Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 26/2/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 588 van 21/2/2009

Gegroet lezer,

Wij zijn weer in ons favoriete seizoen beland: 's ochtends met de fiets naar het station, terwijl het nog donker is. En in de trein langzaam de zon zien opkomen, terwijl het landschap stilaan duidelijker wordt en je terug groen ziet, en koetjes, en schapen, en... Heerlijk, om de dag zo te kunnen beginnen. Heel wat leuker dan in de auto te moeten zitten aanschuiven in de file!

Deze week ging er heel wat aandacht naar sociale netwerksite Facebook, dat er voor de zoveelste keer in zijn carrière erin slaagde om zijn gebruikers tegen zich in het harnas te jagen, door de gebruiksvoorwaarden plots en eenzijdig te wijzigen, waardoor Facebook alles mocht doen met jouw content - althans: die indruk werd toch gewekt. Gelukkig reageerde de internetgemeenschap heel alert en assertief, zodat Facebook de klok terug moest draaien. Goed te weten dat de stem van de burger nog gehoord wordt!

En verder zal u ook heel veel nieuws aantreffen over nieuwe mobiele telefoons; het was deze week nu eenmaal het Mobile World Congress in Barcelona, en daar regende het mobieltjes. Het zal u daarbij opvallen dat de ecologie heel veel aandacht kreeg. Een positieve trend!
Wij wensen u veel lees- en doeplezier, en hopen u bij leven en welzijn volgende week weer aan te treffen.

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.INTERESSANTE PLEKJES VINDEN IN GOOGLE MAPS
Wanneer je op Google Maps naar een bepaalde stad zoekt of een bepaalde straat, dan zal Google daar ook interessante locaties die in de omgeving zitten bij vermelden. Zelfs uitleg over die locaties die in WIkipedia te vinden zijn, zal je weervinden. Om andere plaatsen te vinden die ook een vermelding hebben bij Wikipedia kan je dan op "More" klikken, en "Wikipedia" kiezen.
En zelfs wanneer Google geen datalaag vermeldt bij deze plaats, dan wil dit niet zeggen dat er geen bijkomende informatie over te vinden is. Je kan namelijk lagen opzoeken in de Directory of Lijst met google layers. Je vindt daar dan o.a. de laag met Webcams Worldwide (webcams uit de hele wereld), Virtual Tourism (virtuele toers, met YouTube filmpjes over die plaatsen), of Places of interest (interessante locaties).
Heb je een laag toegevoegd, dan komen die in "My Maps" te staan, waar je gepersonaliseerde landkaarten kan maken. Naast elke "mapplet" staat er dan een klein "x" symboo, om deze mapplet terug te verwijderen.
Een erg leuke mapplet is die van ItaliŽ, waar je meer dan 6.000 YOutube filmpjes vindt die door de Videomap community van geotags voorzien zijn.
http://maps.google.it/maps/mpl?moduleurl=http://www.videomap.it/mapplet.xml
http://maps.google.com/support/bin/answer.py?answer=68480#additional_content
http://googlesystem.blogspot.com/2009/02/find-interesting-places-in-google-maps.html

GOOGLE STRAFT... GOOGLE!
Als het goed is, dan zeggen wij het ook. Het lijkt erop dat Google de regel om te knoeien met page ranking streng afstraft, zelfs.... als het eigen Google medewerkers zijn. Wat wil het geval? Begin februari had Google een nieuwe tool toegevoegd aan zijn startpagina, de vermelding van "hot new keywords" onder het zoekvakje. Deze tool was enkel in AziŽ te zien: in Japan, Korea, China enz. Om deze tool te promoten, had Google Japan een online marketingbedrijf ingehuurd, dat gespecialiseerd is in het inhuren van bloggers, die dan artikels schrijven over bepaalde producten en diensten. Een dienst waar wij in het westen de wenkbrauwen over fronsen, maar die in Japan blijkbaar algemeen aanvaard wordt.
Het moederhuis van Google echter staat heel weigerachtig tegenover deze werkwijze, ook wanneer die toegepast wordt door de eigen medewerkers. Toen het de campagne ontdekte, werd Google Japan dan ook hard op de vingers getikt. En dat gebeurde dus op de enige manier die Google kent om zulke praktijken af te straffen: de pagerank van Google.co.jp werd teruggeschroefd van 9 naar 5, en zal naar verwachting daar een tijdje blijven hangen.
De moraal van het verhaal: enerzijds dat Google toch wel wat objectiviteit hanteert in haar bestraffing van ongeoorloofde praktijken. En anderzijds dat je, als je een bedrijf inhuurt om promo te maken voor je bedrijf, er best eentje in de arm neemt dat goed op de hoogte is van wat mag en niet mag...
http://www.multilingual-search.com/google-japans-pay-per-post-fiasco/11/02/2009
http://blogoscoped.com/archive/2009-02-12-n42.html
http://news.cnet.com/8301-1023_3-10162610-93.html

BOEKEN LEZEN OP HET MOBIELTJE
Verleden week hadden wij het over de Kindle, de e-book reader van online boek- en platenzaak Amazon met het speciale bedrijfsmodel. De nieuwe versie hiervan die verleden week uitgebracht werd bevat de mogelijkheid om boeken te laten voorlezen. Dat gebeurt weliswaar door een robotstem, maar de Amerikaanse auteursvakbond is niet gelukkig met deze nieuwe tool. Zij vrezen namelijk dat de audioboeken hierdoor minder zullen verkopen, en voor audioboeken krijgen de auteurs een extra vergoeding, terwijl dat niet het geval is voor een boek in tekstvorm dat door de Kindle voorgelezen kan worden.
Wij laten uiteraard buiten beschouwing dat de audioboeken voorgelezen worden door geoefende stemmen, terwijl de tekstboeken door een robotstem gebracht wordt, wat het beluisteren niet echt bevordert...
Maar ons lijkt het dat de auteurs zich grotere zorgen moeten maken over een nieuwe tool die Google uitgebracht heeft. De boekendienst van Google, Google Books, werd namelijk ook beschikbaar gemaakt op mobiele telefoons (de iPhone en de Android). En in tegenstelling tot de gewone online versie van Google Books, die uit ingescande pagina's van de boeken bestaat, bestaan de mobiele boeken uit gewone tekst, en kan je dus boeken naar je mobiele telefoon downloaden om ze daar te lezen - tenminste als de boeken gratis te verkrijgen zijn, dus boeken van het publieke domein. Dat zijn natuurlijk geen nieuwe boeken, maar het lezen van deze klassiekers gaat uiteraard ten koste van het lezen van nieuwe boeken. Maar dat is eigenlijk haarklieverij.
In elk geval: de boeken op het mobieltje gaan een mooie toekomst tegemoet, denk je ook niet?
http://books.google.com/
http://finance.yahoo.com/news/Introducing-Amazon-Kindle-bw-14294209.html
http://www.pandia.com/sew/1256-ebooks-become-the-new-mp3s.html#more-1256

QITERA: NIEUWE ZOEKMACHINE
Qitera is een nieuwe zoekmachine, die het zoeken op een andere manier wil aanpakken: als een sociaal medium. Je kan om te beginnen je eigen zoekresultaten bewaren. Zowel als screenshot van bepaalde pagina's kan je opslaan, als de volledige inhoud van deze pagina's. Je moet geen tags toevoegen zoals bijvoorbeeld bij Digg of Delicious: de zoekmachine werkt immers op basis van semantische analyse. Dit heeft ook als voordeel dat Qitera steeds beter je persoonlijke voorkeuren kan aanvoelen, hoe meer zoekopdrachten je uitvoert bij de zoekmachine.
ER is ook een plugin voor FIrefox. Die zorgt er dan voor dat je eigen bookmarks geïntegreerd worden in de zoekopdrachten bij Google en Yahoo. Dat zorgt er dan voor dat de eerste drie zoekresultaten bij Google en Yahoo voortaan afkomstig zullen zijn van jouw bookmarks.
Je kan bovendien bepaalde content delen met vrienden volgens het "Share & Care" principe, waarbij je exact bepaalt wat je deelt met wie, en je de anderen niet bestookt met overbodige informatie.
Wij hebben de zoekmachine nog maar kort kunnen uittesten, en zijn nog niet echt overtuigd van de meerwaarde ervan. Maar wellicht komt die pas na langer gebruik te voorschijn. IN elk geval zal de zoekmachine een lange weg voor de boeg hebben wil zij grote concurrent Google van de troon kunnen stoten...
http://www.qitera.com/

