Dit is de Youtube voor de scholier: deze site wil een platform worden voor het ruilen van video's om jongeren op te leiden, lessen te geven. Het businessmodel: de gebruikers moeten een abonnement van 10 euro betalen. Dit bedrag wordt dan verdeeld onder de makers van de video's, op basis van de populariteit van hun maaksels.
[Taal: Duits]
http://www.sofatutor.com/

PLUGG 2009: TAILGATE

Deze site mengt display met e-commerce. Wat immers als de banners rechtstreeks verkopen konden genereren zonder naar een site te moeten doorsluizen? Dat is wat dit Britse startend bedrijf aanbiedt als technologie. De rechtstreekse verkoop is mogelijk via banners, maar ook via widgets en videoplayers; de internauten moeten dus nooit meer hun surf onderbreken.
http://www.tailgatetechnologies.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: PLUSGEHEUGEN
Plus Magazine, het magazine voor de acieve Vijftig-Plusser, heeft zopas deze site uitgebracht waar je je geheugen kan trainen, kwestie van dat ook in goede conditie te houden.
[Taal: NL]
http://geheugen.plusmagazine.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: GRATIS RIJBEWIJS
Een mooi privé-initiatief: hier kan je je namelijk voorbereiden op je theoretisch rijexamen. Je vindt er pakketten voor het rijbewijs A, B, C, en G. De site bevat o.a. een cursus om uit te printen, en zelfs een heus examen, om te testen of je de leerstof wel onder de knie hebt.
[Taal: NL]
http://www.gratisrijbewijsonline.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: KURKDROOG

Deze site helpt je om een wijn te kiezen die bij jouw prijsklasse hoort en jouw favoriete smaak. Je vindt er ook nieuws over verschillende wijnen, en je ziet er welke wijn er in welke supermarkt te vinden is.
[Taal: NL]
http://www.kurkdroog.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: HET WONDER VAN DE DETAILOPNAME
Over deze foto heb je misschien al horen praten: het gaat om een panoramische foto van de eedaflegging van president Obama. Maar je kan op deze foto zo diep inzoomen, dat je alle details haarscherp ziet: elk van de aanwezigen is duidelijk herkenbaar. De foto werd dan ook genomen met een robotcamera van 1.474 megapixels. (Bron: Kris DM)
[Taal: //]
http://gigapan.org/viewGigapanFullscreen.php?auth=033ef14483ee899496648c2b4b06233c

VRIJDAG MULTIMEDIA: AUDITORIUM

Bij dit gratis online Flashgame moet je uitpuzzelen hoe je de lichtstralen kan opvangen en omvormen tot krachtbalken. Het spel is grafisch erg mooi, bevat knappe muziek, en is ingenieus bedacht. Erg verslavend!
[Taal: Engels]
http://www.playauditorium.com/

VRIJDAG MULTIMEDIA: KHAISMAN STUDIO
Deze artiest maakt van plakband een kunst: een afbeelding van laag op laag tape wordt aangebracht op een helder plexiglas en dan voor een verlichtingsbron geplaatst zodat de afbeelding schaduw en diepte krijgt. Het is heel apart, echt.
[Taal: Engels]
http://www.khaismanstudio.com


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Man onthoofdt chattende vrouw
ROME - Een jaloerse Italiaan heeft zijn echtgenote onthoofd omdat zij te veel chatte op het internet. Hij...
http://www.ad.nl/multi-media/3123882/Man_onthoofdt_chattende_vrouw.html
- Minicamera met maxiresultaat
Hij oogt als een telefoon, maar de Creative Vado HD is toch echt een volwaardige (mini)videocamera met indrukwekkende specificaties.
http://www.ad.nl/video/3122878/Minicamera_met_maxiresultaat.html
- De Conficker-worm houdt zich koest
Het Conficker-virus heeft zich in miljoenen pc's wereldwijd genesteld. Wat de 'worm' precies doet, is niet duidelijk. Maar 1 april is niet de dag...
http://www.ad.nl/externallink.jsp?articleId=3119825

