Verschijnt iedere zaterdag
Deadline van volgende editie: 12/2/2009 om 16.00h
Reacties mailen naar netties@netties.be


INHOUD
DEEL 1:
Kanaal 17: actuele nieuwsberichten
Hoe bedenken ze het
Voor elk wat wils
Het oor wil ook wat

DEEL 2:
De Nieuwe Oogst
Bij de collega's
De zaak Tee en Tee
Van alles halen,
(bijna) niks betalen
Het laatste woord

NeTTieS
Jaargang 13
Nummer 586 van 7/5/2009
Gegroet lezer,

Wordt dit het nummer van "wij hadden het toch gezegd?" Er zitten deze week immers verschillende artikels in die onze bemerkingen over nieuwe producten en diensten in het verleden bevestigen. Het gevaar van TinyUrl, de stilaan griezelig grote macht van Google, Facebook dat munt wil slaan uit jouw persoonlijke gegevens.... En op de valreep, bij het schrijven van dit voorwoord, vernemen wij dat Google zijn Calendar nu ook offline beschikbaar wil stellen - als om te bevestigen dat het hele cloud-computing, dat men al enkele jaren wil promoten, toch niet dé zaligmakende oplossing is...

In elk geval vindt u in dit nummer weer heel wat interessante nieuwtjes, alsook enkele tips om Outlook tot wat meer snelheid aan te porren. Lezen en experimenteren - plezier ermee!

Bij leven en welzijn tot volgende week,

HildeNetties lezen als RSS-feed? Het kan, op het adres
http://www.netties.be/v10/netties_rss.php

Indien u een bepaalde editie niet ontvangen hebt, ga naar onze website:
http://www.netties.be en klik op archief.
Daar vindt u een link naar deel 1 en 2 van de laatste editie. Vorige nummers zijn er ook integraal te downloaden, tot en met nummer 1 - nostalgie troef!


Kanaal 17

Een nieuwsrubriek samengesteld uit berichten die
ons bereiken via de reguliere en de gespecialiseerde pers,
Internet, eigen correspondenten en de lezers van dit e-zine.
GOOGLE MET RODE KAKEN: MALWARE DETECTOR SLAAT TILT
Zaterdag moeten de internauten die Google raadpleegden toch even in hun ogen gewreven hebben: Google markeerde alle sites op alle zoekresultaten meteen met een "this site may harm your computer", wat wil zeggen dat zij mogelijk malware bevatten. Er was slechts één uitzondering: YouTube...
Na een kwartiertje was het euvel opgelost. Wie op dat moment een zoekactie uitvoerde, zal allicht al snel begrepen hebben dat er een fout bij Google gebeurd was - dat er veel malware op het internet circuleert is geweten, maar dat àlle sites malware bevatten, dat is zelfs voor de meeste internauten wat overdreven.
Google kwam met een uitleg: het was een menselijke fout. Iemand (die blijkbaar nog wel een stevige bolwassing zal krijgen) had per vergissing ingegeven dat het teken "/" duidde op malware. En vermits de meest url's dit teken bevatten, werden al deze sites dus als malware sites gemarkeerd.
Een plausibele uitleg, die ons echter niet tevreden stelt: waarom was YouTube dan vrijgesteld van deze blamage?
Tussen haakjes: ook Gmail had te lijden onder dit euvel. De spamfilters aldaar maken ook gebruik van dat ene bestand waarin "gevaarlijke" zaken opgenoemd worden, en waarin de "/" dus terecht gekomen was. Gevolg: heel wat legitieme mail werd door de spamfilters als spam beschouwd, en belandde in de spam folder. Even nakijken dus is de boodschap.
In elk geval is er één les die je hieruit mag trekken: nogmaals is het aangetoond dat het niet echt gezond is dat Google quasi een alleenheerschappij heeft op het gebied van zoekmachines...
http://blogs.computerworld.com/google_goes_crazy_claiming_everything_is_malware
http://arstechnica.com/business/news/2009/01/google-broke-the-internet-malware-detector-went-haywire.ars
http://googleblog.blogspot.com/2009/01/this-site-may-harm-your-computer-on.html

7 NIEUWE TALEN IN GOOGLE TRANSLATE
Eerstdaags komen er 7 nieuwe talen in Google Translate: Albanees (9-13 miljoen mensen spreken deze taal), Ests (1,1 miljoen), Galicisch (3-4 miljoen), Hongaars (15 miljoen), Maltees (400.000), Thai (60-65) en Turks (63 miljoen).
Dat is erg interessant, vooral wanneer je een blog wil volgen in je Google Reader. Daar kan je namelijk, wanneer je een nieuw blog toevoegt, aangeven of dit blog ook vertaald moet worden in jouw taal. Met andere woorden: je kan voortaan ook blogs volgen die bijvoorbeeld in het Thai of Turks opgesteld zijn. Uiteraard zijn die vertalingen niet perfect, maar je kan wel ongeveer volgen wat er gezegd wordt, en dat is het voornaamste!
Om een Google feed toe te voegen klik je op "een abonnement toevoegen", waarna je het adres ingeeft. Nu krijg je een pagina met daarin de nieuwste feeds van die bepaalde sites, met een button "Feedinstellingen". Een van de opties dar is "vertalen in mijn taal".
Buiten deze nieuwe talen, is het Engelse woordenboek zelf ook verbeterd. Het bevat nu synoniemen, antoniemen, uitspraak, gedetailleerde definities en voorbeelden uit het COBUILD Advanced Learner's woordenboek van Collins.
http://googlesystem.blogspot.com/2009/01/new-languages-in-google-translate.html

NIEUW BIJ GOOGLE TOOLBAR VOOR FIREFOX: GEPERSONALISEERDE NIEUWE PAGINA
Wij zijn er persoonlijk geen voorstander van, maar vele andere internauten wel: de Google Toolbar. Die bevat vele extra mogelijkheden zoals een zoekvak, extra bookmarks en buttons, en zelfs een "send to" om een pagina meteen te mailen naar een vriend.
Nu werd er een nieuwe versie uitgebracht van de Toolbar, de tweede beta, en die bevat toch wel een knappe nieuwigheid. Wanneer je vroeger een nieuw tabblaadje opende, dan kreeg je een blanco pagina te zien. Dat wordt nu anders: deze pagina zal miniatuurafbeeldingen bevatten van negen van jouw favoriete pagina's, naast thumbnails van recent gesloten en gebookmarkte pagina's uit je browser geschiedenis. Je kan sleutelen aan deze thumbnails, en al deze gegevens blijven op jouw browser staan (oef!): deze informatie wordt niet doorgestuurd naar Google.
Vind je deze thumbnails toch maar niets, dan kan je terug naar de gewone blanco pagina, via de instellingen bij Firefox of je Toolbar.
http://www.google.com/tools/firefox/toolbar/FT5/intl/en/index.html?tbbrand=GZEZ&utm_campaign=en&utm_source=en-et-ffblog&utm_medium=et
http://googleblog.blogspot.com/2009/01/google-toolbar-in-firefox-personalized.html

YOUTUBE MET SPECIALE REEKS OVER "ZWARTE" GESCHIEDENIS
Je kan er niet omheen: met de verkiezing van Barack Obama heeft Amerika een blad in de geschiedenis omgeslagen. De eerste Afrikaan/Amerikaan ooit die het tot president schopte in de VS is inderdaad een hele gebeurtenis.
Voor de mensen bij YouTUbe is het in elk geval de eenleiding om een speciale "Black History" maand uit te roepen, waarin films gebracht worden over wat Afrikaanse Amerikanen in de VS bereikt hebben.
Om te beginnen komen er vier films, met markante momenten uit de geschiedenis van Afrika en de Afrikaanse Amerikanen. Zo is er "Amandla! A revolution in Four Part Harmony", dat de rol belicht die de zwarte Zuidafrikaanse muziek gespeeld heeft in de bestrijding van de Apartheid; "Electric Purgatory", dat het heeft over de strijd die sommige zwarte rockartiesten moeten voeren om hun publiek op te bouwen in een industrie die hen niet altijd vriendelijk gezind was; "Hungu", over de geboorte van een prachtig muziekinstrument, de berimbeau; en "The 13th Amendment", een korte documentaire waarin een grootmoeder van 90 gevolgd wordt wanneer zij voor het eerst haar stem uitbrengt op een Afrikaans-Amerikaanse president;
http://www.youtube.com/ytscreeningroom
http://www.youtube.com/blog?entry=Do7y6TunMVU

KNIPT JE ISP IN JE BANDBREEDTE? GOOGLE VERTELT HET

Soms lijkt het niet op surfen op het internet, maar wel op traag peddelen, inroeien tegen de stroom in, wanneer je naar een bepaalde website gaat. Ligt het aan jouw computer? Of is het je provider die beknibbelt op je bandbreedte? Hoeveel bandbreedte gebruik je eigenlijk? En krijg je wel de bandbreedte die je provider beloofd heeft toen je intekende voor een abonnement?
Dat zijn vragen waarop Google nu een antwoord wil brengen, in samenwerking met verschillende andere bedrijven. Daarvoor werd Measurement Lab opgericht, een nieuw open platform. Google maakt er deel van uit, naast het Open Technology Institute van The New America Foundation, en het PlanetLab consortium. Dit Lab wil een platform zijn voor wetenschappers, waar zij tools vinden om metingen te doen over het internet, met name over de accuraatheid en de betrouwbaarheid.
In het kader van dit initiatief worden er 36 servers geïnstalleerd in 12 plaatsen in de VS en in Europa. Alle verzamelde gegevens zullen ook door andere wetenschappers ingekeken kunnen worden.
Meer over dit initiatief bij ExtremeTech.
http://www.extremetech.com/article2/0,2845,2339866,00.asp?kc=ETRSS02129TX1K0000532
http://www.measurementlab.net/