FACEBOOK WIJZIGT EENZIJDIG GEBRUIKSVOORWAARDEN
Wij hebben al eerder gewaarschuwd tegen het gevaar dat je loopt wanneer je privé-gegevens op het internet blootgeeft in sociale netwerksites zoals Facebook. Maar wij kunnen die waarschuwing niet genoeg herhalen - vooral als je leest wat Facebook nu weer uitgehaald heeft.
De populaire sociale netwerksite heeft eenzijdig de Terms of Service (TOS) gewijzigd, een wijziging die er kort samengevat op neerkomt dat Facebook eigenaar wordt van alle content die je daar plaatst, zelfs wanneer je je account stopzet. Voorheen mocht Facebook zich al eigenaar noemen van alle foto's, teksten die jij daar plaatste (iets waar helaas te weinig internauten bij stilstaan), en ermee mocht doen wat het goedvond. Nu echter blijft die verregaande macht van Facebook over jouw gegevens bestaan, zelfs wanneer jij je account beŽindigt, en alle foto's en teksten van de Facebook servers verwijdert.
Volgens sommigen is deze wijziging niet echt zo uitzonderlijk te noemen - zij zou Facebook enkel moeten indekken tegen het feit dat andere websites content die op Facebook stond, ook zouden overnemen, en dat Facebook dan verantwoordelijk gesteld zou worden voor content die niet eens meer op hun eigen servers staat. Maar anderen zeggen dan weer dat dit Facebook het recht geeft om jouw foto bijvoorbeeld voor reclame doeleinden te verkopen, zonder dat jij recht hebt op enige compensatie.
En hoe zit het met mensen die een account geopend hadden bij Facebook vooraleer deze TOS eenzijdig gewijzigd werd? En met internauten die hun content reeds vroeger weg haalden bij Facebook, vooraleer deze nieuwe TOS van kracht werd?
Vele vragen, waarover wellicht in de toekomst nog een hartig woordje gewisseld zal worden!
Lees ook de commentaren bij de onderstaande artikels.
http://mashable.com/2009/02/16/facebook-tos-privacy/
http://consumerist.com/5150175/facebooks-new-terms-of-service-we-can-do-anything-we-want-with-your-content-forever

XOOPIT: FACEBOOK GEGEVENS IN JE GMAIL
In het vorige artikel trokken wij misschien wat hard van leer tegen Facebook. Facebook mag dan al wat losjes omspringen met je privacy, maar voor miljoenen internauten is het nu eenmaal een plek waar zij dagelijks vertoeven, waar zij het contact met onderhouden met hun vrienden, nieuwtjes uitwisselen, en nieuwe vrienden maken.
De Firefox extensie Xoopit zal voor deze mensen wellicht heel interessant zijn, omdat het de barrière tussen e-mail en het sociale netwerk slijt. Het zal namelijk de informatie over een bepaalde correspondent (foto's, nieuwtjes, enz.) vermelden naast de conversaties die je met deze correspondent voert (de mails dus) in je Gmail account.
Hiertoe voegt Xoopit enkele bijkomende paneeltjes toe aan je Gmail, zoals een media aggregatie toolbar vlak boven het Web clips paneeltje, en een zijpaneel dat eigenlijk een beetje overbodig is. Bovendien is er nu ook een extra paneeltje in Gmail waardoor je je Facebook status vanuit Gmail kan invullen.
Eigenlijk is dit wel een handige tool. Ontvang je een mail van iemand die je nog niet kent? Als die persoon een profiel heeft op Facebook, dan zal Xoopit de informatie weergeven die het over deze persoon vindt in Facebook. Alleen: hier bestaat wel een gevaar voor misleiding. Het is niet gezegd dat de Dalai Lama van Facebook de échte Dalai Lama is - er zijn duizenden gevallen bekend van internauten die de naam van een ander aangenomen hadden op Facebook. Dus is enige terughoudendheid bij Xoopit wel op zijn plaats.
Maar over het algemeen lijkt dit ons toch een mooie tool, en zou het misschien niet slecht zijn indien Xoopit ook de info uit andere sociale netwerksites zoals LinkedIn vermelden...
http://arstechnica.com/web/news/2009/02/hands-on-xoopit-pokes-gmail-adds-it-to-facebook.ars
https://www.xoopit.com/

EC WIL UNIVERSELE LADER, INDUSTRIE ZEGT NEEN
Wij hadden het er al eerder over dat het tijd wordt dat er een universele lader komt die gebruikt zou kunnen worden voor àlle mobiele toestellen. Nu moet je immers bij elk nieuw toestel een nieuwe lader kopen, wat geld kost, en ook slecht is voor het milieu.
De EU, bij monde van Europees Commissaris voor de Industrie Gunther Verheugen vindt dat ook. Maar de industrie wil dat niet. Tony Graziano, de voorzitter van EICTA (Europezan Information & Communications Technology Industry Association) heeft in een interview met het Duitse blad Welle gezetd dat de eis van Verheugen voor zo'n universele lader wettelijk en technisch onmogelijk is, omwille van de verschillen in voltage en batterije vereisten binnen de EU.
Waarop Verheugen repliceerde dat hij het liever ziet dat de industrie zo'n universele lader vrijwillig ontwikkelt, maar als dat niet gebeurt, dan waarschuwt Verheugen dat de EU de wettelijke en politieke middelen hebben om deze ontwikkeling af te dwingen.
Kortom: een welles nietes spelletje, dat je ook in de commentaren op het web weerspiegeld ziet; zo weet The Guardian te melden dat er wel degelijk een universele lader komt (1); Apple Insider weet dan weer te melden dat Apple alvast niet zal meedoen aan dit initiatief (2); terwijl Telecompaper het nog altijd houdt op de weigering van de industrie (3)
http://www.guardian.co.uk/business/2009/feb/17/universal-mobile-phone-charger
http://www.appleinsider.com/articles/09/02/17/apple_absent_from_universal_phone_charger_push.html
http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=658155

JOUW AVATAR ALS VERKENNER VOOR DE EERSTE ONTMOETING
Wil je op zoek gaan naar een nieuwe relatie via een online datingdienst, maar ben je bang voor die eerste ontmoeting in het echte leven? Dan bestaat er nu een alternatief: zend een avatar die jouw gelijkenis draagt naar die eerste ontmoeting.
De dienst bestaat (voorlopig) enkel in de VS, en wordt aangeboden door OmniDate. Daar zal je een fotorealistische avatar kunnen aanmaken, je moet daar enkel een foto van jezelf voor insturen. Die avatar met jouw gezicht kan je daarna aankleden op de manier waarop jij je zou kleden. En dan kan jouw avatar in een virtuele wereld, best te vergelijken met een 3D wereld zoals Second Life, naar een afspraakje vertrekken - in een restaurant, een bar, een filmzaal.
Met deze avatars wil OmniDate de kloof overbruggen die momenteel nog bestaat tussen het simpele online profiel, en de eerste ontmoeting in het echte leven. Die kloof is immers heel groot, en voor sommigen té groot. Door deze virtuele ontmoetingen zou je al meer te weten moeten komen over jouw afspraakje.
Uiteraard blijft het natuurlijk mogelijk om te "liegen". Hij kan een foto inzenden van zichzelf toen hij 10 jaar jonger was, nog geen buikje had, en een weelderige haardos. En zij kan een foto inzenden die heel wat kilootjes verdoezelt, en ook die dubbele kin niet bevat. Maar dat terzijde gelaten, is deze benadering met avatars toch wel best acceptabel voor mensen die angst hebben voor die eerste ontmoeting - en zeker en vast minder indringend dan een gesprek via de webcam.
Hopelijk wordt dit idee gauw overgenomen door onze Belgische datingsites!
http://www.pcworld.com/article/159576/article.html?tk=nl_dnxnws

MOBIELE WEB 2009 = DESKTOP WEB 1998
Onder deze opmerkelijke titel doet Jakob Nielsen, die je een beetje als de waakhond, de Test-Aankoop van het internet beschouwen mag, een oproep om speciale websites te maken voor mobiele toestellen.
Wie zich de ontwikkeling van het mobiele internet herinneren kan, weet dat er eerst het "WAP" was, speciale vormen van websites om op het mobieltje te bekijken. Daarna kwamen de smartphones, met de iPhone op kop, en werd algemeen verkondigd dat het "gewone" internet ook op het mobieltje zou draaien. Gedaan met speciale versies van websites voor de mobiele toestellen - "one size fits all" zou voortaan ook voor de mobiele toestellen gelden.
Maar dat is helemaal niet waar, aldus Jakob Nielsen. Al wie een mobiel toestel heeft, en dat via het 3G netwerk gebruikt, zal moeten beamen dat de gewone websites via 3G abominabel traag laden. Nielsen somt de ergernissen op die de internaut ervaart wanneer hij een "gewone" website op zijn mobieltje opvraagt:
- de tijd om een pagina te laden is veel te lang; gevolg: gebruikers surfen niet verder dan die eerste pagina en geven het gemakkelijk op
- taken uitvoeren op een website (formulieren invullen bijvoorbeeld) zijn vaak onmogelijk
- scrollen is niet simpel; het is te zeggen: omdat de pagina te groot is voor je scherm, moet je op je scherm zoveel van links naar rechts en van boven naar beneden bewegen, dat je niet meer weet waar je bent.
- pagina's zijn te zwaar; met onze huidige breedband zijn wij ons daar niet meer van bewust, maar op zo'n mobieltje wordt die werkelijkheid pijnlijk ervaren.
- Old-media design. Net zoals in de negentiger jaren vele sites waren die print magazines nabootsten, en daarmee voorbij gingen aan de interactie, zijn de websites nu ontworpen als sites voor desktops, waarbij voorbijgegaan wordt aan de speciale vereisten die interactie vanop het mobieltje stelt, en laat men (zware) lay-out nog altijd primeren op simpel, snel ladende design.
Een aparte site voor gebruik op mobiele toestellen is dan ook aan te raden. En om die site dan te onderscheiden van de gewone site, kan men die mobiele site dan naar onze mening best onderbrengen onder het .mobi domein.
Maar lees zelf dit erg interessante artikel van Nielsen, dat alle webmasters ter harte zouden moeten nemen!
http://www.useit.com/alertbox/mobile-usability.html