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Backups maken van diverse programma's
MailBrowserBackup is gratis software waarmee je een backup kunt maken van de meest gebruikte browsers, van enkele mailprogramma's, van eMule en van FileZilla.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25898
- Korte url's worden korter
TinyURL kan zijn positie als meest gebruikte URL shorting service wel eens gaan verliezen. De reden? Concurrenten bieden nog kortere namen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25895
- Het weer in 20.000 steden
De weersvoorspeller van Bushnell is een echte gadget voor fanatieke volgers van het weer. Het brengt de weersverwachtingen van 20.000 steden naar je huiskamer.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25894

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Neff wil visuele harmonie in de keuken
Neff wil harmonie en functionaliteit scheppen in de keuken. Daarom biedt deze fabrikant de twee samen door zich te houden aan één enkel nieuw en harmonieus ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3851
- Fiks je ontbijt met food prep toestellen van Kenwood
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4106
- Blu-ray toppers voor maart 2009
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4099


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Media Markt test webshop in Nederland
Elektronicaketens Media Markt en Saturn beginnen eind dit jaar weer met webshops. Nederland en Oostenrijk zijn de eerste landen waar de Metro-dochters actief worden met de online verkoop van elektronica.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19747&style=99896
- Tien jaar na zijn bedrijf Mediadis, Belgische nummer 1 in online verkoop van DVDís, CDís en games, te hebben opgestart heeft Jean-NoŽl Chamart besloten om zich toe te leggen op een nieuw project: Venyo.org.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19746&style=99896
- KMOís spelen kaart van elektronische identiteit
Meer dan 25.000 Belgische zelfstandigen en KMOís zullen gratis een kaartlezer kunnen gebruiken om hun driemaandelijkse aangifte te doen bij de administratie van de belasting op de BTW.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19743&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- NeXTeL en Avaya: 'Integraal' akkoord
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/nextel-en-avaya--integraal-akkoord.cfm
- Windows Mobile 6.5: Microsoft voert het tempo op
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/windows-mobile-6-5-microsoft-voert-het-tempo-op.cfm
- Mobile World Congress 2009 Ė Nog altijd hard, maar toch een beetje soft
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/multimedia/mobile-world-congress-2009--nog-altijd-hard-maar-toch-een-beetje-soft.cfm

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Flanders Today in het nieuw
Uitgeverij Corelio vroeg aan websiteontwikkelaar Uniway om de website van "Flanders Today" een opfrisbeurt te geven. Flanders Today is een initiatief van de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5368
- Muziek op het mobieltje
Er komen steeds meer draagbare telefoons op de markt die ook dienst kunnen doen als draagbare muziekspeler. Bovendien wordt het aanbod aan muziekdiensten steeds diverser. Beide factoren beloven de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5362
- De Focus van Aurélie Pols: Vermijd stortvloed aan data, verwerk ze in uw strategie!
Data, data, en nog eens data... het krioelt van de data bij de Web Analytics en de bijhorende producten! Maar er bestaat een wereld van verschil tussen het toegang hebben tot deze tool en de...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5359

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Eerlijke scammer
http://computertaal.info/2009/04/02/eerlijke-scammer/
- RIM Launches BlackBerry App World
http://computertaal.info/2009/04/02/rim-launches-blackberry-app-world/
- Lexmark lanceert negen nieuwe monochrome multifunctionele laserprinters
http://computertaal.info/2009/04/02/lexmark-lanceert-negen-nieuwe-monochrome-multifunctionele-laserprinters/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- Telecomsector wil minder toezicht in ruil voor investeringen
19:55 - Telecombedrijven zijn bereid 550 miljard dollar te investeren in mobiele breedbandnetwerken in ruil voor minder stringente regulering en een 'redelijke' prijs voor nieuwe frequenties. Het voorstel zou helpen de economie vlot te trekken. »
http://tweakers.net/nieuws/59397/telecomsector-wil-minder-toezicht-in-ruil-voor-investeringen.html
- Firefox 4.0 'Namoroka' moet begin 2010 uitkomen
18:38 - Mozilla heeft zijn plannen voor Firefox 4 in een draft-document geschetst. De browser krijgt codenaam Namoroka mee en zou betere prestaties, taakgericht tabbeheer en verbeterde ondersteuning voor webapps moeten bieden. »
http://tweakers.net/nieuws/59394/firefox-40-namoroka-moet-begin-2010-uitkomen.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 6
Nu kan je zelf wel gaan twitteren, maar het wordt pas leuk als je de tweets van je vrienden en interessante mensen gaat volgen. Log dus in je account in, en probeer te kijken wie van jouw vrienden ook een account heeft bij Twitter.
Daarvoor ga je op de startpagina van Twitter naar "Find People" rechts bovenaan. Dit geeft je bij het tabblaadje "Find on Twitter" een invulvakje waarin je zowel de voornaam, achternaam van je vriend kan invullen, als de usernaam die jouw vriend gewoonlijk gebruikt.
Je kan ook gebruik maken van andere opties: via het tabblaadje "Find on other networks" kan je zoeken naar vrienden bij Gmail, Yahoo, AOL, Hotmail, MSN. Vervolgens geef je je naam en paswoord in bij die dienst, en Twitter logt in bij je account daar. Dan wordt je adresboekje bij die dienst geladen, en krijg je een lijst van de personen die je bij bijvoorbeeld Gmail kent en die nog niet bij Twitter aangesloten zijn. Die kan je dan uitnodigen in Twitter.
http://twitter.com/invitations/find_on_twitter