VLASMUSEUM VS VLASMUSEUM
Het was een klein berichtje in de krant: Nederlanders kapen domein vlasmuseum. Het artikel vertelt dat er twee vlasmusea bestaan: eentje in het Belgische Kortrijk, en eentje in het NEderlandse Koewacht.
Bij elk museum hoort, net zoals er bij elk bedrijf tegenwoordig hoort, een webdomein. En dus heeft Vlasmuseum uit Koewacht het domein vlasmuseum.nl geregistreerd. Maar toen de Belgische soortgenoot hetzelfde wou doen, en dus vlasmuseum.be wou registreren, bleek die al ingenomen te zijn... en wel door de collega's uit Nederland.
Het artikel vertelt dat de verantwoordelijke van het Belgische Vlasmuseum contact opnamen met hun collega's uit Nederland. Die waren eventueel wel bereid om de domeinnaam over te hevelen naar de Belgen... mits betaling. En dat stoot ons toch tegen de borst. Want volgens de regels van DNS.be mogen domeinnamen niet verhandeld worden. Enkel wie echt recht heeft op een bepaalde domeinnaam, omdat die tot zijn merk behoort, tot zijn handelsnaam, die heeft het recht om die te registreren. Wordt die domeinnaam geregistreerd door een ander, en kan de "echte" eigenaar bewijzen dat hij/zij er meer recht op heeft, dan moet, volgens de regels van DNS, die ander de domeinnaam zonder schadevergoeding overhevelen.
Zelfs al zou Vlasmuseum.nl slechts een fysieke ruil willen (voorwerpen die te maken hebben met de vlassector, afkomstig uit het Vlaamse museum), dan lijkt dit ons oneerlijk.
Bij "generieke" namen, zoals "brood.be" of "boten.be" ligt zo'n dispuut uiteraard veel moeilijker te beslechten. De meeste van die generieke namen zijn, tussen haakjes, al geregistreerd door Nederlanders, slimme zakenjongens (en meisjes) als ze zijn. Wij kunnen hen echter niets verwijten. Wij, Vlamingen, hadden maar slimmer moeten zijn en sneller moeten reageren toen er voor het eerst generische domeinnamen geregistreerd mochten worden...
O ja. Ondertussen moet degene, die het Kortrijkse vlasmuseum bezoeken wil, nog altijd naar www.kortrijk.be/vlasmuseum.
http://www.vlasmuseum.be
http://www.dns.be
http://www.kortrijk.be/vlasmuseum

NA HET SLASHDOT EN DIGG EFFECT, NU HET TWITTER EFFECT
IN het verleden is het vaak gebeurd dat een bepaalde website, die vermeld werd in een artikel in de befaamde techsite Slashdot, zoveel volk over de vloer kreeg als gevolg van dit artikel, dat de servers van die site al dat bezoek niet aan konden en de site crashte of, erger nog, de toegestande bandbreedte van die site op gebruikte, en de beheerders van de site moesten gaan bijbetalen.
Tijden veranderen, en de rol van rattenvanger van Hamelen, die de internauten leidde naar bepaalde sites, werd overgenomen door andere trendy sites - eerst was dat de sociale bookmarksite Digg, en later werd dat TechCrunch, dat altijd op zoek was naar interessante (beginnende) sites.
En nu lijkt het erop dat die rol overgenomen wordt door Twitter. Deze week was het voor het eerst dat een simpele boodschap van een Twitter gebruiker (een "tweet" dus) een site deed crashen. Het was een boodschap van Pete Cashmore, van de populaire website Mashable, waarin hij vertelde over een bepaald artikel dat uitlegde hoe je Twitter kan gebruiken om een job te vinden. Meteen surften er zoveel internauten naar dit artikel, dat het prompt onbereikbaar werd.
Nu is het eigenlijk alleen maar logisch dat dit vandaag of morgen zou gebeuren, vooral als je weet hoeveel "followers" of volgelingen sommige Twitteraars hebben. De boodschappen van Cashmore worden bijvoorbeeld gelezen door 50.000 volgelingen,, Stephen Fry heeft er 102.000, Kevin Rose 97.000 en Leo Laporte 82.000.
Eerlijk gezegd moeten wij hieraan toevoegen dat het fenomeen Twitter ons tot nu toe niet in zijn greep gekregen heeft. Als wij onze automatische mail-meldingen al afzetten om niet teveel gestoord te worden, dan kan je begrijpen dat wij zeker en vast niet voortdurend gestoord willen worden door de vele tweets!
http://twitter.com/mashable/status/1171106154
http://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/02/02/are-tweets-crashing-web-sites/

FACEBOOK WIL PERSOONLIJKE INFORMATIE TEN GELDE MAKEN
Wij zijn niet de persoon om te zeggen "wij hadden het toch gezegd" - maar in dit geval kunnen wij het echt niet laten. Keer op keer hebben wij gewaarschuwd om niet teveel informatie vrij te geven in Facebook. Niet alleen omdat anderen al die verhalen kunnen lezen, maar ook omdat Facebook nog altijd een commercieel bedrijf is, en je toch wel kon vermoeden dat het op een mooie dag gebruik zou maken van die gegevens. Er moet immers geld in het laatje komen, niet?
Deze week kregen we gelijk: Facebook heeft aangekondigd dat het de grote hoeveelheid informatie persoonlijke informatie die het over zijn 150 miljoen leden heeft nu ten gelde wil maken. Met andere woorden: jouw informatie verdwijnt in een van de grootste marktonderzoek databases.
Grote bedrijven zullen dan van die database gebruik kunnen maken om doelgerichte reclameboodschappen te versturen, bestemd voor bepaalde gebruikers, gebaseerd op deze gegevens. En niets is heilig, want volgens The Age zouden de bedrijven ook gebruikers mogen uitkiezen op hun sexuele geaardheid - want dat is een van de dingen die jij in je profiel vermeld hebt...
Voor bedrijven is dit natuurlijk ideaal: zij moeten hun boodschappen niet meer lukraak naar de hele wereld sturen, enkel naar de internauten die volgens hun profiel interesse zouden kunnen tonen voor die boodschap. En misschien is dit voor de internaut nog niet zo'n slechte zaak, want hij krijgt dan enkel nog reclame over producten die hem interesseren. Maar toch hebben wij een wrang gevoel bij deze ontwikkeling...
http://www.theage.com.au/news/technology/biztech/gay-or-straight-your-facebook-is-their-fortune/2009/02/01/1233423097811.html

KAN EEN ZOEKMACHINE ZIEN WIE JIJ BENT?
Na het lezen van het vorige artikel zal je misschien gezegd hebben: maar Google dan? De informatie die Google verzamelt is ook niet onschuldig. Daarom vonden wij het interessant om dit artikel even ter sprake te brengen.
Daarin wordt uitgelegd wat de zoekmachines over jou te weten kunnen komen. Door het gebruik van jouw IP adres (de code die jouw internetverbinding identificeert) en cookies (de kleine bestanden die op jouw computer gezet worden) kan de zoekmachine te weten komen dat jij dezelfde persoon bent die de zoekmachine gisteren bezocht.
Maar het is wel zo dat de ISP jou een nieuw IP adres geeft telkens jij bij je provider inlogt. En dus is het "gevaar" voor je privacy toch wat beperkt. Anderzijds kan de zoekmachine wel uitweten waar je ongeveer zit (België, Antwerpen...) en dus plaatselijk gerichte advertenties op je afsturen.
Er zijn trouwens drie niveaus van identificatie, aldus dit artikel. Het laagste niveau is de geografische identificatie, het hoogste is de identificatie waarbij jijzelf vrijwillig inlogt (zoals bij Google via je Gmail account, enz.), en daar tussenin de identificatie via de cookies (die geen persoonlijke informatie doorsturen).
Wie meer hierover wil weten moet dit interessante artikel bij Pandia nalezen.
http://www.pandia.com/sew/1194-can-the-search-engines-tell-who-you-are.html

