Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 19/2/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 587 van 14/2/2009Gegroet lezer,

Aan alle lezers: een gelukkige Valentijn gewenst! Verwen de liefde van uw leven vandaag, en als u verkozen hebt om alleen door het leven te gaan: maak er dan een mooie verwendag voor uzelf van!

In dit nummer weer vele nieuwtjes en leuke sites. Bij onze tips gaan we verder met de reeks om Outlook wat sneller te maken, bij onze software-rubriek bespreken we kort enkele erg goede programma's die je gratis bij Microsoft krijgen kan. En bij onze rubriek "nieuws" is het zoekgigant Google die deze week de hoordrol speelt - maar die toch door een kritische bril bekeken wordt. En vliegende reporter Paul ging eens kijken bij de mensen van 21net hoe het zit met internet op de trein. Een interessante reportage!

Wij wensen u veel lees- en doe plezier. Maak er iets mooi van, en bij leven en welzijn tot volgende week!

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE KALENDER NU OOK OFFLINE TE RAADPLEGEN
De boodschap is doorgedrongen tot Google: internauten willen toegang tot hun documenten, mail, afspraken, ook als zij offline zijn. Online diensten zoals Gmail en Google Calendar hebben ongetwijfeld voordelen op offline programma's zoals Outlook - namelijk het feit dat je online kalenders kan delen, onbeperkte opslagruimte hebt, toegang hebt tot je gegevens vanop gelijk welke computer. Maar het grote nadeel blijft: wat als er geen internettoegang is? Dan zit je daar, en je kan niet aan je adresboekje of documenten aan!
Google heeft nu, na offline toegang tot Gmail, ook offline toegang gecreŽerd tot Google Calendar. De optie is nog niet beschikbaar voor alle gebruikers, maar sommigen zullen voortaan een button zien "enable offline access", waarmee zij dus de gegevens van hun kalender ook offline kunnen raadplegen.
En wij gebruiken hier met opzet het woord "raadplegen" - het gaat immers om een read-only versie van Calendar, je kan geen gegevens toevoegen of wijzigen, je kan enkel zien welke afspraken er al in je kalender bestaan. Wat natuurlijk erg vervelend is, want je wil natuurlijk ook nieuwe afspraken kunnen noteren.
Een klein stapje voorwaarts dus, maar bij lange nog niet de grote sprong die Outlook naar de vergeetput kan verwijzen!
http://googlesystem.blogspot.com/2009/02/offline-google-calendar.html

DE ULTIEME TOOL VOOR DE GEBRUIKER: "FIX IT" VAN MICROSOFT
Is er iets fout met je Windows? Druk maar op de knop "Fix it", en het probleem is opgelost! Lijkt dit een utopie? Toch niet. Althans: het systeem wordt in beperkte mate uitgebouwd door Microsoft.
Vaak gebeurt het immers dat je, wanneer je op zoek bent naar een remedie om een euvel op je pc te verhelpen, op een support-site van Microsoft terecht komt. Daar vind je dan vaak een stap-voor-stap handleiding om het euvel te verhelpen. Nu heeft Microsoft echter iets heel ingenieus bedacht: een button "Fix it", die die stappen in jouw plaats uitvoert.
De stappen worden daarbij in een script omgezet, dat dan op jouw computer uitgevoerd wordt. Wat erg handig is, vooral wanneer de oplossing voor het euvel toch wel ingewikkelde (en gevaarlijke!) zaken omvat, zoals ingrijpen in het Windows Register. De "Fix it" button zal in de toekomst ook ingebouwd worden in de foutmeldingen die jij doorstuurt aan Microsoft. In het verleden kon je niet veel meer doen dan doorsturen, maar in de nieuwste versies van het Windows OS krijg je ook een antwoord van Microsoft, en biedt het oplossingen voor de problemen die jij gemeld hebt. Enkele van deze oplossingen zullen in de toekomst verpakt worden in "Fix it" buttons. Deze optie is niet alleen handig voor de gebruiker, maar ook voor Microsoft, want zo krijgt de softwaregigant ook meteen feedback van de computer van de gebruiker, om te weten of de remedies helpen. Een voorbeeld van de "fix it" button vind je op de tweede link.
http://news.cnet.com/8301-13860_3-10157210-56.html
http://support.microsoft.com/kb/945402

GOOGLE'S DEVIES "DO NO EVIL" TELT NIET VOOR MAC-GEBRUIKERS?
Zoekgigant Google heeft altijd beweerd dat haar motto "do no evil" was. Praktijken die door andere softwaregiganten, met Microsoft op kop, gehanteerd werden, beloofde Google nooit toe te zullen passen. Maar kijk, het kan verkeren...
Volgens een artikel bij Slashdot zou Google namelijk bij de update van Google Earth naar versie 5.0 voor de Mac niet alleen de nieuwe software installeren, maar ookGoogle Software update daemon installeren. De gebruiker moet wel eerst toestemming geven daarvoor, maar het scherm waarin hij dat doet is zo onduidelijk dat de meeste gebruikers enkel denken dat zij toestemming geven voor de installatie van Google Earth.
Is dat nu zo verschrikkelijk, zal je vragen, die Google Update Agent? Tja, het hangt ervanaf hoe je het bekijkt. Deze software zorgt voor updates van alle Google apps op jouw computer, niet enkel Google Earth. Hij draait dus op de achtergrond, en gaat op geregelde tijdstippen (die jij niet kan wijzigen) kijken of er een update voorhanden is. Met andere woorden: zonder jouw toestemming installeert Google deze software, die systeembronnen gebruikt op jouw computer.
Je kan de software niet verwijderen, want telkens je Google Earth opstart wordt hij terug gedownload en geïnstalleerd. Je kan ofwel leren leven met deze updater, of alle Google toepassingen verwijderen van je computer.
Echt verschrikkelijk is het misschien niet, maar toch ook niet echt eerlijk, want dit is iets wat zonder de toestemming van de internaut gebeurt. Het bezorgt Google in elk geval een slechte naam, vooral bij Mac-gebruikers.
Interessant vonden wij in dit verband de suggestie die de medewerkers van de Buzz Out Loud podcast deden, om slechts één grote updater te installeren op de computer, die dan alle programma's op geregelde tijdstippen controleert. Nu heb je immers allerlei programma's in de achtergrond draaien: JU scheduler (voor Java), je antivirusprogramma, Google updater, enz...
http://reviews.cnet.com/8301-11455_7-10158594-10.html
http://tech.slashdot.org/article.pl?sid=09/02/06/1510228

KEYWORD TRACKING ONMOGELIJK GEMAAKT DOOR NIEUWE AJAX TOOL VAN GOOGLE
Al wie zelf een website heeft, zal ongetwijfeld gebruik maken van een tool om te controleren hoe het verkeer op de website komt. Dankzij diensten zoals Clicky Statcounter enz. kan je zien welke zoektermen de bezoeker ingegeven heeft om op je site te belanden.
Of moeten we zeggen "kon"? Want het lijkt erop dat Google een nieuwe update aan het testen is waardoor het voor elke externe analysedienst onmogelijk wordt om de zoekterm te bepalen die door de bezoeker gebruikt werd. Hoe dit juist komt, daarmee willen wij u niet vervelen (wie de technische uitleg weten wil, kan die vinden bij GetClicky).
Wat wij hieruit onthouden is dat nogmaals bewezen wordt hoe gevaarlijk het aan het worden is dat Google zo'n machtspositie verworven heeft. Het aantal bedrijven dat zijn bedrijfsmodel gebaseerd heeft op inkomsten uit reclame via Google, uit verwijzing door de Google zoekmachine, neemt elke dag toe. Maar wanneer Google op een mooie dag beslist een wijziging door te voeren in haar systeem, dan hebben al deze bedrijven dit maar te slikken, zij hebben geen verweer. Het is in het verleden gebeurd, en het gebeurt nu dus weer door deze kleine maar o zo belangrijke wijziging in de zoeksyntax bij Google.
Lees ook zelf de commentaren die andere internauten geven op deze nieuwe wending.
http://getclicky.com/blog/150/googles-new-ajax-powered-search-results-breaks-search-keyword-tracking-for-everyone