ZOEKOPDRACHTEN BIJ GOOGLE: EEN WARE ZEITGEIST
De term die Google gekozen heeft voor haar tool die de meest gezochte woorden weergeeft, Zeitgeist, is echt goed gekozen, want deze zoekwoorden geven echt de tijdgeest weer. Dat blijkt overduidelijk uit het verslag dat Google zopas bekend maakte over het online zoekgedrag van de Belgen.
Omdat Google nu al meer dan een jaar specifiek voor BelgiŽ bijhoudt via Insights for Search hoeveel zoekopdrachten er uitgevoerd worden naar een bepaald trefwoord, en dit cijfer vergelijkt met het totaal aantal zoekopdrachten, kan er nu een vergelijking gemaakt worden tussen december 2007 en december 2008.
Om te beginnen: voor wie het nog niet wist - het is crisis! Zoekopdrachten naar het woord 'crisis' stegen met 132% in het Nederlandstalige gedeelte van ons land. En die crisis berokkent ons stress, want daarnaar werd 19% meer gezocht dan in 2007. Online kopen doen we nog wel, maar dan gaan we op zoek naar solden. Dat woord steeg met 14%, terwijl 'shopping' met 7% daalde. En om rond te komen hebben we blijkbaar leningen nodig, want dat woord steeg met 58%. Al dat gepieker gaat ten koste van onze ontspanning, want er werd 27% minder gezocht naar muziek, en 19% minder naar MP3.
Zijn er eigenlijk veel verschillen tussen de zoekopdrachten tussen Nederlandstalig en Franstalig BelgiŽ? Blijkbaar wel. De Vlamingen blijken meer geïnteresseerd in de politiek dan de Franstalige Belgen: zij zochten 57% meer naar minister, tegen 7% meer bij de Franstaligen. Blijkbaar heeft de Belg, met de Franstaligen op kop, zijn buik vol van de politiek: er werd 16% minder gezocht naar 'regering' bij Franstaligen, terwijl de Vlamingen iets minder hun politieke degout lieten merken (-6%).
Wie zelf eens bepaalde termen wil opzoeken, moet eens naar onderstaand adres surfen. Daar kan je een bepaald trefwoord ingeven, een regio kiezen, en een periode (de laatste 12 maanden bijvoorbeeld). Dan zie je de evolutie over deze periode. Geef je bijvoorbeeld "Dendermonde" in, dan zie je dat dit trefwoord piekte in januari, naar aanleiding van de dramatische gebeurtenissen in de kinderkribbe aldaar. Fortis piekte dan weer in september/oktober.
Een ongelooflijk knappe tool, voer voor analisten!
http://www.google.com/insights/search/#

TWITTER WORDT STEEDS MEER TOEGEPAST IN BEDRIJVEN
Persoonlijk zijn wij nog altijd niet gewonnen voor Twitter. Maar het lijkt er stilaan toch op dat wij daarin fout zijn. Steeds meer bedrijven maken immers gebruik van Twitter - niet om te kwebbelen over wat de CEO voor ontbijt had, of om een nieuwe roddel te lanceren over de jongste secretaresse, maar voor gewone bedrijfsinformatie.
Twitter behoort, samen met Facebook en LinkedIn, tot de sociale netwerken waarvan kaderpersoneel zegt dat het daar dankbaar gebruik van maakt binnen het bedrijf: voor de klantendienst, voor de marketing van een product (of zichzelf), om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends, of om snel een antwoord te krijgen op een technische kwestie.
Volgens Network World, dat 583 mensen met een hogere functie ondervroeg, zou 84% daarvan bevestigen dat zij regelmatig sociale netwerksites bezoeken (tegenover 68% verleden jaar). LinkedIn is daarbij de populairste site (63%), gevolgd door Facebook (44%) en Twitter (14%). Bij PC World vind je enkele verhalen van zulke bedrijven en hoe zij deze sociale netwerken inpassen in hun omgang met klanten, zoals Comcast, dat Twitter gebruikt voor haar klantendienst.(1)
Dit is echter geen trend die exclusief geldt voor de VS. In Nederland wordt er dapper getwitterd, en ook journalisten maken er veel gebruik van. Enerzijds om op de hoogte te blijven van nieuwtjes, maar anderzijds om verslag uit te brengen. Zo bracht de journalist Jaco de Boer onlangs live verslag uit van een zitting in de rechtbank, via Twitter, vanop zijn iPhone. En de hoofdredacteur van het magazine Spits wil dat in de toekomst alle journalisten over het nieuws zouden twitteren. Een verslag hierover kan je beluisteren op de tweede link. (2)
Zijn wij echt verkeerd om te denken dat al dat getwitter onze concentratie teveel zou storen, en ons zou afleiden van ons werk? Wie van onze lezers is een fervente twitteraard, en waarom? Laat het ons weten!
http://www.pcworld.com/article/159619/article.html?tk=nl_dnxnws
http://cgi.omroep.nl/cgi-bin/streams?/radio1/tros/radioonline/20090214-17.wma?start=19:10

FACEBOOK HAALT BAKZEIL

Eerder deze week hadden wij het over de verontwaardiging van vele internauten over de nieuwe gebruiksvoorwaarden voor sociale netwerksite Facebook; daarin stond, kort samengevat, dat Facebook alles kon doen met jouw content, foto's, enz., zelfs als jij je account bij Facebook zou afsluiten.
Vele internauten vonden dat Facebook hiermee te ver ging, en haalden uit protest meteen al hun content weg. Facebook-oprichter Mark Zuckerberg probeerde in een blog post de gemoederen nog te sussen, door erop te wijzen dat deze voorwaarden schering en inslag zijn bij de sociale netwerksites, en door de internauten te verzekeren dat Facebook nooit ofte nooit misbruik zou maken van deze bepaling, en bijvoorbeeld geen foto's die jij op jouw profiel gepost had zou gaan verkopen.
Het mocht echter niet baten: de gemoederen bedaarden niet. Zuckerberg zag zich verplicht deze nieuwe gebruiksvoorwaarden weer te annuleren, en de oude terug toe te passen.
Nu kan je zeggen: is dat allemaal geen storm in een glas water? Was dat stomme zinnetje die hele heisa wel waard? En dan moeten wij antwoorden: toch wel.
Om te beginnen zijn de gebruiksvoorwaarden van Facebook echt wel verregaand. Blogster Amanda French heeft de moeite genomen om de gebruiksvoorwaarden van Facebook te vergelijken met die van enkele andere sites, en daarbij valt op dat Facebook zich echt wel àlle rechten toeŽigent. En verder is het zo dat Facebook nog wel honderd keer mag beloven dat het nooit misbruik zal maken van jouw gegevens, maar wat als het bedrijf verkocht wordt? De nieuwe eigenaars zullen zich, zoals al vaker bij een overname van een bedrijf gebeurd is, niet gevonden voelen door deze belofte, en zij hebben, zoals zwart op wit in de gebruiksvoorwaarden staat, het recht op jouw gegevens....
Deze keer heeft Facebook bakzeil moeten halen, onder druk van de publieke opinie. Een mooie overwinning!
http://consumerist.com/5150175/facebooks-new-terms-of-service-we-can-do-anything-we-want-with-your-content-forever
http://amandafrench.net/2009/02/16/facebook-terms-of-service-compared/
http://www.techmeme.com/090218/p7#a090218p7