LATITUDE: PLAATSGEBONDEN SOCIAAL NETWERKEN VAN GOOGLE
Google heeft Latitude voorgesteld, een nieuwe dienst waarbij de Google gebruikers de plaats waar zij zich bevinden kunnen delen met hun vrienden, familie, collega's. Google wil namelijk plaatsgebonden diensten aanbieden, (in het Engels: Location Based Services of LBS). Dat is natuurlijk, zoals zoveel van de dingen waarbij jij een stukje van je privacy weggeeft, een "mixed blessing" - iets dat zijn voor- en nadelen heeft.
Voordeel: bij het surfen, bekijken van nieuws enz. kan Google je meteen doelgericht nieuws uit je eigen regio bieden. Nadeel: uiteraard heeft Google hiermee een commercieel oogmerk, en is dit bedoeld om meer doelgerichte advertenties aan te bieden. Maar dat is natuurlijk ons wantrouwig duiveltje dat spreekt...
Maar laat ons even de technische kant van Latitude bekijken. Je kan dit programma oproepen via een iGoogle gadget op je laptop, maar ook op je mobiele telefoon (o.a. BlackBerry, Windows MObile 5.0 en Symbian S60). Android en iPHone zouden binnenkort ondersteund worden.
Heb je een account bij Google, bijvoorbeeld bij Gmail of Google Reader, dan kan je daar gewoon inloggen en daarna de plaats invoeren waar je je bevindt. En dan kan je vrienden toevoegen gebaseerd op hun e-mail adres of op jouw Gmail adresboek. De plaats van die vrienden (indien zij die ook ingevuld hebben) wordt dan voortaan weergegeven op een Google Map. De informatie is real time, dat wil zeggen dat als jij morgen een uitstapje naar Brussel maakt, en aan Google doorgeeft dat je je daar bevindt, deze informatie ook beschikbaar is voor je vrienden. Met andere woorden: wil je in de toekomst weten waar je vrienden zitten, dan moet je maar op Google Maps kijken. En dan kunnen Pa en Ma ook zien waar dochter- en zoonlief uithangt, en kan de jaloerse echtgenote ook uitvinden waar haar man zit...
Een beetje beangstigend toch, vind je ook niet?
Uiteraard ben je niet verplicht om deel te nemen aan het project. Gelukkig maar!
Op de derde link vind je een video die toont hoe je je familie kan lokaliseren met Latitude.
http://www.google.com/mobile/default/latitude.html
http://arstechnica.com/web/news/2009/02/google-tries-location-based-social-networking-with-latitude.ars
http://ct.cnet.com/clicks?t=80970800-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

VERVOLGING GOOGLE KADER TOONT VERSCHIL AAN TUSSEN WETGEVING VS EN EUROPA
Toen vier kaderleden van Google onlangs in Milaan landden, werden zij prompt opgepakt door de politie. Niet dat zij persoonlijk iets verkeerd gedaan hadden, maar zij worden door de Italiaanse wet wel verantwoordelijk geacht voor een bepaald filmpje dat op YouTube gepost werd.
In dat filmpje wordt een jongen van 17 met het Down syndroom in Turijn lastig gevallen door een groep studenten, en slaan zij hem met een doos papieren zakdoekjes. De video werd op 8 september 2006 op Google Video gepost, door een van de jongeren die de gehandicapte jongen lastigviel. Google verwijderde het filmpje op 7 november van datzelfde jaar, binnen de 24u nadat het twee afzonderlijke klachten ontvangen had: eentje van een gebruiker, de tweede van het Italiaanse ministerie van binnenlandse zaken.
De zaak is uitzonderlijk omdat het ongewoon is dat de kaderleden van een internetbedrijf strafrechtelijk verantwoordelijk gehouden worden (en zelfs celstraf riskeren!) voor de daden van hun bedrijf. Uiteraard draait de zaak rond de vraag of internetbedrijven de content moeten screenen die de gebruikers willen posten, vooraleer die online mag gaan. In de VS net zoals in Europa zijn internet service providers daartoe niet verplicht. Zij moeten wel laakbare content verwijderen indien zij daarop gewezen worden door anderen. In dit geval wordt Google echter beschouwd als een internet _content_ provider, niet als een internet _service_ provider. En volgens de Italiaanse strafwet zijn content providers verantwoordelijk voor de content die derden publiceren op hun site.
Een interessante vraagstelling, waarover je meer leest in dit artikel bij BetaNews.
http://www.betanews.com/article/Google_execs_face_jail_time_in_Italy_over_a_users_video/1233679320

NIEUW FENOMEEN: TWITTER AUTHORITY SEARCH
Wie ook maar enkele minuten de publieke tijdslijn van Twitter bekeken heeft, zal gemerkt hebben dat het merendeel van de boodschappen daar gewoon gekwetter is, dat niet veel te vertellen heeft. Maar af en toe zal je interessante informatie vinden, van mensen die echt wel wat te vertellen hebben, zoals van iemand die live verslag uitbrengt over een conferentie of over een gebeurtenis. Maar hoe kom je te weten welke mensen je moet volgen om aan die interessante informatie te komen?
Daarvoor bestaat een nieuwe term: "search by authority", met andere woorden: zoeken naar invloedrijke mensen.
Onlangs zijn er twee nieuwe zoekmachines gelanceerd, die zich hierin gespecialiseerd hebben: Twitority en Twithority (verwarrend!). Geen van beiden wil vertellen wat hun maatstaven zijn om de lijst met invloedrijke personen op te stellen. Maar het lijkt wel te werken.
Meer over deze zoekmachines bij Pandia Search Engine News. Wat wij alvast onthouden is dat je, als je dan toch met Twitter wil starten, best gaat kijken naar mensen die écht wat te vertellen hebben!
http://twitority.com/
http://twithority.com/
http://www.pandia.com/sew/1192-twitter-authority.html

WEER KEUZE TE OVER BIJ WINDOWS 7
Microsoft heeft aangekondigd dat ook de nieuwe versie van het Windows besturingssysteem, gemakshalve Windows 7 genoemd, in verschillende vormen verkrijgbaar zal zijn - van een afgeslankte versie voor netbooks, tot een "gewone" gebruiksversie voor de gemiddelde internauten, en een speciale professionele versie voor bedrijven die het OS willen aankopen met verschillende licenties tegelijkertijd.
Zal de gebruiker het noorden niet verliezen met al die versies? Microsoft wil je meteen al geruststellen. Tenzij je op zoek bent naar die afgeslankte versie voor je netbook, en tenzij je een bedrijf bent, dan kies je best meteen voor de Home Premium - dezelfde benaming dus die ook voor Vista toegepast werd voor de meest gebruikte versie.
De starter editie is wellicht interessant voor wie toch Windows 7 wil draaien, maar dan op een beperkt toestel, zoals een netbook. Deze versie is immers speciaal ontworpen om met een zwakkere grafische kaart te kunnen draaien, een zwakkere processor - maar heeft dan wel als nadeel dat je slechts 3 programma's tegelijkertijd kan draaien. Maar wie zo'n netbook koopt, zal die allicht alleen maar gebruiken om te surfen en mail te behandelen; voor echt intensief werk is zo'n netbook sowieso niet geschikt.
Een ding heeft Microsoft wel geleerd uit de verwarring die in het verleden ontstond rond de verschillende versies: het Windows Media Center zal nu in àlle versies zitten, waar dat in het verleden om onbegrijpelijke redenen niet het geval was.
Een mooie opsomming van wat elke versie bevat en mist, vind je in een artikel bij PC WOrld.
http://www.pcworld.com/article/158870/article.html?tk=nl_dnxnws
http://webwereld.nl/nieuws/54703/windows-7-komt-in-slechts-twee-hoofdvarianten.html

BLOGGERS LETTEN BEST OP MET WIE ZE IN ZEE GAAN!
Ben je een blogger, en wil je een centje bijverdienen door advertenties te plaatsen op je blog? Let dan toch maar goed op met wie je in zee gaat. Sommige van deze adverteerders spelen het spel immers niet eerlijk, en dat zou er dan zelfs toe kunnen leiden dat Google meent dat jij degene bent die vals speelt, en je uit haar resultatenlijst weren!
De waarschuwing komt van blogger Dan Tynan, die ook schrijft voor Computerworld. Hij had een aanbod aangenomen van het Britse bedrijf LInkstar, dat voor rekening van haar klanten tekst advertenties plaatst op blogs. Tynan had op voorhand wel even gaan kijken bij het soort advertenties dat het bedrijf plaatst, en dat leek in orde; er waren wel enkele advertenties bij voor online goksites, maar dat is nu niet echt onethisch te noemen.
Het gaat trouwens niet om ethiek, wel over wat toegelaten is door Google. Tynan ontdekte na een tijdje dat de links die geplaatst werden niet naar legitieme sites doorverwezen, maar naar "ad farms" - sites die geen enkel ander nut hebben dan de internaut te laten klikken op advertenties. En Google straft al wie naar zulke ad farms verwijst genadeloos af: je blog krijgt niet langer zijn verdiende plaats bij de zoekresultaten! Je kan dan misschien wel geld krijgen van het adverteerbedrijf, maar zonder doorverwijzing van Google krijg je geen bezoekers meer, en dus ook geen kliks op je advertenties...
De waarschuwing is dus: vooraleer je met een adverteerbedrijf in zee gaat dat voorstelt om ads op jouw site te zetten, denk even na! In het artikel van PC World lees je wat meer uitleg over hoe het systeem werkt.
http://www.pcworld.com/article/158866/article.html?tk=nl_dnxnws