"DID YOU MEAN" VAN GOOGLE KOST WEBBEDRIJVEN PLAATSJES
Mogen wij nog even doorgaan over de gevolgen van de besluiten die zoekgigant Google neemt in zijn oneindige wijsheid? Ditmaal zullen we het hebben over het besluit van GOogle om "did you mean" door te voeren bij alle zoekopdrachten.
Je hebt wellicht al bemerkt dat Google mensen die een tikfout maken wil helpen, en met de vraag "did you mean" de correcte schrijfwijze van een bepaalde zoekterm aanbiedt. De bedoeling is dat je met die correcte schrijfwijze betere zoekresultaten krijgt.
Doe zelf maar eens de test: tik in het Google zoekvak "roze geur" in, en Google zal je vragen of je "rozegeur" bedoelt; tegelijkertijd krijg je in de lijst met zoekresultaten enkel resultaten voor "rozengeur". Dingen die jij niet wil hebben, want je ging op zoek naar een roze geur (niet dat het bestaat, maar ja, we moeten toch een voorbeeld vinden!) Dat is maar een klein voorbeeld van hoe een goedbedoelde suggestie de eigenlijke zoekopdracht doorkruist.
Erger wordt het eigenlijk wanneer Google dit ook toepast op namen van bedrijven en producten. Een bedrijf dat de "Ecotrimmer" verkoopt, ziet immers door de vraag "did you mean echotrimmer", gevolgd door de twee top resultaten als antwoord op die vraag, haar plaats op de Google lijst dalen met 3 plaatsen. Wat dit bedrijf een flink aantal minder bezoekers opleverde.
Meer hierover lees je in dit artikel bij SEO Roundtable. Of bedoelden we Round Table?
http://www.seroundtable.com/archives/019340.html
INTERNET OP DE TREIN. HET VERHAAL VAN 21NET, DEEL 1
Sinds enige tijd is het mogelijk om te surfen op sommige hoge snelheidstreinen. Wie zijn nu de hoofdspelers in dit verhaal?
Allereerst heb je natuurlijk Thalys. Thalys is ontstaan uit een samenwerking van NMBS, SNCF, DB AG en NS. Thalys vervoerde ondertussen al meer dan 60 miljoen reizigers tussen Parijs, Brussel, Amsterdam en Keulen.
Een tweede speler is Nokia Siemens Networks. Dit bedrijf biedt oplossingen voor mobiele en vaste netwerkinfrastructuren. Met zijn 20.000 serviceprofessionals over de hele wereld is het een van de grootste bedrijven op het gebied van telecommunicatie-infrastructuur en is het actief in 150 landen.
De derde grote speler is 21Net. Deze Europese operator is gespecialiseerd in het leveren van snelle internetverbindingen aan boord van treinen. 21Net werd aanvankelijk gesponsord door ESA, het European Space Agency, en was de eerste provider die een snelle internetverbinding installeerde op een hogesnelheidstrein via satelliet (in 2004). Sinds die tijd werkt 21Net nauw samen met de treinoperatoren RENFE, THALYS en SNCF om een snelle multikanalen-oplossing te ontwikkelen. Deze oplossing moet uiteraard matuur zijn en beantwoorden aan de spoorwegnormen, maar moet daarnaast ook technisch betrouwbaar zijn.

Maar hoe werkt het nu juist? Daar weten ze bij 21Net meer over. Eerst vertellen we echter iets meer over 21Net. Dit Brits-Belgisch bedrijf, opgericht in 2001, deed in 2004 al de eerste technische testen op Spaanse TGVís bij een snelheid van 320km/u. In 2005 werd er ook commercieel getest op de lijn Parijs, Brussel, Amsterdam. Er werd zeer positief gereageerd op de mogelijkheden om te surfen (ook met secure verbindingen zoals on-line banking), mailen, gamen. Maar ook online gaming, video streaming, muziek downloaden en VoIP ging vlot. In 2006 werd de performantie nog verder getest met ís werelds eerste gebruik van mobiel digital video broadcasting return channel system aan boord van TGVís.
Momenteel zijn er zeven TGVís volledig operationeel. De rest volgt.
21Net beperkt zich echter niet tot Europa, ook TGVís van VIA Rail Canada, rijdend tussen Windsor, Toronto, Ottawa, Montreal, and Quebec City werden door hen uitgerust.

En de eigenlijke werking dan? Daarover meer in deel 2. [Paul Liekens]
http://www.21net.com

INTERNET OP DE TREIN. HET VERHAAL VAN 21NET, DEEL 2
Hoe werkt internet op de trein nu precies. Eigenlijk is het (in theorie) heel eenvoudig.

Eerst zijn er de grondstations (met antennes) die door 21Net geleased worden. Deze grondstations zorgen voor het uplinken naar de satelieten die voor dit doel gebruikt kunnen worden. In deze grondstations zorgt 21Net voor de uitrusting en het onderhoud van de Hubs, de IP (acceleratie en compressie) servers, de connection switching en encryptie servers, en last but not least, de meetservers om de performantie te meten en te loggen.
Een network operation center (NOC) zorgt onder andere voor command&control en een database waar de performantie en het gebruik wordt bijgehouden. Maar belangrijk is ook dat de NOC in verbinding staat met een NOC-client aan boord van de trein. Hierdoor wordt iedere seconde de internetverbinding en de link met de satelliet getest. Belangrijk is ook dat via GPS in het NOC de plaats van de trein gemonitord wordt.

Op het dak van de trein staan de antennes die voor de verbinding zorgen met de satelliet. Deze antennes kunnen voor verbinding zorgen met
Hispasat, Eutelsat, Intelsat en SES-Astra satelieten. Momenteel gebruikt 21Net de Hispasat. Deze antennes leveren tot 40 Mbps voor downlink en tot 2Mbps uplink, en dat met een hoge efficiŽntie.

In de trein bevinden zich een compact mainrack, met daarin de System Control PC. Deze beheert en monitort alle systeemcomponenten van de trein. (Satelliet modem, antenne controler, routers, powersupply, wireless acces pointsÖ)
Er zijn afzonderlijke WANS geïnstalleerd voor gebruik door treinpersoneel en reizigers. Deze werken met de 802.11b/g standaard.

Mooi zo. Maar toch hadden we nog enkele vragen. Daarover meer in deel 3. [Paul Liekens]
http://www.21net.com

INTERNET OP DE TREIN. HET VERHAAL VAN 21NET, DEEL 3

Internet op de trein is natuurlijk heel handig, maar we hadden nog enkele vragen. Daarvoor konden we terecht bij Jean-François de Lantsheere, CEO van 21Net.
- U gebruikt satellietantennes op de trein. Is het juist dat deze antennes zich voortdurend richten op de satelliet. M.a.w. zijn het tracking antennes?
"Inderdaad, dat gebeurt door een tracking systeem dat door ons ontwikkeld is en dat aan de basis ligt van het hele gegeven om breedband te bieden op treinen. De satellieten zijn geostat satellieten en bevinden zich altijd op dezelfde plaats boven de aarde.".
- Wat gebeurt er dan onder bruggen, in tunnels of andere overdekte plaatsen zoals sommige stations?
"Door de hoge snelheid van de trein zijn er onder bruggen geen problemen. Bij kleinere tunnels wordt er gecached op de trein zelf. Hier zijn er dus ook geen onderbreking. Verder zijn er twee soorten tunnels, tunnels die reeds een infrastructuur hebben om de continuïteit te verzekeren. Maar er zijn ook uitbaters die de structuur nog niet hebben. Daar wordt aan gewerkt."
- Hoe zit het met storingen als gevolg van vonken en andere storingen die veroorzaakt worden door de bovenleidingen van de treinen?
"Dat probleem is inmiddels opgelost, maar inderdaad de storingen veroorzaakt door de stroomvoorziening zorgden in het begin voor enorme problemen."
- En wat is het kostenplaatje van dat alles?
"Over prijzen kan ik om economische redenen niets zeggen. Wat ik wel kan vertellen is dat satellietbandbreedte enorm duur is. Maar met onze technologie gebruiken we enkel de strikt noodzakelijke bandbreedte. Als er bijvoorbeeld niemand in de trein bandbreedte nodig heeft, dan krijgt die trein ook geen bandbreedte. Hierdoor reduceren we de kosten zoveel mogelijk."
- Hoe ziet de toekomst eruit voor 21Net? Is het de bedoeling om enkel de TGVís uit te rusten met een internetverbinding? Of is het de bedoeling om ook gewone treinen hiermee uit te rusten?
"We hebben ook een contract met de Franse spoorwegen. Er is een piloottrein in de regio Bretagne. Dit is een regionale trein, en tot onze verbazing wordt het internet daarop goed gebruikt. We hopen dat dit een voorbode is van een uitbreiding over heel Frankrijk, en later heel Europa. We hebben ook het contract overgenomen van het Canadese VIA Rail. Zij gebruikte een omnidirectioneel, wij gaan dat omvormen naar bidirectioneel, het systeem dat we nu gebruiken in Europa."
- U werkt nu voor spoorwegmaatschappijen. Is het de bedoeling om ook rechtstreeks voor producenten van treinstellen te gaan werken?
"Dat doen we nu al, maar nog in beperkte mate. Er zijn contacten met treinbouwers, maar het gaat hier over treinen die uiteraard pas in de toekomst geleverd zullen worden. Als een klant een trein bestelt dan kunnen wij in samenwerking met de treinstelbouwer alles mooi integreren. Afwerking en dergelijke zal er dan nog meer op verbeteren."