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 7
Nu je een vriend gevonden heb, kan je zijn pagina bij Twitter bezoeken. Daar heb je de optie om hem/haar te gaan volgen. Je ziet daar gegevens zoals hoeveel volgelingen die persoon heeft, hoeveel personen hij/zij zelf volgt, hoeveel bodoschappen hij geplaatst heeft, maar ook wie zijn volgelingen zijn. Je kan je cursor bewegen op de miniatuur afbeeldingen die onder "Following" staan, en dan zie je de naam verschijnen van de personen die hem/haar volgen. Wie weet kom je er nog een andere kennis tegen. Door op de miniatuurafbeelding te klikken word je naar het profiel van die persoon gevoerd. Ook daar kan je weer kiezen om deze persoon te gaan volgen. Is het echter een persoon die zijn pagina op privé gezet heeft, dan moet je eerst toestemming vragen om hem/haar te mogen volgen.
http://www.twitter.com

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN 8
Nog even wat meer te weten komen over je twitterende vrienden. Bezoek je de pagina van een vriend, dan krijg je bovenaan de persoonlijke gegevens van die persoon, voor zover hij/ zij die vrijgegeve heeft. Daaronder het aantal personen die hij volgt, het aantal personen door wij hij zelf gevolgd wordt, en het aantal boodschappen ("updates") dat hij al gepost heeft.
Op het tabblaadje "updates" lees je de laatste tweets van deze persoon. Onderaan is er een button "more" om nog meer boodschappen te lezen.
Bij "Favorites" komen de tweets terecht die jij de moeite waard vindt om te bewaren en die jij dan een ster gegeven hebt. Op het tabblaadje "Actions" heb je slechts één optie: die bepaalde persoon blokkeren. Je zal dan geen enkele boodschap meer van deze persoon lezen. EN tot slot het tabblaadje Following, met de miniatuur afbeeldingen van alle personen door wie deze persoon gevolgd wordt. Als uitsmijter ook nog een RSS-button, waarmee je alle tweets van deze persoon in je feedreader kan volgen.
Tot zover de verkenning van de interface. Morgen: enkele speciale commando's in Twitter.
http://www.twitter.com

TWITTER: HOE BEGIN JE ERAAN? 9
Nu je een beetje gewend bent aan de werkomgeving van Twitter, gaan we even speciale commando's bekijken.
- d usernaam boodschap: dit commando gebruik je om een Directe boodschap te versturen naar deze gebruiker, op zijn mobiele telefoon of IM account, tenminste als hij deze optie geactiveerd heeft. Voorbeeld: d janjansen net een goede site gezien
- @usernaam boodschap: dit commando gebruik je om aan te geven dat deze boodschap bedoeld is voor een bepaalde persoon, terwijl je die toch publiek post. Je kan dit bijvoorbeeld gebruiken om een antwoord te geven of een commentaar op wat die persoon gezegd heeft. Let wel: de @ tweets verschijnen niet in het lijstje met de tweets op jouw profiel, tenzij jij degene bent voor wie ze bestemd zijn. Zorg er ook voor dat de persoon voor wie de boodschap bestemd is jou volgt, want anders kan hij de boodschap niet ontvangen.
http://www.twitter.com