BUGS 92% MINDER GEVAARLIJK INDIEN INTERNAUT NIET WERKT MET ADMIN RECHTEN
Volgens het bedrijf BeyondTrust zou 9 van de 10 kritieke bugs die Microsoft verleden jaar bekendmaakte, minder erg zijn indien de gebruiker zijn Windows bakje niet draaide in administrator modus, maar als gewone gebruiker, dus zonder admin rechten.
Het is een oud zeer. Eigenlijk zou je, uit veiligheidsoverwegingen, altijd als gewone gebruiker moeten werken op je Windows computer, en enkel in Admin modus gaan wanneer je taken wil uitvoeren die speciale privileges vereisen (software installeren, onbekende programma's opstarten, enz.) Maar de meeste gebruikers zijn na een tijdje de veelvuldige veiligheidswaarschuwingen die Windows in gewone gebruikersmodus geeft zo beu, dat zij overschakelen op admin modus - en dus groter risico lopen bij bugs enz.
Dat je toch nog eens moet overwegen om terug over te schakelen op gewone gebruikersmodus in plaats van adminmodus, wordt nu dus door dit artikel aangetoond. Van de 154 bugs die Microsoft in 2008 gepubliceerd en gepatcht heeft, zou 69% tegengehouden zijn of minder erge consequenties kunnen hebben indien de machine gedraaid wordt zonder admin rechten.
Maar of deze waarschuwing de internaut ertoe kan aanzetten om terug wat voorzichtiger gaan leven, dat is nog de vraag...
http://www.networkworld.com/news/2009/020409-removing-admin-rights-stymies-92.html?netht=rn_020409&nladname=020409dailynewspmal
Hoe bedenken ze het

Soft- en hardwarefabrikanten met nieuw en/of beter!


ZUMBAFONE: HET NIEUWE SPEELTJE VAN JAMES BOND?
Wellicht heb je, net als wij, nog nooit gehoord van de Zumbafone. Nochtans is dit mobiele toestel, althans volgens dit artikel bij PC World, iets dat de manier waarop je met de buitenwereld communiceert volledig zou veranderen.
Helaas is de informatie die je erover vinden kan op het internet erg schaars. Het zou gemaakt worden door een Brits bedrijf, IA Technologies. Dat maakt technologie voor het leger, en allerlei andere obscure toestellen waarvan je uit de omschrijving niet kan opmaken waarvoor het dient.
Maar het zou blijken dat de mensen op die fabriek bezig zijn om de eerste volledig accurate voice-gecontroleerde mobiele telefoon te maken. Bovendien zou die zijn eigen backup maken: alle informatie wordt op een remote server opgeslagen, in plaats van op het mobieltje zelf. Dat wil zeggen dat, zelfs als jij je mobieltje verliest, alle gegevens toch nog bewaard zijn.
Bij PC World vind je een hele reportage, inclusief filmpje over dit geheimzinnige wondertoestel. WIj zijn alvast benieuwd wanneer en waar het op de markt komen zal!
http://www.pcworld.com/article/158665/article.html?tk=nl_dnxnws

FUJITSU SIEMENS : DE BLUETOOTH DRAADLOZE MUZIEKSET.
Je wil muziek vanuit je pc afspelen op je stereo installatie, je wil even muziek beluisteren in de kamer naast degene waar je 'muziekgebeuren' staat, of even muziek beluisteren via je hoofdtelefoon of oortjes, zonder dat je die songs hoeft te downloaden op je MP3player. Er zijn tientallen scenario’s bedenkbaar waarbij een simpele draadloze verbinding ongelooflijk handig zou zijn. Bluetooth misschien?
We bekeken even de draagbare BT-stereotransceiver van Fujitsu Siemens. Bekijken, inderdaad. Het is een zeer mooi, glanzend zwart apparaatje, geleverd met een klein staandertje. Het toestelletje meet slechts 7,5 x 4,8 x 1,5 cm, en weegt 32 g. Deze bluetooth tranceiver kan zenden en ontvangen in stereo en wordt aangesloten via een 3,5 mm jack. Het opladen van de batterij gebeurt via een USB poort of via een meegeleverde AC adapter. Aansluiten en het werkt, tenminste als je een andere buetooth ontvanger hebt. It takes two to tango, you know.
Je kan zenden naar een bluetooth headset, maar ook bvb naar de BT Stereo Receiver van, eveneens Fujitsu Siemens. Met zijn 4,2x1,3x6,2 cm en 25 g is deze ontvanger nog kleiner dan de zend/ontvanger. Uiterst draagbaar dus. Opladen gebeurt eveneens door USB of AC adapter. We hebben deze combinatie tot onze tevredenheid getest. Het is jammer dat Bluetooth maar een bereik heeft van +/- 10 meter, maar buiten dit zijn we uiterst tevreden. [Paul Liekens]
Meer info over de BT-reeks
http://www.fujitsu-siemens.be/nl/products/prof_accessories_mainboards/multimedia/index.html

FUJITSU SIEMENS: HET DRAADLOZE KLAVIERSET
Een PC, zowel desktop als laptop heeft een klavier nodig, dat is wel duidelijk. Bij een desktop is dat klavier meestal meegeleverd en bij een laptop is er sowieso altijd een klavier aanwezig. Maar heel dikwijls, zeker bij budget desktops zijn deze klavieren niet altijd van de beste kwaliteit. Bij een laptoptoetsenbord ontbreekt meestal een numeriek klavier, en zelfs bij een 17' toestel is het toetsenbord kleiner dan een gewoon los klavier. En dat is dus wennen. Veel laptops worden niet alleen onderweg, maar ook thuis, op een vaste stek gebruikt. En in al deze gevallen is een ‘echt’ klavier heel handig. We bekeken voor U het draadloze Fujitsu Siemens klavier, dat samen met een draadloze muis aangeboden wordt als de LX850 set.
En het is een verrijking. Doordat het klavier groter is dan het klavier van onze 17' laptop werkt het veel minder krampachtig. Het toetsenbord valt meer op door de mooie pianozwarte kleur met satijnglans (een poetsdoekje wordt meegeleverd) dan door een extravagante vormgeving. Het is gewoon mooi slank en elegant. Je hebt direct toegang tot email, internet en volumetoetsen. Nog meer extra toetsen zijn programmeerbaar. Ook de bijgeleverde muis heeft 6 vrij toewijsbare toetsen om aan al uw behoeften te voldoen.
De voeding voor het toetsenbord wordt geleverd door twee meegeleverde AAA batterijtjes. Voor de muis heb je twee AA batterijtjes nodig.
En hier is een slimmigheidje uitgehaald door de mensen van Fujitsu Siemens. Er worden vier NiMH oplaadbare batterijen meegeleverd, en een oplaadstation voor twee AA batterijen. Je kan dus steeds twee batterijen in het oplaadstationnetje hebben. Batterijen leeg? Vlug omwisselen en je kan verder werken.
Dit oplaadstation werkt via een USB poort. Aangezien de sturing van de muis ook via een USB-slot gebeurt zou je dus twee vrije USB-aansluitingen moeten hebben.
Ook hieraan is gedacht. Je kan de USB receiver voor de muis in het laadstation prikken, waar ook een USB-slot is voorzien. Handig. Heel handig.
Het is ook zeker het vermelden waard dat deze set een actieradius heeft van ongeveer tien meter. Als je dus je PC gebruikt als multimedia apparaat kan je die dus vanuit je luie zetel bedienen en ben je niet beperkt tot het plaatsje voor je scherm.
Maar, wat wij jammer vinden is dat het laadstation enkel overweg kan met AA batterijen en niet met AAA zoals in het klavier zitten. Nu echt nodig is dat niet, je toetsenbord verbruikt immers aanzienlijk minder stroom dan de muis, zo dat de levensduur van twee AAA zeker voldoende is. Maar je zou dat oplaadstation natuurlijk ook kunnen gebruiken voor andere NiMH batterijen, zoals voor een fototoestel, zaklamp enzoverder. En sommige daarvan gebruiken nu eenmaal AAA’tjes. [Paul Liekens]
Meer details op
http://www.fujitsu-siemens.be/

EINDELIJK FLASH OP DE IPHONE?
De iPhone mag dan al een prachtig mobiel toestel zijn, het heeft toch een groot mankement: het kan geen Flash content vertonen. En daardoor moet je heel wat content van het web missen, want Flash is een van de meest gebruikte technologieën op het web.
De G1, de mobiele telefoon die ontwikkeld werd onder de paraplu van Google, en die het Android besturingssysteem aan boord heeft, kan echter wel werken met Flash. En dat gaf de G1 dan toch een grote voorsprong op de iPhone. Iets wat Apple niet over zich heen kan laten gaan - gelukkig maar. Deze week werd aangekondigd dat Apple en Adobe de handen ineen slaan, en zullen samenwerken om de Flash op de iPhone te krijgen. Volgens Apple zou de echte Flash software te zwaar zijn voor de iPhone, en de Flash Lite... te licht dus.
Er zou dus een nieuwe versie moeten komen die het midden houdt tussen beiden. Nog even geduld dus!
http://www.engadget.com/2009/01/31/apple-teams-up-with-adobe-for-iphone-flash-at-long-last/