Dus, volgende keer als je met de Tallys reist, neem gerust je PDA, notebook of laptop mee. Het werkt en het werkt prima.
http://www.21net.com
Paul Liekens

DEZE WEEK GEDAAN MET DOWNLOADEN WINDOWS 7 BÈTA
Wie geïnteresseerd is in het downloaden van de bèta-versie van Windows 7, de nieuwe versie van het besturingssysteem van Microsoft, zal zich moeten spoeden. Vanaf vanavond zijn er geen nieuwe downloads meer mogelijk; wie reeds begonnen was met de download, krijgt nog de tijd om die af te maken tot 12 februari.
Maar zou je dat eigenlijk wel doen? ER wordt wel heel veel geschreven over Windows 7, dat die zo'n verbetering is tegenover Windows Vista, maar je mag niet vergeten dat het wel om een besturingssysteem gaat, niet zomaar een gewoon progje dat je downloadt en installeert. Installeren van Windows 7 op je computer is iets dat je best overlaat aan een techneut.
En je mag evenmin vergeten dat het een bèta is. Zelfs al slaag je erin om Windows 7 te installeren, dan zal je die in principe over enkele maanden, wanneer de testfase afloopt, terug moeten verwijderen en vervangen door de definitieve versie. En vergeet tenslotte ook niet dat de uiteindelijke versie niet gratis zal zijn!
Zo. Wie toch nog zin heeft om Windows 7 te downloaden en installeren, die gaat maar snel aan de slag. Maar zeg niet dat wij je niet gewaarschuwd hebben!
http://windowsteamblog.com/blogs/windows7/archive/2009/02/09/reminder-general-availability-for-windows-7-beta-ending-this-week.aspx

NIEUWE VERSIE VAN KINDLE IS UIT
Alhoewel de Kindle, het speciale toestel om elektronische boeken te lezen, op de markt gebracht door online boekensite Amazon, niet op de Europese markt te verkrijgen is, en dat binnen afzienbare tijd ook niet zal zijn, is het toch interessant om even stil te staan bij dit toestel, vooral omwille van het bedrijfsmodel dat dit toestel vertegenwoordigt.
Eerst even de fysieke eigenschappen beschrijven van de Kindle 2, de tweede versie van het toestel: het is iets slanker dan de vorige versie, het bevat een grotere capaciteit aan geheugen (je kan dus meer boeken opslaan), en het omslaan van bladeren verloopt sneller dan in de vorige versie. Wat ook nog opmerkelijker is aan deze versie: waar men algemeen verwacht dat een tweede versie iets goedkoper is dan de eerste, blijft de Kindle 2 nog altijd redelijk duur: in de VS moet men er 359 dollr voor neertellen.
Dan iets over het business model. De boeken die je kan lezen op de Kindle moet je in principe kopen bij Amazon; je kan wel content van derden op de Kindle zetten, maar dat vergt converteren en is tamelijk omslachtig. De boeken zijn bovendien beschermd met DRM, en kan je niet uitwisselen met anderen (dit in tegenstelling tot gewone papieren boeken, die je gewoon aan vrienden kan uitlenen). De prijs van de boeken, die betaalt de uitgever van de boeken zelf. Amazon heeft wel een minimum prijs vastgesteld, maar daarboven staat het de uitgever vrij om te vragen wat hij wil. En dus kost het ene boek 10 dollar, waar je een print exemplaar 25 dollar moet betalen, maar moet je voor het andere boek de volle pot betalen, evenveel als voor het papieren boek.
Velen menen dan ook dat de Kindle eigenlijk gratis zou moeten zijn, of toch gesubsidieerd, net zoals mobiele telefoons gesubsidieerd worden omdat de operatoren hun geld halen uit de abonnementen.
Maar anderzijds krijg je bij de aankoopprijs van de Kindle ook levenslang gratis draadloze toegang - tot Amazon en andere uitgevers. Je kan met andere woorden een abonnement nemen op een krant of magazine, en 's nachts, terwijl jij rustig ligt te snurken, wordt die krant in de achtergrond geladen op je toestel. Je staat op, en je hebt je krant!
Je moet natuurlijk gewonnen worden voor het idee om geen papieren boeken te lezen, maar wel bits en bytes...
Meer over de Kindle, met een mooie fotoreportage, in dit artikel bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Amazon_launches_a_sleeker_spookier_Kindle_2/1234194231

MIRO 2.0: AANTREKKELIJKE PLAYER VOOR WEBVIDEO EN VIDEOPODCASTS
Deze week heeft Participatory Culture FOundation (PCF) een nieuwe versie voorgesteld van Miro. Wie deze software nog niet kent, moet deze tweede versie absoluut eens uitproberen. Met deze open source player voor internet tv en podcasts, die op alle besturingssystemen werkt, kan je kiezen uit de lijst met uitzendingen die reeds in de player zit, waaronder Hulu, YouTube en Archive.org, naast meer dan 6.000 gratis video podcasts waarvan er al heel veel in HD te bekijken zijn. Het speciale aan MIro is dat de player werkt met P2P, en dus de content waarop jij je abonneert in de achtergrond downloadt.
Speciaal aan deze nieuwe versie is de verbeterde interface, met een smallere zijbalk, waarbij de rubrieken duidelijker van elkaar onderscheiden werden (geabonneerde feeds, audio feeds, playlists).Je kan video's ook afspelen in een extern venster, zodat je ondertussen nog verder kan bladeren en organiseren terwijl je toch een episode bekijkt.
Een uitvoerige bespreking van de software vind je bij Ars Technica. Om dit weekend eens te proberen!
http://arstechnica.com/software/news/2009/02/miro-20-gets-serious-about-web-video-leaves-us-wanting.ars
http://www.getmiro.com/

SOCIALE NETWERKEN SLUITEN VERBOND ROND VEILIG INTERNET VOOR KINDEREN
Dinsdag was het de dag van het Veilig Internet, en voor een keer ging het niet over virussen en allerlei malware, maar over het gedrag van de internauten zelf. Niet over hun argeloze gedrag bij het klikken op allerlei links waarop ze beter niet zouden klikken, maar over pesten, officieel "cyber bullying" of cyberpesten genoemd.
Dat komt namelijk enorm veel voor, vooral bij kinderen. Kinderen kunnen nu eenmaal wreed zijn, zoals elke ouder je kan vertellen. Kinderen die andere kinderen pesten op de speelplaats is schering in inslag - dikkerdjes, kinderen met een bril of met de foute kleren worden daar bedacht met allerlei namen en worden uitgesloten door de groep.
Dat is heel pijnlijk, maar het gebeurt in tamelijk beperkte groep. Maar wanneer dat cyberpesten ook op het internet gebeurt, door vuile commentaren op Facebook pagina's, door getrukeerde foto's te plaatsen, door de slachtoffers te achtervolgen via sms en instant messaging, dan verloopt dat voor de ogen van de hele wereld, wat het nog veel pijnlijker maakt.
Het is dan ook een mooi initiatief dat 17 mediabedrijven een akkoord afgesloten hebben met de Europese Commissie waarbij zij zich engageren om maatregelen te nemen om kinderen op het web te beschermen, en met name kinderen onder de 18 te beschermen tegen cyberpesten. Ook "grooming" zal hard aangepakt - dat is een term waarmee aangeduid wordt dat volwassenen zich als vriend aanmeldt van een minderjarige, met de bedoeling deze jongere sexueel te misbruiken).
Mooie woorden natuurlijk, maar wat betekent dit praktisch gezien? Om te beginnen komt er een button "meld een misbruik", waardoor het gemakkelijker wordt voor de gebruikers om ongepast gedrag te melden. ER zal ook nauwlettend toegezien worden dat de online profielen van gebruikers onder de 18 standaard op "privé" staan, en dus enkel door nauwe vrienden bekeken kunnen worden. Profielen van minderjarigen zullen ook niet doorzoekbaar zijn. Kinderen onder de 13 zullen het bovendien veel moeilijker krijgen om te registreren.
Sneu voor de kids misschien, maar het is voor hun eigen goed....
http://arstechnica.com/web/news/2009/02/social-networking-sites-eu-ink-pact-on-child-safety-online.ars