SITES MET BEOORDELINGEN VAN GEBRUIKERS: CHANTAGE 2.0?
In de VS is er een erg succesvolle site, Yelp, die volledig bestaat uit commentaren van gebruikers over restaurants en allerlei plaatselijke winkels. De bedoeling is dat de gebruiker zelf zijn wedervaren neerschrijft, en de zaak positieve of negatieve kritiek geeft.
Dat is in principe ideaal, want zo kom je, wanneer je naar een stad gaat waar je niet bekend bent, te weten bij welke zaken je met een gerust hart kan gaan eten, dingen aankopen, enz. Maar deze gang van zaken is helaas vatbaar voor misbruik. Dat is althans wat blogster Kathleen Richards in een artikel bij East Bay Express beweert. Zij tekende enkele verhalen op van restauranteigenaars die benaderd zouden zijn door mensen die beweren van Yelp te zijn, en die een "offer you can't refuse" hebben: "Je hebt deze maand driehonderd bezoekers gehad op je site. Je had meestal erg goede kritieken. Maar bovenaan staan er ook enkele negatieve. Daar zou ik iets aan kunnen doen." Met andere woorden: tegen betaling van een zekere som per maand zou de negatieve kritiek verdwijnen.
Dat lijkt op chantage, zeg je? Tja, dat zouden wij er ook van denken. Chantage 2.0, als het ware. Op het officiŽle blog van Yelp worden deze beschuldigingen echter weerlegd: de site zou zich niet met zulke praktijken bezig houden. De getuigen die aangehaald worden in het artikel van Richards zouden of anoniem zijn, zo heet het, of zich zelf al bezondigd hebben aan oneerbare praktijken.
Wat de waarheid is, laten wij in het midden. Maar het lijkt ons toch dat er bij het systeem van de beoordelingen door gebruikers, een van de grondslagen van Web 2.0, goede garanties ingebouwd moeten worden dat zulk bedrog niet mogelijk is. Stel je voor dat het misbruik van negatieve kritieken zou uitgroeien tot een nationale sport - dan kan je je situaties voorstellen waarbij een restaurant klanten over de vloer krijgt die zeggen: "geef mij gratis eten, of ik geef je een slechte kritiek"...
Het systeem van de beoordeling van leraars is al in hetzelfde bedje ziek: leerkrachten aarzelen tegenwoordig om streng op te treden tegen leeerlingen, omdat zij dan op zulke beoordelingssites "slechte punten" zouden krijgen - de omgekeerde wereld dus, want zij zijn het die normalerwijze de leerlingen punten geven.
Een beetje anarchie kan geen kwaad, zeg je? Tja, misschien wel - misschien moeten leerkrachten eens ondervinden wat het betekent slechte punten te krijgen. Maar anderzijds moet het spel eerlijk gespeeld worden, en moeten kritieken, positief of negatief, met de werkelijkheid stroken. Chantage 2.0 moet echt vermeden worden, zoniet stort het hele systeem van de "user reviews" in elkaar.
Lees de verhalen bij East Bay Express (1) en het blog van Yelp (2). Op de derde link vind je een voorbeeld van een Nederlandse site waarop leerkrachten beoordeeld worden. (3)
http://www.eastbayexpress.com/gyrobase/yelp_and_the_business_of_extortion_2_0/Content?oid=927491&page=1
http://officialblog.yelp.com/2009/02/kathleen-richards-east-bay-express.html
http://www.beoordeelmijnleraar.nl/bml.php

SOCIALE MEDIA EN NATUURRAMPEN
Het is al vaker gezegd: op momenten van rampen zijn het tegenwoordig de sociale media die de eerste verslagen brengen over het gebeuren, maar ook als eerste gebruikt worden om hulpverlening te coördineren.
Hierover bonden wij een interessant artikel bij CNet. Het begon met de aardbeving in de Indische Oceaan in 2004, die leidde tot de grote tsunami die een groot deel van IndonesiŽ en Sri Lanka trof. De eerste beelden van de ramp daar waren genomen met camera's op de mobiele telefoon. YouTube werd overspoeld met foto's en video's van de ramp. Maar meteen kwam ook de hulpverlening op gang, en ook die verliep via het net: het South-East Asia Earthquake and Tsunami blog probeerde mensen in contact te brengen met vermiste personen, en diende als coördinatiepunt voor hulpverlening. Uiteindelijk heeft deze ramp ook geleid tot het in gebruik nemen van een waarschuwingssysteem voor tsunami's.(1)
Daarna was er de orkaan Katrina, een van de meest verwoestende ooit in de VS. Twitter was er toen nog niet, maar er werd wel gebruik gemaakt van Craigslist, een online zoekertjes dienst. Op die site werd meteen een deel gewijd aan Katrina; mensen konden er melden wie vermist was, er op zoek gaan naar vermisten, en konden er hun verhalen kwijt. (2)
Ook bij de bosbranden in CaliforniŽ in 2007 was het internet een belangrijk communicatiemiddel; dat was eigenlijk de eerste keer dat Twitter een belangrijke rol speelde. Het NASA zette satellietbeelden van de branden online, en die werden dan toegevoegd aan Google Maps. Je kan die nog altijd oproepen als een speciale laag bij Google Earth. (3)
Sindsdien is het vooral Twitter dat als eerste nieuws weet te melden, nog voor radio en tv - ook bij de aardbeving in China, en de bosbranden in AustraliŽ.
Maar lees zelf dit interessante artikel bij CNet, en bekijk de historische beelden.
http://news.cnet.com/2300-1025_3-10000385-1.html?tag=mncol
http://news.cnet.com/2300-1025_3-10000385-2.html?tag=mncol
http://news.cnet.com/2300-1025_3-10000385-3.html?tag=mncol

IPHONE BINNENKORT GEWEERD IN CASINO'S?
Er is een nieuw progje voor de iPhone, dat de gokkers helpt om kaarten te tellen, en zo te winnen met blackjack in de casino's. Leuk voor de gokkers, maar minder leuk voor de casino's, die zo veel meer moeten gaan uitbetalen aan de gokkers, en zo hun hele businessplan in gevaar zien komen.
Komt daar nog bij dat het programma erg moeilijk op te sporen is, omdat het in "stealth modus" draait: het toestel kan gebruikt worden om kaarten te tellen, terwijl het lijkt alsof de iPhone uitgeschakeld is. Het is dan ook begrijpelijk dat, toen een casino in CaliforniŽ het bestaan van het progje ontdekte, er onmiddellijk alarm geslagen werd en het hoofdbureau (California Bureau of Gambling Control) verwittigd werd, dat op zijn beurt alle casino's in Las Vegas alarmeerde.
Het tellen van kaarten is iets dat ervaren gokkers gebruiken om hun spel te winnen. Kaarten tellen is niet illegaal, zolang je het maar in je hoofd doet. Maar wanneer je er een programma voor gebruikt in een casino is het illegaal. Bekend zijn de films waarin gokkers via een oortje instructies krijgen van medeplichtigen die zo'n programma gebruiken om de kansen te berekenen. En uiteraard is het gebruik van zo'n app op de iPhone ook illegaal.
Maar wat nu? Het progje is vrij te verkrijgen op de App Store van iTunes. Zullen de casino's in de toekomst alle iPhones gaan verbieden in de gokzalen? Moeten de gokkers in de toekomst naast hun jas en hoed ook hun iPhone afgeven aan de vestiaire? In AustraliŽ maken de medewerkers van de casino's in elk geval actief jacht op zulke programma's, zo weet het Australische magazine The Age te melden.
Misschien hét moment om snel nog even de app op je iPhone te trekken, en naar de casino's in Spa en aan de Belgische kust te trekken om er je slag te slaan, vooraleer men ook daar wakker wordt? Denk ook aan de tipgever - een percentje van de winst is altijd meegenomen ;)
http://www.pcworld.com/article/159668/article.html?tk=nl_dnxnws
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/casinos-ban-card-counting-iphone-app/2009/02/18/1234632868664.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


NIEUWS UIT BARCELONA: SAMSUNG GAAT GROEN
Het toestel mag dan al blauw zijn, maar toch is de nieuwe mobiele telefoon van Samsung heel groen. Ecologisch groen dan wel. Eerst en vooral bevat het toestel een zonnepaneel, zodat je het kan opladen met zonne-energie. Die zitten aan de achterkant van het toestel, de voorkant bestaat uit een aanraakscherm. En weet je, het geheel oogt, afgaande op de foto's bij CNet, heel elegant, niks geitewollensokken gedoe.
Er zijn nog andere redenen waarom dit blauwe toestel zo "groen" is. Het is immers gemaakt van gerecycleerde plastiek, en bevat een pedometer om je aan te moedigen om meer te stappen in plaats van de auto te gebruiken, en zelfs software die je vertelt hoeveel jij bijdraagt aan het redden van de planeet door dit toestel te gebruiken (alhoewel: helemaal géén mobieltje zou natuurlijk nog ecologischer zijn...)
Ons lijkt de mogelijkheid om via zonnepaneeltje op te laden trouwens iets dat op meer toestellen aanwezig zou moeten zijn. Niet eens omdat het ecologisch is, maar vooral omdat het zo praktisch is. Zelfs wanneer je geen lader in de buurt hebt, kan je nog altijd je mobieltje gebruiken (als de zon schijnt tenminste...)
http://news.cnet.com/8300-17938_105-1-1.html?tag=mncol