Nagekomen bericht: vergeet het maar: ADOBE heeft gemeld dat het nog even zal duren vooraleer er Flash op de iPhone komt...
http://www.pcworld.com/article/158712/article.html?tk=nl_dnxnws

NIEUWE SMARTPHONE VAN GARMIN/ASUS KAN VERSCHILLENDE OS DRAAIEN
Steeds meer bedrijven die voorheen enkel computers maakten, zoals Asustek Computers, makers van de Asus, wagen zich nu ook aan smartphones. En zelfs makers van GPS-toestellen, zoals Garmin, begeven zich op de markt van de smartphones.
Beiden hebben nu de handen ineen geslagen om een smartphone te ontwikkelen die de focus legt op plaatsgebonden toepassingen. (locations based services). Zo zullen de telefoons kaarten bevatten met allerlei bijkomende informatie erop, zoals de huizen van vrienden, maar ook de verkeerssituatie, welke films er spelen in de zalen en de vertoningsuren, enz.
Leuk, maar ons oog viel bij deze aankondiging vooral op het feit dat deze nieuwe joint venture smartphones wil aanbieden met besturingssystemen van verschillende providers, waaronder Windows Mobile van Microsoft, Linux, en Android van Google. Maar daarover ontbreken helaas nog verdere gegevens: kan je als gebruiker dan zelf kiezen welk OS je op je mobieltje zet? Of zal je een mobieltje kunnen hebben met een dual mode, waarbij je zelf kiest in welk OS je opstart?
Wij zijn alvast benieuwd naar de eerste concrete toestellen.
http://www.pcworld.com/article/158900/article.html?tk=nl_dnxnws
NETTIES DANKT DE SPONSORS VAN DE VERKIEZING "SITE VAN HET JAAR"
http://www.netties.be/archief_edities/20090120_Site2008.htm

ACTIONCAM VAN OREGON SCIENTIFIC

Sneeuw, regen of zonneschijn: leg alle actie vast met de ultieme al-terrein digitale camer. Waterbestendig en compact. (adviesprijs € 149)
(Zie ook de schitterende reportage van medewerker Filover over deze camera: http://netties.filover.be/actioncam/index.html
http://www.atc2k.com/

SAMSUNG L201 DIGITALE FOTOTOESTEL

De Samsung L201 is een ultraplatte ‘point-and-shoot’-camera met 10,2 megapixels, 3x optische zoom en een intelligent 2,7 inch LCD-display. Dit display past zich automatisch aan de lichtval van buitenaf aan, zodat zelfs bij zeer fel zonlicht op het strand het display goed zichtbaar blijft. (adviesprijs € 169)
http://www.samsungcamera.co.uk/camera/l201.html

PANDA GLOBAL PROTECTION 2009

Panda Global Protection 2009 biedt integrale beveiliging en waarborgt de integriteit van de gegevens. De software beschermt tegen computervirussen, spyware, rootkits, hackers, online fraude, identiteitsdiefstal en alle overige bedreigingen. De anti-spam-engine houdt de inbox vrij van spam, terwijl de Parental Control-functie erop toeziet dat kinderen op veilige wijze gebruik van internet maken. Daarnaast kan men een back-up maken van belangrijke bestanden, zoals documenten, muziek en foto’s en deze opslaan op een cd/dvd of een locatie op internet om ze in geval van accidenteel verlies of beschadiging te herstellen.
http://www.pandasecurity.com/netherlands/homeusers/solutions/global-protection/

HOSTBASKET

Hostbasket is de specialist in hosting, infrastructuur outsourcing en Software as a Service in België. Hostbasket biedt een volledig gamma hostingoplossingen aan bedrijven en particulieren die aanwezig willen zijn op het internet en/of zaken willen doen door middel van het internet. De 'klassieke' hostingproducten als domeinnamen, webhosting en servers worden aangevuld met innovatieve oplossingen als Hosted Exchange, Online Backup, Hosted SharePoint, CRM, antivirus voor desktops en servers en zoveel meer. Hostbasket is een Telenet-bedrijf.
http://www.hostbasket.com

TRUVO

Truvo, voorheen Promedia, is de onbetwiste marktleider op het gebied van local search en advertising. Truvo is uw voorkeurspartner als het gaat om local intelligence van producten en diensten.
http://www.truvo.be/home/

RADIOVISIE

"Radiovisie, geen frequentie, wel een mening": RadioVisie is een uitgave van de Stichting RadioVisie (Breda, Nederland). Het basisconcept 'RadioVisie' werd bedacht door Jean-Luc Bostyn en Frans Schuurbiers (1973). De online versie werd gelanceerd door Filip Bomberna (1995). Alle rechten voorbehouden.
http://www.radiovisie.eu

Voor elk wat wils
Nieuws in een notedop[met medewerking van de NeTTieS-knipselman Dave Lahousse]

*** Fujitsu Siemens Computers verlaagt de prijzen van de Primergy-servers
http://www.fujitsu-siemens.be

*** Het percentage virussen in e-mail is in januari aanbeland op het laagste punt ooit, zo meldt CleanPort.
http://www.cleanport.nl/?p=MXwy&desc=Web%20Security

*** Free Software Foundation heeft een initiatief opgestart om een alternatief te vinden voor de Adobe PDF reader.
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090202025

*** Marktaandeel IE zakt verder weg, terwijl Firefox, Safari en Chrome blijven groeien
http://ct.cnet.com/clicks?t=78577308-4c6504761362c19e8752163e4228536a-bf&brand=NEWS&s=5

*** Garmin en Asus werken aan de "nuvifone" lijn, een smartphone met focus op plaatsgevoelige diensten
http://www.pressetext.at/pte.mc?pte=090205002

*** Sociale netwerksite LinkedIn nu ook in het Duits
http://linkedin-de.custhelp.com.


Het oor wil ook wat!
Audio op het InternetFIRST TIME HIGH RECONSTRUCTIONS

[pop] In onze ontdekkingstocht van gratis muzieksites, zijn we deze week aanbeland bij Indie Rock Café. Hier vind je een mengeling van indie songs, meestal van uitstekende kwaliteit. Elke dag wordt er een andere playlist aangeboden, zodat telkens nieuwe groepen in de aandacht gebracht worden.
Zo vonden wij deze band, die uit Montreal afkomstig is. Heel mooie harmonie, gevoelige samenzang, en goed gearrangeerde en mooi afgewerkte songs.
Op deze site kan je elke song uit de playlist gratis downloaden.
http://www.polyvinylrecords.com/drop/ofMontreal-FirstTimeHigh-ReconstructionistRemixofAnEluardianInstance.mp3
http://www.indierockcafe.com/

ANCIENT CRUX - IN TEEN DREAMS
[alternative punk] Een soort retro band, die teruggrijpt naar geluidjes van The Rolling Stones. Maar die helemaal niet die kwaliteit heeft, helaas. Wij vermelden de song toch, om aan te tonen dat niet alle indie muziek /muzikanten goed is!
http://www.indierockcafe.com/
http://gvsbchris.com/inteendreams.mp3

PLUS MINUS - UNSUNG
[indie rock] Een iets mindere zanger misschien, maar dat wordt goedgemaakt door de rest van de band. Goede opbouw van songs, afwisselend argument. Deze song komt uit het album X's on your Eyes.
http://www.bradcast.com/songs/2008/PlusMinus-Unsung.mp3
http://www.indierockcafe.com/

LUKE TEMPLE - TUNNELVISION
[indie rock] Wat we van de vorige band gezegd hebben, moeten we hier herhalen: iets zwakkere zang, maar wel een goed uitgewerkte song, met interessante arrangementen.
http://www.irockcleveland.com/tunes/Tunnelvision.mp3
http://www.indierockcafe.com/

IT HUGS BACK - WORK DAY
[indie rock] Een van de betere songs: vrolijk, met verrassende elementen in het arrangement, afwisselend ritme, mooie harmonie. Deze band brengt binnenkort zijn debuut-cd "Inside your guitar" uit.
http://www.beggarsgroupusa.com/mp3/ithugsback_workday.mp3
http://www.indierockcafe.com/


Netties werkt samen met:EVEN EEN UITSMIJTER TUSSENDOOR, VOORALEER U NAAR HET 2e DEEL GAAT:
Wijze menzen bedenken gezegdes, maar dwazen herhalen ze.
- gezegde -De nieuwe oogst


DE BESTE HANDLEIDINGEN VOOR GIMP
GIMP moeten wij je niet meer voorstellen. Deze beeldbewerker is gratis, open source, en bevat haast alle mogelijkheden die je ook in de duurdere beeldbewerkers terugvindt. Maar wie geen ervaring heeft met zulke beeldbewerkers, zal niet meteen weten hoe eraan te beginnen. Daarom is dit artikel wel nuttig: hierin worden een tiental handleidingen voorgesteld voor GIMP.
[Taal: Engels]
http://angpilipinogimp.wordpress.com/2009/01/18/2008s-best-gimp-tutorial-picks/

34 TUTORIALS VOOR DE BEGINNENDE DIGITALE FOTOGRAAF
Wil je met digitale fotografie beginnen? Dan vind je hier 34 handleidingen die je daarbij kunnen helpen. Het artikel behandelt verschillende stappen, gaande van de aankoop van de digitale camera, je rechten als fotograaf, tips om te starten, tot belichting, ISO enz.
[Taal: Engels]
http://www.pxlshots.com/blog/2008/12/34-essential-tutorials-to-get-started-with-digital-photography/