ZELF EEN ONLINE PLATENWINKEL BEGINNEN OP HET WEB?
Dankzij het internet zijn er heel wat nieuwe initiatieven ontstaan om muziek te verkopen, ook muziek die niet mainstream is. Het nieuwste initiatief, People's Music Store, lijkt ons erg interessant, en wij konden het niet nalaten om dit te vermelden.
Deze nieuwe dienst wil namelijk een antwoord bieden aan de behoefte die er bestaat bij de muziekliefhebber die zijn eigen favorieten heeft, vaak obscure bands en artiesten, waarvan hij meent dat die toch een plaatsje op de voorgrond verdienen. De albums van die artiesten zijn vaak niet in de grote platenwinkels te vinden, noch de digitale platenboer noch de bakstenen tegenhanger.
Bij People's Music Store kan je een eigen vitrine opbouwen, vol met door jou gekozen muziek, en zo een lange neus trekken naar de platenboer die jou uitlachte wanneer je weer kwam vragen naar een album dat hij niet had. Uiteraard komen er in die vitrine geen mainstream songs te liggen. Momenteel kan je kiezen uit ongeveer 300.000 songs afkomstig van 4.500 indie labels. In de toekomst hopen de initiatiefnemers echter alle andere labels ook aan boord te krijgen.
Wat dit initiatief aan meerwaarde brengt voor de bezoeker? Wanneer die voortaan op de PMS site zoekt naar een bepaalde artiest, krijgt hij alle vitrines te zien waar die artiest te zien is (met besprekingen enz), temidden van andere artiesten die de "winkelier" aanbeveelt.
En wat is de interesse voor de internaut/muziekliefhebber? Wel, die kan zonder al te veel poespas een webwinkel openen, die een gemakkelijk te onthouden adres krijgt onder de vorm van peoplesmusicstore.com/mijnwinkeltje. Je kan die vitrine ook in gecondenseerde vorm delen via widgets op Facebook enz.
En brengt dat ook nog op? Jawel, zij het niet rechtstreeks. De eigenaar van de winkel krijgt 10% van elke aankoop - niet in dollars, maar in punten. Die punten kan hij dan gebruiken om zelf muziek aan te kopen van PMS.
Een interessant initiatief!
http://arstechnica.com/web/news/2009/02/create-your-own-music-shop-with-the-peoples-music-store.ars
http://peoplesmusicstore.com/

'NETBOOK' IS GEDEPONEERD MERK
Er is de laatste tijd veel aandacht voor de 'netbook', een kleinere laptop met beperkte functies, waarmee je toch mobiel op het internet kan gaan. Alhoewel er niet echt specifieke standaards neergelegd zijn waaraan een draagbare computer moet voldoen om een "netbook" genoemd te mogen worden, zijn waarnemers het er toch over eens dat vooral de grootte van het scherm bepalend is. 9 inch, 10 inch worden nog aanvaard als netbook, maar 11 inch is al op het randje.
Maar nu blijkt dat de term "netbook" een gedeponeerd merk is, althand in de VS. De rechten zouden berusten bij Psion, dat jaren geleden de 'Psion Netbook Pro' uitbracht. Het heeft die term gedeponeerd, en dat lijkt nu tot verregaande commerciŽle gevolgen.
Want alle fabrikanten die nu een toestel in de "netbook" categorie uitbrengen, mogen dat toestel zo niet noemen. Meer nog: zij mogen deze term niet gebruiken in hun Adwords campagnes - dat is wat Google deze week aan de adverteerders liet weten die het woord "netbook" wilden gebruiken.
Hoe het nu verder moet? Misschien moet de internetgemeenschap een nieuwe term uitvinden - of misschien zal de hele storm gewoon overwaaien. Denk maar aan Apple, dat bezwaren had tegen het gebruik van de term "podcast", omdat die zou verwijzen naar de iPod - de term wordt nog altijd gebruikt, en geen enkel proces is gevoerd over deze term.
http://arstechnica.com/gadgets/news/2009/02/google-bans-term-netbook-from-adsense-ads.ars

NIEUWE TOOL IN GMAIL VERTELT WAAR JE BENT
Eerst even dit: het is een experimentele tool, en het is volledig opt-in, dus je bent helemaal niet verplicht om gebruik te maken van deze tool. Deze verduidelijking is wel nodig, want het gaat opnieuw om een tool die toch wel een inbreuk kan maken op je privacy.
Het gaat om de gratis mail die je bij Google kan hebben, Gmail. De Gmail Labs hebben deze week aangekondigd dat er een nieuwe tool uitgebracht wordt waarbij de gebruiker in zijn e-mail "signature" (een vast stukje tekst dat je aan elke mail kan hechten, en waarbij je dan adres, telefoonnummer en bijvoorbeeld een leuze kan zetten) ook kan vermelden waar hij zich bevindt op het moment dat hij de mail schrijft.
Nu is het wel zo dat deze tool gebaseerd is op jouw IP nummer, en dat dit misschien niet altijd jouw exacte locatie kan weergeven, als je bijvoorbeeld inlogt op een bedrijfsnetwerk, of gebruik maakt van een een Virtual Private Netwerk dat je IP nummer maskeert.
Wil je echt gebruik maken van deze tool (en je privacy compleet overboord gooien!) dan kan je misschien gebruik maken van Google Gears, waarin via de metingen van Wi-Fi toegangspunten uitgemaakt wordt waar jij je bevindt. Maar ons zal je in elk geval niet zover krijgen!
http://news.cnet.com/8301-17939_109-10161264-2.html
http://gmailblog.blogspot.com/2009/02/new-in-labs-add-your-location-to-your.html
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


SEAL SHIELD KLAVIER: IN DE WASMACHINE ERMEE!
Het is al zo vaak gezegd: het klavier van je computer is een echte haard van bacteriŽn. Maar wat doe je ertegen? Je zou eigenlijk het liefst het klavier vastpakken en in een goed sopje willen steken - maar dat mag niet, want zo'n klavier bevat elektronica, en die kan niet zo goed tegen water...
Wel, wij hebben nieuws voor je: eindelijk is er een klavier dat je gewoon in de afwasmachine kan steken: de Silver Seal Keyboard. Het klavier heeft een USB aansluiting, en daarop past een waterdicht plastic dopje, dat je moet sluiten vooraleer je het klavier in de wasmachine stopt. Je mag ook geen droogbeurt met warme lucht toepassen - gewoon uit de afwasmachine nemen en laten drogen is de boodschap.
Dick De Bartolo, de man van Daily Giz Wiz, mocht zo'n klavier uittesten, en hij stopte het inderdaad in de afwasmachine, met goede gevolgen. De maker van het waterdichte klavier heeft ook een afstandsbediening voor de tv die je eveneens in de afwasmachine kan stoppen.
Waar je deze toestellen kopen kan in BelgiŽ is ons niet bekend.
http://www.twit.tv/dgw756
http://www.sealshield.com/

IDEE VOOR UNIVERSELE ADAPTER WINT AANHANGERS
Hoeveel adapters heb jij thuis rondslingeren om allerlei mobiele toestellen op te laden? Voor je mobieltje, je MP3 player, je camera, je laptop, je printer... Het stomme is dat zij allemaal een andere lader nodig hebben, en jij dus, wanneer je op reis gaat, een hele batterij laders moet meesleuren.
Dat moet beter kunnen! Daarom wint het idee om een universle lader te ontwikkelen aan aanhang.Dan zou je gewoon je toestel moeten aansluiten via een USB kabel met de adapter; het toestel zou via de kabel vertellen aan de adapter hoeveel volt het nodig heeft, en de adapter zou de gevraagde stroom leveren.
Er zit trouwens ook een "groene" kant aan deze universele lader. NIet alleen worden al die andere laders overbodig (besparing dus!), maar deze lader zou ook een einde maken aan de "fantoom energie", het verschijnsel waarbij onintelligente laders stroom blijven leveren aan een reeds volledig geladen toestel - wanneer je bijvoorbeeld de hele nacht je mobieltje in de lader gestoken hebt.
Een prachtig idee. Maar waarom wordt het dan niet massaal op de markt gebracht? Volgens dit artikel bij PC World zouden de gadget makers weigerachtig staan tegenover de "Green plug", omdat zij dan de chip die Green Plug maakt in hun toestellen moeten inbouwen. Dat maakt hun toestellen dan duurder. Maar als je het ons vraagt worden de toestellen toch goedkoper, omdat je ze zonder de speciale adapter kan kopen?
Kortom: wij hopen maar dat die groene adapter er snel komt!
http://www.pcworld.com/article/159147/article.html?tk=nl_dnxnws