TIPS VOOR WEBWERKERS
Welk lettertype kun je het beste gebruiken?
Lettertypes zijn ontworpen voor bepaalde doeleinden. Er zijn lettertypes speciaal ontworpen voor papier en later ook voor beeldschermen. Lettertypes voor papier zijn bijvoorbeeld Courier, Georgia en Times. Deze lettertypes worden Serif-lettertypen genoemd. Een 'serif' is een deel van een letter dat aan de 'pootjes' uitsteekt.
De tegenhanger van het 'serif'-lettertype is het 'sans serif'-lettertype, letterlijk 'zonder serif'. Veelgebruikte sans serif-fonts zijn Helvetica, Arial en Verdana.
Voor beeldschermen worden meestal Sans Serif-lettertypen gebruikt, omdat die vaak beter leesbaar zijn dan serif-lettertypen, met name als ze in een kleiner korps (lettergrootte) worden getoond.
Ik ga het nu hebben over het gebruik van verschillende fonts. Waar je rekening mee moet houden is dat niet iedereen dezelfde fonts geïnstalleerd heeft op zijn of haar computer.

Hoe werkt dat precies?
Wanneer jij een bezoekje gaat brengen aan een website, dan gebeuren er achter de schermen verschillende dingen. Het type font dat gebruikt moet worden staat in de site gedefinieerd. Dit heeft de maker van de site bepaald. Vaak zie je dat dat geen probleem oplevert, maar wat nou als het gebruikte font niet op jouw computer staat?
Als de ontwerper/webmaster van de site het goed heeft gedaan, staan er meerdere lettertypen in de broncode. Als het eerste er nou niet aanwezig is bij de bezoeker neemt hij de tweede of de derde voorkeur. Mocht het font niet aanwezig zijn, wordt er automatisch een ander font getoond. Dit font is over het algemeen Times. Wanneer je de volgende fonts aanhoudt zul je normaal gesproken geen problemen hiermee ondervinden.

De 'monospace'-fonts die in deze lijst staan nemen voor elke letter precies evenveel ruimte in beslag. Bij de andere fonts neemt een m bijvoorbeeld meer ruimte in dan een i.
Bij Symbol, Webdings en Wingdings staat elke letter voor een speciaal teken. Die moet je dus niet kiezen voor gewone tekst. En de Comic Sans is zo ongeveer het meest misbruikte lettertype dat bestaat. Dit font is onder meer bedoeld voor geboortekaartjes en andere informele, luchtige zaken, vandaar ook Comic ('komisch' of 'stripverhaal'). Helaas ben ik het al in een heleboel ongepaste situaties tegengekomen, waaronder een rouwadvertentie in een krant...
Mocht je nou bezig zijn met je site en nog steeds twijfelen over welk font je gaat gebruiken, kun je altijd een kijkje nemen op de site http://typetester.maratz.com/
Dit is een geweldige site waar je verschillende fonts kunt uitproberen met achtergrondkleur en stijl. Zo kun je een indruk opdoen hoe je site eruit komt te zien qua tekst en achtergrond.
Joris Dullemond, Alphamegahosting
Tekst overgenomen uit Web Succes Magazine
© 2009 Alphamega
http://www.websuccesmagazine.com

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...FIREFOX EXTENSIE VOOR JE VEILIGHEID: SECURELOGIN
Freeware
Deze tool voorkomt dat je paswoord gestolen zou kunnen worden door keyloggers: het paswoord wordt niet door toetsaanslagen ingevuld, maar in één klik. SecureLogin is gebaseerd op de wonderstok van de Opera browser, en kan dus ook automatisch zorgen voor het invullen van formulieren.
https://addons.mozilla.org/fr/firefox/addon/4429

FIREFOX EXTENSIE VOOR JE VEILIGHEID: HOSTIP
Freeware
Met deze extensie kan je zien waar een website gebaseerd is. Handig wanneer je twijfels hebt over de origine van een website, of vreest dat je slachtoffer bent van een phishing aanval. Deze tool vertelt je wat de host is van de site, zijn IP adres, en waar hij gevestigd is, wanneer je met de muis over een link beweegt.
https://addons.mozilla.org/fr/firefox/addon/663