BLOGYNET: ALTERNATIEVE MICROBLOGGER
BLogynet is een gratis microblog tool die ook sociale aspecten heeft. Je kan er ook je foto's online beheren, zodat dit een simpele manier is om de mensen uit jouw omgeving op de hoogte tehouden van wat jou interesseert en waarmee je bezig bent.
[Taal: Engels]
http://blogynet.com

YOUCONVERTIT: BESTANDEN CONVERTEREN
Op deze site kan je bestanden omzetten in een formaat dat voor jou beter geschikt is. Je kan online converteren, maar dat werkt niet altijd zo goed - beter is het om de bestanden te uploaden, en dan te vragen om het bestand na omzetting naar jouw e-mailadres te suren. (Bron: Frank)
[Taal: Engels]
http://www.youconvertit.com/convertfiles.aspx

CAMEROID: FOTO VANUIT JE BROWSER

Een leuke site: heb je een webcam, dan kan je hier gewoon een foto maken van jezelf, zonder bijkomende software. Je kan ook een galerij bekijken van de foto's die anderen gemaakt hebben. (Bron: Frank)
[Taal: Engels]
http://www.cameroid.com/

FOTOFLEXER: ONLINE FOTO'S BEWERKEN
Tegenwoordig heb je een eigen beeldbewerker niet echt meer nodig: hier kan je online de meest gebruikte functies om een foto te bewerken uitvoeren. Je kan effecten toevoegen, lettertypes, lagen maken, beelden vervormen, retoucheren, enz. (Bron: Frank)
[Taal: Engels]
http://fotoflexer.com/

HOE MAAK JE INTERACTIEVE PFD FORMULIEREN?
Het staat enorm chique, zo'n invulformulier in PDF formaat, vooral omdat je hier zeker bent dat je lay-out werkelijk weergegeven wordt zoals jij hem ontworpen hebt. Maar hoe maak je zo'n formulier? Dit artikel bij The Design Cubicle vertelt het je in een stap voor stap handleiding.
[Taal: Engels]
http://www.thedesigncubicle.com/2008/12/how-to-create-interactive-pdf-forms-to-impress-your-clients/

DRUM TRACK ZONE
Ben jij een (beginnende) muzikant die vooral van elektronische instrumenten gebruik maakt, en dan in het bijzonder van drums? Dan is deze site voor jou: hier vind je links naar allerlei sites waar je beatboxen vindt, virtuele synthesizers, enz. alsook bestanden met drumritmes die je zomaar kan downloaden.
[Taal: Engels]
http://www.synthzone.com/drums.htm

ICAL EXCHANGE: ONLINE KALENDERS UITWISSELEN
Een uitstekende site om kalenders die compatibel zijn met iCal uit te wisselen; zo kan jij jouw agenda afstemmen op die van je vriendin, of van je vrienden. Iets plannen wordt meteen veel gemakkelijker! (Bron: Frank)
[Taal: Engels]
http://icalx.com/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: WIM SLIM
Een mooi staaltje van huisvlijt: deze website verzamelt links naar verschillende andere sites, waaronder carnaval, Pasen en Pinksteren, enz. Echt spectaculair nieuwe links vind je er niet bij, maar de site werd opgegeven als kandidaat voor onze "site van het jaar" verkiezing, en dus was zij toch even een bezoekje waard.
[Taal: NL]
http://www.wimslim.nl/

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: SPORZA
Deze site is het werk van de Vlaamse openbare omroep VRT en viel als dusdanig dan ook buiten de prijzen - enkel privé-initiatieven kwamen immers in aanmerking. Wat niet wegnemt dat Sporza een uitstekende sportsite is, met heel veel live verslaggeving, actuele sportresultaten, videobeelden, enz.
[Taal: NL]
http://www.sporza.be/cm/sporza.be/hoofdpunten

HIER SPREEKT MEN NEDERLANDS: COLRUYT RECEPTEN
Nog een site die uit de prijzen viel, omdat zij het werk is van een bedrijf, en niet van een particulier: Colruyt. Spijtig, want de site is mooi en overzichtelijk gemaakt. Naast de bedrijfsinfo (informatie over winkels, openingsuren, folderaanbiedingen, enz.) vind je ook heel wat culinaire tips. Vooral de recepten bevallen ons, en wij hebben hier al heel wat inspiratie opgedaan!
[Taal: NL]
http://www.colruyt.be

VRIJDAG MULTIMEDIA: HUDSON HERO

De hele wereld heeft met grote bewondering het sterk staaltje van stuurmanskunst bekeken waarmee een Amerikaanse piloot een vliegtuig kon neerzetten op de Hudson rivier, en zo het leven gered heeft van een honderdtal passagiers. Nu kan jij ook uittesten hoe jij het er vanaf zou brengen, in dit online game "Hero on the Hudson".
[Taal: Engels]
http://www.addictinggames.com/heroonthehudson.html

VRIJDAG MULTIMEDIA: BLIKVOER.TV
Er wordt al veel gediscussieerd op tv, maar sommigen krijgen er niet genoeg van. Voor hen is er Blikvoer.tv, een speciaal kanaal dat door de VARA gelanceerd werd en waar je mee kan deelnemen aan discussies. Er zijn filmpjes te vinden die een bepaald onderwerp aansnijden, en jij kan daarop reageren.
De site staat nog in prille kinderschoenen, en veel reacties zijn er nog niet te vinden. Maar wellicht komt dat nog wel!
[Taal: NL]
http://www.blikvoer.nl

VRIJDAG MULTIMEDIA: GOOGLE EARTH
Voortaan exploreert deze onvolprezen software van Google ook de oceanen. Je kan virtueel zelf in de oceaan duiken, via de nieuwe oceaan laag, en daar beelden zien van BBC en National Geographic. Je kan zelfs scheepswrakken in 3D bekijken, zoals de Titanic.
[Taal: Engels]
http://earth.google.com/


Bezoek ook de andere projecten van de Netties-medewerkers:
Wim W.: http://www.tenbunderen.be/ - http://www.nieuwsbronnen.com/
Sjeef: http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html
Hilde: http://leefwijzer.wordpress.com - http://hoorspel.wordpress.comBij de collega's*** BELSEC: NIEUWS OVER BEVEILIGING
(Belsec is lid van het netwerk van de Belgian Security Bloggers)
http://belsec.skynetblogs.be

*** ALGEMEEN DAGBLAD
http://www.ad.nl/multimedia
- PC-virussen worden sluwer
Virussen die als doel hebben om computers plat te leggen worden steeds 'gemener'. Virusbestrijder G Data voorspelde gisteren dat 'de kwaliteit dit jaar zal toenemen'.
http://www.ad.nl/economie/2977586/PCvirussen_worden_sluwer.html
- Oplichters actief via chat
Criminelen hebben het voorzien op sociale netwerksites als Facebook. Afgelopen dagen zijn in de VS drie gevallen bekend geworden bij antivirusfirma F-Secure waarbij criminelen zich voordeden als 'vrienden' van Facebook-gebruikers en zo probeerden geld af te trochelen.
http://www.ad.nl/multi-media/2971175/Oplichters_actief_via_chat.html
- Bol.com gaat popconcerten uitzenden
Bol.com gaat popconcerten uitzenden. In samenwerking met Fabchannel toont de online mediawinkel registraties van optredens in de Amsterdamse poptempels Paradiso en Melkweg. Dat maakten beide partijen woensdag bekend.
http://www.ad.nl/cultuur/2972642/Bolcom_gaat_popconcerten_uitzenden.html

*** DIGITALE REVOLUTIE
http://www.fan.tv/digitaal/
- De meest groene laptop
Op zoek naar een nieuwe laptop, en draag je het milieu een warm hart toe. Kijk dan eens naar de Toshiba Portégé R600. Volgens Greenpeace is dit de meest groene laptop.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25360
- Hakkelende computerstem
Spraaksoftware spreekt vaak TE perfect. Daarom komt IBM met een stem die zucht, hakkelt en af en toe naar woorden zoekt.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25357
- De beste online game-winkels
Waar vind je de door jou gewenste computergames voor de laagste prijzen? We zetten de beste game-winkels voor jou op een rijtje.
http://www.fan.tv/digitaal/toontext.asp?id=25353

*** ELEKTRO.BE
http://www.elektro.be
- CES 2009: Linksys waagt zich aan draadloos muzieksysteem
Na Logitech, Philips en Sonos brengt nu ook Linksys, tegenwoordig van Cisco, drie apparaten uit om thuis naar jouw eigen digitale muziekbibliotheek te luisteren. Linksys presenteerde zijn Wireless Home ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3853
- Deugddoende stenen
Massage met hete stenen is geweldig intens en een weldaad voor lichaam en geest. De warmte dringt diep door in je spieren en botten, terwijl de ‘druk’ van de stenen ervoor zorgt dat je meer energie krijgt ...
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3871
- CES 2009: Eerste all-in-one pc voor Lenovo
Lenovo heeft op de CES 2009 zijn eerste all-in-one desktop pc getoond. De IdeaCentre A600 bundelt een lcd-monitor, Blu-ray-drive, systeemcomponenten en luidsprekers in één enkele behuizing.
http://www.elektrozine.be/ez/artikeldetail.php?artid=3859