GMAIL VOORTAAN OOK SYNCHRONISEREN MET DE PDA
De laatste weken heeft Google enkele verbeteringen gemaakt aan Gmail die deze gratis maildienst met reuzengrote opslagcapaciteiten veel interessanter maken. Er was om te beginnen de mogelijkheid om je mail ook offline te beheren - het is te zeggen: een kopie van je mails op je eigen computer bewaren, mails offline te lezen, te beheren, voor te bereiden, en dan te verzenden zodra je terug online gaat.
Nu is er dan nog een nieuwe interessante functie bijgekomen: voortaan kan je Gmail ook synchroniseren met je mobiele smartphone (iPhone of Windows gebaseerd mobiel toestel). Dat wil zeggen: boodschappen, kalender, adresboekje. Volgens waarnemers kan je de functie het beste vergelijken met wat Blackberry aanbiedt op zijn toestellen - push e-mail dus.
Het eigenaardige daarbij is dat Google geen eigen nieuwe dienst in het leven geroepen heeft om die synchronisatie mogelijk te maken, maar wel een licentie genomen heeft bij Microsoft op de Exchange software.
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/google-takes-on-blackberry-with-mobile-sync/2009/02/10/1234028014350.html
http://www.betanews.com/article/Google_Sync_made_possible_through_patent_license_with_Microsoft/1234207715

NU OOK ANDROID OP EEN TABLET PC
Er zijn al enkele mobiele telefoons met het android besturingssysteem (de HTC bijvoorbeeld, en er zijn er nog verschillende andere die eraan komen), maar nu zou dit besturingssysteem ook toegepast worden in een tablet pc.
Het is de Franse fabrikant Archos die het toestel zal uitbrengen; Archos brengt verschillende multimediaspelers uit, waaronder ook videotoestellen met draadloze internettoegang om content te downloaden, en die je dan kan aansluiten op je tv om die content daarop af te spelen. Uiteraard kan je de gedownloade content ook op de Archos zelf bekijken, die over een mooi scherm beschikt.
Tot nu toe was de Archos, ondanks het feit dat de uitgebracht producten van superieure kwaliteit zijn (wat wij kunnen beamen!), nooit echt doorgedrongen tot het grote publiek. Maar misschein zal dat nu veranderen: Archos brengt immers een Internet Media Tablet uit, met de Android software aan boord. Het toestel zal echter ook als mobiele telefoon / smartphone kunnen functioneren.
Even wat functies opsommen (zodat je die kan vergelijken met bijvoorbeeld de iPhone): 12,5 cm diagonaal, 10 mm dik, 500 GB opslagruimte (!), verbinding met het internet via een 7,2 Mpbs HSUPA 3G verbinding. Skype aan boord, een aanraakscherm, 256 MB intern geheugen, een Micros SD sleuf, en een ingebouwde microfoon en camera.
Prijs is nog niet bekend. Maar wij zijn alvast benieuwd om dit toestel op de pijnbank te mogen leggen!
http://www.betanews.com/article/Android_PC_tablet_on_the_way_from_Archos_and_TI/1234282309

CONFICKER: EEN VIRUS DAT HARD TOESLAAT IN HET DAGELIJKSE LEVEN
Wij zijn gewoon dat virussen tamelijk onschadelijk zijn. Zij besmetten wat computers van gewone internauten (een aantal variŽrend van enkele duizenden tot miljoenen), maar de enige schade die zij berokkenen is een economisch verlies: de besmette systemen moeten ontsmet worden, terug geconfigureerd, en dat kost tijd. En tijd is geld.
De nieuwste worm/virus, Conficker, blijkt echter toch wel wat meer schade te veroorzaken. In Frankrijk zijn verschillende militaire computers zo zwaar besmet geraakt, dat verschillende gevechtsvliegtuigen aan de grond moesten blijven staan. (1) In het de Amerikaanse stad Houston werden de computers van de gemeentediensten lam gelegd, waardoor de rechtszaken die op de rol stonden, uitgesteld moesten worden. (2)
Ondertussen heeft OpenDNS een remedie gevonden tegen de worm. Wormen zoals Conficker moeten immers op geregelde tijdstippen contact leggen met hun "thuisbasis" om nieuwe instructies op te halen. Conficker bevat dan ook een algortime dat elke dag een lijst van 250 domeinnamen creŽert die geraadpleegd worden voor die instructies. OpenDNS heeft dit algoritme kunnen kraken, waardoor computers, die van OpenDNS gebruik maken, en die contact zouden willen leggen met deze domeinnamen, gewaarschuwd worden dat deze domeinen gevaarlijk zijn. Hoe het juist in zijn werk gaat lees je bij PCWorld (3).
WIj onthouden in elk geval dat wormen, virussen en andere malware lang niet meer zo onschuldig zijn als zij ooit waren; nu het internet een steeds belangrijkere financiŽle functie gaat vervullen, wordt het dringend tijd dat er strenger opgetreden wordt tegen de makers van zulke malware!
http://www.betanews.com/article/Conficker_virus_grounds_French_fighter_planes/1234288118
http://www.theage.com.au/news/technology/security/houston-justice-system-floored-by-virus/2009/02/11/1234028079254.html
http://www.pcworld.com/article/159126/article.html?tk=nl_dnxnws
NETTIES DANKT DE SPONSORS VAN DE VERKIEZING "SITE VAN HET JAAR"
http://www.netties.be/archief_edities/20090120_Site2008.htm

ACTIONCAM VAN OREGON SCIENTIFIC

Sneeuw, regen of zonneschijn: leg alle actie vast met de ultieme al-terrein digitale camer. Waterbestendig en compact. (adviesprijs Ä 149)
(Zie ook de schitterende reportage van medewerker Filover over deze camera: http://netties.filover.be/actioncam/index.html
http://www.atc2k.com/

SAMSUNG L201 DIGITALE FOTOTOESTEL

De Samsung L201 is een ultraplatte Ďpoint-and-shootí-camera met 10,2 megapixels, 3x optische zoom en een intelligent 2,7 inch LCD-display. Dit display past zich automatisch aan de lichtval van buitenaf aan, zodat zelfs bij zeer fel zonlicht op het strand het display goed zichtbaar blijft. (adviesprijs Ä 169)
http://www.samsungcamera.co.uk/camera/l201.html

PANDA GLOBAL PROTECTION 2009

Panda Global Protection 2009 biedt integrale beveiliging en waarborgt de integriteit van de gegevens. De software beschermt tegen computervirussen, spyware, rootkits, hackers, online fraude, identiteitsdiefstal en alle overige bedreigingen. De anti-spam-engine houdt de inbox vrij van spam, terwijl de Parental Control-functie erop toeziet dat kinderen op veilige wijze gebruik van internet maken. Daarnaast kan men een back-up maken van belangrijke bestanden, zoals documenten, muziek en fotoís en deze opslaan op een cd/dvd of een locatie op internet om ze in geval van accidenteel verlies of beschadiging te herstellen.
http://www.pandasecurity.com/netherlands/homeusers/solutions/global-protection/

HOSTBASKET

Hostbasket is de specialist in hosting, infrastructuur outsourcing en Software as a Service in BelgiŽ. Hostbasket biedt een volledig gamma hostingoplossingen aan bedrijven en particulieren die aanwezig willen zijn op het internet en/of zaken willen doen door middel van het internet. De 'klassieke' hostingproducten als domeinnamen, webhosting en servers worden aangevuld met innovatieve oplossingen als Hosted Exchange, Online Backup, Hosted SharePoint, CRM, antivirus voor desktops en servers en zoveel meer. Hostbasket is een Telenet-bedrijf.
http://www.hostbasket.com

TRUVO

Truvo, voorheen Promedia, is de onbetwiste marktleider op het gebied van local search en advertising. Truvo is uw voorkeurspartner als het gaat om local intelligence van producten en diensten.
http://www.truvo.be/home/

RADIOVISIE

"Radiovisie, geen frequentie, wel een mening": RadioVisie is een uitgave van de Stichting RadioVisie (Breda, Nederland). Het basisconcept 'RadioVisie' werd bedacht door Jean-Luc Bostyn en Frans Schuurbiers (1973). De online versie werd gelanceerd door Filip Bomberna (1995). Alle rechten voorbehouden.
http://www.radiovisie.eu

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** IBM werkt aan een monster supercomputer, die 20 keer sneller zal zijn dan het huidige monster, dat ook van IBM is
http://www.pcworld.com/article/159150/article.html?tk=nl_dnxnws

*** Facebook binnenkort op tv? Meer dan 1/3 van de gebruiker zou dat in elk geval willen!
http://www.pcworld.com/article/159146/article.html?tk=nl_dnxnws

*** 70% van de IT professionals wil in 2009 een nieuwe baan. Van jobhoppers gesproken!
http://www.itjobboard.be/

*** Het zal je maar overkomen als beveiligingsbedrijf dat je eigen website gehackt wordt - Kaspersky Lab had het zitten!
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBn7b0RjB3v0Jhb0Re760EV