FIREFOX EXTENSIE VOOR JE PRIVACY: FOXYPROXY
Freeware
Deze plugin maakt het erg simpel om proxyservers te configureren, en zo anoniem te surfen, of sites te bezoeken die normalerwijze alleen voorbehouden zijn voor inwoners van de VS. Je kan per site een proxy bepalen, wat dus erg gemakkelijk is.
http://www.journaldunet.com/solutions/securite/selection/10-extensions-de-securite-populaires-pour-firefox-3/foxyproxy-le-proxy-facile.shtml

FIREFOX EXTENSIE VOOR JE VEILIGHEID: SQL INJECT ME
Freeware
Een extensie voor de webmaster: hiermee kan hij testen of zijn website kwetsbaar is voor aanvallen van het type SQL injectie, waarmee de aanvaller toegang kan verwerven tot een database met gegevens. De maker van deze extensie heeft ook tools om te testen op XSS (cross site scripting) en Access.
https://addons.mozilla.org/fr/firefox/addon/7597

FIREFOX EXTENSIE VOOR JE VEILIGHEID: GMAIL S/MIME
Freeware
Met deze extensie kan je, wanneer je een Gmail mail account hebt, mails ontvangen en verzenden die via het codeerprotocol S/MIME versleuteld zijn.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/592

FIREFOX EXTENSIE VOOR JE VEILIGHEID: JIWIRE TOOLBAR
Freeware
Dit is eerder een toolbalk dan een extensie: deze tool nestelt zich in je browser en geeft je info over je verbinding. Handig voor wie regelmatig inlogt vanop gratis hotspots, want je kan er ook je verbinding mee versleutelen.
http://www.jiwire.com/jiwire-downloads.htm

FIREFOX EXTENSIE VOOR JE VEILIGHEID: SITE CONTINUITY MANAGEMENT
Freeware
SCM is een addon die ervoor zorgt dat je verwittigd wordt bij een poging tot pharming. En pharming of DNS poisoning is een aanval waarbij een beveiligingslek in de servers van de domeinnamen misbruikt wordt om het internetverkeer van een bepaalde site af te leiden naar een andere, die dan natuurlijk tot de booswicht behoort.
SCM zal gegevens registreren over de domeinen die je bezoekt, en bij elk volgend bezoek opnieuw controleren of er ondertussen iets veranderd is. Is dat het geval, dan word je verwittigd.
http://www.priv8.co.uk/addons/SCM

FIREFOX EXTENSIE VOOR JE VEILIGHED: PASSWORD EXPORTER
freeware
Met deze extensie kan je alle paswoorden die op je computer bewaard staan exporteren via een XML of CSV bestand en dan importeren in een andere browser of computer.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/2848

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: THE SIMS 2 UNIVERSITY
Mac OS 10.3/4 - 29,47 MB - freeware
Jouw Sims zijn nu jonge volwassenen die het huis uit zijn, en op de unief zitten. En daar kan je hen nu begeleiden in dit game. Ze feesten met vrienden, worden lid van studentenclubs, en halen grappen uit. Beleef je tweede jeugd!
http://download.cnet.com/The-Sims-2-University/3000-18531_4-10771991.html

VRIJDAG ALTERNATIEVE OS: VOXOX
Mac OS X 10.5 - 14,46 MB - freeware
Een chatprogramma dat het beste van Digsby en Skype laat versmelten: hier heb je een superkrachtige VoIP en messaging tool. Het programma ondersteunt ook sociale netwerken, en integratie van webmail.
http://ct.download.com/clicks?t=72450971-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=DOWNLOAD&s=5

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....In onze vorige editie werd in een artikel vermeld dat jonge moeders zich tegenwoordig tot het internet wenden om raad te vragen over hun pasgeboren baby: het internet als virtuele waslijn. Medewerkster Marijke, die zelf de trotse moeder is van twee dotten van kinderen, reageert hierop:
Hoi Hilde,

Ik las je artikeltje over de virtuele waskoord waar jonge moeders blijkbaar tot 4 uur per dag aan spenderen. Zelf jonge moeder zijnde, wil ik daar mijn ervaringen wel eens over kwijt.