MICROSOFT ONTHULT WINDOWS MOBILE 6.5
In Barcelona heeft momenteel het GSMA Mobile World Congress plaats, en dat zal je geweten hebben: het regent berichten over nieuwe toestellen en toepassingen voor de mobiele telefoon. En gelukkig laat Microsoft eindelijk nog eens van zich horen op dit vlak, want het leek erop dat Microsoft zich de laatste tijd wat in het vergeethoekje had laten drummen.
De softwaregigant wil nu een inhaalbeweging maken. Een van de manieren waarop Microsoft dat wil doen, is door de verschillende toestellen waarop het Windows Mobiel 0S, waarvan versie 6.5 voorgesteld werd, allemaal onder de noemer "Windows Phones" te laten vallen. EEn slimme zet - nu is er immers een android mobieltje, er zijn blackberries, er is de iPhone, maar de verschillende mobieltjes die allemaal het Windows OS herbergen werden tot nu toe niet onder die gemeenschappelijke noemer vermeld. Wat nu dus zou moeten veranderen.
Windows Mobile 6.5 dus. Wat heeft dit voor nieuw te bieden? OM te beginnen "fat finger touching", dus aanraken met een gewone vinger, zelfs als die een beetje vettig is. Normalerwijze "pakt" zo'n vinger niet op een aanraakscherm, en is de gebruiker gedwongen een stylus te voorschijn te toveren. Verder heeft het "home" scherm een aparte vormgeving, waarbij de icoontjes verder uiteen staan, zodat het aanraken gemakkelijker is, en je de verschillende toepassingen kan verslepen.
Ook handig: je kan op een toestel met geblokkeerd klavier erg gemakkelijk zien welk telefoontje je gemist hebt en deze persoon meteen terugbellen, zonder het toestel te moeten deblokkeren.
De browser zal een ingebouwde Flash videospeler hebben, en ook de mogelijkheid om in en uit te zoomen. En dan is er ook nog MyPhone Sync, de tool om je gegevens te synchroniseren met je desktop of laptop, en om een back-up te maken van je gegevens. Daarvoor krijg je 200 MB grais opslagruimte. En tot slot is er Windows Marketplace for Mobile, waar mobiele toepassingen gekocht kunnen worden, zowel vanop de smartphone als via het internet.
Wie meer wil lezen over Windows Mobile 6.5 kan terecht bij Computerworld. Op de tweede link vind je een voorbeeld van het nieuwe "home" scherm.
http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&taxonomyName=Mobile+and+Wireless&articleId=9127954&taxonomyId=15&pageNumber=2
http://csweb.be/webimages/Microsoft/2008-2009/Windows%20phones/Lock_Screen_5.JPG

LG: ARENA SMARTPHONE EN UURWERKE-MOBIELTJE
We hadden het je beloofd dat er deze week heel wat nieuws zou volgen over mobiele toestellen - in Barcelona wordt nu eenmaal de World Mobile Congress gehouden, en daarop wedijveren alle bedrijven om hun laatste nieuwigheden op het mobiele vlak voor te stellen.
Zo bracht LG Electronics de aankondiging dat er een nieuwe gebruiksinterface komt, de 3D S-Class; die zal voor het eerst te bewonderen zijn in het nieuwe toestel ARENA (of LG-KM900), en bestaat eigenlijk uit een driedimensionale kubus met vier aanpasbare home-schermpjes, die rechtstreeks toegang bieden tot de programma's en de tools.
De ARENA zelf bevat een groot aanraakscherm van 3 inch (7,5 cm), en heeft een uitstekend geluid voor de multimedia door de Dolby Mobile. Aan boord is er ook een 5 megapixel camera voor kwaliteitsvolle foto's en filmpjes.
Tegelijk brengt LG ook een mobiel toestel uit dat James Bond waardig is: in de vorm van een uurwerk. Bij dit mobieltje hoort een Bluetooth headset, een touchscreen interface, en een ingebouwde camera voor video-oproepen. Recht uit de films weggelopen!
http://www.lg.be
http://www.pcworld.com/article/159603/article.html?tk=nl_dnxnws

HTC MAGIC: TWEEDE ANDROID TOESTEL VAN HTC
Binnenkort mag Europa zich verblijden over de komst van de HTC Magic, de tweede smartphone van de Taiwanese fabrikant met het Google OS android aan boord. Het toestel, dat uitgebracht wordt in samenwerking met T-Mobile, zal alvast in het VK, Spanje, Duitsland, Frankrijk en ItaliŽ uitgebracht worden.
Even wat technische bijzonderheden op een rijtje: een 3,2 inch aanraakscherm met een resolutie van 320 x 480; een 3.2 megapixel camera; draadloze technologieŽn: Wi-Fi, GPS, 3G, WCDMA, HSPA; navigatie: een track ball en buttons; in tegenstelling tot de eerste android telefoon van HTC, de Dream, bevat de Magic echter géén QWERTY klavier - en dat vinden wij jammer.
Bij Networkworld vind je een diashow met enkele afbeeldingen van het toestel.
http://www.networkworld.com/slideshows/2009/021709-vodafone-to-sell-second-htc.html?netht=rn_021709&nladname=021709#slide1
http://www.htc.com/www/product/magic/overview.html

GSM: KLEIN, GOEDKOOP, EN GROEN - MEER MOET DAT NIET ZIJN!
Wij hebben je nieuws over gsm's beloofd, en dat krijg je dus. Op de Mobiel World COngress beurs in Barcelona heeft de Chinese groep ZTE de eerste mobiele telefoon voorgesteld die niet alleen groen is (hij werkt met zonne-energie) maar ook de armeren ter wereld als doelpubliek heeft: het toestel zou, wanneer het in juni defintief uitgebracht worden, niet meer kosten dan 40 USdollar.
Het toestel zou vooreerst op de markt gebracht worden in Haiti, Samoa en Papoea Nieuw-Guinea. Daar leven meer dan 2 miljard mensen die geen of nauwelijks toegang hebben tot elektriciteit. Geen elektriciteit wil dus ook zeggen dat de gewone gsm's, die voortdurend herladen moeten worden via het stroomnet, daar geen schijn van kans maken. Een toestel op zonne-energie, zoals de Coral-200-Solar, daarentegen zou daar uitstekend van pas komen.
En om de Nederlandse lezers eventjes trots te maken: het toestel maakt gebruik van Nederlandse technologie om de stroom te halen vanuit één enkel mini zonnepaneel op de rug van het toestel, van amper 3 cm x 7 cm. Eén uur laden in vol zonlicht geeft voldoende stroom voor een gesprek van 15 minuten.
Meer over het toestel bij The Age.
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/new-solarpowered-mobile-phone-could-be-a-big-hit/2009/02/19/1234632946483.html
NETTIES DANKT DE SPONSORS VAN DE VERKIEZING "SITE VAN HET JAAR"
http://www.netties.be/archief_edities/20090120_Site2008.htm

ACTIONCAM VAN OREGON SCIENTIFIC

Sneeuw, regen of zonneschijn: leg alle actie vast met de ultieme al-terrein digitale camer. Waterbestendig en compact. (adviesprijs Ä 149)
(Zie ook de schitterende reportage van medewerker Filover over deze camera: http://netties.filover.be/actioncam/index.html
http://www.atc2k.com/

SAMSUNG L201 DIGITALE FOTOTOESTEL

De Samsung L201 is een ultraplatte Ďpoint-and-shootí-camera met 10,2 megapixels, 3x optische zoom en een intelligent 2,7 inch LCD-display. Dit display past zich automatisch aan de lichtval van buitenaf aan, zodat zelfs bij zeer fel zonlicht op het strand het display goed zichtbaar blijft. (adviesprijs Ä 169)
http://www.samsungcamera.co.uk/camera/l201.html

PANDA GLOBAL PROTECTION 2009

Panda Global Protection 2009 biedt integrale beveiliging en waarborgt de integriteit van de gegevens. De software beschermt tegen computervirussen, spyware, rootkits, hackers, online fraude, identiteitsdiefstal en alle overige bedreigingen. De anti-spam-engine houdt de inbox vrij van spam, terwijl de Parental Control-functie erop toeziet dat kinderen op veilige wijze gebruik van internet maken. Daarnaast kan men een back-up maken van belangrijke bestanden, zoals documenten, muziek en fotoís en deze opslaan op een cd/dvd of een locatie op internet om ze in geval van accidenteel verlies of beschadiging te herstellen.
http://www.pandasecurity.com/netherlands/homeusers/solutions/global-protection/

HOSTBASKET

Hostbasket is de specialist in hosting, infrastructuur outsourcing en Software as a Service in BelgiŽ. Hostbasket biedt een volledig gamma hostingoplossingen aan bedrijven en particulieren die aanwezig willen zijn op het internet en/of zaken willen doen door middel van het internet. De 'klassieke' hostingproducten als domeinnamen, webhosting en servers worden aangevuld met innovatieve oplossingen als Hosted Exchange, Online Backup, Hosted SharePoint, CRM, antivirus voor desktops en servers en zoveel meer. Hostbasket is een Telenet-bedrijf.
http://www.hostbasket.com

TRUVO

Truvo, voorheen Promedia, is de onbetwiste marktleider op het gebied van local search en advertising. Truvo is uw voorkeurspartner als het gaat om local intelligence van producten en diensten.
http://www.truvo.be/home/

RADIOVISIE

"Radiovisie, geen frequentie, wel een mening": RadioVisie is een uitgave van de Stichting RadioVisie (Breda, Nederland). Het basisconcept 'RadioVisie' werd bedacht door Jean-Luc Bostyn en Frans Schuurbiers (1973). De online versie werd gelanceerd door Filip Bomberna (1995). Alle rechten voorbehouden.
http://www.radiovisie.eu

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** in Duitsland kan je ook tv kijken op het mobieltje, dankzij Dailyme.tv: meer dan 600 kanalen!
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090217005

*** Naar het voorbeeld van spraakherkenning, leren computers nu ook emoties te herkennen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090217004

*** Nadat de naam van een van de brandstichters van de bosbranden in AustraliŽ bekend raakte, heeft MySpace zijn webpagina verwijderd op verzoek van de politie; ook bedreigingen tegen de man, geuit in Facebook, worden terug verwijderd.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBoSw0RjB3v0Jhb0RgGS0E7