*** CHina heeft 298 miljoen internauten
http://newsletters.fairfax.com.au/cgi-bin16/DM/y/hBn7b0RjB3v0Jhb0RbTo0Es

*** Sandisk brengt hoog performant flash-geheugen uit met 4 bits per cell technologie.
http://www.sandisk.com/

*** Nog nieuw van Sandisk: 32 nanometer nand flash technologie: de kleinste, meest geavanceerde flash geheugenchip ter wereld, aldus de fabrikant.
http://www.sandisk.com/

*** Triest bericht: volgens Symantec jagen de botnets het spamvolume terug op naar het niveau van voor de uitschakeling van McColo...
http://www.symantec.com/

*** Olympus brengt de µ5000 uit, de mannequin onder de compactcamera's: fris van uitzicht, maar vol met high end snufjes, zoals dubbele beeldstabilisator, gezichtsherkenningstechnologie, een beauty modus die alle imperfecties automatisch
uit de foto verwijdert, een ingebouwde panorama modus, perfect fix die oa rode ogen naar het verleden wegwuift, en diets meer. Prijs: 2399 euro
http://www.olympus.com

*** Succesauteur John Grisham is nu dan toch ook gewonnen om zijn boeken als e-boek te publiceren.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090211033


Het oor wil ook wat!
Audio op het Internet
2 DEEP - BOUNCE WITH ME
[rap] IN onze reeks ontdekkingen van sites met gratis muziek, gingen we deze week op bezoek bij Unsigned Band Web. Hier kunnen bands die nog geen platenstal gevonden hebben zichzelf aanbiden en hun songs vertonen en ter download aanbieden. Er is ook een rangschikking van de meest gedownloade artiesten, wat het zoeken naar goede muziek wel vergemakkelijkt. Om muziek te downloaden moet je naar de pagina van de band of artiest zelf gaan, op deze site.
2 DEEP is een rapper. Je houdt van dit genre, of je houdt er niet van. De stem van deze man doet soms denken aan Eminem; het ritme zit goed ineen, maar af en toe wordt het toch iets te repetitief.
http://www.unsignedbandweb.com/music/bands/10344/

AUDIO COMPANION: AND SO IT BEGINS
[klassiek] Een zeldzaam pareltje op deze site. Mooi uitgewerkte song, niet echt klassiek te noemen, maar wel uitgevoerd op klassieke instrumenten. Een soort canon, met steeds weerkerende stemmen en aanzwellende klanken. Mooi. Van deze band kan je nog meer songs gratis downloaden.
http://www.unsignedbandweb.com/music/bands/10669/

JUSTIN BOHEMIER: GYMNOPÉDIE
[klassiek] Een eigen interpretatie van Gymnopedie, met af en toe een herschikking van de noten. Brengt deze interpretatie een meerwaarde of was de compositie beter gebleven zoals ze was? Ons lijkt het dat deze versie eerder iets geworden is om als achtergrond in een romantische bar te spelen.... Maar misschien denkt u er anders over?
http://www.justinbohemier.com/music.php
http://www.unsignedbandweb.com/music/bands/11577/

CELI MOSS: THE MAID ON THE SHORE
[Folk] Akoestische folk-rock, die de vergelijking met Ambrozijn, les Ogres de Barback en the Chieftains best kan doorstaan. Dit liedje is een traditionele Keltische ballade; zij brengen ook muziek uit Schotland, en zelfs een drinkliedje in het Nederlands "drinklied".
http://www.unsignedbandweb.com/music/bands/10400/

LODATO: MEMORY
[ambient] Een van de betere bands die je op deze site vinden kan. Alternatieve electronica, met mooie arrangementen en evenwichtige songs. De moeite om te ontdekken (en te downloaden).
http://www.unsignedbandweb.com/music/bands/5438/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Kunst is ofwel plagiaat ofwel revolutie
- Paul Gauguin, kunstenaar -
De nieuwe oogstMULTICOLR SEARCH LAB

Een van de meest handige tools die wij de laatste tijd tegengekomen zijn. Zoals je weet bevat Flickr tienduizenden foto's die je gratis zou mogen gebruiken op je website, omdat zij een Creative Commons licentie hebben. Maar hoe vind je die foto's? Deze tool is handig, vooral als het jou meer om bijpassende kleuren te doen is, dan om het onderwerp van de foto. Hier bepaal je via een kleurenrooster welke kleuren je hebben wil, en meteen krijg je een selectie beelden. Ongelooflijk knap.
http://labs.ideeinc.com/multicolr/#colors=d73224,fee855,76721f,000000;
http://www.pandia.com/sew/1186-find-free-images-with-visual-flickr-search.html

FINDANYFILM: ZOEKMACHINE VOOR FILMS
Deze site is een initiatief van de Britse Film Council; het gebruik van de meer dan 30.000 filmgegevens is gratis. Je vindt er omschrijvingen, gegevens over de film, alsook links naar sites waar je de film kan kopen. Volgens de makers zou dit de "google voor films" moeten zijn. Het spijtige is dat de site typisch gericht is naar het VK. Wie maakt een Belgisch alternatief?
[Taal: Engels]
http://www.findanyfilm.com/search

ACADEMIC EARTH: ACADEMISCHE LEZINGEN IN VIDEO
Helaas in het Engels, het wachten is op een Nederlandstalig initiatief. Maar studenten (en andere geïnteresseerde, leergierige internauten) zullen dankzij deze zoekmachine allerlei lezingen vinden over de onderwerpen die hen aanbelangen. Enkele onderwerpen: astronomie, biologie, chemie, computerwetenschappen, economie, en vele meer.
[Taal: Engels]
http://www.altsearchengines.com/2009/01/29/search-thousands-of-academic-video-lectures/
http://academicearth.org/

GRATIS CURSUS ESPERANTO
Windows/Linux - freeware
Het idee om één universele taal te creŽren, die alle taalbarrières zou overbruggen, heeft nog niet veel aan kracht ingeboet, ondanks de vele online tools die er nu zijn om teksten te vertalen in alle mogelijke talen. Deze software biedt je een tool op je eigen computer om zo'n universele taal, het Esperanto, te leren. (Bron: Wim W)
[Taal: NL / Esperanto]
http://www.kurso.com.br/bazo/elshuto.php?nl

WONDERHOWTO: HOE MAAK JE HET?
Deze site heeft van op meer dan 1.700 websites video's verzameld die uitleggen hoe je dingen moet doen. Van origami tot computers programmeren, via dansen, koken, en een das knopen. (Bron: Wim W)
[Taal: ENG]
http://www.wonderhowto.com/

DERTIG GRATIS BRONNEN VOOR AFBEELDINGEN
In dit artikel vind je links naar en besprekingen van 30 websites waar je afbeeldingen vindt die je gratis gebruiken mag voor je blog of publicatie. Erg interessant!
[Taal: Engels]
http://websearch.about.com//od/bestwebsites/tp/free-images.htm

GIDS MET TOOLS VOOR ONDERWIJZERS
Helaas in het Engels, maar wellicht toch heel bruikbaar: dit is een gids met honderden tools die gebruikt kunnen worden in het onderwijs. Van blogging tools tot tools om content te beheren en in te vullen op een site, tot tools om statistieken te maken, enz. Handig! (bron: Wim W)
http://c4lpt.co.uk/Directory/index.html

WONDERWALL: BEROEMDHEDEN

Microsoft heeft haar eigen celebrity portaalsite opgestart: Wonderwall. Daar vind je allerlei nieuwtjes en natuurlijk de gewone roddels over beroemdheden. De layout zou iets speciaal moeten worden: er komt een heel lange balk met beelden, in Flash gemaakt, waardoorheen je kan bladeren.
[Taal: Engels]
http://www.wonderwall.com/

90 TIPS DIE VAN JOU EEN GMAIL PRO MAKEN
Helaas in het Engels - maar misschien maken wij er op een mooie dag wel een artikelenreeks voor netties van! Hier vind je een 90 tips om beter te werken met Gmail: Firefox extensies, Greasemonkey scripts, en gewone tips.
[Taal: Engels]
http://www.ghacks.net/2009/02/09/gmail-90-tools-and-tips-to-make-you-a-gmail-pro/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WALHAK
Deze site bevat informatie en cursussen die u wegwijs maken in de ICT toepassingen uit de dagelijkse onderwijspraktijk. De cursussen, die gratis te bekijken zijn, zijn niet alleen bedoeld voor docenten, maar kunnen ook als instructiemateriaal gebruikt worden. Zij zijn gericht op de nascholing van docenten, het samenstellen van digitaal lesmateriaal, en de verwerkingsopdrachten voor leerlingen. (Bron: Frank)
[Taal: Nederlands]
http://www.walhak.com/professionalisering/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: AANGETEKEND BELLEN
Vaak maak je telefonische afspraken, maar als er iets fout loopt, dan kan je niet bewijzen wat er juist gezegd is. Dan is deze dienst handig: hier kan je telefoongesprekken online bewaren, zodat zij als onafhankelijk juridisch bewijs kunnen dienen. De opslag gebeurt bij een derde partij, namelijk het digitale notariskantoor Diginotar. (Bron: Webwereld)
http://aangetekendbellen.nl/
http://www.diginotar.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: BUIENRADAR
Het weer kan soms erg grillig zijn. 's Ochtends ga je naar het werk in een lichte jas, en in de namiddag wordt het zo koud dat je betreurt dat je je dikke winterjas niet meegenomen hebt. En gaat het regenen, of blijft het droog?
Deze site is op dat vlak erg handig. Je ziet er in real time de evolutie van de buien boven BelgiŽ en Nederland, en ook de evolutie boven Europa. Zo weet je tenminste waar je aan toe bent!
[Taal: NL]
http://www.buienradar.nl/