Ik ging inderdaad ook veel online, zowel tijdens de zwangerschap als de eerste paar maanden met mijn eerste baby. Met de tweede baby eigenlijk amper nog.

Maar tot 4 uur per dag lijkt mij wat overdreven. Ik ging zeker niet iedere dag surfen en dan toch niet zolang meestal. Wat deed ik dan wel? Zeker tijdens de zwangerschap las ik veel op fora en ik durfde af en toe zelf een berichtje posten ook. Op veel van die fora kan je ook zo'n tijdslijn instellen en dan zie je hoeveel dagen/weken/maanden nog en hoe groot je kindje dan normaal al is en dergelijke en meestal nog in een toffe layout/kleur, heel leuk dus. Daarnaast is het heel leuk om ervaringen uit te wisselen met mensen in dezelfde situatie, en ook kan je daar veel info vinden en gaat het eens wat minder of maak je je zorgen om het een of het ander, dan krijg je wel steun op zo'n forum.

Als het je eerste kindje is, weet je ook nog niet goed wat je allemaal moet hebben, wat er allemaal bestaat aan produkten en dan is het internet ook gemakkelijker dan al die winkels aflopen waar je wordt lastiggevallen door verkopers. Op het internet kan je op je gemak alles bekijken, eventueel bespreken op een forum met andere moeders of aanstaande moeders, en dan achteraf naar de winkel trekken of zelfs online bestellen.

En het opzoeken van of je kindje zich 'normaal' ontwikkelt en wat je moet doen bij allerlei kwaaltjes en ongemakken, dat heb ik ook gedaan. Natuurlijk ging ik bij een echte ziekte wel naar de kinderarts (dit doe ik trouwens nog steeds hoor), maar afgeprinte info van het internet meenemen vind ik zelf ook een beetje te ver gaan. Natuurlijk belet dat niet eens je terug thuis bent, dat je dan eens stoom gaat afblazen op een forum of gaat kijken hoe moeders met een kindje met dezelfde ziekte daarop reageren.

Op zich vind ik dit dus een positieve evolutie. Voor jonge moeders is het hoe langer hoe minder vanzelfsprekend om te weten hoe je voor een baby zorgt, want vroeger had je van die grote gezinnen waar er wel regelmatig eens een babietje was, moeders bleven thuis met de babies, tegenwoordig heb je misschien 2 kinderen, zelden meer en ze gaan vaak naar de crèche, waar kom je dan nog babies tegen? Aan de andere kant vind ik het wel gevaarlijk dat je zelf aan de hand van info op het internet probeert een diagnose te stellen of zelf medicatie gaat beginnen toedienen, maar gelukkig denk ik dat de meerderheid nog steeds de hulp inroept van een arts voor hun zieke kindjes.

En altijd je gezond verstand blijven gebruiken en zeker niet alles geloven wat je leest op het internet, maar dat geldt voor alles, natuurlijk. En ook goed in het achterhoofd houden dat ieder kind anders is, dat de meeste kinderen zonder al te grote problemen opgroeien, want sommige gruwelverhalen die je op het internet leest, zouden sommige (aanstaande) moeders wel eens de moed in de schoenen doen zinken. Zo denk ik dat je als zwangere vrouw zeker sommige verhalen over de geboorte beter niet leest, want men schrijft op zo'n forum gemakkellijk iets zonder na te denken hoe dit overkomt bij iemand die zelf nog zwanger is. Zo weigerde ik zelf zeker bij mijn eerste zwangerschap te kijken naar allerlei 'zwangerschapsprogramma's' op TV, want je weet dat een geboorte pijnlijk is, maar om dat nog eens zo haarscherp verfilmd te zien, dat was er voor mij toch ook wat te veel aan. En voor de verhalen op het internet geldt hetzelfde. De extremen komen ook daar aan bod, en dan maak je je gauw zorgen voor iets dat slechts zeer zelden voorkomt of zo.

Voila, dit is mijn gedacht daarover,

Groetjes,
Marijke
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
AFSLUITER VAN DE WEEK
Opvoeding is een mooi ding, maar men mag niet vergeten
dat niets dat de moeite waard is om weten aangeleerd kan worden.
- Oscar Wilde -