*** COMPUTER WORLD
http://www.computerworld.be/
- Skype 4.0 met volledig scherm
Skype lanceert de 4.0 versie van zijn internettelefoniesoftware. De dienst wordt nog simpeler in gebruik en verbetert verschillende elementen, waaronder de interface en de audio- en videokwaliteit.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19479&style=99896
- Detailhandel gaat online
Avanade, Accenture en Microsoft lanceren een initiatief om de detailhandel te helpen de consumenten op de technologische platformen van sociale netwerken en online communities te bereiken.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19474&style=99896
- Daag Facebook vrienden en collega's uit met Overtoom Radio Quiz!
Na de ontwikkeling van de Overtoom Radio besloten ONE Agency en Overtoom nog een stapje verder te gaan. Met een virale radio quiz geïntegreerd op Facebook mikken ze op een jongere generatie kopers. ONE Agency schakelt als eerste in België een Facebook applicatie in voor de online activatie van een merk.
http://www.computerworld.be/index.cfm?PageID=16365&News_ID=19473&style=99896

*** PC WORLD
http://www.pcworld.be
- Belgische IT industrie 2009 volgens Deloitte: Selectieve crisis
http://www.pcworld.be/nl/fiches/belgische-it-industrie-2009-volgens-deloitte-selectieve-crisis.cfm
- Ortel Mobile introduceert twee nieuwe acties
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/other/ortel-mobile-introduceert-twee-nieuwe-acties.cfm
- Pumbby: SMS die geld opbrengt
http://www.pcworld.be/nl/fiches/news/gsm-gps--pda/pumbby-sms-die-geld-opbrengt.cfm

-

*** DIGIMEDIA
http://www.digimedia.be/
- Daag Facebook vrienden en collega`s uit met Overtoom Radio Quiz!
Na de ontwikkeling van de Overtoom Radio besloten ONE Agency en Overtoom nog een stapje verder te gaan. Met een virale radio quiz geïntegreerd op Facebook...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?id_act=5189
- De Focus van Bert Van Wassenhove: Tijd voor verandering, jawel!
Met de verkiezing van Barack Obama is het woord "change" in een mum van tijd uitgegroeid tot een term met iconische dimensies. Het was alsof de wereld die normaal vooral van zekerheden houdt plots...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5158
- Spiegeltje, spiegeltje aan de wand …
Moderne voorwerpen zijn niet langer inert. Nee, ze communiceren. En nog liefst van al via het Internet. Ze sturen informatie door over hun toestand of hun omgeving: temperatuur, bewegingen,...
http://www.digimedia.be/nl/article.php?type=32&id_act=5134


*** COMPUTERTAAL
http://www.computertaal.info
- Bush’s Booth Camp (game)
http://computertaal.info/2009/02/05/bushs-booth-camp-game/
- Kan open source de economie helpen?
http://computertaal.info/2009/02/05/kan-open-source-de-economie-helpen/
- Stephen Hawking over buitenaards leven
http://computertaal.info/2009/02/05/stephen-hawking-over-buitenaards-leven/

*** TWEAKERS NET
http://www.tweakers.net
- TomTom en Renault presenteren Carminat-navigatiesysteem
TomTom en Renault hebben het resultaat bekendgemaakt van hun samenwerking met de aankondiging van het Carminat-navigatiesysteem. De ingebouwde versie van TomTom zal voor het eerst leverbaar zijn in de nieuwe Renault Clio. »
http://tweakers.net/nieuws/58292/tomtom-en-renault-presenteren-carminat-navigatiesysteem.html
- Franse rechtbank: iPhone-exclusiviteitsdeal Orange terecht beëindigd
France Telecom-dochter Orange verliest terecht het alleenrecht om de iPhone 3G in Frankrijk te mogen leveren, zo heeft de rechtbank geoordeeld. Daarmee werd een beslissing van de Franse mededingingsautoriteit bevestigd.
http://tweakers.net/nieuws/58272/franse-rechtbank-iphone-exclusiviteitsdeal-orange-terecht-beeindigd.htmlDe zaak Tee en Tee
Tips en trucs voor de PC/Internaut


OUTLOOK 2007 VERBETEREN 1
Deze reeks artikels gaat weliswaar over Outlook 2007, maar de tips die erin staan werken meestal ook voor de vorige versies van Outlook - sommigen echter niet, dus pas je toch wel even op.
Om te beginnen: Outlook kan zo erg, erg traag zijn. Er is niet één bepaalde tip die wij je kunnen geven die Outlook nu ineens een speedmonster maken, het is eerder een combinatie van dingen die je kan uitproberen die het, afhankelijk van jouw versie van Outlook en jouw systeem, gaan doen.
Om te beginnen is er dat Outlook.pst bestand. In tegenstelling tot andere mailprogramma's waarbij mail, contacten, mailboxen, enz. allemaal in andere folders bewaard worden, wordt alles van Outlook in één Outlook.pst bewaard. En dat kan vreselijk groot worden, vooral wanneer je regelmatig mails krijgt met grote bijlagen (attachments).
Kijk zelf maar eens naar je Outlook.pst bestand. Dat vind je meestal onder Documents (en zoniet, dan ga je er even naar zoeken via Search).
Huh? Slik je even? Het kan inderdaad gruwelijk groot zijn - bestanden van 1 gig of meer zijn geen uitzondering. En dat vertraagt natuurlijk de werking van je Outlook, omdat het programma daar voortdurend naar verwijst. Morgen zien we hoe je dit monsterbestand wat kan laten afslanken.

OUTLOOK 2007 VERBETEREN 2
Nu je weet hoe groot je Outlook.pst is, sta je natuurlijk te trappelen om dit monsterbestand wat af te slanken. Dat kan je op verschillende manieren doen.
Om te beginnen kan je kijken welke bestanden er zo groot zijn. Daarvoor heeft Microsoft zelf een handigheidje bedacht: bij de Mappen (folders) vind je onder Search Folder ook een "Large Mail" folder. Klik je die aan, dan krijg je een opsomming van allerlei mails die groter zijn dan 250 k. Je zal versteld staan van hoeveel echt grote mails je ontvangen hebt... van mensen die PPS bestanden sturen in bijlage, foto's, enz.
Aan jou om te beslissen welke mails je wil wissen. Het zijn de grootste slokops die je eerst moet bekijken. Klik daarvoor op de kolom header "Size" (grootte) zodat de grootste bestanden bovenaan komen te staan. En begin maar te wieden!
Vergeet daarna niet om je "deleted items" (gewiste bestanden) leeg te maken!

OUTLOOK 2007 VERBETEREN 3
Gisteren hadden we het over het feit dat je via een optie bij de Search folder kan zien welke de grootste mails in je outlook.pst bestand zijn, om die dan te wissen. Je zal wellicht opgemerkt hebben hoeveel van die bestanden hun grootte te danken hebben aan de bijlagen die zij bevatten.
Nu kan je op twee manieren tewerk gaan. Heb je de bijlage nodig, maar de mail zelf niet, sla dan de bijlage apart op je harde schijf op, en wis dan de hele e-mail. Heb je integendeel de bijlage niet nodig, maar de mail zelf wel, dan klik je de bijlage aan met een rechterklik, en kies Remove (verwijderen). De bijlage wordt nu verwijderd, maar de mail blijft bestaan.
Het probleem dat Outlook alle bijlagen bij de mails bewaart, is al langer gekend. Daarom heeft een extern bedrijf een speciaal programma ontworpen, Kopf Outlook Attachment Remover: dat maakt alle bijlagen van de mails los, slaat ze op je harde schijf op, en vervangt de bijlagen met een link naar dit bewaarde bestand. En zo wordt jouw .pst bestand weer een stukje kleiner!
http://www.kopf.com.br/outlook/

OUTLOOK 2007 VERBETEREN 4
Je kan nog op een andere manier je .pst bestand kleiner maken: bekijken wat de grootste mappen zijn, en daarin beginnen te wieden. Die vind je als volgt terug: kies Tools / Mailbox Cleanup. Klik op View Mailbox Size. Nu krijg je een venster met daarin de verschillende mailboxen, en hun grootte. Dit geeft je een beeld van de mailbox die het dringendste behoefte heeft aan wat opkuis. Noteer welke mappen het grootste zijn, en ga terug naar het normale venster van Outlook, om je opkuiswerk aan te vatten.