VRIJDAG MULTIMEDIA: RECLAIM YOUR CITY

Een site vol met foto's van graffiti, maar dan graffiti als kunst. Je vindt er beelden uit Athene, Keulen, Barcelona, en vele andere. Niet dat wij jou willen aanmoedigen om graffiti te gaan spuiten op allerlei muren die daarvoor niet bestemd zijn... (Bron: Walkingmen.com)
[Taal: Engels]
http://www.reclaimyourcity.net/news/news.php

VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOBER
Een klein bedrijf, maar met een prachtige website: Goober Productions maakt animaties en ontwerpen van hoge kwaliteit. En dat zie je in deze multimedia presentatie...
[Taal: Engels]
http://www.goober.nu/FlashSite/

VRIJDAG MULTIMEDIA: TURTLE TV
Deze site doet wat de titel belooft: zij brengt filmpjes over schildpadden, maar ook games en links. Heel leuke filmpjes trouwens ook - je zal er ongetwijfeld plezier aan beleven!
[Taal: Engels]
http://www.turtletvnetwork.com/Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- Kippenvel in het kwadraat met F.E.A.R 2
First Encounter Assault Recon. Ogenschijnlijk was het een hele mond vol voor een schietspelletje. De afkorting F.E.A.R. dekte echter de lading...
http://www.ad.nl/multi-media/games/2996549/Kippenvel_in_het_kwadraat_met_FEAR_2.html
- Gluren via de barcode
UTRECHT - Door de zogenaamde QR-codes zijn monumenten niet alleen meer van de straat te bekijken, maar kom.
http://www.ad.nl/video/2992573/Gluren_via_de_barcode.html
- Worstelen met beeld en geluid
Met een cd-speler en een versterker konden we nog wel uit de voeten. Maar systemen die beeld en geluid..
http://www.ad.nl/hetnieuwewonen/2982893/Worstelen_met_beeld_en_geluid.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- Bewaking via de mobiele telefoon
Het nieuwe bewakingssysteem GiSMo werkt via een camera die via de mobiele telefoon te bedienen is.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25458
- Dell mobiele fotoprinter
Dell komt met een klein licht portable printertje waarop via Bluetooth vanaf telefoons en camera's kan worden geprint.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25441
- Printscreen in ere hersteld
Met het programma ScreenPrint32 kun je weer ouderwets schermafdrukken naar de printer sturen. De mogelijkheden gaan echter nog veel verder.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=10042

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- CES 2009: Linksys waagt zich aan draadloos muzieksysteem
Na Logitech, Philips en Sonos brengt nu ook Linksys, tegenwoordig van Cisco, drie apparaten uit om thuis naar jouw eigen digitale muziekbibliotheek te luisteren. Linksys presenteerde zijn Wireless Home ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3853
- CES 2009: Eerste all-in-one pc voor Lenovo
Lenovo heeft op de CES 2009 zijn eerste all-in-one desktop pc getoond. De IdeaCentre A600 bundelt een lcd-monitor, Blu-ray-drive, systeemcomponenten en luidsprekers in één enkele behuizing.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3859
- Deugddoende stenen
Massage met hete stenen is geweldig intens en een weldaad voor lichaam en geest. De warmte dringt diep door in je spieren en botten, terwijl de Ďdrukí van de stenen ervoor zorgt dat je meer energie krijgt ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3871*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- MyPhone Microsofts antwoord op MobileMe
MyPhone, waarvan binnenkort de bêta versie zal verschijnen, maakt het mogelijk voor smartphones op Windows Mobile (vanaf versie 6) online persoonlijke informatie op te slaan. Via een te downloaden applicatie kan men contacten, agenda, taken, fotoís, videoís, muziek en documenten opslaan op een website. Elke gebruiker heeft 200 MB ter beschikking. Ook Windows Live contacten kunnen worden opgeslagen.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19513&style=99896
- Namen van beroemdheden als lokaas in spamberichten
Een paar weken voor de uitreiking van de Oscars heeft PandaLabs, het malware detectie- en analyselaboratorium van Panda Security, een lijst samengesteld met namen van beroemdheden die in 2008 het meest werden gebruikt in spamberichten.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19511&style=99896
- 'Aan de slag in jouw regio' met Regiojobs.be
De Persgroep Publishing lanceert op 17 maart Regiojobs.be. Regiojobs.be heeft de ambitie om dé referentie te worden voor Vlamingen die dicht bij huis een nieuwe job zoeken. Lange files, te hoge verplaatsingskosten en het verlangen naar meer quality time vormen de basis van dit nieuwe concept.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19510&style=99896


*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Proximus Go For Music ziet afÖ door Madonna
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/internet/proximus-go-for-music-ziet-af-door-madonna.cfm
- Belgische IT industrie 2009 volgens Deloitte: Selectieve crisis
http://www.pcworld.be/nl/fiches/belgische-it-industrie-2009-volgens-deloitte-selectieve-crisis.cfm
- Treo Pro: Palm nog niet uitgeteld
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/treo-pro-palm-nog-niet-uitgeteld.cfm
-

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- CityPlug lanceert een overlevingsgids voor Valentijn
CityPlug.be, de eerste citygids op het Belgische internet, lanceert een gids voor alle sufferds die vergeten zijn dat 14 februari het feest van de verliefden...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5206
- Needle van Spullenhulp wint Golden Darling Award
De allereerste winnaar van de Save Your Darlings-wedstrijd is verkozen! Op 5 februari kwam de jury samen en die besloot om Needle van DDB voor Spullenhulp te...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5207
- 15% Belgische senioren surft op internet
Mediaedge:cia voerde een diepgaande analyse uit bij 65-plussers om te peilen naar hun gewoonten inzake mediaconsumptie. De televisie is het sterkst...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5208

*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Geschiedenis van het Internet
http://computertaal.info/2009/02/12/geschiedenis-van-het-internet/
- Veilig internet voor kinderen
http://computertaal.info/2009/02/12/veilig-internet-voor-kinderen/
- DOWNLOADBARE KAARTEN VAN CALL OF DUTY®: WORLD AT WAR
http://computertaal.info/2009/02/12/downloadbare-kaarten-van-call-of-duty%c2%ae-world-at-war/


*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- P2p-onderzoekers vrezen 'implosie' Bittorrent
09:59 - Onderzoekers aan de TU Delft hebben ontdekt dat Bittorrent sterk afhankelijk is van de servers van The Pirate Bay. Mochten deze op de een of andere manier niet meer beschikbaar zijn, dan zal volgens hen het netwerk snel instorten. »
http://tweakers.net/nieuws/58423/p2p-onderzoekers-vrezen-implosie-bittorrent.html
- Gratis upgrade naar Windows 7 voor Vista-kopers tot 31 januari 2010
09:38 - Consumenten die een Vista-pc aanschaffen kunnen van 1 juli 2009 tot 31 januari 2010 gratis naar Windows 7 upgraden, zo blijkt uit nieuwe details van het 'Windows 7 Upgrade Program'. Het gaat echter slechts om drie versies van Vista. »
http://tweakers.net/nieuws/58421/gratis-upgrade-naar-windows-7-voor-vista-kopers-tot-31-januari-2010.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


OUTLOOK 2007 VERBETEREN 6
In de vorige tips hebben wij het de hele tijd gehad over Outlook.pst. Maar waar vind je dat? Dat is soms moeilijk te zeggen, want het hangt af van de versie van het WIndows OS die je hebt en de versie van Outlook. Microsoft wil de plaats van dat bestand nogal eens veranderen, zie je...
Bij Vista vind je het .pst bestand meestal onder:
C:\Users\YourName\AppData\Local\Microsoft\Outlook
En bij WIndows XP onder:
C:\Users\YourName\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook.
Maar je kan ook uitvinden waar dat bestand staat via File / Data Management; dan krijg je een venster waarin gemeld staat waar je .pst bestand staat, evenals het archief van je bestanden.