*** Op het World Mobile Congress in Barcelona schitteren de android-mobieltjes door afwezigheid: er zijn amper nieuwe toestellen met het Google OS aan boord te bekennen.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090218004

*** Wielrenner Lance Armstrong smeekt de Twitter gemeenschap mee uit te kijken naar zijn unieke speciale racefiets die gestolen werd.
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBoXD0RjB3v0Jhb0RgSS0EY

*** Gaan we dan toch naar een "gesloten" mobiel internet, waarbij de gebruikers enkel kunnen surfen in het "ommuurde tuintje" dat de providers voor hen aanleggen? T-Mobile brengt immer een eigen widgets platform uit voor de iPhone en de eigen toestellen.
http://www.totaltele.com/View.aspx?ID=443353&t=2&en=1

*** Symantec start met bètatest van "Norton Online Family", een webgebaseerde dienst die kinderen moet beschermen tegen de gevaren op het web.
https://onlinefamily.norton.com

*** Google krijgt gelijk van rechter in zaak StreetView: privacy werd niet geschonden van koppel dat klacht ingediend had nadat Google een foto van hun huis gepubliceerd
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBoa60RjB3v0Jhb0Rgd10EC

*** Het nieuwe Europese voorstel voor elektronische facturatie en archivering, dat een besparing van 18 miljard euro kan opleveren, is gebaseerd op door PriceWaterhouse Coopers geformuleerde aanbevelingen.
http://www.pwc.com/

*** Betalen via het mobieltje (Mobile Money Transfer) komt weer een stapje nabij: Belgacom ICS, eServGlobal, RBS Groep (een van de grootste banken ter wereld) werden tot partners geselecteerd.
http://www.gsmworld.com/mmt


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetLAURA GIBSON - SPIRITED
Bij onze ontdekkingsreis van de gratis muziekdiensten, opgenoemd in het artikel "50 best websites", gingen we langs bij 3hive.com. Dat is een blog met een erg interessante keuze van muziek, dat ook links bevat naar songs die je kan downloaden.
Om te beginnen vonden wij daar Laura Gibson. Dat is een van onze favoriete artiesten. Zij heeft een erg speciale stem, en maakt heel goede songs, erg gevarieerd, onder het genre Folk/pop.
De songs kan je online beluisteren door ze aan te klikken, of downloaden door ze rechts aan te klikken.
http://www.hushrecordsmedia.com/LG/Spirited.mp3
http://www.bestonlinetools.org/5o-best-websites-to-download-free-mp3-songs/
http://www.3hive.com/2009/02/laura_gibson.php

THE VON BONDIES - PALE BRIDE
[rock] Dit maal iets ruiger, gewone rechttoe - rechtaan rock met stevige gitaren en drums. De band is uit Detroit, en had enkele jaren geleden een hit met "C'mon C'mon".
http://www.3hive.com/2009/02/the_von_bondies.php
http://www.shoutfactory.com/av/von_bondies/Von_Bondies-Pale_Bride.mp3

FAUNTS - IT HURTS ME ALL THE TIME
[electronica / rock] Een band uit Canada die een mengeling van rock en electronica brengt. De songs zijn knap opgebouwd en interessant. In het blog vind je songs terug uit verschillende albums.
http://www.3hive.com/2009/02/faunts.php

JASON HOLSTROM
[pop] Vrolijke complexloze pop, gebracht door een band die mooi gebruik maakt van de ukulele. "On the Waikkiki" is erg vrolijk, "The Thiese of Kailua" heeft een hoog Beach Boys gehalte. Knap!
http://www.3hive.com/2009/02/jason_holstrom.php

THE SUBMARINES - WAITING FOR A WAR
[pop] Deze band zal je wellicht kennen van hun song die gebruikt wordt in een commercial voor een bekend mobieltjesmerk... Helaas is er maar 1 song die gratis gedownload kan worden, en dat is deze "Waiting for a War".
http://www.youtube.com/watch?v=bYvt0boSRXQ&feature=channel_page
http://media.libsyn.com/media/threehive/Waiting_for_a_War_benders_cover.mp3
http://www.3hive.com/2009/02/the_submarines.php


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
We zijn geneigd de mensen te geloven die we niet kennen
omdat zij ons nog nooit bedrogen hebben.
- Samuel Johnson, Engels auteur -
De nieuwe oogst5 OBSCURE HTML-TAGS VOOR HET LICHT GEBRACHT.
Ken je de html-tags voor afkortingen, acroniemen, quotes, enz? En wist je dat je een kadertje kan trekken rond je invulvelden op een formulier? Dit artikel bespreekt 5 html tags waarvan wij eerlijk gezegd nog nooit gehoord hadden....
[Taal: Engels]
http://www.instantfundas.com/2009/02/5-obscure-html-tags-that-you-should.html

ENDLESS INTRESTINGNESS

Een knappe sites: zij bevat honderden thumbnails van mooie foto's op Flickr. Even aanklikken, om de foto van dichtbij te bezien. Je bent er uren zoet mee!
[Taal: -]
http://www.barcinski-jeanjean.com/entries/endlessintrestingness/

THE EDU TOOLBOX: 50 EXTENSIES VOOR FIREFOX
Wie in het onderwijs staat of zelf aan onderzoek doet, zal in dit artikel ongetwijfeld verschillende tools vinden die erg handig zijn. Het artikel bevat namelijk een verzameling extensies voor Firefox voor het organiseren van informatie, het online samenwerken, tools om citaten te verzamelen, enz.
[Taal: Engels]
http://bestcollegerankings.org/2009/50-must-have-firefox-extensions-for-e-learning-researching/

DEEPDYVE: HET DIEPE INTERNET DOORZOEKEN
De meeste zoekmachines doorzoeken het internet oppervlakkig, enkel de informatie aan het oppervlak te vinden is, in de html-pagina's te vinden is wordt als zoekresultaat gegeven. De informatie die in de databases zit waaruit de dynamische pagina's samengesteld worden, die wordt niet doorzocht. Maar Deepdyve belooft dit wel te doen.
http://www.deepdyve.com/why_deepdyve/research_engine

FREE PRINTABLES: ZET JE PRINTER AAN HET WERK

Op deze site vind je duizenden afdrukbare documenten en sjablonen - tijdschema's, fax cover bladen, kalenders, kolommen voor toernooien, zelfs wenskaarten. Je printer zal het druk krijgen!
[Taal: Engels]
http://www.freeprintable.net/

ROXER: EEN EIGEN WEBSITE IN EEN HANDOMDRAAI
Wil je een eigen pagina maken, maar heb je geen kaas gegeten van html en webdesign? Geen nood: bij Roxer kan je in een handomdraai een pagina maken. De dienst is gratis, zolang je pagina licht is (tot 100k) en je er wat reclame bij neemt. Voor pro gebruikers vallen die beperkingen weg - de prijs is dan $7 per maand. (TIp: Frank)
[Taal: Engels]
http://www.roxer.com/pricing

GRATIS LETTERTYPES

Op deze site vind je meer dan 6.500 lettertypes die je gratis mag downloaden. TIp: na downloaden moet je ze in de "Fonts" map zetten die je onder "Windows" vind op je harde schijf.
[Taal: Engels]
http://www.webpagepublicity.com/free-fonts.html

50 UITSTEKENDE HANDLEIDINGEN OM ICOONTJES TE ONTWERPEN
Een uitstekend artikel waarin degene die wat creatief aangelegd is uitstekende handleidingen vindt om icoontjes te ontwerpen. Icoontjes zijn enorm belangrijk in elke grafische user interface, en het feit dat er aandacht aan besteed wordt verraadt de zin voor detail van de webmaster of programma-ontwerper.
[Taal: Engels]
http://sixrevisions.com/graphics-design/50-excellent-icon-design-tutorials/

WEEBLY: JE EIGEN WEBSITE IN EEN HANDOMDRAAI
Nog een site waar je op een simpele manier een website kan aanmaken. Je kan kiezen uit layout-sjablonen waarvan je thumbnails ziet op het tabblaadje "design". Met klikken en slepen kan je elementen van de pagina wijzigen, en het toevoegen van pagina's verloopt ook erg snel. (Tip: Frank)
[Taal: Engels]
http://www.weebly.com/about.html

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ASSISTANTPLUS
Dit nieuwe platform wil de assistant worden van alle assistants. En assistants is eigenlijk een modernere naam voor secretaris/esse. Op de site staat heel wat informatie die de dagdagelijkse activiteiten van deze mensen vlotter moeten laten verlopen, zoals links naar bedrijven die van pas kunnen komen (vertalingen, reisbureau, bijscholingen...), de mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen met collega's, enz.
[Taal: NL]
http://www.assistantplus.be/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: ZOEK EEN WEBSHOP
Je wil online iets aankopen, maar uit welke webshops kan je eigenlijk kiezen? Deze site wil alle online winkels op één plek verzamelen per rubriek - een gouden gids als het ware voor de webshops. Goed bekeken!
[Taal: NL]
http://www.zoekeenwebshop.be/Default.aspx