OUTLOOK 2007 VERBETEREN 5
Nu je zo flink gewied hebt in je bijlagen en je mails, rest je nog één ding: je moet je .pst bestand compacter maken. Want alle gewiste bestanden en bijlagen hebben blanco plaatsen achtergelaten in je .pst bestand, en ook die blanco plaatsen nemen plaats in.
Door het bestand compacter te maken, kan je die blanco plaatsen verwijderen en de omvang van de folder verkleinen. Hier voor ga je naar File / Data File Management, en klik je op Personal Folders. Daar klik je dan op Compact Now.
http://www.pcworld.com/article/157033/article.html?tk=nl_dnxnws

Voor deze rubriek danken wij
Gerard Schaefers (Sjeef): http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.html

Deze rubriek wordt u gebracht in samenwerking met Gerard Schaefers (Sjeef)
http://www.sjeef.eu/Nederlands/projecten.htmlVan alles halen, (bijna) niets betalen...DE BESTE MICROSOFT TOOLS 1: ALT TAB REPLACEMENT
Windows - 533k - freeware
Dit is een gratis onderdeel van de PowerToys van Microsoft waarmee een live preview geopend wordt wanneer je met de toetscombinatie alt-tab bladert doorheen de openstaande vensters. (Bron: WIm W)
http://www.download.com/Alt-Tab-Replacement/3000-2094_4-10628434.html

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 2: ACCESSENUM
Windows - 41 KB - freeware
Met dit programma krijg je een overzicht van je holledige systeem en beveiligingsinstellingen in je Register, zodat je op zoek kan gaan naar beveiligingsgaten. Een tool voor de ervaren Windows-gebruiker. (Bron: Wim W)
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb897332.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 3: AUTORUNS

Windows XP en hoger - 564kb - freeware
Met dit progje kan je zien welke programma's er ingesteld zijn om mee te straten wanneer je je computer opstart, alsook de volgorde waarop dat gebeurt. Het bevat alle programma's uit je startup folder, RUn, RunOnce, en andere Register sleutels. (Bron: WIm W)
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb963902.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 4: DEBUGVIEW
Windows XP en hoger - 286 k - freeware
Deze toepassing laat je toe om de output op je systeem of een computer op het netwerk te "debuggen", met andere woorden fouten opsporen. Duidelijk een tool voor de techneut! (Bron: WIm W)
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896647.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 5: DISKMON

Windows XP en hoger - 68 kb - freeware
Deze toepassing logt en geeft alle activiteit van je harde schijf weer. Je kan DiskMon verkleinen naar je systeembalk, waarna een groen lichtje je zal vertellen wanneer er enkel disk-read activiteit gebeurt, en een rood icoontje wanneer er disk-write activiteit. (Bron: WIm W)
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896646.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 6: DISKVIEW
Windows XP en hoger - 88 kb - freeware
Dit progje geeft je een grafische afbeelding van je schijf, waarmee je kan zien waar een bestand staat, of kan kijken welk bestand er op een cluster staat door op die cluster te klikken. Je kan ook dubbelklikken op een bestand om meer informatie erover te krijgen. Opnieuw iets voor techneuten! (Bron: Wim W)
http://technet.microsoft.com/en-us/sysinternals/bb896650.aspx

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 7: IMAGE RESIZER
Windows - 521k - freeware
Een tool om een of meerdere afbeeldingen met de simpele klik andere afmetingen te geven. Handig wanneer je een hele reeks afbeeldingen tegelijkertijd wil bewerken! (Bron: Wim W)
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/ImageResizerPowertoySetup.exe

DE BESTE MICROSOFT TOOLS 8: IE COMPATIBLITY
Windows - freeware - 407 MB
VPC Hard Disk Image om websites te testen met verschillende IE versies: IE6, IE7 op Windows XP, IE7 op VIsta, IE8 RC1 op XP SP3.(Bron: Wim W)
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyId=21EABB90-958F-4B64-B5F1-73D0A413C8EF&displaylang=en

VRIJDAG MACDAG: FLOOLA
Mac OS X - freeware
Deze software, een vervangmiddel voor iTunes, werkt voor Windows, Mac maar ook LInux en is een van de weinige draagbare software die net alleen mét je iPod werkt, maar ook vanop je iPod. Het programma is volledig compatible met je desktop iTunes installatie, maar kan ook vanop je iPod zelf opgestart worden.
http://www.download.com/Floola-for-Windows/3000-18546_4-10671474.html
http://www.download.com/Floola/3000-18546_4-10661900.html
http://www.floola.com/

(Deze tips voor share- en freeware zijn afkomstig van verschillende sites, o.a. Freewareweb, Lockergnome, ZDNet, PCWorld, en andere.


Het laatste woord....Lezer Henk De Boer heeft een bemerking over muziek en DRM:
<<<
Dag Hilde,

Mijn hele leven heeft (jazz)muziek een belangrijke rol gespeeld en zolang ik me kan herinneren speelden copyright-kwesties daarin een volstrekt negatieve rol. Opname- en compositierechten werden steeds voor een appel en een ei - soms letterlijk voor een fles whiskey - afgekocht. Dit om al die huilverhalen over het lot van de arme muzikanten naar de vuilnisbelt te verwijzen. Het zijn steeds de grote productiemaatschappijen die op een schandalige wijze misbruik maakten (en nog steeds maken) van hun - inmiddels gelukkig afbrokkelende - machtspositie om zowel muzikanten als muziekliefhebbers te benadelen...

Henk de Boer
>>>>

~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~Lezer Hendrik reageert op ons artikel over TinyUrl met een handige tip:
<<<
hallo

in de nieuwsbrief staat een artikel over de mogelijke gevaren van het gebruik van tinyurl. Ik las ergens over een Firefox-addon die dit probleem zou oplossen maar ik heb het zelf nog niet geprobeerd.
Zie http://www.longurlplease.com.

Groeten en veel succes nog met de nieuwsbrief!

Hendrik Debusschere
>>>
Bedankt, Hendrik!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Lezeres Marie Jeanne heeft een vraag over spellingcontrole:
<<<
Afzender : Marie Jeanne
E-mail : mariejeannees@yahoo.es
Ik woon sinds jaren in Spanje en heb Windows XP én Vista in het spaans. Alles OK. Maar hoe ik óók de nederlandse spellingscontrole krijgen in Office 2003. Zou heel handig zijn vermits ik reisverhalen schrijf in het nederlands. Weet iemand een oplossing. Dank bij voorbaat
>>>
=======

NeTTies e-zine
Postbus 24
Antwerpen 14
2018 Antwerpen


Coordinator:
Hilde Van Gool
Tel 0475/53.41.20 - 015/25.28.71

Wij danken de vele mensen die nu
of in het verleden hebben meegewerkt aan dit e-zine:
Miranda Swier
Benny Raemaekers
Geert Demuynck
Kurt Fierens
Peter Stuart
Gerard Schaefers (Sjeef)
Boeloeboeloe (LVO) Manu Drieghe
Marijke Pante,
Marianne Steijlen
Reinhilde Remaut
Ludo Cattoor
Evert Poppen
Philip Lafeber
Julien Van den Borre,
Johan Junior
Kurt op de Beeck
Koen van Poucke
Rogier P. Bakx
Jurgen Veys
Nick Toretto
Krekkie
Dave Lahousse
Filip Overmeire (Filover)
Jeffrey Drooghenbroodt
Ben Depré
Lode Vlayen
Danny Zeegers
Eddy Hooremans
Henk Langerak
Wim Wylin
Hilde Van Gool
- "NeTTies" is gratis te verkrijgen door te vragen om aan onze abonneelijst te worden toegevoegd. Dit kan online op onze site, of per e-mail.
- Te allen tijde kunt u het abonnement ook weer stopzetten, eveneens via de site of per e-mail.
- Uw adres wordt niet aan derden doorgegeven en wordt niet gebruikt voor commerciële doeleinden.
- "NeTTies" is onafhankelijk en wordt geheel op vrijwillige basis gemaakt.
- "NeTTies is niet verantwoordelijk voor eventuele schade veroorzaakt door het gebruik van software waarover wij publiceren.
- Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding.
- "NeTTies" mag wel in z'n geheel worden doorgestuurd naar derden ter kennismaking.
- "NeTTIes" moedigt lezers aan een link te zetten op hun webpagina. De aanwezigheid van een verwijzing naar ons e-zine betekent echter niet dat wij het eens zijn met de redactionele inhoud op die site.
- De advertenties die op "NeTTies" geplaatst worden door derden vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie en geven geenszins de mening van de redactie weer. Bij deze teksten wordt duidelijk aangegeven dat het om een advertentie gaat.

Voor alle duidelijkheid even op rij onze regels voor de bescherming van uw privacy:
- Uw adres wordt nooit aan derden doorgegeven.
- Uw adres wordt ook niet voor marketingdoeleinden gebruikt.
- NeTTies zal u nooit reclameboodschappen van derden doorsturen in een aparte mail.
- In onze nieuwsbrief zal wel van tijd tot tijd een advertentie opgenomen worden, in het kader van sponsoring.
Deze tekst werd voor het laatst aangepast op 14 januari 2004Webhosting, cms, verzending: Webdynamics
Eindredactie: Hilde Van Gool, en vanuit de eeuwigheid: Niek Harmans
Logistiek: Paul Liekens


"NeTTies" is een oorspronkelijk concept van Jean-Luc Bostyn

De eindredactie van NeTTies ligt in handen van Hilde Van Gool,
freelance publiciste.Afsluiter
Grote geesten praten over ideeën;
middelmatige geesten praten over gebeurtenissen;
kleingeestige mensen praten over mensen.
- gezegde -