OUTLOOK 2007 VERBETEREN 7
Na het afslanken van je Outlook .pst bestand, zijn er nog enkele maatregelen die je moet nemen. Om te beginnen: zorg dat je alle laatste nieuwe patches hebt voor Outlook, via de Windows Updates. Vooral de patch waarvan je het adres hier beneden vindt, is erg belangrijk. Die zorgt ervoor dat Outlook sneller werkt, ook met grote .pst bestanden. Volgens verschillende internauten ging hun Outlook beduidend sneller werken na installatie van dez patch.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=c262bcfd-1e09-49b6-9003-c4c47539df66&DisplayLang=en

OUTLOOK VERBETEREN 8

Outlook zelf bevat eigenlijk bitter weinig tools om de berg mails, zo mooi de "information overload" overzichtelijker te maken. Outlook heeft beperkte tools om mails te doorzoeken, filteren en te sorteren. Er is één tool die kan helpen: Xobni (oftewel Inbox achterstevoren). Na installatie krijg je rechts in je Outlook een nieuwe kolom. Lees je een mail, dan zal de zijbalk vertellen wie die persoon is, en ook een lijst geven van alle 'gesprekken' die je met hem/haar gevoerd hebt, ene lijst van alle bestanden die je uitgewisseld hebt, telefoonnummer en sociale netwerkgegevens, enz.
http://www.xobni.com/

OUTLOOK VERBETEREN 9
Heb je een Outlook die voortdurend crasht? Dan kan dat zijn omdat je add-ons toegevoegd hebt die Outlook niet kan verteren. Hoe kan je dat uitvissen? Door Outlook te draaien zonder die add-ons, in "safe" modus dus. Ga naar de commando prompt, en blader naar de map die Outlook.exe bevat (meestel C:\Program Files\Microsoft Office\Office12). Tik dit commando in:
Outlook.exe /safe
Dat zal Outlook opstarten zonder add-ons. Draait het programma nu stabiel, dan weet je dat het aan de add-ons ligt.

OUTLOOK VERBETEREN 10

Heb je vastgesteld dat je Outlook slecht draait omwille van de Add-ons, dan kan je gaan zoeken welke van deze add-ons de dader is. Eerst moet je uitzoeken welke add-ons je geïnstalleerd hebt. Dat doe je via Tools / Trust Center, en daarop de Add-ins button te klikken. Dat geeft een overzicht van de add-ons, ingedeeld in drie categorieŽn: de tools die nu actief zijn, die geïnstalleerd zijn maar niet actief, en die geïnstalleerd zijn maar uitgeschakeld omdat zij Outlook doen crashen. Ja, inderdaad: Outlook tracht zelf dingen te fixen, en zal een add-on die problemen oplevert zelf gaan uitschakelen.
Vervolgens ga je een voor een de add-ons uittesten: installeren, zien of Outlook fijn blijft draaien, en zo ja: op naar de volgende! En is een van die add-ons de schuldige, dan moet je hem verwijderen: selecteer de add-on en klik op remove.


Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...FAST FORWARD
Extensie voor Firefox
Wil je weten welke sites anderen bezoeken? Dat kan, met deze extensie voor Firefox. Na installatie krijg je een extra "fast forward" button op je knoppenbalk. Een druk op deze knop brengt vertelt je welke site de meeste mensen bezochten nadat zij op de pagina waren die jij nu bezoekt. Zo krijg je aanbevelingen van anderen om interessante pagina's te ontdekken.
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9509

MIDNIGHT IPOX: THEMA VOOR FIREFOX

Thema voor Firefox
Sommigen houden niet van de 'gewone' kleurtjes waarin zij hun Firefox browser krijgen, en passen hun Firefox een nieuwe kleedje (een thema) aan. Een van die thema's is Midnight iPox. Na download moet je Firefox openen, naar Tools / Add-ons gaan en de Midnight-iPox.jar naar de linkerkant van Themes slepen. Na installatie moet je wel even Firefox herstarten.
http://www.twistermc.com/blog/2009/02/02/midnight-ipox

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 9: ISO RECORDER
Windows XP / Vista
Met deze tool kan je cd's en dvd imago's branden, disks kopieŽren, imago's maken van bestaande data cd's en dvd's, en ISO imago's maken van de content van een map op een disk (Bron: WIm W)
http://isorecorder.alexfeinman.com/isorecorder.htm

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 10: MALICIOUS SOFTWARE REMOVER
Windows - freeware
Wellicht heb je deze software al - in de nieuwste versies van Windows zit hij namelijk ingebakken. De software verwijdert, zoals de naam het zegt, software die schadelijk kan zijn voor jouw computer: malware, virussen, spyware... Elke tweede dinsdag van de maand wordt er een update uitgebracht van de signatuur van de schadelijke software.
http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: .NET FRAMEWORK
WIndows - freeware
.NET framework is een tool die jij als gebruiker nodig hebt wanneer je programma's wil installeren die ontwikkelaars gemaakt hebben in de .NET programmeeromgeving. De software is stilaan onmisbaar geworden voor Windows gebruikers, vermits steeds meer software zo gemaakt wordt.
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=ab99342f-5d1a-413d-8319-81da479ab0d7&displaylang=en

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: MICROSOFT OFFICE COMPATIBILITY PACK
Windows - freeware
Heb je Microsoft Office 2000, Office XP of Office 2003, dan kan je de office suite dankzij deze tool compatibel maken met de bestandsformaten van Word, Excel en Powerpoint 2007
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466&displaylang=en

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: REKENMACHINE PLUS

WIndows - freeware
Een rekenmachine die duidelijk veel meer kan dan de ingebakken rekenmachine - en er bovendien ook veel leuker uitziet (maar dat is niet van belang uiteraard...)
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/PowerCalcPowertoySetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS: MICROSOFT TIME ZONE
Windows - freeware
Een uitstekende tool voor al wie vrienden heeft in andere tijdzones: hier kan je opzoeken hoe laat het bij je correspondent is wanneer je hem wil opbellen - zo vermijd je hem midden in de nacht op te bellen!
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=07fb0bd8-f390-458d-a629-6f0258ac7cdf&displaylang=en

VRIJDAG MACDAG: PHONE TO MOVIE
Mac OS X - 10,333 MB - shareware $49,95
Op eenvoudige wijze neemt dit progje stilstaande foto's, om ze om te vormen tot een dramatische videopresentatie. Je kan in- en uitzoomen, muziek toevoegen, je eigen projecten exporteren naar iMovie, DVD of het web.
http://www.download.com/Photo-to-Movie/3000-12511_4-26515.html?tag=nl.e414&cdlPid=11003543

VRIJDAG MOBIELE DAG: CANDY HEARTS GRAM
Windows Mobile - freeware
Een erg leuk progje om een suikerzoet kaartje te sturen naar je lief - nog net op tijd voor Valentijn! Je moet wel eerst inloggen met je Windows Live account vooraleer je dit gratis progje kan downloaden. OP de tweede link vind je instructies hoe je tewerk moet gaan om dit progje op je mobiele telefoon te activeren.
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/totalaccess/software/games/candy-hearts.mspx
http://www.microsoft.com/windowsmobile/en-us/help/more/install-applications-vista.mspx

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Deze keer doet de netties redactie beroep op de lezers om het volgende probleem op te lossen:
Lezer Rudy meldt:
<<<
Hallo,
Het probleem met de extra wit regels en de links die niet aanklikbaar zijn,
heb ik als eens gemeld, en kreeg toen als antwoord dat het waarschijnlijk
een instelling in mijn mail programma was die gewijzigd is.
Ik gebruik Outlook 2007.
Groeten,
>>>
Antwoord van de redactie:
<<<

Dag Rudy,
Ik heb dit probleem niet verder onderzocht, omdat het bleek dat er erg weinig mensen hiermee geconfronteerd werden.
Ik moet hier wel bij zeggen dat ikzelf ook Outlook 2007 gebruik, en hetzelfde fenomeen bemerkt heb. Maar als ik de mail ophaal in Gmail, doet het probleem zich niet voor.
Dus zal ik een oproep moeten doen naar de lezers, en vragen wie van hen Outlook 2007 heeft, en ook problemen heeft.
Wij houden je op de hoogte van de respons.
Groetjes,
Hilde
>>>
Dus met deze een oproep naar jullie: wie heeft dit probleem nog, en wie weet een oplossing?
NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Frank VDW
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciŽle doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Het geheim van een goede toespraak is een goed begin te hebben en een goed einde,
en dat die twee zo dicht mogelijk bij elkaar liggen
George Burns, komiek