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: REGIOJOBS
Op zoek naar een job - maar het liefst in je naaste omgeving? De Persgroep Publishing lanceert binnenkort een nieuwe site, regiojobs, waar je per regio op zoek kan naar een nieuwe baan. Gewoon de postcode invullen, aangeven in welke straal je zoeken wil, en je krijgt een map met daarin het aantal jobaanbiedingen in de omgeving, met de ondertussen bekende ballonnetjes van Google Maps. Je kan dan meteen zoeken naar openbaar vervoer, verbindingen, enz.
Op de site vind je voorlopig enkel een demo van de verschillende mogelijkheden die de site bieden zal. De site zou vanaf 17 maart live moeten gaan.
[Taal: NL]
http://www.regiojobs.be/

VRIJDAG MULTIMEDIA: SPH3RE.TV

Deze site is een heuse portaalsite voor animatiefilms. Je vindt er een prachtige collecite filmpjes, van film trailers, tot reclamefilmpjes en grappige filmpjes. Een site om uren te vertoeven!
[Taal: Engels]
http://sph3re.tv/download/astarta-s-dance

VRIJDAG MULTIMEDIA: SMEER JIJ BETER DAN EEN NERD?
Deze week ging Beauty & the Nerd opnieuw van start, waarbij mooie meisjes die haast alleen aandacht hebben voor hun eigen uiterlijk, gekoppeld worden aan jongens die enkel aandacht hebben voor hun computer. En dit jaar werd er voor de verrassing een koppeltje toegevoegd waarbij de situatie anders is - hij is de beauty, en zij de nerd!
Voor dit VTM-programma heeft het interactieve agentschap Endrone een game ontwikkeld, waarbij je zelf een beauty moet insmeren. Je mag echter niet aan haar kontje komen! (Bron: Computerworld.be)
[Taal: Engels]
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19515&language_code=NED

VRIJDAG MULTIMEDIA: ENGLISH RUSSIA
Een site die je eens een ander beeld geeft van Rusland, een meer Westers beeld met allerlei vormen van gekke kunst, incidenten op straat, een auto igemaakt van sneeuw en ijs... Om veel te bladeren! (Bron: Ryan Derks)
[Taal: Engels]
http://englishrussia.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- HTC zet Windows Mobile naar z`n hand
BARCELONA - Mobiele telefoons hebben zelden een opvolger. De Taiwanese telefoonproducent HTC heeft maandag in Barcelona op de mobieltjesbeurs MWC...
http://www.ad.nl/multi-media/3006792/HTC_zet_Windows_Mobile_naar_zn_hand.html
- Aanraakscherm breekt nu echt door
BARCELONA - Het aanraakscherm op de mobiele telefoon is definitief doorgebroken. Alle merken tonen op de mobieltjesbeurs in Barcelona modellen die je met je vinger op het scherm of met een pennetje kunt bedienen.
http://www.ad.nl/multi-media/3008169/Aanraakscherm_breekt_nu_echt_door.html
- Stel virusvragen op Twitter
ROTTERDAM - Veel mensen hebben vragen over computervirussen en wat er tegen te doen. PC Tools biedt nu op Twitter de mogelijkheid al die vragen te stellen.
http://www.ad.nl/multi-media/3014806/Stel_virusvragen_op_Twitter.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- MLDonkey, downloaden met een enorm bereik
Met MLDonkey gebruik je BitTorrent en alle belangrijke p2p bestand-uitwisselings-netwerken vanuit één programma.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25520
- Sony brengt internetinformatie naar de TV
Sony komt met Bravia televisies die via widgets en een sidebar informatie van internet kunnen tonen.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25515
- Zeer kleine smartphone
I-mate komt met een heel kleine smartphone, die toch over een vast qwerty-toetsenbord beschikt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25514


*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- Welkom in de mannelijke keuken van Porsche Design en Poggenpohl
Porsche Design en Poggenpohl stellen hun eerste gezamenlijk ontwikkelde keuken voor: Pí7340 wordt gekenmerkt door een innovatieve frame-constructie, een ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3848
- Gewassen lucht
Tegenwoordig bestaat ook een Ďluchtwasserí. Dit toestel combineert de functie van luchtreiniger en luchtbevochtiger. Hierdoor zorgt dit toestel het hele ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3886
- Dyson reageert op onderzoek onhygiŽnische handdrogers
In enkele Belgische kranten verscheen een artikel over handdrogers waarbij werd gezegd dat deze onhygiŽnisch zijn. In de artikels verwijst men onterecht naar de Airblade handdroger, zo zegt fabrikant Dyson.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=4008*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Blue Earth: De « groene » GSM van Samsung
De ontwikkelaars beloven ons dat de Blue Earth GSM van Samsung van kop tot teen ecologisch is. Van de lader tot alle gebruikte componenten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19533&style=99896
- Eén lader voor alles
Een twintigtal telecomspelers gaan hiervoor zorgen, lichtelijk onder druk van de Europese Commissie.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19532&style=99896
- Mobile World Congress 2009 Ė Nog altijd hard, maar toch een beetje soft
Zoals elk jaar was de wereldbeurs van de telecom enorm heet. En niet alleen figuurlijk. Duizenden bezoekers verzamelden onder een stralende zon.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19527&style=99896*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Nintendo DSi is er vanaf 3 april
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/games--fun/nintendo-dsi-is-er-vanaf-3-april.cfm
- Skype, Nokia en Android
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/skype-nokia-en-android.cfm
- Transparante GSM
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/transparante-gsm.cfm
-

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- CityPlug lanceert een overlevingsgids voor Valentijn
CityPlug.be, de eerste citygids op het Belgische internet, lanceert een gids voor alle sufferds die vergeten zijn dat 14 februari het feest van de verliefden...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5206
- Needle van Spullenhulp wint Golden Darling Award
De allereerste winnaar van de Save Your Darlings-wedstrijd is verkozen! Op 5 februari kwam de jury samen en die besloot om Needle van DDB voor Spullenhulp te...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5207
- 15% Belgische senioren surft op internet
Mediaedge:cia voerde een diepgaande analyse uit bij 65-plussers om te peilen naar hun gewoonten inzake mediaconsumptie. De televisie is het sterkst...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5208

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Spraakproblemen bij 2-jarigen
http://computertaal.info/2009/02/19/spraakproblemen-bij-2-jarigen/
- Siemens Gigaset E490
http://computertaal.info/2009/02/19/siemens-gigaset-e490/
- Wirtland consul voor ArgentiniŽ
http://computertaal.info/2009/02/19/wirtland-consul-voor-argentinie/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- 'Verkoop MacBooks zakt in'
16:17 - De verkoop van Mac-systemen is in de VS 5,5 procent gedaald, terwijl die van Windows-pc's juist toenam met 16,6 procent. De daling is te wijten aan aanhoudend slechte iMac-verkopen, maar vooral aan een sterk afnemende Macbook-groei. »
http://tweakers.net/nieuws/58551/verkoop-macbooks-zakt-in.html
- Opera: Microsoft heeft interface mobiele browser gekopieerd
http://tweakers.net/nieuws/58552/opera-microsoft-heeft-interface-mobiele-browser-gekopieerd.html
- Sony brengt acht nieuwe Cyber-shots voor voetlicht
http://tweakers.net/nieuws/58549/sony-brengt-acht-nieuwe-cyber-shots-voor-voetlicht.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


OUTLOOK 2007 VERBETEREN: CORRUPT .PST BESTAND
Elke internaut die maar lang genoeg Outlook gebruikt, zal geconfronteerd worden met een corrupt .pst bestand, dat dan niet meer geladen kan worden. Wat nu?
Eerst en vooral: voorkomen is belangrijker dan genezen. Is je .pst bestand uitgegroeid tot 2 GB, dan kan het gemakkelijk corrupt raken. Dus voorkom dat je .pst bestand zo groot wordt - zie ook onze eerdere tips. Ter herinnering: dat kan je uitvinden via File / Data Management; dan krijg je een venster waarin gemeld staat waar je .pst bestand staat, evenals het archief van je bestanden.
En natuurlijk is het een goed idee om regelmatig een backup te maken van je .pst bestand, zodat je daarop kan terugvallen.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/157033-3/get_rid_of_10_microsoft_outlook_aggravations.html

OUTLOOK 2007 VERBETEREN: CORRUPT .PST BESTAND HERSTELLEN
Gisteren hadden wij het over het .pst bestand, waar je het vindt, en hoe belangrijk het is dat je er regelmatig een back-up van maakt. Maar wat als er toch iets fout loopt met het bestand, en het corrupt wordt?
Dan heeft Microsoft gezorgd voor een tool, de Inbox Repair Tool, die het corrupt .pst bestand moet herstellen. Het Scanpst.exe bestand zit zelfs al op je computer, je moet het alleen vinden. Meestal zit het bij C:\Program Files\Microsoft Office\Office12.
Maar vooraleer je het programma draait, neem je best toch nog even een back-up van het beschadigde .pst bestand. Daarna draai je het programma, maar het is mogelijk dat het niet meteen het gewenste resultaat heeft, en dat je de bewerking twee tot zelfs drie keer moet herhalen.
http://office.microsoft.com/en-us/outlook/HP030896251033.aspx

OUTLOOK 2007 VERBETEREN: DUPLICAAT GEGEVENS
Soms kan het gebeuren dat je mails, contacten, taken, notities dubbel hebt staan in je Outlook. Dat kan komen doordat je data vanuit eerdere versies van Outlook geïmporteerd hebt, of omdat - tja, omdat Outlook Outlook is, en soms zijn eigen wegen bewandelt.
Hoe verwijder je die dubbele bestanden? Daarvoor bestaat software, gemaakt door een extern bedrijf: de Outlook Duplicate Items Remover. Gewoon downloaden en installeren, maar let op: eerst je Outlook sluiten vooraleer je het programma installeert!
Nadien zal je, wanneer je Outlook terug opent, een extra optie vinden in het menu, ODR. Dat geft toegang tot Remove Duplicate Items, waarna je in het scherm dat nu volgt de folder moet kiezen die je wil opschonen. De software zal de duplicaten zoeken en die daarna naar een bepaalde map kopiŽren, als backup. De dubbele bestanden worden daarna gewist.
http://www.vaita.com/ODIR.asp

OUTLOOK 2007 VERBETEREN: HOE KAN JE JE MAILS SYNCHRONISEREN?
Stel: je werkt op een desktop, maar je moet op verplaatsing en wil je mails meenemen op je laptop. Hoe kan je je mails synchroniseren tussen laptop en desktop?
Het mag eigenaardig klinken, maar er bestaat niet echt een goede methode om dit automatisch te doen. Het enige wat PC World je aanraadt is te werken met het outlook.pst bestand. Sluit je Outlook, en kopieer dan het .pst bestand van de ene computer naar de andere.
Nu kan je op die tweede computer gerust werken. En wil je terug op de andere computer werken, dan moet je gewoon het .pst bestand terug kopiŽren naar de nadere computer. Simpel, maar afdoend.
http://www.pcworld.com/businesscenter/article/157033-3/get_rid_of_10_microsoft_outlook_aggravations.html

Reactie van lezer Jean Pierre:
dag Hilde,

Las het onderstaande stukje.Vorige week paste ik mijn eigen trukje hiervoor toe.
Ik moest een PC vervangen bij een viend, stonden héél wat mails in, meeste mochten nog niet weg.

Het Gmail adres gebruiken...(maar dat kan evengoed Hotmail zijn natuurlijk)

Gewoon één voor een de mails nemen en doorsturen naar Gmail (Hotmail)...daar is nogal een grote opslagplaats van 6 GB tot iets meer.
Gmail mag NIET in outlook staan natuurlijk hiervoor en bovendien moet je op verplaatsing wél beschikken over intenet natuurlijk.
Meestalis dat geen probleem meer...
Wie geen PC knobbel is/heeft...heeft geen last, gaat van zelve....moet niet ver gaan zoeken.
En geef toe,een e-mailtje gewoon doorsturen is twee seconden werk!
Het is natuurlijk wat 'stenen tijdperk' , maar kan toch helpen indien nodig zonder gebruik te maken van toeters en bellen (instellingen) !
Het is ook niet automatish maar een mogelijke oplossing ook, ik pas dat al een tijdje toe.

Groetjes.
Jean Pierre

TIP VAN HELPING HAND
Via een van mijn favoriete Podcasts(http://www.GRC.COMSecurity now) ben ik gewezen op het bestaan van een verborgen tool in Windows Xp en Vista( en waarschijnlijk ook windows 7).
Het gaat om een grafische versie van de ' Microsoft Malicious Software Tool' via deze tool kan je vele virussen en trojans verwijderen na een van een Snelle scan of een diepe scan of een scan van een specifieke locatie.
Let wel dit is geen anti virus programma om virussen te stoppen!! maar een extra controle scan voor uw pc op diverse virussen en trojans.
Om deze tool te starten gaat u naar start Run en type daar MRT en dan enter.
Deze tool ontvangt zijn update via de Windows update u ziet dan ook Rechtsboven nog net Feb.2009 staan van de laatste updates.
[Erwin Tomassen]
http://www.helpinghandalmere.nl


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE MICROSOFT TOOLS: TIMEZONE
Windows - freeware
Handig: met deze tool voorkom je dat je een kennis aan de andere kant van de wereld midden in de nacht wakker belt. Dit progje vertelt je namelijk hoe laat het is op andere plekken in de wereld.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=bff59fcf-3148-40b8-a286-fe7274f6e4d8&displaylang=en

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: PHOTO INFO

Windows - freeware
Dit is een handig programma voor de professionele fotograaf. Hiermee kan je namelijk de EXIF en IPTC informatie bekijken en bewerken.
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/photoinfo.mspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: PORTMON
Windows - freeware
Dit programma geeft een beeld van alle activiteiten die zich afspelen op alle serŽle en paralelle poorten die op je systeem aangesloten zijn.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896644.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: ALT-TAB REPLACEMENT
Windows - freeware
Wil je van het ene programma overschakelen naar het andere, dan gebruik je meestal de toetscombinatie alt-tab. Maar bij Windows XP krijg je dan in het venster waarin de verschillende openstaande programma's staan enkel het icoontje te zien van dit programma, en niet de inhoud (bij Vista zie je dit wel). Met deze tool krijg je deze mogelijkheid ook bij Windows XP.
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/TaskswitchPowertoySetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: AUTORUNS
Windows - freeware
Deze tool vertelt je welke programma's er bij het opstarten mee opgestart worden. Handig om wat overbodige meeŽters uit het opstartproces te verwijderen.
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: COLOR CONTROL PANEL APPLET

Windows - freeware
Wie professioneel met kleuren bezig is weet dat het erg belangrijk is dat je de exacte kleuren van je scherm naar print moet krijgen. Deze tool helpt je om je kleurinstellingen te beheren.
http://www.microsoft.com/prophoto/downloads/colorcontrol.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: SYNCTOY
Windows - freeware
Tegenwoordig komen er bestanden van alle mogelijke bronnen op je computer: digitale camera, e-mail, mobiele telefoon, draagbare mediaplayer, camcorder, PDA, enz. Deze tool helpt je bij het kopiŽren, verplaatsen en synchroniseren van verschillende mappen.
http://www.microsoft.com/prophoto/downloads/synctoybeta.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: RAW IMAGE THUMBNAILER & VIEWER
WIndows - freeware
Een tool voor de professionele fotograaf en de amateurfotograaf met grote belangstelling voor fotografie: met deze tool kan je met digitale RAW bestanden werken in explorer. De tool bezorgt je thumbnails, previews, printing, metadata display.
http://www.microsoft.com/windowsxp/using/digitalphotography/prophoto/default.mspx

VRIJDAG MACDAG: GRAPHIC CONVERTER
Mac OS X 10/4 - 65 MB - shareware $34,95
Deze beeldbewerkingssoftware kan heel wat functies aan, en biedt ondersteuning voor verschillende beeldformaten. De makers van het programma brengen bovendien regelmatig updates uit, gebaseerd op commentaren van de gebruikers.
http://www.download.com/GraphicConverter/3000-2192_4-10057380.html?tag=nl.e414

VRIJDAG MACDAG: AUDIO HIJACK
Mac OS X 10.4/10.5 - 7,19 MB - shareware $32
Met dit progje kan je elke video en audio opnemen; van alle video die ook audio heeft kan de audio geïsoleerd worden en versterkt.
http://www.download.com/Audio-Hijack-Pro/3000-2170_4-10212211.html?tag=nl.e414

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Eric heeft een probleem met de verdwenen tabblaadjes:
<<<

Beste,
zoals U kunt zien of merkt ben ik een gmail gebruiker en lees met nieuwsgierigheid alles over de Google tools. Maar steeds lees ik dingen die ik handig vindt maar niet kan gebruiken. Zoals bijvoorbeeld spreken jullie over het tabje Labs binnen gmail, maar dat heb ik nog nooit gezien. Kunnen jullie aangeven waarom dit zou kunnen ?
Met vriendelijke groeten,
Eric
>>>
Antwoord van de redactie:

<<<
Dag Eric,
Bij mij staat dit tabblaadje bij:
Instellingen (Settings) rechts bovenaan; daarna het tabblaadje Labs kiezen. Daar vind je de verschillende experimentele tools terug, die je individueel kan activeren of uitschakelen.
Je kan ook het volgende proberen:
- Login in je Gmail account met login en paswoord
- Plak dit adres in je webbrowser:https://mail.google.com/mail/?labs=1#settings
- Dit zou het tabblaadje "Labs" zichtbaar moeten maken in je "Settings" paneel. Klik dit tabblaadje aan: je ziet nu allerlei experimentele tools die je naar believen kan activeren om uit te testen.
Succes!
Hilde
>>>

Lezer Eric vond uiteindelijk de oorzaak van het raadsel:
<<<
ik heb gevonden wat het probleem was. Mijn account stond in het Nederlands en dan geef hij geen labs aan. Daarom dus.
>>>
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Voor elke persoon die anderen iets wil leren,
zijn er ongeveer dertig anderen die niet willen leren.
Walter C. Sellar, Brits humorist